Page 1

www.poppunt.be

MAGAZINE30 Music-o-holics Joost Zweegers Tips Soundengineers 5 jaar Poppunt Raymond & zijn jonge helden Muzikantendag

Raymond teletijdmachine popadvies tips dossier terugblik

zoekertjes

driemaandelijks sept.-okt.-nov. 2006 P109079 Afgiftekantoor Gent X


Ontwerp nu je eigen bankkaart. www.mijnKBCkaart.be Zin om je bankkaart op te vrolijken met je lievelingsfoto? Surf dan naar mijnKBCkaart.be en in enkele stappen geef je je bankkaart een volledige facelift. Ga dus snel naar mijnKBCkaart.be en maak van je bankkaart iets unieks!


VOOR WOORD

Mensenlief. Er wordt wel eens beweerd dat zomertijd gelijk staat aan komkommertijd, maar niets is minder waar. Toch niet bij Poppunt, want terwijl iedereen ligt of zit te genieten van een welverdiende vakantie, draaien de powers that be hier lange dagen. En maken ze veel overuren. En waarom precies? Omdat er tal van fan-tas-ti-sche zaken op de Poppunt-agenda staan. September, oktober en november worden drie maanden vol muziek, vol branie, durf en passie. Vandaar dat dit magazine qua inhoud iets verschilt met voorgaande. Poppunt trok resoluut de kaart van de muziek – zoals steeds – maar deze keer krijgt één muzikant meer aandacht dan anders. En dat is niemand minder dan Raymond van het Groenewoud, een man die geen introductie meer nodig heeft. Raymond heeft als geen ander het gezicht van het Nederlandstalige lied mee helpen bepalen en wij vonden dat de Vlaamse bard met Nederlandse roots best wel geëerd mocht worden. Hence, het project Raymond en zijn Jonge Helden op 5 en 6 oktober in het Leuvense Depot én als voorsmaakje een dubbele middenpagina-collage met de Jonge Helden, gefotografeerd en geassembleerd door onze huisfotograaf Koen Bauters. Maar dat is niet alles: we geven jullie ook nog ander boeiend leesvoer, zoals een exclusief interview met producer Jo Francken (zijn eerste interview ooit!), met geluidsmixers Patrick Demoustier (Simple Minds) en Pim De Wolf (Das Pop, Foxylane,...), een gesprek met de drie sexy backing vocalistes van An Pierlé & White Velvet, een Siciliaans parlando met Joost Zweegers en tal van ander lekkers. ’t Gaat nog steeds de goeie kant op! En binnenkort ook weer Muzikantendag, editie zes! ’t Wordt een mooie nazomer.... Grote muzikale groet, Sven Hoofdredacteur Poppunt Magazine

Poppunt Magazine is het driemaandelijkse tijdschrift van Poppunt vzw. Dagelijks geeft Poppunt praktisch en sociaal-juridisch advies aan muzikanten en dj’s. Onze jaarlijkse Muzikantendag schotelt je een hele dag workshops, infosessies en demofeedback voor, terwijl het interprovinciale vervolgtraject 100% Puur: Pop uit de Provincies jonge bands op tientallen podia zet. Online zijn we ook enorm actief: samen met Studio Brussel onderhouden we het online demoforum Demopoll. Ondertussen proppen we onze website vol gegevens over alles wat beweegt in het poplandschap, zodat iedereen mekaar weet te vinden. Welkom op www.poppunt.be - 02/5049900 info@poppunt.be !

POPPUNT september-nummer Redactie: Sven De Potter, Luc Nowé, David Zegers, Tijs Vastesaeger, Els Michiels, Katrien Molenberghs, Peter Zwertvagher, Filip Leloup, Nathalie Van Laecke, Jan Vanderhaeghen, Lieven De Graeve, Ute Egghe, Dominique Piedfort Fotografie: Koen Bauters, Isabel Pousset Vormgeving: C2A - 0477/97 97 67 Oplage:   5000 exemplaren Verantwoordelijke Uitgever: Luc Nowé, POPPUNT vzw, Kartuizersstraat 19/7, B1000 Brussel Abonnementen: Abonneer je op Poppunt Magazine door E 12 over te maken op rekeningnummer 413-9292181-26 met vermelding ABO2006.

MUSIC-O-HOLICS: Joost Zweegers. Break a leg wordt wel eens gezegd ter aanmoediging, maar Joost brak zijn voet en was maanden out. Poppunt zocht hem op voor een babbel over passie, die nooit of te nimmer te breken valt.

04

DOSSIER: Web 2.0 – DIY in Cyberspace. Op MySpace hebben een miljoen bands hun eigen stek. Concurrent Bebo groeit nog een stuk sneller. Videofilmpjes posten en delen met anderen is sinds de komst van YouTube nog nooit zo simpel geweest en op podcast.net vliegen de meest uiteenlopende muzikale en andere podcasts je rond de oren. In België werd The Wack Attack Barrack opgericht, het eerste onafhankelijke e-label. Het moge duidelijk zijn, er vindt een aardverschuiving plaats in muziekland.

12

TIPS: De prijs van een goed drumstel mag de laatste tien jaar dan al een halve meter gezakt zijn, het blijft een aardig wondertje der natuur dat je toch beter met respect behandelt. Natuurlijk wil je niet even freakerig worden als die die-hard Harley-fan die zijn okselhaar epileert in de verblindende spiegeling van zijn chromé uitlaatpijp, maar wie zijn drumstel maximaal in ere wil houden, kan niet voorbij een dagje aangepast onderhoud van de akoestische bolide. Wij geven tips!

16

JONGE HELDEN: Onze middenpagina werd voorbehouden voor het Raymond en zijn Jonge Helden-project, met een fotocollage van onze huisfotograaf Koen Bauters.

31

FOCUS:

42

RAPPORT: De mens achter de organisatie is deze keer Dis Huyghe, A&R-manager (en nog veel meer) bij PIAS.

50

De festivals. Poppunt trok naar de zomerfestivals, struinde door artiestendorpen op zoek naar scoops, gezellige babbels en antwoorden op vragen als: “Welk festival heeft jou ooit van je sokken geblazen?”

Jonge Wolven 31 terugblik 32 popadvies 36 rapport 39 demodokter 44 telex 48 zoekertjes 50


MUSIC -O-HOLICS

Joost Zweegers:

Foto: Koen Bauters

“Alles draait om tristesse en eenzaamheid.”

04

Terwijl voor de meesten onder jullie “zomer” synoniem staat voor langgerekt en cocktailnippend liggen zonnebaden aan het strand van Benidorm of Wenduine (al kunnen we ons hierin natuurlijk wel eens vergissen) is dat voor menig Belgisch muzikant een hele andere koek. Neem nu Joost Zweegers: de man was onder meer op Werchter en TW Classic te zien en verzorgde solo een verrassingsoptreden op Dranouter. Reden genoeg om hem te strikken voor een Musicoholic-onderdompeling. Helaas bleek Joost al te gaan vliegen! Verkast naar zonniger oorden (Sicilië) voor een promotour. Daar zaten we dan, met onze telefoon in de hand, de ogen vochtig van teleurstelling, de handen klam... tot Joost ons op een mooie ochtend zelf belde...


Buongiorno, maestro Zweegers! We zullen maar meteen met de deur in huis vallen: tien jaar geleden kaapte je de eerste stek weg bij HUMO’s Rock Rally; sindsdien heb je muzikaal niet echt stilgezeten... Joost Zweegers: “Dat is juist; de Rock Rally heeft grote impact gehad op mijn muzikantenbestaan. Die eerste stek gaf me de nodige zelfbevestiging om verder te gaan. Ik had voordien al met heel wat mensen samengewerkt en had al in andere groepen gespeeld (bijv. the Sideburns, Milk the Bishop, nvdr.) maar dat ging niet meteen een duidelijke kant op. Toen ik de Rock Rally won, had ik dat grotendeels aan mezelf te danken; ik wist meteen dat ik die weg verder moest ontginnen. Kijk, de passie voor muziek is er altijd al geweest. Ik moet nu voor die promotour ook weer het verhaal vertellen van hoe het allemaal begonnen is, maar eigenlijk ben ik daar niet meteen happig op. Om de simpele reden dat het de mystiek wat uit de beleving haalt. Er zit geen systeem achter, maar als je steeds hetzelfde moet vertellen, lijkt dat af en toe wel zo te zijn.” Wij weten wel beter! Had je toen al een duidelijk idee van waar je heen wou? Meteen de aandacht verzilveren en een plaat uitbrengen, zoals zoveel anderen het je voordeden? Joost Zweegers: ”Neen, niet meteen. Mijn doel was alvast niet om wereldberoemd te worden. Dat zou een beetje belachelijk zijn. Wat ik wel wou, was van mijn muziek te kunnen leven, maar om dat te kunnen, heb ik lang naar een goed platencontract gezocht. Dat heeft me vier jaar gekost. Ik vond het belangrijk om dát rond te krijgen. Jonge muzikanten hopen allemaal dat ze ooit een platencontract krijgen, op de radio gedraaid zullen worden en zo aan concerten zullen geraken. Voor mij was aanvankelijk het vinden van de juiste platenfirma het allerbelangrijkste. Na de Rock Rally kon ik meteen op het eerste het beste platencontract springen, maar dat heb ik niet gedaan. Ik ben op zoek gegaan naar een zo professionele omkadering, maar zoiets krijg je niet zomaar in de schoot geworpen.” Jij hebt getoond dat het allemaal kan. Op een podium laat je je omringen door door de wol geverfde muzikanten. Jij bent echter de drijvende spil van de band: beschouw je jezelf dan meer als live-muzikant dan studioartiest? Joost Zweegers: ”Ik voel me goed in beide rollen, eigenlijk.....”

Dat is fijn. En wat het maken van een plaat betreft? Is dat voor jou een sologebeuren of een groepsproces? Joost Zweegers: “Meer een soloproject, al hangt er veel af van de mensen met wie je samenwerkt; ik hou er erg van om te werken met muzikanten die mee creëren vanuit hun invalshoek. (denkt plots aan iets anders) Trouwens, tegelijk met mijn promotrip ben ik ook bezig met de preproductie van mijn volgende plaat.” Aha. Wij ruiken een scoop! Vertel op! Joost Zweegers: “Ik hoop begin volgend jaar een nieuw album uit te brengen. Afhankelijk van hoe lang het promotouren nog duurt. In september komt er alvast een single. Dus dat wordt ook nog een maandje promo. Ik vind het alvast allemaal heel erg spannend.” Liedjesman Ik zag je vorig jaar op Blue Note met het Chet Baker-project. Vanwaar die fascinatie voor Chet Baker? Joost Zweegers: “Kijk, als er één jazzsinger bestaat, dan is hij het wel. Ik ben een liedjesman, dus zoek ik een aanhangsel in de jazz. Die standards zijn eigenlijk klassieke, jazzgetinte nummers, maar ze ademen tegelijk die onderkoeldheid en die tristesse uit. En daar draait het om.” Zit die tristesse ook in jouw muziek? Joost Zweegers: “Ja, volledig. Voor mij draait het hele heelal om tristesse en eenzaamheid. Zonder dat je daarom zwaarmoedig moet gaan doen. Het is eerder een vorm van melancholie. Het valt telkens weer op dat de dingen die ik maak, daar altijd weer op uitdraaien. Zelfs mijn up-temponummers hebben een melancholische ondertoon.” Heb je naast Chet Baker nog andere helden? Joost Zweegers: “Uiteraard, maar ik moet wel zeggen dat Chet Baker me niet echt geïnspireerd heeft. Nick Drake bijvoorbeeld wel. En The Beatles natuurlijk. Het hangt van de periode af. Oasis vind ik ook nog steeds een fantastische band. Eigenlijk ben ik een fan van die hele Britpop-wave van de jaren ‘80-’90.” Je noemt jezelf een liedjesman. Wat betekent dat voor jou? Joost Zweegers: “Ik zie mezelf als iemand die zijn creativiteit eruit gooit door liedjes te schrijven, te zingen en

i

05


MUSIC -O-HOLICS

“Voor mij draait het hele heelal om tristesse en eenzaamheid. Zonder dat je daarom zwaarmoedig moet gaan doen. Het is eerder een vorm van melancholie. Het valt telkens weer op dat de dingen die ik maak, daar altijd weer op uitdraaien. Zelfs mijn up-temponummers hebben een melancholische ondertoon.”

Tips Joost, iemand die zolang meedraait als jezelf heeft ongetwijfeld een paar goeie tips voor jonge muzikanten. Joost Zweegers: “Eh... (lacht) Wel, eigenlijk gaat het erom om eerlijk tegenover jezelf te blijven. En daar de nodige dosis doorzettingsvermogen aan te koppelen. Mij heeft het tien jaar gekost om te geraken in de richting waar ik nu in zit. Weet je, ik ben ook straatmuzikant geweest. Daar heb ik de knepen van het vak geleerd. Je moet af en toe een beetje vechten voor je publiek. Want het publiek bepaalt alles! Je moet je niet in alles door hen laten leiden, maar zij bepalen wel je carrière.” En wij bepalen wat het publiek te lezen krijgt. Zoals het geheim achter je sound....

op te treden. En ik heb het geluk dat ik de dingen zing, die ikzelf maak. Dat geeft me net de energie om overeind te blijven.” Je hebt ook getourd met Neil Young. Joost Zweegers: “Ja, een prachtige ervaring, ik heb een paar keer met hem gesproken. Ik had graag mijn gitaar willen nemen en mee spelen. Maar dat was niet voorzien. Helaas!” Hoe is het trouwens met je voet? (Joost viel vorig jaar van het podium

06

en brak zijn voet, nvdr.) Joost Zweegers: “Niet zo best, eigenlijk. Het gaat heel langzaam. Het ongeval heeft me zo’n acht maand gekost. Ik ben nu weer begonnen met op te treden. Niet teveel, want anders lig ik weer een week in bed. Dat zijn tegenslagen en die moet je overwinnen. Iedereen had zoiets van “Dan kan je ondertussen toch lekker werken aan een nieuwe plaat”. Maar dat werkt zo niet, ik heb zo’n vier maand KO gelegen.”

Joost Zweegers: “Dat hangt vooral van de song af. Voor solo’s gebruik ik meerdere akoestische gitaren in verschillende stemmingen, open tuning dus. Elektrisch speel ik meestal op Gretsch en een Fender Twinreverb. Ik gebruik daarbij een Marshall Powerbrake. Die geeft veel oversturing zonder dat je de controle over je volume verliest.” Voor wij de controle verliezen over al wat ons lief is: maak er nog een fijn Siciliaans avontuur van! Tot ergens op een podium. Jan Vanderhaeghen


Muziek in de knop Punk is een “Iets meer dan twintig jaar geleden had ik met een vriend een discobar waarmee we mega-fuiven gingen draaien,” begint Den Duim. “Geluid heeft me altijd zeer erg geïnteresseerd. Via mijn broer ben ik toen in contact gekomen met The Neon Judgement. De groep begon toen net live te spelen en had een geluidsinstallatie nodig. Ik had nog nooit een PA van dichtbij gezien, maar had wel luidsprekers en een mengtafeltje liggen. Na een optreden in Leuven waren ze tevreden over het geluid en ik mocht hun geluid blijven verzorgen. Toen The Neon Judgement groter werd, heb ik wat geïnvesteerd in geluidsmateriaal en ben voltijds voor hen beginnen werken. In diezelfde periode begon ook ’t Stuc in Leuven wat furore te maken. Ik kreeg ook daar opdrachten: La Muerte vroeg me om te mixen, Front 242, ... die vriend en ik kregen wat naam als PA-firma. We

08

deden toen alle alternatieve concerten voor Herman Schuermans – EML was toen zijn firma. Na een job voor de Kreuners ben ik voltijds bij EML gaan werken en vanaf toen is alles erg snel gegaan: ik heb het geluid gedaan voor Maurane, Gorki, Arno... en toen werd ik plots gevraagd voor The Night of The Proms. Daar kwamen in in 1997 The Simple Minds langs en die bleken zo tevreden over mijn prestatie dat ze me vroegen om voor hen te beginnen werken. En dat doe ik nog steeds: ik ben dit jaar al acht jaar voor hen aan het werken.” Boeiende weg heb jij afgelegd! Patrick: “Dat is het zeker. Ik vind het een zeer avontuurlijk en sociale job: je komt overal en leert heel wat mensen kennen, maar het grote nadeel is dat je gezinsleven er erg onder kan leiden. Ik probeer de schade echter te beperken,

“Man, wat een ongelooflijk optreden! Wat een sound! Wat een energie! Wat een overdonderend geluid!” Dat hoorden wij na de doortocht van Queens of The Stone Age, vorig jaar in de AB. Dat de groep daar zelf voor veel tussenzat, dat leidt geen twijfel, maar een band alleen – zelfs niet The Queens – mag nog zo goed staan spelen, als het geluid niet goed zit, dan kan zelfs een beresterk optreden de allure krijgen van een, eh... scheet in een fles. Vandaar dat elke band die het zich kan veroorloven de hort op gaat met een geluidsmixer, iemand die het repertoire door en door kent en die weet hoe hij de muziek moet laten klinken. Poppunt wou wel eens weten wat je moet doen om geluidsmixer te worden en voelde een paar straffe mannen aan de tand. Zoals Patrick Demoustier, aka Den Duim en Pim De Wolf, respectievelijk de vaste mixers van The Simple Minds en Das Pop. Zelfs tijdens het gesprek zaten de heren voortdurend aan de knopjes van ons opnametoestel te prutsen.

iets waar ik aardig in slaag. Maar dat komt natuurlijk ook doordat ik op een niveau zit waar ik de financiële vrijheid heb om nu en dan eens over en weer te vliegen.” Ik kan me inbeelden dat iemand die al zolang in het vak zit als jij ook het materiaal heeft zien evolueren. Patrick: “Dat is enorm verbeterd. Het geluid is zeer traag geëvolueerd. In het begin was er helemaal geen sprake van een industrie: vroeger was elke geluidsmixer een beetje een hobbyist die hier en daar wat materiaal ging sprokkelen. Mengtafels werden langzaamaan beter, maar echt grote sprongen maakte de techniek niet. Tot tien jaar geleden: de industrie werd groter en men begon onderzoek te verrichten naar geluid. En toen is er met de nieuwe technologie een ware revolutie ontketend: het luistercomfort

Funeral Dress (Foto: Kika D)

Foto: Isabel Pousset

DOSS TIPS IER


Soundengineers van het publiek is zeker met 70 % verbeterd. En met de digitalisering heeft men ook gemak toegevoegd aan geluidsmixen: alles werd compacter, sneller. Het maakt wel dat alles veel technischer geworden is: vroeger kon Jan met de pet eraan beginnen, nu moet je echt een opleiding volgen, cursussen bijscholingen... het is in de loop der jaren een echt beroep geworden.” Jij hebt het geluk gehad dat je in dit vak bent kunnen groeien. Ik kan me voorstellen dat iemand die nu wil beginnen toch een hele berg aan technische informatie moet doorworstelen... Patrick: “Er bestaan opleidingen, maar die zijn heel basic. Ik denk dat diegenen die het onder de knie willen krijgen echt de baan op moeten en alles moeten leren uit de praktijk. Men zou nu een rockschool beginnen waar je je kan inschrijven voor een opleiding als geluidsmixer, maar wie gaat die lessen geven? Alle goeie geluidsmixers werken! De mensen die de job kennen, hebben daar geen tijd voor. En, mochten ze stoppen met hun werk voor bands, dan zijn ze uit het circuit. Ik vind het een beetje moeilijk. Kijk, ik vind elke opleiding die je kan volgen sowieso goed, omdat je overal wel iets kan opsteken, maar om deze job echt goed te leren, moet je het doen.” Begrijpelijk ook, want op die manier word je geconfronteerd met verschillende omstandigheden: geen enkele concertzaal klinkt gelijk. Patrick: “Juist. Het geluid komt eigenlijk pas nadat je alle andere logistieke omstandigheden bekeken hebt. Het vergt een hele organisatie hoor: tijdens de wintermaanden hebben we alle materiaal mee en doen we alles zelf. Dan komen we ’s morgens toe in de zaal, meten we ze op, beslissen we waar de luidsprekers moeten hangen, etc. Voor de zomerfestivals gebruiken we enkel onze mengtafels, want de luidsprekers hangen er al. Maar dan zijn we er even goed van ’s ochtends, want de tafel moet geïnstalleerd, de multikabel moet uitgerold etc. Daar ben je toch algauw een dag mee bezig.” Is het eigenlijk een zwaar leven? Puur fysiek dan... Patrick: “Voor mij niet meer, neen. Vroeger wel, toen ik vrachtwagens

moest laden en lossen, maar het blijven wel lange dagen.” Wanneer is voor jou het moment gekomen dat je van het amateurniveau overgestapt bent naar het professionele circuit? Patrick: “Dat is eigenlijk best vlug gegaan. Ik studeerde voor dierenarts (lacht), maar ik zag die studie eigenlijk niet zitten. Ik heb op aandringen van mijn ouders mijn kandidaturen afgemaakt en heb me daarna toegelegd op de discobar, die ongelooflijk goed draaide. Het is pas sinds ik bij EML werk dat het er echt professioneel toegaat. Weet je, ik raad eigenlijk niemand aan om hier in te stappen, want er komt naast een enorme drive om alles onder de knie te krijgen ook een portie geluk kijken. Ik heb Arno mogen mixen op Marktrock en dat was een zeer goeie show, maar mocht die dag de elektriciteit uitgevallen zijn of mocht ik zelf een slechte dag gehad hebben, dan zal Arno zich die dag herinneren als een minder moment en kan ook jij het als mixer vergeten. Hij heeft toen aan Axelle Red gezegd dat ik goed was en zij heeft mij dan ook gevraagd. Hetzelfde geldt voor The Simple Minds: was de tourmanager toen niet een paar keer in de zaal komen luisteren dan hadden ze me wellicht nooit gevraagd. Ik heb geluk gehad.” Geluk is één ding, talent een ander: wat moet een goed geluidsmixer hebben? Patrick: “Dat is vrij subjectief. Mensen zeggen me: “Als jij mixt is het altijd aangenaam, zelfs als het luid is.” Maar heb ik daar trucs voor? Neen. Mixen doe je voor een groot stuk op het gevoel. Echte wetten zijn er niet. Het zijn je oren en je gevoel die bepalen waar het heen gaat, al moet je natuurlijk wel rekening houden met een paar technische wetten. Ik weet zeker dat supergetalenteerde studiomixers er live niets van terecht brengen, omdat het een totaal andere discipline is. Die mensen zijn het gewend om in ideale omstandigheden naar muziek te luisteren, terwijl het geluid bij ons van heel wat andere factoren afhankelijk is. Als je dan nog een goeie sound kan maken, dan ben je een goeie mixer....” Om maar een storende factor te noemen: wind!

Patrick: “Inderdaad. Daar komt meteen ook het nadeel van de nieuwe LineArray PA-systemen aan de oppervlakte: die zijn zo gebouwd dat het lijkt alsof je nog maar naar één speaker luistert, dus als de wind blaast, is het geluid ook volledig weg.” Wat je meestal hoort bij grote concerten is dat er een vertraging op het geluid zit: je ziet de drummer slaan, maar hoort de slag een fractie van een seconde later. Moeten jullie daar rekening mee houden? Patrick: “Neen. Wij horen wat de mensen horen. Eigenlijk horen we het geluid dat van het podium komt iets minder dan een tiende van een seconde later, maar op het geluid van de torens die verder staan, zit wel een vertraging. Op driehonderd meter is dat toch nog maar één seconde.” Wat zijn voor jou de ideale omstandigheden om in te werken? Patrick: “Ik hou van een goeie zaal, maar veel hangt van de groep af. Voor The Simple Minds vind ik het Koninklijk Circus in Brussel ideaal: het publiek zit haast op het podium, het is een vrij droge zaal... als je daar een goeie PA kan hangen, dan heb je een uitstekend concert. In een zaal als de AB hebben heel wat artiesten moeite: ze hebben vaak het gevoel dat ze in een aquarium spelen. Ze staan als het ware gescheiden van het publiek en hebben niet het gevoel dat ze fysiek deelnemen.” De Gentse Vooruit heeft ook niet zo’n denderende akoestiek... Patrick: “Da’s juist. De akoestiek van een zaal is afhankelijk van de materialen die gebruikt worden. Vroeger had men absoluut geen idee van hoe men een zaal akoestisch moest aanpakken, nu wel. In het Paleis voor Schone Kunsten is de akoestiek nagenoeg perfect: als je daar een concert geeft, worden de instrumenten door de zaal versterkt. Bij een PA is een ietwat ‘dode’ zaal het best, want dan hoort het publiek alleen wat de mixer uit de speakers tevoorschijn tovert. Zelfs in een grote zaal als Vorst kan je met een goeie PA een uitstekend geluid creëren.”

i

09


TIPS

akoestisch onderzocht en dan begint men er pas aan.” Je werkt voor grote groepen. Daar zit wellicht ook wat spinal tap tussen.... Patrick: “Absoluut. Ik ben zo eens met de paus naar Afrika getrokken. We moesten er in de brousse een installatie opstellen, maar ik was er niet echt gerust in. Ik dacht dat de mensen daar vanalles gingen pikken, maar men verzekerde ons dat dat niet zou gebeuren. Tot we op een ochtend naar de site liepen en zagen dat alle mousse uit de speakers verdwenen was: de dorpelingen waren die komen halen om te gebruiken als matrassenvulling.”

Foto: Koen Bauters

De hoogste tijd voor een paar extra hoge-kwaliteit-akoestische concertzalen, me dunkt... Patrick: “Tja, maar je zit met een budgettaire beperking. Het sportpaleis gaat een tweede zaal bouwen en ik ben gevraagd als raadgever. Ik vind het een zeer goeie zaak dat er een extra zaal komt, maar het budget voor de akoestiek is maar een honderdste in vergelijking met het budget dat ze in Frankrijk of Duitsland spenderen. Dit is België, hé: de zaal moet multifunctioneel zijn: er moet ook basket kunnen gespeeld worden etc. Als we het echt goed willen aanpakken, dan moeten we 30 % van het budget gebruiken voor de akoestiek, maar dat gebeurt niet. Dus zoeken we naar lapmiddelen. In Frankrijk worden de zalen eerst

Voor een betere snurkakoestiek! Patrick, bedankt voor de babbel!

Live and loud. Wat doet een geluidsmixer eigenlijk live? Gewoon wat aan knopjes draaien en zorgen dat er niet te veel feedback van het podium het publiek in suist? Wij waren ervan overtuigd dat het enkel dat was, tot we Pim De Wolf aan het werk zagen. De Wolf (een begenadigd muzikant die ooit het mooie weer maakte bij Derek and The Dirt, nu gitaar speelt bij Thou en vaste mixer is van Das Pop, Goose en Foxylane) is het type geluidsmixer dat geen seconde stilstaat en er als extra off-podium muzikant voor zorgt dat het publiek krijgt waarvoor het gekomen is én de band zich kan vlijen tegen een zeer comfortabel geluidsgordijn. Wij waren alvast enorm onder de indruk van ’s mans mixkunsten tijdens Das Pops doortocht op het Gentse Boomtown. Nooit hoorden wij zo’n perfecte mix als toen. Vanaf de eerste noten begon Pim aan knoppen te draaien, stond hij een batterij effecten te geselen en liep hij een aantal keer onbesuisd het publiek in om zich ervan te gewissen dat het geluid een paar meter verderop even knalde als in de mixbooth. “Ik beschouw mixen niet louter als een technische aangelegenheid,” zegt Pim. “Ik zie het meer als muziekmaken met een mengtafel. Dat komt wellicht door het feit dat ik zelf ook muziek speel; ik

10

probeer achter de mengtafel creatief te zijn; dat is ook de reden waarom groepen als Das Pop, Foxylane en Goose me vragen. Door er zo mee bezig te zijn, heb ik soms de indruk een extra muzikant te zijn, maar dan wel off-podium. Ik vind het alvast een heel dankbare job. Veeleisend, dat wel, maar ik doe het echt met hart en ziel.” Techniek “Mixen blijft wel een technische aangelegenheid, waar je je verstand moet bijhouden, maar dat moet je in elke discipline: je moet eerst de basisskills onder de knie krijgen voor je echt aan de slag kan. Net zoals je eerst een hele resem akkoorden moet leren om ietwat gitaar te kunnen spelen. Ik doe het nu ongeveer vijf jaar. In het begin vond ik het ook niet makkelijk; ik ben begonnen met een paar kleine optredens. Mijn eerste job als mixer was een vervanging; ik ben toen meteen voor de leeuwen gegooid, recht in de praktijk. Eigenlijk vond ik dat niet slecht. Het was een vrij stresserende ervaring, maar wel zeer boeiend. Jeroen (Vereecke, van Rockoco en toen manager van Das Pop) had me een paar keer zien mixen en vroeg me of ik interesse had om Das Pop te mixen. Een aanbod dat ik niet

heb afgeslagen, ook al betekende het dat ik meteen in grote zalen en grotere festivals terecht kwam. Ik heb toen nog een tandje moeten bijsteken, want ik kende nog niet het fijne van de zaak. Maar in de loop der jaren is het ook een echte passie geworden. Ik heb ondertussen al een paar mensen op ‘mix-weg’ geholpen; ik geef mijn kennis door, maar ik merk dat mixen voor sommigen niet zo evident is. Het moeilijkste is niet het mixen an sich: als je thuis in je sofa een cursus doorneemt, ziet het er allemaal vrij eenvoudig uit. Tot je er staat, natuurlijk: dan moet je echt zeer kort op de bal kunnen spelen en snel beslissingen kunnen maken. Een beetje stressbestendig zijn, is alvast een voordeel.” Een kwestie van vertrouwen. “Verder moet je als mixer een vertrouwensband kweken met de band: zij geven je uiteindelijk een grote verantwoordelijkheid, want jij bepaalt wat het publiek zal horen. En, de groep hoort zelf nooit wat een mixer uit de speakers haalt. Ik zeg tegen al mijn groepen dat ze spionnen moeten uitzetten: lieven, vrienden, etc., zodat zij achteraf kunnen zeggen wat er aan het geluid schortte of wat er goed aan


was. Op die manier krijg je aardig wat tips. Het is mijn taak om elk instrument een plaats te geven. Ik ben elk moment bezig met prioriteiten: welk instrument moet op welk moment in de verf gezet worden. Als een gitarist een solo geeft, dan wil ik dat iedereen in het publiek die hoort en dat die solo goed doorkomt. Je moet dingen naar het achterplan durven te schuiven of naar voren. Als ik een groep begin te mixen, dan studeer ik vooraf op de muziek; op die manier leer ik niet alleen de nummers kennen, maar weet ik ook snel waar ik moet ingrijpen, waar er mogelijkheden zitten om het geluid te verbeteren. Eigenlijk lijkt het sterk op het spelen van een nummer, waarin elk instrument een plaats heeft. Met mixen is dat niet anders: ook hier heeft elk geluid zijn specifieke plaats; het lijkt een beetje op het in elkaar steken van een geluidspuzzel. Ik stoor me er enorm aan dat een gitarist tijdens een solo nauwelijks hoorbaar is; en dat is iets wat ik toch nog vaak zie. Ik ben ook voortdurend aan het kijken naar wat er op het podium gebeurt.” Niet in de mix “Weet je, je kan tijdens een optreden niet ineens stoppen met mixen omdat het geluid goed zit. Althans, ik niet, want ik tracht het maximum uit een optreden te halen. Dat lukt natuurlijk niet altijd, maar als je alert blijft, kan je zelfs bij een slecht optreden of een moeilijke mix een aanvaardbaar geluid creëren. Het gebeurt vrij dikwijls dat ik moet trekken en sleuren. Vaak ligt dat aan de locaties zelf. De Vooruit was vroeger een moeilijke zaal, maar ondertussen hebben ze er tal van akoestische ingrepen gedaan en klinkt het er al veel beter. Nu ja, op den duur leer je de zalen ook kennen en weet je waar je je aan mag verwachten. Ik ga altijd naar de groep luisteren die voor ‘mijn’ groep speelt, zodat ik kan inschatten hoe het geluid verdeeld wordt. Dat maakt het iets makkelijker om een gulden middenweg te vinden.” Materiaal “Ik werk het liefst op de Midas XL4. Die klinkt fantastisch, zeer warm. Ik kom die echter niet vaak tegen, want het is een ont-zet-tend dure tafel. Ik heb me laten vertellen dat die 4 staat voor 4 miljoen Belgische Frank. Ook Soundcraft heeft zeer goeie tafels, weliswaar een stuk goedkoper. Daar werk ik ook graag mee.”

Geluid, een kwestie van limieten: Patrick: “Als de politiek een geluidswet gaat bepalen, krijgen we mijns inziens niets dan miserie. Eender welke burgemeester kan nu zeggen dat elk concert maar 90 db mag halen, maar dat is te weinig. Een redelijke limiet is 98 db. Wie het geluid gaat opmeten, mag dat niet in pieken doen, maar over de tijd: als je zegt dat er over een uur tijd maximum 100 db bereikt mag worden, dan heb je wat speling. In rustige nummers zit je daar echt onder, dus kan je in de iets energiekere nummers wat extra kracht geven. Zo blijft de sound goed. De wet zegt hier dat je geen 90db mag bereiken gedurende acht uur, maar geen enkel concert duurt zolang. Er is een heel groot onderscheid. Nu moeten bands aan 95 db spelen en dat werkt niet: ik heb Korn zien spelen aan die limiet en dat klonk echt niet zoals het moest. Voor iets beslist wordt, moet er echt goed over nagedacht worden.” Pim: “Ik denk dat we er allemaal mee gaan moeten leren werken en aanvaarden dat er ooit een begrenzing komt. Het is soms geen slechte zaak dat er een begrenzing komt, want sommige bands gaan echt over de pijngrens omdat ze stevig willen overkomen. Ik merk wel dat het publiek stilaan gewoon raakt aan stillere optredens: toen Boomtown net startte, kregen we heel wat klachten van mensen die vonden dat het allemaal veel te stil was, terwijl nu niemand nog klaagt. Ik loop wat het mixen betreft wel steeds op het randje, maar dat maakt het net spannend.”

Tips in the mix “Het gebeurt vaak dat je ergens moet gaan mixen, maar niet vertrouwd bent met de mengtafel die er staat. In dat geval brengt het internet de oplossing, want je vindt er ongelooflijk veel handleidingen. Downloaden, doornemen en je weet waar je aan toe bent. Zeker als het snel moet gaan, moet je zaken als gain, EQ etc. snel kunnen weervinden, en aangezien elk merk zowat een eigen layout heeft, bereid je je best voor. Nu gebeurt het zelden dat ik een mengtafel zie waar ik nog niet op gewerkt heb. Iemand met een stel goeie oren en een brede muzikale smaak heeft eigenlijk al een stapje voor. Als je hoort wat er schort, kan je meteen ingrijpen. En ook al spelen heel veel factoren mee: EQ, frequenties... toch blijft het maken van een goeie balans het belangrijkste. Veel muzikanten zijn daar zelf ook vaak mee bezig. Als een onervaren

technieker daar een prioriteit van maakt, zal hij wel een vrij aanvaardbaar geluid produceren. En van daar kan je verder werken. Er komt natuurlijk ook wel wat studie bij kijken, vooral dan wat de frequenties van instrumenten betreft, zodat je weet waar je welk instrument kan plaatsen. Een fout die veel mixers maken is dat dat ze per se aan de knoppen willen draaien, terwijl dat niet echt nodig is: als de gitarist zelf al een goeie klank heeft en je gebruikt een degelijke microfoon, dan moet je verder nagenoeg niets meer doen. If it ain’t broken, don’t fix it. Hoe langer ik mix, hoe minder ik moet doen en hoe beter het klinkt. ’t Is een dankbare job.” Sven De Potter

11


DOSS IER

Doe-het-zelf Op MySpace hebben een miljoen bands hun eigen stek. Ruim zeventig miljoen popliefhebbers vinden regelmatig de weg naar de site. Concurrent Bebo heeft wereldwijd ‘slechts’ 25 miljoen muzikale gebruikers, maar groeit dan weer een stuk sneller dan MySpace. Videofilmpjes posten en delen met anderen is sinds de komst van YouTube nog nooit zo simpel geweest en op podcast.net vliegen de meest uiteenlopende muzikale en andere podcasts je rond de oren. In België werd The Wack Attack Barrack opgericht, het eerste onafhankelijke e-label. Het moge duidelijk zijn, er vindt een aardverschuiving plaats in muziekland. Het fenomeen werd Web 2.0 gedoopt: websites waarvan de inhoud niet wordt bepaald door de eigenaars maar door de gebruikers. Het grote voorbeeld op dat vlak is MySpace. In amper twee jaar tijd werd het geesteskind van de Amerikanen Chris Dewolfe en Tom Anderson razend populair bij (vooral) jongeren over heel de wereld. Zo populair zelfs dat mediatycoon Rupert Murdoch er brood in zag en in juli 2005 het moederbedrijf Intermix opkocht voor ruim 580 miljoen dollar. Do you MySpace? Het concept van MySpace is even simpel als geniaal. Stel jezelf voor op het net, bouw op die manier een virtuele vriendenkring op en breid je virtuele sociale netwerk zoveel mogelijk uit. Initieel was MySpace alleen bedoeld voor particuliere gebruikers maar toen Dewolfe en Anderson merkten dat ook enorm veel muzikanten en groepen de site gebruikten om zichzelf en hun muziek voor te stellen, richtten ze MySpace Music op; een aparte stek op MySpace waarop elke groep o.a. een viertal songs aan het publiek kan laten horen. (nvdr. ondertussen kan je op MySpace ook filmpjes posten.) Wie zijn muziek niet via de normale kanalen kon promoten, kreeg dus plots een gratis digitaal platform cadeau waarmee hij de hele wereld kon

12

bereiken. Hollywood Undead was op die manier één van de eerste bands die via MySpace Music wereldberoemd werd. Slechts acht weken hadden ze nodig om met hun muziek een miljoen vrienden te verzamelen. Talloze andere groepen traden snel in hun voetsporen. My Chemical Romance, Fall Out Boys, Panic! At The Disco, Arctic Monkeys, Clap Your Hands Say Yeah… ze werden allemaal – of ze nu beschikten over professionele opnames of gammel demomateriaal – ontdekt en beroemd via MySpace. Zo speelde Panic! At The Disco, een band uit Las Vegas, in Engeland en Nederland al voor uitverkochte zalen nog voor ze ook maar één plaat uit hadden. De groep werd louter groot door hun talrijke MySpace-vrienden die de band op hun beurt bij anderen gingen aanprijzen. Op het moment van dit schrijven stond de teller van Panic! At The Disco overigens op 1.014.058 vrienden. Ook grote bands en artiesten – of hun platenlabels – vonden de weg naar MySpace. Bands als Outkast, R.E.M., Depeche Mode, Coldplay, Foo Fighters, enz. of artiesten als Madonna, Kelis, Beyoncé, enz. gebruiken MySpace inmiddels allemaal om hun muziek te promoten.

om een cd of digitale verkoop – en marketen. Dat had ook, daar zijn we weer, MySpace Music al snel in de mot en alras werd MySpace Records geboren. De eerste release van het label, MySpace Records Volume 1, is een compilatiealbum met de meest succesvolle MySpace-artiesten. Handig natuurlijk als je zo dichtbij de bron zit. Ondertussen blijft het afwachten op welke manier MySpace Music en MySpace Records zullen evolueren en in welke mate ze het klassieke businessmodel van de platenlabels zullen veranderen. Volgens sommigen gaat het om een revolutionaire tool die onontbeerlijk is in elke marketingmix, volgens anderen is het weer één van de vele manieren om je waar aan de man brengen. De verkoop van het moederbedrijf achter MySpace aan de holding van Murdoch leverde

Revolutionaire tool of overroepen fenomeen? De populariteit van een band of artiest op MySpace is dus een echte graadmeter geworden, ook voor de muziekbusiness overigens. Platenlabels of A&R-managers zijn tegenwoordig eerder geneigd om je MySpace-adres te vragen dan je demo te beluisteren. Op die manier kunnen ze meteen checken of je muziek een beetje aanslaat bij het publiek, en dat is op commercieel vlak voor hen uiteraard een stuk interessanter. En reken maar, platenlabels blijven uitermate belangrijk voor een groep. Op MySpace kan je je muziek immers alleen maar laten horen en dus gratis aanbieden. Duizenden bands doen dat inmiddels, maar weinigen worden daarmee zo succesvol als, zeg maar, Arctic Monkeys. Als puntje bij paaltje komt, heb je als band toch nog een label nodig dat je muziek voor jou gaat verkopen – of het nu gaat

Chris Dewolfe en Tom Anderson in ieder geval bakken kritiek op omdat ze zouden gekozen hebben voor de commercie in plaats van het alternatieve imago van MySpace te bewaren. Het gevolg was dat een hoop gebruikers hun heil gingen zoeken bij concurrerende alternatieve sites en dat zijn er inmiddels al een pak. Een site als Bebo bijvoorbeeld is enkel en alleen gespecialiseerd in muziek, groeit razendsnel en besloot om MySpace openlijk te beconcurreren door elke gebruiker een pak meer webruimte aan te bieden. YouTube stelt de gebruiker dan weer in staat om filmpjes te delen met miljoenen andere gebruikers over de hele wereld. To be legal or not to be legal? YouTube is inmiddels al een tijdje bezig aan een steile opmars en is op dit


in Cyberspace moment een van de snelst groeiende websites op het www. Elke dag worden ongeveer 100 miljoen filmpjes bekeken en komen er 65.000 bij. De site heeft bijna 20 miljoen bezoekers per maand. Ook op YouTube wordt de inhoud enkel en alleen bepaald door de gebruikers. Alhoewel YouTube uiteraard niet uitsluitend om muziek draait, vind je er massa’s concertopnames, clips en andere muziekgerelateerde filmpjes en kan je alles er ook kwijt. Voorlopig lijken de mediabedrijven en de muziekwereld vooral afwachtend en argwanend toe te kijken. Het grote probleem vormt immers de veelvuldige schending van het auteursrecht. Eigen gemaakte filmpjes zijn uiteraard geen probleem, maar het verspreiden van fragmenten uit series, films, documentaires, videoclips… of van een illegaal gemaakte concertopname van je favoriete band zijn uiteraard stuk voor stuk schendingen tegen het auteursrecht en dus illegaal. Vraag is maar hoelang het nog duurt vooraleer een bedrijf beslist om legale actie te ondernemen tegen YouTube of tegen de gebruiker in kwestie. Ook de zogenaamde podcasts zijn vaak in datzelfde bedje ziek. Podcasting is een vorm van radio on demand. Je kan je als gebruiker abonneren op bepaalde podcasts en de digitale bestanden dan downloaden en beluisteren op je computer of bijvoorbeeld je iPod. Zolang het om louter gesproken radioprogramma’s gaat, is er uiteraard geen vuiltje aan de lucht. Vanaf het moment dat er in de podcast muziek wordt gebruikt, treedt het auteursrecht echter in werking. De downloader blijft in dat geval buiten schot. Het is de aanbieder die moet voldoen aan de auteursrechten. Professionele radiomakers zijn hiermee meestal in

orde. Het zijn vooral de huis-, tuin- en keukenradiomakers die zondigen, in de meeste gevallen uit onwetendheid. Eerste Belgische e-label Toch groeit ook het aanbod van podcasts elke dag. Op podcast.net kan je terecht voor duizenden podcasts over de meest uiteenlopende zaken. Over muziek alleen al zijn er meer dan 4000 podcasts beschikbaar. Werkelijk elk genre komt aan bod. Een bezoekje aan podcasting.be leert ons dan weer dat groepen als dEUS, Stash of De Portables ook een eigen podcast hebben, net als Studio Brussel, Clubcircuit of Democrazy. Het medium zit dus erg in de lift en evolueert voortdurend. Ondertussen bestaat er bijvoorbeeld al een tijd een visueel alternatief onder de naam vodcasting. Een bedrijf dat zijn reputatie te danken heeft aan kwalitatief hoogstaande podcasts vol eclectische muziek is The Wack Attack Barrack, ondertussen ook het eerste Belgische e-label, zeg maar een platenlabel zonder platen. Bedenkers van het concept zijn Kelvin Smits en Sebastien Kalonji. Alle muziek die het duo verspreid, wordt enkel en alleen digitaal wereldwijd te koop aangeboden via iTunes. Gedaan dus met de fysieke cd, gedaan met distributieproblemen, gedaan met juridische problemen. Volgens Kelvin Smits zal binnen 10 jaar 70% van de muziek via het internet gekocht worden. Hij lijkt er dus redelijk gerust in dat zijn label zal aanslaan bij het publiek. Onder andere Mauro Pawloski, Buscemi en A Brand werken inmiddels al samen met The Wack Attack Barrack. Moraal van dit verhaal Één ding is zeker: alles evolueert snel, zeer snel. Wat vandaag op het internet razend populair is, is morgen oud nieuws. Geen enkele specialist durft zijn vingers in het vuur te steken als het gaat over het voorspellen van de toekomst van Web 2.0. Elke dag worden er nieuwe platforms gelanceerd en verdwijnen er andere. Labels, concertzalen, kranten en andere media springen langzamerhand mee op de trein, sommige met volle overtuiging,

andere eerder aarzelend. Ondertussen staat uiteraard ook de technologie niet stil. Het team achter MySpace verwacht bijvoorbeeld erg veel van de nieuwe generatie draadloze applicaties waardoor het mogelijk wordt om, waar je je ook bevindt, te ‘MySpacen’ via je gsm, portable of pda. Moraal van dit verhaal? Nog nooit zijn er zoveel mogelijkheden geweest om je eigen of favoriete muziek te delen met een grote groep mensen, zelfs ver buiten de grenzen van je eigen dorp, stad, streek, land of werelddeel. Buiten de legale restricties, waar je maar beter rekening mee houdt, is zowat alles mogelijk. Surf dus naar bijvoorbeeld MySpace, maak een stek aan voor je band, zoek, experimenteer, registreer, film, maak muziek, have fun! Peter Zwertvagher Links: www.myspace.com www.youtube.com www.bebo.com www.podcast.net www.podcasting.be www.wackattackbarrack.be www.bootlegbar.be www.myspace.com/thewab

Workshop web 2.0 op de Muzikantendag ! Zaterdag 25 november @ Ancienne Belgique Hou de volgende weken onze website in het oog voor de volledige programmatie @ www.poppunt.be

13


Foto: Koen Bauters

THE MAKING OF

The making of ... MIA

- Gorki -

Vanaf dit magazine presenteren we jullie – onder het mom van verandering van spijs doet eten – een nieuwe rubriek: The Making Of, waarin we op zoek gaan naar de kiemen van de krakers in de Belgische popmuziek. Bijt de spits af: Luc De Vos, die met Mia al jaren de kop van het Top 100 Aller Tijden peloton aanvoert. Alleen al de eerste zin van ‘Mia’ verdient een literaire prijs: Toen ik honger had, kwam ik naar je toe. Je zei: “Eten kan, als je de afwas doet”. Mia is zoals een klassewijn met karakter: elk jaar smaakt-ie beter en beter. In 1995 werd het nummer opgenomen in de Tijdloze 100 van Studio Brussel om er in 2003 de top te bereiken en er te blijven. Radio 1 zag het in hun eindejaarslijst ‘100 op 1’ al een jaar eerder gebeuren. Luc De Vos had in 1990 nooit durven denken dat Mia zou groeien tot een wilde puber en haar eigen leven zou gaan leiden. Hij kon het alleen maar gadeslaan en af en toe het woord ‘moeder’ prevelen. “Gorki bestaat sinds 1989. Mia moet ergens in 1990 geschreven zijn. Ik had al tien jaar aangemoddderd in allerlei groepjes, maar dat wilde nooit lukken. Toen leerde ik Geert Bonne en Wout De Schutter kennen in Jeugdhuis ‘t JOB in Sint-Amandsberg bij Gent. Daar begonnen we te repeteren en daar moet ‘Mia’ ontstaan zijn.” Oorspronkelijk was Mia een snel nummer met een hoog rockgehalte, maar de beroemde producer Wouter Van Belle, had voor het eerste album van Gorki (toen nog Gorky) een rustpunt nodig op het album.

14

Luc: “Ik vertelde dat ik nog een nummer liggen had dat ik eventueel wel trager zou kunnen spelen. Ik zocht ter plekke naar een riff om het liedje rustig te beginnen, waarbij Wouter een pianorif bedacht. Hij zei tegen Geert dat hij de drum moest beperken door gewoon mee te klappen op zijn bil. Als je heel goed luistert hoor je dat, maar het zit in de verte, een beetje weggefilterd. We hebben ‘Mia’ live opgenomen, in één sessie. Alleen de gitaar is achteraf gedubd.”

Toen het album in 1991 volledig klaar was, bracht de platenfirma ‘Anja’, ‘Lieve kleine piranha’ en ‘Soms vraagt een mens zich af’ als singles uit. Luc: “Op de B-kant van ‘Soms vraagt een mens zich af’ stond ‘Mia’. Niemand heeft dus ooit het plan opgevat om daar een single van te maken. Maar toen ik begon op te treden met de nieuwe plaat en ik de eerste tonen van ‘Mia’ inzette, merkte ik meteen dat het publiek begon mee te klappen en te zingen. Ik schrok ervan dat dat liedje zo’n succes had. In 1995 kreeg ik telefoon van iemand bij Studio Brussel: “Proficiat, één van jullie nummers staat op 99 in onze Top 100 Aller Tijden.” Ik dacht dat het om ‘Lieve kleine piranha’ ging, maar het bleek ‘Mia’ te zijn. En ieder jaar hebben ze mij opgebeld om te vertellen dat het nummer weer gestegen was. Jaar na jaar dacht ik dat het spelletje wel afgelopen zou zijn. Dat het uiteindelijk zelfs ‘Smells like teen spirit’ ingehaald heeft, dat had ik nooit durven denken. Ik vind het natuurlijk fantastisch, maar ik merk wel dat er kritiek op komt. Zeker op Radio 1 waar Jacques Brels ‘Ne me quitte pas’ op twee staat. Ze begrijpen

niet dat een simpel nummer als Mia met amper vier akkoorden zoveel succes kent. Tja, ik kan er ook niet aan doen.”

Mia bestaat! Luc: “Mia gaat voor een groot deel over mijn eigen moeder. Zij heet Irma, dat lijkt een beetje op Mia. Ik ben tot mijn 28ste bij mijn moeder blijven wonen. Ik was heel eenzaam en verlegen. Ik had nooit een lief en nauwelijks vrienden. Ik kwam wel uit een groot gezin, maar mijn vader was al gestorven en mijn broers en zussen waren veel ouder dan ik. Ik was een gebuisde student en wist van geen hout pijlen maken. En daar gaat ‘Mia’ eigenlijk over; over een jonge kerel die alle hoop verloren heeft en bij zijn moeder zit. Het was eigenlijk een heel zielige tijd.” Maar ondertussen is het helemaal goed gekomen met Luc De Vos. Dat hij geen meisjes kan krijgen behoort ook tot de verleden tijd. “Vroeger geloofde ik niet dat iemand die op een podium staat aantrekking zou kunnen hebben. Maar nu merk ik meer en meer dat heteroseksuele meisjes het wel tof vinden dat je zanger bent. Vooral zeer jonge meisjes, van veertien jaar. Maar dat is een fase waar ze in zitten. Veel vrouwen komen mij ook vertellen dat ze Mia heten. Ik zeg dan vriendelijk goeiendag, maar verder weet ik het ook niet altijd.” Ute Egghe


Untitled-2 1

22-08-2006 21:34:52


Foto: Koen Bauters

TIPS

Drumonderhoud 16

de goedkoopste investering in je drum


Foto: Koen Bauters

De prijs van een goed drumstel mag de laatste tien jaar dan al een halve meter gezakt zijn, het blijft een aardig wondertje der natuur dat je toch beter met respect koestert. Natuurlijk wil je niet even freakerig worden als die die-hard Harley-fan die zijn okselhaar epileert in de verblindende spiegeling van zijn uitlaatpijp, maar wie zijn drumstel in ere wil houden, kan niet voorbij een dagje aangepast onderhoud van de akoestische bolide. Ja, je neemt er best even de tijd voor!

door die randen sneller én langer op stemming blijven. Hardware en attributen onderhoud

Kit Onderhoud Of je nu op een prachtig gelakte kit speelt of op een retro-setje met lekker flashy blinkende folie, de ketel wordt na verloop van tijd dof en vuil. Je staat er soms van versteld hoe ver het schuim van een pint reikt! Bovendien gaat er zich stof ophopen tussen de ring van het vel en de draagrand van de ketel, waardoor uiteindelijk zelfs problemen met de stemming van de ketel ontstaan! Eigenlijk pak je het volledige verhaal best aan door alle ketels volledig te ontmantelen! Ja, gooi alle hardware er ook maar eens af! Je neemt dus best een bakje bij de hand waarin je alle vijsjes, bouten, moeren en tussenringetjes netjes kwijt kan. Natuurlijk werk je best per ketel en onthoud je best waar welk vijsje thuis hoort … Wanneer je de spanbouten los schroeft, kan je meteen snel testen of ze nog mooi recht zijn. Dat doe je door ze op een perfect recht oppervak te laten rollen. Een spanbout die scheef getrokken is (en dat gebeurt bij basdrum en floortom sneller dan je denkt!), maakt een soort ‘wipje’. Die vervang je dan zonder excuus door nieuwe exemplaren. Met een uitgebreide set oude T-shirts kom je al een eind om de set mooi op te boenen. Gebruik voor meer hardnekkig vuil op de ketels een (brave!) glasreiniger in spuitbus of een licht sopje (enkele druppels detergent op een aardige hoeveelheid water) om het buitenste oppervak terug op te poetsen. Ga niet té hard te werk, want dan krijg je krassen. Zorg er ook voor dat er geen water op de draagranden van de ketel loopt of binnenin de ketel (als die niet gelakt zijn tenminste). De meeste drums zijn kruiselings verlijmde platen, als daar water tussen loopt, heb je de kans dat het hout gaat uitzetten en zo de lijm losmaakt. Een waardeloze ketel is daarvan het trieste gevolg! De spanblokjes kan je meestal makkelijk oppoetsen met een droge doek. Zelfs die kleine doffe blaasjes (die later roest kunnen worden) krijg je zo meestal weg. Voor hardnekkig vuil op de hardware gebruik je een goede chroompoets. Die vind je in grootwarenhuizen of zelfs bij de fietsenmaker. Zorg er wel voor dat

je niet al het vet rond de ingang van de spanbout wegwrijft, want dan gaat alles stroef lopen, en da’s nu ook de bedoeling niet. Smeer opnieuw in met een zacht vet (bijvoorbeeld de soort die men aan deurscharnieren van een auto aanbrengt) indien nodig. Speel je op een oude(re) set, dan kan je meteen wat ‘sleutelen’ aan je drum. Als de vijsjes die het spanblokje op de ketel vasthouden lang genoeg zijn (of je koopt er wat langere), dan kan je bij de betere doe-het-zelf zaak plastic onderligschijfjes (in het Engels heten die ‘washers’, in de winkel kennen ze enkel ‘rondellen’) halen die je dan binnenin tussen vijs en ketel aanbrengt. Heb je ook ergens een heel dun vel rubber kunnen vinden, dan kan je ook tussen spanblok en ketel een uitgeknipte isolator aanbrengen. Immers, hoe minder metaalcontact tussen de hardware en de ketel, hoe minder de klank negatief zal beïnvloed worden. Die onderligschijfjes kan je trouwens ook aanbrengen tussen spanbout en spanrand, zoals die bij recente (en duurdere) drums worden aangebracht. Belangrijk, kijk ook even na of de draagrand van de ketel (nog) steeds perfect glad is. Merk je een duidelijke afvlakking, dan is de kans groot dat je de ketel nooit meer goed gestemd zal krijgen. Let wel, voor een basdrum speelt dat natuurlijk minder rol, maar voor de toms is dat echt nefast! Helaas valt aan een scheve ketelrand zelf niet veel te veranderen, tenzij je over een hi-tech freesinstallatie beschikt. Op diezelfde testbank leg je best ook eens de spanranden (hoepels) om hun staat van dienst te beoordelen. Door intensief spelen kunnen die scheef gaan trekken en geloof ons vrij, een scheve spanrand zorgt voor meer frustratie dan de hete adem van je schoonmoeder in je nek! Gelukkig beseffen steeds meer winkels die nood en bieden ze afzonderlijk spanranden aan. Als je dan toch in de geldbeugel moet, overweeg dan om die-cast (gegoten) spanranden te monteren. Die zijn inderdaad een pak duurder, maar door hun sterkte, stijfheid en dikte, haal je er op termijn echt je voordeel uit! Als is het maar dat je ketels

Wanneer je de snaardrum volledig hebt gestript, moet je beslist de snarenmat controleren. Door de continue spanning gaan sommige snaren na verloop van tijd meer rekken dan de omliggende. Dit zorgt voor onnodig ‘gezoem’ dat je zelfs door harder aanspannen moeilijk weg krijgt. Die paar snaren kan je met een kniptang voorzichtig wegknippen (let wel op dat er geen braampjes blijven hangen die het resonantievel naar de haaien helpen!) maar beter nog koop je een set nieuwe snaren. Let op dat je steeds hetzelfde type monteert (met koorden of strips). Puresound is bijvoorbeeld een Amerikaans merk dat zich specifiek op snarenmatten heeft toegelegd, maar enkel voor ‘strip’gebruikers! Indien technisch mogelijk, kan worden nagegaan of de snarenmat én de overbrenging kan vervangen worden door een exemplaar met touwtjes. Strips zijn immers stroever om in te stellen, koordjes gewilliger. Dus ook hier kan je alweer investeren in een steeds beter klinkende drum. De throwoff mechaniek kan geregeld een likje olie gebruiken. Overdrijf daar wel niet mee, want dan krijg je al snel een aangekoekt boeltje waarin stof en vuil graag blijft kleven. Gebruik daarvoor best slaolie of koop een olie die gebruikt wordt om de kleppen van blaasinstrumenten in topvorm te houden. Wanneer de statieven met een droge doek onder handen worden genomen, is het aan te raden de verbindingselementen goed na te kijken. De (nylon) bussen die daarin zitten moeten steeds mooi gaaf zijn. Indien een stukje daarin ontbreekt kan dit krassen achterlaten op de buis omdat de spanvijs dan rechtstreeks op het metaal inschroeft. Een cimbaalstatief controleer je best ook eens op de staat van de cimbaaldragers. Afhankelijk van het merk, komt in het plastieken gedeelte dat over de metalen schroefdraad schuift slijtage in, doordat het ‘oog’ van de cimbaal daar steeds op inwerkt. Kan je aan zogenaamde ‘genuine’ stukken geraken, dan koop je die best, maar je bent goedkoper af als je een stuk plastic darm met die diameter in gepaste stukje snijdt. Een handig alternatief is een stuk uit de huls van een (dikke) vulpen of stift

i

17


TIPS

Drumonderhoud Foto: Koen Bauters omdat het plastic daarvan meestal wat harder is! Het basdrumpedaal is een verhaal op zich. Die kan overigens best een frequenter onderhoud gebruiken! Niet alleen de staat van de klopper moet goed worden opgevolgd, ook een goede mechaniek is van belang. Kritisch punt aan een pedaal is het scharniertje tussen hiel- en voetstuk. Ga na of daar niet teveel speling op zit, want dit zorgt voor extra lawaai en slijtage. Zorg ook voor voldoende smeermiddel. Ga ook na of de rubberen anti-slip tussen ‘bek’ (kant die in je basdrum gaat) als onderaan het pedaal goed vast zit. Komt het rubber (of Velcro ©) onderaan los, dan is Tec-7 (zie www. novatech.be ) dé absolute aanrader om dit opnieuw te lijmen. Bij een pedaal met kettingoverbrenging, kijk je best de staat van het kamwiel na. Komt daarop slijtage, dan komt de ketting te los en zal de klopper niet stevig meer richting basdrum vlammen. Maar ook op de ketting komt er slijtage. Een

gespecialiseerde fietsenmaker in de buurt kan je op dat moment heel wat geld besparen! Belangrijkste element is ongetwijfeld de veer op je pedaal. Daarop komt sowieso rek en moet na verloop van tijd vervangen worden. Gelukkig bestaat er een groot aanbod aan verschillende soorten veren. Het is zelfs aangeraden eens met een ander type veer te experimenteren omdat dit eventueel voor meer speelcomfort kan zorgen. Aan het hihat-statief is, behalve de poetsbeurt van Tante Kaat, weinig zelf te onderzoeken. Meestal zit de veer goed verborgen in zijn omhulsel. Natuurlijk ondervind je aan den lijve wanneer die veer aan vervanging toe is, maar meestal gaat die jaren mee en hoef je die zelfs nooit te vervangen. Wel interessant is om de clutch (het mechaniekje dat de bovenste cimbaal vasthoudt) na te kijken en eventueel te vervangen door een beter model (lees, met betere en langdurige grip). Op de markt zijn verschillende losse modellen verkrijgbaar en aangezien de meeste staven in de hihat ongeveer even dik zijn, passen die ‘clutches’ meestal meteen.

SCHOOL OF AUDIO ENGINEERING Brussel - Amsterdam - Rotterdam

Cimbaal Onderhoud

SAE Institute is een internationaal netwerk van scholen op het gebied van geluidstechniek, audio produktie en digitale media technologie. SAE Institute biedt praktijkgerichte opleidingen met uitgebreide studio faciliteiten. Tevens is het mogelijk om een officiële Bachelor graad te behalen. Dit doet SAE in samenwerking met Middlesex University (UK). Hebben wij je interesse gewekt? Kom dan gerust eens langs en ervaar ZELF hoe SAE Institute jouw carrière een impuls kan geven.

> 46 colleges worldwide > State-of-the-art facilities > International recognition > Practical training since 1976 > Certificate - Diploma - Degree > All studio’s are for students only!

SAE Brussel 02/647 9220 SAE Rotterdam +31 10 4117951 SAE Amsterdam +31 20 6228790

www.sae.edu

Daar waar je niet echt in de fout kan gaan bij het schoonmaken van de drum, ligt het bij cimbalen veel gevoeliger! Vergeet alle Tante Kaat-middeltjes, want die zullen in de meeste gevallen meer kwaad dan goed doen. In uiterste nood kan je eventueel opnieuw de glasreiniger overwegen, maar een ritje richting instrumentenshop kan heel wat frustratie vermijden. Er zijn universele types, maar

heb je B8 bekkens (ofte de ietwat goedkopere reeksen) opteer dan voor de fijnste type poetsmiddel. B20reeksen kunnen makkelijk met grovere korrel schoongemaakt worden. Hou er ook rekening mee dat sommige types van cimbalen helemaal géén intens onderhoud verdragen. We hebben hier de hoogglanzende reeksen in het vizier. Door te sterke opwrijven bestaat de kans dan de dunnere groeven letterlijk worden weggewreven! Sommige cimbalen hebben van de fabriek uit een heel speciale lak om ze hun sterkere glans te geven. Beschik je niet over een aangekochte cimbalenreiniger uit de muziekshop, dan loop je het risico die glans definitief te verwijderen. Sommige (jazz)drummers maken er net werk van hun cimbalen niét te onderhouden, meer zelfs, ze stoppen ze enkele dagen in de grond, zodat ze iets sneller wat doffer gaan klinken. Da’s ook een keuze natuurlijk! Tot slot: stel zelf je eigen EHBO-kit samen! Als je op het podium kruipt, moet je met een gerust hart je plaatsje kunnen innemen. Het vreet aan je concentratie én aan je spelplezier als je voortdurend in het oog moet houden of die pedaal het wel gaat uithouden. Daarom is het handig een werkoffertje te maken met daarin enkel wisselstukken. In onze koffer vind je alvast volgende onderdelen: enkele soorten vleugelmoeren (voor je statieven), een paar dikke paperclips (je weet nooit hoe dankbaar snel die een kapotte klinknagel vervangen!), een paar metalen en plastieken onderliggertjes, een paar rolletjes tape (dik en dun, stijl ‘ducktape’), een reserve koppel veren voor de basdrumpedaal, een set inbussleuteltjes (met Europese en Amerikaanse maten!) voor de instelling van het basdrumpedaal, vilten onderleggers van verschillende dikte (voor de cimbalen), een paar stukjes zachte plastiek buis van verschillende diameter, een paar spanbouten (zowel voor bass als voor de toms), een paar schroevendraaiers, een set reserve strips voor de snaren aan de ketel te bevestigen (of koordjes), een pakje papieren zakdoekjes (als je extra moet gaan dempen) en tenslotte … een reserve stemsleutel! Heb je gebrek aan T-shirts, dan vraag je die uiteraard aan een gewillige vrouwelijke fan. Da’s ook al een investering op zich! Lieven De Graeve


PS

Exclusive Distributor Belgium - AB MUSIC - Groot-Bijgaarden tel: 32 (0) 2 410 88 88 - email: info@abmusic.be - www.abmusic.be


-ZOEK


DJ

STUFF

Bacardi B-Live

zet DJ talent in de spotlight Drie jaar en 15 edities lang stond Bacardi Bat Beats in België synoniem voor geweldige party’s in de grootste clubs zoals Café d’Anvers, Club Industria en Versuz, met internationaal vermaarde DJ’s. Nu pakt Bacardi in 20 landen uit met één muziekconcept: B-Live. Internationale top-DJ’s zullen gedurende de komende maanden de hipste clubs en events van ons land in vuur en vlam zetten. Bacardi B-Live biedt ook een platform aan lokaal jong talent. Samen met Poppunts eigenste Young Talent Corner organiseert Bacardi een wedstrijd voor opkomende Belgische DJ’s met als inzet een plek in de internationale DJ line up op één van de B-Live events in ons land. Bovendien maakt de winnaar kans op airplay op de internationale Bacardi B-live radio. Naast de vele muziekevents lanceert Bacardi immers ook B-Live Radio: een online en mobiele radioservice boordevol muziek exclusief gecreëerd door ’s werelds grootste muzikale talenten.

Many Artists collaborate, One Spirit released Onder de noemer B-Live organiseert Bacardi wereldwijd een groot aantal muziekevents. In België startten de Bacardi B-Live events tijdens 10 Days Off in Gent. Zowel internationaal bekende als opkomende, lokale artiesten zullen de komende maanden hun kunsten tonen op de podia van B-Live. Voor het B-Live programma werd een internationale pool artiesten met een hoog livegehalte samengesteld. Het programma wordt telkens gewijzigd en aangepast aan locatie en event. Het muzikale concept achter B-Live is eenvoudig maar veelzeggend: ‘Many artists collaborate. One spirit released’. Door de kruisbestuiving van DJ’s, live performers, lichtartiesten en een fantastisch decor genereert B-Live een unieke audiovisuele ervaring voor het publiek. Voor meer informatie kan je terecht op www.B-Live.be.

Jong talent op de grote podia Bacardi B-Live was deze zomer ook al aanwezig op Laundry Day in Antwerpen. Bacardi geeft in samenwerking met Young Talent Corner in het najaar jong talent de kans om deel uit te maken van de internationale line-up van nog twee andere B-Live events. House-latin DJ’s die willen meedingen naar een plek achter de draaitafels kunnen hun mixtape insturen naar Poppunt. DJ’s die een live aspect kunnen koppelen aan hun set hebben een streepje voor. De meest recente info in verband met de B-Live en YTC oproepen vind je op www. youngtalentcorner.be. Check it out! David Zegers Meer info: www.b-live.be www.youngtalentcorner.be

21


TE

RUGBLIK

Raymond van het Groenewoud “Ik zal altijd liedjes blijven maken.”

Uiteraard mocht de man rond wie het slotstuk van 5 jaar Poppunt draait, niet in dit magazine ontbreken. Raymond van het Groenewoud: hij leerde zijn volk rocken in hun moerstaal, schreef prachtige scores voor films van partners in crime Deruddere en Didden en is bijlange niet van plan om snel de brui te geven aan zijn muzikale exploratietocht. Wij stuurden één van onze mannen richting Brugge.

22


Raymond, ik word volgende maand zelf veertig. Jij bent al met muziek bezig sinds ik geboren ben. Je bent eigenlijk niet weg te denken uit de Belgische muziekgeschiedenis. Verklap ons het geheim van je succes? Raymond: “Succes is een relatief begrip (lacht). Alles bij elkaar sta ik inderdaad sinds 1966 op het podium. Wat dat succes betreft, ben ik onder de indruk van de definitie van Gerard Reve, die het omschrijft als ‘de mate waarin je zelf vindt dat je hebt kunnen veruiterlijken wat je in je hebt’. Ik heb alvast genoeg materieel succes om er prettig van te kunnen leven. Maar het geheim? Ik denk dat ik - ondanks mijn nonchalante houding, uitspraken in interviews en dergelijke meer - er altijd al fanatiek mee bezig ben geweest. En met het geloof dat het dicht bij mezelf moet blijven.” Je bent de zoon van de Nederlandse orkestleider Nico Gomez. Kreeg je op die manier je “Liefde voor Muziek” ingelepeld? En kwestie van DNA, als het ware? Raymond: ”Mijn moeder profileerde zich alvast meer als een vrouw met meer appreciatie voor kunst. Muziek stond daarin wel bovenaan het lijstje, ja. Mijn vader heb ik leren kennen op een moment dat de business hem misschien al verbitterd had, waardoor hij zijn idealistische kijk op de muziek wat verloren had. De liefde komt dus meer van mijn moeder. Bij mij kwam die met een ontsteking, een ware explosie toen ik voor het eerst the Beatles hoorde. Notabene op een moment dat alle andere levenslust ontbrak. Ik was meteen gewonnen voor het geluid dat ze als collectief voortbrachten. Vooral de stem van John Lennon gaf me drive om – ruw gesteld - ook een Beatle te willen zijn.” Misschien ben je een Beatle naar Belgische maatstaven? Raymond: “Iemand vertelde me ooit dat hij me door van mijn Einzelgängerschap meer associeert met Dylan. Ik heb het altijd als een gemis gevoeld dat ik niet in de juiste omstandigheden ben opgegroeid om met de maatjes uit de buurt een groepje te vormen. Het resultaat daarvan is dat ik altijd chef d’orchestre geweest ben en andere mensen moet laten doen wat ik in mijn hoofd heb. Iets wat John Lennon en

Paul McCartney ook deden, maar toch komen zij meer over als een groep. Ze hebben mekaar ook leren kennen in dezelfde materiële omstandigheden en zagen hun groep als redding om uit een situatie te ontsnappen. Liever rijk en beroemd met een groepke dan in Liverpool te verzanden zonder diploma...” Rijk en beroemd zullen wij alvast nooit worden. Jij hebt al die tijd met je neus op de Belgische muziekscène gezeten. Welke evoluties zie je in die veertig jaar Belgische pop- en rockmuziek? Raymond: “Wat mij opvalt, is dat de jonge gasten zich vandaag sneller bewust zijn van de dingen. Je hoort wel eens dat groepen tegenwoordig meer bedreven zijn in het bespreken van een platencontract dan in het brengen van hun nummers. Aan de ene kant is het leuk dat je niet genaaid wordt, zoals dat heet, maar aan de andere kant vind ik het niet zo opwindend dat een jonge groep zich daar zo mee bezighoudt. Maar misschien zie ik mijn eigen patroon wel te veel als een ideaalpatroon: eerst hard werken en misschien zelfs een beetje in de zak gezet worden; het geld komt later wel. Ik hoop dat er velen zijn die zich met een blind enthousiasme in de muziek storten met een gevoel van ‘dit wil ik doen, dit vind ik okee’.” Tribute-project Wat vind je van het project Jonge Helden als eerbetoon aan jouw persoon en je oeuvre? Raymond: “Ik voel me oprecht vereerd, meer nog dan met een zogenaamde prijs. Of een Award (bulderlach - nvdr. Raymond kreeg in 2004 van ZAMU de Lifetime Achievement Award). Ja, daar dient al dat muziek maken voor.” Heb je de bands zelf al gezien of gehoord? Raymond: “Nee nog niet, maar ik kijk er wel naar uit. En ja, ik blijf het herhalen: ik ben vereerd hun ‘opa’ te mogen zijn”. Een trotse opa. Als je terugblikt op je werk, voel je jezelf dan kleinkunstenaar of rocker? Raymond: ““Ik sta daar liever buiten. Als ik het zo bekijk, valt het op dat ik graag werk met bas en drums. Alles wat daar bovenop komt is meer het menu van de dag, al is er gauw gitaar bij, toegegeven. Bas en drums

staan voor ritmepatronen die ik graag onderga. Ik kan natuurlijk ook op piano of gitaar patronen aangeven, maar dat windt me niet op. Een terechte kritiek is wel dat je met bas en drums intimiteit wegneemt, daarom tracht ik tijdens een concert momenten in te lassen dat ze even stilliggen. Ik ben in ook zeer tevreden met het systeem waarbij ik in herfst en winter de theaters doe, met veel meer aandacht voor het intieme, om dan loos te gaan met ritmesectie tijdens de zomerfestivals.” Je bent naast zanger een bedreven gitarist en pianist. Wat primeert? Raymond: “Ik heb een klassieke opleiding piano genoten. Op de piano voel ik me het veiligst. Die opleiding blijft voldoende voelbaar aanwezig; ze kunnen nooit zeggen: ‘Hij kan er niets van’. Qua gitaar zijn er twee kampen. Sommigen zeggen: ‘Hij vertelt op de gitaar, het is emotioneel sterk, anderen zeggen dat ik niet behoorlijk gitaar kan spelen. Ze hebben allebei gelijk.” Je hebt heel wat groepen gehad met telkens andere namen: de Centimeters, de Vlaamse Mustafa’s, de Straffe Mannen. Raymond: “Dat komt omdat er nogal wat wisselingen zijn van bandleden en dat ik het niet chique vond tegenover de nieuwkomer om ze met de oude naam op te zadelen.” Ook heel wat uitstapjes naar andere genres: reggae, cha-cha-cha. Raymond: “Vroeger keek ik niet verder dan rhythm ‘n’ blues. In de loop der jaren probeerde ik wat funk en reggae in mijn repertoire te incorporeren. Ik heb me erbij neergelegd dat je niet zomaar “tussendoor “ reggae kunt spelen; ofwel speel je in een reggaegroep ofwel niet. Reggae is iets dat zich moet zetten, vind ik, langer dan één nummer. Anders wordt het te licht. Bij funk heb ik daar minder last van, en ik vind het momenteel prettig om me daarin te verdiepen. Voor mij is de bakermat James Brown. De derivaten interesseren me niet.” Je hebt ruim 400 nummers op jouw naam staan, ook als songsmid voor diverse groepen. Hoe begin je aan een liedje? Raymond: “Op 1001 manieren, bij wijze van spreken. Ik denk in de eerste plaats

i

23

Foto: Koen Bauters

Sire Rock ‘n’ Roll


TE

RUGBLIK

Foto: Koen Bauters

af en toe nog eens een CD, gewoon voor het ritueel op zich. Ik sta hier nu toch in die winkel, laat ik nog eens een CD kopen. Als ik mijn zoons bezig zie, valt het toch ook op dat zij op een selectievere manier dan wij wachten op het moment van aankoop van een cd. Ik heb geen hoge pet op van mensen die de kostprijs van een concertticket omzetten in het aantal pinten dat ze dan niet door hun keelgat kunnen gieten. Overigens heb ik mezelf recentelijk wat gedwongen weer naar optredens te gaan van allerlei pluimage. Wat me zeer bij is gebleven is een fantastisch concert van Bert Joris, de jazz-trompettist, met daarbij nog een geweldig trio, en verder was er een hartverwarmend optreden van de acteur Warre Borgmans, die het publiek tot tranen toe vermaakte met vertellingen uit zijn jeugd. Echt genieten.” De toekomst, Raymond? Raymond: “Die lacht me toe (lacht).”

aan de kruisbestuiving tussen melodie en tekst. Het heilige lied bestaat bij de gratie van een melodie die blijft hangen. Vanochtend zong mijn zoontje van vier jaar een liedje uit ‘The Sound of Music’. Het stomme is dat een sterke melodie vaak geassocieerd wordt met een kleffe wereld. Alle dertien goed, dat propere, de mensen die geen vuile kantjes hebben. Nummers waar je “Bah!” tegen zegt, zoals tegen de “The Sound of Music”, maar waarvan je beseft dat die melodie er altijd zal zijn. Als tekstschrijver kost het me moeite om flauwekul te schrijven, in die mate zelfs dat ik het soms bijna bewust doe uit een vorm van agressiviteit..” Wat is jouw Top 3 uit je eigen repertoire? Raymond: “‘Twee Meisjes’ en ‘Meisjes’. Omdat ze de ruigere kant en de introspectieve kant van het repertoire wat samenvatten. En nummer drie… dat maakt niet veel meer uit, hé. Misschien ‘Wat een fijne dag’”. Je bent Nederlander van geboorte. Zie je een verschil tussen België en

Nederland in de manier waarop je nummers ontvangen worden? Raymond: “In Nederland is het meer gefilterd en komen over het algemeen meer de echte fans opdagen. Hier treed ik vaker op, dus komen ook meer mensen die me wel eens willen zien of het wel aardig vinden. Dat geeft een vertekend beeld, vind ik. Nieuwe media Toen wij jong waren, gingen we met ons bijeengespaard zakgeld naar de platenboer of per uitzondering, als het mocht van pa en ma, naar een optreden. Kids van tegenwoordig hebben met media als MySpace, Youtube etc. toegang tot gigantisch veel studio- en live-materiaal van hun idolen. Wat vind je van die evolutie? Raymond: “ Ja, dan is het ook sneller op, hé. En dan komt er iets anders. Ik werkte ooit nog voor de toenmalige BRT mee aan een satirisch programma en had toegang tot de BRT-discotheek. Het paradijs… maar, dat is snel geëindigd, de lol was er snel af. Ik koop

En hij lachte terug. Nog nieuw platenmateriaal op komst? Raymond: “Het elan is wat weg. Het is een ondankbare job, voor de platenfirma’s en de artiesten ook. ’t Heeft niet veel zin meer om er zoveel geld en toewijding tegenaan te smijten. Liedjes maken, ja, dat zal ik altijd wel blijven doen. Om ze uit te voeren.” Een uitstekend idee. Nog vele jaren, Raymond.

Jan Vanderhaeghen

Unieke show met Raymond & zijn Jonge helden Donderdag en vrijdag 5 & 6 oktober 2006 Het Depot – Leuven Aanvang:20u – VVK:15€ - Kassa: 17€ (incl. gratis compilatie CD) Tickets:www.hetdepot.be/ 016 22 06 03/ Fnac/Bilbo Leuven/JJ Records

24

TMF_AW


Z ATERDAG

14 O K T O B E R S P O R T P A L E I S ANT WERPEN TICKETS

0900-260 60

Ð 0 ,45 / MIN

WWW.TELENET.BE

TMF_AWARDS06_Poppunt.indd 1

8/21/06 3:02:27 PM


Foto: Isabel Pousset


JONGE WOLVEN

Foto: Isabel Pousset

zijn provinciale rockconcours. Hoe kan je dan deelnemen in Gent én in Brussel zonder fraude te plegen? Dat vraag om uitleg, Koen! Koen: “Geen fraude! De helft van onze bandleden woont in Gent en de andere helft is van Brussel. Het kwam net goed uit. Het succes van de wedstrijden hebben we verzilverd met enkele optredens deze zomer, waaronder twee op de Gentse Feesten. Dat was echt de max. We hebben er voor het eerst opgetreden met een onze nieuwe drummer. Dat was even spannend, maar het werkte heel goed.”

The Arquettes “Goed begonnen is half gewonnen” is de leuze van Arquettes. De band is amper een jaar bezig, maar kaapte wel al een finaleplaats weg op het Gentse rockconcours De Beloften 2005 en werd even later ook finalist van Het kampioenschap in Brussel. Jonge wolven die hun tanden graag in het Vlaamse muzieklandschap zetten...

Wie schrijft de nummers eigenlijk bij jullie? Is dat een solo-of een groepsgebeuren? Koen: “Ik werk thuis aan de liedjes tot ze af zijn. Tijdens de repetitie geef ik iedereen een schets van het nummer en oefenen we de nummers in. Die werkwijze maakt repeteren heel efficiënt. We moeten om te beginnen niet élke week repeteren. Bij het begin van elke repetitie liggen de nummers al vast. De andere bandleden vinden het ook leuk om zo te werken, want het gaat goed vooruit.”

Is Arquettes jouw eerste band? Koen: “Neen, ik heb hiervoor in een aantal andere bands gespeeld. Nu speel ik wel nog bij The Kick Tracies. Maar ik heb altijd al eigen nummers gemaakt. Naarmate ik er meer had, begon het te kriebelen om die ook live te kunnen brengen. Dus ben ik op zoek gegaan naar de juiste mensen, namelijk muzikanten die het zagen zitten om mijn nummers te spelen. Ik wil niet arrogant klinken, maar ik wil van hen dat ze zich aan ‘de regels’ houden. Van Tine (Gernaey, nvdr) wist ik dat ze een stevige bas kon spelen zonder moeilijke solo’s te willen spelen. Maar ik sta uiteraard open voor goede ideeën en is er overleg mogelijk. De basis moet gewoon blijven. “Aanvankelijk speelden we iets zachtere muziek, met af en toe wat distortion door de keyboards en door de stem bijvoorbeeld te oversturen. Nu gaat het er al meer up tempo aan toe, want live komen snellere nummers beter over. Ik hou ook erg van meerstemmigheid, daarom dat Jan en ik samen zingen (Jan Borremans is de toetsenist, nvdr)”.

En verder nog grote plannen? “Arquettes is de band waar ik met mijn nummers terecht kan. Het zou fijn zijn om van muziek te kunnen leven, maar ik maak me geen illusies. In België zijn er misschien tien groepjes die dat kunnen. Voor de meesten is het “De Beloften was nog maar ons tweede gewoon een goede bijverdienste. Na drie studierichtingen ben ik optreden, ons eerste ‘echte’ als ik het helemaal schoolmoe. Het zou fijn zijn, mocht ik ergens half time tuinfeest bij vrienden niet meetel,” lacht Koen kunnen werken om dan voor de rest met muziek bezig te zijn.” Wijnant, zanger/gitarist en brein van de band. “Dankzij De Beloften kregen we plots wat bekendheid in Gent. Het We wensen je het van harte! Kampioenschap van Brussel was ook ongelofelijk. Ik vraag me af wanneer we nog eens een kans krijgen om op zo’n Ute Egghe prachtig podium te mogen spelen als dat van de Ancienne Belgique? De voorrondes bleken alvast heel spannend. We speelden in de laatste preselectie en werden als laatste als finalist uitgeroepen. Een grote verrassing.” Link: www.myspace.com/arquettes De Beloften en Het Kampioenschap van Brussel

27


TIPS

Jo Francken

mixtalent ten dienste van het genie

28

Foto: Isabel Pousset

Wij bij Poppunt weten allemaal dat talloze muzikanten thuis druk in de weer zijn met homerecording-apparatuur en hun muzikale ideeën na veel gissen en missen op een cd’tje branden. Dat die DIY-mentaliteit ook kan leiden tot een zeer boeiend beroep, bewijst Jo Francken, één van dé hot Belgische producers die zijn naam al zag verschijnen tussen de credits op albums van Joost Zweegers, Axelle Red, Noordkaap, Monza, DAAU en talloze anderen. Maar ook Jo Francken is ooit klein begonnen en heeft zich stelselmatig bekwaamd in het producen van andermans platen. Poppunt trok naar de Galaxy Studio’s in Mol en plukte Jo van achter zijn mengtafel. Pittig detail: het was ’s mans eerste interview ooit! Van exclusiviteit gesproken!


“Ik ben zoals zovele anderen begonnen met het maken van demootjes, met een eight-track, op zolder bij ons thuis,” begint Jo. “Op een bepaald moment kwam Sarah Bettens langs – die woonde in hetzelfde dorp – om te vragen of ik haar met een demo kon helpen. Dat kwam Wouter Van Belle (producer) ter ore en hij vroeg me om hem met techniek te helpen. En zo is de bal stilletjes aan het rollen gegaan. Ik ben er ondertussen al vijftien jaar mee bezig. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik me nog altijd meer technieker dan producer voel.” Zit daar dan zo’n groot verschil in? Jo Francken: “Eigenlijk niet. Weet je, ik voel me ook niet echt een louter uitvoerend technieker. Als ik in de studio met een band aan het werken ben, zeg ik vaak wat ik denk. Ik denk dat ik er wat tussenin val.” Luisteren naar mannen met ervaring is wat broekies vaker zouden moeten doen. Kies jij eigenlijk zelf wie je producet? Jo Francken: “Ja en neen. Als een band me zelf vraagt, luister ik eerst naar wat ze doen en in hun mars hebben. Als ik het oké vind, dan komt er eerst een gesprek. Dat is altijd wat aftasten. Pas als we weten waar we heen willen, beginnen we eraan. En ook al moet het klikken met de band zelf, toch blijft de muziek het belangrijkste. Het gebeurt dat ik te weinig ken van het genre waarvoor ik gevraagd word en dat ik er aanvankelijk niet echt happig op ben, maar toch slagen de meesten er in om me met hun enthousiasme over de streep te trekken. (lacht) “ België is niet zo groot, maar er heerst alvast geen gebrek aan jonge bands. Jo Francken: “Zo is dat. Het gebeurt vaak dat ik met een beginnende band start, maar dat ze voor hun tweede album een buitenlandse producer inschakelen.” Dat is iets wat ik nooit echt goed begrepen heb: waarom met een buitenlandse producer werken als er in België ook zoveel talent rondloopt? Jij, Wouter Van Belle, De Dewaelebroers, Jean Blaute, ... Jo Francken: “Je vindt hier heel wat goeie producers. Soms trekken bands naar het buitenland en komen ze met een straffe plaat terug, soms niet. Kijk naar Admiral Freebee: ik heb zijn eerste plaat geproducet, een album die hem

geen windeieren gelegd heeft. Tom –overigens een goeie vriend van me – is voor zijn tweede album naar de States getrokken, iets waar ik aanvankelijk toch wat moeite mee had. We hebben alles vele malen besproken en hebben samen aan de demo gewerkt. Hij heeft meerdere redenen om met andere mensen te werken : het werkt inspirerend en het is een belangrijk stuk van het verhaal rond die plaat. Nu ja, ik vind zijn tweede album ook echt straf, hoor. Ik was de eerste die ze mocht horen en ik ben nog steeds Toms livetechnieker, een job die ik met hart en ziel doe en waar ik nog steeds dingen uit leer.” Als je een plaat producet, wordt er dan vooraf bepaald hoe ze moet klinken? Jo Francken: “Ja, maar tijdens de productie kan er heel wat veranderen. Het hangt ook hard af van de artiest en hoe creatief het opnameproces mag zijn. Ik bedoel dat een groep soms een heel duidelijk klankbeeld heeft en dus is het ook niet nodig om te gaan experimenteren in de studio.”

“Gelukkig heb ik een vrouw met een paar goeie oren; als zij of mijn kinderen het goed vinden, dan ben ik tevreden. Dat vind ik echt wel belangrijk: mijn vrouw hoort alles als eerste en zij legt de vinger vaak recht op de wonde; als zij een terechte opmerking geeft, ben ik blij dat ik de ochtend daarop weer verder kan.”

Hoe ga jij te werk als een beginnende band jou inhuurt? Heb jij een stappenplan? Jo Francken: “Ja, je hebt twee pistes. Ofwel is er een platenfirma die de groep getekend heeft om de goede songs, een hippe demo, een goede liveact, enz. Dan moet je de sterkte van de band bewaren. Een andere piste is dat de artiesten zelf langskomen met een demootje en een plaat willen opnemen met een bepaald budget. Ook dan is zijn het de kwaliteiten van de band die me overtuigen om met hen te werken en is het een uitdaging om uit het budget (wat meestal lager is dan bij een platenfirma) het maximum te halen. In beide gevallen

is het bewaren van de originaliteit het moeilijkste. Veel bands willen klinken als hun grote internationale tegenhanger en dan is het echt belangrijk hen op hun eigenheid te wijzen. Het blijft natuurlijk wel de plaat van de artiest, niet de mijne. De band heeft altijd het laatste woord. Wat ik doe, is ze helpen bij het scheppingsproces en ze eventueel wat tips geven. Ik ben trouwens zelf niet voldoende muzikant om andere muzikanten te zeggen wat ze moeten doen. Wat ik wel probeer te doen, is hen te laten nadenken. Wat wil je zeggen met je plaat, wat wil je bereiken,...” Hoe makkelijk is het om een plaat waar je maanden tijd en energie gestoken hebt los te laten? Jo Francken: “Makkelijk en niet, bijvoorbeeld als ze op de radio gedraaid wordt en je nog “fouten” opmerkt: de hihat die veel te luid staat, de snare die te weinig attack heeft, gitaren die te scherp klinken.... Er is altijd wel iets. Gelukkig heb ik een vrouw met een paar goeie oren; als zij of mijn kinderen het goed vinden, dan ben ik tevreden. Dat vind ik echt wel belangrijk: mijn vrouw hoort alles als eerste en zij legt de vinger vaak recht op de wonde; als zij een terechte opmerking geeft, ben ik blij dat ik de ochtend daarop weer verder kan werken.” Als je een plaat aan het mixen bent, pas je de sound en frequenties dan aan, aan wat ze bij de radio willen horen? Jo Francken: “Neen, veel te moeilijk: hetzelfde nummer klinkt op Radio 1 zo anders dan op Q-Music. Radiozenders gebruiken compressors en vlakken sommige frequenties bewust af. Ik hou daar tijdens de mix geen rekening mee, maar wel tijdens de productie: als je gitaren bijvoorbeeld te hard mixt dan zullen de meeste zenders minder geneigd zijn het nummer te draaien. “ Je hebt in al die jaren al aan ongelooflijk veel platen meegewerkt. Bestaat er iets als de Jo Franckensound, net zoals je de Phil Spectorsound hebt? Jo Francken: “Dat weet ik niet. Ik zou het fijn vinden mocht iemand kunnen zeggen aan welke platen ik heb meegewerkt, maar ik lig er niet echt wakker van. Ik heb bijvoorbeeld Olla Vogala en Monza geproducet, twee totaal verschillende bands; ik heb dat allebei even graag gedaan. Maar je kan, vermoed ik, niet horen dat ik voor beide

29


Foto: Isabel Pousset

platen achter de knoppen zat.” Wat doe jij eigenlijk het liefst? Productie op techniek? Jo Francken: “Wat ik het liefste doe, is werken met sterke karakters. Tom Van Laere bijvoorbeeld, blijft altijd zichzelf: je mag daar een blazerssectie bijzetten, een piano of percussie, het blijft klinken als Tom Van Laere; hetzelfde geldt voor Zita Swoon. Dat zijn de echte overlevers in Vlaanderen, met eigenheid en persoonlijkheid. Dan beperkt mijn taak zich tot het dienen van die muzikanten, tot het creëren van een speeltuin in de studio zodat ze kunnen doen wat ze voor ogen hebben.” Gebeurt het dat je bij een groep muzikanten moet vervangen? Jo Francken: “Soms. Met een iets minder goeie drummer – die live wel overtuigt – is het dodelijk om in de studio een clicktrack te gebruiken en hem moederziel alleen te laten spelen, want dat haalt alle spontaniteit uit het spel. Als iedereen meespeelt, voelt het voor hem vertrouwder aan. Voor veel bands maakt het niet uit dat een nummer wat versnelt of vertraagt. Veel bands komen daar trouwens makkelijk mee weg...” Vind jij het belangrijk dat een nummer bijvoorbeeld begint aan 120 bpm en ook eindigt aan hetzelfde tempo? Jo Francken: “Ik vind het veel leuker om een nummer met een volledige band op te nemen, ook al versnelt het. Ik merk dat trouwens zelf niet altijd, hoor. “ Het is natuurlijk een mes dat aan twee kanten snijdt: een nummer dat wat versnelt of vertraagt, krijgt natuurlijk meteen wat dynamiek, maar als je het puur technisch bekijkt, is het niet perfect gespeeld... Jo Francken: “Een fantastisch voorbeeld daarvan is Basket Case van Green Day:

30

ik denk dat er op het einde wel tien beats bijkomen, maar net daarin zit de kracht van het nummer. Niemand hoort het. Het leukste blijft dat een groep een nummer speelt en je dat meteen opneemt, want dan ga je ’s avonds naar huis en weet je dat je resultaat geboekt hebt. Je kan natuurlijk ook een dag aan de drum werken, een dag aan de bas, de gitaar, maar dat duurt zeer lang en het kost stukken van mensen. Belgische bands halen net hun kracht uit dat samenspel en uit het feit dat ze met een klein budget zoveel mogelijk willen doen.” Er wordt vaak gezegd dat je geluid en korreligheid van een opname op cassette of viersporen nooit kan evenaren in een studio. Dat lijkt me nogal sterk... Jo Francken: “Dat gebeurt. Als je de muziek op aparte sporen krijgt, dan kan je die in de studio bijvoorbeeld hermixen tot een volwaardig klinkende plaat, maar dat heb ik zelf nog niet meegemaakt. Wat je wel kan doen, is luisteren naar de oorspronkelijke demo en daar ideeën uitpikken. Soms zit er in een demo-opname distortie op de drum, louter en alleen omdat het overstuurd opgenomen werd. Als het werkt, dan kan je het herhalen. Puur technisch is tegenwoordig heel veel mogelijk. Maar daar knelt het schoentje: wanneer is iets goed? Mensen die de oorspronkelijke demo gehoord hebben, zullen altijd vergelijken met dat materiaal, terwijl de nieuwe versie voor iemand anders echt vers en nieuw klinkt. Vandaar dat ik ook hier mijn vrouw inschakel als eerste luisteraar: als zij de studio-opname weet te appreciëren, dan is het okee.” Heb jij nog tips voor jonge muzikanten? Jo Francken: “Probeer alsjeblief niet te klinken als Coldplay! Als ik een raad mag geven dan is het: probeer origineel te zijn! Radio’s zijn op zoek naar originaliteit, maar iedereen wil klinken als Radiohead, Coldplay.... Die bands staan zoveel jaar verder en hebben zelf een klank ontwikkeld die niet te kopiëren valt.” Je hebt al aan heel wat fantastische producties meegewerkt. Daar zitten ongetwijfeld een paar hoogtepunten tussen... Jo Francken: “De sfeer van een plaat

blijft hangen, ook al hoor ik die jaren later terug. Dan sta ik zo weer in de studio waar de plaat werd opgenomen of sta ik weer een potje te voetballen met een stel muzikanten. Ik weet nog dat Tom Van Laere zeer veel belang hechtte aan goed en degelijk eten; we hadden ook afgesproken om tijdens de middag een uur studiobreak te nemen en niet over muziek te praten tijdens de maaltijd. Dat heeft de sfeer zeer positief beïnvloed.” Aan welke artiesten heb je ook nog goeie herinneringen? Jo Francken: “Ik ben eigenlijk nog nooit met tegenzin aan een productie begonnen. Een man van wie ik zeer veel geleerd heb, is Bram Vermeulen, maar dan wel als technieker. Ik mocht tegen hem altijd mijn gedacht zeggen; hij was een echte compagnon in de strijd. Ik moet zeggen dat ik nog nooit echt arrogante muzikanten tegen het lijf gelopen ben. Als iemand een mening heeft waar ik het niet mee eens ben, dan zal ik de artiest wel trachten te overtuigen van mijn idee. Nu ja, de meeste mensen die hier langskomen, weten dat ze niet de grote Jan moeten uithangen, want er staat teveel op het spel. Een studio kost geld, hé. Je kan je studiotijd niet verkwanselen met oeverloze discussies. Trouwens, wie zich goed voorbereid, weet met alle ongemakken om te gaan.” We zullen het onthouden! Jo, bedankt voor de babbel! Sven De Potter

Producers praten uit de biecht op de Muzikantendag! Zaterdag 25 november @

Ancienne Belgique Hou de volgende weken onze website in het oog voor de volledige programmatie @ www.poppunt.be


Raymond & zijn Jonge Helden

Ter afsluiting van het feestjaar “Vijf jaar Poppunt” presenteert Poppunt het project “Raymond en zijn Jonge Helden”. Negen beloftevolle jonge bands brengen samen met de winnaar (Headphone) van de ‘Brussels by Night’-remix contest een ode aan Raymond van het Groenewoud. Onze huisfotograaf Koen Bauters stelt ze op onze posterpagina’s aan je voor. Poppunt trok resoluut de kaart van de Jonge Helden, stuk voor stuk bands die over bakken ambitie en talent beschikken om Belgische popgeschiedenis te schrijven. Dankzij dit project en alle betrokken partners kunnen ze zich nu al tonen aan een groter publiek. De voorbije maanden doken de groepen in de studio om hun favoriete Raymond song te bewerken. Tegelijkertijd werden de groepen op de hielen gezeten door een cameraploeg en kregen zij een eigen camera ter beschikking. Van al deze beelden werd door Bozofilm Company een schitterende montage per groep gemaakt. Maar dit is uiteraard niet alles. De groepen worden live aan het publiek voorgesteld tijdens twee exclusieve liveshows in Het Depot te Leuven op donderdag 5 en vrijdag 6 oktober. Het hele event wordt ook opgenomen

door Radio 1 en Canvas én wordt uitgezonden op Canvas op zondag 15 oktober. De bewerkte nummers komen bovendien terecht op een gratis compilatie-CD voor elke bezoeker. Het project weerspiegelt de filosofie van Poppunt: het ondersteunen van de Vlaamse muzikanten en DJ’s én hun eventuele omkadering (management, boekers, platenfirma, …). Dankzij de medewerking van Canvas, Focus Knack en Radio 1 krijgen de groepen een extra duw in de rug zodat het voor hen nieuwe deuren opent binnen het poplandschap.

Waarom Raymond van het Groenewoud?

De voorbije vijf jaar merkte Poppunt dat jonge groepen een oeverloos respect hebben voor Raymond van het Groenewoud. Ook bij Poppunt klopt er een groot en bewonderend hart voor de éminence grise van het Nederlandstalige lied. Het oeuvre dat hij bij elkaar geschreven heeft, is een onuitputtelijke bron van muzikale parels. Maar ons hart gaat tegelijkertijd ook in overdrive voor alle bands die we van dichtbij aan de weg zien timmeren. Een “Raymond en zijn Jonge Helden”verhaal was het logische gevolg van dit denkproces. Poppunt stelde het concept voor aan de Meester zelf en hij was onmiddellijk gecharmeerd door het idee: aanstormende muzikale helden

een brug laten slaan naar het werk van een gevestigde waarde. En dit telkens aan de hand van een eigenzinnige bewerking van één van zijn vele songs. Zeg nu zelf, kan u zich een mooier einde van het feestjaar ‘Vijf jaar Poppunt’ inbeelden? Raymond en zijn Jonge Helden: het event, de uitzending en de CD Op donderdag 5 en vrijdag 6 oktober kan je de Jonge Helden samen met Raymond van het Groenewoud aan het werk zien in Het Depot te Leuven. 9 jonge straffe groepen én Headphone, de winnaar van de remix contest van Brussels by Night zullen er elk een originele vertolking brengen van één van de talloze nummers van Raymond. Het project is uiteraard tegelijkertijd een eerbetoon aan de muzikale levensloop van Raymond van het Groenewoud. Bereid je alvast voor op een unieke audio-visuele ervaring. De show wordt opgenomen door Radio 1 en Canvas en wordt uitgezonden op zondag 15 oktober. Raymond en zijn Jonge Helden. Wil je er bij zijn? Bestel dan je tickets via www. hetdepot.be, info@hetdepot.be, 016 22 06 03, de Fnac filialen, JJ Records Leuven en Bilbo Leuven. Elke bezoeker krijgt trouwens gratis de unieke compilatie CD mee naar huis. www.poppunt.be/raymond

31


Cream & Spices

The Blackbox Revelation

tomĂ n


The Germans

The Violent Husbands

Balthazar


Members of Marvels

Kawada

Headphone

Mira


POP ADVIES

Simply

Sampling Deel I - MAGDA?! De Beatles-kreet ‘Help’ geeft net dat tikje extra aan je nieuwste song over de hopeloze liefde van een blinde schildpad voor een Duitse helm. Die funky groove van op een bestofte fifties plaat maakt je laatste refrein een stuk catchier en om nog maar te zwijgen van dat stukje ABBA dat je tot je eigen backing vocals bombardeerde. Maar MAGDA? Sampling op zich is een prachtig ding. Het is als een nieuw huis bouwen met net die bouwstenen die je op een ander zo geweldig vond. De leukste ramen in de leukste muren, met de mooiste kleur verf en je eigen meubels. Maar wat vinden die andere metsers daar eigenlijk van. Daarom in twee delen een kort overzicht van de belangrijkste spelregels van de samplekunst. Spelregel één: is het herkenbaar? Vooraleer over rechten voor oorspronkelijke auteurs, componisten en eigenaars van de opname te praten, moet eerst gekeken worden naar de sample zélf. De basisspelregel zegt dat als het niet te herkennen is, je je geen zorgen hoeft te maken. Strikt juridisch blijft sampling echter iets dat niet zonder een toelating (en vergoeding) van de rechthebbenden kan. Van zodra een bepaalde klank getrokken is uit een originele opname is toelating en eventueel vergoeding verschuldigd. In vele gevallen is het echter onmogelijk de origine van een klank te herkennen. Herkenbaarheid blijft dan ook een rekbaar begrip en als het er echt op aan komt zal het de rechter – na eventueel advies van een technisch expert - zijn die beslist of iets al of niet (illegaal) gesampled is. Laat je in elk geval niets wijsmaken over de twee maten of 8 seconden regel of de varianten op hetzelfde thema. Bij sampling moet je altijd rekening houden met álle mogelijke rechthebbenden in het verhaal. Naast de oorspronkelijke bedenkers, spelen ook de naburige rechten van de uitvoerende kunstenaars en producenten mee. De ‘help’ kreet katapulteert je niet alleen in het blikveld van (de erven) van Lennon en McCartney, maar ook

in het vizier van de platenfirma en de publisher, maar daarover zeker meer in het tweede deel. Of je een sample moet clearen heeft meer te maken dan alleen ‘het pikken van een plaat’. Ook als een stukje van jouw muziek, zelfs als is het opnieuw opgenomen, héél erg lijkt op een bestaande opname, zou de rechter kunnen oordelen dat je tóch een vergoeding moet betalen aan de producent (en niet alleen aan de auteur en componist). Wat te denken van de rechtzaak van Bette Midler tegen Ford Motor Company. Ford had als soundtrack voor een reclamespot een stukje muziek gebruikt waarop iemand zong met een stem die wel erg sterk op die van Bette Midler leek. Midler was daar niet mee opgezet, spande een rechtzaak aan en won die ook. Hetzelfde deed Tom Waits tegen Frito Lay (één van de sub-merken van Pepsi). Frito Lay gebruikte voor de lancering van een nieuwe soort Doritos een nummer dat wel heel erg leek op ‘Step Right Up’. Dat het gezongen werd door een stemmenimitator maakte Waits alleen maar bozer. Waits heeft uiteindelijk 14 jaar lang moeten procederen, maar ging wel naar huis met 2,6 miljoen dollar schadevergoeding. Als je zélf met samples werkt, moet je je voor elke sample afvragen of je al of niet toelating moet vragen. In de praktijk betekent dit het nemen van berekende risico’s. Zelfs als een klank getrokken uit een oude plaat met moeite herkenbaar is op de nieuwe plaat is er juridisch gezien sprake van sampling waartegen de producent/uitvoerend kunstenaar zou kunnen optreden. Het enige punt ligt hem erin dat het voor de rechthebbenden uiteraard moeilijk is om de sample te detecteren en te bewijzen. Sample-artiesten als Briskey clearen daardoor in de praktijk nauwelijks of geen samples bij het uitbrengen van een plaat. Gert Keunen (alias Briskey): “Op Scarlet Road-house staan enkele honderden samples van tientallen bigband platen. Ik heb me vele uren bezig gehouden om bepaalde noten los te knippen en te filteren van de rest. Met die bouwstenen maakte ik dan nieuwe akkoorden en klanken. In de uiteindelijke

nummers zijn de oorspronkelijke samples onherkenbaar geworden. Echte samples worden uiteraard wél gecleard.” In het volgende magazine leggen we uit wat je moet en kan doen als je samples wél clearing nodig hebben. Tijs Vastesaeger

Infosessie en DJ-jam 14 oktober – de Pianofabriek Op 14 oktober organiseren Poppunt en De Pianofabriek een infosessie over sampling en wat mag en niet mag. Op anderhalf uur tijd geven we de essentie van auteursrecht mee en wat dit betekent wanneer je met samples aan de slag gaat. Aan de hand van sappige anekdotes en een pak praktijkvoorbeelden kijken we naar de risico’s van het vak, de trucken van de foor, en de interpretatie die rechters in het verleden maakten. Benieuwd naar de oplossingen die professionele samplers, laptopkunstenaars, remixers en turntablists uit hun mouw schudden en gewoon nieuwsgierig naar hoeveel wetten en spelregels je zelf ondertussen al overtreden hebt? Dan is Simply Sampling zeker iets voor jou. Na de infosessie houden we een DJ-jam met Grazzhoppers DJ-bigband. Een DJamsession is een improvisatieconcert waarbij turntablists van Grazzhoppa’s DJ Bigband, in muzikale dialoog treden met andere muzikanten. De draaitafel is steeds het basisinstrument. Doorheen de DJamsessions testen de muzikanten formaties met wisselende bezetting uit en onderzoeken ze de wisselwerking met verschillende instrumenten. De dynamiek van muzikanten met verschillende achtergronden die samen op zoek gaan naar nieuwe ritmes, grooves en funky melodietjes is de zuurstof voor deze experimentele sessies (voorheen ook al in Vooruit Gent, en Nona Mechelen). Erwin Vann, Fabrizio Cassol, Roxorloops, Maaks Spirit, The Tiptons, … namen in het verleden deel aan deze jamsessies. Meer info: http://depianofabriek.vgc.be

35


POP ADVIES

Cd in eigen beheer B Op jullie site kunnen bezoekers sinds kort jullie eerste EP bestellen. Is de kogel definitief door de kerk? Joachim: “Eigenlijk nog niet, maar we zijn wel aan het eind van de rit. De opnames en de mastering zijn achter de rug, de toelating van SABAM om te mogen persen en de factuur van de mechanische rechten hebben we ook al afgehandeld, dus moeten we alleen nog wachten op de persing. Tegen dat jullie magazine gedrukt is, hebben wij hopelijk al de eerste exemplaren verkocht.” Patricia: “Eén ding hebben we alvast geleerd voor een volgende cd: kondig nooit een releasedatum aan vóór je écht zeker bent dat hij er zal liggen (lacht).”

Foto: Koen Bauters

Was het dan zo een lijdensweg? Maarten: “Toch niet. Maar we hadden het misschien toch wat onderschat. Omwille van het soort muziek dat we maken, leek het ons het beste om in de studio alles afzonderlijk in te spelen. Toen eind maart uiteindelijk alle instrumenten opgenomen waren, kreeg de ene na de andere in de groep een keelontsteking. Daarom hebben we het inzingen van de vocals moeten uitstellen en voor je weet zit je drie maanden achter op schema.”

Hoe zou het nog zijn met de KBC-publiekswinnaar van de Rockrally? 26 maart mocht Balthazar het podium bestijgen om een cheque van 10.000 € in ontvangst te nemen en nu, nauwelijks een half jaar later, is een groot stuk van het geld al uitgegeven. We stuurden één van onze Poppuntianen naar Café Cirque in Roeselare waar hij mee aanschoof aan een rijkelijk gevulde dis. Naast het becommentariëren van elkaars eetgewoonten en tafelmanieren ontfutselde hij hen de geheimen des bandlevens: belastingsperikelen, contractvoorwaarden, kunstenaarsstatuten, promotievraagstukken en vooral: hun eerste EP. Voorwaar, een update!

Ben je achteraf gezien blij met de keuze om spoor-per-spoor op te nemen? Maarten: “Voor ons leek dat nogal evident. In de eerste plaats omdat we ons niet met z’n allen op hetzelfde moment konden vrijmaken en ook omdat we ervan overtuigd waren dat we zo het meeste controle konden hebben op de klank van elk instrument apart. Uiteraard heeft afzonderlijk opnemen ook wel zijn nadelen.” Patricia: “In About Running moest ik een stuk vioolimprovisatie doen. Als je op een podium staat tussen de anderen in en met het publiek voor je, is het toch wel een stuk makkelijker om je te smijten dan als je daar helemaal alleen in een kamertje staat met een technicus en twee bandleden aan de andere kant van het glas die je bijzonder verwachtingsvol zitten aan te staren.” Koen: “We hebben er ook altijd voor gezorgd dat er minstens één iemand anders van de groep in de studio aanwezig was om tussendoor wat bij te sturen en te zorgen dat de dynamiek niet uit de muziek verdween.” Jullie hebben gelukkig wat geld van de KBC-publieksprijs kunnen gebruiken voor jullie cd; was hij er anders niet gekomen?

36


r Balthazar ‘the case’ Jinte: “De KBC-publieksprijs is natuurlijk mooi meegenomen, maar toen we in maart publiekswinnaar werden, waren we al een tijdje met onze cd bezig. Eind vorig jaar hebben we 2.500 € gewonnen op de finale van Westtalent. We wisten meteen dat we dat geld zouden gebruiken voor een cd. Toen hadden we nog de illusie dat je een cd kon maken met 2.500 €. Nu weten we wel beter. We wilden absoluut een degelijke opname, maar wisten ook dat we met ons beperkte budget niet al te ver zouden kunnen springen. Door een stuk van de 10.000 euro van de KBCpublieksprijs te investeren, hebben we toch een goede EP kunnen maken.” Hoe ziet het kostenplaatje er uit? Maarten: “De grootste kost zit in de opnames. Nochtans hebben we daar heel wat op kunnen besparen. De oude Radio 2-studio’s in Kortrijk worden niet meer gebruikt, maar hebben wel nog een heel goede akoestiek. Voor amper 20 euro per dag mochten we die ruimte gebruiken. Filip Tanghe (ooit mede-oprichter van Ozark Heny en medecomponistarrangeur-programmator van de eerste twee Ozark Heny cd’s) zag het zitten om zijn opnamemateriaal naar die studio te brengen. Zo hebben we alle instrumenten opgenomen. De piano en de zang hebben we er achteraf in zijn homestudio toegevoegd.” Koen: “De andere kosten mag je ook niet onderschatten. Vorige week kregen we onze Sabamfactuur: meer dan 660 € om zeven van onze eigen nummers op 750 exemplaren uit te brengen. De mastering hebben we met Flip gedaan bij Second Test Recording. De opname en mastering samen was ongeveer 2800 € . En dan de lay-out van de cd en het hoesje nog. De persing bij VTV kost dan ook nog eens 2000 €. Alles bij elkaar hebben we nu al een kleine 5500 € uitgegeven.” En het promotiebudget? Maarten: “Eigenlijk zijn we daar nog echt mee bezig geweest. We hebben op onze website al een aankondiging geplaatst en mensen kunnen de cd daar alvast bestellen. We weten nog niet hoeveel reacties we mogen verwachten. Uiteraard maak ik reclame voor onze cd als we ergens optreden.” Joachim: “Ik ken iemand die bij de muziekredactie van een krant werkt; ik dacht in die richting ook wat dingen te ondernemen. Balthazar heeft in het verleden al wat pers gehaald dus misschien kunnen we er zo ook wat

lawaai rond maken.” En MySpace? Jinte: “Nieuwsbrieven rondsturen van op MySpace, daar geloof ik niet echt meer in. Ik merk bij mezelf dat ik die gewoon niet meer lees. Het lijkt me beter om van de groepsafbeelding een geanimeerde afbeelding te maken en dan posts te doen op pagina’s van andere groepen. Zo ziet iedereen onze banner over de cd.” Zal de cd zichzelf terug verdienen denk je? Koen: “Zoals we uitgaven en inkomsten berekend hebben, zou dat in theorie wel mogelijk moeten zijn. Van de 750 cd’s schatten we dat er 600 effectief verkocht zullen worden. De vraagprijs is 8 € dus dat zou betekenen dat we 4.800 € inkomsten hebben. Daarmee zouden de kosten die we tot nog toe gemaakt hebben gedekt zijn. Maar we zullen eerst de verkoop moeten afwachten natuurlijk.” Wanneer zal de EP in de rekken liggen? Joachim: “Euhm … (lacht)” Maarten: “Om in de “gewone” winkels in Gent en Kortrijk te liggen, zouden we een distributiedeal moeten bemachtigen, maar dat wordt zo’n gedoe dat ik dat eigenlijk toch niet meteen zie zitten. Sowieso is een distributiedeal wel iets dat we overwegen. Immers, een distributeur doet meestal ook de promotie naar de radiozenders en zo en dat is iets waar we zelf totaal niet mee bezig zijn. Jinte: “En uiteraard kan je de cd ook nu al bestellen op www.balthazarband.be !” Het is al goed met al jullie sluikreclame. De cd is er en wat nu? Koen: “De komende weken zijn een aantal van ons ook nog op vakantie en dan komt in oktober ook nog het Raymond-project natuurlijk.” Joachim: “Sowieso zullen we ook nog wat doen rond onze cd, het is toch wel de bedoeling dat de mensen weten dat Balthazar zijn eerste album uit heeft.” Maarten: “De cd is uiteindelijk vooral bedoeld als visitekaartje, zowel voor mensen die na een optreden om een cd komen vragen, als voor organisatoren die ook soms wel eens zeggen ‘stuur eens iets op’. We hebben zeker geen torenhoge ambities met deze eerste EP.” In elk geval nog veel succes ermee en smakelijk!

Tien tips van Poppunt voor cd’s in eigen beheer 1. Kies eerst wat voor cd je wil maken. Wil je radiohits scoren, wil je iets kunnen verkopen aan de eerste fans, of wil je een visitekaartje om organisatoren, managers en dergelijke te overtuigen? 2. Zorg dat je nummers helemaal af zijn vóór je de studio in duikt. 3. Om op een rustig tempo te kunnen werken, reken je 1 dag opname plus 1 dag mixing voor elk nummer dat je wil opnemen. 4. Maak heel duidelijke afspraken in de groep over wie wat investeert en wie wat terugkrijgt. Ga na of het niet beter is om een vzw op te richten. 5. Als je nummers aangeeft bij Sabam, reken dan op (ongeveer) 1 euro mechanische reproductierechten per cd die je laat persen. Van die 1 euro, krijg je zowat 80 cent terug na enkele maanden. 6. Vergeet ook de naburige rechten als producent en de rechten voor de uitvoerende muzikanten niet. 7. Ga na of het de moeite loont om een subsidie te vragen voor je cd-project. 8. Werk een promoplan uit en hou in je begroting voldoende ruimte over om promotie te voeren. 9. Denk na over de distributie. Ga je enkel verkopen na optredens of wil je ook in cd-winkels liggen? 10. Je muziek verkopen via internet? De cd’s verkopen, of de muziek meteen als legale download aanbieden? Maak van de mogelijkheden van het internet ook gebruik om je fans beter te leren kennen. KBC Publieksprijs Op 26 maart overhandigde KBC op de Rockrally-finale de publieksprijs van 10.000 euro aan Balthazar. Bij de 10.000 euro kreeg Balthazar ook één jaar lang alle begeleiding van Poppunt om dit budget op een zo goed mogelijke manier te investeren in de band. Tot op heden gaf de groep 5500 € uit aan hun eerste EP. In het volgende Poppunt-magazine verneem je meer over de verdere stappen die Balthazar zal zetten.

Tijs Vastesaeger

Ook jij kan opnemen in de KBC demostudio op de Muzikantendag! Zaterdag 25 november @ Ancienne Belgique Hou de volgende weken onze website in het oog voor de volledige programmatie @ www.poppunt.be

37


Backing Vocals

“Het voelt als zingen in het duister” Wij hoorden dit jaar geen smachtender ah-ah-ah’s en zwoelere oehoehoe’s dan bij An Pierlé & White Velvet. Verantwoordelijk daarvoor: The Velvettes alias Eva Schampaert, Esther Lybeert en Liza Verhaeghe. De dames geven met plezier enkele backingtips en bejubelen en passant de geneugten van de muzikale memorie en het lange afstandszingen. Dames, hoe zijn jullie elkaar tegen het lijf gelopen en tot Velvettes verworden? Liza: “Esther is de link tussen ons drie. Zij en Eva kennen elkaar van het conservatorium en wij kwamen elkaar tegen in het Nieuwpoorttheater. Ik zat aan de kassa, zij kwam naar een voorstelling. We zijn aan de praat geraakt en kwamen uit bij: wij willen samen muziek maken. De week daarop zijn we met Berliner (de vorige band van Liza en Esther, nvdr.) gestart. Even later kwam Klaas Delvaux, de bassist van An, cello bij ons spelen. Zo leerde zij ons kennen. Tijdens haar vorige tournee deden wij al vaak de backings. Nu is Eva er via Mrs Hyde bijgekomen.”

38

Jullie hebben ook ervaring met frontzingen. Wat ik me afvraag: do you get your rocks off als backing? Backingzangers staan doorgaans onopvallend ver van het spotlicht, letterlijk in de achtergrond. Willen jullie niet liever vooraan op het podium voor het volle voetlicht van de leadzanger(e)s staan? Eva: “Dat zijn twee compleet verschillende dingen. Front gaat verder dan stem alleen en heeft ook veel met imago te maken. Bij achtergrondzang gebruik je je stem meer als een instrument met een eigen functie en een eigen harmonische en melodische plaats. Ik zie het als een andere, maar daarom geen mindere vorm van datgene wat de frontzang doet.” Liza: “Ik denk niet na over het feit dat ik backings zing. Ik denk wel na over harmonieën en dat is iets waar we volgens mij alle drie heel veel plezier in scheppen: het zoeken naar harmonieën.” Eva: “Dat is zeker waar. Als kind deed ik niets liever dan met mijn broer elk Beatles-nummer in harmonie zingen. Dat is waar het bij backings om draait.

Foto: Koen Bauters

TIPS

En het feit dat wij bij An achteraan op het podium staan, steekt helemaal niet. We hebben wel even naar onze plaats gezocht. Eerst stonden we vooraan maar we voelden dat dat niet klopte. Het was visueel verwarrend omdat wij drie naar het publiek kijkend recht stonden en An in profiel zat aan de piano. Het haalde de aandacht weg van de essentie. Met ons achteraan werkt het geheel veel beter.” Esther: “Eigenlijk is het een veel betere plek, want de gitaar van Koen staat altijd veel te luid (lacht). Natuurlijk is er een groot verschil met frontzang. Wij maken met drie onze klank. We kleuren een song bij, net zoals een akkoord op de piano dat doet. Je neemt als backing een heel andere positie in omdat je weet dat het niet om jou draait. Je moet je een beetje ‘wegschminken’, maar niemand van ons vindt dat erg.” Het is relaxter dan front zingen? Esther: “Absoluut. Ik heb nooit zenuwen.” Liza: “Het heeft veel voordelen. Om te beginnen moet je niet met instrumenten sleuren. Je gaat gewoon het podium op


Liza: “Wij hebben minder vrijheid dan een leadzanger. Als er één iemand de bocht uitgaat, zitten we met een probleem. We zijn heel gebonden aan wat we moeten doen.”

en het podium af. Echt fantastisch.” Esther: “We zeulen wel koffers vol kleren mee. Genoeg om er twintig backings mee te kleden (lacht). Het voelt geweldig om als backing gewoon op te komen en heel nuchter vast te stellen: amai, er is veel volk.” Eva: “Je hoeft het niet te dragen, hé.” Liza: “Dat is zo. Je verantwoordelijkheid is er, maar ze is veel kleiner. Wij zijn met drie, maar we hebben minder vrijheid dan een leadzanger. Als er één iemand de bocht uitgaat, zitten we met een probleem. We zijn heel gebonden aan wat we moeten doen.” Eva: “Maar dat lukt ons net heel goed. We zijn complementair. Tijdens de eerste repetities met An wisten we instinctief welke partij voor wie was.” Esther: “Als we iets beginnen mee te zingen, zitten we eigenlijk zelden op dezelfde toon. We zingen bijna automatisch in een harmonie.” Eva: “En het is niet noodzakelijk diegene die het mooiste hoog zingt, die de hoogste zanglijn neemt. Wij proberen uit welke klanken we met ons drie kunnen maken, net zoals een muzikant dat met zijn instrument doet.” Esther: “De sfeer van een nummer doet er veel toe. We gaan zelden voor de ‘mooiste’ combinatie. Er mag een beetje ‘lucht’ bij het zingen. Het mag leven. Dat is net het sterkste punt van onze drie, niet-geschoolde stemmen.” Dames, dit is de tips-rubriek. Laat maar komen! Esther: “In de eerste plaats moet je luisteren! Je maakt samen een klank dus je mag niet enkel aan jouw zanglijntje denken, maar luisteren naar wat de anderen doen. Zingen zonder begeleiding is heel goed om te leren samenzingen. En timing is ontzettend belangrijk. De frasering moet juist zitten, het moment waarop je inzet en hoe je inzet. Unisonopartijen kan je het beste ontdubbelen. Omdat alles haarfijn moet zitten, is het aartsmoeilijk om met drie op hetzelfde moment op dezelfde toon in te vallen. We hebben ondervonden dat je beter één stem laat aanzetten om dan pas het tweede deeltje mee te zingen.” Eva: “Backings zingen voelt als zingen in het duister. Je moet leunen op de stem van een ander zodat die je kan meetrekken. Het is alsof je passief zingt.

Als je solo backings zingt, zoek dan naar het stemgeluid van de frontpersoon. Je eigen stemgeluid erdoor willen duwen maakt het heel moeilijk om te blenden en die blend is juist héél belangrijk. Daar moet je naar op zoek gaan. Soms zijn twee stemmen echt niet compatibel. Dat kan gebeuren. Maar de beste tip is niet meteen opgeven want je kan het vinden. Alleen moet er soms wat tijd overgaan.” Esther: ”In de auto zingen is een geweldige tip. Ik zing altijd keihard uit volle borst mee, als sla ik bij een stoplicht dan wel eens een belachelijk figuur. Ik hou ook geweldig van lange afstandszingen.” Liza: “Waar ik van hou in de auto is om het valst zingen. Mijn zussen en ik deden vroeger niets liever op de achterbank als we met vakantie gingen en mijn vader werd er onnozel van.” Esther: “Tips geven vind ik best moeilijk, want wat voor mij geldt, geldt niet noodzakelijk voor een ander. Ik kan tijdens de Gentse Feesten bijvoorbeeld niet tot negen uur op de Vlasmarkt staan als ik ‘s anderendaags moet zingen. Mijn stem verdraagt dat niet. Hoewel, voor een optreden met Mrs. Hyde zou mijn stem dan net heel goed klinken. Maar backings zingen zou moeilijk gaan omdat die heel zuiver moeten zijn. Een frontstem mag wel wat hees zijn, dat klinkt veel toffer.” Dus een frontstem mag veel karakteristieker zijn dan een achtergrondstem? Esther: “Ik vind van wel.” Liza: “Dat weet ik nog zo niet. Achtergrondzang met drie heel specifieke, karaktervolle stemmen geeft ongetwijfeld ook wat.” Esther: “Er is een verschil tussen backing zingen en een half duet. “ Hoe zit het met teksten onthouden? Passen jullie de Patrick Riguelle-truc der klanknabootsing toe of levert dat geen problemen op? Eva: “Het is heel vreemd, ik onthoud geen gezichten, geen namen of geboortedata, maar teksten nestelen zich met gemak in mijn hoofd. Die Beatles-teksten die ik op mijn tiende zong, ken ik nog allemaal. Ze maken deel uit van mijn geheugen. Misschien had ik dat deel beter voor andere dingen gebruikt. (lacht)” Liza: “Bij mij is het net zo. Mijn vader zei

altijd dat ze mijn cursussen wiskunde beter op muziek hadden gezet.” Esther: “Ik blokte effectief zo. Ik leerde mijn biologieles al zingend vanbuiten. Anders kon ik het niet. Maar die teksten leveren niet zo’n probleem op want we zingen heel vaak klanken in plaats van woorden.” Nog één klein vraagje om het af te leren. Hebben jullie een ultiem voorbeeld? Iemand waarvan je zegt: zoals die backings zingt, zou ik het ook willen kunnen? Liza: “Ja! Ik weet niet wie ze zingt, maar de backings bij Pink Floyd vind ik de max. Die blijven me bij. En ook die van Lisa Fischer in ‘Gimme Shelter’ bij de Rolling Stones. Eva: “Ik hou ook erg van de backings op ‘Dark side of the moon’ van Pink Floyd én er zit een mooi verhaal aan vast. Ze hadden dat meisje (Clare Torry, nvdr.) opgetrommeld om achtergrond te zingen. De instructies waren simpel: het moest alleen maar ‘verlaten’ klinken. Geen woorden, enkel alles loslaten en schreeuwen. Dat deed ze, op het orgastische af. Na de eerste take kwam ze zich gegeneerd verontschuldigen in de controlekamer: ‘Sorry, ik heb me teveel laten gaan. Het lijkt echt nergens op. Ik doe het meteen nog een keertje’. Maar daar zaten de heren met verstomming geslagen: het was precies wat ze zochten. Ze hebben die eerste take gebruikt. Dat is het summum voor mij: loslaten en het er gewoon laten uitkomen. Meer worden dan een stemgeluid alleen…” Esther: “De backings van Esmé Bos op ‘Nothing really ends’ van Deus zijn heel heel mooi. En de zang op de plaat van Isobel Campbell en Mark Lanegan is geweldig! Hoe die twee in hun backingpositie wisselen vind ik heel schoon.” Liza: “De backings op de laatste plaat van Mark Lanegan zijn ondermeer van PJ Harvey. Die haal je er zo uit. Zeg nu nog eens dat een backingvocal geen specifiek geluid mag hebben.” Nathalie Van Laecke

Links: www.mrshyde.be www.white-velvet.com

39


Foto Tom Barman: Koen Bauters

FOCUS

0110 brengt Laura Lynn en Arno samen Het begon met typisch Antwerps chauvinisme. dEUS zou in het najaar van 2005 via Pocket Revolution Brussel gaan platspelen, wat langs de Schelde aardig wat gefronste wenkbrauwen opleverde. Dé Antwerpse groep bij uitstek die al jarenlang niet meer in eigen stad had gespeeld en nu uitgerekend naar Brussel uitweek, dat kon toch niet? Tom Barman suste in Focus Knack gauw die wat engdenkende gemoederen. Wat heet. dEUS ging in oktober 2006 niet alleen gratis optreden op het Sint-Jansplein. Het concert moest ook nog eens de boodschap uitdragen dat een meerderheid in de stad de politiek van het Vlaams Belang absoluut verwerpt. Maar kijk, in de zomer van 2006 werd plots een heel ander festival aangekondigd…

Hou je vast aan de takken van de bomen, want hier komen er een paar: Arno, Patrick Riguelle, Adamo, , Laura Lynn, Daan Stuyven, Rocco Granata, A Brand, Axelle Red, Stijn, Marie Daulne + Jean Louis Daulne, Laïs en Roland. Vanaf 15u wordt hiervoor de De Brouckèreplaats verkeersvrij gemaakt. En op de Gentse Vrijdagmarkt kan je vanaf 14u naar Helmut Lotti, Luc De Vos, Sioen, ’t Hof Van Commerce, Will Tura, Kamagurka en vele, vele anderen. Pas op, mogelijk wordt er nog uitgeweken naar het Sint-Pietersplein. In elk geval: alsjeblief! Moet hier niet wat tekst en uitleg bij? We dachten het wel. Poppunt sprak met de drie hoofdrolspelers van 0110.

De Belgische muziekpers reageerde niet voor niets aangenaam verbouwereerd toen Tom Barman die dag in het Antwerpse Zuiderpershuis het plan van het 0110-festival ontvouwde. Niet alleen in Antwerpen ging er op zondag 1 oktober een gratis festival plaatsvinden. Ook Brussel en Gent waren op de kar gesprongen. En de namen van optredende artiesten? Jongens en meisjes toch… In Antwerpen stelt Zita Swoon een all star band samen met onder meer Yasmine, Admiral Freebee, Arsenal of Wannes Van de Velde. Zelfs Clouseau komt langs, jawel. Voor die affiche is het Sint-Jansplein middenin het multiculturele noorden uiteraard te klein. Naar alle waarschijnlijkheid vindt het hele gebeuren nu plaats op de Gedempte Zuiderdokken vanaf 13u, het immense plein waar elk jaar de Sinksenfoor staat. Even namen noemen voor Brussel?

Gent is een stad waar het Vlaams Belang minder sterk aanwezig is dan in Antwerpen, waarom mee op de kar gesprongen? Sioen: “Klopt, maar het gaat om een bredere problematiek dan die partij alleen. Kijk, ik ben blij dat ik in een stad woon die goed samenleeft. Voor Gent is het misschien meer een zaak van voorkomen dan genezen. Maar België is een klein landje. Het is niet dat we in Gent niet de zaken aanvoelen die er elders gebeuren. Daarom willen we dit signaal geven.”

40

Sioen: “Beter voorkomen dan genezen”

Was het moeilijk om een artiest als Helmut Lotti over de streep te halen? Het lijkt me niet zo evident voor dat soort artiest om een politiek standpunt in te nemen. (Intussen zijn de populaire artiesten al stevig onder vuur genomen door het Vlaams Belang. Hun weerwoord: we zingen

voor verdraagzaamheid en doen niet aan politiek, nvdr.) Sioen: “Ik denk dat die mensen blij zijn dat we ook aan hen hebben gedacht. Arno, dEUS, Sioen, dat komt inderdaad uit een andere muzikale stroming. Ik ben zelf iemand die al lang niet meer aan vakjesdenken doet. Ik ben blij dat we die mensen hebben kunnen overtuigen. En als je opkomt tegen racisme en voor verdraagzaamheid, dan mag het niet uitmaken welke muziek je daarvoor gebruikt.” Denk je dat dit iets gaat uithalen? Ik herinner me een paar nummers na de eerste Zwarte Zondag: L’étranger c’est mon amie, Cous-cous kreten, … Dat leverde niets op. Sioen: “Ik wil geen grootheidswaan krijgen, maar via muziek kan je toch wat bereiken, denk aan Live Aid. Ik zeg niet dat het voor België zoiets historisch gaat worden, maar het is beter iets te doen dan dat je als artiest in je eigen wereldje blijft met de gedachte dat je er toch niets aan kan doen. Ik wil in elk geval wel iets doen.” Arno: “De motherfuckers!” Kan muziek de wereld veranderen? Arno: “Ik was 15 jaar en passeerde een café waar ik niet binnen mocht. Dat is lang geleden, voor de oorlog (lacht). Ik hoorde daar een zanger, het was Bob Dylan die Like A Rolling Stone zong… Sinds die dag ben ik in heel mijn leven nooit meer alleen geweest, begrijp je?” Misschien moet je Putain, Putain nog maar eens uitbrengen: nous sommes quand-même tous des Européens… Arno: “Dat zou me wreed interesseren, maar dan anders : nous sommes quand-


Je bent er blijkbaar erg mee begaan. Arno: “Tuurlijk, het Vlaams Belang is één van de grootste extreemrechtse partijen in Europa. Dat zijn voor mij heel gevaarlijke mensen. Ik heb het al ondervonden. Een uitspraak van mij in De Standaard hebben ze heel anders geïnterpreteerd en dat staat nu op hun website. Motherfuckers! Dat deden ze in de jaren dertig ook! Bij hun politici zitten gasten die vroeger in de knokploegen van de Vlaamse Militante Orde zaten, maar dat weet iemand van 16 jaar natuurlijk niet. Het is echt al tien over twaalf! Al is het geen festival tegen het Vlaams Belang, ik heb evenzeer iets tegen onverdraagzame, fundamentalistische eskimo’s (lacht)” Tom Barman: “Niet het begin van een engagement” Leg eens uit, waarom ben je aan 0110

Foto Sioen: Koen Bauters

Foto Arno: Koen Bauters même tous des êtres humains. Dat is toch schoner ? Pas op, ik ben geen politicus. Ik wil in mijn muzikaal werk zeker geen Jezus Christus zijn, laat staan God. Want die heeft te veel werk. Overigens, bestaat die wel, dat vraag ik me de laatste tijd echt af… Enfin, ik voel me daarvoor helemaal niet geroepen. Maar ik heb een probleem met de Vlaamse media. Altijd maar dat spreken over Vlaanderen! Ik woon in Brussel, maar ben daar ook een Vlaming én een Belg. Voor de VRT is Axel Merckx een Vlaamse Brusselaar en Justine Henin een Waalse, dat choqueert me. Alles is zo gefocust op Vlaanderen of opgesplitst. Op het filmfestival van Cannes was de Vlaamse, Franstalige en Duitstalige gemeenschap aanwezig, bizar... Een buitenlandse ambassadeur komt alleen naar hier. Wanneer wij naar het buitenland gaan, zijn we minstens met vijf! Hoe kunnen we dan Belgen zijn? Ik heb de vraag al eens gekregen: leven jullie daar misschien in stammen?”

begonnen? Tom Barman: “We wilden een concert van dEUS koppelen aan het brengen van een boodschap: maak deze stad alsjeblief niet nog extreemrechtser dan ze al is. Voilà. We hebben dan een datum uitgekozen die precies een week voor de gemeenteraadsverkiezingen lag. En andere mensen zijn dan in Gent en Brussel op de kar gesprongen. Zo is het een nationaal festival geworden met de meest uiteenlopende affiche waarbij ook de populaire artiesten van België aanwezig zijn. We komen samen naar buiten waarbij iedereen zijn eigen accenten zal leggen.” Wat hoop je met het festival te bereiken? Tom Barman: “Het moet in de eerste plaats een goed feestje zijn, wat ik altijd fijn vind (lacht). Of het iets zal uithalen? Dat weet ik nog niet. Ik weet dat de artiesten graag komen optreden. Als ze daar nog iets positiefs aan kunnen linken, des te beter. Zelfs wanneer het niets uithaalt, hebben we dat feest sowieso gehad. En dat is goed voor België. Want ik kom veel in het buitenland en kan het weten: België heeft geen goede naam. We hebben zelfs een rotte naam. Dus voor één keer kunnen we eens positief in het nieuws komen.” Wat vind je ervan dat een band als Clouseau meedoet? Tom Barman: “Ik ben content dat ook in Gent iemand als Helmut Lotti meedoet. Het is inderdaad zo dat die mensen een heel breed publiek hebben. Maar ze hebben heel spontaan deze samenwerking aangegaan. Dat was ook de bedoeling. Vanaf het begin was er de kritiek dat we gingen preken voor de eigen kerk. Maar toen wist nog niemand wie er allemaal kwam spelen. Dat is bij deze duidelijk geworden. Dat we met z’n allen samen op één podium staan,

is op zich al een teken, vind ik. Wat het resultaat ook zal zijn.” Het is een gratis festival, een risico? Tom Barman: “We beginnen van nul, dus we kunnen alle steun gebruiken (intussen heeft de Nationale Loterij al sponsoring aangekondigd, nvdr). Er is dus een sms-actie: 0110 sturen naar het nummer 3699. Zo ontvangen we telkens 1,5 euro die we zullen gebruiken voor dingen als logistiek. Wie twee keer een sms verstuurt, ontvangt ons charter.” Toen Bob Geldof in 1985 Live Aid organiseerde, had hij vast niet gedacht dat dit engagement heel zijn verdere leven zou gaan bepalen. Schrik voor dat scenario? Of blijft dit bewust iets eenmaligs? Tom Barman: “Dit is niet het begin van een groot engagement. We gebruiken enkel dEUS, wat toch een grote, populaire groep is, om naar buiten te komen met die frustratie om in een extreemrechtse stad te leven. Het feit dat anderen erop zijn gesprongen maakt het nu alleen zoveel groter. Maar dat is positief, dat is goed. Anderzijds, elk jaar een festival in Antwerpen. Dat zou misschien wel een goed idee zijn. Goed, dat is iets wat ik allemaal nog moet bekijken.” 1 oktober wordt een belangrijke datum in Antwerpen, maar 8 oktober nog veel meer. Ga je straks met extra aandacht naar de verkiezingsuitslag kijken? Tom Barman: “Dat weet ik niet. Ik heb het daarnet al gezegd. Ik verwacht op het festival niet echt een resultaat. Positief in het nieuws komen, dat is al een resultaat op zich.” Alle informatie over het festival op www.0110.be Dominique Piedfort

41


FOCUS

FESTIVALFEEDBACK

42


Aaahh, de zomer! De mooiste der festivalseizoenen. Muziek in openlucht of onder zeil, aan de lopende band geserveerd op een bedje van braadworst, gras en bier. Als trouwe festivalbezoeker, wilden we wel eens weten wat de acts er zelf van vinden. Houden artiesten evenzeer van de festivalzomer? We stelden een paar vragen aan de andere kant van het podium en maten de festivalkoorts van Daan, An Pierlé, David Poltrock, Jan Roelkens (Savalas), Jason Dousselaere en Lennert Jacobs. Welke band heeft je op een festival al van je sokken geblazen? An Pierlé: “De eerste keer dat ik Radiohead zag op Werchter wist ik niet wat me overkwam. Ik kende hen niet en het was midden op de dag toen Creep over de weide schalde, maar ik werd meteen bij de keel gegrepen. En verder: alle andere optredens van Radiohead op festivals. Laatst ook weer op Pukkelpop. Daar kan niemand aan tippen.” Jan Roelkens (Savalas/Arsenal): “Als één festivaloptreden mijn leven heeft veranderd, is het dat van Jeff Buckley in Torhout. Ik was amper 16, had nog nooit een festivalweide van dichtbij gezien en werd meteen met mijn voeten aan het gras genageld. Ik was zo onder de indruk van ‘s mans intense muziek en stem dat ik heb staan bleiten als een klein kind. Jammer genoeg kon Buckley iets minder goed zwemmen en was het meteen ook de laatste keer dat ik dat heb mogen meemaken.” Daan: “Ik mis de tijd dat je overal The Afghan Wigs kon zien; een krachtige chique bulldozer van een groep die alles overblufte.” Weet iemand van jullie nog wat zijn eerste festival was? Lennert Jacobs (The Germans/Thou): “Mijn eerste festival als bezoeker moet iets provinciaals geweest zijn met ongetwijfeld de Kreuners op de affiche. Ik was er al vroeg bij. Windorock ‘96 met Metal Molly en Soulwax herinner ik me nog heel goed. Ik heb toen Status Quo helaas gemist. Mijn eerste festival speelde ik met The Germans op Rockona 2003 in JH ‘t Zwaantje te Sint-Martens-Latem. Of telt dat niet mee? Het was alleszins in een tent op een grasveld. Ons eerste grote festival waren de Gentse Feesten (Sint-Jacobs) in 2004, via -wie anders? - Poppunt.” An Pierlé: “Het eerste festival waar ik naartoe ging was Werchter en ik speelde voor het eerst op een festival

“Een massage en een spelletje ping pong met Georges Moustaki” in de Kempen. Hoe het heette weet ik niet meer, maar het moet in 1994 of ’95 geweest zijn. Ook Word met Piet Godaer en Die Anarchistische Abendunterhaltung speelden er.” Hebben jullie een favoriet festival? Eentje waar je graag terugkeert omdat je er fijne herinneringen aan hebt of omdat het de beste programmatie heeft? Het mag zich desgewenst ook in het buitenland bevinden. Lennert Jacobs (The Germans/Thou): ”De kwaliteit van een festival hangt voor mij vooral af van de programmatie. Al de rest doet er eigenlijk niet toe. Boomtown is één van mijn favorieten en Leffingeleuren, Feest in het Park en Pukkelpop zijn ook altijd de moeite. Al moet ik er wel aan toevoegen dat ik nog nooit naar Pukkelpop ben geweest.” David Poltrock (Savalas/Jan Leyers/ Hooverphonic): “Geef mij maar Dranouter. De koeien, de heuvels, de teensletsen, de baarden.... Maar één goede raad: blijf van de festivalwijn af! Op Werchter word je als muzikant buitengewoon goed verzorgd en de kick van voor zo’n enorme massa te spelen is fenomenaal. In het buitenland herinner ik me vooral Benecassim - organisatie op z’n Spaans, maar met een groot openluchtzwembad in de backstage, heerlijk!- en Oppikoppi in Pretoria, een multicultureel festival op een geweldige locatie met een organisatie waar veel Europese festivals een puntje aan kunnen zuigen. Jammer genoeg kunnen alleen de rijkere blanke Zuid-Afrikanen zich een ticket veroorloven. Ook memorabel: in Vieilles Charrues in Bretagne kon je enkele jaren geleden aanschuiven voor een massage en een spelletje ping pong met Georges Moustaki. Hij won.” Daan: “Ik hou wel van die rommelige Waalse festivalletjes, waar alles gegarandeerd in het honderd loopt. Très rock’n roll.” An Pierlé: “Voor mij steekt er geen enkel bovenuit. Ik ga graag naar Boomtown voor de gezelligheid. En het is er super om te spelen. Maar Pukkelpop blijft één van mijn favorieten. We hebben

weer hard genoten van onze passage dit jaar. We voelden dat we al veel hadden gespeeld tijdens de zomer. De groep draaide als een goed geoliede machine en ik kon de dingen op me laten afkomen. Wat er op Pukkelpop gebeurde, was bijna magie! Natuurlijk blijft Werchter altijd een belevenis. Het is zonder twijfel het belangrijkste en meest luxueuze festival van het land. Als artiest wordt je er echt verwend. Het eten is er fantastisch, de techniek is uitstekend en het publiek is geweldig enthousiast. We spelen veel in Frankrijk en daar zijn de festivals heel plezant. Oppikoppi is ook voor ons erg goed meegevallen al was het moeilijk. De mensen kenden ons niet en waren niet echt vertrouwd met het soort muziek dat wij brengen. Ze moesten even wennen, maar dan werd iedereen erg enthousiast. Heel verfrissend.” Jason Dousselaere: “Dit jaar heeft Dranouter een geweldige indruk nagelaten. We stonden in de clubtent en ik denk niet dat we eerder voor zo’n groot publiek hebben gespeeld. Dat we van zoveel mensen respect kregen, deed heel veel deugd.” Wat is er belangrijk als je op een festival speelt? Jan Roelkens: “Goed op elkaar ingespeeld zijn. Ook bij het opstellen en soundchecken. Het tijdsschema is doorgaans uiterst strak. Hectische situaties met veel paniekerig getier en emotioneel gedoe omdat de groep en crew niet goed georganiseerd zijn, kan je best vermijden als je twee


te spelen en om te soundchecken. Op festivals speel je anders, je trekt de registers meer open want je moet verder zien te geraken. Letterlijk. Dus je speelt harder, je maakt grotere gebaren.” Daan: “De zomerfestivals zijn alleszins relaxter. De dagen en de optredens zijn vrij ontspannen. Je komt meer vrienden / muzikanten tegen. Ik merk dat iedereen altijd te vroeg aankomt, wat verraadt dat we er veel zin in hebben. Maar muzikaal is het simplistischer, door de schaal, minder intiem ook. De festivals zijn meer een fysieke uitdaging: uitleven en overleven”.

minuutjes later het publiek op een mooi optreden wil trakteren. Ook het weer kan een spelbreker zijn...Het is erg moeilijk om je publiek mee te krijgen als het murw wordt geslagen door een hittegolf. Dat hebben we met Savalas in juli op Boomtown mogen ervaren. Op het podium was het een graad of vijftig. Dat maakt het spelen er niet comfortabeler op. Het heeft mij verwonderd dat niemand van ons na vier nummers Lemmy-gewijs achterover is gestuikt. Maar een wolkbreuk zoals op Suikerrock is ook niet echt ideaal. Een aangenaam zonnetje, veel volk en wat frisse pintjes, en alle ingrediënten zijn aanwezig om er één groot feest van te maken.” Jason Dousselaere: “Of we nu in een café spelen of op een festival, voor ons blijft het allerbelangrijkste: ons amuseren op het podium. En dat we goed spelen, dat spreekt voor zich. Op een festival speel je doorgaans voor heel veel volk dus als je dat goed doet, maak je meteen indruk op een heleboel mensen. Er komen van slag een hoop geïnteresseerden bij. Een goede klank blijft, net zoals bij een zaaloptreden, een vereiste hoewel wij ook veel belang hechten aan het eten. (lacht)”

’t Is ook veel makkelijker om een beetje contact te houden met het publiek: op de grotere festivals wordt er vooraan het podium vaak noodgedwongen veel plaats ingenomen door security, Rode Kruis, fotografen en cameramannen. De eerste toeschouwers staan dan al snel vijftien meter verder.” An Pierlé: “Het is anders maar allebei leuk. In een zaal krijg je meer tijd; om

SSS

En wat zijn na het uitleven en overleven de plannen voor het najaar? Daan: “Een nieuw hoofdstuk beginnen. Mijn nieuwe plaat afwerken, uitbrengen en ten dans spelen. En dan eens over de grens kijken. De zonnebloemen op drie kwart kortknippen, winterkledij voor m’n moto vinden en een goed boek niet lezen. “ Nathalie Van Laecke Foto’s: Koen Bauters – Isabel Pousset

Wat is leuker: spelen op een festival of spelen in een zaal? Jason Dousselaere: “Voor ons maakt dat niet uit. We doen het allebei even graag. We passen onze set of onze attitude op het podium niet aan op een festival. Die zijn dezelfde als op café.” Jan Roelkens: “Geef mij toch maar een zwoele, volgestouwde club met veel spots, zwetende lijven en een net-ietste-krap podium. Onze intimistische liedjes gedijen daar nu éénmaal beter.

44

Deze boek info: conta


F

SSS

>A

UJA

>N= =IAO

SSS

I=OO

I=NG

AP>

A

E?A>A

SSSLE?GHAFQ

R>A

SSS?

O>A

AJE@A=

OOCNA KHKNHA

=?G

>H

SSS

SSSPN=JOEP

A

O>

P= FAP

Deze finalisten van het Oost-Vlaams Rockconcours kan je boeken met een provinciale subsidie tot 250 eur. info: www.oost-vlaanderen.be contact: isabelle.francoys@oost-vlaanderen.be (09 267 72 69)

SSS

PD

ARE

KHA

JPD

QO>

=J@

O>

A

foto’s Genthology Genthology het enige rockfotografencollectief contact: info@genthology.be


Info:

www.poppunt.be www.muzikantendag.be

tIckets:

www.abconcerts.be 02/548.24.24 Vvk: 10 EUR / Kassa: 13 EUR Deuren: 12u30 / Aanvang: 13u30

Workshops, DemofeeDback, InfosessIes, concerten anD much more...

Š


Foto: Koen Bauters

Het is weer zover!

De MUZIKANTENDAG - 25 nov 2006 Wat volgt is een poging om de Muzikantendag in het bestek van één inleiding te vatten. 25 november is het weer tijd voor ons jaarlijkse muzikantenfeest. Poppunt serveert een ruime portie muzikantenlekkers in geconcentreerde dosis. Zowat alle aspecten van het muzikantenbestaan komen aan bod: de eerste song, het overwinnen van het derde writersblock, je eerste of zeshonderdachtentwintigste stap in het muzieklandschap. De geheimen van hoe je op de radio komt, het antwoord op de vraag “wat dus dis button doe” bij homerecording en de gevaren van platencontracten (als je er al één vast krijgt). Je kan er vlotjes vertoeven in de natuurlijke biotoop van muzikanten, producers, platenbazen en managers (lees: tooghangen) en live meemaken hoe zij een nummer maken. Je maakt zelfs kans op een professionele opname in de AB-studio, maar kan jouw bestaande opnames ook laten horen aan radiomakers en A&R’s. Uiteraard vallen er ook heel wat concerten, workshops en infosessies te beleven. Dit jaar doen we er nog een schepje bovenop met extra veel interactiviteit, nog meer professionele tips op jouw persoonlijke maat gesneden en voor de gegadigden zelfs een doe-het-zelf test van je kennis over de muziekbusiness en de wetgeving voor muzikanten.`

de muzikanten zélf. Poppunt grasduinde even in zijn archief en vond er de volgende testimonials. Positief over de hele lijn! Ook de dame die tijdens de Muzikantendag de toiletten proper houdt, is vol lof: “Die muzikanten lopen hier steevast fluitend binnen, doen hun ding met veel zin voor timing en zeggen altijd vriendelijk goeiedag als ze weggaan. Net echte mensen.”

Maar genoeg vage beschrijvingen van wat een Muzikantendag zoal kan zijn. Niets zegt meer dan de ervaringen van

Violent Husbands – Jason (winnaars KBC-demowedstrijd 2005) “Wij hebben vorig jaar een nummertje opgenomen, Big Love, dus veel van wat er gaande

De Muzikantendag is….. een meeting point voor iedereen uit de business Wendy Vanleeuw (organisator van Suikerrock) :“Voor mij is de muzikantendag meer dan muziek alleen. Het is een zeer gezellige dag, waarop ik tal van collega’s terugzie. Maar dat is lang niet alles: de muzikantendag biedt een educatief forum waar elke muzikant iets interessants kan ontdekken. En je kan er talent ontdekken. Zoals vorig jaar, bijvoorbeeld: ik heb er dé ontdekking van het jaar gedaan: The Go Go Prophecy. Die mannen zijn een demootje komen afgeven en een jaar later krijgt die band heel wat interesse van labels, bookers, promoters... en dat is net waar de muzikantendag op aanstuurt: een brug slaan tussen jonge groepen en de muziekindustrie...” De Muzikantendag is… een springplank

was, hebben we niet meegemaakt. Maar, ik moet wel zeggen dat de Muzikantendag ons absoluut geen windeieren gelegd heeft: doordat onze demo geselecteerd werd, hebben we er ook een optreden aan overgehouden, en wat voor één: het voorprogramma van The Violent Femmes in de AB was voor ons echt een hoogtepunt.” Goose & Cream & Spices – Tom Coghe (bassist, bij beide): “Wij hebben samen met Cream & Spices in 2003 de muzikantendag afgesloten. Een fijne ervaring, ook al omdat we op het podium in de AB stonden. De Muzikantendag is echt een begrip geworden. Ik denk dat vooral jonge bands er zeer aan hun trekken komen: je kan je demo laten beoordelen door professionele muzikanten, door mensen uit het veld en je steekt er heel wat op van de zeer uiteenlopende workshops.” De Muzikantendag is … één band in de KBC demostudio General Mindy – Hans: “Voor General Mindy heeft de muzikantendag echt heel wat in gang gezet,” zegt een glunderende Hans (keyboards). “We hebben er dankzij het winnen van de KBC-demowedstrijd een opnamesessie aan overgehouden; ik vond het echt een fantastische dag: alles verliep nagenoeg naadloos, én de AB-technieker was een crème van een man. We hebben alles op vijf, zes uur ingespeeld en gemixt, dus veel meer dan de muren van de studio hebben we die dag niet

47


gezien. Maar dat vonden we niet zo erg, want dankzij die opname heeft Studio Brussel-programmator Gerrit Kerremans ons plaatje in de playlist gezet. Dat heeft natuurlijk wel het een en ander in gang gestoken, zeker wat onze naambekendheid betreft. We hebben er alleszins een resem optredens aan overgehouden. Zelfs in de AB! Ook al een fantastische ervaring.” “Ik vind het concept van de muzikantendag heel sterk. Er valt alvast heel wat te beleven: je kan echt grasduinen in de aangeboden workshops of je laten verrassen door zomaar ergens binnen te stappen. Ook de toevallige ontmoetingen met mensen uit de muziekindustrie lonen altijd zeer de moeite. Of met bands: we hebben er The Germans leren kennen, en dat klikte zeer goed. Ik denk zelfs dat onze zanger er zijn lief ontmoet heeft. Kan je nagaan!”

en de muzikantendag,” zegt Steve Swinnen van Staircase. “Tijdens de allereerste editie hebben we een 8sporen recorder gewonnen, één die we trouwens nog altijd gebruiken. Ik vind de Muzikantendag echt een fantastisch gegeven. Vooral de DIY-adepten vinden er steeds hun gading en tijdens die dag wordt de kloof tussen muzikant en industrie toch iets kleiner.” De Muzikantendag is … in het koninkrijk van Kurt Overbergh Kawada – Joeri: “Ik ga al naar de muzikantendag sinds de eerste editie,”’ zegt Joeri. “We hebben er onze demo twee keer gepresenteerd aan Kurt Overbergh – de programmator – en op basis van die demo heeft hij ons geboekt voor het voorprogramma van de Ierse band The Frames. Die demofeedback heeft ons wel in gang

tussen Poppunt en AB die zich dit jaar opnieuw belichaamt in de zesde editie van de Muzikantendag. Alsof twee gedreven en passionele harten in één lichaam kloppen. Met Poppunt als kleine broer van de kwarteeuw oude AB? Neen, hoor: samenwerkingen zouden elkaar per definitie moeten inspireren. En kijk, bij deze is dat ook steevast het geval. Muzikanten op het podium als les-annex raadgevers, zoals wij ze nog nooit gezien hebben. En een amateur-muzikanten-publiek met een jeugdig enthousiasme dat er ons steeds aan herinnert onze blik nooit af te wenden van hen. Zouden Jacques Brel, Tom Barman en Arno ook niet in het publiek gezeten hebben, moest de Muzikantendag toen reeds bestaan hebben?” Sven De Potter & Tijs Vastesaeger

The She - David Dhert: “Voor ons was het alvast een zeer boeiende en leerrijke ervaring,” zegt David Dhert van The She. Camden – Axl Peleman, Michael Schack en Mario Pesic – namen één van hun nummers – Anthony’s got my soul - onder handen en David mocht het tijdens de muzikantendag samen met zijn new-band-for-a-day live te berde brengen. “Een fijn live-experiment.” “Eigenlijk vind ik het jammer dat de Muzikantendag maar één keer per jaar plaatsvindt. Er valt zoveel te beleven dat je met één dag niet rondkomt! Nu ja, persoonlijk ben ik nogal geïnteresseerd in homerecording, vooral de softwarematige kant; ik kan er mijn gading wel vinden, moet ik zeggen. Los van alle workshops is die dag ideaal om contacten te leggen, want heel de muziekindustrie loopt er rond. Misschien dat je als muzikant niet kan doen wat je aanvankelijk van plan was, maar er hangt zo’n goeie sfeer en er is zo’n buzz dat je wel met een goed gevoel naar huis gaat. Of met goeie feedback over je demo, wat ook zeer welkom is. Misschien moet de organisatie dit jaar voor een echt muzikantendag-café zorgen? Een plaats waar iedereen even op adem kan komen?” De Muzikantendag is …minstend één winnaar! Staircase – Steve: “Wij hebben al enorm veel gehad aan Poppunt

48

Foto: Koen Bauters

De Muzikantendag is … zien hoe je eigen song gebracht wordt door een stel profs

gestoken; vanaf dat moment zijn de dingen wat beginnen te rollen. Keremos (management waar ook Sioen bij zat) heeft ons opgepikt, iets waar we uiteraard zeer blij om waren.” “Ik vind de Muzikantendag nog steeds een beresterk concept, want alles komt er aan bod. Vooral jonge en beginnende bands vinden er een schat aan informatie en kunnen meteen ook de juiste mensen te pakken krijgen, iets wat doorgaans niet zo vanzelfsprekend is. Ikzelf heb trouwens ook al veel opgestoken van de workshops, zoals bijvoorbeeld die rond ‘Spelen in Wallonië.’” Kurt Overbergh (artistiek directeur AB): “Een cv kan minder imposant gevuld zijn. 1 + 1 maakt 3 (hm, bij Thom Yorke klinkt dat als ‘2+2=5’). Dat geldt alvast voor de unieke samenwerking

en presenteren

de Muzikantendag zaterdag 25 november 2006 Plaats: AB Deuren: 12h30 Tickets: VVK 10 euro kassa 13 euro www.poppunt.be www.abconcerts.be 02/548 24 24


Foto: Koen Bauters

TELE TIJDMACHINE

Mickael Karkousse (Goose)

”Back to The Beatles.” “Ik was als kleine jongen zot van films over muzikanten die het wilden maken. ‘La Bamba’ over Ritchie Valens of die film van Elvis waar hij autopiloot is. Mijn zus keek naar Grease en Flashdance en ik zat er altijd bij. Ik was zo gefascineerd door die films alsof ik het logboek aan het lezen was hoe je muzikant moest worden. De hoofdrolspeler wil kost wat kost een succesvolle muzikant worden, een manager ontdekt zijn talent, hij krijgt zijn eerste grote optreden in zijn thuisstad, waarop de bal aan het rollen gaat. Uiteindelijk wordt hij een ster. Dat leek me geen slecht verhaal om naartoe te leven (lacht).” Professor Barabas is gul vandaag en gunt Mickael nog een tweede rit in de tijd.

“Als ik geflitst kan worden naar een periode voor dat ik geboren was, dan toch maar de Beatle-mania. Dat moet iets speciaal geweest zijn. Daarvoor bestond dat soort hysterie nog niet. Ik hou erg veel van The Beatles, als van jongsaf aan. Toen ik met mijn ouders in de wagen zat, stonden er vaak cassettes met The Beatles op. Ik zong dan uit volle borst mee, in een abstracte taal, want ik verstond nog geen engels. Gek genoeg protesteerden mijn ouders niet.” Ute Egghe

TELETIJDMACHINE

21 49 41


Untitled-8 1

16-08-2006 19:11:16


RAP PORT

Dis Huyghe (A&R PIAS)

“Het buikgevoel staat centraal.”

De A&R manager: elk ambitieuze groep die een platencontract in de wacht wil slepen moet er voorbij. Hij/zij en niemand anders beslist welke acts worden getekend én per definitie een kans maken om door te breken. Voorwaar een job met een zware verantwoordelijkheid. We hadden het erover met Dis Huyghe, A&R man van dienst bij PIAS.

Foto: Isabel Pousset

In feite ben je niet helemaal een A&R manager, niet? Dis Huyghe: “Mijn officiële titel luidt Head of artist relations and development. De jobinhoud van een A&R-manager is alleszins veranderd. Vroeger had je één A&R-manager in een platenfirma of meerdere bij de grote kleppers. Bij Warner in de VS zitten ze zelfs met 120 A&R’s. Maar wat ik eigenlijk doe, is een team van mensen rond mijn acts vormen. Ik zorg voor de juiste grafische ontwerper, de juiste fotograaf, de juiste marketing mensen...” Jouw job gaat dus om veel meer dan het louter aanbrengen van nieuwe groepen? Dis Huyghe: “Alleszins. Dat maakt maar een deel van het werk. Je zou kunnen stellen dat het echte werk pas begint als het contract getekend is. Het werk dat op dat moment moet gebeuren is afhankelijk van de groep in kwestie. Bij de ene moet je nummers zoeken, bij een andere een producer, ... Bij sommige groepen begin je van nul en moet je echt nog naar de demostudio stappen, liedjes uittesten of zoeken bij publishing firma’s... Ik moet wel zeggen dat er op dat vlak de laatste vijf jaar veel veranderd is. Heel veel muzikanten hebben nu technisch de mogelijkheid

50 19:11:16

om zelf iets deftigs op te nemen. In vergelijking met groepen van vroeger staan de bands nu een pak verder.” Hoeveel demo’s krijg je per week zo op je bureau? Dis Huyghe: ”Zes à tien per week. Vroeger waren dat cassettes, maar nu kunnen dat ook websites zijn. Myspace is een beetje de cassette van vroeger aan het vervangen, lijkt me. Steeds meer groepen verwijzen me door naar hun Myspace site. Bij PIAS komen we om de twee weken samen met een aantal mensen en beluisteren we wat we ontvangen hebben. Daar belandt alles op drie stapels: van “zeker niet” over “twijfelgeval” tot “zeker wel”.” Welke criteria gebruik je daarbij? Dis Huyghe: “Het gaat vooral om buikgevoel. Daarnaast zijn er echter vanuit de platenfirma een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. De belangrijkste vraag daarbij is: past deze act bij ons label en is hij een aanvulling op onze roster? Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling om een tweede Soulwax te tekenen.” En als jullie een keuze gemaakt hebben, moeten jullie die voorleggen aan de big bosses, veronderstel ik? Dis Huyghe: “Ja, maar in feite zijn die voordien al bij de keuze betrokken. We werken vrij autonoom, maar dat betekent niet dat je alleen maar fantastische dingen mag tekenen die dan voor geen meter verkopen. Je bent artistiek verantwoordelijk en je bepaalt het imago van je platenfirma. En daarvoor moet je natuurlijk in zekere zin aanvoelen waar de grote baas, in mijn geval Kenny Gates, naartoe wil.”

Moet je een wandelende popencyclopedie zijn om een goede A&R te worden? Dis Huyghe: “Nee. Dat ben ik trouwens niet. Je moet vooral een muziekliefhebber zijn. Je moet willen ontdekken. Je hebt natuurlijk een basis nodig, en hoe meer kennis je hebt hoe interessanter het wordt, maar het is zeker niet zo dat de A&R manager met de grootste muziekkennis ook de beste A&R manager is. Afhankelijk van onze interessesfeer leggen de verschillende mensen bij PIAS zich ook toe op bepaalde genres. Ik ben meer met pop en rock bezig, een andere met Franstalige dingen, en een derde vooral met elektronica en dance. Maar er is wel een kruisbestuiving. Ik werk nu bijvoorbeeld op Daan, en mijn collega die met dance bezig is kan me dan wijzen op een Duitse dj die de geschikte man is om een remix te maken van een nummer van hem...”` Filip Leloup Demofeedback van A&R’s, programmatoren, boekers en labels op de Muzikantendag! Zaterdag 25 november @ Ancienne Belgique Hou de volgende weken onze website in het oog voor de volledige programmatie @ www.poppunt.be

51


DEMO DOK T

DEMO DOKTER

Volume 1UID – Breken in geval van nood Een volkswijsheid om in te kaderen, naast houtgesneden waarheden over plekken waar enkel liefde kan wonen en dies meer. In dit geval een titel van een compilatie-CD vol Nederlandstalige hiphop. Hoe wit kan je als raaf zijn in demoland. We verwachtten een schijfje dat qua Osdorp Posse / Flip Kowlier-imitatiegehalte stevig in het rood zou gaan. Toch is onze vrees onterecht. In de schijvendraaier zit een verdienstelijke poging om een taal - die zich niet meteen leent tot beats en raps - te kneden tot een ritmisch en melodieus geheel als vehikel om verhalen te vertellen. Vertelsels, uit het leven gerukt van elke groot- of kleinsteedse kid. Of je nu uit het westen des lands komt, van bij de Noorderburen of van hiphop-city Brasschaat (jawel, ook vertegenwoordigd op de demo!), op een bepaald moment draait alles om vertwijfeling, leegte, hoop en wanhoop. En dan is de enige plausibele uitweg voor jou en je bro’s de hele meuk beatsgewijs eruit te smijten. Het nadeel van een compilatie is dat je een heel pak groepen en artiesten te beluisteren krijgt en je dus geen beeld kan vormen van waar een bepaalde band mee bezig is. Anderzijds ontdek je ondanks de obligate voorbeelden (naast hogervermelden, ook MC Solaar etc.), dat het genre leeft en dat met dit soort compilaties, jonge bandjes van zich kunnen laten horen. Waar het finaal toch om draait, niet?

The One – Jaded

52

Nog een Belgisch-Nederlandse combinatie, alternative / indie rock deze keer. Uit de kluiten gewassen pop-rock die in ‘All time is now’ doet denken aan de onvolprezen Kill Spector, pretentieloos maar gedegen, met andere woorden. Het lijkt of ze de stembanden hebben ingesmeerd met een potje mosterd die ze bij mijnheer Cobain himself zijn gaan halen, zonder het zelf te weten, weliswaar. In de bio staat dat het bij de kerels moet vooruit gaan en amaai mijn oor, dat doen ze. Take it Slow is een met fuzz gefuelde stoomtrein. Het titelnummer drijft op een lekker dissonant gitaartje dat je met het gefluister in de eerste twee strofen bij de luchtpijp pakt. Om dan uit te barsten alsof de QOTSA hun domicilie in de Benelux hebben. Vooruitgaan is ook het minste dat je van de carrière van de band kan zeggen. Eén maand na de eerste repetitie staan ze op de Haagse Popweek; vijf maand later een eerste demo, snel gevolgd door de voorliggende eerste EP, met daaraan een korte tour doorheen hun thuislanden en de UK. Een erg gevarieerde schijf die bewijst dat less is more geen cliché hoeft te zijn en een mooi geheel vormt. En een stem om ‘U’ tegen te zeggen.

Darlene Van minder beukgehalte, maar met een vergelijkbare kwaliteit. Pop-rock uit het Antwerpse, van (dubbele) Demopoll-winnaars die hun inspiratie zoeken/vinden bij onder meer de Posies en Teenage Fanclub. Jammer dat er geen titels op de CD staan. Een schoonheidsfoutje dat geenszins afbreuk doet aan de kracht van de schijf die we in handen hebben. Melancholisch ondertoontje, dat wel, mooi in beeld gebracht door de foto van een jazzgitaar in nachtblauw en zwart. De leadvocals hebben een Michael Stipe-rig trekje en komen tot hun recht in de tweestemmige zanglijnen. Het geheel wordt gedragen door een niet uit hun lood te slane ritmesectie en een gitaar die zelfbewust als een jonge mustang zijn gang gaat.

Pickle Juice - On the Loose Als losgeslagen augurken in een dansende bokaal, zo klinken deze 12 ska-punkers, samengeperst in één bigband en jawel op één schijfje. Het werd zomer (dat wist Rob De Nijs indertijd al) en vandaar zonnige gekte speciaal voor u. Alstublieft lieve lezertjes, dankuwel Pickle Juice! “Good Times” opent met een metal gitaar van ‘hou-u-vast-aan-de-takken-van-kweetniet-wat” en transformeert zich in een balorkest dat op “kweet-nog-minder” zit. Met “Vamos” gaat het Poguesgewijze richting zonnige Spanje. Laat het duidelijk wezen: het dozijntje weet wat feestje bouwen betekent en doet het wars van alle clichés. Ambiance gebrouwen met potdomme wat een technisch vernuft! Het is een schaars moment: jullie aller Médico staat stiekem in zijn kabinet te skanken met hooggeheven knietjes.

Squeezable Future – Pro Motion Eclectisch… als je dit funk-poprock-collectief uit Antwerpen al kunt omschrijven, is dit enige epitheton. De jongens kennen hun klassiekers en maken er iets moois mee. Zo mooi dat Tom Barman -terecht- vol lof is over hen. Dat klassieke en dat eclectisme is ook mooi gesymboliseerd in de artwork. Ja, de dokter houdt van prentjes, dat wist u al. Het embleem van de schijf is een madonna met kind van Fouquet met de titel en de groepsnaam in een sixties sci-fi stralenkans. Een spacy sfeertje ook op de CD, stadsblues van de 23e eeuw, zowat. De kracht van Squeezable Future ligt


K TER in de manier hoe ze omgaan met een mix van stijlen, klankkleuren bijna: poppy ritmesecties, van soul zwangere toetsen en een gitaar die nu eens doorfunkt, dan weer scheurt als een kennel hellehonden (de begin-riff van ‘Transformer’ verdient een terechte bearhug van wijlen Link Wray). Voeg hierbij vocalen die nu eens broos zijn als ochtendnevel, dan weer de afstandelijke parlando hebben van ene Brood en je krijgt een gloomy en filmisch universum waarin deze ‘bluestravellers’ zich thuis voelen (of misschien net niet).

Strawdogs – All My dark Places Genoemd naar een cult-thriller uit de 70ies waarin Dustin Hoffman door het getreiter van zijn omgeving volledig de pedalen verliest (het checken in een obscure video/dvd-theek meer dan waard!), gaat dit bandje persoonlijke onderwerpen niet uit de weg. De CD schetst zonder doekjes de teloorgang van een relatie in 7 fasen. Thematisch zeven verhaaltjes, filmisch (hoe kan het anders?) met een melancholische fond. Een moedig, want gevaarlijk project; overal ligt immers de grote boze wolf van het Cliché op de loer. Toegegeven, de schijf ontsnapt er niet altijd aan, wat wil je met een leitmotiv dat des mensen is. Qua tekst bevatten de nummers pareltjes van beeldspraak en rake bewoordingen (It started with a raindrop and ended in a pool of mud, bijvoorbeeld). De stem heeft het gepast, kwetsbaar timbre met een mooie, natuurlijke schorre rand maar zoekt het soms een beetje te veel in een gewilde bombast, lijkt me. Elk van de nummers heeft een eigen sfeertje (van intimistische ballade tot kermisachtig dansorkest), muzikaal te streng in goede banen geleid door één overheersend instrument (toetsen of elektrische gitaar of slide). Hierdoor verzandt het geheel een beetje in een beheerst voortkabbelen. Te voorzichtig; ik mis wat verrassing, het moment van de alleremmen-los-razernij die zeker ook bij het onderliggend gevoel past.

Tropisch heet was het in de repetitiekoten en opnamestudio’s des lands. Weken, zo niet maanden aan één stuk. Tot met het zweet de demonen uit de poriën van al dat jong rockgeweld naar buiten kropen. En kristalliseerden in een pakje demo’s, nu op de beluistertafel van uw aller El Médico. Hij gunt u als vanouds graag zijn oordeel.

The C. Benson Failure Een gelijkaardige melancholie, zij het meer beklijvend. Een man en een vrouw allebei even frêle op de vocals, een akoestische gitaar die snijdt door zijn naaktheid, minimale bas. Voldoende opdat de songs “recorded in a dark shady bedroom” zich onder je huid murwen als een wrange teek. Als concept (minimalistische ballads) niet erg wereldschokkend. Maar het springt qua kwaliteit wel uit de pool van singersongwriters die ook al hun weg naar de Dokter vinden. Met een knappe stem, hees, schatplichtig aan This Mortal Coil. The C. Benson allure is een te volgen band, een groep met potentieel, zo een die je wellicht binnenkort ergens hoort in Duyster. Ideeën zijn er, de sound ook, maar nog een beetje schaven en ze komen terecht tussen onze cd-collectie.

@RocksBluntAxe Orchestra Weerom een matchke België-Holland, dit maal in de liga Funk en Spaced out dansmuziek. Het vijfkoppig collectief rond Edward Capel telt o.a. DJ/ performer Godeville en Filip Wauters (The Whodads, Admiral Freebee) onder de gelederen. Pompende soul en experimentele jazzy grooves, die je het vuur uit je sloffen/klompen doen dansen. Als op dat tuinfeestje bij Zappa en Dr. John… Godeville ontpopt zich alvast als de geschikte psychedelische master of ceremony. Heet checken dubbel en dik waard

Transcending Project – Change De dokter krijgt af en toe een meewarige blik van de postbode als die weer eens met een postpakket demoschijfjes voor de deur staat. Zeker als er materiaal van over de grote plas tussenzit, want onze facteur – een ietwat paranoïde en wantrouwig man – denkt altijd dat hij de tussenpersoon is in één of andere vreemde barbituraten-scam. “Transcending, hé,” zei hij onlangs monkelend. “Iets in hogere sferen?” Wij lachten ietwat schaapachtig en namen het pakketje in ontvangst, liepen naar de cd-speler en legden dit demootje op de gretige cd-tong. Ochtend en meteen sijpelden lekkere, jazzy tunes door onze speakers; een beetje schatplichtig aan lite-Sly & Robbbie en The Last Poets, lekker kabbelend. ‘De soundtrack bij een reis wie we nog moeten maken,’ dachten we meteen. Transcending Project is – zoals de naam laat uitschijnen – een intercontintaal project, dat Brussel muzikaal verbindt met New York. De man achter de knoppen luistert naar de ronkende naam Akello Uchenna: hij maakt de beats op zolder, ergens in North Carolina en stuurt ze via UPS naar Brussel, waar 72 Soul ze lardeert met smooth vocals. In de gaten te houden. El Médico

Demo’s? Stuur vandaag nog je demo’s naar El Médico ! Poppunt Kartuizersstraat 19/7 1000 Brussel

53


TELEX

Jong, beginnend en vooral akoestisch talent gezocht voor CONCOURS AKOESTIEK 2007! Jong, beginnend en vooral akoestisch talent gezocht voor CONCOURS AKOESTIEK 2007!

gecoacht door professionals uit de Belgische muziekwereld. De uiteindelijke winnaar krijgt drie dagen studiotijd en een speelkans in de betrokken cultuurcentra.

Akoestische muziekwedstrijd in de provincie Antwerpen CONCOURS AKOESTIEK is een akoestische muziekwedstrijd voor jonge en beginnende artiesten in de provincie Antwerpen. Op basis van een wedstrijdreglement kan aanstormend talent zich kandidaat stellen. Demo’s worden aan een kritisch luisterend oor van een vakkundige jury onderworpen. In maart 2007 worden drie voorrondes georganiseerd in de jeugdhuizen van Bornem, Heist-op-den-Berg en Mol. Tijdens de voorrondes kunnen de geselecteerde groepen de jury overtuigen van hun akoestisch talent. De drie finalisten én een publiekswinnaar nemen het tegen elkaar op tijdens de finale in Jeugdcentrum Bouckenborgh in Merksem. Zij worden vooraf

MUSIC LIVE 2007 : OPROEP Onbedwingbare drumvoeten, tokkelende vingers, geoliede stembanden… je tovert er moeiteloos muziek uit? Je voelt je thuis in de muzikale wereld, ook al is dit klassiek, pop, rock, jazz, beatbox, of … (vul zelf maar verder aan)? Je bent tussen de 12 en 19 jaar? Breek dan door de muren van je repetitiekot, toon je muzikaal talent en schrijf je in voor de nieuwe editie van Music Live! Een verzorgd podium en een enthousiast publiek krijg je er zomaar bij. En wie weet… een plekje in de finale! Het Concertgebouw in Brugge zal je op zondag 29 april 2007 met open armen ontvangen! Maar zover zijn we nog niet. Eerst zal je tijdens een regionale voorronde tien minuten lang je muzikale ding mogen doen. Wie de jongeren- en professionele jury zo weet te overtuigen van zijn/haar kunnen, stoot door naar de halve finale op 10 en 11 maart in de Groenzaal in Gent. En daarna… is het tijd voor de finale. Wie in het Concertgebouw een podiumplekje weet te veroveren valt misschien wel in de prijzen. Aantrekkelijke prijzen zelfs! Een optreden in Zweden, klinkt aanlokkelijk, niet? Shoppen bij Roland met een aankoopcheque, eens iets anders dan een schoenenzoektocht. Je muziek laten vereeuwigen in een professionele opnamestudio… toch een mooie start van je muziekcarrière? Daarnaast maak je ook kans om op verschillende podia, verspreid in Vlaanderen, een optreden te mogen verzorgen. Waar wacht je nog op? Inschrijven voor 10 december 2006 via www.musiclive.be HULPLIJNEN - www.musiclive.be We raden aan deze website niet uit het oog te verliezen! Zo blijf je op de hoogte van belangrijke info (uurregelingen, praktische tips, enz.)! Daarnaast kan je er ook de sfeer opsnuiven van de voorgaande Music Live-edities. - Krijg je graag eens een prettig gestoorde Music Live-medewerkster aan de lijn? Draai dan 02/507 84 47. - Of kruip je liever in je toetsenbord? Stuur haar dan een mailtje via musiclive@jeugdenmuziek.be

54

Voorrondes: za 3 maart om 20u in JH De Biekorf in Heist-op-denBerg, za 10 maart in JH Kadee in Bornem en za 17 maart 2007 in JH Tydeeh in Mol. Finale: za 21 april 2007 in JC Bouckenborgh in Merksem. Geïnteresseerd om (alleen of samen met anderen) deel te nemen? Surf dan snel naar www. concoursakoestiek.be voor het wedstrijdreglement en inschrijvingsformulier. Inschrijven kan tot 15 november 2006. Voor meer info bel naar Veerle Boesmans, CC Zwaneberg, tel. 015/22.83.51 of e-mail: veerle.boesmans@ zwaneberg.be

MTV Roadrally Europe MTV’s Roadrally Europe 2006 Van grijze regens in het whiskeydrinkende Ierland tot de bakkende zon van het oude Constantinopel. Oftewel Roadrally Europe 2006. Je kruist met je band steden als Londen, Parijs , Budapest, Berlijn, maar je komt ook langs de kleine dorpjes waar zelfs je moeder nog nooit van heeft gehoord. Heb jij zin om met je bandleden in september twee en een halve week door europa te reizen, te overleven van puur en alleen optredens? Doe dan mee aan road rally. Je krijgt van ons een bus. Die bus staat in Ierland of Turkije. Je vliegt met je band daar heen. Je stampt die bus zo vol mogelijk met geluidsapparatuur en de roadrally 2006 kan beginnen. Ben je ouder dan 20, heeft een van jullie zijn rijbewijs en wil je mee doen aan MTV’s roadrally 2006? Stuur dan een filmpje waarin je jezelf als band presenteert op DVD en je laatste CD naar het volgende adres: 100% Halal Oosteinde 9-11 1017 WT Amsterdam Dan nemen wij contact met je op. Heb je nog vragen, mail dan naar contact@100procenthalal.nl .

Nieuw webzine !

Op donderdag 12 oktober lanceert vzw Ratata een gloednieuwe versie van haar online muziekmagazine Belpop.com. De feestelijke lancering van het vernieuwde webzine met exclusieve aandacht voor de Belgische muziekwereld vindt plaats in Café Charlatan te Gent. The Violent Husbands en Confuse The Cat zorgen voor de vanzelfsprekende muzikale noot. De toegang is gratis en de deuren openen om 21u30. http://www.ratata.be - http://www.belpop.com


Telex Muziekeducatie@ Het Depot

Muziekeducatie @ Noise Gate

22.10.06 Workshop Roadie Een goede roadie is een one-man operation, een goede technieker / muzikant / podiummanager / banddiplomaat én organisator. Het Depot organiseert een unieke cursus roadie voor muzikanten en geïnteresseerden die voortaan de wereld van de rock ’n roll van iets dichter dan de zijlijn willen ervaren. 11-12.11.06 Gitaarweekend Door Rodrigo Fuentealba (Novastar, Gabriel Rios) en Bruno Fevery (Arsenal). Een tweedaagse actieve workshop over sound, attitude en samenspel voor gitaristen die in groepsverband spelen. 19.11.06 Workshop Blazerssectie Saxofoon en trompet staan hier speciaal in de kijker. Hugo Boogaarts (El Tattoo tel Tigre) en Yves Fernandez (Moiano, Jaune Toujours) geven oa. meer uitleg over het onderhoud van hun instrumenten, de optimale versterking ervan en geven tips hoe je blazersklank kan overleven in het muzikaal geweld van een groep. Voor meer workshops: www.hetdepot.be

07.11.06 Vocal training – Juliet Coy Zing je al, maar wil je wat extra training? Wil je je zangtechnieken opfrissen, of er net nieuwe aanleren? Dan komt deze workshop mooi van pas. Je leert alles over ademhalings- en plaatsingstechnieken. Of over hoe je de druk op je stembanden kan verlichten. Daarnaast krijg je oefeningen om je stemkracht en de reikwijdte van je stem te vergroten, maar ook om je stem én stemkwaliteit beter te controleren. Vervolgens wordt er bewust gewerkt op het achterwege laten van emoties en remmingen bij het zingen, opdat je je meer zou kunnen ‘geven’. Relaxatietechnieken zijn daarbij heel belangrijk. Ten slotte wordt er aandacht besteed aan expressie: hoe tot een goeie performance en interpretatie komen. Een aanrader voor zowel beginnende als al wat gevorderde zanger(e)s(sen)! Juliet Coy zong bij de Belgische jarennegentig-triphoprevelatie Lowpass, heeft nu onder andere een eigen akoestisch project (Angel Express) en geeft les in Noise Gate. (Let wel: deze workshop wordt in het Engels gebracht.)

STRESSFACTOR Soms wensten we dat we vijftien jaar later geboren waren. Dan zouden we – muziekminnaars als we zijn – ook kunnen genieten van Stressfactor, het geheel van openluchtfestivals op middelbare scholen. “Onze school is tweede geworden in de wedstrijd ‘Win een festival’,” aldus Marie Van de Woestijne, leerlingenbegeleidster aan het KTA1 in Oostende. Het resultaat is dat de school op 29 september door de Stressfactorploeg onder handen zal genomen worden en zal veranderen in een festivalterrein, waar niet enkel drie Stressfactorgroepen zullen optreden, maar er wordt in de voormiddag ook ruimte gemaakt voor workshops. Het wordt een multicultureel feest, met tal van interessante workshops en initiaties.” Welke groepen komen zoal langs? Marie: “Skeemz, Starfucker (uit de Poppunt 100% PUUR-poule) en Green Lizard. Maar dat is niet alles: er komen ook wat plaatselijke bandjes langs. Eigenlijk is dit festival een zeer goede voorbereiding voor het eindwerk van de leerlingen die podiumtechniek volgen. Niets beter dan wat praktijkervaring.” Ben jij zelf ook een verwoed festivalgang(st)er? Marie: “Zeer zeker, al mijdt ik de grootste wel, want daar loopt te veel volk rond. Ik was dit jaar erg verrast door Rufus Wainwright (Cactus Festival) en Jamiroquia (Lokerse Feesten). Trouwens, het zou kunnen dat mijn vriend en ik nog iets op poten zetten rond 1 oktober en de festivals voor verdraagzaamheid. Ook alweer een uitstekend initiatief.”

28.11.06 Masterclass Jeroen Swinnen: ‘elektronica op het podium’ In je homestudiootje aan je synth(s) zitten prutsen tot je lief en je buren er knettergek van worden is één ding. Je elektronica mee op het podium nemen is iets anders. De mogelijkheden zijn immers nogal uitgebreid. Ga je voor hard- of software? Welk apparaat gebruik je het best waarvoor? Hoe laat je geprogrammeerde partijen netjes met de andere instrumenten versmelten? En is er binnen de structuur van een nummer nog wel variatie mogelijk dan? Kan een drummer makkelijk meespelen met een sequencer of een laptop? Deze en nog veel andere vragen worden opgelost door Jeroen Swinnen, toetsenist bij Daan, Novastar, Vive La Fête en Superdiesel (herinner je ‘Ticket naar de zon’). Een aanrader voor iedereen die met live-elektronica bezig is, of ermee wil beginnen. Voor meer workshops : www.noisegate.be

22.11.06 Masterclass David Poltrock: ‘synthorama’ Ben je allergisch voor alles waar pianotoetsen, volumefaders en draaiknoppen opstaan? Kom dan niet naar deze workshop! Wil je je daarentegen verdiepen in de wereld van analoge synthesizers, klanksynthese, LFO’s, cutoff, envelopes (niet degene die je op de post doet) en het toveren van geluid uit plastieken bakken met een elektriciteitssnoer? Laat je dan zeker via de grote poort naar binnen leiden door niemand minder dan David Poltrock, vaste synthesizer- en toetsen-whizkid bij Hooverphonic, maar evenzeer bekend van pottenbrekend producers- en muzikantenwerk bij Monza, Stash en Els De Schepper, én van zijn eigen band Savalas. Hij neemt je mee op een toernee door synthesizerland, demonstreert live enkele modelletjes, schetst de geschiedenis en werking van synthese, … Geen overbodige theoretische uiteenzettingen, maar de rauwe tips uit de praktijk. En je mag ter plekke zelfs zelf wat exemplaren uit de Poltrock-collectie uittesten! www.noisegate.be

55


COLUMN

Niet Zagen, Spelen ! De Belg zou met een baksteen in de maag geboren zijn. En de Vlaamse muzikant ? Zondermeer met een dosis guts en ideeën, maar dat blijkt bij sommigen van ons om te slaan in geklaag en zagemeel. Hoe kan het dat een muzikant van hier steen en been klaagt over gebrek aan initiatief, podia of ondersteuning? Afgelopen zomer een paar honderd festivals, hopen volk, goed geluidsdrukkende PA’s, en nog klagen we. Nog denken we dat het in een ander land beter is om te spelen. Dat de Nederlanders zo over hun land denken is duidelijk : menig Nederlands muzikant rijdt maar wat graag België binnen. Hier trekt ook alternatieve muziek veel volk, kan je ongestoord “blazen” zonder omringd te worden met dB meters, is er sfeer… en beter eten! Toegegeven, de Belgische muzikant heeft jaren naar het Nederland-met-het-podiumplan gelonkt, maar die tijd is voorbij. Hun podiumplan is omgeslagen in een soort “Big Brother” sfeertje met regeltjes, een maximaal regulerende milieuwetgeving tot op het open air podium, terwijl de politie bij ons meestal gewoon mee van de backstage sfeer geniet. Neen, het is genieten op de Vlaamse podia. We zijn trouwens bijna het enige landje ter wereld waar een nationale zender 24u op 24 redelijk alternatieve muziek draait naast al die andere keuzes. Waar tijdens één driedaags stadsfestival elk populair radio format (lees Donna en Brussel) “hun” podium hebben, waar TV-stations elkaar met live zomertoers en bands bestoken, waar clubs en muzikale centra elk weekend goed volk trekken. Iets waar muzikanten tot in Nieuw Zeeland en Australië enkel van kunnen dromen : hun nationale club toer bestaat uit maximaal 4 tot 6 concerten, met daartussenin lange ritten door de bush of dure vliegtickets. Allen naar Amerika dan maar ? Daar hoor je “hun” versie StuBru sfeer bijvoorbeeld

56

vooral op lokale student stations of het internet. Daar heb je geen hopen gemengd volk op een Marktrock, Feest In Het Park, geen Bierbakrock. Wél Gunrock, ook op bierbakken, met matige PA op een parking voor een Holiday Inn Hotel. Pfff… Engeland dan ? Daar hangt de urinoir in clubje Underground te Manchester niet meer tegen de muur maar als het ware gewoon tegen het podium genageld. Naast de PA multikabel. Tof! Kortom, hier kan je met muziek bezig zijn én als het wat goed bevonden wordt gaan spelen. In andere landen kan je ook met muziek bezig zijn, maar speel je gegarandeerd minder. Vraag het maar aan Ludwig, Hannelore, Kees, Pierre, Monique, Shaun, Chin-Ju, Li, Lars, Anna, John, Suzanna, Piedro, enz. Niet zagen dus, spelen ! Michael Schack


ZOEKERTJES - ZOEKERTJES-ZOEKERTJES - ZOEKERTJES-ZOEKERTJES - ZOEKERTJES-ZOEKERTJES - ZOEKERTJES-ZOEKERTJES - ZOEKERTJES-ZOEK

AANBOD - Materiaal Live pianist/zanger

Hasselt michaelbijnens_mb@hotmail.com

Verzorgt al uw gelegenheden(feestjes ,jubileum ,...) met begeleiding van keyboard en zang. Een aangepast optreden met Nederlands - Engelstalige en instrumentale nummers. Voor jong en oud! Speciaal aanbod voor vakantie - en feestdagen. verstappen_dani@hotmail.com 0498/298039

Drummer zkt band

Laney World Series 120

toestenist gezocht met ervaring , degelijke techniek etc. Voor opstart nieuwe band in leuven. Er is reeds drummer , & ik ben zanger gitarist. Stijl staat nog niet helemaal vast , alternatieve rock met 80ies invloeden (a la joy division , interpol , the bravery ,...) , of misschien sommige nummers ook meer singer songwriter style. je kan audio beluisteren van mijn band muon dewelke binnen een maandje ophoud te bestaan (muon is finalist frappant , 100% puur): www.myspace.com/muonmusic de__janne@hotmail.com 486615452

Laney World Series 120H - Head + Cab van 120W - 2 kanalen – Footswitch - Aux/ Mic ingang - Mogelijkheid om 2de cab aan te sluiten- Hoofdtelefoon uitgang- Pre-Amp out. Meer info , foto’s of prijs: tony_flow@ hotmail.com - Versterker is in zeer goede staat en kan uitgetest worden na afspraak. tony_flow@hotmail.com

zangeres z.covergroep

Ik speel piano en zing (zowel leads als backings) , heb podiumervaring en zoek een leuke , niet-te-poppy covergroep! Wie kan nog een extra bandlid gebruiken? trinityxxiv@hotmail.com

MTV Roadrally Europe

MTV’s Roadrally Europe 2006 Van grijze regens in het whiskeydrinkende Ierland tot de bakkende zon van het oude constantionopel. Oftewel Roadrally Europe 2006. Je kruist met je band steden als Londen , Parijs , Budapest , Berlijn , maar je komt ook langs de kleine dorpjes waar zelfs je moeder nog nooit van heeft gehoord. Heb jij zin om met je bandleden in september twee en een halve week door europa te reizen , te overleven van puur en alleen optredens? Doe dan mee aan road rally. Je krijgt van ons een bus. Die bus staat in Ierland of Turkijke. Je vliegt met je band daar heen. Je stampt die bus zo vol mogelijk met geluidsapparatuur en de roadrally 2006 kan beginnen. Ben je ouder dan 20 , heeft een van jullie zijn rijbewijs en wil je mee doen aan MTV’s roadrally 2006? Stuur dan een filmpje waarin je jezelf als band presenteert op DVD en je laatste CD naar het volgende adres:

100% Halal

Oosteinde 9-11 1017 WT Amsterdam Dan nemen wij contact met je op. Heb je nog vragen , mail dan naar contact@100procenthalal.nl Groetjes , 100% Halal productieteam in opdracht van MTV contact@100procenthalal.nl

metalband gezocht!

Ik ben een drummer en zou graag een metalband oprichten. Ik speel al 8jaar en heb redelijk wat ervaring met groepen.Ik sta open voor alles(als er maar gezongen wordt, liefst geen grunt! :D)+-17jaar Repetities in

Ik ben een drummer met een aantal jaren ervaring en ben op zoek naar gemotiveerde en ambitieuze mensen om samen straffe muziek te maken. Genre: alles wat rockt en grooved maar geen metal. Mail lupuske@hotmail.com lupuske@hotmail.com

Toetsenist(e)

sologitarist gezocht

EEN POP/ROCK COVERGROEP UIT HET ANTWERPSE ZIET HAAR SOLOGITARIST , NA EEN JARENLANGE HECHTE SAMENWERKING ,NAAR HET BUITENLAND VERTREKKEN. DE VIER OVERIGE BANDLEDEN EN ZANGERES ZOUDEN ZEER GRAAG EEN NIEUWE ENTHOUSIASTE SOLOGITARIST VERWELKOMEN OM OP VRIJDAGAVOND (IN EEN VOLLEDIG UITGERUST REPETITIELOKAALIN BRASSCHAAT) SAMEN MUZIEK TE MAKEN EN TE WERKEN NAAR EEN GELEGENHEIDSOPTREDEN.INDIEN GEINTERESSEERD , BELLEN MET RONNY OP HET NUMMER 0476 299332 tech@jiv.be 0476 299332 0476 299332

Goede Bassist gezocht!

Bassist gezocht met ervaring , degelijke techniek etc. Voor opstart nieuwe band in leuven. Er is reeds drummer , & ik ben zanger gitarist. Stijl alternatief. je kan audio beluisteren van mijn band muon dewelke binnen een maandje ophoud te bestaan (muon is finalist frappant , 100% puur): www.myspace.com/muonmusic de__janne@hotmail.com 486615452

summer sale

yamaha o1v (incl adat kaart) 600 proteus 2000 300 tc triple C 150 novation a station 150 yamaha a 4000 (incl hard disk en cd rom) 400 line6 pod2 150 ultrapatch 20 ppstuk (2 stuks) tube mic 300 akg c3000 150 ppstuk (2 stuks)

akg c1000 100 ppstuk (2 stuks) saehan semi akoestische gitaar 75 stagg 5 string bas 60 fender telecaster 150 rx 1602 (1unit line mixer) 75 hot cabs acoustic gtr amp mee te nemen voor de elektronische klusser multikabel 8 x XLR 10 m 50 multikabel 40 x jack 6 m 50 wim verbeke 0486521310 wimverbeke@telenet.be

Punkbassist zoekt band

Ahoi hoi , ik ben nen bassist van 20 jaar uit Hoboken(Antwerpen) en ben op zoek naar een nieuwe band. Ik heb al in verschillende bands gespeeld , waaronder Sketch The Sun ( http://www.sketchthesun.com ). Liefst zou ik iets spelen in de richting van Blink 182 en Gino’s Eyeball. Als ge nen bassist nodig hebt , aarzel vooral ni om mij te mailen of toe te voegen op MSN : pm_coyne@ hotmail.com pm_coyne@hotmail.com

Vrijpodiums.be

Hey organiseer je een vrijpodium ? Vul dit aub aan op vrijpodiums.be ! Ben je ge nteresseerd om af en toe eens op een vrijpodium te staan , surf dan snel naar vrijpodiums.be ! mrc_dzw@hotmail.com

Drummer zkt Groep Gent

Hallo , zijn er in Gent nog leuke groepen zonder drummer , of mensen met een leuk idee voor een nieuwe groep ? mail dan ! davy1207@hotmail.com

Fender Squier

Fender Squier , vanille kleur , goede staat. Regio Antwerpen koen.van.ostaeyen@telenet.be 0497.21.22.01 marshall 80W amp Marshall Valvestate 80 watt Stereo Chorus. 2 woofers , Chorus effect , clean & Crunch Channel. 350 eur koen.van.ostaeyen@telenet.be 0497.21.22.01

Rockrally

Hi , The Europa bar’s Rockrally is a music contest developed to give young unknow talent the chance to express themeselves in a front of a live audience. In total 8 bands will be selected to play... the winning band will have the opportunity to record during 2 days for free in the No Name recordingstudio. For more info , please check this out = http:// www.the-europabar.com/rockrally.html cheers TMP mondobizarobxl@gmail.com

Drummer zkt groep

Drummer (25) met ervaring zoekt band met veel ambitie (regio Limburg) om samen

57


ZOEKERTJES - ZOEKERTJES-ZOEKERTJES - ZOEKERTJES-ZOEKERTJES - ZOEKERTJES

straffe muziek te maken. Muziekstijl: bij voorkeur groovy pop/rock of lekker stevige rock (‘n roll) maar sta open voor vele stijlen. Interesse? Mail lupuske@hotmail.com lupuske@hotmail.com

STAND-IN BASSIST

Aangeboden: STAND-IN BASSIST. Ervaring , veelzijdig , strak , goede sound en gear (Fender/EBS/ SWR) , vervoer , gemotiveerd & betrouwbaar. Kan op korte termijn een set inwerken (voorbereidingen CD/Cubase + enkele repetities). Mail voor beschikbare data aan probass@skynet.be. (Gistel-W/VL) probass@skynet.be

BASGITAARLESSEN

Basgitaar leren spelen? Ik geef les tegen een democratische prijs (10 per uur). Notenleer , techniek , veel genres en alles op maat. Je kiest zelf wat je wil leren en aan welk tempo. Lessen gaan door in Gent. boogie.b@telenet.be 0476 51 07 34

BASGITAARLESSEN

Basgitaar leren spelen? Ik geef les tegen een democratische prijs (10 per uur). Notenleer , techniek , veel genres en alles op maat. Je kiest zelf wat je wil leren en aan welk tempo. Lessen gaan door in Gent. boogie.b@telenet.be 0476 51 07 34

wij zoeken optredens

hoi gasten. wij zijn een band uit west vlaanderen :one way fiction , uit nieuwmunster , da ligt aan de zee tegen wenduine. Nu zijn wij op zoek naar optredens, (nu van de vakantie en daarna)want.....we vinden er geen. Onze site is www.onewayfiction. tk, en daar kan je enkele nummers beluisteren. we zijn laatst ook op stubru geweest bij roos van acker, het intervieuw is te beluisteren op onze site. we brengen rock , met een poppy alure. Indien je ons wil boeken ,je kan me contacteren op reinhard19@ hotmail.com dus als je nog op zoek bent naar een band voor op je festivalleke .... laat gerust iets weten. Grtz reinhard19@hotmail.com

dj nodig ?

als je een dj nodig hebt laat dan eens iets weten : check : www.discobarjam.co.nr loempe_junior@hotmail.com 473476804

gezocht optredens!

De 4-koppige rockband Process of the spirit zoekt optredens , meer info op www.processofthespirit.tk de band bestaat uit een singersongwriter , keyboardspeler , gitarist , bassist en drummer. Process rockt u festival plat! wil je ons boeken of wil je meer info, contacteer ons dan op Levi_ vd@yahoo.com levi_vd@yahoo.com /0494 109 146

Cellist(e) gezocht

Silver Junkie (www.silverjunkie.be) zoekt een cellist(e) voor enkele pure “ acoustische sets. Repetities vinden plaats in Trix (antwerpen) horen en voelen) affiniteit en visualisatie. Invloeden: tom waits nick cave

trompettist&trombonist

Wij zijn op zoek naar een ervaren trompettist en trombonist voor ons jazz ensemble in de stijl van www. ladylinn.be repetities vanaf oktober , centrum Gent. Andere leden zijn studenten van het conservatorium van Gent. Interesse? Bel 0487/17.16.10 jana_de_valck@hotmail.com 0487/17.16.10 0487/17.16.10

drummer gezocht...

hallo wij ( de band Eker) zoeken een gemotiveerde drummer, die het aankan ( aan wil kunnen) om zijn stempel te drukken op onze pop/funk/rock/ etc... muziek! we willen graag over een paar maanden aan een demo beginnen! de repetities gaan door in de omgeving hasselt!! Interested??? Mail @ ekersounds@gmail.com ekersounds@gmail.com

SILVERENE zkt. BASSIST

SILVERENE zoekt een BASSIST (m/v) en een KEYBOARDSPELER/SAMPLER (m/v)! Voel jij je geroepen om te spelen bij een kick-ass rockformatie? Reageer dan als de bliksem naar: (mail m t foto) silverene@pandora.be of (gsm) 0478/27.49.59 Vereisten: goed materiaal & ervaring.Ben jij de man voor de job? Reageer dan nu. Opname van album in oktober. Tour in het najaar & veel plannen voor het nieuwe jaar. dibono@pandora.be 32478274959 32478274959


ES - ZOEKERTJES-ZOEKERTJES - ZOEKERTJES-ZOEKERTJES - ZOEKERTJES-ZOEK

lampenhead+cabinet

Te koop wegens aanschaffen van basgitaar en basversterker: Versterker: een head met puur lampen , 50 Watt.Het merk is Fame , dit is een duits-pools merk dat slechts voor n winkel in heel europa versterkers maakt (klonen van vox , fender en marshall) Twee kanalen , master volumeregeling en reverb , 3 bands eq. Op beide kanalen volumeregeling plus driveregeling op het overdrive kanaal. Uitgang voor zowel 8ohm EN 16 ohm cabinets. Send/return uitgangen voor effecten aanwezig. Verder is er nog een direct out (gebalanceerd) om rechtstreeks in te pluggen in PA tafel indien je dit wil. Speaker cabinet: behringer BG412 S UltraStack. Zwaar en robuust , gebouwd als een tank. 4 * 12 inch Jensenspeakers (worden ook in fenderamps gebruikt) van elk 100W. Je kan deze kast aansturen in mono (400W) of in stereo (2*200W) via de extra input achteraan en de keuzeschakelaar. Cabinet is 8 ohm (mono) of 16 (stereo). versterker en head maken samen genoeg lawaai om potdoof te worden (zelfs op luide repetities en optredens nooit meer dan de helft opengezet). Alles is in goede staat , kan uiteraard getest worden indien je wil kopen. Alles samen (cabinet+amp): 450 mail me indien interesse dretenvogelteten@pandora.be

toetseniste

toetseniste gezocht voor poprock/ singer songwriter project ,degelijk niveau regio keerbergen mechelen-leuven kunnen zingen zou ook erg goed zijn. Speel ook in een andere band muon (finalist frappant , 100% puur) grtz de__janne@hotmail.com

bassiste gezocht

Bassiste gezocht voor poprock/ singer songwriter project ,degelijk niveau regio keerbergen mechelen-leuven kunnen zingen zou ook erg goed zijn. Speel ook in een andere band muon (finalist frappant , 100% puur) grtz de__janne@hotmail.com 0486/615452

Stem zoekt band

Hallo , ik ben 16 en kom uit Vilvoorde. Ik heb een (redelijk) goeie stem en zoek een band in mijn buurt om bij te zingen.

Marisa.jacobs@telenet.be

Goeie Drummer zoekt

drummer zoekt band. 40 jaar ervaring ,zette in 2001 het Guinnes rekord drummen op mijn naam (26 ,5u) genre;country ,rock ,soul ,shadows geen metal graag Trioen Joel ,Torhout 0475 852 798 eigen drum ,Ludwig.eigen vervoer ozzyhellgate@skynet.be 0475 852 798

Gitariste zkt band

Gitariste zoekt band en/of aangenaam volk tss. de 2535 die graag richting stevige (stoner/metal) rock willen spelen - zoals bvb: Tool , Millionaire , QOTSA , The Melvins , Kyuss , Auf der Maur , Desert Sessions , PJ , Mars Volta , Ween , Mastodon ,enz ,... Liefst regio Oost-Vlaanderen/ Waasland. bke@hotmail.com

Bassist zkt band

Bassist (2 jaar ervaring in een band) zkt punk ,ska of celtic punk band Liefst omgeving v brussel ben 19 j & heb rijbewijs. ai_ni_ikou@hotmail.com

Line 6 spider II

Tekoop Line 6 spider II het 112 model De versterker is 2 maanden oud doe hem weg wegens aankoop zwaardere line 6 . Heeft nog nooit het huis verlaten en is in nieuwstaat pedaal die erbij zit is nog nooit uit de doos gehaald. Prijs nieuw is 380 en ik laat dus een nieuwe versterker voor 300 . Heeft nog hele tijd garantie . De beestachtig goede Spider II 112 heeft een 75 watt eindtrap, amp models compleet met Slipknot en Evanescence patches en een vernieuwde effectgroep met zeven verschillende effecten waarvan drie simultaan te gebruiken zijn info@voidofsadness.be monitors phonic sem

Tekoop: 2 monitors merk phonic sem 712 Double duty: use as a floor monitor or mounted as a raised sound reinforcement speaker Power handling: 300 W (Peak), 150W (Program) Frequency response: 60 Hz ~ 20 KHz High sound pressure level , 95 dB SPL @ 1W / 1M 12 heavyduty woofer and piezo tweeter


ZOEKERTJES - ZOEKERTJES-ZOEKERTJES - ZOEKERTJES-ZOEKERTJES - ZOEKERTJES-ZOEKERTJES - ZOEKERTJES-ZOEKERTJES - ZOEKERTJES-ZOEK-ZO

8 Ohm nominal load Built-in handle 35 mm stand adapter built-in Dual 1/4 “ phone jacks De monitors zijn een jaar oud en hebben ze bijna nooit gebruikt. Mailen naar gothickoppel@pandora.be gsm 0475/321463”

mooie meiden voor clip

Een stel jonge , beloftevolle rockers uit Antwerpen (The Porn Bloopers: www. myspace.com/thepornbloopers) zoeken knappe jongedames tussen 18 & 25 om mee te doen in hun videoclip (die in het najaar op de Vlaamse muziekzenders te zien zal zijn.) Interesse? Stuur een mail + foto naar pornbloopersclip@yahoo.com pornbloopersclip@yahoo.com

metal zanger gezocht

We zijn op zoek naar een ZANGER (die zowel wat clean als grunt stukken aankan , vb: soilwork , hatesphere , unearth , lamb of god ...) om een melodische death metalband te vervolledigen. Repetities in Keerbergen. Mp3 te verkrijgen via mail. Huidige bezetting: Bass , drum , 2x gitaar. toner01@hotmail.com

Drummer aangeboden

Ik ben een drummer van 16 , speel bijna 2 jaar. Ik ben net uit mijn groep gestapt omdat het genre niet echt iets voor mij was. Genre: rock en afwijkingen. Omgeving Ternat , ik speel nog lang niet op profesioneel niveau. Het is meer om gewoon wa fun te maken , misschien later optreden. Repetitiekot bij mij thuis haast ONmogelijk. de_witte_aardbei@hotmail.com

metalband gezocht

Ik wil gewoon hard van leer trekken , of het nu metal , rock of punk is. Ik speel al enkele jaren gitaar en ben gespecialiseerd in stevige riffs , genre metallica-pantera. Ik kan echter heel wat stijlen aan -ik luister ook naar veel meer muziek dan enkel metal :) Liefst van al zou ik in een band spelen die de psychedelica van zeg maar een Ozric Tentacles of Tool combineert met shreddende riffs a la Arch Enemy e.d. Ga je voor hard; niet twijfelen , ik ben je man! Meer info/muziek op mijn site , http:// users.ugent.be/~tidsmedt , doorklikken op de wtf panda en dan zie je wel. T.DeSmedt@UGent.be

2 zangeressen aangeb.

Wij willen graag uw feesten verzorgen met live muziek met een uitgebreid repertoire met de beste engels en nederlandse hits. We zijn bereid om alle feesten : priv feesten , B.B.Q.’s , tuinfeesten , verjaardagparty’s enz... aan te kleden met mooie muziek. voor info en reservatie bel naar : 0495/685475 Gsm Kristel 0477/348013 Gsm Jan thomasbamps303@msn.com

Band oostende?

bassist(beetje gitarist).Ik woon in koksijde en zoek e band.genre:funk/blues rock of vanalles eiglijk.noem maar op. Ben 17, woon in koksijde maar kan tram nemen naar oostende of dichter. Heb materiaal. mail:tim@amt.be leeftijd van bandleden doet er nie echt toe. msschn liever oudere. tim@amt.be 477286460

dj joey

ik ben 17jaar , volg audio-visuele vorming, en draai graag een feestje , ik draai verschillende genres zoals techno hip hop en r&b. ik heb al een paar feestjes gedaan en zou graag er nog een paar doen. ik draai soms ook met een vriend van mij , die alle genres aanneemt(rock , techno ,...) drj152@hotmail.com 050/351036

Coverband zoekt stem

Beginnende coverband zoekt gemotiveerde zanger/gitarist met stevige rockstrot. Genre: Pearl Jam , dEUS , Admiral Freebee , The Clash , RHCP , U2 , Radiohead , Pixies , . Repetities omgeving Aarschot. tom_robijns@yahoo.com

Optredens gezocht !!

Ben je op zoek naar een rockband voor uw fuif , priv feest of wat dan ook? Zoek niet verder want je hebt gevonden wat je zocht. Wij zijn Rockband [ Krypton 85 ]. Momenteel spelen we hoofdzakelijk covers van o.a. Metallica , Therapy , Stiltskin , Black Sabbath , Judas Priest , Pennywise , Offspring , Puddle of Mudd , Greenday , ... , maar we zijn ook bezig met het maken van eigen nummers. Meer info over ons vind je op onze website. www.krypton85.tk Je kan er ook een videomontage bekijken van een optreden. Voor vragen of boekingen, vul het contactformulier in of stuur een mailke. Grtz [ Krypton 85 ] krypton85@telenet.be

model of danseres ?

Hey , Klaar om danser of model te worden? Met plezier kan ik je vertellen dat DREAMFASHION een nieuwe casting organiseert op zondag 5 augustus 2006! Dreamfashion verzorgt professionele modellen-opleidingen meteen gekoppeld aan de praktijk Een uniek concept dus want hoeveel instanties zorgen voor opdrachten na een opleiding? Dacht je niet in aanmerking te komen? Neem dan toch maar alvast een kijkje op www.dreamfashion.be waar je ook onze flyer zal terugvinden. * Er zijn geen leeftijdsbeperkingen , noch lengtevereisten. * Inschrijven via de link subscribe op www. dreamfashion.be Vragen of info nodig? Dan niet reageren via deze website maar rechtstreeks naar info@ dreamfashion.be

We garanderen dan alvast een snel antwoord. Ook dreamfactor houdt weer audities Kun je dansen en wil je hier iets meer gaan doen? Surf dan als de bliksem naar www.dreamfactor.be en schrijf je nu nog in! Vragen of info nodig? Dan niet reageren via deze website maar rechtstreeks naar info@ dreamfactor.be We garanderen dan alvast een snel antwoord.

MODEL OF MANNEQUIN WORDEN EN BINNENKORT OP DE CATWALK LOPEN? ==> www.dreamfachion.be en

info@dreamfashion.be DANSER WORDEN en ambities voor opdrachten in VIDEOCLIPS/ DISCOTHEKEN/ ==> www.dreamfactor.be of info@dreamfactor.be info@dreamfashion.be of info@dreamfactor. be 3211748123

Gitarist zkt band

Ik ben een 31-jarige Bruggeling die sinds vorige zomer over een Gibson Les Paul beschikt + 150W Line6-versterker. Ik zoek een drummer en een bassist om binnen het punkrockgenre mee te repeteren. Ik zie het eerder als hobbyproject , maar optreden wil ik graag ook doen. devst2004@hotmail.com 0498/082960

groepen gezocht

welke beginnende bands willen graag podium ervaring op doen? En dit op lantecrock 17 februari 2007 te grobbendonk. Er is plaats voor max 10 groepen naargelang de duur van een optreden en het start om 14h tot 20h nadien zijn er optredens van groepen die al wat meer ervaring hebben zoals starpainter. We vragen dus wel om gratis te komen spelen in ruil krijgt u podiumervaring en natuurlijk is er ook voor elke band eten en drinken voorzien. voor verdere info en of afspraken stuur een mailtje naar glenn_deal@hotmail.com en kijk ook op www.lantecparty.be glenn_deal@hotmail.com

Zanger omgeving leuven

Ben bijna 18 jarige zanger van omgeving leuven. Zing nu al meer dan een jaar en treed af en toe keer op (ervaring op kunstbende en soort gelegenheidsgroepje) Ben het solo-gedoe wat beu en ben op zoek naar een groep in de omgeving. Covers , eigen nummers , het kan allemaal , zolang het maar geen extreme hardcore is. Als je geinteresseerd bent , laat dan iets weten! ut_crazy@hotmail.com Greetz , Jonas ut_crazy@hotmail.com

zinge zinge zang

Hoewel ik een groot ei kwijt kan in m’’n eigen muziekproject , wil ik m’’n andere eitjes kwijt en ervaring opdoen met verschillende stijlen.

60

adverte


ERTJES-ZOEK-ZOEKERTJES - ZOEKERTJES - ZOEKERTJES - ZOEKERTJES-ZOEKERTJES - ZOEKERTJES - ZOEKERTJES-ZOEKERTJES

Smaken verschillen , maar ik KAN zingen. Ik heb een heldere veelzijdige stem , goed voor verschillende stijlen. Ik wil best covers zingen , studiowerk...Een podium’’diva ‘’ben ik ook Eindeloos repeteren om er niet mee naar buiten te komen wil ik niet. inneke@wasaia.com 32356841 479661909

singer/songwriter

hey , ,ik zen ne jonge allez ne jonge , ,kzit al in mn tienerjare:) en kzou graag mense zoeke die ‘n groepke ebbe maa nog ne zanger ontbreke...kwor 14 in oktober , ,liefst erges rond dilbeek(vlaams-brabant)tzou zaleg zyn voo in bodegem te kunne... eliasschroons@ hotmail.com voeg maa toe...mn genres zyn rock ,alternrock ,psychedelic rock , mss zelf hard rock maa gene metal...inspiraties zyn , ,Nickelback ,Linkin Park ,Fall Out Boy ,Panic! At The Disco ,Green Day ,Placebo ,mn favo groep is Nickelback , ,mja kzou gwn iet graag tusse die groepe un stijl doen :) keb ook ‘n paar zelfgeschreve txte en liefst ‘n groep waar iedreen eveveel te

zegge eeft :) eliasschroons@hotmail.com 0486/051.283

free stage

Vanaf september zal in Den Drempel te Antwerpen 1 keer per maand een free stage plaatsvinden. Alle groepen uit alle stijlen mogen meedoen aan dit free podium. Zanginstallatie is aanwezig. drempelfreestage@hotmail.com

Pearl Masters Custom

Wegens aankoop elektronisch drumstel... DRUMSTEL Merk: Pearl Type: Masters Custom MMX (maple) Afwerking: Black mist Vellen: Remo Ambassador Snare: 14 x6 “ Bass: 22 “x16 “ Tom: 12 “x9.5 “ Tom: 13 “x11 “ Floor: 16 “x16 “ Hardware (originele Pearl stukken): dubbel baspedaal (double chain) snare stand drumrek tomklemmen (2) crash: Sabian AAX stage crash 16 “ ride: Sabian AA ride 22 “ + volledige draagtassenset voor trommels

en cymbalen Uitstekend onderhouden!” 0498/901882

Zangles te Mechelen

Heb jij ook zangkriebels? Wil jij iets ‘doen’ met jouw stem? Fantastisch! Bij mij kan je alvast terecht voor gezellige en leuke zanglessen: vanuit een klassiek onderricht leg ik samen met jou de basis voor comfortabel en plezierig stemgebruik. Allerlei onderwerpen komen aan bod: stemvorming , stemtechniek , dramatische expressie , houding , ademhaling , en nog heel veel meer... Regio Mechelen info@espavo.be

ik zoek

Gitarist zoekt groep. Bijna 10 jaar ervaring. (wel nog geen band-ervaring) zeef_87@hotmail.com

tipboekje

BOUWEN EN BEHEREN VAN EEN REPETITIERUIMTE online te bestellen via www.poppunt.be en www.repetitieruimtes.be

€ 6, 00

+ V ER Z

advertentie.indd 1

E ND I N G

11-08-2006 16:01:59


AB ad

Stuur je demo in voor 20 oktober en win een professionele mixing & mastering

ter waarde van E1500

Delta Music, de enige studio ter wereld uitgerust met Pro Tools / HD7 Accel, gevestigd in Mortsel, biedt jullie met deze wedstrijd de mogelijkheid om één song volledig te laten mixen en masteren op professionele manier. Hoe kunnen je winnen? Het enige wat je moet doen is je demo opsturen naar Poppunt met vermelding “wedstrijd Delta”. Uit de inzendingen wordt er dan één demo geselecteerd. De winnaar duikt dan één, twee, of drie dagen in de studio, tot het resultaat perfect is. Als dat nodig zou blijken, kan één en ander ter plaatse zelfs opnieuw worden ingezongen.

62

Wat moet je opsturen? Je demo op cd voorzien van een zo uitgebreid mogelijke technische fiche ervan Timing? Stuur je demo voor 20 oktober naar

Poppunt, Kartuizerstraat 19/7, 1000 Brussel. Schiet dus in je creatieve musicshoes en stuur op die demo!


AB ad LAG "Rock Chic"

09:53

E 4.2

ALL E•H

ESS

M RTER

KFU

FRAN

28-02-2006

Pagina 1

AND • ST

D40

Exclusive distributor: ABMUSIC • Groot-Bijgaarden • Belgium Tel: 32 (0) 2 410 88 88 • www.abmusic.be


S M X-2 12 inputs (2 mic + 7 line + 3 phono) on 6 channels (5 faders + 1 DJ mic) < Special matrix input selector for maximum flexibility: exchange all inputs in a second! < 2 Master outputs: Master 1 with signal trimming (balanced on XLR + unbalanced on cinch/RCA) - Master 2 (unbalanced on cinch/RCA) < Gain and 3-band tone controls with kill function -30dB on all channels < LED level meters with peak memory on all channels + Master < User replaceable, VCA controlled, high quality faders with curve control on all channels < User replaceable,VCA controlled, crossfader with curve control (soft => sharp cutoff) < Easy A/B channel selection for crossfader < Full featured phrase sampler (16bit/44,1kHz CD quality): Works with SD-cards (more than 1 hour samples on 1 card!) - Max. 100 memory banks with each 5 samples on every SD Card! - Polyphony: 2 samples can be played together - Seamless loops with editable begin and end points - Sampler in/outputs assignable to any channel < Full automatic beat counters < Crossfader start control for compatible CD-players < 2 Beat synchronized Crossfader mixing effects < 8 Beat synchronized digital effects with user programmable effect presets: Echo, Autopan, Flanger, Manual filter, Auto filter, Reverb, Trans, Pitch Shifter < Stereo effect send/return for external effects < LCD display with backlight for effects, sampler and beat counters < Effect Cue function < Adjustable DJ microphone talkover function < High power Phones output with “cue/pgm mixing” possibility <

Optional 19” adaptors available

VCA FADERS WITH CURVE CONTROL

S M X- 2 UNLIMITED SAMPLE CAPACITY WITH SD-CARDS

X-TRM-1

S M X- 1

REAL TIME SAMPLE/LOOP EDITING

H PS-2

C

X-2

Poppunt Magazine 30  

sep-okt-nov 2006