Page 1

PORTFOLIO

ORIOL AGUILÓ COMPTE

oriol.aguilo.compte@gmail.com

+44 07749244618


CONTENTS

curriculum vitae

3

THE NEW ‘ATENEU SANTBOIÀ’

4

CLUSTER & BUSINESS INCUBATION CENTER

6

EXTENSION OF THE MONASTERY

7

RE-DEFINING STORTORGET

8

academic projects

professional practice ARESTA, Arquitectura + Urbanisme

SAMPLES OF MODELS

9

HOUSE EXTENSION

10

KINDERGARDEN COMPETITION

11

ATHLETICS FIELD & CAFETERIA

12

PENTHOUSE TONI SEGUÍ

13

2 2


CURRICULUM VITAE

experience

education

credentials

Jan. 2014 – current

ARESTA Arquitectura + Urbanisme S.L., Barcelona ESP Architectural Intern / UPC Training program

July 2009 – July 2012

Developed preliminary designs for residential, public facilities and refurbishment projects. Applied expertise and technical skills to create architectural presentations, models, renderings and site plans that were used during client presentations and became an essential part of numerous projects. Introduced to database program TCQ for measurements and cost estimates. Demonstrated multi-tasking ability: updated data on the studio’s website, completed document translations, drew on-site measurements and performed site visits to projects under construction.

Polytechnic University of Catalonia, Vallès School of Architecture Bachelor’s degree in Architecture & Urbanism

Sept. 2005 – Jan. 2013

Blekinge Institute of Technology , Swedish School of Planning Erasmus study abroad program in Karlskrona, Sweden

Jan. 2009 – June 2009

ÀGORA Sant Cugat International School Baccalaureate of Sciences & Engineering

Sept. 2003 – June 2005

Green Building Certification Institute (GBCI), USA LEED Green Associate

computer skills

Lovelock Mitchell Architects, Chester UK Architectural Assistant / Leonardo Da Vinci Grant Program

languages

December 2013

Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (CoAC), Barcelona Licensed new architect

August 2013

AutoCAD & MicroStation

SketchUp Pro

Adobe Creative Suite

Revit

V-Ray for SketchUp

Microsoft Office

English fluent

Spanish & Catalan native

French basic

3


THE NEW ‘ATENEU SANTBOIÀ’ Type: Status: Size: Location:

Cultural Center – Public Space Master-thesis project – 2013 73,200 sf /6,800 m² Sant Boi del Llobregat, Barcelona, Spain

Description: The project is located in the old Ateneu Santboià’s area, which had been an important social and cultural spot for the city. Today it is in ruins and the city council wants to raise a new facility embodying the spirit that the old Ateneu had. The proposal seeks to preserve the upper wooden space, seven meters above than the city center level, and creates a public connection through our own building. As a landform building integrated into topography, a large staggered space passes through it. This introverted space is embraced by the building but open to the upper level and its old mediterranian pines, and because of its wide proportions and slope, it can be used as an outdoor theater. At this staggered agora all public entrances to the three different levels of the complex converge. The building is defined by two main volumes: the Theatre (600 seats) and the Multipurpose Room. Both rooms are placed on either side of the main node, while the rest of the program is located in a third body that connects the different floors and links all three bodies. That long body is the main facade of the complex which faces the city center and presides over the new square. This body acts as an access gateway, permeable at the ground floor to create two separate entrances to the building. The Theater can function separately from the rest of the building, which is convinient with those big complexes. The same independence function is displayed at the second floor access, where are located all the rehearsal and creation rooms. The whole complex is covered under a single continuous roof made of zinc, which its slope form adapts the inner program and the heights of the neighboring buildings. This proposal allows to compact the built body, extending the area of open public space. This project has been selected as one of twelve proposals included in the City Hall’s publication for the future of ‘Ateneu Santboià’. 12 propostes: Equipaments culturals a l’Ateneu Santboià [ ISBN: 9788461488070]

4 Transversal section

old town river’s park

CONCERT HALL ‘20s

views

1

THEATER BAR ‘60s 15th A.D:

city center station

PREVIOUS STATE & POTENTIAL CONNECTIONS

2

historical ruins

MAIN AXIS LINKS TWO LEVELS OF OPEN SPACE

3

PUBLIC NODE OF VERTICAL COMMUNICATION

4

UNITY OF THE CULTURAL COMPLEX’S BUILDING

5

VOLUME’S HEIGHTS ADAPTED TO BUILT CONTEXT

aerial view


Level 0 I +14.00 m

Level 1 I +17.60 m

Level 2 I +21.20 m 0

0

1

2

5

10 m

5

10

20

50 m

5


CLUSTER & BUSINESS INCUBATION CENTER Type: Status: Size: Location:

Office building – Refurbishment Academic project – 2011 30,700 sf /2.850 m² 22@ district of Barcelona, Spain

Description: The 22@ district development plan envisages a new model of compact city, where the most innovative companies coexist with research, training and technology transfers, as well as housing, facilities and green areas. The aim is to encourage landowners to renew obsolete old urbanism industry of the late 19th and early 20th centuries, while maintaining economic activity. This model coexists with the industrial heritage form of the neighborhood through the adoption of the Industrial Heritage Protection Plan, which retained 114 architectural elements of interest. The old smithing workshop is one of the industrial buildings that incorporates the plan and must be preserved. The proposal of a business incubation center concerns a new office block linked to the upper floor of the smithing factory, which wants to keep their activity. The cluster project has been thought by modulating privacy and sociability levels, work and leisure gradients, and formality and informality ranges that are seek in this kind of centers. The functional program is based on a rational structure made of perimetral units of 35m² (7,75m x 4,6m) corresponding to the structure of old factory. These units contains enclosed spaces (including meeting rooms, printer rooms, services and facilities) and the rest of the plan is a vast space with co-working workstations as open office that faces to the courtyard. The vast central area of the old smithing plan is provided of a irregular set of circular skylights to bring in enough natural light. The ground floor is conceived as a part of the city by public use: bar, classrooms and conference rooms. The facade of the new block wants to make visible the unit shape through a gap and the different treatment of vertical slats, that provides a contrast with the plain and horizontal brutalist style of the smithing factory.

6

ground floor plan

2nd floor plan


EXTENSION OF THE MONASTERY Type: Status: Size: Location:

Museum and Library – Refurbishment Academic project – 2011 21.700 sf /2.020 m² Sant Cugat del Vallès, Barcelona, Spain

Description: The new building traces the outline of the historical wall, which has been eroded with time. The aim of this project is to redefine the borders of the Benedictine Abbey and restore its spatial relationship between the inside and the outside the fortification. The Homenatge’s Tower returns to its original purpose as the complex’s main gate. The Plaça de l’Om serves as the distributor courtyard, which is embraced by the extension building. The new museum wing contains an auditorium and several showrooms linked to each other by an upward ramping until reaching the bridge that connects to the first floor of the monastery. Inside the cloister the tour’s course is downwards, ending with the great romanesque capitals and leaving the museum through its shop. A new public library is located on the second and third floors of the Abbot’s House.

north elevation

south elevation

west elevation

7


RE-DEFINING STORTORGET Type: Status: Size: Location:

8

Urbanism – Public Space Academic project – 2009 215,000 sf /20.000 m² Karlskrona, Sweden

section A-A’

section B-B’


SAMPLES OF MODELS Firm: Materials:

1.

2.

ARESTA, Arquitectura + Urbanisme Foamboard, paperboard and wood

Description: During my three years as an intern, I built most of the studio’s models for different range of projects. public facilities:

1. LIBRARY HOSTALRIC

2009

private houses:

2. CASA CALL 3. CASA RUTH

2009 2009

refurbishment:

4. PENTHOUSE TONI SEGUÍ 5. AMPLIACIÓ AMARANT

2011 2012

4.

3.

5.

9


HOUSE EXTENSION VALLDOREIX Firm: Type: Status: Location: Role:

ARESTA, Arquitectura + Urbanisme Housing In progress – 2010 Sant Cugat del Vallès, Barcelona, Spain Student Intern (in a Team of 3)

Description: The project seeks to enlarge a private house with a new body for a new living room and kitchen in direct contact with the southern garden. The volume replace the original terrace and it is designed as an independent modern box linked by a new staircase located inside the existent house.

previous state

10

construction detail


KINDERGARTEN ‘PELOTARI’ Firm: Type: Status: Location: Role:

ARESTA, Arquitectura + Urbanisme Educational Idea Comptetition – 2012 Zaldibar, Bizkaia, Spain Student Intern (in a Team of 3)

Description: This architectural competition aimed to build a kindergarten by two phases with a limited budget. To satisfy those requirements, the proposal has been approached through the simplicity of form to be built by sustainable construction methods based in a regular laminated wood structure and GRC facade panels.

11


ATHLETICS FIELD & CAFETERIA Firm: Type: Status: Location: Role:

ARESTA, Arquitectura + Urbanisme Sports facilities - Pavilion Built – 2011 Parets del Vallès, Barcelona, Spain Student Intern (in a Team of 3)

Description: The project consists of a new athletics field to replace the existing football field next to the municipal sports center. The complex needed a new cafeteria, which is set as a single pavilion close to the parking lot and facing the new field. The cafeteria has been designed as a single prism with the entrance located on the parking lot side and with a big sheltered terrace open towards athletics views. It has been materialized with a steel structure and concrete panels facade.

12


PENTHOUSE TONI SEGUÍ Firm: Type: Status: Location: Role:

ARESTA, Arquitectura + Urbanisme Refurbishment - Interiors In progress – 2011 Eixample, Barcelona, Spain Student Intern (in a Team of 3)

Description: This modernist penthouse with hydraulic mosaic tiles, mouldings and ceiling decorations needs a renovation due to its deterirated state. The client owns the top roof and wants to connect it to the penthouse by a private staircase. The proposal creates a vertical connection to the top roof by a multipurpose space that brings natural light through a skylight. The flat’s distribution is changed by removing partition walls with the aim to erase the corridor. The exciting kitchen is moved and replaced for an open kitchen with direct contact to the dinning room. The pavement has been designed to reuse some of the original tiles to define spaces as carpets framed by continuos wooden floor.

Tub de ventilació

Baixant

Baixant

ArestA

arquitectura + urbanisme

Rius i Taulet 4, átc. 08172 Sant Cugat del Vallès B A R C E L O N A Tel./Fax: 93 589 0125 · aresta@aresta.net w w w . a r e s t a . n e t

CARRER D'ARIBAU 119 4º 1ª, BARCELONA

PLANTA ACCÈS

esc: 1/50 manel gonzàlez solanes arquitecte · col·laboradors: osvaldo miliani · propietari: Toni Seguí · NOVEMBRE 2011

13


ORIOL AGUILÓ COMPTE oriol.aguilo.compte@gmail.com

+44 07749244618

portfolio  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you