Информационна

Page 1

Въведение Колелата за баланс имат разнообразни форми и размери, и много родители залагат преди всичко на конкретна марка. Но как да сме сигурни кои са най-добрите колела, и кое от тях би имало най-добро въздействие върху нашето дете? Преди да направим избор, важно е да знаем на какво да обърнем внимание, купувайки първото колело на нашето дете. Защо колело за баланс е най-добрият избор Онези он Вас, които вече са убедени в преимуществата на колелото за баланс, могат да пропуснат този раздел. Той е за всички останали, които все още се колебаят между колело за баланс, триколка, тротинетка, или обикновенно колело с помощни колеленца. Безопасност Колелото за баланс е значително по-безопасно от останалите опции. Триколките са бавни, и от тях се пада лесно, когато повърхността е неравна. Без педали, децата могат да се съсредоточат върху баланса си, и да реагират по-бързо, когато се налага. Когато преминат на истинско колело, те вече балансират уверено, и паданията, така обичайни в процеса на учене се свеждат до минимум.


Икономичност Макар на пръв поглед да не е така, колелото за баланс си струва. То е по-евтино от стандартно колело с 12" гуми, което е на практика безполезно, след като се махнат помощните колела. В повечето случаи, родителите купуват колело с 16" гуми веднага, след като мисията на 12" колело с помощни е изпълнена. Освен това, колелото за баланс лесно може да бъде използвано пак, или продадено изгодно. Изведете децата навън С толкова много дигитални изкушения, съвременните деца предпочитат да си стоят вкъщи, и не откриват достатъчно предизвикателства, за да водят активен начин на живот. С колело, на което се чувстват уверени, те сами ще поискат да излязат навън, за да покарат. С колелото за баланс децата лесно могат да правят пътешествия и упражнения по уличките и алеите, без да са обездвижени в детската количка. В колело детето се уморява по-бавно, отколкото когато върви пеш, а колелото за баланс с ниското си тегло е лесно за носене, когато е извън употреба.


Лесен преход към колело с педали Децата, започнали с баланс-байк, обикновенно лесно преминават към колело с педали. Много от тях правят прехода още на 3-4 години, отколкото обичайно на 5-6 при употребата на помощни колела. Тъй като могат да пазят баланс, те не търсят сигурност в помощните колела, и са много по-уверени. Най-добрите колела за баланс за различните деца И най-доброто колело за баланс може да даде лоши резултати, при това, по една-единствена причина ако не е подходящо за конкретното дете. Има много, зависещи от детето фактори, които трябва да вземете под внимание при избора на колело: Възраст Възрастта е много важен фактор при избора на колело. Ни избирайте по-голямото колело само с идеята, че "детето ще порастне с него". Колело, което е съобразено с възрастта, ще даде тласък на увереноста още от самото начало.


За по-малки деца / 3 г. и по-малко /, от първостепенно значение е да изберете колело, което да е достатъчно леко, за да може детето да се справя с него. Такива са обикновенно алуминиевите и пластмасовите модели, но също така и специално направените за малки деца модели от дърво. В тази възрастова група спирачката е ненужна екипировка, така че можете да се лишите спокойно от нея. Ръст Ако сте на път да си купите колело за баланс онлайн, измерете задължително разстоянието от чатала на детето до земята. Седнало на седалката, детето трябва да може да стъпи на земята стабилно и с цяло стъпало, за да може да се придвижва напред. При някои колела за баланс височината на седалката започва от 28 см., докато при други - от 36, или дори 38-39 см. Ако най-високото положение на седалката е по-малко от измереното разстояние, потърсете по-голямо колело.


Обърнете внимание и на възможностите, които производителят дава за вдигане на седалката нагоре. Повече позиции и по-дълго колче на седалката означават по-точно нагласяне спрямо ръста на детето, както и по-дълъг полезен срок на експлоатация. Ако разглеждате колеленцата онлайн, може да се ориентирате по размера на гумата - 12" капли с гуми съответстват на прибл. 30,5 см. Персонализация Ясно е, че трябва да изберете колело, което да подхожда на детето, и при това не само по цвят и стил. Ако детенцето е плахо, или няма опит с колелетата, изберете по-леко колело с опции / платформа, стойка, спирачка /. Помнете: за детето преживяването трябва да е полезно, но преди всичко - забавно. Конструкция Изборът и тук е голям. Колела с малка и лека конструкция са подходящи за по-малки деца, докато по-тежките колелета с дълго колче на седалката дават по-големи възможности за нагласяне.


Геометрия Голямата разлика между добрите колела за баланс и евтините модели е в геометрията на рамката. Много производители на евтини колела за баланс не отделят време за проучвания, и това е обстоятелство, което много родители пренебрегват. Геометрията на рамката е определяща за баланса на детето и за това, доколко лесно то ще контролира колелото си. Доброто колело за баланс има и добър център на тежеста, благодарение на изтеглената по-назад седалка. Така детето има повече пространство за навеждане напред, когато тича с колелото. Когато става дума за материали, можете да избирате основно между метални, дървени и композитни рамки. - металните рамки могат да бъдат стоманени или алуминиеви. Стоманените рамки са здрави и тежки, и могат да издържат по-тежко дете, но са податливи на корозия. Алуминиевите рамки са леки, но често имат ограничение от 35 кг. за теглото на каращия;


- дървените колела за баланс са по-екологични, но често предлагат по-малко възможности за настройки, и са по-чупливи; - композитните рамки са леки, издържливи, и не ръждясват. Гумите Колелото за баланс може да бъде окомплектовано с един от следните 5 вида гуми, всеки със собствени показатели, плюсове и минуси: - EVA гумите са пълни с твърда пяна, благодарение на която те изглеждат като истински. Пак по тази причина, те не се пукат, и са изключително издържливи, като не променят шарката и грайферите си с години. Тези гуми са заедно с това и много леки, което ги прави подходящи за малки деца. Имат, обаче, един съществен недостатък - те са изключително ненадеждни, когато попаднат върху мокри и хлъзгави настилки, причинявайки незабавно падане. Не на последно място, EVA гумите обикновенно се монтират върху пластмасови капли, които често пъти не издържат проверката на времето;


- стандартни помпещи гуми - предлагат повече комфорт при карането, тъй като абсорбират вибрациите от неравностите на пътя. Те имат и по-добро сцепление, но са значително по-тежки. Могат да се спукат, и след това трябва да бъдат лепени и помпени. Все пак, по-голямото тегло може да бъде разглеждано и като плюс, тъй като относително най-тежките части в колелото са и най-ниско до земята, подобрявайки по този начин показателите за разпределение на теглото и центъра на тежеста в частност. За хората в чужбина смяната на вътрешна гума може да се окаже сериозен проблем - някои производители препоръчват сманата да се извършва само от оторизиран техен сервиз. Но не и тук. И последно - възможноста да изберем гуми с грайфери ни дава и свободата максимално да съобразим екипировката на колелото с терена, на който то ще се използва; - Fatboy гуми - по широки, поемащи повече въздух от стандартните. Благодарение на това, способноста им да абсорбират вибрациите от пътя е още по-голяма. Такива гуми може да откриете предимно в комплектовката на колела за баланс от висок клас... и при нас; Следващите два вида ги споменаваме за сведение, тъй като приложението им в колелата за баланс е твърде ограничено - както поради техните свойства, така и поради настоящия етап на разпространение на технологиите: - rubber honeycomb гуми - нови на пазара, но много разнообразни; Предлагат сцепление, подобно на помпещите гуми, без риска от спукване. Поради слабото им разпространение, за нас е трудно да дадем практически съвети относно техните добри и слаби страни;


- solid rubber гуми - с добро сцепление, но почти никакво омекотяване на вибрациите на пътя. Поради своята издържливост и надеждност, са подходящи за къси карания. Ръкохватки и завиване Ъгълът на завиване и височината на ръкохватките варира при различните модели. За малките велосипедисти подходящи са по-ниските вилки, а по възможност - тези с опция за регулиране във височина. Важни са и ръкохватките - съгласно европейските стандарти за безопасност, те трябва да завършват с удебеление, предпазващо детските ръчички от наранявания при преминаване покрай стени, при падане, и против случайно изпускане на кормилото. Обърнете внимание на ограничителя за завиване. Колелото трябва да е забавно и да е маневрено, но преди всичко - безопасно. Ограничителят на завиване може да спаси детето от сериозни наранявания, когато то падне, загубвайки равновесие при висока скорост. Тъй като колелото не може да се превърти / или да застане перпендикулярно на посоката на движение /, падането е по необходимост настрани,което е възможно най-безопасния вариант, водещ до минимални наранявания.


Други съображения Проверете болтовете и другите части преди да купите колело за баланс. Тези компоненти са обикновенно метални или пластмасови, като металът е просто по-траен и надежден. Внимавайте металните части да са неръждаеми, и по възможност - добре обезопасени. Извод Има много възможности и неизчерпаем асортимент на пазара. В края на краищата, трябва да надделеят качества като трайност, комфорт и удобство. Но винаги и преди всичко - търсете безопасноста. Колелото за баланс във всяка своя част може да бъде направено безопасно, или с компромиси. Всеки компромис може да доведе до тежки последици, както физически, така и психически по пътя, който сме избрали. Защото здравето на нашите деца няма цена.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.