Župnijski utrip - Lüktető élet 8/2012

Page 1

XVIII/8 AVGUST 2012 AUGUSZTUS

PRAZNIK SVETEGA ŠTEFANA OGRSKEGA

OBISK RELIKVIJE ŠTEFANOVE KRONE V LENDAVI Kljub temu da so bili po vsej verjetnosti Štefanovi starši še pogani, ga je že od otroštva dalje v krščanski veri vzgajal duhovnik misijonar, ki je tudi poskrbel za njegov krst. Štefanu je uspelo, da je po več zmagah nad poganskimi ogrskimi knezi združil narod in ustvaril enotno Ogrsko, ki je stoletja branila ves krščanski Zahod pred turško nevarnostjo in drugimi barbari, ki so ga ogrožali. Skupaj s svojo ženo Gizelo je poskrbel za utrditev in širjenje krščanstva po vsem Ogrskem. V deželo je poklical redovnike iz Bavarske, Češke in Italije ter ustanovil več samostanov, ki so postali tako središče misijonskega delovanja kakor tudi verskega in kulturnega življenja. Gradil je cerkve, opatije in katedrale ter jih bogato obdaroval, ustanavljal številne škofije in tako utemeljil Cerkev in njeno organizacijo na Ogrskem. Odredil je spoštovanje nedelje in preganjal vse, kar je nasprotovalo krščanstvu, obenem


pa zelo modro skrbel za njegovo inkulturacijo, saj ni zavrgel starodavnih izročil in običajev naroda, pač pa jim poskušal vliti krščanskega duha, duha Evangelija. Za njegove velike zasluge za Cerkev mu je papež Silvester II. poslal zunanja znamenja kraljevske časti: krono, žezlo in jabolko, na božični dan leta 1000 pa je bil kronan za kralja. Štefana, ustanovitelja dinastije in mogočne države, je ljudstvo spoštovalo in ljubilo. Bil je ne samo izreden državnik in močan kralj, pač pa tudi človek velike dobrote in pravičnosti. Bil je vojskovodja, ki ni nikogar napadal, pač pa je iz nekoč bojevitega in nomadskega ljudstva naredil narod, ki se je ustalil v svoji deželi in živel v miru s svojimi sosedi. Velik ugled je užival tudi zunaj meja Ogrske, saj je rad pomagal beguncem, poskrbel za romarje in popotnike. Veličino njegovega duha izražajo tudi navodila, nekakšna duhovna oporoka, ki jo je zapustil svojemu sinu. Koliko zla bi bilo človeštvu prihranjenega, če bi se vsi vladarji in voditelji držali njegovih navodil! Ime: Izhaja iz latinskega imena Stephanus, to pa iz grškega izraza stefanos, kar pomeni »venec, krona«, predvsem »častni, zmagovalni venec«. Rodil se je okoli leta 969 v Granu na Madžarskem, umrl pa 15. avgusta 1038 v Györu na Madžarskem. Zavetnik: Je zavetnik Madžarske in njihov narodni svetnik. Poleg tega je priprošnjik zoper smrt otrok; za svojega zavetnika ga imajo tudi kralji, zidarji in kamnoseki. Beatifikacija: Za svetnika ga je razglasil papež Gregor VII. leta 1083.


RELIKVIJA (latinsko reliquiae = ostanki) je posmrtni ostanek svetnika ali njegov osebni predmet. Kristjani so že od začetka krščanstva posebej častili ostanke mučencev, pozneje pa tusvetnikovdi drugih . Pogosto so kristjani pripisovali relikvijam svetnikov čudodelno moč – zato jim rečemo tudi svete moči (svetinje naroda). Ob relikvijah se kristjani spominjamo svetnikov in njihovih slavnih del.

S tem namenom prihaja med nas RELIKVIJA KRONE SVETEGA ŠTEFANA, v nedeljo 19. avgusta 2012. Program praznovanja: 16.00 uri pričetek zbiranja na trgu pred KULTURNIM DOMOM 16.30 uri se prinese RELIKVIJA KRONE SVETEGA ŠTEFANA, pridejo duhovniki, škofje ter drugi visoki gostje iz kulturnopolitičnega okolja. S pozdravom in molitvijo se pričenja SLOVESNA PROCESIJA po mestu Lendava vse do župnijske cerkve Svete Katarine Aleksandrijske (v procesiji sodelujejo pevci, godba, otroci, noše, konjenica, vojska…). 17.00 uri na trgu pred cerkvijo ob kipu svetega Štefana sledi POČASTITEV IN POLAGANJE VENCEV Najprej je skupna pesem ljudskih pevcev, citrarjev in folkloristov, nato govor Madžarskega ministra za kulturo in Slovenskega ministra za kulturo, pesem veroučencev ter polaganje vencev. 17.30 uri SLOVESNA SVETA MAŠA, ki jo vodi sombatelski škof ob navzočnosti murskosoboškega škofa, škofa Jožefa Smeja in številnih duhovnikov. Pri maši prepevajo združeni zbori župnije Lendava in Dobrovnik. Po maši se bo vsak približal relikviji svete krone in jo počastil s priklonom. Krona bo ves čas v cerkvi pri oltarju pod strogim varovanjem. Po maši bo druženje na trgu. Za pogostitev se naproša gospodinje za pecivo in perece, vinogradnike se naproša za vino. Vse to se naj prinese dan prej v župnišče. Hvala za vso vašo dobroto in sodelovanje.


ORATORIJ – druženje otrok na župnijskem dvorišču bo od 20. do 24. avgusta 2012. Še zmeraj lahko starši prijavite otroke. V ponedeljek, 20. avgusta ob 10. uri začetek ORATORIJA.

DOGODKI MESECA V nedeljo 29. julija praznujemo SEDEMNAJSTO NEDELJO MED LETOM. Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. Ob 10. uri PROŠČENJE NA KAPCI in ob 11. uri maša v Petišovcih. Že v soboto popoldan nedeljske maše po vaseh: ob 17h v Pincah, 18h Dolini in ob 19h maša za družine v Lendavi. V četrtek 2. avgusta romamo v ČAKOVEC na praznovanje PROCIJUNKOLE. Tam je maša v slovensko-madžarskem jeziku. Iz Čakovca romamo še v Marijo Bistrico. Odhod avtobusa izpred župnijske cerkve v Lendavi je zjutraj ob 9. uri, vrnitev predvidevamo okoli 20. ure. Ker prestopimo mejo ne pozabite zraven oseben dokument. V petek 3. avgusta obhajamo PRVI PETEK. Maša ob 8. uri v Dolini, ob 9.45 uri v Domu starejših in zvečer ob 18. uri izpostavitev NAJSVETEJŠEGA v župnijski cerkvi v Lendavi in molitvena ura. Med molitveno uro priložnost za sveto spoved. Ob 19. uri sveta maša.


V nedeljo 5. avgusta obhajamo OSEMNAJSTO NEDELJO MED LETOM Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. Ob 10. uri PROŠČENJE V MOSTJU. Ob 11. uri maša v Gaberju. V soboto popoldan že nedeljske maše po vaseh: ob 17h v Pincah, ob 18h v Petišovcih in ob 19h v Lendavi maša za družine. V nedeljo 12. avgusta praznujemo DEVETNAJSTO NEDELJO MED LETOM Svete maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. Ob 10. uri bodo sodelovali mladi iz različnih držav, ki so v Lendavi na poletnem taboru (Alapítványunk Lendván). Ob 10. uri PROŠČENJE V DOLGI VASI. Ob 11. uri maša v Gaberju. Nedeljske maše že v soboto popoldan po vaseh: ob 17h v Dolini, ob 18h v Petišovcih in ob 19h maša za družine v Lendavi. V ponedeljek 13. avgusta bomo obhajali FATIMSKI SPOMIN Tokrat ga bomo obhajali z molitveno uro in sveto mašo v TURNIŠČU, kamor so letos prišel tudi sestre Klarise. Prvi avtobus pričenja ob 15. uri pobirati po naslednji relaciji: Kot, Kapca, Gaberje (ob glavni cesti), Gornji in Dolnji Lakoš in Lendava cerkev. Drugi avtobus pričenja ob 15. uri pobirati po naslednji relaciji: Petišovci (cerkev), Benica, Pince Marof, Pince, Dolina, Čentiba in Lendava cerkev. Izpred Lendavske cerkve vsi skupaj potujemo v Turnišče, kjer bo najprej v župnijski cerkvi sveta maša in nato pri Klarisah v novem samostanu molitvena ura. Obvezno se je treba prijaviti v župnijsko pisarno, kjer dobiš vstopnico za avtobus. Tisti, ki ne bo imel vstopnice bo v Lendavi moral zapustiti avtobus. Prijave se zbirajo do petka 10. avgusta 2012. Cena romanja je 10€ (vključeno je plačilo avtobusa in dar sestram Klarisam za izgradnjo novega samostana). V torek 14. avgusta romamo peš v TURNIŠČE. Zbor je pri župnijski cerkvi v Lendavi ob 19. uri. Terasa poti je sledeča: Lendava, Dolga vas, Mostje, Genterovci, Radmožanci, Turnišče. Tam je ob polnoči polnočna praznična maša in priložnost za sveto spoved. V sredo 15. avgusta praznujem praznik MARIJINEGA VNEBOVZETJA. Ta dan romamo v škofijsko Marijino svetišče v Turnišče, kjer so maše vsako uro od 5. ure zjutraj. Maše bodo samo v Lendavi ob 8. uri v madžarskem jeziku in ob 9. uri v slovenskem jeziku. Ob 10. uri maša v Domu starejših v Lendavi.


V četrtek 16. avgusta bomo imeli vsi člani Župnijskega pastoralnega sveta in vsi člani Župnijske Karitas skupni sestanek po večerni maši ob 19.45 uri. Dogovorili se bomo vse potrebno o izvedbi praznika prihoda Relikvije krone svetega Štefana. V nedeljo 19. avgusta je za našo župnijo dan, ki se bo zapisal v zgodovino. Iz Budimpešte bodo prinesli RELIKVIJO KRONE SVETEGA ŠTEFANA, prvega Madžarskega kralja. Maša dopoldan bo samo v Lendavi ob 9. uri v slovenskem jeziku. Vse ostale maše, ki so že v soboto zvečer in v nedeljo se združijo na popoldansko uro, ko bo slovesna procesija in pa sama maša. Program je objavljen spredaj v tej številki Utripa. V ponedeljek 20. avgusta bo zvečer ob 19. uri v GORNJEM LAKOŠU maša ob prazniku svetega Štefana, kateremu je posvečena kapela. Od ponedeljka 20. avgusta pa do petka 24. avgusta poteka župnijski ORATORIJ. To je poletno druženje otrok na dvorišču župnišča. Še zmeraj se lahko prijavi otroke v župnijsko pisarno. V nedeljo 26. avgusta obhajamo ENAINDVAJSETO NEDELJO MED LETOM Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. Ob 10. uri dvojezična sveta maša ob PROŠČENJU V PETIŠOVCIH. Ob 11. uri maša v Gaberju. Že v soboto popoldan nedeljske svete maše po vaseh: ob 17h v Pincah, 18h v Dolini in ob 19h v Lendavi maša za družine. V soboto 1. septembra romamo v LUDBREK na praznovanje relikvije JEZUSOVE KRVI. Običaj je, da je tam ob 9. uri slovensko-madžarska sveta maša. Po maši je slovesna procesija, kjer nosijo relikvijo Jezusove Krvi. Odhod avtobusa bo izpred župnijske cerkve ob 6. uri. Ker prestopimo mejo je potreben osebni dokument. V nedeljo 2. septembra obhajamo ANGELSKO NEDELJO in s tem jesenski romarski shod pri SVETI TROJICI V LENDAVSKIH GORICAH Maša bo v Lendavi zjutraj ob 8. uri v madžarskem jeziku. Pri Sveti Trojici v Lendavskih goricah bo sveta maša ob 9.30 uri v slovenskem jeziku in ob 11. uri v madžarskem jeziku. V primeru hudega dežja so maše v Lendavski cerkvi. Ob 11. uri maša v Gaberju.


Že v soboto popoldan nedeljske maše po vaseh: ob 17h v Dolini, ob 18h v Petišovcih in ob 19h v Lendavi maša za družine. Od 3. septembra do 7. septembra romamo v TRANSILVANIJO. Nekaj mest je še prostih. Od ponedeljka 3. septembra do petka 7. septembra bo VPIS K VEROUKU. Vpis po posameznih razredih bo objavljen na spletni strani župnije (www.zupnija-lendava.si), pod rubriko VEROUK. Sprememba od 1. septembra 2012!!!!!!!! S ponedeljkom 3. septembra delavniške maše ob ponedeljkih in torkih prestavljamo iz jutra na večer razen sreda ostaja zjutraj. Razlog za to je sledeči: ljudje darujete za svete maše in pri darovanju zelo prosite, da bi bile maše zvečer saj ste dopoldan večina po obveznostih (služba, šola…). Prav je, če daruješ za mašo, da si pri maši tudi prisoten. S tem namenom bo ponedeljkova in torkova maša prestavljena iz jutra na večer, razen ob sredah ostaja maša zjutraj. Tudi maša ob četrtih in petkih ostaja ob večerih. Druga sprememba je sledeča. Maši, ki sta ob sobotah v Pincah in Dolini bosta od 1. septembra ne vsako soboto ampak na 14 dni. Maši, ki sta v nedeljo ob 11. uri v Petišovcih in Gaberju se pokrivata in če eden od duhovnikov zboli ali je drugače odsoten, en sam duhovnik ne more imeti vseh maš, ker se mu maše duplirajo pa tudi po vseh kanonskih pravilih ne sme ob nedeljah imeti duhovnik štirih maš, razen z izrecnim dovoljenje krajevnega škofa. Tako bo od 1. septembra maša, ki je v Petišovcih ob nedeljah za redno prestavljena na soboto ob 18. uri. En teden pa bo ob 17h v Dolini, naslednji teden ob 17h v Pincah in zopet obratno. To pomeni, da bo maša v Pincah ali Dolini od 1. septembra zmeraj ob 17h vsakih 14 dni.


SZENT ISTVÁN KIRÁLY ÜNNEPE

A SZENT KORONA MÁSOLATÁNAK LENDVÁRA ÉRKEZÉSE Annak ellenére, hogy minden bizonnyal Szent István szülei még pogányok voltak, őt egy misszionárius lelkész gyermekkora óta a keresztény hitben nevelte, és meg is kereszteltette. Istvánnak sikerült számtalan harcot megvívnia a pogányok ellen, ami egységesítette a nemzetet és megalapozta azt a közös Magyarországot, amely évszázadokig a törökkel és más veszélyt keltő barbárral szemben megóvta az egész Nyugati kereszténységet. Feleségével, Gizellával megszervezte és terjesztette az egységes magyar keresztény egyházat. Szerzeteseket hívott Bajorországból, Csehországból és Itáliából, továbbá több kolostort is alapított, amelyek misszionárius, egyházi és művelődési központokká alakultak ki. Templomokat, apátságokat és katedrálisokat épített és ezeket gyakran részesítette adományban. Számos püspökséget hozott létre és így megalapozta és megszervezte az Egyházat Magyarországon. Megrendelte a vasárnapok megtartását és elűzte mindazt, ami ellentétben állt a kereszténységgel, ugyanakkor pedig igen bölcsen gondoskodott annak meghonosításáról, hiszen nem vetette meg a nemzet hagyományát és szokásait, sokkal inkább a kereszténység, az Evangélium szellemét kívánta követni. Az Egyházért elkövetett kimagasló érdemeiért II. Szilveszter pápa követek által elküldte neki a királyi méltóság jeleit: a koronát, a jogart és az almát. A koronázásra 1000 karácsonyán került sor.


Istvánt, az uralkodóház és a hatalmas birodalom megalapítóját, tisztelte és szerette a népe. Nem csak kimagasló államalapítót és erős királyt, hanem a jóság és az igazság megtestesítőjét látták benne. Olyan hadvezér volt, aki senkit sem támadott meg. Az egykori harcias és nomád népből olyan nemzetet alkotott, aki gyökeret vert saját országában és békében élt a szomszédival. Nagy tisztelet övezte Magyarország határain kívül is, hiszen előszeretettel segített a menekülőkön, valamint gondoskodott a zarándokok és vándorlók sorsáról. Lelke nagyságát a fiának átadott szellemi öröksége, intelme is tükrözi. Mennyi gondtól menekülhetett volna meg az emberiség, ha minden uralkodó és vezető az ő intelmét követte volna! A név jelentése: István a latin Stephanus névből ered, ez pedig a görög stefanos-ból, melynek jelentése »virágkoszorú, korona«, különösen »győzelmi virágkoszorú«. 969. körül született Esztergomban és 1038. augusztus 15-én halt meg Győrött, Magyarországon. Védőszent: Magyarország oltalmazója és a magyar nép védőszentje. Emellett gyermekhalandóság elleni közbenjáró; saját védőszentjének tekintik a királyok, a kőművesek és a kőfaragók is. Szentté avatása: VII. Gergely pápa engedélyezésével 1083-ban avatták szentté.


EREKLYE

(latinul reliquiae = maradványok) különösen tiszteletben álló személy földi maradványait vagy emlékét őrző tárgy. A keresztények már a kereszténység kezdete óta különösen imádták a vértanúkat, később pedig a többi szentet is. A keresztények a szentek ereklyéiben gyakran csodatevő erőt láttak – ezért szent erőnek is nevezzük (a nemzet szentjei). Az ereklyék által a keresztények a szentjeinkre és az ő különös cselekedeteikre emlékezünk.

Ezzel a céllal érkezik hozzánk SZENT ISTVÁN KORONÁJÁNAK MÁSOLATA vasárnap, 2012. augusztus 19-én. A megemlékezés programja: 16.00 órakor gyülekezés a KULTÚROTTHON előtti téren 16.30 órakor meghozzák SZENT ISTVÁN KORONÁLYÁNAK MÁSOLATÁT, megérkeznek a lelkészek, a püspökök és a társadalmikulturális élet képviselői. Az ÜNNEPI KÖRMENET köszöntővel és imával elkezdődik, végighalad Lendva utcáin egészen az Alexandriai Szent Katalinplébániatemplomig (a körmenetben közreműködnek az énekesek, a fúvószenekar, a gyermekek, a népviseletek, a lovas gárda, a katonaság,...). 17.00 órakor a templomtéren, Szent István szobránál, TISZTELGÉS ÉS KOSZORÚZÁS, Először közös éneket hallunk az énekesek, a citerások és a néptáncosok jóvoltából, következik a magyar és a szlovén kulturális miniszter ünnepi köszöntője, a hittanosok éneke és a koszorúzás. 17.30 órakor az ÜNNEPI SZENTMISÉT a muraszombati püspök, Jožef Smej püspök és számos paptársunk jelenlétében a szombathelyi püspök vezeti. A szentmise alatt a lendvai és a dobronaki plébánia kórusa együtt énekel. A szentmisét követően mindenki megközelíti a Szent Korona másolatát


és meghajlással tiszteleg előtte. A korona végig a templomban, az oltárnál lesz, szigorú védelem alatt. Az ünnepi szentmisét társalgás követi a téren. Ebből az alkalomból megkérjük a háziasszonyokat, hogy süssenek süteményt és perecet, a borosgazdákat pedig, hogy erre az alkalomra adományozzanak bort. Mindezt egy nappal korábban hozzák el a plébániára. Köszönjük adományaikat és közreműködésüket.

ORATÓRIUM – a gyerekek találkozása a plébánia udvarán, amelyet 2012. augusztus 20– 24. közt szervezünk. Jelentkezési lapok hittanórán, a sekrestyében és a plébánia irodájában kaphatók.

A HÓNAP ESEMÉNYEI Július 29-én, vasárnap ÉVKÖZI TIZENHETEDIK VASÁRNAP. Szentmisék Lendván: 8, 9 és 10 órakor. KAPCÁN BÚCSÚ, a szentmise 10 órakor kezdődik. Petesházán 11 órakor lesz szentmise. Szombat délután 5 órakor Pincén, 6 órakor Völgyifaluban lesz szentmise, Lendván 7 órakor családi szentmise lesz.


Augusztus 2-án, csütörtökön CSÁKTORNYÁRA, A PORCIUNKULA-BÚCSÚRA zarándokolunk, ahol szlovén-magyar szentmise lesz. Csáktornyáról Máriabesztercére (Marija Bistrica) folytatjuk utunkat. Az autóbusz a lendvai plébániatemplom elől indul reggel 9 órakor, és előreláthatóan este 8 óra körül tér vissza. Átlépjük a határt, ezért ne feledkezzetek meg érvényes okmányokat hozni magatokkal. Augusztus 3-án, pénteken ELSŐ PÉNTEK. Reggel 8 órakor Völgyifaluban, 9.45-kor az idősek otthonában lesz szentmise. Este 6 órakor a lendvai plébániatemplomban a legméltóságosabb OLTÁRISZENTSÉG kitétele és imaóra lesz, amely alatt gyónni is lehet. 7 órakor kezdődik a szentmise. Augusztus 5-én, vasárnap ÉVKÖZI TIZENNYOLCADIK VASÁRNAP. Szentmisék Lendván: 8, 9 és 10 órakor. HIDVÉGEN BÚCSÚ, a szentmise 10 órakor kezdődik. Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise. Szombat délután 5 órakor Pincén, 6 órakor Petesházán lesz szentmise, Lendván 7 órakor családi szentmise lesz. Augusztus 12-én, vasárnap ÉVKÖZI TIZENKILENCEDIK VASÁRNAP. Szentmisék Lendván: 8, 9 és 10 órakor. A 10 órai szentmisén a több külföldi országból Lendván táborozó fiatalok is közreműködnek. HOSSZÚFALUBAN BÚCSÚ, a szentmise 10 órakor kezdődik. Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise. Szombat délután 5 órakor Völgyifaluban, 6 órakor Petesházán lesz szentmise, Lendván 7 órakor családi szentmise lesz. Augusztus 13-án, hétfőn FATIMAI EMLÉKNAP. Ezúttal az imaórát és a szentmisét TURNIŠČÉN tartjuk, ahová idén érkezett a Klarissza Rend. Az első autóbusz délután 3 órakor a következő útvonalon haladva szállítja a híveket: Kót, Kapca, Gyertyános (a főút mentén), Felsőlakos, Alsólakos, Lendva (templom). A második autóbusz is délután 3 órakor indul, útvonala a következő: Petesháza (templom), Benica, Pincemajor, Pince, Völgyifalu, Csente, Lendva (templom).


A lendvai templom elől mindannyian együtt Turniščére utazunk, ahol először a plébániatemplomban szentmisén veszünk részt, ezt követően pedig imaóra lesz a klarisszák új zárdájában. Jelentkezni csak a plébánia irodájában lehet, ahol kézhez kapjátok az autóbuszjegyet. Aki nem rendelkezik jeggyel, annak Lendván el kell hagynia az autóbuszt. A jelentkezéseket augusztus 10-ig, péntekig várjuk. A zarándoklat ára 10 euró, amely tartalmazza az útiköltséget és a rendnek nyújtandó adományt, amit a zárda építésére fordítanak. Augusztus 14-én, kedden gyalog zarándokolunk TURNIŠČÉRE. Este 7 órakor gyülekezünk a lendvai plébániatemplomnál, majd a következő útvonalon haladunk: Lendva, Hosszúfalu, Hidvég, Göntérháza, Radamos, Turnišče. Itt részt veszünk az éjféli szentmisén, amely alatt gyónni is lehet. Augusztus 15-én, szerdán NAGYBOLDOGASSZONY NAPJA. Ezen a napon Turniščéra, a püspökség Mária-szentélyébe látogatunk, ahol hajnali 5 órától kezdődően minden órában szentmisék lesznek. Nálunk szentmise csak Lendván lesz, éspedig reggel 8 órakor magyar nyelvű, 9 órakor pedig szlovén nyelvű szentmise. 10. Órakor az Idősek Otthonában. Augusztus 16-án, csütörtökön 19.45-kor, az esti szentmisét követően a plébániai pasztorális tanács és a plébániai Karitász tagjainak közös ülése lesz. Szent István király koronája másolatának Lendvára érkezése alkalmából tartott ünnepély szervezéséről lesz szó. Augusztus 19. olyan nap lesz plébániánk számára, amit feljegyeznek a történelemkönyvekbe. Budapestről városunkba érkezik SZENT ISTVÁN első magyar király KORONÁJÁNAK HITELES MÁSOLATA. Délelőtt csak Lendván lesz szlovén szentmise 9 órakor. A szombati és a vasárnapi miséket egybevonjuk, és vasárnap délután tartunk körmenettel egybekötött ünnepi szentmisét. A program a Lüktető élet elején található.


Augusztus 20-án, hétfőn este 7 órakor Szent István napja alkalmából szentmise lesz FELSŐLAKOSBAN, ahol az első magyar királynak szentelték a kápolnát. Augusztus 20-tól 24-ig, hétfőtől péntekig plébániai ORATÓRIUMOT tartunk. Ez a gyerekek közös nyári időtöltése a plébánia udvarán. Még mindig lehet jelentkezni a plébániahivatalban. Augusztus 26-án, vasárnap ÉVKÖZI HUSZONEGYEDIK VASÁRNAP. Szentmisék Lendván: 8, 9 és 10 órakor. PETESHÁZÁN BÚCSÚ, a kétnyelvű szentmise 10 órakor kezdődik. Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise. Szombat délután 5 órakor Pincén, 6 órakor Völgyifaluban lesz szentmise, Lendván 7 órakor családi szentmise lesz. Szombaton, szeptember 1-jén LUDBREGBE, JÉZUS VÉRE ereklyéjének ünnepére zarándokolunk. Hagyomány, hogy 9 órakor szlovén-magyar szentmisét mutatunk be. A misét követően ünnepélyes körmenetben vonulunk Jézus Vére ereklyéjének kíséretében. Az autóbusz reggel 6 órakor indul a plébániatemplom elől. Átlépjük a határt, ezért ne feledkezzetek meg érvényes okmányokat hozni magatokkal. Szeptember 2-án, vasárnap ANGYALVASÁRNAP, amikor a LENDVAHEGYI SZENTHÁROMSÁG-KÁPOLNÁHOZ zarándokolunk. Lendván reggel 8 órakor magyar nyelvű szentmise lesz. A lendvahegyi Szentháromság-kápolnánál 9.30-kor szlovén, 11 órakor magyar nyelvű szentmisét tartunk. Erős esőzés esetén a szentmisék a lendvai templomban lesznek. 11 órakor Gyertyánosban lesz szentmise. Szombat délután 5 órakor Völgyifaluban, 6 órakor Petesházán lesz szentmise. Lendván pedig 7 órakor a családok szentmiséjét mutatjuk be. Szeptember 3-tól 7-ig ERDÉLYBE zarándokolunk. Van még néhány szabad hely.


Szeptember 3-tól 7-ig, hétfőtől csütörtökig BEIRATKOZÁS A HITTANRA. Az osztályonkénti beosztást a plébánia honlapján olvashatjátok (www.zupnijalendava.si) a HITTAN menüpont alatt. Változás 2012. szeptember 1-jétől!!!! Szeptember 3-ától a hétfői és kedd reggeli misék időpontját estére tesszük át. A szerdai szentmise marad a reggeli órákban. Ennek a következő az indoka: szívesen adakoztok szentmisékre, és egyben azt kéritek, hogy a mise lehetőleg este legyen, mert napközben elfoglaltak vagytok (munkahely, iskola,…). Helyes, ha jelen vagytok azokon a szentmiséken, amelyeken ti ajánljátok fel az adományt. Ezért helyezzük a hétfő és a kedd reggeli szentmisét az esti órákra. A szerdai szentmise marad a reggeli órákban. A csütörtök és péntek esti szentmise időpontja is marad a megszokott időben. Lesz egy másik változás is. Pincén és Völgyifaluban a szombati szentmiséket szeptember 1-jétől többet nem hetente, hanem kéthetente tartjuk. A vasárnaponként 11 órakor Petesházán és Gyertyánosban bemutatott szentmisék ugyanis fedik egymást. Ez azzal jár, hogy amennyiben valamelyik pap beteg vagy egyébként távol van, nem tud jelen lenni minden szentmisén. Azok ugyanis egyszerre vannak, a kánon szabályai szerint a helyi püspök kifejezett engedélye hiányában a pap vasárnap egyébként sem mutathat be négy szentmisét. Ezért szeptember 1-jétől a petesházi vasárnapi szentmise időpontját állandó jelleggel szombat este 6 órára helyezzük. 5 órakor viszont váltakozva, az egyik héten Völgyifaluban, a másik héten Pincén tartunk szentmisét. Ez azt jelenti, hogy szeptember 1-jétől Pincén és Völgyifaluban kéthetente lesz délután 5 órakor szentmise.


BOŽJI OTROCI SO POSTALI AKIK ISTEN GYERMEKEI LETTEK 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21.

MARUŠA GERENČER, Dolina, lendavska cesta 62, Lendava rojena/született: 12. 08. 2011 IZABELA SIJARIČ, Kidričeva 9, Lendava, rojena/született: 23. 06. 2012 LANA MARIČ, Dolina, lendavska 57, Lendava, rojena/született: 04. 12. 2011 NEAL ROŽMAN, Dolga vas, Vaška ulica 66, Lendava, rojen/született: 24. 12. 2010 MIA GERIČ, Čentiba, Banov breg 16, Lendava rojena/született: 07. 10. 2011 MEGI VEG, Petišovci, Polska ulica 25, Lendava rojena/született: 04. 01. 2012 LEILA SIPOS, Dolnji Lakoš, Glavna ulica 48, Lendava, rojena/született: 29. 02. 2012 SARA BENCIK, Petišovci, Polska ulica 25, Lendava rojena/született: 19. 12. 2011 TARA KOCON LAPAJNE, Trimlini 57, Lendava rojena/született: 27. 07. 2011

K BOGU SO ODŠLI PO PLAČILO AKIK AZ ÖRÖKKÉVALÓSÁGBA KÖLTÖZTEK 39. 40. 41. 42. 43. 44.

ROZALIJA KASAŠ dekl./szül. Fehér, rojena 1935 – ben született pokopana v Čentibi – Csentében van eltemetve. LUDVIK MAGYAR, rojen 1934 – ben született pokopan v Lakošu – Lakosban van eltemetve. JÁNOS BÁNOTAI, rojen 1925 – ben született, pokopan v Lakošu – Lakosban van eltemetve. JOŽEF MOČNEK, rojen 1930 – ben született, pokopan v Petišovcih – Petesházan van eltemetve. JOSIP VUGRINEC, rojen 1945 – ben született pokopan v Petišovcih – Petesházan van eltemetve. ŠTEFAN SABO, rojen 1927 – ben született pokopan na Kapci – Kapcán van eltemetve.


45. 46. 47. 48. 49. 50.

ŠTEFAN LEBAR, rojen 1919 – ben született pokopan na Kapci – Kapcán van eltemetve. MILORAD HORVAT, rojen 1956 – ben született pokopan v Dolgi vasi – Hosszúfaluban van eltemetve. IRENA HOJNIK dekl./szül. Kustec, rojena 1942 – ben született pokopana v Lendavi – Lendván van eltemetve. VERONA MARKOTAN dekl./szül. Gomzi, rojena 1926 – ben született pokopana v Lendavi – Lendván van eltemetve. FRANC VEGI, rojen 1959 – ben született pokopan v Dolgi vasi – Hosszúfaluban van eltemetve. KRISTINA HORVAT, rojena 1927 – ben született pokopana v Lendavi – Lendván van eltemetve.

Vse informacije, ki jih potrebujete …

www.zupnija-lendava.si … za zveličanje.


Župnijski utrip izdaja Župnija Lendava Odgovarja: Martin Dolamič-Konrad, župnik; prevajata Eva Lőrincz in Peter Varga Cerkveni trg 2, Lendava zupnija.lendava@rkc.si www.zupnija-lendava.si tel.: 02/578-83-30