__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

ΤΕΥΧΟΣ 88 - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ – ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013

Εργοληπτικόν βήμα Οπισθοδρόμηση το σχέδιο νόμου για τις συμβάσεις Οι αλλαγές που προτείνονται, η κατάργηση των υπουργείων και οι ενστάσεις της ΠΕΣΕΔΕ

Ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων Καθυστερήσεις, παρά τις εξαγγελίες, ενός έργου που αναμένεται από την αγορά

Ένθετο

EKΔΟΣΗ ΤΗΣ Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε.

Κύρωση της κωδικοποίησης της νομοθεσίας κατασκευής δημόσιων έργων (μέρος α΄)


4

Εργοληπτικόν βήμα

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟΝ ΒΗΜΑ ΤΕΥΧΟΣ 88 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ – ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013 Κωδικός εντύπου 011271

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διμηνιαία Έκδοση της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ Θεμιστοκλέους 4, 106 78 Αθήνα τηλ: 210 3814735, 210 3838759 e-mail: secretary@pesede.gr www.pesede.gr

Διαδρομές

8-19

Το γεγονός

20-23

Θέματα

24-31

Νομολογία

32-41

Βήμα Συνδέσμων

42-44

Παρέμβαση

46-47

Επιχειρήσεις

48-50

Ημερολόγιο

52

Στοιχεία Συνδέσμων

54

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε.

ΕΚΔΟΤΗΣ PROTASIS e-mail: info@protasis.org

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Κωνσταντίνος Σιδέρης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ Γεώργιος Γάγαλης πρόεδρος ΠΕΣΕΔΕ

www.pesede.gr ...απλοποιήστε τη ζωή σας!

ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΞΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Θεοδόσης Παπανδρέου

Νέα, δραστηριότητες, νομικά και φορολογικά θέματα άμεσα και έγκυρα, από το χώρο εργασίας, ότι ώρα επιθυμείτε.

ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Τ. Γακίδης Χ. Κυριακίδης


6

Εργοληπτικόν βήμα

Ανάπτυξη υπέρ τίνος; Επιθυμούμε ανάπτυξη για την χώρα ή στόχος είναι η τακτοποίηση δύο – τριών ομίλων εις βάρος των μικρομεσαίων; Στην Ελλάδα της κρίσης και του μνημονίου αυτό ακόμα δεν έχει απαντηθεί. Και όσο καθυστερεί η απάντηση απλά αυξάνεται το κόστος για το Δημόσιο. Ο τομέας των δημοσίων έργων θα μπορούσε να δώσει πνοή στην ελληνική οικονομία, να βοηθήσει την ανάπτυξη και σε κάθε περίπτωση να μειώσει την ανεργία. Θα μπορούσε αν τα κέντρα λήψης αποφάσεων άφηναν στην άκρη τα πολιτικά παιχνίδια που κοστίζουν ακριβά χωρίς να έχουν κανένα αποτέλεσμα. Αρκεί μια απλή αποτύπωση των όσων έχουν γίνει με τις συμβάσεις παραχώρησης για να αντιληφθεί και ο πλέον ανίδεος ότι η επιλογή αυτή αποδεικνύεται αναποτελεσματική. Δυστυχώς όμως, ενώ η πολιτική ηγεσία ως οφείλει θα έπρεπε να καταργήσει τις συμβάσεις και να ξεκινήσει από το μηδέν με την γνωστή διαδικασία των δημοσίων έργων, επιλέγει να ενισχύσει συγκεκριμένους ομίλους με δημόσιους πόρους. Όσο και αν κάποιοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, σήμερα οι αυτοκινητόδρομοι χρηματοδοτούνται από δημόσιους πόρους! Και μάλιστα έρχεται το Δημόσιο να εγγυηθεί τα έσοδα των μεγαλοεργολάβων ξεπερνώντας κάθε όριο και καταστρατηγώντας αυτό που αποκαλούμε ελεύθερη αγορά! Μας λέει το ΥΠΟΜΕΔΙ ότι αν θα λυθούν οι συμβάσεις θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός με μεγάλες αποζημιώσεις των εργολάβων. Δεν μας λέει όμως πόσο κόστισαν ήδη και πόσο θα κοστίσουν αν συνεχιστούν. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν παραδειγματίστηκε από τα λάθη του παρελθόντος. Δυστυχώς συνεχίζει στο δρόμο της αδιαφάνειας και της διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Χρήματος που δεν υπάρχει αλλά βρίσκεται πάντα. Οχι για να καλύψει βασικές ανάγκες αλλά για να ενισχύσει τους εκλεκτούς. Αποκορύφωμα η πρόταση νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις. Στις επόμενες σελίδες μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά για τις ενστάσεις την Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε. Εδώ θα σημειώσουμε μόνο ότι επιχειρείται με τον χειρότερο τρόπο η επιστροφή σε τακτικές αποτυχημένες, κατακριτέες και αδιαφανείς. Ακόμα χειρότερα, το προτεινόμενο νομοσχέδιο καταργεί επί της ουσίας τα υπουργεία Ανάπτυξης και Υποδομών. Μια ομάδα «σοφών» θα καλείται κατά το δοκούν να αποφασίζει, άγνωστο με τι κριτήρια. Τα Δημόσια Εργα, αν αξιοποιηθούν σωστά και με διαφάνεια, μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης. Τόσο εθνικά όσο και τοπικά. Αρκεί μόνο η θέληση. Η οποία όπως δυστυχώς διαπιστώνουμε δεν υπάρχει. Όχι τουλάχιστον προς αυτή την κατεύθυνση.

Μέλη του Δ.Σ. της Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε

ΑΙΧΜΗΡΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Γάγαλης Γεώργιος (Θεσσαλονίκη) Α’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Γαλάνης Ευάγγελος (Πάτρα) Β’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Καλτσάς Νικόλαος (Φθιώτιδα) ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Διάκος Νικόλαος (Ηλεία) ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ορφανίδης Δημήτριος (Καβάλα) ΤΑΜΙΑΣ Σινωπίδης Εμμανουήλ (Πιερία) ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Αψώκαρδου Βασιλική (Λέσβος) Γαλάνης Στέργιος (Σέρρες) Γεωργουλόπουλος Γεώργιος (Μεσσηνία) Γκέλας Χρήστος (Αθήνα) Καραγιώργης Νικόλαος (Χαλκιδική) Κατσούλας Κωνσταντίνος (Αθήνα) Καφρίτσας Γεώργιος (Αθήνα) Κλαπαδάκης Εμμανουήλ (Αθήνα) Κοτορένης Χρήστος (Καστοριά) Μεσοχωρίτης Ορέστης (Θεσσαλονίκη) Μητσόπουλος Βασίλειος (Λάρισα)

Μπελιμπασάκης Στέφανος (Ηράκλειο) Μπουζιάκας Δημήτριος (Αθήνα) Μπούσγος Ηλίας (Αθήνα) Μυλωνάς Αριστοτέλης (Καρδίτσα) Παπαβασιλείου Αναστασία (Άρτα) Ρούλιος Αντώνιος (Ρέθυμνο) Τζήκας Γεώργιος (Θεσσαλονίκη) Τσιακίρης Απόστολος (Έβρος) ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γάγαλης Γεώργιος Γαλάνης Ευάγγελος Καλτσάς Νικόλαος Διάκος Νικόλαος Γεωργουλόπουλος Γεώργιος Μεσοχωρίτης Ορέστης Ρούλιος Αντώνιος ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΤΡΟΠΗ Ξηρός Βασίλειος (Μεσολόγγι) Πολιτίδης Θεόδωρος (Δυτ. Μακεδονίας) Τσάντας Παναγιώτης (Καβάλα) ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Κλάδος Αλέξανδρος (Ηράκλειο) Ανθυμίδης Δημήτριος (Δράμα) Δερμετζόγλου Ιωάννης (Καβάλα)


ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

8

Εργοληπτικόν βήμα

Παράταση για τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών Την παράταση κατά ένα μήνα της προθεσμίας για την υποβολή οριστικής δήλωσης απόδοσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών προβλέπει απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη. Σύμφωνα με την απόφαση: • Η προθεσμία υποβολής των οριστικών δηλώσεων απόδοσης φόρου μισθωτώνυπηρεσιών που λήγει την 31η Μαρτίου 2014 παρατείνεται μέχρι και την 30ή Απριλίου 2014, των οριστικών δηλώσεων από ελευθέρια επαγγέλματα λήγει την 30ή Απριλίου 2014 και των οριστικών δηλώσεων εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις εκπνέει την 30ή Μαΐου 2014. • Οι αρχικές οριστικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες δηλώσεις απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών (ΦΜΥ Έντυπο Ε7-Φ-01.015) οικονομικού έτους 2014 και ανεξάρτητα αν προκύπτει ή όχι ποσό φόρου για απόδοση υποβάλλονται και ο τυχόν φόρος αποδίδεται αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, στον δικτυακό τόπο www.gsis.gr, ανεξάρτητα αν ο υπόχρεος είναι επιτηδευματίας ή όχι και ανεξάρτητα από την κατηγορία βιβλίων του ΚΦΑΣ που τηρούνται και από τον τρόπο ενημέρωσής τους (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα). Με τη δήλωση αυτή υποχρεωτικά υποβάλλεται και το σύνολο των στοιχείων που προβλέπεται να περιλαμβάνονται στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων. • Οι τροποποιητικές οριστικές δηλώσεις ΦΜΥ υποβάλλονται αποκλειστικά στις αρμόδιες ΔΟΥ, σε δύο αντίτυπα, συνοδευόμενα υποχρεωτικά με μαγνητικό μέσο, το οποίο περιέχει το σύνολο των στοιχείων που προβλέπεται να περιλαμβάνονται στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, καθώς και το σύνολο των λοιπών στοιχείων του Εντύπου Ε7.

Σε ποιες περιπτώσεις γίνεται συμψηφισμός ΦΠΑ Στον συμψηφισμό του Φόρου Προστιθεμένης Αξίας που χρωστούν οι επιχειρήσεις στο Δημόσιο με τον ΦΠΑ που οφείλουν στις επιχειρήσεις οι φορείς της γενικής κυβέρνησης προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών. Μέχρι τώρα ο συμψηφισμός γίνεται αποκλειστικά για οφειλές ΦΠΑ ιδιωτών με απαιτήσεις ΦΠΑ από τον στενό δημόσιο τομέα, δηλαδή τα υπουργεία και τους φορείς της κεντρικής διοίκησης. Ωστόσο, διάταξη προβλέπει πως ο ΦΠΑ που οφείλουν στο Δημόσιο οι επιχειρηματίες θα μπορεί να συμψηφίζεται και με τα ποσά ΦΠΑ που χρωστούν στις επιχειρήσεις οι Δήμοι, οι Περιφέρειες, οι ΔΕΚΟ, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, τα νοσοκομεία, και άλλοι φορείς. Τη διαδικασία συμψηφισμού μεταξύ επιχειρήσεων και δημοσίων φορέων θα επιβλέπει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο οποίο θα υποβάλλονται οι σχετικές αιτήσεις, αλλά και τα δικαιολογητικά. Οποιαδήποτε επιχείρηση θα μπορεί να ζητά συμψηφισμό από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υπό την προϋπόθεση ότι η χρηματική απαίτηση του οφειλέτη κατά της γενικής κυβέρνησης είναι τεκμηριωμένη και εκκαθαρισμένη και αποδεικνύεται είτε με δημόσιο έγγραφο είτε με τελεσίδικη δικαστική απόφαση.


9


10

Εργοληπτικόν βήμα

Νέους διαγωνισμούς για τους αυτοκινητόδρομους προτείνει ο Γ. Γάγαλης

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

«Η καλύτερη λύση για το Δημόσιο θα ήταν να καταργηθούν οι συμβάσεις του 2007 για τους αυτοκινητόδρομους και να προκηρυχθούν νέοι διαγωνισμοί για την κατασκευή τους ως κλασικά δημόσια έργα» τόνισε ο Γ. Γάγαλης στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η ΠΕΣΕΔΕ. «Οι αυτοκινητόδρομοι στην ουσία χρηματοδοτούνται από δημόσιους πόρους», επεσήμανε εξηγώντας ότι το κράτος παρέχει τις εγγυήσεις για τα κατασκευαστικά δάνεια, ενώ έχει αναλάβει να αποζημιώνει τους εργολάβους σε περιπτώσεις μείωσης των αναμενόμενων εσόδων από τα διόδια. Αποδόμησε επίσης το βασικό «επιχείρημα» του υπουργείου Υποδομών για επιβάρυνση του προϋπολογισμού με μεγάλες αποζημιώσεις των εργολάβων σε περίπτωση λύσης των συμβάσεων. Επισήμανε ότι οι κρατικές ενισχύσεις είναι ήδη υψηλές και προέβλεψε ότι θα εκτιναχθούν στα η δισ. ευρώ με νέες περικοπές από άλλα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ Εκανε λόγο για «πιθάρι των Δαναΐδων» και σημείωσε ότι « ήδη έχουμε αλλαγές στα έργα, επομένως νέες οικονομικές απαιτήσεις από τους εργολάβους», αναφερόμενος κυρίως στις σήραγγες στην Κλόκοβα, κοντά στο Αντίρριο, που προστέθηκαν με πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.


11


12

Εργοληπτικόν βήμα

Δημόσιες συμβάσεις: βελτίωση των υπηρεσιών και καλύτερη αξιοποίηση των χρημάτων Οι νέοι κανόνες της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις και τις συμβάσεις παραχώρησης, που ενέκριναν οι ευρωβουλευτές , θα διασφαλίσουν την καλύτερη αξιοποίηση των χρημάτων και τη βελτίωση της ποιότητας, κάθε φορά που οι δημοσιές υπηρεσίες προμηθεύονται έργα, αγαθά ή υπηρεσίες. Θα διευκολυνθεί έτσι η υποβολή προσφορών από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και θα θεσπισθούν αυστηρότεροι κανόνες για την υπεργολαβία.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Με τη νέα νομοθεσία, που αποτελεί προϊόν συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ ΕΚ και Συμβουλίου τον Ιούνιο του 2013, αναθεωρούνται οι ισχύοντες κανόνες της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις και θεσπίζονται, για πρώτη φορά, κοινά ευρωπαϊκά πρότυπα για τις συμβάσεις παραχώρησης. Στόχος είναι να ενισχυθεί με τον τρόπο αυτό ο θεμιτός ανταγωνισμός και να διασφαλισθεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των χρημάτων, με την εισαγωγή νέων κριτηρίων ανάθεσης, τα οποία δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στις περιβαλλοντικές παραμέτρους, τις κοινωνικές πτυχές και την καινοτομία. Οι δημόσιες αρχές χρησιμοποιούν περίπου το 18% του ΑΕΠ για τις συμβάσεις έργων, αγαθών ή υπηρεσιών, γεγονός που καθιστά τις δημόσιες συμβάσεις ένα σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη συγκεκριμένων κοινωνικών στόχων. «Οι νέοι κανόνες στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στους πολίτες, που δικαιούνται να διαπιστώνουν ότι το δημόσιο χρήμα χρησιμοποιείται αποτελεσματικά», είπε ο Marc Tarabella (Σοσιαλιστές, Βέλγιο), εισηγητής εκ μέρους του Κοινοβουλίου της έκθεσης σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις. Αξιοποίηση των χρημάτων Χάρη στο νέο κριτήριο της «πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς» κατά τη διαδικασία ανάθεσης, οι δημόσιες αρχές θα είναι σε θέση να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα, τις περιβαλλοντικές παραμέτρους, τις κοινωνικές πτυχές ή την καινοτομία λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την τιμή και το κόστος του κύκλου ζωής του έργου, του αγαθού ή της υπηρεσίας που θέλουν να προμηθευτούν. «Τα νέα κριτήρια θα θέσουν τέλος στη δικτατορία της χαμηλότερης τιμής και θα επαναφέρουν την ποιότητα στο επίκεντρο», εξήγησε ο κ. Tarabella.

Οι ευρωβουλευτές αγωνίστηκαν με επιτυχία για την καθιέρωση μιας εντελώς νέας διαδικασίας προκείμενου να ενθαρρυνθούν όσοι υποβάλλουν προσφορές να προτείνουν καινοτόμες λύσεις. Η νέα «σύμπραξη καινοτομίας» θα επιτρέψει στις δημόσιες αρχές να προκηρύσσουν διαγωνισμούς με στόχο την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων χωρίς να προδικάζουν τη λύση, αφήνοντας έτσι τόσο στον υποβάλλοντα προσφορά όσο και στην αρχή που είναι αρμόδια για τη σύναψη της σύμβασης αρκετή ελευθερία κινήσεων ώστε να αναπτύξουν από κοινού νέες λύσεις. Η διαδικασία υποβολής προσφορών θα απλοποιηθεί για τις εταιρείες με ένα τυποποιημένο «Ευρωπαϊκό Ενιαίο Έγγραφο Προμήθειας (ΕΕΕΠ)», που συνίσταται σε ενημερωμένη υπεύθυνη δήλωση. Μονό ο προσφέρων στον οποίο έχει αποφασιστεί να ανατεθεί η σύμβαση θα υποχρεούται να προσκομίσει τα αυθεντικά έγγραφα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μειωθεί έτσι ο διοικητικός φόρτος των επιχειρήσεων κατά τουλάχιστον 80%. Οι νέοι κανόνες ενθαρρύνουν επίσης την υποδιαίρεση των συμβάσεων σε παρτίδες διευκολύνοντας έτσι τις μικρότερες εταιρείες να υποβάλλουν προσφορές. Αυστηρότεροι κανόνες για την υπεργολαβία Οι νέοι νόμοι θα περιλαμβάνουν τόσο κανόνες σχετικά με την υπεργολαβία όσο και αυστηρότερες διατάξεις για τις «αφύσικα χαμηλές» προσφορές, ώστε να καταπολεμηθεί το κοινωνικό ντάμπινγκ και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των εργαζομένων. Εργολάβοι που δεν τηρούν την εργατική νομοθεσία της ΕΕ μπορεί να αποκλειστούν από την υποβολή προσφορών. Δημόσιες υπηρεσίες Η συμφωνία για τους νέους κανόνες της ΕΕ σχετικά με τις συμβάσεις παραχώρησης τονίζει ότι τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να αποφασίζουν για το πώς θα γίνουν τα δημόσια έργα ή οι υπηρεσίες - είτε μέσω «εσωτερικών» ( HYPERLINK «http://in-hou.se/»inhou.se) συμβάσεων είτε μέσω ανάθεσης τους σε ιδιωτικές εταιρείες. Σύμφωνα με το κείμενο της νέας οδηγίας, δεν είναι επιθυμητή η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων οργανισμών κοινής ωφελείας. Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές αναγνώρισαν την ιδιαιτερότητα του νερού ως δημόσιου αγαθού και, ως εκ τούτου, δέχτηκαν την εξαίρεση του από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας. Τα κράτη μέλη έχουν στη συνέχεια 24 μήνες στη διάθεση τους για να μεταφέρουν τις διατάξεις των νέων κανόνων στην εκάστοτε εθνική νομοθεσία τους.


14

Εργοληπτικόν βήμα

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

16η Συνδιάσκεψη: Ναι στην συνεργασία, όχι στην εκμετάλλευση Ιδιαιτέρως επικριτικός κατά των κεντρικών πολιτικών επιλογών στον τομέα των δημοσίων έργων εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ μιλώντας στην 16η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Προεδρείων των Συνδέσμων. Ο Γιώργος Γάγαλης ξεκαθάρισε πως η ΠΕΣΕΔΕ πιστή στην πολύχρονη ιστορία της, θα επιμείνει με συνέπεια να αναζητά την συνεργασία με την Πολιτεία, με στόχο την υλοποίηση των Δημόσιων Έργων, για να μπορέσουν να υλοποιηθούν εκείνες οι υποδομές, που θα γίνουν μοχλός για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, έξοδο από την κρίση και απαρχή νέας πορείας, αντάξια της Πατρίδας μας και των Πολιτών. Δεν παρέλειψε όμως να καυτηριάσει τις πολιτικές επιλογές. «Οι υποδομές βελτιώθηκαν μεν, αλλά ταυτόχρονα υποπτευόμαστε ότι βελτιώθηκαν αντίστοιχα και οι λογαριασμοί κάποιων σε τράπεζες της Ελβετίας και αλλού» επεσήμανε ο Γιώργος Γάγαλης προσθέτοντας πως «Δυστυχώς εγκλωβισθήκαμε επί δεκαετίες σε πολιτικές, όπως αυτές των κκ Λαλιώτη και Σουφλιά, οι οποίες θεοποίησαν τα «μεγάλα έργα», έργα που διαμορφώνουν το προφίλ της εκάστοτε κυβέρνησης και εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα των ισχυρών κατασκευαστικών ομίλων, όμως είναι αμφίβολο αν ήταν και είναι οι πρώτες προτεραιότητες για τον Έλληνα Πολίτη και για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Χώρας. Η Χώρα και οι Πολίτες πλήρωσαν ακριβά αυτές τις πολιτικές και θα συνεχίσουν να τις πληρώνουν

ακριβά, τουλάχιστον μέχρι το 2040, όπως φαίνεται από την πρόσφατη αναθεώρηση των συμβάσεων “παραχώρησης”.» Όπως εξήγησε αυτές οι τακτικές πλήττουν ιδιαιτέρως τις μικρομεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις, στην πλειοψηφία τους στην επαρχία, οι οποίες αν και στελεχώνονται από το πιο δυναμικό κομμάτι του Τεχνικού Κόσμου, αν και είναι στην πρώτη γραμμή του πυρός στην μάχη της ισόρροπης ανάπτυξης της Περιφέρειας, «έχουν γίνει σφάγια στον βωμό της εξυπηρέτησης των πολιτικών των τελευταίων δεκαετιών, χωρίς όμως η θυσία αυτή να συνοδευτεί με την υλοποίηση εκείνων των υποδομών που θα επέτρεπαν την ώθηση της πραγματικής οικονομίας και την αντιμετώπιση της κρίσης. Είναι μάλλον φανερή η δυστοκία του πολιτικού συστήματος, Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, για την σύνταξη ενός εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και για την εφαρμογή αξιόπιστης και ρεαλιστικής πρότασης». Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΠΕΣΕΔΕ Νίκος Διάκος άφησε αιχμές για τις επιλογές του ΥΠΟΜΕΔΙ και του ΥΠΑΝ τονίζοντας πως «την ανάπτυξη την διαβάζει ανάποδα όπως οι μωαμεθανοί, από το τέλος προς την αρχή δηλαδή, διαπράττοντας τοιουτοτρόπως έγκλημα κατά της χώρας μη αναστρέψιμο πλέον». Χαιρετισμό στην Συνδιάσκεψη απηύθυνε ο ΓΓ Δημοσίων Εργων Στράτος Σιμόπουλος αλλά και ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρος Καλαφάτης. • Αναλυτικά τις τοποθετήσεις μπορείτε να βρείτε στο www.pesede.gr


Ε. ΥΦΑΝΤΗΣ Α.Ε.

Θεσσαλονίκης 6, 143 42 Ν. Φιλαδέλφια Τηλ.: 210 2530115-6 • Fax: 210 2522735

• Ε-mail: info@autoheat.gr


16

Εργοληπτικόν βήμα

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Παρέμβαση του γ.γ. Εμπορίου ζητά η Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε. για τα επιμελητήρια Την απαράδεκτη καταστρατήγηση της υπ’ αριθ. 68/25-10-12 εγκυκλίου Εποπτικού Συμβουλίου ΓΕΜΗ και υπ’ αριθ. Κ2-5794/28-08-13 εγκυκλίου Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, κατά τις συναλλαγές των Εργοληπτικών Επιχειρήσεων του Μητρώου ΜΕΕΠ του Υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙ με τις υπηρεσίες του ΓΕΜΗ καταγγέλει η ΠΕΣΕΔΕ με επιστολή της προς τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου Στέφανο Κομνηνό. Σε αυτή η ΠΕΣΕΔΕ κάνει λόγο για «Ωμό και απαράδεκτο εκβιασμό των Εργοληπτικών Επιχειρήσεων του Μητρώου ΜΕΕΠ του Υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙ, ώστε να εγγράφονται ταυτόχρονα σε δύο επιμελητήρια, TEE και ΕΒΕ» και ζητά την παρέμβαση του «προς αυστηρή και άνευ παρεκκλίσεων, άμεση εφαρμογή των υπ’ αριθ. 68/25-10-12 εγκυκλίου Εποπτικού Συμβουλίου ΓΕΜΗ και υπ’ αριθ. Κ2-5794/28-08-13 εγκυκλίου Γενικής Γραμματείας Εμπορίου». Πιο αναλυτικά και όπως σημειώνεται, «με την υπ’ αριθ. Κ2-5794/28-08-13 εγκύκλιο Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, αντιμετωπίσθηκε η σωρεία προβλημάτων που δημιουργούνταν, κατά τις συναλλαγές των Εργοληπτικών Επιχειρήσεων του Μητρώου ΜΕΕΠ του Υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙ - Μελών της Ομοσπονδίας μας, με το ΓΕΜΗ, στα κατά τόπους Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια. Οι Εργοληπτικές Επιχειρήσεις που είναι μέλη μας και είναι εγγεγραμμένες όλες στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (TEE), ευρίσκονταν στην δυσάρεστη θέση, προκειμένου να εξυπηρετηθούν, να εκβιάζονται ευθέως κατά την υποβολή διαφόρων αιτημάτων τους προς τις υπηρεσίες του ΓΕΜΗ, ώστε να υποχρεωθούν εκβιαστικά, να εγγραφούν στα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια και να καταβάλλουν αναδρομικά εισφορές 10 ετών, ως μη καταβληθείσες. Θεωρήσαμε ότι με την υπ’ αριθ. Κ2-5794/28-08-13 εγκύκλιο Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, διευθετήθηκε η ως άνω δυσάρεστη και άδικη κατάσταση. Όμως φευ, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος έσπευσε να λάβει την υπ’ αριθ. 8/04-11-13 απόφαση, η οποία κοινοποιείται προς τους Προέδρους των Επιμελητηρίων με την με ΑΠ 2729/1111-13 επιστολή του Προέδρου ΚΕΕΕ, με την οποία επιχειρείται ευθέως η ανατροπή της υπ’ αριθ. Κ25794/28-08-13 εγκυκλίου Γενικής Γραμματείας Εμπορίου». «Είναι προφανές ότι η ως άνω εικόνα, δεν συνάδει με τον πολυμέτωπο αγώνα της Πολιτείας για την μείωση των διοικητικών βαρών που βαρύνουν τις επιχειρήσεις, αλλά και με την προσπάθεια της

μείωσης των βαρών υπέρ τρίτων» τονίζεται ενώ η ΠΕΣΕΔΕ συμπληρώνει πως «όλα τα παραπάνω, συμβαίνουν ολίγον προ της κατάργησης της υποχρέωσης εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια, από 1ης Ιανουαρίου 2015, με την εφαρμογή του άρθρου 6 όπως ψηφίστηκε και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης, στο ΦΕΚ ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ, Αρ.φύλλου 240/12 Δεκεμβρίου 2012. Δηλαδή, ενώ η Πολιτεία, ορθώς, νομοθετεί ώστε να απαλλάσσει τις επιχειρήσεις από υποχρεωτικά αντιαναπτυξιακά «χαράτσια», κάποιοι θεωρούν ότι η ένταξη των επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, για απαράδεκτη αφαίμαξη των (ολίγων πλέον) επιχειρήσεων που αγωνίζονται για να επιβιώσουν και ιδιαίτερα στον πολύπαθο τομέα των κατασκευών». Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι συνδρομές στο ΕΒΕΟ για τις κεφαλαιουχικές Α.Ε. είναι 527€ ανά έτος χωρίς εξαιρέσεις ενώ στο TEE οι συνδρομές των τεχνικών εργοληπτικών Α.Ε. μεταβάλλονται σύμφωνα με την τάξη του πτυχίου τους , για παράδειγμα οι τάξεις ΑΙ, Α2 , 1ης έχουν συνδρομή 55€ ανά έτος , η 2η τάξη έχει συνδρομή 100€ ανά έτος , η 3η τάξη 500€ ανά έτος , η 4η τάξη 1.000C ανά έτος , η 5η τάξη 1.500C ανά έτος , η 6η τάξη 3.000C ανά έτος και η 7η τάξη 6.000C ανά έτος. Δηλαδή μία «μικρή» Εργοληπτική Επιχείρηση 2ης τάξης του ΜΕΕΠ καλείται να καταβάλλει στο ΕΒΕΟ το ποσό των 527,00€ ανά έτος και η συνολική καταβολή για την χρονική περίοδο 2003 - 2013 ξεπερνά το ποσό των 5.270,00€. Δηλαδή μία «μικρή» εργοληπτική επιχείρηση που πρέπει να κάνει χρήση των υπηρεσιών του ΓΕΜΗ και μέχρι τώρα ετύγχανε, νομίμως, μέλος του TEE, καλείται να πληρώσει ένα ουρανοκατέβατο χαράτσι άνω των 5.000C, άνευ λόγου και αιτίας και μετά από επίκληση αναχρονιστικών και αμφισβητούμενων γνωμοδοτήσεων.


18

Εργοληπτικόν βήμα

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Εξωστρέφεια επιβίωσης για τις κατασκευαστικές Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η επέλαση των ελληνικών κατασκευαστικών ομίλων στο εξωτερικό και ειδικά στη Μέση Ανατολή. Ο άλλοτε προνομιακός γεωγραφικός χώρος ανάπτυξης του κλάδου (δεκαετία του ’70 κυρίως) δείχνει να αποκτά ξανά την παλιά του αίγλη και οι μεγάλοι «παίκτες» της αγοράς σπεύδουν να δημιουργήσουν θέσεις. Αυτό σημειώνεται σε ρεπορτάζ του Ηλία Μπέλλου για την Καθημερινή. Σύμφωνα με τον συντάκτη, τελευταία εξέλιξη είναι η ανάληψη από την εταιρεία J&P Αβαξ, στις αρχές Φεβρουαρίου, του έργου επέκτασης του αεροδρομίου Queen Alia στο Αμμάν της Ιορδανίας. Είχε προηγηθεί, λίγες μέρες νωρίτερα, η σύμβαση για τον μεγάλο οδικό άξονα New Orbital Highway στο Κατάρ, προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ. Το τελευταίο είναι το δεύτερο οδικό που αναλαμβάνει η εταιρεία στο εμιράτο ενόψει του Μουντιάλ. Ωστόσο, η εικόνα είναι ίδια πλέον σε όλη τη Μέση Ανατολή και όχι μόνο στο Κατάρ. Η ίδια εταιρεία την προηγούμενη άνοιξη υπέγραψε με την κυβέρνηση του Λιβάνου σύμβαση ύψους 360 εκατ., η οποία χρηματοδοτείται από το Δημόσιο, για την κατασκευή θερμικού σταθμού παραγωγής ενέργειας κοντά στην Τρίπολη του Λιβάνου, ενώ λίγο μετά, η θυγατρική της, «Αθηνά», υπέγραψε σύμβαση ύψους 125 εκατ. με την Aldar Properties των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση υποδομών στα ανατολικά του Αμπου Ντάμπι. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ έχει ιδρύσει θυγατρική στη μεγαλύτερη αγορά της Μέσης Ανατολής, τη Σαουδική Αραβία, και ήδη δραστηριοποιείται σε οδικά, κτιριακά και άλλα έργα στην ευρύτερη περιοχή. Ο στόχος είναι να αυξήσει το ποσοστό των κατασκευαστικών του έργων στο εξωτερικό στο ένα τρίτο του συνόλου αυτών που «τρέχει». Στο πλαίσιο αυτό, έχει αναλάβει συνολικά 19 projects σε Κατάρ, Αμπου Ντάμπι, Μπαχρέιν και Ομάν και συμμετέχει σε διαγωνισμούς για νέα σε Σαουδική Αραβία, Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ και Ομάν. Το γεγονός ότι η αγορά της Μέσης Ανατολής ανοίγει και πάλι δεν συνεπάγεται ότι οι υπόλοιπες εγκαταλείπονται. Ενδεικτικό παράδειγμα; Ο όμιλος Μυτιληναίου, ο οποίος θα πρέπει να σημειωθεί κατ’ αρχήν ότι στην προηγούμενη χρήση (2012) πραγματοποίησε το 55% του κύκλου εργασιών του στο εξωτερικό, με τη θυγατρική του ΜΕΤΚΑ να αναδεικνύεται σε σημαντικό διεθνή παίκτη στα ενεργειακά - κατασκευαστικά projects. Η ΜΕΤΚΑ, λοιπόν, υπέγραψε προ ολίγων μηνών νέο συμβόλαιο με τη Societe Algerienne de Production de l’Electricite,

σε κοινοπραξία με την General Electric, συνολικής αξίας 372 εκατ. ευρώ. Αυτό βεβαίως δεν συνεπάγεται ότι δεν αναπτύσσεται και στη Μέση Ανατολή. Για παράδειγμα, έχουν προηγηθεί έργα όπως αυτά στην Τουρκία (925 εκατ. ευρώ), τη Συρία (1,3 δισ.), την Ιορδανία, την Αλγερία και το Ιράκ. Τα τελευταία 5 έτη αναλαμβάνει έργα συνολικής αξίας από 500 εκατ. έως ένα δισ. κάθε χρόνο και έχει έτσι εισέλθει σε 7 νέες γεωγραφικές αγορές. Στην αγορά της Βαλκανικής έχει να επιδείξει το τελευταίο της «απόκτημα» η εταιρεία Ελλάκτωρ. Προ εβδομάδων ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος σε πολύ μεγάλο οδικό έργο παραχώρησης στη Ρουμανία. Υπάρχει, όμως, και αλλού: στα Εμιράτα έχει αναλάβει έργο κατασκευής σταδίου, στην Τουρκία έχει πάρει έργο διαχείρισης υδάτινων πόρων ενώ στο Κατάρ τρία έργα συνολικής αξίας 360 εκατ. ευρώ. Το 33% του ανεκτέλεστου του ομίλου πέρυσι ήταν στο εξωτερικό κυρίως σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή αλλά και στην Κύπρο, στη Ρωσία, στη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Η περίπτωση της Κύπρου είναι από μόνη της πολύ ενδιαφέρουσα. Η J&P Αβαξ, για παράδειγμα, προχωρεί στη Λεμεσό έργα που περιλαμβάνουν τη νέα μαρίνα της, σημαντικό αριθμό κατοικιών, αλλά και εμπορικών χώρων γύρω από αυτή. Παράλληλα, έχει ήδη συνάψει τα πρώτα συμβόλαια πώλησης ακινήτων. Κάπως έτσι και με την υπογραφή των νέων συμβάσεων, η εταιρεία έφτασε να εμφανίζει ανεκτέλεστο της τάξης των περίπου 2,9 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ο νέος προνομιακός γεωγραφικός χώρος για τον κλάδο συνολικά φαίνεται πως θα είναι στο μέλλον η Μέση και η Εγγύς Ανατολή. Και θα αποτελέσει τον βασικό μοχλό της προσπάθειας που θα καταβάλει για να διευρύνει τις τάσεις εξωστρέφειας που ήδη τον χαρακτηρίζουν τα τελευταία χρόνια. Το δρόμο της Μέσης Ανατολής θα πρέπει να σημειωθεί πως επιλέγουν και αρκετές εταιρείες μικρότερου μεγέθους.


Εργοληπτικόν βήμα

Παίρνει μπρος το τμήμα Μπράλλος-Άμφισσα του οδικού άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίριο Το «πράσινο φως» για την κατασκευή και λειτουργία του τμήματος Μπράλλος- Άμφισσα στους νομούς Φθιώτιδας και Φωκίδας, συνολικού μήκους 28,61 χλμ. άναψε με την υπογραφή της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη. Το έργο αποτελεί τμήμα του οδικού άξονα ΛαμίαΙτέα- Αντίρριο και μετά την ολοκλήρωσή του αναμένεται να επιφέρει σημαντική μείωση του απαιτούμενου χρόνου της διαδρομής, για τους οδηγούς, με προέλευση τη νοτιοδυτική Ελλάδα και προορισμό την κεντρική και βόρεια Ελλάδα και αντίστροφα. Ειδικότερα, το έργο αφορά στη βελτίωση της υφι-

19

στάμενης οδού και νέα χάραξη, έχει αφετηρία που βρίσκεται επί της υφιστάμενης εθνικής οδού πριν τον οικισμό του Μπράλλου, ενώ περιλαμβάνει παράπλευρο δίκτυο, ισόπεδους κόμβους, και τεχνικά έργα, όπως γέφυρες, τοίχους αντιστήριξης, σήραγγες, διαβάσεις και οχετούς. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, με την αναβάθμιση αυτή επιτυγχάνεται επίσης η βελτίωση της οδικής ασφάλειας, καθώς στο συγκεκριμένο τμήμα κινείται ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό βαρέων οχημάτων, καθώς επίσης η παράκαμψη των υφιστάμενων πόλεων και οικισμών, η οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, αλλά και η τουριστική ανάπτυξη των βόρειων παραλιών του Κορινθιακού και του Πατραϊκού Κόλπου. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι σύμφωνα με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων η ΕΥΔΕ/ ΠΑΘΕ του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.


20

Εργοληπτικόν βήμα

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Οπισθοδρόμηση το σχέδιο νόμου για τις συμβάσεις

Ασάφειες, αντικρουόμενες διατάξεις και επιστροφή σε τακτικές του παρελθόντος με την ανάθεση έργων σε ημέτερους διαπιστώνει η ΠΕΣΕΔΕ στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης (μετά από πρόταση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, «Για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου κανονιστικού και θεσμικού πλαισίου σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών».


Εργοληπτικόν βήμα

Σ

ε επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη και την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων σημειώνεται πως «παρά την επίκληση των ευρωπαϊκών οδηγιών, (η πρόταση σχεδίου νόμου) αποτελεί ένα «συνονθύλευμα ασαφών διατάξεων που προάγουν ευθέως την αυθαιρεσία, την αδιαφάνεια και την διαφθορά, εις βάρος του Κοινωνικού αγαθού «Δημόσιο Έργο» και εις βάρος του τελικού αποδέκτη, δηλαδή του Πολίτη, αλλά υπέρ των ισχυρών συμφερόντων που εν πολλοίς ευθύνονται για την κατάρρευση της Πατρίδας μας». Πιο αναλυτικά η ΠΕΣΕΔΕ διαπιστώνει έλλειψη αντικειμενικών κριτηρίων, ασαφείς και γενικόλογες διατυπώσεις σε μια σειρά άρθρα και επαναφορά διατάξεων που έχουν εφαρμοσθεί στο παρελθόν και έχουν καταδικαστεί στην πράξη ως απαράδεκτες (πχ αιτιολόγηση υπερβολικά χαμηλών προσφορών, συμπλήρωση δικαιολογητικών μετά το διαγωνισμό, παραμονή οικονομικών προσφορών στα συρτάρια κα). Ιδιαίτερης σημασίας είναι το άρθρο 127 καθώς σύμφωνα με την ΠΕΣΕΔΕ «εναποθέτει στα χέρια ενός «Δημοσίου», που πρωταγωνιστεί σε σκάνδαλα διαφθοράς, την ευχέρεια να διενεργεί κατά βούληση «κλειστούς» διαγωνισμούς, δηλαδή να μοιράζει τα έργα (προμήθειες και υπηρεσίες), όπου αυτό θέλει, άρα σε αρεστούς και ημέτερους» αλλά και το άρθρο 129 που θεσμοθετεί εκ νέου τις ελεύθερες απ’ ευθείας αναθέσεις, χωρίς ουδεμία προϋπόθεση. Το νομοσχέδιο επιτρέπει και τις κατάλληλες χειρουργικές επεμβάσεις στις προσφορές καθώς καταργεί το αυθημερόν άνοιγμά τους! Δυσάρεστη έκπληξη αποτελεί και η πρόταση ουσιαστικής κατάργησης του, διαχρονικά επιτελικού ρόλου, «Υπουργείου Δημοσίων Έργων» (ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΠΟΜΕΔΙ κλπ) και η ουσιαστική και τυπική αντικατάστασή του από επτά διορισμένα άτομα (ΕΑΑΔΗΣΥ), με υπερεξουσίες υπερυπουργείου, με αρμοδιότητες επόπτη των εποπτών και ελεγκτή των ελεγκτών και σε κάθε περίπτωση, με υπερεξουσίες και αρμοδιότητες που επεκτείνονται μακράν πέραν της τρέχουσας κυβερνητικής και κοινοβουλευτικής

21

θητείας (βλ. μέρος 9ο, τίτλος Ι). «Σας καλούμε, όσον αφορά το σκέλος των Δημόσιων Έργων, να καλέσετε εκ νέου, τόσο το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), όσο και την Ομοσπονδία μας (ΠΕΣΕΔΕ), σε διαβούλευση και κατάθεση προτάσεων, προκειμένου να διορθωθούν πλήθος ασαφών και αναχρονιστικών διατάξεων, επικίνδυνων για την Χώρα και τους Πολίτες, τις οποίες επισημαίνουμε παραπάνω» καταλήγει η ΠΕΣΕΔΕ. • Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τις θέσεις της Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε στο www.pesede.gr.

• Συνονθύλευμα ασαφών διατάξεων που προάγουν ευθέως την αυθαιρεσία, την αδιαφάνεια και την διαφθορά, η πρόταση σχεδίου νόμου της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) «Για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου κανονιστικού και θεσμικού πλαισίου σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών» • Προωθείται η ουσιαστική κατάργηση του Υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙ. • Αγνόηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και της Ομοσπονδίας των Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) – Επαναφορά αποτυχημένων και καταδικασμένων διατάξεων του θλιβερού παρελθόντος • Οι θέσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) επί της πρότασης σχεδίου νόμου της ΕΑΑΔΗΣΥ «Για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου κανονιστικού και θεσμικού πλαισίου σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών».


22

Εργοληπτικόν βήμα

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ Οι κακές αλλαγές επαναφέρει διατάξεις που έχουν εφαρμοσθεί στο παρελθόν και έχουν καταδικασθεί στην πράξη ως απαράδεκτες (πχ αιτιολόγηση υπερβολικά χαμηλών προσφορών), βλ. άρθρο 32 εισάγει όρους που ο καθείς υποπτεύεται βάσιμα ότι θα μείνουν «κενό γράμμα», βλ. άρθρο 34 Παράνομες συμπεριφορές, «έγγραφο ειδικής ρήτρας ακεραιότητας», Σ.Σ.: 1) αλήθεια σε τι ακριβώς εξυπηρετεί η υπογραφή της παραπάνω ρήτρας; 2) « … αν ο οικονομικός φορέας χρησιμοποιεί υπεργολάβους, και για τους υπεργολάβους του …» δηλαδή ο ανάδοχος θα υπογράψει ρήτρα ακεραιότητας και για τους υπεργολάβους του; Και τέλος, 3) μια και ο θλιβερός πρωταγωνιστής στην διαφθορά είναι μακράν το Δημόσιο ερωτάμε, οι αναθέτουσες αρχές, οι φορείς υλοποίησης των έργων και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι θα υπογράφουν παρόμοια ρήτρα ακεραιότητας; Δίνει την δυνατότητα στις αναθέτουσες αρχές να περιορίσουν κατά βούληση τον αριθμό των συμμετεχόντων, βλ. άρθρο 55.3 Έλεγχος της καταλληλότητας, επιλογή των συμμετεχόντων και ανάθεση των συμβάσεων, «… μπορούν να περιορίζουν τον αριθμό των υποψηφίων οι οποίοι προσκαλούνται …» εναποθέτει στα χέρια ενός «Δημοσίου», που πρωταγωνιστεί σε σκάνδαλα διαφθοράς, την ευχέρεια να διενεργεί κατά βούληση «κλειστούς» διαγωνισμούς, δηλαδή να μοιράζει τα έργα (προμήθειες και υπηρεσίες), όπου αυτό θέλει, άρα σε αρεστούς και ημέτερους, βλ. άρθρο 127 Επιλογή διαδικασίας ανάθεσης, « … οι αναθέτουσες αρχές / αναθέτοντες φορείς επιλέγουν ελεύθερα είτε την ανοικτή ή κλειστή διαδικασία είτε τη διαδικασία διαπραγμάτευσης …» και άρθρο 92 Χρησιμοποίηση ανοικτής ή κλειστής διαδικασίας ή διαδικασίας διαπραγμάτευσης με ή χωρίς προκήρυξη, « … Οι αναθέτοντες φορείς μπορούν να επιλέγουν οποιαδήποτε από τις διαδικασίες που περιγράφονται στο άρθρο 2 παράγραφος 13 …» φιλοδοξεί να εκτινάξει τις εκπτώσεις των διαγωνισμών ακόμη πιο ψηλά, (αν και ήδη οι προσφερόμενες εκπτώσεις στους διαγωνισμούς δημόσιων έργων είναι εξωπραγματικά υψηλές), με την χρήση «ηλεκτρονικών πλειστηριασμών» (δηλαδή επαναλαμβανόμενες αντιπροσφορές) βλ. άρθρο 118, αντί του εύλογου ηλεκτρονικού διαγωνισμού (δηλαδή ηλεκτρονική υποβολή της προσφοράς σε ένα στάδιο)

θεσμοθετεί εκ νέου τις ελεύθερες απ’ ευθείας αναθέσεις, χωρίς ουδεμία προϋπόθεση, αυξάνοντας μάλιστα το χρηματικό όριο σε σχέση με το ισχύον, την ώρα που στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι απ’ ευθείας αναθέσεις έχουν γίνει πληγή και θλιβερός κανόνας, βλ. άρθρο 129, Απευθείας αναθέσεις, « … Προσφυγή στη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης επιτρέπεται όταν η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης, χωρίς ΦΠΑ, είναι ίση ή κατώτερη από το ποσό των 20.000 ευρώ», χωρίς, μάλιστα, «να εξασφαλίζεται μια ελάχιστη δημοσιότητα, με την ανάρτηση σχετικής αναγγελίας λ.χ. στην ιστοσελίδα της αναθέτουσας αρχής, ή σε διαδικτυακές πύλες (portal) που φιλοξενούν τέτοιες ανακοινώσεις» (βλ. Εγκύκλιο 2/2008 του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με την «Ερμηνευτική Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με το κοινοτικό δίκαιο που εφαρμόζεται στην ανάθεση συμβάσεων οι οποίες δεν καλύπτονται ή καλύπτονται εν μέρει από τις οδηγίες για τις δημόσιες συμβάσεις» (2006/C 179/02)). δεν καταργεί το «χαράτσι» άχρηστων δημοσιεύσεων στον έντυπο τύπο, (υπέρ αναξιοπαθούντων καναλαρχών), δίνοντας την δυνατότητα οι αναθέτουσες αρχές να μετακυλύουν το κόστος στον ανάδοχο, βλ. άρθρο 137.2 & 4 Δημοσιότητα σε εθνικό επίπεδο « … Οι αναθέτουσες αρχές/αναθέτοντες φορείς μπορούν να δημοσιεύουν προκήρυξη δημόσιας σύμβασης ή περίληψη αυτής σε κάθε άλλο έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο», και « … Η δαπάνη των δημοσιεύσεων της παραγράφου 3 βαρύνει την αναθέτουσα αρχή/τον αναθέτοντα φορέα, δυναμένων πάντως των τελευταίων να προβλέψουν στη διακήρυξη του διαγωνισμού την μετακύλιση της στον ανάδοχο της σύμβασης» επιβάλλει την αυθαιρεσία των αναθετουσών αρχών ως προς τα προσόντα των υποψηφίων, βλ άρθρο 139, Έλεγχος καταλληλότητας των προσφερόντων ι υποψηφίων, « … η αναθέτουσα αρχή/ αναθέτων φορέας καθορίζει τα ελάχιστα προσόντα και ικανότητες που οφείλουν να διαθέτουν οι προσφέροντες …» επαναφέρει την δυνατότητα συμπλήρωσης δικαιολογητικών συμμετοχής, όταν η διάταξη αυτή καταστρατηγήθηκε στο παρελθόν και ήδη έχει αντιμετωπισθεί από την ισχύουσα νομοθεσία και νομολογία, βλ. άρθρο 145 καταργεί το αυθημερόν άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και συνεπώς την αυθημερόν ανάδειξη προσωρινού μειοδότη και μας γυρίζει πίσω στα θλιβερά χρόνια όπου οι οικονομικές προσφορές έμεναν επί εβδομάδες στα συρτάρια «υπευθύνων»


Εργοληπτικόν βήμα

και άνοιγαν αφού είχαν υποστεί τις κατάλληλες χειρουργικές επεμβάσεις, ώστε να αναλάβει το έργο ο ημέτερος, βλ. άρθρο 49, Διαδικασία αποσφράγισης και αξιολόγησης των προσφορών στην ανοικτή διαδικασία, θέτει εν αμφιβόλλω την (αναγνωρισμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση), Ελληνική Υπηρεσία πιστοποίησης των Εργοληπτικών Επιχειρήσεων, δηλαδή το ΜΕΕΠ (Μητρώο Εμπειρίας Επιχειρήσεων) του ΥΠΟΜΕΔΙ, βλ. άρθρο 63.8, Επίσημοι κατάλογοι εγκεκριμένων οικονομικών φορέων, « … Η έκδοση του προεδρικού αυτού διατάγματος συνιστά προϋπόθεση για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου» καταργεί, ακόμη και για έργα κάτω του κοινοτικού ορίου εφαρμογής των κοινοτικών οδηγιών, το δοκιμασμένο και λειτουργικό σύστημα των ανώτερων και κατώτερων ορίων συμμετοχής ανά τάξη πτυχίου του ΜΕΕΠ, καταργεί, ακόμη και για έργα κάτω του κοινοτικού ορίου εφαρμογής των κοινοτικών οδηγιών, το δοκιμασμένο και ευεργετικό σύστημα του ορίου ανώτατου ανεκτέλεστου υπολοίπου ανά τάξη πτυχίου του ΜΕΕΠ, παραλείπει (σκόπιμα;) ήδη κριθείσες διατάξεις, όπως υπεργολαβία μόνο σε «πραγματικά τρίτη» επιχείρηση, δηλαδή όχι συνδεδεμένη με τον ανάδοχο,

23

εισάγει καινοφανή διάταξη ώστε η κάθε διακήρυξη να καθορίζει κατά το δοκούν τους όρους τυχόν ρήτρας διαιτησίας, όταν είναι εμφανές (ακόμη και για αδαείς) ότι από μόνος του ο όρος αυτός είναι καθοριστικής σημασίας για τον ανταγωνισμό, (βλ. άρθρο 177) θέτει εν αμφιβόλλω τα δοκιμασμένα και επιτυχημένα «πρότυπα τεύχη διακηρύξεων», με κίνδυνο να επανέλθουμε πολλά έτη πριν, όταν η κάθε αρχή έκοβε και έραβε την διακήρυξη μέχρι να φωτογραφηθεί επαρκώς ο ποθητός ανάδοχος, (βλ. άρθρο 27.2.ιγ « … ιγ) Τους όρους και τα κριτήρια επιλογής και τα ελάχιστα επίπεδα αυτών …») καταργεί, στο στάδιο του διαγωνισμού, την ενδικοφανή διαδικασία ενώπιον της αναθέτουσας αρχής (ένσταση – προδικ. προσφυγή) και την αντικαθιστά με προσφυγή ενώπιον της ίδιας της Αρχής (η οποία θα διεξάγει διαδικασία ακρόασης ως δικαστήριο) με αποτέλεσμα μια θεσμοθετημένη καθυστέρηση τουλάχιστον δύο μηνών και μια πραγματική τουλάχιστον οκτώ μηνών αφού δεν θα είναι δυνατόν η Αρχή, με τη στελέχωση που διαθέτει, να ανταποκριθεί στο έργο της εξέτασης όλων των προσφυγών που θα ασκούνται για συμβάσεις (έργων, προμηθειών και υπηρεσιών) αξίας άνω των 80.000,00 ευρώ (βλ. άρθρα 165, 166)


24

Εργοληπτικόν βήμα

ΘΕΜΑ

Μια εναλλακτική Τ ο τελευταίο διάστημα μεγάλη συζήτηση γίνεται καθώς και κινητοποιήσεις για το θέμα των συγχρηματοδοτούμενων έργων και τα τέλη διέλευσης από τους εθνικούς δρόμους. Η αλήθεια είναι ότι οι Σ.Δ.Ι.Τ. ως μοντέλο ανάπτυξης μάλλον έχουν αποτύχει. Η μεν Αγγλία αφού το δοκίμασε τις τελευταίες δεκαετίες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι ασύμφορο τουλάχιστον για τα μη ανταποδοτικά και πλέον δεν το χρησιμοποιεί ενώ η Γερμανία ουδέποτε κατέφυγε στη λύση αυτή κατασκευής δημοσίων έργων (ΣΔΙΤ), ανταποδοτικών ή μη. Εφόσον όμως ως γνωστόν και λόγω των τρεχουσών οικονομικών συγκυριών που διέρχεται η χώρα, αποδεχθήκαμε και εφαρμόσαμε ως μοντέλο ανάπτυξης τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, κρίνεται σκόπιμο η μέθοδος αυτή να εφαρμοστεί με το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για τη χώρα. Προτείνω λοιπόν σε συνδυασμό με την αύξηση των διοδίων και το θόρυβο που έχει ξεσηκωθεί για το θέμα αυτό, τα κάτωθι: Η Ελληνική πολιτεία να θεσπίσει για τα βαρέα οχήματα διεθνών μεταφορών της αλλοδαπής, το τέλος εισόδου στη χώρα με αξία ανάλογη της χρονικής διάρκειας παραμονής και κυκλοφορίας του οχήματος στην Ελληνική επικράτεια, και σύμφωνα κατά περίπτωση με το ωφέλιμο φορτίο αφού επιβαρύνει αναλόγως το εθνικό δίκτυο. Η κυκλοφορία των εν λόγω οχημάτων να είναι

ελεύθερη κατόπιν, από τέλη διέλευσης αφού θα έχουν προκαταβληθεί, με σκοπό την αποτροπή της κυκλοφορίας αυτών στο δευτερεύον εθνικό δίκτυο και τους παράδρομους των αυτοκινητοδρόμων. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η μείωση της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στις οδούς αυτές οι οποίες δεν έχουν κατασκευαστεί για να παραλάβουν αυτό το φόρτο αφενός και αφετέρου διέρχονται οικισμών, με σοβαρότατο κίνδυνο δυστυχημάτων. Προτείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων αυτών από τα παραπάνω δίκτυα (δευτερεύον Ε.Δ. και παράδρομοι), εκτός και εάν τα συνοδευτικά έγγραφα αποδεικνύουν ότι επιβάλλεται η κίνηση τους σε αυτά ώστε να παραδώσουν εμπορεύματα. Μετά τα παραπάνω και με παράλληλη απόδοση του αναλόγου μέρους των χρημάτων στις κατασκευάστριες εταιρίες, θεωρώ ότι είναι εφικτή αν όχι η μείωση των προ της αύξησης τιμών, τουλάχιστον η παραμονή τους σε εκείνα επίπεδα αφού με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται αύξηση των εσόδων για τους παραχωρησιούχους και κατ’ επέκταση για το Ελληνικό Δημόσιο. Τα οφέλη είναι πολλαπλά και τα παραπάνω λειτουργούν και ως αντιπρόταση στην αύξηση των διοδίων που επιφέρει κοινωνική αναταραχή σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά και ως κίνητρο για τον «επαναπατρισμό» μεγάλου αριθμού οχημάτων εταιριών που κατέφυγαν σε γειτονικές χώρες για τη μείωση του λειτουργικού κόστους αυτών.

πρόταση για τα διόδια των εθνικών οδών Του Νικόλαου Δ. Κάλτσα, Β’ Άντιπροέδρου Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε., Προέδρου Σ.Ε.Δ.Ε Φθιώτιδας.


26

Εργοληπτικόν βήμα

Ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων;

ΘΕΜΑ

Σ

τις καλένδες φαίνεται πως στάλθηκε το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων που σχεδιαζόταν επί μήνες. Αν και ήδη θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες, εν τέλει όλα φαίνεται να έχουν παγώσει πιθανότατα λόγω έλλειψης κονδυλίων! Αν και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας τήρησε τα χρονοδιαγράμματα ετοιμάζοντας και προωθώντας την απαραίτητη λίστα στο ΥΠΕΚΑ, πέραν αυτού τίποτα δεν συνέβη. Θυμίζεται ότι στα τέλη Νοεμβρίου, ο Δημήτρης Δημητρίου, ειδικός σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας, στο πλαίσιο του επιχειρηματικού φόρουμ με τίτλο «Στην πορεία για την ανάπτυξη: η ώρα της εξοικονόμησης ενέργειας. Ώριμα κατασκευαστικά και ενεργειακά έργα», αποκάλυψε ήδη είχε αποσταλεί η πρώτη λίστα στο ΥΠΕΚΑ, με 645 κτίρια για τα οποία προκύπτει με σαφήνεια ότι εμπίπτουν στην οδηγία Ενεργειακής Αναβάθμισης. Το «Ε.Β.» επικοινώνησε με την γενική γραμματεία και επιβεβαίωσε πως η λίστα είχε δοθεί. Στην συνέχεια όμως σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, αν και πότε θα τρέξει το πρόγραμμα. Μάλιστα συνομιλητές του περιοδικού εξήγησαν πως θα πρέπει να βρεθούν τα κονδύλια τα οποία σήμερα δεν υπάρχουν. Στο ίδιο επιχειρηματικό φόρουμ, παρουσιάζοντας τις δυνατότητες του κατασκευαστικού κλάδου να αντιμετωπίσει τις ισχυρότατες σήμερα υφεσιακές πιέσεις που τον βαρύνουν, μέσα από μια στροφή προς τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης, ο Αργύρης Περουλάκης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισήμανε, ότι «η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να προχωρήσει ταχύτερα, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που ήδη διαθέτει προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της πολύ υψηλής ανεργίας». Σύμφωνα με τον κ. Περουλάκη, η εξοικονόμηση ενέργειας έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ευρώπη καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό για τις ενεργειακές της ανάγκες από το εξωτερικό, πραγματοποιώντας πολύ μεγάλες εισαγωγές ενέργειας, ενώ παράλληλα οι διαδικασίες

αναβάθμισης των κτιρίων δίδουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί το εγχώριο εργατικό δυναμικό, προσφέροντας έτσι λύσεις στο πρόβλημα της ανεργίας που ταλανίζει πρωτίστως την Ελλάδα αλλά και όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο της Γενικής Γραμματείας είναι εκρηκτικές και μπερδεμένες οι παράμετροι μέσα στις οποίες πρέπει να λειτουργήσει η υπηρεσία. Το βασικότερο πρόβλημα για την υλοποίηση των έργων είναι ότι δεν έχει ακόμη ελεγχθεί η πιστότητα των στοιχείων των ακινήτων που έχουν δοθεί στη Γ.Γ. καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι πληροφορίες δεν είναι σαφείς τόσο για το εμβαδόν του ακινήτου, τη χρήση του ή ακόμη και τη νομική του κατάσταση και φυσικά την ενεργειακή του απόδοση. Την ίδια ώρα την υιοθέτηση φορολογικών κινήτρων για τους πολίτες ώστε να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών τους και έτσι να στηριχθεί η ελληνική βιομηχανία αλουμινίου προτείνει ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης. Σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου ο υπουργός ανακοίνωσε ότι στο νέο ΕΣΠΑ 2014- 2020 ο κλάδος των δομικών υλικών θα χαρακτηριστεί ως ένας από τους οκτώ κλάδους - πυλώνες για την ανάκαμψη της οικονομίας και θα τύχει ιδιαίτερης χρηματοδότησης. Επίσης, στο νέο ΕΣΠΑ θα συνεχιστεί η δράση «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» και θα ενισχυθεί με επιπλέον κεφάλαια. Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για δική του πρόταση και όχι για θέμα που έχει εξεταστεί μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση, πως ένας καλός τρόπος στήριξης των κατασκευών και ιδιαίτερα του αλουμινίου είναι η παροχή και φορολογικών κινήτρων για ενεργειακές αναβαθμίσεις σπιτιών. «Δεν μιλάω για παραπάνω χρήματα που θα επιβαρύνουν τους λογαριασμούς του υπουργείου Οικονομικών», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να διατεθεί μέρος των κονδυλίων που αφορούν το επίδομα θέρμανσης και τα οποία δεν απορροφώνται από τα νοικοκυριά ή να επιλέγουν τα ίδια τα νοικοκυριά την φορολογική ελάφρυνση έναντι του επιδόματος θέρμανσης για να αναβαθμίσουν τα σπίτια τους.

Ίδωμεν!


28

Εργοληπτικόν βήμα

ΘΕΜΑ

Εκείνο που μένει λοιπόν κατά την άποψή μου είναι ότι ο υπουργός πολιτικολογεί, δηλαδή «λέει ψέματα» την μια για ν’ αποφύγει την ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ και την άλλη για να ηρεμήσει τους Ηλείους.

Του Νικόλαου Αχ. Διάκου*

Μ

πορεί το ελεγκτικό συνέδριο να το «πείσει» ο υπουργός μας με την αιτιολογία ότι: «Δεν αλλάζει το φυσικό αντικείμενο του έργου αλλά απλά “σπάει” σε τέσσερις εργολαβίες, λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν». Όμως τα πραγματικά τεχνικά προβλήματα έστω, επικεντρώνονται σ’ ένα πολύ μικρό κομμάτι του τμήματος Πύργος – Καλό Νερό, το οποίο μπορεί κάλλιστα να διευθετηθεί, άμεσα αλλά και είναι το μόνο που δυνητικά και νομικά μπορεί να εκτελεσθεί σε δεύτερο χρόνο με άλλη εργολαβία, εφ’ όσον για την ώρα δεσπόζει η απόφαση του ΣΤΕ. Μπορούμε ακόμη και να παραδεχθούμε ότι το κομμάτι Πύργος – Καλό Νερό είναι ενιαίο και το αποκλείουμε προς ώρας από την σύμβαση, όμως τι εμποδίζει και

ποιον, για την εκτέλεση του τμήματος Πάτρα – Πύργος και Καλό Νερό –Τσακώνα; Άλλωστε κατά καιρούς και επισήμως έχει δηλωθεί ότι το κομμάτι αυτό χρήζει επέμβασης για την βελτίωση της ασφάλειάς του, γιατί διαφορετικά προκύπτει ότι δηλαδή από τα διακόσια ογδόντα χιλιόμετρα (280 ΚΜ) της Ολυμπίας Οδού, οι παραχωρισιούχοι επέλεξαν να κατασκευάσουν μόλις εκατό χιλιόμετρα (100 ΚΜ) και να σφετεριστούν για εκατό χιλιόμετρα το τμήμα Αθήνα – Κόρινθος και τα διόδια που εισπράττουν εδώ και πέντε χρόνια. Κατά συνέπεια η σύμβαση δεν χωλαίνει μόνο γιατί πραγματικά πετσοκόβεται, με αφορμή την έλλειψη χρηματοδότησης, (κι εμάς τι μας νοιάζει αν οι παραχωρισιούχοι έχασαν την πιστοληπτική τους ικανότητα) και με αιτίαση την απόφαση


Εργοληπτικόν βήμα

29

* Ο Νικόλαος Αχ. Διάκος είναι Μηχ/γος-Ηλεκ/γος, Μηχανικός Ε.Δ.Ε., Γ.Γ. Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε.

Πάρτε πίσω το τμήμα Αθήνα – Κόρινθος... ... ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΧΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ 2008-2013

του ΣΤΕ για δύο δρασκελιές δρόμο στον Καϊάφα, αλλά έχει σοβαρό πρόβλημα γιατί το κομμάτι Αθήνα – Κόρινθος (τα διόδια δηλαδή) παραχωρήθηκε έναντι της κατασκευής διακοσίων ογδόντα χιλιομέτρων (280 ΚΜ) (Κόρινθος – Τσακώνα) και όχι έναντι εκατό χιλιομέτρων (100 ΚΜ) Κόρινθος – Πάτρα. Πρόκειται για σοβαρή κλοπή εθνικού πλούτου την στιγμή μάλιστα που δεν πρόκειται μόνο για χρονική μετάθεση του υπολοίπου έργου, αλλά για διαφοροποίηση τόσο στην εκτέλεση (πιθανότατα άλλος εργολάβος) όσο και στην χρηματοδότηση (εθνικοί πόροι). Και βέβαια αυτό είναι πέρα από βέβαιο αφού υπάρχουν τόσες αιτιάσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας απ΄ όπου αποδεικνύεται περίτρανα ότι με κοινοτικούς πόρους αποκλείεται να κατασκευ-

ασθεί το εναπομένον τμήμα. Βέβαια ο υπουργός, παλιός επικεφαλής «χωροφυλάκων» νομίζει ότι ζούμε στην εποχή του τηλέγραφου, ώστε το κοινωνικό σύνολο να μην μπορεί να πληροφορηθεί άμεσα, να συγκρίνει και να χαρακτηρίσει τα λεγόμενά του, τα οποία διαμορφώνονται ανάλογα με την περίσταση και το ακροατήριο. Έτσι άλλα απάντησε στη Βουλή, στον ερωτώντα ευρωβουλεύτη του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χουντή και άλλα στους εκπροσώπους της Ηλείας της Δευτέρας 25/11/2013. Τώρα βέβαια εάν επανέλθει ο κ. Χουντής είναι σίγουρο ότι ο κ. Υπουργός θα απαντήσει στην καλύτερη περίπτωση ότι δεν είχε προλάβει να μελετήσει την σύμβαση παραχώρησης. Εκείνο που μένει λοιπόν κατά την άποψή μου είναι ότι ο υπουργός πολιτικολογεί,

δηλαδή «λέει ψέματα» την μια για ν’ αποφύγει την ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ και την άλλη για να ηρεμήσει τους Ηλείους. Το αποτέλεσμα, μια από τα ίδια. Ετοιμάστε λοιπόν τα μουλάρια για την επικοινωνία του λαού με τον κόσμο εκτός Ηλείας. Το ερώτημα βέβαια που γεννάται τώρα που αρχίζουν να πλησιάζουν σιγά- σιγά εκλογικές αναμετρήσεις, οι εκλεκτοί μας με τι μέσον θα έλθουν στην Ηλεία; Με βασταγούρι σίγουρα όχι, και τα CΑΥΕΝNE μας τα πήρε η ΤΡΟΪΚΑ . Ευτυχώς που μας έμεινε ο ΕΛΤΑ με την (γνωστή) επιχορήγηση από την Βουλή. Καιρός να γίνει χρήση και εκείνων των 700 € γιατί οι προσωπικές σχέσεις διέρχονται πλέον κρίση και εξ’ αιτίας του δρόμου θα γίνουν εμπόλεμες!


30

Εργοληπτικόν βήμα

Ένα ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ έργο

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Του Χρύσανθου Κυπιρτίδη*

Ε

ν έτη 2013 παρόλη τη δύσκολη για τέτοια εγχειρήματα εποχή μας, κατασκευάστηκε στην Ζ.Ε.Π. Κοζάνης ένας στεγασμένος ελεγχόμενος χώρος στάθμευσης. Ο χώρος αυτός από τον σχεδιασμό ως και την κατασκευή του απαιτούσε εν γένει την πρωτοπορία και την καινοτομία. Το έργο αποτελείται κατ’ εξοχήν από πέντε στέγαστρα και ένα σκίαστρο, τα οποία προσφέρουν συνολικά 95 θέσεις στάθμευσης στους επισκέπτες της Ζ.Ε.Π. Κοζάνης. Επικουρικά κατασκευάστηκαν ένα θυρωρείο, δύο σκάλες για την πρόσβαση στον χώρο και όλες οι υποδομές για την απορροή των ομβρίων υδάτων και την λειτουργία των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του χώρου στάθμευσης. Ο φέρον οργανισμός των στεγάστρων /σκιάστρων αποτελείται από μεταλλικό σκελετό συνήθων χαλύ-

βδινων διατομών σε συνδυασμό με συρματόσχοινα από ανοξείδωτο χάλυβα. Ο μεταλλικός σκελετός στηρίζεται σε υποστυλώματα από οπλισμένο σκυρόδεμα ορθογωνικής διατομής. Πάνω στον μεταλλικό σκελετό στηρίζονται υαλοπίνακες laminated στα στέγαστρα και ξύλινοι δοκοί από ξυλεία IROKO στο σκίαστρο. Ο μεταλλικός σκελετός σε όλο το μήκος του έχει το σχήμα ενός τόξου. Η καμπυλότητα του αυτή αποτελεί και μια από τις πρωτοπορίες της κατασκευής, μιας και η ακτίνα καμπύλωσης της (R= 5.241 m για την κύρια δοκό IPE200 ) λόγω του μικρού μεγέθους της δημιουργούσε τοπικές αστοχίες στρέβλωσης. Το γεγονός αυτό μας ώθησε στο να εφαρμόσουμε την καμπυλότητα στη δοκό ελεγχόμενα και σε πολλά στάδια, με υποβοηθούμενη πίεση και ενίσχυση στα σημεία που εμφάνιζε τοπικά στρέβλωση η διατομή (IPE 200). Η κατασκευή της σύνδεσης του μεταλλικού σκελετού στο


Εργοληπτικόν βήμα

31

* Ο Χρύσανθος Κυπιρτίδης είναι Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ. Στοιχεία επικοινωνίας: Γαλιλαίου 16 Κοζάνη Τ.Κ. 50100, Τηλ.2461027294, 6944655433, e-mail: xkypir@teemail.gr

υποστύλωμα από οπλισμένο σκυρόδεμα απαίτησε όλη την εφευρετικότητα των κατασκευαστών για να καταλήξει στην καινοτόμο λύση που τελικά απέδωσε. Πρωταρχικά υπήρξε το θέμα των οπών για τους κοχλίες οι οποίες έπρεπε να προϋπάρχουν στο οπλισμένο σκυρόδεμα. Αυτό αντιμετωπίσθηκε με την συγκόλληση μεταλλικών σωλήνων διατομής 22 mm στον οπλισμό του υποστυλώματος στα σημεία που θέλαμε τις οπές. Η κατασκευή γενικά απαιτούσε ακρίβεια της τάξεως των 5 mm κάτι λογικό για τον μεταλλικό σκελετό αλλά αρκετά δύσκολο για το οπλισμένο σκυρόδεμα. Έτσι λοιπόν οι θέσεις των παραπάνω οπών διατηρήθηκαν στην ακριβή θέση που έπρεπε να έχουν με την βοήθεια ενός προκατασκευασμένου οδηγού από χαλύβδινη λαμαρίνα που προσαρμοζόταν στον ξυλότυπο του υποστυλώματος και συγκολλούνταν στον οπλισμό του. Η απαίτηση για ακρίβεια, για ομοιόμορφη και καλή επιφάνεια σκυροδέματος ώθησε στην αποκλειστική χρήση panels σιδηρότυπου μεγάλου μήκους για την κατασκευή του ξυλότυπου των υποστυλωμάτων. Επιπρόσθετα ο τύπος αυτού του ξυλότυπου κρίθηκε απαραίτητος επειδή βοηθούσε την πιο εύκολη και σωστή κατακορύφωση των υποστυλωμάτων ,αλλά και την υποστήριξη του ιδίου βάρους του. Όσον αφορά τον αριθμό των φάσεων σκυροδέτησης των υποστυλωμάτων έτεινε να γίνει απαγορευτικά μεγάλος λόγω της κατακόρυφης κλίσης τους αλλά και του πυκνού οπλισμού τους. Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίστηκε με την χρήση όσο το δυνατόν μικρότερων διατομών αγωγών παροχής σκυροδέματος ,σε συνδυασμό με επιδέξιους χειρισμούς του ακροφύσιου της αντλίας σκυροδέματος. Ο αριθμός των φάσεων σκυροδέτησης για κάθε υποστύλωμα τελικά διαμορφώθηκε σε τρείς. Το χρονοδιάγραμμα των εργασιών απαιτούσε σύντομους χρόνους κατασκευής ,για την εξασφάλιση

των χρόνων αυτών έπρεπε να υπάρχουν συγχρόνως τουλάχιστον δύο μέτωπα εργασιών. Η χωροθέτηση αυτών των σύγχρονων μετώπων εργασίας συναντούσε ένα μεγάλο εμπόδιο, την έλλειψη χώρου. Η έλλειψη χώρου προκαλούνταν από τα ήδη κατασκευασμένα τοιχία από οπλισμένο σκυρόδεμα στα όρια του οικοπέδου που εκτελούνταν το έργο. Η λύση σ’ αυτό το πρόβλημα δόθηκε με την διαδοχική εναλλαγή και επαναχρησιμοποίηση των ξυλότυπων μεταξύ των απέναντι στεγάστρων χωρίς την μετακίνηση τους μακριά. Επιπρόσθετα βοήθησε και η χρησιμοποίηση των προϊόντων εκσκαφής του ενός στεγάστρου για την επίχωση του απέναντί του. Εν κατακλείδι αξίζει να αναφερθεί κανείς στους υαλοπίνακες των στεγάστρων. Η προσαρμογή τους στον μεταλλικό σκελετό απαίτησε καινοτόμες λύσεις. Για την σύνδεση μεταξύ τους χρησιμοποιήθηκε ένας συνδυασμός δοκών προφίλ αλουμινίου με ελαστικά κορδόνια και γεμίσματα σιλικόνης με δοκούς από προφίλ πλαστικού. Η ομοιόμορφη τοποθέτηση τους έγινε με κατάλληλα μετρημένο οδηγό ,γιατί παρουσίαζε γενικά μεγάλη δυσκολία. Αυτό συνέβαινε επειδή οι όποιες ατέλειες της κατασκευής (της τάξης των 5 mm ) αντανακλούνταν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σ’ αυτό το σημείο της κατασκευής. Τέλος ειδική μνεία πρέπει να γίνει σε όλους τους παράγοντες και φορείς που συμμετείχαν στο έργο. Μελετητής του έργου ήταν ο Χρίστος Μεταξάς πολιτικός μηχανικός και ο φορέας υλοποίησης του έργου ήταν η Δημοτική Επιχείρηση Ενεργού Πολεοδομίας Κοζάνης Α.Ε. ,κατασκευαστής του έργου ήταν η Κ/ξ Μωυσιάδου Σοφία (Πολιτικός μηχανικός) – Μητράγκα Βάια (Μηχανολόγος μηχανικός) με υπεργολάβο τον Κυπιρτίδη Χρύσανθο (Πολιτικός μηχανικός).


32

Εργοληπτικόν βήμα

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3669/2008 (ΦΕΚ Α 116/18.6.2008) Άρθρο πρώτο Κυρώνεται, σύμφωνα με το άρθρο 76 παράγραφοι 6 και 7 του Συντάγματος, η κωδικοποίηση της νομοθεσίας που αφορά στην κατασκευή των δημόσιων έργων, όπως καταρτίσθηκε από την Ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, η οποία συστάθηκε, κατ` εξουσιοδότηση του άρθρου 26 παρ. 4 του ν. 2508/1997 (ΦΕΚ 124 Α΄), όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 11 παρ. 1 περ. γ΄ του ν. 3044/2002 (ΦΕΚ 197 Α΄), με την αριθμ. Δ17α/01/8/Φ.Ν 433/17.1.2003 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Δικαιοσύνης (ΦΕΚ 36 Β) και συγκροτήθηκε με την υπ` αριθμ. Δ17α/10/14/Φ.Ν 433/10.2.2003 απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων (ΦΕΚ 164 Β), της οποίας το κείμενο έχει ως εξής: ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕΡΟΣ Ι ΠΡΟΣΥΜΒΑΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Άρθρο 1 Πεδίο εφαρμογής - Έννοιες - Γενικές Αρχές 1. Οι διατάξεις του παρόντος Κώδικα εφαρμόζονται σε όλα τα έργα που προγραμματίζονται και εκτελούνται από τους φορείς, που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α΄). Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και του εκάστοτε αρμόδιου Υπουργού, είναι δυνατόν έργα που προγραμματίζονται και εκτελούνται από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου των ανωτέρω φορέων να εξαιρούνται διατάξεων του παρόντος Κώδικα. 2. Τα δημόσια έργα είναι έργα υποδομής της χώρας που καλύπτουν βασικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, συμβάλλουν στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων, στην αύξηση του εθνικού προϊόντος, στην ασφάλεια της χώρας και γενικά αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του λαού. Τα δημόσια έργα εντάσσονται στο γενικό πλαίσιο της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και υλοποιούν επιλογές του δημοκρατικού προγραμματισμού. 3. Από τεχνική άποψη δημόσια έργα είναι όλα τα έργα που εκτελούν οι φορείς της παρ.1 και συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο με το έδαφος, το υπέδαφος ή τον υποθαλάσσιο χώρο, όπως και τα πλωτά τμήματα των τεχνικών έργων. Ως έργο νο-

Κύρωση της κωδικοποίησης της νομοθεσίας κατασκευής δημόσιων έργων * (ενημερωμένος μέχρι και με τον Ν. 4233/2014) Επιμέλεια Τ. Γακίδη, Νομικού Συμβούλου ΠΕΣΕΔΕ

1ο μέρος είται κάθε νέα κατασκευή ή επέκταση ή ανακαίνιση ή επισκευή ή συντήρηση και η οικονομικά ή τεχνικά αυτοτελής λειτουργία, καθώς και κάθε σχετική ερευνητική εργασία, που απαιτεί τεχνική γνώση και επέμβαση. 4. Με τις διατάξεις του παρόντος Κώδικα καθιερώνονται: α) Ενιαίοι κανόνες για την κατασκευή όλων των δημοσίων έργων. β) Ο κοινωνικός έλεγχος με τον οποίο εξασφαλίζεται η διαφάνεια των διαδικασιών, η άρτια εκτέλεση των έργων και η προστασία του περιβάλλοντος. Ως κοινωνικός έλεγχος νοείται η θεσμοθετημένη συμμετοχή στις σχετικές διαδικασίες των εκπροσώπων των φορέων, των ΟΤΑ και άλλων κοινωνικών φορέων. γ) Η ανάδειξη της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Έργων (Γ.Γ.Δ.Ε.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων (Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.) σε κρατικό επιτελικό φορέα στον τομέα υλοποίησης των Δημόσιων Έργων και στην εποπτεία της όλης κατασκευαστικής δραστηριότητας της χώρας. δ) Ορθολογικό πλαίσιο για την οργάνωση, ανάπτυξη και εξέλιξη των εργοληπτικών επιχειρήσεων που αναλαμβάνουν την κατασκευή των έργων. 5. Τα έργα προγραμματίζονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και ορίζεται για κάθε έργο ή ομάδα έργων, το ύψος και η πηγή προέλευσης των πιστώσεων για τη χρηματοδότηση της κατασκευής. 6. Με προεδρικό διάταγμα (π.δ.) η εφαρμογή του Κώδικα αυτού μπορεί να επεκταθεί εν όλω ή εν μέρει, και στα έργα γεωργικών συνεταιρισμών ή συνεταιριστικών επιχειρήσεων, καθώς και ιδιωτικών επιχειρήσεων στις οποίες συμμετέχει ο δημόσιος τομέας ή νοσηλευτικών και γενικά κοινωφελών ιδρυμάτων που δεν ανήκουν στο δημόσιο τομέα.


Εργοληπτικόν βήμα

Με όμοιο π.δ. στις περιπτώσεις ιδιωτικών έργων που επιχορηγούνται από το δημόσιο τομέα μπορεί να καθορισθεί η μερική εφαρμογή διατάξεων του Κώδικα αυτού για τη χρησιμοποίηση επιχειρήσεων εγγεγραμμένων στο μητρώο του άρθρου 92 του παρόντος, τον ποιοτικό έλεγχο και τις χρησιμοποιούμενες προδιαγραφές. 7. Για την εφαρμογή του παρόντος Κώδικα οι παρακάτω όροι έχουν την ακόλουθη σημασία: α) «Εργοδότης» ή «Κύριος του Έργου» είναι το Δημόσιο ή άλλο νομικό πρόσωπο του δημοσίου τομέα για λογαριασμό του οποίου καταρτίζεται η σύμβαση ή κατασκευάζεται το έργο. β) «Φορέας κατασκευής του έργου» είναι η αρμόδια αρχή ή υπηρεσία που έχει την ευθύνη υλοποίησης του έργου. γ) «Προϊσταμένη αρχή» ή «Εποπτεύουσα Αρχή» είναι, η αρχή ή υπηρεσία ή όργανο του φορέα κατασκευής του έργου που εποπτεύει την κατασκευή του και ιδίως αποφασίζει για κάθε μεταβολή των όρων της σύμβασης ή άλλων στοιχείων αυτής, όπου αυτό ορίζεται στον παρόντα Κώδικα. δ) «Διευθύνουσα υπηρεσία» ή «Επιβλέπουσα Υπηρεσία» είναι η τεχνική υπηρεσία του φορέα κατασκευής του έργου που είναι αρμόδια για την παρακολούθηση, έλεγχο και διοίκηση της κατασκευής του έργου. ε) «Τεχνικό Συμβούλιο» είναι το συλλογικό όργανο του φορέα κατασκευής του έργου το οποίο γνωμοδοτεί στα θέματα που ορίζει ο Κώδικας αυτός. στ) «Ανάδοχος Εργολήπτης» ή «Ανάδοχος» είναι η εργοληπτική επιχείρηση στην οποία έχει ανατεθεί με σύμβαση η κατασκευή του έργου. ζ) «Σύμβαση» είναι η γραπτή συμφωνία μεταξύ του εργοδότη ή του φορέα κατασκευής του έργου και του αναδόχου για την κατασκευή του έργου, καθώς και όλα τα σχετικά τεύχη, σχέδια και προδιαγραφές. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ Άρθρο 2 Γενικές Διατάξεις 1. Τα δημόσια έργα κατασκευάζονται με βάση τη σχετική μελέτη: α) Από ειδικευμένες εργοληπτικές επιχειρήσεις, όπως ορίζεται στο άρθρο 92 του παρόντος. β) Από τον φορέα κατασκευής του έργου με αυτεπιστασία μέσω κατάλληλης τεχνικής υπηρεσίας και προσωπικού που είτε υπάρχει είτε κατά περίπτωση προσλαμβάνεται και αμείβεται από τις πιστώσεις του έργου. 2. Η αρμόδια αρχή ή υπηρεσία που έχει την ευθύνη κατασκευής του έργου αποφασίζει για τον τρόπο κατασκευής σύμφωνα με την παράγραφο και τα άρθρα 3 και 4 του παρόντος. Η απόφαση αυτή μπορεί να λαμβάνεται για κάθε έργο ή για είδη εργασιών ή για εργασίες που αφορούν ορισμένη χρονική περίοδο. Η έγκριση διεξαγωγής δημοπρασίας

33

αποτελεί και έγκριση της κατασκευής του έργου με εργοληπτική επιχείρηση. Άρθρο 3 Τρόποι επιλογής εργοληπτικής επιχείρησης Τρόποι επιλογής της εργοληπτικής επιχείρησης για την κατασκευή του έργου είναι: α) Η ανοικτή δημοπρασία, στην οποία λαμβάνουν μέρος και υποβάλλουν προσφορές όλοι όσοι έχουν τα νόμιμα προσόντα που προβλέπονται στη διακήρυξη. Αυτή είναι η κύρια διαδικασία επιλογής. β) Η δημοπρασία με προεπιλογή, εφαρμόζεται κυρίως σε έργα μεγάλης σπουδαιότητας ή εξειδικευμένα και διεξάγεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 23 του παρόντος. γ) Η απευθείας ανάθεση ή διαγωνισμός μεταξύ περιορισμένου αριθμού προσκαλούμενων εργοληπτικών επιχειρήσεων, η οποία αποτελεί εξαιρετική διαδικασία και εφαρμόζεται όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 28 του παρόντος. δ) Ο πρόχειρος διαγωνισμός και η προφορική δημοπρασία που διέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 29 του παρόντος. Άρθρο 4 Συστήματα υποβολής προσφορών Η διακήρυξη για τη δημοπράτηση καθορίζει το σύστημα υποβολής των προσφορών. Συστήματα υποβολής προσφορών είναι: α) Η προσφορά ενιαίου ποσοστού έκπτωσης πάνω σε συμπληρωμένο τιμολόγιο της υπηρεσίας. β) Η προσφορά επιμέρους ποσοστών έκπτωσης κατά ομάδες τιμών, σε συμπληρωμένο τιμολόγιο ομαδοποιημένων τιμών της υπηρεσίας με έλεγχο ομαλότητας των επιμέρους ποσοστών έκπτωσης. γ) Η ελεύθερη συμπλήρωση ανοιχτού τιμολογίου που μπορεί να περιλαμβάνει αναλυτικές τιμές ή περιληπτικές τιμές ή κατ` αποκοπή τιμή. δ) Η προσφορά που περιλαμβάνει μελέτη και κατασκευή με κατ` αποκοπή εργολαβικό αντάλλαγμα για το έργο ολόκληρο ή κατά τμήματα. Στο σύστημα αυτό αξιολογείται πρώτα η ποιότητα της προσφοράς (μελέτη) και στη συνέχεια εξετάζεται η οικονομική προσφορά. ε) Η μειοδοσία μόνο πάνω στο ποσοστό οφέλους για εκτέλεση απολογιστικών εργασιών. στ) Η προσφορά για την αξιοποίηση ακινήτων του εργοδότη με το σύστημα της αντιπαροχής ποσοστών εξ αδιαιρέτου και αντιστοίχων διηρημένων ιδιοκτησιών. ζ) Η προσφορά που περιλαμβάνει τη μερική ή ολική αυτοχρηματοδότηση με αντάλλαγμα τη λειτουργία ή εκμετάλλευση του έργου ή άλλα τυχόν ανταλλάγματα έναντι της κατασκευής του έργου. Τα συστήματα αυτά μπορούν να εφαρμοσθούν και σε συνδυασμό μεταξύ τους στη δημοπρασία του ίδιου έργου. Άρθρο 5 Σύστημα προσφοράς με ενιαίο ποσοστό έκπτωσης 1. Το Σύστημα προσφοράς με ενιαίο ποσοστό έκ-


34

Εργοληπτικόν βήμα

ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

πτωσης εφαρμόζεται μόνο σε έργα που η προμέτρηση των εργασιών είναι δύσκολη ή αδύνατη, όπως είναι ιδίως τα έργα συντηρήσεων, βελτιώσεων και ανακαινίσεων και ο προϋπολογισμός υπηρεσίας δεν υπερβαίνει το ανώτατο όριο μέχρι του οποίου γίνονται δεκτές εργοληπτικές επιχειρήσεις πρώτης τάξης του Μητρώου Εμπειρίας Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.ΕΠ.). 2. Οι διαγωνιζόμενοι προσφέρουν ενιαία έκπτωση στις τιμές του τιμολογίου της υπηρεσίας, που εκφράζεται σε ακέραιες μονάδες επί τοις εκατό (%). Αν η υπηρεσία δεν χορηγήσει έντυπο προσφοράς, οι διαγωνιζόμενοι τη συντάσσουν σε δικό τους έγγραφο. Άρθρο 6 Σύστημα προσφοράς με επιμέρους ποσοστά έκπτωσης 1. Το σύστημα προσφοράς επιμέρους ποσοστών έκπτωσης κατά ομάδες τιμών εφαρμόζεται ιδίως όταν είναι μεγάλο το πλήθος των τιμών μονάδας με τις οποίες θα καταρτισθεί η σύμβαση. 2. Στους ενδιαφερόμενους χορηγείται από την υπηρεσία για υποβολή στο διαγωνισμό έντυπο προσφοράς ποσοστών έκπτωσης κατά ομάδες τιμών ομοειδών εργασιών, που συμπληρώνεται από τους διαγωνιζόμενους σύμφωνα με τις επόμενες παραγράφους. 3. Οι διαγωνιζόμενοι προσφέρουν επιμέρους ποσοστά έκπτωσης για κάθε ομάδα τιμών του τιμολογίου και του προϋπολογισμού, εκφραζόμενα σε ακέραιες μονάδες επί τοις εκατό (%). Είναι δυνατόν, σε κάποια ή κάποιες ομάδες εργασιών η προσφερόμενη έκπτωση να είναι μηδενική ή αρνητική, με την προϋπόθεση ότι η συνολική έκπτωση είναι θετική. Η τελευταία αυτή προϋπόθεση δεν ισχύει αν το ορίζει ρητά η διακήρυξη. 4. Τα επιμέρους ποσοστά έκπτωσης πρέπει να βρίσκονται σε ομαλή σχέση μεταξύ τους. Για τον έλεγχο της ομαλότητας υπολογίζεται από την Επιτροπή διαγωνισμού για κάθε μειοδότη το συνολικό ύψος προϋπολογισμού προσφοράς που διαμορφώνεται μετά την αφαίρεση από κάθε ομάδα εργασιών ποσού που αντιστοιχεί στην έκπτωση που προσφέρθηκε. Από τη σύγκριση του προϋπολογισμού προσφοράς προς τον αρχικό προϋπολογισμό της υπηρεσίας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κονδύλιο για τα απρόβλεπτα, προκύπτει η μέση έκπτωση επί τοις εκατό Εμ του υπόψη μειοδότη. Ομαλή είναι η προσφορά όταν κανένα επιμέρους ποσοστό έκπτωσης Ει δεν είναι μικρότερο από 1,10Εμ - 10% ούτε μεγαλύτερο από 0,90Εμ + 10%. 5. Προσφορά που έχει αποκλίσεις από τα όρια της προηγούμενης παραγράφου είναι απαράδεκτη. Κατ` εξαίρεση, αν οι αποκλίσεις των ποσοστών έκπτωσης προς τα άνω ή προς τα κάτω δεν υπερβαίνουν το 0,10 (1-Εμ) και αφορούν ομάδα ή ομάδες

εργασιών που αθροιστικά η αξία τους στον προϋπολογισμό της υπηρεσίας δεν ξεπερνά το πέντε τοις εκατό (5%) και προκειμένου να γίνει η κατακύρωση της δημοπρασίας, η προσφορά ομαλοποιείται με αύξηση στο κατώτερο όριο ομαλότητας της παραγράφου 4 όλων των ποσοστών έκπτωσης που υπολείπονται από αυτό και η σύμβαση θεωρείται καταρτισμένη με τα ποσοστά αυτά και τα αντίστοιχα ποσά, όπως διορθώνονται από την Επιτροπή διαγωνισμού. Τα επιμέρους ποσοστά που είναι μεγαλύτερα από το ανώτατο όριο ομαλότητας δεν θίγονται στην καταρτιζόμενη σύμβαση. Άρθρο 7 Σύστημα προσφοράς με ελεύθερη συμπλήρωση τιμολογίου 1. Το σύστημα προσφοράς με ελεύθερη συμπλήρωση ανοιχτού τιμολογίου μπορεί να εφαρμόζεται σε έργα ανεξάρτητα από προϋπολογισμό όταν οι ποσότητες των εργασιών έχουν προμετρηθεί χωρίς κίνδυνο συμβατικών σφαλμάτων και δεν αναμένονται κατασκευαστικές αποκλίσεις. Στο σύστημα αυτό οι τιμές του τιμολογίου μπορεί να είναι αναλυτικές ή περιληπτικές για ολοκληρωμένα τμήματα σύνθετων εργασιών ή να είναι κατ` αποκοπή τιμές για ευρύτερα τμήματα του έργου ή για όλο το έργο. 2. Στους ενδιαφερόμενους χορηγούνται από την υπηρεσία για υποβολή στο διαγωνισμό: α) Τιμολόγιο όμοιο με το τιμολόγιο της υπηρεσίας, στο οποίο όμως οι τιμές είναι ασυμπλήρωτες. β) Προϋπολογισμός, όμοιος με τον προϋπολογισμό της υπηρεσίας στον οποίο όμως οι τιμές μονάδας, τα γινόμενα και τα αθροίσματα είναι ασυμπλήρωτα. Το κονδύλιο για απρόβλεπτες δαπάνες συμπληρώνεται από την υπηρεσία σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 57 του παρόντος. 3. Οι διαγωνιζόμενοι προσφέρουν τιμές, συμπληρώνοντας το ασυμπλήρωτο τιμολόγιο και προϋπολογισμό με τις προσφερόμενες από αυτούς τιμές χωρίς όμως καμία δέσμευση ομαλότητας. Συμπληρώνουν ακόμα τα γινόμενα των ποσοτήτων επί τις τιμές, τα επιμέρους και το γενικό άθροισμα, το ποσό για γενικά έξοδα και όφελος εργολάβου (Γ.Ε. και Ο.Ε.) βάσει του αναγραφόμενου στο έντυπο ποσοστού, αν προβλέπεται χωριστά και το συνολικό άθροισμα του προϋπολογισμού προσφοράς. Όλες οι τιμές στο τιμολόγιο συμπληρώνονται ολογράφως επί ποινή απαραδέκτου. Τυχόν αριθμητική αναγραφή τιμής στο τιμολόγιο δεν λαμβάνεται υπόψη. Αν υπάρχει διαφορά μεταξύ των αριθμητικών τιμών του προϋπολογισμού και των τιμών του τιμολογίου, ο προϋπολογισμός διορθώνεται με βάση τις ολόγραφες τιμές του τιμολογίου. Επίσης διορθώνονται τυχόν σφάλματα στα γινόμενα και τα αθροίσματα του προϋπολογισμού, ο οποίος ισχύει όπως διορθώθηκε. Αν υπάρχουν διαφορές τιμών ή λάθη σε μεγάλη κλίμακα, μπορεί η προσφορά να κριθεί απαράδεκτη.


Εργοληπτικόν βήμα

4. Η τεκμαρτή έκπτωση στο σύστημα αυτό προκύπτει από τη σύγκριση του προϋπολογισμού προσφοράς με τον προϋπολογισμό υπηρεσίας χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κονδύλιο για απρόβλεπτα. Άρθρο 8 Σύστημα προσφοράς που περιλαμβάνει μελέτη και κατασκευή 1. Το σύστημα προσφοράς μελέτης και κατασκευής εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις έργων που απαιτούν ειδικούς τρόπους κατασκευής ή μεθόδους που καλύπτονται από εξειδικευμένες τεχνογνωσίες ή άλλα κατοχυρωμένα δικαιώματα ή στα έργα με ιδιομορφίες ως προς τον τρόπο και τις φάσεις κατασκευής τους ή αν κρίνεται σκόπιμος ο συνδυασμός βελτίωσης ή ολοκλήρωσης ή αναθεώρησης υπάρχουσας μελέτης της υπηρεσίας με την κατασκευή ή αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η οποία εκδίδεται ύστερα από αιτιολογημένη γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου Τμήματος Κατασκευών της Γ.Γ.Δ.Ε., καθορίζονται είδη τεχνικών έργων, που πληρούν γενικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις και επιτρέπεται να δημοπρατούνται με το σύστημα μελέτης και κατασκευής. Για την εφαρμογή του συστήματος αυτού σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, απαιτείται προηγούμενη απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η οποία εκδίδεται ύστερα από αιτιολογημένη γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου Τμήματος Κατασκευών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων (Γ.Γ.Δ.Ε.) του Υπουργείου, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του εδαφίου α΄ (Η παράγραφος 1 αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 59 παρ. 1 του Ν. 4146/2013). 2. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιλογή του συστήματος προσφοράς που περιλαμβάνει μελέτη και κατασκευή πέρα από τα οριζόμενα στην προηγούμενη παράγραφο, είναι η ύπαρξη εγκεκριμένης προμελέτης και οικονομοτεχνικής μελέτης της υπηρεσίας για τον καθορισμό του προϋπολογισμού υπηρεσίας. Τα τεύχη δημοπράτησης περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων «Κανονισμό Μελετών Έργου» και «Πρότυπα Κατασκευής Έργου», τα οποία συντάσσονται ειδικά για το προς δημοπράτηση έργο ή υπάρχουν και εφαρμόστηκαν σε παρόμοια έργα. Μετά την έγκριση της προκαταρκτικής μελέτης της υπηρεσίας και προ της έγκρισης της προμελέτης προηγείται η εκπόνηση όλων των αναγκαίων καλούμενων «υποστηρικτικών μελετών», όπως π.χ. είναι οι μελέτες των συνθηκών του έργου και όλες οι απαραίτητες πράξεις ή αποφάσεις που επιτρέπουν την ακώλυτη εφαρμογή της σύμβασης, όπως π.χ. αδειοδοτήσεις συναρμόδιων φορέων. Οι διαγωνιζόμενοι υποβάλλουν στη δημοπρασία τουλάχιστον προμελέτη όλων των απαραίτητων έργων

35

ή οριστική μελέτη προκειμένου για κτιριακά έργα. Οι μελετητές όλων των διαγωνιζομένων πρέπει να έχουν τα κατάλληλα προσόντα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για τα πτυχία μελετητών και γραφείων μελετών ή ισοδύναμη εμπειρία προκειμένου για ευρωπαϊκά γραφεία μελετών με έδρα εκτός Ελλάδας. 3. Κατά την εφαρμογή του συστήματος αυτού μπορεί με τη διακήρυξη να ζητείται από τους διαγωνιζόμενους, εκτός από την οικονομική τους προσφορά, η συμπλήρωση ή σύνταξη μελετών, ο προσδιορισμός τεχνολογικών χαρακτηριστικών και προδιαγραφών επιμέρους στοιχείων του έργου ή η υποβολή προτάσεων - λύσεων σε δεδομένο τεχνικό πρόβλημα ή ο καθορισμός της προθεσμίας για την αποπεράτωση κατασκευής του έργου σε συνδυασμό με τα λειτουργικά έξοδα και την αποδοτικότητα της επένδυσης. Τα ανωτέρω ζητούμενα προσαρμόζονται στο αντικείμενο της κάθε σύμβασης. 4. Η οικονομική προσφορά περιλαμβάνει το εργολαβικό αντάλλαγμα κατ` αποκοπή για ολόκληρο το έργο ή για τμήματα του έργου. Με τη διακήρυξη μπορεί να ζητείται και συμπλήρωση τιμολογίου από το διαγωνιζόμενο, προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός προετοιμασίας της οικονομικής προσφοράς ή να αποτιμηθούν τυχόν διαφοροποιήσεις που ενδεχόμενα θα προκύψουν από απρόβλεπτες περιστάσεις ή θα ζητηθούν από την υπηρεσία. 5. Για την ανάδειξη του αναδόχου, κατά το σύστημα του παρόντος άρθρου, λαμβάνονται υπόψη οι οικονομικές προσφορές σε συνδυασμό με την αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών. Η Επιτροπή διαγωνισμού κατ` αρχήν ελέγχει κατά πόσον οι τεχνικές προσφορές τηρούν τις Τεχνικές προδιαγραφές που καθορίζονται με τα Συμβατικά Τεύχη και ανακοινώνει το αποτέλεσμα με πρακτικό στο οποίο αποφασίζει ποιες προσφορές γίνονται δεκτές και ποιες απορρίπτονται. Το πρακτικό αυτό ανακοινώνεται στους διαγωνιζόμενους. Κατά του ανωτέρω πρακτικού χωρούν ενστάσεις εντός πέντε (5) ημερών από την ανακοίνωση του. Μετά την εκδίκαση των ενστάσεων προχωρεί η διαδικασία της κρίσης και αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών από την Επιτροπή διαγωνισμού και συντάσσεται νέο πρακτικό που ανακοινώνεται στους ενδιαφερόμενους πριν ανοιχθούν οι οικονομικές προσφορές. Κατά του πρακτικού αυτού χωρούν επίσης ενστάσεις εντός πέντε (5) ημερών από της ανακοινώσεως του στους διαγωνιζόμενους. Τα κριτήρια της αξιολόγησης και ο βαθμός επιρροής τους στην επιδιωκόμενη βέλτιστη ποιότητα ορίζονται πάντοτε στη διακήρυξη. Οι κρινόμενες μελέτες βαθμολογούνται πάντοτε με εκατονταβάθμια βαθμολογία και καθορίζεται η ελάχιστη επιτρεπόμενη αποδεκτή βαθμολογία, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το εβδομήντα (70). Ελάχιστη βαθμολογία μπορεί να ορίζεται και για κριτήριο ή κριτήρια που επηρεάζουν σημαντικά την όλη ποιότητα της τεχνικής προ-


36

Εργοληπτικόν βήμα

σφοράς. Προσφορά που βαθμολογείται κάτω από την ελάχιστη συνολική επιτρεπόμενη βαθμολογία απορρίπτεται. Αν ορίζεται στη διακήρυξη, το ίδιο ισχύει και αν κριτήριο ή κριτήρια βαθμολογήθηκαν κάτω από την ελάχιστη βαθμολογία που καθορίστηκε στο κριτήριο ή στα κριτήρια αυτά. θέσπιση κριτηρίου ή υποκριτηρίου για την εμπειρία τόσο του μελετητή του διαγωνιζόμενου όσο και αυτού τούτου του διαγωνιζόμενου σε περίπτωση διαγωνισμού ανοιχτής διαδικασίας απαγορεύεται. Όταν το κύριο αντικείμενο της τεχνικής προσφοράς είναι η μελέτη του διαγωνιζόμενου, η συνολική βαθμολογία τυχόν κριτηρίων που αφορούν σε άλλες απαιτήσεις δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15/100. 6. Σε κάθε υποβαλλόμενη προσφορά αντιστοιχεί η ανηγμένη προσφορά της που προκύπτει ως συνάρτηση της οικονομικής προσφοράς (Π) και της συνολικής βαθμολογίας (Β), δηλαδή ισχύει Πα=φ(Π, Β) όπου Πα η ανηγμένη προσφορά. Προσωρινή μειοδότρια ή βέλτιστη προσφορά είναι η ελάχιστη από τις Πα. Για την εξεύρεση του τύπου της Πα, ο οποίος ορίζεται στη διακήρυξη, καθορίζεται σε κάθε περίπτωση έργου το τμήμα της Π που επηρεάζεται από την επιδιωκόμενη ποιότητα της τεχνικής προσφοράς και το υπόλοιπο τμήμα της Π στο οποίο δεν επιδρά η τεχνική αξιολόγηση. Αν C=p.n όπου ρ είναι το υπόλοιπο τμήμα της Π, το μη επηρεαζόμενο από την τεχνική αξιολόγηση και όταν ρ<1,0, τότε το πρώτο τμήμα της Π είναι (1-ρ).Π και σε αυτό επιδρά η βαθμολογία Β/100. Διαμορφώνεται έτσι ο γενικός τύπος της Πα που είναι: (1-ρ) χ Π Πα __________________ χ Π= =Κ Κχ Π χΠ Πα + +ρ ρχ Π Β

ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

____________ 100 (1-Ρ)χ 100 Κ Κ= Κ= __________________ ++ρρ Β Για τιμές του ρ ίσες προς 0,00 ή 0,05 ή 0,10 ή 0,15 κλπ. προκύπτουν διάφοροι τύποι της Πα. Η τιμή του ρ ορίζεται πάντοτε στη διακήρυξη και αιτιολογείται συνοπτικά. Για να είναι επιλέξιμο το σύστημα προσφοράς μελέτης και κατασκευής και να ισχύουν τα ανωτέρω, πρέπει ρ <, 0,40. Ο διαιρέτης Β/100 που επιδρά στο τμήμα (1-ρ).Π απαγορεύεται να εμφανίζεται με «δύναμη», μεγαλύτερη της πρώτης. Αν στη συνάρτηση Πα=φ(Π.Β), επιδιώκεται η ενίσχυση της επιρροής της Π μπορεί να τίθεται ως διαιρέτης του (1-ρ).Π, ο (Β/100) 0,5 οπότε, (1-ρ)χ10 Κ= _________ Κ= ++ρ ρ Β

και προκύπτουν αντίστοιχοι τύποι για την Πα. 6Α. Δεν επιτρέπεται ο συνδυασμός του συστήματος προσφοράς μελέτης και κατασκευής με τα υπό στοιχεία α΄ Β και γ΄ συστήματα προσφοράς που προβλέπονται στο άρθρο 4 του παρόντος νόμου (η παράγραφος 6Α προστέθηκε και οι παράγραφοι 7, 8 και 9 καταργήθηκαν με τις διατάξεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 59 του Ν. 4146/2013). Άρθρο 9 Μειοδοσία στο ποσοστό οφέλους απολογιστικών εργασιών 1. Το σύστημα μειοδοσίας μόνο πάνω στο ποσοστό οφέλους για εκτέλεση απολογιστικών εργασιών εφαρμόζεται σε έργα που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τιμολογηθούν, σε δοκιμαστικές εργασίες και έρευνες, σε περιπτώσεις συνέχισης εργολαβιών μετά από έκπτωση του αρχικού αναδόχου ή για συγκεκριμένο τμήμα του έργου, που έχει τις παραπάνω ιδιαιτερότητες. Η διακήρυξη προβλέπει το συνολικό ύψος προϋπολογισμού των δαπανών και τα τεχνικά στοιχεία (σχέδια, περιγραφές κλπ.) που θα δοθούν στους ενδιαφερομένους. 2. Το ποσοστό για γενικά έξοδα και όφελος του αναδόχου απολογιστικών εργασιών, ορίζεται σε δεκαοχτώ επί τοις εκατό (18%) και εφαρμόζεται στο σύνολο των δαπανών που πραγματοποιούνται για λογαριασμό του εργοδότη, όπως στις προμήθειες υλικών, μισθωμάτων μηχανημάτων, καυσίμων και λιπαντικών, αξίας μισθών και ημερομισθίων, λοιπών αποζημιώσεων και ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και κάθε είδους κρατήσεων και υπόκειται στην έκπτωση της δημοπρασίας. 3. Οι διαγωνιζόμενοι υποψήφιοι προσφέρουν έκπτωση εκφραζόμενη σε ακέραιες μονάδες επί τοις εκατό (%), επί του ποσοστού των γενικών εξόδων και οφέλους του αναδόχου. Άρθρο 10 Προσφορά για την αξιοποίηση ακινήτων με αντιπαροχή 1. Το σύστημα προσφοράς για την αξιοποίηση ακινήτων του εργοδότη με το σύστημα της αντιπαροχής ποσοστών εξ αδιαιρέτου και αντιστοίχων διηρημένων ιδιοκτησιών, εφαρμόζεται όταν ο κύριος του έργου αποφασίζει την οικοδόμηση ακινήτων του με το σύστημα αυτό. Ο ανάδοχος στην περίπτωση αυτή θα λάβει ως εργολαβικό αντάλλαγμα ποσοστό εξ αδιαιρέτου του ακινήτου και τις αντίστοιχες διηρημένες ιδιοκτησίες. 2. Η δημοπράτηση γίνεται με βάση ιδίως τη μελέτη του έργου που θα κατασκευαστεί και τα σχέδια συμβολαίου οροφοκτησίας, κανονισμού λειτουργίας, πινάκων ποσοστών συνιδιοκτησίας και κατανομών των κοινόχρηστων δαπανών ή δαπανών για τα κοινόκτητα πράγματα, προσυμφώνων σταδιακής μεταβίβασης ποσοστών του οικοπέδου ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών και οι διαγωνιζόμενοι


Εργοληπτικόν βήμα

προσφέρουν τα σχετικά ποσοστά συνιδιοκτησίας και διηρημένες ιδιοκτησίες, όπως ειδικότερα ορίζεται με τη διακήρυξη. 3. Αν αποφασισθεί η εφαρμογή του συστήματος αξιοποίησης ακινήτου με μελέτη των διαγωνιζομένων, εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του άρθρου 8 του παρόντος. Άρθρο 11 Προσφορά που περιλαμβάνει άλλα ανταλλάγματα 1. Το σύστημα της προσφοράς που περιλαμβάνει τη μερική ή ολική αυτοχρηματοδότηση με αντάλλαγμα τη λειτουργία ή εκμετάλλευση του έργου ή άλλα τυχόν ανταλλάγματα έναντι της κατασκευής του έργου, εφαρμόζεται όταν ο κύριος του έργου προκειμένου να πραγματοποιήσει την κατασκευή, κρίνει σκόπιμη την παραχώρηση άλλου εργολαβικού ανταλλάγματος εκτός από πλήρη χρηματική καταβολή ή αντιπαροχή ακινήτων. Τέτοια ανταλλάγματα μπορεί να είναι η παραχώρηση της χρήσης ή της εκμετάλλευσης του έργου για ορισμένη χρονική περίοδο, η αντιπαροχή γεωργικών ή μεταλλευτικών ή βιομηχανικών προϊόντων ή υπηρεσιών και άλλα. 2. Κατά την εφαρμογή του συστήματος, η διακήρυξη ορίζει το είδος και την έκταση των διατιθεμένων ανταλλαγμάτων και σε κάθε περίπτωση εξασφαλίζει την αναγωγή σε κοινή βάση, εξέταση και βαθμολόγηση τόσο των τεχνικών προσφορών όσο και των οικονομικών, όπως και τον τρόπο αναζήτησης της βέλτιστης προσφοράς. Για την ανάδειξη του αναδόχου εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις των παραγράφων 5 και 6 του άρθρου 8 του παρόντος. Άρθρο 12 Εκτέλεση δημοσίων έργων με το σύστημα της αντιπαροχής 1. Η εκτέλεση των δημοσίων έργων, με το σύστημα της αντιπαροχής του άρθρου 10 ή της παροχής άλλων ανταλλαγμάτων του άρθρου 11, καθώς και η εκτέλεση οποιουδήποτε άλλου δημοσίου έργου με χρηματοδότηση τρίτων κατά ποσοστό πάνω από πενήντα τοις εκατό (50%) διέπεται από τη νομοθεσία περί δημοσίων έργων με την επιφύλαξη των παρακάτω ρυθμίσεων, ανάλογα με το εκτελούμενο έργο. α) Σε περίπτωση υπερημερίας του κυρίου του έργου ή του φορέα κατασκευής αυτού ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του ή σε περίπτωση υπαίτιας ή ανυπαίτιας αδυναμίας αυτού, ο ανάδοχος έχει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα. β) Σε περίπτωση διακοπής των εργασιών πέραν των δεκαπέντε (15) ημερών από γεγονός για το οποίο δεν ευθύνεται ο ανάδοχος, τότε δικαιούται αυτός να ζητήσει αποζημίωση για τη ζημία, που υπέστη από τη διακοπή αυτή στο υπόψη έργο. Σε περίπτωση, όμως, που η διακοπή αυτή διαρκέσει για συνεχές χρονικό διάστημα με-

37

γαλύτερο των τριών (3) μηνών, τότε ο ανάδοχος δικαιούται επιπλέον να ζητήσει τη διάλυση της σύμβασης. γ) Σε περίπτωση που ο ανάδοχος ασκήσει το παρεχόμενο σε αυτόν από το νόμο δικαίωμα να ζητήσει τη διάλυση της σύμβασης, δικαιούται να ζητήσει και αποζημίωση για την τυχόν ζημία του από τη μη εκπλήρωση της σύμβασης. δ) Ο κύριος του έργου και ο φορέας κατασκευής αυτού δεν έχουν το δικαίωμα να καταγγείλουν ή διαλύσουν τη σύμβαση εργολαβίας χωρίς σπουδαίο λόγο, ο οποίος κρίνεται ως τέτοιος μετά από γνώμη του Συμβουλίου Δημόσιων Έργων. Εάν ο λόγος αυτός αφορά γεγονός για το οποίο δεν ευθύνεται ο ανάδοχος, τότε αυτός δικαιούται να ζητήσει αποζημίωση. Σε περίπτωση, όμως, που η σύμβαση αφορά περισσότερες από μία διαφορετικές και αυτοτελείς κατασκευές, μπορεί να συνομολογηθεί ότι ο κύριος του έργου ή ο φορέας κατασκευής αυτού έχουν το δικαίωμα να καταγγείλουν ή διαλύσουν τη σύμβαση ως προς μία ή περισσότερες αυτοτελείς και διαφορετικές κατασκευές, μέχρι ορισμένη προθεσμία και πάντως πριν από το συμβατικό χρόνο έναρξης εργασιών επί των αυτοτελών και διαφορετικών αυτών κατασκευών. Στην τελευταία αυτή περίπτωση θα καθορισθεί με νέα απόφαση, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Δημόσιων Έργων, τόσο ο τρόπος αναπροσδιορισμού του εργολαβικού ανταλλάγματος όσο και η αναπροσαρμογή της σύμβασης. ε) Η μεταβίβαση των οριζόντιων ιδιοκτησιών ή η παραχώρηση δικαιωμάτων επ` αυτών στον ανάδοχο γίνεται σταδιακά ανάλογα με την πρόοδο εκτέλεσης των εργασιών. Μπορεί, όμως, με τη σύμβαση να συμφωνηθεί η πρόωρη μεταβίβαση οριζόντιων ιδιοκτησιών ή η πρόωρη παραχώρηση δικαιωμάτων επ` αυτών του επόμενου σταδίου με την κατάθεση ισόποσης εγγυητικής επιστολής του αναδόχου, η οποία θα αποδίδεται σε αυτόν με την περάτωση του σταδίου εκείνου των εργασιών που θεμελιώνει το δικαίωμα του για τη γενόμενη μεταβίβαση ή παραχώρηση, εφόσον προβλέπεται στη διακήρυξη. στ) Σε περίπτωση έκπτωσης του αναδόχου θα γίνεται επιμέτρηση των εργασιών, που έχει εκτελέσει αυτός, θα καταπίπτουν οι εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης ως και οι εγγυητικές επιστολές, που θα έχουν τυχόν δοθεί, σύμφωνα με την προηγούμενη περίπτωση ε`, θα υπολογίζεται η ζημία, που υφίσταται ο κύριος του έργου και θα γίνεται εκκαθάριση της εργολαβίας. Ο τρόπος επιμέτρησης των εργασιών, που εκτέλεσε ο ανάδοχος, ο τρόπος υπολογισμού της ζημίας του κυρίου του έργου, ο τρόπος εκκαθάρισης της εργολαβίας και ο τρόπος πληρωμής των ποσών, που τυχόν δικαιούται ο ανάδοχος, καθορίζονται στα Συμβατικά Τεύχη. Ο τρόπος και η διαδικασία ολοκλήρωσης του ημιτελούς έργου εναπόκειται στην κρίση του κυρίου του έργου. ζ) Για την επίλυση των διαφορών που απορρέουν


ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

38

Εργοληπτικόν βήμα

από τη σύμβαση εργολαβίας ή εξ αφορμής αυτής, δύναται να συνομολογηθεί συμφωνία διεθνούς ή εσωτερικής διαιτησίας, εφόσον προβλέπεται στη διακήρυξη. 2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, το ανωτέρω ποσοστό της παραγράφου 1 μπορεί να ορίζεται για έργα συγκοινωνιακά κατώτερο του πενήντα τοις εκατό (50%) εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά των διατάξεων της άνω παραγράφου. 3. Σε περίπτωση παραχώρησης της χρήσης και εκμετάλλευσης του κατασκευασθέντος έργου ή συσταθεισών οριζόντιων ή καθέτων ιδιοκτησιών στον ανάδοχο, η παραχώρηση αυτή θα διέπεται από τους συμβατικούς όρους και συμπληρωματικά από τις διατάξεις του παρόντος άρθρου και του Αστικού Κώδικα. Ο ανάδοχος υποχρεούται να καταθέσει εγγύηση καλής εκτέλεσης της σύμβασης παραχώρησης, που θα ορίζει η σχετική διακήρυξη και θα διέπεται από τους θεσπιζόμενους από αυτήν όρους. Με τις συμβάσεις αυτές ο κύριος του έργου μπορεί να εγγυηθεί στον ανάδοχο τη διατήρηση διαφόρων συνθηκών και να συνομολογηθεί, ότι σε περίπτωση μεταβολής των συνθηκών αυτών, ο ανάδοχος δικαιούται να ζητήσει είτε αποζημίωση για τη ζημιά που υπέστη είτε αναπροσαρμογή της οφειλόμενης σε αυτόν παροχής είτε και λύση της σύμβασης παραχώρησης με αποζημίωση του για τη ζημιά που υπέστη από τη μη εκπλήρωση της σύμβασης. Για την επίλυση των διαφορών που απορρέουν από τις συμβάσεις παραχώρησης ή εξ αφορμής αυτών μπορεί να συνομολογηθεί διεθνής ή εσωτερική διαιτησία, εφόσον προβλέπεται στη διακήρυξη. 4. Τα ανταλλάγματα, που εισπράττει ο ανάδοχος από την πώληση και μεταβίβαση των παραπάνω οριζόντιων ή κάθετων ιδιοκτησιών ή την παραχώρηση διαρκών ή πολυετών δικαιωμάτων επ` αυτών σε τρίτους θεωρούνται σαν ακαθάριστα έσοδα αυτού και φορολογούνται σαν εργολαβικό αντάλλαγμα δημοσίου τεχνικού έργου, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 36α του ν.δ. 3323/1955 ( ΦΕΚ 214 Α΄). Τα ανταλλάγματα, που εισπράττει ο ανάδοχος από την εκμετάλλευση των υπόλοιπων οριζόντιων ή κάθετων ιδιοκτησιών ή από την εκμετάλλευση των παραπάνω ειδικών έργων ή των χώρων στάθμευσης θεωρούνται σαν ακαθάριστα έσοδα από εμπορικές επιχειρήσεις και φορολογούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 31 και επόμενα του ν.δ. 3323/1955. 5. Στα παραπάνω ειδικά έργα, στα έργα χώρων στάθμευσης και στα έργα, που εκτελούνται με ολική ή μερική χρηματοδότηση τρίτων, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2, η απόσβεση του κόστους κατασκευής των έργων αυτών και των τόκων των δανείων και πιστώσεων του αναδόχου,

κατά την κατασκευαστική περίοδο, οι οποίοι θεωρούνται ως κόστος κατασκευής, γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 50 του ν.1914/1990. Άρθρο 13 Εναλλακτικές Προσφορές Όταν εφαρμόζεται ένα από τα συστήματα υποβολής προσφορών των άρθρων 8, 10 και 11 του παρόντος είναι δυνατή η υποβολή από τους ενδιαφερομένους εκτός από την κύρια προσφορά τους και εναλλακτικών προσφορών που να στηρίζονται σε διαφορετικές τεχνικές λύσεις που προτείνονται από τον προσφέροντα, εκτός αν αυτό αποκλείεται από τη διακήρυξη. Αν οι εναλλακτικές λύσεις καλύπτουν τις προδιαγραφές της διακήρυξης, κρίνονται όλες ως ισοδύναμες ανεξάρτητες προσφορές. Εάν οι προδιαγραφές δεν καλύπτονται αλλά οι τεχνικές λύσεις κρίνονται ως ικανοποιητικές, ο φορέας κατασκευής μπορεί, (πριν ανοιχτούν οι οικονομικές προσφορές και ματαιώνοντας κατά τα λοιπά το διαγωνισμό) να εξαγοράσει τις μελέτες των λύσεων αυτών και να επαναλάβει τη δημοπράτηση βάσει των εξαγορασμένων μελετών. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ - ΤΕΥΧΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ Άρθρο 14 Μελέτη περιβαλλοντικών όρων Έγκριση περιβαλλοντικών όρων 1. Για την πραγματοποίηση νέων έργων ή δραστηριοτήτων ή τη μετεγκατάσταση υφισταμένων, τα οποία λόγω της φύσης, του μεγέθους ή της έκτασης τους είναι πιθανό να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον ή τα οποία χωρίς μεν να προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις, πρέπει πάντως να διέπονται για την προστασία του περιβάλλοντος από γενικές προδιαγραφές, όρους και περιορισμούς, απαιτείται η έγκριση όρων για την προστασία του περιβάλλοντος. Έγκριση όρων για την προστασία του περιβάλλοντος απαιτείται επίσης για την επέκταση, την τροποποίηση ή και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων έργων ή δραστηριοτήτων, που έχουν καταταγεί στις παραπάνω κατηγορίες, εφόσον επέρχονται ουσιαστικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον. 2. Με την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων η Διοίκηση επιβάλλει προϋποθέσεις, όρους, περιορισμούς και διαφοροποιήσεις για την πραγματοποίηση του έργου ή της δραστηριότητας, ιδίως ως προς τη θέση, το μέγεθος, το είδος, την εφαρμοζόμενη τεχνολογία και τα γενικά τεχνικά χαρακτηριστικά. 3. Η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση των διοικητικών πράξεων που απαιτούνται κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για την πραγμα-


Εργοληπτικόν βήμα

τοποίηση του έργου ή της δραστηριότητας. 4. Για την κατάταξη των έργων σε κατηγορίες ανάλογα με τις επιπτώσεις που είναι πιθανόν να προκαλέσουν στο περιβάλλον, καθώς και για τη διαδικασία έκδοσης και το περιεχόμενο της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων πρέπει να τηρούνται τα ειδικότερα οριζόμενα στα άρθρα 3, 4 και 5 του ν.1650/1986 (ΦΕΚ 160 Α΄), όπως έχει αντικατασταθεί με το άρθρο 2 του ν. 3010/ 2002 (ΦΕΚ 91 Α΄), καθώς και στην κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πολιτισμού, Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουριστικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Μεταφορών και Επικοινωνιών 69269/5387/24.10.1990 (ΦΕΚ 678 Β), όπως τροποποιήθηκε με την κοινή υπουργική απόφαση 15393/ 2332/5. 8.2002 (ΦΕΚ 1022 Β). Άρθρο 15 Δημοπρασία - Διακήρυξη 1. Η δημοπρασία για την ανάθεση κατασκευής έργου διενεργείται με βάση τη σχετική διακήρυξη. Η διακήρυξη με την οποία γίνεται και ο προσδιορισμός του συστήματος υποβολής των προσφορών του άρθρου 4 του παρόντος Κώδικα, εγκρίνεται σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση από την προϊσταμένη αρχή, η οποία και διενεργεί τη δημοπρασία ή ορίζει την αρχή που θα τη διενεργήσει. 2. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων εγκρίνονται πρότυπα τεύχη διακηρύξεων και εντύπων προσφοράς για όλα τα συστήματα υποβολής προσφοράς, καθώς και άλλα πρότυπα εγγράφων που χρησιμοποιούνται κατά τις δημοπρασίες των έργων. Τα πρότυπα, μετά την έγκριση τους, ισχύουν υποχρεωτικά για όλους τους φορείς που δημοπρατούν δημόσια έργα. 3. Κατά την έγκριση της διακήρυξης το τυχόν υπάρχον στην εγκεκριμένη μελέτη σχέδιο διακήρυξης προσαρμόζεται σύμφωνα με τα ισχύοντα πρότυπα τεύχη διακήρυξης εφόσον αυτό απαιτείται. Επίσης, γίνεται και τυχόν αναγκαία προσαρμογή των άλλων στοιχείων της μελέτης που συνεπάγεται η αλλαγή της διακήρυξης. 4. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Τμήματος Κατασκευών του Συμβουλίου Δημόσιων Έργων της Γ.Γ.Δ.Ε. του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, μπορεί να προστίθενται στη διακήρυξη επιπλέον όροι, όταν τούτο ενδείκνυται από το είδος ή την πολυπλοκότητα του προς ανάθεση έργου. 5. Με τα Συμβατικά Τεύχη επιτρέπεται να αναλάβει ο ανάδοχος την αναγκαία συμπλήρωση ή προσαρμογή των στοιχείων της μελέτης προς τα δεδομένα του εδάφους. 6. Η διακήρυξη για τη διενέργεια ανοιχτής δημοπρα-

39

σίας περιέχει τα εξής τουλάχιστον στοιχεία, ανάλογα με το σύστημα υποβολής προσφοράς: α) Τον τίτλο της αρχής που εκδίδει τη διακήρυξη. β) Το σύστημα υποβολής προσφοράς με αναφορά στις διατάξεις που εφαρμόζονται για τη διεξαγωγή της δημοπρασίας. γ) Τον τίτλο του έργου, τα κύρια χαρακτηριστικά του και τον προϋπολογισμό του, όπως και αν περιλαμβάνεται τυχόν εκπόνηση μελέτης. δ) Την ημερομηνία διεξαγωγής της δημοπρασίας, την έδρα της υπηρεσίας στην οποία θα γίνει η παραλαβή των προσφορών από την Επιτροπή διαγωνισμού, την ώρα λήξης παραλαβής των προσφορών. ε) Τις εργοληπτικές επιχειρήσεις που γίνονται δεκτές για υποβολή προσφοράς, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις και τα τυχόν πρόσθετα απαιτούμενα προσόντα και προϋποθέσεις. στ) Τις απαιτούμενες εγγυήσεις συμμετοχής και προς ποιον πρέπει να παρέχεται η εγγύηση. ζ) Τα τυχόν απαιτούμενα πρόσθετα δικαιολογητικά, όπως δηλώσεις, αναλύσεις, παρατηρήσεις και άλλα. η) Τον κατάλογο των συμβατικών τευχών και σχεδίων, τη σειρά ισχύος τους και πού βρίσκονται διαθέσιμα για τους ενδιαφερομένους. θ) Σαφείς οδηγίες για τον τρόπο σύνταξης και υποβολής των προσφορών. ι) Τον φορέα κατασκευής, πληροφορίες για τις πιστώσεις του έργου, για τους τυχόν ειδικούς όρους πληρωμής και για τις επιβαρύνσεις του εργολαβικού ανταλλάγματος για κρατήσεις υπέρ τρίτων κλπ.. ια) Τα κριτήρια βαθμολογίας για ανάδειξη της βέλτιστης προσφοράς σε περίπτωση αξιολόγησης των προσφορών και τυχόν αμοιβή των αξιολογότερων μελετών. ιβ) Το χρόνο ισχύος των προσφορών, όπως προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις. ιγ) Την τυχόν αποδοχή εναλλακτικών προσφορών. ιδ) Την Αρχή που θα εγκρίνει το αποτέλεσμα της δημοπρασίας. 7. Περίληψη της διακήρυξης για τη διενέργεια ανοικτής δημοπρασίας δημοσιεύεται τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της στο Τεύχος Διακηρύξεων Δημόσιων Συμβάσεων της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και σε δύο (2) τουλάχιστον ημερήσιες εφημερίδες. Όταν πρόκειται για νομαρχιακού επιπέδου έργα η τρίτη εφημερίδα στην οποία δημοσιεύεται η διακήρυξη πρέπει να είναι μία (1) της Πρωτεύουσας του Νομού όπου θα εκτελεσθούν τα έργα αν εκδίδεται εκεί ημερήσια εφημερίδα. Όταν εφαρμόζεται το σύστημα των περιπτώσεων δ`, στ` και ζ του άρθρου 4 του παρόντος, η δημοσίευση γίνεται σαράντα (40) τουλάχιστον ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της δημοπρασίας. Μεγαλύτερα χρονικά όρια για τη δημοσίευση των περιλήψεων και πρόσθετοι όροι δημοσιότητας που


ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

40

Εργοληπτικόν βήμα

επιβάλλονται από διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας τηρούνται όταν συντρέχει σχετική περίπτωση. Όταν πρόκειται για έργα που στις δημοπρασίες τους γίνονται δεκτές και επιχειρήσεις εγγεγραμμένες σε Νομαρχιακά Μητρώα η δημοσίευση για τη δημοπρασία γίνεται δέκα (10) τουλάχιστον ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της σε μία (1) ημερήσια εφημερίδα της Πρωτεύουσας του Νομού, αν εκδίδεται τέτοια εφημερίδα και αν όχι σε μία (1) ημερήσια εφημερίδα της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης. Όταν πρόκειται για επανάληψη δημοπρασίας και εφόσον η επανάληψη γίνεται πριν περάσουν τέσσερις (4) μήνες από την προηγούμενη δημοπρασία, όλες οι προθεσμίες της παραγράφου αυτής μειώνονται στο μισό. Όταν πρόκειται για νομαρχιακού επιπέδου έργα, πέραν των δημοσιεύσεων που προβλέπονται στην παράγραφο αυτή, μπορεί με την έγκριση της διακήρυξης να προβλεφθεί η δημοσίευση της περίληψης και σε μία (1) εβδομαδιαία εφημερίδα του νομού όπου θα εκτελεσθούν τα έργα αν εκδίδεται στο νομό τέτοια εφημερίδα. Η τυχόν μη δημοσίευση της περίληψης της διακήρυξης στην εβδομαδιαία εφημερίδα ή η δημοσίευση αυτής εκτός των χρονικών ορίων που προβλέπονται στην παράγραφο αυτή δεν επηρεάζει την κανονική διεξαγωγή της δημοπρασίας. 8.α. Οι περιλήψεις των ανωτέρω διακηρύξεων, καταχωρίζονται επίσης υποχρεωτικά, με κριτήριο την προβλεπόμενη από τη διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 13 του ν. 2328/1995 (ΦΕΚ 159 Α΄) ίση κατανομή, με αμοιβή σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 4 του ν. 3548/2007 (ΦΕΚ 68 Α΄), από τον αρμόδιο φορέα για λογαριασμό του οποίου δημοσιεύεται η διακήρυξη σε τουλάχιστον δύο (2) ημερήσιες και μία (1) εβδομαδιαία νομαρχιακές εφημερίδες, οι οποίες περιλαμβάνονται στην απόφαση του άρθρου 2 του ν. 3548/2007 και έχουν την έδρα τους στο νομό, που θα λάβει χώρα η εκτέλεση του έργου. Σε νομούς στους οποίους δεν εκδίδεται ημερήσια εφημερίδα, αρκεί η δημοσίευση σε δύο (2) τουλάχιστον εβδομαδιαίες εφημερίδες του νομού που θα λάβει χώρα η εκτέλεση του έργου, εφόσον υπάρχουν. Αν οι νομοί στους οποίους θα λάβει χώρα η εκτέλεση του έργου, σύμφωνα με το αντικείμενο της διακήρυξης, είναι περισσότεροι από έναν, η δημοσίευση της διακήρυξης γίνεται σε τουλάχιστον μία (1) ημερήσια νομαρχιακή εφημερίδα κάθε νομού και μία (1) εβδομαδιαία νομαρχιακή εφημερίδα από εκείνες που έχουν την έδρα τους σε έναν από τους νομούς στους οποίους θα λάβει χώρα η εκτέλεση του έργου. Σε νομούς, η περιφέρεια των οποίων περιλαμβάνει μόνο νησιά, οι κατά τα ανωτέρω δημοσιεύσεις πρέπει να καταχωρίζονται σε τουλάχιστον δύο (2) ημερήσιες και μία (1) εβδομαδιαία νομαρχιακές εφημερίδες που έχουν την έδρα τους σε δύο (2) τουλάχιστον νησιά. β. Εφόσον η εκτέλεση του έργου, λαβαίνει χώρα εντός των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, οι

περιλήψεις των ανωτέρω διακηρύξεων καταχωρίζονται σε τουλάχιστον μία (1) ημερήσια και μία (1) εβδομαδιαία τοπικές εφημερίδες, οι οποίες περιλαμβάνονται στην απόφαση του άρθρου 2 του ν. 3548/2007 και έχουν την έδρα τους σε δήμο ή κοινότητα εντός των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης. Σε δήμους ή κοινότητες, εντός των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, όπου δεν εκδίδεται ημερήσια εφημερίδα, αρκεί η δημοσίευση σε δύο (2) τουλάχιστον εβδομαδιαίες εφημερίδες του δήμου ή της κοινότητας που εδρεύει ο φορέας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν, οι περιλήψεις των διακηρύξεων δημοσιεύονται σε δύο τουλάχιστον εβδομαδιαίες εφημερίδες της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Αν οι δήμοι ή οι κοινότητες στους οποίους θα λάβει χώρα η εκτέλεση του έργου είναι περισσότεροι από έναν, η δημοσίευση της διακήρυξης γίνεται σε τουλάχιστον μία (1) ημερήσια τοπική εφημερίδα κάθε δήμου ή κοινότητας και μία (1) εβδομαδιαία τοπική εφημερίδα, από εκείνες που έχουν την έδρα τους σε έναν από τους δήμους ή κοινότητες στους οποίους θα λάβει χώρα η εκτέλεση του έργου. 9. Η υποχρέωση δημοσιεύσεων της προηγούμενης παραγράφου, είναι ανεξάρτητη από την υποχρέωση δημοσιεύσεων, η οποία προβλέπεται στην παράγραφο 7 και διενεργούνται επιπλέον αυτών. Η κατά την παράγραφο 7 του παρόντος δημοσίευση σε εφημερίδες του νομαρχιακού και τοπικού τύπου διενεργούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3548/2007. 10. Τα έξοδα των εκ του νόμου απαραίτητων δημοσιεύσεων της διακήρυξης της δημοπρασίας στην οποία αναδείχθηκε ανάδοχος, βαρύνουν τον ίδιο και εισπράττονται με τον πρώτο λογαριασμό πληρωμής του έργου. Τα έξοδα δημοσιεύσεων των τυχόν προηγούμενων διαγωνισμών για την ανάθεση του ίδιου έργου, καθώς και τα έξοδα των μη απαραίτητων εκ του νόμου δημοσιεύσεων βαρύνουν την αναθέτουσα αρχή και καταβάλλονται από τις πιστώσεις του έργου. 11. Για τη διακήρυξη δημοπράτησης με το σύστημα της προεπιλογής εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 23 του παρόντος. Άρθρο 16 Καλούμενες στη δημοπρασία εργοληπτικές επιχειρήσεις - κοινοπραξίες 1. Στις δημοπρασίες κατασκευής των έργων καλούνται οι εγγεγραμμένες στο Μ.Ε.ΕΠ. ή τα νομαρχιακά μητρώα επιχειρήσεις, κατά κατηγορίες ή εξειδικευμένες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις των επόμενων παραγράφων. Τα ίδια εφαρμόζονται και για την ανάθεση έργων χωρίς διαγωνισμό, όπου αυτή επιτρέπεται. 2. Όταν το έργο ανήκει αποκλειστικά σε μια κατηγορία του Μ.Ε.ΕΠ. καλούνται οι επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής. Ένα έργο θεωρείται ότι ανήκει αποκλειστικά σε μια κατηγορία αν ανήκουν στην


Εργοληπτικόν βήμα

κατηγορία αυτή πλέον του ενενήντα τοις εκατό (90%) των εργασιών του όλου έργου. Για τον υπολογισμό του ποσοστού αυτού δεν λαμβάνονται υπόψη τα απρόβλεπτα. 3. Αν το έργο περιλαμβάνει εργασίες διαφόρων κατηγοριών που καμιάς το ποσοστό δεν ξεπερνά το όριο της προηγούμενης παραγράφου, στις δημοπρασίες καλούνται επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες για όλες τις κατηγορίες του έργου ή κοινοπραξίες επιχειρήσεων που να καλύπτουν τις καλούμενες κατηγορίες. Κατηγορία με ποσοστό εργασιών λιγότερο του δέκα τοις εκατό (10%) δεν λαμβάνεται υπόψη, μπορεί όμως η διακήρυξη να ορίσει διαφορετικά. 4. Αν το έργο περιλαμβάνει αποκλειστικά αντικείμενο εξειδικευμένων επιχειρήσεων του Μ.Ε.ΕΠ., καλούνται στο διαγωνισμό οι επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στην αντίστοιχη κατηγορία και οι εξειδικευμένες επιχειρήσεις αν υπάρχουν σε αντίστοιχες τάξεις. Τα δύο τελευταία εδάφια της παραγράφου 2 εφαρμόζονται και στην περίπτωση αυτή. 5. Σε περιπτώσεις ειδικών έργων που η κατασκευή τους απαιτεί εξειδικευμένες επιχειρήσεις μπορεί η διακήρυξη να ορίσει πρόσθετες απαιτήσεις για τη συμμετοχή σε δημοπρασία. Στις απαιτήσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνεται η υποχρεωτική σύμπραξη επιχειρήσεων εξειδικευμένων για ορισμένες εργασίες του έργου ή τεχνικών του Μ.Ε.Κ., πέρα από τα κατώτερα όρια της υποχρεωτικής στελέχωσης ή τεχνικού του Μ.Ε.Κ. που είναι εγγεγραμμένοι για επιμέρους εργασίες μιας κατηγορίας. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Τμήματος Κατασκευών του Συμβουλίου Δημόσιων Έργων της Γ.Γ.Δ.Ε., μπορεί να προστίθενται στη διακήρυξη επιπλέον όροι, όταν τούτο ενδείκνυται από το είδος ή την πολυπλοκότητα του προς ανάθεση έργου. 6. Αν στη δημοπρασία καλούνται εργοληπτικές επιχειρήσεις μιας κατηγορίας, η τάξη προσδιορίζεται από τον προϋπολογισμό της υπηρεσίας με τον οποίο δημοπρατείται το έργο. Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου τα ποσοστά των απρόβλεπτων δαπανών (απρόβλεπτα) λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη, όπως αυτά καθορίζονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 57 του παρόντος. Αν στη δημοπρασία καλούνται εργοληπτικές επιχειρήσεις περισσότερων κατηγοριών ή κοινοπραξίες επιχειρήσεων περισσότερων κατηγοριών, η τάξη για κάθε κατηγορία προσδιορίζεται από το αντίστοιχο μέρος του προϋπολογισμού. Τα πιο πάνω εφαρμόζονται ανάλογα και για τις εξειδικευμένες επιχειρήσεις. 7. Οι εργοληπτικές επιχειρήσεις γίνονται δεκτές στις δημοπρασίες και σε κοινοπραξία αν δεν το αποκλείει η διακήρυξη. Οι εργοληπτικές επιχειρήσεις που κοινοπρακτούν και είναι της αυτής κατηγορίας

41

πρέπει να ανήκουν όλες σε μία από τις καλούμενες στη δημοπρασία τάξεις και είτε να είναι όλες της ίδιας τάξης ή να διαφέρουν κατά μία τάξη. Η καθεμία από τις επιχειρήσεις που κοινοπρακτούν, συμμετέχει στην κοινοπραξία με ποσοστό όχι μικρότερο του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του προϋπολογισμού της υπηρεσίας του δημοπρατούμενου έργου. Αν το έργο περιλαμβάνει εργασίες περισσότερων κατηγοριών το ποσοστό του προηγούμενου εδαφίου αναφέρεται στον προϋπολογισμό της κάθε κατηγορίας. 8. Σε περίπτωση που εργοληπτική επιχείρηση κοινοπρακτεί με άλλη εργοληπτική επιχείρηση της αμέσως ανώτερης τάξης της ίδιας κατηγορίας, τηρούνται οι σχετικές διατάξεις για τα κατώτατα όρια ανάληψης δημόσιου έργου, που ισχύουν κάθε φορά για τις εργοληπτικές επιχειρήσεις της ανώτερης τάξης. 9. Σε δημοπρασία δημόσιου έργου, που περιλαμβάνει περισσότερες από μία κατηγορίες και η εργοληπτική επιχείρηση καλύπτει την καλούμενη τάξη της κύριας κατηγορίας, δεν ισχύουν τα κατώτατα όρια για τις άλλες κατηγορίες του έργου, εφόσον η επιχείρηση είναι εγγεγραμμένη σε αυτές τις κατηγορίες στην ίδια ή ανώτερη τάξη από την καλούμενη στη δημοπρασία. Ως κύρια θεωρείται η μεγαλύτερη σε προϋπολογισμό κατηγορία. 10. Κοινοπραξίες εργοληπτικών επιχειρήσεων εγγεγραμμένων στην ίδια τάξη και κατηγορία έργου του Μ.Ε.ΕΠ. μέχρι και την πέμπτη τάξη, επιτρέπεται να αναλάβουν έργα προϋπολογισμού μεγαλύτερου από το ανώτατο όριο της τάξης τους μέχρι το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) της διαφοράς μεταξύ του ανώτατου ορίου της τάξης τους και του ανώτατου ορίου της επόμενης τάξης, υπό την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον δύο από τις επιχειρήσεις αυτές συμμετέχουν στην κατανομή της κατασκευής του έργου ή στα κέρδη και τις ζημίες της κοινοπραξίας, με ποσοστό τουλάχιστον τριάντα τοις εκατό (30%) η καθεμιά. Όταν κοινοπρακτούν επιχειρήσεις εγγεγραμμένες στην έκτη τάξη του Μ.Ε.ΕΠ. για την ίδια κατηγορία εργασιών, το ανώτατο όριο προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα εξήντα εκατομμύρια (60.000.000) ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσοστό συμμετοχής της καθεμιάς στα κέρδη και τις ζημίες της κοινοπραξίας, ανέρχεται τουλάχιστον σε είκοσι πέντε τοις εκατό (25%). Τα όρια της παραγράφου αυτής μπορεί να επανακαθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, λαμβανομένου υπόψη του δείκτη αναθεώρησης των τιμών των δημοσίων έργων, όπως καθορίζεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. 11. Σε κάθε περίπτωση κοινοπραξίας όλες οι επιχειρήσεις που κοινοπρακτούν ευθύνονται εις ολόκληρο για κάθε ευθύνη που προκύπτει από τη συμμετοχή τους στη δημοπρασία.


42

Εργοληπτικόν βήμα

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Συνδέσμου ΕΔΕ Δράμας Μετά από τις εκλογές στις 27/1/2014 του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Ν. Δράμας το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου έχει ως εξής: ΕΜΦΙΕΤΖΙΔΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΑΝΘΥΜΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΤΟΠΤΣΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ, ΤΣΑΡΤΙΛΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΜΙΑΣ , ΠΕΡΑΚΗ ΕΛΕΝΗ ΜΕΛΟΣ.

Ο ΣΠΕΔΕ Ηρακλείου για το σχεδίου Νόμου της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. Η θέση του ΣΠΕΔΕ Ηρακλείου για το σχέδιο Νόμου της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. όπως καταγράφεται σε επιστολή του προς την Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε. έχει ως εξής:

ΒΗΜΑ συνδέσμων

«Κατ’ αρχήν, σε ότι αφορά την διαδικασία, ο ΣΠΕΔΕ Ηρακλείου οφείλει να επισημάνει ότι: Αντί η ΠΕΣΕΔΕ να ζητάει από τους Συνδέσμους τις θέσεις τους επί ενός νεοφανούς και υπέρογκου Νομοσχεδίου 189 σελίδων και μάλιστα εντός ολίγων ημερών, θα ήταν πολύ περισσότερο χρήσιμο και παραγωγικό, να το είχε πρώτα επεξεργαστεί ή ίδια και να στείλει στους Συνδέσμους συγκεκριμένες εισηγητικές προτάσεις, επί των οποίων οι Σύνδεσμοι θα καλούνταν να λάβουν θέση, παράλληλα με την δυνατότητα να υποβάλλουν και δικές τους νέες προτάσεις. Σε ότι αφορά την ουσία του σχεδίου νόμου, ο ΣΠΕΔΕ Ηρακλείου, σε μια πρώτη προσέγγιση, επισημαίνει ότι: • Το «τσουβάλιασμα» ΕΡΓΩΝ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ και ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, δηλαδή ανόμοιων πραγμάτων, σε ένα γιγάντιο νομοσχέδιο δεν συμβάλλει σε καμία περίπτωση στην απλοποίηση της γραφειοκρατίας. Απαιτείται διαχωρισμός, ώστε να καταστεί απλό, λειτουργικό και εύληπτο. • Ο περιγραμματικός χαρακτήρας του υπερνομοσχεδίου δεν επιτρέπει ουσιαστικές και σε βάθος παρατηρήσεις αφού η ουσία θα αποτυπωθεί στους προβλεπόμενους

Κανονισμούς Ανάθεσης και Εκτέλεσης Έργων που, δυστυχώς, επαφίενται σε Υπουργικές αποφάσεις- με σύμφωνη γνώμη της ΕΑΑΔΗΣΥκαι όχι σε νέους νόμους. • Επιμένουμε στον ουσιαστικό διαχωρισμό του θεσμικού πλαισίου μεταξύ μικρών (κάτω του ορίου της Ε.Ε.) έργων και μεγάλων (πάνω του ορίου της Ε.Ε.). • Διαφωνούμε κάθετα σε οποιαδήποτε αιτιολόγηση χαμηλής προσφοράς. Όπου υπεισέρχεται η υποκειμενικότητα υπονομεύεται η διαφάνεια. • Το σχέδιο, αντί να περιορίζει, διευρύνει, επί της ουσίας, τις απευθείας αναθέσεις μέχρι του ποσού των 80.000 €. Επιμένουμε στην κατάργηση τους. • Οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις για τις διακηρύξεις δεν ικανοποιούν την πάγια θέση μας για ρητή απαλλαγή των εργοληπτών από την υποχρέωση ανάληψης της όποιας σχετικής δαπάνης. • Στο σχέδιο δεν γίνεται καμιά αναφορά για εκπροσώπηση των Ε.Ο. σε επιτροπές. • Στα θετικά του σχεδίου, σύμφωνα με το άρθρο 142, ο περιορισμός των εγγυήσεων καλής εκτέλεσης στο 5%. Όμως, ο άγνωστος ακόμη κανονισμός ανάθεσης δεν επιτρέπει θριαμβολογίες περί βέβαιης κατάργησης των πρόσθετων εγγυήσεων. • Τέλος, σε κάθε περίπτωση, η ΠΕΣΕΔΕ πρέπει να ζητήσει την παράταση του χρόνου διαβούλευσης ώστε να υπάρξει η δυνατότητα, αφενός για επεξεργασία και διαμόρφωση των δικών της θέσεων και αφετέρου για επεξεργασία και συν-διαμόρφωση κοινών θέσεων όλων των Εργοληπτικών Οργανώσεων στα πλαίσια της συντονιστικής επιτροπής τους».

ΣΠΕΔΕ Ηρακλείου: Παρέμβαση για τους όρους διαγωνισμού Επιστολή προς την κ. Χ. Τριαματάκη, Αν. Δ/ντρια ΤΕΠΕ Ηρακλείου απέστειλε ο ΣΠΕΔΕ Ηρακλείου με αφορμή τον διαγωνισμό «Aντικατάσταση Δικτύου Ύδρευσης Άνω Μουλίων της Δημοτικής Ενότητας Αγίας Βαρβάρας». Σε αυτή σημειώνει: «Κύρια Διευθύντρια Στην περιληπτική αλλά και την αναλυτική διακήρυ-


Εργοληπτικόν βήμα

ξη του έργου του θέματος, άρθρο 21 “Δικαιούμενοι συμμετοχής στο διαγωνισμό” και παράγραφος 21.1.α προβλέπεται ότι δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν εργοληπτικές επιχειρήσεις ΜΕΕΠ “εφόσον ανήκουν στην Α2 τάξη και πάνω για έργα κατηγορίας ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ”. Θεωρούμε ότι, εκ παραδρομής δεν συμπεριελήφθησαν και οι εργοληπτικές επιχειρήσεις ΜΕΕΠ που ανήκουν στην Α2 τάξη και άνω για έργα Η/Μ, αφού όπως, ασφαλώς, γνωρίζετε, στα υδραυλικά υπό πίεση έργα, δικαίωμα συμμετοχής έχουν και τα ΜΕΕΠ κατηγορίας Η/Μ. Ζητούμε επομένως την διόρθωση της διακήρυξης. Είμαστε βέβαιοι ότι, σεβόμενοι την νομοθεσία, θα ανταποκριθείτε στο αίτημα μας, προκειμένου να αποφύγετε βάσιμες και δίκαιες ενστάσεις, που δεν θα επιτρέψουν την συμβασιοποίηση του έργου στην περίπτωση που ο διαγωνισμός διεξαχθεί με την παρούσα διακήρυξη».

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Συνδέσμου ΕΔΕ Θράκης Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Σ.Ε.Δ.Ε. Θράκης. Οι εκλεγμένοι συγκροτήθηκαν σε σώμα. Τα μέλη του Δ.Σ. που εξελέγησαν ήταν: 1. Αντωνιάδης Αντώνιος 2. Κατσικάρη Γεωργία 3. Τσελεκίδης Πολύδωρος 4. Νικολαϊδου Στέλλα 5. Παπαδόπουλος Λεωνίδας 6. Φωτιάδης Βλαδίμηρος 7. Στράντζαλης Νικόλαος 8. Γκοδοσίδης Αθανάσιος 9. Ουρειλίδης Γεώργιος 10. Σιδερής Αντώνιος. Τα μέλη της Ε.Ε. ήταν: 1. Ευστρατίου Αλέξανδρος 2. Τσελεκίδης Ιωάννης 3. Τοπαλίδης Βασίλειος 4. Καλεντερίδης Ευάγγελος. Κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας προέκυψαν τα παρακάτω αποτελέσματα: 1. Κατσικάρη Γεωργία ψήφοι (9) εννέα

43


44

Εργοληπτικόν βήμα

2. Αντωνιάδης Αντώνιος ψήφοι (7) επτά 3. Νικολαϊδου Στέλλα ψήφοι (6) έξι 4. Τσελεκίδης Πολύδωρος ψήφοι (4) τέσσερις 5. Στράντζαλης Νικόλαος ψήφοι (3) τρεις 6. Φωτιάδης Βλαδίμηρος ψήφοι (3) τρεις 7. Ουρειλίδης Γεώργιος ψήφοι (2) δύο 8. Σιδερής Αντώνιος ψήφοι (2) δύο 9. Παπαδόπουλος Λεωνίδας ψήφοι (1) ένας Σύμφωνα με τα παραπάνω αποτελέσματα το αξίωμα του προέδρου καταλαμβάνει ο πρώτος επιτυχών, η κ. Κατσικάρη Γεωργία, αντιπρόεδρος ο κ. Αντωνιάδης Αντώνης, γραμματέας η κ. Νικολαϊδου Στέλλα και ταμίας ο κ. Τσελεκίδης Πολύδωρος. Οι λοιποί παραμένουν τακτικά μέλη και αναπληρωματικά. Εξελεγκτική Επιτροπή. Σύμφωνα με τα παραπάνω αποτελέσματα η εξελεγκτική επιτροπή αποτελείται κατά σειρά επιτυχίας από τους :

ΒΗΜΑ συνδέσμων

1. Ευστρατίου Αλέξανδρο (τακτικό μέλος - πρόεδρο) 2. Τσελεκίδη Ιωάννη (τακτικό μέλος) 3. Τοπαλίδη Βασίλειο (τακτικό μέλος) 4. Καλεντερίδη Ευάγγελο (αναπληρωματικό μέλος)

Η Θέση του ΣΕΔΕ Λάρισας για το σχέδιο νόμου του ΥΠΑΝ Όπως σημειώνεται σε σχετική επιστολή προς την ΠΕΣΕΔΕ, το Δ.Σ. του Συνδέσμου Ν. Λάρισας στην προσπάθεια μελέτης και επεξεργασίας του σχεδίου νόμου για υποβολή προτάσεων, επισημαίνει τα εξής: «Α. Λόγω του όγκου του σχεδίου νόμου θεωρούμε ότι οφείλετε να απαιτήσετε περισσότερο χρόνο για διαβούλευση Β. επειδή το σχέδιο νόμου καταργεί το σύνολο της ισχύουσας νομοθεσίας Δημοσίων Έργων με πιθανή στόχευση τον αφανισμό των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κατασκευαστικού κλάδου, ζητάμε να μας αποστείλετε την επεξεργασία του από τον

νομικό μας σύμβουλο και κατόπιν τούτου την άμεση σύγκληση του Δ.Σ. της ΠΕΣΕΔΕ. Στην περίπτωση που το σχέδιο αυτό παραβιάζει «κόκκινες γραμμές» που έχουμε ορίσει, ζητάμε την καταγγελία του και την σκληρή αντιμετώπιση του».

Σ.Ε.Δ.Ε. Φθιώτιδας: Μείωση εισφορών μελών Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ε.Δ.Ε. Φθιώτιδας στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου του 2013, «έχοντας επίγνωση της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια και ως αποτέλεσμα αυτής έχουν επιβαρυνθεί τα μέλη μας με συνεχείς μειώσεις των εισοδημάτων τους, σας ενημερώνουμε ότι οι συνδρομές των μελών μας για το έτος 2014 θα είναι ως εξής: 1. Ανεξαρτήτως πτυχίου, για μέλη του Σ.Ε.Δ.Ε. Φθιώτιδας: 10,00 € ανά μέλος. 2. Για εταιρείες, οι οποίες στελεχώνονται από μέλη του ΣΕ ΔΕ. Φθιώτιδας. 0,00 € 3. Για την Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε., ανά μέλος: ως έχει (ότι ίσχυε για έτος 2013 - 70,00 € ). Η παραπάνω τιμολογιακή πολιτική, θα ισχύει και για νέες επιχειρήσεις που θα θελήσουν να εγγραφούν στον Σ.Ε.Δ.Ε. Φθιώτιδας».


46

Εργοληπτικόν βήμα

Επιβάλλεται η εφαρμογή της νομοθεσίας

ΘΕΜΑ

Π

αρέμβαση προς το Συμβούλιο Δημοσίων Έργων, τμήμα κατασκευών, με επιστολή στον πρόεδρο της και κοινοποίηση στον γενικό γραμματέα Στράτο Σιμόπουλο πραγματοποίησε η Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε. Αφορμή τα θέματα που συζητήθηκαν σε συνεδρίαση και για τα οποία η Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε. διαπίστωσε παράκαμψη της νομοθεσίας. Σε αυτή σημειώνεται αναλυτικά: «Έχοντας λάβει γνώση της Η.Δ. της 25-2-2014 συνεδρίασης του ΣΔΕ, διαπιστώνουμε ότι έχει εισαχθεί προς συζήτηση ένας μεγάλος όγκος θεμάτων που αφορούν παροχή γνώμης του ΣΔΕ προκειμένου να προχωρήσουν δημοπρατήσεις έργων με το σύστημα ΜΕΛΕΤΗ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται προς συζήτηση μεταξύ άλλων τα κάτωθι σχετικά θέματα : ΔΗΜΟΣ Ν.ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ/Δ.Τ.Υ. (Εισηγητής: κ. Ι. ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΗΣ, Δ/ΝΤΗΣ) 1. Κ/485/13 Δημοπράτηση του έργου: «Συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία λυμάτων Παραλίας Διονυσίου (περιοχή Μουριές) Δ. Ν. Προποντίδας», με το σύστημα «μελέτη – κατασκευή».

2. Κ/486/13 Δημοπράτηση του έργου: «Κατασκευή έργων συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασία λυμάτων Πορταριάς – Διονυσίου - Πορταριανών) Δ. Ν. Προποντίδας », με το σύστημα «μελέτη – κατασκευή». ΔΗΜΟΣ ΕΜΜ. ΠΑΠΠΑ/Δ.Τ.Υ. (Εισηγητής: κ. Χ. ΜΗΤΡΑΚΑΣ, Δ/ΝΤΗΣ) 3. Κ/20 Δημοπράτηση του υποέργου: «Ε.Ε.Λ. Δ. Εμ. Παππά, Ν. Σερρών», με το σύστημα «μελέτη – κατασκευή». (συνέχεια από τη Συνεδρ. της 12-11-13) ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ/Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΓΡ.,ΟΡΓ. & ΠΛΗΡΟΦ. (Εισηγητής κ. Δ. ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ, Αν. Δ/ΝΤΗΣ) 4. Κ/498 Δημοπράτηση του έργου: «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων στα Δ.Δ. Κολχικής, Περάσματος κα Αμμοχωρίου του Δ. Περάσματος» Δήμου Φλώρινας, με το σύστημα «μελέτη – κατασκευή». (συνέχεια από τη Συνεδρ. της 10-12-13) 5. Κ/499 Δημοπράτηση του έργου: «Εγκατάσταση Επεξεργασίας και Διάθεσης Λυμάτων Δ.Δ. Λεπτοκαρυάς Δ. Περάσματος» του Δήμου Φλώρινας, με το σύστημα «μελέτη – κατασκευή».


Εργοληπτικόν βήμα

(συνέχεια από τη Συνεδρ. της 10-12-13) 6. Κ/500 Δημοπράτηση του έργου: «Εγκατάσταση Επεξεργασίας και Διάθεσης Λυμάτων Δ.Δ. Υδρούσας – Άνω Υδρούσας - Δροσοπηγής Δ. Περάσματος» Δήμου Φλώρινας, με το σύστημα «μελέτη – κατασκευή». (συνέχεια από τη Συνεδρ. της 10-12-13) 7. Κ/501 Δημοπράτηση του έργου: «Εγκατάσταση Επεξεργασίας και Διάθεσης Λυμάτων Δ.Δ. Φλαμπούρου Δ. Περάσματος» Δήμου Φλώρινας, με το σύστημα «μελέτη – κατασκευή». (συνέχεια από τη Συνεδρ. της 10-12-13) Εκ των παραπάνω προκύπτει μία επιμονή των Αναθετουσών Αρχών να προτείνουν τη χρήση του συστήματος, κυρίως για έργα Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων. Σύμφωνα με τον Ν4146/2013 (αρθρ. 59 παρ. 1) προβλέπεται ότι : «…Το σύστημα προσφοράς μελέτης και κατασκευής εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις έργων που απαιτούν ειδικού τρόπους κατασκευής ή μεθόδους που καλύπτονται από εξειδικευμένες τεχνογνωσίες ή άλλα κατοχυρωμένα δικαιώματα ή στα έργα με ιδιομορφίες ως προς τον τρόπο και τις φάσεις κατασκευής τους ή αν κρίνεται σκόπιμος ο συνδυασμός βελτίωσης ή ολοκλήρωσης ή αναθεώρησης υπάρχουσας μελέτης της υπηρεσίας με την κατασκευή ή αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων…»

47

Συνεπώς και σύμφωνα με τα παραπάνω, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να παρέχετε σύμφωνη γνώμη στις περιπτώσεις όπου: • Υπάρχει εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων, στην οποία προκρίνεται συγκεκριμένη τεχνική λύση επεξεργασίας, • Η ως άνω συγκεκριμένη τεχνική λύση περιλαμβάνεται στις πρότυπες προδιαγραφές του ΥΠΕΚΑ, • Η μέθοδος δεν είναι πλέον εξειδικευμένη εφόσον περιλαμβάνεται σε Εθνικές προδιαγραφές (ΥΠΕΚΑ), • Έχουν κατασκευασθεί πλειάδα παρόμοιων έργων στην Ελληνική Επικράτεια, • Δεν υπάρχουν ιδιομορφίες στον τρόπο κατασκευής εφόσον έχουν εκτελεσθεί εκατοντάδες παρόμοια έργα, • Δεν συντρέχει λόγος συμπλήρωσης ή βελτίωσης μελέτης της Υπηρεσίας (διότι τέτοια δεν υπάρχει αν και θα έπρεπε ) ούτε υπάρχει περιθώριο εναλλακτικών λύσεων εφόσον η λύση έχει προδιαγραφεί μονοσήμαντα στη ΜΠΕ Σύμφωνα με τα παραπάνω, παρακαλούμε για πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας (Ν4146/2013 αρθρ. 59 παρ. 1), ώστε να μην εγκρίνονται αιτήματα δημοπράτησης έργων με το σύστημα της «Μελέτης – Κατασκευής», τα οποία δεν πληρούν το αυστηρό πλέον, πνεύμα και γράμμα του νόμου».


48

Εργοληπτικόν βήμα

Καλύμματα αλουμινίου με επιλογή της τελικής επιφάνειας IAS Ε.Π.Ε. Κατέχουν αναμφισβήτητα την κορυφαία θέση στα καλύμματα φρεατίων, χάρη στην εξαιρετική ποιότητα κατασκευής τους καθώς και στην αισθητική τους.Παρέχουν τη δυνατότητα επιλογής της τελικής επιφάνειας τους, ώστε να ταιριάζουν απόλυτα με όλα τα αρχιτεκτονικά στοιχεία καθώς και τον περιβάλλοντα χώρο. Μπορούν να επενδυθούν με πλακίδια, κυβόλιθους, μάρμαρο, ξύλο, τάπητα κ.ά. Διατίθενται σε ποικίλες τετράγωνες και παραλληλόγραμμες διαστάσεις.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ νέα

Iωάννης Α. Σιαγκρής ΕΠΕ, www.ias.net.gr.

Ψύξη θέρμανση, με τη δύναμη του νερού! Η Clima Control AE αποκλειστικός αντιπρόσωπος της PHNIX (ΦΙΝΙΞ) παρουσιάζει το νέου τύπου Fan Coil νερού ψύξης θέρμανσης. Η εξαιρετική τους κατασκευή το μοντέρνο design και ο λεπτός τους σχεδιασμός (μόλις 13 εκατοστά πάχος) δίνουν την δυνατότητα αυτά τα σώματα να τοποθετηθούν σε

κάθε σημείο ή χώρο χωρίς να αλλοιώνουν την αισθητική του. Η λειτουργία των ανεμιστήρων ροής με την νέα τεχνολογία κατεύθυνσης αέρα, κάνουν το Fan Coil νερού PHNIX εξαιρετικά αθόρυβο (25dB) δίνοντας την δυνατότητα να τοποθετηθεί ακόμα και σε ένα υπνοδωμάτιο. Ο συνδυασμός της βεβιασμένης απαγωγής θερμοκρασίας από το Fan Coil νερού Phnix και ο μικρότερος όγκος νερού που υπάρχει μέσα στο κύκλωμα θέρμανσης δίνουν οικονομία 30% τουλάχιστον καθώς και περισσότερο χώρο αφού η απόδοση ενός Fan coil της Phnix ισοδυναμεί με τρία κοινά σώματα πάνελ. Επίσης τα Fan Coil νερού Phnix δίνουν την δυνατότητα να θερμάνουμε ή να ψύξουμε ένα χώρο εφόσον υπάρχει αντίστοιχη μονάδα παραγωγής ενέργειας.(ψύκτης, αντλία θερμότητος κτλ). Ο χειρισμός για την λειτουργία του Fan Coil νερού Phnix είναι ιδιαίτερα εύκολος και μπορούμε να ζητήσουμε θέρμανση ,ψύξη, αφύγρανση, πρόγραμμα ύπνου, επιθυμητή θερμοκρασία χώρου, αυτόματη λειτουργία με μια σειρά πολλών παραμέτρων. Το στοιχείο του Fan Coil νερού Phnix είναι κατασκευασμένο από χάλκινες σωληνώσεις και εναλλάκτη αλουμινίου εξασφαλίζοντας έτσι μεγάλη απόδοση και μεγάλη διάρκεια ζωής . Τα φίλτρα ενεργού άνθρακα που βρίσκονται στην μονάδα, φιλτράρουν τον αέρα του χώρου προσφέροντας υγιεινό περιβάλλον. Τα Fan Coil νερού της Phnix μπορείτε να τα βρείτε σε 5 διαστάσεις και μπορούν να τοποθετηθούν σε δάπεδο ή στον τοίχο.

Τα Fan Coil νερού της Phnix διατίθενται αποκλειστικά από την εταιρεία Clima Control ΑΕ www.climacontrol.gr, e-mail: sales@climacontrol.gr.


50

Εργοληπτικόν βήμα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ νέα

Το

της πυρασφάλειας

H Paradox Hellas A.E. δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά με τη σχεδίαση, κατασκευή, εισαγωγή συστημάτων πυρανίχνευσης ικανά να καλύψουν τις απαιτήσεις και των πιο απαιτητικών εγκαταστάσεων. Συγκεκριμένα κατασκευάζει: Αναλογικά Διευθυνσιοδοτούμενα κέντρα της σειράς SmartX. Συμβατικά κέντρα Πυρανίχνευσης και Κατάσβεσης Fighter. Συμβατικά κέντρα Πυρανίχνευσης Matrix2000. Περιφερειακά κέντρων πυρανίχνευσης (RS-232, RS-485 ή TCP / IP modules). Συσκευές εφεδρικής επικοινωνίας με τα κέντρα

λήψεως σημάτων μέσω δικτύων GSM (Artion) και IP (Sirion). Εξωτερικές, Αυτοπροστατευόμενες & Ανατροφοδοτούμενες σειρήνες (SIR/PL & SIR/V). Εξωτερικές, Αυτοπροστατευόμενες & Ανατροφοδοτούμενες Piezo σειρήνες πυρανίχνευσης (SIR/ZFP & SIR/ZFV). Όλα τα προϊόντα είναι σχεδιασμένα και πιστοποιημένα σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες. Ειδικότερα τα κέντρα πυρανίχνευσης έχουν πιστοποιηθεί κατά CPR (με τα Standards ΕN54-2, ΕN54-4). Το σύστημα Fighter έχει επιπλέον πιστοποιηθεί και ως κέντρο κατάσβεσης βάσει τις οδηγίας ΕΝ 120941:2003. Τα Αναλογικά Διευθυνσιοδοτημένα κέντρα της σειράς SmartX βρίσκονται σε διαδικασία πιστοποίησης. Το εργοστάσιο είναι πιστοποιημένο για την παραγωγή προϊόντων ETL (ισότιμο του UL) και CPR. Τα προϊόντα μας είναι συμβατά με την οδηγία ROHS 2002/95/EC και φέρουν τις κατάλληλες πιστοποιήσεις για την Ευρωπαϊκή αγορά. Η εταιρεία μας είναι πιστοποιημένη κατά ΙSO9001:2008 για τον σχεδιασμό, παραγωγή και εμπορία συστημάτων ασφαλείας και πυρανίχνευσης. Είναι μέλος της BSIA (British Security Industry Association). Όλα τα προϊόντα εξάγονται ήδη σε πάνω από 20 χώρες, στην Ευρώπη (Ιταλία, Ισπανία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία κτλ.), στην Εγγύς Ανατολή (Τουρκία, Λίβανο κτλ.), στην Άπω Ανατολή (Μαλαισία, Βιετνάμ κτλ.). Βασική φιλοσοφία της εταιρείας είναι η διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών αρίστης ποιότητας σε όσο το δυνατόν ανταγωνιστικότερες τιμές.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της εταιρείας μας www.paradox.gr.


52

Εργοληπτικόν βήμα

ΜΑΡΤΙΟΣ 2014

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

14-3-2014

www.taxheaven.gr/calendar/index/view/id/3447 Καταληκτική ημερομηνία υποβολής Α.Π.Δ. Δεκεμβρίου 2013 και Ιανουαρίου 2014 - Εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων - Υποβολή ανεξαρτήτως του αριθμού μητρώου Απόδοση φόρου που παρακρατήθηκε τον προηγούμενο μήνα σε εργολάβους και ενοικιαστές δημόσιων, δημοτικών κ.λπ. προσόδων πάνω στην αξία του κατασκευαζόμενου έργου. Υποβολή δήλωσης και απόδοση του παρακρατηθέντος φόρου εισοδήματος από αμοιβές και αποζημιώσεις μελών του Δ.Σ. που βαρύνουν την ίδια την Α.Ε.

20-3-2014

Υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ με χρεωστικό υπόλοιπο μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet, Επιτηδευματίες με βιβλία Γ’ κατηγορίας, Ανεξαρτήτως ΑΦΜ.

26-3-2014

Υποβολή Στατιστικής δήλωσης Intrastat για επιτηδευματίες Ανεξαρτήτως ΑΦΜ.

Υποβολή Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Ενδοκοινοτικών αποκτήσεων και παραδόσεων αγαθών, καθώς και παροχής και λήψης υπηρεσιών σε ΔΟΥ, για συναλλαγές που αφορούν τον προηγούμενο μήνα, Ανεξαρτήτως ΑΦΜ.

28-3-2014

Υποβολή ΦΜΥ , και φόρου 25% εταίρων ΕΠΕ,προηγούμενου μήνα για εταιρίες με ΑΦΜ 6 και απασχόληση προσωπικού ΠΑΝΩ από 500 Ατομα. Υποβολή ΦΜΥ, φόρου ελευθέριων επαγγελμάτων.

31-3-2014

www.taxheaven.gr/calendar/index/view/id/3447 Καταληκτική ημερομηνία υποβολής Α.Π.Δ. Φεβρουαρίου 2014 - Εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων - Υποβολή ανεξαρτήτως του αριθμού μητρώου www.taxheaven.gr/calendar/index/view/id/3447

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014 15-4-2014

Υποβολή Δήλωσης εισοδήματος για μη κερδοσκοπικές εταιρίες.

Σύστημα αυτονομίας θέρμανσης Το σύστημα αυτονομίας θέρμανσης προσφέρει αυτονομία στα σώμάτα καλοριφέρ σε σπίτια και γραφεία με κεντρική θέρμανση, με την προσαρμογή ηλεκτρικής αντίστασης με θερμοστάτη σε κάθε σώμα καλοριφέρ. Εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιούνται αντιστάσεις ρεύματος που διαθέτουν 1/2’’ αρσενική υδραυλική βόλτα ισχύος περίπου 500W και προσαρμόζονται σε σώματα λουτρού. Tέτοιου τύπου αντιστάσεις, με δυνατότητα παραγωγής έως και 1500W, προσαρμόζονται στα σώματα καλοριφέρ που ήδη έχουμε σπίτι μας. Χωρίς λοιπόν την αλλαγή σωμάτων, χωρίς την αποσύνδεσή τους από το υπάρχον δίκτυο θέρμανσης, προκειμένου ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουλέψουν και με το παλιό σύστημα όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο, προσαρμόζεται η αντίσταση με το δικό της θερμοστάτη. Ζεσταίνεται λοιπόν τοπικά το νερό του σώματος μόνο, χωρίς τη σπατάλη ενέργειας για σωληνώσεις και άλλες παράπλευρες απώλειες, ανεξάρτητα από το υπόλοιπο σύστημα θέρμανσης. Και με δεδομένη την ύπαρξη θερμοστάτη στο εν λόγω σύστημα, μόλις ο χώρος φτάσει τη θερμοκρασία που έχει ορίσει ο χρήστης, η αντίσταση σταματάει να δουλεύει. Επιτυγχάνεται λοιπόν απόλυτη αυτονομία σε κάθε χώρο, ξοδεύοντας μόνο όση ενέργεια χρειάζεται, ζεσταίνοντας το νερό μόνο του συγκεκριμένου σώματος καλοριφέρ που έχει επιλεγεί, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη οικονομία. Πλεονεκτήματα 50% Οικονομία σε σχέση με το πετρέλαιο σε πολυκατοικίες με

κεντρική θέρμανση. 30% Οικονομία σε σχέση με το πετρέλαιο σε μονοκατοικίες. Δεν αλλάζουνε σώματα ούτε αποσυνδέονται από το υπάρχον σύστημα. Ζεσταίνεται πολύ λιγότερο νερό, αφού ζεσταίνεται μόνο το νερό του σώματος και όχι σωληνώσεις και αποθήκη νερού. Το σύστημα με τη μεγαλύτερη αξιοπιστία σε όλα τα άλλα συστήματα θέρμανσης που σε περίπτωση βλάβης δεν υπάρχει καθόλου θέρμανση. Με το παρόν σύστημα ακόμα και σε περίπτωση βλάβης, όλα τα υπόλοιπα σώματα δουλεύουν κανονικά. Το σύστημα δεν χρειάζεται συντήρηση - και προφανώς ετήσια έξοδα service. Δεν χρειάζονται υδραυλικές μετατροπές στο δίκτυο θέρμανσης. Δεν χρειάζονται ηλεκτρικές μετατροπές, αφού οι αντιστάσεις συνδέονται σε απλές πρίζες. Γίνεται πλήρης εκμετάλλευση των ιδιοτήτων των σωμάτων που ήδη υφίστανται, τα οποία ζεσταίνουν και τον αέρα αλλά και τα δομικά στοιχεία του σπιτιού μέσω της υπέρυθρης που εκπέμπουν. Ακριβώς λοιπόν επειδή συνδυάζονται οι ιδιότητες όλων των άλλων ηλεκτρικών σωμάτων, πλεονεκτεί στο να ζεσταίνει το χώρο πιο σωστά και γρήγορα ενώ επιπλεόν κερδίζουμε στη διατήρηση της θερμοκρασίας από την αδράνεια του νερού, δεσομένου ότι αφού ο χώρος πιάσει τη θερμοκρασία που θέλουμε και ο θερμοστάτης σταματήσει την αντίσταση, το νερό παραμένει ζεστό και διατηρεί τη θερμότητα στο χώρο.

Ε. Υφαντής Α.Ε., e-mail: info@autoheat.gr.


Εργοληπτικόν βήμα

Υποβολή Δήλωσης ΣΕ ΔΟΥ ομόρρυθμων ή ετερόρρυθμων εταιρειών, κοινοπραξιών, αστικών εταιρειών, συμμετοχικών ή αφανών εταιρειών καθώς και των κοινωνιών αστικού δικαίου με τήρηση ΔΙΠΛΟΓΡΑΦΙΚΩΝ βιβλίων

31-3-2014

www.taxheaven.gr/calendar/index/view/id/3493 Υποβολή Δήλωσης ομόρρυθμων ή ετερόρρυθμων εταιρειών, κοινοπραξιών, αστικών εταιρειών, συμμετοχικών ή αφανών εταιρειών καθώς και των κοινωνιών αστικού δικαίου - Εντυπο Ε5 www.taxheaven.gr/calendar/index/view/id/3498 Οριστική δήλωση ΦΜΥ (Εντυπο Ε7) www.taxheaven.gr/calendar/index/view/id/3499 Οριστική Δήλωση Παρακρατούμενων Φόρων Ελευθέρων Επαγγελματιών www.taxheaven.gr/calendar/index/view/id/3505 Εκκαθαριστική Δήλωση ΦΠΑ για υπόχρεους με Απλογραφικό Σύστημα www.taxheaven.gr/calendar/index/view/id/3505 Επιμέλεια: Χάρης Κυριακίδης, Οικονομοτεχνικός Σύμβουλος, Τηλ: 210 6532523


ΣΤΟΙΧΕΙΑ συνδέσμων

54

Εργοληπτικόν βήμα

1. ΑΓΡΙΝΙΟΥ 2. ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ 3. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 4. ΑΡΚΑΔΙΑΣ 5. AΡΤΑΣ 6. ΒΟΙΩΤΙΑΣ 7. ΓΡΕΒΕΝΩΝ 8. ΔΡΑΜΑΣ 10. Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 11. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ 12. ΕΒΡΟΥ 13. ΕΥΒΟΙΑΣ 14. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 15. ΖΑΚΥΝΘΟΥ 16. ΗΛΕΙΑΣ 17. ΗΜΑΘΙΑΣ 18. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 19. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ & Κ. ΜΑΚ/ΝΙΑΣ 20. ΘΡΑΚΗΣ 21.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 22.ΚΑΒΑΛΑΣ 23.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 24.ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 25.ΚΕΡΚΥΡΑΣ 26.ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 27.ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 28.ΚΥΚΛΑΔΩΝ 29.ΛΑΚΩΝΙΑΣ 30.ΛΑΡΙΣΑΣ 31.ΛΑΣΙΘΙΟΥ 32.ΛΕΣΒΟΥ 33.ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 34.ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ 35.ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 36.ΞΑΝΘΗΣ 37.ΠΑΤΡΩΝ 38.ΠΕΛΛΑΣ 39. ΠΙΕΡΙΑΣ 40.ΠΡΕΒΕΖΑΣ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ 41.ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ 42.ΡΕΘΥΜΝΗΣ 43.ΣΕΡΡΩΝ 44.ΤΡΙΚΑΛΩΝ 45.ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 46.ΦΛΩΡΙΝΑΣ 47.ΦΩΚΙΔΑΣ 48.ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 49.ΧΑΝΙΩΝ 50.ΧΙΟΥ

T: 26410-29075 F: 47960 info@sedeag.gr T: 26910-29243 F: 68477 fanis%1F k@otenet.gr, fanis k@otenet.gr T: 27510-69120 & F: 24515 T & F: 2710-239133 T: 26810-21027 F: 26605 eliasanast@yahoo.gr T: 22610-22382 F: 27685 T: 24620-87644 F: 87643 T: 25210-21780 F: 25506 ergolip@gmail.com T & F: 24610-39568 synd-ergdm@ath.forthnet.gr T: 22410-29600 F: 30941 T: 25510-25141 F: 32298 ilniniogr@gmail.com T: 22210-21578 F: 60374 T: 22370-22440 F: 80294 T: 26950-48163 F: 41463 T & F: 26210-28853 kantjoukis@yahoo.gr T: 23310-21060 F: 21950 T: 2810-222460 F: 281101 spedeh@otenet.gr T: 2310-277231, 277656 F;230914 info@spedeth.gr T: 25310-73180 F: 23614 gksal@hotmail.com T: 26510-21482 F: 23678 T: 2510-222827 & F synergk@otenet.gr T & F: 24410-76947 tee_karditsa@tee.gr T: 24670-29858 & F info@spedekas.gr T: 26610-40986 F: 25180 T: 26710-28747 & F T: 27410-26491 F: 73577 sedekorin@gmail.com T: 22810-83615 F: 86562 T: 27310-23606 F: 29776 dpapadako@tee.gr T: 2410-535566 & F sedelar@tee.gr T: 28410-82855 & F lioud@agn.forthnet.gr T: 22510-44990, 44179 F: 42557 T: 24280-76803 & F T: 26310-55400 F: 26310-55404 tevek@otenet.gr T: 27210-28145 & F: 86973 T: 25410-62789 & F stavros@zouridis.com T: 2610-276813 F:620080 esyllo@tee.gr T: 23810-26681 F: 26681 info@sedep.gr T: 23510-23813 F: 23833 spedepierias@gmail.com T: 26820-22767 F: 26927 T: 210-3821731 F: 3823402 spedep@tee.gr T: 28310-52355 &F sedenreth@ret.forthnet.gr, sedenret@otenet.gr T: 23210-66661 T & F: 22172 oxhapq@otenet.gr T 24310 70855 & F: 24310-79330 T: 22310-24656 & F sedelamia@gmail.com T: 23850-45261 F: 23850-44060 evage@tee.gr T: 22650-22162 F: 22644 T: 23710-24456 F: 23800-21162 vlahosgiorgos@gmail.com T: 28210-27667 & F sedechan@yahoo.gr T: 22710-41724 F: 41411 - 20003

Πλ. Ειρήνης & Δημητρακάκη 2

301 00 ΑΓΡΙΝΙΟ

Ανδρονοπούλου 8

251 00 ΑΙΓΙΟ

Β. Γεωργίου 8 Πλ. Αγ. Δημητρίου 15 Γώγου Μπάκολα & Καραολή

212 00 ΑΡΓΟΣ 221 00 ΤΡΙΠΟΛΗ 471 00 ΑΡΤΑ

Δημ. Ανδρεαδάκη 46 Εργατικής Πρωτομαγιάς 1 Επίκουρου 2

321 00 ΛΕΙΒΑΔΙΑ 511 00 ΓΡΕΒΕΝΑ 661 00 ΔΡΑΜΑ

Μπουσίου & Εστίας 3

501 00 ΚΟΖΑΝΗ

Γρ. Ατταβύρου 14 Δικαστηρίων 36 & Kανάρη

851 00 ΡΟΔΟΣ 681 00 ΑΛΕΞ/ΛΗ

Αντωνίου Δούνα 1 Καραϊσκάκη 4 Φιλιτά 30 Ξενοφώντος 2 & Γερμανού

341 00 ΧΑΛΚΙΔΑ 361 00ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ 291 00 ΖΑΚΥΝΘΟΣ 271 00 ΠΥΡΓΟΣ

Ιεραρχών 1 25ης Αυγούστου 21

591 00 ΒΕΡΟΙΑ 712 02 ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Αριστοτέλους 14

546 23 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αγχιάλου 1-3-5

691 00 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Ν. Ζέρβα 4-6 Κασσάνδρου 1

453 32 ΙΩΑΝΝΙΝΑ 654 03 ΚΑΒΑΛΑ

Καζαμπάκα 4

431 00 ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Διοικητηρίου 4

521 00 ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Θεοτόκη 25 Λ. Βεργωτή 14 Κροκιδά 73

491 00 ΚΕΡΚΥΡΑ 281 00 ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 201 00 ΚΟΡΙΝΘΟΣ

Ακτή Πέτρου Ράλλη & Άνδρου 1 Ευαγγελιστρίας 45

841 00 ΣΥΡΟΣ 231 00 ΣΠΑΡΤΗ

Καλλιθέας 7 & Τζαβέλλα

412 22 ΛΑΡΙΣΑ

Λασιθίου 35

721 00 ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Πιττακού 21 Κοραή 65 Ναυπάκτου 4

811 00 ΜΥΤΙΛΗΝΗ 382 21 ΒΟΛΟΣ 302 00 ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

K. Γεωργούλη 12 Βενιζέλου 84

241 00 ΚΑΛΑΜΑΤΑ 671 00 ΞΑΝΘΗ

Κανακάρη 101

262 21 ΠΑΤΡΑ

Φιλίππου 26

582 00 ΕΔΕΣΣΑ

Αγ. Λαύρας 26

601 00 ΚΑΤΕΡΙΝΗ

4ο χλμ. Ε.Ο. Πρέβεζας - Ιωαννίνων Εμμ. Μπενάκη 18

481 00 ΠΡΕΒΕΖΑ 106 78 ΑΘΗΝΑ

Κουντουριώτου 140

741 00 ΡΕΘΥΜΝΟ

Υψηλάντη 1

621 23 ΣΕΡΡΕΣ

Καπαδοστρίου 26 Μακροπούλου 146

421 00 ΤΡΙΚΑΛΑ 351 00 ΛΑΜΙΑ

33ου Συντάγματος Πεζικού 12

531 00 ΦΛΩΡΙΝΑ

Ι. Γιδογιάννου 18, Άμφισσα Κων/πόλεως 5

331 00 ΦΩΚΙΔA 631 00 ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ

Καποδιστρίου 71

731 34 ΧΑΝΙΑ

Δαμαλά 38

821 00 ΧΙΟΣ


Profile for ΕΡΤΕΠΑ

Εργοληπτικόν Βήμα  

Διμηνιαία έκδοση της ΠΕΣΕΔΕ. Τεύχος 88

Εργοληπτικόν Βήμα  

Διμηνιαία έκδοση της ΠΕΣΕΔΕ. Τεύχος 88

Profile for pesede
Advertisement