Meer dan 60 bedrijfsbezoeken in Wallonië

Page 1

Meer dan 60 bedrijfsbezoeken in WalloniĂŤ


Bedrijfsbezoek, een toeristisch product om het Waalse vakmanschap te ontdekken! Wie droomt er niet van om even achter de coulissen te kunnen kijken en de fabricatieprocedés van onze Waalse bedrijven of het vakmanschap van gedreven designers te ontdekken? Achter heel wat producties schuilen een hoop kleine en grote geheimen. Om de tip van de sluier te lichten gaat er niets boven een reis naar het hart van de Waalse knowhow.

Inhoud: Waals-Brabant

............................

p4

Henegouwen ................................ p6 Luik

..........................................................

Luxemburg Namen

p11

......................................

p14

..................................................

p18

Kom en ontmoet Walen die hun vak met liefde uitoefenen: bedrijfsleiders, brouwers, landbouwers en ambachtslui, die u zullen inwijden in hun beroep via rondleidingen, ateliers, proeverijen… Speciaal voor u openen ze verschillende keren per jaar hun deuren!

Legende: Ambacht Bouw Teelt Industrie Adviezen & diensten

Beleef zo een unieke en authentieke toeristische ervaring. Met deze publicatie krijgt u alle details over het onthaal en het bezoek bij de leden van het netwerk Bedrijfsbezoek.

Natuur Sport

Bieren

Nog meer praktische details en een regelmatige update vindt u op onze website bedrijfsbezoek.be

Wijnen en alcoholische dranken Water Vlees, gevogelte, charcuterie Chocolade en snoep Fruit en afgeleide producten Specerijen, planten en aromatische kruiden

Te betalen bezoek

Bezoek aan de installaties Atelier Film met voorstelling

© LDVProduction

Proeverij

3


WAALS-BRABANT

MICROBRASSERIE DE LA FERME DE MONT-SAINT-JEAN

Abdij van Villers-la-Ville

Chaussée de Charleroi 591 - 1410 Waterloo tel. : +32 (0) 2 385 01 03 • info@fermedemontsaintjean.be • www.fermedemontsaintjean.be

Het hele jaar dagelijks open op reservering (behalve op feestdagen) voor groepen van minimaal 7 personen. Verschillende bezoekformules mogelijk.

ANPI - BRAND- EN DIEFSTALPREVENTIE

MICROBRASSERIE DES HOSTIEUX MOINES DE L’ABBAYE DE VILLERS EN BRABANT

ANPI of voluit de ‘Association Nationale de la Protection contre l’Incendie et l’Intrusion’ biedt u een leerrijk bezoek om de veiligheid in uw dagelijkse leven te verbeteren. Tijdens uw bezoek ontdekt u de installaties van de vereniging en onder meer het laboratorium waar producten onderzocht en getest worden, zoals brandblussers, branddetectiesystemen, alarmsystemen…

Deze microbrouwerij nodigt u uit om de unieke smaak te ontdekken van een bier uit de 18e eeuw. In de oude Abdij worden 5 biobieren geproduceerd op ambachtelijke wijze. Dankzij de rondleiding komt u meer te weten over de fabricatietechnieken maar ook over de geschiedenis van de brouwerij en de monniken van Villers, gemotiveerd door de vernieuwde activiteit op deze uitzonderlijke site.

Granbonpré 1 - 1348 Ottignies-Louvain-la-Neuve tel. : + 32 (0) 10 47 52 11 • dra@anpi.be • www.anpi.be

Avenue Georges Speeckaert 50 - 1495 Villers-la-Ville tel. : +32 (0) 71 88 09 80 • info@villers.be • www.hostieux.org • www.villers.be

Het hele jaar dagelijks open op reservering (behalve op feestdagen).

Het hele jaar open op reservering voor groepen van 5 tot 25 personen. Individueel bezoek op de 2e zaterdag van de maand, van februari tot december, om 14 u, 15.30 u en 17 u. Combinatiebezoek mogelijk brouwerij + abdij.

©Hostieux Moines de l’Abbaye de Villers

© LDV Production

© FTBW

© WBT - Denis Erroyaux

Tijdens de Slag bij Waterloo werd de Ferme de Mont-Saint-Jean gebruikt als militair hospitaal door het Engelse leger. De boerderij werd gerenoveerd in 2015 en huisvest vandaag de microbrouwerij van Waterloo. Kom en ontdek stap voor stap het brouwproces van het bier van Waterloo om het nadien uiteraard ook te proeven.

BRASSERIE JANDRAIN-JANDRENOUILLE

Rue de la Féculerie 34 - 1350 Jandrain-Jandrenouille tel. : +32 (0) 475 71 45 35 • alexandre.dumont@skynet.be www.brasseriedejandrainjandrenouille.com

Het hele jaar dagelijks open op reservering (behalve op feestdagen) voor groepen van minimaal 10 personen.

© Brasserie Jandrain-Jandrenouille

Deze brouwerij, actief sinds 2017, is gehuisvest in een typische Haspengouwse boerderij. De productie gebeurt in een korte keten (lokale of Belgische mout, water uit het dorp) en met groene energie. Wacht niet en kom de installaties van de brouwerij bezoeken en drie van haar bieren proeven!

JUST’IN JEWELS Just’in Jewels is een ambachtelijke juwelierszaak die zilveren juwelen ontwerpt en realiseert, met of zonder halfedelstenen. U ontdekt het fabricatieproces van de juwelen en de nauwkeurige handelingen die leiden tot unieke juwelen die kunnen gepersonaliseerd worden. U krijgt ook de gelegenheid om u zelf te wagen aan dit beroep tijdens een didactisch atelier (na voorafgaande aanvraag).

Het hele jaar dagelijks open op reservering (behalve op feestdagen en tijdens de jaarlijkse vakantie). Voor groepen van minimaal 5 personen.

© E. Furniere

Rue Petit Warichet 13 - 1367 Ramillies tel. : +32 (0) 81 73 87 48 • justinjewels@skynet.be • www.justinjewels.be

5


HENEGOUWEN

EYTELIA

Scheepslift van Strépy

Eytelia is wereldleider voor de fabricatie van producten op basis van organisch silicium, een mineraal dat onmisbaar is voor het menselijke lichaam en dat verkocht wordt in de vorm van voedingssupplementen en gel. De onderneming, gelegen in de buurt van Charleroi, opent haar deuren voor u. U bezoekt het laboratorium waar men aan onderzoek en ontwikkeling doet, en verder de afdelingen productie, verpakking en opslag. Een origineel en leerrijk bezoek.

© Eytalia.eu

© WBT - S .Wittenbol

Rue de Liège 2 - 6180 Courcelles tel. : +32 (0) 71 20 05 90 • info@eytelia.eu • www.eytelia.eu

LA POTERIE DUBOIS MUSÉE LA GRANGE AUX POTIERS

LA MANUFACTURE URBAINE Bezoek in het hart van Charleroi een multifunctionele site voor productie, verdeling en uitwisselingen, die van start ging in 2017. U wordt in groep ontvangen voor een bezoek aan deze eco-verantwoordelijke en creatieve site. Hier brouwt men bier, bakt men brood en brandt men koffie. Op aanvraag kunnen ook ateliers georganiseerd worden rond zythologie (bierkennis), brood bakken of de ontdekking van koffie.

De familie Dubois bewerkt lokale klei en grès (zandsteen) de Bouffioulx sinds 13 generaties. Ontdek het museum en zijn verzamelingen, bezoek het atelier en de zaal met de ovens. De pottenbakker zal u het fabricatieproces tonen en op reservering kunt u deelnemen aan een atelier ‘Terre’ met initiatie in de modelleertechnieken. En waarom uw bezoek niet afsluiten met een regionale specialiteit in de taverne?

Rue de Brabant 2 - 6000 Charleroi tel. : +32 (0) 71 30 60 13 • contact@manufacture-urbaine.com www.manufacture-urbaine.com

Rue Emile Hermant 20 – 6200 Bouffioulx tel. : +32 (0) 71 38 17 61 • info@poteriedubois.be • www.poteriedubois.be

DISTILLERIE DE BIERCÉE

BRASSERIE DU PAYS NOIR

De enige Belgische distilleerderij van kwaliteitsvolle brandewijnen, likeuren en gins op basis van vers niet-behandeld fruit. Ze is gevestigd op een schitterende historische locatie in de nabijheid van Thuin en kan volledig bezocht worden. Uw gids neemt u mee doorheen de distilleerderij in activiteit waarna een proeverij volgt van de topproducten. Er is ook eetgelegenheid.

FOND DE LA BICHE Le Fond de la Biche is een van de wereld geïsoleerde plaats waar creativiteit het sleutelwoord is. Kunstenares Geneviève Vastrade vestigde er haar atelier en ook haar ‘Roulotte Galerie d’Art’ (woonwagen-kunstgalerij). Breng haar een bezoek en ontdek het ‘nest’ van een kunstenares en haar werk. U kunt er een gravuretechniek uitproberen en de werking zien van een lithopers uit het einde van de 19e eeuw, een zogenaamde ‘bête à cornes’. Rue du Fond de la Biche 55B - 6030 Goutroux tel. : +32 (0) 478 21 94 47 • genevieve.vastrade@gmail.com • www.genevieve-vastrade.be

Het hele jaar open op reservering voor groepen van minimaal 4 personen. Gravureatelier mogelijk op reservering.

Rue de la Roquette 36 – 6532 Ragnies tel. : +32 (0) 71 59 11 06 • visit@distilleriedebiercee.com • www.distilleriedebiercee.be

Het hele jaar dagelijks open op reservering voor groepen van minimaal 20 personen. Individuele bezoeken mogelijk van 1/4 tot 30/9: van donderdag tot zondag om 15 u en van 1/10 tot 30/11: op zaterdag en zondag om 15 u.

DOMAINE DU CHANT D’EOLE Het domein, opgericht in 2015, bevindt zich in een windmolenveld. Aan de voet van de molens groeien de wijnstokken: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Blanc. Het bezoek laat u de wijngaard en de installaties ontdekken, zoals de persen in de rijpingszaal. Afsluiten gebeurt in het proeverijsalon waar u de Brut Blanc de Blancs kunt proeven. Grand Route 58 - 7040 Quévy-le-Grand tel. : +32 (0) 65 22 05 00 • info@chantdeole.be • www.chantdeole.be

Het hele jaar dagelijks open op reservering (behalve op feestdagen) en voor groepen van minimaal 10 personen.

© Denis Erroyaux

Het hele jaar open voor groepen op reservering.

© WBT - David Samyn

Route de Philippeville 96 - 6001 Charleroi tel. : +32 (0) 487 41 82 29 • info@brasserie-paysnoir.be • www.brasserie-paysnoir.be

© Brasserie du Pays Noir

Zin om de eeuwenoude handelingen te leren kennen voor het brouwen van bier? Ontdek het door hier binnen te stappen! Tijdens het bezoek van 1 uur wandelt u langs de brouwinstallaties samen met de ontwerpers van het merk. U ziet hoe de grondstoffen geselecteerd worden en de manier waarop ze verwerkt worden om uiteindelijk een uniek bier voort te brengen. Het bezoek wordt afgesloten met een gewaardeerde proeverij.

© LDV Production.com

©

Het hele jaar open op reservering voor groepen van minimaal 20 personen. Atelier ‘Terre’ uitsluitend op reservering voor groepen van minimaal 10 personen. Individueel bezoek mogelijk op vaste data of op aanvraag.

Open elke dag van het jaar, van dinsdag tot zaterdag, op reservering (behalve op feestdagen) en voor groepen.

© LDV Production

© CAFEIN Agency

Het hele jaar open van maandag tot vrijdag op reservering voor groepen van 5 tot 15 personen.

7


BRASSERIE SAINT-FEUILLIEN

VIGNOBLE DE LA FERME BLEUE

Sinds 1873 brouwt de familie Friart verschillende bieren waaronder de verschillende variëteiten van de Saint-Feuillien en de Grisette. Tijdens het bezoek ontdekt u de oude installaties maar ook de nieuwe brouwerijzaal die in dienst werd genomen in 2013. Het bezoek wordt afgesloten met een proeverij. Er worden verschillende bezoekformules aangeboden, zoals de Beer & Cheese Pairing met een proeverij van kazen geselecteerd door de meester-affineur Jacquy Cange.

De wijngaard van La Ferme Bleue strekt zich uit over een natuurdomein van 2 ha. Hij geniet van een echt microklimaat dankzij een maximaal aantal uren zonneschijn en een natuurlijke afscherming van de wijngaard. De productie omvat een witte wijn die tegelijk fruitig en mineraal is. Het bezoek aan de wijngaard en de opslagplaats gebeurt in groep en wordt gevolgd door een proeverij.

BRASSERIE DESEVEAUX

SCIERIE DES CARRIÈRES DE MAFFLE

Deze brouwerij, gevestigd in een oude boerderij, produceert ambachtelijke bieren en werkt vooral met grondstoffen uit de duurzame landbouw zoals haver en boekweit. Tijdens uw bezoek doorloopt u de verschillende zalen en ontdekt de achtereenvolgende productie-etappes, van het brouwproces en de fermentatie tot het bottelen.

Deze steenzagerij is een van de laatste in Wallonië die sinds 125 jaar Belgische Blauwe Hardsteen® verwerkt, afkomstig uit de nabijgelegen steengroeve van Soignies. De vaklui tonen u de technieken die ze gebruiken voor hun werk. In de zagerij ziet u de transformatie van een steenblok tot afgewerkt product. Het steenmuseum van Maffle, gelegen op een steenworp van de zagerij, is ook een bezoekje waard.

Rue d’Hanneton, 8 - 7300 Boussu tel. : +32 (0) 65 69 12 42 • sebastien@brasserie-deseveaux.be www.brasserie-deseveaux.be

Rue Joseph Wauters 12 – 7810 Ath tel. : +32 (0) 68 28 20 49 • info@scieriemaffle.be • www.scieriemaffle.be

Het hele jaar dagelijks open op reservering (behalve op feestdagen) voor groepen van minimaal 20 personen.

Het hele jaar dagelijks open op reservering (behalve op feestdagen).

CLOS LOJERAU

BRASSERIE DE BRUNEHAUT

LoJerAu werd opgericht in 2005 en kent sindsdien een onafgebroken groei. Er werden verschillende wijnstokken aangeplant: Pinot Meunier, Pinot Noir en Chardonnay en recent kwamen daar nog Syrah en Merlot bij. Het domein beschikt over een verkooppunt ter plaatse en het is ook mogelijk een hapje te eten in het restaurant.

Het hele jaar dagelijks open op reservering (behalve op feestdagen).

Aulnoit 14 - 7880 Flobecq tel. : +32 (0) 471 59 43 77 • vanstalsjean-philippe@hotmail.com www.closlojerau.com

© WBT - Olivier Legardien

Rue des Panneries, 17 - 7623 Brunehaut tel. : +32 (0) 69 34 64 11 • info@brunehaut.com • www.brunehaut.com

© Brasserie de Brunehaut

Deze ambachtelijke brouwerij, gesticht in 1890, produceert een gamma abdijbieren (Saint-Martin) en een gamma glutenvrije biologische bieren (Brunehaut). Zij worden gebrouwen met gerst die op het domein geteeld wordt. Kom de brouwerijinstallaties bezoeken en proef enkele van de producten.

Het hele jaar dagelijks open op reservering (behalve op feestdagen) en voor groepen.

BRASSERIE DE RANKE

BRASSERIE DES LÉGENDES

Deze ambachtelijke brouwerij, gelegen aan de Franse grens, is in volle ontwikkeling en exporteert haar productie naar een twintigtal landen. De brouwerij is verschillende keren bekroond en staat bekend voor de complexiteit van de aroma’s van haar bieren van hoge gisting. De gids geeft uitleg over het unieke brouwproces op basis van volledige hopbloemen. U kunt de producten van de brouwerij proeven in de nieuwe Taproom.

De Brasserie des Légendes, gelegen in het hart van Henegouwen, werd opgericht in 2006. Ze omvat de Brasserie des Géants en de Brasserie Quintine, twee verschillende productiefaciliteiten. De 2 sites en taverne-restaurant ‘Au Chaudron des Légendes’ ontvangen u het hele jaar tijdens uw uitstappen.

Rue du Petit-Tourcoing 1A – 7711 Dottignies tel. : +32 (0) 56 80 08 • br_deranke@hotmail.com • www.deranke.be

Site Quintine : Rue Guinaumont 75 – 7890 Ellezelles Site Goliath : Rue du Castel 19 – 7801 Irchonwelz tel. : +32 (0) 68 28 79 36 • www.brasseriedeslegendes.be

© MDTWAPI

(Site Quintine en Site Goliath) Het hele jaar dagelijks open op reservering (behalve op feestdagen) voor groepen van minimaal 20 personen. Voor individuele bezoekers of kleine groepen zijn er bezoeken op vrijdag om 17 u en op zaterdag om 14.30 u, 15.30 u en 16.30 u.

Site Quintine : Het hele jaar dagelijks open op reservering (behalve op feestdagen) voor groepen van minimaal 20 personen. Voor individuele bezoekers en kleine groepen is het bezoek voorzien op de 1e zaterdag van de maand om 11 u.

© Brasserie des Quintine

© Kaës Studio

Het hele jaar dagelijks open op reservering (behalve op feestdagen) voor groepen.

© Scierie des Carrières de Maffle

Open elke zaterdag om 14 u en zondag om 10.30 u zonder reservering. Voor groepen (minimaal 10 personen) worden bezoeken 7/7 georganiseerd, enkel op reservering minstens 2 weken vooraf.

Rue Fosse aux Chats 74 – 7780 Comines tel. : +32 (0) 56 55 76 74 • jlecluse@skynet.be • www.lecluse.be © MDTWAPI

© Brasserie Saint-Feuillien

Rue d’Houdeng 20 – 7070 Le Roeulx tel. : +32 (0) 498 86 41 82 • visites@st-feuillien.com • www.st-feuillien.com

Site  Goliath : Het hele jaar elke dag open van maandag tot vrijdag op reservering (behalve op feestdagen) voor groepen van minimaal 20 personen.

9


LUIK

LUTOSA Lutosa, een onderneming van Belgische oorsprong, produceert frieten, diepvriesproducten en andere gekoelde voedingsproducten. Ga het fabricatie- en verpakkingsatelier binnen en ontdek in gezelschap van een medewerker hoe een aardappel getransformeerd wordt in frieten die klaar zijn voor uw bord. Op het einde van het bezoek kunt u proeven van de frieten die geproduceerd worden in deze zeer populaire onderneming. © WBT - Denis Erroyaux

Zone Industrielle du Vieux Pont 5 - 7900 Leuze-en-Hainaut tel. : +32 (0) 69 66 82 11 • reception@lutosa.com • www.lutosa.com

Het bezoek is exclusief voor een schoolpubliek (enkel 6e en 7e secundair) en instituten voor professionele opleiding op reservering.

BRASSERIE DUPONT

BRASSERIE {C}

Deze familiebrouwerij is gespecialiseerd in bieren met tweede gisting in de fles zoals de Moinette of Saison Dupont. Een deel van de productie wordt gebrouwen op de traditionele manier onder een biolabel. Ook verschillende soorten kazen worden ter plaatse geproduceerd. Tijdens uw bezoek observeert u de nauwkeurige handelingen van de brouwers en proeft u enkele bieren en kazen.

Impasse des Ursulines 14/24 - 4000 Liège tel. : +32 (0) 4 266 06 92 • info@brasseriec.com • www.brasseriec.com

Open in de voormiddag op de eerste zaterdag van de maand en op reservering voor andere data. Bezoek om 10.30 u.

Elke zaterdag en zondag open op reservering.

© WBT - Denis Erroyaux

In het hart van Luik, aan de voet van de Montagne de Bueren, wacht Brasserie {C} op u. Deze brouwerij is toegespitst op Waalse producten en regionale bieren. Tijdens uw bezoek volgt u de genesis van een ambachtelijk bier, van het veld met gerst tot het glas. Foto’s, video’s en andere meertalige hulpmiddelen vergezellen u daarbij. Deze ontdekking wordt gevolgd door een proeverij.

Rue Basse 5 - 7904 Tourpes tel. : +32 (0) 69 22 56 39 • shop@brasserie-dupont.com • www.brasserie-dupont.com

©visitwapi.be - C. Cardon

De Montagne de Bueren

CHARLEMAGNE CHOCOLATIERS

Ontdek de oudste Waalse brouwerij. Uw rondleiding brengt u van het hoppeveld naast het etablissement naar de brouwerij- en fermentatiezalen, de kelder en het museum, tot de bottelarij en gaandeweg ontdekt u de vakkennis die komt kijken bij het brouwen. Op het einde van het bezoek volgt een proeverij van verschillende bieren. Eetgelegenheid ter plaatse.

In een oude boerderij, waar naar verluidt Karel de Grote zou geboren zijn, heeft deze chocoladefabrikant zich gevestigd in 1974. Het atelier fabriceert truffels, orangettes (sinaasappelsnoepjes), pralines en met essentiële oliën gearomatiseerde chocolades voor de liefhebbers. Tijdens uw bezoek ontdekt u de chocoladefabriek en ziet u het productieproces waarna een lekkerbekkenproeverij volgt.

BRASSERIE DES CARRIÈRES

© Eric Christiaens

Deze brouwerij, gevestigd in een oude zagerij, is ontstaan uit de passie van twee vrienden. Men produceert er vooral het bier La Diôle in verschillende varianten. Voor de productie werd gekozen voor de korte keten en het bier wordt gebrouwen met lokale en 100% natuurlijke ingrediënten, zonder toevoeging van kruiden of andere additieven. U kunt de installaties bezoeken en zien hoe het brouwsel tot stand komt. Nadien volgt een proeverij.

Place Jacques Brel 8 - 4040 Herstal tel. : +32 (0) 4 264 66 44 • chocolat@charlemagne.be • www.charlemagne.be

Open van maandag tot donderdag op reservering en voor groepen van 15 tot 30 personen.

CRISTAL DISCOVERY Cristal Discovery nodigt u uit om de wereld van het kristal te ontdekken met een ludiek en didactisch bezoek. Op het programma: een galerij met 250 stukken uit de collectie van Val Saint Lambert, reusachtige sculpturen, een spektakelparcours rond de geschiedenis van glas en kristal. Een meester-glasblazer legt zijn werk uit en geeft een demonstratie met de creatie van een uniek werk.

Rue de Condé 62 - 7971 Basècles info@diole.be • www.diole.be

Château du Val Saint Lambert - Esplanade du Val - 4100 Seraing tel. : +32 (0) 4 330 36 20 • info@cristaldiscovery.be • www.cristaldiscovery.be

Het hele jaar dagelijks open op reservering (behalve op feestdagen) voor groepen van minimaal 5 personen.

Het hele jaar elke dag open behalve op 24/12, 25/12, 31/12, 1/1. Gesloten op maandag. Groepen op reservering (minimaal 15 personen).

© Cristal Discovery

Het hele jaar open op reservering van dinsdag tot donderdag van 10.30 tot 17 u voor groepen van minimaal 15 personen.

© Brasserie Dubuisson

Chaussée de Mons 28 - 7904 Pipaix tel. : +32 (0) 69 67 22 22 • info@dubuisson.com • www.dubuisson.com

© Pierre-Yves Araghi - Charlemagne Chocolatiers

BRASSERIE DUBUISSON

11


BRASSERIE LEOPOLD 7

BRASSERIE DU GRAIN D’ORGE

Deze brouwerij, gevestigd in een van de oudste boerderijen van Haspengouw, koos resoluut voor een duurzaam beheer van haar productie. Het smakelijke, verfrissende en goudgele bier Léopold 7 wordt gebrouwen met strikt respect voor de tradities. Het bezoek combineert de ontdekking van de brouwerij, het gehucht Marsinne en de burcht van Moha. Het wordt afgesloten met een zeer gewaardeerde proeverij.

Het bezoek aan deze familiebrouwerij en haar installaties onthult de fabricatietechnieken van bieren zoals de Aubel Double, Brice of Joup. U verlaat de brouwerij niet vooraleer u als kenner twee bieren hebt geproefd in een gezellig kader. Bezoekformules met maaltijd mogelijk.

BELGIAN OWL - THE OWL DISTILLERY

SIROPERIE ARTISANALE D’AUBEL

Deze distilleerderij produceert The Belgian Owl. Deze Single Malt Whisky, uitgeroepen tot beste whisky van Europa, wordt gemaakt met gerst die afkomstig is van de ‘eerlijke handel’ en exclusief wordt verbouwd in Haspengouw. Meester-distilleerder Etienne Bouillon en zijn team stellen u een rondleiding voor, een reis van de gerstteelt tot de proeverij.

Bezoek in het Land van Herve deze ambachtelijke familieonderneming waar de tradities en de vakkennis al twaalf generaties lang worden doorgegeven. U ontdekt hier de fabricatie van de befaamde ambachtelijke stroop van Aubel. Op het programma: bezoek aan de installaties, ontdekking van de machines, uitleg over de fabricatiemechanismen, video en uiteraard proeverij!

Hameau de Goreux 7 - 4347 Fexhe-le-Haut-Clocher tel. : +32 (0) 4 223 07 17 • visit@belgianwhisky.com www.belgianwhisky.com

© WBT - David Samyn

Open op zaterdag om 16.30 u voor individuele bezoekers en kleine groepen. Alle dagen van het jaar op reservering (behalve op feestdagen en tijdens de jaarlijkse vakantie) voor groepen van minimaal 10 personen.

Rue Saint-Antoine 16 – 4880 Aubel tel. : +32 (0) 87 68 64 38 • info@sirop.be • www.sirop.be (behalve zaterdag om 11 u) Open van maandag tot zaterdag van 8 tot 18 u (behalve op feestdagen) op reservering voor groepen. Open op zaterdag om 11 u zonder voorafgaande reservering.

Open voor individuele bezoeken op donderdag, vrijdag en zaterdag van 1 maart tot 31 oktober. Groepsbezoeken het hele jaar op reservering.

BIOWANZE

SPA MONOPOLE - L’EAUDYSSÉE DE SPA

Wat hebben tarwe en biet gemeen? U zult het antwoord kennen wanneer u BioWanze binnenstapt, de grootste producent van bio-ethanol in België. Wanneer u de site bezoekt, verneemt u meer over de fabricatietechnieken en het productieproces van deze unieke en innoverende fabriek. U bezoekt onder meer de chemielaboratoria waar de controle van de grondstoffen plaatsvindt.

L’Eaudyssée de Spa dompelt u onder in de magische wereld van het natuurlijke mineraalwater en de limonades van Spa, van de bron tot de fles. Dit parcours, met uitzicht op de bottelarij, onthult de geheimen van de zuiverheid van het water, van het doorsijpelen in de bodem tot het filteren en zijn unieke bescherming. Rue Auguste Laporte 34 – 4900 Spa tel. : +32 (0) 87 79 41 13 • info@eaudysseedespa.be • www.eaudysseedespa.be © LDVProduction

Open van maandag tot vrijdag (ook tijdens de vakanties). Van 9.30 tot 12.30 u en van 13.30 tot 16.30 u. Gesloten tijdens het weekend en op feestdagen.

MONTENAUER SCHINKENRÄUCHEREI

BRASSERIE DE LA LIENNE

Dit traditionele etablissement verwerkt de echte Ardense ham op een professionele en verzorgde manier. Het roken gebeurt op dezelfde manier als in oude tijden, met beukenhout en jeneverbessen. Tijdens het bezoek volgt u de fabricatie van de ham van A tot Z en op weekdagen kunt u (achter glas) de arbeiders aan het werk zien.

Deze jonge ambachtelijke microbrouwerij is gevestigd in een oud boerderijtje waar de gistkuipen de voederbakken hebben vervangen en waar de hooizolder een proeverijsalon is geworden. In gezelschap van de brouwers wordt u alles uitgelegd over de brouwsels en de fabricatietechnieken van bier, gevolgd door een heerlijke proeverij.

Am Bahnhof 19 - 4770 Montenau tel. : +32 (0) 80 34 95 86 • info@montenauer.com • www.montenauer.com

Reharmont 7 - 4990 Lierneux +32 (0) 80 39 99 06 • info@brasseriedelalienne.be www.brasseriedelalienne.be

Open op reservering van maandag tot vrijdag van 10 tot 17 u en op zaterdag van 10 tot 16 u (behalve op feestdagen).

Het hele jaar open (behalve tijdens de jaarlijkse vakantie) op reservering.

© zythologie.net

Het hele jaar open op reservering behalve op zondag.

© LDVProduction

Rue Léon Charlier 11 - 4520 Wanze tel. : +32 (0) 85 41 05 11 • info@biowanze.be • www.biowanze.be

© Montenauer

© WBT - Olivier Legardien

Open op maandag, vrijdag en zaterdag op reservering (behalve op feestdagen). Vrije toegang op vrijdag van 14 tot 17 u.

Rue Laschet 3 - 4852 Hombourg tel. : +32 (0) 87 78 77 84 • brasserie@grain-dorge.com • www.grain-dorge.com

© Brasserie du Grain d’Orge

© zythologie.net

Rue de la Médaille 17 - 4218 Couthuin tel. : +32 (0) 478 88 25 01 www.leopold7.com

13


LUXEMBURG

Panorama van Bouillon

CENTRE EUROPÉEN DU CHEVAL Het Europees centrum van het Paard is een referentie in de Belgische en buitenlandse wereld van het paard. Zijn experts verwachten u om u enkele geheimen te onthullen uit de wereld van het paard: behoud van het genetisch erfgoed, analyse van de bewegingen, training van de paarden die in het Centrum verblijven.

© WBT - David Samyn

© WBT - Denus Erroyaux

Mont-le-Soie 1 - 6698 Vielsalm tel. : +32 (0) 80 21 65 56 • info@montlesoie.be • www.linalux-montlesoie.com

MAITRANK RIDREMONT

Phil’ Cuisine is een ambachtelijke vleesconservenfabrikant gevestigd in Bastogne. Men produceert er een breed gamma terrines op basis van varkensvlees, wild en eend, verpakt in glas. Tijdens uw bezoek toont de producent u de verschillende productietechnieken en hebt u uitzicht op het atelier. Nadien volgt een proeverij en in de winkel is er gelegenheid tot aankoop van de producten. Rue de la Drève 22A - 6600 Bastogne tel. : +32 (0) 496 50 23 31 • commandes@philcuisine.com • www.philcuisine.com

Het hele jaar open op reservering voor groepen van minimaal 10 personen.

Maitrank is het traditionele aperitief van het Land van Aarlen. Het is een smakelijke en verfrissende drank op basis van witte Moezelwijn en Lievevrouwebedstro. Het bedrijf Arel Maitrank fabriceert de drank nog altijd volgens het recept dat meer dan 40 jaar gelegen werd uitgedacht door een oude producent. Met dit bezoek ontdekt u het fabricatieprocedé van deze 100% natuurlijke drank, zijn oorsprong en zijn geschiedenis. Het bezoek wordt afgesloten met een proeverij. Rue de l’Hydrion 115 - 6700 Arlon tel. : +32 (0) 61 65 85 95 • info@ridremont.be • www.ridremont.be

Het hele jaar dagelijks open op reservering (behalve op feestdagen) en voor groepen van minimaal 10 personen.

CHOCOLATERIE FONTAINE

BRASSERIE LUPULUS

© Brasserie Lupulus

Deze onafhankelijke familiebrouwerij is ondergebracht in een oude boerderij uit de 18e eeuw, gelegen in het hart van de Ardennen. Steunend op oude tradities, produceert een team enthousiaste mensen ambachtelijke bieren met een unieke smaak. Stap het nieuwe gebouw binnen, ontdek de ultramoderne installaties en verneem alles over de verschillende fases van het brouwen, om nadien te genieten van een proeverij. Mogelijkheid om een hapje te eten.

Brouwer Daniel Lessire opent de deuren van zijn bedrijf voor u aan de oevers van de Semois. Hij nodigt u uit in zijn laboratorium waar hij permanent op zoek is naar stijlen en smaken. Hij legt u het fabricatieproces uit van zijn bieren en vertelt enkele geheimpjes en anekdotes. Het bezoek eindigt met een proeverij van verschillende bieren. Chemin de l’Eau Vive 3 - 6730 Breuvanne tel. : +32 (0) 63 22 34 97 • info@millevertus.be • www.millevertus.be

Het hele jaar open op reservering voor groepen van minimaal 15 personen. Verschillende bezoekformules mogelijk.

MUNAUT - VERGER PRESSOIR DE GAUME Dit familiebedrijf zet al verschillende generaties lang de traditie verder van de teelt van niet-behandelde oude appelvariëteiten. Tijdens uw bezoek onthult de producent u alle facetten van zijn beroep, van de teelt tot het persen van het fruit, maar ook van de productie van cider en het aperitief ‘Zigomar’ uit de Gaume. U eindigt het bezoek met een smakelijke proeverij. Mogelijkheid het bezoek te combineren met de ‘Jardin des Mûres’ in Chenois.

Courtil 50 - 6671 Bovigny tel. : +32 (0) 80 64 38 39 • visites@lupulus.be • www.lupulus.be

Rue de Pierrard 24 - 6760 Virton tel. : + 32 (0) 475 65 58 89 • didier@munaut.be • www.munaut.be

Open op zaterdag en zondag op reservering (behalve op feestdagen) voor groepen van minimaal 10 personen.

Het hele jaar dagelijks open op reservering (behalve op feestdagen) en voor groepen van 4 tot 20 personen.

© Munaut

© Chocolaterie Fontaine

Het hele jaar dagelijks open op reservering (behalve op feestdagen) en voor groepen van minimaal 10 personen. Chocoladeatelier op aanvraag.

©DBcreation - Brasserie Millevertus

BRASSERIE MILLEVERTUS

De chocolaterie van Vincent Fontaine fabriceert chocoladethema’s voor Sinterklaas en Pasen, maar maakt ook pralines die op aanvraag kunnen gepersonaliseerd worden. In het etablissement ontdekt u alle etappes van de fabricatie van pralines, de verpakking en de opslag via een ‘geurige’ rondleiding. Om af te sluiten volgt een proeverij. Fin-de-Ville 33 - 6660 Houffalize tel. : +32 (0) 61 28 91 48 • chocolateriefontaine@hotmail.com

© Jean-Pierre Ruelle

PHIL’ CUISINE

© Phil’Cuisine - Jérôme Dejeux

Open elke maandag, woensdag en vrijdag op reservering (behalve op feestdagen) tussen 9 en 12.30 u en voor groepen van 10 tot 20 personen.

15


BERGERIE D’ACREMONT

LE JARDIN DES MÛRES

Barbara en Peter nodigen u uit om hun schaapskooi te bezoeken. U volgt hen in de zaal voor het melken, waar ze u uitleggen hoe de melk opgevangen wordt. Zij leggen u ook de verschillende etappes uit voor het maken van kaas, van het stremmen tot het mouleren en het rijpen. Nadien kunt u desgewenst een kaasschotel of gerookt lamsvlees proeven, of kiezen voor een huisgemaakt ijsje.

De Jardin des Mûres is een tuin met klein fruit zoals braambessen, aalbessen, zwarte bessen… Deze vruchten worden gebruikt voor fruitwijnen, siropen en andere bereidingen. Bezoek deze didactische tuin in gezelschap van de producent. Het mooie parcours eindigt met een proeverij van smakelijk fruit. Mogelijkheid het bezoek te combineren met Munaut, Verger pressoir de Gaume.

Rue de Bernifa 17 - 6880 Bertrix tel. : +32 (0) 61 53 54 35 • info@bergerie-acremont.be • www.bergerie-acremont.be

© LDVProduction

LES CHOCOLATS D’EDOUARD

COMPTOIR FORESTIER

© WBT - David Samyn

Edouard Bechoux is meester-chocolademaker gevestigd in de Gaume. Hij werkt voor 100% op ambachtelijke manier en gebruikt enkel grondstoffen van uitstekende kwaliteit. Met dit bezoek leert u meer over de wereld van de chocolade en woont u een demonstratie bij van de technieken die hij gebruikt voor zijn creaties. Nadien kan u smullen van pralines en een warme chocolademelk. Mogelijkheid deel te nemen aan een chocoladeatelier op reservering.

De Comptoir forestier is een unieke instelling gewijd aan het behoud en de regeneratie van wouden, het groene goud van Wallonië. U krijgt uitleg over alle acties rond het oogsten, het behandelen, de bewaring en de verkoop van woudgranen. U ontdekt ook het functioneren van de verschillende machines die nodig zijn voor de realisatie van al deze operaties.

Place Albert Ier 36 - 6820 Florenville tel. : +32 (0) 61 50 29 72 • info@leschocolatsdedouard.be • www.leschocolatsdedouard.com

Rue de Croissance 2 - 6900 Marche-en-Famenne (Aye) tel. : +32 (0) 84 31 65 97 • comptoir.dnf.dgarne@spw.wallonie.be http://environnement.wallonie.be/orvert/comptoir_intro.html

Het hele jaar open op zaterdag en zondag van 10 tot 11 u. Bezoek of atelier op donderdag en vrijdag op reservering voor groepen van minimaal 6 personen.

Elke weekdag open op reservering (behalve op feestdagen).

De Ferme des Fées biedt u een bezoek in de fabelachtige wereld van de Ardense legendes uit de 19e eeuw. U wordt door Marie-Laure et Michel ontvangen in hun feeërieke atelier. Zij delen met veel plezier hun kennis en onthullen enkele technieken die gebruikt worden om de figuurtjes te maken, zoals schilderen op zijde. Op het einde van het bezoek kunt u even langsgaan in de ambachtelijke winkel.

Deze familiebrouwerij is gevestigd in een boerderij die nog steeds actief is. Zij ontleent haar naam aan een Schotse monnik die aanbeden wordt voor de veeproductie. Pierre Jacob produceert er vier bieren op ambachtelijke wijze en met natuurlijke ingrediënten. Hij ontvangt u in zijn brouwerij en legt het brouwproces en het bottelen uit, waarna een proeverij volgt.

Mont de Zatrou 1 - 6830 Les Hayons tel. : +32 (0) 61 46 89 17 • fermedesfees@busmail.net • www.fermedesfees.be

Rue Principale, 41 - 6953 Ambly tel. : +32 (0) 84 21 46 32 • info@saintmonon.be • www.saintmonon.be © P. Thémans

BRASSERIE SAINT-MONON

© La ferme des Fées

LA FERME DES FÉES

Dagelijks open van maart tot half november op reservering (behalve op feestdagen).

© Aérodrome de Saint-Hubert

Het hele jaar dagelijks open op reservering (behalve op feestdagen en tijdens de jaarlijkse vakantie).

© Philippe SAMYN et ASSOCIES, architectes et ingénieurs

Het hele jaar dagelijks open op reservering (behalve op feestdagen en tijdens de jaarlijkse vakantie) en voor groepen van minimaal 4 personen.

© Servimur SPRL

Rue de la Vire 95 - 6761 Chenois tel. : +32 (0) 477 68 36 69 • Jn.wagner.servimur@proximus.be

Het hele jaar open op reservering voor groepen van minimaal 10 personen.

AÉRODROME DE SAINT-HUBERT

MARCASSOU

Het vliegveld, gelegen in een mooie omgeving, heeft een opleidingscentrum, een atelier voor onderhoud en een panoramisch terras aan de rand van de pistes. Tijdens uw bezoek ontdekt u de controletoren, de hangars, het opleidingscentrum en het natuurontdekkingscentrum. Desgewenst kunt u zich op reservering initiëren in activiteiten zoals zweefvliegen, ULM of paramotor.

Bij Marcassou komt u terecht in het hart van de Ardennen. Hier ontdekt u verse producten en traditionele fijne vleeswaren: Collier, Pain en Saucisson d’Ardenne, Foret d’Ardenne, Saucisson de table, Genova… Een autodidactisch circuit laat u kennismaken met het merk, zijn geschiedenis en zijn producten. Op het einde van het parcours wordt u een proeverij van enkele producten aangeboden.

Thiers del Borne - 6870 Saint-Hubert tel. : +32 (0) 61 61 00 10 • info@sainthubert-airport.com • www.sainthubert-airport.com

Route de la Barrière 72 – 6971 Champlon tel. : +32 (0) 84 45 00 00 • centre@marcassou.be • www.marcassou.be

Het hele jaar elke dag open (behalve op feestdagen) op reservering voor groepen van 4 tot 12 personen. Gratis bezoek maar de initiaties zijn te betalen.

Het hele jaar open op reservering van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 15 u (behalve op feestdagen) voor groepen van minimaal 20 personen.

17


NAMEN

CIDRERIE DU CONDROZ

Citadel van Namen

Froidefontaine 1 - 5370 Havelange (Barsy) tel. : +32 (0) 489 99 25 33 • info@froidefontaine.be • www.cidrerieducondroz.be

ATELIER DE PARFUMERIE GUY DELFORGE

BRASSERIE CARACOLE

In het hart van de Citadel van Namen nodigt de Parfumerie Guy Delforge u uit om een ondergronds parcours te volgen en de geheimen van de parfumcreatie te ontdekken. De parfummaker zal zijn passie enthousiast met u delen. Naast het bezoek aan het historische gebouw, ontdekt u het laboratorium en de compositiezaal. U kunt ook zelf uw gevoeligheid voor verschillende geuren testen dankzij het olfactorium.

Deze schilderachtige brouwerij op 10 km van Dinant is een echt levend museum van het ambachtelijke bier. Hier gebeurt het brouwen nog op de oude manier, in koperen kuipen die verwarmd worden met een houtvuur. Tijdens uw bezoek verneemt u meer over de geschiedenis van de brouwerij, de gebruikte grondstoffen en het fabricatieproces. Het bezoek eindigt met een proeverij van vier bieren.

Château des Comtes - Route Merveilleuse 60 - 5000 Namur tel. : +32 (0) 81 22 12 19 • info@delforge.com • www.delforge.com

Côte Marie-Thérèse 86 - 5500 Falmignoul tel. : +32 (0) 82 74 40 80 • brasserie.caracole@skynet.be • www.brasseriecaracole.be

Het hele jaar open van maandag tot zaterdag op reservering (behalve op feestdagen) voor groepen van minimaal 15 personen. Individuele bezoeken op zaterdag om 15.30 u, en van maandag tot zaterdag om 15.30 u tijdens de schoolvakanties.

Het hele jaar open op zaterdag en zondag van 14 tot 19 u (behalve in januari) voor individuele bezoekers en groepen. Bezoeken op andere data op reservering en voor groepen van minimaal 25 personen.

CHÂTEAU BON BARON

BRASSERIE DE BERTINCHAMPS

Het Domaine du Château Bon Baron strekt zich uit over 17 hectare en is beplant met 14 wijnstokvariëteiten die uitmonden in 21 verschillende wijnen. Zij dragen allemaal het label ‘Côte de Sambre et Meuse’ of ‘Crémant de Wallonie’. Jeannette van der Steen biedt u keuze tussen verschillende formules om haar domein te ontdekken. Bezoek aan de wijngaard, aan de gistingszaal, met proeverij, masterclass en mogelijkheid tot Waals gerecht.

© Olivier Sanglier – Eventphotoview

DOMAINE DU CHENOY

Zoning de la Voie Cuivrée 50 - 5503 Sorinnes (Dinant) tel. : 32(0)497 70 03 03 • info@bonbaron.com • www.chateaubonbaron.be

© Château Bon Baron

Het hele jaar dagelijks open op reservering (behalve op feestdagen) voor groepen van minimaal 15 personen.

©Brasserie de Bertinchamps

Bertinchamps… een plaats beladen met geschiedenis op het platteland van Gembloux, waar u de gebouwen van een oude boerderij ontdekt die nu een ultramoderne brouwerij herbergen. Benoît Humblet en zijn gezin produceren er sinds 2013 een gamma ambachtelijke bieren. Bezoek hun installaties, van de maalderij tot de bottelarij en proef hun boerderijbieren. Eetgelegenheid in een gezellige sfeer! Rue de Bertinchamps 4 – 5030 Gembloux tel. : +32 (0) 81 87 85 28 • info@bertinchamps.be • www.bertinchamps.be

© Brasserie Caracole-Wim Van Vossem

Het hele jaar open op reservering voor groepen van 5 tot 30 personen. Tussen juni en september worden opendeurdagen georganiseerd. Voor de data kunt u terecht op de website van de cidrerie.

Het hele jaar open op reservering voor groepen van minimaal 4 tot 10 personen in functie van het soort gekozen bezoek.

CHÂTEAU DE BIOUL

Het Domaine du Chenoy in de provincie Namen is een originele pionier- en biowijngaard, aangelegd in 2003. De wijnstokken zijn aangepast aan het Belgische klimaat en produceren verfijnde kwaliteitswijnen met respect voor het milieu. Het bezoek neemt u mee naar de wijngaard en de opslagplaats waar u meer informatie krijgt over de druiventeelt en de wijnbereiding. Om af te sluiten kunt u een selectie wijnen proeven.

De wijngaard, gelegen op het domein van het Château de Bioul, telt 11 hectare wijnstokken. Ontdek het nieuwe parcours ‘Made in Bioul’ en neem een duik in het universum van het kasteel van de familie Vaxelaire en de wijnen van Bioul. Het is een onderdompeling in het hart van een biologische exploitatie, geleid door twee enthousiaste wijnbouwers. Op het programma: bezoek aan de wijngaard en de gistingszaal, proeverij rechtover het park en de wijngaard en toegang tot de winkel.

Rue du Chenoy 1b - 5080 Emines tel. : +32 (0)81 74 67 42 • info@domaine-du-chenoy.com • www.domaine-du-chenoy.com

Place Vaxelaire 1 - 5537 Bioul tel. : +32 (0) 71 79 99 43 • info@chateaudebioul.com • www.chateaudebioul.com

Het hele jaar open op zaterdag om 10.30 u en 14 u op reservering. Bezoek op andere momenten op aanvraag.

Open van Pasen tot eind september, op zaterdag en zondag van 11 tot 18 u, voor groepen en individuele bezoekers. Het hele jaar bezoeken op weekdagen op reservering voor groepen van minimaal 15 personen.

© Château de Bioul

© Guy Delforge

© Cidrerie du Condroz

© WBT - Gabriele Croppi

Deze coöperatieve ciderfabriek is het resultaat van een samenwerking tussen twee ambachtslui uit de Condroz. Zij produceert een gamma cider waaronder de Condreau, de eerste brandewijn van cider van het land. Tijdens uw bezoek ontdekt u het fabricatieproces. Indien het weer het toelaat, bezoekt u ook de boomgaarden van de coöperatieve op de Ferme de Froidefontaine, waar u geniet van een proeverij en kunt praten over de waarden van de sociale economie met de producenten.

19


© WBT - David Samyn

MOUTARDERIE ET MUSÉE DE LA MOUTARDERIE BISTER De onderneming Bister werd opgericht in 1926 en produceert mosterd in de bekende bokaal in granaatvorm, maar ook piccalilli (variant van pickles) en specerijen. Zij biedt u rondleidingen in het fabricatieatelier en het kleine mosterdmuseum, gevolgd door een film met een presentatie en een proeverij. Op het einde van het bezoek krijgen de deelnemers een geschenkpakketje met producten.

Het hele jaar open op reservering van 9 tot 16 u voor groepen van 15 tot 100 personen. Voor individuele bezoekers: van half juni tot eind september om 9.45 u, 11 u en 14 u (behalve op vrijdag).

© LDVProduction

Rue du Parc industriel 10 – 5590 Ciney (Achêne) tel. : +32 (0) 496 43 77 38 • info@tourisme-et-tradition.be • www.bister.com

ÔÔ PARFUMS - ÔÔ PARADIS DES SENS ÔÔ Parfums en het gloednieuwe ÔÔ Paradis des Sens bieden u een unieke gelegenheid om uw 7 zintuigen tot leven te brengen via nieuwe interactieve ervaringen. De parfummakers laten u het bijzondere samenspel ontdekken tussen uw verschillende zintuigen en dat kan tijdens een gewoon bezoek, een atelier voor de creatie van een parfum of een van de andere activiteiten die voor individuele bezoekers, groepen of ondernemingen worden georganiseerd.

© OO Parfums

Site Philippeville : Rue de France 36 – 5600 Philippeville tel. : +32 (0) 472 89 22 89 • www.oo-parfums.be Site Walcourt : Rue de Charleroi 2 - 5650 Walcourt (Yves-Gomezée) tel. : +32 (0) 71 17 97 11 • www.ooparadis.com

Het hele jaar open van maandag tot zondag (behalve tijdens de jaarlijkse vakantie) van 9 tot 17 u op reservering.

CHOCOLATERIE VANLIEFF’S

Allée J.F Kennedy 2 – 5650 Walcourt (Chastrès) tel. : +32 (0) 71 63 46 30 • info@chocolaterie-vanlieffs.com • www.chocolaterie-vanlieffs.com

Het hele jaar dagelijks open op reservering (behalve op feestdagen) voor groepen van minimaal 20 personen.

© Chocolaterie Vanlieff’s

Deze traditionele en ambachtelijke chocolademaker die van start ging in 1988, laat liefhebbers van lekkernijen dromen. Er worden verschillende bezoekformules en activiteiten aangeboden. Film, uiteenzetting, demonstratie door de chocolademaker en uiteraard proeverij staan op het programma. Na voorafgaande reservering kan een chocoladeatelier georganiseerd worden of bezoeken aan andere bedrijven uit de streek. Mogelijkheid tot ontbijt of vieruurtje in het teken van chocolade.

BRASSERIE DES FAGNES

© Brasserie des Fagnes

Kom de brouwerij bezoeken die de Fagnes produceert. U ontdekt een brouwerij uit 1858 die in perfecte staat verkeert. Didactische borden leggen u de technieken uit van 150 jaar geleden en van vandaag. In het gedeelte moderne brouwerij woont u het brouwen bij en daarna kunt u bier proeven dat rechtstreeks uit de kuipen komt. Eetgelegenheid ter plaatse. Route de Nismes 26 - 5660 Mariembourg tel. : +32 (0) 60 31 39 19 • info@fagnes.be • www.fagnes.com

Open op zaterdagmorgen zonder reservering voor individuele bezoekers. Begin van het bezoek om 10.15 u. Open op reservering voor groepen van minimaal 10 personen.

Wallonië, steeds meer een land voor lekkerbekken en fijnproevers! Met onze lekkerbekkenroutes en themakaarten kunt u ambachtelijke voedingsproducenten ontmoeten die fier zijn op hun vakkennis. Chocoladefabrikanten, brouwers, kaasmakers, wijnbouwers, vleeswarenproducenten, jamfabrikanten… en nog veel meer vaklui verwachten u om hun streekspecialiteiten voor te stellen die bereid worden volgens oude culinaire tradities of met oude recepten die een hedendaagse toets kregen. Dat alles maakt van Wallonië een echte bestemming voor lekkerbekken. Zin in ontdekkingen? Waarom onze producenten niet met de fiets bezoeken, met haltes in onze smulstations gelegen langs de RAVeL, of te voet langs het Pad van de Trappistenabdijen, dat u een trektocht biedt van 290 km? Download onze brochures op smulleninwallonie.be

Een realisatie van Wallonie Belgique Tourisme (WBT) asbl. Verantwoordelijke uitgever: M Vankeerberghen, Afgevaardigd Bestuurder van WBT, Grasmarkt 25-27 – 1000 Brussel. Coördinatie: Dienst Producten – François Mazy. Omslagfoto’s: Moutarderie Bister © LDV Production en Florenville - Les Chocolats d’Edouard © WBT – David Samyn. Concept en prepress: Lielens. Gedrukt in maart 2019. Alle inlichtingen in deze brochure werden met de grootste zorg verzameld en worden louter ter informatie gepubliceerd. Deze brochure is in geen enkel geval contractueel en voor wat betreft de openingsuren en andere onthaalmodaliteiten van de verschillende ondernemingen die opgenomen zijn in deze brochure, kan de verantwoordelijkheid van de uitgever niet ingeroepen worden. Alle vergissingen, onvrijwillige weglatingen of latere wijzigingen vallen niet onder de verantwoordelijkheid van Wallonie Belgique Tourisme asbl.

Het gebruik van alcohol is gevaarlijk voor de gezondheid. Consumeer en geniet met mate. D/2019/9186/26


© WBT - Denis Erroyaux


62. BRASSERIE DES FAGNES

53. BRASSERIE DE RULLES

BRASSERIE INVICTUS 63.

29. BRASSERIE DU VAL DE DENDRE

BRASSERIE SAINT-MONON 54.

BRASSERIE DE LA LESSE 64.

BRASSERIE À VAPEUR 30.

BRASSERIE SAINTE-HÉLÈNE 55.

65. BRASSERIE DE SILENRIEUX

BRASSERIE DE SILLY 28.

45. BRASSERIE DE BOUILLON

Torgny

56. BRASSERIE DE L’ABBAYE DE BROGNE

N87

PROVINCIE NAMEN

Virton 42 48

Florenville Tintigny s

oi

m

Se

Vresse-sur- 45 Semois Bouillon

55

51 N85

49

Redu

63

GIVET N97

Ou

DUDELANGE N30

rth

e

id occ

ent

47

ale

N89

N86

Marche-en-54 Famenne Rochefort Nassogne

DUITSLAND

Gouvy Ou

La Roche-enArdenne

e rth

orie

nta

le

50

57

N68

52

E411

Ou

rth

N4

N92

40

E25

Durbuy Manhay

e

N63

N97

Amblève

Stavelot

Charleroi

Sam

Aywaille

61

bre

Namur

58

D

yle

Spa

36

Huy Amay

Me

LIÈGE

use

38

Héron

41 N65

E411

E42

N80

Saint-Georgessur-Meuse

N61

34

35

VLAANDEREN

Lac de Butgenbach

32 N68

Lac de la Gileppe

Eupen Lac d’Eupen

37

E40

Blegny

Lac de Robertville

Malmedy E42

Verviers

Liège Beyne-Heusay Herve

33

N69

E40

Plombières Aubel

E25

Visé

2

31 39

4

LEUVEN

N62

Vielsalm Lierneux

Dinant Ciney Yvoir 59

LUXEMBURG METZ NANCY LYON MARSEILLE

Arlon 43

E25

44

Bastogne N4

Sainte-Ode Saint-Hubert Han-sur-Lesse

N40

Meuse

NAMUR

N82

Etalle 46

Habay Vaux-sur-Sûre

E411

Libin

N95

Barrage du Ry de Rome

Couvin 62

Les

Cerfontaine 64

N40

65

Mettet

N5

60

Marcinelle

8

GROOTHERTOGDOM LUXEMBURG

53

Neufchâteau

N89

N40

REIMS N99

LUXEMBOURG

Gedinne

N5

18

Chimay

Lac de Virelles

se

N53 Lacs de l’Eau d’Heure

ur e

He

d’

56

Thuin Binche 12

R3

N90

N90

N4

Villers-laGembloux Ville

A54

27

Rebecq

e

A8

28

R0

23

25 ux

61. BRASSERIE DU CLOCHER

52. BRASSERIE D’OSTER

BRASSERIE SCASSENES 27. 21. BRASSERIE DUPONT

N40 N90

Soignies La Louvière

Mons

E42

Ecaussinnes 10

25

Er ro ya

60. BRASSERIE CARACOLE

51. BRASSERIE MILLEVERTUS

26. BRASSERIE SAINT-LAZARE

BRASSERIE DE BASTOGNE 44.

15. BRASSERIE DES CARRIÈRES

40. BRASSERIE DE LA LIENNE 13

N51

E42

Le Roeulx N56

nn

is

59. BRASSERIE DU BOCQ

50. BRASSERIE LUPULUS BRASSERIE D’ARLON 43.

20. BRASSERIE DUBUISSON

39. BRASSERIE GRAIN D’ORGE 35. BRASSERIE DE LA CROIX (SAINTE NITOUCHE) 34. BRASSERIE C BRASSERIE LA BOTTERESSE 33. BRASSERIE DE BELLEVAUX 32. 31. BRASSERIE DE L’ABBAYE DU VAL-DIEU

PROVINCIE LUIK FRANKRIJK

u

Ea

9

Boussu

26

19

15

HAINAUT

Nivelles

N6 Se

Silly

E40 N29 5 Wavre Grez-Doiceau 3 Waterloo Jodoigne 7 Louvain-laR0 BRABANT Neuve Orp-Jauche N5 WALLONMehaigne N25 E19 Perwez N91 1

6

29

en

BRASSERIE DE GRANDVOIR 49.

BRASSERIE SAINT-FEUILLIEN 25. 24. BRASSERIE DE RANKE 19. BRASSERIE DESEVEAUX 14. BRASSERIE DE BRUNEHAUT BRASSERIE DE JANDRAIN-JANDRENOUILLE

16

t

-D

BRASSERIE DE BERTINCHAMPS 58.

42. ABBAYE D’ORVAL 38. BRASSERIE LES FLEURS DU MALT

BRASSERIE VALDUC - THOR

3.

Bernissart

E42

14

N7

A8

Lessines

N60

Ellezelles

au

BT

BRASSERIE GENGOULF 48.

23. BRASSERIE DES LÉGENDES SITE QUINTINE 18. ESPACE CHIMAY

EUPENER BRAUEREI 37.

13. BRASSERIE DE BLAUGIES 7.

MICROBRASSERIE DE LA FERME DE MONT-SAINT-JEAN

B Dour AMIENS Honnelles PARIS X BORDEAUX LILLE CALAIS

N7

Tournai

Leuze-en-Hainaut Ath 30

N48

22

21

20 Esc

W

57. ABBAYE NOTRE-DAME DE SAINT-REMY DE ROCHEFORT

46. BRASSERIE DE LA CLOCHETTE

PROVINCIE LUXEMBURG

12. BRASSERIE LA BINCHOISE BRASSERIE DE L’ABBAYE DES ROCS GUEUZERIE TILQUIN

2.

N83

BRASSERIE DE MARSINNE 41. BRASSERIE ELFIQUE 36.

BRASSERIE DE L’ABBAYE D’AULNE

9.

MICROBRASSERIE TÊTE CHARGÉE BRASSERIE DU RENARD BRASSERIE DE L’ABBAYE DE VILLERS EN BRABANT DeDe De Bie rrou BB ie rrrote ute ie van rllon Wa o va ië n te vmullen a alu www.s nW www.s inwallo nië nie.be W w llen alo www.s wwmu inw mullen ll www.s .sminwallo onien.be nie.nl ulleni allo wwwmullen ië nw allo .sm inw

17 N50

Mouscron 24

©

47. BRASSERIE DEMANEZ

22. BRASSERIE DES LÉGENDES SITE GOLIATH 17. BRASSERIE DE CAZEAU 16. BRASSERIE CAULIER AUTHENTIQUE BRASSERIE

11.

10. BRASSERIE L’ART D’EN BRASSER 8.

PROVINCIE HENEGOUWEN 5.

6. 4. 1.

PROVINCIE WAALS-BRABANT

E19

11

Péruwelz Beloeil

Brunehaut alnie lo .nl nwal nie.be lonie. nl

ulleni

DDEDE BIE EBBIEIE RR TE VAN WALLONIË RRRROOOU UTE A U N T W E VV ALLON AN W ALLO IË NIË BRUXELLES 24

24

23

BRUSSEL BRUXELL ES

VLAANDEREN

Ontdek de Bierroute van Wallonië en ontmoet gepassioneerde Waalse brouwers. 24

LEUVEN

MAAST

23 BRUSSEL 4 Es Mouscro ut 29 Ellezelles Mous Mouscron t Escan 2 cron R0 6 N50 N48 23 N60 Escau BRUXWavre 5 Ellezelle 28 N50 17 29 N48 ELLE Lessines N60 20 21 s N29 N5017 E40 Grez-Do iceau 22 Visé NEDE Waterloo LEUV VLAANDER 17 N48 Ell30 EN A8 BRUSS S 4 A8 6 2 N60 20 eze 21 lles EN E25 R0 3 Jodoigne 29Lessines 28 Silly Louvaine 7 30 EL la22 R0 Leuze-en MAASTRI 20 Senn -Hainaut N7 A8 Rebecq BRABA CHT Wav 21 NT 30 Tourna re N5 5Neuve i -Ha LILLE LILLE A8 Waterlo E19 LILLE LessineN7Ath 28 Silly Tou i Leuze-en N25 Grez-Do 6 22N7inau Orp-Jauche N69 WALL o E40 34 35 CALAIS CALAIS N29 iceauPerwez t s CALA Tourna rna 1 E40 ONMehaigne Le 14 N7 Bl A8 IS 2 HAINAUTSenneRebecq R0N6 N91 Louvain- 4 le Ath R0 LEUVE E411 Nivelles i 14 uze-en-H 16 E42 33 laDy ainau 25 7 58Jodo N80 Nigne 27 Sil 3VL N7 14 Neu N56 t ly N7 AA A8 Visé N5 ve E42 E19 15 HA Beyne-H Bruneha Liège ND BR eu INA ut 16Ath E42 Water Wavre A545 Villers-la ABANT EREN N65 Bruneha UT Senne N6 10 N25 E25 NE Herve Péruwelz loo E42ut Bru Le Ville 15 Gemblou Saint-Ge WA Nive 16 Perw ne x DE orgesLLO haut Orp-Jauche Héron 41 lles nes le 1Grez-Doice ez RL31 Ecaussin 27 A Beloeil N5619 Re25becq26 Roeulx NMehai PéruwelH A R0 LouvainDy sur-Meuse MA z INAU N au E411N29 N91 N4 N69 38 gne 15 10 58 AS T E40 -la E40 Belo E19 TR Le Ville Péruw Soignies N6 Roe eil N5A54 Neuv E42ulx 19 34 Jodoig E42 7 35 ICHT Aube N56 11 N80 use e rs-laelz Mons 25 Boussu Blegny Ecau Ville 33 26 E19 Namur N65N90 Me Huy Amay La Louvière 3 BRxABAne Beloe Nivessin N25 Gemblou 13 N51 27 LI llesnes il E19 1911 Bou E42 1 E42 9 E40 Soig Liège Beyne-H 36 12 R3 10 B ssu Le Bernissa Perw WA N90NTSambre 61 rt RoeulxMo Dyle ns nies N90 eusa Charler ez N4LLO Or Vis 11 AMIENS Saint-Ge oi 13 26 N51Dour Herve y NMeh p-JauchHéron 41 Viller B issa orges- é E41E42 58 E19AMI Bern Ecaus La LouvA54 PARIS 9 N91 1 s-laière Aywaille sur-Meu ENSBousBORDEAU 38 e N69 Binche s su rt E42X HonnelleSo E25 aigne N90 sinne Vil 39 se 12 s PARIS se B rni Dour Mon ignies R3 le 8 N61 31 Namu 13 AMIENBe BOR ssaDEA 9 Hon N80 Vervier s N40 nellN51 N97 r N92 N90 Meu Huy Ama Marcinel CharlerGemblou rt UX es N90 le PARIS S X re 61 E40N63 oi x Samb y La Thuin 59 N4 NAMU BORD 34 Durbuy LouvBinc R 35 33 N65 Honn Dour N90 PROV ièrehe EAUX PROVIN N4 e LIÈAubel PlomE42 X elles N40 12 INCIE CIE PROVIN E411 E42 rth Yvoir41 Ble 8 WAALS CIE WAALS-BRABAN Manhay 36 gny GE 1. Héron 1.WA T R3 -BRABA BRA Liège BeOu BRAS 56 ALS-B BRASSER SSER1. Marcinelle E42 IE DENT ThuinCh IE DE Saint L’ABBAYE FRANKRIJK yne-H 52 N92 DE VILL RA E25 DE VILSERIE DE Ciney Spa DEL’AB E40 Bin -George VILLERS arlero BAY EN BRABANT N5 Ayw che eu L’ABBERSBA LE EN NT Namur 60 Dinant 2. 38 aille say NA BRABANE N90 Herve i sMICROBR e N40 MU MICRO 2.RS EN N97 sur-Meu 2. E MICROBR T Mettet R 59 N90 Meus BRAB AY Sambre 61 FRANK ASSERIE ASSERIE DE N4 DE MON Lac de N63 se DE MO BRASSE AN DE RIJK 8 DE LA INT-JEANLA FERME 65 Huy MONT-SA la N97 Lacs de RIE DET-SATINT-JEAN FERME Yvoir NT3. Gile 3. Amay -SAINT Thuin E411 ppeLi Durbuy Stav BRASSER N61 BRAS Meuse 3. BRASSERIE LA N4056 Marci l’EauN5d’Heure FERM DE JANDRAINSERIE JAN-JE e Ve AN IE DE FR JAN JA ne rvi E DRE JANDREN AN DRA 57 ND lle DE Marcheers Ourth OUILLE INRENO Man enN 60 JAND NOUILLE KR 4. 64 4. UIL 54 hay Ciney IJK BRA BRAS RA4. tet ineN92 N53 Amblèv BRASSERIE DU Lacs de Dinant LE SSER NAMet Cerfonta 65 Famenne IEINSE 5. LIE25 RENARD DU REN 5. MU ÈGRoche-en 36 l’Eau d’Heur ARD La DUMICR MICRO RIE E E42- 32 52 R N97 59 e RE OBR 5. MICROBRASSERIE TÊTE Rochefort Nassogn N40 PROVINCIE LUIK BRAS 6. CHARGÉE 6. SEGUE NARDASSERIE TÊTE Meuse Ardenne40 e N97 GU N4 Le UZE 6. GUEUZERCHA Yv RIE EU 56 Ay 62 RIE ss RGÉ IE N5 N53 TILQUIN oir ZERIE 31. BRASSERIE wa e N86 E 7. 7. TILBRA TÊTE CHTILQUIN PROVIN ille N89 Spa N63 E411 GIVET DE Cerfonta Lac de Virelles Malm BRAS N40 SSERIE7. ARBRASSERIE VALDUC CIE LUIK DU VAL-DIEU Lacs L’ABBAYE QUIN ine Vielsalm SERIE GÉE e de VALDUC 57 Mar Me - THOR 47 Han-sur65 31. 60 64 tte l’Eau Lesse BRA cheVA THO Lier Du t SSER 32. d’Heure enR neulex Lac Chimay rbuy PROV PROV UC PROLD 54 Dina DU VAL- IE DE BRASSER VIN L’ABBAY IE DE Famenn e de Ciney PROVINCIE HENEGO CIETH INCIE N40 INCIE identa OR DIEU BELLEVA N99 HEN EUX Ourthe Sta Couvinnt 62 N97 UWEN 8. EGOUW N53 Lac de Virelle 31. 8.NEBRA e occ 32. HE velot Robert LUIK ManhSainte-O Rochefo BRASSER 18 de BRAS BRAS s EN BRASSER Ourth 33. GO SSERIE 8. La Roche-e Barrage du rt Nas ay IE DE L’ABBAYE Meuse DE L’AB Cerfo BELLEVA IE DE BRASSERIE Less D’AULSERIE DE D’AUUW 50 DU VASERIE DE GIVE sogneSaint-Hu Chim LNEEN BAYE 63 D’AULNE bert nRy de T Rome LA BOTTERE N40 UX N30N68 aynta e N86 NE L’A L-D L’A N4 Redu 9. ine SSE 32. 9. 33. Amblève BB nne BBAY IEU BRA 52 Arde BRA N5 BRAS AYE 9. BRASSER BR le E25 SSER N95 N99 IE DE L’ABBAYE ASSERIE LA SSERIEE34. BRASSERIE C N89 orienta Han-sur-Les Libin Couvin Bastogne 18 DES SERIE DE DES ROC IE DE L’AB BELLE DESBAY ROCS DE BOTTERE35. Ourthe S ROCS 10. L’A E Lac de se 47 SSEBRASSER VAUX 10. 57 Ma 33. 34. 40 64 Gedinne BB Gouvy 44 rch Chim ay Famen e-en-54 Sainte-O LUXEMoccBOUR G identale Vie de ne Saint-Hu Rochefo Lierne lsalm E411 Ourthe Red ux E25 bert rtu Na Couv La Ro in N4 Gedinne N40 ssogn 49 Vaux-sur N30 ch Libin Vresse-sur-Sûre 45e Arde e-en50 Bast HaSemois nn ogn n-surN89 e e N89 Lesse LU Neufchâ 47 XE 44 teau tale N68 N62 orien Bouillon MBOURG Ourthe SaintE411 Gouv 53 e-Ode VresRe y Saint duurse-s Se Gedin entale N85 E25 -Hub N40 m he occid ne Semois Ourt49 ois ert Libin 43 D Bouillon caut

u Ea

BRUXELLES BRUSSEL

KÖLN AACHEN

d’H

MAASTRICHT

eu

re

Heu u d’ Ea

re

re Heu

u d’

Ea

NEDERLAND

DE

AMSTERDAM ROTTERDAM ANTWERPEN

BIER VAN ROUTE DE WAL BIERROU LONI VAËN WA TE DE LLOBIERRO NIË UTE VAN WALLONIË

Barrage du 62 IE DE LA Virelles BRASSER BRASSER BRAS AYE BRAS 10. BRASSERIE (SAINTE NITOUCH CROIX IE L’AR IE C SERIE 11. L’ART D’EN LA Ry de Rome SERIE 11. 35. BRA T D’EN BRASSER E) L’A AUT AU BO N5 BRA SSER 63 AUTHENT TH TT 36. SSER TIQU11. BRASSER ELFIQUE IE DE 34. België ENTIQ 12. RT D’EHEN ERES (SAI BRASSER E BRASSER IQUE 12. GIVET REIMS BRIE N BR is een SE NTE NITO LA CROIX IE 18 UE BRASSER N99 BRAS ASSE is al 12. BRASSER IEIE AS 37. N40 UCH land sind N95 Le IE EUPENER 35. SE RIE36. SERIE 13. BRASSE LA BINCHOIS LA E) R BRAUEREI 13. en maa s vele BINC met C BRASSER BRAS sse N86 E HOISE LA BRA RIE BRAS een IE ELFI 13. BRASSER kt dee eeuwen België Die 38. QUE biertrad BRASSERIE LES IE DE BLAUGIES SERIE 14. BINCHSSERIE DE (SAINTSERIE37. l vera 14. rep EUPENE Barrage BLAUGIE is eenitie. FLEURS OISE De Bel utatie uit van is alnkerd DE BRASSER BRAS landBie R BRAUER E NIT DE LA CR 36. DU MALT S IE 14. BRASSER met sinds in Ry de du oversch de leve r bro IE DE een biertr 38. SERIE 15. BLAUGIE vele onzeeuw BRAS OUBRA DE BRUNEHA OIX Unesco gische EI REIMS 15. Rome en maak BRUNEH nskuns uwen e ges N5 CHE)SSER aditie. UT biercult rijd en SE DE BRASSER BRAS verankerd S t deel t 39. BRASSERIE chie Bier brouw AUT 37. t in 15. BRASSER Wereld erkend uitonz denis uur Die ruim DU MAL IE LES IE DES GRAIN D’ORGE in van SERIE 16.BRUNEH FLEURS EUPEES RIE ELFIQ en België de onz werdreputatie 16. erfgoed en opg e stre 63 is een onze CARRIÈR IE DES CARRIÈR leven land gesch NER 39. met een AUT iedenbiertraditie. UE T DES BRASSER BRAS overige e overs enoDe ken. skuns landchrijd 40. BRASSERIE 38. . 16. BRASSER t in onze is Wallon ESIE CAULIER is al menBelgis che ns sgre BRAU BRASSER Bier t sinds DE LA LIENNE brouwen SERIE ruim vele BRAS biercu Unescals nze RRIÈR IE CAULIER 17. verankerd 17. CA in 201 onzeeeuwen streke ltuurenwerd o erken Imm n. BR n. De diveië is een IE GRA in onze geschiedeni BRA maakt SERIE 40. EREI CA deel uitlands 41. INBRASSER ate d SSER ES N95 17. BRASSER en opge 6 doo s overig van grenz DU UL de levenskunstAS D’OR BRA IE IE en. DE ens IER vormen rsiteit topper op Werelderfgoed. riee SE IE LE nome MARSINN DE r Die MA l DE in GE CAZEAU onze Cul in 2016 18. RIE CAZ S E streken. nreputatie maa LT als Imma overschrijdt tureel FLEUSSERIE DE LA 39 45 EAU ESPA het geb door DE18. ruim ES de bela r ook Wallo . BR mee onze 41. BRA terieel De Belgische 18. ESPACE PACE landsgrenze CAZE CE CHIMAY RS LIENNE r dan biercultuur Cultu REIM n. ASSE de ver niëied CHIMAY is een SSER ngr werd reel 19. van toppe 19. smaken 500 AU N89 IE DEPROVIN S 40. sch RIE GR erkend en opgenomen overigens bierpro 2016 IMA BRAS in CH CIE LUXEMBURG door verschijkste De r opUnesco MARSINN 19. BRASSERIE iteitnhe BRAS karadiverseide het gebie Y BRASSERIE DES seizoen : blond, maar Werelderfgo AIN SERIECultureel kter DESEVEA id ookduc d ed. E 20 als Immaterieel van bierp n istie bruin, illendevorme EVEAUX UXSERIE PRO de ken D’ORG detie. 42. ABBAYE 41. bieren verscheide belan in sma trappist bieren… DE20. roductie.. BRAS amb meer D’ORVAL 20. BRASSER DE VINCIE BRAS SE BRASSERIE DUB ken dan 500 . grijks E Er wor nheid in teWallonië SERIE enbiere en verg erk IE DUBUISSO karak is een leurig, geb rouversc 21. AUX 21. VE topper op UISSON smak LIENN LUXEMB NSERIE 42. LA den terist 43. URG het BRA ieken engebied BRASSERIE D’ARLON etesmak n niet Langs DUBU BRAS fruitig,, wen,hillen De de van bierproduct ABBAYE SSERIE diversiteit . Er worde n ween: blond PROVINCIE NAMEN bieren DE MA E BRASSERIE DUPONT bruin, voo . seizo ie.ISS r alle ook 22.verscheiden SERIE gebromaar DUP21. enbie ambe vooral kruidig E411 n ontmo deze Bie PROV 22. vormen uwen, voorde ONT ON RSINN D’ORVAL rkleurig,de belangrijkste inDU 44. BRASSERIE 43. BRA smaken BRA , stou trappistenbren… BRAS heid deenber SSER verge INCIE karakteristie 56. BRASSERIE 22. DE BASTOGNE vakken eten en rroute PONT t, dan fruitig E IE SSER meer , kruidig, alle ken. Er worden ieren niet. SE 500 verschillend IE DES oemten we voora DE L’ABBAYE van 42 LÉGENDE SITE GOL IE DES LÉGBRASSER RIE DE nis. alle stout, SIT gebrouwen, D’AR LU 44. BRA N83 de Wallon 45. aan 45 ENDES LON BRASSERIE DE smaken: 65 bro s ver Langs de beroe e bieren E DE BROGNE SITE IATH blond,l bruin, GO GOLIATH . ABBAYE S XE voor bod S alle MBURSSERIE deze BOUILLON ië zult amberkleuri 23. mde LÉGE uwerije nem Bierroute ze bez . Alle en N40 ontm seizoenbiere 43 BRA TH 23. kruidig, DE D’O BRg, fruitig,LIA PRO maa oeten n… ND G . ove stout, SSER u 46. BAS 45. en van vergeten BRASSER VIN bro RV N89 BRASSER l bro n of r hun TOG en alles Wallonië we AS verkoo oeken SE de beroemde SITE ES IE DES23. vooral ASSE CIE NAM 57. ABBAYE NOTRE-D trappistenbi uwe ALBRASSER micnnis. IE DES BR NE IE DE LA CLOCHETTE uwen vakke eren SIT aan robrou rs verne passie IE DE BOU QUINTINE LÉGSITE 44. LÉGENDE S 46. RIE ENDES 65wer u brouw men over zult niet. E QU RIE DE EN DE SAINT-REMY AME 56. BRA hebt. ppunt waa . De ze bod. brouw aan 47. ILLO QUINTINE S24. D’ARL BRA BRASSERIE DEMANEZ BRAS ter plaa 24ers LÉGE INT Zo kun ijen erijenen hun passie SSER r u de meeze Allemaal . BR of micro N BRA deze Bierroute nagenie kom Langs SERIE DE ROCHEFORT ON SSERIE DE NDSSER t bezoe bierenrderhe vanenWallonië brouwerijen 24. BRASSERIE45. BR ASSEzult uINE DE BRO IE DE L’ABBAY en id heetse en brouw ontmoeten LA 48.CLO en ten vanu thuis, sam DE47. BRASSER ze ter DE RANKE kuntoppuken 25. en alles kome GNE verko 25. BRA ES IE DE RANKE RIE brouwers E IE GENGOULF ASSE ftaan. biedmeerd CHETTE BA BRASSERIE vernemen plaats envakkennis. 58. BRASSER Wacht kopen en uw uits over hun DE 57. ABB nt waareenDe SSERIE e en biede nBRAS 46. RIE DE48. STOGN IE erheid 65 brouwerijen DEM49. RANK hebt. BRASSERIE die u u deeige tap. met fam SERIE passie AYE ANEBRASSER SAIN25. Zoilie BRAS UILLIEN heeft van Wa dus niet bieren SAINT-FE naan E kunt 26. nof microbrouw BRASSER 26.enBRA Z geproe T-FEUILL DE BERTINCHAMPS IE DE E bod. erijen BOUIL PRGRANDVO u thuis, kunt Allemaaleen of vrie komen nagenieten DE SAIN NOTRE-DAME SERIE SAINT eigenBR kopen brouwen llonië! langer OVIN SSERIE IR IE GEN50. same fdnze IEN 47. zeAS 26. BRASSER ter die u gepro nden, en trek van uw metbezoeken SEplaatse GOUBRASSER en bieden -FEUIL SAINT-LA DE49. BRAS ZARE IE SAINT-LA N CIE NA familie aan. 27.meerderheid BRALO 27. RIE uitsta N85 DE ROC T-REMY59. BRASSERIE DUN83 nog LF efd IE LUPULUS LA CL 56. er of vriendDe SSER p. verkooppun BRALIE Wach ZARE SERIE heeftSA BRAS op uit HEFORT BOCQ SSER een t dus niet t waar 48. BRAS en,bieren INTeigen ME u de OCHE IE DE GRA N IE SCA 27. BRASSER nog kunt 55 50. BRA 51. NDV SE -LAZA langer DEMA BRAS ES van Wallolang BRASSER IE SCASSEN kopen SERIE 58. N 28. 60. BRASSERIE RIEdie BRASSER SSENES geproefd TTE en trekhebt. Zo kunt u thuis, 28 . BR OIR IE MILLEVER BRA DE BRTUS nië!s de Bierrou samen SERIE SCuAS RE CARACOLE NE SSER er op uit met SSERIE IE LUPU IE DE L’A ASfamilie DE BE langs OG van d te nagenieten SE of vrienden, 52. DE S 28. BRASSER49 uw uitstap. LUSBRASS G 51. B Z B 5 IE.DE 5 2SEnog 61

NOG MEER PROEVERIJBEZOEKEN BIJ BEDRIJVEN? LUXEM

Vau N83 55x-sur-Sû re51 Habay N4 Neufchâ teau N30 46 Ba Florenvil stogn le Tintigny e

BOUN85 RG

Se

m

s oi

Vress e-s Semo uris

Bouil lon

44

55

51 E25

49

Vaux-su Flor r-Sûre Neufc enville Tint igny hâtea u 42

Se

48 53

s moi

Een realis Agen atie ce wallo van be).V Wallo nn

53 42 48

Habay 46

Etalle

43

Etalle

Virton N87

Arlon

GROOTH E LUXEMBU R N82

Arlon Torgny

Virton

H

GR


14. CÉLIANDRE, VIN DU FORT DE FLÉMALLE

26. DOMAINE VITICOLE DU CHENOY

15. DÉLICE DE MARIE

27. LIQUEURS D’OR

16. DISTILLERIE LAMBICOOL

28. CLOS DU NEUF MOULIN

17. COTEAUX DE LA LÉGIA

29. DOMAINE DU RY D’ARGENT

PROVINCIE LUIK 13. LE VIGNOBLE THUDINIEN 12. CHÂTEAU LA MAZELLE

25. CHÂTEAU BON BARON 24. CHÂTEAU DE BIOUL

PROVINCIE NAMEN

9. DISTILLERIE DD SPIRITUEUX

PROVINCIE LUXEMBURG

10. VIGNOBLE DE LA FERME BLEUE

22. AREL MAITRANK

11. CLOS LOJERAU

23. LE POIRIER DU LOUP

8. DOMAINE DU CHANT D’EOLE 7. DISTILLERIE DE BIERCÉE 6. VIGNOBLE DES AGAISES

PROVINCIE HENEGOUWEN

Chimay

N99

Vresse-surSemois Bouillon Quévy

N40 N90 nn

6

N83

NAMUR

Meuse

27

yn m Sa d i av -D BT W

N82

bre

DUDELANGE LUXEMBURG METZ NANCY LYON MARSEILLE

Arlon

N85

Bastogne N4

N30 id occ

ale

DUITSLAND

N89

N86

Gouvy Ou

La Roche-enArdenne

r

o the

rien

tale

N68

N62

Vielsalm e

Amblève

Stavelot

Sam

Namur N90

Andenne 28

Aywaille Spa

Huy

Me

use

Dy

Jodoigne

DDEDE EW WI JN WIJ - EN STOKERIJRO IJNN -E N UT E S VA N E WA LLO N NIË STTOOKKERIJROUT E VAN W ERIJ ROU ALLON T IË E V BRUXELLES A NW BRUSS EL A LLON BRUXELL ES IË VLAAN AMSTERDAM ROTTERDAM ANTWERPEN

le

N29

14

Liège

N61

Lac de Butgenbach

N68

Lac de la Gileppe

Eupen Lac d’Eupen

E40

Blegny

Plombières Aubel

Oupeye

17

E42

Verviers

Herve

20

Ans E40 Grâce-Hollogne 16

18

E40

Lac de Robertville

Malmedy

LIÈGE

19

Flémalle

E42

15

N80

Fexhe-leN69Haut-Clocher

N65

BRABANT

4

Chaudfontaine

Villers-le-Bouillet

E411

WALLONMehaigne Perwez N91

N25

Wavre Waterloo Louvain-laR0 Neuve

27

©

Torgny 23

Virton N87

Florenville

22

s

oi

m

Se

GROOTHERTOGDOM LUXEMBURG

Libin

N95

Redu Hastière N97

N5

E25 rth

Durbuy

N63

N97

25

Charleroi 2

N5

3

ent

Han-sur-Lesse

N40 Les

Marche-enFamenne Rochefort

N40 ur e

He

d’

Ou

24

Marcinelle

Binche R3

N90

La Louvière

N4

5

Rebecq

e

1 R0

Flobecq

Saint-Hubert

Ou

GIVET

Cerfontaine Ea u

Profondville N4 E411 Yvoir Ciney N92 Anhée Dinant

Thuin 7 13

N51

Mons

HAINAUT

N6

Ath

Se

A8

Lessines

N60

E42

Nivelles Genappe 29 Villers-laA54 Gembloux 26 E19 Ville La Bruyère

N56

E42 N7

Tournai N48

Esc

E25

LUXEMBOURG

Gedinne

N5 Barrage du Ry de Rome

Couvin

e rth

Lac de Virelles

N53 Lacs de l’Eau d’Heure

Beaumont LILLE CALAIS

N7

10

10

10

Comi Com nes inesComines

Mouscron

11

ut

Esca

t au

Comines

E25

KÖLN AACHEN

21

11

10

Neufchâteau

N89

N40

REIMS E411

21. VIN DE LIÈGE 20. SEPTEM TRIONES 19. CLOS DES PRÉBENDIERS 18. THE OWL DISTILLERY

5. VILLERS-LA-VIGNE, VIGNOBLE DE L’ABBAYE DE VILLERS EN BRABANT

se

4. DOMAINE DE MELLEMONT 3. DOMAINE DU CHAPITRE

FRANKRIJK

2. CHÂTEAU DE BOUSVAL 1. APÉREIFF

PROVINCIE WAALS-BRABANT

12

AMIENS PARIS BORDEAUX

8 E19

E42

9

Beloeil alnie lo .nl nwal nie.be lonie. nl

ulleni

DeDWij e eWnD ijnW enen sto ij ijro nijr enstker - ute er sok van to ou Wa va llon n eië vmullen rijrote alklo a www.s nW www.s ni inwallo W nie.be ute wmullen all lleninw www.s wwmu www.s onienë.be inwallo .sm nie.nl ulleni allo ië wwwmullen nw allo .sm inw

A8 N50

11

AMSTERD ROTTERD AM ANTWER AM PEN AMST ROTT ERDAM ANTWERDAM ERPEN

BRUSSEL

LEUVEN

DEREN

NEDER MAASTRICHT

Flobecq Mouscro ut Mous Mouscron aut Escan BR 11 cron R0 UXEL Flob N50 Esc N48 N60 ecq 21 LES N50 N48 BR e Lessines N60 N29 VLA N50 1 E40 USSWavre Flobe E25 Dyl LEUVEN Waterloo NED ANDEREN N48 EL cq A8 A8 ERLAND 17 Oupeye 18 N60 Louvain-laR0 Jodoigne Lessines 4 e R0 nn N7 16 MAASTRI Neuve A8 1 Se Rebecq BRABANT CHT Wav A8 Tournai Fexhe-leLILLE Ans E40 LILLE Waterlo 3 re N5 2yle LILLE Tourna N25 N7 Lessin N7 Ath Aubel WALL o D N65 CALAIS CALA Haut-Clo es N29 i N69 CALA Perwez cher IS To E40 ONMehaigne 14 Grâce-H LouvainA8 urnai IS ollogne Blegny N7 HAINAUTSe1nneRebecq R0N6 21 N91 Ath R0 la- 5 4 LEU Nivelles E42 N4VE E411 Jodo VL NeuGenappe E40 A8 N80 igne N ve AA 3 N7 15 N7 ND N5 E42 HAINAUT ne N56 N6 E25 20 18 E42 Liège EREN 17 vre 2 Villers-la Ath Water Wa A54 Oupeye - BRAB29 ANT Flémalle E19 N25 Sen loo E42 e Gemblou NEDEHerve 16 WAxLLO Nivelles Lo Perw Dyl Ville 26 HAIN Beloeil N56 Rebecq Fexh ez RLAN Villers-le N e-le- -Bouillet uvain 5 R0 Gen N65 LaN29 Bruyère N61 DVervie Ans Chaudfo AUT N91 N69Haut-Cl N4 Mehaigne E411 MA e Neuvapp-la Plombièr 3 E40 och E40 ASTR ntaine 19er Beloeil 28 E19 N6 E42 e rs-la- 9 4 e ICH N5A54 Ville 14 Grâce-H Jodoig E42 N56 N80 Mons Meuse ollogne BlegTny Aubel 2 ne VilleN25 Gemblou E19 N51 BR29 Beloe Nivelle 6 La Louvière LIÈGE A 26 N bre Namur N90 15 E42 Huy E4 il E19 E42 N90 s Ge E40 Liège2120 5R3 Andenne Flém PeLa Wx BA N90 TSam Mo rwBruy na 8 18 A alle ns ère ez Charler pp LL E19 N51 AMIENS oi e 17 O Villers-le Spa A54 N4 9 NMeh Lac Viller E41E42 de la Oupe E25 Herve 6 La Louv E19AMI PARIS E42 N91 1 N90 Fe19xhe-l -Bouillet Aywaille 13 Binche ière s-la25 N65 16 ENS 28 GileppKÖ aign e LN BORDEAUX Chaudfoye Vil N69Ha Quévy PARIS eAACH Mon8 s R3 le ntaine N61 29 Namure N80 Meuse ut-Clo EuE AMIEN N51 7Cha Gemblou Marcinel BORDEA Verviers N40 cher N97 AnN63 s Sta N68 UX leSambre N90 PARIS S X rleroi N90 14 Gr BincheThuin La Brux 15ille N4 Qué Huy Andenn âce-H E40 Durbuy BORD N90 vy 6 La Lo 13 8 24 Profondv Plomb yère 26 uvièr 9 EAUX e ollog e ièr AuGE X e7 N40 ne BlegnLIÈ bel E411 E42 rth Am Yvoir E42 es 25 E42 y 12 Mar Fléma Thuin R3 Liège 20Ou Quév cinelle lle Anhée N92 Villers-l Ch y 13 E25 Bin 28 Ciney Spa E40 Mal e-B ar ch N5 med Na Ayw le ou e y roi aille NAMU m 19 N90 Herve RondvilleDinant N40 N97 illet Meuse 24 urProf Beaumon Sambre Chau t N4 7 12 Lac de Lac de N63 N90 Thuin dfonta la Vielsal FRANK Lacs de YvoirN97 Robertvill Gile AnMeuse RIJK PROV ppe Durbuy Stav ine N61 deE411 PROVIN PROVI l’Eau d’Heure elot Lac d’Eu N40 nn27 Huy Ma rci e e CIE NCIE Ve FRA ne Eu rviers WAA INCIWA Beaumo lle N5 NAMU 25Anhée N92 NKRIJK MarcheOurth enN68 pen nt WAALS-BRABANT LS-B E ALS-BRA Ciney N53 12 Amblève Lacs de BA Dina Hastière Cerfonta R Famenne RA NT nt ine LI FR ÈG 1. AP l’Eau d’Heur 1. BA La Roche-en ANKR Profon E25 24 N97 E E42 APÉNT e 1. APÉREIFF Rochefort N40 REIFF ÉREI e dv 27 IJK ental FF Meuse ille Ardenne N97 Be N4 Le Yv au e ori Ay 2. CH sse N86 N5 oir mont N53 2. CHÂ waille N89 Spa Ourth N63 E411 GIVET Lac de Virelles 2. CHÂTEAU DE Cerf Malm Gouvy TEAU ÂTEA N40 Nonta Anhé Lacs de AMine DE BOUSVA Vielsalm edy BOU U L e Han-surN92 Has Mar U l’Eau SVA Lesse DE W 3. DO tière che3. DE Durbu d’Heure enDOBO Chimay R le MAUS 3. DOMAINE L Lac de Dinan MAIN y INE Famenn e Ciney VA N40 DU STOK IJN- EN identa L CHAPIT DU CHAPITRE Ourthe La t Robertv N97N99 E Couvin occ ve N53 Lac de Virelle e Sta 4. DO Rochefo ille 4. DU RE lot But s DOCH Ourth La Roche-e VAN ERIJROUDE WIJNrt MA AP Meuse 27 Barrage du MAIN Cerfo INE Less IT4. NE DE MELLEM Saint-Hu GIVE TE WAL DEDOMAI Chim EN RE bert n- N4 Ry deTRome ntaine MELLEM N40 E DE ONT N30N68 ay e N86 Redu Ardenne LONISTOKERIJR 5. VI N62 Amblève 5. VIL ONT N5 ME le E25 Ë LLEM N95 LER LLER OUTEWIJNN99 VILLERS-LA-VI S-L5. orienta VAN Han-sur-Les Libin N89 Hasti Couvin Bastogne A-V GNE, ON WALLO DE EN Ourthe VIGNO ère VIGN S-LA-V TIGNE, Lac de Gedinne se NIË PROVINCIE LUIK Virelles Barrage du IGNE BLE DEVIGNOB Gouvy OBLE March STOKERIJROUT LE DE L’ABBAYE L’ABBAY , Chim DE VIL E DE Ry de Rome e-e LUXEM VI ntale BOUR Fam VAN WALLONIË LLER DE L’A N5 S DE VILLERES EN BRABANTPROVINCIE 14. CÉLIAN ay VieG BBLER enne Sain occiden lsalm GIVET S EN AYE EN BRABAN LUIK REIMS DRE, N99 Rochefo Ourthe t-HubertE411 Redu T PR N40 N95 PRO BR E25 14. rt PR AB Le VIN Co OV VIN OV AN uv sse N86 PROVI INCIE CIE La Ro in Gedinne TNE NCIE HENEG INCIE CÉLIANDRE, DE DU FORT HE N30 che-e N4N40 OUWE Libin Vresse-surGOUW Barrage HE FLÉMALLE NLUVIN DU 6. Ar n6. NE 14 EN IK FOR de VIG Bast VI Ha Ry de du GO NOUW GNOB T ogne n-s Semois REIMS VIGNOBLE DES. CÉLIA Rome BLE6. ur-Les LU N89N89 nne DES N68 AGAISE NDRE DE FLÉMALLE 15. DÉLICE DE MARIE N5 LE DE EN Neufchâteau AGAISE se XEMBOU VI 7. DI N62 7. DIS , N DU S15. S AG S orientale Bouillon TIL STILL 7. DISTILLERIE E411 RG Ourthe AILER FO DÉLICE SESIE DEDE DE BIE ERIE BIERCÉ Gouv GRO DE16. FLÉME RT ERIE LAMBICOOL MADISTILL 8. DO RCÉE 8. DE y Saint RIE du urse-s DOBI AL Se entale N85E25 Gedin N95 VresRe MA 16.LE -Hub 15. DÉ MA N40 occid ERINE 8. DOMAINE DU DISTILLER 17. ne LUXE Semois Ourthe mois ert CHANT RE COTEAUX DE LA LICE D’EO INE DU D’EOLECÉEDU CHA IE LAM NT N83 D’EOLE LÉGIA IMS Libin N89 CHAN DE LE BIC N4 17.MA 16. DI 22 COT PROVINCIE NAMENBouillon RIEEAUX 18. THE OOL 9. DI 9. DIS T Neufchâ STILL OWL DISTILL DE DU TIL teau N30 ST 9. LA LER ERY ER ILL Ba IT LÉG LU Florenvil IE stogn le SL IE LA DDDISTILLERIE 18. IA ER 17. DD XEMBO AN SPI THE SPIR 24. CHÂTEAU DE e MBOW Arlon 19. CLOS DES PRÉBEN SPIRITUEUX COTEAU ITUE IE DD RITUEUX Vress L DIS BIOULE411 ICOO TIL U PRO UX e-s DIERS LER X RG L N85 10. VI VIN urDE CLO Y 10. VIG 19. GROOTH Semo CIE NA LA LÉ 25. CHÂTE NOBLE 10. VIGNOB 18. THE GNOB S DES PRÉ AU BON BARON N83N40 N87 is 20. SEPTEM TRIONE ME ERTOGD LE DE N OW GI A BEN 24. S LA FE LE DE LA FERME DE LA L LUX CHÂTEA DIE N89 E25 Virton DI 20. EMBURG 19.BLEUE STSEP RME 26.BIO BLEUE FERME U DE ILLER DOMAI CLOS TEM TRI 21. VIN DE RS Bo NE VITICOLE 22 N82 BL Flor 11. CL UL uil LIÈGE lon ONES 11. Y DES EUCLO 25. CHÂ E S LOJ PROV 23 Neufc enville OS LO PR 21.ÉB MET 11. CLOS LOJERA 20. SE TEAU BON DU CHENOY VIN ERA hâtea INCIE U ENDE U JERA PT NA LIÈGE DIER BARON 12. CH EM TR u 12. Arlon U CHÂTEA 26. NAM MA S PROVINCIE 24 LYO 27. LIQUEU ÂTEA LUXEM IONE 21. VI . CHÂTBURG DO RS D’OR U LA12. EN INE VIT MAR Torgny MACHÂTE PRO S U LA13. N83 NMAZEL ICOLE ZELLE AU LA N85 LE EA N87 VIN DU DE 13 CHE U CIE . MA LE LIÈ 22. LE DE LUX 25 ZEVIG MAITRA Virton VIGN EMAREL BIOU NOY 28. CLOS DU NEUF MOULIN . CHNK LE VIGNOBLE THUDINGE LLENOBLE13. DUD BURG ÂTEA 27. LIQ 22. THU OBLE PROV L GROO IENAREL MA DINIEN UEURS 29. DOMAI U N82 THUD 23. LE POIRIER INCIE ITRAN 26. DO THER Floren 23 D’OR DU LOUP BON BA NE DU K INIE LU23. LUXE TO LUXEMBURG ville MA RO 22. AR 28. N XELE 22 POIRIE MBU MBURG METGD DU CH INE VITICLOS DUNNEU RY D’ARGENT Z O EL MA RG R DU LOUP NANCY M COLE F MOULI ENOY ITRA Torgny 23. LE 29. DOMA N LYON 27. LIQ NK Arlon INE DU POIR MARSEIL UEUR IER D RY D’A LE S N8 RG

LEUVEN

VLAANDEREN

MAASTRICHT

Ea

Ontdek de Wijn- en stokerijroute van Wallonië en ontmoet gepassioneerde producenten. u

eu d’H

re

BRUXELLES BRUSSEL

Heu u d’

Ea

re

Ea

re

Heu

u d’

NEDERLAND

AMSTERDAM ROTTERDAM ANTWERPEN

De Belg die hij is een gro ook aangraag ond te liefh leiding erbren ebber van gtDe geven bij Belg iswijn De ges eenen grote tot die de ‘taf en soc ster hij liefhe elge graag middelechieden iale bber ked noegen en cult onder rankvan ook aanle breng euwen. is van de Late t bij deen wijnen en sterke s’ maa iding ure Waalse geven le uitw r, drank r die‘tafelgenoeg tot opgege tijdens In de 14e De social De isse Belg wijnbou is cultur ens’ maar en een grote liefhebber e en ling eeuwgesch van die wijnen en sterkedranke ele uitwis w van nieuw ven en de renaissmidde die hijen! had ieden graag onderbrengt seling elk dorisgaa t de n ance, leeuw teru Waals bij de en! ‘tafelgenoegens’ en voo leven ingepas in de Later, ook e wijnb geven p zijn totaanleiding de 14e g werd en. In maar die ouw tot sociale tijden jare eeuwde gaat wijn en interessral de jongblazen. opgeg culturele n terug had uitwisselingen! gaard. 1960 sdedewijn elk dorp renaisDe tot e. Mee sance ste 10 Sind produc geschiedenis werd zijn wijng de s heteven moo en , nieuw de Waalse r en ie aard. begin pas deinwijn jaar tie werd devan leven demiddeleeuw mee jaren mee avontuur. wijnproduc wijnbouw gaat terug tot de ingeb van lazen. en is er 1960en. In de r bou 14e r wijn voora eeuw een de werd had tie elk l dester bou Later,w dorp zijn wijngaard. 21eSinds 25 tot dan 150 Er zijn nu intere tijdens jongs wijnbouw eeuwhet renaissance, begin de de k toe te 10 jaar sse.s Meer in Belgwer 30 wijn daarvan werd de wijnproducti waagde opgegeven genome aan is er eenen van ennmeer mooie pas de iëavont e in 21e het de jaren eeuw 1960 werd 230 bouwer bevinde zich wijnb n leven sterk toege nieuw wijnvere werk uur.gaa ouwe de wijnbouw n zich wijn ingeblazen. Sinds meer Er zijn nuaan s rs waag nomen dit het begin van de rden in niginge van dez verk den in Wa open dan 150 vooral de jongste België daarv 21e eeuw enen 230 wijng zich tot hun 10 aan llonië. an bevin iets jaar dit n, club e ent25 is er een sterk 30 wijnb Sterked housias produc den toegenomen Meer en aarde Slecinteresse. ouwe s en aan meer nwijnbouwers en iets hts zich in Wallo proevehet telin tie.rsPar om een ranken verko werkgen mooie waagden zich aan penavontuur. nië.nuSlech van wijnverijsc zijn mee Er zijn dit hun deze alle , ont in België renigi ts te vier maaltijd 230 wijngaarden l usiast hole meer ngen, dan 150produ ctie. Parall n. clubsstonentho en iets daarvan af te r dan ooit bevinden en den el zich in Wallonië. cocktai en. Zijn proev 25 tot 30 elingen, ontsto Sterkin slui wijnbouwers erijsc Slechts edran staa de lbar nden verkopen holen ken zijn mod Belg n ook tenom of hun productie. s die . e enmeer danaan het werk van Parallel deze enthousiaste men op de een maalt evenem wijnenweet de ooit in ijd af niet enk wijnverenigi lingen, ontstonden te vieren de ngen, clubs en kaarten brande overal in sluiteel en . Zijn ent te proeverijscholen. n of een mode en wor fees de staan onz den van telij fruitwij wijnen, cockt evenement niet enkel ailbar e k de de ook sken Sterkedrank tot ver , beslist die men de like stre Belg tallo op nen feeste zijn meer kaarteen weet overa dan lijk aantref ze ooit in de mode buiten te waa die n van uren, lom een maaltijd de brand en niet enkel in t. De in onze talloz de land rderen wijnen te sluiten streken af de en de de whiewijne Langs . Ove Wallon vieren. aantreft. eof een evenement feestelijk fruitwijnen sky, n,te de ië gep sgre likeurZijn rigen,nsbeslis nzen.worde De de kaarten en, staan ook op produc deze Wij die cocktailbars reik t te roduce de van whisky, in Wallo diedemen tot ver erdBelg dein onze streken de talloze buiten t hunwaard nië gepro overal eren. U ont enten ont n- en stok reputat Overiweet de lands aantreft. De de brandewijne dekt ducee n, gens reikt grenz ieen. hun de likeuren, de hen moeten en erijrLangs oute wijnen en de hun reput rd wijnkeld whisky, de tuss fruitwijnen deze Wijnalle van atie die in Wallonië worden, beslist te ers of en de wijn sprodu vern cente Wa geproduceerd lloniëen stokerijrout waarderen. Overigens eme n ontmo in hun gaa n U tot

m Se

NOG MEER WAALSE PRODUCENTEN? oi

s

Se

s moi

Een realis zult reikt hun reputatie over ontde e buiten van de landsgrenze stokerij.rde n, op kt hen enualles ver huneten atie wallo n. tussen van Wallo vernemen Wallonië zult hun wijnke heuvelfl pas nne Veran pour u wijngLangs nie Belgi lders of ank desie. twoor la aarden,deze over Comt delijk Promotion Wijn-hun en, stoke in hun que enpassie e op heuve stokerijroute van in producenten Vigno de Smet e uitgev d’une Tourisme rij. Wallonië zult u lflanken . er: M. (WBT Agric ontmoeten Samy ble Le Closde Nayer , in realisatie ) asbl Vanke en ulture Een alles vernemen over , 14 n. Conce Des U ontdekt hen tussen van Wallonie in erber wallonne werd hun passie. Prebe 5000 Namu Quali samenwerk ghen, de pt met Belgique de wijngaarden, ndiers Verantwotépour op deze de grooten prepr (APAla Promotio Tourisme hun wijnkelders ing met op heuvelflanken, , The r. Coörd Afgevaardig ordelijke ess: n d’une Q-W (WBT) ste inatie Comte in geen kaart Lielen Owl of in hun stokerij. in Agricultu d Bestuuitgever: asbl in – www. het Agen de Smet : F. Mazy, waren zorg verza s • GedruDistill Vignoble samenwe re de Qualité de Nayer, ce Vankeerb uitgev enkel ery, urder14 M.apaq rking met geval toegankelijk meld maar Distill Le A. kt in Samyn. Robe - 5000 w.be) erghen, Afgevaar (APAQ-W van het elke er. Claus erie Clos Des contr rt, Prebendi Namur.. S. Delco WBT, voor wordt juni ule – www.apa Agence veran de 2017Concept actue digd bezoe ers, TheAv. Coördina Eentie: werd met• Alle Biercé twoor voor niet-v versc louter en prepress urt. realisatie el en qw.be). F. Mazy,vanBestuurd Wallonie erBelgique hillen Foto’sOwl Distillery delijk de grootste breng ken op op ter inform e © WBT van WBT, : Lielens erant Tourisme (WBT) wallonne wegla de etabli heid : pourA.laRobert, , Distillerie de deze inform • Gedrukt t geen zorg verzame atie woord asbl in samenwerking Av. Promotion S. - David kaart atie d’une. Foto’s: op sseme af op het de Biercée Delcourt Agriculture de Verantwoordelijke in datum van waren met het Agence elijkh asbl tingen of enkel gegev juni 2017 toeganke deze ld maar wordtin Qualité (APAQ-W gebie niet uitgever:©M. enkel geval eid betre geen e veran • Alle informat en. lijk voor 01/05 kaart WBT Vankeerberghen, ingero latere wijzignten die – www.apaqw.be). uitgever. louter de - David contractu /2017 De plaats twoor Afgevaardigd Bestuurder bezoeken Comte ffend Clausule de Nayer, 14ie- op verme d van de terSmet epen informat . Deze eel en en delijk e Namur. deze op elke verantwo Vignoble ld staan openi van WBT, Av. voorheid worde ingen kan ie gegeven5000 de datum brengt Le Clos Des kaartCoördinatie: F. Mazy, A. niet-vera kaar ngsu de parc Prebendiers, de gee n. Robert, or va .


In 2019 nodigt Wallonië u uit voor een ontdekking van zijn waaier waterplezier.

Profiteer van een verblijf in een vakantielogies aan de oever van een meer of in een wellnesscenter om onze toeristische activiteiten in, op en aan de rand van het water te ontdekken.

Op zoek naar een snuifje avontuur? Maak een fietstocht langs de oevers van de Maas, ga wandelen langs een verfrissend bergriviertje, neem een duik in een recreatiezwembad, ga hengelen of verken de ondergrondse wereld in uitzonderlijke grotten... Meer zin in ontspanning of ontdekkingen? Vaar door een sluis met een bootlift, bezoek een stuwdam in de dieptes van een meer, proef escavèche op een terras langs het water, ontdek de fonteinen van de meest prestigieuze tuinen of ontspan u in een bubbelbad…

© Thermes de Spa - Fabrice Debatty

© WBT - Denis Erroyaux

© WBT - Bruno d’Alimonte

© P. Gerard

Met de fiets, te voet, in een kajak, met een boot, in badpak, in kamerjas, aan tafel, op een terras of onder een paraplu, de mogelijkheden voor bezoeken en vrijetijdsbesteding rond het thema ‘water’ zijn eindeloos in Wallonië.

Scheep onmiddellijk in op waterrijkwallonie.be


ZIN IN NOG MEER ONTDEKKINGEN?

Echte Ardennen en Waalse steden

Voor elk van onze thema’s kunt u onze publicaties op papier doorbladeren of ze online downloaden    zodat u alles bij de hand hebt om een succes te maken van uw uitstap.

Ideeën voor uitstappen en verblijven om Wallonië te verkennen. Een niet te missen brochure om uw vakantie, weekends of daguitstappen voor te bereiden. Laat u verleiden door de natuurdecors van Wallonië, zijn steden, zijn erfgoed, zijn cultureel en recreatief aanbod. Download de brochure en 88 kortingsbonnen. walloniebelgietoerisme.be/echteardennen

NATUUR EN LOGIES Heerlijk fietsen in de Ardennen

Ontdek 45 fiets- en MTB-tochten, de regionale en internationale langeafstandsroutes, de knooppuntnetwerken en heel wat praktische informatie om sport en vrijetijdsbesteding te combineren. walloniebelgietoerisme.be/fietsen

STREEK EN KNOWHOW

Smullen in Wallonië

Langs Waalse wegen zijn de gelegenheden om gevarieerd en lekker te smullen nooit ver weg. Ontdek 28 smulroutes die u uitnodigen voor ontmoetingen met gepassioneerde producenten die fier zijn op hun streek. smulleninwallonie.be

Wandeltochten in de Ardennen

26 tochten in de Ardennen en alle uithoeken van Wallonië om een fraaie natuur en golvende landschappen te ontdekken. walloniebelgietoerisme.be/wandelen

De Bierroute van Wallonië

België is bekend voor zijn kwaliteitsbieren. Op deze kaart vindt u de Waalse brouwerijen die kunnen bezocht worden. Stippel zelf uw route uit! smulleninwallonie.be

Wallonië, golfbestemming

Bijna 40 golfparcours in Wallonië wachten op liefhebbers van het witte balletje. walloniebelgietoerisme.be/golf

De Wijn- en stokerijroute

Wallonië positioneert zich steeds meer als wijn- en sterkedrankenproducent. Ontdek hier de Waalse wijngaarden en distilleerderijen die u langs deze route kunt bezoeken. smulleninwallonie.be

Kaart met de camperplaatsen

Ontdek onze publieke zones en campings in het zuiden van België, waar aangepaste plaatsen zijn voorzien voor campers. walloniebelgietoerisme.be/motorhomes

Smulstations

Profiteer van uw tochten in Wallonië om even halt te houden in een van de 17 gares gourmandes (smulstations) van Wallonië, spoorweggebouwen die omgevormd zijn tot eetgelegenheid langs de RAVeL. smulleninwallonie.be

Wallonië, land van kastelen

CULTUUR

Langs uitgestippelde autoroutes kunt u heel wat kastelen ontdekken. Voor elk van deze circuits wordt een fiets- en een wandelroute aangeboden rond een befaamd Waals kasteel. walloniebelgietoerisme.be/kastelen

GR-pad van de Trappistenabdijen

Ontdek 22 Waalse steden

Het pad verbindt de 3 Waalse abdijen. De route is opgesplitst in twee trajecten: Orval-Rochefort (116 km) en Rochefort-Chimay (174 km). smulleninwallonie.be

Charmante stadjes, culturele of kunststeden… Deze boekjes bieden een reeks activiteiten en niet te missen bezoeken. Ze staan vol leuke lokale adresjes en gastronomische tips om ten volle te kunnen genieten tijdens uw verblijf in een van de Waalse steden. walloniebelgietoerisme.be/steden

De Napoleonroute

Volg de sporen van de Keizer en zijn legermacht tijdens de laatste dagen voor de Slag van Waterloo in 1815! Op het programma van de 94 kilometer lange Napoleonroute in Wallonië: geschiedenis, musea, erfgoed, folklore, Unesco-sites, landschappen, streekgastronomie… routenapoleon.be

Kaart van de Slag om de Ardennen

Deze kaart neemt u mee in de sporen van een van de belangrijkste veldslagen van de Tweede Wereldoorlog. Herontdek deze tragische periode via musea, slagvelden, tanks en andere getuigenissen… walloniebelgietoerisme.be/herinneringstoerisme

BUITENGEWOON

15 tochten om buitengewoon Wallonië te ontdekken

Uw kinderen houden van de openlucht en verrassingen? Ontdek onze buitengewone gezinswandelingen in Wallonië. walloniebelgietoerisme.be/buitengewoon

Kaart van Buitengewoon Wallonië

Ontdek een ander facet van Wallonië en bezoek verrassende en minder bekende plaatsen. Deze kaart toont u een selectie van verrassende activiteiten. walloniebelgietoerisme.be/buitengewoon

31


bedrijfsbezoek.be walloniebelgietoerisme.be


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.