Page 1


colofon

voorwoord

Verjaardagen. We vieren ze allemaal wel graag. Vorig jaar blies Poppunt 10 kaarsjes uit, dit jaar is het de beurt aan het Gentse Democrazy en Kinky Star om hun respectievelijk 30-jarig en 15-jarig jubileum te vieren. Proficiat! We belden ook met Patrick Keersebilck van Cactus Muziekcentrum, in volle voorbereiding van het 31e (!) Cactusfestival. Meteen drie clubs die meegeholpen hebben om muzikaal Vlaanderen mee op de kaart te zetten. Wie we verder in dit magazine ook graag fêteren: Amenra (13 jaar and still going strong), dé Belgische postmetaltrots in bange en koude dagen. We spraken met frontman Colin van Eeckhout en schotelden hem wat quotes en beelden voor, gekozen na het beluisteren van Amenra’s overdonderende back catalogue. Kill Frenzy schrijft een succesverhaal, maar blijft zijn aimabele zelve. Komen ook aan bod: Sleeper’s Reign, de jonge Kempense honden die de tweede stek en de KBC Publieksprijs op Humo’s Rock Rally 2012 in de wacht sleepten, Safi & Spreej, She Sells Seashells (fijne naam trouwens, lekkere tongbreker, goeie band) en Jonas Lion. Waar hebben we ze gevonden? Online! Want dat doen we ook in dit magazine: nagaan hoe je als band online een buzz kan creëren en welke platforms je daarbij kunnen helpen. Is dat alles? Niet genoeg? Misschien dat Kurt Deramoudt je weet te overhalen om backliner te worden? En we geven advies over merchandise en tips voor wie nieuwsbrieven wil versturen. Alweer een uit zijn voegen barstend Poppunt Magazine, quoi. En dat het nu eindelijk zomer mag worden. Want het festivalseizoen is weer daar. Nergens ter wereld heb je zo veel zo’n goeie festivals als hier. Daar mogen we trots op zijn, en moeten we van genieten. We owe it to music. We zien mekaar op een of andere wei!

Poppunt Magazine juninummer Hoofdredacteur Joachim Wemel Fotograaf Koen Bauters Vormgeving Milk and Cookies Verantwoordelijke uitgever Luc Nowé, Poppunt vzw, Bloemenstraat 32, B-1000 Brussel Poppunt Magazine Redactie Sven De Potter, Pieter Gulinck, Coby Hounjet, Tristan Jong, Stijn Lemaire, Luc Nowé, Jan Pauly, Chloë Rasier, Wim Thijs, Dirk Van Welden, Kristof Vande Velde, Bram Vermeersch, Joachim Wemel Advertentiewerving Chloë Rasier (Poppunt) Oplage 6.000 exemplaren

POPPUNT MAGAZINE IN JE BUS? Je vindt Poppunt Magazine in de belangrijkste music- en dj-gear stores, in jeugdhuizen en muziekcentra, repetitiekoten en studio’s ... Vind je er toch geen bij jou in de buurt? Voor 12 euro per jaar krijg je het netjes in de bus. Koop een abonnement via poppunt.be of stort gewoon 12 euro op rekeningnummer 413-9292181-26 met vermelding ABO2012.

Voor de redactie, Sven & Joachim

-3-


inhoud

@

RAPPORT

PATRICK KEERSEBILCK 10 DOSSIER

ONLINE OPVALLEN 14 DJ TALK

KILL FRENZY 20 COVER

AMENRA 24 POPADVIES

MERCHANDISE 46 IN THE PICTURE Gearslutz: Kurt Deramoudt

40

Jonas Lion

09

Tips & Tricks: Nieuwsbrieven

44

She Sells Seashells

34

Talking Heads: Festival vi.bes

62

Sleeper’s Reign

35

Safi & Spreej

51

FOCUS

OTHER STUFF

30 jaar Democrazy

32

Telex

06

15 jaar Kinky Star

36

Column

53

Popthesisprijs 2011

54

vi.be MEDIA

56

vi.be update

58

Win

64

Zoekertjes

65

-5-


telex

Bericht aan alle dj’s en producers: markeer 10 november 2012 vet in jullie agenda. Play & Produce, hét event voor de electronic music scene, vindt die dag opnieuw plaats in de Vooruit in Gent! Verwacht je met andere woorden aan een shitload praktische workshops, een ruime Playground, nog productievere tips & tricks van gevestigde dj’s en Producers, uitgebreide infosessies, diepte-interviews en veel meer!

Het is zomer! Studio Brussel maakt de festivals onveilig en de vi.be ON AIR experts evalueren seizoen vier bij een barbecue en een goed glas wijn. Radio 1 gaat op retraite naar de Tour de France, ook geen slecht idee. Er is dus tijd om die ene radiohit te schrijven die je volgend seizoen onsterfelijk kan maken. In september pikken we de draad immers weer op. Geniet van de zomer!

playandproduce.be

vi.be/onair vi.be/radio1

-6-


Steven Van Havere, drummer van Arid, stampt deze zomer in Brugge Metronoom uit de grond. Metronoom is een nieuw muziekopleidingscentrum met een fris aanbod van lessen drum, bas, gitaar, zang, piano, percussie, dj-ing en muzieksoftware. Drumles van Mario Goossens, een masterclass songwriting met Alex Callier ... muziekeducatie in de 21e eeuw. Check de site voor het volledige aanbod. Na Het Depot in Leuven, MOD in Hasselt, TRIX in Antwerpen en Noise Gate in Ternat, een nieuwe blinde vlek gevuld? Wij hopen het!

Ook in Oostende borrelt het: Muzine is een nieuwe vzw die op termijn een muziek- en multimediaal centrum wil uitbouwen met ruimtes voor repetities, opnames, workshops, muzieklessen en live optredens. Muzine stelt zich ook ter beschikking voor projectsamenwerkingen met andere organisaties en artiesten voor het uitwerken van muzikale en multimediale projecten aan de kust. Deze zomer kun je alvast uitkijken naar de SoundLab caravan, oftewel een caravan met daarin een backline en opnamemateriaal. Wie goesting heeft, kan er onder deskundige begeleiding een track opnemen.

metronoom.be

muzine.be

-7-


photo: Koen Bauters

selector

ELIPHINO

More Than Me

JAMIE XX

Far Nearer

NGUZUNGUZU Timesup

Zo’n plaat die je meteen bij de keel grijpt en je doet meezingen tot het einde. Zeer emotionele, maar beheerste en cleane house waar de vrouwtjes op kunnen dansen! (wink) Geweldig nummer met een grote nostalgische waarde: het doet me altijd terugdenken aan mooie tijden, ook al is het nog geen jaar uit. Onderschatte, maar super mixbare plaat op 135 bpm die combineerbaar is met zowel house als dubstep of hiphop. Ik gebruik deze plaat dus enorm veel om tussen verschillende stijlen te switchen. Bovendien heeft deze sh*t enorm veel swag!

Jonas Lion verdiende zijn strepen al over het hele land. Niet onterecht. Hij is ook een van de breinen achter de Level.01-programmatie op Untitled! en het gelijknamige label. Hij staat bekend om zijn strakke en verrassende dj-sets die je doorheen dubstep, techno, house, garage en hiphop voeren.

vi.be/jonaslion

-9-

video binnenkort op poppunt.be


rapport

CACTUSFESTIVAL: DE DRANG NAAR KLEINSCHALIGHEID. Patrick: “Er is nu heel veel papierwerk. In die optiek is het festival heel sterk geëvolueerd. We zijn dertig jaar geleden in een heel kleinschalige sfeer begonnen op een moment dat er op het vlak van reglementering nog niets was. Terwijl dat nu helemaal anders is. Voor een stuk terecht, natuurlijk. Maar daardoor heb je ook veel meer werk. Zo moet je zorgen dat je qua veiligheid volledig in orde bent. Vroeger speelde dat allemaal geen rol. Nu ben je verplicht te werken met een veiligheidscoördinator. Alles is geprofessionaliseerd. Ik zeg het vaak: als je vandaag met een hoop vrienden een festival wil opstarten, zoals wij destijds, is dat min of meer onbegonnen werk.” “Waar is het voor mij allemaal begonnen? Muziek heeft me altijd geïnteresseerd maar op het moment dat ik bij Cactus kwam werken – intussen meer dan twintig jaar geleden – was muziek maar een klein aspect van onze werking. We waren op dat moment eigenlijk meer een jongerenactie- en studiecentrum dat bezig was met allerlei meer maatschappelijke thema’s als milieu, wapentransporten en kernonderzeeërs. Ik was wel heel snel betrokken bij het festival in zijn prille vorm. Muziek was altijd aanwezig binnen Cactus en we hadden op dat moment al een café. Op het kleine plein voor het café begonnen we concerten te organiseren. Een week aan een stuk, elke avond twee optredens. Heel kleinschalig, hoor. Dat is uitgegroeid, kreeg een extra boost, maar op een bepaald moment moesten we weg uit dat café. We kwamen op een andere plaats terecht, bepaalde vrijwilligers haakten af en de nieuwkomers wilden meer met cultuur bezig zijn. Cactus heeft altijd in belangrijke mate gedraaid op vrijwilligers, die niet alleen hielpen in de werking maar ook vertegenwoordigd waren in de algemene vergadering en de raad van bestuur. We hebben toen besloten te starten met een concertclub en ons festival is uitgegroeid is tot wat het nu is.”

PATRICK KEERSEBILCK Eén podium in een feeërieke omgeving. Dat is de ziel en de sterkte van Cactusfestival, een vaste speler die op de 31e editie (6, 7 en 8 juli) onder meer Emiliana Torrini, Yeasayer, Low, Explosions In The Sky en Woven Hand verwelkomt in het Brugse Minnewaterpark. “Cactus is een kleinschalig festival op mensenmaat en we gaan door zolang dat haalbaar blijft”, vertelt organisator Patrick Keersebilck, niet zonder ook nog eens terug te blikken naar de begindagen van het festival. text: Bram Vermeersch photo: Koen Bauters

- 10 -


Is Cactus een atypisch festival?

Patrick: “Onze aanpak lijkt haaks te staan op de sfeer van vandaag. Hoe groter hoe beter is de tendens. Bij ons is dat nog altijd anders. Maar het is niet zo evident. De verwachtingen van de groepen liggen een stuk hoger in vergelijking met tien jaar geleden. Niet alleen van internationale groepen maar ook van Belgische bands. Er is heel veel talent, daar kan je niet naast kijken. Het concertcircuit in Vlaanderen is geprofessionaliseerd. Het gevolg van die goede evolutie is dat Belgische groepen snel veel gewoon zijn op het vlak van faciliteiten en gages. Is dat nefast? Op een bepaalde manier wel omdat je in het zog daarvan steeds meer te maken hebt met hogere kosten.”

Vorig jaar zei je in Het Nieuwsblad dat jullie heel veel concurrentie ervaren.

Patrick: “Het is enorm. De festivalwereld zat vroeger veel simpeler in elkaar. Je had een vaste zomerkalender die veel minder gevuld was dan vandaag. Vroeger had je bij manier van spreken slechts één groot festival per weekend. Als ik nu zie wat er alleen al gebeurt tijdens het weekend van Cactus in het binnen- en buitenland: ongelooflijk. In Oost-Europa zijn er de laatste jaren veel festivals bijgekomen waar er meteen ook veel geld achter zit. Een aantal jaar geleden verwachtte ik dat het aantal spelers zou verminderen maar ik stel vast dat het blijft doorgaan. Zelfs in Spanje, Portugal en Italië, waar het economisch heel moeilijk gaat, merk ik daar niets van. Oké, er komen festivals bij, die evolutie is er, maar aan de andere kant – en dat is wat wij altijd gewild hebben – is er een bewuste keuze voor kleinschaligheid.”

“Heel veel dingen zijn niet voor de hand liggend. Een concreet voorbeeld: de videoschermen op ons festivalterrein. Tot nu toe werden die gesponsord. Dit jaar valt die steun weg, maar omdat die schermen zo ingeburgerd zijn, moeten we die blijven aanbieden, ook al is die sponsoring er niet meer. Een weg terug is er niet. Maar er hangt wel een behoorlijk prijskaartje aan vast. Dat geld moet ergens vandaan komen. En dat is niet vanzelfsprekend. Ook op het gebied van wetgeving komen er ook altijd maar nieuwe regels bij, waar vaak een prijskaartje aan vast hangt. Het meest actuele is nu de wet op de geluidsnormen. Vanaf 2013 moeten we gratis oordopjes ter beschikking stellen. Als je hier als organisator op een serieuze manier wilt op in gaan en dus kiest voor kwalitatief materiaal, dan betekent dit dat je op een publiek van 25.000 à 30.000 mensen wellicht opnieuw met een serieuze nieuwe vaste kost zit.”

Het Minnewaterpark is een heel aangename omgeving voor een festival.

Patrick: “Ik schrik er eigenlijk altijd van hoe klein het park eigenlijk is als ik er tijdens het jaar door loop of fiets. We hebben altijd gezegd: de grens van de groei van het festival ligt op de grens van het park. Dat is duidelijk. Groter willen we het niet. We hebben nooit de ambitie gehad het festival nog verder te laten uitgroeien. Liever een klein festival met een goede overzichtelijke sfeer dan een massa-event waar mensen verloren lopen tussen vijf podia en naar huis gaan met het gevoel dat ze veel gezien hebben maar er weinig aan over houden. Cactus wil een rustpunt zijn in een drukke festivalzomer. We zijn ook nog steeds een echt stadsfestival. Voor veel mensen van Brugge is Cactus een jaarlijks terugkerende ontmoetingsplaats. Maar het festival is naast een sociaal gebeuren vooral een muzikaal gebeuren. De laatste jaren merken we zelfs dat ongeveer veertig procent van onze tickets buiten West-Vlaanderen verkocht wordt.”

“Cactusfestival wil zich blijven profileren als een festival op mensenmaat. Ook de ticket- en drankprijzen passen voor ons binnen dit plaatje. Maar je merkt dat het allemaal minder compatibel is met hoe het er tegenwoordig aan toe gaat. Die bewuste keuze voor kleinschaligheid is in die zin steeds minder vanzelfsprekend. Dat weerspiegelt zich ook in het aantal bands dat bij ons kan staan. We hebben maar tweeëntwintig spots. Dat maakt het soms moeilijk om keuzes te maken. Op het einde van de rit moet je immers ook zorgen dat het financiële plaatje klopt. Willens nillens moeten we daar rekening mee houden.”

- 11 -


Het blijft knokken ondanks een reputatie van

Eigenlijk trek je met de affiche de brede lijn door van

eenendertig jaar?

de clubprogrammatie doorheen het jaar.

Patrick: “Ja, zeker en vast. De regelgeving zit er voor veel tussen. Er spelen ook nog andere zaken mee. Er is veel meer vraag van de organisatoren in de zomer. Dat heeft zijn weerslag op de gages. Dat wordt dan ook nog een versterkt door de platenindustrie die ineen is gezakt. De groepen verdienen hun brood nu meer in het livecircuit. Financieel gezien is het voor ons ieder jaar opnieuw bang afwachten. Halen we het of halen we het niet? Er zijn geen evidenties. Alles is heel sterk geëvolueerd. Maar we gaan door zolang het haalbaar is. Of ik soms schrik heb? Zeker en vast. Ik heb er geen moeite mee dat toe te geven. Als festival dat qua programmatie vanuit een artistieke visie wil werken, is het er de laatste jaren niet gemakkelijker op geworden, rekening houdend met de mechanismen die spelen binnen het internationale boekingscircuit.”

Patrick: “Inderdaad. Dat kan gaan van groepen die gerelateerd zijn aan etnische muziek tot bands die meer neigen naar dance. De zondag van Cactusfestival is wel niet langer een pure world-dag. Dat is er een beetje uit de laatste jaren. Het was financieel ook niet meer haalbaar. Dat soort bands krijgt wel nog altijd een plaats in onze programmatie. We proberen sowieso altijd een opbouw te steken in de affiche waardoor je mensen meeneemt op een concertreis. De uitdaging zit er in om soms heel uiteenlopende genres met elkaar te linken. Dat lukt niet altijd even goed – door allerlei omstandigheden belanden groepen vaak niet op onze bill – maar het is wel ons opzet.” “Omwille van de drang naar kleinschaligheid is het punt ook dat we een festival willen zijn waar er een heel directe band is tussen het publiek en de bands op het podium. Het zit hem soms in kleinigheden, zoals de keuze voor een niet zo groot en hoog podium. In een feeërieke omgeving, die we hopelijk nooit hoeven te verlaten. Hoewel dat ook altijd afwachten is. Nu is de situatie veel stabieler, maar een aantal jaar geleden hadden we een probleem met een hotel waar we al jaren mee samenwerkten. Daar is toen veel energie in gekropen.”

Wat is jullie doelstelling bij het samenstellen van een affiche?

Patrick: “Een artistiek interessant programma samenstellen staat duidelijk voorop. Hiermee willen we ons als kleine speler profileren naast het commerciële circuit waar andere ambities primeren. Als je vanuit een artistieke visie prospecteert, is het vaak heel frustrerend dat heel veel groepen, die op zich binnen het concept van je festival passen, uiteindelijk omwille van allerlei externe redenen niet op de affiche kunnen belanden.”

Kan je nog steeds genieten van je job?

Patrick: “Dat wordt vooral bepaald door het gevoel dat er een goed programma is. Tijdens de voorbereiding is er wel eens grote spanning en zelfs stress. Gaan we het programma rond krijgen zoals vooropgesteld? Vertaalt de appreciatie van het publiek zich ook in de ticketverkoop? Welk weer zal het zijn? We zijn een openluchtfestival, hé. Als die drie factoren meevallen, ben ik altijd een tevreden man. Op het festival zelf zit het grootste deel van mijn werk er op. Tenzij er natuurlijk echt onverwachte zaken gebeuren. Zoals twee jaar geleden: Joss Stone die op vrijdag afzegt voor haar optreden op zondagavond. Dan moet je nog een vervanger vinden. Toen hebben we Jamie Lidell geprogrammeerd. We hadden het geluk dat we wisten dat hij in Leuven aan het repeteren was voor zijn tournee. Zo hebben we hem in extremis kunnen strikken.”

“Ik vloek soms wel eens achter de computer. Dat kan ik niet tegenspreken. Maar goed, alles vertrekt dus vanuit het artistieke. We zijn een festival dat niet vast hangt aan hypes. We programmeren over genres en leeftijden heen. Hoe vertaalt zich dat? Enerzijds geven we opkomende groepen misschien wel voor het eerst een speelkans op een professioneel podium voor een groot publiek. Anderzijds plaatsen we ook bands die uit het commerciële circuit getuimeld zijn maar vanuit artistiek oogpunt nog altijd relevant zijn. Neem nu John Hiatt. Commercieel gezien is hij over zijn hoogtepunt heen, maar binnen de wereld van de singer-songwriters blijft hij een heel interessant figuur. Daarom staat hij ook bij ons.”

cactusfestival.be

- 12 -


dossier

E N I L ON

A V OP

Er was een tijd – de dieren spraken nog in mooie volzinnen – dat je hemel en aarde moest bewegen om je muziek aan de man te brengen. Je nam een demootje op, maakte er kopietjes van op tape of – later – op cd-r en stuurde die naar mensen van wie je dacht dat ze een verschil konden maken. Meestal moest je weken wachten op een antwoord, als er überhaupt al één kwam. De onbereikbaarheid van mensenuit-het-veld was een pak groter dan nu. Met vi.be hebben we vandaag een tool die speelkansen en airplay bereikbaar maakt. De key players zijn amper één klik van je verwijderd. Maar het internet biedt nog massa’s mogelijkheden om je muziek op de goegemeente los te laten. Hoe kom je in het vizier van het grotere publiek? Wat moet je doen om er online net dat beetje meer uit te springen? text: Sven De Potter

- 14 -


E

N E L L A

Kiezen voor ruchtbaarheid Wil je gehoord worden, dan komt het er ten eerste op aan om aanwezig te zijn op het wereldwijde web. Dat is tegenwoordig erg makkelijk: je maakt een Facebook Page aan en je bent al een flink stuk op weg. Alleen mag het daar niet bij blijven. Niemand zal je muziek opmerken als je ze gewoon post. Ruchtbaarheid is het codewoord. Kijk bijvoorbeeld naar de laatste zet van Absynthe Minded: ze releasten hun single ‘Space’ samen met een videoclip die je enkel kon bekijken op het moment dat het nummer op de radio gedraaid werd. Een leuk idee dat de band alweer de nodige aandacht en online views opleverde. Voor een jonge band is zoiets vaak al een brug te ver. “Goed idee, ja, maar wie zit er te wachten op een stunt van een groepje jonge honden die nog niets bewezen heeft?” Waar moet je dan beginnen met je online promotie? Maak je op alle mogelijke platforms accounts aan en push je je muziek tot je gehoord wordt? Of blijf je low profile en laat je de tijd zijn werk doen, post je af en toe iets en werk je achter de schermen hard aan een slimme campagne?

Wie in Vlaanderen live wil spelen, op de radio wil komen, gerecenseerd wil worden of wil deelnemen muziekwedstrijden, kan niet meer om vi.be heen. Daar bereik je op de meest efficiënte manier de professionals. Maar wat kun je daarnaast nog ondernemen? Facebook, Twitter, SoundCloud, ReverbNation, YouTube, Vimeo, Last.fm, Bandcamp ... Wij vroegen ons af waar en hoe je tegenwoordig het beste online je muziek kunt promoten. We geven de conclusie meteen al weg: er bestaat geen geijkt pad. Geluk, talent, creativiteit en doorzetting, dat heb je van doen.

“Vandaag de dag is dat laatste een goeie manier van werken”, zegt Jarri Van der Haegen, de man achter de alom geprezen blog Disco Naïveté. Blogs worden vandaag de dag een beetje beschouwd als gatekeepers, wachters aan de grote internetpoort die mondjesmaat goeie muziek aan hun blog toevoegen en het kaf van het koren scheiden. “De laatste tijd passeren hier nogal wat songs van bands van wie verder niets bekend is. Ze hullen zich in mysterie. Dat werpt vruchten af, op voorwaarde dat de muziek goed is, en dat de manier waarop ze naar buiten treden teasend werkt. Want dan wil je weten wie ze zijn. Zo kan je een reputatie opbouwen. Meestal zit er zelfs een management achter, wat me soms wel verbaast, omdat het vaak gaat om bands met nog maar één release.

“DE TIJD DAT JE OP MYSPACE EEN SONG UPLOADDE MET WAT FOTO’S EN WACHTTE TOT JE ONTDEKT WERD, IS VOORGOED VOORBIJ.”

- 15 -


Als je dan begint te zoeken, merk je wel dat ze al drie maand met een campagne bezig zijn, dat het om meer dan dat ene nummer gaat en er een strategie achter zit. Zodanig uitgekiend dat ze wel in the picture zullen blijven. Onlangs heb ik zo bijvoorbeeld The Neighbourhood ontdekt, die onder andere gesteund worden door bekende BBC Radio 1 presentatoren. Hun management en promotiemensen hebben een belangrijke rol gespeeld, niet alleen met hun knowhow, maar ook omdat ze bekend staan als aanbieders van kwaliteit. Zo volg ik ook een aantal labels waarvan ik weet dat ze garant staan voor kwaliteitsvolle releases.”

Bloggers worden wel eens als gatekeepers beschouwd, maar als ik het zo hoor, passeert veel van wat jij hoort al door een filter. Welke criteria hanteer je zelf voor bands een plek krijgen op Disco Naïveté?

Jarri: “Ik moet het goed vinden. Dat staat los van het genre. Ik volg evengoed grote bands als The National als kleine die pas gestart zijn. Ik neig wel steeds naar het alternatievere en originelere. Ik tracht een zekere lijn aan te houden als ik nieuwe bands aanreik. Stuurt een nieuwe band me een song door en vind ik die niet goed, danv is de kans groot dat ik een volgende mail gewoon niet meer open.” Als opgepikt worden door een goeie muziekblog al

Opgepikt worden door een blogger, oké. Maar hoe krijg

een moeilijke zaak is, wat kunnen jonge bands dan wel

je dat voor elkaar?

doen om online niet onder de radar door te vliegen?

Jarri: “Voor jonge bands is het niet makkelijk, moet ik toegeven. Ook al is er een overaanbod aan bloggers. Bands kunnen de juiste aandacht krijgen, op voorwaarde dat ze door de juiste blogs opgepikt worden. Voor bloggers – en iedereen die met muziek bezig is – wordt het ook steeds moeilijker om door het bos de bomen nog te zien. Alles beluisteren wat ik aangereikt krijg, lukt sowieso niet. Ikzelf moet vooraf ook al een selectie maken: van de zestig mails die ik per dag krijg – van bands, pluggers ... – bekijk ik er meestal maar twee. Voor meer heb ik echt geen tijd. Meestal gaat het dan nog om bands waar ik al iets over geschreven heb of bands die ik al ken. Berichten van nieuwe bands overtuigen me zelden. Tips van andere bloggers helpen wel. Ik ga alleszins niet op Bandcamp rondsurfen om alle nieuwe muziek te beluisteren. Onbegonnen werk. Ik luister liever naar iets waarvan ik vooraf al vermoed dat het goed is dan te gaan zoeken naar the next big thing. In die zin zijn bepaalde labels en promotoren nog steeds belangrijke referenties.”

Jarri: “Ze moeten in de eerste plaats goed weten hoe ze zich willen profileren. De tijd dat je op MySpace een song uploadde met wat foto’s en wachtte tot je ontdekt werd, is voorgoed voorbij. Daar kan je niet groot mee worden. Bands die willen opvallen, moeten nu veel meer moeite doen.” Facebook, Twitter ... dat is belangrijk?

Jarri: “Ja, al is het maar om mensen op de hoogte te stellen over wanneer de volgende release is en wat je verder met je band van plan bent. Je hoeft daarom niet elke dag iets te posten. Maar wie een fanbase wil opbouwen, moet sowieso op het net aanwezig zijn.”

“ALS JE MUZIEK NIET GOED IS, IS AL DE MOEITE VOOR NIETS.”

- 16 -


Of je opvalt als muzikant en dankzij een invloedrijke blogger aandacht krijgt, lijkt een beetje op een loterijspel ...

Jarri: “Eigenlijk wel. De juiste band op het juiste moment, dat is het. Bands die iets opsturen of getipt worden, moeten toch een beetje geluk hebben. Als ik net op dat moment niet goedgezind ben, gebeurt het dat ik iets goed gewoon niet oppik. Of het kan dat ik op een dag al drie goeie dingen gehoord heb van bekendere bands, en dat er dan iets van een onbekende langskomt en ik er niets meer over schrijf, gewoon omdat ik er geen zin meer in heb. Het is moeilijk voor nieuwe bands om op te boksen tegen bands die ik al ken. Er komt per week misschien één bij die ik met aandacht zal volgen, meer niet.”

We mogen het belang van bloggers in het huidige muzieklandschap niet onderschatten: voor Select (StuBru) komt Kirsten Lemaire ook soms te rade bij jou.

Jarri: “Vind ik erg tof. Als ik nu kijk naar de playlists van Select, of naar de programmatie van Democrazy, Botanique en consorten, zie ik dat ze muziek programmeren waar ik al iets over geschreven heb. Worden ze geïnspireerd door mijn blog? Ik weet het niet. Ik vind het alleszins wel bemoedigend dat die muziek op de radio terechtkomt. Ik ben er nu 2,5 jaar mee bezig en Disco Naïveté is erg gegroeid. Het gaat me niet om het grote bezoekersaantal, maar wel om de tips die ik mensen kan geven.”

Blogs kunnen dus een helpende partij zijn wat betreft het pushen van je band, maar veel zelf doen, is nog altijd de beproefde methode. Wie de klappen van de zweep erg goed kent, is Niels Aalberts, manager van de Nederlandse band Kyteman’s Hiphop Orkest en founding father van de blog EHPO (Eerste Hulp bij PlaatOpname). Aalberts blog bulkt van de tips en tricks. En reken maar dat ze werken: de man wist Kyteman met een promo/marketingbudget van amper 50 euro overal onder de aandacht te brengen en hen te laten spelen op gerenommeerde festivals als Pinkpop, North Sea Jazz en Lowlands. Kyteman verkocht ruim 60.000 cd’s, 15.000 dvd’s en bereikte in een jaar tijd een livepubliek van 150.000 man en 5 miljoen tv-kijkers.

Bands zoeken allerlei nieuwe manieren om op te vallen. Wat vind jij van het videoconcept van Absynthe Minded?

Jarri: “Ik vind het niet leuk om te moeten wachten op de song voor je de clip kan zien. Die wachttijd, dat is origineel, maar wie heeft dat geduld nu nog? Internet is zo’n vluchtig medium! Het is wel zo dat er dan over die artiesten gesproken wordt. De aandacht zal er zijn, maar de muziek primeert: als die niet goed is, is al die moeite voor niets.”

- 17 -


“Het internet heeft geen echte gatekeepers: ook bloggers kunnen de massaal aangevoerde online muziek niet verhapstukken. Je bent je eigen zender en het publiek is onnoemelijk groot”, horen we. “Bovendien kenmerken sociale media zich door tweezijdige communicatie: je kunt terugpraten, ontvangers bouwen een band op met de zender. Daarnaast is de kans groot dat de mensen die je bereikt anderen kennen die ook van je muziek kunnen houden. Immers, je vrienden selecteer je vaak op een gedeelde smaak. Het bereik is in eerste instantie misschien klein, maar vrienden die elkaars smaak waarderen, zijn doorgaans een meer vertrouwde bron van informatie dan onbekende muziekjournalisten, radiomakers of tv-programma’s. Eén ding is onveranderd gebleven sinds de oerknal: mond-aan-mond reclame is nog steeds de meest geloofwaardige en krachtigste marketing. En internet heeft het café oneindig groot gemaakt.”

“INTERNET HEEFT HET CAFÉ ONEINDIG GROOT GEMAAKT.”

Go viral!

Teddiedrum - photo: Koen Bautens

A chacun son choix, uiteraard, maar wie met een goed idee op de proppen komt, heeft online toch een stapje voor. Voor je het weet heb je een (internet)hit te pakken – hetzij muzikaal, hetzij met een ferme clip – en kan je van daaruit verder werken. Kijk bijvoorbeeld naar de laatste clip van Teddiedrum: gebodypainte meisjes op een ferme tune leverden de band op één dag meer dan 10.000 views op. Dat is heel wat. Artistiek verantwoord bloot, maar dat had je bij ‘Somebody That I Used To know’ van Gotye evengoed. Eén goed nummer en een fijne clip brachten Gotye zelf op één in de VScharts. De manier waarop Teddiedrum aan de weg aan het timmeren is, zou je wel als schoolvoorbeeld kunnen nemen van hoe het kan: om de zoveel tijd releaset de band een song met een clip, die ze posten op Facebook, YouTube en SoundCloud, waarna het weer even stil wordt. Ondertussen houden ze het publiek warm door te verkondigen dat de ep er zit aan te komen. A bun in the oven, als het ware, waarmee ze hun fans alert houden. Het spreekt ook voor hen dat ze muzikaal en grafisch erg inspirerend uit de hoek komen. Surfen op golven die je zelf gecreëerd hebt, dat is zowat de boodschap hier.

Het verhaal over online promotie stopt uiteraard niet hier. Op het net is enorm veel informatie te vinden over wat je nu precies allemaal kan doen om je band te promoten. Op poppunt.be verzamelden we een pak interessante links. poppunt.be

- 18 -


Positieve focus en de kracht van fans Niemand zegt dat het makkelijk is om je muziek online onder de aandacht te brengen. Goeie muziek wordt niet per se meteen opgepikt door de juiste mensen. Er gaat tijd over. Het is vooral zaak om je niet te laten ontmoedigen en niet te focussen op al diegenen die je muziek niet hoeven. Als 100 mensen je song horen en 95 vindt hem niet goed, focus dan op die andere 5 die er wel iets in zien. Want zijn kunnen op hun beurt weer andere mensen tippen. “Don’t focus on the one guy that hates you. You don’t go to the park and set your picnic down next to the only pile of dog shit.” – twitter.com/shitmydadsays

Jason Dousselaere (Teddiedrum): “Je muziek moet in de eerste plaats aanslaan. Met andere woorden: goed zijn. Sinds het prille begin van Teddiedrum hebben wij songs online gezwierd, en daar kwamen meteen reacties op. Veel hebben we daar zelf niet moeten voor doen. Plots werden we op blogs gepost en kwamen er vragen voor interviews. Maar we hebben wel een visie: er moet een coherent visueel idee rond de muziek gebouwd worden. Voor we iets de wereld instuurden, hadden we al een concept uitgedacht. De muziek en visuals moesten naadloos op elkaar aansluiten. Wij beperken ons nu hoofdzakelijk tot SoundCloud, YouTube en Facebook. Meer doen we eigenlijk niet. Veel hangt af van de mensen die je pagina’s bezoeken: hoeveel zin hebben zij om een song of een clip verder te verspreiden? Onlangs zijn we opgepikt door een Chinese blog. Ik weet niet hoe we daar terecht zijn gekomen. Misschien zitten de borsten in de clip er wel voor iets tussen.”

Niels: “Mijn ervaring is dat bands en muzikanten de kracht van hun eigen verhaal vaak onderschatten. Naast de shows en het zendingswerk dat je daaromheen kunt doen, biedt het internet je de gelegenheid om een conversatie te starten en te blijven voeren. Met inzet, doorzettingsvermogen, toegevoegde waarde en een originele insteek kun je langzaam maar zeker zien waar je fans vandaan komen en waarvoor ze vallen. Meer dan bij welk ander medium geldt op het internet en sociale platforms: gewoon doen. Intensief volgen en iedere dag een nieuw strootje of takje op het smeulende vuur gooien.”

De 80-20-regel Er bestaan enorm veel websites en -services om je muziek te verspreiden. Maar goed omgaan met het interactieve web vergt ook heel veel tijd en energie. Het is onmogelijk en ook niet nodig om overal aanwezig te zijn. Beter een paar tools goed inzetten, dan veel half werk. Doe voor jezelf de oefening en pas de 80-20-regel toe: focus je aandacht op die websites waar je slechts 20% procent van je tijd insteekt maar die 80% van het resultaat opleveren. De vrijgekomen tijd kun je creatiever invullen!

Denk je dat muziek zonder beeld tegenwoordig even veel impact kan hebben?

Jason: “Ik denk dat het publiek altijd graag iets visueels ziet. Als is het maar een foto. Veel grote bands of artiesten – van Bowie tot The Ramones – hebben hun muziek altijd voorzien van een sterke visuele omkadering. Belangrijk, vind ik zelf, ook al hoor je soms dat dat de oprechtheid van je muziek ondermijnt. Ik denk het niet. Online al zeker niet: je hebt de kansen, dus moet je ervoor gaan. Wij hebben alleszins geen geniaal masterplan waarmee we de wereld willen veroveren. Ik blijf erbij: zorg dat je muziek goed is, dat is nog steeds de basis.”

disconaivete.com eerstehulpbijplaatopnamen.blogspot.com teddiedrum.be

- 19 -


dj talk

Ten tijde van dit schrijven heeft Sebastien Vanschoonbeek oftewel Kill Frenzy een dikke hit te pakken: de kurkdroge, doch retezwoele floorfiller ‘Booty Clap’ laat geen dj onverschillig. Een zekere Claude Vonstroke hoorde dat het goed zat en bood Sebastien prompt onderdak aan op zijn toonaangevende Dirty Bird label. Ook duurde het niet lang voor onder andere Gesaffelstein, Brodinski en wandelende controverse Skrillex in de vrije natuur gespot werden met een exemplaar van ‘Booty Clap’ in de CDJ. text: Pieter Gulinck photos: Koen Bauters

- 20 -


Toch is Kill Frenzy bijlange niet aan zijn proefstuk toe: zo bracht hij eerder al materiaal uit op labels als Ghetto Test Chicago en Cheaper Thrills, en dook zijn track ‘54321’ op in de Mixmag compilatie van Duck Sauce. Het begint waarschijnlijk te dagen: Sebastien is binnen zijn scene niet minder dan een wereldster, maar wél eentje van het soort dat niet te beroerd is om zijn lokale muziekmagazine te woord te staan. Poppunt sprak met Kill Frenzy!

Ik zag een filmpje op YouTube waarin blijkt dat je ook een begenadigd turntablist bent. Zoiets zou ik eerder associëren met een hiphop-dj.

Sebastien: “Turntablist is misschien wat veel gezegd, maar door het loopy karakter van ghetto en booty house zijn nummers in dat genre bijna allemaal een soort van dj-tool, zoals je dat ook terugvindt in de hiphop. Vandaar dat er al eens wat gescratcht en gejuggled wordt in een booty-set, en daar heb ik natuurlijk wat truken van overgenomen. Tegenwoordig vind ik dat wel niet meer passen, aangezien mijn muzikale bereik verder strekt dan booty alleen.”

Ik hoor in je nieuwste track ‘Booty Clap’ dat je een zwak hebt voor ghetto tech, een onderschat genre dat, geheel onterecht, nooit helemaal is doorgebroken bij ons. Vanwaar deze invloed?

Hoe benader je een Kill Frenzy dj-set? Speel je gewoon

Sebastien: “Ik kwam voor het eerst in contact kwam met ghetto tech tijdens een techno-set van Dave Clarke, geloof ik. Hij stond er voor gekend dat hij zich niet strikt aan één stijl hield, en ik weet nog dat ik tussen de muziek opeens de welluidende woorden “Big fat juicy booty, bend it over and let me do my duty!” hoorde, waarop ik in feite on the spot verkocht was. (lacht) Het is dan ook zo’n heerlijk basic muziekgenre dat het moet hebben van de vuile woorden, humor en tonnen BASS! Beetje moeilijk om uit te leggen wat me er zo in aantrekt, maar ik weet nog dat ik er alleszins geen moment op kon blijven stilzitten!”

waar je zin in hebt of wil je telkens je publiek verrassen met iets extra?

Sebastien: “In mijn dj-sets staan steeds de basslines en de 808 (legendarische drumcomputer van Roland, staat bekend voor zijn subsonische kick-drum, red.) centraal. Om mijn sets nog meer te onderscheiden van de rest probeer ik mijn platenbak steeds te voorzien van enkele exclusieve edits van nummers, zodat ik niet in herhaling val ten opzichte van de dj die bijvoorbeeld net voor mij heeft gedraaid.” Welke dj-ervaring heeft het meeste indruk op je gemaakt tot nu toe?

Sebastien: “Misschien niet meteen origineel, maar tot nu toe was dat Pukkelpop! Ik ben van kleins af aan een trouwe bezoeker en het deed me toch wel iets om plots voor het publiek te staan in plaats van er middenin.”

Afgezien van ghetto tech hoor ik ook hier en daar een flard eighties electro. Je track ‘Night Walk’ is daarvan een mooi voorbeeld.

Sebastien: “Ik ben een grote van de eighties! Uit nostalgie, denk ik, ook al weet ik er niet zo heel veel meer van. (lacht) Nee echt, de muziek, de toenmalige kledingstijl, de films uit die periode: ik heb echt wel een zwak voor de sfeer waarin de jaren tachtig gehuld gingen. Hedendaagse techno is eigenlijk een product van die tijd. Het heeft even geduurd vooraleer het zijn huidige vorm aangenomen heeft, maar mijn liefde voor dj’en heeft zich ontwikkeld dankzij techno. Later ben ik op andere dingen overgestapt, maar vroege techno zal me altijd blijven inspireren.”

Stel: een jonge, beginnende producer komt jou om een gouden tip vragen. Wat vertel je hem?

Sebastien: “Ik zou een hele lijst do’s en don’ts kunnen aframmelen, maar eigenlijk is het volgens mij simpel: probeer je eigen geluid te vinden en geef niet op tijdens dat proces. Vergeet ook nooit dat muziek maken plezierig moet blijven. Neem het daarom dus zeker niet te au sérieux, de fun moet steeds primeren!”

- 21 -


Sta je soms stil bij je eigen evolutie als muzikant?

Met welke mindset duik je de studio in? Heb je een

Sebastien: “Als ik er zo over nadenk, heb ik toch al een lange weg afgelegd. Mijn allereerste producties klinken drastisch shittier dan wat ik tegenwoordig maak. Achteraf bekeken is dat een natuurlijke evolutie. Initieel ben ik muziek beginnen maken uit verveling en dan is productiewaarde niet het eerste waar je aan denkt. Ik wou me gewoon amuseren, de rest is met de jaren gekomen.”

plan of zet je gewoon de computer aan en laat je alles gebeuren?

Sebastien: “Met een positieve mindset. (lacht) Nee echt, ik ga er eigenlijk altijd van uit dat ik aan het einde van de sessie met iets waardevol achterblijf. Wanneer ik Ableton opstart, heb ik meestal wel een idee of een basis waaraan ik wil werken, maar het gebeurt vaak dat ik plots in een hele andere vibe zit dan die waarin ik begon. Ik luister ook vaak naar andere liedjes die me om bepaalde redenen intrigeren, door hun arrangement of door bepaalde klanken. Daar haal ik dan inspiratie uit en geef ik mijn eigen draai aan.”

Je hebt al op verschillende Amerikaanse labels muziek uitgebracht. Hoe kwamen zij in aanraking met je werk?

Sebastien: “Ah, ik herinner me nog hoe ik als beginnend producer uitvoerig mijn vinyl inspecteerde op zoek naar contactgegevens van labels. Van zodra ik genoeg adressen verzameld had, heb ik ze en masse gemaild met de vraag of ze eens naar mijn tracks wilden luisteren. Uiteindelijk kreeg ik antwoord van het label Ghetto Test Chicago met de vraag of ik voor hen een ep wou releasen, en zo is de bal aan het rollen gegaan.”

Hoe geef je je klanken die typisch organische sound die al je producties gemeen hebben?

Sebastien: “Goh, dat zal onbewust gebeuren, want ik heb er eigenlijk geen idee van. (lacht) Ik probeer er wel voor te zorgen dat de groove niet te strak zit: die mag van mij wat wiebelen en er een beetje langs zitten. Het mag niet klinken alsof het gemaakt is door een robot.”

Je staat erom bekend altijd je eigen ding te doen, en dat is niet altijd de flavour of the month. Ben je nooit

Wat is je verdere ambitie nog als dj en producer?

geneigd om eens te proeven van de mainstream?

Sebastien: “Mijn grote droom was altijd om op Dirty Bird te releasen, en dat is me nu gelukt. Waarom dat label precies? Ik denk dat het iets persoonlijk is ... Ik heb altijd enorm opgekeken naar Claude Vonstroke en aangezien Dirty Bird zijn label is, geeft die release me toch een soort voldoening. Ik denk dat elke producer een groot voorbeeld heeft en voor mij was dat Claude. Zijn muziekkeuze en zijn producties hebben altijd net dat extra stapje voor op al de rest, vind ik. Anyway, Ik hoop dat er nog veel releases mogen volgen en op termijn zou ik mijn dj-carrière graag internationaal uitbouwen. De wereld rondreizen lijkt me wel iets leuk om naar uit te kijken.”

Sebastien: “Daar heb ik in feite nog nooit bij sstilgestaan. Ik maak en heb altijd de muziek gemaakt die ik wil maken, ongeacht of ze in de smaak valt of niet ...” Om het over een iets technischere boeg te gooien: hoe ziet je studio setup eruit?

Sebastien: “Om te producen gebruik ik tegenwoordig een Mac en Ableton, terwijl ik voor het dj-gebeuren onlangs ben overgestapt op CDJ’s. Daarvoor was ik een fervent gebruiker van Serato, maar op een bepaalde gig is dat bakje tot drie keer toe gecrasht, en sindsdien vertrouw ik het niet meer. Uiteindelijk is een CDJ in vergelijking relatief feilloos en zit je niet met de stress van al die kabels voor je Serato. Ik merk dat ik op die manier met een veel geruster gemoed aan een set kan beginnen, en ik heb ook het gevoel dat het publiek apprecieert dat je niet weer de zoveelste bent die met een computer staat te draaien.”

Heel veel succes en bedankt, Sebastien!

Sebastien: “Zeer graag gedaan.” killfrenzy.be

- 22 -


cover

Geef al wat je hebt. AMENRA

- 24 -


Dat de Belgische muziekscène een pak groter is dan de bands die we doorgaans via de nationale radio leren kennen, weten we al langer dan vandaag. Dat er tussen die bands een aantal witte raven zitten die al jaren naarstig en vol overgave aan de weg aan het timmeren zijn, weten we ook. Dat we ze nu een plek geven in dit magazine, lijkt ons dan ook meer dan logisch. Dames, heren, graag jullie aandacht voor Amenra. Al dertien jaar lang zijn Colin Van Eeckhout en zijn Amenra-broeders de sterkhouders van de post-metal. But, what’s in a name. Amenra is meer nog dan een band een onderdeel van een groter medium dat de leden gebruiken om hun ideeën vorm te geven: Church of Ra, waar ook gelijkgestemde bands als The Black Heart Rebellion, Kingdom, Syndrome, CHVE, Pieces of Quiet, het label Smoke ’n Dust ... deel van uitmaken. Ontstaan uit de Kortrijkse hardcorescene, maar ondertussen veel meer dan just another collective. text: Sven De Potter photos: Koen Bauters

Amenra trachten te vatten? Daar heb je in principe een boek voor nodig. Omdat de leden van de band zich niet beperken tot muziek alleen. Er is fotografie, grafiek, de talloze video’s op YouTube, de nevenprojecten ... een enorme output aan creativiteit. Met daarin één constante: de zoektocht naar zingeving.

Research vertelt me dat jullie de muziek altijd voor laten gaan. Dat alles start vanuit een muzikale beleving. Stromingen, hypes, flavour of the day, het is allemaal niet aan Amenra besteed. Muziek voor alles dus.

Colin: “Amenra gebruikt muziek als medium om mensen te bereiken, en wil daar vooral zingeving aan koppelen, zodat het meer wordt dat puur entertainment of een tijdverdrijf. Wij gaan voor niets minder dan het onwezenlijke gevoel dat muziek je kan geven. We werken aan iets dat verder gaat dan ‘catchy songs’. We beperken ons niet tot één medium, maar gebruiken alles wat we denken nodig te hebben om iets van betekenis na te laten. Muziek is daarbij, door de emotionele impact, de meest directe kunstvorm. Ik heb die directe beleving bij een beeld of een schilderij alleszins nog niet meegemaakt. Bij muziek vind ik een tweeledigheid die erg veel teweeg kan brengen: de muziek zelf en de tekst. Wie Amenra live meemaakt, maar zich niet kan vinden in wat hij op het podium ziet of hoort, vindt misschien wel zijn ding in de visuele omkadering of in wat ik zing. Er is altijd iets waar je je mee kan vereenzelvigen, vermoed ik.”

Poppunt Magazine verdiepte zich in de wereld van Church of Ra en legde Colin een aantal beelden, quotes, tekeningen voor, waarvan we zelf dachten dat ze een raakvlak hadden met Amenra en/of Church of Ra. De ideale manier om te ontdekken waar de band voor staat, en waar ze het heilige vuur vinden.

“De la musique avant toute chose” Paul Verlaine

- 25 -


“WIE NEDERIG BLIJFT, KRIJGT VEEL MEER TERUG.” Erg spiritueel ook. Wie even door jullie site surft, merkt

Weinig compromissen, dus. Dat typeert de meeste

dat Amenra / Church of Ra niet zomaar gelijk wat op de

bands die in de undergound actief zijn: wars van alle

wereld loslaat. Er zit een hele, boeiende en intrigerende

trends doen waar je in gelooft. Veel geven, maar niet

filosofie achter.

altijd even veel terugkrijgen.

Colin: “Voor ons hebben Amenra en Church of Ra een religieuze dimensie. Niet dat er een god aan te pas komt; het gaat om de beleving en de rituelen. Als ik zie hoe mijn oma haar geloof beleeft, dan zie ik dat ze daar echt iets aan heeft. Met Church of Ra willen we hetzelfde gevoel creëren. Wij maken ons eigen verhaal, onze eigen houvast, maar vallen niet terug op religieuze wetten van een of andere paus of heilige. Daar hebben we hoegenaamd geen link mee.”

Colin: “Ja, maar waarom altijd dat onderscheid tussen mainstream en underground? Wij doen gewoon ons ding. Als mensen ons in een vakje willen steken, dan doen ze maar. Doen we niet aan mee. Amenra heeft al meerdere keren op Pukkelpop gespeeld, in de Vooruit, stadsschouwburgen en op talloze plekken die niet zo vanzelfsprekend zijn voor een band die in zo’n niche actief is. Een erg groot publiek is er niet voor Amenra, maar de mensen die komen, zijn echt wel overtuigd. Het idee dat we hebben, is universeel. Dat ‘underground’ label slepen we al mee vanaf dag één. We komen uit de hardcorescene, waar het de gewoonte is om alles zelf te doen en je nederig op te stellen en blij te zijn dat je ergens mag gaan spelen. Wees blij met wat je krijgt. Ik krijg er vaak het zuur van als ik bands hoor zeggen dat ‘het eten hen niet aanstond’. Je gaat er niet om te eten, je gaat er om te spelen. Om te geven, en het nemen zo lang mogelijk uit te stellen. Dat is ook iets wat we echt hoog in vaandel voeren. Wie zich zo opstelt, nederig blijft, krijgt veel meer terug.”

Maar wel met de orde van de Tempeliers? Ik zie bij jullie wel elementen uit de vrijmetselarij. De leuze “Amicitia Fortior” (sterker door vriendschap) staat ook op de logetempel van Kortrijk.

Colin: “Broederschap is een belangrijk thema, ja. Ik vind ‘Amicitia Fortior’ een mooi idee: mensen samenbrengen, verbonden door een hart voor muziek en creatiedrang. Als de muziek wegvalt, stopt niet alles. Church of Ra zal blijven bestaan. Iedereen die verbonden is aan Church of Ra is goed in iets. We gooien dat allemaal in dezelfde pot en zien wat daar uitkomt. Het is het verhaal van de som der delen. In plaats van elkaar te beconcurreren, pushen we elkaar. Die crossbreeding werkt, omdat het ene idee het andere triggert. Niet dat alle ideeën zomaar uitgevoerd kunnen worden. Ze worden getoetst aan onze filosofie en er moet een samenhang zijn. Ik denk dat ik daarin een beetje de waakhond ben. Niet dat ik belangrijker ben dan iemand anders, want ik sta ook maar ten dienste van het geheel. Kennis delen met elkaar, daar gaat het om. Als we op dezelfde golflengte zitten, kunnen we verder. Is dat niet zo: even goeie vrienden, maar dan gaat het niet door.”

- 26 -


“Most religious stories and mythologies have some sort of similar root, some sort of global archetypes.” Maynard James Keenan (TOOL)

Er ging bij mij toch ook een zindering door het lijf toen ik jullie dvd zag (het ‘Aorte.Ritual’-project, opgenomen in de Sint-Lucaskerk, in Gent). Die intensiteit zit in het DNA van Amenra. Die niet aflatende muzikale passie krijgt internationaal ook enorm veel bijval en waardering. Overal?

Colin: “Niet iedereen is meteen mee met het idee, neen. In de VS hebben we al een paar aanvaringen gehad met mensen die niet meteen begrepen waarvoor we staan. Op al ons materiaal zie je logo’s van Church of Ra. We zien er ook niet erg alledaags uit en dat schrikt mensen af. Maar toch voelen ze zich aangetrokken door dat vreemde. Vanaf het moment dat ze een beetje moeite doen en kijken naar wat het allemaal te betekenen heeft, gaan ze wel sneller overstag. Voer een gesprek met één van ons en je zal merken dat niets is wat het lijkt: we nemen wat we doen heel ernstig, niet wie we zijn. We bewaken dat ook: als er op het internet iets verschijnt wat niet strookt met waar Church of Ra voor staat, trachten we dat meteen te counteren.”

Nog even over die religieuze dimensie. Jullie geven jullie albums steevast dezelfde naam: ‘Mass I’, ‘Mass II’, ‘Mass III’, ‘Mass IIII’. Waarom?

Colin: “Wij beschouwen onze platen als een eindpunt van een periode. Een catharsis. Niet dat we ze als dagboeken beschouwen, maar het gevoel dat de gitaristen, de bassist, de drummer en ik neerzetten, zegt wel iets over een periode die voorbij is. Wat op de plaat terechtkomt, is het resultaat van een introspectie. Een uiting geven aan je gevoel, via muziek. Er is dus een duidelijk raakvlak met een mis, waarin een pastoor staat te vertellen en de mensen stil zitten te luisteren, allemaal met hun eigen gedachten, interpretaties en momenten van herkenning. Een aantal platen van mijn favoriete bands zijn onlosmakelijk verbonden aan periodes in mijn leven, en roepen als ik er nu opnieuw naar luister die periode ook weer op. Ik vind dat maf. Het lijkt soms alsof de muziek die je op een bepaald moment beluistert speciaal voor jou, voor dat moment, geschreven is. Dat als muzikant te verwezenlijken is voor mij toch je van het. Het is uiteraard geen doel op zich, want je schrijft in de eerste plaats platen voor jezelf. Maar als iemand achteraf komt zeggen dat die plaat hem of haar bijvoorbeeld over de dood van zijn moeder of een kind heen heeft geholpen, dan moet je toch even slikken. Muziek overstijgt alle grenzen. Ik krijg daar nog steeds kippenvel van.”

William Blake – Nebukadnessar

“Het gebeurt soms dat projecten te groot dreigen te worden, dat er te veel ideeën zijn die uitgewerkt moeten worden. Als het erop lijkt dat de machine te snel begint te lopen, is het tijd om wat gas terug te nemen, weer kleiner te worden. We willen wel groeien, maar dan in wat we doen, in kwaliteit, niet in kwantiteit. We zijn het aan niemand verplicht om ‘groot’ te worden.”

- 27 -


“WE NEMEN WAT WE DOEN HEEL ERNSTIG, NIET WIE WE ZIJN.” Dat Amenra meer dan muziek is, blijkt uit de beelden die de grafiek van de band oproept. Onwillekeurig wordt je fantasie gevoed en duiken er taferelen op van Portret van Colin, door Stefaan Temmerman

romantische Lake District Poets als Samuel Coleridge (auteur van het door opium aangespoorde epos ‘Kubla Kahn’), William Wordsworth en gedichten of tekeningen van William ‘Tiger, Tiger, Burning Bright...’ Blake.

Colin: “Dat kan, maar we gaan daar zelf niet bewust naar op zoek. We blijven daarin allemaal nogal ongeschoold, vooral om niet te veel beïnvloed te worden. Het gebeurt dat we iets creëren, waarvan we later beseffen dat het al eens gedaan werd, dat het gevoel dat we trachten weer te geven al een paar keer verwoord en uitgewerkt werd. Of dat demotiverend werkt? Helemaal niet. Het geeft gewoon aan dat we met onze beleving ergens op een spoor zitten dat al ontgonnen werd. Waarom zouden we per se iets anders willen zeggen? Dat geldt evengoed voor de muziek: we vertellen nog steeds hetzelfde verhaal als op onze debuutplaat. Waarom zou onze thematiek moeten veranderen? Wie wordt daar uiteindelijk beter van? De luisteraar? De pers? Amenra is geen band die van postmetal naar post-rock springt omdat dat nu eenmaal zo hoort. Alsof het een logische stap in onze evolutie zou zijn. Neen. Als een aantal bandleden een ander genre willen spelen, dan starten ze maar een ander project.”

Dit beeld vind ik ook wel typerend: het doet me denken aan oude portretten van soldaten die een foto lieten maken voor ze vertrokken. Het lijkt wel een anachronisme. Er zit veel in, veel Westhoek-blues, korrel, Flanders Fields ... iets dat je wellicht erg na aan het hart ligt.

Colin: “Ja, elk voorwerp of elke foto die je bij ons ziet, is gelinkt aan iemand uit de Amenra-familie. Het voorwerp of de foto ligt bij hem thuis, of verwijst naar een familielid of een vriend. Eigenlijk beschouwen we iedereen die iets met Amenra te maken heeft als familie. Als er een klik is, kan er een jarenlange samenwerking ontstaan, zoals met de fotografen Jeroen Mylle, Switn of Stefaan Temmerman ... dat zijn vrienden geworden. Dat geldt ook voor de grafisch vormgevers: Webecameaware en Tine Guns. Jeroen is er nog niet zo lang geleden bij gekomen. We kenden zijn gezicht al erg lang, omdat hij vaak naar shows kwam. Er was herkenning en nu ook erkenning, van allebei. Ik ben ervan overtuigd dat je altijd de juiste mensen op het juiste moment tegen het lijf loopt. Je leert mensen kennen die je moet leren kennen, zeker in een kleine stad als Gent of Kortrijk. En dan komt er een wisselwerking van: we geven elkaar duwtjes in de rug. En zo blijft het draaien.”

- 28 -


En de kraaienpoten? Ze zijn alomtegenwoordig in de vormgeving van Amenra. Waarom eigenlijk? En heeft dat iets te maken met Edgar Allen Poe’s ‘The Raven’. De Siciliaanse triskelion? Want ook al gaat het om een raaf, de symboliek van de dood zit er in verweven en komt steeds weer terug.

Colin: “Ik heb ‘The Raven’ in mijn handen gehad en ben er in beginnen lezen, maar het gaf niet wat ik ervan verwachtte. Met Edgar Allen Poe heb ik nog geen klik gehad. Wat hij schreef, heeft raakvlakken met wat wij doen, maar ik denk dat zijn œuvre, zijn leven, te veraf ligt. Dat er te veel tijd overheen gegaan is om er nog een link mee te hebben. Ook al vertrok hij wellicht van dezelfde basisgedachte. Met choreograaf Wim Vandekeybus heb ik die klik wel: hij staat dichter bij me. Of met Jotie ’t Hooft: daar herken ik me wel in. Die kraaienpoten, maar vooral de kraaien aan het kruisbeeld krijgen een respect dat ze anders nooit gekregen zouden hebben. Het beeld van de kraaienpoten is een tandwiel dat voortdurend draait. Het duidt op het leven dat je leidt, op het feit dat je respect moet hebben voor iedereen die rond je draait. Ik vind het een erg sterk symbool, iets wat Amenra bindt, het spanningsveld tussen leven en dood. Je moet het doen met de tijd die je krijgt tussen die twee uitersten, en je kan die maar beter zo positief mogelijk invullen. Geboorte, dood en liefde zitten sterk verweven in onze muziek.”

“Ik vind het wel interessant om nieuwe dingen te ontdekken, maar we willen de invloed van buitenaf beperken. Liever kijken we naar wat dicht bij huis gebeurt: het Vlaamse dorp met de kerk in het centrum, oma’s die graag zouden hebben dat hun kleinkinderen gedoopt worden, la Flandre profonde, de Westhoek, zonder er een politieke inhoud aan te geven. Ikzelf ben niet gedoopt, heb nooit godsdienst gevolgd, maar ben wel opgegroeid in een christelijke samenleving. Dat zit sowieso in mijn DNA. Je vermeldde het al: we hebben met Amenra eens een project gedaan in een leegstaande kerk in Gent. De verantwoordelijke voor die kerk kwam er op de dag van het concert poolshoogte nemen. Ik dacht toen dat hij alles zou afblazen, om de ‘blasfemie’ in Gods huis. Maar niets was minder waar: hij vond het net erg geruststellend dat de kerk gebruikt werd waarvoor ze gebouwd werd. Ik vond dat erg mooi: als je het over zingeving hebt, over een muzikale mis, over beleving, dan moet dat kunnen op een plek die daar voor bestemd is. Los van de god die je er hoort te eren. Daar heeft het op dat moment niets meer mee te maken.”

“AMENRA IS GEEN VRIJDAGAVONDVERTIER. DAAR ZIJN ANDERE BANDS VOOR.”

- 29 -


Over dat moment: jullie vertrekken binnenkort weer op tour: Polen, Rusland, Roemenië ...

Colin: “Een zeer intrigerend beeld. Ik wist niet dat het van Goya was. Het is niet de kunstenaar die telt, maar het werk dat hij nalaat. Mocht Amenra iets substantieel kunnen nalaten, dan is dat uiteraard fantastisch, maar het hoeft voor mij niet meer gelinkt te worden aan de makers. Ik vind dat kunst op zich moet staan, los van de schepping. Omdat het gaat om een idee dat door iemand concreet gemaakt wordt; de kunstenaar is het medium, niet meer dan dat. Bij dit schilderij wil ik het verhaal kennen: waarom wil iemand zijn kind verslinden? Het thema infanticide waarmee we alweer bij de dood belanden. Met het verslinden van kinderen heb ik uiteraard geen voeling, maar ik herken wel de waanzin in de ogen van Saturnus. Dat gevoel ken ik wel. In die zin dat ik tijdens optreden wel volledig loos kan gaan, weg kan zijn in een eigen wereld. Dan bestaat er niets meer, behalve de muziek-op-datmoment. Alles vervaagt dan. Live ga ik tot op een punt waar ik niet meer verder kan. Het gaat weer om beleving. Dat komt altijd terug. Het heeft geen zin om op een podium te staan acteren, want het publiek voelt dat meteen aan. Oprechtheid, het volgen van je hart, het vastgrijpen van het moment.”

“Voor of na een optreden bestaat Amenra uit een groep vrienden die zich vaak gedragen als grote kinderen. Op het moment dat we het podium opstappen, zijn we gefocust. Dan bestaat er niets anders meer dan de muziek. Dan is de lach veraf en wordt het bittere ernst. Het liefst speel ik shows die van de eerste tot de laatste noot organisch lopen, als een goed geoliede machine. Dat er een lang moment gecreëerd wordt waarin ik me volledig kan verliezen. Technische storingen kunnen dat gevoel ondermijnen: als een gitarist een probleem heeft met zijn snaren, dan komt er een breuk in het gebeuren. Dan ben dáár mee bezig, en niet met het concert. Of als iemand aan mijn broek of mijn ketting staat te trekken! Daar word ik kwaad van, omdat ik dan uit mijn comfortzone gehaald word. Mensen moeten me met rust laten. Ik geef mezelf volledig op een podium, en ik verwacht dat het publiek me dat laat doen, zonder meer. Zulke mensen breken de magie en de mystiek van een performance, en tasten de beleving van het publiek aan. Amenra staat daar niet als vrijdagavondvertier. Daar zijn andere bands voor.”

Saturnus verslindt één van zijn zonen – Goya

me denken aan de intense liveshows die jullie geven ...

Colin: “Ja. Je weet vooraf dat het weer erg intens zal zijn. Dat we als band weer meer op elkaar zullen moeten terugvallen. Omdat we alleen zijn, als kleine entiteit. Ik hou daar wel van. Het verbetert de samenhang en het komt het spelen ten goede. Het is moeilijker voor ons om losse shows te spelen. Op het moment dat het gebeurt, zie je elkaar enkel op het podium, omdat iedereen daarvoor met zijn eigen ding bezig is. Het is meer versnipperd. Op tour komen we samen ergens aan, stellen we samen op, en doen we samen ons ding. Soms zijn die shows beter dan thuis, omdat we wat meer moeten vechten. Vooral als we spelen met andere bands die zich heel hautain voordoen of zo lang soundchecken dat wij geen tijd meer hebben: dat werkt een beetje als een rode lap op een stier. Niet dat we iets laten merken, vooraf, maar het geeft ons net dat tikkeltje meer energie op het podium. Zo van, we’ll show you! We zijn er dertien jaar mee bezig, laksheid is niet ons ding. En oppervlakkigheid nog minder. Ik wil op mijn 65e met trots kunnen terugblikken wat ik nu gedaan heb.”

Dan moet dit beeld je toch ook iets zeggen. Al is het maar om de waanzin in de ogen van Saturnus. Dat doet

ritualofra.com

- 31 -


focus

Legendarisch. Dat is één epitheton dat de Gentse club Democrazy perfect past. Kan moeilijk anders voor een club die al dertig jaar koppig een eigen koers vaart, al een paar keer van locatie veranderd, maar er steeds weer in slaagde als een muzikale feniks uit zijn as te verrijzen. De laatste vier jaar doet de club het erg goed. Met de komst van Eric Smout (ex-Petrol, 5voor12) kwam een injectie die de club naar andere hoogten tilde. Een meer open vizier en bredere programmatie zorgden voor meer volk en een steviger verankering in het Vlaamse muzieklandschap.

SAMENWERKEN LOONT “Voor ik gevraagd werd om Democrazy in een ander vaarwater te loodsen had de club al heel wat meegemaakt, ja. Fantastische bands geprogrammeerd ook, maar het vet bleek een beetje van de soep. Ik moest de club weer op de kaart zetten. Ik denk dat we daar de laatste vier jaar toch goed in geslaagd zijn. Dat komt door de grote inzet van de Democrazyploeg zelf, maar ook doordat we een aantal stevige partnerships op poten gezet hebben: Boomtown, De Beloften, DOK, het Glimpsshowcasefestival, de Vooruit, de Handelsbeurs ... we werken samen en kunnen op diverse plekken heel wat bands een podium bieden.”

text: Sven De Potter photo: Koen Bauters

In welke mate is Democrazy veranderd, volgens jou?

Eric: “Ik denk dat we vooral breder zijn beginnen te programmeren. Er was al een groot aanbod aan underground- en nichebands, maar de laatste vier jaar is de programmatie toch wat verschoven, richting pop, rock, reggae en hiphop. Breder en diverser, met een grotere opkomst als onmiddellijk gevolg.”

“VERDER DOEN VERDER OP HETZELFDE ELAN, DAT IS DE BEDOELING.” - 32 -


Democrazy nu is een ander verhaal dan Democrazy vijf jaar geleden, zoveel is duidelijk. Omschrijf de club zelf eens.

Eric: “Ik vind Democrazy vandaag een ‘levendige’ club, met 120 concerten per jaar kan je daar moeilijk een andere term op kleven. Eén van de meest actieve in het huidige landschap, zelfs. Daar zitten die partnerships voor een groot stuk tussen, maar toch. We organiseren heel wat concerten ...” En dat zonder een eigen locatie, nog steeds. Wordt het

En wat brengen de volgende jaren op muzikaal/artistiek

niet eens hoog tijd om Democrazy onder te brengen in

vlak?

een volwaardige – en vooral blijvende – locatie? Want

Eric: “Dat is, zoals bij zo veel collega’s, afhankelijk van de subsidies. We doen gewoon verder op hetzelfde elan. Groter moeten we niet worden, ook niet qua bands die we programmeren. Alles wordt duurder, ook bands. Het stramien dat we nu aanhouden, wil ik best nog een paar jaar volgen. Maar als ik The Maccabees of Scream kan krijgen, dan zal ik absoluut ja zeggen.”

jullie hebben al overal gezeten, tot de tearoom van het Gentse Kuipke toe.

Eric: “Ja, absoluut; dat is één van de agendapunten voor de komende jaren. We doen het nu al een tijdje zonder vaste stek, en dat werkt wel, maar een club als Democrazy heeft, zeker voor een solide werking, een eigen plaats nodig. Misschien dat het project rond De Waalse Krook iets kan bieden, maar dat is lang nog niet zeker. Er is Gent trouwens geen enkele concertzaal die zich uitsluitend op pop en rock toespitst. Het wordt eigenlijk wel de hoogste tijd dat er een vaste stek komt.”

vi.be/democrazy democrazy.be

- 33 -


photo: Koen Bauters

jonge wolven

SHE SELLS SEASHELLS Als je She Sells Seashells Googlet, krijg je eerst hun vi.be-pagina, dan een site over tongue twisters, en daarna hun Facebook Page: facebook.com/dikke.tieten. ’t Zijn vijf Kempische kapoenen, die van She Sells Seashells, maar ze hebben wél talent. Hun drie tracks tellende ‘Zeveneken’ ep staat integraal op vi.be en klinkt heerlijk complexloos. Smaakt naar meer! Check de Repetitiekot-video op poppunt.be. vi.be/shesellsseashells

video met She Sells Seashells op poppunt.be

- 34 -


photo: Koen Bauters

jonge wolven

SLEEPER’S REIGN De finale van Humo’s Rock Rally 2012 was appels met peren vergelijken, maar ’t was weeral plezant. Niet in het minst voor Sleeper’s Reign: zij wonnen zilver én de KBC Publieksprijs. Samen goed voor 17.000 knikkers, waarvan 10.000 te besteden in overleg met Poppunt. Voorgangers zijn Balthazar (2006), Jasper Erkens (2008) en Willow (2010). Komt wel goed, dus. vi.be/sleepersreign

video met Sleeper’s Reign binnenkort op poppunt.be

- 35 -


focus

“Het punkertje in mij wordt opnieuw wakker. Ik ga me niet meer inhouden.” Tijdens een interview naar aanleiding van 15 jaar Kinky Star uit algemeen coördinator, labelmanager en muziekprogrammator Luc Waegeman meermaals zijn ongenoegen over de aanpak van minister van cultuur Joke Schauvliege. Of hoe een vraag over de rol van het Gentse muziekcentrum anno 2012 kan leiden tot een aanklacht tegen de nieuwe geluidsnormen. Poppunt opende nochtans heel onschuldig met: “Wat is het verschil tussen de huidige werking van Kinky Star en de aanpak van vijftien jaar geleden?”

“IK HOOP DAT AL HET JONGE TALENT VERDER KAN BLIJVEN ROCKEN ZONDER AL TE VEEL BETUTTELING.”

text: Bram Vermeersch photo: Koen Bauters

- 36 -


Heb je daar een genuanceerde kijk op? Je hoort veel kritiek.

DO IT YOURSELF TOGETHER

Luc: “Het beeld dat ik er vandaag van heb, is dat wij het zeer lastig zullen hebben met de geluidsnormen. Net als andere kleine plekken, cafés en jeugdhuizen. De nieuwe geluidsnormen zijn meer op maat van de grote zalen en de festivals. Er wordt te veel verwacht van de kleine zalen. Ik ben eigenlijk een open brief aan het voorbereiden. Kinky Star is één van de slachtoffers van de nieuwe geluidsnormen. En jonge bands sowieso. Waar beginnen alle jonge groepen? In het cafécircuit en in de jeugdhuizen. Veel minder dan vroeger in het jeugdhuiscircuit, omdat niet elk jeugdhuis een live muziekwerking heeft, maar met de nieuwe normen wordt het de jeugdhuizen en de cafés nog veel lastiger gemaakt. Kinky Star is dan nog een muziekcentrum gericht op concerten en muzikale activiteiten, maar je hebt ook cafés die één keer per week of per maand een concert organiseren. Dat soort cafés zal zijn infrastructuur niet aanpassen aan de normen. Kosten baten, hè. Met als gevolg: speelkansen die verdwijnen.”

Luc: “We werken met een pak meer mensen binnen muziekcentrum Kinky Star. Vooral vrijwilligers en stagiairs. In de beginjaren dreven we volledig op vrijwilligers, maar sinds 2004 hebben we ook een aantal mensen in dienstverband: tegenwoordig twee halftijdse werkkrachten voor de bar, één halftijdse voor de socioculturele werking, één halftijdse voor de clubprogrammatie (Luc zelf, red.) en één voltijdse administratieve kracht. Onze werking is veel actiever dan tijdens de eerste jaren. Er staan dagelijks bands en dj’s in de club. Ons Jongeduld-project bestaat zes jaar. Kinky Star Radio is er al vier jaar langer. De academy is dan weer een pijler die ontstaan is vanuit de nood om op een officiële manier individuele instrumentenlessen te organiseren ten dienste van docenten en muzikanten. Kinky Star heeft daar een coördinerende rol in.”

“Het cafécircuit voor liveconcerten zal volgens mij niet echt lang meer bestaan. Maar waar gaan alle jonge bands moeten spelen en van waaruit zal dat jonge talent doorstromen? Klein voorbeeldje: Compact Disk Dummies zaten vorig jaar in september in ons Jongeduld-project. Zulke concerten zullen we in 2013 niet meer kunnen organiseren omwille van twee redenenen. Ten eerste: een negatief preadvies over onze artistieke werking. De kans is zeer groot dat we de ondersteuning vanuit de Vlaamse Gemeenschap – vijftien procent van onze financiële middelen – zullen verliezen. Net die ondersteuning gebruiken we voor projecten als Jongeduld. De commissie van Schauvliege heeft beslist dat er op artistiek vlak niet genoeg gewerkt wordt bij Kinky Star. Het tegendeel wordt bewezen met Compact Disk Dummies, die Humo’s Rock Rally gewonnen hebben en bij ons een eerste een ervaringstraject hebben doorlopen en een speelkans hebben gekregen. De geluidsnormen zijn een tweede hinderpaal.”

“Dé reden waarom Kinky Star ooit is gestart, is echter het label. Met Sexmachines (een band waar Danny Mommens, Jan Wygers en Luc deel van uitmaakten, red.) wilden we een release in eigen beheer uitbrengen en waren we op zoek naar financiële input. Dat hebben we dan hier bij Kinky Star gevonden met de bar. Met als gevolg dat het enkele jaren later tot een rechtszaak kwam: de belastinginspectie beschouwde muziekcentrum Kinky Star als een commerciële handelszaak. Dat is nu gelukkig opgelost: in hoger beroep hebben we gelijk gekregen. Dat is één van de hindernissen die we hebben overwonnen. De belastinginspectie was de enige overheidsinstantie die ons niet erkende als een vzw met een maatschappelijk doel. Zeven jaar heeft die zaak gelopen. Maar het is goed afgelopen. Tja, er zullen nog wel hindernissen te nemen zijn in de toekomst. Zoals? De geluidsnormen van Schauvliege.”

- 37 -


“KINKY STAR MAG EN KAN EN MOET BUITEN DE LIJNTJES KLEUREN.” We zijn geen managementbureau of boekingskantoor, maar we gaan hen wel alle instrumenten, contacten en tips en tricks aanbieden om het zelf te doen. We blijven het DIY-principe promoten, maar dan met de T erachter. DIYT: do it yourself together. En together slaat op samenwerking, in de eerste plaats binnen een band, maar ook binnen een scene van verschillende groepen, en nog ruimer met je fans en de opiniemakers die je als beginnende band nodig hebt om een verdere carrière uit te bouwen. Dat principe van samenwerking zal ook in de toekomst een grote rol blijven spelen.”

Hebben die hindernissen voor de club impact op de andere pijlers van Kinky Star?

Luc: “Alles is onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Kinky Star Radioshow wordt vanuit een muziekredactie gestuurd. Diezelfde muziekredactie geeft ook tips aan de clubprogrammatie. Dat is heel belangrijk. In die muziekredactie zitten heel veel jonge gepassioneerde vrijwilligers die de vingers aan de pols van de tijd houden. Het label en de club hangen ook samen. Fysieke releases brengen we niet langer uit (in het verleden releaste Kinky Star cd’s van o.a. Vive La Fête, ’t Hof Van Commerce, Hitch, Little Trouble Kids, Kapitan Korsakov, red.). Dat is nu eenmaal eigen aan de tijd. De verkoop van cd’s is voorbij. Kinky Star blijft qua digitale releases wél nog altijd belangrijk voor independent bands die in eigen beheer een fysieke release willen uitbrengen. Meer dan eens vindt de cd-voorstelling van die groepen plaats in de Kinky Star en we bieden die vaak debuterende bands de mogelijkheid om ook aanwezig te zijn op verschillende digitale kanalen, downloadstores en streamingplatforms.”

En zelf ga je door tot je pensioen?

Luc: “(lacht) Ah ja, ik blijf gepassioneerd tot ik sterf, dat is een feit. Ik zal gegarandeerd actief en passief met muziek bezig blijven. Dat is mijn leven. Vandaar dat ik ook niet opgezet ben met de nieuwe geluidsnormen. Waarom ligt de aandacht trouwens alleen op livemuziek? Ook voetbalsupporters, autosportliefhebbers en fabrieksarbeiders staan bloot aan geluidsoverlast. Uiteraard is gehoorbescherming belangrijk. Volledig akkoord. Als concertorganisatoren verplicht worden oordopjes aan te bieden, dan ga ik daar volledig in mee. Maar we zijn als luisteraar toch volwassen genoeg om te beslissen of we die gebruiken of niet. Maar goed, ik ben aan het doordrammen. Ik hoop gewoon dat al het jonge talent verder kan blijven rocken zonder al te veel betutteling. Laat regeltjes en wetjes niet in de weg staan van jongeren die hun eigen muziekgenre willen ontwikkelen in hun vrije tijd. We hebben een gezonde rockscene. Maak die nog gezonder. Maak die ook bewuster. Sensibiliseer nog meer over gehoorbescherming. Maar niet op de manier zoals het nu gebeurt.

Welke rol wil Kinky Star anno 2012 nog spelen?

Luc: “Dezelfde rol die we tot nu toe hebben gespeeld: een plek en organisatie die niet-commerciële muziek promoot. Kinky Star blijft altijd een beetje punk: afwijkend van de mainstream. We hebben iets aparts, anders. Kinky Star mag en kan en moet buiten de lijntjes kleuren. Bij ons is er ruimte voor experiment en cross-over. Vroeger had je disco en hardrock. Hoe er de laatste vijf jaar nieuwe muziekstijlen zijn ontstaan: dat vind ik een mooie evolutie. Nu zijn er wel honderd verschillende stijlen: gaande van dubstep over mathcore tot dronerock. Heel boeiend. Daar houden we van. In die geest willen we ons platform aanbieden en beginnende bands en muzikanten ondersteunen op alle mogelijke vlakken. Voor de duidelijkheid: we regelen hun zaken niet.

vi.be/kinkystar kinkystar.com

- 38 -


gearslutz

Je ziet ze soms het podium opspurten, als jonge windhonden, om vlugvlug een cimbaalstatief recht te zetten, een hi-hat terug naar de juiste positie te schuiven, een gitaar terug aan de riem te hangen of een losse kabel terug in een synthesiser te pluggen. Even snel als ze op het podium spurten, zijn ze weer weg, terug naar een plek net achter de coulissen waar ze alles en iedereen op het podium met arendsogen volgen. Backliners zijn onmisbare schakels in het raderwerk van een goed gerodeerde band. Haal ze ervan tussen en de machine begint te sputteren. text: Sven De Potter photo: Koen Bauters

- 40 -


Maar wat doet een backliner in de Gearslutzrubriek? Veel, want backliners worden verondersteld een beetje manusje-van-alles te zijn en te weten hoe ze snel en met kennis van zaken een instrument kunnen stemmen en oplappen. Of het nu gaat om het stemmen van een gitaar, het herstellen van een cimbaalstatief of het opkalefateren van een mank statief, ze moeten het allemaal kunnen. “Da’s waar,” zegt Kurt Deramoudt, backliner van Selah Sue, Vive La Fête en Absynthe Minded, “een backliner moet van alle markten thuis zijn. Hij moet net zo goed overweg kunnen met een viool als met een saxofoon, en liefst ook nog iets afweten van techniek.”

En daar leren ze the ins and outs over backline. Bijvoorbeeld dat je nooit je huis mag verlaten zonder leatherman (multi-tool) en een halogeen zaklampje ...

Kurt: “Haha. Ja, dat behoort toch wel tot het standaardmateriaal van elke backliner. Met zo’n leatherman kan je enorm veel doen. Mocht ik dat ooit vergeten, ik zou me erg naakt voelen. Ik heb natuurlijk meer dan die leatherman: ik heb altijd mijn toolcase, waar enorm veel kleine prullen inzitten, tot een rietje voor een hobo toe. Kan wel eens van pas komen. Verder zitten er veel moertjes bij, allerhande vijsjes, stemsleutels, snaren ... en een soldeerbout. En reken maar dat die al van pas gekomen is, want ik heb tijdens een optreden van een band al eens het snoer van een versterker moeten herstellen. Toen de band aan het spelen was; de aardig was losgekomen. Of een gitaarriem herstellen met Gaffa tape, dat heb ik deze week nog meegemaakt. Trouwens, als het knopje waar je de gitaarriem aan vastgespt niet meer in het gaatje wil draaien, dan kan je dat oplossen door een tandenstoker of twee in het gat te steken; dat zorgt weer voor grip.”

Op het moment dat we hem bellen zit Kurt in Straatsburg, op weg naar een concert met Selah Sue. Hij heeft er net een paar optredens met Absynthe Minded opzitten. Bezig baasje.

“Druk is het wel, ja, en veeleisend ook. Onderschat deze job niet. Ik ben voortdurend op weg en klop veel uren: backliners worden niet enkel verondersteld om de instrumenten op te stellen, maar ook om de soundcheck voor hun rekening te nemen, en na de show op te kramen. Ik ben dus zowel voor het optreden, tijdens, als erna aan het werk. Maar je hoort me absoluut niet klagen, want ik vind dit een uitermate boeiende job. Eén ding wil ik wel zeggen: er is een tekort aan backliners in België.”

In hoeveel tijd word jij verondersteld een gitaarsnaar te kunnen vervangen?

Kurt: “Drie minuten of de lengte van een song. Soms moet het sneller. Ja, je moet erg kort op de bal kunnen spelen. Bij de ene gitaar gaat dat al wat sneller dan bij de andere: bij een Fender moet je bijvoorbeeld gewoon het plaatje achteraan op de gitaar weghalen en de snaar zo vervangen, maar bij een Gretsch ligt dat toch iets moelijker: daar moet je vooraf je snaar al plooien, dat werkt iets omslachtiger. Niettemin, als backliner word je verondersteld met alle soorten instrumenten overweg te kunnen.”

Vandaar dat je je eigen backlineschool gestart bent: Backline Bootcamp. Komt daar volk op af?

Kurt: “Ja, tot mijn eigen verbazing heb ik nu vijf leerlingen. Eén van hen is de roadie van School Is Cool, een jonge gast die les komt volgen over synthesizers, puur uit interesse. Erg plezant.”

- 41 -


“WIJ WORDEN BETAALD OM NIET GEZIEN TE WORDEN.” En bij Absynthe Minded betekent dat dat je af en

Wanneer is een optreden voor jou geslaagd? Als je iets

toe de contrabas van Sergei en de viool van Rénaud

hebt moeten herstellen of als je helemaal niets hebt

onderhanden moet nemen.

hoeven te doen?

Kurt: “Ja, en daar ben ik erg voorzichtig mee, want dat zijn erg oude, maar zeer goeie en waardevolle instrumenten. Ik denk dat de contrabas van Sergei in 1890 gebouwd is. In het begin mocht ik daar zelfs niet aankomen, maar na verloop van tijd zag hij dat ik er erg voorzichtig mee omspring en heeft hij me de zorg van dat instrument wel toevertrouwd.”

Kurt: “Dat laatste toch. Ik heb zo ooit eens een buitenlandse roadie gekend die opzettelijk cimbaalstatieven niet goed vastzette, zodat hij tijdens een optreden zijn moment de gloire kon beleven. Dat is niet de bedoeling, hé. Wij worden net betaald om niet gezien te worden. Er optreden is voor mij dus pas geslaagd als ik niet op het podium gestaan heb.”

Moet wel boeiend zijn, je job. Of zie ik enkel de mooie

video met Kurt Deramoudt binnenkort op poppunt.be

kant van de zaak: veel reizen en voortdurend met muziek bezig zijn?

Kurt: “Het is erg uitdagend werk, ja. En leuk ook, vooral de verbroedering met de band. Je werkt aan dezelfde droom, uiteindelijk. Ik moet wel zeggen dat het toch wel in je kleren gaat zitten. Het vraagt veel van je lichaam. Toen ik met Vive La Fête naar Brazilië en Colombia ging, zaten er tien vluchten op dertien dagen in het schema. Dat is niet mis. In Bogota was er maar één optreden, en vijf dagen rust. Dat is dan weer wel leuk. Ook tijdens optredens kan het er hectisch toegaan: een snaar die springt, dat los je makkelijk op, maar als ook een cimbaal naar beneden dondert en de microfoon verstrengeld geraakt in het microfoonstatief, dan slaat de paniek toe. Waar moet ik eerst helpen? Al gaat de frontman/vrouw altijd voor. Tenzij ze het zelf oplossen, natuurlijk. Dat is ook goed.”

DE TOOLCASE VAN EEN BACKLINER Schroevendraaiers in alle soorten en maten Tangen: kniptang, universele tang, striptang Overgangen voor XLR naar jack, jack naar XLR, cinch naar jack ... Stembakje Snaren, plectrums Gaffa tape in alle kleuren Ronde viltjes voor cimbalen Enzovoort

- 42 -


- 43 -


tips & tricks

NIEUWSBRIEVEN DIE WERKEN - 10 TIPS Waarom zou je in godsnaam nog nieuwsbrieven versturen? Is e-mail niet hopeloos oldschool? Think again: ondanks de populariteit van social media en mobiele marketing blijft e-mails versturen waardevol als artiest. FanBridge, een van de grootste fan management en marketingplatformen voor e-mail en social media, voerde onlangs een onderzoek naar de waarde van nieuwsbrieven. Maar liefst 65% van de muziekfans liet weten dat ze regelmatig wetenswaardige nieuwtjes mislopen omdat die verloren gaan in de constante stroom aan informatie op de sociale media. 78% gaf aan dat ze het geweldig zouden vinden om via e-mail een wekelijkse update te ontvangen van de bands die ze volgen. Lang niet elke fan bezoekt wekelijks je site of je Facebook-pagina. En in tegenstelling tot wat we graag geloven, ziet maar een klein percentage van je fans effectief je status updates of tweets. Nieuwsbrieven geven je volledige controle over de lay-out, timing, enzovoort. Bovendien zij ze de ideale manier om meer te weten te komen over je fans. Maar hoe begin je er eigenlijk aan? En hoe zorg je ervoor dat je newsletters ook effectief gelezen worden? We zetten 10 tips op een rijtje. text: Fréderic Busscher & Jan Pauly

01

02

Verzamel zoveel mogelijk e-mailadressen. Logisch uiteraard, maar hoe? Voorzie op je website een formulier waarmee fans zich voor je nieuwsbrief kunnen inschrijven. Vraag voldoende persoonlijke gegevens, maar overdrijf niet. Je wil niet dat iedereen een hele enquête moet invullen. Gebruik Facebook en Twitter om je nieuwsbrief te promoten en je fan list uit te bouwen. Geef je fans iets in ruil voor hun e-mailadres: een gratis mp3 bijvoorbeeld, of exclusieve remixes, studiobeelden ...

Respecteer de basisregels voor succesvol e-mailen. Stuur nooit een mail met alle adressen in het ‘aan’veld. Gebruik liever het ‘bcc’-veld, zo geef je niet alle mailadressen prijs. Volg je mailcorrespondentie goed op en antwoord snel op vragen.

03

Personaliseer het ‘van’-veld. Je nieuwsbrief wordt veel meer gelezen als je direct duidelijk maakt van wie die komt. Verstuur dus liever niet als jouwband@ gmail.com of info@jouwband.be, maar wijzig de instellingen van je mailprogramma, zodat je volledige bandnaam (en dus niet je e-mailadres) als afzender verschijnt.

- 44 -


04

08

Vul je nieuwsbrief met interessante inhoud. Veel artiesten maken de fout om enkel een nieuwsbrief te versturen om fans te overtuigen om tickets of een plaat te kopen. Bouw aan een stevige relatie met je fans door ook meer ‘persoonlijk’ nieuws te delen. Vertel over wat je leuk vindt of vertel verhalen en deel foto’s. Zo leren je fans de persoon achter de artiest ook kennen. Natuurlijk is je nieuwsbrief ideaal om het te hebben over studioplannen, toekomstige samenwerkingen ... Zo bouw je aan een hechte community.

Denk goed na over de opmaak van je nieuwsbrieven. Kies voor een grafische opmaak die aanleunt bij je artwork, website, bandlogo, sociale profielen ... Kom onmiddellijk ter zake, en zorg ervoor dat je ‘call to action’ zichtbaar is zonder te scrollen. Vermeld je sociale profielen (Facebook, Twitter, YouTube ...) met een icoontje dat klikbaar is. Maak je nieuwsbrief interactiever door veel links in je tekst te plaatsen (en zorg ervoor dat ze werken!). Als je verwijst naar een filmpje, gebruik dan een beeld uit de video en plaats er een play-knopje op. De afbeelding is uiteraard klikbaar en linkt naar je filmpje op YouTube. Controleer hoe je nieuwsbrief eruit zal zien in diverse mailprogramma’s (Gmail, Outlook, Hotmail, Thunderbird ...). Verstuur hiervoor een testversie naar een beperkt publiek.

05

Roep je lezers op tot actie, maar vermijd verwarring. Je nieuwsbrief is het middel bij uitstek om je fans warm te maken om zelf in actie te schieten: stemmen voor de Afrekening, tickets kopen, nieuwe remixes checken op vi.be ... Vermijd verwarring en beperk je tot één ‘call to action’ per nieuwsbrief.

09

Haal alle (alle!) taal- en spellingsfouten uit je nieuwsbrief. Niets zo vervelend om te lezen als een nieuwsbrief met fouten erin. Neem de tijd om alles grondig na te lezen, of nog beter: laat dat door iemand anders doen. Zelf zie je vaak nog dingen over het hoofd.

06

Denk goed na over het tijdstip waarop je je nieuwsbrief verstuurt. Dat heeft namelijk een serieuze impact op het succes ervan. Van 22 tot 6 u wordt algemeen afgeraden, aangezien de meeste van je fans dan slapen. De ‘open rate’ (percentage fans dat je mail opent) is het hoogst ’s ochtends (9-10 u) en tijdens het weekend. De ‘click through rate’ (percentage fans dat doorklikt op items in de nieuwsbrief) is 10% hoger ’s ochtends en in het weekend. Woensdag en donderdag blijken de beste dagen van de week om newsletters te versturen.

10

Meten is weten! Gebruik een mailinglistprogramma (bv. MailChimp, YourMailingListProvider) dat je informatie geeft over je mailcampagnes. Check de open rate, de click through rate, de bounce rate (percentage mails dat niet afgeleverd kon worden), het aantal mensen dat zich uitschrijft via de verplichte (!) uitschrijflink ... Experimenteer met je timing: verstuur een nieuwsbrief op donderdagmiddag en de volgende op zaterdagmiddag. Vergelijk de resultaten. Gebruik software als Google Analytics om te controleren of je nieuwsbrief ook meer bezoekers op je website genereert.

07

Denk goed na over de frequentie van je nieuwsbrieven. Hou je aan één tot vier nieuwsbrieven per maand. Stuur je er meer dan vier, dan gaan je fans al snel vinden dat je ze aan het spammen bent. Plan je campagnes zodat er een zekere regelmaat in je newsletters zit. Haal dus je agenda boven en duid alvast (minstens) één dag per maand aan waarop je je mailings verstuurt.

- 45 -


popadvies

MERCHANDISE Merchandise is de verzamelnaam voor producten die een link hebben met je naam, muziek en stijl: een poster van je nieuwe cd, een shirt met je concerttour, enzovoort. Zelfs een condoom met je eigen logo behoort tot de mogelijkheden. text: Hanne Valckenaers & Jan Pauly

Er zijn drie belangrijke redenen om merchandise te verkopen. Ten eerste is het één van de belangrijkste bronnen van inkomsten geworden. Het aandeel van muziekverkoop daalt, maar fans willen wel nog betalen voor hebbedingen van hun favoriete band of dj. Daarnaast is het ook onbetaalbare reclame voor je muziek. Mensen die rondlopen met een T-shirt van hun favoriete muzikant kruisen op hun dagelijkse pad honderden mensen, die misschien nog nooit van die muziek hebben gehoord. Ze leggen het eerste contact met een horde potentiële fans zonder dat jij als artiest daar iets voor moet doen. Ten derde kan het verkopen van merchandise de band met je fans versterken en ook tussen je fans een gevoel van verbondenheid creëren. Een beetje te vergelijken met voetbalfans dus.

- 46 -


Wat ga je verkopen, en aan wie? Hespenworst, een zwembroek of een tennisbal: je kunt het zo gek niet bedenken of er valt merchandise van te maken. Maar wat bedruk je nu best eerst? Bij het kiezen van je items hou je best rekening met je doelpubliek. Factoren als de gemiddelde leeftijd of het geslacht spelen daarbij een rol. Zo slaan buttons vooral aan bij jongeren en kiezen mannen minder snel voor felle kleuren. Je doelpubliek bestaat grofweg uit vier groepen. Elk van die groepen heeft een andere motivatie om merchandise te kopen, en zal dus ook geïnteresseerd zijn in andere items.

Wat je ook wil gaan verkopen, hou altijd rekening met de basiskostprijs van het product. Hoe hoger die prijs, hoe duurder je het moet verkopen, en dus hoe hoger het risico ligt. Zo kost een pull of hoodie gemiddeld bijvoorbeeld 15 euro meer dan een T-shirt. Je kunt dus best beginnen met de productie van T-shirts. Slaat dat aan, dan kun je een duurder product overwegen. De meest verkochte items hebben een lage basisprijs én zijn populair bij alle lagen van je publiek: T-shirts, posters en natuurlijk cd’s.

01

MOTIVATIE

ITEMS

vrienden, familie en

Jou zoveel mogelijk ondersteunen.

Eenvoudige merchandise,

trouwe fans

met grote afbeeldingen en de naam van de artiest. Kopen

02

regelmatig iets nieuws.

locale

Een herinnering hebben aan de

T-shirt met datum van de

concertganger

avond.

show of posters doen het altijd goed.

03 het grote publiek

Items kopen uit pure interesse of

In de eerste plaats: muziek

om te gebruiken.

(cd, ep ...). Daarnaast ook T-shirts en een aantal minder dure items.

04 hard core fans

Zowat alles verzamelen dat met

Exclusieve en gelimiteerde

jouw project te maken heeft.

stuff. Mag best wat duurder. .zijn. Ook dergelijke luxe-items kan je na een concert verkocht krijgen.

- 47 -


Design & bedrukking Money in the pocket? Eens je bepaald hebt wat je wil gaan verkopen, volgt de belangrijkste stap: je moet kiezen wat je er op gaat drukken. Je logo, een track- of albumtitel, een foto of een speciaal ontworpen tekening ... Wat je ook kiest, let erop dat het ontwerp aansluit bij je huisstijl. Niets zo vreemd als een gothic shirt voor een singer-songwriter, bijvoorbeeld. Het is leuk als je er een originele twist aan kunt geven, maar zorg er wel voor dat je naam of logo steeds duidelijk vermeld is. Veel van je kopers willen namelijk expliciet hun identiteit aan die van jou verbinden. En als muzikant is zichtbaarheid ook vitaal.

De meest voorkomende en bekendste manier om merchandise te verkopen is voor en na een concert. Logisch, want daar is een grote groep fans op één plaats verzameld. Op bepaalde events wordt de merchandise geregeld door een externe firma. Die regelt de verkoop dan voor jou en vraagt in ruil bepaald percentage van de verkoop (meestal 20 à 25 procent). In de meeste concertzalen sta je zelf in voor de verkoop, waarbij je soms moet wel een vaste fee moet afstaan aan de zaal. Die fee staat vaak los van je verkoop. In de AB moet je bijvoorbeeld 363 euro (inclusief BTW) betalen als je speelt in de grote zaal, onafhankelijk van hoeveel cd’s en shirts je verkoopt. Zorg dan ook dat je de prijzen aanpast aan het geld dat je moet afstaan.

Nog twee tips in verband met de ontwerpfase: Eén kleur is goedkoper om te drukken dan meerdere kleuren. Zorg voor een drukklaar bestand in zo hoog mogelijke resolutie, en stuur het door als .pdf, .jpg of .ai (bestand voor Adobe Illustrator).

Je kan ook met een merchandisefirma in zee gaan, die dan meegaat op alle concerten. Het bedrijf staat dan zowel in voor de productie van de merchandise als voor de verkoop. Het voordeel is dat je minder moet regelen, het nadeel is dat zij een groot percentage vragen van de inkomsten.

De drukprocedés voor T-shirts, posters, koffietassen, linnen zakjes ... zijn natuurlijk zeer verschillend. Maar er zijn wel wat algemene zaken waar je rekening mee kan houden:

Daarnaast kan je merchandise online verkopen. Dat kan via een eigen webshop op je website, of door gebruik te maken van bestaande platforms. Topspin of Shopify zijn handige middelen om zo’n shop op te zetten. Let op: als je merchandise verkoopt, drijf je handel, en moet je daar dus BTW op afdragen. Op de inkomsten moet je ook belastingen betalen (tenzij je een vzw hebt) en je moet ze ook ingeven in je boekhouding. Over dat alles lees je veel meer op poppunt.be.

Contacteer altijd een aantal verschillende drukkers en ga er best ook eens op bezoek om aanbod en prijzen te vergelijken. Kleuren, papierkwaliteit, afwerking, modellen van T-shirt: het ziet er op een computerscherm toch altijd anders uit dan in het echt. Laat je goed informeren, want eens gedrukt, kan je er natuurlijk niets meer aan veranderen. Hoe meer je drukt, hoe lager de kostprijs per stuk. Als je weet dat je veel concerten gaat spelen, bestel je best een grote hoeveelheid in één keer. Anderzijds moet je natuurlijk niet met een stock overblijven die nooit verkocht raakt. Maak dus best een rekensommetje op voorhand. De eerste bestelling is altijd de duurste, omdat er dan ook een sjabloon of drukplaat moet worden aangemaakt (instelkost). Deze kost valt weg bij een nabestelling, dan betaal je enkel nog de drukkost zelf.

- 48 -


Tips voor je merchandise-stand De plaats van je stand bepaalt de helft van je verkoop. Probeer met de zaal zo te onderhandelen dat je je stand mag opzetten op een plaats waar iedereen moet passeren. Bijvoorbeeld in de inkomhal, naast de vestiaire, aan de ingang van de zaal ...

Voorzie genoeg wisselgeld zodat je op alle mogelijke briefjes en muntstukken kunt teruggeven. Afgeronde prijzen werken gemakkelijker en zorgen ervoor dat je minder soorten wisselgeld moet voorzien. Zorg dat je je geld veilig kan wegsteken. Een draagbaar kluisje met een slot is niet duur.

Zorg dat je stand er aantrekkelijk uitziet en dat alles in één oogopslag zichtbaar is. Hang van al het materiaal dat je meehebt minstens één exemplaar op, met duidelijke vermelding van prijs en de beschikbare maten en/of kleuren.

Sommige grotere groepen werken met een draagbare bancontact terminal, waardoor mensen ook met hun bankkaart kunnen betalen. Je kunt er een huren voor ongeveer 90 euro per maand. Het is dus enkel interessant als je genoeg optreedt en al vrij veel merchandise verkoopt.

De persoon die achter je stand staat, is minstens even belangrijk als de stand zelf. Zorg dat het iemand is die je muziek kent en uitstraalt.

Bekijk naast de algemene verkoop, ook hoeveel je verkoopt per hoofd. Bijvoorbeeld: In een zaal van 350 mensen verkoop je voor € 650 en op het volgend concert van 600 mensen verkoop je voor € 1.000. Dan heb je op het eerste concert € 1,86 verkocht per persoon en op het tweede concert € 1,66 per persoon. Op concert één heb je dus eigenlijk beter verkocht, ook al heb je minder geld ontvangen.

Kom als artiest na je concert langs om mee te verkopen aan de merchandisestand of om handtekeningen uit te delen. Dat doet je verkoop sterk toenemen, omdat mensen de cd’s of shirts nog meer kunnen verpersoonlijken en zo iets unieks naar huis meenemen. Doe als verkoper één van de shirts aan die je verkoopt. Hierdoor zien mensen hoe het eruit ziet als je ze aanhebt. Je zult zien dat dit T-shirt meer verkoopt dan de andere.

In de wereld van de merchandise zijn er veel verschillende bedrijven, drukkerijen, leveranciers en distributeurs actief. Stel in elk geval eerst zelf een gedetailleerd plan op: wat wil je precies, hoeveel wil je erin investeren, op hoeveel tijd wil je je investering terugverdiend zien. Met dat plan kan je dan gaan shoppen; zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Als je je stand op een goede plaats hebt opgesteld, heeft iedereen hem gezien. Maak gebruik van die wetenschap en hanteer hem ook als communicatiemiddel met fans. Leg bijvoorbeeld flyers met de toekomstige concerten of zorg voor een blad papier waar mensen hun e-mailadres kunnen achterlaten voor je nieuwsbrief.

Poppunt geeft muzikanten en dj’s gratis antwoord op sociaalrechtelijke, zakelijke, juridische en fiscale vragen.

Verkoop als support band je cd’s niet duurder dan die van de hoofdact. Mensen komen vooral voor die artiest, dus zullen ze er ook meer geld aan willen besteden.

poppunt.be popadvies@poppunt.be

- 49 -

02 504 99 00


focus

- 50 -


photo: Koen Bauters

jonge wolven

SAFI & SPREEJ Er was onlangs wat ophef omtrent de kwaliteit van de Vlaamse hiphop. Kennen jullie deze al? In januari brachten de Mechelse MC Safi en de uit Gent afkomstige Spreej ‘Ter Plaatse, Rust’ uit, hun debuut op het EigenMakelij label. Frisse laidback hiphop, goeie flow, witty lyrics én hitpotentieel: ‘Herinner Mij’ klinkt intussen iedereen vertrouwd in de oren. ’k Heb zoiets van klap mee met deze! vi.be/safispreej

video met Safi & Spreej op poppunt.be

- 51 -


column

k

hac

l Sc

e icha

“WEES TOCH F***ING VOORZICHTIG ALLEMAAL!”

M

Het is een fantastische week geweest, een pak nieuwe ideetjes, goed gerepeteerd, fijn optreden gehad, leuke backstage hang, op naar huis samen met je vriend-muzikant. En dan komt die bocht, dat kruispunt, die tegenligger. Licht uit. Het enige wat publiek van je overblijft is dat Facebookprofiel, die foto’s, live opnames, een live dvd of wat YouTube filmpjes, en een hoop fijne persoonlijke herinneringen voor je naaste familie en vrienden. Die muziek die je nog wou maken, of waar je reeds aan begonnen was, je favoriet instrument ... het blijft allemaal werkloos en ongehoord achter. Waarom zo vroeg? Was het de vermoeidheid na een lange dag? Het licht of zwaar beschonken maar toch koppig naar huis willen rijden? Na een adrenalinestoot op het podium, het daarop verder surfen tijdens het inpakken en inladen, het napraatje aan de bar of het fijn gesprek met de fan komt ALTIJD die man met de hamer. En spijtig genoeg is dat meestal net wanneer het echt gevaarlijk wordt: de nachtelijke terugrit, en dan dikwijls nog die laatste gekende kilometers. Wees toch f***ing voorzichtig allemaal! Het zijn niet de onduidelijk gemarkeerde podiumrandjes of de zeventien elektriciteitskabels op een regenachtig openluchtfestival waar het meeste gevaar schuilt. Het is te dikwijls die overmoed, en vooral de combinatie met de pintjes-voor-de-terugrit, die levensgevaarlijk zijn. Altijd en voor iedereen, en nog meer voor de actief spelende muzikant en roadie. Persoonlijk hoef ik geen jointje of pintje om goed te kunnen spelen of om even fijn na te genieten. Ieder zijn meug. Maar als ik achter het stuur kruip,

zet ik godverdomme, hoe nuchter ook, mijn veiligheidsbril op. Je komt midden in de nacht onderweg vanalles tegen: van vermoeide Poolse vrachtwagenchauffeurs tot racende Opel Astra Johnny’s. Maar mijn drumset achter in mijn rug zal kost wat kost op zijn plek blijven. Elke gitaar, elke versterker en elk cymbaalstandje achterin is een moordwapen als het bij een noodstop naar voren komt schuiven. En laat het nu net de muzikant zijn die in de rechtstreekse vuurlinie zit. Er rust een gigantische verantwoordelijkheid op ons op het podium, maar ook op weg naar en van. En ik zie spijtig genoeg veel te dikwijls fijne muzikanten veranderen in zelf met de auto rijdende zatlappen. Of half slapende chauffeurs. Niet cool, verschrikkelijk belachelijk en vooral respect NUL. Als ze heelhuids thuis geraken, hebben ze maar weer eens verschrikkelijk veel geluk gehad. En zo niet, wel, is het toch dikwijls zoals met mogelijke gehoorschade: eigen schuld, dikke bult. Ik laat hierbij in het midden wat er met bassist R. en gitarist K. is gebeurd. Maar na het lezen van het verschrikkelijk nieuws gaat ook bij mij die waarschuwingslamp weer branden. Beide jonge muzikanten reden samen naar huis, maar K.’s auto is spijtig genoeg tegen iemands anders huis blijven plakken. R.I.P., beste R. Heb je een keer backstage gesproken, ik geloof dat het op Boerenrock 2011 was, toen je net van het podium kwam. Spijtig dat je’r niet meer bent. Je speelde toen beestig.

- 53 -


focus

POP THESIS PRIJS 2011

Eerst en vooral een dikke proficiat! Wat was precies het uitgangspunt voor je scriptie?

Kathleen: “Er is dezer dagen echt een overaanbod aan jonge mensen die het willen maken in de muziek. De concurrentie is nog nooit zo zwaar geweest, en dus moeten ze heel sterk in hun schoenen staan. Muzikaal talent of technische bagage alleen is niet meer genoeg, je moet ook wat kaas gegeten hebben van de zakelijke aspecten. Er zijn heel goeie opleidingen voor muzikanten in Vlaanderen, maar ik merkte dat dat zakelijke aspect daarin vaak onderbelicht blijft. Ik wou achterhalen wat de oorzaak daarvan is en wat er eventueel aan gedaan kan worden.” Hoe heb je het precies aangepakt?

Kathleen: “Ik heb eerst een hele lijst competenties afgebakend waar muzikanten over moeten beschikken als ze de stap naar de arbeidsmarkt willen zetten, als ze ‘professioneel muzikant’ willen worden, zeg maar. Die competenties situeren zich op vier vlakken: financieel, juridisch, sociaal en praktisch. Ik heb mijn hypothese, namelijk dat deze competenties te weinig aan bod komen in hogere muziekopleidingen, getoetst bij twee groepen van respondenten: professionele muzikanten die zo’n hogere opleiding gevolgd hebben, en de opleidingsverantwoordelijken van de conservatoria in Leuven, Gent, Brussel en Antwerpen, de Jazzstudio en de PHL Music. Ik heb eerst gepolst naar welke competenties ze belangrijk vinden voor de beroepspraktijk, en dan naar de manier waarop de opleidingen met die competenties omgaan.”

De winnares van de Popthesisprijs 2011 heet Kathleen Vogelaers. Ze studeerde af aan de VUB (Agogische Wetenschappen) met een scriptie over ‘Hogere opleidingen in de popmuziek vandaag in Vlaanderen: de nood aan zakelijke vorming’. Kathleen wint daarmee een cheque ter waarde van 500 euro én een interview in dit fijne magazine. text: Jan Pauly photo: Koen Bauters

- 54 -


Ik kan me inbeelden dat de visies hierover nogal uiteen lopen. Wat waren de belangrijkste resultaten uit die bevragingen?

Kathleen: “De opleidingen erkennen echt wel dat deze competenties te weinig aan bod komen, en hebben het zelfs al op de agenda geplaatst. Alleen zitten ze vast in een aantal decretale bepalingen, dus heb ik de aanbeveling geformuleerd om op Vlaams niveau de structuur van de opleidingen te herzien en na te gaan hoe er meer flexibiliteit kan voorzien worden. Daarnaast vinden muzikanten het superbelangrijk dat ze competenties kunnen opdoen in een professionele context. Cases, stages of gezamenlijke praktijkoefeningen zouden dus een goeie werkvorm kunnen zijn. Alleen is dat voor de opleidingen zeer intensief om op te volgen, vandaar de aanbeveling om meer te werken met professionals uit het veld als gastdocent en om knowhow uit te wisselen. Ik heb de indruk dat opleidingen elkaar nog te veel zien als concurrenten en te weinig als partners. Tot slot wordt ook heel duidelijk dat het debat rond het statuut van de kunstenaar nog eens aangezwengeld moet worden. Voor de muzikanten sluit dat artiestenstatuut veel te weinig aan bij de beroepspraktijk, voor de opleidingen is het veel te complex en onduidelijk, waardoor de bereidheid om studenten ervan op de hoogte te brengen niet echt groot is.”

UITREIKING POPTHESISPRIJS De Popthesisprijs 2011 werd uitgereikt op 21 mei in Huis23. Kathleen stelde er haar scriptie voor, en Tijs Vastesaeger (Doenker) en Carlo Vuijlsteke (Flanders DC) gingen in hun lezingen op zoek naar links tussen artistiek ondernemerschap en onderwijs. Lees het volledige verslag op poppunt.be

Heb je het gevoel dat studenten/muzikanten en opleidingen elkaar ergens kunnen vinden?

Kathleen: “Het is zeker geen hopeloze zaak. Studenten schrijven zich in bij een hogere opleiding met het oog op de toekomst, en daar liggen zeker veel kansen. Veel knelpunten kunnen overbrugd worden, maar het is een kwestie van goodwill om naar elkaar te luisteren. Zowel studenten en opleidingen, als de opleidingen onder elkaar.”

Popthesisprijs database

Op onze website vind je ook alle thesissen en scripties van de voorbije zes edities van de Popthesisprijs. Laat je inspireren en werk er op verder. Je vindt er ook alle info over de Popthesisprijs 2012. poppunt.be

- 55 -


- 56 -

De onalledaagse combinatie van ambient, folk en dub leidde ons naar het vi.be-profiel van YOUNG COLOUR. Young Colour is een jong Brussels-Leuvens duo met een gemiddelde leeftijd van slechts 21 jaar, Joachim Bovin en Lawrence Foley. Onlangs speelden ze in de AB

indiestyle.be

Tijdschrift over vernieuwende muziek en cultuur

GONZO (CIRCUS)

vi.be/binti

Hun namen – Hadiel, Yasmin, Amina, Rana, Sherien en Fedia – lijken te komen uit de vertelsels van duizend-en-één-nacht, toch zijn ze gewoon van vlees en bloed en afkomstig uit Deinze. BINTI betekent in het Arabisch ‘mijn dochter’ en refereert naar hun sterke familieband. Ze werkten in het verleden samen met Flip Kowlier en op dit moment vind je ze terug op Sioen zijn nieuwe plaat, als backing vocals. Hun muziek draait om stemmen, de instrumentale ondersteuning beperkt zich tot gitaarwerk en dwarsfluit. Eenvoud die siert. (Sofie Van Hyfte)

vi.be/thedevilles

Je eigen fans verwarren met al dan niet zelf gebrouwen bier? Dat moeten THE DEVILLES zijn! In hun songs is het Keerbergense bluesrocktrio wel recht voor de raap, met leuke nonchalance als kwinkslag. Daardoor ook dat ze vlot wegkomen met het stoffige kroeggenre en de Rockvonktrofee op hun schouw mochten plaatsen. Aantreden voor Spencer Davis & The Animals en Cage The Elephant in clubs als AB, 4AD, TRIX, Het Depot en de Vooruit, of tevoorschijn komen op selectorwebsite 22tracks staat sowieso al goed op hun cv. Hoe spelen ze dat klaar? Met knappe samenzang in ‘Old SKooler’, heerlijke doorramscrumbles aan het eind van ‘Time To Dance’, straf songschrijfwerk in ‘Jerry’ en het betere gitaarwerk in elk eerder genoemd nummer. Ook ‘Fragments’ en ‘Whoremones From Hell’ staan bol van deze strakke stevigheid. Als paradepaardje schuiven we ‘Second Life’ naar voor. Pure rock-’nrollteksten met een aangenaam bluesrandje kenmerken deze energieke youngsters. Straf hoe ze voorbeelden als Willy Deville of The Black Crowes moeiteloos achternagaan. Wij horen The Raconteurs (‘Second Life’ is een Jack White-song pur sang) en Queens Of The Stone Age op speed. Dat die ep maar snel klaar is! (Ben Moens)

Door Max Colombie van Oscar & The Wolf aangestipt als één van zijn invloeden. STUPID BRIGHT CONFETTI is de lo-fi vermomming van Duchka Walraet, een jonge artieste uit Nieuwerkerken nabij Aalst die zichzelf omschrijft als een “26-jarige post-ironica”. Ze kreeg al

rifraf.be

Lost in music since 1989

RIFRAF

vi.be/fragmentq

FRAGMENT Q is in Gent en omstreken beter bekend als Gertjan Van Steenberghe, een twintiger die als dj al in verschillende hippe clubs zoals de Culture Club en Decadance zijn sporen verdiende. Hij heeft zelfs al enige tv-ervaring: hij kwam als winnaar uit de bus bij het JIMprogramma ‘My Set Rules’. Met zijn mixtape ‘Hot Fuzz 2012’ belooft hij ons funky electro, dubstep en vooral veel breaks, en met een tracklist die schippert tussen oude klassiekers van MSTRKRFT en Basement Jaxx en nieuw geweld van Skrillex en Nero lost hij die belofte volledig in. (Tom Gheldof)

fuzz-mag.be

Muziek Elektriek

3.

damusic.be

Online muziekmagazine

Messcherp door cultuur en media

FUZZ MAGAZINE

2.

cuttingedge.be

DAMUSIC

CUTTING EDGE

vi.be media 1. 4.


- 57 -

vi.be/youngcolour

het voorprogramma van Willow. Het geluid van Young Colour is dromerig, ambient, vol echo’s en reverb, met poppy en folky elementen. Hun muzikale achtergrond is beperkt: ze kunnen beiden geen noten lezen en zijn volledig autodidact, waardoor ze vooral vanuit improvisaties naar een vaste songstructuur toe werken. Door de pers worden ze ingedeeld bij de chillwave, maar van dat hokje willen ze niets weten. Zelf houden ze het liever op “organisch elektronische experimentele pop”. Een debuutalbum zou binnen het jaar verschijnen, en binnenkort brengen ze een reeks ep’s uit die gratis te beluisteren zullen zijn. (Seb Bassleer)

vi.be/skycastles

SKY CASTLES, de Lierse band rond Jona Koekelcoren, telt acht leden. Hun demo-ep kreeg op Muzikantendag enthousiaste feedback van o.a. Ayco Duyster, Kurt Overbergh en Eppo Janssen. Op deze demo klinken de invloeden van Arctic Monkeys en The Strokes zwaar door, terwijl ze toch hun eigen stijl cultiveren. De ruige gitaren en de catchy vocale melodieën op ‘Used To Be Friends’ en ‘Camp, Not Kitsch’ overtuigen ons alvast van hun muzikaal potentieel. Bovendien wordt hun livereputatie met elk concert sterker. (Helene Shaikh)

indiestyle.be

Enjoying indie and britpop starts here

INDIESTYLE

In vi.be MEDIA bespreken journalisten van toonaangevende muziekmedia hun favoriete vi.be van het moment.

vi.be/stupidbrightconfetti

media-aandacht door de spot te drijven met politici als Bart De Wever en Paul Magnette maar belangrijker is de wonderlijke muzikale wereld van Duchka. De liedjes van Stupid Bright Confetti (een herschikking van de frase “Bright Stupid Confetti” uit het gedicht ‘Years’ van Sylvia Plath) leunen wat aan bij CocoRosie en het ongrijpbare stemgeluid van Alison Shaw (Cranes) en klinken – omwille van een niet helemaal toonvaste piano en Kimya Dawsonachtig gitaarspel – aandoenlijk onaards en hemels excentriek. (bvm)


vi.be update

Met veel plezier kijken we terug op het jong talent dat de in de lente van 2012 zijn vi.be speelkansen greep op de Vlaamse podia! Met dank aan alle partners en deelnemers.

Float Fall kreeg de eer om op 2 maart het Democrazy concert van Casio Kids te openen in de Gentse Charlatan. Niemand minder dan Example kwam een voorprogramma zoeken op via voor hun concert in de AB op 7 maart. Het elektronisch geweld van The Dead Color sleepte de felbegeerde support in de wacht. Op 10 maart namen de vijf beste bands van de Rupelstreek het tegen elkaar op tijdens de finale van de Rupelrockrally. Sky Castles haalde de beker binnen. Humo’s Rock Rally spitte de Vlaamsche talentenwijde nog eens om en liet na een bloedstollend traject Compact Disk Dummies op het hoogste trapje eindigen voor een volle AB in Brussel. Het bruist in Brussel, en daar zijn de Rockrace en de Deejaycontest het bewijs van. Via zeven voorrondes werd er gezocht naar het beste wat de Brusselse campussen te bieden hebben. Onder andere Acid Arrow, Sambuka en Sky Castles mochten hun vi.bes op het podium smijten. In het verre Tielt viert Melkrock feest. Want in august blaast het festival 15 kaarsjes uit. 101 bands schreven zich in voor de vijfde editie van de Melkrock Rockrally. Een record. Onder andere The Lumbers en Godspeed nemen het tegen elkaar op. Voor de derde keer had Karma Hotel een plaatsje veil voor een jonge, getalenteerde dj. Op 7 april mocht dubstepcollectief Digital Dirt zich ten beste geven in het Oostendse Kursaal. Voor het vierde opeenvolgende jaar ging Muziekclub 4AD op zoek naar een gemotiveerde band die zich een jaar lang 4AD Band In Residence mag noemen. Onder andere Head Full Of Flames en Deer zitten in de laatse rechte lijn naar de overwinning! The Devilles uit Keerbergen baden in dezelfde modderpoel als Wolfmother en The Datsuns en vielen op bij de jury met hun energieke sound. Zij winnen de wedstrijd die Muziekodroom via vi.be organiseerde en spelen op 26 april het voorprogramma van The Minutes in de club! OckxFest Antwerpen en OckxFest Hasselt zochten via vi.be twee dj-talenten om de affiches te vervolledigen. Monsieur, K!tch en Pink Elephantz veroverden een plek achter de draaitafels. In de mijnschachten van Beringen daverden op 5 mei op hun grondvesten voor een nieuwe editie van Putrock. The Jetlags en Niga wisten er een podiumplaats te veroveren. DJ Axxis en Mescaline konden hun skills tonen op het elektronisch muziekfestival Exit 15, onder de bruggen van de Brusselse Ring in Anderlecht op 12 mei. Ook wereldfestival Manu Mundo ging op zoek naar dj’s met een voorliefde voor irie vi.bes. E-Vi kon samen met Arac & Para de dj booth onveilig maken op 12 en 13 mei. Kunstbende ging voor de derde keer op zoek naar jong dj-talent tussen 13 en 19 jaar oud. De jury luisterde aandachtig naar de berg inzendingen en koos tien geschikte finalisten. Onder andere Trooper, Sample DJ en Dubluv namen het tegen elkaar op tijdens de finale op 18 mei in de Gentse Vooruit. Al voor de zesde keer zette Kokopelli festival het exotische Gullegem in lichterlaaie met alternatieve wereldmuziek. El Juntacadáveres veroverde de speelkans. Wereldfestival Simmerdown ging via vi.be op zoek naar een frisse band om het programma mee in te kleuren. Niemand minder dan Dzidzolie mag de zon doen schijnen op 7 juni in Puurs.

- 58 -


Couleur Café heeft een groot hart voor jong Belgisch muziektalent en vond dat ook via vi.be. Onder andere Sarah Ferri en Asham meets Collieman mogen zich bewijzen op 24, 25 of 26 juni. Nieuwe weekwinnaars van vi.be ON AIR op Studio Brussel: Bristol Blonde, Spreej, Nevada Fellow, Sleeper’s Reign, Tubelight, Bowie Peru, Little Elmo, Joy Wellboy, Tangled Horns, Birds That Change Colour, Raketkanon, Pomrad ... Check trouwens zeker poppunt.be om te ontdekken hoe de finaleweek van vi.be ON AIR er uitzag. De beste nummers van het afgelopen seizoen kwamen nog eens terug en één vi.be-artiest werd door Studio Brussel beloond met airplay in high rotation! Via vi.be op Radio 1: Grand Theft, Laura Tèm, Nevada Fellow, Bear Run, The Jacquelines, Ruman, Stappe, Rosa Luxe, Floris Francis Arthur, Christine Denamur, Sleeper’s Reign, Isle Of Man, The Lust Ensemble ...

- 59 -


vi.be update

We voelen de zomer kriebelen en ook onze trommelvliezen zullen het geweten hebben. Somminge campagnes zijn voorbij of kende nog geen winnaar bij het ter perse gaan. Toch een overzichtje en enkele reminders voor campagnes die nog lopen. Grijp je speelkans en spread the vi.be! De donderdagen in Café D’anvers zullen nooit meer dezelfde zijn! StuThursday ging op zoek naar een resident en vond die op vi.be. Benieuwd naar de winnaar? check de website. Dour Festival kwam naar goede gewoonte scouten op vi.be om hun line up te vervolledigen. Dubbelcheck vi.be voor de keuze van de programmator. Elk jaar organiseert Nerorock de Nerorockrally om te bepalen wie het festival op 16 september, tijdens de Druivenfeesten van Hoeilaart, mag openen. Benieuwd naar de laureaten? Check vi.be. De Push It Young Talent Tour was een traject om u tegen te zeggen. Kids At The Turntable en Steve Reznik namen het tegen elkaar op tijdens de finale in café D’Anvers op 16 maart. De winnaar vind je op vi.be. Het Hasseltse festival Burnout ging op zoek naar nieuw producerstalent. Benieuwd welke track de selectie van Kastor & Dice haalde? Eén adres: vi.be. Het Gentse stadsfestival Boomtown kwam samen met Alles Kan vissen in de grote vi.be-vijver en haalde enkele verse vissen uit het water. De winnaars vind je op vi.be. Over Verse Vis gesproken ... De zes geselecteerden voor deze talentenjacht streden op zaterdag 21 april om de hoogste eer: een plaats op de affiche van Leffingeleuren. Winnaars online. De Gentse studenten organiseren de Student Rock Rally om uit te maken wie de Student Kick Off op 26 september op gang mag trekken. Meer weten? vi.be! Het folkfestival Boombal ging opzoek naar getalenteerde singer-songwriters. Inschrijven kon tot 30 april. Wie wordt de DJ For Life? Win For Life schenkt de winnaar een fantastisch traject vol speelkansen en workshops. Inschrijven kan helaas niet meer. Crammerock gaat via Rock O Rama op zoek naar de muzikale helden van morgen. De winnaar krijgt een podiumkans op de 21e editie van Crammerock. Op 22 mei speelde Cloud Nothings een concert in de Brusselse Chocolaterie, een productie van de Vk*. Benieuwd wie er de support speelde? Check vi.be. De finale van Dranouterrally vond zoals gewoonlijk plaats op Festival aan Zee op zondag 29 april. Onder andere Slow Pilot, Red Coat en ONs namen het tegen elkaar op. And ze winner izzz? Check vi.be. Het festival School’s Out ging bij de Kortrijkse scholieren op zoek naar talent en zocht zowel bands als dj’s om hun line-up te vervolledigen. Wij zijn benieuwd wie op 26 juni het podium van De Kreun zal bevolken. Trefpunt vzw zocht 18 bands voor de finale van Jonge Wolven in de Spiegeltent van het Baudelopark tijdens Gentse feesten tussen 14 en 22 juli. Check de line-up binnekort op vi.be. Deze zomer bruist het weer in de Zomerfabriek in Antwerpen. Gedurende juli en augustus zet de Zomer van Antwerpen wekelijks nieuw vi.be-talent achter de draaitafels. De gelukkigen: op vi.be. Folkrockband Kadrill is dit jaar gastprogrammator voor Dranouter en zoekt nog een openingsband voor het festival op 3 augustus. Inschrijvingen zijn helaas afgelopen. Bruksellive ging via vi.be op zoek naar een band voor de main stage en een dj of elektronische live act voor de RedBull Elektropedia stage. Benieuwd wie er op 28 juli onder de bollen van het Atomium zal staan? Check vi.be. Reggae Geel zoekt opnieuw getalenteerde MC’s en sound systems. Heb jij de irie vi.bes om Reggae Geel omver te blazen? Inschrijven kan nog tot 27 juni!

- 60 -


- 62 -

bands. Daarnaast werkt Reggae Geel sinds 2007 samen met Poppunt om MC-talent een podiumkans te geven. De

volgen aandachtig nieuwe tendensen en aanstormende bands, als de kwaliteit er maar is.

was er – naast muziek – ook dans,

theater, en experiment op alle vlakken.

Deze zomer is er ook beeldende kunst

blanche geven.

zomerzon! Kosten noch moeite worden gespaard om de mensen met een gerust hart even van deze planeet te laten verdwijnen en uit hun dak te laten gaan.

beeld kan steeds verschil maken of je ergens op klikt of niet, een bandnaam die me verrast kan ook een reden zijn, maar uiteindelijk zijn het steeds de songs die de doorslag moeten geven.

nog eens stevig feesten in die laatste Wat is het voordeel aan werken met vi.be?

tenslotte: op het einde van de vakantie

eigen bodem in de kijker zetten, en

band ik terechtkom, maar een leuk

2010 doen we dat via vi.be.

vi.be-profiel checkt?

festivalstappen te zetten, talent van

die klaar zijn om hun eerste grote

Support bieden aan kraakverse dj’s

Wat is de filosofie van jullie festival?

elf stages.

Toeval bepaalt nog het meest bij welke

met live finale op Reggae Geel, sinds

Waar gaat je aandacht naartoe als je een

eerste jaren via de Catch A Mic-contest

Reggae Contest, een wedstrijd voor

onbekendere acts of jong talent zien. We

de noemer ‘Alles Kan’. Vorige jaren

waarvoor we een jonge curator carte

Reggae Geel is partner van de Benelux

en verleden. Op alle podia kun je ook

verschillende manieren aan bod onder

Nieuw Zuid met 60.000 party people en

een vierde editie op het Antwerpse

zijn voegen gebarsten op ’t Eilandje met

handvol dj booths en een tiental dj’s, uit

talent een kans?

sky en dancehall.

muziekvakantie beleven waar kwaliteit

in de Handelsbeurs.

Antwerpse Kammenstraat met een

en willen een brug slaan tussen heden

zijn elk gewijd aan een subgenre: dub,

de grens met Frankrijk kan je er een

door op drie podia buiten en twee zalen

Begonnen als een block party in de

Jong talent komt bij ons op

hoofdtoon voert, de drie andere podia

z’n genre. Te midden de heuvels op

jaar op de Kouter. De optredens gaan

vaste waarde in de festivalwereld.

tienduizenden bezoekers, en binnenkort

we live concerten waar rootsreggae de

folkfestival tot een van de grootste in

Beestenmarkt, maar intussen sinds drie

dancefestivals en al vijftien jaar een

Hoe en waar geven jullie jong

dancehall. Op de main stage brengen

38e editie. Het is gegroeid van een klein

startte in 2002. Aanvankelijk op de Oude

Laundry Day is de pioneer der Belgische

ook op een uitdagende programmatie

met Jamaicaanse roots, van ska tot

het festivallandschap, deze zomer de

muziekfestival op de Gentse Feesten dat

Wat is Laundry Day?

Hoe geven jullie jong talent een kans?

Het festival brengt een ode aan muziek

Dranouter is een van de klassiekers in

Boomtown is een gratis alternatief

TOM STOOP – Laundry Day –

en sfeer voorop staan. We focussen dan

Stel Reggea Geel eens voor.

Hoe zou je Dranouter omschrijven?

Stel Boomtown eens voor.

LEEN BARTHOLOMEUS – Reggae Geel –

– Festival Dranouter –

– Boomtown –

3.

BAVO VANDEN BROECK

’t Is weer zomer! Wie zomer zegt, zegt festivals. Wie vi.be zegt, zegt speelkansen. Ook dit jaar sturen we weer een pak bands en dj’s de festivalpodia op. Even horen bij de organisatoren.

2.

BERT MOERMAN

FESTIVAL VI.BES

talking heads 1. 4.


- 63 -

Vorig jaar stond Geppetto & The Whales als onbekende band op de affiche en kijk eens op hoeveel affiches die dit jaar staan!

De muziek staat centraal op vi.be, en

da’s het belangrijkste. Je kan ook zien

welke shows de bands in het verschiet

hebben. Het is ook handig dat de leeftijd

zoek via vi.be?

Nieuw dit jaar is dat we de MC-contest

eigenzinnige folksound kan brengen. Er beweegt vanalles internationaal en folk krijgt weer een nieuwe boost, zeker dat er in Vlaanderen ook talent rondloopt!

programmeerden?

Vorig jaar nog hadden wij Compact

Disk Dummies die intussen Humo’s

de inzendingen via vi.be lopen, voor Nederland en Luxemburg via de website van de Benelux Reggae Contest. Hou het

Drie dagen muzikaal feest met naast een heel blik gekende namen en klassiekers ook heel wat ontdekkingen en bands die het morgen gaan maken. De focus op New Tradition zal heel duidelijk worden. Dranouter is natuurlijk ook weer drie dagen feesten, nachtelijke fuiven, ruime campings en heel wat randanimatie.

ontzettend lange waslijst aan namen.

Waar gaan jullie dit jaar specifiek naar op

zoek via vi.be?

Zoals elk jaar gaan wij op zoek naar

bands waarvan een plek op Boomtown

een logische stap vooruit is in hun

traject. We geloven niet dat het goed is

dat bands stappen overslaan, voor een

laundryday.be

véééle anderen.

Punks / DJ Dysfunkshunal, Scylla, en

Souls, Raving George, Part Time

O.a. Sound Of Stereo, Rave Our

boomtownlive.be

programmeerden?

namen die jullie in het verleden al

Wat zijn de meest opvallende vi.be-

juiste dj-paden opzoekt.

de handen uit de mouwen steekt en de

heeft op vi.be, weten we dat hij of zij

Wanneer een beginnend dj een profiel

Het kaf van het koren scheiden.

Wat is het voordeel aan werken met vi.be?

publiek.

reggaegeel.com

Geel.

3 en 4 augustus, terreinen Zandstraat,

Catch a vibe at Reggae Geel 2012 op

verwachten?

Wat mogen we dit jaar van het festival

in de gaten vanaf eind mei!

12 u ’s middags?

2009 onze drum ’n’ bass-tent opende om

beloftevolle dj’s. Wist je dat Netsky in

partner voor het opsporen van jonge en

stevig potentieel in ziet. Vi.be is dé

achter uit jonge dj’s waar Laundry Day

Stage bestaat de line up van voor tot

komen vertonen: op de Welcome

talents-stage waar jonge dj’s hun talent

We voorzien een dedicated young

Waar plaatsen jullie jong talent?

hun ding doen voor een relatief groot

hebben bewezen, en laten ze dan eens

Wij verkiezen de bands die wel al iéts

geen cadeau om voor 700 man te spelen.

festivaldranouter.be

geïnteresseerde MC’s .Voor België zullen

verwachten?

Kapitan Korsakov en nog een

echt beginnende band is het namelijk

Contest trekken we open naar MC’s

Wat kunnen we dit jaar van Dranouter

Lovers speelden ook al, net zoals omdat we heel wat vragen krijgen van

met de partners van de Benelux Reggae

Rock Rally wonnen, Intergalactic

over de landgrenzen: de samenwerking

opnieuw openstellen voor deelnemers van

Waar gaan jullie dit jaar specifiek naar op

We zoeken een band die een

namen die jullie in het verleden

zoek via vi.be?

Wat zijn de meest opvallende vi.be-

voor iets als Alles Kan. Waar gaan jullie dit jaar specifiek naar op

programmeerden jullie in het verleden al?

vi.be-profiel checkt?

van de muzikanten vermeld staat, vooral

Welke inmiddels bekende vi.be-namen

Waar gaat je aandacht naartoe als je een


win

1 ROLAND 1 JUNO-DI Synth lovers en lovers-to-be, we hebben er weer één te geef! Deze Roland Juno-Di is eenvoudig in gebruik, en daarmee de perfecte instap-synthesizer. Met microfooningang met reverb en vocoder-effect, 1000 klanken aan boord en een usb-ingang waarmee ook mp3, wav en smf kan worden afgespeeld. Bovendien is deze synth klein, licht en werkt deze ook op batterijen, dus je neemt hem overal mee naartoe. Feestje op de camping?

1 ROLAND RH-300 HOOFDTELEFOON Thuis opnemen en producen wordt toegankelijker, al vraagt het nog steeds om een investering, en zonder het juiste materiaal klinkt het natuurlijk niet. Daarom geven we deze keer een top notch hoofdtelefoon weg. Comfortabel en met een groot dynamisch bereik en stabiele output die je nummer of dj-set weergeeft tot in de kleinste details.

1 BOXED RESOLUME 3 LICENTIE Resolume Avenue is een hybride audio/videoapplicatie die speciaal voor live videoperformances is ontwikkeld. Door gebruik te maken van verschillende toetsen op een keyboard of MIDI-apparaat kan je beelden afwisselen, over elkaar afspelen of bewerken. Er is ondersteuning voor de meeste gangbare beeldbestanden en er kan ook een capture device zoals camera, webcam of tv-tuner gebruikt worden.

DEELNEMEN Wil je kans maken op een van deze prijzen, mail dan vóór 30 juni 2012 naar win@poppunt.be met het antwoord op de vraag wie op Humo’s Rock Rally de KBC Publieksprijs won. Je vindt het antwoord in dit magazine. Vermeld duidelijk op welke prijs je kans wil maken. De wedstrijd staat open voor iedereen; je hoeft geen abonnement te hebben of te nemen om mee te spelen. Succes!

- 64 -


zoekertjes

Zanger(es), drummer

in het stoner/robotrock repertoire te

drummer/percussionist, ook

Zanger(es) en drummer gezocht voor

vervoegen. Tevens keyboard is een

background stemmen.

indieband (invloeden: Foals, Yeah Yeah

pluspunt. Repetitie elke zaterdag

vi.be/heartandmood

Yeahs, Blonde Redhead, Broken Social

tussen 18 en 22 u. Volop bezig met

verdick.filip@gmail.com

Scene, Shannon Wright ...). Repetities

eigen nummers te maken. Wij maken

gaan wekelijks door te Antwerpen

muziek en plezier.

ernstfried8@gmail.com

michiel_dierickx@hotmail.com

Bassist gezocht Like Iron Maiden, QOTSA, Metallica, Arch Enemy, Spiritual Beggars?

Rockband Murky Red

Zanger/es gezocht; optredens in het

Play the bass? Get over here! Hell

(met platencontract) zoekt

verschiet

City is dringend op zoek naar een

dringend 2e gitarist

We zijn klaar om te starten, jij ook ?

gemotiveerde bassist.

De rockband Murky Red zoekt

er zijn al een aantal zangers geweest.

De band heeft een platendeal,

dringend 2e gitarist. De vorige

We zijn echt op zoek naar iemand die

internationale promo en heeft concrete

gitarist heeft wegens persoonlijke

graag en veel wil optreden, niet 10

internationale plannen.

omstandigheden de groep verlaten.

optredens per jaar. Conservatorium is

Murky Red is getekend bij platenlabel

een plus maar geen vereiste. Kunnen

Melodic Revolution Records (Orlando,

zingen (ruwe rockstem) en performen

Florida, USA). Eigen repetitieruimte,

wel, alsook een interesse hebben

opnamestudio en soundman. Muziek:

voor spiritualiteit. Regio Stekene.

Geluidstechnicus

een blend van diverse rockinvloeden

Management, repetitieruimte en

Bezetting: 2 elektrische gitaar,

(classic)

zanginstallatie aanwezig

contrabas, drum en 3 tot 4 zangmicro’s.

hellcity.be info@hellcity.be 0475 28 46 86

vi.be/murkyred

vi.be/infinitewoods

Qua genre halen we onze mosterd bij

info@murkyred.com

newband@hotmail.be

rockabilly, blues, punk, rock, hiphop ...

0486 78 71 22

We zoeken een technicus omdat we

0472 75 06 87

gaan starten met het zoeken naar (lead)gitarist

Singer-songwriter alias Heart And

speelmogelijkheden. We willen van bij

Gezocht: gitarist (lead), leeftijd 18/26

Mood is op zoek naar muzikanten

het begin al een goed geluid hebben.

jaar, met ervaring, met goed materiaal,

Ben op zoek naar elke muzikant die

om nieuwe band van ervaren

geĂŻnteresseerd is in mijn muziek:

muzikanten uit de regio Dendermonde,

bassist, zanger/zangeres, gitarist,

- 65 -

flatlandboogie@hotmail.com 0498 25 92 56


zoekertjes

Zanger Rockgroep zoekt zanger. Eigen nummers. Bedoeling is om songs te

shadowdust.be

hearhear.acheer@gmail.com

jon.huyghe@hotmail.com

Privé gitaarles streken Mol

0474 47 16 07

Ik ben een gitarist die graag iets meer

voorzien van tekst en melodie. Repetities gaan door te Lokeren. Alles

Gitarist zoekt band

zou willen leren over het maken van

is voorzien: zanginstallatie enz.

Ik ben Thomas, 21 jaar en speel

solo’s, het gebruiken van toonladders

brianph@telenet.be

inmiddels reeds 2,5 jaar gitaar. Ik zoek

... Ik ben op zoek naar een gitarist die

0496 80 84 07

iemand of meerdere mensen om samen

mij dit allemaal op een deftige manier

mee te spelen. Ik heb weinig ervaring

kan aanleren, tonen hoe dit allemaal

Ongelofelijke coole band zoekt

met “samen spelen”. Mijn interesse

werkt. Prijs te bespreken. Liefst rond

drummer

gaat van rock tot het iets zwaardere ...

de streken van Mol, Balen.

Wij zijn Bascule, een nieuwe band uit

Jazz en blues liggen zeker ook in mijn

regio Gent, en zijn op zoek naar een

interessegebied maar kan ik zelf nog

fantastische drummer! Stijl is te

niet spelen.

omschrijven als postrock meets

bjorn_blomme@hotmail.com

Living With A Disease (Deathcore

leysenthomas@gmail.com

band) zoekt designer Living With A Disease deathcore band

experimentele noise met bananen. Zoals gezegd zijn we een beginnende,

White Lincoln zoekt nieuwe

zoekt designer die logo’s en wallpapers

nieuwe band, doch als muzikanten zijn

zanger(es)

kan tekenen. Gratis of onder de €

we geen beginners! Leeftijd speelt geen

Wij zijn op zoek naar nieuwe zanger.

100. Wij zouden graag creepy designs

rol, inzet, creativiteit, eigenwijsheid en

we zijn volop bezig met nummers

willen.

motivatie wél. We zijn zelf allen rond

schrijven om in de toekomst te kunnen

facebook.com/Quentin.Nourisson

de 30. Repeteren doen we in Gent.

optreden en iets op te nemen. We

quentinplayer@hotmail.com

myspace.com/582275169 gratien.versijpt@telenet.be

Shadowdust zoekt bassist(e) Wij zijn Shadowdust, een instrumentale

spelen muziek in de stijl van Arctic Monkeys, The White Stripes, Kings Of

Bassist & drummer

Leon ... Cya soon *sander*

Bassist en drummer gezocht (Leuven

thepunkshow5@hotmail.com

+ omgeving). Wegens recente split zoeken zanger en gitarist van MUTCER

0478 35 09 15

dringend nieuwe muzikanten om de

progmetalband uit regio Kortrijk. Sinds kort zijn wij op zoek naar een

Gitarist en bassist voor (non-

draad weer op te pikken. Repeteren

bassist(e) om onze line-up opnieuw

death)metalband Oostmalle

doen we elke woensdagavond te

compleet te maken. Onze belangrijkste

Gitarist (34 j) en drummer (43 j), beide

Tildonk (Herent, Leuven).

invloeden zijn Dream Theater,

met ervaring, zoeken nog bandleden

Genre: eigen songs, rock / alternative /

Symphony X, Opeth, Mastodon,

voor een (non-death)metalband, heavy,

post-grunge / stoner

Riverside ... Muziek staat bij ons

melodieus waarin brul en cleane zang

centraal. Ons hoofddoel is de muziek

afwisselen. Oefenruimte thuis

maken die we zelf graag horen en

aanwezig, repetitiemoment te bepalen.

tegelijk onze eigen muzikale grenzen

Goed materiaal en vervoer gewenst.

verleggen. We zoeken bijgevolg

Ervaring is een plus.

een gemotiveerde en getalenteerde

seeuws.vandyck@telenet.be

muzikant die wel zin heeft in een

myspace.com/mutcertheband dainkes@skynet.be 0497 54 37 61

Zinder zoekt bassist(e) Paul (zang, gitaren), Jo (toetsen), Bart (drums) en Eva (sax) willen

muzikale uitdaging. Een klassieke

Drummer / pianorgelsynth / ...

dringend Zinder versterken met een

muzikale achtergrond is absoluut geen

Ik heb net een ep’tje afgewerkt,

bassist(e). Allround, creatief, voor

noodzaak. Motivatie vinden we heel

onemanbandstyle ... maar ik ben

opnames en optredens in theatersfeer.

erg belangrijk. Natuurlijk zoeken we

op zoek om deze live te brengen ...

Eigen Nederlandstalig repertoire

iemand die de basgitaar op een zeker

Gewoon even luisteren en bij interesse

van kleinkunst over jazzy tot rock.

niveau kan bespelen. We nodigen je

laat je maar iets weten

Huidig stadium: uitwerken van

dan ook vriendelijk uit om onze muziek te beluisteren. Mvg. Jon

soundcloud.com/hear-hear-a-cheer/ sets/ep-preview-1

- 66 -

arrangementen. Leeftijd geen belang


zoekertjes

(wij zijn tussen 27 en 55 jaar jong).

Zanger(es) Chainsmoke Mechelen

Repetities in Sint-Katelijne-Waver.

Wij zijn een (voorlopig) 3-koppige

Contacteer Jo Braet.

rockband met vooral eigen muziek. We spelen hard, maar niet echt metal.

0476 34 53 88

Veel invloeden van Red Hot Chili Zwaarmetalen zanger in de

Peppers, Soundgarden, Nirvana,

aanbieding

ACDC, Metallica ... We hebben al een

Zanger met ervaring (in het zwaardere

hele geschiedenis achter de rug en dus

werk) is op zoek naar een band in de

al heel wat jaren bezig. We hebben

stijl van (nieuwe) Celtic Frost /

een vrij groot aantal eigen nummers.

Triptykon. Andere invloeden kunnen

We zijn recent op zoek naar nieuw

zijn: High on Fire, Mastodon, Baroness,

vocaal talent. We zijn drie overjaarse pubers van rond de 35, maar iedereen

Black Breath, the Secret, Neurosis ... Zware, intense, pessimistische shit,

Soulvolle zangeres zoekt band

is welkom om eens te proberen. We

dus. Heavyness is een must! Studio- of

Hoi, graag stel ik me even voor. Ik

willen graag terug gaan optreden. Het

sessiewerk is natuurlijk ook een optie.

ben Ines, 24 jaar en woon te Genk.

plezier is onze grootste drijfveer ...

Leeftijd heeft minder belang (ben zelf

Heb 1 grote passie: zingen en muziek.

Repetities gaan door in Hofstade bij

in de dertig). Ervaring, motivatie,

Daarom zoek ik een band. Genre:

Mechelen. Ben jij wat we zoeken?

originaliteit en inzet wél! Regio Gent.

zowel moderne al oudere nummers,

gratien.versijpt@telenet.b

bouchierhans@hotmail.com

van pop tot rock-’n-roll tot soul ... ines.reczkowski@hotmail.com

Ik zoek muzikanten voor een

Vrouwelijke kelen gezocht Gezocht: 1 of 2 vrouwelijke stemmen

alternatieve rockband

(Contra)bassist(e) gezocht

voor (tot nader order) 1 electro track.

ik ben een 20-jarige gitarist die op zoek

Sigmundz band is op zoek naar een

Geen lieve ‘Robyn’-stem, robotic of

is naar een gemotiveerde drummer en

(contra)bassist om op regelmatige

gothic style ... eerder kunnen roepen

bassist. Liefst eigen nummers. Ik speel

basis te repeteren en later op te

en toch op toon blijven (denk ‘Hollow

ongeveer 1,5 jaar. Mijn voorkeur gaat

treden (eerste optreden gepland

Back Girl’ of ‘We Are Your Friend’ van

uit naar muziek zoals Sonic Youth,

half juli). Sigmundz band brengt een

Justice). “Hell hath no fury as a woman

RHCP, Nirvana, Pearl Jam, Beatles,

kruisbestuiving van alternatieve jazz,

scorned” is het moto hier! Geef me

Cream, Arno, Buffalo Springfield,

soundscapes en blues. We (pianist,

een seintje en dan kunnen we eens

Jimmi Hendrix, Sex Pistols, The Doors,

drummer en percussionist) spelen

afspreken.

The Stooges, and many more.

hoofdzakelijk eigen nummers waarbij

Greets, Udo

jdp1234_44@hotmail.com

de klassieke invloeden nooit ver

0488 27 96 97

weg zijn. Repetities vinden plaats in Pulderbos (Zoersel). Mogelijkheid om

Muzikanten om stijlvol Frans chanson orkest uit de grond te stampen

zibit-music.com udo.vr@skynet.be 0486 53 18 63

mee te rijden vanuit Wilrijk sigmundzband@gmail.com 0488 27 96 97

Wie zoekt die vindt ...

Ben op zoek naar muzikanten, zangers, zangeressen met een voorliefde voor ’t

Soulvolle stem gezocht

Lees veel meer zoekertjes en/of

iets oudere Franse chanson. Bedoeling

Gitarist (22 j), bassist (28 j) en

voer zelf jouw zoekertjes in op

is een strak, stijlvol orkest te starten

drummer (22 j) zoeken soulvolle

met krakers van Gainsbourg, Dutronc,

rockzanger. We hebben alledrie 10

vroege Francoise Hardy, France Gall

jaar ervaring. Ons genre: rock / funk

etc. op ‘t repertoire. En dan gaan

/ blues (invloeden van RHCP en Jimi

spelen op allerhande trouw- en andere

Hendrix). Regio Leuven - Keerbergen

feesten. Qui m’aime me suive!

goodgod@live.be

vercruysse.dirk@gmail.com

- 67 -

poppunt.be


Poppunt Magazine 53  

jun - jul - aug 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you