Page 1

Tervetuloa SolidWorks 2013 - versioseminaariin!

PAGE 14-15

Kuva: Thomas Pedersen

#01 2012

Tanskalaiset suuntaavat avaruuteen SolidWorksin avulla

SIVU 4

I

Suomalaiselle ikääntyneiden hyvinvointirannekkeelle arvostettu muotoilupalkinto

Tuoteuutiset! SolidWorks Plastics SolidWorks Electrical

SIVU 20

SIVU 24-25

1 – PLMagazine 1/2012


CadON on nyt PLM Group Suomi Oy Hyvä lukija,

T

ästä eteenpäin olemme PLM Group. Vuoden 2009 yhdistymisestä lähtien, Pohjoismaiden ja Baltian kolme suurinta SolidWorks-jälleenmyyjää, Solid Design House, MP Engineering ja CadON, ovat tehneet työtä yhtenäisen organisaation luomiseksi. Tämä työ on nyt tehty - sisäiset järjestelmämme ja prosessimme ovat kohdallaan. Nyt on luonnollista ottaa seuraava askel ja yhtenäistää yrityksen nimi Tanskassa, Ruotsissa, Suomessa, Virossa ja Latviassa. PLM Group on markkina-alueensa suurin toimija. Olemme terve ja tuottava yhtiö, jonka asiakkaat voivat luottavaisesti valita yhteistyökumppanikseen. Laaja osaamistasomme takaa erinomaisen käyttötuen asiakaspalautteen perusteella. Tarjoamme joustavat sisäiset resurssimme asiakkaidemme eduksi. Tänä vuonna järjestimme jo toisen kerran Cool Design – kilpailun asiakkaidemme hienojen, SolidWorksilla luotujen kehitysprojektien esittelemiseksi. Tänä vuonna kilpailussa ensimmäisen sijan voitti tanskalainen avaruusprojekti Copenhagen Suborbitals. Tämän voittoa tuottamattoman projektin tarkoitus on tehdä miehitetty tanskalainen avaruuslento muutaman vuoden kuluessa. Sekä raketin että avaruussukkulan kehityksessä on käytetty SolidWorksia ja SolidWorks Simulationia. Projekti on jo hyvässä vauhdissa ja osoittaa sekä ennakkoluulottomuutta että innovatiivisuutta tuotteidemme ja ratkaisujemme käytössä. Onnittelut Copenhagen Suborbitalsille! Voit tutustua projektiin tarkemmin tämän asiakaslehden sivuilla.

PLMagazine 1/2012 – 2

Tulemme pian järjestämään vuoden tärkeimmän verkostoitumistapahtuman Pohjoismaisille SolidWorkskäyttäjille – SolidWorks 2013 –versioseminaarin. Kuten aiempinakin vuosina, odotamme lokakuiseen tapahtumaan yli tuhatta asiakasta. SolidWorks 2013 –version uusien ominaisuuksien lisäksi tarjoamme osallistujille mahdollisuuden tutustua myös uusiin, mielenkiintoisiin tuotteisiimme ja ratkaisuihimme. Voit ilmoittautua tapahtumaan internet-sivultamme: www.plmgroup.eu/sw2013 Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä: PLM Group esittelee pian upouuden PLM-konseptin. Hyvin pienellä kuukausikustannuksella, PLM-käyttäjät pääsevät ITinfrastruktuuriin, jota voi verrata suurimpien kansainvälisten yritysten IT-infrastruktuuriin. Tuote on HostPLM™, joka sitoo yhteen kaikki PLM Groupin SolidWorks-ratkaisut. Se on integroitu niihin järjestelmiin, joiden parissa yrityksen kaikki PLM-käyttäjät työskentelevät. Esittelemme myös tämän uraauurtavan ratkaisun lehdessämme tarkemmin. Jess G. Frandsen, CEO, PLM Group.


PLM GROUP COOL DESIGN -KILPAILU

I

4

II

6

III

8

Copenhagen Suborbitals miehitetty kapseli avaruuteen maapallon ympäri. ES Equipment - Ruotsalainen pelastusveitsi Hollywoodelokuvassa. Motoplast - rotaatiovalun asiantuntija on päässyt lähemmäs asiakkaitaan.

10

Sting AB - kevyen liikenteen sillan mitoittamisessa käytettiin SolidWorks Simulationia.

12

SolidWorks 2013 -versioseminaari

14-18

FINALISTIT:

Pemamek Oy - teknisellä dokumentaatiolla uusia mahdollisuuksia. CH DesKon - massiivinen patoportti suunniteltiin SolidWorksilla. RUNI A/S - on lyhentänyt jätepuristimien kehitysaikaa kolmasosan SolidWorksilla. Wihuri Oy Technical Trade työskentely turvallisemmaksi hydraulisylinterin huoltopenkin avulla.

20

CASE: Vivago Oy - ikääntyneiden hyvinvointirannekkeelle arvostettu muotoilupalkinto.

22

CASE: Mencke & Vagnby tanskalainen teollisen muotoilun yritys maailmankiertueelle.

24

Tuoteuutiset:

27

HostPLM™ - PLM Groupin uusi PLM-ratkaisu

SolidWorks Electrical 3D ja SolidWorks Plastics 2012

Julkaisija: PLM Group www.plmgroup.eu | Päätoimittaja: Silva Lill, PLM Group | Toimittajat: Klavs Andersen ja Kenneth Brinkeby | Ulkoasu: Newton Marketing, Viro | Paino: Grafisk Forum, Tanska

Varaa päivämäärä kalenteristasi ja ilmoittaudu jo tänään!

Tervetuloa SolidWorks 2013 –versioseminaariin!

18.10. 23.10. 24.10. 30.10.

www.plmgroup.eu/sw2013

Lahti Turku Tampere Karleby (på svenska)


FAKTAA Kristian von Bengtson (vasemmalla) ja Peter Madsen, Copenhagen Suborbitalsin perustajat. Kuva: Bo Tornvig

Copenhagen Suborbitals on voittoa tavoittelematon projekti tehdä miehitetty lento avaruuteen. Sponsorit ja yksityiset

lahjoittajat rahoittavat sen. Copenhagen Suborbitals on avoin projekti, jossa suunnittelusta insinööriverkoston avulla on tullut tärkeä tekijä.

Tanskalaiset suuntaavat avaruuteen SolidWorksin avulla Tanskalainen avaruusprojekti Copenhagen Suborbitals aikoo laukaista miehitetyn kapselin avaruuteen maapallon ympäri. SolidWorks ja SolidWorks Simulation ovat ratkaisevan tärkeitä kriittisten komponenttien suunnittelussa ja simuloinnissa.

K

aksi tanskalaista, Kristian von Bengtson ja Peter Madsen, tapasivat ensi kertaa neljä vuotta sitten lyhyen puhelinkeskustelun jälkeen. Tapaamisen aikana päätettiin toteuttaa yhteinen unelma – rakentaa raketti ja avaruuskapseli, jotka matkaisivat ulkoavaruuteen. Näiden kahden herran yhteinen piirre on, että he ovat todella tyytyväisiä vasta kun pääsevät tekemisiin mahdottomuutta hipovien haasteiden kanssa. Peter Madsen on keksijä, taiteilija ja yrittäjä, joka on ensisijaisesti työskennellyt PLMagazine 1/2012 – 4

I

avaruushallinnon, NASAn, palveluksessa kehittäen kuulaskumoduuleita miehitettyä avaruuslentoa, Constellationia, varten.

tukipalvelulla. Järjestelmää käytetään raketin ja kapselin tuotantovalmiiden 3D-mallien suunnitteluun sekä simulointiin.

teknologian kehitystyössä. Ennen Copenhagen Suborbitalsin perustamista, hän on rakentanut kolme sukellusvenettä; Freyan (2002), Krakan (2005) ja UC3 Nautiluksen (2008). Tämän lisäksi hän on kehittänyt useita vuosia rakettimoottoreita.

“Olimme molemmat siinä pisteessä elämässämme, että jotain täysin uutta piti tapahtua. Meille tämä projekti ei ole niinkään matka avaruuteen kuin sitä, miten ratkaisemme joukon äärimmäisen teknisiä haasteita,” sanoo Kristian von Bengtson ja lisää: ”Tämä ei ole liiketoimintaa eikä kilpailu ensimmäisestä yksityisestä eurooppalaisesta avaruusmatkasta. Tämä on projekti, jossa todellakin koetellaan pienen ihmisryhmän rajoja.”

Kaksi projektin perustajaa työskentelevät tiiviissä yhteistyössä noin 30 vapaaehtoisen kanssa lähellä Kööpenhaminan keskustaa, 300-neliömetrisessä rakennuksessa Refshaleøenissä, jossa aiemmin oli Burmeister & Wain –telakka. Vapaaehtoiset ovat asiantuntijoita, jotka työskentelevät joko osaaikaisesti tai kokopäiväisesti raketin ja kapselin kehityksen parissa.

Kristian von Bengtson on koulutukseltaan arkkitehti ja on vuodesta 2005 työskennellyt American Institute of Aeronautics and Astronautics:n (AIAA) alaisen organisaation, Space Architecture Technical Committee:n (SATC), palveluksessa. Vuosina 2006-2008 hän työskenteli myös Yhdysvaltain kansallisen

Sponsorit ja yksityiset lahjoittajat rahoittavat projektia. Tämä on laajin voittoa tavoittelematon yritys koskaan tehdä miehitetty lento avaruuteen. Yksi sponsoreista on Dassault Systèmes SolidWorks, joka avusti projektia 3D CAD SolidWorks Premiumilla sekä PLM Groupin

Erityyppisten alkutestausvaiheiden jälkeen rakettia on jo testattu onnistuneesti kelluvalta laukaisualustalta Itämeressä. Viimeisintä rakettimoottoria testattiin tämän vuoden toukokuussa Refshaleøenissa. Rakettia kehittävän tiimin haasteena on pienten amatöörirakettien ja useita tonneja painavan rakettityypin välillä olevan eron kaventaminen. Näin


www.copenhagensuborbitals.com

Avaruussukkulan toista versiota testataan parhaillaan. Kapseli, Tycho Deep Space, nimettiin tanskalaisen tähtitieteilijän, Tycho Brahen – lempinimeltään ”Beautiful Betty”, mukaan. Kapseli laskettiin kesäkuussa veteen tanskalaisella Funen-saarella, entisellä Lindøn telakalla, voiman ja nosteen testausta varten. Myöhemmin tänä vuonna tehdään kapselilento suuren pelastusraketin avustuksella, jolloin testataan mereen laskeutumista varten tarkoitettuja isoja laskuvarjoja. Aiemmin Copenhagen Suborbitalsille lahjoitettiin toinen 3D CAD –järjestelmä. Sitä ei koskaan otettu käyttöön, koska se oli liian monimutkainen käyttää, Kristian von Bengtson kertoo. Hän työskenteli SolidWorksilla 1990-luvulla arkkitehtioppilaitoksessa Kööpenhaminassa. Kristian von Bengtson kertoo:

”Kun kokeilin SolidWorksia ensi kerran 1990-luvun lopulla, se oli jotain aivan ihmeellistä. Tämän CAD-järjestelmän vahvuuksia ovat sen helppokäyttöisyys, intuitiivisuus ja nopeus. Olenkin todella tyytyväinen vuosi sitten saamaamme lahjoitukseen.” Yksi projektin avainhaasteista on suunnitella sekä simuloida useita kriittisiä raketin ja avaruussukkulan osia. ”Olemme pystyneet suunnittelemaan Apollo-tyyppisen kapselimme ulkokuoren

SolidWorksilla. Se on kartion muotoinen ohutlevykokoonpano, jossa tarkkuus on ratkaiseva tekijä. Käytimme CADjärjestelmää kartion mallintamiseen, joten saimme sieltä suoraan levityskuvat laserleikkausta varten. Olemme käyttäneet järjestelmää myös rakettimoottorin läpi kulkevien laippojen rakentamiseen,” sanoo Kristian von Bengtson. ”CADjärjestelmä on tehnyt raketin ja kapselin perussuunnitteluprosessista erittäin nopeaa, koska työskentelemme 3D:ssä ja saamme sieltä tuotantovalmiit mallit. Tämä on paljon nopeampi tapa työskennellä verrattuna vanhanaikaisiin tuotantopiirustuksiin. Samaan aikaan voimme olla varmoja myös siitä, että osat sopivat täydellisesti,” toteaa Kristian von Bengtson. 3D-suunnittelu on kuitenkin vain toinen puoli kolikosta, painottaa Kristian von Bengtson. Copenhagen Suborbitals on käyttänyt SolidWorks Simulationia tärkeiden tekijöiden, kuten eri rakenteiden vahvuuksien ja laukaisun aikana raketin ympärillä kulkevien ilmavirtauksien simuloinnissa. Rakettitiimi on simuloinut raketin kärjen ilmanpainetta ja rakenteen läpi menevää painetta kun raketti kulkee eri ilmakerrosten läpi neljä kertaa ääntä nopeammin. Lisäksi, SolidWorks Simulationia käytettiin erittäin suurelle painovoimalle altistuvan laukaisualustan kestävyyden simulointiin. ”Simulaatiot ovat olleet hyvin tärkeitä meille - oletuksemme ovat varmistuneet ja epäilykset poistuneet. Meillä on myös tulevaisuudessa mahdollisuus simuloida useita tekijöitä, kuten rakenteen lämmönsiirtoa,” painottaa Kristian von Bengtson. Hyvin tärkeä näkökohta SolidWorksilla työskenneltäessä on ollut tiedon jakaminen muiden kanssa, mikä mahdollistaa ympäri maailmaa olevien sidosryhmien osallistumisen projektiin 3D-mallien, piirustusten ja fotorealististen renderöintien avulla..

Kristian von Bengtson kirjoittaa blogia amerikkalaiselle lehdelle Wired. Peter Madsen on taas tanskalaisen viikkolehden, The Engineer, bloggeri. He käyttävät blogejaan 3D-mallien ja piirustusten jakamiseen CADjärjestelmästä. Näin Copenhagen Suborbitalsista on tullut avoin projekti, jossa suunnittelu insinööriverkoston avulla on tärkeä tekijä. ”Me käytämme tätä menetelmää avaruuskapselin luukun suunnittelussa. SolidWorks osoittautui erittäin tehokkaaksi kommunikointityökaluksi. Kun esittelemme tällaista tehtävää Wiredin nettisivuilla, saamme tavallisesti yli 100 ehdotusta avaruusharrastajilta ja teknikoilta ympäri maailman,” sanoo Kristian von Bengtson.

HEAT 1X – Tycho. Käynnistys ja -laukaisu; kuumat kaasut ja vesihöyry ympäröivät Sputnik-laukaisualustaa.

voidaan nostaa 500-kiloinen kapseli ns. Kármán-linjan yli, 100 kilometriä maanpinnan yläpuolelle. Samalla ryhmä työskentelee ahkerasti suunnitellakseen ja valmistaakseen sekä raketin että kapselin niin, että niillä on mahdollisimman vähän ympäristövaikutuksia.

Hän painottaa myös, että CADjärjestelmää käytetään vain silloin kun se on todella tärkeää: ”Hyödynnämme valmiita komponentteja aina kun on mahdollista ja käytämme sitten SolidWorksia niiden yhteensovittamisessa. Kokoonpanojen yhteydessä CAD-järjestelmän merkitys korostuu.” Seuraavan vuoden kuluessa lopullinen raketti on valmis neitsytmatkalleen. Sen täytyy lentää useita kertoja ennen seuraavien askeleiden ottamista. Kristian von Bengtson arvioi, että vie noin viisi vuotta ennen kuin Copenhagen Suborbitals on valmis miehitetyn avaruusaluksen laukaisuun. ”Tämän tyyppisessä projektissa on useita erilaisia perusedellytyksiä, jotka voivat auttaa joko edistämään tai viivyttämään projektia. Emme esimerkiksi voi laukaista avaruusalusta ellei sää ole sopiva,” hän painottaa. ”Tällaisessa projektissa testien ja laukaisujen suunnittelu ja logistiikka ovat ainakin yhtä haastavia kuin itse raketin tai avaruussukkulan rakentaminen.” 5 – PLMagazine 1/2012


FAKTAA

ES Equipment kehittää tuotteita pelastustyöntekijöiden vaativiin tehtäviin onnettomuustilanteissa ja sairaaloissa. S-CUT –sarjan tuotteita käytetään päivittäin tilanteissa, joissa

II

on tarvetta leikata nopeasti ja turvallisesti vaatteita ja nahkahihnoja ihmishenkien pelastamiseksi. S-CUTin ainutlaatuinen design on patentoitu Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Ruotsalainen pelastusveitsi Hollywood-elokuvassa

Ruotsalainen ES Equipment on kehittänyt SolidWorksilla patentoidun veitsen pelastustyöhön. Veitsi on löytänyt tiensä myös uuteen elokuvaan ” The Girl with the Dragon Tattoo”.

P

ieni ruotsalainen yritys nimeltä ES Equipment on käyttänyt SolidWorksia kehittäessään S-CUT –veitsen, jota pelastustyöntekijät käyttävät vaatteiden ja nahkahihnojen leikkaamiseen hätä- ja onnettomuustilanteissa sekä sairaaloissa. S-CUTista on tullut suosittu ympäri maailmaa erityisen muotoilunsa vuoksi. Veitsi saavutti mainetta kun sitä käytettiin jokin aika sitten Hollywood-elokuvassa ”The Girl with the Dragon Tattoo,” joka perustuu Stieg Larssonin maailmankuulun Millenniumjännityselokuvatrilogian ensimmäiseen osaan. “Amerikkalainen elokuvayhtiö kyseli meiltä, että käytetäänkö veistä Ruotsissa? Sen jälkeen ei kuulunut mitään. Kun näin elokuvan, huomasin, että he olivat todellakin käyttäneet S-CUTia,” sanoo Martin Bergstrand, ES Equipmentin tuotekehityspäällikkö.

PLMagazine 1/2012 – 6

Martin Åhlén, Martin Bergstrand ja Mimmi Olsson perustivat yrityksen vuonna 2005. Heillä kaikilla on kokemusta lääketieteellisistä laitteista. Kolmikko tapasi kehitysprojektin aikana ja päätti perustaa yrityksen S-CUT –veitsen kehittämistä varten. Nykyään ES Equipment suunnittelee, kehittää, markkinoi ja myy työkaluja, jotka perustuvat alkuperäiseen S-CUT –malliin. “Saimme idean veitseen vuonna 2004 tavatessamme lääketieteellisten laitteiden kehitysprojektin aikana. Projektiin osallistuva asiakas halusi työkalun, jota pelastustyöntekijät voisivat käyttää nopeasti saksien tilalla eri tilanteissa - esimerkiksi joutuessaan poistamaan uhrien vaatteita, joille on roiskunut vaarallisia nesteitä tai kaasuja,” kertoo Martin Bergtrand. Vastaus oli S-CUT, joka perustuu ainutlaatuiseen ja patentoituun pyöreään terämalliin. Tähän mennessä ES Equipment


www.esequipment.se

S-CUT on valmistettu yksinomaan työstetystä alumiinista, joka tekee valmistamisesta ja kokoonpanosta helppoa ja nopeaa.Veitset kokoaa, pakkaa ja lähettää asiakkaille yritys nimeltä Montex. Se huolehtii myös valmistusprosessista alihankkijoiden

kanssa. ES Equipment tekee tuotteiden suunnittelu-, kehitys-, markkinointi- ja myyntityön. Kun ES Equipment aloitti tuotteen kehityksen vuonna 2005, sillä oli vaikeuksia yhdistää suunnitteluideat ja tekniset vaatimukset. Veitsestä tehtiin viisi prototyyppiä ennen lopullista mallia. Kehitystyön aikana sekä SolidWorks että SolidWorks Simulation Xpress olivat korvaamaton apu terien ominaisuuksien simuloinnissa.

“Ensimmäiset mallit olivat liian painavia, kalliita valmistaa ja niissä oli turhan monta osaa. Veitsissä oli myös useita ominaisuuksia, jotka osoittautuivat tarpeettomiksi asiakkaillemme. Meille 3D CAD -ohjelmistolla työskentely oli suureksi avuksi, koska pystyimme helposti vuorottelemaan eri suunnitteluideoiden välillä ja visualisoimaan ideat asiakkaillemme. SolidWorksilla pääsi myös suoraan käsiksi paino- ja painopisteinformaatioon, jotka ovat kriittisiä tekijöitä suunnitelmassa,” sanoo Martin Bergstrand.

Prototyypeistä valmistettiin myös muoviset pikamallit. Niitä näytettiin potentiaalisille asiakkaille perinteisten 2D-piirustusten sijaan. Pikamallitoimisto käytti SolidWorksin 3D-malleja prototyyppien tuotannossa. ”Tarvitsemme uusien tuotteiden kehityksessä nopean prosessin, koska tuotteet menevät meillä nopeasti markkinoille. Asiakkaat haluavat tilauksensa mahdollisimman pikaisesti ja markkinat muuttuvat nopeasti. Tämä tekee 3D CADista hyvin kätevän,” sanoo Martin Bergstrand.

”Tarvitsemme uusien tuotteiden kehityksessä nopean prosessin, koska tuotteet menevät meillä nopeasti markkinoille. Asiakkaat haluavat tilauksensa mahdollisimman pikaisesti ja markkinat muuttuvat nopeasti. Tämä tekee 3D CADista hyvin kätevän,” sanoo Martin Bergstrand.

Martin Bergstrand

on myynyt yli 6000 veistä pelastustehtäviin ja sairaaloihin Euroopassa, Aasiassa ja USA:ssa. Veitsen malli on periaatteessa sama kuin se oli kuusi vuotta sitten, mutta nykyään siitä on useampia variaatioita.

7 – PLMagazine 1/2012


FAKTAA

Motoplast on valmistanut yli 30 vuotta rotaatiovalamalla muovituotteita pohjoismaiselle teollisuudelle. Yksikkö on perustettu vuonna 1977. Rotaatiovalu on menetelmä jolla voidaan valmistaa kilpailukykyisesti monen muotoisia ja kokoisia muovituotteita,

joista monia on vaikeaa, ellei mahdotonta valmistaa millään muulla muovivalumenetelmällä. Rotaatiovalu on paineistamaton menetelmä. Rotaatiovalu mahdollistaa monimutkaisten ja isojenkin muovituotteiden valmistuksen edullisilla muoteilla, jotka voidaan toimittaa muutamassa viikossa.

SolidWorks tuo asiakkaan lähelle Rotaatiovalun asiantuntija Motoplast on päässyt lähemmäs sekä uusia että olemassa olevia asiakkaitaan ottamalla käyttöön SolidWorksin.

S

uomalaiseen Motoral-konserniin kuuluva Motoplast on ottanut käyttöön SolidWorksin, jotta pystyisi läheisempiin suhteisiin hyötyajoneuvoja, kuten traktoreita ja leikkuupuimureita, valmistavien asiakkaidensa kanssa.

niihin liittyviin lopputuotteisiin ja käyttöpisteisiin mahdollisimman tehokkaasti.

Helsingissä sijaitseva yksikkö perustettiin vuonna 1977 ja sen tällä hetkellä käytössä oleva tehdaskiinteistö valmistui 1990. Yksikkö työllistää 25 henkilöä, joista kuusi on toimihenkilöitä ja loput 19 tuotantotyöntekijöitä. Perustamisensa aikoihin Motoplast oli yksi todella harvoista Pohjoismaisista yrityksistä, joka valmisti muovisia kappaleita rotaatiovalamalla.

Motoplastin ensimmäiset rotaatiovalamat tuotteet olivat aikanaan käänteentekeviä muovisia lokasuojia raskaisiin ajoneuvoihin, kuten rekkoihin, mutta 90-luvun lopussa yritys teki strategisen päätöksen teknisempien ja perinteisesti muista materiaaleista valmistettujen tuotteiden tuotannosta. Tähän saakka näitä monimutkaisia tuotteita oli tuotettu kalliista materiaaleista, kuten lasikuidusta tai metallista. Nämä materiaalit asettivat myös työläiden valmistusmenetelmiensä ja ominaisuuksiensa vuoksi merkittäviä rajoitteita niistä valmistettavien kappaleiden suunnittelulle ja muotoilulle.

Rotaatiovalu on muita muovin valmistustapoja marginaalisempi menetelmä, joka mahdollistaa suurten ja muodoiltaan monimutkaisten kappaleiden valamisen erittäin joustavasti. Erityisesti metalli- ja lasikuituratkaisuihin verrattuna muovin rotaatiovalun suurimpana etuna on, että kappaleiden muoto voi olla lähes millainen vain ilman tuotannollisia kustannusvaikutuksia ja ne voidaan siten sovittaa

Tänä päivänä yritys valmistaa pääosin polttoainesäiliöitä, ilmakanavia, ohjaamojen kotelointeja ja monia muita hyötyajoneuvojen osia. Valtaosa asiakkaista on näiden ajoneuvojen Pohjoismaisia valmistajia, asiakkaita on kuitenkin myös Kiinassa asti. Lisäksi Motoplast valmistaa monenlaisia tuotteita pienistä työkalupakkien kahvoista isoihin lämmitysöljysäiliöihin.

PLMagazine 1/2012 – 8

www.motoplast.fi

III


Uuden tuotteen valmistaminen on perinteisesti alkanut asiakkaan 3D-mallin vastaanottamisella tarjousprosessia, materiaalivalintaa ja valmistuksen suunnittelua varten. Todella usein näitä malleja ei kuitenkaan ole suunniteltu rotaatiovalun tarjoamia mahdollisuuksia hyödyntäen, sillä valmistusprosessi on useille suunnittelijoille vieras. Näin ollen tuotteet eivät välttämättä sovi mahdollisimman kustannustehokkaasti tuotantoprosessiin eivätkä saa prosessin tarjoamaa suunnitteluhyötyä. Aiemmin yritys teki yhteistyötä muutaman prosessin tuntevan suunnitteluyrityksen kanssa hienosäätääkseen monimutkaisia muottimalleja ja parantaakseen asiakkaittensa lopputuotetta kustannustehokkaimpien ja lisäarvoa tuottavien ratkaisujen aikaansaamiseksi.

Motoplast päätti viime vuonna, että parhaan mahdollisen laadun ja prosessin hallinnan takaamiseksi tämä osuus tuotekehityksestä tullaan jatkossa tekemään talon sisällä. Yritys investoi SolidWorksiin sekä palkkasi kokeneen suunnittelijan, joka on arvostettu asiantuntija muovituotteiden muotoilun ja suunnittelun saralla, kertoo kehitysinsinööri Henri Ström. ”Halusimme tehostaa koko valmistusta edeltävää prosessiamme pystyäksemme toimittamaan todellisia avaimet käteen –ratkaisuja ja rakentamaan tiiviimpiä suhteita asiakkaisiimme tuomalla mahdollisimman paljon lisäarvoa heidän suunnittelutyöhönsä ja tuotekehitykseensä. Lisäksi halusimme parantaa kilpailukykyämme Suomen rotaatiovalumarkkinoilla. Pyrimme aina olemaan teknologiakehityksen eturintamassa ja tuottamaan parhaan mahdollisen lisäarvon yhteistyökumppaneillemme.”

Motoplast on saavuttanut useita etuja investoimalla SolidWorksiin ja siirtämällä muottien kehityksen talon sisälle. Esimerkiksi markkinointi ja asiakassuhteet ovat parantuneet, painottaa Henri Ström. ”Meidän on nyt paljon tuloksekkaampaa ja mielekkäämpää lähestyä uusia asiakkaita. SolidWorks-hankinnan myötä kasvaneen palvelutarjontamme avulla voimme helposti luoda kontakteja yrityksiin, joissa on kehitysprojekteja. Teemme ohjelmistolla muutamassa tunnissa virtuaalisia prototyyppejä ja visualisoimme sen, miltä kehitteillä oleva ratkaisu saattaisi näyttää rotaatiovalettuna. Tässä yhteydessä SolidWorks on hyvin tehokas työkalu.” Ström painottaa myös, että yhteistyöstä asiakkaiden kanssa on tullut paljon yksinkertaisempaa, koska prosessissa suunnittelusta tuotantoon mukana olevia sidosryhmiä on vähemmän, jolloin monitahoi-

”Meidän on nyt paljon tuloksekkaampaa ja mielekkäämpää lähestyä uusia asiakkaita. SolidWorks-hankinnan myötä kasvaneen palvelutarjontamme avulla voimme helposti luoda kontakteja yrityksiin, joissa on kehitysprojekteja. Teemme

sen viestinnän ja projektinhallinnan mukanaan tuomat riskit ovat minimoitu. Tähän saakka Motoplast on käyttänyt pelkästään yhtä SolidWorks-lisenssiä perussuunnittelussa ja visualisoinnissa. Suunnittelutyö perustuu useimmiten asiakkailta saatuihin 3D-tiedostoihin joko kehitteillä olevista tuoteprojekteista tai olemassa olevista tuotteista, jotka halutaan muuttaa rotaatiovaletuiksi. Toisinaan suunnittelutyö tehdään täysin alusta lähtien alkaen tuoteidean konseptoinnista. Motoplast on hyvin kiinnostunut SolidWorkskäyttönsä laajentamisesta tuotteiden käytön ja rasituksen simulointiin. Henri Ström painottaa myös, että yrityksen liiketoimintaprosessi tulisi hyötymään SolidWorks Enterprise PDM:n käyttöönotosta.

ohjelmistolla muutamassa tunnissa virtuaalisia prototyyppejä ja visualisoimme sen, miltä kehitteillä oleva ratkaisu saattaisi näyttää rotaatiovalettuna. Tässä yhteydessä SolidWorks on hyvin tehokas työkalu.” Henri Ström, kehitysinsinööri. 9 – PLMagazine 2/2011


FAKTAA

Svenska Teknikingenjörer AB (STing AB) sijaitsee Trollhättanin kaupungissa Ruotsissa. STing AB on suunnittelutoimisto, joka on erikoistunut sähkö-, mekaniikka- ja hydrauliikkakonsultointiin sekä suunnitteluun.

Yrityksellä on 14 työntekijää ja sen asiakkaat ovat pääasiassa julkiselta sektorilta sekä teollisuudesta. Suunnittelutehtävät, jotka liittyvät siltojen rakentamisprojekteihin, ovat myös STing AB:n erikoisalaa.

SolidWorks mahdollisti vaativien simulointien tekemisen kevyen liikenteen siltaa suunniteltaessa

Paras simulaatio

Albin Särndahl

Svenska Teknikingenjörer AB on käyttänyt SolidWorks Simulationin kattavia simulaatio-ominaisuuksia sillan mitoittamisessa kevyelle liikenteelle.

U

ppsalassa Fyrisån-joen yli menevän uuden kevyen liikenteen sillan analysoimisessa on käytetty SolidWorks Simulationia.

Svenska Teknikingenjörer AB (STing AB) sijaitsee Trollhättanin kaupungissa. STing AB on suunnittelutoimisto, joka on erikoistunut sähkö-, mekaniikka- ja hydrauliikkakonsultointiin sekä –suunnitteluun. Yrityksellä on 14 työntekijää ja sen asiakkaat ovat pääasiassa julkiselta sektorilta sekä teollisuudesta. Suunnittelutehtävät, jotka liittyvät siltojen rakentamisprojekteihin, ovat myös STing AB:n erikoisalaa.

PLMagazine 1/2012 – 10

Uppsalan silta perustuu hollantilaiseen nostosiltakonseptiin, jossa on 20 tonnia painava vastapaino. Vastapainoa käytetään varmistamaan, että silta voidaan helposti avata hydraulijärjestelmällä. Liikkuva osa sillasta on 11.3 metriä pitkä, 5.5 metriä leveä ja painaa 16 tonnia. Koko rakennelma on tehty teräksestä. Siltaa rakennetaan parhaillaan, mutta sitä ei sijoiteta paikoilleen ennen kuin venekausi on ohi. Suurimmat haasteet nostosillan optimaalista rakennetta varten tarvittavissa simulaatioissa oli sillan koko ja tyylikäs muotoilu, sanoo Albin Särndahl, STing AB:n suunnittelija.

”Sillan koosta johtuen, malliin oli haasteellista tehdä analyysissä tarvittava kompleksi elementtiverkko. Kestävyyslaskelmat tehtiin FEMiin (Finite Element Method) perustuen. Suuri elementtiverkko johti hyvin laajoihin ja yksityiskohtaisiin laskelmiin, mutta SolidWorks Simulation ratkaisi tehtävät ilman ongelmia.” Suunnitteluyritys on simuloinut siltarakenteen eri osia voidakseen analysoida taipumia, jännityksiä, vetolujuuksia, nurjahduksia ja ominaistaajuuksia. Tehtyjen analyysien ja tarkistelujen jälkeen, siltamalli vastaa täysin tämän tyyppisten rakenteiden Eurocodestandardin vaatimuksia.

Nostosillan 3D CAD –malli suunniteltiin alunperin toisessa 3D CAD –järjestelmässä, mutta STing AB piti parempana suunnitella sen valmistusta varten valmiiksi SolidWorksilla. Yrityksessä pidetään SolidWorks Simulationia parhaana järjestelmänä simulaatiotehtävien ratkaisussa. Yrityksellä on nykyään kaksi SolidWorks-lisenssiä. ”Simulaatioiden jälkeen käytimme SolidWorksia kun suunnittelimme uudelleen alimitoitetut siltaosuudet. Olisimme halunneet tehdä koko suunnittelun SolidWorksissa, mutta lähtökohtana meillä oli malli toisesta CAD-järjestelmästä,” sanoo Albin Särndahl.


www.sting.nu

“Sillan koosta johtuen, malliin oli haasteellista tehdä analyysissä tarvittava kompleksi elementtiverkko. Kestävyyslaskelmat tehtiin FEMiin (Finite Element Method) perustuen. Suuri elementtiverkko johti hyvin laajoihin ja yksityiskohtaisiin laskelmiin, mutta SolidWorks Simulation ratkaisi tehtävät ilman ongelmia.” Albin Särndahl, suunnittelija.

11 – PLMagazine 1/2012


Tervetuloa SolidWorks 2013 –versioseminaariin! Meillä on ilo kutsua Sinut SolidWorks 2013 –versioseminaariin, joka on erinomainen mahdollisuus verkostoitua ja kuulla seuraavista aiheista:

What´s new! SolidWorks 2013 -tuoteportfolio

Vieraspuhuja jakaa tuotekehityskokemuksiaan

Käytännön vinkkejä tuottavuuteen Tips & tricks.

Keskustelut lounastauolla

Uudet ratkaisut tuotteen elinkaaren hallintaan

T IME T O MOVE INT O POWERFUL NEW SOF T WARE AND EXPERIENCE T RUE PERF ORMANCE PLMagazine 2/2011 – 12


Tilaisuudet järjestetään klo 10.00 – 14.30 seuraavilla paikkakunnilla:

18.10. 23.10. 24.10. 30.10.

Lahti Turku Tampere Karleby (på svenska)

Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus pysyä ajan tasalla tuotteen elinkaaren hallinnan nykykehityksessä ja verkostoitua eri toimialoilla työskentelevien käyttäjien sekä PLM Groupin työntekijöiden kanssa. Varaa päivämäärä kalenteristasi ja ilmoittaudu jo tänään! www.plmgroup.eu/sw2013 Toivomme näkevämme Sinut, tervetuloa! Jess G. Frandsen, toimitusjohtaja, PLM Group

SAVE T IME WIT H SOLIDWORKS 201 3!


FAKTAA

Pemamek Oy on maailman johtava kappaleenkäsittelyn, hitsauksen mekanisoinnin ja automatisoinnin suunnittelija sekä valmistaja. Yritys tunne-

taan PEMA-tuotteistaan. Pemamek Oy valmistaa hitsausautomaatioratkaisuja erilaiseen tuotantokäyttöön käyttäen hyödyksi parasta mahdollista saatavilla olevaa robotti- ja automaatiotekniikkaa.

www.pemamek.fi FI N A L I S T I

Paremmalla teknisellä dokumentaatiolla tyytyväisemmät asiakkaat ja yhteistyökumppanit

P

3DVIA Composer ja sen tuoma interaktiivinen tekninen dokumentaatio on avannut uusia mahdollisuuksia hitsausautomaatioyritys Pemamekille.

emamek Oy on maailman johtava kappaleenkäsittelyn, hitsauksen mekanisoinnin ja automatisoinnin suunnittelija sekä valmistaja. Suomalainen yritys tunnetaan PEMA-tuotteistaan. Pemamek Oy valmistaa hitsausautomaatioratkaisuja erilaiseen tuotantokäyttöön hyödyntäen parasta mahdollista robotti- ja automaatiotekniikkaa. Yritys on käyttänyt 3DVIA Composeria avatakseen ovia laadukkaan teknisen dokumentoinnin maailmaan.

ja robotiikkakehittäjän kanssa. Nämä ovat amerikkalainen Lincoln Electric Corporation ja japanilainen Yaskawa-Motoman. Yhdeksänkymmentä prosenttia yrityksen tuotteista menee vientiin ja yli puolet tästä myydään Euroopan ulkopuolisiin maihin.

140 loimaalaisen Pemamekin työntekijää kehittää ja valmistaa hitsausratkaisuja raskaalle konepajateollisuudelle, rakennusteollisuudelle, voimakattiloiden valmistukseen, prosessi- ja ydinvoimateollisuuteen, liikkuvan kaluston valmistukseen, telakka- ja offshoreteollisuuteen sekä tuulivoimaloiden valmistukseen. Yritys valmistaa erilaisia standardituotteita, joita täydennetään perushitsausratkaisujen projektikehitystyöllä.

“Täyttääksemme yhteistyökumppaneidemme vaatimukset, meidän on tehtävä yksityiskohtaisempia visualisointeja tuotteistamme ja ratkaisuistamme, asennuskäytännöistämme sekä varusteidemme huollosta. Myymme standardituotteitamme yhteistyökumppaneidemme kautta eikä meillä ole suoraa kontaktia loppuasiak-

Pemamek on läheisessä yhteistyössä kahden maailman tärkeimmän hitsausteknologiaPLMagazine 1/2012 – 14

Pemamek on aiemmin luottanut tekstipohjaiseen tekniseen dokumentointiin, jota on viime vuosina täydennetty valokuvilla. Vähitellen on käynyt selväksi, että yrityksen tulee parantaa dokumentointinsa laatua.

Mika Liinanotko

Mikko Salonen

kaisiin. Tämän vuoksi on hyvin tärkeää tehdä tuotteistamme mahdollisimman laadukas dokumentaatio,” kertoo Mika Liinanotko, Pemamekin vakiolaiteratkaisujen- ja asiakastuen johtaja.

dokumentaation valmistelun perustana yhtä 3DVIA Composer –lisenssiä SolidWorksista tuotujen 3D CAD – tiedostojen kanssa. Huoltohenkilöstömme on helppo työskennellä 3DVIA Composerin 3D-tiedostojen kanssa, koska käyttö ei vaadi CAD-osaamista. On helppo avata isot kokoonpanot ja valita tarvittavat osat.”

”Tämä ei koske ainoastaan dokumentointia vaan myös sanallisia ohjeita internetin kautta tai sähköpostitse. Nyt voimme lisätä kuvia ja videoita, joista asiakas näkee kuinka tietyt ongelmat voidaan ratkaista,” lisää Liinanotko.

Pemamek on saavuttanut nopeasti merkittäviä etuja 3DVIA Composerilla: “Yleinen asiakastyytyväisyys tuotteistamme on korkeampi, koska palvelumme ovat parantuneet huomattavasti. Lisäksi tietoliikenne on vähentynyt oleellisesti ja olemme pystyneet vastaamaan asiakkaiden kyselyihin paljon nopeammin. Yhteistyökumppaneidemme elämästä on tullut helpompaa, koska heillä on käytettävissään paljon parempi ja tehokkaampi dokumentaatio,” sanoo Mika Liinanotko. ”Olemme juuri ottaneet järjestelmän käyttöön ja käytämme sitä vielä suppeasti, joten emme vielä tiedä, mihin kaikki johtaa. Järjestelmässä on lukemattomia mahdollisuuksia ja voimme vielä selvästi laajentaa sen käyttöä.”

Mika Liinanotko kertoo, että Pemamek valitsi 3DVIA Composerin erityisesti tietyistä syistä. ”Olemme käyttäneet SolidWorks 3D CAD –ohjelmistoa yli 10 vuotta ja olleet hyvin tyytyväisiä PLM Groupin tukipalveluun. Valitsimme 3D VIA Composerin kahden tuotteen välisen integraation vuoksi ja myös tukipalvelun ansiosta.” Tietohallinnasta vastaava Mikko Salonen lisää: ”Tällä hetkellä käytämme


FAKTAA

CH DesKon on yhden miehen suunnitteluyritys, jonka erikoisalana on mekaniikkasuunnittelu. CH DesKonilla on yli 28 vuoden kokemus mekaniik-

kasuunnittelusta ja se on käyttänyt 3D CAD ohjelmistoa suunnittelussaan ja simuloinnissaan yli 13 vuoden ajan.

www.chdeskon.com FI N A L I S T I

Massiivinen patoportti suunniteltiin SolidWorksilla CH DesKon on suunnitellut SolidWorksilla massiivisen, saranoidun patoportin. Suunnittelu oli kuin suuren palapelin tekemistä hitsatuista teräslevyistä.

S

olidWorks on mahdollistanut jättimäisen patoportin suunnittelun. Portti on tehty teräslevyistä, jotka sopivat yhteen kuin suuren palapelin palaset. Levyt oli mahdollista leikata 3D CAD –mallien avulla siten, että ne sopivat tarkasti toisiinsa. CH DesKon on yhden miehen yritys, jonka kotipaikka on ruotsalaisessa Sjöbon kylässä eteläisessä Skånessa. Christer Holmgren teki useita vuosia sivutyönään konsultointia, samalla kun työskenteli eri yrityksille mekaanikkona ja myöhemmin insinöörinä. Vuonna 1999 hän päätti kuitenkin perustaa oman konsultointiyrityksen. CH DesKon tekee monimutkaista 3D-suunnittelutyötä muille yrityksille - erityisesti raskaiden teräsrakenteiden suunnittelua, kuten esimerkiksi vesivoimaloiden patoportteja. Christer Holmgren on käyttänyt SolidWorksia yrityksensä perustamisesta lähtien ja käyttää tänä päivänä SolidWorks Premiumia sekä suunnittelussa, simuloinnissa että fotorealististen renderöintien tekemisessä.

Patoporttia käytetään suurten vesimäärien vapauttamiseen vesialtaasta. Suunnitelma oli alun perin tehty 2D CAD –ohjelmistolla, mutta valmistava yritys halusi, että se toimitetaan heille SolidWorks-kokoonpanona. Tällöin CH DesKon astui mukaan kuvioon. “SolidWorks on tarkka 3D-sovellus. Löysin sen avulla alkuperäisestä suunnitelmasta muutamia virheitä, jotka pystyin helposti korjaamaan. Periaatteessa olen tehnyt piirustuksen kustakin teräslevystä, jolloin niiden valmistus tulee olemaan suhteellisen yksinkertaista,” sanoo Christer Holmgren. SolidWorksin yksittäisiä suunnittelutiedostoja konvertoitiin DWG-formaattiin ja syötettiin sitten leikkauskoneeseen. Tuloksena oli toisiinsa täydellisesti sopivat levyt. Leikkausprosessin jälkeen levyt kiinnitettiin toisiinsa ennen lopullista hitsausta.

“SolidWorksin edut tulivat hyvin selkeästi esille kokeillessani uusia menetelmiä - erityisesti tarkistaessani virheitä sisältäviä van-

hempia suunnitelmia. On tärkeää pystyä määrittämään massakeskipiste, jotta pystytään käsittelemään raskaita rakenteita sekä tuotannossa että kokoonpanossa. 3D-malleista näkee myös selkeästi, mitkä pinnat tulisi maalata,” kertoo Christer Holmgren.

Hän painottaa myös, että PhotoView 360 ja eDrawings ovat hyvin käyttökelpoisia kommunikaatiotyökaluja: ”Toimistoni sijaitsee kaukana asiakkaistani ja monet heistä eivät pysty lukemaan ja ymmärtämään 2D-piirustuksia. PhotoView 360 ja eDrawings ovat erinomaisia työkaluja, joiden avulla pystyn kommunikoimaan asiakkaideni kanssa.” 15 – PLMagazine 2/2011


FAKTAA

RUNI A/S on tanskalainen, jätteen tiivistämiseen tarkoitettujen puristinten valmistaja. Yritys perustettiin vuonna 1973. RUNIn laitteita

käytetään lisäämään eri materiaalien arvoa, joko tekemällä niistä kierrätykseen ja uudelleenmyyntiin sopivia tai vähentämällä kuljetuskustannuksia, jätettä sekä energiankulutusta.

www.compactor-runi.com FI N A L I S T I

SolidWorks helpottaa uusien työntekijöiden rekrytointia RUNI A/S on lyhentänyt jätepuristimien kehitysaikaa kolmasosan SolidWorksilla. Myös CAD-järjestelmän tuntevaa teknistä työvoimaa on nykyään helppo löytää.

R

UNI A/S, jonka pääkonttori on tanskalaisessa Tarmin kaupungissa Jyllannissa, on saavuttanut merkittäviä etuja käyttämällä SolidWorksia ja SolidWorks Enterprise PDM:ää sekä kehityksessä että myynnissä. Kehitysosasto on pystynyt vähentämään huomattavasti uusien tuotteiden kehitysaikaa.

fotorealististen kuvien tuottamisessa myyntiosastoa varten. Teknistä dataa hallitaan yrityksen kolmella SolidWorks Enterprise PDM -lisenssillä.

RUNI on perustettu vuonna 1973. Tänä päivänä yrityksessä on 16 työntekijää, jotka osallistuvat tehokkaiden ja energiaa säästävien, jätteen tiivistämiseen tarkoitettujen, puristimien kehittämiseen, tuotantoon ja myyntiin. Koneita käytetään kalalaatikoiden, metallitölkkien ja –sankojen puristamisessa. Laitteilla pystyy myös kuivattamaan tuotteita sen erotellessa nesteen ja kiinteän materiaalin.

RUNI käytti aiemmin toista 3D CAD –järjestelmää, mutta se oli liian monimutkainen päivittäisessä käytössä. SolidWorksilla kehitysosasto on lyhentänyt uusien tuotteiden kehitysaikaa jopa 30 %, arvioi Niels Nielsen, RUNIn suunnittelu- ja teknisen tuen päällikkö: ”SolidWorks on hyvin helppo ja nopea käyttää. Myös järjestelmän osaavien teknisten asiantuntijoiden rekrytointi on helppoa. Aioimme päivittää olemassa olevan CAD-järjestelmän dokumenttitietokannan, mutta tuli edullisemmaksi siirtyä SolidWorksiin ja SolidWorks Enterprise PDM:ään,” kertoo Niels Nielsen.

Yritys käyttää kolmea SolidWorks-lisenssiään puristimien suunnittelussa sekä PhotoView 360:a koneidensa

Hän painottaa, että SolidWorksin käyttäjäystävällisyys sekä seikka, että tekniset henkilöt on tänä päivänä koulutettu

SK370-jätepuristimet ovat isoja ja monipuolisia laitteita erilaisten materiaalien käsittelyyn. Useat materiaalit voidaan vielä kierrättää puristamisen jälkeen.

CAD-järjestelmän käyttöön, ovat hyvin tärkeitä asioita RUNIlle: “Meille on elintärkeää, että pystymme löytämään ihmisiä, jotka jo ensimmäisestä työpäivästä lähtien pystyvät tuottamaan lisäarvoa CAD-järjestelmällä. Tämä ei olisi ollut mahdollista edeltävällä järjestelmällä.” Niels Nielsen kertoo SolidWorks Enterprise PDM:n olevan elinehto RUNIlle: “Hallitsemme piirustukset sekä revisiot PDM-järjestelmällä ja viemme tuotetiedon ERP-järjestelmäämme. Pystymme seuraamaan 3D-malleja sekä piirustuksia ja niiden haku on nopeaa. Emme pystyisi tekemään tätä kaikkea ilman nykyistä järjestelmää. Vaikka se vaatiikin investointeja, suosittelen lämpimästi SolidWorks Enterprise PDM:ää kaikille yrityksille, jotka käyttävät SolidWorksia.”

16 – PLMagazine 1/2011


Seuraava RUNIn haaste on automatisoida suunnittelutyö ja piirustustuotanto tuotekonfiguraattorilla, kertoo Niels Nielsen. Hän arvioi, että RUNI tulee saavuttamaan huomattavaa ajansäästöä suunnittelutyössään. Tuotekonfigurointi on hänen mielestään myös tehokas myyntityökalu. Myyntipalavereissa

pystytään konfiguroimaan asiakaskohtaisia koneita CADjärjestelmän 3D-tiedosta: ”Olemme kartoittamassa meille sopivaa työkalua jo SolidWorksia varten olemassa olevista vaihtoehdoista. Uskon, että aloitamme automaatioprojektin ensi vuoden aikana,” hän sanoo.

RUNI harkitsee myös 3DVIA Composerin käyttöönottoa laadukkaan teknisen dokumentaationsa tuottamista varten, sanoo Niels Nielsen. ”Käyttäisimme järjestelmää esimerkiksi teknisten ohjekirjojen tekemiseen ja niiden ylläpitämiseen. Odotankin mielenkiinnolla, että pääsen tutustumaan järjestelmän yksityiskohtiin.”

”SolidWorks on hyvin helppo ja nopea käyttää. Myös järjestelmän osaavien teknisten asiantuntijoiden rekrytointi on helppoa. Aioimme päivittää olemassa olevan CAD-järjestelmän dokumenttitietokannan, mutta tuli edullisemmaksi siirtyä SolidWorksiin ja SolidWorks Enterprise PDM:ään,” kertoo Niels Nielsen, RUNIn suunnittelu- ja teknisen tuen päällikkö.

RUNIn siilojärjestelmä on suunniteltu suurten materiaalimäärien käsittelyyn.


FAKTAA

Wihuri Oy, kansainvälinen teollisuuden ja kaupan monialayritys, perustettiin vuonna 1901. Yhtiö työllistää nykyään noin 4900 työntekijää ja käyttää SolidWorksia

joillakin osastoillaan. Wihuri Oy Tekninen Kauppa, joka on osa Wihuri Oy:tä, on käyttänyt SolidWorksia kehitellessään ergonomista hydraulisylinterin huoltoon tarkoitettua penkkiä.

www.wihuri.fi FI N A L I S T I

Työskentely turvallisemmaksi hydraulisylinterin huoltopenkin avulla Wihuri Oy Tekninen Kauppa on käyttänyt SolidWorksia kehitellessään ergonomista hydraulisylinterin huoltoon tarkoitettua penkkiä. Penkin avulla hydraulisylinterin huolto ei ole enää vaikea ja vaarallinen tehtävä.

S

uurten työkoneiden hydraulisylintereiden huoltotyö on usein sekä vaikea että vaarallinen tehtävä. Lisäksi toimenpide voi vahingoittaa sylintereitä, koska huoltotöitä tehdään tyypillisesti ilman asianmukaisia työkaluja. Wihuri Oy Tekninen Kauppa on ratkaissut ongelman käyttämällä SolidWorksia ergonomisen huoltopenkin suunnitteluun. Penkin avulla sylintereiden purkaminen ja kokoonpano sujuu helposti ja turvallisesti. Wihuri Oy, kansainvälinen teollisuuden ja kaupan monialayritys, perustettiin vuonna 1901. Yhtiö työllistää nykyään noin 4900 työntekijää ja käyttää SolidWorksia joillakin

PLMagazine 1/2012 – 18

osastoillaan. Wihuri Oy Tekninen Kauppa, joka on osa Wihuri Oy:tä, myy ja huoltaa tuotanto-, logistiikka- ja työkoneita. Yritys tuo maahan työkoneita- ja laitteita, kuten Caterpillarin maanrakennuskoneita sekä moottoreita ja aggregaatteja, Lindetrukkeja, Eberspächer- sekä FinnKlima -lämmitysjärjestelmiä ja -ilmastointilaitteita ajoneuvoihin, Mazak-työstökoneita sekä paljon työkaluja ja laitteita autokorjaamoille. Wihuri Oy Teknisen Kaupan ryhmään kuuluva Vilakone Oy Loimaalla suunnittelee ja valmistaa Wille- monitoimikoneita sekä Vila-työlaitteita. ”Olemme rakentaneet lähes tuotantovalmiin prototyypin käyttämällä 3D CAD –järjestelmää huoltopenkin kehittämisessä. Jotkut pie-

net muutokset perusrakenteen toiminnan, ergonomian, turvallisuuden ja lisävarusteiden osalta olivat kuitenkin tarpeen,” kertoo Esa Savolainen, Wihuri Oy Teknisen kaupan SolidWorks Premiumia käyttävä kehitysinsinööri. ”Muutamien korjausten jälkeen ei ole ollut enää tarvetta tehdä lisää prototyyppejä. Tämä on säästänyt paljon arvokasta aikaa kehitystyössä,” hän sanoo. Huoltopenkin avulla tiukassakin oleva männän mutteri on helppo irrottaa ja kiinnittää oikeaan momenttiin isoonkin sylinteriin. Ergonominen huoltopenkki varmistaa, että sylinteri sijoittuu oikealle työkorkeudelle ja sylinterin ympärillä on tilaa tehdä huoltotyötä. Huoltopenkki voidaan viedä minne tahansa, kunhan saatavilla on sähköä.

“Käytimme 3D-mallia analysoidaksemme huoltopenkin toimintaa, ergonomiaa ja turvallisuutta. Turvallisuussyistä penkin rakenne on suunniteltu kestämään painavia kuormia. SolidWorks on ollut suurena apuna kun on tehty käyttö- ja turvallisuusohjeita sekä huoltoja varaosakirjaa,” sanoo Esa Savolainen, kehitysinsinööri.


SpacePilotTMPro

www.plmgroup.eu/webshop

SpaceMouseTMPro

SpaceNavigatorTM


FAKTAA

Vivago on henkilökohtaisen terveysteknologian edelläkävijä, jonka osaamista ovat älykkäät turvallisuuden ja hyvinvoinnin ratkaisut. Vivago on perustettu vuonna 1994 kehittämään, myymään ja markkinoimaan

automaattisen oman turvallisuuden ratkaisuja aktiivisuustasojen seurantaan ja analysointiin. Yrityksen patentoituun osaamiseen perustuvat ratkaisut tarjoavat ainutlaatuisia ratkaisuja yksilöllisiin tarpeisiin, oli kyse sitten automaattihälytyksistä tai jatkuvasta käyttäjän hyvinvoinnin seurannasta.

www.vivago.fi

Suomalaiselle ikääntyneiden hyvinvointirannekkeelle arvostettu muotoilupalkinto Vivago Oy voitti kansainvälisen red dot –muotoilupalkinnon hyvinvointirannekkeellaan, joka tukee ikääntyneiden itsenäistä ja turvallista kotona asumista sekä parantaa hoivatyön laatua. Hyvinvointiranneke on suunniteltu SolidWorksilla. Vasemmalta Sami Oittinen, Anna Kaisa Kylmä ja Tapio Grönros

V

ivagon CARE 8001 -hyvinvointiranneke seuraa jatkuvasti käyttäjänsä liikkumista ja vuorokausirytmiä ja tarjoaa ajantasaista tietoa ikääntyneen yleiskunnosta. Muutos normaaliin arkeen, kuten esimerkiksi verensokerin laskusta johtuva liikkumattomuus, flunssan aiheuttama pitkittynyt vuodelepo tai rannekkeen poistaminen ranteesta voi aiheuttaa automaattisen hälytyksen. Käyttäjä voi myös itse hälyttää apua rannekkeen manuaalisella hälytyspainikkeella. Teknologia on maailmanlaajuisesti ainutlaatuista. Vivago Oy on suomalainen, vuonna 1994 perustettu terveysja turva-alan huipputeknologiayritys, joka kehittää, myy ja markkinoi automaattisia ihmisen aktiivisuustasoa seuraavia ja analysoivia palvelukokonaisuuksia. Vivago on käyttänyt SolidWorksia vuodesta 2002 ja yrityksen kaikki tuotteet on suunniteltu 3D CAD järjestelmällä. Tuotanto on ulkoistettu useille suomalaisille alihankkijoille.

PLMagazine 1/2012 – 20

Vivago valitsi useita suunnitteluyrityksiä tekemään suunnitelmaehdotuksia uudesta laitteesta. Kaikki ehdotukset hylättiin, koska ne olivat teknisesti liian monimutkaisia ikääntyvien käyttöön. Vivago päätti suunnitella tuotteen itse yhteistyössä sairaanhoitajaryhmän kanssa. Tämä ryhmä osallistuu nykyään myös yrityksen myyntiin. Tuotekehitys ja sairaanhoitajat testasivat useita eri konsepteja SolidWorksilla, Tapio Grönros, Vivagon mekaniikkasuunnittelija ja tuotesuunnitteluvastaava kertoo. ”Suunnittelimme metalli- ja muoviosia sekä koko elektromekaanisen suunnitelman SolidWorksilla. Teimme myös pikamalleja eri konsepteista. SolidWorksin 3D-mallit ja prototyypit yhdessä tekivät suunnitteluideoiden ymmärtämisestä helppoa sairaanhoitajille kehitysprosessin aikana,” hän kertoo. Tapio Grönros lisää, että hän käytti SolidWorks Simulation Xpressiä hyvinvointirannekkeen kriittisten komponenttien simuloimisessa.


3D-mallien fotorealistiset renderöinnit on tehty SolidWorks PhotoView 360:lla

SolidWorks on ollut ratkaisevassa roolissa myös Vivago 8000:n markkinoinnissa. Tapio Grönros käytti SolidWorks PhotoView 360:a fotorealististen renderöintien tuottamiseen 3D-malleista. ”Olemme saaneet todella hyvää palautetta näistä visualisoinneista jakelukanaviltamme. Joillekin oli vaikea ymmärtää, että kyseessä ei ollutkaan oikea valokuva tuotteesta. Yhtä poikkeusta lukuun ottamatta emme ole koskaan tehneet yhtään valokuvausta,” kertoo markkinointijohtaja Sami Oittinen. Hän lisää: ” Renderöinteihin on myös helppo lisätä esimerkiksi logoja. Kaiken kaikkiaan SolidWorks on osoittautunut hyvin tehokkaaksi markkinointityökaluksi meille.” PhotoView 360:llä tehtyjä visualisointeja on käytetty myös eri suunnittelukonseptien esittämisessä loppukäyttäjille kehitysprosessin aikana sekä isojen julisteiden tuotannossa messuja varten.

”SolidWorksin käyttö suunnitteluprosessissa on ollut erittäin positiivinen kokemus. Olemme pystyneet testaamaan ideoitamme yhdessä loppukäyttäjien kanssa ja säätämään tuotetta heidän palautteensa perusteella käyttämättä aikaa fyysisten prototyyppien valmistamiseen,” kertoo Sami Oittinen. ”Koko suunnitteluprosessi on ollut hyvin joustavaa ja nopeaa, koska olemme aina pystyneet saamaan palautetta ideoistamme ja hyödyntämään sen nopeasti,” lisää tuotekehitysjohtaja Anna Kaisa Kylmä. ”Nopeasti reagoivalle yritykselle on suuri etu pystyä työskentelemään tällä tavalla,” sanoo Sami Oittinen.

21 – PLMagazine 1/2012


FAKTAA

Perustamisestaan, vuodesta 2004, lähtien Kööpenhaminalainen Mencke & Vagnby on ollut kansainvälisesti orientoitunut suunnitteluyritys. Nämä yrityk-

www.menckevagnby.com sen kaksi omistajaa ovat kehittäneet teollisia tuotteita, huonekaluja, kuljetusjärjestelmiä sekä arkkitehtuuria.

Suunnittelutiimi vie SolidWorksia ympäri maailmaa Teollisen muotoilun yritys Mencke & Vagnby on lähdössä SolidWorks mukanaan maailmankiertueelle esitelläkseen potentiaalisille asiakkailleen hienoa tanskalaista teollista muotoilua.

T

oimiston ovi on lukossa, matkalaukut pakattu ja koko liiketoiminta kerätty kannettavalle tietokoneelle - SolidWorks mukaan lukien. Ensin Karina Mencke ja Marcus Vagnby matkustavat kolmeksi kuukaudeksi Yhdysvaltoihin ja sen jälkeen kiertävät kolme kuukautta ympäri Eurooppaa. Perustamisestaan, vuodesta 2004, lähtien Kööpenhaminalainen Mencke & Vagnby on ollut kansainvälisesti orientoitunut suunnitteluyritys. Nämä yrityksen kaksi omistajaa ovat kehittäneet teollisia tuotteita, huonekaluja, kuljetusjärjestelmiä sekä arkkitehtuuria. ”Koko toimistomme on nykyään tehokkaalla kannettavalla tietokoneella. Matkamme aikana käytämme SolidWorksia kaikkien uusien tuotteiden ja ratkaisujen kehittämisessä,” kertoo Marcus Vagnby. ”Aiempaa toimistoamme olisi melkein voinut verrata pienoismallityöpajaan. Nyt kehitystyömme tulee olemaan täysin digitaalista.”

Suunnittelijoilla on useita tavoitteita matkalleen. He haluavat myydä Snowflowerlamppua, jonka heidän oma yrityksensä, ShapingYourDay.com, on suunnitellut ja valmistanut. Lisäksi he tulevat tapaamaan potentiaalisia asiakkaitaan ja palvelemaan olemassa olevia. Mencke ja Vagnby haluavat myös saada inspiraatiota ja ideoita uusiin suunnitteluprojekteihinsa. Vuoteen 2007 saakka suunnittelutoimisto käytti ulkopuolista piirustuspalvelua, mutta päätti hankkia 3D CAD –järjestelmän tehdäkseen kaiken kehitystyön itse. SolidWorks oli päivänselvä valinta, sanoo Marcus Vagnby: “Mahdollisuus monimutkaisten tuotemallien tekemiseen sekä suunnittelutarkkuus olivat ratkaisevia tekijöitä ohjelmistovalinnassa. Suunnittelemme paljon tuotteita, joiden malleja pitää pystyä muokkaamaan. Tässä yhteydessä SolidWorks-malleihin sisäänrakennettu piirrehistoriatieto on loistava työkalu. Myös tiedon jakaminen on hyvin

helppoa CAD-järjestelmän työkalujen avulla. Käytämme sekä 3D-malleja että fotorealistisia visualisointeja tuotteistamme kommunikoidessamme valmistajien ja asiakkaiden kanssa.” Snowflower-lamppu on sataprosenttisesti SolidWorksilla kehitetty. 3D CAD –järjestelmä on ollut korvaamaton apu suunnittelutyössä. Tämän työn ohella Mencke & Vagnby teki fyysisiä pahvimalleja ja käytti apuna 3D-tulostusta: ”SolidWorks on erityisen tehokas kun täytyy käsitellä useita monimutkaisia osia, joiden täytyy sopia yhteen kokoonpanossa. Teimme yksityiskohtaisen ja tarkan suunnitelman melko monimutkaisesta lamppurakenteesta. Samaan aikaan olemme olleet täysin varmoja siitä, että se pystytään myös valmistamaan,” sanoo Marcus Vagnby. Snowflowerin pakkaus on integroitu suunnitteluvaiheeseen. Suunnittelijat ovat menneet varsin pitkälle varmistaakseen, että lamppu


”SolidWorks on erityisen tehokas kun täytyy käsitellä useita monimutkaisia osia, joiden täytyy sopia yhteen kokoonpanossa. Teimme yksityiskohtaisen ja tarkan suunnitelman melko monimutkaisesta lamppurakenteesta. Samaan aikaan olemme olleet täysin varmoja siitä, että se pystytään myös valmistamaan,” sanoo Marcus Vagnby.

on pakattu suhteellisen pieneen laatikkoon niin kompaktisti kuin mahdollista. He ovat olleet läheisessä yhteistyössä pakkausvalmistajan kanssa koko suunnitteluprosessin ajan. ”Lamppu on pakattu niin, että asiakas pystyy kokoamaan sen helposti. Pakkaus sisältää myös johtokerän, jonka ansiosta johto on suora kun tuote otetaan käyttöön,” sanoo Marcus Vagnby. Nykyään Mencke & Vagnby vaatii, että heidän yhteistyökumppaninsa käyttävät SolidWorksin 3D-malleja tuotantonsa perustana.

”Malleissamme on monia pieniä yksityiskohtia ja melko yksinkertaisetkin aiheet voivat olla vaikeita ymmärtää 2D-piirustuksista. Mielestämme lamppuprojektin tuotanto sujui moitteettomasti, koska tarjosimme toimittajille tarkan suunnittelupohjan,” korostaa Marcus Vagnby. Mencke & Vagnby viettävät kuukauden Yhdysvalloissa tien päällä sekä asuvat kaksi kuukautta New Yorkissa. Tämän jälkeen he suuntaavat Eurooppaan paljon uusia ideoita ja SolidWorks-malleja matkalaukussaan – loppu jääkin sitten nähtäväksi!

23 – PLMagazine 2/2011


Tuoteuutiset! SolidWorks Electrical 3D Reaaliaikainen integraatio 2D- ja 3D-sähköjärjestelmäsuunnitteluun

T

uotteissa on yhä enemmän sähköistä sisältöä, kuten virtalähteitä, käyttäjähallintaa sekä monimutkaisia johdotuksia. SolidWorks® Electrical yksinkertaistaa sähköjärjestelmäsuunnittelua, koska ohjelmisto sisältää älykkäät suunnittelutyökalut, kattavan osatietokannan sekä reaaliaikaisen integraation 2D-kaavioiden ja 3D-mallien välillä. Helppokäyttöinen ja selkeä käyttöliittymä auttaa sekä sähkö- että mekaniikkasuunnittelijoita aiempaa parempaan tuottavuuteen, mahdollistaa sujuvamman yhteistyön ja integroidut osaluettelot sekä projektikohtaiset tiedot. Lopputuloksena on virheettömämpi suunnittelu. Lisäksi tuotteet saadaan nopeammin markkinoille. SolidWorks Electrical -tuotetta on kolme eri vaihtoehtoa:

1. SOLIDWORKS ELECTRICAL 2D-sähkökaavioiden dynaaminen tuottaminen:

• Yksinkertaistaa sähkösuunnittelua dynaamisella käyttöliittymällä sekä tarjoaa mahdollisuuden muuttaa konseptit nopeasti yksityiskohtaisiksi suunnitelmiksi • Useampi käyttäjä voi työskennellä yhdessä monimutkaisten yksilinjaisten tai monilinjaisten kaavioiden kanssa. PLC-piirien sekä riviliittimien johdotukset on automatisoitu. Olemassa olevia piirejä voidaan käyttää helposti uusissa suunnitelmissa tuotekehityksen nopeuttamiseksi sekä tuotteiden samankaltaisuuden säilyttämiseksi.

2. SOLIDWORKS ELECTRICAL 3D -

Kaaviotietoja voidaan käyttää sähköjärjestelmän mallintamiseen 3D:ssä (kaapelit ja johdot mukaan lukien)

PLMagazine 1/2012 – 24

• •

Lisäsovellus SolidWorks CAD -ohjelmistoon, joka yhdistää SolidWorks Electrical 2D -järjestelmätason kaaviot SolidWorksilla suunniteltuihin 3D-malleihin. Reaaliaikaiset, kaksisuuntaiset päivitykset 2D:n ja 3D:n välillä. Sähkömekaanisten mallien synkronointi niin, että yhdenmukaisuus säilyy koko kehitystyön ajan. ja Lisäksi osaluettelot yhtenäistyvät. Näin minimoidaan virheet ja viivytykset.

3. SOLIDWORKS ELECTRICAL PROFESSIONAL

Sisältää SolidWorks Electrical- ja SolidWorks Electrical 3D -sovellukset sähkökaavioiden ja 3D-mallien luomiseen Yhdistää 2D-kaavioiden luomisen ja 3D-sähköjärjestelmien mallintamisen. • SolidWorks Electrical ja SolidWorks Electrical 3D yhdessä kätevässä paketissa • Vain yksi asennus ja lisensointi


SolidWorks Plastics 2012

SolidWorks Plasticsia on tarjolla kaksi eri vaihtoehtoa:

MUOVIOSIEN SUUNNITTELIJOILLE SolidWorks Plastics Professional

Optimoi muoviosien ja ruiskuvalumuottien suunnittelu SolidWorks® Plastics –ohjelmiston avulla voit ennakoida ja välttää valmistusvikojen syntymistä jo suunnittelun varhaisessa vaiheessa. SolidWorks Plasticsilla eliminoit kalliit korjaustoimenpiteet, parannat tuotteiden laatua ja saat tuotteet markkinoille nopeammin.

U

usi tuote toimii täysin integroidusti SolidWorksissa tarjoten suunnittelijoille ja muottivalmistajille tutun ja intuitiivisen ympäristön, jotta he voivat nopeasti optimoida tuotesuunnitelmansa valmistusta varten. SolidWorks Plastics tarjoaa käyttäjille arvokasta tietoa siitä, kuinka he voivat määrittää osageometriaan, muottisuunnitteluun, materiaalin valintoihin tai prosessiolosuhteisiin liittyviä muutoksia. Tuotteiden valmistus on näin helpompaa.

Tuotesuunnittelun alkuvaihe on kustannustehokkain aika optimoida muoviosia tuotantoa varten. Tämän vaiheen ohittaminen johtaa usein tehottomaan suunnitteluun ja viivästyksiin tuotantoprosessissa. Törmäätkö näihin kysymyksiin: Sopiiko osa? Missä hitsauslinjat ovat? Tuleeko ilmataskuja? SolidWorks Plastics Professional auttaa näiden haasteiden ratkaisemisessa ja saat tuotteesi markkinoille ennen kilpailijoita.

MUOTTISUUNNITTELIJOILLE JA –VALMISTAJILLE SolidWorks Plastics Premium

SolidWorks Plastics Premium avulla voit luoda ja analysoida nopeasti yksittäisiä tai monipesäisiä muotteja ja muottirunkoja, kuten suuttimet, kanavisto ja valuportit. Voit jopa tasapainottaa kanavistoja ja arvioida valusykliä, sulkuvoimaa sekä kutistumaa. Ohjelmistolla optimoit syöttöjärjestelmän suunnittelun ja vältät kallista muottien korjailua.

E IZE A RANG N D OPT IM ANALYZE A H D ING T IN RIES INCLU T E M O E G OF TS AST IC PAR WALLED PL

...O R T HICK AN D CHUNK Y PA RT S T HAT ARE SO LID IN NAT URE

25 – PLMagazine 1/2012


Hanki itsellesi teknistä etumatkaa! HP-työasemat - todellista suorituskykyä ja luotettavuutta SolidWorks-käyttäjille.

O

letpa sitten insinööri, joka suunnittelee monimutkaisia 3D-malleja, suorittaa elementtimenetelmään (FEA) perustuvia analyysejä, optimoi nestedynamiikkaa (CFD), muotoilee monimutkaista pintageometriaa tai renderöi korkearesoluutioisia kuvia, asiakaskohtaiset työasemamme takaavat ammattilaistason tehokkuuden, jota tarvitaan nykypäivän 3D-suunnittelussa.

PLMagazine 1/2012 – 26

PLM Group tarjoaa laajan valikoiman korkealaatuisia työasemia SolidWorks-suunnittelijoille. Työasemissa on uusin käytettävissä oleva teknologia, jonka Dassault Systèmes SolidWorks Corporation on testannut ja hyväksynyt. Keskitymme CAD-suunnittelijan tarpeisiin ja myymme vain laitteistoja, jotka toimivat luotettavasti ja tehokkaasti ollen samalla hiljaisia ja helppokäyttöisiä. Näin työn tekeminen

sujuu niin mukavasti kuin mahdollista. Tutustu HP-tuotteisiin verkkokaupassamme:

www.plmgroup.eu/webshop


Uusi ratkaisu HostPLM™ PLM Groupin uudella PLM-ratkaisulla on yritysten sekä helppoa, edullista että joustavaa ottaa PDM-järjestelmä käyttöön ja tehdä järjestelmään tarvittavia muutoksia.

P

LM Groupin asiakkaat voivat pian tilata hyvin pitkälle kehittyneen PDM-ratkaisun, jota voi verrata suurimpien kansainvälisten yritysten IT-infrastruktuuriin. Ratkaisu sopii erityisesti yrityksille, joiden työskentely on hajaantunut maantieteellisesti – kansallisesti tai kansainvälisesti.

Jess G. Frandsen, PLM Groupin toimitusjohtaja kertoo: ”Tarjoamme PDM-ratkaisun, joka perustuu Private Hosting / Private Cloud -konseptiin, jota isännöi kaksi IT-alan suurinta operaattoria Pohjoismaissa. Tieto palvelimilla on kahdennettu ja palvelimet on sijoitettu maantieteellisesti eri paikkoihin, joten käytettävyys on aina huippuluokkaa. Järjestelmä suorittaa myös kaiken tiedon varmennuksen.” Ratkaisua voidaan kuvata sanoilla “PDM verkosta”, joka mahdollistaa vaativien PDM-toimintojen lisäämisen ja poistamisen omien tarpeiden mukaisesti. Käyttäjiä voidaan lisätä tai poistaa aina tarvittaessa työasemiin asennetun ohjelmiston avulla. “Järjestelmän suorituskyky on verrattavissa yrityksen sisäiseen PDM-järjestelmään. Se on joustava, sillä asiakkaidemme ei ole tarve tehdä suuria investointeja palvelimiin, varmuuskopiointeihin tai muihin IT-laitteisiin alkuun pääsemiseksi. Yritys tarvitsee vain ylläpidon, sisältäen halutun määrän käyttäjiä. Tämän jälkeen järjestelmä toimii välittömästi,” sanoo Jess G. Frandsen. Hän painottaa myös sitä, että yrityksen ei tarvitse tämän jälkeen sitoa IT-osastoaan PDM-asioihin. IT-toiminnoissa ei tarvitse huolehtia uusista palvelimista, varmuuskopioinnista tai sopimuksista muiden IT-toimijoiden kanssa.

Ratkaisu rakentuu PDM-järjestelmän, SolidWorks Enterprise PDM:n, ympärille ja sitä täydentää PLM Groupin muu ohjelmistovalikoima. Tämän lisäksi PLM Group tarjoaa useita lisävalintoja käyttötavasta riippuen, jotka varmistavat järjestelmän sujuvan ja jatkuvan ylläpidon.

“Yhteistyökumppanimme on yksi suurimmista ja ammattimaisista tietokeskuksista Pohjoismaissa. Meillä on palveluntarjoaja, joka huolehtii kaikista palvelin- ja varmuuskopiointitoiminnoista. Viime aikoina olemme testanneet järjestelmää eri toimipisteidemme välillä Ruotsissa, Tanskassa ja Suomessa ja se on osoittautunut melko vaikuttavaksi ratkaisuksi,” sanoo Jess G. Frandsen.

HostPLM™ -ratkaisu on valmis tänä vuonna. Odotamme saavamme paljon kiinnostusta uutta järjestelmäämme kohtaan,” sanoo Jess G. Frandsen.

Yrityksillä on mahdollisuus tilata PDM-palvelujamme juuri heidän tarpeisiinsa räätälöityinä. Ratkaisu muotoutuu CAD-mallien ominaisuuksien ja tiedostokokojen perusteella.

27 – PLMagazine 1/2012


PLM Group Sverige AB Stenfalksvägen 2 - S-331 41 Värnamo Tlf +46-(0)370-690 950 - Fax: +46-(0)370-69 09 51 info@plmgroup.se www.plmgroup.se

Skelle eå

PLM Group Danmark A/S Langebjergvænget 4 - DK-4000 Roskilde Tlf: +45 70 22 22 80 - Fax: +45 70 22 22 81 info@plmgroup.dk www.plmgroup.dk PLM Group Suomi Oy Puutarhakatu 53 - FI-20100 Turku Puh +358 207 809 560 - Fax +358 207 809 550 info@plmgroup.fi www.plmgroup.fi

Tampere

Turku

PLM Group Eesti OÜ Peterburi tee 46/314, EE-11415 Tallinn Tlf/Fax +372 6 139 813 info@plmgroup.ee www.plmgroup.ee

Stockholm

Karlstad

Espoo

Tallinn

Västerås

PLM Group Latvija SiA Smilšu iela 8, LV-1050 Rīga tālr. +371 2680 1088 info@plmgroup.lv www.plmgroup.lv

Göteborg

Norrköping

Värnamo Århus

Malmö

PLMagazine 1/2012 – 28 Roskilde

Riga

PLMagazine 2012 Suomi  

PLM Group tarjoaa ohjelmistoratkaisuja ja –palveluja tuotteen elinkaaren hallintaan. PLM Group on Pohjoismaiden suurin SolidWorks-jälleenmyy...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you