Twitterhandboek Citymarketing Amersfoort

Page 1

to Tweet or not to Tweet Social media & Locatie Amersfoort


Inhoud • • • •

Uitblinken in Social Media Twitternetiquette 8 tips in succesvol zakelijk twitteren Meer retweets in 10 stappen


Inleiding Met haar centrale ligging, goede bereikbaarheid en hoogwaardige faciliteiten biedt Amersfoort veel mogelijkheden voor congressen, vergaderingen, beurzen en andere zakelijke evenementen. Het imago van Amersfoort als zakelijke bestemming blijft echter nog achter bij de werkelijkheid. Daarom start Stichting Citymarketing Regio Amersfoort een grootscheepse campagne, genaamd ‘Locatie Amersfoort, where minds meet’ om Amersfoort onder de aandacht te brengen van het bedrijfsleven en de associatiemarkt. Het gebruik van social media is niet meer weg te denken in het bedrijfsleven. In dit handboek vindt u handigte tips over het gebruik van Twitter en hoe we Locatie Amersfoort samen tot een succes kunnen maken!


Uitblinken in Social Media Wees Authentiek Mensen doen zaken met mensen, niet met logo’s. Authenticiteit is een zeer belangrijk ingrediënt voor social media, ook op zakelijk gebied. Wees Relevant Zorg voor relevante informatie. Voeg waarde toe. Dialoog aangaan Social media wil zeggen ‘het dialoog aangaan’. Verschillende social media best-practices hebben bewezen dat dit punt heel belangrijk is om succes te scoren.


Maak tijd “Wat voor tijd kost dat wel niet?”. Deze vraag beantwoord ik meestal met de volgende vraag: “Hoeveel uren netwerk je face to face in een week?” en krijg dan dikwijls te horen dat het ongeveer 2 avonden in beslag neemt met een laag rendement. Kortom je moet er tijd voor vrijmaken. Zoals alle sociale activiteiten kosten social media tijd. Volhardend zijn Om ervoor te zorgen dat je online inspanningen resultaten krijgen is het verstandig om regelmatig aanwezig te zijn in de sociale media wereld en er deel aan te nemen. Dat betekent niet dat je 24-7 vast geplakt moet blijven zitten aan je smartphone of laptop. Vertel verhalen Mensen houden er van om een kijkje te nemen in het leven van andere mensen. Verzorg de lezer ook met inside informatie. Kijk alleen wel uit dat je niet iets deelt wat je een ongemakkelijk gevoel geeft. Je bent en blijft je eigen “Big Brother”.


Omhels kritiek Weinig mensen houden van negatieve feedback, maar kan met deze terugkoppeling je onderneming wel helpen en verbeteren. Het slechtste dat je kan doen wanneer iemand reageert met negatieve feedback is hem volledig te negeren. Grote kans dat de persoon graag een reactie wil en dat er ook iemand helpt om zijn eigen problemen op te lossen. Luister goed Om even voort te borduren op het voorgaande punt, wees je bewust van wat mensen over je merk of bedrijf zeggen. Een gratis en gemakkelijke manier om dit te doen is om een account aan te maken op Google Alerts. Daarnaast nog het feit dat mensen ook graag naar hun vrienden luisteren. CreĂŤer een beleid Social media zijn niet te zien als alleenstaand social media instrument, wel als een aanvulling aan de marketing-mix. Aangezien social media snel zal blijven groeien en inmiddels meer dan 400 miljoen mensen wereldwijd aan Face-


book deelnemen, is het nu een goede tijd voor je bedrijf om een social media beleid te ontwikkelen. Dit document kan je team helpen zodat het duidelijk is waarover wel en niet gesproken kan worden als het gaat om de werkgever en hoe men zou kunnen reageren op verschillende situaties en wie de diverse social media kanalen binnen de organisatie beheert. Investeer ook in jonge talenten binnen jouw organisatie. Maak plezier Hoewel de technologie constant, evolueert en vaak frustreert, zijn er veel prachtige kansen in het social media milieu. De meest creatieve en originele ideeĂŤn de beste kans van slagen. Social media best-practices bewijzen dat men ook voornamelijk met wedstrijdelementen succes kan behalen. ‘Think different!’


Twitter Netiquette “Een inspanning van een ander kan waarde hebben voor anderen.” “Kritiek is een waardevol geschenk.”


Ga de dialoog aan Geef meer dan je ontvangt Voeg waarde toe Ga niet andermans pogingen ondermijnen Bouw kwalitatieve relaties op Niet pushen Heb respect voor de mores van de gemeenschap Luister naar anderen Neem je verantwoordelijkheid Wees aardig Wees internationaal


8 Tips om succesvol zakelijk te twitteren Kijk of er 端berhaupt wordt getwitterd over jouw merk Als je Twitter wil gebruiken, eerst kijken of iemand over jouw merk praat. Via tools zoals tracebuzz kun je achterhalen hoe over jouw merk wordt gesproken en welke keywords men gebruikt. 1. Hou het persoonlijk! - Twitter werkt het beste wanneer er een dialoog op gang komt. - Gebruik het op een slimme manier, je kan nogsteeds informatie ver- spreiden als je antwoord op de vragen van mensen. - Bij het zenden van een tweet hangt en valt alles met de relevantie van de tweet. Jouw staan maximaal 140 tekens ter beschikking. Wees kort, maar krachtig.


2. Kijk en leer! - Humor helpt altijd! - Leuke tweets lokken reacties uit. - Kijk bij grote,bekende tweeps (Twitter people-peeps) hoe die het doen. 3. Beheer je Twitter vanaf je desktop! - TweetDeck is een twitter applicatie voor je computer. - Het werkt makkelijk en snel. - Je kan er van alles aan linken. 4. Twitter onderweg! - Bij een evenement? Tweet! - Twitter ‘onLocation’ - Foursquare


5. Weet! -Met TweetBurner (Zit in TweetDeck) kun je zien wie er op jou links klikken. Handig om te weten! - Via tools zoals tracebuzz kun je achterhalen hoe over jouw merk wordt gesproken en welke keywords men gebruikt. 6. Volg & Wordt gevolgd - Antwoord op mensen die naar jou tweeten is essentieel. Zorg ook voor een goede balans tussen partijen die je volgt en andersom.


7. Integreer Twitter zoveel mogelijk! - Facebook, Hyves, Myspace, LinkedIn. De meeste social media van tegewoordig heeft wel een manier om je twitter te linken. - TwitterFeed werkt andersom, je kan via een blog/RSS Feed je blog/RSS laten tweeten. - Let wel op, pas dit niet blindelings toe. Het kan al snel als vervelend worden ervaren als je al je sociale netwerken gebruikt om jou (commerciĂŤle) boodschap te verspreiden. 8. Verstuur spontante Tweets. - Maar wees voorzichtig. Als mensen een (onjuiste) tweet direct oppakken kan het een vliegwiel worden. - Probeer in het Engels te twitteren Als je tweets in het Engels stuurt is de kans hoger dat meer mensen jouw tweet oppakken en volgen. Zo kunnen ook internationale organisaties betrokken raken bij jouw bedrijf.


Succesvolle Twittertrends/tags voor Locatie Amersfoort en Citymarketing #LocatieAmersfoort #Locatietour #Goeiemorgen (algemeen) #Vergadering (algemeen) #Zomertijd

#Wheremindsmeet #Zekersteweten #Amersfoort #Wintertijd

Blijf op de hoogte van actuele trends: www.twirus.nl Ga eens #durftevragen gebruiken Als je twittert over of met Locatie Amersfoort gebruik dan de eerste 2 tags (#locatieamersfoort en #wheremindsmeet) in je tweets. Retweet de tweets van Locatie Amersfoort (WhereMindsMeet) zo veel mogelijk zodat we tweeps (mensen) zo breed mogelijk bereiken in de hele regio!


Zoektermen Vergaderen (algemeen) Vergaderen Amersfoort Vergaderruimte Amersfoort Conferentie Amersfoort Congres Amersfoort Evenement Amersfoort Wintertijd Zomertijd Kijk ook eens op www.trendsmap.com.


Meer Retweets in 10 stappen 1. Timing is belangrijk – Tweet in een drukke tijd (17.00 is de drukste tijd) of tweet als mensen vrij zijn. 2. Mensen houden van linkjes delen – Kort je linkjes in met bijv. tinyurl of bit.ly – Dus doe eens lief en deel! 3. Houd het persoonlijk – Betrek mensen in je tweets - Op de gevoelige momenten moet je er zijn 4. Niet te veel – Te veel kan ook. Mensen kunnen dat als vervelend beschouwen. – Niet alleen informatieve tweets.


5. Tweets over twitter genereren meer retweets. Het is leuk jouw volgers allemaal aan een touwtje te hebben 6. Hashtags kunnen helpen – Trendy topics! De #.... 7. Spoor mensen aan tot actie – Lees dit! Must Read! Kan mensen uitdagen om te kijken/retweeten. 8. Please RT – Doe dit niet te veel. Maar een keertje kan wel. 9. Laat wat ruimte over – Als je een pakkende tekst schrijft voor je tweet laat dan ruimte over zodat mensen hem binnen hun netwerk kunnen retweeten. 10. Bijvoegelijke naamwoorden – Mocht je meer peper door de headline willen, dan zou ik hem gewoon even herschrijven. Je eet toch geen flauw gerecht!