Expressi 2/2015

Page 1

Expressi LEHTI MATKALLE JA KOTIIN

2 – 15

HELSINKI

hemmottelee lomalaisia

Kesän menovinkit

Sisusta itsellesi kesäparatiisi

10

vinkkiä PARVEKKEELLE

MINTTU MUSTAKALLIO

mansikkapaikat


www.verman.fi/perhe

*

Apteekista.


Expressi L EH TI MATKALL E JA KOTIIN

PÄÄKIRJOITUS

2 – 15

HELSINKI

hemmottelee lomalaisia

Kesän menovinkit

Sisusta itsellesi kesäparatiisi

10 vinkkiä

PARVEKKEELLE

MINTTU MUSTAKALLIO

mansikkapaikat

Expressi

– paras matkakumppani

Tavoittaa lähes 2,5 miljoonaa matkustajaa vuodessa!

ILMOITUSHINNAT

• 2/1 410 x 285 mm 5 000,• 1/1 205 x 285 mm 3 000,• 1/1 vuosisopimus 10 000,(sis. 4 kpl sivun ilmoituksia) • 1/2 100 x 285 mm pysty 1 600,• 1/2 205 x 142 mm vaaka 1 600,Kaikkiin hintoihin lisätään alv. ExpressBus on vuonna 1991 perustettu 10 suomalaisen pikavuoroyrityksen markkinointiyhteenliittymä. Suomen poikki kulkee yli sata reittiä, joita ajaa 170 ExpressBussia. Päivittäisiä vuoroja on noin 250 ja bussit pysähtyvät noin 2 500 pysäkille. Vuonna 2014 kuljetimme lähes 2,5 miljoonaa matkustajaa ja bussimme ajoivat 23 miljoonaa kilometriä.

KANNEN KUVA Mikael Soininen

EXPRESSI-LEHTI

Julkaisija: ExpressBus yhteistyössä Maskun Kalustetalon kanssa Lauttasaarentie 8, 00200 Helsinki, puh. 020 710 5000 Päätoimittaja: Saara Remes saara.remes@bak.fi Toimitus: OS/G Viestintä viestinta@osg,fi, www.osgviestinta.fi Toimitussihteeri: Pirkko Soininen, OS/G Viestintä Taitto: Elina Malmi, OS/G Viestintä

ILMOITUSLIIKENNE

OS/G Viestintä, elina.malmi@osg.fi puh. 044 722 5119

PAINOPAIKKA PunaMusta Oy

On aika nauttia kesästä

V

alon lisääntyminen, muuttolinnut ja luonnon nopea vihertyminen ovat aina varmoja merkkejä kesän lähestymisestä. Kesän tulo vie ajatukset erilaisiin kesätapahtumiin, loman viettoon ja matkustukseen niin koti- kuin ulkomaankin kohteisin. Myös sisustusinto ja uusien kesäkalusteiden hankinta nostavat kesän lämmön myötä päätään. Moni koti laajenee kesällä terassille, tai ainakin parvekkeelle. Expressi-lehden tähän numeroon olemme valinneet kotimaan matkakohteeksi Helsingin. Jo yhden päivän vietto kesäisessä pääkaupungissa tarjoaa monenlaista nähtävää ja koettavaa niin ydinkeskustan ihmisvilinässä kuin merellisessä luonnossakin. ExpressBussit saapuvat joka päätiesuunnalta Kamppiin ja nähtävyydet, vierailukohteet ja ostosmahdollisuudet ovat Kampista saavutettavissa suurimmalta osin kävellen. Tampereelta, Valkeakoskelta ja Hämeenlinnasta ExpressBussilla pääsee kesällä myös suoraan Linnanmäen portille. Matka sisältää myös Linnanmäen rannekkeen. Matka ja matkustaminen julkisilla kulkuvälineillä on aina enemmän kuin siirtymä paikasta A paikkaan B. Siihen sisältyy jo ennakkoon helppokäyttöinen aikatauluhaku, jouheva lipunosto ja monipuoliset maksutavat.

Lahti on minulle tuttu ja mieluinen paikka. Se on paitsi kuuluisa talviurheilukaupunki, myös ihastuttava kesäkaupunki. Satama-alueella on erilaisia kesätapahtumia, viihtyisiä kahviloita taidenautintoineen ja risteilylaivojen vihellystä. Kesäravintola Myllysaaressa pääsee nauttimaan myös kesäteatterista. Jean Sibeliuksen 150-vuotissyntymäpäivän juhlavuoden tarjontaan Lahdessa kuuluu muun muassa Lahden Sibeliustalolla järjestettävä Sibelius-festivaali sekä useat sinfonia-ja viihdekonsertit.

LIPPUKAUPPAMME UUDISTUI

Kevään ajan olemme uudistaneet verkkosivujamme ja lippukauppaamme. Ne ovat valmiina avattaviksi juuri lehden tämän numeron ilmestymishetkellä. Kehitystyön tueksi olemme saaneet kiitettävästi asiakaspalautetta. Uudistuksessa olemmekin nostaneet matkustajien tärkeimmiksi kokemia asioita nykyistä paremmin näkyville. Verkkosivujen sisältö on aiempaa selkeämmin jäsenneltyä. Pelkistetty tyyli tuo sivuille selkeyttä ja sivut toimivat myös matkapuhelimissa ja tableteissa. Tärkein uudistus on verkkokaupan toimivuus mobiilialustoilla. Uutta verkkokauppaa voi käyttää älypuhelimella tai tabletilla. Lipun voi ostaa vielä puoli tuntia ennen matkaa eikä lippua tarvitse tulostaa. Matkalipun ja istumapaikan autoon voi hankkia joustavasti. Verkkokaupastamme hankittavat Tarkan Tiketin liput ovat muiden alennuslippujen ohella edelleen erittäin kysyttyjä. Edullisimmillaan Tarkan Tiketin lippuja on saatavilla 2 euron hintaan eikä matkalipun hintaan lisätä muita maksuja. Kokeile Tarkan Tikettejä, www.eb.fi. Helppo informaation saanti ja lipunosto ovat tärkeitä tekijöitä matkustuspäätöstä tehtäessä. Onnistuneen matkakokemuksen kannalta tärkein tekijä on kuljettaja. Pienillä teoilla on matkustajakohtaamisessa suuri vaikutus, kuten vuoden EB-ammattilaiseksi valittu Mats Karlsson toteaa. Hänen mukaansa kuljettajan on oltava avoin ja helposti lähestyttävä. Hän ei saa asettua matkustajien yläpuolelle. Osaavien kuljettajien lisäksi tarjolla on päivittäin yli 250 vuoroa yli 100 reitillä ja myynnissä viikoittain tuhansia Tarkan Tiketin lippuja. Onnistuneita matkakokemuksia ja nautinnollista kesää!

PAINOSMÄÄRÄ noin 25 000 kpl

ISSN 2342-415X (painettu) ISSN 2342-4168 (verkkojulkaisu)

Saara Remes, päätoimittaja

Expressi 2 | 15

3


Expressi

2 – 15

SISÄLTÖ

12

Koko kansan tuntema Minttu Mustakallio viihtyy sekä teatterin lavalla että kameran edessä. Tänä kesänä Naantalissa kuvataan uutta Risto Räppääjää.

Kasveilla sisustat parvekkeesta viihtyisän kesäkeitaan.

16

Sisustussuunnittelija Päivi Teerikorpi sai vuosi sitten haastavan työtehtävän: hänen piti sisustaa kolmessa viikossa tyhjä lomahuvila viihtyisäksi kesäkeitaaksi.

18 Kesäisestä Helsingistä löytyy tekemistä kaikille. TEE TUTUSTUMISMATKA HELSINKIIN.

26

Pääkirjoitus 3 | Expressit 6 | Matkamies 9 | Kopioi tyyli 10 | ”On hienoa saada ihmiset nauramaan! 12 | Koti jatkuu parvekkeelle 16 | Loma-asunto sai uuden ilmeen 18 | Lattiasta kattoon 22 | Sohvan monet muodot 24 | Hurmaannu Helsingistä 26 | Matkaeväs 30 | Upeimmat maisemat 33 | Ristikko 34 4

Expressi 2 | 15


COUNTRY harmaa polyrottinki 2015

KESÄKALUSTEET MASKUSTA Nostalginen Country-sarja on helppohoitoista polyrottinkia. Sarjan tuotteilla sisustat koko kesäpuutarhasi. Vaihtoehtoja löytyy niin ruokailuun kuin oleskeluunkin. Rungot on valmistettu kevyestä ja kestävästä alumiinista. Alumiini ei ruostu ja se kestää hyvin säänvaihtelua. Polyrottinkipunos on erittäin kestävä ja jämäkkä materiaali, joka kestää hyvin lämpötilan ja kosteuden vaihtelua sekä UV-säteilyä.

ös v my Country 2k2 kulmasohva, syv. 192 cm, lev. 190 cm, kork. 80 cm 1295€

Country-lepotuoli, syv. 93 cm, lev. 69 cm, kork. 102 cm 345€

Country 1-istuttava tuoli, syv. 80 cm, lev. 68 cm, kork. 88 cm 295€

Country 2-istuttava sohva, syv. 83 cm, lev. 125 cm, kork. 88 cm 465€

Country 3-istuttava sohva, syv. 83 cm, lev. 190 cm, kork. 88 cm 595€

GARDEN gold line

Country-rahi, syv. 52 cm, lev. 68 cm, kork. 45 cm 155€

Country-sivupöytä, syv. 51 cm, lev. 51 cm, kork. 53 cm 135€

Country pyöreä pöytä lasikannella, ø 110 cm, kork. 76 cm 295€

Country-sohvapöytä lasikannella, syv. 100 cm, lev. 50 cm, kork. 45 cm 225€

Country-ruokapöytä lasikannella, syv. 145 cm, lev. 85 cm, kork. 75 cm 345€

Country-ruokatuoli, syv. 59 cm, lev. 47 cm, kork. 96 cm 145€

Country-ruokatuoli käsinojilla, syv. 76 cm, lev. 59 cm, kork. 91 cm 195€

Country-ruokapöytä lasikannella, syv. 200 cm, 100 cm, kork. 75 cm 495€

100% hoitovapaa

pasta au

erkkok


EXPRESSIT

KOONNUT: SAARA REMES, PETRA RUSI, PIRKKO SOININEN JA PETER ULMANEN KUVAT DREAMSTIME, EXPRESSBUS JA LINNANMÄKI

Pienillä teoilla suuri vaikutus Kuljettajan on oltava avoin ja helposti lähestyttävä. Hän ei saa asettua matkustajien yläpuolelle. Pienillä kuljettajan teoilla on matkustajakohtaamisissa suuri vaikutus. VUODEN 2014 EB-AMMATTILAISEKSI valitun Mats Karlssonin palvelufilosofia todentuu häneen kohdistetuissa matkustajapalautteissa. Matsia ammattilaiseksi ehdottaneet perustelevat valintaa muun muassa näin: ”Hän on erittäin ystävällinen ja kohtelias asiakaspalvelija, joka selostaa kaiken, mitä matkan aikana pitää tietää. Loistava ulosanti sekä suomeksi että englanniksi. Harvoin kuulee niin miellyttävää ja iloista ääntä. Ajotyyli on erittäin tasaista. Myönteinen palveluasenne heijastuu matkustajiin.” Mats on ollut kuljettajana yli kymmenen vuotta. Nykyisin hän työskentelee Tampere-Helsinki välillä EB-kuljettajana.

MATKUSTAJA HUOMIOITAVA YKSILÖLLISESTI Matsin mukaan ensikontakti matkustajan kanssa on tärkeä. Kuljettajan on oltava helposti lähestyttävä. Hymy ja muutama sana saavat matkustajan kokemaan itsensä tervetulleeksi ja alentamaan kynnystä kysymyksille. – Erityishuomion kohteena ovat lapsimatkustajat. ExpressBussin lapsipassi on yksinmatkustavaa ajatellen erinomainen juttu. Lapsena saadut myönteiset kokemukset vaikuttavat myös opiskelu- ja aikuisiän matkustuspäätöksiin. Omasta kokemuksestani sen tiedän, Mats jatkaa. – Asiakkaan tuntemuksia esimerkiksi bussin muutaman minuutin myöhästymisestä ei pidä vähätellä. On tärkeää kuunnella ja vastata asiallisesti myös närkästyneen asiakkaan palautteeseen, Mats sanoo. Mats sanoo tiedottamisen tuovan turvallisuutta ja viihtyvyyttä. – Mikrofoni on kuljettajan tärkeä työväline. Määränpäähän tai seuraavaan isompaan paikkaan saapumisajan ilmoitan vasta siinä vaiheessa, kun ruuhkapaikat on ohitettu. Jos sää on huono ja vuoro myöhästyy, kerron tilanteen ja selvitän jatkoyhteydet. Näin pystyn antamaan matkustajille täsmäinfoa. Myönteistä elämänasennetta ja huumoria Mats pitää voimavaranaan. Lista EB-kuljettajan työn hyvistä puolista on pitkä. Työvuorojen ajat ovat vaihtelevia, vaikka reitti pysyykin samana. Maisemakonttorissa voi ihailla eri vuodenaikoja ja reitin varrella vaihtuvia maisemia. Vaihtelevat säät ja erilaiset matkustajat tuovat työhön mielenkiintoa. EB-ammattilaisäänestyksessä jaettiin myös neljä kunniamainintaa. ❙

KUNNIAMAININNAN SAIVAT: Jari Alastalo. Pekolan Liikenne Oy. Veikko Heerman, Savonlinja Oy Raija Kesäläinen, J Vainion Liikenne Oy Olli Turunen, Länsilinjat Oy

❯ Matkustajat lähettivät sadoittain EB-ammattilaisehdotuksia. Ehdottaneiden kesken arvottiin 5 vapaavalintaista matkaa. Onnelliset voittajat ovat: Vuokko Paljakka, Kristi Tahvonen. Jarmo Heikkeri, Teija Jalonen ja Juhani Viitasalo.

6

Expressi 2 | 15

Ilmoita polkupyöristä! MUISTATHAN ILMOITTAA bussiyritykselle etukäteen, mikäli otat matkalle mukaan polkupyörän tai jonkin muun paljon tilaa vievän tai hankalan mallisen esineen. Samalla voit tiedustella näiden tavaroiden kuljetushinnoista. ❙

Uudet bussit liikenteeseen EXPRESSBUSSIN TAMPERE–HELSINKI-REITILLÄ on alkanut liikennöidä kolme tuliterää bussia. Bussit ovat suomalaisen linja-autovalmistuksen taidonnäytteitä Volvon sopimustehtaalta Liedosta. Ne on varustettu muun muassa tiukimmat päästönormit täyttävillä Euro 6-moottoreilla, reiluilla jalkatiloilla ja etuosassa yksin istuttavilla penkeillä. Etuosan leveä käytävä helpottaa autoon nousua ja siitä poistumista. Joka penkkiväliin on asennettu 12 voltin sähköpistoke tietokoneen ja puhelimen latausta varten. Penkeissä olevat pöytätasot mahdollistavat tietokoneella työskentelyn. Matka-aika pyritään minimoimaan ilman turhia välipysähdyksiä. Sen vuoksi on tärkeää, että bussin tuoteautomaatista voi matkan aikana ostaa pientä purtavaa ja bussissa oleva WC on helppokäyttöinen. ❙

Uudet verkkosivut VERKKOSIVUSTOUUDISTUKSESSA olemme halunneet tehdä sivuista aiempaa selkeämmät ja samalla tehdä lippujen ostamisesta helpompaa. Olemme nostaneet palautteen perusteella matkustajille tärkeimmiksi koettuja asioita paremmin näkyville. Samalla lippukauppa on tuotu entistä selkeämmin esille, samoin kuin tarjoukset. Sisältö on paremmin jäsenneltyä. Pelkistetty visuaalinen tyyli tuo selkeyttä ja sivut toimivat myös matkapuhelimissa ja tableteissa. Toivomme tietenkin palautetta uudistuksesta! Anna sitä sosiaalisissa kanavissamme (Facebook ja Instagram) tai verkkosivujemme palautelomakkeen kautta. ❙


Miksi kannattaa valita ExpressBus? OLEMME SAANEET teiltä, hyvät matkustajamme, risuja, ruusuja ja hyviä kehitysideoita. Nämä kaikki ovat meille tärkeitä. Jokainen askel vie oikeaan suuntaan, kun kehitämme toimintaamme asiakaspalautteen pohjalta. Toivommekin teidän jatkavan samaan malliin – antavan paljon palautetta niin hyvistä kokemuksista, kuin niistä huonoista hetkistä. Kertokaa, miten te tekisitte asioita paremmin. Me kuuntelemme ja vastaamme palautteeseen. Palautetta meille voit antaa joko nettisivuillamme osoitteessa expressbus.fi tai Facebookissa. Facebook-sivuiltamme löydät Anna palautetta -linkin. Voit toki kirjoittaa meille viestinkin. Käsittelemme kaiken palautteen.

1

ERIKOISHINTAISET LIPPUMME KESTÄVÄT VERTAILUN

Tarkan Tiketti -lippuja myydään verkkokaupassamme ja niitä on saatavilla edullisimmillaan 2 euron hintaan. Emme lisää hintaan muita maksuja. Tarkan Tikettien lisäksi tarjoamme erikoishintaisia lippuja tietyille kohderyhmille. Lapset, nuoret, opiskelijat sekä varus- ja siviilipalvelumiehet matkustavat aina 50 % normaalihintaa edullisemmin. Eläkeläisille ja lehdistölle myönnämme 30 % alennusta, yli kolmihenkiseen ryhmään kuuluvat aikuisen lipun ostaneet saavat 25 % alennuksen. Lisäksi menopaluumatkalle myönnämme 10 % pois lipun hinnasta. Kaikkia lipputuotteitamme voit ostaa uudesta verkkokaupastamme, kuljettajalta sekä Matkahuollon toimipisteistä.

pressBus-palveluun räätälöidyn koulutuksen työhönsä ja säännöllisesti lisäkoulutusta. Ammattilaisen ajotaito ja hyvä asiakaspalveluasenne kuuluvat EB-kuljettajan perusosaamisvaatimuksiin. Kuljettaja auttaa tietysti myös monissa erikoistilanteissa. Kuljettaja varmistaa, että Lapsipassilla yksin matkustava lapsi päätyy vastaanottajalle. Hän myös pitää huolen että vaihtoyhteytesi bussi odottaa sinua, jos olet ostanut lipun, johon vaihtoyhteys sisältyy.

4

KETÄÄN EI JÄTETÄ

Tavoitteenamme on, että autossa kenenkään ei tarvitsisi seistä. Yllättäviä tilanteita tulee kuitenkin joskus eteen, onneksi erittäin harvoin. Sellaisia tilanteita saattaa syntyä lähtöasemalla silloin, kun bussi täyttyy ennakkoon lipun ostamattomista matkustajista lähtöhetkellä emmekä saa riittävän ajoissa lisäautoa paikalle. Yksittäisiä palautteita on tullut myös matkustajien kyytiin ottamisesta matkan varrelta tapauksessa, jossa bussissa ei ole enää istumapaikkoja jäljellä. Mielestämme on kuitenkin tärkeää, että ketään ei jätetä matkasta – varsinkaan heitä, jotka eivät voi odottaa mukavassa ympäristössä seuraavaa bussia.

2

Lentokentälle ja satamiin vaivattomasti TIESITHÄN, ETTÄ ExpressBussilla on kymmeniä päivittäisiä yhteyksiä HelsinkiVantaa-lentoasemalle sekä useita vuoroja Helsingin ja Turun satamiin. Yhteydet ja aikataulut näet kätevästi www.eb.fi. Aloita lomamatkasi jo bussissa ja välty pysäköintihuolilta! ❙

MUKAVUUTTA KOKO MATKA

Matka on enemmän kuin siirtymä paikasta A paikkaan B. Siihen sisältyy helppokäyttöinen aikatauluhaku, jouheva lipunosto ja monipuoliset maksutavat. Tästä syystä otamme käyttöön uuden, matkapuhelimessakin toimivan verkkokaupan ja myymme lippuja myös bussista. Kuljettajamme nostaa matkatavarat autoon – niitä matkustajalla saa olla mukana kaksi kappaletta ilman lisämaksua. Kuljetamme myös suurempia esineitä ja matkatavaramääriä, näistä perimme pienen korvauksen. Useimmat busseistamme on varustettu sähköpistokkein ja jokaisessa bussissamme on siisti, toimiva vessa.

3

HUIPPUKULJETTAJAT

Kuljettaja on matkan onnistumisen kannalta tärkein tekijä. Tästä syystä kaikki kuljettajamme ovat saaneet Ex-

5

PAIKKA MYÖS PIENILLE

Jos lapsi on kyllin vanha matkustamaan yksin, otamme hänet yksin kyytiin. Lapselle on suositeltavaa kuitenkin täyttää verkkosivuiltamme ladattava Lapsipassi, jossa on lapsen, vastaanottajan ja saattajan tiedot. Painettuja matkapasseja voi hakea myös Matkahuollon toimipisteestä. Otamme matkaan myös vaarattomat lemmikkieläimet. Jos linja-autossa on allergisia henkilöitä, pyrimme sijoittamaan lemmikinomistajan mahdollisimman etäälle heistä. ❙

Matkusta lehden mukana Helsinkiin! ❯ LUE LISÄÄ SIVUILTA 26–29.

Expressi 2 | 15

7


EXPRESSIT

Linnanmäelle ja Särkänniemeen!

Matkahuollon verkkosivut uudistuivat MATKAHUOLLON UUDET verkkosivut on avattu. Täysin uudistunut palvelu soveltuu hyvin myös älypuhelimella ja tabletilla selailtavaksi. Samalla nettilipunmyynti on entistä helppokäyttöisempi. Ennakoiva tekstinsyöttö auttaa löytämään nopeasti halutun lähtö- ja määräpaikan. Hakutuloksia voi rajata eri tekijöiden perusteella. Lisäksi nettitarjouslipun voi jatkossa ostaa myös vaihdollisille yhteysväleille ja paluumatkalle yhdellä kertaa. Nettilippua ei tarvitse tulostaa, sillä kyytiin hypätessä riittää, että esittää henkilötodistuksen. Tutustu uusiin sivuihin osoitteessa matkahuolto.fi. ❙

lu i a k k i e s ä s e k a Kotimaan Bussipassill

CREATIVE COMMONS

KOULUJEN KESÄLOMAKAUDEN ajan ExpressBus tarjoaa mukavia ja edullisia yhden päivän matkapaketteja. Paketit sopivat niin perheille, nuorille kuin varttuneemmillekin, jotka haluavat pitää päivän hauskaa huvipuistossa. Tarjoukset ovat voimassa 1.6. – 8.8.2015, pois lukien 19.6 ja 20.6 (juhannusaatto ja juhannuspäivä). Matkapaketit myydään linja-autosta lähtöpaikkakunnilla. Yli neljän hengen ryhmille suosittelemme paikkavarausta reittien liikennöitsijältä, Paunulta: puhelimitse 0207649416 tai sähköpostitse matkapalvelu@paunu.fi ❙

Tampereelta, Valkeakoskelta ja Hämeenlinnasta Linnanmäelle EDULLINEN LINNANMÄEN MATKAPAKETTI sisältää mukavat edestakaiset ExpressBus-matkat Tampereelta, Valkeakoskelta ja Hämeenlinnasta aina Linnanmäen portille, sekä tietysti Linnanmäen rannekkeen. Rannekkeella pääsee nauttimaan laitteiden mukaansa tempaavasta vauhdista, pituus- ja turvarajoitukset huomioiden. Hinnat Tampereelta 54–60 euroa. ❙

Helsingistä ja Hämeenlinnasta

Särkänniemeen KESÄ-SUOMEN PARHAAT palat on helpointa ottaa haltuun Matkahuollon Bussipassilla. Bussipassi on edullinen ja helppokäyttöinen matkalippu, jolla voit matkustaa viikon tai kahden ajan kotimaassa useimmilla pikavuoroilla rajoituksetta. Tiheän verkoston ja runsaan vuorotarjonnan ansiosta bussi vie seikkailuihin kaikkialle Suomeen. Valittavana on kaksi vaihtoehtoa: seitsemän päivää voimassa oleva Bussipassi maksaa 149 euroa ja 14 päivää 249 euroa. Bussipasseja myyvät Matkahuollon toimipaikat kautta maan. Lisätiedot osoitteesta matkahuolto.fi. ❙

8

Expressi 2 | 15

TARJOAMME JOKA VIIKKO maanantaista lauantaihin huippuhauskan matkapäivän koko perheelle Tampereelle Särkänniemen elämyspuistoon! Särkänniemen matkapakettiin sisältyvät mukavat edestakaiset ExpressBus-matkat Helsingistä tai Hämeenlinnasta Särkänniemen portille, sekä tietysti Särkänniemen elämysranneke! Sillä pääset huvittelemaan kaikissa laitteissa (pituusrajat huomioiden) ja kohteissa, paitsi Sara Hildénin taidemuseossa. Hinnat Helsingistä 50– 60 euroa. ❙ ❯ Katso pakettien hinnat ja aikataulut kesälle 2015 paunu.fi


TEKSTI ELINA SUHANKO KUVA DREAMSTIME JA PETRI VIRONEN

MATKAMIES

Thaimaahan aina uudelleen

Pekolan liikenteen kuljettaja Markus Raudanpään lempimatkakohde on Thaimaa. Kotimaan kesäyöt houkuttelevat hänet lavatansseihin. MIKÄ ON LEMPIKOHTEESI ULKOMAILLA? Pattayan reissut ovat aina hienoja ja tein kuudennen matkani Thaimaahan viime tammikuussa. Sinne on helppo mennä, koska nautin auringosta, shoppailusta ja hyvästä ruuasta. Minulla on nykyään paljon tuttuja siellä, ja heitä on mukava käydä katsomassa. Yleensä olen Thaimaassa kaksi viikkoa, siinä ajassa ehtii unohtaa työasiat ja nauttia elämästä.

MITÄ HALUAT TEHDÄ MATKALLA? Ulkomailla tykkään ottaa aurinkoa, myös syöminen ja shoppailu on mukavaa. Kotimaassa kierrän eri kylpylöissä, koska nautin hieronnasta ja höyrysaunoista. Kesällä oleskelen joko vuokramökillä Jaalassa tai kavereiden mökeillä. Käyn myös kesälavatansseissa niiden mukavan tunnelman takia. Erityisesti tuttuja artisteja on kerta kerran jälkeen kiva nähdä. Autan yhtä tuttua bändiä jopa roudaamisessa.

MINNE HALUAISIT MATKUSTAA UUDELLEEN? Ehdoton suosikkini on Anne Mattilan taidekahvila Karviassa. Poikkean siellä ainakin pari kertaa kesässä. Haluaisin matkustaa Savon suuntaan muun ­muassa nättien maisemien takia. Siellä suunnalla on myös Enonkosken pikkuisella pitäjällä Suomen suurin bussipurkaamo, jossa haluaisin käydä uudelleen.

HANKITKO MATKAMUISTOJA? Olen ostanut ulkomaan matkoilta aina muutamia työpaitoja ja vähän värikkäämpiä vaatteita. Vanhemmille ja kavereille ostan tuliaisia, kuten koruja ja huiveja Thaimaasta. Krääsän ostamisen olen lopettanut lähes kokonaan.

MITÄ PAKKAAT MUKAAN? Thaimaaseen mennessä ostan mukaani tuliaisia matkaoppaille, esimerkiksi paketin ruisleipää ja levyn suklaata. Yleensä pakkaan myös perusvaatteet ja aurinkorasvan, koska ulkomailla ne maksavat enemmän.

TARTUTKO AUTON RATTIIN MATKALLA? Kyllä, joskus tykkään lähteä liikkeelle pelkästä ajamisen ilosta. Kesäisin saatan ottaa auton alle ja ajaa uimaan jonnekin. Olen menevää tyyppiä ja tykkään spontaaneista retkistä. ❙

MATKUSTATKO YKSIN VAI SEURASSA? Ulkomaan matkoille lähden yleensä yksin, koska esimerkiksi Thaimaassa on jo kavereita. Yksin reissatessa voi tehdä kaiken oman mielensä mukaan. Suomessa matkailen yksin tai kavereiden kanssa.

Markus Raudanpää ❯ ikä 36 vuotta ❯ asuu yksin Lahdessa kerrostalossa ❯ Pekolan liikenteen kuljettajana 13 vuotta. Ajaa vuorolla Lahti-Turku ja LahtiTampere sekä yhtä koulureittiä Lammilla. ❯ vapaa-ajallaan nauttii musiikista ja kesätanssilavoista sekä roudaamisesta. Harrastaa myös lentokoneiden bongausta, lenkkeilyä ja uimista.

Expressi 2 | 15

9


KOPIOI TYYLI

TEKSTI MATLEENA MERTA KUVAT MELIÀ HOTELS JA MASKUN KALUSTETALO

HUIPPUMODERNI HOTELLI LONTOON YTIMESSÄ Espanjalaiseen Meliá-hotelliketjuun kuuluva ME London sijaitsee Lontoon ytimessä, muutaman minuutin matkan päässä Covent Gardenista, Trafalgar Squaresta ja St. Paulin katedraalista. Avantgarde-henkinen hotelli on todellinen unelma niille, jotka arvostavat simppeliä ja huippumodernia sisustustyyliä. Hotellin kattoterassilta voi ihailla alhaalla sykkivää Lontoota. | melia.com

Urbaani terassi Tuo omalle kotiterassillesi suurkaupungin hotellin viileää tyylikkyyttä. Yksinkertaiset ja selkeälinjaiset terassikalusteet muodostavat modernin ja hienostuneen oleskelukeitaan.

10 Expressi 2 | 15


Kesäillallinen

Vähäeleiseen moderniin pihakalustoon sopii suoralinjainen ruokaryhmä. Mustat rottinkikalusteet ovat trendikäs ja ajaton valinta pihalle tai terassille. | Polyrottinkinen Pepper (1+6) ruokaryhmä, pinottavilla tuoleilla 753 euroa, Masku

Suojassa auringolta

Vinkki: luo kesäiltaan tunnelmaa lyhdyillä!

Varjo suojaa auringon porotukselta pihalla nautitun päivällisen aikana. | Jättivarjo puuvarrella 139 euroa, Masku

Tyylikästä loikoilua

Kaikki tuotteet Maskun Kalustetalosta. Lisää tuotteista www.masku.com

Tilavalle kulmasohvalle mahtuu koko perhe istuskelemaan leppoisan viileänä kesäiltana. Kruunaa kokonaisuus tyyliin sopivilla, hillityn mustilla ja beigeillä sisustustyynyillä. Raheista saa kätevästi lisäistumapaikkoja. | Polyrottinkinen Mode 3k2 kulmasohva+rahi+rahipöytä 1854 euroa, Maskun Kalustetalo

Expressi 2 | 15

11


Minttu Mustakalliolle Kansallisteatteri on toinen koti. Muita tärkeitä paikkoja hänelle ovat Helsingin pyörätiet, Naantali ja Barcelona. TEKSTI PIRKKO SOININEN KUVAT MIKAEL SOININEN

”On hienoa saada ihmiset nauramaan” 12

Expressi 2 | 15


Mintun meikki eeva hautam채ki, mekko vainio. seitsonen

Minttu Mustakallio odottaa innokkaasti The Heroes of the Baltic Sea -nimisen nuorten sarjan kuvausten alkamista. Kyseess채 on 1400-luvulla sijoittua merirosvoseikkailu, jota kuvataan syksyll채 Gotlannissa, Virossa ja Suomessa.

Expressi 2 | 15

13


K

Kun Minttu Mustakallio kiehnää ja koikkelehtii Jukka-Pekka Palon kyljessä Kansallisteatterin lavalla, yleisö repeää nauruun. Toinette-palvelustytön rooli Molièren Luulosairaassa on Mintulle varsin mieluinen. – Näyttelijä voi tällaisen tekstin kanssa tehdä hirveän paljon ja isosti.

Olen esityksen jälkeen litimärkä hiestä ja menen saman tien suihkuun, Minttu kertoo. Luulosairas on Kansallisteatterin pitkäaikaisen, nyt eläkkeelle jäävän ohjaajan Arto af Hällströmin jäähyväistyö. Mintulle koko harjoitusprosessi oli mukava.

– Joskus harjoitusprosessi voi olla hankala, mutta lopputulos onkin hyvä. Nyt minusta tuntuu, että sekä harjoitukset että esitykset ovat menneet mukavasti, Minttu sanoo reilu viikko ensi-illan jälkeen. Rooli rakentuu harjoituksissa yhteistyössä työryhmän kanssa. – Saatoin kokeilla jotain juttua ja Arto kertoi, toimiko se vai ei. Harjoitusprosessi on tärkeä, sen aikana näytelmä synnytetään yhdessä. Harjoitukset ovat aina oma periodinsa ja näytelmän esittäminen omansa. – Ennen esityksiä mekään emme ole varmoja, mitkä jutut yleisöä lopulta naurattavat. Yleensä yleisöt käyttäytyvät samalla tavalla, nauravat esimerkiksi 98-prosenttisesti samoissa paikoissa. – Jotkut yleisöt ovat toisia riehakkaampia. Kun joku uskaltautuu heti aluksi nauramaan kovaan ääneen, tunnelma yleisössäkin ikään kuin vapautuu ja nauru herkeää helpommin. Vappuaaton esityksessä Minttu kiinnitti huomiota mieheen, joka nauroi niin, että heilui eestaas eturivin penkillään. – Silloin tuli itselle kamalan hyvä olo. Muistin taas, että teemme tärkeää työtä. Ihmisillä on meidän taiteemme kautta mahdollisuus vapautua arkikiireestä, stressistä ja nykyajan suurista vaatimuksista. Teatteriin voi ja saa tulla hytkymään tai itkemään! Kaikenlainen taide on merkittävää sekä meille tekijöille että katsojille. TOINEN KOTI

Kun ensimmäinen roolini täällä Kansallisteatterissa oli niin megalomaaninen, en ole sen jälkeen pelännyt mitään, Minttu Mustakallio sanoo.

14

Expressi 2 | 15

Kansallisteatteri on Mintun kotitalo. Hän teki ensimmäisen roolinsa Kansallisteatterissa jo vajaat pari vuotta Teatterikorkeakoulusta valmistumisensa jälkeen. Rooli oli yksi teat­ terimaailman klassikkoja: Ibsenin Nukkekodin Nora ja silloinen teatterinjohtaja Marja-Liisa Nevala pyysi Minttua rooliin. – Ei minua hirvittänyt, vaan olin innoissani. Pääsin suoraan lauteille. En ole koskaan ollut sillä tavalla suorittava ihminen, että olisin tuollaisiin uusiin tilanteisiin lähtenyt jotenkin paineissa.


Hän sai heti rinnalleen rautaiset ammattilaiset: Jukka Puotilan, Katariina Kaituen ja Ismo Kallion. Kansallisteatteri on ainut iso laitosteatteri, jossa Minttu on ollut vierailijana. Kiinnitystä hän ei ole halunnut, koska hän on halunnut säilyttää taiteellisen vapautensa valita töitä. – Kansallisteatteri on minulle kuin toinen koti. Olen halunnut kuitenkin säilyttää jonkinlaisen vapauden. Haluan tehdä sekä televisiota, elokuvia että teatteria. – Teatteri maadoittaa, pitää minut kiinni arjessa. Tiedän tarkalleen, monelta on harjoitukset ja näytökset. Kun kuvaamme elokuvaa, voivat päivät venyä vaikkapa 16 tuntisiksi. Se on ihan eri tavalla intensiivistä. PYÖRÄN SELÄSSÄ

Minttu viilettää päivittäin vanhalla mummopolkupyörällään Helsingin katuja. – Liikun joka paikkaan pyörällä kesät talvet. Saan samalla hyötyliikuntaa ja näen maisemia. Haluan tuntea ilman kasvoillani ja haistaa luonnon. Ylivieskassa syntyneen Mintun lempipaikka Helsingissä on Tervasaari. – Vaikken ikinä ehdikään olla siellä. Minulla on ylipäätään vähän vapaa-aikaa. Mutta Tervasaaresta tykkään. Isot jäänmurtajat Otso ja Voima ovat upean näköisiä. Fillarilla Minttu porhalsi aikoinaan myös Ylioppilasteatteriin, jossa hän näytteli kaksi vuotta ennen kuin pääsi Teatterikorkeakouluun. – Ylioppilasteatteri oli minulle kuin pieni teatterikorkeakoulu. Juha Hurme veti silloin sitä ja hän oli loistava opettaja. Olen häneltä imenyt esimerkiksi käsityksen teatteriestetiikasta. Nuoret teatterin rakastajat tekivät teatteria intohimosta ja rakkaudesta, ilman palkkaa. Päivät he paiskivat hanttihommia tai opiskelivat. LAULUJEN BARCELONA

Ylioppilasteatterin jälkeen Minttu pääsi vihdoin Teatterikorkeakouluun, viidennellä yrittämällä. Koulusta hän lähti puoleksi vuodeksi vaihtoon Barcelonaan.

– Se oli tosi rankkaa. En aluksi ymmärtänyt yhtään mitään, sillä Barcelonassa puhutaan katalaania ja minä osaan vain espanjaa. Opin ymmärtämään katalaania, mutten koskaan oppinut puhumaan sitä. Koulu oli täysin erilaista kuin Suomessa. Puolen vuoden jaksoon kuului esimerkiksi balettia ja maskeerauskurssi. Lisäksi ryhmä valmisti esityksen. – Barcelonahan on vähän kuin Espanjan Berliini. Kaupunki tuli minulle tuon puolen vuoden aikana todella rakkaaksi. Ihastuin nimenomaan kaupungin rentoon tunnelmaan. Barcelonasta tarttui mukaan myös lauluja, joista Minttu valmisti Teatterikorkeakoulun taiteelliseksi lopputyökseen lauluillan. Edelleen Barcelona on Euroopan kaupungeista se, johon Minttu mieluiten matkustaa. TALO KUMPULASSA

Minttu seisoo kumpulalaisen omakotitalon puutarhassa omenapuiden alla. Hän neuvottelee Johanna Vuoksenmaan kanssa seuraavan kohtauksen purkittamisesta. Parikymmenhenkinen kuvausryhmä odottelee. Menossa ovat supersuositun Klikkaa mua -sarjan kuvaukset. Sarja kahmi valtavan kasan Venloja, yhden Minttu sai pääroolistaan Ellana. – Edelleen minulle tulee paljon palautetta sarjasta. Ihmiset pitivät siitä todella paljon, se oli jotenkin hyvällä tavalla kiinni ajassa Sarjan käsikirjoitti ja ohjasi Johanna Vuoksenmaa, jonka kanssa Minttu teki myös tämän vuoden tammikuussa ensi-iltansa saaneen elokuvan Viikossa aikuiseksi. Klikkaa mua -sarjan toisen tuotantokauden jaksot kuvattiin lähes sataprosenttisesti oikeissa lokaatioissa eli paikoissa. Kumpulan omakotitalo oli Ellan koti. – On aikamoista, kun antaa oman kotinsa jonkun kuvausryhmään käyttöön puoleksi vuodeksi. Meitä pörräsi talossa 20–30-henkinen kuvausporukka mitä ihmeellisimpiin kellonaikoihin. – Edelleen kun liikun kaupungilla monet paikat tuovat minulle mieleen

Minttu Mustakallio ■ ■ ■ ■ ■ ■

1973 syntyy Ylivieskassa 21-vuotiaana menee mukaan Ylioppilasteatteriin 27-vuotiaana valmistuu teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta. 28-vuotiaana tekee Ibsenin Nukkekodin Noran Kansallisteatteriin 32-vuotiaana saa Parhaan naissivuosan Jussi-palkinnon elokuvasta Lapsia ja aikuisia 39-vuotiaana saa Kultaisen Venlan pääosasta sarjassa Klikkaa mua.

Johannan ja kuvaukset. Muistan, että ai niin, tuossa kadunkulmassa kuvattiin se kohtaus ja tuossa rannalla se toinen. Kuvausryhmästä tuli Mintulle miniuniversumi, sillä aikaa vietettiin niin paljon yhdessä. RÄPPÄÄJÄT NAANTALISSA

Minttu porhaltaa vierasvenesataman poikki kuvauksiin. Hän katsoo, kun toiset syövät jäätelötötteröitä, istuvat rauhakseen penkeillä ja tähyilevät kimaltelevalle merelle. Kaivohuoneen lipputankoissa liehuvat liput ja kaukana siintää Muumitalo. Ollaan Naantalissa, supersuosittujen Risto Räppääjä -elokuvien kuvauspaikoilla. Tänä kesänä Naantalissa kuvataan uusin Risto Räppääjä ja yöhaukka, johon Sinikka ja Tiina Nopola ovat tehneet ensin elokuvakäsikirjoituksen ja myöhemmin sen pohjalta on tulossa myös kirja. Tämä on kolmas Räppääjä-elokuva, jonka Timo Koivusalo ohjaa. – En koskaan näe Naantalista kuin vilauksen, koska teemme töitä aamusta iltaan. Mielelläni rentoutuisin vanhan kaupungin kujilla, mutta siihen ei ole aikaa. Elokuvan sisäkohtaukset kuvataan Villilän studioilla Nakkilassa. Naantalissa taas on Elvi Räppääjän kesätalo. Minttu rakastaa Naantalin vanhoja puutaloja. – Jos minulla olisi rahaa, ostaisin heti kymmenen sellaista taloa. ❙

Expressi 2 | 15

15


Koti jatkuu

parvekkeelle

Olipa parveke iso tai pieni, avonainen tai lasitettu, kesäisin siitä voi sisustaa kodin jatkeen. Rottinki ja helppohoitoinen polyrottinki sekä muhkeat pehmusteet ovat nyt pinnalla parvekekalusteissa. TEKSTI MAIJA RAUHA KUVAT RIIKKA HURRI, MASKU, VESILÄHDE JA DREAMSTIME

Anu Kämppi on Maskun oma sisustussuunnittelija.

16 Expressi 2 | 15

P

arveke näkyy usein hyMaljan muotoinen Papasan-tuovin sisään asuntoon. Si- li sallii sekä lukemisen, loikoilun että sustussuunnittelija Anu torkut. Silti se mahtuu pienempään Kämppi suositteleekin tilaan kuin sohva. Papasan-tyyppiset jatkamaan parvekkeel- tuolit olivat hyvin suosittuja 1970-lula kodin sisustustyyliä vulla, ja nyt ne ovat uudelleen trenja värimaailmaa, jotta kodista tulee din harjalla. – Maskun Bola- ja Papasan-tuoyhtenäinen. Kalustevalinnat on parasta tehdä asukkaan ja hänen elä- leissa on ruostumaton alumiinirunko, joka on päällystetty polyrottinmäntilanteensa mukaan. – Yhdet ottavat mielellään aurin- gilla. Nämä tuolit kestävät myös koskoa, toiset haaveilevat nokosista par- teutta ja sään vaihteluita. Pehmusteet vekkeella. Lukemista harrastava voi on tietenkin hyvä nostaa sisään, jos varata itselleen lukunurparvekkeelle sataa vettä esteettä. kan. Lapsiperheessä tarvitaan leikkitilaa. Jos tila sallii, parveke Bola-pallotuoli (445 e) ja kannattaa jasivupöytä lasikannella kaa kahtia lö(169 e) sopivat myös pienelle parvekkeelle. höily- ja ruokailupuoleen, mutta pienellä parvekkeella joudutaan yleensä valitsemaan näistä vain toinen, hän toteaa. Sama tuoli tai sohva ei välttämättä sovi sekä lukemiseen että löhöilyyn, koska lukiessa istuma-asento on pystympi. Esimerkiksi pallon muotoinen Bolatuoli sopii hyvin kirjan lukemiseen ja tabletin käyttöön parvekkeella.

Parveke- ja terassikalusteet ovat nykyään niin hyvännäköisiä, että niitä voi usein käyttää talvella sisällä. Esimerkiksi Papasan- tai pallotuoli sopii myös makuu- tai olohuoneeseen. Jos parvekkeelle mahtuu löhöilytilan lisäksi ruokailuryhmä, Anu Kämppi suosittelee Bolan, Papasanin tai vastaavan tuolin seuraan romanttista Country-sarjaa, jonka tuolit muistuttavat perinteisiä rottinkikalusteita. Jos halutaan modernimpaa tyyliä, hyvä valinta on suoralinjainen Modekalustesarja. ❙


1

Syötävien kasvien viljely on trendikästä. Viljelylaatikkoon mahtuvat niin salaatit kuin yrtitkin, mutta jo yksi tomaatti tai mansikka ruukussa piristää.

3

Valaistuksen voi hoitaa modernisti aurinkokennolla toimivilla valoilla, lyhdyillä ja valoketjuilla. Ne keräävät energiaa päivän mittaan ja syttyvät itsestään illan hämärtyessä.

2

Parvekkeen käyttöikää voi pidentää pitkälle syksyyn infrapunalämmittimien avulla. Pehmeä, pörröinen viltti ja kynttilä ovat tunnelmallinen vaihtoehto. Sijoita kynttilät metalli- tai lasialustalle.

4

Auringolta ja tuulelta suojatulla parvekkeella on mukavampi lueskella. Kokeile sermiä tai päivänvarjoa, jossa on kääntyvä varjo-osa. Lasitetulle parvekkeelle voi asentaa rullaverhot tai erityiset parvekeverhot, jotka päästävät osan valosta läpi kasveja varten. Alas lasketut verhot pitävät lämpötilan miellyttävänä.

5

6

Valitse kesäkukat parvekkeen valoisuuden ja tuulisuuden mukaan. Esimerkiksi samettikukat, marketat ja pelargonit viihtyvät valossa, kun taas verenpisarat, lobeliat ja ahkeraliisat pitävät varjoisammasta kasvupaikasta.

Tuoksuvat kasvit, kuten tuoksupelargoni ja tuoksuherne, tuovat tunnelmaa. Istuta mausteyrttien joukkoon laventelia tai rosmariinia.

7

Monitoimikalusteet ovat käteviä parvekkeella. Arkkupöydän sisään voi kätkeä vaikka kuokan ja yli jääneen kukkamullan. | Maskun pehmustelaatikko, 395 e.

8

Pehmennä betonilattiaa matolla tai puulaatoilla. Lasitetulle parvekkeelle käy lähes millainen matto tahansa, mutta sen on hyvä olla helposti puhdistettava.

9

Myös monivuotisia kasveja eli perennoja voi kasvattaa parvekkeella. Esimerkiksi kielot ja kaunislehtiset kuunliljat viihtyvät vähäisessäkin valossa. Pihlaja ja riippapihlaja ovat hyviä parvekekasveja.

10

Pieni, soliseva suihkulähde kuulostaa ihanalta ja sopii myös parvekkeelle tai terassille. Malleja ja materiaaleja on monia. Lisätietoja esimerkiksi vesilähde.fi

Expressi 2 | 15

17


Olohuoneen kaksi muhkeaa sohvaa ovat Tokyo-mallistosta. Olohuoneessa on myös pyörivä Vigo-nojatuoli ja Inari-senkit. Kaikki huonekalut ovat Maskusta.

18 Expressi 2 | 15


Loma-asunto sai uuden ilmeen Takkahuoneessa on Maskun Castle-lepotuolit, joissa on mukava katsella takkatulta. Päivi halusi sijoittaa takkahuoneeseen pienen jääkaapin, jolle hän suunnitteli myös kaapiston, johon jääkaappi saatiin kauniisti sijoitettua. Samaan kaapistoon mahtuvat myös muut saunomistarvikkeet.

Juojärvellä sijaitseva loma-asunto koki täydellisen muodonmuutoksen sisustussuunnittelija Päivi Teerikorven käsissä. TEKSTI PIRKKO SOININEN | KUVAT PÄIVI TEERIKORPI

li huhtikuun loppu viime vuonna, kun sisustussuunnittelija Päivi Teerikorpi sai mielenkiintoisen puhelinsoiton. Soittaja oli ostanut Juojärven rannalta Outokummusta huvilan, jonka halusi Päivin sisustavan ja varustavan täysin juhannukseen mennessä. – Tehtävä oli mittava, mutta mieluinen. Kävin ensimmäisen kerran huvilalla 5.5. ja 13.6. luovutin sen täysin sisustettuna asiakkaalle. Siinä välissä tein ympäripyöreitä päiviä, Päivi muistelee nauraen. Huvila on kokonaisen suvun käytössä, joten siitä haluttiin sellainen, jossa monen ikäiset ihmiset viihtyisivät ja voisivat rentoutua. Sisustuksen piti olla ajaton, linjakas ja selkeä, jotta se miellyttäisi mahdollisimman montaa. Expressi 2 | 15

19


■ ■ ■ ■ ■ ■

Hirsihuvila Outokummussa Juojärven rannalla Rakennettu noin 2011 Kerrosala 175,2 neliötä. Olohuone, keittiö, takkahuone, yläaula sekä neljä makuuhuonetta Erillinen saunarakennus rannassa Sisustussuunnittelu Päivi Teerikorpi/Sisustus Seepia, Joensuu

– Asiakas toivoi mökille hieman ylellistä hotellifiilistä. Päädyimme valitsemaan maanläheisen sisustustyylin ja harmonisen värimaailman. Koska omistajat suosivat kodeissaan modernia ja pelkistettyä tyyliä, halusin sisustaa huvilasta vähän pehmeämmän kokonaisuuden. Tänne ei haluttu liian modernia ja kovaa tyyliä, korkeakiiltoisia huonekaluja tai metallia. Pehmeämpi linja ei tarkoittanut automaattisesti talonpoikaishuonekaluja, vaan moderni linja säilyi, mutta luonnonläheisessä muodossa. Kaikki huonekalut ovat uusia, mutta Päivi valitsi paljon puisia ja rottinkisia kalusteita. PUUN VÄRIN HÄIVYTTÄMISTÄ

Loma-asunto on muutaman vuoden vanha ja oli ollut asumattomana valmistumisestaan lähtien.

Päädyimme valitsemaan maanläheisen sisustustyylin ja harmonisen värimaailman. – Yllätyin siitä, miten paljon hirret olivat kellastuneet. Minulle tuli huvilalla vähän sellainen linnunpönttöfiilis ja ehdotin asiakkaalle, että ensiapuna olisimme maalanneet ikkunanpuitteet, kaiteet ja pylväät valkoisiksi. He eivät kuitenkaan halunneet tässä vaiheessa ryhtyä maalausremonttiin. Niinpä Päivi pyrki häivyttämään runsasta puun väriä valitsemalla vaaleita tekstiilejä. Ensin Päivi teki kolme karkeaa runkosuunnitelmaa, joissa hän hahmotteli huonekaluja sekä niiden paikkoja. Asiakas valitsi sähköpostin

välityksellä ehdotuksista itseään eniten miellyttävän, jota Päivi sitten alkoi vauhdikkaasti edistää. Asiakas toivoi, että Päivi käyttäisi sisustuksessa enimmäkseen Maskun Kalustetalon kalusteita. – En ollut aiemmin tutustunut kovinkaan hyvin Maskun valikoimaan ja yllätyin iloisesti. Lopulta löysin kaikki kalusteet Maskusta. Työhön liittyi yllättäen aika paljon myös korjausjuttuja, joissa Päivi käytti luottoremonttiporukkaansa Hardia Oy:tä. Remonttiryhmä teki esimerkiksi pihaan perustustöitä, nikkaroi puuttuvia hyllyjä vaatehuo-

Näissä kuvissa mökki ennen suurta muodonmuutosta.

| Huonekalut Maskun Kalustetalo, kodinkoneet Gigantti, tekstiilit Vallila ja H&B Home, astiat ja keittiötarvikkeet Prisma, keittiövälineet Heirol

20 Expressi 2 | 15


neeseen ja asensi pesutiloihin suihkuseinämän ja korjaili silikonisaumoja. TIUKKA AIKATAULU

Aikataulu oli varsin tiukka, esimerkiksi huonekalujen toimitusajat saattoivat olla neljästä kuuteen viikkoa. Asiakas luotti Päiviin täydellisesti, sillä kesken projektin hän ei käynyt kertaakaan paikan päällä tarkastamassa tilannetta. – Hyväksytin tietysti esimerkiksi huonekaluhankinnat ensin asiakkaalla sähköpostitse. – Pääväreiksi valikoin vaalean, harmaan ja murretut sävyt. Päivi suosi luonnonmateriaaleja, esimerkiksi pellavaa hän käytti sisutuksessa paljon. – Ikkunat kehystin vaaleilla pellavaverhoilla, jotka houkuttelevat valon sisään ja antavat kauniit kehykset vihreälle järvimaisemalle.

SAUNA LÄMPIMÄNÄ

Päivi hankki myös keittiöön kaikki astiat ja keittiötarvikkeet. – Jouduin miettimään yksityiskohtaisesti mitä tarvitsen esimerkiksi valmistaessani parsarisottoa tai jauhelihakastiketta. Ostin kahvinkeittimestä ja lautasista alkaen kaiken korkinavaajaan ja lävikköön asti. Keittiötarvikkeissakin valitsin eleettömiä klassikkoja, jotka kestävät aikaa ja kulutusta. – Olimme sopineet, että luovutan loma-asunnon lauantaina 14.6. mutta perjantai-iltana asiakas soittikin ja kertoi olevansa tulossa nyt. Olin juuri huvilalla mieheni kanssa, jonka olin pyytänyt avukseni nostamaan iltayhdeksältä saapuvia sohvia. Patistin miehen lämmittämään saunaa ja tekemään vastaa ja aloin itse imuroida ja viimeistellä.

Kun auto ajoi pihaan, Päivi oli juuri laittamassa imuria kaappiin. Kaikki valmistui siis viime hetkellä. Asiakas oli lopputulokseen täydellisen tyytyväinen. – Päivi, sinä olet ollut meille lottovoitto, oli asiakkaan palaute, kun luovutin valmiin huvilan heille, Päivi naurahtaa. ❙

Päivi mallaili tekstiilejä Vallilan kokoelmista. Päävärit olivat vaalea, harmaa ja murretut sävyt, mutta jokaiseen huoneeseen haluttiin myös joku tehosteväri. Tässä paletissa on hapsuinen valkoinen matto, valkoinen torkkupeitto ja takana syvempiä sävyjä pimennysverhoihin sekä mustaa tehosteväriä tyynyihin. Linumin kankaista Päivi teetti keittiön laskosverhot ja tyynyjä yläkerran huoneisiin. Saunan terassilla on mukava lekotella Maskun Mode-malliston aurinkosängyssä ja katsella Juojärven liplattavia laineita.

Expressi 2 | 15

21


LATTIASTA KATTOON

KOONNUT PETRI KULJU KUVAT MASKUN KALUSTETALO

Mökille harmoniaa

ajattomia kalusteita

Harmonisen värisiä kalusteita vasten kaunis kesäluonto pääsee täysiin oikeuksiinsa. Ja mitä olisi mökki ilman pirttipöytää ja -tuoleja. Camrose-pirttiryhmä 193 x 94 cm. | 995 euroa

Tyylikäs Norrsundpöytävalaisin sopii myös kesähuvilalle. | 95 euroa

Bola-pallotuoliin on ihana pesiytyä lukemaan. Tuolissa on tukeva alumiinirunko ja pehmusteet sisältyvät hintaan. | 399 euroa

Sydney-vuodedivaani antaa mökille kätevää lisämajoitustilaa. Sohvassa on tilava vuodevaatelaatikko. Saatavana useita eri värejä. | 495 euroa

Lyon Stripe -matto on nykyaikainen versio tutusta räsymatosta. Koko 80 x 150 cm. Väri musta/ luonnonvaalea. | 29 euroa

22 Expressi 2 | 15

Kaikki tuotteet Maskun Kalustetalosta. Lisää tuotteista www.masku.com.


Lissabon

12.–16.9., 17.–21.10.

Lumoava Tonava

Sävelten siivin 30.8.–4.9. Praha

München

Bratislava Melk Itävalta

Ikuinen Rooma

25.–28.9., 15.–18.10., 23.–28.12.* sis. suorat reittilennot, keskustahotelli, puolihoito, runsas retkiohjelma. Asiantuntijaopas Päivi Romu.

Slovakia

Krems

Passau

1098 €

995 € 1395 € joulumatka *

Tsekin tasavalta

Saksa

Vanhankaupungin pieniä kujia, löytöretkiä lähialeen upeisiin kohteisiin Sintran palatsikaupunkiin, Setubalin ja Sesimbran kalastajakyliin unohtamatta Portugalin kuuluisia viinitiloja. Asiantuntijaopas Eija Mäkinen.

Slovenia ja Kroatian Istria 2.–7.9.

Esztergom

Wien

Budapest Unkari

Slovenia

Slovenian Piran, Kroatian Istria ja tryffelikaupunki Buzet, Portoroz, Postojnan tippukiviluolat, Bled ja Ljubljana. Asiantuntijaopas Marketa Sindelova.

TONAVA

1295 €

Ihmeellinen Islanti

14.–18.10., 2.–6.12., 23.–27.12.*

Reykjavik, Sininen laguuni, Kultainen kierros, Gullfossin putoukset, Thingvellir Vastakohtien saari: tulta ja jäätä, mustaa ja valkoista, modernia kaupunkielämää ja entisaikojen kyliä. Asiantuntijaopas Fridrik Aspelund.

1195 € 1295 € joulumatka *

Vesireitti yhdistää kolmen maan historialliset pääkaupungit - Budapestin, Wienin ja Bratislavan. Tonava kaunoinen tenori Jyrki Anttila ja sopraano Tiina-Maija Koskela - kolme ainutlaatuista konserttia neljä tähden laivassa Tonavajoen mutkitellessa halki romanttisten viininviljelyalueiden. Koko laiva on varattu vain Lomalinjan risteilyvieraiden käyttöön. Risteilyhinta/hlö A2 ........... 1896 € B2 ........... 1784 € C2........... 1486 € C1........... 1986 €

Aarno Cronvall

Jyrki Anttila

Tiina-Maija Koskela

Maija Anttila

Tunnelmaa luovat tenori Jyrki Anttila ja sopraano Tiina-Maija Koskela, säestäjänä Maija Anttila. Konsertit juontaa Aarno Cronvall.

Hintaan sisältyy • Finnairin suorat reittilennot Helsinki – Praha – Helsinki turistiluokassa • lentokenttäkuljetukset • majoitus neljän tähden m/s A - Rosa Riva -laivalla jaetussa kahden hengen hytissä • täysihoito risteilyllä alkaen menopäivänä illallisella ja päättyen paluupäivänä aamiaiseen (5 x aamiainen, 4 x lounas, 5 x illallinen) • suomalaisen matkanjohtajan palvelut koko matkan ajan • suomenkieliset asiantuntijaoppaat retkillä • kaksi konserttia laivalla ja yksi konsertti Bratislavassa Lentoaikataulu (sitoumuksetta) Helsinki – Praha 09.35 – 10.50 Praha – Helsinki 19.30 – 23.35

Andalusian maailmanperintökohteita 2.–9.11.

Kiehtova aikamatka historialliseen Cordoban kaupunkiin, viehättäviin Ubedaan ja Baezaan sekä kuuluisaan Alhambran linnaan Granadassa. Malagassa kuljemme Picasson kotikujilla ja Granadassa Albaicinin kaupunginosassa ihailemme flamencoshow’ta luolaravintolassa. Asiantuntijaopas ”Manu” Juan Manuel de la Rosa.

1625 €

Lutherin ja Bachin jäljillä 27.–31.8.

Eisleben, Erfurt, Eisenach, Leipzig, Wittenberg, Potsdam. Matkanjohtaja emerituspiispa Wille Riekkinen. Asiantuntijaopas Terttu Busse-Lunkka.

1435 €

Valokuvauskurssi

Andalusia – Álora Aurinkolaakso 10.–15.10. Tähtäimessä kaunis, lempeä syksyinen valo ja luonto. Opettaja lehtivalokuvaaja Reilika Landén.

1075 €

24 h verkkokaupasta lomalinja.fi Suomalainen perheyritys – asiantuntijan matkassa laadukkaasti jo 38 vuotta Ratinanlinna, Aleksanterinkatu 32, 33100 Tampere & 010 289 8100 & 010 289 8101 ryhmät Balderin talo, Aleksanterinkatu 12, 00170 Helsinki & 010 289 8102 lomalinja@lomalinja.fi Puhelut 8,35 snt/puh +17,17 snt/min. Palvelumaksu 19€/varaus. Expressi_2_2015_205x285.indd 1

7.5.2015 11.59


SUUNNITTELIJAN NÄKÖKULMA

Sohvan monet muodot Suunnittelija Mikko Haverinen nimeää sohvalle monta käyttö­ tarkoitusta, joista tärkeimmät ovat löhöily ja seurustelu. Sohvan valinnassa pitääkin miettiä, mikä rooli sillä on kodissa. TEKSTI JOHANNA PELTO-TIMPERI | KUVAT MASKU JA UNICO FINLAND

U

nico Finland Oy:n suunnittelija ja tuotepäällikkö Mikko Haverinen aloitti uransa verhoilijana ja huonekalujen teollisen tuotannon vetäjänä. – Minua poltteli kuitenkin intohimo päästä kaavoittamaan ja suunnittelemaan sohvia. Kun 12 vuotta sitten olin ensimmäisen kerran mukana suunnitteluprojektissa, tiesin, että tämä on minun juttuni. Minulla on pitkä historia juuri sohvien kanssa, vaikka olen tehnyt suunnittelutyötä myös julkiselle puolelle, kuten ravintoloihin. Unicolle tulin töihin kolme vuotta sitten, Haverinen kertoo. Nykyisessä työssään Haverinen keskittyy vain sohviin, joten joka kodin olohuoneen tai oleskelutilan keskipiste on hänelle tuttu. Haverisen mukaan on luontevaa, että suunnittelija on paitsi ideoissaan myös fyysisesti lähellä tuotantoa. – Minun työpisteeni on Unicolla ihan siinä vieressä. Teemme kiinteää yhteistyötä esimerkiksi malliompelijoiden kanssa. Suunnittelussa pitää ottaa huomioon kaikki tuotannon vaiheet, kuten liimaus ja verhoilu, jotta sohvan valmistus sujuu joustavasti läpi tuotannon. SOHVA KÄYTÖN MUKAAN

Haverisen mielestä sohvan valinnassa on tärkeintä miettiä, millaiseen käyttöön se tulee. Onko sohvassa tarkoitus istua tyköistuvasti ja seu24 Expressi 2 | 15

rustella vai löhöillä koko perheen kesken vaikka elokuvaa katsellen? Hyviä kysymyksiä hinnan lisäksi ovat: kuinka pitkäikäinen sohvan tulee olla, ja millainen verhoilu sopii käyttäjille. Ja tietysti pitää ottaa mitat, että sohva sopii sille ajateltuun kohtaan. – Myyjät osaavat huonekaluliikkeissä kertoa paljon sohvien rakenteesta ja käyttömukavuudesta. Haverisen mukaan sohvan ostajat ovat usein tutustuneet malleihin jo netissä. Myymälässä testataan sitten istuttavuus ja varmistetaan sohvan soveltuvuus käyttöön. – Vasta istuessa huomaa myös sen sopivatko esimerkiksi sohvan käsinojat rentoon oleiluun. Toisinaan ostaja joutuu miettimään sitä, että pehmeä ja upottava sohva olisi perheen löhöilyyn hyvä, mutta appivanhempien vierailuun matala malli ei ole paras ratkaisu. Minusta päätös pitää tehdä omasta näkö- ja käyttökulmasta katsottuna. Sohvan tulee olla sellainen, että siinä tulee hyvä fiilis. PERHEEN PAIKKA

Mukava, pehmeä ja koko perheen syliinsä sulkeva sohvavaihtoehto on Haverisen Maskun Kalustetalolle suunnittelema Manhattan-mallisto, joka koostuu kahden ja kolmen istuttavista moduuleista sekä kulmasta. Divaanin sohvasta saa valitsemalla päätyyn käsinojattoman palan sekä rahin. Malliin on valit-

tavissa kaksi erilaista rahia. – Koska Unicossa tehdään myös sänkyjä, on sohvissammekin monipuolisia teknisiä ratkaisuja. Manhattanin mukavuus syntyy osittain patjoissa käytetystä pussijousituksesta. Manhattanin pehmeyden vastapa-

Mikko Haverinen on suunnitellut Maskulle monipuolisen Manhattanmalliston. Tässä kokonaisuudessa löhöilyyn sopiva divaani.


MIKON VALINNAT 21 vuotta teollisessa huonekalutuotannossa mukana ollut Mikko Haverinen tuntee sohvat. Ennen suunnittelijan uraansa hän toimi muun muassa verhoilijana. Haverinen on ollut Unico Finland Oy:ssä suunnittelijana ja tuotepäällikkönä kolmen vuoden ajan.

OMA SOHVANI ON…rentoutumispaikka eli löhösohva. Olen siinä yleensä vaaka-asennossa. KOTINI TYYLI ON… moderni ja hillitty. Sisustuksessa on käytetty paljon mustaa ja valkoista. KODISSANI RAKASTAN…yksityisyyttä ja rauhaa. Asumme lähes maalla. SISUSTUSAARTEENI ON… vaimoni hankkima todella vanha matka-arkku, jossa on eksoottisia leimoja ympäri maailman. Se on seurannut meitä muutosta muuttoon.

VÄRIEN SUHTEEN OLEN… aika mustavalkoinen, mutta väriläiskiäkin löytyy. TÄRKEINTÄ SISUSTUKSESSA ON MINULLE… viihtyisyys. Kodin tulee olla itselle tehty, jotta siellä viihtyy ja nauttii elämästä.

SEINILLÄNI ON… ainakin iso taulutelevisio. Koska meillä on tehostetapetteja ja vanhaa tiiliseinää näkyvissä,

ei tauluja ole seinillä.

riksi voisi mainita seurustelusohvaksi suunnitellun Optio-malliston, vertailee Haverinen omaa suunnittelutuotantoaan. Haverinen on upottavien sohvien ystävä, ja tällainen löytyy myös hänen kodistaan.

VALINNAN VAIKEUS

Vaikka mallistoja tulee koko ajan lisää, on suomalaisten sohvamaku vakaa.­ – Edelleen suosituimpia ovat kantikkaat, mustat tai harmaat sohvat. Manhattanin malliset reilut olei-

lusohvat tulevat seuraavina. Ajattelin jo, että puukoristeiset sohvat olisivat lyöneet itsenä läpi, mutta toisin kävi. Kangasvaihtoehtojen käyttö on lisääntynyt, ja usein valitaan esimerkiksi runkoon yksivärinen kangas ja tyynyihin kuviollinen, kertoo Haverinen. ❙

Expressi 2 | 15

25


KOTIMAAN MATKAKOHDE

Hurmaannu

Helsingistä

Suomen merellinen pääkaupunki kutsuu saaristoon, puistoihin ja keskustan sykkeeseen nauttimaan kahviloista, ravintoloista ja kulttuurielämästä.

JUSSI HELLLSTEN

TEKSTI MARI KUUSINEN KUVAT VISIT HELSINKI JA KOHTEET

[2]

26 Expressi 1 | 15


KAISA LUUKANNEL

FAZER CAFE?

[1]

[3]

H

SHOPPAILUA JA MUSEOITA

Kun aamiainen on nautittu, voi siirtyä tyydyttämään kulttuurinnälkää museokierrokselle. Nykytaiteenmuseo Kiasma [3] on ollut talven yli remontissa, mutta aukeni sopivasti kevättalvella. Parhaillaan museossa nähdään yhdysvaltalaisen valokuvataiteilija Robert Mapplethorpen näyttely.

[5]

SAKKE SOMERMA

[4]

Iki-ihanista suomalaisista klassikoista pääsee inspiroitumaan Ateneumissa [4], josta löytyvät niin Edefeltin, Gallen-Kallelan, Järnefeltin, Simbergin kuin monien muiden rakastettujen suomalaisten mestarien teokset. Kesällä Ateneumiin avataan näyttely Tarujen kansat, joka on kuvaus Suomen ja Norjan taiteen erityispiirteistä. Matkakassansa saa tuhlattua vaikkapa Kampin kauppakeskuksessa, josta löytyvät lähes kaikki isoimmat ja tunnetuimmat liikkeet. Kauppakeskus Kluuvi [5] ja Galleria Esplanad sekä niiden luo kuljettava Aleksanterinkatu ovat merkkitietoisten shoppailijoiden aarreaittoja.

EWAN BELL

elsingin viikonlopun voi aloittaa vaikkapa kaupungin suosituimmalla Sandron brunssilla. Ravintoloita on tällä hetkellä kaksi: toinen urbaanissa Kalliossa ja toinen idyllisessä Eirassa. Lauantaisin tarjoillaan vegaanisia herkkuja ja sunnuntaisin marokkolaisen keittiön erikoisuuksia. Tupa on lähes aina täynnä, joten pöytävaraus on suositeltava. Klassinen valinta aamiaiselle on Karl Fazer Café [1], joka on palvellut asiakkaita keskustan Kluuvikadulla jo vuodesta 1891. Palvelu pelaa, joten aamiaisennälkäiset ohjataan yleensä pöytiin ripeästi, vaikka jono olisi pitkäkin. Mikäli aamiaisella haluaa nauttia ruuan lisäksi myös upeasta näköalasta, pääsee Ravintola Sunnissa Senaatintorin kupeessa ihailemaan Tuomiokirkkoa [2] suoraan ikkunasta.

[6]

Expressi 2 | 15

27


JUSSI HELLLSTEN

[7]

NAUTI ULKOILMASTA

Merellisen Helsingin kesään kuuluu lauttamatka lähisaarille. Lauttaan voi hypätä vaikkapa Kauppatorilta [6], joka on Helsingin kansainvälisin ja tunnetuin tori. Kojuissa myydään perinteisten mansikoiden ja muikkujen lisäksi myös käsitöitä ja matkamuistoja. Kun torikahvit on juotu, sekä perheen pienimmille että isoimmille löytyy paljon nähtävää Suomenlinnasta [7], jonne on noin vartin lauttamatka. 1700-luvulla rakennettu linnoitus on UNESCOn maailmanperintökohde ja yksi maailman suurimmista merilinnoituksista. Suomenlinnassa odottavat lukuisat idylliset kahvilat ja tunnelmalliset ravintolat sekä suojaisat poukamat tutkimusmatkailijoita. Piskuinen Lonnan saari [8] avattiin viime vuonna matkailijoille. Saari ilah-

[9]

duttaa ravintolallaan ja leppoisalla tunnelmallaan. Kahvilasta voi ostaa myös mukaan piknik-korin omia retkiä varten. Mikäli mielii pysytellä maissa, on suurlähetystöjen ja huviloiden ympäröimä Kaivopuisto [9] kaupungin yksi kauneimmista puistoista. Helsinkiläisten perinteisellä ulkoiluja virkistysalueella järjestetään kesällä lukuisia ilmaisia konsertteja ja liikuntatapahtumia. Vuodesta toiseen Helsingin parhaimmaksi kahvilaksi valitaan Töölössä meren rannalla sijaitseva sympaattinen Cafe Regatta [10], jossa voi juoda kahvit nuotion äärellä ulkosalla. Regatassa kelpuutetaan vain käteinen ja santsikupista ravintola maksaa asiakkaalle viisi senttiä.

JUSSI HELLLSTEN

ANNA SALMISALO

[10]

[8]

28 Expressi 2 | 15

[11]

KAHVITTELE JA SAUNO

Kun kahvihammasta kolottaa, kannattaa hurauttaa raitiovaunulla Pitkäsillan yli Kallioon. Vanha työläiskaupunginosa on taitelijasielujen, opiskelijoiden ja luovan luokan suosiossa. Kalliosta löytää niin trendikkäitä kuin edullisiakin baareja sekä persoonallisia pikkuputiikkeja ja ravintoloita. Entisen presidenttimme Tarja Halosen suosima Hakaniemen kauppahalli seisoo Hakaniemen torin laidalla. Kauppahallikahvien lisäksi kannattaa maistella esimerkiksi ravintola Soppakeittiön maittavia keittoja. Syvemmällä Kalliossa lepäävä Kar-

hupuiston kioski eli Bear Park Cafe

tarjoilee Helsingin jäätelötehtaan herkkuja ja maukkaita leivonnaisia. Hieman uudempi tulokas on puiston laidalla sijaitseva Bergga, josta saa niin


MARIA MIKLAS

JUSSI HELLLSTEN

[13]

[12]

SELÄTÄ NÄLKÄ

Helsingissä riittää ravintolavaihtoehtoja moneen makuun. Kaupungin parhaaksi pikaruokalaksi on usein nimitetty kasvissyöjiä miellyttävä Fafa’s [11], josta saa erinomaisia falafeleja. Nopeasti kasvanut ketju toimii kaupungissa jo neljässä eri osoitteessa. Lihansyöjän kannattaa katsastaa esimerkiksi Teurastamon alue [12] Kalliossa. Ravintola B-Smokery on lihanhimoisen taivas. Kaupungin parhaita burgereita taas sanotaan valmistettavan Lihakauppa Roslundin [13] ravintolassa Hietalahden kauppahallissa. Etnisiin makuihin mieltyneille sopii moderni ravintola Farang [14], joka sijaitsee Taidehallin tiloissa. Ruuat ja juomat tarjoavat uniikkeja, raikkaita Kaakkois-Aasian makuja, jotka sopivat vaativampaankin makuun. KIRMAA NAKU-UINNILLE

Uskalias aloittaa hauskan illanvieton vaikkapa iltauinnilla Yrjönkadun Uimahallissa [15]. Miesten ja naisten vuoroilla ei tarvitse käyttää uima-

pukua. Hallista saa varattua myös tilaussaunoja ja pientä purtavaa mukavaa, privaattia illanviettoa varten. Yksi kaupungin oudoimmista drinkkikokemuksista lienee Torikortteleiden uumenissa piilevä salakapakka, Trillby & Chadwick. Perille löytää, kun etsii Katariinankadulta oven, jossa ei lue mitään ja käyttää vanhaa lankapuhelinta. Trenditietoisin bilekansa päättää illan Kalliossa sijaitsevaan Kaikuun, joka on listattu myös yhdeksi Euroopan parhaista yökerhoista. Konemusiikkiin keskittyvä Kaiku on auki pikkutunneille asti. Kun väsyttää, löytyy Helsingistä majapaikkoja jokaisen kukkarolle. Mikäli budjetti antaa periksi, on Hotel Haven [16] varma vaihtoehto. Suomen ensimmäinen Small Luxury Hotels of the World -ketjun jäsen

MARI HOHTARI

edullisia aamiaisia, runsaita salaatteja kuin eurooppalaiset standardit täyttäviä kahvejakin. Jos kesän helteet eivät lämmitä kesäisessä Kalliossa tarpeeksi, kannattaa suunnata Kotiharjun saunan lauteille. Helsingin ainut jäljellä oleva perinteinen korttelisauna lämpiää puilla ja tarjoaa sympaattisen saunahetken.

[14]

tarjoaa lämminhenkistä kodikkuutta, eksklusiivista viihtyvyyttä ja korkealuokkaisia palveluja vaativimpienkin vieraiden makuun. Pienellä budjetilla matkustavalle voi suositella vaikkapa Vuokrahuone.com-hostellia Kallion sydämessä. Tilojen ja palvelun suunnittelussa on panostettu tehokkuuteen, rauhallisuuteen sekä yksinkertaiseen designiin. ❙

[16]

[15]

Expressi 2 | 15

29


MATKAEVÄS

KOONNUT MATLEENA MERTA JA PIRKKO SOININEN KUVAT KOHTEET JA TAPAHTUMIEN JÄRJESTÄJÄT

5x

kotimaan matkakohde

MIKKO SAIRANEN

Musikaalinen taiteilijakoti

Vanhan ajan meritunnelmia SAVONLINNAN MAAKUNTAMUSEON Riihisaaren laiturissa lepää neljä kesäisin museoina toimivaa höyrylaivaa. Matkustaja- ja rahtialuksina toimineet laivat ovat peräisin 1800-luvulta ja 1900-luvun alkupuolelta. Vanhan ajan tunnelmasta pääsee myös nauttimaan yleisöristeilyjen muodossa. Valittavana on sisätiloja myöten menneiden vuosikymmenten tunnelmaa henkivä maailman ainoa tervahöyrylaiva s/s Mikko, tai edustusristeilijä s/s Savonlinna. | savonlinna.fi/riihisaari

Omaperäinen taidelinna

Loviisassa

BONGAN LINNA ON persoonallinen ilmestys keskellä idyllistä Loviisaa. Viime vuosisadan alussa rakennetun linnan arkkitehtuurissa yhdistyvät jugend-, uusklassismi- ja funkkistyylit. Kolmannes linnasta on kunnostettu galleriaksi, joka on täynnä värikkäästä tyylistään tunnetun Riitta Nelimarkan töitä. Gallerian lisäksi Bongassa sijaitsee Nelimarkan työhuone, johon yleisöllä on myös mahdollisuus tutustua. | bonga.fi

Ekologista olutta PORVOON LÄHELLÄ Malmgårdissa sijaitsee Malmgårdin linna. Luonnonmukaiseen viljelyyn erikoistuneen linnan perinteet ulottuvat 1600-luvulle asti. Linnan vanhassa tallirakennuksessa sijaitsee olutpanimo, jonka tuotteet valmistetaan käsityönä. Oluen valmistuksessa hyödynnetään Malmgårdin omalla pellolla tuotettua viljaa, ja valmistukseen tarvittava energia tulee linnan omasta vesivoimalasta. Tarjolla on opastettuja kierroksia linnassa ja panimossa, sekä mahdollisuus oluen maisteluun. | malmgard.fi

30 Expressi 2 | 15

TUUSULANJÄRVEN RANNALLA Järvenpäässä sijaitseva taiteilijakoti Villa Kokkonen on kerännyt kiitosta niin kauniin arkkitehtuurinsa kuin sydämellisen isäntäparinsa ansiosta. Alvar Aallon suunnittelemaa taloa isännöivät pianisti Elina Viitaila sekä oopperalaulaja Antti A. Pesonen, jotka opastavat ja viihdyttävät vieraitaan viikon jokaisena päivänä. Opastetulle taiteilijakotikierrokselle pääsee ajanvarauksella. Kierroksella tutustutaan Villa Kokkosen ainutlaatuiseen kulttuuri-, musiikki- ja arkkitehtuuriperintöön. Jokainen vierailu huipentuu musikaalisen isänparin unohtumattomaan esitykseen. | villakokkonen.fi

Sujuvaa asumista Vantaalla VANTAALLA PIDETTÄVIEN asuntomessujen teemana on tänä vuonna helppo ja sujuva arki. Messujen yhtenä tavoitteena on esitellä asumisen monia muotoja, esillä on esimerkiksi asuntoja kolmesta erilaisesta kerrostalosta. Esillä on esimerkiksi kolme puukerrostaloon rakennettua asuntoa. Oheiskohteena nähdään loft-kerrostalon ja rivitalon muodostama kokonaisuus, josta esitellään kolme asuntoa. Lisäksi messualueelle rakennetaan 28 omistajiensa näköistä pientaloa, joissa on panostettu arjen sujuvuuteen. Esimerkiksi kuraeteisiä, varasto- ja säilytystiloja sekä kodinhoitotiloja on mietitty näissä taloissa varsin tarkasti. Messuasunnot sijaitsevat Kivistön asuinalueella Kehäradan tuntumassa. | Vantaan asuntomessut 10.7.– 9.8.2015, asuntomessut.fi


3x

kirja

(Gummerus, 2015)

LIISA VALONEN

◆ Selja Ahava Taivaalta tippuvat asiat

1x

◆ Kimmo Oksanen Kasvonsa menettänyt mies

◆ Joakim Zander Uimari

Ruotsin dekkaritaivas on saanut, jos suitsutuksiin on uskominen, uuden täh­den. Joakim Zan­der on oikeustieteen tohtori, joka on työskennellyt muun muassa Euroopan parlamentissa. Uimari on hänen ensimmäinen romaaninsa, ja se on myyty 27 maahan. Tämä varmaankin sopii kesälukemiseksi paremmin kuin hyvin. (Tammi, 2015)

ÄITI JÄÄ TAIVAALTA tippuvan jäälohkareen alle, täti voittaa lotossa kahdesti ja salama lyö viisi kertaa samaan mieheen. Miksi näin tapahtuu? Selja Ahavan Taivaalta tippuvat asiat on vahvatunnelmainen, koskettava ja kauniisti kirjoitettu teos surusta, ajan kulumisesta ja saduista.

MISTÄ SAIT IDEAN TÄHÄN TEOKSEEN? Aloitin lapsesta, joka miettii aikaa ja kuolemaa. Toisaalta olin viehättynyt saduista ja niiden väkivallasta. Näissä kummassakin mielikuvassa oli voimaa. Myöhemmin, kun kirjan aihe alkoi tarkentua elämän sattumanvaraisuuteen, mietin paljon erästä omaa kokemustani Lontoosta vuodelta 1999, kun kassalla ostoksia pakatessani kaupan ovella räjähti naulapommi. Se tapahtuma herätti monet niistä kysymyksistä, joita kirjankin henkilöt jokainen omalla tavallaan kysyvät: Miksi tämä tapahtui minulle? Entä jos olisin jättänyt jugurtin ostamatta ja ollut ovella viisi sekuntia aikaisemmin? Tällaisiin kysymyksiin ei ole vastauksia. Niiden kanssa täytyy vain elää ja hyväksyä, että jugurtti pelasti minut. MITEN ONNISTUIT NIIN HIENOSTI RYÖMIMÄÄN LAPSEN NAHKOIHIN? Ryömin lapsen kieleen. Lapsihan on kiehtovalla tavalla villi ajattelussaan. Rajat asioiden ja olioiden välillä eivät ole vielä fiksattuja ja lapsi vasta harjoittelee niitä. Toisaalta, sekä lapsi että aikuinen ovat omilla tavoillaan yhtä avuttomia ja aseettomia, kun elämä sitten heittää eteen tarpeeksi suuren kysymyksen. OLET MYÖS DRAMATURGI. MITEN SE VAIKUTTAA KIRJOITTAMISEESI? Dramaturgia on rakenteiden ajattelua, ja tämä näkyy kirjoittamisessani - ja varmaan tavassani elää ylipäätään! En kirjoita ensi sijaisesti juonta, vaan luon eräänlaista teemojen, elementtien, tilanteiden verkostoa. Piirrän karttoja ja rakennekaavioita kirjoitusprosessin eri vaiheissa. Mietin myös paljon tekstiä suhteessa siihen, mitä jätetään sanomatta. Aukoilla ja katkeamisilla on minulle iso merkitys. Proosan kirjoittamisessa nautin sen vapaudesta. Elokuvakäsikirjoituksen kanssa joutuu aina miettimään, miten tämä toteutetaan ja paljonko se maksaa. Proosassa voi vain kirjoittaa, että seinästä räjähti omenapuu. ❙

musiikki

Kuusi vuotta sitten bakteeri tuhosi Helsingin Sanomien toimittaja Kimmo Oksasen kasvot. Nyt hän on kirjoittanut kokemuksistaan vaikuttavan kirjan. Tämä ei ole sairauskertomus, vaan syvästi inhimillinen, koskettava ja sarkastinen sukellus ihmismielen syvimpiin pelkoihin, kriisiin ja siitä selviytymiseen. Luin kirjan yhdeltä istumalta, niin koukuttavasti ja tiheästi Oksanen kirjoittaa. (WSOY, 2015)

Työväen lauluja Tehtaan pilli soi taas 23.– 26.7.2015, jolloin Valkea­ kosken historiallisessa tehdasmiljöössä vietetään Työväen Musiikkitapahtumaa. Lavalla kipuavat muun muassa Jenni Vartiainen, Popeda, Maija Vilkkumaa, Egotrippi ja Matti Johannes Koivu. | Työväen Musiikkitapahtuma Valkeakoskella 23.–26.7. valmu.com

Expressi 2 | 15

31


5x

CANAL+ / CNC

tapahtuma

Vaihtoehtomusiikkia Turussa

VIIME KESÄNÄ ensimmäistä kertaa järjestetty menestyksekäs H2Ö-festivaali tarjoilee jälleen laajan esiintyjäkattauksen indie-musiikin ystäville. Esiintymässä ovat esimerkiksi Aino Venna, Minä ja Ville Ahonen sekä Aavikko. Turussa Ruissalon vanhalla telakalla pidettävä festivaali on saanut kehuja myös näyttävästi sisustetusta teollisuusmiljööstään. Musiikin lisäksi festivaalilla nähdään taidetta muun muassa performanssien, installaatioiden ja katutaiteen muodossa. Ohjelmassa on myös muusikko M.A. Nummisen vetämä ruotsin alkeiskurssi niille, joilla toinen kotimainen kieli ei ole ihan hallussa. | H2Ö Turussa 24.–25.7., h2ofestival.fi

Elokuvakonkarin uusin tuotos SODANKYLÄSSÄ JÄRJESTETTÄVÄN Midnight Sun Film Festivalin ohjelmistossa nähdään tänä kesänä legendaarisen 85-vuotiaan ranskalaisen uuden aallon elokuvaohjaajan, Jean-Luc Godardin uusin elokuva. Goodbye to language -leffa tutkii kolmiulotteisen ilmaisun mahdollisuuksia ilotulitusmaisen älyllisesti. Cannesin filmifestivaaleilla palkitussa elokuvassa kuullaan myös Sibeliuksen musiikkia.

LOTTA DJUPSUND

| Midnight Sun Film Festival 10.–14.6. Sodankylässä msfilmfestival.fi

Nykyajan pohdintaa Mäntässä

SUOHPANTERROR

MÄNTÄN KUVATAIDEVIIKOILLA kommentoidaan nykyisyyttä ja kyseenalaistetaan kansallisia rajoja. Näyttelyn teemana on uusi nykyisyys | new present. Teeman nimi juontuu nykyisestä kiivastahtisesta elämänrytmistä, jossa historiaa kirjoitetaan samanaikaisesti kuin se tapahtuu. Media on nopeaa ja moniäänistä. Tämä näkyy myös taiteessa, joka nostaa esille ajassa tapahtuvia muutoksia ja kommentoi niitä. Pääosassa ovat tilateokset, ääni- ja videoinstallaatiot sekä yhteisölliset projektit. Mukana on 43 Suomessa toimivaa kansainvälistä taiteilijaa tai taiteilijaryhmää.

Tanssitaidetta

Hakasalmen huvila

soi

MUSIIKKIA!-NÄYTTELYSSÄ pääroolissa ovat musiikinystävät, kuuntelijat ja harrastajat, jotka ovat myös osallistuneet näyttelyntekoon. Visuaalisesti kiehtovassa näyttelyssä voi kuunnella kappelin holvien kaikuja, salongin sulosointuja ja bändikellarin jytkettä. Kävijä saa testata musiikkimakunsa, jännittää kansakoulun laulukokeessa, opetella menuettia ja kurkistaa euroviisufanin kaappiin. Näyttelyyn on vapaa pääsy kuten kaupunginmuseoon aina. | Musiikkia! Hakasalmen huvilassa 11.3. – 8.1.2017, hel.fi

32 Expressi 2 | 15

Kuopiossa

46. KERTAA JÄRJESTETTÄVÄLLÄ Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalilla nähdään tänä vuonna sekä nyrkkeilyhanskoja että balettitossuja. Yksi festivaalin odotetuimmista esiintyjistä on ranskalainen Compagnie Käfig, joka yhdistelee esityksessään kamppailulajeja, sirkusta, hip hopia ja klassista musiikkia. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii Jorma Uotinen. | Kuopio Tanssii ja Soi 10.–16.6.2015 kuopiodancefestival.fi

| Mäntän kuvataideviikot 14.6.– 31.8., mantankuvataideviikot.fi


Viking Linen Tukholman-reitin matkustajille bussiliput Helsinkiin ja Turkuun puoleen hintaan. Kysy lisää matkatoimistosta tai myyntipalvelustamme 0600-41577 (1,64 €/vastattu puhelu + pvm/mpm) Matkahuollosta: Helsinki, Hämeenlinna, Jyväskylä, Kouvola, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Oulu, Pori, Salo,Tampere ja Turku.

Bussilla puoleen hintaan

vikingline.fi

VALKEAKOSKI 23.–26.7.2015

JENNI VARTIAINEN SATIN CIRCUS POPEDA PIMEYS EGOTRIPPI VIIKATE MAIJA VILKKUMAA SALME PASI AMADEUS LUNDBERG JUKKA & JYTÄMIMMIT ASA & BAND ATOMIROTTA TEFLON BROTHERS CLUB FOR FIVE TOVERIT HERÄTKÄÄ: VUOKKO HOVATTA, SINIKKA SOKKA, ZARKUS POUSSA GOMMI JA POMMI DAVE LINDHOLM PETE PARKKONEN AURORA VILLE LEINONEN & ENKELIT EKAKERTA – UUSIEN LAULUJEN FESTIVAALI: HEIMO HATAKKA, TIMO KIISKINEN, KAIJA KÄRKINEN, MATTI JOHANNES KOIVU, BUSSIHEIKKI SALO KENGURUMEININKI TARJOUS HELSINGISTÄ! PUNATUKKAISELLE TYTÖLLENI -konsertti lauantaina 25.7. klo 15.30

JONNA PIRTTIJOKI, HANNU LEHTONEN ja TOMMI SOIDINMÄKI sekä VALKEAKOSKEN SOITTOKUNTA

Matkaa Paunun pikavuoroissa Valkeakoskelle ja sieltä pois 23.–26.7. välisenä aikana alennushintaan: aikuiset eläkeläisten lipulla ja eläkeläiset lasten lipulla! Alennuksen saa esittämällä kuljettajalle festivaalin ennakkolipun tai rannekkeen.


RISTIKKO

KUN OLET TÄYTTÄNYT RISTIKON, OTATHAN LEHDEN MUKAASI.

ILMAN VANHEMPIA

OLLENKAAN

KAHVIA

PIISAAKLOON KA

MÄÄRÄYS

PARASIITTI

SIJAITA AVATA

PATRICIA

π +T

HAMPAASSA

HANNU HANHI NÄYTT. LAINE

HETKINEN

HIUKKANEN MAKSU

RÄJÄHTÄVÄ

STOP

JUURI

LÖNNROT SOTILAS

TÄLLÄ TAVALLA

ELIOT

ÖISIN NÄHTYJÄ

1 kg

PITKÄ JOKI

PILKKOJA

SAKSASSA

JOKA HETKI

ISTUNTO

MATERIA RAMIZ

ALUKSI AINAISESTI MAKSA

TULO VISIOITA OLOSUHTEET SEKOITA SIKA

PERSO KUORMA KESKIENGLANNISSA

-MUSTA RIITA

HALUTA KOVASTI

ISÄN SISAR

MOUKARI

KUULTUJA KÄÄRMEITÄ

SOUKKIA

PIENIÄ

PLANEETTA LYHYT HAME SYDÄMELLISESTI SUSIKOIRA VAARA VOI MURTEITA

34 Expressi 2 | 15

MINÄ LIKIMAIN

PYYTÄÄ

OHJEKIRJA

SUKSESSA

VIRTA MYÖTÄMIELISIN ARKUUS NAKUNA Laadinta: Jyrki Takala


EASTWAY LIVE & BRIDGEHEAD PRODUCTION OY YLPEINÄ ESITTÄVÄT:

JARI SILLANPÄÄ 50-VUOTISJUHLAKONSERTTI SU 16.8.2015 klo 19.00, OLYMPIASTADION

OVET AVATAAN KLO 17.00. LIPUT TOIMITUSKULUINEEN ALKAEN 39,50 €. ( Hintaluokat 39,50 / 49,50 / 59,50 / 69,50 / 79,50 € )

Syntymäpäiv änsä

kunniaksi Ja

ri tarjoaa yhdessä Faze rin ja Meiran Kulta Katriinan ka nssa Stadionin ko ko yleisölle

Perjantai 14.08. PORVOO, Kokonniemi klo 17.00 – 24.00 (portit auki klo 16.00)

+ Jukka Poika, Paul Oxley’s Unit

kakkukahvit

!

Lauantai 15.08. TAMMISAARI, Stallörsparken

VIP PAKETIT

Myynti vain Menolipusta alk. 149€

klo 16.00-23.00 (portit auki klo 15.00)

+ Irina Björklund, Paul Oxley’s Unit

+ alv24% (184,76€)

VIP myynti ja tiedustelut: vip@menolippu.fi / Puh. 010 841 4185

Liput toimituskuluineen alkaen 52,50 €. Priority -lippu toimituskuluineen alkaen 69,50 €. VIP LEDIN –illallispaketit alkaen 129 € + Alv24% (159,96€)

Matkapuhelimesta 8,28 snt/puhelu +17,05 snt/min. Lankapuhelimesta 8,28 snt/puhelu +5,95 snt/min.

VIP myynti ja tiedustelut: vip@menolippu.fi / Puh. 010 841 4185.

Matkapuhelimesta 8,28 snt/puhelu +17,05 snt/min. Lankapuhelimesta 8,28 snt/puhelu +5,95 snt/min.

HAMINA BASTIONI

Klo 19.00-02.00 (portit auki klo 18.00) Liput toimituskuluineen alkaen 59 € / 69 €.€

PIETARSAAREN KESKUSKENTTÄ Klo 17.30-02.00 (portit auki klo 16.00)

Liput toimituskuluineen alkaen 59 € / 69 €. Priority 79€. Pietarsaaren lippuja myy myös Lipputoimisto.

SILVENNOINEN&MAIJANEN BAND, JONNE AARON Pietarsaaressa lisäksi: SANTA CRUZ, PAUL OXLEY´S UNIT, JONNE AARON

VIP SCORPIONS -paketit alkaen 99 € + Alv24% (122,76€)

Haminassa lisäksi:

VIP myynti ja tiedustelut: vip@menolippu.fi Puh. 010 841 4185

Matkapuhelimesta 8,28 snt/puhelu +17,05 snt/min. Lankapuhelimesta 8,28 snt/puhelu +5,95 snt/min.

VIP Myynti vain Menolipusta

www.kesafestarit.fi KESÄINEN MUSIIKKIFESTIVAALI

2015

HAMINANYÖT Bastioni 12.-13.6.2015

KEMIJÄRVI 2.-5. heinäkuuta

Perjantai 12.6.

Haloo Helsinki! Kaija Koo Popeda Lauantai 13.6.

Robin Elastinen, Juha Tapio Jenni Vartiainen www.kemijarvenyot.fi

www.lahdenyot.com

Festivaalien VIP-paketit 99 € + Alv24% (122,76€) vip@menolippu.fi / Puh. 010 841 4185. Matkapuhelimesta 8,28 snt/puhelu +17,05 snt/min. Lankapuhelimesta 8,28 snt/puhelu +5,95 snt/min.

YHTEISTYÖSSÄ:

www.haminanyot.fi

www.kesafestarit.fi

L I P U N M Y Y N T I : w w w. m e n o l i p p u . f i , w w w. l i p p u p a l v e l u . f i , w w w. l i p p u . f i , w w w. t i k e t t i . f i j a R - K i o s k i t


Bussipassilla Hangosta Ivaloon

Matkusta kotimaassa minne haluat – viikon ajan 149 eurolla tai kaksi viikkoa 249 eurolla. Lisätiedot matkahuolto.fi.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.