Page 1

OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični Oktober 2013

Pripravila: Polona Habič Rus


ŠOLSKA KRONIKA 2013 2013 / 2014 2014

oktober 25. september 2013 – Kolesarstvo – vožnja na čas 25. 9. 2013 je bilo državno prvenstvo za OŠ v kolesarstvu – vožnji na čas. Tekmovanje je potekalo na policijskem poligonu v Tacnu. V kategoriji dečkov letnik 2001 – 2002 je nastopal Benjamin Pajek, ki je osvojil odlično tretje mesto.

30. september do 4. oktober 2013 – šola v naravi 4. razred; Koper – Žusterna Ponedeljek, 30. 9. 2013 Ob 8.00 so učenci 4. razreda odpotovali v poletno šolo v naravi. Z avtobusom so prispeli do Luke Koper, kjer se jim je pridružil vodič in pristanišče podrobno predstavil. Nad videnim so bili presenečeni, saj niso še videli tako velikih ladij. Pot so nadaljevali do hotela Žusterna v Kopru, kjer so se nastanili po sobah in že hiteli na plavanje. Preverili so svoje znanje, se naplavali ter v vodi tudi pozabavali. Sledila je okusna večerja ter spoznavni večer in družabno srečanje. Prijetno utrujeni so se odpravili k nočnemu počitku.

2


ŠOLSKA KRONIKA 2013 2013 / 2014 2014

oktober Torek, 1. 10. 2013 Zbudili so se v prelepo, sončno jutro. Jutranja telovadba ob morju jih je povsem predramila. Po zajtrku in urejanju sob so pri pouku spoznavali značilnosti morja in slovenske obale. Sledilo je plavanje v bazenu, kjer so izpopolnjevali plavalno tehniko in se spuščali po toboganu. Po kosilu so imeli zaslužen počitek. Zatem so odšli na bazen in se nato pozabavali na igralih. Po večerji so odšli proti Kopru, začutili utrip morskega mesta, se posladkali s sladoledom in se v soju lučk ob morju vrnili v hotel. Sledila je priprava na spanje in ob 22.00 – lahko noč. Zaspali so z mislijo, da naslednji dan sledi vožnja z ladjico proti Piranu. Sreda, 2. 10. 2013 Jutranje bujenje je bilo zgodnje, saj so takoj po zajtrku odpluli z ladjico Solinarko proti Piranu. Plovba je bila prijetna in obsijana s soncem. V Piranu so si najprej ogledali AKVARIJ z morskimi živalmi. Bilo je zelo zanimivo in poučno. Tudi morskega psa imajo. Po ogledu so se sprehodili do Tartinijevega trga, kjer so se fotografirali. Povzpeli so se do cerkve Sv. Jurija in se po ogledu spustili proti obali. Videli so prizorišče snemanja filma Poletje v školjki. Posladkali so se s sladoledom in polni vtisov odpluli proti Kopru. To je bila razburljiva vožnja, kjer so jim zagodli valovi. Po kosilu so hiteli v bazen in plavali, vadili, se zabavali. Komaj so utegnili napisati pozdrave domačim na razglednice, saj so si po večerji zaželeli nočnega kopanja in spuščanja po toboganu. Lahko si predstavljate, kako utrujeni so zaspali. Četrtek, 3. 10. 2013 Tudi to jutro jih je prebudilo sonce. Po jutranji telovadbi in zajtrku so odšli na obalo, kjer je potekal pouk v naravi. Spoznavali so živalstvo in rastlinstvo v morju in ob njem. Sledilo je plavanje, kosilo in njihov najljubši počitek. Sproščali so se ob reševanju križank, ugank in rebusov. Novo pridobljeno znanje pri pouku so preverili z nabiranjem školjk in polžev na morski obali in njihovim prepoznavanjem. Nato so odhiteli na plavanje, kjer so že poskusno preverjali pridobljeno znanje plavanja. Po večerji je prišel čas za zaključni večer. Prejeli so priznanja, sladko presenečenje in se zabavali ob izvirnih nastopih sošolcev in sošolk ter modni reviji dodatkov iz folije. Sledil je še težko pričakovani kino. Zelo razigrani so odšli spat, saj je to bila zadnja noč v Žusterni.

3


ŠOLSKA KRONIKA 2013 2013 / 2014 2014

oktober Petek, 4. 10. 2013 Zadnji dan šole v naravi je minil brez jutranje gimnastike, ker je bilo jutro dokaj hladno, vendar vseeno obsijano s soncem. Takoj po zajtrku so se pričeli pripravljati za odhod domov. Zatem je sledilo še zaključno preverjanje plavanja in kar pet učencev je doseglo zlatega delfinčka. Učenci so bili ponosni na svoje dosežke, saj so prav vsi napredovali v plavanju. Tega so bili veseli tudi učitelji. Učenci so prejeli zaslužene diplome in opravili spominsko fotografiranje. Sledil je še zadnji pogled proti morju in že so se z avtobusom peljali proti domu, kjer so jih pred šolo čakali starši.

Bivanje v šoli v naravi je hitro minilo. Učenci so spoznali in doživeli veliko novega. Nepozabna doživetja so zapisali v dnevnike in jih tudi zatem naslikali. V šolski avli so pripravili tudi razstavo, izbrane fotografije pa pripovedujejo o njihovih dogodivščinah. Četrtošolci si želijo še veliko podobnih oblik pouka v naravi. Osnovni cilj druge stopnje večstopenjskega modela učenja plavanja je bil naučiti učence plavati. V skladu s standardi znanja v učnem načrtu za športno vzgojo naj bi otroci te starostne stopnje znali preplavati najmanj 25 metrov, s čimer si pridobijo oceno 3, oziroma priznanje zlati morski konjiček. Poleg navedenega je cilj programa, da bi bili učenci ob koncu tečaja sposobni preplavati 50 metrov po kriterijih bronastega delfina, s čimer bi že dosegali standard znanja plavanja predviden za zaključek drugega triletja. Poleg elementarne tehnike prsno (»žabica«) se skuša kar največ otrok naučiti tudi osnovno tehniko prsno (z izdihovanjem v vodo). Učence z boljšim začetnim znanjem pa se seznani tudi z drugimi tehnikami plavanja.

4


ŠOLSKA KRONIKA 2013 2013 / 2014 2014

oktober 1. oktober 2013 – naravoslovni dan 9. razred; Po poti živega srebra Prvi naravoslovni dan in hkrati ekskurzija z geografskimi vsebinami za devete razrede je potekala v torek, 1. 10. 2013. Za naslovom Po poti živega srebra, se je odprla pestra vsebinska osnova za raziskovanje Idrije in njenega naravnega in kulturnega bogastva. Učenci so predhodno pripravili kratke predstavitve o geografskih značilnostih Idrije, ter jih predstavili na avtobusu. V gostišču Barbara so domačinke pripravile prikaz izdelave tradicionalnih idrijskih žlikrofov. Gostinci so žlikrofe s tremi omakami pripravili za degustacijo za vse učence. Nato so obiskali Antonijev rov, ki je bil do zaprtja drugi največji rudnik živega srebra na svetu. V muzeju na gradu Gewerkenegg so si ogledali geološko zbirko, prikaz rudarskega življenja, prikaz pridobivanja Hg, plavljenje lesaklavže, vodno kolo-kamšt, razvoj čipkarstva, itd. V delu po skupinah so izvajali merjenja ob Divjem jezeru. Učenci so aktivno sodelovali in prejeli številna znanja in informacije, ki jih bodo z delom v šoli nadgradili.

1. oktober 2013 – mednarodni dan starejših

5


ŠOLSKA KRONIKA 2013 2013 / 2014 2014

oktober Rezultati nagradnega natečaja v akciji E – transformer na obisku Lansko šolsko leto je tudi naša šola sodelovala v akciji E-transformer na obisku, ki je potekala v okviru projekta Life+ Slovenska OEEO kampanja. Akcija se je izkazala za zelo uspešno, saj je sodelovalo preko 200 slovenskih šol in vrtcev. Tako se je v desetih mesecih s pomočjo Etransformerja in pripravljene izobraževalne vsebine o pravilnem ravnanju z E-odpadki in odpadnimi baterijam, seznanilo več kot 66.000 otrok. Na naši šoli smo v okviru akcije E-transformer na obisku zbirali odpadno električno in elektronsko opremo, se ob ogledu E-transformerja seznanili o pravilnem ravnanju s tovrstno opremo ter sodelovali v nagradnem natečaju, kjer smo oblikovali logotipe in zanimive raziskovalne naloge. Na natečaju smo bili uspešni in si prislužili komplet majčk projekta Odločuj. 2. oktober 2013 – naravoslovni dan 9. razred; Odraščanje 2. oktober 2013 – predtekmovanje Male sive celice Predtekmovanje za izbor ekip na RTV SLO Male sive celice, je potekalo 2. 10. 2013 na OŠ Antona Martina Slomška na Vrhniki. Pomerilo se je 28 ekip. Našo šolo sta zastopali dve ekipi sedmih razredov, ki sta na šolskem posamičnem tekmovanju dosegli največ točk. Prvo ekipo so sestavljali: Tadej Strah, Barbara Budisavljević , Ambrož Bregar, drugo ekipo pa so sestavljali: Benjamin Pajek, Ana Koželj, Matevž Kutnar. Naša prva ekipa se je odlično odrezala, saj se je uvrstila v osmino finala. Učenci so na ustnem kvizu pokazali veliko znanja, vendar so žal izpadli zaradi bonitete točk nasprotne skupine iz pisnega dela.

6


ŠOLSKA KRONIKA 2013 2013 / 2014 2014

oktober 4. oktober 2013 – šolsko tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni V petek, 4. 10. 2013, je na šoli potekalo tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni. Tekmovanja se je udeležilo 75 učencev, ki so dokazali, da o sladkorni bolezni že veliko vedo. Bronasta priznanja bodo prejeli: Gašper Groznik, Gašper Hribar, Lara Polutnik, Nejc Rus, Blaž Omahen, Katja Žinger, Katarina Zvonar, Nikolaj Razinger, Lucija Zaletel, Erika Primc, Neža Vocovnik, Jana Primc in Anja Fajdiga. Gašper Groznik, Gašper Hribar in Lara Polutnik so se uvrstili na državno tekmovanje, ki bo potekalo v mesecu novembru.

4. oktober 2013 – svetovni dan živali Vse od leta 1931 je 4. oktober svetovni dan živali. Društva za varstvo in zaščito živali danes po vsem svetu prirejajo dogodke, katerih namen je opomniti ljudi, kako pomembno vlogo imajo živali v našem vsakdanjem življenju. Uprava za varno hrano in veterinarstvo poziva ljudi, naj si ne priskrbijo živali, če zanje ne bodo mogli skrbeti. 4. oktober je vsakoletna priložnost, da razmislimo o človekovem sobivanju z živalmi. Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin vsako leto odvzame približno 300 živali in izreče okrog 900 glob zaradi neprimernega ravnanja z živalmi. Prvotni namen svetovnega dne živali je bil osveščanje javnosti o ogroženih in skoraj izumrlih živalskih vrstah. Dandanes je ta dan posvečen vsem živalskim vrstam, s katerimi si delimo planet in s katerimi smo neizogibno povezani. Pomen svetovnega dneva živali je postal predvsem opozarjati na velik pomen živali v človekovem življenju. Letos uprava izpostavlja, da so živali prisotne na vseh področjih človekovega bivanja in delovanja. So naše družabnice, gojimo jih kot rejne živali, laboratorijske živali itd. Sobivanje človeka in živali ter vsakršna uporaba živali morajo biti takšni, da niso nevarni za človeka in ne za dobrobit živali. Lastnik živali je oseba, ki je v prvi vrsti odgovorna za svojo žival. Živali mora zagotavljati primerno okolje za bivanje, ustrezno krmo, neoporečno vodo, zavetje pred vremenskimi vplivi, primerne temperature in kakovosti zraka v hlevih z intenzivno rejo in veterinarsko oskrbo. Veliko živali se težko prilagaja na spremembe naravnega okolja, ki se pojavljajo vedno pogosteje. "Pomembno je, da se ljudje zavedajo odgovornosti, še preden si priskrbijo žival. Zanjo je treba skrbeti skozi vsa obdobja njenega življenja, zato žival predstavlja za lastnika tudi strošek. Ne zavrzite je, ko bo stara, bolna, ali ko ne boste imeli časa ali denarja zanjo," opozarjajo na upravi. Uprava je sicer že leta 2008, takrat še kot veterinarska uprava, začela z akcijo Moja žival, moja odgovornost.

7


ŠOLSKA KRONIKA 2013 2013 / 2014 2014

oktober 4. oktober 2013 – 1. naravoslovni dan 1. razred; kmetija Erjavec V petek, 4. 10. 2013, so učitelji z učenci 1. razreda izpeljali 1. naravoslovni dan. Odpeljali so se na kmetijo Erjavec v Gorenjo vas pri Muljavi. Sprejela jih je prijazna gospa in predstavila njihovo proizvodnjo. Kar takoj so se lotili dela. Učenci so dobili lesene zaboje ter se odpravili v sadovnjak. Tam je posijalo sonce in jih tudi malo ogrelo. Gospa je učencem pokazala, kako se pravilno obirajo jabolka. V dvojicah so zaboje z jabolki z veseljem odnesli do stiskalnice. Iz njih so iztisnili sok in bili nad njegovim sladkim ter polnim okusom navdušeni. Ogledali so si postopek sušenja sadja ter ga imeli možnost tudi poizkusiti. Učenci so se okrepčali z malico in odšli še na ogled bližnjega etnološkega muzeja. Tam jih je gospa Nose lepo sprejela in jim predstavila staro kmečko in obrtniško orodje. Pred odhodom jih je postregla tudi z okusno kmečko sladico. Ta dan so pridobili veliko izkustvenega znanja, ki ga bodo z veseljem uporabili naprej.

8


ŠOLSKA KRONIKA 2013 2013 / 2014 2014

oktober 5. oktober 2013 – SVETOVNI DAN UČITELJEV "(O)branimo kakovostno javno izobraževanje!" Geslo, pod katerim poteka današnji svetovni dan učiteljev. Pri nas bi moralo praznovati okoli 45 tisoč zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, od vrtcev do univerz. Več kot pet odstotkov delovno aktivnega prebivalstva torej. Že res, da večina učiteljev svoje delo razume kot plemenito poslanstvo, a vprašanje, koliko veselja do vzgajanja novih vedoželjnih generacij je tej skupini, ki je, skupaj z drugimi javnimi uslužbenci, že lep čas kriva za domala vse težave države, sploh še ostalo. Za elektriko, telefon, papir, kurjavo in toaletni papir so na šolah in fakultetah denar še prisiljeni najti. Za fiksne stroške. Strašljivo pa je, da varčujejo pri ljudeh. Pri udeležbi na izobraževanjih in konferencah, pri strokovni literaturi, ko gre za učitelje, pri izvedbi vaj in strokovnih ekskurzij, izbirnosti programov, ko gre za učence, dijake in študente. Vse bolj postaja očitno, kam je varčevalni bič prignal izobraževalni sistem. Na rob. Resda Grčija še nismo, a neoliberalna doktrina varčevanja tudi pri nas kaže prve znake opustošenja v pomembnih podsistemih družbe. To, da se je čas v izobraževanju očitno pričel ustavljati pri neki "okleščeni" in osnovni ponudbi, niti ni najhujše. Veliko hujše je, da smo s tem zmanjšali ali celo prenehali vlagati v znanje mlade generacije, v delnice, ki dajejo najvišje obresti. Čez leta, ko se bo to najverjetneje pokazalo tudi v rezultatih mednarodnih primerjav znanja, kjer za zdaj dosegamo dobre rezultate, pa bo najenostavneje s prstom pokazati na učitelje, češ da niso opravili svojega dela. To pa je v času, ko so razredi presečišče problemov, ki se zlivajo iz družin in družbe, še toliko bolj zahtevno. Opustošenje v javnem sistemu je hkrati voda na mlin privatizaciji; premožnejši, ki bodo za svoje otroke želeli več, bodo glasno zahtevali "boljše" šole. Interesa za zasebne izobraževalne ustanove in hkrati zasebne žepe, ki jih je mogoče napolniti z javnim denarjem, vsake toliko nekatere politične opcije ne skrivajo. Čeprav je izobraževalni sistem že na kolenih, je lahko seveda tudi še slabše. Kot tista o kmetu, ki je osla učil stradati. Ravno ko mu je že skoraj uspelo, je, ti šment, osel poginil.

9


ŠOLSKA KRONIKA 2013 2013 / 2014 2014

oktober 7. – 11. oktober 2013 – plavalni tečaj 3. razred Plavalni tečaj za tretje razrede je potekal od 7. 10. – 16. 10. 2013 v bazenu CZBO Šentvid pri Stični. Plavalni tečaj je po programu obsegal 20 ur. Tečaj so opravili vsi učenci tretjega razreda.

10


ŠOLSKA KRONIKA 2013 2013 / 2014 2014

oktober 7. – 11. oktober 2013 – Teden otroka "KAKO JE BITI OTROK V DANAŠNJI DRUŽBI" Naslov Kako je biti otrok v današnji družbi? • spodbuja otroke k temu, da povedo o čem razmišljajo, kaj doživljajo, čutijo, občutijo krivice ali zadovoljstvo, veselje ...

• spodbuja odrasle, da razmislijo, prisluhnejo, kaj več storijo za otroke danes, v današnji družbi ...

11


ŠOLSKA KRONIKA 2013 2013 / 2014 2014

oktober

Vesolje podpira odprto srce. Vesolje čaka na odprto srce. Veliko izobilje vesolja išče svoj prostor, da bi se izrazilo. In to lahko stori le skozi odprto srce. (avtor neznan)

12


ŠOLSKA KRONIKA 2013 2013 / 2014 2014

oktober Učitelji so za učence razredne stopnje (od 1. do 5. razreda) v Tednu otroka pripravili naslednji program dejavnosti Otroci si izmenjajo rabljene igrače za gumbe. Velike igrače za velike gumbe in manjše za manjše gumbe. Vsak razred postavi svojo stojnico, med odmori si zamenjajo igrače. Obisk knjižničarjev-predstavitev knjig, dela v knjižnici ter pogovor o bralnih navadah. Gospa Ksenja Medved predstavi tudi svojo knjigo Park čudes ter eno izmed pravljic v njej. Ogled predstave Pazi Pika-Desa Muck v lutkovnem gledališču Ljubljana. Popoldan v podaljšanem bivanju pa učenci izdelujejo lutke iz nogavic. Obišče nas misijonarka in nekdanja učenka gospa Tina Zajc. Predstavi svoje triletno potepanje po Angoli ter popestri uro z diapozitivi. Pričetek ob 9.30 v avli za vse otroke od 1. do 5.r. Zadnji dan vse dejavnosti prikažemo na plakatu, ki ga izdela vsak razred posebej, lahko pri razredni uri. Tema: Kako sem preživel teden otroka.

KAJ JE "TEDEN OTROKA"? Teden otroka je program Zveze prijateljev mladine Slovenije. Temelji na obeleževanju Svetovnega dneva otroka, ki ga je leta 1956 priznala Generalna skupščina Združenih narodov, Mednarodna zveza za varstvo otrok (I.V.C.W.) in Mednarodni fond za pomoč otrokom Unicef pa sta od leta 1957 skrbela za obeleževanje tega dne.

13


ŠOLSKA KRONIKA 2013 2013 / 2014 2014

oktober 8. oktober 2013 – govorilne ure

9. oktober 2013 – kulturni dan 1. triletje; Ogled lutkovne predstave V tednu otroka so si učenci prvega triletja matične in podružnične šole v Lutkovnem gledališču Ljubljana ogledali dramsko predstavo z naslovom Pazi, Pika! Predstava je priredba dela pisateljice Dese Muck. Pred odhodom so se s svojimi razredniki pogovorili o bontonu v gledališču ter Piki Nogavički. Učenci so predstavo spremljali z navdušenjem, saj vsebuje veliko komičnih prizorov, ki gledalca ves čas pušča v pričakovanju. O vsebini predstave so se učenci pogovorili kasneje pri pouku in tako izluščili njene vzgojne elemente. Dan je potekal po predvidenem načrtu, v znamenju veselja, druženja in dobre volje Gregor in Polonca imata tako zaščitniško mamo, da bi ju zavila v debele plasti vate, če bi bilo to mogoče, tako rada bi ju zaščitila pred svetom. Ker to z vato ne gre, ju brani in varuje na vse mogoče načine. Zaradi njene zaščitniške vzgoje se bojita vsega novega in sta prepričana, da potrebujeta nekoga, ki bi ju branil pred njo in pred svetom. Za kaj takega se jima zdi od vseh junakov najprimernejša Pika. Tista Pika, ki ni samo najmočnejša deklica na svetu, ampak je verjetno tudi najbolj posebna deklica na svetu: ima štrleči kiti v barvi korenčka in pegast nos v obliki krompirčka, njeni nogi pa tičita vsaka v različni nogavici in so jima skupni le čevlji, ki bi jih lahko imela tudi namesto čolna. Neverjetno, toda resnično – prav ta Pika se zares pojavi in jima pomaga reševati težave. Vendar ne čisto tako, kot sta si zamislila ... Seznani ju s kupom novih stvari, popelje ju skozi nore dogodivščine in jima pokaže, da se sveta ni treba bati. Pomaga jima odrasti, sama pa – kot vedno doslej – poje kroglice pregelk in se odpravi iskat nove prijatelj: nove Tomaže, Gregorje, Anice in Polonce. Morda bo našla koga, ki mu ne bo treba odrasti. Naša prijateljica Pika je naslov čisto sveže predstave izpod peresa pisateljice Dese Muck. Kot ste prebrali, bo na pomoč ali pa na obisk h Gregorju in k Polonci prišla čisto prava Pika – Pika

14


ŠOLSKA KRONIKA 2013 2013 / 2014 2014

oktober Nogavička. V njeni družbi resnično ni nikomur dolgčas, ne otrokom in ne odraslim. Pikine domislice so res nekaj posebnega.

15. oktober 2013 – strokovno izobraževanje Učne tehnike Izobraževanje za vse strokovne delavce je potekalo v torek, 15. 10. 2013 po naslednjem urniku: 14.00 – učne tehnike 6 – 10, 14.45 – neverbalna komunikacija učiteljev in učencev, 16.15 – zaključek.

15. oktober 2013 – ekipni atletski troboj V torek 15. 10. 2013 je bil na OŠ Dobrova organiziran ekipni atletski mnogoboj. Tekmovalci so se pomerili v skoku v daljino, metu vortexa, teku na 60 m in teku na 600 m. Za končni rezultat so šteli rezultati vseh treh tekmovalcev. Našo šolo so v kategoriji STAREJŠE UČENKE zastopale Jana Primc, Urška Kepa in Eva Grandovec. Dekleta so skupno osvojila 2. mesto in prejele srebrno medaljo.

15


ŠOLSKA KRONIKA 2013 2013 / 2014 2014

oktober Ekipo učencev so v kategoriji STAREJŠI UČENCI sestavljali David Mrzel, Žiga Jerovšek in Domen Koščak. Fantje so skupno osvojili 3. mesto in prejeli bronasto medaljo.

16


ŠOLSKA KRONIKA 2013 2013 / 2014 2014

oktober 15. oktober 2013 – svetovni dan hoje V sodobnem tehnološko razvitem svetu, ki nam omogoča »sedeči« način življenja, postaja hoja vrednota. Ponovno se zavedamo njene koristnosti. Strokovna dognanja kažejo, da lahko že 30 minut hoje na dan bistveno prispeva k izboljšanju našega počutja in k preprečevanju vse bolj pogostih zdravstvenih težav, ki nastanejo kot posledica nezadostne telesne dejavnosti. Leta 1992 je ob konferenci Združenih narodov o trajnostnem razvoju v Braziliji organizacija TAFISA (svetovna nevladna organizacija športa za vse) sprožila pobudo pod nazivom "svetovni dan hoje" 15. oktobra. Podprla sta jo Mednarodni olimpijski komite in Svetovna zdravstvena organizacija. 16. oktober 2013 – svetovni dan hrane Vsako leto od leta 1979 obeležujemo 16. oktober kot svetovni dan hrane. Njegov osnovni namen je pritegniti pozornost splošne javnosti in opozoriti na problem lakote, ki pesti milijone ljudi po svetu. Organizacija zdraženih narodov za kmetijstvo in hrano (FAO) je ob letošnji obeležitvi svetovnega dneva hrane izbrala slogan Zagotavljanje virov hrane v kontekstu podnebnih sprememb in uporabe biogoriv. Globalno segrevanje in intenzivna uporaba biogoriv predstavljata dodatno zmanjšanje dostopnosti hrane za namen prehranjevanja ljudi.

17. oktober 2013 – svetovni dan boja proti revščini in bedi

17


ŠOLSKA KRONIKA 2013 2013 / 2014 2014

oktober 17. oktober 2013 – uvodno srečanje podaljšanega bivanja Po ustaljeni navadi je bilo tudi v letošnjem šolskem letu v mesecu oktobru organizirano uvodno srečanje učencev, staršev in učiteljev podaljšanega bivanja. Srečanje je potekalo v četrtek, 17. 10. 2013, ob 16.30 uri. V povezavi s pravkar minulim tednom otroka so učenci že prej zbirali stare nogavice, odvečne gumbe, trakove, volno in podobno. Nato so skupaj s starši, ki so bili polni idej in spretnih prstov, izdelovali lutke. Nastale so čudovite igrače, še toliko lepše zato, ker so jih otroci izdelali sami, iz odvečnega materiala, in s tem spoznali, da ni treba vsega kupiti v trgovini. Lutke so ob koncu srečanja z zadovoljnimi obrazi odnesli domov, ponosni, da so jih naredili sami.

18


ŠOLSKA KRONIKA 2013 2013 / 2014 2014

oktober 18. oktober 2013 – sistematični pregledi za učence 1. razreda v zobni ambulanti

18. do 20. oktober 2013 – naravoslovni in likovni tabor Fiesa Pisana druščina 33 učencev od 4. – 9. razreda se je v petek, 18. 10. 2103, odpravila na likovni in naravoslovni tabor v CŠOD Breženka v Fieso. Povezovanje likovnega in naravoslovnega tabora je že utečeno, saj obe skupini druži opazovanje narave in večkratni obisk tabora. Naravoslovci so tudi letos raziskovali živa bitja na naši obali, nekaj časa pa so namenili poglabljanju znanja naravoslovja, biologije in kemije. Osrednja vsebina je bilo srečanje z raziskovalci

društva Morigenos, ki so pripravili predavanje o delfinih. Z njimi so se vsi udeleženci tabora odpeljali na morje blizu Portoroža in tam opazovali delfine.

19


ŠOLSKA KRONIKA 2013 2013 / 2014 2014

oktober Likovniki so vsak trenutek izkoristili za skice morske krajine, ki so jih upodobili v različnih likovnih tehnikah. Slikali so tudi z akrilom na platno in slike priložnostno razstavili na obali. Mimoidočim sprehajalcem so predstavili svoje delo, ter prejeli številne pohvale.

Delo je bilo prepleteno s skrbjo za gibalno oviranega člana. Starejši člani tabora so mu nesebično pomagali, tako, da so iskrice sreče kar žarele v njegovih očeh. Raziskovanje ob morju, šport in družabne igre so se prepletle z delom v prostem času. Večerni sprehod do Pirana je magični del sobote, saj takrat še posebej izostrimo svoja čutila za sluh in vid. Poslušanje valov, morska spokojnost, živahni pogovori in lov za najboljšo pico je zmagovalna kombinacija zaključka sobotnega večera.

20


ŠOLSKA KRONIKA 2013 2013 / 2014 2014

oktober Učenci v novih okoliščinah z vsebinami, ki jih motivirajo, doživijo višjo vrednost zaznavanja, znanja in socialne vključenosti. .

18. oktober 2013 – medobčinsko tekmovanje v jesenskem krosu; Stična 18. 10. 2013 je v Ivančni Gorici na Osnovni šoli Stična potekalo medobčinsko tekmovanje v jesenskem krosu. OŠ Ferda Vesela je zastopalo 38 učencev. Učenci prve triade so se pomerili na progi dolgi 300 metrov. Učenci druge triade so tekli po progi dolgi 600 metrov in učenci tretje triade so svoje moči pomerili na progi dolgi 1000 metrov. Na koncu je sledilo napeto pričakovanje: podelitev diplom najhitrejšim. Naša šola je tako bogatejša za kar 8 medalj: 3 zlate, 2 srebrni in 3 bronaste. 1. razred: -

UČENCI: Benjamin Hribar (7. mesto) Anže Novak (8. mesto)

-

UČENKE: Katja Adamlje (12. mesto) Sumejja Mujić (13. mesto)

-

UČENCI: Žak Grabljevec (10. mesto) Matevž Kovačič (15. mesto)

-

UČENKE: Zoja Verbič (10. mesto) Klara Dolničar (12. mesto)

2. razred:

21


ŠOLSKA KRONIKA 2013 2013 / 2014 2014

oktober 3. razred: -

4. razred: -

5. razred:

UČENCI: Vid Hojč (1. mesto) Vid Primc (9. mesto)

UČENKE: Neja Novak (9. mesto) Anja Maselj (13. mesto) Sara Verbič (14. mesto) UČENCI: Nik Janoš (1. mesto) Matevž Žurga (11. mesto) Gašper Novak (19. mesto) UČENKE: Mirjam Zvonar (2. mesto) Eva Kotar (13. mesto) Katja Markovič (17. mesto)

-

UČENCI: Vid Habič (3. mesto) Medin Ibričić (10. mesto) Leon Žonta (20. mesto)

-

UČENKE: Klavdija Mirt (12. mesto) Neja Kristan (15. mesto) Alenka Verbič (20. mesto)

-

UČENKE: Anja Antončič (3. mesto) Daša Perklič (10. mesto)

6. razred:

22


ŠOLSKA KRONIKA 2013 2013 / 2014 2014

oktober 7. razred: -

UČENCI: Ambrož Bregar (2. mesto) Tom Novak (6. mesto)

-

UČENKE: Nataša Planinšek (14. mesto) Eva Tomažin (15. mesto)

-

UČENCI: Uroš Končar (13. mesto) Domen Koščak (16. mesto)

-

UČENKE: Anja Kavčič (6. mesto) Eva Grandovec (12. mesto)

-

UČENCI: Žiga Kotar (3. mesto)

-

UČENKE: Jana Primc (1. mesto) Urška Kepa (5. mesto)

8. razred:

9. razred:

23


ŠOLSKA KRONIKA 2013 2013 / 2014 2014

oktober 18. oktober 2013 – državno tekmovanje iz logike V soboto, 19. 10. 2013, je bilo v OŠ Dobrepolje državno tekmovanje iz logike. Našo šolo so zastopali sedmošolec Tadej Strah, ki je dosegel odlično 17. mesto in s tem zlato priznanje, osmošolca Katarina Zvonar in Blaž Omahen ter devetošolec Lenart Lavrih. Blaž je postal državni prvak, saj je edini rešil naloge 100-odstotno in je osvojil tudi zlato priznanje. Lenart Lavrih je osvojil srebrno priznanje. Vsem tekmovalcem čestitamo za izjemne dosežke, posebno pa Blažu za osvojitev naslova državnega prvaka.

Udeleženci državnega tekmovanja: Tadej, Blaž, Katarina in Lenart

Državni prvak iz logike – Blaž Omahen 8.r

Dobitniki priznanj: Tadej – zlato, Blaž – zlato, Lenart – srebrno

24


ŠOLSKA KRONIKA 2013 2013 / 2014 2014

oktober 20. oktober 2013 – 17. pohod po Lavričevi poti V nedeljo, 20. oktobra 2013, je PD Šentvid pri Stični organiziralo tradicionalni pohod po Lavričevi poti. Lavričeva pot je dolga 17 km. Hoje je približno 6 ur. Od pohodnika se zahteva ustrezna kondicijska pripravljenost za hojo po razgibanem terenu. Opis trase: Šentvid pri Stični – Velike Češnjice – Bukovica – Felič vrh – Debeče – Sv. Lambert – Pristava nad Stično – Dobrava pri Stični – Gradišče

25


ŠOLSKA KRONIKA 2013 2013 / 2014 2014

oktober 22. oktober 2013 – naravoslovni dan 3. razred; Promet Učenci so se že pred izvedbo naravoslovnega dne seznanili s temo in vsebinami dne. V beležko so si zapisali tudi pripomočke, ki jih bodo ta dan potrebovali. V uvodu naravoslovnega dne so ponovili nova znanja, ki so jih osvojili pri pouku. Učiteljica je predstavila potek dneva in opozorila na varnost pri terenskem delu. S pomočjo sodelovalnega učenja so učenci najprej preučevali literaturo o prometnih sredstvih, ki so jo morali preleteti, nato pa v njej poiskati določene podatke. Po povratku v matično skupino so o njih poročali ostalim sošolcem ter povedali, kaj vse so še izvedeli in kaj jih je pri prebiranju knjig pritegnilo. Dejavnost je bila zaključena s pogovorom o poiskanih podatkih, ki so bili kritično ovrednoteni. Učenci so si izmenjali tudi vtise o tej temi. Nato je sledilo terensko delo v bližnji okolici šole. Učenci so bili razdeljeni v pet skupin in vsaka skupina je morala v danem času opraviti svojo nalogo. Učenci prve skupine so beležili vozila, ki so imela prižgane luči oz. jih niso imela. Ugotavljali so tudi, če so pešci dovolj dobro poskrbeli za svojo vidljivost na cesti. Učenci druge skupine so beležili gostoto prometa in ugotavljali, koliko posameznih vrst vozil so opazili. Učenci tretje skupine so večkrat varno prečkali prehod čez cesto in ugotavljali ali so so vozila ustavila pred prehodom ali ne. Učenci četrte skupine so opazovali pešce in ugotavljali, če so hodili po pravem delu cestišča ter če so varno prečkali cesto. Učenci zadnje skupine pa so vljudno nagovorili mimoidoče in jih povprašali, če vedno prečkajo cesto na označenem prehodu za pešce, če je ta v bližini. Zanimalo jih je tudi, če kdaj prečkajo cesto, kadar gori rdeča luč na semaforju za pešce. Po opravljenem delu je v učilnici sledila priprava poročil ter poročanje skupin. Ob zaključku te dejavnosti so bila izpostavljena pravilna ravnanja udeležencev v prometu. Najbolj pričakovan del dneva pa je bila izdelava preprostih raket iz plastične embalaže šumečih tablet ter preizkus njihovega letenja. Vse izdelane rakete so uspešno poletele v zrak, nekatere tudi zelo visoko. Učenci so bili navdušeni, zato so jih večkrat preizkusili. Nekaj goriva (šumečih tabletk) jim je še ostalo. Odločili so se, da bodo njihove rakete poletele tudi doma. Podali so tudi nekaj izvirnih idej, kakšno gorivo bi lahko še uporabili in si izmenjali vtise.

26


ŠOLSKA KRONIKA 2013 2013 / 2014 2014

oktober 22. oktober 2013 – naravoslovni dan 8. a; zdravniški pregled

23. oktober 2013 – šolsko tekmovanje za proteusovo priznanje 23. oktobra 2013 je bilo na šoli izvedeno tekmovanje za proteusovo priznanje, ki ga vsako leto razpiše Prirodoslovno društvo Slovenije. Letošnja tema KAČE SLOVENIJE je pritegnila kar 31 učencev 8. in 9. razreda. Pomerili so se v poznavanju morfološke zgradbe kač, taksonomskih značilnosti posameznih vrst, zakonodaje, ogroženosti, življenjskih okolij ter prilagoditev. Na podlagi znanja, ki so ga pridobili iz predpisanega gradiva in ppt predstavitev, so dosegli dobre rezultate in tako se bodo predvidoma kar štirje učenci 6. decembra udeležili državnega tekmovanja.

24. oktober 2013 – dan OZN Dan Organizacije združenih narodov je rojstni dan večina od 51 ustanovnih članic ratificirala Ustanovno strahotah svetovne vojne in holokavsta vzpostavila in sodelovanja v svetu. Dan OZN je priložnost, da OZN, da konča vojne, spodbudi strpnost, izkorenini dostojanstvo ljudem. Dan OZN je tudi priložnost za pripadnikom OZN v mirovnih misijah in številnim organizacijam za predano pomoč tistim, ki jo sekretar in predsednik Generalne skupščine na dan OZN organizirajo mirovne manifestacije, v palači OZN pa

OZN. 24. oktobra 1945 je listino OZN ter s tem po sistem kolektivne varnosti potrdimo vero v ideale revščino in zagotovi zahvalo okoli 130.000 prostovoljcem in nevladnim potrebujejo. Generalni objavita sporočilo, po svetu se mednarodni koncert.

27


ŠOLSKA KRONIKA 2013 2013 / 2014 2014

oktober 25. oktober 2013 – proslava ob dnevu reformacije in ob dnevu spomina na mrtve

Tako kot vsako leto smo tudi leto na šoli pripravili kratko kulturno prireditev ob dnevu reformacije in ob dnevu spomina na mrtve. Na prireditvi so sodeloval tudi šolski pevski zbori z naborom petih pesmi. Ob tej priložnosti je bila pripravljena tudi razstava največjih slovenskih in evropskih protestantov. Razstavo so pripravili učenci osmih razredov.

28


ŠOLSKA KRONIKA 2013 2013 / 2014 2014

oktober Oktober 2013 – oktober mednarodni mesec šolskih knjižnic Učenci Osnovne šole Ferda Vesela Šentvid pri Stični so se v oktobru, mednarodnem mesecu šolskih knjižnic, pridružili vseslovenskemu projektu Šolske knjižnice: vstop v življenje. V slovenskem prostoru – Sloveniji in zamejstvu – je projekt izpeljala Sekcija za šolske knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije v sodelovanju z Društvom šolskih knjižničarjev Slovenije. Letošnje geslo Šolske knjižnice: vstop v življenje opozarja na pomen šolskih knjižnic, ki so nujno potrebne pri razvoju učnih spretnosti in kritičnega mišljenja. Izbrane dejavnosti so na naši šoli potekale skozi cel oktober, sooblikovali in izvajali pa so jih predvsem učenci interesnih dejavnosti knjižničarski krožek in šolski radio. – V okviru letošnje teme so se učenci projektu pridružili z anketo o najljubši slikanici otroštva, s knjižno uganko na temo slikanice, s knjižno čajanko na temo odraščanja in z dejavnostjo »Starejši berejo mlajšim«. Anketo o najljubši slikanici zgodnjega otroštva so učenci od 4. do 9. razreda reševali ves mesec. Analiza, ki so jo pripravile učenke knjižničarskega krožka, je pokazala, da je učencem naše šole v najlepšem spominu ostala slikanica Rdeča kapica. Z veseljem so prebirali tudi prigode želvaka Frančka in miška Tipa, med najljubše naslove pa so se uvrstili tudi: Sneguljčica, Volk in sedem kozličkov, Trnuljčica in Pepelka. – Najljubše slikanice bodo v mesecu novembru na ogled v šolski knjižnici. Učenci so reševali tudi knjižno uganko na temo slikanice. Izžrebanci v dveh kategorijah (1.–3. razred; 4. in 5. razred) so prejeli uporabne praktične nagrade. V mesecu šolskih knjižnic sta bili izpeljani še dve bralni dejavnosti: učenci zadnjega triletja so v okviru knjižne čajanke predstavili knjige o odraščanju ter izmenjali svoje vtise in mnenja o prebranem; učenki knjižničarskega krožka pa sta obiskali prvošolce v podaljšanem bivanju, jim orisali dejavnosti meseca šolskih knjižnic in z njimi prebirali izbrane krajše zgodbe. Mesec šolskih knjižnic je dosegel svoj namen: v knjižnico je privabil nove obraze, hkrati pa je z naborom raznovrstnih dejavnosti poskrbel za kvalitetno preživljanje prostega časa, nove bralne izkušnje in množico uporabnih spoznanj.

29


ŠOLSKA KRONIKA 2013 2013 / 2014 2014

oktober 28., 29. oktober 2013 – Aktivnosti v času jesenskih počitnic; ustvarjalne delavnice Vsake počitnice so prijetne, nekateri pa jih radi preživijo čim bolj aktivno in ustvarjalno. Tako se je devetnajst učencev v ponedeljek, 28. 10. 2013, in v torek, 29. 10. 2013, udeležilo ustvarjalnih delavnic v prostorih Osnovne šole Ferda Vesela. V duhu noči čarovnic so izdelovali strašljive netopirje, kosmate pajke, prijazne duhce in romantične okrasne vaze. Nekoliko so se tudi športno razgibali in svojo domišljijo preizkusili pri risanju s kredami po tleh. Skupne ure so minile kot blisk in vsi so se čudili, ko je bilo druženja konec. V dokaz, da počitnic niso vsi preživeli le za televizijo ali računalnikom, pa je bila postavljena razstava v šolski avli.

30


ŠOLSKA KRONIKA 2013 2013 / 2014 2014

oktober 31. oktober 2013 – svetovni dan varčevanja 31. oktober je bil za svetovni dan varčevanja razglašen leta 1924. Takrat so se na srečanju v Milanu zbrali predstavniki 700 hranilnic iz 27 držav in z razglasitvijo posebnega dneva varčevanja opozorili na pomembnost varčevanja posameznikov in države. V današnjih razmerah globalne gospodarske krize je varčevanje še pomembnejše.

Učenci 4. b razreda so spoznavali različna plačilna sredstva in pomen varčevanja. Sošolce so povprašali, kaj pomeni varčevanje in odgovori so bili zelo zanimivi. Izdelali so zanimive hranilnike, ki so jih razstavili v avli šole.

31. oktober 2013 – dan reformacije V Sloveniji je 31. oktobra državni praznik, dan reformacije. Slovencem je reformacija prinesla prvo knjigo in s tem knjižni jezik, pa tudi prvo omembo pojma Slovenec. Osrednja osebnost slovenskega protestantizma je bil Primož Trubar (1508-1586). Napisal je več kot 25 del oziroma polovico vseh knjig, ki so jih napisali protestantski pisci. Leta 1550 je napisal Katekizem, prvo knjigo v slovenskem jeziku in prvo slovensko tiskano knjigo sploh, ki ji je dodal še Abecednik. V njej se je oprl na govore osrednjega slovenskega prostora. Najpomembnejše delo slovenskega protestantizma je po mnenju številnih strokovnjakov prevod Biblije, ki jo je Jurij Dalmatin leta 1584 dal natisniti v Wittenbergu. V času reformacije je nastal tudi prvi slovenski pravopis, Zimske urice Adama Bohoriča, ki je začrtal slovensko pisanje v naslednjih dveh stoletjih.

31. oktober 2013 – noč čarovnic

31

Profile for OŠ Ferda Vesela

Kronika oktober 13/14  

OS Ferda Vesela, Šentvid pri Stični

Kronika oktober 13/14  

OS Ferda Vesela, Šentvid pri Stični

Advertisement