Page 1

Besplatan primjerak

TRAVANJ/SVIBANJ 2013

B r o j 12

M A G A Z I N

Z A

H E D O N I S T I Č K I

S T I L

Ž I V O TA

I-Road

GRADSKO VOZILO

PUTOVANJE

Šri Lanka LJEPOTICA S BEZBROJ LICA

Dan D’Agostino KOMPONENTE ZA PREKRASNE GLAZBENE MOMENTE

INTERVJU

Gold Code

VRHUNSKI RESTORAN U HOTELU DAMIANII


SPLIT: City Center One


SADRŽAJ 

Ovaj put iskoristit ću ovaj prostor da se zahvalim vjernim čitateljima koji su podijelili s nama lijepa iskustva koje im donosi Optimist, i koji nam dodatno daju ohrabrenje da budemo drugačiji, vedriji, oprimističniji... Oni će se sigurno prepoznati, jer zbog priča u Optimistu pronalaze drage skoro zaboravljene stvari, prizivaju sretne trenutke i planiraju nove pustolovine. Za ovaj broj smo istražili za vas kako je potpuno prozirna sjedalica postala najprodavanije dizajnerska sjedalica na svijetu, a sve zahvaljujući rodici Nataši iz Južne Afrike koja ju je kupila za svoju kuću na Prviću. Tu se još nalaze i interesantni članci o inteligentnom sustavu kuhanja iz Gorenja, te o jedinstvenom restoranu Ikarus iz Salzburga. Birajte želite li makar malo osjetiti čari Šri Lanke ili ostati u neposrednoj blizini Splita, i doznati sve o vrhunskom gastro doživljaju restorana Gold Code koji će se uskoro otvoriti. Za ljubitelje tehnike i automobila smo pripremili članke o pojačalu Dan D’Agostino i I-Roadu, a za one koji vole igrice tu je članak o PS3 igri za odrasle: God of War Ascension. Da kupujete opreznije preko Interneta pročitajte naše savjete, a da se sada možete baciti na čitanje nitko vam ne može zabraniti.

Riječ urednika

Josip Vaništa Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

NP Krka Poučno-pješačka staza

Plitvička jezera U čarobnom zelenilu šuma, livada...

Šri Lanka Ljepotica s bezbroj lica

Ikarus i Hangar 7 Od sna do stvarnosti

Dan D’Agostino Komponente za prekrasne glazbene momente

I-Road Mobilno gradsko vozilo

Gold Code Vrhunski restoran

Uživajte!

Louis Ghost Najprodavanija dizajnerska sjedalica

78 70 60 52 40 28 18 14 08

Dragi moji čitatelji,

Glavni urednik: Goran Grgurinović Marketing: Marko Šunjić Zovko Novinari i suradnici: Ivor Maleš, Siniša Viđak, Astrid Mušura Kaučič, Tomislav Alujević Grgas, Damir Vukušić, Danni Matijaca, Maja Šarlija, Marija Pupić Vurilj, Zrinka Akrap Vukadinović

Fotografija: Foto studio Toni, Rade Jug, Nenad Blažević, Denis Boban

Dizajn i priprema tiska: Livio Tomić

Optimist magazin preporuča: Vrhunski restoran Gold Code u hotelu Damianii nudi kvalitetu s karakterom! Poljička cesta 11A, 21310 Omiš, Croatia, T +385 21 735 557 www.hoteldamianii.hr

Tisak: Slobodna Dalmacija Print Nakladnik: Tipoart d.o.o., Bartola Kašića 9, 21000 Split Ured: Put Meja 20 / T 398 507 redakcija@optimistmagazin.hr www.optimistmagazin.hr

Posjetite Facebook fan stranicu Optimist magazina. 3


REMEK-DJELO TEHNOLOGIJE IQcook, inovativna inducijska ploča redefinira način na koji kuhamo jer automatski kontrolira procese korištenjem IQ senzora. Patentirana SmartSense funkcija sprječava prekipljavanje ili zagorjevanje hrane, a IQsteam omogućava zdravo kuhanje na pari, uz dodavanje samo 0,3 dc vode. Time se očuvaju hranjivi stastojci, minerali i vitamini. Uz IQpro funkciju dobivate vrhunske gulaše, pudinge i palente ili možete bezbrižno kuhati mlijeko ili npr. rižu na mlijeku bez straha da će nešto zagoriti. A uz puno drugih funkcija, IQcook štedi i do 40% električne energije uz potpuno optimalne parametre kuhanja.


JE ZA KUHANJE BEZ STRESA www.gorenje.hr


IQcook

IQsteam: nova i jedinstvena značajka za kuhanje na pari

iz Gorenja mijenja način na koji kuhamo Revolucionarna IQ senzorska tehnologija

Pametno kuhanje s prednamještenim načinima rada

100% automatsko 100% sigurno 100% očuvani hranjivi sastojci do 40% uštede energije

Kako djeluje? Dovoljno je dodirom aktivirati IQcook sustav, odabrati simbol željenog načina kuhanja (IQboil / IQpro ili IQsteam) ili pečenja (IQgrill ili IQfry), te aktivirati senzor na poklopcu ili odabrati stupanj pečenja. Za sve ostalo prepustite brigu IQcook indukcijskoj ploči.

Inovativna tehnologija IQcook sustava ima ugrađene IQ senzore u zonama kuhanja i montirane na poklopcima kuhinjskih posuda koji uzajamnim djelovanjem jamče potpuno siguran i kontroliran rad indukcijske kuhinjske ploče, te rad s optimiziranim korištenjem energije. IQcook je prva indukcijska ploča na svijetu kojoj zaista možete vjerovati i bezbrižno pratiti sve promjene tijekom kuhanja, a Iqcook ploča će automatski i pravodobno prilagoditi rad kako bi se izbjeglo da mlijeko prekipi ili da sva voda ispari ili pak da se jelo prekuha. Osim toga, prednamješteni načini kuhanja, uključujući i jedinstveni IQsteam način za zdravo kuhanje na pari, pojednostavljuju pripremu mnogih jela.

Jedinstveno kuhanje na pari - IQsteam je revolucionaran i zdrav način pripreme hrane, koja sačuva hranjive tvari i vitamine. Za ovaj način kuhanja potrebno je vrlo malo vode; tako je na primjer za kuhanje 1 kg povrća potrebno samo 0,3 dcl vode. Rezultat toga će biti hrana koja nije prekuhana, zadržati će svoju prirodnu boju, sokove i okus. Prednamješteni program će kontrolirati količinu pare i pobrinuti se da hrana bude kuhana na pari ravnomjerno. IQcook tehnologija je revolucionarni novi način korištenja Inteligentne senzorske tehnologije u indukcijskim pločama za savršeno kuhanje, prženje i pečenje.

HomeCHEF - pećnica puna znanja Napredna tehnologija upravljanja na dodir - do vrhunskog pečenja klizanjem prsta po slikovnom interaktivnom ekranu u boji HomeCHEF je Tablet PC, knjiga s kuharskim receptima i pećnica, sve u jednom.

Vrhunska jela nadohvat prsta

Pećnica Gorenje s jedinstvenim načinom upravljanja HomeCHEF donosi u modernu kuhinju razigranost i jednostavnost, a sve s ciljem vrhunskih rezultata pečenja uz što manje brige. Za slikovito prikazana jela, uključujući recepte i načine pečenja omogućen je izbor postavki uz pomoć klizanja prsta po ekranu. 6

Odaberite 1 od 4 različita načina pečenja: SIMPLEbake, AUTObake, PRObake (s podnačinom STEPbake) i MYbake, ili DODATNO za ostale napredne funkcije pećnice, kao što su brzo predgrijavanje, održavanje hrane toplom, zagrijavanje tanjura prije posluživanja, otapanje zamrznute hrane i slično. SIMPLEbake je najkraći put do vaših omiljenih jela, jer omogućava izbor između 9 fotografija najčešće pripremanih jela (pizza, ribe i druge vrste mesa, povrće, pečeni krumpir, kruh, slastice), koje su prikazane na interaktivnom slikovnom zaslonu u boji.

AUTObake način nudi optimalna prednamještanja za 65 jela sortiranih po logičnim kategorijama. Program će vas zatražiti približnu količinu, željeni stupanj zapečenosti i željeno vrijeme završetka pečenja. Nakon toga samo pritisnite Start, a program će se automatski prilagoditi vašim unosima. PRObake je klasični način pečenja za iskusne kulinarske znalce. Ako znate temperaturu i trajanje pečenja određenog jela, kao i koje načine zagrijavanja i dodatne funkcije koristiti, PRObake je pravi način rada za vas. Unutar PRObake načina rada dostupno je originalno i patentom zaštićeno rješenje pečenja u više različitih koraka STEPbake. Ukoliko recept za pripremu željenog jela zahtijeva promjene temperature ili grijača tijekom različitih intervala procesa pečenja, sve postavke unesite odmah, prije početka rada i pričekajte na vrhunski rezultat vašeg jela iza kojeg stoji HomeChef. Nekoliko dodira slika na ekranu i već se peče. Zvučni signal upozorit će vas kada je jelo gotovo, a vi se možete u potpunosti posvetiti pripremi ostalih jela i svojim gostima.


Plinofikacija Dalmacije

… za malo para. *RWRYRQLãWDQDVQHPRåHWDNRRSXVWLWLLSUXåLWLQDPWROLNR]DGRYROMVWYDNDRWRSODYRGD-HGQRPNDGVHVSRMLWH QD]HPQLSOLQNXSDRQLFDüHYDPSRVWDWLQDMGUDåDSURVWRULMDXNXüL7R]QDþLGDüHWHWRSOXYRGXLPDWLVWDOQRQD UDVSRODJDQMXLWRSRSRYROMQRMFLMHQLSDüHFLMHODYDãDRELWHOMPRüLXåLYDWLXQMHQLPEODJRGDWLPD2GDEHULWH]HPQL SOLQLXþLQLWüHWHVHELVYRPNXüQRPEXGåHWXLRNROLãXRJURPQXXVOXJX !

"

#

$

%&' () *'+, -,. Saznajte više o plinofikaciji Dalmacije na:

Za /,01' P('1

- 2&2

VAŠ,0 320

o

o

croatia


 KU LT U R A

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI ZAGREB

Josip Vaništa Ukidanje retrospektive 25. 4. – 16. 6. 2013. Otvorenje u četvrtak, 25. 4. u 19 sati

Josip Vaništa (Karlovac, 1924.) jedan je od posljednjih velikih aktivnih umjetnika neoavangarde. Posljednjeg desetljeća, osim domaćih stručnjaka, tu ocjenu često izriču i ugledni strani kustosi i kritičari, prepoznajući Vaništu na međunarodnoj umjetničkoj sceni, osobito kroz njegovo djelovanje u kultnoj umjetničkoj grupi Gorgona (1961-1966), kao jednog od rodonačelnika konceptualne umjetnosti u svijetu. voga proljeća u tu će se tvrdnju moći uvjeriti i široka publika na izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb, od 25. travnja do 16. lipnja 2013. Vaništa je nedvojbeno jedna od najviše enigmatičnih osobnosti suvremene hrvatske umjetnosti.

O

8

Priređivačima njegove prve velike (anti)retrospektive u Muzeju suvremene umjetnosti nametnula su se brojna pitanja, primjerice: kako predstaviti opus umjetnika i pisca, crtača i slikara, esejista i kroničara, arhivista i čuvara baštine, nakladnika i urednika, koji je nastajao tijekom sedamdesetak godina? Kao cjelinu ili kroz fragmente, kao kroniku koja poštuje vrijeme ili kao bezvremensko stajanje na mjestu? Jedni ga smatraju velikim majstorom moderne tradicije, drugi pak bespoštednim kirurgom koji je odstranio zatrovani prostor Öl Malereia, dopustivši da u njega uđe praznina. Kako, dakle, gledati na Vaništu? Kao na baštinika tradicije ili kao na njezinog radikalnog osporavatelja? Možda je ideja cjeline pogrešna od samog početka, možda je do nje moguće doći i kad ne očekujemo da fragmenti srastu u cjelinu?

Cjelina možda postaje mogućom kad odustanemo od pokušaja nasilnog sljubljivanja pojedinih dijelova. U „Nacrtu jednog objašnjenja“ iz 1961. Vaništa je zapisao: „Mislim da treba odmah reći da je Gorgona početak određen da bude bez razvoja i cilja.“ Stavimo li znak jednakosti između Vanište, duhovnog oca Gorgone i grupe Gorgona, nećemo učiniti veliku pogrešku. Početkom šezdesetih godina, upravo u okrilju grupe Gorgona, Vaništa je dosegnuo nultu točku slikarstva. Stvorivši „sliku“ materijaliziranu tek njezinim verbalnim opisom, tekstom ispisanim pisaćim strojem, kao stanovitu meta-uputu za njezino izvođenje (Slika XII, 1964), ostvario je „najradikalniji domet hrvatske umjetnosti dvadesetog stoljeća“. Je li nakon te Slike XII moguće govoriti o razvoju? U razdoblju od 1965. do 1967. prekinuo je svaku umjetničku aktivnost. Kako promatrati sljedećih pola stoljeća stvaranja, kao status quo, involuciju ili dekadenciju? Kada se iz ikonoklasta pretvara u apartnog štovatelja slikarske tradicije i nadalje je u Vaništinu djelu prisutna ista radikalna trpnja – restriktivno doziranje. Ili kako sam umjetnik kaže, izostavljanje nebitnog. Eliptičnost, eliminiranje, askeza... stalna su mantra tog “japanizirajućeg Zapadnjaka”. On u konačnici teži za eliminacijom umjetničkog djela


slici, literarnom zapisu ili kronici. Vaništa je minimalist i u svojoj memoaristici i u portretima i u crtežu krajolika. Izložba u Muzeju suvremene umjetnosti omogućuje da se svi ti segmenti prvi put vide na istome mjestu, kao cjelina čija stabilnost može svakoga časa biti dovedena u pitanje i iznova složena. Izložba približava gledateljima ne samo djelo tog enigmatičnog umjetnika, čiji bi se utjecaj u našoj sredini mogao uspoređivati s onime Marcela Duchampa u svjetskim razmjerima, nego i kontekst – vrijeme i prostor u kojem je stvarao.

kao fetiš-objekta, izjednačujući original i reprodukciju. S druge strane, pukim izborom i izdvajanjem neuglednih, običnih prizora koje pronalazi oko sebe, fotografira ih ili preuzima od drugih fotografa, uokvirivanjem novinskih isječaka ili pak zatvaranjem i izlaganjem kompletne korespondencije koja predstavlja cijelu jednu ljudsku sudbinu, priskrbljuje tim “predmetima” snažnu auru originala.

Josip Crnobori); Portreti umjetnika; Izvolite prisustvovati (dokumentacija o Vaništinim izložbama), provlači se zajednička nit bez obzira je li riječ o crtežu, slici, zapisu, instalaciji ili pismu prijatelju. Eliptični izraz, svođenje na najbitnije, težnja prema oskudnosti... upućuju na Vaništin temeljni postupak redukcije, izostavljanja, potrebe suočavanja s prazninom kao filozofskom kategorijom.

Od najranijih ulja, Voće iz 1941. i Autoportreta iz 1943, iz gimnazijskih klupa u Karlovcu, pa sve do nedavno „potpisanih“ fotografskih instalacija, pratimo Vaništin „nevidljivi crtež duha“ kroz posljednjih sedamdeset godina. Izložba, međutim, nema retrospektivni ni reprezentacijski karakter. Dapače, ona ukida retrospektivu kao muzeološku kategoriju i konvenciju. Izložba nastoji komornošću i discipliniranošću korespondirati s duhom tog samozatajnog, asketskog umjetnika. U desetak izložbenih segmenata – Rani crteži; Misli za mjesece; Ukidanje perspektive; Prijedlozi, projekti, korespondencija sa stranim umjetnicima; Pisma (Radoslava Putara i dr.); Gorgona; Kolektivna legitimacija; Sateliti ili adherenti Gorgone; Postgorgona; Polaganje; Filmovi; Dokumentacija života i djela drugih umjetnika i autora (Leo Junek, Milan Steiner,

Bljeskoviti uvidi, fragmentarnost, oštrina pogleda, fokusiranje jednog naizgled nebitnog detalja, podjednako su prisutni u crtežu,

Naslov izložbe Ukidanje retrospektive referira se u prvom redu na naslov Vaništinog objekta-stola „Ukidanje perspektive“, koji se lako može protegnuti i na druge njegove radove, osobito crteže. Odnosi se istodobno i na Vaništino simbolično ukidanje vremenske i prostorne perspektive, pa time i retrospektive kao općeprihvaćenog medija predstavljanja umjetničkih opusa. U težnji za jednostavnijim slikanjem, u težnji da se „učini malo. ne piše suviše. ne čini previše...“ Vaništa je dosegnuo stupanj kondenziranog vremena bez perspektive, bez protjecanja, bez pogleda unaprijed i bez pogleda unazad, kako bi u njega konačno mogla stupiti praznina. Ili artikulirana bjelina. Ili NIŠTA.

9


 KU LT U R A

Povodom obilježavanja Dana Muzeja antičkog stakla u Zadru 5 Održava se izložba skulptura u staklu:

Mihael Štebih “In vitrum: ledena misao oblikovana u vatri” rozirna, amorfna i tvrda hladnoća staklenih skulptura Mihaela Štebiha nastalih procesom taljenja na visokoj temperaturi i stvrdnjavanja u hladne, glatke i sjajne površine kiparski je medij ispunjen suprotnostima. Oblikovane u žitkoj vrelini, lijevane, valjane i izvlačene u amorfne oblike male plastike svojim stilom i načinom već na samom početku prepoznaju jednu drugu jezičnu, pjesničku formu - haiku u staklu. Osnova Štebihovih skulptura u staklu je kiparska gesta, kaligrafski potez koji se u pjesništvu bilježi sa tri stiha i sedamnaest slogova.

P

Isti princip ponavlja se u užarenoj staklenoj masi u kojoj se brzim

 10

kiparskim gestama misao bilježi u žitkoj vrelini usijanja. Impresija kao zabilježena i ohlađena umjetnička misao predstavlja najiskreniji i najdublji izraz kiparskog stvaranja. Ovakav autorski stav Mihaela Štebiha podrazumijeva priklanjanje umjetničkom izrazu koje podrazumijeva jednostavnost i primarno poštenje, sklonost sažimanju i jasnoći sadržaja. Autor naglašava kako najiskreniji izraz kiparskog stanja, produženu poetsku misao ili osjećaj uspijeva zabilježiti upravo u svojim malim plastikama u staklu, jednako kao što je istu poetsku misao uspijevao zabilježiti u pisanom obliku haiku pjesme. Za prevođenje iste poetske

od 6. 5. do 15. 7. misli iz pisanog oblika u medij stakla bila je potrebna duhovna spremnost i umjetnička hrabrost. Svaka pojedina skulptura čini vlastiti poetski mali svemir, svijet u kojem odvažnost i brzina mijenjaju smisao, pojam vremena i prostora, veličine i značenja. Svaka Štebihova skulptura u svojoj, podatnosti, procesu nastajanja, jezgrovitosti i čistoći umjetničke misli u svom karakteru doista predstavlja haiku. Ljepota i sjaj staklene skulpture nastaje tek kao posljedica duboke umjetničke koncentracije, dok impresija, asocijacija i pitanje sadržaja dolaze naknadno.


KU LT U R A 

u 5. 5. 2013. i 4. godine rada u Muzeju antičkog stakla u Zadru Održava se izložba:

Dominique Jurić “Priča o vitraju”

od 6. 5. do 15. 7. Odgovor na pitanje što je vitraj mogao se potražiti tek u nekom traktatu o graditeljskom umijeću ili teološkoj raspravi o, recimo, emanaciji Boga kroz svjetlost prema nauku Dionizija Areopagite. Od tog vremena dugog srednjovjekovlja do danas – mislimo li pod potonjim na moderno doba u najširem opsegu – vitraj je doduše opstao kao puki “medij”, ali nije uspio za sebe naći autentično mjesto u svijetu umjetnosti koja se s modernitetom definitivno uspostavila kao autonomna društvena djelatnost i u kojoj se do danas održava u nekom raspadnutom stanju između umjetnosti i obrta, suparničkih pojmova što ih je nekad podrazumijevala jedinstvena kategorija umijeća. Pojmovnik što ga nudi sadašnji trenutak, na raspolaganju ima sijaset komotnih određenja: kažemo li da je vitraj primijenjena umjetnost,

umjetnički obrt ili produkt- dizajn, to neće biti niti krivo niti točno, nego samo trivijalno. Umjesto pokušajada se pronađe afirmativna i uvjerljiva kvalifikacija vitraja u moderno doba, možda je mudrije, ili barem lukavije prikloniti se tradiciji negativne teologije spomenutog Dionizija Areopagite te krenuti obratnim putem odnosno poći od onog što vitraj zasigurno nije: vitraj, primjerice, nije slikarstvo; nije kiparstvo; nije staklarski obrt i nije dizajn; nije medij i nije poruka; nije objekt i nije funkcija. Vitraj svoj modus vivendi traži upravo negdje u diferencijalnom prostoru koji nastaje između tih i drugih raspodjela suvremene kulture i umjetnosti, ostvarujući svoj razlikovni potencijal u mjeri u kojoj uspijeva izmicati svim kategorijama pod koje bi se mogao, bar teoretski, podvesti.

vremenu kada je nastao, vremenu katedrala, vitraj nije bio umjetnost nego arhitektonski element i teološki koncept. Umjetnosti tada nija bilo; bilo je sedam slobodnih umijeća, a vitraji, kao i sve druge likovne umjetnosti, nisu pripadali u njih, već su bile tretirane kao puki zanati, artesmechanicae. Drugim riječima, vitraji nisu bili predmet umjetničkog diskursa – nikome nije padalo na um da o njima razgovara kao o umjetnosti.

U

11 


 INTERVJU

Miro Jelaska Moje zlatne godine slikarstva Razgovarali smo sa “školovanim” amaterskim slikarom Mirom Jelaskom koji živi na relaciji Split - Ljubljana, a čija likovna djela sve više privlače pažnju.

Tako sam počeo s uljanim bojama, kad me moj susjed u Ljubljani vidio i rekao da dođem kod njega u školu. U toj školi se prvenstveno uči crtati, a zatim i slikati. Mentor mi je akademski slikar Petar Beus. Najčešća tehnika za slikanje je ulje na platnu. Smatram da je to najbogatija disciplina koja meni najviše pruža. Dakle, presudno je imati vremena za neki ozbiljan hobi kao što je slikarstvo, a vremena nema dok si zaposlen. To sam ostvario kad sam otišao u mirovinu. Često ljudi kažu da je treće doba za čovjeka “zlatno doba”, i ja se u potpunosti slažem s tim. Vi pripadate svijetu znanosti i umjetnosti? Nailazite li na takvu “kombinaciju” ljudi često? Već u srednjoj školi sam imao dilemu o tome što bih studirao: fiziku ili arhitekturu. Tada mi je moj prof. nacrtne geometrije kazao da sam predobar u egzaktnim znanostima da bih išao na arhitekturu. Tako sam upisao elektrotehniku. Mislim da ako želiš u nečemu biti dobar onda se moraš maksimalno dati i provoditi većinu vremena upravo radeći to što si odabrao kao prioritet. Inače mislim da se znanost i umjetnost ne isključuju. Živite na relaciji Split – Ljubljana, gdje imate više inspiracije?

Što je za Vas bilo presudno da se počnete baviti slikarstvom? Presudno za mene je bilo to što sam imao više slobodnog vremena kada sam otišao u mirovinu, iako sam se s crtanjem bavio još i prije. S 13 godina je moj akvarel dobio nagradu na natjecanju osnovnih škola. Moj rad, na kojem su bile nacrtane nekakve crvene zastave u sivoj ulici, se svidio nastavnici te ga je ona poslala na natjecanje. Kao nagradu sam dobio tempera boje. Tempere su mi tada baš dobro došle jer tada sam kući uvijek nešto crtao, malo s bojama, malo olovkom, tušem... U sedamdesetim godinama sam crtao za humoristični list “Pavliha” koji je objavljivao karikature i viceve. 12

Mentor iz uredništva je bio akademski slikar, te se od njega moglo dobiti savjete o crtanju i slično. Međutim, ako za jedan ozbiljan hobi ne uspiješ imati dovoljno vremena, a naročito ne biti u mogućnosti uskladiti svoju potrebu slikati upravo u trenutku kada ti inspiracija dođe, onda nema rezultata. I tako vraćam na postavljeno pitanje, kada sam otišao u mirovinu razmišljao sam što bih sa slobodnim vremenom i pričajući sa svojom suprugom zapitao je što ona misli o tome da se opet bavim šahom. Ona je energično odgovorila da se ni slučajno ne bavim šahom, na što sam je ja opet zapitao bi li se možda mogao okušati u slikarstvu, što je ona s oduševljenjem podržala.

Pa mislim da je Split bogatiji bojama, emocijama. No prednost Ljubljane je što tamo pohađam školu koja me „vuče“ da stvaram, tako da ovo što stvaram u Splitu doživljavam kao neku vrstu domaćeg rada. Spomenuli ste da Vam se sviđa uljana tehnika; je li ona Vaša najdraža tehnika i je li istina da je predhodnik svakog umjetničkog djela crtež? Mislim da je crtež jako važan. Za ulje sam se zagrijao zato što mi se ta tehnika činila najlakšom za izražavanje. Naprimjer kad se radi u akvarelu onda naneseš boje na list i jednom kad ih naneseš nema ispravaka. Ako ti se djelo ne sviđa podereš papir i radiš ispočetka.


INTERVJU 

Postoji još jedna tehnika jako popularna: akrilik, no međutim on se brže suši, i nijansiranje se izražava na drugačiji način od onoga kod ulja. Za neke umjetnike stvaranje je izuzetan čin. Kad završe neko djelo osjećaju prazninu. Kako se Vi osjećate u tom momentu?

određene emocije kod drugih ljudi. To su slike interijera, soba, koje su možda evocirale uspomene na topli dom i djetinjstvo kod mnogih ljudi. Još bih spomenuo slike koje prikazuju lutkice za koje su također ljudi izražavali simpatiju, možda misleći pritom na lijepa sjećanja iz prošlih vremena.

Kad mene netko pita koja mi je slika najdraža, ja odmah pomislim na onu koju sam upravo naslikao.

Razuvjerite me ako griješim, ali ja Vas doživljavam kao modernog impresionistu?

Djelujete preko udruge Emanuel Vidović? Da Likovna udruga Emanuel Vidović je najprepoznatljivija udruga zavičajnih umjetnika u Splitu i veoma sam ponosan što sam njezin član. Udruga djeluje već 41 godinu i broji stotinjak članova. Više od polovine članova udruge je stalno aktivno. Družeći se s ljudima iz Udruge, koji imaju iste težnje i motive, dobivam dodatni poticaj za stvaranjem. Prodajete li svoje slike? U načelu ne. Koje su Vaše najznačajnije izložbe, i jeste li samostalno izlagali? Četiri puta sam izlagao samostalno, (Izola, 2009. g, Ljubljana, 2009. g., Split, 2010. g., Plzen u Češkoj, 2012. g. i trenutno 2013.g. opet Izola). Sudjelovao sam u skupnim izložbama sa školom 2 puta u Ljubljani, s Hrvatskim saborom kulture jednom u Karlovcu i dva puta u Križevcima, te s Likovnom udrugom Emanuel Vidović 7 puta u Splitu. Koji su Vaši planovi za budućnost što se tiče likovne umjetnosti?

Ništa čudno, moji prijatelji s fakulteta također kažu da im je najdraži znanstveni članak upravo onaj kojeg su posljednjeg objavili. Ne mislim da nastupa praznina, a naročito ako sam zadovoljan s tom slikom. Često dobijem dodatnu energiju da započnem nešto novo odmah. Koji je smisao Vaše umjetnosti? Pokušaj neke kreativnosti da čovjek sebe prikaže na jedan drugačiji način, te poticaj da napraviš i podijeliš s drugima svoje emocije. Na drugom mjestu je to što me slikanje čini sretnijim. Koje slike iz Vašeg opusa imaju posebno zančenje? Pa za neke slike bih kazao da su posebne zato što sam uspio pobuditi

Ja sam još učenik, ali moj profesor je impresionista i možda on taj stil prenosi i na mene. Mislim da je najbolje da učiš od profesora upravo ono što on radi najbolje. Mnogi moderni umjetnici danas izbjegavaju slikarstvo kao medij jer ga smatraju neadekvatnim u svijetu brzih pokreta slika. Kako Vi gledate na to? Danas se istražuju neki novi načini izražavanja u umjetnosti koji nadopunjuju „ravninske“ slike s nekim “instalacijama i performansima” i slično, ali niti me tko to učio, niti me to vuče. Kao amater zadovoljan sam i s tradicionalnim slikarstvom.

Jako sam zadovoljam s tradicionalnim slikarstvom, i još me zadovoljava napredovanje u spomenutoj školi. Neka druga škola u koju bih išao samo zbog diplome me ne privlači. Nazivate li svoje slike imenom? Da, one što idu na izložbu. To je ipak mali dio. Za kraj, postoji li slika od koje se ne biste nikako htjeli odvojiti? Pa mislim da ne postoji, ako mi i jest neka slika od koje se odvojim izrazito draga, mislim da bih napravio verziju sličnu izvorniku kad bi me to veselilo. 13 


 PUTOVANJA

Poučno-pješačka staza

Stinice - Roški slap - Oziđana pećina U Nacionalnom parku “Krka” 27. travnja 2012. otvorena je nova poučno-pješačka staza Stinice – Roški slap – Oziđana pećina, u sklopu važnog projekta Održivo upravljanje posjetiteljima NP “Krka”.

 14

edna od najljepših pješačkih staza u Hrvatskoj opremljena je edukativnim panelima s detaljnim informacijama o biljnim i životinjskim svojtama specifičnim za područje NP “Krka”, geološkim fenomenima i kulturnopovijesnim lokalitetima koji se nalaze uz stazu. Staza je duga 8,5 km, s visinskom razlikom od 176 m.

J

Predviđeno je da šetnja stazom traje oko 3 sata. Za posjetitelje će biti otvorena tijekom cijele godine. Staza Stinice – Roški slap – Oziđana pećina istinski je doživljaj svim ljubiteljima prirode, bilo da se radi samo o šetnji od nekoliko sati, bilo da je riječ o cjelodnevnom izletu obogaćenom edukativnim sadržajima.


Projekt Održivo upravljanje posjetiteljima NP “Krka”, koji je izveden radi disperzije posjetitelja na različite lokacije unutar Parka i poticanja razvoja ruralnih gospodarstava u njegovu uzvodnom dijelu, dio je nacionalnog Projekta integracije u EU Natura 2000, koji provodi Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Ova predivna šetnja započinje u Stinicama kraj Visovačkog jezera, proširenom dijelu toka rijeke Krke, od tjesnaca Među gredama do Skradinskog buka. Posjetitelji staze mogu uživati u predivnom pogledu na otok Visovac, jednom od važnih prirodnih i kulturnih

vrijednosti Republike Hrvatske, na kojem se od 1445. godine nalazi franjevački samostan u florističko-hortikulturalno krajobraznom spomeniku. Otok Visovac smješten je gotovo na sredini jezera, na nadmorskoj visini od 46 m, ukupne površine 14 000 m², a najviša visina svega je 1,3 m iznad razine vode. Od davnina otok je oaza mira, a franjevački samostan i crkva tvrđava molitve, duhovnosti, vjere, hrvatske kulture i nacionalnog identiteta. Zbog stoljetnog štovanja Majke Božje, Visovac se naziva i Gospinim otokom.

Staza potom dijelom prolazi stoljetnom šumom hrasta medunca i bijelog graba, najočuvanijom šumom takve vrste u Hrvatskoj, što će doprinijeti njezinom očuvanju i osmišljavanju programa njege i zaštite od štetnika. Šuma se prostire na površini od osam hektara. Stabla hrasta medunca u njoj stara su od 150 do 200 godina. Na području staze u šumi hrasta medunca nalazi se i zapušteni objekt Lugareva kuća koji će se obnoviti za prirodoslovnu zbirku s tematikom biološke raznolikosti i zaštite šuma. 15 


 PUTOVANJE

Sa staze se zatim pruža pogled na 500 m dug tjesnac Među gredama, najatraktivniji tjesnac u kanjonu rijeke Krke. Na lijevoj obali rijeke nalazi se zavjetna kapelica posvećena sv. Nikoli – zaštitniku pomoraca. Na istoj obali, na izlazu iz kanjona, smještena je špilja Šuplja greda (Šuplja stina), koja je postala najatraktivniji i najneobičniji vidikovac na rijeci Krki, s kojeg se pogled pruža nizvodno do otoka Visovca i Visovačkog jezera, uzvodno do Roškog slapa, ali i na ostatke utvrde Kamičak. Starohrvatska utvrda Kamičak nalazi se na nepristupačnoj kosi na lijevoj obali Krke. Sagrađena je u 14. st. od plemićke obitelji Nelipići, gospodara Knina, Drniša, Cetine i čitave Zagore. Prvi put se spominje 1345. godine u ispravi hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika (Ljudevita) I. Anžuvinskog, kojom on potvrđuje nasljedno vlasništvo Ivanu Nelipiću. 16

Godine 1522. Kamičak je pao u ruke Turaka, koji su ga, prema navodu nepoznatog kroničara iz 18. stoljeća, srušili 1523. godine. Dijelom staza prolazi i kroz tipično močvarno stanište na kojem će biti organizirani programi promatranja ptica što će doprinijeti zaštiti staništa, biološke raznolikosti i ugroženih močvarnih ptica u jesenskoj i proljetnoj migraciji. Staza se zatim spušta do Roškog slapa, prostranog slapišta ukupnog pada 25,5 m, kojeg čine glavni slap visok 15 m i mnoštvo rukavaca ili kaskada (u narodu poznatih pod nazivom Ogrlice) i sedrenih otoka. Najveći dio Roškog slapa je nedirnuta i neprohodna divljina, nedostupna čovjeku. Smješten oko 36 km nizvodno od izvora rijeke Krke ime je dobio po gradini Rog koja se nalazila na desnoj obali Krke.

Uz Roški slap nalaze se vodenice (mlinice) koje predstavljaju specifično svjedočanstvo tradicijskog života i privređivanja do 1. pol. 20. st. s kontinuitetom baštinjenim iz starijih razdoblja. Dobar dio vodenica je obnovljen pa služe prezentaciji starih zanata i života mlinara i ugostiteljstvu. Šetnja završava kod Oziđane pećine, mjesta od izuzetne prirodne, kulturološke i povijesne vrijednosti. Arheološka istraživanja potvrdila su u pećini nazočnost svih neolitičkih kultura jadranskoga prostora (impresso, danilske i hvarske kulture), zatim eneolitičkih, te ranoga i srednjega brončanog doba. Ljudska prisutnost u pećini bila je neprekidna od 5000 prije Krista do 1500 prije Krista. U pećini će se urediti interijer, odnosno arheološka zbirka “in situ”, te se tijekom 2013. planira otvorenje Oziđane pećine za posjetitelje.


Turistička zajednica Općine

Plitvička jezera U čarobnom zelenilu šuma, livada i travnjaka niže se biser od šesnaest modrozelenih jezera, međusobno povezanih kaskadama i prštavim slapovima.

 18


PUTOVANJA 

Fotografije: Rade Jug EFIAP

Svako godišnje doba na Plitvičkim jezerima priča svoju priču bojama, zvukovima, šumom slapova, mirisima, tišinom... životom.

Nacionalni park Plitvička jezera: proglašen nacionalnim parkom 1949. uvršten u Popis svjetske prirodne baštine UNESCO-a 1979. površinom od 294,82 km2 najveći od 8 nacionalnih parkova u Hrvatskoj. broj jezera: 16. najveća dubina jezera: Kozjak 47 m. najviši slap: Veliki slap 78 m. najviši vrh: Seliški vrh 1279 m. najniža kota: Koranski most 367 m. temeljni fenomen: sedra. fauna: 161 vrsta ptica, 321 vrsta leptira, 21 vrsta šišmiša. Sitna divljač, srne, medvjedi, vukovi, divlje svinje, divlje mačke. flora: 1267 do sada poznatih biljnih vrsta, od kojih je 75 endema i čak 55 vrsta orhideja. 19 


 PUTOVANJA

Ne postoje riječi kojima se može opisati sva ta ljepota i sklad, stoga dođite, osjetite i doživite djelić iskonske, netaknute prirode.

NACIONALNI PARK PLITVIČKA JEZERA 53231 Plitvička jezera

Trg sv.Jurja 6, 53230 Korenica / Tel./fax: 053 / 776 798 e-mail:info@tzplitvice.hr

www.tzplitvice.hr 20

Informacije: 053 / 751 026 Rezervacije: 053 / 751 014, 751 015 Fax: 053 / 751 013 e-mail: info@np-plitvicka-jezera.hr www.np-plitvicka-jezera.hr


SPLIT: Dobrić 7, City Centar One (II kat)

METKOVIĆ: Splitska 1 ZAGREB: Radićeva 15

Aledona Vaše povjerenje, naša kvaliteta

21 


 INTERVJU

Malo o Londonu, malo o meni Damir Vidošević

 22

Kratko smo porazgovarali s Damirom Vidoševićem, novom osobom u javnom životu


INTERVJU 

Gospodine Vidošević, što ste po struci i kojim se poslom bavite?

Koji Vam je najneobičniji večernji izlazak?

Po struci sam diplomirani ekonomist. Već dugi niz godina se bavim trgovinom muških odjevnih predmeta. U okviru svoje tvrtke imam maloprodajno mjesto, a također i veleprodaju.

Možda posjet Kensington Roof Garden disco clubu na zadnjem katu jedne petnaestokatnice, a gdje je svaka prostorija cluba tu večer bila tematska. Jedna prostorija je bila Cipar u malom, jedna Raj, jedna Peru, a jedna ambijent s divljim patkama i jezerom usred disco cluba.

Dugo ste živjeli i poslovali u inozemstvu. Je li to iskustvo bilo pozitivno? Mislim da je. Posao mi je bio takav da sam trebao dosta putovati. Vidio sam mnoge metropole, ali i zabačene sredine gdje je malo ljudi iz ovih krajeva bilo, pogotovo po Kini i Indiji. To su specifične kulture koje sigurno imaju pozitivnih posebnosti.

Što u Londonu ne možete ne primjetiti? Broj bogatih Arapa. Imate osjećaj da su tu došli svi šeici svijeta.

U Splitu je normalno da se na zakazani sastanak dođe na vrijeme, u Londonu baš i ne, zbog toga što s jednog kraja na drugi ima preko 50 km.

Gdje Vas se najčešće može sresti vikendom? Kada nisam s obitelji igram mali nogomet, a ponekad volim i zaroniti pod more i uživati u tom ambijentu.

Što Vas naročito inspirira? Ljudska dobrota.

Imate li moto? Što je u Splitu moguće, a u Londonu ne?

Budi pozitivan i ne posustaj.

Jeste li imali priliku u inozemstvu vidjeti da su jumbo plakati postavljeni na travnjacima i u parkovima kao kod nas? Kada me to pitate odmah se sjetim Londona i njegovih prigradskih naselja gdje je to nezamislivo. Tako bi trebalo biti i kod nas.

Može li grad u kojem ima mnogo turista dobro funkcionirati? Turizam treba biti značajan dio prihoda pa mislim da ovaj grad jednima treba biti ugodno mjesto za stalni život, a drugima za kraći boravak.

Da trebate birati osim u Splitu, gdje biste najradije živjeli? Moj drugi izbor bio bi London. On je kulturna i financijska metropola, multikulturalni grad gdje svatko može ugodno živjeti svojim životnim stilom.

Gdje ste doživjeli najinteresantnije gastro iskustvo? Mediteranska kuhinja mi je najdraža, ali neću zaboraviti večeru u jednom londonskom restoranu. Na večeru nas je pozvao poslovni partner. Dva sata smo u baru restorana čekali sjedalicu za stolom, a večeru s 2 flaše vina za nas troje je platio preko 2 tisuće funti. 23 


Otmjeno francusko skijalište u samoj blizini Mont Blanca koje su osvojili samozatajni bogataši

MEGÈVE

Mogli bismo mirno reći: ono što je za Švicarce St. Moritz, to je za Francuze Megève. Prekrasno mjesto u Savojskim alpama s pogledom na Mont Blanc i okolne planine. imi privlači skijašku elitu, dok ga ljeti pohode zaljubljenici u jahanje, golf, tenis, biciklizam, letenje padobranom i duge šetnje po obližnjim obroncima. To nije mjesto poput Chamonixa kojeg ljeti pohode rijeke sportaša predvođenih alpinistima. To je mjesto u kojem uživaju bogati koje vrlo rijetko možete vidjeti u šetnji gradom,

Z 24

jer oni danju uživaju u skijanju, letenju malim avionima i helikopterima iznad Mont Blanca, dok večeri provode u svojim predivnim kućama ili u ekskluzivnim restoranima. Nakon dugog niza godina nisam ni slutila da bih se ponovno mogla natjecati na padinama Cote 2000 u nama 900 kilometara udaljenom Megèveu. Povod tome bilo je FIS ALPSKO SVJETSKO NATJECANJE ZA MASTERE (VETERANE I VETERANKE) koje se ove godine održavalo od 18. do 23. ožujka. Na to se svjetsko natjecanje iz Hrvatske uputilo samo nas troje mastera ne sluteći koliko će ovog puta natjecanje biti teško i zahtjevno. U ožujku se u Savojskim alpama uglavnom očekuje sunce, no ovog nas je puta zatrpao snijeg koji je prva tri dana danonoćno padao, čak do 60 cm preko noći, što

je organizatorima izuzetno otežalo uređivanje pista i napravilo nered u programu natjecanja. Kada smo u nedjelju kasno poslijepodne polako stizali, u mogli bismo reći predgrađe Megèvea, u mjestašce Combloux, snijeg je počeo sve jače padati.. Nakon što smo se smjestili u staroj prekrasnoj drvenoj kući, naš je Luka , vođa Mastera rekao da je najbolje da prije nego što nas snijeg potpuno zatrpa odemo do malog skijališta u blizini, CrestVoland, na super večeru. Kako smo se uspinjali prema mjestu, snijeg je sve gušće i jače padao, tako da je cesta bila u potpunosti zametena. Kad smo stigli u restoran, bilo je živahno i puno veselih turista koji su se grijali pekući meso na stolovima i pijući crno vino. Nakon što smo se i mi nauživali mesa koje smo sami pekli na ražnju koji je stajao


Piše: Astrid Mušura Kaučič

na stolu, nazdravili smo tjednu pred nama i po nepamćenoj mećavi vratili se u Megève. Složili smo se da je Francuska za gastronomske užitke dušu dala i od tada nismo odustajali od kušanja vina i probavanja vrhunskih sireva. U potpunosti nas je osvojio sir Mont d’or proizveden u Le Haut Doubs u sirani Des Fourgs i to ne samo svojom izuzetnom kvalitetom, već i pričom o siru i kutiji posebno izrađenoj od borovine. Kad god smo ga kupili, prodavač je udario u veliko zvono i sve prisutne o tome obavijestio.

drvene kuće, a nove se grade u istom stilu i od istog drva. U centru mjesta luksuzni su hoteli, vrlo skupi dućani poznatih francuskih modnih kuća kao što su Hermes, Chanel, Dior, draguljarnice, dućani sportske opreme, prelijepe kušaonice vina, vrsni restorani u kojima se prvenstveno poslužuju specijaliteti poput fondua od savojskih sireva ili pak restorani s Michelinovim zvjezdicama u kojima se pripremaju izuzetno zdrava jela poznate francuske kuhinje poput restorana Le Flocon de Sel čiji je šef kuhinje Emmanuel Renaut dobio 3 Michelinove zvjezdice. Primijetili smo i puno wellness centara u kojima se mogu naći razni tretmani, od onih za pomlađivanje pa do sofisticiranih tretmana tvrtke Decleor. Mjestom svakako dominira Palaća sportova u kojoj se nalazio i naš organizacijski ured i gdje smo svakog dana odlazili na dogovore vezane na natjecanja idućeg dana. Već smo u ponedjeljak znali da ćemo morati i u utorak odustati od natjecanja jer je prognoza pokazivala da do srijede snijeg neće prestati padati. Tako je i bilo i natjecanja su započela tek u srijedu pa je zaključno sa subotom uspješno sve bilo završeno. U utorak poslijepodne pripala nas je čast da budemo sudionici mimohoda kroz mjesto. Na prvenstvu je nastupilo preko 400 skijaša i skijašica starijih od 30 godina iz 30 zemalja svijeta, od Argentine, Brazila, preko Sjedinjenih Američkih Država, Australije, Novog Zelanda, Japana, Rusije, Ukrajine, pa do Skandinavije

i tradicionalnih skijaških nacija kao što su Austrija, Švicarska, Italija, Njemačka, domaćini Francuska, ali našla se tu i Belgija i Velika Britanija, pa na kraju i mi i naši susjedi iz Slovenije. Iako nas je spram drugih bilo malo, naša je uniforma bila zaslužna da su nas ljudi prepoznavali i vikali Hrvatska, Hrvatska. Vesela je povorka išla do glavnog trga, na kojem su nas pozdravili naši domaćini i organizatori, a obratila nam se i gradonačelnica Megevea. Bilo je dosta hladno, no sudionici povorke čavrljali su uz cocktail na otvorenom do kasno u noć. Što se tiče športskog djela, natjecatelji su podijeljeni u tri kategorije: Žene C, muškarci od 30 do 55 godina starosti A i muškarci iznad 55 godina, B kategorija. Vozile su se discipline Super G, veleslalom i slalom. Vozeći se u srijedu na žičari, promatrala sam stazu na kojoj sam se nekada natjecala, a zatim i moj sin koji se također profesionalno bavio alpskim skijanjem, te razmišljala o tome kako u životu nikad ne znaš da se opet možeš vratiti na isto mjesto s istim ili još težim zadatkom. Nisam mogla niti sanjati da ću ovoj dobi nastupiti na Svjetskom prvenstvu. Eto što ti je život! Iako se nismo mogli pohvaliti rezultatima, ne osvojivši niti jednu medalju, svi smo završili ono što smo si zacrtali, s nadom da ćemo za iduće prvenstvo biti spremniji jer su naši konkurenti jaki i danima, za razliku od nas, borave na snijegu i uredno treniraju.

U ponedjeljak smo se probudili zatrpani snijegom i shvatili da nema ništa od treninga super G-a. Iskoristili smo to za šetnju mjestom. U Megèveu se dosta pazilo na poštivanje postojeće arhitekture, te se nastojalo zadržati prekrasne stare 25 


 EDUKACIJA

Centar za strane jezike Učite s najboljima! Kao što svi znamo 01. srpnja, 2013. Republika Hrvatska postati će 28. članica Europske unije. Ulaskom u Europsku uniju znanje barem jednog stranog jezika bit će od iznimne važnosti. Česte su situacije u kojima se zaposlenici nađu u neugodnoj situaciji na radnom mjestu zbog nepoznavanja stranog jezika.

 26

Najviše problema predstavlja nerazumijevanje poslovne dokumentacije i sporazumijevanje s poslodavcem, inozemnim partnerima i gostima koji ne govore hrvatski jezik. Ulaskom Hrvatske u EU znanje stranog jezika donosi prednost u tržišnoj komunikaciji, a svatko tko ima znanje više od jednog stranog

jezika nalazi se u prednosti pred konkurencijom. Višejezičnost potiče otvorenost i toleranciju, ali osigurava i pristup novim tržištima i otvara nove poslovne mogućnosti. U današnjem vremenu poznavanje više jezika ima važnu ulogu u životu i uspjehu svake osobe. Ulaskom u EU hrvatski turizam bi se trebao još više razvijati i nuditi sve bolju ponudu prilagođenu zemljama Europe i svijeta. Iako su Split i Splitskodalmatinska županija jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija također bi trebali ponuditi mnoštvo sadržaja za unapređivanje i održavanje kvalitete usluge, te posebnu pažnju posvetiti učenju stranih jezika. Centar za strane jezike - Split, kao najdugotrajnija i najkvalitetnija


EDUKACIJA 

škola za strane jezike na ovim područjima se također prilagođava novim tržišnim zahtjevima te Vam stoga nudi: INTENZIVNE TEČAJEVE STRANIH JEZIKA za djelatnike u turizmu, ugostiteljstvu i nautici (vlasnici hotela i apartmana, recepcioneri, konobari, voditelji plovila i sl. ) Naučite osnove stranog jezika ili ga usavršite u samo mjesec dana. Nastava bi se održavala kroz svibanj/lipanj, ukupno 30 sati. Vrijeme održavanja nastave po dogovoru. Moguća je individualna nastava. U tom bi slučaju trajanje tečaja, intezitet i vrijeme održavanja nastave bili po dogovoru. Informacije i upisi u tajništvu Centra, Trg Republike 2, Split Tel: 348-394

27 


 PUTOVANJA

Šri Lanka Ljepotica s bezbroj lica

Piše: Siniša Viđak

ožda je nekad davno kakvoj lijepoj boginji ispala dragocjena naušnica i zagubila se u Indijskom oceanu, a možda je sam Stvoritelj odlučio za sebe napraviti rajski vrt. Bilo kako bilo, ovaj otok u obliku suze krije nevjerojatan raspon reljefnih, prirodnih i arhitektonskih ljepota.

M 28

Prišuljao se Indiji na svega tridesetak kilometara, a okružen je tropskim morima. Ovo je zemlja vječnog ljeta i radosnih, nasmješenih ljudi. Sjećam se prvih dojmova o Šri Lanci, kada je vožnja taksijem od zračne luke do hotela u Colombu pred mene ‘poslužila’ očekivanu egzotiku i istočnjačku živost na

Netko je promatrajući zemljopisnu kartu nazvao ovaj otok Kap Indije. Oni koji su vidjeli ljepotu njenih krajolika govore da je ovo Biser Indijskog oceana. Svi koji su se susreli s njenim stanovnicima ne dvoje da je ovo Zemlja nasmješenih ljudi. Bez obzira u koje lice Šri Lanke pogledamo i koji joj superlativ poklonimo, uvijek će biti puno toga izostavljeno, jer Šri Lanka je uistinu Ljepotica s bezbroj lica.

ulicama, ali i neočekivane boje prosperiteta i obilja. Tada nisam ni slutio da me čekaju brojna iznenađenja. Kada se danas na mom godišnjem kalendaru putovanja pojavi ime ovog čarobnog otoka, znam da će Šri Lanka opet smisliti način da me iznenadi. Uistinu je ovo Ljepotica s bezbroj lica.


PUTOVANJA 

Međutim postoji mogućnost da su stigli i kopnenim putem. Prema hinduističkoj predaji Šri Lanka je bila povezana kopnenim mostom s Indijom. U prilog ovoj tvrdnji idu i zapisi o mogućnosti pješačenja kroz plitke vode tjesnaca Palk (sjeverozapad) čak do kraja XV. stoljeća. Oluje i snažne morske struje produblike su tjesnac i njime više nije moguće prolaziti pješice.

Klima i krajobraz

Položaj Šri lanka je udaljena od Splita više od sedam tisuća kilometara. Najkraći put nas vodi preko Crne Gore, Kosova i Bugarske do Turske u kojoj prolazi preko Istanbula i Ankare. Slijedi put preko sjevernog Iraka i južnog Irana, pa preko Arapskog mora (dio Indijskog oceana). Ova crta sjeće Indiju i prolazi pokraj Goe i Bangalorea, te završava na krajnjem sjeveru otoka. Šri Lanka je smještena samo šest stupnjeva sjeverno od Ekvatora, proteže se oko 440 km od juga prema sjeveru, a najšira je pri jugu otoka (oko 220 km). Površinom je oko 20% veća od Hrvatske, a na popisu država svijeta po površini teritorija zavukla se između Gruzije i Litve na 122. mjesto (Hrvatska je na 127. mjestu).

se ovdje događao tridesetogodišnji građanski rat kojeg većina Europljana pamti po pobunjenim Tamilskim tigrovima. Građanski je rat završio porazom ‘Tigrova’ 2009. godine i Šri Lanka je utonula u mir široko otvarajući vrata turizmu.

Stanovništvo Na Šri Lanci živi nešto više od 21 milijun stanovnika koji pripadaju jednoj od brojnih etničkih skupina. Singaleza je najviše, a ovdje žive i Tamili, Maori, Burgeri, Malajci, Kafiri, Vede, ... Kako su stigli na Otok nije točno utvrđeno. Vjerojatno je najveći broj žitelja koristio brodove dolazeći u ovaj rajski vrt nedaleko Indije.

Reljef Šri Lanke je brežuljkast, s najvišim nadmorskim visinama na jugu otoka gdje gorje dostiže i više od 2.500 mnm. Najviši vrh otoka je Pidurutalagala (2.524 mnm) i za rijetkih dana u godini na najvišim lokacijama ovog tropskog okružja ima poledice i mraza. Mraz je rijetka pojava s obzirom na to da su prosječne temperature tijekom godine od 28 do 31 stupanj Celzijus. Monsuni donose obile kiše koje padaju što više što manje ovisno o mikrolokaciji na otoku. Najmanje je oborina na istočnoj strani otoka, a najviše na jugozapadu. Velika količina oborina hrani čak 103 rijeke, od kojih je najduža Mahaweli (335 km). Obilazeći otok nailazimo na raznolike krajobraze kojima rijeke teku, od mističnih tropskih šuma gdje voda žubori u polutami gustog biljnog pokrova, do čistina na kojima sunce obasjava brzace.

Povijest od tri milenija Ono što bi svaki putnik namjernik trebao znati jest da pisana povijest ove države seže unazad tri milenija, da ovdje živi nevjerojatna paleta različitih etničkih skupina, a da je raznolikost biljnog i životinjskog svijeta nezamisliva. Bogato nasljeđe rane budističke arhitekture ostavlja turiste bez daha. Duboke i zaštićene luke vibrirale su životom i trgovinom još od Srednjeg vijeka i ‘Puta svile’, a velika strateška važnost im se pokazala u Drugom svjetskom ratu. Nedavna je povijest puna tenzija, nasilja i teškoća jer 29 


 PUTOVANJA

Nailazimo i na pašnjake po kojima se rijeke lijeno valjaju, te na brdovite predjele s prekrasnim vodopadima. Na otoku se nalazi preko 50 vodopada viših od 10 metara.

Životinjski i biljni svijet Tekučice i stajačice kriju raznoliki životinjski i biljni svijet. Ribe čarobnih boja naviknute na ‘tople’ vode Šri Lanke love se i izvoze po svijetu kako bi svoj novi dom pronašle u tropskim slatkovodnim akvarijima. Unosna je trgovina i biljkama koje su se privikle na život u velikoj vlazi pokraj rijeka isto

 30

kao i na život ispod površine vode. I one su, u cijelom beskraju vrsta, dio ove velike svjetske trgovine. Ako zapitate kojeg akvaristu za Šri Lanku odmah ćete doznati za biljke iz roda Cryptocoryne. Biljke iz ovog roda poznate su kao Kraljice tropskih akvarija i rijetke su među biljkama koje su potpuno prilagođene na život u vodi, pa na suhom ne uspjevaju.

Ribolov Na obalama mora i Indijskog oceana razvijen je ribolov. Više od 1.500 km obale, koraljni grebeni,

40 laguna i više od 40 estuarija (riječnih dolina), nepregledne bočate zone isprepletene u mangrove panjeve i korjenje – sve ovo stvara savršene uvjete za riblju mlađ i šarenilo ribljih vrsta. Prirodno je da su vode oko Šri Lanke stoga obilno naseljene ribom. Ribarnice vrve ljudima i bojama kada koče uplove nakon dnevnog ili noćnog ribolova. Buka je zaglušujuća i trgovina živa. Dovikivanje i cjenkanje nezaobilazni. No, za istinski upoznati tradicionalni način ribolova vrijedi posjetiti ribare koji love u gradu Weligama. Satima stoje na drvenim kolčevima i ribare. Prizor je ovo koji se ne zaboravlja jednako kao i dojam iznimne stpljivosti i velikih napora ovdašnjih žitelja. Na kraju se plodovi njihovih napora nađu pred vama u ribljem restoranu kojih je ovdje jako puno. Cijene su zaista pristupačne.

Nacionalni parkovi Nemoguće je upoznati ovaj otok a da se pažnja ne posveti i brojnim nacionalnim parkovima. Biosustav Šri Lanke jedan je od 25 sličnih na svijetu, koje međunarodna zajednica smatra područjima iznimne važnosti za genetsku raznolikost životnih oblika naše planete. U njima pronalazimo azijske slonove, leoparde, divlje svinje, medvjede, dikobraze, majmune, lorise, jelene,


PUTOVANJA 

mravojede, ibise, rode, ždralove, ... Broj vrsta je velik, a među biljkama cvjetnjačama čak je 27% endemskih vrsta, dok je 22% vrsta sisavaca jedinstveno za ovaj otok. Zaštičeno je čak 24 područja na otoku, od kojih vrijedi izdvojiti nacionalne parkove Yala, Wilpattu i šumu Sinhalaja. Nažalost, kao i svugdje u svijetu, prirodna staništa polako nestaju. Početkom XX. stoljeća otprilike polovina površine otoka je bila prekrivena gustom šumom, a trenutno je pola tog prostora ‘izgubljeno’ i Šri Lanka danas ima samo 24% teritorija pod gustim tropskim pokrovom.

Naseljavanje i budizam Prema predaji prvi stanovnici Šri Lanke stigli su brodovljem preko Bengalskog zaljeva. Kralj Vijaya u pratnji 700 mornara plovio je gotovo 900 nautičkih milja i stigao do Šri Lanke sa svojih osam brodova u VI. stoljeću pr. Kr. Osnovao je grad i kraljevstvo i postao prvi u nizu od 189 kraljeva ovog otoka. Imena vladara pronalazimo na brojnim popisima iznimne povijesne važnosti i među njih ne ubrajamo vladare koji su nametnuti u vrijeme stvaranja kolonijalnih posjeda zapadnoeuropskih država. Ovo dinastijsko razdoblje trajalo je 2359 godina i završilo je 1815. godine

kada je Šri Lanka postala dio Britanskog kolonijalnog carstva. Prilično rano, već početkom IV. stoljeća pr. Kr. osnovan je novi glavni grad, Anuradhapura, koji će biti središte dvorskog i vladarskog života gotovo milenij i pol. Dolazak budizma bilježimo sredinom III. stoljeća pr. Kr. Šri Lanka postaje utvrda budističke vjere, njeni brojni samostani kriju najznačajnije rane dokumente i budističke spise. Stablo Jaya Sri Maha Bodhi koje je budistima sveto, smatra se za najstarije stablo posađeno ljudskom rukom na svijetu i ono o čijoj povijesti imamo cijeli niz dokumenata. Ovo je drvo posađeno davne 288. pr. Kr. i još uvijek raste. Sadnica koja je donesena na otok navodno potječe od drva pod kojim se Buda prosvijetlio.

Rajski otok Duga povijest Šri Lanke svjedoči o turbulentnim vremenima kao i o mirnim i prosperitetnim razdobljima kada su nastala čudesna djela arhitekture na otoku. Osam velikih prodora stranih trupa bilježimo u ovoj dugoj povijesti, a svi su prodori završili istjerivanjem stranaca. No, nove ideje i stilovi zaostali su za njima periodično oplemenjijući inventivne lokalne majstore. Stoga svugdje po otoku pronalazimo

fantastična kiparska ostvarenja, velebne palače i kolosalne hramove. Neka njihova imena budu tajna za sada, neka vas mame prema rajskom otoku podno Indije. Prisjetit ćemo se da je među zemljama Azije upravo Šri Lanka imala prvog ženskog vladara, kraljicu Anulu. Njena zemlja je danas poput Kraljice Azije, malena i prelijepa, topla zemlja obilja u koju putnika dočekuje dvadeset milijuna osmjeha dobrodošlice. Kada krenete otkrivati čari Šri Lanke ona krene prema vašem srcu kako bi zauvijek tu ostala.

Putovanje na Šri Lanku Zrakoplovom iz Zagreba / 24.05. / 11 dana www.f-tours.hr/explora Otok u Indijskom oceanu, nedaleko južnog rta Indije (četrdesetak kilometara) uživa vječno ljeto. Ljubazni stanovnici sačuvali su svoj tradicionalni pogled na život i autentičnu kulturu. Nakada se zvao Cejlon, a od 1972. godine ponovo se koristi staro ime, Šri Lanka ili Blještavi otok. Putnička agencija F-TOURS putovanja d.o.o. Trg hrvatske bratske zajednice 3, 21000 Split, Hrvatska T +385 21 344 842 IDK: HR-AB-21-060221101

31 


 FILMOVI

Brzi i žestoki 6 Poč Početak prikazivanja: 23. 05. Žan Žanr: akcijski triler Red Redatelj: Chris Morgan Ulog Uloge: Vin Diesel, Paul Walker, Dwa Dwayne Johnson, Jordana Brewster Vin Diesel, Paul Walker i Dwayne Johnson pre predvode all-star ekipu globalne blockbuster fran franšize u šestom nastavku Brzih i žestokih. Plja Pljačka u Riu osigurala je 100 milijuna $ za e ekipu Doma i Briana, pa su se naši junaci rasuli svije svijetom, ali nemogućnost povratka kući i stalni bije bijeg učinili su njihove živote nepotpunima. Um međuvremenu Hobbs kroz 12 zemalja prati ubo ubojite vozače plaćenike. Ispostavlja se da njih njihovom vođi pomaže Letty, ljubav za koju je Dom mislio da je mrtva. Zaustaviti ih se mož može jedino na ulici pa Hobbs poziva Doma da o okupi svoj elitni tim u Londonu. Plaća? Pot Potpuni oprost za sve kako bi se mogli vratiti kuć kućama i ponovno biti uz svoje obitelji.

Plan osvete

Doušnik

Živjela Francuska!

Početak prikazivanja: 25. 04. Žanr: akcijski triler Redatelj: Niels Arden Oplev Uloge: Colin Farrell, Noomi Rapace

Početak prikazivanja: 09. 05. Žanr: akcija Redatelj: Ric Roman Waugh Uloge: Dwayne Johnson, Susan Sarandon, Jon B

Početak prikazivanja: 16. 05. Žanr: komedija Redatelj: Michaël Youn Uloge: José Garcia, Michaël Youn, Isabelle Funaro

Plan osvete akcijski je triler, s ljubavnom pričom u središtu, čija se radnja odvija u kriminalnom miljeu New Yorka. Victor (Colin Farrell) desna je ruka šefu mafije Alphonsu (Terrence Howard), koji se suočen s problemom prijetećih pisama i smaknuća članova njegove bande.

Film inspiriran istinitim događajima otkriva do kojih granica je otac spreman ići za spas svoga sina. Dwayne Johnson glumi oca čiji je sin pogrešno optužen za distribuciju droge. Očajan želi spasiti sina pod svaku cijenu, pa se nagodi s državnim odvjetnikom i u tajnoj misiji infiltrira u kartel, riskirajući obitelj i vlastiti život.

U početku, Bog je stvorio zemlju najljepšu od svih. Napunio ju je svim čudima i ljepotama ovog svijeta i nazvao je Francuska. Kako bi je stavio u ravnopravan položaj s drugim zemljama, odlučio ju je naseliti ljudima... Francuzima.

 32


IGRE 

nova igra za odrasle

God of War-Ascension A k c i j s k a

a v a n t u r a

scension se odvija u vrijeme prije prvog nastavka iz serijala God of War. Glavni protagonist je Kratos, bivši sparatnski vojnik koji je na prevaru boga Aresa ubio svoje dijete i ženu, jedine osobe koje je volio u svome životu. Tražeći osvetu Kratos naoružan mačevima s

A

s m j e š t e n a

u

d o b a

Igrajući ovu igricu doživjet ćete neke od najuzbudljivijih i najljepših trenutaka u povijesti igara.

Multiplayer Po prvi put u serijalu, God of War – Ascension donosi i multiplayer opciju.

g r č k e

m i t o l o g i j e

U borbama putem Playstation Networka mogu sudjelovati do 8 igrača istovremeno, podijeljeni u dva tima. Na početku borbe svaki tim „prodaje svoju dušu“ jednom od bogova (Aresu, Posejdonu, Zeusu i Hadu). Svaki bog pruža igračima jedinstveni stil borbe i vještina. Igrači borbama otključavaju posebne magije, oružja, oklope, relikvije i ostale dragocijenosti pomažući svom ratniku napredovati u igri. Koliko je u igru uloženo sredstava govori i podatak da je reklama za God of War – Ascension prikazana tijekom prijenosa utakmice ovogodišnjeg Super Bowla gdje 30 sekundi reklame košta 4 milijuna dolara.

dvostrukim oštricama koji su lancima vezani za njegove ruke raskida svoju zakletvu s bogom Aresom. Kreće u borbu za svoju slobodu, iskup za svoje grijehe i osvetu za svoje voljene. Ascension donosi unaprijeđen sustav borbi i oružja, fluidne pokrete, zadivljujuće efekte, savršenu grafiku i dinamične scenarije. Igra sadrži i veliki broj mini igara i zagonetki. 33 


Splitsko dalmatinska 탑upanija


Osvježavaju miris i rastvaraju otpad u WC spremnicima

Bio-Pak

NOVA poboljšana formula s enzimima! Ubacite samo jednu vrečicu Bio-Pak u otpadni spremnik i dodajte vodu. Formula s prirodnim enzimima odmah počinje djelotvati. Uklanja neugodne mirise i rastvara krute tvari. Bio-Pak brzo rastvara papir, te nema potrebe za uporabu posebnog toaletnog papira. Potpuno siguran za okoliš i septičke jame. Nanadmašan u sprječavanju lošeg mirisa Praktično pakovanje za jednostavnu uporabu Topiv u vodi, brzo se rastvara Brzo raspadanje otpada i papira Za čišćenje senzora i podmazivanje ventila Nova formula bez formaldehida Vrečica s praktičnim zatvaračem za jednostavnu pohranu

Porta-Pak

Deodorant spremnika - rješenje za kontrolu mirisa Ubacite samo jednu vrečicu Porta-Pak u otpadni spremnik i dodajte vodu. Najmoćniji proizvod za WC spremnike u pojedinačnom praktičnom pakiranju. Osnažen Wave 2 tehnologijom za dugotrajnu kontrolu mirisa Brzo se otapa u spremniku EVERBLUE™ boja - ne ostavlja zelenu boju Bez formaldehida - 100% BIORAZGRADIV Nema kontakta s kožom pri rukovanju Nenadmašan u sprječavanju loših mirisa Praktično pakovanje za jednostavnu uporabu Brzo rastvara otpad i papir Vrečica s praktičnim zatvaračem za jednostavnu pohranu

Jedna vrećica Bio-Paka ili Porta-Paka za besprijekornu higijenu WC spremnika!

BISKA d.o.o. / t: +385 1 6600 892 / c: +385 91 6600 892 e: info@biska.hr / w: www.biska.hr


 MODA

Split-Fashion Destination www.split-fashion-destination.com

SPLIT-FASHION DESTINATION je modni projekt, koji će se održati 4. i 5. svibnja 2013. godine u jedinstvenom scenskom prostoru podrumskih dvorana Dioklecijanove palače u Splitu, a nastao je kao rezultat višegodišnje želje i potrebe da se u Splitu ponovno pokrene aktivna ‘modna scena’.

o, ono što je daleko važnije, ovogodišnji projekt predstavljat će scenu za prezentaciju najboljih modnih kolekcija domaćih modnih kreatora i designera, te proizvođača, i to pred publikom koja je uvijek gladna novih modnih izričaja i trendova, a posebno nakon nekoliko sušnih modnih godina u Splitu.

N

Split – Fashion Destination / MONTURA / je događaj koji će modnoj publici prezentirati što su nam za sezone proljeće / ljeto 2013. odnosno jesen / zima 2013/2014. godine pripremili hrvatski proizvođači i dizajneri, a Direkcija projekta je posebno zadovoljna što su hrvatski modni kreatori i dizajneri, te predstavnici hrvatske tekstilne industrije pokazali izuzetan interes za sudjelovanje već na ovogodišnjoj reviji, što je dokaz da je splitsko dalmatinsko tržište poželjno tržište za njihove kreacije i proizvode. Sigurni smo da će publika, mediji, pokrovitelji i gospodarstvenici prepoznati projekt kao jedinstven gospodarski i društveni događaj koji će intrigirati društvenu scenu, ali i promovirati i afirmirati domaći modni dizajnerski brand, te da će – s jedne strane – vladati izuzetan interes za pozivnice, ali i da će – s druge strane – rezultirati brojnim medijskim napisima, fotoreportažama i izvješćima, komentarima i tv pričama. Drugi dan manifestacije određen je za prezentaciju modnih novosti i tendcencija kolega frizrske struke, tako da je drugi dan Festival Frizera – Split 2013. godine, kao nastavak splitske modne scene. Prisjetimo se, upravo je taj drugi dan projekta FD12, bio posebno atraktivan dio modnog projekta za koji se tražila pozivnica više, tako da smo uvjereni i u ovogodišnji uspjeh festivala.

 36


MODA 

Ove godine u programu projekta Split – Fashion Destination predstavit će se afirmirana imena hrvatske modne scene, poput (designeri, brandovi, tvrtke);

mode, a prilozi tim pozitivnim kretanjima i željama su vrhunske produkcije modnih manifestacija u nekoliko hrvatskih gradova, a posebno u Zagrebu.Niz je programskih i produkcijskih iznenađenja, s kojima ćemo Vas pravodobno upoznati, najaviti ih i informirati Vas...

MARINA DESIGNE GALIĆ DESIGNE MODNA KUĆA MAK MONIKA DESIGN ARILEO ANAMARIA ASANOVIĆ MATIJA VUICA FJABE IVAN ALDUK HIPPY GARDEN LEDENKO GULIVER ENVY ROOM 

Ovim prvim informacijama želimo Vam na vrijeme javiti mjesto i termin održavanja, kako ne bi bilo – nismo znali na vrijeme i – prema onoj tipično splitskoj – a di je moja pozivnica... ?! :-) Veselimo se suradnji, ali i druženju na splitskoj modnoj ‘destinaciji’ 2013. godine!

Ovogodišnji projekt Split – Fashion Destination nastaje u ozračju želja za pozitivnim promjenama na hrvatskom modnom tržištu, te velikih napora da opstane hrvatska modna scena, poduzetništvo i industrija hrvatske

37 


Savjeti za sigurniju kupovinu preko Interneta Važno je pravovremeno reagirati Piše: dipl.ing. Tomislav Alujević Grgas, univ.spec.oec. tomislav.alujevic@gmail.com

Točnije, šećući ulicom u jednom trenutku sam čuo da mi je došlo šest novim emailova. Pogledao sam na mobitel i vidio da su mi prijavljene nove transakcije preko Paypal-a iako ih nisam napravio. To je bio znak za uzbunu. Otišao sam kući i odmah nazvao svoju kartičnu firmu i stornirao karticu kako se ne bi mogle napraviti nove transakcije i prijavio te nelegalne transakcije.

ovom broju sam odlučio pisati o prevarama preko Interneta. Svjedoci smo danas da mnogi ljudi koriste Internet za kupovanje. Zadnjih godina se ukupno povećao postotak ljudi koji koriste internetske servise za kupovinu. Preko 64% ljudi se koriste Internetom, a čak 80% ih kupuje online. Postoji čitav niz stranica koje nude usluge prodaje proizvoda tako da mnogi ili već kupuju ili razmišljaju kako napraviti svoju prvu kupnju. Obično prvi put kad odlučite “popeglati” vlastitu karticu preko Interneta to bude za ulaznice za neki koncert u inozemstvu ili čak i kod nas koristeći poznate stranice koje se bave prodajom karata. Mnogi se odlučuju za kupnju odjevnih predmeta ili sitne elektronike jer obično cijene takvih proizvoda su puno povoljnije vani nego kod nas. Pogotovo se ljudi odlučuju kad treba kupiti nešto što ne možete pronaći u našim trgovinama.

U

Namjera mi je u ovom članku govoriti o prevari koja može uslijediti zloporabom vaše kartice ili korisničkog računa. Znamo da je jedan od najpopularnijih servisa za plaćanje Paypal koji omogućuje da jednom prijavite svoju kreditnu ili debitnu karticu u korisničkom računu, a onda kasnije bez problema možete kupovati na većini popularnih stranica bez bojazni da svaki put morate tipkati podatke vlastite kartice. 38

Naravno i tu postoji zamka. Problem nastaje onda ako vam netko neovlašteno uđe u korisnički račun. Recimo, postoji mogućnost da vam tada netko doda još jednu adresu među vašim podacima te napravi kupnju i usmjeri proizvode upravu na tu drugu adresu. Taj problem se upravo meni dogodio pa bih želio s vama podijeliti svoje iskustvo s ovom stresnom i neugodnom situacijom.

Ulogirao sam se u Paypal korisnički račun i otišao na “Resolution Center” zatim “Dispute a Transaction” te prijavio nelegalne transakcije kroz “Unauthorized transaction: I did not authorize a recent transaction”. Nakon par koraka vas pitaju o tipu prevare te na kraju kad se prevara prijavi automatski se generira email prodavaču da stornira narudžbu.


Nakon takve aktivnosti u roku od par sati su mi od šest transakcija storniranali dvije. Ostale su još četiri koje su ušle u proceduru. S druge strane, kartična kuća me kontaktirala još dva puta te su me pitali jesam li sve prijavio na Paypal te mi objasnili kako će oni preuzeti trošak koji je nastao nelegalno i riješiti kroz sustav reklamacija direktno s Paypalom. Moram priznati da sam tom aktivnošću kartične kuće bio

Treba naglasiti, da sam prilikom prijave prevare odmah pobrisao dodatnu adresu koja je nelegalno upisana na moj račun te promijenio šifru. Inače vas o svim tim koracima obavještava i Paypal kako bi račun ponovno postao siguran. Zaključak cijele priče je da Paypal iako ima na milijarde transakcije po tom pitanju odlično funkcionira i u razumnom roku, a postupanje moje kartične kuće ugodno me iznenadilo.

do zaključka da je najbolje uz tekući račun otvoriti devizni račun i naručiti debitnu karticu te umjesto kreditne prijaviti debitnu. Ako na računu nema, sredstava transakciju nije moguće napraviti što znači da vam nitko ne može neovlašteno napraviti trošak. Kad želite trgovati jednostavno prebacite sa svog kunskog na devizni račun sredstva i obavite kupnju. Kod registracije debitne kartice Paypal vam napravi transakciju u visini od 1,95$, a

oduševljen jer osim što sam prijavio direktno prevaru Paypal i oni su reagirali. Naravno, ne treba govoriti kako mi je u tom trenutku bilo puno lakše kad sam iza sebe imao kartičnu firmu koja prati situaciju i garantira da će preuzeti trošak. U slijedeća dva tjedna su riješene i ostale četiri transakcije tako da je Paypal nadoknadio štetu i vratio novac.

Radi se o poznatoj kartici, jednoj od najstarijih kod nas i jako zastupljenoj. Ono što me je spasilo je bila i brza reakcija praktično u prvom satu prevare jer sam imao pametni telefon s emailom preko kojeg sam praktično informaciju o prevari dobio čim se dogodila. Kasnije sam odlučio malo ispitati modele koji mogu pružiti još sigurniju zaštitu pa sam došao

u nazivu transakcije vam pošalje pin kojeg poslije unesete na stranicama korisničkog računa kako bi verificirali dodanu karticu. Svakako je korisno imati email na svom pametnom telefonu tako da možete pratiti sve promjene koje se događaju na vašem računu. Nadam se da sam vam malo pomogao po pitanju sigurnosti kupovanja preko Interneta i korištenja usluge Paypal-a. 39 


 GASTRO

Restoran Ikarus i Hangar 7

Od sna do stvarnosti Hangar 7 je smješten blizu aerodroma u Salzburgu. U njemu se nalaze: muzej Red Bull kolekcije zračnih snaga, brojnih F1 automobila, restoran Ikarus okrunjen Michelinovim zvjezdicama, stilski barovi i izložbeni prostor za mlade moderne umjetnike. Futuristički izgled Hangara 7 napravljen od zakrivljenih čeličnih cijevi i velikih prostranih staklenih ploha daje mu nevjerojatnu lakoću i prozračnost, unatoč 1500 tonskoj konstrukciji.

 40


Konceptualna arhitektura Hangari za avion obično imaju oblik kutija za cipele, jer je takav oblik praktičan i koristan. No, da je oblik muzeja Red Bull kolekcije zračnih snaga takav za njih bi bila uvreda. Planiranje gradnje Hangara 7 je započelo 1999., i ubrzo dobiva strukturu čija konstrukcija i namjena se nigdje na svijetu prije nije vidjela. Fascinantni izgled Hangara 7 zahvaljuje svojoj arhitekturi.

Gledajući iznutra čini se da se nebeski svod otvara iznad povijesne zrakoplovne flote i ostalih izložaka. Gledajući na konstrukciju izvana, lakoća i prozračnost zgrade biva zapanjujuća iako je pri njenoj izradi utrošeno 1 200 t čelika i 380 t specijalnog stakla. 40 metarski ulaz velike elipsaste ljuske i dva cilindrična tornja u kojima su se smjestili uredi, lounges barovi i restoran samo su neke od osobnosti Hangara 7. Njime se predstavlja salzburški arhitekt Volkmar Burgstaller,

koji se prilikom njegovog projektiranja susreo s ogromnim statičkim izazovima, jer su čelični podupirači trebali biti što tanji vodeći računa o statici objekta. Kompleksni statički inžinjerski koncept, koji je uključio sve specifikacije i zahtjeve, se konačno razvio zahvaljujući specijalno napravljenom 3D simulacijskom softwareu. Tim arhitekata nadalje je uspio u pokušaju da su svi kablovi, grijanje i ventilacija nevidljivi. Posjetitelji se mogu diviti mobilnom interijeru iz različitih kutova.

41 


 GASTRO

Bilo je potrebno 1754 staklenih panela različite veličine da bi se omogućio impresivni pogled na planine i okolicu, a njihova prozirnost stvara različitu atmosferu u Hangaru 7 ovisno o različitim vremenskim prilikama i dobu dana. Hangar 7 je postao ono što je danas zahvaljujući sljedećim strukturalnim zahtjevima: mjesto gdje tehnologija, umjetnost i zabava dolaze licem u lice prirodno nadopunjujući jedno drugo, i naravno garaže koju bi svaki avion želio nazvati domom.

 42

Ne postoji ni jedno mjesto na svijetu kao što je Hangar 7 stvoreno za “putovanje” danju i noću. Raspoloženje koje okružuje avione, trkaća vozila i mnoge izložbene predmete mijenja se ovisno koje je doba dana ili noći. Nigdje se ne može to iskustvo doživjeti u većem komforu nego ispijajući kavu ili koktel u jednom od barova ili uživajući u meniju gostujućeg šefa kuhinje restorana Ikarus u Hangaru 7.

Koncept gostujućeg šefa kuhinje Svjetlucave bijele kape šefova kuhinje, uštogljene hlače, žurba i komešanje – ako očekujete uobičajeni kliše u restoranu Ikarus bit ćete razočarani. Jedini zvuk kojeg čujete je zvuk stereo sustava, uniforma kuhara je crna kao ugljen, a umjesto kuharskih kapa oni nose crne bejzbol kape s logom Hangara 7. A sve to nije samo zbog dobrog izgleda, već zbog


izražavanja filozofije glavnog izvršnog šefa kuhinje Rolanda Trettija koji kaže da je jedina tradicija s kojom je on povezan kvaliteta njegovih kreacija. I nije to sve po čemu se restoran Ikarus razlikuje od „običnih“ restorana. Uobičajeno je da ako se zna da restoran često mijenja glavnog kuhara, i kvaliteta tog restorana nije ustaljena. Restoran Ikarus s druge strane je ispunio dugo očekivani san svakog vodećeg gastronoma, zato što je jedan od najvećih kulinarskih izazova i vizija,

koncept gostujućeg šefa kuhinje, implementirao od listopada 2003. Svaki mjesec različiti vrhunski internacionalni šef kuhinje preuzima vodstvo u kuhinji od Rolanda Trettija. Pod pokroviteljstvom “šefa stoljeća” Eckarta Witzigmanna, stari lavovi i mlade snage iz najboljih svjetskih restorana, uključujući Rainera Beckera, Jean-Georgesa Vongerichtena, Xaviera Pellicera, Carla Craccoa i Granta Achatza, su prihvatili poziv u Salzburg. Potrebni su veliki logistički napori iza kulisa da bi gosti mogli

uživati u ovoj svjetskoj kulinarskoj turneji. Egzotični sastojci se moraju dopremiti bez obzira od kuda glavni kuhar potječe, a veličina turneje je očigledna i po kuhinjskoj opremi: poklopci specijalno izrađeni kao tanjuri za podgrijavanje, tandoori pećnica... i još mnogo toga specijalno izrađenog samo za pojedine gostujuće šefove. Ideja koncepta gostujućeg šefa znači i ponuditi mu optimalne uvjete koji mu omogućuju da pripremi meni kao da je on ili ona kod kuće.

43 


 GASTRO

Ali najveći izazov koji je stavljen pred tim kuhara restorana Ikarus i osoblja koji tu poslužuje je to da se konstantno moraju prilagođavati svakom pojedinom kuharskom stilu gostujućeg šefa kuhinje. Stalna promjena - koncept gostujućeg šefa kuhinje, koji se svaki mjesec mijenja, obećava kontinuum različitih osobnosti, kulinarskih vizija, recepata i sastojaka iz cijelog svijeta.

Tim Ikarus Glavni šef kuhinje kao timski igrač: Roland Tretti Svatko tko je izučio svoj zanat kod velikog šefa stoljeća Eckarta Witzigmanna bez sumnje se može opisati kao dobar učenik, naročito ako se razvije u vrhunskog nekonvencionalnog šefa kuhinje kao što je Roland Tretti. On dolazi iz talijanske provincije Južnog Tyrola gdje je pod patronatom Eckarta Witzigmanna kuhao 8 godina.

Proveo je po dvije godine u restoranima Tantus i Aubergine u Münhenu prije nego je dobilo zadaću da implementira Witzigmannov koncept u luksuznom hotelskom kompleksu na Mallorci. Kada se 2003. Hangar 7 otvorio Eckart Witzigmann, pokrovitelj restorana Ikarus je tražio savršenog izvršnog šefa kuhinje i odmah je pomislio na Ronalda Trettija. Ono što je slijedilo je uspješna priča koja je obogatila, a možda i promijenila kulinarski svijet.

Witzgiman, Tretti i Kovar

 44


Tretti je doveo mnoge globalne zvijezde u Salzburg čineći restoran Ikarus i koncept gostujućeg šefa kuhinje slavnim daleko izvan granica Austrije. Štoviše, Tretti je uspio sakupiti i udružiti tim ljudi oko sebe koji je savršeno harmoničan u kuhinji. Stvarajući vlastiti tim u kuhinji Tretti se ne vodi mišlju koliko je neko poznat, već pruža priliku mladim talentiranim ljudima. Tretti: „Meni tradicija nije važna. Kako netko izgleda meni je nevažno. Za mene je važna kvaliteta mog tima i onoga što izlazi iz naše kuhinje.“

Eckart Witzigmann On je bio prvi i jedini kuhar njemačkog govornog područja s tri zvjezdice. On je pionir francuskog kulinarstva u zemljama njemačkog govornog područja. Gault Millau ga je imenovao šefom stoljeća. Restoran Aubegine je otvorio 1978. i godinu dana poslije postao prvi čovjek njemačkog govornog područja i samo drugi šef van Francuske koji je nagrađen s 3 Michelinove zvjezdice. U Salzburgu od 2003. radi na svom najvažnijem projektu kao pokrovitelj restorana Ikarus.

S ovom ulogom on je omogućio restoranu Ikarus svjetsku slavu. Preporučujući Rolanda Trettija kao izvršnog šefa kuhinje Witzigmann je pokazao da ima dobar instinkt. Instinkt čovjeka koji je zadnjih desetljeća utjecao na kulinarstvo u Europi kao nitko.

Ondrej Kovar Ovaj Čeh po nacionalnosti prošao je godine obuka u Njemačkoj, da bi posao snova kao voditelj osoblja dobio u Austriji. Na putu do Salzburga Kovar je radio u mnogim vrhunskim restoranima.

45 


 GASTRO

Kao voditelj osoblja odgovoran je za kvalitet cjelokupnog tima, kako restorana Ikarus tako i Mayday Bara, Outdoor Loungea i Carpe Diem Lounge- Caféa. Kovar i njegov tim uvijek moraju biti iznad uobičajenih standarda. „Usluga je lice svakog restorana ili bara. Zato moji ljudi moraju znati sve o meniju, njegovim sastojcima i njihovoj pripremi“, objašnjava Kovar,“ a naravno to se odnosi i na vina koja se služe u restoranu Ikarus.“ „Postoji jedna stvar koju pokušavam naučiti svakog člana osoblja: u današnjem svijetu, s novcem možeš kupiti sve; ali ne možeš kupiti znanje. Konkurirati na ovom nivou znači da moraš biti spreman da konstantno učiš.“

Anglo-francuska harmonija: Claude Bosi (gostujući šef u travnju 2013.) Ako mislite da jedino što povezuje Britaniju i Francusku je tunel, očito nikad niste bili u Hibiscusa.

Claude Bosi

 46

To je Claude Bossijev ekskluzivni restoran u Londonu koji posjeduje jaku anglo-francusku harmoniju. Zahvaljujući njegovoj kreativnosti kao šefu kuhinje, ova harmonija pronalazi svoje ukusne izražaje u jelima koja su koliko unikatna toliko i profinjena, slasna i savršena.

kuhinje, ujedinjavajući ih u jedinstven harmoničan oblik.

Claude Bosi se rodio i odgojio u Lyonu, te je od malih nogu znao da mu je mjesto u kuhinji. Sa samo 14 godina je započeo svoj uspjeh u kulinarstvu. Radio je u Beču, na Karibima, u Parizu. S 25 godina radi ono što niti jedan njegov kolega ne bi ni pomislio, a kamoli usudio: seli se u unutrašnjost Britanije – u Ludlow, u pokrajini Shropshire. Najbliži grad Ludlowu je daljen oko 1 h vožnje. Tamo je prepoznao potencijal za usavršavanja svog kulinarskog stila. Promoviran u glavnog šefa nakon perioda od samo godinu dana Claude Bosi uranja sebe u okuse i arome Britanije, kreirajući menije, koji potječu podjednako kako od britanske tako i od francuske

Priliku da krene dalje dobio je 2007. kada je restoran Hibiscus preselio u London, a ubrzo nakon otvaranja opet je bio u mogućnosti da dobije i dvije Michelinove zvjezdice.

Svoj prvi restoran Hibiscus otvara 2000.u Ludlowu, i samo nakon godinu dana dobija svoju prvu Michelinovu zvjezdicu, a dvije godine kasnije i drugu.

Claude Bosi kaže: “Ako me pitate da opišem svoj stil ja ću vam reći da je on moja verzija francuskog stila kulinarstva. Zaista ne volim izraze „moderno“ ili „moderno francusko“; oni imaju negativno značenje za mene. Kada se sve zbroji i oduzme, sve je u uvažavanju sastojaka i načinu na koji ih se sprema. Hrana je nešto vrlo osobno – kuhar bi trebao kuhati samo ono što se njemu sviđa jesti. Onda će i ostali ljudi to voljeti i vraćati se po još.”


Dani hrvatske male brodogradnje ponovno predstavljaju najbolja domaća plovila Mali brodograditelji po peti puta će se okupiti u Podstrani od

25. - 28. 04. 2013.

astavno stvorenoj proljetnoj tradiciji okupljanja domaćih proizvođača plovila te popratne nautičke i ribolovne opreme i ove godine će se godine, i to 4. puta za redom, u marini hotela Le Meridien Lav pokraj Splita održati manifestacija Dani hrvatske male brodogradnje u periodu od 25. do 28. travnja.

N

Predstavljajući najbolja domaća plovila, organizator – Udruga DHMB u ovoj godini, uz već tradicionalan besplatan ulaz, želi svim posjetiteljima osigurati i što raznovrsniju ponudu ribolovne, ronilačke i druge nautičke opreme kako bi se zadovoljile sve potrebe domaćeg posjetitelja kojem su more i brod puno više od puke razonode.

Dani hrvatske male brodogradnje definitivno su jedinstvena kategorija nautičkih manifestacija kojoj se prema dosadašnjim iskustvima a i ovogodišnjim najavama domaći proizvođači plovila rado odazivaju.

Ove će se godine ponovno predstaviti najbolji proizvodi domaćih malih škverova: od gumenih malih plovila, plovila za dnevna obiteljska krstarenja do novih i tehnološki naprednijih plovila namijenjenih osobnim potrebama, gospodarstvu i turizmu. Uz nekoliko premijera, besplatne testne vožnje plovila izloženih u moru, 5. Dani hrvatske male brodogradnje ponovno nude i besplatan ulaz

te osiguran parking dok će djecu posebno obradovati svakodnevne vožnje polu-podmornicom čiji je tvorac, Mladen Peharda, potvrdio dolazak s najnovijim modelom ovog zabavnog turističkog plovila.

lasersko graviranje digitalni tisak express izrada pečata

pozivnice i zahvalnice za vjenčanje POSJETNICE / NALJEPNICE / CJENICI / REKLAME / PUZZLE / MAGNETI / BEDŽEVI / LETCI PLASTIFICIRANJE / UVEZIVANJE / NCR BLOKOVI / KUVERTE / ROKOVNICI / KALENDARI

Split, Zrinsko Frankopanska 2a - 361 660 / 098 225 919 / www.charlot.hr 47 


 48


49 


Optika Zlatarna Reić Veliki izbor sunčanih i dioptrijskih naočala poznatih svjetskih brendova kao što su: Gucci, Christian Dior, Marc Jacobs, Givenchy, Police, Escada...

Vršimo ugradnju naočalnih leća svih proizvođaća te između njih izdvajamo Hoya leće koje sadrže dvogodišnju ili trogodišnju garanciju na sve slojeve. Nudimo uslugu Visureal(Hoya) video sustava za centriranje dioptrijskih leća koji nudi različite mjerne mogućnosti, bilo PD mjerenja na blizu ili daleko u sjedećem ili stajaćem položaju. Nudi našem kupcu veću kvalitetu života - trajno poboljšanje vida s optimalno prilagođenim progresivnim lećama.

Posjetite nas na našoj adresi Bosanka 2, Split. 50


HOYA VISUREAL

Najmoderniji video sustav za centriranje S video sustavom za centriranje visuReal® klijentima nudimo bolju uslugu! Posljednja tehnologija omogućuje da automatski velikom brzinom detektiramo sve podatke i mjere potrebne za izradu naočala.

Sve dodatne informacije možete pronaći na Hoyinim stranicama www.mobioptika.hr. 51 


 TEHNOLOGIJA

Komponente za prekrasne glazbene momente Pune bakrene ploče zajedno s stupnjevano probušenim rupama koje potiču Venturijev tok zraka predstavlja po mišljenju autora ovog članka najinovativnije izrađeno pasivno hladilo primijenjeno kod tranzistorskih pojačala u cijeloj audio industriji.

Stereo pojačalo

 52

Piše:

Ivor Maleš


Dan D’Agostino je osnovao te bio glavni dizajner u cijenjenoj tvrtci Krell više od 30 godina. Nakon odlaska iz Krella osnovao je novu kompaniju koja nosi njegovo ime i naravno proizvodi upečatljivija pojačala. Prvi proizvod nove kompanije je bio Momentum Monoblock pojačalo, s snagom od 300 wata. Nakon njega su uslijedili stereopajačalo i pretpojačalo koje Vam prezentiramo u magazinu Optimist.

Momentum Stereo Ovo izuzetno kompaktno pojačalo dolazi u srebrnoj ili crnoj boji s bočnim stranicama izrađenim od bakra zaštićenog slojem laka. Prednjom pločom dominira prozor instrumenta za prikaz snage, čiji je središnji dio krem boje i lagano osvijetljen zelenim led osvjetljenjem, s dvije nasuprotne kazaljke čiji je izgled inspiriran satovima iz 19 stoljeća. Mali prekidač omogućava postavke prikaza za 50W, 100W i 250W, a također je i moguće namjestiti jakost osvjetljenja instrumenta. Primarna namjena prekrasno izrađenih, masivnih bakrenih bočnih stranica nije estetska. Ove pune bakrene ploče zajedno s stupnjevano probušenim rupama koje su na sredini uže nego na vrhu i dnu služe kao hladila visokog termalnog kapaciteta. Upotreba bakra koji je znatno skuplji i dvostruko bolji odvoditelj topline od aluminija zajedno s genijalno projektiranim rupama koje potiču Venturijev tok zraka predstavlja po mišljenju autora ovog članka najinovativnije izrađeno pasivno hladilo primijenjeno kod tranzistorskih pojačala u cijeloj audio industriji. Svaki kanal pojačala koristi 16 vrlo brzih Sankenovih bipolarnih tranzistora. Konstrukcija steropojačala je izuzetno slična Momentum monoblock pojačalu, te se može kasnije nadograditi u monoblock verziju manjom promjenom u ožičenju, uz zamjenu stražnje ploče i instrumenta za prikaz snage. Pojačalo je ustvari postavljano naopako, te su prednja, gornja i stražnja ploča napravljene od jednog komada aluminija. Unutra se ne nalaze ni mikroporocesori, ni komplicirane sklopovi za dimamičkog biasa već samo širokofrekventni, linearni električni spojevi s vrlo niskom povratnom vezom od 5 db.

Pojačalo radi u A/B klasi, s čistim i kratkim putem signala, te koristi diskretne komponente i standardnu konstrukciju štampanih ploča bez SMD komponenata radi pouzdanih električnih kontakata. Postoje dva napajačka transformatora, te manji toroidni napaja kontrolne krugove uključujući 12V standby/daljinski sklop i instrument za prikaz snage, dok veći kapaciteta 1,6 kW napaja audio sklopove. Audio ulazi su balansirani (XLR) te se s pojačalom isporučuju i adapteri za spajanje kabela koji su terminirani s RCA/phono konektorima. Terminali za spajanje zvučničkih kabela su projektirani za kabele s vilicama, te su smješteni preblizu gornje ploče pojačala što može predstavljati problem kod povezivanja pojačala s kabelima koji su prekrute konstrukcije.

KARAKTERISTIKE: Snaga: 200 watts @ 8Ω / 400 watts @ 4Ω Frekvencijski raspon: 1 Hz do 200 kHz, -1 dB / 20Hz do 20 kHz, ±0.1 dB Izobličenja: (200 watts @ 8Ω) 0.1% @ 1 kHz Signal - šum raspon: 105 dB Ulazi: 2 balansirana XLR ulaza Dimenzije: 127 x 317 x 533 mm

WINNER GOLDEN

SOUND 53 


 TEHNOLOGIJA

Pretpojačalo

Momentum Preamplifier Momentum pretpojačalo je zamišljeno i projektirano na način da izvuče maksimum iz Momentum Stereo i Monoblock pojačala, te kao i kod pojačala za postizanje maksimalnog frekvencijskog raspona i nisku razinu buke pretpojačalo koristi balansiranu topologiju. Sve komponente su potpuno diskretne, te se ne koriste operaciona pojačala. Kako bi se postigla maksimalna kvaliteta zvuka ne koristi se povratna veza. Kontrola glasnoće je postignuta uz pomoć grupe otpornika 54

(engt. resistor ledder) kojima upravljaju optički kontroler čime je prema riječima konstruktora zajamčen najčišći i najtransparentniji mogući način kontrole glasnoće. U posebnom kućištu, koje služi i kao antivibracijska platforma za glavno kućište, se nalazi napajanje ukupne snage 300 VA. Ovim je postignuto potpuno odvajanje upravljačkih i audio povezanih sklopova. Kao i kod pojačala na prednjoj ploči dominira metar za analogni prikaz glasnoće, čiji je izgled inspiriran izgledom antiknih satova, a oko kojega se nalazi prsten za kontrolu glasnoće.

Uz uređaj se dobiva i daljinski upravljač koji upravlja svim funkcijama. Momentum pretpojačalo se dimenzijama i izgledom, uključujući i bakrene bočne stranice koje su kod njega ipak pod puno manjeg značaja, potpuno poklapa s Momentum pojačalima, te kao takvi zajedno čine prekrasnu cjelinu. S obzirom na vanjske dimenzije (širina 317 mm, visina 177 mm, dubina 457 mm) riječ je o prekrasnim, skladnim i za ovu klasu uređaja, performansi i cijene izuzetno kompaktnim high-end audio komponentama.


Umjesto zaključka Sav rad uložen u projektiranje i izradu ovih prekrasnih komponenti bio bi uzaludan ako one ne zvuče barem upola dobro koliko izgledaju. Prvi testovi u cijenjenim audio časopisima kao što su Hi-Fi News, Stereophile i Hi-Fi Critic govore da je riječ o najbolje zvučećim uređajima koje je projektirao Dan D’Agostino. Info: www.audiocinema-art.hr; www.dagostinoinc.com

KARAKTERISTIKE: Ulazi: 6 balansiranih XLR ulaza Izlazi: 2 balansirana XLR izlaza Dimenzije: 178 x 317 x 457 mm (všd)

55 


 TEHNOLOGIJA

Novi RCZ

Snaga čiste emocije Peugeot je svoj popularni sportski kupe učinio još modernijim i privlačnijim. Njegov novi izgled je moćan i fluidan, senzacionalan i uglađen, sportski i elegantan.

 56


RCZ 

onceptni automobil predstavljen na salonu automobila u Frankfurtu izazvao je veliku reakciju koja je rezultirala odlukom da se konceptu podari komercijalni život. U nešto više od dvije godine, RCZ san postao je stvarnost, zahvaljujući odlučnosti i stručnosti Peugeot tima.

K

Putnički prostor i dalje pruža vozaču sportski i suptilan elitni ambijent. Fluidan i čist izgled komandne ploče, potpuno obložene mekom teksturom, savršeno pristaje osebujnom svijetu kupea. Upotreba suvremenih materijala u kombinaciji s elegantnim oblicima pridonosi atmosferi u cjelini.

Potvrđena emocijalna snaga

Unutrašnjost je evoluirala što je vidljivo u kvaliteti i najmanjeg detalja: ručica mjenjača sada je crno lakirana, obloge vrata sadrže kožne detalje koji odgovaraju kombinacijama sjedala (Club Leather, Alcantara, Full Leather), dva aluminijska umetka koja spajaju komandnu i središnju konzolu u kombinaciji s Club Leather ili Full Leather ponudom.

Prilagođen za natjecanja sa 200 KS HDi FAP dizelskim motorom, od 2010. godine dva put je pobijedio u kategoriji D1T (1700 do 2000 cm3 dizelski motori) na natjecanju 24 sata Nürburgringa. Peugeot Sport pokrenuo je 2012. godine natjecanje RCZ Racing Cup sa vozilima opremljenim 1,6 THP benzinskim motorima i to ‘sprint’ verzijom od 250 KS te verzijom od 260 KS za utrke ‘izdržljivosti’.

RCZ je oduvijek bio praktičan posebno zbog velikog prtljažnog prostora kapaciteta 384 litara uz dodatni pretinac ispod poda (dodatnih 30 litara).

Fluidan i snažan stil

Moderna ekskluzivnost

Pomlađivanje RCZ-a u prvom redu se može vidjeti kroz stil. Automobil karakteriziraju potpuno nova, sportska i graciozna prednja maska, moćan stražnji kraj i senzualne linije krova s dva karakteristična izbočenja. Nova sinergija prednjeg i stražnjeg dijela daje potpuno novi izraz karoseriji.

Pomlađivanje RCZ-a također je izraženo bogatim mogućnostima individualizacije koja omogućuje svakom kupcu stvaranje ‘vlastitog’ karaktera vozila. Tada RCZ postaje jedinstven objekt koji odražava osobnost i senzibilitet vlasnika.

Stražnja svjetla sastoje se od 6 LED dioda, suptilno oblikovanih u obliku kandži, iza mat leća koje se uklapaju u sjajno crno okruženje. Novi RCZ gracioznih kontura, dostupan je s novim prednjim svjetlima, ovisno o verziji. Prva verzija opremljena je halogenim svjetlima i aluminijskom pozadinom dok druga verzija sadrži ksenon svijetla i titansku pozadinu.

Novi RCZ ima brojne komponente koje je moguće personalizirati: nova lakirana crna rešetka, tri boje krovnih lukova, novi Crni paket osim mat crnih krovnih lukova i crne rešetke maske, sadrži crne kočione čeljusti, crne retrovizore, tri nova seta naljepnica, ponuda 10 tipova aluminijskih naplataka, sportski paket, standardan s THP 200 KS verzijom, uključuje manji promjer upravljača, kraću ručicu mjenjača i ‘Sound System’ značajan za benzinske motore. 57 


 TEHNOLOGIJA

Moderni i ekološki motori Ponuda učinkovitih motora, što se tiče performansi (izdašan moment i snaga), potrošnje i emisija CO2, uključuje: 2,0 l HDi FAP 120kW (163 KS) Euro 5, 340 Nm, ručni mjenjač sa 6 brzina, CO2: 139 g/km i 5,3 l/100 km; 1,6 l THP 115kW (156 KS) Euro 5, 240 Nm, ručni mjenjač sa 6 brzina, CO2: 149 g/km a i 6,4 l/100 km; 1,6 l THP 115kW (156 KS) Euro 5, 240 Nm, automatski mjenjač sa 6 brzina, CO2: 168 g/km i 7,3 l/100 km. 1,6 l THP 147kW (200 KS) Euro 5, 275 Nm, ručni mjenjač s 6 brzina, CO2: 155 g/km i 6,7 l/100 km.

Doživljaj i preciznost vožnje Izražavajući svu stručnost Peugeota u smislu držanja ceste, RCZ postavlja zahtjev za preciznom vožnjom s emocijama na najvišoj razini te pobuđuje sve vozačeva osjetila. 58

Koristi poboljšani ovjes i kotače platforme 2 (pseudo MacPherson prednji ovjes, stražnji ovjes polukruta osovina). Za povećanje djelotvornosti vozila, uz osobito nisku visinu i težište, zaslužan je proširen trag kotača i veliki izbor guma (18 “ili 19” kotači). Aktivan stražnji spojler također pridonosi izvrsnim performansama. Spojler s dvije pozicije ovisno o brzini vozila osigurava dodatnu aerodinamiku i stabilnost. Kada je RCZ opremljen motorom THP 200 KS, prednji ovjes sadrži, za poboljšanje voznih karakteristika, poseban manji oslonac koji omogućuje veću okretnost i stabilnost u zavoju.


RCZ 

Sound System tehnologija ‘Akustički potpis motora’ također je poboljšan uz pomoć ‘Sound System’ tehnologije (standard za THP 200 KS ili s dodatnom Sport paket opremom za THP 156 KS s ručnim mjenjačem). Sustav pojačava karakterističan zvuk motora kroz kontrolirane membrane koje povećavaju buku nastalu vibracijama motora tijekom ubrzavanja, dok pri normalnoj vožnji buka nije izražena.

Obogaćen asortiman opreme Novi RCZ ima proširenu ponudu standardne ili dodatne opreme. Sadrži opremu i razne pomoćne komponente kako bi vožnja bila što mirnija i sigurnija: inteligentnu kontrolu proklizavanja u kombinaciji sa ESP-om, Hill Start sustav (standardno), WIP Com 3D vrhunski multimedijski sustav, itd. Novi RCZ sada je standardno opremljen akustičnim vjetrobranskim staklom i Visibility paketom koji uključuje automatske brisače, automatska prednja svjetla, elektrokromatski unutarnji retrovizor, rasvjetu koja se gasi nekoliko sekundi nakon isključenja motora (guide-me-home sustav) i rasvjetu pri otključavanju.

 Auto radio sa 2 antene i prijemom RDS-TMC prometnih informacija (ViaMichelin u Francuskoj, TrafficMaster u Velikoj Britaniji); Bluetooth® “Hands Free” telefonskim i audio funkcijama; Audio i USB priključak u središnjem naslonu za ruke; Trenutne informacije o ograničenjima brzine za glavne ceste.

Druga inovacija u RCZ-u su WIP Sound i WIP Nav Plus sustavi uključeni u Arkamys© sustav za digitalnu obradu audio signala koji omogućuje prirodniju reprodukciju različitih tipova glazbe. Kvaliteta zvuka više nije ograničena zvučnicima u vratima (što često rezultira zvukovima u donjem dijelu vozila). Zvučnici su skladno postavljeni u prostoru, okrenuti prema putnicima, u razini vjetrobranskog stakla. Ovaj sustav također pruža mogućnost usmjeravanja zvuka samo prema vozaču ili prema svim suputnicima. 

Telematski WIP (World in Peugeot) sustav obogaćen je WIP Nav Plus sustavom, kao dodatak WIP Sound i WIP Com 3D sustavima. WIP Nav Plus uključuje brojne funkcije: Navigaciju s velikim 7” 6/9 zaslonom (WVGA visoke rezolucije 800 x 480 piksela), nudeći pogled iz perspektive i kartu europe (pohranjene u internu memoriju); CD player na kontrolnoj ploči, kompatibilan s MP3; 59 


 TEHNOLOGIJA

TOYOTA i-ROAD

PRAKTIČNO - A POTROŠNJA 0 l / 100 km Kompaktno, potpuno električno gradsko vozilo s tri kotača i kabinom s dva sjedala

 60


ovi je to oblik prijevoza koji nudi veću fleksibilnost u gradskom okruženju. Kao i mnogi automobili, tako je i Toyota i-Road imala svoju svjetsku premijeru na ovogodišnjem Salonu automobila u Ženevi. Pored udobne, zatvorene kabine za dva putnika, Toyota i-Road električno vozilo ima jedinstvenu ‘Active Lean’ tehnologiju koja omogućuje sigurnu, intuitivnu i zabavnu vožnju bez kacige, a ta tehnologija ima za cilj smanjenje potrošnje energije i negativni utjecaj prometa na okoliš. Toyota više od 40 godina istražuje i primjenjuje rješenja za ekološku mobilnost, a sve s ciljem stvaranja ultimativnih ekoloških automobila, dizajniranih da se prilagode širokom krugu korisnika. Prilagođavanjem svoje Hybrid Synergy Drive tehnologije za upotrebu u ‘Plug-in’ hibridnim električnim vozilima (PHEV), električnim vozilima (EV)

N

i vozilima s gorivim ćelijama (FCV), Toyota stvara temelje za nekoliko vrsta ekoloških automobila koje će proizvoditi u budućnosti.

Širina od 850 mm je jednaka vozilima s dva kotača, što omogućuje izuzetnu okretnost u zagušenom gradskom prometu Dok su hibridna, ‘plug-in’ hibridna i vozila s gorivim ćelijama idealna za masovnu uporabu na srednjim i dugim udaljenostima, Toyota vjeruje u primjenjivost električnih vozila kao osnovne vrste prometa na kraćim relacijama. Toyota ima više od 10 godina iskustva u istraživanju i razvoju vozila za osobnu mobilnost. Korisnici takvih vozila traže prijevozno sredstvo koje je vodootporno, udobnije i sigurnije od motocikla, a opet je jeftino za vožnju i kompaktnih

dimenzija (osobito je važna širina) kako bi se lako moglo izboriti s nedostatkom parkirnih mjesta i manevriranjem po gradu, što je inače karakteristika skutera i motocikala.

i-Road: novi načina prijevoza u gradu Iako je dugačak 2350 mm, visok 1445 mm i s međuosovinskim razmakom od 1700 mm izuzetno je kompaktan. Toyota i-Road se najviše ističe širinom od samo 850 mm, što odgovara dimenzijama standardnog dvokotača. To ne samo da omogućuje lako manevriranje po najvećim gužvama, već je moguće parkirati i četiri ovakva vozila na jednom parking mjestu. Toyota i-Road ima nultu emisiju i potpuno električni pogon s litij-ionskom baterijom koja napaja elektromotore snage 2 kW ugrađene u prednje kotače. 61 


 TOYOTA i-ROAD

Rezultat je veliko ubrzanje i gotovo bešumna vožnja, uz domet od 50 km, što je po analizama prosjeka korištenja gradskih vozila sasvim dovoljno za jedan dan vožnje. Nakon toga se može potpuno napuniti pomoću standardne utičnice za samo tri sata.

Nova ‘Active Lean’ tehnologija automatski kontrolira naginjanje u zavojima, ovisno o kutu skretanja i brzini Za visoku razinu stabilnosti, sigurnosti, udobnosti i zadovoljstva u vožnji Toyota i-Road zaslužna je Toyotina nova, potpuno intuitivna ‘Active Lean’ tehnologija. Sustav ima aktivator naginjanja i sklop zupčanika ugrađen iznad spoja prednjeg ovjesa, jarmom povezan sa desnom i lijevom prednjom gumom. Elektronska kontrolna jedinica proračunava optimalno naginjanje pomoću senzora i informacije o brzini vozila te položaja upravljača. Sustav zatim automatski pomiče gume gore 62

i dolje u suprotnim smjerovima, kako bi preduhitrio centrifugalnu silu prilikom skretanja. Sa minimalnim radijusom okretanja od samo 3,0 metra, sustav također radi kada se Toyotino novo vozilo vozi pravo na nagibu. Aktivator naginjanja automatski kompenzira promjene na putu kako bi karoserija ostala u ravnini.

uz sve prednosti koje iz toga proizlaze, kao što su osvjetljenje, grijanje, audio sustav i Bluetooth povezivanje mobitela. Toyota predviđa da će i-Road električni koncept vozila za osobnu mobilnost imati značajnu ulogu u smanjenju prometnih gužvi, kao i zagađenju zraka u urbanom okruženju.

‘Active Lean’ sustav ne zahtijeva nikakve posebne vještine vožnje, a nudi jedinstveno iskustvo, uz sav užitak vožnje dvo-kotača, bez potrebe za stabilizacijom vozila od strane vozača prilikom manevriranja pri malim brzinama ili kada vozilo stoji. Obzirom da zbog ‘Active Lean’ sustava vozač ne mora spuštati noge na cestu.

Urbano vozilo

Oprema Toyota i-Road ima sigurniju, vodootpornu zatvorenu kabinu. To znači da se novo Toyotino vozilo za osobnu mobilnost može voziti bez kacige, u okruženju koje je sličnije automobilu i

Putnici iz prigradskih naselja mogu koristiti javni promet ili konvencionalna privatna vozila kako bi došli do gradske zone, a zatim mogu prijeći u Toyota i-Road i nastaviti putovanje po centru grada. Kompaktne dimenzije, okretnost, lako parkiranje, brzo punjenje i dostupnost s otvorenom ili zatvorenom kabinom, čine Toyotino novo vozilo idealnim prijevoznim sredstvom u urbanom okruženju, dizajnirano da u isto vrijeme smanji prometne gužve i emisije ugljičnog dioksida, oksida dušika i čestica čađe, bez kompromisa po osobnu mobilnost.


L A S E R S KO S K I D A N J E D I O P T R I J E

PREGLEDI I DIJAGNOSTIKA

• djeca i odrasli • kontaktne leće i naočale • vidno polje • ultrazvuk • angiografija • pahimetrija • OCT • nekontaktno mjerenje tlaka • Pentacam / kornealna topografija AMBULANTNE OPERACIJE OKA

• ultrazvučne operacije mrene • refrakcijske operacije (skidanje dioptrije) • ugradnja svih vrsta intraokularnih leća (sa žutim filterom, asferične, torične, multifokalne, Cachet, Verisize...) • operacije glaukoma • operacije mrežnice (ablacija i PPV)

POSLOVANJE PREMA ISO NORMI 9001:2008

ESTETSKI ZAHVATI

• plastične i estetske operacije vjeđa • aplikacija Botoxa i refila (Restylane) LIJEČENJE

• glaukoma • žute pjege injekcijama • laserska terapija kod dijabetesa • akutne i kronične bolesti oka

Očna poliklinika Medić, Žuljan, Jukić Terzićeva 7, 21000 Split Brodarica - preko puta ulaza u Joker T 021 343 049 F 021 369 945 www.poliklinikamzj.hr


 ZDRAVLJE

JGL NA HRVATSKO TRŽIŠTE LANSIRAO NOVI PROIZVOD

Aqua Maris® Ektoin sprej za nos - inovacija u području prevencije i terapije alergija Novi proizvod iz linije Aqua Maris® za zaštitu od alergena i iritansa u kojem iscjeljujuća svojstva mora pojačava prirodna inovativna supstancija ektoin, pružajući efikasnu i 100% prirodnu zaštitu od alergena i iritansa. čestalost alergijskog rinitisa kontinuirano raste, posebno u razvijenim zapadnim zemljama. Karakterizira ga kihanje, svrbež i curenje nosa, a često se manifestira samo kao začepljen nos i otežano disanje bez drugih simptoma, što osoba ni ne povezuje s alergijom. Osim toga, alergijske se reakcije danas javljaju u sve ranijoj životnoj dobi te je izuzetno važno zaštititi i najmlađu populaciju. Čak svaka četvrta osoba pati od nekoliko oblika alergije.

U

 64

Aqua Maris® Ektoin sprej za nos na siguran i učinkovit način ublažava simptome alergijskog rinitisa i podupire proces regeneracije nosne sluznice - 100% je prirodan proizvod, klinički dokazane učinkovitosti, bez konzervansa, prikladan za djecu i najosjetljivije pacijente! Proizvod je moguće koristiti u svrhu terapije i prevencije, a s obzirom na jačinu simptoma, preporuča se koristiti ga samostalno ili u kombinaciji sa standardnom antialergijskom terapijom. Što je zapravo ektoin i kako djeluje na nosnoj sluznici? Ektoin je 100% prirodan sastojak koji se dobiva iz ekstremofila. Ektremofili su mikroorganizmi koji mogu preživjeti u ekstremno nepovoljnim uvjetima okoline.

Kako bi se zaštitili od tih štetnih vanjskih učinaka, ekstremofili sintetiziraju ektoin. Ektoin na jednak način može zaštititi ljudske stanice od nepovoljnih vanjskih utjecaja, poput alergena i iritansa. Ektoin štiti i stabilizira membrane stvarajući na nosnoj sluznici zaštitni film patentiranog naziva Ectoin®-HydroComplex koji sprječava doticaj alergena i iritansa sa stanicama i time ublažava alergijsku reakciju. Djelotvornost ektoina dokazana je u brojnim pred kliničkim studijama, a kao i ostali proizvodi iz Aqua Maris® linije ni ovaj inovativni sprej ne sadrži ni aditive niti konzervanse. Uzimajući u obzir sigurnost, učinkovitost, jednostavnost primjene i činjenicu da se radi o potpuno prirodnom proizvodu, Aqua Maris® Ektoin na tržištu predstavlja potpuno novi pristup u rinološkoj prevenciji i terapiji! Proizvod je dostupan bez recepta u ljekarnama diljem Hrvatske.


ZDRAVLJE 

“Ništa mi neće ovaj dan pokvarit’...!”

Dobre bakterije sprečavaju nastanak stresa Živući mikroorganizmi revolucioniraju modernu medicinu

Nada za osobe pod stresom: Tim istraživača iz Austrije razvio je mješavinu živih crijevnih bakterija, koja sprečava ne samo znanstveno dokazan burn-out sindrom, nego i ljekovito utječe kod psihičkih i organskih stresnih oboljenja.

Zbog toga, bakterijske kulture u fermentiranoj prehrani, kao što su sir, kiseli kupus ili kobase, ali i one koje se nalaze u klasičnim probiotskim jogurtima, ne mogu ni približno dostići isti efekt: za razliku od probiotika treće generacije, one ne prianjaju za sluznicu, nemaju sposobnost razmnožavanja i imaju samo minimalnu mogućnost preživljavanja prolaza kroz probavni trakt. Zato su njihovi pozitivni efekti na zdravlje vrlo mali. Austrijska skupina istraživača identificirala je, nakon dugogodišnjeg istraživanja među otprilike tisuću bakterijskih sojeva nastanjenih u

Biokemijska kaskada se pokreće, koja se poput valova širi bez zaustavljanja. „Konzervansi, bojila, pesticidi u voću i naravno uzročnici bolesti ulaze u organizam, gdje se mogu nesmetano razmnožavati“, objašnjava mr. Frauwallner.

om organizmu, devet najaktivnijih ljudskom ćih klica”, sposobnih za “vodećih ožavanje, koje su sposobne razmnožavanje, “stjerati stres u kut”, i to doslovce. “Ove specijalne bifidobakterije i laktobacili imaju znatnu ulogu osiguravanju crijevne membrane”, kaže voditeljica istraživanja instituta iz Graza “AllergoSan”, mr. Anita Frauwallner.

minimum – biti zdrav i opušten usprkos trajnom stresu. “Bili smo iznenađeni”, kaže Akkermans, “da je čak još više moguće, kada se ne biraju bilo koje, nego se koriste specijalno izabrane probiotske klice.” Tim receptom tretirale su se uspješno ne samo upale u crijevima. Smirila se i povećana senzibilnost od infekata. Dokazala se i povećana proizvodnja tvari 5 HTP – a time i pojačana proizvodnja hormona sreće Serotonina te hormona sna Melatonina. Preparat Omni Biotic Stress Repair se može dobiti bez recepta u svim ljekarnama i trgovinama zdrave hrane. Korisne savjete možete pronaći na našoj web stranici www.vitality-international.hr ili na telefon besplatnog savjetovališta 091/4664064, ureda 01/4664063 te na email info@vitality-international.hr.

Istraživač stresa profesor Louis Akkermann sa sveučilišta Utrecht / Njemačka, višestruko je pokazao na nekolicini istraživanja, da probiotička receptura iz istraživačkog laboratorija u Grazu stvara toliko pozitivan milje u crijevima da se zdravstveni utjecaji nastali stresom mogu svesti na

D

anašnja prva pomoć kod najraširenije pučke bolesti „stres“ dolazi iz dijela medicine, kojima se nekolicina do nedavno još podsmjehivala – tzv. probiotske medicine. Njene najnovije spoznaje mogle bi se ovako prevesti: možda najbolja terapija protiv stresa nisu psihofarmaci nego posebno odabrane crijevne bakterije ljudskog podrijetla, poznate kao probiotici. Po definiciji je riječ o živućim bakterijama koje imaju pozitivan utjecaj na zdravlje i nadmašuju primarne hranjive vrijednosti. No, jedino znanstveno potvrđeni, brzosmrznuti mikroorganizmi otporni na kiseline su sposobni pobrinuti se u našem organizmu za prevladavanje svakodnevnog stresa, a pri tome ne oštetivši našu psihu i unutarnje organe. Ovo je “treća generacija” tih inteligentnih pomoćnika čovjeka, koja omogućuje do sad skoro nezamisliv uspjeh u prevenciji i terapiji stresom uzrokovanih bolesti. Danas su znanstvenici već u mogućnosti dizajnirati probiotske djelotvorne tvari, koje djeluju direktno na specifičnu tegobu. Temelj tome bila su molekularno-genetska istraživanja pojedinih bakterijskih sojeva. Na taj način se omogućilo precizno definiranje aktivnog radijusa pojedinih bakterijskih vrsta, a i kombiniranje onih sojeva, koji se idealno nadopunjuju.

Stabilnost unutarnjih stjenki crijeva je mjerilo svih zdravstvenih stvari, tvrdi predsjednica Austrijskog društva za probiotsku medicinu (ÖPROM): “Jedini način sprječavanja ulaska patogenih klica nastalih stresom i hranom u krvni tok jest zdrava crijevna membrana”. No probava se pogoršava distresom zbog pucanja tzv. “Tigh junctions”, spojnica na površini crijevne membrane, koje nas štite od otrovnih tvari, uzročnika bolesti i alergija.

65 


Oblikovanje tijela BADEMOM Lako poput igre!

11

1,6

0k

n

Bademov piling gel za tuširanje 200 ml

Nježan piling s teksturom želea, obogaćen mljevenim bademovim ljuskama odstranjuje odumrle stanice kože, čineći kožu mekom i svilenkastom te je učinkovito priprema za daljnju njegu kremom za tijelo.

Kremasti gel za učvršćivanje tijela 200 ml 277,10 kn

Bademov gel protiv celulita 200 ml Iznimno osvježavajući gel koji vidljivo pomaže u smanjenju celulita, oblikovanju bedara i stražnjice te zaglađivanju i učvršćivanju kože. Intenzivna njegujuća formula sadrži snažne prirodne aktivne sastojke koji djeluju protiv celulita i usporavaju nastajanje novih masnih stanica: peruanska liana, quinoa i eterično ulje mrkve. Gel također sadrži prirodne sastojke koji djeluju na pospješivanje sagorijevanja postojećih masnih stanica. 66

Osvježavajući masažni gel lako topljive teksture, obogaćen koncentriranim prirodnim aktivnim sastojcima formuliran je kako bi vam pomogao u oblikovanju vašeg tijela i njegovom učvršćivanju. Otkrijte učinkovitost novog kremastog gela i dočekajte ljeto ponosno pokazujući svoju lijepo oblikovanu figuru.

330,90 kn


Koncentrirano mlijeko za tijelo Badem 200 ml

315,50 kn

Svilenkasta i profinjeno mirisna krema za tijelo obogaćena bademovim mlijekom i uljem, hrani i omekšava kožu. Jedinstven spoj silicija i bademovih proteina sličan kolagenu u koži, obnavlja potporno tkivo kože istovremeno je učvršćujući. Koža je trenutno čvršća, baršunasta, podatna i obavijena profinjenim mirisom badema. UČINAK UČVRŠĆIVANJA* KLINIČKI IZMJEREN I DOKAZAN. * Proizvod je testiralo 20 žena, tijekom 4 tjedna.

Bademova krema za stopala 50 ml

0 kn

84,7

Nježna krema za stopala ugodno topive teksture, obogaćena omekšavajućim bademovim mlijekom i uljem, hranjivim karite maslacem i osvježavajućim, pročišćavajućim eteričnim uljem p paprene metvice, učinkovito hrani suhu kožu stopala te im pruža osjećaj ugode i svježine. Prednost proizvoda: pruža baršunasti osjećaj na koži koji omogućuje da obujete ljetne sandale odmah po upotrebi kreme!

130,80 kn

Ulje za tuširanje Badem 250 ml Raskošno ulje s blagotvornim djelovanjem jedinstveni je proizvod za tuširanje koji u dodiru s vodom stvara nježnu pjenu. Obogaćeno bademovim uljem već tijekom tuširanja hrani epidermu, poštujući hidrolipidni zaštitni plašt kože. Poslije upotrebe koža je svilenkasta i namirisana ugodnim i svježim mirisom badema.

L’OCCITANE trgovine / stores: Zagreb: Arena Centar, Zagreb: Avenue Mall, Zagreb: City Center one West, Zagreb: Cvjetni • Split: City Center one, Split: Joker • Zadar: Narodni trg 3, Zadar: Supernova • Rijeka: Korzo 40 b, Rijeka: Tower Center, Rijeka: ZTC • WEB SHOP: www.loccitane.hr

67 


Živite točno u trenutku, novim Lady Precisionist modelom. Live precisely in the smoment with Lady Precisionist.

Time is precious. It’s what you do with it that makes all the difference. Vrijeme je dragocjeno. Ono što čini razliku je na koji način ga koristite. Make the most of each moment with Lady Precisionist from Bulova— Iskoristite svaki trenutak s Lady Precisionistom iz Bulove the world’s most accurate watch designed with a continuously sweeping second hand. ajtočnijim satom na svijetu s kliznom sekundarkom.

Available at Macy’s , Bulova are registered trademarks. Precisionist ™

™ © 2012 Bulova Corp. 98M113


** Smanjeni opseg bedara do 3,3 cm nakon mjesec dana upotrebe. Test učinkovitosti proveden je mjerenjem smanjenja opsega u centimetrima na uzorku od 50 žena.

OBLIKUJTE SVOJE TIJELO! BADEMOV GEL PROTIV CELULITA L'OCCITANEOV iznimno osvježavajući kremasti gel vidljivo pomaže smanjiti pojavu celulita, istovremeno učvršćujući i zaglađujući kožu. Intenzivna formula s prirodnim aktivnim sastojkom - bademovim pupoljcima, učinkovito djeluje na sagorijevanje masnoća i otpuštanje suvišne vode te usporavanje nastanka novih masnih stanica. Opseg bedara je smanjen**, kao i vidljivost narančine kore, a vaše obline su lijepe i zavodljive. L'OCCITANE, istinita priča.

Za oblikovanje cijelog tijela L’OCCITANE vam predstavlja novi Kremasti gel za učvršćivanje. Uz inovativni kompleks pupoljaka badema i pupoljaka ruže te bademove proteine, čini kožu cijelog tijela vidljivo čvršćom, a figuru ljepšom.

* Promocija vrijedi u L’OCCITANE trgovinama i web trgovini www.loccitane.hr do isteka zaliha. Ne vrijedi za pravne osobe. Popusti se ne mogu zbrajati.

Prilikom kupnje Bademovog gela protiv celulita i Kremastog gela za učvršćivanje tijela, iskoristite 25% POPUSTA I POKLON* − masažer.

ZZZORFFLWDQHKU Zagreb: Arena Centar, Zagreb: Avenue Mall, Zagreb: City Center one West, Zagreb: Cvjetni‡6SOLWCity Center one 6SOLW Joker ‡ =DGDU Narodni trg 3, =DGDU Supernova ‡ 5LMHND Korzo 40 b, 5LMHND Tower Center, 5LMHND ZTC


 INTERVJU

Vrhunski restoran Gold Code u hotelu Damianii nudi kvalitetu s karakterom Vanda Puizina Dragojević predstavlja gurmanima i gastroznalcima restoran kakav su dugo oÄ?ekivali na ovim prostorima

 70


INTERVJU 

Voditeljica ste hotela Damianii, jednog od najluksuznijih butique hotela u Hrvatskoj. Opišite nam ukratko hotel i koliko je zahtjevan Vaš posao? Radi se o izuzetno luksuznom hotelu modernog dizajna u kojem je svaki detalj pomno odabran. U svakom segmentu uređenja korišteni su najkvalitetniji i najfiniji materijali koji osiguravaju udobnost i toplinu prostora, a vizualno oduševljavaju. Uz 12 prostranih soba, našim gostima je na raspolaganju vanjski bazen, Cayo Coco bar i restoran Gold Code, dok se radovi na wellnessu i unutarnjem bazenu polako bliže kraju. Svakako moram napomenuti da su sobe specifične zbog svoje veličine, naime radi se o 45 do 55 metara kvadratnih, svaka je luksuzno opremljena i ima drugačiju kupaonicu s jacuzzijem i tuš kadom, dok određene jedinice sadrže i saunu i jacuzzi na terasi s pogledom na more.

Međutim, ono što smatram lajtmotivom naše usluge je individualan pristup prema svakom pojedinom gostu i sluh za njegove potrebe. To je nešto čemu smo izuzetno posvećeni i na što smo jako ponosni. Tim slijedom, mogu slobodno reći da nudimo kvalitetu s karakterom. Što se samog vođenja hotela tiče, on bi bio dosta teži da iza toga ne stoji tim kvalitetnih pojedinaca i entuzijasta; tu obavezno moram navesti kolegicu Teu Jerončić koja je od samog početka ključna osoba u poslovanju hotela s izrazitim smislom za personalizirani pristup. A kad raspolažete dobrim i kvalitetnim proizvodom koji ima veliki potencijal, kao što je to u našem slučaju i imate uza sebe ljude od povjerenja, onda uživate u trudu i pozitivnim reakcijama koje dobijete zauzvrat.

“Možemo ispuniti očekivanja i najzahtjevnijih gurmana.” Ovih dana u hotelu otvarate restoran Gold Code koji bi trebao biti creme de la creme gastro ponude. Kako ste došli na ideju za otvaranje restorana te kategorije? Mogu reći da je sama ideja postojala duže vrijeme, a njena realizacija na neki način bila neophodna da se zaokruži priča koju smo i započeli. U silnom nastojanju da se upotpuni i obogati naša ponuda koja je po svemu visoke kategorije, bilo je sasvim jasno da još nedostaje kuhar. Ali opet ne bilo kakav. Stoga nas izuzetno veseli suradnja koja se dogodila ove zime, a koja je proizišla iz zamisli o vrhunskoj gastro ponudi i kao takva napokon naišla na pozitivan odjek.

71 


 INTERVJU

“I u hotelu Damianii svaki je detalj pomno odabran.”

Novi član našeg tima postao je jedan od najboljih mladih kuhara u Hrvatskoj, naš chef Špiro Pavlić. Radi se o energičnom profesionalcu s izvrsnim referencama u čiju smo se sposobnost već uvjerili. Također, sigurna sam da ćemo uz njegovu pomoć i njegovo iskustvo moći ispuniti očekivanja i najzahtjevnijih gurmana koji se budu željeli upustiti u degustaciju njegovih jela.

Većina najboljih svjetskih restorana okrunjenih Michelinovim zvjezdicama nisu u velikim centrima, već u malim mjestima za koja smo jedva i čuli kao: Bergisch Gladbach u Njemačkoj, Menton u Francuskoj, Denia ili Atxondo u Španjolskoj, Rubano u Italiji, Albufeira u Potugalu, Sluis u Nizozemskoj... Zašto je to tako, i pojasnite našim čitateljima koliko ste vi udaljeni od Splita, a koliko od Omiša?

 72

Osobno sam mišljenja da pojedine proizvode zaista prodaje lokacija, dok će neke druge prodati ponuda. Ista bi pritom trebala biti diferencirana i po nečemu izdvojena u svojoj kategoriji. Nekome naša dislociranost u odnosu na Split može izgledati kao mana, međutim ako pogledate iz drugačije perspektive, ona je i svojevrsna prednost. Pod tim svakako mislim na intimnost samog prostora, blizinu mora i na ambijent sukladan našoj usluzi i kvaliteti, a koji je kao takav oblikovan za probranu klijentelu istančanog ukusa. Vjerovatno nećemo imati često goste koji će slučajno navratiti, već isključivo one koji će nam ciljano dolaziti. S tim ulazimo dublje u politiku našeg poslovanja – kreirati poseban proizvod i na taj način udovoljiti određenoj skupini potrošača.

Hotel Damianii smješten je u malom mjestu Duće, samo kilometar od Omiša i 20 km od Splita. Mislim da čak ni za naše pojmove 20 minuta vožnje nije puno, ako govorimo konkretno i o odazivu na lokalnoj razini.

Kažu da je najveća tajna za uspjeh dobrog restorana imati san, imate li ga vi? Neopisivo je zadovoljstvo raditi u sredini koja ciljano teži kvaliteti, često i na uštrb kvantitete. Smatram da zbilja imamo sreću što je vlasnik hotela zapravo vizionar koji daje sve od sebe da ono što stvaramo bude besprijekorno i iznimno, da oduševi gosta i da mu da razlog da nam se vrati. Rekla bih čak da se s kuharom dogodio izvrstan spoj koji će u skoroj budućnosti rezultirati raznim inovacijama u svim segmentima restorana, a zasigurno će sadržavati poneki element iznenađenja i kao produkt toga stvoriti poseban doživljaj za posjetitelje.


INTERVJU 

Osobe koje pokreću restoran tog nivoa često osjećaju mješavinu straha i nade. Kakav je Vaš osjećaj u tom trenutku? Definirala bih razvoj proizvoda visoke kvalitete u vrijeme krize najmanje kao hrabrost. Međutim za konačni uspjeh nema garancije ni kad se radi o nečemu znatno jednostavnijem i manje zahtjevnom. Uz nekakvu strepnju koja je zasigurno prisutna, s obzirom na određeni period koji će biti potreban dok se ne razvije svijest o restoranu, vjerujem da kvaliteta nađe svoj put do ljudi koji to isto traže. A mi ćemo dati sve od sebe da nas prepoznaju kao takve. Imajući na umu i turizam u Hrvatskoj, ipak govorimo o globalnom tržištu što bi nam trebalo olakšati u nekoj mjeri.

Kakav bi trebao biti idealan šef kuhinje? Pametan i sposoban, pritom i skroman; inovativan i odlučan, dosljedan i željan novih saznanja. Ne očekujem puno, zar ne?

Za šefa kuhinje ste doveli jednog od najboljih. Upoznajte nas s njim! Mladi gospodin Špiro Pavlić podrijetlom je iz Dugog Rata. U Omišu je završio srednju školu, a odonda stječe iskustvo i gradi svoju karijeru. Nama je došao iz dubrovačke Nautike u kojoj je proveo zadnje četiri godine. Pohvalno je njegovo iskustvo u restoranu Kukuriku, zatim boravak u Francuskoj gdje je specijalizirao slastičarstvo i konačno staž u danskoj Nomi gdje je uz vrsnog majstora kuhinje Rexhepija usavršio svoje kulinarske vještine. Špiro jako puno ulaže u svoje znanje i obrazovanje što se prepoznaje u pripremi njegovih jela i prezentaciji koja je impresivna.

“Kada vas spoj okusa jednom oduševi postanete ovisni o takvom doživljaju.” 73 


 INTERVJU

 74


INTERVJU 

Njegova kuhinja je osebujna, maštovita, ali i konkretna. Pun je dobrih ideja, ali i svjestan napora koje je potrebno ulagati kako bi se postigla i zadržala kvaliteta. Zanimljivo je spomenuti jedan neobičan podatak o Špirovim interesima. On, uz svoju specijalnost i neupitnu sposobnost u kuhinji, svira čak dva instrumenta, trubu i mandolinu.

Stoga ne bih htjela banalizirati i reći da je sve samo na kuharu. Mnoštvo se detalja mora sumirati da biste postigli željeni učinak. Na krajnji rezultat utječe više čimbenika poput sličnih stavova sudionika jedne takve kreacije, veliki trud, vrijeme i mjesto u kojem može doći do fuzije osobnosti, kvalitetnih ideja i uopće mogućnosti da se iste sprovedu u djelo.

Pokretanje takvog restorana je velika strast gdje nema brze zarade. Kako Vi gledate na to?

Raduju li vas gosti visokih gastro kriterija?

Već sama činjenica da se upuštamo u takvu avanturu, dovoljan je pokazatelj naših prioriteta. Radi se isključivo o ljubavi prema poslu i kontinuiranom učenju i trudu koji neminovno vodi prema napretku. Pokretanje takvog restorana je pohvalna inicijativa s jedne strane, s druge opet veliki izazov i određeni rizik na koji smo spremni. Važno je da se čovjek drži određenih principa, ima sluha za sitnice i teži boljemu. Takvi stavovi su uvijek prepoznati, osobito dugoročno.

Što je po Vašem mišljenju razlika između dobrog i lošeg restorana?

“Imamo sreću što je vlasnik restorana i hotela zapravo vizionar.”

Ovisi opet o kakvoj kategoriji restorana govorimo. Moguće je lijepo pojesti u konobici uz more koja koristi kvalitetno maslinovo ulje, ima svoj topli kruh, a namirnice su kupljene od susjede koja ima svoj vlastiti vrt. Ili ako ste u prolazu kroz Alicante, pa svratite u neki njihov lokalni restorančić koji nudi samo rakove, u vrijeme marende, gdje se mrvice kruha bacaju na pod i gdje viču vaše ime kad se oslobodi stol. Sve su to doživljaji za sebe i niti jedan takav restoran nije manje zanimljiv u odnosu na neki ekskluzivni. Baš naprotiv, ponekad vrhunsko jelo može pokvariti izrazito loša usluga ili ukočena atmosfera.

Takve goste definitivno priželjkujemo. Gledamo na to kao na izazov koji će nas smjestiti visoko na listi gastronomije ili nam biti putokaz i usmjeravati nas u tom pravcu.

U najboljim restoranima se mjesto obavezno rezervira unaprijed. Postoje liste čekanja. Poseban primjer je Fat Duck Hestona Blumenthala u predgrađu Londona koji bilježi prosječno 30 000 poziva za rezervaciju svaki dan, a ima 42 raspoložive sjedalice. Hoće li vaši gosti biti spremni i dovoljno strpljivi da se nađu na listi predbilježbi za vrhunski gastro užitak? Pretpostavljam da u početku tako nešto neće biti predmet naših briga. Trendovi u svijetu po pitanju gastronomije ipak su ponešto drugačiji od onih kod nas, uzimajući u obzir i standard koji omogućava ipak nešto bolju kvalitetu života i veću posjećenost restorana. Ukoliko ipak dosegnemo takvu razinu, sigurna sam da pravim znalcima željnima novih okusnih simfonija neće biti ni najmanji problem rezervirati stol unaprijed pa čak i nekoliko mjeseci.

Koji Vas je restoran inspirirao? Spomenula bih tri restorana koji su na mene ostavili poseban utisak. 75 


 INTERVJU

Kod nas je neobično sresti osobu iz svijeta businessa kao što ste Vi s tako velikim poznavanjem gastronomije. Kako je došlo do toga? Na tome moram zahvaliti roditeljima koji su veliki gurmani izrazito otvoreni novim okusima, pogotovo moja majka. To su ljudi koji su puno putovali, različite kuhinje probali i u tom smislu imaju zaista proširene vidike. Ja sam već kao dijete doista raznovrsno jela; od pohanih vlasulja i morskih krastavaca, sirovih gavuna ili kozica koje bih sama uhvatila, krakova od liganja, morskih ježeva... I dan danas su to za mene delicije u kojima ljeti uživam. Moja mama je pripremala i žabe i jegulje, puževe, artičoke, crnu juhu od utrobe liske, prepelice, divljač, gregate, brudete, crnu tjesteninu od sipe, koristila motar, zanimljivo bilje, začine...

“Naš kuhar je stažirao u danskoj Nomi, već dvije godine najboljim restoranom na svijetu.”

S vremenom sam se i sama upoznala s raznim kulturama te malo pomalo razvila istančan ukus i rekla bih specifičnu potrebu za gastronomskim užicima. Postoji neka znatiželja koja vas gura ka novim spoznajama, a kada vas spoj okusa jednom oduševi, postanete ovisni o takvom doživljaju.

Treba li nužno vrhunski restoran imati visoke cijene? Jedan je u Parizu u sklopu hotela Crillon na dnu Champs-Elysees, raskošnog zdanja iz XVIII stoljeća. Restoran Les Ambassadeurs u stilu Luja XV vodi mladi chef Christopher Hache koji je restoranu priskrbio jednu Michelinovu zvjezdicu. Drugi je u Reykjaviku, Fish Market u vlasništvu mlade i poznate kuharice imenom Hrefna Rósa Sætran koja stvara izvrstan spoj tradicionalne islandske kuhinje s modernim utjecajem istoka. U 9 slijedova chefovog menija imala sam priliku isprobati između 76

ostalog dimljena prsa ptice puffin i meso kljunastog kita. I treći je brazilski restoran Chima u srcu Ft.Lauderdalea na Floridi, isključivo mesni restoran u kojem poslužitelji neprestano donose plate najfinijih komada mesa pripremanih i po nekoliko sati, a po tradicionalnoj brazilskoj recepturi. Nudi se više od 15 vrsta mesa, a na posjetitelju je da izabere koji će kušati na način da će svoj odabir signalizirati posebnim kartončićem koji se nalazi uz njegov tanjur.

S odabirom cijena šaljete određenu poruku i stvarate svoj imidž. Stoga treba pripaziti na njihovo formiranje i prethodno imati jasnu viziju u kojem smjeru idete. Nije nužno da su cijene visoke, sve zapravo ovisi na koji se način želite klasificirati na određenom tržištu. Kad idete na količinu, možete sebi dopustiti skupog kuhara i vrhunske namirnice uz nešto niže cijene. Ako pak ne ciljate na masovnu posjećenost, onda i cijena mora biti ekvivalent utrošenom trudu i materijalu.


INTERVJU 

Također, željela bih napomenuti da ćemo mi prvi mjesec poslovanja u našem restoranu Gold Code imati samo degustacijske menije i promotivne cijene što znači da će naša ponuda biti konceptno i cjenovno dostupna velikom broju ljudi te se nadamo na taj način približiti visoku gastronomiju i onima koji je možda još nisu imali prilike probati ili se nisu usudili.

Vaše omiljeno jelo? U moru predivnih okusa, teško mi je izdvojiti samo jedno omiljeno jelo. Možda bih prednost dala školjkama kao glavnoj namirnici, ali samo malu, budući da mogu uživati u zbilja širokom spektru jela, sve ovisi na koji su način namirnice pripremljene.

Kako provodite slobodno vrijeme? Osobno volim odlaziti u kazalište, volim čitati, slušati jazz i provesti kvalitetno vrijeme s bliskim ljudima. U danima kad smo opterećeni poslovnim obavezama, najviše mi nedostaje boravak u prirodi.

Koju ste knjigu zadnju pročitali? Tihi zov Australije američke autorice Marlo Morgan, predivno štivo upravo o kvaliteti života i onom nematerijalnom koje bi trebalo dati smisao našem postojanju.

Poruka čitateljima Optimista: Francuzi imaju specifične izraze poput “bien-etre” i “joie de vivre” za koje nažalost nemamo autentičan prijevod, a koji rezimiraju suštinu ovog članka o radosti života i njegovim malim čarima. Vjerujem da Vaš časopis upravo zadire u sfere umijeća življenja kroz prizmu jednostavnih užitaka koji su nam svakodnevno na dohvat ruke poput mora, sunca, dobre hrane i glazbe, a koji nam ispunjavaju prostor i čine ga živopisnijim. 77 


NAJPRODAVANIJA DIZAJNERSKA SJEDALICA SVIH VREMENA

LOUIS GHOST Ovo je izvanredna “obična” sjedalica, mnogostrukih korištenja, bilo kao sjedalica za ručavanje, dnevnu sobu, verande ili javni prostor. Ona je lijepa, odgovorna za očuvanje okoliša, stilska ikona modernog dizajna i modernih materijala.

 78


L

ouis Ghost sjedalica koju je dizajnirao Philippe Starck za Kartell 2002. godine proslavila je nedavno svoju 10-godišnjicu postojanja. Dvije godine nakon dizajniranja sjedalice La Marie (2000.), prva polikarbonatna sjedalica stupila je na scenu i minimalizam više nije bio potreban. Ovaj put Starck je želio prenijeti injekciju sjećanja: i tako su barokne linije sjedalice Luja XV redizajnirane u mali naslonjač čiji plastični materijal ju je učinio ultra-suvremenom u svom orginalnom, fascinantnom i iznenađujućem stilu.

Njena izrada je bila tehnološki izazov u vidu polikarbonatnog uštrcavanja u samo jedan kalup. Kartellu je bio izazov proizvesti ovakav dizajnerski predmet: od posebnog detalja medaljonski oblikovanog naslona, tako do rukohvata koji se u potpunosti proziru. Prozirna i prozračna, ali i čvrsta i robusna, ova sjedalica je apsolutno otporna na udarce i atmosferske utjecaje. Ona je ispunjena karizmom i raskošna u estetskoj pojavi, te savršeno predstavlja duh njenog tvorca kombinacijom stilizirane ironije i industrijske proizvodnje.

Kad ju je predstavljao Philippe Starck je rekao:“ Zapravo Louis Ghost sjedalica dizajnira samu sebe. Ona ima nešto od Luja XV, ona je vrsta duha, odraz, sjena sjedalice stila te ju nazivam Louis Ghost, duh Luja XV“. Starck je nastavio. “Ne možeš biti siguran što je, ali svatko je prepoznaje i doživljava kao nešto blisko i poznato. Ona je tu kad je želiš vidjeti, ali je u isto vrijeme polunevidljiva i nematerijalna; kao i svi predmeti naše civilizacije.”

U izgledu Louis Ghost sjedalice se isprepleću osjećaj za igru, osjećaj za kvalitetu i osjećaj za vječnost. 79 


Louis Ghost ne postaje samo Kartellov apsolutni najprodavaniji predmet, prodana u 1,5 milijuna primjeraka, nego postaje ikona i najprodavanija dizajnerska sjedalica u cijelom svijetu ikad. Ovo je sjedalica koja Kartella promovira kao svjetskog lidera u proizvodnji “prozirnog” dizajnerskog namještaja i kojim je estetski aspekt prozirnosti postao globalno prihvaćen ujedno otkrivajući silnu funkcionalnost samog materijala. Eklekticizam i multifunkcionalnost sjedalice je tolika da je prisutna kako u privatnim kućama, tako i na stotinama internacionalnih javnih mjesta kao što su restorani, barovi, muzeji, kazališta i vrtovi. Od Praške opere do Budimpeštanskog univerziteta, restorana Kong u Parizu (gdje su Louis Ghost i maske dekorirale prostor a spomenute su u jednoj epizodi serije Sex i grad), 80

sve one koriste sada već svjetski poznat izraz „prozirne sjedalice“ ili “Starkove sjedalice”. I ima još: tijekom godina Louis Ghost su transformirali, oblačili, slikali, fotografirali umjetnici, slikari i dizajneri iz cijelog svijeta, a ona je prolazila kroz različita onečišćenja i mutacije bez da se odrekne svoje duše. Neki primjeri: 2004. je oko četrdesetak umjetnika (između njih i Christian Lacroix, John Galliano, Elizabeth Garouste i Jean-Charles de Castelbajac) odjenulo sjedalicu u čast La Source; 2009. za Salon namještaja obojana je ružičasto u čast 50-tog rođendana najpoznatije plastične lutke na svijetu, Barbie; 2011. bila je jedan od protagonista projekta „Kartell Loves Milano“ kad ju je izraelski umjetnik Uri Shapira doslovno kristalizirao. I naravno pojavljivala se na naslovnicama magazina diljem cijelog svijeta.

Louis Ghost je predvodnica obitelji koja obuhvaća nježniju Victorija Ghost sjedalicu, Charles Ghost sjedalicu bez naslona, Francois Ghost zrcalo, Lou Lou Ghost sjedalicu za djecu, sve do posljednjih prinova: barskih sjedalica One more i One more please. Sa serijom “Ghost”, polikarbonat, prozirnost i tehnike industrijske proizvodnje iz jednog kalupa postale su ljepše i poznate, predstavljejući obilje združenih tehnoloških znanja i iskustava. Deset godina nakon njenog prezentiranja javnosti Philippe Starck komentira: “Globalni uspjeh Louis Ghost sjedalice ne potječe od njenog dizajna, nego od kolektivnog sjećanja. Louis Ghost sjedalicu proizvodi naša kolektivna podsvjest i ona je samo prirodni rezultat naše povijesti, naše sadašnjosti i naše budućnosti.”


PRVI UTISAK

FAKTOR X

Sjedalica Louis Ghost je zaista jedinstveni proizvod. Napravljena je od prozirnog polikarbonata, njena prisutnost potvrđuje njeno ime; niti tu niti tamo, kao duh. Dizajn sjedalice je zgodan i tradicionalan, oponaša stil Luja XV. Kartell je staro učinio novim, a dodirljivo nedodirljivim. Kao „komad umjetničkog namještaja „ Louis Ghost je jako uspješan, ali ništa manje nije udoban kao „predmet za sjedenje“.

Čvrstoća sjedalice je dobrodošlo iznenađenje. Njen izgled, proziran i poput duha, kao što i jest, daje utisak da je nestvarna kao i njena slika. Postoje različita mišljenja za Louis Ghost sjedalicu koja ona s uspjehom nadilazi: neki ne vole ležeran preokret forme Luja XV, ostali imaju mentalnu blokadu protiv plastike smatrajući da ona implicira jeftinoću i otrcan smisao za stil.

Ova sjedalica je uspješan spoj modernog i klasičnog, te modernog i funkcionalnog.

BIT Uzimajući u obzir porjeklo, stil, dizajn i modernu ljepotu nema puno sjedalica koje se mogu nositi s Louis Ghost. Ona je creme de la creme umjetnost stvaranja u plastici, te dizajner i dizajnerka tvrtka ne mogu biti prepoznatljiviji nego što jesu u svijetu modernog namještaja.

81 


 LOUIS GHOST

može donijeti stolu. Moderni obrat starog omiljenog naslonjača je dobrodošao u mnoge dobro opremljene današnje dizajnerski osvještene domove. U izgledu Louis Ghost sjedalice se isprepleću osjećaj za igru, osjećaj za kvalitetu i osjećaj za vječnost.

KVALITETA, IZRADA, PORIJEKLO Kartell i Philippe Starck se nalaze na apsolutnom vrhu kada je u pitanju internacionalni dizajn. Locirani su u Milanu i Parizu redom, a predstavljaju dva dizajnerska diva koja su se spojila na projektu dostojnom njihovih talenata i intelektualne pažnje. Proizvodnja sjedalice je istinski značajano postignuće, i bez „čarobnjaka“ iz Kartella se ne bi obistinila. Duh sjedalice, njena pristupačnost i njen stil potječu od Starcka. Bolje ili prirodnije partnerstvo između dizajnera i dizajnerskog studija koji definiraju postojeću klimu u svjetskom pokućstvu nije se ni moglo zamisliti.

ODRŽIVOST ZA OKOLIŠ

OCJENE ZA KOMFOR Louis Ghost posjeduje natprosječan komfor za običnu sjedalicu. Ona ispunjava sve standarde kao i drvena sjedalica istog tipa. Ocjena za udobnost je više nego primjerena.

Ljudi često griješe kada misle da je sjedalica napravljena od plastike mora biti kazna za okoliš. Ustvari, kada se da u prave i odgovorne ruke, sjedalica postaje prava blagodat za okoliš zato što se može 100% reciklirati. Kartell je trebao proizvesti nove tehnologije da proizvede komplicirane kalupe za njenu proizvodnju, a njen dizajner je Philippe Starck, jedan od najvećih industrijskih i modernih dizajnera njegovog doba.

STIL DIZAJN Za ovu vrstu sjedalice kvalitet dizajna je jako bitan. On je zapravo izvanredan. Linije sjedalice zrcale neke od linija najljepših klasičnih komada namještaja ikad proizvedenih. 82

Gledajući efekt Louis Ghost u njenoj cjelini on je izvanredan, i ona ga uvijek iznova gledajući nadmaši. Pametna inverzija klasičnog stila i prekrasnog efekta transparentnosti dosegnula je vrhunac efektnosti koju sjedalica

KARTELL Tvrtku Kartell je osnovao 1949. Giulio Castelli, kemijski inžinjer koji je započeo posao izrađujući dodatke za automobile, a zatim i predmete za kućanstvo, laboratorijske predmete i lampe. Predmete koje su proizvodili imali su dvije zadaće: uvesti plastiku u kućanstvo i zamijeniti staklo u laboratorijskim instrumentima. Kartell je učvrstio svoj identitet u 60-tima paralelno s internacionalnim uspjehom dizajna Made in Italy.


Ulazak na polje izrade namještaja tvrtki donosi mnoga internacionalna priznanja i nagrade. Claudio Luti preuzima tvrtku 1988. i do danas tvrtka je u njegovu vlasništvu. Od 90-tih godina tvrtka surađuje s mnogim svjetskim dizajnerima. Povijest Kartella je prezentitrana u Muzeju pokraj Milana u kojem se nalazi oko 1000 predmeta složenih kronološkim redom, na oko 2000 m2. Kartellovi proizvodi se danas prodaju na oko 4000 prodajnih mjesta, i distribuiraju u 96 zemalja diljem svijeta. 83 


PHILIPPE STARCK “Omogućimo našoj djeci drugu povijest, drugi romantizam!” Philippe Starck je izumitelj, kreator, arhitekt, dizajner, umjetnički direktor... Rodio se 1949. u Parizu. Otac mu je bio inžinjer zrakoplovstva tako da je on smatrao da je i njegova dužnost da stvara i bude izumitelj.

 84

Starck je pokazao interes za stambene prostore dok je bio student na Ecole Nissim de Camondo u Parisu kada je 1969. Dizajnirao kuću na napuhivanje, koja se bazirala na principu materijalnosti. Ubrzo nakon uspjeh koji mu je donijela spomenuta kuća na Salon de l’Enface Pierre Cardin mu nudi posao umjetničkog direktora u svojoj izdavačkoj kući.

U sedamdesetim godinama Starck osniva svoju prvu tvrtku industrijskog dizajna, Starck Product, koju kasnije preimenuje u Ubik po poznatom romanu Philipa K. Dicka. S njom započinje suradnju s vodećim dizajnerskim proizvođačima u Italiji - Driade, Alessi, Kartell, i svjetskimDrimmer (Austrija), Vitra (Švicarska), Disform (Španjolska) i mnogim drugima.


Francuski predsjednik Francois Mitterand 1983. poziva Starcka da dizajnira privatnu rezidenciju u Elyseejskoj palači. U godinama koje slijede njegova slava postaje globalna zahvaljujući i uspjehu Cafea Costes u Parizu. Do danas Philippe Starck je dizajnirao mnoge privatne zgrade, restorane, hotele, javne prostore, aerodromske zgrade... Surađivao je s Benetau-om 1988. U projektiranju jedrilice First, a zatim i za jedrilicu Virtual koja je bila brod za utrke s minimalističkim formama i savršenom harmonijom u moru.

Za Gaultiera 2002. Stark dizajnira boutique u Parizu, kao i izložbene dvorane u Londonu i New Yorku. Uređuje čekaonice za prvi razred u Londonu i Parizu, te unutrašnjost vlaka Eurostar, vlaka koji ne samo da spaja otok s kontinentom nego potiče cirkulaciju ideja i misli. No on sebe i dalje smatra više dizajnerom, nego arhitektom. Stark kaže: „Svaki predmet, svaki oblik, svaki stil treba imati značenje, i to značenje mora imati utjecaj na nas svaki dan.“ U skladu s tim Starck osim industrijskog dizajna dizajnira i mnoge predmete za svakodnevnu upotrebu, kao što su: četkica

za zube, bežični zvučnik, predmeti za bebe, radio alarm sat... Stark se pokazao uspješnim u projektiranju i uređivanju niza luksuznih jahti. Jahtu Venus je specijalno dizajnirao za Steve Jobsa. Bio je umjetnički direktor izrade terminala za Virgin Atlantic u kojima se organiziraju turistička putovanja u svemir. Zadnjih godina ulaže veliki napor u borbi za očuvanje okoliša smatrajući da buduće generacije moraju ispričati i zapisati svoju povijest na čistim stranicama koju im današnji svijet ostavlja, pa kaže: „Omogućimo našoj djeci drugu povijest, drugi romantizam!“ 85 


Z.T.O. “SAM”

SAM - ZOPPINI TC JOKER NOVA KOLEKCIJA Proljeće/ljeto ZOPPINI je svjetski poznat talijanski brend čiji nakit i satove krasi garantirana kvaliteta, te izuzetno atraktivan i moderan dizajn. Nakit je izrađen od kirurškog čelika uz dodatak pozlate (18 kt), swarovski kristala, kože, poludragog i dragog kamenja, srebra i bronce. Svakom proizvodu pripada atraktivno originalno pakiranje, te certifikat o kvaliteti koji ujedno predstavlja i dvogodišnju garanciju za sve proizvode. Osim navedenog brenda u ponudi je srebreni nakit, satovi kao i veliki izbor vjenčanog prstenja.

 86


PERLOPIU’ je ideja. Ideja jednog svježeg i šarenog svijeta, beskonačanog, kojeg zajedno gradimo. Xlo+ je simbol, bogat značenjima, a jednostavan i neposredan. Prvi korak našeg svijeta.

87 


 MODA

BOUTIQUE

MARINA Nova kolekcija

p r o l j e ć e / l j e t o 2013.

Naša motivacija je približiti Vam modu kako biste se u odjeći koju prodajemo osjećali atraktivno, ugodno i usklađeno s trendovima.

 88

Za sezonu proljeće/ljeto 2013. godine Boutique Marina predstavlja nove kolekcije renomiranih talijanskih odjevnih predmeta za modno osvještene žene. Geslo naše firme je: “Godine nisu važne” jer smatramo da žene svih dobnih skupina mogu izgledati lijepo i moderno.


MODA 

Elly Italia Elly Italia je brend ženske odjeće koji izražava najviši nivo talijanske kreativnosti. Svjetski stil krasi žene širom svijeta. Modeli odgovaraju različitim veličinama, a boje i tonovi vas ističu u svakoj situaciji.

Degrade Moda Degrade je prava filozofija odijevanja koju žene diljem svijeta jednom prigrle i više ne puštaju. Stvorili smo svježu odijeću, modernu, za mlade žene uvijek u pokretu, koje putuju i rade, odjeću koja ju sa jednostavnim dodatkom može transformirati iz radnog dnevnog u večernje izdanje.

Mastro Moda-Positano Positano, dragulj talijanske obale, dobro je poznat po svojim prirodnim ljepotama i magičnoj atmosferi. Međutim, također je dobro poznat i po svojoj ručno izrađenoj modnoj industriji, koja je postala internacionalno cijenjena i viđena na internacionalnim modnim događajima.

Marilu Brend Mariluna donosi mješavinu visoke kvalitete tkanine i mode, želeći vam dati najveću udobnost i ekskluzivnu odjeću za modernu ženu. Šalovi su naš bitni modni dodatak koji će poboljšati vaš „look“. Marilu uvijek ima nešto po vašoj mjeri i moderno, te od prirodnih materijala kao što su svila, vuna, kašmir, prirodna vlakna...

Posjetite nas na adresi

Matošića 6 gdje Vas očekuje vrhunska usluga našeg osoblja.

89 


 MODA

GLB je mladenački brand kompanije Galeb

Snimanje GLB kataloga Proljeće / Ljeto 2013 održalo se na lokaciji hotela “Plaža” u Omišu. Novo ali ne i nepoznato lice u kampanji bila je naša proslavljena košarkašica Antonija Mišura.

 90

Ekipa se sastojala od fotografa Maria Strmotića, vizažistice Sanje Krstulović, modela Antonije Mišure i Jerka Marinića Kragića. U tri mini kolekcije za proljeće ljeto GLB Vam predstavlja mnoštvo novih modela. U širokom asortimanu možemo izdvojiti prekrasno donje rublje, haljine, sportski program te neodoljive kupaće kostime. Za sve mlade i one koji se tako osjećaju!


Dubrovnik, Vukovarska 22 / PC Mercante Karlovac, Trg M. Šufflaja 1 / RK Karlovčanka Makarska, Kalelarga 38 Omiš, Punta 5 Pula, Zagrebačka 5 Vela Luka, Ulica 51,1 Sisak, Rimska 8 Zagreb, Ilica 69 Solin, Matoševa 10 / Mercator Zagreb, Ilica 135 Split, Domovinskog rata 43 Zagreb, Jurišićeva 9 Split, Gundulićeva 25 Zagreb, Nikole Tesle 16 Split, Kralja Zvonimira 71 Zagreb, Slavenskog 1 Split, Vukovarska 207 / City center One Zagreb, Vlaška 95 Supetar, Vlačica 11 Zagreb, Božidara Magovca 47 Trogir, Radovanov trg 6 Zagreb, Zvonimirova 7


 MODA

Adriatic je premium brand kompanije Galeb

Image snimanje branda Adriatic, kolekcije Proljeće / Ljeto 2013 održalo se na lokaciji hotela “San Antonio” u Podstrani. Ekipa se sastojala od fotografa Maria Strmotića, vizažistice Sanje

 92

Krstulović te modela Bojane Simić i Marina Marušića. U tri mini kolekcije unutar kolekcije Proljeće / Ljeto 2013 Adriatic Vam predstavlja mnoštvo novih modela. U širokom asortimanu možemo izdvojiti prekrasno donje rublje, haljine, kratke i duge majice te sportski i kupaći program. Objašnjenja su suvišna!


Police proslavio trideseti rođendan!

U

jedinstvenom prostoru zagrebačke galerije Josip Račić u Zagrebu, Police kultni lifestyle brand proslavio je svoj trideseti rođendan! Lansiran sada već davne 1983. godine, danas je sinonim za sve one koji žele biti jedinstveni, drugačiji od ostalih. On predstavlja stil života, a kroz brojne uspješne kampanje njegova su zaštitna lica bila neka od najpoznatijih imena današnjice – Bruce Willis, David Beckham, Antonio Banderas, George Clooney i Luke Evans. Na izložbi u sklopu proslave tridesete godišnjice prikazane su neke od najuspješnijih kampanja ovog talijanskog branda, a posebno važan gost večeri bio je tvorac branda Police i njegov glavni dizajner – Bruno Palmegiani. Otvaranju izložbe prisustvovala su i neka od najpoznatijih domaćih imena – Antonija Blaće, Nevena Rendeli, Mara Bratoš, Marijana Batinić, Rene i Ana Bitorajac, Antonija Stupar-Jurkin, Tamara Garbajs, Petra Nižetić, Jagoda Kumrić, Luka Nižetić, Boris Mirković i Daniela Trbović.

Bruno Palmegiani Bruno Palmegiani dizajner je De Rigo grupacije i tata legendarnog branda Police koji ove godine slavi svoj trideseti rođendan. Od 1983. godine kada ga je osmislio, ovaj talijanski brand plijeni pažnju svojim jedinstvenim, pomno osmišljenim dizajnom. Najdraži model su mu sada već legendarne naočale s plavim lećama, koje su nastale kao inspiracija na ratno vrijeme u Popoliju kada su stanovnici ovog malog talijanskog gradića bojili prozore u plavo kako bombarderi ne bi vidjeli svjetlo. Po kolekciji dizajnira u prosjeku 20 modela, a trenutno radi na novoj kolekciji dioptrijskih naočala Emeraldo Zegna. 93 


 MODA

Magic Circus novosti u Karli Ove sezone nam je Piero Guidi pripremio jako zanimljive novosti u svojoj dobro poznatoj Magic Circus kolekciji. Imamo nove boje za Cherie kolekciju - žutu i zelenu. Cherie kolekciju karakteriziraju pastelni tonovi i ženstveni modeli torbica te je idealna za kombiniranje uz svijetle tonove koji se nose ove sezone. Velika novost je Crazy Colours kolekcija koja nam predstavlja otkačenu verziju cirkus uzorka u dvije nove kombinacije boja, plavoj i fuksiji. Ova kolekcija ima lakiranu završnu obradu i posebno su atraktivni detalji iz ove koekcije poput remena, marama i novčanika.

 94

Još jedna potpuno nova kolekcija je Leather kolekcija koja po prvi puta predstavlja Magic Circus uzorak otisnut u koži. Iznimno praktičan model torbica je predstavljen u živahnim ljetnim bojama i odlično se uklapa u trend jarkih, jednobojnih torbica.

Piero Guidi Magic Circus i druge kolekcije u Hrvatskoj možete naći ekskluzivno u Karla trgovinama. Kao i sve Karla kolekcije, možete ih razgledati, a i kupiti i na www.karla.hr.


 MODA

1

2

3

Ovoga ljeta ne možete bez traperica s uzorkom. Cvjetići, točkice i životinjski printovi pratit će nas kroz sezonu u bogatoj paleti boja. Od romantičnog do strašnog, za svako raspoloženje postoji prava varijanta denima.

2

4

1 Traperice s cvjetnim printom s.Oliver, 579 kn 2 Traperice s uzorkom leoparda s.Oliver, 579 kn 3 Traperice s točkicama s.Oliver, 499 kn 4 Traperice s cvjetićima s.Oliver, 579 kn

 96


MODA 

1–4 Traperice s cvjetićima s.Oliver, 579 kn 1 Bluza s.Oliver, 399 kn 2 Bluza s.Oliver, 399 kn 3 Tunika s.Oliver, 249 kn 4 Tunika s.Oliver, 249 kn

1

2

3

4

97 


 MODA

Sunčano žuta, vatreno crvena, menta zelena, ljubičasta ili sivkasto plava? Polo-majica uvijek je različita i predstavlja se u najveselijim tonovima. Teško je odlučiti se za jednu boju. Ali to ni ne moramo jer slojeviti je izgled apsolutni hit.

s.Oliver trgovine: Split: Ruđera Boškovića 15 i City Center One Solin: MC Solin Šibenik: Citylife Zadar: Supernova

Polo-majice s.Oliver, po159 kn

 98


SPLIT: City Center One


Besplatan primjerak

TRAVANJ/SVIBANJ 2013

B r o j 12

M A G A Z I N

Z A

H E D O N I S T I Č K I

S T I L

Ž I V O TA

I-Road

GRADSKO VOZILO

PUTOVANJE

Šri Lanka LJEPOTICA S BEZBROJ LICA

Dan D’Agostino KOMPONENTE ZA PREKRASNE GLAZBENE MOMENTE

INTERVJU

Gold Code

VRHUNSKI RESTORAN U HOTELU DAMIANII

Optimist Magazin 012  

Optimist je besplatan, sjajan lifestyle magazin namijenjen urbanoj populaciji u Dalmaciji.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you