Page 1

www.poppunt.be

aanspreekpunt voor muzikanten en dj’s

magazine Nr22

Driemaandelijks september-oktober-november 2004 P109079 Afgiftekantoor Gent X

[ Tuig ] Stijn Stijn

[ Tips ] Vocal Coaching Coaching Vocal

[ Paspoort ] Barbie Bangkok Bangkok Barbie Silverene Silverene

[ Muzikantendag ] [ 20 november ‘04 ] MUSIC-O-HOLICS | POPADVIES | TIPS | DOSSIER | DJ-STUFF | TUIG | TELEX | SPOTLICHT | KLANKBORD


www.poppunt.be

voorwoord aanspreekpunt voor muzikanten en dj’s

magazine

Nr22

Driemaandelijks september-oktober-november 2004 P109079 Afgiftekantoor Gent X

[ Tips ] Set up Gitaar

[ Dossier ] Reggea in België

[ Paspoort ] Barbie Bangkok Silverine

[ Muzikantendag ]

[ 20 november ‘04 ]

MUSIC-O-HOLICS | POPADVIES | TIPS | DOSSIER | DJ-STUFF | TUIG | TELEX | SPOTLICHT | KLANKBORD

Poppunt Magazine is het driemaandelijkse tijdschrift van Poppunt vzw. Dagelijks geeft Poppunt praktisch en sociaal-juridisch advies aan muzikanten en dj’s. Onze jaarlijkse Muzikantendag schotelt je een hele dag workshops, infosessies en demofeedback voor, terwijl het interprovinciale vervolgtraject 100% Puur: Pop uit de Provincies jonge bands op tientallen podia zet. On line zijn we ook enorm actief: samen met Studio Brussel onderhouden we het on line demoforum Demopoll. Ondertussen proppen we onze website vol gegevens over alles wat beweegt in het poplandschap, zodat iedereen mekaar weet te vinden. Welkom op www.poppunt.be - 02/5049900 - info@poppunt.be!

MUSIC-O-HOLICS DOSSIER TIPS TELETIJDMACHINE PASPOORT JONGE WOLVEN DEMOPOLL RAPPORT

Poppunt Magazine is going places. Waarheen precies, dat weten we niet, maar de richting is alvast veelbelovend! In de rangen van Poppunt Magazine is namelijk het een en ander veranderd: sinds kort kunnen we grossieren in een heuse ploeg jonge schrijfwolven- en wolvinnen die allemaal aan dezelfde kar willen trekken en van Poppunt Magazine een absolute muzikale mijlpaal willen maken. Resultaat? Alvast een iets omvangrijker boekje (acht pagina’s meer!) met een handvol nieuwe items. Embarras du choix als je het ons vraagt, want vanaf deze editie vind je in dit magazine niet alleen de vertrouwde rubrieken als Musicoholics, Tips, Demodokter, Popadvies etc., maar ook pagina’s waar we dieper ingaan op de softwarematige kant van muziekmaken (Software), waar gepeild wordt naar de drijfveren van jonge bands (Jonge Wolven) en een heus Paspoort waarin we vanaf nu elke keer twee bands in the picture plaatsen; groepen die het naar onze onbescheiden mening meer dan goed doen, maar nog een zetje verdienen. Deze keer werd het Silverene en Barbie Bangkok. Today the platform is theirs! Een zeer geslaagde ingreep, al zeggen we het zelf. En de rode draad? Wel, die is er natuurlijk ook: dit magazine staat volledig in het teken van de muzikantendag op 20 november! We lichten nu al een tipje van de sluier en presenteren jullie nu al enkele mensen die er op de 20ste ook zullen bij zijn. So, sit back, relax and enjoy! Het wordt een waarlijk boeiende trip! Beloofd, Cheers, Sven, Voor de redactie.

POPPUNT september-nummer | Redactie | Sven De Potter, Luc Nowé, Tijs Vastesaeger, Thomas Cordie, Jurgen Boel, Els Michiels, Peter Zwertvagher, Jan Vanderhaeghen, Leen Raats, Eva Keustermans, Lieven De Graeve, Davy Claes | Fotografie | Koen Bauters | Vormgeving | C2A | Oplage | 5000 exemplaren | Verantwoordelijke Uitgever | Luc Nowé, POPPUNT vzw, Kartuizersstraat 19/7, 1000 Brussel |

4 8 14 21 27 33 36 42

Jeroen Swinnen: Toetsenist bij Daan, Novastar en Superdiesel. En ooit drijvende kracht achter Vive la Fête! The right man on the right place voor een boeiend gesprek! Reggae: Je zou het niet meteen zeggen, maar ook in België wordt reggae gespeeld. Wij gingen op zoek naar de players en kwamen thuis met een kop vol rook en dancin’ feet!

Sarah Bettens is terug van nooit echt weggeweest: ze heeft – by Jove !– zelfs een sterke EP gemaakt. Wij peilden naar haar inspiratie!

Waar had je graag willen bij zijn en waarom? We vroegen het aan Axl Peleman... Silverene en Barbie Bangkok: Een nieuwe rubriek. Twee bands in the picture. Met een heus paspoort!

The Germans: Beginnende bands! Hoe doen ze het? Waarom? En vooral: wat drijft hen. Onderzoeksjournalistiek ten voeten uit! Alweer een vernieuwing: niet alleen de Demopoll-site werd in een nieuw jasje gestoken, er komt ook een heuse demopoll-cd! Een voorproevertje vind je hier! Who is who? Vandaag in deze rubriek, Maarten Quaghebeur van Rockoco, het management- en bookingskantoor van Das Pop, Mintzkov Luna en consorten.

FOCUS 12 | POPADVIES 16 | DIY 22 | TIPS 24 | SOFTWARE 39 | DEMODOKTER 44 | TELEX 48 | ZOEKERTJES 51 |

3


MUSIC -O-HOLICS

Jeroen Swinnen

© Koen Bauters

“Mijn toetsen hebben me behekst!”

In onze zoektocht naar begeesterde en bezeten muzikanten botsten we deze keer op Jeroen Swinnen, een naam die jullie misschien niet meteen bekend in de oren klinkt. Niet erg, want wat hij doet, zal wel een belletje doen rinkelen: Swinnen is de vaste toetsenist van the bassiest voice in Europe Daan Stuyven, legt klanktapijten bij Joost ‘Novastar’ Zweegers en is een van de drijvende krachten achter iedereens ticket naar de zon, Superdiesel. En, hij maakte lang ook het mooie weer bij Vive la Fête waar hij de hupse Els Pynoo samples en soundscapes onder heur derrière mocht schuiven. Wij zochten Jeroen op. En gingen volledig geresampled terug naar huis...


MUSIC -O-HOLICS

“Ik ben echt bezeten van muziek,” steekt Swinnen van wal. “Van kleinsaf eigenlijk al. Ik heb het met de paplepel binnengekregen: mijn ouders speelden ook muziek dus er viel thuis altijd wel iets te beleven. Ik heb altijd tussen muzikanten gezeten. Op een bepaald moment had ik echter een overdosis en heb ik mijn instrument links laten liggen om me op een andere passie te storten: tekenen. Ik ging naar St. Lucas en begon daar weer muziek te spelen. Vooral zaken in de trant van The Velvet Underground, The Rolling Stones etc. Daarna ben ik naar de rockschool in Antwerpen getrokken, waar ik heel veel mensen heb leren kennen met wie ik nu nog samenwerk. Puur toevallig ben ik dan dankzij een leraar aan de rockschool, Niels Verhees (pianist bij oa The Whodads) bij Vive la Fête terechtgekomen. Ik heb daar drie jaar bij gespeeld en twee platen opgenomen. In die periode leerde ik ook Daan kennen. Hij had me zien spelen bij Vive la Fête en was op me afgestapt. Met Joost hetzelfde verhaal: mijn broer was zijn gitaar-tech. Joost was dus geen onbekende. Een half jaar geleden heeft hij me gevraagd om bij hem te komen spelen.”

wat bij toetsenisten niet altijd zo vanzelfsprekend is. Wil je iets bereiken, dan kan je niet verwachten dat je scoort met iets dat iedereen al kent, er moeten wat hooks aan zitten, wat scherpe kantjes.”

Overal gevraagd worden, het lijkt me fijn te beseffen dat mensen je echt wel willen... “Absoluut. Ik vind dat ook echt super, want ik ben zelf niet iemand die bands gaat zoeken of audities afschuimt. Niets voor mij: ik geloof meer in het organische aspect van muziek maken, dat je mensen tegen het lijf loopt en van daaruit vertrekt. Zo wist Daan meteen toen hij me bij Vive La Fête zag dat hij me in zijn band wou. Da’s natuurlijk wel heel aangenaam. Zeker als je later gevraagd wordt mee te spelen op de nieuwe plaat. Als je je ding met overgave doet, komt er sowieso iets uit voort.”

Jeroen toch! Da’s als je lief verkopen voor een opblaaspop!!! “Ik weet het! Ik merkte toen gauw dat ik met die digitale kasten helemaal niets kon aanvangen. Erop spelen ging nog wel, maar aan de klank kon ik niet prutsen en dat is iets wat ik toch heel erg belangrijk vind.”

Vol overgave, daar zeg je zoiets. Ben jij passioneel of obessessief met je muziek bezig? “Obessessief zou ik nu niet meteen zeggen. Hou het maar bij zeer passioneel. Uitermate passioneel zelfs (lacht). Ik heb me wel een tijdje enorm beziggehouden met het creëren van een eigen geluid,

Persoonlijkheid, een eigen gezicht is heel erg belangrijk… “Uiteraard. Al is dat als toetsenist niet vanzelfsprekend. Het materiaal waarmee je werkt, moet dat ook toelaten. Ik heb vroeger ook een pak foute instrumenten

“Ik ben er – voor mijn huisgenoten althans – soms tot vervelens toe mee bezig. Ik kan wekenlang bezig zijn met het maken van een basis set-up en voor ik het goed en wel besef zit ik aan versie 20.2.2”

gekocht, gewoon omdat ik niet beter wist. Ik had echt zalige analoge bakken, maar ik heb die toen verkocht, omdat ik ervan uitging dat ik met digitale instrumenten veel meer kon doen…”

Over welke analoge toestanden spreken we dan? “Ik had van die Roland-bakken, een Yamaha DX-7, een tof instrument, maar eigenlijk helemaal niet analoog en iets nog heel graafs van Yamaha, iets met heel veel knopkes op, maar ik weet niet meer wat. Ik had het instrument van een paar vrienden gekocht voor 12.000 Bef. en het doorverkocht voor het dubbele, niet beseffende dat ik wel iets heel speciaals van de hand deed. Echt stoem! Ik had ook een KORG MS20, maar die heb ik ondertussen terug. Acht jaar geleden heb ik me een Kurzweil gekocht. Echt wel magisch! Ik was daar enorm tevreden

over, ook al moest ik echt wel werken om dat instrument te doorgronden, maar eens ik dat wat onder de knie had, kon ik er alles mee doen wat ik wou! Samplen, klanken manipuleren etc. Toen ben ik beginnen werken aan een eigen klankenbibliotheek.” Doen andere toetsenisten dat ook? Zelf klanken maken? Of nemen ze meestal genoegen met de presets van de synthesizer? “Hoh, ik denk dat diegenen die veel werk hebben dat wel doen. David Poltrock (Hooverphonic) zal niet met standaardklanken werken, want hij is met analoge klanken bezig en kan terugvallen op een grote basis. Ze weten ook hoe hun machines werken en wat ze er kunnen uithalen. Goeie toetsenisten nemen geen genoegen met presets. Dat is te makkelijk. Maar, je moet het wel graag doen, hé, klanken zoeken, want soms zit je uren te prutsen voor je iets vindt. En dan nog. Ik ben er – voor mijn huisgenoten althans – soms tot vervelens toe mee bezig. Ik kan wekenlang bezig zijn met het maken van een basis set-up en voor ik het goed en wel besef zit ik aan versie 20.2.2…omdat het echt lang kan duren voor ik tevreden ben met wat ik heb. Maar dat maakt het net heel boeiend.” Heb je voor elke groep waarbij je speelt een aparte klankenbibliotheek? “Uiteraard. Bij Daan mag het allemaal iets agressiever, digitaler… je mag horen dat ik met een digitale Duitse bak speel. Bij Novastar ligt dat dan weer enigszins anders: ik kan daar wel dezelfde dingen gebruiken, maar ik moet veel meer moeite doen om het te linken met de andere analoge instrumenten.” Is het trouwens makkelijk om als toetsenist je plaats op te eisen binnen een groep? “Voor mij wel. Ik ben nogal assertief als ik op een podium sta: ik blijf niet gewoon achter mijn toetsen staan, hé. Zo sprong ik bij Vive la Fête bijna over mijn klavier,

i


MUSIC -O-HOLICS

i gewoon uit enthousiasme. Het is niet omdat je toetsenist bent dat je braafjes achter je toetsen moet blijven staan. Bij Novastar heb ik een subtielere opstelling en aanpak, omdat ik de muziek meer moet kleuren. Daar heb ik meer een dienende functie, terwijl ik bij Daan vol in de front sta. Bij Vive la Fête had ik een zeer dankbare plaats: Dirk kleurde met de bas de ritmesectie, en voor de rest was het invullen. Voor een toetsenist is die electro echt wel een gedroomde positie.” Kan je nu je ei volledig kwijt? “Nu wel. De drie bands waar ik nu bij speel, heb ik echt wel nodig. Het zijn drie totaal verschillende dingen: Joost zit op een podium voortdurend muziek te maken en kan de nummers uitrekken en er verschillende kanten mee op. Dat is een zeer dankbare band om bij te spelen. Bij Daan is het nog aan het groeien, vooral binnen de songs, met als resultaat dat de songs en de shows zelf steeds strakker en beter worden. Muzikaal gezien is het dolle pret. En bij Superdiesel zit er heel veel van mezelf in, qua klanken. Ik zou eigenlijk geen van de drie willen missen.” Je mag je dus echt wel gelukkig prijzen…. “Zeker. Toen de plaat van Vive la Fête uitkwam, wou ik me wat herbronnen en es iets anders doen. Maar een paar maanden later begon het weer te kriebelen. Ik kwam Reinert tegen en die vroeg me of ik zin had om mee te doen met YUM…Waarom ook niet, hé, want het klikte echt wel. Maar toen bleek hij ook met Superdiesel aan de slag te gaan. Iets later belde Joost en kort daarna Daan. Het was toen echt wel een ongelooflijke chaos, maar een zeer creatieve periode.” Je speelt nu zeer veel.... Is dat iets wat je vroeger ook wou? Kunnen zeggen dat je muzikant was? “Oh ja, absoluut. Zeer vroeg al! Ik heb nog als koerier gewerkt, hoofdzakelijk om mijn Kurzweil af te betalen, en zelfs in die periode vertelde ik aan mensen dat ik muzikant was. Omdat ik dat echt wel wou zijn. Het is zelfs zo dat ik zodanig graag muziek maak en graag optreed dat ik er heel veel shit kan bijpakken als het moet.

Ook omdat ik altijd het doel gehad heb muzikant te zijn. Zelfs mijn job als audioarchivaris van de VRT leunt daar bij aan, dus mij hoor je absoluut niet klagen. Ik kan zelfs tijdens mijn werk voortdurend met muziek bezig zijn. Superhandig is dat, want we krijgen alle nieuwe releases binnen.” Hoe makkelijk is het praktisch gezien om muzikant te zijn? “Ik heb daar op het moment niet echt moeite mee, maar het blijft wel een onzeker bestaan: sinds 2000 ben ik nonstop bezig geweest, maar ik weet nooit wat het volgende project zal zijn. Op dit moment heb ik loopbaanonderbreking, maar aangezien ik heel veel moet spelen, kan ik er wel van leven. Als je op een maand een stuk of acht keer kan optreden, dan begint dat wel te lukken. Trouwens, ik maak samen met mijn vriendin ook muziek, maar dat gaat dan meer om theaterstukken of videoclips. We schreven samen o.a. Touche Pas, de 1ste single op de vorige Vive la Fête plaat en we hebben samen de clip gemaakt voor Tokio.” Een vriend van mij is drummer bij Sioen…net hetzelfde verhaal. Hij verdient ook wel iets, maar hij moet dan ook heel veel spelen,… “Ik heb al tal van projecten moeten afzeggen, gewoon om het feit dat ik er niet genoeg aan zou verdienen. Je moet ergens wel realistisch zijn, want als ik er niet genoeg aan verdien, ga ik financieel op mijn bek en dat zie ik nu ook weer niet meteen zitten. Dan mag ik overal beginnen schooien bij familieleden (lacht). Ik heb vroeger zwarte sneeuw gezien en die periode hou ik het liefst ver achter me. Vandaar dat ik nu dingen doe die me een zekerheid geven, want als dat niet zo is, kan een stuk klavier je een heuse financiële kater bezorgen. Vandaar dat ik mijn oren blijf openhouden…Maar zoals ik zei: ik heb nu veel geluk. Ik hoop dat ik er nog lang kan van leven.” Als ik je zo hoor heb je net geen synthesiser-fetisj... Welke instrumenten wil je echt nooit meer kwijt? “Mijn KORG MS-20. Omdat die geweldig

klinkt en niet moeilijk is om mee te werken, al ben ik er zeer zuinig op. Wat ik echt ook wil – en ik ben beschaamd dat ik het nog niet heb – is de Sherman Filterbank, maar ik vrees dat ik dan echt volledig verloren ben. De Fender Rhodes staat ook al tien jaar op mijn verlanglijstje. Ik denk dat ik via e-Bay wel iets zal vinden. Of de CP-70 waar Joost mee speelt!! Dat is echt een droom van een akoestische piano. Een mini-vleugel die elektrisch versterkt wordt. Daar zou ik zelfs diep in het rood voor willen gaan! Of geld lenen.” Wij hebben nog een rekening op de Kaaiman-eilanden...Stel dat een jonge snaak de weg van het digitale klavier op wil. Waar moet-ie beginnen? Een CASIO-toestel uit het grootwarenhuis? “Hoh, daar zeg je zoiets. Ik heb ooit eens met iemand samengespeeld die met een zeer goedkoop CASIO-synthesisertje speelde, maar die kon daar ongelooflijke klanken uithalen. Ik denk dat je gewoon moet zoeken naar het geluid dat je graag hoort. Zo ben ik iemand die van knopjes houd. Het is natuurlijk een zeer persoonlijke keuze. Ik heb me onlangs een Yamaha Motif gekocht, want ik had een nieuw klavier nodig, maar het is ook steeds weer zoeken. Knopjes moet ik hebben!” Je bent duidelijk geen preset-lover… “Absoluut niet, al kan ik het wel aprreciëren als iemand bij wijze van grap een oude, voorgeprogrammeerde klank gebruikt in een nummer. Louter als inside-joke.” Zullen wij bij wijze van joke dit interview maar es stoppen? “Goed idee. Kan ik meteen weer achter de knoppen kruipen. Op zoek naar de ideale klank.”

<

Sven De Potter REACTIES? > reacties@poppunt.be Jeroen Swinnen dompelt op 20 november de muzikantendagbezoeker in de wondere wereld van de toetsen. Toets je kennis van keyboards of laat je meedrijven op de kracht van een klanktapijt of pianosolo.


DOSSIER

Reggae in België!

Get your kicks on roots 66...een staalkaart van reggae in Belgie... “Reggae in België!!!” riep iemand op de laatste redactievergadering. “Dat lijkt me een dankbaar onderwerp voor een dossier!” Uiteraard, reggae! Waarom niet: het is het muziekgenre bij uitstek om op te chillen, de lome benen los te slaan en af en toe te lurken aan een lekkere sigaret. Niet dat de Poppunt-redactie het gebruik van lichte roesmiddelen wil promoten, verre van, maar geurgras en reggae zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. A fact you can’t deny. En omdat we het landschap van de Belgische rasta’s es in kaart wilden brengen, gaven we onze man en vrouw de opdracht zich onder te dompelen in het zwoele sfeertje dat reggae uitstraalt. Love! Peace!Happiness!


DOSSIER

reggae in Belgium Màn !!! Bleek algauw dat het geen sinecure zou zijn om een duidelijke afbakening te maken. In Vlaanderen wordt dan wel reggae gespeeld, maar dan hoofdzakelijk door uitgeweken Afrikanen, met muzikanten uit Ghana als de absolute reggaemeesters. “Het reggaelandschap in Vlaanderen? Niet meteen makkelijk in te vullen, “ zegt Alain De Smet van Hara Produkties. De Smet runt een bookingskantoor voor wereldmuziek en heeft heel wat verschillende genres in zijn stal zitten. “We kunnen daar heel kort in zijn: er zijn niet echt heel veel gevestigde rootsreggaebands in België: Jaman is één van de weinigen, en Buadee (ex-Skyblasters), maar dat is dan niet meteen de echte reggae zoals die door de zwarte Afrikanen gespeeld wordt. Ik beschouw dat meer als popmuziek. Qua authentiek reggae, de hi-lite en ragga, moet je een beetje gaan zoeken in een andere richting: in België wordt die vooral gespeeld door Waza Roots, een band uit Gent, met Acharlie Tee Soaw als frontman. Nu ja, de Skyblasters hebben de Belgische reggae natuurlijk wel op de kaart gezet, maar zij hadden natuurlijk wel een Belgisch tintje.” Moet ik daar uit opmaken dat echt Belgische reggae niet bestaat? “Dat zou ik niet meteen zeggen. Het reggaeverhaal hier heeft een boost gekregen door mensen uit Ghana, die de muziekstijl veel meer ademen dan wij. Zij zijn echt reggae. De start kan je situeren bij Jah Wuta-fi die met de Mpese Mpese Band zeer veel succes had in Ghana. Na allerlei omzwervingen is hij hier terechtgekomen en stichtte de Jah Wutafi’s and the Odonson Dub Style band. Zij hebben op de alternatieve festivals de Skyblasters wat vervangen. Eigenlijk heb ik het nu hoofdzakelijk over de scene rond Gent: hier zijn het hoofdzakelijk Waza Roots die de fakkel wat overnemen. Eigenlijk kan je hen indelen bij de reggaeafro-steady stijl, want in hun muziek zitten wat salsa element en funk. Maar toch klinken ze nog heel authentiek. Waarmee ik bedoel dat er heel weinig popinvloeden ingeslopen zijn. Er zijn veel groepen die zich ‘de beste reggaegroep van België’ noemen. Legendarisch binnen het genre

in België zijn alvast Mighty Pirates en Panache Culture. Een andere bekende Belgische rastaband is Savana Station, die eerder dit jaar een hit scoorden met hun single Herbsman...” Reggae leeft inderdaad. Al is het niet meteen een genre dat heel veel aandacht krijgt. Het blijft nogal underground en vooral festivalmuziek. In een stad als Gent leeft het, maar hoe zit het daarbuiten eigenlijk? Antwerpen, Brussel, ....West-Vlaamse reggae? “Ook in Antwerpen heb je goeie reggaebands. Begin september was er zelfs een zeer goed festival, waar tal van interessante bands optraden, zoals Deep Cultcha en Omar Perry. Nu ja reggae is zo universeel dat er in elke stad wel een paar reggae-groepen zitten, maar het is niet echt een homogene scene zoals dat met rock en pop het geval is. De reggaebands hier kan je dan ook meer beschouwen als eilandjes. Ik heb het dan wel over authentieke reggae, hé. Natuurlijk vind je her en der festivals waar bands staan die wel muziek spelen die door reggae beïnvloed werd, maar echte roots-reggae vind je niet echt makkelijk. Op het moment is het trouwens niet echt makkelijk een reggaeband op een festival te krijgen. Zeker voor de Belgische bands: organisatoren lokken hun publiek met bands uit het buitenland, terwijl een band als bijvoorbeeld Waza Roots, Panache Culture of Jaman evenveel te bieden hebben.... Ik ben al een tijdje bezig, maar het blijft moeilijk de groepen ergens te plaatsen. Nu wordt Jaman heel veel gevraagd, maar eigenlijk is dat geen pure reggae, maar hi-lite.” Als het zo moeilijk is voor die mannen om aan de bak te komen, waarvan leven ze dan? “Een aantal gasten die ik ken, werken of geven percussieles. Meestal keren ze ook een paar maanden in het jaar naar Ghana terug, gewoon om hun familie te zien. De meesten hebben wel een inkomen via workshops. Maar echt breed hebben ze het niet...Nu ja, veel verdienen ze ook niet met optredens, hé. Die mannen moeten echt wel de eindjes aan elkaar zien te

knopen.” Bestaat er eigenlijk een duidelijke omschrijving voor de echte rootsreggae? “Hoh, ...er zijn heel veel verschillen. Maar als ik me baseer op Jimmy Tee Saw en Acharlie van Waza Roots, dan gaat het vooral over oer-ritmes; de reggae die zij maken zit in de cultuur gebakken. Dat is natuurlijk ook het geval in Jamaica, Ghana, Ivoorkust, noem maar op, maar dat is wel het kenmerk. Je zou haast kunnen zeggen dat de Vlaamse Schlager hier eigenlijk hetzelfde is als de authentieke reggae elders: het is een cultureel gegeven. Die oerritmes vormen wel de basis.” Leken als we zijn, gingen we natuurlijk ook op zoek naar de oorsprong van reggae. Een boeiende trip, dat wel, maar ook hier bestaan verschillende invalshoeken. We schrijven de jaren zestig, Jamaïca. Lome reggaemuziek vult de avondlucht. De sfeer is ontspannen en vrolijk. Ganja, rastafari’s en dreadlocks: er broeit wat op het zonovergoten eiland. Maar om te begrijpen waar deze nieuwe vibes plots vandaan komen, moeten we een eindje terug de geschiedenis in. Het begon tijdens de tweede wereldoorlog met de Calypso, een Caraïbische stijl die zich kenmerkt door het gebruik van steeldrums, die gemaakt werden van simpele olietonnen. Het is aan deze olietonnen dat de Calypso haar unieke geluid dankt. Mento is de Calypso zoals die op Jamaïca werd gespeeld. Het is een iets snellere variant van de traditionele volksmuziek, waarbij men ook toeters, hoornen en trombones gebruikt. Tegelijkertijd (eind jaren ‘50) ontstond de ska vanuit de rhythm’n’blues. Bij ska zijn het ritme en de bas opgevoerd. Swingend, snel en dansbaar: Ska legt accenten tussen de tellen van de driekwartsmaat in. Oorspronkelijk waren het de blazers die die typische ska-accenten legden, maar tegenwoordig krijgt ook de gitarist een belangrijke plaats. Toen men een rustiger variant van de ska ging spelen, was de rocksteady geboren. Hier zijn de belangrijkste instrumenten gitaar, drums en orgel. Uit al deze muziekstijlen ontstond


DOSSIER

reggae in Belgium Màn !!!

uiteindelijk de reggae. Reggae is nog langzamer en lomer dan rocksteady. De tweede tel wordt hier geaccentueerd met een stukje bas. Bekende artiesten uit die eerste reggae-golf zijn Peter Tosh en Bob Marley, die overigens beiden debuteerden met The Wailers. Momenteel zijn er verschillende varianten van de reggae, waarvan sommige het genre nieuw leven inbliezen en het ook bij het jonge volkje populair maakten. Zo heb je de dancehall, die zich kenmerkt via instrumentale dub en ritmetracks. Dancehall moet het vooral hebben van de ruimtelijke effecten. Enorm populair is ook de ragga (muffin), een combinatie van reggae, hiphop en digitale techniek. Heel populair bij jonge muzikanten en hun fans is ook de two tone. Dit is een variant van de ska, die in de jaren ‘80 in Engeland ontstond. Two tone is energieker, opgefokter en minder jazzy dan ska. Uit deze golf van jonge muzikanten ontstond ook de skapunk. Love, peace and happiness. “Veel echte rasta’s vind je in België niet echt meer,” zegt Alain. “Normaal gezien mogen die mannen geen alcohol drinken en dat doen ze bijna allemaal. Maar het is echt een boeiende cultuur, waar ook het geloof in Jah centraal staat. En natuurlijk ook verdraagzaamheid, respect en liefde.” Right on! Iedereen aan de reggae dan maar. De wereld zou er een pak mooier uit zien. Wat ik me afvraag is of Vlamingen wel reggae kunnen spelen? “Ik weet het niet echt. Er zijn natuurlijk wel een paar uitzonderingen. Reggae is niet zomaar een muziekstijl, het is een levenswijze. Als je de echte reggae wil doorgronden, moet je naar het land van oorsprong en je daar in de cultuur trachten onder te dompelen. Dat lijkt me de enige mogelijkheid. Ik denk niet dat iemand er hier al in geslaagd is authentieke reggae te spelen, zonder zich te laten beïnvloeden door pop en dergelijke.” Reggae lijkt in een regenachtig, mistroostig land als België niet meteen evident. Toch zijn er veel mensen actief

of passief mee bezig. Zo zijn er heel wat organisaties die de reggae vibes uitdragen in ons land. Naast Hara Produkties heb je ook het boekingskantoor Music Booster dat zich specialiseert in latin, reggae en roots. Een ander bekend boekings - en managementskantoor is Tout Dread Productions. Zoals de naam al doet vermoeden specialiseren ze zich in reggae, dub, ska, latin en hiphop. Ook Guerilla spitst zich vooral toe op het promoten van groepen die een of andere Caraïbische muziekstijl brengen. Girafferecords.be is dan weer een online mail-order. Hiphop, funk en reggae geven er de maat aan. Labels? Gimmicks? Platen? Het spreekt voor zich dat je zelf wat zal moeten zoeken, maar wij geven je graag het volgende mee. Voor muziek kan je alvast terecht op Faluma.com, een on line-muziekzaak voor Caraïbische tunes. Je kan er cd’s, vinyl en mixtapes van vooral Calypso-artiesten vinden. Ze hebben nieuwe releases van eilanden als Trinidad, Tobago en Barbados. Verder vind je er ook een catalogus met alle klassiekers uit het genre. En voor wie liever zelf een winkel binnenstapt, is er nog Bam Bam Music Store, een cd-winkel in de Nationalestraat in Antwerpen. Daar ligt een heuse collectie van reggae, ragga en dancehall. En als je dan toch aan het shoppen bent, kan je net zo goed in de Gentse Kortrijksepoortstraat terecht. Bij Shock Out Clothing vind je de gepaste rasta-outfits om helemaal in de sfeer te komen. Ultieme live-muziek! Reggae is natuurlijk vooral muziek die live gespeeld moet worden.. “ Er zijn tal van festivals, klein en groot, waar verschillende zaken geprogrammeerd worden,“ zegt Alain. “Dat gaat dan van dancehall, ska, calypso tot reggae. HoveLive, Polé Polé, Deddoo Reggae en Ragga Festival etc. maar het meest bekende is toch wel Reggae Geel. Eén weekend per jaar is Geel het Zion, het beloofde land volgens rastafari’s, van de Belgische reggaefreak. Maar ook in Wallonië leeft het: daar kan je terecht in Aiseau, voor het Reggae Afro Festival. Dat bestaat trouwens als sinds

1995.” Je hoeft natuurlijk niet meteen op zoek naar festivals om reggaevibes op te snuiven. Her en der worden regelmatig reggaefuiven georganiseerd. Meestal gaat het om stomende party’s waar niet enkel reggae gedraaid wordt, maar ook dancehall, ragga etc. Je vindt er wellicht ook TLP, de pornoking van Vlaanderen en connaisseur pur sang die er beats op de dansvloer jaagt. De fuiven worden ook vaak opgeluisterd door een soundsystem, ofte een mobiele geluidsinstallatie. Zeer bekend – en geliefd – is Jah Rebel, Tim Lanna voor de vrienden, de drijvende kracht achter Jah Rebel Productions. Met de nobele doelstelling gratis reggaefuiven te organiseren. Naast Jah Rebel doet ook High Grade Sound goeie zaken als soundsystem. Veelgesmaakte ska-bands zijn de Internationals uit Antwerpen, The Dill Brothers en Proyecto Secreto. We raden je dan ook aan om zelf eens op zoek te gaan op het internet, in een gespecialiseerde winkel of een zonovergoten festivalweide. Catch up the vibe ! surfin’ the www-waves... www.reggae.be en www.reggaebelgium.be bieden een ideaal overzicht voor iedereen die meer wil weten. Hieronder alvast nog enkele leuke links. Zoek het zelf maar eens uit. One love, one aim, one destiny...

<

Leen Raats Sven De Potter Links > www.haramusic.be > www.musicbooster.be > www.jamanmusic.com

Tout Dread Productions vzw > Tout.dread@pandora.be > http://cometo/mightypirates.come > www.faluma.com > www.rebelbase.be/ > www.savanastation.com


Antwerpen Dit najaar start het gloednieuwe Antwerpse muziekcentrum TRIX zijn werking. Hoog tijd om die van ’t Stad de Poppunt-microfoon onder de neus te duwen. Aan het woord Arne Van Petegem, algemeen directeur van muziekcentrum TRIX. “De info- en opendeurdag op 25 september 2004 betekent de start van de basiswerking van Muziekcentrum TRIX. Deze basiswerking omvat repetitielokalen, een opnamestudio en individuele instrumentlessen (bas, gitaar, drums, zang, keyboards). Voor onze lessen kiezen we bewust voor lesgevers met een heel stevige educatieve achtergrond en niet voor bekende namen. Een bekende gitarist is daarom nog geen goede lesgever gitaar.” Naast deze lessen zal TRIX in de toekomst nog allerlei andere activiteiten organiseren waarbij ze ook bekende muzikanten van Antwerpen en daarbuiten willen betrekken.

Digitale tricks

We kunnen je hieronder wel enkele tarieven meegeven. Studio: 20,00 euro per uur Repititieruimten: 3 uur 15,00 euro Bergruimten: maandelijks 10,00 euro Individuele instrument-lessen: 20,00 euro per les, in reeksen van tien Reason teaching music: 200,00 euro voor 10 lessen van 2 uur. Cubase: 120,00 euro voor 4 lessen van 3uur Ableton live: 20 euro per les, in een reeks van 5 lessen van telkens 4 uur

Meteen bij de start positioneert TRIX zich ook sterk digitaal. “We richten één lokaal vast in als leslokaal voor muzieksoftware. Om onze workshops Reason, Cubase en Ableton live in optimale omstandigheden te kunnen geven, voorzien we daarom 10 eMac-computers in een draadloos netwerk met een Powerbook en projector voor de lesgevers. De mensen van Reason hebben een speciaal lespakket ontwikkeld, ‘Teaching music with Reason’, waarmee we zonder voorkennis in 20 lessen de basis van elektronische muziekproductie bijbrengen. Wij zijn de eersten in de Benelux die hiermee gaan werken! “ Is het toeval dat er in een muziekcentrum met Arne Van Petegem aan

het hoofd zoveel aandacht is voor elektronisch muziek maken? “Mijn achtergrond in elektronica speelt daar een klein beetje mee ja, maar dan vooral mijn know-how. Elektronisch bezig zijn met muziek komt tot nu toe relatief weinig aan bod. Bij muzikanten, mensen uit de sector, distributiefirma’s en muziekwinkels is er een heel grote vraag naar vorming rond muzieksoftware. We willen met deze lessen ingaan op die vraag. De paden om van rockmuziekliefhebber naar actieve beoefenaar te gaan staan duidelijk uitgetekend. Je koopt een elektrische gitaar en een versterker, begint te rammen en start met een paar vrienden een groepje op. Ik kan het weten, ik ben zelf ook zo begonnen. Als drum’n’bass- of hiphop-liefhebber is het minder duidelijk hoe je eraan moet beginnen. Het is vooral daarom dat we de lessen elektronische muziekproductie aanbieden.” Nu draaien de lessen vooral rond het aanleren van de software, maar bij TRIX weten ze nu al dat er ook vervolg-vragen gaan komen. “We staan daar voor open. Dit kadert mee in de algemene informatieopdracht die we hebben.“ De nood aan lessen in muzieksoftware lijkt ons wel duidelijk, maar zijn licenties op dergelijke muzieksoftwarepaketten niet enorm duur voor muzikanten? “Wij hebben natuurlijk licenties voor studenten, maar eigenlijk zijn veel van die pakketten niet zo duur. Als je het vergelijkt met muziekhardware, dan is muzieksoftware zelfs relatief goedkoop. Het is een investering, net als gitaristen en drummers ook moeten investeren in hun materiaal.” TRIX richt zich niet alleen op muzieksoftware, maar wil tegen eind 2004 ook een multimedia-ruimte klaar hebben voor workshops of lessen rond het maken van dvd’s of videoclips.


Repeteren en opnemen Behalve voor muzieklessen kan je vanaf de start bij TRIX ook terecht voor repetitieruimten en een opnamestudio. “De opnamestudio maakt deel uit van onze geïntegreerde werking. Het is niet alleen een studio met een hoop materiaal, maar ook met geschikte mensen achter de knoppen. Er zullen altijd geluidstechnici aanwezig zijn die ook een stukje bandcoaching kunnen doen. Zo hebben we o.m. Pascal Deweze die op freelance basis in onze studio komt werken. Onze studio heeft een professionele setup, die heel flexibel kan ingezet worden, zowel voor rock, pop, metal, hiphop, r&b, tot zelfs een kinderkoor,… We hebben ook bewust gekozen voor een ruimere opnamestudio met een ruime controleruimte.” De repititieruimten zijn beschikbaar vanaf eind september. Het gaat om acht splinternieuwe plaatsen die akoestisch behandeld zijn, ook naar buiten toe. Elke repetitieruimte is standaard voorzien van een zanginstallatie, een mixer met twee speakers en 2 microfoons. “In de praktijk zullen we die repetitieruimten flexibel inzetten, naargelang de nood aan ruimtes voor repetities of voor lessen.” Naast de repetitieruimten zijn er een 20-tal opbergruimten. Om veiligheidsredenen kunnen die alleen tijdens de openingsuren van het muziekcentrum gebruikt worden. TRIX voorziet tegen midden 2005 ook een kleine studio annex pre-productieruimte waar een muzikant of band op eigen houtje (zonder technicus) aan muziek kan prutsen, programmeren, stemopnames doen of opnames kan voorbereiden aan voordeliger tarieven dan in de opnamestudio.

De x-factoren Aan wie hebben de Antwerpse leergierige muzikanten dit initiatief te danken? “Het stedelijk muziekcentrum TRIX is ontstaan vanuit het kabinet onderwijs en jeugd van de stad Antwerpen. Vanuit deze hoek was men al een tijdje bezig met de uitbouw van een aantal stedelijke

jeugdcentra die zich elk focussen op één doel. Al in 1999 werd gestart aan wat toen nog de werktitel “Popkelder Hof ter Lo” had, een jeugdcentrum met enkele repetietielokalen in de kelder onder de concertzaal Hof ter Lo. Dat project is door de jaren heen geëvolueerd tot een stedelijk muziekcentrum dat de volledige werking rond muziek zal concentreren. Om dit alles in goede banen te leiden heeft de stad een aantal externe mensen gezocht die ze bekwaam achtte om een dergelijk muziekcentrum uit te baten en deze samengebracht in de vzw TRX. Deze vzw TRX baat het muziekcentrum uit. Omdat we door de stad Antwerpen worden gesubsidieerd, kunnen we rekenen op een jaarlijks budget van rond de 200 000 euro om onze werking uit te voeren. Daarmee kunnen we onze werking op een behoorlijk peil krijgen en eventueel bij groei bijkomende subsidies aanvragen.” De naam “TRIX” stamt nog af van één van de eerste werknamen van dit project, nl. Hof ter X, naar analogie met Hof ter Lo, het complex waarin en waarnaast het muziekcentrum uiteindelijk zou huizen. “Van Hof ter X is de projectnaam geëvolueerd naar ter X en TRX. TRX is dan de naam geworden van de vzw die het muziekcentrum moest opstarten en uitbaten. Omdat TRX niet meteen duidelijk is en allesbehalve lekker bekt, is het uiteindelijk Muziekcentrum TRIX geworden.”

FOCUS

ontdekt eigen muziek-trix repetitielokalen onder de concertzaal Hof ter Lo staan volledig los van de werking van Muziekcentrum TRIX. Als dat nodig of nuttig is, zullen we dan ook graag verder samenwerken.” Muziekcentrum TRIX is één van de nieuwe muziekcentra die de laatste jaren zijn opgericht. Wat zijn de voorbeelden? “De Muziek-o-Droom heeft zo’n pioniersrol gespeeld dat je bijna geen muziekcentrum kunt opstarten zonder de vergelijking te maken. Dus ja, MOD is zeker een inspiratie geweest. Maar tegelijkertijd hebben we ook onze eigen invalshoek, alleen al door de muzieksoftware. Eind 2005, begin 2006 is onze clubzaal af en dan hebben we een heleboel elementen die een harmonieus geheel gaan vormen. We zijn dan ook van plan om een volwaardige concertprogrammatie op punt te zetten voor onze clubzaal. Antwerpen had nog geen zaal van dat formaat, je hebt hier alleen het café-circuit en grote zalen als Hof ter Lo. Met onze club willen we Antwerpen (opnieuw) mee op de kaart zetten.” TRIX muziekcentrum Noordersingel 28 2140 Antwerpen T 03/670.09.00 F 03/670.09.09 info@trixonline.be http://www.trixonline.be

< dvi

Even gaan buurten Antwerpen heeft nu op één locatie de concertzaal Hof ter Lo met enkele repetitielokalen en dit gloednieuwe Muziekcentrum TRIX. Is dit geen overkill? “We hebben en streven ook naar een goede relatie met de concertzaal Hof ter Lo, beheerd en uitgebaat door CC Luchtbal. Als onze eigen clubconcertzaal binnen TRIX klaar is, beschikken we samen op één locatie over een stevige concertinfrastructuur met naast mekaar een grote zaal met een capaciteit van 800 mensen en een kleinere zaal van 300 mensen voor clubconcerten. De

Voor meer informatie over de lessen, repetitielokalen en de opnamestudio verwijzen we je graag door naar de website van muziekcentrum TRIX: http://www.trixonline.be

Muziekcentrum Trix geeft je dé kans van je leven om zelf eens aan de slag te gaan met muzieksoftware als Reason en Ableton. Heb je interesse in elektronische muziek of werken met samples dan moet je zeker eens langs de computers van Trix passeren.


© Koen Bauters

TIPS

Songschrijven voor Studio Brussel en Radio Klara,

Misschien een wat idiote titel, maar we moeten ons kind nu eenmaal een naam geven. Het leek een tijdje heel stil rond Sarah Bettens. Van de aardbodem verdwenen? Koeien aan het kweken in het verre Tennessee? Neen, Sarah was bezig met de opnamen van haar eerste soloplaat. En deze zomer was het zover: de 32-jarige voice of Kapellen bracht een EP-tje uit (Go: vijf pop-rock-tracks die veel meer beloven). Dit najaar volgt een eerste full-album. Als het om inspiratie draait, is deze dame een waar kanon: ze moest kiezen uit zo’n 35 kant-en-klare nummers om de nieuwe plaat samen te stellen. Wij vroegen ons af waar ze de mosterd blijft halen.

“Ik ben geen twintig meer, ik zou het ook niet meer willen zijn. Ik heb veel geleerd en dat leverde me een wereld aan materiaal op.”

“Hoe meer songs je schrijft, hoe vlotter het lijkt te gaan”, begint Sarah. “Net zoals voor zingen en gitaarspelen geldt dat je door veel te oefenen steeds verder komt, geldt dat ook voor songschrijven. Ik heb tien jaar moeten knokken voor ik kon zeggen: “Nu ben ik een songwriter en kan ik mijn eigen platen maken.” Da’s toch een hart onder de riem voor beginnende schrijvers.... “Eigenlijk wel, maar als het niet meteen lukt, mag je de moed niet opgeven. Ook mijn eerste songs waren echt vreselijk. Je

kunt niet te veel verwachten van je eerste nummertjes. Toen ik dertien was, lagen mijn verwachtingen ook een pak lager dan nu.” Je hebt recent je eerste solo-EP’tje uit. Tevreden? “Ja, al moet ik wel zeggen dat ik steeds een paar fases door moet als ik een plaat heb afgewerkt: eerst twijfel ik ontzettend aan het resultaat en daarna voel ik een soort van euforie. Nu zit ik in die up-fase: alles is fantastisch en ik blijf me verbazen over wat we gemaakt hebben. Ik was echt klaar om deze plaat te maken: ik had immers meer materiaal dan ooit met K’s Choice, omdat ik heel wat tijd had om te schrijven. Trouwens, artistiek gezien is een plaat maken het liefste wat ik doe. Voor mij is het ideale uitlaatklep.” Je nieuwe songteksten klinken veel volwassener. Bijvoorbeeld in de


zinsnede Do we pay a price for every moment we enjoy? Heb je daar een verklaring voor? “Hmm, ja. Kijk, ik vroeg me af of iemand die veel ups kent, ook veel down-momenten meemaakt die een soort van natuurlijke balans vormen. Is er een gemiddelde? Voel ik me nu gelukkig net omdat ik het vroeger vaak moeilijk heb gehad? Tien jaar geleden zou ik bij zo’n vraag nooit hebben stilgestaan. Ik ben de laatste jaren door een erg moeilijke periode gegaan, maar ik heb er toch heel wat uit geleerd. Dat leverde me echt een wereld aan songmateriaal op.” Je songs gaan vaak over heel herkenbare dingen: opgroeien, een jointje roken, vaderliefde… Is het net die herkenbaarheid die van K’s Choice ook zo’n succes maakte? “Gert (haar broer en ook mede-bandlid, werkt ook aan een soloalbum, nvdr) en ik schrijven over heel persoonlijke, individuele dingen. Uit reacties als “dat lijkt wel voor mij geschreven, dat heb ik ook meegemaakt” en “dit nummer heeft me veel kracht gegeven”, bleek dat die onderwerpen erg universeel waren. Ik denk dat mensen inpikken op echtheid,... het publiek voelt zoiets aan. Dat was steeds de grote kracht van K’s Choice. Ik hoop dat het ook geldt voor mijn solowerk.”

Vreemde woorden Voel je je vrijer zonder een band achter je? “Hoewel ik altijd al mijn zin heb mogen doen, besliste vroeger de hele band over wat kon en wat niet. De nieuwe plaat heb ik voor het grootste deel samen met mijn producer gemaakt. Meestal hielden we er dezelfde mening op na en dat is makkelijk werken.” Maar als je op je bek gaat, kun je dat alleen maar aan jezelf wijten… “Natuurlijk, maar een vijfde K’s Choicealbum zou ook kunnen floppen. Het muzikale klimaat is immers verschrikkelijk. Ik heb mijn doel al bereikt, gewoon door een soloplaat te maken. Al de rest beschouw ik als een bonus. Ik hoop dat

TIPS

wij presenteren jullie

Bettens, Sarah... mijn broer hetzelfde gevoel zal hebben als zijn plaat af is.” Voor een plaat af is, heb je goeie songs nodig. Hoe begin je daar in godsnaam aan? “Meestal start ik met een rifje dat al een tijd door mijn hoofd spookt. Daarop zing ik spontaan een zinnetje, waarop ik dan de hele tekst baseer. Soms heb ik al wekenlang een bepaald gevoel waarover ik iets kwijt wil. Het is belangrijk dat ik op m’n gemak ben; ik moet vreemde woorden kunnen gebruiken en een hoop fouten kunnen maken om tot een goed resultaat te kunnen komen. Het is een lang proces van gissen en missen. Voor mij is er niet eerst muziek en dan tekst of

“Over dingen als clipjes en foto’s heb ik water bij de wijn leren doen. Maar als het op muziek aankomt, mag je nooit buigen.”

andersom; een song groeit als één geheel. Zo probeer ik bijvoorbeeld op hetzelfde moment als in de muziek een break in de tekst te leggen.” “Weet je, In Los Angeles schreef ik een week lang samen met andere songwriters. Ik was verbaasd dat het op die manier ook lukte. Samen schrijven is immers immens moeilijk: je moet een onderwerp hebben waar je je allebei in kan vinden. Dat was de grootste uitdaging aan die schrijfsessies.” Is er een songschrijver die je nauw aan het hart ligt? “Ik vind Morrissey een van de beste songwriters ooit: in één tekst grappig, pakkend én poëtisch kunnen zijn, is voor niet erg veel schrijvers weggelegd. Ook the Indigo Girls hoor ik erg graag. En Belgen... Ik hou van Gerts teksten. De nummers van Joost Zwegers en Jan De Campenaere (Venus in Flames, nvdr.) vind ik ook heel sterk.”

Zing! Hoe komt het dat je al jarenlang

probleemloos kunt zingen met die hese stem? “Waarschijnlijk zing ik met een foute techniek. Zanglessen volgen is echt niets voor mij, het enige dat ik ooit geleerd heb, is een juiste ademtechniek. Maar ik vrees dat die ondertussen ook verwaterd zal zijn… Een jaar of zeven geleden ben ik wel gestopt met roken.” En toch blijf je hees? “Voor een opname of concert probeer ik mezelf heel hees te maken. Mijn stem klinkt het mooist als ik voor een concert laat uitga en hard roep in luide cafés.” Is dat een tip aan onervaren zangers? (Lacht) “Als je denkt dat je getalenteerd bent, is niets zo’n goede leermeester dan het enorm veel te doen. Dus: zing! Ik ben nu een veel betere zangeres dan tien jaar geleden, omdat ik veel meer ervaring heb dan toen. Het is ook belangrijk dat je luistert naar wat andere mensen over je zangtalent denken. Mensen die vinden dat ze onder de douche fantastisch klinken, trekken vaak grote ogen als ze de mening van iemand anders te horen krijgen.” “Maar als je met muziek bezig bent, moet je vooral je zin doen. Waar ik trots op ben, is dat ik op dat vlak nooit veel compromissen heb moeten sluiten. Vroeger was alles een gevecht: ik wil dit niet, ik wil dat niet, ik wil geen foto op de cover… Nu kies ik mijn gevechten beter. Over dingen als clipjes en foto’s heb ik water bij de wijn leren doen. Maar als het op muziek aankomt, mag je nooit buigen.”

<

Eva Keustermans REACTIES? > reacties@poppunt.be

Op de Muzikantendag wordt een workshop Songwriting gegeven door Tom Helsen.


TIPS

Gitaar set up

Trial en error, en spelen, veel spelen...


TIPS

Het regent pijpenstelen als we op een verloren woensdagavond ergens in augustus haastig een onderkomen zoeken in de vertrekken van Novanoïs in Schaarbeek. Reden van ons bezoek is de Gentse gitarist Geoffrey Burton, die er samen met Arno een nieuwe tournee voorbereidt. We hopen dat hij ons wat wegwijs kan maken in de wondere wereld van de gitaar en alles wat er rondhangt. Geoffrey Burton (31) maakt ondanks zijn onstuimige podiumverschijning een verlegen en bescheiden indruk. Tijdens het interview zoekt hij tussen de stiltes naar zijn woorden en zal hij herhaaldelijk een van zijn gitaren vastnemen, om ze even later onverrichterzake weer terug te zetten. Hij begon op zijn veertiende gitaar te spelen: “Thuis slingerde er een oude gitaar rond van mijn vader, eentje die hij gebruikte om vogelpik op te spelen.” Op zijn zeventiende stichtte hij een groep met Pieter-Jan Desmet (PJDS), met wie hij ondertussen al vijftien jaar samenspeelt: “Pieter-Jan is een constante gebleven in mijn leven, maar ik heb ook in talloze andere groepen gespeeld. Rock, reggae, funk, afro... noem maar op. Heel veel groepen in korte tijd. Op die manier leerde ik Roland en Little Jimmy kennen, de twee godfathers van de elektrische gitaar in België. Van hen heb ik erg veel geleerd. Roland is trouwens een van de meest onderschatte muzikanten in België. Ik heb ook nog een tijdje bij Tom Wolf gespeeld. Ondertussen speel ik al tien jaar

bij Arno. Ik heb er - en ik hoop dat dit niet te arrogant klinkt - eigenlijk nooit veel voor hoeven te doen. Het kwam allemaal als vanzelf. Ik speelde wel constant gitaar. Terwijl mijn vrienden achter de meisjes aan zaten, was ik op mijn kamer aan het oefenen.” Je bent wat je eet Burton volgde nooit gitaarles. Hij leerde naar eigen zeggen erg veel door gewoon te kijken en te luisteren: “Ik ben wel enkele maanden ingeschreven geweest in de Jazzstudio in Antwerpen, maar ik ging nooit naar de les. Ik heb er dan maar de brui aan gegeven. Ook het ingangsexamen voor het Conservatorium van Gent mislukte. Ik was, ironisch genoeg, de enige die het niet haalde. Ik ben dus niet echt in de wieg gelegd om les te volgen, denk ik. Toen ik pas begon, stak ik wel heel wat op van de gitarist van The Machines, die ik persoonlijk kende. Eigenlijk heb ik vooral veel rondgekeken en geluisterd. Je bent wat je eet. Alles waar je naar luistert, iedereen waarmee je samenspeelt... als je je oren en ogen openhoudt, krijg je bewust of onbewust voeding. Ik heb op die manier erg veel opgestoken van gitaristen als Mick Ronson, Caspar Brötzman en van Prince.” Geoffrey Burton mag dan wel gitaar spelen, hij ziet zichzelf in de eerste plaats als een muzikant die in functie van de muziek speelt en die toevallig de gitaar als middel heeft gekozen: “Je moet elke muziekstijl kunnen geven wat ze nodig heeft, maar ik wil wel zelf kunnen zoeken naar de oplossingen die ik prefereer om dat te doen. Ik heb die vrijheid nodig. Geen partituren voor mij. Laat mij maar zelf zoeken, ook al doe ik er dan wat langer over. Het is vooral belangrijk dat je vlug leert en ondervindt wat je zeker niet wil,

welk richting je met je gitaar zeker niet uit wil. Ik heb het geluk gehad dat groepen of muzikanten me wilden omwille van mijn speelstijl. Daardoor heb ik nooit echt toegevingen moeten doen.” Zonder klank, geen muziek Zoals veel gitaristen hecht Geoffrey Burton veel belang aan zijn klank: “Geen klank, geen muziek. Ik zou nooit kunnen leven met een slechte klank, maar met een goede klank maak je natuurlijk niet noodzakelijk goede muziek.” Hij sleutelde jaren aan zijn set-up om tot een basisopstelling te komen die hij nog slechts af en toe verandert of aanvult: “Ik ben zoals iedereen begonnen met een piepkleine versterker en een slechte gitaar. In de loop der jaren verzamelde ik erg veel materiaal. Van de meeste pedaaltjes heb ik er zelfs twee. Ik kan er gewoon niet tegen als dingen stuk gaan en heb daarom altijd graag een apparaat in reserve. Op dit moment is dat trouwens erg handig. Ik ben zowel in België aan het repeteren als in Frankrijk aan het toeren en reis voortdurend heen en weer. Daarom heb ik twee keer dezelfde set-up, eentje hier en eentje ginder.” To the point nu, waaruit bestaat die fameuze basisopstelling van Geoffrey Burton. Achter Burton staat een vreemde goudkleurige versterker: “Dat is een Silvertone 1484-versterker uit de jaren ’60 die ik gekocht heb van Ruben Block, de gitarist van Triggerfinger. Vroeger was dit echt heel goedkoop spul dat je alleen kon bestellen via een postorderbedrijf. Hubert Sumlin, de gitarist van Howlin Wolf speelde op zo’n versterker, de Velvet Underground ook. Ik had er nog nooit één in het echt gezien. De klank is zeer

i


TIPS specifiek maar zeer mooi. Ik heb nog heel wat andere versterkers; oude Fender’s en Marshall’s, een paar Russische en Italiaanse versterkers... De nummer één blijft voor mij echter altijd Vox. De klank is subliem en ze zijn stevig van constructie. Niet onbelangrijk als je veel toert.” “Ze moet er goed uit zien.” Het type versterker waarop je speelt is volgens Geoffrey belangrijker voor de klank dan het type gitaar. Daarom heeft zo zijn eigen manier om een gitaar te kiezen: “Ze moet er vooral goed uitzien. Dat komt bij mij absoluut op de eerste plaats. Ik zou nooit kunnen spelen op een gitaar die ik niet mooi vind. Een goede tweede is de bespeelbaarheid. Staan de knoppen op de juiste plaats? Is de hals goed bespeelbaar? De klankkleur van een elektrische gitaar speelt voor mij geen rol, uiteindelijk bepaalt mijn versterker vooral hoe ik klink. Bij akoestische gitaren is het net omgekeerd. Daar is de klankkleur van het instrument dan weer uitermate belangrijk. Ook het merk of de prijs is voor mij onbelangrijk. Een goedkope gitaar kan net zo goed als een dure.” Burton kan zichzelf gerust een gitaarverzamelaar noemen: “Ik heb er echt waanzinnig veel, het is schandalig. Het is absoluut geen verzamelwoede of zo, want ik vind mezelf geen gitaarsnob. In de loop der jaren heb ik er gewoon veel bij elkaar gespaard. Er zijn er trouwens ook al heel wat terug de deur uitgegaan. Momenteel speel ik op een Fender Jaguar en een Hohner Telecaster, een gitaar van maar 250 euro waar ik eigenlijk het liefst op speel. Ik heb er momenteel vier, telkens met speciale slagplaten, één met een koevel, twee met een tijgervel en één met een luipaardenvel. Ik heb ze achteraf wel laten aanpassen. Er steken momenteel mini-Humbuckers in en de volumeknop is telkens vervangen door een knop die mijn klank cleaner maakt in plaats van zachter. Akoestisch speel ik op een Gibson L7, een erg oude gitaar uit 1933 met een heel aparte klank.” Klanken misbruiken Voor ons op de grond staat een indrukwekkende reeks pedaaltjes, in twee rijen en niveaus gemonteerd op

een aantal planken. Geoffrey Burton gebruikt ze naar eigen zeggen om zijn klank te mis-bruiken: “Ik heb in principe een standaard setup die ik maar af en toe verander, en dan eigenlijk alleen om mezelf een plezier te doen, om een nieuwe uitdaging te hebben. Iemand anders hoort het verschil toch niet. Ik gebruik heel wat bakjes voor zaken waarvoor ze eigenlijk niet bedoeld zijn. Ik probeer de klanken wat te misbruiken. Ik zoek naar klanken die niet al te flatterend zijn, die uit elkaar dreigen te vallen. De combinatie van klanken die je met de verschillende pedaaltjes kan maken, is vooral belangrijk. Het ziet er indrukwekkend en ingewikkeld uit maar dat is het eigenlijk niet. Ik loop er zeker niet in verloren. Ik heb het in de loop der jaren allemaal opgebouwd en mijn voeten zijn als het ware meegegroeid.” Tussen al het materiaal zit ook een delay-pedaal van het controversiële Line6: “Daarover wil ik wel iets kwijt, zonder reclame te willen maken. Veel gitaristen, vooral in het alternatieve genre, zijn niet te spreken over het merk omdat het niet authentiek of puur genoeg zou klinken. Ik vind dat onzin. Het tegendeel is waar. Het zijn toestellen met enorm veel mogelijkheden waardoor je er inderdaad evenveel slechte als goede klanken kan uithalen. Als je echter de tijd neemt om het materiaal beter te leren kennen, dan kan je er fantastische dingen mee doen. Ik ben dus een absoluut een voorstander van Line6.” Je eigen weg volgen We vragen Geoffrey Burton herhaaldelijk naar enkele tips voor de lezers. Telkens volgt er een lange stilte: “Ik vind dat moeilijk. Ik vind dat iedereen zijn eigen weg moet gaan en op zoek moet gaan naar wat hij of zij prefereert. Ik kan moeilijk iets aanraden omdat alles begint met wat er in je hoofd zit. Welk idee heb je over

de klank die je wil? Wat wil je bereiken? Wel, als je dat weet, dan moet je ernaar op zoek gaan. Het is een proces van trial en error, en vooral spelen, veel spelen. Zelf ga ik voortdurend op zoek naar nieuwe dingen, maar ik keer ook makkelijk terug naar het oude als dat beter bleek. Mijn voortdurende zoektocht heeft te maken met mijn interesse die snel verzwakt als ik eenmaal iets onder de knie heb. Dan wil ik weer herbeginnen, alles opnieuw opbouwen. Daarom durf ik ook al eens van versterker of gitaar te veranderen. Ik vecht graag met mijn klank als ik speel. Ik wil er de baas over zijn, maar ik wil er ook iets voor doen. Ik ben eigenlijk een prutser, zeker geen supergitarist, maar met dat gepruts heb ik toch al wat bereikt.”

<

Peter Zwertvagher Geoffrey’s pedaaltjes Pro Co TurboRat distortion (www.procosound.com) Ernie Ball volumepedaal (www.ernieball.com) Line 6 delay-pedaal (www.line6.com) Boss Blues Driver (www.bossus.com) Dunlop Cry Baby wah wah (www.jimdunlop.com) Boss Super Octave Fulltone Ultimate Octave (www.fulltone.com) Electro-Harmonix Micro Synthesizer (www.ehx.com) Boss midi-pedalenset voor aansturing van Roland rackgitaar-synthesizer (www.rolandus.com)


Axl Peleman: “The Police mogen me altijd een ticket geven!” In het vredige Zevergem stond eind deze zomer een Festivaltent. In die tent genoot een gezellige meute van alweer een geslaagd vettig Belgisch Festivalseizoen. Maar wat niemand wist, was dat ergens op een geheime plek, ook onze grote truck stond met daarin de grote “Poppunt Teletijdmachine”. Na het gesmaakte optreden van Camden konden we de immer sympathieke frontman Axl Peleman ontvoeren. We stuurden hem op louter vrijwillige basis virtueel naar een optreden waar hij, en hij alleen, naartoe terug geflitst zou willen worden. Best Axl, vertel ons je best gekoesterde geheim en wij doen het nodige! Neem ons mee naar …

“The Police !!!! Die wil ik niet zomaar graag terugzien, ik wil ze gewoon zién, want dat is me helaas nooit gelukt. De dag dat mijn oom kaartjes had geregeld, moest ik met mijn ouders naar het oudercontact. Mijn schoolresultaten leverden toen de meest historische uitspraak op die mijn vader ooit in de mond zou nemen: “Zorg ervoor dat je rapport volgend jaar wat beter is; dan mag je gaan.” Gevolg? Een levenslange frustratie die ik tot op heden mag meedragen en waarmee ik de allerliefste man ooit nog eens mee zal confronteren !” Waarom net The Police ? “Meer nog dan The Beatles was The Police een groep die - naast Ben Harper, Elvis Costello - blijkbaar geen slechte nummers kon maken! Natuurlijk heb ik ook m’n Bob Marley-periode gehad, of mijn Clash-tijd,

Wat maakt de groep zo uniek ? “Ik heb steeds het gevoel dat alles op de juiste plek zit. Er zit geen balast op het geheel. Elke noot is juist gedoseerd en perfect geplaatst. Heel erg pure muziek dus,maar daarom niet simplistisch! Neen,ik geloof niet in het “less is more”-syndroom, omdat het vertrekt vanuit het standpunt alsof je eerst alles moet volstouwen om het achteraf uit te kleden. Bij The Police komen de muzikanten met eenvoudige elementen aan die onmiddellijk naar de kern gaan en waarrond een verhaal wordt verteld. Neem nu de eerste drie noten van “Walking on the Moon”. Jongens, we spreken hier over een intro van bijna 25 jaar oud die iedereen ook vandaag onmiddellijk met de ogen kan toewijzen! Da’s pure klasse !” Is Sting als bassist voor jou dan ook de trigger geweest om je aan de bas over te leveren? “Ja, Sting op de eerste plaats, naast McCartney en Henny Vrienten van Doe Maar, al ik vind dat Henny misschien iets meer nabootste wat anderen deden. Maar Sting is voor mij echt wel dé grote mijnheer! Nu nog overigens! Door wat hij put uit een grote jazz-invloed is hij een enorm rijk muzikant, maar door wat hij ermee doet, toont hij aan zélf ook een Groot Muzikant te zijn! Telkens weer benadert hij alles met een overdosis goede smaak en een niet navolgbare stijl die hem werkelijk zo uniek maakt! Hij voldoet ook 100% aan mijn grootvaders stelling dat het er niet toe doe Wàt je doet, maar Hoe je het doet! Ook later zijn er heel wat goede bassisten geweest, zoals Flea of Les Claypool, maar volgens mij hebben die nooit zo’n stempel op hun generatie kunnen drukken als Mc Cartney of Sting. The Police toonden daarmee dat ze vanuit heel sobere ideeën baanbrekende muziek konden maken . Gewoon omdat ze er steeds weer iets unieks en onnavolgbaars in staken.” LDG Wil jij met Camden tijdens de Muzikantendag op het podium? Dat kan als je voor 12 november een onafgewerkte demo (zie p. 48) stuurt naar Poppunt !

TELETIJD

de teletijdmachine

maar na een bepaalde cyclus wil je toch weer op zoek naar iets nieuws. Niet zo met The Police: die komen steeds weer terug bovendrijven, zonder dat ik er ooit een “degout” van krijg. Ik hou van alles wat ze gemaakt hebben: van hun vroegere werk tot hun ietwat minder toegankelijke platen zoals Synchronicity.”


TUIG Stijn aan de lijn. Game, set-up en de match tegen de instrumenten. Het leven van een journalist kan soms hard zijn: ik kreeg de kans om in de werkruimte van Stijn te mogen rondneuzen, maar moest het daaraan gekoppelde interview telefonisch doen! Tijdgebrek, files en slapeloze nachten...Bon, telefonisch interviewen hoeft geen ramp te zijn. En we moeten er ons niet speciaal voor kleden, dus. Full frontal aan de telefoon, met onze fantasie als back up. Want, hoe ziet zo’n antieke Roland TR 505, 606 of 707 er eigenlijk uit? Stijn aan het woord. Stijn, Euphoric (nvdr. het terecht bejubelde debuutalbum van Stijn) staat bol van ritmes en geluiden die lekker retro klinken. Het is dan ook geen groot geheim dat je vooral graag met oude drumcomputers en synths werkt. Waarom? “Daar zijn verschillende redenen voor. Eerst en vooral: ik vind de geluiden die uit oude drumcomputers of synthesizers komen meestal veel leuker klinken dan de geluiden die de nieuwe toestellen produceren. Een echte verklaring heb ik daar niet voor. Verder kan ik de eenvoud van veel van die toestellen wel appreciëren. Tegenwoordig kan je met een computer enorm veel, maar gebeurt het vaak dat je door al die verschillende mogelijkheden door het bos de bomen niet meer ziet. Vandaar dat ik me liever houd aan drumcomputers uit de jaren tachtig: die kunnen maar één ding, namelijk drumgeluiden produceren, en zelfs daarin zijn ze nog vrij beperkt qua klank en mogelijkheden. Mijn voorliefde voor die oude toestellen heeft ook te maken met mijn manier van werken en mijn live-geluid. Ik gebruik normaal gezien geen samples of voorgeprogrammeerde stukken muziek. Ik speel alles live en beschouw elke drumcomputer of synthesizer daarbij als een volwaardig instrument dat ik, bij wijze van spreken, op elk moment tijdens mijn set kan gebruiken of bespelen. “ Welke toestellen heb je zoal? “Ik heb een reeks oude Roland drumcom-

Stijn puters zoals de Roland TR 505, 606, 707 en 808. Ik gebruik ook een LINN LM1drumcomputer. Verder heb ik een aantal synthesizers zoals de Roland JX3P of de Korg MS20 en Poli61M. Sinds een deel van mijn materiaal in Antwerpen werd gestolen, gebruik ik ook een Korg sampler. Ik kon niet anders. Ik had geen zin om live volledig nieuwe versies van mijn songs te maken omdat ik bepaalde toestellen niet meer kon gebruiken. Sommige van de gestolen toestellen zijn nauwelijks nog te vinden. Trouwens, zelfs al had ik ze teruggevonden, dan nog zou het onbegonnen werk geweest zijn om alle ritmes en geluiden opnieuw te beginnen zoeken. Door de vele optredens had ik er de tijd niet voor. Ik moest dus wel een beroep doen op de oorspronkelijke studio-opnames waarvan ik dan bepaalde klanken heb gesampled om ze live opnieuw te kunnen gebruiken.” Hoe ga je te werk bij het creëren van je nummers? Heb je thuis, zoals veel muzikanten, een soort homestudio waarop je je nummers eerst opneemt vooraleer je de studio intrekt? “Eigenlijk niet omdat ik zo’n homestudio helemaal niet nodig heb. Mijn nummers komen tot stand in functie van mijn

act. Alles moet live alleen door mij bestuurbaar en bespeelbaar zijn. Ik vind bijvoorbeeld een leuk ritme op een drumcomputer, waarboven ik een stukje synthesizer speel, start een tweede ritme of voeg een break in, en zo bouw ik alles op. Ook tijdens de definitieve opnames in de studio probeer ik zo te werken. Ik wil het aantal overdubs zoveel mogelijk beperken. Het zorgt er ook voor dat ik live kan improviseren. Ik bepaal wat er komt en wanneer het komt. Het enige wat vooraf vastligt, zijn de geluiden en ritmes zoals ze in de toestellen zitten.” Ik neem aan dat het op elkaar afstemmen van al die toestellen geen sinecure is, vermits ze niet allemaal over dezelfde mogelijkheden en standaarden beschikken. Hoe los je dat op? “Ik gebruik een oude sequencer van Roland om alle toestellen, of het nu om MIDI-gestuurde toestellen gaat of andere, op elkaar af te stemmen. Op die manier behoud ik de controle en zorg ik ervoor dat ritmes of geluiden op het juiste moment worden gestart of beëindigd.” Ga je nog vaak op zoek naar nieuwe ‘oude’ instrumenten?


© Koen Bauters

TUIG

Eenvoud siert “Ik koop er nog steeds regelmatig bij, minder dan vroeger, maar toch.” Waarop let je dan? “Toen ik pas begon, ging ik vooral na of ze makkelijk te bedienen of te programmeren waren. (lacht) Nu ga ik meestal op het internet eerst informatie opzoeken over de compatibiliteit van het toestel met andere instrumenten. Ik probeer uit te vissen welke groepen of artiesten hetzelfde type toestel ook ooit gebruikten. Op die manier krijg ik een idee over de klank. Verder ga ik na of alles nog werkt. Tenslotte stel ik mezelf telkens de vraag of ik het toestel echt nodig heb en daadwerkelijk kan gebruiken. Een apparaat kan me soms charmeren omdat het er schitterend uitziet, maar dan nog koop ik het enkel en alleen als ik het kan gebruiken. De meeste toestellen haal ik eerst uit elkaar om te zien hoe ze er binnenin uitzien. Bij analoge toestellen kan je in het binnenwerk soms zelfs een en ander bijstellen en de klankkleur wat aanpassen.” Jouw muziek is een soort songgerichte dansmuziek waarop je in verschillende talen zingt. Hoe is die stijl ontstaan? “Door een samenloop van omstandig-

heden, denk ik. Ik heb een tijdje op de muziekschool gezeten, dus ik ken wel een en ander van muziektheorie. Ik heb een broer die DJ is en daardoor ben ik op de hoogte van wat er leeft binnen de wereld van de elektronische dansmuziek. Zelf houd ik heel erg van funk uit de jaren ‘70 en ’80 en ook dat is hoorbaar in mijn muziek. Ik ben met verschillende talen opgegroeid dus leek het me logisch om zowel in het Nederlands, het Frans als het Engels te zingen. Het is erg verrijkend om regelmatig eens iets in een andere taal te zingen. Je gaat je in verschillende talen automatisch anders uitdrukken. In ieder geval, mijn stijl is gegroeid uit een mengelmoes van uiteenlopende invloeden en interesses.” Live maak je van je act een echte performance. Je staat tijdens het spelen nooit stil. Hoe is dat gegroeid? “Dat dansen is een evidentie voor mij. Als je zingt, kijken de mensen sowieso, ook al maak je daarbij gebruik van een batterij drumcomputers en oude synthesizers. Daarom ben ik tijdens mijn optredens van meet af aan beginnen dansen. Ik maak nu zelfs gebruik van een draadloze microfoon om nog beter te kunnen bewegen. Ik dans omdat ik het natuurlijk zelf graag

doe, maar ook omdat bewegend spelen gewoon leuker is. En, ik ben ook al eens benieuwd naar wie er zoal in de zaal staat. Op die manier krijg ik de kans om het publiek beter te bestuderen. Tenslotte, hoe komen je teksten tot stand? “Ik heb voortdurend een kleine cassetterecorder en een boekje mee om tekstideetjes op te nemen of te noteren. De teksten zijn voor mij even belangrijk als de muziek, ook als zijn ze soms nogal sloganesk of kort. De teksten van Euphoric zijn ontstaan op het podium, al spelend, door te communiceren met het publiek. Voor mijn volgende plaat zal ik het anders aanpakken en meer met eigen ideeën werken die ik ondertussen heb verzameld. Ik hoop in ieder geval dat ik de inspiratie vind om misschien iets anders te doen dan op Euphoric, zowel op tekstals muzikaal vlak.”

<

Links

Peter Zwertvagher www.mijnlabel.com

Op de muzikantendag is Stijn aan het woord, en wordt hij aan de tand gevoeld over hoe hij zijn plaat heeft gemaakt welke set-up hij gebruikt en hoe het is om Stijn te zijn.


Zingen is topsport !

Tania Saw & Mique Ache

Eén van de meest gevoelige en fijnbesnaarde instrumenten ter wereld is de stem. Iedereen kan zingen, maar jammer genoeg niet iedereen even goed. Om jullie toch een beetje een hart onder de riem te steken, trok Poppunt naar twee rotten in het vak: Tania Saw zingt bij Zap Mama en sinds vorig jaar ook bij Ultrasonic 7. Bovendien geeft ze les en organiseert ze soulzangworkshops. Mique Acke is één van de toonaangevende stemcoaches in ons land. Ze studeerde etnische zang in New York en klassieke zang in Bazel. Als deze dames niet kunnen vertellen wat je moet doen om een goeie zanger te worden, dan weten wij het ook niet meer.

© Koen Bauters

TUIG

Vocal


TUIG

Vocal

“Je hoeft je vooral niet dood te staren op je stembandjes,” begint Mique Acke. “Je hele lijf is je instrument. Als je zingt, moet je de energie door je lichaam voelen zinderen. Kunnen en durven zingen heeft veel met attitude te maken, minder met techniek.”

stembanden ligt in dat geval veel te hoog! Het gevolg is dat je je stem enorm beperkt en dat je de emoties in een song moeilijker naar de luisteraars kunt overbrengen. Een trucje: leg je hand in je flank en duw. Dan voel je een spier zitten die in staat is om je flanken opzij te duwen. Oefen eerst daar wat op en probeer je ademhaling er na een tijdje aan te koppelen. Dan ben je al een eind op de goeie weg. Het is ook best om de emoties die je wil uitzingen zo laag mogelijk in je buik te voelen. Zo zet je je stem ook niet onder druk.”

Tania: “Kijk naar Nina Simone. Haar techniek was verre van perfect, maar de kracht van haar zang stak in de emotie die ze in haar stem legde. Recht vanuit je hart kunnen zingen is immers veel belangrijker dan jarenlange scholing. Lef is het enige dat je ervoor nodig hebt. Ik krijg kippenvel van soulmuziek met veel emotie, lege woorden doen me niets.” Mique: “Veel zangers proberen niet eens om verschillende emoties in hun muziek te leggen. Ze concentreren zich op het ene gevoel dat ze willen brengen en houden dat het hele nummer vol. Emotie wordt vaak te straight gebruikt: dat is saai voor een luisteraar. Een song wordt interessanter als er subtiele kronkels in verweven liggen: passie met een tikkeltje woede of spijt met wat ontgoocheling.”

Is luid zingen slecht voor je stem? Mique: “Als je ademhaling goed zit en je stem getraind is, kun je meer volume aan. Zingen is immers topsport. Je kunt je stem echt maar stuk zingen door op een foute manier luid te zingen. Daarom volg je best wat lessen als je telkens hees bent na een repetitie of optreden. Ik vind het spijtig dat opwarmen zo not done is geworden. Het lijkt soft en techneuterig, maar toonladders zingen voor een optreden heeft echt wel z’n nut. Nog een tip om je op te warmen: probeer je op voorhand te concentreren op de emoties die in je eerste songs liggen. Als je die voelt wanneer je het podium opstapt, zit je goed vanaf de eerste seconde.”

© Koen Bauters

Dat klinkt mooi, maar hoe speel je dat klaar? Mique:“Probeer een nummer te zingen op tien verschillende manieren. Geef er een andere invalshoek aan en doe er alles mee wat mogelijk is. De reden? Improvisatie is een belangrijke stap om je een song helemaal eigen te maken. Dan mag op het podium eender wat fout lopen: als zanger kun je er wel een draai aan geven en blijf je sterk in je schoenen staan.” Tania: “Ook moet je de juiste houding aanleren. Ga tegen de muur staan en kantel je bekken zodat je onderrug de muur bijna raakt. Denk dat iemand je aan je haren omhoogtrekt, hou je kin wat omlaag en het bovenste puntje van je hoofd omhoog. Dat is de meest onspannen manier om te zingen: de lucht kan het makkelijkst je longen in en uit. Je verspilt geen energie en voor het publiek kom je veel sterker over als je mooi recht staat.” Mique: “Ademhaling is trouwens erg belangrijk. Je bent fout bezig als je borstkas omhoog gaat maar je buik en je flanken niet. De luchtdruk vlak onder je

Techneuterig

“Improvisatie is een belangrijke stap om je een song helemaal eigen te maken. Dan mag op het podium eender wat fout lopen: als zanger kun je er wel een draai aan geven en blijf je sterk in je schoenen staan.”

Wat is de grootste fout die beginnende zangers maken? Tania: (Overtuigd) “Dat ze te weinig luisteren! Best kan je je eigen stem opnemen om er achteraf weer naar te luisteren. Dan hoor je de fouten die je maakt beter en ontwikkel je er ook je muzikale oor mee. Je leert ook een hoop door te luisteren naar de zangers die je goed vindt. Probeer te analyseren wat ze precies doen en zing nadien de klanken na: heel stimulerend om je een eigen stijl eigen te maken. Sommige zangers hebben die vanaf dag één, maar dat zijn uitzonderingen. Geef jezelf tijd, stijl is een maturiteit die je krijgt door jaren met muziek bezig te zijn.” Mique: “Ook als band moet je leren


TUIG

Vocal

© Koen Bauters

om naar elkaar te luisteren. Bandleden mogen geen eilandjes zijn: voor een publiek komt dat niet echt goed over. Dan komt de overbekende kritiek: “Er stond niet echt een groep…”. Het draait niet enkel rond luisteren, ook contact houden is belangrijk. Geef elkaar af en toe een teken of een glimlach en zorg ervoor dat je genoeg oogcontact houdt. Niet veel moeite, maar als band kom je veel sterker over.” Tania, in Zap Mama zingen jullie met z’n vijven. Zit de communicatie bij jullie perfect? Tania: (Lacht) “We zouden wel willen! Omdat we verschillende melodieën en ritmes door elkaar zingen, moeten we echt zeer goed naar elkaar luisteren. Anders zou alles als een kaartenhuis in elkaar vallen. Af en toe kan dat knap lastig zijn, omdat sommige muzikanten immers de vervelende neiging hebben om steeds luider te gaan spelen. Maar als je perfect

samenwerkt, wordt je hele optreden een geheel.” Ik kan me voorstellen dat zangers – meer dan andere muzikanten – last hebben van plankenkoorts. Bestaat daar een ultieme remedie voor? ? Mique: “Niet echt, maar plankenkoorts zit vooral in je hoofd. Op het podium moet je beseffen dat het publiek niet komt om je te beoordelen. Dat is absoluut geen prettig gevoel; het is vaak ook onterecht, omdat niet alle pijlen naar jou gericht staan! Trouwens, je hebt een wapen om terug te schieten: je stem! Als je angst voelt, heb je te weinig adem en klink je enorm gespannen. Jammer genoeg hoor je dat bij veel beginnende zangers. Het is veel makkelijker als je de rollen omdraait; je stem klinkt er vanzelf een pak mooier door. Jij bent het immers die het publiek iets te geven heeft. Af en toe train ik zelfs zangers op frankheid. Ik leer ze denken: “Ik sta hier en het klinkt anders dan je

verwacht, maar dat is de bedoeling!”. Enkel doen wat het publiek van je verwacht is erg eentonig. Durf verrassen, zolang je zelf weet waar je mee bezig bent, slaat het wel aan. Dat is veel belangrijker dan techniek.”

<

REACTIES?

Eva Keustermans

> reacties@poppunt.be

Op de Muzikantendag zal een workshop Vocal Coaching gegeven worden door Sanja Maes.


Barb

Bands in the picture

ie Ba ngko Tom, k Jesse , Lau rens, Li

za

2002 Gent

M,M ,M,V

www .barb

ieban

gkok

.com

op uitnodiging van de bekende Franse DJ Eva Peel. In juli 2003 nemen ze de honneurs waar als voorprogramma van Sixteen Horsepower (ook in het kader van de 100% PUUR-karavaan) en staan ze op de Gentse Feesten op het hoofdpodium aan St. Jacobs. Ondertussen werd hun EP ook gereleased in Duitsland en is er interesse uit verschillende uithoeken van de wereld. Website: www.barbiebangkok.com © Koen Bauters

Barbie Bangkok Belgiës rockhoop in bange dagen. Barbie Bangkok zag het licht ergens in de late nazomer van 2002. En meteen was het goed raak: Barbie Bangkok speelde zich van meet af aan in the picture. Gedreven muzikanten, klassebakken waar het talent van afdruipt en een rockchick (check de Deng van deze maand) die meer ballen aan heur lijf heeft dan de hele Belgische voetbalploeg samen. Barbie Bangkok timmert aan de weg: hun nummers zijn spijkers die ze recht naar het binnenoor van hun publiek mikken. Aim, shoot, KABAAAAM! Zitten ook in de 100% PUURpoule, en meer dan terecht. Een toekomst op een pad dat bezaaid is met ooh’s en aah’s, dat voorspellen we nu al.

een cultstatus in Gent. Kletsen een demo binnen bij HUMO en worden geselecteerd voor de Rock Rally. Een finaleplaats is al zeker van bij de eerste preselectie. Winnen? Daar denken ze niet aan. De jury van de rock rally heeft tijdens de finale een slecht dagje en ziet niet wat Barbie Bangkok doet.

Leden: Tom Goethals: gitaar, zang Jesse Vrielynck: bas Laurens Smagghe: drum Liza Verhaeghe: synth, vibes

Ondertussen opent Barbie Bangkok in een uitverkochte AB het concert voor de Waalse groten Mudflow, tonen ze als voorprogramma van Daan (Monty) dat ook Antwerpen moet uitkijken en mogen ze naar Parijs voor een showcase in de gerenommeerde club Au Casino,

Wapenfeiten: een spoor van vernieling in Jeugdhuizen. Het brengt hen alvast

Contact: ELEKTRIEK vzw Nieuwpoort 16, 9000 Gent-Belgium 0486/50 22 90 bobotski@barbiebangkok.com Singles: Oh My God, Roll Rockin’ (Kinky Star) Label: Kinky Star Booking: Keremos

Geen erg. De EP Oh My God (releaseparty in De Vooruit lokt 500 man) wordt laaiend enthousiast ontvangen. De eerste single Oh My God wordt vooral in de Duystere uurtjes gedraaid en de tweede outtake Roll Rockin’ krijgt een nog betere behandeling. Zowel op Studio Brussel als Radio 1.

Weetjes: Laurens speelt ook drums bij Sioen en neemt soms de slagwerkpartijen over van Peter De Bosschere bij An Pierlé. Zat trouwens samen met Tom en ondertekende ooit bij The Nothing Bastards, het collectief waar ook Gabriel Rios school liep.

<

Sven De Potter


Barbie Bangkok


Silverene


Silve rene Fred die, B er

Bands in the picture

2001

t, Koe

n, Kr is, M aar

ten

M,M

,M,M

www .silve

,M

rene.n

et

zouden op de eerste full-cd ‘Genuine’ terechtkomen. Kentering: ontmoeting met producer/ talentscout Steven Vanhavere (Arid, producer Lemon, ex-drummer Gorki). Hij stuurde hen als een volleerd schipper de richting uit waar ze zich nu bevinden. !!! Gigs: Pukkelpop 2004 – Marktrock 2004 (naast de talloze andere optredens in heel Vlaanderen) Website: www.silverene.net © Koen Bauters

Singles: `Talk It Over`, Fleetwood Macs `Go Your Own Way` en `All I Am`. Albums: S/T bij Sony/Believer

Silverene Als er een band is die ons het afgelopen jaar verrast heeft, dan is het Silverene. We gingen al spontaan dansen op hun snedige popnummertje Talk it over en met een geslaagde cover van Fleetwood Mac’s Go your own way hebben ze echt getoond over heel wat vakmanschap te beschikken. Maar, het is natuurlijk niet altijd zo geweest. Ook Silverene timmert al een hele poos aan de weg. Hell! Ze hebben zelfs hun eerste plaat gewoon nooit uitgebracht, gewoon omdat ze vonden dat ze niet af klonk. “We hebben vroeger tal van demootjes opgenomen, gespeeld voor een man en een paardenkop, maar door hard te werken en de juiste keuzes te maken staan we nu waar we willen,” zegt zanger DiBono. “En nu hebben we het gevoel echt met ons gat in de boter gevallen te zijn. Marktrock en Pukkelpop waren echt wel cool om te doen; ik had het vroeger nooit hardop durven, maar het is een droom die waarheid werd.”

Naam: Silverene Leden: Freddie DiBono: zang Bert Derhaeg: gitaar Koen Goossens: bas Kris Voets: gitaar Maarten Thomis: drums Wapenfeiten: EP ‘The Long Drive Home’ (Funtime Records, 2001) – toen heette Silverene nog Square One. Square One won de Demo Poll met ‘Untitled’, een nummer uit de eerste EP. De groep maakte toen ook deel uit van de 100%-PUUR poule en speelden in die hoedanigheid het land bijna plat. Begin 2002: bij Grindhouse Recorders worden een pak nummers opgenomen, bedoeld voor 2 cd’s: 4 nummers werden in Italië gereleased in een split cd met de Italiaanse emo-band ‘Friday Star’ (Sony/V2 Records, 2002). De andere songs

Contact: info@silverene.net MANAGEMENT Believer Management Steven Van Havere believer@skynet.be +32 (0) 496 514 607 BOOKING Belgium CLEARCHANNEL ENTERTAINMENT c/o Marianne Dekimpe marianne.dekimpe@clearchannel.be Nederland MOJO CONCERTS NL c/o Nicoline De Kock nicoline@mojo.nl

<

Sven De Potter


JONGE WOLVEN

jonge wolven

don’t mention

The Germans Een groep beginnen is één zaak. Nummers schrijven en die nummers onder de aandacht brengen een andere. Wij zochten een bende jonge rockende wolven op die zichzelf sinds 2002 The Germans noemen (Jakob Ampe (23): zang/gitaar, Vincent Cauwels (23): gitaar/ zang, Timothy Jacobs (23): bas, Lennert Jacobs (21): drums). In 2002 bereikten ze met hun no nonsens-rock de finale van het Oost-Vlaams rockconcours en dit jaar de halve finale van Humo’s Rock Rally. Hoe ze begonnen? Hoe ze ‘het’ doen? Waar ze naartoe willen? U komt het allemaal te weten in onderstaand verslag. Vertel eens, waar begint het verhaal van The Germans? Vincent: We kennen elkaar allemaal van de middelbare school. Timothy, Lennert en ik speelden eerst in een groepje dat we Stinkfoot Willy and his Dirty Sox hadden gedoopt. We maakten toen zeer flauwe bluesrock. Pas in 2002 is Jakob erbij gekomen. Eigenlijk hebben we hem weggekaapt bij een concurrerend groepje, op hun cd-voorstelling nota bene. Jakob: High Loove heette die groep. We waren al een tijdje bezig, maar eigenlijk kwam er, ondanks die ene cd, geen schot in de zaak. Ik heb niet getwijfeld toen ze me vroegen voor The Germans. Waar repeteren jullie? Lennert: We repeteren thuis, in de woonkamer van mijn ouders Timothy: Ze hebben er nooit een probleem van gemaakt en zijn het gewoon van vroeger. Lennert en ik spelen namelijk al een tijdje muziek. Onze ouders werken meestal erg laat. Dat komt dus goed uit voor ons. Al onze instrumenten staan gewoon in de woonkamer; de versterkers, de zanginstallatie, het drumstel... alles. Meestal repeteren we op vrijdagavond. Vincent: We willen het wel opvoeren naar tweemaal per week. Lennert: We willen er wat meer vaart in

steken. Vlugger nieuwe nummers maken. Timothy: We zouden kunnen repeteren in Gent, waar we studeren of werken, maar er zijn weinig goede en betaalbare repetitiekoten. Hoe gaan jullie te werk op repetitie? Vincent: Meestal komt een van ons met een ideetje aanzetten en daar werken we dan op verder. Als het op iets begint te lijken dan registreren we het op minidisc. Op die manier evalueren we of een song sterk genoeg is om live te brengen. Ons geluid is op die manier stilletjes aan gegroeid. De teksten schrijven we meestal op het moment zelf of vooraleer we iets voor de eerste keer opnemen. Werken jullie voortdurend aan nieuwe nummers? Jakob: Jammer genoeg niet. Eigenlijk moet je constant aan nieuw materiaal werken om er zo de beste nummers van te kunnen overhouden. We hebben na de Rock Rally echter zoveel moeten optreden dat we nauwelijks aan nieuwe nummers toekomen. Timothy: Live zijn we er dan weer ongelooflijk op vooruit gegaan. Vincent: Veel live spelen is absoluut een noodzaak om als groep te groeien. Die live-ervaring is ook goed voor studiowerk. Voor het Oost-Vlaams rockconcours kregen we 1 dag studiotijd bij Motor Music. Ik denk dat door onze speelervaring alles redelijk vlot is verlopen. Hoe hebben jullie de aankoop van jullie instrumenten bekostigd? Vincent: Vroeger altijd door vakantiewerk. Eerst ging ik een maand werken en dan kocht ik een versterker of gitaar. Nu ik werk, gaat het iets makkelijker. Jakob: Een beetje behoorlijk materiaal is erg belangrijk voor de sound. Soms moeten we op een backline spelen. Dat zorgt er dan voor dat je muziek anders gaat klinken. Je kan het niet altijd weigeren. We proberen het in ieder geval te vermijden.

Hoe goed zijn jullie eigenlijk in het onderhandelen van contracten? Hebben jullie iets in de pap te brokkelen? Vincent: Eigenlijk zijn we slechte onderhandelaars. We spelen altijd voor veel te weinig geld. Soms halen we er zelfs onze benzine niet uit. Als we naar Limburg of Nederland moeten, houden we niets over. We hebben geen manager en doen alles zelf. Wie het eerst reageert op een mail, sluit meestal de deal. Verder houden we een gemeenschappelijk pot bij. Hebben jullie veel moeite moeten doen om aan optredens te geraken? Vincent: We hebben nooit met een demo moeten rondleuren. Dankzij het OostVlaams rockconcours hadden we wat optredens en de Rock Rally heeft de bal helemaal aan het rollen gebracht. Jakob: Het is wel leuk als alles ineens begint te lopen. Als je zelf gebeld wordt voor optredens en leuke speelplekken krijgt. Lennert: De enige strategische daad die we verricht hebben, was het bouwen van een website. We hebben hem samen uitgedacht. Hoe zien jullie de nabije toekomst? Timothy: We willen vooral nieuwe nummers maken en nog hier en daar een goed optreden meepikken. Vincent: Ik wil in ieder geval niet alles loslaten en volledig voor de muziek gaan. Bijna niemand in België kan binnen het alternatieve circuit echt goed leven van de muziek. Ik wil wel groeien met The Germans en verder geraken, maar ik ga niet zomaar alles opgeven.

<

Peter Zwertvagher Links

www.thegermans.be


POPADVIES

Geld verdienen als muzikant én vrienden blijven met... deel 2 In het vorige deel stonden we stil bij de wetten, regels en mogelijkheden om het geld dat je individueel verdient als muzikant aan te geven aan de fiscus. In dit tweede deel willen we het hebben over het geld dat je ontvangt als feitelijke vereniging, vzw of vennootschap. Omdat het nieuwe schooljaar ondertussen toch weer aardig op gang is en herhaling naar het schijnt nog altijd de beste leerschool is, toch nog eerst even dit:

Inkomen op jouw rekening gage, onkostenvergoeding, etc.

neen

ja

Occasionele inkomsten?

Aftrek van onkosten

I. Basiskennis Wie betaalt waarop belastingen? Elke inwoner van ons land moet, in principe, al zijn persoonlijke inkomsten aangeven in de personenbelasting. Vennootschappen betalen belasting op de winsten die ze genereren. Dit geldt dus voor elke BVBA, NV en bepaalde v.z.w’s die commerciële activiteiten verrichten. Rechtspersonen betalen alleen belastingen op de inkomsten van onroerende goederen en bepaalde roerende goederen zoals beleggingen. Hieronder vallen dus de meeste v.z.w’s maar ook OCMW’s, gemeentebesturen, ect. De belasting over toegevoerde waarde (BTW) staat hier los van. Voor de BTW voer je een afzonderlijke administratie. Als je een BTWnummer hebt kan je de BTW die je zelf betaald hebt op je aankopen, (gedeeltelijk) aftrekken van de BTW die je ontvangen hebt van je klanten en moet doorstorten.

Het is je hoofdactiviteit?

ja

zelfstandige in bijberoep

neen

ja

Werknemer?

neen (zelfstandige in bijberoep)

sociale zekerheidsbijdrage Aftrek van beroepskosten

sociale zekerheidsbijdrage

Aftrek van beroepskosten

Aftrek van beroepskosten Aangifte als divers inkomen

Aangifte als beroepsinkomen

Aangifte als beroepsinkomen

Aangifte als beroepsinkomen

afzonderlijk belast aan 33%

belast aan 25% tot 50%

belast aan 25% tot 50%

belast aan 25% tot 50%

Inkomen op rekening van de groep gage, onkostenvergoeding, etc.

Feitelijke Vereniging

neen

Heeft de groep een rechtspersoon?

ja

Vennootschap

VZW

Aftrek van kosten

Aftrek van kosten

Aftrek van kosten

Aangeven in personenbelasting

Vennootschapsbelasting

Geen belastingen

belast aan 25% tot 50%

belast aan 24,25% tot 34,5%

II. De groep Fiscalia

© Koen Bauters

Om een en ander duidelijk te kunnen maken, schetsen we het geval van de Belgische punkrockgroep Fiscalia. Fiscalia trad onlangs op voor 200 mensen in zaal De Nieuwe Wandeling en kreeg daarvoor een gage van 212 euro. Omdat de drummer vorige keer iets te agressief stond te drummen, moest hij vóór het optreden twee nieuwe drumvellen kopen ter waarde van 60,5 euro.

Alleen strookje bij belastingverslag invullen


POPADVIES

Feitelijke vereniging Een feitelijke vereniging ontstaat van zodra twee of meer personen het idee ontwikkelen om gezamenlijk een ideëel doel te verwezenlijken of wanneer meerdere personen overeenkomen om op geregelde en duurzame wijze een aantal initiatieven te nemen. Doordat een feitelijke vereniging geen juridische grond heeft, kan zij geen verbintenissen aangaan, geen eigendommen bezitten, geen schenkingen of erfenissen aanvaarden en zijn het de individuele leden die zich persoonlijk verbinden tot de verplichtingen van de vereniging. De groep Fiscalia kan bijv.oorbeeld wel een gezamenlijke bankrekening openen waarop alle gages gestort worden, en van waar alle onkosten (zoals de drumvellen) worden betaald, maar dit onttrekt hen niet van de verplichting het inkomen aan te geven in de personenbelasting.

... de fiscus! Als een feitelijke vereniging echter kan bewijzen dat er géén winsten zijn (bv. door een kasboek bij te houden waarin alle inkomsten en alle uitgaven staan en je hebt van alle uitgaven ook een kasticket) kan een belastingscontroleur aanvaarden dat het niet in de personenbelasting wordt aangegeven. Let op: heel wat organisatoren maken een fiscale fiche voor de gages die ze uitbetalen. Diegene die dan het contract in naam van de groep getekend heeft, zal dan aan de fiscus moeten kunnen aantonen dat hij er geen winsten uit gehaald heeft.

Vzw Een vereniging zonder winstgevend doel (VZW) is een vereniging van personen die hun kennis, activiteit en middelen samen brengen met een welbepaald niet winstgevend doel. De vzw mag alleen een bijkomende winstgevende bedrijvigheid uitoefenen op voorwaarde dat deze het “belangeloos” doel van de vereniging

helpt verwezenlijken en daarenboven de leden niet verrijkt. Als Fiscalia een vzw is, kan de groep uit naam van de vzw een contract aangaan met een concertorganisator. Niet de individuele groepsleden, maar de vzw als rechtspersoon is dan aansprakelijk voor deze overeenkomst. De gage die de groep ontvangt, komt op rekening van de vzw en hoort ook volledig tot het inkomen van de vzw. Met andere woorden: de groepsleden hebben niet automatisch recht op een deel van dat bedrag om er persoonlijke uitgaven mee te doen. Investeren in een aantal drumvellen kan bv. wél. De vzw kan uiteraard ook onkostenvergoedingen, lonen, gages en andere facturen betalen.

Belastingen: opletten geblazen Als je bij een controle bepaalde uitgaven niet kan rechtvaardigen, worden deze beboet aan 309%! Als Fiscalia de aankoop van de drumvellen niet kan bewijzen met een kastticket of factuur, zou dit dus een boete van 187 euro kunnen opleveren.

Persoonlijk inkomen? Als de groepsleden er toch ook een persoonlijk inkomen willen uithalen, moet de vzw met elk lid afzonderlijk een ‘contract’ opstellen. Dit kan bijvoorbeeld een loon zijn dat via een Sociaal-Bureau voor Kunstenaars (zie Deel I) wordt uitbetaald. Dit loon moet uiteraard aangegeven worden aan de belastingen. De vzw kan bijvoorbeeld ook (reis)onkosten terugbetalen, maar ook hier geldt dat dit in principe moet aangegeven worden aan de belastingen.

BTW Al naargelang de activiteiten die een vzw ontwikkelt, kan het zijn dat de vzw een BTW-nummer nodig heeft. Voor het leveren van een artistieke prestatie geldt op basis van art. 44 van het BTWwetboek dat dit alleen vrijgesteld is van BTW als deze artistieke prestatie door een natuurlijke persoon of feitelijke vereniging wordt uitgevoerd. In het geval van de vzw Fiscalia is het dus zeker nodig om een BTW-nummer te hebben. De

artistieke prestatie moet gefactureerd worden + 6% BTW. Concreet betekent dit dat op de factuur die de vzw schrijft, zal moeten staan dat de gage 200 euro bedraagt + 12 euro BTW. Die 12 euro moet de vzw doorstorten naar de BTW-diensten. Ze mogen echter de BTW die ze zelf betaald hebben op de drumvellen hiervan aftrekken. Ze zullen dus 10,5 euro (= 50euro x 21% BTW) mogen aftrekken en slechts 1.5 euro moeten doorstorten. Indien vzw Fiscalia minder dan 5580 euro per jaar aan inkomsten zou krijgen van zijn ‘klanten’ dan kan ze een vrijstelling vragen. Dit betekent dat ze geen gedetailleerde BTW-boekhouding moeten voeren maar gewoon een klantenlisting moeten bijhouden. Er moet ook geen BTW doorgestort worden, maar er kan er dus ook geen afgetrokken worden.

Vennootschap – of vzw met commercieel karakter Als Fiscalia een vennootschap is, betaalt deze vennootschapbelastingen op de winst die gegenereerd wordt. Zit de groep nog volop in investeringen en zijn de uitgaven veel groter dan de inkomsten, dan zal er ook weinig of geen belastingen moeten betaald worden. Als de groep goed draait, zijn er uiteraard meer belastingen te betalen. In de muziekwereld zijn er wel een aantal gezelschappen die een eigen commerciële organisatie (veelal BVBA) hebben opgericht, maar dit blijft eerder uitzondering dan regel en is zeker voor beginnende muzikanten niet echt een optie, wegens de zware administratieve lasten.

<

Tijs Vastesaeger

Talrijke Popadvies infosessies met o.a. “Geld verdienen als muzikant” te volgen op de Muzikantendag op 20 november!


WWW.DEMOPOLL.BE

’t Is niet te doen, daar is alweer het nieuwe Demopollseizoen! Jonge muziekwolven op zoek naar kritische oorprooien! Een nieuwe lente, een nieuw geluid? In het geval van de Demopoll wel, ja, want we hebben onze uit zijn voegen barstende initiatief in een nieuw kleedje gegoten. We hebben dat natuurlijk niet zomaar gedaan, absoluut niet. Poppunt en Studio Brussel schreven in het vorige magazine een wedstrijd uit waarin we grafische wonders vroegen om de DEMOPOLL-site volledig om te toveren in iets totaal anders. Een nieuwe look ‘n’ feel, met andere woorden. En, aangezien voor niets de zon opgaat, koppelden we er meteen een prijs aan: voor 1000 euro downloadbare singles en albums bij Skynet Music Club. Er kwam massaal reactie, maar we mochten maar één ontwerp uitkiezen (we hadden het graag anders gewild). De gelukkige winnaar werd Yves Hellemans, een student grafisch ontwerp. We waren zo tevreden van ’s mans grafische capriolen dat we hem meteen ook het ontwerp van de nieuwe demopoll-cd in de schoenen schoven. Vandaar dat het op 4 oktober dubbel feest is: we lanceren dan niet alleen de nieuwe demopollsite, maar laten meteen ook de demopoll-cd op de mensheid los. Het spreekt voor zich dat daar liters godenvocht mee gemoeid zullen zijn. So, bring on the champagne! Voor het echter zover is, geven we jullie nog even mee welke bands op de cd terecht gekomen zijn.

1. ’XX’ – Champagne Najaar 2002: Ludo Mallants, Tim Michiels, Bart Fonteyn en Björn Mallants richten XX op. Na wat geflirt met diverse elektronische genres vinden ze een eigen stem. Om alle partijen ook live te kunnen uitvoeren worden Leen Diependaele en Kristof Van Roy aangetrokken. Hun eerste optredens (mei 2004) blijken meteen een schot in de roos. De professionele jury schreef :

1

2

DJ 4T4: “Ja! Tof. In deze sound zit veel toekomst, daar ben ik van overtuigd. Ik vind de mix van talen machtig, en het refrein staat als een kast van een huis. In het begin had ik het gevoel dat er iets meer aan de klanken mocht gewerkt worden, maar ik kreeg later door dat dit niet zo zeer als dance, maar meer als eigentijdse pop moet bekeken worden; het iets ‘goedkope’ is een heel tof element dat de sfeer en sympathie iets meer in de verf zet. Dit is het nummer dat ik onmiddellijk meerdere malen heb beluisterd, wat wel ’t één en ‘t ander wilt zeggen, natuurlijk… Echt supersterke song”

concerten van Babelina zijn erg energiek en extreem dansbaar zoals u al kon merken op het North Sea Jazz-festival in Den Haag (zomer 2004). De professionele jury schreef: Jan Hautekiet: “Van de gemeenste partyfunk die in dit land ooit gemaakt is sinds Wizards of Ooze en Groovemania. In één woord suc-cu-lent. Frank Deruytter, eat this. Now it’s your turn!.” BABELINA info@babelina.com + 32 479 81 11 37 Website : www.babelina.com

Ludo Mallants xxproductions@hotmail.com +32 497 44 27 91 www.xxonline.org

Voor Mr T(im) kennen jazz, blues, funk, country, salsa en broadway musicals geen geheimen meer. Tussendoor verdiepte hij zich zowel in Nietzsche en Heidegger als in computer- en synthesizerhandleid ingen. In zijn Antwerpse club Zazou kon u de laatste achttien jaar Mr. P(ascal) zijn eclectische sets horen spelen. Nu nog verbergt hij zich af en toe achter een muur van LP’s en CD’s. In zijn verschillende homestudio’s verzamelde hij zijn speelgoedcollectie: een indrukwekkende verzameling synths, tijdsdocumenten die geen kans krijgen stof te vergaren want Mr. P bespeelt ze nog allemaal. De professionele jury schreef: Chris Prouvé: “Ah, ah, The Wizards of Ooze hebben kindjes gebaard met Braziliaanse tintjes! Yeah, groovy danceable stuff, een hitje op al de zomerse terrasjes, voor mijn part tot in Café del Mar toe.” Max Blondeel alaska@skynet.be +32 3 644 18 17 Website : www.campogrande.be

2. The Van Jets - Ricochet The Van Jets wonnen dit jaar Humo’s Rock Rally. Hun geheim? Snedige met riffs doorspekte rock ‘n’ roll geruggensteund door goede nummers en melodie. Twee ruziënde broers lopen als rode draad doorheen de geschiedenis van de Oostendse band met één droom: met hun songs een zaal in vuur en vlam te zetten. De professionele jury schreef: Jan Sprengers: “Dit is pretentieloze, lekkere rock ’n roll, ogenschijnlijk heel slordig, maar eigenlijk heel strak gespeeld, goeie riffs, knap opgejaagd drumwerk, fris, leuk, vrolijk, enfin alles is aanwezig om zonder moeite mee te stappen in het rijtje Strokes/White Stripes.” Michaël Verschaeve / Bookings: Keremos vzw (tomvd@keremos.be ) +32 499 13 00 57 www.thevanjets.com

3. Babelina – The Positive Pole Groove master BabL. (of Babelina) combineert funk met pop en dance. Soms geeft hij zich wel eens over aan jazzfusion, P-funk en loungy grooves. Deze pianist/toetsenist, zanger en producer bracht een tijdje in Parijs door om er in de befaamde clubs te spelen. De live

4. Campogrande - Campogrande

5. Galope – Fool out of Me Galope laat My Morning Jacket met Oasis een geslaagd huwelijk aangaan, zij het dat het ter ziele gegane A Beatband voor een gesmaakte ménage à trois zorgt. De verfijnd uitgewerkte harmonieën in de tweestemmige en soms zelfs driestemmige zang gaan niemand onopgemerkt voorbij.

3

4


9

7

WWW.DEMOPOLL.BE

5 8

10

6 De professionele jury schreef: Luc Crabbe: “Een heel mooi en ideaal sfeernummer om op zondagochtend tot leven te komen na een zwaar nachtje stappen. Schitterende samenzang en muzikaal zit het, wat de arrangementen betreft, allemaal heel mooi en rijk in elkaar. Knap werk.” Steven Van Havere believer@skynet.be +32 50 35 26 94 of +32 496 51 46 07 www.galope.be of www.believermanagement.be

6. Nono Newton - Livingstone Na vele jaren als bassist bij allerlei succesformaties (Filip Kowlier, The Kids, Sukilove,...) stichtte Pieter Van Buyten z’n eigen band. Nono Newton werd een band die rauwe rock weet te combineren met melodieuze pop. Met op de drums Frederik Heuvinck (A Brand), op gitaar Thijs Louis (Ultrasonic7) en op keyboards Jeroen Van Esbroeck (Freestyle Fabrik) behaalden ze al een Humo’s Rock Rally – finaleplaats in 2002. Op naar een absolute werelddominatie!! De professionele jury schreef: Wouter Degraeve:“Dit is futuristische retro, die de pan uit swingt. Lekker gestoorde keyboards, gitaren en een zanger die uit de smeerput van een garage komt gekropen.” Hank Dussen hankdussen@nononewton.com +32 3 248 43 76 www.nononewton.com

7. Airbus – Monolith Airbus mikt op hoofd, hart en heupen met haar melancholische klanken, noisy nonchalance en levendige melodieën. Haar muziek bevindt zich in een niemandsland tussen Blonde Redhead, The Black Heart Procession en Tom Waits. De eerste demo ‘NYOD’ werd goed ontvangen, in oktober 2004 volgt de in eigen beheer uitgebrachte studioproductie ‘Today Is Noiseless’. Een productie die zij nu vooral live willen brengen. De professionele jury schreef: Laurens Kusters:“Absoluut een eigenzinnig nummer wat ik heel erg belangrijk vind. Dit geeft de band een persoonlijkheid. De

keuzes qua instrumenten zijn sterk en de stem is heel goed. Marnix van den Broek airbus@ordinarydinner.com +31 6 1714 2010 www.ordinarydinner.com

8. Jim Cole – Coming Down Jim Cole was in een vorig leven nog songsmid bij Dijenik (winnaar OostVlaams Rockconcours), maar is nu verantwoordelijk voor de intieme sound op Coming down. Bijgestaan door Reinhard Vanbergen (Das Pop) die zorgde voor de arrangementen, aast Jim Cole nu als singer-songwriter naar een plaatsje tussen grote voorbeelden als Ryan Adams en Elliott Smith. De professionele jury schreef: Kurt Overbergh: “Kijk: eenvoud raakt alweer. Een gitaar, een zuivere meeslepende stem en een vleugje strijkers op de achtergrond. Denk Venus in Flames en Tom Helsen. En denk Jim Cole, want de man heeft genoeg eigenheid om een knappe plaat in zich te hebben. Jimmy Colman jim.cole@telenet.be +32 497 55 88 78 www.jimcole.be

9. Nunan – Night Has Fallen Tijdens de lente van 2003 ontmoeten Kurt, Elgrandelgado, Monsieur Herald en Champagne Fons elkaar in Brussel: een ontmoeting die gekleurd wordt door sixties, tequilla en grunge. Een jaartje later brengen ze als Nunan eigenzinnige weerspannige doch pretentieloze rock. In de winterperiode van 2004 zal een credo weerklinken : “Only a rock ‘n roll spiced winter will tell us!” En wat brengt 2005? Een nieuwe demo die zal klinken als jonge rockende honden! De professionele jury schreef: Ralf Leesen: “Jawadde, inspiratie halen bij gasten die ofwel onder de grond steken ofwel de indruk geven van serieus levensmoe te zijn. Zware kost die blijft hangen. Nunan laat langzaam de tanden zien om op het einde de mond terug te sluiten. Zware kost die blijft hangen.” Jeroen De Vliegher info@nunan.be +32 486 12 20 20

www.nunan.be

10. Hombre – ‘Appy Song Hombre is een jonge groep die al vele muziekgenres heeft verkend onder de grote noemer popmuziek. Ska, disco, funk,… het laat allemaal zijn sporen na in de repetitieruimte en daarbuiten. Live staat de groep stevig in zijn schoenen dankzij haar uitgebreide bezetting, waaronder twee blazers. Hombre is uw man voor een stevig feest! De professionele jury schreef: Mark Coenen: “Bonanza meets the Internationals. Aanstekelijker dan de Mexicaanse buikgriep. Goeie zanger met een rasp in plaats van stembanden.’t Es ska van september tot in maa, maar niet in dit lied!” Tomas Van Uffelen tomasvanuffelen@hotmail.com +32 496 25 75 07 http://hombre.patat.org Jurgen Boel Sven De Potter

<

Yves Hellemans! De bedenker! The man with the golden mouse... “Ik heb me voor de site gebaseerd op de bestaande webstekken van zowel Studio Brussel als Poppunt,” zegt Yves. “Want ik mocht niet zomaar doen wat ik wou: er moest ergens wel een lijn in zitten. En aangezien beide sites met nogal wat pastelkleurtjes gemaakt werden, heb ik die lijn gevolgd. Het kroontje dat je op de site ziet, verwijst naar het wedstrijdelement en het zegelpatroon naar het feit dat de demo’s met de post opgestuurd moeten worden. Vandaar, meer filosofie zit er niet achter.” De prijs was ook niet mis: voor 1000 euro aan downloadbare singles en albums bij Skynet Music Club! Yves: “Inderdaad! Dat zal nogal vlug opgesoupeerd zijn, denk ik; ik moet nodig mijn collectie uitbreiden. Ik denk dat ik maar es begin met de eerste paar platen van Bryan Adams, want dat is volgens mij veel beter dan het gezaag dat hij nu produceert.” Je doet ermee wat je wil natuurlijk....Ben je eigenlijk lang in de weer geweest met die nieuwe feel? Yves: “Niet zo heel erg lang, maar toch. Twee dagen non-stop, dat wel. Ik ben echt wel tevreden over het resultaat. En het is een mooie referentie!” Neem zeker drie demo’s mee naar de muzikantendag want naast de demofeedback en het demopanel kan je je demo achterlaten in de demopollbus. Wie weet hoor je een paar weken later jezelf op Studio Brussel.

37


We horen het hier vaak in Keulen donderen. Echt waar. Al jaren zitten we met onze neus in en op het muzieklandschap en nog steeds blijven sommige paden onbewandeld en terreinen onontgonnen. Gewoon omdat we bang zijn in een val te trappen waar we heel ons leven in verstrikt zouden zitten. Dat gold ook voor het MIDI-monster! Wat is MIDI? Probeer dat maar es aan een leek – zoals wij – uit te leggen. Gelukkig lopen hier een aantal rasechte Flandriens rond die niet bang zijn een hobbelige weg in te slaan. Vandaar. Wij stuurden een van onze mannen op pad en - behept met een ware speurneus ging hij op zoek. Veni, MIDI, Vici MIDI staat voor Musical Instrument Digital Interface en kwam vroeg in de jaren ‘80 door merken als Roland en Yamaha in de belangstelling. MIDI moest in de eerste plaats een snelle standaardtaal worden waarmee (oorspronkelijk) enkel synths lekker met elkaar zouden kunnen keuvelen. Al snel bleek deze interne snelweg de kip met de gouden eieren en kunnen we vandaag heel wat apparatuur vinden waarop deze aansluiting(en) zitten. Van synths tot effectapparatuur, van (licht!) mengtafel tot recorder, van elektronische drums tot PC! MIDI kan je vergelijken met een netwerkje van USB-toestellen waarbij je aan één uitgang totaal verschillende toestellen hangt. Via gecodeerde stroompjes verstaat de aangesloten apparatuur voor wie welke boodschap is. Zo is het ook met MIDI, zolang zender en ontvanger op elkaar worden afgestemd, zijn ze klaar om boodschappen in twee richtingen uit te voeren. De aansluitingen om toestellen via MIDI met elkaar te verbinden, herken je snel. Het zijn meestal twee of drie cinchachtige aansluitingen (ronde 5-punts) : -MIDI IN: daar waar het signaal binnenkomt in het apparaat -MIDI OUT: uitgang waarmee je andere gaat aansturen -MIDI THRU: vergelijkbaar met OUT, maar stuurt alle info door Hoewel er duizenden soorten MIDI-

berichten kunnen uitgewisseld, worden er slechts een handvol gebruikt. De meest gekende MIDI-commando’s zijn: - Note nummer (welke noot) - Start/stop (van bijvoorbeeld een sequencer of een loop) - Note On of Note Of - Velocity (curve van de klank) - Tempo aansturing - Aftertouch (verandering in klank bij doordrukken toets) - Duration/decay (duur en evolutie van de noot) Er bestaan dikke referentiewerken, maar laten we bij wijze van introductie toch op enkele dieper ingaan: Note ON-Note OFF Meteen de meest eenvoudige functie. Met een “Note On” wordt aan een aangesloten (synth)-module verteld dat op het moederklavier bijvoorbeeld een Do wordt gespeeld. Van zodra je de toets op het klavier indrukt, wordt deze info vertaald en zal ook de aangesloten module een Do produceren. Laat je de toets los, dan stuur je een “Note Off” bericht en sterft ook de noot aan de andere kant uit. Start/Stop Soms is het heel handig om van op afstand je modules te doen starten. Bijvoorbeeld met een tik op een elektronische pad die dan een hele sampling-loop op een aangesloten sequencer of sampler aan het werk zet. Nog extremer wordt het als een groep als Pink Floyd hun ganse klank- en lichtshow centraal vanuit een gigantisch complex MIDI-netwerk gaan sturen! Program Change Een niveau lager staan de Program Change berichten. Deze worden onderverdeeld in 128 Nummers. Doordat steeds meer synths, modules en/of geluidskaarten meerdere geluiden tegelijkertijd kunnen weergeven, heb je een aparte aansturing nodig van die geluiden of moet je die geluiden individueel kunnen bewerken. Via een program change kan je die wijzigingen van op afstand doen. Ook het doorsturen van nieuwe data is van belang, bijvoorbeeld als je via een internet-PC een

nieuwe update hebt binnengehaald voor je systeem. Of als je een reset nodig hebt (als gevolg van een verlies van je interne databanken). Doordat ieder merk voor zichzelf ging uitmaken welk instrument ze aan welk nummer gingen toekennen, ging een goedbedoeld vioolstrijkje plots als een losgebroken onweer klinken op een andere synth. Enige vorm van arbitrage werd dus noodzakelijk en kwam er in de vorm van de General Midi Standard. In een notendop komt het erop aan dat alle grote merken enige vorm van standaardisatie hebben afgesproken en instrumentgroepen hebben vastgelegd. Daarom zal een conga van het ene apparaat op eenzelfde note-nummer zitten als zijn collega van een ander merk. System Exclusive Eén zaak staat vast: Midi werkt via 16 aparte MIDI kanalen. In concreto kan één MIDI-kabel eigenlijk 16 verschillende apparaten aansturen. Uiteraard heb je berichten die voor de ganse kermis bedoeld zijn (vb start/stop van sequencer). Maar om ook alles individueel naar één bepaalde module te sturen, heb je ook kanaalberichten ter beschikking, waarmee dan alleen data doorstroomt die voor dat één bepaald apparaat bedoeld is, de System Exclusive info. In een meer uitgebreide set leidt dit tot doemscenario’s waarbij de envelopefilters van toestel 3, aangestuurd worden door de aanslaggevoeligheid van toestel 2, waarvan de intensiteit op haar beurt gesynchroniseerd wordt met de velocitycurve van toestel 5. Uiteraard van belang wanneer je keten met aangesloten MIDI (en AUDIO!) complexer wordt. MIDI Sequencing Met de komst van de multitimbrale synth’s (toestellen die tegelijkertijd verschillende geluiden kunnen weergeven) en de komst van de sequencer was het MIDI-hek pas helemaal van de dam. Een sequencer kan in de synth zitten ingebouwd en stuurt dan intern (en/of extern) verschillende geluiden aan, de

SOFTWARE

Wat is MIDI? Après-midi? Le midi? Midi-matin? Een zoektocht....


SOFTWARE

MIDI IN

i

zogenaamde Workstations, (zoals de M1 van Korg). Als stand alone toestel biedt een sequencer misschien nog meer mogelijkheden om andere toestellen aan te sturen. Zijn meest definitieve plekje heeft de sequencer uiteraard pas gevonden in de buidel van de moderne PC. Met een sequencer kan je immers MIDI events gaan opnemen. Vergelijk het maar met een meersporen-recorder waarbij je elk instrument telkens aan één spoor toewijst. Met een MIDI-sequencer neem je echter geen geluiden op, maar registreer je de commando’s om ze achteraf in omgekeerde richting terug toestellen te laten aansturen. Een meersporensequencer heeft meerdere voordelen. Zo kan je uiteraard meerdere toestellen tegelijk aansturen, maar je kan het ook gebruiken als “virtuele sporen”, omdat je enkel try-outs op de sequencer kan laten staan om er achteraf het beste idee uit te halen! Natuurlijk kan je in deze mode spoor per spoor individueel bijkruiden en van de nodige effecten voorzien. De mogelijkheden zijn onuitputtelijk! Uiterlijk van MIDI Een MIDI sequencer kan uiteraard verschillende uiterlijke vormen aannemen, elk met hun eigen functionaliteit. Het laagste niveau van MIDI, het event niveau, maakt het mogelijk om elke noot of controler op een grafische manier weer te geven. Dit is eigenlijk in de catacomben van MIDI gaan werken waarbij alles vanuit puur technische input onder controle wordt gehouden adhv numerieke commando’s (de event-list) die op een tijdsas worden geplaatst. Niet echt het meest sympathiekste niveau om in te werken en eerder voorbehouden voor experten. Maar het blijft natuurlijk wel de meest diepgaande en kan uitsluitsel bieden als een bepaalde instelling al eens durft foutlopen! De trackview is eigenlijk het meest toegankelijke en overzichtelijke vertrekpunt van alle interventies, omdat van hieruit de meeste belangrijke ingrepen snel mogelijk zijn. Om puur “muziek” te bekijken en bewerken zijn er twee belangrijke trackviews: Pianoroll:

Met deze”balkjes-methode” wordt heel snel gewerkt doordat ieder instrument een eigen visuele “baan” krijgt. Handig wanneer bijvoorbeeld drums worden gestuurd, omdat die voorstelling veel directer werkt, dan wanneer ieder instrument op de notenbalk wordt voorgesteld. In het begin is het een beetje aanpassen aan deze grafische voorstelling, maar eenmaal je die tijdsas onder de knie hebt, hou je een mooi overzicht over plaats van instrument, timing en tijdsduur van de noten. Van hieruit is het kinderspel om verder op de instrumenten in te zoomen en alle parameters bijkomend aan te passen. Ook het totaaloverzicht dat je zo in je organisatie behoudt, is van heel groot belang! Note-mode Kan je als muzikant notenschrift lezen, dan kan je makkelijkst voor deze mode kiezen, omdat je dan in je “vertrouwde” omgeving met de notenbalk kan werken. Met de nodige editeer-functies kan je dan snel noten verhogen/verlagen/duur veranderen. Bovendien werkt dit erg snel als je met collega muzikanten de door jou gemaakte partituren wil doornemen. Een sequencer volstouwen Opnemen van MIDI-songs kan je op velerlei manieren. Goedkoopst, maar het minst handige, is natuurlijk dat je op een notenbalk noot per noot gaat aanstippen met de computermuis! Logische natuurlijk als je van op een klavier vertrekt om de basis in te spelen. Dit kan met een keyboard (of gitaar met MIDI element of elektronische drum met MID uitgangen of …), maar je kan ook met een puur MIDI-klavier aan de slag. Dit is een klavier zonder eigen klankenbank, maar puur bedoeld om MIDI-events te sturen richting sequencer. Op het internet vind je zelfs handleidingen om een dergelijk klavier als doe-het-zelver in elkaar te knutselen! Voor het aansturen van sounds heb je natuurlijk een arsenaal aan keyboards van alle mogelijke merken ter beschikking. Vele merken hebben van hun klavierversie ook een gestripte versie, die je in een rack kan inbouwen zodat zich geen bouwvergunning opdringt. Maar zelfs dàt kan tegenwoordig eenvoudiger (en dus goedkoper!)! Doordat

MIDI OUT

de steeds zwaardere en betere interne geluidskaarten ook MIDI aanstuurbaar zijn, hoef je niet noodzakelijk direct een externe klankbron aan je keten te hangen. Het kan dus ook binnenskamers in der minne geregeld worden! Internet en MIDI-files Een navelstreng met internet is uiteraard onontbeerlijk. Vele updates en uitbreidingen zijn er razendsnel op te halen. Ook de meeste Plug-in’s staan er (al dan niet betalend) voor het grijpen. Dit zijn kleine programma’s die zich binnenin een bepaald programma plaatsen, bijvoorbeeld om een MIDI-effecten zoals delay, pith shifter, vocoder, … te maken of je set-up te vervolledigen. Het samensmelten van GM-standaard en internet zorgde voor een ongekende stortvloed aan MIDI-files. Vandaag staat het internet zowat bol van deze downloadbare files. Die zorgen ervoor dat je gekende hits nooit meer noot per noot moet inspelen in je sequencer, maar dat je meteen aan de slag kan met kant-en-klare nummers. En wees gerust er is heel wat te vinden; zowel betalend als freeware! Van platgestapte disco tot de meest recente hits. Voor vele covergroepen is dit trouwens een interessante studiemethode om structuur en akkoorden van een bepaalde song juist in te studeren … was het nu C5 of G9 ??! MIDI en AUDIO Doordat de PC wereld steeds zwaardere krachtpatsers op de wereld zet, is ook de uitbouw van een heel betaalbare studio steeds meer haalbaar, waarbij AUDIO en MIDI door sterkere soft- en hardware steeds beter in elkaar verstrengeld raken. Daarom kan je ook binnen een goede PC MIDI-sequencer steeds makkelijker AUDIO zoals stem, akoestische drums, ed. koppelen. Zo kan je vanuit één centrale sequencer uitgebreide MIDI bestanden en AUDIO doorgedreven bewerken. Da’s handig om alles op een visuele manier te gaan bewerken en vooral gesynchroniseerd te krijgen. Zelfs als de drums een tikkeltje naast de maat zitten, haal je die met een eenvoudige pennentrek terug in het gareel. Of kan je die laatste buiging in de gitaarsolo netjes uitlijnen, of dat backingstemmetje een toontje hoger doen zingen. Dit terwijl je


de rest van de setup niet telkens hoeft te wijzingen. Neusje van de zalm zijn natuurlijk de VST’s ofte Virtual Studio Technologie, software waarbij je de PC omtovert tot een heuse virtuele studio door telkens een nieuwe VST aan te kopen, een uitgebreide drumcomputer, een virtuele gitarist, een bangelijke sampler, noem maar op. Alleen de grootte van je PC bepaalt de beperkingen … en de diepte van je portefeuille. Maar daar moeten we later in Poppunt wel eens een boompje over vellen. Synchronisatie De grootste uitdaging is en blijft de synchronisatie, want meestal heb je niet alleen synths in je speeltuin. In de audio en videowereld bestaan er inderdaad nog tal van andere vormen van synchronisatie, en helaas zijn die niet directs elkaars beste vrienden. Sommige profs krijgen ook met technieken als Worldclock of Sing Position Pointers te maken! Audiofielen zijn verslaafd aan MIDI. Logisch ook omdat ze

SOFTWARE

MIDI THRU vanuit het standpunt “muziek” vertrekken met termen als “maat”, “noot”, “toonduur”, … De videowereld is reeds jarenlang trouwe fan van SMPTE (Society of Motion Picture and Television Engineers’), afkomstig uit de Amerikaanse filmwereld. Smpte adepten spreken elkaar beleefd aan in uren-minuten-seconden-frames, synchroon aan het beeldframe dat op een exact moment moet passeren. Conclusie Wie goed van start wil gaan, kan niet zonder enige vorm van zelfstudie in de MIDI wereld, omdat de complexiteit van de keten evenredig is met het aantal apparaten die via MIDI (en of AUDIO) met elkaar gesynchroniseerd worden. De frustratie wanneer een track op de meest onbegrijpelijke manier niet meer netjes meeloopt, of wanneer er ongewild MIDIneveneffecten optreden, des te groter. Bouw daarom alles zo logisch mogelijk op via een duidelijk vooropgesteld

schema en raadpleeg zeker het internet om eventuele oplossingen te zoeken (http://midi.pagina.nl/ is een leuke start!). Gelukkig is de MIDI-internet comunity één van helpende handen! Maar er bestaan ook heel wat goede opleidingen die op het eerste zicht ietwat duur zijn, maar die je op onschatbare waarde de juiste duw in de rug kunnen geven. Zo kan je langzaam alle ervaring opdoen om zelfs de meest complexere ketens op te bouwen én … te beheersen! MIDI is about Time and Time … is Money, honey !

<

LDG

Op de muzikantendag komt Ampco uit leggen wat MIDI is en wat je daar mee kan. Ampco stuurt op 20 november één van zijn top specialisten.


ROPPORT

Wie is wie in het Vlaamse poplandschap? Maarten Quaghebeur... © Koen Bauters

Onder de noemer “Verandering is vooruitgang” krijg je vanaf deze editie de nieuwe rubriek Rapport. Omdat we jullie allen een warm hart toedragen en beseffen dat jullie wellicht ook es willen weten wie zoal deel uitmaakt van het boeiende Vlaamse popveld, gaan we vanaf nu op zoek naar de gezichten achter de functie. Deze keer kwamen we terecht bij Maarten Quaghebeur, medeoprichter van Rockoco. Zoals het logo van Rockoco, een gevleugelde krijger met een spierwit hart, doet vermoeden, worden talentvolle groepen (Das Pop, Mintzkov Luna, Sukilove, Thou,...) hier met liefde gekoesterd. Rockoco werd in 1997 opgestart door Maarten Quaghebeur en Jeroen Vereecke, die allebei ervaring hadden met het organiseren van concerten in de jeugdhuizen van respectievelijk Poperinge en Erpe-Mere. De aanzet werd gegeven door Tom Kestens, die net als Maarten aan het Gentse conservatorium had gestudeerd. Tom zat in een popgroepje, dat net als zovele niet echt werd opgemerkt. Maarten en Jeroen brachten hun kennis van het Vlaamse club- en concertwereldje samen en richtten hun eigen managementkantoor op. Van meet af aan werd binnen Rockoco gekozen voor een professionele aanpak. Maarten: “Wat ons typeert, is dat we op een realistische manier rekening houden met wat kan binnen de marktsituatie, maar dat we daar ook tot het uiterste in gaan.” Voorbeeld hiervan is dat Jeroen kort na de opstart zijn job opgaf om zich voor 100% aan Rockoco te wijden. Toms groep werd na enige bezettingswijzigingen omgedoopt tot Das Pop en won in 1998 Humo’s Rock Rally. Dit betekende ook voor Rockoco een doorbraak. Vanaf het begin is er geopteerd voor een vzw-structuur, die

ondertussen draait op 5 medewerkers waarvan 2 in vast dienstverband. Maarten: “Rockoco is zeker niet opgericht met het idee om het grote geld binnen te halen. Wat we wel willen doen, is dat wat een groep naar buiten brengt, mee helpen commercialiseren, zij het met enig realisme. Als een groep een plaat zou willen uitbrengen met bijv. enkel vliegengeluiden, dan maken we hen meteen duidelijk dat het budget hiervoor heel beperkt is. Gewoonweg omdat geen kat zoiets koopt (lacht). Met een plaat met goeie nummers en een treffelijke songstructuur kan je echter wel het risico lopen om er geld in te steken.”

Werking Grosso modo onderscheidt Maarten 3 grote luiken in de werking van Rockoco. In de eerste plaats doet men aan boeking en boekingsopvolging. Voor bepaalde groepen doet Rockoco zelf de boekingen; in andere gevallen worden die uitbesteed. Basisservice is dat Rockoco samen met de groep uitstippelt welke concerten moeten gespeeld worden en wat hiervan het verhoopte resultaat moet zijn. Dat de concertmogelijkheden in Vlaanderen beperkt zijn, wijt Maarten niet zozeer aan de beschikbare accommodaties, dan wel aan het gebrek aan interesse bij het publiek om jonge groepen die het ‘vak’ nog moeten leren, aan het werk te zien. Daarom gaat Rockoco met de groepen mee op zoek naar de plekken die qua technische faciliteiten het beste te bieden hebben. Een ander facet hierbij is het promotionele. Maarten: ”Voor groepen die net een CD of plaat uit hebben, is het belangrijk dat ze aandacht krijgen van de lokale en regionale pers. Vandaar dat we ook op zoek gaan naar de meest geschikte club of festival”. Daarnaast waakt Rockoco erover dat de groepen in orde zijn met de administratieve regelgeving. Dit betekent o.m. een vzw-structuur, ... Ook wordt de

boekhouding volledig toevertrouwd aan Rockoco. Tegelijk - en dit is één van Maarten’s dada’s - worden de ontwikkelingen binnen het beleid rond het kunstenaarsstatuut, auteurs- en aanverwante rechten van nabij gevolgd. Voor Rockoco is het vooral van belang dit beleid beter op maat te maken van wat in de praktijk leeft. Een derde en laatste luik omvat het productioneel-technische. Dit gaat van het zoeken van een repetitiekot tot professionele begeleiding bij het opnemen van een demo. Aandacht gaat hierbij naar de juiste geluidstechnici, instrumenten, opnamemateriaal, monitoringsystemen en dies meer. Omdat Rockoco zelf geluidstechnici (Jeroen) in huis heeft, kan men een service bieden die redelijk uniek is: van het aan de groep aanleren hoe ze zelf een demo kunnen maken tot mee de studio induiken. Maarten: ”Uitgangspunt moet steeds zijn: hoe kan een groep zowel op plaat als live zijn sound kwalitatief verbeteren?”. Maarten ziet een duidelijke evolutie in de werking: “Vijf jaar geleden lag het accent op hoe je een groep een platencontract kon bezorgen, dus vooral op de onderhandelingen met de platenfirma. Vandaag de dag is een contract met deftige condities haast onvindbaar. Waar we vroeger vooral bezig waren met de opvolging en de coördinatie van de promotie en het uitbrengen van platen, doen we dat nu gewoon zelf.” Concreet betekent dit dat Rockoco de eerste single van zowel Das Pop als Mintzkov Luna in eigen beheer heeft uitgebracht. Om de groepen de volle aandacht te kunnen geven, hanteert men bij Rockoco een iets kleinschaliger aanpak. Het gaat om groepen die Rockoco zelf contacteren; daarnaast wordt ook aan prospectie gedaan. Van belang is dat de groepen eigen nummers brengen op een goed songwriting-niveau en dat ze de absolute ambitie hebben om enkel met de muziek bezig te zijn. Maarten: “Vergeet niet dat


een groep minstens 10 jaar nodig heeft om op een aanvaardbaar niveau te geraken en een min of meer ‘normaal’ inkomen te verdienen. Dan is ‘normaal’ nog een rekbaar begrip. Toen we in ’97 begonnen, was ik dolgelukkig dat Das Pop in de Charlatan (Gents muziekcafé) kon spelen. Twee jaar later heb je datzelfde gevoel als ze op Werchter staan; en een jaar later van hetzelfde op een belangrijk buitenlands festival. Maar het is net dat wat een muzikant moet doen om in Vlaanderen de kansen te krijgen die je artistiek nodig hebt, wil je het financieel ook kunnen redden.” Maarten Quaghebeur en Rockoco Hoewel mede-oprichter van Rockoco, is Maarten eerder bescheiden over zijn rol in de werking. Maarten: “Niemand bij ons is manager van één of meer van de groepen. Iedereen heeft zijn deelverantwoordelijkheden.” Zelf houdt hij zich vooral bezig met de boekings- en promotielijn en het beleid, o.a. rond auteursrechten. Als muziekliefhebber met interesse voor en kennis van het organiseren van concerten bleek hij over de goeie combinatie te beschikken om Rockoco mee uit de grond te stampen en te maken tot wat het nu is. Over de toekomstplannen is hij even bescheiden als vastberaden. Rockoco gaat verder op de ingeslagen weg: dat wil zeggen de kansen voor de groepen waar ze nu mee werken, verder uitbouwen. “Als er nieuwe groepen ons pad kruisen en het klikt, dan zijn ze uiteraard welkom.”

< Links www.rockoco.be Op de muzikantendag is Maarten Quaghebeur één van de 30 specialisten uit de muzieksector aan wie je tijdens de demofeedback je demo kan laten horen. Inschrijven is raadzaam want de plaatsen zijn beperkt. Hoe je dit doet lees je op www.poppunt.be


DEMO-DOKTER

DEMO

Als regelmatige gast in het veldlazaret op de Poppunt-redactie, viel mij deze keer de eer te beurt om de wachtdienst op te trekken. Omdat het idee van ‘doktertje spelen’ me altijd wel zint, legde ik gretig mijn oor te luisteren naar al het lekkers dat zich in demovorm aandiende. Groepen die een demo inzenden voor de Demopoll komen automatisch in aanmerking voor deze rubriek. Daarnaast biedt onze Demodokter aan groepen die niet aan de Demopoll deelnemen de kans om zinnige feedback te krijgen op hun noeste arbeid. Hier komen ze wel aan bod. We kunnen niet garanderen dat we alle inzendingen bespreken, maar we moeten er wel bijzeggen dat de selectie volstrekt eerlijk gebeurt.

Exit April, ‘Blame Stewie’ CONTACT

de gezondheid, maar dat wisten we al.Exit April deed deze zomer een aantal festivals met o.a. Paul Michiels, De Kreuners, Gabriel Rios. Als het aan deze demo ligt, zullen er nog wel een aantal volgen.

the Stone Age in menen te horen. Het overslaan en het falsetto van de zangstem geeft het geheel die zalige onrust, die we bij vele andere groepen missen. Luister hiervoor naar ‘Scream and Shout’, een in een pretentieloze gitaar gedrenkte rocksong met Studio Brussel-potentie.

Mona Lisa Claxon “Mona Lisa Claxon” CONTACT

VEGAS

“Silent Saturday” CONTACT

Dit Antwerps viertal klinkt, aldus het biootje, “als een stoommandje van Pixies meets Soulsister”. Nu is name dropping altijd gevaarlijk in een bio; het wekt verwachtingen op. Met name wat de Pixies-trekjes betreft, bleven we op onze honger zitten. De invloed van Soulsister was wel duidelijk aanwezig (iets dichter bij huis misschien?). Hoe dan ook, Exit April maakt goede rock-nummers met een gedegen struktuur en een sound die af en toe doet denken aan de FM-rock uit de jaren ‘70. Getuige hiervan zijn de flangergitaar in de opener van de demo en de phaser in ‘Mailroom Mirtle’. Sterk is ook het gebruik van de toetsen die nu eens neigen naar een ietwat zompige, Moog-klank, afwisselend met een regelrechte klassieke piano. Deze laatste komt het best tot zijn recht in de love ballad ‘Sad Little Man’. Een flinke portie emotie op deze schijf (van verliefdheid tot luddevudde) zonder ooit melig te worden. Hekkesluiter ‘Goodbye Song’ is door zijn up tempo en zijn catchy openingszin (“We‘ve been together for nearly three years/ that’s about a million cigarettes/ and twice as many beers”) een echt afscheidsfeestje. Liefde is goed voor

44

Nog meer namen noemen in de bio en persrecensies van Vegas. We citeren: ’post-punk’, ‘indie-rock-pop’, ‘noise’, ‘Q and Not U’, ‘Girls against Boys’, ‘Shellac’, en weerom ‘Pixies’. Meneer Black en de zijnen scoren blijkbaar goed in demo-land. Wat er ook van weze, het Temse kwartet Vegas wil niet in een hokje geduwd worden en ze hebben verdomme gelijk! Het subtiele artwork van het cd-hoesje (gitzwart met een ragfijne tekening van de groep) doet al enige eigenzinnigheid vermoeden en daar houden we van. Verrassend gevarieerde songs zonder de moeilijkdoenerij die heden ten dage verplichte bon ton blijkt te zijn. Ons doet het denken aan vleugjes Pixies (sorry, het vlees is zwak), maar even goed vroege Talking Heads en Speedball Baby. In ‘Turn Around’ duikt een staccato baslijntje op waar we zelfs een snuifje Queens of

Een nachtplaat, zoveel is duidelijk. Een zwart-grijs hoesje met sensuele foto’s. Een donkerharige (halfnaakte?) zangeres met coupe sauvage. Duistere erotiek, Franstalige rock met een rauwe dosis spleen. Vergelijkingen met Guesh Patti zijn niet ver weg. In Farfelu kijkt de geest van Gainsbourg grijnzend mee over de schouder van de zanger ; dit is trouwens de enige song met een mannelijke vocalist, die hier de spoken word voor zijn rekening neemt. Le tango du psychopathe wordt hier gedanst op een bossa-rock-ritme. Elders funky gitaarrifjes; een origineel en bont eclecticisme, zonder een onsamenhangend allegaartje te worden. Daarvoor stààt elke song er, zij het op zich. De duisternis ten top in ‘L’ Enfer’, haast filmisch bezongen in een minimalistische post rock-mantra, enkel doorbroken door een onheilspellende riff. Die ouwe diabolus in tonica blijft het hem nog steeds doen! ‘L’enfer c’est ce que tu n’as pas/ ‘L’enfer c’est ce que tu n’as plus / . ‘L’enfer c’est ce que tu n’as pas encore.’ groeit uit tot een knallend ‘L’enfer c’est nous.’ Schril contrast met het


DEMO-DOKTER

DOKTER daaropvolgend kinderliedje (kinderstem van la petite Fée incluis) en een verfrissend folk-gitaartje..

The Jack Stafford Foundation “The Hard Way” CONTACT

Chris Rea, Garry Moore en CSN&Y ; het is een moedig, (lees: overmoedig) project. Daarvoor bevatten de songs te veel nadrukkelijke verwijzingen naar grote voorbeelden: ‘All Along the Watchtower’, ‘No Woman, No Cry’ en - zelfs woordelijk - ‘Blackbird’. Hierdoor komen de eigen stijl van het Celtic Ninja Construction en de kwaliteiten van de demo te weinig naar voor. Die liggen vooral in het durven aansnijden van grote wereldthema’s (oorlog, macht, arm en rijk) in pure protestsong-traditie (I can fly (Song for Argentina)).

Rencontrez L’ Amour

“Brazilian Wax” CONTACT Met deze demo zitten we most definitely aan de andere kant van La Manche. Britse pop à la Suede met een randje jaren ’80 electronica. Twee songs die even fris zijn als het androgyne meisjesgezicht op de hoes. Een stem die even doet denken aan Fisher Z, een dartel baslijntje en de sinds the Fab Four onontkoombare strijkers maken van ‘In It on Your Own’ een (not a) love song with a pun. “She ‘s one of the laziest people I ‘ve ever known” zet meteen de toon.

The Celtic Ninja Construction “La fête” CONTACT

Toegegeven, met deze Iers-Belgische constructie hebben we het moeilijker. Daarvoor blijft de demo te erg steken in een cross- over van te veel genres naast mekaar. Folk-rock met nu eens reggae-ritme gitaren, dan weer vleugjes

Tien jaar na de surfrock-boom, naar aanleiding van Tarantino’s ‘Pulp Fiction’ naar buiten komen met een surf-demo: het is een moedige prestatie. Met surf-city Gent, het muzikale Baja California van de Zuidelijke Lage Landen als home town moet ik toegeven dat ik wat het genre betreft rot verwend ben. Als schuiloord van surf-epigonen als The Whodads, Fifty Foot Combo en Speedball Jr. verdient deze stad stante pede een gigantische tiki bovenop St-Baafs. Dit maar om te zeggen dat ik pas na een tweede luisterbeurt het éxtra aan deze demo heb kunnen smaken. Bij de intro viel meteen het evil rifje in de zee van reverb en twang op, dat we ook bij Speedball en het Combo terugvinden. Bij Italian Surfergirl - een heerlijk trage stoner blues baslijn in de brug - deed een gogodanseres haar ding voor ons geestesoog. In ‘Chihuahua’, chicano surf à la Reef Rider werd de Spaanse arpeggio doorbroken door een plotse speed injection. Origineel, graag meer van dat. En dat kwam er met mondjesmaat in de tweede helft van de CD. Last Night’s Cocktail verraste ons door een scheut Malagueña te mixen met een bouzouki-achtige riff. Ook Gravity

Flow, met dat dissonant loopje wist ons te bekoren. Dit viertal kent zijn klassieke voorbeelden en de geplogenheden van het genre. Nu lokt de open zee van het verder experimenteren (iets meer vettigheid, misschien?) en het verfijnen van de eigen sound. Ungawa Tusi! El Médico Zie je’t wel zitten om jouw geesteskind eens onder de loupe te laten nemen door Poppunt Magazine? Stuur je demo dan in naar: Poppunt Magazine Kartuizersstraat 19/7, - 1000 Brussel. Inzendingen voor de Demopoll komen ook automatisch in aanmerking voor een recensie in deze rubriek.

10 SABAM-tips 1. wie zich niet aansluit bij SABAM kan geen auteursrechten innen 2. ook een sample van één seconde gebruiken, kan strafbaar zijn 3. je eigen nummers op je eigen website online zetten kan ook gratis 4. als je je eigen muziek op cd zet, moet je hiervoor reproductierechten betalen 5.elke auteur en componist die meegeschreven heeft, sluit zich best aan 6. je nummers beschermen, zonder er geld van auteursrecht van te willen krijgen, kan ook door ze naar jezelf aangetekend op te sturen 7. vul na elk optreden een ‘opgave formulier voor uitgevoerde werken in’ je eigen nummers opvoeren wordt immers ook vergoed 8. je kan bij je aansluiting ook een maatschappelijk aandeel kopen, je aansluiting kost dan 31euro i.p.v 124,06 euro 9. een cd of cassette meesturen met de aangifte is niet meer nodig, titel, duurtijd en namen van auteurs en componisten volstaan 10. sluit je aan bij Uradex, zo kan je ook als je niet meegeschreven hebt JOUW DEMO HIER? aan een nummer geld krijgen als het gedraaid wordt op de radio Meer informatie nodig? Mail naar popadvies@poppunt.be of kijk op www.sabam.be Sabam zal aanwezig zijn op de muzikantendag. Voor al je vragen over auteursrecht kan je terecht aan de SABAM infostand.

45


INFO

Productinfo Zowat dagelijks worden nieuwe producten of diensten op de markt gebracht voor de muziekmakende medemens. We willen je vanaf deze editie van je favoriete magazine op de hoogte brengen van nieuwigheden, shops of wat dan ook in onze nieuwe rubriek “Productinfo” !

SAE Institute - praktijkgerichte audio opleidingen

je de diverse mogelijkheden bij om met een computersysteem muziek te maken en geluid te bewerken. Aan bod komen o.a. MIDI en harddiskrecording met Logic, Cubase en Protools, softsynthese en diverse geluidsbewerkingstechnieken met behulp van effecten en processors. Deze opleiding is bijzonder geschikt voor home studio gebruikers, muzikanten die een productie studio willen opstarten, DJ’s met interesse in productie/remix technieken of bijvoorbeeld gitaristen die de computer willen betrekken bij het maken van professionele demo’s.

waardoor het minder belastend is voor de pompen van de mist-machine en waardoor het voordeliger is dan andere mistvloeistoffen. En dat is nog niet alles: Jem zorgde voor een “frisse” geur van de mist, die zelfs de geur van sigarettenrook zou verminderen.

Meer info kan je vinden op www.sae.edu

Martin Ego X4 SAE (School of Audio Engineering) Institute is een wereldwijd netwerk van scholen op gebied van audio, multimedia en digitale film, dat in 1976 is opgericht in Australië. Tot vorig jaar moesten Vlaamse geïnteresseerden naar Amsterdam of Rotterdam trekken, maar sindsdien is er ook een school opgericht in Brussel. Je kan er o.a. twee praktijkgerichte audio opleidingen volgen: Audio Engineering Diploma en Electronic Music Production Certificate.

Audio Engineering Diploma Deze opleiding, die zowel voltijds als deeltijds kan gevolgd worden, leunt op veel praktijkervaring, ondersteund door uitgebreide theorielessen. Zo krijg je als student toegang tot high-tech studio faciliteiten en werkstations; meer dan voldoende om ruime ervaring op te doen met de apparatuur die gebruikt wordt door een geluidstechnicus. De onderwerpen die aan bod komen zijn: geluidstheorie, studio apparatuur, opname en mixdown technieken, studio ontwerp en akoestiek, Live/PA geluid, digitale en analoge audio, MIDI & Harddisk recording en geluidsbewerking.

Electronic Music Production Deze korte cursus (6 maanden) brengt

46

Lichteffecten tijdens je optreden? Dan is er nu de Martin Ego X4: een 250-watt sterk lichteffect met DMX control dat zowel in auto als in music trig mode kan gebruikt worden. Het is, net als de andere producten in de Ego reeks een lichtgewicht, robuust en makkelijk te dragen toestel voorzien van een handige draaghendel en lensbescherming. Meer info op www.evdv.com

Slimme Mist ! Mist of rook over het podium laten hangen is een bijzonder cool effect, maar niet bevorderlijk voor de lichtinstallatie. Lampen worden vuil, er komt een vette film op lenzen, filters en gobos. Jem brengt daarom i-Fog op de markt, een effect dat naar eigen zeggen “intelligente mist” wordt genoemd. Zo is er minder condensatie, wat beter is voor de lampen en blijft de mist zo’n 30% langer hangen,

meer info op www.evdv.com

Groove Street - Since 2003

Een jaar geleden werd Groove Street opgestart: een instrumentenzaak gespecialiseerd in gitaren en basgitaren. Groove Street is gevestigd in hartje Brussel en heeft een gamma voor zowel de beginnende als ervaren muzikant, met gitaren van 200 euro tot meer dan 4000 euro. Groove Street is eveneens exclusieve verdeler voor James Tyler gitaren, Lakland basgitaren en Reverend. Er worden ook geregeld demo’s georganiseerd: zo is een er een gratis Line6 demo op 23 oktober. Onderrichtstraat 98, 1000 Brussel www.groovestreet.be


20 November 2004 How to be a King of Rock&Roll ? Voor de 4de maal organiseren Poppunt en AB

de MUZIKANTENDAG.

Wil je een dag lang toegang tot de achterkeuken van menig muzikant, DJ, songwriter, producer, muziekcomputer-wizard of gewoon platenbaas? Nood aan ultieme gitaartips, een swingende handleiding om je bakken verdiende poen aan de belastingen aan te geven, zoek je je eigen stem of wil je eindelijk weten hoe creatief een computerbrein is?

Dan is de Ancienne Belgique op 20 november the place to be. Naast workshops en infosessies kan je er ook terecht voor een jamsessie of fotoshoot en kan je je demo laten beoordelen door professionals uit de muziekindustrie. We eindigen traditiegetrouw met twee spetterende concerten.

Maak kans op een fotoshoot op de muzikantendag De songs zijn er, de spirit is er, de goesting om het te maken giert door het lijf en toch geraak je niet aan optredens? Een bio schrijven kan misschien nog net lukken, maar een knappe foto om de programmatoren van deze aardkloot helemaal overstag te doen gaan is andere koek. Poppunt brengt redding in nood en geeft je de kans om een professionele fotoshoot mee te maken. Belgiums best kept secret, Koen Bauters, weigert zich zowel visueel als muzikaal vast te pinnen op stijlen en fotografeerde zowel Brahim, Natalia, Clouseau, Gunther Neefs als Zornik, Novastar, Krezip, Jo Bogaert, Triggerfinger, ... Een uur lang zal Koen zijn lens op jullie richten en ervoor zorgen dat je nooit meer verlegen moet zitten om geweldig beeldmateriaal.

Hoe deelnemen? Check www.poppunt.be

Maak ook kans op een optreden met Camden! Laat Camden één van je songs bewerken en speel zelf mee op de muzikantendag! Axl Peleman, Michael Shack en Mario Pesic zullen tijdens de Muzikantendag live on stage aan de slag gaan met een nummer van een van de muzikanten uit de zaal.

Heb jij een afgewerkte of onafgewerkte song in een sober arrangement waar je de heren van Camden graag op los wil laten? Stuur dit dan als de bliksem naar Poppunt (Kartuizersstraat 19 bus 7 – 1000 Brussel). Vergeet zeker niet je contactgegevens erbij te steken zodat Axl je kan bellen als hij je als frontvrouw of -man van Camden op de muzikantendag ziet. Tot 12 november kan je je demo opsturen.

NIEUW op de muzikantendag: samenwerking met educatieve muziekcentra Dit jaar wordt een belangrijk stuk van de programmatie van de Muzikantendag ingevuld in samenwerking met een aantal organisaties die een educatief aanbod op lokaal vlak voorzien, nl. Noise Gate, Trix, Bazuco,

Het Depot, Novanoïs, Muziekodroom , Cactus en De Kreun.

Bij deze popwerkplaatsen of educatieve muziekcentra kan je terecht voor allerlei workshops, infosessies, concerten, opnames, repetities, enz. Voor meer informatie één adres:

www.poppunt.be

De eerste namen voor de Muzikantendag: Zornik, Camden, Stijn, 4T4, Eavesdropper,


DJ MANIA op volle toeren! Pick-up naalden stonden scherp in Limburg de afgelopen maanden. Niet minder dan 77 inzendingen werden keurig afgeleverd door de postbode. Variërend van formaat (CDR’s, DVD’s, minidiscs en de nog steeds populaire cassettes), leeftijd (van 17 tot 35), alle Limburgse windstreken en van genre (alles van en tussen broeierige latino, snoeiharde techno, hyperkinetische drum ’n bass en zelfs kleinkunst)..... Een strenge maar rechtvaardige demojury trok zich in juli discreet terug om alle demo’s langs hun buis van Eustachius te laten passeren. 24 dj-acts werden goed bevonden en mogen hun kunsten ‘levend’ komen tonen / laten horen. De 24 geselecteerde dj-acts worden geprogrammeerd tijdens 3 voorronden die plaats vinden op 9, 16 en 23 oktober 2004. Finale op zaterdag 27 november in Muziekodroom te Hasselt.

Meer info? Provinciale Jeugddienst Limburg Universiteitslaan 1 3500 Hasselt (011) 23 72 78 (Ralf) mania@limburg.be

Young Talent Corner op Studio Brussel Discover the DJ! Young Talent Corner bestaat nu al meer dan 3 jaar! Respect gaat daarbij naar onze vrienden bij Kozzmozz. Terwijl we onze Young Talenters blijven loslaten op de Belgische partyscène kregen we onlangs de kans om dat ook te doen via een ander medium, namelijk de wonderlijke wereld van de radio!!! Begin september 2004 startte Studio Brussel met een nieuw onderdeel in Switch, het weekendprogramma voor house, techno en andere elektronische freaks! Op zaterdagavond tussen 24u en 01u (eigenlijk al zondagochtend) zit het radiomekka voor elke beginnende platenruiter: Discover the DJ! Wekelijks zullen tijdens Discover the DJ twee sets van enkele jonge, talentvolle DJ’s uitgezonden worden: hiervoor wordt geplukt uit de DJ’s van Young Talent Corner en het Switch DJ archief. De spits werd op 4 september afgebeten door DJ Benn en Olivia. DJ’s die een demo opsturen voor Young Talent Corner maken dus naast een plaatsje op één van de YTC-events ook kans op airplay in Discover the DJ. Op de website van Young Talent Corner vind je alle info, zoals agenda, bio’s, huidige top 10’s, … terug over deze gelukkige platenruiters!! Daarnaast staan de volledige sets online op de website van StuBru. Hou ook alvast een gaatje vrij op 22 oktober 2004 want dan plannen we een heus YTC event in Gent! Wil je je nieuwsgierige honger stillen check dan www.youngtalentcorner.be, allen daarheen!!!

www.youngtalentcorner.be www.poppunt.be www.kozzmozz.com www.stubru.be Discover the DJ / Switch: elke zaterdag van 24u-01u op Studio Brussel

Jeroen Swinnen, Frank Duchene, A Brand, Luc De Vos,... Meer info op www.poppunt.be !


ZOEKERTJES - ZOEKERTJES - ZOEKERTJES - ZOEKERTJES - ZOEKERTJES - ZOEKERTJES - ZOEKERTJES - ZOEKERTJES - ZOEKERTJES - ZOEKERTJES - ZOEKERTJES

Aanbod MATERIAAL

zware pa/disco versterkers zware PA- of disco versterkers (merk: Inter-M). Hebben in de winkel gedient om demoboxen te laten spelen. De vesterkers zijn dus in perfecte nieuwstaat (in originele verpakking, handleiding, ...) 1xM1000: 2x500Watt: 600,-euro 1xCM515: 2w750Watt: 850,-euro 2xcm520: 2x1000Watt: 950,-euro info@sonatek.be Tel: 0479/733093 fender jazz bass usa Fender Jazz bass ( Artist Series Models jaco pastorius ) Kleur : sunburst, Electroniek passief Hals afgesteld Voltreffende bass , moet zeker geprobeerd worden . Foto op aanvraag . Prijs : 1400 euro ‘mika.s@pandora.be Tel: 0486/648.684 FENDER telecaster USA FENDER telecaster USA (zwarte body/ witte slagplaat) SN N7303272 in perfecte staat incl. fender case . weg wegens onbruik Prijs: 750.00 euro bangkonijn@cuttingedge.be Tel: 0485/566862 H&amp;K gitaaramp 100w (koopje!) Hughes and KettnerAttax SeriesTour Reverb combo 100w Richtprijs 500euro, zo goed als nieuw, paar x gebruikt slechts! Contact? info@hardcoremusic.be info? -&gt; http://www.hughes-and kettner.com/scripts/products.php?mode =prod&amp;id=18# Prijs: 500.00 euro info@hardcoremusic.be **ROLAND SP808-EX GrooveSampler** GROOVESAMPLER SP808-EX (design behuizing) Phrase Sampler/digitale multitrack --&gt;INCLUSIEF SP808-OP2 expansion (XLR, S/P DIF, SCSI-poort) ingebouwde effecten,2xD-beam, demoZip disk + besturingssoftware 6x blanco 250MB-Zip disk meegeleverd PERFECTE STAAT(enkel in home-studio gebruikt) EEN BUITENKANSJE!!! Prijs: 550 euro davyrogiest@skynet.be Tel: 0496/77.52.39 Mengtafel te koop Mackie 8 bus 32/8/2 met flight caset Prijs: 2500.00 euro production@motormusic.be Tel:03/4820351 fender jazz bass Fender Jazz bass ( Artist Series Models jaco pastorius ) Kleur : sunburst, Electroniek passief Hals afgesteld Voltreffende bass, case delux,met accessoires Vintage 62’ , met nieuwe snaren , moet zeker geprobeerd worden . Foto op aanvraag . Prijs: 1400.00 euro mika.s@pandora.be Tel: 0486/648.684 electrische gitaar te koop Hohner STLynx electrische gitaar te koop te Borgerhout. Goede staat, lichte toets, frisse humbuckers. 70 Euro. mail bartdg@antwerpen.be of bel 0485/ 69.94.96. paino te koop Buffet piano (Klimes &amp; co., Berlin) zoekt nieuw baasje om mee te oefenen. Goede staat, met gezellige klank. Ik moet weg omdat mijn huidig baasje een digitale piano heeft aanschaft om stil te kunnen oefenen.

Prijs: 700 euro bartdg@antwerpen.be Tel: 0485/69.94.96 POWERSOFT VERSTERKER DIGAM POWERSOFT 7000 eindversterket. Hoog vermogen, hoog rendement door techniek van schakelde voeding. 1u rackspace nodig. Weg wegens stopzetting activiteit. In nieuwstaat Prijs: 2000.00 euro kris.degroof@pandora.be Tel: 0486/722375 Ampeg kabinet Ampeg kabinet, SVT-410 HE, 8 ohm, 200 watt RMS, goed onderhouden, perfecte staat.1 jaar oud (kasticket als bewijs). Weg wegens nieuwe aankoop. Prijs: 800 euro ietiefoonhoom@hotmail.com Tel: 0474/527806 ibanez bass rd 600 new TE KOOP NEW BASS IBANEZ RD 600.neckQuilted Mapletop/Mahogany fretsAccu-Cast B200 bridge,SJB neck pickup,SMB bridge pickup EQB-2D 2-band eq w/EQ on-off switch Elixir equipped,color:Honey Sunburst. moet zeker geprobeerd worden.Foto op aanvraag Prijs: 550 euro mika.s@pandora.be Tel: 0486/119.229 Bass-versterker Hartke 3500 + 4.5 XL Cabinet + Flightcase Ideaal top-klasse materiaal voor de ervaren bassist die houdt van de power, punch en de krachtige “attack” van Hartke aan een weggeefprijs! Aankoopprijs: ±1.800 EUR - Vraagprijs: 1.125 EUR Het materiaal is nog zo goed als nieuw (Voornamelijk gebruikt in repetitielokaal. Weinig verplaatst). De versterker is nog in de originele verpakking. Versterker, Cabinet en Flightcase worden niet apart verkocht.Voor foto’s en info kijk op: http: //users.skynet.be/fa461924/Verkoop/ TeKoop.htm Verkoopprijs: 1125 euro David_Stroobants@Skynet.be Tel: 016-20.37.73 (na 18u00) ampeg bxt410hl new!!! CABINET AMPEG BXT410HL4 PRO new!!! 4*10” 600 watts 4 ohms, prijs:850 euro(normalprijs +- 1200 Euro) Foto op aanvraag. mika.s@pandora.be 0486/119.229 ampeg cabinet bxt410 new!!!!!!!!!!!!!!!! CABINET AMPEG BXT410 new!!!!!!! 4*10” 600 watts 4 ohms, prijs:780 euro(normalprijs +- 1200 Euro) Foto op aanvraag. mika.s@pandora.be Tel: 0486/119.229 bass ibanez RD 600 new!!!!!!!!!!!!!!! TE KOOP NEW BASS IBANEZ RD 600 n e c k Q u i l t e d. M a p l e t o p / M a h o g a n y bodyMedium fretsAccu-Cast B200 bridgeSeymour Duncan Bassline SJB neck pickup Seymour Duncan Bassline SMB bridge pickup. EQB-2D 2-band eq w/EQ on-off switch . color:Honey Sunburst Prijs: 480.00 euro mika.s@pandora.be Tel: 0486/119.229 MUZIKANTEN

gitarist gent-aalter ben nogal onervaren (2jaar elektrische en akoestische gitaar),heb 1jaar les achter de rug en zoek mensen die voor het plezier een groepje willen maken, liefst regio gent-aalter, maar wat verderweg kan ook! thomasovitsj@hotmail.com

Tel:0484 50 92 32 Live instrumentale achtergrondmuziek Ik speel achtergrondmuziek op keyboards tijdens recepties, etentjes, ... Alle nodige materieel breng ik zelf mee. Prijs: 50 euro erik.de.laeter@oost-vlaanderen.be Tel: 09-225 61 57 Toetsenman Ben sedert 1999 toetsenman geweest in diverse bands, zowel traditionele coverbands als groepen met eigen nummers die meer creativiteit en eigen inbreng vereisen. erik.de.laeter@oost-vlaanderen.be Tel: 09-225 61 57 SONGS Wij componeren songs in het engels of in het nederlands. steven.defraine@pandora.be Tel: 0486860514 KuSHeeZ! damn’ Phonkey Deze 8-koppige Funk-formatie (incl. blazerssectie indien gewenst) staat te popelen om er volop tegenaan te gaan. Wij spelen vooral Funk met een vleugje soul, jazz &amp; blues en R’nB, met covers van The Brand New Heavies, En Vogue, Maceo Parker, Steely Dan, Axelle Red, Jamiroquai, Stevie Wonder enz... Voor een technisch en muzikaal dansbaar en rythmisch avondje live muziek kan je steeds vrijblijvend contact opnemen. website: www.kusheez.tk geskoint@pandora.be Tel: 0497/301.907 Gitarist aangeboden voor in band Ik ben een redelijk gevorderde gitarist van 15 jaar en zoek in de regio leuven een band die rock, metal of punk wil maken. Beschik over een stagg gitaar en roland versterker. Repeteren kan ook eventueel bij mij thuis chrisse731@hotmail.com Tel: 0474862930 dj, bassist en drummer gezocht hey ik, hoboïste zoek dj, bassist en drummer om samen een project te beginnen alla boenox (www.boenox.com vooral luisterfragmenten opus6662 &amp; Tic Tac ) In de weekends ben ik in Limburg door de week in Antwerpen (vanaf september) katrijnhendriks@yahoo.com Tel: 0498/20.53.89 POST-ROCK e.a. speel bass en/of gitaar. ben 25. ben van gent maar wil gerust naar gelijk waar komen. wil: post-rock etc. ... Mogwai, Godspeed!, Songs:Ohia, ... ben ook zot van Afghan Whigs, Sonic Youth, Jeff Buckley, dEUS, Pixies, ... mocht je nu al ziek worden, dan is het dat dan maar. Anders ... luister eens naar...http://users.skynet.be/ stefanie.delarue/lucky.mp3geeft een idee van wat ik ongeveer wil. bye, Jeroen jeroenspeybroeck@hotmail.com Tel: 0494/03.37.68 Bassist zoekt groep! Bassist (29) met ervaring zoekt groep!(o mgevingHouthalen, Hasselt, Genk...) met eigen nummers in de stijl van Tool,Staind..... Met optredens is een pluspunt! Zoek je mij ook.....Bel 0477/19 80 02 dimitrirusso_3@hotmail.com Tel: 0477/19 80 02 Drummer zoekt groep ben 25 jarige drummer met 13 jaar ervaring (ook in het buitenland) zoek trash-speed-power of deathmetalgroep in de omgeving van vlaams brabantbrussel. geen beginners aub. stephan.degrauwe@skynet.be Tel: 0472404507

drumles voor beginners .wie drumles zoekt voor beginners, regio gent, niet duur...? mail mij voor een prijs. ben jonge gast en kan je een stevige basis aanleren. breakbert@hotmail.com Tel: 09 231 56 39 Bassist zkt covergroep blues, rock, pop of country - regio Brabant / Leuven Tel: 0477/715490 Drummer drummer zoekt semi-prof band , speel alle stijlen , beginnende bands gelieve zich te onthouden , veel studio &amp; podium ervaring : van classic tot house en van pop tot metal !!! animolly@hotmail.com Tel: 0472/448415 Zangeres wil zingen in het Brusselse Ervaren zangeres (23) zoekt een groep of muzikaal project in Brussel waar ze haar stembanden kan op loslaten. ben meertalig (NL/FR/ENG) speel ook piano/ keyboard. heb een voorkeur voor jazzy projecten of wereldmuziek, americana, lichte rock...geen hardrock,metal. charlottedemets@hotmail.com Tel: 0496781544 zangeres Ik ben een 26 jarige zangeres in hart en ziel en zou hierin willen verder geraken. jill_dockx@hotmail.com Tel: 0476753651 Gitarist zoek groep. Gitarist zoekt bestaande groep Stijl rock/ stoner richting metal. Ervaring,matriaal &amp; vervoer aanwezig. Liefst in de omgeving van Antwerpen dielemandimitr@pandora.be Tel: 0497/92 11 85 gitarist zoekt band joe,kben 16 jaar uit het leuvense, ik ben op zoek naar een band,wil zeker optreden,ben supergemotiveerd,kspeel punkrock en metal, vb:van halen,... sms of mail me! pa_rihuwana_88@hotmail.com Tel: 0486298763 gitarist heeft band nodig!! kben 16 jaar en speel 2 jaar gitaar.Heb al in band gespeeld, maar nog ni serieus opgetreden, wil ik zeker doen.Zeer ambitieus, liefst punkrock of metal.mail ma als ge geïnterresseerd zijt!! mertenspieterjan@hotmail.com Tel: 0486298763

Vraag MATERIAAL

muziekprogramma Ik zoek n programma om muziek te kunnen samenstellen , dit zonder bijkomende instrumenten . p_a_s_s_i_e_v_r_u_c_h_t@hotmail.com Tel: 0495/81.27.95 MUZIKANTEN

Mensch met Keel Hallo, Heb je zin om een groep te vervolledigen met een stem? Voel je kriebels in stoffige keelholten en heb je nood aan een efficient medium om kwijt te kunnen wat je kwijt wil? Wij zijn een vredelievende groep muzikanten met een boel ideetjes en vooral veel enthousiasme. We spelen melodieuze tot psychedelische rockmuziek. Eigen nummers. (Met op de

51


ZOEKERTJES - ZOEKERTJES - ZOEKERTJES - ZOEKERTJES - ZOEKERTJES - ZOEKERTJES - ZOEKERTJES - ZOEKERTJES - ZOEKERTJES - ZOEKERTJES - ZOEKERTJE

ZOEK ERTJES repetities een occasioneel covertje om te leren van de groten). Misschien ben jij die creatieve geest die samen met ons muzikale wonderen wil verrichten? We repeteren in het Brusselse alwaar we allen studenten zijn aan de VUB. Leeftijd en geslacht vormen voor ons geen enkele barriere. Toch niet wat groepsleden betreft.Hopelijk tot binnenkort. Intergallactische groeten! Joris, Kiavash, Geo en Ruben. rvhaverm@vub.ac.be Tel: 0495 475005

miss kittin) Kwil vette dansplaten kunne maken of mixen. Alle voorstellen zijn welkom.. MAIL MIJ gewoon! p_a_s_s_i_e_v_r_u_c_h_t@hotmail.com Tel: 0495/81.27.95

5DayBoon zoekt een drummer 5 Day Boon is nog op zoek naar een drummer. (Vorige drummer is gestopt wegens tijdsgebrek.) Voor meer informatie over de muziek kan je best kijken op de site. http: //www.5dayboon.be Repetities minstens 1x per week in Bornem. Bezetting: Muzikanten gezocht Keyb/Synths, Gitaar, Gitaar/Zang en Ik wil een band oprichten, muziek jaren Bas/Contrabas. Enkel gemotiveerde 60,70. Leeftijd, vanaf 30 j Bas, drum, mensen aub. gitaar,keybors, blazers, zangeres, en stefan@5dayboon.be ik(zang) Tel: 0495/87825 nickdevos@skynet.be Oerdegelijke Toetsenist Gezocht! Tel: 0475/299.288 De noord Antwerpse coverband Fast cellist(e), violist(e), gezocht Forward is op zoek naar een oerdegelijke Ik ben een drummer (18), uit gent, met creatieve toetsenist. Heb je zin om een pakje ervaring en zoek muzikanten regelmatig op te treden, zelf mee te (cellist(e), violist(e), toetsenist(e),... ) om bepalen welke nummers je wil spelen,... beeldende, sprookjesachtige, alternatieve, dan is dit een buitenkansje voor jou. Een ... muziek te maken , in het genre van Sigur greep uit ons repertiore vind je op onze ros, under byen, sparklehorse,... website (www.fast-forwardcovers.tk). jesusfreakje@hotmail.com Geînteresseerd? Mail naar Tel: 09 230 55 18 hannes_cassiers@yahoo.com Tel: 0496121884 Muzikanten gezocht Wij zijn een nieuw project op poten aan het zetten te Antwerpen. We zoeken nog talentvolle muzikanten, moeten kunnen noten lezen en nuchter blijven wanneer nodig! Test af te leggen van partituur in Antwerpen svangestel@hotmail.com Tel: 0495-413 925 Club Soda zoekt gitarist Club Soda zoekt gemotiveerde gitarist met een professionele houding. Ervaring is een must! Wij zijn een band uit Gent en treden momenteel veel op in Nederland maar hopen in de toekomst meer in België te spelen. Check out www.clubsoda.be and have a taste of fine blended Belgian pop! info@clubsoda.be Tel: 0477/54.57.73 !creatieve muzikanten gezocht! Parodia Academica is op zoek naar creatieve en veelzijdige muzikanten voor haar volgende productie. Heb je interesse of vragen: parodia@nm.be. parodia@nm.be Tel: 0477/71.54.93 THE VICIOUS ZKT BASSIST(E) we (18 jaar) zijn op zoek naar een ervaren bassist in de regio gent. we willen ‘the vicious’ opstarten, een jonge funk/ reggae/pop/soul/ambiance band. mailen maar!!! thevicious_info@hotmail.com Tel: 0494280703 / 0486229999

zangeres zoekt muzikanten Zou graag een groepje opstarten..mix van pop en rock, zowel nederlandstalig als engelstalige songs..regio Westvlaanderen. Speel je graag gitaar, keyboard, drums..en je wil gaan optreden ipv het eindeloos spelen in je kamer..contacteer me dan en samen kunnen we een band oprichten. (liefst tss.20-28jr) baas_30@hotmail.com Tel: 0472/915865 soulvolle backingstem voor crossover gemiddeld 25 à 30 gigs op een jaar. make a sound: voor meer detail, mail me ‘juan_manssens@hotmail.com Tel: 0499239811 Reggae-Ska Wij zijn een reggae-Ska band uit Opglabbeek, spelen eigen nummers en zijn dringend op zoek naar een toetsenist, extra Rythm-solo Guitarist en blazers carlo.schaeken@tiscali.be Tel: 0474/568267 Bandleden gezocht Ik zoek een bass, zang en drum, en eventueel nog een 2e gitaar om een punk/rock/metal-band op te richten. Ikzelf en dus ook het waarschijnlijke repetitiekot bevind zich in winksele (Herent) naast leuven. chrisse731@hotmail.com Tel: 0474862930

Muzikanten Gezocht !! Ervaren zanger ( 32 jaar ) zoekt ervaren muzikanten ( drums , bass , solo / slag guitar , keyboard ) &amp; ervaren zangeres om een eigentijdse rock / pop / funk coverband uit de grond te stampen . Ook percussie en blazers zijn zeker welkom . Na repetitie periode ... optredens gegarandeert . De repetitie zal telkens plaatsvinden te Schelle ( teacher-dj regio Antwerpen )Geen beginnende Hallo beste melomanen , Graag had ik muzikanten aub !! Laat iets van jullie iemand gevonden die mij degelijk kan horen hé !!! Greetz , Ive leren mixen. Zelf ben ik n meisje van 18 , ive.gorris@pandora.be die dat heeeel graag zou kunnen. Ik heb Tel: 0496/747.742 ook al ged8 aan eigen muziek maken met computerprogramma’s ( in de aard van THE VICIOUS ZKT BLAZERSECTIE we (18 jaar) zijn op zoek naar een ervaren bassist in de regio gent. we willen ‘the vicious’ opstarten, een jonge funk/ reggae/pop/soul/ambiance band. mailen maar!!! thevicious_info@hotmail.com Tel: 0494280703 / 0486229999

gitarist omgeving ieper We zijn een groep van ca. 1 jaar en hebben nu 3 leden; bassist, drummer en gitarist. We zoeken nog een 2de gitarist die ook in Ieper of omstreken woont. We Zijn 14 (gitarist), 15 (bassist) en 15 (drummer). Kunnen wel wat talent gebruiken! bramdecramer@hotmail.com Tel: 075/21 96 46 lead gitarist gezocht wij zijn een vers opgestarte rock/metal band en zoeken nog een tweede gitarist om ons te vervolledigen. motivatie is het voornaamste, je hoeft geen virtuoso te zijn, enkel beter lead kunnen spelen dan ikzelf (de ritmegitarist) we zullen eigen nummers spelen (waarin meestal ruimte voorzien is voor een solo en/of ander leadwerk van jouw hand...) met hier en daar een cover erbij. repetities te lier.stuur een mailtje indien dit je interesse opwekt ruben_corthout@hotmail.com Tel: 0485/136396 Gitarist voor goed lopende coverband (regio GEEL) Dringend gitarist gezocht voor goed lopende coverband. Genre: pop, disco, soul en rock. Bezetting: zanger, zangeres, toetsen, sax, bas, drum (+ gitaar natuurlijk). Repetitie: elke donderdagavond in Geel. Optredens: 2 à 3 per maand. covergroep@telenet.be Tel: 0495/270.188 Cardania zoekt bassist!!! Wil je deel uitmaken van een degelijke rockband met ervaring in het Leuvense? We spelen heavy rock met invloeden alla Faith no more, Queens of the Stone Age, Soundgarden, Black label Society, Megadeth, Pearl Jam,...We spelen met één gitarist dus ideaal vr bassisten die wat meer aandacht willen! Contacteer Patrick. info@partoon.be Tel: 0486/174336 NERVOUS SHAKES ZOEKT DRUMBEEST STEVIGE DRUMMER MET PODIUMERVARING GEEN BEGINNERS GENRE RAMONES,THE VINES ,BUITENLANDSE TOERNEE IN VOORUITZICHT CHECK IT OUT http://www.tcd.ie/Political_ Science/Postgrads/Patrick.Bernhagen/ RocknRoll.htm EN FOTO’S http: //www.newwavephotos.com/ NervousShake.htm philippe.de.clercq@versateladsl.be Tel: 0473872029 zangeres gent wij zijn pas gestart met een nieuw project in het genre van air, zero 7, ... en zijn nu opzoek naar een zangeres. Het gaat er vooral om dat we de stem kunnen opnemen, knippen, plakken,... doen wij wel. Het is dus geen levenslange binding. jesusfreakje@hotmail.com Tel: 09 230 55 18 creatieve m/v drummer/ bassist REGIO WAREGEM EIGENZINNIGE POP/ ROCK ...KOM EENS LUISTEREN OF EENS MEEDOEN... DAN WEET JE PAS WAAR WE HET OVER HEBBEN. MAIL ME VOOR VERDER INFO AUB. C. DEGROOTE@SPAWATER.COM Tel: 0476981636 Muzikanten-Zangers/zangeressen Zanger of Zangeres gezocht in regio Hasselt met interesse voor mogelijke optredens; voor band (25-27 jarigen)

met als achtergrond, rock, psychedelic, noise, funk, groove, postrock en als invloeden, , El Fish, Pearl Jam, Jestofunk, J Mascis, Godspeed You Black Emperor, Wawadadakwa, the Datsuns, Pink Floyd, The Doors,... Contacteer via de_roy_ th@hotmail.com. de_roy_th@hotmail.com Tel: 0031630061549 kleinkunst singer songwriter uit leuven zoekt bassist(e) om liedjes weg van de intieme beslotenheid naar het podium te toveren. kleinkunst/folk/pop/... toubactim@hotmail.com Tel: 0494/33 70 13 Covert Operations (metalcoverband) zkt gitaristen Covert Operations zoekt ritme- en leadgitarist. wij spelen metalcovers (Slayer, sepultura, metallica, etc) maar durven ook wel eens een recente pophit in een metaljasje gieten. omg. Gent effigy@non-entity.tk bassist(e) gezocht Rock-coverband, met geregeld optredens, uit het Antwerpse zoekt dringend naar een vlotte bassist. Leeftijd van de bandleden tussen 25 - 50 j. Wekelijkse repitities te Hove op donderdagavond. Playlist en demo te verkrijgen op aanvraag. Dannie danniehelsen@hotmail.com Tel: 0475/ 71 11 51 Drummer gezocht www.nolemon.tk zoekt een ervaren drummer. Stijl te beluisteren op de site. Repetitieplaats Ternat. nolemon@pandora.be Tel: 0476/328 345 AIT zoekt toetsenist(e) Wij spelen muziek in het metalgenre met verschillende invloeden zoals : Rhapsody, Kamelot, Nightwish, … Ben je geïnteresseerd, bel dan naar één van de volgende nummers : 09/348.14.05 of GSM 0474/467792 of e-mail : evdeynde@ovam.be. Enkele jaartjes (min.2) ervaring hebben is wenselijk. De repetities vinden plaats in onze oefenruimte te Lokeren. Muzikale groeten, David. Eva.Lantsoght@vub.ac.be Tel: 0474/467792 TROMPETIST GEZOCHT wie speelt trompet en wil in een jonge (18 jaar, regio gent of brussel) ambiancecoverband The Vicious stappen? zanger, drummer, keyboardspeler, bassist en saxofonist, grotendeels geschoold en allen met ervaring, zijn reeds terplaatse. voor backingzangeressen kan gezorgd worden. genre funk/soul/reggae/disco/ ea. denk ad magical flying thunderbirds. mailen! groeten hamerhaai en zeebaars. thevicious_info@hotmail.com Tel: thevicious_info@hotmail.com BEN JE OP ZOEK? MOET JE IETS KWIJT? ZET JE ZOEKERTJE OP WWW.POPPUNT.BE EN WELLICHT VIND JE HET HIER TERUG IN DE VOLGENDE EDITIE


Guitars

&

Basses GROOVE STREET - Onderrichtstraat 98 Rue de lâ&#x20AC;&#x2122;Enseignement 1000 Brussel/Bruxelles - Tel. 02 217 17 98 - www.groovestreet.be

sonare


KLANKBORD

Wil je Poppunt Magazine vanaf nu driemaandelijks in je bus ontvangen? en daarmee tegelijk Poppunt een stevig steuntje in de rug bezorgen?

Grijp dan je kans want wie zich nu abonneert,maakt kans op prachtige prijzen. En voor het geld moet je ’t niet laten: 10 € per jaar, veel kan je ’t niet noemen, toch? Al onze nieuwe abonnees krijgen bovendien één van deze welkomstgeschenken:

pubjes

de Demopoll compilatie-CD

het enige echte Poppunt T-shirt

CD-rom ‘Het popveld in kaart‘

de 100% Puur compilatie-CD

a n t w o o rd b o n

Vul dus snel de antwoordbon in en stuur ze onder gesloten omslag naar Poppunt, Kartuizersstraat 19 b7, 1000 Brussel of fax ze naar+32 2 504 99 09. Of je surft naar www.poppunt.be/abo en regelt je abonnement online!

een set Elixir- gitaarsnaren

Ja, ik wil een abonnement op Poppunt Magazine

Naam:

Voornaam: Straat:

Nr.:

Postcode:

Gemeente:

Tel:

Fax:

E-mail:

Stort € 10 op 413-9292181-26 met vermelding van ABO of cijfercode 0319 Doe mij maar een: • set Elixir-gitaarsnaren • Poppunt T-shirt

akoestisch

elektrisch

S / M / L / XL M / L / XL / XXL

CD-Demopoll

100% Puur

CD ‘Het popveld in kaart’

Busnr.:


Poppunt Magazine 22  

sep-okt-nov 2004