Page 1


blz. 2


Welkom!

Bierproevers Noord-Limburg, even voorstellen... We zijn een gezellige vereniging van mensen die graag eens een lekker glas bier drinken en geïnteresseerd zijn in de rijke biercultuur. We organiseren maandelijks een bierproefavond, waarbij we telkens een 5-tal bieren proeven (in proefglaasjes) en de nodige aandacht besteden aan de achtergrond van de bieren. Verder gaan we jaarlijks op uitstap (met brouwerijbezoek), hebben we onze Bier-van-de-Maand-actie en organiseren we nog enkele kleinere activiteiten. En dan is er natuurlijk deze Bier-2-daagse. U vindt tussen de 85 bieren heel wat nieuwe bieren, enkele bieren van nieuwe brouwerijen en een aantal zeer speciale en exclusieve bieren, aangevuld met een aantal klassiekers en streekbieren. Bierproevers Noord-Limburg is een lidvereniging van Zythos, de nationale biervereniging met als doel het bewaren en bevorderen van de biercultuur. Al onze leden zijn automatisch lid van Zythos en ontvangen het biertijdschrift De Zytholoog. Geïnteresseerd? Word lid! In ons lidmaatschap zit een abonnement op de Zytholoog (biertijdschrift) en onze Nieuwsbrief, korting bij onze activiteiten (en activiteiten van andere Zythos-verenigingen), bierproefavond(en),... Je betaalt per jaar € 20 (themadegustatie inbegrepen, andere proefavonden: € 5 per keer) of € 40 (alle elf bierproefavonden inbegrepen). Leden buiten België betalen € 10 meer omwille van de hogere portkosten. Lid worden kan door betaling aan een bestuurslid of door het bedrag over te schrijven op rek. BE80000325675577 (BIC: BPOTBEB1). Twijfel je nog over het soort lidmaatschap? Kom dan naar een volgende proefavond. Onmiddellijk lid worden kan natuurlijk ook... Momenteel telt onze vereniging 91 leden. We organiseren ook bier- (en kaas)proeverijen en bierstanden voor niet-leden, bv. vereniging, familie- of personeelsfeest, vriendengroep,... Voor meer informatie kun je tijdens deze Bier-2-daagse terecht bij de leden van onze werkgroep (Marc Janssen, Josette van Bussel, Cliff Meyssen, Pascal Janssen, Maurice Kohlen, Bart Leemans, Folkert Bouwsma, Rod Schouteden), of later: tel: 0473 39 75 78 (voorzitter) of 089 46 85 37 (secretaris) e-mail: bierproevers.limburg@zythos.be onze webstek: bierproevers.be facebook.com/bierproevers

Dank aan... alle vrijwillige medewerkers (leden en sympathisanten), onze sponsors, schenkers tombolaprijzen, brouwerij Cornelissen, Dranken Domen, Dranken Marlou, , FBB Shop, Kuva Dranken, Buro Systems, Brouwerij Amai, Kasteelbrouwerij De Dool, Brasserie Dubuisson, Brouwerij Huyghe, Brouwerij De Brabandere, Huisbrouwerij Krico, The Musketeers, onze bezoekers,...

blz. 3


blz. 4


blz. 5


blz. 6


BIERLIJST volgens biersoort

Om te proeven...

kunt u één flesje bestellen met meerdere glazen!

Tafelbier Klassieker

100 Itters Bruin, 1,5%, 25cl, Brouwerij Cornelissen, Opitter

€ 1,50

Zowel aroma als smaak zijn zoetig en uitgesproken moutig/granig. (pj) Een aanrader voor de ‘BOB’, voor de kinderen en voor iedere bierliefhebber. Info over de brouwerij: zie Bokkerreyer.

Pils (lage gisting) Nieuw (2015)

31 Dagschotel, pils, 5%, 33cl, Brouwerij Martens, Bocholt

€ 1,50

Zoet, granig aroma. Smaak en afdronk zijn zoet (moutig) met in de verte een klein beetje bitter. (ek/pj) Als Xavier uit de tv-reeks FC De Kampioenen een dagschotel bestelt, dan bestelt hij een pils. Daar verwijst dit bier naar. De ondertitel is zelfs Kampioenenbier! Op elk (pet)flesje staat een personage uit FC De Kampioenen. Als je de app van de Dagschotel downloadt op smartphone of tablet en je neemt een foto van het flesje, dan begint dat personage tegen je te praten. Wanneer je een foto neemt van twee personages, dan beginnen ze tegen elkaar te praten.

Van 't vat / UNICUM

6

Pax Pils ONGEFILTERD, 5%, van 't vat (33cl), Brouwerij Cornelissen, Opitter

€ 1,50

Speciaal voor onze Bier-2-daagse liet brouwmeester Patrick Gerits deze pils afvullen voor de filtratie, dus troebel (door de gist) en zonder toegevoegde CO2. We zijn benieuwd hoe dit verse bier smaakt! In 1937 ontwierp Jaak Cornelissen deze pils. ‘Een echte smaakvolle pils die nog steeds de oude tradities van smaak en brouwprocedé uitstraalt’, aldus Michael Jackson, niet de zanger, maar de wereldberoemde Britse bierkenner. Recent veranderde Brouwerij Sint-Jozef haar naam om het familiale en lokale karakter te benadrukken.

Proefpalet: 4 bieren van 't vat in proefglaasjes (4x 15cl): € 6,00

Fruitbier Nieuw (2014)

26 Blanche de Namur Rosée, fruitbier witbier, 3,4%, 25cl, Brasserie du Bocq, Purnode

€ 2,00

Aroma en smaak zijn snoepjeszoet met een fruitige toets (framboos). Verder is er een licht kruidige toets in de smaak en zachte afdronk. (fb/pj) Voor dit bier werd frambozensap toegevoegd aan Blanche de Namur. Die naam heeft een dubbele betekenis. Het is het witbier van Namen, maar Blanche de Namur was ook de oudste dochter van graaf Jean I. In 1336 trouwde ze met Magnus Erikson, koning van Zweden en Noorwegen, en werd ze koningin. Brouwerij du Bocq ontstond in 1858 in Purnode (provincie Namen) als nevenactiviteit van een boerderij en is nog steeds een familiale brouwerij.

Nieuw (2015)

59 Mort Subite Kriek Lambic, 4%, 25cl, Mort Subite, Kobbegem (Alken-Maes

(Heineken Holding)) € 2,00 Snoepjeszoet aroma. Smaak en afdronk zijn ook zoetig, maar er is ook een duidelijke fris-zurige toets. (ke/pj) Mort Subite stopte met het brouwen van Kriek Original en Xtreme. In de plaats komt deze Kriek Lambic. “De zoetste Kriek van de familie is een blend van jonge lambiek voor de zottigheid, 1 jaar oude lambiek vol verse krieken voor de frisheid en 3 jaar oude lambiek voor de nodige ervaring en die typische lichtzurige toets”, aldus meesterbrouwer Bruno Reinders.

(Ver)nieuw(d) (2015)

28 Bon Secours Myrtille Dry Hopping, fruitbier hoge gisting, 6,4%, 33cl, Brasserie Caulier

€ 3,50

Houtig, fruitig aroma met toetsjes van hop en snoepjeszoet op de achtergrond. De zachte smaak is fruit-zoetig (bosbes) met een zweem van hopbitter die in de afdronk meer naar voor komt. (ke/pj) Dit bosbessenbier – in zijn prachtige beugelfles – komt u misschien bekend voor. Het bestaat dan ook al heel wat jaren, maar sinds dit jaar ondergaat het een “dry hopping”, en dat is te proeven. Charles Caulier begon in 1933 met een bierhandel in Bon-Secours (Péruwelz, Henegouwen). In 1994 besluiten Roger en Linda Caulier om zelf bier te brouwen. Samen met hun 7 werknemers doen ze het de laatste jaren goed met de restyling van Bon Secours en Paix Dieu.

Nieuw (2015)

80 Triporteur Kinky Berry, fruitbier hoge gisting, 6,9%, 33cl, BOM Brewery en Br. Anders € 3,00 Zeer fruitig aroma (blauwe bes). Smaak en afdronk zijn een combinatie van zoet fruit met een zurig kantje en hopbittere toetsen. (ek/pj) Nee, zeker niet alweer een zoet fruitbier met fruit- en suikersiroop of kunstmatige zoetstoffen, maar wel met blauwe bessen, zwarte bessen, vlierbessen, appelen, peren, kersen, geroosterde blauwe bessen en banaan. Bierproevers-lid Bert Van Hecke van BOM Brewery (Belgische Originele Moutbakkerij en Brouwerij) in Bree bakt zelf zijn speciaal-mout. Hij bezorgt een mengeling van zijn mouten, hoppen en fruitsoorten aan Brouwerij Anders in Halen die nauwgezet het brouwproces van BOM Brewery volgt. Anders wordt niet vermeld op het etiket, maar op de website omschrijft BOM zich wel als zigeunerbrouwer (een mooier woord voor bierfirma).

Tafelbier – Pils – Fruitbier

blz. 7


blz. 8


ZURIGE BIEREN (o.a. Oude Geuze en Oud Bruin) Klassieker

55 Liefmans Oud-Bruin, 5%, 25cl, Brouwerij Liefmans, Oudenaarde (Duvel-Moortgat)

€ 2,00

Zurig-houtig aroma met een fruitige toets. Zurige smaak en afdronk met een zacht fruitige toets. (ke/pj) Liefmans Oud-Bruin ondergaat een gemengde gisting. Het basisbrouwsel gist eerst in open kuipen waarna het 4 tot 8 maanden verder rijpt in gesloten tanks. Door gerijpt bier met jong bier te mengen, bekomt men Oud Bruin. Liefmans ontstond in 1679. Ongeveer 300 jaar later schopte Rose Merckx het van secretaresse tot de eerste vrouwelijke brouwmeester uit de recente geschiedenis. Ze zorgde voor een aantal vernieuwingen en jarenlang hield ze de brouwerij overeind. In 2008 nam Duvel-Moortgat de brouwerij over.

Nieuw (eind 2014) / Exclusiviteit

74 Slaapmutske FLOSS, Oud Bruin, 5%, 33cl, Slaapmutske, Melle, bij De Proefbr., Lochristi

€ 3,00

Zurig en fruitig aroma (perzik, rode bes). Zurig-fruitige smaak met een licht bitterige toets. Zachte afdronk waarin hopbitter lichtjes overheerst op de zurigheid. (ke/pj) FLOSS staat voor Flemish Old Style Sour Ale. Het bier wordt gebrouwen voor de Amerikaanse markt, zoals ook blijkt uit het etiket. Marleen Vercaigne en Dany De Smet zijn al sinds 1992 thuisbrouwers. Dany is trouwens brouwingenieur, hij werkte een tijdje bij Huyghe en geeft nu les. In 2000 richtten ze Brouwerij Slaapmutske op in Melle. Daar ontwerpen ze hun bieren die ze vervolgens in de Proefbrouwerij in Lochristi laten brouwen.

Specialiteit / Klassieker

38 Drie Fonteinen Oude Geuze, 7%, 37,5cl, 3 Fonteinen, Beersel

€ 6,50

Zurig en houtig aroma. Uitgesproken zurige smaak met een lichte fruitigheid. Korte afdronk waarbij de zurige fruitigheid nog even blijft nazinderen. (pj) Voor lambiek stort men gerstemout en tarwe. Door ‘spontane gisting’ krijgt men de typische zure geur en smaak. Wanneer men jonge en gerijpte lambiek steekt (mengt) en opnieuw laat gisten, krijgt men geuze. Oude Geuze (of Geuze 100% Lambiek) wil zeggen dat er geen zoetstoffen zijn toegevoegd en dat de oude lambiek minstens drie jaar oud is en gerijpt is op houten vaten. Oude Geuze is ongefilterd en heeft een nagisting op fles. Om te proeven kunt u uiteraard één fles bestellen met meerdere glazen. Dat mag u trouwens doen voor elk bier.

Specialiteit

68 Petrus Aged Pale, zurig blond, 7,3%, 33cl, Brouwerij De Brabandere, Bavikhove

€ 3,00

Zurig aroma (eiken vaten). De eerste smaak is zurig en fruitig (groene appel) waarna er een lichte bitterheid komt opzetten. De afdronk is droog-bitter en wat zurig. (ke/pj) Petrus Aged Pale is Petrus Blond dat men gedurende 20 maanden op eikenhouten Calvados-vaten heeft laten rijpen. Men gebruikt bij De Brabandere deze foeders ook voor het rijpen van Petrus Oud Bruin. Aged Pale doet dan ook denken aan een zurig Vlaams Oud Bruin, ook al is het een blond bier...

Masterfles (75cl) / Specialiteit

15 Liefmans Goudenband, Sterk Oud-Bruin, 8%, 75cl, Brouwerij Liefmans (Duvel-Moortgat)

€ 8,00

Zurig aroma met een fruitigheid van porto. In de smaak en zachte afdronk proeven we zoet (rood) fruit met een zurige achtergrond. (ke/pj) Liefmans Goudenband ondergaat een gemengde gisting. Het basisbrouwsel gist eerst in open kuipen waarna het tot 12 maanden verder rijpt in gesloten tanks. Door gerijpt bier uit verschillende tanks met elkaar te versnijden, bekomt men Goudenband. Het is een bier dat zeer mooi bewaart, maar u mag het ook jong drinken. Liefmans ontstond in 1679. Ongeveer 300 jaar later schopte Rose Merckx het van secretaresse tot de eerste vrouwelijke brouwmeester uit de recente geschiedenis. Ze zorgde voor een aantal vernieuwingen en jarenlang hield ze de brouwerij overeind. Op de wikkel rond de fles staat haar handtekening. In 2008 nam Duvel-Moortgat de brouwerij over. Om te proeven moet u uiteraard één fles bestellen met meerdere glazen. Dat mag u trouwens doen voor elk bier.

Masterfles (75cl) / Nieuw (2015) / Specialiteit / Exclusiviteit

10 Bush de Charmes, zurig sterk blond, 10%, 75cl, Brasserie Dubuisson, Pipaix

€ 19,00

Dit bier deelden we in bij de sterk blonde bieren, maar heeft door de rijping op eikenhouten vaten een zurige smaak. Zie blz. 21. Om te proeven moet u uiteraard één fles bestellen met meerdere glazen. Dat mag u trouwens doen voor elk bier.

WITBIER Nieuw (2015) / Glutevrij / Specialiteit / Biologisch / Fairtrade

58 Mongozo Buckwheat White, 4,8%, 33cl, Br. Huyghe, Melle, voor Mongozo, Boxmeer

€ 3,00

Het aroma is granig en citrus-zurig (curaçao). De smaak is granig en fruitig (beetje zoet-fruitig, maar vooral citrus). Ook de zachte afdronk is citrus-zurig met een lichte hop-bitterige toets. (fb/pj) In tegenstelling tot traditionele witbieren, wordt dit bier niet gebrouwen met tarwe, maar met boekweit. Mongozo betekent ‘proost' in de taal van Chokwe, een Afrikaans volk. Al generaties lang brouwt men bier. De recepten worden doorgegeven van moeder op dochter, met uitzondering van de moeder van Henrique Kabia, die het doorgeeft aan haar zoon omdat ze geen dochter heeft. Dat recept is het enige bezit van Henrique als hij in 1993 als vluchteling naar Nederland komt. In 1998 besluiten Henrique Kabia en Jan Fleurkens bier op de markt te brengen en laten ze het brouwen bij Huyghe. In 2003 overlijdt Henrique bij een ongeval, maar zijn werk wordt verdergezet.

Zurige bieren – Witbier

blz. 9


blz. 10


Streekbier

56 Limburgse Witte, tarwebier, 25cl, Brouwerij Cornelissen, Opitter

€ 1,50

Aroma en smaak zijn licht zurig-fruitig (citrus) en kruidig (koriander) met zoetige toetsen. In de afdronk komt daar een

klein beetje hopbitter bij. (pj) Limburgse Witte werd gelanceerd in 1993 door Duo-Brouw, een vennootschap van twee Limburgse familiale brouwerijen: Cornelissen uit Opitter en Martens uit Bocholt. Beide brouwerijen verdelen het bier, maar het brouwen gebeurt voornamelijk door Cornelissen. In 2009 werd het verkozen tot beste Belgische Witbier! Recent veranderde Brouwerij Sint-Jozef haar naam om het familiale en lokale karakter te benadrukken.

(Op)nieuw (2015)

63 Netebuk Wheat, tarwebier, 6%, 33cl, Brouwerij Gulden Spoor, Gullegem

€ 3,00

Het aroma is een combinatie van zoet-moutig en fris-zurig (tarwe, citrus). De aanhef is zoet-moutig om via een frisfruitige smaak (citrus) over te gaan in een hopbittere afdronk. (ke/pj) In 2003 verbouwde restaurant 't Rusteel in Gullegem (Wevelgem, West-Vlaanderen) de garage tot amateurbrouwerij. In 2007 gingen Björn Desmadryl en Kim Olievier er van start met een officiële brouwerij onder de naam 't Brouwkot. Bij een uitbreiding in 2009 herdoopte men haar in Gulden Spoor. Ter gelegenheid van de recente verhuis naar een nieuw gebouw naast 't Rusteel, stelde men twee nieuwe bierlijnen voor: Gulden Spoor (Blond, Dubbel, Red Ale, IPA, Tripel, Quadrupel) en Netebuk (Original, Wheat, Coffee, Smoke, Winter), genoemd naar de legende van de vliegende bok. Netebuk Wheat is niet helemaal nieuw, het werd onder de naam Wheatbuk al eerder gebrouwen als tijdelijk bier, maar nu zit het in het vaste gamma van de brouwerij.

Halve liter (50cl) / Nieuwe brouwerij (2015) / Nieuw (2015) / Exclusiviteit

20 Wutte Mie, tarwebier, 6%, 50cl, Brouwerij 4Pajot, Lembeek

€ 6,00

Fris-zurig (citrus) en -kruidig aroma. De aanhef is fruitig-zoet waarna in de smaak een zurige toets (tarwe, groene appel) naar voor komt. De afdronk is licht zurig en bitterig. (fb/pj) In 2012 kwam Raymond De Saegher op het idee om een hobbybrouwerij op te starten om vandaaruit streekproducten uit het Pajottenland te promoten. Al snel waren er 3 andere kandidaten om het project mee op te starten, vandaar de naam 4Pajot: het Engelse 4 staat voor four (4) en for (voor lokale producten). Frederiek Bouljon en Raymond hadden al ervaring via een opleiding aan het CVO in Anderlecht en Gert Wauters als bio-ingenieur. Geert Van Dorsselaer is gespecialiseerd in techniek, automatisatie en inoxbewerking. In 2013 begonnen ze als hobbybrouwers en dit jaar werden ze een officiële brouwerij. Hun bier is enkel in het Pajottenland te verkrijgen. Om te proeven moet u uiteraard één fles bestellen met meerdere glazen. Dat mag u trouwens doen voor elk bier.

BITTER BIER “IPA” (BLOND & AMBER) van hoge gisting 69 Préaris IPA, bitter amber, 6,7%, 33cl, Vliegende Paard Brouwers bij De Proefbrouwerij

€ 3,00

Amberkleurig bier met 6 verschillende hopsoorten, bier van hoge gisting, een fruitig aroma van grapefruit en citrushop met een bittere afdronk. Een fris biertje, goed om als aperitief te drinken. (fb) IPA staat voor India Pale Ale, oorspronkelijk een hoppige, Engelse bierstijl. Omdat het bier vaak gebruikt werd voor de export naar India, werd het herdoopt tot IPA. De Vliegende Paard Brouwers, een groepje hobbybrouwers uit Oedelem (deelgemeente van het West-Vlaamse Beernem), wonnen in 2011 de Brouwland-competitie voor hobbybrouwsels met “Préaris Quadrupel”. Ze besloten het bier te commercialiseren en ondertussen brachten ze een hele reeks eigenzinnige bieren uit, zoals deze IPA uit 2013. Op het etiket wordt de werkelijke brouwerij (De Proefbrouwerij in Lochristi) niet vermeld, op hun website wel.

Nieuw (2015) / Specialiteit / Voor het goede doel

22 Amitié Red IPA, bitter amber, 9%, 33cl, Dochter van de Korenaar i.s.m. Hof ten Dormaal € 5,00

Een roodkleurig sterk en troebel bier met een krachtige bittere smaak met een mooie schuimkraag. Een speciale smaak en geur, waar je van moet houden als IPA-liefhebber. (fb) Een IPA-bier gebrouwen met gerst- en tarwemout van Hof ten Dormaal in Tildonk en hop van de Dochter van de Korenaar in Baarle-Hertog. Dochter van de Korenaar verwijst naar het woord bier, in oude Mechelse kronieken vond men dat Keizer Karel V rond 1551 de voorkeur gaf aan het sap van de dochter van de korenaar (bier) i.p.v. het bloed van de druiventros (wijn). Hof ten Dormaal werd in 2015 getroffen door een grote brand. Beide brouwers brouwden het bier bij de Dochter van de Korenaar en de opbrengst gaat naar de heropbouw van Hof ten Dormaal.

Van 't vat / Exclusiviteit

7

Troubadour Magma, sterk bitter amber, 9%, van 't vat

(33cl), The Musketeers, bij De Proefbr. € 3,50 Troubadour Magma is een amberkleurig bier met het kruidig en bitter karakter van een Amerikaanse India Pale Ale, maar verzacht met de smaak van een Belgische Tripel. Geniet van de explosie van fruitige geuren afkomstig van de dryhopping. (The Musketeers) The Musketeers werd in 2000 opgericht door 4 studiegenoten uit Ursel, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Knesselare. Na 3 jaar hobbybrouwen besloten ze om hun bier op de markt te brengen. Ondertussen stapten 2 vennoten uit het project en bleven alleen Stefaan Soetemans en Kristof De Roo over. Ze laten hun bieren brouwen bij De Proefbrouwerij in Lochristi. Troubadour Magma – met ondertitel Belgian Triple IPA – is slechts sporadisch van 't vat verkrijgbaar.

Proefpalet: 4 bieren van 't vat in proefglaasjes (4x 15cl): € 6,00 Witbier – Bitter

blz. 11


blz. 12


SAISON (kruidige, bitterige blond- tot amberkleurige bieren hoge gisting) Nieuwe Brouwerij (2015) / Nieuw (2015)

67 Paljas Saison, blonde Saison, 6%, 33cl, Brouwerij Henricus, Brugge

€ 3,00

Een echt saisonbier van hoge gisting met hergisting op de fles. Een goede doordrinker, gekenmerkt door tarwemout, 5 hopsoorten, zoals Citra, Cascade en Amarillo, en een hopping achteraf. Een goed schuimend fris bier, zoals een saison hoort te zijn. (fb) Henricus liet vanaf 2013 Paljas Blond en Bruin en vanaf 2014 IPA brouwen bij Brouwerij Anders in Halen. Ondertussen werd een nieuwe brouwerij opgericht waar in juli het eerste brouwsel uit de ketel liep. Info over saison: zie “Surfine”

Nieuw (2015)

50 Het 5de Seizoen, ambere Saison, 6,5%, 33cl, OostEke Brouwers bij Br. Contreras, Gavere

€ 3,00

Aroma van karamelmout met in de verte wat hop. De smaak start zoet-fruitig, maar gaat over in een hopbitterheid die in de afdronk uitvloeit. (fb/pj) Alain Senechal uit Eke (gehucht van Nazareth) en Gert Cammerman uit Oostakker (deelgemeente van Gent) brouwen al enkele jaren bier. Sinds dit jaar commercialiseren ze enkele van hun brouwsels. Daarvoor kloppen ze aan bij brouwerijen in hun buurt: De Graal in Brakel en Contreras in Gavere (beide in Oost-Vlaanderen). Meer info over saison: zie “Surfine”.

Nieuw (eind 2014)

77 Surfine, blonde Saison, 6,5%, 33cl, Brasserie Dubuisson, Pipaix

€ 3,00

Floraal en zoet-moutig aroma met een toets van citrus en hop. De smaak vangt zoetig aan, maar gaat vlug over naar een citrus-fruitige, hop-bittere en kruidige smaak die - na een droog mondgevoel - in de afdronk uitvloeit. (ke/pj) Let op: dit bier kan overschuimen bij het inschenken! Saison is van oorsprong een typisch Henegouwse bierstijl. Kenmerkend is een droge (dorstlessende) kruidige en/of hoppige smaak. Het werd vroeger in de winter op boerderij-brouwerijen gebrouwen om in de zomer te drinken. Dubuisson ontstond zelf in 1769 als boerderij-brouwerij in Pipaix (Leuze-en-Hainaut) en knoopt nu dus terug aan bij een oude traditie, ook al werd de boerderij stopgezet in 1913. Surfine was oorspronkelijk een Speciale Belge (amber bier) tot 1955. De nieuwe versie is dus een saison en wordt gebrouwen met 3 verschillende mouten, 3 Belgische hopsoorten en gefermenteerd met 3 gistvariëteiten. Dubuisson (momenteel de 8ste generatie) is vooral bekend van de Bush-bieren.

BLOND BIER van hoge (of gemengde) gisting Nieuw (2015)

82 Vals Paterke Goud, 5,3%, 't Drankorgel, Mol, bij Brouwerij De Dool, Helchteren

€ 2,50

Een frisse doordrinker, gebrouwen met 3 soorten mout, met hergisting op de fles. Een echt goudkleurig bier, vals maar heerlijk. (fb) Twee jaar geleden liet hobbybrouwer Ivan Geudens Vals Paterke Tripel brouwen bij De Graal in Brakel, nu is Vals Paterke Goud aan de beurt, naar een recept van Ivan gebrouwen bij De Dool.

Nieuw (2015) / Specialiteit

85 Wild Jo, blond, 5,8%, 33cl, Brouwerij De Koninck, Antwerpen (Duvel-Moortgat)

€ 3,00

Hoppig en kruidig aroma. Frisse smaak met een zachte citrus-toets. De afdronk is licht hop-bitterig. Met de gist erbij en bij opwarming, is er een heel licht zurige afdronk waar te nemen. (fb/pj) De brouwmeester van De Koninck kreeg carte blanche en ontwierp dit bier met 3 verschillende gisten. Één van deze gisten is een wilde gist of brettanomyces (“Brett voor de vrienden”). Wild slaat natuurlijk op de wilde gist, Jo verwijst naar Joseph van den Bogaert die de herstart van de brouwerij mogelijk maakte na WOI. De ondertitel is “Bier voor stadsduiven”, het is de bedoeling dat Wild Jo, net als het “Bolleke De Koninck” een stadsbier wordt, maar de duif is ook uitgevlogen naar onze Bier-2-daagse.

Nieuw (2015)

51 Kompel Bovengronds, blond, 6%, 33cl, Br. Anders, Halen, voor Kompel, Maasmechelen € 3,00 Sterk zoet-fruitig aroma (banaan, framboos). Zoet-fruitige en kruidige, volmondige smaak met een geroosterde en karamelachtige toets. In de afdronk wordt deze smaak aangevuld met hopbitter. (fb/pj) Sandro Di Pietro en Ronny Kramer uit ParkCité (Maasmechelen) kwamen op het idee om een bier te laten brouwen dat gelinkt is aan het mijnverleden. Bij brouwerij Anders ontwierp men een bier met vier soorten hop, fris en gekruid. Dat verwijst naar de Maasmechelse multiculturele sfeer. Kompel is Limburgs voor mijnwerker en omdat het gaat om een blond bier, kreeg het de naam Bovengronds mee. Ondertussen is er ook een donkere versie: zie Kompel Ondergronds.

Nieuw (2015)

57 Lupulus HopEra, (bitter) blond, 6%, 33cl, Brasserie Les 3 Fourquets, Bovigny

€ 3,50

Citrus-hoppig aroma met een kruidige toets. De smaak is hopbitter met een vleugje fruitigheid en wordt in de afdronk aangevuld met florale toetsen. (pj) Les 3 Fourquets in Bovigny (deelgemeente van Gouvy in provincie Luxemburg) was in 2004 een initiatief van Pierre Gobron en Chris Bauweraerts, de oprichters van Achouffe. In 2008 verkocht Chris Bauweraerts zijn aandelen aan Pierre Gobron. Bierkenners kennen zeker Lupulus (Triple) en Lupulus Hibernatus. HopEra is de jongst welp, meteen ook het eerste Lupulus-bier verkrijgbaar in 33cl (i.p.v. 75cl). Het is met 4 hopsoorten en 30 IBU behoorlijk bitter, maar we vonden het net niet bitter genoeg om in te delen bij de bittere bieren. Een randgeval...

Saison – Blond

blz. 13


blz. 14


Masterfles (75cl) / Exclusiviteit

17 Perron Blond, 6,1%, 75cl, Brouwerij Perron Bieren, Gellik

€ 8,00

Fris-fruitig (citrus, pompelmoes) aroma met een licht zoetige toets. De smaak en afdronk zijn zacht hop-bitterig en -fruitig (citrus) met eveneens een licht zoetige toets. (pj) Jasper Dijkers, bijgenaamd Perron, brouwt al sinds 1994. Vorig jaar ging hij van start met een officiële pico-brouwerij. Hij brouwt slechts 125 liter per week met hop die hij zelf kweekt. Het bier is enkel te koop bij de brouwerij in Gellik (deelgemeente van Lanaken) en 4 cafés in de buurt. Perron verwijst naar het symbool dat een stad in het Prinsbisdom Luik – waartoe het huidige Limburg lange tijd behoorde – kreeg als teken van onafhankelijkheid. Net zoals die steden toen, is Perron onafhankelijk en brouwt hij wat en wanneer hij wil. Om te proeven moet u uiteraard één fles bestellen met meerdere glazen. Dat mag u trouwens doen voor elk bier.

Nieuwe brouwerij (2015)

25 Belgoo Luppoo, (bitter) blond, 6,5%, 33cl, Brouwerij BelgooBeer, Sint-Pieters-Leeuw

€ 3,00

Erg fruitig aroma, zowel zurig (citrus) als zoetig (passievrucht), met een hoppige toets. Zacht hoppige smaak met fruitig-bittere toets (citrus, pompelmoes). De afdronk is zacht bitterig met een zweem van citrus. (ke/pj) Luppoo ondergaat een zogenaamde dry-hopping of koude hopping (tijdens het rijpen). Jo Van Aert uit het VlaamsBrabantse Alsemberg was al enige tijd bezig als amateurbrouwer en volgde een opleiding brouwerij in het Centrum voor Volwassenenonderwijs Elishout in Anderlecht. Vanaf 2008 brouwde hij zijn bier bij Brasserie La Binchoise in het Waalse Binche. Eind 2013 vond hij een geschikt gebouw in Sint-Pieters-Leeuw om zijn eigen brouwerij in onder te brengen. In februari dit jaar stroomde het eerste bier uit de nieuwe ketels!

Exclusiviteit

35 Dief! Silver, blond, 6,5%, 33cl, Brouwerij Engilsen, Engsbergen

€ 3,50

Aroma en smaak zijn fruitig: vooral citrus, maar ook een beetje zoetig. In de smaak komt ook hopbitterheid opzetten die zich verder zet in de zachte afdronk. (ke/pj) Frederik Gils studeerde in 2005 af als bio-ingenieur in Leuven en werkte voor zijn eindverhandeling in het Labo Brouwerij en Mouterij. In 2003 vond hij het tijd voor een eigen brouwerij in Engsbergen, een deelgemeente van Tessenderlo. Hij richtte de kelder in als micro-brouwerij en palmde het tuinhuis in als opslagruimte. Op de Bier-2-daagse 2013 presenteerden we “Dief! Gold”. Ondertussen kwamen “Silver” (2014) en “Copper” (2015) uit.

Nieuw (2015)

72 Rogérke Blond, 6,5%, Brouwerij Anders, Halen, voor Stefan Gielkens, Bocholt

€ 3,00

Het aroma is hoppig en zacht zoet-fruitig. Ook de smaak is een evenwicht van hop en fruit. In de afdronk komt de hopbitterheid iets meer naar voor. (ke/pj) Stef Gielkens uit Bocholt speelt als feestanimatie het typetje Rogérke. Hij wilde zijn eigen bier en trok naar brouwerij Anders in Halen. Stefan omschreef zijn lievelingsbier en Anders stelde een recept op en brouwde het. Het eerste brouwsel was klaar in maart en al uitverkocht in augustus. Stef kreeg positieve reacties, maar sommigen vonden het te bitter, daarom dat dit 2de brouwsel zachter en fruitiger is.

Exclusiviteit

53 Kossaat, blond, 6,7%, 33cl, Brasserie Lefebvre, Quenast, voor o.a. Vercauteren, Londerzeel € 3,00 Zoet-floraal aroma met een tikje citrus. Zoete, florale aanhef die overgaat in een bitterige smaak met een lichte toets van citrus. De afdronk is zoetig-bitterig. (ke/pj) Kossaat verwijst naar een keuterboer die in het vroegere hertogdom Brabant slechts een klein lapje grond had wat weinig opbracht. Daardoor moest hij ook in loondienst bij een grotere boerderij gaan werken. Lefebvre in Waals-Brabant brouwt dit bier exclusief voor zes drankenhandels in Vlaams-Brabant en Antwerpen, allemaal provincies die vroeger bij het hertogdom Brabant hoorden (en – de uitzondering bevestigt de regel – voor één drankenhandel in WestVlaanderen).

(Ver)nieuw(d) (eind 2014)

23 Antigoon, blond, 7%, 33cl, The Musketeers, Ursel, bij De Proefbrouwerij, Lochristi

€ 3,00

Zacht fris-zurig en moutig aroma. De smaak is evenwichtig zoet-fruitig en licht hopbitterig. Na het volle mondgevoel volgt een zacht bitterige afdronk. (fb/pj) Het bier Antigoon – genoemd naar de reus uit de Antwerpse legende – bestaat al 5 jaar. Eind vorig jaar kwam echter een nieuwe versie uit, met nieuw recept en nieuw etiket. The Musketeers werd in 2000 opgericht door 4 studiegenoten uit Ursel, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Knesselare. Na 3 jaar hobbybrouwen besloten ze om hun bier op de markt te brengen. Ondertussen stapten 2 vennoten uit het project en bleven alleen Stefaan Soetemans en Kristof De Roo over. Ze laten hun bieren brouwen bij De Proefbrouwerij in Lochristi. Helaas staat deze brouwerij niet op het etiket vermeld, waardoor het lijkt dat in Ursel een brouwerij ligt.

Van 't vat / Exclusiviteit

1 Armand Ter Dolen, blond, 7%, van 't vat (33cl), Kasteelbrouwerij De Dool, Helchteren € 3,00 Een fruitig blond bier met een explosie van citrus, resultaat van dry-hopping met de Amerikaanse hopsoort Cascade. Om zoveel mogelijk hoparoma’s te bewaren wordt het bier niet gefilterd. Dit bier is mooi licht troebel en heeft een kraakwitte schuimkraag. (Brouwerij De Dool) Dit bier werd in 2011 ontworpen ter ere van Armand Desplenter. Hij stichtte samen met dochter Mieke brouwerij De Dool. Het bier ondergaat een drooghopping: er wordt tijdens de rijping extra hop toegevoegd. Het wordt bovendien niet gefilterd. Het wordt slechts in beperkte hoeveelheden gebrouwen en is maar sporadisch van 't vat verkrijgbaar.

Proefpalet: 4 bieren van 't vat in proefglaasjes (4x 15cl): € 6,00 Blond

blz. 15


blz. 16


Nieuw (2015)

42 Gapersdorre, blond, 7%, 33cl, MaltyTowers, Geluwe, bij Br. 't Gaverhopke, Harelbeke

€ 3,50

Het aroma is zoet en kruidig met een vleugje hop. In de smaak en afdronk komt de hoppige bitterheid naar voor, samen met een zurig-fruitige toets. (ke/pj) Tijdens een bierproefsessie in praat- en eetcafé 't Smiske in Geluwe (deelgemeente van het West-Vlaamse Wervik) besloten twee hobbybrouwers dat Geluwe een eigen bier moest hebben. Zowel voor het recept (door een proeverij) als de naam werd een beroep gedaan op de bevolking. Gapersdorre verwijst enerzijds naar de reus Jan de Gaper en anderzijds naar een gedicht van Guido Gezelle die Geluwe omschreef als de dooier (dorre) van Vlaanderen. Het bier wordt gebrouwen bij 't Gaverhopke in Harelbeke.

Exclusiviteit / Voor het goede doel

49 Hendrik Geeraert, blond, 7%, 33cl, Brouwerij Deca, Woesten, voor Bert Gunst

€ 3,50

Zoet aroma van mout, fruit en honing. Zachte aanhef met een zoet-moutige toetsen die in de afdronk worden aangevuld met een heel lichte hop-bitterheid. (ke/pj) Bert Gunst, schepen van Toerisme in Nieuwpoort, kwam eind 2012 op het idee om twee helden uit WO I te eren met een bier. Hendrik Geeraert uit Nieuwpoort en Karel Cogge uit Veurne zorgden voor de onderwaterzetting van de IJzervlakte waardoor de Duitsers gestopt werden. Zo kregen Nieuwpoort en Veurne meteen hun stadsbier. De opbrengst van Hendrik Geeraert gaat naar het lager onderwijs in Nieuwpoort. De bieren worden gebrouwen in Woesten (deelgemeente van Vleteren) en zijn (bijna) enkel in de Westhoek te verkrijgen. Karel Cogge is op het moment uitverkocht, maar wordt zeker opnieuw gebrouwen (misschien iets voor volgend jaar...).

Nieuw (2015)

78 Tripel 07 (0007), blond, 7%, 33cl, OostEke Brouwers, bij Brouwerij De Graal, Brakel

€ 3,50

Aroma van mout (zoet), citrus, kruiden en hop. De zachte smaak vangt moutzoet aan en is verder zacht hoppig en kruidig. De afdronk is zacht hopbitter (met gist erbij wordt het bier iets meer bitter, maar ook vlokkig). (fb/pj) Alain Senechal uit Eke (gehucht van Nazareth) en Gert Cammerman uit Oostakker (deelgemeente van Gent) brouwen al enkele jaren bier. Sinds dit jaar commercialiseren ze enkele van hun brouwsels. Daarvoor kloppen ze aan bij brouwerijen in hun buurt: De Graal in Brakel en Contreras in Gavere (beide in Oost-Vlaanderen). De OostEke brouwers geven als uitleg over “tripel” dat het bier 3 maal gist. De paters van Westmalle gaven de benaming echter aan hun bier dat ongeveer 3 maal zo sterk was als hun “tafelbier” (9,5 t.o.v. 3,5%) omdat ze 3 maal zoveel graan gebruikten. 7% is dan misschien ook wat weinig om de benaming tripel te dragen...

Nieuw (2015)

36 Dikke Jan, blond, 7,2%, 33cl, Dikke Jan, Desselgem, bij Brouwerij Deca, Woesten

€ 3,50

Het aroma is vooral citrus-fruitig en kruidig met een zoet-fruitige toets. De zoet-fruitige aanhef gaat over in een kruidige en licht bitterige smaak. De lange afdronk is hopbitter met een kruidige toets. (fb/pj) Drie vrienden uit Desselgem (deelgemeente van Waregem) – een waard, een dikke Jan en een hobbybrouwer – besloten om een bier op de markt te brengen. Het moest een karaktervol bier zijn met een hoppige toets en bittere afdronk. Na een brouwcursus en een jaar experimenteren in een hobby-brouwinstallatie, lieten ze dit jaar hun Dikke Jan brouwen bij Deca in Woesten (deelgemeente van Vleteren).

Van 't vat / Exclusiviteit

2 Averbode, blond Abdijbier, 7,5%, van 't vat (33cl), Br. Huyghe, i.o.v. Abdij Averbode

€ 3,00

Geur: bloemig, groene appels, een zweem van zoetigheid en fijne hoparoma’s. Smaak: volmondig, moutzoetig, een aangenaam hopkarakter door zorgvuldig uitgekozen hopsoorten. Een frisse, volle en bitterige afdronk maken van dit (unieke) bier een heuse beleving. (Brouwerij Huyghe) De Norbertijnen van Averbode hadden een brouwerij tot in de Eerste Wereldoorlog en een bakkerij tot in de jaren 1960. Vanaf dan kwamen de belangrijkste inkomsten van de uitgeverij-drukkerij. Die werd in 1996 verkocht. Om de toekomst van de abdij veilig te stellen brengen de paters nu brood, kaas en bier op de markt. Het bier wordt sinds vorig jaar gebrouwen bij Huyghe in Melle. Het is de bedoeling om met een eigen brouwerij te starten. Daar zal echter een ander bier gebrouwen worden dat men enkel in de abdij kan kopen. Averbode is slechts beperkt van 't vat verkrijgbaar.

Proefpalet: 4 bieren van 't vat in proefglaasjes (4x 15cl): € 6,00 Masterfles (75cl) / Éénmalig brouwsel (eind 2014)

12 Delirium Argentum, 7,8%, 75cl, Brouwerij Huyghe, Melle

€ 8,00

Zoet-fruitig (banaan) en -moutig aroma met citrus-hoppige toetsen. De aanhef is zoet-fruitig en gaat over in een citrusbittere smaak. De afdronk is hopbitter met een zoet-fruitige toets in de nasmaak. (pj) Iedereen kent wel Delirium Tremens en zijn roze olifant. Ter ere van het 25-jarige jubileum van dit bier, brouwde Huyghe een feestversie. Argentum is latijn voor zilver. Het is iets minder sterk in alcoholvolume, maar even smaakvol. Om te proeven moet u uiteraard één fles bestellen met meerdere glazen. Dat mag u trouwens doen voor elk bier.

Van 't vat (nieuw (2015))

4 Coccinelle , sterk blond, 8%, van 't vat

(33cl) ,

Huisbr. Krico, Hasselt, bij br. Anders, Halen € 3,50

Onder de smeuïge, witte schuimkraag is er een zachte fruitigheid en kruidigheid waarneembaar in de neus. De mooie balans tussen het fruitig-kruidig aroma en de milde hoppige bitterheid zorgen voor een aangename nabitterheid die je doet verlangen naar de volgende slok. Deze volmondige tripel laat zich vlot en aangenaam drinken. (Huisbr. Krico) > Blond – Sterk Blond

blz. 17


blz. 18


>

Coccinelle is Frans voor lieveheersbeestje, de natuurlijke beschermer van de hopplant (dit bier wordt gebrouwen met 3 hopsoorten). Coccinelle staat ook symbool voor geluk en liefde, in dit geval in de vorm van een glas bier. In 2007 volgde Kris Dexters de opleiding ‘bierbrouwen en fermentatie’ in het CVO Elishout te Anderlecht. Toen zijn bier in 2010 als eerste eindigde tijdens een proeverij van amateurbrouwsels bij de Limburgse Biervrienden, besloot hij zijn bier te commercialiseren. Sinds maart is Coccinelle ook van 't vat verkrijgbaar.

Proefpalet: 4 bieren van 't vat in proefglaasjes (4x 15cl): € 6,00 Nieuw (2015)

32 De Bie Vélo, sterk blond, 8%, 33cl, Brouwerij de Bie, Dentergem

€ 3,50

Een krachtig fris, zoetig bier met een scala van 3 kruiden waarbij de smaak van steranijs de overhand heeft. Een verrassend en volmondig bier dat ook door de wielerploeg zelf zeer geapprecieerd wordt. (fb) Een bier voor winnaars en hun fans van de Etixx-Quickstep Wielerploeg. Brouwerij De Bie ontstond in 1992 in Watou. In 2001 verhuisde ze naar herberg D'Hellekapelle in Loker (Heuvelland) en in 2011 naar Wakken (Dentergem) in een volledig gerenoveerde hoeve; telkens omwille van plaatsgebrek.

Exclusiviteit

44 Groevebier, sterk blond, 8%, 33cl, Br. Ecaussinnes, voor C. Ramaekers, Wezemaal

€ 3,50

Floraal en kruidig aroma met in de verte wat hop en fruit. De smaak gaat van zoet-fruitig over naar hopbitter, dat in de afdronk uitvloeit. (ke/pj) Groevebier verwijst naar de voormalige ijzerzandsteengroeve op de Wijngaardberg in Wezemaal (deelgemeente van Rotselaar). Het wordt exclusief gebrouwen voor de cafés Wisemaele en In de Ster bij Boeres en... het wijnmuseum. Helaas vermeldt het etiket niet Brouwerij Ecaussinnes (in de gelijknamige Henegouwse gemeente), maar enkel Conrad Ramaekers, landbouwer, secretaris van de Landelijke Gilde Wezemaal en licentiehouder van het bier.

Nieuw (eind 2014) / Exclusiviteit

46 Grutte Pier Tripel, sterk blond, 8%, 33cl, Grutte Pier bij Admiraals BierBrouwerij (NL)

€ 3,50

Een krachtig blond bier van hoge gisting met hergisting op de fles. Een smaak en aroma van koriander geeft samen met Cascade- en Saaz-hop karakter aan dit bier. (fb) Een bier voor helden, een prachtig bier met een mooi verhaal over Grutte Pier, een vrijheidsstrijder die rond 1514 bekend werd als de Reus van Friesland en een belangrijke rol speelde in de strijd tegen de Hollanders. Grutte Pier Tripel werd onlangs uitgeroepen tot de beste Nederlandse Tripel 2015 op de World Beer Awards in Londen. Kortom, een bier dat je geproefd moet hebben. Schenk rustig in en geniet ervan. Frans Filius, hobbybrouwer en Menno Feenstra en Michelle Beerstra van Speciaalbiercafé de Markies in Leeuwarden laten deze tripel brouwen bij Admiraals BierBrouwerij in Oudkerk (gemeente Tietjerksteradeel).

Van 't vat / Exclusiviteit

8 Vals Paterke Tripel, 8,3%, van 't vat (33cl), 't Drankorgel, Mol, bij Br. De Graal, Brakel € 3,50 Het gebruik van uitgelezen mout- en hopsoorten zorgen voor een complexe doch ingehouden bitterheid. Het is een nog nooit geziene (en geproefde) smaaksensatie. Door zijn uniek, rijk en complex smaakpatroon heeft dit bijzondere bier een aangename afdronk die naar meer doet verlangen! ('t Drankorgel) Ivan Geudens volgde in 2003 een brouwcursus bij de Geelse wijn- en biergilde. Sindsdien werden er al heel wat recepten uitgeprobeerd, vrienden kwamen proeven en er werd gezocht naar hét recept. Tijdens een winterwandeling van de plaatselijke Landelijke Gilde werd Vals Paterke Tripel aan een iets groter publiek voorgesteld. En het werd gesmaakt! De volgende stap was een nog groter brouwsel om het bier officieel op de markt te brengen. In maart 2013 vloeide het eerste Vals Paterke Tripel uit de ketels van De Graal. Het is slechts sporadisch van 't vat verkrijgbaar.

Proefpalet: 4 bieren van 't vat in proefglaasjes (4x 15cl): € 6,00 Exclusiviteit

33 Delvaux, sterk blond, 8,5%, 33cl, Brouwerij De Kroon, Neerijse

€ 4,00

Zoet-fruitig aroma (perzik met een vleugje honing). De aanhef is eveneens zoet-fruitig en wordt in de smaak gecombineerd met een zachte hopbitterheid die zich in de afdronk verderzet. (ke/pj) Brouwerij De Kroon werd opgericht in 1897 en stopte in 1983 met brouwen. Het gebouw – dat sindsdien leeg stond – werd in 2003 geklasseerd als beschermd monument. Sinds 2013 wordt er opnieuw gebrouwen in een gloednieuwe installatie door “Biercentrum Delvaux”: professor Freddy Delvaux (Laboratorium voor Mouterij en Brouwerij, KU Leuven) en zijn zonen Peter en Filip (doctor met een proefschrift over witbieren). De bieren zijn enkel ter plaatse verkrijgbaar.

Nieuw (eind 2014)

41 Filou, sterk blond, 8,5%, 33cl, Brouwerij Van Honsebrouck, Ingelmunster

€ 3,50

Een blonde tripel die goed doordrinkt met Tsjechische hoppen, met hergisting op de fles. Een fris lichtzoet aroma en een mooie schuimkraag. (fb) Kasteelbrouwerij Van Honsebrouck werd in 1811 gesticht door Amandus Van Honsbrouck, landbouwer en later burgemeester. Inmiddels zeer bekend door de befaamde Kasteelbieren. Eind vorig jaar kwam als experiment Filou uit en omdat het in de smaak viel, werd het in januari officieel voorgesteld. Filou betekent in de streek van Ingelmunster schavuit. Op het etiket staat een jongen met katapult afgebeeld.

Specialiteit

54 Lander Baatsem, sterk blond honingbier, 8,5%, 33cl, Br. Boelens, Belsele, voor BDG

€ 4,00

Aroma en aanhef zijn floraal en zoet. In de smaak komt ook wat hopbitter opzetten, dat blijft hangen in de afdronk, samen met de florale toets. (ke/pj) >

Sterk Blond

blz. 19


blz. 20


>

De Boutersemse Degustatiegilde (BDG) wilde een bier laten brouwen en klopte aan bij Boelens in Belsele (Sint-Niklaas). Die brouwde voor hen een honingbier. In april 2014 werd het bier geproefd door BDG en het gemeentebestuur van Boutersem (Vlaams-Brabant) en in mei voorgesteld op de Bijen- en bloesemdag in het park van Kwabeek. Het bier kreeg de naam Lander van Baatsem (Baatsem is de dialectnaam voor Boutersem) en is nu al 13 keer gebrouwen!

Nieuwe brouwerij (2014) / Nieuw (2014) / Exclusiviteit

84 Weldebrouck Tripel, sterk blond, 8,5%, 33cl, Brouwerij Weldebrouck, Willebroek

€ 4,00

Een krachtige, zoetige en frisse tripel met karakter, met hergisting op de fles. Gebrouwen met eigen gekweekte gist en verschillende mout- en hopsoorten. (fb) Een traditie herleeft. Weldebrouck is de oude benaming van Willebroek. De 50-jarige brouwingenieur Luc Piessens vond het hoog tijd dat Willebroek (provincie Antwerpen) opnieuw een brouwerij kreeg, begin 20ste eeuw waren er immers meer dan een dozijn. Omdat het gaat om een micro-brouwerij – met een eigen stijl – levert Luc niet aan drankenhandels, het bier is enkel via de brouwerij (en enkele cafés in de omgeving) te verkrijgen. Naast deze tripel heeft Brouwerij Weldebrouck ook Heindonker, een amberkleurig bier van 5,2%.

Klassieker

43 Gouden Carolus Tripel, sterk blond, 9%, 33cl, Brouwerij Het Anker, Mechelen

€ 3,50

Zoet-fruitig aroma met toetsjes van citrus en hop. De smaak is fruit-zoet en gaat langzaam over in een hopbitterheid die in de afdronk uitvloeit. (ke/pj) Brouwerij Het Anker is een van de oudste brouwerijen van het land. Het eerste schriftelijke bewijs dateert van 1369 toen “Jan in den Anker” belasting betaalde. Een oude kroniek vermeldt dat in de tijd van Keizer Karel bij feesten Groot Mechels Keizersbier werd gedronken. Het werd Gouden Carolus genoemd, naar de gouden munten van Keizer Karel. De afbeelding op die munt siert nu het etiket.

Van 't vat / Nieuw (eind 2014)

5

Ne Gouwe Loemelaer Tripel Dry Hop, sterk blond, 9%, van 't vat

(33cl) ,

Br. Amai

€ 3,50

Ambachtelijk gebrouwen met fruitige, citrusachtige hoppen als Amarillo en Saaz. De gist zorgt voor de frisse, fruitige, alcoholische toets van 9%. Bij het uitschenken van de tripel komen de aroma’s je tegemoet! (Brouwerij Amai) De basis voor dit bier is Ne Gouwe Loemelaer. Bij het lageren van de tripel wordt nog extra hop toegevoegd. Daardoor wordt het meer bitter, maar we vonden het net niet bitter genoeg om het voluit in te delen bij de bittere bieren. Bierliefhebber Henk Fijneman uit Lommel was zo enthousiast na een workshop bierbrouwen dat hij zich onmiddellijk ketels aanschafte en aan de slag ging. Ondertussen heeft hij een officiële brouwerij. Omdat hij slechts zeer kleine volumes brouwt (75l per brouwsel), laat hij grotere volumes bij andere brouwerijen brouwen, zoals Pirlot in Zandhoven.

Proefpalet: 4 bieren van 't vat in proefglaasjes (4x 15cl): € 6,00 Éénmalig brouwsel (2015)

40 Duvel Tripel Hop 2015 , (bitter) sterk blond, 9,5%, 33cl, Br. Duvel-Moortgat, Breendonk

€ 3,50

Fris-fruitig aroma van citrus en pompelmoes. De aanhef is zoet-fruitig, maar ook hier komt citrus naar voor, aangevuld met hopbittere en kruidige elementen. De afdronk is opnieuw bitter-fruitig (citrus, pompelmoes) en droog. (fb/pj) In 2007 kwam voor het eerst een Duvel-versie uit met een extra hopsoort en sinds 2012 is het een jaarlijkse traditie. Dit jaar werd gekozen voor de Amerikaanse hopsoort Equinox die in dry-hopping (bij het lageren) werd toegevoegd.

Masterfles (75cl) / Nieuw (2015) / Specialiteit / Exclusiviteit

10 Bush de Charmes, sterk blond, 10%, 75cl, Brasserie Dubuisson, Pipaix

€ 19,00

Het aroma is hoppig en zoet fruitig. Het zoet-fruitige zet zich door in de smaak en wordt aangevuld met een zurige (houtige) toets. Het warme mondgevoel vloeit samen met een zoet-fruitige en bittere smaak uit in de afdronk. (ke/pj) Hugues Dubuisson kwam op het idee om de Bush Blonde te laten rijpen op eikenhouten vaten waarin zich vroeger witte bourgognewijn bevond, met name de bekende Charmes Meursault. De brouwerij kocht 13 vaten van elk 228 liter en liet het bier er in 2014 op rijpen. Bush de Charmes heeft een beperkte oplage en een rijk en complex smakenpalet. Het kwam in februari van dit jaar op de markt en is (bijna) uitverkocht. Om te proeven moet u uiteraard één fles bestellen met meerdere glazen. Dat mag u trouwens doen voor elk bier.

Masterfles (75cl) / Nieuw (voor België – 2015) / Exclusiviteit

16 Malheur Zestig, sterk blond, 10%, 75cl, Brouwerij Malheur, Buggenhout

€ 9,00

Floraal en fris-fruitig (citrus) aroma. Fris-kruidige (munt?) smaak met een zoet-fruitige (banaan) toets en een warm mondgevoel. De afdronk is zacht bitterig en droog. (pj) Zestig verwijst naar 60 EBU, een getal dat de bitterheid aangeeft. Dit is al behoorlijk bitter, maar we vonden het net niet bitter genoeg om het voluit in te delen bij de bittere bieren. Het wordt al sinds 2013 gebrouwen voor de Amerikaanse markt, maar is nu ook beperkt verkrijgbaar in België. Om te proeven moet u uiteraard één fles bestellen met meerdere glazen. Dat mag u trouwens doen voor elk bier.

Masterfles (75cl) / Exclusiviteit

9

Beerze Bold Tripel Hop, 10,5%, 75cl, De Gouden Leeuw, Vessem (NL), bij Malheur

€ 13,00

Een speciaal bier met karakter volgens oud familierecept (1948). Bitter van smaak met een elegant hoparoma. Het bier smaakt heerlijk bij kaas of als aperitief. Een speciaal bier met een oude traditie dat je geproefd moet hebben. (fb) Herberg-Brouwerij De Gouden Leeuw in Vessem (deelgemeente van het Noord-Brabantse Eersel) laat dit bier brouwen bij Malheur in Buggenhout. Toch is het niet in België verkrijgbaar. Om te proeven moet u uiteraard één fles bestellen met meerdere glazen. Dat mag u trouwens doen voor elk bier.

Sterk Blond

blz. 21


blz. 22


BRUT BIER Masterfles (75cl) / Specialiteit / Klassieker

14 Deus Brut des Flandres, blond brut bier, 11,5%, 75cl, Br. Bosteels, Buggenhout

€ 18,00

Fris, fruitig en licht floraal aroma. De smaak is complex (fruitig-zoetig, fris-fruitig en floraal) met een sprankelend mondgevoel. De afdronk is licht, fruitig en droog. (pj) Dit bier was – na Maleur Brut – het 2de brut bier dat op de markt kwam. Zoals de naam aangeeft, is het een goddelijk bier (Deus (uitspraak: de-us) is Latijn voor God)). Het wordt gebrouwen en ondergaat 2 gistingen bij Bosteels. Daarna wordt het naar Frankrijk gebracht voor de 3de gisting die op dezelfde manier verloopt als bij champagne. Om te proeven moet u uiteraard één fles bestellen met meerdere glazen. Dat mag u trouwens doen voor elk bier.

AMBER BIER van hoge gisting Streekbier

27 Bokkereyer, amber (“Special Belge”), 6%, 25cl, Brouwerij Cornelissen, Opitter

€ 1,50

Licht zoetig en karamel-moutig aroma. De smaak is zacht karamel-zoetig met een lichte bitterheid die in de afdronk op de voorgrond komt. (pj) De amberkleurige Bokkereyer ontstond in 1984 als bier van lage gisting. In 2004 werd het hooggegist. Volgens ons is het een ondergewaardeerd bier. De eerste melding van een brouwerij in Opitter komt uit 1807, toen Thomas Vissers overleed. Zijn zoon Johannes Vissers had een herenhuis met brouwerij en stallingen op het dorpsplein. Het was Jan Mattijs Cornelissen die de Brouwerij Sint-Jozef in 1859 boven de doopvont hield, net zoals hij dat jaar ook met zijn zoon Jozef deed. Met Jef jr. is de brouwerij toe aan de zesde generatie Cornelissen. Recent veranderde Brouwerij Sint-Jozef haar naam om het familiale en lokale karakter te benadrukken.

Nieuw (2015)

48 Gulden Spoor Red Ale, amber (“Special Belge”), 6%, 33cl, Br. Gulden Spoor, Gullegem € 3,00 Houtig en fruitig aroma. In de smaak overheerst het zoet (fruit, mout) en is er een hopbittere toets, terwijl de afdronk vooral hopbitter is met een zoete toets. (ke/pj) In 2003 verbouwde restaurant 't Rusteel in Gullegem (Wevelgem, West-Vlaanderen) de garage tot amateurbrouwerij. In 2007 gingen Björn Desmadryl en Kim Olievier er van start met een officiële brouwerij onder de naam 't Brouwkot. Bij een uitbreiding in 2009 herdoopte men haar in Gulden Spoor. Ter gelegenheid van de recente verhuis naar een nieuw gebouw naast 't Rusteel, stelde men twee nieuwe bierlijnen voor: Gulden Spoor (Blond, Dubbel, Red Ale, IPA, Tripel, Quadrupel) en Netebuk (Original, Wheat, Coffee, Smoke, Winter).

Exclusiviteit

76 Super Kroon, amber (“Pale-Ale” / “Special Belge”), 6,8%, 25cl, Br. De Kroon, Neerijse

€ 3,00

Zoet (fruitig, moutig en licht karamel) en kruidig aroma. De aanhef is wat zoetig, maar gaat vlug over in een bittere smaak die in de afdronk stevig blijft hangen. (ke/pj) Brouwerij De Kroon werd opgericht in 1897 en stopte in 1983 met brouwen. Het gebouw – dat sindsdien leeg stond – werd in 2003 geklasseerd als beschermd monument. Sinds 2013 wordt er opnieuw gebrouwen in een gloednieuwe installatie door “Biercentrum Delvaux”: professor Freddy Delvaux (Laboratorium voor Mouterij en Brouwerij, KU Leuven) en zijn zonen Peter en Filip (doctor met een proefschrift over witbieren). De bieren zijn enkel ter plaatse verkrijgbaar.

Nieuw (2015)

60 Ne Rosse Loemelaer, amber, 7,5%, 33cl, Brouwerij Amai, Lommel

€ 3,00

Het aroma is overweldigend fruit-zoet. Ook de smaak start fruit-zoetig met een moutige toets. De afdronk is zacht, maar toch volmondig met een combinatie van hopbitter, fris-fruitig (citrus) en lichte kruidigheid. (fb/pj) Bierliefhebber Henk Fijneman was zo enthousiast na een workshop brouwen dat hij zich onmiddellijk ketels aanschafte en aan de slag ging. Sinds vorig jaar heeft hij een officiële brouwerij. “Ne Rosse – gebrouwen met 5 moutsoorten – is een diep amberrood bier en rood is de kleur van de liefde. Het is dan ook met liefde gebrouwen!” aldus de brouwer.

Masterfles (75cl) / Nieuw (eind 2014) / Specialiteit 19 Triporteur Rosie Rosa, sterk licht amber buiten categorie, 9,2%, 75cl, BOM en Br. Anders € 10,00 Zoetig-fruitig en zacht-granig (brood) aroma. De smaak en afdronk zijn zoet-fruitig (rozijn?, stroop?) en licht kruidig met een warm mondgevoel. (ke/pj) Deze special roast is geïnspireerd op ‘Rosa’, een tango van Jacques Brel. Het bier werd gebrouwen met brood, zonder de toevoeging van hop, naar het voorbeeld van de Oude Egyptenaren. Jan Dierickx Visschers, artisanale bakker in Izegem, ontwierp voor de Rosie Rosa een nieuw rozijnenbrood op basis van blauwe bessen uit Meeuwen-Gruitrode gebakken door BOM, appel- en perenstroop van Vrolingen, zachtjes gebrande BOM gerstemout, boekweitmeel, zuurdesem en Franse tarwe. Bert Van Hecke van BOM Brewery (Belgische Originele Moutbakkerij en Brouwerij) in Bree bakt zelf zijn speciaal-mout en bezorgt zijn mout en – in dit geval – brood aan Brouwerij Anders in Halen die nauwgezet het brouwproces van BOM Brewery volgt. Anders wordt niet vermeld op het etiket, maar op de website omschrijft BOM zich wel als zigeunerbrouwer (een mooier woord voor bierfirma). Om te proeven moet u uiteraard één fles bestellen met meerdere glazen. Dat mag u trouwens doen voor elk bier.

Nieuw (2015) / Exclusiviteit

34 Dief! Copper, sterk amber, 9,4%, 33cl, Brouwerij Engilsen, Engsbergen

€ 4,00

Fris en zoet-fruitig aroma. Smaak en aroma zijn zoet (fruitig en karamelmoutig) met een hopbittere toets en een warme volmondigheid.(ke/pj) >

Brut – Amber – Sterk Amber

blz. 23


blz. 24


>

Frederik Gils studeerde in 2005 af als bio-ingenieur in Leuven en werkte voor zijn eindverhandeling in het Labo Brouwerij en Mouterij. In 2003 vond hij het tijd voor een eigen brouwerij in Engsbergen, een deelgemeente van Tessenderlo. Hij richtte de kelder in als micro-brouwerij en palmde het tuinhuis in als opslagruimte. Op de Bier-2-daagse 2013 presenteerden we “Dief! Gold”. Ondertussen kwamen “Silver” (2014) en “Copper” (2015) uit.

Nieuw (2015)

71 Quadrum, sterk amber (gerstewijn), 11,3%, 33cl, OostEke Brouwers bij Br. Contreras, Gavere € 4,00 Zoet-fruitig en karamel-moutig aroma. De smaak vangt zoet aan (fruit, karamel) en gaat vlug over naar een sterk warm mondgevoel met een hopbitter tintje, dat zich verderzet in de afdronk. (ke/pj) Alain Senechal uit Eke (gehucht van Nazareth) en Gert Cammerman uit Oostakker (deelgemeente van Gent) brouwen al enkele jaren bier. Sinds dit jaar commercialiseren ze enkele van hun brouwsels. Daarvoor kloppen ze aan bij brouwerijen in hun buurt: De Graal in Brakel en Contreras in Gavere (beide in Oost-Vlaanderen).

Van 't vat / Exclusiviteit / Primeur voor 2015

3

Bush de Noël, sterk amber (gerstewijn), 12%, van 't vat (33cl), Br. Dubuisson, Pipaix € 3,50 De aroma’s gaan van geel fruit (banaan, ananas) tot karamel en gedroogde vruchten. Bush de Noël is volrond, heeft een mooie densiteit, smaakt lichtbitter met een zoete ondertoon, heeft aroma’s van karamel en pralinéchocolade en heeft een mooie lange afdronk. (Brasserie Dubuisson) Brasserie Dubuisson werd in Pipaix (provincie Henegouwen) opgericht in 1769 en is de oudste familiebrouwerij van Wallonië. Momenteel is het de achtste generatie die de roerstok in handen houdt. Bush Ambrée – gecreëerd in 1933 – gold lange tijd als sterkste bier ter wereld. In 1991 kwam er een kerstversie bij. Het wordt jaarlijks in slechts beperkte hoeveelheid gebrouwen. Het is de eerste keer dat u de editie van 2015 kunt proeven, en dan nog wel van 't vat.

Proefpalet: 4 bieren van 't vat in proefglaasjes (4x 15cl): € 6,00

BITTER DONKER / STOUT / KOFFIE- / CHOCOLADE- / ROOKBIER van hoge gisting Nieuw (eind 2014) / Specialiteit

62 Netebuk Smoke, rookbier, 6%, 33cl, Brouwerij Gulden Spoor, Gullegem

€ 3,50

Gerookt aroma met zurig- en fris-fruitige toetsen. In de smaak zit een klein beetje zoet-moutig, maar gerookte mout overheerst. In de afdronk blijft de gerookte mout nazinderen. (ke/pj) In 2003 verbouwde restaurant 't Rusteel in Gullegem (Wevelgem, West-Vlaanderen) de garage tot amateurbrouwerij. In 2007 gingen Björn Desmadryl en Kim Olievier er van start met een officiële brouwerij onder de naam 't Brouwkot. Bij een uitbreiding in 2009 herdoopte men haar in Gulden Spoor. Ter gelegenheid van de recente verhuis naar een nieuw gebouw naast 't Rusteel, stelde men twee nieuwe bierlijnen voor: Gulden Spoor (Blond, Dubbel, Red Ale, IPA, Tripel, Quadrupel) en Netebuk (Original, Wheat, Coffee, Smoke, Winter), genoemd naar de legende van de vliegende bok. Smoke is gebrouwen met gerookte mout.

Mediumfles (66cl)

11 Charbon, stout, 7%, 66cl, Brouwerij De Dochter van de Korenaar, Baarle-Hertog

€ 7,00

Een gitzwarte stout met een prachtig smaakpalet van geuren en smaken, een rokerig donker aroma met een vleugje vanille. Een volmondig bier met toetsen van koffie, karamel en mokka-aroma met een volmaakte, licht bittere afdronk. Een aanrader! (fb) Dochter van de Korenaar verwijst naar het woord bier, in oude Mechelse kronieken vond men dat Keizer Karel V, rond 1551, de voorkeur gaf aan het sap van de dochter van de korenaar (bier) i.p.v. het bloed van de druiventros (wijn). Om te proeven moet u uiteraard één fles bestellen met meerdere glazen. Dat mag u trouwens doen voor elk bier.

Nieuw (eind 2014) / Specialiteit

81 Triporteur Total Loss, “dark IPA”, 7,7%, 33cl, BOM Brewery, Bree en Br. Anders, Halen € 4,00

Het aroma is vooral fruitig-hoppig (citrus) met een vleugje mokka. In de smaak komt de geroosterde mout meer naar voor en in de afdronk wordt de mokka-bitterheid aangevuld met een fruitig tintje. (pj) “De oven van BOM staat roodgloeiend om de zwartste mouten te roosteren. De engelen zijn 's werelds meest indrukwekkende hoppen aan het verzamelen. Jullie zullen ondervinden hoe bitter de hel kan smaken, maar ook hoe verleidelijk de engelen ruiken. Not for pussies”, aldus Bierproevers-lid Bert Van Hecke van BOM Brewery (Belgische Originele Moutbakkerij en Brouwerij) in Bree. Hij bakt zelf zijn speciaal-mout en bezorgt een mengeling van zijn mouten en hoppen aan Brouwerij Anders in Halen die nauwgezet het brouwproces van BOM Brewery volgt. Anders wordt niet vermeld op het etiket, maar op de website omschrijft BOM zich wel als zigeunerbrouwer (bierfirma).

Specialiteit

29 Brusseleir, “Zwët IPA”, 8%, 33cl, Brasserie de la Senne, Brussel

€ 3,50

Zacht fruitig-kruidig en zoet-moutig aroma. Zacht fruitige en moutige (beetje zoet, beetje mokka) smaak. De afdronk is fel mokka-gebrand-bitter met een droog-hopbittere nasmaak. (pj) In 2003 startte Bernard Lebouck met Brouwerij Sint-Pieters in Sint-Pieters-Leeuw (Vlaams Brabant). Al vlug kwam Yvan De Baets er als zakenpartner bij. Ze veranderden de naam in Brasserie de la Senne / De Zennebrouwerij. In 2009 kochten ze een pand in Brussel waarin ze in 2010 een nieuwe brouwerij onderbrachten.

Sterk Amber – Bitter Donker / Stout / Rookbier

blz. 25


blz. 26


Nieuw (2015)

61 Ne Stoute Loemelaer, stout, 9%, 33cl, Brouwerij Amai, Lommel

€ 3,50

Chocolade-bitter aroma met een toetsje van karamel. De smaak is romig en complex met een combinatie van koffiebitter en wat karamel. In de afdronk komt mokka-bitter naar voor, maar het romige mondgevoel blijft. (fb/pj) Bierliefhebber Henk Fijneman uit Lommel was zo enthousiast na een workshop bierbrouwen dat hij zich onmiddellijk ketels aanschafte en aan de slag ging. Ondertussen heeft hij sinds vorig jaar een officiële micro-brouwerij. Dit bier laat hij echter in grotere volumes brouwen bij De Graal in Brakel. Ne Stoute is een “Russian Imperial Stout”, dit is een zware stout zoals die door Tsaar Peter I zou zijn overgebracht van Engeland naar Rusland in 1698.

Specialiteit

70 Préaris Quadrocinno , sterk donker koffiebier, 10%, 33cl, Vliegende Paard Br. bij De Proefbr.

€ 4,00

Het aroma is vooral zoet-fruitig met een zweem van karamel en mokka. In de smaak komt de gebrande koffie naar voor die in de gebrand-bittere afdronk blijft nazinderen. (ke/pj) De Vliegende Paard Brouwers, een groepje hobbybrouwers uit Oedelem (deelgemeente van het West-Vlaamse Beernem), wonnen in 2011 de Brouwland-competitie voor hobbybrouwsels met “Préaris Quadrupel”. Ze besloten het bier te commercialiseren en ondertussen brachten ze een hele reeks eigenzinnige bieren uit, zoals deze “Quadrocinno” uit 2014. Op het etiket wordt de werkelijke brouwerij (De Proefbrouwerij in Lochristi) niet vermeld, op hun website wel.

Nieuw (2015) / Specialiteit

24 Barista Chocolate Quad, sterk donker koffie-chocoladebier, 11%, 33cl, Br. Van Honsebrouck € 3,50 In het aroma en de smaak herkennen we mokka, karamel en een toets van pure chocolade. Het mondgevoel is warm en de afdronk licht mokka-bitter (koffie, pure chocolade). (ke/pj) Van Honsebrouck uit Ingelmunster creëerde dit bier door aan de gebrande mout van Cuvée du Chateau koffiebonen en cacaopoeder toe te voegen. Eigenlijk is het niet helemaal nieuw. Ze brouwden het al eerder op vraag van de Amerikaanse importeur, die wilden een bier met chocolade omdat ons land gekend is om die twee producten. Eind vorig jaar kwam het dan als proefproject op de markt als Kasteel Winter. Omdat het aansloeg, wordt het nu het hele jaar door gebrouwen onder de naam Barista Chocolate Quad.

DONKER BIER van hoge gisting Nieuw (2015)

47 Gulden Spoor Dubbel, 6%, 33cl, Brouwerij Gulden Spoor, Gullegem

€ 3,00

Houtig en zoet-fruitig aroma met een mokka-toets. Smaak en afdronk zijn zacht, met een combinatie van mokka en karamel-zoetig. (ke/pj) In 2003 verbouwde restaurant 't Rusteel in Gullegem (Wevelgem, West-Vlaanderen) de garage tot amateurbrouwerij. In 2007 gingen Björn Desmadryl en Kim Olievier er van start met een officiële brouwerij onder de naam 't Brouwkot. Bij een uitbreiding in 2009 herdoopte men haar in Gulden Spoor. Ter gelegenheid van de recente verhuis naar een nieuw gebouw naast 't Rusteel, stelde men twee nieuwe bierlijnen voor: Gulden Spoor (Blond, Dubbel, Red Ale, IPA, Tripel, Quadrupel) en Netebuk (Original, Wheat, Coffee, Smoke, Winter).

Nieuw (2015)

52 Kompel Ondergronds, donker, 6%, 33cl, Br. De Dool, Helchteren, voor Kompel, Maasmechelen € 3,00 In het aroma overheerst het zoete van (karamel)mout. Ook de aanhef is zoet, maar verder proeven we in de smaak vooral koffie-bitter dat zich in de afdronk verderzet. (ke/pj) Sandro Di Pietro en Ronny Kramer uit ParkCité (Maasmechelen) kwamen op het idee om een bier te laten brouwen dat gelinkt is aan het mijnverleden. Bij Brouwerij Anders ontwierp men een blond bier dat in maart op de markt kwam. Kompel is Limburgs voor mijnwerker en omdat het ging om een blond bier, kreeg het de naam Bovengronds mee. Omwille van het succes werd beslist om ook een donkere versie te brouwen. Hiervoor trok men naar De Dool in Helchteren, bekend van de Ter Dolen-bieren. In september was Kompel Ondergronds een feit.

Nieuw (2015) / Voor het goede doel

83 Vossen met de Meynen Six O Six, donker, 6,6%, 33cl, Br. Anders voor Vossen met de Meynen € 3,00 Het aroma is moutig: karamelzoet en mokka/chocolade met een zweem van vanille. In de smaak overheerst mokka met een zurig-romige toets. De afdronk is mokka-bitter. (ke/pj) Brouwerij Anders in Halen brouwt dit bier in opdracht van Mechelaars Patrick Vossen en Jef Meynen, vandaar de naam. Met Six O Six zenden ze een SOS-signaal naar de buitenwereld om de ziekte van Duchenne te bestrijden. Dit is een aangeboren erfelijke spierziekte waarbij de spieren en spierweefsels langzaam verdwijnen. De opbrengst van het bier gaat naar onderzoek naar deze ziekte. De initiatiefnemers bieden trouwens een keiharde garantie: als u niet tevreden bent, komen zij de rest van het bier uitdrinken! Het recept van Six O Six is van Gunther Bensch van bierfirma Montaigu.

Nieuw (eind 2014)

37 Drakendoder Bruin, 6,2%, 33cl, Br. Cornelissen i.s.m. Bierproevers en Stad Bree

€ 2,50

Zacht zoetig aroma van fruit en karamel. De zoet-fruitige smaak met karamel op de achtergrond en een lichte mokkatoets gaat via een zacht mondgevoel over in een licht hoppige afdronk. (pj) In juni 2014 werd Drakendoder Blond voorgesteld. Dit Breese stadsbier kwam er op initiatief van de Bierproevers. Brouwerij Cornelissen was onmiddellijk bereid om mee te werken en ook het Stadsbestuur kon overtuigd worden. Het recept kwam tot stand in samenspraak met de Bierproevers en de brouwerij. Na een oproep bij de Breese bevolking voor de naam, ontvingen we ruim 190 suggesties. Er werd gekozen voor ‘Drakendoder’. Die naam verwijst naar >

Stout / Koffie- / Chocoladebier – Donker

blz. 27


blz. 28


>

Sint-Michiel, de patroonheilige van Bree. Er dienden ook verschillende mensen een ontwerp in voor het etiket. Nu is er een bruine versie van het stadsbier, het idee kwam deze keer van de brouwerij, maar wel weer in samenspraak met de Bierproevers (recept) en de Stad. Meer info over de brouwerij: zie Bokkereyer.

Klassieker

45 Grotten Santé, donker, 6,5%, 33cl, Brouwerij Kazematten, Ieper

€ 3,00

Complex aroma met zoet-fruit (banaan) en karamel enerzijds en houtig-zurig anderzijds. De zachte smaak is citruszurig, kruidig en mokka-bitterig met een zoet-fruitige toets. De zachte afdronk is zoet-fruitig en mokka-bitterig. (ke/pj) Let op: dit bier kan licht overschuimen bij het openen! Toen Hans Depypere van Sint-Bernardus een nieuwe plaats zocht om het Grottenbier te brouwen, kwam hij via een tip van Rudi Ghequire, brouwmeester bij Rodenbach, uit bij de Ieperse kazematten, een militair gebouw uit 1685. Het stadsbestuur wilde graag meewerken bij de oprichting van een Ieperse Stadsbrouwerij. Die wordt sinds 2014 uitgebaat door Julie, dochter van Depypere, en Maarten, zoon van Ghequire. Naast het Grottenbier brouwen ze ook Wipers Times, een bier dat we vorig jaar al voorstelden.

(Op)nieuw (2015) / Exclusiviteit

21 Aarschotse Duc, donker, 7%, 33cl, Stadsbrouwerij Aarschot

€ 3,00

Zacht zoet-moutig aroma dat in de smaak wordt aangevuld met een lichte mokka-bitterheid. Ook de afdronk is zacht mout-zoetig met een heel lichte bitterheid. (ke/pj) Aarschotse Bruine was een bekende bierstijl tot 1969 (toen de laatste Aarschotse brouwerij Tielemans sloot). In 2012 sloegen het stadsbestuur, Bier- en wijngilde 't Alternatief en Zythos-afdeling De Aarschotse Bierwegers de handen in elkaar om opnieuw te brouwen in Aarschot zelf. Er werd een stadsbrouwerij geïnstalleerd en in oktober 2012 was de Aarschotse Bruine er weer. Vorig jaar kwam de blonde Forto uit en dit jaar de donkere Duc, eveneens twee bieren van Tielemans. Om het bier buiten Aarschot te mogen verkopen, is er toestemming nodig van het stadsbestuur.

Streekbier

73 Sint-Gummarus Dubbel, 7%, 33cl, Brouwerij Cornelissen, Opitter

€ 3,00

Het aroma is moutzoet (karamel) en kruidig. De smaak is zoet-fruitig en de afdronk vloeit zoetig en licht mokka-bitterig uit. (pj) De naam voor dit bier werd gevonden in de naam van herberg “In Sint-Gummarus” in Bokrijk. Deze herberg stond oorspronkelijk in Lier, waar Sint-Gummarus patroonheilige is. Sint-Gummarus wordt aanbeden tegen de “kwade wijven” en voor het herstellen van breuken (zowel van botten als van relaties). Info over de brouwerij: zie Bokkereyer.

Nieuw (2015) / Specialiteit / Biologisch

66 Oudstrijder, donker, 7,8%, 33cl, Brouwerij Strubbe, Ichtegem, voor KimLau, Riemst

€ 3,00

Aroma van karamel en zoet-fruit met toets van hop. Ook in de smaak overheerst karamel, aangevuld met mokka-bitter en een vleugje hopbitter. Na een warm mondgevoel blijft de mokka-bitterheid nazinderen in de afdronk. (ke/pj) Jurgen Bollen uit Riemst brengt met bvba KimLau ecologisch verantwoorde producten op de markt. Het biologische bier brengt eer aan de jongens die hebben gestreden voor onze vrijheid in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het wordt gebrouwen in Ichtegem, vlakbij Diksmuide waar de IJzertoren herinnert aan WOI, en rijpt in de ondergrondse gewelven van de brug in Vroenhoven (Riemst), waar 75 jaar geleden WOII in ons land uitbrak.

Nieuw (2015)

39 Dronkenput, sterk donker, 8%, 33cl, Kustbrouwerij, Middelkerke, bij Deca, Woesten

€ 3,50

Zoet aroma (karamel) met een toets van mokka. In de smaak en afdronk komen de geroosterde toetsen telkens iets meer naar voor, maar karamelzoet blijft op de voorgrond. (ke/pj) De Dronkenput in Middelkerke is één van de oudste gewapende betonconstructies van het land. Het is een waterreservoir dat door opstuwend grondwater scheef kwam te staan. Hierdoor lijkt het vanbinnen alsof het water niet horizontaal staat, waardoor je een dronken gevoel krijgt. Het is het 2de bier van Bart Verdonk, een amateurbrouwer die vorig jaar de bierfirma “Kustbrouwerij” opstartte en zijn bier brouwt bij Deca in Woesten (deelgemeente van Vleteren).

Nieuw (2015)

75 Slurfke, sterk donker, 8,5%, 33cl, Brouwerij Van Honsebrouck, Ingelmunster

€ 3,00

Aroma en smaak zijn zoet met een combinatie van fruit (banaan) en karamel. Er is ook een kruidige zoethout-toets, die in de afdronk meer naar voor komt, samen met wat mokka. (ke/pj) Fans van de Één-soap Thuis (vrt) zullen zich al vaak afgevraagd hebben wanneer ook zij Slurfke zouden kunnen proeven. Dit donker bier werd in de reeks immers gebrouwen op basis van een oud familierecept van Eddy, een van de personages. Het is niet verwonderlijk dat Van Honsebrouck dit bier nu uitbrengt. Sinds vorig seizoen is deze brouwerij immers een “partner” van Thuis. Kijkers zien hoe de personages regelmatig Kasteelbier of Passchendaele drinken.

Masterfles (75cl) / Exclusiviteit

13 Des Rocs Grand Cru, sterk donker, 9,5%, 75cl, Br. Des Rocs, Montignies-Sur-Rocs

€ 9,00

Aroma en smaak zijn zoet-fruitig met karamel. Ook in de afdronk herkennen we deze smaken, aangevuld met een lichte mokka-bitterheid. Het mondgevoel is vol, romig en warm. (ke/pj) Brasserie de l'abbaye des Rocs (recent ingekort tot Brasserie Des Rocs) werd opgericht in 1979 in een deelgemeente van Honnelles in Henegouwen. Het is niet gemakkelijk om dit bier in Limburg te krijgen. Wij hebben een aantal flessen van hun meest prestigieuze bier op de kroonkurk kunnen tikken dat eigenlijk bedoeld was voor de export naar de VS, zoals blijkt uit het etiket. Voor wie het bier al zou kennen: in het verleden werden er al enkele (kleine) aanpassingen gedaan aan het recept, net zoals dit jaar, bovendien werd het bier dit jaar van een nieuw etiket voorzien. Om te proeven moet u uiteraard één fles bestellen met meerdere glazen. Dat mag u trouwens doen voor elk bier. Donker – Sterk Donker

blz. 29


blz. 30


Nieuw (eind 2014)

79 Triporteur Full Moon 12, sterk donker, 10,2%, 33cl, BOM Brewery en Br. Anders

€ 3,50

In het aroma overheerst karamel met een zoet-zurige ondertoon. De fruitig- en karamel-zoetige smaak gaat over in een warm mondgevoel en een licht mokka-bittere afdronk. (ke/pj) “Een duivelse parodie op de klassieke 12-bieren. Gebrouwen met door BOM bij volle maan geroosterde Belgische eik”, aldus Bierproevers-lid Bert Van Hecke van BOM Brewery (Belgische Originele Moutbakkerij en Brouwerij) in Bree. Hij bakt zelf zijn speciaal-mout en bezorgt een mengeling van zijn mouten en hoppen aan Brouwerij Anders in Halen die nauwgezet het brouwproces van BOM Brewery volgt. Anders wordt niet vermeld op het etiket, maar op de website omschrijft BOM zich wel als zigeunerbrouwer (een mooier woord voor bierfirma).

Masterfles (75cl) / Nieuw (eind 2014) / Specialiteit

18 Sint-Bernardus Abt 12 Oak Aged, sterk donker, 11%, 75cl, Br. St.-Bernardus, Watou € 16,00 Zowel aroma als smaak en afdronk zijn karamelzoet met een houtige toets (calvados) en een vleugje vanille. Het mondgevoel is vol en warm. (ke/pj) Sint-Bernardus Abt 12 spreekt tot de verbeelding. Omdat de brouwerij in Watou (deelgemeente van Poperinge) vroeger onder licentie brouwde voor de Trappisten van het nabijgelegen Westvleteren, zou het recept hetzelfde zijn als dat van Westvleteren 12. Deze Abt 12 rijpte gedurende 6 maanden op calvadosvaten en werd voorgesteld op 2 december 2014. Om te proeven moet u uiteraard één fles bestellen met meerdere glazen. Dat mag u trouwens doen voor elk bier.

TRAPPIST Trappist is geen aparte bierstijl op basis van gisting of mout. Trappisten zijn allemaal bieren van hoge (of gemengde) gisting met hergisting op fles. Het speciale is dat ze nog in kloosters door of onder toezicht van monniken worden gebrouwen.

Specialiteit

30 Chimay Dorée, Trappist blond, 4,8%, 33cl, Bières de Chimay, Bailleux

€ 3,00

Het aroma is een combinatie van Zoet-fruitig enerzijds en hop en citrus anderzijds. In de smaak wordt het aroma aangevuld met een kruidigheid. De afdronk is citrus-fruitig. (pj) De bieren van Chimay worden al meer dan 150 jaar gebrouwen in de Abdij van Scourmont. De monniken doen dat o.a. om door de verkoop ervan in hun levensonderhoud te voorzien. Maar ze drinken hun bier ook zelf. Het “tafelbier” dat de paters bij hun maaltijd drinken, was tot voor kort enkel in de abdij verkrijgbaar, maar nu wordt het ook gecommercialiseerd onder de naam Dorée/Goud.

Nieuw (eind 2014)

64 Nivard Trappist blond, 5,5%, 33cl, Stift-Engelszell Trappistenbier-Brauerei (Oostenrijk)

€ 4,50

Moutzoetig aroma met een beetje karamel en een vleugje citrus. In de aanhef herkennen we eerst het aroma, waarna een hopbittere en kruidige smaak komt opzetten die in de afdronk uitvloeit. (fb/pj) Enkele jaren geleden beslisten de monniken van Stift Engelszell te Engelhartszell an der Donau – het enige Trappistenklooster in Oostenrijk – een brouwerij te beginnen. In 2012 was het zover: een donker bier van 9,7% werd voorgesteld: Gregorius, genoemd naar de eerste abt (1931-1950). Benno, amber 6,9%, genoemd naar de tweede abt (1953-1966), kwam er in 2013 en nu is er Nivard, genoemd naar pater Nivard die in mei 2014 zijn 70-jarig priesterschap vierde, maar op 30 september stierf. Hij werd 95 jaar.

Klassieker

65 Orval, bitter amber, 6,2%, 33cl, Brasserie d'Orval

€ 3,50

Hoppig en zoetig-floraal aroma met een licht zurige toets. Smaak en afdronk zijn overwegend hopbitter met een zachte fruitige-zurigheid op de achtergrond. (ke/pj) Al sinds 2011 dreigt er schaarste van dit eigenzinnige bier. De monniken kunnen, als ze dat al zouden willen, de nationale én internationale vraag naar hun bier niet volgen. Drankenhandels worden maar met mondjesmaat bevoorraad en zitten meer zonder dan met Orval. We zijn het bier op 3 plaatsen gaan halen om voldoende te hebben.

Om te proeven... kunt u één fles(je) bestellen met meerdere glazen! Proefpalet: 4 bieren van 't vat in proefglaasjes (4x 15cl): € 6,00

Verantwoording Heel wat informatie voor deze Biergids komt van proefnotities en informatie verkregen tijdens de maandelijkse degustaties van de Bierproevers Noord-Limburg, de opleiding Bierkenner/Zytholoog CVO Lino (Lommel-Beverlo), het ZBF en persoonlijke proefsessies. Verder komt veel informatie uit het tijdschrift De Zytholoog. Tenslotte kregen we soms informatie van brouwerijen via website, e-mail of een persoonlijk gesprek. Let op: Proeven is steeds een momentopname! Veel lees- en proefplezier Folkert Bouwsma (fb), Kirsten Eyben (ke), Pascal Janssen (pj)

Sterk Donker – Trappist – Verantwoording

blz. 31


blz. 32


blz. 33


blz. 34


blz. 35


Bierlijst in alfabetische volgorde 1 2 3 4 5 6 7 8

Van 't vat Armand Ter Dolen Averbode Bush de Noël Coccinelle Ne Gouwe Loemelaer Tripel Hop Pax Pils Ongefilterd Troubadour Magma Vals Paterke Tripel

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Op fles – van 50 tot 75cl Beerze Bold Tripel Hop (75cl) Bush de charmes (75cl) Charbon (66cl) Delirium Argentum (75cl) Des Rocs Grand Cru (75cl) Deus Brut des Flandres (75cl) Liefmans Goudenband (75cl) Malheur Zestig (75cl) Perron Blond (75cl) St-Bernardus Abt 12 Oak (75cl) Triporteur Rosie Rosa (75cl) Wutte Mie (50cl)

21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Op fles – van 25 tot 37,5cl Aarschotse Duc Amitié Red IPA Antigoon Barista Chocolat Quad Belgoo Luppoo Blanche de Namur Rosée Bokkereyer Bon Secours Myrtille Dry Hopping Brusseleir Chimay Dorée Dagschotel De Bie Vélo Delvaux Dief! Copper Dief! Silver Dikke Jan Drakendoder Bruin Drie Fonteinen Oude Geuze (37,5cl) Dronkenput Duvel Tripel Hop 2015

blz. 15 blz. 17 blz. 25 blz. 17 blz. 21

7 blz. 11 blz. 19 blz.

blz. 21 blz. 21 blz. 25 blz. 17 blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz.

blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz. blz.

29 23 9 21 15 31 23 11

29 11 15 27 15 7 23 7 25 31 7 19 19 23 15 17 27 9 29 21

41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85

Filou Gapersdorre Gouden Carolus Tripel Groevebier Grotten Santé Grutte Pier Tripel Gulden Spoor Dubbel Gulden Spoor Red Ale Hendrik Geeraert Het 5de Seizoen Kompel Bovengronds Kompel Ondergronds Kossaat Lander Baatsem Liefmans Oud Bruin Limburgse Witte Lupulus HopEra Mongozo Buckwheat Mort Subite Kriek Lambic Ne Rosse Loemelaer Ne Stoute Loemelaer Netebuk Smoke Netebuk Wheat Nivard Trappist Orval Oudstrijder Paljas Saison Petrus Aged Pale Préaris IPA Préaris Quadrocinno Quadrum Rogérke Blond Sint-Gummarus Dubbel Slaapmutske Floss Slurfke Super Kroon Surfine Tripel 07 (0007) Triporteur Full Moon 12 Triporteur Kinky Berry Triporteur Total Loss Vals Paterke Goud Vossen met de Meynen SixOSix Weldebrouck Tripel Wild Jo

Om te proeven... kunt u één fles(je) bestellen met meerdere glazen!

ANDERE DRANKEN en HAPJES: blz. 35! Info over onze vereniging: blz. 3 en blz. 35!

blz. 19 blz. 17 blz. 21 blz. 19 blz. 29 blz. 19 blz. 27 blz. 23 blz. 17 blz. 13 blz. 13 blz. 27 blz. 15 blz. 19 blz. 9 blz. 11 blz. 13 blz. 9 blz. 7 blz. 23 blz. 27 blz. 25 blz. 11 blz. 31 blz. 31 blz. 29 blz. 13 blz. 9 blz. 11 blz. 27 blz. 25 blz. 15 blz. 29 blz. 9 blz. 29 blz. 23 blz. 13 blz. 17 blz. 31 blz. 7 blz. 25 blz. 13 blz. 27 blz. 21 blz. 13

Biergids 2015  

Biergids bij de Bier-2-daagse 2015

Advertisement