Page 1

SANOMAT Täyden palvelun rengasliikkeen lehti

Syksy 2013

PAINEVAHTI, LAATUMERKINTÄ, SALLITTU NASTOJEN MÄÄRÄ...

Päivitä rengastietosi 2010-luvulle

Oppaasi sioissa rengasa

TUTUSTU POLAR RENKAAN AUTOASIKORJAAMON PALVELUIHIN

Mikä premiumrenkaissa maksaa? GOODYEAR ULTRAGRIP ICE ARCTIC

MONINKERTAINEN TESTIMENESTYJÄ

Uuden sukupolven nastarengas pohjoisiin olosuhteisiin


Tämänkin syksyn sesongissa paikallinen rengaskauppa on kannattava valinta

E

lämme taas niitä aikoja, jolloin talven tulo yllättää autoilijat. Yllätys toistuu joka vuosi loka-marraskuussa, ja sen ennakoimisella moni vahinko jäisi tapahtumatta. Tähän on kiinnittänyt huomiota myös Autonrengasliitto vuosittaisessa Rengasfoorumi -tapahtumassa, jonka aiheena tänä vuonna oli ennakointi. Tutkimuksen mukaan joka kolmas autoilija vaihtaa talvirenkaisiin keliin nähden liian myöhään. RuuhkaSuomessa myöhäset voivat selvitä yllätyksestä turvallisesti julkisia kulkuneuvoja käyttäen, mutta meillä Lapissa ainoa keino taitaa olla talvirenkaiden vaihto alle ajoissa. Toimimalla ennen ensilumen satamista välttää myös pahimmat ruuhkat rengasliikkeissä. Siinäkin suhteessa ennakointi kannattaa. Tämä syksy tuo uusia tuulia rengasmarkkinoille. EU-säädösten lisäksi muuttuu myös Rovaniemen kilpailutilanne, kun suuri eurooppalainen rengasketju rantautuu kaupunkiin. On mielenkiintoista nähdä, miten se vaikuttaa rengaskaupan dynamiikkaan. Polar Rengas panostaa kuitenkin edelleen samoihin asioihin, joista meidät tunnetaan: henkilökohtaiseen ja kattavaan palveluun, ammattitaitoiseen henkilökuntaan sekä laadukkaisiin tuotteisiin, joita löytyy jokaisesta hintaluokasta. Renkaiden, vanteiden ja rengashuollon lisäksi meiltä saa Autoasi-korjaamopalvelut kaikille merkeille ja malleille sekä automaaleja ja muita tarvikkeita. Asiakkaan niin halutessa voimme vaikka katsastaa auton hänen puolestaan. Lisäksi olemme sitoutuneita hyvinvoinnin kehittämiseen kotipaikkakunnallamme. Tuemme joka vuosi harrastustoimintaa Rovaniemellä - ja mitä useampi päättää tehdä rengasostokset paikallisessa rengasliikkeessä, sitä paremmat mahdollisuudet meillä on tehdä niin jatkossakin. Turvallista syksyä ja onnistuneita rengaskauppoja!

PERTTI JÄÄSKÖ toimitusjohtaja, Polar Rengas

GALLUP

1. Tiedätkö mikä on painevahti? 2. Miksi painevahti on tällä hetkellä ajankohtainen?

Mika Hyväri:

1. Se liittyy renkaisiin. Ainakin uusissa autoissa on sellainen rengaspaineiden ilmoitin. 2. Koska talvirengaskausi alkaa kohta. Rengaspaineiden pitää olla oikeat, että pito on hyvä.

Irina Kuteynikova:

Teollisuustie 12 B I 96320 Rovaniemi p. 020 792 0400 I aukioloajat: ma-pe klo 8-17, sesonkina la 10-13 www.polarrengas.fi I www.facebook.com/PolarRengas

Julkaisija Painopaikka Jakelu Levikki Painomäärä Teksti Ulkoasu ja taitto

Polar Rengas Oy Alma Manu Oy, Rovaniemi 2013 Alma Manu Oy Rovaniemi ja Sodankylä 32 000 kpl Advertising Kioski Oy Advertising Kioski Oy

1. En tiedä. Minulla ei ole autoa. Kotimaassani saattaa olla käytössä jokin samankaltainen laite. 2. En osaa sanoa.

Esa Pakarinen:

1. Varmaan jokin ilmanpainemittari. 2. Talvikelien takia. Pakkasilla paineiden pitää olla kohdillaan.


Päivitä tietosi rengasmääräyksistä 2010-luvulle Viimeisen kahden vuoden aikana renkaita koskevaan lainsäädäntöön on tullut paljon muutoksia, joiden takana ovat kiristyneet ympäristö- ja turvallisuusvaatimukset. Tässä pikainen johdatus uusiin vaatimuksiin! Niiden ansiosta ajamme jatkossa paremmilla renkailla ja säästämme myös polttoainekuluissa. Lisää tietoa uudistuksista löydät lehden artikkeleista!

Polttoainetehokkuus / vierintävastus Pienestä suurempaan polttoaineen kulutukseen. Ei käytössä.

A

G

A- ja G-luokan renkaiden polttoaineenkulutuksessa on 7,5 prosentin ero. G +6 litraa / 1 000 km

Märkäpito / jarrutusmatka

Melupäästöt / ulkoinen ohiajomelu

Lyhyestä pitempään jarrutusmatkaan märissä olosuhteissa. Ei käytössä.

+1 aalto = +3 dB + kaksinkertainen melu

A

18 m G +2 aaltoa = +6 dB + nelinkertainen melu

Renkaiden laatumerkinnät

EU:n standardoitu renkaiden laatumerkintä otettiin käyttöön marraskuussa 2012. Merkinnällä halutaan ensisijaisesti helpottaa polttoainetta säästävien renkaiden valintaa niin kuluttajien kuin ympäristönkin eduksi. Energiatehokkailla renkailla polttoaineen kulutus voi vähentyä jopa 10 %. EU-merkintä kertoo kolmesta ominaisuudesta: polttoainetehokkuudesta, märkäpidosta ja vierintämelusta. Kahta ensimmäistä kuvataan luokilla A-G. A-luokan polttoainetehokkuus merkitsee pienintä kulutusta ja A-luokan märkäpito erinomaista pitoa märällä tiellä. Lisäksi merkintä ilmoittaa renkaan ulkoisen vierintämelun desibeleinä.

Painevahti pakolliseksi

Yhdysvalloissa jo kauan pakollisena ollut renkaiden painevahti (TPMS, tire pressure monitoring system) on tulossa pakollisiksi varusteeksi kaikkiin autoihin myös EU:ssa vuonna 2014. Painevahti on ollut pakollinen EU-maissa kaikissa uusissa automalleissa jo marraskuun 2012 alusta lähtien. Oikeat rengaspaineet vähentävät renkaan tarpeetonta kulumista, kuluttavat vähemmän polttoainetta ja parantavat ohjattavuutta. Painevahdin vastaanotin ilmoittaa ääni- ja valomerkillä, jos rengaspaine laskee 10 prosenttia auton suositusarvon alapuolelle. Painevahti tarkkailee myös renkaiden lämpötilaa ja varoittaa kuljettajaa ylikuumenemisesta.

Nastarenkaiden nastojen määrä

Ennen vuoden 2009 lakimuutosta nastarenkaiden nastojen määrä määräytyi tuumakoon perusteella. Lakimuutoksen myötä tuumakokoja ei enää huomioida, vaan nastojen maksimimäärä lasketaan renkaan vierintäkehän perusteella. Nastarenkaassa saa olla enintään 50 nastaa yhtä renkaan vierintäkehän metriä kohden. Lakimuutoksella pyritään vähentämään nastojen aiheuttamia tiehuoltokustannuksia ja katupölyn määrää.


Autoasi-korjaamossa huolletaan kaikki merkit ja mallit Huoltamopäällikkö Risto Vilander yhdessä viisihenkisen tiiminsä kanssa hoitaa asiakkaiden autot kuntoon Polar Renkaan korjaamolla. Polar Rengas kuuluu Autoasikorjaamoketjuun, jonka valttina huoltamoiden välisessä kilpailussa on ainutlaatuinen tietojärjestelmä. Autoasi-korjaamo saa rekisterikilven tunnuksella selville kaikki tiedot auton huoltohistoriasta. Yhtenäinen järjestelmä nopeuttaa

Autoasi-korjaamo saa rekisterikilven tunnuksella selville kaikki tiedot auton huoltohistoriasta. Yhtenäinen järjestelmä nopeuttaa ja helpottaa autojen korjaamista sekä uusien osien hankkimista. ja helpottaa autojen korjaamista sekä uusien osien hankkimista. Autoasi-järjestelmä on tietysti tietokonepohjainen ja toimii internetissä, joten auton tiedot löytyvät mistä tahansa Autoasikorjaamolta Suomessa. Autoasikonsepti on siis helppo ja luotettava ratkaisu niin asiakkaalle kuin korjaamollekin. Se onkin noussut tunnetuimmaksi korjaamoketjuksi Suomessa.

Suurin osa Polar Renkaan Autoasi-korjaamolla tehdyistä töistä on määräaikaishuoltoja, jotka tehdään takuu säilyttäen ja merkkiliikkeitä edullisemmin. Määräaikaishuollot ja katsastukset työllistävät

Suurin osa Polar Renkaan Autoasi-korjaamolla tehdyistä töistä on määräaikaishuoltoja, jotka tehdään takuu säilyttäen ja merkkiliikkeitä edullisemmin. – Kaikenlaisia autoja täällä huolletaan ja vikoja korjataan, toteaa Risto Vilander. Vuoden 2001 jälkeen valmistuneille bensiinimoottoriautoille on ennen katsastusta tehtävä OBDmittaus. Tämä tarkoittaa vikakoodien lukemista tietokoneella kaikista laitteista, mukaan lukien auton turvallisuuslaitteet kuten turvatyynyt. Katsastusta varten tarvittavat koodit voidaan Polar Renkaassa lukea suurimmasta osasta autoja. Jotkut autonvalmistajat ovat tosin suojanneet koodein autojen tietokoneet ja estävät näin huollon ja korjauksen tekemisen muualla kuin merkkihuollossa – joka on tunnetusti melko arvokasta.

Palveluja ja osaamista kehitetään jatkuvasti

Yksittäiselle korjaamoyrittäjälle uusimmat vaatimukset täyttävän laitteiston hankkiminen on valtava investointi ja jatkuva osaamisen ajan tasolla pitäminen omin voimin haastavaa. Tässä liittyminen ketjuun tulee avuksi. Myös osaamisen kehittämisessä Autoasi-ketju tukee korjaamoja. Sillä on oma akatemia, joka järjestää koulutuksia ketjuun kuuluvien liikkeiden korjaamohenkilökunnalle. Näin varmistetaan osaamisen pysyminen ajan tasalla.

Myös osaamisen kehittämisessä Autoasiketju tukee korjaamoja. Sillä on oma akatemia, joka järjestää koulutuksia ketjuun kuuluvien liikkeiden korjaamohenkilökunnalle. Uutuutena öljynvaihto automaattivaihteistolle

Polar Renkaan Autoasi -korjaamon uusi palvelu on automaattivaihteiston öljynvaihto, joka soveltuu nimenomaan uusille autoille. Vaikka huolto-ohjelmaan ei kuuluisikaan automaattivaihteiston öljynvaihtoa, sellainen kannattaisi silti suorittaa

silloin tällöin - se nimittäin pidentää vaihteiston ikää huomattavasti. Jos autolla ajetaan runsaasti kaupunkiajoa tai vedetään paljon kuormia, öljynvaihto olisi hyvä tehdä ainakin 100 000 km välein.

Polar Renkaan Autoasi -korjaamon uusi palvelu on automaattivaihteiston öljynvaihto, joka soveltuu nimenomaan uusille autoille ja pidentää vaihteiston ikää huomattavasti. Öljyn vaihdon tarpeen huomaa myös vaihteiston käyttötuntuman muutoksesta. Jos tuntuma muuttuu lämmetessä ja vaihteistossa tuntuu luistoa, on aika ajaa Polar Renkaan korjaamolle vaihtamaan vaihteistoöljyt.


AUTO TALVIKUNTOON! Tarkista valojen suuntaus Tarkista pyyhkijöiden kunto Tarkista nesteet ja öljyt Tarkista talvirenkaiden ja jarrujen kunto Tarkista akun kunto Öljyä lukko ja sivele ovien tiivisteet silikonipuikolla Tarkista puhaltimen ja lämmityslaitteen toimivuus

Tielläliikkujan muistilista talven varalle Alkutalvi vaihtelevine olosuhteineen on haastavaa aikaa tien päällä kulkijalle. Jotta matkanteko olisi turvallisempaa ja mukavampaa, kannattaa muistaa nämä liikenneturvallisuuden ja ajomukavuuden kannalta tärkeät asiat ja päivämäärät.

Katsastukseen edullisemmin

… tai tuo auto Polar Renkaan Autoasi-korjaamolle, niin tarkistamme ja korjaamme sen puolestasi

TALVIRENKAAT ALLE AJOISSA 1.12.–28.2. on voimassa lailla säädetty talvirengaspakko. 1.11.–31.3. tai pääsiäisen jälkeiseen maanantaihin (myöhemmän ajankohdan mukaan) on nastarenkaiden sallittu pitoaika. Ennakoiva autoilija voi kätevästi välttää ensilumien aiheuttaman ruuhkan rengasliikkeissä vaihdattamalla talvirenkaat alle ajoissa. Olosuhteiden vaatiessa talvirenkaita - myös nastarenkaita -  voi nimittäin pitää määritellyn ajan ulkopuolellakin. Periaatteessa olosuhteet vaativat talvirenkaita heti, kun mittari laskee alle nollan ja tien pinta voi jäätyä – eli lokakuun puolivälin tienoilla. 

VAHVAA SUORITUSKYKYÄ – AJON VAPAUTTA Vain todella tehokas moottoriöljy takaa maksimaalisen suorituskyvyn vaativissakin olosuhteissa.

Varaa henkilö- tai pakettiauton katsastus netissä. Meiltä Etuajat alkaen 36€. Tarkista Etuaika-asemat Alk. ja saatavuus www.a-katsastus.fi

36€

Rovaniemi

Omaan autoosi sopivaa Castrol EDGE -öljyä voit tiedustella Polar Renkaasta tai oman autosi rekisterinumerolla Castrolin hakupalvelusta osoitteessa www.castrol.com/fi. Tervetuloa öljynvaihtoon!

40 % VAHVEMPI KUIN JOHTAVA KILPAILIJA* * Verrattu testeissä tärkeimpien kilpailijoiden 5W-30-öljyihin

Teollisuustie 11, ma–to 7.45-17.45, pe 7.45-16, la 9-13.45 Marttiinintie 10, ma-pe 8.45-16.30

www.a-katsastus.fi Asiakaspalvelu 075 323 2222 Kiinteä verkko pvm+8,35 snt/puhelu+7,02 snt/min (ALV 24 %) Matkapuhelinverkko mpm+8,35 snt/puhelu+7,02 snt/min (ALV 24 %)

www.castrol.com/fi


Goodyearin UltraGrip Ice Arcticille huippupisteet talvirengastesteissä Goodyearin UltraGrip Ice Arctic menestyi erinomaisesti sekä Tuulilasin että Tekniikan Maailman talvirengastesteissä. Renkaan uudenlainen nastatekniikka, nastojen muotoilu sekä V-kirjaimen muotoiset lamellit ja urakuviointi nostivat Goodyear UltraGrip Ice Arcticista ykköseksi monessa testikategoriassa. Rengasta kehuttiin erityisesti sen ohjattavuudesta sekä erinomaisesta pidosta niin jäällä kuin lumellakin. Kilpailijoihinsa verrattuna Goodyear UltraGrip Ice Arctic on erityisen loogisesti toimiva rengas, jolla ajaminen on äkkitilanteissakin vaivatonta. Rengas edustaa uutta nastasäännöstöä, mutta kuten testituloksista on nähtävissä, vähemmän tietä kuluttavien nastojen käyttö ei ole enää hyvän ja pitävän renkaan mittari.

Tuulilasilta kiitettävä arvosana

Autoilijan erikoislehti Tuulilasi testasi Lapissa tyypillisissä talvija loskaisissa kevätolosuhteissa kahdeksaa kilpailevaa nastarengasta. Testissä arvioitiin renkaan toimintaa monessa eri tilanteessaniin lumella, jäällä, loskalla kuin kuivallakin. Tuulilasin testissä Goodyear sai kiitettävän kouluarvosanan. Arvioissa todettiin, että Goodyear UltraGrip Ice Arctic on ennen kaikkea helposti käsiteltävä rengas, joka on omiaan talvisissa olosuhteissa. Renkaan kuvailtiin ottavan ”kärkipaikan niin jäällä kuin lumellakin”. (Tuulilasi 09/2013)

TM arvosti pientä vierintävastusta ja renkaan luotettavuutta

Tekniikan Maailman testissä asetettiin vastakkain kaksitoista nastarengasta. Testejä tehtiin Tuulilasin tapaan monesta eri näkökulmasta monenlaisissa talvisissa ja keväisissä olosuhteissa.

Goodyear loistaa erityisesti talvisten ominaisuuksien pitomittauksissa. Se ottaa kärkipaikan niin jäällä kuin lumellakin. TUULILASI 12/2013

Tekniikan Maailman testitulokset mukailevat Tuulilasin tuloksia Goodyearin osalta. Tekniikan Maailma kehui erityisesti Goodyear UltraGrip Ice Arcticin helppoa ajettavuutta, rauhallisuutta ja suorituskykyä lumella.

VERTAILU ww

w.t m n e t .f i

Lisäksi testissä kiiteltiin polttoainekuluihinkin huomattavasti vaikuttavaa pientä vierintävastusta sekä renkaan ohjattavuutta ja luotettavuutta äkkinäisissä tilanteissa. (Tekniikan Maailma 16/2013)


y s y k s a r m a panja e y d o o G

IRENKAAT 12 KK KOROTTOMALLA JA KULUTTOMALLA MAKSUAJALLA! V L A T T E D UU

Osta renkaat 1.10.-30.11.2013 Made to feel good -rahoituksella,ja saat 12 kk korotonta ja kulutonta maksuaikaa.

Tutustu rahoitukseen ja kampanjaan nettisivuillamme ja kysy lisää henkilökunnaltamme! Kampanjaetu voimassa, kun yhden kuukauden rahoitusostot ylittävät 100 euroa. Polar Renkaassa voit maksaa Goodyear -rengasostoksesi joustavasti ja valita itse kuukausierän suuruuden myös kampanjan jälkeen. Resurs Bankin myöntämän rahoituksen haet vaivattomasti jo kotona osoitteessa www.polarrengas.fi. Ostaessasi Goodyearin MADE TO FEEL GOOD -rahoituksella 1.10.–30.11.2013 voit valita 12 kk:n korottoman ja kuluttoman osamaksun. MADE TO FEEL GOOD -rahoituskampanja voimassa valituissa toimipisteissä 1.10.–30.11.2013. Kampanjaetu voimassa, kun yhden kuukauden rahoitusostot ylittävät 100 euroa. Tyyppiesimerkki kampanjaostosta: 12 kk:n maksuaika 1000 € luotto-ostolle (vuosikorko 0 %, käsittelymaksu 0 €/kk, tilimaksu 0 €), jolloin todellinen vuosikorko 0 %, luoton kustannukset 0 €, ja maksettava kokonaismäärä 1000,0 €. Laskelma on tehty 5.9.2013. Luoton muusta käytöstä voi myös seurata korkeampi tai alempi todellinen vuosikorko. Todellinen vuosikorko on laskettu Kilpailu- ja kuluttajaviraston ohjesääntöjen mukaisesti.

TYYTYVÄISYYSTAKUU GOODYEAR-RENKAILLE Myönnämme Goodyearin uusille talvirengasmalleille Goodyearin 100 % MADE TO FEEL GOOD -takuun. Jos et ole tyytyväinen ostamiisi Goodyear-talvirenkaisiin, tarjoamme niiden tilalle toiset tai palautamme kauppahinnan sinulle kokonaisuudessaan. TAKUUN EHDOT PÄHKINÄNKUORESSA  • Palauta tai vaihda takuun piiriin kuuluvat renkaat neljäntoista (14) päivän kuluessa siitä, kun olet ostanut ne. Palautuksen yhteydessä pyydämme sinua esittämään maksutositteen, joten säilytä kuitti.  • Täytä jälleenmyyjän kanssa takuuvaatimusilmoitus (saat lomakkeen jälleenmyyjältä).  • Voit palauttaa korkeintaan yhden neljän renkaan sarjan. • Lue lisää tyytyväisyystakuusta nettisivuiltamme!


Painevahti pakolliseksi kaikkiin uusiin autoihin 2014 Renkaiden oikea ilmanpaine, rengaspaine, kantaa auton kuorman renkaita liiallisesti rasittamatta, helpottaa ja vakauttaa ajamista, pienentää ajokustannuksia sekä autoilun ympäristölle aiheuttamaa kuormitusta. Jokaiselle automallille on määritelty rengaspainesuositus, joka ilmoitetaan auton ohjekirjassa. Olosuhteet kuitenkin vaikuttavat oikean rengaspaineen määrään. Kylmällä säällä rengaspaine laskee. Talvirengaspaineen tulisikin olla hieman suurempi kuin kesärenkaiden paineen. Kun autossa on paljon kuormaa, rengaspaineen tulisi olla isompi kuin kevyen kuorman ajossa. Liian matalat rengaspaineet aiheuttavat riskejä tieliikenteessä, lisäävät polttoaineenkulutusta ja aiheuttavat renkaiden tarpeetonta kulumista. Rengaspaineet tulisikin tarkistaa vähintään kuukausittain. Tämä on suositus, jota monet autoilijat eivät noudata. Ongelman ratkaisemiseksi, ajoturvallisuuden lisäämiseksi ja autoilun ympäristövaikutusten pienentämiseksi EU on päättänyt tehdä renkaiden painevahdista pakollisen kaikkiin uusiin autoihin vuodesta 2014 alkaen.

Mikä ihmeen painevahti?

Painevahti on auton lisävaruste, jonka anturit asennetaan renkaisiin ja vastaanotin matkustamoon. Vahti ilmoittaa matkustamoon valo- ja äänimerkillä jo 10% autokohtaista suositusta alemmasta rengaspaineesta. Painevahteja on valmistettu jo 1980-luvulta alkaen luksusautojen lisävarusteeksi. Teknologian ja tutkimuksen edistyessä oikean rengaspaineen merkitys ajoturvallisuudelle ja ympäristölle on noussut vahvasti esiin. Yhdysvalloissa painevahdista tuli pakollinen varuste kaikkiin autoihin jo kymmenen vuotta sitten. EU:n alueella painevahti on ollut pakollinen kaikissa uusissa automalleissa marraskuusta 2012 alkaen ja se tulee pakollisiksi kaikkiin autoihin vuonna 2014.

Kahdenlaisia vaihtoehtoja

Painevahteja on kahdenlaisia: suoraan ja epäsuorasti rengaspainetta mittaavia. Suurin osa markkinoilla myytävistä painevahdeista on niin

Vahti ilmoittaa matkustamoon valo- ja äänimerkillä jo 10% autokohtaista suositusta alemmasta rengaspaineesta. sanottuja suoria painevahteja, joskin epäsuoria painevahteja pidetään niin kuluttajille kuin asentajille helpompina. Suora painevahti mittaa paineen nimensä mukaisesti suoraan renkaasta. Se sisältää vastaanottimen lisäksi neljä anturia, yhden jokaiselle renkaalle, jotka voidaan asentaa renkaan sisä- tai ulkopuolelle. Anturit lähettävät matkustamoon asennettuun vastaanottimeen reaaliaikaista tietoa rengaspaineista langattoman radioyhteyden välityksellä. Osa painevahdeista mittaa myös renkaiden lämpötilaa ja varoittaa ylikuumenemisesta. Epäsuora painevahti ei sisällä antureita, vaan se arvioi paineen epäsuorasti tarkkailemalla renkaiden pyörimisnopeutta ABSjarrusysteemien kautta. Epäsuora painevahti ei anna ehdottomia painelukemia vaan luvun, joka kertoo mitatun paineen suhteesta alkuperäiseen, tasauksen jälkeiseen paineeseen. Epäsuora vahti pitääkin muistaa nollata joka kerta, kun rengaspaineita lisätään tai lasketaan huoltotoimenpiteenä.

Painevahti säästää rahaa ja tuo turvallisuutta teille Rengaspaineella on huomattavia vaikutuksia niin ajoturvallisuu-

teen, ajokustannuksiin kuin ympäristöseikkoihinkin. Liian alhainen rengaspaine aiheuttaa vaurioita renkaan kulutuspintaan, vähentää jarrutustehoa ja heikentää ohjautuvuutta. Vajaapaineiset renkaat ovat syynä moniin auto-onnettomuuksia vuosittain. Kun rengaspaineet ovat kohdillaan, ajaminen

on helpompaa, polttoaineenkulutus vähäisempää ja renkaat kestävät kauemmin. Ympäristö kiittää vähentyneestä hiilidioksidin määrästä, autoilija pienemmästä bensalaskusta ja renkaiden pidemmästä käyttöiästä.


Premiumrengas vai budjettirengas? Halpa ei renkaissakaan ole se edullisin vaihtoehto

Renkaissa on suuria eroja, jotka voi nopeimmin havainnoida hintalapusta. Hinta kertoo saman tien kokemattomallekin renkaiden ostajalle onko kyse premium- vai budjettirenkaasta. Miksi toinen rengas sitten maksaa enemmän kuin toinen? Premium-renkaan takana vuosikymmenten tuotekehitys

Renkaissa pätee vanha sääntö: korkeampi hinta kertoo korkeammasta laadusta. Premium-renkaiden valmistajat käyttävät paljon aikaa ja rahaa tutkimukseen ja tuotekehitykseen, joiden avulla pyritään hiomaan tekniset yksityiskohdat huippuunsa niin käyttömukavuuden, ekologisuuden kuin turvallisuudenkin kannalta. Vuosikymmenten ajan tavoitteena on ollut rengas, joka ei ole pelkästään kestävä ja miellyttävä ajaa, mutta myös turvallinen etenkin hankalissa ajo-olosuhteissa. Tavoitteeseen pyritään kehittämällä muotoilua, valmistusmateriaaleja ja teknisiä ominaisuuksia.

Laadukas rengas myös kuluu siten, että paljaalla asfaltilla ajettaessa lamellielementit terottuvat ja renkaan turvallisuusominaisuudet säilyvät käyttöiän loppuun asti. Muotoilun yksityiskohtia

Vaikka premium- ja budjettirengas saattavat maallikon silmiin näyttää lähes samanlaisilta, yksityiskohdista löytyy huomattavia eroja. Laadukkaissa renkaissa esimerkiksi lamellileikkauksille on laskettu tarkat

Laadukkaissa renkaissa nastanreiät on suunniteltu vastaamaan nastan muotoja. Näin kulma, jossa nasta pureutuu jäähän, on täsmälleen oikea ja nasta pysyy renkaassa tukevasti kiinni. kulmat ja jokaisen lamellielementin jäykkyysaste on suunniteltu tarkalleen oikeaksi. Näin ollen laadukas rengas myös kuluu siten, että paljaalla asfaltilla ajettaessa lamellielementit terottuvat ja renkaan turvallisuusominaisuudet säilyvät käyttöiän loppuun asti. Laadukkaissa renkaissa nastanreiät on suunniteltu vastaamaan nastan muotoja. Näin kulma, jossa nasta pureutuu jäähän, on täsmälleen oikea ja nasta pysyy renkaassa tukevasti kiinni. Halvimpien renkaiden kohdalla ei ole tavatonta, että nastat irtoavat ensimmäisen käyttökauden aikana. Myös renkaan pinnan ja nastan pituuden kuluminen on laskettu täsmälleen samaksi, jolloin kumpikaan ei kulu liian syvälle tai ulkonemat kasva liian suuriksi.

Valmistusmateriaalitkin premiumia

Materiaalivalinnat vaikuttavat suoraan renkaiden hinta- ja laatueroihin. Laadukkaat polymeerit ja silica maksavat enemmän, kun taas hal-

voissa renkaissa käytetään usein heikompilaatuisia raaka-aineita. Myös nastojen materiaaleissa on eroja. Premiumrenkaiden nastat on valmistettu erikoismateriaaleista: runko komposiittialumiinista, kovametallitappi erittäin kestävästä volframikarbidista ja koboltista. Budjettirenkaissa osat saattavat sen sijaan olla pehmeää alumiinia. Rengasvalmistajien tuotekehitysyksiköissä syntyneet uudet

Halvoissa renkaissa käytetään usein heikompilaatuisia raaka-aineita. Myös nastojen materiaaleissa on eroja – budjettirenkaissa osat saattavat olla pehmeää alumiinia. materiaalit ja tekniset yksityiskohdat hyödyttävät autoilijoiden ja rengasvalmistajien lisäksi myös monia muita. Esimerkiksi Goodyearin 1943 perustetun tutkimuslaitoksen seinien sisällä kehitetyt polymeeriseokset ovat edistäneet keinotekoisten sydänten ja nivelten, tekonurmen ja elintarvikepakkausten kehitystä.

Kokonaisedullinen rengas vai halpa kertaostos?

Premium- ja budjettirenkaan välillä voi olla satojen eurojen hintaero. Renkaan kokonaishinta onkin

sitten eri asia. Jos renkaan hinta lasketaan ajokilometriä kohden, pääsee premiumrenkaan ostaja halvalla. Esimerkkinä tästä toimii

Pienen vierintävastuksen premiumrengas voi lisäksi säästää polttoainekuluissa jopa 10 %. Polar Renkaassa esillä oleva Goodyear UltraGrip Ice+ -nastarengas, jolla ajettiin lähes 100 000 kilometriä . Pienen vierintävastuksen premiumrengas voi lisäksi säästää polttoainekuluissa jopa 10 %. Vierintävastuksesta kertova EU-rengasmerkintä on hyvä opas rengasvalinnalla polttoainesäästöä hakevalle: A-luokan renkaalla on 7,5 % alhaisempi polttoaineen kulutus kuin F-luokan renkaalla. Tästä kertyy pitkä penni renkaiden käyttöaikana. Lisäksi renkaassa on kaikki uusimmat innovaatiot, jotka tekevät ajamisesta turvallista ja mukavaa. Premiumrenkaan tuotekehitykseen käytetty panostus, joka näkyy myös hintalapussa, takaa kestävän ja turvallisen renkaan sekä pienemmän bensalaskun. Budjettirenkaistakin löytyy hyviä vaihtoehtoja, jotka toimivat mainiosti oman aikansa ja joissa rengasmaailman innovaatiot näkyvät muutaman vuoden viiveellä. Kaikkia premium-renkaiden ominaisuuksia ei edullisimpiin renkaisiin kuitenkaan saa.


Päästä kesärenkaasi talvilomalle Polar Renkaan Rengashotelliin! Rengashotelli on jatkuvasti suosiotaan kasvattava palvelu, jossa asiakas tuo kesä- tai talvirenkaansa rengashuollon erikoisliikkeeseen turvalliseen ja edulliseen säilytykseen. Rengashotellin etuna on sen vaivattomuus; autoilijan ei tarvitse varastoida tilaa vieviä renkaita kotiinsa. Rengashotellissa renkaat myös säilytetään optimaalisissa olosuhteissa suojassa auringonvalolta ja öljyä sisältäviltä nesteiltä. Väärät olosuhteet pehmentävät renkaita ja lyhentävät niiden käyttöikää huomattavasti. Rengashotelli tuo myös turvallisuutta tien päälle, sillä siellä

asiantuntija tarkistaa renkaiden kunnon aina kauden vaihtuessa. Jos asiakkaan renkaat eivät vastaa turvallisuusmääräyksiä, Rengashotellin henkilökunta ilmoittaa asiakkaalle tilanteen ja tekee tarjouksen uusista renkaista. Polar Renkaan rengashotelli tarjoaa ihanteelliset olosuhteet renkaiden kausilepoon ja samalla autonomistajalle turvallisuutta ja mielenrauhaa. Kaupan päälle saat lisää tilaa varastoosi. Varaa siis renkaillesi majoitus Polar Renkaan rengashotellista ja nauti huolettomasta talvesta!

RENGASHOTELLI TARJOAA ASIAKKAILLEEN • renkaiden pesun • suojan haurastavalta valolta, öljypitoisilta nesteiltä ja otsonilta • paloturvalliset tilat, joihin varkaat eivät helposti pääse • kuntotarkastuksen: tiedät varmasti, milloin renkaasi on hyvä päästää eläkkeelle

Löydä oikea rengas helpommin Lyhyt opas rengasmerkintöjen lukemiseen

PROFIILISUHDE RAKENNE RENKAAN LEVEYS

Vanteen koko

Renkaan suurin sallittu nopeus. H tarkoittaa sitä, että renkaan suurin sallittu nopeus on 130 mph eli 210 km/h. Huomaa, että luokitus tarkoittaa vain maksiminopeutta, johon rengas pystyy. Se EI kehota rikkomaan nopeusrajoituksia. Noudata aina nopeusrajoituksia.

UTQG-luokituksen (Uniform Tire Quality Grading) on kehittänyt Yhdysvaltain liikenneministeriö (DOT).

XXXXXX XX

RENKAAN

XX XX X

UTQG

X XX XX

Nopeusluokka

Kertoo, miten rengas on koottu. R tarkoittaa vyörengasta. Vyörenkaan runko koostuu kudoskerroksista eli langoista, jotka kulkevat säteittäin renkaan poikki reunavaijerilta toiselle. B tarkoittaa ristikudosvyörengasta, jonka runko rakentuu tietyssä kulmassa toisiinsa nähden kulkevista päällekkäisistä kudoskerrok-

Tarkoittaa, että rengas on Yhdysvaltain liikenneministeriön (DOT) sovellettavien turvallisuusstandardien mukainen. Tähän liittyy renkaan tunnus tai sarjanumero eli enintään 12 merkin pituinen numero- ja kirjainyhdistelmä.

UTQG

XX XX

Rakenne

Profiilisuhde

DOT

XX

XX XX

X X X XX X XXX X

Renkaan korkeuden suhde poikkileikkausleveyteen. 65 tarkoittaa, että korkeus on 65 prosenttia renkaan leveydestä.

Suurin mahdollinen kuorma (nauloina), jonka rengas pystyy kantamaan oikein täytettynä. Suurin mahdollinen kuorma nauloina ja kiloina näkyy myös muualla renkaan sivussa.

X

Kuormitusluokka

6 5 R 15 8 9 15/ XX XXXXXXXXXX H VA 2 XXX L P XXXXXX XXX

NIM I

Vanteen leveys reunasta reunaan tuumina. Tämän vanteen halkaisija on 15 tuumaa.

JA STA XXXXXXX MI XXXXXXXXXX

Renkaan leveys mitataan millimetreinä sivuseinästä sivuseinään. Tämä rengas on 215 mm leveä.

KUORMITUS-/ NOPEUSLUOKKA

RENGASTYYPPI

XX

Renkaan leveys

sista. Kudoskerrosten suunta vuorottelee, jotta ne vahvistaisivat toisiaan.

XXXXXXXXXXXXX XXXX XX

Määrittää renkaan oikean käyttötavan. P tarkoittaa henkilöauton rengasta. LT tarkoittaa maasturia.

XX XX

Rengastyyppi

VANTEEN KOKO

DOT


Väsyneestä maalipinnasta kuin uusi Polar Renkaan valikoimassa on monipuolisesti laadukkaita tuotteita pintojen huoltoon

Auton ulkonäköön kannattaa uhrata hieman aikaa ja huomiota. Pienistäkin naarmuista ja lommoista ruoste voi päästä leviämään. Pinnan vahaaminen ja kiillotus tekee autostasi siistimmän näköisen, mutta myös suojaa maalia. Omatoimista, pienimuotoista auton pintahuoltoa voi tehdä kuka tahansa tavallinen autoilija. Polar Renkaan valikoimasta löytyy laadukkaita tuotteita niin aloittelevan puunaajan kuin taitavan teese -itse -automaalarin tarpeisiin. Henkilökunta neuvoo mielellään oikeiden tuotteiden ja työvälineiden löytymisessä sekä urakassa alkuun pääsemisessä. Pintaremonttiin tarjoamme tarkalleen oman auton sävyä vastaavaksi sekoitetut automaalit niin spraypulloon kuin pieneen ”kynsilakkapulloonkin” , hiomatuotteet sekä pakkelit. Ne ovat ammattilaistenkin suosimia

Pintaremonttiin tarjoamme tarkalleen oman auton sävyä vastaavaksi sekoitetut automaalit niin spraypulloon kuin pieneen ”kynsilakkapulloonkin”. laadukkaita merkkituotteita, joilla pinnan pienten kolhujen korjaus mutta myös vaativammat ja suuremmat maalaustyöt onnistuvat. Nuhjuisen, himmentyneen ja hapettuneen maalipinnan saa näyttämään nuoremmalta ilman maaliakin käsittelemällä sen hiomatahnalla, joita myös löytyy Polar Renkaasta. Kiiltoa ja suojaa kaikille pinnoille saa laadukkailla Presta-kiillotusaineilla. Pintahuoltoon tarvitaan tuottei-

den lisäksi sisätila, jonka lämpötila on ainakin + 15 ºC astetta. - Vähintään +15ºC:n lämpötilassa maali levittyy ja kuivuu hyvin,

Nuhjuisen, himmentyneen ja hapettuneen maalipinnan saa näyttämään nuoremmalta ilman maaliakin käsittelemällä sen hiomatahnalla, joita myös löytyy Polar Renkaasta. kertoo Polar Renkaan Jari Hurtig. Milloin sitten vaurio on liian mittava tavallisen autoilijan korjattavaksi? - Jos vaurio kaipaa oikomista, ei sitä kannata alkaa itse korjaamaan, eikä myöskään läpiruostunutta peltiä, Jari Hurtig toteaa.

Vaurio on liian mittava tavallisen autoilijan korjattavaksi, jos se kaipaa oikomista.

Autolasien ammattiasentamo KOIVIKKO Teollisuustie 12, Rovaniemi Puh. 0400 695 660


PARASTA PITOA pohjoiseen talveen

Rengasvalikoimastamme löydät talvirenkaat hintavoittajista laadukkaimpiin premiumrenkaisiin

ESKIMO STUD

MONINKERTAINEN TESTIMENESTYJÄ 175/65r14 195/65r15 205/55r16

(Goodyear UltraGrip Extremeä vastaava)

409,479,630,-

175/65r14 195/65r15 205/55r16

Hinnat sis. 4 rengasta, työt ja kierrätykset

359,399,523,-

Hinnat sis. 4 rengasta, työt ja kierrätykset

MASTER NORDIC 3 175/65r14 195/65r15 205/55r16

265,285,330,-

Hinnat sis. 4 rengasta, työt ja kierrätykset

RUNDO BORDER SILVER / ANTRASIT

BROCK RC24 SILVER / TITANIUM

69,- 79,-

79,- 89,-

15" alk.

16" alk.

/kpl

/kpl

15" alk.

16" alk.

/kpl

/kpl

SYKSYN KAMPANJAEDUT

Goodyear-talvirenkaille

Lisätietoa: www.polarrengas.fi

TUO KESÄRENKAASI TALVILOMALLE POLAR RENKAAN RENGASHOTELLIIN

Rengashotellin majoitustilat tarjoavat renkaillesi parasta lepoa

- renkaiden pesu - suoja haurastavalta valolta, öljypitoisilta nesteiltä ja otsonilta - paloturvalliset tilat, joihin varkaat eivät helposti pääse - kuntotarkastus: tiedät varmasti, milloin renkaasi on hyvä päästää eläkkeelle

DO NOT DISTURB

KAUPAN PÄÄLLE SAAT LISÄÄ TILAA VARASTOOSI. VARAA SIIS RENKAILLESI ”HUONE” RENGASHOTELLISTA!

0,17e/vrk

(30 e/kausi)

Teollisuustie 12 B I 96320 Rovaniemi I p. 020 792 0400 I aukioloajat: ma-pe klo 8-17, sesonkina la 10-13 www.polarrengas.fi I www.facebook.com/PolarRengas

Polar Rengas Sanomat syksy 2013  

Täyden palvelun rengasliikkeen lehti

Polar Rengas Sanomat syksy 2013  

Täyden palvelun rengasliikkeen lehti

Advertisement