Page 1

Studio Raus Design


Studio Raus Design


Studio Raus

2


3

Studio Raus


Studio Raus

4


5 Studio Raus

Studio Raus manages the design of Urmo Raus’s projects as well as implementing the execution and monitoring of the work. To ensure the realization of experimental designs and find the best technological solutions, Studio Raus collaborates with specialists in various fields. Longterm partners include experienced master craftspeople, businesses that have mastered the latest production techniques, engineers and architects.The organizational work of Studio Raus guarantees high-quality execution and minimal time expenditure. All the projects designed by Studio Raus involving historical buildings are realized in accordance with the guidelines on the protection of heritage institutions.


Graphic glass Embassy of Estonia in The Hague, the Netherlands


Studio Raus Graphic glass

8


9

Studio Raus Graphic glass


Studio Raus Graphic glass

10

Project: Glass design element for the fireplace at the Estonian Embassy, October 2010

Location: The Hague, Netherlands

Site: Noble 19th century mansion, great room, classic style fireplace

Client: private commission


The original painted panel, which was integrated into the wooden frame of the classic style fireplace in the Estonian Embassy, disappeared when the building was purchased. The replacement was designed and produced by Studio Raus. It consists of two superimposed maps: a chart of modern Saaremaa and a 15th-century map depicting the Island of Thule. The maps are silk-screen prints and are transparent enough to reveal the cracks in the wall, which constitute an abstract map. Saaremaa has been considered a possible location of the island of Thule, described by the Greek geographer Pytheas. Lennart Meri has written a book detailing his research on the island of Saaremaa and Thule. His book, entitled H천bevalge (Silver White), rests on the fireplace support.

11 Studio Raus Graphic glass


Studio Raus Graphic glass

12


13 Studio Raus Graphic glass


Studio Raus Graphic glass

14


15 Studio Raus Graphic glass


Glass paintings St. Lawrence church in Kuressaare, Estonia


19 Studio Raus Glass paintings


Studio Raus Glass paintings

20


21

In 2009, following an extensive restoration of the St. Lawrence

dreds of gold painted glass panes featuring abstract decora-

church, painted marble decorations and frescoes appeared be-

tions. The use of various gold solutions resulted in a tonal pal-

neath the layers of paint from the 18th century, uniting the walls

ette ranging from green to purple. During the day, the painted

and window surfaces to create a whole. The existence of these

windows resemble abstract ink designs. Then, as the sun sets,

frescoes was unknown when the painted window project was

these designs gradually take on a golden hue until they become

carried out.

completely gold when it is dark outside. Gold is one of the symbols of St. Lawrence.

Project: Glass paintings for the 14 windows of the Saint-Laurent church in Kuressaare

Location: Kuressaare, Estonia

Site: 18th-20th century church, Empire and Classic style

Client: Private commission

Studio Raus Glass paintings

The composition of the windows was realized in situ from hun-


Studio Raus Glass paintings

22


23 Studio Raus Glass paintings


Studio Raus Glass paintings

24


25 Studio Raus Glass paintings


Studio Raus Glass paintings

26


27 Studio Raus Glass paintings


Studio Raus Glass paintings

28


29 Studio Raus Glass paintings


Studio Raus Glass paintings

30


31 Studio Raus Glass paintings


33 Studio Raus Glass paintings


Visual identity Grand Hotel Viljandi, Estonia


37 Studio Raus Visual identity


Studio Raus Visual identity

38

Project: Design of seven interior walls and a bar counter for the Grand Hotel Viljandi. The project was completed in 2002

Location: Viljandi, Estonia

Site: 20th century functionalist style building

Client: private commission


39 Studio Raus Visual identity

The seven glass panels designed for this functionalist style building blend with its original art deco spirit. Handcrafted glass medallions decorated with letters are integrated into the large glass panels. These letters form the names of women, alluding to dedications of the light music that was characteristic of the 1930s and 1940s, as well as the original name of the building, EVE.


Studio Raus Visual identity

40


41 Studio Raus Visual identity


Studio Raus Visual identity

42


43 Studio Raus Visual identity


Design & renovation

ECV School of Visual Communication, France


Studio Raus Design & renovation

46


47 Studio Raus Design & renovation


Studio Raus Design & renovation

48

This project for the ECV (École de Communication Visuelle or

the course of the project, the five-meter-high archways facing the

School of Visual Communication) involved their 18th centu-

street, which were previously sealed with plywood, were trans-

ry building located along the banks of the Garonne River. The

formed into windows with classic divisions. The openings can be

façade and the interior decoration of this classic style wine mer-

closed from the inside with modern roller shutters, ensuring unity

chant’s home were designed under the direction and manage-

with the decoration of the reception area. The safety grill at the

ment of Studio Raus. Guidelines for the design were dictated

entrance has been replaced with an ornamental stainless steel

by the strict constraints imposed by the location of the building

grate. During the project, a great deal of attention was paid to

in the old town, declared a World Heritage site by UNESCO. In

the quality of the execution and design details.

Project: Façade and entrance hall of the ECV school in Bordeaux, 2009-10

Location: Bordeaux, France

Site: Residence of a wine merchant, 18th century, classic style

Client: ECV School of Visual Communication


49 Studio Raus Design & renovation


51 Studio Raus Design & renovation


Studio Raus Design & renovation

52


53 Studio Raus Design & renovation


Studio Raus Design & renovation

54


55 Studio Raus Design & renovation


Studio Raus Design & renovation

56


57 Studio Raus Design & renovation


Studio Raus Design & renovation

58


59 Studio Raus Design & renovation


Location: Paris, Aix-en-Provence, Lille and Nantes, France

Project: Fitting out and renovation of the reception areas of the ECV School of Visual Communication

Studio Raus Design & renovation

60

In 2011, Studio Raus designed and implemented a project for fitting out and renovating the reception areas of the School of Visual Communication (applied graphics and design school) in four different cities. The project was aimed at updating each space while improving their functionality. The design for each branch of the ECV is unique, but is created in a recognizable style and with a similar use of materials. The furniture was made to the specifications of the author using a combination of Bencore panels and natural wood. Glamox lighting solutions were retained in all the schools.

Client: École de Communication Visuelle


61 Studio Raus Design & renovation


63 Studio Raus Design & renovation


Studio Raus Design & renovation

64


65 Studio Raus Design & renovation


Studio Raus Design & renovation

66


67 Studio Raus Design & renovation


Studio Raus Design & renovation

68


69 Studio Raus Design & renovation


Studio Raus Design & renovation

70


71 Studio Raus Design & renovation


Interior design Graphèmes design agency, France


The Graphèmes brand consultancy and design agency is

Several of the solutions were experimental and used for the

located in the heart of Lille, across from the Gothic/Neo-gothic

first time. One of the design elements was a bright orange

style St. Maurice Church (14th-19th century). The consultancy’s

polycarbonate mesh commissioned by Studio Raus from

windows provide enchanting views directly into the church’s

Kaynemaile Ltd. in New Zealand.

stained-glass windows.

The idea behind the mesh was to introduce a brightly colored element in a predominantly white and gray environment.

Studio Raus sought to give the space a contemporary feel

Kaynemaile’s mesh defines the atrium while functioning as a

suited to a branding agency. Because the project started when

design element for traffic flow areas. The color orange is also a

construction work was already underway, certain existing spatial

part of Graphèmes’ visual style.

constraints had to be considered. The work focused on the

The mosaic sections in the agency’s gate create a visual link

demarcation of the atrium located at the heart of the agency and

with the church across the street and its Gothic stained-glass

lined with offices, as well as the design of the traffic flow of the

windows.

space and the stainless steel front gate.

Studio Raus Interior design

74

Location: Lille, France

Project: Design of the entrance and interior of the Graphèmes brand consultancy and design agency

Client: Graphèmes


75 Studio Raus Interior design


Studio Raus Interior design

76


77 Studio Raus Interior design


Studio Raus Interior design

78


79 Studio Raus Interior design


Studio Raus Interior design

80


81 Studio Raus Interior design


Studio Raus Interior design

82


83 Studio Raus Interior design


85 Studio Raus Interior design


www.studioraus.com


www.studioraus.com


Studioraus eng  
Advertisement
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you