{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1


TIL UNGDOMMEN

De sier vi skal inn i de voksnes rekker, men hvis det er greit for presten, driter jeg i det og er unge litt til.


89


RETTFERDIGHET O G SNOWBOARDU TST YR

228


SØPPEL, DA MER OG TIDLIG MORGEN

Jeg er Stian. Jeg er 15 år, men i fantasien har jeg akkurat fylt 19. Jeg står allerede bakpå søppelbilen. Klokka er fem om morgenen. Det er jobben min. Leif, kompanjongen min, sitter inni bilen. «Hallå, Leif!» «Hallå!» Han er trøtt, men blid. Tar seg en kopp kaffe mens han hører på radioen og konsentrerer seg om å ikke sneie veggene i de trange gatene. Jeg hopper av og på for å hente og tømme. Sånn foregår det: Jeg hopper av, går inn gjennom porten, rydder av og til litt rundt kassa, tar tak og drar den bort til bilen, løfter, det er litt tungt, men det går, og jeg bygger jo muskler fra dag til dag, hekter den på, Leif vipper, og søppelet er i bilen, og jeg går tilbake med kassa. Det er ikke varmt, klokka er jo bare fem om morgenen, men jeg tar av meg på overkroppen likevel. Det er noe med å kjenne morgenlufta mot kroppen. Det lukter søppel, selvfølgelig, men det spiller ingen rolle. Jeg har en jobb jeg liker, og i dag er det mandag, og snart skal jeg uansett hjem og dusje. De fleste liker ikke mandager, men det gjør jeg. Klart det.

232


Beste jeg vet, dette. Se byen våkne og liksom ta morgenstellet på den. Jentene i vinduene trenger ikke å stå opp ennå. Det vet jeg. De begynner ikke på skolen før i åtte–ni-tida garantert, men de vil ha et glimt av meg. Lener seg ut av vinduene og stiller meg spørsmål mens jeg drar søppelkassene etter meg. «Når henter dere søppelet etter 17. mai, Stian?» «Er ikke avfallet hentet i løpet av første virkedag etter oppsatt hentedag, kan du melde fra til oss. Unntaket er i forbindelse med røde dager, da kan det være avvik mellom faktisk hentetid og det som vises i kalenderen. Så pen du er så tidlig om morgenen.» «Å, Stian. Det sier du til alle.» Og hun har helt rett. Jeg sier det til alle. Til hun i tredje, hun i første og hun i fjerde. Jentene rødmer, Leif smiler, og jeg holder meg fast med en arm bakpå bilen, og dagen kommer, og jeg har muskler og fri fra klokka elleve, og i morgen er det gudskjelov bare tirsdag. Sånn vil jeg ha det. Sånn vil jeg leve. Sånn vil jeg jobbe. Men det blir ikke sånn. Pappa vil at jeg skal bli noe med dress.


RETTFERDIGHET O G SNOWBOARDU TST YR

234


BÆR MEG

Pappa. Kan du bære meg. Inntil deg. Sånn. Som du pleide å gjøre. I en dyne bort fra sofaen og inn på rommet uten at jeg våkner uten at jeg faller og så stille legge meg ned i senga forsiktig. Fordi du ikke vil vekke meg selv om jeg er våken for jeg er det, men jeg later som jeg sover, så jeg slipper å pusse tenna.

238


Pappa. Kan du ikke løfte meg opp. Bare litt. Sånn. Som du pleide å gjøre som om jeg er en skjør kattunge mens jeg puster mens jeg maler og så pakke meg inn i dyna til slutt forsiktig. «Som pølse i brød» mens du dytter dyna inn under meg så jeg blir varm mens jeg smiler fordi både du og jeg vet at jeg er ganske våken.

239


RETTFERDIGHET O G SNOWBOARDU TST YR

240


Pappa. Kan du holde meg litt. I armene dine. Sånn. Som du pleide å gjøre da jeg var mindre og lett å løfte lett å håndtere lett å like og bare klemme meg litt forsiktig. Kinnet mitt inntil kinnet ditt og natta er ikke farlig likevel. Bær meg sånn så vi glemmer, begge to, at jeg er i ferd med å bli ubærbar.


TIL UNGDOMMEN

Jeg har aldri vĂŚrt fan

av mennesker. Jeg blir stum og rar

nĂĽr jeg er sammen med dem.


243

Profile for pitchforlag

Til ungdommen  

Ungdomstiden er spennende, fin, morsom og noen ganger både vanskelig og rar. Det er en brytningstid. Man står midt imellom barndom og voksen...

Til ungdommen  

Ungdomstiden er spennende, fin, morsom og noen ganger både vanskelig og rar. Det er en brytningstid. Man står midt imellom barndom og voksen...

Advertisement