Magazine 03 2013

Page 1

SPORTMAGAZINE

PETANQUE

3 • 2013 Driemaandelijks tijdschrift • 35ste jaargang • oktober 2013 • Afgiftekantoor Brugge - P409060 Verantwoordelijke uitgever: R. Borré, Zuiderlaan 13, 9000 Gent


sports

outdoor

fashion

KortinGsBon

-20

% *

op je ganse ticket

Enkel geldig op vertoon van je Petanque Federatie Vlaanderen-kaart onze verkooppunten :

Brugge (St.-kruiS) Maalsesteenweg 324 eeklo Kr端gercenter - Stationstraat 82K HaSSelt Genkersteenweg 160 HaSSelt (kuringen) Schampbergstraat 22/6 ieper De Rijselsepoort - Rijselsepoort 25 kuurne Ter Ferrants 2 lier Mechelsesteenweg 106 locHriSti Bosdreef 1A lommel Shopping De Singel - Buitensingel 60 mecHelen Oscar van Kesbeeckstraat 3 ooStende Commercial Center - Torhoutsesteenweg 568 roeSelare Mammoetcenter 2 Brugsesteenweg 451 Sint-denijS-WeStrem Wallekensstraat 24 Sint-joriS-Winge Koopcentrum - Gouden Kruispunt 17 Sint-niklaaS Waasland Shopping Center - Kapelstraat 100 Unit 37-38 Sint-truiden Kattenstraat 11 WeSterlo (oevel) Winkelcentrum Watertoren - Hotelstraat 10 zele Oudburgstraat 14A zottegem Industrielaan 1

meer info > www.primo.be

* Bon enkel geldig op vertoon van deze bon en tot 31/12/2013. Slechts 1 bon per klant. Niet cumuleerbaar met de loyalty-korting en andere voordelen.


Inhoud

Inhoud Wist u dat .................................................................................................................................4 Voorwoord ..............................................................................................................................5 Oproepen .................................................................................................................................6 Uitslagen selecties ......................................................................................................... 7-8 Uitslagen kampioenschappen .............................................................................9-10 Kalender wintertornooien 2013-2014 .................................................................11 4-Federatie tornooi ..................................................................................................12-13 Woordpuzzel .......................................................................................................................14 Sportkamp 2013 ........................................................................................................15-16 Echo’s uit de regio’s ..................................................................................................17-23 In memoriam ...............................................................................................................24-25 Advertenties .................................................................................................................26-31

Colofon De titel van dit magazine “Petanque Sportmagazine” is eigendom van de P.F.V. vzw. De P.F.V. is de landelijke vereniging aangesloten bij: • lid van SportAccord • lid van de CEP (Confédérations Européen de Petanque) • de Belgische petanque Federatie (B.P.F.-F.B.P. samen met de F.B.F.P. • de F.I.P.J.P. (Fédération Internationale de Pétanque et jeu Provançal, 13001 Marseille-France) • B.L.O.S.O. • het B.O.I.C. (Belgisch Olympisch en Interfederaal Comite) • VIV (Vlaamse organisatie voor Internationale Volkssporten vzw) Zij is de enige officiële vertegenwoordigster in alle nationale en internationale aangelegenheden voor het Nederlandstalige landsgedeelte.

De P.F.V. groepeert alle aangesloten clubs in de Vlaamse provincies en Vlaams Brabant, Brussel-Hoofdstad. Zij heeft tot doel de Petanque te bevorderen, zowel recreatief als competitief.

Bondslokaal: Huis van de Sport Bureel 22 Zuiderlaan 13 – 9000 Gent Tel. 09 243 11 40 – Fax. 09 243 11 49

De P.F.V. behoudt zich het recht teksten in te korten. Elke tekst verschijnt onder de verantwoordelijkheid van de auteur. Overname van teksten, geheel of gedeeltelijk is slechts toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de redactie. Pins zijn eigendom van de P.F.V. en mogen NIET gescand worden.

Bezoek de website van de P.F.V. op internet:

Redactie: V.U. Reinold Borré Zuiderlaan 13 – 9000 Gent

Secretariaat: Alle dagen van 8u30 tot 12u30 van 13u tot 16u30

Redactieraad: R. Borré, T. Pennoit Drukkerij: Drukkerij Lannoo www.lannooprint.be

www.PFV.be We zijn voor U beschikbaar op volgende dagen: Federaal Voorzitter: Reinold Borré Enkel na afspraak

Jaarabonnement: Bijkomend abonnement: € 7,50 Niet-leden € 10,50 Buitenland € 15 Te storten op rekening: PFV 446-9707281-49

3


Wist u dat...

Wist u dat... … de beachpetanque-tornooien er voor dit jaar helaas opnieuw opzitten. Sint-Niklaas, Koksijde en Niel waren opnieuw van de partij en konden, mede dankzij het mooie zomerweer, rekenen op alweer geslaagde edities. Heb je het gemist? Niet getreurd, volgend jaar krijg je een nieuwe kans om deze fijne tak van onze sport te ontdekken. Hou ons in de gaten via onze website (www.pfv.be) of via facebook en geniet volgend jaar mee van onze sport met een extra zomers tintje.

… België zich nog maar eens heeft laten gelden in de petanquewereld met een schitterende 3de plaats op de Wereld Spelen in Cali (Colombia). Onder leiding van coach, Gustave Moens, legden Steven Ielegems en Jean-François Hemon een mooi parcours af tegen De Verenigde Staten, Monaco, China, Thailand en Frankrijk. In de halve finales gingen ze onderuit tegen een sterk Thailand, waardoor ze voor de bronzen medaille moesten strijden tegen Monaco, die op haar beurt haar halve finale had verloren tegen Frankrijk. In de wedstrijd voor de bronzen medaille wisten onze Belgen een stevige wedstrijd af te werken en wonnen met 13 - 2. Frankrijk zegevierde in de finale tegen Thailand met een score van 13-7 en nam het goud mee naar huis.

Mede dankzij het resultaat van onze petanquers, behaalde het volledige Belgische kamp maar liefst 11 medailles, goed voor een 16e plaats in het landenklassement op 109 deelnemende landen, een onverwachts uitstekend resultaat.

… onze petanquesport de afgelopen maanden volop in de media is geweest. Krantenartikels, websites, televisieprogramma’s, waaronder zelfs het journaal op Één, zetten onze sport mooi in de kijker. Je kan dit terugvinden op de website van de PFV (www.pfv.be).

… tijdens de voorbije zomermaanden een petanquebal werd verwisseld. Een bal met de kenmerken “Integrale CZ – 700 – S88” werd verloren en verwisseld met de bal met kenmerken: “OBUT – Match 120 – 710 – Y61”.

4

Hebt u de verloren bal in uw bezit of hebt u meer informatie hierover, dan kan u steeds contact opnemen met Verbreuken May op het nummer 03/315.73.01


Voorwoord

Voorwoord voorzitter Beste Petanque vrienden, De vakantie is voor veel van ons voorbij en velen snakken naar de aanvang van de wintercompetitie. Doch, alvorens deze competitie aanvangt, kunnen wij terugblikken op een heel mooie weerkundige én sportieve zomer met onder meer een zeer succesvol sportkamp. Het was zeker een schot in de roos voor onze jeugdspelers en -speelsters. Velen hebben positieve ervaringen opgedaan en hebben reeds ingeschreven voor volgend jaar. Je kan hun reacties verder in dit magazine en op onze website lezen. Ook kunnen wij in bepaalde provincies een verhoging waarnemen van de deelname aan de tornooien die deze zomer zijn doorgegaan. Bovendien heeft onze nieuwe uitdaging de “ Beach Petanque “ een mooie start genomen met een talrijke opkomst van de deelnemers. Wij kunnen nu al zeggen dat deze mooie tak van onze sport volgend jaar meer dagen en op verschillende locaties zal beoefend kunnen worden. Enkele steden hebben hun toezegging al gedaan, zoals Sint-Niklaas, Koksijde, Gent, Oostende, Niel, enz. Vooruitziend naar de winter zijn in de meeste provincies de wedstrijdkalenders reeds opgemaakt en kunnen wij merken dat het spannende competities zullen worden. Ook kunnen wij zeggen dat er binnen alle provincies één en hetzelfde spelreglement zal toegepast worden, doch enkele items eigen aan de provincies kunnen nog worden toegevoegd. Wij wensen aan alle spelers en speelsters een aangename en sportieve wintercompetitie toe.

Reinold Borré Voorzitter PFV

5


Oproepen

Tucht- en beroepscommissie Wij zoeken mensen die geïnteresseerd zijn om mee te werken aan het rechtvaardig tuchtbeleid binnen de federatie en lid willen worden van de tucht- en/of beroepscommissie. Deze commissies werken volledig autonoom van de Raad van Bestuur.

Wat zijn de voorwaarden • • • • •

Minimum 21 jaar zijn. Geen schorsing door de tucht – en of de beroepscommissie hebben gekregen. Zich ’s avonds kunnen vrijmaken. Niet zetelen in de Provinciale Raad of de Raad van Bestuur of andere commissies. Een juridische kennis is een pluspunt, doch niet vereist.

Wat kunnen wij u bieden • Een vaste vergoeding of kilometervergoeding. • Volledig zelfstandige werking binnen de commissie. • Medezeggenschap in het verbeteren van de werking. Geïnteresseerd? Stuur dan vlug uw kandidatuur naar: PFV – Huis van de Sport Ter attentie van de Voorzitter Tuchtcommissie Zuiderlaan 13 9000 GENT

Foto's Oproep aan iedereen die foto’s heeft of regelmatig foto’s neemt van petanque-evenementen. In het digitale tijdperk zoals we het nu kennen worden onwaarschijnlijk veel foto’s genomen van onze sport en het is altijd leuk om petanquevreugde, die “op de gevoelige plaat is vastgelegd”, te delen met iedereen. Vooral met hen die de échte sport nog niet kennen. Wij zijn steeds op zoek naar mooie foto’s van onze sport voor ons magazine, website en facebookpagina. Vandaar deze foto-oproep. Lijkt je dit wel wat? Stuur jouw foto op met de vermelding ‘ter publicatie’ naar tim-pennoit@pfv.be. Voor publicaties in het petanquemagazine zijn foto’s van hoge resolutie nodig. Om een bestand groter dan 3 MB door te sturen, stuur je best op voorhand een mailtje of kan je deze rechtstreeks bezorgen via de website www.wetransfer.com. Een gratis service om tot 2GB gelijktijdig door te sturen. Uiteraard mag je enkel foto’s doorsturen die je zelf maakte en waar je zelf de rechten van hebt. Door je foto in te zenden, geef je de PFV de toestemming om je foto vrij te gebruiken in publicaties.

6


Uitslagen

Uitslagen selectieploegen Bruay sur L’Escaut (9 mei) Traditioneel gaat het jeugdtornooi te Bruay door tijdens de examenperiode. Hierdoor worden enkel miniemen geselecteerd om aan het tornooi deel te nemen. Zo ook dit jaar. Onder leiding van Alain Garnier trokken 4 jongens naar Frankrijk. Siemen Claes, Sibren Carlier, Dries Wollants en Vic Wollants. Siemen, Sibren en Dries legden een mooi parcours af en strandden net voor de kwart finales op een mooie negende plaats. Vic stond voor een moeilijke opdracht om met 2, voor hem onbekende, Franse jongens de andere ploegen het vuur aan de schenen te leggen. Hij behaalde met zijn ploeg een verdienstelijke 28e plaats van de 33 deelnemende ploegen. Dit was hoe dan ook een leerrijke ervaring.

12 uren van Brugge (15 juni) De kleuren van de PFV werden tijdens deze geslaagde editie van de “12 uren in het Venetië van het Noorden” verdedigd door Reini Mertens en Stefanie Moens bij de dames en Jonathan Jorissen en Jean-Pierre Thienpondt bij de heren, de winnaars van het VKD heren. Reini en Stefanie behaalden een mooi resultaat met een negende plaats op 29 deelnemende ploegen. De heren konden zich vastpinnen op de 25e plaats van maar liefst 98 ploegen. 12 uren van Brugge – dames Stevens Carine Doore Paulette Parker Jordane Smolderen Laïla Defossez Aurélie Schollaert Madison Grootjans Inge Kasmierczak Natascha Santens Rita Demunster Katia Cambier Rose-Marie Dupont Françoise Ursmer Cathy Wery Martine Van Grasdorff Patricia Duliban Annick 9 Mertens Reini Moens Stefanie Steylemans Tania Van Gansbeke Lynn Nemedi Nancy Van Malder Svea Lefevre Aline Vrydaghs Muriel Kockx Tiffany Claeys Myriam De Coster Melissa Schotte Annelies Vermeulen Daisy Christiaens Natasja 16 Vanoverschelde Dominique Mostrey Ingrid 1 2 3 3 5

12 uren van Brugge – heren De Jaeger Kevin Van Der Biest William Quetin Gert Willemoons Maarten Kucma Christophe Pardoen Jérémy Campagna Pascal Roberge Samuel Deroo Eddy Saïdi Samir Derache Franck Bailleul Gregory Meynaert Michaël Mievis Kevin Callebert Yves Dubois Johan 9 Keulemans Dimitri Rokegem Bert Verplancke Dieter Van Hecke Jorne Schooneyt Wim Boscher Pascal Barbiaux Philippe Sungurtekin Mallory Charlier Gerald Pluymers Marc Monbaliu Xavier Thauvin Noël Rouillon Dimitri Sempot Yves 16 Lagrou Kenny Degroof Tony 1 2 3 3 5

25 Jorissen Jonathan

Thienpondt Jean-Pierre

7


Uitslagen Batavia Petanque – Zeist Open (29 en 30 juni) Ook dit jaar werd de PFV vertegenwoordigd op dit internationaal tornooi georganiseerd door petanqueclub Les Cailloux uit Zeist (Nederland). Op zaterdag 29 juni werd door Paul Verplancke, Dieter Verplancke en Alain Van Caeneghem gespeeld in het triplettentornooi. Zij behaalden de 1/16 finale die ze verloren tegen de latere finalist. Daags nadien werd in doublet gespeeld, met als ploeg: Alain en Dieter die de eerste plaats in het C-tornooi op hun naam schreven. Zeker nog het vermelden waard zijn de mooie prestaties van andere Vlaamse ploegen, met name: Een tweede plaats voor Yves Pugliari, Karim Grattepanche en Samir Saidi (Colora Roeselare, Verbroedering en Schorpioen) en een derde plaats voor Didier Fifi, Nico Claes en Gert Quetin (Genebos Lummen en Boekt) in het triplettentornooi. Nico Claes en Gert Quetin deden het in het doublettentornooi op zondag nog beter met een 1e plaats.

“National de Woluwe” (29 juni) Terwijl enkele van onze heren hun beste beentje voorzetten in Zeist, gingen een aantal geselecteerde dames aan de slag tijdens het tornooi “National de Woluwe”. Stefanie Moens en Cindy Naudts strandden in de 1/16 finales. Ook voor Reini Mertens en Sandy Degoedt waren de 1/16 finales het eindpunt van het tornooi na verlies tegen een andere selectieploeg, namelijk Joelle Bailleul en Sarah Van Der Wiel. Zij konden op hun beurt knap doorstoten tot de kwartfinales, die ze jammer genoeg niet konden winnen.

Petanque Masters Lummen (6 juli) Omwille van het 4-federatie tornooi dat op zondag 7 juli plaatsvond, werden dit jaar enkel damesploegen uitgezonden naar het internationaal tornooi te Lummen. Zij trachtten de kleuren van de PFV hoog te houden in het doublettentornooi van zaterdag 6 juli. Op de 41 deelnemende ploegen behaalden onze dames de volgende resultaten: 4 8e 30e 32e e

Masters Lummen – doublet dames (6juli) Natachsa Kazmierczak Evelyne Uyttenhove Reini Mertens Sarah Van Der Wiel Tiffany Warnent Stefanie Moens Sandy De Goedt Wendy Kucma

“National de Collines” (13 juli) Op naar Frasnes deze keer voor Reini Mertens en Sarah Van Der Wiel om er de kleuren van de PFV te verdedigen op het tornooi “National de Collines”. Tussen een sterk deelnemersveld slaagden ze erin door te stoten tot de 1/16 finales en zelfs verder tot de 1/8 finales, waarna het tornooi er voor hen op zat.

8


Uitslagen

Uitslagen kampioenschappen Vlaamse kampioenschappen In het vorige magazine werd van het VKGD een foutieve uitslag gepubliceerd. De rangschikking van de B-poule werd toen vermeld in plaats van de A-poule. Hieronder vindt u de correcte uitslag 1 2 3 5

9

17

VKGD - PC Olympia (18 mei) Verboven Natasja Quetin Gert PC Boekt Eeckhaut Wesley Depoorter Sabine Mixte: Schorpioen - Haeseveld Baeyens Sven Kallenbach Suzy Mixte: Schorpioen - Haeseveld Degoedt Sandy Daspremont Joeri PC De Vrienden Leeten Heidi Claes Nico PC Genenbos Expeels An Vandamme Koen Mixte: Gullegem – Gulden Kamer Jacksens Stacy Plouchard Fabien Mixte: FBFP - L'Amigos Baes Annick Alaimo Anthony Mixte: FBFP - L'Amigos Colle Lore Mannechez Dominique PC Gulden Kamer Brugge Basteleus Melissa Pinnock Frank PC Esseghem Deleu Herve Warnent Tiffany Mixte: L'amigos - Apollo Kockx Nicky Thijsebaert Karina Mixte: Haeseveld - Mistral Sannen Maria Jeanne Van Hoof Jozef Interlommel Petanque Rozegarden Petronella Van Der Wiel Bas Mixte: L'Amigos - Singel Smolderen Laila De Groof Tony PC Olympia Keulemans Dimitri Vermeylen Tina Mixte: Hof Ter Burst - Haeseveld Daemen Margaretha Gaens Henri PC Genk Uyttenhove Eveline Van Loocke Vincent PC Colora Roeselare Geirnaert Tom Brimmel Annik Mixte: Reynaert - Patijntje Verplancke Dieter De Wilde Patina Mixte: Schorpioen-Lokeren Delahaye Anne-Marie Chevreuille Michel PC L'Amigos Van De Woestijne Beau Gillis Jens Mixte: Singel - Boekt Schepers Hilda Claes Gino PC Genenbos Keulemans Frederic Grootjans Inge PC Haeseveld Steylemans Wesley Vermeulen Daisy PC Haeseveld Prikken Gerarda Kausse Stefaan PC Boekt Blommaerts Maria Bastiaanse Lucien PC Technico Rosiers Martine De Baecke Glen PC L'Amigos De Borchgrave Veronique Uyttenhove Steven Mixte: Schorpioen - De Bevers Bilquey Jean -Marie De Koning Karin PC Verbroedering Naudts Cindy Dhont Philip PC L'Amigos Beckers Godelieve Reekmans Guido Mixte: Boekt - Genenbos

Belgische kampioenschappen 1 Tannier Severine 2 Thibaut Nathalie 3 Grootjans Inge Sache Carine 5 Vandaele Allisson Renard Pascale Vanderbemden Sabine Herin Claude

BKD dames – Wemmel (2 juni) Genot Nathalie Barzin Cindy Vermeylen Tina Coeurderoy Wendy Paquet Stephanie Goblet Linda Sabella Concetta Van Lerberge Noemie

FBFP FBFP PFV FPFB FBFP FBFP FBFP FBFP

9


Uitslagen 9 Kucma Wendy Swinkels Nadia Joni Buyck Duliban Annick Streel Laura Bailleul Joelle Smits Ilse 16 Deschaepmeester Nathalie 1 Beuckelaers Michaël 2 Kausse Stefaan 3 Dobbelaere Cedric Longfils Cedric 5 Vijnck David Taton Quentin Clerens Olivier Heusden Arnaud 9 Grolet Patrick Gonda John Sempot Yves Linthout Jean Charles Vens Matthew Borré Renaat Legrand Jerome 16 Lenoir Sebastien

10

Warnent Tiffany Claeys Marleen Laila Smolderen Van Grasdorff Patricia Lemal Laurie Delporte Aurelie Ronzegarde Petronella De Wit Virginie

PFV PFV PFV FBFP FBFP PFV-FBFP PFV FBFP

BKD heren – Wemmel (2 juni) Landas Christophe Quetin Gert Daauud Cali Pollet Frederic Van Der Biest William Tirtiaux Julien Meynaert Michael Schumacher Cedric Pardoen Jeremy Bourdoux Kevin Haulotte Gaetan Sébastien Sebastien Jonas Buyck Verplancke Paul Defosse Patrick De Temmerman Dimitri

FBFP PFV PFV-FBFP FBFP FBFP FBFP FBFP FBFP FBFP FBFP FBFP FBFP PFV PFV FBFP FBFP

1 Steylemans Tanya 2 Barzin Cindy 3 Renard Pascale Huyghe Lucrèse 5 Lhoir Stephanie Basteleus Melissa Streel Laura Sache Carine 9 Leuris Vinciane Vandaele Allisson Cambier Rose Marie Vanderbemden Sabine Moiny Stephanie Dupont Francoise Houbrechts Christel 16 Guiot Mireille

BKT dames – PC Markdal (9 juni) Van Gansbeke Lynn Vermeulen Daisy Parker Jordane Herin Claude De Block Muriel Goblet Linda Carine Hellemans Vannieuwenhuyse Mady Wautriche Laetitia Struyven Malika Van Acker Sandy Smits Ilse Douhard Nathalie Plainevaux Annick Doore Paulette De Regge Veronique Deprez Jeannine Champion Severine Paquet Stephanie Cornelis Aurelie Depasse Sabine Delporte Aurelie Sabella Concetta Dimitrowa Christel Handschoewerker Sharon Bailleul Joelle Duliban Annick Defossez Aurelie Bongard Isabelle Moreau Joan Rousseau Chantal Poulin Marie Madeleine

PFV FBFP FBFP PFV FBFP PFV FBFP FBFP FBFP FBFP FBFP FBFP FBFP-PFV FBFP FBFP FBFP

1 Claes Gino 2 Grolet Patrick 3 Verplancke Paul Ielegems Steven 5 Linthout Jean Charles Alaimo Antony Streel Jean Francois Verplancke Dieter 9 Petit Philippe Uyttenhove Steven Jermus Christopher Meuwissen Philippe Detinne Cedric Steylemans Alfons Goblet Julien 16 Keulemans Dimitri

BKT heren – PC Markdal (9 juni) Claes Nico Willems Nico Pardoen Jeremy Van Der Biest William Van Caeneghem Alain Borré Renaat Thienpondt Andy Vijnck David Sébastien Sebastien Dalne Marc Van Zeebroek Didier Van Damme Geoffrey Frascone Laurent Laruelle Raymond Van Hecke Jorne Said Samir Van Loo Claude De Witte Jean-Marie Baert Bjorn Deroo Eddy Mievis Kevin Alexandre Dylan Meuwissen Anthony Jamoul Patrick Hannosset Michael Arena Fabian Steylemans Bjorn Steylemans Wesley Tirtiaux Julien Vanderlinden Mike Keulemans Frederic Van Damme Luc

PFV FBFP PFV FBFP FBFP PFV FBFP PFV FBFP PFV FBFP FBFP FBFP PFV FBFP PFV


Kalender

Kalender wintertornooien Dag

Datum

Uur

Locatie November

maandag

11/nov

9u30

PC Colora Roeselare

zaterdag

23/nov

14u00

dinsdag donderdag

17/dec 26/dec

14u00 14u00

zondag donderdag

05/jan 09/jan

14u00 14u00

zaterdag donderdag zaterdag zondag

15/mrt 27/mrt 29/mrt 30/mrt

14u00 14u00 13u30 13u30

PC De Linde Ruddervoorde December Oostendse Petanque Club PC Colora Roeselare Januari PC De Zeemeermin Middelkerke Oostendse Petanque Club Maart PC De Linde Ruddervoorde Oostendse Petanque Club PC Okapi Zwevegem PC Koksijde April

donderdag

03/apr

13u30

PC De Bevers Waregem

donderdag zaterdag

10/apr 19/apr

14u00 13u30

PC Nieuwpoort PC De Bevers Waregem

Tornooi H/G triplet - minimum 4 matchen te spelen H/G triplet - 50 plus

Formule poules 4R

2 Heren - 1 Dame - 50 plus H/G doublet

4 ronden 4 ronden

Dames doublet H/G doublet 50 plus

4 ronden 4 ronden

2 Heren - 1 Dame Dames doublet - 50 plus H/G Triplet H/G Triplet

4 ronden 4 ronden 4 R /eventuele fin.

H/G triplet - 50 plus - van zelfde 4 ronden club 2 Heren - 1 Dame 50 plus 4R H/G triplet 4 ronden

De echte reden voor de vertraging bij de NMBS

11


4-federatie tornooi

4-federatie tornooi PC Reynaert (7 juli) De cyclus is rond. 2013 is het jaar waarin de PFV opnieuw het ondertussen welgekende internationaal jeugdtornooi mocht inrichten. De inrichtende club voor dit topevenement was deze keer PC Reynaert (Lokeren – Oost-Vlaanderen). Na enkele bijeenkomsten tussen de PFV, de leden van de commissie van dit tornooi en enkele bestuursleden van PC Reynaert én de daaropvolgende voorbereidingen, was het al gauw de eerste zondag van de maand juli. Traditioneel de dag waarop het 4 federatie tornooi wordt georganiseerd, dit jaar 7 juli. Reeds de dag voordien was duidelijk dat de medewerkers van PC Reynaert de voorbereidingen goed hadden ingepland en afgehandeld, want de nodige materialen waren aanwezig en tegen het einde van de dag stond alles klaar om de vele jeugdspelers en hun supporters uit Frankrijk, Nederland en België te ontvangen. 7 juli 2013 - onder een helderblauwe hemel en een stralende zon arriveerden de verschillende delegaties en supporters te Lokeren aan het lokaal van PC Reynaert. Na een gezamenlijk ontbijt, werden om 9u00 de spelers, de coaches en de delegatieleiders officieel voorgesteld aan de toeschouwers. Deze ceremonie werd afgesloten met de verschillende hymnes, waarna om stipt 9u30 de eerste partijen aanvatten. Mooi volgens het geplande uurrooster werden de 3 voorrondes afgewerkt, met tussenin een middagpauze. Tijdens deze pauze kregen alle delegatieleden een lekkere en verzorgde maaltijd aangeboden door de organisatie. Na de derde ronde en alvorens de finalerondes aan te vatten, kregen de deelnemers bovendien een lekker hapje en drankje aangeboden om vervolgens met vernieuwde energie de finaleronde af te werken. De vele aanwezige toeschouwers konden genieten van mooie partijen waarbij de jonge spelers voor elk punt bleven strijden. Zonder te overdrijven kunnen we stellen dat de Franse ploegen het volledige tornooi hebben gedomineerd. Zij behaalden een 2e en 3e plaats bij de miniemen en bij de cadetten en junioren telkens een 1e en 2e plaats. Maar liefst 2 gouden, 3 zilveren en 1 bronzen medaille. Met een dergelijk resultaat is het dan ook begrijpelijk dat ze het eindklassement wonnen en dus de wisselbeker opnieuw voor minstens een jaar naar Frankrijk mochten meenemen. Onze PFV meisjes en jongens hebben in het eindklassement de derde plaats veroverd na onze Waalse vrienden en vóór de meisjes en jongens uit Nederland.

12


4-federatie tornooi Hieronder het eindklassement en een overzicht van de podiumplaatsen van de ploegen.

Federatie

Eindklassement 2013 Totaal Punten Punten Punten Miniemen Kadetten

Ploegenklassement 2013 Punten Junioren

1

CN

50

14

18

18

2

FBFP

31

14

6

11

3

PFV

22

8

11

3

4

NJBB

14

3

4

7

1 2 3 4 5 6 7 8

Miniemen

Kadetten

Junioren

FBFP 1 CN 2 CN 1 PFV 2 FBFP 2 PFV 1 NJBB 2 NJBB 1

CN 1 CN 2 PFV 2 PFV 1 FBFP 2 NJBB 1 FBFP 1 NJBB 2

CN 1 CN 2 FBFP 2 FBFP 1 NJBB 1 NJBB 2 PFV 1 PFV 2

Miniemen PFV 1: Matthew Bens - Gregory Thysbaert - Siemen Claes. Coach: Alain Garnier Miniemen PFV 2: Dries Wollants - Emile Den Tandt -Sibren Carlier. Coach: Dirk De Valck Cadetten PFV 1: Thomas Bens- Ken Segers - Ines Mannaerts - Kyano Van Meirhaeghe. Coach: Michael De Greef Cadetten PFV 2: Jens Rombaut - Sacha De Koninck - Ina Renders - Kyano Van Meirhaeghe. Coach: Marc Op De Beeck Junioren PFV 1: Thijs Deneir - Joren D’Heedene - Dion De Smet. Coach: Staf Devoldere Junioren PFV 2: Christophe Cockx - Laurent Verschaeve - Bjorn Steylemans. Coach: Bart De Meyer Na de medaille-uitreiking, verzorgd door Directeur Sportief van de PFV Maurits Boon, restte de vele aanwezigen nog een glaasje te drinken om vervolgens de rit huiswaarts aan te vatten. Voor de verschillende delegatieleden en de organisatoren wachtte nog een kleine evaluatievergadering. Tijdens dit overlegmoment mocht de PFV en in het bijzonder alle personen die hadden meegewerkt aan de organisatie van deze schitterende editie, vele lovende woorden in ontvangst nemen. De verschillende federaties waren het er unaniem over eens dat het een fantastische editie was, meer zelfs, waarschijnlijk de beste die er ooit is geweest. Met een dankwoord naar de organisatoren namen onze vrienden afscheid. Om af te sluiten wenst het bestuur van de PFV op haar beurt alle medewerkers aan deze editie van het 4-federatie tornooi te bedanken, met in het bijzonder de leden van PC Reynaert. Zij hebben niet alleen in de weken en maanden voorafgaand aan het tornooi heel wat bereikt, maar ook de dag zelf heel hard gewerkt en voor een onvergetelijk tornooi gezorgd voor alle aanwezigen en vooral voor alle spelers. BEDANKT voor een vlekkeloze samenwerking en een schitterende petanquedag! De volledige uitslag en heel wat foto’s kan je terugvinden op de website van de PFV (www.pfv.be) en via facebook.

13


Woordpuzzel

Woordpuzzel Horizontaal 2. Koning Der Belgen 6. ik 7. strook langs de kust 9. knaagdier 13. bende, rommel 14. zoogdier 17. bordspel 18. land in Afrika 20. niet onder 21. reptiel

1

2 5

4

6

7 8 9

10

11

Verticaal 1. vochtig 3. dé sport met ballen 4. seizoen 5. wedstrijd 7. inrichting voor onderwijs 8. boogbal 10. werelddeel 11. koolzuurhoudende vloeistof 12. kameraad 14. synoniem van gooien 15. naad 16. vereniging, golfstok 19. nihil

3

12

13

14

15

16

17

18

19

20 21

Vorm het trefwoord met de letters uit de gekleurde vakjes.

Oplossing gevonden? Zend dit naar het secretariaat van de Petanque Federatie Vlaanderen. Dit kan per mail naar tim-pennoit@pfv.be of per post naar Petanque Federatie Vlaanderen, Huis van de Sport – Zuiderlaan 13 te 9000 Gent. Vermeld bij uw zending steeds: de oplossing, uw naam en voornaam, uw volledig adres en uw e-mailadres. Uit alle juiste inzendingen wordt 1 winnaar getrokken, die persoonlijk wordt verwittigd en een kleine verrassing mag verwachten. Deze prijs is niet uitkeerbaar in speciën of omruilbaar. Deelnemen kan tot en met 15 oktober 2013.

14


Sportkamp

Sportkamp 2013 Traditioneel start de week na 15 augustus ons jaarlijks petanquekamp. Ook dit jaar was dit niet anders. Op maandagochtend 19 augustus was het zover. Vanuit alle Vlaamse provincies kwamen onze jeugdspelers, weliswaar nog met kleine oogjes, aan in Tongerlo. Niettemin waren er reeds enkelen die meteen na aankomst hun petanqueballen bovenhaalden en wat begonnen te spelen. Op het afgesproken tijdstip werd iedereen onthaald door voorzitter Reinold Borré en het begeleidersteam. Dit team bestond dit jaar uit Tim Pennoit en Staf Devoldere als verantwoordelijken – Karin De Pauw en Maurits Boon als nachtwakers – Marc Op De Beeck, Bart De Meyer, Johan Meersdom, Joni Buyck en Michael De Greef als monitoren en assistent-monitoren.

Eens iedereen afscheid had genomen van mama en papa en waren wakker geschud, startte het sportkamp met de eerste trainingssessie van de veelbelovende week. We kunnen heel kort zijn en het afgelopen sportkamp samenvatten als één van de beste van de voorbije jaren. Keitoffe en gemotiveerde deelnemers hebben er samen met de super-monitoren een onvergetelijke week van gemaakt. De afwezigen hadden nogmaals ongelijk. Genoeg woorden nu, we laten simpelweg de beelden en de gevoelens van onze deelnemers voor zich spreken en laten u een impressie van het PFV kamp 2013.

15


Sportkamp

Van de hand van onze jeugd • De 3 nieuwe monitoren, Karin, Michael en Joni, konden ons wel bekoren • Het petanquen was vermoeiend, maar wel heel boeiend • Door de paintballers moesten we op het springkasteel, maar het werd een tof geheel • Het zwemmen was top en Jonas landde op Thijs zijn kop • We leerden terreinen herkennen, maar door ons muggengeheugen moesten we telkens opnieuw verkennen • ’t was ’n bère zot kamp, kè my bru hard hejeund (het was een super zot kamp, ik heb mij heel hard geamuseerd) • De monitoren waren bère tof (de monitoren waren super tof ) • Ki massa’s leute hemakt bi ’t bosspel (ik heb heel veel plezier gemaakt bij het bosspel) • In ’t behin was de lob nen dèkke flop (in het begin was de lob een dikke flop) • De trainingen waren zeer leerzaam • Frisbee op maandag was heel leuk en is voor herhaling vatbaar • Zwemmen op woensdag was een goede verfrissing

16

• De fuif op donderdag was heel goed met goeie muziek, maar was veel te snel gedaan • De gasttrainers gaven op donderdag zeer interessante lessen • Over het algemeen was het kamp heel tof en je moet het zeker eens gedaan hebben. Ciao en tot volgend jaar! Alle foto’s zijn te bezichtigen op de website van de PFV onder de rubriek “jeugd”.


Regio's

Echo’s uit de regio’s Oost-Vlaanderen:

Bron: Gazet van Antwerpen

17


Regio's

Limburg: Belgisch Kampioenschap Tripletten 2013 aangeduid om het Belgisch Kampioenschap Tripletten 2013 in Vlaanderen te organiseren. De PFV heeft op haar beurt de inrichting van het BKT toegekend aan PC Markdal in de provincie Antwerpen en is doorgegaan op zondag 9 juni 2013 vanaf 9.00 uur.

Niet alleen in de annalen van de Belgische Petanque Federatie (BPF), maar ook in het jaarverslag 2013 van de Petanque Federatie Vlaanderen (PFV) zal vermeld worden dat het Belgisch Kampioenschap Tripletten 2013 werd gewonnen door, Claes Nico, Claes Gino en Willems Nico. PFV Limburg meldde nu reeds in de pers en in alle maand- en kwartaalverslagen dat ons Limburgs triplettenteam het Belgische goud heeft gewonnen op het BKT. De Belgische Petanque Federatie (BPF), het overkoepelende petanque-orgaan van enerzijds, de Petanque Federatie Vlaanderen (PFV) en anderzijds, la Fédération Belge Francophone de Pétanque (FBFP), had de PFV

18

PC Markdal, gelegen aan het recreatieoord de Mosten in Hoogstraten, had de deuren al vroeg moeten openen om de zeer vroege vogels toegang te geven om de terreinen volledig te verkennen en de nodige wijzigingen aan hun werpstijl aan te brengen. Dit was niet alleen het geval voor onze geplaatste Vlaamse tripletten, maar ook voor de gekwalificeerde Waalse teams vanuit alle hoeken van Wallonië. In totaal werden er 32 tripletten bij de heren en 16 bij de dames toegelaten om aan dit kampioenschap deel te nemen. Allemaal teams die de provinciale en Vlaamse of Waalse kampioenschappen hadden overleefd. Vanaf het startsein, om 9.00 uur, werd het bittere ernst. Eigenlijk is het overbodig te melden dat de betere, of liever gezegd, de beste Belgische tripletten op de afspraak waren en dat er vanaf de 1e spelbeurt geen enkel puntje werd weggeven. Er moest dus voor elk punt hard gespeeld worden. De supporters hebben


Regio's dan ook kunnen genieten van zeer hoogstaande petanquewedstrijden op alle vlakken. Als we spreken over een kampioenschap, dan spreken we ook over een kampioen of in dit geval kampioenen. Kampioen worden gebeurt via schifting, kwartfinale, halvefinale en een finalebeurt. In Hoogstraten was dat niet anders en toen al die stadia met vrucht waren doorlopen, werd uiteindelijk de titel bij de heren verdiend door ons Limburgs triplettenteam: Claes Nico, Claes Gino en Willems Nico. Van bij de start van de finalebeurt was het voor de uitgeschakelde spelers en voor de supporters duimen en vingers kruisen en nagelbijten. Voor onze Limburgse spelers was kalmte, overleg, inzet en opperste concentratie zeker geen overdreven luxe,

want er werd tenslotte gespeeld voor de zilveren, maar vooral voor de zo begeerde Belgische gouden medaille. De punten stapelden zich op, maar wat een ontlading bij ons Limburgse triplet bij het halen van dat 13e gouden punt. Onnodig te vermelden dat onze supporters meeleefden en felicitaties hadden voor onze overwinnaars. Proficiat mannen - PFV Limburg en PFV Vlaanderen zijn terecht fier op jullie Dit kampioenschap maakte een einde aan de reeks zomerkampioenschappen van het jaar 2013, maar onze strijdvaardige Limburgers zullen volgend jaar zeker terug klaar staan om hun verdiende goud van 2013 te verdedigen in de kampioenschappen van 2014. Croymans Herman

Gert Quetin Het is niet de bedoeling om Gert zijn privacy te schenden, het is wel de bedoeling om iets te zeggen over Gert zijn petanquekunde. Toch halen wij er een vleugje privacy bij. Gert is geboren, opgegroeid en getogen in Heusden-Zolder. Hij is getrouwd met Natasja Verboven, ook geen onbekende in de Limburgse petanquewereld. Verder zijn Gert en Natasja inmiddels de trotse ouders van 2 lieve kinderen. Maar genoeg over Gert zijn privéleven, nu gaan wij het hebben over Gert Quetin als petanquespeler. Zoals reeds gezegd is Gert opgegroeid in Heusden-Zolder of moeten we zeggen dat hij is opgegroeid op de petanquepleinen van PC Boekt, wat zeker geen leugen zou zijn, zelfs integendeel. Hij heeft het petanquen met de paplepel ingekregen. Thuis heeft hij dagelijks geoefend en heeft hij inderdaad menig uurtjes doorgebracht op de petanquepleinen van PC Boekt. Hij heeft ook alle mogelijke jeugdreeksen doorlopen en heeft in al deze reeksen tal van ereplaatsen behaald in kampioenschappen, tornooien en dergelijke op zowel provinciaal, Vlaams als Belgisch niveau. Alle trainingen, als plaatser én als schutter, werden met de hoogste aandacht door hem gevolgd. Meer nog, hij

heeft ze niet alleen gevolgd, hij heeft bovendien alles goed geoefend, onthouden en vooral toegepast op alle gemakkelijke en moeilijk te bespelen speelvelden. Schutter worden was toch wel zijn wens, want schutters zijn er overal tekort, nu trouwens nog steeds. Door zijn doorgedreven dagelijks volgehouden training en mede geholpen door zijn natuurtalent is Gert één van de meest complete spelers geworden, zowel als plaatser, maar vooral als schutter. Om zo te kunnen uitpakken moet men van de natuur toch wel iets hebben meegekregen, anders is dat niet mogelijk. Maar zonder training, spelinzicht, inzet, concentratie, doorzetting en alle andere goede petanque-eigenschappen kan dat niveau niet gehaald worden. Gert heeft aan alle genoemde voorwaarden voldaan en met welk een resultaat. Niet alleen in de provincie Limburg is Gert bekend, in alle Vlaamse provincies kennen ze Gert Quetin. Op Belgisch petanquevlak is hij zeker geen onbekende, om niet te zeggen dat men liever met hem samen, dan tegen hem speelt. Op internationale tornooien heeft hij meerdere malen hoge prijzen weggekaapt en is door de PFV meermaals geselecteerd om de Belgische kleuren te verdedigen. Het zou erg geweest zijn voor Gert moest hij ergens op Limburgse of Vlaamse bodem buiten de prijzen vallen, een voorbeeld uit alle gespeelde PFV zomerkampioenschappen van 2013 zal dit zeker bevestigen.

19


Regio's We zeggen en schrijven de provinciale Limburgse kampioenschappen van 2013. Hij heeft op het provinciaal kampioenschap gemengde doubletten in PC Pelt, samen met zijn vrouw Natasja, een superieur duo gevormd en ze zijn samen de grote winnaars geworden. Amper 1 dag later op het provinciaal kampioenschap doubletten in PC De Berk was de hoogste plaats op het schavotje opnieuw gereserveerd voor Gert Quetin. Deze keer met zijn ploegmakker, Stefaan Kausse. Een week later was Gert weer de primus samen met zijn tripletgenoten Willemoons Maarten en Kausse Stefaan op het provinciaal kampioenschap tripletten in PC Eisden. Het lijstje is nog niet volledig, want in het Vlaams kampioenschap gemengde doubletten in PC Olympia mocht hij, samen met zijn vrouw Natasja, weer het goud ontvangen en in PC Wemmel op het Belgischs kampioenschap doubletten wist Gert, samen met zijn doubletganger Stefaan Kausse, vice-kampioen van België te worden. Wat een palmares. Dit kan allemaal geen toeval zijn, dit is werkelijk pure klasse. In alle 3 de provinciale kampi-

oenschappen schitteren, bij de gemengde doubletten op Vlaams niveau uitblinken en als kers op de taart ook nog het Belgische zilver weten te bemachtigen in het Belgisch kampioenschap doubletten, je moet het toch maar doen. Het zomerseizoen 2013 is eigenlijk nog maar pas gestart, het is dan ook nog te vroeg om over resultaten te spreken, maar wat ik wel weet is dat Gert alle reeds opgenoemde capaciteiten zal aanwenden om zijn naam te schrijven op de erelijsten van de komende provinciale, Vlaamse, Belgische en buitenlandse tornooien en zich bij de eersten zal laten opmerken in de uitslagen. “Waar men gaat op Petanquewegen, komt men zeker Gert Quetin eens tegen”. Blijven verder doen zoals je bezig bent Gert en blijf de drang hebben om nog steeds een tandje bij te zetten. Proficiat voor de behaalde resultaten. Croymans Herman

Masters Lummen melee voor iedereen zowel gefedereerde spelers als recreanten). Vrijdag, zaterdag en zondag zijn er niet enkel Limburgse, Vlaamse of Belgische spelers toegelaten, ook internationale spelers en dit in elke discipline. Er kwamen dan ook dit jaar weer verschillende buitenlandse ploegen zich aanmelden vanuit de ons omliggende landen, vooral uit Nederland en Frankrijk.

Niet wetend of “Masters Lummen” een schot in de roos zou zijn, werd dit tornooigebeuren, nu reeds enkele jaren geleden, voor de eerste maal georganiseerd. Het was een idee van Nico Claes van PC Genenbos dat in samenwerking met de gemeente Lummen stilaan vorm kreeg. Het was dus afwachten of het een mee- of tegenvaller zou worden. Goed gegokt Nico. Inmiddels is gebleken dat “Masters Lummen” reeds enkele jaren wel degelijk een correct schot is geworden, want het aantal deelnemers neemt elk jaar gestaag toe. Wat een veelzijdige inrichting, gaande over 4 dagen (vrijdagavond: demonstratietornooi, zaterdag: doublettentornooi, zondag: triplettentornooi en maandag:

20

Dit evenement in de gemeente Lummen kon je dit jaar op de PFV-kalender terugvinden van vrijdag 5 juli tot en met maandag 8 juli. Het aantal deelnemers blijft jaar na jaar maar aangroeien zodat er dit jaar reeds op 3 verschillende locaties in de gemeente Lummen moest gespeeld worden om de schiftingen te laten doorgaan. Zoals reeds eerder vermeld, was de vrijdagavond gereserveerd als openingsavond van “Masters Lummen” met een demonstratietornooi, gespeeld door spelers uit eigen land en uit de ons omliggende landen. Niet alleen de genodigden, maar ook het aanwezige publiek heeft kunnen genieten van deze mooie demonstratie.


Regio's Zaterdag was het dan de beurt aan de doubletten. Om de finale te mogen spelen op het dorpsplein van Lummen moest er een lange petanqueweg afgelegd worden en hard gespeeld worden. Er werd dan ook petanque van een heel hoog niveau geleverd. De aanwezige kijkers kregen zoals het spreekwoord zegt: ”waar voor hun geld.” Zondag moesten de tripletten het tegen elkaar opnemen. Net zoals op zaterdag waren alle petanqueeigenschappen zoals kennis, concentratie, inzet en alle andere goede petanque-eigenschappen nodig en aanwezig om de schiftingen te doorstaan en op het Lummense dorpsplein de finalewedstrijd tripletten te mogen betwisten. Mooi om te zien wat daar op petanquegebied gepresenteerd werd. Maandag: petanque voor iedereen. De gemeente Lummen barstte bijna uit haar voegen, want de opkomst voor dit tornooi was onverwacht hoog. Denk nu niet dat bij de recreanten er geen spelers met niveau te

vinden zijn, want dat zou verkeerd gedacht zijn. In Lummen waren er wel een aantal aanwezig die meer dan gewoon een balletje kunnen werpen en die in elke Limburgse club erg welkom zouden zijn. Het was een zeer geslaagde maandag die alweer een eind bracht aan een “Masters Lummen”-editie. Het waren heel vermoeiende dagen voor de organisatoren en hun medewerkers die 4 dagen en nachten lang in de weer waren om iedereen op zijn wenken te bedienen. Op wedstrijdgebied werden ze geholpen door de PFV, PFV Limburg en de PFV scheidsrechters. Het waren vooral mooie dagen voor de deelnemers en supporters, die volop konden genieten van hun geliefde sport. Dit eindelijk bij zeer goed zomerweer, wat de organisatie zeker ten goede kwam. De organisatoren danken iedereen die op eender welke wijze geholpen heeft aan het welslagen van “Masters Lummen 2013” en nodigen nu reeds iedereen uit op de herhaling van dit evenement in 2014. “ Bedankt iedereen en tot volgend jaar ” Croymans Herman

Provinciale zomerkampioenschappen De maand mei was op petanquegebied in Limburg een zeer drukke maand. Niet alleen de PIB voor senioren en voor veteranen stonden vroeg op de kalender, maar ook de andere zomerkampioenschappen moesten in de maand mei afgewerkt worden. Er stonden 3 provinciale kampioenschappen op de kalender, namelijk het provinciaal kampioenschap gemengde doubletten, het provinciaal kampioenschap doubletten en het provinciaal kampioenschap tripletten. Wij zijn gestart met het PKGD op zaterdag 4 mei 2013 in PC Pelt. Amper 1 dag later, op zondag 5 mei 2013,

ging het PKD door in PC De Berk en als laatste in de rij was het PKT aan de beurt op zondag 12 mei in PC Eisden. Het was in geen van de drie kampioenschappen een verplichting om verder te gaan naar de Vlaamse kampioenschappen, maar de Limburgers schreven zich spontaan in voor deelname aan de Vlaamse kampioenschappen. Vóór de wedstrijden begonnen, werd er bij de inschrijving aan de wedstrijdtafel gevraagd voor verdere deelname aan de Vlaamse kampioenschappen en eens ingeschreven was er geen weg meer terug. Zo geraakte PFV Limburg vrij gemakkelijk aan het vooropgestelde quorum.

21


Regio's Zaterdag 4 mei 2013 - PKGD in PC Pelt De titel zegt het al, het doublet moest gevormd worden uit een duo met 1 heer en 1 dame. 38 gemengde doubletten waren op de afspraak om dit kampioenschap onder een stralende lentezon te betwisten. Er werd gespeeld volgens het gekende poulesysteem. Voor een plaats op het hoogste schavotje moest het betere spel uit de kast gehaald worden. De finale was dan ook van een zeer hoog petanqueniveau, waar de factor geluk zeker niet het belangrijkste was. Het werd voor iedereen een sportieve petanquedag met veel inzet. Iedereen had genoten van het prach-

tige weer. Het was een mooi kampioenschap waar geen verliezers waren, maar wel beteren en dat resulteerde in volgende uitslag: Zij waren de beteren: 1e plaats: Quetin Gert en Verboven Natasja PC Boekt 2e plaats: De Groof Tony en Smolderen Laila PC Olympia 3e plaats: Reekmans Guido en Beckers Godelieve PC Boekt/PC Genenbos

Zondag 5 mei 2013 PKD - PC De Berk In tegenstelling tot het PKGD, waar het doublet moest gevormd worden door 1 heer en 1 dame, was dit geen vereiste in het PKD en mochten de doubletten samengesteld worden uit 2 heren of 1 heer en een dame of 2 dames. De heren/heren gemengd speelden in een reeks en de dames speelden zoals gewoonlijk afzonderlijk. De 44 ingeschreven heren/heren gemengd doubletten en de 10 damesdoubletten waren al voor het startsein op de pleinen om zo de noodzakelijk terreinkennis op te doen, maar klokvast 9.30 uur vingen de wedstrijden aan. Zowel bij de heren als bij de dames was inzet en concentratie geen overdreven luxe. Deze voorwaarden waren zeker aanwezig om toch maar dat uiteindelijke 13e punt te bemachtigen. In elk kampioenschap zijn er laureaten, dit was ook het geval in PC De Berk:

Ereplaatsen voor: Bij de heren/heren gemengd 1e plaats: Quetin Gert en Kausse Stefaan PC Boekt 2e plaats: Claes Brecht en Geraerts Marcel PC Olymia 3e plaats: Gilis Jens en Van Goidsenhoven Gijs PC Boekt/PC Tongeren Bij de dames 1e plaats: Reygel An en Ramaekers Sonja PC Boekt 2e plaats: Engelen Astrid en Kranzen Magda PC Olympia 3e plaats: Verboven Natasja en Vanschooren Sandra PC Boekt

Zondag 12 mei 2013 PKT - PC Eisden Het 3e en laatste provinciaal kampioenschap op rij was het PKT te PC Eisden.

gemengd tripletten en 5 dames tripletten, die ook allen aanwezig waren in Eisden.

Vooraleer dit kampioenschap aan PC Eisden werd toegewezen, moesten de buitenpleinen extra gekeurd worden door PFV Limburg, want de accommodatie van PC Eisden is nog volop in opbouw ook wat de binnenterreinen betreft. PC Eisden heeft een tandje moeten bijzetten om de buitenpleinen tijdig klaar te krijgen om dit kampioenschap te laten doorgaan.

Ondanks het minder goede weer werd het toch nog een aangename petanquedag en zoals ik reeds vroeger heb gezegd: in de petanquesport zijn er geen verliezers, er zijn enkel minderen en beteren. De beteren in PC Eisden waren:

Bij de inschrijving vooraf meldden zich 26 heren/heren

22

Bij de heren/heren gemengd 1e plaats: Quetin Gert/Millemoons Maartin/Kausse Stefaan - PC Boekt


Regio's 2e plaats: Rossi Primo/Vastmans Yannick/Simons Gomaar - PC Kelchteren 3e plaats: Claes Gino/Claes Nico/Willems Nico PC Genenbos Bij de Dames 1e plaats: Raafels Carola/Schepers Hilda/Theunis Gerda - PC Genenbos 2e plaats: Daemen Kie/Dobrange Josine/Michiels Nicole - PC Genk/PC Hasselt/PC Genenbos 3e plaats: Verboven Natasja en Prikken Gerarda/Serroyen Anita - PC Boekt/PC Interlommel

Woorden van dank aan iedereen die zich heeft ingezet voor het welslagen van deze Limburgse kampioenschappen: de inrichtende clubs, de PFV Limburgwedstrijdleiding, de scheidsrechters voor hun correcte beslissingen, maar vooral aan alle Limburgse petanquespelers die het mogelijk hebben gemaakt om er sportieve provinciale kampioenschappen van te maken. Croymans Herman

Antwerpen: Week van de Sport Van maandag 24 tot en met donderdag 27 juni was het “Week van de Sport� in de Nekkerhal te Mechelen. Ieder jaar komen er duizenden kinderen van het 6de leerjaar en het 1ste middelbaar om kennis te maken met verschillende sporten onder het motto 'Ik zoek een sport'. Er kwamen ongeveer 1000 kinderen door onze stand voor een petanque-initiatie! Hopelijk vinden sommigen onder hen ook de weg naar onze petanqueclubs! Karin

23


In memoriam

In memoriam De Raad van Bestuur en alle leden van de Petanque Federatie Vlaanderen bieden de bedroefde families hun oprechte deelneming aan. Wij wensen de families veel sterkte in deze moeilijke tijd. Het bestuur en de leden van PC De Blockskes melden u met diepe droefheid het overlijden van de heer Karel Van de Venster. Karel werd geboren te Malderen op 26 mei 1935 en is overleden op 26 februari 2013. Wij wensen Suzanne en haar kinderen veel sterkte in deze moeilijke tijd.

Het bestuur en de leden van PC Molenbos melden u met diepe droefheid het overlijden van hun dierbaar lid, de heer Petrus Heylen. Petrus werd geboren te Herenthout op 7 mei 1939 en is, omringd door zijn familie, overleden in het UZ Gasthuisberg te Leuven op 17 juni 2013. Langs deze weg willen wij nogmaals ons medeleven betuigen aan Irma en de ganse familie.

Het bestuur en de leden van PC 13 Tongeren melden u met droefheid het overlijden van de heer Guido Palmans, echtgenoot van mevrouw Henriëtte Strauven. Guido werd geboren te AltHoeselt op 31 oktober 1941 en is thuis te Alt-Hoeselt overleden op 23 juni 2013. PC 13 Tongeren en PFVLimburg wenst de familie veel sterkte.

24

Met diepe droefheid melden wij u het overlijden van mevrouw Rita De Wolf, weduwe van de heer Herman Van den Steene en partner van de heer Armand Hasendonckx. Rita werd geboren te Aalst op 25 januari 1952 en is thuis overleden op 30 juni 2013. Wij wensen de familie en vrienden veel sterkte toe in deze moeilijke tijden.

Het bestuur en de leden van PC De Berk melden U met verslagenheid het overlijden van de heer Louis Reygel (Lowieke), echtgenoot van mevrouw Marie-Louise Claes. Lowieke werd geboren te Peer op 9 april 1928 en is ons op 85 jarige ouderdom op 8 juli 2013 te HeusdenZolder ontvallen. Lowieke was, als een “duiveltje doet al”, één der stichters van PC De Berk: plannen voor verbouwingen uittekenen, schrijnwerkerij en secretariaatswerk waren hem op het lijf geschreven. Dat de petanquesport hem nauw aan het hart lag, bewijst zijn jarenlange inzet als lid van de provinciale raad van P.F.V. Limburg. Tot spijt van de andere raadsleden moest Lowieke enkele jaren geleden om gezondheidsredenen ontslag nemen. Ook als secretaris van PC De Berk moest Lowieke om gezondheidsreden ontslag nemen en werd hem oververdiend de oorkonde van “ Eresecretaris “ overhandigd. Lowieke heeft bij PC De Berk geschiedenis geschreven en zal in onze herinneringen blijven voortbestaan als een joviale en integere clubman. Aan zijn echtgenote Louke die steeds zijn steun en toeverlaat was en aan zijn naaste familie en vrienden bieden wij onze oprechte blijken van deelneming aan.


In memoriam PC Genk meldt met droefheid het overlijden van de heer Fons Gaens. Fons is overleden op 12 juli 2013 op 67 jarige leeftijd. Alhoewel hij slechts enkele jaren lid was van PC Genk was hij een grote steun voor onze club dank zij zijn vele contacten en zijn ervaring in andere sporttakken. Tijdens de korte termijn dat hij bij ons was is hij secretaris en sportleider geweest.

Het bestuur en de leden van PC Actief Beveren melden u met droefheid het overlijden van de heer AndrĂŠ De Pauw. AndrĂŠ werd geboren op 1 april 1930 en is overleden op 16 juli 2013. Wij wensen de familie en alle vrienden veel sterkte toe.

Wij zullen hem missen.

Het bestuur en de leden van PC Actief Beveren melden u met droefheid het overlijden van de heer Pierre Lutz. Pierre werd geboren op 1 september 1938 en is overleden op 14 juli 2013. Aan de familie en vrienden bieden wij onze oprechte deelneming.

Met diepe droefheid melden wij u het overlijden van mevrouw Andrea Hemelsoet, weduwe van de heer Gaston Bogaerts. Andrea werd geboren te Sint-Amandsberg op 9 december 1923 en is thuis te Aartrijke, in familiekring en gesterkt door het Heilig Sacrament van de zieken, overleden op 29 juli 2013. Wij wensen de familie en vrienden veel sterkte toe in deze moeilijke tijden.

PC Kortrijk meldt u met droefheid het overlijden van de heer Maurice Soubry. Maurice werd geboren op 9 juni 1950 en is thuis overleden op 3 augustus 2013. Wij wensen de familie en vrienden veel sterkte toe.

25


Pilootproject

PILOOTPROJECT

In samenwerking met onderstaande partners heeft de Petanque Federatie Vlaanderen het genoegen U een sociaal marketingconcept aan te bieden. Dit concept biedt op creatieve wijze een mogelijkheid om uw vereniging financieel te steunen, tegelijkertijd heeft het oog voor onze gezondheid en wordt een sociaal project gesteund.

De firma Sublimix stelt u een gamma Zwitserse voedingsproducten voor die niet alleen buitengewoon lekker zijn, maar ook essentieel voor een gezond dieet. Stuk voor stuk veredelen ze de smaak van uw gerechten. Overtuig uzelf en proef het verschil …

SUBLIMIX BVBA www.sublimix.be info@sublimix.be

    

Bouillons Kruiden Oliën Soepen & sauzen Specialiteiten

    

Cholesterolvrij Vetarm Glutenvrij Lactosevrij …

Kebene staat voor Ke (Kenya) Be (België) en Ne (Nederland). Kebene Children’s Home is een kleinschalig project dat straat- en weeskinderen opvangt in Kenia. Het opvangtehuis is opgestart in 2007 en is gelegen in de buurt van Diani Beach, bij Mombasa aan de Zuidkust van Kenia. Kebene voorziet in de basisbehoeften: gezondheidszorg, onderwijs, opvoeding, recreatie, e.d. Het doel is aan de kinderen een goede basis te geven en de mogelijkheid om zich te ontwikkelen in een veilige en liefdevolle omgeving zodat zij de kans krijgen op een onafhankelijk leven in de toekomst. www.kebene.com info@kebene.com

Voor meer info De Smaakverfijner gcv sponsor@desmaakverfijner.be 0483/42.50.01 WIN-WIN partnership is onze drijfveer !!!!

26


Info – Pub

27


Info – Pub

Hier had uw advertentie kunnen staan...

CREATIE PREMEDIA

BOEKEN

DRUKKERIJ

CATALOGEN

BINDERIJ LOGISTIEK

MAGAZINES BROCHURES AGENDA’S KALENDERS NOTEBOOKS CROSSMEDIA PUBLISHING

Meer info: tim-pennoit@pfv.be Lannoo Drukkerij Kasteelstraat 97 • 8700 Tielt • T +32 51 42 42 11 lannoo@lannooprint.be • www.lannooprint.be

Petanque Club Hemelhof HemelHof

SINGEL STROMBEEK

info

9 ruime binnenbanen open van 1.30 tot 19.00u

--o--

Grimbergsesteenweg 99A 1850 Grimbergen Tel. (02)2670355

Pétanque club v.z.w.

vzw

www.petanque-club-hemelhof.be Gemeentepark 2930 Brasschaat

“ACTIEVER DAN OOIT” 28


Info – Pub

Petanque club Wemmel Open: Alle dagen van 13.00 tot 19.00 Vrijdag: club GESLOTEN 10 Binnenbanen – 18 buitenbanen

Steenweg op Brussel 113 1780 Wemmel Tel & Fax: 02/461 30 30

29


Info – Pub

Beste leden,

BENELUX

De Petanque Federatie Vlaanderen en het distributiebedrijf FM GROUP Belgium gingen recentelijk een samenwerking aan met verschillende doelen tot gevolg: 1. Onze leden voortaan laten besparen op hun non-food aankopen (-30%) in verscheidene gamma’s: PARFUM COSMETICAPRODUCTEN HUISVERZORGINGSPRODUCTEN SCHOONMAAKPRODUCTEN LICHAAMSVERZORGINGSPRODUCTEN VOETVERZORGINGSPRODUCTEN SHAMPOO EN CONDITIONERS SPA WELLNESS GAMMA GEURKAARSEN DIERENVERZORGINGSGAMMA … 2. Elke aankoop van FM-producten met een sterk gereduceerde prijs en dit met een hoogwaardige kwaliteit, impliceert een extra sponsorinkomen voor zowel de Petanque federatie, de provinciale besturen en de talrijke clubs die Vlaanderen telt. Met andere woorden: doe voortaan uw aankopen van deze hoogwaardige producten online in je eigen webshop en steun de petanque sport in het bijzonder. Wij rekenen op jullie medewerking. Stuur een kopij (recto-verso) van je paspoort, met daarbij je adres, GSM-nummer (eventueel ook vaste telefoonnummer) en email-adres naar Catherine Mortier (secretariaat@pfv.be).

30


V.U. Elisabeth Verhaeghe - Brantano NV - Kwadelapstraat 2 - 9320 Erembodegem.

BESTE PETANQUE SPELERS Binnenkort ontvangen jullie kortingbonnen van Brantano via jullie petanque club. Per aankoopschijf van €60 kan u een kortingbon gebruiken van €10. Geldig in alle Brantano winkels (in België en Groothertogdom Luxemburg) alsook op www.brantano.be. Deze bonnen zijn geldig op de volledige collectie van Brantano. Meer info op de bon. Voor de adressenlijst van de winkels kan u terecht op de website van Brantano: www.brantano.be


DES BOULES COMMER CIALISÉES pA R S O N T FA B R I Q U É E S

ICI

à S T- B O n n E T- L E - C h â T E A U FrAnCE

LA BOULE OBUT 5, rue du Cros 42380 Saint-Bonnet-le-Château France Tél. commercial : 04 77 45 57 00 International tél. : +33 4 77 45 57 00 E-mail : commercial@labouleobut.com www.obut.com


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.