Page 1

Nove vrhunske pogodnosti i usluge

novosti LIST ZA KORISNIKE AMERICAN EXPRESS KARTICE | LIPANJ 2011.

Razgovor

Marin RendiÊ Kruzeri

Kuda plovi ovaj grad Madeira

PloveÊi vrt Atlantika Safari

Odmor u divljini Zabava

Komedija s nogu

PBZ CARD | NOVOSTI LIPAN J 2007.

The Platinum Card


American Express ® kartica sa srcem Prilikom svake vaπe kupnje putem American Express kartice sa srcem PBZ Card daruje 35 lipa za projekt "PraÊenje djece s neurorizicima". Saznajte više o projektu i donirajte sredstva online na www.cinimdobro.hr!

POSTANITE KORISNIK AMERICAN EXPRESS KARTICE SA SRCEM BEZ UPISNINE I ČLANARINE*! * Ponuda vrijedi za prvu godinu korištenja kartice.

SAMO U GRUPI PRIVREDNE BANKE ZAGREB


MISLAV BLAÆIΔ PREDSJEDNIK UPRAVE PBZ CARDA

Poπtovani korisnici, vjerujem da većinu vas trenutno muče one slatke brige oko planiranja godišnjeg odmora i odabira destinacije ljetovanja. Na odmoru je najljepše kad na njega odlazimo s uspješnim poslovnim rezultatima iza sebe. Nama poslovni rezultati nisu samo brojke i statistika, jer nema ljepšeg osjećaja od pozitivnih reakcija i zadovoljstva vas - naših korisnika. Ovogodišnje istraživanje Trusted Brand pokazalo je kontinuitet povjerenja koje smo zaslužili kod naših korisnika, jer smo po peti put zaredom osvojili titulu brenda kojem korisnici najviše vjeruju. Na to smo priznanje posebno ponosni, jer dokazuje da smo na dobrom putu u nastojanju da imamo proizvode i usluge koji će vam pružati sigurnost i zadovoljstvo.

Da je PBZ Card tvrtka koja, osim sigurnosti, nudi i puno užitaka govore i projekti koje smo realizirali u prvom dijelu godine. U travnju smo, u partnerstvu s Blitz - CineStarom po prvi put u Hrvatskoj otvorili Gold Class by American Express kino dvorane, u kojima je gledanje filma vrhunski doživljaj, a našim smo korisnicima ponovo pružili dane uživanja na četvrtom Zagreb Wine Gourmet Festivalu. U želji da dobro nasmijemo građane podržali smo projekt stand up komedije “London Calling” te mlade snage naše modne scene na tjednu mode Dove Fashion.hr. Opustite se uz tekstove koje vam donosimo u ovom broju Novosti i neka vam u tom tonu i završe pripreme godišnjih odmora te počne onaj pravi, zasluženi.

sadræaj NOVOSTI - LIST ZA KORISNIKE AMERICAN EXPRESS KARTICE ZAGREB, LIPANJ 2011. GODINA XVII, BR 1 (72) ISSN 1332-2419

Amex svijet

Titula Trusted Brand po peti put American Expressu 2 Razgovor

Marin RendiÊ, chef

Recept? Samo lokalno i svježe! 8 Ljetovanje

Dolazi nam ljeto: idemo na snijeg! 10 Kruzeri

Kuda plovi ovaj grad 12 Istra

Poluotok u obliku srca 14 Kulinarstvo

Znanstvenik s pregaËom 16 Automobili

Uæitak bez krova nad glavom 18 Putovanja

Madeira 20 Safari

Odmor u divljini 24 Zabava

Komedija s nogu 26 Body art PBZ Card d.o.o. RadniËka cesta 44, 10000 Zagreb tel.: 01/ 612 44 22, faks: 01/ 611 93 51 info@pbzcard.hr, www.pbzcard.hr

Tijelo kao platno 28 Programi ušteda 30 Preporuke 39

NOVOSTI - LIST ZA KORISNIKE AMERICAN EXPRESS KARTICE IZDAVA»: PBZ CARD D.O.O., R ADNI»KA CESTA 44, ZAGREB, TEL.: 01/ 612 44 22 UREDNICA: MLADENKA DUBRAVAC UREDNI»KI KOLEGIJ: BORIS BRDOVNIK, DUBRAVKO DOBRA, MARGARETA HOŠNJAK, SANJA JURI»AN, IRENA MARKOLINI, KREŠO OPALK I RAHELA OPALK. ORGANIZACIJA I PRODUKCIJA: BBDO ZAGREB (VODITELJI PROJEKTA: IRENA KAPETANOVIΔ, IVO PAYER, MAJA MIŠKOVIΔ) DIZAJN: ZRINKA PENAVA DOGAN (STUDIO DOGAN) ZA BBDO ZAGREB LEKTUR A: ZLATA JELOVAC PRIJELOM I PRIPREMA ZA TISAK: KALIGR AF ZAGREB TISAK: R ADIN PRINT D.O.O. NOVOSTI SE TISKAJU NA EKOLO©KOM PAPIRU U NAKLADI OD 89.000 PRIMJER AKA. NOVOSTI IZLAZE DVAPUT NA GODINU I DOSTAVLJAJU SE KORISNICIMA 3775 KARTICA U HRVATSKOJ BESPLATNO. AUTORSKI PRILOZI NE ODR AÆAVAJU MI©LJENJE I STAV PBZ CARDA I UREDNI©TVA NOVOSTI. UREDNI©TVO PRIDRÆAVA PR AVO INTERVENCIJE NA TEKSTOVIMA VANJSKIH SUR ADNIKA. RUKOPISE, ILUSTR ACIJE I FOTOGR AFIJE NE VR AΔAMO.


PBZ CARD | NOVOSTI LIPANJ 2011.

Vrhunski događaj za korisnike The Platinum Card

NoÊ kazališta pod zvijezdama Već sedmu godinu za redom, PBZ Card organizirao je The Platinum Card party za korisnike naše najprestižnije kartice. Ove godine niti kiša nije omela više od tisuću uzvanika koji su se okupili u četvrtak, 9. lipnja, u atraktivnim prostorima Galerije Klovićevi dvori kako bi uživali u „Noći u kazalištu pod zvijezdama“. Domaćini večeri bili su Dinko Lucić - zamjenik predsjednice Nadzornog odbora PBZ Carda i član Uprave PBZ-a, Mislav Blažić - predsjednik Uprave PBZ Carda i Nina Oberiter Gluhak - predsjednica Nadzornog odbora PBZCarda, a sve uzvanike zabavljao je gost večeri Tony Cetinski.

AMEX SVIJET

Dodatno iznenađenje večeri bilo je izvlačenje dobitnika putovanja u organizaciji Jumbo Travel Services, popraćeno otvaranjem pjenušca sabljom. Sretna dobitnica osvojila je putovanje u Beč koje, između ostalog, uključuje i VIP ulaznice za koncert u Schönbrunnu s razgledom dvorca i elegantnom večerom. Nedvojbeno je kako su mnogi korisnici The Platinum Card uživali na ovom događanju, ali i u brojnim pogodnostima koristeći svoju The Platinum Card na različitim mjestima i u različitim situacijama. Prigodom sedme godine prisustva The Platinum Card na našem tržištu, PBZ Card je ovu karticu obogatio dodatnim novim pogodnostima koje su bile objavljene upravo na čarobnoj „Noći u kazalištu pod zvijezdama“.

2

Ovogodišnji The Platinum Card party korisnicima The Platinum Card i VIP uzvanicima dočarao je duh kazališne čarolije kroz nastup poznate koreografkinje i plesne umjetnice Larise Navojec, svirku sastava Jewsers, a krunu večeri predstavljala je jedinstvena izvedba Tonyja Cetinskog, koji je za ovu priliku otpjevao i nekoliko poznatih opernih arija. Uz pjenušac i jagode, fine kubanske cigare i belgijske praline, birane delicije cateringa „Zlatna zvona“, The Platinum Card korisnici i njihovi gosti uživali su i u nagrađivanim, vrhunskim vinima Festigia Cabernet Sauvignon 2009, vinarije Agrolaguna, Traminac 2008, Iločkih podruma i Graševina 2009, podruma Belje.

.


Nove vrhunske pogodnosti i usluge

American Express Affinity Card za članove Rotary Distrikta 1913

Novi dizajn - nove pogodnosti

The Platinum Card najprestižnija je kartica na hrvatskom tržištu koja se ističe brojnim uslugama i pogodnostima. Osnovne značajke ove kartice su ekskluzivnost, sigurnost, prepoznatljivost i vrhunska usluga u zemlji i širom svijeta, a od lipnja ove godine korisnicima su na raspolaganju i brojne nove pogodnosti i usluge. Ova izuzetna kartica dostupna je samo odabranima, a neke od pogodnosti kojima

Suradnja PBZ Carda i Hrvatskog Rotary Saveza traje već 12 godina. Svaku suradnju vrijedi razvijati i proširivati joj okvire. Inovativnost, uz stalno osluškivanje potreba naših korisnika, jedno je od načela misije PBZ Carda. Vođen inovativnošću, a imajući na umu i prilagodljivost, PBZ Card je revitalizirao American Express Affinity Card za članove Rotary Distrikta 1913.

je PBZ Card obogatio ponudu za korisnike The Platinum Card su: - međunarodne pogodnosti zrakoplovnih kompanija - Croatia Airlines, Turkish Airlines i TAP osigurali su posebne popuste na cijene zrakoplovnih karata - pristup VIP lounge prostorima u zračnim lukama - Uz članstvo u Priority Pass programu, dodatna pogodnost za korisnike The Platinum Card bit će mogućnost besplatnog posjeta lounge prostorijama u okviru Airport Cluba - članstvo u svjetskim programima lojalnosti kao što su Hilton HHonors, Goldpoints, Avis, Hertz#1 Club Gold - Mnogi vodeći hoteli i rent-a-car agencije imaju programe lojalnosti za svoje odabrane članove. The Platinum Card korisnici automatski će biti uvedeni u članstvo najvišeg nivoa i na taj način uživati značajne povlastice svaki put kada putuju - pogodnosti u restoranima i hotelima širom svijeta - program ekskluzivnih pogodnosti Svijet prestiža - Našim korisnicima, ovaj već dobro poznati program predstavlja još bogatiju ponudu odabranih partnera; od vrijednih darova uz kupnju do VIP tretmana i usluga privatne prezentacije nakon radnog vremena. Uz već postojeće pogodnosti, vjerujemo kako će uz ove nove, The Platinum Card učiniti životni stil svojih korisnika jedinstvenim, elegantnim, profinjenim i punim užitka.

Okosnica poslovne suradnje i dalje je doniranje dijela sredstava iz uredno plaćene potrošnje po osobnim karticama no, revitalizacijom se taj proces dinamizira i proširuje mogućnošću apliciranja za dodatne kartice za članove uže obitelji kao i apliciranja za American Express Business Card po kojoj će se, također, za Hrvatski Rotary Savez - Distrikt 1913 na ime donacija izdvajati dio uredno plaćene potrošnje, ako je korisnik vlasnik najmanje 50% poduzeća ili obrta. Osim naglašenog plemenitog karaktera revitaliziranog proizvoda, zanimljiva novost za korisnike kartice je i besplatno sudjelovanje u nagradnim programima Membership Rewards i My Card, kao i usluga Gold Assist za boravka korisnika u inozemstvu. Ako članovi Hrvatskog Rotary Saveza - Distrikt 1913 ugovore putovanje preko putničke agencije PBZ Carda Jumbo Travel Services, dobit će popust na osnovnu cijenu aranžmana te povoljnije naknade za izdavanje zrakoplovnih karata u međunarodnom prijevozu. Sve detalje u svezi novih pogodnosti American Express Affinity Card za članove Rotary Distrikta 1913 možete saznati na www.americanexpress.hr.

Vaša kartica nema noge. Ali pripazite da ih ne dobije. Topli i sunčani dani idealni su za opuštanje i odmor, izlete u prirodu, odlazak na kupanje, a tu su i sada aktualni godišnji odmori, putovanja... Zato nekoliko savjeta i podsjetnika u svezi s karticama pogotovo u ovo doba godine nisu na odmet. Spriječite zloupotrebu kartica, vodite računa gdje ih ostavljate i kako s njima postupate. Ako znate da su sve vaše vrijedne stvari dobro zbrinute, i vi ćete biti opušteniji tijekom odmora. • Je li vam kartica potrebna na plaži ili kod bazena? Ako nije, radije ju ostavite u hotelskom sefu. Pripazite da netko uvijek čuva stvari dok se kupate jer se uz karticu najčešće nalazi i gotovina, dokumenti i ostale važne stvari. • Automobil nije sigurno mjesto za ostavljanje dragocjenosti. Ne ostavljajte karticu niti druge dragocjenosti u automobilu, čak ni na kratko vrijeme. • Torbica ili jakna prebačena preko stolice u kafiću, vama iza leđa, mamac su za džepare. Vodite računa da ih uvijek imate na oku. • Za vrijeme putovanja, u šetnji nepoznatim gradom pobrinite se da su vam putovnica, kartica i višak gotovine spremljeni na sigurno. Torbica oko pasa ili vrata, obješena ispod majice dobra je zaštita od džepara, a kada god vam nisu potrebne, dragocjenosti ostavite u hotelskom sefu. Putovat ćete smireni i bezbrižni. • Pripazite na torbicu i svoje stvari u gužvi. Karticu/e pokušajte uvijek držati na istom mjestu u novčaniku jer je to najlakši način da uočite da nedostaje/u. Nikada ne zapisujte PIN brojeve uz kartice ili u mobitel i nemojte ih davati nikome. To je isključivo vaš osobni PIN broj koji trebate znati samo vi. • Nemojte davati broj kartice ili osobne podatke putem telefona nepoznatim osobama. • Prilikom podizanja gotovine na bankomatu zaštitite rukom tastaturu pri unošenju PIN-a. Uočite li nešto neobično na bankomatu, prijavite to u najbližu poslovnicu banke ili na telefon 01/ 4891 333. • Koristite li internet, dodatno provjerite trgovca ili nas obavijestite ako vam je nešto sumnjivo. • Budite korisnik My Account usluge jer vam omogućuje da kontrolirate svoje troškove i u kratkom roku nam javite ako vam neki od troškova nisu poznati. Nekoliko jednostavnih mjera opreza učinit će trenutke vašeg odmora lagodnijima i opuštenijima, jer stres uslijed gubitka, odnosno krađe dokumenata, kartica i gotovine je posljednje što vam je na odmoru potrebno.

PBZ CARD | NOVOSTI LIPANJ 2011.

The Platinum Card


PBZ CARD | NOVOSTI LIPANJ 2011.

Dove Fashion.hr 2011

American Express

Po peti put „u rukama“ American Expressa

American Express je uvijek u modi

Uspjeh koji se postiže snagom brenda

Ovogodišnje istraživanje Trusted Brand, koje u Hrvatskoj provodi Reader’s Digest, može se pohvaliti brojnim, vrijednim novostima. Tako će ovo istraživanje proslaviti petu godinu održavanja na hrvatskome tržištu, a velika novost je i rođendanski dar koji mu je pripremila međunarodna organizacija Trusted Brand - uvrstivši ove godine i podatke iz Hrvatske u europsku analizu istraživanja Trusted Brand. Treća vijest, iako ona ne predstavlja novost

Nakon stare tvornice Zagrepčanke te dvije sezone na prestižnoj lokaciji Muzeja za suvremenu umjetnost u Zagrebu ovogodišnji tjedan mode DOVE FASHION.HR održao se u Paviljonu 5 Zagrebačkog Velesajma, od 11. do 13. ožujka. Veliko osvježenje na domaćoj modnoj sceni ove godine bio je koncept FASHION.HR INDUSTRIJA koji je zamišljen kao suvremeni i interaktivni sajam čiji je primarni cilj sinergija

već samo potvrđuje kontinuitet kvalitete i povjerenja korisnika, jest da je American Express brend u Hrvatskoj i ove, pete godine za redom osvojio titulu Trusted Brand, kao kreditna kartica u koju korisnici imaju najviše povjerenja. Inače, Reader’s Digest European Tursted Brand istraživanje provodi se od 2001. godine. U istraživanju od 2010. godine, koje je uključivalo i Hrvatsku, sudjelovalo je 16 europskih zemalja, prevedeno je na 14 jezika te je u njemu sudjelovalo 33.000 korisnika iz cijele Europe. Primarni cilj istraživanja je pronaći kojim brendovima Europljani najviše vjeruju. Na sva tržišta primjenjuje se isto istraživanje, a uz 20 zajedničkih kategorija, svaka zemlja u istraživanje može uključiti i posebne kategorije po vlastitom izboru, tzv. lokalne kategorije. Ovogodišnje istraživanje Trusted Brand u Hrvatskoj uključilo je 8.000 upitnika, koji su bili poslani na adresu čitatelja Reader’s Digesta. Analizu je krajem 2010. godine provela nezavisna agencija za istraživanje tržišta Wyman Dillon iz Velike Britanije, a ulaskom u europsku analizu istraživanja, posjetite li web stranicu www.rdtrustedbrands.com, u rubrici “Winning Brands 2011”. u kategoriji Credit card za Hrvatsku prikazat će se American Express kao najpouzdanija kreditna kartica.

tekstilne industrije i dizajnera, dok je sekundarna ideja bila predstaviti hrvatskoj javnosti izlagače iz cijele Hrvatske, kako bi prikazali svoje kolekcije i modne proizvode zainteresiranim posjetiteljima tijekom tri dana trajanja ovog sajma. Po prvi put u istom prostoru javnosti su se u sklopu DOVE FASHION.HR-a predstavili omiljeni pret-a-porter dizajneri te talentirani laureati Modnog ormara Tekstilno-tehnološkog fakulteta. Istovremeno mogli su se vidjeti i kupiti rezultati suradnje istaknutih dizajnera i naše tekstilne industrije. Sajam je pratilo i niz interaktivnih i zanimljivih događanja na kojima se raspravljalo o relevantnim temama modne industrije.

Iako su mnogi upućivali da je upravo kriza, recesija - vrijeme tijekom kojeg će tzv. „no-name“ proizvodi i trgovačke marke uzeti prevagu nad jakim, uspješnim brendovima, a cijena pobijediti na uštrb kvalitete proizvoda/usluge, primjeri pojedinih snažnih brendova pokazali su upravo suprotno. Tako je i u vrijeme krize uspješan globalni brend kao što je American Express zabilježio neke od najboljih rezultata poslovanja, a vrlo dobre rezultate ostvario je i na našem tržištu. O snazi American Express brenda govori i Ken Chenault, predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor American Expressa, ističući da njegove vrijednosti trebaju „izvirati“ iz svakog vida njegove komunikacije s korisnikom, iz svakog iskustva koje korisnik ima konzumirajući određenu uslugu ili proizvod, a snagu American Express brenda, tzv. „plave kutije“ (Blue Boxa - loga American Expressa) sažeo je i Ken Chenault u korporativnom filmu o ovom brendu. Pozivajući gledatelja da zamisli kutiju koja ima snagu da obogati njegov život: koja je dovoljno malena da stane u njegov džep, a opet dovoljno velika da ispuni sve njegove snove, Ken Chenault zapravo ne govori o kutiji kao takvoj, već o kutiji koja simbolizira jedan od najcjenjenijih svjetskih brendova - o American Expressu. Za Ken Chenaulta brend je emotivna veza s korisnikom, to je skup vrijednosti koji u svojoj svijesti korisnik poistovjećuje s određenim imenom te s kojim se može i osobno poistovjetiti. Uspjeh American Expressa leži u razumijevanju potreba njegovih korisnika, u sposobnosti da kod svojih korisnika stvori osjećaj da je svatko od njih poseban i jedinstven. „Uspjeh American Expressa je u specifičnom odnosu koji je izgradio sa svojim korisnicima/klijentima, u sposobnosti da im pruži jedinstveno iskustvo, a ne tek dojam da su dio kompanije koja ima posla s „brdom transakcija“, ističe Chenault. Tijekom više od 150 godina svoje povijesti moto American Expressa je biti na usluzi korisnicima i klijentima, nadahnuti ih da žive izuzetne živote, ispuniti sve njihove želje. Za Ken Chenualta i 60.000 zaposlenika American Expressa diljem svijeta, kao i zaposlenike PBZ Carda koji brinu za American Express korisnike na našem tržištu, ovaj cilj nije tek parola, već privilegija. Jer... „gdje god putovali... svaki kilometar koji naprave... svaki rizik kojim su izloženi, gdje god da poslovali... American Express je uz njih“, zaključuje Chenault.

AMEX SVIJET

Trusted Brand u Hrvatskoj

4

PBZ Card je već treću godinu za redom s brendom American Express pružio podršku ovom vrhunskom modnom događaju, pokazujući da zna prepoznati i podržati kvalitetu te da ima sluha za stvari koje imaju pionirsku tendenciju razvijati postojeće, ustaljene forme i podignuti poslovanje na višu razinu, kao što je slučaj s konceptom FASHION HR. INDUSTRIJA.


Kino i izlazak za pamÊenje! Novo CineStar kino, otvoreno krajem travnja u Arena Centru osim IMAX dvorane, jedine takve dvorane u Europi, jedinstveno je i po Gold Class by American Express dvoranama, odnosno, prije bi se reklo po „Gold Class by American Express doživljaju“. Gold Class by American Express ekskluzivno je kino, prvo takve vrste u ovom dijelu Europe, čijim otvaranjem su PBZ Card, odnosno American Express i Blitz - CineStar osim poslovne suradnje započeli i novo poglavlje u pružanju vrhunske usluge u vrhunskom ambijentu. Blitz - CineStar ne samo da je postavio novi standard kino dvorana nego je i svoju uslugu podigao na najvišu moguću razinu i vjerojatno zauvijek

Dragi čitatelji, od 1. srpnja 2011. godine stupa na snagu izmijenjeni ugovor o korištenju American Express kartice. Zato smo na vašu adresu poslali pismo s objašnjenjem izmjena. Ugovor o korištenju American Express kartice predstavlja Okvirni ugovor između korisnika kartice i PBZ Carda, ovlaštenog izdavatelja American Express kartica, kojim su uređena prava i obveze kod korištenja American Express kartice. Okvirni ugovor čine sljedeći dokumenti: • Uvodne informacije - sadrže nabrojane funkcionalnosti kartice • Opći uvjeti poslovanja PBZ Carda za American Express osobne kartice • Cjenik naknada za proizvode i usluge PBZ Carda za American Express osobne kartice. Ako ste korisnik kreditne kartice, sastavni dio Okvirnog ugovora čine i Opći uvjeti poslovanja Privredne banke Zagreb za revolving kredite putem American Express kreditnih kartica odnosno Opći uvjeti poslovanja Privredne banke Zagreb za revolving kredite uz kreditnu karticu - PBZ American Express Shopping Card, za korisnike The Shopping Card.

promijenio doživljaj „izlaska u kino“, dok je PBZ Card ovom poslovnom suradnjom potvrdio da stremi ka pružanju najkvalitetnije usluge. Nove CineStar kino dvorane, odnosno cijeli multipleks, nalazi se na trećem katu Arena Centra. Gold Class by American Express dvorane odvojene su od ostatka kina, s vlastitom blagajnom za prodaju ulaznica, prostranim predvorjem i garderobom. Dobrodošlicu u Gold Class by American Express kino želi vam concierge, a na usluzi vam je osobni konobar. Svaka od dvije Gold Class dvorane ima 40 iznimno udobnih elektronski podesivih fotelja koje vam omogućuju da mijenjate položaj iz kojeg možete gledati film, a svaka ima i poseban pretinac kod naslona za ruke za odlaganje privatnih stvari. Fotelje su postavljene u paru, a između njih se nalazi stolić. Jedan od posebnih noviteta i pogodnosti Gold Class by American Express dvorana odnosi se na mogućnost naručivanja jela i pića tijekom projekcije filma. Svaka fotelja ima svoju zasebnu tipku koju u svakom trenutku možete pritisnuti, nakon čega će vas uslužiti osobni konobar prema vašim željama. Želite li nešto pojesti, možete birati s posebnog menija, uz raznoliku ponudu bezalkoholnih i alkoholnih pića. Obje Gold Class by American Express dvorane vrhunski su tehnički opremljene s velikim „wall to wall“ filmskim platnima, Dolby Digital Ex (6+1) DTS vrhunskim zvučnim sustavima i najmodernijim digitalnim projektorima. Ovdje vam se pruža apsolutno sve potrebno za cjelovečernji izlazak: piće u lounge baru s ugodnom atmosferom, večera i film u udobnoj i luksuznoj atmosferi uz state of art tehnologiju. Također postoji mogućnost zakupa dvorane ili cijelog predvorja za recimo - rođendansku proslavu s tim da možete naručiti film po želji! Možete odabrati bilo koji film, bez obzira koliko je star i želja će vam biti ispunjena. Naravno, u ovom kinu moći ćete uživati i u velikim holivudskim spektaklima i blockbusterima snimljenima pomoću najnovije filmske tehnologije jer upravo ta tehnologija u spoju s nevjerojatnom udobnošću Gold Class by American Express dvorana, njihovom tehničkom opremljenošću, intimnom atmosferom i nikad do sada viđenom lepezom usluga pruža posjetitelju luksuzno kino iskustvo kojem će se iznova htjeti vraćati.

Radi upoznavanja s izmjenama Ugovora, predloženi Okvirni ugovor svakodnevno je dostupan putem svih distribucijskih kanala PBZ Carda, uključujući poslovnice Privredne banke Zagreb, te na internetskim stranicama www.pbzcard.hr i www.americanexpress.hr/opciuvjeti. U slučaju da niste u mogućnosti preuzeti Opće uvjete i Cjenik putem navedenih kanala, kontaktirajte nas na broj 01/ 612 44 22 i slijedite upute govornog automata, odnosno birajte broj 4. Navedene dokumente ćemo poslati na željenu adresu. S obzirom na to da izmijenjeni Ugovor o korištenju kartica stupa na snagu i primjenjuje se od 1. srpnja 2011. godine, smatra se da ste tim danom izmjene Ugovora prihvatili u cijelosti ako postojeći Ugovor niste prethodno otkazali. Također, od 1. siječnja 2011. godine u primjeni je i Zakon o elektroničkom novcu (139/10) te novi Zakon o platnom prometu (NN 133/2009). Zakon o platnom prometu regulira odnos između pružatelja platnih usluga i korisnika platnih usluga na način da korisniku platne usluge, u ovom slučaju vama korisnicima American Express kartice, omogućuje lakše korištenje platne usluge koju vam pruža PBZ Card, a koje se prije svega odnosi na detaljnu obaviještenost korisnika. Zbog toga smo u računima od svibnja prikazali cijeli postupak konverzije stranih troškova, sa svim relevantnim tečajevima i izračunima. Obračun svih troškova iz inozemstva vrši se u obračunskom centru American Expressa prema referentnoj tečajnici objavljenoj na www.americanexpress.hr i dostavlja PBZ Cardu u eurima. Troškovi čija originalna valuta nije euro bit će na dan obrade u American Expressu obračunati prvo u američke dolare (USD), a nakon toga u eure uz 1,5% naknade za troškove konverzije, koju zadržava American Express. Sve troškove iz inozemstva PBZ Card će fakturirati u kunama (KN) po prodajnom tečaju za devize Privredne banke Zagreb d.d. na dan fakturiranja. Za sva pitanja i eventualne nejasnoće javite nam se na broj 01/ 612 44 22 ili na e-mail adresu info@pbzcard.hr. Nadamo se da će American Express kartica i dalje biti vaš pouzdan suputnik.

PBZ CARD | NOVOSTI LIPANJ 2011.

CineStar Gold Class by American Express


Gastronomski događaj godine

“Put u svemir”

PBZ Zagreb Indoors

American Express na Zagreb Wine Gourmet Festivalu

Generali osiguranje, uz partnerstvo PBZ Carda, odnosno American Expressa, organiziralo je nezaboravnu, jedinstvenu nagradnu igru pod nazivom “Put u svemir”. Naime, ovo osiguravajuće društvo u sklopu promocije novih proizvoda auto kasko osiguranja koju je organizirao pod sloganom “Nevjerojatno! Čuda se događaju”, omogućivši povrat od 10% premije punog auto kaska u slučaju da nema šteta, te mini kaska po iznimno pri-

Privredna banka Zagreb i PBZ Card i ove su godine kao naslovni sponzori pomogli održavanje vrhunskog sportskog događaja - PBZ Zagreb Indoorsa te pripremili brojna iznenađenja i nagrade. Jedno od iznenađenja ovog turnira svakako je i pobjeda Ivana Dodiga, koji je time označio nastavak tradicije hrvatskih pobjednika na turniru, koju je započeo Ivan Ljubičić, osvojivši prvo izdanje PBZ Zagreb Indoorsa. PBZ i PBZ Card nagradili su sretnog gledate-

Nakon prošlogodišnjeg izdanja, PBZ Card je s American Express brendom i svojom putničkom agencijom Jumbo Travel Services podržao i četvrti Zagreb Wine Gourmet Festival, koji se održao 25. i 26. veljače ove godine u avangardnom prostoru Muzeja suvremene umjetnosti, u Zagrebu. Na Festivalu se predstavilo više od 140 vrhunskih vinara i proizvođača delicija iz cijele Hrvatske i inozemstva te su na njemu posjetitelji

stupačnoj cijeni, ugovarateljima punog ili mini auto kasko osiguranja osobnog vozila omogućio je da se u razdoblju od 18.3. do 31.12.2010 uključe u nagradnu igru “Put do svemira”. U sklopu ove nagradne igre dodijeljene su brojne mjesečne nagrade, dok je ime dobitnika glavne nagrade proglašeno prije početka hokejaške utakmice Medveščaka u Areni Zagreb početkom ove godine. Tako će gotovo 50 godina nakon prvog čovjekovog puta u svemir, ovo nezaboravno iskustvo doživjeti Iva Butorac iz Rijeke. Nagrada će se realizirati u SAD-u u organizaciji specijalizirane agencije za space turizam - Incredible Adventures. Za dolazak na ovu nesvakidašnju destinaciju, Iva Butorac obući će odijelo astronauta i sjesti u revolucionarnu sub-orbitalnu letjelicu Lynx Marc 1 te poput likova iz SF filmova, uz iskusnog, profesionalnog pilota vrhunske američke agencije Rocketship Tours poletjeti do svemira! Za sve one koji pomisle da je sve bio samo san ovaj će se podvig i nezaboravni prizor kojima će svjedočiti tijekom 30-minutnog suborbitalnog leta na visinu od 61 kilometra, snimati i kamerom, dajući pobjedniku jedinstveni i neponovljivi suvenir iz svemira. PBZ Card i Generali osiguranje surađuju i u nastavku ove kampanje pod nazivom ‘Sigurnost u centru pažnje’, koja uključuje i nagradnu igru za korisnike kasko osiguranja i sve potencijalne korisnike. Nagradna igra traje do 31. srpnja što znači da se još stignete uključiti. Glavna nagrada je 50.000 kuna odnosno 100.000 kuna na American Express nagradnoj kartici, ovisno o tome jeste li već korisnik Generali kasko osiguranja ili to tek namjeravate postati.

lja završnog meča, a vrijednu nagradu, putovanje za dvije osobe u New York za održavanja US Opena, s ulaznicom za US Open te American Express karticu s pologom od 1.000 USD, osvojio je Tomislav Gregurović iz Zagreba, uhvativši lopticu s autogramom Ivana Dodiga, koju je Dodig bacio među gledatelje. Privredna banka Zagreb i PBZ Card organizirali su sad već tradicionalni posjet turniru za djecu štićenike 11 dječjih domova. Za vrijeme domjenka u VIP salonu u Domu sportova, stotinjak je djece imalo priliku družiti se i fotografirati s našim slavnim tenisačem Ivanom Ljubičićem. Tom su prilikom djeca dobila od Privredne banke Zagreb i PBZ Carda darove i karte za teniski susret parova Ivanišević, Čilić - Polasek, Zelenay. PBZ Card je darovao djeci jednodnevni izlet u organizaciji PBZ Card Jumbo Travel Servicesa u Park prirode Lonjsko polje i selo Čigoć, prvo europsko selo roda. Susret za mališane iz dječjih domova s poznatim tenisačima PBZ i PBZ Card organizirali su tradicionalno šestu godinu zaredom, a novost ove godine je veći broj djece i domova koji su bili uključeni u ovaj jednodnevni posjet turniru.

mogli kušati više od 500 izvanrednih vina i uživati u bogatom programu radionica, degustacija i kulinarskih prezentacija slavnih chefova i sommeliera. Kao generalni sponzor ovog događanja, PBZ Card je organizirao brojna popratna događanja poput izbora „Vina godine po izboru korisnika American Express kartica“, koji je ove godine održan drugi put za redom. Tako su korisnici American Express kartica putem anketa, poslanih na njihovu adresu, mogli izabrati najbolje vino po svome ukusu, zaokruživši jedno vino od ponuđenih pjenušaca, bijelih, crnih te desertnih vina po izboru stručne komisije. Ovu prestižnu titulu ove godine osvojio je Plavac Mali Barrique 2007. Andre Tomića, kojemu je PBZ Card uz plaketu dodijelio i 15.000 kuna na American Express kartici. Osim nagrade Vino godine PBZ Card je nagradio i vrlo atraktivnim nagradama sretne korisnike American Express kartice koji su sudjelovali u ovom izboru, kao što je putovanje u Bordeaux za dvije osobe, wellness vikend u SPA & Golf Resortu Sveti Martin za dvije osobe te brojne druge. Osim toga, svi posjetitelji koji su ulaznicu za Zagreb Wine Gourmet Festival platili American Express karticom dobili su dar organizatora. Ulaznicama za dvije osobe nagrađeno je i pet korisnika American Express kartica koji su poslali najkreativniji odgovor na pitanje zašto baš oni trebaju posjetiti Zagreb Wine Gourmet Festival, a za posjetitelje Festivala Jumbo Travel Services, kao njegova službena putnička agencija, osigurao je i smještaj u hotelima Westin i International po posebnim cijenama.

AMEX SVIJET

PBZ CARD | NOVOSTI LIPANJ 2011.

Generali osiguranje i Vrhunski sportski događaj u American Express nagradna igra Zagrebu

6


Najdomišljatijim korisnicima ulaznice za internacionalni festival vina i gastronomije

Pucamo od smijeha uz britanske komiËare

Među brojnim aktivnostima koje je PBZ Card organizirao kao generalni sponzor Zagreb Wine Gourmet Festivala, a kako bi doprinio promociji ovog internacionalnog festivala vina i gastronomije, treba istaknuti i natječaj za korisnike American Express kartice pod nazivom ‘’Želim na Zagreb Wine Gourmet Festival 2011’’ u kojem su korisnici bili pozvani da pošalju odgovor na pitanje: „Zašto bi baš oni trebali dobiti ulaznice za Wine Gourmet Festival?“. Pet korisnika - autora najkreativnijih odgovora PBZ Card je nagradio s dvije ulaznice za Festival. Na natječaj je pristigao velik broj vrlo kreativnih, domišljatih odgovora te je pred PBZ Cardom bio nimalo lagan zadatak odabira pet korisnika

Međunarodni projekt udruge Urbani ured, koji je osmislio hrvatski novinar Nino Bantić, u nakani da britanski stand up humor približi građanima u nekoliko europskih gradova prepoznao je i podržao i American Express. Iako je London grad s nekoliko stotina komičarskih klubova, a većini Britanaca odlazak u stand up klub nakon posla predstavlja omiljenu zabavu ipak je bio izazov krenuti u organizaciju ovakvih nastupa u Hrvatskoj. Naime, stand up komedija na hrvatskom tlu nije baš raširena i poznata pojava, a i već su se uspjela uvriježiti mišljenja onih koji su izričito za ili protiv. Međutim, ovdje ne govorimo o pomalo laičkim

koje će nagraditi ulaznicama. Imena nagrađenih korisnika objavljena su na stranicama www.pbzcard.hr, a u nastavku se nalaze neki od pristiglih odgovora korisnika:

počecima hrvatske stand up forme koja tek pronalazi svoje mjesto pod suncem, već o tradicionalnom, urođenom britanskom humoru formi zabave, načina života koji je i nastao na „Otoku“. Stand up nije samo puko stajanje na pozornici nekoga kome su prijatelji rekli da je duhovit nego je kompleksan spoj vještina i talenta te ponekad i vrhunske profesionalne improvizacije ako primijetite da publika „ne reagira“. Svaki komičar se sustavno priprema i nadopunjava te korigira u svom nastupu, a sama stand up večer također ima svoje zakonitosti. Naime, svaka stand up večer programski je koncipirana u tri točke, s tri različita komičara, a publiku kroz program vodi voditelj koji je također komičar. Na početku dolazi uvodni komičar koji je iskusan profesionalac, slijedi tzv. middle act s komičarom-početnikom, a program zatvara najjači komičar. Ideja projekta London Calling, da građanima Hrvatske približi tipičnu atmosferu londonskih stand up klubova do sada se pokazala izuzetno uspješnom - od prvih večeri koncem studenoga prošle godine u zagrebačkim klubovima do danas, britanske komičare imalo je prilike vidjeti preko 1.500 ljudi u Zagrebu, Osijeku, Varaždinu i Rijeci. Iako prvotno u pubovima i klubovima koji mogu na autentičan način prikazati atmosferu londonskog, točnije britanskog stand upa, Nino je s ekipom završnu večer proljetne sezone priredio u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog. Iako je program bio najavljen za čak tri večeri za redom, dvorana je bila premala da primi sve zainteresirane za smijeh. Planovi za ljeto još nisu do kraja finalizirani, ali sigurni smo da će Nino na jesen krenuti s još jačim programom, a vama predlažemo, ako još niste, da odvojite nešto vremena i nasmijete se do suza.

Ja sam mladić od 48 ljeta, a moja supruga je 45-godišnja teta. 25 godina živimo u braku i za dobru papicu koristimo priliku svaku. Volimo hladna ili topla predjela, juhe i, naravno, glavna jela. Za deserte uvijek ima mjesta, a bez dobre kapljice kakva je to fiesta? Da ne duljim dalje ovaj par vam molbu šalje: poklonite nam ulaznice dvije da vidimo koje vino uz jelo piti se smije! *** Trebao bih dobiti koju besplatnu ulaznicu jer sam pozvao ekipu iz Zadra da pođu sa mnom na Wine Gourmet Festival. Nakon mnogobrojnog kušanja vina morat ću nam platiti i dobru večeru da se mogu sigurno vratiti doma u Zadar. Pomozite mi da ne bankrotiram. *** Želim na Wine Gourmet Festival zato jer vino sljubljeno sa American Express karticom oplemenjuje život! *** Hedonizam jača organizam! *** Ja bi tu trebao vama pisati o tome kako sam veliki enolog, ljubitelj vina i dolazim iz dalmatinskog kraja, ali to nije baš potpuno točno. Istina je da nemam pojma o vinima, ali zato imam veliko srce i često koristim American Express karticu. *** ...rado bih i ja otkrila kakve tajne moj dečko otkriva u tim ...vinima

PBZ CARD | NOVOSTI LIPANJ 2011.

Darovi za korisnike American Express kartica Popularni program stand up komedije London Calling


D

Tko su vam uzori u kulinarskom svijetu? Postoje li kuhari kojima se posebno divite? Puno puta sam inspiraciju našao u načinu razmišljanja i pristupu prema kuhanju od raznih svjetskih chefova: Erica Riperta,Thomasa

Kellera, Renea Redzepija, Arzaka i naravno mog djeda, od kojeg sam najviše naučio. Iza sebe imate iskustvo rada u nekim od vrhunskih restorana svjetskog glasa. Možete li ukratko opisati ta iskustva? Radio sam u restoranu Noma u Kopenhagenu koji ima dvije Michelinove zvjezdice te u Arzaku koji ima tri i vidio sam što i kako rade najbolji. Najveći dojam na mene je ostavila disciplina i koncentracija svih kuhara koji tamo rade preko 15 sati dnevno i uz to uživaju u onom što rade. Restorani su svaki dan puni i nema prilike za opuštanje, ali energija i ljubav prema poslu koji tamo vladaju zaista oduševljavaju.

Recept? Samo lokalno i svježe!

R A ZG OVO R

PBZ CARD | NOVOSTI LIPANJ 2011.

Marin RendiÊ, poznati chef i dobitnik brojnih kulinarskih priznanja

a je i u Hrvatskoj moguće pronaći kuhare koji svojim poznavanjem zanata, ali i odvažnošću te kreativnošću mogu kuhati uz bok gotovo bilo kojem kuharu iz svjetskog vrha dokazuje i primjer Marina Rendića, chefa i vlasnika novigradskog restorana Pepenero. Marin je u petnaestak godina rada došao do brojnih domaćih i međunarodnih priznanja, a i imao je priliku kuhati u nekim od glasovitih svjetskih restorana.

8

Novigradski chef uspješno uklapa lokalne svježe namirnice u moderne gastronomske trendove, kuha za ljubitelje dobre hrane sa svih strana svijeta i - nada se Michelinovoj zvjezdici!


Poznati ste po inovativnim i kreativnim kombinacijama namirnica. Kako osmišljate svoje kreacije, što vam daje inspiraciju? Velika mi je inspiracija priroda, ono što nas okružuje, a prije svega tu mislim na more. Puno razmišljam o onom što želim postići i kreirati. Ponekad mi ideje i realizacije dolaze po noći, u snovima, pa se budim, uzimam olovku i sve bilježim na papir… Mislite li da su dekoracija i način posluživanja gosta jednako bitni kao i samo jelo? Moje mišljenje je da je samo jelo dekoracija. Ali boje su jako bitne u kuhinji i važno ih je dobro ukomponirati, jer ipak je dekoracija prvo što gost primjećuje.

Koja je razlika između bavljenja ovim poslom u Hrvatskoj i u svijetu? Svijet donosi trendove, mi ih pratimo, ali nismo ni mi loši, jer Hrvatska ima jako dobrih kuhara. Vani ima puno više kuhara i zaljubljenika u kuhanje, a i radi se puno više i teže nego kod nas. No, i same su škole kvalitetnije.

Koje su najpoželjnije osobine vrhunskog kuhara? Upornost, strast, ljubav i tvrdoglavost. Čak možda i mala doza bahatosti... Ali uvijek treba imati čvrst i jednostavan stav prema onom što radiš!

Sve je više onih koji bi svoju darovitost u kuhinji pretvorili u karijeru. Imate li za njih kakav savjet koji bi im mogao biti od koristi? Bitno je znati što želite i od toga ne odustajati. Slijedite svoje snove i Kako komentirate trenutnu hrvatsku gastronomsku scenu? Naša scena je dosta napredovala i sve više ima vrhunskih kuhara i re- ne zamarajte se karijerom, jer ako puno radite i u tome uživate, karijera storana. Tu prije svega mislim na one koji se bave visokom gastronomi- će doći sama. Prenesite svoju energiju (pozitivnu, naravno) u strast prema hrani i uspjeh neće izostati! jom te kreativnom kuhinjom.

Mislite li da je budućnost u lokalnim kuhinjama ili u tzv. fusion kuhinji, koja kombinira utjecaje i namirnice iz čitavog svijeta? Mislim da je naša budućnost u tome da koristimo svježe autohtone namirnice iz kraja kojeg dolazimo, bilo da se radi o ribi, mesu ili povrću te da ih pripremimo i serviramo na kreativan način. Lokalne stvari uvijek nude najbolju priču. Mislite li da bi i gastronomija trebala postati bitan dio državne turističke strategije? Apsolutno! Mislim da smo mi kuhari - chefovi i vlasnici restorana upravo ti koji su najbolji promotori naše lijepe zemlje…. I kroz svoja jela privlačimo ljude iz raznih svjetskih država i na taj ih način upoznajemo s hrvatskom poviješću i tradicijom. Vi ste jedan od rijetkih koji u Hrvatskoj prakticiraju tzv. molekularnu kuhinju. Radi li se samo o prolaznom trendu ili mislite da će se taj tip kuhinje i dalje razvijati? Teško je reći, vrijeme će pokazati… Tehnike kuhanja koje se pritom koriste su vrhunske i kroz njih se zadržava najbolji okus namirnica. A kroz način na koji se hrana servira goste se usput i zabavi te im se tako pruži jedan doista vrhunski gastronomski užitak.

PBZ CARD | NOVOSTI LIPANJ 2011.

Svaki od vrhunskih kuhara ima neke svoje postulate, nešto što slijedi i što ga izdvaja od ostalih. Koja je vaša kulinarska filozofija? Koristiti isključivo svježe namirnice i iz njih izvući najbolje okuse, a pritom biti kreativan! Ukratko: “Be different or die”.


PBZ CARD | NOVOSTI LIPANJ 2011.

ALM J EETXOVA S V IN J EJ TE

Za one koji ljeti čeznu za temperaturama ispod ništice i one koji vole nekoga pogoditi grudom snijega usred ljeta postoji idealno mjesto u kojem je uvijek sve naopako: zove se južna hemisfera.

Zima u ljetnim mjesecima

10

S

Dolazi nam ljeto: idemo na snijeg! meta vam pijesak na plaži koji vam se uvlači u cipele, ose, komarci, gužva na plažama? Dijagnoza je jednostavna, spremni ste za snijeg! Srećom, ova naša planeta nudi za svakoga ponešto. Ako vam se ljeto čini naporno, ili jednostavno ne želite spremiti skije ili snowboard u podrum, zaputite se na put od svega nekoliko tisuća kilometara i uživajte u višeslojnom odijevanju i snježnim pahuljama.

Najbolji snijeg - krajem srpnja! Gdje otići? Izbor je doista velik, pa ćemo vam dati uvid samo u najbolje opcije. Ako vam dobro zvuči Novi Zeland ili tamo imate nekakvu daljnju rodbinu, na svega pola sata vožnje od Queenslanda nalazi se Coronet Peak, najpopularnije novozelandsko skijalište. Nedavna ulaganja pretvorila su ga u jedno od najmodernijih skijališta uopće, a najznačajnije ulaganje davno je učinila sama Majka priroda: vizure su zaista fenomenalne, a teren je raznovrstan, što znači da i početnici i napredni mogu lako pronaći za sebe idealnu stazu.

SKIJANJE JE IDEALAN LJETNI SPORT

Napisao: Božidar Markov


Ljetni snijeg u susjedstvu

Uz pravu opremu nema zime. »ak niti ljeti! Intersport vam nudi najbolji izbor sportske opreme za svako godišnje doba.

I U SNIJEGU SE MOGU PRONAΔI UGODNA IZNENAÐENJA

Ako ste se zime zaželjeli već u vrijeme kada Arena s igluima, toboganima i ostalim zimskim kod nas traje tzv. ljetna predsezona, u Sjedi- radostima. njenim Državama, preciznije u Oregonu, već Osim Austrije, odličnu snježnu zabavu nude i početkom lipnja možete uživati u pravoj zimi francuske Alpe u Tignesu, gdje se, uz skijanje i na planini Hood, gdje se nalazi Timberline boardanje, može uživati i u atraktivnom snow Lodge. Što se zimskih sportova tiče tamo parku s brojnim sadržajima za sve uzraste. ćete na treningu sresti predstavnike gotovo Zimski doživljaj usred ljeta moguć je i u švicarsvih američkih nacionalnih timova, a odlična skom Zermattu iz kojeg možete odskijati sve do Cervine u Italiji. je atmosfera i nakon što se skinu pancerice.

Južna Amerika za sjeverni ugoaj Jeste li razmišljali o “ljetovanju” u Andama? U Las Leñasu u Argentini sezona traje od sredine srpnja, a struktura terena je idealna: padine variraju od blagih do strmih, idealnih za ljubitelje ekstremnih sportova. Ljubitelji luksuza doći će na svoje: u podnožju se nalaze hoteli za najzahtjevniju klijentelu, a onima koji misle da su sretne ruke na izboru je i casino. Žičare su imenovane po rimskim božanstvima tako da ćete doista imati dojam da idete prema vrhu. Argentina nudi još jedan dragulj ljetnog zimovanja, a to je Cerro Catedral. Neobično ime će vam postati savršeno logično kad vidite vrh planine koji neodoljivo podsjeća na gotičku katedralu. Kompleks se nalazi unutar nacionalnog parka Nahuel Huapi u Patagoniji. U Čileu se nalazi po mnogima jedno od najfascinantnijih skijališta na svijetu: Portillo. Skijalište se nalazi na gotovo 3000 metara nadI LJETI POSTOJI OPASNOST OD LAVINA

Bilo da se spremate za ljetovanje, zimovanje, proljetnu ili jesensku aktivnost, Intersport vam nudi mogućnost najbolje kupnje - kada je riječ o sportskoj opremi, obući i odjeći! Premda je Intersport multinacionalna organizacija, željama svojih kupaca pristupa lokalno, jer su želje i potrebe kupaca drugačije u svakoj pojedinoj zemlji. Intersport uvijek nudi najnoviju i najmoderniju sportsku robu sa stručnom uslugom i savjetom. Intersport je u Hrvatskoj prisutan od 2000. godine. Uključivanjem u mrežu prodavaonica i preuzimanjem njihovih visokih standarda i hrvatski su kupci na raspolaganje dobili najraznovrsniju i kvalitetnu sportsku opremu po konkurentnim cijenama. A s time i mogućnost bavljenja različitim sportovima u različitim vremenskim uvjetima.

PBZ CARD | NOVOSTI LIPANJ 2011.

Whistler Blackomb je veliki kanadski ski-resort morske visine, toliko visoko u Andama da ćete koji se nalazi 125 kilometara sjeverno od Van- se osjećati kao da skijate na Mjesecu, a zbog couvera u pokrajini British Columbia. Idealan niskog stupnja vlage snijeg je mekan i podatan je za skijanje i snowboarding, a impresivnu - poput pudera. prirodu najbolje ćete doživjeti koristeći tzv. “Peak 2 Peak gondolu”, odnosno žičaru koja obara sve rekorde spajajući vrhove planina Whistler i Blackcomb. Ako se pitate koje je najveće skijalište južne Srećom, postoje i bliže destinacije, dolazak do hemisfere, to je Perisher Blue i sastoji se od kojih je neusporedivo brži i jeftiniji. U nedalesedam vrhova planina na koje skijaše i sve koj Austriji, u blizini Salzburga na 3000 metara ostale ljubitelje zimskih aktivnosti vozi 49 ži- nadmorske visine nalazi se Kaprun i ski resort čara. Vrhunac sezone je u srpnju i kolovozu, a Kitzsteinhorn. Jednostavno sjednite na žičaru nakon napornog dana na snijegu očekuje vas i kod jezera Zell i doći ćete izravno do ledenjabrdo zabave sa svim popratnim koktel barovi- ka. Preporučujemo skijanje ujutro i kupanje u jezeru poslijepodne. Posjete je vrijedna i Ice ma te noćnim klubovima.


PBZ CARD | NOVOSTI LIPANJ 2011.

Napisala: Sanela Kokić

Udobna pustolovina

DrugaËiji doživljaj ljetovanja A M EK XRSUVZI EJ ERTI

B

rojeći slobodne dane koji su nam na raspo- luksuzne brodove ili ploveće gradove kako ih laganju za ljetovanje i birajući najpraktični- mnogi nazivaju. Krstarenje, odnosno kružno je odredište, redovito se vodimo jednom brodsko putovanje, danas je sve popularnija osnovnom mišlju - gdje ćemo najučinkovitije alternativa klasičnom, statičnom ljetovanju. zaboraviti na svakodnevne brige i odmoriti se od poslovnih obaveza. I kad napokon lociramo to željeno utočište, počne nas opsjedati druga misao: ne bi li to vrijeme jednako tako trebalo iskoristiti za otkrivanje novih mjesta, Amfiteatar na otvorenome za 600 osoba, kliupoznavanje ljudi, možda čak i nekakvu pu- zalište, golf igralište, četiri bazena, tematski parkovi, igrališta, više od 2.700 kabina - sve su stolovinu? Premda se čini dosta teško pomiriti avanturi- to odlike najvećeg kruzera na svijetu, većeg i stčke aspiracije i želju za istinskim odmorom, od poznatog Titanika. Naravno, morima ploto ipak nije nemoguće. Sve više turista šar- ve i manji brodovi koji će biti sasvim dovoljni mantne otočke ili kopnene lokacije mijenja za da ispune zahtjeve za komforom čak i razma-

Kuda plovi ovaj grad

12

Kruzeri nude praktičan odgovor na pitanje koje nas muči svakoga ljeta: kako se u dva do tri tjedna godišnjeg odmora temeljito opustiti, ali istovremeno i vidjeti što više prirodnih ljepota i nezaboravnih lokacija?

NA PU»INI KRUZERI DJELUJU KAO PR AVI OTOCI


Jumbo Travel Services plovi gdje god želite Isprobajte i vi užitak krstarenja kruzerom uz vrhunsku organizaciju i brojne pogodnosti.

ZALASCI SUNCA POSEBNO SU DOJMLJIVI NA OTVORENOM MORU

Team cruising Kad se uzmu u obzir velik broj udobnih soba, raznoliki sadržaji na brodu te mogućnost zabavnih grupnih aktivnosti i posjećivanja atraktivnih obalnih gradića, postaje jasno da je krstarenje izvrstan odabir za team building. Sve više tvrtki poslovne uspjehe svojih zaposlenika nagrađuje krstarenjem nekima od najpopularnijih jadranskih i mediteranskih ruta. Kad se spoje opijajući miris mora, toplina ljetnog sunca i očaravajući pejzaži kao setting za nezaboravno druženje, ne samo da će tim bolje funkcionirati, nego će se ubuduće još više truditi ne bi li što prije ponovili ovo fantastično iskustvo. ge strane, brodovi s manjim brojem putnika nego dovoljno opcija: na istoku Grčka, Turska, nude višu razinu intimnosti i mira. Cipar i Egipat, a na zapadu Italija, Španjolska, Ipak, itinerar putovanja važniji je od veličine Tunis i Malta pružit će divnu pejsažnu kulisu samoga broda. Jer, kao što mnogi zagovornici vašem putovanju. kružnih brodskih putovanja vole naglasiti - pri- Za nešto drugačije iskustvo krstarenja, umjevlačnost krstarenja ne krije se u izležavanju na sto morskog možete odabrati riječno krstarebrodskim palubama, već u otkrivanju čarob- nje. Ako želite uživati u ljepotama srednjoeunih destinacija diljem svijeta. ropskih prijestolnica, tada svakako bacite pogled na Budimpeštu, Beč ili Bratislavu s broda koji plovi Dunavom. Ako vam je pak želja u jednom potezu upoznati Egipat i nahraniti oči zadivljujućim zdanjima koja svjedoče njegovoj znamenitoj kulturi, uputite se na kružno putovanje rijekom Nil. Mnogi će turisti poslije kružnog putovanja No, koju god opciju krstarenja odaberete Jadranom opravdano zaključiti kako je plo- bilo da je riječ o morskom ili riječnom krstavidba hrvatskim morem jedna od najljepših renju, o manjem brodu ili plovećem gradu, koje su ikada doživjeli. S prelijepim obalnim egzotičnom ili klasičnom odredištu - posve je gradovima i preko tisuću očaravajućih otoka, sigurno da će dvojba s početka teksta biti riHrvatska uistinu nudi savršenu scenografiju za ješena. Krstarenje odmor oplemenjuje duhom krstarenje. Ali, u slučaju da ste hrvatsku oba- avanture, a vaš život iskustvom koje biste klalu i otoke već prešli uzduž i poprijeko te da sičnim stilom ljetovanja sakupljali godinama. vam je sada želja otisnuti se u neke egzotič-

More nepreglednih moguÊnosti

Individualni polasci iz Dubrovnika: MSC MAGNIFICA Italija, Grčka, Turska, Hrvatska - svakog petka, od 4.370 kn MSC MUSICA Italija, Grčka, Hrvatska - svake subote, od 4.370 kn Grupni polasci - transfer do luke polaska: MSC ORCHESTRA Italija, Španjolska, Portugal, Gibraltar Polazak iz Genove, 29.9.- 7.10., od 4.390 kn MSC MELODY Italija, Grčka, Ukrajina, Turska Polazak iz Genove, 27.10. - 7.11., od 5.290 kn MSC MAGNIFICA Italija, Grčka, Egipat, Cipar, Izrael, Hrvatska Polazak iz Venecije, 26.11. - 7.12., od 4.590 kn Grupni polasci zrakoplovom iz Zagreba: OASIS OF THE SEAS - ROYAL CARIBBEAN Miami + krstarenje - Bahamas, St. Thomas, St. Maarten 19. - 30.10., od 11.990 kn Vrijednost više: razgled Miamija + izlet u Everglades BRILLIANCE OF THE SEAS ROYAL CARIBBEAN - Dubai, Fujairah, Muscat, Abu Dhabi 4. - 13.12., first minute do 1.7., od 9.590 kn Vrijednost više: razgled Dubaija

PBZ CARD | NOVOSTI LIPANJ 2011.

ženijih svjetskih putnika. No, uvid u bogatu ne krajeve, na raspolaganju vam je velik broj ponudu spomenutog prvaka krstarenja jasno brodskih ruta koje će ispuniti vaše pustolovne daje do znanja što vas sve očekuje odlučite li zahtjeve. odmor provesti na jednom od takvih brodova. Među najpopularnijim egzotičnim rutama Kruzeri se prema veličini dijele u četiri kate- krstarenja svakako su zapadni, istočni i južni gorije na: male kruzere od 200 do 500 putni- Karibi. Iako će biti nemoguće posjetiti sve ka, srednje kruzere od 500 do 1.500 putnika; zadivljujuće gradove i otoke raspoređene po velike kruzere od 1.500 do 3.000 putnika te ovim dvjema rutama, već i sam pogled na ljemega kruzere od 3.000 do 5.400 putnika. Pro- pote Barbadosa i Djevičanskih otoka ostavit porcionalno veličini kruzeri se razlikuju i po će vas bez daha. Sasvim drugačije, ali jednako kulinarskoj ponudi te po raznolikosti zabavnih očaravujuće prizore pružit će vam i kružna i rekreacijskih sadržaja koje nude. O veličini putovanja uz norveške fjordove, gdje se pobroda također će ovisiti i razina komfora pa sebno ističe zadivljujuća vizura slavnog fjorda će tako svi željni boravka u prostranijim kabi- Geiranger. Ako se ljeti ipak ne želite upućivati nama bolje proći na većim brodovima. S dru- na sjever, Sredozemlje će vam ponuditi i više


PBZ CARD | NOVOSTI LIPANJ 2011.

A M E X SI V S TI JRE A T

Ljepote i užici Istre

Poluotok u obliku srca

14

Ono što većina nas osjeti kad dođe na istarsko tlo je upravo ono što i satelitske snimke potvrđuju - tu je srce!

P Napisao: Filip Stojanović

rije mnogo godina, teritorij današnje Istre bio je otok koji se sudario s kopnom i formirao današnji geološki oblik. I to je bio tek prvi koji je obilježio prošlost ovog poluotoka. Brojne su se kulture i civilizacije sudarile na istarskom tlu, a danas se u Istri sudaraju dvije ideje turizma: ona masovnog i ona u kojoj se svakog gosta dočekuje kao pojedinca, kao prijatelja. Poluotok je to velikih suprotnosti, ali i neopisivog šarma: u Istri ćete pronaći najmanji grad, ali istodobno i jedan od najvećih sačuvanih amfiteatara na svijetu.

PO MASLINAMA JE ISTR A POZNATA OD ANTI»KOG DOBA


Cesta kojom nepce navigira Danas poseban oblik istarske ponude predstavljaju popularne vinske ceste. Osim što gostima omogućavaju uvid u posebnosti dotičnog vinorodnog područja, predstavljaju i prirodne ljepote te povijesne i kulturne znamenitosti kraja. Riječju, gosti Istru upoznaju na najbolji mogući način - nepcem! Danas su, diljem istarskog poluotoka, uz vinske ceste otvoreni i brojni vinski podrumi, u

LJUBITELJI RIBE DOΔI ΔE NA SVOJE

ToËka spajanja Ljubav prema Istri ne datira od jučer. Od prapovijesti su ljudi nalazili Istru kao mjesto idealno za ugodan život. Kroz povijest je Istra bila dom mnogima i sve velike europske civilizacije, romanska, germanska i slavenska, spajale su se baš na području Istre, tvoreći jedinstvenu sintezu koju stanovnici Istre baštine i danas. Rimski su legionari služili 25 godina teške vojne službe za komadić istarskog tla i uživanje u danima mirovine, venecijanski su plemići podizali svoje palače diljem poluotoka, a austrougarski su industrijalci gradili vile i hotele namijenjene odmoru bogatih...

OSIM ŠTO JE ZDR AVA, VODA TRENUTA»NO MAMI OSMIJEH NA LICE

ISTARSKI PRŠUT I NEZAOBILAZNE MASLINE

koje svakodnevno hodočaste stotine turista kušajući istarske specijalitete poput “malvazije”, “muškata”, “terana”, “refoška” ili “borgonje”, a istarski su se proizvođači vina već okitili medaljama s najuglednijih svjetskih sajmova vina.

Poluotok za užitak

Maslina je obrana i nagraena!

Opuštanje u prekrasnom okruženju i uživanje u životu svoju praktičnu primjenu dobivaju tek ako dolaze u paketu s odgovarajućom gastronomskom ponudom. I upravo zahvaljujući tom spoju, Istra se zaista nameće kao rajska destinacija. Unatoč brojnim političkim promjenama u kojima su se stanovnici Istre uvijek iznova morali “snalaziti”, njihova je svakodnevna trpeza stoljećima bila vezana za istarsko tlo i običaje predaka, a plodno tlo i optimalni klimatski uvjeti u kombinaciji s vrijednim rukama istarskog seljaka mnoge su ratarske kulture doveli do savršenstva. U živopisnoj istarskoj gastronomiji, osim u malim seoskim domaćinstvima, brojni turisti uživaju i u konobama te oštarijama, ovisno o tome nađu li se negdje u unutrašnjosti ili možda požele osjetiti ugođaj koji pruža blizina morske obale.

Stablo masline duboko je ukorijenjeno u istarsku tradiciju i kulturu, a njezini su visokovrijedni plodovi i proizvodi nadaleko proslavili žitelje i kulinarstvo Istre. Zbog idealne klime maslinovo ulje iz Istre ima visoku kakvoću i vrlo je cijenjeno u svijetu. Ostaci antičkih uljara te podaci o iznimnoj potražnji za maslinovim uljem upravo iz ovih krajeva svjedoče o preko dvije i pol tisuće godina kontinuirane proizvodnje. Istarski proizvođači maslinovog ulja dobitnici su mnogih nagrada i svjetski su cijenjeni, a po uzoru na vinare, i oni su otvorili brojne “Ceste maslinova ulja Istre” u kojima predstavljaju ono najbolje iz svoje ponude. Kušajte ulja stoljetne tradicije i svjetskog glasa, uz domaće specijalitete i u autentičnom ambijentu - uz iskonsko uživanje u prirodi i njezinim plodovima.

Istarska ponuda u najboljem obliku Prije nego posjetite Istru, posjetite www.histria.biz i informirajte se o bogatoj ponudi i autohtonim proizvodima našeg najvećeg poluotoka Jedinstveni web portal Histria.biz nudi vam brojne istarske autohtone proizvode te kvalitetne proizvode malih proizvođača koji odišu tradicijom i posebnošću ovog kraja. Histria.biz idealna je za one koji žele na jednostavan i brz način putem interneta pristupiti kupnji istarskih autohtonih proizvoda u bilo koje doba dana, tijekom cijele godine. Osim mogućnosti sigurne kupnje kvalitetnih proizvoda, ovdje možete saznati sve o istarskim autohtonim proizvodima, proizvođačima, istarskim gastro regijama i izravno sudjelovati u rastu ovog portala prenoseći na njemu svoje doživljaje o istarskim autohtonim proizvodima. Prepustite se i okusite Istru jednim jednostavnim klikom na www.histria.biz.

PBZ CARD | NOVOSTI LIPANJ 2011.

I zaista, nema ljepšega nego stati u nekoj oštariji uz put gdje će vas ljubazni domaćini dočekati s nekim dnevnim jelom, poput maneštre, ombola i čašom domaće malvazije.


PBZ CARD | NOVOSTI LIPANJ 2011.

Napisao: Domagoj Bourek

KU A LMI N E XA RSSVTI JVO ET

Molekularna gastronomija

Znanstvenik s pregaËom

16

Tehnike kuhanja koje upotrebom raznih kemikalija pretvaraju gotovo svaku namirnicu, od povrća do mesa, u pjenu - zovemo molekularnom gastronomijom.

N

OSIM ZANIMLJIVOG IZGLEDA PJENICE KAR AKTERIZIR A I BOGAT OKUS

e tako davno govorilo se kako je za dobrog kuhara najvažnije da kuha sa srcem. No danas, ako želite tvrditi da baratate suvremenim kulinarskim trendovima i tehnikama, pored srca trebat će vam i suvereno poznavanje tekućeg dušika, vakuuma, fizike i kemije. Molekularna gastronomija mijenja teksturu i izgled jela, ali ne i okus. Najistaknutiji predstavnici ove znanstvene metode u gastronomiji, koje najveći svjetski gastronomski i restoranski časopisi već godinama kuju u zvijezde, su restorani “Fat Duck” Britanca Hestona Blumenthala i “El Bulli” Španjolca Ferrana Adrije. Za oba restorana karakteristična je primjena molekularne gastronomije koja u interpretaciji ova dva majstora spaja kulinarstvo sa znanošću pretvarajući kuhinju u kemijski laboratorij. Ferran tako kao jedan od osnovnih elemenata u kuhanju koristi već spomenuti tekući dušik pretvarajući njime gotovo svaku namirnicu u pjenu dok Blumenthal namirnice tretira u vakumiranim loncima stvarajući neobična i vizualno impresivna jela. Ferran će tako reći da se u njegov “El Bulli” ne dolazi jesti nego doživjeti iskustvo. U “Fat Ducku” ćete, zahvaljujući tehnikama molekularne gastronomije, moći uživati u sladoledu od jaja i slanine ili sladoledu od senfa. U “El Bulliju” ćete pak iz kuhinjskog laboratorija biti posluženi zečjim mozgom s kamenicama i njokima spravljenim od želea bjelanjka.


PBZ CARD | NOVOSTI LIPANJ 2011.

Namirnica je uvijek najvažnija Međutim, i kada je o molekularnoj gastronomiji riječ, treba se pridržavati maksime umjerenosti. Valja je promatrati isključivo kao tehniku, jednu od tehnika koja će nam pomoći da stvorimo neku vlastitu interpretaciju jela. Ona nužno ne mora biti spektakularna niti rezervirana isključivo za visokotehnološke kuhinje. Naposljetku, kuhinja je oduvijek bila molekularna, od spajanja brašna i vode preko starinskih načina konzerviranja i dimljenja. Senzacionalizam oko molekularne gastronomije zasmetao je čak i njezine najsvjetlije praktikante. Tako se Ferran nedavno požalio kako mu se diže kosa na glavi već pri samom spomenu molekularne gastronomije, a Blumenthal je rekao da je molekularna gastronomija senzacionalistički termin jer smatra da sve u kuhinji počiva na tradicionalnom dok sama tehnika ne definira njegova jela. Želite li u prvom redu ukusno jelo, a ne samo fascinaciju tehnikom, kvaliteta namirnice još uvijek ostaje najvažnija stvar. Robovanje tehnici ma kako privlačno i fascinirajuće djelovalo nije recept za uspjeh. Možda je ipak kuhanje sa srcem još uvijek najvažnija tehnika...

Bez pravog sua nema ni prave kuhinje Bella Forma vam nudi bogat izbor posuđa i kuhinjskog pribora - koji će se savršeno dopunjavati sa vrhunskim jelima koja ćete pripremati

Kuhinja je odavno prestala biti prostor u kojem se samo kuha i pere suđe, pa se tako danas opremanju kuhinja poklanja posebna pažnja. Dizajnerski promišljeni i oblikovani proizvodi renomiranih brendova krase police trgovina Bella Forma, a mogu krasiti i police vaše kuhinje! Asortiman uključuje posuđe, porculan, male kućanske aparate, stolni i kuhinjski pribor, te ostale ambijentalne i dekorativne proizvode, kao i veliki izbor prigodnih darova. Bella Forma idealan je izbor za harmoničan ugođaj u domu, no mi imamo izvrsno rješenje i za veselje koje želite učiniti drugima. Osmislili smo knjigu želja za razne prilike, poput obljetnica, vjenčanja ili rođendana, a imamo i darovne bonove prema vašem izboru. Ako ste u dilemi oko izbora odgovarajućeg poklona, rado ćemo vam pomoći idejama i savjetima.

NIŠTA BEZ TEKUΔEG DUŠIKA

Promijenjena tekstura, ali ne i okus U molekularnoj gastronomiji eksperimentira se s prirodnim sastojcima koji mijenjaju teksturu i izgled jela, ali ne i okus. Tako, primjerice, hidrokoloidi u koje spadaju agar, karagenan iz morskih algi, bovin iz želatine, pektin iz citrusa ili jabuke u desertima mogu zamijeniti masnoće, emulgirati tekućinu, pojačati viskoznost i dati elastičnost. To je i jedan od načina da dobijete prozirne raviole i fascinirate prijatelje koje ste pozvali na večeru. Sferifikacija je jedna od najpoznatijih tehnika molekularne gastronomije - riječ je o klasičnom kemijskom procesu koji se radi po posebnoj recepturi pri čemu jedna namirnica dobiva svoju opnu a unutar opne ostaje tekuća. Tako kad je stavite u usta, opna eksplodira pa tako eksplodiraju i okusi koje ste pripremili unutar opne. S izrazom molekularna gastronomija prvi se put susrećemo 1988. godine. Skovao ga je francuski kemičar i kuhar Herve This zajedno sa svojim kolegom Nicholasom Kurtom, profesorom fizike na Oxfordu i velikim gurmanom. This je zapravo smatrao kako se u kuhanju ništa nije promijenilo još od 17. stoljeća - jela se spremaju u istim loncima kao i tada, a ni kuharice se nisu previše promijenile. Ta misao ga je pokrenula da osnuje novu znanstvenu disciplinu čija je zadaća istraživati kako se određene namirnice i jela mijenjaju pod određenim uvjetima. NAKON OBR ADE NAMIRNICE POSTAJU NEPREPOZNATLJIVE


PBZ CARD | NOVOSTI LIPANJ 2011.

S

Napisala: Vladimira Mila Majhen

AU A MTEOXMSO V IBJIELTI

Kabrioleti nekad i sad

18

loboda je uvijek bila ideal za koji se vrijedi boriti. Dobro je to znao i Spartak kada je poveo tisuće nesretnika ponudivši im upravo slobodu kao krajnji cilj. I danas ljudi slobodu gledaju kao najsjajniju zvijezdu na nebu svojih želja, no, jedna stvar je danas drugačija. Danas svatko od nas može iskusiti instant slobodu, osjećaj koji oslobađa u trenutku. Dovoljan je samo pritisak gumba i za dvadesetak sekundi postajemo slobodni! Kabrioleti se danas isključivo reklamiraju i prodaju pod egidom slobode, neovisnosti ili, eventualno, hedonizma, i većina upravo te motive najčešće navodi i kao razloge kupnje. Dobro, nađe se tu još i malo želje za pokazivanjem, traženja imidža i poneka kriza srednjih godina, ali osjećaj slobode koji se javlja kad se

Užitak bez krova nad glavom Kabrioleti nisu nikada bili samo prijevozna sredstva. Njihov je šarm puno apstraktniji, i oni možda najbolje pogađaju ono što doista želimo.

NAJBOLJI NA»IN ISTR AŽIVANJA JE - VOŽNJA KABRIOLETOM


Od automobila bez krova do kabrioleta Iako su kabrioleti danas zasebna kategorija u automobilskom svijetu, prvi su automobili svi bili bez krova. No, tada je sama činjenica da se gibaš relativno brzo, bez da ispred sebe gledaš rep koji tjera muhe, bila dovoljno fascinantna

PBZ CARD | NOVOSTI LIPANJ 2011.

spusti krov jači je od svega: i od osam ili više odrađenih sati toga dana, od kredita koji se otplaćuje godinama, od nepodnošljive gužve na cesti i od svih problema koji tište našu svakodnevicu.

Modeli za povijest U međuvremenu se pojavilo podosta modela koji su zaradili kultni status, poput Jaguara XKE iz 1966., jednog od najljepših automobila svih vremena, zatim Cadillac Eldorada iz 1976. (koji je čak nazivan i “posljednjim pravim američkim kabrioletom”), Chevroletove Corvette, Mercedesovog modela SL, Fordovog Mustanga, Mazde Miate, Fiatovog Spydera iz 1974., a na listi je čak i jedan terenac bez krova, popularni Jeep Wrangler. Nedavno je na aukciji ponuđen senzacionalni model Delahaye 175 S Saoutchik Roadster kojeg prati glas “najljepšeg automobila na svije-

S vjetrom u kosi na siguran i udoban put Užitak putovanja i vožnje uz ORYX rent a car

FUNKCIJA ŠALA U KABRIJU NIJE DA GRIJE, VEΔ DA VIJORI

tadašnjim vozačima pa nije bilo potrebe za tu”. Svojedobno ga je vozila britanska glumica i seks simbol Diana Dors, a cijena mu je bila isticanje te dodatne vrijednosti automobila. Prvi sistem potpunog spuštanja krova na au- prava sitnica - svega 4,7 milijuna eura. tomobilu osmislio je Amerikanac Ben P. Ellerbeck, davne 1922. godine i primijenio ga na coupeu marke Hudson, ali taj koncept nije nikad ušao u serijsku proizvodnju. Peugeot je 1935. godine osmislio model 402 Éclipse i to je Kabrioleti su ostvarivali i zapažene filmske bio prvi automobil u kojem se krov spuštao uloge, poput one Alfe Romeo Spider koju je strujno, no, ipak je iduće godine na tržište vozio diplomac Dustin Hoffman ili Buick kaizašao model na kojem se krov spuštao ručno, brioleta iz filma “Kišni čovjek”. Ružičasti Cadia njegovu je proizvodnju zaustavio početak llac kojeg je vozio Clint Eastwood čak je i dao Drugog svjetskog rata. Chrysler je 1941. godine ime filmu, a svi se još sjećamo scene u kojoj osmislio koncept po kojem se krov uvlačio i je Vincent Vega (John Travolta) parkirao svoj nazvao ga je Thunderbolt. Ranih 50-ih počinje crveni Chevy Convertible iz 1964. na travnjak era predimenzioniranih američkih automobila svoga prijatelja dilera u filmu “Pakleni šund”. od kojih su mnogi rađeni i u kabrio inačici, a Thunderbird Convertible označio je film najznačajniji iz tog vremena je Fordov Conti- “Thelma i Louise”, a dojmljiva je bila i glazbena nental Mark II. Nije trebalo dugo čekati na od- scena kod automehaničara iz filma Briljantin. govore Cadillaca, Buicka, Lincolna i Oldsmo- Glavnu ulogu igrao je tada Ford De Lux, a pjebilea i 60-ih je godina popularnost kabrioleta sma se zvala “Grease lightning”. iznimno porasla. Danas su kabrioleti dostupniji nego ikada. GoEuropska auto industrija je odgovorila na taj tovo svaki renomirani proizvođač automobila izazov i ponudila je neke kabriolete koji su u svojoj ponudi ima i barem jedan kabriolet, trenutačno ušli u povijest klasika automobil- a trenutačni je trend pretvaranje automobila skog dizajna. I dan danas neki od kabrioleta iz tzv. “gradske” klase u dvosjede s pomičnim koje su tada proizvodili Mercedes-Benz, Alfa krovom, popularne “roadstere”. Romeo, Peugeot ili Triumph dosežu vrtoglave Iako ih je moguće pronaći u svim cjenovnim sume kod kolekcionara. razredima, kabrioleti i dalje predstavljaju lukModeli poput Volkswagenove Bube ili popu- suz, pa je tako i kupnja kabrioleta na vrhu liste larnog Spačeka predstavljali su ulazak u svijet prioriteta dobitnicima većih novčanih iznosa vjetra u kosi za one plićeg džepa, ali većina je na lutriji. kabrioleta ipak ostala rezervirana za one koji- Uglavnom, tko kaže da se sloboda ne može ma novac nije bio u pitanju. kupiti?

Kabrioleti kao filmske zvijezde

ORYX rent a car u svojih 17 poslovnica diljem Republike Hrvatske, nudi 1.500 kvalitetnih i pouzdanih vozila te predstavlja omiljen izbor svima koji traže usluge najma vozila za 4 marke vozila - Audi, Seat, VW, Škoda. Izaberite svoj omiljeni model kabrioleta: - Audi A3 - VW Eos - Audi TT Roadster Osim bogatog izbora vozila za sve prilike ORYX rent a car nudi i mogućnost najma vozila s mogućnošću ostavljanja u drugom gradu, povoljne dugoročne najmove te lokalni i međugradski najam vozila s vozačem - LIMO SERVICE. Mogućnost obročne otplate do 6 rata, bez kamata i naknada. Uz ORYX rent a car unajmite vozilo po vašoj želji i potrebama.


PBZ CARD | NOVOSTI LIPANJ 2011.

Najzapadnija točka Europske unije ujedno je i njezina najbolje skrivena tajna, bliža afričkom nego europskom kopnu.

APMUETXOVA S V INJ EJ A T

Madeira

P

ostoji li rajski otok? Na to je pitanje teško dati odgovor, ali najbliže definiciji rajskog otoka nalazi se Madeira, autonomna portugalska regija u Atlantskom oceanu. Madeira je arhipelag vulkanskog porijekla i sastoji se od četiri otoka, od kojih su Madeira i Porto Santo veći, a Le Pezertas i Le Selvages manji i nenastanjeni otoci. Vulkansko rođenje otoka danas nam dočaravaju dramatični pejsaži s visokim stijenama koje se strmo spuštaju u more, vodopadima, dubokim uvalama te izuzetno plodnom zemljom na kojoj uspješno rastu razne kulture. Iako je još Plinije Stariji u 1. stoljeću Madeiru nazivao Purpurnim otočjem, ove su nenaseljene otoke službeno otkrili tek portugalski

PloveÊi vrt Atlantika

20

Napisao: Milan Teršelić

BOGATI ŠARENI VRTOVI NALAZE SE DILJEM OTOKA


nimljivih eksponata sadrži i jedinstven primjer nakita od kitove kosti. Okolne ulice sadržavaju brojne lokale iz kojih dopire specifičan zvuk fada, zatim suvenirnice s čuvenom lokalnom čipkom i još čuvenijim otočkim vinima. U obilju restorana teško je izabrati, no, ne brinite, porcije su obilne i hrana je izrazito ukusna, čak i one kombinacije nespojive u našem podneblju. Nezaobilazna točka u Funchalu je živopisna lokalna tržnica s prodavačima u tradicionalnoj odjeći, gdje se nudi tropsko voće, povrće, lokalne rukotvorine i svježa riba te mnoštvo cvijeća koje se svakodnevno dovozi sa svih strana otoka.

Jumbo Travel Services vas vodi na Madeiru Kad je otok poznat po vječnom proljeću svako je doba godine idealno da ga posjetite.

OTOK OBILUJE VRSTAMA CVIJEΔA OD KOJIH SU NEKE JEDINSTVENE

specifična vina izvoze diljem svijeta u sortama Madeira je otok kojeg još nazivaju i “vrtom Malvazija, Sercial, Boal i Verdelho. Atlantika”, a to je zato što obiluje raznim vrOsim vina, najbolji izvozni proizvod otoka su stama cvijeća - tijekom cijele godine. cvijeće i voće, ali i Cristiano Ronaldo, jedan I u Funchalu je sve u znaku cvijeća: biljke penjaod najbolje plaćenih nogometaša današnjice, čice penju se po klupama, uličnim svjetiljkama inače rođen u Funchalu. i iznad ulaznih vratiju brojnih gradskih palača, Funchal je administrativno središte otoka i a nestvarno lijepi botanički vrtovi obrubljuju obiluje prekrasnim građevinama u tipičnom grad i posjetiteljima nude pogled na neke od portugalskom kolonijalnom stilu i, iako ima najegzotičnijih biljnih vrsta prikupljenih sa svih preko 100.000 stanovnika, ugodan je za obi- strana svijeta. Neke od tih biljaka vrlo su rijetlazak pješice. Nalazi se u širokom zaljevu koji ke i donesene su iz nekadašnjih afričkih šuma. gradu pruža idealan zaklon od oceanskih struja i vjetrova, a ime je dobio po biljci anis ili komorač (port. funcho) koja je ovdje rasla u izobilju. Grad je idealan i za život i za odmor jer, osim zanimljive arhitekture, nudi i bujnu vegetaciju te idealnu klimu koja se kreće u rasponu od 20 do 27 stupnjeva kroz čitavu godinu. Grad karakteriziraju nogostupi napravljeni u mozaiku te brojne egzotične biljke. Iznenađujuće je do koje je mjere grad uredan, a ugodnom boravku doprinose i vrlo opušteni te susretljivi stanovnici. Najveća atrakcija grada jest i njegova središnja točka - katedrala Sé, sagrađena 1514. godine od lokalnih materijala, ponajviše cedrovine, a ima, između ostalog, i ukrase od slonovače. Iza katedrale se nalazi Alfandega ili Stara carina, prekrasna palača u kojoj se danas nalazi sjedište regionalne skupštine. Nedaleko katedrale nalaze se i zanimljivi muzeji, poput Muzeja vina ili Muzeja trgovine šećerom koji obilježava zlatno doba otoka tijekom kojeg su se zbog izvoza šećera u Europu obogatili mnogi otočki trgovci. Muzej ribara, osim brojnih zaGOTOVO SVAKI PLO»NIK JE MALO REMEK DJELO

Posjetite Madeiru, otok impresivnih pejzaža i bujne vegetacije gdje se cvjetno šarenilo isprepliće s prapovijesnom šumom. Madeira je 1999. godine uvrštena na listu UNESCO-ve prirodne svjetske baštine i predstavlja pravi „biser Atlantika“ s glavnim gradom provincije Funchalom i njegovom živopisnom tržnicom na kojoj se nudi raznovrsno tropsko voće, cvijeće, lokalne rukotvorine i svježa riba. Polazak: 9. - 16.8.2011. - 5.990 kn U pripremi je i program Nove godine na Madeiri, čiji je novogodišnji vatromet, zbog veličine, ušao u Guinessovu knjigu rekorda. PBZ Card d.o.o., putniËka agencija Jumbo Travel Services RadniËka 44, Zagreb Tel.: 01 /612 42 22, faks: 01 /636 30 99 e-mail: jumbo@jumbo-travel.hr, prodaja@jumbo-travel.hr www.jumbo-travel.hr IDK: HR-AB-01-080258649 Putujte na Madeiru s

PBZ CARD | NOVOSTI LIPANJ 2011.

pomorci davne 1419. godine. Zbog bogate i guste lovorove šume koja je prekrivala otoke nazvali su je Madeira (port. šuma). Prastara lovorova šuma ili “laurisilva” na UNESCO-ovom je popisu svjetske baštine, a na otoku je i šest drugih prirodnih rezervata i parkova prirode u kojima možete pronaći neke od najneobičnijih biljaka na svijetu. Madeira je posebno poznata po svom vinu u koje se dodaje destilat kako bi se s većim postotkom alkohola zaustavila daljnja fermentacija, čime se vino fortificira. Legenda kaže da su u prošlosti vina koje se nisu uspjela prodati na vanjskom tržištu vraćana na otok i vinari su s vremenom shvatili da to odležano vino ima još bolji okus. Danas ta


PBZ CARD | NOVOSTI LIPANJ 2011.

Što se hrane tiče, lokalna je kuhinja više nego zanimljiva. Specijalitet otoka je riba s bananom, koja se obično služi uz pomfrit i svježu salatu, a svakako valja probati i sušeni bakalar koji je dio ponude većine restorana. Riba igra značajnu ulogu u madeirskoj kuhinji, a najcjenjenija je tzv. “espada”, gotovo endemska vrsta koja se, osim ovdje, može pronaći još samo u vodama oko Japana. Riba živi na dubini od 2000 metara i lovi se noću kada se popne na oko 1200 metara dubine. Otočani poznaju oko 365 recepata za pripremu te ribe - za svaki dan po jedan. Onima koji nisu ljubitelji ribe i egzotičnih jela uvijek ostaje “espetada”, roštilj u kojem se

APMUETXOVA S V INJ EJ A T

vinova loza, poput naših terasastih vinograda u Dalmaciji s jedinom razlikom što su oni dalmatinski napravljeni u kamenu. Da svaka sličnost s Dalmacijom bude slučajna, tu su i nasadi banana. Na sjevernoj strani otoka nalazi se Porto Moniz, selo poznato po bazenima od vulkanskih stijena. Diljem čitavog otoka nalaze se “levade” ili mini kanali dugački gotovo 2500 kilometara koji su sastavni dio izvrsnog sistema navodnjavanja čija je gradnja započela još u 16. stoljeću. Njihov je zadatak dovesti kišnicu iz sjevernog, vlažnijeg dijela otoka do plantaža banana, voćnjaka, vinograda i cvjetnjaka koji se nalaze svuda po otoku.

22

ŠARMANTNA MALA MJESTA NALAZE SE ŠIROM OTOKA

OTOK JE POZNAT PO KOZJEM SIRU

RIBA JE OKOSNICA GASTRONOMIJE OTOKA

NA TRÆNICI ΔETE NAΔI I POSEBNE VRSTE VOΔA I POVRΔA

Osim svoje neupitne funkcije, “levade” pružaju i veliku mogućnost za šetnje i rekreaciju. Ako pak volite adrenalinsku avanturu, oduševit će vas podatak da je Madeira jedna od top destinacija za rafting, ali nudi i sve vrste outdoor aktivnosti - kroz cijelu godinu. Odgovaraju li vam više morske aktivnosti, MaŽI»AROM DO VRHUNSKOG VIDIKOVCA deira nudi vrlo zanimljive ronilačke ture, velike Želite li dobiti dojam čitavog krajolika i mje- mogućnosti surfanja te uvijek zanimljivo glesto s kojeg puca izvrstan pogled na grad i danje dupina i kitova. funchalski zaljev, svakako izdvojite 10 eura za Madeira je raj i za ribiče, posebno one koji se “Telefericos da Madeira”, žičaru koja vozi iz žele okušati u ribolovu u dubokim vodama. centra Funchala do obližnjeg brda Monte, na Naime, toplo kristalno čisto more koje okru560 metara nadmorske visine. Vožnja traje 15 žuje otočje te položaj usred glavnih migracijskih ruta brojnih ribljih vrsta omogućuju zaista minuta, a trasa je duga skoro 4 km. Gore se nalazi slikovito selo Monte čiju su pravi užitak i bogat ulov. ljepotu i pogled na beskrajno plavetnilo Volite li više odmor na plaži, kupanje uz koktel Atlantskog oceana još davno otkrili pripadnici i pogled na pučinu, Madeira nudi nekoliko nebrojnih europskih plemićkih obitelji, od kojih zaboravnih plaža za svačiji ukus. je najpoznatiji austrougraski car Karlo I. koji je Najpoznatija je otočka plaža Porto Santo, koja ovdje pobjegao od stresnog Prvog svjetskog pruža čak devet kilometara pješčanog užitka zlatne boje. Ako ste izbirljivi što se boje pijerata. Zapadni dio otoka također pruža prekrasnu ska tiče, Ribeira Brava nudi crni pijesak i uvalu prirodu, a posebno je lijep doživljaj posjetiti zaklonjenu od vjetrova, a Calheta je umjetna slikovito ribarsko selo Camara de Lobos koje plaža s pijeskom dovezenim iz Maroka. Tražikarakteriziraju terasasti tereni na kojima raste te li kamenčiće umjesto pijeska, najveća šljunčana plaža nalazi se u Funchalu.

BANANE SU BITAN IZVOZNI PROIZVOD

meso (govedina ili svinjetina) i povrće stavljaju na ražnjiće i grilaju - nakon što su odstajali u mješavini začina. Sve je to idealno zaliti s vrhunskim vinima iz lokalnih vinograda, a tu je i nezaobilazna Poncha, tradicionalno otočko piće koje se sastoji od bijelog ruma, limunova soka i meda. Otočke slastice također zaslužuju čistu peticu, a posebno osvaja kolač “Bolo de Mel”, odnosno kolač od meda. Doista, postoji li rajski otok? Posjetite Madeiru i prosudite sami!


PBZ CARD | NOVOSTI LIPANJ 2011.

TeËajevi stranih jezika Stiglo je ljeto i sigurni smo da će mnogi od vas dio nadolazećih ljetnih praznika željeti provesti na koristan, ugodan i zabavan način. Učenje stranih jezika uz boravak u izvornom okruženju, gdje ste svakodnevno u izravnom kontaktu s profesorima, polaznicima iz drugih zemalja i govornih područja, u javnom prijevozu, kinu, kazalištu ili restoranu, daleko je najbrži i najefikasniji način učenja, a vama ostaje jedno divno i nezaboravno iskustvo za cijeli život. Cijene su za grupne polaske s pratiteljem iz Zagreba.

Individualni polasci - ljeto LONDON, Frances King - Heythrop College, 18.7., 16.550 kn CAMBRIDGE, Bell - The Leys School, 3.8., 16.470 kn BERKSHIRE, Bell - Wellington College, 27.7., 25.300 kn YORK, Regent - Queen Ethelburga’s, 17.7., 31.7., 18.290 kn DUBLIN, Emerald - Griffith College (AC Milan Camp), 17.7., 17.850 kn SAN FRANCISCO, St Giles International, 17.7., 24.7., 14.220 kn

Posebno izdvajamo:

Individualni polasci tijekom cijele godine Engleska - Škotska - Irska - Italija - Malta - Njemačka - Francuska - Švicarska - SAD - Kanada

Tečaj engleskog jezika u centru Londona!

Engleski jezik: POSEBNA PONUDA! UČITE I BORAVITE U DVA GRADA! ISIS Brookes University, Oxford i Goldsmiths College, London, 24.7.-7.8., 14.390 kn LONDON EMBASSY CES - Southbank, polasci: 24.7.-7.8., 13.890 kn EMBASSY CES - Greenwich, polasci: 17.7.-31.7., 14.990 kn ISIS - Greenwich, 17.7.-31.7., 14.390 kn EGHAM, ISIS - Royal Holloway, polasci: 15.7.-29.7., 13.890 kn OXFORD EMBASSY CES - Headington, 24.7.-7.8., 13.790 kn EDINBURGH, ISIS - Heriot-Watt University, 17.7.-31.7., 14.890 kn

Izdvajamo iz ponude: Engleski jezik - opći tečaj - 2-tjedni paket (uključen tečaj, smještaj u obitelji, upisnina za tečaj) London - škola Frances King, od 6.990 kn; škola St Giles, od 6.890 kn Cambridge - škola Regent, od 7.390 kn; škola Eurocentres, od 8.510 kn Engleski jezik - poslovni tečaj - tjedni paket (uključen tečaj, smještaj u obitelji i upisnina za tečaj) London - škola Bell, od 9.990 kn; škola Frances King, od 7.290 kn Oxford, Edinburgh - škola Regent, od 9.590 kn

PBZ Card d.o.o., putniËka agencija Jumbo Travel Services RadniËka 44, Zagreb Tel.: 01 /612 42 22, faks: 01 /636 30 99 e-mail: jumbo@jumbo-travel.hr, prodaja@jumbo-travel.hr www.jumbo-travel.hr IDK: HR-AB-01-080258649

London, škola St. Giles U 2-tjedni paket aranžman je uključeno: - opći tečaj - smještaj u obitelji - upisnina i - aviokarta Cijena: od 8.390 kn Raspoloživi termini tijekom cijele godine. Na raspolaganju smo vam za sve dodatne informacije: Tel.: 01 /612 42 22 e-mail: jumbo@jumbo-travel.hr, prodaja@jumbo-travel.hr www.jumbo-travel.hr Možete iskoristiti pogodnost obročne otplate do 12 rata bez kamata i naknada.


PBZ CARD | NOVOSTI LIPANJ 2011.

Napisao: Borut Krsnik

A M E X SSAVFA I J ERTI

Priroda za one pustolovnog duha

Odmor u divljini

24

Pustolovina u srcu afričke divljine već stoljećima predstavlja vrlo popularan način odmora, uz pridržavanje nekih osnovnih pravila.

NEKE SCENE IZ AFRI»KE SAVANE ODUZIMAJU DAH

N

a spomen safarija mnogi i danas pomisle na beskrupulozne osvajače iz godina kolonijalizma koji nisu marili za brojčano stanje pojedinih životinjskih vrsta nego su bili fokusirani isključivo na želju da dođu do uspomena poput pepeljare od majmunove šape, ukrasa za vitrinu od slonovače ili možda mekanog tepiha od lavlje kože. Upravo poučeni tim iskustvom, ali i vječnom željom ljudi da iskuse pravu pustolovinu te se suoče s njima potpuno nepoznatim, “divljim” okruženjem, organizatori su kreirali pustolovinu u sigurnom okruženju: i za posjetitelje i za životinje. Sa safarija se više nećete vratiti s trofejem koji će vas gledati sa zida; jedino što možete uloviti je kakav kvalitetan snimak lava ili slona u vašoj blizini. Turistička je industrija čak i proširila značenje riječi safari, pa safari danas može značiti i jahanje na devi u Tunisu, avanturizam pustopoljinama Aljaske ili čak vožnju kanuom po Zrmanji. No, i dalje je najpopularniji onaj izvorni - afrički. Sama riječ “safari” u engleski je jezik, pa tako i u gotovo sve ostale, ušla u 19. stoljeću iz svahilija, a znači “dugo putovanje”. No, bez obzira na značenje, većina safariaranžmana organiziranih preko agencija traje između dva i petnaest dana, a fokus im je na upoznavanju divljine te dokumentiranju tog iskustva sa što većim brojem fotografija. Iako su rute unaprijed utvrđene, razvoj događaja je nepredvidiv i agencija vam ne nudi nikakve garancije koje ćete životinjske vrste vidjeti i hoćete li ih uopće vidjeti, pa je stoga bolje uzeti što dulji aranžman. Što se sigurnosti tiče,


U safari vodičima i brošurama često ćete naići na kovanicu “Big Five Game”. Nju su skovali lovci u 19. stoljeću i označava prisutnost pet životinjskih vrsta koje predstavljaju najveći izazov za lovce. Radi se o lavovima, slonovima, bivolima, nosorozima i leopardima. Danas je lov na njih zabranjen, ali termin je i dalje u upotrebi jer ih svaki posjetitelj želi vidjeti.

Ne putujte na divlje, putujte uz Jumbo Travel Services! Jumbo Travel Services vam nudi pouzdan i siguran način putovanja.

TR ADICIONALNI PLES PLEMENA MASAI

boravak na safariju nije ništa opasniji od šetnje gradom, naravno ako se pridržavate osnovnih pravila. Životinje se ne smiju uznemiravati ni na koji način (već i sama prisutnost ljudi i vozila je dovoljna), hranjenje životinja je zabranjeno, ostavljanje otpada u divljini može biti opasno za životinje te ostala pravila od kojih većinu nalaže zdrav razum. Za prosječnog posjetitelja možda je najbolje prvo safari iskustvo ostvariti u Keniji, koja i inače nudi bolju turističku infrastrukturu od ostalih afričkih zemalja te predstavlja odličan izbor za prvi doticaj sa subsaharskom Afrikom. U Keniji je najpoznatiji safari-park Masai Mara, upravo idealan za promatranje divljih životinja. Fascinantni prizori velikih godišnjih migracija divljih životinja ispunjavaju savanu i ostavljaju bez daha. Poseban je doživljaj i upoznavanje pripadnika plemena Masai koji žive na granici rezervata te čiji moto “Hakuna Matata” znači “bez brige” i doista ne predstavlja samo „šuplju“ frazu. Zbog dosta velike posjećenosti neke su

posebno je popularan nacionalni park Kruger. Odličan smještaj u kombinaciji sa zaista raznovrsnom i bogatom divljinom predstavlja odličan izbor za prave pustolove, ali i za obitelji s djecom, novopečene bračne parove na medenom mjesecu te društva željna dobre zabave. Susjedni Swaziland nudi nacionalni park Hlane, jedno od najboljih mjesta na svijetu za one koji žele pješice, u društvu iskusnih vodiča, slijediti tragove slonova ili nosoroga. Za dodatni adrenalin pobrinut će se lavovi, gepardi te leopardi koji lijeno spavaju na granama. Botsvana nudi rezervat Moremi, nazvan po poglavici naroda Tawana, jedan od najraznolikijih rezervata Afrike, s ogromnom koncentracijom divljih životinja, a Zimbabve nudi kombinaciju bogate faune i prirodnih ljepota od kojih zastaje dah. Spomenimo samo moćnu rijeku Zambezi i Viktorijine slapove. Nacionalni parkovi Mana Pools i Hwange nude doista vrhunsko safari iskustvo.

Safari - uzbudljiva Kenija Jambo! Kenijski pozdrav na swahiliju, kojim vas i mi pozdravljamo na početku svakog putovanja. Krenite u pustolovinu afričkim stepama i uživajte u nezaboravnom foto safariju na divlje životinje koje ste do sada mogli gledati samo u dokumentarnim emisijama. Upoznajte kulturu nomadskog plemena Masai. Posjetite glavni grad Kenije - Nairobi, nacionalni park Nakuru gdje se nalazi i istoimeno jezero te rezervat Masai Mara - zemlju ratnika Masai. Polazak: 7.-15.10.2011., first minute do 4.8., od 15.990 kn Moguće je napraviti i individualan program prilagođen vašim željama. Obratite nam se s povjerenjem! PBZ Card d.o.o., putniËka agencija Jumbo Travel Services RadniËka 44, Zagreb Tel.: 01 /612 42 22, faks: 01 /636 30 99 e-mail: jumbo@jumbo-travel.hr, prodaja@jumbo-travel.hr www.jumbo-travel.hr IDK: HR-AB-01-080258649

Najbolje vrijeme za safari je izvan kišne sezone. U istočnoj Africi kišna sezona je u travnju i svibnju i, u nešto blažem obliku, u studenom i prosincu. U južnoj Africi kišna sezona počinje u prosincu i traje sve do ožujka. NEKE SU ŽIVOTINJE NAVIKLE NA POSJETIOCE

PBZ CARD | NOVOSTI LIPANJ 2011.

životinje (poput lavova) već navikle na automobile, ali bogat životinjski svijet ovog rezervata zacijelo će ispuniti vaša očekivanja. Osim Masai Mare, zanimljivi su i parkovi Tsavo Est, Kilimanjaro Kimana te onaj oko jezera Nakuru. Vrlo je popularna i susjedna Tanzanija sa znamenitom planinom Kilimanjaro te više od 40 nacionalnih parkova. Najcjenjeniji je safari u nacionalnom parku Serengeti, jednom od najvećih rezervata prirode na svijetu, veličine gotovo 15.000 četvornih kilometara. Zebre, antilope, impale i gazele s jedne strane, te lavovi, leopardi i hijene s druge, pobrinut će se da požalite što niste ponijeli još pokoju memorijsku karticu za vaš fotoaparat. Odlične aranžmane u javnim ili privatnim rezervatima nudi i Južnoafrička Republika, a


PBZ CARD | NOVOSTI LIPANJ 2011.

A M E XZ AS V BAVA IJET

Napisao: Almir Okanović

Zašto je stand up tako popularan

D

anas se imperativ vizualne fascinacije namet- showbusinessa - i zato najteži. Stand up konuo svim oblicima zabavne industrije. Pozor- mičar je istovremeno scenarist, glumac, priponice i filmska platna moraju vrvjeti specijalnim vjedač i režiser. efektima, kompjuterskim animacijama ili 3D prikazom. Pjevači/ce na koncertima i u video spotovima moraju izgledati nestvarno, njihovi plesni pokreti moraju biti bezgriješni, a njihova odjeća izrađena od materijala koje samo um modnog dizajnera može zamisliti: kože, plastike, željeza, pa čak i sirova mesa. Premda začeci stand up komedije sežu još Zato možda i čudi popularnost koju stand up u 18. i 19. stoljeće kada se u Velikoj Britaniji i komedija danas uživa. Jer upravo je taj oblik Americi pojavljuju Music Hall i Vaudeville, tek scenske zabave u potpunosti lišen spekta- početkom 60-ih godina 20. st. američki komikla. Ogoljen od svega suvišnoga i sveden na čar Lenny Bruce naznačava početak suvrememeđuigru jednog čovjeka i publike, stand up nog stand upa. On je bio začetnik tzv. lucidnih komedija najiskreniji je i najpošteniji oblik (“sick”) komičara koji su tu komediju poma-

Od Vaudevillea i Music Halla do društvene satire

Komedija s nogu

26

Ogoljen od svega suvišnog i sveden na međuigru jednog čovjeka i njegove publike, stand up je najiskreniji i najpošteniji oblik showbusinessa – i zato najteži.

LENNY BRUCE

RICHARD PRYOR


PBZ CARD | NOVOSTI LIPANJ 2011.

DeGeneres, Jane Garofallo, Tina Fey predvodnice su ženskog stand upa. Da je stand up i više nego popularan kod manjinskih skupina u SAD-u i Velikoj Britaniji, dokazuju i briljantni Russel Peters (Indijac), Pablo Francisco i Carlos Mencia (Latino Amerikanci), te Omid Djalili (Iranac). Za današnju popularizaciju stand up komedije svakako je najzaslužniji internet, posebice YouTube. Mnogi velikani komedije posthumno su doživjeli globalnu popularnost i ugled koji nisu mogli ni sanjati za života. No i mnogi mladi i nepoznati autori u internetu vide svoju priliku da svijetu pokažu svoje komičarske uratke. U Hrvatskoj, iako još u povojima, stand up također dobiva sve više poklonika. Ako ste

Kartica s kojom nema šale American Express nudi vrlo ozbiljne pogodnosti i stoga je omiljeno sredstvo plaćanja poznatih domaćih i stranih komičara.

DENIS LEARY

knuli od dokone zabave i benignog humora prema društvenoj kritici i satiri. Pod Lennyjevim utjecajem sazrijevaju istinski velikani stand up komedije: Richard Pryor i George Carlin. Carlin je institucija američkog i svjetskog stand upa te ga danas mnogi smatraju najvećim stand up komičarom svih vremena. Nevjerojatna oštrina i preciznost njegovog jezika, neumoljivo je sasijecala i ismijavala tradicionalne američke stavove o religiji, ratovima te međuljudskim odnosima. Tijekom osamdeseih i devedesetih u Americi se pojavljuju i mnogi main stream autori koji ubrzo postaju holivudske zvijezde: Bill Cosby, Eddie Murphy, Robin Williams, Jerry Seinfeld, Steve Martin, Adam Sandler, Denis Leary, Billy Crystal, Ray Romano i Chris Rock samo su neki od njih. Devedesete su jedno od najplodnijijh razdoblja u povijesti stand upa kada se pojavljuju nove i progresivne snage: Sam Kinison, Mitch Hedberg, Doug Stanhope te nezaboravni Bill Hicks, po mnogima, uz Brucea i Carlina, najutjecajniji stand up komičar. Britanska scena je također vrlo aktivna. Na ostavštini Petera Sellersa i Davea Allena izniknula je nova generacija vrhunskih komičara poput Marcusa Brigstrokea, Eddiea Lizzarda te nezaobilaznog Rickyija Gervaisa.

koji put navratili u MMC Studio, Movie Pub, Movieplex Kaptol ili u klub Purgeraj, mogli ste svjedočiti prvim pokušajima domaćih stand up komičara. Među njima su se izdvojili Marina Orsag te Ivan Šarić koji već čvrsto “stoje na svojim nogama” te svakim svojim nastupom privlače sve više publike. Stand up je već odavno više od komedije: on je komentar našeg vremena i svijeta u kojem živimo. I zato tako dobro pamtimo te skečeve i rado ih prepričavamo. Jer bez obzira gledali vrhunske komičare uživo ili na internetu, možemo biti sigurni da ćemo se uvijek dobro nasmijati, ali i zamisliti.

Stand up histerija Nekoć isključivo muška i anglo saksonska kategorija, stand up se danas pretvorio u zabavu u kojoj svi uživaju. Sarah Silverman, Ellen RICKY GERVAIS

American Express kartica osmišljena je da nas prati kroz život i bude nam na usluzi u svim prilikama. No, bez obzira na to što je to kartica za svaki trenutak, svaki dan i svako naše raspoloženje, ona nam svojim pogodnostima i nebrojenim mogućnostima uvijek pokušava izmamiti osmijeh na lice. A da je to i u samoj srži brenda dokazuju brojni primjeri, kako oni kojima danas svjedočimo, tako i oni iz prošlosti. Na primjer, angažman poznatog komičara Jerryja Seinfelda u seriji reklama za American Express karticu, od kojih je najpoznatija ona sa Supermanom u “sporednoj” ulozi. I u Hrvatskoj PBZ Card i American Express pokušavaju izmamiti što više osmijeha na lica, pa tako sada razloga za smijeh nemaju samo naši korisnici, već i svi ostali željni dobre zabave koji svaki četvrtak rado dolaze u Movie pub u Zagrebu. Naime, tamo se održavaju večeri stand up komedije kojih je PBZ Card ponosni sponzor.


PBZ CARD | NOVOSTI LIPANJ 2011.

Napisao: Danko Šerić

A MBEOXDY SVA I J RE T

Umjetnost oslikavanja tijela

G

otovo koliko je star i sam čovjek, odnosno nje- negdje kao dokaz nečijeg hijerarhijskog statugov boravak na ovoj čudesnoj planeti, star je i sa. Negdje su se obilježavali obredi zavođenja, običaj da se taj čovjek dotjera, uredi za kakvu drugdje odlazak u rat, posmrtni obredi ili pak posebnu prigodu, zablista u izdanju drugači- oni posvećeni rađanju novog života. Posebno je zanimljiv primjer tzv. “ledenog čojem od onog svakodnevnog. No, bilo da se radi o stalnim načinima ukra- vjeka Ötzija”, čije je tijelo nakon 5.000 godina šavanja, poput tetovaža i ožiljaka, ili onim pri- pronađeno u “vječnom” alpskom snijegu izvremenima, poput šminke, odjeće ili frizure, među Italije i Austrije. Tijelo tog lovca iz bronukrašavanje nam nepogrešivo govori o mjestu čanog doba prekriva čak 57 tetovaža. Budući pojedinca u društvu, o označavanju posebnog da se te tetovaže nalaze na njegovim akupuntrenutka, proslavi neke životne prekretnice ili, kturnim točkama, neki antropolozi smatraju da su one imale isključivo medicinsku svrhu. jednostavno, o praćenju mode. Ukrašavanje tijela crtežima bilo je zajedničko U prošlosti, tetovirali su se svi: Iliri, Gali, Norsvima, jedino su se razlikovali motivi i - mo- mani, Sasi, Grci, sve do 8. stoljeća kada je taj tivacija. U nekim se društvima ukrašavalo iz vid ukrašavanja zabranio papa Hadrijan, a već medicinskih razloga, negdje iz duhovnih, a je prije taj način ukrašavanja osuđen u Starom

Tijelo kao platno

28

Tetovaže, pirsinzi, bodypainting, skarificiranje... sve su to samo načini izražavanja, stari koliko i ljudski rod.

ELEKTRONSKI »ITA»I OVIH SU BLAGDANA HIT NA LISTI POKLONA BODY ART JE BITAN DIO MNOGIH PERFORMANSA


Ovog ljeta brže ćete prolaziti kroz naplatne kućice ako cestarinu plaćate American Express karticom i putem ENC-a (Elektronska naplata cestarine) OSLIKAVANJE KANOM

zavjetu te od proroka Muhameda. Ponovni interes za tetoviranjem na Zapadu, i to pod današnjim imenom, javio se kad je kapetan James Cook na Tahitiju čuo riječ tattau, i opisao običaj iscrtavanja tijela koji je vidio kod lokalnog stanovništva. Tada su taj vid ukrašavanja prihvatili samo kriminalci i mornari, što je trajalo sve do Prvog svjetskog rata, kada su se počeli tetovirati i drugi slojevi društva. Za razliku od tetovaže body painting je privremeno oslikavanje ljudskog lica i tijela te može biti čisto prigodnog trajanja od nekoliko sati, a može trajati i tjednima. Od ovog potonjeg najznačajniji je primjer “mehndi” ili oslikavanje tijela kanom, primarno korišteno u Indiji gdje su se tako ukrašavale ruke i stopala mladenki uoči vjenčanja. Danas je ta vrsta ukrašavanja popularna u mnogim azijskim i bliskoistočnim zemljama. “Mehndi” je inače pasta napravljena od kane u prahu, kave, limunova soka i šećera, a nanesena traje nekoliko tjedana, a zatim polako blijedi. Moderna era body arta počinje s ekscesom na svjetskom sajmu u Chicagu 1933. godine, kada je šminker Max Factor bio uhapšen zbog remećenja javnog reda zato što je obojao obnaženu manekenku. Krajem 50-ih godina 20. stoljeća javio se alternativni umjetnički pokret čiji je najpoznatiji predstavnik bio francuski umjetnik Yves Klein koji je “slikao” koristeći obnažene modele umjesto kista. Pažljivo umočeni u boju, modeli bi se povaljali po bijelom platnu i ostavljali zanimljive otiske. Da bi se izbjegla monokromnost i dobili posebni efekti, različita se boja nanosila na razne dijelove tijela.

Svoj puni procvat body art je doživio 60-ih godina sa sveopćom liberalizacijom te pripadnicima hippie pokreta koji su običavali po svojim licima i tijelima crtati cvjetiće te simbole mira. Tada je taj vid izražavanja pronašao svoje mjesto i u visokoj umjetnosti, pa su tako nagi modeli oslikanih tijela pronašli svoje mjesto i u galerijama te na raznim performansima. Danas je body art, a posebice tetoviranje, globalna pošast. No, danas taj tip ukrašavanja vrlo rijetko označava status i najčešće ima osobni značaj. Nije neobično da maorsku plemensku tetovažu nosi Bjelovarčanin ili da tijelo oslikano kanom ima Norvežanka, u sveopćoj globalizaciji, individualizacija je ionako jedini izlaz.

Dinamično okruženje u kojem živimo motivira nas da stalno tragamo za novim načinima uštede vremena. Upravo stoga smo vam, u suradnji s Hrvatskim autocestama d.o.o., omogućili korištenje jedinstvene pogodnosti - plaćanje HAC Elektronske naplate cestarine (ENC), odnosno usluge beskontaktnog plaćanja cestarine, na svim dionicama Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb trajnim nalogom putem American Express kartice. Za korištenje usluge samo trebate na prodajnim mjestima HAC-a kupiti ENC uređaj po cijeni od 122 kune i aktivirati uslugu. Prolaskom kroz naplatne kućice, putem spomenutog uređaja evidentira se korištenje usluge autoceste, a troškovi nastali u razdoblju od jednog mjeseca prikazuju se unutar vaše mjesečne fakture po kartici. Dodatne informacije o ovoj usluzi dostupne su na HAC INFO telefonu 0800 04 22. Više informacija o plaćanju trajnim nalogom kao i o drugim pogodnostima korištenja American Express kartice saznajte na telefonu Službe za korisnike 01/ 612 44 22 i web adresi: www.americanexpress.hr.

BODY ART KAO SVE»ANI »IN

PBZ CARD | NOVOSTI LIPANJ 2011.

Neke su stvari bolje privremene, a neke su najbolje kad su trajne!


PBZ CARD | NOVOSTI LIPANJ 2011.

PROGR AMI U Š T E DA

Uz Svijet prestiža i The Platinum Card savršenstvo je uvijek na dohvat ruke. Za realizaciju pogodnosti potrebno je unaprijed se najaviti na broj telefona 0800 3775 77. Trajanje pogodnosti: od 1.5.2011. do 30.4.2012.

Svijet prestiža

Restoran Marcellino, Zagreb

Croata, Hrvatska

VIP tretman voditelja restorana i desert kuće.

Dar uz kupnju - kravata ili šal po izboru za kupnju iznad 5.000 kn; kravata i muška košulja ili rubac i ženska košulja za kupnju iznad 8.000 kn.

Japanski restoran Takenoko, Zagreb 30

VIP tretman te piće dobrodošlice ili digestiv tijekom ručka ili večere.

Restoran Nautika, Dubrovnik Prednost pri rezervaciji, VIP tretman upravitelja restorana i šefa kuhinje.

Renimo Studio, Zagreb Piće dobrodošlice, korištenje VIP sobe, usluga osobnog prodavača, hitni krojački prepravci te odabir odjeće po mjeri Ermenegildo Zegna uz asistenciju ovlaštenog krojača.

Hugo Boss

Restoran Proto, Dubrovnik

Piće dobrodošlice, korištenje VIP sobe, usluga osobnog prodavača, hitni krojački prepravci.

Status VIP gosta (osobna paænja upravitelja restorana i šefa kuhinje, prioritet kod rezervacije) te piće dobrodošlice ili digestiv.

Marli, Zagreb

Restoran Gil’s, Dubrovnik

Prilikom kupnje u iznosu preko 8.000 kn Cartier privjesak na dar; usluga privatne prezentacije nakon radnog vremena.

Prednost pri rezervaciji, osobna pažnja upravitelja restorana i šefa kuhinje.

Alberto Guardiani, Zagreb

The Caper Grill Restaurant, Split

Prilikom kupnje, ekskluzivan elegantan Alberto Guardiani kožni privjesak na dar.

15% popusta na ukupni iznos računa te besplatan parking.

Maria

Zinfandel’s Restaurant, Zagreb

Prilikom kupnje iznad 15.000 kn prestižni modni dodatak s dizajnerskim potpisom na dar te usluga VIP kupnje nakon radnog vremena.

Dvije čaše pjenušca kuće tijekom ručka ili večere, prednost pri rezervaciji.

Restoran Plavi podrum, Volosko Pjenušac za aperitiv, prednost pri rezervaciji.

Sonus Art, Zagreb Za kupnju iznad 10.000 kn osigurana 24-satna tehnička podrška i 3 glazbena i/ili filmska naslova po izboru te usluga VIP privatne prezentacije.


Le Méridien Lav, Split

Uz svaku kupljenu poslovnu ili putnu torbu, na dar Porsche Design kožni etui za olovke. Mogućnost privatne prezentacije Porsche Design proizvoda.

Room upgrade1, rani check in1, kasni check out1, VIP4 tretman dobrodošlice.

World Class Health Academy, Zagreb

Excelsior Hotel & Spa, Dubrovnik

Tijekom cijele godine za boravak najmanje 5 noći: rani check in1, kasni check out1, besplatno korištenje garaže ili parkinga, 1 besplatni tretman “serail bath” po osobi. Dodatne pogodnosti u periodu 1.4.-2.6.2011 i 17.9.-30.10.2011 za boravka najmanje 7 noći: 1 besplatna večera (menu) po osobi & besplatan tranfer od zračne luke Pula, Zagreb i Trst. Dodatne pogodnosti u periodu 1.4.-2.6.2011. i 17.9.-31.10.2011. za boravak 5 i 6 noći: 1 besplatna večera (menu) po osobi.

VIP tretman dobrodošlice2, room upgrade1, rani check in i kasni check out1, 10% popusta na hranu u Satu Sushi bar & restoranu.

Radisson Blu Resort, Split

Grand Villa Argentina, Dubrovnik

Room upgrade1, rani check in1, kasni check out1, 15 % popusta na spa i wellness tretmane, večernje uređivanje sobe s prigodnim darom, 10% popusta u The Door Baru te besplatan parking u hotelskoj garaži.

Monte Mulini, Rovinj

Dodatnih mjesec dana članstva na godišnju članarinu, mjesečni voucher za Vama dragu osobu te 2 sata u pratnji osobnog trenera.

VIP tretman, besplatan parking za vrijeme boravka1, rani check in1, kasni check out te room upgrade1.

The Regent Esplanade Zagreb Dubrovnik Palace Hotel, Conference & Spa

Room upgrade1, rani check in1, kasni check out1, večernje uređivanje sobe s prigodnim darom, jedna slastica u Le Bistrou te 15% popusta na usluge Health Cluba.

Room upgrade1, rani check in1, kasni check out1, VIP tretman dobrodošlice2, 10% popusta na hranu u Taverni Maslina.

Sheraton Zagreb Hotel

Radisson Blu Resort & Spa at Dubrovnik Sun Gardens

Rani check in1, kasni check out1, voucher za 10% popusta na hranu u restoranu Kralj Tomislav.

VIP tretman na dolasku, room upgrade1, rani check in1, kasni check out1, besplatan parking u hotelskoj garaži, 20% popusta na spa tretmane, rent-a-car usluge te na usluge povratnog transfera zračna luka - hotel3.

Spa & Golf Resort, Sv. Martin VIP tretman5 na dolasku, room upgrade1, rani check in1, kasni checkout1, besplatan parking u hotelskoj garaži, 1 sat u Lifestyle teretani dnevno, 40% popusta na medicinsku masažu u trajanju 60 minuta u wellness centru Spa Golfer Hotela.

Hilton Imperial Dubrovnik Room upgrade1, rani check in1, kasni check out1, VIP tretman na dolasku, 10% popusta na a la carte narudžbe u restoranu Porat (pića isključena). Dodatna pogodnost: za boravak minimalno 3 noćenja u periodu 1.11.2011.-31.3.2012.: 1 besplatno Imperijal Poslijepodne (čaj ili kava, neograničeno kolačići i torte).

Novi Spa Hotels & Resort, Novi Vinodolski VIP tretman s darom dobrodošlice, rani check in1, kasni check out1, besplatna upotreba garaže za vrijeme boravka te voucher Novi Spa centra s 15% popusta na jedan tretman po izboru.

MSC Krstarenja Na polascima iz Dubrovnika: prednost pri rezervaciji, VIP tretman6 dobrodošlice. Za MSC Yacht Club: gratis paket Bali Platinum Relax7.

1

ovisno o raspoloæivosti voće i boca mineralne vode 3 rent a car i transfer u organizaciji Korkyra d.o.o. 4 voda, voće i čokolada 5 voće, čajni kolačići, voda, butelja vina domaćih vinogradara 6 vino i voće u kabini 7 masaža za dvoje, spa manikura za nju, šišanje i solarij za njega

2

PBZ CARD | NOVOSTI LIPANJ 2011.

Porsche Design


PBZ CARD | NOVOSTI LIPANJ 2011.

PROGR AMI U Š T E DA

Topli, sunčani, ljetni dani zasigurno će biti ugodniji uz American Express karticu i pogodnosti kod naših odabranih partnera. Trajanje pogodnosti: 1.6.2011. - 31.7.2011.

www.adidas.com

Adidas

MD Profil

Neovisno o tome jeste li sportski tip ili volite slijediti modne trendove, adidas brendovi udovoljit će Vašim zahtjevima. Obročna otplata do 6 rata bez kamata i naknada + 10% popusta na tenisice Clima Cool Ride.

Tražite li pouzdanog partnera u gradnji kuće, tvrtka MD Profil pokazat će se kao savršen izbor. Obročna otplata do 12 rata bez kamata i naknada + 10% popusta na cjelokupan asortiman ekskluzivnih vrata proizvođača Dana + 5% popusta na Knauf sustave suhe gradnje potkrovlja.4

www.mdprofil.com

Bitechnique 32

www.bitechnique.hr

Bitechnique Vam jamči najbolji izbor bijele tehnike, malih kućanskih aparata i elektronike. Obročna otplata do 12 rata bez kamata i naknada + 15% popusta na kompletan program namještaja Jesse + 15% popusta na talijanske kuhinje Stosa.

Merkur Hrvatska www.merkur.eu

Catering Favory

www.favory.hr

Tvrtka Favory će se pobrinuti da se posjetitelji na proslavi osjećaju ugodno te da hrana i piće budu atraktivno aranžirani i neodoljivo ukusni. Obročna otplata do 6 rata bez kamata i naknada + za sve domjenke dogovorene i održane od 1.6. do 31.8.2011.: 10% popusta na cjelokupni asortiman Cateringa Favory1; 15% popusta na najam inventara2; 15% popusta na najam čokoladne fontane. 3

Minago www.minago.hr

www.skutermoto.hr

www.prosat.hr

www.helikop.hr

Jumbo Travel Services

www.jumbo-travel.hr

Provedite nezaboravne praznike u Makedoniji. Obročna otplata do 12 rata bez kamata i naknada + 5% popusta na osnovnu cijenu aranžmana Makedonija (24. - 27.6.2011.: 3.290 kn; 7. - 10.10.2011.: 2.990 kn)

U bogatoj ponudi tehničke robe očekuje Vas i širok izbor vrhunskih prijenosnih računala i TV uređaja. Obročna otplata do 10 rata bez kamata i naknada + 5% popusta na sva Toshiba i Samsung prijenosna računala te Toshiba LCD TV uređaje.

Vitapur

Helikop Opremite svoj dom najnovijim uređajima audiovizualne tehnike glasovitih svjetskih proizvođača. Obročna otplata do 12 rata bez kamata i naknada + 5% popusta na cjelokupan asortiman.

Ako ste umorni od loše uređenih interijera Minago ima učinkovito rješenje. Obročna otplata do 12 rata bez kamata i naknada + 20% popusta na sve krevetne sisteme iz Minago ponude.6

Prosat

Global Plus Skuter vožnju gradskom gužvom čini znatno podnošljivijom. Obročna otplata do 6 rata bez kamata i naknada + uz kupnju LML Star skutera Jet kaciga LS2 na dar te besplatan prvi servis skutera.

U Merkuru ćete naći sve što Vam je potrebno za uređenje doma, vrta ili radionice. Obročna otplata do 12 rata bez kamata i naknada + 15% popusta na vrtne strojeve i vrtne alate MTECH5 + 10% popusta na sav laminat5.

www.vitapur.hr

Prepustite se slatkom snu uz posteljinu proizvedenu od najboljih prirodnih materijala. Obročna otplata do 6 rata bez kamata i naknada + za kupnju svilenog pokrivača Venezia dobivate trodjelni termo set Scandinavia Home na dar + 15% popusta na svileni pokrivač Venezia. 1 Vjenčanja, predsvadbeni domjenci, krstitke, rođendani, momačke i djevojačke večere te sve ostale privatne i poslovne prigode. 2 Okrugli stolovi i stolice, barski stolovi, pivske garniture, sjenice. 3 Popusti se nemogu zbrajati i kombinirati s drugim popustima. 4 Odnosi se na kupnju sustava u koji su uključeni sljedeći proizvodi: gips kartonska ploča, profili, mase za gletanje, nosači, vijci. 5 Ponuda vrijedi do isteka zaliha i ne vrijedi za artikle uključene u druge Merkurove akcije. 6 Posebni uvjeti ne odnose se na akcijske artikle i artikle na sniženju.


PBZ CARD | NOVOSTI LIPANJ 2011.

Kupnja putem American Express kartice sa srcem kod Partnera prijatelja osigurava dvostruku donaciju projektu “Praćenje djece s neurorizicima”! I vi možete donirati online na www.cinimdobro.hr.

BOROVO

LESNINA

CMOK

LISCA

ELEKTROMATERIJAL

NERA

FENIKS KOMPJUTORI

PABLO LJEKARNA

FERIVI CO.

PEKO

HORA PLUS

PROCESOR GRUPA

GHETALDUS OPTIKA

PROFIL

GLOBAL PLUS

S.OLIVER HR

GRAMAT

TORZO

KORUM TRGOVINA

WAREHOUSE

www.borovo.hr

www.euronics.hr

www.feniks-kompjutori.hr

www.ferivico.hr

www.ghetaldus.hr

www.skutermoto.hr

www.gramat.hr

LANTEA GRUPA www.lanteagrupa.hr

www.lesnina.hr

www.lisca.hr

www.nera.hr

www.peko.hr

www.peko.hr

www.procesor.hr

www.profil.hr

www.warehouse-sk8.com


PBZ CARD | NOVOSTI LIPANJ 2011.

PROGR AMI U Š T E DA

Iskoristi pogodnosti za studente te provedi nezaboravne studentske trenutke! Trajanje pogodnosti: 15.4.2011. - 15.10.2011.

www.trilab.it

Trilab

Croatia Records

Što je bolje od nove supermoderne frizure ili možda manikure? U Trilab frizerskim salonima pronaÊi Êete tretmane za njegu kose i noktiju te besplatne stručne savjete. 5% popusta na kupnju proizvoda i 10% popusta na frizerske usluge.

Pažljivo odabran nosač zvuka pomoÊi Êe tvojoj koncentraciji pri učenju, ali i opuštanju od studentskih obveza u ugodnom društvu kolega i prijatelja. 10% popusta na izdanja Croatia Recordsa.

www.crorec.hr

Sport GL

ShoeBeDo

34

www.shoebedo.hr

Ako tražiš dućan s osobnošću, u kojem se uvijek šire pozitivne vibracije te vlada dobra atmosfera, ali i dućan sa šarolikim izborom ludo dobrih stvari i progresivnim, kvalitetnim brandovima - posjeti ShoeBeDo i ShoeBeDoX! 10% popusta na tekstil u svim ShoeBeDo i ShoeBeDoX trgovinama.

Provjeri istinitost one stare “U zdravom tijelu, zdrav duh” i kasnije Êeš učiti kao od šale. A ako veÊ ne želiš sve “na mišiÊe”, možeš se opustiti uz masažu, saunu ili solarij. 30% popusta u terminima od 8 do 15h za grupne programe i teretanu.

www.glfitness.hr

V.B.Z. knjižare U V.B.Z. knjižarama pronaći ćeš većinu traženih naslova uz povoljnu cijenu i dobre uvjete plaÊanja. 10% popusta na sva V.B.Z. izdanja.

Fox www.fox.com.hr

Odlike odjeÊa marke Fox su kvaliteta, dizajn i povoljna cijena, a prisutna je u trgovinama diljem svijeta. Idealna je za predavanja, ispite i tulume - dakle, za sve studentske obveze. 60% popusta na svaki drugi kupljeni proizvod.1

www.vbz.hr

Warehouse U Warehouseu možeš mnogo toga učiniti za svoj image. Očekuju te brendovi Etnies, DGK, Dekline, Emerica, Dragon, Deathwish i ostala poznata imena američke skate, snow & surf kulture. 10% popusta na odjeću i obuću u Warehouse family dućanima.

PBZ Card Jumbo Travel Services www.jumbo-travel.hr

Želiš li naučiti ili usavršiti jedan od svjetskih jezika, upoznavati zanimljive ljude i dobro se provesti? Odaberi putovanje po svom ukusu - daleko od ispita. Jumbo Travel Services Êe ti pomoÊi u izboru. 5% popusta na sva autobusna putovanja iz ponude PBZ Card Jumbo Travel Services.

Mate

www.mate.hr

Odaberi neko od najboljih svjetska izdanja iz područja ekonomije, prodaje, menadžmenta, financija, bankarstva, računovodstva i marketinga i iskoristi pogodnost obročne otplate do 6 rata bez kamata i naknada. 40% popusta na godišnju pretplatu na ZŠEMReviju za menadžment + 20% popusta na sva izdanja iz biblioteke MATE + 5% popusta na Executive education program.

www.warehouse-sk8.com

Funky Fish Ostvari svoje snove u FUNKY FISH dućanima prepunim slatkih neodoljivih sitnica, darova, modnih dodataka. Budi FUNKY, COOL i SEXY. 10% popusta za kupnju u Funky Fishu.

www.funky-fish.com

Ecos Nagradi se za uspješan završetak godine uz cool Logitech proizvode i iskoristi mogućnost obročne otplate do 12 rata bez kamata i naknada. Živi moderno!!... Ecos play! 10% popusta na torbe i ruksake za prijenosna računala + 5% popusta na sve Logitech proizvode.

www.ecos.hr

1

Popust se odnosi na jeftiniji od dva proizvoda.


www.bauMax.hr

bauMax

ORYX Rent a car

S motom “najbolji u cijeni, najbolji u asortimanu i najbolji u usluzi”, bauMax će Vam pomoći odabrati kvalitetan proizvod s područja gradnje, stanovanja, vrta ili alata po odgovarajućoj cijeni i pritom Vas stručno informirati i savjetovati. Obročna otplata do 6 rata, bez kamata i naknada. Za kupnju iznad 2.000 kuna od 1.6. do 31.8.2011. pneumatski udarni čekić na dar, a od 1.9. do 30.11.2011. Jupol unutarnja boja 15 l na dar.

Bilo da planirate poslovno putovanje, godišnji odmor ili izlet, odabir pravog puta i suputnika uvijek je jednako bitan. Zato je Oryx Rent a car tu, da svaku Vašu vožnju učini sigurnijom, a time i opuštenijom i zabavnijom. Odaberite jedan od automobila iz široke flote, ubacite u prvu i slobodno se zabavite! Opustite se i bezbrižno prepustite zabavi jer to je istinska bit vožnje, zar ne? Pri najmu dva dana, treći je gratis; pri najmu šest dana, sedmi je gratis.4

www.oryx-rent.hr

Croatia Osiguranje www.crosig.hr

Odaberite jedinstvenu policu koja ukljuËuje sve vrste osiguranja koja su Vam potrebna da bi zaštitili svoj obrt, imovinu i djelatnike. Obročna otplata do 10 rata bez kamata, minimalno 3% popusta za paket “mala privreda” te ušteda od 10% za višegodišnje osiguranje.

Hotel Porin Hotel Porin idealan je za potrebe poslovnih ljudi te je postao obavezna zagrebaËka adresa brojnih renomiranih domaÊih i inozemnih kompanija. 20% popusta na redovne cijene noćenja s doručkom.

www.zug.hr

Chipoteka

Se-Mark www.se-mark.hr

Provjerite što su vodeće robne marke poput Panasonica, Olympusa, Nokie, Sony Ericssona, Samsunga, LG-a, Sonyja, Toshibe i mnoge druge pripremile za Vas. Uz to, Se-Mark nudi i kompletnu uslugu VIP mobilne i fiksne telefonije, mobilni internet, ADSL i podršku korisnicima. 5% popusta na cjelokupnu ponudu.1

Osim tehnologije koja nam je neophodna za poslovne svrhe, Chipoteka nudi bogat asortiman potrošaËke elektronike, audio-video opreme, informatiËke opreme, GPS opreme te mnogo drugih proizvoda. 5% popusta na maloprodajne cijene svih vrsta kablova, potrošnog materijala, Proxxon i Unitrend asortimana, ručnih alata, Weller lemila i pribora, Fiamm olovne akumulatore, Minwa pretvarače napona.

www.chipoteka.hr

Jumbo Travel Services

www.jumbo-travel.hr

Za odabir i organizaciju privatnih i poslovnih putovanja te rezervaciju i kupnju zrakoplovnih karata - najbrži i najjednostavniji način je putnička agencija PBZ Card Jumbo Travel Services. 5% popusta na tečaj engleskog jezika u školi Frances King u Londonu.2

VELPRO Sa svojih 19 centara VELPRO zadovoljava potrebe trgovaËkih društava, hotelijerstva, ugostiteljstva i javnog sektora. Pravne osobe i obrtnici svoju opskrbu mogu obaviti na jednom mjestu uz osiguranu dostavu u roku od 24 sata. Narudžbe se mogu izvršiti i putem interneta na online.velpro.hr. 5% rabata za plaćanje American Express karticom za obrtnike.

www.velpro.hr

AH Servisi www.ahservis.hr

AH Servisi nude proizvode i usluge iz svih područja auto industrije, poput rezervnih dijelova za osobna i gospodarska vozila, auto opreme, ulja i maziva, elektrike, servisne opreme, alata i ležajeva uglednih svjetskih proizvođača. 5% popusta na cjelokupni asortiman rezervnih dijelova i guma u svim AH servisima.3

Osim artikala na akcijskoj prodaji i VIP programu. Popust se ne može zbrajati s ostalim popustima i ne odnosi se na dodatne usluge koje su rezervirane uz tečaj jezika. 3 Popust se ne može zbrajati s ostalim popustima. 4 Vrijedi za najam prema redovnom cjeniku ORYX Rent a car-a. 1

2

PBZ CARD | NOVOSTI LIPANJ 2011.

Vaša će Vam American Express kartica za obrtnike pomoći da pojednostavite svoje poslovanje i usmjerite ga ka sigurnom uspjehu. Trajanje pogodnosti: 1.6.2011. - 30.11.2011.


PBZ CARD | NOVOSTI LIPANJ 2011.

PROGR AMI U Š T E DA

Predstavljamo vam nove Membership Rewards partnere - restoran Zrno Soli i ORYX Grupu, provjerenu kvalitetu AMC Grupe pod novim nazivom.

www.oryx-grupa.hr/csv

36

ORYX Centar za sigurnu vožnju

ORYX Rent a car

Stjepana Radića bb Mičevec 10410 Velika Gorica Tel.: 01 | 637 00 00

Rezervacijski centar Ljudevita Posavskog 7a, 10360 Sesvete Tel.: 01 | 290 03 33 reservations@oryx-rent.hr

www.oryx-rent.hr

POLUDNEVNI TRENING SIGURNE VOŽNJE ZA OSOBNA VOZILA, 70.000 BODOVA, ŠIFRA 6366841

NAJAM VOZILA U VRIJEDNOSTI: 500 KN, 25.000 BODOVA, ŠIFRA 6366801 1.000 KN, 50.000 BODOVA, ŠIFRA 6366821 2.000 KN, 100.000 BODOVA, ŠIFRA 6366822

CJELODNEVNI TRENING SIGURNE VOŽNJE ZA OSOBNA VOZILA, 105.000 BODOVA, ŠIFRA 6366861

Radno vrijeme: ponedjeljak - petak 8-16 h CJELODNEVNI TRENING SIGURNE VOŽNJE ZA MOTOCIKLE, 90.000 BODOVA, ŠIFRA 6366862

Napomena: Potrebna je najava 7 dana unaprijed. Srpanj i kolovoz isključeni.

Zrno soli

www.zrnosoli.hr

KONZUMACIJA JELA U RESTORANU, BEZ PIĆA, U VRIJEDNOSTI 350 KN VRIJEDNOST NAGRADE 29.000 BODOVA ŠIFRA 6366721

Uvala baluni 8 (ACI marina Split) 21000 Split Tel.: 021 | 39 93 33, 091 | 561 22 84 zrnosoli.split@gmail.com

Radno vrijeme: 7 - 24 h, vikendom 7 - 1 h

Donirajte Membership Rewards bodove u humanitarne svrhe i pomozite udruzi ili ustanovi po vašem odabiru. Detaljan popis udruga i ustanova koje sudjeluju u Programu potražite na www.americanexpress.hr. Ispunjenu narudžbenicu izrežite i pošaljite na faks: 01/ 636 33 62, poštom na PBZ Card, Membership Rewards, Radnička 44, 10000 Zagreb ili e-mailom: membership.rewards@pbzcard.hr.

Narudæbenica za doniranje bodova Membership Rewards broj

Šifra odabrane donacije

Ime Ukupan broj bodova koje želite donirati Prezime

OIB

Telefon

POTPIS KORISNIKA


Ponude vaæeÊe do 31.10.2011. Kuponi iskoristivi do 30.11.2011. Algoritam www.algoritam.hr

www.funky-fish.com

Nakon ukupno potrošenih 400 kuna, dobit ćete papirni kupon u vrijednosti 50 kuna, iskoristiv kod jedne od sljedećih kupnji algoritmovih izdanja.

Borovo www.borovo.hr

Funky Fish

Hugo Boss www.renimo.com

Nakon ukupno potrošenih 600 kuna, dobit ćete e-kupon s 10% popusta na jednu od sljedećih kupnji.

www.bossiz.hr

www.konikom.hr

www.ng-prom.hr

www.lanteagrupa.hr

www.magma.hr

www.ecos.hr

Europa 92 www.europa92.hr

Nakon ukupno potrošenih 1.500 kuna, dobit ćete e-kupon u vrijednosti 100 kuna, iskoristiv kod jedne od sljedećih kupnji.

Nakon ukupno potrošenih 1.500 kuna, dobit ćete e-kupon u vrijednosti 100 kuna, iskoristiv kod jedne od sljedećih kupnji.

Mozaik knjiga

Ecos Nakon ukupno potrošenih 5.000 kuna, dobit ćete papirni kupon u vrijednosti 300 kuna, iskoristiv kod jedne od sljedećih kupnji iz asortimana bijele tehnike.

Prilikom svake pete kupnje u minimalnom iznosu od 200 kuna, dobit ćete e-kupon u vrijednosti 50 kuna, iskoristiv kod jedne od sljedećih kupnji.

Magma

Domi Nakon ukupno potrošenih 1.500 kuna, dobit ćete e-kupon u vrijednosti 100 kuna, iskoristiv kod jedne od sljedećih kupnji.

Nakon ukupno potrošenih 5.000 kuna, dobit ćete papirni kupon u vrijednosti 250 kuna, iskoristiv kod jedne od sljedećih kupnji bijele tehnike ili malih kućanskih aparata.

Lantea Grupa

Diesel Nakon ukupno potrošenih 1.500 kuna, dobit ćete e-kupon s 10% popusta na jednu od sljedećih kupnji.

Prilikom svake treće kupnje u minimalnom iznosu od 1.000 kuna, dobit ćete e-kupon u vrijednosti 300 kuna, iskoristiv kod jedne od sljedećih kupnji.

Konikom

Bossiz Nakon ukupno potrošenih 2.000 kuna, dobit ćete e-kupon u vrijednosti 100 kuna, iskoristiv kod jedne od sljedećih kupnji.

Nakon ukupno potrošenih 200 kuna, dobit ćete e-kupon s 20% popusta na jednu od sljedećih kupnji.

www.mozaikknjiga.hr

Prilikom svake druge kupnje, dobit ćete papirni kupon s 10% popusta na jednu od sljedećih kupnji naslova u izdanju Mozaika knjiga.1

Olymp Nakon ukupno potrošenih 2.000 kuna, dobit ćete kupon za dar: artikl iz ponude Olymp programa po izboru.

PBZ CARD | NOVOSTI LIPANJ 2011.

U novom nagradnom razdoblju My Card programa očekuju vas nove i zanimljive trgovine te još više popusta i darova.


PBZ CARD | NOVOSTI LIPANJ 2011.

Prehrana www.prehrana.hr

Ponuda vaæeÊa do 29.2.2012. Kuponi iskoristivi do 31.3.2012. MD profil

Nakon ukupno potrošenih 700 kuna, dobit ćete papirni kupon u vrijednosti 70 kuna, iskoristiv kod jedne od sljedećih kupnji.1

Prenatal Nakon ukupno potrošenih 1.500 kuna, dobit ćete e-kupon u vrijednosti 150 kuna, iskoristiv kod jedne od sljedećih kupnji.

www.mdprofil.com

Ponude vaæeÊe do 30.4.2012. Kuponi iskoristivi do 31.5.2012. Agram 89

Profil www.profil.hr

Prilikom svake druge kupnje, dobit ćete kupon s 10% popusta na jednu od sljedećih kupnji naslova u izdanju Profila.2

PROGR AMI U Š T E DA

Robot Commerce www.robot.hr

www.salmoiraghivigano.hr

www.agram89.com

Nakon ukupno potrošenih 5.000 kuna, dobit ćete e-kupon u vrijednosti 250 kuna, iskoristiv kod jedne od sljedećih kupnji.

Salmoiraghi & Vigano optika

www.technomarket.hr

www.alpina-cro.hr

Nakon svake kupnje iznad 1.000 kuna, dobit ćete e-kupon u vrijednosti 100 kuna, iskoristiv kod jedne od sljedećih kupnji.

Nakon ukupno potrošenih 400 kuna, dobit ćete e-kupon s 10% popusta na jednu od sljedećih kupnji.

Nakon ukupno potrošenih 5.000 kuna, dobit ćete papirni kupon s 15% popusta na jednu od sljedećih kupnji iz asortimana Philips malih kućanskih uređaja te uređaja za osobnu njegu.

Croata

TechnoMax

Varteks www.eurotrade.hr

Ponude vaæeÊe do 31.10.2011 Kuponi iskoristivi do 31.10.2012.

www.generalturist.com

www.ferivico.hr

Nakon ukupno potrošenih 7.000 kuna, dobit ćete kupon za dar: poklon bon Generalturista u vrijednosti 500 kuna.3

Nakon ukupno potrošenih 1.000 kuna, dobit ćete e-kupon s 15% popusta na jednu od sljedećih kupnji.

Home Sweet Home, IKKS Nakon ukupno potrošenih 2.000 kuna, dobit ćete e-kupon u vrijednosti 200 kuna, iskoristiv kod jedne od sljedećih kupnji.

Nakon ukupno potrošenih 5.000 kuna, dobit ćete e-kupon u vrijednosti 350 kuna, iskoristiv kod jedne od sljedećih kupnji.4

1 Ponuda vrijedi prilikom kupnje iznad 70 kuna. 2 »ip vaše kartice pamti jednu kupnju dnevno kod partnera. 3 Poklon bon je moguće iskoristiti za kupnju aranžmana iz ponude Generalturista. Poklon bon nije moguće iskoristiti za samostalnu kupnju zrakoplovnih karata. 4 Kupon nije moguće iskoristiti za samostalnu kupnju zrakoplovnih karata i samostalnu kupnju polica putnog osiguranja.

Nakon ukupno potrošenih 3.500 kuna, dobit ćete e-kupon s 5% popusta na jednu od sljedećih kupnji.

Ferivi Co

Jumbo Travel Services www.jumbo-travel.hr

Prilikom svake treće kupnje u minimalnom iznosu 100 kuna, dobit ćete kupon za dar: CD po izboru iz kataloga odabranih izdanja Croatia Recordsa.

Eurotrade

Nakon ukupno potrošenih 3.000 kuna, dobit ćete e-kupon u vrijednosti 300 kuna, iskoristiv kod jedne od sljedećih kupnji.

Generalturist

Nakon ukupno potrošenih 2.500 kuna, dobit ćete kupon za dar: Croata darovna kartica u vrijednosti 250 kuna.

Croatia Records

Nakon ukupno potrošenih 5.000 kuna, dobit ćete e-kupon u vrijednosti 250 kuna, iskoristiv kod jedne od sljedećih kupnji. www.crorec.hr

www.varteks.com

Nakon ukupno potrošenih 1.000 kuna, dobit ćete e-kupon u vrijednosti 100 kuna, iskoristiv kod jedne od sljedećih kupnji.

Cmok gift shop

www.croata.hr

www.technomax.hr

Nakon ukupno potrošenih 1.500 kuna, dobit ćete e-kupon s 15% popusta na jednu od sljedećih kupnji.

Alpina Cro

Technomarket

38

Nakon ukupno potrošenih 5.000 kuna, dobit ćete e-kupon u vrijednosti 250 kuna, iskoristiv kod jedne od sljedećih kupnji.

Hora plus Nakon ukupno potrošenih 1.000 kuna, dobit ćete e-kupon s 20% popusta na jednu od sljedećih kupnji.

Kozmo www.kozmo.hr

Prilikom svake desete kupnje, dobit ćete kupon za dar: Kozmo poklon bon s 10% popusta na jednu od sljedećih kupnji.2


Meblo Trade

Nakon ukupno potrošenih 5.000 kuna, dobit ćete e-kupon s 5% popusta na jednu od sljedećih kupnji.

Nakon ukupno potrošenih 3.000 kuna, dobit ćete e-kupon s 5% popusta na jednu od sljedećih kupnji.

www.meblo.hr

Living

Sancta Domenica

Nakon ukupno potrošenih 1.000 kuna, dobit ćete e-kupon s 10% popusta na jednu od sljedećih kupnji.

Nakon ukupno potrošenih 5.000 kuna, dobit ćete e-kupon s 5% popusta na jednu od sljedećih kupnji.

www.sancta-domenica.hr

Magic Baby Baby Media Shop www.baby-shop.hr

Nakon ukupno potrošenih 1.500 kuna, dobit ćete e-kupon s 10% popusta na jednu od sljedećih kupnji.

Schiesser www.schiesser.hr

Nakon ukupno potrošenih 1.500 kuna, dobit ćete e-kupon s 15% popusta na jednu od sljedećih kupnji.

MakroMikro www.makromikro.hr

Nakon ukupno potrošenih 5.000 kuna, dobit ćete e-kupon u vrijednosti 250 kuna, iskoristiv kod jedne od sljedećih kupnji.

PREPORUKE

Zrno Soli

Uvala baluni 8 (ACI marina Split) 21000 Split Tel.: 021/ 39 93 33, 091/ 561 22 84 zrnosoli.split@gmail.com www.zrnosoli.hr

Ako se nađete u Splitu, svakako začinite svoj boravak u ovom mediteranskom biseru i posjetite restoran “Zrno Soli”. Ugodan ambijent, pomno odabrani sastojci i s ljubavlju pripremljena hrana pružit će vam nezaboravan doživljaj i iskustvo koje ćete poželjeti ponoviti. Dođite i budite dio jedne posebne priče, kreativne, mediteranske, u režiji vrhunskog chefa spremnog na beskrajne izazove. U “Zrnu Soli” se ljudi uvijek osjećaju kao svoji na svome. Radno vrijeme restorana je od 7 do 24 sata, a vikendom od 7 do 1 poslije ponoći.

Mephisto-Shop Isprobajte ove jedinstvene cipele i uvjerite se da nakon njih vašoj nozi više nikada ništa neće tako dobro pristajati! Njihova izrada bazirana je na tehnologiji SOFT-AIR, koja daje odgovor na svjetske trendove komfora, zdravlja i uživanja u svakom koraku. Ugodan prodajni prostor, uređen prema strogim, najmodernijim kriterijima i visoko profesionalno osoblje klijente će rado savjetovati i pomoći im pri odabiru. Zahvaljujući vrhunskoj kvaliteti ovaj francuski brend pomaže u otklanjaju problema umornih stopala, bolova u leđima i mišićima, pa čak i kod glavobolje, uz savršenu udobnost i nakon dugotrajnog stajanja ili hodanja. Vrijednost ovih ručno izrađenih cipela porijeklom iz Francuske prepoznale su i brojne svjetske zvijezde, koje brinu o svom zdravlju i beskompromisnoj udobnosti, pritom ne odstupajući od estetskih kriterija. Korisnici American Express kartica imaju mogućnost obročnog plaćanja do 3 rate, bez kamata i naknada. Praška 5, 10000 Zagreb, tel.: 01/ 481 17 00, koleks@koleks.hr Pon - pet: 8:30 - 20:30, sub: 9:00 - 15:00, www.mephisto.com

PBZ CARD | NOVOSTI LIPANJ 2011.

www.links.hr

Links


PBZ CARD | NOVOSTI LIPANJ 2011.

Boat Care “Osmi dan d.o.o.” je središnja točka i najvažniji kontakt za sve vlasnike plovila koji žele vrhunsku uslugu za svoju brodicu ili jahtu. “Osmi dan” nudi cjelokupnu brigu o vašem plovilu koja objedinjuje preventivno i reaktivno održavanje plovila tijekom cijele godine.

PREPORUKE

Uključeno u cijenu paketa: 1. Usluga Pozivnog centra od ponedjeljka do petka od 9 do 17 sati 2. Pristup web portalu i aplikaciji sa svim podacima o plovilu 3. Baza podataka o plovilu i opremi plovila sa svom pripadajućom dokumentacijom 4. Početni pregled s izvješćivanjem o uočenim nedostacima, oštećenjima i kvarovima 5. Dostava kontrolnog popisa s prijedlozima izmjena i popravaka dijelova plovila i opreme po obavljenom početnom pregledu 6. Postavljanje zahtjeva i/ili pitanja vezano uz aktivnosti, upiti za ponude putem web portala 7. Autorizacija ponuda, ugovaranje pojedinih aktivnosti, plaćanje putem web portala 8. Mreža kvalificiranih servisera na cijeloj obali za potrebe svakog pojedinog popravka ili zamjene 9. Uvid u sve aktivnosti na plovilu putem web portala 10. Odgovori na najčešće postavljana pitanja vezana za nautiku (FAQ) i primanje newslettera 11. Davanje osnovnih uputa o postupanju u slučajevima havarija i kvarova 12. Off-site kontrola i nadzor obavljenih radova vrijednosti manje od 10.000 EUR 13. On-site kontrola i nadzor obavljenih radova vrijednosti veće od 10.000 EUR

40

Osmi dan d.o.o. N. Tesle 9, HR - 51000 Rijeka Tel.: 01/ 49 24 50, faks: 01/ 33 60 17 info@boat-care.org www.boat-care.org

ORYX Stanica za tehniËki pregled Dođite u ORYX Stanicu za tehnički pregled i obavite sve poslove vezane uz registraciju novog vozila, produženje valjanosti prometne dozvole, redovne, preventivne i izvanredne tehničke preglede, pregled plinske instalacije za redovni tehnički pregled ili mjerenje brzine mopeda s automatskim mjenjačem. Prilikom produženja valjanosti prometne dozvole za teretna vozila i autobuse imate mogućnost obaviti i periodične tehničke preglede kočnica, kao i umjeravanje tahografa. U ponudi su i usluge prijepisa, homologacije, tržišne procjene od strane procjenitelja ovlaštenih od Centra za vozila Hrvatske i sudskog vještaka za motorna vozila. Također, možete dobiti i potvrdu o stanju brojača kilometara na vozilu koje je zabilježeno prilikom proteklih tehničkih pregleda. Na odjelu registracije vozila možete izvršiti i prijepis vlasništva vozila, a odjel homologacije vozila izdaje potvrde o sukladnosti pojedinačno pregledanog vozila za sve kategorije vozila. Stoga, požurite u ORYX Stanicu za tehnički pregled koja jedina u Hrvatskoj nudi mogućnost obročnog plaćanja do 3 rate bez kamata i naknada za korisnike American Express kartica.

ORYX Stanica za tehniËki pregled Zagrebačka 117, 10410 Velika Gorica Tel.: 01/ 626 92 23, faks: 01/ 622 21 38 Gsm: 098/ 39 80 27, stp@oryx-grupa.hr www.oryx-grupa.hr


Proslava Ĺživota Festigia je naziv dijela poreÄ?ke Eufrazijeve bazilike namijenjenog zajedniÄ?kim proslavama, a vrhunske istarske feĹĄte zahtijevaju i vrhunsko vino. OvogodiĹĄnja Vinistra donijela je nagrade svim vrhunskim vinima Festigia. Vinistra 2011. ²'ESTIGIA$ABERNETSAUVIGNON  2008. i 2009. - zlatna medalja ²'ESTIGIA.ERLOTZLATNA  medalja ²'ESTIGIA$ASTELLOZLATNA medalja ²'ESTIGIA.ALVAZIJAZLATNA medalja ²'ESTIGIA4YRAHSREBRNA medalja


Put o v a nj a v a š i h s n o v a

EUROPA ZRAKOPLOVOM Barcelon na 29.9.-2.10.

3.790 kn

Irska 1.10.-6.10., first minute do 1.8. Madeira a i Lisab b on 9.8.-16.8.

6.550 kn od 5.590 kn

Makedo onija 7.10.-10.10.

od 2.990 kn

DALEKA PUTOVANJA Kina 29.7.-7.8., 4.10.-13.10. Kenija 7.10.-15.10. first minute do 1.8. Brazil 13.10.-23.10. first minute do 1.8. Peru kraljevstvo Inka, 4.11.-13.11. first minute do 1.8

od 8.290 kn 15.990 kn 12.990 kn 17.790 kn

KRSTARENJA Royal Caribbean - grupni polasci zrakoplovom iz Zagreba Oasis of the Seas Miami + krstarenje Karibima - Bahamas, St.Thomas, St.Maartem, 9.10.-30.10. od 11.990 kn + vrijednost više: razgled Miamija + izlet u Everglades Brilliance of the Seas Dubai + krstarenje draguljima Arapskog zaljeva – Dubai, Fujairah, Muscat, Abu Dhabi, 4.12. - 13.12., first minute do 1.7. od 9.590 kn + vrijednost više: razgled Dubaija MSC - grupni polasci, transfer autobusom do luke polaska od 5.490 kn MSC Fantasia iz Genove, 23.7. – 30.7 Italija, Francuska, Španjolska, Malta MSC Orchestra iz Genove, 29.9. – 7.10 od 4.390 kn Italija, Španjolska, Portugal, Gibraltar

TEČAJEVI STRANIH JEZIKA U INOZEMSTVU Grupni polasci s pratiteljem iz Zagreba -0/%0/t&()".t09'03%t$".#3*%(&t#3*450-t &%*/#63()t%6#-*/t."-5"t/&8:03,t.Ã/$)&/t1"3*;

PLAĆANJE AMERIC AN EXPRESS® KARTICOM DO 12 R ATA BEZ K AMATA I NAKNADA! PBZ Card d.o.o., putnička agencija - Jumbo Travel Services, Radnička cesta 44, 10000 Zagreb telefon 01/ 612 42 22, faks 01/636 30 99, jumbo@jumbo-travel.hr, www.jumbo-travel.hr, www.pbzcard.hr

IDK: HR-AB-01-080258649

Saznajte više na www.jumbo-travel.hr

American Express "Novosti" 06.2011.  

List za korisnike American Express kartica. Izdanje: lipanj 2011.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you