Page 1

OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični

MAJ 2014/15 Pripravila: Polona Habič Rus


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj 1.,2. maj 2015 – praznik dela

5. maj do 11. maj 2015; NPZ

5. maj 2015 – športni dan 6. razred; vodne aktivnosti Učenci šestih razredov so imeli športni dan v Vodnem mestu Atlantis v Ljubljani. Opravili so preizkus iz plavalnih sposobnosti po merilih za ocenjevanje plavanja – bronasti delfin. Merilo; Učenec: – preplava 50 m, tako da skoči v vodo na noge, plava v eno smer 25 m, se med plavanjem obrne in plava proti cilju; – med plavanjem drugih 25 m se plavalec v sredini plavališča ustavi in opravi t. i. vajo varnosti – iz ležečega položaja na prsih preide skozi pokončni položaj v ležeči položaj na hrbtu ter spet nazaj skozi pokončni položaj v ležeči položaj na prsih, nato nadaljuje plavanje do cilja.

2


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj 7. maj 2015 – naravoslovni dan 8. razred; prva pomoč V četrtek, 7. 5. 2015 so imeli učenci 8. razredov naravoslovni dan. Gospa Anica Smrekar in Majda Verbič sta jim na začetku predstavili organizacijo Rdečega križa in pomen prostovoljstva v današnjem času. Razdeljeni v dve skupini so s pomočjo reševalca Davida Drčarja ter Luka Mehleta in Mitja Šikonje spoznavali temeljne postopke oživljanja in druge načine, s katerimi lahko pomagamo ponesrečencem z različnimi poškodbami. Učenci so si na koncu naravoslovnega dne še uredili zapiske.

3


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj 9. maj 2015 – športni dan za učence 1. triade; pohod Pot ob žici V petek, 8. 5. 2015 so se učenci prve triade, ki so se jim pridružili tudi učenci podružnične šole v Temenici, odpravili na športni dan v Ljubljano na že 59. Pohod – Pot ob žici. Dobre volje in pohodno razpoloženi so se pridružili ostalim učencem osnovnih in srednjih šol, ki so na ta dan s svojo aktivno prisotnostjo prav tako pokazali, da jim gibanje in zdrav način življenja veliko pomeni. Učenci so že dan prej dobili vsak svoj kartonček, kamor so na kontrolnih točkah z navdušenjem zbirali žige za prehojene kilometre. Ker je bil to njihov prvi pohod in ker so bili vezani na avtobusni prevoz, so za prvič prehodili pot od Viča do Koseškega bajerja (dobili 2 žiga od štirih), za kar je vsak udeleženec dobil tudi priznanje in sadno rezino, ki je ob malici nekje na pol poti, še kako teknila. Na delu prehojene skoraj 35 km dolge poti okoli Ljubljane, kjer je med 2. svetovno vojno stala žičnata ograja italijanskih in kasneje nemških okupatorjev, so lahko opazovali različne drevesne vrste in urejene pešpoti ter lesene mostičke. Na bližnjem pokošenem travniku, kjer so malicali, pa sta jih na robu glavnega mesta presenetili še štorklja in siva čaplja, ki se kljub njihovi številčnosti, nista dali motiti. Naj zapišemo še, da je prireditev, ki je vsako leto organizirana v začetku maja, ob koncu tedna, ki je najbližje 9. maju, tud dan, ko Mestna občina Ljubljana praznuje Dan miru. In zgolj želimo si lahko, da bi se v miru in strpnosti ob letu osorej v mesecu maju udeležili se kakšnega podobnega skupnega pohoda. Morda kar po domači občini, kjer prav tako potekajo čudovito urejene sprehajalne poti po Jurčičevi in Lavričevi poti ali po Krožni pešpoti Prijetno domače, ki jih pa lahko v prihajajočih poletnih dneh že prej prehodite v dobri družbi skupaj s svojimi najbližjimi.

4


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj 11. maj 2015 – športni dan 9. razred; vodne aktivnosti Učenci devetih razredov so imeli športni dan v Vodnem mestu Atlantis v Ljubljani. Opravili so preizkus iz plavalnih sposobnosti po merilih za ocenjevanje plavanja – bronasti delfin. Merilo; Učenec: – preplava 50 m, tako da skoči v vodo na noge, plava v eno smer 25 m, se med plavanjem obrne in plava proti cilju; – med plavanjem drugih 25 m se plavalec v sredini plavališča ustavi in opravi t. i. vajo varnosti – iz ležečega položaja na prsih preide skozi pokončni položaj v ležeči položaj na hrbtu ter spet nazaj skozi pokončni položaj v ležeči položaj na prsih, nato nadaljuje plavanje do cilja.

12. maj 2015 – predstavitve izbirnih predmetov in majske govorilne ure

13. maj 2015 – tekmovanje za zlato kuhalnico 2015 V sredo, 13. maja je v Novem mestu potekalo 6. regijsko tekmovanje osnovnošolcev s področja kulinarike. Razpisali sta ga Turistično gostinska zbornica Slovenije in Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije. Tekmovanje je zajemalo: 1. Pisni izdelek, ki je vključeval recepturo z opisom postopka priprave jedi in meni karto 2. Pripravo in serviranje dveh jedi (kobariške bulje in žvarcet s prilogo) Petčlanska komisija , sestavljena iz strokovnih članov in predstavnikov srednje šole, je ocenjevala pripravo pisnega gradiva, misse en place, mehanske in toplotne postopke priprave, serviranje, okus ter inovativnost in kreativnost postrežene jedi.

5


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj Našo šolo so zastopale učenke 7. razreda: Nika Markelj, Lucija Fortuna in Laura Črček. Na tekmovanje so se zavzeto pripravljale v šoli, njihovih dobrot pa so bili seveda deležni tudi doma. Da so svoje delo opravile odlično, se je strinjala tudi strokovna komisija, saj so jim dodelili najvišje število točk in zlato priznanje. Svoje kuharsko znanje bodo imele možnost ponovno pokazati na državnem tekmovanju, ki bo oktobra v sklopu 62. Gostinsko turističnega zbora v Novi Gorici. Srečno!

14. maj 2015 – zaključek bralne značke 2015 za razredno stopnjo V četrtek, 14. maja 2015, so učenci razredne stopnje v šolski avli zaključili letošnjo bralno značko. Pri tem so se jim pridružili učenci Podružnične šole Krka in OŠ Stična. Na začetku jih je nagovoril g. ravnatelj Janez Peterlin, nato pa so si ogledali prvo dejanje igre Pekarna Mišmaš, ki so jo uprizorili učenci krške šole pod mentorstvom Mateje Jere Grmek. Prireditev sta popestrili Martina Šmid in Mirjam Zvonar z igranjem na flavto in violino, Zala pa jih je povabila, naj pokukajo še v notranjost Pekarne Mišmaš. Sledil je kratek odmor in že se je zaslišal zvok kljunastih flavt pod mentorstvom Polone Lampret. Z deklamacijama o branju so se predstavile učenke 5. b. Sledila je predstava Moj dežnik je lahko balon, ki so jo uprizorili učenci

6


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj OŠ Stična pod mentorstvom Jožice Ferlin in Aleksandre Šparl. Predstavi sta učence zelo navdušili in nastopajoče so nagradili z močnim aplavzom. Vanja je predstavila oddelke od 1. do 5. razreda in povedala, kako uspešni so bili pri prebiranju knjig za bralno značko. Prijeten dogodek je s harmoniko zaključil Andraž Mostar, učenci pa so obljubili, da bodo tudi naslednje leto ostali pravi knjižni molji.

7


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj 14. maj 2015 – državno prvenstvo v velikem kanuju – Bohinj Tudi letos so se učenci naše šole udeležili državnega tekmovanja v velikem kanuju, ki je potekalo na Bohinjskem jezeru. Sodelovalo je 21 ekip iz ve Slovenije. Dosegli so 3. mesto. Ekipa: Matevž Kutnar, Gašper Kastelic, Anže Hrovat, Benjamin Pajek, Ambrož Bregar, Tom Novak, Job Primc.

15. do 22. maj 2015 – plavalni tečaj za prve razrede V letošnjem letu je v času 15. do 22. maja 2015 potekal plavalni tečaj za učence 1. razreda matične šole in podružnične šole Temenica . Učenci so se seznanili s prilagajanjem na vodo, se igrali v vodi različne igre in tudi skakali na noge ter tako osvojili zasluženo nagrado v obliki morskih konjičkov.

8


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj 16. maj 2015 – državno tekmovanje Konstruktorstvo in tehnologije obdelav Kraj: Ljubljana, Pedagoška fakulteta Tekmovalci: Hana Omahen – izdelek iz umetne snovi, Domen Gliha in Domen Kutnar – izdelek iz kovine, Jan Slapnik – konstruiranje s poljubno sestavljanko. Jan Slapnik je osvojil srebrno priznanje, Hana Omahen, Domen Gliha in Domen Kutnar pa zlato priznanje.

16. maj 2015 – 2. garažna razprodaja V soboto, 16. maja, od 9.00 – 12.00 je na šolskem dvorišču OŠ Ferda Vesela potekala 2. garažna razprodaja v Šentvidu. Organizirali so jo starši, učenci in delavci OŠ Ferda Vesela. Prodajali, kupovali in menjali so športno opremo, knjige, igrače, obleke, male gospodinjske aparate, manjše kose pohištva, okrasne predmete, elektronske naprave in druge dragocenosti. Našel se je prostor za vse. Ceno so prodajalci določili sami. Uporabno, koristno in podjetno Učenci so v živo spoznali, da je izmenjava in prodaja rabljenih stvari ekonomična, ekološka in predstavlja čisto nasprotje potrošništvu. Pa ne samo to. Učenci so se pogajali za ceno, odkrili kaj pomeni razmerje med ponudbo in povpraševanjem in morda odkrili strategijo postavljanje cen. Tako so pridobili nekaj osnovnih podjetniških izkušenj.

9


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj Garažno razprodajo je popestril nastop plesne šole Guapa ob 10.00.

20. maj 2015 – področno tekmovanje v mali odbojki za mlajše deklice, Tekmovanje je potekalo na OŠ Brezovica. Sodelovale so štiri najboljše ekipe ljubljanskega območja: OŠ Škofljica, Oš Brezovica, OŠ Brinje in OŠ Ferda Vesela. Dekleta so se odlično odrezala in dosegla 1. mesto ter tako postale področne prvakinje za mlajše deklice.

10


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj 20. maj 2015 – orientacijska redovalna konferenca za 9. razrede 20. maj 2015 – sestanek Šolske skupnosti V sredo, 20. 5. 2015, so imeli predstavniki razrednih skupnosti zadnji sestanek šolske skupnosti v tem šolskem letu. Na sestanku so povzeli bistvene dejavnosti, spremembe in ukrepe, kateri so bili predmet obravnave na preteklih sestankih. Nato je Blaž Omahen poročal o sodelovanju na otroškem regijskem parlamentu v Novem mestu. Sestanek so zaključili s podajo predlogov (aktivnosti, teme) za naslednje šolsko leto. 21. maj 2015 – naravoslovni dan 7. razred; Ljubljansko barje in Tehniški muzej Slovenije Naravoslovni dan na temo spoznavanja Ljubljanskega barja in TMS, je potekal 21. 5. 2015, za učence 7. razreda. Na avtobusu so prisluhnili odlomku iz knjige Janeza Jalna – Bobri, ter si tako pričarali življenje koliščarjev. V Tehniškem muzeju Slovenije so bili učenci zaposleni z aktivnim spremljanjem vodenega ogleda, predvsem zbirk lesarstvo ter promet in pogoni. Preko različnih razstavnih eksponatov so spoznavali vsestransko uporabnost lesa, številne makete in poklice, ki so bili v preteklosti močno zastopani na območju Slovenije. Navdušili so se nad zbirko protokolarnih vozil in razvojem koles in motorjev. Delo bi se moglo nadaljevati z opazovanjem barja in pohodom po barjanski učni poti, vendar se zaradi razmočenega terena tega dela ni dalo izvesti. Učenci so poslušali zanimivo razlago o nastanku barja, problematiki posedanja terena in poplav. Spoznavali so naravno in družbeno dediščino barja, ki je pod varstvom Nature 2000. Izvedli so preproste geografske meritve in jih primerjali. Izdelali so skice izbranega stroja, ki ima pogonski mehanizem, vsebino pa zapisali v obliki miselnega vzorca na format A3. Naravoslovni dan je bil kljub kislemu in hladnemu dnevu poln novih spoznanj in aktivnosti.

11


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj

20. maj 2015 – orientacijska redovalna konferenca za 9. razred 20. maj 2015 – s kajaki po reki Krki Pri izbirnem predmetu šport za sprostitev so se učenci devetih razredov s kakaji spustili po reki Krki. Navdušeni nad lepoto reke Krke ter adrenalinskimi skoki čez pragove reke, bi spust še enkrat ponovili.

12


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj

20. maj 2015 – naravoslovni dan 2. razred; Travnik Učenci 2. a razreda so imeli 20. 5. 2012 tretji naravoslovni dan z naslovom Travnik. Delo je potekalo v matični učilnici in na travniku v bližnji okolici šole. Po uvodni predstavitvi travnika kot habitata, so se učenci razdelili v skupine. Predstavniki skupin so prejeli mapo z nalogami za terensko delo. Na travniku so učenci s pomočjo vseh čutil opazovali prebivalce tega habitata. Zelo so uživali ob kopanju lukenj in nastavljanju pasti, v katere so ujeli nekaj živali. Spoznali so, da na travniku rastejo travniške cvetlice in trave. Med seboj so jih primerjali in jih s pomočjo ključa skušali tudi poimenovati. Presenečeni so opazovali listne uši na travniški kadulji ter gosenico, ki se je skrivala pod zelenimi listi pasje trave. Uspešno so se prebijali skozi zadane naloge in se pri tem navajali na skupinsko delo. Svoje ugotovitve in rešitve so kasneje predstavili v učilnici. Naravoslovni dan je minil v duhu sodelovalnega učenja. Učenci so se vživeli v vlogo raziskovalcev narave. K dobrem razpoloženju pa je prispevalo tudi toplo sonce.

13


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj

22. do 24. maj 2015 – jezikovno-športni tabor; Fiesa V petek, 22. 5. 20015, se je kar 45 učencev odpravilo na jezikovno-športni tabor v CŠOD Breženka v Fiesi. Čeprav jih je na pot pospremilo slabo vreme, so bili polni navdušenja v pričakovanju vikenda. Prejšnja leta so se učenci srečali z angleškim jezikom in športom, letos pa so dodatno spoznali tudi nekaj nemških besed. Čeprav je bil tudi prihod na morje deževen in je močno pihala burja, so otroci odšli na krajši sprehod in zatem že pričeli z delom – učenjem angleškega jezika. V soboto pa so začeli z intenzivnim delom. Razdeljeni so bili v tri skupine in vsaka je imela

pouk

angleščine,

nemščine

in

ustvarjalno delavnico. Pred kosilom je učence presenetil učitelj Marcel in jim nato pripravil zanimivo ustvarjalno popoldne. Za zaključek dneva so se odpravili na sprehod do

14


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj srednjeveškega Pirana in na zaslužen sladoled. V nedeljo so nadaljevali s poukom angleščine in nemščine, ker pa je bil dan sončen, so se s kanuji peljali do gojišča školjk v Strunjanu. Bilo je nepozabno doživetje. Najbolj pogumni so občutili tudi dotik morja. Jezikovno-športni tabor se je uspešno zaključil in učenci so se polni zanimivih vtisov odpravili proti domu. 23. do 24. maj 2015 – RK SVIŠ Ivančna Gorica državni prvaki V soboto 23. in nedeljo 24. maja 2015 je v Ivančni Gorici potekal finalni turnir za naslov rokometnega državnega prvaka v kategoriji starejših dečkov B, na katerem so poleg domače ekipe RK SVIŠ Ivančna Gorica nastopale še ekipe RK Celje Pivovarna Laško, RD Riko Ribnica in RD Urbanscape Loka. Naj strelec: Nik Ćirović – Ribnica – 25 zadetkov Najsedmerka: Matevž Kutnar – SVIŠ – najboljši igralec turnirja Denis Struna – SVIŠ – najboljši vratar turnirja Domen Košir – SVIŠ Tim Cokan – Celje Timotej Klinc – Celje Feliks Strehar – Loka Matevž Petek – Ribnica Končni vrstni red: 1. 2. 3. 4.

mesto: RK SVIŠ Ivančna Gorica (4 točke) mesto: RK Celje Pivovarna Laško (4 točke) mesto: RD Urbanscape Loka (2 točki) mesto: RD Riko Ribnica

15


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj 25. maj 2015 – posamično prvenstvo OŠ v atletiki; stadion ŽAK Ljubljana V ponedeljek, 25. 5. 2015 so se učenci in učenke naše šole udeležili posamičnega atletskega tekmovanja za OŠ v atletiki, ki je potekalo na stadionu ŽAK v Ljubljani. Medaljo si je priborila DAŠA LARIA PERKLIČ s tretjim mestom v skoku v višino v kategoriji mlajše deklice. Med najboljše pa so se uvrstili še JOB PRIMC s 4. mestom v skok v višino v kategoriji starejši dečki, DOMEN KOŠČAK s 5. mestom v metu vortexa v kategoriji starejši dečki in EVA HRIBAR s 6. mestom v suvanju krogle v kategoriji starejše deklice.

16


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj 25. maj 2015 – zaključna ekskurzija, 9. razred: Gardaland Zaključna ekskurzija nas je devetošolce popeljala v Gardaland, zabaviščni park v Italiji. 25. 5. 2015 se je dan začel že sredi noči, saj je avtobus izpred šentviške šole odpeljal ob štirih zjutraj. Vožnjo smo si krajšali s klepetom, dremanjem, glasbo in filmi. Prispeli smo. Zabaviščni park nas je kar klical. Vlak smrti, prosti pad, vodne atrakcije in še in še so nam dvigali adrenalin. Vmes smo skočili do sendvičev, si gasili žejo ali kupili spominček za domače. Malo pred šesto smo se ponovno zapodili na najljubšo napravo, nato pa na avtobus in na pot proti domu. Nekaj minut po polnoči so nas pričakali starši. Še zadnja skupna aktivnost v devetletnem šolanju je pokazala, da znamo biti odgovorni in pravi prijatelji.

17


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj 28. maj 2015 – zaključna ekskurzija, 5 razred; Cerknica Ob 7. 30 so se učenci 5. razreda odpeljali proti Uncu, kjer jih je pričakal krajevni vodnik in jih popeljel na ogled krajinskega parka Rakov Škocjan. Najprej so si ogledali ostanke cerkve sv. Kancijana, Veliki in Mali naravni most, reko Rak, Tkalco jamo. Pot jih je vodila naprej do Cerkniškega jezera, kjer so si ogledali maketo Cerkniškega jezera, posnetek multivizije o življenju domačinov na Cerkniškem jezeru, nato pa je sledila še panoramska vožnja z avtobusom ob Cerkniškem jezeru. Poslovili so se od Notranjske in si ob prijetni vožnji z avtobusom ogledovali in spremljali kraje in pokrajino dinarsko kraškega sveta. Polni vtisov in novih spoznanj so se pripeljali na Dolenjsko pred OŠ Ferda Vesela ob 14.45.

18


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj

19


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj 29. maj 2015 – zaključna ekskurzija 6. razred; športni dan V petek 29. 5. 2015 so imeli učenci 6. razreda zaključno ekskurzijo. Pot jih je vodila iz Šentvida pri Stični proti Brežicam in od tam naprej preko Kozjanskega do samostana Olimje in Term Olimje. V Brežicah so si učenci ogledali Brežiški grad, ki je danes najvidnejša stavba v Brežicah. V njej domuje Posavski muzej Brežice s številnimi zbirkami, ki so si jih učenci ogledali. Ogled gradu so zaključili z ogledom grajske Viteške dvorane, ki je opremljena s čudovitimi freskami iz začetka 18. Stoletja. Pot so učenci nadaljevali v zavetje gore Rudnice, v območju Kozjanskega parka kjer leži majhna vasica, imenovana Olimje. Veličino ji daje grad, last grofov Atems, ki je danes spremenjen v samostan, kjer prebivamo manjši bratje sv. Frančiška – minoriti. Ogledali so si cerkev Marijinega Vnebovzetja, v pritličju južnega stolpa staro samostansko lekarno s freskami in Čokoladnico Olimje, kjer so si lahko kupili sladke dobrote. Za zaključek so se osvežili v Termah Olimje in se polni lepih vtisov odpravili nazaj proti Dolenjski.

20


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj

21


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj 29. maj 2015 – V deželi belih brez; zaključna ekskurzija 7. razred Sedmošolci so v petek, 29. maja 2015 obiskali Krajinski park Lahinja, območje povirja in prvih sedem kilometrov zgornjega toka reke Lahinje. Nahaja se jugovzhodno od Dragatuša, predvsem na območju vasi Pusti Gradac in Veliki Nerajec. Osrednja naravna znamenitost je reka Lahinja, ob njej je pa še sedem posebej zavarovanih naravnih spomenikov, dva naravna rezervata in pet kulturnih spomenikov. Krajinski park Lahinje sodi v območje Natura 2000. V parku je več naravnih zanimivosti. Posebnost parka sta botanično in zoološko zanimiva naravna rezervata. Na mokrotnih travnikih in lugih raste več redkih in ogroženih rastlinskih vrst: močvirska kukavica, navadna rezika, močvirski svišč, ilirski meček, boljši šaš in navadni kačji jezik. Na suhih rastiščih pa najdemo francoski šipek in več vrst rodu mačja ušesa. Lahinja je življenjski prostor vidre in vodomca, v soseščini pa je še najti ptičje vrste vrbji kovaček, slavec in navadna kanja. V času selitev je območje ob Lahinji tudi postaja mnogih vodnih ptičev. V močvirju Mlaka prebiva želva sklednica. Park pa je zanimiv tudi v kulturno zgodovinskem pogledu. Okljuk reke Lahinje pri Pustem Gradcu je bil poseljen že v neolitski in bakreni dobi. V 16. stoletju je bil na njem pozidan grad, ki je bil opuščen že ob koncu 18. stoletja. Na vrhu okljuka stoji sredi pokopališča cerkev Vseh svetnikov z letnico 1638 na kamnitem portalu; graditelj se je podpisal z odtisom roke. Ob reki sta Klepčev mlin in žaga venecijanka na vodni pogon, ki danes obratujeta le še v turistične namene. Na Klepčevi domačiji smo si ogledali arheološke predmete, med katerimi je tudi pravi zlatnik Kralja Matjaža. Nato so odšli vas Veliki Nerajec, ki leži na samem vhodu v Krajinski park Lahinja, ob cesti Črnomelj–Vinica, kjer je tudi pravo stičišče naravne in kulturne dediščine. Tu je nekdanja stanovanjska hiša, stara 200 let, s staro črno kuhinjo in domačo izbo. V vasi se gospa Vera Vardjan ukvarja z izdelovanjem izdelkov domače in umetnostne obrti. Veliki Nerajec je leta 2000 prejel Evropsko nagrado za razvoj podeželja in obnovo vasi. Popoldanski čas so sedmošolci preživeli v Termah Dolenjske Toplice, ki sodijo med najstarejša zdravilišča v Evropi. Že v času avstro-ogrske monarhije so veljale za ene uglednejših toplic, s sodobno ponudbo zdravstvenih in wellness storitev pa so tudi v današnjem času privlačne za številne goste iz domovine in tujine.

29. maj 2015 – športni dan 8. razred; ekskurzija na Primorsko Ekskurzija na Primorsko je bila izvedena v okviru načrtovanja športnega dne. V petek, 29. 5. 2015, se je 39 osmošolcev z učiteljicami odpravilo proti morju. Na Notranjskem so si v Muzeju Krasa ogledali natančen prikaz nastajanja kraških pojavov. Prikazane so živali v jamah in okolici, ter življenje in delo tamkajšnjih ljudi. Muzej je sodobno opremljen, tako, da nudi obiskovalcem različnih starosti možnosti natančnega vpogleda v razvoj krasa.

22


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj Pot so nadaljevali proti Piranu. Tam so se z ladjico Subaquatic odpravili proti Strunjanu. Med plovbo so v prozornem podpalubju ogledovali morsko dno, ribe, gojene školjke. Spoznavali so geografske, zgodovinske in biotske značilnosti slovenske obale. Na Piranski punti so si malo osvežili noge, se igrali igre, privoščili sladoled ali pijačo, nato pa odšli domov.

23


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj 25 do 29. maj 2015 – geografski teden Letošnje šolsko leto je bil že četrtič zapored organiziran geografski teden. To je teden širjenja geografskega obzorja, ki na ostalih slovenskih šolah ni običajen. Teden je potekal od 25. 5. – 29. 5. 2015. Program je zajemal navidezne intervjuje s slavnimi pomorščaki, ki so jih interpretirali člani šolskega radia pod mentorstvom prof. Katje Šuštar, preko šolskega radia, vsak dan v času šolske malice. Prof. Vesna Pačnik je pripravila zanimivo predstavitev dveh držav – Uzbekistana in Kirgizije. Fotografije in živahna pripoved, ki je bila polna dogodivščin nas je popeljala v svet neokrnjene narave, bogate tradicije, nomadov, zlatih nasmehov in svilne poti. Šolska avla je bila cel teden napolnjena z izvirnimi in natančno izdelanimi reliefi celin, ki so jih za predmet geografija pripravili šestošolci po navodilih prof. Jelke Rojec. Makete so prikazovale razgibanost površja in obal. Avtorji so uporabljali različne materiale od slanega testa, purpena, kartona, das mase, mivke in lepila, barvnih kamenčkov do kaširanega kartona. Uporabili so barve, označili so poldnevnike in vzporednike ter pomembne regije. Na manjšem razstavnem prostoru je razstavila znamke učenka Tina Štagar, poleg pa so lahko vsi učenci aktivno ustvarjali svoje znamke na temo geografija.

24


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj 51 učencev je letos obiskalo Dunaj. Fotografski utrinki s komentarji so bili predvajani na šolskem platnu. Predstavitev je zaobjela bogato dunajsko arhitekturo s palačami ob Ringu, Zacherlovo hišo, nenavadne hiše arhitekta Hundertwaserja, ter utrinke iz interaktivnega muzeja glasbe. Imenitne fotografije pa so nastale v muzeju voščenih lutk.

25


ŠOLSKA KRONIKA 2013/ 2014

maj V geografski teden se je izredno lepo vključila razstava vrhunskega slovenskega alpinista Vikija Grošlja. S svojimi 34 fotografijami osemtisočakov, je v marsikom vzbudil strahospoštovanje do alpinizma in vrhunskih alpinističnih podvigov. Prikazani motivi prikazujejo čudovito naravo ekstremne vremenske pojave in posledice, ki jih lahko utrpi človek zaradi nizkih temperatur.

Geografski teden so učenci predmetne stopnje zaključili z ekskurzijami po Sloveniji in Italiji. Od šestega do osmega razreda do se razkropili v Obpanonski svet, Dinarskokraški in Obsredozemski svet. Devetarji pa so spoznavali pokrajino Verono in Furlanijo Julijsko krajino. Geografski teden odpira in širi obzorja našega planeta.

26

Kronika maj 14/15  

OŠ Ferda Vesela, Šentvid pri Stični

Kronika maj 14/15  

OŠ Ferda Vesela, Šentvid pri Stični

Advertisement