Out & About #181 Januar 2018

Page 1

JANUAR 2018 #181

rejser Bliv gift på et krydstogt POLITIK Homofober tabte til Jonas Haase KULTUR Tør aldrig tårer bort uden handsker

Cabaret- og burlesque-stjernen

tinus er vært for axgil 2018


INDHOLD januar 2018

faste sider 04 Kommentaren · 12 Rejser · 18 Sport · 24 Skønhed 28 Kultur · 46 Kloden drejer 36 What's On · 42 English guide and map

NYC PRIDE

20

Sigrid Dandholt Hansen har mødt danske deltagere til pride i New York: ”Heteroseksuelle er blevet bedre til at støtte op,” fortæller Daniel Kvist.

16

jONAS HAASE Med en brændende valgplakat forsøgte anonyme at håne Jonas Haase. Men på valgdagen satte 368 kryds ved den 18-årige socialdemokrat, som insisterer på retten til at være åben homo.

12 BRYLLUP PÅ ET KRYDSTOGT Mulighederne for at få en anderledes bryllupsoplevelse uden for Danmark stiger, efterhånden som flere lande tillader homoseksuelle ægteskaber.

36

what's on Where is the party tonight? Find information about LGBTQ events in Copenhagen/Zealand/Malmö and Jutland/Funen.

10

TINUS Cabaret- og burlesquestjernen Tinus er en af værterne ved LGBT-miljøets prisuddelingsfest, Danish Rainbow Awards – AXGIL.

06

LÆKKERT HÅR Doctor’s advice fra Kenni Kjær Rasmussen og hårstylisten Esha Khamo om, hvordan du kan peppe januar op med lækkert hår – og udfordrende tøj.

26

Out & About er Danmarks månedlige LGBTQ-magasin, målrettet homoseksuelle, biseksuelle og transkønnede samt åbensindede heteroseksuelle. out & Abouts postAdresse Copenhagen Gay Media ApS, c/o Sjeldani, P. Knudsens Gade 1, 2450 København SV, mail@outandabout.dk ISSN 1602-9747 · Tryk Trekroner Tryk · DISTRIBUTION Out & About kan hentes gratis på barer, caféer, dansesteder, klubber og organisationer i LGBTQ-miljøet og på LGBTQ-venlige steder i Danmark og Sydsverige. Out & About kan også downloades gratis på: oaonline.dk · ABONNEMENT Prisen for et års abonnement (12 numre) er: Private 485 DKK. Institutioner og virksomheder 800 DKK. Tegn et abonnement på: oaonline.dk/kontakt-os · ARTIKLER OG FOTOS Henvendelser bedes stilet skriftligt til redaktionen pr. e-mail eller brev. Redaktionen påtager sig intet ansvar for manuskripter, fotos og lignende, som indsendes uopfordret. Redaktionen påtager sig intet ansvar for trykfejl eller fejl i prisangivelser. Artikler, fotos og annoncer må ikke eftertrykkes uden skriftlig tilladelse. Out & about · januar 2018


REJS IKKE PÅ ÉN BRYLLUPSREJSE

SE VERDEN, SE HINANDEN. På cruise rejser man ikke kun på én bryllupsrejse, man rejser på mange. Vågn op til en ny og spændende havn hver morgen. Nyd kærligheden og hinanden, mens vi viser jer verden. Hold jeres bryllupsrejse på et af vores skibe og lad os sejle jer ud på nye eventyr.

celebritycruises.dk | Tel: 33 12 76 00


4  kommentaren

Tillykke Australien

Layout Helle Bjørnstrup Thomas K. Rasmussen layout@outandabout.dk ANDRE BIDRAGSYDERE Kenni Kjær Rasmussen, Lars Vestergaard, Mikkel Hyldebrandt, Sigrid Sandholt Hansen, Teddy Østerlin Koch, Thomas Rosendal og Trine Daimi Kalliomäki. annoncer Jan M. Kjær jan@outandabout.dk (+45) 27 36 06 11 Priser og vilkår for annoncering kan downloades på: oaonline.dk i bunden under "Annoncering" ABONNEMENT / distribution Bert Svalebølle bert@outandabout.dk (+45) 40 93 19 77 WEBREDAKTØR/ ANSVARSHAVENDE Brian Kjær Capkan brian@outandabout.dk WEB oaonline.dk APP GAY CPH Ansvarlig udgiver: Copenhagen Gay Media ApS c/o Sjeldani P. Knudsens Gade 1 2450 København SV mail@outandabout.dk CVR: 10126266 næste nummer DEADLINE 10. januar. På gaden 26. januar.

JANUAR 2018 #181

rejser Bliv gift på et krydstogt

FORSIDE Tinus FOTO Thomas Rosendal

POLITIK Homofober tabte til Jonas Haase KULTUr Tør ikke tårer bort uden handsker

Cabaret- og burlesque-stjernen

EN BREVAFSTEMNING i befolkningen skulle der til, før et flertal af australske politikere turde afskaffe ægteskabsforbuddet. For befolkningens vilje var klar: I brevafstemningen stemte 61,6 procent for at tillade homoseksuelle at gifte sig og 38,4 procent imod. Derefter vedtog det australske parlament den ny lov med overvældende flertal.

REDAKTØR/ ansvarshavende Thomas R. Kristensen trk@outandabout.dk

AUSTRALIEN afskaffede i december landets forbud imod ægteskaber mellem to af samme køn. Processen var lang i det store land, hvor angsten for homoseksuelle bryllupper i 2004 førte til en lov om, at ægteskaber skal være mellem en mand og en kvinde. Dengang slog regeringen også fast, at Australien ikke ville anderkende homoseksuelle ægteskaber indgået i andre lande. Men mere frisindede australiere pressede på, og sammen opbyggede homoseksuelle, heteroseksuelle og andet godtfolk kampagneorganisationer imod ægteskabsforbuddet. I parlamentet blev lovforslag igen og igen fremsat – og nedstemt.

I DANMARK vil de fleste formentlig ryste på hovedet over modstanden imod at behandle homoseksuelle på lige fod med alle andre borgere. Men vi bør ikke glemme, at det er mindre end seks år siden, at vores politikere afskaffede det danske forbud imod ægteskaber mellem to af samme køn – efter en lang og ophedet debat. I enkelte partier findes modstanden stadig. Efter kommunalvalget i november stod en kristendemokrat til at blive borgmester i Ringkøbing, men en borgmester som ikke vil vie homoseksuelle … Det var helt uacceptabelt for de vestjyske socialdemokrater, som i stedet valgte at pege på en anden borgmester. Tusind tak for det. Thomas R. Kristensen Redaktør Out & About

Mere frisindede australiere pressede på, og sammen opbyggede heteroseksuelle, homoseksuelle og andet godtfolk kampagneorganisationer imod ægteskabsforbuddet.

tinus er vært for axgil 2018 Svanemærket tryksag 541-740 541-422

Foto: Mark Hildebrandt Out & about · januar 2018


Auping wintersale Essential dobbelt seng, med 2 stk. justerbare sengebunde, Inzio madrasser. Kombinationspris.

Nu kr. 27.995 Spar kr. 8.000

Auping wintersale Lige nu! Auping Original Box dobbeltseng kr. 17.995* (vejl. pris kr. 21.995)

*Prisen gælder ved køb af en Original sengeramme, 2 stk. plane sengebunde og 2 stk. Inizio madrasser. Størrelse 160/180/200 x 200/210 cm. Tilbuddet er ekskl. hovedgærde og sengetøj. Gælder tom. 27. januar 2018. Kan ikke kombineres med andre tilbud.


6

axgil 2018

Tinus’ talenter Cabaret- og burlesque-stjernen Tinus er en af værterne ved LGBTmiljøets prisuddelingsfest, Danish Rainbow Awards – AXGIL, der i år finder sted 25. april. Fra sin barnevogn kunne lille Tinus ikke få nok af glitter og glamour. Og da han blev lidt større, lavede han sine egne parykker af garn og fik sin far til at købe kunstige negle. De seneste 11 år har Tinus økonomisk levet af at optræde. Hr. og fru Danmark var stampublikum, før LGBT-miljøet i 2011 fik øjnene op for Tinus’ talenter. Af Thomas R. Kristensen Foto: Thomas Rosendal

Out & about · januar januar2018 2018


7

Out & about · januar 2018 t


8

axgil 2018

Cabaret og burlesque bliver temaet for LGBT-miljøets prisuddelingsshow, Danish Rainbow Awards – AXGIL, der i år finder sted onsdag den 25. april. Medarrangør er Tinus, som blandt andet er kendt for at have vundet Frøken Verden, Nattens Dronning og Miss Draghouse. ”Jeg blev spurgt, om jeg ville være med i styregruppen for at skabe et større og vildere show,” fortæller Tinus til Out & About. ”Jeg har været inde og se AXGIL flere gange og synes, det er en virkelig god mulighed til at sætte fokus på alle de ting, som sker i LGBT-miljøet.”

Tinus • • • • •

30 år Selvudlært multikunstner Født og opvokset i Valby, hvor han også i dag bor sammen med sin forlovede Vært og medarrangør af Danish Rainbow Awards – AXGIL www.tinus.dk

Fjerpiger, komik og ballade Tinus bliver en af de to værter ved AXGIL-showet den 25. april. ”Vi er stadig i gang med at finde min medvært, og vi ligger i forhandlinger med en A-kendis. Men det er ikke afgjort endnu, hvem det bliver,” fortæller Tinus. Til gengæld kan han afsløre, at han sammen med Tonny Liljenberg skal lave AXGIL 2018 som et burlesqueog cabaret-show. Tonny Liljenberg er også kendt som Drag Daddy og manden bag Draghouse i Vega og Drag Night ved Copenhagen Pride. ”Tonny og jeg har fået det ærefulde hverv at stå for hele showet. Jeg er vant til at lave store og lange cabaretshows, og nu skal vi så lave det som et awardshow.” ”Det bliver spændende: Jeg kommer ind med min cabaret her og der og laver små sprudlende brag af fjerpiger, komik og ballade. Men på scenen kommer vi også til at se kunstnere fra især LGBT-miljøet træde ind i cabaret- og burlesque-genren.” 16 priskategorier Show, sang og dans er en del af programmet for prisuddelingsfesten, der også i år bliver afholdt i Cirkusbygningen i København. Selve prisuddelingerne er dog det mest centrale element i programmet. ”Vi har jo prisuddelingsshowet for at bringe fokus hen på de mange mennesker, der gør så mange ting for Out & about · januar 2018

at fortælle om LGBT-miljøet, og hvem vi er – og hvor ufarlige vi er,” ler Tinus. ”Det handler om at hylde – også nogle af de mennesker, som ikke er så meget fremme i medierne, men som går og laver et stort stykke arbejde bagved.” Antallet af priser er i år udvidet til 16.

”Vi vil gerne hylde så mange som muligt. Og vi håber, at mange vil være med til at foreslå, hvem der skal nomineres. Det er jo en mangfoldighedsfest, og når alle kan gå ind og foreslå nominerede, får alle indflydelse – også dem, der tror, de ikke har en stemme i miljøet. Vi håber at få mange forslag ind fra hele Danmark,” fastslår Tinus.


9

Når alle kan gå ind og foreslå nominerede, får alle indflydelse – også dem, der tror, de ikke har en stemme i miljøet. Tinus om AXGIL 2018

Out & about · januar 2018 t


10

axgil 2018

Et showbarn Opgaven som medarrangør af AXGIL sker på frivillig basis i den gode sags tjeneste. Økonomisk har Tinus levet af sine showtalenter gennem 11 år. Interessen startede dog langt tidligere: ”Min familie fortæller, at jeg sad i barnevognen og rakte ud efter alt, hvad der glimtede og glitrede. Hver gang der var musik med beat og smukke damer i glimtende tøj, så fik jeg julelys i øjnene,” siger Tinus. ”Hvis man tror på reinkarnation, så jeg har nok været et showmenneske i mit tidligere liv og ikke været helt færdig med det,” ler han. ”Jeg var et genert barn, men jeg drømte altid om at komme til at stå på en scene. Hvordan det skulle komme til at ske, det vidste jeg ikke. Men alt hvad jeg kan se på billeder fra min barndom, så står jeg i dametøj og parykker, som jeg har lavet af garn. Jeg fik endda min far til at købe kunstige negle, som jeg dog skjulte i skolen for ikke at blive mobbet af de andre.” På vej til Herning Inden AXGIL-showet den 25. april er det muligt at få en forsmag på Tinus’ talenter, hvis man tager til Herning: Fra 27. januar er han på Østergaards Hotel i Herning i Out & about · januar 2018

weekenderne for at medvirke i Jan Schou-revyen SchouTur. ”Jeg skal være mand i første afdeling og kvinde i anden afdeling. Så jeg skal nå at lægge min normale tre timers sminkerutine på bare 20 minutter. Jeg glæder mig til at se, om jeg kommer ud som Tove Hansen i den anden ende,” griner Tinus. ”Tove er så skøn, så måske ville det være helt OK,” ler han. ”Jeg har været med i teaterforestillinger på Betty Nansen, Gladsaxe Teater, i Tivoli, på Operaen og flere andre steder. Men dette er min første revy nogensinde. Jeg glæder mig helt vildt, for jeg synes, revyer er så jordnære og folkelige. Siden jeg var lille, har jeg altid ønsket mig at være med i en revy.” Hr. og fru Danmark har været fanbase for Tinus, længe inden han fik sit gennembrud i LGBT-miljøet. ”Det kan godt være lidt sværere at overbevise især jyderne om, at jeg ikke er farlig, og at det her er rigtig sjovt. Men når så de er overbeviste, så er de det mest loyale publikum, man kan ønske sig. De smutter ikke så nemt mellem fingrene, som københavnerne gør, men ringer og booker dig igen og igen og anbefaler dig til alle de kender,” siger Tinus.


Vejen ind i LGBT-miljøet I 2011 stillede Tinus op til Frøken Verden og Nattens Dronning, som han begge vandt. ”Det har altid været hr. og fru Danmark, som har været mit stampublikum, så jeg var lidt bekymret for at skulle optræde for LGBT-miljøet. Jeg har altid haft en idé om, at de var meget sværere at underholde,” siger Tinus. ”Da de ringede fra Frøken Verden og spurgte, om jeg ville stille op, tænkte jeg først: ’Åh nej! Der er ingen, der ved, hvem jeg er. Det tør jeg sgu ikke. Og OTB er jo med.’ Men så gjorde jeg det alligevel og endte med at vinde det hele.” Siden har Tinus fået et mere afslappet forhold til dragsene i LGBT-miljøet. ”Der er nok gået nogle rygter, om jeg var fin på den – og måske lidt reserveret og arrogant. Jeg går ikke så meget i byen i homomiljøet, og når jeg skal optræde, sætter jeg mig i et hjørne af garderoben og lægger min sminke. Men siden jeg er kommet med i Draghouse, har jeg lært mange af de dejlige queens at kende,” fortæller Tinus. Det var også i Draghouse, at Tinus lærte Tonny Liljenberg at kende. De to er nu i fuld gang med at lave et storslået show til AXGIL den 25. april. AXGIL 2018: foreslå nominerede Alle kan være med til at foreslå, hvem der skal nomineres til priserne ved AXGIL 2018. Eneste undtagelse af Æresprisen, hvor vinderen udpeges af bestyrelsen i Rainbow Business Denmark. Hvis du har forslag til prisnomineringer, kan du gå ind på oaonline.dk og skrive, hvem du gerne ser med blandt de nominerede. Sidste chance for at foreslå nomineringer er 31. januar. I år er der 16 priskategorier: • • • • • • • • • • • • • • • •

Medieprisen Kulturprisen Festprisen Aktivistprisen Erhvervsprisen Detailprisen Sportsprisen Publikumsprisen Æresprisen Bar- og clubprisen Årets LGBT-person Årets hetero / straight ally Årets drag Årets TV-serie Årets sang Årets DJ

Danish Rainbow Awards

A X G I L

Køb din billet nu www.ticketmaster.dk/dra


12

rejser

Pride i New York efter Trump

Danske LGBTQ’ere deltog i sommer i NYC Pride. Der var flag, trommer og bare bryster. Men flere deltagere pointerede også paradens vigtighed efter Donald Trump er blevet USA’s præsident. Tekst og foto: Sigrid Sandholt Hansen

”Fem flade flødeboller på et fladt flødebollefad,” siger Lars Wedel, mens han og to danske veninder taler med en svensk mand, der har svært ved at gentage remsen. De har alle røde T-shirts på med teksten Nordics For Equality. Omkring dem er en gruppe af mennesker fra Norden og de nordiske generalkonsulater i New York, der er iført T-shirts i gul, grøn, rød, blå og lilla og med teksten #loveislove på ryggen. Det er New York 25. juni 2017, og gruppen venter på at kunne gå ind i pride-paraden fra en sidegade til 5th avenue. – Hvorfor er I her i dag? ”For at støtte mig,” svarer Lars prompte. ”Ja, for at bakke op om ham,” siger Katrine. De er begge i New York som modepraktikanter og følges med Lærke, som er advokatfuldmægtig og har hvide solbriller og regnbueflag i håret. ”Jeg er her også for at støtte op om paraden og gå imod Trump, når vi nu har det så godt derhjemme,” tilføjer Lars. Kønsneutrale toiletter I foråret var Lars på udveksling på Cornell University, hvor han studerede fashion design og boede på Risleykollegiet: ”Det var fantastisk! Der boede mange outrerede og kreative typer og mange LGBT-mennesker. Der var plads til at være sig selv – også for dem, der falder uden for normen. Huset har for eksempel kønsneutrale toiletter. Cornell University går meget op i at være åbne over for folk, der er anderledes,” siger Lars, som nu bor i Harlem. Out & about · januar 2018

”Der er mange gode barer med gang i den – og søde homofyre.” Lars er kommet i praktik i tekstilafdelingen hos den verdenskendte designer Anna Sui. ”Det er hårdt arbejde og lange arbejdstimer, men rigtig sjovt og spændende. Folk er ret autoritetstro og kan godt blive stille, når Anna Sui kommer ind i rummet. Det er ikke som modebranchen i Danmark, hvor folk er mere afslappede.” ”Jeg er her primært for at arbejde og udvikle min færdigheder inden for mode, design og konstruktion.” Men der bliver også tid til at feste: ”Hell’s Kitchen er blevet stedet, man går ud i homo-miljøet.” Bare bryster Paraden ved NYC Pride er den perfekte dag til fest og fejring. Lars går forrest i midten med nordiske flag og det nordiske banner, som også bærer teksten Nordics for Equality, og en anden vennegruppe hænger ud bagerst i flokken. ”Vi er her for at støtte op om paraden,” siger Susse Sønderby, som har kort kastanjebrunt hår og guldglimmer på kinderne. Hun kom til New York for snart syv år siden for at læse på designskolen Parsons og er nu interaktiv designer hos firmaet Fjord i New York. ”Vi er begge homoseksuelle,” griner hendes ven Daniel Kvist, der har en lysegul skjorte på med små grønne kaktusser. Han har boet i New York, siden han startede på Baruch College for fem år siden. I dag arbejder han med salg og marketing hos Bodum USA.


13 ”Og vi er danskere, så det er dejligt at have et tilhørsforhold,” siger Susse. ”Susse fik lokket mig med,” siger Daniel, som ikke har været til Pride før. ”Ikke engang som tilskuer af paraden.” Dagen før var Susse til Dyke March: ”En flok lesbiske marcherede ned af 5th Avenue. Marchen endte i Washington Square Park med masser af trommer og bare bryster.” ”Jeg håber, du redigerer det med brysterne ud,” griner Daniel. Væk hjemmefra ”Det er lidt nemmere at være gay i New York. Man kan bare være sig selv – det hjælper også at være lidt væk hjemmefra,” siger Daniel, der kommer fra Hedensted, mellem Vejle og Horsens. Susse er fra Gråsten i Sønderjylland. ”I København ser man ikke en mand på Hovedbanegården, der danser til 90’er-pop kun iført en snor, mens folk klapper og betaler ham penge,” siger Daniel. ”Her i New York har man frihed, til at være den man er. I Danmark er folk mere tilbageholdende.” Susse tilføjer: ”Der er en hel anden diversitet her. Der er mange immigranter, hvilket betyder at man bliver mødt med accept.”

Susse Sønderby (til højre) har stadig kampgejst efter gårsdagens Dyke March.

Nordisk gruppe i New York Pride Parade.

Modbevægelse til Trump Alligevel er mange LGBTQ’ere og heteroseksuelle allierede bekymrede for udviklingen i USA, efter Donald Trump er blevet præsident. ”Folk gør oprør mod de love, der bliver vedtaget for tiden. Selv om lovene ikke påvirker os direkte, er det vigtigt at kæmpe imod,” siger Susse. ”Obama gik et skridt frem, og Trump går to skridt tilbage – derfor er det endnu vigtigere, at vi står sammen. Heteroseksuelle er blevet bedre til at støtte op – alle har en ven eller bekendt, der er til samme køn,” siger Daniel. Han har meldt sig som frivillig i LGBT-kulturcenteret The Center NYC, mens Susse er aktivist i New Women Space. ”Jeg tænkte ikke, at det var nødvendigt før – jeg var sikker på, at Hillary ville vinde,” siger Daniel. ”Vi har ikke så meget at sige her – vi kan ikke stemme. Først tænkte jeg: ’Det er jeres valg – jeg kan bare flytte, hvis jeg ikke kan lide det her, men I har lige ødelagt 100 års fremgang’,” siger Daniel. ”Men jeg kunne ikke kende USA efter valget og blev nødt til at gøre noget. Vi kæmper ikke bare for homoseksuelles rettigheder i USA, men i hele verden. Hvis det bliver accepteret her, bliver det måske også accepteret andre steder.” I 2018 ligger priden i New York City fra 15.-24. juni. Søndag den 24. juni er den store parade. nycpride.org

Daniel Kvist svinger det danske flag i New York. Det er hans første pride-parade. Out & about · januar 2018


14

rejser

En undskyldning til LGBTQ-miljøet Canada er blevet et af verdens mest LGBTQ-venlige lande. Premierminister Justin Trudeau gav i november en uforbeholden undskyldning til LGBTQ-miljøet for fortidens dårlige behandling. Af Trine Daimi Kalliomäki Canadas premierminister, Justin Trudeau, til Montreal Pride med Irlands premierminister, Le Varadkar.

Der findes måske ikke et land i verden, der er så LGBTQvenligt, som Canada. Landet er indbegrebet af diversitet og multikulturalisme: hos mennesker, hos dyr og i den umådeligt rige og vide natur. Her i det multikulturelle Canada kan enhver få en ny begyndelse, om man er kineser, ungarsk, italiensk eller lesbisk – uden sammenligning i øvrigt. Skolerne skal ifølge loven modarbejde homofobi og transfobi. Termerne ”mor” og ”far” er fjernet ved lov i staten Ontario, så flere personer kan påtage sig forældrerollen sammen. En mørk fortid Siden 2005 har canadiere kunnet indgå ægteskab med en af samme køn, og der er et voksende antal par, der ønsker at blive gift. Men Canada har ikke altid været LGBTQ-venligt. Da premierminister Justin Trudeau trådte til i 2015, vakte det opmærksomhed verden over, at han sammensatte den mest mangfoldige regering nogensinde. ”Da Trudeau ved det efterfølgende pressemøde blev spurgt, hvorfor det var vigtigt, svarede han – med et citat, der siden er blevet berømt – “Fordi vi skriver 2015”. Sådan beskriver den lesbiske Canada-ekspert Betty Out & about · januar 2018

Frank Simonsen den canadiske regeringschefs prioritering af mangfoldighed i sin seneste udgave af Turen går til Canada, som udkom sidst i november. Premierministeren undskyldte Den 28. november gjorde Justin Trudeau sig igen bemærket ved at holde en tale i parlamentet, hvor han talte varmhjertet om alle de canadiere, der gerne vil tjene deres land, men men som ikke har været velkomne til det på grund af deres seksuelle orientering. Og der er ikke tale om en praksis i en fjern fortid, men i en nær fortid. ”I dag anerkender vi en ofte overset del af Canadas historie. I dag taler vi endelig om Canadas rolle i den systematiske undertrykkelse, kriminalisering og vold mod det lesbiske, homoseksuelle, transkønnede, queer og two-spirit-samfund,” sagde Justin Trudeau. Two-spirit er betegnelsen for First Nation og oprindelige canadiere, der har en særlig tredjekøn rolle i deres samfund. ”Det er med skam og sorg og dyb fortrydelse over de ting, vi har gjort, at jeg står her i dag og siger: Vi tog fejl. Vi undskylder. Jeg er ked af det. Vi er kede af det. ... Vi vil aldrig lade det ske igen,” lød det fra den canadiske premierminister.


15

Storbyferie i Montreal

Regnbuevenlig provins

Tænk hvis din bank var regnbuefarvet og bød dig velkommen med en kæmpe plakat med to skønne kvinder. Det gør banken TD i Montreal Gay Village. Tag en slentretur ned ad Rue Sainte-Catherine, hvor en stor del af Montreals LGBTQ-restauranter, -barer, -caféer og -butikker ligger. På mtl.org finder du flere LGBTQrejsetips til Montreal – og de liberale turistmyndigheder har naturligvis integreret LGBTQ-informationerne med hjemmesidens øvrige informationer.

I Canadas nordvestligste hjørne ligger territoriet Yukon, som især er kendt for sin overflod af naturoplevelser og sjove outdoor-aktiviteter. Hovedstaden Whitehorse er en lille flække, men med regnbuefarvet fodgængerovergang for at støtte LGBTQ’ere. Flere af byens caféer byder også LGBTQ-rejsende velkommen med regnbueflag – måske ikke lige, hvad man forventer af en lille by langt fra de canadiske storbyer. På travelyukon.com finder du flere informationer.

Turen går til Canada

Af Betty Frank Simonsen 192 sider 200 kroner Politikens Forlag

SOL. POOL. BRISE. GENTAG ... Sunprime Hotels er en skøn oase for dig, der vil holde ferie i lækre, børnefri omgivelser med fokus på afslapning, velvære og sund livsstil. Her er fredelige pools, spa og gratis træning altid en selvfølge. Tenerife. Sunprime Ocean View, kat. 4 Afrejse f.eks. 15/4, 1 uge

4.999,-

Bestil ferien på spies.dk eller 70 10 42 00


16

rejser

Bryllup på et krydstogt

Mulighederne for at få en anderledes bryllupsoplevelse uden for Danmark stiger, efterhånden som flere lande tillader homoseksuelle ægteskaber. Nu åbner også Celebrity Cruises i Europa for regnbuebryllupper om bord på deres krydstogtsskibe. Foto: Malta Tourism Authority

Af Thomas R. Kristensen Mange krydstogtskibe lægger til kaj i Malta, hvor homoseksuelle par nu også kan blive gift.

Skal det være på rådhuset eller i kirken? Sådan lyder spørgsmålet for de fleste forelskede par, som vil giftes med hinanden. Men nogle vælger et helt anderledes bryllup. Og efterhånden som flere og flere lande tillader ægteskaber mellem to af samme køn, bliver mulighederne større – også for os, der er kærester med en af samme køn. Malta baner vejen I sommer vedtog parlament i Malta med overvældende flertal at legalisere homoseksuelle ægteskaber. Og da en stor del af krydstogtsskibene under Celebrity Cruises er indregistreret i Malta, får europæiske homoer nu også mulighed for at blive gift om bord på et krydstogt – uden nødvendigvis at skulle rejse til Nordamerika, hvor det i flere år har været muligt. ”Celebrety Weddings har allerede været vært for mange samkønnede bryllupper i USA, Mexico og de steder i Caribien, hvor det er tilladt,” forklarer Barbara Whitehall, leder af The Wedding Experience; som specialiserer sig i at skræddersy bryllupper på krydstogtsskibe. Out & about · januar 2018

”Vi er meget begejstrede over, at den nye lov på Malta åbner for ligeret til ægteskab for alle,” siger den erfarne bryllupsarrangør. På land eller om bord Dermed er det muligt at afholde bryllupsceremoni, bryllupsfest og bryllupsrejse på et og samme sted – eller måske mere præcist formuleret: på samme skib. For det bevæger sig jo trods alt rundt i for eksempel Middelhavet. En anden mulighed er at indgå selve ægteskabet i en af de byer, som krydstogtsskibet lægger til land i – for eksempel i Maltas smukke, gamle hovedstad, Valletta, som er med på UNESCO's Verdensarvsliste. Efter ceremonien kan I så stige om bord på krydstogtsskibet for at afholde bryllupsmiddagen og -festen der. Hvis I vælger at blive gift på land, kan I dog ikke få kaptajnen til at lede bryllupsceremonien. Det kræver, at I er klar til at sige de berømte ja-ord, mens skibet er ude på åbent hav.


Copenhagen Winter Pride Week 5 — 11 February 2018 A week packed with human rights debates, networking, performances and parties for the lgbtqia community. Venue Studenterhuset Købmagergade 52 1160 Copenhagen

Hosting WorldPride in 2021


18

sport

Pan Ski spænder skistøvlerne

Årets tur med Pan Ski går til Les Menuires i Frankrig til European Gay Ski Week i midten af marts. Af Teddy Østerlin Koch Der plejer at være masser af sne, masser af fyre og masser af fester; og sådan bliver det også i år mellem 17. og 24. marts, når Pan Ski tager til European Gay Ski Week i De Tre Dale i Frankrig. Les Menuires er den ene af de tre dale, hvor også mere kendte byer som Val Thorens og Courchevel hører til. Det er et af verdens største skiområder, som spænder fra Val Thorens store, smukke gletsjere til det eksklusive Courchevel – samlet set et kæmpe skiområde med muligheder for de fleste uanset skiniveau. Rejs med Pan Ski European Gay Ski Week (EGSW) arrangerer fælles skiture, skiskole, frokoster og meget mere. Men Pan Ski har sin egen fælles lukkede Facebook-side for deltagerne fra Pan Ski: ”Vi arrangerer fælles Pan-skiture, frokostaftaler, after-ski og så videre, som alt sammen bliver slået op på Facebook-siden,” siger Jan René Rasmussen fra Pan Skis styregruppe. ”I Pan Ski lægger vi meget vægt på det sociale, så alle Out & about · januar 2018

har en mulighed for at være med, hvis man ønsker. Men vi har det også afslappet på den måde, at det er helt op til hver enkelt, hvor meget man ønsker at deltage i det sociale liv med de øvrige danske homo-skiløbere,” understreger han. Book selv Selv om Pan Ski sørger for rammen om et fællesskab under European Gay Ski Week, så er det en gør-det-selvferie: Du skal selv sørge for at booke rejse, overnatning, skipas, eventpas og andet, som du har brug for. Det er heldigvis ganske enkelt: EGSW byder ind med rigtig gode tilbud specielt til dette event, så vil du med, kan du booke det hele på: europeangayskiweek.com Du kan vælge mellem forskellige overnatningsmuligheder alt afhængig af din pengepungs størrelse, og om du er alene eller rejser som par eller en lille gruppe. Du kan gå ind på Facebook-gruppen Pan Skitur (Pan Idræt) og udveksle tips om for eksempel billige flybilletter og gode steder at bo.


Homoware Larsbjørnsstræde 11 1454 København K 69 69 66 66 info@homoware.dk www.homoware.dk

Svømmestjernen Mark Foster er sprunget ud som homo efter mere end 30 år i skabet. Af Brian Kjær Capkan Den mangedobbelte EM-, VM- og OL-guldvinder Mark Foster sprang sidst i november ud i et stort interview med den engelske avis The Guardian. Her fortalte den tidligere engelske topsvømmer, at han er homoseksuel, og hvorfor han har holdt sin seksualitet skjult i mere end 30 år. ”Jeg var lidt bekymret, for flere år siden ville jeg have været bange for, hvordan jeg ville blive dømt. Nu er jeg ældre og har haft tid til at vænne mig til tanken,” fortalte Mark Foster om sin beslutning. ”Jeg har trippet i skyggerne, men nu er det på tide at springe ud. Jeg ville ønske, at jeg havde gjort det, da jeg mødte min første partner som 21-årig.”

Ørs ted

sø u t ik k gb

ørn

sbj

Lar

Nø rr

Be

æde

jsstr

sp ark eV en old ga de

le Lars

de

træ

sS

der

t Pe

k San

de

de

ga

H. C.

Ka

de

tte

ga

er

st Ve

su

nd

lst

TIVOLI

ve

La

d.

Blv

nd e

ns e

ad rog

b ter

Ves

rse e

gad

ane

nb

Jer

et

de

de An

ie tud

S

de

æ str

en i Larsbjø r n s str æd

e

sst

ld Vo er

Stu

æd

str

die

st Ve

Halve sandheder Mark Foster har gennem de sidste 26 år haft to lange forhold med to forskellige mænd. Han var været åben over for familie og venner og har derudover kun en enkelt gang talt over sig. Det skete over for et par svømmekolleger i en brandert. Udover dem er der ganske få, der har kendt til hans seksualitet. ”Jeg har undveget emnet i alt for lang tid, og jeg er blevet virkelig god til at fortælle halve sandheder. Når jeg gør det, er jeg ikke den rigtige mig, og jeg skader jeg kun mig selv. Jeg er 47 år, en midaldrende mand, og jeg konkurrerer ikke længere på topplan,” sagde Mark Foster, der i dag er ekspert på britisk TV i forbindelse med store svømmekonkurrencer. Mark Foster vandt et væld af guldmedaljer i sin aktive karriere: Seks ved VM og 11 ved EM. Han var med til OL fem gange og satte verdensrekord otte gange.

dh

us

pl

ad

e

Foto: City Index

På den lange bane

se

n

H. C. en

rs

de

An


20

politik

Ny i byrådet: Jonas Haase

Med en brændende valgplakat forsøgte anonyme i Aabenraa at håne Jonas Haase. Men på valgdagen satte 368 kryds ved den 18-årige socialdemokrat, som insisterer på retten til at være åben homo. Af Thomas R. Kristensen

Jonas Haase er en af de mange nyvalgte byrådsmedlemmer i Danmark. Han er 18 år, socialdemokrat og åben homo i Aabenraa. Men ikke alle var begejstrede over den homoseksuelle kandidat i Sønderjyllands tredjestørste by. Under valgkampen modtog Jonas Haase en video, hvor en af hans valgplakater blev sat ild til. Ingen af gerningspersonerne havde samme mod til at stå åbent frem som Jonas Haase. I videoen var de anonyme, men man hører en af dem le hånligt og sige: ’Så er der ild i bøssen!’ – Hvordan var det at blive Danmarksberømt som den homoseksuelle kandidat, hvis valgplakat blev sat ild til? ”Det er en trist sag at blive Danmarkskendt for, men i det mindste gav det anledning til, at man begyndte at diskutere LGBT-politik i kommunerne. Nu kunne alle jo se, at man som LGBT-person stadig kan opleve hetz og homofobi i vores ellers så frisindende og ligesindede Danmark.” – Hvordan var reaktionen i Aabenraa? ”Selvfølgelig tog folk afstand fra det. Men på den anden side ville mange stadig ikke have, at vi diskuterede LGBT-politik, selv om det var det, jeg lagde op til. Når folk brænder min plakat af, fordi jeg er homoseksuel, så er det udtryk for homofobi. Mange folkeskoleelever og andre unge LGBT’ere skriver til mig, at de ikke føler, der er nogen, de kan snakke med om det. Og når de søger på Out & about · januar 2018

Google, finder de ud af, at over halvdelen af verden hader dem. Selvfølgelig er det ikke relevant for andre, hvad man laver derhjemme i soveværelset, men når børn og unge bliver mobbet på baggrund af deres seksualitet, og når de mangler rådgivning og et fællesskab, så synes jeg, vi har et ansvar for at hjælpe dem.” – Det med ’hjemme i soveværelset’, er det et argument, som du er blevet konfronteret med for at få dig til at holde lav profil som homo? ”Ja. Mange siger, at de ikke mener, at seksualiteten er relevant. Men det er utroligt udmattende, hvis man som ung skal leve på en løgn. Og jeg synes faktisk ikke, at man skal lægge skjul på, hvem man er, og hvem man elsker. Nu har jeg været i panel med mange mandlige politikere, som typisk indleder med at fortælle, at de har en kone. De er altså åbne om, hvem de er til, men synes ikke, jeg skal være det. Seksualitet handler ikke bare om, hvad der sker i soveværelset, men også om kærlighed. Og jeg synes ikke, man skal ikke tage mundkurv på, bare fordi man er homoseksuel.” – Du fik 368 personlige stemmer og overhalede mange andre på den socialdemokratiske liste. Hvordan har reaktionen været på dit flotte valgresultat? ”Der er mange, der har sagt, at jeg har udnyttet, at jeg er ung og LGBT i valgkampen. Og ja, jeg har kørt på det, for vi har brug for flere unge og flere LGBT-personer i politik. Når kritikerne siger, at jeg har udnyttet det, er


21

Jonas Haase.

det jo bare fordi, de er jaloux. Jeg har hørt mange gamle, heteroseksuelle mænd sige, at de også kan repræsentere os. Men der er jo nok af deres typer i vores byråd.” – Dine byrådskolleger har udpeget dig til som formand for byrådets Unge-udvalg. Hvad tænker du om det? ”Jeg glæder mig til at arbejde med at forbedre studiemiljøet og ungdomsmiljøet. I Sønderjylland har vi det problem, at mange unge flytter væk for at tage en uddannelse i storbyerne. Det er ikke i sig selv et problem, at de flytter for at uddanne sig. Men det er et problem, at de ikke kommer tilbage. Med det nye Unge-udvalg i Aabenraa skal vi ikke blot snakke om de unge, men med de unge, så vi kan opnå nogle resultater.”

Screenshot fra videoen af den brændende valgplakat.

– Mange unge LGBT’ere flytter til de store byer, men du bliver i Aabenraa. Hvorfor det? ”Lad mig være ærlig og sige, at jeg også har tænkt på at flytte væk. Det her er et af de værste steder i Danmark, hvis du ønsker at være åben om din seksualitet. Men jeg vil ikke svigte de personer, som har opfordret mig til at være en frontperson. Derfor har jeg lovet, at jeg tager kampen og bliver her i Aabenraa i de fire år, som valgperioden løber. Jeg flytter ikke til København, selv om København er mere LGBT-venlig. Aabenraa skal ikke kopiere København, men vi skal lade os inspirere af deres kamp for ligestilling og LGBT-rettigheder. Problemet i provinsbyerne er, at vi næsten ikke taler om ligestilling og LGBT-rettigheder.” Out & about · januar 2018


22

POLITIK

Her er de nyvalgte Mindst 18 åbne LGBTQ-ere er valgt ind i de ny byråd og regionsråd. Af Thomas R. Kristensen og Brian Kjær Capkan Den 1. januar tiltræder de ny byrådsog regionsrådsmedlemmer, som blev valgt den 21. november. Heriblandt mindst 18 åbne LGBTQ-ere. SF's Karoline Vind topper listen med 3.732 personlige stemmer. Med sit høje personlige stemmetal slog den lesbiske kandidat også samtlige andre kandidater på SF’s opstillingsliste i Region Hovedstaden. I Region Hovedstaden får hun blandt andre selskab af den konservative bøsse, Karsten SkawboJensen, der blev genvalgt med 3.472 personlige stemmer. I Region Syddanmark blev Michael

Nielsen valgt for de Konservative med 2.343 personlige stemmer og Vicky Lorenzen for SF med 1.168 personlige stemmer. I de østdanske kommuner opnåede mindst ti åbne LGBTQ’ere valg, og mindst fire blev valgt i jyske kommuner.

Der vil givetvis være flere åbne LGBTQ’ere, som har opnået valg. Her er dem, som vi har været i kontakt med, og som vi er helt sikre på er åbne omkring deres seksualitet eller kønsidentitet.

1 Aarhus

Liv Gro Jensen Alternativet 2.441 stemmer Maria Sloth Enhedslisten 1.464 stemmer

2

1 9

8 6 547

2 silkeborg

Bente Refslund SF 486 stemmer 3 aabenraa

Jonas Haase Socialdemokratiet 368 stemmer

Out & about · januar 2018

11 10 3


23 7 dragør

4 København

Tommy Petersen Radikale 1.545 stemmer Jakob Hougaard Socialdemokratiet 1.462 stemmer 5 frederiksberg

Mette Bram Alternativet 504 stemmer Stig Elling Konservative 450 stemmer 6 tårnby

Lars Hein Socialdemokratiet 209 stemmer

Region Hovedstaden

Nicolaj Bertel Riber Socialdemokratiet 172 stemmer

Karoline Vind SF 3.732 stemmer Karsten Skawbo-Jensen Konservative 3.472 stemmer

8 lyngby-taarbæk

Søren P. Rasmussen Venstre 994 stemmer

Region Syddanmark Michael Nielsen Konservative 2.343 stemmer

9 Allerød

Miki Dam Larsen Socialdemokratiet 1.519 stemmer

Vicky Lorenzen SF 1.168 stemmer

10 næstved

Sebastian Mylsted-Schenstrøm Venstre 421 stemmer 11 stevns

Jan Jespersen Enhedslisten 173 stemmer

Masken Bar samt personale ønsker alle et rigtig godt nytår, samt på gensyn i det nye år.

Nytårsaften 31/12 Vi pynter op til nytårsfest, kl. 24.00 byder vi på kransekage og skåler i bobler. Masken Bar åbner kl. 20.00

Januar tilbud: 3. stk. Cult shaker, Cult Annanas, Mokai, Somersby Cider. Frit valg kun kr. 99,-


24

skønhed

LOOKING GOOD

Af Mikkel Hyldebrandt

6

til både sol eller sne Hvad enten du rejser mod varmere himmelstrøg eller bliver hjemme i kulden, så gør disse seks produkter altid noget godt for dit udseende.

En creme med solfaktor Det kan godt være, det er om sommeren, du får tudet ørerne fulde, men faktisk er solfaktor en god ting at smøre huden ind i både sommer og vinter. Intensiteten er anderledes, men solens stråler kan gøre skade på huden uanset sæson.

En balsam eller conditioner Dit hår skal selvfølgelig holdes rent, men en conditioner redder virkelig håret i både kulde, hvor det kan blive statisk, og i varme, hvor hårstrået kan tørre ud og blive skrøbeligt. Grown Alchemist Nourishing Conditioner, 295 kr.

En øjencreme Dine øjne og øjenomgivelser er stort altid udsat for elementernes påvirkninger både ude og inde. Giv den sarte hud omkring øjnene lidt ekstra pleje, det kan både ses og mærkes. Ecooking øjencreme, 389 kr.

Dermalogica Dynamic Skin Recovery SPF50, 595 kr. En helende balm Din hud kan blive belastet eller irriteret af både for meget varme eller kulde, især på udsatte steder som næsetip, albuer og hænder. En helende balm kan hjælpe med at lindre kløe og irritation. Moa The Green Blam, 135 kr.

En ansigtsscrub Uanset årstid, så har din hud godt af en mild eksfoliering. Du kan bruge noget så mildt som en vaskeklud, men et skrubbeprodukt gør også underværker, så længe du ikke skrubber hårdt til. Ole Henriksen Transforming Walnut Scrub, 355 kr.

Out & about · januar 2018


jan 2018 ua r

free Wi-Fi

t søndag–

–l ø 2 Fredag 0 – 2 1 g a o r sd

03 rdag 12–

egtvedpigerne

tine & torben

torsdag 18. januar kl. 21:00

torsdag 4. januar kl. 21:00

tnt – musical- og Filmmusik ilva Wræl

søndag 21. januar kl. 16:00

søndag 7. januar kl. 16:00

eurovisious

sound

torsdag 25. januar kl. 21:00

torsdag 11. januar kl. 21:00 Læbepleje Ligesom dine øjenomgivelser er dine læber udsatte hele tiden, og her kan et godt læbeprodukt hjælpe. En almindelig pomade er fin, men den lægger sig kun på overfladen af huden, så en mere plejende balm kan varmt anbefales. Sard Kopenhagen Soft Lip Balm Stick, 119 kr.

Foto: Photosbyfalck.dk

mikkel hyldebrandt Mikkel Hyldebrandt er bosat i Atlanta, USA, hvor han bor sammen med sin mand. Her arbejder han som redaktør for magasinerne Peach, Goliath og Fenuxe, der all tre henvender sig til det lokale homomiljø. Mikkel har været tilknyttet Out & About i mere end to år, hvor han har taget sig af grooming- og skønhedsområdet.

ilva Wræl

hjørnets visemænd

søndag 28. januar kl. 16:00

søndag 14. januar kl. 16:00

erg r c a r l sb e l l e g r o å t ub nta g 12–18 p eller br anc a me a d e r F – g a r a nc manda , Fernet b lg kr. 15,e k s l a F å p Frit va

centralhjornet.dk kattesundet 18, 1458 kbh. k


26

mode

spice up your

winter

Vi har ramt januar. Men hvis det hele føles gråt, trist og vådt, så spice up your life med noget lækkert hår og tøj, der gør din – og andres – hverdag en hel del sjovere. Doctor’s advice! Vi har allieret os med hårstylisten Esha Khamo og tøj fra KENDT samt et par hotte modeller for at vække ramasjangen i dig! Af Kenni Kjær Rasmussen Fotografer: Emil Baun Bartram og Frederik Edslev Modeller: Emil Baun Bartram og Jefferson Odorico

Freak out! Okay, det kan godt være, at du ikke lige hopper i dette outfit, når du skal cykle på arbejde i frostgrader. Men outfittet er fab på en svedig natklub! Joh, joh, kom nu! Vær lidt frisk! Out & about · januar 2018

Cool krøller Krøller er skønne – og Esha har her brugt krøllecreme for at fremhæve Jeffersons smukke lokker. Og som en særlig finesse har han brugt farvekridt i håret for at give det dynamik. Prøv det!

Mix & match Mix og match en masse farver, mønstre og materialer for at bryde januars overvældende, depressive vibe. KENDT skaber tøj, som vil give dig et helt unikt look, så kig forbi ham og genopliv dig selv.


27

Brug for inspiration? Bag de flotte frisurer står den professionelle hairstylist Esha Khamo, der har fingeren solidt plantet på trendpulsen. Men for Esha handler det ikke kun om at skabe trendy frisurer. Hver kunde bliver behandlet helt individuelt, og hver frisure bliver skabt efter kundens ansigtsform, hudfarve og hårstruktur, så håret understøtter den enkeltes personlighed. Det skaber det flotteste resultat. Og et plus er, at han kun benytter sig af organiske farver og produkter, som er bedst for dig og dit hår.

Look f(l)ab Skab et flabet look ved at kombinere en supersmuk kimono med et par slidt jeans.

Casual classic En sideskilning behøver ikke være kedelig. Esha har brugt saltvandspray i Emils hår for at give det struktur og fylde – og lidt kant. Saltvandspray fungerer superfint til skandinavisk hår, hvis man vil give det fylde og et casual look.

Finurlige finesser Man behøver ikke gå all in på farveskalaen for at give sit outfit lidt finurlig finesse. Sjove materialer, snit og anderledes former kan sagtens give dig et look, der sparker røv! Out & about · januar 2018


28

kultur — anmeldelser

Tryllefløjten:

Fremragende og sikker præstation Tryllefløjten bliver mesterligt fremført af et professionelt team i den snart tre år gamle scenografi fra Operaens 10-års jubilæum. Af Lars Vestergaard Mozarts fantastiske opera Tryllefløjten er fyldt med kendte strofer, og genkendelsens glæde er stor. Første opførelse var 30. september 1791 på Theater auf der Wieden in Wien. Så lang tid har den altså været gangbar og populær – og det også i København: Repremieren 25. november 2017 var opførelse nummer 463 på Det Kongelige Teater. Og der er mange spændende grunde til at gå i Operaen for at opleve Tryllefløjten – ikke alene på grund af den store overflod af smuk musik og kendte strofer. Der er den nok så spændende, men ikke-bekræftede konspirationsteori, at Tryllefløjtens skjulte budskaber om en frimurerloge var den direkte årsag til de mystiske omstændigheder omkring Mozarts død som 35-årig. Men det får vi aldrig bevist. Vidunderlig scenografi Historien er om kærlighed – om ikke at må få hinanden, det eviggyldige drama. Der er altid en magt, hvor enten samfundet eller ærgerrige forældre vil noget andet. Stjerneinstruktør Marco Arturo Marelli gentager sin farverige fortolkning af Tryllefløjten, der blev skabt til Operaens 10års jubilæum i 2015, men nu under ledelse af Enrico de Feo. Scenografien er vidunderlig. Den virker, men dominerer ikke. Der lades plads til både sangerne og skuespillet. Sceneforkanten tages i øvrigt også i brug. Out & about · januar 2018


29 Bassen Henning von Schulman som Sarastro er karakterfuld både i kraft af sin statur, men specielt den stærke bas.

Thelma Filmen vises i bl.a. Empire Bio og Øst for Paradis.

TOM OF FINLAND fortæller den sande historie om den finske homoseksuelle kulttegner Tom of Finland, som får afløb for sine undertrykte drifter via sin erotiske fetichkunst. Før reklamemanden Touko Laaksonen bliver til den kunstner, han er kendt som i dag, må han, ligesom så mange andre i efterkrigstidens Europa, overleve homofobi og sygeliggørelse. Touko søger tilflugt i sine tegninger af veltrænede mænd i stramme jeans og, i takt med at homoseksualitet aftabuiseres, begynder hans skitser også at pirre omverdenens fantasi.

Mozarts opera, Tryllefløjten, opføres på tysk med danske overtekster og kan opleves på Operaen frem til 11. marts 2018.

Serenad Burcu Uyar synger overbevisende som Nattens Dronning. Her ses hun på scenen med Sine Bundgaard i rollen Parmina. HELSINKI-FILMI I CO-PRODUKTION MED ANAGRAM VÄST FRIDTHJOF FILM NEUTRINOS PRODUCTIONSsom OG FILM I VÄST PRÆSENTERER EN FILM AF DOME KARUKOSKI ”TOM OF FINLAND” KRITIKERPRISEN

(FIPRESCI) GÖTEBORG INT. FILM FESTIVAL 2017

PUBLIKUMSPRISEN MOSTRA BARCELONA INT. GAY AND LESBIAN FILM FESTIVAL 2017

PEKKA STRANG LAURI TILKANEN JESSICA GRABOWSKY TAISTO OKSANEN SEUMAS SARGENT JAKOB OFTEBRO NIKLAS HOGNER CHEFFOTOGRAF LASSE FRANK DFF. KLIP HARRI YLÖNEN LYDDESIGN NIKLAS SKARP OG CHRISTIAN HOLM CHEFKOMPONIST HILDUR GUÐNADÓTTIR KOMPONIST LASSE ENERSEN FORTUNATOR MUSIC GMBH SCENOGRAFI CHRISTIAN OLANDER KOSTUMER ANNA VILPPUNEN MAKE UP JOHANNA ELIASON OG LARS CARLSSON CO-PRODUCERE MALIN SÖDERLUND GUNNAR CARLSSON MIRIAM NØRGAARD CAROLINE EYBYE INGVAR ÞÓRÐARSON SOPHIE MAHLO SIMON PERRY PRODUCERE ALEKSI BARDY MIIA HAAVISTO ANNIKA SUCKSDORFF MANUSKRIPT ALEKSI BARDY HISTORIE ALEKSI BARDY OG DOME KARUKOSKI INSTRUKTION DOME KARUKOSKI Sprog: Finsk / Engelsk / Tysk Genre: Drama

Spilletid: 115 min.

Undertekster: Dansk

Aspect ratio: 16:9

Produktionsår: 2017

Lyd: Dolby Digital

PEKKA STRANG

JAKOB OFTEBRO

Tom of Finland Filmen kan købes på DVD

© 2017 Angel Films. All rights reserved.

/angelfilms • www.angelfilms.dk Package design and all program content ©Angel Films A/S. No duplication or copying is permitted. This DVD is for private Home Viewing only, it is not authorized for rental or other public performances without the consent of the copyright owner. Violation of the copyright will result in prosecution. +© 2017, Angel Films A/S. All rights reserved.

ANG000069

TOM OF FINLAND ©TOM OF FINLAND FOUNDATION - TOM OF FINLAND® IS A REGISTERED TRADEMARK OF TOM OF FINLAND FOUNDATION, INC., LOS ANGELES, CALIFORNIA. TOM OF FINLAND IMAGES ARE COPYRIGHTED AND USED WITH PERMISSION FROM TOM OF FINLAND FOUNDATION.

*dvd_ToF.indd 1

12/09/2017 20.59

Pigen fra Vesten Operaen til 26/1

Crazy Christmas Cabaret Glassalen, Tivoli til 6/1 Hermans, Aarhus 10/1-13/1

Læs anmeldelserne på oaonline.dk/kultur

Her finder du også flere anmeldelser af teater, film, opera, musik og bøger. Samt foromtaler og andre artikler om kultur. Foto: Miklos Szabo Out & about · januar 2018

Foto: Miklos Szabo

Originaltitel: TOM OF FINLAND

TOM OF FINLAND

Applaus ramte og rørte Serenad Burcu Uyar, som også sang Nattens Dronning i 2015, mestrer sin arie så fantastisk, at applausen næsten satte forestillingen i stå. Den ramte og rørte. Stjernemomenter får du med Det Kongelige Kapel, hvor det er én organisme, der udbreder sig med sin lyd fra scenen. Yderst professionelt og sikkert. Den uregerlige, men sympatiske Papageno blev ved repremieren

spillet af Palle Knudsen, som gjorde det mesterligt og indlevende – næsten rebelsk autonomt til tider. Efterfølgende er rollen overtaget af Simon Duus. Der tales og pjattes lidt på dansk og norsk mellem tale og sangstykker – det løsner stemningen og bidrager til underholdningen. Tag bare dine lidt større børn med til denne forestilling. I vil få fuld valuta og god underholdning for indsatsen.


kultur

Foto: Marc Fluri

30

Peter Christoffersen spiller Benjamin og Simon Bennebjerg spiller Rasmus i Tør aldrig tårer bort uden handsker.

Tør aldrig tårer bort uden handsker Skuespilhuset viser en dansk udgave af Jonas Gardells romantriologi om aids-sygdommens indtog i Stockholms bøssemiljø. I begyndelsen af 1980’erne leves livet på fuld tryk blandt bøsserne i Stockholm, hvor Rasmus og Benjamin rejser til for at slippe bort fra et snærende provinsmiljø og en familie i Jehovas Vidner. Out & about · januar 2018

Rasmus og Benjamin forelsker sig og får også en stor vennekreds i det stockholmske bøssemiljø. Men en efter en bliver vennerne ramt af den mystiske ny sygdom, som også bliver kendt som bøssepesten. Hysteriet om den ny sygdom er enormt – også på hospitalet, hvor man frygter, at virus kan smitte blot ved at røre patienterne. Deraf Jonas

Gardells titel, Tør aldrig tårer bort uden handsker. Reumertbelønnede Anders Lundorph har instrueret, og i hovedrollerne ses Peter Christoffersen og Simon Bennebjerg. Tør aldrig tårer bort uden handsker kan ses i Skuespilhuset fra 26. januar til 10. februar. kglteater.dk


Ny bog: Upassende opførsel

Mads Ananda Lodahl.

Upassende opførsel er titlen på Mads Ananda Lodahls ny bog, der udkommer 22. januar. I bogen tager han på ny kampen op imod ’Den Heteroseksuelle Verdensorden’ og kommer både ind på queer-teori og 4000 års LGBT-historie. ”Selv om bogen er fuld af teori og historie, er den også meget personlig og indeholder måske flere hundrede anekdoter fra mit eget liv, fordi jeg synes, det er uærligt, når man som kønsforsker eller teoretiker forsøger at skrive sig selv ud af stoffet,” siger Mads Ananda Lodahl. ”Der er ikke nogen, der står uden for Den Heteroseksuelle Verdensorden. Vi er alle sammen fanget i den samme labyrint, og her kan den personlige erfaring ofte sige mere end alverdens teorier.” Køn og seksualitet er omdrejningspunktet i den ny bog, hvor Mads Ananda Lodahl også spidder det danske sundhedssystems behandling af transkønnede og interkønnede. Læserne kan også se frem til at fordybe sig i et 76 sider langt – forgæves – forsøg på at besvare spørgsmålet: Hvad er en mand? Mads Ananda Lodahl: Upassende opførsel. 436 sider. 200 kroner. Forlaget Solidaritet. Udkommer 22. januar.


32

kultur

Silas Holst som mormon

Silas Holst spiller hovedrollen i musicalen The Book of Mormon, som har premiere på Det Ny Teater den 25. januar. Her kan publikum se frem til at opleve Silas Holst som en ung missionær fra Salt Lake City, der rejser til en landsby i Uganda for at omvende de lokale til den mormonske tro. Silas Holst spiller sammen med Carsten Svendsen, som han også stod på scenen sammen med i musicalen Anything Goes. The Book of Mormon er skrevet af ophavsmændene til South Park, og Det Ny Teater beskriver den som en grænseoverskridende respektløs og uanstændig morsom musical. Musicalen blev første gang opført i 2011, og New York Times har beskrevet den som bedste musical i dette århundrede. ticketmaster.dk

Stjerneregn til Thelma

De fleste danske anmeldere er begejstrede over filmen Thelma, som handler om en ung kvinde, der er opvokset hos stærkt religiøse forældre, men forelsker sig i medstudenten Anja. Både Politiken, Berlingske, Ekstra Bladet, BT og Femina har givet fem stjerner til filmen, som er Norges officielle Out & about · januar 2018

kandidat til Oscar-prisuddelingen i marts 2018. Kulturbunkeren giver topkarakteren seks. Out & Abouts Camilla Kjær gav Thelma fire stjerner ud af seks mulige og flere rosende kommentarer med på vejen. Du kan læse Camilla Kjærs anmeldelse af Thelma på Revyholdet med krofatter Dan Adelkvist oaonline.dk/kultur


33

Det Frie Felts Festival Warehouse9 er et af stederne, hvor man kan opleve Det Frie Felts Festival fra 17.-21. januar. Bag festivalen står Gritt UldallJessen og Erik Pold, som ønsker at skabe forandring og nysgerrighed omkring scenekunsten. Warehouse9 viser 17.-18. januar performanceforestillingen Ven, hvor Seimi Nørregaard iscenesætter publikum i en undersøgelse af ensomhed. Og 20.21. januar lægger Warehouse9 scene til opførelsen af This Is For Her – Sofie Volquartz Lebechs forestilling om tortur og terapi, hvor hun sammen med Katrina Bugaj spiller de to roller som offer og bøddel. På festivalprogrammet er flere andre forestillinger rundt om i København. Du finder programmet på: detfriefeltsfestival.dk

Åbningstider Jul/Nytår 25. december 20-?? 28. december 18-02 29. december 20-05 30. december 20-05

31. december 20-??

Happy Hour

Kl. 20.00-24.00 Alle Cocktails kr. 65,-pr. stk.


34

månedens profil

Hjerterum bag tremmerne på Jailhouse 78-årige Eva Jensen er gået på pension tre gange og har hver gang holdt en fest. Men alligevel er hun i dag ejer af Jailhouse CPH i Studiestræde i København. Af Brian Kjær Capkan Foto: Pilu Ottosen

– Hvorfor ejer en tre gange pensioneret heterokvinde en bøssebar? ”Vores søn Carsten er bøsse, og han åbnede Jailhouse i 2002 sammen med sin lillebror, Thomas. Men da Carsten i 2012 blev kok på Børglum Kloster, viste det sig at være umuligt at sælge Jailhouse så kort tid efter finanskrisen. Jeg var godt nok gået på pension i 2006 efter at have haft egen praksis som psykiater siden 1993, men min mand Ole og jeg købte alligevel Jailhouse af Carsten. Thomas står stadig for caféen på første sal og ordner en masse praktiske ting. Det er en meget stor hjælp,” fortæller Eva Jensen. Krigsbarn med gåpåmod Det er ikke gåpåmod, Eva Jensen mangler. Hun er årgang 1939 og voksede op under små kår, hvor familien under krigen måtte dyrke egne grøntsager for at klare den. Men i efterkrigstiden kunne den, der ville, forholdsvis let bryde den sociale arv, og det gjorde Eva. Hun kastede sig over studierne og endte som psykiater med egen praksis og selvbygget murermestervilla i Slangerup. Uegnet som kolonifrue Et nedslag i Eva Jensens historie, som trækker en rød tråd til de værdier, hun definerer for Jailhouse, bringer os til Out & about · januar 2018

den tidligere danske koloni-ø Sankt Thomas i Caribien, hvor Eva i 1967 fik arbejde. ”Jeg kunne simpelthen ikke holde det ud. Vejret var fint, men raceadskillelsen var forfærdelig. Vi havde for eksempel en gartner, der ordnede vores have. En dag gik han og sang, mens han arbejdede, og jeg gik ud til ham med en kop kaffe og en ostemad. Men det var helt uacceptabelt for de hvide snobber i vores omgangskreds, for han var jo sort! Jeg egnede mig ikke som kolonifrue, og så var det på tide at rejse tilbage til Danmark.” Bryder sig ikke om polterabends I samtalen med Eva mærker man da også, at hun har et stort hjerte for mennesker med brug for rum til at være sig selv, uanset hvem og hvad de er. ”Jailhouse skal være et rummeligt sted for alle. Også heteroseksuelle men de må indordne sig om nødvendigt,” fortæller Eva og nævner, at der er én gruppe gæster, hun ikke kan lide: Heterokvinder på polterabend. Vi har flere gange smidt den slags ud. Jailhouse er ikke et sted, man kommer for at se på bøsser,” fortæller Eva indigneret og tilføjer, at hun gerne vil have at Jailhouse er et frirum for alle minoriteter. Også de stille typer, som måske er mere ’menneske’ end ’seksualitet’, og som sætter mere pris på at tale sammen frem for at feste.


35 Eva Jensen og barbestyrer Niels Holm har et tæt forhold og de ligner ifølge Niels hinanden på mange måder.

Færdig med priden 2016 var første år, hvor Jailhouse ikke deltog i Copenhagen Pride. ”Jeg altid sat stor pris på pridens store parade, som jo startede i det små. Men i dag er den desværre overtaget af fagforeninger, politikere og store virksomheder.” ”Priden skal handle om at være glad for, at man kan gå ud, som den man er, og om seksualitet, livsglæde, skæg og ballade. Men der bør også være mere fokus på de steder, hvor tilstandene ikke er sådan. For eksempel Uganda og lignende steder,” fortæller Eva Jensen og tilføjer, at Jailhouse i 2016 deltog i priden med fokus på lande, hvor der er dødsstraf for homoseksualitet. Fremtiden for Jailhouse – Hvad er fremtiden for Jailhouse? ”Heldigvis er der i dag ikke ’brug for’ LGBT-barer i Danmark på samme måde som før. Man kan som homoseksuel i dag sagtens gå i byen mange andre steder, og det er positivt. København er blevet en by, hvor man ’bare’ er menneske. Så på den måde afhænger fremtiden for Jailhouse af miljøet selv.” ”Jeg plejer i øvrigt at blive træt af tingene og må videre efter cirka seks år … så om et par år er det nok på tide, at jeg finder noget andet at lave,” siger Eva Jensen

eftertænksomt, men lyser op i et stort smil, da hun bliver spurgt, om det kan tænkes, at barbestyrer Niels Holm overtager Jailhouse, når den tid kommer: ”Det ville være pragtfuldt!”, udbryder hun overbevisende. Angstprovokerende 31-årige Niels Holm er bestyrer på Jailhouse og er glad for, at Eva Jensen gerne ser ham overtage baren på sigt: ”For mig er det kæmpe skulderklap, men samtidig et det en angstprovokerende tanke. Til nytår har jeg været på Jailhouse i fem år, og i den tid har mit samarbejde med Eva og ikke mindst Thomas været alfa og omega for, at jeg har kunne løfte opgaven.” – Hvad gør du i det daglige for at leve op til de værdier, som Eva Jensen definerer for Jailhouse? ”Det handler om at tage ’værtskabet’ i at drive værtshus meget alvorligt. Værten skal sikre rummelighed og tryghed, men samtidig sætte grænser over for intolerance. Nogen ville mene, jeg kan være meget hård, andre at jeg flirter for meget. Jeg starter som udgangspunkt med at byde alle velkommen på Jailhouse, men jeg er aldrig bange for at bede folk om at gå igen, hvis ikke de respekterer de andre gæster eller mit personale.” Out & about · januar 2018


36

what's on - copenhagen, zealand & malmö

Events Copenhagen, Zealand & Malmö 29 Dec / Friday

23:30

Men’s Bar: New Year’s Party.

18:00

Kafe Knud: Meet & Greet for People living with HIV.

22:00

23:35

SLM Malmö: New Year’s Party.

Oscar Bar Café: DJ playing.

22:00

SLM Copenhagen: Bar and Cruising Night. Men only.

23:00

Monastic: DJ’s at Diskotek Enigma and from midnight at Club Glow.

23:00

G*A*Y Copenhagen: DJ playing.

01:00

SLM Copenhagen: Puppy SunBar: New Year’s Party, 01:00 Cosy day Playground. Men only. DJ Santi playing. 18:00 03 Jan / Wednesday 10 Jan / Wednesday Fair Ladies: Fair Ladies: 18:00 My 18:00 My Karaoke Wednesday. Karaoke Wednesday. 18:00 11 Jan / Thursday 04 Jan / Thursday Oscar Bar Café: Bar Café: 18:00 Oscar 18:00 Cocktail Thursday. Cocktail Thursday.

Cosy Bar: DJ Djarkes playing.

30 Dec / Saturday

20:00

Men’s Bar: Copenhagen Fetish Men: Fetish Social.

21:00

Centralhjørnet: Concert by Tine & Torben.

22:00

Oscar Bar Café: DJ playing.

22:00

SLM Malmö: Club night. Men only.

22:30

SLM Copenhagen: Saturday Club Cruising Night. Men only.

18:00

Kafe Knud: Meet & Greet for People living with HIV.

23:00

Monastic: DJ’s at Diskotek Enigma and from midnight at Club Glow.

22:00

SLM Copenhagen: Bar and Cruising Night. Men only.

23:00

Monastic: DJ’s at Diskotek Enigma and from midnight at Club Glow.

23:00

G*A*Y Copenhagen: DJ playing.

23:00

G*A*Y Copenhagen: DJ playing.

31 Dec / Sunday 20:00

G*A*Y Copenhagen: New Year‘s Party.

20:00

Masken Bar: New Year’s Party.

20:00

My Fair Ladies: New Year’s Party.

22:30

Jailhouse CPH: New Year’s Party.

23:00 23:00

Centralhjørnet: New Year’s Party.

23:00

Warehouse9: Queer New Year’s Bash.

Never Mind: New Year’s Party.

Out & about · januar 2018

Gay Club: 22:00 Vela Table football tournament. 18:0005 Jan / Friday

Cosy Bar:

01:00 DJ Santi playing. 18:00 06 Jan / Saturday

07 Jan / Sunday 16:00 16:00

Centralhjørnet: Concert by Ilva Wræl.

21:00

Centralhjørnet: Concert by Sound.

12 Jan / Friday 18:00

Kafe Knud: Meet & Greet for People living with HIV.

22:00

SLM Copenhagen: Bar and Cruising Night. Men only.

23:00

Monastic: DJ’s at Diskotek Enigma and from midnight at Club Glow.

23:00

G*A*Y Copenhagen: DJ playing.

01:00

Cosy Bar: Drag DJ Katy Böhm playing.

13 Jan / Saturday 16:00

SLM Copenhagen: SM Night. Men only.

23:00

Monastic: DJ’s at Diskotek Enigma and from midnight at Club Glow.

23:00

G*A*Y Copenhagen: DJ playing.

01:00

Cosy Bar: Drag DJ Katy Böhm playing.

21:00 22:00

Forbrændingen, Albertslund: ManiFest Masquerade Ball.

23:00

Monastic: DJ’s at Diskotek Enigma and from midnight at Club Glow.

23:00 01:00

G*A*Y Copenhagen: DJ playing.

16:00

SLM Copenhagen: Bondage Sunday. Men only.

Cosy Bar: DJ Santi playing.

16:00

Centralhjørnet: Show by Hjørnets Visemænd.

SLM Copenhagen: Rubber Night. Dress code. Men only.

14 Jan / Sunday


37

17 Jan / Wednesday 23:00 18:00

My Fair Ladies: Karaoke Wednesday.

01:00

G*A*Y Copenhagen: DJ playing. Cosy Bar: Drag DJ Charlet Crackhouse playing.

20 Jan / Saturday

18 Jan / Thursday 18:00 21:00

Oscar Bar Café: Cocktail Thursday. Centralhjørnet: Show by Egtvedpigerne.

19 Jan / Friday 18:00

Kafe Knud: Meet & Greet for People living with HIV.

22:00

SLM Copenhagen: Bar and Cruising Night. Men only.

23:00

Monastic: DJ’s at Diskotek Enigma and from midnight at Club Glow.

16:00

SLM Copenhagen: Dance party “Fuck ´n´ Dance”. Men only.

23:00

Monastic: DJ’s at Diskotek Enigma and from midnight at Club Glow.

23:00

G*A*Y Copenhagen: DJ playing.

01:00

Cosy Bar: Drag DJ Charlet Crackhouse playing.

21 Jan / Sunday 16:00

Centralhjørnet: TNT: Musical and movie songs.

24 Jan / Wednesday 18:00

My Fair Ladies: Karaoke Wednesday.

25 Jan / Thursday 17:30

SLM Copenhagen: Kinky Thursday. Men only.

18:00

Oscar Bar Café: Cocktail Thursday.

21:00

Centralhjørnet: Eurovisious.

26 Jan / Friday 18:00

Kafe Knud: Meet & Greet for People living with HIV.

22:00

SLM Copenhagen: Bar and Cruising Night. Men only.

23:00

Monastic: DJ’s at Diskotek Enigma and from midnight at Club Glow.

23:00

G*A*Y Copenhagen: DJ playing.

01:00

Cosy Bar: DJ Djarkes playing.

smørrebrød

HVER DAG 11-16 40 KR./STK.

REGNBUEPLADSEN 7, 1550 KØBENHAVN V


38

what's on - copenhagen, zealand & malmö

27 Jan / Saturday 22:00

SLM Copenhagen: Black Night. Men only.

23:00

Monastic: DJ’s at Diskotek Enigma and from midnight at Club Glow.

23:00

G*A*Y Copenhagen: DJ playing.

01:00

Cosy Bar: DJ Djarkes playing.

28 Jan / Sunday 16:00

Centralhjørnet: Concert by Ilva Wræl.

31 Jan / Wednesday 18:00

My Fair Ladies: Karaoke Wednesday.

OM KALENDEREN Vi tager forbehold for aflysninger og ændringer og henviser til oaonline.dk/event eller på app GAY CPH – calendar for detaljer om de enkelte arrangementer. FÅ DINE EVENTS MED Vi optager fester, shows, events m.m., som har LGBTQ-relevans. Få dine events med på kalenderen, ved at sende oplysninger om tid og sted til: brian@outandabout.dk Deadline for februarnummeret af Out & About er den 10. januar.

Parykker, sminke, øjenvipper, accessoires, glitter, bling-bling og alt det andet sjove ... Vesterbrogade 175 • 1800 Frederiksberg Åbent dagligt fra 10-17.30 lørdage 10-14 Du kan også bestille via vores hjemmeside

www.dramashop.dk

See events for Jutland & Funen on the next pages

DJ Micky Friedmann, Berlin

20 Januar 2018 outandAbout Fuck.indd 1

25/11/2017 12.29

Skindergade 21 1159 København K Tirsdag og torsdag 15-22

(+45) 33 32 58 61 www.kafeknud.dk Lokalerne udlejes

Out & about · januar 2018

Stedét for folk berørt af HIV og hvor væggene ikke har ører


39

Søger du nyt netværk? HOMOGENGRUPPEN FIND OS PÅ FACEBOOK Kultur, Rejser, fester, udflugter med mere WWW.HOMOGENGRUPPEN.DK

PRIKTEST for HIV & SYFILIS

Nytårsaften

Vi åbner kl. 17:55 Dronningens Nytårstale kl 18 Dragshow kl 22 Cava og kransekage kl 00 Vi ønsker alle et godt nytår 2 Vi ses i 2018

Hurtigt, anonymt og gratis Du får svar med det samme København, Aarhus og Odense Læs mere på aidsfondet.dk

Åbningstider man-tors 16-03, fredag 16-09, lørdag 12-09 og søndag 12-03

vil du ses her? Probably the oldest restaurant in town Anno 1787

BAR & RESTAURANT

Anbefales af de bedste læger i Ydre Mongoli

Åbningstider: Tirsdag-fredag 12-24 lørdag & helligdage 12-22 søndag 12-17

Esplanaden 4 - 1263 København K - Tlf. 33 12 93 31 www.toldbod-bodega.dk

Fest & farver

7 morgen - 2 nat

Søndag-onsdag 08.00-02.00 • Torsdag-lørdag 08.00-05.00 Køkken 08.00-23.00 • Happy hour 15.00-19.00 Stor udeservering med 100 pladser i solen www.cafeobelix.dk • Gratis internet • Tlf. 33 31 34 14

Københavns 3. bedste værtshus Reventlowsgade 16, 1651 Kbh V

3321 6090

Vesterbros Torv • Vesterbrogade 53 • 1620 København V


40

what's on - JUTLAND & FUNEN

Events Jutland & Funen 29 Dec / Friday

05 Jan / Friday

21:00

Glamour Place, Herning: Open for a cosy time.

17:00

Niris, Aalborg: Socializing.

22:00

SLM Aarhus: Friday Cruising. Men only.

22:00

SLM Aarhus: Friday Cruising. Men only.

30 Dec / Saturday 21:00 22:00

Glamour Place, Herning: Open for a cosy time. SLM Aarhus: Saturday Night Bar. Men only.

31 Dec / Sunday 13:00

Manton Viborg: Walking around Søndersø.

18:00

SLM Aarhus: New Year Party. Men only.

23:00

GBAR, Aarhus: New Year Party.

06 Jan / Saturday 21:00

Glamour Place, Herning: Open for a cosy time.

22:00

SLM Aarhus: Saturday Night Bar. Men only.

14 Jan / Sunday 13:00

Manton Viborg: Walking around Søndersø.

16 Jan / Tuesday 19:00

Manton Viborg: Social Club Night. Men only.

18 Jan / Thursday 18:00

Lambda, Odense: Open for a cosy time.

19:00

GayNord, Hjørring: Socializing.

07 Jan / Sunday

13:00

14:00

Manton Viborg: Walking around Søndersø. SLM Aarhus, Aarhus: Fist Sunday. Men only.

08 Jan / Monday 18:30

Dokk1, Aarhus: Debate about a coming LGBT-House I Aarhus.

11 Jan / Thursday 19:00

GayNord, Hjørring: Socializing.

19:00

SLM Aarhus: Thors-X. Leather workshop. Men only.

19 Jan / Friday 18:30

GBAR, Aarhus: Quiz finale + Afterparty.

19:00

Café Sappho, Aarhus: Open for a cosy time.

22:00

SLM Aarhus: Bondage Night. Men only.

20 Jan / Saturday 01 Jan / Monday 15:00

SLM Aarhus: Fuck the New Year. Men only.

02 Jan / Monday 19:00

Manton Viborg: Social Club Night. Men only.

04 Jan / Thursday 19:00

GayNord, Hjørring: Socializing.

Out & about · januar 2018

19:00

Café Sappho, Aarhus: Open for a cosy time.

21:00

Glamour Place, Herning: Open for a cosy time.

22:00

SLM Aarhus: Saturday Night Bar. Men only.

12 Jan / Friday 22:00

SLM Aarhus: Friday Cruising. Men only.

13 Jan / Saturday 21:00

Glamour Place, Herning: Open for a cosy time.

22:00

SLM Aarhus: Saturday Night Bar. Men only.


41

21 Jan / Sunday 13:00

Manton Viborg: Walking around Søndersø.

26 Jan / Friday 19:00

Café Sappho, Aarhus: Open for a cosy time.

20:00

GBAR, Aarhus: Celebrating 9 years anniversary.

27 Jan / Saturday 19:00

Café Sappho, Aarhus: Open for a cosy time.

21:00

Glamour Place, Herning: Open for a cosy time

22:00

SLM Aarhus: Bear & Chaser. Men only.

28 Jan / Sunday 25 Jan / Thursday

20:30

SLM Aarhus: Quiz night. Men only.

19:00

GayNord, Hjørring: Socializing.

22:00

SLM Aarhus: Friday Cruising. Men only.

19:00

SLM Aarhus: Thors-X. Leather workshop. Men only.

22:30

Glamour Place, Herning: Open for a cosy time.

Bliv medlem Vi arbejder for: At lave aktiviteter og netværk for hiv-positive At modarbejde diskrimination af hiv-positive

Manton Viborg: Walking around Søndersø.

22:00

SLM Aarhus: Fuck it’s Sunday. Men only.

30 Jan / Tuesday 19:00

Manton Viborg: Social Club Night. Men only.

OM KALENDEREN Vi tager forbehold for aflysninger og ændringer og henviser til oaonline.dk/event eller på app GAY CPH – calendar for detaljer om de enkelte arrangementer. FÅ DINE EVENTS MED

Års medlemsskab Enkeltmedlem Støtte- eller pårørendemedlem

200,-

Fælleskontigent

300,-

Af Hiv-Danmark og Positivgruppen

13:00

Som medlem støtter du hiv-positives rettigheder i Danmark

Vi optager fester, shows, events m.m., som har LGBTQ-relevans. Få dine events med på kalenderen, ved at sende oplysninger om tid og sted til: brian@outandabout.dk Deadline for februar-nummeret af Out & About er den 10. januar.

Se mere på www.hiv-danmark.dk Eller meld dig ind på medlem@hiv-danmark.dk

følg os på

facebook.com/outandabout.dk Out & about · januar 2018


42

copenhagen LGBTQ guide

BARS 1 · amigo bar B Schønbergsgade 2-4, Frederiksberg 2 · cAFÉ intime B S Allegade 25, Frederiksberg 3 · Centralhjørnet B G E w S Kattesundet 18, City www.centralhjornet.dk Centralhjørnets venner! Sun-Thu 12-02, Fri-Sat 12-03 4 · Cosy Bar B D G S Studiestræde 24, City www.cosybar.dk Cosy Bar Mon-Sun 22-06 5 · G*A*Y Copenhagen B D G w A Vester Voldgade 10, City GAY Copenhagen Thu 16-03, Fri-Sat 16-05 6 · Jailhouse bar R G w N Studiestræde 12, City www.jailhousecph.dk Jailhouse CPH Sun-Thu 15-02, Fri-Sat 15-05 7 · Jernbanecafeen B E O w S Reventlowsgade 16, Vesterbro Jernbanecafeen Daily 07-02 8 · Masken B G w S Studiestræde 33, City www.maskenbar.dk Masken Bar Sun-Thu 14-03, Fri-Sat 14-05 9 · MEN’S BAR B G m w S Teglgårdstræde 3, City www.mensbar.dk Mensbarcph Daily 15-02 16 · monastic B D G L A Hauser Pl. 32, City (+45) 52 52 48 43 www.monastic.dk MonasticOfficial Sun-Thu 17-02, Fri-Sat 17-07 33 · My Fair Ladies B G E S Mikkel Bryggers Gade 11, City www.myfairladies.dk (+45) 60 52 24 36 My Fair Ladies Mon-Thu 16-03, Fri-Sat 12-09, Sun 12-03 10 · Oscar B C G O w N Regnbuepladsen 9, City www.oscarbarcafe.dk Oscar Bar Café Sun-Thu 11-00, Fri-Sat 11-02 11 · VELA B l N Viktoriagade 2-4, Vesterbro CAFÉS & RESTAURANTS 13 · CAFE Obelix B C O N Vesterbrogade 53, Vesterbro www.cafeobelix.dk Café Obelix Sun-Wed 08-02, Thu-Sat 08-05 Kitchen 08-23 6 · Jailhouse Restaurant R G w N Studiestræde 12, City www.jailhousecph.dk/restaurant/ Jailhouse CPH Kitchen Thu-Fri-Sat 17-22.30

Out & about · januar 2018

14 · kAFE KNUD C N Skindergade 21, City www.kafeknud.dk Kafe Knud Tue and Thu 16-22. Kitchen 18-20.30 15 · LUNA R O W N Vesterbrogade 42, Vesterbro Sankt Annæ Gade 5, Christianshavn 10 · Oscar B C G O w N Regnbuepladsen 9, City www.oscarbarcafe.dk Oscar Bar Café Sun-Thu 11-00, Fri-Sat 11-02 Kitchen 11-16 and 17-21 17 · RESTAURANT KRONBORG Brolæggerstræde 12, City

rN

SHOPPING & BUSINESS 38 · ADVOKATFIRMAET KRARUP (Lawyer) Vodroffsvej 61, Frederiksberg (+45) 33 13 45 67 www.kimkrarup.dk Advokatfirmaet Krarup 18 · Exuviance (Skin Care) Tornebuskegade 3, City (+45) 33 91 91 96 www.exuviance.eu Exuviance Tue-Fri 09.30-19, Sat 09-15 21 · Ezzo.dk (Mens-, swim- and underwear) Rosengården 3, City (+45) 41 36 66 06 www.ezzo.dk www.ezzo.dk Mon-Fri 11-18, Sat 11-16 41 · MASSAGEART Sankt Annæ Gade 35, 3., Christianshavn (+45) 24 43 93 00 www. massageart.dk MassageArt Booking times: Daily 8-22 22 · Nordic Nesting (Interior) Studiestræde 51, City (+45) 31 41 28 70 Mon-Thu 10-18, Fri 10-19, Nordicnesting Sat 10-17, Sun 11-16 20 · Teaterhjørnet (Theatre objects) Vesterbrogade 175, Frederiksberg www.dramashop.dk 39 · Sjeldani (Property management) P. Knudsens Gade 1, SV (+45) 33 24 21 11 www.sjeldani.dk

23 · Amigo Sauna X G M Studiestræde 31 A, City Sun-Thu 12-07, Fri-Sat 12-08 24 · Body bio X Kingosgade 7, Vesterbro www.bodybio.dk BodyBio Daily 12-01

36 · FILMMAGASINET Vesterbrogade 127, Vesterbro (+45) 33 21 03 11 www.filmmagasinet.dk Mon-Tue, Thu-Fri 10-18.30 25 · HOMOWARE.DK G Larsbjørnsstræde 11, kld, City www.homoware.dk Homoware Sun-Thu 12-20, Fri-Sat 12-21

TOLDBOD BODEGA B R N Esplanaden 4, City (+ 45) 33 12 93 31 www.toldbod-bodega.dk Toldbod Bodega Mon-Fri 12-15.30 and 17.30-21, Sat 12-15.30 and 17.30-20.30, Sun 12-17

SEX & CRUSING

12 · CLUB 18 B X Istedgade 18, Vesterbro www.istedgade18.dk Sun-Thu 20-02, Fri-Sat 20-06

27 · SLM KØBENHAVN B X G M A Lavendelstræde 17, City (back building, ground floor) www.slm-cph.dk slm.cph Fri-Sat 22-? + special parties 28 · ØRSTEDSPARKEN The most central cruising area. ORGANISATIONS 29 · AIDS-FONDET Vestergade 18E, 3rd, City (+45) 88 33 56 00 www.aidsfondet.dk AIDS-Fondet Mon-Thu 10-16, Fri 10-15 35 · Copenhagen Pride Knabrostræde 20 st., City www.copenhagenpride.dk Copenhagen Pride (official) 30 · HIV-DANMARK Vestergade 18E, 4th, City www.hiv-danmark.dk Patientforeningen Hiv-Danmark 31 · LGBT DANMARK Nygade 7, 2nd, City www.lgbt.dk LGBT Danmark RAINBOW BUSINESS DENMARK www.rainbowbusinessdenmark.dk Rainbow Business Denmark BØSSEHUSET / www.boessehuset.dk HOMOGENGRUPPEN www.homogengruppen.dk MIX COPENHAGEN / www.mixcopenhagen.dk PAN IDRÆT / www.panidraet.dk POSITIVGRUPPEN / www.positivgruppen.dk SABAAH / www.sabaah.dk

B · BAR C · CAFÉ D · DANCE FLOOR R · RESTAURANT X · SEX CLUB G · GAY L · MOSTLY LESBIANS M· MEN ONLY O · OUTDOOR SEATING E · EVENT/SHOW W · WIRELESS INTERNET S · SMOKING A · SMOKING AREA N · NON SMOKING

At all locations on this list you can pick up a free copy of Out & About. Advertisers are written in bold types. Please visit them; they make it possible to provide you with a free copy of Denmark’s LGBT magazine.


18 16

21

JAILHOUSE CPH G AY E V E N T BA R

R E S TA U R A N T STUDIESTRÆDE 12

38 28 14 9 6 4 8 22 5

23 25

31 17

30 29

35 3 33

The largest fetish club in Scandinavia

27 10

1 2

13 15 20 24 36 11

7 12

9 39

Find it at most gay venues and online on:

www.rainbowbusinessdenmark.dk City guide

Directory

Map

Out & about · januar 2018

15

41


44

det sker

Melodi Grand Prix i Aalborg Grand Prix-værter Johannes Nymark (tv.) og Annette Heick (th.) med Aalborgs borgmester, Thomas Kastrup-Larsen (i midten).

I år er Aalborg værtsby for det danske Melodi Grand Prix, som finder sted i Gigantium den 10. februar. ”Det er altid noget helt specielt over at holde Melodi Grand Prix i Aalborg. Gennem hele weekenden er der positiv energi i byen omkring os, og på selve aftenen formår det nordjyske publikum virkelig at skabe en festlig stemning i salen,” siger DR’s underholdningschef, Jan Lagermand Lundme.

Det er syvende gang, at Aalborg er vært for det danske Melodi Grand Prix. Johannes Nymark og Annette Heick er værter, og billetsalget er i fuld gang på: drbillet.dk Ugen efter fortsætter Grand Prix-festen for de lidt mere barnlige sjæle: Aalborg og Gigantium huser nemlig også børnenes MGP, den 17. februar, som Mette Lindberg og Kristian Gintberg er værter for.

LGBTQ GUIDE DENMARK AND MALMÖ Esbjerg

viborg

esgayp.dk

manton-viborg.dk

Herning

aalborg

fristedet.dk

facebook.com/NirisAalborg/

glamourplace.dk

aalborgpride.dk

Malmö

aarhus

beebar.dk

aidsfondet.dk

malmo.rfsl.se

cafesappho.dk (women)

malmopride.com

danishdlite.dk (sport)

noaksark.org/omoss/syd.asp (HIV)

diversecity.dk (students)

slmmalmo.se (men’s fetich club)

gbar.dk

wonk.se (dance club)

gclub.dk (men’s sex club)

odense

hiv-danmark.dk (HIV/Café Lone)

aidsfondet.dk

slm-aarhus.dk (men’s fetich club)

lambda.dk

tribaderne.dk (women)

Sønderborg

aarhuspride.dk

soenderborggruppen.dk Out & about · januar januar2018 2018


45

WWW.BODYBIO.DK - BEST CRUISING PLACE, OFTEN CROWDED IN DAYTIME

Kingosgade 7 - Copenhagen V (off Vesterbrogade 106)

Entrance KR. 60,All year 12:00-01:00

NAKED NIGHT: Wedensday from 8 pm, very busy Over 30 years and still the best cruising place in Copenhagen Night & Day

Every day all year 12-07 Fri & Sat 12-08

CANDYCLUB Istedgade 18 københavn v

The freaky backroom bar with blowjob zone.

Open all days 20:00-02:00 Friday Saturday until 06:00 Entrance kr. 60

www.candyclub.dk

Friday and saturday late night: Many straight guys looking for a blow and maybe more

Amigo Sauna Studiestræde 31 A - Copenhagen www.amigo-sauna.dk

migoSauna.indd 1

15-04-2015 18:36:28

Frækt mødested for Bøsser • Danmarks største Chat! Åben 24/07 • Hvem ved, hvad det ender med?

Ring nu på

9090 1000

Udbydes i samarbejde med Teleconnect Aps og koster 5,5 kr. pr. minut

OAA-JAN2018-181

Out & about · januar 2018


46

kloden drejer

Lesbisk kys kan betyde fængsel

Storbritannien

Tanzanias stærkt katolske præsident, John Magufuli, kører hetz imod homoseksuelle.

En skotsk præst er faldet i unåde efter en opfordring til at bede for, at fireårige prins George udvikler sig til homo. Præsten mente, at det kunne få Church of England til at acceptere ægteskaber mellem to af samme køn. Prins George er søn af prins William og nummer tre i den kongelige arvefølge efter Charles og William.

Tyrkiet

To kvinder risikerer fængselsstraf i Tanzania for at have kysset hinanden. Kysset mellem de to kvinder fandt sted ved en privat fest i provinsbyen Geita. Men da en video med det lesbiske kys blev spredt på sociale medier, arresterede politiet en af kvinderne og forsikrede offentligheden om, at de ville fortsætte jagten på den anden kvinde. Homoseksualitet er strafbart i Tanzania og kan give op til fængsel på livstid. Homo-

fobi er udbredt i befolkningen, og efter den stærkt katolske John Magufuli tiltrådte som ny præsident i 2015, har han intensiveret jagten på homoseksuelle. Selv køer væmmes ved homoseksuelle, sagde præsidenten i 2017 i en dundertale imod udenlandske NGO’ere og tanzaniske LGBTQ-aktivister. Senere på året blev 12 mennesker anholdt i Tanzanias hovedstad for at ”promovere homoseksualitet”.

Regnbuebryllupper i Australien

Forfatningsdomstolen i Tyrkiet har besluttet, at transkønnede ikke længere skal tvinges til sterilisering for at få anerkendt et kønsskifte. Tidligere i 2017 havde en domstol i det nordvestlige Tyrkiet kendt det for en krænkelse af menneskerettighederne, at transkønnede ifølge tyrkisk lov tvinges til sterilisering for legalt at skifte køn.

New Zealand

Glimmer er festligt ved dragshows og prideparader, men knapt så dejligt for fugle, fisk og andre dyr. ”Glimmer bør forbydes, fordi det er mikroplastik, og alt mikroplastik ledes ud i miljøet,” siger miljøantropolog Trisia Farrelly fra Massey University i New Zealand.

Sydafrika Australien er 26. land i verden, som tillader homoseksuelle ægteskaber. Det sker efter en ophedet debat og en brevafstemning, hvor 61,6 procent stemte for og 38,4 procent imod. Senatet godkendte loven med stemmerne 43-12 i slutningen af november, og kun fire stemte imod, da Repræsentanternes Hus vedtog loven den 7. december. Under debatten friede parlamentsmedlem Tim Out & about · januar 2018

Wilson til sin kæreste, Ryan Bolger, som fra parlamentets tilhørerrækker nikkede ja, hvilket udløste klapsalver blandt både parlamentarikere og tilhørere. Præster får mulighed for at sige nej til at vie homoseksuelle par. Til gengæld blev et forslag droppet om at give restauranter, hoteller, blomsterhandlere og andre forretninger ret til at nægte at levere til homo-bryllupper

Den sydafrikanske dommer Edwin Cameron opfordrer til at bekæmpe stigma mod hiv-positive mennesker. Han er selv åben hiv-positiv og mener, at fordomme og diskrimination er årsag til, at antallet af nye hivsmittetilfælde stadig er højt. I Sydafrika er over syv millioner smittet med hiv.


START SAMTALEN Uffe Elbæk stod for uddelingen af Publikumsprisen.

”Når jeg møder personer, der kender til livet med hiv, er det tryggere at tale om min hiv-status”

TAL OM HIV Tal om hiv. Bekæmp stigma. Sammen. Læs mere: www.aidsfondet.dk/talomhiv


Scandinavias Greatest LGBTQ Disco Opening Hours: Nightclub: Friday and Saturday 22:00-05:00+ Bearserk: Every day From 17:00 Q: Friday 23:00-02:00+ Glow: Saturday 00:00-Late morning CafĂŠ: Monday to Saturday 10:00-22:00 Monastic, Hauser Plads 32, Kbh


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.