Page 1

vr 22 t/m zo 31 mei


10 JAAR OPERADAGEN ROTTERDAM Operadagen Rotterdam viert deze editie haar tienjarig jubileum. In deze tien jaar is Operadagen uitgegroeid tot een internationaal erkend festival voor (r)evolutionair muziektheater. Deze sterke positie werd begin 2015 bevestigd met de toekenning van de Fedoraprijs voor Private View en met de nominatie voor een International Opera Award als beste festival wereldwijd. Deze feestelijke festivaleditie wordt op vrijdag 22 mei geopend met een speech van Pierre Audi, de vermaarde operaen theaterregisseur en directeur van de Nationale Opera. Gedurende tien dagen brengt Operadagen Rotterdam topproducties uit binnen- en buitenland. We sluiten deze feesteditie af met een gratis event in de Rotterdamse Schouwburg waar we terugblikken op 10 jaar en vooruitkijken naar een spannende toekomst. Join the party!

Vrijdag 22 mei - Rotterdamse Schouwburg 19.30 uur Openingsspeech Pierre Audi 20.15 uur Openingsvoorstelling King Size

Zondag 30 mei - Rotterdamse Schouwburg 18.00 uur 10 jaar Operadagen


FESTIVALWEGWIJZER Operadagen Rotterdam maakt het je nu nog makkelijker om te kiezen uit het gevarieerde aanbod! Elke voorstelling heeft een nummer dat je handig terugvindt in deze brochure. Bij elke omschrijving zie je ook direct welke andere voorstellingen inhoudelijk daarbij aansluiten.

Highlight

Rediscover the Classics

Op Locatie

Foto: Maartje Strijbis

Discover the Unexpected

Operadagen Match Wil je een persoonlijk advies, ga dan naar www.operadagenrotterdam.nl/match en doe de Operadagen Match. Vul de korte test in en krijg 3 suggesties op maat.


INHOUD Festivalthema: Gelijkheid 7 Artistiek directeur Guy Coolen 9 De Trilogie van het Echtelijke Bed 11 De Amerikaanse gelijkheidsdroom 13 ‘Elke vrouw is vrij geboren’ Voorstellingen, concerten & evenementen KING SIZE Christoph Marthaler (CH) FIGARO Comp. Marius (BE) A WALK THROUGH OPERA Eric de Kuyper (BE),

Nieuwe Stemmen (diverse), Codarts Opera*Lab (NL)

THE BIG EASY Tijdelijke Samenscholing (NL) GRACE AND GLORY Anonymous4 (US) TENOR BATTLE Bram Stadhouders’ Cantata (NL), Håkon Kornstad (NO) THE GREAT DOWNHILL JOURNEY OF LITTLE TOMMY Jonas Vermeulen & Boris Van Severen (BE)

WINTERREISE Henk Neven & Hans Eijsackers (NL)

 IN BED WITH MOZART Wunderbaum/Theater Rotterdam (NL), B’Rock (BE) DE KONINGIN ZONDER LAND Muziektheater Transparant (BE) DARAL SHAGA Kris Defoort (BE), Feria Musica (FR) , Silbersee (NL) LOVE FAIL David Lang (US), Anonymous4 (US) LIEBESKRANK Mechanical Duck (NL) RACHE ELECTRA (NL), Boudewijn Tarenskeen (NL) PRIVATE VIEW 33⅓ collective (NL), Asko|Schönberg (NL), Neue Vocalsolisten (DE), Annelies van Parys (BE)

PARSIFAL,PLAYINGFIELDS: DEEL II > THE GAME

Arlon Luijten (NL), Ben Lammerts van Bueren (NL), CLUB GEWALT (NL)

 ELLE EST MOI UND TÖTE MICH: AN ONEIRIC OPERA ON ROMY SCHNEIDER NONA (BE), Spectra (BE), Joris Blanckaert (BE)

GA NAAR WWW.OPERADAGENROTTERDAM.NL VOOR


 SEMELE Residentie Orkest (NL), Claron McFadden (US), Roberta Alexander (US), Sjaron Minailo (NL)

KALEIDOSKOPVILLE Solistenensemble Kaleidoskop (DE) DE PORNOPERA, NAAR OVIDIUS WILco (NL) DEATH SPEAKS David Lang (US), DoelenEnsemble (NL), Shara Worden (US)

MAGISTRALE MAHLER Düsseldorfer Symphoniker (DE)

HEX Dyane Donck (NL), Els Mondelaers (BE) LÂCHEZ TOUT! LOD|Muziektheater (BE), François Sarhan (FR), Red Note Ensemble (UK)

10 JAAR OPERADAGEN Diverse gasten TULPMANIA De Veenfabriek (NL), Asko|Schönberg (NL), Slagwerk Den Haag (NL)

 FIRST NIGHT AT THE OPERA Diverse artiesten PARADIJSKERKCONCERT Claron McFadden (US), Tuur Florizoone (BE) ZINGENDE HONDEN BLAFFEN NIET (6+) Oorkaan (NL) BRUNCHCONCERT Ave Sol (LV) AMADIGI REMIXED Codarts Opera*Lab (NL) OSTERKLAN/K (6+) Compagnie Frieda (BE), Friends Are Magic (BE) A DIFFERENT NIGHT AT THE OPERA Diverse artiesten LATE NIGHT SONG BAR Diverse artiesten ROOFTOP CONCERT Nieuwe Stemmen (diverse) VAN SMARTLAP TOT OPERA Diverse artiesten Praktisch 76​​​ De toekomst van opera en muziektheater 78 Colofon, partners & financiers 81 Ticket info Bestel online en ontvang €1 korting per kaartje! 82 Festivallocaties 84 Blokkenschema

EXTRA INFO, TICKETS, FOTO’S, TRAILERS EN MEER


(R)EVOLUTIE GELIJKHEID Foto: Simon Hallström

Foto: Hubert Amiel

Foto: 33 1/3 collective

Foto: Sebastian Bolesch

2015 is een bijzonder jubileumjaar. Niet alleen vieren we de tiende editie van Operadagen Rotterdam, ook presenteren we met gepaste trots het derde luik van ons festivalthema (R)evolutie. Vrijheid, gelijkheid, broederschap: wat betekent de leus van de Franse Revolutie nu nog? Namen we in voorgaande jaren ‘Vrijheid’ en ‘Broederschap’ onder de loep, dit jaar richten we onze pijlen op het begrip ‘Gelijkheid’. Hoe vanzelfsprekend is ons gelijkheidsideaal tegenwoordig? Met de eurocrisis wordt de kloof tussen Noord- en Zuid-Europa alsmaar groter. Na de val van de Berlijnse muur zijn er wereld­ wijd alleen maar meer muren bijge­komen. Inkomensongelijkheid neemt toe en het begrip ‘tolerantie’ lijkt een holle frase ge­worden. Gelijkheid blijkt een waarde die steeds opnieuw bevochten kan (en moet) worden. Tijdens deze editie schenken we aandacht aan de positie van vrouwen, misschien wel dé iconische boegbeelden van alle emancipatiebewegingen. Claron McFadden zingt in Händels Semele ( )over een vrouw die gelijk wilde zijn aan de goden. In Rache ( ) van componist Boudewijn Tarenskeen nemen vier vrouwen het recht in eigen hand. En in Elle Est Moi Und Töte Mich ( ) volgen we het inspirerende en tragische levensverhaal van Romy Schneider. Hoe zit het eigenlijk met de gelijkheid tussen vrouwen en mannen?


In het eerste weekend van Operadagen zoeken we het antwoord tussen de lakens tijdens De Trilogie van het Echtelijke Bed, waaronder de voorstelling King Size ( ) van de legendarische regisseur Christoph Marthaler en de festival-special In Bed with Mozart ( ) van Wunderbaum/Theater Rotterdam en het orkest B’Rock. “All men are created equal”. Met deze gevleugelde woorden uit de Onafhankelijkheidsverklaring (1776) mag een focus op Amerika uiteraard niet ontbreken. Zo is componist en Pulitzer Prize-winnaar David Lang aanwezig met maar liefst twee Nederlandse premières en geeft het befaamde vocaal ensemble Anonymous4 een bijzonder concert in de Pelgrimvaderskerk in Delfshaven. De spreekwoordelijke muren tussen landen en volkeren komen ook aan bod. Een hoogtepunt van deze editie is ongetwijfeld Daral Shaga ( ), een spectaculaire én ontroerende circusopera over migratie van componist Kris Defoort. Ook in de sprookjesachtige familievoorstelling De Koningin Zonder Land ( ) gaan we op zoek naar een nieuwe thuishaven. Met Private View ( ) van 33 ⅓ collective (Soselo in Siberia, Blauwbaards Burcht) en Kaleidoskopville ( ) van Solistenensemble Kaleidoskop (Van den Vos) zijn de makers van festivalhits uit eerdere jaren opnieuw van de partij. Natuurlijk zijn de populaire Operawandeling ( ) en de intieme huiskamerconcerten weer terug, bieden we volop ruimte voor jonge talenten en ook dit jaar bezoeken we opnieuw bijzondere locaties in de stad. Mis zeker niet het spannende tweede deel van Arlon Luijtens PARSIFAL-trilogie ( )! Alle deelnemende zangers, musici en theatermakers wensen je een fantastisch tiende festival toe.

Namens het gehele team van Operadagen Rotterdam, Guy Coolen Artistiek Directeur

9


DE TRILOGIE VAN HET ECHTELIJKE BED Het echtelijke bed. In het eerste weekend van Operadagen Rotterdam 2015 mag je als een ware voyeur binnendringen in het intiemste vertrek van de liefde: de master bedroom. Hoe gelijkwaardig zijn onze relaties? Hoe eerlijk zijn we? Wat betekent trouw vandaag de dag? Drie must-seevoorstellingen lichten een tipje van de sluier op. In de Rotterdamse Schouwburg verwelkomen we de geliefde en baanbrekende muziektheatermaker Christoph Marthaler. In King Size ( ) (de openingsvoorstelling van het festival) toont hij met een meeslepend liedrepertoire en veel humor het verlangen van mannen en vrouwen op een king-size bed. Midden op het Schouwburgplein speelt Comp. Marius een humoristische bewerking van Il barbiere di Siviglia en Le nozze di Figaro op teksten van de Franse schrijver Beaumarchais. Een rasechte, wervelende toneelvoor­stelling over gelijkheid en ontrouw, en tegelijkertijd een ode aan de pikante opera’s die Mozart en Rossini op deze teksten zouden baseren ( ). In het Oude Luxor is het derde deel van onze trilogie te zien. Barokorkest B’Rock en Wunderbaum/Theater Rotterdam creëren speciaal voor Operadagen Rotterdam in korte tijd de overspelige muziektheaterhappening In Bed with Mozart ( ). Met beroemde aria’s uit Le Nozze di Figaro en Cosi fan tutte.  

Combiticket

Voor iedereen die zich geprikkeld voelt heeft Operadagen een speciaal combiticket in het leven geroepen. Bestel nu een ‘Trilogie van het Echtelijke Bed’-pakket voor €70,- i.p.v. €90,- voor drie voorstellingen. Alle combinaties van speeldata zijn mogelijk, meer info en tickets via www.operadagenrotterdam.nl.

11


DE AMERIKAANSE GELIJKHEIDSDROOM all men are equal In de Declaration of independence (1776) omschreef Thomas Jefferson zijn gedroomde land waarin iedereen evenveel recht had op ‘life, liberty and the pursuit of happiness’. Tijdens Operadagen Rotterdam 2015 treden we in de voetsporen van de mensen die deze Amerikaanse Droom hebben nagejaagd. In de Pelgrimvaderskerk te Delfshaven, de plek vanwaar de ‘founding fathers’ richting de nieuwe wereld zeilden, brengt het wereldberoemde vocaal ensemble Anonymous4 ( ) hymnen en gospels uit het zeventiende- en achttiende-eeuwse Amerika. Het damesensemble is ook te zien tijdens love fail ( ) van David Lang. Deze vermaarde Amerikaanse componist is speciale gast van het festival en duikt op verschillende plekken in ons programma op, onder meer met de Schubert-ode death speaks ( ), uitgevoerd door niemand minder dan ster-zangeres Shara Worden. Meer Lang is te horen op de openingsavond ( ). Werd in de V.S. de strijd voor gelijke rechten hevig gevoerd, het is evengoed (of juist daarom) het land van grote kansongelijkheid. Zo maakte de verwoestende kracht van orkaan Katrina duidelijk hoezeer het land te kampen heeft met grote verschillen tussen rijk en arm. Het jonge gezelschap Tijdelijke Samenscholing maakte een reis naar New Orleans – bakermat van de jazz – en vroeg zich af hoe de stad zich hersteld had na de ramp. In The Big Easy ( ), een muziektheatervoorstelling onder de Van Brienenoordbrug, delen ze hun bevindingen. Alle voorstellingen met als thema Amerika zijn:

13


“Elke vrouw is vrij geboren en heeft gelijke rechten als de man.� uit de Verklaring van de rechten van de vrouw en burgeres (1791), oftewel de beroemde Verklaring van de rechten van de mens en de burger uit de Franse Revolutie herschreven door activiste Olympe de Gouges.


‘ELKE VROUW IS VRIJ GEBOREN’ Een interview met sopraan Claron McFadden Operadagen Rotterdam bestaat 10 jaar. Wat is voor jou een bijzondere herinnering? In 2012 speelde ik voor het eerst een eigen stuk: Lilith, over de eerste vrouw van Adam en over waar het misliep tussen man en vrouw. De eerste keer dat we dat speelden in de Rotterdamse Schouwburg – een van mijn lievelingstheaters – was voor mij een hoogtepunt.

Kun je iets vertellen over je hoofdrol in Semele? Deze opera van Händel vertelt het verhaal van de liefde tussen koningsdochter Semele en oppergod Jupiter. Maar wij brengen geen traditionele vertolking van dit verhaal. Regisseur Sjaron Minailo koos ervoor om dieper in te gaan op de verhouding tussen Semele en haar zus Ino. Er worden vier personages neergezet: Jupiter, zijn vrouw Juno en de zussen Semele en Ino.

Het thema van Operadagen Rotterdam is ‘Gelijkheid’. Een van de invalshoeken is de positie van de vrouw. In hoeverre komt dit onderwerp terug? Semele is ontzettend ijdel. Ze heeft het gevoel dat ze alles kan bereiken, omdat ze zo mooi is. Voor mijn gevoel worden vrouwen soms verplicht om aan het traditionele beeld van vrouwelijkheid te voldoen. Dat maakt hen ook kwetsbaar. Dat zie je terug in Semele.

Wat maakt dat je zo’n klik hebt met dit festival? Operadagen Rotterdam staat open voor het combineren van verschillende kunsten. Er is niet uitsluitend opera, maar er zijn ook andere vormen van muziek en theater. Ik kan me hier heel sterk mee identificeren, omdat ik zelf ook meerdere disciplines uitoefen.

>

15


>

Wat maakt het interessant om je in meerdere disciplines te verdiepen? Ik ben altijd op zoek naar nieuwe dingen, dat is uit nieuwsgierigheid, maar ook omdat het mijn creativiteit stimuleert. Bovendien is het echt van deze tijd om interdisciplinair te zijn. Clips op tv, social media, alles gaat steeds sneller. Dat zie je ook terug in de kunst. Er is meer interactie en meer ruimte om kunstvormen te combineren. Ik heb bijvoorbeeld meegedaan aan een 3D-opera. Dat is voor liefhebbers van traditionele opera misschien even wennen, maar de zaal zat vol met jonge mensen en die vonden het fantastisch.

Je geeft ook workshops aan de nieuwe generatie, jonge musici. Wat valt op aan hun kijk op muziek? Je merkt dat jonge musici vaak vanuit het negatieve denken, vanuit wat ze nog niet kunnen. Als ik ze vraag wat ze beleven als ze muziek maken dan krijg ik reacties als “Ik wil nog graag dit” of “Dat lukt me nog niet goed”. Ik probeer ze te laten denken vanuit hun eigen kracht. We doen veel vrije improvisatie, om te zien wat het in je losmaakt als je uit je comfortzone komt.

Dit jaar ben je ambassadeur. Wat houdt dit in? Tijdens het festival ben ik in verschillende muzikale gedaantes te zien, zoals in Semele en het Paradijskerkconcert. Verder ben ik op de achtergrond altijd een beetje aanwezig. Ik voel mezelf een soort omniana van het festival, iemand die van heel veel dingen een beetje af weet. Als grapje noemen we mij ‘ambassadeuse’. Een knipoog naar een van de verhaallijnen die centraal staat: de positie van de vrouw.

Foto: Maarten Laupman

Renee Schouwenburg Alle voorstellingen waarin de vrouw centraal staat:

17


KING SIZE

Christoph Marthaler (CH) Highlight Rediscover the Classics

Locatie: Rotterdamse Schouwburg (Grote Zaal) Data: vr 22 & za 23 mei Aanvang: 20.15 uur Duur: 105 min. Entree: €34,- (rang 1) - €26,- (rang 3) | €10,- (studenten, CJP),

allen incl. consumptie | Combiticket Trilogie van het Echtelijke Bed (p. 9): €70,-

Jubileumeditie opent met beroemde muziektheatervernieuwer De toonaangevende Zwitser Christoph Marthaler is een veelgelauwerde regisseur die internationaal op de grootse podia en festivals staat. Humor, ironie en mededogen voor het ‘klein menselijke’ kenmerken zijn patchworkvoorstellingen van theater, zang en muziek. In King Size voelt een stel zich door het enorme bed verloren in een onbekende kamer – een bevreemdende setting. Troost vinden ze in het zingen van liederen Bekijk ook deze voorstellingen:

Foto: Simon Hallström

Nederlandse première - Openingsvoorstelling 2015


uit allerlei genres. Marthaler zet samen met zijn topensemble in deze voorstelling een sixties-hit van The Kinks naast een Goethe­lied van Schumann en Come heavy sleep van John Dowland naast Beethoven.

Foto: Simon Hallström

E Acclaimed director Christoph Marthaler, who has long been at the fore­front of European music theatre, opens the anniversary edition of Operadagen Rotterdam with King Size. This time, Marthaler reimagines the Liederabend (‘evening of song’). regie: Christoph Marthaler | bewerking muziek: Bendix Dethleffsen | dramaturgie: Malte Ubenauf | met: Tora Augestad, Bendix Dethleffsen, Michael von der Heide, Nikola Weisse | decor: Duri Bischoff | kostuums: Sarah Schittek | productie: Theater Basel

“Marthaler maakt er een betoverende avond van, die door de ver­ binding van humor, melancholie en poëzie helemaal het hand­schrift van de geniale theatermaker laat zien. [...] Frappant slim zet hij daarbij muziek en liederen in.” - Der Sonntag, Basler Zeitung


FIGARO

Comp. Marius (BE) Rediscover the Classics Op Locatie

“Geweldig goed en grappig theater over onze onstilbare honger naar passionele liefde.” - Knack Focus (BE)

Locatie: Schouwburgplein Data: do 21 t/m zo 24 mei Aanvang: do & vr 17.00 uur, za & zo 12.00 uur Duur: 270 min. incl. pauze met maaltijd Entree: €37,- | €18,50 (studenten, CJP), allen incl. maaltijd &

consumptie | Combiticket Trilogie van het Echtelijke Bed (p. 9): €70,-

Een briljante ode aan opera De echte operaliefhebber herkent in het grappige Figaro onmiddellijk de beroemde opera’s Il barbiere di Siviglia en Le nozze di Figaro. Comp. Marius gaat echter terug naar de originele komedie van de Franse theaterschrijver Beaumarchais (1732-1799), die actueler en levendiger blijkt dan ooit tevoren. Figaro mag dan een toneelstuk met Bekijk ook deze voorstellingen:

Foto: Francesc Catala-Roca

Nederlandse première


Foto: Francesc Catala-Roca

zang en muziek zijn; toch is een mooiere ‘ode aan de opera’ haast niet denkbaar. Buiten op het Schouwburgplein bevindt het publiek zich in de wereld van Beaumarchais, Rossini en Mozart, met in de pauze een heerlijke maaltijd en drankje. Figaro is onderdeel van De Trilogie van het Echtelijke Bed. E The play Figaro by Comp. Marius is an adaptation of The Barber of Seville (1775) and The Marriage of Figaro (1784) written by the French author Beaumarchais (1732-1799). tekst: Beaumarchais | vertaling & bewerking: Waas Gramser, Kris Van Trier | muziek: G. Rossini, W.A. Mozart, Jonas Vermeulen | spel: Clara Cleymans, Frank Dierens, Waas Gramser, Maaike Neuville, Koen Van Impe, Kris Van Trier | kostuums: Thijsje Strypens, Dorothée Catry | decor: Koen Schetske i.s.m. Dirk Vanreusel, Stevie Van Haver | productie: Comp. Marius in coproductie met Zomer van Antwerpen


A WALK THROUGH OPERA

Eric de Kuyper (BE), Nieuwe Stemmen (diverse), Codarts Opera*Lab (NL) Rediscover the Classics Op Locatie

Locatie: divers, vertrekpunt: tramremise Hillegersberg Data: za 23 mei Aanvang: 15.00 uur Duur: 150 min. Entree: â‚Ź15,- | â‚Ź12,- (studenten, CJP)

Festivaltraditie De operawandeling A Walk Through Opera is een jaarlijks terugkerend fenomeen en inmiddels een begrip in Rotterdam. Dwars door de stad, langs allerlei bijzondere plekken, wordt het publiek verrast met een drietal Bekijk ook deze voorstellingen:


concerten of voorstellingen op locatie. Dit jaar verzorgt de bekende Vlaamse schrijver en regisseur Eric de Kuyper een intieme vertelling omlijst met een zangeres en pianist. Daarnaast twee voorstellingen door twee talentvolle ensembles: de groep veelbelovende zangers van het talentontwikkelingsprogramma ‘Nieuwe Stemmen’ van Operadagen en de ijzersterke artiesten van het Codarts-conservatorium uit Rotterdam. Wees er snel bij, want A Walk Through Opera is steevast als eerste uitverkocht! E A Walk Through Opera is an annual festival phenomenon, which has become well-known to Rotterdam citizens. Three performances in special locations throughout the city will pleasantly surprise the public. Poppea Remixed door: Nieuwe Stemmen | regie: Timothy Nelson | zang: Alexandra Untiedt, Channa Malkin, Drew Santini, Guja Sandholt, Katharine Dain, Marine Fribourg, Peter Jessen, Vera Jessen Juhrend, Scott Mello | muziek: Claudio Monteverdi Drie Zusters in Londen tekst & regie: Eric de Kuyper | zang: Lieselot de Wilde | piano: Guy Vandromme Please Don’t Send Lemons door: Codarts Opera*Lab | tekstregie: David Prins | muzikale leiding: Ilja Reijngoud | orkest: Codarts Big Band | zang: Petra Bal, Olivia Brandler-Llewellyn, Teea Rapas, Maria Robles Morales, Cas Ronckers, Joena van Stokkum, Jochem Smit, Jacob Vermeire | muziek: Emil Viklicky

Tijdens A Walk Through Opera wordt een route gelopen door het vooroorlogse Rotterdam in het kader van ‘De Manifestatie 2015-2016’. De concerten vinden plaats in gebouwen die tijdens WOII zijn blijven staan. In 2016 voert de wandeling vervolgens langs typische wederopbouw-locaties.


THE BIG EASY

Tijdelijke Samenscholing (NL) Op Locatie Discover the Unexpected

Locatie: Onder de Van Brienenoordbrug (aan de Bovenstraat, ter hoogte van nummer 131). Er rijdt een pendelbus

vanaf de Rotterdamse Schouwburg, meer info via www.operadagenrotterdam.nl. Data: do 21 (try out), za 23, ma 25 t/m do 28 mei Aanvang: 20.30 uur Duur: 90 min. Entree: €15,- | €12,- (studenten, CJP) Extra: Maak het New Orleans-gevoel compleet en geniet voorafgaand aan de voorstelling van Soul Food met invloeden uit de Creoolse keuken. €30,- inclusief voorstellingsticket.

Wereldpremière Jazzy muziektheater op ruige locatie aan de Maas Wat betekenen de diepgewortelde muziektradities van de stad voor de inwoners van New Orleans? Door ontmoetingen met muzikanten, het bijwonen van muzikale rituelen en gesprekken met inwoners van de stad gingen de muzi­kanten en theatermakers van het collectief Bekijk ook deze voorstellingen:


Tijdelijke Samenscholing op zoek naar de oorsprong van de jazz en de rol die muziek speelt in het New Orleans na Katrina. The Big Easy komt tot leven onder de Van Brienenoordbrug met een theatrale reis naar het diepe zuiden van de Verenigde Staten en een opzwepend concert. Het slotstuk van de voorstelling is een heuse ‘Second Line Parade’, de voor New Orleans zo kenmerkende muzikale straatparade waarbij de hele stad uitloopt, meedanst en op deze manier het leven zowel viert als bezweert. E Having travelled to New Orleans, the birthplace of jazz, collective Tijdelijke Samenscholing brings to life The Big Easy. A performance underneath a Rotterdam bridge which raises (and answers) questions about human contact, community, and individualization. concept, regie & spel: Tijdelijke Samenscholing (Michiel Bakker, Carole van Ditzhuyzen, Stan Vreeken) | muziek: Jasper Slijderink (piano), Kees Dijkstra (bas), e.a. | dramaturgie & lichtontwerp: Matthias de Koning | productie: Productiehuis Rotterdam in coproductie met Operadagen Rotterdam

Tijdelijke Samenscholing was in september 2014 in New Orleans via het artist-in-residence-project Deltaworkers.


ZomerZondagen ZO 7, 14, 21 & 28 JUNI en 5 JULI • Het Park bij de Euromast De ZomerZondagen zijn als vakantie in eigen stad: niks moet, alles mag en de ontspannen sfeer maakt het festival tot dé ontmoetingsplek van de Rotterdamse zomer. Strijk met een goedgevulde picknickmand en kleed neer op het gras en geniet van livemuziek en theatervoorstellingen.

Pijnackerplein Bluegrass Festival ZA 27 & ZO 28 JUNI • Pijnackerplein Internationale spraakmakende bands en artiesten nemen je mee door ruim een eeuw Amerikaanse roots met bluegrass, swamp-blues, hillbilly, country, folk, western-swing en rockabilly.

Port of Rotterdam North Sea Jazz Festival VR 10 t/m ZO 12 JULI • Ahoy Rotterdam Het grootste indoor muziekspektakel ter wereld waar in drie dagen het verleden, heden én de toekomst van de jazz langskomen. Naast die stevige basis van jazz komen veel genres voorbij, zoals blues, soul, funk, hiphop, world, pop en nog veel meer.

Volg ons ook op:

Kijk voor meer festivals op:

www.rotterdamfestivals.nl


GRACE AND GLORY

Anonymous4 (US)

Locatie: Pelgrimvaderskerk Data: za 23 mei Aanvang: 20.30 uur (Met om 19.45 uur inleiding door Saskia Törnqvist) Duur: 60 min. Entree: €32,- (normaal) | €9,- (t/m 26 jaar, CJP)

Rediscover the Classics Op Locatie

Amerikaanse songs op historische locatie “These four fine singers perform with a signature radiant tone and pure blend of voices” – NPR (National Public Radio US)

In de zeventiende eeuw scheepten in de haven bij de Pelgrimvaderskerk in Delfshaven de pilgrim fathers zich in, om met de ‘Speedwell’ te beginnen aan hun avontuurlijke tocht naar de Nieuwe Wereld. Deze nieuwe wereld, ofwel Amerika, komt naar voren in dit concert waarin het wereldberoemde dameskwartet Anonymous4 hymnen en gospels van hun nieuwste album Grace and Glory zingt. Anonymous4 breekt al 25 jaar een lans voor middeleeuwse muziek. In dit concert zingen ze naast Franse motetten en chansons uit de dertiende eeuw, hymnen en gospels uit de volkstraditie van het zeventiendeen achttiende-eeuwse Amerika. E Anonymous4, the renowned American female a cappella quartet, will perform Grace and Glory: Songs from Medieval France and Early America, which features French motets as well as American shape-note tunes, gospel songs, and folk hymns.

zang Anonymous4 (Ruth Cunningham, Marsha Genensky, Susan Hellauer, Jacqueline Horner-Kwiatek) | productie: de Doelen i.s.m. Operadagen Rotterdam

Bekijk ook deze voorstellingen:


“Håkon Kornstad verrast iedereen, inclusief zichzelf, met zijn dubbeltalent als operatenor en tenorsaxofonist” - VPRO

TENOR BATTLE

Rediscover the Classics

Locatie: LantarenVenster Datum: za 23 mei Aanvang: 20.30 uur Duur: 2 x 45 min., 30 min. pauze Entree: €15,- | €13,50 (studenten, CJP)

Bekijk ook deze voorstellingen:

Foto: Max Resdefault

Bram Stadhouders’ Cantata (NL), Håkon Kornstad (NO)


Ambient jazz & opera Bram Stadhouders, bekend als klankavonturier en rasimprovisator, vertelt ons samen met twee andere musici een mystiek verhaal. Inspiratiebronnen zijn elektrificerend barok tot moderne opera, maar Stadhouders creëert met vaste hand unieke muziekstukken. Een andere artiest die dat heel goed kan, is de Noorse jazz-saxofonist én operazanger Håkon Kornstad. Operadagen haalt Kornstad naar Rotterdam met een gloednieuw project waarbij hij opera en jazz op een zeer verrassende manier mengt. Zijn performance staat in het teken van improvisatie met de sax, operazang en elektronische loops. E The gifted Dutch jazz musician Bram Stadhouders kicks off the evening with a mystic musical story, inspired by modern opera. Subsequently, the Norwegian saxofonist and opera tenor Håkon Kornstad will surprise us with a unique combination of opera and jazz. Bram Stadhouders’ Cantata compositie & gitaar: Bram Stadhouders | tenor: Sebastian Brouwer |

Foto: Erik Burås

live elektronica: David Hoogerheide Håkon Kornstad Solo tenor, tenorsaxofoon & loopmachine: Håkon Kornstad | productie: Jazz International Rotterdam i.s.m. Operadagen Rotterdam


Discover the Unexpected

THE GREAT DOWNHILL JOURNEY OF LITTLE TOMMY

Jonas Vermeulen & Boris Van Severen (BE)

Locatie: Rotterdamse Schouwburg (Kleine Zaal) Datum: za 23 mei Aanvang: 22.00 uur Duur: 70 min. Entree: €15,- | €12,- (studenten, CJP)

Prettig gestoord rock & roll muziektheater als roadmovie Jonas Vermeulen en Boris van Severen vertellen in deze voorstelling het verhaal over Tommy, die samen met zijn moeder in een stad op een heuvel woont. Op een dag beslist hij dat hij de zee wil zien en vertrekt hij met zijn fiets voor een tocht naar beneden. Onderweg ontmoet hij allerlei louche figuren, van veiligheidsagenten tot cafébazen met trauma’s. De songs van acteurs Vermeulen en van Severen worden aangevuld met live tekeningen van Sarah Yu Zeebroek. Dit is muziektheater zoals het hoort te zijn: dampend en wervelend. De jonge makers werden op diverse festivals in België reeds bekroond met zowel publieks- als juryprijzen. E This music theatre performance tells the story of Tommy, a little boy who lives on a hill with his mother. Young talents Vermeulen and Van Severen bring rock & roll to the stage as Sarah Yu Zeebroek creates fascinating live drawings. Bekijk ook deze voorstellingen:


“Dit duo met cowboy­laarzen, een plectrum in de achterzak van de zwarte jeans, een gepassioneerde spelersziel en een hart vol broze woorden zou wel eens een ferme portie sex and drugs and rock and roll in het hedendaagse theater kunnen injecteren” Knack Focus (BE)

tekst, spel & zang: Jonas Vermeulen, Boris van Severen | muziek: Thomas Deckx, Pieter-Jan Jansen | visuals: Sarah Yu Zeebroek | scenografie: Hugo Moens | coach: Pieter-Jan De Wyngaert


“[Henk Nevens] kracht schuilt in de intieme schoonheid van zijn stem en, in opera, zijn natuurtalent als acteur.” NRC Handelsblad

Foto: Marco Borggreve

WINTERREISE

Henk Neven & Hans Eijsackers (NL) Rediscover the Classics

Locatie: de Doelen (Jurriaanse Zaal) Datum: zo 24 mei Aanvang: 15.00 uur Duur: 75 min Entree: €31,- (normaal) | €9,- (t/m 26 jaar, CJP)

Bekijk ook deze voorstellingen:


Een van de grote inspiratiebronnen dit festival is Franz Schubert. De Weense componist staat vandaag de dag nog steeds bekend als dé liederencomponist. Meer dan 600 liederen zijn van Schuberts hand. David Lang vond in deze liederen vele citaten waarin ‘de Dood’ spreekt en baseerde hierop zijn compositie death speaks ( ) Maar ook jazzmusici vinden inspiratie in de het Romantische Schubertrepertoire. Mechanical Duck geeft Die schöne Müllerin een daverende facelift in Liebeskrank ( ). Maar voordat je deze bewerkingen hoort, is het zeker de moeite waard om te luisteren naar de bron. Bariton Henk Neven en pianist Hans Eijsackers hebben zich volledig toegelegd op het liedrepertoire van Schubert. Zij verzorgen de Schubert Masterclass (meerdere dagen bij te wonen), met als afsluiting een daverende opvoering van Winterreise. Deze cyclus van 24 liederen voltooide Schubert in 1827 en bestaat uit getoonzette gedichten van Wilhelm Müller voor zangstem en piano. De Winterreise verhaalt over een jonge man die afgewezen is in de liefde en daarna op reis gaat.

E This concert is dedicated to one of the largest song cycles of all time: Schubert’s Winterreise. Starring bariton Henk Neven and pianist Hans Eijsackers, this concert closes the eleventh edition of the biannual Schubert master class. bariton: Henk Neven | piano: Hans Eijsackers | beeld: Renée Wolters

Met na afloop van het concert Meet & Greet met Henk Neven, Hans Eijsackers en de deelnemers van de Schubert Masterclass.


IN BED WITH MOZART

Wunderbaum/Theater Rotterdam (NL), B’Rock (BE) Highlight Rediscover the Classics

Locatie: oude Luxor Theater Datum: zo 24 mei Aanvang: 20.00 uur Duur: 90 min. Entree: €19,- | €15,- (studenten, CJP) Combiticket Trilogie van het Echtelijke Bed (p. 9): €70,-

Unieke samenwerking voor eenmalig Mozartspektakel Wat is ontrouw in deze tijd? Mozart geeft antwoord in zijn beroemde opera’s Le Nozze di Figaro en Così fan tutte: We doen het allemaal. Het liefst met anderen. Onder aanvoering van Wunderbaum duiken Theater Rotterdam en barokorkest B’Rock kortstondig samen in de koffer. Bekijk ook deze voorstellingen:

Foto: Mijram Devriendt

Operadagen-special


Speciaal voor Operadagen Rotterdam creëren zij in een korte tijd een operahappening met live pogingen tot overspel. De rijzende stersopraan Sophie Karthäuser zingt Mozart-aria’s en de bekende Vlaamse schrijfster Annelies Verbeke schrijft een nieuwe korte tekst over de nieuwe ontrouw en de macht van de seksen. E Based on Mozart’s famous operas Le Nozze di Figaro and Così fan tutte, the B’Rock orchestra and Theatre Rotterdam create a unique one-off performance about infidelity and the power of the sexes. muziek: Wolfgang Amadeus Mozart (selectie uit o.a. Cosí fan tutte, Le nozze di Figaro, Praagse Symfonie nr. 38 KV 504) | tekst: Lorenzo da Ponte, Annelies Verbeke | acteurs: Wunderbaum (Walter Bart, Wine Dierickx, Matijs Jansen, Maartje Remmers, Marleen Scholten), Ro Theater (Sylvia Poorta), Productiehuis Rotterdam (Ludwig Bindervoet, Thomas Dudkiewicz, Marijn Alexander de Jong, Jimi Zoet) | sopraan: Sophie Karthäuser | orkest: B’Rock | vormgeving: Maarten van Otterdijk | dramaturgie: Tobias Kokkelmans | productie: Theater Rotterdam (Wunderbaum, Ro Theater, Productiehuis Rotterdam, Rotterdamse Schouwburg), Operadagen Rotterdam

Parallel aan het maakproces creëren de regisseurs, acteurs en muzi­ kanten in speedtempo een performance met jonge talenten gebaseerd op In Bed with Mozart. Deze jongerenperformance is eveneens op zo 24 mei te zien. Meer info volgt op www.operadagenrotterdam.nl.


DE KONINGIN ZONDER LAND

Discover the Unexpected

Muziektheater Transparant (BE)

Locatie: nieuwe Luxor Theater Datum: ma 25 mei Aanvang: 14.00 & 19.00 uur Duur: 75 min. Entree: â‚Ź19,- | â‚Ź15,- (kinderen t/m 18 jaar, studenten, CJP)

Een verrassend eigentijds sprookje op pinkstermaandag In deze muziektheatervoorstelling maken we mee hoe er een storm raast door het koninkrijk van zand en hoe een muur van water de koning en de koningin uit hun kasteel jaagt. Tijdens deze verschrikkelijke gebeurtenis wordt een dochter geboren, een erfgename. Wanneer haar ouders sterven, kroont ze zich tot koningin van een land dat niet bestaat: een Bekijk ook deze voorstellingen:

Foto: Koen Broos

Familievoorstelling (10+)


land van alleen maar woorden. Tijdens haar omzwervingen als dakloze dringt het echte leven zich aan haar op en vindt ze liefde.

Foto: Koen Broos

De Koningin Zonder Land is een sprookje over liefde en verlies, geschikt voor jong en zeker ook oud. Het publiek neemt plaats op het podium van het Luxor Theater, midden in de fantasiewereld van de koningin, wat de voorstelling extra bijzonder maakt. E The Queen with no land is a surprising contemporary fairytale about love and loss. Composer Wim Henderickx translates the homesickness of the self-proclaimed young queen into a blistering score. zang: Silbersee (Reut Rivka Shabi, Natasha Young, Els Mondelaers, Frank Wรถrner) | compositie & muzikale leiding: Wim Henderickx | tekst: Paul Verrept | concept & regie: Wouter Van Looy | decor: Freija Van Esbroeck | geluidsdecor: Bart Celis | elektronica: Jorrit Tamminga | video: Paul Delissen, Wouter Van Looy | videotechniek & lichtontwerp: Peter Quasters | stem Marleen Scholten | spel: Mensah Adams | slagwerk: BL!NDMAN (Tom De Cock, Ruben Cooman, Christiaan Saris) | videofiguratie: Luiza Garbuzian | productie: Muziektheater Transparant i.s.m. Silbersee, Zomer van Antwerpen, Concertgebouw Brugge, Parktheater Eindhoven, Operadagen Rotterdam


“We’ve built a show where circus appears slowly and seems necessary to convey emotions that the singing or the text wouldn’t have tackled head on” Interview op Radio France Internationale

DARAL SHAGA

Kris Defoort (BE), Feria Musica (FR), Silbersee (NL)

Discover the Unexpected

Locatie: Rotterdamse Schouwburg (Grote Zaal) Data: di 26 & wo 27 mei Aanvang: 20.15 uur Duur: 75 min. Entree: €28,- | €22,- (studenten, CJP)

Nederlandse première Indrukwekkende circusopera Daral Shaga is geïnspireerd op de lotgevallen van immigranten en vluchtelingen op grensplaatsen zoals Melilla, Tijuana en Lampedusa. Je leeft mee met drie landloze reizigers die elkaar ontmoeten bij de grens: twee proberen het beloofde land te bereiken, de derde bevindt zich aan de andere kant van het hek. Hij wil terug naar het land dat hij ooit verliet. Bekijk ook deze voorstellingen:

Foto: Hubert Amiel

Highlight


Foto: Hubert Amiel

Daral Shaga is een spectaculaire en aangrijpende voorstelling waarin circus, muziek en theater samensmelten. Deze combi­natie zorgt ervoor dat het publiek wordt meegenomen op een emotionele rollercoaster en brengt je in contact met de gevolgen van uitsluiting. Componist en pianist Kris Defoort is internationaal gerenommeerd om zijn composities die klassieke muziek en jazz combineren. Zijn twee eerdere opera’s, geregisseerd door Guy Cassiers, werden ook lovend ontvangen door publiek en pers. Nu werkt Defoort samen met regisseur Fabrice Murgia (1983), één van de meest in het oog springende nieuwe regisseurs in Europa. E Daral Shaga is a collaboration between director Fabrice Murgia, composer Kris Defoort, and Furia Musica about the inhuman fate of (many) refugees. Acrobats, musicians and singers put the audience in touch with a modern tale about migration. muziek: Kris Defoort | libretto: Laurent Gaudé | artistieke leiding: Philippe de Coen | regie: Fabrice Murgia | muzikale leiding: Romain Bischoff | zang: Silbersee (Michaela Riener, Maciej Straburzynski, Tiemo Wang) | musici: Fabian Fiorini (piano), Lode Vercampt (cello), Jean-Philippe Poncin (klarinet) | acrobaten: Anke Bucher, Renata do Val, Mark Pieklo, André Rosenfeld Sznelwar, Laura Smith | scenografie: Philippe de Coen, Bruno Renson, Fabrice Murgia | videokunst: Giacinto Caponio | lichtontwerp: Emily Brassier| productie: Feria Musica in coproductie met Opera Limoges, Silbersee Met Nederlandse boventiteling

Met om 19.30 uur inleiding op de voorstelling door componist Kris Defoort op beide dagen.


“There is no name yet for this kind of music” - The LA Times

LOVE FAIL

David Lang (US), Anonymous4 (US) Highlight Rediscover the Classics Discover the Unexpected

Locatie: LantarenVenster Data: di 26 & wo 27 mei Aanvang: 20.30 uur Duur: 90 min. Entree: €24,- (normaal) | €9 (t/m 26 jaar, CJP)

Muziek van sublieme schoonheid Componist David Lang, winnaar van o.a. de Pulitzerprijs voor muziek en uitgeroepen tot ‘composer of the year 2013’ door Musical America, is op uitnodiging van de Doelen en Operadagen Rotterdam een speciale gast tijdens onze tiende festivaleditie. Hij brengt twee bijzondere muziektheaterstukken: love fail en death speaks. Lang schreef love fail voor het vermaarde Anonymous4, een vrouwenkwartet dat zich Bekijk ook deze voorstellingen:

Foto: Matthew Daniel

Nederlandse première


net zo makkelijk ontfermt over vocale muziek uit de Middeleeuwen als over hedendaagse muziek. Zijn keuze voor de tijdloze en loepzuivere stemmen van Anonymous4 laat zich goed verklaren: love fail is gebaseerd op het middeleeuwse verhaal van Tristan en Isolde, over een pure maar onmogelijke liefde. E love fail is composed by ‘composer of the year 2013’ David Lang especially for the renowned Anonymous4 women’s quartet. It is based on the medieval story of Tristan and Isolde: a story about a pure but impossible love. libretto, compositie & regie: David Lang | zang: Anonymous4 (Ruth Cunningham, Marsha Genensky, Susan Hellauer en Jacqueline Horner-Kwiatek) | decor & film: Jim Findlay | tekst: Lydia Davis | kostuums: Suzanne Bocanegra | lichtontwerp: Jennifer Tipton | geluid: Jody Elff | productie: de Doelen i.s.m. Operadagen

Met om 19.45 uur inleiding: Neil Wallace (hoofd program­ mering de Doelen) in gesprek met leden van het ensemble.


LIEBESKRANK

Mechanical Duck (NL) Rediscover the Classics

Locatie: Rotterdamse Schouwburg (Kleine Zaal) Data: wo 27 mei Aanvang: 21.30 uur Duur: 90 min. Entree: €15,- | €12,- (studenten, CJP)

Foto: Titus Tiel Groenestege

Première Een geniale jazz-bewerking van Schubert Liebeskrank van de band Mechanical Duck is een hedendaagse gruizige uitvoering van Franz Schuberts Die Schöne Müllerin. De teksten van Schubert krijgen, 200 jaar na dato, een multimediale vertaling die het publiek raakt in wat we bijna allemaal kennen: de pijn van een afgewezen liefde. De band gaat het samenspel aan met de molenaarsdochter die alleen op filmbeelden aanwezig is. Ondersteund door spetterende visuals knettert en schuurt de muziek zich door de avond heen. Een genadeloze trip in het onvervuld verlangen van een eerste grote liefde. E Mechanical Duck is a collaboration of four openminded and adventurous musicians. Blom (Sax), Oosterbeek (Hammond organ) and Schlarmann (drums) have joined forces with operasinger Charles Hens as they reinterpret all songs of Schubert’s Die Schöne Müllerin. zang: Charles Hens | saxofoon & effecten: Jasper Blom | hammondorgel: Folkert Oosterbeek | drums: Felix Schlarmann | regie & visuals: Robin Coops | licht & decor: Andre Pronk | productie: Stichting JayBee

Bekijk ook deze voorstellingen:


RACHE

ELECTRA (NL), Boudewijn Tarenskeen (NL) Locatie: Rotterdamse Schouwburg (Kleine Zaal) Data: do 28 mei Aanvang: 19.00 & 22.00 uur Duur: 65 min. Entree: â‚Ź15,- | â‚Ź12,- (studenten, CJP)

Discover the Unexpected

Wereldcreatie De wraak van de vrouw is zoet In Rache drijven vier vrouwen een conflict op de spits door het vermoorden van een man. Solistenensemble ELECTRA en componist Boudewijn Tarenskeen gunnen vier dodelijke vrouwen het voordeel van de twijfel bij de beoordeling van hun daad, en wekken ze tot leven met de finesse van een hedendaags ensemble en de power van een rockband. De vrouwen nemen in deze voorstelling het recht in eigen hand: elk van de musici geeft haar persoonlijke interpretatie van het wraakmotief. Gewapend met hun instrumenten geven zij vorm aan in principe dezelfde daad, bijgestaan door een ijzersterk artistiek team. E Rache tells the story of four women who have killed a man. Ensemble ELECTRA and composer Boudewijn Tarenskeen bring this performance to life with the subtlety of a contemporary music ensemble and the power of a rock band. muziek & tekst: Boudewijn Tarenskeen | theateradviezen: Paul Koek, Wende Snijders | zang & elektronica: Michaela Riener | viool & elektrische viool: Monica Germino | blokfluiten & elektronica: Susanna Borsch | piano & keyboard: Saskia Lankhoorn | productie: ELECTRA

Met gesprek met Boudewijn Tarenskeen om 21.00 uur.

Bekijk ook deze voorstellingen:


PRIVATE VIEW

33⅓ collective (NL), Asko|Schönberg (NL), Neue Vocalsolisten (DE), Annelies van Parys (BE) Highlight Discover the Unexpected

Locatie: Rotterdamse Schouwburg (Grote Zaal) Data: do 28 mei Aanvang: 20.15 uur Duur: 75 min. Entree: €28,- | €22,- (studenten, CJP)

Nederlandse première Rasechte operathriller De videomakers van 33⅓ collective zijn een graag geziene gast op Operadagen Rotterdam. In 2012 verrasten zij het publiek met hun Bekijk ook deze voorstellingen:


Foto: 33⅓ collective

versie van de opera Blauwbaards Burcht en in 2014 brachten zij het eveneens visueel indrukwekkende Soselo in Siberia. Geïnspireerd door Alfred Hitchcock is Private View een opera met de suspense van een rasechte thriller. De toeschouwer wordt meegezogen in de blik van een voyeur die in de levens van anderen binnendringt, door twee topensembles — Neue Vocalsolisten Stuttgart & Asko|Schönberg — en videoprojecties van 33⅓ collective. Vertellen onze ogen werkelijk wat we zien? Private View dwingt het publiek in de rol van über-gluurder en maakt hen zo medeplichtig.

Private View won in januari de FEDORA - Rolf Liebermann Prize for Opera ter waarde van €75.000 – een aanmoedigingsprijs vernoemd naar de mecenaatsclub van Opera Europa, een samenwerkings­ verband van de meeste Europese Operahuizen en festivals. De prijs gaat naar grensverleggend werk van jonge makers die een groot podium in Europa bereiken.

E The opera Private View by composer Annelies van Parys and the video makers of 33⅓ collective, has the suspense of a true thriller and is inspired by Hitchcock. The opera confronts us with the inherent ambiguity of watching and being watched. compositie: Annelies van Parys | libretto: Jen Hadfield | regie: Tom Creed | zang: Neue Vocalsolisten Stuttgart (Johanna Zimmer, Susanne Leitz-Lorey, Truike van der Poel, Daniel Gloger, Martin Nagy, Guillermo Anzorena, Andreas Fischer) | muziek: Asko|Schönberg Ensemble | dirigent: Etienne Siebens | scenario: Gaea Schoeters | beeld: 33⅓ collective | productie: Muziektheater Transparant, Concertgebouw Brugge, Operadagen Rotterdam, Opera Vlaanderen, Asko|Schönberg Ensemble, Nationale Opera Bergen, Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, Deutsche Oper Berlin, 33⅓ collective, Cultuurfonds Oost-Nederland, met de steun van Beste Buren Met Nederlandse boventiteling

Met inleiding om 19.30 uur én nagesprek na de voorstelling.


“You are a gamer; a CREATIVE fool, a creative TOOL” - Ben Lammerts van Bueren, componist

Rediscover the Classics Op Locatie

PARSIFAL, PLAYINGFIELDS: DEEL II > THE GAME

Arlon Luijten (NL), Ben Lammerts van Bueren (NL), CLUB GEWALT (NL) Locatie: spannend! de locatie ontdekken is onderdeel van

the game, ga naar www.operadagenrotterdam.nl/ parsifal voor de eerste clue. Data: vr 29 & za 30 mei Aanvang: 14.00, 19.00 & 21.30 uur Duur: 90 min. Entree: €15,- | €12,- (studenten, CJP) | €120,- (per tafel van 10)

Operadagen-special ‘A real life Game-Opera’ PARSIFAL, playingfields is een driejarig project van Operadagen Rotterdam, waarbij het podium en het script van deze voorstelling de stad Rotterdam zelf is. Het is een project “van en voor het volk”, een vermenging van alle kunstvormen en gecreëerd door denkers uit de kunst, de wetenschap en het bedrijfsleven, dat haar hoogtepunt tijdens Operadagen 2016 beleeft. Bekijk ook deze voorstellingen:


Dit jaar ontwikkelt Arlon Luijten, bedenker van dit project, een levens­ groot spel, een real life game, waarin we de problemen van onze eigen samenleving te lijf gaan en op zoek gaan naar oplossingen. Deze ‘gameopera’ is een volstrekt nieuwe vorm van muziektheater waarin de rijke muzikale wereld van Wagner wordt gevierd en wordt opengebroken en vertaald naar het klankidioom van 2015. De acteurs en zangers van CLUB GEWALT zorgden vorig jaar voor een knallend slotstuk van de voorstelling en verrassen dit jaar het publiek wederom als ware game hosts. PS Deel I en Deel II zijn los van elkaar te zien. E PARSIFAL, playingfields is a project by Operadagen Rotterdam of three years. Director Arlon Luijten invites you to partake in the development of part II - The Game. met o.a.: CLUB GEWALT, TU Delft, DRIFT (Erasmus Universiteit), Animated Youngsters, Rotterdamse acteurs en muzikanten | concept & regie: Arlon Luijten | compositie: Richard Wagner, Ben Lammerts van Bueren | dramaturgie: Cecile Brommer | vormgeving: Bart Visser | productie: Operadagen Rotterdam

Vorm nu jouw tienkoppig PARSIFAL-team Reserveer een game-table en betreed de playingfields! Neem je het op tegen teams van de gemeente, een concurrerend bedrijf, een schoolklas, een tafel operaliefhebbers, game-experts, een gentlemen’s club of een vriendenclub? Wie durft? Tafels zijn te reserveren via www.operadagenrotterdam.nl/parsifal. 


ELLE EST MOI UND TÖTE MICH: AN ONEIRIC OPERA ON ROMY SCHNEIDER

Discover the Unexpected

NONA (BE), Spectra (BE), Joris Blanckaert (BE) Locatie: Rotterdamse Schouwburg (Kleine Zaal) Data: vr 29 mei Aanvang: 19.00 uur Duur: 70 min. Entree: €15,- | €12,- (studenten, CJP)

Nederlandse première Ode aan één van de grote tragédiennes van de twintigste eeuw Elle Est Moi Und Töte Mich is een lyrische poging om te achterhalen wie de wereldberoemde actrice Romy Schneider nu eigenlijk echt was. Aan de ene kant de romantische actrice, de behoudende moeder en de vooruitstrevende carrièrevrouw. Aan de andere kant: gespannen relaties met de pers, haar ouders, ex-minnaars en de Sissi-fans. Beide worden belicht met een operalibretto gebaseerd op de vele publicaties en interviews over haar. De muziek weerspiegelt haar tegenstrijdige karakter door zowel gebruik te maken van de clichés van het lichtzinnige Franse chanson als oer-Duitse ostinaatbegeleiding. Oog in oog met de dood tracht Romy in deze voorstelling harmonie in haar conflictueuze situaties te realiseren. Tevergeefs. E Elle Est Moi Und Töte Mich shows the last seconds of the life of Romy Schneider. Memories, fragments from her movies and continuous conflicts flash by. compositie: Joris Blanckaert | dirigent: Filip Rathé | libretto: Tom Hannes | regie: Ruud Gielens | zang Elise Caluwaerts, Lilith Verhelst, Yvette Loynaz, Bruno De Canne, Fernando Guimarães | licht & kostuums: Patricia Canino | productie: NONA, SPECTRA in coproductie met Cultuurcentrum Mechelen

Bekijk ook deze voorstellingen:


SEMELE

Residentie Orkest (NL), Claron McFadden (US), Roberta Alexander (US), Sjaron Minailo (NL) Highlight Rediscover the Classics Op Locatie

Locatie: Data: Aanvang: Duur: Entree:

LP2 do 28 (try out), vr 29 & za 30 mei 20.00 uur 90 min. €25,- | €19,- (studenten, CJP)

Wereldpremière / Operadagen-special Händels beroemde meeslepende liefdesverhaal op locatie Händels Semele vertelt het tragische liefdesverhaal van de sterfelijke koningsdochter Semele en de onsterfelijke Jupiter, koning van de goden. In deze eigenzinnige vertaling van regisseur Sjaron Minailo dompel je onder in het sensuele godenrijk en de ruige werkelijkheid van de onsterfelijken. De indrukwekkende sopranen Claron McFadden en Bekijk ook deze voorstellingen:


Roberta Alexander geven stem aan de zussen Semele en Ino, terwijl het Residentie Orkest de jaloezie en competitie tussen de twee verklankt. Gegarandeerd kippenvel! Op locatie bij het rauwe LP2 op de Kop van Zuid. E Starring American sopranos Claron McFadden as Semele and Roberta Alexander as Juno, Handel’s tragic love story has been specially adapted by director Sjaron Minailo for Operadagen. compositie: Georg Friedrich Händel | dirigent: Richard Egarr | orkest: Residentie Orkest | sopraan: Claron McFadden | sopraan: Roberta Alexander | tenor: Kevin Walton | regie & vormgeving: Sjaron Minailo | spel: Frits Vogel, Sophie Maczewski, Mira Helmer | lichtontwerp: Maarten Warmerdam | productie: Operadagen Rotterdam, Studio Minailo i.s.m. Luxor Theater Met Nederlandse boventiteling

Met om 19.15 uur inleiding op de voorstelling op 29 en 30 mei.


KALEIDOSKOPVILLE

Solistenensemble Kaleidoskop (DE) Highlight Rediscover the Classics

Locatie: Rotterdamse Schouwburg (Grote Zaal) Data: vr 29 mei Aanvang: 20.15 uur Duur: 90 min. Entree: €22,- | €16,- (studenten, CJP)

Berlijns ensemble aan de haal met grote componisten Solistenensemble Kaleidoskop speelde vorig jaar de prachtige muziek in de voorstelling Van den Vos en verrast ons dit jaar met Kaleidoskopville, het eerste muziektheaterwerk dat Kaleidoskop volledig gezamenlijk ontwikkelde. Het ensemble bestaat uit een generatie nieuwe solisten, die improviseren met en een twist geven aan het klassieke repertoire van onder anderen Mahler en Beethoven. Bekijk ook deze voorstellingen:

Foto: Sebastian Bolesch

Nederlandse première


Foto: Sebastian Bolesch

De musici bewegen zich zonder dirigent over het podium en vertellen het verhaal van een gemeenschap op zoek naar een ideale wereld. Een unieke combinatie van virtuositeit en experimenten is wat Kaleidoskop een van de meest gewilde hedendaagse muziekensembles maakt. Kaleidoskopville is geïnspireerd door Richard Brautigan’s boek In Watermelon Sugar uit 1968, over een commune waarin het centrale huis iDEATH heet. E Kaleidoskopville is a piece about a village and its rituals by the Kaleidoskop-ensemble from Berlin. It is inspired by Richard Brautigan’s novel In Watermelon Sugar about a commune. regie, muziek & kostuums: Solistenensemble Kaleidoskop | viool: Rebecca Beyer, Anna Faber, Elfa Rún Kristinsdóttir, Mari Sawada, Daniella Strasfogel, Dea Szücs, Paul Valikoski | altviool: Justin Caulley, Lotte Dibbern, Yodfat Miron | cello: Tilman Kanitz, Boram Lie, Michael Rauter | contrabas: Clara Gervais | decor & lichtontwerp: Ladislav Zajac | dramaturgie: Benjamin van Bebber | productie: Solistenensemble Kaleidoskop in coproductie met Berliner Festspiele, Kunstfestspiele Herrenhausen, Operadagen Rotterdam

Met om 19.30 uur inleiding op de voorstelling.


DE PORNOPERA,

Foto: Bowie Verschuuren

NAAR OVIDIUS

WILco (NL) Discover the Unexpected

Locatie: Rotterdamse Schouwburg (Krijn Boon Studio) Data: vr 29 & za 30 mei Aanvang: vr 20.30 uur & za 22.00 uur Duur: 80 min. Entree: €15,- | €12,- (studenten, CJP)

Wereldpremière Opwindend muziektheater Na haar succesvolle Apera keert componist Huba de Graaff opnieuw het genre opera binnenstebuiten. In haar onderzoek naar de oorsprong van zang brengt zij een fascinerend schemergebied tot klinken, dat van de diep menselijke kreun. De Pornopera laat vooral horen wat aan Bekijk ook deze voorstellingen:


het zingen vooraf gaat: adem, zuchten, hijgen, kreunen. Ingebed door harpen en elektronica komen de stemmen van Hans Dagelet en Soetkin Demey tot een onbedwingbaar hoogtepunt. Het muzikale orgasme wordt ingekaderd door een vertelling uit Ovidius’ Metamorfosen over de ongeremde liefde van een meisje voor haar vader. Het resultaat is opwindend muziektheater, dat zich afspeelt in het halfduistere domein van heimelijk en zinnelijk genot. E The Pornopera focuses on the instinctual origin of singing: the sound of a human moan. Four mourning voices will slowely come to a climax. The music becomes lower and slower until it fades away. compositie: Huba de Graaff | regie: Sanne van Rijn | met: Hans Dagelet, Soetkin Demey | harp duo: Bilitis (Eva Tebbe, Ekaterina Levental) | dramaturgie Erik-Ward Geerlings | decor: Sascha van Riel | lichtontwerp: Floriaan Ganzevoort | sounddesign: Vid Ahacic | productie: WILco i.s.m. Operadagen Rotterdam


“Zelden heb ik zo snel gecomponeerd; Schuberts woorden gaven mij vleugels!” - David Lang in Doelen Magazine

DEATH SPEAKS

Highlight Rediscover the Classics

Locatie: de Doelen (Jurriaanse Zaal) Data: vr 29 & za 30 mei Aanvang: vr 22.00 uur, za 20.00 & 22.00 uur Duur: 105 min. Entree: €24,- (normaal) | €9,- (t/m 26 jaar, CJP)

Nederlandse première Schuberts werk in een nieuwe dimensie met wereldster Shara Worden Toen Schubert op zijn 33ste zijn laatste adem uitblies liet hij een schat aan composities na, waaronder ruim 600 liederen. In opvallend veel liedteksten wordt De Dood als sprekend personage opgevoerd die zijn definitieve boodschap op vaak geruststellende wijze komt brengen. Bekijk ook deze voorstellingen:

Foto: Shara Worden door Raphael Neal

David Lang (US), DoelenEnsemble (NL), Shara Worden (US)


Foto: Shara Worden door Raphael Neal

Componist en artist in residence David Lang (ook op het festival met love fail) ploos alle Schubertliederen na op dit soort ‘doodscitaten’, vertaalde ze in het Engels en schreef daarbij zijn even indringende als raadselachtige liedcyclus met de titel death speaks. Zangeres Shara Worden van My Brightest Diamond bracht de cyclus in première in Carnegie Hall. Ook tijdens Operadagen zal zij de doodsboodschappen komen zingen, de ijle instrumentale partijen worden vertolkt door Nederlandse topmusici.

E Artist in residence David Lang studied the 600 songs from Schubert and discovered an unsettling and recurring theme: death. death speaks is an intense tribute to Schubert’s music, in which Death speaks for himself. libretto, compositie & regie: David Lang | zang: Shara Worden | piano: Maarten van Veen | gitaar: Florian Magnus Maier | viool/stem: Frank de Groot | mise-en-espace: David Lang, Neil Wallace | productie: de Doelen i.s.m. Operadagen Rotterdam

Met om 21.15 uur (29 mei) en 19.15 uur (30 mei) inleiding door Maarten van Veen (DoelenEnsemble).


MAGISTRALE MAHLER

Düsseldorfer Symphoniker (DE) Rediscover the Classics

Locatie: de Doelen (Grote Zaal) Data: za 30 mei Aanvang: 14.30 uur Duur: 90 min. Entree: €34,- (rang 1) | €9,- (t/m 26 jaar, CJP)

Bekijk ook deze voorstellingen:


Foto: Z. Chrapek

In Kaleidoskopville ( ) gaan Duitse musici aan de haal met het werk van Mahler. Tijdens Magistrale Mahler brengt een ander Duits ensemble de klassieke uitvoering van twee van zijn werken. Mahler had veel moois in het vooruitzicht toen hij de Vijfde Symfonie componeerde, zoals zijn huwelijk met Alma. Maar de componist kampte ook met gezondheids­ problemen. Dat verklaart wellicht waarom zijn Vijfde Symfonie begint met een rouwende trompet, later de soundtrack voor de beroemde film Death in Venice. Toen Mahler als twintiger de Lieder eines fahrenden Gesellen schreef, had hij zijn toekomst nog voor zich. Toch speelt liefdesverdriet de hoofdrol in de liederen. De Duitse mezzosopraan Iris Vermillion wordt bij het zingen begeleid door de Düsseldorfer Symphoniker en de vermaarde Mahlerdirigent Eliahu Inbal. Programma Mahler - Symfonie nr.5 in cis Mahler - Lieder eines fahrenden Gesellen E The German mezzosoprano Iris Vermillion will be accompanied by the Düsseldorfer Symphoniker and the renowned Mahler conductor Eliahu Inbal whilst performing two of Mahler’s most famous compositions. orkest: Düsseldorfer Symphoniker | dirigent: Eliahu Inbal | mezzosopraan: Iris Vermillion

Met om 13.45 uur inleiding door Guido van Oorschot.


HEX

Dyane Donck (NL), Els Mondelaers (BE) Locatie: Rotterdamse Schouwburg (Kleine Zaal) Data: za 30 mei Aanvang: 16.00 & 19.00 uur Duur: 40 min. Entree: €7,50

Discover the Unexpected

Een hypnotiserende multimediale ervaring De bevlogen mezzosopraan Els Mondelaers zet in HEX drie archetypische verschijningsvormen van de vrouw neer: maagd, moeder en heks. Hoe vernietigend kan verliefdheid zijn, hoe ver gaat moederliefde en wat zijn de gevolgen van één verschrikkelijke misstap? Er vindt een betoverende - soms verstilde, dan weer overweldigende - dialoog plaats tussen de live musici en de eerder opgenomen beelden en geluiden. Het instrumentarium varieert van reguliere slagwerkinstrumenten tot wijnglazen, Chinese trommels, speelgoedpiano’s, tafelbellen en luchtalarmen. De beste manier om een voorstelling van componist/ geluidskunstenaar Donck te beleven, is om je over te geven aan de veelheid van beeld, geluid, tekst, ideeën en emoties en alles zonder oordelen of verwachtingen over je heen te laten komen. E HEX is a hypnotizing performance about the three archetypical appearances of the woman: virgin, mother and witch. The public will be seated inside a circle, surrounded by instruments, projections and the Belgian mezzo-soprano Els Mondelaers. concept & compositie: Dyane Donck | zang & spel: Els Mondelaers | slagwerk: Joey Marijs, Robin Eggers, Vitaly Medvedev | video: Auke Hamers | live: geluid Sandor Caron | live beeld & elektronica: Dyane Donck | ontwerp schermen: Erik van Raalte | dramaturgie: Wout van Tongeren | productie: Stichting Mono i.s.m. November Music, Slagwerk Den Haag

Bekijk ook deze voorstellingen:


LÂCHEZ TOUT!

LOD|Muziektheater (BE), Red Note Ensemble (UK), François Sarhan (FR) Discover the Unexpected

Locatie: Rotterdamse Schouwburg (Grote Zaal) Data: za 30 mei Aanvang: 20.15 uur Duur: 85 min. Entree: €22,- | €16,- (studenten, CJP)

Een concert, een film en een theatervoorstelling in één Lâchez Tout! is bijna cartoonesk, typerend voor het werk van componist, cellist, schrijver, encyclopedist, stop-motionkunstenaar en filmmaker François Sarhan. In de voorstelling volgen we het personage Bobok op zijn tocht, begeleid door de muzikanten van het Red Note Ensemble uit Schotland. We zien hem in de stad ronddwalen in een stomme film. Geluidsartiesten zorgen live voor de bijbehorende dichtslaande deuren, voetstappen en voorbijrijdende vrachtwagens. Lâchez Tout! is meer dan een verhaal, het is een totaalervaring die het midden houdt tussen een misdaadverhaal en een filosofische tragikomedie. Laat je meeslepen in de absurde wereld van Bobok, allez, lâchez tout!

Foto: Alister Gourlay

Foto: Francois Sarhan

E François Sarhan created Lâchez Tout! (Enough Already) as a Dadaist film concert, with live music and voices, two foley artists, a silent movie and moving collages reminiscent of Terry Gilliam and Max Ernst.

Foto: Alister Gourlay

Nederlandse première


Foto:

concept, tekst, film en animatie, muziek & scenografie: François Sarhan | dramaturgie, vertaling & adaptie: Wannes Gyselinck | muziek: Red Note Ensemble | film: Magdalena Steinlein, Claudio Stellato, Wannes Gyselinck, Okita Daels, Astrid Michaelis, Pascal Poissonnier, Lieve Meeussen, Einat Tuchman, Jos Verbist | supervisie film & postproductie: Pascal Poissonnier | kostuums: Astrid Michaelis, Hanne Vandersteen | productie: LOD|muziektheater in coproductie met Red Note Ensemble, Hellerau - Europäisches Zentrum der Künste, met steun van Creative Scotland, Siemens Foundation, Esmée Fairbairn Foundation

Met om 19.30 uur inleiding op de voorstelling. Bekijk ook deze voorstellingen:


Foto: Maartje Strijbis

10 JAAR OPERADAGEN Diverse gasten Rediscover the Classics Discover the Unexpected

Locatie: Rotterdamse Schouwburg (Grote Zaal) Data: zo 31 mei Aanvang: 18.00 uur Duur: 60 min. Entree: gratis toegang

Operadagen-special Feestelijke slotavond Operadagen 2015 Tijdens een bijzonder slotmoment op de laatste avond van Operadagen 2015, staan we stil bij het feit dat we dit jaar het tienjarig jubileum vieren. In de Grote Zaal van de Schouwburg blikken we terug en vooruit met interviews, filmmateriaal, anekdotes en optredens van verschillende artiesten. Tot slot klinken we samen op de afgelopen edities ĂŠn vooral de toekomst. Een emotionele afsluiter van deze tiende festivaleditie. E On the final night of Operadagen Rotterdam 2015 we celebrate the 10th anniversary of the festival. We will look back on the past ten years and toast to the future of opera, music theatre and the festival.

Bekijk ook deze voorstellingen:


MAAK JE FESTIVALBELEVING COMPLEET Combineer voorgaande voorstellingen met de volgende evenementen Operadagen Rotterdam is een festival dat staat voor bijzondere projecten op speciale locaties. Deze stellen we hier graag voor. De Veenfabriek, al jaren een vaste gast op het festival, speelt dit jaar Tulpmania ( ). Als special voorafgaand aan de officiële opening van Operadagen organiseren wij een trip naar “tulpenland”. Ook onze festivaltradities als het Paradijskerkconcert en Van Smartlap tot Opera vind je op de volgende pagina’s terug. Operadagen kiest voor jong talent en investeert in de toekomst. We organiseren workshops, meetings voor professionals en ver­bin­den Nederlandse makers aan internationale festivals. Ons eigen ensemble van jonge zangers ‘Nieuwe Stemmen’ hoor je tijdens het festival terug in verschillende concerten, waaronder de huiskamer­concerten die je als publiek bij kunt wonen. Ook Codarts-studenten krijgen een platform met een project rond Händels Amadigi ( ). Meer talent­ontwikkeling tijdens A Different Night at the Opera ( ), een spannende nacht voor én met aanstormend talent vol workshops en kleine voorstellingen. Ontdek deze jonge makers en bijzondere plekken in de stad!

Stadse Festivalopener Het gerenommeerde Letse koor Ave Sol geeft als startsein op de openingsdag om 17.00 uur een kort concert op het plein voor Rotterdam Centraal. Natuurlijk niet zomaar, het hele koor zingt vanaf één speciaal ontworpen fiets. I.s.m. Rotterdam Festivals. >


OPERADAGEN THUIS NIEUWE STEMMEN Nieuwe Stemmen is het talentontwikkelingstraject van Operadagen Rotterdam voor zeven zangers en zangeressen afkomstig uit verschillende landen. Regisseur Timothy Nelson selecteert de musici en coacht hen bij het maken van een eigen performance en een gezamenlijke productie. De Nieuwe Stemmen treden van 19 t/m 26 mei op met hun eigen productie tijdens de Operadagen Thuis. Verschillende Rotterdamse huiskamers zijn geselecteerd als concertlocatie. Dit jaar is het voor het eerst mogelijk als publiek een huiskamer te bezoeken! De Amerikaanse componist David Lang is dit jaar te gast op Operadagen. Vier Nieuwe Stemmen brengen zijn little match girl ten gehore tijdens First Night of the Opera ( ) op de openingsavond. De gezamenlijke productie van de Nieuwe Stemmen is onderdeel van A Walk Through Opera ( ). Op drie locaties in de stad worden drie producties uitgevoerd.

DE NIEUWE STEMMEN VAN 2015

Alexandra Untiedt

Channa Malkin

Drew Santini

Guja Sandholt

Katharine Dain

Marine Fribourg

Sommerhus

Scott Mello

Meer informatie over de concerten, toegangskaarten en biografieĂŤn van de Nieuwe Stemmen zijn te vinden op: www.operadagenrotterdam.nl/thuis


TULPMANIA

De Veenfabriek (NL), Asko|Schönberg (NL), Slagwerk Den Haag (NL) Locatie: Moolenaar Tulpentheater (Loosterweg 33, Voorhout) Vertrekpunt bus: Rotterdamse Schouwburg Datum: wo 20 mei Aanvang: 19.00 uur. Vertrektijd bus: 17.30 uur. Duur: tot 22.30 uur. Entree: €52,50 incl. busreis & maaltijd

Op Locatie Discover the Unexpected

Special Muziektheater in de bollenvelden De Veenfabriek is al vaker te gast geweest bij Operadagen Rotterdam. Voorstellingen Moby Dick en Arthur waren een succes onder het publiek. Nu presenteren zij in coproductie met Asko|Schönberg en Slagwerk Den Haag Tulpmania, een grootschalig muziektheaterproject in het hart van de bollenstreek met diner, muziek, theater en verrassende sprekers. Een voorstelling over verlangen en hebzucht, met de Tulpenbollencrisis uit de zeventiende eeuw als vertrekpunt. Operadagen heeft speciaal een bus gereserveerd die je naar plaats van bestemming brengt en weer terug. Kortom: een muzikale avond tot in de puntjes verzorgd. E Tulpmania takes place in the heart of the Dutch tulip fields. Central to this music theatre piece by Paul Koek are the concept of ‘greed’ and the 17th-century tulip bulb crisis. regie: Paul Koek | compositie: Yannis Kyriakides | tekst: Saskia de Jong | dramaturgie: Paul Slangen | scenografie: Theun Mosk | kostuums: Dorothee Curio | acteurs: Reinout Bussemaker, Joep van der Geest, Milena Haverkamp, Ton van der Meer, John van Oostrum | zangers: Jennifer van der Hart, Angela Postweiler | catering: The Bostel Brothers | productie: Veenfabriek in coproductie met Asko|Schönberg, Slagwerk Den Haag

Bekijk ook deze voorstellingen:


FIRST NIGHT AT THE OPERA

Rediscover the Classics Discover the Unexpected

Artiesten uit diverse landen

Locatie: Rotterdamse Schouwburg (Hele gebouw) Data: vr 22 mei Aanvang: 22.00 uur (na afloop King Size) Duur: tot 1.00 uur Entree: gratis toegang Daarna: classical music rave tot 4.00 uur in oud pand

Coolsingel 83 (€15,- entree)

Operadagen-special Muziektheater in alle hoeken en gaten van de Schouwburg Na afloop van de openingsvoorstelling King Size ( ) gaat het feest door! Op verschillende plekken in de Rotterdamse Schouwburg beleef je diverse concerten en kleine muziektheatervoorstellingen. Zo brengen vier talenten van ‘Nieuwe Stemmen’ little match girl ten gehore van de Amerikaan David Lang, die zelf speciale gast van Operadagen 2015 is. De Australische theatermaker én voetballer Ahilan Ratnamohan over­weldigt samen met zangeres Els Mondelaers iedereen met zijn fascinerende -bijna dansperformance. Laat je verder door andere optredens verrassen. We sluiten af met een voorproefje van de classical music rave. Een dj laat je dansen op klassieke muziek in de hal van de Schouwburg en daarna word je uitgenodigd voor de rave in de voormalige boekenwinkel om de hoek. Hier sluiten ook bezoekers aan van het internationale muziek­congres Classical:NEXT dat van 20 t/m 23 mei in Rotterdam huist. E After King Size, the festival’s opening night continues in the Rotterdamse Schouwburg. Experience various concerts and small music theatre performances throughout the building.

Bekijk ook deze voorstellingen:


PARADIJSKERKCONCERT

Claron McFadden (US), Tuur Florizoone (BE) Locatie: Paradijskerk Data: za 23 mei Aanvang: 13.00 uur Duur: 50 min. Entree: gratis toegang

Rediscover the Classics Op Locatie

Festivaltraditie Concert door topsopraan Claron McFadden en Tuur Florizoone De veelgeprezen Amerikaanse sopraan Claron McFadden is geen onbekende op Operadagen Rotterdam. Dit jaar maakt zij als ambassadeur van het festival niet alleen opwachting in het meeslepende Semele ( ), maar geeft ze ook het jaarlijkse Operadagenconcert in de Paradijskerk. Zij stelt een bijzonder liedrepertoire samen met als titel Songbook, geïnspireerd door het Great American Songbook waarin componisten als Cole Porter, George Gershwin en Duke Ellington opgenomen staan voor hun bijdragen aan de canon van Amerikaanse liederen uit de eerste helft van de twintigste eeuw. McFadden’s muzikale partner is niemand minder dan accordeonist Tuur Florizoone, een van de meest geliefde muzikanten uit Vlaanderen dankzij zijn onweerstaanbare podiumprésence. Naast Amerikaanse songs, zullen Claron en Tuur ook ter plekke liedjes componeren. Heb je een tekst/gedicht dat je altijd al op muziek hebt willen horen, mail deze dan naar info@operadagenrotterdam.nl. E The American soprano Claron McFadden is a frequent guest at Operadagen Rotterdam. This year, as well as starring in Semele, she will sing the annual concert in the beautiful Paradijskerk, accompanied by the Belgian accordionist Tuur Florizoone. sopraan: Claron McFadden | accordeon: Tuur Florizoone

Bekijk ook deze voorstellingen:


ZINGENDE HONDEN BLAFFEN NIET (6+)

Rediscover the Classics

Oorkaan (NL)

Locatie: de Doelen (Jurriaanse Zaal) Datum: zo 24 mei Aanvang: 10.30 uur Duur: 60 min. Entree: â‚Ź9,-

Familievoorstelling Pinksteruitje met de hele familie Stel je voor: je bent operazanger en je bent heel bang voor honden. Je geeft een deftig concert en opeens staat er een hond op het podium. Wie heeft die hond de concertzaal binnen gesmokkeld? Wat doe je als je honden eng vindt? En kunnen honden zingen? Een klassiek concert waar het alles behalve klassiek aan toe gaat. Bariton Willem de Vries zingt met mezzosopraan Marjolein Niels dit kinderconcert waarbij kinderen op een speelse manier kennis maken met klassieke muziek. De familievoorstelling wordt ondersteund door de Schubert Stichting, om de bestudering en uitvoering van Schuberts werken te bevorderen. E Zingende Honden Blaffen Niet (Singing Dogs Do Not Bark) tells the story of a soprano who is afraid of dogs. The performance playfully introduces children to classical music. regie: Margrith Vrenegoor | mezzosopraan: Marjolein Niels | bariton: Willem de Vries | piano: Jan-Paul Grijpink | poppenspel: Jitka Lejdarova | poppen: Speeltheater Holland | productie: Oorkaan met steun van de Schubert Stichting en de Doelen

Bekijk ook deze voorstellingen:


BRUNCHCONCERT

Ave Sol (LV)

Locatie: Grand CafĂŠ Engels Data: zo 24 mei Aanvang: 11.00 uur Duur: 50 min. Entree: gratis toegang (consumpties voor eigen rekening)

Rediscover the Classics Op Locatie

Festivaltraditie Klassiekers op de zondagochtend De Rotterdamse brasserie van weleer aan het Stationsplein is compleet verbouwd en dit voorjaar opnieuw geopend. Op de eerste zondag van het festival geniet je in het retro interieur van verschillende klassiekers door het internationaal gerenommeerde Letse koor Ave Sol. E Relax and enjoy classics from Latvia’s international renowned chamber choir Ave Sol on the first Sunday morning of the festival. zang: Ave Sol

Bekijk ook deze voorstellingen:

Ave Sol zal het hele weekend surprise optredens geven op verrassende locaties in de stad.


AMADIGI REMIXED

Codarts Opera*Lab (NL) Rediscover the Classics

Locatie: Rotterdamse Schouwburg (Kleine Zaal) Datum: ma 25 mei Aanvang: 20.30 uur Duur: 60 min. Entree: €15,- | €12,- (studenten, CJP)

Première Een radicale bewerking van Händels magische opera Jong talent is een van de pijlers van Operadagen Rotterdam. De studenten van het Rotterdamse conservatorium Codarts verrassen ons dit jaar met een bewerking van de opera Amadigi van Händel. Dick Hauser maakt een radicale remix van dit werk door muzikanten uit alle stijlen en windricht­ingen te gebruiken. Hij volgt het oorspronkelijke verhaal en laat de artiesten in hun eigen idioom hierop reageren. Daarnaast zijn er ook elementen uit de dans- en circuswereld aan het stuk toegevoegd. In deze uitvoering bewijzen de jonge talenten een eer aan een van de grootste muzikale meesters uit het verleden. Händel is ook te horen in Semele ( ) later tijdens het festival. E The talented students of the Codarts Conservatory in Rotterdam surprise us with an adaption of Amadigi by Handel. This refreshing take on his opera is a homage to the composer. regie: Dick Hauser | muzikale leiding: Marco de Bruin | vocal coach: Claron McFadden | met: Codarts-studenten van de afdelingen muziektheater, dans, circus, jazz, pop,

Foto: comp Frieda

klassiek, wereldmuziek | productie: Codarts Opera*Lab

Bekijk ook deze voorstellingen:


OSTERKLAN/K (6+)

Compagnie Frieda (BE), Friends Are Magic (BE) Locatie: Schouwburgplein Data: wo 27 mei Aanvang: tussen 15.00 - 16.00 uur & 16.30 - 17.30 uur Duur: 10 min. (de voorstelling wordt meerdere keren gespeeld) Entree: gratis toegang

Op Locatie Discover the Unexpected

Familievoorstelling Gratis voorstelling op het Schouwburgplein Operadagen Rotterdam brengt OSTERKLAN/K naar de Maasstad. Op het Schouwburgplein verschijnt een fascinerende kubus. In deze ‘doos’ maak je tijdens de muzikale voorstelling kennis met de wereld van absurde, griezelige, hartverwarmende, bijzondere wezens. Hun zoektocht naar liefde en warmte wordt bezongen, maar ze botsen echter ook op een afstandelijke, koude wereld. Hoewel je ze alle geluk gunt, is hun onvermijdelijke ongeluk erg grappig. De voorstelling duurt tien minuten en wordt herhaald. E Compagnie Frieda presents OSTERLKAN/K, a musical installation on a town square specifically for kids. The youthful audience is introduced to a raft of weird but wonderful and heart-warming creatures. compositie: Compagnie Frieda | zang & spel: Friends are Magic (Eva Binon, Jason Dousselaere) Katrien Pierlet, Nikè Moens | productie: Compagnie Frieda in coproductie met Friends are Magic

Bekijk ook deze voorstellingen:


A DIFFERENT NIGHT AT THE OPERA (18+)

Artiesten uit diverse landen Discover the Unexpected

Locatie: De Gouvernestraat Data: vr 29 mei Aanvang: 20.00 uur Duur: tot 2.00 uur Entree: â‚Ź15,-

Operadagen-special De dageraad van een nieuw tijdperk The future starts now. Laat je onderdompelen in een revolutionair programma met de nieuwste combinaties tussen muziek, theater, live art en performance. Tot diep, diep in de nacht wentel je je in een reeks korte cutting edge voorstellingen en club night performances. Ervaar de dageraad van een nieuw tijdperk, reboot your mind & move that body. A Different Night at the Opera is een samenwerking met diverse Rotterdamse kunstvakopleidingen: MBO Theaterschool, De Acteerschool Rotterdam, Codarts, Willem de Kooning Academie, SKVR. De studenten lopen mee met het programma en nemen de volgende dag deel aan workshops van de optredende artiesten. E Join us on Friday night for a revolutionary programme consisting of the newest combinations of music, theatre and live art. Experience a plethora of cutting-edge performances deep into the night. De eerste line-up: punkformatie MACHINERY // festivalhit CLUB GEWALT & DJ Henry Vega // rising star LISA VERBELEN // de twerkende bunny rabbits van KOBE // een mad performance van HET GELUID MAASTRICHT // danseres CHARLOTTE GOESAERTS en beatboxer/vocalist MAASK // performance collectief URLAND // and many more. Ga voor het volledige programma binnenkort naar www.operadagenrotterdam.nl

Bekijk ook deze voorstellingen:


LATE NIGHT SONG BAR

Artiesten uit diverse landen Locatie: Rotterdamse Schouwburg (Kleine Zaal) Data: za 30 mei Aanvang: vanaf 22.00 uur Duur: tot 1.00 uur Entree: gratis toegang

Rediscover the classics Discover the Unexpected

Operadagen-special Café Chantant met surprise acts De laatste zaterdag van Operadagen Rotterdam eindigen we gezamenlijk, publiek en artiesten, in de Kleine Zaal van de Schouwburg. Sluit gezellig aan nadat je Lâchez Tout!, HEX, de PORNOPERA, death speaks, Semele of PARSIFAL, playingfields hebt bezocht. Óf als je gewoon zin hebt in een avondprogramma in cafésetting vol spontane optredens en jamsessies. E Join us on Saturday evening after seeing performances such as HEX, death speaks, Lâchez Tout! or Semele. Enjoy surprise acts and jam sessions in a cafe setting!

Bekijk ook deze voorstellingen:


ROOFTOP CONCERT

Nieuwe Stemmen (diverse) Rediscover the Classics Op Locatie

Locatie: Dak van de Bijenkorf Data: zo 31 mei Aanvang: 11.00 uur Duur: 60 min. Entree: €10,-

Operadagen-special Internationale jonge toptalenten op het dak van de Bijenkorf Vorig jaar was dit nieuwe programmaonderdeel zo’n succes, dat er dit jaar weer een concert op het dak van de Bijenkorf plaatsvindt. Met prachtig uitzicht word je op de zondagochtend rustig wakker met de mooiste aria’s en duetten uit bekende opera’s. E Listen to beautiful music in a very special location and get amazing views of Rotterdam! A performance by the talented Nieuwe Stemmen on the roof of Bijenkorf department store. zang: Alexandra Untiedt, Channa Malkin, Guja Sandholt, Peter Jessen, Vera Jessen Juhrend

Bekijk ook deze voorstellingen:


VAN SMARTLAP TOT OPERA

Diverse artiesten (NL)

Foto: Maartje Strijbis

Op Locatie

Locatie: Koeweide Data: zo 31 mei Aanvang: 15.00 uur Duur: tot 17.00 uur Entree: gratis toegang

Festivaltraditie Slotmiddag Operadagen 2015 in de buitenlucht Traditiegetrouw staat de laatste middag van het festival in het teken van Van Smartlap tot Opera. Het festivalthema Gelijkheid komt terug in het gekozen repertoire en in de organisatie, waarin bewoners van Kralingen en Crooswijk vertegenwoordigd zijn. Het programma begint om 15.00 uur. Maar je kunt gerust eerder komen en je stoel en picknickmand meebrengen. Er is een krant beschikbaar met alle liedteksten, dus kom ook en zing uit volle borst mee met aria’s uit beroemde opera’s tot aan smartlappen waarbij je een traantje weg mag pinken. E Come to ‘De Koeweide’ and sing along with well-known tearjerkers, songs and arias during this annual open-air event. muziek: Orkestvereniging Wilton o.l.v. Jean Gruter, De Plengers o.l.v. Paula van Wanrooy, Rotterdams Operakoor, Orpheus ensemble, Operakoor Euphonia, Smartlappenkoor de Hoekse Tranentrekkers | bariton: Ago Verdonschot | sopraan: Florien Hilgenkamp | tenor: Leon van Liere | special guest: León Lissitza, winnaar van Holland’s Got Talent 2014

Bekijk ook deze voorstelling:


DE TOEKOMST VAN OPERA EN MUZIEKTHEATER

Een programma voor vakgenoten en publiek

Naast een publieksfestival is Operadagen Rotterdam the place to be voor professionals uit de hele wereld. Netwerken en het bestendigen van een vruchtbare toekomst voor opera en muziektheater staan in dit programma centraal. Internationaal Het festival opent tegelijk met de conferentie Classical:NEXT, waar de wereldwijde klassieke muziekgemeenschap ideeën uitwisselt over de paden die zij in de toekomst bewandelen. Hetzelfde thema komt later aan bod tijdens het Symposium van componist Micha Hamel over zijn onderzoek New Performance Practice aan Codarts Rotterdam. Tijdens het jaarlijkse Operatie Muziektheater introduceren makers hun toekomstige projecten aan programmeurs in een levendig programma vol speeddates, elevator pitches en sneak previews. Er wordt nog meer genetwerkt tijdens de bijeenkomst van het Réseau International de Théâtre Musical (RITM) met als doel coproducties en internationale tournees te realiseren voor talentvolle Europese makers. Talent Als je het over de toekomst hebt, heb je het ook over talentontwikkeling, tevens een belangrijke pijler van Operadagen Rotterdam. Het Nieuwe Stemmen-project van het festival onder leiding van Timothy Nelson selecteert jonge zangers en zangeressen en coacht hen bij het maken van een eigen performance voor de huiskamerconcerten en een gezamenlijke productie. Nieuw dit jaar is A Different Night at the Opera. Studenten van de verschillende Rotterdamse = kunstvak­opleidingen duiken samen in een creatieve denktank tijdens een marathon vol workshops en voorstellingen. Verder biedt Operadagen ruimte voor workshops samen met de Münchener Biennale, één team met zijn voorstellingsidee een plekje winnen op het Duitse festival.

78


Tot slot kijken we vooruit naar 2016, het jaar waarin Operadagen Rotterdam host is van de Music Theatre NOW Competition. Deze editie treffen we samen met initiatiefnemer International Theatre Institute de eerste voorbereidingen om in mei 2016 vele internationale gasten, waaronder de winnaars van de competitie, te ontvangen in Rotterdam. Alle makers, stuur voor 1 juli je productie in via www.mtnow.iti-germany.de.

We zijn buren, maar ontmoeten elkaar te weinig. Daarom is 2015 het jaar van BesteBuren, met extra aandacht voor de vele Vlaamse samenwerkingen waarmee Operadagen al jaren vernieuwende voorstellingen initieert.

ONTMOET TALENT 10 mei (moederdag) European Opera Days 19 t/m 26 mei Operadagen Thuis met Nieuwe Stemmen (www.operadagenrotterdam.nl/thuis) 20 t/m 23 mei Classical:NEXT (www.classicalnext.com) 22 t/m 24 mei Schubert Masterclasses 23 mei 

Operawandeling met Nieuwe Stemmen en Codarts Opera*Lab

24 mei 

Jongerenperformance In Bed with Mozart

Amadigi Remixed door Codarts Opera*Lab 29 mei Operatie Muziektheater 25 mei 29 t/m 30 mei 

A Different Night at the Opera

Rooftop Concert met Nieuwe Stemmen 30 mei 

Zie ook www.operadagenrotterdam.nl/professionals voor meer informatie en aanmelden voor Operatie Muziektheater.

79


COLOFON Onder de naam Opera Rotterdam werken Rotterdamse instellingen samen aan de ontwikkeling van nieuw publiek voor opera en muziektheater. De afstemming op programmatisch vlak, samen met de unieke vorm van cofinanciering vormt de basis voor het succes van Operadagen Rotterdam.

ORGANISATIE Artistieke leiding 


Guy Coolen

Zakelijke leiding

Winfred Voordendag

Festivalcoördinator

Peter Roepman

Dramaturgie

Tobias Kokkelmans


Coördinator communicatie

Isabelle de Klein

Marketing & communicatie

Fien Duijnmayer

Persvoorlichting

Ingrid Adriaanse

Stagiaire marketing & communicatie Amber de Nood Operadagen Thuis en in de Stad

Monique van Gool


Productie

Eric Bal, Lique van Gerven, Odin Heyligen

Office management

Sjoukje Vermeer

Fondsenwerving

Brenda Dirkse, Lydie van Gool

BESTUUR Voorzitter

Carel van Lynden

Rotterdamse Schouwburg

Ellen Walraven

De Doelen

Gabriël Oostvogel

Luxor Theater

Marc van Kaam

PROGRAMMABROCHURE Redactie en productie

Operadagen Rotterdam

Ontwerp 105 Drukwerk

Veenman+

Oplage 20.000

De informatie in deze brochure kan onderhevig aan wijzigingen zijn. Raadpleeg daarom www.operadagenrotterdam.nl voor de meest actuele informatie.

80


HOOFDPARTNERS

FINANCIERS

Stichting Swart-van Essen

STOER

STICHTING ORGANISATIE VAN EFFECTENHANDELAREN TE ROTTERDAM

BEDANKT Operadagen Rotterdam bedankt alle financiers, partners, locaties, gezelschappen, zangers, musici, vrijwilligers en publiek. Met speciale dank aan Casper Vogel en GĂŠrard Steenbergen voor hun jarenlange inzet en geloof in dit festival.

CONTACT Postbus 752, 3000 AT Rotterdam + 31 (0)10 - 436 60 70, info@operadagenrotterdam.nl @Operadagen, www.facebook.com/OperadagenRotterdam

81


(Waar)makers van communicatie

www.veenmanplus.nl


TICKET INFO ONLINE Koop je kaarten gemakkelijk via www.operadagenrotterdam.nl. Bestel online en ontvang â‚Ź1,- korting per kaartje! (voorstellingen in de Doelen/nieuwe Luxor Theater/LantarenVenster uitgezonderd).

AAN DE KASSA Kaarten voor alle voorstellingen zijn tevens te koop via de kassa van de Rotterdamse Schouwburg (het festivalhart). Open: ma t/m za van 14.00 tot 18.00 uur, bij voorstellingen tot aanvang van de voorstelling.

TELEFONISCH Via de Rotterdamse Schouwburg: 010 - 411 81 10 (ma t/m za van 14.00 tot 17.00 uur).

AAN DE DEUR BIJ EEN VOORSTELLING Als een voorstelling niet is uitverkocht, zijn er vanaf 45 minuten voor aanvang kaarten te koop aan de deur op elke locatie. Korting Onder de 18, student of CJP-er? Dan ontvang je minimaal twintig procent korting per voorstelling. Bestel je ticket gemakkelijk online en haal hem met je legitimatie/kortingspas af bij de betreffende locatie. Aantrekkelijke arrangementen Wil je je bezoek aan Operadagen Rotterdam combineren met een etentje en/of hotelovernachting? Ga dan naar www.operadagenrotterdam.nl.

Foto: Maartje Strijbis

83


M O K

N

D B C A F

E

G

L

H H I

RIJN EN HAV G BRU

84

J


FESTIVALLOCATIES A ROTTERDAMSE

H NIEUWE LUXOR THEATER

SCHOUWBURG

Posthumalaan 1 www.luxortheater.nl

Festivalhart Schouwburgplein 25 www.rotterdamseschouwburg.nl I

LP2 Wilhelminakade 326

Schouwburgplein 50 www.dedoelen.nl

J

LANTARENVENSTER Otto Reuchlinweg 996

SCHOUWBURGPLEIN

K GRAND CAFÉ ENGELS

B DE DOELEN

C

Stationsplein 45 D OUDE LUXOR THEATER

E

Kruiskade 10 www.luxortheater.nl

L PELGRIMVADERSKERK

DAK VAN DE BIJENKORF

M ONDER DE VAN

Ingang aan de Koopgoot

Aelbrechtskolk 20

BRIENENOORDBRUG Ter hoogte van Bovenstraat 131

F

DE GOUVERNESTRAAT Gouvernestraat 133

N KOEWEIDE

Postcode 3034, Rotterdam G

PARADIJSKERK Nieuwe Binnenweg 25

O TRAMREMISE

HILLEGERSBERG Kootsekade 19

85


10 DAGEN, 36 PROJECTEN, MEER DAN 100 Combineer voorstellingen en stel je eigen festivalschema samen! Di 19 t/m di 26 mei: Operadagen Thuis in 40 huiskamers

vr 22 mei

za 23 mei

Rotterdamse Schouwburg Grote Zaal

20.15 uur King Size *

20.15 uur King Size *

Rotterdamse Schouwburg Kleine Zaal

Na afloop King Size in hele gebouw First Night at the Opera

22.00 uur The Great Downhill Journey of Little Tommy

Schouwburgplein

17.00 uur Figaro

12.00 uur Figaro

De Doelen Jurriaanse Zaal

Oude Luxor Theater Nieuwe Luxor Theater

Paradijskerk

13.00 uur Paradijskerkconcert

Tramremise Hillegersberg

15.00 uur A Walk Through Opera

LantarenVenster

20.30 uur Tenor Battle

Onder de Van Brienenoordbrug

20.30 uur The Big Easy

Pelgrimvaderskerk

20.30 uur Grace and Glory *

Grand CafĂŠ Engels

86

Kaartverkoop via www.operadagenrotterdam.nl of bij de locaties.


VOORSTELLINGEN EN EVENEMENTEN

zo 24 mei (Pinksteren)

ma 25 mei (Pinksteren)

di 26 mei 20.15 uur Daral Shaga *

20.30 uur Amadigi Remixed 12.00 uur Figaro 10.30 uur Zingende Honden Blaffen Niet (6+) 13.00 uur Winterreise * 20.00 uur

In Bed with Mozart

14.00 & 19.00 uur De Koningin Zonder Land

20.30 uur love fail * 20.30 uur The Big Easy

20.30 uur The Big Easy

11.00 uur Brunchconcert *met inleiding of nagesprek

87


10 DAGEN, 36 PROJECTEN, MEER DAN 100 Combineer voorstellingen en stel je eigen festivalschema samen! wo 27 mei

do 28 mei

Rotterdamse Schouwburg Grote Zaal

20.15 uur Daral Shaga *

20.15 uur Private View *

Rotterdamse Schouwburg Kleine Zaal

21.30 uur Liebeskrank

19.00 & 22.00 uur Rache *

Rotterdamse Schouwburg Krijn Boon Studio Schouwburgplein

15.00 uur OSTERKLAN/K (6+)

De Doelen Jurriaanse Zaal De Doelen Grote Zaal LP2 LantarenVenster

20.30 uur love fail *

Onder de Van Brienenoordbrug

20.30 uur The Big Easy

20.30 uur The Big Easy

De Gouvernestraat Dak van de Bijenkorf Koeweide Ga naar www. operadagenrotterdam. nl/parsifal voor een hint

88

Kaartverkoop via www.operadagenrotterdam.nl of bij de locaties.


VOORSTELLINGEN EN EVENEMENTEN vr 29 mei

za 30 mei

zo 31 mei

20.15 uur Kaleidoskopville

20.15 uur Lâchez Tout! *

19.00 uur Elle Est Moi Und Töte Mich

16.00 & 19.00 uur HEX

20.30 uur De Pornopera

22.00 uur Late Night Song Bar 22.00 uur De Pornopera

22.00 uur death speaks *

20.00 & 22.00 uur death speaks *

18.00 uur 10 jr Operadagen

14.30 uur

Magistrale Mahler

20.00 uur Semele *

20.00 uur Semele *

19.00 uur A Different Night at the Opera 11.00 uur Rooftop Concert 15.00 uur Van Smartlap tot Opera 14.00, 19.00 & 21.30 uur PARSIFAL, playingfields:

Deel II > The Game

14.00, 19.00 & 21.30 uur PARSIFAL, playingfields:

Deel II > The Game *met inleiding of nagesprek

89


Christoph Marthaler - Theater Basel - Tora Augestad - Bendix Dethleffsen - Michael von der Heide Nikola Weisse - Wunderbaum - Walter Bart - Wine Dierickx - Matijs Jansen - Maartje Remmers Marleen Scholten - Productiehuis Rotterdam - Ludwig Bindervoet - Thomas Dudkiewicz - Marijn Alexander de Jong - Jimi Zoet - Ro Theater - Sylvia Poorta - Sophie Karthäuser - B’Rock - Kris Defoort Feria Musica - Opera Limoges - Fabrice Murgia - Silbersee - Michaela Riener - Maciej Straburzynski Tiemo Wang - Fabian Fiorini - Lode Vercampt - Jean-Philippe Poncin - David Lang - 33⅓ collective Tom Creed - Annelies van Parys - Muziektheater Transparant - Asko|Schönberg - Neue Vocalsolisten Stuttgart - Johanna Zimmer - Susanne Leitz-Lorey - Truike van der Poel - Daniel Gloger - Martin Nagy Guillermo Anzorena - Andreas Fischer - Residentie Orkest - Claron McFadden - Roberta Alexander Kevin Walton - Sjaron Minailo - Frits Vogel - Sophie Maczewski - Mira Helmer - Solistenensemble Kaleidoskop - Rebecca Beyer - Anna Faber - Elfa Rún Kristinsdóttir - Mari Sawada - Daniella Strasfogel

(R)EVOLUTIE - GELIJKHEID Dea Szücs - Paul Valikoski - Justin Caulley - Lotte Dibbern - Yodfat Miron - Tilman Kanitz - Boram Lie Michael Rauter - Clara Gervais - Shara Worden - DoelenEnsemble - Maarten van Veen - Florian Magnus

Maier - Frank de Groot - Comp. Marius - Waas Gramser - Kris Van Trier - Eric De Kuyper - Lieselot de Wilde - Nieuwe Stemmen - Timothy Nelson - Alexandra Untiedt - Channa Malkin - Drew Santini Guja Sandholt - Katharine Dain - Marine Fribourg - Peter Jessen - Vera Jessen Juhrend - Scott Mello Codarts Opera*Lab - David Prins - Petra Bal - Olivia Brandler-Llewellyn - Teea Rapas - Maria Robles Morales - Cas Ronckers - Joena van Stokkum - Jochem Smit - Jacob Vermeire - Tijdelijke Samenscholing Michiel Bakker - Carole van Ditzhuyzen - Stan Vreeken - Anonymous4 - Ruth Cunningham - Marsha Genensky - Susan Hellauer - Jacqueline Horner-Kwiatek - Bram Stadhouders - Sebastian Brouwer David Hoogerheide - Håkon Kornstad - Jonas Vermeulen - Boris Van Severen - Thomas Deckx Pieter-Jan Jansen - Henk Neven - Hans Eijsackers - Wouter van Looy - Wim Henderickx - Reut Rivka Shabi - Natasha Young - Frank Wörner - Tom De Cock - Ruben Cooman - Christiaan Saris - Mechanical Duck - Charles Hens - Jasper Blom - Folkert Oosterbeek - Felix Schlarmann - Robin Coops - ELECTRA Boudewijn Tarenskeen - Michaela Riener - Monica Germino - Susanna Borsch - Saskia Lankhoorn Arlon Luijten - Ben Lammerts van Bueren - CLUB GEWALT - NONA - Spectra - Joris Blanckaert - Ruud Gielens - Elise Caluwaerts - Lilith Verhelst - Yvette Loynaz - Bruno De Canne - Fernando Guimarães WILco - Sanne van Rijn - Huba de Graaff - Hans Dagelet - Soetkin Demey -Düsseldorfer Symphoniker Iris Vermillion - Dyane Donck - Els Mondelaers - Slagwerk Den Haag - Joey Marijs - Robin Eggers Vitaly Medvedev - LOD|Muziektheater - François Sarhan - Red Note Ensemble - De Veenfabriek - Paul Koek - Yannis Kyriakides - The Big Hunger - Ahilan Ratnamohan - Tuur Florizoone - Oorkaan - Marjolein Niels - Willem de Vries - Ave Sol - Compagnie Frieda - Friends Are Magic - Machinery - Lisa Verbelen KOBE - Het Geluid Maastricht - Charlotte Goesaerts - Maask - Urland - Ago Verdonschot - Florien Hilgenkamp - Leon van Liere - León Lissitza - Luxor Theater - de Doelen - Rotterdamse Schouwburg

www.operadagenrotterdam.nl

Profile for Operadagen Rotterdam

Brochure Operadagen Rotterdam 2015  

In deze brochure vind je alle informatie over het festival. Artistiek directeur Guy Coolen licht het programma toe. Bekijk alle voorstelling...

Brochure Operadagen Rotterdam 2015  

In deze brochure vind je alle informatie over het festival. Artistiek directeur Guy Coolen licht het programma toe. Bekijk alle voorstelling...

Advertisement