Page 1

2012

Muk

ana e kaa k

ertaa

Pa r t i

1

Te emana

s u u s i a v tule


PARASTA PÄÄLLÄ JO VUODESTA 1978

Anorakit koko sakille

Kaikissa anorakkituoteissa on Aquatxsuojakäsittely

Tehdas ja tehtaanmyymälä: Kajaani Kasarminkatu 8 puh.08-633 2440 R-Collection myymälät: Oulu: Pakkahuoneenk.10, Joensuu: Siltakatu 14, Helsinki: Ateneuminkuja, Rovaniemi: Koskikatu 18, Kuopio: Tulliportin-katu 23-25. www.r-collection.com.

Ryhmät, lippukunnat,vartiot huomio! Käyttäkää hyväksenne Ryhmäalennus, mitä enemmän ostatte, sitä halvempi tuote. Lue lisää websivuiltamme! Meiltä saatte myös kaikenlaiset painatukset, brodeeraukset, huivit ja merkit, kaikki saman katon alta. Pyydä tarjous!

R-Collection verkkokauppa www.r-collection.com ja nyt myös Facebookissa.


Pääk i

Sanna Puutonen

rjoitu s

ttaminen on helppoa! Kuntokeskukseen

mainospaidassa? Meillä keskusteltiin tänä vuonna joulupöydässä normaalia poikkeavasta aiheesta, nimittäin liikuntavaateuutuuksista. Ahkerasti salilla käyvä veljeni tuumaili, että voisi mennä ryhmäliikuntaakin kokeilemaan, kunhan ensin on saanut hankittua vähän mukavampia liikuntavaatteita. Jäin pohtimaan veljeni mietteitä mukavammista liikuntavaatteista. Pitääkö kuntokeskukseen mennä urheilukaupan uutuushyllyköiden kautta? Eikö keskuksiin voi enää mennä mainospaidassa ja verkkareissa? Päätin tehdä tutkivaa journalismia. Pukeutumistyylejä oli lähes yhtä monta kuin oli jumppaajiakin. Osa oli treenikassia ja juomapulloa myöten viimeisen muodin tasalla, osa oli niissä kuuluisissa virttyneissä verkkareissa ja t-paidassa ja osa siltä väliltä. Päätin laajentaa tutkimustani vielä niin, että menin zumbaan uusissa teknisissä jumppahousuissa ja siinä vanhassa t-paidassa. Olivathan ne housut mukavat, eivät puristaneet, eivät kiristäneet, eivätkä hiostaneet. Mutta pelkät housut eivät vielä riittäneet, sain silti vähän oudoksuvia katseita virttyneestä t-paidastani. Kilautus veljelle vahvisti sen, mitä olin toivonutkin. Veli ei ollut turhamainen, ja ostanut uusia vaatteita näyttääkseen tyylikkäältä vaan liikkuakseen mukavammin. Vaikka muodikkaat treenivaatteet ovatkin mukavia ja tyylikkäitä, niiden hankkiminen ei kuitenkaan saisi olla edellytys liikunnan harrastamiselle. Emmehän vie liikunnan iloa niiltä, jotka syystä tai toisesta liikkuvat vaatimattomimmissa kuteissa. Aktiivista ja liikunnallista vuotta 2012!

Jaana

PS.

Uusi vuosi ja uudet kujeet. Tuo kliseeksikin muodostunut sanonta kuvastaa Partio-lehden tunnelmia juuri nyt. Uutta on koko, näkö ja maku. Uutta on myös taittaja, tervetuloa joukkoon Teppo Jäntti! Samalla käytän tässä tilaisuuden kiittää pitkään Partio-lehteä taittanutta Tuomas Saulialaa erinomaisesta yhteistyöstä ja hyvin tehdystä työstä.

SUOMEN PARTIOLAISET – FINLANDS SCOUTER RY:N JÄSENLEHTI TOIMITUSSIHTEERI Elina Eskola elina.eskola@partio.fi (09) 8865 1111 | TAITTAJA Teppo Jäntti / Kallo Works teppo.jantti@kallo.fi | Toimituskunta PÄÄTOIMITTAJA Jaana Ketola

jaana.ketola@partio.fi TOIMITTAJAT Hanna Alakulppi hanna.alakulppi@partio.fi, Niina Lahtela niina.lahtela@partio.fi, Joonas Lehtonen joonas.lehtonen@partio.fi, Miriam Luotsila miriam.luotsila@gmail.com, Laura Malmiharju laura.malmiharju@hotmail.com, Touko Nieminen mrtoukonieminen@gmail.com, Säde Palmu sade.palmu@kolumbus.fi, Mikko Vesa mikko.t.vesa@helsinki.fi, Hanna Vilkman hanna.vilkman@gmail.com, Annika Öhman annika.ohman@partio.fi | KUVITTAJAT Annu Martelius annumartelius@gmail.com, Jyrki Vainio jyrkivainio@hotmail.com | KUVAAJAT Teemu Heikkilä teemu.heikkila@partio.fi, Markus Ketola markus.ketola@partio.fi, Sami Lahtivesi sami.lahtivesi@partio.fi, Otso Nuotio otso.nuotio@partio.fi, Lasse Roiha lasse.roiha@partio.fi, Ilmari Seppä iseppa@hotmail.com

JULKAISIJA

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry www.partio.fi TOIMITUKSEN YHTEYSTIEDOT Partio-lehti / Suomen Partiolaiset,

Töölönkatu 55, 00250 HELSINKI , puh. (09) 886 51 111, faksi (09) 886 51 199 partio-lehti@partio.fi, www.partio.fi/partio-lehti TILAUKSET JA OSOITEASIAT Jäsenrekisteri puh. (09) 886 51 130 tai

ISSN: 0556-3488 LEVIKKI 43 596 kpl (LT 2010) ILMESTYMISAIKATAULU 2012

1/2012 24. 2. (16. 1.), 2/2012 25. 5. (16. 4.), 3/2012 21. 9. (13. 8.), 4/2012 7. 12. (29. 10.) Aineiston viimeinen sisäänjättöpäivä suluissa. Partion toimitus ei vastaa sille tilaamatta lähetetyistä jutuista tai kuvituksista.

rekisteri@partio.fi

Suomessa on 60 000 partiolaista.

ILMOITUSMARKKINOINTI Tapani Mäkelä / Mark Anssi Mustonen Oy

Albertinkatu 31 B 30, 00180 HELSINKI puh. 0400 709 239, tapani.makela@saunalahti.fi

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry on Suomen suurin nuorten vapaaehtoisjärjestö.

PAINOPAIKKA Forssa Print

Suomen Aikakauslehtien Liiton jäsen

1/2012

3


a ohta ist

Apurahaa ulkomaanreissulle

t ha ra pu /a .fi

Ajan k

o rti pa w.

ww

minen on hlppoa!

S

uunnitteleeko lippukuntasi matkaa ulkomaille? Folke Bernadotte -rahastosta myönnetään apurahoja partiolaisten ryhmämatkoille. Yksin matkustavat tai partiokotiin vapaaehtoistyöhön lähtevät yli 17-vuotiaat voivat hakea apurahaa Kata Jouhki -säätiöstä. Katso tarkat hakuohjeet netistä. Apurahojen hakuaikaa on pidennetty 30. 3. saakka.

n e d h e l o Parti uusi taittaja haluaa lehdeltä imuvoimaa Elina Eskola

P

Nuppu Linnavuori

artio-lehden -lehden uutena taittajana on aloittanut Teppo Jäntti. Teppo asuu Tampereella vanhassa puutalokorttelissa yhdessä vaimonsa ja 3-vuotiaan tyttärensä kanssa. Teppo kiinnostui Partio-lehden taittajan paikasta aiempien kokemustensa perusteella. – Olen taittanut partiolaisten brändikirjan ja Niipperin Nuolihaukkojen historiikin. Näistä molemmista jäi hyvät fiilikset. Sain tehdä omanlaista jälkeä. Lisäksi kaikki materiaalit tulivat todella valmiina ja ajallaan. Jopa yritysmaailmassa nämä asiat ovat usein huonommalla tolalla. Teppo ei ole itse harrastanut partiota, mutta harrastus on tullut tutuksi vaimon ja tämän kavereiden myötä. Hän haluaa, että PartioA T S NEE S TÄ J A U U D I S T U lehdestä saataisiin myös ei-partiolaisia kiinnostava julkaisu. E E ? M Ä L TA I LÖ S T – Tavoitteena on tehdä raikas ja helposti lähestyttävä lehti, joka SISÄL UUDES imaisee mukaansa. Parasta olisi, jos joku ei-partiolainen näkisi lehOLET I E LTÄ den partiolaisen kädessä ja kiinnostuisi harrastuksesta sen myötä. M I TÄ M Partio-lehdelle Teppo on jo ehtinyt tehdä koetaittoja ja tämän ykkösnumeron. Fiilis on hyvä. PARTIO-LEHTI @ PARTIO.FI – Koetaittoja tehdessä tuntui siltä, että pystyn seisomaan työni takana ja onneksi myös tilaajapuoli oli tyytyväinen.

tettasi!

alau Odotamme p

Kuninkaallista vapaaehtoistyötä partion hyväksi Jaana Ketola

E

nglannin kuninkaallinen Cambridgen herttuatar, Prinssi Williamin puoliso Catherine tekee vapaaehtoistyötä partion hyväksi. Herttuatar näyttää esimerkkiä siitä, kuinka äärimmäisen kiireiseen aikatauluun saa sopimaan myös vapaaehtoistyötä. Vapaaehtoistyön etuna on juuri joustavuus. Lapsille voi opettaa sitä, mitä itse osaa parhaiten ja vieläpä silloin kun omaan aikatauluun sopii. Herttuatar Catherine opettaa lapsille juoksuleikkejä, ensiapua ja nuotiokokkaamista. Herttuatar pitää tätä työtä mahdollisuutena innostaa tulevia partiojohtajia. Niin johtajat kuin lapsetkin ovat innoissaan herttuattaren panoksesta. – Hyvien johtajien ansiosta minulla on ollut hienoja seikkailuja partiossa. Uskomatonta, että herttuatar Catherine on lähtenyt mukaan partioon ja hän on kaiken lisäksi vielä hyvä siinä mitä hän tekee, iloitsee Enfieldistä kotoisin oleva 10-vuotias seikkailija Patrick. Alkuperäinen uutinen: www.scouts.org.uk/news/463/ scouting-welcomes-royal-volunteer

4

1/2012

Tänä vuonna Partioviikko on Kaveri

Johanna Karonen

T

ämänvuotista Partioviikkoa (23. – 29. 4.) vietetään. Kaveri partioon -teemalla. Haluamme, että Partioviikon aikana jokainen partiolainen kutsuu vähintään yhden kaverinsa mukaan näkemään, kuinka innostava, monipuolinen ja koukuttava harrastus partio on. Osoitteessa kaveripartioon.com pian avautuvalla kampanjasaitilla jaetaan yhdessä ideoita ei-vieläpartiolaisia kiinnostavasta ohjelmasta, jota on helppo järjestää normaalien viikkokokousten yhteydessä. Miltä kuulostaisi kolodisko ja rastirata, perhepiknik ja kokkisota retkikeittimillä, 3D-Angry Birds ja maitolaatikkokiipeily tai Mooseksen virta ja hernekeittopurkkikävely? Tai vaikka koko perheen metsäretki, johon voi kutsua aikuisia kavereita lapsineen nauttimaan luonnosta ja oppimaan munkkien tekoa retkikeittimellä? Tavoitteena on, että Partioviikon jälkeen kaikenikäisten partiolaisten kaverit joko haluavat liittyä partioon tai ainakin tietävät, kuinka siistiä partiossa on. Synnytetään pieniä ja suurempia partiopuremia ja viestitään yhdessä sitä, että partio on paras harrastus ihan jokaiselle!

partioon -viikko

••

WWW.KAVERIPARTIOON.COM


ltö

ttaminen on helppoa! Sisä

1

2012

6 | Reppari

Otso Nuotio

Joonas Lehtonen

10 | Kuka

Anna Munsterhjelm tekee unelmistaan totta

21 | Varustenurkka

Liskosafari – vaeltajien omaa kivaa

18

Esittelyssä tulevaisuuden varusteet

Otso Nuotio

Lasse Roiha

Sini Hulkkonen

26

Murkinanorpat kokkaavat sydämellä

Sähkö – maailman tärkein keksintö

Pääkirjoitus

29

TSEKKAA

4

Ajankohtaista

30

Aktiviteettivinkki: Ritarin rohkeudella

8

Ensi kesän leireillä etsitään itseämme

31

Maailmalla: Irlanti

9

TESTAA | Mikä pesti sopisi sinulle parhaiten?

32

Närhivartio

14

Mistä tiedän, onko kaverini masentunut?

33

KOLUMNI | Kun minä olen vanha

16

Lukioviidakossa riittää valinnanvaraa

33

Osallistu lehden tekoon

24

Vaeltajat matkaavat haahuillen kohti Hollantia

34

PARTIOARJEN SANKARI | Aino Kallio

28

Kaikki ovat tervetulleita partioon, mutta…

35

Iltanuotiolla

Ka nn en ku va : Te em u He ik ki lä

3

1/2012

5


Repo rta a s i

ttaminen on helppoa!

i r a f a os k is L

– vaeltajien omaa kivaa

Pääkaupunkiseudun Partiolaisten järjestämä Liskosafari vei osanottajat urbaanien maisemien läpi Nuuksion Kattilajärvelle ja takaisin. Piiloutunut vaeltaja odotti, mitä tuleman pitää. Säde Palmu

N

Joonas Lehtonen

eljä vaeltajavartiota kokoontui synkän myrskyisässä säässä eri puolilla Helsinkiä. Säätila herätti hilpeyttä ja loi tapahtumalle seikkailunmakuisen alun. Vartio oli pääpiirteissään tavannut jo pari viikkoa aiemmin, jolloin oli suunniteltu ruokalista, saunottu ja tutustuttu. Tapahtuman luonteeseen kuului, ettei viikonlopun ohjelmaa paljastettu etukäteen. Niinpä ainoa vihje tulevasta oli telttamajoitus ja varustelista, joka sisälsi säänpitävien varusteiden lisäksi muun muassa siistit sisävaatteet, verkkarit ja uima-

6

1/2012

puvun. Nyt lähdettiin kohti tuntematonta, josta vain vartionjohtajalla oli joitakin salaisia ennakkotietoja.

tiin puolijoukkueteltoissa. Kattilajärven kolean loskainen sää teki tosin keittokatoksen tulisijan vierustasta leirialueen suosituimman oleskelupaikan.

HAASTETTA KAUPUNGISSA

Matkalla ensimmäiselle etapille vartioiden piti pohtia vaeltajaohjelmaa ja keskustella sen toteutumisesta lippukunnissa. Perillä Salmisaaren liikuntakeskuksessa selvisi, että ohjelmassa olisi seinäkiipeilyä. Varmuudella voidaan sanoa, että ainakin kaksi korkeanpaikankammoista vaeltajaa voittivat pelkonsa. Kiipeilyn jälkeen suunnattiin bussilla Kattilajärvelle, jossa majoitut-

PARTIOTAITOJA JA PELASTUSKOIRIA

Lauantain ohjelmaan kuului paljon ruoanlaittoa ja syömistä, kun vartiot kokkailivat suunnittelemiaan ruokia. Lautasilla nähtiin päivän aikana muun muassa lihajuuresnyyttejä, fetasalaattia ja alusta asti pyöriteltyjä lihapullia. Aamupäivällä aloitettiin partiotaitokilpailu, johon jokainen vartio keksi


!

Lauantain pt-kisoissa kisailtiin muun muassa halonhakkuuviestissä. Lapinporokoira Unna varusteet päällä valmiina tehtävään.

OSALLISTUJIEN POHDINTOJA VAELTAJAIKÄKAUDESTA

PÄÄKAUPUNKISEUDULLE PERUSTETAAN PIIRIN OMA VAELTAJAVARTIO Pääkaupunkiseudulle perustetaan piirin oma, lippukuntarajat ylittävä vaeltajavartio. Projekti on jo käynnistetty ja seuraavaksi on tarkoitus koota kiinnostuneita vaeltajia yhteen. Vartio on tarkoitettu erityisesti niille, joiden lippukunnassa ei vielä toteuteta vaeltajaohjelmaa tai joilla muuten ei vielä ole omaa vartiota.

Hyinen ilma kokosi väen tulen ympärille.

Pistesuunnistusta pimeän tultua.

Tarkoituksena on luoda mahdollisuus päästä tekemään vaelluskartan aktiviteetteja hauskalla porukalla ja harrastamaan partiota rennosti omanikäisten kesken. Vaeltajatoiminta on vaihtelua nakkien naksahtelulle ja sudareiden villasukille. Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä vartion luotsiin Anniina ”Minni” Seleniukseen (anniina.selenius@papa.partio.fi).

yhden rastin aiheena kätevyys. Niinpä vaeltajia koeteltiin eläinperheiden veistämisessä, eksyneen vanhuksen ensiavussa, partiolaulujen esittämisessä ja halon hakkuussa. Iltapäivällä vaeltajat kokivat iloisen yllätyksen, kun leiriin saapui kolme pelastuskoiraa omistajineen Uudenmaan Pelastuskoirayhdistyksestä. Muutama vaeltaja kerrallaan piileksi metsässä, kunnes löytöhetkellä koira joko haukkui, riensi hyppäämään omistajaa vasten tai otti kaulassaan roikkuvan kapulan suuhunsa.

Pelastuskoira Unna haukkui etsittävän

Ryhmien keskustellessa vaeltajuudesta havaittiin, että ikäkausista juuri vaeltajaikäkausi oli monissa lippukunnissa lähtenyt kaikkein heikoimmin käyntiin, vaikka vaeltajaluotsi saattoikin olla olemassa. Yhtenä syynä nähtiin vaeltajien harvalukuisuus monissa lippukunnissa. Kahden tai kolmen hengen vaeltajatoiminta ei ole tuntunut mielekkäältä, joten vaeltajaohjelman on korvannut kaikkien johtajaikäisten yhteinen virkistystoiminta. Oli paikalla silti niitäkin, joiden lippukunnassa järjestetään vaeltajaohjelmaa. Joku oli jopa osallistunut Suomi-projektiinkin. Moni myös kertoi vaeltajien olevan lippukunnissa niitä, jotka hoitavat useitakin erilaisia pestejä, joten aikaa ei kaiken muun jälkeen enää tunnu riittävän vaeltajaohjelmalle. Silti vaeltajaohjelman toteuttaminen tuntui mukavalta ajatukselta, ja kokemus Liskosafarista sai toivomaan vaihteluksi oman ikäkauden toimintaa ilman sudenpentujen villasukkien etsimistä. Hyvänä ajatuksena pidettiin sitä, että vaeltajavartion kanssa voisi kokoontua vaikkapa kerran kuukaudessa. Aina ei tarvitsisi tehdä aktiviteetteja. Ratkaisu lippukuntien harvalukuiseen vaeltajaosastoon taas olisi lippukuntarajoja ylittävä vaeltajavartio.

Lauantai-iltana keräännyttiin vielä yhteen telttaan jakamaan ajatuksia vaeltajuudesta. RENTOUTUMISTA METSÄILYN JÄLKEEN

Sunnuntaina tuli vihdoin uimapuvuille käyttöä, kun vaeltajat pääsivät pesemään metsän tuoksun pois uimahallissa. Saunassa ja porealtaassa saattoi sinä päivänä nähdä poikkeuksellisen autuaita ilmeitä. Pukuhuoneessa vaihdettiin varustelistassa mainitut puhtaat vaihtovaatteet päälle ja suunnattiin tapahtuman loppuhuipennukseksi ruokailemaan italialaiseen ravintolaan.

löytymisen merkiksi. 1/2012

7


ttaminen on helppoa! Löydätkö itsesi

kesän leireillä? Vuoden 2012 ohjelmapainotukseksi on valittu Löytöretki itseen. Mutta miten sitä voi käytännössä hyödyntää? Ensi kesän leirien Sarasteen ja Roverwayn tekijät kertovat, miten painotus näkyy heidän leireillään. Nappaa vinkit talteen!

Jaakko Roppola

Tanja Lumiala-Huokuniemi

P

En si ke sä n lei rit ta rjo av at

Joel Nykter

Tuomas Sauliala

artiotapahtumaan osallistuminen kuuluu kesään. Tapahtuman valintaan vaikuttaa moni tekijä: tieto ohjelmasta, ajankohta, kustannus ja tietysti se, mihin kaverit lähtevät. Sitten kun valinta on tehty, alkaa odotus. Ovathan isot tapahtumat parasta partiota porukassa elettynä! Seis! Mitäs minä? Millainen on suhteeni itseen? Ajattelenko itseäni kehollisena, henkisenä, hengellisenä vai osana ystäväjoukkoani?

ma hd ol lis uu ks

ia ko ke ill a uu sia laj eja .

n e e s t i i k t e r ö t Löy ttu! -nettisivut on

SARASTEELLA ON IHMISEN MUOTOINEN IHMISLAAKSO

ROVERWAY 2012 -TAPAHTUMASSA TUNTEET KUOHUVAT

Tekemällä oppiminen kuuluu partioon. Pääkaupunkiseudun Partiolaisten piirileiri Sarasteella on ihmislaakso, jossa voi kokeilla erilaisia asioita itseen liittyen. Laakson ohjelma liittyy paljolti minän keholliseen eli fyysiseen puoleen ja sen hyvinvointiin. Ihmislaaksossa koettavat tehtävät ovat sellaisenaan toistettavissa omassa lippukunnassa retkellä tai leirillä. Tammikuisessa kokouksessaan Sarasteen ohjelman tekijät nimesivät tämän ihmisenmuotoisen laakson tehtävineen Kropaksi.

Roverway on samoaja- ja vaeltajaikäisten kansainvälinen tapahtuma. Sen yhdessä ohjelmalaaksossa paneudutaan suhde itseen -kokonaisuuteen sekä kehollisten että henkisten kokemusten ja kokeilujen kautta. Ohjelmassa on tunteiden käsittelyä niin, että myös negatiiviset tunteet pääsevät pintaan. Luvassa on aggression purkua erilaisilla tavoilla, konfliktien käsittelyä, elävä kirjasto ja monta muuta menetelmää. Oman kehonsa ulottuvuuksia pääsee kokeilemaan erilaisten liikuntalajien muodossa. Pohdinnassa ovat esimerkiksi ultimate, capoeira ja pilates. Samoin esteettömien, eli jonkin aistin poissulkevien liikuntalajien kokeilu, on suunnitteilla.

WW W.S ARA STE 201 2.F I

ava

Roverwayn hengessä ensi vuoden ohjelmapainotuksessa kannustetaan tekemään suhde itseen -kasvatustavoitteiden aktiviteetteja. Amerikka on jo löydetty ja Kuussa ja Mariaanien haudassa on käyty. Viimeiset koskemattomat korpimetsät löytyvät itsestämme. Painotus kiteytyy neljään pääkohtaan:

HYVÄ ELÄMÄ – Mikä on minun hyvä elämäni?

SELVIYTYMINEN HAASTAVISSA OLOSUHTEISSA –Selviydynkö polullani vastaantulevista haasteista ja pidänkö huolta itsestäni?

HENGELLISYYS – Onko elämässä muutakin kuin se, minkä silmä näkee?

LIIKUNTA – Kuuntelenko kehoani ja tunnenko fyysiset rajani? Painotuksen uusilta nettisivuilta löytyy ikäkausittain aktiviteetit, jotka rakentavat partiolaiselle vankkaa itsetuntemusta ja itsetuntoa.

WW W.PART IO.F I/PA INO TU WW W.R OV ERWAY. FI 8

1/2012

S


Test

i

ttaminen on helppoa! Mirjam Luotsila Laura Malmiharju

Mikä pesti sopisi sinulle

parhaiten? Valitse jokaisesta kysymyksestä parhaiten itseäsi kuvaava vaihtoehto. Laske lopuksi pisteet ja tiedät, mikä on tulevaisuutesi pesti.

1.

MITÄ MIELTÄ OLET SUDENPENNUISTA?

a. Sopivalla mallinnuksella ja lisäämällä ajureita heistä voi syntyä tulevia J OT I :laisia b. Öh… haisevia, pieniä ja pelkään niiden teräviä hampaita. c. Heissä itää lippukunnan tulevaisuus!

2.

MIKÄ ON MIELESTÄSI TÄRKEIN VARUSTE LEIRILLÄ?

a. Ehdottomasti tablet-tietokone tai miniläppäri b. Trangia, kirves, puukko, saha... ai pitikö valita vain yksi? c. Teltta.

3.

MISTÄ SAA MIELESTÄSI PARHAITEN TIETOA LIPPUKUNNASTANNE?

a. Lippukunnan nettisivuilta. b. Tulemalla mukaan retkelle. c. Soittamalla lippukunnanjohtajalle tai sihteerille.

ENITEN A-VAIHTOEHTOJA

Sormesi

4.

MIKÄ OLISI SOPIVIN NIMI VARTIOLLESI?

a. Botit. b. Maastokipinät. c. Seikkailija-/tarpoja-/samoajavartio numero I.

5.

MILLÄ KOLMELLA ADJEKTIIVILLÄ KUVAISIT PARTIOTA KAVERILLESI?

a. Sähköistä, interaktiivista ja monimuotoista. b. Metsäistä, seikkailevaa ja luonnonläheistä. c. Mukavaa, positiivista ja järjestäytynyttä.

6.

MIKÄ AMMATTI SEURAAVISTA KIINNOSTAISI SINUA ENITEN?

a. Ohjelmoija. b. Eräopas. c. Opettaja.

7.

8.

MITÄ ILMAN ET SELVIÄISI TALVILEIRILLÄ?

9.

EHDOTON TAVARA PT-KISOISSA?

a. Kännykkää. b. Suksia. c. Jäsenkorttia.

a. GPS. b. Retkikeitin. c. Taitokirja.

10.

MITÄ LUPASIT UUDENVUODEN LUPAUKSENA?

a. Huoltaa isoäidin tietokonetta aina kun hän pyytää. b. Osallistua kaikille lippukunnan retkille/ leireille. c. Ottaa vastaan uuden pestin.

MIKÄ ON MIELESTÄSI PARAS RETKIRUOKA?

ENITEN B-VAIHTOEHTOJA

a. Pizza. b. Jauhelihamakaronimössö. c. Hernekeitto.

Koska leirit,

ENITEN C-VAIHTOEHTOJA

Sieltä

suorastaan lentävät näppäimistöllä, joten suosittelisin

retket ja eräily ovat lähellä sydäntäsi, miten olisi

meille onkin kasvamassa uusi lippukunnanjohtaja.

sinulle uudeksi pestiksi lippukunnan datanikkaria. Olet

kalustonhoitajan pesti? Eikö jo mielestäsi olisi aika

Ilmoita kiinnostuksesi lippukunnan asioista

sitä mieltä, että lippukunnan tavaramerkki on hyvät

siivota lippukunnan varasto ja suunnitella tarvittavia

seuraavassa johtajaneuvostossa, jolloin saat

nettisivut, joten ilmoittaudu ensisijassa päivittämään

korjauksia lippukunnan kalustoon? Ilmoittaudu siis

varmasti sopivan kokoisia uusia tehtäviä oman

lippukuntasi sivuja ja keksimään uutta esiteltävää niille.

kiinnostuneeksi kalustonhoitajan pestiin. Voisit

lippukuntasi hyväksi. Lippukunnassa on paljon

Miten taitto-ohjelmien käyttö luonnistuu? Miten olisi

myös käydä esittelemässä eri vartioille ja ryhmille,

kiinnostavia pestejä, joihin tarvitaan säännöllisesti

lippukuntalehden taittomestarin pesti? Useassa piirissä

mitä varusteita lippukunnasta löytyy ja kuinka niitä

uutta verta. Ei muuta kuin tutustumaan rahaston-

järjestetään aiheeseen sopivia koulutuksia,

käytetään. Sinulle voisi myös sopia erätaitokurssi,

hoitajan, lippukunnanjohtajan, sihteerin tai

joten koulutusvastaavan pakeille mars.

jonka jälkeen (tai jo ennekin) voisit toimia lippukunnan

lippukunnanapulaisjohtajan tehtäviin.

retkien ja leirien erävastaavana!

1/2012

9


Kuk

a?

ttaminen on helppoa!

Annan mielestä aiemmat sukupolvet ovat suhtautuneet työhön eri tavalla. Työ on ollut monelle välttämätön paha, jota on ollut pakko tehdä ansaitakseen leipänsä.

10

1/2012


!

Anna tekee

unelmistaan totta

Anna Munsterhjelm on paitsi Pääkaupunkiseudun Partiolaisten vt. piirinjohtaja, myös toimittaja. Hänen nimensä voi pistää silmään vaikkapa Olivia-lehden toimittajaluettelosta. Energinen Anna tekee sitä, mikä sillä hetkellä tuntuu hyvälle ja oikealle, muiden mielipiteistä piittaamatta.

Jaana Ketola

L

Otso Nuotio

ukion jälkeen Anna aloitti poliittisen historian opinnot Helsingin yliopistossa. Parin vuoden kuluttua hän kuitenkin huomasi, ettei ala ollutkaan se oikea. Ammatinvalintaoppaasta napattu toimittajan ammatti kuulosti kiinnostavalta ja niinpä hän pyrki HaagaHelia ammattikorkeakouluun. – Pääsykokeissa meinasi usko loppua jo alkumetreillä, kun tajusin kirjoittaneeni jotain viimeksi ylioppilaskirjoituksissa, Anna naurahtaa. Mutta Anna halusi opiskelupaikan, ja sen hän myös sai. Elettiin tammikuuta 2007 ja heti kouluun päästyään hän lähetti innoissaan kesätyöhakemuksia kiinnostaviin aikakauslehtiin. Anna oli ihan varma, että saisi paikan. Opiskelihan hän sentään toimittajaksi. Karu todellisuus oli vastassa nuorta toimittajaa heti alkuun. Kesätyöpaikkaa ei tippunut. Anna sai huomata, että pärjätäkseen journalistien maailmassa, pitää olla verkostoja.

RISKEJÄ KAIHTAMATTA KOHTI UUSIA HAASTEITA

Vuoden opiskelun jälkeen vanha partiokaveri pyysi Annaa harjoitteluun opiskelijalehtiä teke-

Työhön pitää suhtautua intohimoisesti, jotta sen voi tehdä hyvin

vään yritykseen. Puolessa vuodessa hänestä tuli talossa ensin toimittaja, sitten toimituspäällikkö ja lopulta päätoimittajan äitiysloman sijainen. Keväällä hän halusi kokeilla isommassa lehtitalossa työskentelyä ja meni Talentumin Faktalehteen toimittajaksi. Anna on tehnyt aina niin kuin on itse halunnut ja niin kuin on kulloinkin hyvältä tuntunut. Järkevää olisi ollut jäädä turvalliseen vakipaikkaan. Sen sijaan hän otti ja lähti määräaikaiseen, huonosti palkattuun pestiin perustamaan ylioppilaslehti Ainoa, uuden Aalto-yliopiston uutta lehteä. Päätoimittajan työ vaikutti mielenkiintoiselta ja kokeilemisen arvoiselta. Pari vuotta Ainon puikoissa riitti Annalle, oli mentävä eteenpäin. Taakse jäi taas turvallinen vakityö ja esimiesasema, kun Anna lähti parin kuukauden sopimuksella osaksi Olivia-lehden toimitusta. Riski kannatti ottaa, sillä töitä Oliviasta järjestyi pidemmäksi aikaa. – En ole niin kiintynyt materiaan, että tekisin töitä vain rahan vuoksi. Tärkeintä on saada tehdä sellaista työtä, mistä itse tykkää, Anna pohtii. Hän on tehnyt töitä hyvin erilaisissa lehdissä ja toimituksissa, mutta aina samasta syystä: ne ovat lehtiä, joihin hän uskoo ja joiden eteen hän tahtoo tehdä töitä. 1/2012

11


ttaminen on helppoa! Annan

työura

04/2008

TOIMITTAJA/TOIMITUSPÄÄLLIKKÖ, T-MEDIA 11/2008

PÄÄTOIMITTAJA, T-MEDIA 03/2009

TOIMITTAJA, FAKTA-LEHTI 07/2009

PÄÄTOIMITTAJA, YLIOPPILASLEHTI AINO 2010

PÄÄTOIMITTAJA TALOUSELÄMÄ -LEHDEN ERIKOISNUMEROSSA 2010

TOINEN PÄÄTOIMITTAJA KILKKEEN LEIRILEHTI RYMYSSÄ 2011

TOIMITTAJA, OLIVIA-LEHTI

Työ haa sta tte lut ilan

tei ssa Ann a on roh kea sti

tuo nut esi in par tio lais uut ens a.

Surullista Annan mielestä ovat huonot johtajat työpaikalla. – Monet ovat vaihtaneet työpaikkaa pelkästään huonon johtajan vuoksi, vaikka työ itsessään olisi ollut mielekästä. Niin olen itsekin tehnyt. USKO LEHTEEN ON TÄRKEINTÄ

Jos Anna saisi täysin itse valita, niin hän tekisi vain uusia lehtiä tai uudistaisi olemassa olevia lehtiä pienessä toimituksessa. Ihmisestä näkyy se, että miten työhönsä suhtautuu. – Varsinkin työhaastattelutilanteessa ihmisestä näkyy, haluaako hakija työn vai ei, Anna kertoo omista kokemuksistaan haastattelijana. Sama pätee työnhakijoihin. Anna on ilmoittanut kahdessa eri tilanteessa työnantajalle, ettei olekaan käytettävissä. Molemmissa tapauksissa hakuprosessit olivat jo varsin pitkällä. – Työhön pitää suhtautua intohimoisesti, jotta sen voi tehdä hyvin. En ottaisi hyvin palkattua päätoimittajan tehtävääkään vastaan, jollei se tuntuisi oikealta, Anna toteaa. Hänen mukaansa työhön pitää sitoutua samalla tavalla kuin partiopestiin. Anna on myös sitä mieltä, että ajankäytön kannalta ihmisellä voi olla vain yksi iso intohimo kerrallaan. – Ja oma intohimoni on tällä hetkellä partio. Partiolaisuus on vahvasti läsnä myös Annan työssä. – Yritän piilottaa jokaiseen juttuuni palan partiota, Anna vihjaa. 12

1/2012

Kasvusta on tehty käsittämättömän vaikeaa, monimutkaista ja mystistä… Ihan helppoa se on, minäkin olen saanut jo monta siviilikaveria liittymään partioon. Kysyin vaan, että tuletteko mukaan.

PYYDÄ KAVERI MUKAAN

Toimittaja-Annaa ja partio-Annaa ei voi täysin erottaa toisistaan, koska partiolaisuus on osa häntä. Partiota ei voi enää kutsua oikein harrastukseksikaan, eikä Anna pidä ajatuksesta, että partio on elämäntapa. Partio on vapaaehtoistyö. Partio on yhteisö, johon Anna haluaa kuulua, jota hän haluaa kehittää ja jossa hän haluaa itse kehittyä. Yläasteelle asti Anna ehti harrastaa muutakin, kuten kuvataidekoulua ja pianonsoittoa. Mutta partio oli tullut jäädäkseen. Partiosta puhuttaessa keskustelu kääntyy automaattisesti kasvuun, joka on Annalle sydämen asia. – Kasvusta on tehty käsittämättömän vaikeaa, monimutkaista ja mystistä, kuten niin monesta muustakin asiasta piireissä ja keskusjärjestössä. Ihan helppoa se on, minäkin olen saanut jo monta siviilikaveria liittymään partioon. Kysyin vaan, että tuletteko mukaan, Anna kertoo. Anna kuitenkin myöntää, että partioon kuulumattomien kavereiden ei ole kovin helppo tulla mukaan. – Se on vähän sama asia, kun jos minun pitäisi kysyä omilta aktiivisesti sulkapalloa pelaavilta kavereiltani, että voinko tulla teidän kanssa pelaamaan. En kehtaa tunkeutua, jos he haluavatkin pelata keskenään. Niin ajatellaan partiostakin, Anna miettii.


issä

! 1.

Test

ESITÄMME TÄSSÄ JUTTUSARJASSA NELJÄ SAMAA PARTIOAIHEISTA KYSYMYSTÄ KAIKILLE HAASTATELTAVILLE.

KUVITELLAAN, ETTÄ PARTION JÄSENMÄÄRÄ ON TUPLAANTUNUT VUODESSA, MITÄ ON TAPAHTUNUT?

Jokainen meistä on avannut suunsa ja pyytänyt koulukaverin, kollegan, siskon tai poikaystävän mukaan partioon.

2.

ANNAN RIVI

1 c, 2 a, 3 b, 4 b, 5 b, 6 b, 7 a, 8 c, 9 b, 10 c

Annan tulos

MILTÄ NÄYTÄT LEIRIN NELJÄNTENÄ AAMUNA?

Tukassa voi olla vähän havunneulasia, mutta muuten ihan yhtä ihanalta kuin kaikkina muinakin aamuina. Eli kuolemanväsyneeltä. Leireillä herätään liian aikaisin!

3.

Anna teki sivulta 9 löytyvän testin ja sai tietää, mikä pesti sopisi hänelle parhaiten.

ENITEN B-VAIHTOEHTOJA

Koska leirit,

retket ja eräily ovat lähellä sydäntäsi, miten olisi kalustonhoitajan pesti? Eikö jo mielestäsi olisi aika siivota lippukunnan varasto ja suunnitella tarvittavia

MILLAINEN PARTIOLAINEN OLET VIIDEN VUODEN PÄÄSTÄ?

korjauksia lippukunnan kalustoon? Ilmoittaudu siis kiinnostuneeksi kalustonhoitajan pestiin. Voisit

Armeliaampi itselleni ja muille. Olen silloin 31. Toivon, että olen saanut tarpeeksi tilaa ja valtaa siihen mennessä, ja osaan luopua niistä nuorempieni hyväksi.

myös käydä esittelemässä eri vartioille ja ryhmille,

4.

retkien ja leirien erävastaavana!

mitä varusteita lippukunnasta löytyy ja kuinka niitä käytetään. Sinulle voisi myös sopia erätaitokurssi, jonka jälkeen (tai jo ennekin) voisit toimia lippukunnan

KUMISAAPPAAT VAI VAELLUSKENGÄT?

Jos on pakko ottaa jommatkummat, niin valitsen kumpparit. Ne näyttävät paremmalta hameen kanssa.

Työhön pitää suhtautua intohimoisesti, jotta sen voi tehdä hyvin

KAIKKI MISTÄ SUDENPENTUJEN KÄSIKIRJA KERTOO

Trekki Oy on partiolaisten vuonna 1992 perustama ja nykyään yksityisessä omistuksessa oleva partio- ja retkeilytarvikkeiden erikoisliike. Olemme valmiina palvelemaan partiolaisia sudenpennuista lippukuntiin. Trekin verkkokaupasta ja myymälöistä löytyy kaikki mitä kunnon partiolainen tarvitsee – jäsenkortilla tai lippukunnille Kompassi -sopimushinnoin. Lue lisää: www.trekki.fi/kompassi

Lahti • Heinola • Riihimäki • Lohja • Nokia / Verkkokauppa on avoinna aina: www.trekki.fi

Liity Trekki-faniksi.

VERKKOKAUPPA www.trekki.fi


ttaminen on helppoa! IHMISSUHTEET

T

oisinaan hän on alakuloinen eikä hän käy enää kovin usein partiossakaan. Lisäksi kaverilla on koulussa usein läksyt tekemättä ja hän viettää välitunnit itsekseen, vaikka hän on ennen aina ollut porukassa mukana. Voisikohan kaverini olla masentunut? MIELEN MYLLERRYKSIÄ VAI MASENNUSTA?

Mistä tiedän,

onko kaverini masentunut? Partiokaveri on viime aikoina ollut jotenkin kummallinen, välillä hyvällä tuulella ja sitten taas tosi kiukkuinen. Hanna Vilkman

14

Annu Martelius

1/2012

Nuoruus ei välttämättä ole helppoa aikaa. Siirtyminen lapsesta nuoreksi ja aikuiseksi aiheuttaa monenlaisia muutoksia ja tunteet ovat pinnassa, niin hyvät kuin ne huonommatkin. Erilaiset tunteet kuuluvat elämään, myös ne huonommat. Mutta jos tuntuu, että elämässä on vain niitä huonoja tunteita ja ne tuntuvat liian raskailta kantaa yksin, kannattaa asiasta puhua. Puhekaveriksi voi valita omat vanhemmat, ystävän, tutun opettajan tai kouluterveydenhoitajan. Aina masennuksen oireita ei tunnista itsekään. Siksi ystävillä ja kavereilla on tärkeä rooli sekä koulussa ja harrastuksissa kuin niiden ulkopuolellakin. Monesti juuri ystävät ja kaverit huomaavat myös ensimmäisenä, jos joku porukassa alkaa käyttäytyä eri tavalla kuin aiemmin. Tyypillistä tällaisesta tilanteessa on pyrkimys vetäytyä omiin oloihinsa, vaihtaa kaveripiiriä yhtäkkiä aivan täysin tai jättää läksyt tekemättä. Silloin kannattaa kysyä ystävältä, onko hänellä kaikki kunnossa ja vaikka mennä hänen kanssaan yhdessä terveydenhoitajan luo. NUOREN MASENNUKSEN OIREITA • • • • • •

Voimakas alakuloisuus Ärtyisyys ja lyhytpinnaisuus Levottomuus Ilkivalta, runsas päihteiden käyttö Voimakas väsymys Jatkuvat fyysiset oireet, joille ei löydy muuta selitystä.


!

TO

SI

R TA

IN

A

MILLAN MASENNUS

Apua & tietoa netissä WWW.MTKL.FI/MIELIX WWW.IRRALLAAN.FI WWW.OLEYSTAVA.FI WWW.MIELENTERVEYSSEURA.F i

Masentunut nuori ei aina itsekään tunnista oireitaan, jotka voivat olla hyvin monenlaisia. Esimerkkinä on 14-vuotias Milla. Hänellä oli pitkään vatsa kipeänä ja päänsärkyä, mutta tutkimuksissa niille ei löydetty mitään syytä. Taas kerran Milla meni kouluterveydenhoitajalle ja kertoi olevansa väsynyt, päätä särki usein eikä rakas partioharrastuskaan enää kiinnostanut, vaikka partio on ollut pienestä sudenpennusta asti hänen tärkein harrastuksensa. Koulussa oli vaikeaa, sillä Milla ei jaksanut tehdä läksyjään ja pelkäsi, että vastaa väärin, jos opettaja kysyy häneltä jotain. Milla oli myös mielestään epäonnistunut ja ruma. Hän myös pelkäsi, että kukaan ei pidä hänestä.

Terveydenhoitaja kuunteli Millaa ja kysyi, oliko Milla masentunut. Se sai Millan miettimään. He päättivät yhdessä kouluterveydenhoitajan kanssa, että Milla käy siellä säännöllisesti juttelemassa muun muassa Millan äidin jo parantuneesta sairaudesta. Keskustelut terveydenhoitajan kanssa auttoivat ja melko pian Millan olo alkoi parantua, hän meni takaisin partioon ja koulukin alkoi sujua. Myös väsymys ja päänsäryt helpottivat, kun Milla parantui masennuksesta. Ystävien tuki paranemisessa oli myös tärkeää, he houkuttelivat Millan mukaan paitsi partioon, myös kaikkeen muuhun kivaan ja heidänkin kanssaan Milla pystyi keskustelemaan kaikenlaisista asioista.

HÄMEEN AMMATTI-INSTITUUTTI Opetusmetsä, -puutarha, -maatila, ja -meijeri mahdollistavat tekemällä oppimisen aidoissa ympäristöissä. Perustutkinnon opiskelijoille maksuton asuntola. Lisätiedot www.hami.fi tai (03) 646 2363.

MAASEUTUYRITTÄJÄ MEIJERISTI METSURI - METSÄPALVELUJEN TUOTTAJA PUUTARHURI (puutarhatuotanto ja viherala)

YHTEISHAKU 27.2.–16.3.www.haenyt.fi

EVO

LEPAA

MUSTIALA

1/2012

MEIJERIALA

15


ttaminen on helppoa!

Lukioviidakossa riittää valinnanvaraa

Onko toisen asteen haku ajankohtainen? Ammattikoulun valitsemalla saat itsellesi heti ammatin. Mutta myös lukioon suuntaavilla on mahdollisuus löytää koulu, joka tarjoaa oman kiinnostuksen mukaista opetusta. Elina Eskola

Annu Martelius

OPISKELUA URHEILUN EHDOILLA

M

äkelänrinteen lukio Helsingissä on urheilun erikoislukio. Koulussa on 850 opiskelijaa, joista valmennusurheilijoita on noin 600. Mäkelänrinteen urheilulukion valmennus tarjoaa kansalliselle ja kansainväliselle huipulle tähtääville urheilijoille hyvät ja joustavat opiskelu- ja valmentautumismahdollisuudet. Koulun omat painopistelajit vaihtelevat lukuvuosittain. Niitä ovat olleet muun muassa jalkapallo, lentopallo, jääkiekko, tennis, suunnistus, taitoluistelu, uinti, purjehdus ja judo. WWW.MRL.EDU.HEL.FI LUOVUUTTA JA YHTEISIÄ PRODUKTIOITA

T

ampereen yhteiskoulun lukio on ilmaisutaidon erikoislukio. Siellä opiskeltavien yleissivistävien ja ilmaisullisten tietojen ja taitojen tarkoituksena on, että oppilas voi kehittää omaa persoonallista lahjakkuuttaan. Yhdessä toimimista varten järjestetään runsaasti yhteisiä tilaisuuksia ja juhlia, jotka omalta osaltaan luovat kouluun yhteishenkeä ja tuovat iloa onnistumisesta, sekä edistävät toisen työn kunnioittamista.

Koulussa on 780 oppilasta. Kuuluisaksi lukio tuli viime vuonna voitetuttaan Stage-kilpailun, jossa haettiin parasta koulumusikaalia. WWW.TYK.INFO BÄNDEJÄ, MUSIKAALEJA JA KANSAINVÄLISIÄ TUULAHDUKSIA

L

ahdessa sijaitsevassa Tiirismaan lukiossa toimii musiikkilinja. Musiikkilinjalle otetaan vuosittain noin 30 opiskelijaa ja koko lukiossa on noin 400 oppilasta. Musiikkilinjalaiset opiskelevat vähintään 12 kurssia musiikin opintoja. Vaihtoehtoja on runsaasti: yhtyelaulua, bändejä, musiikin teknologia-aineita, kuoroja, orkesteri sekä musikaaleja ja muita produktioita. Lukion musiikklinjalla on myös vilkasta kansainvälistä toimintaa. TIPALA.EDU.LAHTI.FI

Tiia, 18, Tiirismaan lukio

Tiirismaa on antanut aivan uuden näkökulman elämään. Olen päässyt tekemään uskomattomia musiikkiproduktioita ja päässyt sitäkin kautta toteuttamaan itseäni.

Liekki, 16, Tampereen yhteiskoulun lukio

TEKNIIKKAA SEKÄ YRITYS- JA KORKEAKOULUYHTEISTYÖTÄ

Tykissä ilmapiiri on parasta, täällä ei ajatella toisista pahaa, vaan saa olla oma itsensä. Täällä soitetaan kitaraa käytävillä ja yhteishenki on tosi vahva.

upittaan lukio Turussa tarjoaa monipuolisia informaatioteknologian kursseja. Vaihtoehtoina on esimerkiksi ohjelmointikieliä, tietoliikennettä tai vaikkapa verkon rakenteluun keskittyviä kursseja. Toinen koulun vahva

16

1/2012

K

alue on digitaalinen viestintä. Lukiossa toimii kansainvälinen tietoliikennetekniikan koulutusohjelma Cisco-akatemia. Opetustarjonta kattaa koko ICT-alan mobiilitekniikan tietämyksestä ja ohjaustekniikoista mediatietouteen. Kupittaan lukio tekee laajaa yhteistyötä yritys- ja korkeakoulumaailman kanssa. Oppilaat tutustuvat yrityksiin ja suorittavat niissä harjoittelua. Yhteistyö korkeakoulujen kanssa mahdollistaa ICT-alan opiskelun korkeakouluissa jo lukioaikana. KUPITTAANLUKIO.ANDERS.FI

Henri, 16, Kupittaan lukio

ICT-lukiossa opitaan mukavasti taitoja, joiden merkitys todennäköisesti korostuu lähitulevaisuudessa. Että ihan hyvähän tänne oli tulla. ERÄNKÄYNTIÄ OPISKELUN OHELLA

E

nontekiön lukiossa alkaa syksyllä 2012 eräpainotteinen lukio-opiskelu. Lukio pyrkii välittämään eteenpäin rikasta suomalaista ja saamelaista eränkäynnin kulttuuriperintöä. Lukio-opintojen ohella voi valita monenlaisia eräalan kursseja. Tällaisia ovat muun muassa lappilaisiin erätaitoihin, metsästykseen, kalastukseen, luontoyrittäjyyteen ja paikalliseen luonnontuntemukseen liittyvät kokonaisuudet. Enontekiön lukion vahvuuksia ovat pienet ryhmäkoot ja sen myötä yksilöllinen opetus. Lukiossa on alle 50 opiskelijaa ja kurssit toteutetaan, jos opiskelijoita on vähintään viisi. WWW.ERALUKIO.FI


!

Erikoislukioita Suomessa URHEILU JA LIIKUNTA Kastellin lukio, Oulu: urheilu* Kuopion klassillinen lukio: urheilu* Kuortaneen lukio: urheilu* Leppävaaran lukio, Espoo: liikunta Muonion lukio: hiihto Nilsiän lukio: alppikoulu Ounasvaaran lukio: urheilu Pohjois-Haagan yhteiskoulu, Helsinki: urheilu * Salpausselän lukio, Lahti: urheilu* Vimpelin lukion: palloilu Voionmaan lukio, Jyväskylä: urheilu*

ILMAISU, TAIDE JA MUSIIKKI Arkadian yhteislyseo, Helsinki: taidelinja Helsingin kuvataidelukio Torkkeli: kuvataide Helsingin yhteislyseo: taito- ja taideaineet Hyvinkään yhteiskoulu: taideaineet Ilmajoen lukio: ilmaisu Joensuun Niinivaaran lukio: musiikki- ja ilmaisu Juhana Herttuan lukio, Turku: ilmaisutaito* Kajaanin lukio: kuvataide ja musiikki* Kallion lukio, Helsinki: ilmaisutaito* Kannaksen kulttuurilukio, Lahti: kuvataide ja muotoilu Kaustisen lukio: musiikki* Madetojan musiikkilukio, Oulu: musiikki* Minna Canthin lukio, Kuopio: ilmaisutaito Oulun Lyseon lukio: kuvataide Salon lukio: musiikki Savonlinnan lukio: musiikki, kuvataide* Sibelius-lukio, Helsinki: musiikki, tanssitaide* Vaskivuoren lukio, Vantaa: musiikki ja tanssi*

TIEDE JA TEKNIIKKA Etu-Töölön lukio, Helsinki: yrittäjyys Hyvinkään Sveitsin lukio: luonnontieteet * Koulutuskeskus Salpauksen lukio, Lahti: tekniikka* Nurmon lukio: luonnontieteet * Porin suomalainen yhteislyseo: luonnontieteet*

Joensuun lyseon lukio: IB-linja* Mattlidens gymnasium, Espoo: IB-linja* Oulun lyseon lukio: IB-linja* Vaasan lyseon lukio: IB-linja*

MUUT Suomen kristillinen yhteiskoulu, Piikkiö* Tornion Yhteislyseon lukio: eurolinja*

USEAMMAN PAINOTUKSEN LUKIOT Hatanpään lukio, Tampere: musiikki, liikunta ja luonnontieteet Juvan lukio: viestintä ja tutkimus Kankaanpään yhteislyseo: luonnontieteet ja liikunta* Langinkosken lukio Kotka: ympäristö, kuvataide ja urheilu* Lapinlahden lukio: kuvataide, sporttilinja ja Unesco-lukio* Lyseonpuiston lukio, Rovaniemi: kuvataide, IB-linja ja Unesco-lukio Martinlaakson lukio, Vantaa: draama ja teatteri sekä matematiikka ja luonnontieteet* Pihtipuhtaan lukio: lentopallo, hiihto, musiikki ja kuvataide Sammon keskuslukio Tampere: urheilu ja viestintä* Sotkamon lukio: urheilu ja IB-linja* * Lukiolla on opetusministeriön myöntämä erityinen koulutustehtävä.

KANSAINVÄLISYYS Englantilainen koulu, Helsinki: englannin kieli ja kulttuurien kohtaaminen* Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu: IB-linja*

Erityistehtävä tai painotuksia

ua! k a h is e t h y a Älä missa Toisen asteen yhteishaku järjestetään 27. 2. – 16. 3. 2012. Nuorille tarkoitettuun lukiokoulutukseen haetaan pääsääntöisesti yhteishaun kautta. Yhteishaun hakulomakkeen lisäksi sinun on täytettävä ainevalintakortti ja toimitettava se siihen lukioon, johon ensisijaisesti pyrit. Suurimpaan osaan ammattikouluista haetaan myös yhteishaussa. Hakeminen vieraskieliseen koulutukseen tapahtuu yleensä suoraan oppilaitokseen.

HAE OSOITTEESSA WWW.HAENYT.FI.

Opetusministeriö on myöntänyt joillekin lukiokoulutuksen järjestäjille erityisen koulutustehtävän. Tällöin lukion opetus¬tarjonnassa korostuu määrätty erityistehtäväalue. Erityisen koulutustehtävän saaneissa lukioissa opiskelijalla on oikeus hieman poiketa valtakunnallisesta tuntijaosta. Näissäkin lukioissa opiskelevan ensisijainen tehtävä on suorittaa lukion oppimäärä ja ylioppilastutkinto sekä samalla suorittaa erityisalan opintoja. Koulutuksen järjestäjän päätöksellä lukio voi painottaa opetuksessaan tiettyjä erityisaloja tai aineita Tällaiset lukiot noudattavat valtakunnallista tuntijakoa, mutta tarjolla on lisäksi syventäviä tai soveltavia kursseja painotetuilta alueilta.

1/2012

17


ttaminen on helppoa! YMPÄRISTÖ

Sähkö

– maailman tärkein keksintö Sähkö on äänestetty maailman tärkeimmäksi keksinnöksi, eikä suotta. Sähkövirta on tehokas tapa siirtää energiaa paikasta toiseen, ja sen avulla toimivat kaikenlaiset sähkölaitteet.

Säde Palmu

P

Otso Nuotio

artioretkillä saatamme elää näennäisesti monta päivää ilman sähköä, mutta todellisuudessa suurin osa mukanamme olevista varusteista on valmistettu tehtaissa, jotka vaativat paljon sähköä toimiakseen. MITÄ SÄHKÖ ON?

Sähkön selitys löytyy maailmamme kaikkein pienikokoisimmista asioista: hiukkasista. Niistä koostuu kaikki aine partio huivista männynkäpyyn. Hiukkanen, jota kutsumme atomiksi, on kaiken aineen perusosanen. Se koostuu kolmenlaisista pienemmistä hiukkasista: elektroneista, protoneista ja neutroneista. Elektroneilla ja protoneilla on vastakkaiset sähkövaraukset. Atomin sähkövaraus muodostuu siitä, että

näitä hiukkasia on atomissa epätasainen määrä. Olennaista on, onko elektroneja liikaa vai liian vähän protoneihin nähden. Luonnossa varaukset pyrkivät tasaantumaan. Niinpä kun kappale, jonka atomeissa on liikaa elektroneja, joutuu kosketuksiin kappaleen kanssa, jonka atomeissa on liian vähän elektroneja, ylimääräiset elektronit siirtyvät kappaleesta toiseen. Tällainen elektronien siirtyminen on sitä, mitä kutsumme sähkövirraksi. Kun laitamme sähkölaitteen kiinni töpseliin ja laitamme sen päälle, annamme periaatteessa sähkövirran kulkea sen kautta. Sähköjohdon sisällä onkin oikeastaan kaksi johtoa, joten yksinkertaistaen voisi ajatella, että sähkö tulee sisään toista johtoa pitkin ja ulos toista pitkin. Todellisuudessa sähkö on kuitenkin paljon monimutkaisempi ilmiö, jonka toimintaa parhaiten tarkastellaan matemaattisten mallien avulla.

SÄHKÖN PITKÄ MATKA

Sähköisiä ilmiöitä on luonnossa kaikkialla, mutta sähkölaitteitamme varten se täytyy valjastaa käyttöön erilaisissa voimalaitoksissa. Sähköntuotantotavat voidaan lajitella fossiilisiin ja uusiutuviin energianlähteisiin sekä ydinvoimaan. Eri tuotantomuotojen haitallisuudesta ympäristölle ollaan eri tahoilla eri mieltä, mutta yleisesti suurimpana uhkana ilmastolle pidetään kivihiiltä ja öljyä, jotka ovat fossiilisia polttoaineita. Selvää kuitenkin on, että mitä vähemmän sähköä käytetään, sitä vähemmän sitä tarvitsee valmistaa, jolloin luontoa säästyy. Sähkön tie voimalaitokselta kotiin käy monimutkaista reittiä läpi verkkojen, muuntopisteiden, johtojen, mittareiden ja sulakkeiden kautta ennen kuin voimme käyttää sitä hyödyksi pistorasioissamme.

Näin sähkö ja lämpö syntyvät voimalaitoks�sa Kuvat on otettu Helsingin Energian Vuosaaren voimalaitoksessa.

Ensimmäinen vaihe Tuotantolinjan ensimmäisessä osassa ilmaa johdetaan kuvassa oleviin kahteen kaasuturbiiniin. Nämä yhdessä palavan kaasun kanssa muodostavat palokwasuja, jotka pyörittävät kaasutrubineita. Toimintaperiaate on hyvin sama kuin lentokoneen suihkumoottorissa.

18

1/2012


!

Parhaat vinkit sähkönsäästöön Asiantuntijana: Erkki Pulkkinen, Helsingin Energia

pikasuihku

tyhjÄÄ huonetta ei tarvitse valaista

Lämmin käyttövesi muodostaa suuren osan kotitalouden energiankäytöstä, josta suihku on suurin yksittäinen käyttöpiste. Veden suuri kyky sitoa lämpöä aiheuttaa sen, että vesi pysyy lämpimänä kauemmin kuin vaikkapa metalli, mutta kestää myös kauemmin lämmittää. Lisäksi vesi tulee suihkuun paljon energiaa vaativan vedenpuhdistamon kautta ja jatkaa käytön jälkeen matkaansa toiseen vedenpuhdistamoon Siksi veden ja erityisesti lämpimän veden lotraaminen kuluttaa paljon energiaa ja samalla luonnonvaroja.

Viidennes kodin sähkönkulutuksesta aiheutuu valaistuksesta. Energiansäästölamppu kannatta sammuttaa aina, kun huoneesta poistutaan yli kymmeneksi minuutiksi, hehkulamppu heti, kun sitä ei tarvita. Hehkulampusta energiansäästölamppuun tai led-lamppuun vaihtaminen kannattaa energiasyistä heti, vaikkei hehkulamppu vielä olisi palanut loppuun. Energiansäästölamppu käyttää vain noin viidesosan hehkulampun kuluttamasta energiasta tuottaakseen saman määrän valoa, eikä pitkällä tähtäimellä tule hehkulamppua kalliimmaksi.

villasukat jalkaan Yhden asteen muutos huonelämpötilassa vähentää lämmityskustannuksia noin viisi prosenttia. Kotona kannattaa mieluummin lisätä vaatteita kuin lämmitystä. On hyvä varmistaa, että lämpöpattereiden ympärillä on tarpeeksi tilaa. Tällöin lämpö pääsee kunnolla leviämään huoneilmaan. Myös ilmastointi kannattaa pitää mahdollisimman pienellä ja laittaa voimakkaammaksi vain silloin kun halutaan tuulettaa ruoanlaiton käryt tai suihkusta aiheutunut kosteus pois.

pitÄÄkÖ elektroniikka olla aina valmiina? Eri laitteiden stand by -virtoihin menee kotitaloudelta noin 100 euroa vuodessa. Valmiusvirran käyttöä voi vähentää esimerkiksi laittamalla kaikki olohuoneen viihde-elektroniikka samaan jatkojohtoon, jonka sähkön läpikulun voi katkaista yhdestä napista. Kaikki laitteet joissa on muuntaja, kuten laturit, kannattaa pitää pois seinästä.

pÖlyt pois jÄÄkaapin takaa Jääkaapin oikea lämpötila on +5 °C ja pakastimella -18 °C. Jääkaapin ja pakastimen jäähdytyssäleikkö tulisi puhdistaa pölyistä noin kerran vuodessa, jotta se toimisi parhaalla tavalla. Hyvä väline tähän on pölynimuri.

oikean laitteen valinta Uunin lämmitykseen kuluu paljon energiaa. Siksi uunilla kannattaakin tehdä kerralla paljon ruokaa ja lämmittää pienet määrät mikroaaltouunilla. Uunia käyttäessä kannattaa hyödyntää esi- ja jälkilämpö. Samalla kun uuni lämpenee, myös ruoka alkaa jo lämmetä. Kun uuni laitetaan pois päältä, on sen sisällä oleva ilma kuumaa vielä pitkään. Veden lämmittämisessä vedenkeitin on hellaa energiatehokkaampi, sillä se lämmittää vain veden.

kulutuksen tarkkailu Eri tahot lainaavat kilowattituntimittareita, joilla voi löytää kodin tai kolon sähkösyöpöt. Mittarilla voi tutkia jokaisen laitteen kulutuksen erikseen. Mittaria voi tiedustella esimerkiksi kuluttajavirastosta, paikalliselta energiayhtiöltä tai kirjastosta.

Toinen vaihe Kolmas vaihe Näihin valtaaviin höyrykattiloihin johdetaan palokaasut kaasuturbiineista. Palokaasujen lämpö siirtyy veteen, joka muuttuu höyryksi.

Höyrykattiloista höyry johdetaan höyryturbiiniin, joka pyörittää generaattoria, joka puolestaan tuottaa sähköä. Kuvassa on höyryturbiinin dynamo.

1/2012

19


ttaminen on helppoa!

ähköstä

Lisää tietoa s

www.sssoykampanja.net/sahkonkiertokulku Sähkön matka laitokselta kotiin mukavasti toteutettuna.

www.martat.fi/neuvot_arkeen/ ymparisto/energiansaasto

www.uta.fi/~jv46809/magne Perusasioita sähkön olemuksesta Antti Atomin kertomana.

Energiansäästövinkkejä käytännöllisellä otteella.

www.ilmasto.org/ilmastonmuutos/torjuminen/paastowww.motiva.fi/koti_ja_asuminen/ jen_vahentaminen_suomessa/energiansaasto.html ostajan_opas Energiansäästö ilmastonäkökulmasta. www.helen.fi/energiansaasto/energiansaasto.html Energiansäästövinkkejä hupaisten videoiden kera.

Ostajan opas energiatehokkaisiin valintoihin.

www.3tratkaisut.fi/satky/index.html Sähköturvallisuuspeli lapsille ja lapsenmielisille.

www.pks.fi/wivu/wattila-energiakoulu Energiatietoa lapsille.

Neljäs vaihe

Viides vaihe

Tämän höyryturbiinin alla sijaitsevat erilliset lämmönvaihtimet, joista jäähtynyt höyry johdetaan kaukolämpöverkkoon käytettäväksi.

Tämä kaukolämmön jakokeskus on viimeinen osa energian tuottamisen ketjua.

20

1/2012


Varu stenu rk k a

ttaminen on helppoa! Touko Nieminen Lasse Roiha

Varusteiden

uusi sukupolvi Tulevaisuus on hankala käsite, sillä sitä ei yrityksistä huolimatta voi varmasti tietää etukäteen. Varustetasolla on kuitenkin mahdollista tarkastella havaittavia muutoksia tottumuksissa, tarpeissa ja teknologiassa sekä niiden synnyttämiä innovaatioita.

Töölön Nuotioveikkoja testaamassa nuotioalustaa Helsingin Huopalahdessa.

1/2012

21


2

7 3

1

M

ukavuutta lisäävät tuotteet yleistyvät myös retkeilyssä materiaalien ja tuotannon kehittyessä, vaikka teknisesti ja tarkoitukseltaan ne eivät uusia olisikaan. Tästä esimerkkinä on espressokeitin retkioloihin. Digitalisoituminen ja ympäristön rajoitteet siirtyvät vahvasti retkeilyn piiriin jo nykyisen kulttuurin kehityksestä johtuen. Myös extreme-retkeily on yleistymään päin ja pitkillä taipaleilla tai kanoottivaelluksilla yhteydenpitolaitteet ovat jo turvallisuuden takia välttämättömät. Myös kamera on lähes pakollinen varuste. Onhan kavereille ja sukulaisille serkusta anoppiin esiteltävä omia saavutuksia. Seuraavassa esiteltävät uudet tuotteet lisäävät omalta osaltaan suorituskykyä, tukevien sekä tallentavien laitteiden ylläpitoa sekä mukavuutta ja turvallisuutta.

22

1/2012

1

BRUNTON EXPLORER AURINKO-KENNOLATURI USB-LIITÄNNÄLLÄ

Retkeilyn digitalisoitumista silmällä pitäen Explorer-aurinkokennolaturi on uraauurtavalta valmistajalta hyödyllinen ja laajakäyttöinen. Tällä lataa melkeinpä mitä tahansa. Läppäri, tabletti, kamera tai älypuhelin saa akkuunsa piristystä missä tahansa maapallolla. Tunti auringossa lataa keskiverto puhelimen, AA-paristolaturin ja GPS-navigaattorin. Laturi on kokoontaitettava ja suunniteltu ennen kaikkea retkeilykäyttöön. Partioaitta, 109 €

2

BRUNTON AURINKOKENNOLATURI-VARAAJA USB-LIITÄNNÄLLÄ

Tämä tuote on samaiselta valmistajalta samaan tarkoitukseen oleva laite, jossa on myös varaaja eli akku. Ainahan ei voi paistaa aurinko ja sähkölaitteet syövät ahnaasti sähköä säästä, käyttäjästä tai maankolkasta riippumatta. Laturissa on pieni aurinkopaneelin pinta-ala Exploreriin verraten. Näin ollen muun laitteen tai varaajan lataaminen vie hiukan kauemmin. Varaajaa suositellaan ladattavan silloin kuin se on puolillaan, jolloin latausaika vähenee merkittävästi. Tätä akkua ei siis kannata päästää tyhjenemään! Retkiaitta, 89 €

3

VIBRAM FIVEFINGERS KENGÄT

Tutkimukset ja kokemus ovat osoittaneet, että ihminen juoksee ja kävelee parhaiten luonnollisesti omilla jaloillaan ilman raskaita ja huonosti sopivia kenkiä. Ongelmana on, ettei monikaan nykyään halua vipellellä paljasjaloin. Tätä ongelmaa haastamaan Vibram on kehittänyt Fivefingersit eli mainoksensa mukaan anatomisesti ja motorisesti jalkaan, ja sen


4

Talven pakkasiin lämmintä alle!

EXTREME

EXTREME lämpokerraston sisäpinta on kosteutta siirtävää polypropyleeniä ja ulkopinta lämmittävää Merinovillaa. Tasosaumattu asu ei hierrä kovassakaan käytössä ja kaksikerrosrakenteen ansiosta iho pysyy kuivana.

6 kaikkeen liikkeeseen erinomaisesti sopivat kengät. Kengät ovat kuin lisäkerros synteettistä ihoa oman jalkapohjan jatkeena. Keinotekoisen luonnollisuuden voi jo laskea futuristiseksi. Jos omistaa lättäjalat, kannattaa hankintaa harkita pitkään ja muutenkin asteittaista sisäänajoa ja käyttöönottoa suositellaan Partioaitta, 119 €

4

HANDPRESSO WILD E.S.E ESPRESSOKEITIN

Onko Lapin jänkä ollut kaukana espressosta? Ei ole enää. Tulevaisuudessa mukavuutta ja luksusta voidaan yhä enenevin määrin integroida osaksi retkeilyä melkein missä tahansa, jos siihen on varaa ja halua. Espressokone on käsikäyttöinen, ja avaa mahdollisuuden valmistaa oikeaa italialaista kahvia nuotiokahvittelun sijaan. Joku voisi kutsua laitetta turhakkeeksi, vulgaariksi tai tunnelman tappajaksi, mutta ilmeisesti sillä on kysyntää ja se vain kasvaa. Partioaitta, 130 €

5

QUECHUA ITSENSÄ PYSTYTTÄVÄ TELTTA - HENKILÖLLE

Kyseessä on teltta, joka kasaa itsensä kahdessa sekunnissa. Kyse on niin sanotusta popup-konstruktiosta, jossa joustavat keinokuituvavat toimivat teltan rakenteena ja pakkauksesta poistettaessa niiden jännitys pystyttää teltan. Teltta tuo mukavuutta ja kätevyyttä retkeilyyn ja kisoihin. Pakkaus on pyöreä kiekko, joten kuljetus repussa pitää pohtia etukäteen. Kyseessä ei ole mikään myrskyn takuukestävä

Rannantie 13, 86710 KÄRSÄMÄKI Puhelin 08 – 770 080

Katso lähin jälleenmyyjä: www.finnsvala.com

asumus, mutta teltta kestää sääoloja siinä missä muutkin. Katso kuvia, hintatietoja ja videoita valmistajalta Quechua.com tai Youtubesta haulla Quechua tents. Valmistajan verkkokauppa, 31 £ -122 £

6

CLEAN CAMP NUOTIOALUSTA

Miten onnistuu tulenteko, jos avotulen teko on kyseenalaista toimintaa? Helposti, jos kyse ei ole juhannuskokosta vaan norminuotiosta ja käytössä on tällainen alusta. Palonkestävistä ja eristävistä materiaaleista valmistettu alusta on kaksiosainen: maa-alusta ja itse nuotioalusta. Teoriassa laite täyttää samat vaatimukset kuin pallogrilli, koska pohja ei lämpene. Asia kannattaa kuitenkin varmistaa aina kunnan palolaitokselta tai vastaavalta viranomaiselta. Retkiaitta, 179 €

7

ARVA EVO  LUMIVYÖRYPIIPPARI

Lumivyörypiippareilla varustautuneet retkeilijät löytyvät ja löytävät myös toisensa lumivyöryn alle jäädessään. Piippari on hyödyllinen tietyillä tunturialueilla ja missä tahansa vuoristossa. Idea on, että vyölle tai muuhun vastaavaan varmaan paikkaan kiinnitettävä kämmenen kokoinen laite lähettää tietyllä taajuudella signaalin, joka voidaan löytää hyvinkin tarkasti jo kahdella muulla piipparilla. Retkiaitta, 259 €

1/2012

23


ttaminen on helppoa! Haahuillen kohti

Hollantia

14

Sipet toteuttivat Suomi-projektinsa viime keväänä Turussa. Emma, Hille ja Kaija arpovat suuntaa.

Keravalta tuleva vaeltajaporukkamme Sipet koostuu 18-vuotiaista neidonaluista. Ensi heinäkuussa aiomme suunata ensimmäisen kerran koko joukolla ulkomaille Hollantiin. Kaija Laurila

S

Sipejen arkisto

ipeistä osa on reissannut partiomatkoilla ennenkin. Olemme osallistuneet Rännuma 2005 -jamboreelle Virossa ja Jiingijamboriille Ruotsissa. Kauimpana huivi kaulassa on heiluttu jopa Senegalissa. Kuusi tyttöä: Emma Piittala, Sannamari Ahola, Hille Terho, Fanny Malkakorpi, Pauliina Helenius ja Kaija Laurila ovat lähdössä matkaan, mitenhän reissussa käy ja minne tiet vievät?

24

1/2012

.1

0 .2

12

kirja

Rakas päivä

Mitä olemme saaneet tähän mennessä aikaan? Kasan haaveita. Suunnitellessamme olemme maanneet lattialla ja heittäneet ilmoille ajatuksia eri maailmankolkista. Ajatelkaa jos me olisimme siellä. Sitten tekisimme sitä ja sitä ja tätä. Ajatelkaa niitä onnenhetkiä, jotka odottaisivat meitä siellä. On todellakin asia erikseen tarttua toimeen, kirjoittaa projektisuunnitelma, miettiä kurjia ja hankalia raha-asioita, tutkia sitä ja tehdä tätä. Kutsua kaikki kuusi kokoon näin ylioppilaskirjoitusten ja muiden seassa, haalia käsiin kaikki sellaiset päivät, jolloin ehkä, ehkä melkein kaikki ehtisivät paikalle. Kaikilla tuntuu olevan koko ajan niin kiire. Kohde on kuitenkin valittu, eräänä yönä jouluretkellä (yöthän ovat tunnetusti parasta aikaa lentäville ideoille) valitsimme vihdoin kaikkien maiden joukosta Hollannin, ja olemme vielä ainakin tähän hetkeen saakka pitäneet siitä kiinni. Ainakin vielä. Rannikkokaupungit ja pyörän selässä kiidetyt tasaiset tiet, ja ajatuksissamme laivankeula, jossa seisoisimme, kun laiva rantautuisi maihin. Ja vaikka taipumuksemme on haahuilla, kun pitäisi saada aikaan, luulen, että se tuottaa lopulta tulosta. Ilman haaveita jää paljon kokematta. Ainakin haaveilu on ollut kivaa! Todennäköisesti ja toivottavasti tuleva matka on vielä kivempaa

Terkuin Partio-lehti seuraa Sipejen matkavalmisteluita ja varsinaista reissua koko vuoden ajan.

Kaija


!

Fan ny Ma lka kor pi ja Hil le Ter ho viih tyi vät Suo me n Tur uss a

odottaa! a m l i a a m – Vaeltaja Karoliina Tikka

Vaeltajien ohjelmaan kuuluvassa ulkomaanprojektissa on mahdollisuus tutustua uuteen maahan hyvässä seurassa ja kokea elämäsi partioseikkailu. Projekti on: - Vaeltajien toteuttama, vähintään viiden päivän mittainen partiomatka ulkomaille. - Matkan aikana vaeltajat tapaavat paikallisia partiolaisia, tekevät palvelutehtävän ja tutustuvat maahan ja kulttuuriin. - Vaeltaja voi toteuttaa ulkomaan projektin oman vartionsa kanssa tai koota porukan vaeltajia eri lippukunnista. Tänä vuonna on startannut viisi vaeltajien pilottivartiota, jotka suuntaavat kesällä eri puolille maailmaa. Pilottivartiot antavat esimerkkiä ja ideoita siihen, millainen on onnistunut ulkomaanprojekti. Projekteja seurataan tämän lehden sivuilla ja muissa partiomedioissa.

PA RT IO. FI/ VA LIS ÄT IET OA : WW W.

ELTAJ AT

OHJELMA > ULKOMAANPROJEKTI

.

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry järjestää logosuunnittelukilpailun. Logoa käytetään Evon leirialueen tunnuksena ja sitä hyödynnetään alueen viestinnässä ja markkinoinnissa. Suunnitelmat tulee toimittaa osoitteeseen info@partio.fi viimeistään maanantaina 2.4.2012. Lisätietoja löytyy osoitteesta partio.fi/evo

1/2012

25


ttaminen on helppoa! RUOKA

Sini Hulkkonen

a a n i k r Mu Sini ja Lotta panostavat ruokaan tosissaan.

s

dämellä

Itäsuomalainen muonitusporukka Murkinanorpat valmistaa ruokaa lämmöllä. Murkinanorppien järjestämä ruokailuhetki ei jätä ketään kylmäksi, kun tarjolla on muun muassa inttiaamiainen, lentokonelounas ja kihlajaiskahvit. Niina Lahtela

M

urkinanorpat sai alkunsa vajaa vuosi sitten keväällä. Idean äitejä ovat 20-vuotiaat nuoret naiset Lotta Pellinen Korven Vaeltajista ja Sini Hulkkonen Tarmontytöistä. Ryhmään kuuluu lisäksi Elsa Raijas ja Mari Kallio niin ikään Tarmontytöistä. Kaikki tytöt ovat tehneet ruokaa aiemminkin piirinsä tapahtumissa. Innoituksen ryhmän perustamiseen he saivat, kun kuulivat toisesta samanlaisesta ryhmästä eli Gourmetnäädistä, joka toimii Lounais-Suomen alueella. – Ensimmäinen keikkamme oli järjestelytoimikuntakurssi, jossa tarjosimme muun muassa huoltoasemalounaan. Tarjolla oli lehtipihvi, lohkoperunat ja jälkiruoaksi munkkeja, Sini ja Lotta muistelevat. Kellään tytöistä ei ole ruoka-alan koulutusta, vaan ruuanlaitto on opittu täysin harrastuksena. 26

1/2012

Tässä pääsee irtautumaan arjesta ja meillä on hyvä porukka. Samalla myös oma vatsa täyttyy.

TEEMOILLA LISÄÄ ELÄVYYTTÄ RUOKAILUUN

Murkinanorpat tekevät ruokaa piirin kursseilla pilke silmäkulmassa. Ruuanlaittoon kuuluu aina jokin teema ja siihen liittyvä pieni ohjelma. Teemoina ovat olleet muun muassa hyvinvointiaamupala ja aamujumppaa sekä lentokonelounas, jossa tarjottavat olivat pakattu vakuumipakkauksiin. – Lisäksi olemme tarjoilleet meriaamiaisen ja inttiaamiaisen. Inttiaamiaisen nauttimiseen ruokailijat herätettiin hyvin sotilaallisin menoin, tytöt naurahtavat. Murkinanorppien käsissä on syntynyt myös kihlajaiskahvit karjalaisine pitopöytineen. Tulevaisuudessa on tarkoitus tarjoilla Venäjähenkinen viikonloppumuonitus ja ensi kesäksi suunnitellaan jo lavatansseja. Murkinanorpat myös viihdyttävät ruokailijoita.


!

pien Murkinanorp aamiainen Lotta Pellinen

Murkinanorpat päätyivät tekemään kaksi erilaista aamiaisreseptiä. – Kansa jakautuu tulevaisuudessa kahteen: niihin, jotka syö kaikilla aterioilla eineksiä ja niihin, jotka syö aina vaan terveellisemmin eli luomua ja lähiruokaa, tytöt perustelevat. V A IH T O E

H TO 1

Energiajuoma Mikropitsa Suklaapatukka

VA IH TO EH TO 2 Itse puristettu tuoremehu Luomu-banaani Maitorahkaa ja itse poimittuja mustikoita Munakas (munat lähikanalasta)

– Esimerkiksi lentokonelounaalla oli paikalla lentoemäntiä ja lentokapteeni sekä tiedotimme ruokailijoita lentokoneen turvallisuudesta. Venäjä-viikonloppuna menemme ”Allegro-junalla” ja illalla on luvassa venäläinen yökerho ja pientä purtavaa. RUOKAA SYÖJIEN MUKAAN

Tarjottavien tilaajat saavat, mitä haluavat. Murkinanorpat miettivät kuitenkin erilaisille ryhmille sopivimmat teemat. Esimerkiksi nuoremmille sopii paremmin grilliruoka kuin kolmen ruokalajin illallinen. – Mietimme, mitä on hauskaa tehdä minkäkin ikäisille partiolaisille ja millaiset resurssit muonittamiseen on. Haastavin ruokakeikka oli partiojohtaja-

kurssi viime syksynä. – Kurssi pidettiin lippukunnan kämpällä. Teimme kolmen ruokalajin illallisen. Paikalla oli vain kaasukeitin, eikä uunia. Lisäksi vesi piti kantaa kaivosta. Se oli haastavaa, mutta samalla tosi kivaa. – Olemme myös muuten kurssin tukena, tiskaamme esimerkiksi astioita jos on tarvetta. Yritämme tehdä kursseista kivoja, varsinkin jos kurssin varsinainen aihe on vaikea. Haluamme, että ruokailuhetki on mukava piristys, Lotta ja Sini tarkentavat. UUDET NORPAT OVAT TERVETULLEITA

Murkinanorppien mielestä parasta ruoanlaitossa on hymy, joka on ruokailijoiden

VÄRIKKÄÄT TUNNUKSET Huiviin tai hihaan, reppuun ja rinkkaan värikkäät tunnukset koko porukalle. Merkkikankaalle käsityönä ammattitaidolla silkkipainossa painettu tai brodeerattu merkki.

kasvoilla heidän saadessaan ruokaa. – Tässä pääsee irtautumaan arjesta ja meillä on hyvä porukka. Samalla myös oma vatsa täyttyy. Pyrimme muonittamaan kaikki piirin kurssit. Meitä on kyllä kysytty omankin partiopiirin ulkopuolelle, mutta siihen ei ole tullut mahdollisuutta. Murkinaryhmää vaivaa tällä hetkellä jäsenkato, joten uudet norpat ovat tervetulleita. – Toivoisimme joukkoomme vaeltajaikäisiä jäseniä, jotka osaavat hieman laittaa ruokaa. Jos ei osaa laittaa ruokaa, niin voi kuitenkin esiintyä halutessaan, Sini ja Lotta muistuttavat.

PY Y DÄ TA R J O U S!

www.silkkisiipi.fi Palokankaantie 8 40320 JYVÄSKYLÄ Puh. 014 615 777

1/2012

27


ttaminen on helppoa! Kaikki ovat tervetulleita partioon, mutta…

Emilia Frantsi

Avoimuus ja sen käytännön toteuttaminen lippukunnan arjessa ei ole mikään helppo nakki. Samoajaikäiset Mikko Jalo, Karolina Lång ja Nora Saarinen pohtivat, millaisia käytännön esteitä avoimuudelle on.

1.

MITEN PUUTUMME SYRJINTÄÄN TAI KIUSAAMISEEN LIPPUKUNNASSAMME?

– Omassa lippukunnassani kiusaamisen ja syrjinnän suhteen on täysi nollatoleranssi. Jos kiusaamista tai syrjintää ilmenee, siihen puuttuu ensisijaisesti ryhmän omajohtaja tai johtajat. Kiusaamista on esiintynyt melko vähän johtamissani ryhmissä. (Mikko) – Meidän lippukunnassamme toiminta on enimmäkseen ennaltaehkäisevää. Kaikille on selvää että kiusaaminen sekä syrjintä ja partio eivät kuulu yhteen. (Karolina)

2.

MILLÄ TAVOILLA LIPPUKUNTATOIMINNAN ARJESSA VÄLTÄMME STEREOTYYPPISIÄ KÄSITYKSIÄ SIITÄ, MILLAISIA TYTTÖJEN JA POIKIEN KUULUISI OLLA TAI MITÄ HEIDÄN KUULUISI TEHDÄ? – Tilanteen korjaaminen vaatii lähinnä johtajilta ymmärrystä ja tiettyä silmää asioita kohtaan. Minkä tahansa tehtävän voi suorittaa hyvin sukupuolesta riippumatta. (Mikko) – Olen tyttölippukunnasta, mutta kun teemme yhteistyötä poikalippukunnan kanssa niin poikia löytyy keittiöstä ja tyttöjä hakkaamassa puita. (Nora)

3.

MITEN TOIMIMME, JOS TOIMINNASSAMME ON MUKANA JÄSEN, JONKA KANSSA EI OLE YHTEISTÄ KIELTÄ? OLISIKO ESIMERKIKSI SUDENPENTULAUMAAN MAHDOLLISTA TULLA MUKAAN, VAIKKEI PUHUKAAN SUOMEA? MITÄ VAIHTOEHTOISIA TAPOJA KOMMUNIKOIDA ON OLEMASSA? – Oma lippukuntani on suomenruotsalainen. Lippukunnassa on sanonta että tekemällä oppii ja mielestäni tämä on vastaus siihen, mitä tehdä jos yhteisen kielen ymmärtäminen on ongelma. Voi aloittaa vaikka kuvilla ja käsimerkeillä tai näyttämällä esimerkkiä. (Karolina) – Täysin suomea puhumaton lapsi vie paljon aikaa ja huomiota johtajilta, jota myös muut lapset tarvitsevat. Tällöin voisi olla järkevää, että ryhmä saisi apulaisjohtajan, joka keskittyisi suomea puhumattoman lapsen kanssa kommunikointiin. (Nora)

4.

MILLÄ TAVALLA TUEMME ETNISELTÄ TAI KULTTUURISELTA TAUSTALTAAN VÄHEMMISTÖÖN KUULUVIA HENKILÖITÄ, JOTTA HE KOKEVAT OLEVANSA TERVETULLEITA MUKAAN TOIMINTAAN? – Kaikki, jotka sitoutuvat partion arvoihin ja voivat toimia myös muihin uskontokuntiin kuuluvien kanssa yhteistyössä, ovat tervetulleita mukaan. (Mikko) – Lippukuntamme saa tukea seurakunnalta. Meillä on joitakin perinteitä, kuten sudenpentujen lupauksenanto itsenäisyyspäivänä jumalanpalveluksessa, joista en ainakaan itse olisi valmis luopumaan. Kirkkoon kuulumattomille ja muihin uskontokuntiin kuuluville kuitenkin järjestetään tarvittaessa oma lupauksenantotilaisuus. (Nora)

5.

MILLAISIA MAHDOLLISUUKSIA MEILLÄ ON POISTAA ERILAISIA ESTEITÄ, JOTTA TOIMINTAAN VOISI TULLA MUKAAN VAIKKA OLISIKIN JOKU VAMMA, ESIMERKIKSI LIIKUNTAESTE? – Kolomme on kellarikerroksessa, mikä vaikeuttaa toiminnassa mukana olemista, jos esimerkiksi käyttää pyörätuolia. Tällaisessa tilanteessa en ihan rehellisesti osaisi sanoa, mitä tekisimme. Suosittelisin kyllä lähimpään sisulippukuntaan liittymistä. (Karolina) – Olen samaa mieltä, että sisulippukunta olisi parempi vaihtoehto, sillä esimerkiksi retkien ohjelmaan osallistuminen voisi olla hankalaa tavallisessa lippukunnassa. (Nora)

6.

MITEN LIPPUKUNNAN ASIOISTA TIEDOTETAAN YMPÄRÖIVÄLLE YHTEISÖLLE: PARTIOLAISTEN VANHEMMILLE, SEURAKUNNALLE, KOULULLE JA MUILLE LASTEN ASIOITA HOITAVILLE TAHOILLE PAIKKAKUNNALLAMME? – Lippukunnan asioista tiedotetaan selkeästi ja monipuolisesti. Lisäksi pyrimme näkymään paljon alueemme tapahtumissa. Toimintaan ovat tervetulleita kaikki yli 7-vuotiaat. (Mikko)

Tsekatkaa, miten teidän lippukunnassanne menee Keskustelun kysymykset on otettu Suomen Partiolaisten monimuotoisuuslinjauksen kohdasta Pääseekö mukaan? – Avoimuuden

28

1/2012

tarkistuslista lippukunnille. Tarkistuslistasta löytyy yhteensä 17 kohtaa, joiden avulla keskustelu teemasta on helppo aloittaa.

WW W.PART IO.F I/ MO NIK ULT TU URI SUU S


ttaminen on helppoa! kaa

Katja Kuorinki-Väänänen

Tsek

Toimitt

ajan

KÄSITYÖBLOGIT

BLOGIT.ILTASANOMAT.FI/KASSAKERHO Tuunailuun kannustava mukavan yksinkertainen blogi.

WWW.LANKADONTTI.FI/WORDPRESS Loistava käsityöblogi, jossa julkaistaan kuukausittain hieman erilainen ”kuukauden ohje”.

PUIKOTTAA.VUODATUS.NET Nimensä mukaisesti pieni iloinen käsityöblogi.

SILMUKOISSA.BLOGSPOT.COM Villasukkia, neulomuksia ja haastavampia töitä.

WWW.SYKO.FI

annus

Minulle uusi, mutta kirjan myötä tutuksi tullut Kajsan blogi.

Gumme

rus Kust

s u p O

poropeukaloista käsityönopettajille Miriam Luotsila

Olen toimituskunnan tumpeloin henkilö, ja kenties juuri siksi sain luettavakseni Kajsan Iloiset tilkut -kirjan. Minut on aina löytänyt todennäköisimmin puutyöluokasta kuin ompelukoneen äärestä. Ihmeellistä kyllä, tämä kirja sai minut innostumaan käsitöistä. Kirja alkaa ihanasti aivan alusta. Ensin pohditaan, mistä kaikki ideat kumpuavat, mistä saisi parhaat kankaat ja miten tavarat kannattaa järjestää, jotta työskentely on helpompaa. Seuraavaksi päästään listaan, jossa kerrotaan kaikki tarpeelliset ja vähemmän tarpeelliset tarvikkeet. Vasta

tämän jälkeen alkaa suunnittelu ja erilaisten ompelutekniikoiden harjoittelu. Kirjan alussa selviää jo aplikoinnin, vapaan koneompelun ja kirjonnan erilaiset niksit. Ensimmäinen työ on juuri sopiva minun tasoiselleni ompelijalle: neulatyyny. Onneksi myös turhautumista varten on annettu ohjeita, ilman niitä en olisi selvinnyt edes ensimmäisestä työstä. Kirja on täynnä ihania ideoita sekä kaavoja ja ohjeita upeista tilkku- ja ompelutöistä. Suosittelen teosta aivan poropeukaloista käsityönopettajiin, niin monipuolinen teos minusta on!

Kajsa Wikman

KAJSAN ILOISET TILKUT Alkuteos: Scandinavian Stitches – 21 Playful Projects siht Seasonal Flair Suomentanut: Mirja Muurinen Gummerus Kustannus 2011

sioni is m n e n i Taiteell hmiset ai on saad ään m hymyile Helsinkiläinen käsityöyrittäjä Kajsa Wikman on tullut tutuksi monille käsityöihmisille bloginsa kautta. Hänen työnsä ovat saaneet runsaasti faneja ympäri maailman. Kajsan tekemät tuotteet ovat sisustajien mieleen, ja hänen käsitöitään on esitelty useissa alan lehdissä. Hyväntuuliset käsityöt nostavat suupielet ylöspäin harmaanakin päivänä. – Taiteellinen missioni on saada ihmiset hymyilemään, toteaa Kajsa.

1/2012

29


Akti vi

teett

ivinkki

ttaminen on helppoa!

Hyvällä porukalla selviää mistä vain,

ta ennakkoluuloja Karisrohkeasti kuin ritari

jopa ennakkoluulojen lyttäämisestä.

Vinkkaamme seuraavassa, miten samoajien Ritarin rohkeudella -taskun aktiviteetista selviää. Valitkaa vartiollenne sopivin taso ja ryhtykää toimeen yhdessä tuumin. Annika Öhman

Hanna Alakulppi

AKTIVITEETTI Muutan omaa käytöstäni jonkin tai joidenkin toimintatapojen kohdalla myönteiseen suuntaan vähintään viikoksi. Havainnoin, miten se vaikuttaa muihin ihmisiin. Raportoin tulokset vartiossani. TASO  STEREOTYPIA VAI ENNAKKOLUULO? Selvittäkää, mitä stereotypia ja ennakkoluulo tarkoittavat. Mikä on niiden välinen ero, ja mistä ne syntyvät? Voiko joku olla täysin ennakkoluuloton? Miettikää jokainen omaa käyttäytymistänne. Suhtaudutteko ennakkoluuloisesti jotakuta henkilöä kohtaan? Sopikaa, että jokainen yrittää muuttaa käyttäytymistään kyseistä henkilöä kohtaan. Seuraavalla kerralla jokainen kertoo, miten on muuttanut omaa käytöstään ja miltä se on tuntunut. TASO  LUULOJEN LUETTELO Sopikaa vartiossa, että jokainen tarkkailee ja kirjaa ylös viikon ajan omia ennakkoluulojaan. Jokainen käy oman listansa läpi ja pohtii, olisiko valmis luopumaan ainakin joistain ennakkoluuloistaan. Mikä vaikutus niistä luopumisella olisi muihin ih30

1/2012

misiin? Jakakaa ennakkoluulonne vartion kesken ja miettikää keinoja, miten ennakkoluuloja voisi poistaa. Kokeilkaa keksimiänne keinoja.

TASO  ENNAKKOLUULOINEN YHTEISKUNTA Keskustelkaa vartion kanssa yhteiskunnassa vallalla olevista ennakkoluuloista sekä siitä, miten ne meihin vaikuttavat. Ovatko ennakkoluulot pelkästään negatiivinen asia? Onko kaikista ennakkoluuloista päästävä eroon? Miettikää myös, milloin ennakkoluulo muuttuu syrjinnäksi tai rasismiksi. Keskustelun päätteeksi tehkää sopimus, jossa jokainen lupaa käyttäytyä viikon ajan niin ennakkoluulottomasti kuin mahdollista. Viikon aikana tulee myös tarkastella omia ennakkoluuloja ja miettiä, mistä ja miten ne syntyivät. Seuraavassa kokouksessa jokainen kertoo, miten viikko onnistui.

MATKALLA ENNAKKOLUULOTTOMUUTEEN Suomen Partiolaisten Avaus-hankkeen avulla halutaan parantaa maahanmuuttajien mahdollisuuksia osallistua partiotoimintaan ja samalla kehittää partiota enemmän monikulttuurisuutta huomioivaksi. Tässä on oiva mahdollisuus vaikuttaa omalla käytöksellä monikulttuurisen partion tulevaisuuteen! Lisää tietoa monikulttuurisuuteen liittyvistä aktiviteeteista löydät osoitteesta www.partio.fi/monikulttuurisuus. Hanketta rahoittaa Euroopan Unioni. Suomen Partiolaiset osallistuu yhdessä muiden järjestöjen kanssa rasisminvastaisen viikon kampanjointiin. Rasisminvastaista viikkoa vietetään 19. – 25. 3. Seuraa silloin partion nettisivuja ja Facebookia.


ttaminen on helppoa! lla

NIMI Anni Alentola LIPPUKUNTA Tesoman Sinisiskot

ilma

ja Helsingin Erämajavat

PIIRI Hämeen Partiopiiri ja Pääkaupunkiseudun Partiolaiset

IKÄ 22

M aa

SIJAINTI Trá Lí, Irlannin lounaisrannikko

MITÄ TEKEE Opiskelee radiotoimittamista Erasmus-vaihdossa. MIKÄ INNOSTI LÄHTEMÄÄN Uudet seikkailut.

SÄÄ Syksyn aikana on ollut neljä päivää ilman sadetta. Nyt kun on talvi, sataa rakeita ja tuulee, mutta silti on paljon lämpöisempi kuin Suomessa.

MAISEMAT Merta, vuoria ja vihreitä niittyjä.

Ennakkoaavistukset täyttyivät

Anni retkellä Euroopan läntisimmällä laidalla Slea Headissa Dinglen niemimaalla.

Irlannissa Suvi-Tuulia Hakalahti

Asun viidettä kuukautta Irlannin lounaisrannikolla, Forssan kokoisessa kaupungissa nimeltä Trá Lí. Olen täällä Erasmusvaihto-oppilaana puolen vuoden ajan. Ennen tänne tuloa tiesin Irlannista kolme asiaa: koko ajan sataa, ulkona on vihreää ja kaikilla on punainen tukka. Kaikki näistä pitävät täysin paikkansa. Syksyn aikana on ollut kaiketi neljä päivää, kun ei ole satanut ollenkaan. Joka puolella on vihreää nurmikkoa metsien ja peltojen sijasta. Nurmikot ovat todella vihreitä myös nyt tammikuussa. Ja todella monella irlantilaisella on punainen tukka. Irlanti ei ole liian erilainen Suomeen verrattuna. Muutamia asioita on toki ikä-

vä: ruisleipää, lämmintä vettä talossa myös iltaisin, kouluruokailua ja kahvinkeitintä. Ja se kokolattiamatto, joka löytyy ihmisten kotien lisäksi myös esimerkiksi junasta, on muuten aika vaikea pitää puhtaana. Naapurikylässä on Euroopan läntisin laita, jos muita saaria ei lasketa mukaan. Länsilaidalla puhutaan äidinkielenä englannin sijasta iiriä, joka ei muistuta mitään kieltä, jota olisin koskaan kuullut. Opiskelen Suomessa toimittajaksi, ja täällä teen vaihto-opintoja radiotoimittajien koulutusohjelmassa. Kerran viikossa luen kampusradiossa uutiset. Luokkakavereillani on erittäin vaikea aksentti ja heistä on hauskaa, kun en ymmärrä.

Opiskelun ohella olen matkustanut aika lailla joka puolelle koko saarta: pääkaupun kiin Dubliniin, etelärannikolle toiseksi suurimpaan kaupunkiin Corkiin sekä läheiseen satamaan, jossa Titanic pysähtyi viimeistä kertaa ennen jäävuorta. Länsirannikolla kävin Moherin kalliojyrkänteillä, joilta on 200 metrin pudotus mereen. Partiosta olen pitänyt lomaa nyt ensimmäistä kertaa yli viiteentoista vuoteen.Välillä sentään käyn vanhassa kodissa Gilwell Parkissa hieman leireilemässä. Tammikuun lopulla on edessä paluu Helsingin Erämajavien englanninkielisen lauman akelaksi ja Hämeen Partiopiirin ohjelmaohjaajaksi.

1/2012

31


32

1/2012


Kun minä olen

vanha Annika Öhman

Kolu mni

ttaminen on helppoa!

Akseli Silfver

Partio on jokaiselle harrastajalleen oppimisen paikka, taitojen tehdas. Vaikka partiolainen osaa, sattuu hänellekin joskus virheitä. Solmunarut menevätkin umpisolmuun, eikä nuotio sytykään yhdellä tulitikulla. Epäonnistumisen hetkiä harvemmin ajattelee mahdollisuuksina oppia. Oppiminen tapahtuu joskus kantapään kautta, mutta ei oppi ojaan kaada. Saman virheen tekee harvoin kahdesti.

Tämä johtuu siitä, että on oppinut ensimmäisestä kerrasta. Oppimiseen ei kuitenkaan aina tarvita virhettä, onnistumisestakin voi oppia. Tapahtuu oppiminen sitten menneisyyden virheistä tai onnistumisista, johtaa se molemmissa tapauksissa kehitykseen, joka vaikuttaa tulevaan. Kyllä se nuotio vielä joskus syttyy yhdellä tulitikulla. Oppiminen on aina uuden kokeilemista, mikä vaatii uskallusta, niin virheen

u t is l l a Os tio- kasi! r a p o r r Ke mo

kuin onnistumisenkin mahdollisuuden hyväksymistä. Rohkeuden palkka on oppiminen. Kolmannellekin sananparrelle on paikkansa: oppia ikä kaikki. Toivottavasti minulla, ja myös muilla, on tulevaisuudessa mahdollisuus sanoa: ”Kun minä olin nuori, tein ehkä virheitä ja joskus myös onnistuin. Mutta kun minä olen vanha, olen oppinut molemmista.”

-lehden tekoon

!

Liity lukijapaneeliin!

SEURAAVAN NUMERON TEEMANA ON ELÄMYKSELLISYYS JA OLOSUHTEET.

OLETKO TYYTYVÄINEN UUDISTUNEESEEN PARTIO-LEHTEEN?

Partioon kuuluu olennaisen osana myös virheet ja niistä oppiminen. Kaikki ei mene aina niin kuin Strömssössä! Osallistu lehden tekoon kertomalla hauskimmat partiomokasi. Mokat julkaistaan nimimerkillä. Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan partioaiheinen palkinto.

Onko sinulla sanasi sanottavana siitä, millainen lehden pitäisi olla? Liity Partio-lehden lukijapaneeliin! Paneelin jäsenenä saat jokaisen numeron jälkeen vastattavaksi sähköisen kyselylomakkeen. Kunkin lehden paneelin jälkeen arvotaan partioaiheinen palkinto vastaajien kesken.

SÄ SE SI 20 . 3. ME NN ES LÄ HE TÄ KE RT OM UK .FI . TIO IO -LE HT I @PAR OS OI TT EE SE EN PA RT

LIITY PANEELIIN OSOITTEESSA WWW.PARTIO.FI/PARTIO-LEHTI.

1/2012

33


Parti oarje n

sankari

ttaminen on helppoa!

Erälippukunnan kasvatti menee

Aino voitti Mööpeli-vartionsa kanssa viime vuoden talvikisojen suomenmestaruuden. Ainon ympärillä vartiolaiset Siiri Kankanen, Milla Muurikka ja Aino Raki.

mielellään metsään 14-vuotias Aino Kallio on ikäisekseen ehtinyt paljon. Nyt aika kuluu mukavasti kahden vartion johtajana Karhulan Kanttarelleissa eli Kantsuissa, kuten tytöt itse lippukuntaansa kutsuvat. Elina Eskola

Ilmari Seppä

Viime vuoden lopulla Kotkan kaupungin lasten ja nuorten lautakunta palkitsi lippukuntanne 2 000 euron palkinnolla aktiivisesta vapaaehtoisesta nuorisotyöstä. Yhtenä perusteena palkinnolle oli se, että Kantsu-nuoret toimivat vastuullisesti, monipuolisesti sekä pitkäjänteisesti nuorisotyön hyväksi. Mikä sinun mielestäsi oli tärkein syy palkinnon saamiseen? – Meillä on paljon vapaaehtoisia. Toiminta pyörii, retkiä ja leirejä pidetään usein. Olemme myös olleet paljon näkyvillä esimerkiksi paikallisissa lehdissä. Mikä Kantsuissa on niin erikoislaatuista? – Hyvä meininki. Olemme täysi erälippukunta ja pidämme lähes kaikki retket ja leirit metsässä.

34

1/2012

Miten itse päädyit mukaan? – Ekalla luokalla partio kiinnosti ja Kantsut valikoitui lippukunnaksi luonnollisesti asuinpaikan mukaan. Minulla ei ollut ketään kavereita valmiiksi partiossa, mutta niitä on kyllä tullut! Ovatko kaikki kaverisi nykyään partiosta? – Suurin osa on, mutta eivät ihan kaikki. Vartioikäisenä sain houkuteltua muutaman kaverin muistakin ympyröistä partioon, mutta he eivät ole enää mukana. Vedät kahta vartiota, eikö se ole aika rankkaa? – Ei ollenkaan. Tyttöjen kanssa on kivaa ja kun hommasta tykkää niin jaksaa. Molempien vartioiden kokoukset ovat samana iltana peräkkäin ja nuorempien

tyttöjen kanssa minulla on apuna myös toinen johtaja. Onko hankalaa, kun osa vartiolaisista on sinua vain vuoden nuorempia? – Ei ole. Olen mennyt samoille tytöille kaksi vuotta sitten apulaisvartionjohtajaksi, joten homma pelaa tosi hyvin. Mitä partio antaa sinulle? – Kavereita, mukavaa tekemistä, hyvää mieltä ja meininkiä. Lisäksi tässä saa viikonloput kulumaan hyvin, kun menee metsään. Mikä on ikimuistoisin partiokokemuksesi? – Viime vuoden talvikisojen suomenmestaruus, jonka voitin vanhempien vartiolaisteni kanssa.


Iltan

uotio lla

ttaminen on helppoa!

Ajan-

kulku Annika Öhman

Lasse Roiha

Minuutti on 60 sekuntia, tunti on 60 minuuttia. Kello on tehty mittaamaan ajankulua. Kellon voi seisauttaa ottamalla paristot pois, mutta aikaa ei voi pysäyttää. Se kulkee eteenpäin omaa tasaista vauhtiaan. Aika on auringonnousuja ja laskuja, päiviä ja öitä. Aika jakautuu menneeseen ja tulevaan. Menneisyyden tapahtumat tunnemme. Tiedämme, mitä tapahtui kymmenen vuotta sitten tai viime viikolla. Osaamme kertoa, mitkä tekijät aiheuttivat tapahtuneen muu-

toksen tai mitä muutoksesta seurasi. Tulevaisuuden tapahtumia voimme vain arvailla ja suunnitella. Kukaan ei tarkkaan tiedä, mitä huomenna tai ensi vuonna tapahtuu. Toivomme parasta, mutta joskus ehkä myös pelkäämme pahinta. Tulevaisuuteen liittyy usein toiveita, haaveita ja unelmia. Olisi täydellistä, jos ne toteutuisivat. Aina kaikki ei kuitenkaan suju niin kuin olisi halunnut, matkaan tulee mutkia ja joskus vastoinkäymisiäkin.

Sellaisena hetkenä on hyvä muistaa, että esteet on tehty ylitettäviksi, haasteet voitettaviksi ja unelmat toteutettaviksi. Silloin tällöin saavutamme omassa elämässämme tietyn hetken, jolloin tulevaisuus muuttuu menneisyydeksi. Se on hetki, jolloin saamme tietää, mitkä unelmistamme ovat käyneet toteen. Menneisyyden ja tulevaisuuden vaihdannaisuus on väistämätöntä: Tänään huomenna on ylihuomenna eilen.

1/2012

35


Partiolaisten

Aktiviteettikortit Suositushinta korteille 1 â‚Ź ja koteloille 3 â‚Ź

Partio-lehti 01/12  

Uudistuneessa lehdessä uutta ovat koko, ulkoasu ja sisältö. Lisäksi varsinaisen lehden välissä lähetetään myös sudenpentujen ja seikkailijoi...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you