Page 1

inde

pend ent

wom an

w

Independent

geld moet rollen

Rijksmuseum 10 jaar en 375 miljoen verder Succesvol en alleen 6 tips om een man te veroveren Woman on Wings vrouwen in India worden onafhankelijk w

1


Wat heeft mei te bieden? Beste lezer, Het is mei. De vogeltjes fluiten en de natuur komt tot bloei. Ondanks dat de natuur 3 weken achterloopt, hebben de Nederlanders er zin in. De eerste blote benen zijn gezien en velen hebben de zomer al in hun bol. Jammer dat we in Nederland wonen en hier zo nu en dan een buitje valt. Toch hopen wij dat jullie volop genieten van de vrije dagen die de maand mei te bieden heeft. Vorige maand is op het gebied van fashion goed afgesloten door (mode)koningin Maxima. De troonswisseling zat vol met spetterende outfits en verbazingwekkende accessoires. Met als klap op de vuurpijl de koningsblauwe jurk die Maxima droeg tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Met een nieuw koningskoppel starten wij de maand vol goede moed. Daarnaast introduceren we deze maand ter ere van de onafhankelijke vrouw een nieuwe columniste. De redactie heet Pleun Hoofs van harte welkom. Zij trapt deze maand af met haar column over zakenvrouwen. Maar deze editie blijft ook oud en vertrouwd met de vaste ‘Daar zeg je me wat!’ column van Nicole Peeters. In deze editie zullen onderwerpen aan bod komen zoals het favoriete (lente)recept, street art, relaties en de nodige tips voor de onafhankelijke vrouw. Bovendien heeft Marjolein een kijkje genomen in het Rijksmuseum en vertelt Lucia over de miljonair fair. Heel veel leesplezier,

Pleun, Lucia, Marjolein en Nicole Hoofdredactie


Inhoud Mei 2013

5 9 18 20 23 28

Iedereen volgt mode

De invloeden van buitenaf

Geld moet rollen

Geef het uit!

Vandalisme is treetart en kunst Een combinatie van beide

CalorieĂŤn, drugs en gezondheid Wat is gezond?

Create your own Identieke sieraden

Rijks(te)museum voor 375 miljoen verbouwd

De verbouwing van het Rijksmuseum

48

Mei-oscoop

25

29 30 34 42 43 46

Daar zeg je me wat! Televisie of spelletjes?

De creatieve keuken Een echte lente taart

22 jaar met droomsalaris Een jonge advocate

Nederland luxe-land De Miljonair Fair

Vrouwen in India verwaarloosd De hulp van Women on Wings

Knutselen met kleren Restyle je oude kleren

10

Vrouwelijk schoon, wat vindt de man?

Girlpower

21

14

Relaties, hoe werken die ook al weer?

13

Vakantiebestemmingen

Print je dildo

36

Succesvol, maar alleen? Niet langer


Independent Fashion

Iedereen volgt mode Mode is uniek, leeft en ontwikkelt zich vierentwintig uur per dag. Het dringt via verschillende stappen ons land binnen. Al jaren is hier een herkenbaar patroon in te zien. Trends en mode zijn vaak afkomstig uit grote modesteden. Veel mensen geven een eigen draai aan mode, waardoor het contrast tussen verschillende landen en ook tussen grote en kleine steden vaak groot is.

Fashion week

Het begrip mode is zeer veelzijdig. Het heeft verschillende definities en mensen kunnen het op verschillende manieren interpreteren. Mode kan de stijl van je kleding zijn, maar een bepaalde trend kan ook ‘in de mode’ zijn. We gaan het nu hebben over kleding, schoenen, tassen, sieraden en diverse accessoires. Veel vrouwen houdt zich bezig met dit onderwerp. Niet alleen op het gebied van kennis, maar daarnaast zijn vrouwen ook zeer gevoelig voor het volgen van de mode. Dit komt veel voor in de bekende modesteden zoals New York, Milaan en Parijs. De nieuwste collectie Prada schoenen, Gucci riemen, D&G broeken en Louis Vuitton tassen zullen daar als eerste in de bekende en zogeheten ‘Fashion week’ gepresenteerd worden. Dit is voor de vrouwen een signaal en een voorbeeld van wat hip gaat worden de komende tijd. Het lijkt er soms op of vrouwen een soort van innerlijke drang hebben voor het volgen van deze mode. Op deze manier kunnen zij erbij horen én er goed uit zien. Dit is duidelijk zichtbaar bij bijvoorbeeld modekleuren. Neem oranje, dé nieuwe modekleur van de zomer van 2013. Iedereen is helemaal weg van deze kleur. Het maakt niet uit wat je draagt, als het maar oranje is. Van jurken en tassen tot sieren en elastiekjes, het is er allemaal.

New York

Milaan

Parijs

‘Het lijkt er op dat vrouwen een innerlijke drang hebben voor het volgen van de mode.’

w

5


Independent fashion

‘De kledingstijl in Amsterdam is meer vrij en eigen.’ Deze ‘oerdrang’ van vrouwen is ook van een andere kant te bekijken. Door de verschillende reclames in de media worden vrouwen gestimuleerd om de mode te volgen. De nadruk wordt gelegd op hetgene wat nu helemaal ‘in’ is. Daarnaast worden consumenten ook vanuit de winkels extra gestimuleerd. Kledingwinkels passen zich aan, aan de nieuwe hedendaagse mode. Zij kopen de kleding in en willen het op zo’n manier presenteren, dat de consument het koopt. Vrouwen worden dus ook lichtelijk gemanipuleerd in hun kledingkeuzes.

Er is een grote groep vrouwen die dezelfde mode volgen, maar dat wil niet zeggen dat ze allemaal dezelfde kledingstijl hebben. Binnen deze mode zijn er verschillende sub groepen die een eigen stijl bij hebben De cultuur binnen een stad of land is sterk van invloed op deze stijlen. De kleding die te zien zijn in Galleria Vittorio Emanuelle II en op de Champs- Élysées worden ook in de PC-hoofdstraat verkocht, maar door onze eigen cultuur wordt dit wel anders gedragen. Het hoeven geen grote verschillen te zijn, een klein detail kan ook opvallen. Bijvoorbeeld, hetzelfde blouseje open of dicht dragen geeft al een hele andere uitstraling. Elk land geeft een eigen draai aan zijn of haar perfecte mode beeld. Dit geldt ook voor de overgang van verschillende steden binnen één land.

6

w

De invloeden uit het buitenland komen in Nederland vaak als eerste terecht in onze hoofdstad Amsterdam. Via deze weg dringt de mode de rest van ons land binnen. De twintigjarige Michelle van Gennip, studente aan de UvA, verhuisde in 2010 van Tilburg naar Amsterdam. ‘De kledingstijl in Amsterdam is meer vrij en eigen’ stelt zij. Ook vertelt ze dat in Amsterdam niemand opkijkt van een apart uiterlijk en dat elk individu de mode op zijn of haar manier volgt. Op de vraag of dit modebeeld veel verschilt met het modebeeld in Tilburg antwoorde ze: ‘In Tilburg gaan ze ook zeker met de mode mee, maar op een andere manier. Niet teveel poespas, geen aparte combinaties, maar gewoon een wat degelijke stijl. De kledingstijl in Tilburg is vergeleken met Amsterdam een beetje gewoontjes.’


Independent Fashion

Er is niet alleen een contrast te zien tussen verschillende steden, ook zie je een verschil tussen steden en dorpen. Het is een cliché, maar toch blijkt dat vrouwen uit dorpen minder vaak de mode volgen en deze ook nog bijhouden, dan dat vrouwen uit steden dit doen. ‘In Moergestel is het dragen van een blouseje of sjaal al heel erg feestelijk.’ Dit is een citaat van de vierentwintigjarige Simoon Hermus. Zij woonde in haar tienerjaren bij haar ouders in Moergestel en is tijdens haar studie naar Tilburg verhuist. De kledingstijl en het volgen van de mode gebeurt in Moergestel volgens haar zeer matig. Ze vertelt dat de meeste vrouwen in Moergestel altijd een spijkerbroek dragen met daarop een T-shirt en een vestje. Wel worden de kleuren die in de mode zijn, doorgevoerd in de kleding.

Er kan op veel verschillende manieren invulling worden gegeven aan de mode. Er wordt één mode gevolgd, deze wordt gerestyled en op een eigen manier gedragen. Het verschil tussen verschillende landen en tussen steden en dorpen is duidelijk zichtbaar. Het gaat van apart, naar simpel en van simpel naar basic. De verschillende culturen hebben dus een grote invloed op de kledingstijl van vrouwen.

Pleun Hoofs

w

7


Geld moet rollen Geld, wie kent het niet? De hele wereld lijkt er om te draaien. Veel geld, weinig geld, kleingeld, grootgeld, zwartgeld, smartgeld, muntgeld, witgeld. Maar wat betekent dat eigenlijk, geld? Voor mij niks. Natuurlijk is geld belangrijk en kan ik er in de hedendaagse maatschappij niet zonder leven. Maar de waarde van geld wordt overschat. Met miljoenen op de bank jezelf de koning te rijk voelen is de grootste fout die je kan maken. Want wat is geld zonder geluk? De associatie tussen geluk en geld heb ik nooit begrepen. Zijn er dan echt zulke oppervlakkige types die pas geluk en blijdschap ervaren wanneer ze omkomen in het geld? Blijkbaar dus wel. Maar wat als er iets gebeurt: een ziekte, overlijden van iemand die je lief hebt. Waar sta je dan met je bankrekening? Ga je dan nog meer geld verdienen om je verdriet weg te werken? Hoe volslagen belachelijk ook klinkt, het gebeurt wel. Neem shopaholic’s die werken tot ze er bij neer vallen. Die willen gewoon niet toegeven dat ze eigenlijk helemaal geen sociaal leven hebben. Of van die zielige figuren die op hun geld zitten alsof ze hun leven bewaken. Dat zijn degenen die er voor zorgen dat de economie instort. Als je niks uitgeeft, wordt er ook niks aan je verdiend. Zo werkt het tegenwoordig toch? Dus alsjeblieft: doe met geld waar het voor gemaakt is. Geef het uit en ga er niet in zwemmen.

Lucia van Hasselt


Independent beauty

Vrouwelijk schoon, wat vindt de man?

Slanke taille, grote borsten, blonde haren en lange benen. Deze opsomming wordt voor veel mannen gezien als hét schoonheidsideaal. Dat denken veel vrouwen tenminste. Maar is dit eigenlijk wel zo? De kijk op schoonheid verschilt per persoon, maar tegenwoordig staat er een hoge druk op vrouwen om aan een bepaald schoonheidsbeeld te voldoen. Kom te weten wat mannen echt denken! We vroegen vier generaties wat zij verstaan onder vrouwelijke schoonheid. ‘Er goed uitzien’ is een fenomeen dat steeds belangrijker lijkt te worden voor de vrouw van tegenwoordig. Ze doen allen hun best om er tip top uit te zien, vooral voor de mannelijke aandacht. Maar wat vindt een man nou mooi en wat niet? Slaan wij vrouwen niet totaal de plank mis met onze lipgloss, mascara en hoge hakken?

Mijn mening over het Westerse schoonheidsbeeld? Zoals ik eerder al aangaf vind ik dat er geen maatstaf te hanteren valt voor het meten van schoonheid. Mooi zijn kan op vele manieren en is voor iedereen anders. Ik ben wel eens bang geweest dat mijn dochters zouden gaan Erwin van Hasselt is al 24 jaar gelukkig getrouwd met zijn vrouw. geloven dat zij er net zo uit moesten zien als die Wonend en werkend in Brabant en een typisch doorsnee Hollandse dunne modellen in bladen. Als zij dat mooi vinman. Hij is in het bezit van drie mooie dochters en twee zonen die den zal ik ze hun gang laten gaan, het zijn vercontinu bezig zijn met hun uiterlijk. We vroegen hem wat hij belan- standige jonge vrouwen. Persoonlijk vind ik dat grijk vindt wat betreft vrouwen en hun obsessie voor hun verschitegenwoordig schoonheid te veel geassocieerd jning. wordt met slank zijn. Ondanks ik maar weinig ‘Wat ik échte schoonheid vind? Ik vind dat schoonheid niet te meten mannen ken die dat ook écht mooi vinden. Het is, voor mij is schoonheid heel relatief en moet het uiteindelijk allevolgen van alle trends, jezelf vergelijken met maal van binnen komen. Natuurlijk ben ik op mijn vrouw gevallen andere vrouwen en het streven naar perfectie omdat zij een mooie uitstraling heeft, maar zonder haar persoonlileidt alleen maar naar onzekerheid. Wat ik het jkheid was ik nooit met haar getrouwd. Ik was vroeger helemaal niet mooiste vind aan een vrouw? Het liefste zie ik zo met uiterlijke schoonheid bezig, nu ik 3 dochters heb merk ik wel een volslanke vrouw die er goed verzorgd uit dat het tegenwoordig wel degelijk van belang is en dat het er toe doet ziet en lekker in haar vel zit. Wanneer iemand hoe je eruit ziet. Ik heb mijn meiden altijd opgevoed met het feit zich niet op haar gemak voelt zie je dat meteen dat ieder persoon mooi is op zijn of haar eigen manier en dat echte en dat is zonde. Een favoriete haar- of huidskschoonheid wordt gereflecteerd door je persoonlijkheid. Dat klinkt leur heb ik niet echt, het is meer de uitstraling natuurlijk allemaal erg cliché maar ik hoop dat ze dat wel altijd in van een vrouw die mij aantrekt’. hun achterhoofd houden. Wat ik duidelijk zie als een trend van tegenwoordig is dat alle puber meisjes er hetzelfde uit willen zien en hun inspiratie halen uit modebladen en van de programma’s op Tv. Er wordt veel make-up gedragen en cosmetische chirurgie wordt bijna aanbevolen. Ik vind dit eerlijk gezegd niet kunnen. Iedereen heeft zijn eigen natuurlijke schoonheid. Deze mag best geaccentueerd worden met een beetje mascara maar er horen geen ladingen poeder op een gezicht te zitten.

‘Teveel make-up vind ik onnatuurlijk en nep’ 10

w


Independent beauty

Omdat over smaak niet te twisten valt zijn meerdere meningen belangrijk om een goed standpunt te vormen. Om écht te weten te komen waar mannen van houden hebben we het vier generaties gevraagd, allemaal afkomstig uit een en dezelfde familie. Oscar van Hasselt (21 jaar), de oudste zoon van Erwin van Hasselt, is sinds kort vrijgezel. Op zoek naar een nieuwe vlam, maar een zeer duidelijke mening wat betreft vrouwelijk schoon. ‘Of ik uiterlijk belangrijk vind? Ja, als ik heel eerlijk ben wel. Niet alleen dat van mijzelf maar ook van anderen. Het is toch de eerste indruk die je krijgt en deze kan je niet meer veranderen. Ondanks dat ik toch wel iemand ben die veel waarde hecht aan het uiterlijk van mensen vind ik dat sommigen er te ver in kunnen gaan. Als ik zie hoe meisjes op jonge leeftijd al geobsedeerd bezig zijn met hoe ze er uit zien vind ik dat helemaal niet nodig. Tijdens je jeugd moet je genieten en plezier maken, niet jezelf druk maken of je make-up wel goed zit. Ook het constant bezig zijn met afvallen en lijnen waar ik veel vrouwen in mijn omgeving mee bezig zie zijn vind ik onnodig.

‘Je hoeft niet per se maatje 34 te hebben om mooi te zijn’

Ik heb zelf drie jaar lang een volslanke vriendin gehad en ik heb haar toen altijd het mooiste meisje van de wereld gevonden. Daar was ze het zelf natuurlijk niet mee eens, maar probeer iemand maar eens wijs te maken dat het wel zo is. Doordat het schoonheidsideaal tegenwoordig gevormd wordt door alle té dunne modellen en beroemdheden is het voor meiden als mijn ex-vriendin natuurlijk moeilijk om realistisch te blijven. Wat zij schijnbaar niet willen zien is dat het allemaal nep is en niemand er zo ‘mooi’ uit kan zien zonder cosmetische ingrepen of Photoshop. Ik vind dat iedereen lekker in zijn of haar vel moet kunnen zitten, ook al voldoen zij niet aan de hoge eisen die de maatschappij op het gebied van schoonheid tegenwoordig aan iedereen oplegt’.

Ook de oudjes mogen niet achterblijven. Zij gaan tenslotte het langste mee en hebben de meeste ervaring om hun mening op te baseren. Want vinden opa´s hun vrouw nog steeds aantrekkelijk of verdwijnt die affectie met de jaren? Cees van Hasselt, een 72 jarige opa uit Oss is hier heel direct in.

‘Mijn vrouw is de allermooiste’

‘Mijn vrouw is de allermooiste. Dat heb ik altijd gevonden en zal ik altijd blijven doen. We zijn al ruim 40 jaar gelukkig getrouwd en ik ben van plan dat zo te houden. Wat ik van het huidige schoonheidsideaal vind? Tja, wat moet ik er over zeggen. Ik kom nog uit de tijd van de Rubens vrouw en innerlijke schoonheid. Het heeft er tijdens mijn jeugd natuurlijk ook wel toe gedaan hoe je jezelf presenteerde, maar de hedendaagse taferelen van afvallen, overdreven make-up en cosmetische was toen bijna een taboe.

w

11


Independent beauty

Ik ben opgevoed met het feit dat ik maar tevreden moest zijn met hoe ik eruit zag, want veranderen zou het niet. Als ik nu een tijdschrift opensla of Tv kijk zie ik niets dan onnatuurlijke en gefraudeerde schoonheid. Daar wil je toch niet op lijken? Blijkbaar wel. Tegenwoordig moet iedere vrouw overdreven lange benen hebben, blonde haren en grote borsten. Als we even realistisch zijn is maar een minuscuul deel val alle vrouwen gezegend met deze kenmerken. Hoe het kan dat er toch veel vrouwen zo uitzien? Naar mijn mening is het allemaal nep. Ik vind het niet eens prettig om naar te kijken. Ik kijk het liefst nog steeds naar mijn vrouw en mijn kleindochters.

‘Ik zie tegenwoordig alleen maar gefraudeerde schoonheid’ En tenslotte kan de nieuwe generatie niet achterwegen gelaten worden. Opgegroeid in een maatschappij waar het uiterlijk van mensen vrijwel centraal staat, moet deze mening wel meegeteld worden. We vroegen Quinten van Hasselt, een 15-jarige jongeman wat hij nou daadwerkelijk mooi vindt.

‘Ik vind vooral de meisjes die ik op TV zie heel mooi. Ze zijn altijd heel mooi opgemaakt en hebben hele mooie kleren aan. Ik weet wel dat het natuurlijk niet echt is, maar het is wel leuk om te zien. Of ik een vriendin heb? Nee, op dit moment niet. Ik heb er wel eens een gehad maar dat is helaas uit. Ik vind haar wel nog steeds mooi. Ze is geen model, maar dat hoeft van mij ook niet. De meeste mooie meisjes bij mij op school zijn arrogant en hebben kapsones. Ondanks dat ik ze mooi vind, verpest hun gedrag dat wel. Ik vind het heel belangrijk dat een meisje lief en zichzelf is. Wat ik leuk vind om naar te kijken is een ander verhaal. Als ik iemand zou moeten noemen die ik écht heel mooi vind, zou dat Selena Gomez zijn. Elke jongen bij mij op school vind haar geweldig en we hebben het dagelijks over haar. Wat zij alleen af en toe vergeten is dat ze nooit verkering met haar zullen krijgen, haha. Wat ik juist helemaal niet mooi vind? Het dragen van teveel make-up vind ik vaak lelijk. Ook vind ik meisjes die gothic of emo zijn niet mooi. Zij zijn vaak helemaal in het zwart gekleed en hebben allemaal rare sieraden aan. Daar houd ik niet zo van. Het liefste zie ik een meisje die mooi is van zichzelf en daar niet teveel voor hoeft te doen.

12

w

Lucia van Hasselt


Independent holiday

Ongewoon, op vakantie Een weekendje Londen, een midweek Barcelona of een paar dagen in Amsterdam. Iedereen heeft zo zijn ontspanning nodig en deze zoeken wij Nederlanders vaak weg van huis. Met Frankrijk en Duitsland al jaren aan de top als bekendste vakantiebestemmingen, is men toch wel toe aan iets nieuws. Alhoewel het onbekende paradijs door veel Nederlanders steeds vaker opgezocht wordt, zijn veel bloedmooie bestemmingen nog steeds onbekend bij velen. Toch ligt een bezoekje aan Spaanse costa voor de meeste Nederlanders lekker voor de hand liggend en wordt deze niet vaak genoeg ingeruild voor een bestemming als Ijsland of Latijns-Amerika. Ben jij wel toe aan meer avontuur, ontdekking en verschillende culturen? Twijfel dan niet langer en boek je vakantie komend jaar wat kilometers verder van huis. Er zijn veel steden en landen in de wereld die voorheen nooit een toeristische trekplijster geweest zijn. Tegenwoordig zijn landen als bijvoorbeeld Zuid-Korea, Nicaragua, Vietnam en Nieuw-Zeeland helemaal hot. Waar Europa verlaten wordt trekken toeristen vaker de rest van de wereld in. Ondanks reizen ons niet allemaal dezelfde voldoening geeft en sommigen simpel weg niet ver kunnen vanwege werk of thuissituatie, is een trip naar de Pacific, het Midden-Oosten of Midden-Amerika meer dan de moeite waard. Om een kleine impressie te geven van wat zo’n ongewone vakantiebestemming kan zijn en wat daar voor meerwaarde aanzit dan een camping in Italië, hebben wij een korte lijst samengesteld. Alle ins en outs van de mooiste plekken op aarde die een jouw als toerist een ervaring rijker maakt.

Jordanië

Niet het eerste land waar je naar zoekt op sites. Omdat de Arabische wereld voor veel reizigers als gevaarlijk of eng wordt deze dan ook niet optimaal bezocht. Wat zonde is aangezien het oogverblindende natuurgebied en inspirerende culturen. Heb jij altijd al eens willen snorkelen in de Rode Zee of een reis willen maken door de woestijn? Dan is Jordanië ´the place to be´. De prachtige architectuur, de levensstijl en de bevolking maakt dit land een echte beleving. Toch nog een beetje spannend? Probeer dan een groepsreis!

Fiji

Deze geweldige eilandengroep aan de Pacific doet veel mensen verbazen. De helder blauwe zee, de overweldigende natuur en luxe resorts maakt deze eilanden tot een unieke plaats van bestemming. Voor een korte of lange vakantie, tot rust komen doe je hier. De ongekende sfeer, heerlijk warme zon en witte stranden komen ieder mens ten goede.

Lucia van Hasselt

w

13


Independent tech

Print je dildo

Pakken printpapier zijn vervangen door opgerolde draden plastic. In bedrijven maar ook in verschillende huishoudens wordt de 3D-printer steeds vaker geïntroduceerd. Deze nieuwe manier van printen staat in het middelpunt van de belangstelling. Het is een interessant en goed bekeken nieuwsitem. Het heeft veel bekijks en volgens velen heeft de 3D-printer grote meerwaarde. Er wordt gezegd dat er in de toekomst steeds meer mee gewerkt zal gaan worden.

een vaste vorm geven aan hun ontwerp. De bedrijven die de printers gebruiken zijn voornamelijk uit op het besparen van tijd doordat ze nu zelf hun ontwerpen kunnen printen.

Laagje voor laagje wordt het opgebouwd. De ‘nerds’ staan in de rij om er een blink van mee te krijgen. Alsof het een release is van het nieuwste computerspel. Heel langzaamaan krijgt het vorm. Omstanders gaan speculeren. Wat gaat het worden? Een ring, dobbelsteen of toch een robotmannetje? Het apparaat stopt. De ontwerper pakt het stukje plastic op. Het is een kaarsenhouder. Iedereen is enthousiast en hij krijgt een hartelijk applaus. Een 3D-printer is een apparaat die objecten driedimensionaal afdrukt. Op deze manier onderscheidt hij zich van de ouderwetse gewone printers. Het gehele proces van het printen van iets in 3D wordt ‘rapid prototyping’ genoemd. Een 3D-model wordt stukje voor stukje opgebouwd. De printer is ontstaan doordat de ontwikkelingen in het maken van prototypen van producten erg snel ging. Het doel was om een in een zo kort mogelijke tijd een prototype te realiseren. De eerste productiestof waar ze mee werkten was metaal.

‘Ook voor VROUWEN is een 3D-printer een leuke investering’ Het had een succesvolle werking waardoor de licenties overgedragen werden aan andere bedrijven voor het commercieel produceren en gebruiken van deze technologie. Het was een succes. Vervolgens zijn ze ook overgestapt op het produceren en printen van modellen met anders stoffen, zoals keramiek. Deze nieuwe printer wordt al in vele bedrijven gebruikt. Het platform van gebruikers is inmiddels groot. De medische wetenschap, architectuur, mode en design, maar ook de entertainmentindustrie waaronder de game- en filmindustrie maken gebruik van deze manier van printen. Er zijn zelf kunstenaars die deze printer gebruiken om hun eigen creaties leven te geven. Zo kunnen zij in korte tijd

14

w


Independent tech Niet alleen in de mode wereld is de 3D-printer in ontwikkeling. Ook de medische wereld is volop met deze nieuwe techniek bezig. Het blijkt dat deze driedimensionale printer naast erg plezierig, ook erg zinvol kan zijn. De gezondheidszorg gaat met de komst van deze speciale printer een verandering tegemoet. Botten kunnen op maat gemaakt worden en vervolgens ook op maat geprint. In de Verenigde Staten is er dit jaar voor het eerst toestemming gegeven om een schedel te implanteren die 3D-geprint is. Dit schedel is succesvol aangebracht bij de Amerikaanse patiënt. Zijn eigen schedel was voor driekwart verbrijzeld.

Deze nieuwe manier van printen heeft vele voordelen. Voor bedrijven is het een kleine investering, waar ze iets groots uit kunnen halen. Als voorbeeld kunnen bedrijven een origineel relatiegeschenk in eigen bedrijf realiseren. Wanneer zij een 3D-printer tot hun beschikking hebben, kunnen zij het geschenk zelf ontwerpen en printen. Waarna het eigen ontworpen en geprinte product de deur uit kan. Daarnaast is het in deze tijd nog erg exclusief als bedrijf om een 3D-printer te hebben. Exclusiviteit is een goed ding in de zakenwereld. Veel samenwerkingspartners zullen geïnteresseerd zijn in de manier van werken, waardoor er contacten kunnen worden gelegd. Deze printer is niet alleen interessant voor de zakenwereld. Ook voor de particuliere gebruiker kan het erg interessant zijn. En dan hebben we het niet alleen over de mannelijke gebruiker. Ook voor vrouwen kan het een leuke investering zijn. Deze printer hoeft namelijk geen mannending te zijn. Mannen zijn vaak wel technischer weggelegd, maar je kunt de producten zo vrouwelijk maken als je zelf wilt. Deze uitvinding print namelijk ook gewoon kleding uit. Van een armband tot sandaaltjes en van een badpak tot trouwjurk. Je kunt het zo gek niet bedenken. Zie als voorbeeld de Nederlandse ontwerpster Iris van Herpen. Zij straalde op de Paris Fashion Week met haar collectie waaronder de 3D-geprinte rok, cape en jurk vielen. Zij is het bewijs dat deze printer met veel technische snufjes, niet alleen voor mannen bedoeld is. Maar niet alleen vrouwelijke ontwerpers zijn bezig met het creëren van 3D-geprinte kleding. Naast Iris van Herpen hebben designer Michael Schmidt en architect Fransis Bitonti een adembenemende jurk voor burlesque danseres Dita van Teese ontworpen en geprint.

Dit succes is een begin van een groot proces. De 3D-printer zal de gezondheidszorg gaan veranderen. “Dit is de allereerste keer dat een 3D-printer een lichaamsdeel heeft geprint dat in het lichaam van een patiënt mocht worden gezet”, aldus Eddey Becking, kaakchirurg aan het Academisch Medisch Centrum (AMC) en hoogleraar Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie aan de Universiteit van Amsterdam. “Het succes van deze operatie betekent officieel dat de 3D-printer klaar is om inwendige lichaamsdelen te printen.” Als er botten en ingewanden geprint kunnen gaan worden dan betekent dat ook het mannelijk geslachtsdeel door middel van de 3D-printer gefabriceerd kan worden. Dit feit maakt deze printer erg aantrekkelijk voor de single jonge vrouwen of voor bijvoorbeeld de alleenstaande moeders. Je eigen ontworpen dildo met liefde gemaakt. Daar moet toch markt voor zijn. Elke vrouw kan hierdoor een eigen keuze maken in dikte, lengte en hardheid.

‘De 3D-printer is klaar om inwendige lichaamsdelen te printen’ Vol lof is er gesproken over de 3D-printer. Er kan met verschillende materialen geprint worden. Gepersonaliseerde producten kunnen geprint worden. Maar ook kleding, schedels en noem het maar op. Naast al deze voordelen moet er toch ook een negatief puntje te vinden zijn? En inderdaad, de 3D-printer is niet alleen rozengeur en maneschijn. Om te beginnen bij de prijs. Op dit moment zijn er 3D-printers op de markt vanaf 500 euro. Alleen heb je voor dit product erg veel geduld nodig. De resolutie van het object wat er geprint wordt, is niet goed en het heeft erg veel tijd nodig om te printen. Dus hoe duurder de aangeschafte printer is, hoe beter de kwaliteit is en hoe sneller het product print. Voor veelvuldig gebruik is deze ‘goedkope’ 3D-printer dus niet geschikt. De prijs zal veel mensen thuis tegenhouden om zelf een printer aan te

w

15


Independent tech

schaffen. Zij zullen sneller naar de ‘3D-copyshops’ gaan om daar hun ontwerpen te laten printen. Tot nu toe is het 3D-printen nog vrij exclusief en zijn er erg weinig huishoudens die er gebruik van maken. Naast dat de prijs aan de hoge kant is en niet veel mensen dit aan deze techniek uit willen geven, is het in elkaar zetten van de genoemde printer een technisch werkje. Dit is niet weggelegd voor de atechnische vrouwen onder ons. Een handige man is in dat geval nodig om een handje te helpen. Daarnaast moet je ook verstand hebben van de programma’s om ontwerpen te maken. Heb je deze creativiteit en handigheid niet, dan valt de printer al snel af op je verlanglijstje. Tenzij je alleen maar standaard ontwerpen wilt printen, want het internet staat daar vol mee.

‘Praktisch of just for fun: niets is gek genoeg’

Al met al heeft de komst van de 3D-printer gezorgd voor een grote ontwikkeling op vele gebieden. Op technisch, maar ook op medisch gebied zijn er grote stappen gezet. De markt voor het 3D-printen en de ontwikkelingen van het 3D-printen zullen blijven groeien. Dit geeft een goed vooruitzicht met betrekking tot de gezondheidszorg. Maar naast de medische wereld is de 3D-printer zelf het onderwerp van gesprek bij de mensen thuis. Het 3D-printen creëert iets persoonlijks. Of je nou een relatiegeschenk of een telefoonhoesje maakt, je maakt iets wat jou als bedrijf of persoon typeert. Al je creativiteit kun je kwijt in het

16

w

Nicole Peeters

maken van een ontwerp. Dit maakt het erg leuk. Praktisch of just for fun, het is jouw keus. Je kunt een boekenplank of een sleutelhanger printen. Bij het 3D-printen is niets gek genoeg, (bijna) alles is mogelijk. Had je al gedacht aan 3D-geprint voedsel? Zal het mogelijk zijn? De tijd zal het ons leren.


Independent art

Street art is vandalisme en kunst In veel dorpen en steden is kunst op straat te zien. Er zijn kunstwerken die opvallen en die wat minder goed zichtbaar zijn. Er wordt altijd gezocht naar iets nieuws. Dat maakt kunstwerken op straat ook zo bijzonder. Onderdelen die je normaal niet opvallen en nu een hele andere betekenis hebben. Nieuwe technieken die al jaren gebruikt worden maar in een nieuw jasje worden uitgevoerd. Street art is een vorm van kunst die vaak onbetaald wordt uitgevoerd door kunstenaars. Kunstenaar Pavel Puhof maakt opvallende kunst op straat. Hij creĂŤert kunst om bestaande objecten heen. Hij gebruikt de omgeving door muren, lampen en lantaarnpalen op speelse wijze onderdeel te laten zijn van zijn kunstwerken. Ook Joshua Callaghan probeert het straatbeeld te verfraaien. Hij gebruikt hoogspanningskasten, prullenbakken en andere objecten die volgens hem in de weg staan. Hij camoufleert alles wat hem niet aan staat, tot het bijna onzichtbaar is.

Joshua Callaghan

Graffiti zijn van alle tijden. De Romeinen uit de klassieke oudheid schreven op muren en monumenten. Deze gewoonte wordt nog steeds iedere dag uitgevoerd door duizenden mensen. Er zijn natuurlijk wel wat verandering in beeld en technieken. Graffiti worden nu gezien als onderdeel van de hiphop-cultuur. Het kan kunst zijn maar wordt ook vaak als vandalisme gezien. De wereldberoemde graffitikunstenaar Banksy staat bekend om zijn originaliteit, snelheid en zijn blik op de popcultuur. Wie hij precies is, is niet helemaal bekend. Zijn stijl is herkenbaar en er is typische Britse humor verwerkt in zijn illustraties. Hij heeft ooit Banksy een schildering gemaakt van zoenende politiemannen en een illustratie van een wildplassende paleiswacht. Banksy heeft de snelheid van plaatsen te danken aan de vele malen dat hij door de politie werd aangezeten. Hij spuit zijn kunstwerken op de muur door vooraf sjablonen te maken. Een nieuwe bekende vorm van graffiti is 3D street art. Het is een tekening op straat waarbij het lijkt of er diepte in het werk zit. Sinds de laatste paar jaren zie je steeds meer van deze vorm terugkomen in steden. Reebok wilde in Londen de aandacht vestigen op het CrossFit programma en heeft de grootste en langste 3D street art ter wereld laten maken. Tijdens het Chalk Festival in Florida hebben vier Nederlanders een absolute blikvanger gemaakt door driedimensionale terracottaleger van LEGO-poppetjes te maken. Weer een nieuwe vorm binnen de graffiti is geboren.

18

w

Chalk Festival


Independent art

Dry the river

Yulia Brodskaya maakt innovatieve papieren illustraties waar ze snel een internationale naam door heeft gekregen. Ze was altijd zeer geïnteresseerd in creatieve kunstvormen waardoor ze schilderen, origami en beeldhouden is gaan combineren. Ze heeft bijzondere portretten gemaakt van bekende mensen. Om zichzelf van levensonderhoud te kunnen voorzien maakt ze ook commerciële campagnes voor onder andere Nokia en Diary Milk. De band Dry the River heeft op ongeveer dezelfde techniek met driedimensionale posters flink de aandacht getrokken. Ze heeft paarden uit de poster laten komen waardoor je die vast kon pakken. Ook een nieuwe techniek van kunst op straat. Het voordeel van deze techniek is dat de kosten vrij laag zijn maar de publiciteit is verbazingwekkend hoog. Van wat voor sommige mensen als last wordt gezien zoals een prullenbak, dan maakt een ander iets bijzonders van. Kunstenaar Ben Wilson maakt bijzondere creaties van kauwgom die op de stoep is blijven plakken. Hij heeft altijd verfspullen bij zich voor het geval hij een kleverige kauwgom op straat geplakt ziet. Een andere variant van street art is eyebombing. Het doel van deze actie is een glimlach te toveren op het gezicht van voorbijgangers. Er worden kleine ogen geplakt op bestaande onderdelen op straat waardoor deze als het ware een gezicht krijgen. Dit is een manier die door iedereen makkelijk uitgevoerd kan worden en daarom veel te zien is op het internet.

In Japan hebben ze niet van die saaie putdeksels zoals in Nederland. Deze zijn ontworpen door verschillende Yulia Brodskaya kunstenaars en in een speciale vorm gegoten. Dit zagen we in andere steden ook al eerder maar het speciale in Japan is dat ze ook allemaal verschillende kleuren hebben waardoor ze extra opvallen. De putdeksels sluiten aan op de wijken en omgevingen waar ze zich in bevinden. Het geeft de straten wat meer kleur. In China heeft Wang Yue een andere betekenis aan kleur op straat gegeven. Gaten in bomen tovert ze door middel van een likje verf om tot tekeningen. Alsof er dieren in de boom zitten en riviertjes uit de bomen stromen.

Eyebombing

Kunstenaar en fotograaf Alexey Menshikov maakt door kleine elementen toe te voegen aan situaties hele bijzondere beelden Van een gat in de grond maakt hij een tak door er blaadjes aan te schilder. Dit is een voorbeeld van een speelse manier van kunst. Dit legt hij vast door er foto’s van te maken. In de kunst mag alles, het wordt steeds gekker en bijzonderder. Natuurlijk wordt dit niet door iedereen gewaardeerd. De kunstwerken van Banksy die ongevraagd geplaatst zijn, zijn een kapitaal waard. Hoe groter street art wordt, hoe meer regels er bijkomen. Wanneer je uitgespuugde kauwgom opeens duizenden euro’s oplevert ,wordt het wel speciaal.

Ben Wilson Marjolein van der Velden

w

19


Independent

Calorieën, drugs en gezondheid Als iemand niest, roepen we gezondheid. Als iemand heel veel groente en fruit eet, is die persoon gezond bezig. In mijn ogen is gezondheid een ouderwets woord. Iedereen is in bepaalde mate bezig met zijn gezondheid. Ik verbaas mij er over bij hoeveel verschillende varianten gezondheid voorkomt. Op de Nederlandse televisie zijn veel programma’s te zien die over gewicht gaan. Zo zie je iemand met anorexia die een maand wisselt van eetpatroon met iemand die obesitas heeft. Maar ook mensen die één jaar de tijd krijgen om 80 of 100 kilo te verliezen. De meesten daarvan zijn ten einde raad. Heeft gewicht nou eigenlijk wel met gezondheid te maken? Natuurlijk zijn de extreme gevallen ongezond te noemen. Als je heel goed op gewicht bent en je eet helemaal geen groente en fruit dan ben je geloof ik ook niet gezond bezig. Als je alles uit de schijf van vijf eet maar je rookt een pakje sigaretten per dag, dan val je toch ook echt in de categorie ongezond. Heel slank zijn maar een vette hap eten en nooit naar de sportschool gaan, roept bij mij ook twijfels op. Gezond zijn is iets dat vanbinnen zit en niet alleen je voedingspatroon kan bepalen. Tijdens festivals hoor ik vaak mensen roepen ‘even gezond doen’ en dat ze dan een appel of een tomaatje in hun mond stoppen. De drugs zit nog achter je kiezen van de vorige avond en het eerste biertje wordt bij het ontbijt al gedronken. Hoe moet het toch later als ik zelf kinderen heb? Slecht eten is makkelijk, gezond eten past helemaal bij deze tijd. Toen mijn opa en oma klein waren, aten ze niet zoveel chips en dronken ze niet zoveel bier als dat deze generatie doet. Mijn moeder vertelde mij ooit dat ze één keer in de week een eierdopje met nootjes kreeg als ze naar de zwart-wit televisie ging kijken bij de buren. Waarom is gezond eten dan nu weer helemaal hip? Vroeger was het toch niet anders. Toen werd er misschien veel in de roomboter gebakken maar waren groenten nog onbewerkt en werd er per seizoen gegeten wat de er op het land groeide. De aardbeien kwamen in de winter niet naar Nederland toe. Toen rookten wel bijna iedereen, alleen was dat toen nog niet ongezond. Ik zie dan ook voor de sigarettenindustrie geen goede toekomst tegemoet, en gelukkig maar. Vroeger waren de vele variaties aan snoep, koek en chips er nog niet. Nu komt er steeds meer en het wordt steeds gekker. De vraag is wanneer het allemaal weer normaal wordt, of is het dat nooit geweest? Laat ik maar naar de sportschool gaan want vanavond eet ik friet.

Marjolein van der Velden 20

w


Independent relationship

Relaties, hoe werken die ook al weer? Verkering krijgen, een relatie hebben, samenwonen en uiteindelijk trouwen. Dit is bijna voor ons allemaal weggelegd en wordt van veel van ons verwacht. Tegenwoordig gaan deze gebeurtenissen anders dan voorheen. De maatschappelijke druk van het ´huisje boompje beestje´ wordt kleiner en het traditionele leventje is niet langer een ´must´. Vroeger ging het er alleen heel anders aan toe dan nu. De man of vrouw die je in je tienerjaren leerde kennen was vaak degene waar je de rest van je leven bij bleef. Om enig idee te krijgen van hoe je vroeger aan je levenspartner kwam en hoe dat tegenwoordig in zijn werk gaat vroegen we Annemarie Delmée (52 jaar) haar levensverhaal en die van haar moeder en dochter, met ons te delen. ‘Mijn ouders zijn allebei gelovig. Gingen allebei naar de kerk. Daar hebben zij elkaar dan ook leren kennen. Mijn moeder heeft wel eens verteld dat ze ook niet mocht trouwen met iemand die niet gelovig is. Haar ouders verboden haar dat. Of dat de reden is dat ze met mijn vader getrouwd is, dat weet ik niet. Ik denk wel dat mijn vader minder om de kerkelijke regels gaf dan mijn moeder. Hij werd opslag verliefd op haar. Om uiteindelijk bij mijn moeder over de vloer te mogen komen, heeft mijn vader heel veel moeite moeten doen. Haar ouders hadden het niet zo gesteld op hem en waren erg moeilijk over te halen. Toch is mijn moeder voor hem gevallen en zouden ze nu al 50 jaar getrouwd zijn. Helaas leven ze beide niet meer, maar ze zijn altijd heel open en eerlijk geweest tegen ons. Hun huwelijk heb ik niet meegemaakt. Mijn ouders zijn namelijk al erg jong getrouwd. Toen mijn vader 21 was ging hij voor mijn moeder op zijn knieën. Dit ging alleen niet zomaar. Mijn vader moest eerst om haar hand vragen. Uiteindelijk hebben haar ouders het goedgekeurd en zijn ze samen heel gelukkig geworden. Mijn vader heeft tot op zijn laatste dag gezegd dat hij nog steeds verliefd was op mijn moeder. Dit heb ik altijd heel bijzonder gevonden.

Ik kom uit een heel groot gezin. Ik heb welgeteld 12 broertjes en zusjes. Mijn oudste zus in bijna 20 jaar ouder dan ik. Dit leeftijdsverschil heeft altijd voor veel trammelant gezorgd. Mijn zus was namelijk net zo gelovig als mijn ouders en ik deed meer mijn eigen ding. Net als mijn moeder is mijn zus dan ook met iemand uit de kerk getrouwd. Of ze nog steeds gelukkig is met hem, dat weet ik niet. Maar ze zijn wel nog wel samen. Ik wist al vrij vroeg dat ik zelf voor mijn partner wilde kiezen, ook al was ik zo niet opgevoed. Dat heb ik dan ook gedaan.

‘Mijn vader was tot op zijn laatste moment verliefd op mijn moeder, dit heb ik altijd heel bijzonder gevonden’ Zelf ben ik al bijna 30 jaar getrouwd. Mijn man en ik hebben samen 5 prachtige kinderen op de wereld gezet. We zijn ondanks enige tegenslag nog steeds gelukkig samen. Hoe ik hem ontmoet heb? Dat is eigenlijk een verhaal apart. Mijn man is zes jaar jonger dan ik dus ik heb hem pas wat later leren kennen. Ik was 26 en hij was 20 jaar oud. Hij heeft hard zijn best moeten doen aangezien ik hem in eerste instantie niks vond. Twee jaar later kregen we ons eerste dochtertje en na vier jaar zijn we getrouwd. Door de jaren heen heb ik veel afkeurende blikken gehad. Ouder zijn dan je man kon in mijn tijd nog niet echt. Ik zal niet de eerste zijn geweest, maar mijn ouders waren er niet erg blij mee. Nu merken we er niks meer van en genieten we gewoon van elkaar en onze kinderen.

w

21


Independent Relationship

‘Een jongere man kon in mijn tijd écht niet’

Hoe het tegenwoordig gaat met het krijgen van verkering of een relatie is heel anders dan hoe dat in mijn tijd ging. Als ik alleen al naar mijn dochters kijk zie ik al een wereld van verschil. Mijn jongste dochter heeft al bijna een jaar een relatie en volgens mij zijn ze erg gelukkig samen. Anderhalf jaar geleden kwam ze thuis met de mededeling dat ze een leuke jongen had ontmoet. Sindsdien heeft ze non-stop met hem aan te telefoon gehangen en zitten sms’en. Pas na een half jaar kregen ze officieel verkering en heb ik hem pas ontmoet. Dat vond ik best vreemd omdat ze al wel regelmatig bij hem sliep en afspraakjes met hem had. Volgens haar mocht ik hem pas ontmoeten wanneer ze een relatie hadden en niet eerder. Uiteindelijk vind ik het niet erg dat ik daarop gewacht heb, want het is een hartstikke leuke jongen!’

Een goede relatie, de basis

Om samen met jouw partner een voor beiden succesvolle relatie te hebben is makkelijker gezegd dan gedaan. Want wanneer spreek je van een ‘goede relatie’. Er doen zich veel verhalen de rondte, wanneer je voor elkaar bestemd bent zit het vanzelf wel goed. Niks is minder waar. Het hebben van een goede relatie valt wel degelijk te leren. Om voor een lange tijd met één en dezelfde persoon door het leven te gaan is het handig een paar tips achter de hand te hebben. Aanpassen is het sleutelwoord. Voor de een is het makkelijker zich aan te passen aan iemand dan voor de ander. Maar alles valt te leren, zolang je het tijd gunt. Wanneer je als koppel kan voldoen aan elkaars wensen is de eerste stap gezet. Natuurlijk brengt dit enige frustraties en gewinning met zich mee, maar het is zeker de moeite waard. Spreek uit wat je dwars zit en hoe je het liever hebt. Zolang jij alles met een postieve kijk benadert, zal dat ook een positieve invloed hebben op de sfeer in jouw relatie. Niet alleen in het dagelijks leven maar ook in de slaapkamer is het prettig om te weten wat jouw partner wel en niet fijn vindt. Het uitspreken van seksuele wensen en gevoelens is al lang geen taboe meer. Mochten er kinderen in het spel zijn, leer hun dan zo vroeg mogelijk de kunst van het aanpassen. Vroeg geleerd is oud gedaan. Niet alleen in een relatie maar ook op de werkvloer kan het nooit verkeerd zijn om te luisteren naar anderen en jouw wensen ook te laten horen. Laat niet over jezelf heen lopen maar communiceer op een gezonde en effectieve manier. Wanneer anderen de indruk krijgen dat jij je best doet jezelf aan te passen, zal dit wel degelijk bevorderend zijn voor de relatie.

22

w

Lucia van Hasselt


Independent beauty

Create your own

Altijd al je eigen perfecte kleur lipgloss willen creëren? Het klinkt moeilijker dan dat het is. In een paar simpele stappen heb je binnen no time jouw unieke gloss samengesteld!

Benodigdheden: vaseline, jouw favo oogschaduw of blush. mengpaneel. plastic potjes

Stap 1: doe een kleine hoeveelheid vaseline in een van de potjes.

Stap 2: kies jouw favoriete kleur oogschaduw of blush en meng deze met de vaseline. De verhouding is ongeveer 1 op 8.

Stap 3: Mix dit alles tot één geheel. Wil je het donkerder voeg je wat oogschaduw of blush toe. Wil je het mengsel lichter, voeg je vaseline toe. Dit doe je tot je jouw perfecte kleur bereikt hebt.

De ‘hippie look’ is weer helemaal terug!

What´s hot? Zoals iedere zomer zijn alle trends al ver van te voren bekend. Pluk de vruchten van de volgende tips om je kledingkast en stijl op tijd en volledig aan te passen van alle hot items van dit jaar!

Helemaal in deze zomer is de Fringe Bikini. Onmisbaar bij een bezoekje aan zwembad of strand.

Om niet te vergeten, het ombre hair Lucia van Hasselt

w

23


Independent

24

w


Independent

Girl Power Het zijn niet meer alleen de macho’s die slap ouwehoeren, over seks praten en haantjesgedrag vertonen. High heels, mantelpakjes, macbooks en niet te vergeten de cabrio’s die onze zakenvrouw overal naar toe brengen. Dit komt steeds vaker voor. De vrouw wordt onafhankelijk en slimmer. Mannen wees dus op jullie hoede. De ‘goodlooking’ vrouw van tegenwoordig heeft veel meer in haar mars. Vrouwen laten zich eindelijk zien. In grote bedrijven zie je steeds vaker een vrouw aan de top. En nee, dit gaat niet zonder slag of stoot. De eerste hindernis die je tegenkomt zijn die bullebakken die denken dat vrouwen minder zijn dan mannen. Nou, forget it. Kijk bijvoorbeeld naar Sheryl Sandberg, topvrouw van facebook. Met haar girlpower zou ze menig man met de grond gelijk maken. Zij stelt dat vrouwen niet achterover moeten hangen, maar juist voor zichzelf op moeten komen. Een goede motivatie, maar dames bespaar de moeite en bespreek dit nooit met een man. Een echte man geeft nooit toe dat vrouwen, minstens zo goed of zelfs beter kunnen functioneren. Een tweede hindernis is natuurlijk dat klokje dat ergens daar beneden tikt. Nee, niet het horloge aan de pols, maar dat ‘biologische klokje’. Tegen de tijd dat jij als jonge succesvolle zakenvrouw een carrière hebt opgebouwd beginnen de eierstokken te rammelen. Je staat voor een belangrijke keuze in je leven. Hoe wil je in hemelsnaam bellen, typen en whatsappen, tussen het gejank en stinkende poepluiers van een baby? En dan sta je ook nog eens voor de keuze om een mannelijk geslacht erbij te nemen dat als huisvader wil fungeren. Ja dames, het leven van een zakenvrouw gaat niet altijd over rozen. Na veel kreunen, steunen en zuchten zijn de vrouwen eindelijk in beeld. En hoe! Niet alleen met ons intelligente brein, maar ook zeker onze flamboyante uitstraling. Ja dat zijn wij, krachtige en onafhankelijke vrouwen.

Pleun Hoofs

w

25


Independent CULture

Rijks(te)museum voor 375 miljoen verbouwd Naar Amsterdam gaan maar niet het Rijksmuseum bezoeken. Een trots in Nederland waar beroemde kunstenaars uit de 17e eeuw samen komen. Een verbouwing waar je u tegen zegt. Het museum is weer open en de rij staat iedere dag tot 3 straten verder. Het kost wat jaren en veel geld maar het Rijksmuseum is weer helemaal open.

26

tische invloeden. In de bijgebouwen van het Rijksmuseum vestigde hij zijn eigen firma en het tekengebouw waar hij zelf les gaf.

Muziek van fanfares, de koningin met een eyecatcher op haar hoofd. De heropening van het Rijksmuseum werd groot gevierd. In het museum zijn duizenden bezoekers het nieuwe uiterlijk komen bewonderen. Honderden mensen keken toe hoe de koningin over de meterslange oranje loper naar het museumplein liep om het gebouw te openen.

De heropening van het Rijksmuseum was en officiële gebeurtenis. Koningin Beatrix opende het gebouw en kreeg meteen een privé rondleiding. De koningin liep via een loper naar het Museumplein voor de officiële opening. Er werd een haag gevormd door muzikanten van fanfares uit dertien provincies. Zelfs een fanfare van de Nederlandse Antillen was bij de heropening aanwezig. Er waren honderden mensen die het vanaf de zijlijn aanschouwde. Gedurende de dag is het Rijksmuseum door 30.000 bezoekers bezocht.

De Nederlandse architect Pierre Cuypers ontwierp het Rijksmuseum dat in 1885 in gebruik werd genomen. Zijn naam wordt vaker genoemd als er over Amsterdam Centraal gepraat wordt. Oorspronkelijk ontwierp hij kerken. Er is kritiek geweest dat zijn ontwerp voor het Rijksmuseum te katholiek zou zijn. Het ontwerp was op het manierisme uit de 17e eeuw gebaseerd met neogo-

In het jaar 2000 werd er besloten dat er een verbouwing zou komen en in 2004 is deze gestart. In de loop der jaren is er veel veranderd in het museum. Plafonds waren verlaagd, de decoraties van Cuypers en de wandschilderingen van Sturm zijn verwijderd en ook wanden van de zalen waren wit geschilderd. De presentaties van de collectie kon ook in en nieuw jasje gestoken worden net zoals de

w


Independent culture organisatie van het Rijksmuseum. Het museum bleef die tijd voor een klein deel open. De planning was dat de verbouwing 6 jaar zou duren maar daar is echter 10 jaar over gedaan. De verbouwing was een flinke operatie. Tijdens de bouw waren er problemen met de aanbesteding voor het hoofdgebouw. Dit had als gevolg dat de verbouwing tussen 2006 en 2008 stil gelegen heeft. De aannemer die de verbouwing van het Rijksmuseum zou doen had zich terug getrokken. Het was niet makkelijk om een nieuwe aannemer te vinden. De meeste aannemers vroegen veel meer geld dan het Rijksmuseum daar aan kon spenderen. In 2008 is er een aannemer gevonden die het gebouw voor diezelfde prijs verder zou verbouwen. Ook heeft het wel

tapijten geplaatst om met het decoratieschema van Kuiper combineren. Waar ze zich vooral mee bezig hebben gehouden is de routing en de lichthoven voor de schatkamer van Nederland, zoals het Rijksmuseum ook genoemd wordt. Onder de witgeschilderede muren van het museum zaten wandschilderingen verstopt. Deze zijn opnieuw zichtbaar gemaakt. Wilmotte is een Parijse ontwerper die

of niet terugbrengen van de fietstunnel veel vertraging opgelopen. Uiteindelijke is besloten dat de fietstunnel zou blijven. Het gebouw was toe aan onderhoud maar er was ook gebrek aan één geheel.

de inrichting van het museum heeft bedacht. Hij heeft de vitrines, sokkels en lichtornamenten ontworpen. Zijn inspiratie komt van het palet dat Cuypers gebruikte. Het heden en het verleden komen op deze manier samen. De huidige visie van het museum is: Het rijksmuseum verbindt mensen, kunst en geschiedenis.

De hoofdarchitecten van de verbouwing zijn Antonio Cruz en Antonio Ortiz. Ze komen oorspronkelijk uit het Spaanse Sevilla. De opdracht die ze kregen was: Ontdoe het gebouw van latere toevoegingen en herstel de heldere indeling van Cuypers. De beide binnenhoven zijn opengebroken waardoor een Atrium is ontstaat die in twee delen onder de onderdoorgang met elkaar zijn verbonden. In de naoorlogse jaren waren deze volgebouwd. Deze klus kregen ze niet zomaar voor elkaar, samen met zeven architecten werd er een analyse gemaakt door de Rijksgebouwendienst. Zij moesten hun visie geven op de gewenste uitbreiding. De ingrepen aan het gebouw zelf zijn minimaal. Ze hebben zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande trappenhuizen. Op de bovenste verdieping zijn kleine ramen geplaatst. Op de vloeren hebben ze

‘De verbouwing duurde 10 jaar’

Alles krijgt een betekenis. Het is een kunst- en cultuurhistorisch museum geworden. Het motto van het rijksmuseum is: Besef van tijd en gevoel voor schoonheid. Het museum past helemaal in de 21e eeuw. Bij een bezoek aan het museum sta je oog in oog met een echte Rembrandt. Directeur Wim Pijbes geeft alle kinderen tot en met 18 jaar gratis toegang omdat hij wil dat ze alle topstukken uit de collectie te zien krijgen. Het museum is niet alleen gerenoveerd maar een heel nieuw museum geworden. Totaal heeft het museum 8.000 kunststukken en de totale collectie heeft de grootte van ongeveer 1.000.000 voorwerpen. De collectie bestaat uit werken van de 17e-eeuwse Nederlandse meesters. Maar liefst één voorwerp daarvan

w

27


Independent culture

‘375 miljoen euro voor de verbouwing’

hangt nog op de oude plaats. De Nachtwacht is iets hoger geplaatst maar zit nog steeds in het hart van het gebouw. Dit kunstwerk was tijdens de verbouwing in de Philipsvleugel te zien met de andere 17e-eeuwse topstukken van het museum. Daar hebben 8.500.000 bezoekers een kijkje genomen. Dit kunstwerk is niet uit te drukken in een geldbedrag. Het is niet te koop en nooit te koop geweest. Toen de Nachtwacht overgeplaatst werd naar een ander museum werd de omgeving rondom het Rijksmuseum afgezet. Een leger van de politie hield het fotograferende publiek in de gaten en op afstand. Het koste heel veel werk om het te kunnen verplaatsen zonder het schilderij te beschadigen. Het museum heeft 80 zalen en er is aan 800 jaar Nederlandse geschiedenis te zien. De totale oppervlakte is 30.000m2. Bezoekers die het hele museum willen doorlopen hebben een wandeling van 1,5 kilometer voor de boeg. Sinds de verbouwing kan voor het eerst de bibliotheek worden bezocht waar Cuypers signatuur staat. Door de verbouwing is het niet alleen een museum maar ook een monument van Pierre Cuypers geworden. De visie is: Het rijksmuseum verbindt mensen, kunst en geschiedenis. In het vernieuwde gebouw is er ook alles aan gedaan om dit waar te kunnen maken. Buiten de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn en zijn Joodse Bruidje om heeft het museum meer schilderen die wereldberoemd zijn. Onder andere het Melkmeisje van Johannes Vermeer en Kindermoord te Bethlehem van Cornelis van Haarlem zijn heuse trekpleisters. In het museum is ook een enorme collectie van beeldhouwkunst, keramiek, meubels, textiel, glas, metalen objecten

28

w

Marjolein van der Velden

en nog vele andere voorwerpen. In het museum is zelfs een kunsthistorische bibliotheek en een restauratieatelier voor conserverings- en restauratiewerkzaamheden. De verzameling van kunst die door de stadhouderlijke familie door de eeuwen heen is opgebouwd vormt de basis van het Rijksmuseum. Net voor de tweede wereldoorlog werd een groot deel van de collectie veilig gesteld. In de ruimte die daarbij vrijgekomen was werd hedendaagse kunst tentoongesteld. In April 1942 werd het grootste deel van de collectie opgeslagen in Maastricht bij een gebouwde kluis in de onderaardse gangen van de Sint-Pietersberg. Buiten de locatie in Amsterdam is een van de doelen om alle objecten online beschikbaar te stellen voor het publiek. Er is al een groot gedeelte van de kunstvoorwerpen online te zien. Voor alle veranderingen die de afgelopen 10 jaar zijn gedaan, had het Rijksmuseum ongeveer 1 miljoen bezoekers per jaar. Door de verbouwing is het museum geschikt gemaakt voor 1,5 tot 2 miljoen bezoekers per jaar. De totale kosten van de verbouwing zijn 375 miljoen euro. Dit bedrag is gefinancierd door Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Rijksmuseum zelf. De verbouwing koste veel meer geld dan gepland. Het Rijksmuseum droeg zelf €45 miljoen bij en kreeg daarbij steun door Founder Philips, ING en de Bank Giro Loterij. De ING heeft ook op Schiphol een kleine dependance van het Rijksmuseum gefinancierd. Deze werd op 9 december 2002 geopend door prins Willem-Alexander. De luchthaven Schiphol is de eerste met zo’n museum. Het Rijksmuseum was net af voor het gebouw opnieuw geopend werd.


Independent

Daar zeg je me wat! Rummikub, kennen jullie het nog? Waarschijnlijk wel, maar ligt het al jaren in de kast met een dikke laag stof erop. Pas op het moment dat de televisie het niet meer doet, wordt er weer aan de oude vertrouwde bordspellen gedacht. Ganzenbord, Monopoly en Mens Erger Je Niet zijn ingeruild voor televisieprogramma’s als De Wereld Draait Door, Goede Tijden Slechte Tijden en Huisje Boompje Barbie. Een gezellig avondje thuis wordt besteed voor de buis. En als dat al niet erg genoeg is, wordt er tijdens de favoriete soap niet gesproken. Monden blijven gesloten, programma’s moeten namelijk gehoord worden. Is dat nou de nieuwe definitie van gezelligheid? In een korte tijd heeft de televisie veel vrijetijdsbestedingen overgenomen. Weten we het nog? Vroeger toen kinderen nog gingen buitenspelen? De tijd dat er hooguit één televisie per gezin was. Tegenwoordig staan onze huizen er vol mee. Heb je maar één televisie in je woning, dan is dat nogal vreemd. Je hebt toch wel een beeldbuis op je kamer?! En bij menig huishouden zijn televisies in de woon- en slaapkamer nog niet genoeg. De platte schermen hebben namelijk ook hun intreden al gedaan in veel badkamers en keukens. Tijdens het koken wordt gebruik gemaakt van de handige tips van Jamie Oliver. Maar niet alleen onder het koken wordt er naar het scherm gestaard, zelfs tijdens de maaltijd kijkt het gezin nog even gezellig TV. Ik moet toegeven dat ik van televisie kijken ook erg kan genieten. Lekker lui op de bank bij mijn moeder met een heerlijk kopje thee. Maar de televisie mag toch ook wel eens uit? Gemiddeld kijkt de Nederlander 191 minuten televisie. Dat is meer dan 13% in 24 uur. En als je dan ook nog eens bedenkt dat we in deze 24 uur gemiddeld 7 uur slapen, kom je tot een verbazingwekkend aantal. Televisiekijken is dé nieuwe vrijetijdsbesteding. Een vrijetijdsbesteding die sociale activiteiten, zoals buitenspelen, uitbant. Gekeken naar de toekomst. Wetende dat er nieuwe generaties gaan komen, die opgevoed gaan worden met het fenomeen ‘televisiekijken’. Zij zullen de oude vertrouwde bordspellen niet meer kennen, laat staan samen dineren aan tafel en daar de dag bespreken. Oma zal haar kleinkind moeten vertellen dat er vroeger spellen bestonden die zonder elektriciteit gedaan konden worden. Misschien is dit te ver gedacht, maar alsjeblieft kom ook eens achter die televisie vandaan. Het is mei, de zon schijnt!

Nicole Peeters w

29


Independent food

De creatieve keuken De winter is al enige tijd voorbij, maar daar hebben we in Nederland nog weinig van gezien. De fijne dagen met zon worden nog steeds overheerst door de treurige Hollandse dagen. Maar de eerste zonnestralen zijn in ieder geval gezien. Het is een goed begin. Een goed begin van een mooie lente. En bij deze opkomende lente hoort een heerlijk recept. Dit maal vertelt Janine Paaijmans over haar favoriete lenterecept. Met de hoeveelheid aan kleur doet dit recept haar aan vrolijkheid denken. Een hapje van dit eten geeft haar de zogenoemde lentekriebels. En hoe kunnen we de lente ook eigenlijk beter inluiden dan met een heerlijk stukje taart? Dit favoriete taartrecept gaat niet zomaar over een gebakje. Naast dat het bij veel mensen op hun verlanglijstje staat en het dus een populair zelfgemaakt cadeautje is, is het een plaatje om te zien. Dit alles gaat over de ‘Rainbow Cake’. Deze taart heeft een speciale verassing in het midden, namelijk regenboogkleuren. Zodra je deze taart opensnijdt is het een feestje op zich. Door deze kleurexplosie zou de taart het goed doen op ieder kinderfeestje. Maar niet alleen bij kinderen valt deze taart in de smaak. De wat oudere doelgroep maakt en eet hem ook met liefde. ‘’De Rainbow Cake heeft namelijk een leuk verrassingseffect’’, vertelt Janine. ‘’Van de buitenkant lijkt het een ‘gewone’ simpele witte taart. Je verwacht niets speciaals, just a cake. Maar op het moment dat de taart opengesneden wordt, zal iedereen versteld staan.’’

30

w

Deze speciale taart heeft een aantal moeilijkheden. Hij is laag voor laag opgebouwd. Dat betekent dat deze lagen dus ook afzonderlijk van elkaar gebakken moeten worden. Je moet een goede planner zijn, wil je hem gaan bakken. Daarnaast moeten de afzonderlijk gebakken cakes goed vormen, zodat ze goed op elkaar passen. ‘’Al met al kost het wel veel tijd. Maar ach, je moet er wat voor over hebben’’, aldus Janine

Voor het bakken heeft Janine nog een aantal tips die wellicht van pas zullen komen. Bespaar tijd door meerdere ovens te gebruiken. Maar let op dat de bakvormen wel even groot zijn. Is dit niet het geval dan wordt het stapelen erg lastig. Daarnaast zijn er ook wegwerpbakvormen te koop. Deze zijn niet duur, maar wel erg handig.

‘Durf jij het aan?’


Independent food

Begin dan met de oven voor te verwarmen op 170 graden. Hierna vet je en bakblik van 15 cm doorsnede in. Vervolgens zullen er acht stappen gezet moeten worden. Volg je het recept nauwkeurig, dan zal er lekker gesmuld worden. 1. Meng de bloem, het zout en de bakpoeder en zet het eventjes opzij. 2. Mix de boter samen met de suiker tot een luchtig geheel. Voeg vervolgens de vanille en de eieren er één voor één aan toe en blijf goed mixen. 3. Meng er nu om en om de melk en het bloemmengsel doorheen. 4. Verdeel het beslag nu over 7 schaaltjes en voeg aan ieder schaaltje een andere kleur toe. 5. Giet nu één kleur beslag in het bakblik en bak de cake in ongeveer 10 minuten gaar. Herhaal dit met alle andere kleuren. Laat alle taartlagen nu helemaal afkoelen. 6. Mix de ingrediënten voor de botercrème allemaal goed door elkaar. 7. Smeer tussen elke cake een dun laagje crème en stapel zo alle lagen als een regenboog op elkaar. 8. Smeer nu de hele taart af met de rest van de crème en versier eventueel met musketzaad. Heb je alle stappen overleefd en is het jou gelukt om Janine haar favoriete lenterecept te maken? Dan wensen Janine en IW jou veel eetplezier.

Ingrediënten cake 280 gram suiker 240 gram bloem 16 gram bakpoeder snufje zout 2 eieren 240 ml melk 80 gram boter 0,5 tl vanille essence 7 kleuren voedselkleurstof naar keuze Ingrediënten botercrème 450 gram poedersuiker 25 gram boter 40 ml melk 1,5 tl vanille essence

Nicole Peeters

w

31


Independent business

22 jaar met droomsalaris Als je van huis uit een bepaalde intelligentie meegekregen hebt en flink veel doorzettingsvermogen hebt dan kun je zomaar advocaat zijn op je 22e. Dit is Ina het verhaal van Ina en zij werkt nu een half jaar als advocaat in opleiding op een advocatenbureau in Tilburg. Ze voelt zich als een klein kind in een volwassen snoepwinkel. Het studentenhuis waar ze woont zit in dé studentenstraat van Tilburg en is drie minuten lopen naar de torenkamer van haar werk. “Ik moest op mijn eerste werkdag even wennen aan de bizarre situatie. Want ik kreeg zelfs een assistent die mijn brieven uittypt omdat als ik dat zelf doe het te veel geld kost”. Nu loopt ze doodnormaal naar kantoor alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Toen ze met haar studie begon wist ze natuurlijk dat ze advocaat wilde worden. Haar droom is nu ook echt uitgekomen. Vanaf haar geboorte woont de jonge jurist al in het centrum van Tilburg en na haar VWO is ze meteen aan de universiteit van Tilburg gaan studeren. Een bachelor rechten duurt drie jaar en met haar doorzettingsvermogen is dat dan ook precies gelukt. Ze was tijdens haar studenten tijd actief lid bij Papillon, een dispuut van de grote Tilburgse studentenvereniging Olof. “Feestjes en studeren is voor mij nooit een probleem geweest maar ik ging dan ook niet vijf keer in de week.” Een dispuut vraagt veel van je tijd maar omdat ze het zo leuk vond heeft dat nooit als een verplichting gevoeld. Tijdens haar bachelor heeft ze drie maanden bij de rechtbank van Suriname stage gelopen. Het was hard werken maar ze kon ook genieten van alle bijkomstigheden van dat land. Vaak ging ze daar met de groep stagiaires samen ergens eten of in het weekend bezienswaardigheden

34

w

bezoeken. Dat was een ervaring die ze nooit meer zal vergeten. Door omstandigheden moest ze eerder naar huis toe en daarom hoopt ze nog een keer terug te kunnen gaan. De hele zomer heeft ze aan haar thesis gewerkt voor de studie rechten aan de Tilburg Universiteit. Haar vriendinnen gingen op vakantie en genieten van het mooie weer en zij zat op haar studentenkamer te typen om het af te krijgen. Ze is afgestudeerd met een 9 voor haar thesis. Toen ze het advocatenkantoor belde waar ze stage had

gelopen kon ze meteen aan de slag. Een baan waar ze geen nee tegen kon zeggen want ze boden haar de drie jarige opleiding die je moet volgen helemaal aan. Natuurlijk ging ze eerst even twee weken bijkomen van de stressvolle periode. Daarna kon ze vol goede moed aan de slag. “Nu ik een paar maanden aan het werk ben, merk ik pas hoe snel het gegaan is. Veel studiegenoten zijn nog aan het solliciteren.” Het valt haar best zwaar om uit het studentenleven te stappen en serieus aan de slag te gaan. Tijdens haar master was het al wat minder met de feestjes maar nu moet ze alert zijn overdag. Ze kan zich een feestje op dinsdagavond niet meer permit-

teren. Haar vriend is één jaar jonger en zit in het 3e jaar van zijn HBOstudie. Voor hem is het, denkt ze, ook wennen om een relatie te hebben met iemand die zo’n serieuze baan heeft. Een avondje doordeweeks iets leuks doen, zit er ook weinig in omdat ze ’s avonds vaak door moet werken. “Vaak wordt het mij ook allemaal te veel, dan hoor ik huisgenoten thuiskomen midden in de nacht en moet ik al om 8:00 uur in de rechtbank in Breda zijn.” Vaak als ze na een lange dag thuis komt heeft ze dan ook nog

werk liggen dat ze moet doornemen voor de volgende dag. Ze is jong en ze wil wat meer op haar leeftijd doen. Het voelt alsof ze moet inleveren op haar vrijetijd. Haar ouders hebben een huisje in Zeeland. Afspreken om dat met haar familie te bezoeken is ook lastig inplannen omdat ze nooit weet hoe druk de volgende week voor haar zal zijn. Het heeft veel voor- en nadelen om op jonge leeftijd al zo’n goede baan te hebben. De eerste werkdag begon niet zoals ze het verwacht had. Er werd meteen met de deur in huis gevallen door haar een opdracht te geven over een faillissement van een grote winkelket-


Independent business

‘Ik heb een assistent die mijn brieven uittypt, omdat ik zelf te veel geld kost’ en in Tilburg. Een winkel waar ze op dat moment zelf vaak kwam dus een vreemde situatie was dat wel een beetje. “Ik dacht dat ze het koffiezetapparaat zouden laten zien en mij voor zouden stellen aan mijn nieuwe collega’s.” Tijd is geld werd meteen naar haar hoofd geslingerd en dat is iets waar ze nu al aan gewend is. De ouders van de succesvolle zakenvrouw hebben tijdens haar studie altijd haar kamer betaald maar dat was niet genoeg om zelf rond te kunnen komen. Een lening afsluiten vond Ina niet nodig omdat ze makkelijk zelf kon gaan werken. Af en toe deed ze wat werk voor een uitzendbureau op festivals en beurzen. In het hoogseizoen ging ze als Pardoes door de Efteling. Een locatie waar veel mensen uit Tilburg komen en

daar werkte ze dan ook met twee vriendinnen samen. “Het was een heerlijke afleiding naast mijn studie, ik hoefde nergens over na te denken en alleen maar te zwaaien naar vrolijke mensen.” Op deze manier kon ze studeren, in een studentenhuis wonen en leuke dingen doen. Soms heeft ze het gevoel dat ze de perfecte student is waarbij alles aan komt waaien. Dit is niet het geval want ook Ina haalde onvoldoendes tijdens haar studie en zat dagen te blokken in haar tentamenweken. Ze is trots op haar doorzettingsvermogen en dat ze staat waar ze nu is. Soms kijkt ze naar vrienden die al jaren over hun bachelor doen maar dat makkelijk eerder kunnen halen. Dat vindt ze jammer om te zien en ze is daarom extra blij dat ze zelf altijd haar studie voorop heeft gesteld. “Ik

vervloek mijn drukke baan weleens maar zou voor geen goud willen ruilen met mensen die drie jaar over een 1-jarig master doen.” Een van de leukste momenten voor Ina was het controleren van haar bankrekening toen haar eerste salaris werd gestort. Die avond is ze met haar vriend gaan eten in een chique restaurant en ze heeft de schoenen gekocht die ze al zo lang wilde hebben. Wat de toekomst haar gaat brengen weet ze nog niet. Na de driejarige opleiding die ze nu moet volgen voor haar werk weet ze nog niet wat ze gaat doen. De keuze kan een ander bedrijf zijn omdat ze overal anders werken of blijven waar ze nu zit. Voorlopig gaat ze zich focussen op haar huidige baan. “Ik mag in mijn handjes klappen dat het zo soepel gegaan is, mijn droom is uitgenomen.” Marjolein van der Velden

w

35


Independent men

Succesvol, maar alleen? Niet langer! Hoogopgeleiden vrouwen zijn intelligent, succesvol en onafhankelijk. Ze kunnen zichzelf onderhouden, weten wat ze willen en regelen hun eigen zaken. Je zou zeggen dat dit voor mannen perfect in de oren klinkt, maar waarom zijn zoveel hoogopgeleiden vrouwen dan single tegenwoordig? Om deze vraag te beantwoorden hebben we een aantal mannen en een deskundige op het gebied van relaties ondervraagd. Mannen weten wat ze aantrekkelijk vinden, hoe je met ze om moet gaan en wat een vrouw vooral wel of niet moet doen ten opzichte van een man. De onafhankelijke vrouw van tegenwoordig stelt veel eisen, maar zou daarnaast wel de ideale partner kunnen zijn. Er zijn een aantal punten die betrekking hebben op deze situatie.

Gelijkheid Net als te weinig bewondering is het voor mannen niet aangenaam om het gevoel te hebben dat ze minder zijn dan een vrouw. Wat je vaak merkt bij succesvolle vrouwen, is dat ze erg trots zijn op hun positie. Ze geven al snel het gevoel dat ze beter zijn en dus boven een man staan. Het is van mannelijke aard dat ze zich snel een ‘mietje’ voelen als ze onderdoen aan hun partner, vooral als deze van het andere geslacht is. Het is dus niet fijn als zijn vrouw of vriendin op een feestje vertelt dat ze een veel betere baan heeft dan hij. Een man schaamt zichzelf snel, omdat de maatschappelijke sociale status voor een hem nóg belangrijker is dan voor een vrouw.

‘Mannen verdienen mij niet, als ze mijn levensstijl niet accepteren’ Bewondering Mannen hebben een drang om de beste te zijn en daar willen ze bovenal bevestiging van. Dit komt op verschillende soorten gebieden voor. Niet alleen op het gebied van werk en de mate waarin ze succesvol zijn, maar denk bijvoorbeeld ook aan iets onbenulligs, zoals wie de grootste spierballen heeft. Wanneer ze een doel voor ogen hebben, dit niet lukt en ze geen bewondering krijgen, willen ze al helemaal geen advies van een vrouw. Volgens mannen denken vrouwen te vaak dat ze het weer beter weten en proberen dan zoveel mogelijk advies te geven. Dit is voor een man juist een echte afwijzing. Natuurlijk mag je als vrouw intelligent zijn, maar bemoeien met zaken die we graag zelf op willen lossen is ‘not done’.

36

w


Independent men Inlevingsvermogen Volgens onze mannen is het inlevingsvermogen van hoogopgeleiden vrouwen niet altijd goed. Om mannen te begrijpen moeten deze vrouwen situaties van de andere kant leren te bekijken. Ze zijn te vaak bezig met hun eigen succesvolle leven en de moeite en tijd die ze daar instoppen. Mannen moeten altijd maar begrip tonen voor vrouwen, maar het komt zelden voor dat zij begrip tonen voor de mannen. Er wordt vaak gezegd ‘mannen verdienen me niet, als ze mijn levensstijl niet accepteren’. Mannen zijn van mening dat je in een relatie moet geven en nemen en daarom moeten beide personen in een relatie rekening houden met elkaar.

Onzekerheid Succesvolle vrouwen geven mannen vaak het idee dat ze sterk en vooral niet kwetsbaar zijn. Dit wekt bij mannen een afkeer tegen zulke vrouwen. Ze laten niemand dicht bij zich komen en praten slecht over gevoelens. Ook geven deze vrouwen bijna nooit toe dat iets mislukt of dat ze hulp nodig hebben bij bepaalde zaken. Een man heeft het ook wel eens bij het rechte eind en wil graag zijn hulp aanbieden. Wanneer een persoon in een relatie niet open is en zich nooit kwetsbaar opstelt, kom je als koppel niet nader tot elkaar.

Complimenten Volgens mannen zijn succesvolle vrouwen minder complimenteus. Zoals eerder aangegeven denken zij meer aan hun eigen carrière en positie, dan aan de gevoelens van een man. Vrouwen horen graag dat ze iets goed gedaan hebben en anders dwingen ze dat wel af, door middel van het stellen van eigen vragen. Een vrouw wil zelf al te graag complimenten ontvangen, waardoor de verhoudingen lichtelijk scheef worden. Het doet op deze manier lijken of zij ook werkelijk beter zijn in sommige opzichten, terwijl dit vaak onterecht is. Mannen horen inderdaad veel complimentjes te geven, maar blijven geven en niks terug krijgen is niet altijd even makkelijk.

Aandeel Een succesvolle vrouw heeft het volgens haar altijd tip top in orde en daarnaast is alles tot in de puntjes verzorgd. Klusjes die voor haar moeten worden opgelost doet ze het liefste alleen. Als man krijg je geen ruimte om jouw aandeel in de relatie te laten zien. Daarbij horen veel verschillende aspecten, maar de taken die deze vrouwen aan een man overlaten zijn gering. Een stom voorbeeld zoals de tv aansluiten wordt nog niet uit handen gegeven. Je zou toch zeggen dat dit een typisch mannenklus is. Voor een man is niet fijn om het gevoel te krijgen dat zij de vrouw in huis zijn in plaats van de man.

Pleun Hoofs

w

37


Tips Gelijkheid

Complimenten

Bewondering

Er zijn bijna geen trucjes om een man het gevoel te geven dat hij minstens op het zelfde niveau zit als jij. Natuurlijk kan je inspelen op zijn mannelijkheid en zijn ego, maar als je jouw eigen positie wil behouden zal je rekening moeten houden met zijn sociaal maatschappelijke status. Kies geen man die lager op de sociaal maatschappelijke ladder staat. Dit gaat nooit werken, ook al klikt het nog zo goed.

Dames, laat een man merken dat hij er ook toe doet. Als jij in zijn ogen bepaalde zaken beter voor elkaar hebt, ga hier dan niet te opzichtig mee om. Geef hem juist complimenten over bijvoorbeeld zijn baan en de dingen die hij daar allemaal mee voor elkaar krijgt. Het streelt het ego van een man en het doet hem denken dat hij er ook toe doet. Hier zitten alleen maar voordelen aan. Jouw positie loopt geen gevaar en daarnaast voelt hij zich een stuk beter door de gegeven complimenten.

Het is voor vrouwen van belang om mannen in hun waarde te laten. Zodra ze ergens mee worstelen, vraag je of je ze ergens mee kan helpen. Accepteren ze je hulp dan geef je voorzichtig advies. Accepteren ze deze hulp niet, laat ze het dan verder zelf uitzoeken. Ga niet proberen om tussen neus en lippen door alsnog je advies te geven, hierdoor ontstaan alleen maar spanningen en onnodige discussies die zelfs kunnen leiden tot fikse ruzies.


Onzekerheid

Aandeel

Inlevingsvermogen

Alles draait om gevoel. Mannen willen graag dat vrouwen zich veilig voelen en nemen daarom een beschermende rol in. Het draait hierbij niet alleen om kracht. Ieder mens heeft gevoelens en uit deze op zijn eigen manier. Je positie als succesvolle onafhankelijk vrouw komt niet in gevaar als je emoties uit of soms een keer om advies vraagt. Laat hem je helpen en zo nodig een keer flink knuffelen en troosten. Dit geeft een man het gevoel dat je alles met hem wil en kan delen. Het maakt jullie band hechter en daardoor voelt hij zich meer een echte man.

Denk als succesvolle vrouw niet dat je heel de wereld alleen aan kan. In een goede relatie zal een man ook een aandeel mogen hebben. Geef hem bijvoorbeeld stomme klusjes, zoals het vuilnis buiten zetten of laat hem een nieuwe kast in elkaar zetten. Als dit jouw al teveel wordt laat hem je desnoods adviseren over een nieuwe auto. Het idee hierachter is dat een man niet het gevoel krijgt dat je de hele relatie beheert. Ook al weet jij dat je iets mooier, sneller of beter kan, laat hem merken dat hij het goed gedaan heeft. Als je in een onverwachte situatie toch nog verzorgd of geadviseerd wil worden, doet een man dit met plezier. Hierbij is dus sprake van een echte win-win situatie.

Er zijn een aantal trucjes die vrouwen kunnen gebruiken om hun inlevingsvermogen te vergroten. Je kan jezelf vragen stellen zoals ‘Waarom voelt dit niet goed voor hem?’, ‘Wat gaat er in hem om?’ en ‘Kan ik zelf iets doen om deze situatie te veranderen?’. Een belangrijk punt hierbij is dat je het goed kan combineren met je eigen succesvolle positie. Deze wil je tenslotte niet opgeven, maar juist combineren met een man.

Pleun Hoofs


Independent event

Nederland Luxe-land Dit jaar werd de organisator van een van de grootste beurzen van Nederland failliet verklaard. GMG oftewel Gijrarth Media Groep is vanaf 2002 tot heden verantwoordelijk geweest voor de Miljonair Fair. Veel mensen die dit luxueuze evenement ieder jaar bezochten vreesde dat er geen volgende meer zou komen. Maar niets is minder waar. Gijrath heeft de draad weer opgepakt en heeft de hele beurs in een nieuw jasje gestoken. De Miljonair Fair is een jaarlijkse beurs die voornamelijk bedoelt is voor mensen uit de luxe-industrie. De allernieuwste producten worden gepresenteerd, van jachten tot auto’s, van diamanten sieraden tot de nieuwste horloges. Veel BN’ers en mensen met status hebben de rode loper van de beurs al belopen. Niet alleen voor entertainment maar ook voor het uitbreiden van je netwerk is het ‘the place to be’. Het aanprijzen van jouw bedrijf of jezelf als ondernemer, kon nergens beter dan op de Miljonair Fair. Helaas kwam er dit jaar een einde aan het evenement. Of tenminste, dat dachten we. Gijrath heeft besloten De Luxruy Fair gewoon weer van start te laten gaan. ‘Masters of Luxury’ is de naam die de vernieuwde Miljonair Fair vanaf heden zal dragen. De organisatie zal hetzelfde blijven alleen zullen zij het geheel op eigen kracht moeten doen. Door het wegvallen van financiële steun is dit geen makkie geweest. Toch hebben veel mensen er de volste vertrouwen in. “De economische crisis blijven we bestrijden met enthousiasme, inzet en ideeën.” Aldus Gijrath. De voornaamste reden voor rijk Nederland voor een bezoek aan de beurs is overduidelijk zien en gezien worden. De mooiste gala jurken en mantelpakjes worden uit de kast getrokken om te schitteren voor de camera’s. Het laten zien dat je geld hebt en iets bereikt hebt is waar veel mensen dit 5-daagse evenement bezoeken. Je hoort er pas bij wanneer je hier geweest bent. Het kopen van een miljoenenauto of een 48-karaats gouden ring met diamant is er vaak onderdeel van een bezoekje. In de pers wordt veel aandacht besteed aan het unieke evenement. Niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland wordt er veel over geschreven en gesproken. Ook het faillissement van GMG is aan niemand voorbij gegaan. Het was voor velen geen verrassing, echter dat Gijarth de draad weer op zou pakken kwam wel deels onverwacht. Het is een grote uitdaging en om het te laten slagen zal de organisatie het groots aan moeten pakken. Ondanks dat het evenement bij velen hoog aangeschreven staat zullen ze alles op alles moeten zetten om er dit jaar weer een groot succes van te maken.

42

w

Lucia van Hasselt


Independent culture

Vrouwen in India verwaarloosd Steeds vaker hoor je de meest afschuwelijke verhalen over vrouwen in India. Ze laten vrouwen in dit land links liggen, ze hebben niks te vertellen en hebben geen sterke sociale maatschappelijke positie. Op het platteland in India is weinig tot geen werk voor vrouwen. De cultuur die daar heerst is voornamelijk gericht op mannen en zij maken de dienst uit. Om deze vrouwen te helpen is de organisatie Women on Wings opgericht. Zij proberen de werkgelegenheid voor vrouwen in India te vergroten. ‘Het is afschuwelijk om jonge meisjes en vrouwen zo te zien.’ Dit citaat is afkomstig van Ellen Tocoma. Zij is een van de oprichtsters van Women on Wings en heeft India velen malen bezocht. ‘Vrouwen komen om van de honger, hebben geen eigen wil en kunnen met heel veel geluk een zware baan op het platteland krijgen. Daarnaast is er niemand die naar hun omkijkt. Het is in India heel normaal dat vrouwen verwaarloosd worden. Ze zijn vrouwen, staan onder mannen en hebben weinig tot niets te vertellen.’ Met een bedroefd gezicht vertelt

Maria van der Heijden dit verhaal, zij is de andere oprichtster van Women on Wings. Beiden vinden zij dat er dringend iets gedaan moet worden aan deze situatie. Door middel van de organisatie willen ze vrouwen in India helpen. Er zijn in India ook andere oorzaken die leiden tot weinig mogelijkheden voor vrouwen. De markt is er slecht, er heerst veel armoede en er zijn simpelweg bijna geen banen. De producten die Indiaanse vrouwen maken, zijn erg mooi volgens Ellen en Maria; ‘Ze kunnen er alleen niks mee doen. Het is een soort van wisselwerking die zich blijft voltrekken in een cirkel.’ Doordat er veel armoede heerst, kunnen gezinnen nagenoeg alleen de eerste levensbehoeften bekostigen. Er is weinig budget over voor luxe goederen. Werkgelegenheid in India is daardoor schaars en eenzijdig voor vrouwen op het plattenland. Ze moeten noodgedwongen in grote fabrieken werken, waar 800 vrouwen op een kleine ruimte dag in dag uit routinematig werk verrichten. Dit tegen een dagloon van 140 rupee. Dat heeft dezelfde waarden als 2 dollar,

om maar even aan te geven hoe weinig dat is. De organisatie Women on Wings is van mening dat vrouwen in India veel meer in hun mars hebben dan dat ze daar denken. Ellen en Maria vertellen dat je in India ziet dat vrouwen passie hebben, gedreven zijn en hard willen werken. Om voor hun de lage maatschappelijke banen en het routinematig werk te verminderen, richten Ellen en Maria zich op verschillende specialisme. Deze zijn uiteenlopend van productie tot verkoop. Het belangrijkste doel is om zoveel mogelijk vrouwen aan het werk te krijgen, maar daarnaast streven zij er ook naar om vrouwen hoger op de sociale maatschappelijke ladder te krijgen. Women on Wings weet dat dit een hele grote uitdaging is gezien de cultuur in India. Toch denken zij dat ze dit voor een heel groot deel kunnen realiseren. In India streeft de samenleving tegenwoordig ook naar een ontwikkeld land. Stap voor stap worden zij zich steeds meer bewust van het feit dat emancipatie van vrouwen hierbij erg belangrijk is.

w

43


Independent culture

Women on Wings heeft een duidelijke missie voor ogen. Het doel van deze missie is om in 2015 één miljoen banen voor vrouwen gerealiseerd te hebben. Overtuigend vertellen Ellen en Maria: ‘Onze missie sluit aan op de millenniumdoelen van de Verenigde Naties. Hierdoor hopen we dat we nog sneller en zorgvuldiger ons doel kunnen bereiken.’ Onder de millenniumdoelen vallen acht verschillende doelen. Deze lopen uiteen van het verminderen van de externe armoede, waarbij mensen minder honger gaan lijden tot de gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen en het verbeteren van de gezondheid van moeders. Al deze doelen worden wereldwijd gesteund door regeringen en ontwikkelingsinstanties, waardoor Women on Wings nog sterker in haar schoenen staat. ‘Onze missie is realistisch en haalbaar. We weten dat we veel steun krijgen en deze ook geven aan andere organisaties. Hierdoor willen wij nog harder gaan werken voor de vrouwen in India’ aldus Ellen.

Om deze missie te bereiken werkt de organisatie niet alleen met de acht millenniumdoelen. Ze werken ook met verschillende relaties en klanten op het platteland in India. Dit zijn bestaande bedrijven, waarmee ze naar het business model en professionele ontwikkelingen van het bedrijf kijken. Women on Wings probeert daarbij voornamelijk te kijken naar de mogelijkheden voor vrouwen binnen de organisatie. Dit doen ze door te kijken naar de visie en missie van zo’n bedrijf. Sluit dit aan bij hun visie en missie dan kan er een mooie samenwerking ontstaan. Wanneer een bedrijf bijvoor-

beeld van mening is dat het terecht is dat vrouwen onder aan de sociale ladder staan, is een samenwerking natuurlijk geheel uitgesloten. Ellen en Maria willen met elke organisatie een zo goed mogelijke samenwerking realiseren. Ze hebben daarom voor elk bedrijf waarmee ze samenwerken een identieke strategie voor de samenwerking. Uiteindelijk is er één hoofddoel die bij elke samenwerking nagestreefd wordt. Dat zijn de één miljoen banen voor vrouwen. Op deze manier proberen ze een duurzame verandering te creëren.

Zij hebben allemaal een contract van minimaal drie jaar met Women on Wings. Dit minimum is ingesteld om te bouwen aan een goede onderlinge samenwerking en een stukje relatieverbintenis wat daar bij hoort. Naast kosten en informatie werken de bedrijven mee aan de zogeheten partnerprogramma’s. Deze zijn ook gericht op het duurzaam ontwikkelen van banen voor vrouwen in India. Dit alles gebeurd in

die tevens bijdragen aan de organisatie waarvan Women on Wings steun ontvangt. Op deze manier hebben beide partijen profijt van de samenwerking.

‘We hebben al zo’n 52.000 banen gerealiseerd’ Er zijn niet alleen samenwerkingspartners uit het India die steun bieden aan Women on Wings. Om de nodige kosten te dekken en om informatie te verkrijgen zijn er een aantal Nederlandse bedrijven die de organisatie ondersteunen. Dit zijn onder andere organisaties als Unicef, Rabobank, Ikeafoundation, DPHL en AkzoNobel.

44

w

Er melden zich steeds meer nieuwe samenwerkingspartners. Naast de culturele waarden die bedrijven hebben, speelt geld ook een rol. Er komen meer bedrijven die geïnteresseerd zijn in de handelsmarkt in India. Het land groeit


Independent culture

steeds meer en dat maakt het voor de westerse wereld interessant om te hier investeren. Door de verschillen in cultuur en handel is het niet gemakkelijk om zaken te doen. Maria vertelt; ‘In het begin was het erg lastig om in contact te komen met bedrijven in India, maar naar mate je een netwerk opbouwt gaat dit steeds makkelijker. Er is een andere denkwijze en een immens verschil in de wijze waarop ze zaken doen. Doordat we tal van contacten hebben vinden bedrijven het interessant om met ons samen te werken. Gemeenschappelijk werken we aan het doel om één miljoen banen voor de vrouwen te creëren en individueel zetten de bedrijven zichzelf op de kaart in India. Dit is voor hun een win-win situatie, dat naast het opstellen van plannen en doelstellingen een extra voordeel is voor de externe partijen.’

De vrouwen in India zijn op dit moment welkom bij 12 verschillende bedrijven op het platteland. Deze zijn geleidelijk aan verspreid over het noorden, oosten, zuiden en westen. Een verdeling van ongeveer twee à drie bedrijven per deel. Dit is volgens Ellen en Maria nog lang niet voldoende, maar op dit moment hebben zij al zo’n tweeënvijftigduizend banen gerealiseerd. Door de positieve reacties vanuit India is er nog meer potentie voor Women on Wings. Vrouwen kunnen aan het werk en dat leidt tot meerdere positieve gevolgen. Door het inkomen dat ze nu hebben, kunnen hun kinderen goed gevoed naar school toe. Op deze manier heeft niet alleen de vrouw een toekomst, maar het hele gezin. Ook dit is een wisselwerking die zich blijft voltrekken in een cirkel, alleen dan op een positieve manier.

Dankzij Women on Wings gaan de vrouwen in India een rooskleurige toekomst tegemoet. De werklust van alle betrokken partijen is groot en met deze inzet kom je al een heel eind. Voor komend jaar zijn al acht nieuwe contracten met ondersteunende partijen getekend. Daarnaast gaan vijf nieuwe bedrijven op het platteland in India samenwerken met Women on Wings. Dit is een hele vooruitgang die zeker zal leiden tot ruim één miljoen banen voor de vrouwen in India. ‘Wij zijn van plan om net zo lang te strijden voor dit doel, totdat we het bereikt hebben. Sommige tijden zullen beter zijn dan andere, maar door de forse groei in handel en toenemende emancipatie van vrouwen gaan wij ons doel behalen!’ aldus Ellen en Maria, oprichtsters van Women on Wings.

Pleun Hoofs

w

45


Independent clothing

Knutselen met kleren Er zijn vele trends in de modewereld. De fashion van tegenwoordig is heel divers. Iedere maand is er wel iets anders hip. Door de mode te volgen onderscheid je je alleen niet van de rest. Je volgt de fashiontrends, maar hebt daarin geen eigen inbreng. Modeliefhebber Janneke van der Steen geeft daarom advies. Janneke is gek op mode. Het is daarom ook niet gek dat zij de opleiding ROC mode volgt. Met haar creatieve brein en een iets wat alternatieve stijl weet zij saaie kleding om te toveren in iets spetterends. Wil jij dit ook? Dan vind je hier een paar leuke tips van een modefanaat. Zoals Janneke zegt: ‘’In plaats van je oude kleren weg te gooien, kun je ze beter in een nieuw jasje steken.’’ Er zijn veel verschillende manieren om je kleding te pimpen. Met simpele handelingen kun je al iets unieks creëren. Neem bijvoorbeeld een basic wit shirt. Ontwerp een tekst of afbeelding in word of Photoshop. Zet vervolgens de afbeelding of tekst in spiegelbeeld. Druk het af op transferpapier (te koop bij bijvoorbeeld HEMA). Knip de afbeelding of tekst uit. En daar gaan we dan: maak het T-shirt een beetje warm. Dit doe je door er een aantal

‘In plaats van OUDE kleren weg te gooien, kun je ze beter in een NIEUW jasje steken’ keer overheen te strijken. Leg het uitgeknipte stuk transferpapier op de plek waar jij de afbeelding/tekst wilt hebben. Hier leg je bakpapier overheen. Ga er vervolgens met het strijkijzer een minuutje hard overheen. Het is logisch dat je benieuwd bent, maar je moet het nog even een aantal minuten af laten koelen voordat je het resultaat kan zien. Haal na het afkoelen voorzichtig het transferpapier van het T-shirt af en klaar is je zelf ontworpen shirt. Naast een shirt met opdruk zijn kraagjes tegenwoordig helemaal in. Je ziet ze tegenwoordig in alle soorten en maten. Van kant tot leer, bekleedt met palletjes of studs. Een kraagje geeft je simpele outfit iets unieks. Koop een effenkleur trui (9,95 bij H&M), creëer je eigen kraagje met bijvoorbeeld pareltjes. Draag deze kraag op je trui en voilà: gemakkelijk, maar toch vrouwelijk.

46

w

Doe je af en toe wel eens een beetje gek, maar is dat in je kleding niet terug te zien? Breng daar dan verandering in. Zorg voor een (oude) blouse, kledingverf, een spons, een bakje en een strijkijzer. Bedenk een patroon dat jij leuk vindt. Dit kan variëren van een hartje tot een bliksemschicht. Knip de spons in de vorm van het door jou bedachte patroon. Dip de spons in de verf, druk de spons op de blouse, laat de blouse drogen, strijk hem nog even na en klaar is Kees. Een gepimpte blouse!


Independent Clothing Heb je een oude spijkerbroek die je niet meer draagt? En is het weer toch veel te mooi voor deze lange broek? Knip de pijpen er dan vanaf. Laat de onderkant wat rafelig, dit geeft namelijk een stoer effect. Op deze manier heb je gratis een nieuw kledingstuk! Wil je een saaie outfit stoer maken? Sla dan studs in een kledingstuk. Let er wel op dat dit kledingstuk een stevige stof moet hebben, zoals jeansstof of leer. Studs zijn goedkoop te krijgen op bijvoorbeeld de markt.

‘Durf gek te doen’ En dan tot slot nog een laatste tip om niet meer te vergeten. Om te beginnen bij dat je een kledingstuk apart maakt door de bijpassende knopen te vervangen door unieke en bijzondere knopen. Iets waar je niet snel aan zult denken, maar wat er wel erg leuk uit kan zien bij bijvoorbeeld een jas of een vest. Gooi dus ook nooit oude knopen, kralen, stukjes kant, lintjes of andere leuke spulletjes weg. Spaar ze op en doe er wat leuks mee. Heb je hier geen tijd voor of zin in? Pimp je kleren dan met gave accessoires. Deze maken een simpele spijkerbroek-shirt-outfit al snel wat sprekender en uniek. Tot slot zegt Janine dat het belangrijk is dat je jezelf fijn voelt in de kleren die je draagt. Als iemand kleren draagt die bij zijn persoonlijkheid passen voelt hij of zij zich over het algemeen ook meer op zijn of haar gemak. Als laatste wil ze meegeven dat niemand zich hoeft te schamen voor zijn of haar creatieve uitspattingen. ‘’Doe wat je zelf leuk vindt en straal dat ook uit. Dan heb je pas je eigen stijl.’’

‘Doe wat je zelf leuk vindt en straal dat ook uit. Dan heb je pas je eigen stijl’

Nicole Peeters

w

47


Independent horoscope

Mei-oscoop Stier

21 april t/m 21 mei De maand mei heeft van alles voor jou in petto. De afgelopen maanden heb je zuinig aan gedaan, maar daar komt langzaam een einde aan. Je hebt een periode meegemaakt waarin je jezelf veel druk gemaakt hebt over je financiële zekerheid. Deze zorgen kun je in de maand mei loslaten. Deze maand heeft een extraatje voor jou. Dat betekent niet dat je alles in een keer uit moet gaan geven, maar die zomerschoenen die je al 3 keer aan je voeten hebt gehad, kunnen nu wel deel uitmaken van jouw garderobe. Dat heb je namelijk verdiend. Mooi meegenomen dat het ook nog eens mooi weer gaat worden. Eind mei kun je een boost verwachten in je carrière. Dat waar je al die tijd naartoe gewerkt hebt, wordt eindelijk beloond. Maar wanneer heb je voor het laatst plezier gemaakt? Kun je je dat nog wel herinneren? Het wordt tijd dat je weer eens wat gaat beleven. Ga op avontuur. Neem de uitnodiging van een leuk feestje aan en laat de slechte smoesjes achterwegen. Ga naar buiten en doe leuke dingen. In deze periode heb je veel zonlicht nodig. De zon is de bron van energie. Neem een paar dagen vrij en geniet ervan. Ook staat er heel wat passie op je te wachten. Knap jezelf op en ga ervoor. Word weer levendig en stralend. Laat dit jouw lente worden. En tot slot, blijf altijd positief! Tweelingen 22 mei t/m 21 juni Dit is jouw verjaardagsmaand. Laat er dus toevallig voor jou heel wat geluk op de stoep staan. Je krijgt liefde, aandacht en romantiek. Zorg er alleen wel voor dat je met beide benen op de grond blijft staan. Loop niet te hard van stapel, want dan gaat het mis. Kreeft 22 juni t/m 23 juli Zowel zakelijk als privé wordt er veel van je gevraagd. Aan alle kanten wordt er aan je getrokken. Je werk, maar ook je sociale contacten hebben jouw aandacht nodig. Maak keuzes, ben duidelijk, en denk daarbij vooral ook aan jezelf.

48

w

Leeuw 24 juli t/m 23 augustus Als Leeuw kun je op jacht gaan. Spanning, passie en avontuur staan op jou te wachten. Ga op zoek naar een leuke date. En heb je al een partner, leef je uit! Naast dat staat er rond het midden van mei een leuke verassing voor je op de stoep. Bereid je voor. Maagd 24 augustus t/m 23 september Money, money, money. Dat kun jij wel gebruiken. Door al dat gefeest en dagjes weg is je geld er ondertussen wel doorheen. Even met de hand op de knip dus, dan kun je volgende maand weer volop genieten. Weegschaal 24 september t/m 23 oktober Deze maand sta jij centraal. Je geniet volop waardoor het vakantiegevoel al iets te vroeg gekomen is. Daarnaast heb je een spannende tijd voor de boeg. Deze maand is bepalend voor jou. Dus kijk uit, en verlies vooral je doelen niet uit het oog.


Independent horoscope Schorpioen 24 oktober t/m 22 november De lente is aangebroken. De eerste zonnestralen zijn een feit. Je zit vol met energie en gaat deze ook volop benutten. Je partner komt op de eerste plek, maar verlies je vrienden niet uit het oog. Werk samen om te bereiken wat je wil. Alleen gaat het je niet lukken. Boogschutter 23 november t/m 22 december Je ziet het allemaal even niet meer zitten. Dat is ook helemaal niet raar na zo’n lange en koude winter. Neem tijd voor jezelf en leg je werk even opzij. Kom tot rust, waarna je weer fris en fruitig je werk kunt afmaken. Steenbok 23 december t/m 20 januari Er hangt liefde in de lucht bij jou, Steenbok. De lentekriebels zijn weer aanwezig en er wordt volop geflirt. Kijk uit dat er niemand gekwetst gaat worden, want lentekriebels zijn sterker dan je denkt. Financieel gezien gaat het prima, maar probeer ook in de toekomst te kijken. De zomervakantie komt namelijk steeds dichterbij.

Waterman 21 januari t/m 18 februari Voor jou, Waterman, is dit een productieve maand. Je hebt in de maand april een beetje stil gelegen en dat werk moet nu ingehaald worden. Ook financieel gaat het niet de goede kant op. Kom weer op die rails en ga ervoor! Vissen 19 februari t/m 20 maart Je fantasie over reizen stopt maar niet. De behoefte aan vakantie is groot, maar je moet nog even doorzetten. Na het harde werken zal je flink beloond worden. Het zal het allemaal waard zijn. Deze maand staat je nog een onverwachte gebeurtenis te wachten. Onverwacht, maar erg leuk. Ram 21 maart t/m 20 april Voor jou is het chaos. Dit is niet jouw liefdesmaand en dat merk je zeker. Maar kop op, er komen betere tijden aan. Deze maand is even doorzetten. Zoek afleiding bij je vrienden, want die staan hoe dan ook voor je klaar.

Nicole Peeters

w

49


Independent

Bronnenlijst - http://www.dezeen.com/2013/03/07/3d-printed-dress-dita-von-teese-michael-schmidt-francis-bitonti/ - http://www.dezeen.com/2013/01/22/voltage-3d-printed-clothes-by-iris-van-herpen-with-neri-oxman-and-julia-koerne/ - http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3406148/2013/03/08/Amerikaan-krijgt-nieuwe-schedel-gemaakt-met-3D-printer.dhtml - http://applepieandroses.blogspot.nl/2012/08/kraagje-gestud.html - http://www.meiontwikkelen.nl - http://heraspost.com/2012/10/21/resep-rainbow-cake/ - http://www.skyhdwallpapers.com/rainbow-cake-pictures/ - http://loveamika.tumblr.com - http://wallpapers-achtergronden.blogspot.nl/2012/03/lente-achtergronden-lente-wallpapers.html - http://nos.nl/artikel/431896-voedsel-uit-3dprinter-komt-eraan.html - http://www.dezeen.com/2013/03/27/food-is-the-next-frontier-of-3d-printing-janne-kytannen/ - http://www.startpagina.nl/athene/dochters/advocaten/images/justice-metweegschaal600.jpg - www.rijksmuseum.nl - www.froot.nl - http://www.joshuacallaghan.com/assets/IMG_2350.jpg - http://www.straight.com/files/styles/popup/public/banksy.jpg - http://www.islandreal.com/wp-content/uploads/2012/10/Sarasota-Chalk-Festival.jpg - http://www.ibelieveinadv.com/wp-content/uploads/2011/07/Dry-the-River-No-Rest-3D-paper-crafted-horses.jpg - http://imgs.abduzeedo.com/files/articles/yulia.brodskaya/yulia07.jpg - http://vineyardgardencenter.files.wordpress.com/2009/03/strawberries.jpg - http://www.eurobeverages.co/wp-content/uploads/2012/05/red-bull1.jpg - http://meritmerit.files.wordpress.com/2012/01/elie-saab8.jpg - http://stofsnippers.blogspot.nl/2013_04_01_archive.html - http://www.beautytreat.nl/wp-content/uploads/2010/02/andrelon_logo_tcm164-12128.gif - http://i1236.photobucket.com/albums/ff454/mllesdemode/1%20album%20default/Perfectekrul.jpg - http://www.andrelon.nl/inc/image/article-image-4.jpg - http://static.nationalgeographic.nl/pictures/genjUserPhotoPicture/original/41/01/11/hardwerkende-vrouwen-110141.jpg - http://gpdhome.typepad.com/.a/6a00d8341c648253ef017744d18db7970d-400wi - http://www.picassoweb.nl/picasso4/yusen/files/Newsletters/nov2008/YIN_BLR_WAREHOUSE.jpg - http://www.agriterra.org/nl/stories/56619?page=23 - http://nl.made-in-china.com/co_bonnybilly/product_Children-Frocks-Designs-Children-Princess-Dresses_esyingurg .html - http://vsholic.com/news/2011/01/08/victorias-secret-swim-2011-catalogue/ - http://womenonwings.nl/home - http://www.relatietips.be/wp-content/uploads/2011/12/ex-terug2.jpg - http://www.nu.nl/buitenland/3412104/india-moet-vrouwen-helpen.html - http://miarrangiodasola.files.wordpress.com/2013/04/44e6f45875ef65e174032425cd45f0fc.jpg?w=290 - http://userserve-ak.last.fm/serve/500/86342417/Selena+Gomez++the+Scene+Adidas+Photoshoot.png - http://www.mixitup.nl/wp-content/uploads/2013/03/hipanema-ss13.jpg - http://www.qontra.nl/webshop/media/catalog/product/cache/10/image/650x650/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/f/r/fringe-bikini-roze2.jpg - http://jolieasie.files.wordpress.com/2011/06/skin-care1.jpg - http://www.urbanlotus.nl/wp-content/uploads/2013/02/bewuste-relaties-610x406.jpg - http://static.mijnwebwinkel.nl/winkel/aurelia-consulten/images/heb-ik-een-gezonde-relatie-of-relatieproblemen300x240.jpg - http://medicalbrains.net/sites/default/files/images/back_pain_myths_s7_models_on_catwalk.rotating.jpg - http://bootblog.nl/wp-content/uploads/2011/12/miljonair-fair-10jaar-e1323365136517.jpg - http://images.idiva.com/media/photogallery/2011/May/luxury_events_millionaire_f_600x450.jpg - http://2.bp.blogspot.com/_zQG-LR9wJvQ/SUWQ9m08saI/AAAAAAAAAN0/1nc5wx62ZFI/s320/MiljonairFair2.jpg -http://nos.nl/artikel/484096-miljonair-fair-gaat-toch-door.html-keiraknightleyfan.com-

w

51


Magazine Pleun Hoofs  
Magazine Pleun Hoofs  
Advertisement