Page 1

www.hotelesenalmeria.com PROPOSTA D’ARQUITECTURA DE LA INFORMACIÓ

Paquita Ribas Tur PRÀCTICA - Arquitectura de la Informació, 2011


TORNAR A ÍNDEX

ÍNDEX

1 - ARBRE DE CONTINGUT DEL LLOC

3

2 - WIREFRAMES PRINCIPALS DEL LLOC

5

HOME

6

PÀGINA DE CERCA

7

PÀGINA “CONÓZCANOS”

8

PÀGINA “HOTELES”

9

FITXA D’UN HOTEL

12

PÀGINA “OFERTAS”

20

PÀGINA “MAPA”

22

PÀGINA “CONTACTO”

23

FORMULARI DE RESERVES

24

PÀGINA “DIRECTORIO DE HOTELES”

26

PÀGINA “MAPA WEB”

27

3 - OBJECTIUS

28

OPINIÓ PERSONAL

31

BIBLIOGRAFIA

31

2


TORNAR A ÍNDEX

1 ARBRE DE CONTINGUT DEL LLOC

3


TORNAR A ÍNDEX

4


TORNAR A ÍNDEX

2 WIREFRAMES PRINCIPALS DEL LLOC

5


TORNAR A ÍNDEX

6


TORNAR A ÍNDEX

7


TORNAR A ÍNDEX

8


TORNAR A ÍNDEX

9


TORNAR A ÍNDEX

10


TORNAR A ÍNDEX

11


TORNAR A ÍNDEX

12


TORNAR A ÍNDEX

13


TORNAR A ÍNDEX

14


TORNAR A ÍNDEX

15


TORNAR A ÍNDEX

16


TORNAR A ÍNDEX

17


TORNAR A ÍNDEX

18


TORNAR A ÍNDEX

19


TORNAR A ÍNDEX

20


TORNAR A ÍNDEX

21


TORNAR A ÍNDEX

22


TORNAR A ÍNDEX

23


TORNAR A ÍNDEX

24


TORNAR A ÍNDEX

25


TORNAR A ÍNDEX

26


TORNAR A ÍNDEX

27


TORNAR A ÍNDEX

3 OBJECTIUS Objetius principals Accés a la informació en diferents idiomes Incloure un motor de cerca Dividir la navegació en blocs principals, excloents entre sí, i derivar la resta d’enllaços a un segon nivell. Incloure Breadcrums per a facilitar el seguiment de la navegació de l’usuari Reestructurar la capçalera i fer-la visible, al igual que el peu, en totes les pàgines. Incloure una pàgina de reserves, on els clients puguin comprovar de forma immediata la disponibilitat de l’hotel , efectuar una reserva i pagar online. Facilitar la comunicació entre client i empresa, amb un formulari de contacte, un espai de xat per a assessorar-se de manera sincrònica, i un enllaç d’atenció al client (situat al peu) per a dirigir les queixes. L’opció d’enviar o d’imprimir en totes les pàgines. Incloure mapes polítics interactius, de forma que la cerca de les localitats sigui més visual. Els hotels es distribuiran per ordre alfabètic Crear un mapa de lloc i un directori d’Hotels

28


TORNAR A ÍNDEX

Capçalera:

Localització d’hotels per part de l’usuari

Fitxa de l’hotel

La capçalera del lloc és confusa; és difícil detectar, en un primer moment, quin és el seu logotip principal, ja que comparteix espai amb molts d’elements que li resten protagonisme, i a la vegada ningun d’ells destaca. Així mateix, les proporcions dels elements de la capçalera no són les correctes i l’enllaç “Oferta Puentes” acaba de desequilibrar la tota la composició.

En l’actual pàgina de Hotelesenalmeria.com és molt difícil cercar un establiment. Primerament perquè quan s’accedeix a “Ver hoteles”, per exemple, l’usuari es troba amb una llista de localitats ordenades alfabèticament. Possiblement el futur viatger no sap on estan situades les localitats que es mostren; a més, per visualitzar la llista d’hotels ha d’anar seleccionant cadascuna de les localitats. El web tampoc disposa d’una funció que permeti l’usuari cercar amb comoditat.

Actualment, la fitxa de l’hotel és confusa i incompleta. Els textos explicatius són tant extensos que no venen de gust llegir. Les imatges són escasses, i això és un error, ja que la tendència de l’usuari es de mirar les fotografies dels establiments abans de reservar.

La nova arquitectura de la informació no contempla l’enllaç de “Oferta Puentes” o “Galas Fin de Año” en la capçalera, sinó com un subnivell del nou enllaç “Ofertas”. S’ha donat prioritat a la proporció del logotip de l’empresa. El número de telèfon s’ha reduït de mida i el logotip de “Miembro de Costa de Almería” s’ha col·locat al peu de pàgina. D’aquesta manera es fa lloc per a ubicar un cercador, la data i els enllaços que permeten canviar d’idioma, trobi on es trobi l’usuari. El resultat és la fàcil localització de la marca de l’empresa i, al deixar aire entre tots els components de la capçalera, la situació intuïtiva de tots els elements.

L’arquitectura de la informació proposada disposa d’un motor de cerca des d’on l’usuari pot efectuar cerques selectives segons perfil de viatger i segons tipus d’hotel. Quan es mostra el resultat de la selecció, apareix una llista d’hotels ordenada segons la puntuació d’altres clients, així com també l’escollida d’altres persones en forma de navegació contextual. Finalment, l’usuari pot efectuar un filtratge de cerca sobre el que ja es té (per categoria o per serveis oferts). Per una altra banda, disposa també una sèrie de mapes polítics amb zones interactives de la regió. Aquests mapes permeten accedir al subnivell d’una localitat concreta. És una plana que conté la llista d’hotels d’aquesta zona, un petit mapa d’ubicació, un plànol detallat amb carrers i zones d’interès i una breu descripció del lloc elegit. Es pot accedir als mapes mitjançant l’enllaç “Mapa” i accedint a les diferents comarques, o a través de l’enllaç “Hoteles” .

Tampoc pot saber la disponibilitat de l’hotel de manera immediata: per a sol·licitar una reserva s’ha de fer amb un qüestionari i esperar la resposta de l’empresa. S’ha optat per una arquitectura més fresca i més visual. La fitxa de l’hotel és molt completa. Tota la seva informació s’ha repartit en diferents pestanyes: Descripció, fotos, serveis, tipus d’habitacions de què disposa, tarifes, situació i vídeo comercial de l’establiment. Des d’aquí, l’usuari pot comprovar la disponibilitat de l’hotel i efectuar (i pagar online) una reserva. A més, disposa de navegació contextual que associa l’hotel elegit amb altres similars, i un enllaç als comentaris i puntuació d’altres clients. Des de la fitxa de l’hotel és des d’on es pot efectuar fàcilment una reserva.

29


TORNAR A ÍNDEX

Accedir a les ofertes

Contactar amb l’empresa

La informació del peu es té sempre a ma i no destorba

Les ofertes es troben desordenades, ni tan sols els enllaços que condueixen cap aquestes estan junts. Les ofertes especials es troben en la capçalera, les del dia en la primera línia de botons i les dels caps de setmana en la segona línia. Tampoc és coherent la forma de presentar-les. En “Ofertas de fines de semana”, per exemple, s’accedeix a unes fitxes d’ofertes; en “Ofertas del día” a una llista d’hotels.

En primer lloc, l’actual pàgina “Conózcanos” esta saturada. Adornada per una animació de logotips en la part superior del text, i per la dreta, una altra fila més de logotips. Apareix una targeta escanejada a molt baixa resolució i les direccions de les tres sucursals, però no apareix el correu electrònic. Al peu, apareix el text explicatiu sobre les dades de caràcter personal que embruta tota la composició. En segon lloc, els usuaris tenen l’oportunitat d’emplenar un formulari, però aquest es troba en un enllaç que diu “Información”. El títol no és coherent amb el que es troba el client quan selecciona aquest enllaç. A més, el formulari no funciona correctament, ja que no dóna missatge d’error si s’emplena de forma incorrecta o incompleta. Finalment, en “Ténganos siempre a mano – Click aquí”, l’usuari pot imprimir la targeta, que és incompleta i de mala qualitat.

En el peu de totes les pàgines, s’ha optat per ubicar els enllaços que poden venir bé a l’usuari en qualsevol moment; com és consultar la política de privacitat de l’empresa, el directori de tots els hotels ordenats alfabèticament, un mapa web per a facilitar l’usuari trobar tot el que necessita, i un enllaç d’atenció al client, que permet fer reclamacions si es troba en aquest cas. A més, també es poc accedir a la xarxa social d’Hotelesenalmeria.com o subscriure’s a l’RSS.

La nova arquitectura de la informació engloba totes les ofertes en un sol enllaç, des del qual l’usuari hi accedeix segons el seu perfil. Les ofertes especials, de tipus Nadal o Setmana Santa s’agruparien en un bloc independent. Una vegada feta la selecció, el futur viatger pot visualitzar una llista d’establiments organitzada segons puntuació. Així mateix, es pot filtrar la cerca per categoria, preu, o tipus d’oferta. Quan s’ha triat l’hotel, es pot efectuar la reserva des de la seva fitxa.

La nova arquitectura de la informació ha estret tots els logotips dels membres i els agraïments i els ha situat al peu de totes les pàgines. Així mateix, es pot accedir al text explicatiu sobre les dades de caràcter personal des de l’enllaç “Política de privacidad” ubicat també al peu. Després s’ha distribuït tots els elements de contacte en dos enllaços principals: “Conózcanos” i “Contacto”. En “Conózcanos” ens trobaríem amb el text explicatiu de la història de l’empresa i objectius i els logotip de col·laboradors, situats a la dreta, sense cap tipus d’animació, ja que és innecessària. La pàgina “Contacto” es dividirà en tres blocs: El primer amb les direccions, telèfons i fax de totes les sucursals i el correu electrònic; el segon és un formulari de contacte; i en el tercer es troba un espai de xat que permet l’usuari contactar de forma sincrònica amb un assessor de l’empresa.

30


TORNAR A ÍNDEX

Opinió Personal

Per aquest motiu, considero que l’anticipació és un dels termes que defineix bé l’arquitectura de la informació. El fet de poder mostrar de forma esquemàtica el contingut de les pàgines i el seu comportament constitueix un avanç del que pot ser el web, una vegada acabat. A més, ens mostra el volum de treball que queda per fer a la resta de l’equip (programadors, dissenyadors, etc), que pot concloure la seva tasca amb objectius clars.

Mentre es van dissenyant els wireframes de les diferents pantalles van sorgint noves preguntes sobre l’arquitectura d’un lloc web. El motiu és que l’arquitecte de la informació s’ha de preguntar contínuament què és el que l’usuari pensa quan navega, totes les opcions que aquest pot arribar a escollir i què espera trobar.

PAQUITA RIBAS

Bibliografia consultada GIL RODRÍGUEZ,EVA PATRICIA I DE LERA TATJER, EVA I MONJO PALAU, ANTÒNIA ( ). Usuaris i sistemes interactius. Barcelona: UOC

MORVILLE, PETER i ROSENFELD LOUIS. (2010). Arquitectura de la informació per al World Wide Web. Barcelona: UOC

31


TORNAR A ÍNDEX

Paquita Ribas Tur - 2011 Llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0

32

Hoteles en Almeria nova Arquitectura  

Proposta d'una nova Arquitectura de la Informació pel web de Hotelesenalmeria.com

Advertisement