Biergids Bier-2-daagse 2017

Page 1


blz. 2


Welkom!

Bierproevers Noord-Limburg, even voorstellen... We zijn een gezellige vereniging van mensen die graag eens een lekker glas bier drinken en geïnteresseerd zijn in de rijke biercultuur. We organiseren maandelijks een bierproefavond, waarbij we telkens een 5-tal bieren proeven (in proefglaasjes) en de nodige aandacht besteden aan de achtergrond van de bieren. Verder gaan we jaarlijks op uitstap (met brouwerijbezoek), hebben we onze Bier-van-de-Maand-actie en organiseren we nog enkele kleinere activiteiten. En dan is er natuurlijk deze Bier-2-daagse. U vindt tussen de 85 bieren heel wat nieuwe bieren, enkele bieren van nieuwe brouwerijen en een aantal zeer speciale en exclusieve bieren. Ter gelegenheid van de 20ste Bier-2-daagse sieren 20 tijdloze bieren uit de voorbije edities onze kaart. Bierproevers Noord-Limburg is een lidvereniging van Zythos, de nationale biervereniging met als doel het bewaren en bevorderen van de biercultuur. Al onze leden zijn automatisch lid van Zythos en ontvangen het biertijdschrift De Zytholoog. Geïnteresseerd? Word lid! In ons lidmaatschap zit een abonnement op de Zytholoog (biertijdschrift) en onze Nieuwsbrief, korting bij onze activiteiten (en activiteiten van andere Zythos-verenigingen), bierproefavond(en),... Je betaalt per jaar € 20 (themadegustatie inbegrepen, andere proefavonden: € 5 per keer) of € 40 (alle elf bierproefavonden inbegrepen). Leden buiten België betalen € 10 meer omwille van de hogere portkosten. Lid worden kan door betaling aan een bestuurslid of door het bedrag over te schrijven op rek. BE80000325675577 (BIC: BPOTBEB1). Twijfel je nog over het soort lidmaatschap? Kom dan naar een volgende proefavond. Onmiddellijk lid worden kan natuurlijk ook... Momenteel telt onze vereniging 86 leden. We organiseren ook bier- (en kaas)proeverijen en bierstanden voor niet-leden, bv. vereniging, familie- of personeelsfeest, vriendengroep,... Voor meer informatie kun je tijdens deze Bier-2-daagse terecht bij de leden van onze werkgroep (Marc Janssen, Josette van Bussel, , Pascal Janssen, Cliff Meyssen, Maurice Kohlen, Folkert Bouwsma, Rod Schouteden, Eddy Vanransbeeck), of later: tel: 0473 12 46 40 (voorzitter) of 089 46 85 37 (secretaris) e-mail: bierproevers.limburg@zythos.be onze webstek: bierproevers.be facebook.com/bierproevers

Dank aan... alle vrijwillige medewerkers (leden en sympathisanten), onze sponsors, schenkers tombolaprijzen, brouwerij Cornelissen, Dranken Domen, Dranken Marlou, Kuva Dranken, FBB Events, Buro Systems, Brouwerij De Halve Maan, Brouwerij De Leite, Brouwerij Het Anker, Brouwerij Lupulus, Brouwerij Van Honsebrouck, Broeder Jacob, De Hopscheppers, onze bezoekers,...

blz. 3


blz. 4


blz. 5


blz. 6


BIERLIJST volgens biersoort

Om te proeven... kunt u één flesje bestellen met meerdere glazen!

TAFELBIER Klassieker / Streekbier

100 Itters Bruin, tafelbier, 1,5%, 25cl, Brouwerij Cornelissen, Opitter

€ 1,50

Zowel aroma als smaak zijn zoetig en uitgesproken moutig/granig. (pj) Een aanrader voor de ‘BOB’, voor de kinderen en voor iedere bierliefhebber. Info over de brouwerij: zie Bokkerreyer.

PILS (lage gisting) Klassieker / Streekbier

68 Pax Pils, 5%, 25cl, Brouwerij Cornelissen, Opitter

€ 1,50

Het aroma is overwegend moutig, de smaak is fris en dorstlessend met een zekere pittigheid die in de afdronk overgaat naar een zachte bitterheid. (pj) In 1937 ontwierp Jaak Cornelissen deze pils. ‘Een echte smaakvolle pils die nog steeds de oude tradities van smaak en brouwprocédé uitstraalt’, aldus Michael Jackson, niet de zanger, maar de wereldberoemde Britse bierkenner. Info over de brouwerij: zie Bokkereyer.

FRUITBIER en FARO Op de kaart in… 2003

41 Faro Lindemans, traditionele faro, 4%, 25cl, Brouwerij Lindemans, Vlezenbeek

€ 2,00

Aroma: zoet-zurig, eik; basissmaak: zurig-zoet; afdronk: vloeit zoet uit (?) Traditionele Faro wordt gemaakt op basis van Lambiek. Door het gebruik van tarwe, de rijping op houten vaten en de spontane gisting, heeft dit bier een zure smaak. Om er Faro van te maken, voegt men er een zoet bier of - zoals in dit geval - kandijsuiker aan toe. (Ver)nieuw(d) (2017) / Streekbier

53 Kriekenbier Wheat, fruitbier o.b.v. witbier, 4%, 25cl, Brouwerij Cornelissen, Opitter

€ 2,00

Zoet-fruitig aroma (kersensnoepjes). Zoete smaak en afdronk met heel ver op de achtergrond een droog-zurig tintje (tarwe, kriek?). (pj) In de jaren 1970 stopte de familie Thijs uit Wellen met brouwen en begon Jan Cornelissen Morel Kriekenbier te brouwen. In 2004 werd de receptuur veranderd en werd het een bier op basis van witbier, terwijl het voorheen een laaggistend bier was. De krieken komen nog steeds uit Haspengouw. Momenteel restylet Cornelissen een aantal bieren, waaronder dit Kriekenbier.

Nieuw (2016) / Specialiteit

69 Poker Face Lychee, fruitbier o.b.v. witbier, 5,5%, 33cl, Br. Het Nest, Oud-Turnhout

€ 3,00

Zoet-fruitig aroma met toetsen van tarwe, citrus en kruiden. De smaak is zoet-fruitig met een frisse (tarwe, citrus, kruiden) afdronk. (pj) Eind 2006 begonnen acht bierliefhebbers uit Turnhout te brouwen. Ze ontwikkelden zelf recepten en brouwsels in hun hobbybrouwerij en lieten het vervolgens in een officiële brouwerij brouwen. De afgelopen jaren bouwden ze een gloednieuwe brouwerij in Oud-Turnhout die eind 2015 geopend werd. Aangezien ze graag buiten de lijntjes kleuren, maakten ze hun fruitbier niet met de traditionele fruitsoorten, maar met lychee.

Nieuw (2017) / Specialiteit

29 Bessenbier, fruitbier hoge gisting, 6,1%, 33cl, Br. Den Toetëlèr, voor Schrijnwerkers

€ 3,00

Zacht, zoet-fruitig aroma met een zurig tintje. De aanhef is licht zurig, maar gaat over in een zoetige smaak met een kruidige toets. De afdronk is volmondig en vooral kruidig, al blijft de zoete smaak aanwezig. (fb/pj) Bij Bessenplantage Schrijnwerkers in Gruitrode kunt u terecht voor de blauwe bessen zelf, maar ook voor confituur, sap, wijn, likeur, eierdessert, saus, siroop, plantjes… en nu ook voor bier. Dit bier wordt bij Den Toetëlèr in Hoeselt gebrouwen met 30% blauwe bessen.

Op de kaart in… 2013

45 Gauloise Fruits Rouges, fruitbier hoge gisting, 8,2%, 33cl, Brasserie du Bocq, Purnode € 3,50 Zowel aroma, smaak als afdronk doen aan kersensnoepjes denken: zoet-fruitig, een beetje stroopachtig. (pj) Gauloise was het eerste bier dat de Brasserie du Bocq in 1858 brouwde. Martin Belot, de oprichter van de brouwerij, inspireerde zich toen voor de naam op de vele Gallo-Romeinse sites in de streek rond Purnode (Yvoir, Henegouwen). De Galliërs (Gauloises in het Frans) waren immers fervente bierbrouwers en -drinkers. Eind 2012 kwam er een versie met rode vruchten.

Tafelbier – Pils – Fruitbier en Faro

blz. 7


blz. 8


ZURIGE BIEREN (o.a. Oud Bruin en Oude Geuze) Op de kaart in… 2003

41 Faro Lindemans, traditionele faro, 4%, 25cl, Brouwerij Lindemans, Vlezenbeek

€ 2,00

Aroma: zoet-zurig, eik; basissmaak: zurig-zoet; afdronk: vloeit zoet uit (?) Traditionele Faro wordt gemaakt op basis van Lambiek. Door het gebruik van tarwe, de rijping op houten vaten en de spontane gisting, heeft dit bier een zure smaak. Om er Faro van te maken, voegt men er een zoet bier of - zoals in dit geval - kandijsuiker aan toe. Specialiteit / Exclusiviteit / OP HOUT GERIJPT

73 Reninge Oud Bruin, 6%, 37,5cl, Seizoensbrouwerij Vandewalle, Lo-Reninge

€ 5,50

Mooie donkerbruine kleur. Zurig aroma, zoals een Oud Bruin hoort te zijn. Zurige aanhef met licht zoete afdronk, een aangename verrassing. (fb) Dit Oud-Bruin is een versnijding van jong en oud bier, dat ruim 12 maanden op eikenhouten vaten rijpte. Het ondergaat een zgn. gemengde hergisting op fles. Bierhistoricus Chris Vandewalle brouwt op kleine schaal met uitsluitend ingrediënten uit eigen streek. Zijn bier staat al vijf jaar op ons verlanglijstje. Ofwel kregen we het bier van de Westhoek niet naar Noord-Limburg, ofwel was de voorraad uitgeput als we in de buurt waren…

Om te proeven kunt u uiteraard één flesje bestellen met meerdere glazen. Dat mag u trouwens doen voor elk bier.

Specialiteit / Exclusiviteit / OP HOUT GERIJPT

82 Verzet Oud Bruin, 6%, 33cl, Br. ‘t Verzet, Anzegem

€ 3,50

Het aroma is een combinatie van zurig-houtig en zoet-(rood)fruitig. Smaak en afdronk zijn houtig-zurig met zurig-fruitige toetsen (groene appel). (ke/pj) Dit bier heeft een erg vluchtige schuim, dat is normaal. Het is een versnijding van jong en oud bier, gerijpt in houten vaten. Het hergist gedurende 6 maanden op fles. Alex, Joran en Koen studeerden in 2008 af aan de brouwerijschool van Gent. Ze vonden werk in een brouwerij, maar wilden ook nog hun eigen zin doen. Daarom ontwierpen ze als verzetje recepten die ze lieten brouwen bij De Graal onder de naam “Brouwers 't Verzet”. Vorig jaar installeerden ze een eigen brouwerij in Anzegem (West-Vlaanderen) en noemen ze zichzelf “Brouwerij 't Verzet”. Hun bieren zijn in Limburg nauwelijks te verkrijgen.

Specialiteit / Exclusiviteit / OP HOUT GERIJPT

39 Dekoninck Oude Geuze, 7%, 37,5cl, Br. Boon, Lembeek, voor Dekoninck, Buizingen

€ 5,00

Typisch lambiekzurig aroma. De aanhef is duidelijk zurig, terwijl smaak en afdronk eerder zachtzurig zijn. (fb/pj) Lambiekbrouwerij Dekoninck in Dworp (Beersel) stopte in 1977 (enkel de drankenhandel - later verhuisd naar Buizingen (Halle) - bleef over). Vanaf toen werden Dekoninck kriek en geuze gebrouwen bij De Neve in Schepdaal (Dilbeek), gesloten in 1994. Vanaf 1992 brouwt Boon in Lembeek (Halle) de Dekoninck-bieren. Helaas staat dan niet op het etiket. Dekoninck Oude Geuze is (bijna) enkel te verkrijgen in het Pajottenland.

Om te proeven kunt u uiteraard één flesje bestellen met meerdere glazen. Dat mag u trouwens doen voor elk bier.

Specialiteit / Nieuw (eind 2016) / OP HOUT GERIJPT

81 Vat 109 Oude Geuze Mono Blend, 8,25%, 37,5cl, Brouwerij Boon, Lembeek

€ 8,00

Lambiekzurig aroma met een fruitige toets (banaan). Sterke lambiekzure smaak met een droge en zuur-zoetige afdronk.

(ke/pj)

Voor lambiek stort men gerstemout en tarwe. Door ‘spontane gisting’ krijgt men de typische zure geur en smaak. Wanneer men jonge en gerijpte lambiek steekt (mengt) en opnieuw laat gisten, krijgt men geuze. Oude Geuze wil zeggen dat er geen zoetstoffen zijn toegevoegd en dat de oude lambiek minstens drie jaar oud is en gerijpt is op houten vaten. Oude Geuze is ongefilterd en heeft een nagisting op fles. Vat 109 is extra speciaal omdat het voor 90% bestaat uit oude lambiek van vat nummer 109, een oud houten cognacvat (aangevuld met 10% jonge lambiek). Om te proeven kunt u uiteraard één flesje bestellen met meerdere glazen. Dat mag u trouwens doen voor elk bier.

WITBIER Nieuw (2017)

26 Baptist Wit, 5%, 33cl, Brouwerij Van Steenberge, Ertvelde

€ 2,50

In het aroma overheerst citrus, aangevuld met wat kruidigheid. De aanhef is zacht zoetig waarna er zich een zachte kruidige en citrusfruitige smaak en dito afdronk ontwikkelt. (ke/pj) Baptist werd gebrouwen ter gelegenheid van de opening van Bar Baptist in brouwerij Van Steenberge en is tevens een eerbetoon aan Jan Baptist de Bruyne, stichter van de brouwerij in 1784.

Klassieker / Streekbier

55 Limburgse Witte, 5%, 25cl, Brouwerij Cornelissen, Opitter

€ 2,00

Aroma en smaak zijn licht zurig-fruitig (citrus) en kruidig (koriander) met zoetige toetsen. In de afdronk komt daar een klein beetje hopbitter bij. (pj) Limburgse Witte werd gelanceerd in 1993 door Duo-Brouw, een vennootschap van twee Limburgse familiale brouwerijen: Cornelissen uit Opitter en Martens uit Bocholt. Ondertussen is het volledig in handen van Cornelissen. In 2009 werd het verkozen tot beste Belgische Witbier! Info over de brouwerij: zie Bokkereyer.

Zurige bieren - Witbier

blz. 9


blz. 10


Eenmalig brouwsel (2017) / Specialiteit

83 Wild Funky Wit, 5%, 33cl, Brouwerij De Brabandere, Bavikhove

€ 3,00

Zurig (tarwe, wilde gist) aroma. Frisse, zoetig-zurige smaak (beetje kazig) met een kruidige ondertoon. De afdronk is zacht, fris-fruitig. (fb/pj) Wild Funky Wild ondergaat een eerste gisting met wilde gist, afkomstig uit de eikenhouten foeders die men bij De Brabandere gebruikt voor hun zurige bieren. Onder de naam Brewmaster’s selection mogen de drie brouwmeesters van De Brabandere een experimenteel bier uitbrengen. Het eerste (Wild Tripel Hop) is niet meer verkrijgbaar en op het derde moeten we nog wachten.

BRUT-BIER Op de kaart in… 2002 / Masterfles

14 Malheur Brut, Blond Brut, 11%, 75cl, Brouwerij Malheur, Buggenhout

€ 15,00

Aroma: fruitig; basissmaak: fruitig, bitterig; afdronk: vloeit fruitig en droog-bitterig uit (?) Dit jaar bracht De Landtsheer wel een zeer speciaal bier op de markt. Na een eerste en tweede “normale” gisting wordt Malheur een derde maal hergist zoals champagne, vandaar dat het in de volksmond ook “champagnebier” wordt genoemd. Het teveel aan gist wordt in de flessenhals verzameld, bevroren en verwijderd. Het resultaat is een zeer aromatisch bier, met sterke, maar zijdezachte smaak en een pittige en droge afdronk. Malheur Brut wordt enkel verkocht in luxueuze 75cl-flessen.

Om te proeven moet u uiteraard één fles bestellen met meerdere glazen. Dat mag u trouwens doen voor elk bier.

BITTER BIER (BLOND, AMBER) van hoge gisting Nieuw (2017) / Nieuwe brouwerij (2017) / Exclusiviteit

50 Hop Hanker, bitter blond, 5,5%, 33cl, Brouwerij d’Oude Maalderij, Izegem

€ 3,00

Blond IPA-bier, met een frisfruitig citrusaroma, met een bittetre nasmaak met hints van munt, citrus en exotisch fruit. De afdronk is droog-bitter te noemen, maar niet overheersend. (fb) Jef Pirens bracht onder de naam d’Oude Maalderij al enkele jaren bieren uit die hij elders liet brouwen. Maar nu heeft hij zijn eigen officiële brouwerij! In de reeks ‘Homo Beerectus’ brouwt hij in zijn eigen ketels eigenzinnige bieren, steeds in beperkte oplage en met uitsluitend Belgische hoppen.

Nieuw (2017) / Specialiteit / Van ’t vat

6

King Mule IPA, bitter blond, 5,7%, van ’t vat (33cl), Brouwerij Cornelissen, Opitter

€ 3,00

Een uniek, koppig, ongefilterd IPA-bier, met een soepele verfrissende en licht fruitige smaak van mandarijn, gebrouwen met de beste hop. (Cornelissen) IPA staat voor India Pale Ale, oorspronkelijk een hoppige, Engelse bierstijl. Omdat het bier vaak gebruikt werd voor de export naar India, werd het herdoopt tot IPA. King Mule - dat gebrouwen wordt met mandarijnsap - is eigenlijk enkel voor export bedoeld, maar wij hebben enkele vaten hier kunnen houden.

Proefpalet: 4 bieren van ’t vat in proefglaasjes

(4x15cl):

€ 6,00

Nieuw (2017) / Exclusiviteit

21 1758 Belgian IPA, bitter blond, 6,5%, 33cl, Brouwerij 1758, Bocholt (Martens)

€ 3,50

Fruitig-bitterig aroma (pompelmoes). In de aanhef zit een zoetig (fruitig, moutig) tintje, verder zijn de smaak en afdronk fruitig-bitter met een droog mondgevoel. (fb/pj) Martens brouwt dit bier onder de naam Brouwerij 1758 (het jaar dat Brouwerij Martens werd opgericht). Het is enkel bedoeld voor de export, maar wij konden toch enkele kratten hier houden. 1758 werd in alle stilte gelanceerd, het is immers een testbrouwsel van “slechts” 40hl. Het bevat een mengeling van maar liefst 6 hopsoorten: East kent goldings, Willanette, Citra, Mosaik, Equinox en Centennial. Info over IPA: zie King Mule.

Eenmalig brouwsel (2017) / Exclusiviteit

28 Belgoo Luppo Extra 3, bitter blond, 6,5%, 33cl, Brouwerij Belgoo, Sint-Pieters-Leeuw

€ 3,50

Floraal en zoet-fruitig aroma. De zacht-zoetige aanhef gaat over naar een citrus-bittere smaak. De afdronk is sterk hopbitter. (ke/pj) Jo Van Aert brengt al vanaf 2008 eigen bieren uit. In 2015 opent hij zijn eigen brouwerij. Vanaf dan brengt hij elk jaar een nieuwe versie van Belgoo Luppo Extra uit, steeds in een mum van tijd uitverkocht. Luppo Extra 3 ondergaat een zogenaamde dry-hopping of koude hopping (tijdens het rijpen) met Waimea-hop.

Nieuw (eind 2016) / Specialiteit

71 Rebelse Strop, bitter licht amber, 6,9%, 33cl, Brouwerij Roman, Mater

€ 3,50

Zoet-fruitig aroma. De aanhef is zacht zoetig, waarna er een fruitig-bittere smaak komt opzetten. Deze bitterheid blijft in de afdronk nazinderen. (ke/pj) Vijf jaar na Gentse Strop is er nu Rebelse Strop. Rebels omwille van de toevoeging van wilde gist en de dry-hopping (toevoegen van hop tijdens het rijpen). Roman is de oudste familiale brouwerij ter wereld. Al in 1545 had Joos Roman in Mater (Oudenaarde) een herberg met boerderij en brouwerij.

Witbier – Brut – Bitter blond en bitter amber

blz. 11


blz. 12


Op de kaart in… 2014 / Van ’t vat

5

jz

Hopschepper, bitter amber, 7%, van ’t vat (33cl), De Hopscheppers, Herentals, bij De Graal € 3,50 Fris-fruitig en bitter aroma: citrus, pompelmoes. De aanzet is een beetje moutig, verder komen de fruitige en bittere aroma's terug in de smaak en afdronk. (pj) Jos Saenen en Tony De Pooter volgden een opleiding bierkenner, waarin ook een theoretische cursus bierbrouwen zit. Ze besloten – samen met nog 4 andere vrienden uit de Antwerpse Kempen – de theorie om te zetten in praktijk. In 2013 haalden ze onder de naam Hopscheppers de finale in de Brouwland Biercompetitie als beste hobbybier uit de provincie Antwerpen. Dat was de aanzet om het bier te laten brouwen bij De Graal in Brakel om het te kunnen commercialiseren.

Proefpalet: 4 bieren van ’t vat in proefglaasjes (4x15cl): € 6,00 Exclusiviteit / Specialiteit

72 Reninge Bitter Blond, 7%, 37,5cl, Seizoensbrouwerij Vandewalle, Lo-Reninge

€ 5,00

Een troebel mistig blond bier (ook heerlijk op een terrasje in de zon), een zurig smaakaroma met een mooie, karaktervolle afdronk. (fb) Bierhistoricus Chris Vandewalle brouwt op kleine schaal met uitsluitend ingrediënten uit eigen streek. Zijn bier staat al vijf jaar op ons verlanglijstje. Ofwel kregen we het bier van de Westhoek niet naar Noord-Limburg, ofwel was de voorraad uitgeput als we in de buurt waren…

Om te proeven kunt u uiteraard één flesje bestellen met meerdere glazen. Dat mag u trouwens doen voor elk bier.

Nieuwe brouwerij (eind 2016)

77 Tungri Bitter, bitter blond, 7,5%, 33cl, Amburon Belgian Craftbrewery, Tongeren

€ 3,50

Hoppig aroma met fruitige toets. Na de afdronk ontwikkelt er zich een pittige, kruidig-bitterige smaak met hopbittere afdronk. (ke/pj) Amburon is een samentrekking van Ambiorix en zijn stam Eburonen. Nadat troepen van Julius Caesar de Eburonen grotendeels uitmoordden, bewoonden de Tungri de streek. Info over de brouwerij: Zie Tungri Blond.

Masterfles (75cl) / Nieuw (2017) / Exclusiviteit

9

ALI, bitter blond, 8%, 75cl, Brouwerij De Plukker, Poperinge

€ 9,50

Zoet-fruitig aroma met toetsen van madeira-likeur en fruitige hop (pompelmoes). Zoet-fruitige aanhef die overgaat in een zachte bitterheid. De afdronk is licht fruitig-bitter met een warm mondgevoel. (ke/pj) De volledige titel is All incLusive Ipa. Brouwerij De Plukker is in 2012 opgericht door Joris Cambie en Kris Langouche en is gevestigd in het biologische hopbedrijf van Joris Cambie te Poperinge. ALI werd gebrouwen met eigen hop van 2016 en kwam in 2017 op de markt in slechts 2661 flessen. Info over IPA: zie King Mule.

Om te proeven moet u uiteraard één fles bestellen met meerdere glazen. Dat mag u trouwens doen voor elk bier. Op de kaart in… 2000

24 Arabier, sterk bitter blond, 8%, 33cl, Brouwerij De Dolle Brouwers, Esen

€ 3,50

Aroma: hopbitter; basissmaak: bitter; nasmaak: vloeit zeer bitter uit. (?) De brouwerij bestaat onder de huidige naam sinds 1980. Dat jaar nam een viertal vrienden de kort daarvoor gesloten brouwerij Costenoble in Esen (Diksmuide) over. De naam is afgeleid van het fietsclubje van de vrienden, De Dolle Dravers. Van het viertal is alleen de huidige brouwer Kris Herteleer nog actief in de brouwerij. Op de kaart in… 2008

47 Gouden Carolus Hopsinjoor, sterk bitter blond, 8%, 33cl, Brouwerij Het Anker, Mechelen € 3,50 Overweldigend en overheerlijk hoparoma, zacht bitterige smaak en duidelijk bittere afdronk. (pj) Na Classic, Tripel en Ambrio vervolledigt Hopsinjoor het smakenpalet van de Gouden-Carolus-bieren. Hopsinjoor verwijst enerzijds naar de talrijke hopsoorten die werden gebruikt. Anderzijds verwijst de naam ook naar de Mechelse reus Opsinjoor. Er worden 4 soorten hop gebruikt die op verschillende tijdstippen gefractioneerd worden in het kookproces teneinde een maximum aan aroma over te houden. Het bier werd gelanceerd op het Zythos' BierFestival en de bezoekers kozen het meteen tot beste bier van het festival. Zo won Het Anker de Consumententrofee 2008 met deze Hopsinjoor. Op de kaart in… 2009

35 Buffalo Bitter, sterk bitter blond 8,5%, 33cl, Br. Van Den Bossche, Sint-Lievens-Essen

€ 3,50

Aangenaam stro-achtig aroma met zurig-citrus en hoppige elementen. Hoppige en kruidige smaak, bittere afdronk. (pj) Toen in 1907 het Amerikaanse circus Buffalo Bill zijn tenten opsloeg in Sint-Lievens-Essen (Herzele) vroegen de brouwersgasten aan Arthur Van Den Bossche of zij naar de middagvertoning mochten gaan. Ze betaalden een jongen om op het vuur onder de brouwketel te letten. Die had goed gestookt, maar weinig geroerd zodat het bier licht verbrand was. Men liet het bier toch gisten met als resultaat een iets zwaarder bier (6,5%) met een aangename licht verbrande smaak dat werd verkocht onder de naam Buffalo. In 2007 vroeg een importeur in de VS naar een sterkere versie: Buffalo Belgian Stout. Daarna vroeg de Italiaanse Importeur een hoppig, bitter bier, met als gevolg deze Buffalo Bitter.

Bitter blond en bitter amber

blz. 13


blz. 14


BLOND en LICHT-AMBER BIER van hoge gisting Nieuw (2017) / Exclusiviteit

57 Loë, blond, 5,2%, 33cl, Br. Grain d’Orge, Hombourg, voor Commanderie 7, Voeren

€ 3,00

Moutig en hoppig aroma met een vleugje citrus. Zacht-fruitige smaak met een licht houtige toets die in de afdronk wordt aangevuld met een heel lichte bitterheid. (ke/pj) Eigenlijk is dit bier niet helemaal nieuw. Het is als sinds eind 2015 te verkrijgen van ’t vat in de brasserie van viskwekerij Commanderie 7 in Sint-Pieters Voeren. Maar nu wordt het ook gebotteld, toch is het buiten Voeren nauwelijks verkrijgbaar. Loë zou uitstekend passen bij forel.

Nieuw (2107) / Specialiteit

58 Lost in Spice, blond kruidenbier, 5,2%, 33cl, Br. De Koninck, Antwerpen (Duvel-Moortgat) € 3,00

Zoet-kruidig aroma (kruidenlikeur). Zachte, zoet-kruidige smaak met een droge en licht bitterige afdronk. (ke/pj) Voor zijn 4de testbrouwsel stak brouwmeester Sven kruiden in hun raketvormige “hop gun”. Zo maakte dry hopping (het toevoegen van hop tijdens het rijpen) plaats voor dry spicing met gember en kardemom. Aan de brouwketel werden ook sinaasappelschil, koriander en citroen toegevoegd.

Nieuw (2017) / Nieuwe brouwerij (eind 2016) / Exclusiviteit

62 Moerbrugs Blond, 5,5%, 33cl, Brouwerij Lambrecht-Van Hamme, Moerbrugge

€ 3,00

Een mooi fris bier, met een mooie witte schuimkraag. Fruitig aroma, met kruidige toetsen. Smaak: zoetige, kruidige koriandersmaak met een lichte bitterheid in de afdronk. (fb) Een vijftal jaar geleden brouwde Joachim Nuyttens zijn eerste bier. Hij volgde een brouwcursus en sinds 2015 brengt hij samen met zijn schoonvader Hoppelaar uit (eerst gebrouwen bij Danny en later - ook nu nog - bij Deca). Eind vorig jaar richtte hij samen met zijn vrouw Sabine Van Hamme zijn eigen brouwerij op in Moerbrugge (Oostkamp). De bieren die zij zelf brouwen zijn buiten het Brugse Ommeland nauwelijks verkrijgbaar.

Nieuw (2017)

48 Grasshopper, blond, 6%, 33cl, Beerbugs, Zonhoven bij Brouwerij Anders, Halen

€ 3,00

Fris, citrus-hoppig aroma met moutige en florale toetsen. Zachte zoet-moutige aanhef die langzaam overgaat in een licht fruitig-bitterige afdronk met kruidige achtergrond. (pj) In 2007 volgde Kris Dexters de opleiding ‘bierbrouwen en fermentatie’ in het CVO Elishout te Anderlecht. In 2013 bracht hij met zijn firma Krico zijn eerste bier op de markt: Coccinelle (Frans voor Lieveheersbeestje). Dit bier heeft zo’n succes dat hij en zijn vrouw Corinne het werk niet meer aankonden, zeker niet omdat ze nog een tweede bier wilden lanceren. Daarom richtte Kris met twee kompanen een nieuwe firma op: Beerbugs (‘bierinsecten’). Naast Coccinelle (8%) is er nu ook Grasshopper (Engels voor sprinkhaan met een verwijzing naar hop), eveneens gebrouwen met 3 hopsoorten.

Nieuw (2017) / Van ’t vat

7

Kotmadam, blond, 6%, van ’t vat (33cl), Broeder Jacob, Wezemaal, bij Br. Anders, Halen € 3,00 Het zachte aroma is wat moutig en zoet-fruitig met een hoppige toets. De smaak gaat over van zacht zoet-fruitig naar licht hopbitterig. De afdronk is bitter-fruitig (pompelmoes) en het mondgevoel fris tintelend. (ke/pj) Broeder Jacob besloot een ode te brengen aan een iconisch symbool voor studentenstad Leuven, de Kotmadam. Het standbeeld van Fred Bellefroid, midden op de Oude Markt, verdiende volgens Johan Claes een waardig bier. Johan Claes volgde een opleiding bierkenner en probeerde in de Gentse brouwerijschool enkele recepten uit. Samen met Bruno Verbiest, vroeger commercieel directeur bij Sint-Bernardus, richtte hij in 2011 bierfirma Broeder Jacob op, genoemd naar het bekende kinderliedje. Hun slogan is: Bier is muziek.

Proefpalet: 4 bieren van ’t vat in proefglaasjes (4x15cl): € 6,00 Op de kaart in… 2011

84 Wilderen Goud, blond, 6,2%, 33cl, Brouwerij Wilderen

€ 3,00

Moutig en kruidig aroma. Evenwichtige, neutraal tot moutzoetige smaak met een korte lichtbitterige afdronk. (pj) Mike Janssen en Roniek Van Bree kochten in 2007 de oude Stokerij van Wilderen (Sint-Truiden). Ze restaureerden de stokerij – die gesloten werd in 1939 – en brachten ook een hypermoderne brouwerij en een café onder in de historische gebouwen die dateren van de 17de en 18de eeuw. Mike Janssen stond ooit mee aan de wieg van brouwerij De Dool en ook brouwmeester Roland Vanderlinden is een oud-gediende van Ter Dolen. Nieuw (eind 2016) / Exclusiviteit

59 Maneblusser Bok, amber, 6,5%, 33cl, Brouwerij Het Anker, Mechelen

€ 3,00

Zurig-fruitig aroma (citrus) met een zweem van likeurachtige kruidigheid. De smaak is zacht en fris-fruitig (citrus). De afdronk is zacht en hopbitterig. (ke/pj) Het Anker is één van de oudste brouwerijen van het land. Het eerste schriftelijke bewijs dateert van 1369. De brouwerij is al vanaf 1960 vooral bekend om de Gouden Carolus-bieren. In 2009 kwam daar Maneblusser (blond, 6%) bij, het Mechelse stadsbier, genoemd naar de bijnaam van de Mechelaars. Vorig jaar kwam eerst Maneblusser Lente en daarna Maneblusser Bok op de markt, vooral gebrouwen voor de Nederlandse markt.

Blond en licht-amber

blz. 15


blz. 16


Op de kaart in… 2005 / Masterfles (75cl)

18 Saison d'Erpe Mere, 6,5%, 75cl, Brouwerij De Glazen Toren, Erpe-Mere

€ 7,50

Aroma: hoppig, fris (citrus); smaak: complex, evenwichtig, fors mondgevoel; afdronk: vloeit bitter uit, droog (pj) Saison is eigenlijk een typisch Waalse bierstijl. Het werd oorspronkelijk op de boerderijen tijdens de winter gebrouwen om tijdens de zomer erna op het veld te drinken. Een saison is dan ook erg dorstlessend. Op 11 november 2004 werd in de Glazen Torenweg in Erpe-Mere de brouwerij officieel geopend. Initiatiefnemers zijn Jef Van den Steen, Dirk De Pauw en Mark De Neef. Ze bottelen in 75cl.-flessen die voorzien worden van papieren wikkels. Daarop staat alle nodige informatie, zodat het voldoet aan de Zythos-normen. Om te proeven moet u uiteraard één fles bestellen met meerdere glazen. Dat mag u trouwens doen voor elk bier. Nieuw (2017) / Specialiteit / Primeur!

49 Happy Beer, blond honingbier, 7%, Brouwerij Jessenhofke, voor The Happy Bees, Kermt

€ 3,50

Een troebel blond biertje van 7% met de smaak van een tripel, fruitig en hoppig, met een licht zoet-fruitige afdronk maar vooral hopbitter. (The Happy Bees) Op vraag van imkerij The Happy Bees uit Kermt brouwde Jessenhofke uit Kuringen (een andere deelgemeente van Hasselt) dit honingbier. De gebruikte (linde)honing is zogenaamde stadshoning, van de bijenpaal die langs de Groene Boulevard in Hasselt staat. De gerst komt van Herkenrode. Tot nu toe was het bier enkel verkrijgbaar bij de imkerij.

Op de kaart in… 2004

67 Palm Royale, 7%, 33cl, Palm Breweries, Steenhuffel (Bavaria)

€ 3,00

Aroma: kruidig, fruitig, hoppig; smaak: zoet, fruitig; afdronk: vloeit zoet en licht bitterig uit (?) In 1747 is er voor het eerst sprake van Brouwerij De Hoorn van de familie De Mesmaecker. In 1904 trouwt Henriette De Mesmaecker met Arthur Van Roy en in 1929 brouwt hij voor het eerst de Palm. Zijn zoon Alfred neemt later de brouwerij over. Voor zijn negentigste verjaardag in 2003 stelde Alfred nog een recept samen: Royale, een samenvoeging van Van Roy en het biersoort ale. 50cl-fles / Nieuw (2017) / Primeur! / OP HOUT GERIJPT

16 Oak Aged Pulteney, blond op hout, 7,1%, 50cl, Brouwerij ’t Aerts Paradijs, Koersel

€ 8,00

In het aroma overheerst whisky (lichte turf), met een licht zurig-houtige toets. De aanhef is zoet-fruitig waarna er een licht houtig-zurige smaak komt opzetten die in de afdronk wordt aangevuld met een lichte bitterheid. (fb/pj) Dit bier dat op whiskyvaten van Old Pulteney rijpte, mogen we u in primeur aanbieden! Jos Aerts brouwt al sinds 2014 in zijn officieel brouwerijtje in Koersel (Beringen). Toch bieden we er nu pas een bier van aan. Jos wil het dan ook bewust kleinschalig houden. Zijn bieren zijn enkel te verkrijgen bij hem en in een drankenhandel in Paal. Om te proeven kunt u uiteraard één fles bestellen met meerdere glazen . Dat mag u trouwens doen voor elk bier.

Nieuw (eind 2016) / Specialiteit

66 Oudstrijder Blond, bio-bier, 7,2%, 33cl, KimLau, Riemst, en Br. Strubbe, Ichtegem

€ 3,00

Moutig en kruidig aroma. Zacht-zoetige smaak met aardse (granige, kruidige) toetsen. De afdronk is aards en licht hoppig.

(ke/pj)

Jurgen Bollen uit Riemst brengt met bvba KimLau ecologisch verantwoorde producten op de markt. Het biologische bier brengt eer aan de jongens die hebben gestreden voor onze vrijheid in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het wordt gebrouwen in Ichtegem, vlakbij Diksmuide waar de IJzertoren herinnert aan WOI, en rijpt in de ondergrondse gewelven van de brug in Vroenhoven (Riemst), waar 75 jaar geleden WOII in ons land uitbrak. Na de donkere Oudstrijder (2015) is er nu ook een blonde versie.

Oud Bier (2011)

61 Missionaris, blond, 7,5%, 33cl, Br. Grain d'Orge voor Bierproevers Noord-Limburg

€ 3,00

Het aroma is zacht hoppig met een kruidige toets. De smaak wordt opgebouwd van licht zoetig naar zacht hop-bitterig. Het volle mondgevoel en zacht-hoppige afdronk worden aangevuld met een likeurachtige zoetigheid. (fb/pj) Ter gelegenheid van 15 jaar Bierproevers lieten we dit bier in 2011 brouwen bij Brasserie Grain d'Orge in Hombourg. Naast het recept konden onze leden ook meebeslissen over de naam. Omdat het doel van onze vereniging het uitdragen van de biercultuur is, zijn wij MISSIONARIS van het bier. We bewaarden enkele kratjes om het u tijdens deze 20ste Bier2-daagse opnieuw aan te bieden. We zijn erg tevreden over de evolutie die het bier doormaakte. De kleur is wat donkerder geworden en in de smaak is een likeurachtige zoetigheid te merken. Zeker het proeven waard!

Exclusiviteit

70 Rangsken, blond, 7,5%, 33cl, Den Houten Molen, Essene, bij Br. De Graal, Brakel

€ 3,50

Hoppig aroma met lichte mout- en fruitzoetige toetsjes. Fris-hoppige smaak met een lichte fruitigheid en hopbittere afdronk. (ke/pj) Dit bier werd in 2012 voorgesteld als Affligems Ambassadeursbier, toen nog met een alcoholpercentage van 9%. Een jaar later besliste Johnny Delplace het bier in een nieuw jasje te steken, met de huidige naam, een alcoholpercentage van 7,5% en de toevoeging van een vleugje koriander en sinaaszeste. Er zijn verschillende versies van etiketten in omloop: op sommige staat de vroegere naam van de bierfirma (Huisbrouwers Affligem), op andere staat Johnny Delplace als opdrachtgever. Rangsken is buiten de streek van Affligem bijna niet te verkrijgen.

Blond en licht-amber

blz. 17


blz. 18


Nieuwe brouwerij (eind 2016)

78 Tungri Blond, 7,5%, 33cl, Amburon Belgian Craftbrewery, Tongeren

€ 3,00

Mout- en fruitzoetig en licht hoppig aroma. De smaak is zoet-fruitig met een kruidig toetsje. In de afdronk komt er een lichte bitterheid opzetten. (ke/pj) Davy Daniëls en Bart Durlet kennen we van het Tongerse stadsbier Amburon en brouwerij Anders! Enkele jaren na het oprichten zijn ze uit dit project gestapt. Davy heeft nu - samen met 2 vennoten - naast zijn drankenhandel in Overrepen (Tongeren) een nieuwe brouwerij opgericht. Bart hielp bij het opstarten, maar laat het brouwen over aan Bert Housen. Bert kennen we ook van Anders en omdat hij samen met zijn kameraad Raf Knoops trouw onze Bier-2-daagse bezoekt! Amburon is een samentrekking van Ambiorix en zijn stam Eburonen. Nadat troepen van Julius Caesar de Eburonen grotendeels uitmoordden, bewoonden de Tungri de streek.

STERK BLOND en STERK LICHT-AMBER Nieuw (2017) / Primeur voor Limburg / Specialiteit

37 Comesier Tripel, blond honingbier, 7,9%, 33cl, Comesier, Wolfsdonk, bij De Graal, Brakel € 3,50 De gist zorgt voor een aangename fruitige geur. Koriander en honing van de lokale imker zijn aanwezig, maar overheersen niet. Heerlijk, rijkelijk en gebalanceerd. (Comersier) Enkele IT-ers gingen wekelijks joggen en om de motivatie erin te houden werd er na het joggen bier geproefd. Na het proeven vonden ze dat het tijd werd om zelf te beginnen brouwen. 3 jaar lang brouwden ze in Chiro-ketels. Begin dit jaar richtten ze de firma Comesier op en brachten ze hun eerste bier op de markt. Wolfsdonk (Langdorp, Aarschot) ligt niet zo ver van Limburg, toch is het de eerste keer dat u het in onze provincie kunt proeven!

Op de kaart in… 2001 / TRAPPIST

22 Achel Blond, sterke blonde Trappist, 8%, 33cl, Br. Sint-Benedictusabdij De Achelse Kluis

€ 3,50

Aroma: hoppig; basissmaak: complexe, volle smaak; nasmaak: vloeit uit (?) De Kluis werd opgericht in 1686. Tijdens de Franse Revolutie werd het klooster met brouwerij geplunderd en vluchtten de monniken, maar in 1844 bouwden Trappisten uit Westmalle De Kluis terug op en in 1850 begon men er weer te brouwen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het koper echter in beslag genomen. Pas in 1997 begonnen de monniken opnieuw te brouwen. In oktober 2001 vloeide voor het eerst deze Achel Blond uit de ketels. Op de kaart in… 2000

24 Arabier, sterk (bitter) blond, 8%, 33cl, Brouwerij De Dolle Brouwers, Esen

€ 3,50

Aroma: hopbitter; basissmaak: bitter; nasmaak: vloeit zeer bitter uit. (?) De brouwerij bestaat onder de huidige naam sinds 1980. Dat jaar nam een viertal vrienden de kort daarvoor gesloten brouwerij Costenoble in Esen (Diksmuide) over. De naam is afgeleid van het fietsclubje van de vrienden, De Dolle Dravers. Van het viertal is alleen de huidige brouwer Kris Herteleer nog actief in de brouwerij. Op de kaart in… 2007

25 Arend Tripel, sterk blond, 8%, 33cl, Brouwerij De Ryck, Herzele

€ 3,50

Hoppig aroma, zachte moutsmaak, warm mondgevoel, bitterige afdronk. (pj) De geschiedenis van Brouwerij De Ryck begint als Gustaaf De Ryck in 1886 voor 5000 frank een boerderij koopt in Herzele en die ombouwt tot brouwerij. Met An De Ryck is de brouwerij toe aan de vierde generatie, zij heeft een vijftal mensen in dienst, die bijna allemaal familie zijn. Ze brouwen jaarlijks zo'n 5000hl. In 2006 lieten we u al kennis maken met Arend Blond, Arend Tripel hadden we in 2007 in primeur. Eenmalig brouwsel (eind 2016) / Specialiteit

27 Barbãr Cuvée Spéciale 140, sterk blond honingbier, 8%, 33cl, Br. Lefebvre, Quenast

€ 3,50

Zoet aroma: fruitig (abrikoos) en moutig, granig (gebak). Zacht-zoete honingsmaak die in de afdronk blijft nazinderen, aangevuld met een beetje hopbitter. (ke/pj) Ter ere van de 140ste verjaardag van de brouwerij brouwde Lefebvre het honingbier Barbãr in beperkte oplage opnieuw volgens het oorspronkelijke recept. Zo werd bv. de bloemenhoning vervangen door oranjebloesemhoning.

Primeur voor België / Voor het goede doel

31 Bikse Tripel, sterk blond, 8%, 33cl, Museumbrouwerij De Roos, Hilvarenbeek (NL)

€ 3,50

Kruidig aroma (peperig) met een houtig tintje. De smaak is volmondig en zacht moutig met fruitige en kruidige toetsen. De afdronk is hopbitterig. (ke/pj) De Roos brouwde van 1877 - toen een stal werd omgebouwd tot brouwerij - tot 1933. Toen werd de brouwerij gesloten en raakte ze in verval. Van 1996 tot 2001 restaureerden vrijwilligers de brouwerij. Een vervallen deel van het gebouw werd afgebroken en vervangen door een nieuwe aanbouw waarin men een kleine brouwinstallatie plaatste. De opbrengst gaat naar het onderhoud van het museum van Brouwerij De Roos in Hilvarenbeek (Noord-Brabant).

(Ver)nieuw(d) (2017)

38 Cuvée Watou, sterk blond, 8%, 33cl, Brouwerij Van Eecke, Watou (Leroy Breweries)

€ 3,50

Zoet, honingachtig (bijenwas) aroma. Zachte, zoetige smaak met prikkelend mondgevoel en bitterige afdronk. (ke/pj) Al in 1962 kwam Brouwerij Van Eeck in Watou (Poperinge) in handen van de familie Leroy van Brouwerij Het Sas in Boezinge (Ieper). Na een intense samenwerking van bijna 55 jaar werd beslist om beide brouwerijen samen te voegen onder het bewind van Philip (10de) en Karel (11de generatie) Leroy. Om Leroy Breweries te vieren, werd Cuvée Watou in een nieuw kleedje gestoken. Zowel recept als etiket werden vernieuwd.

Blond - Sterk blond

blz. 19


blz. 20


Eenmalig brouwsel (2017) / Specialtiteit / Exclusiviteit / MET HOUT GEBROUWEN

42 Fik De Foeder, sterk amber, 8%, 30cl, BOMBrewery, Izegem, en Gulpener Brouwerij

€ 3,50

Vooral mout-zoet (licht karamel), maar toch ook fris aroma. Smaak en afdronk zijn zacht zoet met toch een zekere hopbitterige frisheid. (ke/pj) De Gulpener Bierbrouwerij (Nederlands Limburg) schonk aan Bert van BOMBrewery een oude houten foeder van hun Mestreechs Aajt. Deze foeder zaagde Bert prompt in duizenden stukken. Vervolgens heeft hij de stukjes foeder vrolijk gefikt in zijn moutoven. Ook een speciale Fik De Foeder-mout werd in de oven gebakken. Deze ingrediënten vormden de basis voor Fik De Foeder, een sterk bier van lage gisting, dat in de Gulpener Brouwerij éénmalig gebrouwen werd en dat in België slechts zeer beperkt te verkrijgen is.

Op de kaart in... 2015 / Masterfles (75cl)

11 Grutte Pier Tripel, sterk blond, 8%, 75cl, Grutte Pier bij Admiraals BierBrouwerij (NL) € 8,00 Een krachtig blond bier van hoge gisting met hergisting op de fles. Een smaak en aroma van koriander geeft samen met Cascade- en Saaz-hop karakter aan dit bier. (fb) Grutte Pier was een vrijheidsstrijder die rond 1514 bekend werd als de Reus van Friesland en een belangrijke rol speelde in de strijd tegen de Hollanders. Grutte Pier Tripel werd uitgeroepen tot de beste Nederlandse Tripel 2015 op de World Beer Awards in Londen. Frans Filius, hobbybrouwer en Menno Feenstra en Michelle Beerstra van Speciaalbiercafé de Markies in Leeuwarden laten deze tripel brouwen bij Admiraals BierBrouwerij in Oudkerk (Tietjerksteradeel). Om te proeven moet u uiteraard één fles bestellen met meerdere glazen. Dat mag u trouwens doen voor elk bier. Nieuw (2017) / Specialiteit / Streekbier 51 Kompel Bellefleurs, sterk blond honingbier, 8%, 33cl, Kompel, Maasmechelen, bij De Dool € 3,50 Floraal aroma met toetsen van overrijp fruit en kweepeer. Zoete (kweepeer, overrijp fruit, honing) en kruidige smaak met een vleugje citrus. Afdronk van overrijp fruit en hopbitterig. (ke/pj) Bellefleurs wordt gebrouwen met heidehoning afkomstig uit de Mechelse Heide (Park Hoge Kempen, Limburg). Het werd gebrouwen naar aanleiding van 30 jaar mijnsluiting in Eisden. Sandro Di Pietro en Ronny Kramer uit ParkCité (Maasmechelen) kwamen op het idee om een bier te laten brouwen dat gelinkt is aan het mijnverleden. Brouwerij Anders ontwierp in 2015 Kompel Bovengronds. Later stroomden Kompel Ondergronds en Kompel Kriek uit de ketels van Kasteelbrouwerij De Dool in Helchteren.

Nieuw (2017) / Nieuwe brouwerij (2017) / Primeur!

64 Monachus VIII, sterk blond, 8%, De 4 Monniken, Brugge, bij De Feniks, Heule

€ 3,50

Een bier van hoge gisting, sterk blond met 3 Belgische hopsoorten die een frisse citrustoets geven aan het bier, met kruidige toetsen in de afdronk. (fb) Bruggelingen Bram en Jeroen zijn fervente bierliefhebbers en hobbybrouwers. Op een bierfestival kwamen ze Rudy van de Bierboom en Joachim van Brouwerij Lambrecht-Van Hamme tegen. Samen vormen ze de bierfirma De 4 Monniken en laten ze verschillende bieren bij verschillende brouwerijen brouwen. Monachus VIII laten ze brouwen bij de brouwerij De Feniks in Heule (Kortrijk). Daar brouwt Gino Vantieghem (vroeger brouwmeester bij Riva-Liefmans en Unibroue (Canada)) sinds dit jaar samen met 3 partners in de vorige installatie van Eutropius. Voorlopig is Monachus VIII enkel verkrijgbaar bij De Bierboom en op deze Bier-2-daagse.

Op de kaart in… 2010 / Van ’t vat

2

jz

Enfant Terriple, sterk blond, 8,2%, van ’t vat (33cl), Br. De Leite, Ruddervoorde

€ 3,50

Fruitig aroma dat zich verderzet in de smaak, aangevuld met moutige en zacht kruidig-hoppige elementen die zorgen voor een evenwichtig bier met een droge, licht-bitterige afdronk. (pj) Luc Vermeersch is al enkele jaren amateurbrouwer als hij in 2000 aluminiumfabriek Helbig in Ruddervoorde (Oostkamp, ten zuiden van Brugge) overneemt. Na een brouwcursus start hij - samen met twee vrienden - in 2008 een officiële brouwerij, gehuisvest in de fabriek. De Leite is de naam van het bedrijventerrein waarop de brouwerij ligt, genoemd naar een nabijgelegen watermolen, waarvan de naam dan weer verwijst naar een 'laagte'. In 2008 boden we Femme Fatale aan, in 2009 Bon Homme en in 2010 was het de beurt aan Enfant Terriple, dat naast gerst ook rijst en haver bevat.

Proefpalet: 4 bieren van ’t vat in proefglaasjes (4x15cl): € 6,00 Masterfles (75cl) / Nieuw (2017) / Streekbier

13 Maaslenjer Tripel, sterk blond, 8,3%, 75cl, Geistinger Vinkenbier, bij Br. De Dool

€ 9,00

Zoet-fruitig en -moutig (karamel) aroma met een toets van citrus. Zoet-fruitige en -moutige aanhef en fris-fruitige (groene appel) smaak met een kruidige ondertoon. Na een warm mondgevoel volgt een zachte, hopbitterige afdronk. (pj) Jan Vinken brouwde vanaf 1866 Vinkenbier in Geistingen (Kinrooi). Onder druk van de mobilisatie voor de oorlog moest zijn kleinzoon in 1937 helaas stoppen met de brouwerij. In 2013 werd een vzw opgericht die het Vinkenbier opnieuw leven wilde inblazen. Na Vinkenbier is er nu ook Maaslenjer Tripel, die Belgische en Nederlandse Limburgers dichter bijelkaar wil brengen. Het wordt gebrouwen bij De Dool in Helchteren, al staat dat helaas niet op het etiket. Om te proeven kunt u uiteraard één fles bestellen met meerdere glazen . Dat mag u trouwens doen voor elk bier.

Sterk blond en sterk licht-amber

blz. 21


blz. 22


Klassieker / Streekbier

74 Sint-Gummarus Tripel, sterk blond, 8,3%, 33cl, Brouwerij Cornelissen, Opitter

€ 3,50

Fruitig, moutig en licht kruidig aroma. De smaak is fruitig en licht bitterig. De afdronk vloeit vrij lang, kruidig en hoppig uit. (pj) De naam voor dit bier werd gevonden in de naam van herberg “In Sint-Gummarus” in Bokrijk. Deze herberg stond oorspronkelijk in Lier, waar Sint-Gummarus patroonheilige is. Sint-Gummarus wordt aanbeden tegen de “kwade wijven” en voor het herstellen van breuken (zowel van botten als van relaties). Info over de brouwerij: zie Bokkereyer.

Nieuw (2017) / Specialiteit / Exclusiviteit

23 Admiral Tripel, sterk blond, 8,5%, 33cl, Brouwerij Varenbroek, Reet

€ 4,00

Fruitig-hoppig en floraal aroma met kruidige toets. Zachte en frisse aanhef die overgaat naar een bitterige smaak. De afdronk is fruitig-bitter. (ke/pj) Dit bier onderging een “green hopping”, d.w.z. dat er versgeplukte hop (uit Poperinge) werd toegevoegd. Het kon dan ook enkel in beperkte oplage in september 2016 worden gebrouwen. Na een lange rijping kwam het in april van dit jaar op de markt. Het recept werd samengesteld door een groepje brouwers, o.a. Spuma (bekend van “Ambassadeur”) en Marc Knops. Deze oudgediende van de brouwerijen van o.a. Domus, Loterbol en Achel, richtte in 2015 een eigen microbrouwerij op in de Varenbroekstraat in Reet (Rumst).

Nieuw (2017)

40 Dronkenput Tripel, sterk blond, 8,5%, 33cl, Kustbrouwerij, Middelkerke, bij Deca

€ 3,50

Floraal aroma met toetsen van citrus (hop), ook een beetje houtig. Smaak en afdronk zijn zoetig-kruidig met een droog mondgevoel. (ke/pj) De Dronkenput in Middelkerke is één van de oudste gewapende betonconstructies van het land. Het is een waterreservoir dat door opstuwend grondwater scheef kwam te staan. Hierdoor lijkt het vanbinnen alsof het water niet horizontaal staat, waardoor je een dronken gevoel krijgt. Dunekeun (2014), Dronkeput Bruin (2015) en Tripel zijn creaties van Bart Verdonk van de Kustbrouwerij die brouwt bij Deca in Woesten (Vleteren).

Op de kaart in… 2015 / Van ’t vat

3

jz

Filou, sterk blond, 8,5%, van ’t vat (33cl), Brouwerij Van Honsebrouck, Ingelmunster € 3,50 Een blonde tripel die goed doordrinkt met Tsjechische hoppen. Een fris lichtzoet aroma en een mooie schuimkraag. Kruidig en fruitig met een lichte bitterheid. (fb) Kasteelbrouwerij Van Honsebrouck werd in 1811 gesticht door Amandus Van Honsebrouck, landbouwer en later burgemeester. Inmiddels zeer bekend door de Kasteelbieren. Eind 2014 kwam als experiment Filou uit en omdat het in de smaak viel, werd het in januari 2015 officieel voorgesteld. Filou betekent in de streek van Ingelmunster schavuit.

Proefpalet: 4 bieren van ’t vat in proefglaasjes (4x15cl): € 6,00 Exclusiviteit / Van ’t vat

8

Lupulus Blonde, sterk blond, 8,5%, van ’t vat (33cl), Brasserie Lupulus, Bovigny

€ 3,50

Het aroma is een combinatie van citrus en mout en is subtiel gehopt. Smaak en afdronk hebben een verfrissende bitterheid gecombineerd met een pittige noot tijm. (Lupulus) Les 3 Fourquets in Bovigny (Gouvy, provincie Luxemburg) was in 2004 een initiatief van Pierre Gobron en Chris Bauweraerts, de oprichters van Achouffe. In 2008 zette Pierre de brouwerij verder samen met zijn zonen. Door het (plaatselijke) succes van het bier werd de brouwerij in de oude hoeve te klein en in 2016 werd een nieuwe brouwerij in gebruik genomen met een nieuwe naam: Lupulus, enerzijds verwijzend naar de Ardense wolf, anderzijds naar de hop. Ondanks de capaciteitsverhoging is Lupulus van ’t vat buiten Luxemburg nauwelijks verkrijgbaar.

Proefpalet: 4 bieren van ’t vat in proefglaasjes (4x15cl): € 6,00 Op de kaart in… 2012

76 Toetëlèr Amber Tripel, 8,5%, 33cl, Brouwerij Den Toetëlèr, Hoeselt

€ 3,50

Fris, fruitig tot floraal (vlierbloesem?) aroma met toetsen van hout. Evenwichtige, zachte en volmondige smaak met een droge, bitterige afdronk. (pj) Vier amateurbrouwers uit Hoeselt en omgeving stampten in 2011 een professionele brouwerij uit de grond. Den Toetëlèr is dialect voor vlierstruik. Amber Tripel is hun tweede bier en net zoals bij Toetëlèr Wit voegt men er vlierbloesem aan toe. De brouwerij werd opgebouwd met eigenhandig vervaardigd materiaal, aangevuld met tweedehandsmateriaal afkomstig van de agrarische sector. Men brouwt volgens stijgend infuus (warm water wordt aan het beslag toegevoegd) in een brouwinstallatie die werkt op zonne-energie. Op de kaart in… 1997

34 Bornem Tripel, sterk blond abdijbier, 9%, 33cl, Brouwerij Van Steenberge, Ertvelde € 3,50 Aroma: zoet-bitterig; basissmaak: zoetig; nasmaak: vloeit uit, bitterige nasmaak. (?) Dit bier is verbonden aan de Sint-Bernardusabdij in Bornem. Oorspronkelijk werd het vanaf 1957 gebrouwen door Beirens te Wommelgem. Toen deze brouwerij in 1971 failliet ging, bereikten de paters een akkoord met Van Steenberge, een brouwerij waarvan de geschiedenis teruggaat tot in 1784. Sterk blond en sterk licht-amber

blz. 23


blz. 24


Nieuw (eind 2016)

43 Four Aces Barley Wine, sterk licht amber (gerstewijn), 9%, 33cl, Br. Het Nest, Oud-Turnhout € 4,00 Zoet aroma (fruitig en moutig) met een houtige toets. De karamelzoete aanhef gaat over in een fruitig bittere smaak die in de afdronk lang blijft nazinderen. (ke/pj) Eind 2006 begonnen acht bierliefhebbers uit Turnhout te brouwen. Ze ontwikkelden zelf recepten in hun hobbybrouwerij en lieten het bier vervolgens in een officiële brouwerij brouwen. De afgelopen jaren bouwden ze een gloednieuwe brouwerij in Oud-Turnhout die eind 2015 werd geopend.

Specialiteit / Exclusiviteit

56 Liza, sterk blond bio-honingbier, 9%, 33cl, Warmenbol, Aartselaar, bij Den Hopperd

€ 4,00

Floraal (honing?) en kruidig aroma. Ook in de smaak overheerst het florale, aangevuld met een beetje citrus. De afdronk is kruidig en licht bitterig. (ke/pj) Door het aannemen van een project voor de oude brouwerij Feys-Callewaert in Beveren krijgt architect Paul Warmenbol uit Aartselaar de biermicrobe te pakken. Hij volgt een brouwcursus en in 2015 laat hij Liza brouwen bij Brouwerij Den Hopperd in Westmeerbeek (Hulshout). Het is een biologische tripel met honing in.

Masterfles (75cl) / Nieuw (2017) / Specialiteit / MET HOUT GEBROUWEN 20 Triporteur Medium Toast, sterk blond, 9,2%, 75cl, BOM, Bree-Izegem, en Anders, Halen

€ 10,50

Aroma en aanhef zijn fris, floraal en zoet-fruitig. In de smaak komt langzaam een fruitige hopbitterheid opzetten die in de afdronk blijft nazinderen. (ke/pj) Onder de noemer “Triporteur Special Roast” verrast moutbakker Bert ons elk jaar met een experimenteel bier. Voor deze “Medium Toast” roosterde hij het hout van een Belgische eik op lage temperaturen. Behalve bij de mout, werd deze geroosterde eik ook toegevoegd bij het rijpen. Bert Van Hecke van BOMBrewery (Belgische Originele Moutbakkerij en Brouwerij) bakt zelf zijn speciaal-mout en bezorgt zijn ingrediënten aan Brouwerij Anders die nauwgezet het brouwproces van BOM volgt. Anders wordt niet vermeld op het etiket, maar op de website omschrijft BOM zich wel als zigeunerbrouwer. BOM verhuisde vorig jaar naar Izegem, maar het hout en de mout voor dit bier werd nog in Bree gebakken. Om te proeven moet u uiteraard één fles bestellen met meerdere glazen. Dat mag u trouwens doen voor elk bier.

Masterfles (75cl) / Nieuw (eind 2016)

10 Brugge Tripel Prestige, 9,5%, 75cl, Palm Breweries, Steenhuffel (Bavaria)

€ 9,50

Kruidig en zoetig aroma. De aanhef is licht zoet-fruitig, verder zijn smaak en afdronk vooral zoet-kruidig (jeneverbes?), aangevuld met een citrus-fruitige toets. (fb/ke/pj) Kruidenmeester Koen Vannieuwenborgh ontwierp in samenspraak met een aantal Brugse horecazaken deze extra gekruide versie van Brugge Tripel. Dit was oorspronkelijk een bier van De Gulden Boom in Brugge, maar in 2004 werd de productie overgebracht naar Palm in Steenhuffel (Londerzeel). Om te proeven moet u uiteraard één fles bestellen met meerdere glazen. Dat mag u trouwens doen voor elk bier.

BITTER DONKER (Stout en Porter) van hoge gisting Nieuw (2017)

54 l’Arogante Stout-ish, stoutig, 5,5%, 33cl, l’Amarante, Gent, bij De Proefbr, Lochristi

€ 3,50

Aroma van fruit (zowel zoet als agrumes), zoethout en licht mokka. In de smaak komt het koffie-gebrand iets meer op de voorgrond. Ook in de afdronk overheerst mokka, aangevuld met een fris-zurig-fruitig tintje. (ke/pj) In La-Roche-en-Ardenne ontmoet een plaatselijke amateurbrouwer een Gentenaar met dezelfde hobby. Samen brouwen ze l’Arogante, een samentrekking van La-Roche en Gent én een verwijzing naar hun Belgische arrogantie. In 2015 wordt het bier (bitter blond, 7,2%) gecommercialiseerd en nu komt daar Stout-ish bij, het lijkt op een Amerikaanse stout, maar is het toch niet, aldus de brouwers.

Exclusiviteit

32 Black {C}, imperial stout, 8%, 33cl, Brasserie {C}, Luik

€ 4,00

Een donker tot zwart bier met een vluchtige koffiekleurige schuimkraag. Het aroma is typisch voor een stout: gebrande koffie en cacao. De afdronk geeft een zoet-bittere nasmaak die lang uitvloeit. (fb) Renaud Pirotte en François Dethier studeerden Landbouw en Voeding en raakten gepassioneerd door de bierbrouwkunst. Eind 2012 brachten ze hun eerste bier op de markt: Curtius, gebrouwen bij La Binchoise. In 2014 begonnen ze in hartje Luik een brouwerij-café. Omdat ze slechts beperkte hoeveelheden brouwen, zijn hun bieren buiten hun café moeilijk te verkrijgen.

Nieuw (2017) / Nieuwe brouwerij (2017) / Specialiteit / Exclusiviteit

36 Burning Stout, 8%, 33cl, BOM, De Natte Gijt, Dead Beach en Weerter stadsbrouwerij

€ 4,00

Kruidig (peperig) en licht gerookt aroma met een chocolade-bittere toets. Ook in de aanhef zit wat chocolade, maar de smaak en sterke afdronk zijn vooral kruidig (peper). (ke/pj) De combinatie van de moutbakkunsten van BOMBrewery (Izegem, West-Vlaanderen), de brouwkunsten van De Natte Gijt (Weert, Nederlands Limburg) en de peperkunsten van Dead Beach Brewery (El Paso, Texas, VS) leverde deze Burning Stout op. Het bier werd gebrouwen in de gloednieuwe Weerter Stadsbrouwerij met o.a. gerookte chili's en Madame Jeanette pepers. Voor België zijn er slechts 500 flesjes beschikbaar.

Sterk blond en sterk licht-amber - Bitter donker (stout)

blz. 25


blz. 26


Specialiteit / Exclusiviteit

85 Zwarte Madam, imperial bio-stout, 9,3%, 33cl, Warmenbol, Aartselaar, bij Br. Deseveaux

€ 4,00

Aroma van mokka en (karamel)mout met wat fruitigheid. De aanhef is licht zurig, waarna een zoete fruitigheid en mokkasmaak komt opzetten. Het mondgevoel is warm en de afdronk vooral chocolade-bitter. (ke/pj) Door het aannemen van een project voor de oude brouwerij Feys-Callewaert in Beveren krijgt architect Paul Warmenbol uit Aartselaar de biermicrobe te pakken. Hij volgt een brouwcursus en in 2015 laat hij Liza, een biologische tripel, brouwen bij Brouwerij Den Hopperd in Westmeerbeek. In 2016 komt daar Zwarte Madam bij, een sterke biologische stout die hij laat brouwen bij Deseveaux in Boussu (Henegouwen).

Nieuw (2017) / Primeur voor Limburg / Specialiteit

30 Bierboom Imperial Porter, 10,2%, 33cl, Bierboom, Brugge, bij Gulden Spoor

€ 4,00

Zacht, fruitig en houtig (vanille) aroma. Smaak van pure chocolade en kruiden (vanille, zoethout) met een prikkelend mondgevoel. Zachte afdronk van zoethout. (fb/pj) Rudy Vossen en zijn vrouw Christine Stevens baten al 18 jaar café De Bierboom in Brugge uit en 8 jaar geleden kwam daar een bier-absinthe-whisky-winkel bij. Maar Rudy is ook hobbybrouwer en bracht in 2013 zijn eerste bier uit. Deze porter, verrijkt met vanille en chocolade, gebrouwen bij het Gulden Spoor in Gullegem (Wevelgem) is zijn vierde bier.

Nieuw (2017) / Primeur voor België / Specialiteit

52 Kracht in de Nacht, infused imperial stout, 11,5%, 33cl, Grutte Pier bij Admiraals BierBr. (NL) € 5,00

Een donker bier met smaken van geroosterde mouten, drop, vijgen en rozijnen. De typische smaak van de toegevoegde Beerenburg, een Fries kruidenbitter, geeft een krachtig aroma van laurierdrop en een vleugje kalmoes. Het mondgevoel is zoet, stroperig en samentrekkend, maar de afdronk is lang en verwarmend. (fb) Grutte Pier was een vrijheidsstrijder die rond 1514 bekend werd als de Reus van Friesland en een belangrijke rol speelde in de strijd tegen de Hollanders. De strijd van de Friese volksheld vond plaats in de nacht, vandaar Kracht in de Nacht. Het heeft 1 jaar gerijpt in de donkere cellen van de Blokhuispoort in Leeuwarden. De mannen achter Grutte Pier zijn Frans Filius, hobbybrouwer, en Menno Feenstra en Michelle Beerstra van Speciaalbiercafé de Markies in Leeuwarden. Ze laten hun bier brouwen bij Admiraals BierBrouwerij in Oudkerk (Tietjerksteradeel).

DONKER en AMBER BIER van hoge gisting Klassieker / Streekbier

33 Bokkereyer, amber (“Special Belge”), 6%, 25cl, Brouwerij Cornelissen, Opitter

€ 2,00

Licht zoetig en moutig aroma. De smaak is zacht karamel-zoetig met een lichte bitterheid die in de afdronk op de voorgrond komt. (pj) De amberkleurige Bokkereyer ontstond in 1984 als bier van lage gisting. In 2004 werd het hooggegist. De eerste melding van een brouwerij in Opitter komt uit 1807, toen Thomas Vissers overleed. Zijn zoon Johannes had een herenhuis met brouwerij en stallingen op het dorpsplein. Het was Jan Mattijs Cornelissen die Brouwerij Sint-Jozef in 1859 boven de doopvont hield, net zoals hij dat jaar ook met zijn zoon Jozef deed. Met Jef jr. is de brouwerij toe aan de zesde generatie Cornelissen. In 2015 veranderde Brouwerij Sint-Jozef haar naam om het familiale en lokale karakter te benadrukken.

Nieuwe brouwerij (eind 2016)

79 Tungri Dubbel, donker, 7%, 33cl, Amburon Belgian Craftbrewery, Tongeren

€ 3,50

Zoet-fruitig (banaan) aroma met toetsen van karamel, zoethout en likeur. In de zachte smaak komt na een karamelzoetige aanhef mokka- en chocoladebitter naar voren wat zich verderzet in de afdronk. (ke/pj) Davy Daniëls en Bart Durlet kennen we van het Tongerse stadsbier Amburon en brouwerij Anders! Enkele jaren na het oprichten zijn ze uit dit project gestapt. Davy heeft nu - samen met 2 vennoten - naast zijn drankenhandel in Overrepen (Tongeren) een nieuwe brouwerij opgericht. Bart hielp bij het opstarten, maar laat het brouwen over aan Bert Housen. Bert kennen we ook van Anders en omdat hij samen met zijn kameraad Raf Knoops trouw onze Bier-2-daagse bezoekt! Amburon is een samentrekking van Ambiorix en zijn stam Eburonen. Nadat troepen van Julius Caesar de Eburonen grotendeels uitmoordden, bewoonden de Tungri de streek.

Op de kaart in… 2006 / Van ’t vat

1

jz

Brugse Zot Dubbel, 7,5%, van ’t vat (33cl), Br. De Halve Maan, Brugge

€ 3,50

Aroma: zoet en gebrande mout; smaak: zoet-mout en hopbitterig; afdronk: vloeit bitterig uit (?) Vanaf midden 16de eeuw is er sprake van deze brouwerij. Midden 19de eeuw komt ze in handen van familie Maes (geen familie van de pils). In 1988 verkoopt Veronique Maes naam en recept van Straffe Hendrik aan Riva. Tot 2002 wordt het bier nog in Brugge gebrouwen, daarna blijft De Halve Maan enkel als museum bestaan. In 2005 begint Xavier Vanneste, zoon van Veronique, er opnieuw te brouwen. De naam van het eerste bier wordt gevonden in de bijnaam van de Bruggeling: Brugse Zot (blond, 6%). In 2006 kwam daar deze Brugse Zot Dubbel bij, die we in dat jaar in primeur hadden voor Limburg!

Proefpalet: 4 bieren van ’t vat in proefglaasjes

Bitter donker (stout en porter) - Donker en amber

(4x15cl):

€ 6,00

blz. 27


blz. 28


Nieuw (eind 2016) / Exclusiviteit

46 Goedendag Donker, 7,5%, 33cl, Brouwerij Toye, Marke

€ 3,50

Zoet-fruitig aroma (banaan) met een beetje karamel. Smaak en afdronk zijn zacht met toetsen van mokka en karamel en een droog-fruitig mondgevoel. (ke/pj) Geert Toye is al jaren hobbybrouwer - en volgde Labo Mouterij en Brouwerij in Leuven - als hij eind 2012 zijn zelfgebouwde brouwerij opent in Marke (Kortrijk). Het recept voor de tripel die hij er brouwt, stelde hij al samen in 2002, 700 jaar na de Guldensporenslag. Hij noemde zijn bier dan ook naar een wapen dat toen gebruikt werd: de Goedendag. Nu is er eindelijk een donkere versie.

STERK DONKER en STERK AMBER BIER van hoge gisting Op de kaart in… 2016

60 Meester Dubbel, sterk donker, 8%, 33cl, Brouwerij De Meester, Kuurne

€ 3,50

Zoet-fruitig aroma met een toets van karamel. Het zoet-fruitige blijft aanwezig, maar in de smaak neemt zoethout de bovenhand, terwijl in de afdronk een zweem van mokka-bitter komt opzetten. (ke/pj) Dirk De Meester maakte vroeger wijn en kaas. In 2014, net de 50 voorbij, had hij zin om een ander ambachtelijk product te maken: bier. Als industrieel ingenieur scheikunde had hij het brouwproces vlug onder de knie en eind 2015 startte hij al met een officiële brouwerij in de garage. Hij werkt enkel met Poperingse hop en brouwt slechts 800 liter per week.

Nieuw (2017)

80 Vals Paterke Dubbel, sterk donker, 8%, 33cl, ’t Drankorgel, Mol, bij De Dool

€ 3,50

Zacht, zoetig aroma van karamel en fruit. De smaak gaat langzaam over van een karamelzoete aanhef naar een licht mokka-bitterige afdronk. (ke/pj) Drie jaar geleden liet hobbybrouwer Ivan Geudens Vals Paterke Tripel (blond, 8,3%) brouwen bij De Graal in Brakel. Vorig jaar was Vals Paterke Goud (blond, 5,3%) aan de beurt en dit jaar kwam Vals Paterke Dubbel uit, opnieuw naar een recept van Ivan gebrouwen bij De Dool in Helchteren.

Nieuw (2017) / Specialiteit / Voor het goede doel 44 Gageleer Superior Dark, sterk donker bio-bier, 8,5%, 33cl, Gageleer, Oud-Turnhout, bij Proefbr. € 3,50 In het aroma overheerst karamel, aangevuld met wat kruidigheid. De smaak is zacht met een zweem van karamel en een lichte kruidigheid. De afdronk is zacht-zoetig (karamel) en wat mokka-bitterig. (ke/pj) Na de blonde Gageleer (al sinds 1997 op de markt) is er eindelijk een donkere versie, gebrouwen met biologische gerst uit Poederlee (Lille), hop uit Poperinge en gagel uit natuurgebied De Liereman in Oud-Turnhout. Gagel is een lage struik die in de voedselarme moerassen van de Kempen groeit. Zijn aromatische bladeren en bloempjes werden al in de Middeleeuwen gebruikt als hoofdbestanddeel van gruut, de toenmalige smaak- en bewaarstof van bier. Gageleer wordt gebrouwen naar een recept van Louis Meulders in de Proefbrouwerij in Lochristi. De opbrengst van het bier gaat naar Natuurpunt.

Op de kaart in… 1996

63 Moinette Brune, sterk donker, 8,5%, 33cl, Brasserie Dupont, Tourpes

€ 3,50

Aroma: fruitig; smaak: zoetig; nasmaak: vloeit uit, bittere nasmaak (?) Brouwerij Dupont ontstond in 1844 toen bij boerderij Rimaux-Derrider uit 1759 een brouwerij werd gebouwd. In 1920 overwoog Louis Dupont een boerderij aan te kopen in Canada. Om hem te overhalen dit niet te doen, kocht zijn vader deze boerderij-brouwerij voor hem. Moinette verwijst naar Cense de la Moinette, een hofstee in Tourpes (Leuze-enHainaut), waarbij moinette afkomt van het oud Franse woord moëne, dat moeras of vochtige plaats betekent. Van ’t vat / Exclusiviteit

4

Gouden Carolus Classic, sterk donker, 8,6%, van ’t vat (33cl), Br. Het Anker, Mechelen € 3,50 Het aroma en de warme, volmondige smaak zijn complex met zoet fruit, karamel en zoethout. In de afdronk komt er wat chocoladebitter opzetten. (pj) Het Anker is een van de oudste brouwerijen van het land. Het eerste schriftelijke bewijs dateert van 1369 toen “Jan in den Anker” belasting betaalde. Een oude kroniek vermeldt dat in de tijd van bierliefhebber Keizer Karel (16de eeuw) bij feesten Groot Mechels Keizersbier werd gedronken, Gouden Carolus genoemd, naar de gouden munten van Keizer Karel. Gouden Carolus is vanaf 1960 het paradepaardje van de brouwerij, toch is het slechts sporadisch van ’t vat verkrijgbaar.

Proefpalet: 4 bieren van ’t vat in proefglaasjes

(4x15cl):

€ 6,00

50cl-fles / Nieuw (eind 2016) / Exclusiviteit

17 Paradijs Brons HB, sterk donker, 8,6%, 50cl, Brouwerij ’t Aerts Paradijs, Koersel

€ 5,50

Aroma van chocolade, noten (amandel) en fruit (rozijnen). De smaak is een beetje zoet-fruitig, maar chocolade overheerst. Het bier is volmondig en romig en heeft een zachte, mokka- en chocolade-bitterige afdronk. (fb/pj) Jos Aerts brouwt al sinds 2014 in zijn officieel brouwerijtje in Koersel (Beringen). Toch bieden we er nu pas een bier van aan. Jos wil het dan ook bewust kleinschalig houden. Zijn bieren zijn enkel te verkrijgen bij hem en in een drankenhandel in Paal. Brons HB is een nieuwe, sterkere versie van Paradijs Brons (7%). Om te proeven kunt u uiteraard één fles bestellen met meerdere glazen. Dat mag u trouwens doen voor elk bier.

Donker - Sterk donker

blz. 29


blz. 30


Masterfles (75cl) / Exclusiviteit / TRAPPIST

19 Spencer Holiday, donker-ambere Trappist, 9%, 75cl, St-Joseph’s Abbey, Spencer (VS) € 12,00 Zoet-fruitig (framboos) aroma. Zoete aanhef die langzaam overgaat in een warm mondgevoel en een combinatie van mokka-bitterig en fruitig zoet in de afdronk. (fb/ke/pj) De 60 monniken van de Trappistenabdij Saint Joseph's Abbey overleefden door de verkoop van confituren en marmelades, maar toekomstgericht werd naar andere bronnen van inkomsten gezocht. De broeders gingen op bezoek bij de Belgische Trappisten en op 20 oktober 2013 zegende Abt Damian Carr van Spencer hun eigen brouwerij in. Tijdens onze maandelijkse proefavonden proefden we hun Abbey Ale en hun IPA, maar omdat de ene al vrij vlot verkrijgbaar is en de andere ons niet zo kon bekoren, kozen we nu voor deze Holiday Ale. Om te proeven moet u uiteraard één fles bestellen met meerdere glazen. Dat mag u trouwens doen voor elk bier.

Op de kaart in… 2014

75 Sint-Jan Diest, sterk donker, 10%, 33cl, Brouwerij Loterbol, Diest

€ 4,00

Fris-fruitig aroma met een beetje karamel. De smaak is zoet-fruitig met een mokka-toets en warm mondgevoel. In de afdronk komt de mokkasmaak meer op de voorgrond. (ke/pj) Bij de voorbereiding van de 125ste verjaardag van de heiligverklaring van Jan Berchmans uit Diest, bedacht de deken dat het leuk zou zijn om een Sint-Jansbier te hebben. Ook de oprichter van de heemkundige kring vond het een interessant idee. Hij stapte naar brouwerij Loterbol waar brouwer Marc Beirens bereid was om in de traditie van het Diesters Bruin een nieuw bier te ontwikkelen. Masterfles (75cl) /Eenmalig brouwsel (2017) / OP HOUT GERIJPT

12 Limited Edition n°2, sterk amber (gerstewijn), 11%, 75cl, Br. St-Feuillien, Le Roeulx

€ 9,50

Moutig (zowel karamel- als chocolademout) aroma. Zachte mokka-smaak die in de afdronk meer naar voor komt, samen met een lichtelijk warm mondgevoel. (fb/ke/pj) St-Feuillien is vooral bekend van de gelijknamige abdijbieren. De laatste jaren leggen broer en zus Friart, de 3de generatie, zich steeds meer toe op andere bierstijlen. Zo stelden we in 2014 hun IPA voor. Nu brouwen ze elk jaar een Limited Edition, vorig jaar was dat een witte saison, dit jaar een sterk amber - ook wel gerstewijn of barley wine - genoemd, dat men liet rijpen met schilfers van de acacia. Om te proeven moet u uiteraard één fles bestellen met meerdere glazen. Dat mag u trouwens doen voor elk bier.

Masterfles (75cl) / Nieuw (eind 2016) / Exclusiviteit / Streekbier

15 Ne Straffe Loemelaer, sterk donker-amber (gerstewijn), 11%, 75cl, Br. Amai, Lommel

€ 9,50

Barley-wine ofwel geestrijk bier van hoge gisting. Een zoet-bitterig bier met porto-achtige aroma's, een beetje fruitig karakter en een vol en zacht plakkerig mondgevoel. Een alcoholverwarmend bier om in alle rust te genieten. (fb) Bierliefhebber Henk Fijneman uit Lommel was zo enthousiast na een workshop bierbrouwen dat hij zich onmiddellijk ketels aanschafte en aan de slag ging. Ondertussen heeft hij een officiële brouwerij. Omdat hij slechts zeer kleine volumes brouwt (75l per brouwsel), laat hij grotere volumes bij andere brouwerijen brouwen. Deze Straffe Loemelaer brouwt hij volledig in eigen ketels en daarom is dit bier slechts sporadisch verkrijgbaar. Ne Straffe is niet gepasteuriseerd of gecentrifugeerd, gebrouwen met 4 mouten en verschillende hopsoorten, een volmout bier zonder kruiden of suiker. Om te proeven moet u uiteraard één fles bestellen met meerdere glazen. Dat mag u trouwens doen voor elk bier.

Nieuw (2017) / Primeur voor Limburg

65 Monachus XII, sterk donker, 12%, De 4 Monniken, Brugge, bij Eutropius, Menen

€ 4,00

Een mooi donker bier van hoge gisting met een (vluchtige) bruine schuimkraag. Chocolade- en karameltoetsen met een warme, volle afdronk met een dropnasmaak. (fb) Bruggelingen Bram en Jeroen zijn fervente bierliefhebbers en hobbybrouwers. Op een bierfestival kwamen ze Rudy van de Bierboom en Joachim van Brouwerij Lambrecht-Van Hamme tegen. Samen vormen ze de bierfirma De 4 Monniken en laten ze verschillende bieren bij verschillende brouwerijen brouwen.

Om te proeven... kunt u één fles(je) bestellen met meerdere glazen! Proefpalet: 4 bieren van 't vat in proefglaasjes (4x 15cl): € 6,00

Verantwoording Heel wat informatie voor deze Biergids komt van proefnotities en informatie verkregen tijdens de maandelijkse degustaties van de Bierproevers Noord-Limburg, de opleiding Bierkenner/Zytholoog CVO Lino (Lommel-BeverloOverpelt), het Zythos’ BierFestival en persoonlijke proefsessies. Verder komt veel informatie uit het tijdschrift De Zytholoog. Tenslotte kregen we soms informatie van brouwerijen via website, e-mail of een persoonlijk gesprek. Let op: Proeven is steeds een momentopname! Veel lees- en proefplezier Folkert Bouwsma (fb), Kirsten Eyben (ke), Pascal Janssen (pj)

Sterk donker en sterk amber - Verantwoording

blz. 31


blz. 32


blz. 33


blz. 34


blz. 35


blz. 36


blz. 37


Bierlijst in alfabetische volgorde Van 't vat 1 2 3 4 5 6 7 8

Brugse Zot Dubbel Enfant Terriple Filou Gouden Carolus Classic Hopschepper King Mule IPA Kotmadam Lupulus Blonde

blz. 27 blz. 21 blz. 23 blz. 29 blz. 13 blz. 11 blz. 15 blz. 23

Op fles – 50 tot 75cl 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

ALI (All incLusive Ipa) Brugge Tripel Prestige Grutte Pier Tripel Limited Edition n°2 Maaslenjer Tripel Malheur Brut Ne Straffe Loemelaer Oak Aged Pulteney (50cl) Paradijs Brons HB (50cl) Saison d'Erpe Mere Spencer Holiday Triporteur Medium Toast

blz. 13 blz. 25 blz. 21 blz. 31 blz. 21 blz. 11 blz. 31 blz. 17 blz. 29 blz. 17 blz. 31 blz. 25

Op fles – 25 tot 37,5cl 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

1758 Belgian IPA Achel Blond Admiral Tripel Arabier Arend Tripel Baptist Wit Barbãr Cuvée Spéciale 140 Belgoo Luppo Extra 3 Bessenbier Bierboom Imperial Porter Bikse Tripel Black {C} Bokkereyer Bornem Tripel Buffalo Bitter Burning Stout Comesier Cuvée Watou Dekoninck Oude Geuze (37,5cl) Dronkenput Tripel

blz. 11 blz. 19 blz. 23 blz. 13 blz. 19 blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz.

9 19 11 7 27 19 25 27 23 13 25 19 19 9 23

41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85

Faro Lindemans Fik de Foeder Four Aces Barley Wine Gageleer Superior Dark Gauloise Fruits Rouges Goedendag Donker Gouden Carolus Hopsinjoor Grasshopper Happy Beer Hop Hanker Kompel Bellefleurs Kracht in de Nacht Kriekenbier Wheat l'Arogante Stout-ish Limburgse Witte Liza Loë Lost in Spice Maneblusser Bok Meester Dubbel Missionaris Moerbrugs Blond Moinette Brune Monachus VIII Monachus XII Oudstrijder Blond Palm Royale Pax Pils Poker Face Lychee Rangsken Rebelse Strop Reninge Bitter Blond (37,5cl) Reninge Oud Bruin (37,5cl) Sint-Gummarus Tripel Sint-Jan Diest Toetëlèr Amber Tripel Tungri Bitter Tungri Blond Tungri Dubbel Vals Paterke Dubbel Vat 109 Oude Geuze (37,5cl) Verzet Oud Bruin Wild Funky Wit Wilderen Goud Zwarte Madam

Om te proeven... kunt u één fles(je) bestellen met meerdere glazen! X

ANDERE DRANKEN en HAPJES: blz. 37 Info over onze vereniging: blz. 3 en blz. 37

blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz.

7 21 25 29 7 29 13 15 17 11 21 27 7 25 9 25 15 15 15 29 17 15 29 21 31 17 17 7 7 17 11 13 9 23 31 23 13 19 27 29 9 9 11 15 27