Παίζουμε βιβλίο; 2ο τεύχος μάιος 2016 ετήσιο περιοδικό αναγνωστικών εμψυχώσεων

Page 1

1


Τίτλος: ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΒΙΒΛΙΟ; ISSN: 2408-0705 Εκδότης: 2/θ Ολοήµερο Νηπιαγωγείο Ποταµιάς Θάσου Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Ξανθοπούλου Βίκυ Email: mail@nip-potam.kav.sch.gr Τηλ/FAX: 2593061240 Γλώσσα Έκδοσης: Ελληνικά Γλώσσα Πρωτοτύπου: Ελληνικά Τύπος Έκδοσης: Περιοδικό Συχνότητα Έκδοσης: Ετήσια Τόπος Έκδοσης: Ποταµιά Θάσου Έτος έκδοσης: 2016 Κάτοχος Δικαιώµατος Εκµετάλλευσης: 2/θ Ολοήµερο Νηπιαγωγείο Ποταµιάς Θάσου

2


ετήσιο περιοδικό αναγνωστικών εµψυχώσεων από τους µαθητές του 2/θ Ολοήµερου Νηπιαγωγείου Ποταµιάς Θάσου (τεύχος 2) Ποταµιά Θάσου, Μάιος 2016

3


4


Περιεχόµενα

Τεύχος 2

1. Πρόλογος 2. Όλιβερ, Birgitta Sif, εκδ. Ίκαρος 3. Τα γουρουνάκια της ευτυχίας, Ιωάννα Μπαµπέτα, εικονογράφηση Ράνια Βαρβάκη, εκδ.Μεταίχµιο 4. Ο Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήµατα µε οδηγό τα κυκλαδικά ειδώλια, Ελένη Γερουλάνου, εικονογράφηση Φίλιππος Φωτιάδης, εκδ. Πατάκη 5. Από τη γη στη σελήνη ή το κανόνι της ειρήνης, Αντώνης Παπαθεοδούλου, εικονογράφηση Ίρις Σαµαρτζή, εκδ. Παπαδόπουλος

5


6. ΜΕΓΑΠΟΛΙΣ, Cléa Dieudonné, εκδ. Κόκκινο 7 . Ο ι κα λ έ ς κα ι ο ι κα κ έ ς µ ά γ ι σ σ ε ς , Α ν τ ώ ν η ς Παπαθεοδούλου, εικονογράφηση Ίρις Σαµαρτζή, εκδ. Παπαδόπουλος 8. Απέναντι, Θοδωρής Παπαϊωάννου, εικονογράφηση Ίρις Σαµαρτζή, εκδ. Ίκαρος 9. Μια γιορτή για το βιβλίο από τους µαθητές του νηπιαγωγείου 10. Το απέναντι νησί, Ελένη Γεωργοστάθη, εικονογράφηση Ελίζα Βαβούρη, εκδ. Ψυχογιός 11. Επίλογος 6


Πρόλογος Οι µαθητές του 2/θ Ολοήµερου Νηπιαγωγείου Ποταµιάς σας καλωσορίζουν για δεύτερη χρονιά στον κόσµο που έχουν πλάσει τα ίδια για το παιδικό βιβλίο. Το περιοδικό «Παίζουµε Βιβλίο 2» είναι ένα παιχνίδι ανάµεσα στα παιδιά και τους δηµιουργούς του βιβλίου, συγγραφείς και εικονογράφους. Τα παιδιά διαβάζουν, παίζουν, διασκεδάζουν , µαθαίνουν µε τα βιβλία και θέτουν ερωτήµατα-προκλήσεις στους δηµιουργούς. Η επιλογή των βιβλίων και η παιδαγωγική τους προσέγγιση καλύπτει τις συναισθηµατικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανάγκες της συγεκριµένης οµάδας παιδιών. Το ταξίδι της ανάγνωσης, της φαντασίας, της διασκέδασης και της δηµιουργίας απλώνεται καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, γιατί για µας το παιδικό βιβλίο γιορτάζει κάθε µέρα! 7


Μπορείτε να βρείτε αναλυτικά όλα τα πρότζεκτ στη διεύθυνση paizoumevivlio.blogspot.com.

8


Η έκδοση αυτή αφιερώνεται στην Birgitta που µας έµαθε ότι είναι ωραίο να νιώθει κανείς διαφορετικός, στην Ιωάννα που µας χάρισε τις συµβουλές της ευτυχίας, στην Ελένη που µαζί της ανακαλύψαµε τα συναισθήµατά µας , στην Ίριδα που µας απογείωσε µέχρι το φεγγάρι, στην Cléa που µας ταξίδεψε σε όλον τον κόσµο, στον Αντώνη που µε το ξόρκι του µάς έκανε ατρόµητους, στο Θοδωρή που δε δίστασε να περάσει απέναντι, στην Ελένη που εφοδίασε τα σακίδιά µας, αλλά και την καρδιά µας µε θάρρος να γνωρίσουµε το άγνωστο, στη Μυρτώ Δεληβοριά που έβαλε την πινελιά της στο εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο του περιοδικού µας και που πάντα µας ταξιδεύει µε τις εικόνες της!

9


10


Όλιβερ, Birgitta Sif, εκδόσεις Ίκαρος (2012)

11


«Ο Όλιβερ ένοιωθε λίγο διαφορετικός. Απολάµβανε τη µοναξιά του. Ώσπου µια µέρα, κυνηγώντας το µπαλάκι του, γνώρισε την Ολίβια! Μια γλυκιά ιστορία για όποιον έχει νιώσει κάποτε διαφορετικός» Ξεκινάµε τη χρονιά µας µε ένα πρότζεκτ για την αποδοχή της διαφορετικότητας. Μπορεί κάποιος από εµάς να είναι ή να νιώθει διαφορετικός, όπως ο Όλιβερ, ο ήρωας της ιστορίας. Και η φίλη του η Ολίβια ένιωθε διαφορετική. Όµως, δε γνωρίζουµε πολλά πράγµατα για την Ολίβια. Aποφασίζουµε να φτιάξουµε µια ολόκληρη γωνιά, τη γωνιά της Ολίβια, για να µπορεί να παίζει σ’αυτήν όποιος νιώθει κάποιες φορές λίγο διαφορετικός.

12


Πολύτιµη βοήθεια µάς προσφέρει η Birgitta Sif, η οποία ανταποκρίνεται στο κάλεσµά µας, µάς στέλνει τα σχέδια από τις κούκλες του Όλιβερ και µας βοηθάει στην οργάνωση των δραστηριοτήτων µας.

13


Με τα σχέδια αυτά φτιάχνουµε πάνινες και χάρτινες κούκλες, παζλ...

14


φτιάχνουµε και τις κούκλες του Όλιβερ και της Ολίβια,

15


και µια σειρά από παιχνίδια για να οργανώσουµε τη γωνιά της Ολίβια!

16


17


18


Τα γουρουνάκια της ευτυχίας, Ιωάννα Μπαµπέτα, εικονογράφηση Ράνια Βαρβάκη, εκδόσεις Μεταίχµιο (2015)

19


«Μεγάλο ταξίδι έκανε ο ήρωας σ’αυτήν την ιστορία για να βρει απάντηση στο ερώτηµα: Πού να βρίσκεται άραγε η ευτυχία; Μήπως στην ξάπλα και στην παραλία; Στην οικογένεια και τη χειρωνακτική εργασία; Ή στα χρήµατα και την επιτυχία; Τρία γουρουνάκια απαντούν και µοιράζονται µαζί µας όλα αυτά που αγαπούν. Στο χέρι µας τώρα είναι να επιλέξουµε πώς θα ζήσουµε για να γίνουµε ευτυχισµένοι και της ζωής οι κερδισµένοι» Με αφορµή το συγκεκριµένο βιβλίο ρυθµίζουµε τη ζωή της τάξης µε κανόνες για να βρούµε την ευτυχία µέσα στην τάξη µας. Κανόνες που έχουν τη µορφή συµβουλών, που δεν απαγορεύουν, αλλά υποδεικνύουν θετικούς τρόπους συµπεριφοράς.

20


Η Ιωάννα Μπαµπέτα µάς προσφέρει ένα motto για να ξεκινάει η µέρα µας µέσα σε ένα θετικό κλίµα εµπιστοσύνης και αγάπης.

21


Μέσα από την οργάνωση παιχνιδιών ...

22


...βρίσκουµε την Ευτυχία στην τάξη µας και φτιάχνουµε το συµβόλαιο µε τις Συµβουλές της Ευτυχίας!

23


24


Ο Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήµατα µε οδηγό τα κυκλαδικά ειδώλια, Ελένη Γερουλάνου, εικονογράφηση Φίλιππος Φωτιάδης, εκδόσεις Πατάκη (2013)

25


«Ένας απρόσµενος επισκέπτης, ο Νικηφόρος, τρυπώνει στο Μουσείο, ταυτίζεται µε τον αναγνώστη και βλέπει τα ειδώλια µε τα µάτια της καρδιάς»

26


Ένα πρόγραµµα συναισθηµατικής αγωγής ξετυλίγεται στην τάξη µας µε βοηθό το Νικηφόρο και η Ελένη Γερουλάνου µάς χαρίζει απλόχερα τα κυκλαδικά ειδώλια για να ανακαλύψουµε τα συναισθήµατά µας.

27


Τα κυκλαδικά ειδώλια γίνονται αφορµή για παιχνίδι και δραστηριότητες ενσυναίσθησης...

28


29


Χαρίζουµε στην Ελένη Γερουλάνου το δικό της µουσείο!

30


Και γνωρίζουµε στο Νικηφόρο τα καράβια µας και το Μουσείο του Πολύγνωτου Βαγή που βρίσκεται στο χωριό µας!

31


32


Από τη γη στη σελήνη, Αντώνης Παπαθεοδούλου, εικονογράφηση Ίρις Σαµαρτζή, εκδόσεις Παπαδόπουλος (2015)

33


«Τί ωραία που είναι η ειρήνη! Μόνο που κανείς δεν χρειάζεται πια οπλοποιούς... Ξέρω καλά τη δουλειά µου όµως. Ας υπήρχαν ειρηνικά κανόνια, και θα τα' φτιαχνα καλύτερα απ' όλους...» Αυτά σκεφτόταν ο Ίµπυ Μπάρµπικεϊν κοιτώντας το φεγγάρι. Κι εκείνο του έδωσε µια καλή ιδέα. Το µεγαλύτερο κανόνι του κόσµου, το κανόνι που θα χάριζε νέες γνώσεις σε όλη την ανθρωπότητα, θα ‘ταν αυτό που θα έστελνε µια οβίδα όχι στους εχθρούς, αλλά στην επιφάνεια της ανεξερεύνητης Σελήνης. Ναι! Αυτό θα ήταν το κανόνι της ειρήνης!» Η επιθυµία να µάθουµε για τα αστέρια και τους πλανήτες και να ταξιδέψουµε ακόµη µέχρι το φεγγάρι πραγµατοποιήθηκε µέσα από την εµψύχωση του συγκεκριµένου βιβλίου. 34


Στο ταξίδι αυτό µάς βοηθάει η Ίρις Σαµαρτζή η οποία σχεδιάζει το διαστηµικό τρένο των ονείρων µας!

35


Κι εµείς που δεν µπορούµε να αντισταθούµε σε ένα ταξίδι στο φεγγάρι, γράφουµε µια δική µας ιστορία για το ταξίδι αυτό...

36


...και φτιάχνουµε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που µάς εκτοξεύει από τη γη στη σελήνη!

37


38


ΜΕΓΑΠΟΛΙΣ, Cléa Dieudonné, εκδόσεις Κόκκινο (2015)

39


«Η Μεγάπολις είναι ένας ιδανικός τουριστικός προορισµός. Μια µέρα καταφτάνει εκεί ένας παράξενος επισκέπτης από άλλο γαλαξία...»

Η περιέργειά µας να γνωρίσουµε διάφορες χώρες από τον πλανήτη µας, χώρες που έχουν σηµασία για µας, γιατί απ’αυτές µπορεί να κατάγονται οι γονείς µας ή κάποιος συγγενής ή φίλος µας ή γιατί απλά µάς κεντρίζουν το ενδιαφέρον, παίρνει τη µορφή ξενάγησης παράξενων επισκεπτών που φτάνουν στον πλανήτη µας, όπως ο παράξενος επισκέπτης που κατέφτασε στη Μεγάπολη.

40


Οι παράξενοι επισκέπτες αποκτούν µορφή και ταυτότητα...

41


...γνωρίζουν πρωτεύουσες του κόσµου, τα σηµαντικά τους µνηµεία, τη σηµαία τους, τη γλώσσα τους...

42


43


44


Οι καλές και οι κακές µάγισσες, Αντώνης Παπαθεοδούλου, εικονογράφηση Ίρις Σαµαρτζή, εκδόσεις Παπαδόπουλος (2013)

45


«Ένα βιβλίο γεµάτο µάγισσες, κρυστάλλινες γυάλες, µαγικά φίλτρα, ξόρκια και αστείες ρίµες, για να µάθουµε να αντιµετωπίζουµε διαφορετικά κάθε λογής «κακούς» ή απλώς για να σκάσουµε στα γέλια!» Η 6η Μαρτίου έχει οριστεί ως ηµέρα κατά της ενδοσχολικής βίας. Έχοντας δουλέψει προγράµµατα συναισθηµατικής αγωγής που σκοπό έχουν το χτίσιµο της θετικής εικόνας του εαυτού των παιδιών, σχεδιάζουµε ένα πρόζεκτ για τη διαχείριση του σχολικού εκφοβισµού µε πρωταγωνίστριες τις καλές και τις κακές µάγισσες!

Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου µάς αποκαλύπτει το ξόρκι που κάνει τις καλές µάγισσες τόσο ατρόµητες και τόσο αστείες! 46


47


...ξόρκι χρήσιµο στο θεατρικό µας παιχνίδι µε τις µάγισσες!!!

48


...ξόρκι χρήσιµο όταν εκφράζουµε τα συναισθήµατά µας µπροστά στον καθρέφτη!

49


...κι όταν έρχεται η ώρα να αντιµετωπίσουµε στην αληθινή ζωή κάθε λογής κακούς, στεκόµαστε στα πόδια µας και µε πολύ θάρρος λέµε «ΣΤΟΠ, δε σε φοβάµαι!»

50


51


52


Απέναντι, Θοδωρής Παπαϊωάννου, εικονογράφηση Ίρις Σαµαρτζή, εκδόσεις Ίκαρος (2015)

53


«Το αγαπηµένο µας σκαθάρι, ο Μέλιος, είναι αντιµέτωπος µε µια νέα πρόκληση: Η φίλη του η Μελανή βρίσκεται στην άλλη µεριά του δάσους και τον περιµένει, αλλά για να φτάσει εκεί πρέπει να διασχίσει το µεγάλο δρόµο! Πώς θα το καταφέρει αυτό; Με το µπλε ποδήλατο; µε το βιολετί πατίνι; µε αλεξίπτωτο; µε µαγικό χαλί; Ε, λοιπόν όλα θα τα προσπαθήσει! Κι ας αποτύχει! Δεν ξέρεις, µπορεί από πολλές αποτυχίες να φτιάχνεται... η τύχη!» Ο Μέλιος την προηγούµενη χρονιά είχε γυρίσει ανάποδα! Είχαµε διαµορφώσει την αυλή του σχολείου µας για να τον υποδεχτούµε! Και τον περιµέναµε...και ήρθε! Αυτή τη χρονιά ο Μέλιος έπρεπε να περάσει απέναντι για να βρει τη φίλη του τη Μελανή...και πέρασε! Ο Θοδωρής Παπαϊωάννου παρουσίασε το παραµύθι του Απέναντι και µας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουµε από κοντά έναν αληθινο συγγραφέα! 54


55


56


57


58


Μια γιορτή για το βιβλίο (Απρίλιος 2016)

59


«2 Απριλίου, το παιδικό βιβλίο γιορτάζει σε όλον τον κόσµο, τη µέρα των γενεθλίων του µεγάλου παραµυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν! Κι εµείς που αγαπάµε τόσο το παιδικό βιβλίο δε θα µπορούσαµε να µη γνωρίσουµε το µεγάλο παραµυθά, τους ήρωές του και τα παραµύθια του…»

60


Φτιάχνουµε µια βιβλιοθήκη µε παραµύθια του Άντερσεν...

61


...ζάρια µε ήρωες από τα παραµύθια του Άντερσεν...

62


...καθώς και κούκλες- παραµύθια µε τους ήρωες του Άντερσεν που η καθεµιά κρύβει τη δική της ιστορία!

63


64


Το απέναντι νησί, Ελένη Γεωργοστάθη, εικονογράφηση Ελίζα Βαβούρη, εκδόσεις Ψυχογιός (2016)

65


«Πέρα στη θάλασσα είναι ένα νησί µε πράσινα δέντρα και γαλάζια νερά. Τ' όνοµά του δεν το ξέρουν στον βαλτότοπο. Όλοι το λένε «το απέναντι νησί». Κι όλοι γνωρίζουν πως, όσο όµορφο κι αν δείχνει από µακριά, κρύβει µέσα στις φυλλωσιές του φοβερά και τροµερά µυστικά. Κανείς δεν µπορεί να πει τι ακριβώς, µα και κανείς δε θέλει να µάθει. Ώσπου µια µέρα ένας απ’ τους κατοίκους του βαλτότοπου, ο πιο τολµηρός κι ο πιο ονειροπαρµένος, θα αποφασίσει να το ανακαλύψει».

Μας έχει λείψει πολύ µια περιπέτεια! Είµαστε αρκετά δυνατοί και θαραλλέοι πλέον για να τη ζήσουµε! Να ταξιδέψουµε σε µέρη κοντινά, σε µέρη µακρινά, σε µέρη φανταστικά, να µη φοβηθούµε να γνωρίσουµε το άγνωστο, το µακρινό από µας. Πλησιάζοντας στο τέλος της σχολικής χρονιάς και έχοντας δουλέψει προγράµµατα συναισθηµατικής αγωγής µε σκοπό την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, τα παιδιά είναι έτοιµα να διαχειριστούν το θέµα των προκαταλήψεων και του φόβου προς το άγνωστο. 66


Το συγκεκριµένο βιβλίο κρίνεται κατάλληλο για τους στόχους που επιθυµούµε να εξυπηρετήσουµε, το γνωστικό επίπεδο της οµάδας των παιδιών, καθώς και τις συναισθηµατικές και κοινωνικές τους ανάγκες. Επιθυµούµε να γίνουµε εξερευνητές και να ανακαλύψουµε τί κρύβεται στο απέναντι νησί. Ζητάµε από την Ελένη Γεωργοστάθη να µας συµβουλεύσει τί θα χρειαστούµε στην εξερεύνηση αυτή και η συγγραφέας µάς απαντάει µε το δικό της µοναδικό τρόπο!!!

67


68


69


70


71


72


73


74


75


Και η εξερεύνηση ξεκινά...

76


Μέσα από παιχνίδια ανακαλύπτουµε ποια πλάσµατα ζουν στο βαλτότοπο και ποια στο απέναντι νησί...

77


και συνειδητοποιούµε πως καθόλου τροµακτικά δεν είναι και πόσο µοιάζουν µεταξύ τους...

78


Μια γέφυρα ενώνει τους κατοίκους: φιλία, λουλούδια, αγκαλιά, βιβλίο, ταξίδι, αγάπη, ελπίδα, µαµά, χαρά, καρδιά, φίλος, µαζί...

79


Κι αν κάποια στιγµή έχουν διαφορές µπορούν να τις λύσουν µε µια παρτίδα σκάκι...

80


Κι ένα ποίηµα - αφίσα για το φόβο που προκαλεί η άγνοια...

81


82


Επίλογος Η καλλιέργεια του ενδιαφέροντος των παιδιών για το βιβλίο και η αγάπη προς αυτό δεν είναι µάθηµα. Η αγάπη για το βιβλίο δεν µπορεί να περιοριστεί και να εγκλωβιστεί µέσα σε συγκεκριµένες διδακτικές ώρες. Στην τάξη µας το βιβλίο γιορτάζει κάθε µέρα, κάθε στιγµή. Αποτελεί το κέντρο των δράσεών µας και µέσα από τις αναγνωστικές εµψυχώσεις ζωντανεύει και έχει λόγο ύπαρξης. Ευχαριστούµε θερµά όλους τους δηµιουργούς, συγγραφείς και εικονογράφους, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσµά µας, συνεργάστηκαν µαζί µας και εµπιστεύθηκαν τη δουλειά τους στους µαθητές.

83


Ένα µεγάλο µπράβο αξίζει στους µαθητές που ταξίδεψαν τη φαντασία τους και µε άφησαν να επιβιβαστώ στο καράβι τους και να κερδίσω αµέτρητους θησαυρούς από το ταξίδι αυτό.

Ξανθοπούλου Βίκυ Νηπιαγωγός Εµψυχώτρια Κοινωνικοπολιτισµικής Εκπαίδευσης

84


85


ISSN:2408-0705

Μ.Δ Μυρτώ Δεληβοριά

86