Page 1


colofon

voorwoord

2010 loopt op zijn laatste benen. Wij hebben soms het gevoel dat het jaar nog moet beginnen! Hoe dat komt? 2010 bleek voor Poppunt weer een jaar vol Storm en Drang, waarin we de weg die we insloegen verder bleven ontginnen en lopende projecten finetuneden. De website blijft mensen lokken, vi.be barst haast uit zijn voegen van het jong muzikaal enthousiasme, en hier ten kantore zorgde nieuw bloed voor hernieuwde energie.

Poppunt Magazine decembernummer Hoofdredacteur Joachim Wemel

Ondertussen zit het brouwen van ons magazine er ook weer op. Net op tijd voor Play & Produce, de hoogmis voor dj’s, producers en iedereen die van dichtbij of ver iets te maken heeft met all things music.

Fotograaf Koen Bauters Vormgeving Milk and Cookies Verantwoordelijke uitgever Luc Nowé, Poppunt vzw, Bloemenstraat 32, B-1000 Brussel Poppunt Magazine Redactie

Spacid laat de naald van zijn draaitafels even dansen op zijn breingolven en smeert ons wat DJ Talk in de oren. In het dossier ‘Leven van muziek’ gaan we na of je in Vlaanderen überhaupt kan leven van muziek spelen alleen, en vragen dat en passant ook aan de coverboys van dienst, The Van Jets, die – geen toeval – muziekjes maken in het nieuwe muziekcentrum Goedleven (Focus). En, we stuurden één van onze mannen op de koffie bij Gentlemanagement, het managementkantoor dat onder meer onderdak biedt aan Gabriel Rios, Selah Sue, A Brand ... voor een gesprek over het managen van upcoming bands. Het spreekt voor zich dat er nog ander boeiend leesvoer te rapen valt, maar laat ons toch één ding afspreken: check de virtuoze Jan Swerts eens en laat je meeglijden op zijn knappe pianospel. Doen wij ook.

Sven De Potter, Sandra Dierick, Pieter Gulinck, Coby Hounjet, Stijn Lemaire, Luc Nowé, Jan Pauly, Chloë Rasier, Wim Thijs, Jan Van Bael, Arne Van Petegem, Dirk Van Welden, Kristof Vande Velde, Bram Vermeersch, Joachim Wemel, Peter Zwertvagher Advertentiewerving Chloë Rasier (Poppunt) Oplage 6.000 exemplaren

POPPUNT MAGAZINE iN je bus? Je vindt Poppunt Magazine in de belangrijkste music- en dj-gear stores, in jeugdhuizen en muziekcentra, repetitiekoten en studio’s ... Vind je er toch geen bij jou in de buurt?

Rest ons nog jullie een fantastisch einde te wensen, een fabuleus nieuw begin en een rauwe, onbesproken levensloop in 2011!

Voor 12 euro per jaar krijg je het netjes in de bus. Koop een abonnement via poppunt.be of stort gewoon 12 euro op rekeningnummer 413-9292181-26 met vermelding ABO2010.

Voor de redactie, Joachim & Sven

-3-


inhoud

@

rapport

gentlemanagement 10 Dossier

leven van muziek 14 DJ Talk

Spacid 20 Cover

The Van Jets 24 Tips & Tricks

remixing 38 in the picture Gearslutz: Tom Barbier

30

Gtronic

09

Tips & Tricks: pimp your mix

38

Imaginary Family

34

Popadvies: je eerste stappen als band

44

Jan Swerts

35

Talking Heads: music media

52

Rauw & Onbesproken

49

Muziekcentrum Goedleven

36

Telex

06

Boutik Rock

54

Column

51

vi.be update

58

vi.be MEDIA

60

Win

62

Zoekertjes

63

FOCUS

OTHER STUFF

-5-


telex

In ‘Pukkelpop 25’ wordt de indrukwekkende geschiedenis van Pukkelpop geschetst aan de hand van unieke sfeerbeelden, originele illustraties en legendarische foto’s van o.a. Nirvana, Daft Punk, Rage Against The Machine, Pixies en The White Stripes. Ook Pukkelpopartiesten Dave Grohl, Underworld, dEUS, Dave Clarke, Mauro en Soulwax halen herinneringen op aan het grootste alternatieve openluchtfestival van België. ‘Pukkelpop 25’ is geen klassiek chronologisch overzicht van droge data en feiten, maar een boeiend kijkboek van meer dan 250 prachtige pagina’s foto’s, anekdotes, infographics, lijstjes en affiches.

Talloze Belgische muzikanten hebben zich de afgelopen jaren niet enkel geprofileerd als rasartiesten, maar hebben zich en parcours ook geout als gepassioneerde hobbykoks. Poppunt redacteur / rots in de branding Sven De Potter en huisfotograaf Koen Bauters verenigden die hobbykoks in een uniek foto/kookboek, waarin ze één van hun favoriete recepten prijsgeven. ‘Cook ’n’ Roll’ is een culinaire, muzikale behind the scenes, in de keukens van onder andere Alex Callier (Hooverphonic), de zusjes Gysel (Arsenal, Zita Swoon, Arno), Gabriel Rios, Isolde Lasoen, Absynthe Minded, Jasper Steverlinck, Regi en talloze andere koks/muzikanten.

pukkelpop.be lannoo.com

ludion.be

-6-


Blader snel naar p.62 en win......

Hét kerstgeschenk voor elke muzikant of dj blijft ‘De Muzikantengids’. De volledig herziene en uitgebreide tweede druk werd bovendien uitgebreid met extra info voor dj’s en producers.

Muzikanten hebben meestal maar één verzoeknummer ... een repetitiekot. Er is in Vlaanderen nog steeds een chronisch gebrek aan repetitieruimtes waar muzikanten in een kwalitatieve werkomgeving muziek kunnen maken. Daarom sloegen vzw Repetitieruimtes en Poppunt opnieuw de handen in elkaar voor de tweede versie van de succesvolle praktische gids over het bouwen van een repetitiekot. Van de meest eenvoudige ingrepen tot een state of the art box in a box: het staat in deze brochure uitgelegd. Met handige tekeningen, klustips en materiaallijstjes. Te bestellen via poppunt.be. En dat we geen klachten horen van de buren!

“Eindelijk een naslagwerk dat alle vragen beantwoordt.” (De Standaard) “Bijbel voor beginnende muzikanten en dj’s.” (De Morgen) “Goede songs schrijven blijft het belangrijkst en daar kan dit boek je niet bij helpen, maar voor het uitwerken van een goeie strategie en het timmeren aan je muzikale weg is het een perfecte handleiding.” (Milow) poppunt.be

poppunt.be

-7-


photo: Koen Bauters

selector

GTRONIC

Little Computer People Electro Pop Music

Proxy

Deze jonge electroproducer walste afgelopen zomer door ongeveer heel Europa en de Australische outback. Hij vond zijn thuis bij Lectroluv Records en Dim Mak en ziet zijn platen gedraaid door o.a. Bloody Beetroots en Steve Aoki. Need we say more? We vroegen Gtronic aka Greg Grauwels welke tracks nooit in zijn platenkoffer ontbreken.

Din Dah

Kim

Fistogram (DIM Remix)

Met deze track ben ik opgegroeid en geïntroduceerd in de electrowereld. Deze producer heeft mij enorm beïnvloed in de muziek die ik nu maak. Vette schijf van één van mijn favoriete producers. vi.be/gtronic video met Gtronic op poppunt.be

-9-


rapport

Jullie hebben wellicht nog altijd dezelfde drive als tijdens de beginjaren van Gentlemanagement?

Eric: “Absoluut. Alleen zullen we nu iets minder naïef zijn dan toen, zeker. Vijf jaar geleden was het de bedoeling onze krachten te bundelen en elke speler zijn specifieke plaats in het veld te geven, om ieders talent maximaal te kunnen benutten. Dat is nog niet helemaal gelukt omdat we vanaf dag één eigenlijk op een sneltrein terecht zijn gekomen.” “Er zijn een aantal overlappingen bij Gentlemanagement – een paar groepen waar we samen op werken – maar grotendeels heeft iedereen zijn eigen bands. Er wordt altijd wel bij elkaar geconsulteerd. Inge heeft bijvoorbeeld een juridische achtergrond: heel belangrijk. Christoffel (voormalig A&R-man bij platenfirma Pias en ex-manager van Soulwax, red.) heeft gigantisch veel ervaring en kennis. Hij is de strateeg van Gentlemanagement. Zelf ben ik iemand die in samenspraak met de bands de goede beslissingen probeert te nemen voor de groepen. Ik overleg met de artiest. Ik ben geen autoritaire alleenheerser zoals Colonel Parker (de legendarische manager van Elvis, red.).”

Gentlemanagement – thuishaven van onder andere Gabriel Rios, Triggerfinger, Selah Sue, The Subs, DAAU en The Bear That Wasn’t – viert zijn vijfde verjaardag. Een mooie aanleiding om het managementbureau, dat in 2005 werd opgericht door Eric Didden, Christoffel Cocquyt en Inge De Bruyn, eens in de kijker te plaatsen.

“De bedoeling was van meet af aan om niet enkel te focussen op Vlaanderen en België. Tien jaar geleden was het iets gemakkelijker om een groep in het buitenland op de kaart te zetten, nu wordt het alsmaar moeilijker. Ik wil geen klaagzang opzetten – er zijn ook veel nieuwe opportuniteiten – maar we hebben te maken met een geweldig gesatureerd landschap. In plaats van tien Belgische groepen die goede liedjes hebben, zijn er nu duizend. Ik denk dat je er nu beter even over nadenkt voor je een cd uitbrengt. Als je de juiste partners om je heen hebt, dan heeft het zeker zin. Is het slim om een cd op te nemen met de 5.000 euro van je oma en je suikeroom en daarna te zeggen: en wat nu? Nee, dat denk ik niet. Dan is die cd eerder een geperste demo: een visitekaartje om te gaan shoppen.”

text: Bram Vermeersch photo: Koen Bauters

- 10 -


Hoe proberen jullie er boven uit te springen in een verzadigde markt?

v.l.n.r. Christoffel Cocquyt, Inge De Bruyn, Eric Didden

Eric: “Je moet werken met de grondstof die je vindt. Ik denk dat het belangrijk is dat je die selectie van in het begin maakt. Als manager ben je op lange termijn bezig met een groep. Dat betekent dat je twee, drie jaar, soms langer, werkt vooraleer de inspanningen financieel gezien iets opbrengen. Voor je er aan begint, moet je weten welk vlees je in de kuip hebt. Bevalt de muziek je? Heeft de groep het potentieel om verder te geraken dan de kerktoren? En is de band er mentaal klaar voor?” “Het is een werk van lange adem. Het blijft een investering, niet alleen financieel, maar ook mentaal en qua tijd. Trekken en sleuren. Je moet je daar wel van bewust zijn. Als je daar niet tegen bestand bent, begin je er beter niet aan. Je ambitie moet ergens gezond realistisch zijn. Maar de ambitie, de honger en de goesting moeten er wel zijn om door te bijten. Soms heb ik het gevoel dat er veel mensen zijn die denken dat succes heel snel binnen het bereik is. Nee, vraag maar eens aan Absynthe Minded, Mintzkov of DAAU, groepen die al ontzettend veel in het buitenland hebben gespeeld. In Brussel word je bij wijze van spreken met de rode loper verwelkomd, maar in Lyon speel je voor dertien man. Terwijl je net dacht dat je het goed deed in Frankrijk ...”

Eric: “Als manager moet je soms heel onpopulaire beslissingen nemen. Daar is Christoffel veel beter in dan ik. Hij kan dat veel neutraler dan om het even wie. Van zodra het goed gaat met een artiest, wordt die gevraagd voor allerhande zaken. Op het juiste moment nee kunnen zeggen is dan essentieel.”

Christoffel, je hebt ooit eens bij wijze van grappige boutade gezegd dat je “geen vrienden hebt”. Hoe belangrijk is nee zeggen als manager?

Op welke Gentlemanagement-bands zijn jullie het

Christoffel: “Ik denk dat dat heel belangrijk is. Als je het in één zin moet samenvatten, dan is dat wel de hoofdzaak van management. Durven en leren nee zeggen. Zonder dat je daarmee mensen kwetst of de toekomst hypothekeert. In hoeverre Selah Sue een voorbeeldverhaal is op dat gebied? Selah Sue is vooral een verhaal van tijd nemen en niet onmiddellijk ja zeggen. Kijk, een manager is een filter voor een artiest omdat die zelf vaak geen nee durft te zeggen. Het gevaar bestaat dat je als manager niet altijd even sympathiek overkomt, maar dat is ook niet de reden waarom je in de business zit, hé.”

Christoffel: “Eigenlijk op al onze bands. Anders zouden ze niet bij ons zitten. Als ik terugblik op vijf jaar Gentlemanagement, dan denk ik dat we samen een aantal mooie, uiteenlopende verhalen hebben geschreven. Van Triggerfinger over Lady Linn, Selah Sue en Gabriel Rios tot The Subs. Al die acts hebben op hun eigen manier een stukje geschiedenis geschreven. Om er dan één band uit te pikken ... dat gaat niet. Dat is ook het toffe aan onze job: je kan op verschillende manieren en via verschillende wegen een verhaal van een band opbouwen.”

meest trots?

- 11 -


Dat brengt ons bij subsidies. In Poppunt Magazine 45 zei Filip Van Moerkercke daarover: “Ik vind dat je een commercieel gegeven als popmuziek moeilijk kan financieren vanuit de overheid. Dat een ondersteunende organisatie als Poppunt

Eric: “Ik was altijd heel trots op Millionaire. Dat verhaal is altijd superveelbelovend gebleven en we hebben prachtige dingen gedaan. De toer met Queens Of The Stone Age, de link met Eagles Of Death Metal: het was een fantastische rit voor Tim (Vanhamel, red.). Ik ben blij dat ik iets heb kunnen betekenen in dat verhaal, net als bij Triggerfinger. Die band staat nu op een respectabel niveau in België en Nederland, maar werd lang niet au sérieux genomen. Dat was een grote frustratie. Maar ze werden ontzettend gewaardeerd door een legertje fans, en zij hebben de groep mee groot gemaakt. Het is een goed voorbeeld van hoe je al spelend een trouwe fanbase opbouwt en hoe het publiek ook iets terug kan geven. Geven en nemen: zo zou het altijd moeten zijn. Maar het is niet altijd zo: sommige groepen worden door platenfirma’s gemaakt.”

subsidies krijgt, daar sta ik volledig achter, maar dat een managementbureau ook centen krijgt, daar kan ik echt niet bij.” Ik veronderstel dat jullie – als gesubsidieerd managementkantoor – daar een andere mening over hebben.

Christoffel: “Uiteraard, maar het is een moeilijke discussie. Nog een boutade: popmuziek is populaire muziek, dus dat moet zelfbedruipend zijn. Dat is een invalshoek als een andere. Maar als je die weg op gaat, kan je net zo goed vraagtekens plaatsen bij een popmuziekcentrum. Moet dat dan ook ondersteund worden? Ik vind persoonlijk wel dat subsidies nodig zijn. En wel om drie redenen ...” “Ten eerste, een hele simpele en bijna commerciële reden: om concurrentieel te kunnen zijn. In alle ons omringende landen is popmuziek gesubsidieerd. Als je die subsidies in België zou wegnemen, begin je al met een achterstand. We hebben trouwens al redelijk wat achterstand op Frankrijk, Nederland en Scandinavië. De tweede reden ... Omdat we historisch gezien niet echt kunnen teren op een eigen cultuur wordt er veel goede alternatieve muziek gemaakt in België. We mogen dat niet onderschatten; we moeten dat cultiveren. Maar alternatieve muziek in een klein territorium is niet per se zelfbedruipend. Bij Gentlemanagement zitten ook enkele groepen die kopje onder zouden gaan in een puur commercieel circuit, maar ze hebben volgens ons wel absoluut bestaansrecht. Neem nu Think Of One: dat is een Europese topgroep! En een derde argument, en misschien wel het allerbelangrijkste, kan je bekijken vanuit commerciële en een niet-commerciële hoek. We zouden het onszelf ook makkelijker kunnen maken en zeggen ‘wij doen enkel de toplaag van onze roster, de best marcherende bands’. De rest bedanken we voor bewezen diensten en we doen zeker niet aan developing bands. Maar ik zou het – ook wat de financiële toekomst betreft – heel spijtig vinden dat bepaalde nieuwe bands niet de juiste omkadering zouden krijgen. Ik vind: als je als managementbureau de ervaring, de expertise en de knowhow hebt, dan moet je dat proberen te delen.”

“DAAU is ook een groep om trots op te zijn. Commercieel gezien is het een ontzettend moeilijke oefening maar ’t is toch dankbaar om voor DAAU te werken. De band komt op bijzondere plekken – China, Japan, Duitsland, Denemarken, Zwitserland, Oostenrijk, Hongarije, Slovenië – en wordt telkens met open armen ontvangen. DAAU is een groep die zichzelf altijd opnieuw uitvindt. Elke plaat is anders. Op commercieel gebied is dat wel vaak een ramp. (lacht) Mensen en media vatten dat moeilijk. Fantastisch, maar soms moeilijk uit te leggen aan de mensen.” “Dez Mona is ook een buitenbeentje. Met die band heb ik commercieel gezien nog niet bereikt wat ik hoopte te bereiken, maar het is naar mijn gevoel een groep met een enorm potentieel. Daarom blijft het frustrerend dat we vanuit een klein land werken. Er zijn weinig budgetten voor export van bands. Als ik zie hoe er wordt geïnvesteerd in Scandinavische bands: daar doe ik mijn hoed voor af. We hebben zelf ook nood aan een structurele steun die het de toplaag van onze Belgische bands mogelijk maakt echt iets te proberen in het buitenland.”

gentlemanagement.be

- 12 -


dossier

Het spreekt voor zich dat we dit thema wat moeten afbakenen. We gaan het niet hebben over muzikanten die werken in een circuit met een zekere jobzekerheid. Muzikanten die voor tv werken, uitsluitend studiowerk doen of echt commerciële acts lopen hier niet in het vizier. Auteurs/componisten laten we ook even buiten beschouwing, want wie als auteur/componist succes heeft, ziet de centen – uitbetaald in auteursrechten – na verloop van tijd vlotjes binnenstromen. Wij focussen op de jongere generatie muzikanten en bands, de jonge wolven van nu, die hier en daar een succesje boeken, een album releasen, gaan spelen en hard aan de weg timmeren om het te ‘maken’. En zo bestaan er in Vlaanderen veel. Eén zo’n muzikant is Jim Cole. Hij bracht twee jaar geleden ‘Soul In 2’ uit. De single ‘Someday Charlotte’ zette Jim Cole op de Vlaamse muziekkaart. Dankzij zijn succes en talent kon hij aan de slag als backingvocalist bij Clouseau tijdens hun Sportpaleisodyssee en ging hij mee met Tom Dice naar het jongste songfestival. Jim Cole is wat je noemt een typevoorbeeld van een Belgischemuzikant-met-wat-succes. Hij gaf er zelfs zijn day job voor op.

Kun je in Vlaanderen leven van je muziek? Het is een vraag die we ons al dikwijls gesteld hebben. Hoe houdt al dat aanstormend talent het hoofd boven water? Houden bands als pakweg The Van Jets, Mintzkov, A Brand iets over aan hun noeste muzikale arbeid? En wat met al die jonge groepen als Amatorski, School Is Cool? Garanderen volle speelzomers zekere inkomsten? Kunnen muzikanten in België überhaupt ‘binnen’ zijn?

“Toen ik stopte met werken, heb ik een tijdje kunnen teren op wat ik verdiend had met die Clouseauoptredens. Dat betaalde lang niet slecht. Het was mijn bedoeling om via die verdiensten het artiestenstatuut te verkrijgen – via de cachetberekening – maar dat bleek een grote ontnuchtering: aangezien ik langdurig onbetaalde vakantie aangevraagd had en niet officieel werkeloos was, werd me dat geweigerd. Ik heb dan meteen mijn pijlen gericht op lesgeven, en zo ben ik bij Noise Gate en Het Depot terechtgekomen. Ik heb nu mijn lerarendiploma, en dat geeft toch een zekerheid.”

text: Sven De Potter photos: Koen Bauters

- 14 -


“Velen vergeten dat je dan wel in de Paradiso in Amsterdam kan spelen, maar daar amper 50 euro aan overhoudt.”

“Mocht ik na ‘Soul In 2’ gestopt zijn, dan had ik perfect een tijdje kunnen leven van de auteursrechten van die plaat. Maar als muzikant wil je verder, natuurlijk. Ik heb alle winst in mijn volgende plaat gestoken ...” Jim Cole

We horen een gelijkaardig verhaal bij Tom Vermeir, gitarist/zanger bij A Brand. Zij werken ondertussen aan hun vierde album. Voor een Belgische band is dat lang niet slecht. Je zou denken: vier platen uitbrengen, dat betekent dat het wel ‘marcheert’ en dat de muzikanten kunnen leven van wat ze verdienen met ‘Spielerei’. Ja toch?

Return on investment? Terug naar af! “In principe zouden je Sabam-inkomsten je wel een zeker inkomen kunnen bezorgen, maar als je een deal getekend hebt met een publisher die 50 procent van je opbrengsten vraagt, dan zijn er gewoon geen grote inkomsten.”

“Ja en neen. Eén regel: wie muziek maakt én het wil maken, moet in de eerste plaats investeren. Punt. Ik speel ondertussen al jaren bij A Brand, en voor elke nieuwe plaat is het van nul beginnen. Je kan stellen dat de return totaal niet in proportie is met de investering, zeker als je het vergelijkt met hoe de zaken in de theaterwereld geregeld worden. Dat muzikanten wat meer willen verdienen, zeker als ze al jaren aan de weg aan het timmeren zijn, is normaal. Velen vergeten dat je dan wel in de Paradiso in Amsterdam kan spelen, maar daar amper euro aan overhoudt. En dat diegenen die zich bezighouden met de ‘periferie’ – de mixers, managers, etc. – veel sneller hun schaapjes op het droge hebben dan de muzikanten zelf.”

“Ik heb lang gedacht dat ik het met die eerste plaat wel een tijdje zou uitzingen, maar ik heb toch zes maanden zwarte sneeuw gezien. Ik wou werken in de cultuursector, maar de jobs liggen daar nu ook niet meteen voor het rapen. Nu geef ik bijna fulltime les en dat vul ik aan met de inkomsten uit optredens: ik speel nu ongeveer drie keer per maand en hou officieel aan elk optreden iets van een 100 à 120 euro over. En ik mag me al gelukkig prijzen, want ik speel regelmatig. Andere bands en muzikanten moeten het met minder stellen.”

- 15 -


Maar je kan niet beweren dat het met A Brand niet goed gaat? Jullie verdienen toch niet slecht tijdens de zomermaanden?

Tom: “Dat is waar, maar je moet dat in het juiste perspectief zien en die inkomsten spreiden over een jaar. Tijdens de zomermaanden boeren we goed, ja, ook omdat we de koek steevast – wat live optredens betreft – door vijf delen. Maar dat vraagt uiteraard een engagement dat groter is dan dat van een freelancemuzikant die voor elk optreden tussen de 200 en 250 euro betaald wordt. Nu ja, om onze inkomsten wat aan te dikken, doen wij ook wat jobs on the side hoor, omdat leven van wat de band alleen opbrengt schier onmogelijk is.” Je zegt net dat je de inkomsten van de live optredens door vijf deelt. Jullie trekken als muzikanten geen auteursrechten? Wordt de koek daar niet verdeeld dan?

Tom Vermeir (A Brand)

Tom: “Neen, omdat we beslist hebben om die integraal aan de auteur te geven, in ons geval Dag. Hij heeft het iets breder, maar hij moet zijn centen ook niet door deuren en ramen gooien. Kijk, wij hebben allemaal een artiestenstatuut. Een fantastisch gegeven, zolang je er wat voorzichtig mee omspringt. Ondertussen wordt dat wel volledig uitgewoond door mensen die geen muziek spelen. Mixers zitten bijvoorbeeld binnen de sector al met een inkomstenzekerheid, want er zijn er te weinig, maar velen hebben ook dat artiestenstatuut, waardoor ze twee keer aan de kassa passeren: ze verdienen om en bij de 250 euro per keer dat ze mixen én krijgen op het eind van de maand nog een uitkering.” “In vergelijking met kleinere bands doen wij het niet slecht. Maar als ik mijn situatie vergelijk met iemand die een gemiddeld betaalde fulltime job heeft, dan is het ridicuul hoe weinig wij betaald worden voor de uren – repetities, lange autoritten, wachten voor het optreden – die we in de band steken.”

“Ik heb veel vrijheid, maar die betaal ik wel met een stuk zekerheid.”

Vergelijk de situatie nu eens met toen jullie begonnen?

Tom: “Ik heb niet de indruk dat het erop vooruitgaat, omdat er steeds meer centen in de productie zelf gestoken worden. Het wordt minder en minder aantrekkelijk om muzikant te worden, zeker als je van je muziek wil leven. Je moet je zaakjes goed regelen, zoals Milow bijvoorbeeld. Dankzij zijn kruideniersmentaliteit – Milow regelt alles zelf – en het monstersucces van zijn versie van ‘Ayo Technology’ kan hij behoorlijk leven van zijn muziek.”

- 16 -


Laten we het even concreet maken: een band die voor een optreden 1.000 euro vangt, ziet die centen vaak meteen vervliegen ... Hoeveel blijft er over voor pakweg de drummer, de hardste werker van de band?

Tom: “Niet veel, want er gaat al heel wat van af: huur van de bestelwagen (100 euro), benzine (70 euro), front of house mixer (250 euro), en dan heb je nog geen roadie en geen lichtman; blijft er over: 100 euro op factuur. En als je het officieel doet en je inschrijft op die dag, dan hou je niet veel meer over. Je krijgt bijna meer als je een dag gaat stempelen. Nu ja, hoe groter een band wordt, hoe meer de muzikanten verdienen, want de vaste kosten blijven meestal gelijk, tenzij je investeert in de productie zelf ...”

Ook Drums Are For Parades, die net hun eerste full album uit hebben en hard aan de kar aan het trekken zijn, moeten roeien met de riemen die ze hebben: “Wij verdienen vrijwel niets als we spelen”, zegt Wim Reygaert, zanger/gitarist. “We betalen onszelf 50 euro uit, maar dat compenseert alleen het bedrag dat ik verlies als ik een vakje zwart maak op mijn stempelkaart. De gages liggen nu wel een beetje hoger, maar die stoppen we in de groepskas. Naast de muziek draai ik ook af en toe een reclamefilmpje, en dat vult mijn stempelgeld wel mooi aan. Nu ja, ik heb in mijn hele leven nog nooit langer dan twee maanden iets tegen mijn goesting gedaan. Ik heb veel vrijheid, maar die betaal ik wel met een stuk zekerheid. Voor mij is dat de meest interessante situatie; ik vind vrijheid een groter goed dan zekerheid.”

“Wat je ook kan doen, is werken met een vzw: ik heb een eigen vzw waarmee ik mezelf kan uitbetalen en een aantal vaste kosten – snaren, versterker, etc. – kan inbrengen. Of je schrijft je beroepskosten af van je belastingen ... Ja, het vergt iets meer papierwerk dan waar de gemiddelde muzikant mee bezig wil zijn, maar ondernemende muzikanten hebben wel een streepje voor.”

Je blijft toch wel met een economische realiteit zitten? Huur? Eten?

Wim Reygaert (rechts - Drums Are For Parades)

Wim: “Ja, dat is zo. Die reclameopdrachten betalen niet slecht, maar het blijft natuurlijk wel budgetteren en op het einde van de maand moet ik vaak zoeken naar de laatste centiemen. Maar ik klaag niet, want ik kan doen wat ik wil. En voor die opdrachten werk ik samen met een SBK. Ik weet zelfs niet hoeveel ik per maand verdien: soms helemaal niets, soms een paar duizend euro ... Ik vind wel dat muzikanten betaald horen te worden voor hun prestaties: het wordt op den duur ook een job, hé. Ik zeg niet dat je vergoed moet worden voor alle tijd die je in je muziek steekt, maar het mag wel beter geregeld worden. Ik vind het spijtig dat er vaak erg lage gages voorgesteld worden. Het lijkt wel alsof muziek altijd gratis moet zijn. En dat kan niet. Met DAFP is het wel de bedoeling om er op langere termijn iets aan te verdienen, dat de band zichzelf in leven kan houden door op te treden. Mochten we dankzij optredens platen kunnen blijven opnemen, en op die manier kunnen doorgroeien, dan zou ik dat fantastisch vinden.”

- 17 -


Isolde Lasoen

En Isolde Lasoen, vaste drumster bij Daan, en occasioneel bij andere grote Belgen? Kan niet anders of zij verdient genoeg met muziek spelen alleen. Wel, neen, niet meteen. “Ik heb wel een vast inkomen, maar dat komt doordat ik les geef aan de muziekschool”, zegt ze. “Daarmee kan ik mijn vaste kosten betalen. Mijn ‘muzikantenjobs’ zijn eigenlijk een beetje een luxe: ik kan muziek spelen louter om de muziek en hoef het niet om den brode te doen. En ondanks mijn goed gevulde speelagenda zou ik toch nog panikeren mocht ik louter van de concerten moeten leven. Je mag niet vergeten dat je als muzikant ook moet investeren in je materiaal, dat repetities vrijwel nooit betaald worden en dat je aan je concerten alleen een ‘onkostenvergoeding’ overhoudt. En daarvan alleen kan je niet leven. Hoeveel? Gemiddeld verdien ik voor een concert tussen de 150 en 400 euro. Persoonlijk vind ik het absolute minimum 200 euro, rekening houdend met het feit dat er ongeveer 45 procent van het brutoloon af gaat. Voor alles wat minder betaalt, vraag ik een vergoeding via de ‘kleine vergoedingsregeling’, anders is het de moeite niet om te factureren.” Als we manager Jeroen Vereecke (Rock’O Co) bellen, treffen we hem op het moment dat hij het tienjarig bestaan van Mintzkov aan het vieren is. Bubbels! “Het verhaal van Mintzkov is exemplarisch voor veel andere bands. Het zijn geen nieuwelingen, maar Mintzkov is qua omzet ook geen dEUS. Straf is wel dat Mintzkov het typevoorbeeld is van een band voor wie het artiestenstatuut ooit in het leven geroepen is, maar dat ze er niet in slagen om het te krijgen. Ik ken bijna geen enkele rockmuzikant die het statuut verkregen heeft op basis van zijn inkomsten als muzikant, omdat dat meestal gewoon niet haalbaar is. De meesten die het hebben, zijn ofwel enkele maanden in een theaterproductie ingeschreven geweest, hebben in een klassiek orkest gespeeld of zijn acteur. En dan zijn er nog de technici die ook een artiestenstatuut hebben, en het daardoor eigenlijk uithollen. In het geval van Mintzkov wordt heel veel in het buitenland geïnvesteerd, en wordt wat overblijft door vijf gedeeld. Als je als band ambitieus bent, kan je niet én investeren in het buitenland en ook nog eens voldoende geld overhouden om jezelf als muzikant deftig uit te betalen.”

“Als je als band ambitieus bent, kan je niet én investeren in het buitenland en ook nog eens voldoende geld overhouden om jezelf als muzikant deftig uit te betalen.” Dat maakt het er inderdaad niet makkelijker op, neen. Maar hoe rooien ze het dan wel? Werken om den brode en spelen? Lijkt me geen voor de hand liggende combinatie.

Jeroen: “Inderdaad, als je alternatieve muziek maakt, gaat het op een bepaald moment over de volgende grote keuze: vind ik het fijn om soms eens muzikant te zijn, aan projecten mee te werken en in bepaalde periodes een degelijke cent bij te verdienen, of wil ik het hele jaar door muzikant zijn, werken aan een eigen project en tracht ik daar ook een inkomen uit

- 18 -


Totaal onsexy, maar muzikanten hebben ook een oude dag. Bestaat er zoiets als pensioensparen in het muziekmilieu?

te halen? Mintzkov koos voor het laatste: ze hadden tot voor kort allemaal een job, maar door te kiezen om veel in het buitenland te spelen, bleek dat niet meer combineerbaar. Op de dagen dat ze niet spelen, stempelen ze, en sinds een tijd is die uitkering gezakt tot het minimum. Op de dagen dat er een concert is, worden de groepsleden wel betaald. Voor een concert in België zouden ze vlot enkele honderden euro’s kunnen verdienen, maar voor een concert in Duitsland of Denemarken, waar de kosten veel hoger zijn en de groep minder bekend is, zouden ze bij wijze van spreken moeten bijleggen. Dus is er een regeling waarbij ze een vast bedrag krijgen per concert, en dat is nu ongeveer 150 euro.”

Jeroen: “Daar zeg je zoiets. Het klinkt nogal boekhouderachtig, maar als band doe je best aan langetermijnplanning, ook financieel. Bij Mintzkov zouden we op een aantal manieren de inkomsten of winst op korte termijn makkelijk kunnen optrekken, maar dan betalen we het gelag in de toekomst. We zouden bijvoorbeeld veel sneller een publishingovereenkomst kunnen tekenen, met een stevig voorschot, en daarbij even vergeten dat de groep de helft van zijn auteursrechten wegtekent, voor de rest van hun leven. Mintzkov is één van die weinige bands die de rechten van al hun platen en songs nog volledig zelf bezitten. Philip zal op zijn vijftigste dus nog iets uitbetaald krijgen als ‘Mimosa’ gedraaid wordt. Maar ook hier geldt dat alles netjes door vijf wordt gedeeld, in tegenstelling tot sommige artiesten of bands waarbij alle auteursrechten eigendom zijn van één persoon. In zo’n geval is het natuurlijk makkelijker om een leefbaar inkomen bijeen te harken.”

“Stel dat ze het buitenland links laten liggen en zich enkel concentreren op België, dan zouden ze per concert veel meer kunnen verdienen. En dan kunnen ze ook gaan werken, omdat concerten meestal in het weekend vallen en er geen tijd verloren gaat aan verplaatsingen van een dag of meer. Bands met internationale ambitie verdienen ironisch genoeg dikwijls minder dan die die veel onder de kerktoren blijven spelen. De discussie wordt bij ons vaak gevoerd, hoor. Je moet rekenen dat de bandleden ook geen achttien meer zijn. Hoe ouder je wordt, hoe minder vanzelfsprekend het is om op die manier te leven.”

Als ik het goed begrijp, moeten bands heuse vijfjarenplannen uitdokteren, willen ze wat kunnen leven van hun muziek.

Jeroen: “Een strategie heb je inderdaad nodig. Kijk naar Amatorski; ze kwamen als publiekslieveling uit Humo’s Rock Rally, maakten een mooie ep en kregen dankzij ‘Come Home’ veel media-aandacht. Hun inkomsten zijn nu ongetwijfeld hoger dan voordien – heel leuk voor hen, uiteraard, en ook van harte gegund – maar ze zullen dat geld heel hard nodig hebben. Als ze kiezen voor een langetermijnvisie staan ook hen investeringen in instrumenten, opnames en buitenlandse avonturen te wachten. Maken ze een full album, dan komen er sowieso een releaseplan en een hoop promokosten aan te pas. Willen ze naar het buitenland? Dan vraagt dat opnieuw een hoop middelen. Als Mintzkov 7.000 euro krijgt voor een optreden in België, dan verdwijnt het grootste deel in een virtuele pot en wordt het gebruikt om een tour door pakweg Duitsland of Frankrijk te financieren, terwijl het inkomen van de muzikanten echt laag blijft. Dat is de realiteit. Maar niemand loopt daar echt mee te koop, omdat het wat indruist tegen de sfeer van ‘de glitter en glamour’ van de pop en rock.”

Dat kan ik geloven: als je op je 18de met vier in een bestelwagen door Duitsland tuft, is dat avontuurlijk en romantisch. Maar eens je de dertig voorbij bent, verwacht je toch iets meer luxe, me dunkt. En een zeker inkomen.

Jeroen: “We vragen het ons vaak af: hoe ziet de toekomst er uit, en welke richting kan het uitgaan? Het gaat echt wel goed met Mintzkov, we halen mooie resultaten in binnen-en buitenland, maar de toekomst blijft een groot vraagteken. Ofwel blijft de situatie zoals nu: net wel of net niet leefbaar, ofwel zet Mintkov een grote stap voorwaarts in pakweg Duitsland, en krijgen we een totaal ander verhaal. Als ze daar enigszins voet aan grond krijgen en even bekend zouden worden als hier in België, dan spreken we natuurlijk over een totaal andere schaalgrootte, want Duitsland is tien keer zo groot als België. Daar hopen we wel op, natuurlijk.”

- 19 -


dj talk

20 years behind the decks In tegenstelling tot wat zijn naam misschien doet vermoeden, beperkt Spacid zich niet tot één enkel genre. Integendeel: zijn muzikale kennis en uiteenlopende smaak zijn een ijzersterk handelsmerk. Al twintig jaar beroert hij de turntables op zowat alle relevante feesten, zowel in België als ver daarbuiten. En als we hem mogen geloven, is hij nog lang niet uitgespeeld.

“Ik ben een muziekliefhebber”, zegt Spacid. “Voor mij is muziek is een vorm van kunst, een creatie van een sfeer, een expressie van een gevoel. Ik snap niet dat mensen zich kunnen bezig houden met één enkele sfeer, dat lijkt me saai. Neem bijvoorbeeld een schilder die is uitgerust met een uitgebreid kleurenpalet: als dj wil ik dat ook. Ik zou me maar moeilijk kunnen beperken tot één stijl. Ik evolueer snel en ben steeds op zoek naar frisse creatieve ideeën en klanken.

text: Pieter Gulinck photos: Koen Bauters

- 20 -


Ik snap niet dat veel dj’s elke week hetzelfde verhaal kunnen brengen. Ik heb het daar moeilijk mee. Als ik bijvoorbeeld drie electro sets na elkaar moet spelen, kijk ik al uit naar de volgende house, techno of disco set. Al is dat niet de meest voor de hand liggende piste. Het feit dat ik zoveel verschillende genres draai lijkt dan wel een toegevoegde waarde, toch kan mijn diversiteit voor een groot deel van het publiek ook verwarrend werken. Gelukkig heb ik mijn imago doorheen de jaren opgebouwd en kom ik er nu wel mee weg.”

Welke kenmerken van de dansmuziek hebben je hart veroverd en ervoor gezorgd dat je een leven als dj wilde nastreven?

Spacid: “Eigenlijk ben ik al met muziek bezig zolang ik mij kan herinneren. Deels dankzij mijn vader, die een gepassioneerd muziekliefhebber was én eigenaar van een uitgebreide platencollectie. In de jaren tachtig werd ik enorm geprikkeld door de elektronische muziek van Front 242 en later de New Beat. Vanaf die tijd ben ik fanatiek elektronische muziek gaan verzamelen. Vovor mij is een dj in de eerste plaats een muziekverzamelaar, en omdat ik een grote collectie had, vroegen mensen me om plaatjes te komen draaien op verjaardagsfeesten. Dat was begin jaren negentig. Ik had toen zelfs nog geen mixer, gewoon twee platendraaiers en twee tape decks.”

“Op een dag wil ik zelf producen en al mijn bagage verzilveren. De wereld is nog niet van mij af. Twintig jaar Spacid is nog maar het begin. Ik ga voor een lange termijn en ben nog maar net warm gelopen! (lacht)”

“Het heeft voor het eerst een andere dimensie gekregen toen ik binnenstapte in de Club 55 in Kuurne, de eerste club van Peter Decuypere (Fuse, I Love Techno, Phil Collins club, red.). De Club 55 werd mijn vaste stek en op mijn 15e kreeg ik mijn eerste aanbod om als resident te spelen in Le Cafe, een danscafé in Kortrijk. Officieel mocht ik daar nog geen pint bestellen, maar ik draaide er wel op zondag voor een afterparty-publiek.” Zijn er stijlen die als dj je voorkeur genieten?

Spacid: “Ik zal me nooit toespitsen op één enkele stijl, maar als er ik er dan toch één moet uitkiezen, is het disco, en meer specifiek disco uit de periode tussen 1977 tot 1983, toen het genre nog in de undergroundsfeer zat en bol stond van de creativiteit. Daarna pas kwamen de commerciële jaren. Er zijn ook enorm veel verschillende soorten disco: van superdiep tot heel donker. Ik graaf er nu al meer dan tien jaar in en ben nog steeds verbaasd over de omvang van het aanbod. Tenslotte is disco natuurlijk ook zeer sexy muziek, en veel meisjes denken daar hetzelfde over. Zo combineer ik twee liefdes. (lacht)”

- 21 -


“Dj’en kan je vergelijken met seks. Het is een kwestie van aftasten waar de andere partij zich goed bij voelt, zonder jezelf uit het oog te verliezen.” Je hebt ook een tijdje je eigen label, Radius, gehad,

Welke dj’s zijn voor jou een inspiratiebron geweest en

maar dat verhaal liep een aantal jaren geleden ten

wat was hun unieke eigenschap?

einde? Wat is er gebeurd?

Spacid: “Echte helden heb ik niet, maar op bepaalde manieren zijn sommige artiesten zeker belangrijk voor mij geweest. Carl Craig, bijvoorbeeld, die al zo lang producet en steeds relevante muziek is blijven maken. Jeff Mills, die me techno heeft bijgebracht en bewees dat techniek een meerwaarde kan zijn. IF, die me verliefd maakte op disco. Kenny Ken, die me overtuigde van drum ’n’ bass. En tenslotte ook Aphex Twin en de manier waarop hij emotie koppelt aan experimentele elektronische muziek.”

Spacid: “Radius spitste zich toe op Italo en disco en genoot veel internationale erkenning, maar zoals ik al zei, ik ben iemand die snel evolueert qua muziekstijl, en dus raakte ik er na een vijftal jaar een beetje op uitgekeken. Ik was er te veel mee bezig en ik heb een balans nodig van verschillende sferen om goed te functioneren. Daarnaast had ik het ook te druk met andere projecten. Wél is achteraf gebleken dat ik net iets te vroeg was: het genre werd pas later populair bij het grote publiek. Kijk maar naar Villa en Aeroplane op dit moment.”

Wat zou je een jonge dj aanraden om nog aan de bak te komen in de hedendaagse oververzadigde markt.

Spacid: “Spring eruit, wees geen kloon, wees jezelf. Ik krijg veel demo’s binnen van mensen die anderen na-apen. Alle hits van het moment na elkaar spelen maakt je nog geen goede dj. Je moet zelf een oor creëren voor goede platen, zelf je hits naar voren schuiven en die op het juiste moment aanbrengen. Als een promoter moet kiezen tussen het origineel en een kopie, dan zal hij kiezen voor het origineel want die was eerst en zal meestal ook een groter publiek aantrekken. Don’t be the passenger, be the pilot!” “Leer ook het verleden kennen. Durf te graven naar oude en obscure muziek maar hou je niet te veel bezig met stijlen die allang bestaan en waarvan de grote namen al gemaakt zijn, daar zit weinig groeipotentieel in. Beter is om bij de oorsprong te staan van een nieuwe stroming. Als die bepaalde subcultuur groeit, kan je die ook voortstuwen naar een hoger niveau.”

Wanneer is voor jou een dj-set geslaagd en waaruit put je de meeste voldoening?

Spacid: “Een set is voor mij écht geslaagd wanneer ik het publiek kan meenemen in mijn verhaal, als ze alle hoeken van de zaal gezien hebben en vanwege de muziek een paar keer zijn klaargekomen. Er zijn veel dj’s die er een meer snobistische houding op nahouden, die enkel spelen wat ze op dat moment zelf graag willen horen. Als dj moet je je goed bewust zijn van het feit dat iedereen plaatjes kan draaien voor zichzelf, maar dat je dat ook thuis kan doen in plaats van voor een publiek. Ikzelf zal nooit iets draaien wat ik niet goed vind, maar ik ga wél steeds op zoek naar dingen die mijn publiek apprecieert. Dj’en kan je op een bepaalde manier vergelijken met seks. Als je alleen aan jezelf denkt en je bent niet bezig met wat je partner leuk vindt, dan heb je gewoon slechte seks. Het is een kwestie van aftasten waar de andere partij zich goed bij voelt, zonder jezelf uit het oog te verliezen.”

- 22 -


Wat zijn de mooiere kenmerken van een leven als dj?

Spacid: “De vrijheid om te doen waar je zin in hebt. Op een professionele manier bezig zijn met je hobby. Zo diep graven als je maar wilt om een eigen muzikaal pad uit te stippelen, en dit laten horen aan een publiek, dat is mooi. Ook het reizen, nieuwe mensen ontmoeten, de nachtelijk diepe gesprekken en de feestjes niet te vergeten ... I love it. Puur genieten.” Je bent nu al twintig jaar actief als één van Belgiës meest vooraanstaande dj’s. Hoe heb je de dansmuziek zien evolueren? For good and for worse ...

Spacid: “Er heeft een verschuiving plaatsgevonden van een underground subcultuur naar een popcultuur. Vroeger was elektronische muziek iets voor mensen die een tikje anders waren: creatievelingen, kunstenaars, homo’s. Vroeger werd je raar aangekeken als je van elektronische muziek hield, nu is het toegankelijk en algemeen sociaal aanvaard.” “Ik hou wel van de evolutie. Er komt nieuwe soft- en hardware op de markt waardoor nieuwe geluiden ontwikkeld kunnen worden, en daardoor ontstaan nieuwe muziekstijlen en kruisbestuivingen ... Het kan me blijven verrassen. Ik verwelkom evolutie met een open geest. Stilstaan is achteruitgaan – that’s techno music. Elke drie jaar is er een compleet andere sound met een bijbehorend publiek.”

Denk je dat tegenwoordig nog realistisch is om enkel dj te zijn, en geen producer?

Spacid: “Het is moeilijker en moeilijker aan het worden om dj te zijn zonder dat je daarbuiten ook producet. Mensen gaan dit meer en meer van je verwachten. En toch begrijp ik dat niet goed. Dat gaat toch ten koste van de kwaliteit? Je hebt dj’s en je hebt producers, dat zijn twee verschillende werelden. Er zijn er maar heel weinig die beide skills op een hoog niveau combineren, vind ik. Bepaalde mensen zitten graag in hun studio, zijn expressief met hun emotie en kunnen hun gevoelens weergeven door aan de knopjes van een machine te draaien. Da’s straf, maar ik merk ook dat deze mensen zich vaak minder goed voelen wanneer ze voor een publiek staan. Momenteel zie je ook veel dj-duo’s ontstaan waarvan de ene kan draaien en de andere kan producen. Dat is natuurlijk ook een oplossing, maar voor mij zou het niet werken. Voor mij blijft draaien iets individueels.”

Wat is jouw tegenargument bij de uitspraak dat dj’s slechts platen draaien die iemand anders gemaakt heeft, en bijgevolg geen lof verdienen?

Spacid: “Welja, dat is ook zo. bepaalde dj’s vergeten dat en denken dat alles om hen draait. Er is wel zeker een toegevoegde waarde. Goeie dj’s kunnen tracks combineren en er een geheel van maken, ze kunnen een publiek aanvoelen en het alle kanten uitsturen terwijl ze aan sfeerbeheer doen. Een goeie dj kan je vergelijken met een topkok: door verschillende ingrediënten samen te gooien en er creatief mee aan de slag te gaan, creëren we een nieuw geheel. Daar waar koks worden erkend voor hun ambacht, beseffen weinigen de toegevoegde waarde van een goeie dj. Tijd voor een Michelin-gids voor dj’s!” spacid.be

- 23 -


cover

THE VAN JETS

- 24 -


Het was een mistige herfstavond en wij trokken naar Goedleven. Goedleven is geen rusthuis voor oude muzikanten met knoestige vingers, maar een nieuw muziekcentrum waar onder meer The Van Jets hun vaste repetitiestek hebben. We hebben er afgesproken met de broertjes Verschaeve, Mich en Johannes, voor een gesprek over that what makes their clock tick: muziek, in grote en kleine dosissen. Bij het binnenkomen van hun muzikale schrijn staat Johannes meteen klaar met een ruw en ongepolijst ideetje voor een nieuw nummer. Een flard muziek met een zanglijn en synth-bassen. Ja, ook bij The Van Jets begint alles met een ideetje ... text: Sven De Potter photos: Koen Bauters

Op 11 december spelen The Van Jets in de AB. Als ik me niet vergis, is het de eerste keer sinds Humo’s

“Ik vind niet dat je jezelf verloochent als je songs schrijft voor een breder publiek, zolang het interessant blijft voor jezelf.”

Rock Rally 2004 dat jullie alleen het hoofdpodium bestijgen. Van plan om het heilige vuur door de muziektempel te laten razen?

Johannes: “Absoluut. We beschouwen het als een mooi orgelpunt van onze tour. We zullen de avond ietwat anders invullen dan we gewend zijn: het wordt geen ‘strafschopset’ waarbij we alle uptemponummers er meteen gaan doorjagen. Wellicht komt er een lange bisronde, met een paar songs die we anders nauwelijks spelen.”

Johannes: “Ik vind niet dat je jezelf verloochent als je songs schrijft voor een breder publiek, zolang het interessant blijft voor jezelf.”

Bij elke band belanden wel songs op de plaat die live niet goed werken. Hoe zit dat bij jullie?

Johannes: “Op festivals moet je het publiek proberen in te pakken met straffe nummers, en hen niet per se die ene moeilijke track op de plaat door de strot willen rammen. Dat werkt niet. Ik denk dat we in de AB wel een bochtje kunnen nemen en dat we van het publiek iets meer kunnen vragen. Trouwens, als je nummers schrijft, weet je snel wat een livenummer is en wat een puur albumnummer. Voor onze volgende plaat zullen we het contrast tussen single en albumnummer nog groter maken. Drie minuten singles versus zes minuten durende songs waarin we al eens ‘goed scheef’ uit de hoek kunnen komen.”

Hebben jullie in je platencollectie een voorbeeld van die perfecte samenhang tussen pure popsong en expirementeerdrift? Ik zeg maar iets: Bowie heeft op ‘Heroes’ een paar nummers waarin hij vooral de soundscapes opzoekt ...

Johannes: “Die Berlijn-platen zijn inderdaad een goed voorbeeld. Ik grijp ook altijd terug naar ‘The Idiot’ van Iggy Pop, omdat je daar de cool en de ongebreidelde energie van Iggy Pop hoort in combinatie met de productie en songs van Bowie. Een erg brede plaat, die ik af en toe bovenhaal als ik een sound zoek.”

Michael: “Voor ‘Cat Fit Fury’ raadde Reinhard (Vanbergen, Das Pop, red.) ons aan om onze singles al tijdens de preproductie te kiezen. Een goed idee, omdat je dan op die manier voor jezelf afbakent waar je kan experimenteren en waar niet. Die beperking geeft je ironisch genoeg net meer ruimte, al wil je eerst echt niets weten van ‘werken aan singles’. Dat is namelijk niet zo cool. (lacht)”

Het kan niet anders of jullie geluid is in de loop der jaren ook geëvolueerd. Vergelijk eens met 2004.

Michael: “Een groot verschil is alvast dat we de songs minder snel spelen, wat al veel doet. We gaan nu ook breder qua sound: de riffrock is er stilaan uit en we zoeken meer naar de groove.”

- 25 -


Johannes: “Elke muzikant maakt een cirkelbeweging. Je begint door een gebrek aan muzikale kennis heel intuïtief en creatief muziek te maken, omdat je niet beter kan en weet. Na verloop van tijd komt er kennis en toets je je ideeën aan een soort canon: wat hoort en wat hoort niet? Dat kan erg verlammend werken. Ik denk dat ik nu weer veel meer geloof in die eenvoud, en dat ik meer en meer vertrouw op wat ik voel en de kennis louter als middel gebruik.”

Johannes: “Sinds het prille begin van The Van Jets hebben we altijd gezocht naar een ‘vuil’ geluid, maar we zijn daarbij nooit de song uit het oog verloren. Een compromis tussen schoonheid en lelijkheid. We zoeken naar het spanningsveld tussen die uitersten, en zijn niet bang om met clichés te spelen en die wat om te buigen tot ze weer net iets anders klinken. Bij het merendeel van de nummers ervaar je ook een hoogdringendheid ...”

Michael: “Ik heb onlangs oude demo’s beluisterd en was verbaasd over een aantal muziekstukjes: ik hoorde drumfills die ik nu niet meer kan spelen, goeie riffs ... En dat kwam allemaal uit het niets. De magie van de ‘domheid’!”

Een wat?

Voor ‘Cat Fit Fury’ hebben jullie de hulp ingeroepen

Johannes: “Niet mijn woorden! (lacht) Tom Vermeir van A Brand kwam daar onlangs mee af: hij vond dat we weinig rond de pot draaien en erg to the point spelen. Met één voet op de barricades. Duidelijk en direct.”

van producer Jon Gray, en ik las ergens dat jullie voor de volgende plaat azen op Nick Zinner, de gitarist van Yeah Yeah Yeahs. Geen zin om alles eens alleen te doen?

Johannes: “Jawel. We beseffen ondertussen dat we het niet te ver moeten zoeken. Als band heb je een tijdelijke goeroe nodig, zodat je niet hoeft te bekvechten over details als fills of extra riffs. Als de producer zegt dat iets suckt, dan aanvaard je dat. Niet altijd, natuurlijk, maar ik beschouw de producer dan als regulerende factor die-het-wel-zal-weten. Het is een kwestie van vertrouwen en werken op dezelfde golflengte. Gray was goed, maar het blijft een Brit, hé. Ik zou het nu dichter bij huis zoeken.”

Heeft die rechttoe rechtaan aanpak iets te maken met ouder worden en het afwerpen van overbodige muzikale bagage?

Michael: “Ik denk het wel: we trachten nu toch minder en minder te tonen wat we kunnen. Desnoods grooven we op één beat. Ik vind dat een moeilijke oefening, omdat je alles wat je kent achterwege moet laten. Er schuilt een grote paradox in, want hoe beter je wordt als muzikant, hoe moeilijker het is om te vinden wat je zoekt.”

Hoe moeilijk of makkelijk is het om van iemand te horen dat je een song beter herwerkt, terwijl je er zelf een paar dagen aan hebt zitten sleutelen?

Johannes: “Een producer verstaat de kunst om je dingen te laten veranderen waarvan je vooraf eigenlijk al wist dat het je muziek zou verbeteren. Alleen laat je het dikwijls voor wat het is, uit luiheid, taboe, of omdat je niet weet hoe je het anders kan aanpakken. Eigenlijk brengt een producer de bal aan het rollen als je ergens vast zit. Als songschrijver beschouw ik een producer als extra klankbord, een ander venster. Of zelfs als een zenmeester die me aanspoort om nog beter te doen. Ik vind het wel altijd moeilijk om nieuwe ideeën te laten horen, zelfs aan de bandleden. Al raak je dat wel gewend: de gêne uit de beginjaren is een beetje voorbij.”

“Hoe beter je wordt als muzikant, hoe moeilijker het is om te vinden wat je zoekt.”

- 26 -


Bands waarin broers de dienst uitmaken boeren meestal wel goed: Soulwax, Oasis, The National, Stone Temple Pilots, The Stooges, The Kinks, Radiohead, Van Halen, AC/DC, Kings of Leon ... Misschien ligt het wel aan het feit dat broers elkaar minder sparen en sneller tot de essentie komen?

Michael: “Ik denk dat Johannes meer durft te zeggen tegen mij dan tegen de andere bandleden.” Johannes: “Dat is waar. Maar we schuwen de kritiek niet: Wolf zegt ook waar het op staat. En Fré is een koppigaard. Als hij een song niet goed vindt, dan hoor je dat elke repetitie opnieuw. Maar we kunnen elkaar wel alles zeggen. Ik heb ook veel commentaar op Mich’ drumpartijen.” Michael: “Te veel, ja. Mocht hij mijn broer niet zijn, hij zou meer zwijgen. Weet ik zeker.” Johannes: “Het is een tweesnijdend zwaard, hé, want je bent mijn broer en de drummer. Probleem is soms ook dat er op demonummers nog geen drumtrack staat. Het is niet altijd evident om de intimiteit van een demo te behouden als je er drums aan toevoegt. Vandaar dat het soms wringt en discussies uitlokt.” Wat vinden jullie zelf goed aan The Van Jets?

Johannes: “Hmm, los van het feit dat we fan zijn van onze eigen muziek vind ik vooral het ‘clangevoel’ erg fijn. Niemand van ons, behalve Wolf, speelt bij een andere band. Ik zou dat zelf ook niet graag doen.” Michael: “Ik wil enkel bij The Van Jets spelen. Ik heb wel respect voor mensen die het wel doen, hoor, professioneel drummen bij verschillende bands, maar voor mij hoeft het niet.”

- 27 -


Over professionaliteit gesproken, kunnen jullie leven van de muziek?

Johannes: “Bij mij lukt het wel. Ik ben de songwriter en geniet van het muzikantenstatuut. Mocht dat niet bestaan, dan wist ik niet wat te doen. Voor mij is het ideaal, omdat ik ’s middags naar ons repetitiekot kan om te werken. Maar mocht ik die uitkering niet hebben, dan zou ik er niet van kunnen leven.”

De dilemma’s Sound of song?

Michael: “We hebben een relatieve luxe, omdat we met de inkomsten ons kot, vervoer en instrumenten kunnen betalen. We kunnen onszelf ook iets uitbetalen ... Dus je hoort ons niet klagen.”

Michael: “De song!” Johannes: “Allebei! Ik was vroeger nogal een songpromotor: songs maakten het nummer. Ondertussen ben ik daar wat vanaf gestapt en hecht ik veel belang aan sound.”

En hoe zit het met jullie buitenlandse ambities? Ik heb ergens gelezen dat jullie Engeland links laten liggen, omdat het schier onmogelijk is voor een Belgische

Perfectie of een hoek af?

band om er voet aan grond te krijgen. Maar lonkt

Michael: “Hoek af!”

Duitsland? Frankrijk? Italië?

Michael: “Die ambities bestaan, maar het blijft een traag proces. Je kan zulke dingen niet forceren. Binnenkort spelen we tien shows in Nederland, als headliner. We moeten stapje per stapje de markt veroveren. En wat er dan komt, dat valt af te wachten.”

Johannes: “Geen perfectie. In perfectie zit nul procent credibility; dat neigt teveel naar iets dat gemaakt is door een synthesiser.” Michael: “Ik had dat gevoel vroeger vaak toen ik Piens binnenstapte: ze draaiden er altijd van die perfecte muzikantenmuziek, gespeeld door technische strevers met foute sounds.”

Johannes: “We trachten break even te draaien, maar eenvoudig is dat niet.”

Johannes: “Ik maak graag de vergelijking met vrouwen: perfecte vrouwen zijn erg saai om naar te kijken. Als de lippen te dik zijn of de neus iets te groot, dan krijg je vanzelf aantrekkelijkheid. Iets is pas perfect door de imperfectie.”

Michael: “De gages liggen in Nederland niet zo hoog als hier, omdat we daar nieuw zijn. Het is zelfs zo dat we geld moeten investeren, omdat we een mixer en een lichtman meenemen; we moeten ons best doen, hé. Maar Engeland? Het is zoals je zegt, daar komen we niet. Behalve Soulwax en Goose heeft geen andere Belgische band er succes. Japan, ja, daar zie ik nog wel iets gebeuren. Ik weet dat Sioen er ooit een halve hit heeft gehad, dus als hij het kan, dan wij ook.”

Clicktrack of natuurlijke flow?

Michael: “Natuurlijke flow! Absoluut. Al gebruik ik de click wel de eerste vier maten van een song, zeker als we een plaat opnemen.” Johannes: “Werken met click kan soms erg goed zijn, zeker bij een lineair nummer zonder fills. Maar je mag niet vergeten dat een refrein soms vijf bpm sneller gespeeld wordt dan een strofe, en dan werkt een clicktrack niet. En soms mag je iets niet sneller of trager spelen, omdat je zelfs met een kleine aanpassing de ziel uit een song kan halen.”

Zelfs de totaal vergeten metalband Anvil wist er – na jaren van ontbering – een massa op de been te brengen.

Johannes: “Ik heb die rockumentary ook gezien, onlangs op Canvas. Man, ik was daar echt ondersteboven van. Zo schrijnend, en zo herkenbaar. Ik was er door gepakt. Erger dan ‘Spinal Tap’. Maar wel van genoten.” thevanjets.be

- 28 -


gearslutz

Als beginnend gitarist heb je vrij snel een idee welk type gitaar je graag in je handen zou hebben. Een geschikte versterker vinden, dat is vaak een ander paar mouwen. We trokken naar Tom Barbier, gitarist van o.a. Zornik en Headphone, en troffen hem te midden een zee van gitaren, synths, pedalen en uiteraard versterkers om hem de oren van het lijf te vragen over de ins en outs van de gitaarversterker. text: Kristof Vande Velde photo: Koen Bauters

- 30 -


Waar moet ik bij een aankoop van een versterker vooral op letten?

Tom: “Ik zou zeker voor een lampenversterker gaan omdat het geluid ervan een stuk zuiverder is. Met uitzondering van bijvoorbeeld Line 6-versterkers, vind je niet zo veel nieuwe transistorversterkers meer omdat de fabrikanten ook wel weten dat gitaristen kiezen voor het betere geluid van een lampenversterker. Op het volume moet je ook letten. Het moet nu eenmaal luid genoeg gaan zodat je je naast een drumstel kan horen in je repetitiehok.” Over welk vermogen hebben we het dan?

Tom: “Je kan een versterker van 100 Watt gaan kopen, maar dat is eigenlijk overkill. Zoiets kan je toch nooit ten volle benutten. Alles boven de 50 Watt vind ik persoonlijk in principe overbodig. Ik heb nog nooit opgetreden met een 50 Watt versterker volledig opengedraaid. Ik heb het wel al geprobeerd, maar dat duurde nooit lang. Ik ben ook van mening dat als je iets stevigs wil spelen, een versterker onder de 20 Watt de juiste punch mist. Voor akoestisch spel of rustige dingen heb je niet zo veel nodig. Daarvoor speel ik graag op mijn twee kleine low wattage combo’s: een Magnatone Troubadour en een Ampeg Jet.”

Amps for dummies Ben je als beginnend gitarist met een beperkt budget beter af met een goede gitaar en een slechte versterker of met een slechte gitaar maar een goede versterker?

Tom: “Ik ben geneigd om voor de goede gitaar te opteren omdat je nu eenmaal op die gitaar moet leren spelen. Naarmate je vordert, zal je dan sowieso die versterker door iets beters vervangen. Anderzijds bestaan er voorbeelden van gitaristen die op een slechte gitaar hebben leren spelen en net daarom erg goed zijn geworden. Maar toch: eerst leren spelen en dan aan je klank denken.”

Is een combo handiger dan een stack (met losse onderdelen)?

Tom: “Voor een beginnend gitarist doet dit er niet echt toe. Zorg gewoon dat je versterker in de koffer van de auto van je vader kan. (lacht) Een grote versterker met vier speakers is behoorlijk duur en klinkt indrukwekkend als je ervoor gaat staan, maar valt vaak door de mand als je er een microfoon voor zet. In veel gevallen is het zo dat een kleine versterker met één twaalf inch speaker met een microfoon ervoor beter klinkt. Grote versterkers zijn nu eenmaal moeilijker te mic’en.”

Als je je goede gitaar en slechte versterker hebt, kan je dan op een podium een geloofwaardig geluid neerzetten?

Tom: “Een slechte amp zal je alleszins niet helpen. Al hangt het er ook van af welk soort muziek je brengt. Maar als je versterker niet in staat is om datgene wat jij wil spelen goed over te brengen, zal het niet werken. Er zijn wel bepaalde versterkers die ik vroeger slecht vond, maar nu wel apprecieer omdat ze een bepaald karakter hebben. Ik probeer te geloven in het feit dat alles, zelfs de meest slechte zaken, op een bepaalde manier gebruikt kunnen worden. Je hebt er soms wel fantasie voor nodig.”

- 31 -


Speelt het genre dat ik voor ogen heb een rol?

Tom: “Een metalgitarist heeft een andere versterker nodig dan iemand die blues speelt. Toch doet het er uiteindelijk allemaal niet zo veel toe omdat je uit een cleane versterker ook met pedalen voldoende distortion kan krijgen. Eigenlijk wordt er soms te veel over nagedacht. Koop een gitaar, koop een versterker – laat je in je keuze desnoods inspireren door je favoriete gitaristen – en begin gewoon. Dan leer je vanzelf bij en zie je wel hoe je evolueert en hoe je je materiaal moet aanpassen aan je smaken. Ik heb twee jaar lang op mijn eerste versterker gespeeld, een Novanex die verschrikkelijk klinkt.” Hoe meer effecten op mijn versterker, hoe beter. Juist?

Waarop moet ik letten als ik een tweedehands

Tom: “Absoluut niet. Hoe meer ingebouwde effecten, hoe meer die je basisklank kapot maken. Als je effecten wil, kies dan voor pedalen. Heb je een delayen distortionpedaal, dan maakt het al een verschil in welke volgorde je ze aansluit. Indien je een delay in je versterker hebt, ligt de volgorde al op voorhand vast. Experimenteren met zulke dingen is een deel van je leerproces.”

versterker koop?

Tom: “Of hij werkt uiteraard. Of hij geen vreemde bijgeluiden maakt. Soms zie je duidelijk dat er aan geprutst is. Dat de prijs in verhouding is met de leeftijd. Moderne versterkers verminderen snel in waarde omdat er altijd een opvolger klaar staat. Oude versterkers, van de jaren vijftig tot tachtig, stijgen in waarde omdat ze gegeerd zijn. En daar is een reden voor.”

Waarom zou je kiezen voor een vintage versterker of waarom voor een moderne?

Welke is jouw favoriete versterker?

Tom: “Ik speel meestal op vintage versterkers omdat die volgens mij meer karakter hebben. De hedendaagse versterkers die je vandaag in de winkel aantreft, zijn soms in massale hoeveelheden in China geproduceerd met minderwaardige componenten en worden gewoon niet meer zo stevig gebouwd. Ga je voor een hogere prijsklasse, dan zit je sowieso in de prijsklasse van vintage versterkers. Maar ik moet toegeven, je moet geluk hebben bij de aankoop van een vintage exemplaar, en een oude amp vraagt soms wat onderhoud.”

Tom: “Voorlopig mijn nieuw aangekochte Hiwatt, een Custom Hiwatt 50 van midden jaren zeventig. Daarnaast mijn oude VOX AC30. In mijn Lemonperiode speelde ik enkel op een Marshall JCM 800. Mijn gitaarhelden speelden op Marshall dus ik zweerde daar ook bij. Tot ik eens een VOX getest heb: die vond ik fenomenaal. De afgelopen vijf jaar is dat mijn belangrijkste versterker geweest. Tegenwoordig speel ik meestal met twee versterkers in stereo om mijn sounds beter te kunnen manipuleren. Dat zijn nu dus mijn VOX en mijn Hiwatt.” “Alles wat ik miste in mijn Marshall, vond ik terug in de Hiwatt. Die heeft erg veel karakter enerzijds en laat anderzijds mijn pedalen echt volledig tot hun recht komen, terwijl pedalen door een Marshall altijd ergens Marshall blijven klinken. Nu heb ik het gevoel dat die Hiwatt de versterker is die ik al mijn hele leven zoek. Vijf jaar geleden dacht ik hetzelfde over mijn VOX. Er is nooit een eindpunt. Je blijft niet dezelfde gitarist en je smaken veranderen. Koop dus nooit iets met het idee dat het voor altijd is.”

- 32 -


photo: Koen Bauters

jonge wolven

Imaginary Family Imaginary Family is het muzikale slaapkamer- en keukenproject van de Gentse Joanna IsselĂŠ. In september werd ze derde op De Beloften, in april al werd ze op vi.be gespot door vi.be ON AIR expert DJ Bobby Ewing. Studio Brussel maakte de vergelijking met Nina Nastasia en Joanna Newsom. Lo-fi die smaakt naar meer ...

vi.be/imaginaryfamily

interview met Imaginary Family op poppunt.be

- 34 -


photo: Koen Bauters

jonge wolven

Jan Swerts Een paar maanden geleden spotte vi.be MEDIA partner Cutting Edge Jan Swerts op vi.be. We wisten het onmiddellijk: dit is zo’n zeldzame parel. Hier doen we het voor. Swerts’ debuutplaat ‘Weg’ kreeg intussen viersterrenrecensies in o.a. Humo en De Morgen. Hij speelt niet live, maar voor ons maakte hij een uitzondering. Check de video op poppunt.be!

vi.be/janswerts

video met Jan Swerts op poppunt.be

- 35 -


focus

Gent is een nieuwe muzikale speler rijker. Vincent Welvaert van Toursupport en de educatieve vzw Popcollege zijn samen sterk in Muziekcentrum Goedleven. Muzikanten kunnen er repetitielokalen huren, lessen krijgen van docenten uit het veld en elkaar beter leren kennen in het podiumcafé. In dat café hadden we een babbel met Joël Vrancken van vzw Popcollege en een heel gedreven Vincent Welvaert. text: Bram Vermeersch photo: Koen Bauters

- 36 -


Vincent: “Via Toursupport (bvba die tourvans en backline verhuurt aan bands, red.) kom ik vaak in contact met muzikanten. Een terugkerend verhaal is dat ze onbehuisd zijn en op zoek zijn naar repetitielokalen. Uit navraag bij collega’s die ook repetitieruimtes verhuren, bleek dat de vraag

Joël: “De samenwerking in het centrum: dat is

inderdaad nog steeds veel groter was dan het

onze kracht. Dromen komen in beweging als je je

aanbod. Vier maanden later stond Muziekcentrum

werkplunje aantrekt. We hebben goede afspraken

Goedleven op poten. Het was gekkenwerk, maar er

gemaakt met Vincent. We vullen elkaar goed aan.

was een drive. We wisten dat we in ons opzet zouden

Na een kwartier overleg wisten we al dat het

slagen. We hebben nu al een aantal bands in

popcollege op 18 oktober de deuren zou openen.

residence: The Van Jets, Team William,

Gek als je weet dat er enkele maanden geleden

Amatorski, Balthazar, The Catatonics ... De

nog niets was. Toen waren we nog op zoek naar

ruimtes worden in blokken van vier uur verhuurd.

een gezellige foyer waar jonge muzikanten voor de

Eén blok kost 25 euro.”

eerste keer kunnen optreden. Het woord centrum, dat vond ik doorslaggevend. Eén pand waarin alles ondergebracht is.”

“Eigenlijk wordt in Muziekcentrum Goedleven alles gebundeld waar ik al jaren mee bezig ben. Ik

Vincent: “Ik wou bewust een community creëren. Ik geloof in kruisbestuiving aan de toog. Tom Dice, The Van Jets en onbekende jonge groepen staan hier samen pintjes te drinken en iedereen doet doodnormaal. Dat is genreoverschrijdend. Muziekcentrum Goedleven wordt op die manier hun tweede thuis. Er gaan hier leuke dingen gebeuren. Ons podium is niet zo groot maar subtiele, akoestische concerten zullen wel mogelijk zijn. Ik voel dat we langzaam aan het groeien zijn, en dat geeft me een goed gevoel. We willen vooral geloofwaardig zijn en op een integere manier iets bereiken. Met het popcollege willen we niet zomaar aanmodderen met een lessenpakket maar naar iets toe werken. Ik voel ook dat de mensen van vzw Popcollege echt bezield zijn.”

ben leerkracht: ik heb een passie voor educatie en jong talent. Het muziekcentrum is een mooi pakket geworden. Gent boomt van het talent. Er moest een centrum komen waarin jonge mensen met passie voor muziek lessen kunnen volgen. De vzw Popcollege is ontstaan vanuit een heel spontaan gesprek met Joël en co (Filip Huyghebaert en Gunter Deleu, red.).”

Joël: “Je moet weten welke mensen je in huis haalt. Gunter is heel selectief in zijn keuze van leerkrachten. Hij wil de achtergrond en de filosofie van de docenten kennen. Iedereen van het popcollege komt ook uit het muzikale veld.” Vincent: “Ik hoor vaak dezelfde verhalen: dat het niet makkelijk is om van muziek je beroep te maken. Ik ben niet op zoek naar pluimen op mijn hoed, maar als we daar op een of andere manier toch aan kunnen bijdragen, dan zou me dat tevreden stemmen.” muziekcentrumgoedleven.be

- 37 -


tips & tricks

Het moet gezegd, ze vliegen ons om de oren. Voor elke single die tegenwoordig wordt uitgebracht, kan je je verwachten aan een legertje remixen. Vaak doen de ‘dansbare’ herwerkingen het beter dan het origineel. Denk maar aan A-Track’s remix van ‘Heads Will Roll’ voor Yeah Yeah Yeahs of Skream’s ‘In For The Kill’ remix voor La Roux. Maar hoe begin je nu aan zo’n remix en waar liggen de zwaartepunten? Ziehier acht essentials om jouw track wat kracht bij te zetten. text: Wim Thijs

01

02

Omgaan met grondstof

Vanzelfsprekend begint alles met de originele track en het bronmateriaal. Tegenwoordig word de grondstof voor een remix vaak aangeleverd in ‘stems’. Dit zijn partijen waarbij groepen van instrumenten samen zijn gemixt. Er kunnen bijvoorbeeld verschillende gitaarpartijen in een nummer zitten, maar in plaats van deze als aparte sporen aan te leveren, krijg je één gitaar-stem. De meeste producers vertrekken vanuit de vocals om hun remix op te bouwen, dit om hun eigen sound zo veel mogelijk in de remix te kunnen verwerken.

De analyse: kies tempo en toonaard

Nadat je de track enkele keren hebt beluisterd, ga je best op zoek naar het tempo en de toonaard. Dit is belangrijk voor de richting die je uit wil met je remix. Als je bijvoorbeeld een dubstep remix maakt, dan kan je uitgaan van een tempo van ongeveer 140 bpm (beats per minute). Afhankelijk van het origineel zal je de stems dus omhoog of omlaag moeten pitchen. Let wel op, want een te laag gepitchte vocal klinkt vaak sloom en een te hoge pitch zorgt voor het helium effect. Er zijn verschillende tricks om hier slim mee om te gaan, zoals ‘timestretch’. Dit is een techniek waarbij je de lengte of het ritme van de sporen/stems kan beïnvloeden zonder dat de toonhoogte verandert. De meeste hedendaagse DAW 1 software heeft deze functie standaard ingebouwd. Natuurlijk laat een remix je toe om te gaan experimenteren, dus wees creatief!

- 38 -


03

05

Het belang van het genre

Eens je tempo en toonaard hebt bepaald, kan je aan de slag. De muzikale keuzes die je maakt, zijn natuurlijk afhankelijk van het genre waarin je werkt. Trance en zijn derivaten zijn vaak zeer melodisch, met nadruk op akkoordprogressies en ‘epic sounds’. De lange akkoordstructuren en drijvende arpeggiators 2 vragen vaak om een zwevende vocal. Bij house, techno of dubstep zie je de omgekeerde benadering: hier is de ‘groove’ veel nadrukkelijker aanwezig. Drums, percussie en gesyncopeerde en offbeat baslijnen lenen zich beter tot ritmisch interessante vocals.

Besteed veel zorg aan je arrangement

Elke track staat of valt bij het arrangement. Het is handig te werken vanuit het meest complexe stuk van jouw remix (vaak het refrein) en dan naar voor en achter verder te bouwen. Zo kan je voor de ‘bridge’ een gestripte versie van je refrein maken, eventueel met een aangepast akkoordenschema. Een remix kan je op verschillende manieren gaan arrangeren, een veel gebruikte dynamiek is de volgende:

DyNAMIEk TIjD De dynamiek tussen de strofes, het refrein en de bridge is van groot belang. Spanningsbogen zijn de drijfveer van elk muzikaal stuk! Je kan je remix interessant houden door in het laatste refrein een nieuw element toe te voegen. Dit hoeft geen complex element te zijn, soms is het kleinste lijntje genoeg voor die extra ‘lift’ van je track.

In hedendaagse elektronische muziek en remixes is het ‘geluidstimbre’ van groot belang. Producers besteden veel aandacht aan de klankkleur van hun elementen. Ook dit is zeer genregebonden, denk maar aan de scheurende electrobasslines met sidechain compressie 3 of de wobbly ‘Reese’ 4 baslijnen in dubstep. Hou voor ogen dat elk geluid dat je gebruikt in je remix mooi moet passen in de context van het nummer. Hoe je al die elementen in de mix plaatst, kan je nalezen in Poppunt Magazine 46 (Pimp your Mix).

04

Afhankelijk van het genre dat je wil brengen, kan je ook volgens het ‘build and drop’ principe arrangeren. Hierin wordt het refrein vervangen door een ‘drop’, het punt waarop de track losbarst. Door het herhalen van het dit ‘build and drop’ principe behoud je de interesse van het publiek. De ‘breakdown’ fungeert als rustpunt, meestal gestript van de ritmesectie en de leidende instrumenten.

Ook de in- en outro willen wat

Als je aan een remix voor de dansvloer werkt, kan je best een dj-vriendelijke versie maken. Dit wil zeggen dat je een degelijke intro en outro nodig hebt. De grootst gemene deler in bijna alle dance is de lineare structuur. De meeste ‘extended’ remixen beginnen met een simpele opbouw van drum- en percussielagen. Ze bouwen geleidelijk op tot het punt waarop de track echt begint. Dit om dj’s de kans te geven jouw remix degelijk in te mixen.

- 39 -


06

Time is … ?

Afhankelijk van het doel van je remix, speelt ook de tijd een belangrijke rol. Als je een ‘radio edit’ maakt, kan je best gaan voor een compacte popsong. Meestal duren zulke tracks rond de drie à vier minuten, en zijn er weinig muzikale solo’s. De vocal blijft vaak het hele nummer aanwezig.

TErminologie 1. DAW staat voor Digital Audio Workstation.

Maak je een clubmix, dan ga je voor een track van zes à acht minuten. De in- en outro samen kunnen makkelijk twee à drie minuten in beslag nemen. In dit soort arrangement kan je alles lekker laten ademen, deels om je publiek de kans te geven helemaal mee te gaan in het nummer.

Dit is software gemaakt voor het opnemen, aanpassen en afspelen van digitale audio. Veel gebruikte DAW’s zijn Cubase, Logic, Sonar en Reason.

2 . Arpeggiator komt van de muziekterm

07

‘arpeggio’, wat in het Italiaans letterlijk ‘als een harp’ betekent. De term houdt in dat de diverse noten van een akkoord na elkaar worden gespeeld. De apeggiator automatiseert dit proces. Zo wordt het eenvoudig om complexe melodieën te spelen. Arpeggiators zijn vaak een onderdeel van een synthesiser of DAW.

Test that shit!

De meeste producers weten wat het is, die eindeloze loop ... Als je een hele poos rond één nummer werkt, kom je er wat te dicht op te zitten. Het kan goed zijn om af en toe eens afstand te nemen van je project. Test je creaties zeker ook op andere mensen, een verse luisteraar heeft vaak een veel objectievere perceptie van je track dan iemand die de remix al heeft horen evolueren. Luister vooral naar commentaar in functie van de techniek en dynamiek, minder naar genregebonden opmerkingen. “Het is mijn ding niet, maar straf gemaakt” is een ideaal antwoord. Ben je naast een studionerd ook een dj? Testen dat spul! Zo weet je meteen of jouw remix werkt op de dansvloer of niet.

08

3. Side-chain compressie Een side-chain compressor gebruikt een extern audiosignaal om de hoeveelheid compressie van het input signaal te sturen. Het wordt vaak gebruikt in hedendaagse electro om het ‘pumping’ effect te bekomen. Hoe een compressor werkt kan je nalezen in Poppunt Magazine 46 (Pimp your Mix)

4. Reese bass De term ‘Reese’ is afkomstig van

Regels zijn er om te breken

Kevind Saunderson’s typische basklanken die hij gebruikte onder het alias ‘Master Reese’. Dit is een synthesizer basklank die wordt opgebouwd uit twee (of meer) ‘sawtooth waves’ die vals t.o.v. elkaar zijn gestemd (detuned). Alles over het creëren van synthesizer klanken vind je in het volgende Poppunt Magazine!

De enige echte regel om een remix te maken is dat er eigenlijk geen regels zijn. Iedere producer zal een nummer op zijn eigen manier benaderen. Maar luister naar enkele succesvolle remixes en je merkt toch dat er gemeenschappelijke factoren zijn. Zo is het arrangement in de meeste dansmuziek vaak gekoppeld aan een zeer duidelijke formule. Probeer hier mee te experimenteren, beluister veel muziek en laat je inspireren door anderen. Succes!

- 40 -


popadvies

“Beste, ik ben 16 jaar en ben een goeie zanger. Ik heb een gitaar gekocht en al wat liedjes geschreven. Maar ik weet niet hoe het nu verder moet. Kunnen jullie mij helpen?” “Hallo, ik speel heel graag basgitaar, maar ik ben het beu om altijd alleen te spelen. Ik heb al in wat groepjes gespeeld, maar dat eindigt altijd in ruzie. Hoe moet ik het aanpakken?” Dit soort vragen valt regelmatig binnen in onze popadvies-mailbox. Hier bestaat geen pasklaar antwoord voor. Voor iedereen is de situatie namelijk anders: de ene wil zo snel mogelijk een succesvolle carrière, de andere doet het liever wat rustiger aan. In dit popadviesartikel proberen we je toch wat op weg te zetten: een band oprichten, oedoededa? text: Jan Pauly

- 44 -


Stap 1: Hoe meer zielen, hoe meer vreugd? Wie wordt de muzikale leider? Als jij de oprichter van de band bent, lijkt het logisch dat jij dat wordt. Maar is iedereen het daarmee eens? Als je beslist om eigen nummers te gaan spelen met de band, is dit ook het moment voor de songschrijver om wat dingen te laten horen. Durf elkaar feedback te geven. Wie wordt het aanspreekpunt? Voor de buitenwereld is het altijd handig als er één iemand het woord voert en de afspraken regelt. Dat komt ook een stuk professioneler over. Vaak betekent dat ook dat die persoon een beetje de zakelijke kant regelt. Kies dus iemand die niet vies is van wat papierwerk. Welke naam kiezen we? Een naam geeft identiteit aan je band, dus kies die weldoordacht. Kies een naam die makkelijke in het gehoor ligt en makkelijk te onthouden is. En het is in dit stadium misschien een ver-van-je-bed-show, maar beslis ook meteen wat er met de bandnaam gebeurt als je ooit uit elkaar zou gaan. Mag de bandnaam dan nog gebruikt worden, en zo ja, door wie? Als je dat wil, kan je je naam ook meteen beschermen en registreren als merk. Dat kost wel iets.

Durf jezelf vooraf deze vraag te stellen: is een band wat jij nodig hebt? Een goeie zanger(es) of rapper kan ook solo carrière maken. In de studio en op het podium kan je je laten begeleiden door studiomuzikanten of een bestaande band. Een groep opstarten moet een bewuste keuze zijn.

Stap 2: Wie mag er in mijn band? Uiteraard is het heel aanlokkelijk om met je beste vriend(inn)en een band op te richten. Maar zijn dat wel de juiste muzikanten voor jouw project? Een groep is maar zo goed als de zwakste schakel: iemand die slechter speelt, houdt de rest tegen. Probeer dus de juiste muzikanten te vinden, niet enkel de tofste gasten of grieten. Als je niet weet waar je die muzikanten moet zoeken, luister dan eens bij je muziekleraar, hang een zoekertje op in muziekcentra, repetitieruimtes of muziekwinkels, en post het op de poppunt.be en vi.be.

Stap 3: Goeie afspraken maken goeie vrienden

Stap 4: Repeteren, repeteren en nog eens repeteren

Nog voor je een noot samen speelt, is het een goed idee om een goed gesprek te hebben. Als je het spelen met een band au sérieux neemt, moet er een aantal afspraken gemaakt worden. Het is meteen een goeie barometer voor de toekomst van de groep: als het al niet lukt om overeen te komen wat je precies wil gaan doen, dan is je band meestal geen lang leven beschoren.

We kunnen het niet genoeg herhalen: oefening baart kunst. Zonder goeie songs geraak je nergens. Je kan beter een paar maanden langer in je repetitiekot blijven en écht zeker zijn van de nummers, dan al te snel op een podium te gaan staan en onherroepelijk af te gaan. Bovendien is je repetitiekot ook de ideale plek om je live show op punt te stellen. Welke nummers wil je live spelen, en in welke volgorde? Welke bindteksten voorzie je, en op welk moment in de set? Hoe verdeel je de groep over het podium? Sta je als stijve harken op de planken, of studeer je met de hele band wat danspasjes in? Allemaal dingen die je beter niet tijdens je eerste optreden bespreekt.

Wat gaan we spelen? Covers of zelfgeschreven nummers? Welke muziekstijl? In een hokje gestopt worden is nooit leuk, maar een herkenbare en duidelijk benoembare stijl is in het begin vaak geen slecht idee.

- 45 -


Stap 6: Stel een plan op Als je samen alle bovenstaande watertjes hebt doorzwommen, en al je bandleden blijven gemotiveerd, dan wordt het tijd om verder te denken. Een aantal duidelijke doelen stellen helpt om vooruit te geraken en versterkt het groepsgevoel. Hoe lang wil je in het jeugdhuizencircuit blijven spelen? En wat daarna? Doe je mee aan wedstrijden, en zo ja, welke? Ondertussen is het waarschijnlijk geen slecht idee om een kwaliteitsdemo op te nemen met een drietal nummers, die je als visitekaartje kunt gebruiken. En als het allemaal wat begint te draaien, kan je luidop beginnen dromen van een eerste single, een ep, een full album ...

Een goeie repetitie kan je best ook voorbereiden. Spreek af wat je precies gaat doen, en pas de opstelling van de band daaraan aan. Als je nieuwe nummers wil instuderen, ga dan in een kring staan zodat iedereen elkaar ziet. Als je je podiumact wil instuderen, dan sta je beter in de podiumopstelling. Stel het volume van alle instrumenten af op een aangenaam niveau en kom daar dan niet meer aan. Een goeie tip is om de gitaarversterkers op een stoel te zetten of schuin naar boven te richten. Zo moet je ze veel minder luid zetten en bescherm je je gehoor. Als je een repetitieruimte wil huren, kan je een kijkje nemen in de uitgebreide database van repetitieruimtes.be. Wil je er zelf een bouwen (of, eenvoudiger, je slaapkamer beter isoleren), dan is er de handige brochure ‘Bouwen van een repetitieruimte’ van Poppunt en vzw Repetitieruimtes.

Hoe je het ook wil plannen, blijf altijd realistisch. Probeer ongeveer een jaar vooruit te denken. Dat lijkt misschien lang, maar het zal je helpen om het uiteindelijke doel niet uit het oog te verliezen.

Stap 7: Veel plezier!

Stap 5: Je eerste optreden

Het belangrijkste blijft: amuseer je met je muziek en je band! Afspraken en planning zijn onontbeerlijk, maar het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Je mag nog zo veel repeteren of er zo veel energie in steken als je wil, als de goesting er niet is, dan worden je kansen op slagen erg klein. Succes!

Je weet wat je wil spelen, je weet hoe je het wil spelen, nu nog plekken vinden om effectief te gaan optreden. Zorg ervoor dat je ook hier weer met alle bandleden op één lijn staat, en wees realistisch. Het zal makkelijker zijn om te beginnen in het lokale jeugdhuis dan op Pukkelpop, dat spreekt voor zich. Kijk naar de speelkalenders van andere bands in hetzelfde genre en op hetzelfde niveau, en contacteer die plekken. Zet je muziek op vi.be en tracht de programmatoren te overtuigen te gaan luisteren. Het lokale jeugdhuis zal je wel een eerste kans willen geven, en dat is wat je nodig hebt: contact met een publiek, leren omgaan met geluidsmateriaal, je nummers écht live brengen. Je gaat misschien op je bek, maar laat je niet ontmoedigen. Hou achteraf een evaluatie: wat was er goed, wat moet er beter? Gebruik elke kans die je krijgt om eruit te leren.

Poppunt geeft muzikanten en dj’s gratis antwoord op sociaalrechtelijke, zakelijke, juridische en fiscale vragen. poppunt.be popadvies@poppunt.be

- 47 -

02 504 99 00


photo: Koen Bauters

jonge wolven

Rauw & Onbesproken Tot hun eigen verbazing wonnen de hiphoppers van Rauw & Onbesproken verdiend De Beloften, het Gentse pop- en rockconcours. Bakken rock-’n-roll, én ‘9000’: een heus nieuw Gents anthem. Hiphop met ballen en brains. Fatih, Froze, Renz, Raab en dj Latomski, we hear ya. Negenduust!

vi.be/rauwenonbesproken

video met Rauw & Onbesproken op poppunt.be

- 49 -


column

ck

cha

el S

ha Mic

Sommige muzikanten lijken ter plaatse te blijven trappelen. Eén van de oorzaken is vaak nutteloos repeteren. Ook ik heb al in bands gezeten waar meer vergaderd dan gerepeteerd werd. Zo werden aanvankelijk inspirerende repetities uiteindelijk praatcafés, waar de gewoonlijke “tussendoor” gesprekken over andere bands en relaties devalueerden tot een hoop gezwets over onderwerpen die eigenlijk geen uitstaans hadden met het repeteren an sich. En na het voornemen om terug tot de kern van het muziek maken te komen, werden op den duur dan toch enkel eigen frustraties over het uitblijvende succes op de andere groepsleden geprojecteerd. De irritante hihat sound van de drummer, de matige concentratie van de zich weer van stompbox vergissende gitarist, het lief van de zanger die weer de slechtste koekjes ooit wist te maken ... Repeteren? Neen, discussiëren, op zoek naar de fundamenten die er eigenlijk nog niet eens waren. Er is immers pas een solide basis voor een succesvolle repetitie als de band zich ook minstens tweederde van de tijd met muziek bezig houdt, of beter nog: speelt. Je kan oeverloos discussiëren over een sound; gewoon eens proberen en aan een knopje draaien kost minder tijd. En actie zorgt wellicht voor de juiste argumenten om die knop uiteindelijk gewoon te laten staan hoe die stond. Er zijn ook veel “alternatieve” bands die tijdens repetitieen studiotijd niets anders doen dan zichzelf vergelijken met hun “commerciële” vijanden, ook al hebben ze nog nooit een concert van hen gezien. Als dan de nieuwe iPhone 4 van de bassist tevoorschijn komt, alle hens aan het tijdsverslindende verbale dek daarvoor. Over “commerce” gesproken ... Het is trouwens ook helemaal niet erg om niet naar oneindige duiding op zoek te gaan en gewoon te spelen. Als de muziek voor zichzelf moet kunnen spreken van op het podium

“Ballast en gezwets weg, versterkers aan, stokken in de hand, muziek!” richting publiek, dan moet ze dat ook in het repetitiehok kunnen. Kortom, minder dan tweederde live gespeelde muziektijd of klankverkenning is wat mij betreft even fake als een niet volledig live gespeeld concert. En we verliezen tegenwoordig met zijn allen al zo gigantisch veel tijd: continue status updaten, het eindeloos opscharrelen van plug ins terwijl je niet eens al die goeie ideeën eerst uitwerkt, de zoveelste brainstormsessie over het duizendste originele muziekproject terwijl nummer twee nog niet eens afgewerkt is ... Kortom, we hebben er met zijn allen nogal wat van weg om voortdurend kostbare speeltijd te verschijten. Dat kan ook door eindeloos door te repeteren op wat al gerepeteerd is. Met het continu blijven herhalen en in vraag stellen van wat vorige keer reeds beslist werd, geraak je nooit het repetitiehok uit. Ook ongenode bijzitters of repetitiegasten zijn eigenlijk uit den boze. Vaak zijn die niet het project betrokken en wordt onrechtstreeks toch hun mening gevraagd. Bovendien gaan ze dikwijls met de catering lopen ... Fake repeteren is dus niet alleen een immense bron van ergernis, het loopt uiteindelijk ook vaak fout af, met “kapot gediscussieerd” splitten. Trouwens, herbronnen doe je niet tijdens een repetitie, maar best voor- en achteraf. Het zal jouw bijdrage op de volgende repetitie ten goede komen, en zo ook de groep. Ballast en gezwets weg, versterkers aan, stokken in de hand, muziek!

- 51 -


muziekwereld?

Ik heb de muziekwereld zien vechten

Gonzo (circus) is een tweemaandelijks tijdschrift dat zich expliciet richt op hedendaagse, vernieuwende, experimentele en/of niet-mainstream muziek en kunst. Bij elke editie vindt de lezer ook een door de redactie samengestelde gratis ‘Mind The Gap’cd. In november verscheen ons 100e nummer.

RifRaf is een gratis, maandelijks muziekmagazine. We bespreken nieuwe releases, doen interviews met artiesten die een cd uitbrengen én liefst ook nog in België optreden, zodat we die concerten kunnen aankondigen. We focussen ook sterk op de Belgen in de Homegrown-rubriek.

NightCode.be (op dit moment

uitsluitend online, het magazine is niet

meer) is een online portaal voor het

Belgische nachtleven. Je vindt er party

previews, cd en vinyl reviews, foto’s en

de occasionele reports.

- 52 -

Die blijft belangrijk: mensen blijven een beroep doen én afgaan op recensies, om zelf te bepalen of ze al dan niet een plaat in huis halen. Die hard fans niet te na gesproken natuurlijk.

Het internet heeft een gigantische stroom aan nieuwe muziek met een muisklik beschikbaar gemaakt. En net daarom geloven wij dat een tijdschrift als Gonzo (circus) – maar ook The Wire of RifRaf – nog steeds bestaansrecht heeft: om de twee maand een bevattelijke selectie van wat er nu écht toe doet, kan het bos weer tonen door

natuurlijk heel grondig veranderd. Wat ook opvalt, is het overaanbod aan releases. Vroeger recenseerden we ongeveer 40 lp’s per maand, nu ontvangen we maandelijks ongeveer

de economie in cycli, met hoogtes en

laagtes, maar dat is niets nieuw. Elke

ondergang betekent de geboorte van

iets nieuw. Evolutie is er altijd geweest.

photo: Bram Beeck

muziekpers?

van de muziekpers?

Het internet heeft de muziekwereld

inziens. Oké, het nachtleven gaat zoals

de bomen.

downloaden is. Er werd te veel

muziekwereld? Hoe zie je de toekomst

muziekwereld?

stijlen is er niet veel veranderd mijns

Hoe zie je de toekomst van de

stuk gemist.

en de digitale trein werd voor een groot

vastgehouden aan oude werkmethodes

tegen de bierkaai die muziek Heb je veel zien veranderen in de

Heb je veel zien veranderen in de

Heb je veel zien veranderen in de

wordt.

maar ook jong talent ondersteund

gevestigde waarden aandacht krijgen,

online platform, waar niet alleen

Cutting Edge is een breed cultureel

voor staat?

Naast het komen en gaan van (sub)

muziekwereld?

Heb je veel zien veranderen in de

voor staat?

voor staat?

Kun je kort schetsen waar je magazine

Kun je kort schetsen waar je magazine

Kun je kort schetsen waar je magazine

voor staat?

Kevin Major – Cutting Edge –

Kun je kort schetsen waar je magazine

Ruth, Gé, Stijn – Gonzo (circus) –

– RifRaf –

3.

– NightCode –

Filip Saerens

Hoe vergaat het de geschreven muziekjournalistiek in deze tijden van iPods, iPads en ander iStuff? Talking heads ...

2.

Evad

MUSIC MEDIA

talking heads 1. 4.


- 53 -

niet alleen wekelijks nieuw muzikaal talent om in de spotlight te zetten. We zijn ook mediapartner van De Beloften en van Het Kampioenschap van Brussel.

aankondigden dat we enkel nog digitaal zouden verschijnen, stonden zowel lezers als relaties op hun achterste

Is jullie invloed (nog) groot?

Ik weet niet goed wat onze invloed is, maar ‘k merk wél dat artiesten, labels en clubs de printmedia nog steeds heel belangrijk vinden. Velen verkiezen een magazine boven websites. Onze oplage raakt ook probleemloos verdeeld.

communicatiemiddelen van het

moment. Op dit moment is dat dus

vooral online, maar ik zie nog veel

mogelijkheden in het gebruik van

smartphones bijvoorbeeld. Magazines

hebben het tegenwoordig moeilijker

en moeilijker, maar toch zie ik een

is duidelijk heel wat. Soms ontdek je er

interessant dus voor bands, maar zeker ook voor bookers, festivals ... Ook de samenwerking met andere media creëert extra aandacht voor die jonge bands. Sterk initiatief dus!

Als ik me op de bezoekersaantallen

van de website mag baseren, durf ik

stellen dat onze invloed groeit. De kunst

is de vinger aan de pols te houden en

een goede balans te vinden tussen

open gaat.

Nieuw talent is de goudader van ons

... dat is een regelrechte flater.

ontwikkelen en zelf zoeken naar hun

nightcode.be

kopiëren. rifraf.be

recenseren?” Een half jaar na de release

nieuwe talenten hun eigen identiteit

‘sound’ in plaats van hun helden te

cd uit. Mogen we die opsturen om te

Kritisch. Ikzelf vind het belangrijk dat

photo: Thomas Donker

gonzocircus.com

gehoord te worden.

jonge muzikanten om gezien en vooral

samen en is een goed instrument voor

brachten een half jaartje geleden een

luik. RifRaf werkt aankondigend. “We

Hoe kijken jullie naar nieuw talent?

Vi.be brengt alle spelers in het veld

Denk ook na over het promotionele

woord te zeggen).

Is vi.be een goeie zaak?

cuttingedge.be

dan kan je band slagen.

sound, maar vooral: amuseer je. Alleen

Probeer nieuwe dingen uit, werk aan je

nieuwste en even snel vergeten hype. geven?

Geloof in jezelf maar blijf kritisch.

langere houdbaarheidsdatum dan de

(underground, om het met een hip

geven?

eigenzinnig, niet-mainstream en met een

Welke tips kun je upcoming artiesten

Welke tips kun je upcoming artiesten

goud: vernieuwend, experimenteel,

bestaan, maar we zoeken wel naar echt

in de schelp, maar wacht maar tot die

Hoe kijken jullie naar nieuw talent?

toegankelijk) en het andere uiterste

commercieel aantrekkelijk (lees:

en alles mooi gegroepeerd. Heel

Is jullie invloed (nog) groot?

Vi.be heeft de fysieke demo’s vervangen

echt pareltjes. Vaak zitten die nog vast

muzikaal beweegt in Vlaanderen. En dat

zouden zijn.

fysieke medium. Is vi.be een goeie zaak?

je een staalkaart krijgt van wat er

erg zouden missen als we er niet meer

terugkeer naar het authentieke, het

Vi.be is heel interessant omdat dat

in Vlaanderen en Nederland ons nog steeds een warm hart toedragen en ons

Is vi.be een goeie zaak?

muziekliefhebbers en de muziekwereld

poten. Dus we nemen aan dat de

ontdekken en te zien bloeien. Wij kiezen

Het is altijd fijn nieuw talent te

Toen we enkele maanden geleden naar aanleiding van onze iPad app –

absoluut niet te merken.

Moeilijke vraag ... Die evolueert

Hoe kijken jullie naar nieuw talent?

Is jullie invloed (nog) groot?

mee met de meest gangbare

maar aan het aantal releases is dat

muziekpers?

– om discussie uit te lokken en

300 cd’s. ’t Is dan wel crisis in de bizz,

Hoe zie je de toekomst van de


focus

Hoe schandalig het ook klinkt, ondergetekende moet toegeven dat hij weinig of niets afweet van de muziekscene in Luik, Charleroi of Namen, laat staan hoe je er als Vlaamse band voet aan wal krijgt. Aan het eerste kan gewerkt worden, bij dat laatste krijgen enkele Vlaamse bands binnenkort een duwtje in de rug. Boutik Rock, Poppunt en Clubcircuit slaan muzikale bruggen tussen Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Eat your heart out, meneer De Wever! Aan de wieg van Boutik Rock stond het Programme Rock. Dit initiatief van de Waalse Gemeenschap wil de dynamiek binnen de Waalse en Brusselse popen rocksector aanwakkeren en ondersteuning op maat aanbieden. Niet alleen wordt er rechtstreeks in groepen en festivals geïnvesteerd – bekende bands als Ghinzu, Girls In Hawaii, Hollywood Porn Stars, Malibu Stacy of Sharko, en festivals als Dour, Autumn Rock, Bear Rock of Durbuy Rock kregen of krijgen op die manier steun – er worden ook evenementen georganiseerd, zoals Boutik Rock. Sinds 2001 wordt het Programme Rock daarbij geholpen door Court Circuit – zeg maar de Waalse evenknie van Poppunt – Wallonie-Bruxelles Musiques (W.B.M.) – een organisatie die artiesten, producenten en uitgevers wil helpen om internationaal aan de bak te komen – en de Botanique.

Van 16 tot 19 februari 2011 wordt de Botanique in Brussel opnieuw ingepalmd door Boutik Rock, de jaarlijkse hoogmis voor muzikaal talent uit Wallonië en Brussel. Voor het eerst richt dit showcase festival zijn pijlen ook op jong Vlaams talent. In samenwerking met Poppunt en Clubcircuit krijgen vier bands de kans om hun skills te tonen één van de mooiste zalen van het land. text: Peter Zwertvagher

Op Boutik Rock komen alle ‘actuele’ muziekgenres aan bod. Meer dan 30 bands en dj’s krijgen de kans om er gedurende vier showcase-avonden op te treden in optimale omstandigheden voor een publiek dat, naast uiteraard uit fans en muziekliefhebbers, ook bestaat uit een horde professionals uit de Franstalige en Vlaamse muzieksector. Ideale plek dus voor bands of dj’s om hun kostbare muzikale waren aan de man te brengen. Heb jij ambities over de taalgrens heen? Stel je dan nu kandidaat via vi.be! vi.be boutikrock.be

- 54 -


vi.be update

Na een goed gevulde zomer stormde vi.be het najaar in en vond weer een pak nieuw muzikaal talent tussen het vallen van de bladeren. Ziehier uw toekomstige helden, met dank aan alle partners en deelnemers! De vier party dj’s Suka Sin, Tom De L’Escaut, DJ Houwen en Biggy And Smalls wonnen de dj-contest van Feest In Het Park en maakten op 12 Augustus de Joe-Pilar stage onveilig. vi.be stuurde Dirty Vicky naar Duitsland om ons land te gaan vertegenwoordigen op Flachlandfest in Berlijn. Laundry Day zocht en vond via vi.be nog een opener voor de Mainstage. WonderBoys openden op 4 september met propere set de wasdag. Frank Dewulf luisterde met aandacht naar de vele inzendingen voor de Acid Rock Remix Contest en vond Make Sense en Pallidust. Ook dit jaar zochten ze in Gent weer naar De Beloften, uit de finalisten Imaginary Family, Look & Trees, Rauw & Onbesproken, Spleen Collective en The Catatonics en kwam Rauw & Onbesproken op 11 september als winnaar uit de bus. TV & FM Brussel zochten nog een opener voor een Stoemp!-avond en vond die in The Fortunate Few. Zij speelden op 21 september in café Merlo te Brussel. Het KlaraFestival zocht remixers voor de vijfde Symfonie van Mahler. White Sphere, Stavespec en Warakies vonden een geweldig evenwicht tussen klassieke en elektronische muziek en kaapten de hoofdprijzen weg. Openluchttheater Rivierenhof ging in augustus samen met zijn publiek op zoek naar een support voor Admiral Freebee. Via publieksvoting kwam Generation Dallas uit de bus. vi.be stuurde Spearman Rho, Gloved Up en We Are Prostitutes af op 30000 Antwerpse studenten. Ze knalden er een killer dj-set op Studay 2010. Pukemarock zocht een opener voor zijn Vedett Stage en dropte op 17 september Mr. Clean achter de draaitafels. Ook de Gentse studenten zagen onze dj’s komen. De Student Kick Off vond via vi.be vijf finalisten voor hun dj-contest. Sand Shift, A Lectric, Headmasters, Raving George en Recto Verso gaven het beste van zichzelf. N.a.v. Play & Produce ging Poppunt ploegen in het producersaanbod op vi.be voor de KBC Anthem Contest. Dit jaar schopt de track van Distroize het tot Play & Produce Anthem Soldier Six kon de jury bekoren en mocht op 13 oktober het voorprogramma verzorgen van de Broken Glass Heroes in de Nijdrop. vi.be ging samen mett Brussel Brost op zoek naar een opener voorde afterparty in K’nal. Mister Mash mocht samen met de Partyharders, TLP en The Oddword de dj booth op stelten zetten. De jongens van Jaune Toujours (Choux De Bruxelles) lieten hun single ‘Ici Bruxelles’ remixen en keurden de mixes van The Mental Power Trainer, Pomoxis en Nibat Deluxe goed voor op hun remix album. Uit de talrijke inzendingen voor Play Festival in Hasselt werd het Antwerpse Title gekozen. Hij speelde op 1 oktober een live set in de Muziekodroom. Konnekt mocht zijn rave smileys bovenhalen voor een dj-set op Rave Our Souls op 6 november in diezelfde MOD. In september ging het derde seizoen van vi.be ON AIR van start. Studio Brussel koos als weekwinnaars al The Glen, IslaSoul, Drums Are For Parades, Project 11, Cape Coast Radio, You Raskal You en Joy Wellboy. Werden door Radio 1 op vi.be gespot én gedraaid: Few Bits, The New Industry, Paper Fox, The Catatonics, Tequila Waitress, Cape Coast Radio en Jan Swerts.

- 58 -


vi.be update

Sommige campagnes zijn voorbij maar kenden nog geen winnaar bij het ter perse gaan. Hieronder toch een overzichtje, en een paar reminders voor de epic campagnes die nog lopen. Spread the vi.be! Via JIM Maniacs kon je een plaatsje veroveren op het fel begeerde I Love Techno podium. De winnaar vind je op vi.be en op 13 november in de Red Room. Democrazy zocht nog een band in zuiderse sferen. Wie warmde het het publiek op voor Ska Cubano op 14 november in de Vooruit in Gent? Check het op vi.be.

De Amerikaanse indierockband The Walkmen waagt zich aan een vi.be voorprogramma. Weten wie de de warming up in TRIX mag verzorgen op 18 november? Check vi.be! De Vlaams Brabantse dj-contest 45 Toeren loopt op zijn einde. Benieuwd naar de winnaar? Ga zeker de finalen checken op 19 november in de Silo, Leuven. Tot eind oktober kon je je inschrijven voor de Filip Vandueren Remix Challenge. Hiervoor sloegen vi.be, homerecording.be en Roland de handen in elkaar. Zes producers krijgen de kans om gecoacht te worden door Filip Vandueren zelf! Poppunt zocht samen met Euromillions Groove City een house dj om op 27 november de Karting Expo op te warmen. Zien of je gewonnen hebt? Check vi.be. De Fnac Unsigned Music Talents inschrijvingen via vi.be zijn ondertussen achter de rug. Check de finale op 27 november in de Petrol in Antwerpen en zie wie met de prijzen aan de haal gaat. 4AD en het elektronica label Bug Klinik gingen via vi.be op zoek naar een gepaste opwarmer voor hun ‘9 to 5’ concept op 4 december. Weten of je gewonnen hebt? Surf dan naar vi.be.

Speelt jouw band roots, rock, folk of world? Dranouterrally 2011 is op zoek naar nieuw talent! Grijp je kans, want inschrijven kan tot 15 december. Ben je tussen 13 en 19 jaar en droom je van een dj-carrière? Kunstbende zoekt nog platenkunstenaars voor hun dj-contest. Inschrijven kan nog tot 3 januari. vi.be kijkt over de taalgrens heen en zocht vier bands voor de showcase vierdaagse Boutik Rock. De winnaars spelen tussen 16 en 19 februari in de Botanique in Brussel. vi.be good television! Samen met Jim gingen we op zoek naar opkomend dj-talent voor een gloednieuw programma My Set Rules. Binnekort te bewonderen op de buis.

- 59 -


- 60 -

Als er één woord is dat ons door het hoofd blijft spoken, is het wel elegantie. Mysterieuze, onvoorspelbare en ongrijpbare elegantie. Zijn het die sierlijk kronkelende violen die ons die associatie doen maken? Of is het de hoge, heldere

26 jaar, Gent. MEK geeft bitter weinig biografische weetjes prijs op zijn vi.be-profiel. ‘Utoreen’ en de bijhorende videoclip waarin een anonieme fietser een parcours aflegt door de nachtelijke straten van Gent spreken voor zich:

Singer-songwriter MR. FLORENTES gaat door het leven als Maarten Raeymaekers en is afkomstig uit het Edegem. De stemming is warm, melancholisch en desolaat en een titel als ‘Betty’s Somberness’ heeft zijn naam niet gestolen.

www.digg.be

E(igenzinnig)-zine rond film en muziek

www.rifraf.be

Lost in music since 1989

Messcherp door cultuur en media

www.cuttingedge.be

Digg*

vi.be/aurex

RifRaf

vi.be/liligrace

De titel van vi.be van de maand gaat deze keer naar AUREX. Dit jonge talent leerde ik deze zomer kennen op het Eargasm festival waar ik zelf ook speelde. Hij stond vlak na mij geprogrammeerd met zijn live set; nieuwsgierig als ik ben, bleef ik luisteren. En gelukkig bleef ik luisteren want Aurex bleek een zeer aangename ontdekking te zijn. De muziek die hij gedurende een uur bracht, hield het midden tussen minimale techno en progressive, zonder cheesy te klinken (dat gebeurt te vaak bij veel muziek in dit genre). Bij z’n invloeden rekent hij onder meer Oliver Huntemann, Stephan Bodzin en Gui Boratto. Het moet gezegd, hij weet waar de mosterd vandaan komt. Deze jongeman wens ik dan ook een mooie toekomst toe. (Evad)

Cutting Edge

vi.be/the-yellow-cats

LILI GRACE is het alias van Nelle en Dienne uit het Limburgse Ham. Deze singersongwriterstandem klinkt zoals de naam al doet vermoeden: frivool, lieftallig en melancholisch in een waas van cello, viool, drum, piano en fijne stemmetjes. Met een sound die gelijkt op een huwelijk tussen Laïs en Damien Rice – oftewel tussen ‘Do You Know’ en ‘I Love This Freedom’ – hebben de zusjes met hun geesteskind al de finale van de Limbomania, de preselecties van Humo’s Rock Rally, een aantal uitverkochte culturele centra en een lofzang van Eva De Roovere op hun palmares staan. De originele cover van ‘Seven Nation Army’ en een vat vol potentieel vormen hierbij de kers op de bruidstaart. (Joke Langens)

3.

Er moet niet altijd gezongen worden. Dat moeten THE YELLOW CATS ook gedacht hebben. Bovendien moet het niet altijd supercomplex zijn. Een perfect gekozen drumroll, een akoestische gitaar en een heerlijke bas maken van ‘Happy Song’ een song waar je – jawel – gelukkig van wordt. En eigenlijk geldt dat ook voor de andere songs die deze Oost-Vlamingen al hebben geproduceerd. Die eenvoud siert hen. In ‘Gentiaan’ komt de blues aan het raam piepen, maar doet dat eerder verlegen. Verder kunnen wij wel leven met de referenties die ze zelf aanhalen: Absynthe Minded? Zeker! Country? Absoluut! Alleen die Tremelo Beergut moeten we nog iets verder onderzoeken. Maar dat ligt vast aan ons. (Patrick Van Gestel)

www.nightcode.be

The free magazine for clubbers, dj’s & producers

www.goddeau.com

Magazine over muziek en andere

Online muziekmagazine

2.

www.damusic.be

Nightcode

Goddeau.com

daMusic

vi.be media 1. 4.


- 61 -

vi.be/hellange

Al gravend door de vi.be database valt al snel op dat de meeste bands toch vooral liedjes schrijven, of ze zichzelf nou als rock, indie, of singer-songwriter betitelen. Niets mis mee, maar we hebben hier ook een niet-zo-geheime liefde voor donkere drones waarvan de ramen mee gaan trillen. HELLANGE is één man, Erick De Deyn, die tevens dienst doet als gitarist en zanger van Tannhauser. Deze Leuvense band liet op hun debuutalbum ‘Löven’ vorig jaar zoete dreampop horen, maar blijkbaar slaapt De Deyn ook wel eens minder goed, getuige de duistere klanken van de drie Hellange-nummers. Waarom het label ‘metal’ er op is geplakt is me niet helemaal duidelijk, want het is 100 procent dark ambient wat hij onder zijn alias maakt. Donkere en fraaie sfeermuziek. (Maarten Schermer)

vi.be/jonisheila

Weinig artiesten in Vlaanderen timmeren zo verbeten aan de weg als de Gentse JONI SHEILA. In combinatie met haar gevoel voor melodie en een aangrijpende stem moet dit vroeg of laat wel vruchten afwerpen. Na enkele solosuccessen zoals een finaleplaats in de buskerwedstrijd van Marktrock 2008 en een halve finale in Humo’s Rock Rally 2010, verzamelde de zangeres een band rondom zich. Een goede zet, zo blijkt, want het leverde haar net nog een plaats op als support van Ed Kowalczyk. De live versie van ‘Burn Like The Sun’ geeft een idee van hoe de jongedame klinkt met band. De vi.be-player wordt voorlopig nog gedomineerd door akoestische songs, zoals het door een prachtige basismelodie en goed gekozen breaks gekenmerkte ‘Lauma’. (Bart Somers)

www.indiestyle.be

Tijdschrift over vernieuwende muziek en cultuur

www.gonzocircus.com

Tijdschrift over vernieuwende muziek en cultuur

vi.be/florentes

De zang is niet altijd even toonvast, maar dit is geen nadeel bij het wat donkere stemtimbre. De vocals galmen over een combinatie van orgel, neerslachtige pianolijnen en dromerige soundscapes. Het is dezelfde combinatie die van ‘There Ain’t No Fairytale Snow’ nog zo’n brok smart maken. Op ‘Autumn’ en ‘There’s A Ghost’ laat Mr. Florentes zijn piano voor wat hij is en haalt zijn gitaar boven. Die graaft iets minder diep in de ziel, waarbij de laatste song de bevreemding van HRSTA oproept. (Kristof Vande Velde)

Indiestyle

In vi.be MEDIA bespreken journalisten van toonaangevende muziekmedia hun favoriete vi.be van het moment.

dit is goudeerlijke huisvlijt. De dromerige sfeer, de samples en de stemmenwolk van het wondermooie ‘Utoreen’ (een anagram voor en route) ademen een warme voorliefde uit voor een DIY-aanpak met een mysterieus kantje. Op het gevaar af een geheim te verklappen: via Googleresearch (echt gemakkelijk was het niet) kwam RifRaf terecht bij Koen Meirlaen – ME(irlaen) K(oen) – de gitarist van de Gentse band Nova Zembla. Knap soloproject, Koen! (Bram Vermeersch)

Gonzo (circus)

vi.be/marysbleedingheart

stem van zangeres/schrijfster Sara De Smedt die zowel in het Engels als het Frans heerlijk over de strijkers heen zwermt? Bijwijlen is het zoals een steekspel: een uithaal en een tegenbeweging. Actie en reactie. Aanvoelend als een ingeving van het moment en tegelijkertijd berekend. Bij MARY’S BLEEDING HEART vind je een eigenzinnige en experimentele mix van poppy én klassieke elementen. Enkel strijkers begeleiden de stem en dat zorgt voor een bijzondere sfeerschepping. (Elisabeth Vroonen)


win

1 ROLAND VS-100 PORTABLE PRODUCTION STUDIO Hét instrument voor producers en muzikanten die pendelen tussen home studio, repetitielokaal en hotelkamer. Alles wat je nodig hebt om opnames te maken, begeleidingen uit te werken of om in geen tijd een volledige song af te mixen, zit in dit handige, stevige en compacte apparaatje.

1 BOSS RC-20XL LOOP STATION Met de RC-20XL kan je je muziek zowel live als in de studio van meerdere lagen gelooped audiomateriaal voorzien. Je beschikt over 16 minuten opnametijd en dankzij de “sound-on-sound”-mogelijkheden kun je – laag per laag – een complete song in real time bijeen spelen, zo kan je ook in je eentje als een band klinken.

4 x 3 = 12 boeken! Je zag ze al in de Telex (p. 6-7): onze boekentips voor onder de kerstboom. Om de feeststemming te bevorderen, geven we van elk boek drie exemplaren weg. Gratis! Cadeau! ‘Cook ’n’ Roll’, ‘25 jaar Pukkelpop’, ‘De Muzikantengids’ en het nieuwe tipboekje over het bouwen van een repetitiekot. Vrolijk kerstfeest!

DeELNEMEN Wil je kans maken op een van deze leuke prijzen, mail dan vóór 20 december naar chloe@poppunt.be met het antwoord op de vraag wie ‘Cat Fit Fury’ , het album van The Van Jets, geproducet heeft. Je vindt het antwoord in dit magazine. Vermeld duidelijk op welke prijs je kans wil maken. De wedstrijd staat open voor iedereen; je hoeft geen abonnement te hebben of te nemen om mee te spelen. Succes!

- 62 -


zoekertjes

Expats zkt drummer Expats, een nieuwe band met leden

website of op Facebook laissetomber.be

Suburb Songs zkt dringend ervaren drummer

van Arno, Broken Glass Heroes en

greetjec@hotmail.com

Suburb Songs, een Oost-Vlaamse

Galore vzoekt een drummer

0497 04 11 23

indieband (o.a. finalist Oost-Vlaams Rockconcours, winnaar Lawijtstrijd

vi.be/expats

Gitarist regio Gent zkt muzikanten

2009, optredens op o.a. Boomtown,

Hallo, ’k ben een gitarist van 24 uit

Vooruit ...) zoekt dringend een

Gezocht: gelijkgezinden om samen

Wachtebeke/Gent met vervoer. Zoals je

gemotiveerde drummer (25-35j) met

naar optredens/theater te gaan

ziet ben ik opzoek naar een band of

ervaring. Opnames en optredens in het

Hi. Ik ga zeer graag naar optredens,

artiesten die een groepje willen starten

vooruitzicht. Enkele tracks te

theatervoorstellingen ... maar het is

of waar ik kan in meespelen? Zelf speel

beluisteren via vi.be

altijd weer een strijd om mijn –

ik intensief 2 jaar gitaar en volg ik

vi.be/suburbsongs

overigens aimabele – vrienden te

muziekles. Muziekgenres waar ik van

suburbsongs.be

overtuigen om mee te gaan. Zit er nog

hou zijn blues, rock, alternatief. Bands

suburbsongsmail@yahoo.com

iemand met hetzelfde probleem? Zin

zoals The White Stripes, Pink Floyd,

0472 39 60 95 (Joeri)

om regelmatig samen zoiets te doen?

The Black Angels spreken mij zeer aan.

Qua muziek hoor ik graag jazz, soul,

De bedoeling zou zijn om zelf nummers

Muzikanten en backing vocals

funk, pop ... Regio: Brussel /

te maken want covers hoeft niet echt

Beste muziekliefhebbers, ik ben een

Antwerpen / Gent. Ben een vrouw van

voor mij. Wie toffe ideeën heeft of ook

23-jarige studente uit het Leuvense en

28 en er mankeert niets ernstigs aan

zelf nummers wil maken, laat iets

zoek, na meegezongen te hebben in

mij. Mail gerust voor meer info

weten. ‘k Heb zelf materiaal om demo’s

een aantal projecten, muzikanten en

op te nemen en zo. Het is mogelijk om

eventueel backing vocals om mijn

’s avonds in de week af te spreken of

eigen ‘Blackberries’-project vorm te

LaisseTomber zkt zanger

weekend. Leeftijd maakt zo niet uit als

geven. De bedoeling is een tribute band

De partyband LaisseTomber is op zoek

we maar op de zelfde golflengte zitten.

voor de legendarische 90ies en 00ies

naar jou! Ben jij een echt party animal

Als je interesse of vragen hebt laat dan

band The Cranberries op te richten.

en kan je nog zingen ook? Haast je dan!

iets weten via mail of GSM.

Zelf speel ik een beetje gitaar en piano

Wacht niet langer! Verstuur nu die mail

Groeten Frederik

en zing al een aantal jaar nummers van

expats.expats@gmail.com

boogiewoogiebugle@hotmail.com

nog en kom binnenkort bij ons eens

fredje07@hotmail.com

The Cranberries en Dolores O’Riordan,

zingen! Meer info vind je terug op onze

0473 50 98 38

zoals ‘Linger’, ‘Free To Decide’, ‘Time

- 63 -


zoekertjes

Is Ticking’, ‘Animal Instinct’, ‘Ode To

Noria zoekt percussionist/drummer

zoeken ze violisten om mee te werken

My Family’, ‘Zombie’, ‘Promises’,

Noria is op zoek naar een percussionist

aan songs. Het genre van de cd gaat

‘Stars’, ‘I Can’t Be With You’, ‘When

of drummer die snel leert en mee wil

richting Massive Attack, Unkle, Björk,

You’re Gone’, ‘You And Me’, ‘New New

gaan optreden en als die het wil

Nine Inch Nails, Depeche Mode, TV On

York’ (The Cranberries), ‘Ordinary

meewerken aan nieuwe nummers. In

The Radio. Interesse mail

Day’, ‘Angel Fire’ en ‘October’ (Dolores

de toekomst is er een cd-opname

O’Riordan). Ik zoek concreet: een

voorzien. Noria is een 4-koppige band

drummer, 2 gitaristen en een bassist,

die Nederpop, kleinkunst, vocale folk

een backing vocal (liefst vrouwelijk)

brengt. We repeteren in Dendermonde.

en een toetsenist. Muzikanten die

Interesse? Mail

contacten hebben in de muziekwereld, aan optredens weten te geraken of mee de leiding van het project op zich

koalamusic@gmail.com myspace.com/koalasounds 0486 17 58 12

Op zoek naar rock bluesrock band

klaas@noria.be

Ben gitarist uit Halle. Speel al 14 jaar gitaar en heb reeds in twee bands

vi.be/noria

gespeeld. De kriebels om te spelen en

0472 70 45 95

op te treden zijn echter weer naar

willen nemen, zijn meer dan welkom. De plaats van repeteren wordt

Les Bonvivants op zoek naar

boven gekomen en daarom ben ik dan

afgestemd op alle groepsleden. Neem

optredens

ook op zoek naar een band

zeker eens vrijblijvend contact op

Wij zijn Les Bonvivants, 4 jonge

indien je interesse hebt

gemotiveerde wolven met een doel

bartgarre@hotmail.com

voor ogen: ons muziek zo dicht

Bassist gezocht

mogelijk bij het publiek brengen. Wij

Ten Form Fist is op zoek naar strakke

Zoek iemand om samen muziek

kunnen 1uur spelen (langer kan ook

en gemotiveerde bassist. Wij spelen

mee te maken

wanneer gewenst). We spelen geen

rechttoe rechtaan rock en een sax

Ik ben Thomas, 20 jaar. Ik speel nu

covers, alleen eigen nummers

zorgt voor een extra melodieus

bijna een jaar elektrische gitaar, en

vi.be/lesbonvivants

pigment. Voorlopig repeteren we in

scoobydootje@gmail.com

zoek iemand om samen mee te jammen

rock-on-1992@hotmail.com

en te oefenen en eventueel naar de

Leuven. Interesse? Bel of mail gerust steven_demunter@hotmail.com

toekomst toe wel een bandje te starten.

Saxspeler gevraagd voor early

0475 27 73 70 (Steven)

Bassist, drummer of gewoon gitarist,

rock-’n-roll, rockabilly coverband

0476 84 87 85 (Stat)

als we ons samen maar kunnen

Hey, wij zijn Pink Cadillac, een

amuseren. Ik woon in Haacht. Indien je

coverband met easy rockabilly, early

Approaching silence zkt een

geïnteresseerd bent, laat iets weten

rock-’n-roll, en alles wat onder die

beeldkunstenaar

leysenthomas@gmail.com

noemer valt. Onze bezetting is drums,

Voor film- en video-opnames +

0472 76 14 47

bass, lead gitaar, toetsen, 2

projecties daarvan tijdens concerten

zangeressen. Onze repetities zijn elke

(zwart-wit), voor foto’s voor op folders,

Op zoek naar een repetitieruimte

donderdagavond in Ekeren. Heb je

website, Facebook en nog veel andere

waar je kunt opnemen?

geen al te groot ego, maar wel de

creatieve projecten zoeken we een

Voor repeteren en opnemen in real

controle over je sax en de solo’s, intro’s

gepassioneerde creatieve

time kun je tegenwoordig ook bij ons

en outro’s, mail ons dan snel! Onze

beeldjesschieter met gevoel voor sfeer

terecht! Gun jezelf de ervaring van het

leeftijd is gemiddeld 40, doch leeftijd

opnemen van een repetitie in een echte

speelt geen rol, bescheidenheid wel

opnamestudio. De enige manier om het

approachingsilence.be mail@approachingsilence.be

poca_san@hotmail.com

Tunnel Vision zkt gitarist

gevoel en de voorbereiding voor het echte ding te verwerven (click track,

Koala zkt violisten voor derde cd

Wij zijn Tunnel Vision, een

hoofdtelefoons ...). Achteraf krijg je de

Koala is bezig aan derde cd die 17

instrumentale groep bestaande uit een

rough mix op cd, usb stick, harde schijf

songs zal tellen. Er werken meer dan

drummer, bassist en gitarist/

... Tarief: 10 euro / uur. Voor info

100 gastartiesten aan mee, wat dus het

electronica. Wij zoeken nu nog een

grootste collaboratie album is tot nu

tweede gitarist om de band te

toe in België. Voor enkele songs

vervolledigen. Ons genre? Denk aan

joriz_dc@hotmail.com

- 65 -


zoekertjes

instrumentale NIN of Porcupine Tree,

Gezocht: bassist(e)

een beetje 65daysofstatic maar dan

The Fucking Electromagnetic Field of

minder langdradig, enz. Repetities

Chaos and Distortion, een poprock/

zaterdagavonden in Herne. Interesse?

indie-rock band uit Keerbergen (in de buurt van Mechelen), zoekt bassist(e)

cvotquenne@gmail.com

voor repetities en optredens. Op onze Lierse rockband zkt zanger

vi.be-pagina vind je voorbeelden van

Hallo, de mannen van Raging

onze eigen songs

Argument zitten, wegens tijdgebrek

vi.be/femfcd

van de vorige zanger, zonder zanger en

dubnoreix@gmail.com

zijn fel op zoek naar een nieuwe. De Beezler zoekt strakke

muziek bestaat uit een mix van verschillende stijlen met als grote

enige kennis van andere instrumenten

rockdrum(st)(m)er

pijlers AC/DC, Black Sabbath en The

bv. piano/synth. Geïnteresseerd? Neem

Ook na drie jaar blijft Beezler

Ramones. Als jullie zin hebben eens te

dan gerust contact met ons op

evolueren ... De bandleden blijven,

proberen, stuur dan gerust een mailtje

yoshiemoerman@hotmail.com

maar de taakverdeling wijzigt: Jürgen

en ik zal zien wanneer jullie eens

0476 77 76 99

wordt gitarist/toetsenist i.p.v. drummer, Koen blijft zanger/gitarist en nu ook

kunnen komen proberen. Greetz, Creatieve drummer gezocht

sunths, Wouter blijft lead gitarist, Tom

hansrigouts1@hotmail.com

Gezocht: Creatieve gitarist (18-25 j) die

blijft bassist. Wij zoeken dus een

0476 59 65 26

in de buurt van Mechelen woont, of

nieuwe drummer! We zijn allen jonge

niet vies is om naar daar te reizen.

dertigers vol ambitie, uit Zuid-West-

Manager / boekingsbureau

Genre muziek: alternatieve

Vlaanderen en Gent, en repeteren in

Hallo, Wij zijn op zoek naar een

experimentele rock (richting

Anzegem. We maken eigen nummers in

boekingsbureau die het aandurft om

Radiohead, Blur, dEUS ...). Eigen

een pittig rockgenre ...

met een hihpohp/rapformatie te

nummers, waarvan er al een 12-tal af

werken. Heb je interesse, neem dan

zijn en er letterlijk nog tientallen

contact met ons op. De live band heet

ideeën uitgewerkt moeten worden.

the Riddlez. Tot dan Vizzle

Doel: veel optredens en creatieve

Gitarist gezocht voor band

uitspattingen, een verhaal vertellen en

Hallo, wij (een bassist en zanger) zijn

een nieuw muziek hoofdstuk schrijven.

op zoek naar een gitarist voor een

Pluspunt: thuis in allerhande stijlen,

nieuwe band. De bedoeling is om rock

Atypische leadgitarist gezocht

liefde voor gedurfde ritmes, eventueel

te spelen die gebaseerd is op riffs in

Gezocht: Creatieve gitarist (18-25 j) die

een eigen repeteerruimte/studio zou

het genre van QOTSA, Deftones ... We

in de buurt van Mechelen woont, of

erg interessant zijn. Geïnteresseerd?

zoeken dus een gitarist die inventief

niet vies is om naar daar te reizen.

Neem dan gerust contact met ons op

kan omspringen met riffs. Als je

Raging Argument

mrvizzle.com info.mrvizzle@gmail.com

beezlermusic@gmail.com myspace.com/beezlermusic

Genre muziek: alternatieve

yoshiemoerman@hotmail.com

geïnteresseerd bent kan je ons

experimentele rock (richting

0476 77 76 99

contacteren

Radiohead, Blur, dEUS ...). Eigen

pieterjan_theunis@hotmail.

nummers, waarvan er al een 12-tal af

Nervous Shakes zkt optredens

zijn en er letterlijk nog tientallen

Stijl: rock –’n-roll, punk, glam,

ideeën uitgewerkt moeten worden.

rockabilly. Eigen werk en covers

Doel: veel optredens en creatieve

(Ramones, Heartbreakers, Undertones,

Wie zoekt die vindt ...

uitspattingen, een verhaal vertellen en

Gun Club ...)

Lees veel meer zoekertjes en/of

een nieuw muziek hoofdstuk schrijven. Pluspunt: perfect beheersen van de

myspace.com/nervousshakes nervousshakes@gmail.com

gitaar, ervaring met of interesse in het gebruiken van o.a. delay pedaaltjes,

- 66 -

voer zelf jouw zoekertjes in op poppunt.be


Profile for VI.BE

Poppunt Magazine 47  

dec 2010 - jan - feb 2011

Poppunt Magazine 47  

dec 2010 - jan - feb 2011

Profile for poppunt
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded