Page 1


-2-


voorwoord

colofon

September 2008: launch vi.be. April 2009: vernieuwing poppunt.be. Juni 2009: restyling Poppunt Magazine.

Poppunt Magazine juninummer Hoofdredacteur Joachim Wemel Redactiecoördinator Sven De Potter

Er waait een nieuwe frisse wind door de kantoren van Poppunt. We hebben de ramen opengezet en lieten ons de eerste zon en lentebries welgevallen. En dat het deugd deed ... Ja, we hebben niet stil gezeten, of wat dacht je? In een muzieklandschap dat sneller verandert dan Natalia van outfit – hoe doet die dat toch?! – kan Poppunt onmogelijk ter plaatse blijven trappelen. Voor jou ligt Poppunt Magazine 2.0: nieuw formaat, nieuwe lay-out, nieuwe rubrieken en bovenal: een nieuw broertje voor de tweeling vi.be en poppunt.be. Inhoudelijk blijven we serveren wat muzikanten en dj’s graag lusten, maar het mocht iets frisser en krokanter, vonden we. De link met wat zich online afspeelt, is meer dan ooit aanwezig. Lees en klik, en laat je inspireren! Op de cover van dit eerste vernieuwde Poppunt Magazine staat Stef Kamil Carlens. We spraken met hem over inspiratie bij het songschrijven. Nadiem Shah – dj en muzieksamensteller op Studio Brussel – kan de dj’s onder jullie op ideeën brengen. Als je inspiratie en bezieling kan omzetten in mooie muziek die op zijn beurt weer inspiratie levert voor een ander, dan zit het toch ongelooflijk snor?

Fotograaf Koen Bauters Vormgeving Milk and Cookies Verantwoordelijke uitgever Luc Nowé, Poppunt vzw, Bloemenstraat 32, B-1000 Brussel Poppunt Magazine Redactie Floris Billiet, Sven De Potter, Luc Nowé, Jan Pauly, Jan Van Bael, Ruud Van de Locht, Jan van der Plas, Arne Van Petegem, Dirk Van Welden, Kristof Vande Velde, Tijs Vastesaeger, Bram Vermeersch, Joachim Wemel Advertentiewerving Floris Billiet (Poppunt) Oplage 6.000 exemplaren

POPPUNT MAGAZINE IS HELEMAAL GRATIS! Je vindt het in de belangrijkste music- en djgear stores, in jeugdhuizen en muziekcentra, repetitiekoten en studio’s ... Vind je toch geen Poppunt Magazine bij jou in

Inspiratie is de aanzet tot het creëren van een muzikale ring van Moebius. Once you’re in, you can’t get out. En da’s een erg fijne gewaarwording.

de buurt? Voor 12 euro per jaar krijg je het netjes in de bus. Koop een abonnement via poppunt.be of stort gewoon 12 euro op rekeningnummer 413-9292181-26 met vermelding

Voor de redactie, Joachim & Sven

ABO2009.

-3-


-4-


inhoud

Rapport

Philip de Liser 10 Dossier

De Brusselse scene 13 DJ Vision

Nadiem Shah 22 Tips & tricks

Stef Kamil Carlens 28 Popadvies

De dj-licentie 47 in the picture

Checklist: een vzw oprichten

24

Demo’s do’s & don’ts

38

RKL

09

Thomas Vanelslander

42

Amherst Avenue

25

Guitargeek.com

44

De Anale Fase

34

Popadvies Q&A

50

De Predikanten

35

Summerdance

52

Labiur

51

Stoemp

19

Telex

06

Het groot geweld

21

vi.be MEDIA

40

Dj2Dj.be

27

Column

45

vi.be ON AIR

37

vi.be update

58

10 jaar Funtime

54

Win

62

Galm

56

Zoekertjes

63

FOCUS

OTHER STUFF

-5-


telex

Hier zijn de provinciale popconcours! Dé muzikale contests van je provincie zijn terug. De tweejaarlijkse provinciale popconcours, dat zijn zes competities, mooi verdeeld over al onze Nederlandstalige landsdelen: Westtalent in West-Vlaanderen, OostVlaams Rockconcours in Oost-Vlaanderen, Rockvonk in Vlaams-Brabant, FrappantPOP in Antwerpen, Limbomania in Limburg en het kampioenschap van Brussel in euhm ... Brussel. De zes wedstrijden staan open voor alle genres en worden georganiseerd in verschillende voorrondes waarin jury’s beslissen welke bands de finales in de beste zalen van dit land mogen bevolken. Voor de winnaars liggen blinkende prijzenpakketten klaar met tal van speelkansen en media-aandacht. Alle finalisten worden opgenomen in de 100% Puur-poule, het speelkansentraject dat je twee jaar lang op podia van jeugdhuizen, clubs en festivals over het hele land brengt. De provinciale popconcours waren de eerste stappen voor bands als The Black Box Revelation, Barbie Bangkok, Jasper Erkens, Sioen en Steak Number Eight. Inschrijven was trouwens nooit zo eenvoudig: geen cd-r-schijfjes of aan elkaar geniete bio’s. Gewoon je profiel op vi.be aanmaken (of updaten) en het inschrijvingsformulier van jouw provincie invullen. Oh ja, het is nogal evident dat je je band maar voor één van de zes concours kan inschrijven. Opgelet: de deadlines voor de verschillende contests zijn verschillend. Hou die dus zeker in het oog via vi.be. Succes!

vi.be

Elektronische muziek-wiki

Gent zkt talent

Het is velen niet onbekend dat ons land een voortrekkersrol heeft gespeeld in de geschiedenis van de elektronische muziek. Om die geschiedenis in kaart te brengen, vond Red Bull het een goed idee een Wikipedia-achtige encyclopedie op te starten. Red Bull Elektropedia moet het grootste online archief uit de geschiedenis van de Belgische club- en elektronicascene worden. Het is nog tot september wachten op de volledige Red Bull Elektropedia, maar in afwachting kan je al terecht op de teaserwebsite.

De inschrijvingen voor het Gentse pop- en rockconcours De Beloften zijn gestart. Treed in de voetsporen van The Curvy Cuties Fanclub, Penguins Know Why, The Bony King of Nowhere, Mambocito Mio en The Violent Husbands. T.e.m. 31 juli kan je je kandidaat stellen via vi.be/debeloften. Je inzending bevat drie songs waarvan maximum één cover. Alle genres zijn welkom. Enige voorwaarden zijn dat minstens één bandlid in Gent woont of studeert en dat je nog niet onder (platen)contract ligt.

www.redbullelektropedia.be

vi.be/debeloften

-6-


http://Poppunt.be

De zomer van 100% puur

Het eerste luik van onze digitale vernieuwing, vi.be, draait intussen al even mee. We hoeven het wellicht niet te herhalen, maar nu is ook poppunt.be in een nieuw kleedje gestopt. En hoe! Multimedia is het codewoord van onze nieuwe website. Wekelijks worden sprankelende video-, audio- en fotoreportages aangevuld, waarmee we de hele muzieksector op een flitsende manier in kaart brengen. Dan doen we ook letterlijk: check zeker ons wie-doet-wat-schema!

Parkies, dat is de nieuwe naam van Zomerfestival Vlaanderen en tevens het verbeterde concept waarbij o.m. 100% Puur-bands de hele zomer lang naar Vlaamse én Nederlandse gemeenten gestuurd worden. Deze zomer zullen Douglas Firs, Iza, Leaf People en Andes te zien en te horen zijn op Parkies. Waardevolle speelkansen voor een breed publiek, met telkens heel wat media-aandacht, we like! We verlengen ook onze samenwerking met Boomtown, het kwalitatieve pop- en rockluik op de Gentse Feesten. Boomtown vindt dit jaar voor het eerste plaats in De Handelsbeurs en op de Kouter en programmeert naast een pak kleppers ook weer jong talent, waaronder deze 100% Puur-bands: De Predikanten, Suburb Songs, Kapitan Korsakov, The Future Dead en Velcronic.

Wat is er nog nieuw? Via de rubriek ‘Tips & Tricks’ geven professionals voor onze camera’s uitleg bij alle aspecten van het maken en opnemen van songs, en ook dj’s komen aan bod. Hoe kan ik me als drummer opwarmen? Hoe verbeter ik de pitch range van mijn platendraaier? Ook besteden we veel meer aandacht aan jullie, muzikanten, zelf: zo komen we jullie filmen in jullie repetitiekoten, tijdens optredens of opnames. Team William, Bodyspasm, Jasper Erkens ...

Een overzicht van deze en alle andere 100% Puurshows vind je op p 4. Wil je ook kans maken op speelkansen via 100% Puur? Schrijf je dan nu in voor de provinciale popconcours!

31 professionals lieten hun licht schijnen over vi.be en selecteerden elk drie songs voor vi.be ON AIR. Herbeluister hun oordeel op poppunt.be. Customs, de algemene eindwinnaar, mocht een radiosessie opnemen in de legendarische Toots Studio van de VRT. De videoreportage staat online. Er is veel méér, maar check het vooral zelf! poppunt.be

vi.be/100procentpuur

-7-


The Future dead goes galaxy The Future Dead is de grote winnaar van de allereerste editie van Cera Rockt. Cera Rockt, een project van Poppunt en Cera, zag 140 deelnemende bands, waarvan er 10 de selectie van de jury hebben overleefd. Deze mochten een nummer inblikken in een professionele studio, waarna jullie massaal op vi.be de drie finalisten naar de AB hebben gestemd: Ello, The Future Dead en The Curvy Cuties Fanclub. Tijdens hun live-moment op 9 mei besliste de jury dat The Future Dead de betere indruk had nagelaten. Wat levert het hen op? Een volledige week opnametijd in de befaamde Galaxy Studios onder begeleiding van producer Jeroen Swinnen. Van een boost gesproken!

vi.be/cerarockt

Vang een micro Reggae je ding? Dan ken je vast Catch a Mic, de jaarlijkse reggaewedstrijd georganiseerd door Poppunt en Reggae Geel. Ben je een MC of singer met eigen lyrics op een rootsreggae-, ska-, dub- of dancehallriddim? Ook dit jaar maak je kans om op Reggae Geel te staan met je eigen selector of die van Bong Productions. Komt nog eens bij dat de winnaar van de finale op het Mekitburn-festival mag aantreden, en op de Bob Marley Birthday Bashment. Ook een mooie prijs van Roland en Democrazy zitten in de pot. ONESTY en Saimn I gingen alvast je voor. De eerste staat met ASHAM-band dit jaar op het hoofdpodium van Reggae Geel, de tweede in de 18inch corner, het mekka voor de dubliefhebber. Als dat geen motivatie is! Niet geselecteerd? Je krijgt sowieso professionele feedback van de jury, die onder meer bestaat uit reggaejournalist Karel Michiels en Crucial P. Inschrijven kan tot 7 juni. Via vi.be uiteraard!

vi.be


selector

RKL

Number Of Names

Shari Vari (The Hacker & Vitalic Remix)

Plastikman Spastik

Tegenwoordig zie je steeds meer dj’s die in plaats van met goed gevulde platenbakken met Serato gaan draaien. Tijden veranderen, maar één zaak blijft altijd: in elke dj-collectie zitten een aantal tijdloze tracks. Wij vroegen aan RKL welke platen hij alijd bijheeft.

Daft Punk Rock’n Roll “Ik kan er gerust een boek over schrijven,” zegt RKL, “maar als je deze tracks hoort, dan weet je wel waarom ik ze steeds bij heb. Speel ze op eender welke party en het dak gaat er af. En aangezien ik het kot graag in vuur en vlam zet, is die keuze snel gemaakt.”

text: Sven De Potter photo: Koen Bauters

vi.be/rkl

-9-


rapport

PHILIP DE LISER Begin jaren negentig stak de Antwerpse vzw 5voor12 voor het eerst de kop op. Sindsdien organiseerde de vzw concerten op de meest originele en diverse locaties in Antwerpen en Gent. Tot de organisatie vier jaar geleden zijn intrek nam in de huidige vaste club Petrol. Van het oorspronkelijke ‘godfather-trio’ Rudy Victor Ackaert, Eric Smout en Philip de Liser is enkel de laatste nog aan boord. Hij neemt de taak van artistiek leider waar en vertelt ons over zijn dagelijkse bezigheden. text: Ruud Van De Locht photos: Koen Bauters

Sinds voormalig artistiek leider Eric Smout vorig jaar 5voor12 verliet, heeft Philip zijn taak overgenomen. Maar van een totaal nieuwe uitdaging kan je nauwelijks spreken: de Liser was al van in het begin erg nauw betrokken bij de invulling van het programma. “Er is zelden een act geboekt waar ik geen zeg in had”, zegt hij.

“ER IS ZELDEN EEN ACT GEBOEKT WAAR IK GEEN ZEG IN HAD.”

Wat houdt je job als artistiek leider precies in?

Philip: “Ik doe de programmatie van Petrol en 10 Days Off, en vanaf dit jaar zal ik ook meer betrokken zijn bij de samenstelling van De Nachten. Dat betekent veel contacten met agentschappen, boekers en managers, met wie ik onderhandelingen voer over de gages van de artiesten, eventuele transport- en hotelkosten, technische extra’s ... Het komt er op aan de marktwaarde zo goed mogelijk in te schatten; een proces dat je onder de knie krijgt dankzij ervaring. Er spelen diverse parameters: de status van een artiest, de hoeveelheid publiek die hij of zij bereikt, en subjectieve waarden als bijvoorbeeld de ‘hipheidsfactor’. Het gebeurt nogal eens dat een artiest zijn reële marktwaarde zwaar overschat, wat dan resulteert in lastige discussies met de manager. (lacht) Daarnaast volg ik ook de aanmaak en de verspreiding van alle promotiemateriaal op.”

- 10 -


Over welke eigenschappen beschikt een goed artistiek

Vorig jaar verliet Eric Smout, die jarenlang je com-

leider?

pagnon de route was, 5voor12 om zich op de verdere

Philip: “Flair, intuïtie en de nodige muzikale bagage, want hij moet de popgeschiedenis kennen en dagelijks blijven volgen. Omdat wij vooral nieuw en opkomend talent programmeren, moet je in het Clubcircuit ook goed kunnen aanvoelen welke artiest wel of niet kan doorbreken; een heel subjectief, gevoelsmatig gegeven dat je opnieuw al doende leert.”

uitbouw van de Democrazy in Gent te storten. Een zware klap?

Philip: “Zeker na 15 jaar intens samenwerken en een staat van dienst om trots op te zijn. Eric verliet ons vooral op een moeilijk moment. Na een financieel zwaar 2006 (door o.a. de flinke investeringen om Petrol bedrijfsklaar te maken) moesten we de daaropvolgende jaren een crisismanagement voeren. En net op dat moment kreeg Eric een mooie kans in Gent. Ik Als programmator word je ongetwijfeld overspoeld met begrijp volledig dat hij voor die artiesten die het Petrol-podium nieuwe uitdaging koos. Eric op willen. Zie je door het bos de zit nog steeds in onze raad van Dag- én nachtvlinder bomen nog wel? bestuur en ik zie ons vroeg of Philip: “Gevoel, ervaring en doet het niet van 9 tot 5 laat nog wel opnieuw samensmaak zijn drie belangrijke pawerken. Na zijn afscheid werd rameters om een juiste keuze Van een routineus 9 to 5-bestaan heeft mijn taak wel een pak zwaarder te maken. Ik houd een bepaald Philip de Liser alvast geen last. “Tijdens aangezien de workload Petrol-profiel voor ogen en de week sta ik meestal op rond 10 uur. dezelfde bleef. Vooral de programmeer in functie daarOp maandag werk ik slechts 4 tot 6 uur overgang naar een permanente van. Gemakkelijkheidhalve en probeer wat te recupereren van het club was een harde leerschool. noem ik dat ‘left of centre’, voorbije weekend. Dinsdag, woensdag en Vroeger waren we als het ware met een gezond evenwicht van donderdag werk ik gemiddeld 10 tot 14 uur een rondreizend gezelschap, diverse muziekstijlen, bekende per dag voor 5voor12. Op donderdagavond sleepten een PA-installatie op en minder bekende namen maak ik meestal een promotocht door de het podium en zetten er een ... maar wel steeds artistiek stad om te checken of de publiciteit goed groep op. Dat is nu wel anders. verantwoord. Ik check wekewordt verzorgd. Vrijdag slaap ik wat uit en Bovendien verlieten eind vorig lijks massa’s nieuwe releases werk nog 4 tot 6 uur op kantoor. Nadien jaar vrijwel gelijktijdig twee en het internet is de voorbije ben ik de ganse nacht in de club vanaf 9 vaste krachten ons team. Maar jaren uitgegroeid tot een heel uur ’s avonds. Op zaterdag probeer ik te momenteel werken we aan een belangrijke bron. Het aanbod is slapen tot 14 uur en zoveel mogelijk te rusnieuwe jonge ploeg en kijk ik inderdaad enorm toegenomen ten want rond 9 uur word ik opnieuw in hoopvol uit naar 2010.” waardoor die zoektocht een Petrol verwacht tot de volgende ochtend. heel arbeidsintensief proces Op zondag ben ik geen mens en krijgen ze is. En soms mis je natuurlijk mij nauwelijks buiten.” Toch leid je een erg slopend iets omdat je niet steeds 300 leven. Hoe hou je het vol? procent alert kunt zijn.” www.petrolclub.be Philip: “Ik doe het gewoon dolgraag. Hoewel het inderdaad niet evident is omdat ik zelf Word je nog vaak ontgoocheld? tijdens elk concert en event aanwezig ben; een Philip: “Uiteraard. Niet elke artiest vult de verwachtinhonderdtal nachten per jaar die tot 8 uur ’s ochtends. gen in. Er zijn toch steeds een heleboel omstandigheOp zich een moordend tempo omdat ik tijdens de week den die kunnen tegenzitten. In 70 tot 80 procent van ook nog eens actief ben tijdens de normale kantoorde gevallen brengt een artiest wat ik ervan verwacht. uren. Dat is ook de reden waarom ik een solide ploeg Maar om van een echt geslaagde avond te spreken, wil uitbouwen zodat ik zelf een stapje kan terugzetten. moet de puzzel volledig in elkaar vallen: een tevreden Dat wordt de grote uitdaging voor de volgende jaren. band en een gelukkig publiek dat bovendien voldoende Weet je wat mijn grootste handicap is? Dat mijn sociaal talrijk opkomt zodat ook het zakelijke plaatje klopt. en professioneel leven volledig door elkaar lopen. Daar wil ik heel graag verandering in brengen.”

- 11 -


- 12 -


dossier

Brussel. Hoofdstad van België. Hoofdstad van Europa. Een stad die bruist. Elke dag van de week kan je er je culturele noden ledigen, je laven aan talloze tentoonstellingen, concerten, boekvoorstellingen, theaterstukken ... Het spreekt voor zich dat er in Brussel ook een levendige muziekscene is, net zoals in Gent, Antwerpen, Hasselt of Kortrijk. Poppunt legde zichzelf de taak op om de Brusselse muziekscene in kaart te brengen. Makkelijk zat, dachten we, maar niets is minder waar. Na gesprekken met een aantal mensen die het kunnen weten is er maar één grote conclusie: hoe wereldlijk en divers het culturele aanbod in Brussel ook mag zijn, een wel gedefinieerde pop- en rockscene is er niet. Eilandjes, her en der verspreid over de stad, dat wel, maar geen muziekcafés of -clubs pur sang, waar bandjes elke week weer hun muzikale demonen kunnen geselen. Vreemd, toch. Dat vraagt om wat duiding. text: Sven De Potter photos: Koen Bauters

- 13 -


“In 1000 Brussel is de situatie echt schrijnend: er bestaat geen muziekcafécircuit die naam waardig.” Het verhaal uit de kruin

Jeroen Camerlynck

“Het Kampioenschap is een Brusselse wedstrijd die volledig gefinancierd wordt met Vlaams geld”, zegt Jeroen Camerlynck, vast lid bij de Brusselse dialectband De Fanfaar en een tijd lang coördinator van de Brusselse jeugdhuizen. Sinds een paar jaar neemt hij de coördinatie van Het Kampioenschap van Brussel voor zijn rekening. Geen sinecure om dat georganiseerd te krijgen, of om er überhaupt bands voor te vinden, zo blijkt. “Een moeilijk verhaal, omdat je in de eerste plaats al te maken hebt met het communautaire gegeven: willen we niet tekortschieten, dan moet de promotie voor het concours in drie talen gebeuren. Ik denk dat wij dubbel zo hard ons best moeten doen om de helft zoveel inschrijvingen te halen als de andere concours. Ook al omdat het zelfs voor ons niet echt duidelijk is waar de muzikanten in Brussel zitten: je zou de bands kunnen gaan zoeken in hun repetitiekoten, maar dat gaat niet om de eenvoudige reden dat hier nauwelijks repetitiemogelijkheden zijn. In de Brusselse agglomeratie heb je wel veel jeugdhuizen die overstelpt worden met demo’s, maar ook daar komen niet alle bands aan spelen toe. In 1000 Brussel is de situatie echt schrijnend: er bestaat geen muziekcafécircuit die naam waardig.” Toch wel een beetje een vreemde en voor een nietBrusselaar een onbegrijpelijke situatie, want de stad kan toch buigen op een goeie reputatie inzake concertaanbod: AB, Recyclart, Botanique, Vk*, Beursschouwburg ... doen heel goeie dingen. De kleinere zalen zoals Magasin 4 – de club moest recent de deuren sluiten maar was 15 jaar lang sterkhouder in de alternatieve scene – en Café DNA programmeren hoofdzakelijk nichebands, maar voor pop en rock? Close, but no cigar. De realiteit ziet er niet goed uit voor bands die in Brussel hun muziek willen slijten ... Geen speelplekken betekent geen exposure, en daar begint toch alles mee.

Brussels by night. Een grootstad met een fijnmazig netwerk van cafés, brasserieën, eethuizen, restaurants, concertzalen, clubs en andere afspanningen. Eén miljoen inwoners. Waarvan 100.000 Vlamingen. En tussen die 100.000 Vlamingen zitten een pak jongeren. En tussen die jongeren vind je genoeg volk om meer dan 100 pop- en rockbands mee te vullen. Om maar te zeggen: in Brussel wordt druk gemusiceerd. We kennen allemaal Girls in Hawaii, Kris Dane, Jef Mercelis, Daan, Arno, Sharko, Rumplestitchkin en consorten. Je zou er dus ook meteen van uit gaan dat Brussel een levendige pop- en rockscene kent, maar is dat wel zo?

- 14 -


Maar er zijn dus geen cafés waar muzikanten elkaar vinden? Tiens. Tijdens het rondbellen hoorden we toch namen als De Roskam, De Walvis, De Monk, Café L’Union, Café Dada, De Kafka, Café Belga, De Bizon, De Bonnefooi, L’Archiduc, Café Central ... en die werden steevast muziekcafés genoemd. “Daar worden wel optredens georganiseerd,” zegt Thomas, “maar dat gaat toch vaak om genremuziek als blues en jazz. Wat pop en rock betreft, is er een opvallende leemte, hoewel er in De Walvis bijvoorbeeld de laatste maanden wel diverser geprogrammeerd wordt en rock, pop en electro meer aan bod komen. Ik vraag me af of grote muziektempels als AB en Botanique daar iets mee te maken hebben. Als je daar terecht kunt voor concerten, waarom dan nog een degelijk cafécircuit uit de grond stampen? In het VUB Kultuurkaffee wordt anders en goed geprogrammeerd, maar ook dat kan je bezwaarlijk een echt café noemen.”

Jeroen: “Misschien dat anderen er een andere invulling aan geven, maar voor mij is een scene een verzameling bands die elkaar kennen, in dezelfde cafés rondhangen en elkaar tegen het lijf lopen na optredens. Ik heb de indruk dat er hier voor jonge muzikanten niet meteen plekken zijn. Ook niet in de Franstalige gemeenschap, want ik merk dat ook die bands elkaar pas leren kennen op initiatieven zoals Het Kampioenschap van Brussel. Het is wel zo dat er eilandjes bestaan voor elk genre, maar die zijn kleiner dan vroeger. Toen leefde in Brussel vooral hardcore; bands als Deviate en Arkangel waren echt top. Hetzelfde geldt ook voor hiphop. Nu is dat allemaal nogal versnipperd. Er zit geen lijn meer in.”

Thomas De Vos

Bij Thomas De Vos, zanger-gitarist van de oerBrusselse band Rumplestitchkin, hoor je een gelijkaardig verhaal. Rumplestitchkin heeft zich van meet af aan geprofileerd als Brusselse band. Een bewuste keuze, omdat de leden allemaal uit Brussel afkomstig zijn, er op school gezeten hebben en er wonen. Brussel doet hun muzikale hart sneller slaan. “Het is een heel vreemd, maar toch ook wel boeiend verhaal. Die tweetaligheid is daar een grote factor in: bands die het goed doen in Wallonië zijn vaak niet bekend in Vlaanderen. Heel weinig groepen geraken die onzichtbare muur over. Zelfs van een band als Girls in Hawaii – toch een Brusselse band bij uitstek – weet ik niet waar ze uithangen. Ik heb wel altijd het gevoel gehad dat er in Brussel wel een uitgesproken jazzcircuit bestaat, waar je als jazz- of free jazzmuzikant makkelijk kan inrollen. Maar wat pop en rock betreft, is het nogal pover gesteld. Hier vind je geen Café Video of Charlatan, zoals in Gent, waar je elke week terecht kan voor een optreden en ook nog eens gelijkgestemde muzikanten ontmoet. Let op, er bestaat wel wat kruisbestuiving, maar ik denk niet dat je je daar heel veel moet bij voorstellen. Je hebt bijvoorbeeld The Ideal Husband, waar Vinz bij speelt, een singer-songwriter. Die heeft ook een link met Sharko. Verder heb je nog Kris Dane, die al jaren bezig is en regelmatig platen uitbrengt, Girls in Hawaii, Kawada (met Joeri Cnapelinckx, zie ook p.34, red.) ... Er gebeurt wel iets, maar het is minder hecht dan elders.”

- 15 -


“Wij hebben het lang kunnen oplossen door in de kelder bij mijn ouders te spelen”, zegt Thomas. “Nu moeten we naar Sint-Martens-Bodegem, voorbij Dilbeek. Dat is toch een eindje rijden. Maar we hebben er wel iets leuks gevonden. Het grootste probleem voor een groep die constructief wil werken, is dat je vaak één ruimte voor een uur of drie moet huren en dat elk groepslid net op dat moment op zijn creatieve hoogtepunt moet zitten. Dat werkt niet voor iedereen.”

“Het grootste probleem is dat je een repetitieruimte voor een uur of drie moet huren en dat elk groepslid net op dat moment op zijn creatieve hoogtepunt moet zitten. Dat werkt niet voor iedereen.”

Getuigenis uit de ondergrond Kunnen we dan echt niet van een Brusselse scene spreken? Dat is wellicht een beetje té kort door de bocht. Dat zegt ook Frans Claus, de man achter Les Ateliers Claus, een werkplek waar muziek en kunst worden samengebracht en waar eens in de maand obscure of minder bekende bands een podium krijgen. De eclectische programmatie trekt mensen van diverse pluimage aan. Claus zelf is een van die zeldzame witte raven die zich niet wil plooien naar de wetten van de commercie maar koppig een eigen koers vaart, vaak tegen alle heersende trends in. “Geen Brusselse muziekscene? Daar ben ik het niet mee eens”, zegt hij. “In Brussel vind je misschien niet meteen dezelfde muziekcafécultuur als elders, maar wees er maar zeker van dat het hier erg bougeert. Je moet er alleen een beetje harder naar zoeken.”

Zou de tweetaligheid van Brussel niet beteken dat Brusselse bands makkelijker de grens met Wallonië over geraken? “Niet meteen”, zegt Jeroen. “Anderzijds zien we wel dat Franstalige bands via het Kampioenschap en 100% Puur een ingang vinden om concerten te spelen in Vlaanderen. Maar de Walen focussen voor hun bands hoofdzakelijk op Wallonië. De Vlaamse musicerende Brusselaar komt daar niet makkelijker aan spelen toe omdat hij toevallig in Brussel woont. Ik stel het misschien wat pessimistisch voor, maar eigenlijk is die tweetaligheid ook best charmant: de Waalse bands doen altijd erg hard hun best om Nederlands te spreken. Maar goed, het belangrijkste is nog altijd dat bands aandacht krijgen. We willen de plekken waar ze terecht kunnen in kaart brengen, zowel wat speelkansen betreft, als opnamemogelijkheden en repetitiekoten.”

“Kijk, dat communautair gegeven is er, maar volgens mij moet je daar doorheen durven te kijken. Nederlandstaligen maken met moeite tien procent uit van het Brusselse geheel, en die tien procent maakt daar eigenlijk niet zo veel problemen van. Ik merk dat de sfeer hier steeds Europeser wordt, en dat je hoe langer hoe meer een bonte mengeling krijgt waarin niemand nog weet wie welke taal spreekt. Dat er veel buitenlanders in Brussel rondlopen is een goeie zaak, omdat ze dat interne communautaire gebekvecht neutraliseren. Iemand die uit Barcelona of Berlijn komt, houdt zich daar niet mee bezig, hé. Die zoekt naar de kern van de zaak en komt op de juiste plekken terecht. Daar ligt de basis van een hele nieuwe scene. Het communautaire gehannes is een rem op de ontwikkeling. Net door samenwerking kunnen nieuwe dingen ontstaan.”

Repetitiekot! Het woord is gevallen. In Gent werd de laatste jaren hemel en aarde bewogen om het schrijnende gebrek aan repetitieruimtes weg te werken. Ondertussen kunnen bands er tegen een kleine vergoeding terecht in goed geëquipeerde studio’s. En in Brussel? “Wij hebben jarenlang in hartje Brussel een lokaal gehuurd waar we 300 euro per maand voor betaalden”, zegt Jeroen. “We moesten bij wijze van spreken optreden om onze huur te kunnen betalen. Let op, het was een degelijk locatie waar we 24/7 ons ding konden doen, maar 300 euro vonden we te veel van het goede. Voor die centen huur je bij wijze van spreken een kleine studio. Nu repeteren we buiten Brussel.”

- 16 -


Claus graaft al jaren als een mol in de Brusselse en bij uitbreiding Belgische underground en doet er heel wat ontdekkingen. Om de maand kan je in de Rue Crickx in Sint-Gillis terecht voor wat hij heeft opgedolven: van obscure drum ’n’ bass-bandjes à la Nena’s Polla, tot indie-rock en indietronics type Yuko, Ansatz der Maschine of Eavesdropper. “Weet je, ik denk dat wij Vlamingen moeten opletten dat we heel de situatie niet te veel vanuit ons kleine hoekje bekijken. Dat is een beetje arrogant. Er zijn heel veel zaken die wij niet zien, ook in de Franstalige circuits. Er zijn talloze kleine initiatieven, kleine kruimels waar concerten voor pakweg 25 à 30 man georganiseerd worden. Zo vind je er ook zeker 25 langs Franstalige kant. Als ik aan jonge bands een advies moet geven inzake speelplekken in Brussel, zou ik wel nuanceren: die kleine concertjes speel je meestal niet in de beste omstandigheden. Je kan dat circuit wel aflopen, en je zal er als band ook een tijd mee bezig zijn, maar je mag het effect niet overschatten. Cafébazen vinden altijd wel groepen die bereid zijn om voor een paar pinten te komen optreden, maar of het dat is wat je wil als band? Brussel is een lappendeken: hier zijn heel veel verschillende buurten, heel veel verschillende milieus, met elk een eigen accent. Je hebt de dance-scene, de jazz-scene, wereldmuziek ... allemaal met een eigen circuit. En er worden kleine, nieuwe clubjes opgericht, waar heel leuk geprogrammeerd wordt.”

Frans Claus

“Als je wil, kan je hier elke dag van de week wel een intiem concertje zien, zij het op plekken met een gezonde dosis anarchie, wat illegaliteit. Maar die leven wel!”

- 17 -


Eigenlijk weg van de cafés?

Frans: “Ja. Galerijtjes, huiskamerconcerten bij mensen thuis ... dat zijn de plekken waar mensen op af komen die echt geïnteresseerd zijn. Als je wil, kan je hier elke dag van de week wel een intiem concertje zien, zij het op plekken met een gezonde dosis anarchie, wat illegaliteit. Maar die leven wel! De middenstandersgeest van de Vlaming is er nog niet doorgedrongen: het hoeft niet allemaal meteen te werken. Er heerst nog rock-’n-roll en een laissezfaire-mentaliteit. Er gebeurt al es iets onverwachts, maar dat maakt het net boeiend. Mijn Gentse vrienden waarschuwen me dat ik mijn broek zal scheuren aan Les Ateliers Claus, maar who cares? We zien wel wat er gebeurt. En als we dan toch fouten maken, likken we achteraf onze wonden wel. Het hoeft niet allemaal zo ‘af’ te zijn.” “Ik krijg heel veel aanvragen van bands, maar ik kan ze niet allemaal plaatsen. Hoe meer plekken, hoe meer kansen. Vandaar dat Les Ateliers Claus ook een doorgeefluik moet worden. Ik ben bijvoorbeeld hard aan het werk om contacten te leggen in Wallonië, om bands als Madensuyu of Falling Man een duw in de rug te geven. Er moet dringend werk gemaakt worden van een netwerk. We mogen ons niet louter concentreren op Brussel.”

Le Sound de Brussel Eens om de 2 jaar – en dat is nu! – krijg je een unieke kans om je als upcoming band vet in de kijker te spelen. Voor Brusselse bands heet die kans Het Kampioenschap van Brussel. Na voorrondes in vier Brusselse jeugdhuizen, Beursschouwburg en Recyclart, wordt de finale op 28 november gespeeld in de ABBox! De finalisten stoten ook door naar het interprovinciale traject 100% Puur, dat kwalitatieve speelkansen biedt in jeugdhuizen, clubs, cultuurcentra en op festivals.

Als we niet van een Brusselse scene pur sang kunnen spreken, dan ook niet over een typisch Brusselse sound. Of toch?

Frans: “Ik denk het wel. Ik heb voor Theater Aan Zee 2009 aan Arno, de curator, een productie voorgesteld: een revue in de stijl van Tom Waits, Kurt Weill en Bertold Brecht. Ik heb drie Brusselse bands laten samensmelten die volgens mij een echte Brusselse sound hebben: Funk Sinatra, Black Light Orchestra en Matthieu H met zijn orkest. Geen van die drie zijn puur Belgisch: ze worden bevolkt door een Vietnamees, een Fransman, een Schot ... Het leunt meer aan tegen een Oost-Europees, Duits, Brits cabaret ... Heel Europees, maar ontstaan in Brussel, met zijn rijke klassieke geschiedenis. Caféopera, dat is de term die ik er op wil kleven. Typisch Brussels, maar schatplichtig aan wat Lou Reed, Gavin Friday en Marianne Faithfull doen.”

Inschrijven voor Het Kampioenschap van Brussel, en ook voor alle Vlaamse provinciale popconcours – FrappantPOP, Oost-Vlaams Rockconcours, Limbomania, Rockvonk en Westtalent – is gemakkelijker dan ooit: gedaan met het opsturen van demo-cd’s en papieren bio’s. De hele procedure loopt via vi.be!

- 18 -


focus

powered by

Brussel heeft nood aan een caféconcertencircuit. Wij geven u er één. Stoemp! is een spiksplinternieuw project van Poppunt en verenigt 10 authentieke cafés in de Brusselse binnenstad in een nieuw concertcircuit. In een intieme sfeer zullen grote namen en aanstormend talent 30 concerten lang het beste van zichzelf geven, akoestisch of in kleine bezetting. Vanaf september zal het Brusselse nachtleven nooit meer hetzelfde zijn. www.stoemplive.be

De liefhebbers kunnen al op prospectie gaan in de deelnemende cafés: 01. 02. 03. 04. 05. 06. 07. 08. 09. 10.

Het Goudblommeke in Papier Dada Dolle Mol Merlo Monk Walvis El Rincón de España Het Warm Water Kafka Roskam

- 19 -


- 20 -


focus

Op 11 juli, de Vlaamse Feestdag, is er De Gulden Ontsporing in Brussel. De binnenstad wordt dan één groot muziekfeest. Op tal van plaatsen krijg je gratis optredens, straattheater, kinderprogramma’s, stadsverkenningen ... De muzikale feestdag wordt ’s avonds afgesloten op de Grote Markt, maar ’s namiddags is het Sint-Katelijneplein de place to be. Daar organiseren Poppunt en FM Brussel met de steun van AB voor de tweede keer Het Groot Geweld: twintig bands komen het beste van zichzelf geven onder het motto ‘speel je grootste hit in Brussel’.

Een andere locatie dus, maar de formule blijft dezelfde: op twee podia, netjes tegenover elkaar geplaatst, zullen vanaf 15.00 u twintig bands elk één nummer spelen, hun grootste hit. Alle stijlen zijn welkom, van R&B over rock tot singer-songwriter. Een professionele jury, met mensen van Poppunt, FM Brussel en AB, duidt de dag zelf nog een winnaar aan. Die duikt op 12 juli – de dag na Het Groot Geweld – de AB-studio in om zijn beste song in professionele omstandigheden op te nemen. Op maandag 13 juli volgt een interview op FM Brussel, en airplay van het vers opgenomen nummer. Ook de andere deelnemers gaan niet met lege handen naar huis. Van elke band die zijn grootste hit komt spelen, wordt een professionele livefoto gemaakt door Genthology. Zorg dus dat het haar gekamd en de hemdjes gestreken zijn. Nieuw dit jaar is dat één band ook een podiumplaats op Stoemp! krijgt aangeboden. Een Stoemp!-jury van cafébazen zal één band uitkiezen die in het najaar mag optreden in één van de deelnemende cafés. (Zie ook p. 19)

text: Jan Van Bael

Op 11 juli 2008 was de vismarkt het strijdtoneel van Het Groot Geweld. Toen kaapte Marco Z de hoofdprijs weg. Het publiek kon de eerlijke livemuziek van onze jonge wolven wel smaken en bleef dan ook massaal hangen om met een pintje in de hand hun favoriete band toe te juichen. Reden genoeg om dit leuke concept nog eens te herhalen.

Inschrijven kan via vi.be t.e.m.14 juni. Eind juni worden de geselecteerde bands bekend gemaakt. vi.be

- 21 -

www.deguldenontsporing.be


dj vision

Nadiem Shah is als samensteller bij Studio Brussel verantwoordelijk voor de muziek die je hoort in programma’s als Zet ’m op Siska of De Maxx. Voor Volt spitst hij zich ook toe op de muziek die enkel op het internet te vinden is. De geknipte persoon dus om eens aan de tand te voelen over zijn digitale muziekbeleving. text: Arne Van Petegem photo: Koen Bauters

- 22 -


het valt me op hoe die blogs het hele proces behoorlijk hebben versneld. Vroeger moest je echt wachten op de vinylpersing om een nieuwe remix te kunnen checken, nu krijg je de nieuwste mixes bijna instant te horen via blogs. Ik krijg natuurlijk ook heel wat doorgestuurd door artiesten zelf, hun label of hun management. Die versturen voorafgaand aan de officiële release promo copies naar de door hen geselecteerde dj’s.” “Het gevaar bestaat natuurlijk dat je zodanig veel promolinks krijgt toegestuurd dat je in eerste instantie teruggrijpt naar de namen die je onmiddellijk herkent van blogs of setlists. Soms wordt het echt bijna te veel en kan je niet meer volgen. Het is tegenwoordig zelfs zo dat je van bekende nieuwe tracks soms zodanig veel remixes vindt dat ze bijna onderling inwisselbaar worden.” “Voor jonge of beginnende artiesten lijkt het me wel erg interessant om een paar goeie remixes als promo te lekken om zo aandacht te krijgen. Remixes kunnen voor bepaalde bands echt wel een hype teweeg brengen. Neem nu die Soulwax mix van MGMT: daar waren ze op het net al maanden over bezig vóór je het ding dan ook effectief te horen kreeg. Om de een of andere reden vind je de remixes vaak trouwens sneller op het web dan het origineel. Dikwijls zelfs nog voor ze officieel te koop zijn.” “Vroeger liet de kwaliteit van wat je op het web vond vaak te wensen over. Maar nu hebben heel wat labels en bands door dat het internet kan helpen om je muziek te promoten, dat het echt in je voordeel kan werken. Ze doen dan ook hun best om het hele online gebeuren op een positieve manier te benaderen en te zorgen dat wat ze op die manier verspreiden ook van een degelijke kwaliteit is.”

“Vroeger, nog voor ik bij Stubru werkte, ging ik naar de Music Man in Gent om daar de playlists van De Maxx en Switch te checken. In de winkel wisselde ik heel wat tips uit met de andere dj’s die er ook kwamen om de nieuwste releases te scoren. Ik volgde ook voortdurend de playlists van bekende dj’s op om te zien wat zij allemaal draaiden in hun sets. De playlist van De Maxx zet ik tegenwoordig natuurlijk zelf online.” “Dat fanatieke bezoek aan platenwinkels is toch helemaal veranderd. Nu mail ik heel wat heen en weer met andere dj’s om elkaar tips te geven of om de nieuwste mp3’s uit te wisselen. Daarnaast zijn er ook de muziekblogs. Ik volg toch al een hele tijd de remixscene en

- 23 -


“Vroeger moest je echt wachten op de vinylpersing om een nieuwe remix te kunnen checken, nu krijg je de nieuwste mixes bijna instant te horen via blogs.” “Een site die ik regelmatig check is rcrdlbl.com. Die site heeft zich op erg korte tijd weten te onderscheiden van de rest. Een van de eerste mp3’s die ze postten was een exclusieve remix van Hot Chip, meteen een bekende naam die heel wat aandacht trok. Ze blinken echt uit in het aanbieden van kwaliteit. Ze begrijpen dat het beter is om een beperkt aantal sterke tracks aan te bieden, dan een eindeloze resem willekeurige mp3’s. Heel wat andere sites kunnen daar wel iets van leren. Rcrdlbl.com is trouwens het initiatief van een aantal bekendere platenlabels: Warp, Ghostly, Dim Mak en nog een hoop andere.”

“Ik betrap mezelf er tegenwoordig op dat ik sneller een mp3 zou checken die ik op een van mijn favoriete blogs gevonden heb dan de nieuwe tracks die op de officiële MySpace-pagina van die band te vinden zijn. Net zozeer luister ik vaak liever naar een dozijn nieuwe mp3’s die ik op die manier heb verzameld dan naar een promo copy van een volledig album. Je komt er ook niet meer zo snel toe om volledige albums te beluisteren. In de auto gebeurt dat nog wel vaak, maar daarbuiten beluister ik eerder losse tracks.” “Wat ik ook erg leuk vind, is online op zoek gaan naar de muziek die artiesten als inspiratiebron noemen. Zo vind je vaak een top tien terug met de favoriete platen van een van je favoriete artiesten en dan is het wel leuk om die vaak erg oude of obscure albums online te gaan beluisteren.” “Digitaal dj’en met de laptop en gespecialiseerde software heb ik tot nu toe nog niet gedaan. De mp3’s die ik wil gebruiken in mijn dj-sets brand ik gewoon op een cd’tje dat ik dan meeneem in m’n cd map. Zelfs vinyl komt er niet meer echt aan te pas bij mij. Ik draai vrijwel uitsluitend met cd’s. Op die manier kan ik ook onmiddellijk de nieuwste remixes die ik online gevonden heb in mijn dj-sets integreren.”

“Vroeger ging ik ook op MySpace regelmatig op zoek naar bands, maar dat doe ik tegenwoordig eigenlijk niet meer. Ik moet echt al op een blog lezen dat iets ongelooflijk de moeite is vooraleer ik doorklik naar de MySpace-pagina van een band. Toch zie je dat heel wat artiesten nieuw materiaal exclusief via MySpace laten voorbeluisteren. Op dat moment ben je natuurlijk wel verplicht om via die weg te gaan. Maar het duizendste obscure Amerikaanse bandje gaan checken dat me via MySpace probeert te bekoren, dat doe ik niet meer zo snel. Het blijft natuurlijk wel een handig middel om je band te promoten, maar tegelijkertijd is het ook maar één onderdeeltje van het online gebeuren. Er zijn nog een hoop andere kanalen die je zeker niet onbenut mag laten.”

“Ik vind het ook heel leuk om remixes van bekendere rock- of poptracks in mijn sets te steken. Op die manier hebben de mensen waarvoor je draait toch ergens een aanknopingspunt met wat ze bijvoorbeeld overdag op de radio horen. Af en toe zoiets erdoor draaien verhoogt de herkenbaarheid van je set en maakt het mogelijk om daartussen ook minder bekende tracks te spelen. Heel wat rocktracks zijn ook niet echt geschikt voor de dansvloer dus dan werkt het wel om een geremixte versie te draaien. Mij zie je sowieso niet meer sleuren met zware curverboxen vol vinyl.”

- 24 -


pic a song

photo: Koen Bauters met dank aan www.hummer2rent.be

Om de 3 maanden maakt huisfotograaf Koen Bauters een foto bij een songtitel die tot de verbeelding spreekt. joachim@poppunt.be Zelf een markante songtitel gespot op vi.be? Meld het!

Amherst Avenue You Never Had A Chance Geena Lisa vi.be/amherstavenue

- 25 -


- 26 -


focus

Dj2Dj.be

“muziek mag bijna niets meer kosten. Een spijtige tendens. Ik stuur dj’s niet graag met lege handen naar huis.”

Met 1.500 geregistreerde leden mag Dj2Dj. be een succes genoemd worden. Wim, de oprichter van het internetplatform voor dj’s, blijft er bescheiden bij: “Je hoeft mijn familienaam niet te vermelden.” De man achter de schermen was ook betrokken bij de voorloper van Dj2Dj.be. “Eerst was er een Yahoo!-groep maar omdat de vraag naar een forum groot was, hebben we zes jaar geleden de website Dj2Dj.be opgericht. Internet was hét medium bij uitstek en we verwierven heel snel een belangrijke plaats binnen het dj-wereldje in België.”

“De site is een ideaal vertrekpunt voor jonge enthousiaste dj’s die nog niet van alles op de hoogte zijn. Op het forum zijn er namelijk heel wat anciens actief die bruikbare tips in de aanbieding hebben.” Wim ziet Dj2Dj.be vooral als een community waar jonge dj’s kennis kunnen opdoen, maar hij wil beginnende dj’s ook kansen geven om zich buitenshuis te bewijzen. Een moeilijke opgave, zo blijkt. “In het verleden hebben we dj-kroegentochten georganiseerd. Tegenwoordig is het minder evident om uitbaters van danscafés warm te maken voor zulke evenementen. Er is veel scepticisme en er worden minder risico’s genomen dan vroeger. Bovendien is er één groot nadeel aan de sector: muziek mag bijna niets meer kosten. Een spijtige tendens. Ik stuur dj’s niet graag met lege handen naar huis.”

text: Bram Vermeersch

Onder impuls van Dj2Dj.be vond er ook drie keer een dj-beurs plaats. Een nieuwe editie komt er niet meer. “Vroeger werd er veel meer gebruik gemaakt van vinyl. Nu draaien dj’s vooral files. Daarvoor ga je niet naar een beurs, hé”, verklaart Wim. “Spijtig, ik heb nochtans het gevoel dat er nood is aan zulke initiatieven.” In november organiseerde Poppunt in de Gentse Vooruit voor het eerst Play & Produce, de Muzikantendag op maat van dj’s en producers, zeg maar. Met meer dan 1.100 bezoekers was het event volledig uitverkocht, wat misschien aantoont dat er inderdaad een nood bestaat. Wim blijft echter positief. “Ik zeg niet dat we grote namen ontdekken maar het doet wel deugd als iemand als Lethal MG me er nu nog op aanspreekt dat hij via onze site zijn eerste stappen heeft gezet als dj. Ik heb er allerminst spijt van dat ik de site heb opgericht. Het is zeker de bedoeling Dj2Dj.be verder te zetten.”

Aanvankelijk wou Wim dj’s met elkaar in contact brengen in hun zoektocht naar exclusief vinyl. Intussen is het forum uitgegroeid tot een veel bredere bron van informatie voor en over dj’s. Soms is er volgens Wim zelfs sprake van té veel info. “De website onderhouden is een huzarenstukje. Gelukkig kan ik rekenen op moderatoren met de juiste spirit die zich belangeloos inzetten. Niet te onderschatten want het internet is een moeilijk te controleren medium. Alles evolueert ook zo snel, hé. Er zijn heel veel verschillende muziekstijlen. Het is niet simpel om het overzicht te bewaren maar we volgen de ontwikkelingen binnen het dj-gebeuren op de voet. Zo komen downloads meer dan ooit aan bod en is er op het forum ook een luik dat bijzondere aandacht besteedt aan dj-softwareprogramma’s als Final Scratch en Traktor.”

www.dj2dj.be

- 27 -


tips & tricks

“Je moet het leven begrepen hebben.” SKC

- 28 -


Songsmid, altijd een mooi woord gevonden. Stef Kamil Carlens mag dan al in een vroegere houtzagerij wonen, ook hem mag je zo omschrijven. Waar haalt hij de inspiratie voor zijn mooie liedjes? Poppunt ging het hem vragen. “Ik moet een tekst horen die iets wil zeggen. Een nietszeggende tekst, dat begrijp ik niet. Waarom maak je dan muziek?” text: Dominique Piedfort photos: Koen Bauters

De plaats van afspraak lijkt perfect gekozen. Een grote muur in het Hobokense thuisvertrek hangt vol foto’s en posters. Ik herken Iggy Pop, Captain Beefheart en Wannes Van de Velde. De evidente openingsvraag is meteen daar ...

We zitten hier bijna onder een foto van Wannes Van de Velde. Hij zei dat je in een beginfase altijd songs maakt over je eigen leefwereld, pas na een tijd kan je veel breder gaan. Zelf gemerkt?

SKC: “Ja, op een bepaald moment ben je gewoon uitgeschreven over jezelf. En dan ga je rondom jou kijken. In het begin moet je jezelf bewijzen. Eens de carrière er is, moeten de songs natuurlijk blijven komen. Dus moet je gaan zoeken. Muziek maken wordt plots een beroep. Je moet dan inhoud gaan zoeken. Nu, ik ga nooit neerzitten met de bedoeling om een song te schrijven. Dat lukt niet bij mij, dan ga ik mezelf forceren. Eigenlijk ben ik geen expert in het songschrijven. Ik vind dat gewoon niet plezant. Ik heb songs nu eenmaal nodig omdat ik veel te graag zing.”

De eerste songs die je schrijft zijn wellicht een kwestie van kopiëren. ‘Ragdoll Blues’, het bekendste nummer uit jouw beginperiode met A Beat Band, heeft wat weg van een Tom Waits-imitatie.

Stef Kamil Carlens: “Absoluut, je luistert veel naar muziek en na een tijdje wordt je gevoelige snaar erg door iemand geraakt. In mijn geval ging dat om Tom Waits. Ik ging daar helemaal in op. Zijn muziek was voor mij echt een kaakslag. Ik heb jaren aan een stuk naar niets anders geluisterd. Ik zette echt de ene plaat na de andere op. Het was voor mij de perfecte muziek. Ik wou Tom Waits zijn en helemaal in zijn universum opgaan. Gelukkig heb ik op tijd mijn eigen weg gevonden.”

“Soms schrijf ik een hele tijd niets. Songs schrijven is voor mij een echte lijdensweg. Ik kan daar echt kapot van zijn. Maar plots kunnen er zes nummers vlak na elkaar komen. Dat komt ineens heel snel, wat ik ook het leukst vind. Want dan kan ik weer een tijdje voort. (lacht) En de jongste die ik nu heb geschreven, zijn eigenlijk best goed. Het wordt beter en beter, vind ik. De teksten komen vlotter, de onderwerpen worden steeds simpeler. Ik hoef niet meer zoveel informatie in een song te steken. Daar wil ik al een paar jaar naartoe: de dingen eenvoudiger maken. Gewoon een idee uitwerken en dan de muziek de rest laten doen.”

Is dat moeilijk? Kijk naar Bob Dylan die lang Woody Guthrie heeft nagehinkt.

SKC: “Ik vind toch dat Dylan er snel zijn eigen draai aan heeft gegeven. Zijn eerste echte song was wel een eerbetoon aan zijn held. Je eigen weg vinden komt gewoon spontaan, dat moet ook. Ik begreep al snel dat het geen zin had om Tom Waits te imiteren. Die man is zo veel groter en zijn muziek zo veel rijker.”

- 29 -


Dus in een hitfabriek als Motown werken, was niet voor

Zoals?

jou geweest.

SKC: “Misschien wel samen met iemand anders. Dat vind ik heel leuk. Dan steek je elkaar echt aan. Met iemand samenwerken, vind ik de beste muze of inspiratie die er is.”

SKC: “‘Walk On The Wild Side’ van Lou Reed of ‘I Want You’ van Costello ... daarin wordt een hele wereld opgeroepen. Bob Dylan kan dat ook, al gooit hij meer een gedachte naar voren waarop hij dan begint te borduren tot hij kan eindigen met een besluit.”

Poppunt draaide onlangs filmpjes over songwriting

Sean Penn heeft met The Indian Runner zelfs een film

met Stefaan Fernande, hitleverancier voor onder meer

gemaakt, gebaseerd op één song.

Clouseau. Jij deed het ooit voor Yasmine.

SKC: “Klopt, ‘Highway Patrolman’ van Bruce Springsteen. Zijn plaat Nebraska is echt ongelooflijk. Hele simpele songs waarvan je de gitaarakkoorden na een paar seconden kan vinden. Ik noem dat geen muziek meer, dat zijn verhalen, literatuur of inderdaad: filmscripts.”

SKC: “Die nummers had ik al, ik schreef die niet in opdracht. Ik wilde dat wel doen, maar de timing zat toen niet mee. Dus is Yasmine komen luisteren en heeft ze er twee uitgepikt. Ik heb nu pas een vraag binnen voor Isabelle A. En ooit kreeg ik een opdracht voor Jane Birkin. De songs moesten over weggaan en terugkeren gaan. Dat was pas een echte superstimulans. ‘Infinite Down’ van Zita Swoon was echt helemaal voor haar geschreven. Goed, alle nummers zijn geweigerd. Onder de concurrentie zat bijvoorbeeld. Ik denk dat ze echt voor de grote namen hebben gekozen. Toen ik haar plaat beluisterde, dacht ik wel: ze hadden beter mijn nummers gekozen. Die plaat van haar trekt echt op niets. (lacht)”

Hoe belangrijk is zo’n tekst voor jou?

SCK: “Ik moet een tekst horen die iets wil zeggen. Een nietszeggende tekst, dat begrijp ik niet. Waarom maak je dan muziek? Dan luister ik liever naar Sigur Rós. Prachtige klanken en een prachtige stem zonder dat ik me iets moet aantrekken van een onnozele tekst. Bij de helft van de nummers die ik hoor, weet ik niet eens waarover ze het hebben. Daarom vind ik tekst superbelangrijk. Veel belangrijker dan de warmte van een prachtige vrouwenstem. Ik heb niet de pretentie om te zeggen dat mijn teksten goed zijn, maar ik doe wel mijn best. De helft van mijn teksten zijn spielerei of rijmelarij. Dan gaat het om nummers die gemaakt zijn voor de fun van het spelen. Andere songs probeer ik in een mooie vorm te steken waarbij ik hoop dat de mensen er iets aan hebben.”

“dat is wat ik zoek in een song of in een boek: kennismaken met iemand die het leven heeft begrepen en die wijzer en wijzer wordt.” Is een song schrijven soms ook een wiskundige formule hanteren tussen strofe en refrein?

SKC: “Natuurlijk, elke popsong heeft een format: strofe, refrein, brug, enzovoorts. Je kan daar wel in schipperen, maar de basisstructuur is bijna altijd dezelfde. Dat is tegelijk een keurslijf en een boeiende wereld waarmee je alles kan doen. Met die simpele structuur zijn al zovele magische dingen gebeurd.”

- 30 -


Costello haalde ooit een songtekst uit een natuurdocumentaire. Doe jij soms ook vreemde research?

SKC: “Niet echt, Costello is wel iemand die op een systematische manier met muziek maken bezig is. Die man maakt constant platen, is voortdurend met allerlei projecten bezig. Hij is echt geobsedeerd. Ik hou enorm van zijn muziek, het is een heel groot artiest, maar soms haak ik af. Ik vind dat hij wat te veel uitbrengt. En zijn teksten gaat hij te ver zoeken. Die zijn niet altijd eenvoudig. Dan denk ik: waar gaat dit eigenlijk over? Ik hou meer van mensen die echt leven en in dat leven hun songs schrijven. Oké, je beroep is muzikant zijn. Je moet nog wel met andere dingen in het leven bezig zijn, vind ik. Constant op zoek zijn naar songs of inspiratie, dat heb ik nooit gehad.” Om een goede song te kunnen schrijven, zou je getormenteerd moeten zijn of net heel verliefd rondlopen.

“TAAL DOET ER NIET ECHT TOE. EEN TAAL IS EEN TAAL, EEN ZIN IS EEN ZIN, EEN IDEE IS EEN IDEE.”

SKC: “Dat helpt natuurlijk. De meeste van mijn nummers zijn donker en melancholisch. Dat vind ik altijd heel boeiend. Maar dat gaat zelden over mij. Ik zie genoeg trieste dingen rondom mij zodat ik die makkelijk kan vertalen in een tekst. (denkt even na) Weet je wat ik daarnet nog wilde zeggen? Dat ik erg opkijk naar JJ Cale. Dat is voor mij het voorbeeld van een muzikant die gewoon zijn leven leidt en daarbij iets fundamenteel te zeggen heeft. Zijn nummers vind ik echt funky columns. Op een typisch zuiderse manier, ook wat bluesachtig reageren op de Bushregering, prachtig.” Inspelen op de actualiteit, dat doe jij veel minder.

SKC: “Dat kan nog komen. Weet je, ik voel me nog heel jong, ik ben helemaal nog niet oud. Nu pas begint het stilaan te komen. Ik ben op mijn veertiende begonnen, ik ben nu bijna 39. Het duurt dus wel een tijd, het is echt een kwestie van leren. Je moet echt geleefd hebben. En ik zing niet in mijn eigen taal, dat speelt zeker nog mee.” Is de taal echt van belang?

SKC: “Eigenlijk niet. Een taal is een taal, een zin is een zin, een idee is een idee. Er bestaat wel een gevaar om in een andere taal te schrijven. Je kan dan manieren van uitdrukken gebruiken die voor anderen raar in de oren kunnen klinken. Daar heb ik al verschillende reacties op gehad. Sommige mensen vinden het verrassend hoe ik het Frans benader. Van John Parish kreeg ik dan weer de opmerking dat ‘Movin’ through life as prey’ niet bestaat in het

- 31 -


The Beatles stonden onder zo’n gigantische druk, daar was zo veel geld mee gemoeid. En toch, ‘While My Guitar Gently Weeps’ is een geweldig nummer.”

Engels. Dat kan wel zo zijn, maar voor mij was dat een te poëtisch beeld om niet te gebruiken. Dat is nog iets wat ik bewonder in Bruce Springsteen. Die kan heel poëtisch klinken en tegelijk erg dicht bij de spreektaal blijven. Het volkse in die taal zoeken en op die manier toch heel diep kunnen gaan, vind ik een ongelooflijke kwaliteit. Wannes Van de Velde had dat ook. Al gebruikte hij liever donkere, gewichtige woorden en bruine kleuren die aan schilderijen van Permeke deden denken. Denk aan iets als ‘In de plooien van den tijd’.”

Hier vallen nu de grote namen. Word je soms wakker geschud door nieuw talent waardoor je plots alerter bent als songschrijver?

SKC: “Zelden. Ik ken wel leuke bands met frisse arrangementen. Girls In Hawaii bijvoorbeeld. Maar om nu te zeggen dat ik onder de indruk ben van straffe songs met ongelooflijke arrangementen? Nee, niet echt. Ik ben daar extreem moeilijk in. De laatste die me echt van de kaart heeft geblazen is Will Oldham, de laatste jaren vooral actief als Bonnie ‘Prince’ Billy. Oké, hij gooit zijn muziek vaak heel chaotisch op de plaat, maar er zit heel veel psychologie en mensenkennis achter. Ik zet hem op hetzelfde niveau als Dylan, Joni Mitchell of Leonard Cohen. Want dat is wat ik zoek in een song of in een boek: kennismaken met iemand die het leven heeft begrepen en die wijzer en wijzer wordt.

Even dit nog aanraken: je zal als singer-songwriter maar in een band zitten waar je niet aan de top van de hiërarchie staat. George Harrison is allicht het bekendste voorbeeld.

SKC: “Tja, in een band springt er altijd iemand naar voor. Je kan daar alleen aan ontsnappen door die band te verlaten. Dan spring je even in een zwart gat, zeker wanneer die band succesvol is. Nu, ik kan me de gevoelens van George Harrison wel inbeelden.

Een leven in muziek

Stef Kamil Carlens (°1970) maakte voor het eerst naam als bassist van dEUS. Een deelname aan Humo’s Rock Rally in 1992 ging nog vrij onopgemerkt voorbij. “Tom had ons ingeschreven. Ik geloof niet in muziekwedstrijden. Muziek mag voor mij geen competitie zijn.” Maar voor, tijdens en na de grote doorbraak van de band was hij veel meer dan die bassist van ... In 1993 legt hij zijn eigen ei met A Beat Band. Op de ep Jintro Travels the Word in a Skirt uit 1993 prijkt al ‘Ragdoll Blues’, wat nog lange tijd op de setlist van Zita Swoon zou blijven staan. Daarvoor was er dus nog Moondog Jr., de groep waarvoor hij in 1996 definitief koos. Stef Kamil was duidelijk nooit voor één gat te vangen. Van muziek maken voor de stomme film Sunrise van Murnau tot een recente samenwerking met het dansgezelschap Rosas of het producen van een band als Yevgueni. Door wat laat hij zich daarbij leiden? “Ik denk daar nooit zo over na. Als ik iets heel goed vind, geniet ik daar gewoon van. Iets wat mij niet kan boeien, negeer ik. Zeker muziek die ik niet goed vind, kan mij enorm storen. Dat overkomt mij wel eens wanneer ik toevallig naar de radio luister. Weet je, eigenlijk ben ik een heel moeilijke mens.” (lacht)

- 32 -


- 33 -


photo: Koen Bauters

jonge wolven

De Anale Fase Joeri Cnapelinckx en Anna Vercammen, De Anale Fase, brachten net een eerste cd uit: Uittocht. Nederlandstalige sprookjesachtige rammelrock, opgenomen in hun tuinhuisje. Een mix van pure schoonheid en doodgraversblues De Anale Fase maakt als finalist (en winnaar!) van Het Kampioenschap van Brussel 2007 deel uit van 100% Puur en werd dit seizoen ook twee keer geselecteerd voor vibe ON AIR. vi.be/deanalefase

interview en video met De Anale Fase op poppunt.be

- 34 -


photo: Koen Bauters

jonge wolven

De Predikanten De Predikanten, dat zijn een dj en twee mc’s die in het Oalters rappen. Ze kwamen voor het eerst onder onze aandacht via het project Popfolio, waar ze de award voor beste video wegkaapten. Nadat hij hen selecteerde voor vi.be ON AIR, nodigde Kurt Overbergh De Predikanten uit voor een show in de AB. Goeie hiphop met een gezonde dosis zelfrelativering. Debuutalbum eind juni in de rekken: Wablief? vi.be/depredikanten

video met De Predikanten op poppunt.be

- 35 -


- 36 -


photo: Madelien Waegemans

focus

VI.BE ON AIR

Sinds november heeft de band een heel parcours afgelegd. ‘Rex’ dook regelmatig op in de playlist van Volt en in januari trok Customs ook de aandacht van Alex Callier (Hooverphonic). Hij zag in Customs dé toekomst van de Belgische muziek en riep hen uit tot zijn Poulains. ‘Rex’ werd heropgenomen, de productie nog verbeterd en goed genoeg bevonden voor regelmatige airplay in de dagrotatie op Studio Brussel.

Ondertussen kennen we deze groep als Customs, maar begin november al werden we in vi.be ON AIR van onze sokken geblazen door het geweldige nummer ‘Rex’. Toen nog gebracht onder de naam Doppelgängers en door kenner Luc Janssen bestempeld als “Interpol +” en “spectaculair”. Wij voegden daar nog “straffe productie”, “catchy refrein” en “klok van een stem” aan toe.

We zijn trots dat we dit eerste seizoen vi.be ON AIR met zo’n ontdekking kunnen afsluiten. We zullen Customs op de voet blijven volgen en voorspellen nu al een heel mooi najaar voor de band. Kom maar op met die debuut-cd! Wij zijn er klaar voor. Bram, Philippe, Kristof, Nadiem en Ayco (muziekredactie Volt, Studio Brussel) vi.be/onair

- 37 -

video met Customs op poppunt.be


tips & tricks

Omdat een mens twee oren heeft, zou het voor de hand liggen een groep met twee microfoons op te nemen. Maar muzikanten en technici willen nu eenmaal alles zo perfect mogen laten klinken. Daarvoor is een omweg nodig die je de paradox van de studio kan noemen. Om het geluid zo goed mogelijk te krijgen, worden de microfoons dicht bij de instrumenten geplaatst. Voor een optimale muzikale prestatie is het vaak nodig veel partijen apart op te nemen. Vervolgens wordt met effecten als galm, echo en compressie een zo natuurlijk mogelijk klinkend geluid gemaakt tijdens de mix. Opnemen in de studio komt eigenlijk neer op het creëren van je eigen monster van Frankenstein. Sinds de introductie van de meersporenrecorder eind jaren vijftig zijn er tal van trucs en kunstgrepen bedacht om een groep beter te laten klinken. We zetten er een aantal op een rijtje. text: Jan van der Plas photo: Koen Bauters

De backline

01

Corrigeer de akoestiek

Het grootste probleem bij akoestiek zijn parallelle oppervlakten. Hiertussen ontstaan namelijk staande golven die elkaar versterken of verzwakken. Bij een opname veroorzaken ze rare pieken en dips in het frequentiebeeld. Tijdens de mix geven ze je het idee dat de muziek boemerig klinkt, waardoor je al het laag eruit draait. Parallelle oppervlakten zijn eenvoudig te doorbreken met diezelfde schotten waarmee je de overspraak beperkt, met absorberende tegels en met een doek aan het plafond. Hou daarbij rekening met het live-end/ dead-end principe door bijvoorbeeld een harde vloer tegenover een zacht plafond te plaatsen. Als je alleen zachte oppervlakten gebruikt, creëer je namelijk een ‘dode’ kamer en dat is voor muziek dan weer dodelijk.

02

Laat de hele groep tegelijk spelen

Een opnamesessie begint in het algemeen met de registratie van bas en drums, eventueel aangevuld met nog enkele andere instrumenten. Om de strakheid te bevorderen, kan een drummer op zijn koptelefoon een clicktrack krijgen. Of het resultaat daar beter van wordt, verschilt van persoon tot persoon. De ervaring leert wel dat een ritmesectie beter klinkt als de hele groep meespeelt (inclusief de zanger).

- 38 -


03

Beperk de overspraak

Als je gaat mixen, is het belangrijk dat de verschillende instrumenten goed gescheiden van elkaar op band staan en dat er niet te veel overspraak is. Muzikanten zijn geneigd dat onzin te vinden, maar bij (te) veel overspraak verdwijnt de controle over de klankkleur. Het eindresultaat kan daardoor nogal dun klinken. Overspraak kan je heel eenvoudig beperken door wat schotten bekleed met tapijt of ander dempend materiaal tussen de verschillende geluidsbronnen te plaatsen.

04

07

Een extra oor

08

Fix niet in de mix

09

Maak er een toffe dag van

10

Neem niet te veel op

Het is zonde als een goede take niet wordt gebruikt als een bepaald detail niet helemaal lekker is gespeeld. De kans dat de luisteraar dat hoort, is miniem. Als je zelf moet spelen, is het onmogelijk om voldoende afstand te nemen om het resultaat te beoordelen. Vraag daarom aan een ervaren muzikant of hij als ‘extra oor’ wil fungeren.

Gebruik zo min mogelijk de toonregeling

De toonregeling van de meeste goedkope mengtafels is van bedenkelijke kwaliteit. Als je aan de equalizer (EQ) gaat draaien, is de kans groot dat je ook frequenties weghaalt die je wel wilt behouden. Alles wat je zonder toonregeling kunt opnemen, is eigenlijk mooi meegenomen. Klinkt een instrument niet lekker, probeer dan eerst het probleem op te lossen door de microfoons te verplaatsen, of neem een andere microfoon.

Als een groep niet lekker klinkt, kan de studio daar niets aan verhelpen. “We’ll fix it in the mix”? Zo goed als onmogelijk.

05

Veel heeft te maken met de sfeer tijdens de opnames. Maak er een toffe, ontspannen dag van. Voldoende bier en iets roken willen wel eens bijdragen aan een goed resultaat. Het helpt uiteraard ook als je op voorhand goed hebt afgesproken wat je wil gaan doen!

Doe de EQ nadien

Veel budgetstudio’s zijn niet goed geïsoleerd. EQ’en tijdens de opname is in dat geval niet zo eenvoudig. Je kunt beter alle instrumenten ‘recht’ op de band zetten en nadien rustig de toonregeling bepalen: digitale recorders tasten het geluid niet aan.

06

Groepen met een beperkt budget willen allemaal te veel doen in te weinig tijd. Voor een demo heb je genoeg aan drie nummers. Je kan ook een cd-single of een ep maken in plaats van een full-cd. Het is heel verleidelijk om het nieuwe nummer dat aan het einde van de laatste repetitie kwam opborrelen ook nog even op de band te zetten. Maar de ervaring leert dat dat bijna nooit goed afloopt. De andere nummers kunnen op die manier ook onder de haast gaan lijden.

Analoog signaal zo hard mogelijk, digitaal signaal net niet

Bij een bandrecorder is het van belang dat je ieder spoor zo hard mogelijk instuurt. Daarmee beperk je de ruis en krijg je een mooie bandverzadiging: de band vlakt alle pieken mooi af en fungeert als een soort compressor/limiter. Een digitale recorder die in het rood gaat, slaat meteen op tilt. Je hoeft het signaal dan ook niet hard in te sturen. Een digitale recorder levert trouwens geen bandruis op.

- 39 -


- 40 -


De mix

Het masteren

11

Verlies je niet in details

12

Wees niet bang van gaaalm (maar verzuip er ook niet in!)

14

Het gaat erom dat het eindresultaat goed klinkt. Verlies je daarom niet in het solo beluisteren en EQ’en van alle sporen. Ga zo snel mogelijk aan het geheel werken.

Hoe een cd uiteindelijk klinkt, wordt bepaald tijdens het masteren. Daarbij wordt de mix nog eens door een equalizer gehaald, eventueel nog eens extra gecompresseerd en op maat gesneden. De precisie waarmee je kan masteren, is sinds de intrede van de digitale technologie enorm toegenomen. Slechte muziek kan beter klinken na de mastering. Een goede opname levert na het masteren dan weer een fantastisch resultaat op. Voorwaarde is wel dat je er genoeg tijd voor uittrekt. Je kunt beter een dag minder opnemen en voldoende budget uittrekken voor masteren dan andersom.

Veel muzikanten zijn bang van galm. De meeste demo’s hebben daardoor te weinig diepte. Als je galm goed gedoseerd gebruikt, is het een prima hulpmiddel om je muziek voller en rijker te laten klinken. Als je een galm zo zacht zet dat hij net niet aanwezig lijkt, kan hij toch voor diepte zorgen. Het gebruik van verschillende galmen kan instrumenten een eigen plek in het klankbeeld geven, zodat ze de rest niet in de weg zitten. Daarbij is wel enige voorzichtigheid geboden. Galmen hebben namelijk de neiging elkaar weg te drukken. Zo kan die mooie galm op de snare wegvallen zodra je de zang erbij zet. Dan zet je de snare-galm harder en verdwijnt alle kracht uit de opname. Hou het dus overzichtelijk. Een delay op de leadzang is overigens vaak mooier dan een galm. Je houdt de zang iets droger en zet de muziek er in de ruimte omheen.

13

Zorg voor voldoende budget

specifieke tips per instrument op poppunt.be

Gebruik referentieplaten

Het is verhelderend je eigen muziek te horen tussen andere platen, liefst nummers die je goed kent. Niet om een sound te kopiĂŤren; in een demo-studio lukt je dat meestal toch niet en het gaat er om je eigen geluid goed vast te leggen. Referentieplaten zijn handig op het gebied van de verhouding tussen zang en muziek en de verdeling van het hoog, het midden en het laag. Het is ook de moeite waard het vergelijkend warenonderzoek te doen op diverse verschillende geluidsinstallaties. Vooral de autoradio is een mooi referentiepunt.

- 41 -


gearslutz

thomas vanelsLANder Op de site van Poppunt vind je talloze tips & tricks-filmpjes over en met muzikanten. Daartussen ook een korte ontmoeting met Thomas Vanelslander, over zijn “pedalenbak” ... Date of posting: een paar maanden geleden. De tijd staat niet stil, ook niet voor Vanelslander: hij heeft zijn effectenkoffer alweer geüpdatet, of beter gezegd, gefinetuned. “Ik verander om de zoveel tijd van set-up”, zegt hij. “Mijn geluid ontwikkelt zich voortdurend.” text: Sven de Potter photo: Koen Bauters

DE ZEN VAN HET KLANkSCHAVEN Vanelslander is een gitarist die niet voor één geluidsgat te vangen is. Zijn sound blijft veranderen, en dat heeft voor een groot stuk te maken met de artiesten bij wie hij speelt. Bij Arno – waar hij het voorbije jaar bij speelde – gebruikt hij een andere set-up dan voor Hannelore Bedert, ook al zijn die keuzes voor dit of dat effect nu ook weer niet absoluut. “Mijn effectenbak is belangrijk, maar ik vind nog steeds dat je ook moet kunnen spelen met één of geen pedaal. Ik gebruik mijn pedalen niet zozeer voor de effecten die ik ermee kan opwekken, maar wel voor de klankkleur. Er komen niet vaak nieuwe effecten bij, maar ik combineer veel en verander de volgorde, want als je één effect in je chain van plaats verandert, krijg je een andere klank. Dat vergroot de mogelijkheden.”

- 42 -


Weet je nog wat je eerste pedaaltje was?

Thomas: “Een Boss Heavy Metal, maar dat heb ik niet lang gebruikt. De klank stond me niet aan. Er is wel nog één effect dat ik nog steeds in mijn set-up steek: mijn RAT. Al heb ik die ondertussen ook al een paar keer moeten vervangen, want mijn effectpedalen en kabels verslijten nogal snel. Hoe meer pedalen, hoe meer miserie: dat is een wetmatigheid. Van het moment dat je iets hoort kraken, mag je niet twijfelen, maar moet je ingrijpen. Niets zo vervelend als tijdens een optreden beseffen dat je toch beter dat draadje gesoldeerd had.” Wat is de favoriet in je huidige set-up?

Thomas: “Mijn RAT en mijn boosterpedaaltje, voor het volume, omdat dat samen met de klankkleur het belangrijkste aspect is van mijn sound. Het is te zeggen: voor een solo moet je een tandje kunnen bijsteken om boven de rest uit te komen. Als je switcht naar een erg scherpe sound moet je soms net weer iets stiller gaan om te blenden met de andere instrumenten.” Is je huidige set-up de ultieme Thomas Vanelslander set-up?

Thomas: “Neen, niet echt. Trouwens, de pedalenbak die in de video op poppunt.be te zien is, is eigenlijk al een beetje achterhaald: de Line 6’en zijn er uit, ik heb er een custom tremolo en booster tussen gestoken, een andere overdrive, een octaver ... De laatste twee jaar ben ik nogal aan het zoeken, al grijp ik wel steeds terug naar wat ik al ken. Smaak verandert, maar de essentie blijft hetzelfde. Al mag je de wisselwerking tussen je pedalen en je versterker bijvoorbeeld ook niet onderschatten: sommige pedalen werken niet met Fender amps, andere blenden dan weer niet met Marshall ...”

Digitech, Jim Dunlop, Fulltone, Z.Vex ... Als je al een tijdje aan het spelen bent en er bovendien je brood mee verdient, kan je het voor jezelf makkelijker rechtvaardigen om meer geld uit te geven. En ja, dan koop je al eens een paar lekkere Moogerfoogerpedalen. Heel tof, warme klank, maar zulke pedalen blijken dan toch eerder hun nut te hebben in de studio. Ik probeer veel verschillende merken en modellen, maar vele belanden al snel voor onbepaalde tijd in de kast.” Maakt jou dat een gearslut?

Thomas: “Ja en neen. Niet dat ik er niet graag over babbel met andere gitaristen, maar voor omstanders wordt dat wel eens vervelend, want dat stopt nooit! Ik zoek ook niet per se naar oude pedalen, omdat zeker live de betrouwbaarheid van je set-up heel belangrijk is. En mocht je iemands set-up willen kopiëren, dan nog zal je nooit dezelfde klank verkrijgen, omdat iedereen anders speelt. Als Jon Spencer eender welke gitaar op eender welke versterker zou inpluggen, zal die nog altijd als Jon Spencer klinken. Hoe je je klank maakt, zit ook voor een groot stuk in je handen, in je manier van spelen, en eigenlijk in je hoofd. Daar zullen 50 pedalen niets aan veranderen. Aan de andere kant kan je materiaal dan weer wel inspirerend werken en je een nieuw territorium leren verkennen.” Ben jij in je set-up geïnspireerd door iemand?

Thomas: “Ja, maar dat gaat breder dan één muzikant. Ik pik dingen op van het net, van muziek, van andere muzikanten. Hoe ouder je wordt, hoe minder idolen je hebt, want het blijven allemaal mensen. Vooral jonge muzikanten zijn daar meer mee bezig, omdat ze nog aan het zoeken zijn naar hun geluid.” video met Thomas Vanelslander op poppunt.be

Laat jij veel pedalen custom bouwen?

Thomas: “Veel niet, maar het gebeurt. Pim (De Wolf, gitarist/mixer/pedalenbouwer, zie ook Poppunt Magazine 34, red.) heeft er me onlangs eentje gefabriceerd. Ik vind dat wel handig, omdat je dan specifiek kan vragen wat je wil: een extra switch hier, een draaiknopje dat iets meer links staat zodat je er beter met je voet bij kan ... Makkelijk, en de kostprijs is niet hoger omdat je geen merknaam betaalt. Als we het over merken hebben, moet ik zeggen dat ik tegenwoordig breder ga dan vroeger: Boss, Elektro-Harmonix, MXR, Blackstar,

- 43 -


www

GuitarGeek.com Iedere gitarist heeft of zoekt zijn eigen geluid. Dit geluid ontstaat door een unieke combinatie van apparatuur: gitaren, effecten, versterkers en speakers. Vraag je je ook soms af hoe de set-up van Jimi Hendrix, Kurt Cobain of John Frusciante eruitziet? GuitarGeek.com – ondertitel: the guitar rig database – laat je op een heel eenvoudige manier zien hoe de groten der aarde hun geluid creëren. We hebben vernomen dat de site al een tijdje niet meer geüpdatet wordt, maar laat dat de pret vooral niet bederven. Dit is heaven voor gearslutz! We kijken mee met Thomas Vanelslander ... text: Sven De Potter illustration: www.guitargeek.com

Thomas: “Eén van mijn favoriete set-ups is die van Jonny Greenwood, de gitarist van Radiohead. (zie afbeelding) Radiohead is eigenlijk begonnen als pur sang rockband, maar na verloop van tijd kwam er meer experiment, wat erg duidelijk werd met OK Computer. Ik vond zijn manier van werken en hoe hij pedaaltjes aaneenkoppelde wel boeiend, omdat hij er zaken mee deed die niet meteen voor de hand lagen. Het is niet zo dat ik al zijn pedaaltjes ben gaan kopen, maar ik heb er wel een paar uitgeprobeerd. Greenwood is qua aanpak en feel wel een invloed geweest, maar dat geldt ook voor John Frusciante, Neil Young en Tom Morello, omdat ze allemaal een eigen sound hebben weten te creëren, zonder meteen technisch virtuoos te zijn.”

De set-up van Thomas Vanelslander: Effects: Fulltone Ultimate Octave » Electro-Harmonix Micro Pog, Maxon OD808 » ProCo Rat 2 » Zvex Fuzz Factory » MXR Phase 90 » Custom built Kay Tremolo replica » Electro-Harmonix Memory Man Deluxe » Custom built booster » Ernie Ball Volume Pedal (met Boss Tuner) Amp(s): Blackstar Artisan 30 en/of Freeqi Audio Design (FAD) amp www.guitargeek.com

“Een set-up als die van Angus Young is natuurlijk ook geweldig: recht in de versterker en die dan opendraaien. Klinkt super, maar qua klank zit je wel aan die ene kleur vast. Nu heeft AC/DC net daar z’n handelsmerk van gemaakt en je hoort niemand klagen.”

- 44 -


column

ck

cha

el S

ha Mic

Het is me wat, die hetse rond Milk Inc. op Rock Werchter. Rockers, journalisten, columnisten, haters en believers, iedereen sprong recht na de bekendmaking. Ondertussen is de rust weergekeerd: de speciale Facebook-pages zijn alweer verdrongen door andere. Maar misschien volgen de fervente anti’s snel een combinatiecursus chemische groententeelt om zo de ultieme op het festivalterrein binnen te smokkelen stinkajuin te kweken. En ik haat ajuinen. Ik vis ze, ook al zijn ze vermomd als zachtgekookte kool, gegarandeerd uit mijn bord. Beetje moeilijk wel als je op dat moment bij Milk Inc. zit te drummen. Wellicht wordt het een “buk in de maat” oefening. Misschien zijn tegen het einde van het concert alle wel degelijk live bespeelde hardware synths en drumpads met plastic bedekt. Ik was erbij toen de Red Hot Chili Peppers op Werchter ooit bakken modder naar zich toe gesmeten kregen, toen wel degelijk uit enthousiasme. Gelukkig dus dat Milk Inc. Werchters vierdaagse in de Pyramid Marquee afsluit: een rubberen vloerplaat vliegt al wat moeilijker, en als er vocht op ligt, dan zal dat vooral een cocktail van cola, bier en menselijk zweet zijn in plaats van regensmurrie. Nu, ik hou zelf echt van wafels en slagroom, en geen enkele van de bandleden, op de roadie na, is vegetarisch. Dus kebap, pizza pepperoni, stoofvlees en de stofjes E351 tot en met E459, het is allemaal potentieel smijtvoer dat even goed op Regi’s bord had kunnen liggen. Maar de ervaring leert dat het uitendelijk vooral ondergoed van zatte mensen en die hard fans wordt. “Hallo, is dit geen column in een muziekperiodiek?”, hoor ik jullie mompelen. Terecht. Net mijn punt: een Clouseau fan zal enkel klagen over Metallica, maar er zelden een vuile sok naar smijten. Wegens niet aanwezig ... Is het idioom “rock” festival trouwens echt onaantastbaar? POPpunt Magazine wordt toch ook gelezen door rockers, punkers, folkers en electro-dj’s? Rock Werchter is ook MetalPopDance Werchter! Euhm ... PukkelRock dan maar?


- 46 -


popadvies

In deze gedigitaliseerde tijden is niets zo makkelijk als kopiëren. Sterker nog, we zijn er ons vaak helemaal niet van bewust dat we een kopie aan het maken zijn. Een cd wordt geript op de pc, de tracks worden gearchiveerd op een externe schijf, één ervan zet je als ringtone op je gsm, en uit je digitale collectie stel je nog een aantal compilaties samen. Maar wist je dat je eigenlijk maar recht hebt op één kopie van een origineel? En dat die kopie enkel ‘voor eigen gebruik’ bestemd is, en dus volgens de wet niet gedraaid mag worden voor een publiek? Voor dat laatste bestaat er echter een oplossing. Dames en heren: de dj-licentie text: Jan Pauly

De basis: auteursrecht en naburige rechten ze nog te kunnen beluisteren als ze beschadigd zijn, een cd kopiëren om in je auto te beluisteren, mp3’s op een externe harde schijf archiveren: het mag allemaal, zo lang je die kopieën maar niet aan het publiek gaat meedelen en het beperkt blijft tot één kopie van de originele drager. Ten tweede hebben auteurs, uitvoerende muzikanten en producenten recht op een vergoeding voor dat soort kopieën. Die vergoeding zit vervat in de prijs die je betaalt voor blanco dragers (cd-r’s, harde schijven ...) en de toestellen waarmee je die kopieën kunt maken (kopieermachines, cd-branders ...). De fabrikanten of invoerders van de dragers en toestellen moeten deze vergoedingen doorstorten.

Een rondje ‘auteursrecht voor beginners’ schetst alvast het kader waarin de dj-licentie is ontstaan. Als je een plaat, cd of download koopt, heb je meteen ook een licentie om die in je dj-set op te nemen. Tenminste als de rechten omtrent publieke mededeling zijn geregeld (zie hieronder). Er rijzen pas problemen als die officiële opnames worden gekopieerd. De ‘Wet betreffende het auteursrecht en de naburige rechten’ uit 1994 verbiedt het kopiëren niet, maar er worden wel een aantal voorwaarden aan gekoppeld (art. 55). Ten eerste mag de kopie enkel bestemd zijn voor ‘eigen gebruik’. Je zeldzame vinylplaten digitaliseren om

- 47 -


De praktijk: copy fever

Naast een kleine vergoeding voor kopieën, hebben auteurs en componisten recht op een vergoeding als hun werk voor een publiek wordt opgevoerd of gedraaid. Hetzelfde geldt trouwens voor de uitvoerende kunstenaars, de muzikanten dus die hebben meegespeeld op de opname van een muziekstuk, én voor de producenten van opnames. Zij hebben recht op zogenaamde ‘naburige rechten’. Wil je muziek afspelen, dan betaal je daarvoor, meestal via de beheersvennootschappen SABAM of Uradex, een vergoeding aan de rechthebbenden. SABAM wordt betaald per evenement, de billijke vergoeding wordt doorgaans geregeld in een jaarovereenkomst voor de zaal. Voor beide ligt de verantwoordelijkheid bij de organisator en niet bij jou als dj.

Laat ons maar meteen een hardnekkig gerucht uit de wereld hebben: niet elke dj heeft een dj-licentie nodig. Lees nog even de uitleg hierboven: zo lang je draait met originele opnames is er niets aan de hand. Goed nieuws dus voor vinyl-dj’s: aangezien het niet echt simpel is om platen op vinyl te kopiëren, draaien zij normaal gezien met originelen en hebben zij geen licentie nodig. Draai je met originele cd’s en legale mp3’s (van op de harde schijf van de oorspronkelijke download), dan is er ook niets aan de hand. De dag van vandaag sleurt uiteraard niet elke dj zijn volledige collectie mee om te gaan draaien. Er worden compilaties gemaakt van interessante nummers van op verschillende cd’s, gekochte downloads worden op cd gebrand of naar een andere locatie verhuisd op de pc of een externe harde schijf, collecties worden gedigitaliseerd en al dan niet met behulp van extra hardware van op een laptop gedraaid enzovoort. Er wordt dus naar hartenlust gekopieerd door dj’s, en je kan bezwaarlijk volhouden dat dit voor eigen gebruik bedoeld is. Naast het feit dat deze praktijk op zich verboden is, lopen muzikanten en producenten op die manier heel wat inkomsten mis. Om daar iets aan te doen, werd een speciale licentie in het leven geroepen.

De dj-licentie zorgt eigenlijk voor een praktische regeling van beide bovenstaande passages uit de auteurswet. Met een dj-licentie mag je namelijk kopieën maken én mag je ze gebruiken voor mededeling aan het publiek. Uiteraard blijf je wel verplicht om een bijdrage te betalen op blanco dragers en kopieertoestellen, en moet er nog steeds een vergoeding worden betaald voor de publieke mededeling.

- 48 -


De dj-licentie is een toelating voor ‘de reproductie van originele geluidsdragers voor mededeling aan het publiek’. Vroeger moest hiervoor in principe aan elke rechthebbende toestemming worden gevraagd. Aangezien dat praktisch gezien onhaalbaar was en dus ook niet werd gedaan, werd een allesomvattende licentie gecreëerd. Wil dat dan zeggen dat een dj die over deze licentie beschikt een vrijgeleide krijgt om te draaien met alle bestanden, kopieën etc. die hij onder handen krijgt? Uiteraard niet: het blijft wel een voorwaarde dat je kunt aantonen dat je de originele dragers of legale (!) downloads in je bezit hebt. Daarnaast mag je nog steeds geen kopieën maken van werken waar een kopieerbeveiliging op zit, en is draaien met kopieën van karaokebestanden of -dragers ook niet toegelaten. En vergis je niet: aangezien het illegaal downloaden van muziek op zich verboden is, is het draaien van die nummers sowieso ook niet toegestaan, zelfs met licentie!

aan te kopen, maar de dj is niet verplicht om hierop in te gaan en zal daarvoor ook niet extra bestraft worden. Hoe ver reikt de bevoegdheid van de SABAM-controleurs nu eigenlijk? Wat mag en wat niet? De basisregel is dat een controleur geen onbeperkte vrijheden heeft, maar wel altijd bijstand van de politie kan vragen om bepaalde zaken gedaan te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld als de organisator de controleur de toegang tot de zaal ontzegt. Een controleur mag ook niet zomaar de dj-booth betreden: het securitypersoneel mag dat verhinderen. Maar ook hier kan bijstand van de politie worden ingeroepen. Een set stilleggen of platenbakken in beslag nemen kan enkel na een duidelijke vraag aan de dj. Bij weigering kan de controleur enkel met politieondersteuning optreden. Op de vraag of er eigenlijk al niet voldoende vergoedingen worden betaald op het moment dat je het origineel aankoopt, je je een blanco drager of kopieertoestel aanschaft, of de organisator de rechten voor openbare mededeling betaalt, antwoordt Vervenne negatief. SABAM vindt het logisch dat er auteursrechten betaald worden voor alle exploitaties waarvoor volgens de wet een toestemming nodig is: uitzending van muziek op radio of televisie, gebruik op concerten, fuiven of internet, en dus ook voor kopieën die door dj’s gemaakt worden.

De dj-licentie kan je aanvragen bij SABAM en kost je jaarlijks 273,50 euro (incl. btw). Voor het eerste jaar wordt het aantal maanden gerekend vanaf de aanvraag. De licentie is strikt persoonlijk en mag niet worden doorgegeven. Een andere dj mag dus niet met jouw kopieën draaien als hij zelf geen licentie heeft.

Controles, boetes en andere ongemakken

SOS Popadvies

Uit verschillende hoeken rezen er heel wat vragen over de dj-licentie. Wat bijvoorbeeld met buitenlandse dj’s die in België komen draaien? Welke boetes riskeer je? En vooral: mag een controleur mijn platenbak in beslag nemen? Wij gingen even te rade bij Dirk Vervenne van de juridische dienst van SABAM.

Wat hebben we vandaag geleerd? Ten eerste, een vinyl-dj of iemand die alleen met originelen draait, moet zich geen zorgen maken. Ten tweede, als je met kopieën (bv. op je laptop) draait, heb je een dj-licentie nodig die je ook jaarlijks moet vernieuwen. Ten derde, zonder politiehulp kan je platenbak alleen maar in beslag genomen worden als je daar als dj zélf akkoord mee gaat.

Voor buitenlandse dj’s is het verhaal simpel: een buitenlandse dj die in België komt draaien, moet zich houden aan de Belgische wetgeving. Als hij draait met gekopieerde nummers of cd’s, dan heeft hij daarvoor een licentie van SABAM of een bevoegde buitenlandse organisatie nodig. En de boetes zijn niet min: in geval van overtreding eist SABAM een schadevergoeding die overeenstemt met het aanmaken van een cd-r zonder toelating. Die bedraagt 180,50 euro per album. Daarbovenop komt nog eens een boete van IFPI, de overkoepelende vereniging van de platenproducenten of -firma’s. SABAM en IFPI proberen wel eerst met de betrokken dj een minnelijke schikking uit te werken. Zo kunnen ze aanbieden om ter plaatse een licentie

vernieuwd popadviesluik op poppunt.be

Voor een dj-licentie of meer info kan je terecht bij Jozua Laga van SABAM: jozua.laga@sabam.be of 02 286 82 91.

- 49 -


popadvies

Q: Ik heb een cover opgenomen. Mag ik die nu ook op mijn eigen cd zetten? A:

Eerst en vooral moet je het onderscheid maken tussen een cover en een adaptatie. Bij een cover speel je het origineel letterlijk na, bij een adaptatie breng je fundamentele veranderingen aan, zoals een andere tekst, een ander arrangement ... Een cover uitbrengen mag, zolang je maar de verschuldigde auteursrechten betaalt aan SABAM of een buitenlandse zustervereniging. Als SABAM of die buitenlandse vereniging de rechten op het origineel niet beheert, moet je contact opnemen met de originele auteurs, of met hun uitgever of platenfirma. Voor een adaptatie ligt het ietwat anders: daarvoor heb je namelijk altijd de expliciete toestemming nodig van de oorspronkelijke rechthebbenden. Dat is niet altijd evident: vaak is het moeilijk om de oorspronkelijke auteurs/componisten te pakken te krijgen. En als je ze kan contacteren, zal je heel vaak een njet krijgen. De uitgebreide database van SABAM kan je op weg helpen om de originele rechthebbenden te vinden, of je kan de credits op het cd-hoesje raadplegen. Meestal zal het contact via de publisher of platenfirma moeten verlopen. Als je je cd wil laten reproduceren, en dus een ‘aanvraag tot reproductie op een geluidsdrager’ indient bij SABAM, zullen zij nagaan welke originele werken geadapteerd werden en voor die adaptaties een kopie van de toestemming vragen. Als jouw cd wordt uitgebracht door een platenfirma, dan is het gebruikelijk dat zij al die administratie voor jou regelen. De auteursrechten voor covers of adaptaties gaan uiteraard naar de originele auteurs en componisten. Toch kan jij er ook geld aan verdienen, namelijk door de naburige rechten als uitvoerend muzikant of de royalties op de platenverkoop. Als je een goede onderhandelaar bent, kan je ook met de originele rechthebbenden een bewerkersaandeel in de auteursrechten afspreken.


photo: Koen Bauters

jonge wolven

Labiur Labiur – oftewel de 23-jarige Luikse Emilie – is een one girl electro band (Ableton Live wordt wel vermeld als coauteur). Onlangs won Labiur Fnac Unsigned Music Talents. Ze wist de jury te overtuigen met haar 8-bit, op jaren tachtig videogames geënte electro, waar ze overheen rapt in het Frans. Think A Cause des Garçons gemixt met Peaches en Commodore 64 gamesounds. Beetje disturbing qua look, maar wel très nu. interview met Labiur op poppunt.be

- 51 -

www.fnacunsignedmusictalents.be


Welke plaat mag absoluut niet ontbreken in je set up?

De aankomende releases van We Play House Recordings.

Welke plaat mag absoluut niet ontbreken

in je set up?

Hangt er een beetje vanaf. De laatste

tijd sluipt er bijna altijd wel iets van

- 52 -

Trish Van Eynde Mate

‘Sky & Sand’ van Paul Kalkbrenner.

daar. Maar om zelf te spelen waren

zomervibe?

Op de Gentse feesten, bij goed weer op Polé Polé.

Wat is je favoriete zomer-dj-drankje?

Vodka puur.

vorige zomer Ten Days Off en Laundry

Day de max.

photo: Koen Bauters

club.

ontploffen?

Cactus Festival. Heel relaxed sfeertje

Waar vind je in Vlaanderen de beste

dubstep komt meer tot zijn recht in een Welke track zal deze zomer de tent doen

Beide zijn leuk en verschillend, maar

Draai je liever in een club of open air?

van Fat Freddy’s Drop.

‘Cay’s Crays (Digital Mystikz Remix)’

Wat is je absolute zomerschijf?

de laatste tijd.

‘The Shining’ van Skream draai ik veel

in je set up?

Welke plaat mag absoluut niet ontbreken

Carnival - Carribbean vibes.

is gratis. Buitenland: Notting Hill

ontdekken in alle genres en het meeste

straat. Je kan er zo veel goeds zien en

een stuk midden in de stad feesten op

De Gentse Feesten. Tien dagen aan

Wat is je favoriete zomer(dance)festival?

– dubstep –

De leukste vibe is er volgens mij op

max, niet?

zonnetje meezit is een festival toch de

Ik denk meer op festivals. Als het

zomervibe?

Waar vind je in Vlaanderen de beste

Beide. Totaal verschillend, ook.

Draai je liever in een club of open air?

zoveel uitkomen!

Dat weet ik nog niet, er moet nog veel

Wat is je absolute zomerschijf?

‘Strings of life’ van Rhythm is Rhythm.

in je set up?

Welke plaat mag absoluut niet ontbreken

E-troit festival en Awakenings.

Wat is je favoriete zomer(dance)festival?

– techno –

zomervibe?

van één of andere bakker.

Bij goed weer ‘s morgens op het terras

zomervibe?

gezelligheid van een club.

Waar vind je in Vlaanderen de beste

Waar vind je in Vlaanderen de beste

Decadance, Charlatan, Café Capital.

Toch liever in een duistere club à la Silo,

Draai je liever in een club of open air?

‘Lovelee Dae’ van Blaze

zit. Maar soms verkiezen we toch wel de

Open air is heel leuk als het weer mee

Draai je liever in een club of open air?

AEROPLANE Remix. Zonder twijfel!

‘Kilometer’ van Sebastien Tellier in de

Wat is je absolute zomerschijf?

Wat is je absolute zomerschijf?

Tomorrowland.

Ten Days Off.

Kolumbo of Ramon Tapia in!

Wat is je favoriete zomer(dance)festival?

Wat is je favoriete zomer(dance)festival?

Red D – house –

3.

– electro –

De zomer staat voor de deur. Dat betekent festivals galore en pumping dj-sets. Wij schotelden vier dj’s deze vragen voor.

2.

Matik

Summerdance

dossier 1. 4.


- 53 -

missen?

Diplo en zijn crew wil ik wel eens zien.

DJ Bone, omdat ik in hem kracht en integriteit terugvind ... En omdat ik voor hem de trekker mocht zijn van Subject

‘Lovelee Day’ van Blaze en ‘Days Like This’ van Shaun Escoffery.

missen?

Aeroplane, Zombie Nation ... Er zijn een

veel drinken.

photo: Kristof Meirlaen

Zo weinig mogelijk kledij aan doen en

Goeie deo en lichte kleren.

Gewoon blijven doorgaan!

omgeving?

Wat doe je tegen zweten in een broeierige

Senses.

‘Cruising’ van Vincent Floyd en Inner

‘Sueño Latino’ van Sueño Latino,

summerplaten.

Geef een top drie van je favoriete

omgeving?

broeierige omgeving?

van Mavado. Wat doe je tegen zweten in een

die! Maar er is ook een hele nieuwe

Eyed Girl’ van Van Morrison.

Alicia en ‘Gangster For Life (Remix)’

op ben.

... Wat een beestige schijven draait

alles van The Beach Boys en ‘Brown

Remix)’ van Uncle Sam, ‘Mala’ van

‘Round The World Girls (Tes la Rok

summerplaten.

Geef een top drie van je favoriete

generatie Detroit dj’s waar ik verlekkerd

Ik wil definitely Juan Atkins terughoren

Love’ van Donna Summer, ongeveer

Wat doe je tegen zweten in een broeierige

missen?

meteen aan danceplaten eigenlijk. ‘I feel

Gewoon verder zweten.

summerplaten.

Welke dj mag je deze zomer absoluut niet

En nog een keer met Juan Atkins ...

omgeving?

Geef een top drie van je favoriete

Bij favoriete zomerplaten denk ik niet

Belgium voor Subject Detroit, hell yeah!

Wat doe je tegen zweten in een broeierige

hoop artiesten die de moeite waard zijn.

Hm ... maybe Diplo.

dj-booth delen?

‘Soul Salsa Soul’ van St Germain,

Welke dj mag je deze zomer absoluut niet

Welke dj mag je deze zomer absoluut niet

dj-booth delen? Met wie zou je deze zomer graag eens de

Met wie zou je deze zomer graag eens de

rum met limoen en sprite.

summerplaten.

Dat zien we dan wel weer ...

Wat is je favoriete zomer-dj-drankje?

Geef een top drie van je favoriete

antwoorden, for obvious reasons!

Op die vraag blijven we Laurent Garnier

Tomorrowland.

dj-booth delen?

Bruine rum puur on the rocks of bruine

Toch wel weer Laurent Garnier op

veel goeds op komst.

Met wie zou je deze zomer graag eens de

Wat is je favoriete zomer-dj-drankje?

bak aan het veranderen en er is heel

Lutan Fyah.

‘Soundguy Is My Target’ van Rusko feat.

missen?

Er komt nog zo veel en ik kan altijd nog

ontploffen?

Welke dj mag je deze zomer absoluut niet

birds ...

remix)’ van DJ Medhi.

Eentje waar ik zelf van uit mijn dak ga ...

Welke track zal deze zomer de tent doen

Mojito!

Met een selectie schaarsgeklede booth

‘Pocket Piano (Joakim Piano debout

ontploffen?

Welke track zal deze zomer de tent doen

van mening veranderen. Muziek is volle

dj-booth delen?

ontploffen?

Wat is je favoriete zomer-dj-drankje?

Met wie zou je deze zomer graag eens de

Welke track zal deze zomer de tent doen


focus

10 jaar Funtime Ooit begonnen als een magazine over punk en hardcore en nu zowat het belangrijkste punk- en hardcorelabel in Vlaanderen. We hebben het over Funtime en Funtime Records, het geesteskind van Johan Quinten. Ondertussen bestaat het label tien jaar, zit het tegen de zestig releases en heeft het in binnen- en buitenland het pad geëffend voor Belgische bands als The Sedan Vault, Soon, Cornflames, Circle, Five Days Off, PN, Sixtoys, the Shandon, This Is A Standoff, Tenement Kids, Sparkle of Hope, Victims of Society, Homer ... Tien jaar geworden? Dat vraagt om een viering, met taart, bubbels en een gesprekje. text: Sven de Potter photo: Koen Bauters

Eerst en vooral: gefeliciteerd met je verjaardag.

Johan: “Dankjewel. Mogen we blij mee zijn, vind ik. En het meest van al nog met het feit dat we er in die tijd in geslaagd zijn om heel wat mensen te bereiken en hokjes te doorbreken. Funtime mag dan verankerd zitten in de punk- en de hardcorescene, ondertussen bieden we ook onderdak aan een aantal rockbands.” Funtime heeft een groot aandeel in ‘de ontvoogding’ van de Belgische hardcore en punk. Toch wel een huzarenstukje voor een genre dat altijd met de nek werd aangekeken.

Johan: “Dat is meteen de reden waarom ik met Funtime begonnen ben: uit een interesse voor muziek en met de doelstelling om jongere bands die geen kansen kregen op grotere labels of onopgemerkt bleven verder te helpen. Ik had niet meteen een groot plan, maar met weinig middelen en door hard te werken zijn we gegroeid. We zijn nooit afhankelijk geweest van grote budgetten. Niet dat we geen centen kunnen gebruiken,

- 54 -


“Alternatief is een breed begrip geworden.” maar ik ben blij dat we het altijd zo hebben kunnen bolwerken. Er kruipt uiteraard veel tijd en energie in het runnen van een label en ik ben maar wat blij dat Funtime Records door de jaren heen op heel wat interesse heeft kunnen blijven rekenen. Mocht dat niet zo geweest zijn, dan bestonden we nu niet meer, denk ik.” Het tegendeel is waar: zes releases per jaar. Dat betekent dat jullie ondertussen al tegen de zestig zitten.

Johan: “Daar mogen we echt trots op zijn, vooral omdat het om een genre gaat dat na al die jaren nog steeds door sommige grotere media stiefmoederlijk behandeld wordt. Hardcore bereikt een hele grote groep mensen en toch wordt er nog steeds wat op neergekeken.” “Tussen die releases zitten bands die het gemaakt hebben, ondanks het feit dat ze aanvankelijk op heel weinig interesse konden rekenen of geen label vonden. Kijk naar The Sedan Vault: zij hebben hun eerste plaat bij ons uitgebracht, en dat heeft enorm goed gewerkt. Hetzelfde verhaal met Soon, The Maple Room, Homer ... die door hard te werken doorgegroeid zijn. En dan merk je dat sommige mensen in de business met hun kop in het zand zitten, nieuwe en goeie Belgische bands niet oppikken, maar wel veel geld willen investeren in buitenlandse – lees: Amerikaanse – groepen die vaak veel minder interessant zijn. Al is het de afgelopen tien jaar wel fel verbeterd: in alle genres vind je zeer goeie Belgische bands, die niet van kleur verschieten naast hun Amerikaanse collega’s. Alternatief staat niet langer gelijk aan obscuur, ook dat is een belangrijke tendens.” En, wat brengt de toekomst? Nog tien jaar erbij?

Johan: “Uiteraard. Dat is de bedoeling. Er komen nog talloze fantastische releases en in september organiseren we ook opnieuw ons jaarlijkse Funtime Festival ... We gaan verder op hetzelfde elan!” www.funtimerecords.com


focus

Galm reikt auteurs helpende hand

“We kunnen niet blijven zeuren aan de toog, maar moeten zelf het heft in handen nemen.”

Aan alle auteurs-muzikanten die het gevoel hebben dat ze eenzaam en alleen het hoofd boven het spreekwoordelijke water moeten houden: er is hoop. De vzw Galm wil de krachten bundelen om een sterk front te vormen. Momenteel bijt de organisatie zich vast in de aanpassing van de Sabam-statuten. Juridisch woordvoerder Luc Gulinck geeft ons inzicht in het strategisch actieplan.

Galm (Genootschap Auteurs Lichte Muziek) is een vzw die een tweetal jaar geleden uit de grond gestampt werd door een aantal niet-klassieke auteurs-muzikanten. “Na het verdwijnen van ZAMU was daar echt nood aan. Er was op dat moment geen belangenbehartiger van de lichte muziek meer”, vertelt jurist Luc Gulinck die de vzw juridische ondersteuning verleent. Elke auteur die in België woont en 30 euro betaalt, kan lid worden van Galm.

text: Ruud Van de Locht photo: Koen Bauters

Wat zijn jullie belangrijkste actiepunten?

Luc: “Belangenbehartiging naar belangrijke sectoren zoals beheersmaatschappijen, de politiek, publishers, omroepen ... We willen bekijken hoe we collectief een mening kunnen vormen over een aantal zaken. Want het is niet omdat de meeste artiesten op eigen houtje bezig zijn dat we geen gezamenlijk standpunt kunnen innemen tegenover belangrijke vraagstukken. Naast het artistiek-creatieve aspect, is het als auteur belangrijk om je inkomsten te verzekeren. Anders blijft het liedje – letterlijk en figuurlijk – niet duren. Wij komen op voor alle auteurs-muzikanten die in België wonen. Het maakt niet uit in welke taal ze zingen of of ze amateur of professional zijn. Op lange termijn zouden we graag individueel advies verlenen zoals dat bij onze zusterorganisatie in Nederland gebeurt, maar dat is voorlopig nog niet mogelijk. We willen in eerste instantie luisteren naar de vragen en verzuchtingen en die zo goed mogelijk kanaliseren en hoorbaar maken.”

- 56 -


Heb je de indruk dat er al rekening wordt gehouden met jullie?

Luc: “Het lijkt er toch op dat steeds meer mensen van ons bestaan en onze objectieven horen, niet in het minst doordat we ons ook in de pers trachten te roeren. Getuige bijvoorbeeld het standpunt dat we publiceerden in De Standaard over de manier waarop de VRT omgaat met auteursrechten. Bovendien werden we van in het begin betrokken bij het algemeen overleg van de muzieksector, dat onlangs leidde tot een manifest dat in het Vlaams Parlement werd voorgesteld.” Eén van jullie actiepunten bestaat er in om de statuten van Sabam op een aantal punten te wijzigen. Verklaar.

Luc: “Laat het vooreerst duidelijk zijn dat wij beheersmaatschappijen niet als vijand, maar als bondgenoot van de auteur aanzien. Maar toch zijn er zaken die beter kunnen, en daar willen we actief aan meewerken. Zo hebben we de noodzakelijke handtekeningen verzameld om een aantal kwesties op de agenda te zetten op de komende algemene vergadering.” Maar blijkbaar is daar een probleem van vertegenwoordiging?

Luc: “Inderdaad. Om stemrecht te verkrijgen binnen Sabam, moet je als auteur een eenmalige volstorting van je aandeel ten bedrage van 125 euro verrichten. Je kan ook minder betalen, maar dan heb je niets te zeggen op de algemene vergadering. Da’s de situatie waarin de meeste auteurs zich momenteel bevinden. Conclusie: het zijn steeds dezelfde mensen die bepalen waar de beheersvennootschap naartoe gaat. We zoeken dus naar een regeling waarbij iedereen onmiddellijk stemrecht krijgt. En dan is het natuurlijk aan de auteurs om dat aan te grijpen. We kunnen niet blijven zeuren aan de toog, maar moeten zelf het heft in handen nemen.” Wat zijn de toekomstplannen?

Luc: “In de eerste plaats zoveel mogelijk bewustmakingsacties en infosessies opzetten. En leden werven uiteraard, want hoe groter de achterban, hoe groter de slagkracht. Daartoe organiseren we in september een Galm-event in Het Depot in Leuven waar een aantal bestuursleden in dialoog treden met jonge songschrijvers. Er zullen ook optredens zijn waarbij diverse muzikanten songs van elkaar zullen vertolken.” www.galm.be


vi.be

vi.be is alive en steeds meer kicking. Het is dé place to be voor Vlaamse bands, dj’s en producers om zichtzelf in the picture te werken. Het bewijs, zwart op wit: Trix, maandelijks goed voor een vi.be-boeking, zocht en vond Mon-o-Phone dat The Black Box Revelation mocht supporten. boyShouting mocht hetzelfde doen voor Ghinzu. Petrol ging neuzen tussen onze dj’s, met resultaat: DJ NLS666 draaide voor Solid Steel, D01 op de Minus Label Night. Nijdrop zocht meer specifiek dj’s voor een girls only line-up. DJ-ettes Les Moulinex’s en Leesa mochten draaien voor Monica Electronica. Het Leuvense Depot selecteerde Depotax als support voor The Neon Judgement en Ricardo González speelde er voor Jasper Erkens. De Predikanten mochten zich dankzij hun selectie op vi.be ON AIR bewijzen in de AB, als support voor Themselves. Louisa’s Daughter zag hun vi.be ON AIR selectie bekroond met een optreden in De Kreun, voor tomàn en Madensuyu. Meer dan 100 bands schreven zich via vi.be in voor Dranouterrally 2009. 7 daarvan mochten de finale spelen op Dranouter aan Zee. De laureaten: Blackie & the Oohoos, Cerys en The Flying Horseman. Mano Mundo nodigde een vi.be-band én een dj uit: Influenza en Boutros. vi.be-dj’s kregen ook wekelijks draaikansen op Thursdayz in de Antwerpse Noxx. Te veel namen om op te sommen; de hall of fame vind je op vi.be. 3 dj’s konden draaien op de Working Class Night, een event in 11 verschillende clubs: DJ Z-Nox aka Manouvre, Teewone en DJ Tactile. Marco Z mocht richting Hasselt om Jessica Lea Mayfield van een voorprogramma te voorzien in Muziekodroom. Democrazy vond dan weer Lizze Accoe op vi.be, als support voor Moiano. 4AD zocht een band in residence op vi.be. Mary&Me kwam als uitverkorene uit de bus. Een remixwedstrijd voor ‘Nieuwe Meisjes’ van Yevgueni werd gewonnen door Lick My Click. Die band is trouwens op zoek naar een nieuwe frontvrouw. Check hun vi.be-profiel!

- 58 -


vi.be

Ook de komende weken en maanden valt er op vi.be heel wat lekkers te scoren. Hou vi.be in de gaten voor updates. Dit kunnen we in elk geval al meegeven: Een vi.be-dj mag gaan draaien in de Ultra room – berghain, minimal, deep techno – op Kozzmozz (27 juni). 10 Days Off (17-27 juli) gaat op zoek naar maar liefst 4 dj’s met elk een eigen smoel in minimal, techno, house of fidget. 2 vi.be-bands mogen zich bewijzen op het nieuwe Antwerpse festival Camping Zuid. De eerste speelt tussen General Mindy en Confuse The Cat op 22 juni, de tweede – in het balkan/gipsygenre – speelt op 23 juni voor de Ambrass Band en The Millenniums. Dour, u weet wel, dat fantastische festival aan de andere kant van de taalgrens (13-16 juli), vervolledigt zijn affiche met een vi.be-band of dj. En avant la musique! Het Gentse Boomtown speurt ook op vi.be. De geselecteerde band mag op 26 juli openen voor Team William en Daan. Een vi.be-band mag ook richting Folkfestival Dranouter (7-9 augustus). The new tradition ... Je festivalervaring komt alweer enkele stappen dichter! Heel wat inschrijvingen voor wedstrijden ook, exclusief via vi.be: Op Het Groot Geweld (11 juli) mogen 10 singer-songwriters en 10 bands hun grootste hit brengen in Brussel, met kans op studiotijd in de AB-studio en airplay op FM Brussel. De 6 geselecteerde MC’s van Catch a Mic mogen in de Dance Hall op Reggae Geel hun ding doen. De winnaar krijgt o.m. een plek op het Mekitburn-festival en op de Bob Marley Birthday Bashment. Het Gentse pop- en rockconcours De Beloften gaat voor het zesde jaar op rij op zoek naar hun muzikale Belofte. Let op de verschillende deadlines van de provinciale popconcours: Oost-Vlaams Rockconcours, FrappantPOPen Limbomania: 30 juni; Rockvonk: 10 juli; Westtalent: 31 augustus en Het Kampioenschap van Brussel: 1 september.

Seizoen 1 van vi.be ON AIR – vi.be op Studio Brussel – werd afgesloten met een special in Brussel Vlaams en de clash of the titans in Volt. De Stubru-muziekredactie selecteerde haar ultieme top 3: Customs, Tupolev Sound Crash en Douglas Firs. Eindwinnaar van seizoen 1 werd Customs met ‘Rex’.

- 59 -


Het gaat bijzonder goed met vi.be, onze online muziekcommunity. We naderen de 2.000 geregistreerde bands en de 1.000 dj’s. Met de regelmaat van de klok komen organisatoren en andere professionals op het platform scouten naar upcoming talent en ook de experts van het eerste seizoen van vi.be ON AIR – i.s.m. Studio Brussel – deden hun job voortreffelijk. Het is ronduit verbluffend hoeveel onbekende parels er uit vi.be worden opgevist. Omdat we er niet genoeg van krijgen, roepen we een nieuwe rubriek in het leven: vi.be MEDIA. Het concept is simpel: we vragen muziekjournalisten van toonaangevende media om hún favoriete vi.be te selecteren en te bespreken. En guess what ... opnieuw parels!

- 60 -

Frank Zappa vroeg zich al af wat er toch met alle fun in de wereld gebeurd was. Ook wij zitten wel eens met dat probleem. Gelukkig zijn er nog groepen als Licht Mentaal, die bewijzen dat humor en muziek wel degelijk kunnen samengaan. Op het ritme van lekke wegrammende

www.damusic.be

Online muziekmagazine

daMusic

vi.be/thelovecompany

Wie gek is op een dosis rechttoe rechtaan hardcore weet dat hij bij Roll the Dice steeds aan het juiste adres is. Deze formatie ging, na het uiteenvallen van de punk/garageband Bonehead, in 2002 meteen van start met een nieuwe band en met resultaat. Dat hard werken nog steeds wordt beloond, daar is deze groep een

www.mindview.be

Rock and metal magazine since 1993

Mindview

vi.be/rosaparksprivatebusseat

Kijk, soms levert een band zelf al de scherpste munitie: “laten we een koe een koe noemen; Rosa Parks’ Private Bus Seat heeft een veel te lange naam.” Daar gaan we verder dus niet moeilijk over doen. Voor de rest weinig kwade woorden over de twee songs die we op hun vi.be kunnen beluisteren. Dat bassist Roel Vanbuel in een ver verleden nog even in Confuse the Cat zat, is te horen aan het vinnige ‘Veelpleger’. ‘Doppelpass’ geeft al meteen een heel andere richting aan: we horen het etherische van Sigur Rós en de voorliefde voor Curesynths van God is an Astronaut. Mooi! (Matthieu Van Steenkiste)

3.

Hapklaar! Dat associëren wij met The Love Company. Liefdevol klaargemaakt, om er een smakelijke hap uit te nemen, en lang te genieten. Rinkelende gitaren, frisse strofe-refreinstructuren, functionele motiefjes die elk liedje een eigen gezicht geven, sappige melodieën die met je oor doen wat een Somalisch piraatschip doet met een gemiddelde baggeraar ... Jaren negentig indie is zowat de vaste ceremoniemeester. De poppy toon wordt gezet in ‘Grey Hair’. Het bloedmooie ‘I Like’ en het kippenvel-op-je-ziel-liedje ‘We Lost’ gunnen ons een kijk in een meer melancholische inborst. Enkel ‘Love pt. 1’ beklijft minder, hoewel het semi-vals meisjeskoortje perfect op zijn plaats is. (Gianni Marzo)

www.goddeau.com

Magazine over muziek en andere

Messcherp door cultuur en media

2.

www.cuttingedge.be

Goddeau.com

Cutting Edge

vi.be media 1. 4.


- 61 -

vi.be/vinnie

“Sad Songs + Happy Beats”, dat is de tagline die de Gentse singer-songwriter Vinnie voor zijn songs bedacht heeft. De centrale man achter het project is Vincent Neyt, die zijn akoestische gitaar en stem regelmatig ondersteund ziet door synths, met hier en daar ook plaats voor percussie of backing vocals. De vijf nummers op Vinnie’s vi.be bewegen zich in het vaarwater van Beck (het uptempo ‘Go Home’), Bon Iver (‘Days Go By’), en tonen ook binnenlandse raaklijnen met bands als Orange Black (het heerlijke ‘Your Side’). De warme lo-fi songs van Vinnie zijn uw ideale partner om frisse herfstavonden aanzienlijk aangenamer te maken. Ideale band voor huiskamerconcerten! (Kristof Vande Velde)

www.digg.be

E(igenzinnig)-zine rond film en muziek

Digg*

vi.be/lichtmentaal

skapunk, inclusief de nodige blazers, slaan zij je met de meest maffe songs om de oren. ‘Anorexia’ bijvoorbeeld, dat je gegarandeerd uit je luie stoel schudt, of die prachtige cover van ‘Verdronken Vlinder’. ‘Mega Windy’ doet misschien iets te veel denken aan de teksten van Belgian Asociality maar stelt dat onwelriekende probleem wel aan de kaak. Geen mens die een glimlach bij dit soort songs kan onderdrukken. En van ons mag dat! (Patrick Van Gestel)

vi.be/bbamorr

BBamoRR viel ons in eerste instantie op door haar groepsnaam. Drie tracks die ons electrohop, soul en downtempo-vibes zouden moeten bieden. De inleiding van ‘Fly’ doet even onze wenkbrauwen fronsen maar de dirty bass strijkt ze al even snel weer glad. De zanger overdondert ons niet meteen maar levert op zich wel maatwerk. De female mc flowt ook gewoon correct zonder meer, maar de sterkte ligt vooral in het hele plaatje dat als song gewoon klopt. ‘Dazed’ is een instant personal favourite waar we de raps zo snel mogelijk uitgeknipt zouden zien. Onze excuses. Wat overblijft is ronduit heerlijk. ‘Give It To Me’ ruikt voor ons naar Arsenal, zonder daarom een goedkope kopie te zijn. Integendeel. Meer plaats zou ons ruimte geven voor punten ter verbetering maar laten we concluderen dat vi.be ons al meteen een eerste maal verrast heeft. (Jan Schraeyen)

www.kicksnare.be

De vinger aan de pols van de hiphop

KickSnare Magazine

vi.be/metrobox

Metrobox is het alter ego van Berten De Beukelaer, een Antwerpenaar die begon als dj, maar zich sinds een jaar of twee ook op het producen heeft gestort. Zijn nieuwe productie, voorlopig nog ‘M12’ genaamd, is een heus pareltje. In ware old school stijl brengt hij een analoge house track die ons direct doet terugdenken aan het begin van de jaren negentig. Met vintage synths als de Roland TR-909 en 808, en een Juno 60, levert hij een plaat af die zeker niet zou misstaan in een dj-set van Carl Craig of Laurent Garnier. (Stijn Van Nuffelen)

www.nightcode.be

The free magazine for clubbers, djs & producers

NightCode

vi.be/rollthedice

schoolvoorbeeld van. Zo deelden deze jongens reeds het podium met tal van grootheden uit de hardcorescene. Namen als Knuckledust, Kickback, 25TA Life, Born From Pain, Pro-Pain, The Business en Tech9 spreken immers tot ieders verbeelding. Dat Roll the Dice ook naast het podium voor het nodige vuurwerk zorgt, bewijzen de sterke albums die de band tot nu toe uitbracht. Wie na het lezen van deze lovende woorden nog steeds niet overtuigd is, doet er goed aan om de muziek van deze bende eens een keertje uit te proberen. Hardcore is nog steeds springlevend, vraag dat maar aan Roll the Dice! (Peter Rotthier)


win

1 pakket Traktor Scratch Pro

3 koptelefoons RH-200S

Traktor Scratch Pro van Native Instruments combineert digital

De RH-200S zit prettig en klinkt professioneel: een bijzonder

dj-ing met een superstrakke vinyl feel. Met de high-end tempo

transparant en betrouwbaar geluid. Je kunt hem zelfs voor

synced FX, crate flick browsing en tot 32 cue/loop points per

het mixen van muziek gebruiken, en natuurlijk om te oefenen

track is Traktor Scratch Pro jouw ultimate battle weapon.

zonder wie dan ook te storen.

1 Waves Native Power Pack

1 loop station RC-20XL

Deze plug-in bundle bevat alles van reverb, delay en

Met de RC-20XL kan je je muziek zowel live als in de studio in

equalization tot compressie, limiting en level maximization.

meerdere lagen samplen. Met 16 minuten opnametijd heb je

Native Power Pack is de perfecte introductie tot de Waves

alvast voldoende capaciteit, en dankzij de “sound-on-sound”-

experience. Feel the power of Waves!

functie kan je laag per laag een complete song bijeen spelen.

Traktor en Waves worden geschonken door

Loop station en koptelefoons worden geschonken door

DEELNEMEN

5 sets Earproof protect ER9/15/25 Deze gehoorbeschermers worden op maat gemaakt en hebben

Poppunt Magazine is volledig vernieuwd en dat moet gevierd

een vlakke demping over het gehele frequentie bereik met

worden! Wil je kans maken op een van deze leuke prijzen,

eenvoudig te verwisselen filters.

stuur dan vóór 26 juni een mail naar floris@poppunt.be met het antwoord op de vraag welke plaat absoluut niet mag ontbreken in de set-up van Trish van Eynde. Je vindt het

De gehoorbeschermers wordt geschonken door

antwoord in dit magazine. Vermeld duidelijk op welke prijs je kans wil maken. Succes!

- 62 -


photo: Koen Bauters

zoekertjes

Experimenteel project

Even serieus: ik wil op termijn enkele

Hoi, mijn naam is Ward, ’k woon

optredens halen en dan verder zien,

in Gent (zoals iedereen dat doet

maar nu vooral een deftige live-set

tegenwoordig) en ik ben met een

creëren. De nummers zoals online te

project bezig, afin, ik ga ermee verder

beluisteren zijn definitieve versies, die

:-) In maart heb ik na een maand of

ik naar eigen goeddunken geschreven

6 uiteindelijk mijn demootje online

heb, maar in de live set-up hebben de

gezet, een 8 nummers durend cd’tje

muzikanten zeker inspraak. De muziek

van eigen makelij. Het is voornamelijk

staat (nog) niet op partituur, maar

experimentele elektronica, die bijna

hier komt de volgende maand zeker

volledig met een laptopke is gemaakt

verandering in. Ik heb geen voorkeur

(te beluisteren op virb.com/award).

qua niveau, leeftijd, afkomst en

Ik heb enkele positieve reacties

dergelijke, als je ’r maar voor gaat en

ontvangen van een club of 2, dus ben

plezier aan beleeft. Bel me maar op of

ik van plan om de muziek live te gaan

stuur een mailtje, dan kunnen we snel

brengen, en heb ik dus muzikanten

beginnen. Groetjes! Ward

nodig. Wat je kan verwachten:

virb.com/award

onmiddellijk succes, vele uren in de

wardvandenbroeck@gmail.com

zon chillen, hopen groupies of zoiets ...

0498 49 96 92

Nieuw management gezocht

Goedkope opnames

Rock zanger

Shellcase zoekt nieuw management.

Kitchen Room Records is een

Wij (Mentor-X) zijn nog op zoek naar

Zwaar in ‘t zak gezet door ons vorige ...

goedkope homestudio te Brugge met

een krachtige doch heldere rock/metal

merken als Shure, AKG, Rode, Mackie,

stem voor onze band met eigen nr’s in

Oktava, FMR en meer. Kwaliteit

de stijl van industrial/rock. Alle proff.

verzekerd!

zangmateriaal aanwezig.

http://shellcase.info shellcase.info

contact@

0478 29 97 05

www.

Drummer voor Mechelse band Triple-S

kitchenroomrecords.eu - myspace.com/

De Mechelse band Triple-S (we zitten

kitchenroomrecords

durft!

dus op de grens van Antwerpen met Vlaams-Brabant) is op zoek naar een nieuwe drummer, omdat onze huidige drummer heeft laten weten dat hij

Geluidfragmenten op aanvraag. Wie www.ktkpa.be

info@

0477 69 07 99

ktkpa.be

Fugasse zoekt gitarist myspace.com/fugasse fugasseband@gmail.com

Gitarist of toetsenist gezocht vi.be/pietercooreman - demo niet meer representatief maar wel indicatief qua

ermee stopt (hij had 3 bands, en was wat te veel van het goeie). Hij wil nog

Band zoekt bassist (Hasselt)

genre. We zoeken een gemotiveerde 4e

de geboekte optredens tot en met 25

Hallo, onze band zoekt een bassist. Wij

man/vrouw die toetsen en/of gitaar kan

juli meedoen indien nodig. Maar

repeteren in Hasselt en zijn 16-18 jaar

spelen. Opnames nieuwe demo

ondertussen kunnen we wel op zoek

oud. Ons genre is vrij ruim maar vooral

gepland.

gaan naar nieuwe drummer, hé.

pop/rock.

management@pietercooreman.be

www.triple-s-band.be

com

0474 98 06 09

telenet.be

guy.vinck1@

maarten3550@hotmail.

vi.be/pietercooreman

0472 33 27 21

Pianist

Drummer zoekt band

Bassist

Hey, wij zijn The Band en wij zijn nog

Drummer (29) zoekt degelijke

Ik ben bassist en zoek een groep.

op zoek naar een pianist. We coveren

muzikanten om een band te starten.

myspace.com/taair

pop- en jazzmuziek dus als iemand geïnteresseerd is ... versatel.be

- 63 -

kobe.snyers@

www.sunnyson100@gmail.com


- 64 -


zoekertjes

Rock and roll guitarist looking for band

Silver Junkie needs trumpet player

Zangeres zoekt toetsenist(e) en

Currently fronting Outlaw

We are currently looking for an

gitarist(e)

additional trumpet player to introduce

Ik ben een zangeres die op zoek is naar

our new album in venues across the

een gemotiveerde, getalenteerde

country (bars, clubs, cc, festivals).

gitarist(e) (die eventueel tweede stem

It is wise to have a good ear, a feeling for

kan zingen) en toetseniste. Repetitie

improvisation and nice touch to our

zou in het Gentse plaatsvinden. De

songs. You can check our band on our

bedoeling is om te beginnen met z’n

website, myspace and youtube. If

twee of drietjes, en dan uit te breiden

Botsotto zkt strijker

interested please let us know. Thank you

naar een band. Ik schrijf m’n nummers

Botsotto is op zoek naar een strijker

very much.

zelf (neem gerust een kijkje op m’n

(cello, contrabas, viool ...) voor wat

silverjunkie@hotmail.com

myspace.com/outlawbe

sergei.

volkov@live.com

Rock band looking for rock singer myspace.com/outlawbe

sergei.

volkov@live.com

www.silverjunkie.be

website), de stijl is alternatief met

meer volume, dynamiek, drones ... We

verschillende invloeden. Leeftijd steekt

werken nogal organisch en op het

Pilotfish zoekt drummer

niet zo nauw, het is de kwaliteit en

gevoel, dus we zoeken iemand die niet

Voorwaarden: ambitieus, strak en een

intensiteit die telt, maar om er toch een

vies is van experiment en weirdness.

boontje voor ‘het’ genre cross-over,

‘limiet’ op te zetten, tussen 19 en 32

Repetities gaan door in Borgerhout ...

prog rock, fusion ... Repetities te

jaar. Zie je dat eventueel zitten? Stuur

Heb je zin om te komen knutselen en

Boutersem, gratis en drumstel present!

boetseren?

www.botsotto.be -

myspace.com/botsotto

info@

myspace.com/pilotfishmusik 0486 17 79 01

verdin@telenet.be

botsotto.be

me een e-mail, dan kunnen we verder afspreken. Groetjes, Joke paintedwords.be hotmail.com

Bassist Hallo, ik ben een bassist en gitarist ik zoek en groepje waar ik bas kan spelen. Ik speel meestal rock. Liefst in en rond Aarschot! Als je nog iets moet weten, mail maar. Mvg, Joren. joren_anciaux@hotmail.com

(electro)rockgroep zoekt optredens voor najaar De (electro)rockgroep DEViNE Soundsystem zoekt momenteel nog optredens voor in het najaar (eind september - half december). We werken samen met the GoGo Monkey Squad en nog een aantal bands. Indien er meerdere groepen gewenst zijn om een hele avond te vullen.

bas.

myspace.

com/devinesoundsystem - myspace. com/gogomonkeysquad devinesoundsystem@hotmail.com 0476 35 99 25

Boss CE-30 Chorus pedaal Jawel, de echte 80’s klassieker jirzji@hotmail.com

- 65 -

www.

joke.derre@ 0479 76 94 39


zoekertjes

Drummer gezocht

een vaste bassist om dit te promoten.

saxofonist voor 3 liedjes op te nemen.

Wij zijn een jonge, gedreven

Kans op live tv-show in prime time

Heb je even tijd en wil je iets

punkrockband maar moeten het al

(NL) later dit jaar (1.000.000 kijkers).

bijverdienen? Beste groeten, Bruno

enige tijd zonder drummer stellen ...

Veel plannen en tonnen ambitie. Het

Pinkhof

We repeteren twee keer per week, in

debuutalbum werd opgenomen met

Grembergen bij Dendermonde. Eigen

producer Mario Goossens (The Black

materiaal en enige ervaring zijn vereist.

Box Revelation). Staircase had reeds

Zie jij het zitten om onze drumpartijen

met 5 nummers airplay op Stubru en

Zanger(es)/frontman(vrouw)

te verzorgen, aarzel dan zeker niet en

TMF, een nummer één single op JIMtv

gezocht!

neem contact met ons op!

en speelde ca. 140 optredens in o.a.

Waregemse coverband zoekt

België, Nederland, Turkije en de

zanger(es)/frontman(vrouw) met

Verenigde Staten. Repetities in

ervaring. Nummers van o.a. Elvis

Zanger / frontman gezocht

Aarschot.

Presley, Jimmy Hendrix, The Doors,

Wij zijn het beu! Al 10 jaar lof over het

0474 65 25 50

t.

0476 51 24 89

debock@hotmail.com

bassist@staircase.be

www.studiodiepzee.com

bpinkhof@yahoo.com

02 532 09

71

The Who, CCR, Little Richard, Nick

muzikale, maar steeds commentaar

Lowe, Blondie

www.band89.be

over het vocale. Hoog tijd dus om hier

Studiomuzikanten gezocht

iets aan te doen. Daarom zoeken wij

Studiomuzikanten gezocht voor www.

een zanger/frontman die ervoor kan

studiodiepzee.com Betaling tegen 10

Gitarist zoekt bandje of wil bandje

zorgen dat deze commentaar voortaan

euro per uur opname. Momenteel

opstarten

achterwege blijft. Dus ben jij een

zoeken we een trompetspeler en

Hoi, ik ben bijna 17 en speel al

info@band89.be

zanger die het rockgenre wel aankan

ongeveer 3 jaar gitaar, heb het zelf

en die het wel ziet zitten om ons te

geleerd en zou graag willen

vervoegen? Repeteren doen we in Lier.

samenspelen met anderen, in een

Onze leeftijd ligt rond de 28 (ben je

bandje ofzo. Ik zoek mensen die een

ouder of jonger dat speelt geen rol).

bandje willen vormen regio

Vragen of interesse? Stuur dan een

Buggenhout-Dendermonde of een

mailtje of bezoek onze website.

bandje dat een gitarist zoekt zou ook

Hopelijk tot snel.

handig zijn. Kan je me helpen? Laat iets

www.

accesstothebalcony.be

weten. Greetz, Jonathan

lesley.

janssens@live.be

jonathan@

van.dooren.be

Staircase zoekt bassist met ballen (m/v) Staircase heeft net een tweede full

Lees meer zoekertjes / voer zelf je

album afgewerkt met producer Huub

zoekertjes in op poppunt.be

Reijnders (Krezip) en is op zoek naar

- 66 -


- 67 -


- 68 -

Poppunt Magazine 41  

jun-jul-aug 2009