Župnijski utrip - Lüktető élet 02-04/2018

Page 1

XIX/1 FEB/MAR/APR2018

ODNOS DO ŽUPNIJSKEGA ŽIVLJENJA Vsaka skupnost, ki je živa, ki ustvarja, za svoje delo potrebuje finančna sredstva. Kadar verniki darujete svoj letni prispevek KARTZ, kadar darujete pri mašah v puščico, kadar darujete za Cerkev ob pogrebih ali drugih priložnostih – vse to gre v skupno denarnico, ki se ji reče Župnija Lendava. Torej, denar, ki ga daruješ ni duhovnikov denar ampak denar skupnosti, ki ji rečemo Župnije Lendava. Ker se ob nedeljah in prazniki redno med mašami pobira denar in je to edini vir s katerim polnimo denarnico Župnije Lendava, bi rad spregovoril o našem odnosu, ki ga kažemo, ko pri nedeljski maši darujem svoj dar. V župniji imamo vsako soboto in nedeljo sedem maš (Pince ali Dolina, Petišovci, Gaberje in štiri maše v Lendavi). Vsega skupaj je navzočih vernikov pri maši okoli tisoč. Vsota, ki jo pri vseh teh mašah na nedeljo zberemo se v povprečju giblje med 450 do 470 evrov. To je konkretno na vsakega udeleženca maše okoli 45 centov. Stroški vzdrževanja so veliko večji zato vsakega vernika vabim, da ob nedeljah in praznikih daruje vsaj 1 evro. To pomeni, da so na mesec štiri nedelje – torej na mesec daruješ za župnijo 4 evre.


URADNE URE V ŽUPNIJSKI PISARNI VSAK TOREK - od 8.30 – 11.00 in od 16.00 – 18.00 VSAK PETEK - od 8.30 – 11.00 VSAK PETEK - od 9.00 – 11.00 KARITAS

DOGODKI MESECA V nedeljo, 4. februarja, obhajamo PETO NEDELJO MED LETOM Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. Ob 11. uri v Gaberju. V sredo, 7. februarja, bo ob 8. uri maša na Pincah. V petek, 9. februarja, ob 9.30 uri maša v Domu starejših. V soboto, 10. februarja, bomo urejali med 8. in 12. uro SEDEŽNINO. Prispevek (25€) je vaš dar, ki ga v celotni porabimo za ogrevanje cerkve. Tudi vsi tisti, ki nimate sedeža ali ste pri maši v soboto zvečer in ste prav tako deležni prijetno ogrevane cerkve vabljeni, da s svojo odgovornostjo podprete stroške kurjave. Vsem, ki izkazujete čut in hvaležnost, do te dobrine, se zahvaljujem. V vednost – mesečni račun plina za ogrevanje cerkve znaša 920€. V soboto, 10. februarja, nedeljska maša ob 17. uri v Petišovcih in ob 18. uri v Lendavi za družine in veroučence. V nedeljo, 11. februarja, obhajamo ŠESTO NEDELJO MED LETOM obenem je godovni dan Luške Matere Božje – svetovni dan bolnikov Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. Popoldan ob 15. uri bo molitvena ura za telesno in duševno zdravje, spovedovanje, podeljevanje bolniškega maziljenja in slovesna sveta


maša na čast Luški Materi Božji. Ker imamo v zimskem času ogrevano cerkev vabim vse tiste, ki imate prevoz, da poskrbite in ta dan v cerkev pripeljete vaše ostarele, bolne k praznovanju svetovnega dneva bolnikov. Vozil bo avtobus. Ob 14. uri pričenja pobirati v Kotu. V sredo, 14. februarja, pričenjamo štiridesetdnevni postni čas – PEPELNICA Ta dan kristjani pridejo k sveti maši med katero je poseben obred pepeljenja. Iz oljčnih vejic cvetne nedelje pridobimo pepel, ki ga na pepelnico duhovnik blagoslovi in ta blagoslovljen pepel v spomin človekove minljivosti/umrljivosti potrosi na glavo in govori svetopisemske besede POMNI ČLOVEK, DA SI PRAH IN DA SE V PRAH POVRNEŠ ali SPREOBRNI SE IN VERUJ EVANGELIJU. Maše v Lendavi: 9. uri v obeh jezikih in zvečer ob 18. uri v Lendavi za vse tiste, ki ste dopoldan po obveznostih (šola, služba, zdravnik…). V sredo, 14. februarja, ob 9.30 v Domu starejših sveta maša. V četrtek, 15. februarja, srečanje BIBLIČNE SKUPINE. Vse, ki zanima bogastvo Svetega pisma in osnove vere vabimo na ta srečanja. V petek, 16. februarja, bomo v župnijski cerkvi v Lendavi molili premišljevanje Jezusovega trpljenja – KRIŽEV POT. Pričenja se ob 17. uri in nato je sveta maša. V soboto, 17. februarja, priprava staršev in botrov na krst njihovega otroka. Vsi, ki želijo v prihodnjih mesecih krstiti svoje otroke, vabljeni na to srečanje. V soboto, 17. februarja, nedeljska maša ob 17. uri v Petišovcih in ob 18. uri v Lendavi za družine in veroučence. V nedeljo, 18. februarja, obhajamo PRVO POSTNO NEDELJO Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. V Gaberju ob 11. uri. V sredo, 21. februarja, ob 8. uri maša na Pincah in ob 9.30 uri v Domu starejših. V petek, 23. februarja, bomo v župnijski cerkvi v Lendavi molili premišljevanje Jezusovega trpljenja – KRIŽEV POT. Pričenja se ob 17. uri in nato je sveta maša. V soboto, 24. februarja, nedeljska maša ob 17. uri v Petišovcih in ob 18. uri v Lendavi za družine in veroučence.


V nedeljo, 25. februarja, obhajamo DRUGO POSTNO NEDELJO Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. Ob 11. uri v Gaberju. V sredo, 28. februarja, ob 8. uri maša na Pincah in ob 9.30 uri v Domu starejših. V četrtek, 1. marca, srečanje BIBLIČNE SKUPINE. Vse, ki zanima bogastvo Svetega pisma in osnove vere vabimo na ta srečanja. V petek, 2. marca, bomo v župnijski cerkvi v Lendavi molili premišljevanje Jezusovega trpljenja – KRIŽEV POT. Pričenja se ob 17. uri in nato je sveta maša. V soboto, 3. marca, bo v naši župniji potekal za dekanijo Lendava predzakonski tečaj. Vsi, ki bi se radi v prihodnjih letih poročili, vabljeni na težaj, ki poteka od 14. do 18. ure. V soboto, 3. marca, nedeljska maša ob 17. uri v Petišovcih in ob 18. uri v Lendavi za družine in veroučence. V nedeljo, 4. marca, obhajamo TRETJO POSTNO NEDELJO Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. V Gaberju ob 11. uri. V sredo, 7. marca, ob 8. uri maša na Pincah. V petek, 9. marca, ob 9.30 uri maša v Domu starejših. V petek, 9. marca, bomo v župnijski cerkvi v Lendavi molili premišljevanje Jezusovega trpljenja – KRIŽEV POT. Pričenja se ob 17. uri in nato je sveta maša. V soboto, 10. marca, bomo imeli PRVO SVETO SPOVED ZA TRETJEŠOLCE. Spovedovanje tretješolcev – prvoobhajancev – in njihovih staršev se pričenja ob 10. uri. V soboto, 10. marca, imamo v naši župniji za dekanijo Lendava predzakonski tečaj. Vsi tisti, ki se želijo v prihodnjih letih poročiti, vabljeni na srečanje. Tečaj se pričenja ob 14. uri in traja do 18. ure. V soboto, 10. marca, nedeljska maša ob 17. uri v Petišovcih in ob 18. uri v Lendavi za družine in veroučence.


V nedeljo, 11. marca, obhajamo ČETRTO POSTNO NEDELJO Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. Ob 11. uri maša v Gaberju. V sredo, 14. marca, ob 8. uri maša na Pincah in ob 9.30 v Domu starejših. V četrtek, 15. marca, srečanje BIBLIČNE SKUPINE. Vse, ki zanima bogastvo Svetega pisma in osnove vere vabimo na ta srečanja. V petek, 16. marca, je Halasov romaski shod v naši župniji ob dnevu negove smrti. Halasov romarski shod bomo združili s fatimskim spominom. Ob tej priložnosti bomo imeli velikonočno spoved za vse tiste, ki težko prihajate v cerkev. Vsi, ki imate prevoz poskrbite, da starejše ta dan pripeljete k molitvi in spovedi. Na razpolago bodo tuji duhovniki. Ob 15.00 uri se pričenja molitev pred NAJSVETEJŠIM in premišljevanje Jezusovega trpljenja in Halasovega trpljenja. Ves čas bo priložnost za velikonočno spoved. Po molitveni uri sledi slovesna sveta maša. Vozil bo avtobus. Ob 14. uri pričenja pobirati v Kotu. V soboto, 17. marca, bo za starše in botre, ki želijo v prihodnjih mesecih krstiti svoje otroke priprava na krst. Priprava se pričenja ob 15. uri v prostorih župnijskega doma. V soboto, 17. marca, nedeljska maša ob 17. uri v Petišovcih in ob 18. uri v Lendavi za družine in veroučence. V nedeljo, 18. marca, obhajamo PETO – TIHO POSTNO NEDELJO Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. Ob 11. uri maša v Gaberju. V ponedeljek, 19. marca, obhajamo praznik svetega Jožefa – dan očetov. Maša bo dopoldan ob 9. uri v obeh jezikih in zvečer ob 18. uri za vse tiste, ki so dopoldan po obveznostih (šola, služba…). V torek, 20. marca, od 9-12h obiskujemo bolnike na domovih za velikonočno sveto spoved v Kotu, Kapci, Gaberje, Gornjem Lakošu in Dolnjem Lakošu. Obisk duhovnika prijavite v času uradnih ur v župnijsko pisarno osebno ali po telefonu. V sredo, 21. marca, ob 8. uri maša in velikonočna spoved na Pincah. V petek, 23. marca, ob 9.30 maša in velikonočno spovedovanje v Domu starejših.


V soboto, 24. marca, obhajamo Gospodovo oznanjenje – materinski dan. Ob tej priložnosti nam naši mladi pripravljajo lepo igro ob dnevu staršev. Starši, dedki in babice vabljeni zvečer ob 18. uri k sveti maši in otroški igri. Ob 17. uri nedeljska maša v Petišovcih. V nedeljo, 25. marca, obhajamo CVETNO NEDELJO Pri vseh mašah bomo blagoslavljali oljčne vejice. Sodelavci župnijske Karitas bodo pred mašami ponujali lepe izdelane snope. Z nakupom snopa podprete z enim evrom izgradnjo nove cerkve v Luciji in z enim evrom župnijsko Karitas. Maše v Lendavi: 8., 9., 10. uri. Ob 11. uri v Gaberju. POPOLDAN VELIKONOČNA SPOVED – velika spoved Popoldan ob 15. uri spovedovanje in molitev križevega pota v madžarskem jeziku nato sveto obhajilo. Ob 17. uri spovedovanje in molitev križevega pota v slovenskem jeziku in obhajilo. V ponedeljek, 26. marca, od 9-12h obiskujemo bolnike na domovih za velikonočno sveto spoved v Čentibi, Petišovci, Trimlini, Dolina in Lendava. V torek, 27. marca, od 9-12h obiskujemo bolnike na domovih za velikonočno sveto spoved v Banuti, Mostju, Dolga vas, Dolgovaške in Lendavske gorice. Obisk duhovnika prijavite v času uradnih ur v župnijsko pisarno osebno ali po telefonu. V sredo, 28. marca, ob 9.30 uri maša v Domu starejših.


OBHAJANJE VELIKEGA TEDNA KRŠČANSTVA VELIKI ČETRTEK Na veliki četrtek praznujemo postavitev dveh zakramentov, zakramenta maše in mašniškega posvečenja - duhovništva. Jezus nam je pri zadnji večerji svoje telo in svojo kri izročil v jed in pijačo, poleg tega pa je postavil tudi zapoved medsebojne ljubezni. V znamenje tega je učencem umil noge. Ob 18. uri bo večerna sveta maša v obeh jezikih in češčenje Najsvetejšega ter molitev za nove duhovne poklice. Ta dan bo avtobus po vaseh pobiral kot običajno. Pobirati bo pričel v Kotu ob 16.30 uri.

VELIKI PETEK Veliki petek je dan posta. To je edini dan v cerkvenem letu, ko ne obhajamo svete maše. Ta dan se spominjamo Kristusovega trpljenja in smrti na križu. Ta dan pokažemo s svojo navzočnostjo in sodelovanjem pripadnost Bogu. Ob uri Jezusove smrti, to je ob 15. uri, bomo v cerkvi premišljevali in molili križev pot. Ob 18. uri se pričenja obredje velike petka in molitev ob božjem grobu. Ta dan bo avtobus po vaseh pobiral kot običajno 13. v mesecu. Pobirati bo pričel v Kotu ob 16.30 uri.


VELIKA SOBOTA Velika sobota je dan obiska Jezusa v Božjem grobu v cerkvi. Kako žalostno je, če bi na mrtvaškem odru ležala tvoja ljubljena oseba in ne bi šel v vežico k njej, da jo pokropiš. Ves dan bo odprta cerkev – ne samo za blagoslov jedil - zato pridite in se radi ustavite pri božjem grobu.

BLAGOSLOV VELIKONOČNE HRANE V Lendavi ob 15. in 18. uri. Ob 11.00 uri Kot in Čentiba Ob 11.45 uri Kapca in Dolina Ob 12.30 uri Gaberje in Pince Ob 13.15 uri Gornji Lakoš in Petišovci Ob 14.00 uri Mostje in Trimlini

VELIKONOČNA V I G I L I J A Vigilija pomeni bdenje, pričakovanje, čakanje… Bdenje – vigilija na večer velike sobote kristjana vzpodbuja k veselemu pričakovanju Jezusovega vstajenja. Maši, ki jo ta dan obhajamo, rečemo maša vseh maš. Praznovanje JEZUSOVEGA VSTAJENJA bomo pričeli ob 18. uri pred cerkvijo na trgu, ko blagoslovimo ogenj. Z blagoslovljenim ognjem najprej prižgemo velikonočno svečo, ki jo v cerkvi uporabljamo vse leto ob krščevanju otrok. Nato duhovnik v zatemnjeno cerkev prinaša velikonočno svečo in trikrat zapoje KRISTUSOVA LUČ. Ob tem si verniki, ki prinesete s seboj svoje krstne sveče, od velikonočne sveče prižgete svoje sveče. Za tem poslušamo svetopisemska besedila, ki govorijo o tem, kako se je Bog razodeval človeku. Pri tej maši slovesno obnovimo krstne zaobljube. V spomin krsta nas duhovnik kropi s krstno vodo. Ta dan bo avtobus po vaseh pobiral kot običajno 13. v mesecu. Pobirati bo pričel v Kotu ob 16.30 uri.


VELIKA NOČ Velika noč je največji krščanski praznik. Ta dan obhajamo največji temelj naše vere, vstajenje Jezusa Kristusa od mrtvih. Jezus Kristus nas je s svojim trpljenjem in smrtjo odrešil, kar pomeni, da greh in smrt nimata zadnje in dokončne besede v našem življenju, ampak nam je Jezus s svojim vstajenjem od mrtvih odprl pot v večno življenje. Po starodavni slovenski navadi so po župnijah vstajenjske procesije z Najsvetejšim po ulicah mesta – tako tudi zunaj cerkvenih zidov kristjani pokažemo radost največjega praznika našega verovanja (procesija letos poteka mimo občine, sodišča vse do križišča, kjer se obrnemo in vračamo mimo knjižnice, občine do cerkve. Med procesijo igra godba, Najsvetejše slovesno vozi kočija).

SVETE MAŠE samo v Lendavi 7.00 v slovenskem jeziku, 8.00 v madžarskem jeziku 9.00 v slovenskem jeziku 10.00 VSTAJENSKA PROCESIJA 11.00 v madžarskem jeziku

VELIKONOČNI PONEDELJEK Temu dnevu rečemo Emavs. Na ta dan obiščemo sorodnike in prijatelje ter skupaj z njimi slavimo dneve zmage nad smrtjo – Jezusovo vstajenje in s tem tudi naše vstajenje. Svete maše samo v Lendavi: 8.00 v madžarskem jeziku, 9.00 v slovenskem jeziku in ob 10.00 maša v Domu starejših.


Od torka, 2. aprila, bodo vse večerne maše v Lendavi ob 19. uri razen večerne maše ob sobota, ki je namenjena veroučencem in družinam in je ob 18. uri. V sredo, 4. aprila, ob 8. uri maša na Pincah in ob 9.30 maša v Domu starejših. V soboto, 7. aprila, nedeljska maša ob 17. uri v Petišovcih in ob 18. uri v Lendavi za družine in veroučence. V nedeljo, 8. aprila, obhajamo DRUGO VELIKONOČNO – BELO NEDELJO – NEDELJO BOŽJEGA USMILJENJA Maše v Lendavi: 8., 9. in 10. uri. Ob 11. uri v Gaberju. V sredo, 11. aprila, ob 8. uri maša na Pincah in ob 9.30 v Domu starejših. V petek, 13. aprila, obhajamo FATIMSKI SPOMIN. Ta dan bomo imeli fatimskih shod v župnijski cerkvi in ker smo v tednu Božjega usmiljenja bomo pred Njasvetejšim in milostnim fatimskim kipom peli rožni venec Božjega usmiljenja ter prosili za nove duhovne in redovne poklice. Posvetili se bomo Jezusovemu in Marijinemu srcu. Molitvena ura se bo pričela ob 16. uri. Vozil bo avtobus. Ob 15. uri bo pričenjal pobirati vernike v Kotu. V soboto, 14. aprila, nedeljska maša ob 17. uri v Petišovcih in ob 18. uri v Lendavi za družine in veroučence. V nedeljo, 15. aprila, obhajamo TREJO VELIKONOČNO NEDELJO Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. Ob 11. uri maša v Gaberju. V sredo, 18. aprila, ob 8. uri maša na Pincah. V četrtek, 19. aprila, srečanje BIBLIČNE SKUPINE. Vse, ki zanima bogastvo Svetega pisma in osnove vere vabimo na ta srečanja. V soboto, 21. aprila, je PROŠČENJE V DOMU STAREJŠIH kjer je kapela posvečena Dobremu pastirju. Slovesna baša bo ob 10. uri. V soboto, 21. aprila, nedeljska maša ob 17. uri v Petišovcih in ob 18. uri v Lendavi za družine in veroučence.


V nedeljo, 22. aprila, obhajamo ČETRTO VELIKONOČNO NEDELJO – NEDELJA DOBREGA PASTIRJA – NEDELJA DUHOVNIH POKLICEV Maše v Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. Ob 11. uri v Gaberju. Ob 11. uri PROŠČENJE NA PINCAH. V sredo, 25. aprila, ob 8. uri maša na Pincah in ob 9.30 v Domu starejših. V četrtek, 26. aprila, bomo imeli ob 18. uri srečanje z vsemi, ki bodo po vaseh vodili šmarnice. V soboto, 28. aprila, nedeljska maša ob 17. uri v Petišovcih in ob 18. uri v Lendavi za družine in veroučence. V nedeljo, 29. aprila, obhajamo PETO VELIKONOČNO NEDELJO Mašev Lendavi: 8., 9. in ob 10. uri. Ob 11. uri v Gabrju in ob 11. uri PROŠČENJE v romskem naselju v Dolgi vasi.

AZ PLÉBÁNIAI ÉLETHEZ VALÓ VISZONYUNK Valamennyi közösségnek, amely él, amely alkot, tevékenységéhez anyagikra van szüksége. Mindaz, amit hívőként az éves hozzájárulás, azaz KARC formájában adományoztok; mindaz, amit szentmisekor a perselybe adományoztok; mindaz, amit temetések vagy egyéb események alkalmából a Templomra adakoztok – egy közös helyre megy, amit Lendvai Plébániának nevezünk. Az a pénz tehát, amit adományoztok, nem a plébánosé. Ez a Lendvai Plébánia pénze. A Lendvai Plébánia tehát ebből a pénzből él, tevékenykedik. Mivel a Lendvai Plébánia egyetlen rendszeres pénzforrása az, amit a vasárnapi és más szentmisekor a perselybe adakoztok, szólni szeretnék arról a viszonyról, amelyet akkor mutatunk ki, amikor szentmise alkalmával adományozunk. A plébániában szombatonként és vasárnapokként hét szentmisét tartunk (Pincén illetve Völgyifaluban, Petesházán, Gyertyánosban és


négy szentmisét Lendván). A szentmiséken összesen ezer hívő vesz részt. Az összeg, amelyet a miséken begyűjtünk, átlagban összesen 450 és 470 euró között mozog. Ez résztvevőként átlagban körülbelül 45 cent. A templomok, kápolnák fenntartási költségei pedig ennél jóval magasabbak. Ezért arra kérek minden hívőt, hogy vasárnapokon és ünnepnapokon legalább 1 eurót adományozzon. Havonta átlagban négy vasárnap van, ami azt jelenti, hogy a plébániára így havonta 4 eurót adományozunk.

A HÓNAP ESEMÉNYEI Február 4-én ÉVKÖZI ÖTÖDIK VASÁRNAP Szentmisék Lendván 8, 9 és 10 órakor. Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise. Február 7-én, szerdán 8 órakor szentmise Pincén. Február 9-én, pénteken 9.30-kor szentmise az Idősek Otthonában. Február 10-én, szombaton 8 és 12 óra között PADKIADÁS. A hozzájárulás (25€) az önök ajándéka, amelyet teljes egészében a fűtési költségek fedezésére fordítunk. Felszólítjuk azokat is, akiknek nincs ülőhelye és szombaton esténként látogatják a kellemesen fűtött templomot, hogy járuljanak hozzá a fűtési költségekhez. Hálás köszönet mindazoknak, akik felelősségteljesen viszonyulnak ehhez. Tájékoztatóul közöljük, hogy a fűtésre szánt gázszámla havi összege 920€. Február 10-én, szombaton vasárnapra érvényes szentmisék lesznek, mégpedig 17 órakor Petesházán és 18 órakor Lendván a hittanosok és a családok részére.


Február 11-én ÉVKÖZI HATODIK VASÁRNAP – ezen a napon van a Lourdes-i Szűz Mária emléknapja és a Betegek Világnapja Szentmisék Lendván 8, 9 és 10 órakor. Délután 15 órakor imaóra a testi és lelki egészségért, amelyen lesz gyónási lehetőség is, a hívők részesülhetnek a betegek kenetében, az ünnepi szentmisét pedig a Lurdes-i Szűz Máriáért ajánljuk fel. Mivel a templomot a téli hónapokban fűtjük, felkérem mindazokat, akik el tudják szállítani idősebb szeretteiket, betegeiket a templomba, a betegek világnapjának megünneplésére, ezt szívesen tegyék meg. Ezen a napon a busz 14 órakor indul Kótból. Február 14-én, szerdán megkezdjük a negyvennapos böjtöt – HAMVAZÓSZERDA Ezen a napon a keresztények szentmisén vesznek részt, amelyen hamvazási szertartást tartunk. A virágvasárnapi olajfaágak hamuját a lelkész felszenteli, majd ezt a felszente lt hamut az emberi mullandóság/a halandóság jelképeként a hívők fejére szórja, miközben a Szentírásból a következőket idézi: EMBER EMLÉKEZZ RÁ, HOGY PORBÓL VAGY ÉS PORRÁ LESZEL vagy TÉRJETEK MEG ÉS HIGGYETEK AZ EVANGÉLIUMBAN . Lendván 9 órakor kétnyelvű szentmise és este 18 órakor szentmise azok részére, akik a délelőttin egyéb elfoglaltság miatt (iskola, munkahely, orvos,...) nem tudnak részt venni. Február 14-én, szerdán 9.30-kor szentmise az Idősek Otthonában. Február 15-én, csütörtökön a BIBLIAI CSOPORT találkozója. Szeretettel várjuk mindazokat, akik el szeretnének mélyülni a Szentírás gazdagságában és a vallás igazságában. Február 16-án, pénteken Lendván a plébániatemplomban a KERESZTÚTI ÁJTATÓSSÁG során Jézus szenvedéséről elmélkedünk. Az imaóra 17 órakor kezdődik, amelyet szentmise követ. Február 17-én, szombaton a szülők és keresztszülők előkészülete gyermekük keresztelőjére. Az előkészületre szeretettel várjuk mindazokat, akik gyermeküket a következő hónapokban szeretnék megkereszteltetni. Február 17-én, szombaton vasárnapra érvényes szentmisék lesznek, mégpedig 17 órakor Petesházán és 18 órakor Lendván a hittanosok és a családok részére.


Február 18-án NAGYBÖJT ELSŐ VASÁRNAPJA Szentmisék Lendván 8, 9 és 10 órakor. Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise. Február 21-én, szerdán 8 órakor szentmise Pincén, 9.30-kor pedig az Idősek Otthonában. Február 23-án, pénteken 17 órakor Lendván a plébániatemplomban a KERESZTÚTI ÁJTATÓSSÁG során Jézus szenvedéséről elmélkedünk. Az imaórát szentmise követi. Február 24-én, szombaton vasárnapra érvényes szentmisék lesznek, mégpedig 17 órakor Petesházán és 18 órakor Lendván a hittanosok és a családok részére. Február 25-én NAGYBÖJT MÁSODIK VASÁRNAPJA Szentmisék Lendván 8, 9 és 10 órakor lesznek. Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise. Február 28-án, szerdán 8 órakor szentmise Pincén és 9.30-kor az Idősek Otthonában. Március 1-jén, csütörtökön a BIBLIAI CSOPORT találkozója. Szeretettel várjuk mindazokat, akik el szeretnének mélyülni a Szentírás gazdagságában és a vallás igazságában. Március 2-án, pénteken Lendván a plébániatemplomban a KERESZTÚTI ÁJTATÓSSÁG során Jézus szenvedéséről elmélkedünk. Az imaóra 17 órakor kezdődik, amelyet szentmise követ. Március 3-án, szombaton plébániánkban szervezzük meg a Lendvai Esperesi Kerület házassági előkészítő tanfolyamát. A tanfolyamra szeretettel várjuk mindazokat, akik a következő években szeretnének házasságot kötni. A képzés 14 és 18 óra között lesz. Március 3-án, szombaton vasárnapra érvényes szentmisék lesznek, mégpedig 17 órakor Petesházán és 18 órakor Lendván a hittanosok és a családok részére. Március 4-én NAGYBÖJT HARMADIK VASÁRNAPJA Szentmisék Lendván 8, 9 és 10 órakor. Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise. Március 7-én, szerdán 8 órakor szentmise Pincén.


Március 9-én, pénteken 9.30-kor szentmise az Idősek Otthonában. Március 9-én, pénteken Lendván a plébániatemplomban a KERESZTÚTI ÁJTATÓSSÁG során Jézus szenvedéséről elmélkedünk. Az imaóra 17 órakor kezdődik, amelyet szentmise követ. Március 10-én, szombaton tartjuk a HARMADIKOSOK ELSŐ SZENT GYÓNÁSÁT. A harmadikosok – az elsőáldozók – és szüleik gyóntatása 10 órakor kezdődik. Március 10-én, szombaton plébániánkban szervezzük meg a Lendvai Esperesi Kerület házassági előkészítő tanfolyamot. A tanfolyamra szeretettel várjuk mindazokat, akik a következő években szeretnének házasságot kötni. A képzés 14 és 18 óra között lesz. Március 10-én, szombaton vasárnapra érvényes szentmisék lesznek, mégpedig 17 órakor Petesházán és 18 órakor Lendván a hittanosok és a családok részére. Március 11-én NAGYBÖJT NEGYEDIK VASÁRNAPJA Szentmisék Lendván 8, 9 és 10 órakor lesznek. Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise. Március 14-én, szerdán 8 órakor szentmise Pincén és 9.30-kor az Idősek Otthonában. Március 15-én, csütörtökön a BIBLIAI CSOPORT találkozója. Szeretettel várjuk mindazokat, akik el szeretnének mélyülni a Szentírás gazdagságában és a vallás igazságában. Március 16-án, pénteken Halász Dániel halálának évfordulója alkalmából a plébániánkban zarándoklatot tartunk. Az eseményt egybekötjük a fatimai emléknappal. Ebből az alkalomból húsvéti gyóntatást tartunk mindazok számára, akik egyébként nehezen tudnak eljönni a templomba. A gépkocsival rendelkező hívőket arra kérem, hogy ezen a napon szívesen szállítsák el az idősebb ismerőseiket, hozzátartozóikat a templomba egy közös imára és gyónásra. Vendégpapokat is hívunk. Az imaóra 15 órakor kezdődik a LEGMÉLTÓBB OLTÁRISZENTSÉG előtt, amikor Jézus szenvedéséről és Halász Dániel szenvedéséről elmélkedünk. Az imaóra alatt lehetőség lesz a húsvéti szent gyónásra. Az imaórát ünnepi szentmise követi. Ezen a napon autóbuszt is szervezünk, amely 14 órakor indul Kótból.


Március 17-én, szombaton előkészület a keresztelőre azon szülők és keresztszülők részére, akik gyermeküket a következő hónapokban szeretnék megkereszteltetni. Az előkészület 15 órakor kezdődik a plébánia székhelyén. Március 17-én, szombaton vasárnapra érvényes szentmisék lesznek, mégpedig 17 órakor Petesházán és 18 órakor Lendván a hittanosok és a családok részére. Március 18-án NAGYBÖJT ÖTÖDIK VASÁRNAPJA – FEKETEVASÁRNAP Szentmisék Lendván 8, 9 és 10 órakor. Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise. Március 19-én, hétfőn szent József ünnepe – Apák napja. Délelőtt 9 órakor kétnyelvű szentmise és este 18 órakor azok részére, akiknek délelőtt egyéb elfoglaltságuk volt (iskola, munkahely,...). Március 20-án, kedden 9 és 12 óra között folyik a betegek húsvéti gyóntatása a házaknál, mégpedig Kótban, Kapcán, Gyertyánosban, valamint Felső- és Alsólakosban. Amennyiben igénylik a lelkész látogatását, azt személyesen vagy telefonon a hivatalos órákban jelezzék a plébániai hivatalban. Március 21-én, szerdán 8 órakor szentmise és húsvét gyóntatás Pincén. Március 23-án, pénteken 9.30-kor szentmise és húsvéti gyóntatás az Idősek Otthonában. Március 24-én, szombaton Gyümölcsoltó Boldogasszony – Anyák napja. Ebből az alkalomból a legkisebbek színelőadást mutatnak be. Este 18 órakor szeretettel meghívjuk a szülőket és nagyszülőket a szentmisére és a gyermekek által bemutatott előadásra. 17 órakor vasárnapra érvényes szentmise Petesházán. Március 25-én VIRÁGVASÁRNAP Valamennyi szentmise alatt megáldjuk az olajfaágakat. A szentmisék előtt a Plébániai Karitász munkatársai is kínálnak zöldellő növényeket. Ezek megvásárlásával egy euróval támogathatják az új templom megépítését Lacijában és egy euróval a Plébánia Karitászt. Szentmisék Lendván 8, 9 és 10 órakor. 11 órakor szentmise Gyertyánosban.


DÉLUTÁN HÚSVÉTI GYÓNTATÁS – nagygyóntatás Délután három órakor gyóntatás és keresztúti ájtatosság magyar nyelven, majd utána szentáldozás. Délután öt órakor gyóntatás és keresztúti ájtatosság szlovén nyelven, majd utána szentáldozás. Március 26-án, hétfőn 9 és 12 óra között a betegek húsvéti gyóntatása a házaknak, mégpedig Csentében, Petesházán, Hármasmalomban, Völgyifaluban és Lendván. Március 27-én, kedden 9 és 12 óra között lesz a betegek húsvéti gyóntatása a házaknál, mégpedig Bánután, Hídvégen, Hosszúfaluban, Hosszúfaluhegyen és Lendvahegyen. Amennyiben igénylik a lelkész látogatását, azt személyesen vagy telefonon a hivatalos órákban jelezzék a plébániai hivatalban. Március 28-án, szerdán 9.30-kor szentmise az Idősek Otthonában.

NAGYHÉT NAGYCSÜTÖRTÖK Nagycsütörtökön két szentség megalapítását ünnepeljük, mégpedig az oltáriszentség és az egyházi rend, vagyis a papság szentségét. Jézus az utolsó vacsoránál felajánlotta saját testét és vérét, emellett pedig felállította a testvéri szeretet parancsát. Ennek jeléül megmosta tanítványai lábát. 18 órakor kétnyelvű esti szentmise lesz, valamint ima a Legszentebb Oltáriszentség előtt, illetve az új papi és szerzetesi hivatásokért. Ezen a napon az autóbusz a megszokott menetrend szerint közlekedik. Az indulás 16.30-kor lesz Kótból.


NAGYPÉNTEK Nagypénteken szigorú böjt. Nagypéntek az egyedüli nap az egyházi évben, amikor nem mutatunk be szentmisét. Ezen a napon Krisztus szenvedésére és kereszthalálára emlékezünk. Ezzel is jelezzük jelenéltünket a hitben és kifejezzük hovatartozásunkat Istenhez. Jézus halálának órájában, templomban elmélkedünk Keresztutat.

tehát 15 órakor és imádkozzuk

a a

18 órakor kezdődik a szertartás az Úr szenvedésének tiszteletére és az ima Jézus sírja felett. Ezen a napon az autóbusz a megszokott, azaz a hónap 13-án kialakult menetrend szerint közlekedik. 16.30-kor indul Kótból.

NAGYSZOMBAT Nagyszombaton a templomban Jézus szenvedéséről és haláláról elmélkedünk a szentsír előtt időzve. Milyen szomorú lenne, ha egy számodra szeretett személy holtan feküdne és nem szentelnéd meg szentelt vízzel. A templom egész nap nyitva lesz – nem csak az ételszentelés ideje alatt – ezért gyertek, és járuljatok Jézus sírjához. HSÚVÉTI ÉTELEK MEGÁLDÁSDA Lendván 15.00 és 18.00 órakor Kótban és Csentében 11.00 órakor Kapcán és Völgyifaluban 11.45-kor Gyertyánosban és Pincén 12.30-kor Felsőlakosban és Petesházán 13.15-kor Hídvégen és Hármasmalomban 14.00 órakor


HÚSVÉTI V I G Í L I A A vigília virrasztást, várakozást jelent… A virrasztás – vigília a keresztényt nagyszombat estéjén Jézus feltámadásának örömteli várakozására buzdítja. A szentmisét, amelyet ezen a napon mutatunk be, a szentmisék szentmiséjének nevezzük. JÉZUS FELTÁMADÁSÁNAK megünneplését 18 órakor a templom előtti téren a tűz megáldásával kezdjük. A megáldott tűz lángjával gyújtjuk meg a húsvéti gyertyát, amelyet aztán egész évben a gyermekek megkeresztelésének szertartásánál használunk. Ezt követően a lelkész az égő gyertyával bevonul a lesötétített templomba és háromszor elénekli: KRISZTUS VILÁGOSSÁGA. Eközben a hívők, akik magukkal hozzák a keresztelő gyertyájukat, a húsvéti gyertya lángjával meggyújtják saját gyertyájukat. Ezt követően a Szentírásból meghallgatjuk azokat a részleteket, amelyek Isten kinyilatkoztatásáról szólnak. Ezen a szentmisén a hívők ünnepi keretek között megújítják keresztségi fogadalmukat, miközben a lelkész a keresztelőre emlékezvén szenteltvízzel meghinti őket. Ezen a napon az autóbusz a megszokott, azaz a hónap 13-án kialakult menetrend szerint közlekedik. 16.30-kor indul Kótból.

HÚSVÉT A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe. Ezen a napon hitünk legszilárdabb alapjára, Jézus Krisztus feltámadására emlékezünk. Jézus Krisztus szenvedésével és halálával megváltott minket, ami azt jelenti, hogy életünkben nem vagyunk a bűn és a halál uralma alatt. Jézus ugyanis a halálból való feltámadása által megnyitotta előttünk az örök élet felé vezető utat. Szlovéniában ősrégi népi szokás szerint a keresztények az utcán végigvonuló feltámadási körmenetben a Legszentebb oltáriszentséggel a templom falain kívül is kimutatták örömüket hitük legnagyobb ünnepe előtt. (A körmenet idén a Városháza és a bíróság


mellett halad el egészen a körforgalomig, ahol megfordulunk, majd a könyvtár és a Városháza mentén térünk vissza a templomhoz. A körmenet alatt fúvószenekar játszik. A Legszentebb oltáriszentséget hintóval visszük.) SZENTMISÉK csak Lendván lesznek 7.00 órakor szlovén nyelven 8.00 órakor magyar nyelven 9.00 órakor szlovén nyelven 10.00 órakor FELTÁMADÁSI KÖRMENET 11.00 órakor magyar nyelven

HÚSVÉTHÉTFŐ Ezen a napon van az Emmausz-járás, ezért ekkor meglátogatjuk a rokonokat, barátokat és velük együtt ünnepeljük a halál feletti győzelem napjait – Jézus feltámadását és ezzel együtt a mi feltámadásunkat is. Szentmisék csak Lendván lesznek, mégpedig 8 órakor magyar és 9 órakor szlovén nyelven. 10 órakor szentmise az Idősek Otthonában. Április 2-tól, keddtől Lendván az esti szentmisék 19 órakor lesznek. Kivétel a hittanosok és családok szentmiséje szombatonként, amely marad 18 órakor. Április 4-én, szerdán 8 órakor szentmise Pincén és 9.30-kor az Idősek Otthonában. Április 7-én, szombaton vasárnapra érvényes szentmisék lesznek, mégpedig 17 órakor Petesházán és 18 órakor Lendván a hittanosok és a családok részére. Április 8-án HÚSVÉT MÁSODIK VASÁRNAPJA – FEHÉRVASÁRNAP – AZ ISTENI IRGALMASSÁG VASÁRNAPJA Szentmisék Lendván 8, 9 és 10 órakor. Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise. Április 11-én, szerdán 8 órakor szentmise Pincén és 9.30-kor az Idősek Otthonában. Április 13-án, pénteken FATIMAI EMLÉKNAP. Ezen a napon a plébániatemplomban fatimai összejövetelt tartunk, és mivel ez a hét az Isteni irgalmasság hete, a Legszentebb oltáriszentség és a kegyelemteljes fatimai Szűz Mária szobra előtt elénekeljük az Isteni irgalmasság rózsafűzért, valamint az új papi és szerzetesi hivatásokért fohászkodunk. Felajánljuk magunkat Jézus szívének és Mária szívének. Az


imaóra 16 órakor kezdődik. Ezen a napon autóbusz is közlekedik, amely 15 órakor indul Kótból. Április 14-én, szombaton vasárnapra érvényes szentmisék lesznek, mégpedig 17 órakor Petesházán és 18 órakor Lendván a hittanosok és a családok részére. Április 15-én HÚSVÉT HARMADIK VASÁRNAPJA Szentmisék Lendván 8, 9 és 10 órakor. Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise. Április 18-án, szerdán 8 órakor szentmise Pincén. Április 19-én, csütörtökön a BIBLIAI CSOPORT találkozója. Szeretettel várjuk mindazokat, akik el szeretnének mélyülni a Szentírás gazdagságában és a vallás igazságában. Április 21-én, szombaton BÚCSÚ AZ IDŐSEK OTTHONÁBAN, ahol a kápolna a Jópásztorok tiszteletére lett felszentelve. Az ünnepi szentmise 10 órakor lesz. Április 21-én, szombaton vasárnapra érvényes szentmisék lesznek, mégpedig 17 órakor Petesházán és 18 órakor Lendván a hittanosok és a családok részére. Április 22-én HÚSVÉT NEGYEDIK VASÁRNAPJA – JÓ PÁSZTOR VASÁRNAP – A PAPI ÉS SZERZETESI HIVATÁSOK VASÁRNAPJA Szentmisék Lendván 8, 9 és 10 órakor. Gyertyánosban 11 órakor lesz szentmise. 11 órakor BÚCSÚ PINCÉN Április 25-én, szerdán 8 órakor szentmise Pincén és 9.30-kor az Idősek Otthonában. Április 26-án, csütörtökön 18 órakor találkozó mindazokkal, akik a falvakon vezetik a májusi ájtatosságot. Április 28-án, szombaton vasárnapra érvényes szentmisék lesznek, mégpedig 17 órakor Petesházán és 18 órakor Lendván a hittanosok és a családok részére. Április 29-én HÚSVÉT ÖTÖDIK VASÁRNAPJA Szentmisék Lendván 8, 9 és 10 órakor. 11 órakor szentmise Gyertyánosban. 11 órakor BÚCSÚ a hosszúfalusi ROMA TELEPÜLÉSEN.


HIVATALOS ÓRÁK A PLÉBÁNIAI HIVATALBAN MINDEN KEDDEN – 8.30 és 11.00 valamint 16.00 és 18.00 óra között MINDEN PÉNTEKEN - 8.30 és 11.00 óra között BOŽJI OTROCI SO POSTALI AKIK ISTEN GYERMEKEI LETTEK 01. 02.

MIHAEL TEREK, Petišovci, rojen 29.09.2017 – ban született. LUKA BENCIK, Lendava, rojen 25.05.2017 – ban született.

K BOGU SO ODŠLI PO PLAČILO AKIK AZ ÖRÖKKÉVALÓSÁGBA KÖLTÖZTEK 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89.

AUGUSTIN GORVAT, pokopan v Lendavi – Lendván van eltemetve. VLADIMIR ŠKRBAN, pokopan v Gaberju – Gyertyánosban van eltemetve. ELIZABETA CIGAN, pokopana v Lendavi – Lendván van eltemetve. JULIA VÉG, pokopana v Dolini – Völgyifaluban van eltemetve. EDITA FARIČ, pokopana v Petišovcih - Petesházan van eltemetve. PAVAO JEZERNIK, pokopan v Petišovcih – Petesházan van eltemetve. JOŽEF DUH, pokopana v Dolgi vasi – Hossúfaluban van eltemetve. FRANC BERNÁD, pokopan na Pincah – Pincén van eltemetve. PAVLA ANA SCHURTENBERGER, pokopana v Lendavi – Lendva van eltemetve. ELIZABETA KOCUVAN, pokopana v Dolgi vasi – Hossúfaluban van eltemetve. ISTVÁN KOPINYA, pokopan v Dolini – Völgyifaluban van eltemetve. ELIZABETA VARGA, pokopana v Lendavi – Lendván van eltemetve. LÁSZLÓ PÁL, pokopan v Petišovcih – Petesházan van eltemetve. DEZIDER HORVAT, pokopan v Lakošu – Lakosban van eltemetve. FRANC KEPE, pokopan v Mostju – Hidvégen van eltemetve.


LETO 2018 01. MÁRIA BALLA, pokopana v Lakošu – Lakosban van eltemetve. 02. ROZALIJA PÜCKO, pokopana na Kapci – Kapcán van eltemetve. 03. FRANC ČUKA, pokopan na Pincah – Pincén van eltemetve. 04. MATILDA GRADIŠNIK, pokopana v Lendavi – Lendván van eltemetve. 05. MAGDALENA SMODIŠ, pokopana v Petišovcih – Petesházan van eltemetve. 06. ALEKSANDER GAŠPAR, pokopan na Pincah – Pincén van eltemetve. 07. KATARINA GÖNC, pokopana v Lendavi – Lendván van eltemetve. 08. BRANKO KRPAN, pokopan na Pincah – Pincén van eltemetve. 09. ANA KRIŠTOFIĆ, pokopana v Petišovcih – Petesházan van eltemetve.

ŽUPNIJSKO ROMANJE V LURD od 25. do 29. junija 2018 1. dan: Lendava – Monako – Azurna obala Odhod avtobusa v jutranjih urah. Za srečno pot obhajamo prvo romarsko mašo še preden zapustimo domovino. Pot nadaljujemo po severni Italiji mimo Benetk in Brescie, skozi številne predore do ligurskega zaliva ter po italijanski Rivieri di Ponente na slovito Azurno obalo do kneževine MONAKO. Med vožnjo po panoramski cesti uživamo ob pogledu na knežjo palačo, pristanišče in mondeni Monte Carlo, ki slovi po igralnicah, avtomobilskih dirkah, znamenitih osebnostih, ki se tukaj zbirajo, … Cesta nas vodi v NICO, enega izmed najbolj mondenih letoviških mest v Franciji. Večerja in nočitev. 2. dan: Azurna obala – narodni park Camarque – Saintes Maries-de-la Mer – Lurd Današnja moderna avtocesta je speljana po ozemlju nekoč slavne rimske Galije, ki so jo krasila cvetoča mesta: Narbonne, Avignon, Nimes, … Zapeljemo se v osrčje čarobne dežele Provanse, v delto reke Rone. V trikotniku med Malo in Veliko Rono je NARODNI PARK CAMARQUE, ki se deli na poljedeljski in močvirni del, na peščine z živim peskom in vinograde, kjer pridelujejo »peščeno vino.« Obiščemo slikovito »romsko romarsko mestece«, turistično središče Camarqua SAINTES MARIES-DE-LA MER. Maša v starodavni baziliki, v kateri se nahaja grob sv. Sare, zavetnice Romov. Popoldan vožnja do LURDA. Večerja in nočitev.


3. dan: Lurd Po zajtrku se udeležimo »maše narodov« v veličastni Pijevi podzemni baziliki, ki sprejme kar petindvajset tisoč vernikov. Po kosilu obiščemo Marijina svetišča, lurško votlino, trg Esplanade z Marijinim kipom, Bernardkino rojstno hišo in nekdanjo mestno ječo »cachot.« Opravimo tudi križev pot, sledi vrnitev v hotel in večerja. Zvečer z lučkami v rokah v mogočni procesiji romarjev iz celega sveta pojemo in molimo v čast lurške Matere Božje. Nočitev. 4. dan: Lurd – Carcassonne – Aix-en-Provence Po zajtrku in maši je do kosila prosto za osebne pobožnosti, nakup spominkov in samostojne oglede. Po kosilu slovo od Lurda in povratek proti Provansi. Med potjo krajši postanek za ogled najbolje ohranjenega in z mogočnim obzidjem utrjenega mesta – gradu CARCASSONNA. Med sprehodom po ozkih uličicah si ogledamo glavne znamenitosti in si pred odhodom privoščimo še kakšno osvežilno pijačo v eni izmed mnogih privlačnih gostilnic. Možnost večerje v lastni režiji pred prihodom v Aix-en-Provence. V poznih večernih urah prihod v hotel in nočitev. 5. dan: Aix-en-Provence – Lendava Zajtrk. Maša. Pričakuje nas AIX EN PROVENCE, prestolnica Provanse, mesto z bogato zgodovinsko preteklostjo. Nekdaj rimska postojanka Aquae Sextiae je danes pomembno univerzitetno in kulturno središče. Med prijetnim sprehodom lahko občudujemo lepe palače nanizane ob bulevarju platan, ki nas spominja na Elizejske poljane v Parizu, odtod tudi vzdevek «južni Pariz«, vedno živahne ozke ulice starega mestnega središča s slikovitimi trgi in značilnimi fontanami. Kmalu zapustimo Francijo ter se mimo Genove in Brescie odpeljemo proti domu, kamor se vrnemo v poznih nočnih urah. CENA: 399 EUR

Župnijski utrip izdaja Župnija Lendava - odgovarja: Martin Dolamič-Konrad, župnik; prevajalec Eva Lőrinc - Cerkveni trg 2, Lendava zupnija.lendava@rkc.si - www.zupnija-lendava.si - tel.: 02/578-83-30