Page 1

Nr 4 April 2007

Åpne Dører

Hvorfor

hater han oss? Se side 4


Bladet Åpne Dører

Takket være en motorsykkel Den etiopiske kvinnen Kedija ble av ukjente grunner lam i ­føttene, og etter hvert fikk hun store ryggsmerter. I 12 år var hun derfor helt avhengig andres hjelp.

Åpne Dørers målsetting er å styrke og ut­ruste kristne brødre og søstre som lever under press og forfølgelse på grunn av sin tro på Jesus Kristus, og å oppmuntre dem til å være med på å fullføre misjonsoppdraget ved at vi: •

Skaffer til veie bibler og kristen littera­­­­tur, støtter kristen mediemisjon, utdanner nasjonale kristne ledere og yter humanitær hjelp.

Forbereder og utruster kristne som bor i truede og ustabile land til å stå fast i troen når de møter forfølgelse og lidelse.

Kaller og utruster kristne i den frie verden til å identifisere seg med trossøsken som blir forfulgt, og til aktivt å støtte og be for dem .

Bibelen sier: Om ett lem lider, da lider alle lemmene med (1 Kor 12,26a). Open Doors International Grunnlegger: Broder Andreas Intern. leder: Johan Companjen Åpne Dører Norge Adresse: Barstølveien 50 F 4636 Kristiansand Telefon: 38 00 80 90 Telefax: 38 00 80 91 E-post: norway@od.org Internett: www.opendoors.no Generalsekr.: Jan Robert Madsen Inform. ansv.: Per Birkeli

Revisjon: PricewaterhouseCoopers DA Kontonr: 3060.07.70000 og 3060.07.46444 Bladet Åpne Dører Redaktør: Per Birkeli Opplag: 14 000 Åbne Døre Danmark Postadr.: Postboks 1062 7500 Holstebro Telefon: (0045) 9740 7781 E-post: denmark@od.org Konto nr.: 1199 389 - 4622 Giro nr.: 389 - 4622 Open Doors Island (samme adresse som i Norge) Islandsk giro: 0528.26.077777 Åpne Dørers kontorer verden over: Australia, Brasil, Canada, Danmark, Filippinene, Frankrike, Indonesia, Italia, Korea, Malaysia, Nederland, New Zealand, Norge, Singapore, Spania, Storbritannia, Sveits, Sør-Afrika, Tyskland og USA. Forsidebilde: Pike fra Midtøsten (ill.foto)

I

desperate forsøk på å gjenvinne helsen og leve et normalt liv, solgte hun og mannen familiens kyr, og de brukte opp alle sparepenger på medisiner og okkulte behandlinger hos lokale heksedoktorer. To tenåringsdøtre tilbød seg endatil å gifte seg med en kjent 75 år gammel heksedoktor hvis han bare ville helbrede moren.

T

il å begynne med protesterte Kadija til dette, men som døtrene sa: Vi har jo ikke noe valg, siden vi nå ikke har annet å betale med. Heksedoktoren tok med glede imot de to døtrene som betaling for sin tjeneste – og sendte dem av gårde for å kjøpe inn Chard, som er en grønnbladet, narkotisk plante som tygges, og som da bringer brukeren inn i transe. Den kvelden gjennomførte heksedoktoren sine ritualer og ba natten igjennom.

D

a den nye dagen grydde, var Kedija fremdeles lam. Heksedoktoren ble rasende, og beskyldte Kedija og de andre landsbyboerne som var til stede for vantro og for å ha hindret hans bønner. Det var deres skyld at hun ikke ble helbredet! Heksedoktoren stormet så ut av huset, og ble ikke sett siden. Alt Kadija og familien ofret, var altså til ingen nytte. Medisiner, kurer og heksedoktorer – alt var ute av stand til å gjøre noe for dem.


Personlig av Jan Robert Madsen Generalsekretær i Åpne Dører

K

E

K

D

edija ble sett på som et håpløst tilfelle, og derfor forberedte hun seg på å dø. To dager senere fortalte noen henne om «pentes», et lokalt kallenavn for pinsevennene som ba for mennesker, og endatil uten å ta betaling. Utslått og desperat tok Kedija kontakt med evangelisten Muhdin, som et siste forsøk. Alt annet var forsøkt – hun hadde derfor ingenting å tape. edija ringte til Muhdin, og delte sin historie med ham. Hun ba om forbønn. Uten å nøle hoppet Muhdin på sin motorsykkel og kjørte de 30 km til Kedijas hjem. Muhdin forklarte til Kedija og mannen at det bare er Jesus som kan helbrede gjennom de troendes bønner. Han fortalte historien om hvordan Jesus helbredet mannen som hadde vært lam i trettiåtte år (Joh 5) Etter dette tillot Kedijas mann at kona ble bedt for. Etter noen minutters forbønn i et siderom, kom Kedija gående inn i stua, som var fylt av skuelystne fra den muslimske landsbyen. Jublende ropte hun høyt: – Jeg er fri! Jesus har helbredet meg!

I

Afrika er ofte Islam sammenblandet med tradisjonelle afrikanske naturreligioner eller okkultisme. Kedija hadde drevet med okkultisme og dermed åpnet seg for onde åndsmakter. Resultatet var at hun ble besatt av en demon som hadde lammet henne fra livet og ned og samtidig påført henne uutholdelige smerter. Men ved bønn i Jesu navn ble demonen drevet ut og Kedija satt i frihet! Kedijas mirakuløse helbredelse skapte undring og frykt hos innbyggerne i landsbyen.

vangelisten Muhdin tok Kedijas hender og sa: – Jesus helbredet deg. Er du nå rede til å motta ham som din herre og frelser? Svaret var ja. Den dagen ble ikke bare Kedija og hele hennes familie frelst. Også 33 andre i landsbyen bestemte seg for å følge Jesus. Alle hadde muslimsk bakgrunn. en følgende uken dro Muhdin tilbake til landsbyen hvor Kedija bodde. De gode nyhetene om hennes helbredelse hadde spredt seg, og dermed var også døren åpnet for at Muhdin fikk forkynne evangeliet slik at ytterligere 30 muslimer ble ledet til tro og overgivelse til Jesus. En kirke er siden bygget i landsbyen på et stykke land som ble gitt av Kedijas ektemann, og en evangelist er nå engasjert for å lede disippeltrening av de nyfrelste. I møte med en kontaktperson fra Åpne Dører sa Muhdin: – Jeg takker Åpne Dører for motorsykkelen som dere skaffet meg. Takket være den kunne jeg ta turen, som ellers ville ha tatt mange timer.

H

vilket fantastisk privilegium det er å få lov til å støtte brødre og søstre også på denne måten. Ut fra Guds ord kan endatil en motorsykkel bli helliget til evangeliets tjeneste (1 Tim 4,4-5) og sjeler vinnes for himmelen! Kast ditt brød på vannet, lenge etter kan du finne det igjen. Fork 11,1. Gud velsigne deg i din tjeneste for Ham!

Hvilket fantastisk privilegium det er å få lov til å støtte brødre og søstre også på denne måten. Ut fra Guds ord kan endatil en motorsykkel bli helliget til evangeliets tjeneste (1 Tim 4,5) og sjeler vinnes for himmelen!

(*Navnene i denne beretningen er endret av sikkerhetsmessige årsaker.)

3


Bladet Åpne Dører

Hvorfor

hater

han oss?

12 år gamle Salwa løp så fort bena kunne bære henne. – Skynd deg, ropte moren med frykt i stemmen, – vi må løpe fortere. Salwa kjente morens faste grep om hånden sin der de løp avsted. På den andre siden av moren løp Salwas halvsøster Fatima. De tre løp bortover gaten som om de skulle ha en bande med voldsmenn i hælene, men det var ingen å se som fulgte etter dem. Salwas ben verket, og hun var i ferd med å miste pusten. – Mor, jeg klarer ikke å løpe lenger, stønnet hun. Like etter trakk moren pikene med seg inn i en smal sidegate, og de saknet farten. – Vi må skynde oss, sa moren da hun hadde fått pusten igjen. – Jeg må forhindre at dere blir tatt fra meg igjen. Mangel på næring og fysisk aktivitet hadde gjort pikene så svake at moren visste det ville ta flere måneder før kroppen deres ble normal igjen. Og trolig ville det ta enda lengre tid før følelseslivet deres

ble leget. – Jeg vil heller ikke at vi skal bli tatt fra deg igjen mor, sa Salwa mykt. – Hvorfor er far så slem? Hvorfor hater han oss? – Faren deres hater dere ikke, svarte moren. – Han er bare opplært til å tenke at kvinner har liten verdi.

Flere koner Salwas mor, Shaza, hadde for flere år siden giftet seg med Muhammad. Han hadde lovet å ikke ta seg flere koner, men det gikk ikke lenge før han giftet seg med kone nummer to – Serena. Siden giftet han seg i tillegg med en svært ung pike. Serena fødte det første barnet til Muhammad. Barnet ble kalt Fatima. Faren var svært skuffet over at det ble en pike.


Muslimsk pike (ill.foto). Denne måneden ber vi om støtte til arbeid blant undertrykte og fattige kristne i Pakistan. Se baksiden av bladet.

To år senere fikk Shaza sitt første barn. Også dette ble en pike, og hun fikk navnet Salwa.

Nye venner En dag ble Salwas mor, Shaza, invitert hjem til noen som hun hadde møtt da hun handlet på markedet. Hun likte deres vennlige vesen og lyse sinn, så hun nølte ikke med å takke ja da de inviterte henne på besøk. Men hun ble svært overrasket da de åpent fortalte at de var etterfølgere av profeten Isa (Jesus). Hun fikk et nytestamente, og i hemmelighet begynte hun å lese i dette. Hun visste at Muhammad ville bli rasende dersom han oppdaget hva hun holdt på med, men samtidig følte hun seg sterkt tiltrukket av Jesus. Etterhvert som hun leste, vokste kjærligheten til Jesus frem i hjertet hennes, og da vennene forklarte hva Jesus hadde ment med det som sto skrevet, slo evangeliet rot. Snart ba hun om å bli døpt.

Nysgjerrig Det gikk ikke lang tid før Serena, kone nummer to, begynte å spørre Shaza om hva som hadde skjedd med henne. Det førte til at Serena ble med på et møte i husfellesskapet, og snart var også hun en troende. Kone nummer tre var ikke interessert, snarere tvert imot. Hun ordnet det slik at Muhammad «fant» en Bibel, og på den måten ble han kjent med at Shaza og Serena hadde blitt kristne. Shaza forsøkte å fortrenge minnene om hvordan Muhammad skrek da han forsto at to av konene hans i hemmelighet hadde tatt imot Jesus. – Jeg skiller meg fra dere, skrek han om og om igjen av sine lungers fulle kraft. I raseri kastet han alle eiendelene deres ut på gaten. Tårene rant nedover kinnene til Shaza da hun tenkte på hvor vanskelig det hadde vært

for henne og Serena i tiden som fulgte. Muhammad bestemte seg for at de to pikene, Fatima og Salwa, aldri mer skulle få treffe mødrene sine. Derfor låste han dem inne på soverommet, og der ble de holdt innesperret i flere år. De fikk aldri slippe ut verken for å gå på skolen eller leke med andre barn. Utallige kvelder gråt pikene seg i søvn.

Gjenforent Åtte lange år skulle gå før Shaza omsider fikk mulighet til å redde barna. Nå dro hun barna med seg gjennom byen til leiligheten hun delte med Serena. Utpå kvelden, etter at de hadde spist en god middag sammen, trakk Shaza pusten dypt. Deretter begynte hun å svare på pikenes mange og vanskelige spørsmål. «Hvorfor er far så slem? Hvorfor hater han oss?» – Vi må være veldig forsiktige når vi går ut, sa Shaza til pikene. – Men heldigvis kan vi gjemme oss under chadoren. Vi må forsøke å skjule ansiktet så mye som mulig. Det er ikke slik at faren deres hater dere. Han er bare veldig sint fordi mødrene deres har valgt å følge Jesus. Men fra nå av vil Gud selv være deres far. Han elsker dere svært høyt, og vil aldri gjøre dere noe vondt. Han elsker oss alle så høyt at han sendte sin egen sønn, Jesus, til jorden for å dø for våre synder.

Et nytt liv Etter måneder med god mat og nye venner, begynte Salwa og Fatima å blomstre. Begge valgte å følge Jesus. På grunn av den åtte år lange husarresten begynte de ikke på skolen før de var 12 og 14 år gamle, men nå – syv år etter at de ble gjenforent med mødrene sine – studerer begge pikene ved et universitet. Sammen med Shaza og Serena er de med i en hemmelig husmenighet.

Det er ikke slik at faren deres hater dere. Han er bare veldig sint fordi mødrene deres har valgt å følge Jesus. Men fra nå av vil Gud selv være deres far. Han elsker dere svært høyt, og vil aldri gjøre dere noe vondt.

5


Bladet Åpne Dører

– Jeg kan ikke leve uten å

synge (illustrasjonsfoto)

– Vårt åndelige liv er som en blomst, sa fru Yang, – og sangen er som solen. På samme måte som blomstene åpner seg når solen skinner, blomstrer vi åndelig når vi synger.

Fru Yang begynner hver dag med 20 minutter på kne – i bønn. Deretter synger hun noen sanger, for så til slutt å lese litt i Bibelen. En av Åpne Dørers medarbeidere fikk møte denne spesielle kvinnen. Fru Yang er leder for en husmenighet i Kina. – Hva er grunnen til at du synger når ingen andre hører det? spurte han. – Min far var en klok mann, svarte fru Yang. – Han lærte meg at kristne ofte gjør ting bare fordi Herren ber dem om å gjøre det. I Salmenes bok oppfordres vi også gjentatte ganger til å synge sanger til Guds ære, og derfor gjør jeg det. – Jeg forstod nok ikke helt kraften i tilbedelse av Gud og sang til Hans ære før jeg ble arrestert og kastet i fengsel. Jeg kunne både be og lese Bibelen i fengslet, men det var ikke noe som gav større fred i hjertet enn å synge sanger til Herrens pris. Kanskje har det en sammenheng med at hele kroppen er konsentrert om å ære Gud når vi synger? Jeg er blitt avhengig av å synge.

– Vårt åndelige liv er som en blomst, fortsatte fru Yang, – og sangen er som solen. På samme måte som blomstene åpner seg når solen skinner, blomstrer vi åndelig når vi synger. Etter at jeg satt i fengsel, kan jeg ikke leve uten å synge. Mens medarbeideren vår var hos fru Yang, fikk hun besøk av en annen kvinnelig forkynner. Hun var tynget av utfordringer hun ikke så noen løsning på og utøste sitt hjerte for fru Yang. Hun lyttet mens den andre kvinnen snakket, og så begynte hun å synge for henne: Jeg er på vandring, og himmelen er mitt hjem. I verden har vi prøvelser, sorg og sykdom. Sann lykke finnes ikke på jorden, men i himmelen. Det var som om fru Yang sang til Gud, og ikke til mennesker. Hvert eneste ord ble sunget fra hjertet – med en total over­ givelse. Tårene strømmet nedover kinnene hennes, og snart begynte også den andre kvinnen å synge med. Litt senere dro den andre kvinnen igjen. Hun hadde ikke fått hjelp til å løse problemene sine, men hun hadde likevel blitt forfrisket og oppmuntret.


legg den alenderen og Riv ut bønnek oka sb kt da an i Bibelen eller

Be hverbønnekalender dag... Våre våpen er ikke fra mennesker, men de har sin kraft fra Gud og kan legge festninger i grus.

2 Kor 10,4

Vi ønsker å velsigne andre organi­ sa­­­sjoner som er med på å utbre evangeliet – både hjemme og ute. Husk også på disse i dine bønner.

Nigeria Tre år i bønn for Nord-Korea 7. april - 21. april skal det velges ny pre1. april - Takk Gud for at han gjorde det mu-

lig for Åpne Dører å bringe inn en mengde Bibler og annet materiell til kristne i NordKorea i året som gikk (se side 10).

2. april - Takk Gud for de kristne fra Nord-

Korea som fikk delta på hemmelige ledertreningskurs og bibelskoler i 2006.

3. april - Be om at Gud fortsatt vil holde sin

hånd over arbeidet Åpne Dører gjør for å hjelpe, styrke og utruste kristne i Nord-­Korea. Vi er fullstendig avhengige av Herrens beskyttelse for å lykkes i denne tjenesten. Bønneord: Joh 15,5.

4. april - Nord-Korea er for femte år på

rad rangert som nr. 1 på Åpne Dørers forfølgelses-oversikt (se side 13). Takk Gud for det store mirakel at det likevel finnes flere hundre tusen kristne i landet.

5. april - Be om at våre trossøsken i Nord-

Korea vokser i troen, og at de må få flere muligheter til å dele evangeliet med sine landsmenn. Bønneord: Esek 18,23.

sident i Nigeria (se side 12). Be om at landet må få en president som vil arbeide for å sikre full trosfrihet for alle innbyggerne. Bønneord: 1 Tim 2,1-4.

8. april - Kristne i den nordelige delen av Ni-

geria blir ofte trakassert for sin tro. Mange blir angrepet fysisk av fanatiske muslimer. Be om at de kristne i Nigeria må bli bevart i en sterk tro og tillit til Gud, slik at de ikke griper til våpen for å hevne muslimenes ugjerninger. Bønneord: Salme 37,7-9.

9. april - Be om at de kristne i landet må få

visdom, styrke og motivasjon til å dele evangeliet med sine muslimske naboer, venner og familie. Bønneord: Mark 16,15-16.

10. april - Åpne Dører støtter og utruster

kristne i Nigeria, og forbereder dem på å møte motstand og forfølgelse gjennom Stå sterke i stormen-seminarer (SSIS) og ledertrening. Be om at deltakerne må få mot og utholdenhet. Bønneord: Ef 6,13. Nigeriansk gutt med barnebibel

6. april - De fleste nord-koreanere er

totalt desillusjonerte med hensyn til myndighetenes løfter om at Nord-Korea skal være et jordisk paradis. Be om at brutte løfter og en økende åndelig lengsel i befolkningen må føre til at stadig flere tar imot Jesus som sin Frelser og Herre. Bønneord: Apgj 17,30.

7


Bladet Åpne Dører

Be hverbønnekalender dag... OPPMUNTRET: Ratna viser frem brev og kort hun har fått fra kristne verden over.

11. april - Hannatu, en kvinnelig evangelist

fra den nordlige delen av Nigeria, ble 22. januar arrestert. Årsaken var at hun hadde invitert fire tidligere muslimer hjem til seg. Be om at Herren må beskytte henne under fangenskapet, og styrke troen hennes. Bønneord: Bønneord: Heb 13,3.

12. april - I Rogo-området nord i Nigeria er

en kirke blitt jevnet med jorden for å gi plass til en islamsk skole. Be om Guds visdom for menigheten og for kristne ledere i området. Bønneord: 2 Kor 6,6-8.

Indonesia 13. april - Noviana Malewa og tre vennin-

ner ble 29. oktober 2005 overfalt av fanatiske muslimer (se side 11). Venninnene ble drept og halshogd, men Noviana klarte å rømme. Rettssaken mot drapsmennene pågår i disse dager. Kuttene hun fikk i nakken og ansiktet

vises nå bare som store arr, men hendelsen har satt dype spor i sinnet hennes. Be om at Herren må helbrede de dype traumene hun sliter med. Bønneord: Jer 33,6.

14. april - Takk Gud for at familiene til de tre pikene som ble drept har fått styrke til å tilgi drapsmennene. Be om at de må høste rik velsignelse av dette. Bønneord: Jer 17,7.

15. april - Eti, Ratna og Rebekka vil i løpet av våren søke om å bli løslatt før dommen er sonet ferdig. Be om at de snart må få slippe ut av fengslet. Bønneord: 1 Kong 8,32b.

Kina 16. april - Det florerer rykter om at ure-

gistrerte kristne vil bli gjenstand for enda ­sterkere overvåking i tiden frem mot OL i Beijing neste år. Be om visdom og beskyttelse for alle uregistrerte kristne i Kina, og særlig for lederne deres. Bønneord: Ord 2,6.


Sagt om bønn Bønn er ropet fra dem som ikke vet og som ikke kan, til Ham som vet alt og kan alt. Ukjent

17. april - Det er fortsatt vekkelse i Kina, men stor mangel på pastorer og kristne ledere. Be om at Herren må reise opp nye sterke kristne som kjenner sin Gud og som kan gi åndelig mat til de nyfrelste. Bønneord: Jes 50,10.

18. april - Be i dag for arbeidet med

å produsere en kinesisk ungdomsbibel. Be om at denne nye bibelen må bli et mektig redskap for å lede Kinas unge til Jesus. Bønneord: Jes 55,11.

19. april - Søster Ruth, en kinesisk søndagsskolelærer, ønsker å etablere kristne skoler i landet. Be om at ønsket hennes må bli oppfylt. Bønneord: Ordsp 22,6.

Pakistan 20. april - Kristne i Pakistan blir ofte

forhindret fra å skaffe seg utdannelse, og halvparten av de kristne i landet er analfabeter. Be i dag for arbeidet med å lære kristne å lese og skrive. Bønneord: Job 22,28.

21. april - Be om beskyttelse over alle

dem som konverterer fra islam til den kristne tro. De risikerer i verste fall å bli drept. Bønneord: 1 Sam 25,29a.

22. april - Be om en gjennomgripende

vekkelse blant muslimene i Pakistan. Bønneord: Salme 67,8.

Vietnam 23. april - Åpne Dører er med på å utvikle et vietnamesisk nytestamente for barn. Be om at Herren må holde sin hånd over dette arbeidet. Bønneord: Ordsp 2,6.

24. april - Be i dag for bibellærerne som

reiser rundt i landet. Mange av dem opplever å bli forfulgt og trakassert. Bønneord: 2 Sam 22,2-4.

25. april - Be om at lederne i landet må

lære Gud å kjenne, og at vekkelsen blant innbyggerne i Vietnam må få fritt løp. Bønneord: Dan 6,27-28.

26. april - Takk Gud for alle vietna-

mesere som kommer til tro på Ham til tross for all motstand og forfølgelse. Bønneord: Salme 37,39.

Usbekistan 27. april - En del kristne kvinner er

blitt kidnappet og tvunget til å gifte seg med muslimske menn. Be om at Herren må se i nåde til disse ulykkelige kvinnene, og lindre deres sorg og smerte. Bønneord: Matt 5,4.

28. april - Fazliddin er blitt brutalt ban-

ket opp, og naboer har truet med å drepe ham og voldta døtrene hans dersom han fortsetter å fortelle andre om Jesus. Be om beskyttelse for Fazliddin og familien hans. Bønneord: Dan 6,28.

29. april - Be om Guds ledelse for kristne studenter og lærere. De utsettes ofte for et sterkt press fra kolleger og medstudenter. Bønneord: Joh 17,14-15.

Besøk våre INNHOLDSRIKE hjemme­sider på Internett: www.opendoors.no Nytt stoff til inspirasjon, takk og forbønn blir lagt ut hver dag.

Hjemmefronten 30. april - Be i dag for alle som arbeider

på Åpne Dører-kontoret, både ansatte og ulønnede medarbeidere. Be også for alle som arrangerer møter i ulike deler av landet, og for dem som hjelper oss med å oversette artikler til nettstedet vårt. Bønneord: Joh 15,5.

9


Bladet Åpne Dører

Russland

Tre år i bønn for Nord-Korea

Kina Japan

NORD-KOREA: Fine veier, men få biler.

Et nådens år fra Herren Uten Guds nåde og Hans beskyttelse over arbeidet, ville det ha vært helt utenkelig å gjennomføre prosjektene våre.

Ved Guds nåde var vi også i 2006 i stand til å rekke ut en hånd til kristne i Nord-Korea. Herren gjorde det mulig for oss å bringe inn flere hundre studiebibler og distribuere dem til kristne ledere. Titusenvis av Bibler ble delt ut til kristne i ulike deler av landet. Tusenvis av sangbøker ble overlevert til kristne – til stor begeistring. I tillegg ble det levert en betydelig mengde mat, medisiner, ulltepper og annet utstyr. Mange kristne nord-koreanere har deltatt på hemmelige ledertreningskurs og bibelskoler.

All ære til Gud Uten Guds nåde og Hans beskyttelse over arbeidet, ville det ha vært helt utenkelig å gjennomføre prosjektene våre. Takk Gud for hans grenseløse trofasthet og beskyttelse i året som gikk. Be om at Herren må FORFØRELSE: Nord-Koreanske kvinner ærer et minnesmerke over sin avdøde «gud» Kim Il Sung.

velsigne og beskytte arbeidet vårt også dette året og i tiden som kommer. Be om en spesiell beskyttelse over kontaktpersonene våre i den nord-koreanske undergrunnskirken. Nedenfor kan du lese utdrag fra et brev som en av Åpne Dørers kontakter fikk fra en kristen i Nord-Korea for kort tid siden:

Hei, hvordan har du det? Du aner ikke hvor takknemlige vi er for bøkene og medisinene du har sendt inn til oss. Hvordan kan vi noen sinne klare å betale deg tilbake? Hjelpen vi får fra deg gir oss styrke og mot til å fortsette arbeidet vårt. De troende som tilhører vårt lille husfellesskap har det bra, og vi kommer sammen for å dele Guds Ord med hverandre så ofte vi kan. Men på grunn av den vanskelige situasjonen her har vi ikke anledning til å treffe andre kristne så ofte. Det er mye jeg kunne ha fortalt deg, men du vet selv at jeg av sikkerhetsmessige grunner må være svært varsom med hva jeg skriver. Ta godt vare på deg selv!


Forfulgt men ikke glemt Overlevde drapsforsøk

Noviana Malewa

Indonesia - Vi skrev i forrige blad (side 12) om Noviana Malewa (nå 17 år gammel). Hun og tre skolevenninner ble angrepet av maskerte menn da de var på vei til skolen. De tre venninnene hennes ble drept og halshogd. Selv ble hun alvorlig skadet, men klarte å rømme. Skadene Noviana fikk på nakken og i ansiktet vises nå bare som store arr, men hendelsen har satt dype spor i sinnet hennes. Hun bor sammen med slektninger utenfor byen Poso, men hun våger ikke å reise inn i byen. Du kan sende en oppmuntrende hilsen til henne (på engelsk). NB. Du må ikke nevne Åpne Dører i brevet, og heller ikke skrive noe om islam. Bruk gjerne bibelhenvisninger. Hvis du ber for Noviana kan du gjerne fortelle det til henne. Adresse:

Noviana Malewa c/o Åpne Dører Barstølveien 50 F 4636 Kristiansand

Du kan også skrive til foreldrene til pikene som ble drept. (Sendes til Åpne Dører). Yesep Poliwo og Niece Lingkeka (foreldrene til Alfita Poliwo) Hernius Moranki og Nimu Wandenda (foreldrene til Theresia Morangki) Markus Sambue og Haderita Rongkombul (foreldrene til Yarni Sambue)

Straffes hardt for å ha krenket islam Indonesia - Abe (dekknavn) kommer fra øya Java. I 1998 omvendte han seg fra islam til kristen tro. Han har siden vært en aktiv evangelist. I mai 2006 ble Abe anklaget for å ha snakket nedver-

digende om islam, og dømt til 4,5 års fengsel. Han er blitt mishandlet av medfanger og har pådratt seg en hjerneblødning. Abe er gift med Waty (37). Ekteparet har en 15 år gammel datter, Rinda.

Skadene Noviana fikk på nakken og i ansiktet vises nå bare som store arr.

Abe sammen med kona og dattera.

Adresse: Abe (Indonesia) c/o Åpne Dører Barstølveien 50 F 4636 Kristiansand

11


Bladet Åpne Dører

Nytt

om forfulgte kristne

Viktig valg i Nigeria Samtlige partier har nominert muslimer til presidentkandidat, og dette fører til stor uro blant kristne i landet.

Nigeria - 21. april skal det velges ny president I Nigeria. Samtlige partier har nominert muslimer til presidentkandidat, og dette fører til stor uro blant kristne i landet. Mange kristne, og særlig de som bor i den nordlige delen av landet, frykter at presset fra muslimene vil øke ytterligere i tiden som kommer dersom en muslim blir utpekt til å være landets øverste leder. Den nåværende presidenten er kristen. Kristne ledere i Nigeria ber kristne verden over stå

UROLIGE: Kristne i Nigeria går en usikker fremtid i møte.

sammen med dem i bønn foran presidentvalget. Vi håper at mange av våre støttespillere vil engasjere

seg i bønn for Nigeria de neste ukene frem mot valget av ny president. (OD)

Risikerer dødsstraff FRUSTRERTE: Noen av slektningene til Martha Bibi Masih.

Pakistan - Etter en krangel med en muslimsk kvinne i vinter anklages Martha Bibi Masih for å ha fornærmet profeten Muhammed. Det er en krenkelse som fører til dødsstraff ifølge paragraf 295 C i Pakistans straffelov, den beryktede blasfemi­para­grafen. Hun ble arrestert av politiet og sitter nå i varetekt. Martha, hennes mann og deres fem barn bodde sammen med 12 kristne familier i et område bebodd av ca 500 muslimske familier. Familien hennes lever nå i skjul, og kan trolig aldri vende tilbake til hjemmet sitt. Selv om hun blir frikjent, er det stor fare for at nidkjære muslimer tar loven i egne hender og prøver å drepe henne. En organisasjon som jobber for menneskerettighetene i Pakistan, anklager islamistiske ekstremister for å bruke loven til å angripe religiøse minoriteter og andre som våger å være uenige med dem. (CD)


Hvor troen på Jesus koster mest... 2007 Forfølgelse i 2007

Hviterussland 42

Tsjetsjenia 16 Usbekistan 11 Aserbajdsjan 22 Turkmenistan 14 Tadsjikistan34 Tyrkia 35

Tunisia 46

Marokko 33 Algerie 31

Libya 26

Syria 45

Irak 21 Jordan 40 Kuwait 39 Bahrein 50 Egypt 18 Qatar 25 Saudi Arabia 2

Cuba 24 Mauretania 32

Mexico 49 (Chiapas i sør)

Nord-Korea 1 Kina 12

Afghanistan 10

Bhutan 7 Pakistan 17 Nepal 48 Forente Arabiske Bangladesh 44 Emirater 38 India 29 Myanmar 19 (Burma)

Oman 36

Laos 9

Eritrea 13 Jemen 6 Sudan 20

Nigeria 27

Vietnam 8

Djibouti 28

(Nord)

(Nord)

www.opendoors.no

Iran 3

(Højlandet)

Etiopia 37

Colombia 43

Somalia 4

(konfliktområder)

Colombia

I løpet av de siste 10 årene er 36 katolske prester og 133 evangeliske prester blitt myrdet. En mengde kirker er blitt ødelagt.

Kenya 47

Sri Lanka 30

Filippinene 49

Brunei 23

Maldivene 5

(Nord-øst)

Indonesia 41

Komorene 15

Nigeria

Mange kristne blir ofre for voldsomme angrep som resultat av islamiseringen i tolv delstater nord i landet. Flere tusen kvinner og barn er blitt enker eller foreldreløse. Hundrevis av kirker er brent ned de siste årene.

Eritrea

Om lag 2 000 protestantiske kristne sitter fengslet på grunn av sin tro. Mange kristne har vært innesperret i skipscontainere eller underjordiske fengsler i flere år.

India

Kristne er i økende grad målet for ytterliggående hinduers vrede og angrep. Pastorer og evangelister blir stadig oftere utsatt for trusler og angrep fra hinduaktivister.

Kina

Et stort antall kristne husmenighetsledere er dømt til flere års fengsel eller arbeidsleir fordi de er «medlemmer av en kontrarevolusjonær organisasjon».

Nord-Korea

Nord-Korea er det land i verden hvor de kristne opplever den mest brutale forfølgelsen. Forsøk på å flykte fra landet straffes med livsvarig arbeidsleir eller øyeblikkelig henrettelse.

Øverst på listen

10-lista. Etter å ligget lenger nede på lista En total mangel på religionsfrihet har gitt et år, er Afghanistan tilbake blant de 10 Nord-Korea førsteplassen på listen femte vanskeligste landene for kristne. året på rad. Ikke noe annet sted blir kristne Islam og kommunisme En total man­ forfulgt på en så brutal og systematisk måte. I løpet av 2006 ble situasjonen enda Islam er hovedreligionen i seks av Topp V I H J E L P E R F O R F U L 10-landene: G T E K Saudi-Arabia, R I S T N Iran, E Somalia, I M E R E gel N Npå 4religions­ 5 L A N D verre. Maldivene,55,0 Jemen21 og Afghanistan. Tre land frihet har gitt 01 Nord-Korea 85,0 11 Usbekistan Irak 43,0 31 Algerie 35,5 41 Indonesia 27,0 Forfølgelses-oversikt 42 Hviterussland 27,0 02 Saudi-Arabia 66,5 12 Kina 54,0 22 Aserbajdsjan 42,5 32 Mauretania 35,5 Sharia Liste over de 50 landstyres av kommunistiske regimer: Nord43 Colombia 03 Iran 65,5 13 Eritrea 53,0 23 Brunei 41,0 33 Marokko 34,5 27,0 ene der forfølgelsen 04 Somalia 63,0 14 Turkmenistan 52,5 24 Cuba 41,0 34 Tadsjikistan 34,0 44 Bangladesh 26,5 av kristne er verst. Nord-Korea Det strengt islamske Saudi-Arabia holder Korea, Vietnam og25 Laos. er det 35 Tyrkia 34,0 45 Syria 26,5 05 Maldivene 62,0 15 Komorene 52,0 Qatar Bhutan40,0 Plasseringen avhenger 36 Oman 33,5 06 Jemen 59,5 16 Tsjetsjenia 47,0 26 Libya 39,0 46 Tunisia 26,0 graden av forfølgelse. eneste buddhistiske landet på den opp­ enav solid andreplass. Et 07 annet 47 Kenya (nord-øst) 24,5 Bhutan land som 57,5 17 Pakistan 45,5 27 Nigeria 37,5 37 Etiopia 32,0 Nord-Korea har i fire år på rad ligget øverst 38 Forente Arab. Emirater 30,5 08 Vietnam 57,0 18 Egypt 45,0 28 Djibouti 37,0 48 Nepal 23,5 førsteplassen på listen – etterfulgt av også styres etter muslimske daterte 39 Kuwait 29,0 19 Myanmar (Burma) Topp 44,5 10-listen. 29 India 36,5 49 Mexico (sør) 22,5 09 Laos sharia-lover, 55,0 Saudi-Arabia. 20 Sudan (nord) 43,5 30 Sri Lanka 35,5 10 Afghanistan 55,0 40 Jordan 27,5 50 Bahrein 22,5 er Iran. Iran ligger på plass nummer tre, på listen femte etterfulgt av det muslimske Somalia i 1 Nord-Korea året på rad. Øst-Afrika og øygruppa Maldivene i det 2 Saudi-Arabia 3 Iran indiske hav. Disse fem verstingene ligger 4 Somalia alle på samme plassering som i fjor. 5 Maldivene Jemen på den arabiske halvøya har i år 6 Jemen steget én plass og ligger på plassen foran 7 Bhutan det buddhistiske kongedømmet Bhutan. 8 Vietnam Det er mulig å finne visse håpefulle sig 9 Laos naler om økt trosfrihet i Vietnam og Laos, 10 Afghanistan men fortsatt befinner de seg på Topp (konfliktområder)

(nord)

13


Bladet

Åpne Dører

onten Hjemmefr

Åpne Dører Holte Eiendom Postboks 1622 Lundsiden 4688 Kristiansand S.

Vi besøker disse stedene i april: Fre 13. april Søn 22. april

Bryne, Frikirken Kristiansand, Kjærrane

kl 20.00 kl 11.30

Fiskebrygga Kristiansand

Forfulgt – men ikke glemt

Tlf. 38 12 24 40 Fax 38 12 24 56

Siv. ing. Jan Helge Viste - mobil: 909 25 977

www.silas.as

Postboks 406, 4067 Stavanger Telefon 51 70 97 20 E-post: post@svithun-elektro.no www.svithun-elektro.no

- sammen er vi sterkere Telefon: 71 21 11 00 www.smaabedriftsportalen.no

Urs Wenk-Wolff Fiolinmaker Prof. Dahls gt. 24, 0260 Oslo Telefon: 22 55 20 03 – Mobil: 980 10 243

En bibelgruppe på Flekkerøy valgte nylig å sette bibel­ studiene til side en liten stund. Ikke for å se på TV eller prate om «løst og fast», men for å skrive hilsener til forfulgte kristne. Ungdommene brukte sin kreativitet i utformingen av hjemmelagede (og desto mer personlige...) kort. Det er svært meningsfylt å være med på en slik tjeneste. Åpne Dører får ofte høre fra forfulgte kristne at brev og kort fra kristne i andre land er til oppmuntring og trøst, og i noen tilfeller bidrar brevene/kortene til at fanger får bedre soningsforhold og en mindre brutal behandling. Kanskje kan det være et tips også for andre bibel- og bønnegrupper å sette av litt tid for å skrive noen hilsener til forfulgte kristne? F.v: Morten Olsen, Benedicte Tørressen og Serine Sørensen.


Gave til konfirmanten?

MERK: Overskuddet fra salg av DataBibelen går til spredning av Bibler i muslimske land.

Shockwave er en internasjonal bønneaksjon der tusenvis av unge kristne fra 25 ulike nasjoner ber for forfulgte kristne. Lørdag 3. mars nådde «bønne-bølgen» Norge. 15 forskjellige steder i landet var kristne ungdommer i bønn denne dagen.

REALISTISK: Kristne ungdommer på Randaberg samlet i en godscontainer for å be for forfulgte kristne i Eritrea.

100 unge i bønn Den største markeringen fant sted i Kristiansand Frikirke. 100 ungdommer fra ulike menigheter var samlet til bønn. De som ønsket, kunne skrive brev og kort til kristne trosfanger, og i løpet av kvelden ble det samlet inn 5 000 kroner – nok til 100 bibler til kristne i muslimske land.

Godscontainer På Randaberg hadde arrangørene leid inn en godscontainer der de som ønsket, kunne bli sperret inne en kort stund. Meningen var å gi de unge

en fornemmelse av situasjonen for hundrevis av kristne i Eritrea. Mer enn 50 ungdommer deltok under bønneaksjonen i Kjelleren ungdomsforening på Randaberg.

Husk å melde flytting til Åpne Dører når du skifter adresse.

15


Hjelp til fattige kristne ANALFABETER: Kristne pakistanere får ofte ikke mulighet til å skaffe seg utdannelse og arbeid fordi de er kristne – og svært fattige. Mange strever derfor med å forsørge seg selv og sin familie. Halvparten av de kristne i Pakistan er analfabeter. Fordi de ikke kan lese og skrive, strever mange med å forsørge seg selv og sin familie. Åpne Dører bidrar hvert år til at flere tusen kristne i Pakistan lærer å lese og skrive. I tillegg gir vi tusenvis av fattige kristne en yrkesutdanning, slik at de blir i stand til å få seg arbeid og en fast inntekt. De står dermed bedre rustet til å motstå fristelsen når de blir tilbudt økonomiske fordeler hvis de konverterer til islam. To unge kristne piker fra en fattig landsby kontaktet Åpne Dører og ba om å få være med på et sykurs. Pikene fikk delta på et slikt kurs, og fikk samtidig bibelundervisning. Øynene deres lyste der de satt og sugde til seg kunnskap, både om kunsten å sy og om Jesus. De forteller: – De eldre kvinnene i landsbyen har bedt oss om å komme tilbake for å undervise dem i det vi selv har lært. Det er ikke noen menighet i landsbyen vår, men nå kan vi både undervise de andre om Bibelen og om sying og søm.

Vil du støtte Åpne Dørers arbeid blant undertrykte kristne i Pakistan? Bruk vedlagte giro. Gavegiro: 3060 07 70000 PS: Dersom du ønsker å støtte kristne i et annet land enn Pakistan, skriver du landets navn på giroen og setter strek over tallene i KID-feltet nederst til venstre.

Åpne Dører støtter forfulgte kristne i mer enn 40 land. Gavene vi mottar denne måneden, vil bli brukt til arbeid blant fattige kristne i Pakistan. Hjertelig takk for all forbønn og støtte!

Telefon: 38 00 80 90

• E-post: norway@od.org • www.opendoors.no

Bladet april 2007  

hater Hvorfor han oss?

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you