Page 1

NOVEMBER 2018 / JAARGANG 6 / NUMMER 29

Ronde Tafel Sessie een kijkje in de glazen bol

Verpakkingen:

het verschil tussen winst of verlies

Marketplaces:

29

www.online-retailer.nl

grote kansen voor webshops

FUTURE OF E-COMMERCE Wat kunnen we de komende jaren verwachten?


KLAAR VOOR RETAILTRANSFORMATIE?

ALWAYS AHEAD IN DIGITAL COMMERCE Build Unique Experiences Maximize Order Value & Conversion Always Fast DE MID-MARKET RETAIL STAAT VOOR VEEL UITDAGINGEN. Marges staan onder druk, de concurrentie neemt toe. Marketplaces groeien hard en merken gaan direct. Nog meer kanalen en nog sneller schakelen. Hoe houd ik mijn kosten in bedwang en groei ik door in de toekomst? Ga jij een stap verder dan je concurrentie? Pak nu de kansen die er liggen met ecManager en Azure Cloud.

Omnichannel

Flexibel platform

Lage TCO

LOOP VOOROP IN OMNICHANNEL RETAIL

MAAK NU EEN AFSPRAAK +31(0)38 7200 952 | ECMANAGER.NL/ONLINERETAILER

Microsoft Azure Cloud


Ook ĂŠcht starten met real-time trigger based marketing? Laat Filip en Kris in actie schieten!

Maak vandaag nog werk van rendabele real-time trigger based marketing. Bel +32 (0)3 887 40 88, mail naar filip@stratics.be of kris@stratics.be

Zitten uw data verspreid over verschillende systemen? Beweert uw jurist dat u niet in orde bent met de privacywetgeving? Wilt u gevatter en in real-time inspelen op uw individuele klanten en prospects maar lukt dat niet in de praktijk? Met het Marketing Insights Platform (MIP) van Stratics verzamelt, consolideert en combineert u uw data in real-time tot relevante patronen en verhelderende inzichten. Wij vervangen uw bestaande systemen niet, wij versterken en connecteren ze. Gecombineerd met onze support en coaching beschikt u over alles om snel resultaat te halen met trigger based marketing. Schiet nu in actie: neem snel contact op met Stratics. www.stratics.be www.stratics.be

engaging your customer


VOORWOORD

NOVEMBER 2018

VOOR WOORD GLAZEN BOL E-commerce heeft het Nederlandse retail landschap aardig op zijn kop gezet. Intussen zijn we allemaal wel gewend aan het ‘nieuwe shoppen’. Van een status quo is echter geen sprake. E-commerce blijft zich voortdurend ontwikkelen. Het is een komen en (soms ook) gaan van nieuwe initiatieven. Waar leg je de focus op als retailer en wat kunnen we de komende jaren verwachten? Je leest het in deze editie van OnlineRetailer die volledig in het teken staat van ‘Future of E-commerce’. Hoe shopt de Nederlandse consument in 2020? Want als je dat ‘weet’, kun je als retailer daarop je strategie afstemmen. Volgens de experts aan onze Ronde Tafel Sessie zal voice commerce een flinke opmars maken. Leidend daarin is de adoptie van onder meer de slimme speaker, een toestel dat bijvoorbeeld in Amerika al in vrijwel ieder huishouden is te vinden. Daarnaast zullen de marktplaatsen steeds meer gaan domineren, wat niet per definitie een bedreiging hoeft te zijn voor de individuele retailer. Ook voorspellen de experts aan tafel dat de fysieke retail in de toekomst een belangrijk kanaal zal blijven. Niet alleen voor inspiratie en beleving, maar ook bijvoorbeeld voor afhalen en retourneren. Separaat aan de Ronde Tafel Sessie gaan de experts aan tafel elk in een individueel artikel dieper in op hun eigen specialisme. Ook

dat levert interessante inzichten op. Wist je bijvoorbeeld dat bol.com met Google samenwerkt om het ‘pratend winkelen’ verder te ontwikkelen? Of dat er nog genoeg mogelijkheden zijn om organisch verkeer naar je webshop te halen zonder SEO budet? Blauwe Monsters geeft raad. Ook voor omnichannel retail zijn er nog volop kansen. Senses of Living is daar het levende bewijs van. We nemen een kijkje bij deze enthousiaste retailer die al ruim vijftien jaar de ‘gedekte tafel’ helpt te verfraaien met keuze uit meer dan 10.000 artikelen. Dankzij de winkelautomatisering van Vendit zijn ze nu ook online actief. En met succes. Tot slot willen we ook nog even je aandacht vragen voor het AIPIA World Congress 2018. Tijdens deze wereldconferentie in de Beurs van Berlage in Amsterdam komt de crème de la crème uit de (verpakkings)industrie samen om de laatste ontwikkelingen in actieve en intelligente verpakkingen tot zich te nemen. Volgens organisator Eef de Ferrante van AIPIA het uitgelezen moment voor retailers om te bekijken wat deze moderne technologieën ook voor hen kunnen betekenen, alvorens ze massaal de boot missen. Dus retailers, alvast tot ziens op 19 en 20 november in Amsterdam!

Voor nu alvast veel leesplezier! Team OnlineRetailer

ONLINE

RETAILER I

5


NOVEMBER 201 8 JAARGANG 6 / NUMMER 29

INHOUD

I<

OnlineRetailer

001 / 053 005 Voorwoord 008 Future of E-commerce:

COLOFON

018 Uitgever Nederland: OnlineRetailer Publishing Irislaan 9a, 5595 EH Leende, Nederland T. +31 (0) 40 737 04 71 F. +31 (0) 40 206 21 58 E. Info@online-retailer.nl W. www.online-retailer.nl Uitgever België: OnlineRetailer Publishing BE Irislaan 9a, 5595 EH Leende, Nederland T. +31 (0) 40 737 02 95 F. +31 (0) 40 206 21 58 E. Info@onlineretailer.be W. www.onlineretailer.be Eindredactie: Roel van Gils Redactie: Maarten van Vliet, Sophie Marks, Frank Gielen, Stefan van der Velden, Mark Nieuwenhuis, Roel van Gils. Redactieadres: Irislaan 9a, 5595 EH Leende, Nederland T. +31 (0) 40 737 02 95 E. redactie@online-retailer.nl Bladmanagement: Tim van Lieshout E. t.vanlieshout@online-retailer.nl Secretariaat: Maddy Rutten E. administratie@online-retailer.nl Abonnementsprijs: € 39,00 per jaar inclusief BTW NL82 RABO 0118 1029 66 t.n.v. OnlineRetailer Publishing o.v.v. magazine OnlineRetailer informatie over abonnementen: T. +31 (0) 40 737 04 71 Adreswijzigingen: Schriftelijk tenmiste drie weken voor verhuizing naar: Postbus 51, 5595 EH Leende, Nederland Opzeggingen: Indien twee maanden voor het verstrijken van de abonnementsperiode geen schriftelijk bericht van opzegging is ontvangen, wordt het abonnement automatisch met een jaar verlengd. Doelgroep: OnlineRetailer wordt verspreid onder  professionals werkzaam op het gebied van e-commerce en online business, directeuren en ondernemers in de markt van verkoop op afstand (web winkeliers), fysieke retailers alsmede MKB ondernemers die voornemens zijn online te gaan, merken die het kanaal online inzetten. Vormgeving/art direction: ConceptiQ Visuele Communicatie Ben Hoogmoet T. +31 (0) 40 844 65 56 E. ben@conceptiq.nl W. www.conceptiq.nl Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever en zonder bronvermelding. Hoewel dit blad op zorgvuldige wijze en naar beste weten is samengesteld kunnen uitgever en auteurs op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid van de informatie. Zij aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade van welke aard ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op deze informatie.

6

I

ONLINE

RETAILER

RondeTafel Sessie

gaat Omnichannel

021

Denken vanuit de techniek

024 Organisch verkeer

zonder SEO budget

026 UX via voice search

E-commerce is in Nederland niet meer weg te denken en heeft het retail landschap voorgoed veranderd. Van een status quo is echter geen sprake. E-commerce blijft zich voortdurend ontwikkelen. Wat kunnen we de komende jaren verwachten? Gaat de slimme speaker ons land veroveren? Zijn marktplaatsen en grote reuzen uit het buitenland een serieuze bedreiging voor onze retailers?‘

Organisch verkeer zonder SEO budget

Smartphonereparateur

E-commerce

een kijkje in de glazen bol

08

3 tips

029 Tip tegen het

verlaten winkelmandje

030 Zoekmachine optimalisatie

033

steeds belangrijker

Geïntegreerd hart

van de organisatie

036 De kracht van

E-commerce

Het merendeel van de ondernemers en webwinkeliers weet inmiddels dat bezoekers vanuit Google de meest relevante stroom van verkeer vormen. Bezoekers die via de zoekmachine je website of webshop binnenkomen zijn namelijk specifiek op zoek naar jouw producten of diensten. Die wil je dus naar je site trekken! Het mooie van organisch verkeer (via Google) is namelijk dat dit gratis is..

24

De kracht van E-commerce

038 Ruwe data raffineren

tot marketinginzicht

041

Column

042 Bouw unieke

winkelervaringen

045 Abonnementsformules

Innovaties volgen elkaar in een steeds hoger tempo op en worden ook sneller opgepakt door consumenten dan ooit tevoren. Dit zie je terug in de bedrijfsvoering van internationale e-commerce-spelers. Het is als retailer dan ook interessant om te kijken naar de ontwikkelingen van deze partijen.

36

Mark Teurlings

steeds populairder

049 Laagdrempelig

omnichannel platform

053

ECOMMERCE XPO 2018

12 & 13 november


OnlineRetailer

I< ECOMMERCE XPO 2018 12 & 13 november

E-commerce XPO

E-Commerce Xpo is inmiddels een gevestigde waarde geworden bij iedereen die bezig is met online-ondernemen. De editie in Kortrijk blaast dit jaar vijf kaarsjes uit. “Een extra feestelijke jubileumeditie met meer dan 120 exposanten en een keynote van wereldformaat, belooft Bruno Bonte, exhibition manager van E-Commerce Xpo. Dit jaar is ook extra aandacht voor B2B ecommerce.

53

057 / 095 057 Marketplaces:

grote kansen voor webshops

060 Beelden zeggen meer

dan duizend woorden

062 Avontuurlijk

online shoppen met VR en AR

065 Domeinnaam die

inbreuk maakt op uw IP?

069 Toekomstbestendig door

migratie naar Shopware

073 Verpakkingen:

het verschil tussen winst of verlies

076 Webwinkelier

Fotografie

Beelden zeggen meer dan duizend woorden

Beelden zeggen vaak meer dan duizend woorden. Toch zijn er genoeg webwinkels die geen of veel te weinig aandacht besteden aan hun productafbeeldingen. Onbegrijpelijk in de huidige e-commerce markt, meent Roald Ploegmakers van Orbitvu. Hij legt uit hoe je op een relatief eenvoudige manier meer conversie kunt behalen door meer aandacht te geven aan productfotografie.

60

Verpakken

Verpakkingen: het verschil tussen winst of verlies

E-commerce kent een explosieve groei. Nu de winkelstraten steeds vaker worden ingeruild voor online etalages, is een pakje ontvangen vaak nog het enige moment van fysiek contact tussen retailers en consumenten. Wat vinden e-shoppers nu echt belangrijk aan dat pakket? DS Smith, de grootse leverancier van e-commerce verpakkingen in Europa, zocht dat uit.

73

Wereldconferentie over actieve en intelligente verpakkingen

Verpakken

Op 19 en 20 november komt de crème de la crème uit de (verpakkings)industrie samen in de Beurs van Berlage in Amsterdam om de laatste ontwikkelingen in actieve en intelligente verpakkingen tot zich te nemen.

als psycholoog

079 Great product content

dankzij PIM

083 Enterprise

POS ecosysteem

voor het MKB

086 Wereldconferentie

over actieve en intelligente verpakkingen

088 Senses of Living

gaat omnichannel

090 Supply Chain digitaliseren

met 1 oplossing

092 Administratiesoftware:

Eenvoud en gemak

095 PIM: maak het niet

nodeloos complex

86 ONLINE

RETAILER I

7


E-COMMERCE

TEKSTEN : Roel van Gils BEELDMATERIAAL: Juul Kessels

Future of E-commerce: een kijkje in de glazen bol 8I

ONLINE

RETAILER


RONDE TAFEL SESSIE

E-COMMERCE

E-commerce is in Nederland niet meer weg te denken en heeft het retail landschap voorgoed veranderd. Van een status quo is echter geen sprake. E-commerce blijft zich voortdurend ontwikkelen. Wat kunnen we de komende jaren verwachten? Gaat de slimme speaker ons land veroveren? Zijn marktplaatsen en grote reuzen uit het buitenland een serieuze bedreiging voor onze retailers? Of worden ook de marktplaatsen bedreigd door weer andere initiatieven? We vragen het de twaalf experts aan tafel tijdens onze Ronde Tafel Sessie met als thema ‘Future of E-commerce’. Hoe shopt de Nederlandse consument in 2020 is de eerste stelling die we ter tafel brengen. Guido van der Ven van bol.com antwoordt: “Voornamelijk via de mobiel op elke willekeurige plaats en elk moment, maar ook bijvoorbeeld in de auto via voice, omdat je toevallig iets te binnen schiet.” Twan Rutten van Vendiro: “Los van de manier, het device en het moment verwacht ik ook dat marktplaatsen een grotere rol zullen krijgen. Dat gaat ten koste van de individuele webwinkels. En ook marktplaatsen zetten steeds meer in op voice commerce, wat hun positie alleen maar verder versterkt.” Dat kan ook Dennis Stokman van Blauwe Monsters beamen en heeft om zijn visie kracht bij te zetten de Google Home speaker meegenomen. “Ik ben ervan overtuigd dat de slimme speaker het retail landschap opnieuw zal veranderen. Het creëren van voice content zal naast SEO een belangrijk aandachtspunt gaan worden voor retailers. Dat is op zich niet heel lastig, maar het verlangt wel weer een extra investering.”

VOICE COMMERCE

De slimme speaker zal volgens Guido van der Ven in eerste instantie beperkt ingezet gaan worden. “Voorlopig zie ik de speaker meer als een hulpmiddel om bijvoorbeeld je boodschappenlijstje samen te stellen om vervolgens op een later moment online de transactie af te ronden. Een nieuwe televisie uitzoeken zal minder snel via voice commerce gebeuren. Voor vervangingsinvesteringen of kleine aankopen kan het een uitkomst zijn.” Dennis Stokman: “Vergis je niet, de Google technologie zit ook al in de auto, komt straks in huis, dus is overal. Dat gaat een impact hebben.” Twan Rutten verwacht dat het niet voor alle productgroepen binnen e-commerce relevant is. “Voice commerce is beperkt inzetbaar. Voor een vervangingsinvestering of boodschappen prima, maar voor een televisie ga je naar een specialist.” Volgens Bjørn Hascher van ecManager is de bottleneck vooralsnog het aantal smart speakers in Nederland. In Amerika is voice commerce bijvoorbeeld al veel meer ingeburgerd. Met voice commerce kun je wel allerlei fantastische dingen realiseren, met name ook in B2B. Denk aan een

ALEXANDER VAN DIJK,

Focum

Alexander van Dijk heeft ruime ervaring in verschillende commerciële functies bij toonaangevende bedrijven en is business development manager bij Focum. Hij houdt zich bezig met het verder ontwikkelen en in de markt zetten van nieuwe proposities op het gebied van payments en data. Focum biedt hem en zijn collega’s de mogelijkheid om te bouwen aan de producten van de toekomst op het vlak van payments en de transitie van data naar informatie naar oplossingen. Heb je vragen over het artikel, neem dan gerust contact op met Alexander via telefoonnummer 088 730 65 00.

fietsreparateur die ook gewoon met vieze handen via voice commerce onderdelen kan bestellen. Dat soort initiatieven zie je nu ontstaan. Puur omdat het mogelijk is dat kanaal in te zetten in een omnichannel omgeving.”

PERSOONLIJKE ASSISTENT

Dennis Stokman resumeert: “Voice commerce is inderdaad in Nederland een opkomend kanaal, in tegenstelling tot in Amerika waar in bijna ieder huis wel een slimme speaker staat. Neemt niet weg dat veel onderdelen in onze samenleving al op voice zijn ingericht met de mobiele telefoon als beste voorbeeld.” PicNic is bijvoorbeeld ook al helemaal klaar voor voice, weet Bjørn Hascher. “Ze hoeven het straks alleen maar aan te zetten.” Guido van der Ven: “Google Home is de benaming van het apparaat, Personal Assistant is de naam van de onderliggende technologie. Dat is slim gevonden voor als het toestel straks écht als persoonlijke assistent gaat fungeren, degene die je vertrouwt en die weet wat je wilt. Tja, dan zou je bijvoorbeeld kunnen zeggen ‘ik heb een televisie nodig, je kent me, dus bestel er maar een’. Als dat de kwaliteit wordt, dan hebben we natuurlijk een heel ander gesprek.” Bart Verbeek van dNovo ICT verwacht dat het die kant wel op zal gaan. “In de reiswereld gebeurt het al. Daar kan op basis van je voorkeuren, interesses en reeds bezochte bestemmingen (want, je bent social ingeplugd) een goed voorstel worden gedaan voor een toekomstige bestemming. Die ontwikkelingen gaan echt heel hard.” Met andere woorden, retailers: get ready voor voice.

GUIDO VAN DER VEN,

bol.com

Guido van der Ven is als Director Business Development bij bol.com verantwoordelijk voor de ontwikkeling van bol.com als winkelplatform en commercieel verantwoordelijk voor het Zakelijk Account en de Cadeaukaart. Guido heeft een achtergrond in consulting (strategie- en procesverbeteringen) en business development. Hij begon zijn carrière bij Price Waterhouse Coopers als Analist, groeide door tot Adviseur en maakte na vier jaar de overstap naar bol.com. Sinds 2012 werkt Guido mee aan de innovaties van bol.com, als Business Developer, Director Zakelijk en nu Director Business Development. In deze baan komen zijn passies voor business development en ecommerce samen.

BELEVING EN INSPIRATIE

Grenzen vervagen tussen online en offline, constateert Peer Ruigendijk van FirstFocus. “Ongeacht waar je bent, je leest en bent continu met informatie bezig. De consument zoekt online, laat zich via welk kanaal of device dan ook goed informeren om vervolgens voor een stukje extra advies naar de fysieke winkel te gaan. Je ziet pure players winkels openen. Dat doen ze niet omdat ze er geen toekomst in zien.” Niels van Santen van TCOG: “Grenzen vervagen, maar het is

>>

ONLINE

RETAILER I

9


Verhoog de omzet van jouw webshop

[ EINDEJAARS AANBIEDING [ Nu €1,- per order! *Uitgaande van gemiddeld orderbedrag van €50,-

Nu tot 1 juli 2019

€1,- per order*

Toetskosten: €0,50 Premie: 1% Totaal: €1,00

[

Jouw voordelen met AchterafBetalen

[

Hogere conversie Wil je ook de omzet van jouw webshop verhogen? Bied je

Met AchterafBetalen van Focum ben je verzekerd van 100%

klanten dan de mogelijkheid om achteraf te betalen. Dit is

betaalgarantie, het hoogste acceptatiepercentage van de markt

klantvriendelijk, straalt vertrouwen uit en verhoogt je omzet.

en een scherpe prijs!

Meld je aan vóór 31 december 2018 bij AchterafBetalen en bespaar! Meer weten? Wil je ook AchterafBetalen in jouw webshop aanbieden? Neem dan contact met ons op via naast staande gegevens

T. 088-7306500

en vraag naar onze scherpe tarieven!

E. info@achterafbetalen.nl

www.achterafbetalen.nl

+


RONDE TAFEL SESSIE

E-COMMERCE

BART VERBEEK,

dNovo ICT

Bart is sinds 1994 bezig met internet en eCommerce. Oprichter van dNovo ICT en gecertificeerd Magento en Shopware developer en Solution Specialist. Altijd in voor een kop koffie om een passende oplossing voor web en commercie vraagstukken te bespreken.

wel doelgroep- en branche afhankelijk. Als je een muziekinstrument gaat kopen, wil je dat in veel gevallen toch echt in de winkel uitproberen. Een eigen gezicht, een unieke identiteit is daarin heel belangrijk.” Hoe ziet de winkelstraat van de toekomst er dan uit? Volgens Peer Ruigendijk zoals de 9 Straatjes in Amsterdam, een winkelstraat waar inspiratie en beleving de boventoon voeren, volledig geïntegreerd in alle kanalen. Als retailer zou ik me dan nu ook volledig richten op het integreren van alle systemen, zodat je over alle kanalen dezelfde tone of voice uitdraagt. Dat is voor veel retailers al een behoorlijke kluif. Probeer ook een manier te verzinnen om een app aan de man te brengen om ook op die manier in beeld te zijn en blijven bij de consument.” Volgens Jan van der Zwaag van Hunter-Retail moet een app het inderdaad verdienen om op een telefoon geïnstalleerd te worden. De app moet toegevoegde waarde bieden en dat bereik je met een eigen gezicht en verrassende acties.”

INTEGRATIES

Een ander punt waarop retailers verwachtingen moeten inlossen, is volgens Ronald Schepers van Logaps / Hardis Group het moment van afleveren. “De consument van vandaag verwacht dat hij een product niet alleen op ieder willekeurig kanaal kan bestellen, maar ook afhalen én weer retour kan sturen. Hierin kan ook het fysieke winkelpunt een mooie rol vervullen in de volledige customer journey.” Zijn dat nieuwe uitdagingen, vraagt Twan Rutten zich af. “Leveren wat de klant wil met die servicepropositie worstelt de retailer al jaren. En gelukkig wordt het ieder jaar beter.” Niels

van Santen: “Als de mogelijkheid bestaat, zou je zoveel mogelijk nieuwe kanalen moeten adopteren om nieuwe en bestaande doelgroepen te bereiken. Maar, als kleine ondernemer is het vaak een budgetkwestie; je kunt niet overal op inzetten. Mijn tip is dan ook om eerst de voorraden over alle kanalen centraal te optimaliseren, zonder je minder nee hoeft te verkopen.” Peer Ruigendijk: “Dan gaat het ook weer over integraties. In veel winkels staat de voorraad gewoon in de winkel en is de kassa niet gekoppeld. Je shop moet gekoppeld worden met je kassa en bij voorkeur realtime.” Niels van Santen: “Klopt, en met alle andere systemen, zoals een integratie met het ERP systeem, met de logistieke systemen, enz. Pure online spelers kunnen eenvoudiger de stap naar offline maken omdat ze veel meer overzicht hebben. Systemen zijn reeds gekoppeld en geïntegreerd. Offline spelers daarentegen bezitten vaak van oudsher oudere kassasystemen, die niet gekoppeld kunnen worden.” Anderzijds, een pure online speler is weer niet gewend om een 5-jarig huurcontract af te sluiten in een winkelstraat, zegt Peer Ruigendijk. “Zij staan weer voor andere uitdagingen.”

JAN VAN DER ZWAAG,

Hunter-Retail

Jan, een geboren en getogen Fries met één grote passie: IT oplossingen bedenken. Hij zat eerst in de Food en Non Food. Later kwam de stap naar CRM/ERP. En vanuit daar de stap naar het ontwikkelen van een kassa omdat Jan oplossingsgericht denkt. Een klant kwam met de vraag voor wat specifieke aanpassingen in de CRM software en vanuit daar ga je ontwikkelen en kom je op een kassa die als basis de klantrelatie heeft. Door het gesprek met de klant aan te gaan kom je erachter waar processen sneller en beter kunnen. Dat zijn uitdagingen die Jan graag aangaat. En vaak blijft het daar niet bij. Innovatie: ideeën uitdenken en blijven ontwikkelen dat is het waar het bij Jan om draait!

MET MIDDELMATIGHEID KOM JE ER NIET

Uit recent onderzoek blijkt dat Nederland de grootste webshop dichtheid heeft van Europa. Is er door het veranderende retail landschap in de toekomst nog plaats voor kleine(re) webshops? Volgens Peer Ruigendijk wel. “Zorg er wel voor dat je onderscheidend bent. Premium merken wegzetten via internet, dat zal wel stoppen. Ben je de goedkoopste, dan verdien

>>

”Je shop moet gekoppeld” ”Retailers: get ready voor voice” ONLINE

RETAILER I

11


E-COMMERCE

je niks en ben je duurder, dan verkoop je niks.” Ook Guido van der Ven is die mening toebedeeld en zegt: “Zorg ervoor dat je zelf een duidelijk ‘gezicht’ hebt en dat zo ook bekend bent bij je klanten. Mede door transparantie in de markt kom je met middelmatigheid niet meer weg.” Ronald Schepers bemerkt enige vorm van tegenstrijdigheid. Hij geeft als voorbeeld de Action. “Ze hebben er niks en toch ga je nooit met lege handen de deur uit.” Peer Ruigendijk: “Zij hebben wel een duidelijk gezicht; ook met een beperkt budget kun je daar iets kopen.” Guido van der Ven: “Het is voor de Action echter geen haalbare kaart om online actief te worden gezien hun laag geprijsde assortiment dat moeilijk winstgevend te versturen is. Tenminste niet zonder overheidssubsidies,” zegt hij verwijzend naar de situatie in China. Dat kan Bart Verbeek als geen ander beamen. “Zelf heb ik een webshop gehad in modelbouw, echt een niche. Maar de shop heeft het niet overleefd, simpelweg omdat het vanuit China goedkoper aangeboden (en thuisbezorgd) werd dan ik lokaal vanuit Nederland kon realiseren. Met andere woorden, je moet van goeden huize komen.” Peer Ruigendijk ziet het niet zo negatief. “Supermarkten verkopen groente en fruit, maar toch is er in dezelfde winkelstraat plaats voor een groenteboer. Dat kan ook online.”

12 I

ONLINE

RETAILER

TEKSTEN : Roel van Gils BEELDMATERIAAL: Juul Kessels

STORYTELLING

Herkenbaarheid is dus belangrijk voor een retailer, ook om te voorkomen dat je op prijs wordt weggedrukt op een marktplaats, zegt Dennis Stokman. “Toch wordt het als kleine webwinkel steeds lastiger om op te boksen tegen de marktplaatsen.” Guido van der Ven ziet het als een verantwoordelijkheid van een marktplaats dat een retailer ook hierop zijn verhaal kan vertellen, mits relevant voor de consument. “We zien een significant conversieverschil op bekende merknamen. Brandvalue leeft onder consumenten; een goede merknaam mag duurder zijn. Datzelfde geldt voor een goed verhaal.” Niels van Santen: “Storytelling werkt wel. Vooral ook op sociale media.” Bjørn Hascher: “Een sympathieke gedachte, maar de grote marktplaatsen lijken maar weinig oog te hebben voor de individuele retailer. Amazon heeft inmiddels 120 eigen merken, morgen zijn dat er 125. De volgende stap is dat ze de productie en distributie naar zich toetrekken.” Guido van der Ven: “Amazon heeft de strategie world domination. Andere marktplaatsen onderscheiden zich op andere vlakken en hebben juist wél oog voor de individuele retailer. Het is daarom relevant als retails om strategische keuzes te maken bij partnerships.” Peer Ruigendijk: “Het maken van strategische keuzes geldt voor alles. De eerste drie jaar heb je andere behoeften dan de volgende drie jaar en de

jaren daarna. Je zal dus altijd moeten blijven rondkijken.”

DATA

Het verwijt dat marktplaatsen vaak wordt gemaakt, is dat ze hun data niet beschikbaar stellen aan retailers. Guido van der Ven heeft daar een duidelijke visie over: “Het is interessant om daar ook eens vanaf de andere kant naar te kijken. Stel, marktplaatsen geven wel alle data vrij. Wat kan een retailer daarmee doen, rekening houdend met de Nederlandse wetgeving? Vaak kom je niet verder dan een (commercieel) mailtje sturen naar een klant. Als het om relevantie en klantloyaliteit draait, dan kan een marktplaats daarin vaak meer betekenen. Omdat er kennis en middelen beschikbaar zijn om beter te kunnen personaliseren. Natuurlijk is data interessant, maar in gebruik pas nuttig als er een sterk geïntegreerd apparaat beschikbaar is, waarbij data scientists realtime data kunnen verwerken. Dan levert data echt wat op. Maar dat vraagt een gigantische investering.” Peer Ruigendijk: “Die investering is niet zo gigantisch als het zich doet voorkomen. Met huidige kassasystemen en intelligente software kan je relatief eenvoudig analyses uitvoeren en gaan sturen.” Alexander van Dijk van Focum: “Alleen met een emailadres kom je niet ver, want ongecontroleerd gaan mailen is zonde van je tijd. Je hebt veel meer data nodig.” Ook


RONDE TAFEL SESSIE

Bjørn Hascher merkt op dat steeds meer kleine bedrijven bezig zijn op basis van artificiële intelligentie gepersonaliseerde productaanbevelingen te doen. En met succes. Dan kan je inderdaad niet zonder data.” Twan Rutten: “Aangezien de omzet van retailers steeds meer verschuift naar marktplaatsen, wordt het steeds moeilijker om je aanbod en assortiment op het doelpubliek af te stemmen.” Guido van der Ven: “Ik geloof wel in het data delen met retailers die daar chocola van kunnen maken en daarvoor moet je als retailer ook (kritisch) naar je eigen capaciteiten kijken. Als tussenvorm investeren wij nu al circa anderhalf jaar in actiegerichte verkoopadviezen, daarbij verzorgen wij de interpretatie en geven vervolgens een per partner toegespitst advies. Bijvoorbeeld: verbeter je productinformatie van deze artikelen of vul je voorraad alvast aan.”

CREATIEF ZIJN

Hoe breng je structuur aan in de enorme hoeveelheid data? “Voor de meeste retailers is dat een grote uitdaging,” meent Kris Vranken van Stratics. “Ze focussen soms op hele kleine details en overzien het grote geheel niet meer. Belangrijk is om de engagement van consumenten te bestuderen en daarop het gedrag te voorspellen. Artificiële intelligentie is heel mooi, maar het creatief omgaan met inzichten is toch ook wel heel belangrijk. Helaas zet de GDPR wel een rem op de creativiteit.” Alexander van Dijk: “Zolang je data goed ontsluit, kun je mooie dingen bereiken. Zo hebben telefoonproviders bijvoorbeeld een ‘pact’ gesloten waarbij ze data met elkaar delen om te voorkomen dat ze een abonnement verkopen aan iemand die bij een andere provider schulden heeft. Dat soort constructies kunnen van toegevoegde waarde zijn, los van het feit of het allemaal mag en kan binnen de regelgeving.” Ronald Schepers: “Ook het logistieke proces is heel erg data gedreven en niet alleen om efficiency slagen te maken in de wijze van proces aansturing. Er zijn zelfs voorbeelden van bedrijven die artificiële intelligentie inzetten om robots in magazijnen aan te sturen.” Niels van Santen is van mening dat data vooral ook van toegevoegde waarde kan zijn in het faciliteren van de hele ketenintegratie. “Zorg ervoor dat groothandel en retailer met elkaar in directe verbinding staan voor optimale verkoop.”

REUZEN

De grote reuzen uit het buitenland passeerden al even de revue. Moeten we echt

”Helaas zet de GDPR wel een rem op de creativiteit”

E-COMMERCE

voor ze vrezen in Nederland? Bjørn Hascher verwacht van niet. “De marktdominantie van Amazon in Duitsland is geen houdbare kaart. Er zal ook hier een tegenbeweging komen.” Volgens Niels van Santen heeft het alles te maken met marktwerking. “Er zijn al signalen dat het de andere kant opgaat. Vroeger keek men heel erg wantrouwend tegenover het bestellen bij een kleine webshop. Tegenwoordig is dat alom geaccepteerd. Als je als retailer een goed concept hebt, een goed verhaal of niche, heb je echt wel kansen om succesvol te zijn en te blijven.” Bjørn Hascher: “Er zijn nu ook opkomende initiatieven om decentraal commerce te bedrijven ofwel peer to peer commerce, waar de marktplaats helemaal geen rol meer speelt. Interessant of dat wat gaat worden.” Guido van der Ven: “Buitenlandse intreders springen in een gat dat je zelf open hebt gelaten. Als je niet aan de klantverwachtingen voldoet, dan creëer je ruimte voor een ander. Ga daarom als retailer altijd bij jezelf te raden waar je aandacht niet naar uit is gegaan. Ik ben van mening dat de Nederlandse en Vlaamse retail als collectief echt wel in staat zijn om dusdanig relevant te zijn voor de consument dat internationale toetreders, zoals Amazon, geen échte toegevoegde waarde bieden.” Twan Rutten: “Amazon stapt Spanje en Italië binnen, omdat e-commerce daar nog in de kinderschoenen stond. De vraag wanneer Amazon naar Nederland komt, wordt al tien jaar gesteld. Waar gaan ze het op winnen? Nederland is al goed ontwikkeld en misschien wel te klein voor ze. En Alibaba? Het is lastig in te schatten of de Nederlandse consument in de toekomst zit te wachten op bijvoorbeeld een naamloze televisie uit China voor een paar honderd euro of juist vasthoudt aan de ‘vertrouwde’ merken.”

VAN BEZIT NAAR VERBRUIK

Een zichtbare trend is de algehele opvatting van met name de jongere generatie, die veel minder waarde hecht aan bezit, zegt Alexander van Dijk. “Er verschijnen steeds meer leasingproposities op de markt. Je kunt je afvragen of de grote buitenlandse reuzen ook daartoe in staat zijn. Ik denk het niet. Een ander gevaar is wel dat grote fabrikanten die proposities zelf aan

PEER RUIGENDIJK,

FirstFocus

Peer Ruigendijk is online marketing strateeg en mede-eigenaar van FirstFocus. Zijn ervaring ligt met name in Shops (Clicks & Bricks). Gebieden waar hij zich de laatste jaren vooral op richt zijn CRO en Omnichannel/ROPO. Sinds 2006 is Peer zijdelings betrokken bij FirstFocus en in 2012 is hij aangetreden als partner.

NIELS VAN SANTEN,

TCOG

Niels is afgestuurd econoom aan de Erasmus Universiteit (2006) en is bij TCOG als Sales Manager verantwoordelijk voor sales en business development. TCOG is een Microsoft Dynamics NAV specialist met meer dan zeventig experts in dienst. Zij biedt op NAV één geïntegreerd ERP-systeem, inclusief financiële en logistieke inrichting, voor zowel wholesale- als retail/etailers. Enkele klanten: Craft Sportswear, By-Bar, My-Jewellery, Vingino, Dante6, Klerx Schoenen, Blackstone en Netraco.

>> MAURICE VANDEBROEK,

@iPower

SEO-copywriter van @iPower, een internetbedrijf met een brede waaier aan services, dat de laatste jaren de nadruk legt op zoekmachineoptimalisatie. Het doel: bedrijven meer omzet laten genereren via hun website. De middelen: geoptimaliseerde content, hogere posities in Google, betere conversie. Tegenwoordig doet @iPower dat voor bedrijven uit de hele wereld.

ONLINE

RETAILER I

13


Inzicht in al uw inkomende betalingen: online en offline Met de vernieuwde Rabo OmniKassa


RONDE TAFEL SESSIE

E-COMMERCE

TWAN RUTTEN,

Vendiro

Twan Rutten is medeoprichter van Vendiro. Vendiro helpt retailers en brandowners om producten te verkopen via marketplaces. De basis is een software oplossing om onder andere content en prijsstelling te optimaliseren. Daarnaast adviseert en begeleid Vendiro haar klanten om de marketplaces optimaal in te zetten om de strategische doelen te behalen.

de man proberen te brengen en op die manier de retail buiten spel zetten.” Jan van der Zwaag: “Dergelijke abonnementsformules komen voort uit de muziekindustrie en zie je nu ook opduiken in vervoer: het delen van fietsen, auto’s, enz.” Maurice Vandebroek van @iPower: “Het systeem van deelauto’s is inderdaad op dat principe gebaseerd. We berekenen wat de auto in totaliteit kost, je betaalt vervolgens een bedrag per maand en per gereden kilometers. Dat is vaak een stuk goedkoper dan wanneer je zelf een auto koopt.” Een andere motivatie voor de transitie van bezit naar verbruik is volgens Ronald Schepers gemakzucht. “Je hebt er geen omkijken meer naar en bent altijd verzekerd van een up to date product.” Dennis Stokman: “Je koopt inderdaad gemak. De jongere generatie leaset vrijwel alles: een fiets, een auto, een wasmachine tot tegenwoordig zelfs het bed aan toe.” Guido van der Ven refereert naar het recente ‘geluksonderzoek’ van Amerikaanse wetenschappers: “Het blijkt zo te zijn dat je gelukkiger wordt van ervaringen dan van bezit. Ze hebben het dus ook nog eens heel goed begrepen.” De wereld van abonnementsmodellen staat volgens Bart Verbeek nog maar in de kinderschoenen en zal nog veel verder groeien. “De consument is op zoek naar ontzorging. Aan de andere kant is er nog een mooie incentive voor fabrikanten en dat is het ecologische aspect: duurzaamheid. Aan het einde van een cyclus wordt een product terug ingenomen en worden onderdelen hergebruikt.” En vanuit technologisch perspectief bieden abonnements-

”Het blijkt zo te zijn dat je gelukkiger wordt van ervaringen dan van bezit” modellen ook kansen, meent Bjørn Hascher. “De consument heeft altijd de beschikking over de laatste technologie.” Dát, samen met de circulaire gedachte maakt dat er steeds meer ruimte is voor abonnementsformules, concludeert Dennis Stokman. Maurice Vandebroek ziet dan ook volop kansen voor start-ups die daarop inspringen.

RETAIL TUSSENUIT SNIJDEN

Abonnementsformules kunnen volgens Dennis Stokman een serieuze bedreiging vormen voor retailers. “Je ziet nu al de trend dat steeds meer merken consumenten rechtstreeks gaan benaderen. Sommige fabrikanten zijn echt op oorlogspad en bezig de retail er tussenuit te snijden.” Dat kan ook Niels van Santen bevestigen. “Zo heeft Wehkamp bijvoorbeeld serieuze concurrentie van sociale media kanalen waar kledingmerken rechtstreeks vertegenwoordigd zijn en van daaruit sales naar hun eigen shops genereren.” Dat bewijst maar weer dat je als retailer van toegevoegde waarde moet zijn, zegt Twan Rutten. “Als je 90% van je omzet wegzet via een marktplaats, dat kan een fabrikant of merk natuurlijk zelf ook. Het retail landschap zal dus zeker wel gaan vernauwen als gevolg van deze trends.” Niels van Santen: “Van Bommel had ook dat probleem, maar ziet retailers nu als verlengstuk

DENNIS STOKMAN,

Blauwe Monsters

Dennis Stokman, inmiddels 35 lentes jong, trotse vader van dochter Mirthe en eigenaar van Blauwe Monsters. Blauwe Monsters ben ik begonnen uit behoefte vanuit onze eigen webshop (hemdvoorhem.nl). Vanuit deze behoefte zijn we de nummer 1 speler binnen de SEO markt geworden. Met het grootste blognetwerk van Nederland kunnen wij klanten met garantie hoger krijgen in de organische posities van Google.

>>

ONLINE

RETAILER I

15


ALPHASHOT

dé oplossing voor hoogwaardige ‘vrijstaande’ productfotografie.

Zo simpel is het!

Een ALPHASHOT is een productfoto waarvan de achtergrond automatisch wordt verwijderd door de Alphakanaal technologie, de opname is dus:

direct vrijstaand zonder nabewerking!

ALPHASHOT XL PRO Alle modellen inclusief: - LED-verlichting - razendsnelle dataverwerking - direct vrijstaand STAP 1:

3 SECONDEN:

maak een opname

van opname naar vrijstaand beeld

STAP 2:

beeld is direct vrijstaand

STAP 3:

beeld wordt automatisch in uw webshop geplaatst

Alphashot is er in diverse uitvoeringen, altijd een model wat bij u past

ALPHASHOT Micro

ALPHASHOT 360

ALPHASHOT XL

ALPHATABLE

ALPHASTUDIO XXL

Orbitvu Benelux B.V. Kerkstraat 7 - 4273 CA Hank - Nederland | Tel.: 0031 (0)162-402801 |

info@orbitvu.nl | www.orbitvu.nl


RONDE TAFEL SESSIE

E-COMMERCE

BJØRN HASCHER,

ecManager

van hun business. Het hoeft dus geen bedreiging te zijn.” Bart Verbeek: “Nike is daar ook een goed voorbeeld van. Ze hebben bewust een niche opgezocht waarbij je je schoenen via Nike zelf kan laten personaliseren. Daarnaast leveren ze gewoon de traditionele retail en wordt een kanaalconflict voorkomen.”

RETOUREN

Volgens Ronald Schepers blijft de fysieke retail ook in de toekomst een belangrijk kanaal. “Niet alleen voor inspiratie en beleving, maar ook functioneel om bijvoorbeeld een product af te halen of te retourneren. Retouren bieden een gigantisch potentieel om nieuwe business te genereren. Het is zaak om een retour zo snel mogelijk weer te kunnen verkopen via elk willekeurig kanaal. Dat vraagt integraties tussen de winkels, het magazijn en het online platform om de voorraden real-time inzichtelijk te hebben en van daaruit te acteren. Dat spel kun je alleen maar spelen als je echt de juiste informatie hebt en weet waar je goederen zich bevinden.” Guido van der Ven geeft ook een mooi voorbeeld. “Zalando heeft het ‘probleem’ dat 40% van de orders retour komen. Ze hebben een intelligent systeem bedacht waarbij ze de retourstromen gebruiken voor het aanvullen van de voorraden op de verschillende locaties. Heel doordacht.”

gen.” Guido van der Ven: “Inderdaad, beter is het misschien een vast moment in de week te kunnen kiezen waarop alle bestellingen binnenkomen. Een moment waarop je ook meestal thuis bent.” Maurice Vandebroek: “bpost in België is met dat principe aan het experimenteren, maar ook met het verzamelen van de leveringsvoorkeuren en alternatieven van de individuele consument.” Dennis Stokman: “Als je de levering zou kunnen koppelen aan gedrag, dan heb je de ultieme samenwerking tussen data en logistiek. Bijvoorbeeld als je iedere dag de trein neemt, zou je de levering kunnen laten plaatsvinden in een locker op het station. Datzelfde geldt als je iedere dag langs een bepaald tankstation rijdt. Die slimmigheden zou je in het logistieke systeem moeten kunnen inbouwen.” En wie kan dat straks als geen ander faciliteren? Inderdaad, de persoonlijke assistent die in het begin van deze discussie ter sprake kwam. I<

KRIS VRANKEN,

Stratics

Kris Vranken is van jongs af aan gefascineerd door wiskunde, statistiek en economie. Daarnaast heeft hij een grote interesse voor psychologie en sociologie. Wat drijft het gedrag van het individu, van een groep…? Kris wil patronen ontdekken. Hij benadert data niet zuiver statistisch maar houdt ook rekening met omgevingsfactoren.

LOGISTIEKE VOORKEUREN

Over logistiek gesproken, volgens Guido van der Ven missen logistieke innovaties over het algemeen het business model. “De consument wil heel veel gemak, maar wil er niet voor betalen. Daarin zijn nog stappen te maken.” Vooral de inefficiëntie in de last mile, althans zo lijkt het, baart me zorgen, zegt Dennis Stokman. “Busjes rijden de hele dag achter elkaar aan. Koppel systemen aan elkaar. Waarom kan dat aan de achterkant wel, maar aan de voorkant niet?” Twan Rutten: “Vaak hoef je een product ook niet de volgende dag al geleverd te krij-

Bjørn Hascher is verantwoordelijk voor merken marketingstrategie en het partnernetwerk van ecManager. ecManager is een Nederlandse softwareontwikkelaar van het ecManager Digital Commerce Cloud Platform. Wij geloven dat duurzame vooruitgang, business transformatie en concurrentiekracht voor een groot deel door techniek wordt gedreven. Met onze state-of-the art digital commerce technologie, stellen wij retail, merk en groothandel organisaties in staat om dat te kunnen realiseren.

RONALD SCHEPERS,

Logaps / Hardis Group

Ronald Schepers is business development partner van Hardis Group in de Benelux voor REFLEX WMS wat onder andere ingezet wordt bij bol.com en vele andere e-commerce spelers.

In 2001 startte Kris Stratics. Het data driven marketingbureau groeide snel op basis van bewezen referenties en door networking.. Vandaag telt Stratics 11 medewerkers en is de laatste vijf jaar het klantenbestand verdrievoudigd. De focus ligt op het begeleiden van klanten bij het ontwikkelen van een langetermijnvisie omtrent ‘datagestuurde’ marketing.

ONLINE

RETAILER I

17


OMNICHANNEL

TEKSTEN : Mark Nieuwenhuis BEELDMATERIAAL: Lightspeed

Smartphone- Met dank aan Lightspeed reparateur gaat Omnichannel omnichannel De markt voor smartphone- en tabletreparatie was tot een paar jaar geleden een markt van uitersten: je kon terecht bij ofwel de wat shabby reparateurs of bij winkels van de fabrikanten zelf. Een middenweg met reparaties tegen een eerlijke prijs was er niet. Boris Blijham is samen met zijn compagnon Danny ten Nijenhuis in dat gat gedoken. Dat heeft geleid tot de oprichting van The Phone Lab met een eerste vestiging in Amsterdam. Inmiddels zijn ze vele vestigingen verder en wordt nu ook gewerkt aan een digitaal kanaal. Een gesprek met oprichter Boris Blijham.

18 I

ONLINE

RETAILER


OMNICHANNEL

TRANSPARANT

In de Marnixstraat in Amsterdam opende 3,5 jaar geleden de eerste vestiging van The Phone Lab. “Ons concept werd direct goed ontvangen, want al na een half jaar bleken we winstgevend te zijn,” zo blikt Boris terug. “We zijn onderscheidend in service. Dat blijkt ook uit onze recommendations waarin we steevast goed scoren met een gemiddelde van een 9,5 uit meer dan 3.000 reviews. Dat is vooral te danken aan onze open en transparante werkwijze. Bij ons weet de klant op voorhand waar hij aan toe is en wat de reparatiekosten zijn. Mochten deze alsnog afwijken nemen we direct contact op met de klant.”

BINNEN DERTIG MINUTEN

Vooral de snelheid van repareren bij The Phone Lab is volgens Boris uniek. “Het merendeel van de reparaties is ‘klaar terwijl u wacht’ en binnen de dertig minuten voltooid. Mensen kunnen niet meer zonder hun telefoon. Daar spelen wij op in. Als je je telefoon bij bijvoorbeeld Apple ter reparatie aanbiedt, kan het zomaar een week duren. Inderdaad, voor dezelfde reparatie waar wij maximaal dertig minuten voor uittrekken. En dat ook nog onder het genot van een lekker kopje koffie. We werken zoveel mogelijk met originele onderdelen of indien niet mogelijk met een kwalitatief vergelijkbaar alternatief. Drie maanden garantie op de reparatie is bij de prijs inbegrepen.”

ALL-IN-ONE KASSASYSTEEM

Na de opening van de eerste vestiging in Amsterdam kwam Boris al snel tot de conclusie dat het bestaande kassasysteem eigenlijk niet voldeed aan de behoefte. “Voor reparaties dienden we bijvoorbeeld een apart werkbonnetje aan te maken, los van het kassasysteem. We waren eigenlijk op zoek naar een all-inone oplossing. Op een dag kwam Jacques van Mackelenbergh, Lightspeed’s Partner Manager, zijn telefoon ter reparatie aanbieden. We raakten met elkaar in gesprek en hij nodigde ons uit om op het hoofdkantoor van Lightspeed de mogelijkheden eens te komen bekijken aan de hand van en demo. Dat hebben we gedaan en we waren direct overtuigd van het cloudgebaseerde all-in-one concept.”

GEEN HOGE INVESTERINGEN

Het Lightspeed kassasysteem voldoet volledig aan onze behoeften, stelt Boris. “Via het systeem kunnen we onze voorraden en

”In tegenstelling tot de traditionele kassasystemen vergt het Lightspeed kassasysteem vooraf geen grote investering. De enige investering is in feite de maandelijkse fee die we afdragen aan Lightspeed” klantgegevens oproepen, maar ook werkbonnetjes genereren. In tegenstelling tot de traditionele kassasystemen vergt het bovendien vooraf geen grote investering. De enige investering is in feite de maandelijkse fee die we afdragen aan Lightspeed. Het systeem is zeer gebruiksvriendelijk en biedt vele mogelijkheden om op basis van data onze business verder te ontwikkelen en de juiste beslissingen te kunnen nemen. Met de module Lightspeed Analytics zijn we namelijk vorig jaar gestart.”

AMBITIES

The Phone Lab staat nu aan de vooravond van de implementatie van de derde Lightspeed

module: Omnichannel. Boris: “We willen onze klanten ook digitaal kunnen ontzorgen. Dat wil zeggen dat we online refurbished smartphones, tablets en accessoires gaan aanbieden via een webshop. Onze ambitie is om binnen twee jaar hét adres te zijn voor smartphone- en tabletreparatie in de Benelux. Die snelle groei willen we realiseren door bijvoorbeeld met een investeerder in zee te gaan.” Ook deals met verzekeringsmaatschappijen en providers sluit Boris niet uit. En dat alles met dank aan het allround concept van Lightspeed. I< www.lightspeedconnect.eu

ONLINE

RETAILER I

19


Het Google algoritme is voor ons geen rocket science

Niet alleen advies - ook actie Maandelijks begrijpelijke rapportages

Online marketing bureau

Gegarandeerd meer relevant verkeer

blauwemonsters.nl | info@blauwemonsters.nl | +31 20 893 26 56


E-COMMERCE

TEKSTEN : Sophie Marks BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

DENKEN VANUIT DE TECHNIEK Veel organisaties realiseren zich nog te weinig dat het digitaliseren van bedrijfsprocessen en het verbinden van systemen een enorm besparingspotentieel kan opleveren. Dat stelt Bart Verbeek van dNovo ICT. Samen met zijn team van voornamelijk technisch specialisten helpen ze retailers met het vereenvoudigen van dagelijkse processen, alsmede met het neerzetten van een degelijke e-commerce omgeving, zowel B2C als B2B.

>> ONLINE

RETAILER I

21


E-COMMERCE

Sinds de oprichting in 2010 bouwt dNovo ICT e-commerce omgevingen in Magento. “Het is de technisch Lego onder de e-commerce platformen; je kan er fantastische creaties mee realiseren,” weet Bart uit ervaring. Toch besloot hij enige tijd geleden om niet uitsluitend de focus te houden op Magento. “De aankondiging van Magento 2 enkele jaren geleden zorgde voor een opschudding in de markt, te meer daar de daadwerkelijke introductie (veel) te lang op zich liet wachten. Dat heeft er mede toe geleid dat ook wij onze scope zijn gaan verbreden en Shopware als het ware hebben omarmd als tweede pijler voor e-commerce.”

SHOPWARE OF MAGENTO 2

Shopware loopt mijlenver voor als het gaat om het brengen van emotie in e-commerce, stelt Bart. “Het platform is flexibel, schaalbaar en kent een zeer grote userbase in de DACH regio. Afhankelijk van het type organisatie en de behoeften bekijken we welk platform het meest geschikt is: Shopware of Magento 2.” Volgens Bart is het niet vanzelfsprekend dat gebruikers van Magento 1 automatisch worden gemigreerd naar Magento 2. “We noemen het wel migreren, maar een eventuele overgang van Magento 1 naar 2 betekent dat we het platform volledig opnieuw moeten neerzetten. Een mooi moment dus voor Magento 1 gebruikers om op basis van de wensen en behoeften te kijken welk platform het beste aansluit met het oog op de toekomst.”

NOVOSYNC

Behalve het realiseren van een degelijke e-commerce omgeving, is dNovo ICT ook zeer sterk in het optimaliseren van bedrijfsprocessen door middel van automatisering. Bart: “We proberen onze klanten van aanzienlijke meerwaarde te zijn door processen te optimaliseren. Dat betekent datastromen op een dusdanige organiseren dat ze over een breder vlak binnen een organisatie meer efficiency teweegbrengen. Onder andere door bestaande (manuele) handelingen weg te nemen waar mogelijk en wenselijk. Via ons koppelingsplatform NovoSync, gebaseerd op de serverless technologie van Microsoft, kunnen we heel schaalbaar en flexibel koppelingen ontsluiten. Behalve met de bekende e-commerce platformen maken we langs deze weg zonder enige moeite productkoppelingen, or-

”Behalve het realiseren van een degelijke e-commerce omgeving, is dNovo ICT ook zeer sterk in het optimaliseren van bedrijfsprocessen door middel van automatisering” derkoppelingen, OCI- en klantkoppelingen. We kunnen feitelijk zover gaan dat we alle interne en externe systemen van onze klanten met elkaar verbinden via NovoSync.” Bart geeft een voorbeeld: “Zo hebben we recent voor een klant de orderentry gedigitaliseerd. Werden bestellingen voorheen via mail of telefoon doorgegeven, tegenwoordig gaat dat direct via een webin-

terface van onze klant. Dat voorkomt een hele berg aan menselijk handelen, dankzij een OCI koppeling tussen webshop en ERP systeem. Vooral in B2B, zoals ook in dit voorbeeld, kan door deze procesoptimalisatie een enorme efficiencyslag worden behaald. Het team van acht salesmensen dat zich voorheen vrijwel uitsluitend bezig hield met orderentry, kan zich nu weer volledig concentreren op de sales.” I <

ONLINE

RETAILER I

23


SEO

TEKSTEN : Robert Hoebe, Blauwe Monsters BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

Organisch verkeer zonder SEO budget in 2019? Het merendeel van de ondernemers en webwinkeliers weet inmiddels dat bezoekers vanuit Google de meest relevante stroom van verkeer vormen. Bezoekers die via de zoekmachine je website of webshop binnenkomen zijn namelijk specifiek op zoek naar jouw producten of diensten. Die wil je dus naar je site trekken! Het mooie van organisch verkeer (via Google) is namelijk dat dit gratis is.

Tenminste, het is gratis in de zin dat je niet per klik hoeft te betalen, zoals wel het geval is met Google Ads. Om in grote getalen écht kwalitatief organisch verkeer naar binnen te harken, zal je moeten investeren in een zoekmachine optimalisatie strategie. Oftewel: SEO.

len, dan ben je verder van huis. Het kan tenslotte zomaar gebeuren dat het algoritme van Google besluit dat jouw content niet langer relevant genoeg is voor de Google gebruiker.

Maar kan het ook anders?

(GOEDKOPER) VERKEER VANUIT GOOGLE ADS

ORGANISCH VERKEER ALS ENIGE VERKEERSBRON

Het korte antwoord: nee. In het competitieve online marketing landschap van tegenwoordig is het noodzakelijk om aandacht te besteden aan zoekmachine optimalisatie wanneer je hier verkeer uit wenst te halen. Diversificatie van verkeer is echter belangrijk. Wanneer 99% van je websiteverkeer uit één bron afkomstig is en die bron laat je val-

24 I

ONLINE

RETAILER

En wat dan?

Gelukkig zijn er manieren om meerdere verkeersbronnen efficiënt te benutten. Eén daarvan is uiteraard Google Ads (voorheen AdWords). Door goed onderzoek te verrichten naar de doelgroep en het zoek- en koopgedrag, kun je de juiste middelen vinden om gericht te adverteren. Dat wil zeggen: je campagnes optimaliseren zodat deze rendabel zijn. Het ‘grote geheim’ van rendabele tekstad-

vertenties in Google? Een hoge kwaliteitsscore. Een goede score krijg je bijvoorbeeld wanneer je landingspagina voldoende is geoptimaliseerd rondom de zoekterm(en) waarop je wenst te adverteren. In andere woorden: on-page SEO optimalisatie speelt zelfs bij adverteren een belangrijke rol. Campagnes optimaliseren en Google Ads rendabel krijgen is al lastig genoeg. Pak dus die goede kwaliteitsscore en betaal minder per klik.

ZELF DE JUISTE KEYWORDS VINDEN

Je kunt zelf goede SEO content voor een betere kwaliteitsscore maken. Houd er echter wel rekening mee dat dit bijzonder tijdrovend kan zijn. Ten grondslag aan goede SEO content ligt namelijk het ‘zoek-


SEO

”Lokale SEO kan enorm helpen jouw site op de kaart te zetten”

GOUDEN TIP VOOR MEER VERKEER EN CONVERSIE

Focus je daarom op specifieke zoektermen. Dat betekent ook medium- en longtail, oftewel zoekterm combinaties. Deze hebben weliswaar (bijna) altijd een veel lager zoekvolume, maar het verkeer dat je via deze termen binnenkrijgt is van hogere kwaliteit. Kies dus voor ‘rode bergschoenen maat 44’ in plaats van ‘bergschoen’ wanneer je weinig budget hebt. Niet alleen heb je dan een grotere kans om een betere positie in Google te pakken met deze longtail zoekterm. Daarnaast krijg je verkeer binnen op de website dat exact op zoek is naar dit product. Hetzelfde geldt voor organisaties, SaaS, marketing, of een ander ‘ingewikkelder’ concept dan een schoenenwinkel. Spit de zoekterm af en zoek de niche op. Zo kun je ook met een klein (of zonder) specifiek SEO budget toch Google gebruiken als belangrijke verkeersbron.

DE SEO STRATEGIE VOOR 2019 woordenonderzoek’. Tijdens een dergelijk onderzoek analyseer je de concurrenten (zowel direct als indirect) en ga je op zoek naar zoektermen die een kans bieden voor jouw website. Bijvoorbeeld door uit te zoeken naar welke zoektermen maandelijks veel wordt gezocht. Met tools zoals de Keyword Planner van Google (gratis) en de Organic Traffic Insights van SEMrush (betaalde optie) kun je goed achterhalen waar jouw doelgroep naar zoekt. Bij Blauwe Monsters gebruiken we hoofdzakelijk de betaalde optie van SEMrush, maar dit is uiteraard niet voor iedereen weggelegd. Begin daarom met het zoeken naar laaghangend fruit via de Keyword Planner van Google. Mits je dat nog kan vinden voor jouw branche vandaag de dag.

NIET AL HET VERKEER IS GELIJK

Focus niet op de zoektermen waar tienduizend keer in de maand naar wordt gezocht. Dit kun je weliswaar doen als je het geld en de middelen hebt, maar zonder uitgelezen SEO strategie ga je daarmee geen top 3 positie pakken in Google. Dat betekent een lage CTR (Click Through Ratio), oftewel weinig daadwerkelijk bezoek. Voordat je het leeuwendeel van je online marketingbudget over de toonbank smijt om op dat ene populaire keyword te ranken: hold up! Stel je voor dat je een webshop hebt waar je schoenen verkoopt. ‘Schoenen’ is zonder twijfel een zoekterm waar enorm veel op wordt gezocht. Maar vraag jezelf eens af: is iedereen die zoekt op de zoekterm ‘schoenen’ ook werkelijk op zoek om vervolgens een aankoop te doen? Natuurlijk niet!

Kortom, probeer komend jaar de niche op te zoeken. Daarmee help je niet alleen jezelf en je portemonnee, maar ook je bezoeker (en de toekomstig klant). Naast organisch verkeer en SEO inzet is het sterk aan te raden om je verkeersstromen individueel te optimaliseren. Dat betekent SEO, Google Ads en social media inzet die in harmonie werken om jouw doelgroep aan te spreken. Zo ben je niet afhankelijk van één kanaal. Speel het safe. Nog een laatste tip van de chef: zoek het ook lokaal op. Lokale SEO hoeft niet veel te kosten en kan enorm helpen jouw site op de kaart te zetten. Begin met het optimaliseren van je Google My Business en verzamel reviews op Google, Facebook en andere relevante platformen. Er is meer dan genoeg dat je zelf kunt doen zonder SEO budget, zolang je maar de tijd hebt! I<

ONLINE

RETAILER I

25


E-COMMERCE

TEKSTEN : Tim Heinen, Trusted Shops BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

EEN BETERE UX VIA VOICE SEARCH E-COMMERCE: DRIE TIPS

>>

DOOR TIM HEINEN, COUNTRY MANAGER BENELUX BIJ TRUSTED SHOPS We shoppen tegenwoordig bijna even vaak online als offline. Toch krijgen consumenten bij het bezoeken van een webshop niet hetzelfde gevoel als in de fysieke winkel; er is niemand die vraagt of ze de goede maat of kleur hebben gevonden en hen nog even wijst op de extra korting die vandaag geldt. Een belangrijk aspect bij online shoppen is daarom ook de interactie die online retailers hebben met de consumenten, ook wel User Experience (UX) genoemd.

VOICE E-COMMERCE IN NEDERLAND

UX is het gevoel dat een persoon krijgt tijdens het doen van een online bestelling. Het is vooral gericht op het weghalen van frustraties en pijnpunten. Bezoekers houden op deze manier een goed gevoel over aan het website bezoek of aan het product dat ze hebben gekocht en zullen sneller weer een bezoek brengen aan de website. Ook zullen ze deze extreem goede of slechte beleving waarschijnlijk overbren-

26 I

ONLINE

RETAILER

gen aan anderen en dit zorgt in het eerste geval weer voor gratis publiciteit. Maar hoe zorg je als retailer voor een goede UX als je te maken krijgt met steeds weer nieuwe manieren van shoppen? Denk bijvoorbeeld aan spraakassistenten. Nu Google zijn Assistant naar het Nederlands heeft vertaald is er geen ontkomen meer aan; voice e-commerce zet in Nederland voeten aan de grond. Dit betekent niet alleen dat we de software kunnen ge-

bruiken om lichten te dimmen of muziek te regelen, het betekent ook dat de assistent ons kan helpen bij het shoppen door uitsluitend onze stem te gebruiken. De introductie van shoppen met voice search e-commerce betekent dat de ecommerce markt gaat veranderen. Maar in hoeverre gaat het e-commerce daadwerkelijk ontwrichten? En waar moeten retailers op letten?


E-COMMERCE

”Critici wijzen er dan ook terecht op dat consumenten niet oneindig willen luisteren naar hoe Siri, Alexa of Google Assistant zoekresultaten opdreunt” IS VOICE SEARCH WEL ZO KLANTVRIENDELIJK?

Hoewel voor veel mensen spreken en luisteren comfortabeler is dan lezen vanaf een scherm, zitten er toch nog wat haken en ogen aan voice search e-commerce. Critici wijzen er dan ook terecht op dat consumenten niet oneindig willen luisteren naar hoe Siri, Alexa of Google Assistant zoekresultaten opdreunt. Bovendien zijn we visueel ingesteld; zeker bij grotere uitgaven zullen we een beter beeld moeten hebben bij de specificatie als doorslaggevende factor. Als een spraakassistent ons vertelt dat de broodrooster een diameter van vijfentwintig centimeter heeft en lichtgrijs is, willen we waarschijnlijk toch een afbeelding zien. Hoe groot is een diameter van vijfentwintig centimeter ten opzichte van de persoon in de afbeelding? En hoe licht is de beschreven kleur grijs? Bovendien maken we bij ‘traditionele’ ecommerce zelf een snelle selectie binnen het aanbod, gebaseerd op foto’s, prijs en beoordelingen voordat we een aankoop doen. We scrollen in een mum van tijd langs vijftig producten; maar wie heeft er zin en tijd om zoveel beschrijvingen te beluisteren?

VOICE SEARCH UX

Gelukkig heeft voice search ook veel te bieden op het gebied van gebruikerservaring. Zo kunnen we onze boodschappen

doen tijdens het koken of op de crosstrainer. Veel luxer wordt het niet wat timemanagement betreft. Voor webshops biedt dit vanzelfsprekend nieuwe kansen, mits je je webshop voice search-proof maakt. De volgende tips helpen je webshop de beste UX te bieden aan voice-shoppers.

1. KORT EN KRACHTIG.

Het gemiddeld aantal woorden van een voice search zoekresultaat is 2.312 woorden, waarvan uiteindelijk ongeveer iets meer dan één procent hardop wordt voorgelezen. Hoewel er slechts een klein aandeel wordt voorgelezen aan de consument, scant kunstmatige intelligentie wel de tekst en kiest het algoritme de meest relevante resultaten. Voor een prettige UX is het dus extreem belangrijk om je teksten zo samen te stellen, dat ze kort, duidelijk en informatief zijn. Omdat de zoekresultaten worden voorgelezen, scoren korte antwoorden beter op voice query’s. Een ideaal antwoord op voice search is daarom slechts 29 woorden lang. Veel langer dan dat willen consumenten ook niet luisteren naar de omschrijving van ieder product.

2. SNELLE LAADTIJD

Onderzoek eens de laadtijd van je pagina. Hoe sneller de pagina namelijk laadt, hoe beter je webshop scoort via voice search, des te korter de shopper hoeft te wachten

op de productopties. De gemiddelde laadtijd voor een webpagina via voice search is 4,6 seconden. Dit is 52 procent sneller dan de gemiddelde webpagina. Je kunt de laadtijd versnellen door gebruik te maken van Google AMP (Accelerated Mobile Pages). Dit is eigenlijk een soort ‘kopie’ van je webpagina, die bestaat op de server van Google. Met een snelle laadtijd bespaar je de voiceshopper niet alleen tijd, je webshop wordt ook vele malen beter gevonden.

3. MEER REVIEWS

Tenslotte is het belangrijk om veel (positieve) reviews te verzamelen. De zoekmachines bieden de best scorende webshops en producten aan, niet alleen op het gebied van vindbaarheid maar ook rekeninghoudend met kwaliteit. Het beperkte aantal opties dat de voice shopper te horen krijgt moeten natuurlijk wel de beste zijn voor een hoge UX. Geef klanten daarom de kans om, nadat ze een bestelling hebben geplaatst, hun ervaring met anderen te delen. Stel bijvoorbeeld vragen als ‘Voldoet de bestelling aan wat er in de productomschrijving werd beloofd?’ of ‘Kwam het product op de aangegeven leverdatum aan?’.

BEGIN OP TIJD

Je kan niet vroeg genoeg beginnen met je webshop goed vindbaar en gebruiksvriendelijk te maken. Voice e-commerce staat nu nog in de kinderschoenen, dus wie nu investeert plukt er later de vruchten van. I <

ONLINE

RETAILER I

27


`

â&#x20AC;&#x153;Onze afzetmarkt is groter geworden en onze omzet zelfs verviervoudigd â&#x20AC;? Unimark

Ook 8 miljoen klanten bereiken? Dat kan via het bol.com winkelplatform

Meer weten? Ga naar bol.com/zakelijkverkopen of neem contact op met onze partnerservice via zakelijkverkopen@bol.com of 030-3104996.


COLUMN

TEKSTEN : Annette Verdouw, Klarna BEELDMATERIAAL: Klarna

COL

Iedere webwinkelier, groot of klein, heeft wel te maken met shoppers die hun winkelmandje ongemoeid achterlaten. Ze shoppen er lustig op los, gooien enthousiast hun winkelmandje vol, maar beslissen op enig moment om onverrichter zaken de webshop te verlaten. Ondenkbaar in een fysieke winkel, maar online gebeurt het met enige regelmaat. Hoe kun je dat als webwinkelier voorkomen? Met andere woorden, hoe houd je je klanten gedurende de gehele customer journey ‘geboeid’? Annette Verdouw, marketing manager BeNeFra van Klarna, geeft tekst en uitleg..

TIPS OM HET

VERLATEN

WINKELMANDJE TE VOORKOMEN

Het begint volgens Annette allemaal met het optimaliseren van de user experience. “Als je een aankoopervaring zo simpel mogelijk maakt, waarbij shoppers zo min mogelijk stappen hoeven te doorlopen, zullen ze een bestelling eerder afronden. Een zo kort mogelijk betaalproces is key. Ingewikkelde websites waarbij je niet als gast kunt bestellen of waar de checkout een eeuwigheid lijkt te duren, zijn bij voorbaat al gedoemd te mislukken. De aandachtsspanne van de shopper is maar kort.” Omdat vandaag de dag een groot deel van de online aankopen via de mobiel gebeurt, is het belangrijk om daarop het bestel- en betaalproces af te stemmen, vervolgt Annette. “Dat betekent (nog) minder stappen en minder randinformatie die het proces zouden kunnen verstoren. Kortom, een uitgekiende mobiele user experience. Houd daarbij rekening dat shoppers mogelijk meerdere devices gebruiken in hun customer journey. Zo zouden ze hun zoektocht naar een nieuw jurkje kunnen starten via een telefoon of tablet om vervolgens de aankoop via een laptop te doen, of andersom. Als je als webwinkelier in staat bent om de data te verzamelen over de gehele customer journey, kan je hier mooi op inspelen.” Het achterlaten van een gevuld winkelmandje gebeurt in diverse stadia in de customer journey. “Het meest frustrerende

voor een webwinkelier is natuurlijk als dit op het laatste moment gebeurt, in de checkout,” zegt Annette terecht. Ze geeft een viertal tips om daar op te anticiperen: 1. Beloon je klanten Zelfs wanneer je de hoeveelheid gegevens die je in de checkout aan je klanten vraagt minimaliseert, blijft het een frustrerende fase in het online shopproces. Om dit noodzakelijke kwaad wat minder erg te maken, kan je de moeite bijvoorbeeld belonen met een leuk extraatje. Geef je klanten bijvoorbeeld gratis bezorging of korting wanneer ze een account aanmaken.

Daarom is het als webwinkelier belangrijk om te bedenken welke gegevens je écht van je klanten nodig hebt. Vraag alleen om die gegevens, om het proces zo kort mogelijk te maken. 4. Neem zorgen over privacy en veiligheid weg De veiligheid van een webshop is een grote zorgenpost voor consumenten. Soms verlaten zij de winkelwagen omdat ze de webshop toch niet helemaal vertrouwen. Om dit vertrouwen te winnen is het belangrijk om korte en bondige teksten op de site te gebruiken. Duidelijke en begrijpelijke informatie is vooral in de checkout cruciaal: het gaat hier immers om geld. Een andere manier om zorgen over privacy en veiligheid weg te nemen is een keurmerk van een derde partij. Om ongeduldige shoppers en verlaten winkelmandjes te voorkomen is het belangrijk om de gehele customer journey zo prettig mogelijk te maken. “Het is niet alleen goed voor sales, maar zorgt ook voor een hogere tevredenheid en loyaliteit,” zegt Annette tot besluit.

2. Bied flexibele betaalmogelijkheden Om het ‘pijnmoment’ van het betalen van de aankoop nog even op te schuiven, en daarmee het betaalproces makkelijker te maken, is het goed om flexibele betaalopties aan te bieden. Met een achteraf betaaloplossing kom je als webwinkelier de consument zo tegemoet. 3. Minimaliseren van de gegevens Hoe meer stappen shoppers moeten nemen, hoe meer kans ze hebben dat ze afzien van hun aankoop. Het invullen van gegevens in de checkout is voor veel consumenten het minst favoriete deel van online shoppen. Het kost namelijk veel tijd en moeite.

ANNETTE VERDOUW,

Klarna

Annette is bij Klarna verantwoordelijk voor de marketing voor Nederland, België en Frankrijk.

ONLINE

RETAILER I

29


E-COMMERCE

TEKSTEN : Stefan van der Velden BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

ZOEKMACHINEOPTIMALISATIE ZAL VOOR E-COMMERCE ALLEEN

MAAR BELANGRIJKER WORDEN Een voorraadje producten inslaan, een website online gooien en daarna achteroverleunend wachten tot de bestellingen binnenlopen: zo werkt ecommerce niet, weet intussen iedereen die zich aan een webshop gewaagd heeft. Je moet die voortdurend bijwerken, up-to-date houden, van unieke content voorzien. Alles om tussen het steeds groeiende aanbod gevonden te worden door mogelijke klanten. SEO of zoekmachineoptimalisatie is nu al levensnoodzakelijk voor e-commerce en dat zal in de toekomst niet verminderen, integendeel.

DE MEESTE WEBSHOPNICHES ZIJN INTUSSEN WEL INGEVULD

Gregory Liénard, CEO van het internetservicebedrijf @iPower, zet twee producten op de markt die rechtstreeks te maken hebben met zoekmachineoptimalisatie: SEO Page Optimizer, een online analyseprogramma dat helpt bij het schrijven van geoptimaliseerde content, en Keyboost, externe ondersteuning voor websites/webshops die zorgt voor hogere posities in Google. Hij volgt de ontwikkelingen in e-commerce op de voet: “De explosieve groei van het aantal webshops lijkt achter de rug. Er zullen nog wel wat nieuwe webshops specifieke niches innemen, maar ongebreidelde groei zit er niet meer in. Logisch ook: zoveel verschillende webshops die hetzelfde verkopen kunnen nu eenmaal niet allemaal levensvatbaar blijven. Om een voorbeeld te geven: hoeveel webshops die stropdassen verkopen kunnen er überhaupt naast elkaar bestaan? De grote spelers, de alles-verkopers zoals Bol.com, Zalando en andere Amazons verdelen onder elkaar het grootste deel van de taart, maar een kleinere, gebruiksvriendelijke webshop met een leuk aanbod en met

30 I

ONLINE

RETAILER

een sterke service kan zeker floreren. Maar dan moet die wel te vinden zijn via Google.”

ZIJN BETAALDE ADVERTENTIES MISSCHIEN EEN BETERE OPLOSSING VOOR EEN GROTERE ZICHTBAARHEID?

Gregory: “Zulke advertenties zijn in Europa in de praktijk allemaal Google Ads. Die zorgen ongetwijfeld voor extra verkoop. Anders zou Google niet zoveel kunnen verdienen aan die betaalde advertenties, toch? Maar het blijven advertenties en heel wat internetgebruikers herkennen die ook. Dan leeft de perceptie: die bedrijven hebben betaald om daar te staan. Bij een hoge positie in de organische zoekresultaten leeft daarentegen de perceptie: die bedrijven verdienen een hoge positie in Google, die moeten wel goed zijn. Bovendien houdt Google bij de beoordeling van advertenties rekening met de kwaliteit van de landingspagina, de pagina waarnaar de advertentie doorlinkt. Door je landingspagina’s goed te optimaliseren, kun je je budget voor Google Ads terugdringen. Om bij het voorbeeld van de stropdassen te blijven: als je bereid bent een cost per click

van € 1,00 te betalen voor een advertentie bij zoekopdrachten naar ‘stropdas’, en als je rekening houdt met een conversieratio van 1% (van de 100 mensen die op de advertentie klikken, gaat er 1 over tot aankoop), betaal je aan Google € 100,- voor één aankoop. Je moet best wel veel stropdassen verkopen om dat budget te kunnen betalen.”

EN SOCIAL MEDIA?

Gregory: “Tja, zelfs Facebook springt op de e-commerce, met de nieuwe toepassing Marketplace. Er is zeker omzet te realiseren via advertenties op social media en je kunt heel gericht een bepaalde doelgroep bereiken. Maar dan moet je het vooral hebben van impulsaankopen: als een mogelijke klant wat te lang wacht met erop te klikken, is je advertentie alweer naar beneden gezakt in zijn Facebook-startpagina, zijn Twitter-feed of wat dan ook. Voorlopig lijkt het erop dat social media vooral tools zijn om aan klantenbinding te doen, om met klanten te communiceren, om recensies te verzamelen. Echte verkoopkanalen zijn het momenteel niet, maar misschien evolueren ze daar wel naartoe.”


E-COMMERCE

BOL.COM, AMAZON, ALIBABA, HET ZIJN TEGENWOORDIG ALLEMAAL NAAST WEBSHOPS OOK E-COMMERCEPLATFORMS, WAAR JE JE EIGEN WEBSHOP KUNT INRICHTEN. IS DAT EEN GOED IDEE?

Gregory: “Dat werkt prima als je voldoende unieke producten verkoopt. Als je met te veel collega’s hetzelfde aanbiedt via zo’n platform, loop je de kans om in een neerwaartse spiraal van steeds lagere prijzen te verzeilen. Je profiteert wel mee van de grote aantallen bezoekers en mogelijke klanten die de grote spelers aantrekken. Toch geldt ook hier dat je relevante content moet plaatsen op je eigen stukje van Bol.com of Amazon. En alle inspanningen die je levert om die content te optimaliseren, zal in de eerste plaats dat overkoepelende platform ten goede komen. Je maakt de reuzen nóg sterker die de topposities in Google sowieso al claimen.”

‘CONTENT IS KEY’, DAT GELDT BLIJKBAAR NOG STEEDS. VOLSTAAT UNIEKE CONTENT OM HOGE POSITIES TE BEREIKEN IN DE ZOEKMACHINERESULTATEN?

Gregory: “Met goed geoptimaliseerde content, voor de keywords of zoekopdrachten die strategisch belang hebben voor je website, kom je een heel eind. Met wat geluk oordeelt Google dat je website thuishoort in ‘de goede klas van de school’. Door de concurrentie kan het daar behoorlijk druk zijn, je hebt al snel dertig of veertig rivaliserende websites/webshops. Om op de eerste pagina met organische zoekresultaten te komen – daar bereik je nieuwe bezoekers, weinig mensen klikken door naar de volgende resultatenpagina’s – speelt de reputatie van je website een rol. Google leidt die af uit de links op andere, relevante websites naar jouw website, uit de zogenaamde backlinks. Goede backlinks krijgen is een kunst. Je kunt hopen dat je content zo uniek, meeslepend en kwaliteitsvol is dat bloggers en webmasters van andere websites vanzelf links ernaartoe plaatsen. Maar hoeveel unieke, meeslepende en kwaliteitsvolle content kun je bij elkaar verzinnen over bijvoorbeeld stropdassen?”

GOOGLE ADS, HOGE POSITIES IN DE ORGANISCHE ZOEKRESULTATEN: GOOGLE DOMINEERT BLIJKBAAR DE HELE E-COMMERCE.

Gregory: “Dat lijkt op dit moment zeker het geval te zijn, Google legt zo ongeveer de hele wereld de regels op hoe zoekmachineoptimalisatie moet gebeuren, terwijl het bedrijf angstvallig het algoritme geheimhoudt dat bepaalt welke positie jouw website ‘verdient’. Maar Google is god niet, hoewel nogal wat al dan niet zelfverklaarde SEOspecialisten dat heel erg lijken te geloven. Google – Facebook is een sterke tweede, in de wereld van de social media – domineert momenteel de online advertentiemarkt en daarmee zo ongeveer de hele e-commerce, eigenlijk het hele online gebeuren, maar dat hoeft niet per se een eeuwigheid te duren. IBM domineerde ooit de hele computermarkt, daarna werd Microsoft de machtigste speler. Ook dat tijdperk ging voorbij. Als je blijvend succes wilt hebben met je webshop, moet je die nu zo inrichten dat die maximaal scoort in Google. En later zul je ervoor moeten zorgen dat die maximaal scoort in de opvolger van Google.”

”ER IS ZEKER OMZET TE REALISEREN VIA ADVERTENTIES OP SOCIAL MEDIA EN JE KUNT HEEL GERICHT EEN BEPAALDE DOELGROEP BEREIKEN” Staat uw website voor bepaalde keywords of zoekopdrachten in Google al in de top 30? Dan kan Keyboost zorgen voor hogere posities. Vraag via www.keyboost.nl de gratis Keyboost-test aan. Wilt u een nieuwe webpagina schrijven voor een specifiek keyword, of een bestaande webpagina optimaliseren? U kunt via SEO Page Optimizer één gratis analyse per dag doen, waarbij u tips krijgt om de content te verbeteren. Gratis registreren kan via www. seopageoptimizer.nl. I <

GREGORY LIÉNARD

Gregory Liénard, oprichter en CEO van het internetservicebedrijf @iPower, tijdens een Ronde Tafel Sessie over ‘the future of e-commerce’ die OnlineRetailer een tijd geleden organiseerde in België.

ONLINE

RETAILER I

31


Shopware 5.4

De open source eCommerce platform.

Daarom kiezen klanten voor Shopware: ✔ Leading content & commerce platform

✔ Short time to market

✔ Performance & Scalability

✔ Total cost of ownership

Mer dan 60.000 tevreden klanten:

www.shopware.com


ERP

TEKSTEN : Stefan van der Velden BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

GEÏNTEGREERD HART VAN DE ORGANISATIE

Traditionele retailers en groothandels hebben het niet makkelijk deze dagen. Ook zij zullen mee moeten met de tijd om van toegevoegde waarde te kunnen blijven zijn, ook in de toekomst. Dat begint volgens Rembrandt Kuijpers, Managing Partner bij TCOG, met een sterke basis, ofwel een geïntegreerd systeem (ERP) als hart van de organisatie. Daar vanuit kunnen alle kanalen bediend worden.

ONLINE

RETAILER I

33


ERP

TCOG vertrouwt daarin op het raamwerk van de bedrijfsmanagement oplossing Microsoft Dynamics NAV. Waarom? “Omdat Microsoft de software ontwikkelt in de breedte, wat een complete set aan functionaliteit in één geïntegreerd systeem oplevert,” zegt Kuijpers. “We zijn gespecialiseerd in het implementeren van deze oplossing voor bedrijven in fashion, retail, hospitality en industry. Dat kan al vanaf een paar gebruikers tot aan bedrijven met wel tweehonderd gebruikers, en dat doen we vanuit kantoren in Nederland en België. Ons specialisme ligt echter bij bedrijven met een complexe IT infrastructuur, bijvoorbeeld waar retail en wholesale beide onderdeel zijn van de bedrijfsprocessen.”

EEN BRON VAN WAARHEID

Met Microsoft Dynamics NAV zet TCOG dus altijd het hart van de organisatie neer. Kuijpers: “Vanuit deze geïntegreerde oplossing bouwen we in geval van een retail organisatie, bovenop de basis inrichting, een laag met specifieke retail functionaliteiten. De oplossing vormt zodoende één bron van waarheid die ‘praat’ met alle gewenste externe kanalen, zoals een e-commerce platform, PIM systeem en Channel Manager voor bijvoorbeeld een koppeling met diverse marktplaatsen. Zie ons dus vooral als integrator, één partij die alle processen beheerst en ervoor zorgt dat alle systemen op tijd over de juiste informatie beschikken. Het verwachtingspatroon van gebruikers is de laatste jaren flink geëvolueerd, meent Kuijpers. “Klanten verwachten dat informatie eenvoudig over alle kanalen ontsloten kan worden. De ontwikkeling van Dynamics NAV is daar volledig op toegespitst met als resultaat dat er nu veel meer mogelijkheden zijn dan enkele jaren geleden. Dat maakt dat men bijvoorbeeld niet meer handmatig zaken hoeft over te nemen of bestanden moet uitwisselen en dat de continuïteit van je bedrijf meer gewaarborgd blijft.”

TOEKOMST

Retailers en groothandels staan voor grote uitdagingen. Hoe zorg je ervoor dat je ook in de toekomst relevant blijft? Volgens Kuijpers vooral door in te spelen op de veranderende behoefte van de consument. “Aan groothandels de taak om alle informatie real-time ter beschikking te stellen over alle

34 I

ONLINE

RETAILER

TEKSTEN : Stefan van der Velden BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

kanalen. Alleen dat al vereist een gedegen centraal systeem. De fysieke retailer op zijn beurt moet zich meer als verlengstuk presenteren van zijn online activiteiten. Zij zullen steeds meer de rol als showroom en servicepunt gaan vervullen, waarbij een beleving centraal staat die je online niet kunt bieden. Dat zie je nu al gebeuren in de winkelstraat. Creatieve retailers spelen daar handig op in. Bij een grote outdoor specialist kun je bijvoorbeeld verschillende kano’s uitproberen of de kwaliteit van een regenjas beoordelen door een ‘douche’ te nemen in de winkel. Anderzijds zie je ook dat pure online spelers de voordelen van een fysieke vestiging inzien en winkels openen. Die combinatie van online en offline, al dan niet aangevuld met wholesale, maakt de IT infrastructuur behoorlijk complex. Als integrator nemen wij die taak volledig uit handen, waarbij het geïntegreerde ERP systeem het hart vormt van de organisatie.” Voor 2019 verwacht Kuijpers een verdere transitie naar de cloud en meer standaardisering van de software van TCOG. “De gebruiker staat steeds meer centraal in plaats van het systeem. Gebruiksvriendelijkheid is dus key. Dat resulteert in logisch werkende software, die daarnaast technisch diepgaand en functioneel rijk genoeg is om ook complexe bedrijfsprocessen te ontsluiten.” I<

”ZIE ONS DUS VOORAL ALS INTEGRATOR, ÉÉN PARTIJ DIE ALLE PROCESSEN BEHEERST EN ERVOOR ZORGT DAT ALLE SYSTEMEN OP TIJD OVER DE JUISTE INFORMATIE BESCHIKKEN”


ERP

ONLINE

RETAILER I

35


bol.com

TEKSTEN : Sophie Marks BEELDMATERIAAL: bol.com

DE KRACHT VAN

E-COMMERCE

Innovaties volgen elkaar in een steeds hoger tempo op en worden ook sneller opgepakt door consumenten dan ooit tevoren. Dit zie je terug in de bedrijfsvoering van internationale e-commerce-spelers. Het is als retailer dan ook interessant om te kijken naar de ontwikkelingen van deze partijen. Want ook in Nederland en Belgie ligt nog veel potentie op het gebied van innovatie. Echter is het kopiëren van goede ideeën geen recept voor succes – aldus Guido van der Ven, Director Business Development bij bol.com. Hij vertelt over het belang van lokale relevantie in e-commerce en de voordelen van samenwerken.

Denk je aan grote internationale spelers in e-commerce, dan denk je al snel aan westerse bedrijven als Google, Facebook en Apple. Van der Ven vertelt: “Ik vind bijvoorbeeld juist Tensent en Alibaba interessant – Chinese partijen dus. Samen domineren deze twee spelers de volledige retail in China en ook steeds meer andere landen. Indrukwekkend aan deze bedrijven is hun lange termijn visie, waarin zij bereid zijn te investeren. Daardoor zijn zij erg vooruitstrevend.” Wat kunnen we daar in Nederland en België van leren?

RELEVANTIE IS KEY

Het is altijd goed je blik te verruimen door de internationale ontwikkelingen te volgen. Sommige van die innovaties passen prima in onze cultuur en maatschappij, anderen staan nog te ver van ons bed. “Beoordeel die trends dus op basis van relevantie voor de lokale markt; voor jouw klanten”, vervolgt Van der Ven. “Neem bijvoorbeeld de hype van vorig jaar rondom het leveren van pakketten met behulp van drones. In China heeft JD.com inmiddels meer dan honderd commerciële vliegroutes en drones die pakketten tot honderd kilo kunnen vervoeren. Zij hebben hiermee een reëel klantprobleem opgelost, want slecht bereikbare herbergzame gebieden kunnen nu beleverd worden. In Vlaanderen of Nederland lijkt mij dit echter voorlopig niet opportuun.” Wat precies relevant is voor de klant, dat ontdekt bol.com door te kijken hoe trends en innovaties in het leven

36 I

ONLINE

RETAILER


bol.com

GUIDO VAN DER VEN,

Director Business Development bol.com

”RELEVANT ZIJN VOOR JE KLANTEN BLIJFT BELANGRIJKER DAN INSPELEN OP ELKE TREND”

van onze klant passen. Van der Ven legt uit: “De beste manier om er achter te komen of een trend relevant is, is door het te testen. Dit voorjaar hebben we bijvoorbeeld een omnichannel idee getoetst door online fietsen te verkopen die rijklaar worden gemaakt bij de fietsenmaker bij jou in de buurt. En afgelopen september hebben we in een gedeelte van Amsterdam getest met nog snellere levering, namelijk binnen twee uur voor een aantal populaire artikelen. Deze testen leveren data op die mogelijk het vertrouwen geven om grotere investeringen te doen.” Zulke data heeft niet iedereen. Dus wat kun je doen als je niet de middelen hebt om alle internationale trends in je bedrijf te testen op consumenten? Dat probleem is Van der Ven niet vreemd. “Wij stoeien ook met veel meer ideeën en ontwikkelingen dan we kunnen testen met de voor ons beschikbare middelen. Om hiermee om te gaan, gebruiken we drie alternatieve benaderingen voor pilots. In de eerste plaats doen we consument- en partneronderzoek naar onderliggende behoeften. In focusgroepen of enquêtes leggen we onder andere designs voor van hoe een ontwikkeling er uit zou kunnen zien. Deze panels geven vaak een pijnlijk eerlijk perspectief op de relevantie van een ontwikkeling. Recent hebben we dit gedaan om inzicht te krijgen in de betaalbehoeften van klanten. Ten tweede zoeken we, voor trends die moeilijk op Nederlandstalige schaal zijn terug te verdienen,

samenwerking met partners. Zo werken we met Google samen op de trend van pratend winkelen. Het is hierbij erg belangrijk om je af te vragen of de belangen van je partner en die van jou goed bij elkaar passen. Tot slot – en misschien is dat wel het belangrijkst – gebruiken we gezond boerenverstand. We proberen een ontwikkeling te begrijpen vanuit de vraag welk probleem het oplost en of dat probleem in het Nederlandse taalgebied ook bestaat. Het eerder genoemde voorbeeld van drones is zo’n ontwikkeling.” Tot op heden lukt het bol.com een winkel te zijn die interessant is voor Nederlanders en Belgen. Met enerzijds miljoenen klanten en anderzijds duizenden partners. Met de kennis die bol.com van de e-commerce markt heeft, is de focus nu gelegd op drie ontwikkelingen; drie zaken waar op basis van relevantie in geïnvesteerd wordt. Ten eerste is dat de app – waarmee je letterlijk in de broekzak van de klant zit. Van der Ven vertelt: “Nu al wordt er meer gewinkeld via de app dan via de computer en het gebruik van de app zal alleen maar groeien. We zien de app steeds meer als ‘het startpunt van winkelen’, omdat de consument naar verwachting steeds vaker zal beginnen met zoeken in de app van zijn voorkeur, in plaats van via een zoekmachine.” Het tweede focuspunt is de last mile, ofwel bezorgopties. “Het gaat hier niet alleen om snel, sneller, snelst”, licht Van der Ven

toe. “Belangrijk is om in de agenda van de klant te passen. Het recent gelanceerde retourophalen is zo’n voorbeeld. Klanten ervaren het terugsturen van een artikel als een groot nadeel van online winkelen. Ze moeten ervoor de deur uit en tijdens openingstijden een loket vinden dat hun retour aanneemt. Thuis ophalen binnen een afgesproken tijdvak is een prachtige oplossing voor dat probleem.” Op de derde plaats maakt bol.com zich op voor de toekomst van pratend en chattend winkelen. Van der Ven vertelt: “De eerste resultaten van de test met Google zijn veelbelovend en ook eerdere innovaties op het gebied van chattend productreviews ontvangen, geven ons vertrouwen dat dit groot kan worden.”

SAMENWERKEN

De belangrijkste reactie op alle internationale ontwikkelingen en trends? Wij geloven in samenwerken. Van der Ven vertelt verder: “Samen met onze partners – de ondernemers die hun assortiment aanbieden via bol.com – staan we veel sterker. Door samen te ondernemen en het assortiment en bijbehorende expertise van lokale spelers te bundelen met onze e-commerce kennis, kunnen we samen groeien. Dan zijn we voorbereid op de verwachtingen van de moderne consument” I<

ONLINE

RETAILER I

37


BIG DATA

TEKSTEN : Sophie Marks BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

Ruwe data raffineren tot klantgericht marketinginzicht Online en via sociale media zijn we steeds vaker en intenser in contact met onze favoriete merken. Grote namen, van Rode Kruis Vlaanderen tot ZEB, rekenen op Stratics om deze vloedgolf aan digitale klantgegevens om te zetten naar hanteerbare info voor marketing en communicatie. Om dit succesvol te doen gebruiken we een customer engagement model dat de consument zijn engagement ten aanzien van een merk of specifiek product voortdurend in kaart brengt.

KLANTENCONTACT DIGITAAL DOORGELICHT

Stratics capteert momenten waarop de klant contact maakt met het merk. Daaruit halen ze inzichten. Wat is zijn interesse? Wat bekijkt een klant, en wat koopt hij? Wanneer en via welke media? Dit kan zowel voor websites, voor een fysieke winkel, of voor een telefonische klantendienst. “Omnichannel is geen slogan, maar een realiteit,” vertelt Filip Corne, managing partner bij Stratics. “Natuurlijk leidt elk inzicht weer tot nieuwe vragen. Die onderzoeken we via testgroepen of nieuwe analyses van de klantge-

38 I

ONLINE

RETAILER

gevens. En we stellen nieuwe marketingacties voor. Ultiem zorgen we ervoor dat inzicht rendeert – voor klantengroepen, en op individueel niveau. We monitoren voortdurend ook het engagement van elke individuele klant? Zien we een afwijkingen in dit engagement, dan is het tijd voor actie.” “We bieden een ‘single customer view’, een individueel profiel op basis van de historiek en recente interacties. We hebben daarvoor een Marketing Insights Platform (MIP) met een modelleerbaar eigen datamodel ontwikkeld. Onze klant wil immers eerst A, en nadien ook B. Het is aan ons om daar-

voor te zorgen, in een flexibel ecosysteem.”

BIG DATA VEREISEN VEILIGE OPSLAG EN HOGE REKENKRACHT

“Vaak zitten de klantgegevens vast in silo’s – websites, kassasystemen, CRM-toepassingen… Wij gaan massa’s data aggregeren. Tegelijk hebben we nood aan een plek om al die informatie veilig samen te brengen. We spreken over meerdere terabytes aan gevoelige gegevens per merk, voor enkele tientallen merken. De databanken worden continu gevoed, meestal over het internet. Zoiets moet veilig gebeuren, volgens de hoogste standaarden.”


BIG DATA

”WE BEHEREN EN ANALYSEREN GEGEVENS VAN ENKELE TIENTALLEN MERKEN. WE SPREKEN OVER MEERDERE DATABANKEN, VAN MEERDERE TERABYTES, PER MERK” (Application Programming Interfaces) en beveiligde SFTP-transferts ontvangen we de gegevens permanent en vaak in realtime. In de toekomst gaan we misschien zelfs naar artificiële intelligentie en realtime analyses.”

GDPR TOT IN DE PUNTJES

“Data zijn ‘a means to an end’. De berg ruwe gegevens wordt alsmaar groter. Het gaat erom snel tot inzichten en concrete acties te komen. Denk aan het klikgedrag van een surfer – na een jaar is dat helemaal niets meer waard. Snelheid en volume worden onze grootste uitdaging. En daarvoor hebben we rekenkracht nodig, en snelle verbindingen.”

GESPECIALISEERDE INFRASTRUCTUUR

“Het is een logische keuze om het beheer van infrastructuur, hardware, software, veiligheid, back-up niet zelf te doen, maar te kiezen voor een externe partner. Marke-

ting is ons vak, niet ICT. Zo zijn we in 2012 bij Combell terecht gekomen. Ze hadden toen al een hele vlotte manier om Microsoft SQL Server-databanken aan te schaffen. Ze zijn zeer transparant qua kosten. En ze zijn Belgisch.” “We beheren en analyseren gegevens van enkele tientallen merken. We spreken over meerdere databanken, van meerdere terabytes, per merk. Die brengen we samen in een datawarehouse, waar we ze omvormen tot bruikbare informatie. Combell zorgt ervoor dat we over genoeg geheugen en rekenkracht beschikken om dat snel te doen. Met eigen en externe API’s

Zoveel klantgegevens opslaan en verwerken, kan enkel met zorg voor ieders privacy. Stratics deed het nodige om de Europese GDPR-verordening tot in de puntjes toe te passen. “Onze manier van werken is eigenlijk niet veranderd. Ons systeem is ‘by design’ in lijn met de nieuwe regels. Er is vooral een grote vraag naar extra documentatie: voor elke klant moeten we nu een verwerkersovereenkomst, een dataregister en bewaartermijnen opstellen,” evalueert Filip Corne. “Combell moest mee in dit verhaal. Dankzij hun ISO-certificatie was dit eigenlijk al in orde. Wie heeft toegang tot welke gegevens? Om welke reden? Alles staat op papier en elke verandering moeten we up-to-date houden. We werken voor grote merken. Zij houden ons verantwoordelijk. De mogelijke aansprakelijkheid is enorm.” “Het is een oefening die veel energie heeft gekost. Positief is dat alles nu erg duidelijk is, en dat het veiligheidsbewustzijn nog verder wordt aangewakkerd. Combell heeft de kennis en de procedures om een hoog veiligheidsniveau te garanderen. We kunnen het ons simpelweg niet permitteren dat er met onze gegevensbronnen ooit wat mis zou gaan.” I<

ONLINE

RETAILER I

39


Simple, Scalable Reliable Payments

DISCOVER HOW YOU CAN

#BOOSTCONVERSION

WWW.INGENICO.NL/ONE


COLUMN

TEKSTEN : Mark Teurlings / Charlotte’s law BEELDMATERIAAL: Stichting Webshop Keurmerk

COL

Het jaar 2018 heeft in het teken gestaan van een aantal belangrijke verordeningen waar webshops zich aan dienen te houden. Zoals u in de vorige edities heeft kunnen lezen hebben de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Payment Service Directive 2 (PSD2) voor belangrijke wijzigingen gezorgd. Ook aan het einde van dit jaar zal nog een belangrijke verordening van toepassing worden namelijk de Geoblocking Verordening (EU 2018/302).

DE NIEUWE

GEOBLOCKING

VERORDENING WAT BETEKENT HET VOOR U?

Per 3 december 2018 is de Geoblocking Verordening van toepassing. Kort gezegd regelt deze verordening dat Webshops, consumenten uit andere lidstaten, niet mogen discrimineren bij het bieden van toegang tot websites en de aankoop van producten en diensten.

Momenteel koopt slechts 15% van de Europeanen producten bij een in een ander land gevestigde webshop. Dit komt mede door geoblocking. Doel van de Geoblocking Verordening is het opheffen van belemmeringen op het vrije handelsverkeer van online verkochte goederen en geleverde diensten.

Klanten moeten, ongeacht hun woon- of vestigingsplaats, toegang hebben tot de website van hun keuze, ook als die website zijn activiteiten niet richt op het land waar de klant gevestigd is. De webshop hoeft hierbij niet te leveren aan klanten die gevestigd zijn in landen waar hij zijn activiteiten niet op richt, maar moet wél klanten accepteren die bereid zijn om de goederen of diensten af te halen in een leveringsgebied waar de website zich wél op richt.

Kadri Simson, Minister van Economische Zaken en Infrastructuur van Estland zegt hierover het volgende: ‘’Het einde van ongerechtvaardigde geoblocking zal de keuze voor burgers die online winkelen aanzienlijk vergroten, en een sterke impuls geven aan e-commerce. De consumenten zullen op zoek kunnen gaan naar de beste koopjes binnen de interne markt.’’

Daarbij is ook het blokkeren of weigeren van betalingen van klanten uit andere EUlidstaten verboden. Als u een creditcardbetaling accepteert van Nederlandse klanten dient u dit ook te accepteren van klanten uit andere EU-lidstaten. Kortom webshops mogen geen verschillende betalingsvoorwaarden toepassen op basis van nationaliteit, verblijfplaats of plaats van vestiging van de klant.

• Webwinkeliers moeten duidelijk communiceren over hun leveringsgebied. • Webshops mogen hun prijzen echter niet automatisch aanpassen op basis van de locatie of het IP-adres van de klant. • Webwinkeliers mogen de door de klant gekozen betaalmethode vervolgens niet weigeren vanwege de locatie van de klant of een bank. • Webshops mogen een verkoop niet weigeren, zelfs niet als dat contractueel is vastgelegd met hun toeleverancier of producent. Bepalingen van een leverancier of producent die webwinkels verbieden hun producten of diensten te verkopen aan klanten gevestigd buiten het leveringsgebied van de website zijn niet van toepassing. De Autoriteit Consument en Markt heeft aangegeven hier streng op te gaan controleren. U dient uw webshop dus in orde te maken voor 3 december 2018. Mocht u tegen problemen aanlopen horen wij dit graag van u. U kunt dan mailen naar: info@keurmerk.info

Webshops zullen vanaf 3 december 2018 moeten voldoen aan de Geoblocking Verordening. Zij zullen hiertoe mogelijk hun website moeten aanpassen. Belangrijke punten waar u op dient te letten: • Webshops mogen geen klanten weigeren op basis van hun nationaliteit, woonplaats of vestigingsplaats. • Webshops moeten klanten buiten hun leveringsgebied dezelfde prijzen en voorwaarden bieden als hun lokale klanten.

MARK TEURLINGS,

Voorzitter van de Stichting Webshop Keurmerk: www.keurmerk.info

ONLINE

RETAILER I

41


OMNICHANNEL

TEKSTEN : Sophie Marks BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

Bouw unieke winkelervaringen Interesse in een écht unieke digitale retail omgeving? Dan ben je volgens Bjørn Hascher bij ecManager aan het juiste adres. Met het standaard digital commerce platform kunnen op maat gemaakte en veelal complexe webshops, websites, mobile apps en/of instore applicaties gerealiseerd worden. “Bouw unieke ervaringen en maximaliseer de orderwaarde en conversie!”

Retailers die serieus bezig zijn en een omzetgroei willen bewerkstelligen in een omni-channel omgeving, vinden bij ecManager het platform dat ze kan bijstaan in die ambitie, zegt Bjørn Hascher, Sales en Partner Manager. “Ons platform bestaat al sinds 2007, is in de markt misschien redelijk onbekend, maar zeker niet onbemind. In het verleden hebben we alle aandacht gevestigd op het bouwen van een stabiele basis en bestaande klanten zo goed mogelijk te faciliteren. Nu is het tijd om ook aan de merkstrategie te werken en potentiële nieuwe klanten laten weten dat we bestaan. Qua business value en Total Cost of Ownership zijn we namelijk super-concurrerend.”

42 I

ONLINE

RETAILER

MICROSOFT AZURE

De overname van Magento door Adobe eerder dit jaar heeft wat reuring in de markt veroorzaakt, stelt Bjørn. “Het rommelt een beetje bij Magento. Volgde het e-commerce platform net als wij aanvankelijk een best of breed strategie, nu heeft het er alle schijn van dat ze meer richting een suite aanpak gaan evolueren. Daar plukken wij vervolgens de vruchten van. ecManager is met recht een best of breed oplossing. Wij maken in de basis gebruik van Microsoft .NET en Azure Cloud technologie. De core is gesloten, maar alle functionaliteiten en features zijn in open source modules ondergebracht. Dat maakt dat implemen-

tatiepartners snel aanpassingen kunnen doen op front-end, functionaliteiten, maar ook business logica kunnen wijzigen of toevoegen. ecManager is dan ook super schaalbaar, slimmer, sneller én goedkoper in onderhoud, hosting en doorontwikkeling dan vergelijkbare platformen.”

B2B EN B2C

ecManager focust zich alleen op de ontwikkeling van het platform, de software. Bjørn: “Het bouwen van de webshop, website of mobile app laten we over aan implementatiepartners. Zij kennen de uitdagingen, de context van de klant het best. We reiken alleen ‘de blokkendoos’, de schaal-


OMNICHANNEL

bare infrastructuur en support aan. De modulaire opbouw van ons platform laat het toe om voor een organisatie meerdere webshops of websites op één platform te ontwikkelen. Ideaal voor partijen in de retail en wholesale. Zo heeft een implementatiepartner onlangs nog voor een grote organisatie in een tijdsbestek van slechts enkele maanden veertien(!) webshops live gezet, in meerdere talen én zowel B2B als B2C. Dat laatste is ook een grote kracht van ecManager. We zien namelijk dat steeds meer merken en groothandels ervoor kiezen om ook rechtstreeks de eindconsument te benaderen. Dat kan dan op één en hetzelfde platform.”

De keuze om ecManager te baseren op Microsoft Azure hebben we heel bewust gemaakt, benadrukt Bjørn. “Azure is het grootste cloud platform ter wereld. Het betekent dat we kunnen meeliften op de innovaties die Microsoft op Azure doorvoert. En die ontwikkelingen gaan in een razend tempo. Daar profiteren onze klanten ten volle van. Dankzij de cloud kunnen we andere geïntegreerde services aanspreken en aan elkaar knopen. Technologieën als Artificiële Intelligentie (AI) of Voice Commerce zijn inmiddels heel eenvoudig te integreren. Sterker nog, de eerste pilots draaien al bij klanten die gebruikmaken van AI voor productaanbevelingen. De eerste resulta-

ten zijn heel positief en laten een verbeterde conversie zien.” I<

”DE CORE IS GESLOTEN, MAAR ALLE FUNCTIONALITEITEN EN FEATURES ZIJN IN OPEN SOURCE MODULES ONDERGEBRACHT” ONLINE

RETAILER I

43


Met een rijk verleden, klaar voor de toekomst 1865 Golfkarton

is uitgevonden. Het verhaal gaat dat de uitvinder geïnspireerd raakte door de befaamde halskraag van geplooid linnen batist.

1895 Golfkarton blijkt heel

handig voor het inpakken van flessen en glazen. Robert Gair uit Brooklyn produceert daarom voor het eerst dozen van dit beschermende karton. De Amerikaanse vouwdoos is geboren.

1922 VOF Touwhandel

Amsterdam wordt opgericht. Later zou dit Topa gaan heten, een samenvoeging van TOuw en PApier; destijds veel gebruikte materialen om goederen mee te verpakken.

1990

Het World Wide Web wordt ontwikkeld. Een jaar later wordt door de Amerikaanse National Science Foundation de beperking op het commercieel gebruik van internet opgeheven.

2017 Er worden inmiddels

meer dan tweehonderd miljoen online aankopen in Nederland gedaan. Deze moeten allemaal goed verpakt en verzonden worden.

1994 Er wordt voor het

eerst iets online verkocht, namelijk pizza’s door Pizzahut. Het aantal online verkopen zou vanaf dat moment enorm gaan toenemen.

2015 Golfkarton

is het meest gerecycled verpakkingsmateriaal. Meer dan 78% procent wordt gerecycled.

2034

2022

Topa bestaat 100 jaar!

… wat de toekomst ook brengt. Wij zijn er klaar voor!


E-COMMERCE

TEKSTEN : Stefan van der Velden BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

ABONNEMENTSFORMULES STEEDS POPULAIRDER

>>

Diverse vormen van abonnementen bestaan al jaren – denk maar aan een automatische incasso bij een nutsbedrijf, telefoonprovider of een sportvereniging – maar nu breekt het concept ook in e-commerce stevig door via de zogenaamde subscription commerce. Het kunnen aanbieden van zo’n formule vraagt wel enige aandacht. Twikey heeft zich gespecialiseerd in deze wereld en maakt het eenvoudig om abonnementen en contracten rechtsgeldig via SEPA automatische incasso te incasseren.

ONLINE

RETAILER I

45


E-COMMERCE

De markt van abonnementen in Europa is volgens Benjamin Alkemade, Sales Director Nederland van Twikey, 350 miljard euro groot. “Zo’n 5% van de consumptie van Europese gezinnen wordt besteed aan abonnementen. Dat komt neer op gemiddeld 130 euro per gezin.” Als voornaamste redenen om voor een abonnementsformule te kiezen noemt Benjamin het gemak en de service om iets in huis geleverd te krijgen en daarnaast flexibiliteit. Afhankelijk van de aard van het product, hoeft men geen dure aankoop te doen, want je betaalt per maand in plaats van in één keer een hoog bedrag. Waarbij ook het onderhoud veelal is inbegrepen.” Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders bereid zijn 40 tot 70% extra te betalen voor een abonnementsformule ten opzichte van een eenmalige aanschaf van een product.”

LANGE TERMIJN RELATIE

Abonnementsvormen hebben sinds een aantal jaren een sterke focus op B2C, maar Benjamin merkt dat ook B2B organisaties interesse hebben voor deze vorm van zaken doen. “Sommige klanten van ons hebben afbetalingsplannen voor de aankoop van bulk geconfigureerd op ons systeem. Grote aankopen zijn zowel voor de verkoper als de koper interessant (grote levering versus aanschaf duur product) en een slim opgesteld betaalplan kan dat bewerkstelligen door het betalen te spreiden over een langere periode.” Daarnaast merkt Benjamin dat in B2C niet enkel traditionele aanbieders maar ook producenten van verbruiksen gebruiksartikelen abonnementsvormen steeds meer omarmen. “Voorbeelden genoeg, zoals een abonnement op scheermesjes, op luiers, op parfums, make-up, enz. Het is dé manier om klanten te binden en een lange termijn relatie aan te gaan. Uiteraard wel met de mogelijkheid om het abonnement te pauzeren op ieder willekeurig moment, De kosten voor het aantrekken van nieuwe klanten of telkens opnieuw een bestaande klant te overhalen nemen jaar op jaar toe. In sommige gevallen is zelfs een verdubbeling zichtbaar. Een lange termijn relatie aangaan, is veel interessanter dan een eenmalige verkoop realiseren. Bovendien is elke aankoop, een moment waarop een klant bewust een drempel over moet - waarbij de overweging wordt gemaakt of de aankoop nog nodig is.”

46 I

ONLINE

RETAILER

TEKSTEN : Stefan van der Velden BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

INTERNET OF THINGS

Benjamin verwacht dat zeker in retail organisaties zich in de toekomst zullen richten op formules waarin alle types van verbruiksartikelen gekoppeld worden aan een terugkerend model. “Denk maar eens aan de slimme koelkast die ervoor zorgt dat verbruikte producten automatisch besteld worden. Maar ook andere business modellen komen boven, zoals Philips of Etap die ‘licht’ verkopen in plaats van lichtbronnen in de vorm van een abonnement of installatiebedrijven die via een abonnement ‘warmte’ leveren aan gebouweigenaren waarin alle hardware en services zijn inbegrepen. Een ander voorbeeld is HP dat ervoor zorgt dat je nooit meer zonder inkt komt te zitten in je printer. De printer ‘bestelt’ zelf nieuwe inkt als deze een bepaald niveau bereikt. Kortom, abonnementsformules worden steeds belangrijker naar de toekomst toe. En wat in één land werkt, kan relatief gemakkelijk gekopieerd worden naar een ander land, mits je de juiste betaalmethodes selecteert.”

PAYMENT ENABLER

Een subscription based aanbod biedt dus de nodige voordelen, resumeert Benjamin. “De customer life time value wordt groter en dure producten worden aantrekkelijker voor een groter publiek vanwege de deelbetalingen. Een maandelijkse terugkerende omzet betekent voor retailers een duurzame klantrelatie en maakt dat ze een betere omzetprognose kunnen maken.” Twikey kan retailers en organisaties volledig ontzorgen als het gaat om subscription commerce. Benjamin: “Wij kunnen organisaties omnichannel onboarden om op een legale en correcte manier via SEPA incasso te incasseren. Dat varieert van het afsluiten van een abonnement op een website of webshop, maar ook via een mailuitnodiging, in een app, via een call center of eenvoudige via deur-tot-deur verkoop. Uniek is dat de eigen brandidentiteit van de retailer centraal staat. Een SEPA automatische incasso is veelal de goedkoopste en meest efficiënte manier die werkt over heel Europa; iedereen met een bankrekening kan een automatische incasso accepteren. In die context bieden we een directe koppeling met de 20 grootste banken van Europa waarbij alle transacties via de eigen rekening van de retailer lopen. Twikey is in

deze een zogenaamde Payment Enabler in plaats van een Payment Service Provider.”

INDIVIDUELE BEHOEFTEN

Het platform van Twikey houdt rekening met de individuele behoeften van klanten, zoals het pauzeren of annuleren van abonnementen, het upgraden naar een ander product/pakket, extra bestedingen bijvoegen bij abonnementen of terugbetalingen doen. “Automatische incasso’s zijn populair voor terugkerende betalingen. Een gemiddeld huishouden heeft zes automatische incasso’s lopen. Dankzij de populariteit van subscription commerce zal dat aantal hard stijgen. Het zorgt voor gemak bij zowel de consument als de retailer. Wat wel heel dikwijls wordt vergeten door de retailer is dat betalingen ook netjes in een boekhoudpakket verwerkt moeten worden.” Het platform van Twikey zorgt voor de facturatie, automatische opvolging en automatische reconciliatie. Handmatige verwerking is niet meer nodig. “Behalve voor abonnementen, wordt ons platform ook ingezet voor vaste klant relaties. Denk aan groothandels die op periodieke basis producten leveren aan klanten.” Ons model is geschikt voor zowel starters als partijen met grote volumes waarbij besparingen tot wel 90 % op de kosten voor het betalingsverkeer worden gerealiseerd, zegt Benjamin. “Vooral door het slim inspelen op de manier waarop geïncasseerd wordt. Maak ook een eind aan papierwerk en financiële risico’s!” I <

”DENK MAAR EENS AAN DE SLIMME KOELKAST DIE ERVOOR ZORGT DAT VERBRUIKTE PRODUCTEN AUTOMATISCH BESTELD WORDEN”


E-COMMERCE

ONLINE

RETAILER I

47


REFLEX WMS Een flexibel standaard warehouse management systeem dat uw logistieke e-commerce operaties volledig optimaliseert. Ondersteunt vele e-commerce concepten

Eenvoudig in gebruik

Snel aanpasbaar aan veranderende omgevingen

Configureerbaar en flexibel uit te breiden

Zeer complete functionaliteiten

Wilt u ook de mogelijkheden van Reflex WMS voor uw organisatie in kaart brengen? Neem contact met ons op: reflex@hardis-group.com www.reflex-logistics.com


OMNICHANNEL

TEKSTEN : Stefan van der Velden BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

MKBâ&#x20AC;&#x2122;ers met een fysieke winkel opgelet! Ben je als retailer nog niet online actief? Dan biedt i-Aspect nu de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier en tegen (zeer) beperkte kosten ook een online kanaal op te zetten. Via het CrossRetail platform loopt de webshop volledig synchroon met de fysieke vestiging en kunnen ook koppelingen met marketplaces gemaakt worden. Kortom, een compleet omnichannel product. Dave van Schaik van i-Aspect vertelt er graag meer over.

>> ONLINE

RETAILER I

49


Met Sisow weet ik waar ik Met Sisow weetben. ik waar ik aan toe aan toe ben. MetBezoek Sisow weet iktijdens waar ik Een complete internetkassa ons aanbedrijf toe ben. Bezoek ons tijdens Een complete internetkassa voor mijn voor een devoor webwinkel vakdagen op mijn bedrijf voor een scherp all inclusive tarief. de webwinkel vakdagen op Een complete internetkassa scherp all inclusive tarief. 24 en 25 Januari 23 en januari voor mijn24 bedrijf voor 2019 een op standnummer 79 scherp all inclusive tarief.

Dé partner voor betalingen in uw webshop Dé partner voor betalingen in uw webshop Dé partner voor betalingen in uw webshop

> > >

Interesse in Sisow? Vraag vrijblijvend informatie aan op www.sisow.nl Interesse in Sisow? of bel informatie naar: 085 2aan 734 Vraag vrijblijvend op734 www.sisow.nl of bel naar: 085 2 734 734 Interesse in Sisow? Vraag vrijblijvend informatie aan op www.sisow.nl of bel naar: 085 2 734 734

< < <


OMNICHANNEL

”Zowel de opstart- als maandelijkse kosten houden we bewust heel laag. De retailer hoeft alleen te investeren in online marketing, wil hij online een goede sier maken”

i-Apect is al twintig jaar in de sector actief en concentreert zich voornamelijk op de MKB-markt. “We helpen ondernemers de stap naar omnichannel retail te zetten,” zegt Van Schaik. “Met CrossRetail bieden we een oplossing om de fysieke vestiging, de webshop en een eventuele winkelzuil met elkaar te verbinden, zodat ze op een laagdrempelige manier zonder al te veel grote investeringen online kunnen gaan verkopen. Retailers hebben vervolgens geen omkijken naar het platform, op technisch vlak worden ze volledig ontzorgd.”

KOPPELINGEN

De digitale wereld draait tegenwoordig vooral om data en koppelingen. “Juist daar ligt de kracht van CrossRetail,” benadrukt Van Schaik. “Vanuit een diversiteit aan bronnen kunnen we data binnenhalen en verwerken voor onze klanten. We ‘slurpen’ productdata binnen van grote dataleveranciers en koppelen dat aan de voorraad en de prijssetting uit het softwarepakket van de retailer a.d.h.v. EAN nummers. Op die manier wordt in de webshop ook de voorraadstatus van de winkel getoond. Daarnaast verzorgen we koppelingen met

boekhoud- en kassasystemen. CrossRetail is geschikt voor velerlei branches en wij zijn de grootste aanbieder in de tweewielerbranche. We maken het met ons platform voor de fietsenmaker heel eenvoudig om online te gaan verkopen. Ook alle accessoires en onderdelen kan hij online aanbieden, waarbij het merendeel via dropshipment rechtstreeks wordt geleverd aan de consument, uit naam van de fietsenmaker. Het rechtstreeks doorschieten van orders naar leveranciers maakt dat de fietsenmaker er zelf geen omkijken naar heeft, maar toch een bepaalde marge kan pakken.”

MARKETPLACE

Over marges gesproken, vooral op marketplaces zijn deze over het algemeen flinterdun. Toch kan het volgens Van Schaik een goede strategie zijn voor een retailer om zichzelf op een marketplace te presenteren. “Het productaanbod kunnen we via api’s volledig geautomatiseerd doorschieten naar de bekende marketplaces. Wel is het zaak dat een retailer zijn prijsbeleid aanpast. Het heeft weinig zin om met winkeladviesprijzen op een marketplace te

adverteren.” Ondanks mindere marges kan de traffic naar de webshop up- en cross selling teweegbrengen en kan het inkoopvoordelen opleveren. “Daarnaast zien we dat veel online bezoekers uiteindelijk ook de fysieke winkel bezoeken, wat ook weer omzet oplevert.” Starten met CrossRetail kan tegen een heel schappelijk tarief, zegt Van Schaik. “Zowel de opstart- als maandelijkse kosten houden we bewust heel laag. De retailer hoeft alleen te investeren in online marketing, wil hij online een goede sier maken. Indien hij dat niet wil, dan zal alleen al door de grote hoeveelheid productcontent waarin wij kunnen voorzien dit veel extra online bezoekers opleveren. CrossRetail is een licentieproduct. Wij verzorgen hosting, e-mail, technische updates en blijven continu door-ontwikkelen. Zelfs een custom design is mogelijk. Datzelfde geldt voor eventuele koppelingen met kassa- of boekhoudsystemen. CrossRetail is heel modulair van opzet en daardoor voor een breed publiek (ook inmiddels voor niet-retailers) geschikt. I <

ONLINE

RETAILER I

51


Snelle registratie & eenvoudig beheer van al uw domeinnamen .com.ar .sg .sk .co.nz .ro .bike .co.uk en vele andere... .si .lv .com.au .ch .dk .hosting .us .brussels .fi .pt .jp .es .gr . e u .se .cz .de .it .net .nl .fr .li e .lt .com b . .lu .ru .cr .pl .ie .com.br .no .company .bank .hr .ae .fi .shop

Domeinnaam-specialist sinds 1999

Interessante voorwaarden voor resellers

Elke denkbare extensie

Excellente support

T: +32 3 400 43 43

info@bNamed.net

www.bNamed.net


ECOMMERCE XPO

TEKSTEN : Maarten van Vliet BEELDMATERIAAL: ECOMMERCE XPO

ECOMMERCE XPO 2018 H E T E V E N T V O O R D I G I TA A L O N D E R N E M E N 12 & 13 NOV I Kortrijk Xpo • 11-18u E-Commerce Xpo is inmiddels een gevestigde waarde geworden bij iedereen die bezig is met onlineondernemen. De editie in Kortrijk blaast dit jaar vijf kaarsjes uit. “Een extra feestelijke jubileumeditie met meer dan 120 exposanten en een keynote van wereldformaat, belooft Bruno Bonte, exhibition manager van E-Commerce Xpo. Dit jaar is ook extra aandacht voor B2B e-commerce. E-Commerce Xpo is volgens Bonte, met goede reden, het meest complete e-commerce-event in België, omdat alles hier bij mekaar zit. Om het overzichtelijk te houden, is de beurs verdeeld in vijf productzones: webshop ontwikkeling, online marketing, consultancy, logistiek en veilige betaaloplossingen. “E-Commerce Xpo moet interessant zijn voor zowel de starter als iemand die al tien jaar met een webshop bezig is en die nog verder wil optimaliseren, dit zowel in de B2C als in de B2B. De exposanten vormen de kern, maar er zijn ook seminars, een keynote spreker van wereldformaat en interessante casestudy’s door ondernemers, met netwerkmogelijkheden. Bezoekers moeten er vooral oplossingen vinden.”

KEYNOTE VAN WERELDFORMAAT

E-Commerce Xpo pakt opnieuw uit met een keynote van wereldformaat. “Valeria Dominguez, voor de eerste keer in België, neemt ons in haar gloednieuwe lezing mee doorheen de zeven belangrijkste componenten van de ondernemers mindset om te overleven en te gedijen in deze nieuwe realiteit,” aldus Bonte. “En hoe we ons moeten klaar-

stomen voor de toekomst die omni-channel is. Er is geen keuze.”

DE TOEKOMST VAN E-COMMERCE TONEN

Heel wat ondernemingen hebben een goed draaiende webshop, maar zijn volgens Bonte op zoek naar de laatste nieuwigheden en wat de toekomst hen zal brengen. “Op vlak van logistiek bijvoorbeeld met de files, de circulatieplannen, de autovrije steden. Op vlak van betalingssystemen. Hoe hun sales boosten en wat het belang is van chatbots, Virtual en augmented reality, enz. Ook dat komt aan bod op E-Commerce Xpo.”

STERK SEMINARPROGRAMMA

Opnieuw biedt E-Commerce Xpo een ijzersterk seminar programma aan. Niet alleen inspirerend, maar vooral heel praktisch gerichte seminars, waar de bezoeker oplossingen zal kunnen vinden. Bonte: “Alle items van het e-commerce komen aan bod. Van logistiek tot social media, van opstarten tot optimaliseren, van omni-channel tot crossborder, en hoe je klanten op een snelle en vriendelijke manier bedienen. Dit jaar met extra aandacht voor de B2B. Eric Corijn en Heleen Buldeo Rai van de VUB komen hun visie geven op hoe we in steden en gemeenten straks moeten omgaan met logistiek. Yasmien Naciri zal op maandag een uiteenzetting geven over de uitdagingen en kansen van Social Media, en hoe ermee om te gaan. Naast een aantal seminars over het opstarten van een webshop in de B2C en de B2B, ook hoe je je webshop kan optimaliseren en je sales boosten dankzij bijvoorbeeld Big data en AI (Jean Pol Boone van Inoopa).

Een 7-tal seminars zijn speciaal gewijd aan de B2B, met onder andere volgende bedrijven die hun ervaringen zullen delen: Deschacht, Forte, Grandeco Wall Fashion, Ameel Candy World. We vergeten uiteraard niet de belangrijke FeWeb sessies met tal van getuigenissen van sterke cases. Safeshops zal dit jaar ook een boeiend presentatie geven. En voorts zal Thierry Geerts van Google ons rondleiden in de wereld van ‘Digitalis’ (+ boekpresentatie).”

FOCUS OP B2B

E-Commerce Xpo legde de jongste jaren vooral de nadruk op de B2C, maar sinds de vorige editie en zeker dit jaar focust het event steeds meer ook op B2B. Met tal van seminars over en voor KMO’s, ondernemers die nog geen B2B webshop hebben, en voor die er al mee begonnen zijn, om die verder uit te bouwen en te optimaliseren.

E-COMMERCE XPO 2018 GRATIS BEZOEKEN?

Bezoek aan E-Commerce Xpo is gratis mits online voorregistratie via www.ecommercexpo.be met code 410. De bezoekersbadge geeft niet enkel toegang tot de beursvloer, maar ook tot de seminars en de catering.

>> ONLINE

RETAILER I

53


150 afmetingen kartonnen dozen Alle producten direct uit voorraad Vandaag besteld overmorgen in huis

123kartonnendozen.nl • Geen staffelprijzen, • Geen afnameverplichtingen • Bij ons ontvangt u direct de scherpste tarieven!

T. 0031 (0)70 752 1702

info@123kartonnendozen.nl

www.123kartonnendozen.nl

www.123kartonnendozen.be


ECOMMERCE XPO

ECOMMERCE XPO 2018 H E T E V E N T V O O R D I G I TA A L O N D E R N E M E N 12 & 13 NOV I Kortrijk Xpo • 11-18u

HET MEEST COMPLETE E-COMMERCEEVENT IN BELGIË

PRAKTISCHE INFO

E-Commerce Xpo 2018 Maandag 12 november 11.00 - 18.00 Dinsdag 13 november 11.00 - 18.00 Studenten : Dinsdag 13 november van 10.00 - 12.00 Kortrijk Xpo , Hall 4 Doorniksesteenweg 216 - 8500 Kortrijk Ingang via Xpo Zuid www.ecommercexpo.be

BRUNO BONTE

Exhibition manager van E-Commerce Xpo

ONLINE

RETAILER I

55


Wij zitten beiden in de business van smoooth. Al meer dan 10 jaar helpen wij online retailers met het bieden van de beste shopervaring voor hun klanten. Een goede klantervaring betekent meer verkoop en blije klanten. Met Klarna is een aankoop een genot, en je onderneming managen is gemakkelijker dan ooit.

Meer smoo o thness in jouw checkout? 020 - 30 30 100

verkoop@klarna.com

klarna.com/nl/zakelijk


MARKETPLACE

TEKSTEN : Stefan van der Velden BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

Market places

bieden grote kansen voor webshops

Het runnen van een webshop wordt steeds lastiger. Dat is de stellige overtuiging van Twan Rutten van marketplace specialist Vendiro. Volgens hem zijn het de marketplaces, zoals die e-commerce zullen regeren in de toekomst. Sterker nog, die transitie is al in volle gang. Heel veel business gaat tegenwoordig over platforms, denk aan Uber, Booking, Thuisbezorgd. Een gesprek met Twan over welke stappen webwinkeliers moeten nemen om van toegevoegde waarde te kunnen blijven zijn.

>> ONLINE

RETAILER I

57


MARKETPLACE

”Verkopen op een marketplace moet onderdeel zijn van de strategie van een webwinkelier”

DE KRACHT VAN EEN MARKETPLACE

Twan verduidelijkt bovenstaande met een voorbeeld om aan te geven dat het lastig concurreren is met een marketplace. “Stel je verkoopt prullenbakken online. Je aanbod bestaat uit 200 producten waarvan je de helft in voorraad houdt. Bol.com daarentegen heeft geen 200 prullenbakken in het assortiment, maar 2.500 stuks én kan ook nog eens driekwart uit voorraad leveren. De consument weet dat ook, kan kiezen uit een groter aanbod, veelal direct uit voorraad en tegen een betere prijs. Als webshop kom je er bijna niet meer tussen. En om gevonden te worden in Google, betaal je tegenwoordig de hoofdprijs. Kortom, profiteer van de kracht van een marketplace en sluit je vandaag nog aan. Dat zie je ook terug in de cijfers. Ruim 30% van de e-commerce aankopen in Europa wordt gedaan op een marketplace. Het huidige beeld en de verwachting is dat de groei van marketplaces sneller gaat dan de groei van e-commerce als geheel en daarmee het aandeel stijgt.”

DRIE FACTOREN

Het fenomeen marketplace is volgens Twan dus niet meer te stoppen. Hoe kunnen huidige webwinkeliers hier slim gebruik van maken? Twan: “Ten eerste is het goed om te weten hoe marketplaces te werk gaan en hoe je een toppositie kunt verwerven. De mate waarop je als webwinkelier scoort op een marketplace is afhankelijk van drie parameters: de snelheid van levering, het servicelevel ofwel de waardering (klanttevredenheidindicatoren zoals reviews) en tot slot de prijs. Als je hetzelfde servicelevel scoort als je concurrent, maar je kunt sneller leveren, dan zou je met een (iets) hogere prijs toch een voorkeurspositie kunnen veroveren. Kortom, ook op marketplaces draait het niet alleen om de prijssetting.”

DYNAMIC PRICING

Vendiro heeft een platform ontwikkeld waarop de webwinkelier met zijn bestaande infrastructuur kan koppelen, hetzij een e-commerce platform, hetzij een PIM, ERP of WMS systeem. “Via die koppeling

halen wij alle informatie over product- en voorraadstatus binnen op ons platform. Vervolgens kan de webwinkelier gaan verkopen op één of meerdere van de 45 marketplaces waarmee wij kunnen koppelen. Met ons systeem kan een verkoper een minimale prijs opbouwen, inclusief onder andere de commissie van de marketplace en de BTW. Zo is er een berekende ondergrens om te zorgen dat elke order winstgevend is. Boven die ondergrens gaan wij de verkoopprijs optimaliseren. Essentieel is dat we kijken of je de voorkeurspositie hebt. Zo ja dan verhogen we de prijs om meer marge te maken. Heb je de voorkeurspositie niet, dan verlagen we om die te veroveren en de omzet te vergroten. Uiteraard alleen als dit boven de minimale prijs ligt. Het is dus best mogelijk dat een webwinkelier op de Nederlandse versie van Bol.com een andere prijs hanteert dan bij Bol.com in België. Of dat je op een marketplace in Scandinavië een andere prijs hanteert dan in Frankrijk. Dat wordt allemaal automatisch bepaald via ons platform aan de hand van vraag en aanbod.” Verkopen op een marketplace moet volgens Twan onderdeel zijn van de strategie van een webwinkelier. “Een marketplace is een serieus omzetkanaal.” En tegen de criticasters die van mening zijn dat je je producten moet beschermen tegen marketplaces om te voorkomen dat ze deze direct gaan inkopen, antwoordt Twan: “Heb niet de illusie dat marketplaces niet weten wat populair is. Veel consumenten starten vandaag hun zoektocht bij een marketplace in plaats van in Google. Bovendien, we zien aan onze data gewoon dat het niet het geval is. Voor een marketplace is het vaak interessanter om commissie te verdienen over verkoop in plaats van daar zelf alles voor op te zetten en in te kopen. Unieke producten die in een niche zitten, gaan marketplaces echt zelf niet inkopen.” I <

ONLINE

RETAILER I

59


FOTOGRAFIE

TEKSTEN : Sophie Marks BEELDMATERIAAL: Rittz

Whatisyou see what you get Beelden zeggen vaak meer dan duizend woorden. Toch zijn er genoeg webwinkels die geen of veel te weinig aandacht besteden aan hun productafbeeldingen. Onbegrijpelijk in de huidige e-commerce markt, meent Roald Ploegmakers van Orbitvu. Hij legt uit hoe je op een relatief eenvoudige manier meer conversie kunt behalen door meer aandacht te geven aan productfotografie.

60 I

ONLINE

RETAILER


FOTOGRAFIE

In het kader van what you see is what you get is het belangrijk de consument zoveel mogelijk details te geven van het product, zegt Roald. “De kracht van beelden mag daarin niet onderschat worden. Een combinatie van foto’s, video en 360 graden of 3D fotografie verhoogt het vertrouwen bij de consument aanzienlijk. Ook daalt het aantal retouren met soms wel 20%. Dit scheelt direct in verwerkings- en verzendkosten.” Roald haalt het voorbeeld aan van het aankopen op een platform als Marktplaats. “Als je als consument op Marktplaats iets gaat kopen, bekijk je ook eerst alle foto’s tot in detail. Producten zonder of met een slechte foto vallen vaak direct af. Voor een webshop geldt hetzelfde. Ik blijf me dan ook verbazen waarom er nog altijd te weinig aandacht voor is.”

ONDERSCHEIDENDE CONTENT

Veel webshops functioneren goed en bijna allemaal volgens het vertrouwde recept, het onderscheidende vermogen zit soms alleen maar in het logo, vervolgt Roald. “Zorg er daarom voor dat je onderscheidende content hebt. Maak eigen productfoto’s en gebruik vooral geen stock foto’s of foto’s van leveranciers. Daarmee maak je direct het onderscheid en kan je de consument overtuigen met goede (detail)foto’s. De consument hoeft geen vragen te stellen, omdat hij of zij direct aan de foto’s kan zien of het product aansluit bij zijn of haar verwachtingen. Wederom, what you see is what you get. Wij zien namelijk dat bedrijven die investeren in hun content op het gebied van fotografie sneller groeien dan bedrijven die niet alles uit de mogelijkheden halen. Orbitvu systemen automatiseren de workflow waardoor je in minder tijd meer en betere foto- en videocontent kan genereren.”

SNELLE ROI

Handmatige fotografie door middel van flitsfotografie is volgens Roald veel omslachtiger en aan het eind van de rit veel kostbaarder dan geautomatiseerd fotograferen. “Foto maken, vrijstaand maken, croppen en centreren. Vervolgens opslaan en hernoemen en daarna nog uploaden,” zo schetst Roald de te nemen stappen bij handmatige fotografie. “Orbitvu systemen doen deze handeling in dertig seconden per product per afbeelding, en volautomatisch. De initiële investering is hoger maar de gemiddelde gebruiker verdient zijn

systeem binnen veertien maanden terug. Daarom zijn er klanten die wel zes Orbitvu systemen hebben draaien op één locatie.”

NIEUWIGHEDEN

Orbitvu systemen zijn er in alle soorten en maten. “Onze populairste systemen zijn toch wel de AlphaShot XL Pro en de AlphaStudio Compact om items zoals een koffer of kinderwagen direct vrijstaand te fotograferen,” zegt Roald. Eind dit jaar gaan we nog een stap verder en staat de introductie gepland van nog grotere mobiele systemen om auto’s, meubels en fauteuils volledig geautomatiseerd te kunnen fotograferen. Daarnaast lanceren we begin november de release van onze volledig nieuwe editorsoftware die zowel beschikbaar komt op nieuwe als bestaande apparatuur. De software is sneller, efficiënter en overzichtelijker,” verklapt Roald.

”Als je als consument op Marktplaats iets gaat kopen, bekijk je ook eerst alle foto’s tot in detail. Producten zonder of met een slechte foto vallen vaak af. Voor een webshop geldt hetzelfde”

Bedrijven die niet de moeite nemen om aandacht te besteden aan hun visuele content zullen niet overleven, is de stellige overtuiging van Roald. “Dat beelden belangrijk zijn, bewijzen voorname e-commerce spelers. Bij een Coolblue of Skiwebshop is product-

fotografie topprioriteit. En kijk eens waar ze staan? Cijfers liegen niet.” I <

ONLINE

RETAILER I

61


AUGMENTED & VIRTUAL REALITY APP

TEKSTEN : Sophie Marks BEELDMATERIAAL: TWINSENSE

AVONTUURLIJK ONLINE SHOPPEN MET

VR EN AR Aan het online shoppen zijn we intussen wel gewend. Om op te vallen tussen de andere online aanbieders, kun je als etailer op verschillende manieren het verschil maken. Augmented Reality (AR) en Virual Reality (VR) lijken misschien nog toekomstmuziek, maar zijn het al lang niet meer. De technieken worden steeds bereikbaarder. Albert Hoekstra van Twinsense360 legt uit wat de mogelijkheden zijn om het online shoppen opnieuw tot een avontuur te maken.

62 I

ONLINE

RETAILER

>>


AUGMENTED & VIRTUAL REALITY APP

ALBERT HOEKSTRA

van Twinsense360

Allereerst is het belangrijk om het onderscheid te maken tussen AR en VR. Bij VR wordt een compleet andere werkelijkheid gecreëerd, terwijl AR nieuwe virtuele elementen aan de echte omgeving toevoegt. “AR wint dan ook aan populariteit, zeker in de retail,” zegt Albert. Met Twinsense360 creëert hij ultieme belevingen op basis van VR en AR. “Een voorbeeld van de toegevoegde waarde van AR bewijst Wehkamp en Ikea. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld te bekijken hoe een meubelstuk in de eigen woonkamer staat om deze vervolgens direct te kunnen bestellen online.” Twinsense360 maakt deze technologie voor een breed publiek beschikbaar.

STATISCHE PRODUCTEN TOT LEVEN WEKKEN

Twinsense360 heeft een eigen platform ontwikkeld voor AR, 360 video en –foto, genaamd Totalreality.nl. “Deze app kunnen we eenvoudig customizen naar de wensen van de klant,” zegt Albert. “Binnen de app is het mogelijk om 360 graden video te tonen, een fototour te maken of een stapje verder te gaan naar AR. In dat laatste geval kan de gebruiker een afbeelding scannen die vervolgens tot leven komt of producten 3D visualiseren voordat ze worden aangeschaft. Voor Warsteiner hebben we bijvoorbeeld een oplossing gerealiseerd waarbij na het scannen van het logo op een bierviltje een Warsteiner ober tot leven wordt gewekt die laat zien hoe je zelf thuis de perfecte Warsteiner inschenkt. Voor

een andere organisatie die grote machines produceert en regelmatig op beurzen exposeert, hebben we een 3D visualisatie gemaakt. De machines zijn te groot voor de stand. Bezoekers op de beurs wordt daarom gevraagd de app te downloaden, zodat na het scannen van de vloer de machine op ware grootte wordt getoond en van alle kanten kan worden bekeken.”

gelijkheden voor de fysieke retailer die zijn aanbod bijvoorbeeld kan vergroten met een virtuele dressingroom.” Ook benieuwd naar hoe AR of VR uw onderneming een boost kan geven? Albert en zijn team bekijken graag met u de mogelijkheden. I<

MEER SALES GENEREREN

De applicatie van Twinsense360 kan volgens Albert ook in een bestaande app van een organisatie of retailer worden geïntegreerd. “Voorwaarde is wel dat het om een native app gaat,” zegt hij. “Bij een webbased app is het vaak lastiger. Negen van de tien keer gaat het om 3D objecten die getoond worden. Die objecten halen we uit een bestaande database, maar kunnen we ook in overleg zelf modelleren in 3D en opmaken. Vervolgens is het een kwestie van implementeren in de webshop, koppelingen maken en meer sales genereren. AR zorgt ervoor dat consumenten weloverwogen keuzes maken. Het helpt retouren te verlagen, omdat op voorhand heel duidelijk de verwachtingen worden geformuleerd; men kan het product immers zien in de eigen omgeving. En de mogelijkheden zijn eindeloos. Zo heeft een make-up producent bijvoorbeeld een applicatie, waarbij de consument in de selfie stand van de smartphone verschillende soorten makeup kan testen. Zo zou je ook schoenen kunnen ‘passen’. Ook biedt AR volop mo-

”AR zorgt ervoor dat consumenten weloverwogen keuzes maken. Het helpt retouren te verlagen, omdat op voorhand heel duidelijk de verwachtingen worden geformuleerd” ONLINE

RETAILER I

63


WEBWINKEL VAKDAGEN

23 & 24 JANUARI 2019

JAARBEURS UTRECHT Hierbij alvast een voorproefje van het programma:

Meld je gratis aan als bezoeker via:

WWW.WEBWINKELVAKDAGEN.NL


HOSTING

TEKSTEN : Frank Gielen BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

DOMEINNAAM DIE MAAKT OP

INBREUK UW IP? U merkt dat iemand een domeinnaam registreert die inbreuk maakt op uw intellectuele eigendom (IP)? Gelukkig zijn er procedures om hiertegen op te treden, zoals URS en UDRP. Volgens Bart Mortelmans van bNamed kan in veel gevallen het geschil echter opgelost worden zonder toevlucht te nemen tot de dure en soms trage procedures voor geschillenbeslechting of andere juridische stappen.

>> ONLINE

RETAILER I

65


Unlock the power of your products Met ConnectingTheDots PIM Enterprise

“Great Product Content” helps growing your business! Daar geloven wij in. Onze ruime kennis in combinatie met onze PIM software stelt ons in staat om op vrijwel elk productinformatiemanagement vraagstuk een passend antwoord te bieden. Júist ook op het vlak van complexe productmanagementuitdagingen. Meer weten? Neem contact met ons op of vraag een vrijblijvende demo aan.

ConnectingTheDots.nl Contact@ConnectingTheDots.nl +31 88 600 5900


HOSTING

De eerste stap is om te controleren of het inderdaad een inbreuk op uw IP kan worden genoemd, zegt Bart. “Vertoont de domeinnaam verwarrend veel gelijkenis met een geregistreerd handelsmerk dat u bezit? Is de domeinnaam geregistreerd na uw merkregistratie? Als één van beide niet het geval is, dan spijt het me, maar waarschijnlijk hebben we het gewoon over een domeinnaam die iemand anders ook leuk vond. Indien u deze naam in uw bezit wil krijgen, dient u te proberen hem over te kopen.”

CONTACTINFORMATIE

Weet u zeker dat dit officieel een inbreuk op uw handelsmerk is? Neem dan contact op met de eigenaar, vervolgt Bart. “Hiervoor heeft u natuurlijk de contactgegevens nodig. Sinds de nieuwe GDPR-regels is het veel moeilijker om die informatie te bemachtigen. Gebruik dus alle (summiere) informatie die u kunt vinden.”

WHOIS

De Whois - een protocol om gegevens van een domeinnaam of IP-adres te achterhalen - is volgens Bart de eerste plaats om naar informatie te zoeken. “In sommige gevallen heeft u misschien geluk en vindt u daar de volledige contactgegevens. Meestal zal dat echter niet langer het geval zijn. Volgens tijdelijke regels die zijn opgesteld voor gTLD’s, moet de Whois nu een geanonimiseerd e-mailadres laten zien of een link naar een webformulier waarmee u contact kunt opnemen met de eigenaar. Niet alle registrars houden zich echter al aan die regels.”

REGISTRAR

Nog steeds geen contactgegevens kunnen achterhalen? “Dan is er de mogelijkheid om de registrar en / of de registry om de informatie te vragen,” zegt Bart. “Voor gTLD’s zijn ze verplicht om u toegang te geven tot deze informatie, als u een legitiem belang heeft. Verwacht niet dat ze de informatie zullen overhandigen alleen omdat je erom vraagt. Wees bereid om een aantal vragen te beantwoorden over waarom u het recht zou moeten hebben om deze informatie te ontvangen. Als de domeinnaam is geregistreerd onder een TLD-landcode, heeft u het meeste kan op succes wanneer u rechtstreeks contact opneemt met het

ccTLD-register. De meeste ccTLD’s hebben procedures voor het vrijgeven van contactgegevens.”

GDPR-INFORMATIE

Als er inderdaad sprake is van een schending van uw intellectual property en u heeft bovenstaande stappen doorlopen, dan heeft u nu waarschijnlijk de contactgegevens in handen, meent Bart. “Als u echter nog steeds niet over de informatie beschikt waarnaar u op zoek was, kunt u proberen de pre-GDPR-informatie te vinden via een website zoals domaintools. com of domainiq.com, indien de domeinnaam vóór mei 2018 werd geregistreerd. Dergelijke websites hebben mogelijk nog steeds de volledige informatie in het bestand, maar brengen u kosten in rekening voor het opzoeken van deze informatie.”

TIPS

Klaar om contact op te nemen met de domeinnaamhouder? Wees niet te bedreigend, maar maak uw verklaring wel duidelijk. Bart geeft een aantal tips om rekening mee te houden: • Leg uit waarom u zeker weet dat deze registratie inbreuk maakt op uw geregistreerd handelsmerk. Bied enige ‘compensatie’ aan de huidige eigenaar van de domeinnaam om ‘de registratiekosten van de domeinnaam te dekken’ die ze tot nu toe hebben gemaakt. Wees niet te zuinig, weet wat een normale geschilbeslechting u zou kosten (zowel in tijd als in geld). En hoewel u misschien niet graag deze ‘IP-inbreukmakende oplichter’ wilt betalen, moet u er rekening mee houden dat dit een oplossing is die u zoekt, geen wraak. Wees heel specifiek: vermeld hoe u betaalt. Dit maakt uw aanbod concreet en echt. • Het belangrijkste is: wees volledig voorbereid om snel en soepel een inkomende overdracht voor de domeinnaam af te handelen. Vermeld in de brief alles wat de huidige eigenaar zou moeten doen om de domeinnaam aan uw management over te dragen (vergeet geen stappen, controleer dit bij uw domeinnaamregistrar). U wilt de overdracht gemakkelijk maken voor de huidige eigenaar, zodat ze niet van gedachten veranderen, simpelweg omdat de overdracht een gedoe lijkt.

• Maak de compensatie en de belangrijke delen van wat nodig is voor de overdracht opvallend door ze vet te zetten of te markeren. Het is belangrijk dat die informatie gemakkelijk te vinden is. • Uw eerste poging om contact op te nemen met de huidige eigenaar is bij voorkeur via een eenvoudige e-mail. Als binnen een redelijke tijd geen reactie wordt ontvangen, probeer ze dan per aangetekend schrijven te bereiken. U zal er versteld van staan hoe vaak een oplossing op deze manier kan worden gevonden, maar alleen als het een daadwerkelijke IP-inbreuk is, benadrukt Bart. “Als het niet is gelukt, heeft u nog steeds de mogelijkheid van URS of UDRP (of een andere geschillenbeslechting, afhankelijk van de TLD). Maar eerst een minnelijke oplossing proberen, kan u veel tijd en geld besparen.” I <

”Weet u zeker dat er officieel inbreuk wordt gemaakt op uw handelsmerk? Neem dan contact op met de eigenaar”

ONLINE

RETAILER I

67


Calago helpt bedrijven op weg naar de perfecte klantbediening

EXPERT IN PIM & E-COMMERCE

O F F I C I A L E N T E R P R I S E PA R T N E R

Calago B.V.

Werkhorst 36 7944 AV Meppel

T +31 (0) 521 550 200

M info@calago.nl

www.calago.nl


E-COMMERCE

TEKSTEN : Mark Nieuwenhuis BEELDMATERIAAL: Shopware

JANSSENFRITSEN

MIGREERT NAAR SHOPWARE De Nederlandse fabrikant Janssen-Fritsen, die toestellen en onderdelen maakt voor diverse sporten en gevestigd is in Helmond, wil zijn online strategie professionaliseren en zal eind dit jaar live gaan met zijn nieuwe Shopware-winkel. Het uitvoerende bureau is de Shopware Solution Partner Calago BV in Meppel.

>> ONLINE

RETAILER I

69


ALLES OVER ACTIEVE & INTELLIGENTE VERPAKKINGEN OP HET AIPIA WORLD CONGRESS IN AMSTERDAM

De 3 P’s in verpakkingen (Protect, Preserve en Promote) maken plaats voor high tech toepassingen zoals Augmented Reality, Brand Protection, Printed Electronics, Mobile Commerce, Supply

Chain

Control,

Shelf

Life

Extension en Nano Technologie.

Meer dan 40 Sprekers, 25+ Brands, 50 Exposanten en een zeer hoogwaardig internationaal netwerk. Uitgeroepen tot het meest geavanceerde congres in de verpakkingsindustrie.

REGISTREER: www.aipia.info Voor OnlineRetailer lezers geldt een korting van 15%. Registratie code = RetailAIPIA

Active & Intelligent Packaging Industry Association Wolvenplein 27, Utrecht • www.aipia.info - mail: eef@aipia.info


E-COMMERCE

Janssen-Fritsen verkoopt wereldwijd sportartikelen en was al diverse malen leverancier van de Olympische Spelen, WK’s en EK’s. In de loop van de tijd beseften ze dat een professionele online aanwezigheid, en winkel, essentieel is voor de klantloyaliteit. De reden: de bestaande winkel met aangesloten PIM-systeem kon het toenemende aantal online bestellingen en voldeed niet meer aan de actuele verwachtingen qua gebruiksvriendelijkheid.

DUIDELIJK GEDEFINIEERDE IDEEËN

De eisen waaraan een nieuw winkelsysteem moest voldoen, waren vanaf het begin duidelijk gedefinieerd. Elk merk moest een eigen merkstijl met een eigen subwinkel krijgen om klanten individueel te kunnen aanspreken. Vanwege de wereldwijde distributie was het wenselijk dat producten, klantinformatie, enz. direct in verschillende talen vertaald en vervolgens in het winkelsysteem opgenomen konden worden. Janssen-Fritsen wilde een platform om de artikelen centraal in een nieuw, apart PIMsysteem te beheren. Het bestaande systeem miste bovendien functies om de klant een optimale winkelervaring te bieden en beter op kopers in te spelen. Uit de aparte mobiele en desktop winkels moet nu een oplossing worden gecreëerd die voldoet aan het moderne aankoopgedrag van de klanten. Het gebruikte ERP-systeem zal gekoppeld worden aan het PIM-systeem en de webwinkel.

TOEKOMSTBESTENDIG DOOR MIGRATIE NAAR SHOPWARE

Samen met het Nederlandse partnerbureau Calago koos Janssen-Fritsen voor Shopware als winkelsysteem, omdat hiermee volledig aan de softwarevereisten werd voldaan. “De oplossingen en de expertise op het gebied van PIM-systemen in combinatie met Shopware waren precies wat we zochten. Bovendien kon Calago de verwachtingen goed doorvertalen naar een gepaste oplossing,” aldus Dominique Hendriks van Janssen-Fritsen. Overige redenen om voor Shopware te kiezen waren de brede functieset, die standaard in Shopware is opgenomen, de snelle en eenvoudige aanpasbaarheid, en de mogelijkheid om meerdere merken afzonderlijk in subwinkels in verschillende talen weer te geven en klanten doelgericht

”Met de nieuwe PIM en Shopware willen we ons toekomstbestendig maken en ons bedrijf tegelijkertijd naar een geheel nieuw niveau tillen” aan te spreken via ‘Costumer Streams’. Dit is vooral belangrijk voor B2B-klanten zoals scholen, steden en organisatoren van sportevenementen, waar Janssen-Fritsen vooral actief in is. Janssen-Fritsen heeft voor de B2B-suite gekozen vanwege de vele functies, die specifiek voor dit segment zijn ontwikkeld. Als grootste voordeel van migratie ziet Janssen-Fritsen de mogelijkheid om producten gemakkelijker intelligent te beheren en te verbinden met andere managementsystemen. Dominique Hendriks over de overstap naar Shopware: “Met de nieuwe PIM en Shopware willen we ons toekomstbestendig maken en ons bedrijf tegelijkertijd naar een geheel nieuw niveau tillen.”

OVER SHOPWARE

shopware AG is een Duitse softwareleverancier van webwinkelsystemen. Het bedrijf is in 2000 opgericht, heeft 130 medewerkers en concentreert zich momenteel op zijn kernproduct Shopware 5.3. Dit product is een nieuwe, toonaangevende shopsoftware voor ondernemingen en webwinkels van elke omvang. shopware AG heeft thans 60.000 klanten en meer dan 1.200 handelspartners en is daarmee een van de succesvolste producenten van webshopsoftware. Bovendien is het bedrijf een van de grootste innovators op het gebied van eCommerce in Duitsland. De onderneming is een naamloze vennootschap, onafhankelijk, voor de volle 100% door de eigenaar beheerd en uit eigen kapitaal gefinancierd. Dit garandeert een hoge mate van flexibiliteit. I <

ONLINE

RETAILER I

71


Zet de stap naar abonnementen. doet de rest.

Online identificatie van uw klanten met itsme of iDin

Beheer en follow-up van de abonnementen: pauzeren, opzeggen,...

Koppeling met uw boekhoudsysteem voor perfecte opvolging van alle betalingen

Minimale kosten op de betalingen: bespaar tot 90% op huidige kosten

Twikey levert alle tools om succesvol online zaken te doen. Van bij de start van een nieuwe klantenrelatie tot de opvolging van alle betalingen.

Nu starten?

www.twikey.nl

+31 85 208 56 30


VERPAKKEN

TEKSTEN : Sophie Marks BEELDMATERIAAL: DS Smith

Verpakkingen kunnen het verschil maken tussen winst en verlies E-commerce kent een explosieve groei. Nu de winkelstraten steeds vaker worden ingeruild voor online etalages, is een pakje ontvangen vaak nog het enige moment van fysiek contact tussen retailers en consumenten. Wat vinden e-shoppers nu echt belangrijk aan dat pakket? DS Smith, de grootse leverancier van e-commerce verpakkingen in Europa, zocht dat uit.

>> ONLINE

RETAILER I

73


VERPAKKEN

TEKSTEN : Sophie Marks BEELDMATERIAAL: DS Smith

ERIK MEIJER,

Sales & Marketing Director Benelux van DS Smith

”Verpakking stuk? Als het product maar heel is, toch?

Mis!”

Om als specialist de beste verpakkingen te kunnen produceren, is het belangrijk om een diepgaand inzicht te krijgen in de wensen (en grillen) van de veeleisende e-consument, zegt Erik Meijer, Sales & Marketing Director Benelux van DS Smith. DS Smith heeft daarom uitgebreid marktonderzoek gedaan naar die wensen en voorkeuren van in totaal 5.000 e-shoppers, verdeeld over negen verschillende landen. De resultaten voor België en Nederland zijn gevat in een whitepaper. Speciaal voor OnlineRetailer verklapt Erik alvast de eerste resultaten.

wanneer hij een online aankoop doet? Daar is hij vrij duidelijk over. Zowel in België als in Nederland staan bestelgemak, productprijs en een korte levertijd in de top drie. Ons onderzoek ontkracht bovendien het cliché dat Nederlanders gierig zouden zijn. Het zijn juist de Belgen die prijs het belangrijkst vinden. De Nederlanders hechten net iets meer waarde aan bestelgemak. Gemak uit zich ook in de wijze van beleving; negen op de tien shoppers kiest voor een levering aan huis. Immers: wie de deur niet meer uitgaat om te shoppen, doet dat ook niet om zijn bestelling op te halen.

GEMAK

In zeven op de tien gevallen gebeurt die thuislevering in dozen. Een slimme

Wat de consument het belangrijkst vindt

74 I

ONLINE

RETAILER

verpakking, die rekening houdt met de wensen van de e-consument, is dus een absolute must. De studie van DS Smith toont tevens aan welke elementen van de verpakking het belangrijkst gevonden wordt én waar men zelfs bereid zou zijn om extra voor te betalen.

BESCHADIGINGEN

Verpakking stuk? Als het product maar heel is, toch? Mis! 26% van de Benelux eshoppers ontving in het afgelopen jaar een of meerdere keren een beschadigde verpakking en zelfs als het product heel is, blijkt dit in minstens 1 op de 5 gevallen reden genoeg te zijn om de webshop de rug toe te keren (en blijken Nederlandse


VERPAKKEN

lux hechten het meeste belang aan een gebruiksvriendelijke verpakking ofwel een verpakking die gemakkelijk te openen is en even gemakkelijk weer te hersluiten is als men de aankoop terug zou willen sturen. Hoe eenvoudiger het is om een product terug te sturen en hoe vlotter de terugbetaling verloopt, hoe lager de drempel is om opnieuw te bestellen. Voldoe je hier niet aan? Dan loopt de shopper weg.

VERPAKKINGSSTRATEGIE

Je doet er dus goed aan een verpakkingsstrategie uit te dokteren die het e-shoppers gemakkelijk maakt. Bedenk daarbij dat jonge shoppers (16-24 jaar) van alle leeftijdsgroepen het vaakst bereid zijn extra te betalen voor bepaalde features. Daarbij ligt de nadruk vooral op personalisatie en de stevigheid van een verpakking. Een verpakking is niet langer iets om zomaar weg te gooien. Consumenten hergebruiken verpakkingen graag voor andere doeleinden: zowel om thuis dingen op te bergen (52%) als om zelf pakketjes te verzenden (46%).

WENSEN

Al die elementen hebben een belangrijke invloed, waardoor je met je verpakking het verschil kunt maken tussen winst en verlies. Erik vat het nog eens samen: Wees als retailer dus erop bedacht dat je klanten gemak voorop zetten en afknappen op een teveel aan verpakking, een verpakking die niet recyclebaar is of een verpakking die een product onvoldoende beschermt. Pak je dit goed aan en houd je rekening met de wensen van je klant? Dan stijgt jouw webshop erboven uit.

shoppers veel minder vergevingsgezind dan Belgische). Als het product vervolgens ook nog beschadigd is, sla je helemaal de plank mis. En ook dat gebeurt. Teveel. Eén op de tien consumenten ontving namelijk in de laatste twaalf maanden een beschadigd product. Erik vervolgt: Dit tast de loyaliteit van je klanten aan, overbelast het fulfilmentproces en doet je omzet krimpen. Bovendien heeft dit een negatieve invloed op vervolgorders. Uiteraard bestaan er genoeg slimme verpakkingsoplossingen, niet alleen design technisch, maar met ons gepatenteerde testlaboratorium DISCSTM kunnen we ook veel schade voorkomen.

OVER-PACKAGING

Een ander punt van aandacht is het zogenaamde ‘over-packaging’. Zes op de tien consumenten geven aan dat ze liever minder verpakking zouden zien. Een ingewikkelde verpakking, een veel te grote, of een teveel aan verpakkingsmateriaal schrikt consumenten af. Twaalf procent van de Nederlanders en 10% van de Belgen geeft aan te stoppen met bestellen als er te veel verpakkingsmateriaal wordt geleverd. Zonde, aldus Erik: wanneer je in gesprek gaat met je verpakkingsleverancier kan dit in veel gevallen vermeden worden.

Benieuwd naar hoe je met je verpakking het onderscheid kunt maken? Vraag de whitepaper aan via www.strategic-packaging.com/nl/ download-whitepaper-e-packaging I <

Datzelfde geldt voor een te moeilijke verpakking. Consumenten binnen de Bene-

ONLINE

RETAILER I

75


PAYMENT

TEKSTEN : Mark Nieuwenhuis BEELDMATERIAAL: Klarna

Webwinkelier als psycholoog Speel in op de shop-emoties van de consument en boost de conversie Tijdens het online shoppen worden consumenten in een ware emotionele rollercoaster heen en weer geslingerd tussen verschillende gevoelens. Dit blijkt uit de Emotional Shopping Index, een onderzoek dat Klarna onder Nederlandse consumenten heeft gedaan naar online shopgedrag. Hierbij zijn de emoties die Nederlandse mannen en vrouwen tijdens de drie verschillende fases van het online shoppen ervaren nauwkeurig in kaart gebracht. Hieruit blijkt dat positieve en negatieve emoties elkaar constant afwisselen. Om hier goed op in te spelen, heeft Klarna samen met Beeckestijn Business School een whitepaper opgesteld. De Emotional Shopping Index levert een schat aan informatie op voor webwinkeliers. Emoties spelen namelijk een cruciale rol in het wel of niet afronden van de aankoop: gedrag wordt voor een groot deel gestuurd door emoties. Bij het optimaliseren van de customer journey is het daarom belangrijk om rekening te houden met alle emoties die klanten op elk moment ervaren.

DE DRIE FASEN VAN ONLINE SHOPPEN Het proces van online winkelen bestaat uit diverse momenten met ieder een eigen ervaring. Het begint met het zoeken en vullen van de winkelmand, gevolgd door de checkout en tot slot de levering van de bestelling. In de whitepaper zoomen Klarna en Beeckestijn Business School in op deze drie fasen en hoe je deze het beste kan optimaliseren op basis van de emoties die worden ervaren.

76 I

ONLINE

RETAILER


PAYMENT

EMOTIONAL SHOPPING INDEX

Wil je op de hoogte blijven van alle resultaten van de Emotional Shopping Index? Op basis van de onderzoeksresultaten van dit onderzoek verschijnen er de komende tijd artikelen op de Klarna Kennis Hub. Deze staan vol praktische tips en tricks voor webwinkeliers om de conversie te boosten en de shopervaring nog smooother te maken. Onderwerpen als de uitverkoop, aanleidingen om te shoppen en spontane aankopen passeren de revue. Nieuwsgierig geworden? Kijk op klarna.nl

Hierbij alvast een voorproefje van emoties die tijdens de drie fases worden ervaren, met bij iedere fase een passende tip:

FASE 1: ZOEKEN EN VULLEN VAN DE WINKELMAND Online shoppen begint met veel positieve emoties. Een geĂŻnspireerd gevoel voert bij consumenten de boventoon tijdens deze beginfase. Dit speelt met name tijdens het openen van de webshop pagina (21% van de respondenten geeft dit aan) en het bekijken van het aanbod (33%). Tip: Wakker de inspiratie van potentiĂŤle klanten aan door het tonen van persoonlijke aanbevelingen. Deze kunnen worden gebaseerd op de huidige selectie of de browsegeschiedenis.

FASE 2: DE CHECKOUT Tijdens het betaalgedeelte komen er veel negatieve emoties naar voren. Consumenten geven aan dat ze ongeduld ervaren bij het naar de kassa gaan (11%) en het invullen van hun gegevens (20%). Tip: Verhoog de motivatie om de gegevens in te vullen. Beloon de moeite met bijvoorbeeld gratis verzending of een kortingscode.

FASE 3: DE LEVERING In de laatste fase van online shoppen gaan de emoties weer de positieve kant op. Men ervaart bijvoorbeeld veel vreugde bij het ontvangen van de bevestiging (23%) en verlangen bij het volgen van het pakket via track&trace (20%). Tip: Heldere communicatie is enorm belangrijk om de emoties positief te houden in deze laatste fase. Omdat consumenten met veel verwachting wachten op hun bestelde artikelen, is het cruciaal dat ze precies weten waar ze aan toe zijn. Ook bijvoorbeeld wanneer de bezorging is vertraagd.

Emoties zijn dus enorm belangrijk in het optimaliseren van de gebruikerservaring. Wil je ook inspelen op de shop-emoties van de consument om je conversie een boost te geven? Via de kennishub op de website van Klarna kun je het volledige whitepaper downloaden. Hierin staan alle resultaten en praktische tips om alles uit de emotionele shopping-reis van je klanten te kunnen halen: https://www.klarna.com/nl/zakelijk/blog/

ONLINE

RETAILER I

77


圀攀戀猀栀漀瀀 稀漀渀搀攀爀 稀漀爀最攀渀㼀 眀眀眀⸀眀攀戀猀栀漀瀀稀漀渀搀攀爀稀漀爀最攀渀⸀渀氀


PIM

TEKSTEN : Frank Gielen BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

GREAT PRODUCT CONTENT HELPS GROWING YOUR BUSINESS Goede product content is de basis voor succes in online retail. Dat is de stellige overtuiging van Max Schrevelius van ConnectingTheDots. â&#x20AC;&#x153;Het is voor een retailer essentieel dat hij zijn (digitale) product content op orde heeft, en optimaliseert. Zodat product content online vindbaar is, en het publiek wordt verleid tot aankoop. Een PIM systeem is daarin de cruciale tool. De PIM Enterprise software van ConnectingTheDots stelt organisaties in staat hun product content te verbeteren en te perfectioneren.

>> ONLINE

RETAILER I

79


Wat je klant écht denkt van je verpakking? Onderzoek onder 5.000 e-shoppers onthult wat hen triggert of juist afschrikt.

Download whitepaper ‘e-packaging 2018’ www.strategic-packaging.com/download-whitepaper-e-packaging


PIM

PIM en e-commerce gaan hand in hand Een degelijke e-commerce strategie kan niet meer zonder PIM systeem, benadrukt Max. “Sterker nog, het is key om perfecte product content centraal te stellen om online iets te kunnen betekenen. Oftewel, de creatie van Great Product Content die geoptimaliseerd is voor de doelgroep. Zodat een retailer nieuwe klanten kan bereiken, en bestaande klanten kan overtuigen extra aankopen te doen. En zo dus de mogelijkheid creëert voor groei. Niet voor niets zeggen wij ook Great Product Content helps growing your business. Om product content te beheren en te verrijken zijn er tal van PIM systemen op de markt. Maar, als het enigszins complex wordt, dan zijn wij in ons element.”

GOED IN COMPLEXE SITUATIES

De PIM Enterprise software van ConnectingTheDots is ontworpen om ook de meer complexe product management situaties aan te kunnen. Max: “Denk aan ingewikkelde product structuren, een groot assortiment, het toevoegen van longtail assortimenten, veel verschillende leveranciers, veel verschillende markten of een combinatie van deze scenario’s. Onze PIM software kenmerkt zich namelijk door een hoge configuratiegraad waarmee we complexiteit de baas kunnen. Dit gegeven is een belangrijk verschil ten opzichte van andere gangbare PIM vendors in de markt.”

ZET ELK SYSTEEM IN ZIJN KRACHT

Over het verschil tussen een ERP en PIM systeem is Max helder. “Een ERP is een generiek systeem en bedoeld ter ondersteuning van alle processen binnen een organisatie. Een PIM systeem daarentegen is bedacht voor een specifiek doel; namelijk het managen van product content. Iets dat je niet gemakkelijk in een ERP kunt doen, omdat ERP hier simpelweg niet voor ontworpen is. Probeer je dit wel in ERP, dan zul je zien dat product data management in ERP meer tijd kost, en er weinig tot geen tooling in ERP beschikbaar is voor (bulk) product content optimalisatie. Het is dus belangrijk dat je elk systeem in zijn kracht zet,” resumeert Max.

DENK TOEKOMSTGERICHT MAAR BEGIN COMPACT

ConnectingTheDots hanteert een vast proces voor het implementeren van PIM oplos-

”Een degelijke e-commerce strategie kan niet meer zonder PIM systeem” singen. Dit bestaat uit de analyse fase, de implementatie fase en de test / acceptatie fase. Tot slot nog de selectie van een PIM oplossing. “Het advies is altijd om toekomstgericht te denken. Dus bedenk goed welke product management situaties je binnen nu en drie jaar wilt oplossen. En selecteer hier een PIM systeem bij dat die situatie aan kan. Staar je hierbij niet alleen blind op de functionaliteiten die een bepaald pakket

biedt. Maar let er ook op dat de organisatie die de PIM implementeert kennis heeft van PIM problematiek, en oog heeft voor de specifieke situatie die je wilt oplossen. Voor de lancering daarentegen is het slim om de scope juist compact te houden om op die manier de leercurve beheersbaar te houden. Met een overzichtelijke start houd je het proces beheersbaar en kun je steeds verder uitrollen.” I <

ONLINE

RETAILER I

81


Strategie Optimalisatie Onderhoud Techniek

Moutlaan 35 7523 MC Enschede

B2B- en B2C-koppelingen tussen web-platform en externe systemen. Volledige ontsluiting van ERP-systemen naar website of webshop. OCI-punchout en OCI-roundtrip koppelingen voor Shopware, Magento en Magento 2.

NovoSync

053 - 48 50 345 info@dnovo.nl

W W W.DNOVO.NL


POINT OF SALE

TEKSTEN : Maarten van Vliet BEELDMATERIAAL: Hunter Retail

ENTERPRISE POS ECOSYSTEEM VOOR HET MKB Van oorsprong ontwikkelt en levert Hunter-Retail relatiebeheer- en ERP software. “Vijf jaar geleden hebben we ons laten verleiden tot het maken van een POS oplossing om het ERP systeem heen, aanvankelijk ten behoeve van een rijdende winkel in veel verkochte consumentengoederen,” zegt Jan van der Zwaag van Hunter-Retail. Diverse jaren aan innovatie en ontwikkeling later staat er nu een laagdrempelig enterprise POS ecosysteem voor het MKB. Jan legt uit wat de mogelijkheden zijn voor retailers om de clientèle via werkelijk alle mogelijke kanalen te benaderen.

>> ONLINE

RETAILER I

83


INSIGHTS MARKETING

Tools om geautomatiseerd meer marge en omzet te genereren.

MELD JE VOOR 1 DECEMBER AAN EN ONTVANG 1 MAAND GRATIS...

JOUW VOORDELEN Alle pricing tools in een site Ruime marketing opties Breed netwerk

insights

dynamic pricing marktpositie prijshistorie productpositie voorraad indicator

marketing

lead generator display ads acties nieuwsbrieven Google CSS

afďŹ liate

Google CSS Partner

bloggers vloggers productplacement shopping ads remarketing

Scoupz levert niet alleen de no-nonsense vergelijkingssite voor bezoekers waarin zij een ultieme ervaring hebben en waarin al reeds veel webwinkels zich hebben aangesloten. Voor webwinkels creĂŤren we het ultieme gevoel van controle met Scoupz Insights. Insights biedt alle tools van dynamic pricing tot aan realtime inzicht in een volledig op maat gemaakt dashboard. Hierin monitor je alle prijsinformatie op basis van jouw producten en geven we je inzicht in jouw marktpositie ten opzicht van de competitie.

Direct aansluiten! Bel vandaag nog 085 - 30 38 400 of per mail: sales@scoupz.nl | website: www.scoupz.nl

www.scoupz.nl sales@scoupz.nl 085 303 8400

OPENT JE OGEN.


POINT OF SALE

De afgelopen vier jaar heeft Hunter-Retail ruim 80% van de tijd besteed aan R&D. “Inmiddels zijn we live met ons ecosysteem voor het MKB met zowel een formule voor veel verkochte consumentenartikelen als een oplossing voor slijterijen,” zegt Jan. “De oplossing omvat onder meer een kassasysteem op de balie en een loyalty applicatie voor consumenten (app), maar ook een beacon portal en een folderapplicatie. Op basis van beacon en heatmapping technologie weten we hoe een klant zich gedraagt in de winkel en kunnen we daarop anticiperen via de folderapplicatie. Dat laatste stelt retailers in staat om klanten te informeren via sociale media kanalen als Facebook en Twitter, maar ook via narrowcasting ofwel beeldschermen of zuilen in de winkel. Kortom, onze oplossing is in feite een laagdrempelig enterprise POS ecosysteem voor het MKB.”

BEACON TECHNOLOGIE

Volgens Jan is het een strategische zet van Hunter-Retail om de front end, de webshop, onder te brengen bij Magento of CCVshop. Het koppelen van de webshop aan de kassa zorgt ook weer voor dat omnichannel gevoel. “Wij dragen zorg voor de implementatie en de technologieën aan de achterkant.” En dat zijn nogal wat technologieën. De creativiteit van Hunter-Retail gaat ver. Jan geeft een voorbeeld: “Zo kunnen we op basis van beacon technologie bijvoorbeeld de verkoper ‘influisteren’ dat een persoon al voor de tweede keer een bepaald toestel bekijkt. Met die voorinformatie kan de verkoper gerichter actie ondernemen, bijvoorbeeld door documentatie over het toestel van zijn eigen device naar de telefoon van de consument te swipen én tegelijk een voucher mee te sturen met bijvoorbeeld de laagste prijsgarantie. Vervolgens lopen ze gezamenlijk naar een informatie- of verkoopzuil en wordt daar alle informatie direct getoond (ook weer dankzij de beacon technologie) inclusief een prijsoverzicht van een vergelijkingswebsite. Op de zuil is het ook mogelijk om de eigen webshop te tonen en direct af te rekenen. Deze transactie wordt direct verwerkt in de kassa (voorraad) en de boekhouding. Want Hunter-Retail koppelt ook met bijvoorbeeld Exact en SnelStart. Dit alles verhoogt de beleving en vooral het serviceniveau aanzienlijk. En komt in the end de conversie ten goede.”

”Op basis van beacon en heatmapping technologie weten we hoe een klant zich gedraagt in de winkel en kunnen we daarop anticiperen via de folderapplicatie” TOEGEVOEGDE WAARDE

De mogelijkheden van beacon technologie reiken volgens Jan nog veel verder, mits de consument ook de app op zijn toestel heeft geïnstalleerd. “Je moet de technologie zodanig inzetten dat een app het verdient om op het toestel van de consument aanwezig te zijn. Met andere woorden, de consument moet er de toegevoegde waarde van inzien. Dan moet je die toegevoegde waarde wél bieden.” Je zet bijvoorbeeld eenvoudig een loyalty programma op dankzij de Hunter-Retail app. Omdat Hunter-Retail als basis CRM heeft ben je al bezig met het opbouwen van een klantrelatie en is het ook eenvoudig om de data te beheren en bijvoorbeeld gebruik te maken van Direct Mail. Hunter-Retail biedt ook de mogelijkheid om in de app een folder te maken en klantgericht aanbiedingen te doen. Daarbij kunnen klanten punten sparen in de app. Voor een rijdende winkel is het gebruik van beacons bijzonder handig om vaste

klanten te informeren over een eventuele kleine vertraging, zegt Jan. “Met tevens de mededeling ‘trek je jas aan, want het is koud’ of iets in die trant. Ook voor een supermarkt kan het interessant zijn. Als je weet dat een klant de parkeerplaats op komt rijden, kun je hem of haar allereerst de vraag stellen of ze hun boodschappenpakket komen ophalen. Indien ja, dan kun je antwoorden dat je nog even de versproducten bij elkaar moet verzamelen en dat het pakket over 5 minuten klaarstaat. En aanvullend een oproep van: drink een lekker bakje koffie bij de balie. Het is een andere manier van benaderen die vol inspeelt op beleving.” Hunter-Retail levert zowel de hardware als de software voor retailers die over alle kanalen hun klanten optimaal willen bedienen. “We zijn momenteel bezig met het samenstellen van een abonnementsformule zodat retailers op dit vlak zelf geen grote investeringen meer hoeven te doen, maar tegen een beperkte maandelijkse vergoeding wel kunnen profiteren van alle moderne technologieën.” I <

ONLINE

RETAILER I

85


INTELLIGENTE VERPAKKINGEN

TEKSTEN : Sophie Marks BEELDMATERIAAL: AIPIA

AIPIA WorldCongress 2018 19 en 20 november

Wereldconferentie over actieve en intelligente verpakkingen Wake up call voor retailers Op 19 en 20 november komt de crème de la crème uit de (verpakkings)industrie samen in de Beurs van Berlage in Amsterdam om de laatste ontwikkelingen in actieve en intelligente verpakkingen tot zich te nemen. Het APIA World Congress 2018 verenigt brands, chipfabrikanten, softwareleveranciers en natuurlijk verpakkingsspecialisten uit de hele wereld. Grote afwezigen? De retailers. “Onbegrijpelijk,” meent organisator Eef de Ferrante van AIPIA. “Het wordt hoog tijd dat retailers inzien wat deze moderne technologieën teweegbrengen, alvorens ze massaal de boot missen.”

AIPIA is zeven jaar geleden opgericht om de markt te informeren over de mogelijkheden in actieve en intelligente verpakkingen. “Wat destijds nog toekomstmuziek was, is inmiddels al de realiteit geworden,” zegt De Ferrante. Hij duidt kort het verschil tussen een actieve en intelligente verpakking. “Een actieve verpakking is er vooral op gericht om de levensduur van een product te verlengen, bijvoorbeeld een broccoli die niet zes maar tien dagen houdbaar blijft dankzij de verpakking. Een intelligente verpakking daarentegen voegt iets toe aan een product, meestal een beleving door een tag of code te scannen met je mobiele telefoon.”

86 I

ONLINE

RETAILER

ONZICHTBARE TAGS

Volgens De Ferrante heeft de intelligente verpakking in korte tijd een flinke evolutie doorgemaakt. “Aanvankelijk vertrouwde men op het scannen van een Qr-code op een verpakking. Dat fenomeen is mislukt, want bleek gebruiksonvriendelijk. Inmiddels is de technologie zover dat tags of codes ‘onzichtbaar’ op een verpakking geplaatst kunnen worden door bijvoorbeeld printed electronics, watermerken of NFC-chips. Het is slechts een kwestie van je telefoon bij de verpakking houden en er start een complete beleving, vaak gestoeld op Augmented Reality. Allemaal prachtige technologieën, die volledig worden on-

derschat door de gemiddelde retailer. Wat gebeurt er namelijk, de brand komt door deze technieken rechtstreeks in contact met de eindconsument. Als retailers deze technologieën niet actief omarmen, missen ze straks gigantisch de boot en verliezen ze de ‘macht van de consument’.”

RECHTSTREEKSE COMMUNICATIE

De rechtstreekse communicatie tussen brands en consumenten is al gaande. De Ferrante geeft een voorbeeld: “Hennessy, een van de oudste en bekendste cognac fabrikanten ter wereld, is zeer begaan met de nieuwste technologieën. Ze steken namelijk een tag in de dop van iedere fles. En


INTELLIGENTE VERPAKKINGEN

AIPIA WORLD CONGRESS 2018

dat is meer dan alleen een gimmick. Het zet de hele retailtak op zijn kop. De fabrikant komt namelijk rechtstreeks in contact met de consument als hij of zij de dop scant met zijn telefoon. Vervolgens zijn de mogelijkheden eindeloos. De fabrikant kan via Augmented Reality allerlei interessante topics tonen, maar ook een week of drie na aanschaf / scannen van de dop een berichtje sturen met daarin een link voor het bestellen van een nieuwe fles. Weg retailer! En zo zijn er steeds meer brands die intelligente verpakkingen op die manier omarmen. ”

De Ferrante moedigt retailers aan om niet alleen het AIPIA World Congress 2018 te bezoeken maar vooral zich te laten informeren over de mogelijkheden van intelligente verpakkingen. “Zorg dat je erbij bent als retailer. Wat kun je met intelligente verpakkingen en hoe trek je het naar je toe in plaats van rustig toekijken en maar zien wat er gebeurt. Laat het niet over aan alleen de brands en praat mee over de technologie in verpakkingen. Alvast tot ziens op 19 en 20 november in de Beurs van Berlage!”

Het AIPIA World Congress 2018 staat volledig in het teken van actieve en intelligente verpakkingen. In totaal zullen meer dan 350 deelnemers afkomstig vanuit de hele wereld naar Amsterdam afreizen om te sparren over de laatste noviteiten en ontwikkelingen. Het mooie van dit congres is volgens organisator Eef de Ferrante van AIPIA de open community. Iedereen praat open met elkaar over techniek en innovaties. Ook worden er pitchsessies georganiseerd op het podium voor het oog van alles en iedereen over specifieke uitdagingen. Kortom, genoeg ingrediënten voor een boeiend en interessant congres. Het AIPIA World Congress 2018 vindt plaats in de Beurs van Berlage in Amsterdam op 19 en 20 november. Meer info via AIPIA.info. I<

ONLINE

RETAILER I

87


TEKSTEN : Sophie Marks BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

OMNICHANNEL

Senses of Living gaat omnichannel Met dank aan Vendit

Al ruim vijftien jaar helpt Senses of Living de ‘gedekte tafel’ te verfraaien met keuze uit meer dan 10.000 artikelen. De fysieke vestiging in Deventer staat daarbij centraal, maar sinds deze zomer is ook de webshop weer nieuw leven ingeblazen. Met dank aan de winkelautomatisering en e-commerceoplossingen van Vendit. Manouschka Hissink van Senses of Living vertelt over de aanvankelijk afwachtende houding ten aanzien van het e-commerce kanaal en de eerste ervaringen met het Vendit systeem.

Living, cooking, dining and more, zo omschrijft Senses of Living haar productassortiment met vele duizenden artikelen. “Tot voor enkele jaren geleden was ik het voorraadsysteem,” lacht Manouschka. “Er was niks geautomatiseerd. Met de steeds verdere groei van ons assortiment en tegelijk de behoefte om op een degelijke manier een online vertegenwoordiging neer te zetten, zijn we op zoek gegaan naar een geschikte partij in de markt. Er zijn zoveel aanbieders, dat we nauwelijks door de bomen het bos zagen. Na contact met onze brancheorganisatie INretail kwam het Vendit systeem naar voren. Zo zijn onze collega’s ook heel positief over het systeem

88 I

ONLINE

RETAILER

en de organisatie. Reden voor ons om ook contact op te nemen met Vendit. De eerste indruk was direct heel positief, het klikte meteen.”

BEWUST GEWACHT

Senses of Living heeft bewust enige tijd gewacht met het introduceren van een winkelautomatisering. Manouschka: “De laatste pakweg tien jaar zijn er zoveel ontwikkelingen geweest op het gebied van kassasystemen en webshop koppelingen, dat we bewust hebben gewacht. Sterker nog, we hebben twee jaar geleden zelfs onze eigen webshop offline gehaald omdat het ons meer stress bracht dan om-

zet, en de fysieke winkel eronder te lijden had. Daarom hebben we ervoor gekozen om eerst de winkelautomatisering en het kassasysteem goed in te richten. Die staat sinds februari dit jaar live en is inmiddels niet meer te missen. Het systeem werkt heel eenvoudig, draait op meerdere computers en is uitermate gebruiksvriendelijk. Niemand van ons in de winkel heeft een IT achtergrond, maar iedereen kan er perfect mee overweg. Groot voordeel is ook dat we altijd up to date zijn en blijven. Vendit blijft voortdurend aan het doorontwikkelen, waarvan ook wij profiteren en waarvoor we input kunnen geven. Het is dus niet zo dat het systeem bijvoorbeeld


OMNICHANNEL

”DE GEMIDDELDE SESSIEDUUR BEDRAAGT 3,5 MINUUT EN HET BOUNCEPERCENTAGE 40%”

tussen producten. Een rood kopje en rood schoteltje zijn aparte artikelen, maar moeten wel gelinkt worden. De filters om op in een paar stappen het juiste product te vinden, werken overigens voortreffelijk en zijn heel gebruiksvriendelijk.” Ambities heeft Senses of Living nog volop. “We willen de webshop deels als showroom laten fungeren voor onze fysieke winkel in Deventer, maar ook als hét online bestelportaal voor de ‘gedekte tafel’,” zegt Manouschka enthousiast. “Vendit reikt ons alle tools aan om die online groei te bewerkstelligen, zoals manieren om goed gevonden te worden in Google, uitgebreide analytics, etc. Het is aan ons om de bal in te koppen.”

RUIM 30 JAAR ERVARING IN WINKELAUTOMATISERING over vijf jaar weer verouderd is. Een aspect dat ook de doorslag gaf in de keuze voor Vendit.”

WERK AAN DE WINKEL

Nadat de winkelautomatisering eenmaal stond, werd ook de e-commerce module in de steigers gezet. “Met onze webshop zijn we 10 juli dit jaar live gegaan,” zegt Manouschka. “Het overtreft onze verwachtingen, zowel qua uitstraling als omzet. We hebben zelf een voorstel gedaan voor hoe onze site eruit moest komen te zien en daar heeft Vendit absoluut gehoor aan gegeven. Ook al staan nog lang niet alle artikelen online, we krijgen dagelijks

toch verschillende bestellingen binnen. We hebben zelfs een nieuwe medewerker aangetrokken die zich volledig focust op de webshop. Wie had dat twee jaar geleden gedacht? Niemand van ons.” Ook over de gemiddelde bezoektijd heeft Senses of Living niet de klagen. “De gemiddelde sessieduur bedraagt 3,5 minuut en het bouncepercentage 40%. Dat vinden we heel netjes. Wel is er voor ons nog heel wat werk aan de winkel. Zo staan er nu een kleine 2.500 artikelen online. Streven is om het hele gamma online te zetten. Het verrijken van artikelen met tekst, productspecificaties, foto’s, etc. kost nu eenmaal tijd. Dat geldt ook voor het leggen van links

Vendit is een softwareproducent die zich sinds 1986 richt op de automatisering van retail, groothandel en franchise- en inkooporganisaties. Inmiddels is Vendit uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende producenten en leveranciers van automatiseringsoplossingen, met meer dan 10.000 gebruikers in meer dan veertig branches. De focus van Vendit ligt niet alleen bij goede software die voorziet in de belangrijkste functies en dagelijkse behoeften van de gebruiker, maar ook bij software die stabiel en eenvoudig in het gebruik is. Daarnaast is Vendit deelnemer van de Stichting Betrouwbare Afrekensystemen en drager van het Keurmerk Betrouwbaar Afrekensysteem. I<

ONLINE

RETAILER I

89


SUPPLY CHAIN

TEKSTEN : Stefan van der Velden BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

SUPPLY CHAIN DIGITALISEREN MET ÉÉN OPLOSSING De overlevingskracht van bedrijven hangt af van hun vermogen om te slagen in hun digitale transformatie. Dat zegt Jonas Sabbe van Generix Group Benelux. De B2B Integration diensten van Generix Supply Chain Hub begeleiden ondernemers in de uitwerking van hun digitale supply chain door alle transacties, gegevens en partners te digitaliseren. Aan de hand van twee voorbeeldprojecten vertelt Jonas wat de voordelen zijn van deze All-In-One oplossing. voor 5.000 klanten 2 miljoen B2B-transacties verwerkt. Generix Group staat hiermee in de top wat EDI SaaS oplossingen betreft. De migratie naar de nieuwe omgeving vergt volgens Jonas uiteraard wel de nodige afstemming en coordinatie. “We hebben namelijk te maken met een vijftigtal partners van dit bedrijf die ook allemaal hun connecties moeten aanpassen naar onze SaaS omgeving, waarna alle partners op een afgesproken datum moeten overschakelen naar de nieuwe connectie.”

Generix Group Benelux is onderdeel van een internationale organisatie met de hoofdzetel in Frankrijk. “Met de Generix Supply Chain Hub leveren we een verzameling modules die een B2B oplossing biedt voor de volledige de supply chain, gaande van een Warehouse Management System (WMS), een Transport Management System (TMS) tot E-invoice, Voorraadbeheer software (VMI) en Electronic Data Interchange (EDI),” zegt Jonas. “Recent hebben we twee interessante projecten opgestart, beide binnen de afdeling EDI: één bij een wereldspeler in de productie van voeding en bij een enorm grote retailer op wereldniveau.”

Om dit te realiseren staan de experts van Generix Group hun klanten steeds bij met nodig advies en project management van A to Z.

IN DE CLOUD

BIG BANG

Op het vlak van elektronische uitwisselingen staan bedrijven volgens Jonas voor nieuwe uitdagingen met veranderende bedrijfsprocessen, economische groei, nood aan real-time zichtbaarheid, beveiliging van transacties, naleving van gereglementeerde verplichtingen en beheer van nieuwe technologieën zoals mobiel, cloud, IoT en API. “Zo ook een wereldspeler in de productie van voeding die inmiddels aan het migreren is van een eigen lokale oplossing naar ons SaaS platform voor EDI.” Generix Group heeft namelijk de strategie om zoveel mogelijk klanten op hun SaaS platfom te zetten en hun oplossingen aan te bieden in de cloud, dit met groot succes. Dagelijks worden via het SaaS platform

90 I

ONLINE

RETAILER

Om de migratie succesvol te kunnen uitvoeren, heeft Generix Group Benelux een stappenplan gemaakt. Jonas vertelt: “We beginnen eerst met een kickoff meeting om de volledige scope goed te definiëren en te zorgen dat we over alle informatie beschikken. Vervolgens maken we een planning op van begin tot Go Live en follow-up Go Live. Eens alle informatie beschikbaar is, kunnen we uit de startblokken schieten en gaan we het formaat van de berichten van alle partners gaan omzetten naar de EDI standaard, in dit geval voornamelijk EDIFACT. Daarbij werken we in fases, waarbij we eerst gaan mappen en vervolgens gaan testen. Het mappen van de verschillende berichten kan parallel gebeuren

alsook het testen. Op heel korte tijd, binnen drie maanden, kunnen we zo’n volledige migratie afronden. Het bestaande systeem blijft gedurende dit migratieproces gewoon operationeel. Na een mini Go Live met slechts enkele partners volgt dan de Big Bang met alle partners.”

ONTZORGEN VOOR EDI

De implicatie voor bedrijven die de overstap maken, is volgens Jonas niet te onderschatten. “Voor de partners is die stap minder groot, maar niet onbestaand. Je zal de communicatie naar partners dan ook goed moeten plannen en afstemmen. Zeker in dit geval waarbij een groot aantal partners is betrokken die tijdens de Big Bang Go Live namelijk op hetzelfde moment actie moeten ondernemen. Onze klant neemt de lead in die communicatie naar zijn partners, maar wij ondersteunen vanzelfsprekend onze klant in dit hele process en doen een voorstel van wat hij kan communiceren, zodanig dat alle info correct wordt doorgestuurd en de partners op de correcte datum tot actie overgaan. De meerwaarde van een migratie naar ons SaaS platform is evident: ze worden volledig ontzorgd op vlak van EDI. Wij nemen alles van A tot Z uit handen, ook in de toekomst als er nieuwe partners bijkomen. Dat kunnen we dan heel snel On-Demand realiseren. De meerwaarde voor de partners is dat ze veel minder point-to-point connecties hoeven maken als ze rechtstreeks


SUPPLY CHAIN

”OP HEEL KORTE TIJD, BINNEN DRIE MAANDEN, KUNNEN WE ZO’N VOLLEDIGE MIGRATIE AFRONDEN”

aangesloten worden op ons netwerk en willen communiceren via één kanaal naar één of meerdere van onze 5.000 klanten. Dat scheelt veel in tijd en kosten.”

DEMATERIALISEREN VAN FACTUREN

Voor weer een andere partij, een grote retailer op wereldniveau, zijn we een project gestart voor het dematerialiseren van facturen, zegt Jonas. “De EDI facturen van al hun leveranciers laten we naar een portal sturen om van daaruit via ons platform om te zetten naar een leesbare en onwijzigbare PDF. In ons platform worden ze tevens opgeslagen, gedematerialiseerd en gearchiveerd volgens de bestaande wetgevingen en reglementeringen. Het sturen van electronische facturen via EDI bespaart ontzettend veel papier, tijd en geld uit voor zowel de leveranciers als voor onze klant, die namelijk zo’n 100.000 facturen per dag (!) krijgt. Facturen kunnen makkelijk in het systeem worden opgevraagd door te zoeken op factuurnummer, factuurdatum, orderreferentie of één van de vele andere mogelijke zoekvelden. Verder krijgt de klant bijvoorbeeld ook dagelijks een rapport van de verwerkte facturen en vooral van de facturen die eventueel niet kunnen verwerkt worden omdat ze door onze validatieregels geweigerd worden. Onze klant kan dan hun leverancier verwittigen om de nodige correcties uit te voeren en de factuur opnieuw aan te bieden waarna een vlotte betaling kan plaatsvinden. We zijn recent gestart met het opzetten van de dematerialisatie processen voor deze klant via onze All-In-One oplossing en gaan eind dit jaar Live met deze klant. I <

ONLINE

RETAILER I

91


SOFTWARE

TEKSTEN : Frank Gielen BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

Administratiesoftware blinkt uit in eenvoud en gebruiksgemak 92 I

ONLINE

RETAILER


SOFTWARE

De boekhouding is voor veel retailers een zware opgave. Ze zien het eerder als een noodzakelijk kwaad. SnelStart begrijpt dat als geen ander. Het familiebedrijf ontwikkelt sinds 1982 administratieve software voor ondernemers. De kracht van de software ligt in de eenvoud en het gebruiksgemak: iedereen kan ermee werken en snel starten met het invoeren en bijwerken van de boekhouding. Daar willen we natuurlijk meer van weten. In de afgelopen jaren is SnelStart veranderd van een traditionele softwareleverancier naar een online dienstverlener, zegt productmanager Ben Schraag. “Sinds onze oprichtingen in 1982 blijven we innoveren en doorontwikkelen. Nog steeds maakt SnelStart boekhoud- en facturatiesoftware. Daarnaast werken we nauw samen met een groot aantal softwarepartners die branchespecifieke oplossingen leveren aansluitend op ons product. Onze merkbelofte is door de jaren heen onveranderd: wij maken boekhouden makkelijk. Met slimme oplossingen zorgen wij ervoor dat ondernemers zelf hun boekhouding kunnen doen en gemakkelijk en onbeperkt kunnen factureren.”

SLIM SAMENWERKEN

SnelStart biedt volgens Schraag een uitstekende en voordelige oplossing voor ondernemers die online willen samenwerken met hun boekhouder of accountant. “Samen kunnen zij in de online administratie werken en samen bepalen ze de taakverdeling. Door die slimme manier van samenwerking houden ondernemers grip op hun eigen bedrijf: zij kunnen zelf inkoopfacturen en bonnen digitaal verwerken en beschikken over een actueel financieel overzicht via een dashboard. De accountant heeft dus minder werk en dat bespaart weer op de kosten. Eenvoudig boekhouden slaat op het gebruiksgemak van onze software, maar gaat daarnaast vooral ook om automatisering. Want alles wat je niet hoeft te doen is extra makkelijk. Doordat alle gegevens veilig in de cloud staan bij SnelStart, kan de accountant direct overal bij. Het aanleveren van de overvolle klappers met facturen en bonnetjes zijn daardoor verleden tijd.”

COMPLETE OPLOSSING

De software van SnelStart biedt een complete oplossing, vervolgt Schraag. “Of het nu gaat om een kleine winkel met een simpele boekhouding of een grote webshop met voorraad en een uitgebreid verkoopproces, dat maakt niet uit. Met

SnelStart kan je klein beginnen en de software groeit met je bedrijf mee. Sommige ondernemers gebruiken SnelStart dan ook alleen voor de boekhouding, anderen hebben hun volledige backoffice proces met SnelStart geautomatiseerd. Met slimme koppelingen met externe partijen proberen we de invoer van gegevens voor de ondernemer zoveel mogelijk te minimaliseren. Zo worden banktransacties automatisch opgehaald doordat de bankrekening direct gekoppeld kan worden in de boekhouding. Bij het invoeren van nieuwe klanten- en leveranciers worden de gegevens automatisch opgehaald uit het handelsregister via de Koppeling van Koophandel of het postcodeboek. Wanneer de btw- of ICP-aangifte door SnelStart automatisch is berekend, kan deze direct vanuit het pakket verstuurd worden naar de Belastingdienst.”

MEER WINST

Naast bovengenoemde ‘standaard’ koppelingen is er ook een veelvoud aan koppelingen gericht voor de groot- en detailhandel, zegt Schraag. “Denk hierbij aan koppelingen met kassasystemen, pinautomaat, webshops en branchesoftware voor de groot- en detailhandel. Vaak is het aan de voorkant wel goed geregeld, met een goed afrekensysteem met pinapparaat of een mooie webshop met online betaalmogelijkheden en zelfs automatische facturatie per mail, maar stokt het aan de achterkant. Verkoopgegevens uit de kassa of webwinkel worden vaak nog periodiek handmatig overgenomen of geïmporteerd in SnelStart. Dit is tijdsintensief en bovendien erg foutgevoelig. Met de slimme koppelingen die SnelStart heeft met kassa’s en webwinkels is dit niet meer nodig. De verkopen worden automatisch als boekingen verwerkt in de boekhouding. Bij de webshopkoppelingen kunnen ook de orders automatisch ingeschoten worden in SnelStart, zodat het verwerkingsproces van de order direct gestart kan worden. Deze automatiseringstappen zorgen ervoor dat je lagere administratieve kosten hebt en dat je dus meer winst maakt.”

Specifiek voor de wat grotere handelsbedrijven (zoals groothandels) heeft SnelStart een uitbreiding (inControle) waarmee het voorraadbeheer van de onderneming volledig kan worden geautomatiseerd, zowel in aantallen als financieel. Schraag: “Er kan gewerkt worden met deelleveringen en backorders. Het maken van offerteaanvragen en bestellingen voor uw leveranciers kan direct vanuit het pakket. Ook het omzetten van een bestelling in een inkoopfactuur kan in een handomdraai. We hebben implementatiepartners door het hele land, die ondernemers graag helpen bij de automatisering van deze processen met SnelStart.”

”EEN VEELVOUD AAN KOPPELINGEN GERICHT VOOR DE GROOT- EN DETAILHANDEL. DENK HIERBIJ AAN KOPPELINGEN MET KASSASYSTEMEN, PINAUTOMAAT, WEBSHOPS EN BRANCHESOFTWARE VOOR DE GROOTEN DETAILHANDEL”

• • • • •

In 2017 behoorde SnelStart tot de top 250 van snelstgroeiende bedrijven in Nederland SnelStart is uitgeroepen tot Microsoft Countrypartner of the Year 2017 We mogen het Beste Werkgevers Keurmerk voeren voor 2017-2018 Het hoofdkantoor van SnelStart is gevestigd in Oosterend op Texel In de zomer van 2018 is een tweede vestiging geopend in Alkmaar. I <

ONLINE

RETAILER I

93


Omnichannel Omnichannel ROPO ROPO Artificial Artificial Intelligence Intelligence Ben Benjijjijklaar klaarvoor voor de de volgende volgendestap? stap? Wij Wij helpen je je hier helpen hiergraag graagbij bij met met onze maatwerk onze maatwerkoplossingen. oplossingen.

Bespreek de opties met ons. Bespreek de opties met ons. Telefoon: +31 30 0676 Telefoon: +31737 30 737 0676 E-mail: info@firstfocus.eu E-mail: info@firstfocus.eu Website www.firstfocus.eu Website www.firstfocus.eu


E-COMMERCE

TEKSTEN : Stefan van der Velden BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

PIM: NIET MAAK HET

NODELOOS COMPLEX

Anno 2018 voelt vrijwel iedere retailer, groothandel of fabrikant de pijn van het gebrek aan goede productinformatie. Gevolg is dat Excel-sheets over en weer worden gestuurd of dat het ERP systeem wordt ‘misbruikt’. Al deze inspanningen ten spijt, het gaat ten koste van je business relaties, de conversie en snelheid van je webshop, etc. Dat zegt Jeroen Bos, Ecommerce IT expert bij Ecommerce Result. Volgens hem is de enige echte oplossing een goed Product Informatie Management ( PIM ) Systeem. En hij vertelt ook waarom.

ONLINE

RETAILER I

95


E-COMMERCE

Een PIM systeem is een database waarin je je productinformatie centraal beheert, begint Jeroen. “Volstond tien jaar geleden nog een korte omschrijving bij een product en een enkele foto, tegenwoordig willen consumenten - en in toenemende mate ook B2B klanten- een product kunnen beleven. Dat wil zeggen, je zal je content moeten verrijken met foto’s, video, reviews en een uitgebreide omschrijving. Hoe beter je product data verrijkt is, hoe meer klanten dit zullen waarderen met een aankoop. Ook Google beloont trouwens goede content met een hogere plek in de zoekresultaten, dus het mes snijdt aan twee kanten! Al die zaken horen niet in een ERP systeem thuis, ook al beweren sommige ERP leveranciers dat soms wel. Het ERP is er niet op ingericht en maakt dat de webshop niet optimaal functioneert met als gevolg dat potentiële klanten zullen afhaken.” Beter is volgens Jeroen om het ERP systeem uit te kleden en uitsluitend te gebruiken waarvoor het bedoeld is, en vervolgens alle productinformatie in een PIM systeem onder te brengen.

EFFICIËNT PRODUCT DATA BEHEER

Een PIM systeem kan bijvoorbeeld grote hoeveelheden data tegelijk muteren, vervolgt Jeroen. Hij onderbouwt dat met een voorbeeld: “Stel, je wilt in je assortiment van duizend artikelen de titelregel aanpassen en het woord ‘aanbieding’ toevoegen, dan is dat zonder PIM systeem een aardige klus. Alles dient handmatig of met een Excel export/import gewijzigd te worden met een grote kans op fouten. In een PIM systeem kun je mutaties toepassen op elke willekeurige set aan data en kan op regelniveau worden vastgelegd wanneer en door wie mutaties zijn uitgevoerd. Maar ook het aanmaken van nieuwe artikelen kan soms veel tijd kosten omdat er meerdere personen of afdelingen betrokken zijn zoals productmanagers, tekstschrijvers, marketeers, een fotograaf etc. Door het inrichten van een zogenaamde workflow wordt veel tijd bespaard en een kortere ‘time to market’ gerealiseerd. Het onderhouden en aanmaken van content gaat dus vele malen efficiënter en met minder kans op fouten. En als je dan je data op orde hebt, dan kan je als groothandel je productdata

96 I

ONLINE

RETAILER

TEKSTEN : Stefan van der Velden BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

heel eenvoudig via een datafeed delen met je klanten. Zo heeft iedereen altijd de beschikking over de actuele set aan data, inclusief voorraadstanden, en hoeven er geen Excel-sheets meer over en weer gestuurd te worden.”

TACHTIG(!) PIM SYSTEMEN

Dat er behoefte is aan een PIM systeem, blijkt wel uit het aantal aanbieders. Jeroen: “Alleen al in Europa zijn er tachtig(!) verschillende aanbieders van PIM systemen. Wij helpen retailers, groothandels en fabrikanten op basis van de businesscase, datastructuur en behoefte het juiste PIM systeem te selecteren uit al die tachtig aanbieders. Daartoe hebben we een geheel eigen methodiek ontwikkeld, zodanig dat we snel een top 3 kunnen filteren om vervolgens samen met de klant tot het meest geschikte pakket te komen.” Volgens Jeroen verschilt de werkwijze van Ecommerce Result wezenlijk met die van andere consultants. “Wij maken IT niet nodeloos complex. Dat betekent dat een systeem per definitie niet de wereld hoeft te kosten. En dat geldt ook voor de implementatie ervan. De kosten van ons advies worden snel terugverdiend omdat door onze kennis voorkomen wordt dat te hoge investeringen gedaan worden in oplossingen die niet optimaal passen.” Ecommerce Result heeft een geheel eigen visie op IT. “Veelal worden forse investeringen gedaan in IT. Soms is dat noodzakelijk, maar vaak wordt er een Bentley aangeschaft terwijl er een Volkswagen nodig is voor de komende vijf tot tien jaar. Dat maakt dat bedrijven onnodige hoge IT lasten krijgen. Als wij in beeld komen is vaak het eerste wat we doen de IT investeringen kritisch beoordelen op werkelijke noodzaak en bijdrage aan de business doelstellingen. Wij zorgen voor een doorvertaling van de strategie naar processen en bij de businesscase passende systemen. Behalve in PIM adviseren we bedrijven integraal in de keuze en implementatie van e-commerce gerelateerde IT oplossingen. Denk hierbij aan webshops, dealerportalen, CRM systemen, marketing automation- en business intelligence oplossingen. En dat doen we voor grote, middelgrote, maar ook regelmatig voor kleinere bedrijven” I <

ALS WIJ I


E-COMMERCE

IN BEELD KOMEN

”ALS WIJ IN BEELD KOMEN IS VAAK HET EERSTE WAT WE DOEN DE IT INVESTERINGEN KRITISCH BEOORDELEN OP WERKELIJKE NOODZAAK EN BIJDRAGE AAN DE BUSINESS DOELSTELLINGEN”

ONLINE

RETAILER I

97


SEE

FEEL

CREATE

Wij maken uw data met onze glorious technology visueel

Wij hebben oog voor ĂŠn geven ruimte aan gevoel

Wij zorgen dat de output leidt tot succesvolle actie

TCOG realiseert zich als geen ander dat het ultieme samenspel tussen feiten en gevoel doorslaggevend is voor succes. Daarom genereert TCOG ĂŠchte antwoorden op doelgerichte vraagstukken met ruimte voor gevoel, zodat bedrijven in Fashion, Retail en Industry werkelijk het beste uit hun business kunnen halen.

www.tcog.be I www.tcog.nl


Profile for Online Retailer Publishing

Editie 29 Nederland  

De informatiebron voor internet-ondernemers

Editie 29 Nederland  

De informatiebron voor internet-ondernemers

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded