__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

ÖSTGÖTATIDNINGEN.SE

ÅRGÅNG 24 n VECKA 18 n APRIL 2020

Bröllop och dop med social distans BOSTAD: Vårstäda hemma och tjäna tusenlappar

Konst gör folkets park till kulturpark

15 19

KRÖNIKA: Jan Scherman, Visa vägen-juryn

22 10

DIN LOKALA GRATISTIDNING

 MJÖLBY  BOXHOLM  ÖDESHÖG  VADSTENA  MOTALA

Fortkörare skapar oro för boende

Hemester till Habblarp

4

20

En stretchövning kan vara att vrida sig sähär, berättar Camilla Byrsjö. FOTO: CAROLINA FRANSSON

Rörelse för elever på distans

2

Valborgsfirande inställt: “Hälsan först” 8

Livestreamat vernissage Sofia Rehn Sturesdotter driver en handelsträdgård drygt fem kilometer från Mjölby. av högsta kvalitet!

EN AV TRE FÅR CANCER MEN ALLA DRABBAS

av högsta kvalitet!

Köp en skraplott på cancerfonden.se/lott och stöd svensk cancerforskning.

Växter | Frukt | Dryck

Kontakta oss för ett kostnadsfritt hembesök! Panasonic Super HZ

GåVoGram | BlommoGram

www.foretagsvaxter.com

Tel. 013 - 10 00 16

Växter | Frukt | Dryck

Handla lokalt Stötta våra lokala företagare

14

FOTO: LOTTA HOFSTRÖM

Dackeg 29 Mjölby. Tel 0142-170 20 Tel 0143-108 20 | www.anderssonsel.se

Brahegatan 13, Mjölby 0142-120 60 www.eataliano.se

Sveriges största inomhus utställning av sten och plattor Öppetider mån - fre 07 - 18, lör 10-14

013-813 22 Fålåsavägen 15, Vikingstad


2

2020 VECKA 18

ÖSTGÖTATIDNINGEN.SE

Camilla vill få sina elever att ta pauser

KONTAKTUPPGIFTER Kungsvägen 37 595 51 Mjölby

MJÖLBY. Gymnasiestudier på distans på Kungshögaskolan i Mjölby innebär mer skriftliga inlämningar och därmed mer tid framför datorn för elever och lärare. Läraren Camilla Byrsjö, som undervisar i svenska, tyska och kommunikation, har tagit hjälp av sina yogakunskaper för att få eleverna att göra pauser som gör att de motverkar stela muskler och orkar hålla energin uppe hela dagarna.

Telefon 0142-48 27 00 www.östgötatidningen.se förnamn.efternamn@ostgotatidningen.se MEDIASÄLJARE (För annons ring:) Britt-Marie Oskarsson 0142-48 27 04 Stina Löfberg 0142-48 27 09 Ann Nyman Lindén 0142-48 27 02 Åsa Göransson 0142-48 27 08 ANNONSBOKNING VIA MAIL annons@ostgotatidningen.se JOURNALIST Carolina Fransson 0142-48 27 07 Lotta Hofström 0142-48 27 03 NYHETSTIPS SKICKAS TILL redaktion@ostgotatidningen.se TIDNINGSCHEF/ANSVARIG UTGIVARE Åsa Brage 0142-48 27 01 FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK.COM Östgötatidningen UPPLAGA Mjölby, Boxholm, Vadstena, Ödeshög 24.400 ex DISTRIBUTION PostNord VID UTEBLIVEN TIDNING: PostNord 0771-33 33 10 Mån-Fre 8-19 TRYCKERI Pressgrannar, Linköping BRA ATT VETA Östgötatidningen ges ut av AsBra Media Management AB. För ej beställt material ansvaras ej. Allt material i tidningen lagras digitalt, publiceras och tillhandahålls i digitala medier liksom i arkivdatabaser. Den som sänder in material anses medge sådan digital lagring och publicering.

Hon har spelat in några kortare filmer om stretchning och avslappning som hon lagt upp på skolans interna hemsida. – Det handlar om att ta en paus och få i gång cirkulationen i framförallt axlar, nacke och skuldror. Jag fick idén om att lägga upp filmerna efter att några av mina kollegor sagt att de fått ont efter att ha krupit i hop och suttit på ett visst sätt framför datorn när de fjärrundervisat. Jag tänkte att eleverna har säkert inte bättre arbetsställningar hemma och då är pauser viktiga, förklarar hon.

ker kräver att eleverna interagerar med varandra och då har jag planerat så att eleverna kan träffas i små grupper och att de kan interagera, bolla och diskutera uppgifter i den digitala plattformen Meet som vi använder, säger hon. CAROLINA FRANSSON

CAMILLAS TIPS

Vid en paus kan man sträcka på sig såhär, berättar Camilla Byrsjö. Foto: Carolina Fransson

CAMILLA ÄR yogainstuktör på fritiden och håller på mycket med mindfullness. Under höstterminen 2019 ordnade skolan en må bradag där hon bland annat hade övningar som hjälpte eleverna att slappna av. Redan innan krisen bröt ut talade hon om med sina elever om vikten av pauser under studierna.

– Nu när vi har distansundervisning med mer skriftliga uppgifter har vi märkt att det skapat mer stress och elever kan också oroa sig när de hör mycket om covid-19. Då kan det också vara bra med avslappning, tror jag. Jag brukar rekommendera att man tar en paus var 20:e minut där man rör lite på axlarna, säger hon.

Bli medlem i Mjölby GK 2020

ATT ARBETA som lärare i den digitala omställning som gymnasiskolan nu gått igenom beskriver hon lite som att bli lärare på nytt. – Man får förbereda lektionerna på ett annat sätt och man får tänka till lite när man inte har de här direkta mötena med eleverna. Det är inte bra med bara skriftliga uppgifter heller. Vissa sa-

Pausa ofta- gärna några gånger per timme. Du blir lugn och får mer energi på samma gång. När muskler och hjärna får möjlighet att slappna av är det lättare att koncentrera sig och plugga vidare. Det är svårare att lära sig något nytt när man är spänd eller stressad. En paus behöver inte handla om att man avbryter det man gör genom att gå och göra något annat. Det kan handla om att vid en paus sträcka på sig, vid en annan paus blunda en stund, vid en tredje röra på axlar och skuldror och vid en fjärde ta några djupa andetag - träna på att bara vara - och följa andetaget.

Världspremiär 9 september 2020

Skill Mjölby Stadslopp innebär sex häftiga och roliga kilometrar i den vackraste av löparstäder, där närheten till Svartån utmärker banan under cirka hälften av bansträckningen.

Loppet startar i Stadsparken och har målet på samma ställe.

Läs mer om våra olika medlems- och betalningsalternativ på vår hemsida www.mjolbygk.se

Anmäl och mera info på mjolbystadslopp.se

STOR SORTERING

UTFÖRSÄLJNING AV VÅRENS OCH SOMMARENS NYHETER FRÅN

AV SKINNHANDSKAR

50% Snygg “kasse”

PRESENT PÅ KÖPET

Klipp ut och ta med kupongen.

Upp till

Ryggsäck finns i flera mönster och färger.

ofodrade, tunnfodrade, bilhandskar, dam och herr

Gäller när du handlar för minst 250:Mycket användbar väska finns i beige, vit, marin, rosa, svart, gul och brun.

Anmäl dig redan nu!

VÄRDE CA 100:-.

Max 1 per kund. Gäller t o m 15/5 2020.

Välkommen till Sveriges största väskbutik ÖPPET ALLA DAGAR Vardag 9-18 • Lördag 10-16 • Söndag 11-16 Reservation för vissa helgdagar.

Valborgsmässoafton 9–18 • Första maj stängt

UTFÖRSÄLJNING

Vi bjuder alltid på kaffe och rulltårta.

PLÅNBÖCKER, SKINNBÖRSAR, NYCKELFODRAL Upp till

50%

RIKSBEKANT FÖR STOR SORTERING OCH LÅGA PRISER! Parisvägen • Mantorp • 0142-211 10 www.gunnes.se


1:a maj öppet 10–16

Möblera våren med oss i Motala! Stort utbud av matgrupper till uterum och altaner

Padova Konstrottiggrupp 2 fällbara fåtöljer 1 soffa inkl dynor och högt bord

(14.995:-)

PAKETPRIS

Vikelund fåtöljset 2 fåtöljer 2 pallar inkl dynor och bord. Finns även i grå konstrotting

Kenya teakgrupp Bord 110x195-245-295 cm 6 positionsstolar

PAKETPRIS

Katt i plåt på mortorcykel

9.995:-

18.495:-

SET-PRIS NU

5.995:-

Brasilia soffgrupp i Aluminum/teak 2 fåtöljer soffa inkl dynor och bord. Finns svart eller vit

GRUPPRIS

14.995:-

169:- /st

Hjorthuvud höjd 28 cm

199:Aroma

till n e m Välkom

Ryamatta Grå eller beige, Ø80 cm, finns i flera storlekar

NU

129:-

133x190 cm

NU

499:-

byggbar soffa i skinn eller tyg

ÖPPETTIDER: FREDAG ......................10–18 LÖRDAG......................10–16 SÖNDAG .....................12–16 MÅNDAG.....................10–18 TISDAG-TORSDAG STÄNGT

Eriksbergsgatan 4, Motala (Engelfabrikerna Charlottenborgsleden) • Tel 0141-23 32 90


4

2020 VECKA 18

ÖSTGÖTATIDNINGEN.SE

Grannarna har tröttnat på höga hastigheter ”En tidsfråga innan det händer en olycka” MJÖLBY. Höga hastigheter har länge varit ett problem på Skänningevägen, förbi Slomarp, i Mjölby. Boende, som har sina utfarter längs vägen, oroar sig över att det snart kommer att ske en olycka här. Jörgen Axén, Maria Wallström och Joakim Borg är några av flera boende längs Skänningevägen som är oroliga för de höga hastigheterna, och som önskar att det görs mer för att sänka farterna. Jörgen har bott längs Skänningevägen i 25 år. Den angivna hastigheten förbi hans hus är 40 kilometer i timmen, men långt i från alla håller den farten, menar han. – Mellan halv fyra och sex på eftermiddagen och mellan halv sex och halv åtta på morgonen är det värst, säger han.

När vi träffar Jörgen och Joakim är klockan strax efter 14 en vanlig onsdag och flera bilar passerar längs Skänningevägen. Några saktar in, men flera har också en märkbart hög hastighet. Jörgen har en grind in till sitt hus så att hans hund inte ska springa ut på vägen. Joakim, som har ett barn på två år, håller just nu på att bygga en grind. LÄNGS SKÄNNINGEVÄGEN är det på vissa sträckor 60 kilometer i timmen och på andra 40 kilometer i timmen. Jörgen och Joakim tror att många missar när hastigheten sänks och menar att en åtgärd skulle behöva göras från kommunen. – Det är bara en tidsfråga innan det händer en olycka. Jag har inte satt upp någon skylt med lekande barn, men snart kommer jag att göra det, säger Joakim.

Jörgen Axén och Joakim Borg är två av de boende längs Skänningevägen som oroas över de höga hastigheterna. Foto: Carolina Fransson

JÖRGENS FRU Maria tillägger: – Jag har flera gånger lämnat synpunkter och förslag till kommunen. Kameror, refuger och väggupp har vi envist föreslagit under många

år. Jag har föreslagit att man målar vägbanan och ändrar skyltningen med bågskyltar till 40 som står vid vägbanan med målade infällningar, säger hon.

– För oss handlar det också om bullernivåer, utsläpp och boendemiljö. Det är en väsentlig skillnad när en bilist kör i 40 kilometer i timmen jämfört med 60 kilo-

meter i timmen och uppåt, fortsätter hon.

CAROLINA FRANSSON

”Vi måste hela tiden prioritera våra insatser” Inga ytterligare trafiksäkerhetsåtgärder planeras på Skänningevägen MJÖLBY. Polisen bekräftar att det ofta är högre hastigheter än tillåtet på Skänningevägen. Samtidigt har Mjölby kommun gjort flera åtgärder för att få ner hastigheterna. Kommunens trafikingenjör Joel Runn menar att det finns begränsningar i vilka åtgärder som vidare kan göras – då vägen också fortfarande måste fungera som en genomfartsled. Josefin Arvidsson är kommunpolis i Motala med bevakningsområde i Motala, Mjölby, Boxholm, Ödeshög och Vadstena. Hon bekräftar att det ofta är fordon som kör för fort på Skänningevägen och att det varit så länge. – Vi har uppmärksammat det när vi haft fartkontroller där. Det är en extra utsatt gata, säger hon. JOEL RUNN säger att kommunen arbetar kontinuerligt med att genomföra trafiksäkerhetsfrämjande åtgärder, i syfte att få ner hastigheten på gator och vägar. – I kommunens investeringsbudget finns det av-

satt två miljoner kronor för att årligen genomföra åtgärder för att stärka trafiksäkerheten, exempelvis gupp, avsmalningar och förskjutningar, och för att genomföra gång- och cykelåtgärder, exempelvis utbyggnationer av nya gång-och cykelbanor. Tekniska nämnden har också antagit ett trafiksäkerhetsprogram och ett gångoch cykelprogram, där dessa typer av platser pekas ut att prioriteras, säger han. – Eftersom vi har begränsade resurser kan vi inte genomföra alla åtgärder som vi skulle vilja eller som allmänheten önskar, utan vi får prioritera. Passager med stora gång- och cykelflöden, skolvägar och närheten till platser där barn och ungdomar rör sig är sådant som vi tar i beaktande. Likaså olycksstatistiken från Transportstyrelsen är viktig i vårt arbete. Men det finns även andra aspekter som kan spela in, eftersom varje plats är unik med sina egna förutsättningar, fortsätter han. KOMMUNEN HAR genomfört åtgärder för att begrän-

heller som aktuellt i dagsläget, i och med att Skänningevägen är en infartsgata till Mjölby och framkomligheten är viktig. Trafiksäkerhetskameror finns framför allt på det statliga vägnätet och är ett samarbete mellan Trafikverket och Polismyndigheten. Det är de som beslutar var dessa kameror placeras ut, säger han.

Mjölby kommun har vidtagit åtgärder, som att sätta upp den här skylten till exempel, för att få ner hastigheten på Skänningevägen. Foto: Carolina Fransson

sa hastigheten på delar av Skänningevägen. – Vi har ändrat hastighetsgränserna från 50 till 40 på stora delar av sträckan. Vid övergångsstället nära Egebyskolan har vi installerat så kallade blinkade övergångsställen, som påkallar bilförarens uppmärksamhet när någon vill gå över övergångsstället. Längs med hela Skänningevägen finns också gång- och cykelbana, vilket

är viktigt för att skapa ökad trafiksäkerhet för oskyddade trafikanter längs med sträckan, säger han. BOENDE LÄNGS Skänningevägen är, trots detta, oroliga för att det kan ske en olycka där snart. På den aktuella sträckan råder 40 kilometer i timmen, men få håller den hastigheten upplever de. Kan ni från kommunen göra något mer för att mins-

ka hastigheterna på den här sträckan? – Vi har som sagt genomfört åtgärder med sänkt hastighetsgräns, skyltning som varnar för gående och det finns även en gång- och cykelbana längs med hela Skänningevägen. Ytterligare skyltning riskerar att förvilla trafikanter och ger också liten trafiksäkerhetseffekt. Farthinder eller avsmalning av vägen ser vi inte

KOMMUNEN TAR alla synpunkter kring trafiksäkerhetsfrågor på stort allvar, intygar Joel Runn. – Men det betyder inte att vi kan åtgärda alla platser där det finns ett problem. Vi har dessutom genomfört åtgärder på Skänningevägen. Ett stort ansvar ligger hos trafikanter att följa de regler som finns i trafiken. Med en helt obegränsad budget skulle vi givetvis kunna göra mer åtgärder på alla platser i kommunen där vi och allmänheten önskar, men så ser inte verkligheten ut. Vi måste hela tiden prioritera våra insatser precis som inom alla andra områden.

CAROLINA FRANSSON


OUTLETPRISER!

2020 VECKA 18

Nu blir vi en 1000 kvm stor

ÖSTGÖTATIDNINGEN.SE

TEAM SPORTIA OUTLETBUTIK med ännu bättre utbud och ännu lägre priser!

depotMantorp

er Vi bjud på fika agtorsd ag. sönd

5

Mängder av fler bra erbjudanden i butiken torsdag-söndag

VECKA 18

&

Nissan´s

Viringe i samarbete RING OSS, SÅ LEVERERAR VI MATEN HEM!

K LACK NYCKELBAR ÖSTERGÖTLANDS BÄSTA JEANSAFFÄR

OUTLET

Blomsterhjärtat Floristdesign

VAD ÄR DU SUGEN PÅ I DAG?

0142-120 60 Ring kl 11–20

49_ot

/kg

SPARA 50:-/kg

Laxfilé

/kg

Vakuumförpackad Salmo salar. Odlad i Norge Ord. pris 189:-/kg

Karrékotletter

Färska ursprung Sverige, med ben av gris, 0rd. pris 79,95/kg Max 3 kg/hushåll

Mantorp • Depot Mantorp

el sid

a!

citygross.se

Runvägen 2, tel 0142-298200

Öppet alla dagar 7-22 Priserna gäller t o m sönd 3/5 2020. Reservation för slutförsäljning och tryckfel.

N VA

ENMÄRK

E

Butikskedja 30790654

Vårsolens strålar är starka! Glöm inte att köpa solskydd.

Tillsammans för Mjölby i samarbete med

www.kronansapotek.se

Öppettider: Måndag–fredag 10-19 • Lör 10-17, Sön 11-17 City Gross Alla dagar 7-22 www.depotmantorp.se | Du kan ladda el-bilen hos oss!

– Vill Du också vara med och bidra?

p av h

SPARA 30:-/kg

”Ett lovvärt initiativ!”/ Mjölby Kommun

TACK alla ni som stöttat den lokala journalistiken

Vid kö

T

HEMKÖRNING INOM MJÖLBY STAD!

139· S

Ring vårt gemensamma callcenter

Brahegatan 13, Mjölby 0142-120 60 www.eataliano.se

Färsk fisk & skaldjur från vår fiskdisk, allt från hållbara bestå nd!

depotmantorp

Slutrea på 2019 års TV-modeller! SAMSUNG EXKLUSIVA 7-SERIEN

Smart 4K HD LED TV i elegant design. UHD-processor, Dynamic crystal color och Picture Quality 2000 Hz (100 Hz).

Prissänkt

2 000:-

50” 50RU7445

6 990:7 990:(ord. pris 8 990:-)

55” 55RU7445

(ord. pris 9 990:-)

SAMSUNG PRISVÄRDA 6-SERIEN

Prissänkt

Smart 4K HDR LED i slimmad design. 1400 Hz PQI (100 Hz).

Swisha valfritt belopp till

1233093721

5 999:7 990:-

55” 55RU6025

(ord. pris 7 990:-) 65” 65RU6025

(ord. pris 9 990:-) PHILIPS 43” LED-TV

från

SALORA 65” SMART-TV 4K från

3 999:6 999:-

2 000:Fler grymma bud i butiken!

HALVA PRISET PÅ INSTALLATION MED RUT-AVDRAG.

MEDIACENTER MJÖLBY Jerikodalsgatan 4, Mjölby Köpcentrum Tel: 0142-36 97 97 Öppet: Mån-Fre 10-18, Lör 10-14 www.mediacenter.se


tala delbe ill upp t n 24 må

Ulfåsa Möbler

Como Reclinergrupp 2 fåtöljer, fotpalfotpal lar, dynor + bord 50x50 cm. Finns även i svart. (Ord. pris 7 950.-)

Palleja Soffgrupp

nu 6 995.-

Hörnsoffa 198x198 cm, tjocka dynor + bord. Från Brafab. (Ord. pris 8 990.-)

(356.-/mån)

Rio Lyxgrupp

3-sits soffa, 2 fåtöljer, bord + tjocka dynor. Inkl. ställbara fåtöljer. (Ord. pris 16 995.-)

nu 14 695.(690.-/mån)

Bora Bora

Strandhydda. (Ord. pris 14 995.-)

nu 6 985.-

(355.-/mån)

nu 11 900.(547.-/mån)

Leone Matgrupp

Leone Matgrupp från Brafab. 6 karmstolar och bord. I vitt el. svart. (Ord. pris 9 665.-)

nu 6 985.-

Morzine Vit hörnsoffa inkl. dynor. (Ord. pris 7 660.-)

(355.-/mån)

Hastings Matgrupp

Turin

6 Karmstolar och bord 150 cm, inkl snurrplatta med ishink under. Antacite, pärlgrå el seagrass. (Ord. pris 19 900.-)

nu 5 265.-

nu 15 795.-

(259.-/mån)

(717.-/mån)

öppet alla dagar Mån–Tors 1 Maj Lördag Söndag

Matgrupp. 4 stolar + bord i Teak. (Ord. pris 6 770.-)

10-18 12-16 10-16 12-16

VARMT VÄLKOMNA!

nu 6 890.-

(330.-/mån)


Östergötlands största utbud av utemöbler!

Europe Trägrupp Soffa, 2 fåtöljer + bord 75x135 cm. Exkl. dynor. (Ord. pris 5 900.-)

Ninja Matgrupp 4 karmstolar + bord 80x140 cm. Svart konstrotting. Från Brafab. (Ord. pris 6 975.-) 4 Positionsstolar + bord. Nu 6 990.- (9 775.-)

nu 4 795.(260.-/mån)

nu 4 795.-

(260.-/mån)

Everton Däckstol i akacia från Brafab. (Ord. pris 1 669.-)

Åre Cafégrupp

nu 1 385.-

2 klappstolar och bord 58x58 cm i vitlackad akacia. Från Hillerstorp. (Ord. pris 1 595.-)

Boxer Dynbox

Förvaringslåda. 123x55x61 cm. Från Brafab. (Ord. pris 1 290.-)

nu 1 095.- (99.-/mån)

(112.-/mån)

Papaya Dynbox

Förvaringslåda i teak från Brafab. (Ord. pris 5 595.-)

nu 4 495.- (225.-/mån)

nu 1 495.(117.-/mån)

Creston Solsäng i aluminium. Finns i vit och svart. (Ord. pris 1 295.-)

nu 995.- (95.-/mån)

Hängpasrasoller i mängder!

från 895.-

10-års garanti.

Björkö Bäddsoffa. Bäddmått: 195x140 cm. 10-års garanti. Svensktillverkad. Finns i flera färger. (Ord. pris 13 420.-)

nu 11 995.(552.-/mån)

 Ask Frälsegård, Motala  0141-714 00 ·  www.ulfasa.se  ulfasamobler ·  @ulfasamobler

Sky Kontinentalsäng Kontinentalsäng. Bonell/5-zons pocket. 180x200 cm. Inkl. bäddmadrass & ben. Finns i flera färger. (Ord. pris 11 900.-)

Reservation för slutförsäljning och tryckfel.

Innan du handlar – jämför med oss!

nu 9 495.(443.-/mån)


8

2020 VECKA 18

ÖSTGÖTATIDNINGEN.SE

Valborgsmässofirande i Skänninge är inställt Från vänster näringslivsutvecklare Jonny Bertholdsson, kommundirektör Dag Segrell och kommunstyrelsens ordförande Cecilia Burenby. Foto: Pressbild

Alla kommunanställda får presentkort på 300 kronor MJÖLBY. Nu får alla 2 900 anställda i Mjölby kommun ett presentkort på 300 kronor. Presentkortet går att handla för i olika butiker och restauranger i Mjölby. Tanken bakom presentkortet är att stödja de lokala företagen och samtidigt uppmuntra medarbetarna att också göra det, enligt ett pressmeddelande. – Våra anställda sliter extra hårt under Coronakrisen. Vi vill visa vår uppskattning för

detta, samtidigt som vi stöder de lokala företagarna, säger kommunstyrelsens ordförande Cecilia Burenby i pressmeddelandet. – Jag vet hur tufft Coronakrisen slår i många branscher. Nu hoppas vi att presentkortet ska vara en hjälp och uppmuntran för företagen i en svår tid, säger kommunens näringslivsutvecklare Jonny Bertholdsson. Presentkortet kan användas fram till den sista juli.

Stort utbud av fräscha

vårblommor!

eningar i Östergötland får ta del av pengarna. IFK Norrköping FK är den förening som får mest pengar, 72 986 kronor. Bland de övriga 20 föreningarna som får mest finns Vadstena GIF, 14 984 kronor, IFK Motala BK, 13 456 kronor, Motala AIF FK, 12 088 kronor, Fornåsa IF, 11 366 kronor och Västra Harg 10 371 kronor.

PELARGONER i många färger

Specialpelargoner ex: Mårbacka och Tulpan. Årets pelargon: Tango

”Det här innebär att vår hjälpverksamhet blir drabbad.” De inställda evenemangen innebär inte bara en besvikelse för besökarna. – Det här innebär att vår hjälpverksamhet blir drabbad, säger Ulf Klasén.

Lions Club Skänninges traditionella valborgsmässofirande med mc-kortege, samt Nationaldagsfestivalen den femte och sjätte juni, har ställts in på grund av coronaviruset.

LIONS CLUB är en välgörenhetsorganisation som finns i hela världen. – Internationellt har Lions exempelvis projekt i Tanzania. I oktober var jag personligen med i ett vattenprojekt som Skänninge Lions Club är med och finansierar. Sedan hjälper vi barnen i de stora lägren i Turkiet, för att de ska gå i skolan. Vi hjälper med skolmoduler och utbildar lärare, säger Ulf Klasén. Nationellt stöttar landets olika Lions-klubbar bland annat Lions cancerfond och forskningsfond samt

Upplever du Nedstämdhet? Ångest? Relationsbekymmer?

hjälpverksamheter som handikappläger. – Lokalt stöder vi mycket med skolresor, säger han. ULF KLASÉN berättar att valborgsmässoafton i Skänninge ger en vinst på drygt 20 000 kronor, vilket är en liten summa i jämförelse med klubbens andra event. Konsekvenserna för de minskade inkomster kan bli stora, men hur stora återstår att se. KLUBBEN I Skänninge bildades 1958. Genom åren har medlemmarna blivit äldre.

– En tredjedel av våra medlemmar är 70 år eller äldre och riskgrupp. Så vi har ställt in träffarna. Vi har bara haft styrelsemöten, säger Ulf Klasén. – Men hälsan går alltid först. Det viktigaste är att ingen blir smittad på våra aktiviteter. Ekonomin får lösa sig. Det här är ett problem överallt. Det är alla som drabbas, fortsätter han.

LOTTA HOFSTRÖM

Närproducerade trycksaker Snabbt och prisvärt

Leg. Psykoterapeut erbjuder individuell-, par- och familjeterapi. Mottagning finns i Linköping, Tranås och Boxholm

Öppet ons, tor 12-18, lör 10-15 070-969 57 54

Kontakta Carolina Dufmats för konsultation. 0706-485159, linadufmats@live.se

Skyttegatan 6, Mjölby (Från Kungsvägen: sväng upp gatan mitt emot Delman)

Vi firar 1 år!

Lions Club Skänninges traditionella valborgsmässofirande med mc-kortege, samt Nationaldagsfestivalen den femte och sjätte juni, har ställts in på grund av coronaviruset. Allmänna sammankomster med fler än 50 personer är förbjudet i landet på grund av coronaviruset, och dessa evenemang besöks vanligen av ett par tusen personer. –Risken är att inte heller Skänninge Marken blir av, säger klubbens lokala president Ulf Klasén.

LOTTA HOFSTRÖM

Ungdomsidrotten får pengar ÖSTERGÖTLAND. Med anledning av coronakrisen gör Svenska Spel, via initiativet Gräsroten, en förskottsutbetalning om 893 167 kronor till ungdomsidrotten i Östergötland. I ordinarie fall sker utbetalningen i november, men nu vill man hjälpa föreningarna i krisen genom att betala ut pengarna i förväg, skriver Svenska spel i ett pressmeddelande. 156 för-

SKÄNNINGE. Valborgsmässofiranden runt om i länet är inställda och så även det traditionella firandet med fyrverkeri på Väderkvarnsbacken i Skänninge.

Lördag 2 maj Varmt välkomna!

Räkmacka kaffe........................ 85:Mazarin kaffe......................... kaffe ......................... 35:-

När det gäller häst-och lantbruksdjur

info@alatryck.com • 0143-123 45 Ny hemsida www.alatryck.com

Vi har frysta matlådor för avhämtning! Passa på att fylla din frys!

Svensk husmanskost

50:-

Ring så är det klart när du kommer!

Skulle vi bli för många finns det även möjlighet till take-away, under rådande omständigheter.

Ring för lunchmeny eller se på Facebooksidan cafe markan på ö&b eller Instagram cafe markan.

Öppet alla dagar. Välkomna! Hos oss kan ni även beställa catering – ring oss så berättar vi mer! 0768-05 80 80 Storgatan 25 A, Boxholm Öppet: Mån- fre 07.00–18.00, Lör 09.00–14.00, Sön stängt

Barnsligt enkelt!

Kontakta Göran Nästorp 070 517 86 86 goran.nastorp@agria.se

Cafe Markan Borgmästaregatan 13 Skänninge

0142-400 77

BOKA DINA

PRIVATANNONSER PÅ VÅR WEBB Klicka in dig på www.östgötatidningen.se

och följ instruktionerna, betala enkelt med kort! Detta gäller: Grattis- och nyföddannonser, radannonser, dagens ros, personligt, tack- och vigselannonser


9

2020 VECKA 18

ÖSTGÖTATIDNINGEN.SE

FRÅN SVENSKA MYNDIGHETER

KRAFTTAG TILLSAMMANS! Gratistidningarna samlar Sveriges lokaltidningar som delas ut gratis till alla hushåll och just det faktum att den delas ut till alla blir dess uppgift viktigare än någonsin. Aldrig tidigare i modern tid har det varit viktigare att nå ut till alla människor med korrekt information som motverkar falska nyheter och åsiktsbubblor som vi ser på sociala medier. Våra journalister jobbar hårt för att ge er lokala nyheter varje vecka och till skillnad från prenumererade tidningar har vi inte rätt till statligt presstöd just tack vare det faktum att den delas ut till alla. Vår enda intäktskälla är våra annonsörer och det är dom som möjliggör att Du får tidning med lokal journalistik, gratis, hem i brevlådan.

Vårens högtider blir annorlunda i år. Res inte till familj och vänner under vårens högtider. Håll istället kontakten över internet och telefon. Fortsätt att hålla avstånd till andra när du handlar eller gör ärenden. Tillsammans kan vi bromsa smittan.

ALLA KAN BIDRA Sällan har uttrycket ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något” varit mer passande. Det är upp till oss att rädda våra lokala företag och se till att behålla så många arbetstillfällen som möjligt. Vi vill därför uppmana alla gratistidningarnas läsare att gynna våra lokala butiker, restauranger och alla andra företag genom att handla lokalt! Vår bransch står inför utmaningar i dessa tider. Då vi som gratistidningar inte har några prenumerationsintäkter eller statliga bidrag så har vi nu infört möjligheten att stötta den lokala journalistiken genom ett frivilligt bidrag till just din lokala gratistidning. I takt med att coronaviruset sprider sig i landet blir det uppenbart att det handlar om en kris för hela samhället. Vården, offentliga verksamheter, individer och företag sätts på prov. Vad följderna kommer bli vet vi inte ännu men det är till stor del upp till oss själva. Vi ska inte sprida smitta vidare, vi måste hjälpa dom i vår närhet som inte längre kan handla eller gå till apoteket själva, vi ska hålla oss informerade om nya riktlinjer från myndigheter.

Östgötatidningens affärsidé är att vi kommer ut gratis till alla hushåll i vårt spridningsområde. Det är annonsörerna som finansierar vår produkt. I en tid av vikande annonsintäkter, högre papperskostnader, högre distributionskostnader och minskade upplagor för stora delar av tidningsvärlden, kan du dra ditt strå till stacken för att säkerställa att vi kan fortsätta att producera bra lokal journalistik. STÖTTA DEN LOKALA JOURNALISTIKEN.

Swishnr: 1233093721

Läs samlad information på krisinformation.se


10

2020 VECKA 18

ÖSTGÖTATIDNINGEN.SE

Gratistidningarna samarbetar med Visa Vägen-priset! Hög tid att nominera kandidater till årets viktigaste arbetsmarknadspris KRÖNIKA. Alla påverkas av krisläget. Ingen kan säga säkert när det är över. Det är svårt att få tid och tankar till något utöver pandemin och alla som blir sjuka. Och alla som lämnar oss. Vi hyllar våra hjältar. De som sliter i sjukvården, alla de som räddar liv. I denna svåra vardag önskar jag ändå att vi kunde ägna en stund åt en fråga som inte blivit mindre viktig i dessa kristider – alla människors lika värde. Det handlar om att de som har olika former av funktionsnedsättning ska ha sin självklara rätt till ett jobb, till en erkänd plats i vårt arbetsliv. Jag tror faktiskt att det är viktigare än någonsin att vi just nu håller hårt i denna grundläggande princip för vårt demokratiska samhälle. Alla talanger behövs om vi ska klara nuet och framtiden.

Så till själva saken - det som handlar om de hjältar som gör allt de kan för att alla ska få vara en del av arbetsmarknaden. Varje år delas Visa vägen-priset ut till dessa hjältar. Ett pris går till en arbetsgivare som gjort enastående insatser för att anställa personer med funktionsnedsättning. Och ytterligare ett pris går till en eldsjäl, en enskild person, som jobbat för att alla ska inkluderas. Visa vägen-priset har delats ut i hela 12 år. Jag är ordförande i den jury som till slut utser vinnarna. Vi är ett väl sammansvetsat och engagerat team som går igenom nomineringarna. Bland mina kollegor finns ärkebiskop Antje Jackelén, H.K.H. Prins Daniel, LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, chefekonomen Bettina Kashefi på Svenskt Näringsliv och Samhalls marknadsdirektör Mats Eliasson. Jag brukar sä-

H.K.H. Prins Daniel sitter också i Visa vägen-juryn. Foto: Joakim Hesselman (Samhall Marknad)

ga att vi har Sveriges roligaste, men också viktigaste och mest ansvarsfulla uppdrag. Men allt hänger faktiskt på dig! Det är så här – det är du som nominerar kandidater till arbetsgivarpriset och eldsjälspriset. Var du än bor och vem du än är så kan du nominera. Missa inte den möjligheten! Det är enkelt gjort – du behöver bara gå in på Visa vägen-prisets hemsida: visavägen.se. Där finns alla instruktioner. Nominera nu! Dessutom – du har rösträtt. På visavägen.se kan du se alla kandidater och rösta på den du vill ska vinna. De med flest röster går till final och hamnar hos oss i Visa vägen-juryn för slutgiltig bedömning. Därför och igen – var med och påverka vilka som ska blir årets arbetsgivare och eldsjäl! Du kan nominera kandidater ända fram till 1 maj. Du kan rösta på dina favoriter ända fram till 7 juni. En sak till – vi vill få kandidater från hela Sverige! Förra året reste vi från norr till söder och utsåg regionala vinnare. I år reser vi inte, men precis som förra året utses de nationella vinnarna på Visa vägen-galan i Stockholm den 16 november. Förra årets arbetsgivare var Grönsakshallen Sorunda i Stockholm. Eldsjälen kom

från Karlstad och heter Lars Lerin, som säkert är bekant för många genom tv-serien ”Lerins lärlingar”. Lars är förstås också en uppskattad konstnär. Vi delade dessutom ut ett hederspris. Det gick till företaget Partykungen i Gävle. Det brukar komma in hundratals nomineringar. Ett år nominerades hela 682 stycken. Och det är många som är med och röstar, över 20 000 tillhör det normala. Slutsats – nominera nu och rösta sedan på dina favoriter! Årets viktigaste pris är viktigare än någonsin! JAN SCHERMAN ORDFÖRANDE I VISA VÄGEN-JURYN

FAKTA Fakta Sveriges viktigaste arbetsmarknadspris Visa Vägen-priset handlar om de hjältar som gör allt de kan för att alla ska få vara en del av arbetsmarknaden. Varje år delas Visa vägen-priset ut till dessa hjältar. Ett pris går till en arbetsgivare som gjort enastående insatser för att anställa personer med funktionsnedsättning. Och ytterligare ett pris går till en eldsjäl, en enskild person, som jobbat för att alla ska inkluderas. Visa vägen-priset har delats ut i hela 12 år.

Jan Scherman är ordförande i Visa vägen-juryn. Foto: Joakim Hesselman (Samhall Marknad)

Just nu bjuder vi på valfri dippsås vid köp av valfri hamburgaremeny

Blomsterhjärtat Floristdesign

Vi kör ut blommor och annat från vår butik till de ”obesökbara” (eller till dig) utan leveransavgift. Detta gäller beställningar för minst 350 kr till adresser i Mantorps, Vikingstads och Mjölbys tätorter. För leveranser till begravningar eller bud till landsbygden gäller ordinarie leveransavgifter.

Ring och beställ på tel 0142-210 45 eller besök vår butik på Depot Mantorp. Erbjudandet gäller tills vidare. Betala gärna med swish. Utkörning sker under ordinarie öppettid.

ÖPPETTIDER VALBORGSMÄSSOAFTON OCH 1 MAJ

Norra Strandvägen 1 Mjölby | Ring gärna och beställ 0142-144 26

Medborgarservice och kommunens växel Valborgsmässoafton 30 april öppet 7.30-15 Fredag 1 maj stängt

Behöver du hjälp att plantera?

Mjölby bibliotek Valborgsmässoafton 30 april öppet 10-15 Fredag 1 maj stängt

TVEKA INTE ATT KONTAKTA OSS. Vi gör även beställningar och erbjuder fri hemkörning inom Mjölby. Utanför tillkommer en avgift.

Sophämtning 1 maj Sopbilen kommer samma dag som vanligt. Sophämtningen kan dock ske under andra tider på dagen. Tänk på att ställa ut kärlet senast klockan 6 på sophämtningsdagen, eller om möjligt kvällen innan. Hulje återvinningscentral Valborgsmässoafton 30 april öppet 7-16 Fredag 1 maj stängt Välkomna till Sörby rundloge

Välkommen in i vår fräscha butik i köpcentret Depot Mantorp! Blomsterhjärtat Floristdesign Runvägen 2, Mantorp 0142-210 45 www.blomsterhjartat.se

Ord öppettider: Månd–fred 10–18 Lörd 10–15 Sönd Stängt

Vi önskar alla en

TREVLIG VALBORG!

Alla som handlar för minst 300:- bjuder vi på kaffe eller te och kakor från Nyfiket. Annars kostar det 20:-.

Lyckan – följ dina drömmar lyckanfoljdinadrommar 0709-21 80 87 0709-21 80 99

Sörby bygatan 1 C, Mjölby • Onsdag–fredag 10–18, lördag 10–15


11

2020 VECKA 18

ÖSTGÖTATIDNINGEN.SE

24-årsjubileum

Välkommen att handla och trivas i Mjölby kommun

Kom och fira med oss 24/4–3/5 24 ÅR

EN UNIK BUTIK PÅ LANDET

1996 - 2020

LIFESTYLE • FASHION • FRITID • HUND • KATT HÄST • RYTTARE • JAKT • INREDNING

+

utrustning-kläder-skor-jodphurs-stövlar-kängor

Sharpman är en 1.500 kvm stor butik med ett enskilt läge i utkanten av den lilla byn Hogstad 5 km utanför Mjölby. FÖR ATT DET INTE SKA BLI FÖR TRÅNGT I BUTIKEN VÄLJER VI I ÅR ATT FIRA VÅRT JUBILEUM UNDER EN LÄNGRE PERIOD 24/4–3/5.

20%

BUTIKEN ÄR FYLLD MED VÅRENS på ALLT* i butiken och webbshopen NYHETER! *Gäller på ord priser den 24/4–3/5. Erbjudande i vårt café Gäller dock ej på: Outlet, reavaror, foder, kattsand, spån, sadlar, ammunition, Samshield, Kep, Kask och Jubileumsbeställningsvaror. våffla

24:-

ÖPPETTIDER: Månd–fred 10–18 • Lörd 10–16 • Sönd 11–17 Valborg 10–17 • 1 maj 11–17

Nyhet!

För er säkerhet:

Nu kan du köpa presentkort online!

med vaniljglass grädde, maränger, topping, jordgubbar

– Alla som önskar får en klick AlcoGel i handen. – Vi ”spritar” regelbundet alla terminaler, handtag, personalens händer, toaletter m m. – I vår STORA butik så är det lätt att hålla avstånd mellan varandra.

Korv med bröd 5:-

TITTA GÄRNA IN I VÅR WEBBSHOP!

frisör

www.sharpman.se

För mera info se: www.sharpman.se eller följ oss på

www.studiomf.se 0708‐928284

www.sharpman.se

Veckan s kli pp!

pp! Veckan s kli

Servetter (12:50)

Badleksaker

10:-

30 %rabatt

Köpglädje för hela familjen!

/st

MJÖLBY Galleria Kvarnen Tel. 0142-166 66  Öppet mån-ons 10-18, tors 10-19, fre 10-18, lör 10-15 

Blomjord

Östgötaodlad

Pelargon

8 liter

(22:50)

Veckans bukett

Liljor

ck

2 för

20:-

(29:-/st)

tallrikar och glas

(59:-)

Akrylgarn

Engångsartiklar

Hortensia

3-pa

50:-

Vattenkannor

39:-

(99:-)

frå n

69:-

3950

/st

Pussel

/st

Picknicktips

Red Yellow, 50 gram

frå n

15:-

/st

Ahlgrens Bilar

(15:-)

10:-

/st

Droste Choklad

125 gram

80 gram

10:-

/st

10:-

/st

frå n

frå n

69:-

10:-

/st

Carletti godispåsar

/st

Lakritskonfekt

10:-

/st

200 gram

10:-

Annonsen gäller 29/4–6/5 eller så långt lagret räcker. Reservation för slutförsäljning och eventuella tryckfel.

/st /st


Information kring Coronaviruset och covid-19 På Mjölby kommuns hemsida, www.mjolby.se/corona, publicerar vi fortlöpande information om hur kommunens verksamheter påverkas. Du är också välkommen att ringa till vår Medborgarservice, telefon 0142 - 859 95, för att få hjälp med information och frågor.

Eldningsförbud i hela Östergötland! På grund av den senaste tidens torra och varma väder är brandrisken mycket stor i länet. Länsstyrelsen Östergötland har därför, efter samråd med bland andra länets kommuner och räddningstjänster, fattat beslut om eldningsförbud i hela länet. Eldningsförbudet gäller från och med kl. 14.00 den 24 april 2020 och tillsvidare. Detta innebär att det är förbjudet att elda och grilla utomhus med fast bränsle, det vill säga ved, kol, briketter, gräs, ris, grenar och liknande. Förbudet gäller i skog och mark eller då det finns risk att eld lätt kan spridas vidare i terrängen. Du får dock fortfarande grilla och laga mat vid fasta grillplatser och på din egen tomt.

Tips på utomhusaktiviteter Fysisk aktivitet utomhus och i naturen är bra för hälsan men följ Folkhälsomyndighetens allmänna råd! I kommunen har vi flera motionsspår och vandringsleder som är perfekta att vandra och motionera i nu när våren är här. Några exempel är: •

• •

Som en del av Östgötaleden finns tre etapper vandringsled mellan Bleckenstad, cirka en mil söder om Mjölby, till Örbackens naturreservat ungefär sex kilometer norr om Mjölby. Vandringsleder och spår vid Skogssjöområdet. Östergötlands naturreservat erbjuder många platser för ett härligt friluftsliv bland annat Tåkerns naturreservat.

Det finns också fina historiska sevärdheter att upptäcka ute i det fria, exempelvis: En klar dag när träden inte är lövade kan man från toppen av Lunds backe utanför Skänninge se 16 kyrktorn. Backen är en av Östergötlands förnämsta gravplatser från

Vallgraven vid Svaneholms borgruin utanför Västra Harg.

järnåldern med ca 175 fornlämningar och kanske också platsen för en stor solkalender. Ett annat intressant fenomen som kan vara knutet till Lunds backe är att i de flesta riktningar av betydelse finns i dag en kyrka. Att man byggde kristna kyrkor på gamla kultplatser är känt och om man följer riktlinjerna i solkalendern finner man att på många sådana linjer ligger just en kyrka. Kungshögarna, också kallad Knektahagen, är en långsträckt platå inne i Mjölby. Här finns ett stort gravfält från järnåldern med ca 125 fornlämningar, främst stensatta gravhögar i form av cirklar, treuddar och kvadrater men även resta stenar, skeppssättningar och domarringar.

Ruinen efter medeltidsborgen Svaneholm är naturskönt belägen på en udde i Kilarpesjön vid Västra Harg. Sjön är idag sänkt men förr låg borgen på en ö omgiven av vatten och vallgravar. Borgen hade ett bastant kärntorn med upp till fem meter tjocka väggar, avsedda att klara vilken belägring som än kunde komma. Åt sjösidan fanns pålspärrar precis under vattenytan. Runt borgen fanns breda vallgravar som tydligt framträder i landskapet än idag. På www.visitostergotland.se/mjolby finns mer information och tips. Packa fikakorgen och gå ut i det härliga vårvädret, men glöm inte att hålla avstånd även utomhus!


Hjälp med att hämta medicin! Vi hjälps åt - i tider som dessa är det viktigare än någonsin att vi bryr oss om varandra. Hör av dig till anhöriga, vänner och grannar som är i en riskgrupp och fråga om du kan hjälpa till med ärenden. Tillhör du en riskgrupp är det bättre att be någon annan att exempelvis gå och handla på apoteket.

Ska du besöka återvinningscentralen på Hulje i Mjölby? Du är välkommen att slänga ditt avfall precis som vanligt men vi uppmanar dig att följa folkhälsomyndighetens försiktighetsåtgärder för allas hälsa och trivsel. Tänk på: • • • • •

Efter överenskommelse med apoteken i Mjölby kan Svenska kyrkan också hjälpa till att hämta ut receptbelagd medicin i Mjölby stad. Vid utförd tjänst betalning med kontanter, swish eller faktura. Kontaktperson är diakon Margareta Holmström, telefon 0142 - 552 05, e-post margareta.holmstrom@svenskakyrkan.se

Håll avstånd från varandra och hjälp oss minska trängseln på återvinningscentralen. Åk hellre få gånger med mer avfall än ofta med lite avfall. Återvinningscentralen är en plats där många människor vistas samtidigt. Personer över 70 år och de som tillhör andra riskgrupper bör begränsa sina fysiska kontakter med andra enligt Folkhälsomyndigheten. Känner du förkylnings- eller influensasymtom är du välkommen till oss en annan dag när du är frisk. Vi tar i nuläget inte emot prylar eller kläder till återbruk. Tyvärr har inte de företag som hanterar detta möjlighet att hämta det. Spara dessa saker en period eller släng i lämpligt återvinningsfack. Du kan alltid fråga personalen på återvinningscentralen om du är osäker på vart du ska slänga ditt avfall.

Tillfälliga öppettider på biblioteken Biblioteket i Mjölby Måndag-torsdag klockan 10-18 Fredag klockan 10-15 Lördagar stängt Telefon: 0142-851 00 Biblioteket i Mantorp Öppet med personal: Måndag klockan 10-13 samt 15-18 Tisdag-onsdag klockan 10-13 Torsdag klockan 15-18 Fredag klockan 10-13 Meröppet: Tisdag-onsdag klockan 17-22 Fredag klockan 13-22 Lördag-söndag klockan 7-22 Telefon: 0142-856 46 Biblioteket i Skänninge Öppet med personal: Måndag klockan 10-13 samt 15-18 Tisdag-fredag klockan 10-13 Meröppet: Måndag-fredag klockan 10-22 Lördag-söndag klockan 7-22 Telefon: 0142-856 38

Biblioteket i Väderstad Öppet med personal: Torsdag klockan 10-13 Meröppet: Alla dagar klockan 7-22 Telefon: 0142-851 00 Vi erbjuder Take Away för dig som inte vill eller kan besöka våra bibliotek just nu. Ring gärna så berättar vi mer. Välkommen!

Ring till vår Medborgarservice 0142 - 859 95 om du har några frågor.


14

2020 VECKA 18

ÖSTGÖTATIDNINGEN.SE

Jennie gjorde LIVErnissage Öppningen väntar till i höst. Foto: Pressbild

Espresso house öppnar inte i sommar MJÖLBY. Espresso house skulle ha öppnat i Galleria kvarnen i vår. Men på grund av coronaviruset flyttas öppningen fram till efter sommaren. Det nya caféet ska flytta in på mellanplanet i gallerian och ha fönster mot Jerikodalstorget. Espresso house är en kedja med drygt 450 coffee shops runt om i norra Europa. – Espresso House tillför något helt nytt till Mjölby stad. Att utbudet i staden blir bredare gör Mjölby ännu mer attraktivt. Därför är detta en viktig etablering för vår kommun, sade kommunstyrelsens ordförande Cecilia Burenby (S) i ett pressmeddelande förra året. LOTTA HOFSTRÖM

MJÖLBY. Sju år har gått sedan Jennie Lindholm hade sin första utställning på Mjölby bibliotek. Sedan dess har hon haft flera andra runtom i Östergötland. Nu är hon tillbaka med sina surrealistiska, androgyna varelser i en ny utställning på Galleri Hörnet i bibiloteket. Jennie Lindholm är konstnär och grafisk designer med kandidatexamen i Grafisk design och kommunikation vid Linköpings Universitet. Den utställning hon nu är aktuell med heter ”Varför gör du bara svart-vitt, Jennie?” Vernissaget var i fredags och hon livestreamade det via Instagram. – Det var så lyckat! Jag är väldigt nöjd. Så många har nog aldrig besökt mina tidigare vernissager. Personer som bor långt bort, som jag sällan annars träffar, kunde vara med och kika med minimal och miljövänlig ”restid”. Trots att det sändes digitalt upplevde jag närhet och att ”besökarna” var närvarande med kommentarer,

frågor och utrop i live-chatten. Jag kommer absolut vilja göra fler livestreams, säger hon. Hur kom du på idén om att livestreama din utställning? – Jag arbetar mycket med sociala medier i mitt jobb som marknadsföringskoordinator för Norrköpings kommuns fritidsgårdsverksamheter. Jag tänkte att, varför inte livestreama även min konst? Vi kan inte förändra situationen med coronakrisen mer än att agera ansvarsfullt och följa restriktioner, men om jag ska plocka något positivt ur den är det att jag har hittat nya lösningar över hur jag kan jobba. Hur tycker du det är att vara konstnär i dessa tider? Hur har coronakrisen påverkat det du gör? – Det är klart att det påverkar. Jag dubbelkollade till exempel om jag kunde ha vernissage och utställning i biblioteket, så det inte blev inställt. Biblioteket har vidtagit åtgärder som bland

annat att hålla extra avstånd till varandra. Då känns det också helt rätt för mig, och i linje med hur biblioteket jobbar, att just livestreama så de som är nyfikna kan välja om de vill komma dit eller följa digitalt. – En annan sak som jag tänker på är ett familjeporträtt som jag håller på att skapa och som ska levereras till Stockholm. Jag skulle kunna ta bilen, och bara leverera till dörren, men samtidigt tar det emot att åka. Så ja, coronakrisen påverkar nog mitt konstnärsskap. Utställningen pågår till och med den 15 maj. CAROLINA FRANSSON

FAKTA Namn: Jennie Lindholm Ålder: 31 år Bor: I Norrköping Uppvuxen: Mellan Skänninge och Mjölby.

Jennie Lindholm. Foto: Privat

Sommarens Shakespeare-föreställning skjuts upp VADSTENA. Styrelsen för Shakespeare på Gräsgården har beslutat att skjuta upp produktionen ”Vintersagan” till sommaren 2021 på grund av den situation som uppkommit i samband covid-19-pandemin. – Vår och publikens hälsa går naturligtvis först. Men det är oerhört tråkigt att behöva ställa in en sommar. Vi har spelat varje år sedan 1996 och det är förstås både märkligt och sorgligt att inte kunna välkomna publiken i sommar, säger Pontus Plænge, konstnärlig ledare för ShpG, i ett pressmeddelande. – Det är ett stort avbräck för teatern, som till stor del går runt på biljettintäkter. Vi gör nu allt vi kan för att se till att vi kan återkomma nästa sommar, då vi också firar ShpG:s 25-årsjubileum. Det här påverkar ju också i hög grad alla våra medarbetare, från producent och skådespelare och timanställd foajépersonal på ett negativt sätt. Extra tråkigt

är det för de amatörer från Vadstena med omnejd som är villiga att satsa sin tid på att delta en hel sommar hos oss, fortsätter han. TEATERN FLYTTADE förra året in i Shakespearefabriken efter två decennier på Gräsgården i klosterområdet i Vadstena, och satsade stora pengar på renovering och iordningsställande. Nu vädjar teatern till alla som kan att bidra till att det arbetet kan fortsätta. –Vi investerade drygt en miljon kronor förra året, med stort stöd från vår Vänförening, men arbetet är långt ifrån klart. Vi behöver nu alla medel vi kan få ihop för att göra ytterligare förbättringar och utveckla lokalerna än mer, säger producent Gunilla Isacsson. TEATERNS KÄRNTRUPP av skådespelare kommer att skapa en mindre föreställning som visas vid tre tillfällen i juli. ”Shakespearekliniken – din tröst i Coronatristessen” har exklusiv Vänföreningspremiär den

Förra året flyttade Shakespeare på Gräsgården sin sommarföreställning till fabriken som ligger strax utanför Vadstena. Foto: Carolina Fransson

18 juli och visas sedan även den 19–20 juli i Shakespearefabriken. Per-Johan Persson, Pontus Plænge, Astrid Kakuli, Liselott Lin-

deborg med flera medverkar i denna kabaret, som kommer bestå av texter av Shakespeare och andra, men även sång och mu-

sik. Åskådarantalet kommer begränsas till 40 personer, och för att inte riskera någon smittspridning kommer dessa att placeras

på ordentligt avstånd från varandra.

CAROLINA FRANSSON


FAMILJENYTT

NÄRA & KÄRA

GRATTIS • NYFÖDD • VIGDA • UPPVAKTNING • ROS

PRIVATANNONSEN

DÖDSANNONS

NÄRA & KÄRA

FAST PRIS

TILL MINNE SORGTACK

998:-

499:-

skapar du själv på östgötatidningen.se

(upp till 133 mm)

(upp till 65 mm)

Montico startar ny skola på Industrigatan i Mjölby MJÖLBY. Efter att ha vunnit Arbetsförmedlingens upphandling av industriutbildningar, startar Montico en ny skola i Mjölby där de ska bedriva utbildningar inom svets, verkstadsteknik och CNC. Montico har sedan tidigare kontor i Mjölby där man erbjuder rekrytering, bemanning och företagsutbildningar. Nu breddar man verksamheten ytterligare med arbetsmarknadsutbildningar. Detta efter att ha vunnit Arbetsförmedlingens upphandling av Industritekniska utbildningar. Utbildningen kommer att bedrivas på Industrigatan 6 i Mjölby. Avtalet börjar att gälla den 1 maj 2020 och varar som längst i fyra år. – Det känns jättebra att få detta förtroende. Vi driver arbetsmarknadsutbildningar på flera andra orter och att nu även få etablera vår utbildningsverksamhet i Mjölby känns jätteroligt då vi ser det som en strategiskt viktig ort för oss, säger affärsområdeschef Josef Nagy i ett pressmeddelande. Magnus Svensson är kyrkoherde i Vadstena och Dals församlingar där bland annat Vadstena klosterkyrka ingår. Foto: Carolina Fransson

Mindre ceremonier som filmas vanligare i Vadstena ”Det kan vara en knuff in i framtiden” VADSTENA. När coronakrisen bröt ut valde många i Vadstena att flytta fram sina dop och vigslar. Nu väljer man en mindre ceremoni i stället. Det erfar Magnus Svensson, kyrkoherde i Vadstena och Dals församlingar.

borgerliga vigslar där man bara har vittnen. Ett alternativ om man har en mindre vigsel är att man har en större kyrkfest längre fram då man förnyar sina löften. Det är också många som vill ha större bröllop som flyttat fram dem till hösten, fortsätter han.

ka 1400 personer som interagerade med den vi sände från Örberga kyrka. Många tittade på den eller delar av den. 1000 specifika personer gillade sändningen och det är makalöst mycket. Mer än vad vi hade vågat hoppas på. Det är också roligt att så många kommenterar. Några skrev att de såg gudstjänsten från deras båt i skärgården, säger han.

– Jag tror att det kan bli en bestående grej då det blir mer tillgängligt för alla. Det här kan vara en knuff in i framtiden. Unga tycker inte att det är ett dugg konstigt att umgås över nätet. Visst vore det vettigt om det här alternativet finns när vi i dag bor över hela världen och alla kanske inte kan komma till ceremonin. Miljömässigt är det också bra, säger han.

– Man väljer nu att ha sitt dop för man vet inte hur länge den här krisen kan vara. Men i stället för att fira stort väljer man att bara ha familjen och de allra närmaste med, säger Magnus. – När det gäller vigslar är det många som redan planerat sitt bröllop som nu har en väldigt liten vigsel. Man tycker att det är viktigt att gifta sig - inte minst för att man tycker att det är bra rättsligt. Vigslarna blir lite mer som

I VADSTENA och Dals församlingar ingår Vadstena klosterkyrka, Herrestads kyrka, Hovs kyrka, Källstads kyrka, Nässja kyrka, Rogslösa kyrka, Strå kyrka, Väversunda kyrka, Örberga kyrka och Rogslösa kyrka. Flera av kyrkorna streamade sina gudstjänster under påsken - vilket gav stor respons enligt Magnus Svensson. – Vi sände gudstjänsterna via Facebook och vi hade cir-

MAN KAN också streama begravningar , dop och vigslar. – Men när det gäller vigslar och dop spelar de flesta in själva ändå eftersom man vill visa filmen efteråt, säger han. Han tror att streamade gudstjänster och ceremonier kan bli något som stannar kvar efter krisen.

HAN TROR också att vi kommer att vara mer flexibla i val av plats för våra ceremonier i framtiden. – Många väljer att ha sin vigsel, dop eller begravningar utomhus nu och det kommer vi nog att se mer av efter krisen också, säger han.

NYFÖDD

NYFÖDD

GRATTIS

GRATTIS

Elin Olsen & Tobias Johansson fick den 16/2 2020 kl. 03:56 dottern Lea Johansson Olsen. Vikt 3200g och längd 49cm. Storebror heter Loke. Familjen bor i Mjölby. Fotograf Malin Wahlin, Mjölby

Malin Dahlquist & Philip Dahlström, Mjölby, fick den 19/7 2019 sonen Noel Dahlström. Vikt 3900g och längd 53cm. Storasyster heter Leonore. Fotograf Malin Wahlin, Mjölby

Vår fina Wilmer Renvaktar Qvist fyller 8 år 30/4. Grattispussar Mamma, Pappa, Ebba, Theodor, Alma, Saga, Benjamin & Pepsi

CAROLINA FRANSSON

Översiktsplanen för Ödeshög kan snart antas ÖDESHÖG. För ett år sedan presenterade Ödeshögs kommun ett första förslag på ny översiktsplan. Efter att invånarna fått lämna synpunkter har ett arbete pågått under hösten och vintern med att revidera översiktsplanen. Fram till midsommar finns det möjlighet för medborgare, myndigheter, intresseorganisationer, föreningar med flera att lämna synpunkter på det reviderade förslaget till ny översiktsplan, skriver kommunen i ett pressmeddelande. Förslaget till ny översiktsplan är digitalt och nås på kommunens hemsida. Planen finns även att ta del av som ett samlat pappersdokument på kommunkontoret och biblioteket i Ödeshög. Utställningen pågår under perioden 20 april – 18 juni 2020. Mindre justeringar kan göras efter den pågående utställningen, innan planen kommer att antas av kommunfullmäktige efter sommaren.

Vill du synas här? Ring 0142-48 27 00

FÖRENINGSNYTT SPF Seniorerna Birger Jarl i Skänninge All verksamhet inom föreningen är tills vidare inställt inklusive sommarresan till Österlen i juni månad. Styrelsen önskar en skön sommar.

Fönsterputs! Ring 070-233 58 03

www.petersstadoputs.se

Valfrihet Värdighet Värme

Grattis på födelsedagen, världens bästa Julia. Önskar farmor och farfar

Välkommen till oss I livets alla skeden

0142-164 40

www.hellbergsbegravningsbyra.


MOTOR

NYTT & BEGAGNAT

SERVICE & BILVÅRD Snabbare betalt

DU KAN KÄNNA DIG TRYGG HOS OSS! Nu har vi i samarbete med Autoexperten tilldelats den nya certifieringen Godkänd Bilverkstad.

Service och reparation (gäller vid utfört verkstadsarbete om 1995kr)

Mazda3 tilldelas ”World car design of the year”-utmärkelsen. Foto: Davidlfsmith

300:-

Prisad modell MOTOR Både Mazda3 och nya CX-30 var finalister i prestigefyllda ”World car awards” och den förstnämnda drog det längsta strået och korades till 2020 års ”World car design of the year”. – Vi är hedrade för att tilldelas ”World car design of the year”-utmärkelsen detta speciella år, då vi firar 100 år sedan företaget grundades, sa Akira Marumoto, president och CEO för Mazda motor corporation. Vinnaren utsågs av en 86 medlemmar stor jury bestående av biljournalister från totalt 24 länder.

Godkänd Bilverkstad kommer säkerställa den kvalitet som bilägaren har rätt att kräva av en fordonsverkstad. Alla personbilsverkstäder inom MRF och SFVF kommer anslutas till Godkänd Bilverkstad. Kvalitetsstandarden bygger på regelbundna kvalitetskontroller som kommer att ske både internt och externt av välkända tredjepartskontrollanter. Kvalitetsstandarden innebär att verkstadens arbete kontrolleras såväl tekniskt som administrativt. Det är många företag och personer som berörs samtidigt och alla administrativa rutiner är inte på plats. MRF:s och SFVF:s gemensamma målsättning är att verkstäder som omfattas av medlemsvillkoret ska ha startat upp Godkänd Bilverkstad per 31 december 2019.

Bilvården Vadstena www.autoexperten.se

0142-16672 Mjölby

Över 20 år i branschen!

Donerar till sjukvården MOTOR Lamborghini har börjat tillverka ansiktsmasker och visir som ska doneras till sjukvården i Italien.

www.bilvardenvadstena.se

0142-20107 Mantorp

MOTOR Folksam betalar ut pengar snabbare till landets bilverkstäder för att undvika konkurser. Folksam är nästa försäkringsbolag att förkorta betaltiden till landets bilverkstäder för att minska risken för likviditetsbrist. – För oss är det viktigt att stötta våra partners i en svår situation. Vi vill ju att de finns kvar även efter att vi återgått till en mer normal situation. Om vi då kan snabba på vår betalning av fakturor för att öka deras likviditet är det en självklar åtgärd från vår sida, säger Carina Aho Laitinen, Sektionschef Skador Backoffice. För att stötta bilverkstäderna runt om i landet minskas därför betaltiden för fakturor till två dagar istället för tidigare 30 dagar. Åtgärden har efterfrågats av branschen och tidigare meddelade även försäkringsbolaget If att de förkortat betaltiden.

0143-120 55, SNICKARVÄGEN 8, VADSTENA

NYA COROLLA GR-S INSPIRERAD AV RACING

I GENOMSNITT

50%

AV KÖRTIDEN PÅ EL

LÅG

50% PÅ EL • INGA SLADDAR • ALLTID AUTOMAT

FORDONSSKATT 1.836 KR/ÅR

Lanseringserbjudande från 262.400 kr (ord. pris från 284.400 kr). Flex Privatleasing från 3.795 kr/mån.

BRÄNSLEFÖRBRUKNING

4,9

ALLTID AUTOMAT

110

1.500

L/100 KM

CO G/KM ²

MIL/ÅR

TRYGGHET MED FAST RÄNTA

*Vid blandad körning. Finansiering via Toyota Financial Services: exempel med Flex Privatleasing, månadskostnad inkl. service, baserad på fast ränta, 36 månader, 4500 mil, och garanterat restvärde. Övermil (10 kr/mil) och skador utöver normalt slitage debiteras vid återlämning av bilen. Uppläggnings- och aviavgift samt skatt och avgifter från Transportstyrelsen tillkommer. Flex Privatleasing-erbjudandet gäller t o m 30 juni 2020. Kampanjpriset gäller endast privatkunder och är giltigt t o m 30 juni 2020. Kan inte kombineras med Flex Privatleasing, andra avtal eller rabatter. Miljöklass Euro 6. Priserna är rek. ca-pris från generalagent, lokala avvikelser kan förekomma. Uppmätt genomsnittlig andel eldrift av total körtid i normal körning i stads- och tätortstrafik. Med reservation för avvikelser, prisändringar och tryckfel. Bilarna på bilderna kan vara extrautrustade med tillval som inte finns i Sverige.

Linköping Fröstorpsgatan 2 Tel: 013-35 78 50

Norrköping Maskingatan 10 Tel: 011-21 17 50

Motala Vintergatan 18 Tel: 0141-20 35 80

Mjölby Kungsvägen 91 Tel: 0142-29 96 90


KLIMATBONUS! 37 152 kr tillbaka efter 6-8 mån**

SVERIGEPREMIÄR

NYA KUGA PLUG -IN HYBRID VÄXLA TILL EL MED ETT KNAPPTRYCK

FINNS NU FÖR PROVKÖRNING

Skobes Billån fr. 3 994 kr/mån*

Bränsledeklaration bl. körning: Kuga Plug-In Hybrid, WLTP: 1,4 l/100km, CO₂ 32g/km. Miljöklass Euro 6d-temp. Garanti gäller 5 år eller 10 000 mil. *Skobes Billån - prisexempel baseras på 107 000 kr i kontantinsats, 84 månader, ränta 4,33% (effektiv ränta 4,42%). Skobes kampanjpris från 396 000 kr. Ord. rek. pris 436 200 kr. Gäller ordertecknat per 30/6-2020. **Nya Ford Kuga Plug-In kvalificerar sig som en klimatbonusbil och är således berättigad till gällande statlig bonus, i dagsläget 37 152 kr som betalas ut efter 6-8 månader. Med reservation för eventuella felskrivningar och prisjusteringar.

SVERIGEPREMIÄR

JUST NU!

Köp ny Ford i april så får du 6000 kr till tillbehör eller vinterhjul**

Privatleasing från

2 703 kr/mån*

Lanseringspris från 219 900 kr (Hybrid 235 900 kr)

Med bland annat följande standardutrustning:

• 17” aluminiumfälgar • Trådlös laddningsplatta • 8” pekskärm med SYNC 3 & navigation • Parkeringssensorer bak • FordPass Connect • Fullt digitala urtavlor

Bränsledeklaration blandad körning: Puma ST-Line 1.0T EcoBoost, WLTP: 5,6-5,8 l/100km, CO₂ 127-132 g/km. Miljöklass Euro 6d-temp. Garanti gäller 5 år/1 0 000mil. *Privatleasing via Skobes Privatleasing. Puma ST-Line 1.0T EcoBoost 125 hk 2 703 kr/ mån. Månadskostnad inklusive service. Finansiering baserat på 10% kontantinsats, 36 månader, 4500 mil samt garanterat restvärde. Kostnader för försäkring, skatt, vinterhjul tillkommer. Går inte att kombinera med andra rabatter och erbjudanden. **Gäller personbilar i lager, kan ej kombineras med andra erbjudanden eller ramavtal. Med reservation för felskrivningar och eventuella prisjusteringar.

www.skobes.se

MOTALA Vintergatan 9 Telefon: 0141-22 141-22 75 20, 22 75 21, 22 75 27 TRANÅS Ågatan 36 Telefon: 0140-694 51 Öppettider v.18: Mån-tor 9-18 • lör 10-14 (Tranås 10-13)


Ring rätt

Vill du också synas här? Ring 0142-48 27 00 Pris: Helår 3400:Extra rad med t ex hemsidesadress 1340:-/år

PLÅTSLAGERI

BIL & MOTOR BILDEMONTERING/AUKTORISERAD Boets Bildemontering AB . . . . . . . . . . . . . . 0144-200 40 Nya & begagnade bildelar . www .boetsbildemontering .se SEG´s Bil o Husvagnsskrot . . . . . . . . .0141-23 00 29 Utterstad Bilskrot . . . . . . . . . . . . . . . . . 0142-760 17 Med BILRETUR Bilåtervinning i samarbete med Stena

Göta Plåtslageri AB . . . . . . . . . . . . . . .0142-66 18 70 Hallgrens Plåt Mjölby . 0142-170 60, 070-223 05 11 Hallgrens Plåt Motala 070-575 89 98, 070-345 00 96 VR Plåtslageri AB . . . . . . . . 073-589 86 85, 0142-230 09

TRYGGHET HJÄLP & STÖD Brottsofferjouren Mjölby/Boxh/Ödesh . 0142-880 88 www .boj-mjolby .se

ÖVRIGT

RÖRMOKARE Viringe Bad&Värme . . . . . . . . . . . . . . .0142-60 02 70

ALLSERVICE

BILVERKSTAD/SERVICE

AVLOPPSSPOLNING

Allbilservice . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0141-575 50 Bil-Brodd . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .0142-29 94 94 Bilhallen i Mjölby . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0142-166 72 HG Mekano Bilservice . . . . . . . . . . . . . . 0142-176 72 www .hgmekano .se Bosch Car Serviceverkstad I .B . Bensin & Service AB . . . . . . . . . . . . 0142-404 48 Mekonomen, Mjölby . . . . . . . . . . . . . .0142-60 04 11 Tälle Bil Däck & Släp . . . . . . . . . . . . . . . 0141-507 72 Ödeshög Bil & Maskin,Autoexperten .0703-84 33 30 Öhlins Bil & Maskin . . . . . . . . . . . . . . .070-245 84 84 Lätta transportbilar, husbilar, AC- och hjulinställning

Skänninge Städ & Service . . . . . . . . . . . . 070-870 27 75 Journummer 070-380 48 48

Arbetskoperativet Rondellen . . . . . . . . . 0142-170 30 www .rondellen .se Servicepoolen, Östergötland . . . . . . . .070-294 30 36 Veteranpoolen AB . . . . . . . . . . . . . . . . . 073-8152285 www .veteranpoolen .se

BÄRGNING/TRANSPORT Assistancekåren . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0142-146 00

DÄCK & FÄLG

SECOND HAND Skänninge Second Hand ek . förening . 072-5799651 072-57 98 418

SKORSTENSREP./SPISAR/KAMINER Mur & Puts R . Edlund AB . . . . . . . . . . . .070-582 63 08 Skorstensfolkets Spisbutik . . . . . . . . . . 0141-528 70 www .skorstenimotala .se

SPISBUTIK Spiskroken Drakvägen 3 Motala . . . . . . . . . . . . . .0730-27 50 55 Skorstensfolkets Spisbutik . . . . . . . . . . 0141-528 70 www .skorstenimotala .se

BEGRAVNINGSBYRÅ Begravningar i Östgötabygd . . . . . . . . . 0142-203 00 Borensbergs Begravningsbyrå . . . . . . . 0141-401 80 Casells Mjölby o Ödeshög 0142-101 80, 0144-319 44 Casells Vadstena o Motala 0143-128 42, 0141-21 03 98 Fonus Öst . . . . . . . . . . . . . . . . .0142-105 77, 503 83 Hellbergs Begravningsbyrå . . . . . . . . . . 0142-164 40 Irenes Begravningsbyrå . . . . . . . . . . . . . 0141-566 50 Motala Begravningsbyrå . . . . . . . . . . . . 0141-574 90 Vadstena Begravningsbyrå . . . . . . . . . . 0143-104 80

BLOMMOR/BINDERIER

Aspemars Däck & Bilservice . . . . . . . . . 0142-342 70

TAKVÅRD

Holmers Blomsterhandel . . . . . . . . . . . . 0142-142 20

PLÅT & LACK

LA Takvård . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .0762-14 02 76

ÄVENTYR / KONFERENS

Kåres Bilriktning . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0142-203 93 www .karesbil .se, e-post: karesplat .lack@telia .com

UTERUM & INGLASNING

Driving Event Formula School . . . . . . .0220-77 20 40 www .drivingevent .com

UTHYRNING BIL/SLÄP/HÄSTTRANSPORT Bilhallen Mjölby . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0142-166 72 www .bilhallenmjolby .se www .budget .se Preem . . . . . . .Bil 0734-21 61 10, Släp 0142-142 85 Preem . . . . . släp 0141-21 70 06, bil 0734-21 61 10

Starby Uterum AB . . . . . . . . . . . . . . . . 0143-500 00 www .starbyuterum .se

VATTENRENING JMS Vattenrening, Linköping . . . . . . . .013-13 01 45 www .jms-vattenrening .se

VVS Rörkrökarn i Motala . . . . . . . . . . . . . . .0727-33 19 72

DATOR

VÄRMEPUMPAR

DATORER/TILLBEHÖR/SERVICE Hampas Datameck . . . . . . . . . . . . . . .073-344 94 96 www .datameck .se

Anderssons Elektriska, Mjölby . . . . . . . 0142-170 20 Vadstena . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0143-108 20

HUSHÅLLSNÄRA TJÄNSTER

HUS & HEM AVLOPPSSTOPP

STÄD/FÖNSTERPUTSNING

AB BEMA Avloppsspolning . . . . . . . . .0141-24 06 24 www .bema-avloppsspolning .se

KB Städservice i Vadstena . . . . . . . . .073-726 Kooperativet KNUT i Boxholm . . . . . .072-911 www .kooperativetknut .se Sjunnes Fönsterputs . . 0142-162 13, 0761-08 Skänninge Städ & Service . . . . . . . . . .070-870 Ödeshögs Kooperativet EF… . . . . . . .070-263

BYGGNATION Bygg &Service i Boxholm . 0142-590 39, 076-391 15 53 IMR Bygg . . 0142-29 75 50, 070-397 32 65, -64, -63 Skänninge Bygg . . . . 070-236 78 37, 070-571 81 05 Torbjörn Gustavsson Bygg i Mjölby AB . 0705-53 89 93 Tranås anläggningsservice . . . . . . . . . . . .0140-130 50 www .tasab .se Marcus Bygg . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 076-945 66 60

ELINSTALLATIONER Anderssons Elektriska, Mjölby . . . . . . . 0142-170 Anderssons Elektriska, Vadstena . . . . . 0143-108 Elektro-Pär . . . . . . . . . . . . . . . .0144-100 15, 317 Elinstallationer i Skänninge . . . . . . . . . . 0142-425 Mjölby Installation AB . . . . . . . . . . . . . . 0142-101

78 85 69 93 99 33 27 75 54 36

RESTAURANG/CATERING AB Restaurang Kings Corner . . . . . . .0142-60 98 10

SOLCELLER ELPRODUKTION

20 20 85 60 02

EL OCH VVS Elimo Elteknik AB . . . . . . . . . . . . . . . .0141-21 30 90

FÖNSTERBYTE Morups fönster, Östergötland . . . . . . .073-413 46 65

GARAGE/GARAGEPORTAR Skill Motala . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .0709-62 81 89

GOLV & VÅTRUM Davidssons Måleri AB . . . . . . Fredrik 076-363 23 19 www .davidssonsmaleri .se Halvanders Golv . . . . . . . . . . . . Peter 070-557 82 17

MÅLARE Björn Målaren Svensson . . . . . . . . . . .0722-76 93 66 Davidssons Måleri AB . . . . . . . . . Rolf 0142-60 21 10 www .davidssonsmaleri .se M Engstrands Måleri . . . . . . . . Micke 070-696 20 15

DJ’s Sol och Energiteknik AB . . . . . . .070-299 18 81 Solcellsbyggarna Boxholm AB . . . . . .070-696 49 22 www .solcellsbyggarna .se


BOSTAD

HUS & HEM

SERVICE & HANTVERK

Vårstäda hemma och tjäna tusenlappar BOSTAD Under våren passar många på att vårstäda, men istället för att lämna sakerna till återvinning bör du först undersöka intresset på andrahandsmarknaden. Det finns nämligen tusenlappar att tjäna – bra för både miljön och plånboken. Våren är den tid på året då många svenska hushåll passar på att rensa både i bostaden, förrådet och garaget för att göra plats för nya saker samtidigt som man gör sig av med sådant som man inte längre använder. Men innan du kör sakerna till närmaste återvinningscentral bör du först undersöka om det finns något intresse för sakerna på andrahandsmarknaden. Våren är nämligen även den tid på året då många passar på att köpa begagnat. Färsk statistik från auktionssidan Tradera och köp- och säljsajten Blocket visar att bland annat serviser, vitrinskåp, cyklar, verktyg och utemöbler är extra heta på andrahandsmarknaden just nu.

– Våren är ett jättebra tillfälle att låta något ur förrådet få en ny ägare eller att göra en smart affär på något man behöver. Genom att titta på de senaste försäljningstrenderna kan vi se att det finns stora möjligheter både som säljare och köpare, vilket gör denna period till ett perfekt tillfälle att upptäcka tjusningen med cirkulär konsumtion, säger Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera. ATT PASSA på att rensa kan alltså både vara bra för miljön och för plånboken – det finns nämligen tusenlappar att tjäna. En undersökning från Blocket, som utförts av Kantar Sifo, visar att det genomsnittliga värdet av alla de saker som inte längre används i de svenska hushållen uppgår till hela 17 000 kronor. – Nu när många spenderar mycket tid i hemmet är det ett gyllene tillfälle att rensa bland sina ägodelar. Många kommer nog upptäcka att värdet av de oanvända prylarna dessutom är långt över 17 000 kronor

när man väl börjat inventera vad som ligger bortglömt i garderober, förråd och garage, säger Tero Marjamäki, kommunikationsansvarig på Blocket. SIFFROR FRÅN Tradera visar också att flera produktkategorier ökat markant i pris under den senaste tiden, vissa så mycket som mellan 50–70 procent. Snittpriset på soffgrupper har ökat med hela 61 procent från 1 januari till 29 februari jämfört med samma period föregående år. Liknande prisökning ser man bland annat inom väskor där priset ökat med i snitt 64 procent och armbandsur har ökat med hela 69 procent! Även teknik i form av kameror och äldre spelkonsoler är just nu ovanligt populära,

vilket lett till högre priser. Även den rådande coronapandemin har ändrat efterfrågan på vissa produkter. – Träningsredskap, skrivbord och andra saker kopplat till hemarbete säljer extra bra just nu på Blocket och för föräldrar är det ett perfekt tillfälle att sälja av både kläder och hobbyprylar som inte längre passar, säger Tero Marjamäki. MEN DET är inte bara säljarna som kan göra en bra affär, även köparna kan göra ett kap. – Under de senaste åren har begagnatmarknaden för datorer och läsplattor vuxit väldigt fort. Med ett ökat utbud är det naturligt att snittpriserna sjunker. Så just nu är det läge att hålla utkik efter de riktiga guld-

ALLT INOM BYGG

HANTVERK • RENOVERING • MONTERING GE • ALTANBYG ”Känn dig trygg GE YG B D SA • FA med Figges Bygg” • TAKBYTE ER D A • TILLBYGGN VERING • KÖKSRENO YGGEN • BADRUMSB YGGEN SB www.figgesbygg.se KE IR • LÖSV Albacksvägen 10, Mjölby • 070-839 73 22 • info@figgesbygg.se

Teknik i form av kameror och äldre spelkonsoler är heta på begagnatmarknaden just nu. Foto: Tradera

kornen, för i takt med att fler upptäcker fördelarna med att köpa dessa varor begagnat kommer priserna

troligtvis gå upp igen, säger Sofia Hagelin. ANDREAS LINDEGREN

Vi levererar allt inom grusbranschen!

HULJE SAND & GRUS AB 070-600 19 72

Byt fönster och spara energi!

LÄGENHETER I MOTALA www.radiomasten.se

! Ett bra sätt att bo

Utöver sotning utför vi även • Allt inom ventilationsrensning och OVK.

Fastighets AB Radiomasten 0141-518 00 Villa och fastighetsägare! Villa och fastighetsägare! Villa och fastighetsägare!

• Injustering av ventilation.

TILLÄGGSISOLERA TILLÄGGSISOLERA TILLÄGGSISOLERA VINDENVINDEN OCH SPARA VINDEN OCH SPARA OCH SPARA• Täthetsprovning av hus. Villa och fastighetsägare! PÅ DIN PÅ VÄRMEKOSTNAD DIN PÅ VÄRMEKOSTNAD DIN VÄRMEKOSTNAD REJÄLT... REJÄLT... REJÄLT... TILLÄGGSISOLERA VINDEN OCH SPARA • Besiktning/rådgivning av ... och samtidigt ... ochökar samtidigt du ... och värdet ökar samtidigt på dudin värdet ökar fastighet. på dudin värdet fastighet. på din fastighet. eldstäder och skorstenar PÅ DIN VÄRMEKOSTNAD REJÄLT... Kostnadsfri Kostnadsfri besiktning Kostnadsfri besiktning av vinden. besiktning av vinden. av vinden.

· Montering · Snickeriarbeten · 10 års garanti · ROT-avdrag

... och samtidigt ökar du värdet på din fastighet. Kostnadsfri besiktning av vinden.

Tel 0142-570 Tel 0142-570 10 0142-570 • hjertqvist@mb-isolering.se Tel 0142-570 1010••hjertqvist@mb-isolering.se 10 • hjertqvist@mb-isolering.se Tel hjertqvist@mb-isolering.se VI STÖDJER

VI STÖDJER VI STÖDJER VI STÖDJER MISSING PEOPLE MISSING PEOPLE SWEDEN

MISSING PEOPLE SWEDEN

2016

2016

Vi följer myndigheternas riktlinjer angående Coronaviruset.

MISSING PEOPLE SWEDEN

SWEDEN 2016

2020

Företaget är miljö- och kvalitetscertifierat

Företaget ärFöretaget miljö- ochärkvalitetscertifierat Företaget miljö- ochärkvalitetscertifierat miljö- och kvalitetscertifierat

Hallevadsgatan 10, Mjölby | 0142-14093 sotarn@mjolbysot.se | www.mjolbysot.se

Flytthjälp?

UTFÖR ALLA TYPER AV BYGGJOBB

Stort eller smått, spelar ingen roll.

Vi löser det mesta så att ni får tid till annat.

HogstaBuss & Godstransporter AB

• PACKNING • TRANSPORTER • MAGASINERAR Självklart kan du nyttja RUT-avdrag vid flytt.

Takbyte, altaner, fönsterbyten, panelbyten, om- och tillbyggnader, staket, köksbyten m.m.

Persontransporter • Godstransporter Flyttransporter • Möbelmontering för både privatpersoner och företag

Ringtrastvägen 4, Motala www.djuvfeldtstransport.se

Slottsgatan 17, Vadstena • 0143-129 50 www.glasolle.se • info@glasolle.se Per 070-791 29 50 • Robin 070-794 29 50

0733-499 260

www.hogstabuss.se • 070-318 15 97

BYGG 072-58 67 877


BOSTAD

HUS & HEM

SERVICE & HANTVERK

Östgötar till Habblarp på ”hemester” MJÖLBY. I Habblarp ett par kilometer från Mjölby driver trädgårdsmästaren Sofia Rehn Sturesdotter en handelsträdgård som lockar besökare från hela landet. Under coronatider, då längre resor inte rekommenderas, har platsen blivit ett populärt mål för ”hemester”. På den drygt 4000 kvadratmeter stora handelsträdgårdenär det fullt upp. Här finns inte bara blommor och en köksträdgård, utan också får, kaniner, gäss, höns och marsvin som besökarna kan titta eller klappa på. – Det är en njutning, en upplevelse att gå runt här, säger trädgårdsmästaren Sofia Rehn Sturesdotter som driver verksamheten sedan sju år tillbaka. NÄR CORONAKRISEN kom blev hon först orolig för hur det skulle gå med årets säsong. Men det visade sig snart att intresset för blommor, växter och utflykter till landsbygden inte alls minskade. Tvärtom.

– Alla pratar om hemester, säger hon. HEMESTER ÄR en hopslagning av hem och semester, vilket fått ett uppsving i coronatider. – Och växter är så viktiga säger de som kommer hit, fortsätter hon. De vill ha någonting positivt som blommor nu, och åker gärna till småställen på landet. Vi hör också att man vill stötta de lokala favoritföretagen, säger Sofia Rehn Sturesdotter. FÖR ATT anpassa till coronatider har handelsträdgården nu en ”pensionärstimme” på morgonen, då 70-plusare kan handla ifred. Samtidigt är det många som handlar åt sina äldre nära och kära, berättar Sofia Rehn Sturesdotter. – Vi plockar också ihop åt folk för avhämtning och det går att boka in en halvtimme eller timme för sig själv och swisha utan att träffa oss alls om man vill, säger hon.

Trädgårdsmästaren Sofia Rehn Sturesdotter köpte handelsträdgården, som grundades 1909, för sju år sedan. Foto: Lotta Hofström

LOTTA HOFSTRÖM

Djuren ger mer arbete, men också mer glädje. Foto: Lotta Hofström

Behöver du lägga om ditt tak?

På handelsträdgården i Habblarp finns också får, kaniner, marsvin, gäss och höns. Foto: Lotta Hofström

På handelsträdgården utanför Mjölby finns sex växthus, ett fik och olika djur att se och klappa på. Foto: Lotta Hofström

Växter som bin och fjärilar tycker om är mycket trendigt säsongen 2020, berättar Sofia Rehn Sturesdotter. Foto: Lotta Hofström

I coronatider finns också en särskild timme för pensionärer, avhämtning och möjlighet att boka en egen stund för shopping. Foto: Lotta Hofström

EXTRA HELGÖPPET 1-3 MAJ I VÅRA BÅTHALLAR Fre 1/5 10–16 P g a rådande situation utökar vi öppettiderna för att undvika trängsel i båthallarna. Det går också bra att boka personlig visning.

Jag utför takläggning med papp och pvcduk! Ring eller mejla för gratis hembesök.

Välkommen att kontakta Jimmy! Tel 0706-98 77 39

jimmy@mantorptak.se

Fabriksgatan 26 • MOTALA 0141-38 18 00 www. motalaboat.se

”Markbetong är ett bra alternativ till marksten och asfalt”

Lör 2/5 10–16 Sön 3/5 12–16

nker, rken sju m ogräs. a v , a ll no rhå per ige tt unde • Lätt a sig eller släp la av. o å att sp a delar p r a igt, b , ra eständ tt rengö klimatb h c o • Lätt a t aktig rkt, var • Slitsta belastning. tål hård

Mobil: 070-261 31 38 | E-post: betonggolv@telia.com www.betonggolv.se | Folkungagatan 19 Mjölby


BOSTAD

HUS & HEM

DET ÄR VIKTIGT MED LOKAL JOURNALISTIK

SERVICE & HANTVERK

VÄLKOMMEN TILL

Stenlagret är en butik specialiserad på stenmaterial. Här kan du bland annat köpa murar, betongplattor samt all sorts natursten för trädgården.

Vi har ett stort lager av natursten och betongsten.

Vill du bidra? Swisha ett bidrag till

På Stenlagret hittar du allt du behöver för att anlägga en vacker trädgård. Plattor och stenar av betong, natursten, och dessutom murar.

1233093721

Behöver du råd av en expert? Gör ett besök hos oss i Linköping. Vår erfarenhet av stensättningsarbete delar vi gärna med oss av.

DAGS ATT BYTA GARAGEPORT? 15%

Priser från 13.950:-

(inklusive motor & standardmontering)

på hela sortimentet av släta plattor.

När du köper en ny garageport får du 10 trisslotter på köpet

15% Structura Lava

Rönögatan 4, Linköping | Tel 013-31 52 12 | Öppettider mån–fre 7–17 | www.stenab.se

Erbjudandet gäller t o m 26/6 -20.

Vi har även ytterdörrar. 010-220 38 02

info@skillab.se • www.skillab.se

F ÖRSÄLJNING • MONTAGE • SERVICE

Barnsligt enkelt!

HÖR AV DIG TILL OSS. VI HJÄLPER DIG GÄRNA!

BOKA DINA

PRIVATANNONSER PÅ VÅR WEBB Klicka in dig på www.östgötatidningen.se och följ instruktionerna, betala enkelt med kort! Detta gäller: Grattis- och nyföddannonser, radannonser, dagens ros, personligt, tack- och vigselannonser

Mattias Holmberg

GE DIN TRÄDGÅRD ETT LYFT MED STENLÄGGNING! Välkomna att se vår fina utställning! Vi hjälper dig från inspiration till färdigt resultat!

Sveriges största inomhus utställning av sten och plattor

Öppetider mån-tors 07-18, fre 07–16, lör 10-14

013-813 22 Fålåsavägen 15, Vikingstad


NÖJEN

EVENEMANG

RESOR

Maria gör tio meter hög skulptur i parken En blå flicka ska blicka ut mot världen med tryggheten i Vadstena i ryggen VADSTENA. Maria Segersäll. Så heter en av de fyra konstnärer som ska smycka Vadstena skulpturpark med fyra nya konstverk i år. Maria är just nu i parken och arbetar med sitt verk på plats. Vadstena Folkets park ska bli Vadstena skulpturpark. Förra året kom fyra verk på plats, och i år är det dags för fyra till. Maria Segersäll har under hösten och vintern funderat, skissat och samlat material till sitt verk. Konstnärerna har fått i uppgift att göra något kopplat till parkens historia. – Då kom jag att tänka på drömmar om framtiden. Folkparkerna skapades av arbetarna; för politiska möten, dans och fest. Min skulptur ska symbolisera de stora drömmarna byggda av de små skatterna, säger hon. SKULPTUREN SKA bli en festklädd blå flicka. Vid vårt besök håller Maria på att jobba med den. Skulpturen ska resa sig ur folkparksmiljön. Grunden till benen, som är gjorda av delar av master, är på plats. Grunden till flick-

Skulpturen kommer att täckas av blå stenar som barn får hjälpa till att måla. Foto: Carolina Fransson

ans kjol, gjord av armeringsjärn, ligger bredvid. Maria blandar cement som ska utgöra nästa lager på skulpturen. Joel Alénius och Frank Svarten från konstgruppen Ugglan hjälper till att bygga skulpturen. Maria har hjälpt dem i tidigare konstprojekt och tillsammans är de ett team. VADSTENABORNA HAR - och kommer - på olika sätt att vara delaktiga i skapandet av skulpturen. Skulpturen kommer bland annat att smyckas med blåa flaskor och glas som de fått lämna in till biblioteket i Vadstena. På den kommer det också att vara stenar som barn kommer att få måla blå. MARIA ÄR Vadstenabo sedan cirka tio år tillbaka och har alltid tyckt om parken. – Den är fin. Förra året gick jag runt mycket här. Jag har också velat göra skulpturen på plats för att få känslan av parken. Storhetstiden var ju på 50- och 60-talet och då var jag inte med, men jag har hört många berätta om parken. Personer som lämnat in saker till biblioteket har berättat om hur de träffades här och om hur det var att vara på dans där då, säger hon. SKULPTUREN KOMMER att bestå av betong, sten, glas och metall. Den ska heta Blå flickan och hon ska ha huvudet i det blå. Hennes blick ska riktas bort från Vadstena, som om hon längtar och är redo att ta sig ut i världen. Hon ska samtidigt ha ryggen mot tryggheten i Vadstena, dit hon alltid kan återvända, förklarar Maria.

Vadstenakonstnären Maria Segersäll. Foto: Carolina Fransson

DEN 30 maj ska årets skulpturer vara klara. Konstnärerna bakom de tre övriga verken är Hasti Radpour från Linköping, Eva Fornåå från Motala och Per Josefsson från Finspång. På grund av rådande omständigheter blir det ingen invigning med folksamling. Avteckningen av skulpturerna kommer i stället att filmas och gå att se digitalt. Sedan är planen att det ska vara en större invigning när alla 12 skulpturerna i parken är klara sommaren 2021. PARKEN KOMMER att vara öppen i sommar för besökare som vill komma hit och titta på de skulpturer som är på plats. CAROLINA FRANSSON

Skulpturen tar form. Här är det som ska bli benen och kjolen på flickan. Foto: Carolina Fransson

Emelie Wedhäll


NÖJEN

EVENEMANG

RESOR

KRYSSET 18 VECKA

Alla lösningar finns på

NORSK POPGRUPP

VASK

www.ostgotatidningen.se

MIKROB TIMME ATOLLSJÖ

KRATSEN

GÄVLEBORGS LÄN

ÅSATT VÄRDE

OPAK EN MARLEY- KVINNLIG MUSIK BUDDHA NR PÅ BIL SUPA SIG FULL

NOBEL OCH BELL AB I FIN HTLV-III

HALLANDS LÄN

6

9

8

7

2

4

5

6

2 9 3 1

5 4 7 2

3 4 5 6 8

2 8 3 1 9

4

5

1

7

2

6

5

9

7

3

6 3 1 8 4

8

9

5

1

4

8

9

3

1

4

2

7

6

5

1 7 2 6 9 8 3

7 6 5 8 2 4 1

4 9 3 1 8 5 7

5 2 7 4 6 3 9

6 8 9 5 3 1 2

2 3 6 7 5 9 4

3 4 1 2 7 6 8

DET ÄR VIKTIGT MED LOKAL JOURNALISTIK

6 7

7

8 3

2

4

6

6

5

9

Vill du bidra? Swisha ett bidrag till 1233093721

10

11

12

13

2

9

7

1

5

4

Melodikrysset lördag kl. 10.03 i P4. Lösningen ska vara inne senast onsdag i nästa vecka

1

8

Namn:.....................................................................................................................................................

9

3

1 5 9 8 3 4 6 7 2

2 4 7 3 1 5 8 9 6

3 6 8 7 4 9 1 2 5

9 1 5 2 6 8 7 3 4

6 7 1 9 5 2 3 4 8

4 9 3 1 8 6 2 5 7

5 8 2 4 7 3

4

9

5

8

3

7

9

4

2

1

2

1

8

Melodikrysset v.18 - 2 maj

6

1

2

5

4

9

8

2

9 6 1

9

4

7

3

9

5

9

2

7

1

7

6

6

4

1

9

8

8

8

6

9

8

4

6

6

3

5

3

3

3

1

5

2

9

7

7

7 4

3

5

8

4

4

1

6

1

7

Lösningen hittar ni här under

3

3

NIVÅ SVÅR

5

8

8

8

5

SUDOKU 5

9

5

4

Lösningen hittar ni här under

9

6

9

1

1

9

3

8

2

7

3

7 5

1

4

6

8

7

9

5

7

3

1

5

2

2

5

6

4

4

NIVÅ MEDEL

2 7

3

6

6 9

3

8

5

2

4

9

7

4

1

3

4

Lösningen hittar ni här under

8

2

8

2

SUDOKU

1

7

6

6

NIVÅ LÄTT

7

SUDOKU

ONTORD

6

..

7

ESS VAR HÄLSAD PÅ LATIN

BOKSTAV FÖR TÅGSTATION

BANA I 08

8

HJÄLP TILL KNEG

4

TJÄNST FÖR VISS TID

3

EN FRU I DALLAS

2

FIGUR I MATRIX

3

KORT OCKSÅ

YTAN

8

VÅNDA

BOPLATS

4

ROS

EN AV JUPITERS MÅNAR

2

..

GÖR KONDITOR

JAVA

SOSSAR BILJUD I SCHWEIZ

1

SPIRAT

PH SOM SÅDAN HÖR TILL SPÄNNSYR ÄR PROLÅS TILL EGNA KLÄDER STAMPE PELLER VAPEN

6

ÅRSARBETE

9

GROVT GRUS

FÖRÄRA KÖR TILL GOTLAND

5

SPETÄLSKA

ROBERT GUSTAF- TYPISK SSON ÄR BONDFRÅN... KLOCKA

© Content Central. Halvkrysset 2013-B18. Foto: Unsplash

TILL TONICEN

Adress: Melodikrysset, Sveriges Radio P4, 109 12 Stockholm Adress:................................................................................................................................................... Postadress:...............................................................................................................................................


kia.com

Välkommen till sju sköna år Alltid 7-års nybilsgaranti med Kia Körglädje, frikostig utrustning och innovation är egenskaper som många förknippar med Kia. Men även kvalitet. Kia har Sveriges längsta nybilsgaranti från fabrik, hela sju år. Det är kvalitet på riktigt.

Vinterhjul, motorvärmare med kupefläkt och gummimattor ingår, värde 20.000 kr.

1.6 GDi HYBRID 141 HK DCT ADVANCE REK. CA PRIS FRÅN 270.900 KR

Kampanjpris från 255.900 kr Utrustad med bl.a. 2-zons klimatanläggning (ACC), autobroms inkl. fotgängarskydd, adaptiv farthållare med stop & go, aktiv filhållningsassistans, parkeringssensorer bak, eluppvärmd läderratt, 8” pekskärm med radio inkl. DAB, 16’’ aluminiumfälg med plastdekor.

Borgmästaregatan 14-16 Skänninge.Telefon 0142-299 490 Mån-fre 9-18, lör 10-13. www.bilbrodd.se

Erbjudandet gällerendast lagerbilar t.o.m 30/4 2020 eller så långt lagret räcker. Erbjudandena kan ej kombineras med andra rabatter eller företagsavtal. Bränsleförbrukning blandad körning Kia Niro Hybrid 4,8 l/100 km och CO2-utsläpp 110 g/km enligt körcykeln WLTP. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Med reservation för eventuella tryckfel.

Profile for ostgotatidningen

20200429 Östgötatidningen Mjölby  

20200429 Östgötatidningen Mjölby  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded