Page 1


colofon

voorwoord

Lezer! Ook na de release van onze volledig vernieuwde website – ja, je moet poppunt.be echt checken – blijft Poppunt Magazine overeind in het grote digitale aanbod en zorgt het opnieuw voor een rustpunt. Op de trein. In een tentje. In de armen van je lief. Ergens onderweg. Ook voor deze editie – juni alweer, de festivals liggen allemaal met grote muilen te wachten tot jullie zich er en masse in laten vallen – hebben we weer een paar fijne mensen gesproken. The Sore Losers bijvoorbeeld, die vol vuur vertellen over optreden, soundchecken en spelen om den brode. Of Patrick ‘Duim’ Demoustier, sound engineer met nogal een staat van dienst, die zijn ervaring deelt over hoe een soundcheck verloopt en wat je als band best wel en niet doet. In ons dossier gaan we dieper in op all things dance. De laatste jaren lijken dancefestivals meer volk te trekken dan rockfestivals. Neemt dance de wereld stilaan over? Koen Galle (dj Kong, Studio Brussel, 22tracks) schreef er een stuk over. Waar we ook heen gingen: de VK, al 25 jaar een sterkhouder voor alternatieve muziek. Een club als geen ander, pal in Brussel, met nogal wat (mooie) noten op de zang. Net zoals HUMO’s Rock Rally winnaars Warhola, het fijne Nordmann, Fleat. en I Will, I Swear, die allemaal een plek krijgen. En we spraken Hanne Valckenaers, lang de rechterhand van Milow en sinds een tijdje aan de slag bij Gentlemanagement. Er is ook popadvies over publishing, en we doen een klein boekje open over de aankoop van producersgear. En dan nog dit: blokkeer 8 november alvast in je agenda, want dan moet je in Gent zijn voor Play & Produce 2014. Wij zijn terug na de barbecues, na de festivals, gebruind, vol verse energie en een hoop plannen.

Poppunt Magazine juninummer Hoofdredacteur Joachim Wemel Fotograaf Koen Bauters Vormgeving Milk and Cookies Verantwoordelijke uitgever Luc Nowé, Poppunt vzw, Bloemenstraat 32, B-1000 Brussel Medewerkers Peter Claes, Sven De Potter, Pascal Deweze, Koen Galle, Pieter Gulinck, Yannick H’Madoun, Tessa Joris, Jan Pauly, Wim Thijs, Bram Vermeersch. Advertentiewerving Chloë Rasier (Poppunt) Oplage 6.000 exemplaren

ISSN 1375-064X

POPPUNT MAGAZINE IN JE BUS? Je vindt Poppunt Magazine gratis in de belangrijkste music en dj-gear stores, in jeugdhuizen en muziekcentra, repetitiekoten en studio’s, ... Vind je toch geen Poppunt Magazine bij jou in de buurt? Voor 7,99 euro / jaar krijg je het netjes in de bus. Koop een abonnement via shop.poppunt.be.

Rest ons: geniet van de zon! Be rock, paper and scissors.

Mis je een exemplaar in je collectie? In de vernieuwde shop kun je ook alle oude

Voor de redactie, Joachim & Sven

nummers nabestellen.

-3-


inhoud

@

RAPPORT

HANNE VALCKENAERS 08 DOSSIER

EVERYBODY WANTS TO BE THE DJ 14 DJ TALK

MOPHITO 24 COVER

THE SORE LOSERS 28 GEARSLUTZ

PATRICK DEMOUSTIER 36 IN THE PICTURE Tips & Tricks: Producersgear aankopen

40

Fleat. 07

Popadvies: Publishing in de praktijk

45

I Will, I Swear

Talking Heads: Stage managers

60

Nordmann 35

34

Warhola 51

FOCUS

OTHER STUFF

Play & Produce 2014

21

Educatie 49

25 jaar VK concerts

22

vi.be Reviews 52 vi.be Wall of Fame

55

Win 62 Mzkt zkt Mzkt

-5-

63


photo: Koen Bauters

selector

BEAR//FACE Bruh Bruh

FLUME

Holding On

HUDSON MOHAWKE

Pieter Van Elst is Fleat. Hij begon ooit als drum & bass producer, maar creëerde ondertussen zijn hoogst eigen sound. Beïnvloed door onder andere Bonobo, Mr. Carmack en Flume werkt hij aan zijn debuut-ep. Als we de blogs en TLP mogen geloven, zit er muziek in de carrière van deze jonge producer. We vroegen hem welke drie platen altijd in zijn bakken zitten.

Fuse

Ongelofelijk getalenteerde producer. ‘Bruh Bruh’ is dé knaller voor een stevig feestje. Klassieker die er in slaagt om fris te blijven klinken in de oren. Dansbaar, unieke sound en vooral super energiek. beta.vi.be/fleat DJ Vision met Fleat. op Poppunt.tv

-7-


rapport

Ze won in 2009 de vierde editie van Poppunts Popthesisprijs, was lange tijd de assistente van Milow en pendelt nu van Leuven naar Gent om zich bij Gentlemanagement te ontfermen over Admiral Freebee, The Van Jets, Douglas Firs en Hydrogen Sea. Hanne Valckenaers liep al een mooi parcours. “Maar wil je wél kaderen dat ik beginnend ben. Een manager ben je pas als je een hele lange weg hebt afgelegd.”

Hanne: “Vroeger heb ik veel gedaan voor Leuvense jeugdorganisaties als Koning Kevin. Voor AmuseeVous heb ik destijds in samenwerking met Het Depot De Kotroute georganiseerd: concerten van artiesten in studentenkoten. En ik was vrijwilliger in het Stuk en Het Depot. Ik zit nu ook al iets meer dan een jaar met veel liefde in de raad van bestuur van Het Depot. Sinds vorig jaar werk ik voor Gentlemanagement. Mensen vinden het soms raar als ik zeg dat het best een moeilijke job is. Je leert altijd bij. Dat is ook de reden waarom ik het doe.”

text: Bram Vermeersch photos: Koen Bauters

Komt je opleiding Culturele Agogiek van pas in je huidige werk?

Hanne: “Goh, niet zo veel, hoor. Mijn studies hebben me de vrijheid gegeven zelf mijn stage en het onderwerp van mijn thesis te kiezen. Ik ben gegaan voor datgene wat me het meest interesseerde: muziek. Vzw-wetgeving en het culturele landschap kwamen aan bod in mijn opleiding maar voor de rest is het niet zo dat ik kan teren op mijn diploma. Dat is het belangrijkste: managen leer je pas door het echt te doen. En je kan het niet na één dag. Ik vind het daarom belangrijk mezelf nog niet als managermanager te zien. Ik weet eigenlijk niet wat mijn officiële titel is. Of toch: day-to-day-manager. Ik volg de dagdagelijkse zaken op van een band maar voor de grote hoofdzaken heb ik bij Gentlemanagement mijn bronnen. Die heb ik echt nog nodig. Ik praat veel met de mensen van ons kantoor. Een platencontract alleen onderhandelen doe ik nog niet.”

-8-


“Ik was zijn personal assistant of assistantmanager, iets tussenin. Een echte titel had ik eigenlijk niet. Of toch: een titel die ik ooit echt heb gekregen was assistant label manager van Milows eigen label Homerun Records. Alles liep door elkaar in die periode, maar ik heb veel gezien. Een internationale doorbraak van zo dichtbij meemaken is heel bijzonder. Duitsland, Turkije, gans Scandinavië … Ik coördineerde de planning per land. Voor de grote zaken was er altijd overleg met Jonathan. Ik heb heel veel van hem geleerd. Waarom hij ja of nee zei, bijvoorbeeld. En die informatie probeerde ik allemaal op te slorpen. De periode met Milow was een ongelofelijke leerschool.”

GENTLEMANAGEMENT “Ten tijde van mijn studies wist ik ook van niets, hé. Ik heb een thesis geschreven over de vraag of het al dan niet nuttig is om managementbureaus te subsidiëren en wat daar de voor- en nadelen van zijn. Puur theoretisch te werk gaan en interviews afnemen is helemaal iets anders dan dagelijks werken in de muzieksector. Misschien schaam ik me nu wel voor bepaalde passages in die thesis, maar ik sta wel nog steeds achter de conclusies die ik trok. Subsidies zijn heel nuttig voor onderzoekende bands die geen grote commerciële successen hebben. Ik moet er geen tekening bij maken dat een beetje steun welkom is voor een jonge groep als Hydrogen Sea. Uiteraard moeten subsidies wel gefundeerd verkregen worden.”

“Ben ik zelf harder geworden door die ervaringen? Hard zou ik mezelf echt nog niet noemen, maar ik wil natuurlijk wel leren hoe het allemaal werkt. Wie heeft welke functie in de sector? Wat zijn de verschillen tussen de verschillende landen? Dat soort dingen... In dat opzicht zou Jonathan ook een enorm goede manager zijn voor andere groepen.”

Je was zelf nog een jonge studente toen je voor Milow ging werken.

Hanne: “Ik had Jonathan geïnterviewd op het moment dat het voor hem begon te lopen dankzij de single ‘Ayo Technology’. Hij stond toen op één in Nederland en er begon interesse te komen vanuit Duitsland. Terwijl ik nog bezig was met mijn thesis, ben ik één à twee dagen per week beginnen te werken voor hem. Het Milow-verhaal werd groter en vrij snel was ik fulltime in dienst. Ik herinner me nog dat ik op de toerbus naar Duitsland aan het blokken was voor mijn examens. (lacht)”

“Ik wil ambiteus zijn, maar ook realistisch. De kans dat ik zoiets nog eens zal meemaken, is niet zo groot. Milow heeft een traject afgelegd dat niet veel Belgen hem zullen nadoen. Zo veel artiesten zijn er niet die kunnen zeggen dat ze platina hebben behaald in Duitsland. En zo kwam het dat ik op mijn eenentwintigste in een tourbus op weg was naar Polen, voor een concert op het EK voetbal …”

-9-


“Management is iets heel veelzijdigs. Het gaat van boekhouding tot de juridische opvolging van contracten. Het is ook een psychologische job. Dat heb ik eigenlijk wat onderschat. Je moet je artiesten aanvoelen en op de juiste manier met hen omgaan. Wat is mijn sterkste punt? Er komt veel op me af maar er is weinig dat ik vergeet of waar ik niet aan denk. Ik ben goed in informatie verwerken. Mensen hoeven geen vijf weken te wachten op een antwoord. Voor de rest ben ik ook wel sociaal, ook belangrijk. En ik kan mezelf goed inschatten.”

“MANAGEN LEER JE PAS DOOR HET ECHT TE DOEN.” Nostalgie is voor later. Nu heb je ook een toffe

Is het qua leergeld betalen iets comfortabeler om in

portefeuille: Admiral Freebee, The Van Jets, Hydrogen

de luwte met Hydrogen Sea te werken dan met een

Sea en Douglas Firs.

bekend kanon als Admiral Freebee?

Hanne: “In 2013 ben ik beginnen te werken voor Gentlemanagement. Hydrogen Sea doe ik alleen, Admiral Freebee en The Van Jets samen met Christophe (Cocquyt, red.) en Douglas Firs met Eric (Didden, red.). Ik volg ook Lili Grace op, voorlopig nog vanop afstand. Tot voor kort werkte ik nog één dag per week voor Milow maar daar ben ik in januari mee gestopt. Omwille van de nieuwe plaat van Milow was het niet langer combineerbaar. Los van Gentlemanagement werk ik wél nog voor producer Jo Francken. Ik hou me bezig met de aanvragen die binnen komen voor hem. Op vraag van Universal Frankrijk heeft hij bijvoorbeeld een productie gedaan voor de Franse singer-songwriter Joyce Jonathan.”

Hanne: “Als de plaat van Admiral Freebee nu was geflopt, dan zou dat zowel voor hem als voor mij niet zo plezant zijn geweest. De druk ligt hoger als het over Admiral Freebee gaat. Al is Tom eigenlijk niet zo met succes bezig. Ik vind het tof om met hem te werken en samen een nieuw verhaal te schrijven. Maar ook de hele kleine stapjes die ik met Hydrogen Sea aan het zetten ben, vind ik uitdagend. Een beginnende groep moet je iedereen leren kennen. Een groep die al langer bestaat moet bevestigen en groter worden. Elke band heeft op zijn niveau zijn voor- en nadelen. Het ene is niet beter dan het andere. Integendeel. Ik vind het net tof dat het allemaal verschillende verhalen zijn.” Soms stapt er al eens een band over van het ene

Wat vind je het moeilijkste aan manager zijn?

management naar het andere. The Van Jets komen

Hanne: “Er is veel dat ik nog niet weet en niet kan. Elk verhaal is verschillend. Je moet het telkens anders aanpakken. Per groep zijn er zo veel mogelijke scenario’s. Het draait erom te netwerken en situaties strategisch juist in te schatten. Het is een soort aanvoelen. Je moet weten wanneer je best wat doet. Dat gaat gepaard met ervaring. En die kan je alleen maar opbouwen doorheen de jaren. Wat dat betreft, vind ik het belangrijk dat ik nog goed word begeleid.”

over van Rockoco, bijvoorbeeld.

Hanne: “Wat daarin belangrijk is – en iedereen weet dat ook wel – is dat wij niet het initiatief hebben genomen om te zeggen: kom maar naar ons. Ik denk dat het een gevaarlijk spel zou zijn, mochten we als managementkantoren elkaars groepen afsnoepen. De mensen van Rockoco zijn collega’s waar we goed mee overeen komen. De vraag kwam van The Van Jets zelf. Ik zal nooit beginnen lobbyen om een groep over te nemen. Ik heb er ook geen weet van dat zulke dingen gebeuren. The Van Jets is een groep waarvan ik geloof dat er nog veel mee kan gebeuren. Waarmee ik niet wil zeggen dat Rockoco zijn job niet goed heeft gedaan. Ik kan zelf ook niets garanderen.”

- 10 -


“Normaal is het de bedoeling dat als een groep in zee gaat met een management dat het voor altijd is. Tenzij beide partijen plots merken dat het niet meer marcheert. Dan heeft het geen zin meer. Een vertrouwensband is belangrijk. Maar het mag ook niet té worden. Bands hoeven me niet te bellen als hun kat spoorloos verdwenen is. Maar als ze zich slecht voelen en daardoor niet kunnen optreden, dan wil ik dat wel weten. Ik vind het belangrijk dat ze dat vertellen. Ik ga het met hen ook niet hebben over mijn eigen liefdesleven. Ik blijf een professionele relatie behouden met mijn groepen, maar dat is een andere relatie dan een beenhouwer met zijn klanten. Ik behoud een gezonde afstand maar er is ook wel vertrouwen langs beide kanten. Dat is belangrijk, anders kan je niet werken.”

Hoe zie je je toekomst als manager?

Hanne: “Waarschijnlijk zal ik op bepaalde vlakken meer vertrouwen en inzichten verworven hebben waardoor ik mijn job hopelijk nog beter beheers. Ik voel dat ik elke dag bijleer. Dat stopt nooit. Maar echt concrete doelen heb ik niet. Ik herinner me mijn allereerste Eurosonic (showcasefestival in Nederland en belangrijk netwerkevent voor de muziekindustrie, red.). Ik werkte toen nog voor Milow. Ik was daar helemaal alleen en liep er letterlijk een beetje verloren. Tussen de mannen ook. Dat was een goede vuurdoop. (lacht)” “Bij Gentlemanagement werken er meer vrouwen dan mannen, wat eigenlijk uitzonderlijk is. Ik heb collega’s en bazen die op een ongelooflijk niveau bezig zijn. Zijn het voorbeelden? Ja, toch wel. Ik vind het tof om te merken dat iedereen zijn eigen sterktes heeft. Amélie, Christophe, Eric, Inge: ik leer van hen allemaal. Ze doen het elk op een andere manier maar ze bereiken wel dezelfde resultaten. Er zijn geen vaste wetten. Je kan je eigen stijl hebben. Zelf vind ik het belangrijk om terug te blikken op eventuele fouten. Daar ben ik wel mee bezig. Al weet ik niet altijd of ik iets anders had moeten aanpakken. Dat weet je nooit met zekerheid.”

“IK VIND HET HEEL BELANGRIJK DAT JE ARTIESTEN NIET DOM HOUDT. ALS IK IETS HEB GELEERD, DAN IS HET DAT WEL.”

- 11 -


“Als beginnende artiest moet je niet meteen een manager hebben. In het begin moet je net veel zelf uitzoeken en mensen contacteren. Daarna heb je in de eerste plaats een boeker nodig, dan pas een manager. Nu ja, ik werkte al met Hydrogen Sea nog voor hun eerste optreden. Ik ben mezelf nu wat aan het tegenspreken. (lacht) Het paste gewoon. Ik vond het een goede band.”

Is management soms ook iets relatiefs? If the music talks, the business walks, hoor je wel eens.

Hanne: “(lacht) Dat is een interessante vraag. Ik heb lang gewerkt voor een artiest die zijn eigen manager was. Milow gaat uit van het principe dat je voor de Belgische markt veel zelf kan doen als je je voldoende emancipeert en inlicht. Ik volg hem daar ook ergens in. Ik vind dat je als artiest best ook een beetje zakelijk bewustzijn kan hebben. Je moet het verschil kennen tussen een distributieen een licentiecontract, ook al voer je zelf geen onderhandelingen over je platencontract. Ik denk dat Poppunt daar ook een goede rol in speelt om groepen te emanciperen.”

Speel je zelf eigenlijk muziek?

Hanne: “Ik ben in de eerste plaats een grote muziekfan, maar muziek zit ook wel in mijn genen. Mijn vader is muzikant in het heel alternatieve circuit. Hij speelt saxofoon en piano en allerlei klingelklangels. Hij doet veel voor het muziektheatergezelschap Braakland/Zhebilding en hij is ook muzieksamensteller bij Klara. En mijn halfbroer van twaalf, die piano speelt, heeft vorig jaar Cobra’s Classic Battle gewonnen. Zelf ben ik ooit begonnen met piano maar ik had niet het geduld om telkens opnieuw hetzelfde deuntje te spelen. Ik heb er wel een absoluut gehoor aan overgehouden. Dat is wel handig.”

“Ik vind het heel belangrijk dat je artiesten niet dom houdt. Als ik iets heb geleerd, dan is het dat wel. Ik leg hen alles uit. Ik ben iemand die samen met de artiest denkt. Heb je als groep een manager nodig? Ik denk niet dat elke artiest het in zich heeft om het zelf te doen. Je moet georganiseerd zijn en kunnen structuren, netwerken en opbouwen. Ik geloof wel dat er nog artiesten rondlopen die zichzelf zouden kunnen managen, mits af en toe wat hulp.”

“Uiteindelijk is het goed dat ik geen muzikant ben geworden. Ik ben ook niet jaloers op muzikanten. Het is belangrijk om te weten waar je zelf staat, en respect dwing je af met wat je goed doet. Ik prijs mezelf gelukkig. De muzieksector in België is een kleine wereld. Je kent snel iedereen. Hoeveel managers zouden er zijn? Veertig? Dat is al veel, hé. Ik doe niet voor niets de afstand Leuven-Gent met de trein om deze job te kunnen doen. Neen, ik zit goed bij Gentlemanagement. Als je voor apotheker studeert, vind je nadien in elke stad wel een goede apotheek. Maar qua managementbureau kan je niet overal terecht. Gelukkig maar. Stel je voor. (lacht)” gentlemanagement.be

- 12 -


EVERYBODY WANTS TO BE THE DJ

- 14 -


dossier

Laat ons voor het gemak even de dj omschrijven als een communicator die een communicatiekanaal gebruikt om een directe boodschap te verzenden naar ontvangers. Ook al klinkt dit erg saai en wetenschappelijk, het is wel de essentie: de dj gebruikt een muziekinstallatie om muziek te spelen voor een publiek. Of dat een bende zittende zeventigers en tachtigers in de ontspanningszaal van een rusthuis is of een kolkende massa in de Boiler Room van Pukkelpop doet weinig ter zake. Zijn evenmin van belang: de muziekinstallatie of de muziek. Of je nu vuile Britse grime speelt of Franse chansons aan elkaar hangt, het maakt niet uit. Les gouts et les couleurs on ne discute pas, weet je wel. En of je daarvoor digitale files, vinylplaten, Apples of cassettes gebruikt: trek je plan! Wat telt dan wel? Daarover straks meer. Eerst duiken we even terug in de tijd.

Koen Galle is actief als dj Kong, maakt radio bij Studio Brussel en staat aan het hoofd van de Belgische poot van streamingwebsite 22tracks.com. Tien jaar geleden schreef hij z’n masterthesis in de communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Leuven over de dj-cultuur in Vlaanderen. Vandaag maakt hij een nieuwe stand van zaken. text: Koen Galle photos: Koen Bauters

DE DJ-CULTUUR ANNO 2014

From zero to hero Ooit al eens twee nummers na elkaar gespeeld op een geluidssysteem voor meer oren dan je eigen twee exemplaren? Dan ben je een dj: proficiat! Je hoeft er geen opleiding voor te volgen, een sollicitatie af te leggen of een proefperiode te doorlopen. Ooit gedacht dat het zo simpel zou zijn een nieuwe job of hobby te vinden? Aan de slag dan maar, handen in de lucht, en laat die dj-sets maar komen. Maar wacht eens even … De buurman is ook dj? En de zus van m’n beste vriend komt ook uit de kast als platenruiter? M’n vader zette net nog twee platen van Beethoven na elkaar op in de woonkamer. Is iedereen dan dj? Nee, gelukkig niet. Er zijn enkele vereisten waar je toch aan mag voldoen om echt als dj door het leven te gaan. Mag voldoen, want niets moet in dj-land. Die vrijheid leidt tot creativiteit, zolang de muziek maar centraal staat. De handjes in de lucht komen later dan wel.

De zoektocht naar de eerste dj ooit begint bij een oud maar springlevend medium: radio. Eerder dit jaar werd de Vlaamse radio nog in de bloemetjes gezet voor 100 jaar dienst. Het is dankzij die radio dat de eerste disc jockeys geboren werden. Vooraleer die echt platen begonnen te spelen via de ether – we schrijven de jaren 20 van de vorige eeuw – kwam de muziek uit dat klein bakje dankzij livebands. Platenfirma’s en artiesten waren er oorspronkelijk zelfs niet mee opgezet dat radiozenders ook platen begonnen te draaien. Die vernieuwing maakte hen bang, want hoe zouden ze dan vergoed worden voor hun muziek? Zonder het te beseffen legden ze daar de basis voor het principe van auteursrecht en organisaties als Sabam. En zouden mensen dan nog wel muziek kopen als die gratis beschikbaar was via de radio – waar hebben we dat nog gehoord? Enkele jaren en rechtzaken later haalden de radiozenders dan toch hun slag thuis. De ‘not licensed for broadcasting’ stickers verdwenen weer van de platen en de eerste dj’s deden hun ding zonder meer: platen draaien.

- 15 -


Het was wel nog even wachten tot de dj ook buiten de radiostudio platen ging draaien. Ook op feestjes waren het livebands die oorspronkelijk de plak zwaaiden. Dansen deed je op de muziek die zij speelden. Het was in het begin van de jaren 40 dat de Brit Jimmy Savile als eerste met een eigen geluidssysteem op stap ging en platen begon te spelen met twee platenspelers, om zo de stilte tussen twee nummers te vermijden. In eigen land duurde het tot het eind van de jaren 60 vooraleer de eerste dj’s op pad gingen. De Verenigden Staten en GrootBrittannië speelden wel vaker een voortrekkersrol. Het was in de grote steden over de oceaan dat dj’s ook echt platen in elkaar lieten overlopen en gingen experimenteren met scratching, breakbeats en mc’s, wat later tot het ontstaan van hiphop zou leiden. Heel wat van die experimenten borduurden trouwens verder op de Jamaicaanse soundsystemcultuur, waar ze in de jaren 50 al grote openluchtfeesten gaven. Reggae en hiphop zouden zo dj’s uitdagen om meer te doen dan enkel platen af te spelen en dat zou dan onrechtstreeks via Kraftwerk, discomuziek, Chicago house, Ibiza, raves, de sampler, de cd, mp3, en nog tientallen andere factoren leiden tot de hele cultuur van elektronische muziek, remixes en edits die we vandaag kennen. Zonder al te fel in te gaan op de details – die kan je ondertussen in heel wat straffe boeken, documentaires en films ontdekken – mag het duidelijk zijn dat dj’en al een oud beroep is. Jimmy Savile, algemeen beschouwd als de eerste dj ooit, stierf in 2011 op 84-jarige leeftijd.

Maar waar de dj oorspronkelijk niet in het middelpunt van de belangstelling stond, is dit vandaag helemaal omgekeerd. De rare snuiter werd een hippe vogel en vermenigvuldigde in sneltreinvaart. “Everybody wants to be the DJ”, zong Soulwax al in hun nummer ‘Too Many DJ’s’ in 1998. Die evolutie begon toen organisatoren van feesten jaren voordien een geniaal idee kregen: naast hun eigen vaste dj gingen ze ook andere dj’s uitnodigen. Dat had een duidelijk effect op de bezoekersaantallen, dus ging iedereen het doen. Ondertussen bereikte de discocultuur in de jaren 70 een hoogtepunt en ontstonden de eerste echte discotheken of clubs. Meer en meer kreeg de dj- en uitgaanscultuur een commerciële kant. En waar geld bij komt kijken, worden de belangen groter. Dj’s beseften hoe veel volk ze op de been brachten en gingen meer geld vragen voor hun prestaties. Elektronische dansmuziek evolueerde in alle richtingen en kwam midden jaren 90 voorzichtig bij het grote publiek piepen. Vandaag kan je Daft Punk niet meer van je radio of Netsky van het hoofdpodium van Pukkelpop wegdenken. Technologische evoluties maakten het dj’en steeds toegankelijker. Van de analoge vinylplaten evolueerde dj-technologie richting een oneindig aantal enen en nullen, schermpjes en digitale files. Je kan aan de slag met een USB-stick in de alomtegenwoordige Pioneer CDJ’s en zelfs een iPad of iPod klaren de klus. En jouw favoriete muziek haal je gewoon van het net. No biggie dat dj’en, toch?

- 16 -


Do’s & don’ts Het was nog nooit zo gemakkelijk en cool om dj te zijn als vandaag. Maar toch zijn er een aantal basisvoorwaarden wil je echt wat betekenen als dj. Een echte formule of vastgelegd parcours bestaat niet. Dj’en draait om creativiteit en visie. Wil jij het verschil maken als dj, doe dan iets unieks. Iedereen kan de Beatport top 100 of de Ultratop aan elkaar draaien; mits wat oefening heb je beatmixen of cutten snel in de vingers. De kunst bestaat er in de eerste plaats in je eigen unieke sound te vinden. Die eerste basisvoorwaarde als dj is meteen de moeilijkste. Het gaat om een chemische reactie tussen jouw persoonlijkheid, muzikale smaak en creativiteit, en dat in relatie met een sneller en sneller evoluerend landschap. Vandaag maak je een uitgebreide selectie met fantastische muziek die na de zomer mogelijk alweer ‘out’ is. Of je nu vooral tijdloze classics of hedendaagse muziek speelt, stilstaan is achteruitgaan.

“ER IS NIETS VERKEERD MET ENTERTAINEN, MAAR HET BEROEP DJ’EN SCHREEUWT OM RESPECT.” Een andere basisvoorwaarde is uiteraard de dj-set zelf. Grote EDM-dj’s als Steve A. of David G. durven zich wel eens te bezondigen aan deze voorwaarde: ze bereiden een vooraf opgenomen set voor en laten die synchroon met het vuurwerk afspelen, zonder zelf nog iets wezenlijks te doen achter de dj-booth. Op dat moment zijn Steve of David geen dj’s, maar entertainers. Toen zij thuis de platen aan elkaar draaiden waren ze wel dj’s, maar met de handen in de lucht voor dat grote publiek niet. Die nuance is van essentieel belang om het beroep dj in stand te houden. Er is niets verkeerd met entertainen, maar het beroep dj’en schreeuwt om respect. Uiteraard kunnen Steve en David enkel voor zo veel volk hun vooraf opgenomen dj-set laten afspelen omdat ze kunnen teren op jarenlange ervaring als dj. Laat je dus niet beetnemen: ook Steve en David zijn echte dj’s, al lijken ze zich vandaag meer te amuseren als entertainers.

Jouw selectie van tracks die je in een door jou gekozen volgorde afspeelt, bepaalt alles. Die keuze vraagt tijd en energie. Vinyl-dj’s worden verplicht om letterlijk met hun handen in hun kast te gaan graven – “diggen” – naar de vinylplaten die ze die avond in hun tas willen stoppen. Draai je met digitale files, dan heb je dezelfde taak, ook al passen er 10.000 files op je harde schijf: het werk vooraf is minstens even belangrijk als de set zelf. Een straffe dj neemt zijn tijd om elke set voor te bereiden en gaat voortdurend op zoek naar nieuwe muziek. Dankzij het internet is die zoektocht gemakkelijker geworden, maar luiheid ligt op de loer. Nochtans is jouw selectie de belangrijkste factor om je te onderscheiden als dj.

Je kan dus samenvatten dat niet iedereen zomaar een dj is. Enkel als je jouw eigen persoonlijke en unieke visie op muziek kan overbrengen aan een publiek en je ook echt aan het dj’en bent in plaats van enkel te entertainen, mag je beroep doen op de (prestigieuze) titel.

- 17 -


Via vi.be, het kansenplatform van Poppunt, worden voortdurend spots op de betere podia opengesteld voor nieuw talent. Hou de site in de gaten en waag je kans. Ga niet op elk aanbod in, maar weeg goed af wat in jouw straatje past. En maak het de organisatoren zo makkelijk mogelijk: verzorg je profiel, mix je tape op maat van de aangeboden kans, en vul de tracklist in.

Ik ben dj, wat nu? Heb je de titel eenmaal te pakken, dan kan je aan de slag! Want naast je dj-set zelf, zijn er wel heel wat factoren die je vooruit kunnen helpen. Netwerken is daarbij het sleutelwoord. Hoe meer mensen jouw dj-naam kennen, hoe meer boekingen je kan binnenhalen. De eerste dj’s – enkele tientallen jaren geleden – waren op één hand te tellen, maar vandaag sta je met dezelfde wapens tegenover een heel leger. Waarom zou jij dan een plaats in de line-up verdienen? Jouw eigen unieke verhaal moet over de tongen gaan en daarvoor spreek je je netwerk aan. Hoe groter je netwerk, hoe meer mogelijkheden en kansen uit de lucht komen vallen.

Nog een manier om je netwerk te vergroten is reclame. Ook daar biedt het internet de meeste mogelijkheden. Je eigen Facebook fanpage is gratis en de meest voorkomende tool om contact te leggen met je fans en netwerk. Ook Twitter heeft een grote meerwaarde voor directe communicatie met je doelgroep. Dankzij services als SoundCloud en Mixcloud kan je dan weer niet enkel actief netwerken, maar ook aan podcasting doen. En initiatieven als Boiler Room en Ustream maken video podcasting en live video streaming ook populairder dan ooit. Ook hier geldt weer dezelfde regel: wees creatief en uniek, anders doe je hetzelfde als je buurman.

Zo’n netwerk begint in de eerste plaats bij jezelf en je vrienden. Droom je ervan om ooit in de legendarische Fuse te spelen? Trek er dan vooral vaak heen en probeer te begrijpen hoe de club in elkaar zit. Of mik je op een straf festival in jouw buurt? Leer de organisatoren kennen en wie weet sta je er op een dag zelf wel te spelen. Ook voor netwerken bestaat geen gouden formule, al doende leert men. Dankzij het internet kan dat ook via de digitale snelwegen. Leg contacten, maak vrienden en onderhoud je netwerk aan 120 muisklikken per uur via alle mogelijke digitale kanalen zoals e-mail, Facebook, Twitter en zelfs services zoals SoundCloud of Mixcloud.

Tot slot kan je je netwerk uitbreiden dankzij een aantal nevenactiviteiten die meer of minder rechtstreeks iets met dj’en te maken hebben. Heel wat dj’s organiseren bijvoorbeeld hun eigen feesten en draaien er ook zelf. Zo verhoog je ook de kans om uitgenodigd te worden op de feesten van dj’s die jij zelf uitnodigt. En aan de vooravond van het feest ga je gezellig tafelen met de line-up, een eeuwenoud gebruik in de clubscene. Veel dj’s zijn ook actief bij kleine en grote, lokale en nationale radiozenders. Daar leer je te dj’en voor een publiek dat niet voor jouw neus staat en jouw muziek niet op dansvloer maar in de wagen, de douche of waar dan ook zal horen. Dankzij internet podcasting is de drempel om zelf radio te maken trouwens nog nooit zo klein geweest.

- 18 -


De laatste maar misschien wel meest belangrijke nevenactiviteit als dj is zelf elektronische (dans) muziek maken. Met jouw unieke ervaring kan je als geen ander inschatten wat werkt op de dansvloer. Het is geen toeval dat dj’s bij de eersten waren om zelf dansmuziek te maken. En net als dj-apparatuur zijn ook de tools die je nodig hebt om muziek te maken nog nooit zo toegankelijk geweest. Toen het jaren geleden nog een voorrecht was voor de nerd met grote synthesizers en drumcomputers in z’n woonkamer, heeft de producer vandaag niet meer dan een personal computer nodig. Vreemd genoeg heeft een bijzonder fenomeen het één en ander door elkaar gegooid. Ondanks dat dj’en en muziek maken twee totaal verschillende stielen zijn die elk andere skills vergen, worden affiches vaker en vaker gevuld door producers dan door dj’s. Die producers kunnen uiteraard ook goede dj’s zijn, maar dat is niet altijd het geval. Een pervers effect treedt daardoor sinds een aantal jaren op: het gebeurt dat een slechte dj populaire muziek heeft gemaakt en op basis van die verdienste een dj-set mag gaan spelen. Iets wat hem nooit was overkomen als hij enkel zou worden beoordeeld op z’n dj-capaciteiten. Betekent dat dan dat elke dj ook best zelf muziek gaat maken om op te klimmen in rangorde van de dj’s? Daar lijkt het soms op, maar hoewel van oudsher sterk met elkaar verbonden, dj’en en zelf muziek maken zijn twee verschillende expertises. De capaciteiten van een dj verdienen de juiste appreciatie van het publiek, organisatoren en iedereen die maar iets te maken heeft met de mooie stiel die dj’en is.

“HOEWEL VAN OUDSHER STERK MET ELKAAR VERBONDEN, DJ’EN EN ZELF MUZIEK MAKEN ZIJN TWEE VERSCHILLENDE EXPERTISES.”

- 19 -


Wil je nog meer ontdekken over de geschiedenis van de dj of elektronische muziek, dan vind je hier een aantal tips:

BOEKEN Respect the dj

Last Night A DJ Saved My Life: The History Of The Disc Jockey - Bill Brewster & Frank Broughton (1999)

De dj staat in 2014 onder druk. Het is ondertussen geen jong beroep meer, maar heeft al enkele generaties overleefd. Er zijn meer dj’s dan ooit en al die dj’s willen dezelfde plaatsjes in de line-up’s van fuiven, clubs, festivals, jeugdhuizen, enzovoort. Iedereen kent de grafieken uit de les economie over vraag en aanbod: het wordt er niet eenvoudiger op om als dj aan de bak te komen.

Pop: Een Halve Eeuw Beweging - Gert Keunen (2002)

En dan zijn er de entertainers die niet echt dj’en. Ze zwaaien met hun handen en spelen vooraf geprogrammeerde dj-sets. Of de producers die dankzij de populaire muziek die ze hebben gemaakt ook een plaats in de line-up opeisen. Dat kan goed uitvallen, maar niet elke producer is een goeie dj, omgekeerd evenmin!

Kraftwerk: I Was A Robot - Wolfgang Flür (2003)

Club Cultures - Thornton (1995) Electrochoc - Laurent Garnier (2003) Love Saves the Day: A History of American Dance Music Culture, 1970-1979 - Tim Lawrence (2003) The Hacienda: How Not to Run a Club Peter Hook (2009) The World of DJs and the Turntable Culture Todd Souvignier (2003) The Record Players: The Story of Dance Music Told by History’s Greatest DJs - Bill Brewster & Frank Broughton (2011) How to DJ Right: The Art and Science of Playing Records - Bill Brewster & Frank Broughton (2007) Passion For Vinyl - Robert Haagsma (2013) Vinylfanaten - Robert Haagsma (2012)

Het beroep dj moet gerespecteerd blijven, zowel door iedereen die er op één of andere manier mee in contact komt als door de dj zelf, die opkomt voor z’n stiel en doet waarvoor hij gevraagd, vergoed of aanbeden wordt: de beste muziek spelen in de ideale volgorde voor zichzelf en zijn publiek. Welke muziek die dj daarbij kiest of welke apparatuur hij daarvoor gebruikt, is enkel een struikelblok voor ouderwetse snobs met oogkleppen. De mogelijkheden zijn nog nooit zo groot geweest. Die vrijheid geeft ruimte voor creativiteit. Hoe meer dj’s zich op hun unieke manier blijven amuseren, hoe meer respect de stiel zal krijgen. En dan kunnen er nooit too many DJ’s zijn!

Vinyl: The Belgian Frontier Koen Galle & Ben van Alboom (2014)

FILMS 24-Hour Party People (2002) The Sound Of Belgium (2013) Hi Tech Soul: The Creation Of Techno Music (2006) We Built This City: A Documentary On Electronic Music Made in Cologne (2006) Pump Up The Volume Part One: The History Of House Music (2001) It’s All Gone Pete Tong (2004) Part Of The Weekend Never Dies (2008) A Cross The Universe (2008) RIP: A Remix Manifesto (2008) Dub Echoes (2009) Krautrock: The Rebirth of Germany (2009) Making Contakt (2010) Moog (2006) Synth Britannia (2009)

- 20 -


focus

We have a date! Op zaterdag 8 november 2014 hoef je wat ons betreft geen plannen meer te maken: met Play & Produce, je tweejaarlijkse rendez-vous met de electronic music scene, palmen we die dag opnieuw de Gentse Vooruit in. Wie een van de vorige edities meemaakte, weet waarover we spreken: een volledige dag voor dj’s en producers, met massa’s grootheden en key players uit de sector. Een recept dat we dit jaar behouden, maar overgieten met een dikke ‘back to the future’-saus. text: Wim Thijs & Tessa Joris

BACK TO THE FUTURE

Calling all producers Oké, de Vooruit loopt op 8 november vol met professionele en upcoming dj’s en producers, en de hele boel wordt ondersteund met een uitgebreide promotiecampagne met spots op Acht en Studio Brussel. Daar wil je toch je naam aan verbinden? Dat kan: kruip achter de knoppen en maak het officiële lijflied voor Play & Produce 2014 met de KBC 808 Anthem Contest.

Back to the future? Jep, we blikken terug op een rijkelijk gevulde elektronische muziekgeschiedenis en kijken reikhalzend uit naar wat de toekomst te bieden heeft. Van de eerste analoge synthesizer tot de meest futuristische gear, je vindt het allemaal op de vierde editie van Play & Produce. Play & Produce vult de Vooruit tot de nok met zo’n 1.200 beginnende, gevorderde en (semi)professionele dj’s, producers en muzikanten. Verwacht je deze keer aan masterclasses, deskundige feedback op je mixtapes of tracks, music en business talks, en de Playground: onze beurs met de vetste gear (aankomen mag!) om je vingers bij af te likken.

In tijden waar de bas van de 808 je nog steeds dwars door het plafond klapt, bestoken we je met een samplepack van deze legendarische drumcomputer uit de 80’s. Terug van nooit weg geweest en klaar om door jou te worden misbruikt. Ga aan de slag met deze samples en doe 808 door je speakers knallen, in ware Play & Produce Anthem-stijl! Inschrijven? Beta.vi.be!

Of je nu je turntable-skills wil verfijnen, wil weten wat de do’s and don’ts zijn voor een vette remix, of op zoek bent naar professionele feedback op je producties, of je nu voor de eerste keer een draaitafel ziet of al op (semi)professioneel niveau bezig bent met dance, electronic of urban music: Play & Produce, at your service.

Stay tuned Op de hoogte blijven van all things Play & Produce? Check playandproduce.be, laat er je e-mail- en/of postadres achter, en stay tuned. Do we have a date?

- 21 -


focus

“Laat de lezers maar weten dat we nog altijd alive and kicking zijn.” Muziekclub VK, gesitueerd in Molenbeek, bestaat 25 jaar. Poppunt deelt mee in de feestvreugde en laat met plezier VK-coördinator Sara Corsius aan het woord. text: Bram Vermeersch photo: Koen Bauters

Proficiat, 25 jaar VK. welk gevoel heb je er bij?

Op de website van VK concerts lees ik dat jullie

Sara: “Ik heb weliswaar alleen maar de laatste 10 jaar van VK meegemaakt, maar ik ben trots dat we nog altijd bestaan. Het publiek blijft komen. We hebben onze plaats tussen de andere clubs en we zijn altijd trouw gebleven aan ons karakteristieke profiel. We willen de broeierige plek blijven die VK is. Dankzij het jubileum hebben we het gevoel dat we er volwaardig staan. Dat we in samenwerking met Maison des Cultures voor het eerst een driedaags buitenfestival in Sint-Jans-Molenbeek kunnen organiseren (op 20, 21 en 22 juni, red.), stemt ons heel tevreden. We voelen ons heel feestelijk en blij. Max Romeo is één van de headliners. En we organiseren een afterparty met electro-dj’s die voor één keer tot vier à vijf uur ’s nachts mag duren. We focussen niet alleen op het puur artistieke: 25 jaar VK mag echt een feest worden.”

bewogen tijden achter de rug hebben. Licht gerust even toe.

Sara: “Omwille van wat minder centen hebben we het de voorbije jaren wat moeilijker gehad. We werken met een minimaal team van zes mensen, inclusief een technieker. Iedereen vangt zo’n beetje alle taken op. Dat is een normaal gegeven in het clubcircuit. Maar met de capaciteit van onze zaal en het aantal producties dat we op jaarbasis doen, zouden we eigenlijk minimum één extra fulltime kracht in dienst moeten hebben. Dat is helaas niet mogelijk. Niet dat het op zich moeilijk is om VK te verkopen aan het publiek, maar omdat er zo veel te doen is in Brussel zou één extra communicatiemedewerker wel handig zijn. Als je dan merkt dat er geschrapt wordt in je middelen terwijl je net heel democratisch wil blijven qua prijzen, dan zit je in bewogen tijden.”

- 22 -


“Uiteraard kan iedereen altijd meer subsidies gebruiken, en we willen de andere clubs ook geen oneerlijke concurrentie aandoen. Het enige wat wij willen, is net iets meer middelen om op laagdrempelige wijze nieuwe artiesten een podiumplaats te kunnen blijven geven zonder dat ons publiek zich blauw hoeft te betalen. Er is toch een bepaald budget nodig om te kunnen doen wat we willen doen. Een minimale verhoging van middelen zou het voor ons meer werkbaar maken. In onze sector zijn er vaak mensen die zich jarenlang passioneel smijten en veel overuren kloppen, tot ze gewoon niet meer kunnen. Let op, ik wil ons niet in een klaagpositie plaatsen. We moeten er gewoon mee dealen zoals dat vast ook in andere sectoren het geval is.”

“DE PURE ERVARING WAARBIJ JE VIA MUZIEK ENERGIE KAN UITWISSELEN MET EEN ARTIEST.” Aan welk optreden heb je goede herinneringen?

Sara: “Het concert van The Gossip blijft me bij. De groep stond toen aan de vooravond van de doorbraak. Dat was zo’n optreden waarvan we nadien dachten: we hebben het toch maar mooi gedaan. Die broeierigheid tijdens shows: dat is de kern van onze zaak. Naast de beginnende bands die we een kans geven voor de doorbraak, zijn ook bands uit de middelgrote klasse hier welkom. Ze hebben ook vaak hun reputatie hier opgebouwd en om de zoveel tijd komen ze terug. Gevestigde waarden in een bepaalde niche, zoals Ozric Tentacles, hebben zeker hun plek hier. Dat is ook een kenmerk van de VK.”

Wat is jullie manier om er creatief mee om te gaan?

Sara: “Onze oplossing is veel investeren in samenwerkingen met partners die thuis zijn in niches. Die versterken ons niet alleen promotioneel maar hebben ook de vingers aan de pols qua achterban en nieuwe artiesten. We werken zeker niet vanuit een ivoren toren. We zoeken altijd naar de juiste partners. Is dat onze kracht? Ik ben vooral blij te voelen dat we een duidelijke plaats hebben. Voor het publiek en de andere podia in Brussel en Vlaanderen is het duidelijk waar we voor staan. Voor beginnende internationale groepen zijn we een broodnodige schakel tussen het jeugdhuizencircuit en de grotere zalen. En we nemen ook een positie in tussen totale underground en mainstream.”

En het aanbod mag edgy zijn?

Sara: “Muziek die energiek, niet te mainstream en zelfs eventueel moeilijk is: dat is hier allemaal welkom. We krijgen van onze artiesten de opmerking dat we een intelligent publiek hebben. Dat is toch wel een compliment, vind ik. Als middelgrote club kunnen we een alternatief bieden. Het mainstream publiek hoeven we niet te bereiken. Los van tijdsgeest en technologische snufjes is er nog altijd een goede schare mensen op zoek naar een pure ervaring waarbij via muziek energie kan uitgewisseld worden met een artiest. Ik denk dat VK daar de geschikte plek voor is. En we zijn alive and kicking. Dat mag je zeker duidelijk maken in het interview. ww”

“Soms komen we wel eens in het vaarwater van AB maar de vijver is groot genoeg. We spreken met elkaar en kunnen perfect naast elkaar bestaan. Er is ook zoiets als het AB-effect. Die zaal is vaak al maanden op voorhand volgeboekt. Zo hebben wij af en toe de kans om als eersten een groep te strikken waarvoor geen plek meer is in AB. Dat is ook één van onze invullingen.”

Doen we. Geniet van het feest! vkconcerts.be

- 23 -


dj talk

Je bent tegelijk dj, promoter, manager en labelbaas. Hoe moeilijk is dat te combineren?

Joris: “Het grootste deel van mijn tijd wordt inderdaad opgeslorpt door het managementgebeuren. Al de rest is een beetje organisch gegroeid. Ik heb er ook nooit een opleiding voor gevolgd of er vroeger als kind van gedroomd om feesten te geven of een label te beheren. Het begon allemaal door Up High Collective een paar keer te boeken voor mijn eigen feesten. Gaandeweg leerde ik hen beter kennen en zag ik hun ontluikende potentieel. Na een tijdje hebben ze me gevraagd of ik hen niet wilde bijstaan met boekings en promotie, en van het één kwam het andere.” Het enige wat nog in dat rijtje ontbreekt, is producer. Heb je plannen?

Joris: “Ik heb ooit Ableton aangeschaft met het oog op eigen producties, maar dat ben ik gaandeweg uit het oog verloren. Dus ja, je zou kunnen stellen dat ik het ooit van plan ben geweest maar dat tijdsgebrek roet in het eten gestrooid heeft. Ik voel het echter niet aan als een gemis. Ik ben met zo veel andere dingen bezig die me voldoening geven en ik kan mijn ei kwijt in het ondersteunen van andermans projecten. Misschien is dat nu eenmaal iets wat me beter ligt en waar ik liever tijd voor vrijmaak.”

Al wie zich afgelopen decennium al eens in het Leuvense durfde te wagen, herinnert zich ongetwijfeld hoe de eerste gitaarakkoorden van Selah Sue, Milow en Isbells zich hardnekkig een weg wisten te banen doorheen het gedruis van de cantussen richting (inter)nationale hitparade. Onder de oppervlakte roerde er zich echter een school jonge, enthousiaste producers die zich in de nasleep van de toen prominente dubstep en drum & bass wave waagden aan het ontwikkelen van een eigen muzikale identiteit. Een van de voorttrekkers van deze beweging is niet alleen dj, maar ook boeker, promoter en manager die luistert naar de artiestennaam Mophito, oftewel Joris Vaes. Met zijn relatief jonge label Tangram Records biedt hij sinds 2012 onderdak aan Leuvens talent als Up High Collective, LTGL, Moodprint en Blatan. Wij wilden wel eens weten of je met zo’n druk schema op het einde van de dag nog weet waar je hoofd staat.

Wat was de aanleiding voor jouw intense passie voor muziek?

Joris: “Dat is met de tijd gegroeid. Wat me bijvoorbeeld enorm veel voldoening kan geven, is de positieve feedback die je krijgt wanneer je een leuke boeking binnen hebt gehaald of wanneer een promocampagne een voelbaar effect heeft gehad.” “Wat dj’en betreft, dat doe ik al sinds mijn vijftiende. Later gaf ik als student in Leuven regelmatig feesten waar ik dan zelf ook plaatjes draaide (onder andere de DaFunk parties in het Musicafe, red.). Het management en het label kwamen er als laatste bij. Het is echt zo’n gevarieerd beroep: je kan feesten organiseren, artiesten in de kijker zetten, maar ook bijvoorbeeld mee gaan brainstormen over hoe ze hun liveshow gaan vormgeven. Dat zijn voor mij enkele van de charmes van de job.”

text: Pieter Gulinck photo: Koen Bauters

- 24 -


Waar vind je de tijd om met zo veel dingen tegelijkertijd bezig te zijn?

Joris: “Aangezien ik thuis werk, ben ik heel vrij in mijn doen en laten, maar toch probeer ik vroeg op te staan om een zo lang mogelijke dag te hebben. Ik check mijn mails rond 8 uur en probeer door te werken tot na de middag. Veel vrije tijd blijft er niet over, maar ik doe het werk supergraag, en iedereen waar ik mee samenwerk zijn of goeie vrienden of gewoon superinteressante mensen. Uiteindelijk zijn we allemaal een bende nerds bijeen om het zo te zeggen. (lacht)” Kan jij leven van de muziek?

Joris: “Niet echt. Ik ben momenteel vooral bezig met beginnende projecten, waardoor ik genoopt ben er een drie vijfde job bij te nemen. Tegenwoordig valt er met een label niet veel geld te verdienen – daar moet ik geen tekeningetje bij maken, veronderstel ik. Ik hoop dat ik er ooit fulltime mijn brood mee kan verdienen, maar in de tussentijd probeer ik elke dag bij te leren en ervaring op te doen voor de toekomst.” Wat was destijds het idee achter het label?

Joris: “Tangram is er gekomen na het opnemen van een demo voor Up High Collective. We wilden daar iets leuks mee doen: professioneel laten masteren, originele artwork laten maken en uitbrengen op vinyl. Uiteindelijk werd het duidelijk dat we daarrond een soort van structuur moesten opzetten, en omdat er zo veel bij kwam kijken hebben we besloten om er dan maar meteen een label aan te breien. We waren nu toch bezig. (lacht)” “Op muzikaal gebied hadden we niet meteen een duidelijke lijn vooropgesteld. We zijn een groot collectief met allemaal uiteenlopende smaken en voorkeuren, en we wilden ons zeker ook niet beperken tot slechts één geluid, nog steeds niet trouwens.”

“EIGENLIJK ZIJN WE EEN GROTE BENDE NERDS BIJ ELKAAR” - 25 -


Tangram releaset een soort melodische future

Goed, mijn label is een feit. Waar vind ik nu artiesten?

hiphopsound. Heeft dat altijd jouw voorkeur genoten of

Joris: “Wij zijn begonnen met het uitbrengen van Up High Collective, en via via kwamen we andere producers tegen die ons interessant leken. Het komt erop neer om vanuit een bepaalde hoek te vertrekken en dan mensen te vinden die met dezelfde muziek bezig zijn. Tegenwoordig is dat niet zo moeilijk meer, onder andere dankzij SoundCloud en sociale media. De uitdaging is om een zekere continuïteit in je releases te leggen, zowel qua genre als qua frequentie.”

ben je van andere markten ook thuis?

Joris: “Zoals ik al zei: we proberen ons zeker niet te beperken tot een geluid. We omschrijven het zelf als iets wat zijn oorsprong vindt in de hiphop maar waar tegelijk ook heel veel elektronica-invloeden bij komen kijken. Als die elementen aanwezig zijn, maakt het voor ons niet uit wat voor genre het dan uiteindelijk blijkt te zijn. Een goed voorbeeld is ons Tangram Bootlegs-concept, dat zijn meer clubgerichte edits en remixes van onze bands die je gratis kan downloaden.”

“Momenteel zijn al onze geplande releases van Belgische artiesten. Voor remixen gaan we vaak wel over de grenzen heen kijken. Er zijn ook plannen om buitenlanders ook echt te gaan tekenen voor ons label, maar we willen artiesten altijd eerst leren kennen om te zien of het ook op persoonlijk gebied klikt. Het kan misschien wat melig klinken maar we proberen een hechte familie op te bouwen waarin iedereen er is voor elkaar, zowel op muzikaal als op persoonlijk vlak. Ik heb de indruk dat we heel hard samenhangen en veel van elkaar kunnen leren.”

In welke formaten releasen jullie?

Joris: “Onze eerste release was zowel vinyl als digitaal, maar door het feit dat we geen goede distributeur vonden, is dat financieel een beetje een fiasco geweest. Op termijn zouden we heel graag opnieuw vinyl uitbrengen maar momenteel zijn de middelen er spijtig genoeg nog niet. Laat dit misschien een oproep zijn naar een goeie distributeur: if you’re out there, contact us! Spijtig genoeg is het met beperkte tijd en middelen niet mogelijk om alle ideeën die we hebben liggen uit te werken.”

Bestaat er zoiets als een Leuvense touch tegenwoordig?

Joris: “Ik denk niet dat zoiets al bestaat. Iedereen is daarvoor nog net iets te verknocht aan z’n eigen ding. Hoewel … In de toekomst zie ik dat nog wel komen. Zeker als je kijkt naar artiesten als Moodprint, Maverick, of Pukaz: dan zijn dat toch allemaal genres die wat dichter naar elkaar toe aan het groeien zijn. Ik zie ze nog wel een eigen publiek en parties ontwikkelen die op hun beurt de sound een eigen identiteit kunnen helpen vormen.”

Stel, ik wil zelf een label starten. Wat heb ik allemaal nodig om aan de slag te kunnen?

Joris: “Vandaag de dag is het volgens mij gemakkelijker dan tien jaar geleden. Het is misschien een beetje cliché, maar dankzij het internet is het vrij gemakkelijk om toch al een aantal (online) winkels te bereiken. Als je dingen fysiek wil releasen, is het een pak moeilijker. In dat geval heb je gespecialiseerde contacten nodig voor pressing, distributie en PR, zaken die op zich ook nog eens handenvol tijd en geld kosten. Een label uit de grond stampen is dus best haalbaar, maar het blijven onderhouden en het naar een ander niveau tillen is een heel ander verhaal. Op dat punt zijn we met Tangram records ook nog niet aanbeland hoor, maar het is wel mijn ambitie om dat op termijn te verwezenlijken.”

“WE PROBEREN EEN HECHTE FAMILIE OP TE BOUWEN WAARIN IEDEREEN ER IS VOOR ELKAAR, ZOWEL OP MUZIKAAL ALS OP PERSOONLIJK VLAK.”

- 26 -


“Ten opzichte van de meeste andere steden zijn wij ook iets kleiner, waardoor verschillende stromingen en artiesten automatisch wat dichter op elkaar zitten, en ik heb de indruk dat iedereen elkaar hier zeer hard steunt. Er is niets te merken van afgunst en we zijn allemaal blij voor elkaar wanneer er iemand doorbreekt. Wim van Addicted Kru Sound (en Poppunt, red.) is een goed voorbeeld. Hij heeft met zijn groep al heel wat bereikt en zijn ervaring met het vertalen van een studioproject naar een livesetting heeft me al heel wat bijgebracht. Up High en AKS delen ook een repetitiestudio en dan is het natuurlijk logisch dat er op organische wijze hier en daar wat kruisbestuiving ontstaat.”

Stoot je tijdens die sessies soms op artiesten die niet zouden misstaan op Tangram?

Joris: “Dat gebeurt, ja, maar zoals ik al zei, er moet een zekere persoonlijke klik zijn tussen een artiest en ons. Ik wil me ook niet te veel gaan bemoeien met andere labels of met producers die al met iets bezig zijn. Niet te opdringerig is dus mijn motto. Ik geef de voorkeur aan organische samenwerkingen. Als ik echt geïnteresseerd ben in een act, dan probeer ik eens naar een optreden te gaan en de mensen te leren kennen. Ik zal nooit over releases beginnen vooraleer ik weet hoe zij tegenover hun eigen carrière en tegenover muziek in het algemeen staan.” Met welke gevoelens hoop je dat mensen over tien jaar

Wat voor stijl draai je zelf?

terugblikken op Tangram Records?

Joris: “Net zoals bij het label probeer ik steeds heel breed spectrum aan bod te laten komen. Van heel trage obscure beats tot footwork, jungle en hiphop. Wat mij betreft, zijn er geen grenzen. (lacht)”

Joris: “Allereerst ben ik realistisch en hoop ik dat we over tien jaar nog bestaan. Ik hoop dat we dan herinnerd worden als een label dat de eerste kansen heeft gegeven aan muzikanten die dan nog steeds volop actief zijn en er ondertussen hun beroep van hebben kunnen maken.”

Moet een set voor jou perfect zitten of mag je al eens horen dat er een mens achter de decks staat?

Joris: “Doorgaans ben ik zelden echt tevreden over mijn sets, maar ik ben ook geen vinylpurist die zichzelf de technisch beste dj van België wil vinden. Van mij mag er hier en daar al eens een V inkruipen. Dat hoort er nu eenmaal bij als je geen voorbereide sets speelt en jezelf ruimte wil geven om in te spelen op een publiek. Ik zou trouwens ook nooit een set van begin tot eind voorbereiden, al probeer ik wel in de weken die voorafgaan alles proper te rangschikken en vertrouwd raken met nieuwe tracks.”

Wat heb je nog gepland in de meer nabije toekomst?

Joris: “Ik hoop dat twee jaar Tangram in december een groot feest gaat worden. We zijn ook van plan om een kleine Belgische tour op te zetten, zoals we dat vorig jaar gedaan hebben in Luik, Brussel, Hasselt en Gent. Al hoop ik dat we dit jaar ietsje buiten de landsgrenzen kunnen treden.” “Verder brengen we op 9 mei een nieuwe release uit van Moodprint in samenwerking met Yellowstraps, en koester ik de stille hoop dat er daardoor toch nog enkele festivalletjes zullen binnenstromen. Ik heb al een aantal bevestigingen gekregen voor deze zomer, maar aangezien de Belgen nogal laat worden aangekondigd, kan ik nog niets concreet meegeven. Wat ik wel al kan verklappen, is dat Yellowstraps op Bruksellive te zien zal zijn op 26 juli.”

Waar ga jij tegenwoordig op zoek naar nieuwe muziek?

Joris: “Ik zit vaak tot een stuk in de nacht te snuisteren op SoundCloud en diverse blogs. Ik kan mezelf daar op redelijk obsessieve wijze in verliezen. (lacht)”

Bedankt voor de babbel, en nog veel succes!

Joris: “Thanks!” soundcloud.com/tangramrecords facebook.com/tangramrecords tangramrecords.bandcamp.com

- 27 -


cover

“Het is niet ‘whatever’. Het moet goed zitten.” The Sore Losers

- 28 -


De vaderlands rock is niet dood. Zo, het is eruit. Zonder back up van The Sore Losers zouden we zulks nooit durven te verkondigen. Met ‘Roslyn’ kiest de Limburgse band resoluut voor het pad dat ze met hun titelloze debuut ingeslagen waren. Rock op de oude leest geschoeid, en in platenzaken steevast te vinden onder de noemer, roots/americana/bluesy. En het gaat ze voor de wind, zo blijkt. Vlak voor het ter perse gaan van dit magazine mocht de band mee op een korte tour als support voor Triggerfinger. Een Belgische rockinvasie in Duitsland en Zwitserland. ‘Vorsicht mit die Lederhosen’.. text: Sven De Potter photos: Koen Bauters

We spreken Jan (zang, gitaar) en Cedric (gitaar) in Antwerpen. Lunch. Ze komen net van bij het platenlabel. Relaxed à la toerist, met Limburgse hartelijkheid. “Op tour met Triggerfinger, dat wordt wat,” zegt Jan. “De eerste keer met de band naar het buitenland. Voor Cedric niet, want hij heeft er met El Guapo Stuntteam al wat tourkilometers opzitten. “Vooral kraakpandtoestanden”, werpt Cedric tegen. “Dit is toch wel van een ietwat andere orde.”

Ik ga ervan uit dat jullie tegenwoordig met een vaste geluidstechnieker werken.

Cedric: “Zeker. De relatie tussen geluidstechnieker en band is erg belangrijk.” Jan: “Het vreemde is dat je als band nooit weet hoe je live klinkt. Je moet heel veel vertrouwen geven aan de geluidsman. We hebben gelukkig iemand die meedenkt, advies geeft, weet waar wij heen willen en voorstellen doet.”

Ik veronderstel dat jullie zoals veel supports een half

Cedric: “Het is niet ‘whatever’. Het moet goed zitten.”

uur de tijd krijgen om het publiek te overtuigen. Setlist aangepast?

Jan: “Ja. We vinden het belangrijk om tijdens de show te tonen wat we in onze mars hebben. Op een half uur tijd kan dat net. Er moet én dynamiek én impact in onze set zitten. Als we enkel onze hardere songs te spelen, belichten we maar een facet van de band.”

Jan: “Professionals hebben allemaal een sterke visie, maar er moet een evenwicht zijn tussen wat de band wil en wat de geluidstechniek ervan maakt. Waar ik tegenwoordig erg mee bezig ben, is de monitormix. Aanvankelijk wou ik een perfecte balans tussen alle instrumenten in de monitor, zodat ik comfortabel kon spelen. Ik heb dat idee nogal snel laten varen, omdat het niet werkte. Nu wil ik de band eerst zonder monitormix goed horen en vraag ik enkel vocals in mijn monitor. Pas als iedereen elkaar akoestisch goed hoort, schaven we het podiumgeluid bij met de monitormix.”

Jullie spelen tegenwoordig op grotere podia en in zalen met een capaciteit van 500 tot 1.000 man. Hebben jullie vooraf PA-repetities gehad, in volle bezetting met alle toeters en bellen?

Jan: “Ja. Hebben we ook al voor de opnames van ‘Roslyn’ gedaan, op raad van Rudolf de Borst, de producer van de plaat. Gelukkig kunnen we dankzij ons artist in residence-schap in de MOD PA-repetities organiseren. Een week voor de eerste show hebben we er alles uitgetest: volle bezetting, sound, geluid, opstelling. Een heel andere aanpak in vergelijking met onze eerste plaat.”

Cedric: “De plaatsing van je versterker is in deze erg belangrijk. Je kunt bijvoorbeeld al veel oplossen door je versterker een klein beetje te draaien, zodat je in het volledige geluidsveld zit. Op dat vlak moet je niet te veel aan anderen overlaten. Het gaat om je eigen speelcomfort en -plezier en dat bepaal je best zelf.”

- 29 -


Roslyn, about a girl Jan: “Er is niets mis mee om je soundchecktijd volledig op te gebruiken. Op een bepaald moment moet je dat wel kunnen loslaten. Je kunt niet alles controleren.”

We moeten het even over ‘Roslyn’ hebben. In vergelijking met jullie debuut zit er in deze plaat een grotere gelaagdheid. Duidelijk gegroeid als band.

Jan: “‘Roslyn’ is in acht dagen tijd opgenomen, maar hebben vooraf veel tijd genomen om songs te schrijven. Een plaat is een momentopname, maar hoe langer je schrijft, hoe moeilijker het wordt om dat moment te vatten of vast te houden. Daar zat ik toch even mee. Je leven stopt niet. Vriendschappen worden hechter, je krijgt kinderen … In vergelijking met de eerste plaat hebben we nu veel directer samengewerkt en waren we minder voorzichtig met commentaar voor elkaar. Ondertussen spelen we al zo lang samen dat we kunnen zeggen wanneer we iets echt niet goed vinden.”

The Sore Losers spelen geen anthems, maar doorvoelde rootsrock, zoals Wilco. Tapijtje op het podium, sfeerlicht, al eens aan gedacht?

Jan: “Sfeer is belangrijk. Tapijtjes ook, al trekken sommige muzikanten grote ogen als we daarmee afkomen. Het is iets wat alle bands die wij goed vinden, The Raconteurs bijvoorbeeld, uitstralen: ze spelen hard, snedig, vol passie, met altijd sfeer op het podium. Het komt de beleving ten goede, zowel van het publiek als van de band. Soms merk je dat een publiek vanaf de eerste noot mee is, dat de sfeer die je on stage maakt meteen de zaal bereikt. Dat betekent niet dat je die vibe het hele concert lang kunt aanhouden. De aandacht kan verslappen, iets kan je uit de flow halen. Ik kan er soms echt van balen als dat gebeurt.”

Cedric: “Je moet als band ruzie durven te maken, het conflict niet altijd uit de weg willen gaan.” Is er bij jullie iemand die het voortouw neemt en creatieve beslissingen neemt?

Cedric: “Soms Jan, soms ik. Kevin (bas, red.) en Alessi (drums, red.) vormen de lijm van de band.”

Herkennen jullie het ‘we hebben ze’-moment waarop het publiek volledig mee is?

Jan: “Dat is voor elk groepslid anders. Het gebeurt dat Cedric heel blij van het podium stapt en ik me minder voldaan voelt. Vroeger zou ik dat gewoon aanvaard hebben, nu wil ik weten waarom dat zo is. Vaak ligt het aan de sound on stage die ervoor zorgt dat ik er niet helemaal in zat. Dat blijft nawerken.”

Jan: “Eigenlijk doen we alles samen. Het werkt niet als iemand zijn wil doordrijft. Als één iemand vindt dat iets niet goed is, dan spelen we het niet. Al gebeurt het wel dat we elkaar overtuigen van een idee, dat we andere invalshoeken zoeken en dat we een compromis vinden. Cedric heeft voor deze plaat bijvoorbeeld lijnen gespeeld die erg afwijken van wat hij doorgaans doet, maar ze werken wel.”

Cedric: “Soundcheck en show zijn twee totaal verschillende dingen. Ik ga er al lang niet meer van uit dat een goeie soundcheck zorgt voor een goed geluid tijdens het optreden. Tijdens de soundcheck is de zaal leeg en de akoestiek helemaal anders. Het geluid heeft veel meer plaats, botst overal tegenaan. Als de zaal gevuld is, krijg je een totaal ander beeld. Een goeie soundcheck geeft wel zelfvertrouwen.”

“JE MOET ALS BAND RUZIE DURVEN TE MAKEN, HET CONFLICT NIET ALTIJD UIT DE WEG WILLEN GAAN.”

- 30 -


“VAN DE BAND LEVEN: HET ZOU KUNNEN, MOCHTEN WE ALLE VIER IN ÉÉN APPARTEMENT GAAN WONEN EN ELKE DAG KEBAB ETEN, MAAR WILLEN WE DAT WEL?” Jullie hebben voor ‘Roslyn’ gewerkt met Rudolf de

De romantische mythe van de muzikant die zich

Borst. Wat mij trof, was dat hij én de melodie én de

tijdens de opnamesessie laveloos zuipt en na

tekst voor ‘Don’t Know Nothing’ geschreven heeft.

twee dagen de dag van de nacht niet meer kan

Qua inbreng kan dat wel tellen. Het zegt ook veel over

onderscheiden is bij deze voorgoed verleden tijd.

jullie bereidwilligheid om jullie ego’s aan de kant te

Cedric: “Oh, dat is wel al eens gebeurd, hoor, maar het brengt geen ‘hol’ op.”

schuiven. Ter meerdere glorie van de muziek.

Jan: “Doorgaans schrijf ik de teksten, maar ik was erg blij met wat hij aanbracht. We vonden ‘Don’t Know Nothing’ een zeer goeie song, maar we wisten niet meteen wat er mee aan te vangen. Toen Dolf zijn idee voorstelde, waren we er meteen voor gewonnen. Ik heb het me eigen kunnen maken.”

Jan: “Ja, zeg. En het getuigt van weinig respect voor de engineer en de producer. Trouwens, een studio kost geld, hé.” ‘Roslyn’ is de plaat van de bevestiging. Jullie trekken ermee de hort op, de songs slaan aan, en verder? Wat is de ambitie? Jan: “In de eerste plaats was dat: een goeie plaat maken. De rest volgt wel.”

Cedric: “Het was een erg fijne samenwerking. Hij heeft ons een aantal keer echt uit onze comfortzone gehaald. Ik heb zelfs backings gezongen! Het resultaat was verbazingwekkend genoeg goed. (lacht) Ik ben erg blij dat hij ons gepusht heeft.”

Cedric: “We hadden geen masterplan, geen single die het ‘goed’ moest doen op de radio. We gaan geen onbezonnen dingen doen. Toen we met de band begonnen, hebben we op geen enkel moment gedacht ervan te willen leven. Het zou kunnen, mochten we alle vier in één appartement gaan wonen en elke dag kebab eten, maar willen we dat wel? Een aantal bandleden hebben kinderen, een goed lief … dat speelt mee, uiteraard.”

Jan: “Hij had meteen door hoe de groepsdynamiek in elkaar zat. Hij stond niet boven de groep, maar maakte er deel van uit. We hebben veel harder gewerkt dan bij de eerste plaat. Gedisciplineerder. Op tijd gaan slapen, niet te veel drinken. In Göteborg (de band nam de plaat daar op, red.) viel toch niet meteen veel te beleven. Het leven is er trouwens ook te duur. Op café gaan zat er echt niet in. We hadden ons bier zelf mee.”

Jan: “We bespreken wel alles wat ons pad kruist. We hebben geen enkele grens afgebakend, maar als we iets doen, moet het de moeite waard zijn. Vijf dagen niet thuis zijn is geen ramp. Als je twintig bent, liggen de kaarten helemaal anders. Dan kan je drie weken voor de fun in Amerika gaan spelen.”

- 31 -


Gear, gear, gear up … Als jullie songs schrijven, gebeurt dat dan op

Wie draagt die Fender Twin?

akoestische gitaar?

Jan: “Onze fantastische roadie.”

Cedric: “Ja. Ik heb thuis geen amp staan. Als ik nieuwe ideeën heb, speel ik ze op een Gibson 335. Ik weet ondertussen dat een goeie akoestische riff ook versterkt te gek zal klinken.”

Met welke gitaren spelen jullie?

Jan: “Fender Telecaster, een ’52 reissue. Ik ben linkshandig en voor linkshandigen vind je niet zo erg veel vintage Fenders. De combinatie met Cedrics gitaarsound werkt wel heel goed, omdat hij vooral met P90’s en Humbuckers speelt. Mijn Fender is mijn werkpaard. Ik ken de soft spots.”

Hoe maken jullie jullie sound?

Cedric: “Ik heb al sinds 1997 dezelfde set-up: Les Paul door een Marshall Plexi, met een fuzz- en distortionpedaal. Veel mensen vinden die Les PaulMarshall combo erg cliché. Maar dat is het al sinds 1983! Het is zelfs zo cliché dat vrijwel niemand nu die combinatie gebruikt. Mijn effecten komen van Dr. No uit Eindhoven en uit de Magnetic Effects-fabriek in Engeland. Verder gebruik ik een tape delay en een oude Big Muff. Ik maak mijn sound grotendeels met mijn gitaar en amp zelf. Ik gebruik altijd twee amps. De ene, een oude Fender Blues Deluxe, hou ik erg clean en hoor je pas als ik de fuzz gebruik, voor een extra laag. Er zijn heel veel gitaristen die die opstelling gebruiken. Niet zo bijzonder, hoor, maar ik kan niet meer zonder. Het is trouwens een vraag die ik erg veel krijg in de muziekwinkel waar ik werk: welk effect moet ik kopen om mezelf te horen soleren? Geen! Een tweede amp, dat werkt. Je moet het gewoon doen. Jan heeft er ook twee.”

Cedric: “Vooral tijdens opnames zeul ik een bataljon aan gitaren mee. Elke gitaar klinkt anders: de ene heeft wat meer donker, de andere een lichtere toets, klinkt brighter. Ik had bijvoorbeeld drie Les Pauls mee, alle drie maple-mahagony, maar elk met een eigen karakter. Aan de instellingen van mijn versterkers kom ik niet. Oh, wij zijn echt wel gear nerds.” Jan: “We zijn met onze bus naar Zweden gereden in plaats van met het vliegtuig te gaan. Ook al hadden ze in de studio heel veel fijne spullen staan, toch wilden we op ons eigen materiaal spelen. Voelt veel vertrouwder.” Cedric: “Ik plan vooraf toch een beetje wat ik ga meenemen. Trouwens, ik wil zo weinig mogelijk materiaal lenen, omdat ik mezelf ken. Als ik iets cools zie, moet ik het hebben. Die liefde voor sound en gitaren gaat toch wel ver, hoor. Ik heb thuis zelfs een kleine workshop waar ik vaak zit te sleutelen. Nieuwe pick-ups, andere snaren opleggen, … Ik flip op de technische kant van het gitaarspelen. Tweaken, customizen, laat maar komen!”

Jan: “Als ik fuzz doe ik net hetzelfde. Ik gebruik een Ampeg en een Fender Twin Reverb.”

Jan: “Kevin en Cedric zijn daar heel veel mee bezig. Normaal gezien hebben enkel grote groepen een vaste guitar tech, maar wij hebben er twee in onze band. Handig wel.”

- 32 -


Jullie gebruiken de klassieke en gevestigde

Geen wereldkampioenschap gitaarspelen voor jullie?

Amerikaanse en Britse merken: Fender, Marshall, Les

Duizend noten per minuut?

Paul, …

Cedric: “Oh, neen. Liever niet. Ik had het er onlangs over met een maat. Stel dat je jaren oefent, dat je dagen en dagen je vingers breekt op je gitaarhals om toch maar dat ene stuk aan 320 bpm te kunnen spelen. Wat gebeurt dan als je daar op een dag in slaagt? De uitdaging is weg en je hebt één gimmick in de vingers. Volgens mij ben je dan echt goed gekloot. Geef mij maar ‘Rumble’ van Link Wray, twee akkoorden, maar volop groove. Of Nels Cline van Wilco: die mag een keer losbarsten tijdens een concert, maar als hij het doet, barst de hemel open.”

Cedric: “Klassiek, ja. We moeten daar niet flauw over doen, hé. Ik hou van de sound die het midden houdt tussen Link Wray en The Who. Het mag niet te droog klinken. Je zegt klassiek, maar als wij gaan spelen, zie ik bijvoorbeeld steeds minder Les Paul on stage. Is het omdat die geassocieerd wordt met Slash? Geen idee. Les Paul was een jazzgitarist. En kijk naar de fenomenale dingen die Muddy Waters uit zijn gitaar toverde, ook een Les Paulfan. Waar je me nooit op zal zien spelen zijn gitaren die kwalitatief te goed zijn. Ik vind het fijn dat je met een gitaar wat moet werken, dat het niet allemaal vanzelf gaat.”

Jan: “Ja, en dan zie je dat zelfs Jeff Tweedy staat te genieten van het feit dat zijn gitarist bijna opstijgt van extase. Er komt een punt waarop je talent en je technische kunnen perfect in balans komen. Ik las onlangs een interview met Tom Petty. Op de opmerking van de journalist dat bepaalde nummers echt het beste waren wat hij van Petty ooit gehoord had, antwoordde Petty dat hij ze geschreven had op het moment dat hij het ambacht echt onder de knie had. Dat songschrijven, gitaarspelen, techniek, … allemaal mooi samenkwamen. Die balans vinden, en vooral vasthouden, dat is het geheim van muziek maken.”

“SONGSCHRIJVEN, GITAARSPELEN, TECHNIEK, … DE JUISTE BALANS DAARTUSSEN VINDEN, EN VOORAL VASTHOUDEN, DAT IS HET GEHEIM VAN MUZIEK MAKEN.”

thesorelosers.be

- 33 -


photo: Koen Bauters

jonge wolven

I WILL, I SWEAR I Will, I Swear is een samenwerking tussen pianist Jonathan Van Landeghem (eerder aan het werk te zien bij Say Hello To My Kids) en zangeres Fien Deman. Het tweetal grossiert in intieme, piano gedreven popsongs die hier en daar versterkt worden met strijkers en een streep gitaar. Live staat de band met z’n negenen op het podium. I Will, I Swear bracht al drie singles uit bij het Gentse Unday Records en werd al meermaals opgepikt op vi.be. Schoon spul.

beta.vi.be/iwilliswear

Repetitiekot met I Will, I Swear op Poppunt.tv

- 34 -


photo: Koen Bauters

jonge wolven

NORDMANN Het Gentse Nordmann staat voor instrumentale jazz die nu eens opwindend en opzwepend en dan weer bedwelmend en licht psychedelisch uit de hoek komt. Het viertal wist in het verleden al prijzen weg te kapen op verschillende jazzwedstrijden maar brak onlangs uit hun niche door op HUMO’s Rock Rally met de zilveren plak aan de haal te gaan. Hun debuutplaat staat gepland voor de nabije toekomst en zal uitkomen op het Brugse W.E.R.F. label.

beta.vi.be/nordmann

Repetitiekot met Nordmann op Poppunt.tv

- 35 -


gearslutz

SOUND-EXPERT BIJ PRG EML PRODUCTIONS We vielen even van onze stoel. Weg insteek. Weg interview. Weg tips and tricks. Patrick merkt onze verbazing. “Ja,” lacht hij, “ook in de wereld van soundengineering staat de technologie niet stil. Tegenwoordig werken we heel vaak met een ‘virtual soundcheck’-applicatie waarmee heel veel digitale tafels uitgerust zijn. Hoe het werkt? We nemen het concert van de band digitaal op, op 48 sporen, en tijdens de soundcheck laten we die opname lopen en selecteren we er het kanaal uit dat we willen afregelen. Alle andere kanalen gaan in mute. En zo ga je elk instrument af …”

Poppunt Magazine en Poppunts videocrew sloegen voor deze Gearslutz / Tips & Tricks de handen in elkaar. We doen dat wel vaker. Een paar maanden geleden zetten we samen met PRG EML – wereldtop op het vlak van techniek voor festivals, concerttournees, events en meer – een vi.be-actie op poten die vijf bands en hun crew de kans gaf om zich optimaal voor te bereiden op hun festivalzomer. Ze kregen een ‘fictieve’ soundchecksessie in de Black Box Studio, onder de deskundige begeleiding van Patrick ‘Duim’ Demoustier, een soundengineer met meer dan 25 jaar knoppen achter de vingers. We gingen de sessie met High Hi filmen, en vroegen Patrick naar zijn feedback. Hij sprak: “Bands hoeven niet meer aanwezig te zijn tijdens de soundcheck.”.

Nogal een revolutie, me dunkt. Ik heb het alleszins nog nooit gezien.

Patrick: “Het komt nochtans meer en meer voor, al zie ik het nu vooral bij grote concerten of outdoor festivals. Bands die lang op tour zijn, gaan soundchecken na verloop van tijd echt haten. Elke dag een half uur op één tom slaan begint na een paar dagen, laat staan weken, te vervelen. Het digitale verhaal is zowel voor bands als techniekers een win-winsituatie. Het werkt alleszins erg comfortabel en er is geen stress. Trouwens, er wordt steeds meer op digitale tafels gemixt. Analoog gaat er steeds meer van tussen.”

text: Sven De Potter photos: Koen Bauters

“Over het gebruik van digitale tafels is nu echt heel veel te doen, zeker tijdens de voorbereiding van grote festivals. Bij The Night Of The Proms is er geen soundcheck, en daar spreken we over 200 kanalen. Ik vind het een logische evolutie. Het betekent wel dat engineers zich moeten blijven bijscholen. Meer dan 25 jaar ervaring betekent niet dat ik alles onder de knie heb. Integendeel zelfs. De wereld staat niet stil. Het blijft een enorm boeiende job en een uitdaging.”

- 36 -


Voor bands die net hun neus aan het raam komen

Iedereen was aanwezig. Drum, bas, gitaar, zang, …

steken en op kleine podia spelen met een kleine PA is

alles is getest. Het geluid in de zaal is goed. Alleen,

het nog steeds een ander verhaal. Wat zijn volgens jou

doorgaans weet een band niet hoe ze ‘live’ klinken.

de grote soundcheck-pijnpunten?

Tijdens de soundcheck kan iemand wel de zaal in om te

Patrick: “Voorbereiding en communicatie. Het klinkt cliché en nogal voor de hand liggend, maar als band moet je goed voorbereid zijn als je op podium stapt, ook voor de soundcheck. Ten eerste moet elk bandlid aanwezig zijn. Niets zo vervelend als moeten wachten op de bassist of de drummer omdat ze zo nodig een sigaret moeten roken of Facebook moeten updaten. Meestal krijgen bands voor hun soundcheck een timeslot. Op een half uur tijd kan je veel doen, maar dan moet iedereen wel alert zijn én doen wat hem of haar gevraagd wordt. Als de soundengineer aan de drummer vraagt om even op de tom te slaan, dan is het niet de bedoeling dat hij zijn floortom begint te tunen, omdat hij een ‘twang’ hoort. Dat zorgt enkel voor verwarring en vertraging.”

luisteren, maar tijdens het spelen zelf niet.

Patrick: “Neen, dat is de waar. Dan is de band overgeleverd aan de skills van de soundengineer. Maar, als de soundcheck goed verlopen is en het geluid daar al goed zat, mag dat eigenlijk geen problemen geven.” Tenzij het geluid op het podium zelf te wensen over laat.

Patrick: “Ook daar bestaat een oplossing voor: communicatie. De meeste jonge bands werken niet met een vaste podiummixer. Ofwel is er geen, ofwel hebben ze er het geld niet voor. Begrijpelijk, natuurlijk. Maar stel dat er wel één is, dan is het zaak om tijdens de soundcheck duidelijk te maken wat je in je monitor wil horen. Stel dat je als band op een klein festival terechtkomt, en je krijgt de kans om ook je podiumgeluid naar eigen wens in te vullen, dan zou het zonde zijn om daar geen gebruik van te maken. Maak dus duidelijk wat je wil, en geef de podiummixer desnoods een papiertje met wat richtlijnen. Geloof me, die mensen zijn daar echt tevreden mee. Plaats alles zo op het podium dat iedereen elkaar goed hoort. Creëer een repetitielokaalsfeertje. Te veel podiummix werkt niet altijd. En voor bands die met in ears werken is een vaste podiummixer echt belangrijk. Maar, als je nog nooit met een podiummixer gewerkt hebt, vertrouw dan in de eerste plaats op de sound die je kent.”

Een degelijke technische fiche kan ook heel wat leed besparen …

Patrick: “Ja, dat ook, maar zorg er dan toch voor dat ze volledig is. Het gebeurt vaak dat de techniekers een technische fiche in handen krijgen die niet meer up to date is. Dat is natuurlijk vragen om problemen. Zorg ervoor dat alles wat op podium staat en alle mics die je als band wil gebruiken vermeld staan. Veel werk is dat niet. Voor een paar euro (bijvoorbeeld via mystageplan.com, red.) maak je een professioneel stageplan dat je makkelijk kan aanpassen en updaten.”

- 37 -


“JE KUNT JE VERSTERKER IETS STILLER ZETTEN EN OOK DAT GEWOON WORDEN.”

DO’S & DON’TS Communiceer op het podium. Uiterst belangrijk. Vraag daarom naar de naam van de mixer. Dat klinkt nogal belachelijk, maar liever dat dan de mixer aan te spreken met ‘meneer de mixer’. Wees niet te beroerd om te verduidelijken wat je in je monitor wil. Niets zo

Cliché – alweer – is dat de eerste gitarist op podium

vervelend als tijdens een concert op een eilandje te

plots hoort wat de tweede gitarist tijdens repetities al

staan spelen en enkel jezelf loos te horen gaan. Als

maanden aan het spelen is.

bandleden niet met maar naast elkaar spelen, gaat

Patrick: “Bands hebben nogal de neiging om luid te willen klinken, ongeacht hun staat van dienst. Ik was onlangs op tour met een Nederlandse band met jaren ervaring. Toen de gitarist zijn ‘kot’ openzette, ging dat ongelooflijk luid. Probleem dus, want zijn sound overstemde alles. Op zulke momenten moet je ingrijpen, al loopt dat niet altijd even smooth. ‘Ik ben dat zo gewoon’, hoor ik vaak. Dat kan wel zijn, maar je kunt je versterker iets stiller zetten en ook dat gewoon worden. Het moet comfortabel voelen op podium, dat wel, maar ik moet er wel mee kunnen werken.”

het optreden de mist in. Als je niet aan de beurt bent, speel dan niet. Dat zorgt enkel voor verwarring. Dit blijkt een erg moeilijk te handhaven regel te zijn, vooral voor drummers. Zij missen vaak het ‘wees stil gen’. Sla niet in paniek als je plots feedback door de zaal hoor galmen. Tijdens de soundcheck moet de mixer de juiste frequenties zoeken, zich bezighouden met equalizing en aan veel verschillende knoppen draaien. Blijf dan ook doorspelen als je tijdens de

Een ander niet onbelangrijk punt: als er geen

soundcheck feedback hoort. Mixers weten wel wat ze

soundcheck is, krijgen bands enkel een linecheck.

daarmee moeten aanvangen.

Patrick: “Ja. En als er dan iets niet werkt, is er vaak paniek. Bij een linecheck, die hooguit een kwartier à twintig minuten duurt, checkt de geluidstechnicus of hij alles mooi binnenkrijgt. Meer is dat niet. Instrumenten worden één voor één afgegaan, en dan mag de band kort samen een halve song spelen. De eigenlijke soundcheck – als daar voordien nog geen tijd voor was – gebeurt tijdens het eerste en/of tweede nummer. Als band moet je met zulke momenten leren omgaan. Er komt vaak wat stress bij kijken. Ook tijdens de change overs: tegenwoordig gaat alles sneller. Drums worden vooraf op een riser gezet, opgebouwd, gemic’t. Het is zaak om je daar als band niet te veel van aan te trekken, maar dat is niet altijd even gemakkelijk.”

Een gewaarschuwd muzikant is een band waard. Wie zelf wat kent van soundchecken of een beetje op de hoogte is van techniek heeft eigenlijk ook een stapje voor en kan zelfs problemen oplossen, mochten die voorkomen. Bij de start van elke soundcheck testen geluidsmixers in principe alles, maar sommigen durven door gebrek aan tijd, stress, vermoeidheid wel eens iets te vergeten. Het loont daarom de moeite om iemand in de band aan te duiden als ‘soundcheckbaas’, en hem alles te laten regelen on stage. Hij of zij kan er bijvoorbeeld ook op toezien dat alles goed verloopt: zijn alle kanalen gepatcht? Klinken alle kanalen in de zaal goed? Krijgt iedereen on stage genoeg te horen?

Kortom, als er één ding is waar jij op hamert, is het

Een soundcheck is geen repetitie.

voorbereiding en communicatie?

Patrick: “Absoluut.” Tips & Tricks video op Poppunt.tv

- 39 -


tips & tricks

Goeie elektronische muziek producen is veel meer dan op de juiste knopjes duwen. Toch kan je met een dosis skills en een hoop creativiteit de meest geniale muziek uit je computer toveren. Of je nu je allereerste stappen in het producerswereldje zet, of al enkele jaren als dj aan de slag bent maar nu je eigen tracks wil beginnen maken: wat tips over het materiaal dat je daarvoor nodig hebt, zijn altijd mooi meegenomen. We zetten wat hard- en softwaretips op een rijtje. text: Jan Pauly & Wim Thijs

- 40 -


Als je veel met samples werkt en die snel wil kunnen starten, of als je controllers zoekt die je ook live kunt gebruiken, dan kan je bijvoorbeeld voor de digitale versie van de Akai MPC gaan, of voor een controller die speciaal voor een bepaalde softwarepakket werd ontworpen. Zo zijn er bijvoorbeeld de Push voor Ableton, of Maschine van Native Instruments.

De geluidskaart

Monitors en hoofdtelefoon

Een audio-interface of geluidskaart neemt een deel van het rekenwerk van je computer over en creëert extra inputs en outputs voor je pc. Een standaard computer heeft maar één output (meestal jack), een geluidskaart geeft je meer, andere en betere in- en outputs (bv. digitale outs, gebalanceerde outs, MIDI in & out, …). Bovendien bevat een geluidskaart voorversterkers (pre-amps) voor alle input-kanalen, dus het signaal dat je erdoor binnentrekt in je computer is van een betere kwaliteit. Zeer goeie, maar duurdere merken voor geluidskaarten zijn o.a. Motu en RME Fireface. Voor beginners levert de Tascam US een zeer goeie prijs-kwaliteitsverhouding.

Als je muziek maakt, wil je een zo eerlijk mogelijke weergave horen van wat je aan het doen bent. Daarom is een goeie hoofdtelefoon of een goed paar monitorspeakers onontbeerlijk. Kies voor een systeem met een zo accuraat mogelijke geluidsweergave: niet te veel of te weinig bas, niet te veel of te weinig hoog, … Veel installaties (vooral hifi) gaan het geluid een beetje vervormen, zodat het aangenamer klinkt in de woonkamer, maar die zijn eigenlijk niet geschikt om te producen. Je gaat er foute correcties door gaan aanbrengen, waardoor je muziek op andere systemen plots helemaal anders klinkt.

Je hebt zowel interne als externe geluidskaarten. Je kiest best voor een externe, zo kan je die overal mee naartoe nemen en kan je die ook aansluiten op een andere computer. Let op: sommige geluidskaarten sluit je aan via USB, andere via Firewire en nog andere via Thunderbolt. Zorg er dus altijd voor dat de aansluiting compatibel is met je computer!

Let bij de aankoop vooral op het frequentiespectrum dat de hoofdtelefoon of de speakers weergeven. Veel hoofdtelefoons hebben bijvoorbeeld moeite om bassen accuraat weer te geven, dus als je daarop producet, moet je die bassen een beetje corrigeren. Idem bij monitors: sommige speakers hebben moeite met heel lage subs of heel hoge tonen. Een gouden tip: kies niet per se voor de beste of duurste systemen, maar leer de zwaktes en sterktes van je eigen systeem te doorgronden. Zo zal je na verloop van tijd kunnen inschatten hoe hetgeen jij hoort door jouw systeem klinkt door de speakers van je luisteraars.

Externe controllers Omdat muziek (en zeker muziek maken) expressief is, is het goed om ook bepaalde expressietools in huis te hebben. Zo beperk je het creatieve aspect niet louter tot het klikken met je muis. Een MIDI-keyboard zorgt ervoor dat je echt ‘piano kunt spelen’ of bepaalde presets live kan bedienen. MIDI-keyboards zijn er in alle maten en gewichten. Afhankelijk van je noden kies je voor een klein keyboard (dat je makkelijk overal mee naartoe kunt slepen) of een groot keyboard (met een groot bereik), een keyboard met gewogen toetsen (hoe harde je een toets aanslaat, hoe luider), … Goeie merken voor MIDI-keyboards: Edirol, Akai, Novation, … De meeste hedendaagse synthesizers hebben ook een MIDI in- en uitgang, zodat je ze ook als MIDI-controller voor je software kunt gebruiken.

Minstens even belangrijk als de kwaliteit van je speakers, is de plaatsing ervan: op de muur achter de speakers breng je best isolerend materiaal aan, aan de andere kant van je ruimte hang je best reflecterend materiaal. Besteed dus de nodige aandacht aan de akoestiek van je ruimte. Meer uitleg daarover vind je in onze themapublicatie ‘Bouw je repetitieruimte. Een praktische gids’, beschikbaar via shop.poppunt.be.

- 41 -


Microfoon

Kabels

Je zou er misschien niet direct aan denken, maar een microfoon kan een handige extra tool zijn. Je kan heel flexibel je eigen ideeën opnemen: claps, een leuk geluid uit je keuken, een zinnetje of melodietje dat je dan naar hartenlust kan gaan tweaken. Iedereen is altijd op zoek naar de meest uitgebreide samplepakketten, maar met één microfoon kan je op elk moment alles opnemen wat je maar wil. Er bestaan uiteraard microfoons in alle maten, gewichten en prijscategorieën. Daarom is het heel belangrijk dat je je goed laat informeren over bijvoorbeeld het verschil tussen dynamische of condensatormicrofoons. Met de meest voorkomende dynamische zangmicrofoon, de Shure SM58, kan je al veel doen, maar voor het meer veeleisende werk zal die waarschijnlijk niet volstaan.

Eerst en vooral: zonder kabels geen geluid. Je zou de eerste niet zijn die thuiskomt met goeie speakers en een goeie geluidskaart, maar zonder kabels. Kabels kunnen een gevoelige impact hebben op de geluidskwaliteit. Zo zijn cinchkabels niet gebalanceerd, dus zijn ze gevoelig voor storingen van buitenaf (brom). Het resultaat is een onzuiver bronsignaal, en dat kan je achteraf niet meer wegwerken. Jack-kabels zijn in principe ook ongebalanceerd, al heb je ook wel gebalanceerde varianten. De beste optie is nog altijd om XLR-kabels te gebruiken. Die zijn altijd gebalanceerd, zijn relatief goedkoop in aankoop en geven meestal het beste resultaat.

Ook hier is akoestiek zeer belangrijk: je wil dat het bronsignaal van hetgeen je opneemt zuiver is en goed bruikbaar om te bewerken. Daarom kan je vocals bijvoorbeeld opnemen achter een gordijn, of je kan je een ‘vocal reflection filter’ aanschaffen, een soort kap die rond de microfoon wordt geplaatst om storende bijgeluiden te vermijden.

Met de tips hierboven kan je een aardige setup opbouwen waar je al heel ver mee geraakt. Natuurlijk valt er over gear veel en veel meer te zeggen dan we hier op deze pagina’s kwijt konden. Daarom is het heel belangrijk dat je je goed laat informeren. Dat kan in de winkel waar je je materiaal gaat halen, maar bijvoorbeeld ook op homerecording.be, hét forum waar je heel gedetailleerde uitleg krijgt van doorwinterde gearfreaks.

Aan de slag!

Als je echt ál je geld al hebt uitgegeven aan bovenstaande gear, hebben we nog een tip: plug je hoofdtelefoon in via een microfoon-ingang en gebruik die als microfoon. De geluidskwaliteit is verre van optimaal, maar in uiterste nood kan het wel.

En onthoud: het is niet omdat je goed materiaal hebt gekocht, dat je plots ook een topproducer bent. Leer je materiaal grondig kennen, experimenteer ermee en laat vooral je creativiteit de vrije loop. Succes! Veel meer Tips & Tricks vind je op Poppunt.be

- 43 -


focus

- 44 -


popadvies

Over publishing bestaan veel misverstanden. De muziekuitgever wordt vaak over het hoofd gezien tussen de andere – meer bekende – spelers in de muziekbusiness, zoals platenfirma’s en managers. Ook bestaat er soms onduidelijkheid over wat er juist precies tot het takenpakket van een uitgever behoort. Daardoor worden soms overeenkomsten aangegaan zonder er goed over na te denken, of worden er verkeerde verwachtingen gekoesterd ten aanzien van de uitgever, met alle gevolgen van dien. Nochtans kan het uitgeven van je muziek je carrière een serieuze duw in de rug geven en meteen je spaarpot aandikken. Dit artikel zet nog eens op een rijtje wat het uitgeven van muziek juist inhoudt en of publishing iets voor jou is.

Waar het bij de platenfirma voornamelijk gaat over de verkoop van dragers (cd’s, vinyl, downloads), draait het bij publishing allemaal rond auteursrecht. Dit wil zeggen dat je enkel terecht kan bij een publisher als je een auteur of componist bent. Speel je dus enkel werken van iemand anders, of schrijf je gewoon niet zelf, dan zal je met een uitgeverij niet meteen te maken krijgen. Songschrijvers kunnen auteursrechten laten gelden op de door hen geschreven teksten of gecomponeerde muziek. Het exploiteren, dit wil zeggen het laten opbrengen en beheren van deze rechten, is de hoofdtaak van een publisher. Voor een goed begrip van muziekuitgave is het dus nodig dat je goed op de hoogte bent van hoe het auteursrecht werkt. Wie een opfrisser nodig heeft, kan terecht op het volledig vernieuwde Poppunt.be!

text: Yannick H’Madoun

- 45 -


Als je beslist om in zee te gaan met een publisher zal de uitgever een deel van de vermogensrechten krijgen op jouw songs. Kort gezegd: alle inkomsten die je via SABAM uitbetaald krijgt, zullen met je uitgever gedeeld worden, meestal is dit 50/50. Daarnaast zal de uitgever als vertegenwoordiger van de song bepaalde exploitaties rechtstreeks kunnen onderhandelen (zoals bijvoorbeeld het koppelen van je muziek aan beeldmateriaal als reclamefilmpjes, videogames, …). De daaruit volgende inkomsten worden ook verdeeld tussen de auteur en de uitgever.

De rol van de hedendaagse uitgever De plaats van de muziekuitgever of publisher binnen de muziekindustrie is door de jaren heen erg geëvolueerd. In oorsprong bestond de taak van de muziekuitgever uitsluitend in het drukken en verkopen van bladmuziek (partituren). De componist bekwam een percentage op de opbrengst of een eenmalige afkoopsom. Behalve voor de klassieke muziek en hafabra (harmonie, fanfare, brassband) is de uitgave van bladmuziek echter een ondergeschikte bezigheid geworden.

het begeleiden van het schrijfproces; het aanbieden van songs aan platenfirma’s; het aanbieden en promoten van songs voor reclame en film; het actief aanbieden van songs voor covers; het gebruik van samples onderhandelen; het zoeken naar interessante compilatie-cd’s; het zoeken naar allerhande afgeleide exploitatie van werken, bv. in computergames, ringtones, … ; de administratie en inning en verdeling van inkomsten uit binnen- en buitenland; tussenkomst bij het financieren van demo-opnamen, videoclips, remixes en meer, al dan niet in samenspraak met de platenfirma.

Het ontstaan van nieuwe exploitatievormen van muziek (geluidsdragers, radio, videoclips, reclame, games, etc.) heeft de rol van de muziekuitgever aanzienlijk verbreed: als exploitant van de auteursrechten is de hoofdtaak van de uitgever ervoor te zorgen dat de muziekwerken in zijn catalogus zo veel mogelijk uitgevoerd en gereproduceerd worden. Daarbij vervult hij zowel creatieve, commerciële als administratieve taken. Enkele voorbeelden van de dagelijkse taken van uitgever zijn:

De uitgever die al deze taken met succes afrondt, is spijtig genoeg zeldzaam. Dat zou erg veel tijd kosten, terwijl er nooit echt garantie op commercieel succes is. Aangezien het hoofddoel van een uitgever nog steeds is om winst maken op de tracks in zijn catalogus, is dat dus geen haalbare combinatie. Door de toenemende internationalisering en complexiteit van de muzieksector ontstaat er ook binnen de muziekuitgeverij een tendens tot specialisatie. De meeste publishers beperken hun activiteiten dus doelbewust tot enkele deelaspecten.

- 46 -


Keuze voor een uitgever Het samenwerken met een uitgever houdt in dat je een aanzienlijk deel van je inkomsten uit auteursrechten – doorgaans de helft – voor een lange periode afstaat. Meestal zelfs voor de hele duur van het auteursrecht. Maak dus altijd een heel doordachte keuze: heb je wel een publisher nodig? Met welke publisher ga je in zee? Welke taken laat je over aan de publisher, en wat kan je eventueel zelf doen? Waar de grote muziekuitgeverijen met een aanzienlijk personeelsbestand in principe een volledige service kunnen bieden en meestal ook een grotere financiële slagkracht hebben, is dat vaak minder het geval bij de kleinere publishers. Anderzijds bieden deze laatste wellicht een grotere garantie dat je werk geen anoniem onderdeel wordt van een immense catalogus.

Soorten uitgevers Doordat het takenpakket op verschillende manieren kan worden ingevuld, ontstaan er meer en meer verschillende soorten muziekuitgevers. Je kan het vergelijken met de verschillende soorten platenfirma’s. Ook bij de muziekuitgeverijen heb je bijvoorbeeld wereldwijd vertegenwoordigde uitgeverijen die onderdeel zijn van de zogenaamde majors (Sony, Warner, Universal). En vaak zie je dat een uitgeverij verbonden is met een platenfirma, ook buiten de majors. Op die manier kan de platenfirma een deel van de mechanische reproductierechten die ze moeten betalen op hun albums recupereren. Daarnaast heeft de platenfirma met de uitgaverechten ook een troef in handen om platen in het buitenland uit te brengen. Meestal wordt dat geregeld via sub-licenties voor een buitenlands label of een buitenlandse publisher. Andere mogelijkheden zijn:

De centrale vraag is welke meerwaarde je verwacht van een uitgever. Die verschilt uiteraard naar gelang de situatie van elke auteur/componist. Een artiest die in Vlaanderen succesvol is, zal misschien vooral nood hebben aan een uitgever met contacten in het buitenland. Een auteur/componist die zelf geen uitvoerend artiest is, zal dan weer eerder gebaat zijn bij een samenwerking met een grotere uitgeverij die veel contacten heeft om de geschreven muziek ook effectief te laten uitvoeren of opnemen. Als je een specifiek genre muziek maakt, zal je misschien eerder de voorkeur geven aan een uitgever die ook binnen die niche zijn voornaamste contacten heeft.

independent uitgeverijen die zich al dan niet toeleggen op bepaalde genres van muziek en die door een uitgebouwd netwerk toch een relatief groot bereik kunnen hebben; uitgeverijen die de catalogus van slechts één artiest beheren, soms opgericht door de artiest zelf; uitgeverijen opgericht door een reclameagentschap, omroep of andere mediaorganisatie om op deze manier een deel van de inkomsten op de door haar geproduceerde werken terug te verdienen.

Hou bij je overweging – in functie van de door jouw gezochte meerwaarde – dus rekening met het profiel van je gesprekspartner: Zal de rol van de uitgever louter administratief of financieel zijn of zal hij ook actief op zoek gaan naar andere exploitaties van de muziek? Is de uitgever vertrouwd met jouw genre? Heeft de publisher contacten in het buitenland? Is de uitgever verbonden met één of meer platenfirma’s, managers, etc. of werkt hij samen met andere publishers binnen hetzelfde territorium voor zogenaamde co-uitgave van het materiaal? Waar ligt de meerwaarde voor de uitgever om met jou samen te werken?

- 47 -


Noodzaak en timing Zoals gezegd houdt de samenwerking met een publisher in dat je steeds een deel van je auteursrechten overdraagt. Voor alle duidelijkheid: je kan als auteur/componist ook zonder publisher werken en enkel een samenwerking aangaan met een platenfirma of een distributeur voor de exploitatie van je opnamen. Beide aspecten (exploitatie van de opname en exploitatie van de song zelf) staan dus in principe los van elkaar!

POPPUNT GEEFT POPADVIES

Spijtig genoeg beschik je niet altijd over een echte keuze. Platenfirma’s zetten heel vaak een publishingclausule in hun contracten, zodat je automatisch aan hun uitgeverij vasthangt als je dat contract tekent. Soms – meestal bij de kleinere labels – is het zo dat ze effectief goed publishingwerk gaan doen. Vaak is het motief echter puur financieel: het terugverdienen van de mechanische reproductierechten die ze moeten betalen als ze jouw tracks fysiek uitbrengen en een bijkomende bron van inkomsten via een deel van de uitvoeringsrechten. Of je als artiest met zo’n koppeling tussen platen- en uitgavecontract akkoord gaat, is uiteindelijk helemaal afhankelijk van je onderhandelingspositie. Sta er in elk geval op om de details van het uitgavecontract apart te onderhandelen! Er bestaat namelijk niet zoiets als ‘een standaard uitgavecontract’.

Antwoorden geven op de vragen waar je mee zit, da’s onze job. Van je eerste stappen als muzikant of dj tot het nalezen van je platencontract: we staan je bij over de hele lijn. poppunt.be popadvies@poppunt.be

Stel je de vraag op welk moment in je carrière je een publishingdeal tekent. Het zal niet verbazen dat een succesvol artiest/auteur betere voorwaarden kan loskrijgen dan een beginnende artiest zonder platencontract. Als beginnende artiest is het in elk geval af te raden om je blindelings of definitief te verbinden aan een bepaalde uitgever. Het is bijvoorbeeld wel mogelijk om met een geïnteresseerde uitgever overeen te komen dat hij voor een bepaalde (beperkte) tijd het exclusieve recht krijgt om exploitatie voor je nummers te zoeken. Als hij hierin niet slaagt binnen de vooropgestelde periode, keren de rechten dan automatisch naar jou terug. Zo’n vorm van samenwerking noemt men een optiecontract.

02 504 99 00

Van zodra je een geniale melodie of een flard tekst verzint en die op een of andere manier ‘tastbaar’ maakt, wordt die beschermd door het auteursrecht. Maar wat betekent dat precies? Welke rechten heb je op je muziek? Moe je je aansluiten bij SABAM? En kan je daar op een of andere manier geld mee

Welke bepalingen er zoal voorkomen in een publishingovereenkomst en waar je op moet letten lees je op onze site of in onze vernieuwde brochure over auteursrechten en publishing.

verdienen? We vatten het allemaal voor je samen in de nieuwe themapublicatie ‘Auteursrechten & Publishing’. Download ’m via poppunt.be!

- 48 -


educatie

Op poppunt.be/educatie verzamelen we het hele Vlaamse aanbod aan workshops, infosessies en opleidingen voor muzikanten, dj’s en producers. Leren dj’en of je turntable-skills verder uitdiepen? Je gebruikt je stem om te zingen maar hebt er geen benul van of je dat technisch juist doet? De producer in jezelf kickstarten met een gepaste software-introductie? Op zoek naar een PA-cursus, drumlessen, gitaar-tips, … van doorwinterde professionals? Het antwoord op onze compleet vernieuwde poppunt.be!

JUN

06

CURSUS REASON

29

WORKSHOP MIXING EN MASTERING

JUL

WORKSHOP TAIKO

JUN

04

10

WORKSHOP BASIS ZANGTECHNIEK

JUL

ABLETON LIVE: KENNISMAKING

JUN

MusiCasa, Knesselare

01

MusiCasa, Knesselare

JUL

zZmogh, Gent

07

17

WORKSHOP STEMOPWARMING & STEMHYGIËNE

JUL

JUL

SONGWRITING EN PRODUCING

JUL

28 AUG

14

AUG

25

21

Espavo, Mechelen

Espavo, Mechelen

De Warande Wisper-Gent, Gent

PA CURSUS TRIX, Antwerpen

DE ZOMERACADEMIE – MUZIEK EN NIEUWE MEDIA Destelheide, Dworp

Veel meer educatie vind je op Poppunt.be/educatie.

De Bron Wisper-Leuven, Kessel-Lo

Je kan er ook zelf je aanbod invoeren!

WORKSHOP SCREAMS & GRUNTS Espavo, Mechelen

BOEK EEN POPPUNT INFOSESSIE Onze popadviseurs zijn veelgevraagde sprekers in

POP & ROCKKAMP 2014

muziekcentra, jeugdhuizen en hogescholen.

TRIX, Antwerpen

Al jaren doorkruisen ze het Vlaamse land om infosessies te geven over de meest uiteenlopende topics uit ons muzikale werkveld. Wil jij ook een

AUG

27

muziekeducatieve dag of avond organiseren?

CURSUS CUBASE

Boek een sessie via poppunt.be!

MusiCasa, Knesselare

- 49 -


photo: Koen Bauters

jonge wolven

WARHOLA De naam Warhola zal je intussen wellicht bekend in de oren klinken: het is de band waarmee Oliver Symons en co op HUMO’s Rock Rally met de hoofdprijs gingen lopen. Het vijftal kwam elkaar tegen op de Hasseltse pop- en rockschool en brengt melancholische popsongs met een elektronisch kantje. Twee drummers, autotune (als effect weliswaar) en het falset van Symons: deze zomer ongetwijfeld te ontdekken op een podium naar keuze.

beta.vi.be/warhola

Repetitiekot met Warhola op Poppunt.tv

- 51 -


Het zijn de zwoele tonen van de sax die

ons hoofd schiet wanneer een nummer van een

aan zeer dansbare ska. ‘Nude On The Moon’ is

einde. De strakke ritmesectie op ‘Orchestrion’ geeft diezelfde gitaar dan weer de ruimte om

op play klikken als het ontstekingsmechanisme van een bom inschakelen. Zoals het goede postrock betaamt, kan je hier rekenen op een

met veel gevoel aan mekaar genaaid. GRACE

opteert niet voor het betere pompwerk, maar ze

krijgen ons wel aan het zweten met de subtielere

housesubgenres. De platen – nummers van o.a.

- 52 -

cuttingedge.be

fuzz-mag.be

In vi.be Reviews bespreken Vlaanderens meest toonaangevende muziekmedia hun favoriete vi.be van het moment. Lees de volledige reviews en beluister de muziek op beta.vi.be!

beta.vi.be/celestialwolves

beta.vi.be/grace

(Elisabeth Vroonen)

van GRACE is net op tijd voor de zomer!

‘Misirlou’ in de versie van Dick Dale & His Del-

ze weten de luisteraar te verrassen. En weg te blazen met een muur van geluid, dat ook.

je vader maar van onder het stof en trek die

hotpants van weleer aan, want deze ‘One Year’

is wat Celestial Wolves zo verfrissend maakt:

is haast feilloos. Haal die Rayban Wayfares van

indiestyle.be

beta.vi.be/humangadanga

solliciteren bij Tarantino. (Bram Pollers)

Tones . Humanga Danga kan misschien alvast

de hoofdrol op te eisen. In 1994 forceerde Pulp Fiction een heuse surfrockrevival met

geweldige explosie van geluid. Maar bij deze band weet je alleen niet goed wanneer. En dat

Cajmere, Omar S, J Paul Getto en Umami –

vullen elkaar melodisch aan en de beatmatching

gitaar de blazers in de spotlights zet op het

dan weer een valse trage waar de schuifelende

maken. ‘Abu Dhabi’ koppelt deze broeierige vibe

mogelijk Cutting Edge Talent beluisteren, dan is de zoektocht afgelopen. Bij Celestial Wolves is

hun uiterst zwoele nummerkeuzes, naadloos en

Humanga Danga tot zo’n intrigerend project

Damn, dit is goed. Als dat het eerste is wat door

De Antwerpse gebroeders Stijn en Mathia

Geeraets van GRACE overtuigden ons dankzij

3.

HUMANGA DANGA

GRACE

2.

CELESTIAN WOLVES

vi.be reviews 1. 4.


- 53 -

Eind vorig jaar wonnen The Glücks het provinciale rockconcours Westtalent en intussen hebben ze ook optredens in Nederland, Frankrijk en Duitsland achter de rug. In de studio van Arjan Bogaert registreerde het Oostendse garage/bluesrock-duo hun ‘Barefoot Sessions’, een live en onversneden momentopname die op

Juicht Vlaanderen, juicht! Want BRNS heeft nog een Brussels neefje – Soldier Six heet hij – en hij heeft sinds een tijdje zijn eerste album uit. Van Dans Dans, over QOTSA, Dinosaur Jr. en Iron Maiden tot BRNS, King Crimson en Muse … op een of andere manier slaagt Soldier Six er in al die invloeden tot een coherent geheel te smeden waarin grimmige gitaarlicks, hooks, penetrante percussie,

Afrikaanse spirituele gezangen en een

strijkkwartet? Niet bepaald een voor de hand

liggende combinatie, maar Zikr Project toont

dat het wel vonken kan geven. Op zijn minst

is deze koppeling van hedendaags werk

voor strijkkwartet, beïnvloed door het soort

minimalisme dat we horen bij pakweg Lou

Harrison en John Zorn, en de ophitsende

vocale stijlen uit zulke ver uit elkaar liggende

(Marc Alenus)

veelbelovende klank die ook buiten de klassieke

rifraf.be

in Poppunt Magazine!

weet verschijn jij dan in hun print of webzine, en

tracks naar de redacties, via beta.vi.be, en wie

Laat ook jouw muziek bespreken! Zend je beste

beta.vi.be/theglucks

(Bram Vermeersch)

enola.be

damusic.be

Tina en Alek wél al in RifRaf.

en hartstochtelijke sound zijn, featuren we

beta.vi.be/zikrproject

(Gowaart Van Den Bossche)

beta.vi.be/soldiersix

benen liep, moet dringend dit drietal checken.

en crossoverwereld meer erkenning verdient.

op een eerste full album. Omdat er echter nooit

elementen zijn. Wie dacht dat rock op zijn laatste

bloedmooi, soms bijzonder meeslepend en

continu intrigerend: Zikr Project heeft een erg

genoeg rock-’n-roll-koppels met een lekker vuile

The Glücks nog nooit echt een officiële release hebben uitgegeven, blijft het nog even wachten

bonkende bassen, kapot klinkende keyboards en vooral het stemgeluid van Vitja Pauwels de

gebieden als Senegal, Congo en Burundi

immers hoogst interessant. Vaak simpelweg

In principe al hun vierde schijf maar aangezien

beperkte oplage verkrijgbaar is.

THE GLÜCKS

SOLDIER SIX

ZIKR PROJECT


vi.be wall of fame

Vi.be, ons kansenplatform voor muzikanten, dj’s en producers, loopt als een tierelier! Een blik op de oogst van februari, maart en april 2014 … A FISH CALLED LOUIS - Finalist JEKA Rock Rally • AGE OF GIANTS - Show op Ik Zie U Graag • AL DI MISERIA - Winnaar Cirque Constance Roadshow 2014 • ANNELIES DETRU - Show op Arte Libre • ART OF WAR - Finalist Willrock DJ Battle 2014 • ASPECT - Finalist Willrock DJ Battle 2014 • ATTIC ISOLATION - Selectie Cirque Constance Roadshow 2014 • AUDIENCE IN THE STREET - Show op Earth Hour • BAREFOOT & THE SHOES - Selectie Maanrockrally 2014 - Finalist Nerorockrally 2014 • BARRICADE - Finalist Antwerp Metal Fest Contest 2014 • BASS LANE - Finalist Willrock DJ Battle 2014 • BLACK BEATS - Finalist Jospop 2014 Band Contest - Finalist Nerorockrally 2014 • BLAZING ROW - Publieksprijs Antwerp Metal Fest Contest 2014 • BONFIRE LAKES - Show op Earth Hour - Winnaar Rockrace 2014 - Show op Little Waves 2014 • BRENT BEUKELAER - Radio 1 Vibe - Selectie Maanrockrally 2014 • BYRON BAY - Finalist Humo’s Rock Rally 2014 - Show op Ik Zie U Graag - PA-repetitie bij PRG EML Productions - Selectie Maanrockrally 2014 - Finalist JEKA Rock Rally - 2e plaats Verse Vis 2014 • CALLOSITY - Selectie Rockrace 2014 • CAMPING COSMOS - Finalist Jospop 2014 Band Contest • CAPTAIN CAPTAIN - Selectie Cirque Constance Roadshow 2014 - Finalist Jospop 2014 Band Contest • CAPTAIN EGO - Finalist Jospop 2014 Band Contest • CAPTAIN OATS - Selectie Maanrockrally 2014 • CAPTAIN STEEL Show op Couleur Café 2014 • CELESTIAL WOLVES - Cutting Edge Talent - Stonerobixxx’s Riffs from Belgium • CHUCK PAISLEY - Show op Little Waves 2014 • COLLECTIVE CONSCIENCE - Show op Bedroom Beats Vi.be Edition • CORDYCEPS - Selectie Maanrockrally 2014 • CORRUPTED - Finalist Willrock DJ Battle 2014 • CRUCIALTIMES - Finalist Antwerp Metal Fest Contest 2014 • DA-TUNEZ - Finalist Jospop 2014 DJ Contest • DE MINISTERS VAN DE NOORDZEE Show op Earth Hour • DECONSECRATE - Finalist Antwerp Metal Fest Contest 2014 • DEER BOA - Halve finalist Cirque Constance Roadshow 2014 • DELTA CRASH - Finalist Melkrock Rally 2014 • DJ ALVEX - Finalist Jospop 2014 DJ Contest • DJ DUNYA - Show op Couleur Café 2014 • DRUMS ’N’ GUNS - Finalist Melkrock Rally 2014 - RifRaf’s vi.be • DUIKBOOT - Selectie Rockrace 2014 • DVKES - PA-repetitie bij PRG EML Productions • ELEKICK - Finalist Jospop 2014 DJ Contest • EMPERORS OF DECAY - Finalist Jong Veulens Stage1800 • END OF THE DREAM - Selectie Rockrace 2014 • ESPHERE - Publieksprijs Rupel DJ Battle • EXSONIK - Finalist Willrock DJ Battle 2014 • FATAL MOVE - Finalist Willrock Demo Battle 2014 • FCKABUL - Selectie Rockrace 2014 • FIRE SOUND - Show op BeneluXXL Reggae Contest • FIVE DAYS - 3e plaats Humo’s Rock Rally 2014 • FLYING SHOE - Selectie Rockrace 2014 • FOOLS AND DIRTY LOVERS - Selectie Maanrockrally 2014 - Finalist Jong Veulens Stage1800 • FRENCH CLAPZ - Finalist Jospop 2014 DJ Contest • FRENZY TRESPASSERS - Finalist Kunstbende DJ Contest • FRVR - Show op Bedroom Beats Vi.be Edition • GLORIA BOATENG - Airplay op FM Brussel - Winnaar JEKA Rock Rally • GO MARCH - RifRaf’s vi.be • GODSPEED Finalist Melkrock Rally 2014 • GRAHAM DUNN - Winnaar JH Zenith DJ Contest • HAZEY JANE - Selectie Rockrace 2014 • HAZY HANDS - Finalist Humo’s Rock Rally 2014 • HICKORY FALLS - Finalist Willrock Demo Battle 2014 • HIGH HI - Finalist Humo’s Rock Rally 2014 - PA-repetitie bij PRG EML Productions • HOPE ERODES - Finalist Antwerp Metal Fest Contest 2014 • HUMANGA DANGA - Indiestyle’s vi.be • HUMBLE FLIRT - Radio 1 Vibe - Finalist Humo’s Rock Rally 2014 - Finalist JEKA Rock Rally • HUSH HUSH - Radio 1 Vibe • HYDROGEN SEA - Show op Bruksellive 2014 • I AM WOLVES - Finalist Jour Tibour Contest 2014 • I-SON - Show op Couleur Café 2014 • IDES MOON - Show op Earth Hour - Support Intergalactic Lovers in de Arenberg • INDEEPANDANCE - Finalist Kunstbende DJ Contest • INTO NEBRASKA - Selectie Rockrace 2014 • IRON ITES - Show op Couleur Café 2014 • JACK IN THE BOX - 3e plaats Cirque Constance Roadshow 2014 • JACLE BOW - Publieksprijs Rockrace 2014 - Winnaar Rock Landen Rally 2014 - Finalist Nerorockrally 2014 • JAN-PIETER DELCOUR - Show op Earth Hour • JAVAN RHINO - Finalist Rock Landen Rally 2014 • JEF KARAKOL - Finalist Bruksellive DJ Contest 2014 • JESSE ASHFIELD - Selectie Maanrockrally 2014 • JEWELS - Fuzzbox mixtape • JOENIFIED - Finalist Kunstbende DJ Contest • JOEY - Halve finalist Humo’s Rock Rally 2014 • KALISTO BAY - Halve finalist Humo’s Rock Rally 2014 • KIDS AT THE TURNTABLE - Finalist Bruksellive DJ Contest 2014 • KIJUMBA Finalist Kunstbende DJ Contest • KINGFISHER - Selectie Maanrockrally 2014 • KIPSAP - Radio 1 Vibe • KLBR - Finalist Bruksellive DJ Contest 2014 • KONY DONALES - Show op Chronicles 2014 • KRAMER - Radio 1 Vibe • LEITMOTIF Fuzzbox mixtape • LENNERGY - Winnaar Rupel DJ Battle • LEONORE - Show op Ik Zie U Graag - Show op Earth Hour •

- 55 -


vi.be wall of fame

LES BANDITS DE BELLEVILLE - Radio 1 Vibe • LIGHT UP THE FIRE - Selectie Rockrace 2014 • LIGHTNING VISHWA EXPERIENCE -

Show op Earth Hour • LITTLE COLLIN - Show op Couleur Café 2014 • LOW DETAIL - Selectie Rockrace 2014 • LUMIGNITION - Finalist Kunstbende DJ Contest • MAMMOTHS - Selectie Maanrockrally 2014 • MANRAY - Show op Couleur Café 2014 • MARY’S LITTLE LAMB - Selectie Maanrockrally 2014 • MASSA NOBU - Selectie Maanrockrally 2014 Finalist Nerorockrally 2014 • MELTING TIME - Halve finalist Humo’s Rock Rally 2014 - Selectie Maanrockrally 2014 • METAFUZZ - Finalist Jour Tibour Contest 2014 • MIDNIGHT BLUE BIRDS - Show op Earth Hour • MODERN ART - Finalist Melkrock Rally 2014 - Show op Earth Hour • MOLLOY - Selectie Rockrace 2014 • MONAMI - Halve finalist Humo’s Rock Rally 2014 • MY DOG IS RADIOACTIVE - Selectie Maanrockrally 2014 • MY LAI - Radio 1 Vibe - Finalist Jong Veulens Stage1800 • NAWT - Winnaar JH Zenith DJ Contest • NEXUS - Finalist Jospop 2014 DJ Contest • NORDMANN - 2e plaats Humo’s Rock Rally 2014 • NOVIS - 2e plaats Cirque Constance Roadshow 2014 • O GARES - Finalist Jour Tibour Contest 2014 • OLD SALT - Show op Little Waves 2014 • ONE MAN BRAWL - Halve finalist Rockrace 2014 - Finalist Jong Veulens Stage1800 - Finalist Nerorockrally 2014 • OYSTERNODE - Show op Couleur Café 2014 • PEAS - Winnaar Bruksellive DJ Contest 2014 • PHANQUES - Support Geppetto & the Whales in Het Depot • PHILLIBUSTAS - Selectie Maanrockrally 2014 - Publieksprijs Rock Landen Rally 2014 • PLANE 11 - Finalist Melkrock Rally 2014 • PROTECTION PATROL PINKERTON - Finalist JEKA Rock Rally • PSYCHONAUT - Finalist Jour Tibour Contest 2014 • RED STAR LINE - Finalist Melkrock Rally 2014 • REJECT THE SICKNESS - Juryprijs Antwerp Metal Fest Contest 2014 • RIB - Finalist Jospop 2014 Band Contest • RIOTRASH - Finalist Kunstbende DJ Contest • ROOT PURSUIT - Show op Couleur Café 2014 • ROZA PARKS - Halve finalist Humo’s Rock Rally 2014 • SAMOWAR - Finalist Humo’s Rock Rally 2014 • SARAH DEVREESE - Finalist Humo’s Rock Rally 2014 - Show op Ik Zie U Graag - Show op SneakerZ @ Nijdrop - Show op Earth Hour • SEA PEOPLES - Halve finalist Humo’s Rock Rally 2014 • SELECTAH NESTA - Show op Couleur Café 2014 • SHUN CLUB - Show op Earth Hour - PA-repetitie bij PRG EML Productions • SIGNS OF ALGORITHM - Selectie Cirque Constance Roadshow 2014 • SIMPLE PIGEONS - Finalist Jospop 2014 Band Contest • SLEEPING BEAR - Halve finalist Cirque Constance Roadshow 2014 • SLO - Radio 1 Vibe - Cutting Edge Talent • SLOW PILOT - Radio 1 Vibe - Show op Earth Hour • SMASHING BIRDS - Show op Earth Hour • SMOKING GENERAL - Publieksprijs Verse Vis 2014 • SOEYOEZ Selectie Rockrace 2014 • SOLDIER SIX - PA-repetitie bij PRG EML Productions • SON OF SONS - Finalist Jong Veulens Stage1800 - Finalist Rock Landen Rally 2014 • SOUND OF THE BASEMENT - Finalist Kunstbende DJ Contest •

- 56 -


vi.be wall of fame

SOUNDLANE - Finalist Jour Tibour Contest 2014 • SPITFIRE - Publieksprijs Antwerp Metal Fest Contest 2014 •

ST. GRANDSON - Show op Earth Hour - Show op Made in Belgium • STANDFORTRUTH - Juryprijs Antwerp Metal Fest

Contest 2014 • STANE - Show op Little Waves 2014 • STELLA NOVA - Selectie Maanrockrally 2014 • STROBOT - Finalist Jospop 2014 DJ Contest • SUASION - Finalist Antwerp Metal Fest Contest 2014 • SUE ME CHARLIE - Finalist Willrock Demo Battle 2014 - Selectie Maanrockrally 2014 • SURREAL LIPSTICK TRAGEDY - Selectie Cirque Constance Roadshow 2014 • SYNTHAGMATICS - Selectie Rockrace 2014 - Selectie Maanrockrally 2014 • TANGERINE - Halve finalist Rockrace 2014 • TEMPOGEIST - Halve finalist Humo’s Rock Rally 2014 • THE DIRTY HIPS - Radio 1 Vibe • THE DUMP BROTHERS - Radio 1 Vibe - Support Son of Dave in de Charlatan • THE FATHER THE SON AND THE HOLY SIMON - Selectie Maanrockrally 2014 • THE FORTUNATE FEW - Selectie Maanrockrally 2014 • THE FUCKED UP FINCHES - Finalist Willrock Demo Battle 2014 • THE FUTURE DEAD - Radio 1 Vibe • THE GERALDINES - Finalist Rockrace 2014 • THE GIRL WHO CRIED WOLF - Indiestyle’s vi.be • THE GURU GURU - Enola’s vi.be - Show op Record Store Day in Vooruit • THE INSECT SOLDIERS OF THE SKY - Halve finalist Humo’s Rock Rally 2014 • THE LITESCRIBES - Halve finalist Humo’s Rock Rally 2014 • THE LONG LOST GENTLEMAN Finalist Rock Landen Rally 2014 • THE PORTRAIT - Finalist Rockrace 2014 • THE QUEEFS - Halve finalist Humo’s Rock Rally 2014 • THE RG’S - Finalist Melkrock Rally 2014 • THE RUDIES - Show op Couleur Café 2014 • THE SALESMAN WHO - Show op Earth Hour • THE STRZEBONSKY NOIZESCENE - Selectie Maanrockrally 2014 • THIBET - Support Quilt in de Charlatan • THYSELF - Enola’s vi.be • TOGTONT - Halve finalist Cirque Constance Roadshow 2014 - 3e plaats Verse Vis 2014 • TRAILERS - Selectie Maanrockrally 2014 • TRASHCAN BLUES COLLECTIVE - Winnaar Verse Vis 2014 • TRIP HAZARD Stonerobixxx’s Riffs from Belgium • TRIPLE V - Finalist Jospop 2014 DJ Contest • TRIPTO - Finalist Kunstbende DJ Contest • TWIN CITYZ - Finalist Jospop 2014 DJ Contest • UNKNOWN FIVE - Halve finalist Cirque Constance Roadshow 2014 • VEENCE HANAO - Show op Couleur Café 2014 • VERMILION - Finalist Antwerp Metal Fest Contest 2014 • VRANKEN - Finalist Kunstbende DJ Contest • WANDERING AENGUS - Selectie Maanrockrally 2014 - Finalist Jour Tibour Contest 2014 • WARHOLA - Radio 1 Vibe - Winnaar Humo’s Rock Rally 2014 • WHAT IT IS - Show op Couleur Café 2014 • WOESTEN!? - 4e plaats Cirque Constance Roadshow 2014 • XDEISM - Show op Earth Hour - Selectie Maanrockrally 2014 - Show op Arte Libre • YAWNS - Finalist Humo’s Rock Rally 2014 • YOOTH - Finalist Kunstbende DJ Contest - Show op Forty Five THURSDAYS • YOUNG HEARTS - Finalist Willrock Demo Battle 2014 - Selectie Maanrockrally 2014 • ZEBRASARETIMELESS - Finalist Melkrock Rally 2014 • ZONDER ZORGEN - Finalist Willrock Demo Battle 2014

- 57 -


- 58 -

hebben. Van het een komt het ander.

Poppunt ben ik bij Kosmos begonnen en

in het productiewerk gerold.

niet rechtstreeks met geluid te maken

vooral bezig met de technische kant. Na

podium bezig en dan wordt je wel eens

Ondertussen ben ik al 40 jaar bezig.

de toenmalige Popdag (de huidige

gevraagd om te helpen met dingen die

Je bent dan ook veel met dingen op het

van kleinkunstconcerten in Deinze.

ik meehielp met de organisatie van

Muzikantendag, red.). Ik hield me daar

als geluidstechnieker in het Sportpaleis.

beginnen te helpen met het organiseren

ik stage gelopen bij Poppunt, waar

hoofdbezigheden.

Werchter en Pukkelpop.

assistent-productiemanager werk.

Ik ben zo’n 12 jaar geleden begonnen

Luxemburg. Dat zijn zo mijn drie

Als stage manager werk ik op Graspop,

bezig met Rock Werchter, waar ik als

Toen ik 17 was, ben ik een jeugdvriend

en op het Rock a Field festival in

volledige voorbereiding van de show.

Een keer per jaar ben ik twee maanden

Toen ik aan het Rits studeerde, heb

ik op The Barn van Rock Werchter

Oostende. Dat werk omvat zowat de

in de Lotto Arena, TRIX en de Vooruit.

Hoe ben je er in gerold?

Jean-Michel Jarre en daarnaast werk

als het Sportpaleis en het Casino in

productiemanager. Zo doe ik concerten

Hoe ben je er mee begonnen?

Ik ben de vaste stage manager van

Ik werk als productiemanager in zalen

Ik werk als stage manager maar ook als

Hoe ben je er mee begonnen?

Waar werk je zoal?

Waar werk je zoal?

Waar werk je zoal?

RAHEL FEIDLER

ik een praktijkopleiding genoten.

sleeptouw namen en op die manier heb

mensen tegengekomen die me mee op

doen met muziek. Zo ben ik de juiste

mijn horeca-activiteiten nog iets wilde

voor een crewbedrijf omdat ik naast

ooit begonnen als freelance stagehand

Ik doe het nu al zo’n 12 jaar. Ik ben

Hoe ben je er mee begonnen?

de Dancehall gewerkt.

ik ook voor het eerst op Pukkelpop in

Barn op Rock Werchter. Vorig jaar heb

stage van Graspop en assisteer op the

Ik sta in voor de late shift op de main

Waar werk je zoal?

AXEL TORFS

Ze zorgen ervoor dat al je materiaal op het podium raakt, dat je rider gerespecteerd wordt en dat je op het juiste tijdstip aan je set kan beginnen. Tijd om eens een babbeltje te slaan met enkele stage managers. Talking Heads.

3.

GEERT DELBAERE

STAGE MANAGERS

2.

JAN DE KEYSER

talking heads 1. 4.


- 59 -

het podium op en af geraakt. Al is dat de laatste 10 jaar wel wat makkelijker geworden. De meeste bands zijn tegenwoordig zo professioneel dat ze zich uit zichzelf aan de tijd houden. Als

om 10 uur ’s avonds te horen gekregen

dat een Amerikaanse band hun concert

van de volgende dag annuleerde. Op

dat moment moet je dan alles nog

beginnen afbellen.

tour en op een festival. Als je aan het

Grootste uitdagingen?

In mijn 40 jaar als stage manager ben ik alles al wel eens tegengekomen. Ook zijn we omringd met mensen van wie we weten wat ze in huis hebben. We komen dus maar zelden nog echt in de problemen. Wat er wel altijd kan gebeuren, is dat er last minute nog iets verandert, wanneer je bijvoorbeeld

nodige materiaal aanwezig is. Ook

moet je voor orde op het podium

zorgen, iets wat op Rock Werchter

bijvoorbeeld hoog in het vaandel

gedragen wordt. Verder ben je

de persoon die aan de band de

toestemming geeft om een nummer

meer of minder te spelen, iets wat –

zeker op festivals – zeer belangrijk is.

zeggenschap te verliezen. Wanneer er

beleefd kunnen zijn, zonder daarbij je

podium, je moet dus gedienstig en

die zich voordoen. Ook blijft het jouw

reageren op de verschillende problemen

Je moet ook snel en gepast kunnen

technische kennis toch wel belangrijk.

moeilijker.

zeer belangrijk dat er een goede sfeer

te doen.

het in de eerste plaats wel in je hebben. Ik noem het op grote festivals ‘Tetris voor gevorderden’: er staat vaak zo veel materiaal op het podium dat het echt

band mee. Zo heb ik bijvoorbeeld nog

een goed contact met de tour manager

van Queens Of The Stone Age.

te krijgen.

puzzelen is om dat er allemaal op en af

maar qua sfeer was dat geweldig om

Je kunt dat wel aanleren maar je moet

terugkomen en je krijgt daar dan een

schept dat toch een band.

iemand in zijn moedertaal kan spreken,

Ook al is Engels de voertaal, als je met

is volgens mij ook wel een meerwaarde.

die in België rondlopen. Hard werken,

dag muziek met alle mogelijke artiesten

Belgavox aan het Atomium. Dat was een

De tofste ervaring was voor mij

Favoriet festival?

Leiderschap, gezag en organisatietalent.

tof team. Je ziet vaak dezelfde mensen

communicatief goed zijn, en talenkennis

manager beschikken?

Stromae gewerkt en dat is echt een

dankbare mensen zijn. iedereen het over heeft. Verder moet je

Over welke kwaliteiten moet een stage

band. Zo heb ik dit jaar drie keer met

entourage ook maar gewone en vooral een beetje in thuis bent en weet waar

is, zowel binnen de crew als bij de

basis wel belangrijk, dat je overal

te ontdekken dat artiesten en hun

manier beleven en is het tof om

op te lossen, in een kleinere zaal is dat

De muziek en de mensen. Ik vind het

Ik vind het hebben van een technische

Ook kan je de muziek op een andere Kwaliteiten van een stage manager?

een festival valt dat meestal nog wel

Wat vindt je zo leuk aan je job?

vaak in een internationaal gezelschap.

verschillende mensen en bevind je je

goed. Daarnaast ontmoet je ook veel

krijgt dat ze tevreden waren, doet dat

manager of van de artiesten te horen

job. Wanneer je achteraf van de tour

Ik vind het vooral een heel dankbare

Wat haal je er zelf uit?

beetje de diplomaat kunnen spelen

een verkeerde rider hebt gekregen. Op

draaien.

je toch zien dat die hele productie blijft

realiteit is dat vaak anders. En dan moet

iedereen ook Engels spreekt, maar in de

komt, verwacht je bijvoorbeeld dat

taalproblemen. Wanneer je in Rusland

ander land terecht, vaak met de nodige

touren bent, kom je iedere dag in een

Dat verschilt nogal tussen het werk op

Je moet er voor zorgen dat al het

Uitdagingen?

fijn.

geluidstechnieker – en dat vind ik heel

verschillende mensen – meer dan als

Je hebt dus veel contact met

verschillende departementen.

je bent het aanspreekpunt voor

Naar de voorbereiding toe is een

de mensen die op tour zijn, moet je een

moeten we ook zien dat de groep op tijd

meer kritische zaken. Zo heb ik eens

centrale punt dat alles coördineert:

manager?

Kwaliteiten van een goede stage

problemen zijn tussen de lokale crew en

zoals stroom en risers. Daarnaast

en andere dagen hou je je bezig met

Als stage manager ben je meer het

geluidstechniek?

Vind je dat dan fijner dan

beginnende groepen.

aanwezig is wat de band nodig heeft,

moet je gewoon bagatellen oplossen

Wat doet een stage manager zoal?

We zorgen dat op het podium alles

Het werk is zeer gevarieerd: de ene dag

er al problemen zijn, is dat vaak met

Wat doet een stage manager precies?

Uitdagingen?


win

PEDALFEST! Yes, pedaaltjes galore in deze editie van je favoriete magazine. We geven maar liefst 5 exemplaren weg.

1 DIGITAL DELAY DD-3 Drie delay types met een duur van 12.5 tot 800 ms, met hold-functie die maakt dat het delaygeluid oneindig wordt herhaald, herhaald, herhaald, …

1 BASS SYNTH SYB-5 Werkt met vier-, vijf- en zessnarige basgitaren en reproduceert de lage, diepe en ook scherpe geluiden van klassieke analoge synthesizers.

1 NOISE SUPPRESSOR NS-2 Verwijdert ongewenste ruis zonder de natuurlijke tonen van je instrument aan te tasten. Gebruikt bij gitaren, gitaareffecten en geschikt voor basgitaristen.…

1 COMBO DRIVE BC-2 Het geluid van een Britse AC comboversterker gevangen in een pedaal, met sound-, treble-, bass- en levelknop.

1 POWER STACK ST-2 Klinken alsof je geluid uit een zwaar overstuurde buizenversterker komt. Scheuren, quoi.

DEELNEMEN Wil je kans maken op een van deze prijzen, mail dan vóór 27 augustus 2014 naar win@poppunt.be het antwoord op de vraag onder welke naam we Joris Vaes beter kennen. Je vindt het antwoord in dit magazine. Vermeld je naam en adres en welke prijs je voorkeur wegdraagt. Succes!

- 60 -


mzkt zkt mzkt

OLD-SCHOOL HEAVY/HARDROCK ZANGER-SONGWRITER GEZOCHT

Home Alabama; Neil Young - Keep Repetities gaan door in Wezembeek-

SINGER-SONGWRITER MICKA ZOEKT TOETSENISTE / PIANISTE

We zijn nog steeds op zoek naar

Oppem. Repetities zijn op donderdag

Singer-songwriter MICKA (cfr. video

een ZANGER-Songwriter voor onze

avond maar kunnen herzet worden.

‘Amazing You’ op YouTube) is dringend

old-school heavy/hard-rock band.

We verkiezen wel om elke week te

op zoek naar een toetseniste / pianiste

Wij spelen een mengeling van o.a.

repeteren. Kom gerust is zien!

voor een kleine zomertour. Repetities

Van Halen, Dokken, Yngwie en Iron

On Rocking In The Free World.

jordi@probyte.be

Maiden. We hebben geen probleem

een aantal weken 1 x per week in Oost-Vlaanderen. Geef gerust een

gemotiveerd en verwachten hetzelfde

GITARIST ZOEKT BASSIST EN DRUMMER VOOR EEN INDIE JAZZ/ROCK BAND

van onze zanger. Repetities in Kortrijk

Ik ben een gitarist (36j.) die een

of eventueel dichtbij Brugge. Heb je

bassist en drummer zoekt voor een

interesse of ken je iemand die kan

nieuwe indieband. De muziek moet

zingen? Stuur dan een bericht!

een amalgaam van jazz, rock, noise en

SAXOFONISTE/ZANGERES ZOEKT BAND / DJ

improvisatie worden. Hou je van oude

Ik hou erg veel van muziek en speel

jazz, punk en indierock, laat mij dan

zelf al 10 jaar saxofoon. Aan de

iets weten. Enkele invloeden: John

muziekschool volgde ik zo’n 9 jaar

Coltrane, Fugazi, The Minutemen,

les waardoor ik wel mag zeggen

Ornette Coleman, …

dat ik een ervaren muzikante ben.

om deze bands te coveren alsook om nummers te schrijven. Wij zijn extreem

soundcloud.com/floriansoete/ van-halen-ice-cream-man-cover uoy_kcuf@hotmail.be

BEGELEIDINGSGITARIST GEZOCHT

givemethecurexxx@hotmail.com

seintje of vertel verder aan bevriende muzikanten! michael.dreesen1@telenet.be 0476 40 29 00

Mijn stem is ook een troef en ik kan veel verschillende genres aan. Mijn

We zijn met onze groep op zoek naar

natuurlijk bereik zit tussen een alt

bestaat uit: bassist, drum, 1 lead gitaar

GEZOCHT: BACKINGVOCALISTE / LEADZANGERES

en 2 vocals (leeftijd van 27 tot 40).

Ben jij een sterk gemotiveerde piano

muziekverenigingen en bandjes

Ons doel: nog wat verder repeteren,

en/of gitaar spelende zangeres? Dan

gespeeld en gezongen. Nu zit ik op

try-out en eerste optreden. Genre

ben jij de vrouw van onze dromen!

kot in Antwerpen en zou ik graag mijn

bestaat meest uit pop/rock. Enkele nrs

We zijn een pas opgestarte band

hobby blijven doen. Twijfel niet om me

die we momenteel spelen: Anouk - So

bestaande uit mensen die voor en van

te contacteren en hopelijk tot snel!

Hard; Kings Of Leon - Use Somebody;

muziek leven. Humble Hope bestaat

Kings Of Leon - Sex On Fire; Joan

uit een zanger/gitarist (19j.), bassist

Jett - I Love Rock And Roll; Skunk

(24j.), slagwerkster (19j.), violist/

Anansie - Weak; Black Velvet - Alannah

saxofonist (19j.). Aarzel niet om ons te

Myles; Melissa Eldrige - Like The Way

contacteren!

een begeleidingsgitarist. Onze groep

I Do; Lenny Kravitz - Are You Gonne

humble.hope@outlook.com

Go My Way; Lynyrd Skynyrd - Sweet

- 61 -

en een sopraan. Ik heb in meerdere

sivecauwenberghs@hotmail.com


- 62 -


DOODSMETALEN ZANGER IN DE UITVERKOOP

BLUESROCKBAND ZOEKT MUZIKANTEN

Genre waar ik naar toe wil is mix van

Ervaren (death-)metalzanger (leeftijd

Wij zijn een bluesrock coverband

coole beats, wijze melodieën en zang

eind 30) zoekt bandleden of band

uit het Gentse (Oostakker) en zijn

erop.

die compromisloos gebeuk in de

op zoek naar muzikanten om onze

soundcloud.com/laurenslibbrecht

stijl van The Secret, Triptykon,

covernummers nog meer pit te geven.

llibbrecht@hotmail.com

Celtic Frost, Amenra, … maken of

Wat wij zoeken zijn een tweetal

0468 15 36 63

willen maken. Harde, nihilistische

backingvocals en een toetsenist.

en deprimerende shit, m.a.w., wars

Liefst ervaren mensen en voYoral

HITS MAKEN

van alle commercialiteit en trends.

blues en rock minded zijn, geen metal

Ik ben als singer-songwriter op zoek

Heb ervaring met optreden, toeren,

of dergelijke. Wij spelen covers van

naar mensen met kennis van zaken om

opnames, … en wil het liefst met

ondermeer Muddy Waters, BB King,

mijn ideeën mee tot straffe songs te

serieuze, gemotiveerde kandidaten aan

Jimi Hendrix, Howlin’ Wolf, …

maken. Tiental nummers met zeer veel

de slag. Kan ook verschillende stijlen

grimblegromble1@hotmail.com

aan, zolang het maar echt is. Beschik

hiphop, funk en wat rock. Gewoon

potentieel liggen klaar om afgewerkt te worden, aan te vullen met andere die

MUZIKANTEN GEZOCHT VOOR METAL MET EEN PROG-RANDJE

nog sleutelwerk vragen … Zang, bas en

Om bestaande blauwdrukken

mensen nodig op synths, samplers,

van nummers en korte ideeën te

keys, MIDI, … Zeer ambitieus, er mag/

THENIGHTLINERS ZOEKEN TOETSENIST(E)

vervolledigen zoeken wij (gitarist/

moet vaart achter zitten. Genre pop/

bassist) een vocalist, gitarist, toetsenist

rock (Editors, The Killers, Bastille,

thenightliners (singer-songwriter / pop

en een drummer. Het reeds bestaande

Kings Of Leon, Snow Patrol). Interesse

/ folk / reggae) zoeken een inventieve

materiaal varieert tussen metal en

om mee te denken, op te nemen en te

toetsenist (piano, hammond, fender

ritmische spielereien geïnspireerd door

producen? Laat zeker weten!

rhodes, wurlitzer, melodica, accordeon,

progressive rock. Bij interesse, aarzel

nickmartinet@telenet.be

…). Repeteren doen we in Bornem en/

vooral niet om contact op te nemen.

0475 50 29 33

of JH Nijdrop.

Tot ziens!

over eigen materiaal en eigen vervoer en kom uit Gent. Interesse? gratien.versijpt@telenet.be

beta.vi.be/thenightliners

kevindepoorter@gmail.com

thenightliners@hotmail.com

ZANGER(ES) GEZOCHT VOOR INTERNETPROJECT

gitaar kan ik zelf spelen, DRINGEND

DRUMMER VOOR EIGEN REPERTOIRE GEZOCHT Wij zijn een zanger/gitarist en een bassist en zoeken een nieuwe drummer

Ik ben op zoek naar een man/vrouw

voor eigen nummers. Wekelijks

die zin heeft om tekst te zoeken en te

repetities in eigen repetitiekot,

zingen op enkele songs die ik gemaakt

optredens gepland.

heb. Heb er reeds een paar op mijn SoundCloud gezet (laatste 2 songs).

aversion@live.be


SCHEEF TRIO ZOEKT SCHEVE DRUMMER / PERCUSSIE / …

GITARIST GEZOCHT REGIO AALST

Wazig trio (gitaar, bas, synth/fx)

Gitarist regio Aalst gezocht voor

zoekt een drummer (of gelijkaardig)

coverband met repetities te Gijzegem

om wat mee te experimenteren.

op vrijdagavond of donderdagavond.

Uitgesponnen composities met een

Wij zijn 40 en 50+. Kunnen zingen

sterk psychedelisch karakter: luid,

zou een groot pluspunt zijn en zeker

vettig, geflipt en repetitief. En soms

passen bij onze sexy zangeres. Genre

ook lekker hard ;-) Repetities gaan

nummers: Have You Ever Seen The

door op woensdagavond op een

Rain; Black Velvet; Let It Rain -

heerlijke locatie.

Amanda Marshall; Still Got The Blues smaak, heb al in aardig wat bands

Gary Moore; Bitch; I Hate Myself - Joan

gespeeld, en wil natuurlijk zoals

Jett; Fire; I Love Rock N Roll; Blauw

ZANGERES/GITARISTE ZOEKT BAND

iedereen een eigen geluid nastreven,

- The Scene (Live Versie); Man I Feel

maar als ik m’n persoonlijke smaak in

Like Woman; Tell Me Why - Wynona

Ik ben een 19-jarige die een band zoekt

een handvol bands mag toelichten, dan

Judd; Bad Case Of Loving You; Does

om bij te zingen. Liefst iets steviger

zijn dit Red Hot Chili Pepers, Queens

Your Mother Know; Summer Of 69;

met een gezond rockgehalte. Ik zing

Of The Stone Age, Foo Fighters,

Crazy Little Thing; Girl (Live Versie);

alles gaande van Johnny Cash tot

Funkadelic, Infectious Grooves,

What I Like About You; Iedereen Is Van

Paramore tot Joss Stone tot … Ik zing

Metallica, enz. Denk je dat je m’n lage

De Wereld; Jij Bent Zo - Jeroen V/D

al enkele jaren en heb al een paar

tonen kan gebruiken om je muziek af

Boom; Ik Wil Jou - De Buisonjé; Ik Wil

bands versleten, hierbij heb ik ook al

te maken? Laat dan zeker iets weten,

Je - De Kreuners; Rock Roll Medley;

wat podiumervaring opgedaan. Ik speel

en dan kunnen we elkaar beter leren

Born To Be Wild; Play That Funky

ook rhythm guitar.

kennen! Muzikale groeten, =Dave=

Music; Status Quo Medley; I Want You

oorpijnconcerts@gmail.com

brittbones@hotmail.com

strange.cookie@hotmail.com

To Want Me; I Will Follow - U2; Vertigo - U2

LEUVENSE BASSIST ZOEKT BAND (ROCK / ALTERNATIVE / GOOD SHIT)

GITARIST ZOEKT BAND

.

tech2101@telenet.be

Ik ben 23-jarige gitarist en zoek bestaande band te vervoegen,

DRUMMER ZOEKT BAND

amusement en plezier staat centraal!

Semiprofessionele drummer zoekt

Ik ben een 31-jarige bassist uit Leuven

regio Leuven, Herent, Mechelen,

band regio Vlaams-Brabant. Alle

City Centre en na enkele boeiende,

Haacht, etc.

genres die op festivals als bijvoorbeeld

leerrijke en spannende muzikale

leysenthomas@gmail.com

escapades op zoek naar een nieuwe

Couleur Café, Dranouter of Mano Mundo worden gespeeld.

uitdaging. Ik ben vrij breed in m’n

geert.luyts@kanarie.eu

- 65 -


DELOREAN EXPERIENCE ZOEKT RITME-GITARIST

BASSIST ZOEKT BAND/ MUZIKANTEN

SLOWCORE BAND ZKT BASSIST

DeLorean Experience zoekt een groot

Na een korte tijd weg van bands ben ik

andere bands (Curfew, Mosquito)

licht dat overweg kan met een gitaar.

weer op zoek naar een leuk projectje.

zoekt gedreven creatieve bassist.

Vereisten: met 2 handen kunnen

Ik ben een 31-jarige bassist (met eigen

Genre: slowcore, noise rock, postpunk,

spelen, en liefst tegelijk; moet tegen

vervoer en degelijk materiaal) en haal

… Invloeden als Chokebore, Low, Yo

een windje kunnen; gevoel voor

voornamelijk inspiratie (en fun) uit

La Tengo, Metz, etc. Leeftijd gemiddeld

humor is niet vereist (wij zijn een

rock, alternative, new wave, postpunk

rond 23j. Graag enkel contact indien

serieuze rockband en willen het maken

en reggae, maar ook een snuifje pop,

oprechte

in de Klara top 40); moet overweg

funk en soul, en zelfs grauwe Noorse

interesse in vooropgesteld genre.

kunnen met senioren, buitenlanders

black metal, pagan metal en doom

(Audities inclusief free lama-ride.)

(Limburgers, Hamburgers, …) en ander

metal uit een niet zó ver verleden. Een

gespuis. Bij eventuele interesse (wat

bestaande band met originals of een

ons toch zou verbazen), kunt u een

nieuwe coverband of vice versa maakt

gele briefkaart sturen.

me niet zoveel uit, een brainstorm &

BAND / MUZIKANTEN / PROJECT GEZOCHT

deloreanexperience.be

jam sessie rond een bepaald concept

Omdat het met mijn band zeer

info@deloreanexperience.be

vind ik ook best vet, zolang de feel

kalm is, zoek ik een nieuw project

en de drive (en andere vage X-factor

(band of muzikanten (30+)). Heb

GEMOTIVEERDE MUZIKANTEN GEZOCHT

termen) maar goed zitten! Ik kan me

vervoer, professioneel materiaal,

wekelijks vrijmaken voor repetities in

conservatorium gevolgd, … Speelt

We zoeken nog gemotiveerde

Gent of in de buurt daarvan. Laat maar

zowel synth/toetsen als basgitaar.

muzikanten (lead-gitaar, drum en

iets weten! Grtz,Seppe

Liefst genre new wave, industrial, enz.

toetsen) voor een nieuwe rockband in

seppe_deman@hotmail.com

de buurt van Zomergem. Iedereen die

Verse Gentse band met ervaring in

ronaldosgirlfriend@gmail.com

Geen covers, geen blues / metal / jazz … Ik woon in Noord-West-Vlaanderen.

interesse heeft kan me een mail sturen.

BAND

Op SoundCloud staan wat songs van

Ik ben een meisje van 14 jaar. Ik speel

een vorige band, het zal min of meer

piano en zing heel graag. Ik zou graag

dezelfde

een band opstarten en ben dus op zoek

Laat maar iets horen! emmanuel.schaeverbeke@telenet.be

soundcloud.com/th-hired

naar geïnteresseerden die 14 jaar zijn

joris_roosen@msn.com

of iets ouder die mee met mij een band

Wie zoekt die vindt ...

willen opstarten.

Lees veel meer zoekertjes en/of

carolineverhelst@hotmail.com

voer zelf jouw zoekertjes in op poppunt.be/zoekertjes


HET MAGAZINE UIT? HONGER NAAR MEER? IN WELKE PORTIE VERTEER JIJ JE NIEUWS HET BEST?

LAAT MIJ GERUST

JAARLIJKS

3 MAANDELIJKS

WEKELIJKS

< WEKELIJKS

IEDER UUR

UP CLOSE & PERSONAL

IN PAPIER MET EEN NIETJE ERDOORHEEN

SELECTED BY ME

SELECTED BY US

( EN SOMS IETWAT NAAST DE KWESTIE )

EVENT

POPPUNT MAGAZINE

PLAY & PRODUCE MUZIKANTENDAG

VOOR € 7,99 EEN JAAR LANG IN DE BUS

POPPUNT.BE VOOR ÀLLE INFO EN ADVIES

VI.BE HOFLEVERANCIER VAN PODIUM- EN MEDIAKANSEN

NEWSLETTER OVER U, OVER ONS, WANNEER ER IETS TE VERTELLEN VALT

TWITTER.COM/ FACEBOOK.COM/ INSTAGRAM.COM/ POPPUNT

EN ALTIJD WELKOM LANGS TELEFOON ( 02 504 99 00 ), MAIL ( INFO@POPPUNT.BE ) EN VOORDEUR ( BLOEMENSTRAAT 32, 1000 BRUSSEL ) VOOR PERSOONLIJKE INFO EN ADVIES.


Poppunt Magazine 61  

jun - jul - aug 2014

Poppunt Magazine 61  

jun - jul - aug 2014

Advertisement