Atenan kesa ja syksy 2022

Page 1

Uudet kirjat kesä & syksy 2022


Laura Kuitunen kustannuspäällikkö

riikka kantinkoski

N

oora Vallinkosken romaanissa Koneen pelko päähenkilön isoveli kirjoittaa anteeksipyyntöä tyttöystävälleen. Kirje ei etene, ja pikkusiskolle valkenee: veli ei osaa kirjoittaa. Veljen koulut ovat jääneet puolitiehen ja kirjoitustaito myös. Ehkä lukutaitokaan ei ole hääppöinen. Ennen kuin koko maailma järkähti perustuksiaan myöten Venäjän hyökättyä Ukrainaan, meillä keskusteltiin lukutaidosta. Pohdittiin lukuinnon ja yhteiskuntaluokan yhteyttä ja kyseltiin, pitäisikö lukijoille tarjota riittävän helppoa vai haastavaa luettavaa ja miksei elintärkeän taidon vaalimiselle löydy enempää tukea. Keskusteluissa peräänkuulutettiin myös hyvää lukemista, mihin tarpeeseen yritämme kustantamossa vastata. Mietimme päivittäin, mikä ihmisiä voisi kiinnostaa vuoden, parin tai kolmen päästä, kun kirja valmistuu, ja usein työmme onkin ennustamista. Monia asioita on mahdoton tietää ennalta: Ukrainan sotakin muuttaa sitä, mitä haluamme tietää ja millaisiin kirjan tarjoamiin maailmoihin pakenemme uutisten herättämää ahdistusta. Lukutaitoa tarvitaan siis moneen. Se on selkäranka, joka kantaa ja joustaa ja jonka toimivuuden huomaa vasta sen puuttuessa tai heikentyessä. Jos lukutaito rapautuu ja selän tavoin jäykistyy, lukeminen käy vaivalloiseksi – on kuin lukisi vierasta kieltä, jota ei kunnolla osaa. Lapsuudessa opittu taito tarvitseekin jatkuvaa päivitystä ja tukea sekä kiinnostavaa, lohduttavaa ja toisten ihmisten ajattelua ja elämää käsittelevää luettavaa. Lukemalla saavutettu laajempi ymmärrys ympäröivästä maailmasta varmistaa, ettei näkökulma jää liian kapeaksi tai vain yhden ”totuuden” varaan. Sehän on kovin vaarallista. Mahdollisuutemme ja velvollisuutemme on tietää asioista mahdollisimman syvällisesti ja monipuolisesti.


3

n o o r a va l l i n k o s k i henriikka rönkkönen

Koneen pelko

Rakkausshokkihoito

ant ti saarimaa a n n a s o u d a k o va

Nihilistit

Varjele varjoani

elin cullhed r i i k k a k a i h o va a r a anna idström eugen ruge

Euforia

Vieras eläin

Taivaankalat

Hotelli Metropol

K aunokirjallisuus

K AU NOK I RJA L L I S U U S


4 K aunokirjallisuus

Pakahduttava romaani piirtää Suomen luokkarajat esiin. N O O R A VA L L I N K O S K I

Koneen pelko Suuri romaani suuresta murroksesta, jossa tieto­ kone panee työmiehen polvilleen. Johanna oppii lapsena, ettei opiskelu kannata. Hän oppii olemaan hyvä jätkä, isän ja veljen veroinen. Mutta sitten mieli muuttuu, ja hän pelkää: Entä jos tausta näkyy hänestä? Entä jos hän unohtaa sen? Aiemmin miehet rakensivat kokonaisen kaupungin, mutta uuden vuosituhannen myötä maailma on toinen. Miehet ovat vaarassa pudota kelkasta ja vetää mukanaan seuraavankin sukupolven. Teollistumisen raunioista ponnistava Koneen pelko näyttää, etteivät lähtökohdat ole kaikille samat. ­Romaani on uljas tarina luokkaeroista, näköalattomuudesta ja sanoista, joilla kerrotaan koko maailma.

Noora Vallinkoski (s. 1981) on Tanskassa asuva turkulaisen lähiön kasvatti ja työläisperheen tytär. Vallinkoski on opiskellut mediatutkimusta ja luovaa kirjoittamista Turun yliopistossa. Hänen kiitetty esikoisteoksensa Perno Mega City herätti ilmestyessään paljon huomiota.

Isbn 978-951-1-42384-3 | 84.2 | Päällys: Jussi Karjalainen Sidottu | 130 x 210 mm | n. 400 sivua | Ilmestyy 8/2022 Myös ääni- ja e-kirjana.


5

”Kirjan viimeiset rivit ahmittuani tajusin, että olin juuri lukenut parhaan kirjan tänä vuonna. Liekö taustalla yhteiskuntatieteilijyys ja vankka kiinnostus luokka­ tematiikkaan, mutta tämä kirja liikutti, suututti ja ahdisti syvästi.” kirja l l i s e s ti-b l o g i

K aunokirjallisuus

Perno Mega Citystä sanottua:


6 K aunokirjallisuus

Mitä tapahtuu, kun mielikuvituspoikaystävän paikan ottaakin oikea poikaystävä? HENRIIKKA RÖNKKÖNEN

Rakkausshokkihoito ja muita ex-sinkun oivalluksia Ex-sinkun parisuhdetykitystä kaikille rakkaus­ shokkihoitoa tarvitseville. Kymmenen sinkkuvuoden, satojen treffien ja ghostaamisten jälkeen elämään saapuu poikaystävä. Oikea, ei mielikuvitusta. Vähemmästäkin sitä menee rakkausshokkiin. Kun parisuhteen taajuuksia etsitään, välillä kuuluu hempeitä rakkauslauluja, toisinaan aggressiivista mättöä, joskus pelkkää kohinaa. Sinkkukriisi­balladien sijaan nyt soivat uudet hitit: Miten hanifestointi toimii? Millainen on kumppanikokelaan tulikoe? Entä mitä miehet oikeasti haluavat? Huippusuositun Henriikka Rönkkösen kirjoja on myyty yli 200 000 kappaletta.

Sinkkuelämän kokemusasiantuntija, parisuhteen TETharjoittelija Henriikka Rönkkönen tarjoaa täräyttäviä parisuhdekokemuksia kaikille Rakkausshokkihoitoa tarvitseville.

Isbn 978-951-1-42318-8 | 84.2 | Päällys: Sanna Mander Sidottu | 130 x 200 mm | 200 sivua | Ilmestyy 6/2022 Myös ääni- ja e-kirjana.


7 K aunokirjallisuus

”Määmatka on taattua, viihdyttävää ja hulvatonta Henriikkaa.”

riikka kantinkoski

me na i s e t


K aunokirjallisuus

riikka kantinkoski

8


9 K aunokirjallisuus

Kitkeränkaunis romaani vuoden 1869 Helsingistä ja uskosta, toivosta ja rakkaudesta. ANT TI SAARIMAA

Nihilistit Intensiivinen historiallinen romaani tunteiden tuhovoimasta. Helsinki 1869. Nälkävuodet ovat vasta ohi, ja Venäjän väkivaltaisista vallankumouksellisista liikkuu huhuja jopa keisarikunnan periferiassa, Suomessa. Poliittinen tilanne ei hetkauta senaatin mitätöntä virkamiestä Adolfia, joka hoippuu kotiin juomingeista. Eräänä iltana kotiovella kuitenkin odottaa salaperäinen Vera. Kuukautta aiemmin tämä ankara sosialisti haukkui Adolfin ja hänen humalaiset ystävänsä. Nyt Vera tarvitsee apua. Nihilistit on julmankaunis esikoisromaani yksinäisyydestä, ääriajattelusta ja kaiken tarkoituksettomuudesta. Se on myös tarina uskosta ja rakkaudesta – voimista, jotka saavat aikaan suurinta tuhoa.

ESIKOISTEOS

Antti Saarimaa (s. 1982) on opiskellut Helsingin yliopistossa historiaa. Hän työskentelee virkamiehenä ja asuu perheineen Vantaalla. Nihilistit on hänen esikoisromaaninsa.

Isbn 978-951-1-42348-5 | 84.2 | Päällys: Jussi Karjalainen Sidottu | 130 x 210 mm | 209 sivua | Ilmestyy 8/2022 Myös ääni- ja e-kirjana.


10 K aunokirjallisuus

Kaksi maailmaa – venäläinen ja suomalainen – eivät koskaan liukene yhteen, vaikka sykkivätkin limittäin. A N N A S O U D A K O VA

Varjele varjoani Koskettava romaani maahanmuuttajanaisesta ja hänen Suomessa varttuneesta tyttärestään. Leningrad, 1980-luku. Georgi tarjoaa Veralle kodin kommunalkasta, jonka pahvinohuet seinät rajaavat rakkaudelle pienen tilan. Kun Mauno Koivisto kutsuu inkeriläistaustaisia Suomeen, muuttavat Vera ja Georgi Varissuolle Turkuun. Tytär Nina aloittaa koulunsa vieraassa maassa. Vahvassa suvussa perhesuhteet ovat voimavara, mutta ne myös hiertävät. Kun Nina saa lapsia, yli­ sukupolviset traumat saavat hänet epäilemään itseään. Mitä menneisyydestä haluaa säilyttää, mitä unohtaa? Mikä on maahanmuuttajan paikka – tai ihmisen ylipäätään?

Pietarilaissyntyisen Anna Soudakovan (s. 1983) esikoisromaani Mitä männyt näkevät kertoi Stalinin v­ ainoihin kadonneiden isoisovanhempien tarinan ja pohjautui Annan isoisän elämään. Kirja oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaana vuonna 2020. Soudakova muutti Suomeen 8-vuotiaana.

Isbn 978-951-1-42339-3 | 84.2 | Päällys: Laura Noponen Sidottu | 130 x 210 mm | n. 300 sivua | Ilmestyy 9/2022 Myös ääni- ja e-kirjana.


”Harvinaisen kaunis todistus perheyhteyden tärkeydestä, samoin muistojen merkityksestä sekä ihmisen oikeudesta omaan tarinaan. (…) Soudakovan teos on arvokas lisä suomalaiseen kirjallisuuteen. (…) Männyt näkevät äärimmäistä kauheutta mutta myös melkein koskettavat taivasta.”

veikko somerpuro

an tti maja nde r, HS

11 K aunokirjallisuus

Mitä männyt näkevät -romaanista sanottua:


12 K aunokirjallisuus

Perheidylli murtuu, kun itsensä toteuttamiselle ei ole tilaa. ELIN CULLHED

Euforia Romaani Sylvia Plathista August-palkittu romaani kertoo samaistuttavasti Sylvia Plathin viimeisestä vuodesta. Sylvian vuoteen 1962 kuuluu äitiyttä, hajoava avioliitto ja jatkuva kaipuu kirjoittamisen pariin. Vaikka lukija tietää, mitä Sylvialle pian tapahtuu, totuutta ei halua uskoa. Perheen mies saa toteuttaa itseään kirjailijaliitossa, kun Sylvia joutuu valitsemaan perheen ja intohimonsa väliltä. Avioliitto on ennen kaikkea sopimusasia, uhrautumisen ja itsekkyyden tasapainottelua – ja edelleen totta. Väkevästi ja kirkkaasti Euforia tarkastelee naisen halua ja mahdottomuutta omaan huoneeseen. Ahdistavuudesta huolimatta Sylvian tarinassa on tilaa euforialle.

Elin Cullhed (s. 1983) antaa äänen rakastetulle kirjallisuuden ikonille. Hän kirjoittaa Sylvia Plathin tarinan raikkaasti ja sallii oman äänensä ja kokemuksensa kuulua. Cullhed toimii kirjailijantyönsä lisäksi kirjoittamisen opettajana ja asuu perheineen Uppsalassa.

Isbn 978-951-1-42334-8 | 84.2 Alkuteos Eufori | Suomentanut Laura Kulmala Sidottu | 130 x 210 mm | n. 300 sivua | Ilmestyy 9/2022 Myös ääni- ja e-kirjana.


13 K aunokirjallisuus

”Euforia on yksinkertaisesti loistava romaani, joka osoittaa, että kirjallisuus voittaa kuoleman.” afton blade t

”Uskomaton. Uskomaton. Uskomaton. Minä nauran. Minä itken.” ale x schulman


K aunokirjallisuus

riikka kantinkoski

14

Julmankaunis matka ihmisyyden ja eläimyyden sielunmaisemaan. R I I K K A K A I H O VA A R A

Vieras eläin ja muita uusia luontokappaleita Ajatuksia ravitseva teos palauttaa ihmisen muiden eläinten joukkoon. Kaikella elollisella on nälkä. Elämä nielee elämää. Ihminen on osa lajien verkostoa, ruokailija mutta myös itse ruokaa. Miten löytää paikkansa maailmassa, jossa kaikki on tuntevaa ja tietoista ja jossa kärsimyksen tuottamista ei voi välttää? Vieras eläin kurottaa ihmiskeskeisyyden yli ja kysyy, voimmeko me määritellä muiden lajien kokemuksia. Kiehtova teos kuhisee yllättäviä faktoja ja mieltä myllertäviä pohdintoja. Niin ihmisen kuin muidenkin eläinten elämä pelkistyy perusasioiksi: ruumiillisuuden kokemukseksi, kuoleman hyväksymiseksi, elämän jatkumiseksi.

Riikka Kaihovaara on helsinkiläinen dokumentaristi ja kirjailija, jonka ekolokero on kysyä hankalia kysymyksiä ja tökkiä kipeisiin kohtiin. Hänen aiempi kirjansa Villi ihminen ylsi Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaaksi.

Isbn 978-951-1-42365-2 | 84.2 | Päällys: Jussi Karjalainen Sidottu | 128 x 185 mm | n. 200 sivua | Ilmestyy 9/2022 Myös ääni- ja e-kirjana.


jonne räsänen

K aunokirjallisuus

Surullisen kaunis esikoinen muistuttaa, että rakennumme meille sanotuista sanoista.

15

ANNA IDSTRÖM

Taivaankalat Työpaikkakiusaamisesta ja katoavista kielistä kertova esikoisromaani yhdistää kaksi mahdotonta maailmaa. Palavasieluinen Laura loikkaa laitosapulaisesta tohtoriksi, jota kiinnostavat katoavat kielet. Oma innostus ei kuitenkaan riitä vaan ura tyssää työpaikkakiusaamiseen. Mikael kutsuu itseään rohtokauppiaaksi, jonka työ ei kestä päivänvaloa. Kun syrjäytetty Laura istuu ravintolavaunussa samaan pöytään, alkaa molempien elämässä jotakin kaunista. Mutta ihminen ei voi unohtaa sitä, että hänet on lakaistu maton alle. Jos ei uskalla itse toimia, auttaa karujen keinojen mies Mikael. Katoavien kielten sanat, satuttavat sanat ja korjaavat sanat muokkaavat ihmistä – ja ne katoavat hänen mukanaan.

Helsinkiläinen Anna Idström (s. 1974) on väitellyt tohtoriksi kielentutkimuksen alalta. Hän on työskennellyt tutkijana demokratiaan ja osallisuuteen liittyvissä hankkeissa ja julkaissut useita tietokirjoja. Kaikki romaanin tiedot maailman kielistä ovat faktaa.

Isbn 978-951-1-42321-8 | 84.2 | Päällys: Anna Makkonen Sidottu | 130 x 210 mm | n. 300 sivua | Ilmestyy 6/2022 Myös ääni- ja e-kirjana.

ESIKOISTEOS


16 K aunokirjallisuus

Tositapahtumiin perustuva lukuromaani Stalinin vainoista. EUGEN RUGE

Hotelli Metropol Upea suurromaani saksalaisesta naiskommunistis­ ta, joka odottaa oikeudenkäyntiä moskovalaisessa luksushotellissa. Todellisiin dokumentteihin perustuva romaani yhdistää upeasti faktaa ja fiktiota. Kirjan päähenkilöt Charlotte ja Wilhelm, nuori saksalaispari, odottaa 477 päivää moskovalaisessa hotellissa tulevaa oikeudenkäyntiään. Kukaan ei voi luottaa kehenkään, ketään ei saa osoittaa tuntevansa, entiset tutut eivät saavu enää aamiaiselle. Mielessä vuorottelevat pelko ja epäluulo. Selityksiä ei anneta, ja Charlotte huolestuu: eivätkö edes puolueen jäsenet selviä. Aina se ei nimittäin riitä. Aina voi tehdä jotakin väärin.

Eugen Ruge (s. 1954) on palkittu saksalainen kirjailija. Hotelli Metropol kertoo hänen omista isovanhemmistaan Charlottesta ja Wilhelmistä. ”Todennäköiset yksityis­ kohdat on keksitty. Epätodennäköisimmät ovat totta”, Ruge sanoo. Kirjailijalta on aiemmin suomennettu upea romaani ­Vähenevän valon aikaan.

Isbn 978-951-1-42405-5 | 84.2 Alkuteos Metropol | Suomentaneet Anne Mäkelä & Veera Kaski Sidottu | 130 x 210 mm | n. 450 sivua | Ilmestyy 9/2022 Myös ääni- ja e-kirjana.


17

maria pet tersson

Suomen historian jännät naiset m i k k o p o r va l i

Syvärin takana

ben macint yre

Kaksoisagentit

mika rissanen

Kadut, kentät ja katsomot

a n d r é s wa n s t r ö m aleksi rikkinen

&

Valkoisen uskon soturi Strumbock

emil kastehelmi

pekka turunen

Kylmää rauhaa

brian klaas barbara demick

Paha valta

Tukahdutettu kaupunki

touko perko

Kaksi vapaussotaa

marko tikka p e t e r f r a n k o pa n

Iskusäveliä

Uudet silkkitiet

jonna riikonen

Nainen on naiselle tuki

d av i d e a g l e m a n

Aivojen ääretön tarina

rené dahl andersen daniel rydén

Soluttautuja

Maailman suurin hämäys

K aunokirjallisuus

T I E T OK I RJA L L I S U U S


18 Tietokirjallisuus

”Ilahduttava ja silmiä avaava lukukokemus. Petterssonin eläväisesti kertomat elämäkerrat ovat mielenkiintoisia, riemastuttavia, itkettäviä ja usein aivan uskomattomia. silv ia ho sse in i, SK

riikka kantinkoski

”Vau mitä naisia! Merkittävä, upea kirja!” ulla le htin e n, ko tilie si


19 Tietokirjallisuus

Näistä Suomen historian erikoisnaisista et ole kuullut! MARIA PET TERSSON

Suomen historian jännät naiset Selvänäkijöitä, sotilaita, saarnaajia ja silmänkääntäjiä Historiaherkku suomalaisista jännistä naisista, joiden tarinan haluat kuulla. Kukkotappeluja järjestänyt viinatehtailija, poliitikkoja ohjeistanut selvänäkijä, heimosotaretkeen osallistunut sirkustaiteilija – nyt tutustutaan Suomen historian jänniin naisiin! Huippusuositun Historian jännien naisten sisarteos esittelee kotimaan kiinnostavia naishahmoja, jotka ovat jääneet historiankirjoituksen marginaaliin. Suomessakin jännät naiset olivat hyväsydämisiä, pahansisuisia, auttavaisia ja itsekkäitä. He kulkivat omaa polkuaan, rikkoivat rajoja ja raivasivat tietä. He tekivät asioita, jotka eivät olleet aikanaan naisille sopivia – ja tietenkin elivät poikkeuksellisen kiinnostavan elämän.

Maria Pettersson (s. 1984) on Journalisti-lehden päätoimittaja ja historiaharrastaja, jonka unelma–ammatti oli kansainvälinen seikkailijatar. Hänen ensimmäistä kirjaansa Historian jänniä naisia on myyty yli 40 000 kappaletta.

Isbn 978-951-1-42305-8 | 90.2 | Ulkoasu: Maria Manner Sidottu | 160 x 230 mm | n. 350 sivua | Kuvitettu | Ilmestyy 8/2022 Myös ääni- ja e-kirjana.

SAATAVILLA MYÖS:


20 Tietokirjallisuus

Mestarillinen suurteos jatkaa jatkosodan tiedusteluyksikön tarinaa. M I K K O P O R VA L I

Syvärin takana Päämajan kaukopartio-osasto Vehniäinen 1941–43 Suositun sotahistorioitsijan teos sitoo suomalaiset kaukopartiot suursodan tapahtumiin ja kansain­ välisen vakoilun maailmaan. Syksyllä 1941 Suomi pysäytti hyökkäyksensä Lenin­ gradin edustalle, ja partiotiedustelun painopiste siirtyi Aunukseen ja Äänisjärven taakse. Syvärin takana kuvaa Päämajan alaisen tiedustelu­ yksikön toimintaa kevääseen 1943 asti. Partio­ matkojen ohella kuvaus keskittyy tiedustelutyön johtamiseen ja yhteistyöhön liittolaisten kesken. Suomi hankki, jakoi ja vastaanotti tietoja sodassa, joka laajeni yhä vahvemmin myös radioaalloille. Kohti itää -menestysteoksen jatko-osa perustuu laajaan alkuperäislähdeaineistoon, kuten tiedustelupäiväkirjoihin ja sotavankikuulusteluihin.

Mikko Porvali on kirjailija, tiedusteluhistorian t­ utkija ja poliisi. Porvali on kirjoittanut useita kiitettyjä sotahistoriateoksia etenkin jatkosodan vakoilusta ja tiedustelusta. Jatkosodan tiedusteluhistoriaa käsittelevän teossarjan ensimmäinen osa Kohti itää nousi vuonna 2021 myyntimenestykseksi.

otm

Isbn 978-951-1-42333-1 | 92.73 | Päällys: Jussi Karjalainen Sidottu | 184 x 237 mm | n. 400 sivua | Kuvitettu | Ilmestyy 10/2022

SAATAVILLA MYÖS:


21 Tietokirjallisuus

riikka kantinkoski

Kohti itää -kirjasta sanottua: ”Erinomainen kokonaisesitys jatkosodan Osasto Vehniäisen toiminnasta.” savon sanomat


22 Tietokirjallisuus

Tietotrilleri toisen maailmansodan erikoisimmasta vakoojajoukkiosta. BEN MACINT YRE

Kaksoisagentit Normandian maihinnousun suuri vakoiluoperaatio Tosielämän vakoojatarinoiden mestari kertoo petoksen verkoista ja toisen maailmansodan ratkaisun hetkistä. Normandian maihinnousu oli mestarillinen sotilas­ operaatio, jonka takana oli todellinen tiedustelun taidonnäyte. Liittoutuneiden puolelle käännytetyt vihollisen vakoojat uskottelivat Saksalle, että maihinnousu tapahtuisi muualla. Vakoojaryhmä oli historian erikoisimpia: serbialainen playboy, puolalainen hävittäjälentäjä, perulainen seurapiirikaunotar, eksentrinen espanjalainen ja ailahteleva ranskalainen. Onnistuminen riippui salaperäisestä kuudennesta vakoojasta, josta kerrotaan nyt ensimmäistä kertaa. ­ Ben McIntyre on palkittu toimittaja ja historioitsija, joka on kirjoittanut lukuisia kirjoja tiedustelun historiasta. Aiemmin ilmestyneet Vakooja ja petturi sekä Agentti Sonja ovat olleet myynti- ja arvostelumenestyksiä ympäri maailmaa, myös Suomessa.

Isbn 978-951-1-42423-9 | 90.35 Alkuteos Double Cross | Suomentanut Veli-Pekka Ketola Sidottu | 145 x 213 mm | n. 400 sivua | Ilmestyy 10/2022 Myös ääni- ja e-kirjana.


MIKA RISSANEN

Kadut, kentät ja katsomot Jalkapalloderbyjen kiihko ja lumo Kiihkeä tietokirja eurooppalaisista jalkapallo­ heimoista. Jalkapalloseuran kannattaminen huipentuu, kun omat kohtaavat arkkivihollisen: pintaan nousevat paikalliset, poliittiset ja uskonnolliset identiteetit. Glasgow’n katsomoissa liehuvat Irlannin liput ja Union Jack. Rostockissa ja Hampurissa vastakkain ovat ossit ja wessit, oikeisto ja vasemmisto. Politiikka näkyy Espanjan El Clásicossakin. Aina kannatus ei seuraa ilmeisiä jakolinjoja: esimerkiksi Istanbulissa se kulkee suvussa. Tietokirjallisuuden Finlandia-palkitun tekijän teos 11 klassikko-otteluparista kertoo Euroopan histo­ riasta ja nykypäivästä. Kentän ulkopuolinen maailma ­heijastuu jalkapalloon, toisinaan myös päinvastoin.

Mika Rissanen (s. 1978) on historianopettaja ja -tutkija. Hän on kirjoittanut kiitettyjä tietokirjoja antiikin urheilusta oluen historiaan ja vandalismin synkkään perintöön. Rissasen kirjoja on palkittu Finlandia- ja Vuoden urheilukirja -palkinnoilla ja niitä on käännetty lukuisille kielille.

Isbn 978-951-1-42309-6 | 79.31 Sidottu | 145 x 213 mm | n. 300 sivua | Ilmestyy 6/2022 Myös ääni- ja e-kirjana.

veikko somerpuro

Tietokirjallisuus

Futisderbyt kertovat yhteiskunnista, jotka pyörivät pallon ympärillä.

23


24 Tietokirjallisuus

Suomalaisen SS-pastorin elämää värittivät venäläisviha, uskonto ja isänmaa. A N D R É S WA N S T R Ö M

Valkoisen uskon soturi Jääkäri, pappi ja SS-mies Kalervo Kurkiala Ravisuttava elämäkerta vie suomalaisen äärioikeiston juurille. Maaliskuussa 1943 SS-mantteliin pukeutunut ryhdikäs mies käveli kohti bunkkeria, Heinrich Himm­ lerin päämajaa. Tarkoitus oli keskustella suomalaisen SS-pataljoonan jatkosta saksalaisten rinnalla. Mies oli Kalervo Kurkiala, pataljoonan yhdysupseeri ja sotilaspastori, jonka elämää värittivät venäläisviha, uskonto ja isänmaa. Valkoisen uskon soturi seuraa Kurkialan taivalta jääkäriliikkeestä Suomen sisällissotaan, lapuan­ liikkeeseen, IKL:ään, talvi- ja jatkosodan rintamille sekä lopulta kansallissosialismin helmaan. Fasistisen sotilaspastorin tarina on vaikuttava läpileikkaus ­suomalaisen äärioikeiston pitkästä historiasta.

Dosentti André Swanström (s. 1974) tutki kiitetyssä teoksessaan Hakaristin ritarit suomalaisten SS-miesten sotarikoksia. Teos herätti laajasti huomiota kansain­ välisestikin, ja sen ansiosta suomalaisten SS-vapaa­ ehtoisten sotarikoksista tehtiin virallinen selvitys.

Isbn 978-951-1-42337-9 | 92.73/99.1 | Päällys: Mika Tuominen Sidottu | 145 x 213 mm | n. 300 sivua | Ilmestyy 9/2022 Myös ääni- ja e-kirjana.


25

riikka kantinkoski

Tietokirjallisuus

”Hakaristin ritarit on pakollista luettavaa jokaiselle sodan poliittisesta historiasta (…) kiinnostuneelle. Sujuvasti kirjoitettu teos on kipeästi kaivattu kriittinen puheenvuoro, joka viimein nostaa suomalaiseen SS-liikkeen tutkimuksen kansainväliselle tasolle. Kirjavuoden tärkeintä ja ansiokkainta sotahistorian tietoteosta ei tarvitse kauempaa etsiä, se on tässä.” oula silv e n noin e n, HS


niclas mäkelä

26 Tietokirjallisuus

Sukellus Lapin sodan unohdetun rintaman historiaan.

Emil Kastehelmi on sotahistorian asiantuntija ja pohjoisten taistelukenttien tutkija ja kuvaaja. Aleksi Rikkinen on maantieteilijä ja sotahistoriallisten kohteiden kartoittaja. Hän etsii unohdettuja arkistolähteitä ja soveltaa moderneja tutkimusmenetelmiä.

ALEKSI RIKKINEN & EMIL KASTEHELMI

Sturmbock Tutkimusmatka Lapin sodan linnoitteisiin Poikkeuksellinen tietokirja Lapin sodan suurimmasta puolustuslinjasta. Saksa rakensi vuonna 1944 Käsivarren Lappiin massiivisen puolustuslinjan turvaamaan Saksan asemaa arktisella alueella. Vankityövoiman avulla tuntureille nousi vahva linnoitus Lapin sodan tuhansille saksalaissotilaille. Sodan jälkeen Sturmbock-linja kasvoi umpeen ja unohtui, kunnes nuoret historiantutkijat Kastehelmi ja Rikkinen ryhtyivät selvittämään sen salaisuuksia perusteellisin maastotutkimuksin ja arkistoista löytyvien lähteiden avulla. Runsaasti kuvitettu tietoteos paneutuu puolustuslinjan syntyyn ja merkitykseen. Lisäksi se kertoo ainutlaatuisella tavalla tutkimusmatkasta pohjoisen erämaihin ja historiaan.

Isbn 978-951-1-42442-0 | 92.73 | Kuvitettu Sidottu | 184 x 237 mm | n. 300 sivua | Ilmestyy 10/2022 Myös ääni- ja e-kirjana.


PEKKA TURUNEN

Kylmää rauhaa Kekkonen, sotilastiedustelu ja Tšekkoslovakian miehitys Vuonna 1968 Suomessa uskottiin, että neuvosto­ panssarit olivat rajoillamme. Mitä todellisuudessa tapahtui? Tšekkoslovakian miehitys herätti Suomessa pelkoa. Varusmiesten lomia peruttiin, joukkoja vietiin metsiin ja rannikolla valmistauduttiin torjumaan kohti Kotkaa edennyt punalaivasto. Näin ainakin muistetaan, vaikka todellisuus saattoi olla toinen. Todellisuudessa tilanne Suomen rajoilla pysyi normaalina. Kansainvälinen tilanne ahdisti valtionjohtoa, mutta Suomen turvallisuus ei ollut ensisijainen syy huolelle. Presidentti Kekkonen tyrmistyi ja masentui Tšekkoslovakian odottamattomasta miehityksestä, joka tuntui vievän pohjan hänen YYA-politiikaltaan. Hän pääsi lopulta tilanteen herraksi ja näki Suomen sotilaspoliittisen aseman oikein. Kylmää rauhaa oikoo aikakauden poliittiseen historiaan liittyviä virheellisiä käsityksiä. Tutkija, ktt Pekka Turunen on toiminut Kuopion yli­ opistossa ja New Hampshiren yliopistossa. Vuodesta 2008 hän on työskennellyt tutkijana Maavoimien esikunnassa ja palvellut kriisinhallintatehtävissä. Turunen on aiemmin kirjoittanut kiitetyt teokset Operaatio Kaleva ja Salaisen sodan asiamies. Isbn 978-951-1-42338-6 | 92.74 | Päällys: Mika Tuominen Sidottu | 145 x 213 mm | n. 300 sivua | Ilmestyy 8/2022 Myös ääni- ja e-kirjana.

riikka kantinkoski

Tietokirjallisuus

Uraauurtava kirja korjaa oletuksia Suomen miehitysuhasta 1968.

27


28 Tietokirjallisuus

”Kiihkeä, oivaltava ja leuat auki loksauttava.” pe ter frankopan

BRIAN KLAAS

Paha valta Kuinka se muuttaa meitä kaikkia Järisyttävä tietokirja kysyy, turmeleeko valta vai vetääkö se puoleensa vain pahoja ihmisiä. Päätyykö politiikan huipulle pelkästään valehtelijoita? Miksi narsistit saavat parempaa palkkaa kuin muut? Entä jos sinä olisit yksinvaltias, pystyisitkö vastustamaan kiusausta ryövätä valtion kassa tai heittää vastustajasi tyrmään? Ajankohtaisessa teoksessa tavataan niin ahneita diktaattoreita, vaarallisten kulttien johtajia kuin kapinallisia, kun etsitään vastausta siihen, miksi valta viettelee ja kuinka se muuttaa ihmisiä. Värikkäät tapaukset niin historiasta kuin kirjailijan tutkimuksista ympäri maailman paljastavat myös, miten voisimme saada valtaan aiempaa parempia ihmisiä.

Brian Klaas on University College Londonin kansainvälisen politiikan professori. Hän on myös Washington Postin kolumnisti ja vetää suosittua ja palkittua Power Corrupts -podcastia.

Isbn 978-951-1-42461-1 | 30 | Päällys: Mika Tuominen Alkuteos Corruptible | Suomentanut Aura Nurmi Sidottu | 145 x 213 mm | n. 300 sivua | Ilmestyy 9/2022 Myös ääni- ja e-kirjana.


29

financial times

BARBARA DEMICK

Tukahdutettu kaupunki Elämää, kuolemaa ja vastarintaa Tiibetissä Historiaa ja nykyhetkeä luotaava kirja kertoo hyy­ tävästi Tiibetin epätoivosta. Yli 150 tiibetiläistä oli tehnyt polttoitsemurhan tai yrittänyt sitä protestina Kiinan sortotoimille, kun toimittaja Barbara Demick matkusti protestien keskukseen Ngabaan tutkimaan ilmiötä. Vetävä tietokirja kuvaa vaikuttavasti yhteisöä, jossa sotilailla on aseiden lisäksi vaahtosammuttimet. Ngabalaiset kertovat kotikylänsä muutoksesta kontrollin läpitunkemaksi kaupungiksi, jossa vapauden puute johtaa epätoivoisiin tekoihin.

Toimittaja Barbara Demick on aikaisemmin kirjoittanut kirjat Sarajevon piirityksestä ja Pohjois-Koreasta. Suljettu maa on ollut myyntimenestys myös Suomessa.

Isbn 978-951-1-42394-2 | 98.123 Alkuteos Eat the Buddha | Suomentanut Terhi Kuusisto Sidottu | 145 x 213 mm | n. 300 sivua | Ilmestyy 6/2022 Myös ääni- ja e-kirjana.

Tietokirjallisuus

”Erinomainen kirja (…) ei kerro vain Tiibetistä, vaan auttaa ymmärtämään Kiinan myrkyllistä politiikkaa.”


Tietokirjallisuus

mauri ratilainen

30

Vuonna 1918 terrori oli osa sekä punaisten että valkoisten vapaustaistelua. TOUKO PERKO

Kaksi vapaussotaa Viha, vallankumous, terrori ja uuden alku 1905–1919 Asiantunteva tietokirja paljastaa, että vuoden 1918 sisällissodan taustalla oli vuosien vihapuhe. Vuonna 1917 Suomessa lietsottiin taisteluhenkeä. Se johti väkivaltaisuuksiin ja räjähti sitten sisällissodaksi murhineen, teloituksineen ja vankileireineen. Viha ei syntynyt tyhjästä, vaan taustalla oli kovia puheita, joita oli kuultu ainakin suurlakosta 1905 asti. Sodan jälkeen rakennettiin rauhaa, mutta sekä valkoisessa Suomessa että Venäjälle paenneiden punaisten keskuudessa haudottiin yhä väkivaltaisia ajatuksia. Sisällissota ja terrori nähdään edelleen ilmiönä, joka vain tapahtui. Kaksi vapaussotaa pureutuu aikalaistekstien ja tutkimuksen kautta aktiiviseen toimintaan, joka siihen johti.

Touko Perko (s. 1941) on toiminut muun muassa Turun yliopiston Suomen historian apulaisprofessorina ja journa­listiikan professorina Jyväskylän yliopistossa, Alkio-opiston rehtorina, Keskipohjanmaan päätoimittajana ja Keskisuomalaisen varapäätoimittajana. Lisäksi hän on kirjoittanut lukuisia tietokirjoja.

Isbn 978-951-1-42450-5 | 92.71 | Päällys: Jussi Karjalainen Sidottu | 145 x 213 mm | n. 450 sivua | Ilmestyy 9/2022 Myös ääni- ja e-kirjana.


MARKO TIKKA

Iskusäveliä Suomalaisen tanssimusiikin varhaishistoria Musiikinystävän nostalgiamatka suomalaisen iskelmän alkuvuosiin. Kultainen nuoruus, Meksikon pikajuna, Vesivehmaan jenkka… Suomen iskelmähistorian klassikot tunnetaan. Mutta minkälainen oli suomalaisen kevyen musiikin alkutaival? Iskusäveliä luotaa tanssimusiikin kehitystä 1920-luvun rahisevista gramofonikiekoista 1950-­luvun iskelmäkuninkaallisiin ja kartoittaa myös iskelmän tutkimattomia polkuja. Miten eurooppalaiset ja amerikkalaiset virtaukset vaikuttivat kotimaiseen musiikkiin? Miten tanssimusiikista tuli ammatti soittajille, sanoittajille ja säveltäjille? Miksi Yle asetti osan iskelmistä soittokieltoon?

FT Marko Tikka on Suomen historian dosentti ja historiantutkija Tampereen yliopistossa. Hän on kirjoittanut useita kevyen musiikin historiaa käsitteleviä tekstejä, joista Seija-Leena Nevalan kanssa kirjoitettu teos Kielletyt leikit sai tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon.

Isbn 978-951-1-42400-0 | 78.8909 | Päällys: Kalervo Sammalvehrä Sidottu | 145 x 213 mm | n. 240 sivua | Ilmestyy 9/2022 Myös ääni- ja e-kirjana.

henrietta soininen

Tietokirjallisuus

Valaiseva historiateos iskelmän syntyvuosista ikivihreiden kulta-aikaan.

31


32 Tietokirjallisuus

”Mestarillinen tiekartta uuteen maailmanjärjestykseen.” eveni ng s ta nda r d

”Frankopanilla on kyky nähdä metsä puilta, ja hän yhdistää sen loistavaan kirjalliseen taitoon kutoa tarkkoja yksityiskohtia laajaan inhimilliseen kudokseen.” daily tel eg ra ph


33 Tietokirjallisuus

Ennen kaikki tiet johtivat Roomaan. Nyt ne johtavat Pekingiin. P E T E R F R A N K O PA N

Uudet silkkitiet Tulevaisuuden maailmanhistoria Silkkitiet-kirjailijan visionäärinen teos tulevaisuu­ den maailmanpolitiikasta ja konflikteista. Viime vuosina länsimaiden politiikkaa on hallinnut vastakkainasettelu. Samaan aikaan Aasian silkkitiet ovat heränneet uuteen kukoistukseen, kun muinaisten kauppareittien varrelle versoaa uusien, dynaamisten suhteiden verkosto. Peter Frankopan jatkaa Silkkitiet-menestyskirjan teemoja historiasta tulevaisuuteen. Teos vie silmiä avaavalle matkalle Kiinan valtavista kauppahankkeista ja Keski-Aasian maiden noususta Turkin ja Venäjän uuteen rooliin maailmassa. Kirja kannustaa arvioimaan uudelleen, keitä me eurooppalaiset olemme, mikä on paikkamme tulevaisuudessa ja mistä toimeentulomme riippuu.

Historiantutkija Peter Frankopan (s. 1971) on tutkinut Bysantin historiaa ja luennoinut maailman arvostetuimmissa yliopistoissa Cambridgestä Harvardiin. Hänen maailmanlaajuinen myynti- ja arvostelumenestyksensä Silkkitiet on ollut bestseller myös Suomessa.

Isbn 978-951-1-45147-1 | 91 Alkuteos New Silk Roads | Suomentanut Jaana Isomarkku Sidottu | 145 x 213 mm | n. 300 sivua | Ilmestyy 10/2022 Myös ääni- ja e-kirjana.

SAATAVILLA MYÖS:


niclas mäkelä

34 Tietokirjallisuus

Hyvä sisar -verkosto puhuu: naiset voivat mahdollistaa toisilleen upeita asioita. JONNA RIIKONEN

Nainen on naiselle tuki Tärkeitä esikuvanaisia Naiset kertovat puhuttelevassa tietokirjassa ­esikuvistaan, jotka auttavat omat polun löytämisessä. Nainen ei ole naiselle susi vaan valtava tuki, joka voi avata uusia ovia elämässä. Joskus esikuva on tuttu henkilö, toisinaan kaukaisempi kannustaja. Kirjan 15 naista kertovat elämänsä tärkeistä esikuvista: Kuka vaikutti elämään käänteentekevästi? Mitä kohtaamisen jälkeen tapahtui? Moninaisuutta vahvistava teos pohtii syvällisesti eritaustaisten ja -ikäisten naisten asemaa ja kohdentaa katseen naisten kokemaan yhteiskunnalliseen paineeseen. Haastattelujen lomaan kietoutuu Riikosen oma esikuvakertomus, ja kirjan lopussa kuullaan Tarja Halosen ajatuksia esikuvallisuudesta.

Jonna Riikonen (s. 1976) on tieteellisen kirjoittamisen yliopistonopettaja ja äidinkielenopettaja, joka ui vuoden ympäri järvessä ja rakastaa metsäpolkuja.

Isbn 978-951-1-42311-9 | 32.3 | Päällys: Anna Makkonen Sidottu | 138 x 202 mm | n. 240 sivua | Ilmestyy 8/2022 Myös ääni- ja e-kirjana.


35

D AV I D E A G L E M A N

Aivojen ääretön tarina Hämmästyttävä tietokirja mullistaa käsityksemme jatkuvasti muuttuvista aivoistamme. Aivot ovat sähköinen kudelma, joka sopeutuu muutoksiin, järjestäytyy säilömään muistoja ja luo pohjaa uudelle osaamiselle. Ihmisen neuroverkko rakentuu loputtomasti syntyvistä uusista yhteyksistä. Tämä on lajimme menestyksen salaisuus: aivot muokkautuvat olosuhteiden ja toimintamme ohjaamana. Mukaansatempaava kirja perustuu vuosikymmenten tutkimukseen. Aivotutkija David Eagleman osaa popularisoida tietoa kiehtovasti ja tarjoaa täysin uutta tietoa aivojen päättymättömästä muutoksesta.

Stanfordin yliopiston professori David Eagleman on tunnettu aivotutkija ja alan popularisoija. Häneltä on aikaisemmin julkaistu maailmanlaajuinen myyntimenestys Aivot – ihmisen tarina.

Isbn 978-951-1-42310-2 | 59.55 | Päällys: Mika Tuominen Alkuteos Livewired | Suomentanut Nina Mäki-Kihniä Sidottu | 145 x 213 mm | n. 300 sivua | Ilmestyy 6/2022 Myös ääni- ja e-kirjana.

Tietokirjallisuus

Aivotutkimuksen rocktähden uusi häikäisevä tietokirja.


36 Tietokirjallisuus

Millaista on elää rikollisten keskellä peiteroolissa? RENÉ DAHL ANDERSEN C A S P E R FA U E R H O L D T

Soluttautuja Huumepoliisin nousu ja tuho Rankka tositarina poliisin soluttautujan työstä ja vääristä valinnoista. René Dahl Andersen oli Tanskan poliisin kultapoika. Hän oli raivannut tien unelmatyöhönsä, Kööpen­ haminan kovapintaiseen huumerikosyksikköön, jossa diilerit, ilmiantajat ja narkomaanit ovat arkipäivää. FBI:n koulutuksen jälkeen Andersen pääsi peitetehtäviin. Siitä alkoi hänen luisunsa lain väärälle puolelle. Soluttautuja kuvaa rehellisesti huumepoliisin työtä ja soluttautujan hengenvaarallista elämää. Se on myös ravistuttava kuvaus siitä, miten suoraselkäisimmänkin poliisin käsitys oikeasta ja väärästä voi hämärtyä, kun hän työskentelee vuosia tiedustelutehtävissä ja peiteroolissa rikollisten maailmassa.

René Dahl Andersen (s. 1972) toimi 20 vuotta Kööpenhaminan poliisivoimissa huumepoliisina, ilmi­antajien koordinaattorina ja peitetehtävissä, johon hän sai pätevyyden FBI:n koulutusohjelmassa. Soluttautuja on ollut Tanskassa myyntimenestys ja siitä on tekeillä tv-sarja.

TRUE CRIME

Isbn 978-951-1-42395-9 | 30.16/99.1 Alkuteos Haerdet | Suomentanut Laura Koskela Nidottu | 145 x 213 mm | n. 300 sivua | Ilmestyy 6/2022 Myös ääni- ja e-kirjana.


37

DANIEL RYDÉN

Maailman suurin hämäys Historiallisia sumutuksia, huiputuksia ja petoksia Suosittu kirjasarja jatkuu mukaansatempaavilla huijaritarinoilla maailmalta ja Suomesta. Lontoon trendikkäin ravintola oli olemassa vain netin arvosteluissa. Taidekauppias joutui todistamaan olevansa väärentäjä, jotta häntä ei tuomittaisi natsi­ yhteistyöstä. Maailman suurimman timantin jäljitelmä vietiin merten taakse tarkasti vartioituna samalla kun todellinen jalokivi kulki perille postipakettina. Huijauksia, välttämättömiä harhautuksia ja jopa viattomien kuolemaan johtavia petoksia tehdään taloudellisen tai poliittisen hyödyn vuoksi tai silkan turhamaisuuden tähden. Harmittomillakin piloilla voi olla pitkät jäljet. Huippuviihdyttävä kirja kertoo yli 30 hämmästyttävää tarinaa maailmalta ja Suomesta.

Daniel Rydén on ruotsalainen kirjailija ja toimittaja, joka on aiemmin kirjoittanut muun muassa myyntimenestykset Maailmassa on virhe ja Maailman salaperäisin kirja.

Isbn 978-951-1-42317-1 | 90.2 | Päällys: Timo Mänttäri Alkuteos Potemkin & kulisserna | Suomentanut Virpi Vainikainen Sidottu | 130 x 210 mm | n. 300 sivua | Ilmestyy 6/2022 Myös ääni- ja e-kirjana.

Tietokirjallisuus

Tositarinat vievät väärennösten, sotajuonien ja veijarimaisten varkaiden maailmaan.39

h e l i s u u ta r i a n u t e va n l i n n a harrie t de winton

Palava pää

Muutos mielessä

Kauniit kasvit vesivärein

Tietokirjallisuus

KÄYTÄNNÖN TIETOKIRJAT


K äy tännön tietokirjat

titova

40


41

H E L I S U U TA R I

Palava pää ja muita terapeutin tunnustuksia Rehellinen terapiakirja pohtii, milloin tarvitaan terapiaa, milloin selvitään itse. Sama pää, samat ajatukset. Moni käy vuosia terapiassa, mutta tilanne ei muutu. Entä jos hyvään elämään kuuluu, että oman pään kanssa on joskus vaikeaa? Kaikkia mielen ongelmia ei tarvitse säikähtää. Diagnosoinnin sijaan Palava pää pohtii, mistä paha olo viestii. Samalla se muistuttaa, että asiantuntijatkin ovat rooliensa takana tavallisia ihmisiä, vaikeuksineen kaikkineen. Omakohtainen kirja näyttää terapeutin rehelliset mietteet: pitääkö hän terapiaa hyödyllisenä, milloin neuvoista on apua ja milloin kannattaa luottaa omaan kokemukseen.

Yksilö- ja pariterapeutti Heli Suutari (s. 1971) pohtii, saako terapiaa kritisoida. Hänen mukaansa saa, vaikka ampuukin omaan nilkkaansa. Suutari on aiemmin kirjoittanut myyntimenestyksen Kaikki kääntyy hyväksi.

Isbn 978-951-1-42303-4 | 14.4 Sidottu | 138 x 202 mm | n. 240 sivua | Ilmestyy 6/2022 Myös ääni- ja e-kirjana.

K äy tännön tietokirjat

Terapeutti ravistelee terapiapuhetta ja kannustaa luottamaan omaan kokemukseen.


K äy tännön tietokirjat

riikka kantinkoski

42

Millaisia mielentaitoja elämänmuutos vaatii? A N U T E VA N L I N N A

Muutos mielessä Kohti omanlaista elämää Viisas ja kannustava teos tarjoaa mielen työkaluja elämänmuutoksen toteuttamiseen. Suurissa elämänmuutoksissa kuljetaan kahta polkua: ulkoista ja sisäistä. Muutos uralla, ihmissuhteissa tai elämäntyylissä vaatii konkreettisten tekojen lisäksi muutosta mielessä, kykyä edetä ristiriitaisista tunteista ja muutosta estävistä ajattelumalleista huolimatta. Muutos mielessä tarjoaa psyykkisen työskentelyn menetelmiä ja tutkittua tietoa elämänmuutoksen psykologiasta yhdistettynä käytännönläheisiin harjoituksiin. Vastaukset muutoksen tarpeisiin löytyvät usein arjesta ja uusi suunta omista arvoista. Kirjan mielentaitoharjoitukset tukevat muutoksessa etenemistä.

Anu Tevanlinna on psykologi ja valmentaja. Häneltä on aiemmin ilmestynyt elämäntapamuutosten psykologiaa käsittelevä Hyvinvointia mielelläsi (2020). Muutos mielessä laajentaa muutoksen mielentaidot suurempiin elämänmuutoksiin ja syventää resilienssiä tukevien mielentaitojen harjoittelua.

Isbn 978-951-1-42307-2 | 14.4 Sidottu | 138 x 202 mm | n. 240 sivua | Ilmestyy 8/2022 Myös ääni- ja e-kirjana.


43

HARRIE T DE WINTON

Kauniit kukat vesivärein Maalaa upeita kukkia vesivärein raikkaalla, ­modernilla tyylillä. Kaunis kirja opastaa vaihe vaiheelta, miten syntyvät herkät ja kasvitieteellisesti oikeaoppiset akvarellimaalaukset. Kirjassa on 30 projektia puutarhan ja lähiluonnon tutuista kukista ja kasveista. Teos sopii niin aloittelijalle kuin edistyneemmällekin vesiväri­maalauksen harrastajalle.

Isbn 978-951-1-42396-6 | 14.4 Alkuteos New Botanical Painting | Suomentanut Suvi Kauppila Nidottu | 190 x 245 mm | 128 sivua | Ilmestyy 9/2022

K äy tännön tietokirjat

Kaunis ja käytännönläheinen maalausopas.


44 K äy tännön tietokirjat

POKKARIT JÄTTIPOKKARI

RUTGER BREGMAN

ANDREAS SLÄTT

BEN MACINT YRE

TIM MARSHALL

Ilmaista rahaa kaikille

Kevinin kuolema

Agentti Sonja

Jaettu maapallo

Isbn 978-951-1-42441-3

Isbn 978-951-1-42434-5

Isbn 978-951-1-42447-5

Ilmestyy 6/2022

Ilmestyy 7/2022

Ilmestyy 8/2022

Isbn 978-951-1-44985-0 Ilmestyy 8/2022

SEINÄKALENTERIT

THOMAS ERIKSON

Narsistit ympärilläni Isbn 978-952-300-807-6 Ilmestyy 11/2022

Historian jännät naiset

Finnish Nightmares

EAN 6418428812060

EAN 6418428812053

Ilmestyy 8/2023

Ilmestyy 6/2023


45

DIGITAALISET KIRJAT NOORA VALLINKOSKI

RIIKKA KAIHOVAARA

Koneen pelko

Vieras eläin

MIKA RISSANEN

Kadut, kentät ja katsomot

e-kirja:

e-kirja:

e-kirja:

Isbn 978-951-1-42389-8

Isbn 978-951-1-42391-1

Isbn 978-951-1-42472-7

äänikirja:

äänikirja:

äänikirja:

Isbn 978-951-1-42390-4

Isbn 978-951-1-42392-8

Isbn 978-951-1-42473-4

HENRIIKKA RÖNKKÖNEN

ANNA IDSTRÖM

Rakkausshokkihoito

Taivaankalat

ANDRÉ SWANSTRÖM

Valkoisen uskon soturi

e-kirja:

e-kirja:

e-kirja:

Isbn 978-951-1-42437-6

Isbn 978-951-1-42323-2

Isbn 978-951-1-45292-8

äänikirja:

äänikirja:

äänikirja:

Isbn 978-951-1-42438-3

Isbn 978-951-1-42322-5

Isbn 978-951-1-45293-5

ANNA SOUDAKOVA

EUGEN RUGE

Varjele varjoasi

Hotelli Metropol

RIKKINEN & KASTEHELMI

Sturmbock

e-kirja:

e-kirja:

e-kirja:

Isbn 978-951-1-42341-6

Isbn 978-951-1-42406-2

Isbn 978-951-1-42445-1

äänikirja:

äänikirja:

äänikirja:

Isbn 978-951-1-42340-9

Isbn 978-951-1-42407-9

Isbn 978-951-1-42444-4

ANT TI SAARIMAA

MARIA PE T TERSSON

Nihilistit

Suomen historian jännät…

PEKKA TURUNEN

Kylmää rauhaa

e-kirja:

e-kirja:

e-kirja:

Isbn 978-951-1-42418-5

Isbn 978-951-1-42462-8

Isbn 978-951-1-42470-3

äänikirja:

äänikirja:

äänikirja:

Isbn 978-951-1-42360-7

Isbn 978-951-1-42463-5

Isbn 978-951-1-42471-0

ELIN CULLHED

BEN MACINT YRE

Euforia

Kaksoisagentit

BRIAN KL AAS

Paha valta

e-kirja:

e-kirja:

e-kirja:

Isbn 978-951-1-42335-5

Isbn 978-951-1-42429-1

Isbn 978-951-1-42490-1

äänikirja:

äänikirja:

äänikirja:

Isbn 978-951-1-44656-9

Isbn 978-951-1-42426-0

Isbn 978-951-1-42491-8


46 BARBARA DEMICK

DANIEL RYDÉN

Tukahdutettu kaupunki

Maailman suurin hämäys

e-kirja:

e-kirja:

Isbn 978-951-1-42397-3

Isbn 978-951-1-42468-0

äänikirja:

äänikirja:

Isbn 978-951-1-42458-1

Isbn 978-951-1-42469-7

PE TER FRANKOPAN

HELI SUUTARI

Uudet silkkitiet

Palava pää

e-kirja:

e-kirja:

Isbn 978-951-1-45158-7

Isbn 978-951-1-42330-0

äänikirja:

äänikirja:

Isbn 978-951-1-45159-4

Isbn 978-951-1-42304-1

JONNA RIIKONEN

ANU TEVANLINNA

Nainen on naiselle tuki

Muutos mielessä

e-kirja:

e-kirja:

Isbn 978-951-1-42464-2

Isbn 978-951-1-42466-6

äänikirja:

äänikirja:

Isbn 978-951-1-42465-9

Isbn 978-951-1-42467-3

DAVID EAGLEMAN

TOUKO PERKO

Aivojen ääretön tarina

Kaksi vapaussotaa

e-kirja:

e-kirja:

Isbn 978-951-1-42474-1

Isbn 978-951-1-42459-8

äänikirja:

äänikirja:

Isbn 978-951-1-42475-8

Isbn 978-951-1-42460-4

RENÉ DAHL ANDERSSEN

MARKO TIKKA

Soluttautuja

Iskusäveliä

e-kirja:

e-kirja:

Isbn 978-951-1-42398-0

Isbn 978-951-1-42409-3

äänikirja:

äänikirja:

Isbn 978-951-1-45030-6

Isbn 978-951-1-42412-3


PL 436 • 40101 Jyväskylä 010 4214 201 atena@atena.fi atena.fi

VIESTINTÄPÄÄLLIKKÖ:

Hanna-Leena Soisalo hanna-leena.soisalo@atena.fi MYYNTIPÄÄLLIKÖT:

LIIKETOIMINTAPÄÄLLIKKÖ:

Ville Rauvola ville.rauvola@atena.fi KUSTANNUSPÄÄLLIKKÖ:

Laura Kuitunen laura.kuitunen@atena.fi

Kim Kotilainen kim.kotilainen@otava.fi Heli Mitro-Myntti heli.mitro-myntti@otava.fi Anne Vainio anne.vainio@otava.fi KIRJATILAUKSET:

KÄSIKIRJOITUKSET:

kauno.kasikirjoitukset@atena.fi tieto.kasikirjoitukset@atena.fi

Facebook: Atena

Kirjavälitys Oy 010 345 1520 asiakaspalvelu@kirjavalitys.fi

instagram: Atenakustannus


Miten he olivat osanneet elää rajan takana niin, että onnistuivat kiinnittymään ja samalla säilyttämään itsensä? An n a So ud ak o va: Var j e le var j o an i