GR 126 van middelpunt naar centre

Page 1

WA NDEL G I D S

GR 126 - VERLENGING VAN BRUSSEGEM NAAR MARIEKERKE

VIA OPDORP, HET MIDDELPUNT VAN VLAANDEREN 29,3 KM GR126 - verlenging van Brussegem naar Mariekerke | 1


2


GR 126 - VERLENGING VAN BRUSSEGEM NAAR MARIEKERKE VIA OPDORP, HET MIDDELPUNT VAN VLAANDEREN 29,3 KM


COLOFON Trajectontwerp: Bart Biesemans, Geert Creve, Pros Vandebroek Redactie: Bart Biesemans en Pros Vandebroek Algemene coördinatie: Barbara Dessein, Pros Vandebroek Tekstcorrecties: Lieva Dierynck Vormgeving: Wim Vandamme Cartografie: Lucien Van Damme, Clem Verbiest Foto’s: ArcheNet Vlaanderen, Bart Biesemans, Pros Vandebroek Kaarten: Map data @ Openstreetmap Contributors Deze folder wordt je gratis aangeboden door Grote Routepaden vzw. Wil je Grote Routepaden steunen, dan kun je lid worden. Je geniet dan niet alleen van tal van voordelen, je steunt ook de meer dan 200 vrijwilligers die o.a. meehelpen de routes te onderhouden. Meer info op www.groteroutepaden.be De gpx-track van het traject kun je gratis downloaden op www.groteroutepaden.be Raadpleeg ook de website voor updates van de route en de gegevens van de logies en pitstops op het traject. Verantwoordelijke Uitgever: Gie Beirnaert, Grote Routepaden vzw, Beatrijslaan 72, 2050 Antwerpen © Grote Routepaden vzw oktober 2017 Deze uitgave mag vrij gedownload en afgedrukt worden voor eigen gebruik. Reproductie, verspreiding, verkoop, vertaling, bewerking, gebruik of eender welke andere handeling van deze uitgave of van een deel ervan voor commerciële doeleinden is uitdrukkelijk verboden, tenzij na voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

4


Met GR van middelpunt naar middelpunt In 1999 berekenden studenten van de Leuvense universiteit o.l.v. professor Theodoor Van der Waeteren dat het geografisch middelpunt van Vlaanderen zich in de Buggenhoutse deelgemeente Opdorp bevindt. Het gemeentebestuur liet op enkele honderden meters er vandaan – om de akker van een boer te sparen – in 2003 een beeldhouwwerk van de Buggenhoutse kunstenaar Roger Van den Eede met de toepasselijke naam Het Middelpunt plaatsen. De Waalse journalist Christophe Deborsu geraakte hierdoor gefascineerd en liet door het Nationaal Geografisch Instituut het middelpunt van Wallonië vaststellen. Dit blijkt te liggen in het dorpje Spontin, een deelgemeente van Yvoir, dicht bij Dinant aan het riviertje de ‘Bock’. En ook daar kwam een kunstwerk dat het middelpunt van Wallonië symboliseert. Bart Biesemans, gemeentesecretaris van Buggenhout, lanceerde in 2013 het idee om beide middelpunten met elkaar te verbinden en vond hiervoor bij Grote Routepaden een gewillige partner. Vanaf Spontin kan men via GR 575-576 naar Namen wandelen en daar bij Jambes de verbinding maken naar GR 126. GR 126 verbond oorspronkelijk de Semoisvallei met Brussel. Deze Waalse route had ten noorden van Brussel een verlengstukje tot in het Vlaamse Brussegem, waar GR 126 aansluit op GR 128, Vlaanderenroute, op slechts enkele kilometers van het middelpunt van Vlaanderen. Het lag voor de hand GR 126 vanuit Brussegem met 30 km te verlengen en door te trekken tot in Opdorp, het middelpunt van Vlaanderen en meteen wat verder in Mariekerke te laten aansluiten op GR 5A, Wandelronde van Vlaanderen.

GR126 - verlenging van Brussegem naar Mariekerke | 5


WANDELEN LANGS GR-PADEN GR-paden zijn wandelroutes over lange afstand. Je kunt ze volgen met behulp van wit-rode of geel-rode markeringen en een kaart of topogids. Het is nooit de snelste route van A naar B, wel de meest aantrekkelijke. Ze loodsen je mee naar prachtige landschappen en dorpen met een ongekende charme. Je stapt zoveel mogelijk over onverharde paden en wegen. Ongeveer 30 GR-paden vormen samen het GR-netwerk in België, met een totale lengte van zo’n 7.700 km, waarvan 3.680 km in Vlaanderen en circa 4.000 km in Wallonië. Ook in andere Europese landen vind je de wit-rode of geel-rode markeringen terug. Het totale netwerk bedraagt ruim 80.000 km. Dit gigantische Europese netwerk schept de mogelijkheid om zowat heel Europa te voet te verkennen: je kunt een GR-pad ononderbroken volgen van Oost naar West, van de Baltische Staten en Polen tot Ierland, van de Noordzee tot de Middellandse Zee, van de Noordkaap tot Gibraltar. Een GR is een bron van rust, dicht bij de natuur, een manier om terug te grijpen naar eenvoudige waarden, maar ook om er eens helemaal uit te zijn en de eigen grenzen te verleggen. Een GR is altijd een belevenis.

6


MET GR NAAR HET MIDDELPUNT IN WALLONIË GR 126 loopt over 240 km door een grote variatie aan landschappen. Na Brussel, het Zoniënwoud en Waals-Brabant belandt de route in de weinig bekende, maar daarom niet minder interessante Sambervallei. Tussen Namen en Dinant wordt de indrukwekkende Maasvallei verkend. Na nog een stukje Lesse en het veel intiemere Houille-valleitje eindigt de route in de diep ingesneden Semoisvallei, vlakbij de Franse grens. GR 126 is bijna overal goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Met GR 575 en GR 576 verken je de Condroz met zijn glooiend landschap, uitgestrekte velden en weiden, kastelen en vierkanthoeves, piepkleine dorpjes met huizen in kalksteen en af en toe een bosje. Vanuit startplaats Ciney wordt met een grote zuidelijke boog richting Namur gelopen om dan via Andenne, Huy en Ourthevallei naar Remouchamps te stappen. Via Hamoir wordt dan een zo goed als onbekend wandelgebied aangedaan met dorpen zoals Vervoz, Barvaux-en-Condroz en Porcheresse, waarna weer Ciney wordt opgezocht. Je kunt de wandelgidsen ‘GR 126 Brussegem-Bruxelles-Namur-Dinant-Membre-surSemois’ en ‘GR 575/GR 576 a Travers le Condroz’ online bestellen op www.groteroutepaden.be

GR126 - verlenging van Brussegem naar Mariekerke | 7


GR

GR 5A

5A

7

Oppuurs

Mariekerke

GR

12

6

Liezele

Sint-Amands

6

5

Lippelo

Baasrode Schelde

Opdorp

4

Malderen

Buggenhout

3

6 12

G R

Peizegem

Steenhuffel

Opwijk

28

GR 1

2

Merchtem

6/128

GR12

Mazenzele Mollem 2 km Map data Š OpenStreetMap contributors

GR 12 8

1

Brussegem


VAN BRUSSEGEM NAAR MARIEKERKE Bij Brussegem sluit GR 126 aan op GR 128. Beide paden lopen nog even samen, maar na 5 km gaat GR 126 resoluut zijn eigen weg. Voor je ontplooien zich weidse vergezichten en oude bossen. Langs glooiende straatjes en veldwegen trek je nog even door de Brabantse kouters. Net buiten het centrum van Opdorp ontdek je bij de grens van drie provincies het geografische middelpunt

van Vlaanderen. Tussen uitgestrekte velden en vochtige weilanden nader je de Schelde.

Bij Sint-Amands wandel je langs het graf van de dichter Verhaeren. Met een indrukwekkend zicht over de brede bochten van de Schelde eindigt je tocht (of begint hij) in het palingdorp Mariekerke. Hier sluit GR 126 aan op GR 5A.

VAN BRUSSEGEM NAAR MARIEKERKE KAART VAN

NAAR

KM

1 Brussegem N296

Hunsberg

4,7

2 Hunsberg

Fietspad Leireken

5,9

3 Fietspad Leireken

Treinhalte Malderen

4,5

4 Treinhalte Malderen

Middelpunt Vlaanderen

5,3

5 Middelpunt Vlaanderen

N17 Provincialeweg

3,1

6 N17 Provincialeweg

Mariekerke

5,8

Totaal 29,3

GR126 - verlenging van Brussegem naar Mariekerke | 9


KAART 1 | 4,7 KM 128 GR

GR 1

26

Hunsb

erg

2 N211

Hunsberg

GR

28

6/1

12

N290

GR 128

GR

1

126

Streek-GR GroeneGordel

Brussegem

500 m

Map data © OpenStreetMap contributors

10


VA N BRU S S EGE M N A A R M A RIE K ER K E

Brussegem N296 – Hunsberg

1

O

2

Bij Brussegem bereikt GR 126 de N296 (Brusselsesteenweg) 1 . Vanaf hier loop je op het gemeenschappelijk traject GR 126/GR 128. Ga rechtsaf en na 60 m linksaf, Linthoutweg. Na 300 m op kruising rechtdoor en op volgende splitsing hou je links. Na 1 km op zessprong neem je de tweede straat rechts, Linterveld. Op kruising rechtdoor, Bollestraat. Na 350 m op splitsing linksaf, Lovegemblokstraat. Voorbij huisnummer 3 linksaf op veldweg tot bij een hoeve. Rechtdoor over asfaltweg ( Predikstoelstraat ) tot op drukke verkeersweg ( N211 ), die je oversteekt. Even over een veldweg en bij een kapel kruis je een tweede verkeersweg. Loop de Kleistraat in. Op een splitsing bij een kapelletje ga je rechtdoor. Na 500 m ga je bij een hoeve linksaf en 100 m verder gaat GR 128 rechtsaf. Ga hier rechtdoor over de Hunsberg en over GR 126 2 . GR 128 Vlaanderenroute loopt eerst van het Noordfranse Wissant tot in Heuvelland. Vandaar kun je over 468 km dwars door Vlaanderen wandelen via Gent, de noordkant van Brussel, Leuven en Tongeren tot in Voeren. De route heeft een verlengstukje tot in Aken.

Hunsberg – Brussegem N296

2

O

1

Op de Hunsberg, net voor een hoeve 2 kom je op het traject van GR 128 dat je vanaf hier verder volgt. Bij de inrit van de hoeve ga je rechtsaf. Na 500 m bij een kapelletje ga je rechtdoor ( Kleistraat ). Je kruist bij een volgende kapel een betonweg en komt meteen op een drukke verkeersweg ( N211 ). Aan de overkant rechtdoor over smalle asfaltweg, Predikstoelstraat, nadien voorbij een hoeve rechtdoor op veldweg. Rechtdoor tot op kasseiweg ( Lovegemblokstraat ). Rechtsaf en na 500 m op splitsing rechtsaf, Bollestraat. Op kruising rechtdoor, Linterveld tot op zessprong. Neem de tweede weg links. Rechtdoor over 1 km en op kruising nog rechtdoor over Linthoutweg tot op de drukke N296 ( Brusselsesteenweg ) bij Brussegem 1 . GR 128 gaat hier rechtsaf. Na 60 m kun je met GR 126 linksaf richting Brussel.

GR126 - verlenging van Brussegem naar Mariekerke | 11


KAART 2 | 5,9 KM Steenhuffel

3 n

e rek Lei

nb

e ot Gr

le Mo

k

ee

28

GR 1

Hunsb

Merchtem 500 m Map data Š OpenStreetMap contributors

12

erg

N211

2


VA N BRU S S EGE M N A A R M A RIE K ER K E

Hunsberg – Fietspad Leireken

2

O

3

Waar op Hunsberg GR 128 naar rechts draait 2 , ga je rechtdoor. Na 600 m na enkele huizen ga je rechtsaf een brede veldweg in ( wordt asfaltweg Breestraeten ). Op kruising linksaf, een smal asfaltwegje Voetweg 91. Op splitsing rechtsaf ( Terlinden ). Na 330 m kruis je Langevelde en Breestraeten. Op de volgende splitsing bij een hoeve draai je naar links. Op de volgende splitsing hou je rechts, 100 m verder hou je links, 200 m verder rechts. Je volgt Terlinden ( opgelet, al de straten heten hier Terlinden ) tot op een bredere verkeersweg, Heirbaan. Linksaf en 80 m verder rechtsaf, Molenstraatje. Aan het eerste kruispunt ga je rechts Dahliastraat en vervolgens na 1 km aan het tweede kruispunt links ( Boskantstraat/ Steenhuffelstraat ). Na 800 m kom je aan de kruising met Fietspad Leireken 3 .

Fietspad Leireken – Hunsberg

3

O

2

Bij de kruising met Fietspad Leireken 3 volg je verder de weg ( Steenhuffelstraat/Boskantstraat ) rechtdoor. Na 800 m ga je op een splitsing rechtsaf ( Dahliastraat ). Na 1 km ga je ( t weede kruising ) linksaf, Molenstraatje. Rechtdoor tot op een bredere verkeersweg, Heirbaan. Linksaf en 80 m verder rechtsaf, Terlinden. Na een bocht naar links ga je rechtdoor en na een tweede bocht ( nu naar rechts ) hou je op een splitsing rechts. Op de volgende splitsing hou je links ( brug over beek ). Op de volgende splitsing bij een hoeve draai je naar rechts. Na 600 m kruis je Langevelde en Breestraeten. Nog 330 m rechtdoor over Terlinden en in een bocht van de weg ga je linksaf op een smal asfaltwegje, Voetweg 91. Op het einde hiervan rechtsaf, Breestraeten ( asfalt wordt veldweg ). Op het einde linksaf. Na 600 m kom je voor een hoeve op Hunsberg op het traject van GR 128 2 .

GR126 - verlenging van Brussegem naar Mariekerke | 13


KAART 3 | 4,5 KM Malderen

4

1 Buggenhoutbos

3 n

e rek Lei 500 m Map data Š OpenStreetMap contributors

Peizegem

14


VA N BRU S S EGE M N A A R M A RIE K ER K E

Fietspad Leireken – Treinhalte Malderen

3

O

4

Aan de overkant van Fietspad Leireken 3 volg je de Steenhuffelstraat/Boskantstraat ( 1,3 km ) tot aan de splitsing met Bouw. Je gaat linksaf en na 350 m ga je rechtsaf, Bareeldreef en ben je in Buggenhoutbos 1 . In het bos neem je het eerste pad rechts. Waar je een breder bospad kruist, neem je het pad rechts voorbij de poel ‘de Henneput’. Op de eerste splitsing ga je rechtsaf en verlaat je via een smal pad het Buggenhoutbos. Aan de splitsing ga je links en 400 m verder naar rechts, Achterdenkenweg. Na 350 m op een splitsing ga je linksaf ( Mattestraat ) en na 40 m opnieuw rechtsaf in een smal pad, Voetweg 25. Het pad verbreedt en op een kruising loop je rechtdoor op een alweer versmallend asfaltbaantje. Op een splitsing ga je linksaf langs de treinsporen en na 150 m steek je rechts bij treinhalte Malderen de spoorweg over 4 .

Treinhalte Malderen – Fietspad Leireken

4

O

3

Steek bij de treinhalte Malderen 4 de spoorweg over en ga meteen linksaf op een kleine wegje langsheen een fietsenstalling. Na 150m ga je rechtsaf. Op een kruising loop je rechtdoor op een asfaltbaantje, Voetweg 25, dat verder versmalt tot een aarden pad. Op een splitsing ga je linksaf, Mattestraat en na 40 m opnieuw rechtsaf, Achterdenkenweg in. Na 350 m op splitsing linksaf en 400 m verder, net vóór de weg naar links draait, ga je via een smal pad het Buggenhoutbos 1 in. Op de eerste splitsing ga je linksaf. Voorbij de poel ‘de Henneput’ neem je het eerste pad links. Op het einde ga je linksaf op de Bareeldreef. Negeer de eerste weg rechts. Als je het bos verlaat, ga je linksaf, Bouw. Na 350 m rechtsaf op Boskantstraat/Steenhuffelstraat, die je volgt over 1,3 km tot bij de kruising met Fietspad Leireken 3 .

GR126 - verlenging van Brussegem naar Mariekerke | 15


1

BUGGENHOUTBOS Het hedendaagse Buggenhoutbos is een overblijfsel van het vroegere Kolenwoud, dat ooit het gehele centrum van België bedekte. Na de grootschalige boskap door de Duitse bezetter tijdens W.O. I bleef er van het bos slechts 160 ha over. Nu is het eigendom van de Vlaamse overheid en is het uitgebreid tot 190 ha. Indrukwekkend zijn de oude beuken, daterend van 1850. Maar gekend zijn vooral de wintereiken, die zo gegeerd zijn dat ze geoogst en opgekweekt worden tot bosplantsoen ‘appellation contrôlée Buggenhoutbos’. De Bareeldreef verwijst naar de bareel die je 100 m verder opmerkt. Deze (niet originele) bareel duidde tijdens W.O. I de grens aan van het ‘etappegebied’ waar de Duitse soldaten werden ingekwartierd na aan het front te zijn afgelost. Het vormde een bewaakte grens met het deel van het Belgisch grondgebied dat tot het zgn. Generaal Gouvernement behoorde, en waar een milder bezettingsregime heerste.

16


2

LIPPELOBOS EN HOF TE MELIS Dit 60 ha grote bos is op het einde van de 18de eeuw aangelegd rond het kasteel Hof te Melis. Het dankt zijn natuurwaarde aan de variatie aan landschappen, verschillende waterpartijen en, in het najaar, meer dan honderd verschillende zwammensoorten. Het kasteel was oorspronkelijk (oudste vermelding 1448) een boerderij, leengoed van de heren van Grimbergen. Sinds de 18de eeuw bezit van de familie de Beughem de Houthem. In 1914 werd het door Duitse troepen bezet en beschoten vanuit het fort van Bornem. In 1920 werd het heropgebouwd in Vlaamse neo-renaissancestijl. Aan het begin van de tweede wereldoorlog was het kasteel even het hoofdkwartier van Koning Leopold III.

GR126 - verlenging van Brussegem naar Mariekerke | 17


KAART 4 | 5,3 KM N17

3 Lippelobos rb ve

2

k ee

5

Kla

Opdorp

Malderen

4 500 m

Map data Š OpenStreetMap contributors

18


VA N BRU S S EGE M N A A R M A RIE K ER K E

Treinhalte Malderen – Middelpunt Vlaanderen

4

O

5

Voorbij de treinhalte Malderen 4 ga je naar links in de Handelsstraat. Aan de eerste splitsing naar rechts ( Boksheide ). Na 750 m rechtsaf ( Grote Kouterbaan ) en 50 m verder linksaf, Stenenmolenstraat. Op het einde bocht naar rechts, op splitsing linksaf en meteen naar rechts, Drietorenstraat. Aan herberg ‘Drytoren’ steek je de straat over en neem je het linkse aarden pad dwars over de Dries van Opdorp. Aan de rotonde met het beeld van de ‘Keisdrupper’ neem je op de Dries rechts de dreef midden over het plein. Je loopt links voorbij de kerk, Lijneveldstraat. Hou in bocht rechts en op volgende splitsing linksaf in Akkerstraat. Na 300 m in bocht van de weg linksaf, grindweg ( Vogelzangstraat ). Rechtdoor tot op Houtenmolenstraat. Rechtsaf en na 400 m ga je links in de Spiedamstraat, de veldwegen negerend. Na 150 m aan splitsing rechtsaf ( Kruisheide ). Aan de volgende splitsing ga je linksaf, Kruisheide en na 400 m neem je links een smal pad, Buurtweg 57 Lippelooweg naar Lippelobos 2 . Na 150 m krijg je via een dreef zicht op het kasteel Hof te Melis, maar je neemt hier links de bosweg Buurtweg 58. Na 500 m duidt een steen op je linkerkant het drie-provinciënpunt aan en rechts, 80 m buiten de GR, Biesten bereik je het Middelpunt Vlaanderen 3 5 .

Middelpunt Vlaanderen – Treinhalte Malderen

5

O

4

Volg je van het Middelpunt Vlaanderen 3 5 verder GR 126, dan moet je bij de wandelboom rechtsaf ( Kruisheide ) door het Lippelobos 2 . Langs deze weg duidt een steen op je rechterkant het drie-provinciënpunt aan. Na 500 m Buurtweg 58 krijg je links via een dreef zicht op het kasteel Hof te Melis. Sla hier rechtsaf in een paadje, Buurtweg 57 Lippelooweg. Na 200 m ga je op de geasfalteerde weg rechtsaf ( Kruisheide ). Op de eerste splitsing opnieuw rechtsaf en op de volgende hou je links ( Spiedamstraat ). Na 150 m ga je rechtsaf, Houtenmolenstraat. Na 400 m rechtsaf, Vogelzangstraat. In bocht van de weg loop je rechtdoor op grindweg. Op het einde rechtsaf ( Akkerstraat ). Nadien rechtsaf, Lijneveldstraat. Op het einde loop je voorbij de kerk van Opdorp. Neem op de Dries de dreef midden over het plein tot aan de rotonde met het beeld van de ‘Keisdrupper’. Vóór de rotonde ga je linksaf en neem je het aarden pad dwars over het plein tot voor herberg ‘Drytoren’. Steek de weg over en ga verder in de Drietorenstraat. Op het einde linksaf en meteen naar rechts, Stenenmolenstraat. Bocht naar links en na 450 m op splitsing rechtsaf ( Grote Kouterbaan ) en na 50 m linksaf ( Boksheide ). Na 750 m linksaf, Handelsstraat en op het einde hiervan rechtsaf tot aan de treinhalte Malderen 4 .

GR126 - verlenging van Brussegem naar Mariekerke | 19


OPDORP Opdorp, voor het eerst vermeld in 1226, is een deelgemeente van Buggenhout. In alle opzichten is het een grensdorp. Het ligt op het raakpunt van de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. Het dorp ligt in het stroomgebied van de Rupel die ten oosten in Klein-Brabant in de Schelde vloeit, maar het sluit ook aan bij de Oost-Vlaamse Denderstreek. De Dries van Opdorp, die zou dateren van de 12de eeuw, is met zijn 3,7 hectaren het grootste dorpsplein van België. Een dries is historisch een met gras begroeid en met bomen beplant dorpsplein. Meestal heeft het een driehoekige vorm. Dit middenplein deed in de middeleeuwen meestal dienst als verzamelplaats voor het vee. Na een wedstrijd georganiseerd door Radio 2 verkreeg het de titel ‘Beste pleintje van OostVlaanderen’. In maart-april bloeien er meer dan 100.000 narcissen, een spektakel waaraan een jaarlijkse plantenmarkt en afwisselend een beeldententoonstelling en een ludieke tentoonstelling worden gekoppeld. Ook de jaarmarkt op de eerste maandag van juli is gekend in de verre omstreken. Op de Dries vind je het beeld van de ‘Keisdrupper’, de bijnaam van de Opdorpenaars. In vroegere tijden werd botermelk in een dichtgeknoopte handdoek opgehangen en liet men de melk uitdruppen. Wat er daarna in de zak overbleef was plattekaas. Dit procedé werd overal in Vlaanderen toegepast, maar in Opdorp zongen in de 19de eeuw de jonge mannen die terugkwamen van de legerloting, na heel wat pinten gedronken te hebben, het lied van de Keisdrupper.

20


3

MIDDELPUNT VLAANDEREN Het geografisch middelpunt van Vlaanderen werd berekend door studenten van de faculteit Toegepaste Wetenschappen van de Katholieke Universiteit van Leuven in opdracht van professor Van Der Waeteren. Via gpsmetingen werd het exacte punt bepaald: 51° 2' 16" NB en 4° 14' 26" OL. Het ligt in het uiterste hoekje van OostVlaanderen, op enkele meters afstand van het grondgebied van Sint-Amands in de buurt van het Lippelobos, maar toch nog in Opdorp. Om te voorkomen dat een plaatselijke landbouwer, op wiens akker het middelpunt eigenlijk ligt, zou overrompeld worden door toeristen, kocht het gemeentebestuur van Buggenhout een perceeltje in de nabijheid en bouwde daar een kleine site uit, een rustpunt voor wandelaars. In 2003 werd er een beeldhouwwerk van de Buggenhoutse kunstenaar Roger van den Eede geplaatst. Het beeld, gemaakt uit verharde kunststof, stelt een in de grond neergeplofte pijl voor met drie vleugels die symbolisch de middelpuntfunctie aanduiden, nabij het drie provinciënpunt.

HET LIED VAN DE KEISDRUPPER 'En der es maur ieèn plezante companie, de keiszakke zèn ie, de keiszakke zèn ie. En der es maur ieèn plezante companie de keiszakke zèn ie, de keiszakke zèn ie. Uiét de weg, uiét de weg, weié zèn hier, weié zèn de manne van ét keiskwartier. En zie se daur es gaun mé eule keiszak aun, zodde geié nie sègge das se druppe geleièk se gaun'

GR126 - verlenging van Brussegem naar Mariekerke | 2 1


KAART 5 | 3,1 KM

N17

6

5 K

erb lav

k

ee

500 m Map data Š OpenStreetMap contributors

22

3

Lippelobos

2


VA N BRU S S EGE M N A A R M A RIE K ER K E

Middelpunt Vlaanderen – N17 Provincialeweg

5

O

6

Wil je vanaf het Middelpunt Vlaanderen 3 5 verder GR 126 volgen, dan moet je bij de wandelboom linksaf in Driehuizen. Na 500 m ga je rechtdoor in de Vekenstraat. Na 700 m aan de tweede splitsing ga je rechtsaf en kom je op een half verharde weg, Muldersweg. Na 900 m, 40 m voor je de N17 bereikt, ga je linksaf tussen de huizen en volg je de veldweg 700 m tot een splitsing ( W KP 94 ) waar je de veldweg rechts neemt. Na 250 m bereik je de rotonde aan de N17 Provincialeweg 6 .

N17 Provincialeweg – Middelpunt Vlaanderen

6

O

5

Aan de rotonde steek je de N17 Provincialeweg 6 over. Ga even naar rechts en neem de grindweg met een brasserie aan je linkerkant. De grindweg wordt een veldweg en op een splitsing ( W KP 94) sla je linksaf. Bocht naar rechts en meteen naar links en na 500 m kom je op een half verharde weg ( Muldersweg). Sla rechtsaf en na 900 m aan het einde van de weg ga je linksaf ( Vekenstraat). Stap steeds rechtdoor, en je komt op Driehuizen. Na 500 m op het einde van Driehuizen vind je, als je 80 m naar links gaat op de Biesten, het middelpunt van Vlaanderen 3 5 .

GR126 - verlenging van Brussegem naar Mariekerke | 23


KAART 6 | 5,8 KM

Mariekerke GR 5A

GR

5A

7

5

Sint-Amands

4

6

N17

Briel 500 m Map data Š OpenStreetMap contributors

24


VA N BRU S S EGE M N A A R M A RIE K ER K E

N17 Provincialeweg – Mariekerke

6

O

7

Aan de rotonde steek je de N17 Provincialeweg 6 over en neem je de Fok. Na 80 m neem je links een asfaltbaantje, dat verder overgaat in een veldweg en scherp naar rechts draait. Op de tweede kruising, na 550 m ( W KP 86 ) linksaf op landbouwweg. Aan de ruilverkavelingsweg rechts en 100 m verder links. Op het einde ga je rechts de spoorweg over en volg je de weg ( Kuitegemstraat ) rechts tot op het einde. Linksaf op bredere verkeersweg en meteen rechtsaf op smalle asfaltweg. Volg de weg 500 m tot op de binnendijk bij WKP 82 ( links liggen de oude ‘Steenovens’ 4 ) en ga daar rechtsaf ( Molendreef ). Volg de weg tot WKP 83. Ga daar naar links en op het einde naar rechts de Scheldedijk op. Via de Scheldedijk bereik je de Kaai van Sint-Amands, waar je opnieuw de Scheldedijk neemt. Je komt langs het graf van de dichter Verhaeren 5 en je loopt steeds in de richting van WKP 74 tot je bij het Scheldeveer in Mariekerke 7 komt. Hier sluit je aan op GR 5A. GR 5A vormt een 550 km lange wandellus rond het oude graafschap Vlaanderen. Van het startpunt in Brugge wandel je door het Waasland naar Antwerpen, vandaar via Dendermonde en Aalst naar Ronse en verder langs Moeskroen en Menen naar het Heuvelland, de Westhoek en langs de kust terug naar Brugge.

Mariekerke – N17 Provincialeweg

7

O

6

Aan het Scheldeveer in Mariekerke 7 ( bij de aansluiting op GR 5A ) sla je – met je rug naar de Schelde – rechtsaf op de Scheldedijk en je loopt in de richting van WKP 78 en nadien WKP 77. Je loopt aan de rand van Sint-Amands over de Kaai en wat verder langs het graf van de dichter Verhaeren 5 . Je blijft de Scheldedijk volgen tot aan WKP 81. Daar ga je linksaf en op de volgende splitsing rechtsaf, Molendreef. Na 500 m op splitsing ( bij WKP 82 ) linksaf ( rechts liggen de oude ‘Steenovens’ 4 ) en nog eens 500 m verder linksaf, Kuitegemstraat en meteen rechtsaf. Volg deze weg tot aan een spoorweg. Na de overweg ga je meteen linksaf op een landbouwweg. Na 400 m rechtsaf en 100 m verder linksaf op aardeweg. Op volgende splitsing rechtsaf. Blijf deze veldweg volgen. Voorbij een woning bocht naar links en je komt op de grote baan, Fok. Steek die over en ga rechtsaf tot aan de rotonde op de N17 Provincialeweg 6 .

GR126 - verlenging van Brussegem naar Mariekerke | 25


SINT-AMANDS ligt bij ĂŠĂŠn van de mooiste bochten van de Schelde, die hier 225 m breed is. Het dorp is vooral gekend als geboorteplaats van de dichter Emile Verhaeren (1855-1916). Verhaeren was in het begin van de 20ste eeuw een van de markante figuren van de symbolistische stroming en was al tijdens zijn leven een literaire beroemdheid. Hij was dichter, schreef kortverhalen, kunstkritieken en toneelstukken. Zijn werk is vertaald in 28 talen (zelfs in het Russisch, Chinees en Japans). Hij kwam in 1916 om het leven bij een treinongeval in het station van Rouen. In 1927 kreeg Verhaeren zijn monumentale grafmonument 5 aan de Schelde.

26


MARIEKERKE voor het eerste vermeld in 1228, had al in de middeleeuwen twee aanlegplaatsen aan de Schelde, ‘Het Leg’ en ‘Berdonk’. Het behoorde samen met Bornem en Hingene bij het Graafschap Vlaanderen en dit tot de Franse overheersing. Door de ligging aan een binnenbocht van de Schelde en vlak tegen een stuifzandrug zijn er geen vochtige Scheldepolders. Hierdoor konden de dorpskern en de kerk heel dicht tegen de Schelde-oever gebouwd worden. De visserij is zo oud als het dorp zelf. In 1318 getuigden vissers van Mariekerke dat zij cijns betaalden aan 'min here Robrechte' graaf van Vlaanderen en dus niet aan de hertog van Brabant. De Schelde was eeuwenlange een visrijke rivier, tot ze in de 19de eeuw langzamerhand vervuild raakte.

Ondanks de teloorgang van de visserij is Mariekerke toch het dorp gebleven van de palinghandel en -restaurants. Er werd hier – ook toen het Scheldewater nog proper was – paling ingevoerd uit Nederland en van hieruit door venters overal in Vlaanderen verkocht. En deze traditie is bewaard gebleven. Het jaarlijkse palingfestival (met Pinksteren) en de vis- en folkoredagen (einde juni) zijn een openluchtspektakel met een weerklank tot buiten Vlaanderen.

4

DE STEENOVENS zijn een oud hoevecomplex uit de 16de eeuw, waar men van de aanwezige kleigrond bakstenen maakte. De site lag er jaren lang verwaarloosd bij, maar wordt stilaan terug heropgebouwd. En allerlei activiteiten brengen de site weer tot leven. Je vindt er een kleine wijngaard, wandelroutes met informatie over de aangrenzende slikken en schorren. Het onderhoud van de site en de omgeving gebeurt in het kader van een project voor sociale tewerkstelling.

GR126 - verlenging van Brussegem naar Mariekerke | 27


OPENBAAR VERVOER Tussen Brussegem en Mariekerke zijn er meerdere mogelijkheden om met het openbaar vervoer je wandeling in enkele kortere trajecten in te delen. In de volgende tabel zijn de belangrijkste trein- en bushaltes opgenomen in de heen-volgorde van het traject. De voornaamste haltenamen stemmen overeen met trein- en busiconen op de kaarten in de gids. Omdat dienstregelingen soms wijzigen is de informatie beperkt en raden we aan vooraf te controleren of de diensten nog operationeel zijn. Hiervoor vind je voor buslijnen informatie op www.delijn.be en voor treinverbindingen op www.belgianrail.be.

Kaart

Plaats

Haltenaam

Lijnnummer

Lijn

VAN BRUSSEGEM NAAR MARIEKERKE

28

1

Brussegem

Koster

245, 543

Dendermonde - Brussel

1

Merchtem

Kleystraat

821

Merchtem - Zaventem

2

Merchtem

Molenstraat

41

Aalst – Opwijk - Londerzeel

3

Malderen

Treinhalte

Verbindingen met Dendermonde, Gent, Mechelen, en Brussel

3

Malderen

Station

21

4

Opdorp

Dries

21

5

Sint-Amands

Fok

252, 253, 257

Dendermonde - Boom

6

Sint-Amands

Station

252, 253, 257

Dendermonde - Boom

6

Mariekerke

Zr. Theresialaan

252, 257

Dendermonde - Boom

Dendermonde – Malderen (beperkte verbindingen) Dendermonde – Malderen (beperkte verbindingen)‘Op Weg’ verschijnt zes maal per jaar en is hét tijdschrift voor wie op de hoogte wil blijven van wat reilt en zeilt in de wereld van de wandel- en fietstrekking. Je krijgt een stroom aan ideeën voor leuke uitstappen, avontuurlijke trekkings of gezinsvriendelijke vakanties. Vlakbij of iets verder weg. Op Weg bundelt actueel wandel- en fietsnieuws over boeken, kaarten en websites. Je leest er avonturen van lezers en interviews met gedreven wandelaars en fietsers. En je verneemt wat er bij Grote Routepaden en elders rond lange afstandsroutes gebeurt.

‘Op Weg lezen en vertrekken’, zo simpel mag het zijn.

Interesse? Surf naar www.groteroutepaden.be > Op Weg

30


LEGENDE BEWEGWIJZERING De GR-bewegwijzering is aangebracht op bestaande steunpunten zoals bomen, palen, afsluitingen, enz... Opgepast! Bij twijfel heeft de bewegwijzering ter plaatse altijd voorrang op de wegbeschrijving en/of kaart in de topogids. GR

GR

STREEK-GR RECHTDOOR VOLGEN

LINKS AFSLAAN

RECHTS AFSLAAN

VERKEERDE RICHTING

LEGENDE WANDELKAARTEN

LEGENDE WANDELKAARTEN

----------

wandelroute loopt over een wit-rood GR-pad aansluitende (Streek-)GR

GEBRUIKTE SYMBOLEN

1

referentiepunt

horeca

2

op te merken

station

B&B/hotel

bushalte

bevoorrading

GR126 - verlenging van Brussegem naar Mariekerke | 31


VAN MIDDELPUNT NAAR MIDDELPUNT Van Vlaanderen naar Wallonië of omgekeerd. Van Spontin naar Opdorp. Het kan allemaal met Grote Routepaden. GR 575/576 en GR 126 leiden je vanuit Spontin via Namen en Brussel naar Vlaanderen. Met deze mini-gids is het traject volledig: een verlengstuk van GR 126 brengt je van Brussegem naar Opdorp en verder naar Mariekerke aan de Schelde. Een GR-avontuur door drie regio’s, door Wallonië, Brussel en Vlaanderen wacht op je.

Geografisch middelpunt Vlaanderen Opdorp

N 51°2’16” E 4°14’26” GR 126

Brussel

GR 126

Namen

N 50°18’56” E 5°0’35”

In de gids vind je op de linkerbladzijde een gedetailleerde kaart waarop bezienswaardigheden, logies, horeca, bus- en treinhaltes zijn aangeduid. Daarnaast vind je een routebeschrijving en achtergrondinformatie.

32

GR 575/576

Spontin Geografisch middelpunt Wallonië

Download de gps-tracks en updates op www.groteroutepaden.be


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.