Page 123

Borbena do kraja. Snažnog karaktera, željna pažnje i publike. Liberalnih misli i velikih ambicija. Slobodarskog duha i lepršave prirode. Ptica koja uvek leti i doseže nove visine Stranački protivnik u trci, Daglas, nikada se nije pojavio kako bi došlo do ravnopravnog duela. Čak ni na stranačkoj konvenciji. Postoje zapisi da je on podržavao protivkandidata iz Republikanske stranke, Granta, koji na tim izborima i pobeđuje. Na samom početku kampanje Viktorija uživa potpunu podršku članica pokreta, tada već značajnih imena u krugovima zagovornica feminističkih ideja. Tokom kampanje podrška postepeno opada. Tome doprinosi njena konstantna potreba da bude u centru pažnje, javna nastupanja i isticanje sebe u prvi plan. Članicama pokreta to počinje da smeta, te se nezadovoljstvo ispolava kroz odsustvo podrške. Ispostavilo se da su je dominantna priroda i velike ambicije koštali podrške, pa i pobede. Kao posledica gubljenja podrške njeno ime se nije našlo ni u publikaciji posvećenoj pokretu za ženska prava.

Ime Vudhal pojavljuje se na izbornim listićima u samo nekoliko država. Tome su doprinele i kontroverze koje su pratile njen privatni život i afere koje su joj pripisivali, žuto novinarstvo kako su nazivali njene novine ali i previše otvoreno razmišljanje za jednu ženu. Njen način života nije bio u skladu sa društveno propisanim vrednostima i normama, a i odudarao je od religijskih normi što je u to vreme bilo od značaja, jer je religija bila jedan od važnijih stubova društva. Ono što je dodatno uticalo na njen poraz, osim toga što je žena, jesu svakako i njeni stavovi kada je reč o ekonomiji koji očigledno nisu bili po volji tadašnje elite, budući da je bila očigledan zagovornik komunističkih gledišta. Za američko društvo to je bilo neprihvatljivo. Prema zvaničnim podacima nije osvojila nijedan glas, međutim prema rečima mnogih istoričara taj podatak bi trebalo uzeti sa rezervom.

Dan izbora i zatvorska ćelija

I’m a free lover

Sa druge strane, način života koji je vodila obija joj se o glavu u ovom trenutku. Njeni liberalni stavovi po pitanju ljubavi i snažna podrška otvorenim seksualnim odnosima koji su tada bili sve, samo ne društveno prihvatljivi, nisu nailazili na razumevanje. Uslediće još teži period za mladu Vudhal. U jednom trenutku bila je prinuđena da spava u prostorijama redakcije jer nije mogla da iznajmi ni sobu u Njujorku. Njen časopis objavljuje priču o bruklinskom svešteniku Bučeru i njegovom lagodnom i svakako neprimerenom svešteničkom životu. Nažalost, to stvara bumerang efekat i ubrzo je njujorška policija zatvara. Viktorija dan izbora dočekuje u zatvorskoj ćeliji. Slobodno možemo reći da su ovo bili počeci negativne kampanje koja će u kasnijim izbornim ciklusima dobijati samo drugačiju formu.

Svoje putešestvije nastavlja preko bare u Ujedinjenom Kraljevstvu. Svoj prvi javni nastup na engleskom tlu, održaće u školi gde će otvoreno govoriti o seksualnom životu i slobodi istog. Svog trećeg muža upoznaje upravo posle ovog predavanja. Nastavlja život u prirodi gde i otvara seosku školu. Viktorija napušta ovaj svet 1927. godine. Ostaje verna svojim idealima do kraja i ostaje verna slobodnoj ljubavi. Život ove progresivne i napredne dame bio je inspiracija mnogim potonjim umetnicima. Osamdesetih godina prošlog veka nastaje mjuzikl koji prati njen život, a komponovana je i opera o njoj. Borbena do kraja. Snažnog karaktera, željna pažnje i publike. Liberalnih misli i velikih ambicija. Slobodarskog duha i lepršave prirode. Ptica koja uvek leti i doseže nove visine.

Plezir magazin mart #43 2017  
Plezir magazin mart #43 2017  

Magazine devoted to fashion, art, design,music, film, lifestyle

Advertisement