Page 1

DECEMBER 2017 / JAARGANG 5 / NUMMER 24

Innovatieve samenwerking met BOL.COM

Het unieke verhaal van

24

IMPS&ELFS

Wat is een goede

www.online-retailer.nl

domeinnaam?

THE FUTURE OF RETAIL IS NOW Interview Dax Dasilva & Ruud Stelder


Automatisering complex?

E-commerce

Bent u op zoek naar een handelssysteem waarmee u succesvoller kunt ondernemen? Een systeem waarbij u vanuit één omgeving overzicht en inzicht hebt in uw gehele winkelbedrijf? Dan bent u bij Vendit aan het juiste adres.

Succesvol online ondernemen begint met een webshop die altijd up-to-date is. Met de Vendit webshop creëert u in no-time een extra verkoopkanaal en neemt u veel werk uit handen. Meer weten?

info@vendit.nl www.vendit.nl

Kijk voor meer informatie op de website of neem contact op met de salesafdeling via het nummer 010 - 442 44 20.

Aa

n

en ag d k Va 243 l e nk tand i w s eb op W s de on p k o e ig ezo z we B

18

20


Wij ruilen alle packshot-systemen in!

INRUILEN JA GRAAG U ontvangt bij ons hoge ‘INRUIL-KORTING’ GRAAG INRUILEN JA

INRUILEN JA

INRUILEN JA GRAAG

GRAAG

INRUILEN JA GRAAG

INRUILEN JA GRAAG INRUILEN JA GRAAG

INRUILEN JA GRAAG

INRUILEN JA

GRAAG

INRUILEN JA GRAAG

Wat voor systeem u ook heeft, wij geven altijd een hoge inruilkorting bij aankoop van een:

ALPHASHOT Alles wat je nodig hebt voor perfecte productfoto’s. Een productfoto waarvan de achtergrond automatisch wordt verwijderd door de Alphakanaal technologie, de opname is dus: DIRECT VRIJSTAAND ZONDER NABEWERKING.

ALPHASHOT is er in diverse uitvoeringen:

ALPHASHOT Micro

ALPHASHOT 360

ALPHASHOT XL

ALPHATABLE

ALPHASTUDIO

Orbitvu Benelux B.V. Kerkstraat 7 - 4273 CA Hank - Nederland | Tel.: 0031 (0)162-402801 | info@rittz.nl | www.orbitvu.nl


MET PAYPAL KUN JE ZORGELOOS ONLINE SHOPPEN. Bescherming voor kopers en verkopers. Het kan, met PayPal.


Onderdeel van

B-to-B & B-to-C 99,9% levergarantie Snel & flexibel

Bezoek onze stand #274 op de WWV18! +31 (0)30 755 90 00 | Utrecht | www.esseko.com

Al 25 jaar full-service fulfilmentspecialist


VOORWOORD

DECEMBER 2017

VOOR WOORD 22 MILJARD! E-commerce gaat door het dak in 2017. Althans, dat is de voorzichtige conclusie die we mogen trekken uit het meest recente onderzoek van Thuiswinkel.org. In de eerste drie kwartalen van 2017 is er al voor een kleine 16 miljard euro online besteed. De verwachting is dat het vierde kwartaal daar nog een flinke schep bovenop doet. Met dank aan de bekende feestdagen en initiatieven zoals Singles Day en Black Friday stevent 2017 af op een online recordomzet van ruim 22 miljard euro. In ons coveritem bespreken we samen met Dax Dasilva, Founder & CEO van Lightspeed, en Ruud Stelder, Director of Global eCommerce Revenue bij Lightspeed, de huidige e-commerce branche en de kansen die er liggen. Volgens de heren is nu het moment om jezelf te onderscheiden als retailer. Je kan en mag als retailer niet meer wachten tot morgen om nieuwe markten te veroveren en omnichannel te gaan retailen. Anders mis je straks echt de boot. Om met de woorden van beide heren te spreken ‘de future of retail is now’. Pak die kans en profiteer van de groeiende e-commerce markt. Op naar de 30 miljard euro in 2018…

Daarnaast in deze editie ook volop aandacht voor de Webwinkel Vakdagen, die in 2018 alweer voor de twaalfde keer worden georganiseerd. Wanneer je op zoek bent naar mogelijkheden om meer rendement uit jouw online activiteiten te halen, ben je bij de Webwinkel Vakdagen aan het juiste adres. Na elf succesvolle edities met afgelopen jaar een recordaantal bezoekers van 11.176, volgt in 2018 een nieuwe editie boordevol interessante sprekers, relevante thema’s en vele exposanten. Een groot aantal exposanten geeft in deze editie van OnlineRetailer alvast een voorproefje van hetgeen ze gaan presenteren op de beurs. Uiteraard zal de videocrew van OnlineRetailer uitgebreid verslag doen van de Webwinkel Vakdagen 2018. Niet in de gelegenheid om de beurs in Utrecht te bezoeken? Geen probleem. Op onze website en ons eigen Youtube kanaal presenteren we na afloop de laatste trends en innovaties. Voor nu wensen wij je namens alle medewerkers van OnlineRetailer fijne feestdagen toe en een gezond, gelukkig en succesvol 2018. Tot ziens op de Webwinkel Vakdagen! Team OnlineRetailer

ONLINE

RETAILER I

7


DECEMBER 201 7 JAARGANG 5 / NUMMER 24

INHOUD

I<

OnlineRetailer

001 / 065 007 Voorwoord 010 The future

COLOFON

of retail is now!

015

Een marketingcampagne

018

Bezorgen, ontzorgen

021

Excelleren

024

Wat is een goede

026

Webshops:

030

My DHL Parcel

032

Een droomvlucht

035

Smart Shopping

Uitgever Nederland: OnlineRetailer Publishing Irislaan 9a, 5595 EH Leende, Nederland T. +31 (0) 40 737 04 71 F. +31 (0) 40 206 21 58 E. Info@online-retailer.nl W. www.online-retailer.nl Uitgever België: OnlineRetailer Publishing BE Irislaan 9a, 5595 EH Leende, Nederland T. +31 (0) 40 737 02 95 F. +31 (0) 40 206 21 58 E. Info@onlineretailer.be W. www.onlineretailer.be Eindredactie: Roel van Gils Redactie: Maarten van Vliet, Sophie Marks, Frank Gielen, Stefan van der Velden, Mark Nieuwenhuis, Roel van Gils. Redactieadres: Irislaan 9a, 5595 EH Leende, Nederland T. +31 (0) 40 737 02 95 E. redactie@online-retailer.nl Bladmanagement: Perry Smits E. p.smits@online-retailer.nl Secretariaat: Maddy Rutten E. administratie@online-retailer.nl Abonnementsprijs: € 39,00 per jaar inclusief BTW NL82 RABO 0118 1029 66 t.n.v. OnlineRetailer Publishing o.v.v. magazine OnlineRetailer informatie over abonnementen: T. +31 (0) 40 737 04 71 Adreswijzigingen: Schriftelijk tenmiste drie weken voor verhuizing naar: Postbus 51, 5595 EH Leende, Nederland Opzeggingen: Indien twee maanden voor het verstrijken van de abonnementsperiode geen schriftelijk bericht van opzegging is ontvangen, wordt het abonnement automatisch met een jaar verlengd. Doelgroep: OnlineRetailer wordt verspreid onder  professionals werkzaam op het gebied van e-commerce en online business, directeuren en ondernemers in de markt van verkoop op afstand (web winkeliers), fysieke retailers alsmede MKB ondernemers die voornemens zijn online te gaan, merken die het kanaal online inzetten. Vormgeving/art direction: ConceptiQ Visuele Communicatie Ben Hoogmoet T. +31 (0) 40 844 65 56 E. ben@conceptiq.nl W. www.conceptiq.nl Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever en zonder bronvermelding. Hoewel dit blad op zorgvuldige wijze en naar beste weten is samengesteld kunnen uitgever en auteurs op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid van de informatie. Zij aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade van welke aard ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op deze informatie.

8

I

ONLINE

RETAILER

Omnichannel

The future of retail is now

10

32

Verpakkingen bescherming & promotie Webwinkeliers doen er alles aan om de klantbeleving te verhogen. Van oudsher biedt een verzendverpakking bescherming. Maar tegenwoordig wordt de klantbeleving een steeds belangrijker element. Een mooie bedrukte doos zorgt voor herkenbaarheid bij de ontvanger en is veel leuker om te ontvangen dan een bruine kartonnen doos. Maar Topa Verpakking biedt nog veel meer.

52

in betalen

van push naar pull altijd in ‘control’

naar omnichannel

Qwindo

038

Innovatieve samenwerking

met BOL.COM

040

Tips voor het vertalen

043

Empack 2018

046

E-fulfilment

Wanneer je op zoek bent naar hoogwaardig linnengoed, dan ben je bij Bedshop de Duif aan het juiste adres. De allergrootste linnenwinkel van Nederland biedt alles voor een heerlijke (nacht)rust. Van dekbedovertrekken, hoeslakens, kussens en dekbedden, maar ook luxe badjassen, handdoeken, keukensets, comfortabele home wear en hoogwaardige bedden en matrassen.

en verzorgen

domeinnaam?

Lightspeed blijft zich focussen op de ontwikkeling van klantgerichte en marktleidende POS-oplossingen voor winkels en restaurants. Recent werd voor 292 miljoen dollar aan ‘groeigeld’ opgehaald. In een tijd waarin de wereldwijde vraag naar cloud gebaseerde POS- en handelsoplossingen blijft groeien, geeft deze investering blijk van de kansen die in het verschiet liggen.

Een droomvlucht naar omnichannel

in 15 minuten per dag

van je webshop

een blik op de toekomst moet ontzorgen

049

Betaalbare geautomatiseerde

omnichannel oplossing

052

Verpakkingen:

056

Groots

059

Efficiënt verpakken

bescherming & promotie

uitpakken!

062

gaat verder dan een slimme verpakking

B2B en B2C

platform ineen

065

Inspelen op (betaal) gemak,

inzicht en service


OnlineRetailer

I< Trending in realtime personalisatie

E-commerce

Webshops investeren doorgaans veel geld in het verkrijgen traffic, terwijl de aandacht eigenlijk veel meer zou moeten uitgaan naar het creëren van relevantie. Dat zegt E-commerce expert Truong Ly van Retail Rocket. Hij geeft een aantal tips & tricks om de marketing naar de volgende level te brengen, waaronder het versturen van gepersonaliseerde (trigger) e-mails.

72

069 / 120 069

De webshop naar een

hoger niveau tillen

072

Trending in

075

Opvallen met

078

Betalen

realtime personalisatie

een doos in kleur Via QR code

080 Zwitsters zakmes voor

082 085

uw logistieke processen

Creëer zoveel mogelijk

organisch verkeer in Google

Het unieke verhaal van:

IMPS&ELFS

088 Winst maken

met je webshop?

090 Automatisch sorteren

092

Software

Het unieke verhaal van IMPS & ELFS

Wie de flagshipstore van IMPS&ELFS in Amsterdam betreedt, wordt begroet met de volgende boodschap: “Fashion is a reflection of what’s going on in the world. It’s our version of now: Inspiration can come from anywhere. A vintage dress or an old toy, an artist or a colour.

85

Software

Goed klantcontact vraagt meer dan goede software

Hoe zorg je dat functionaliteit de doelstelling behaalt? Patrick van Eijl van Livecom stelt niet alleen de vraag maar geeft er ook het antwoord op. “Iedere situatie van een organisatie is uniek, dus de communicatiekanalen moeten worden ingericht en ingezet op een wijze die specifiek op de klant situatie is afgestemd.”

101

Global fulfilment en customer care

Fulfilment

095

mag geen belemmering zijn om te groeien

Inkoopvoordeel

op textiel

098 Opvouwbaar, stabelbaar en nestbaar

101

Goed klantcontact vraagt

105

Een toppositie

108

Webshop en administratie

111

Global fulfilment

115

Online betalen

118

Kwaliteit en maatwerk

120

Maatregelen tegen

Etailers die succesvol willen blijven doorgroeien zullen ook hun kansen buiten de landsgrenzen moeten verkennen en benutten. En mogelijk zelfs buiten hun eigen continent. Salesupply biedt etailers de mogelijkheid met een internationale netwerk voor retailers, producenten en merken om snel, schaalbaar en kostenefficiënt te groeien, wereldwijd.

Logistiek

meer dan goede software in de zoekresultaten in één: ideale oplossing

en customer care

Smoooth payments Ook in kleine aantallen Online Fraude

111 ONLINE

RETAILER I

9


TEKSTEN : Mark Nieuwenhuis BEELDMATERIAAL: Lightspeed / OnlineRetailer

OMNICHANNEL

The future retail

of

is

now

Lightspeed blijft zich focussen op de ontwikkeling van klantgerichte en marktleidende POS-oplossingen voor winkels en restaurants. Recent werd voor 292 miljoen dollar aan ‘groeigeld’ opgehaald. In een tijd waarin de wereldwijde vraag naar cloud gebaseerde POS- en handelsoplossingen blijft groeien, geeft deze investering blijk van de kansen die in het verschiet liggen voor het Canadese technologiebedrijf. Tijdens Lightspeed Connect, Europa’s grootste omnichannel event, spraken we daarover met Dax Dasilva, Founder & CEO van Lightspeed, en Ruud Stelder, Director of Global eCommerce Revenue bij Lightspeed.

Lightspeed is momenteel actief in meer dan honderd landen en verwerkt jaarlijks voor meer dan 15 miljard Amerikaanse dollar aan transacties. Het platform biedt ondersteuning voor meerdere talen en valuta’s en wordt door bijna 50.000 klanten gebruikt. “We zijn in 2005 gestart in Montreal en hebben vooral de laatste jaren een enorme groei doorgemaakt,” begint Dax Dasilva. “Dagelijks focussen zich 600 medewerkers volledig op onze omnichannel retailoplossingen en mobiele restaurantoplossingen, verspreid over Montreal, New York, Londen, Gent, Amsterdam en Frankfurt. We hebben overduidelijk een sterke focus op Europa

10 I

ONLINE

RETAILER

waar zich ruim een derde van ons personeelsbestand bevindt.”

OMNICHANNEL

Verschillen tussen beide continenten ziet Dax Dasilva eigenlijk niet. “De digitale transformatie die retail doormaakt is in alle landen waar wij actief zijn vergelijkbaar. Veel klassieke retailers zijn op zoek naar een platform dat zowel het fysieke winkelpunt(en) als de online store verenigt om zo één overzicht en optimale controle te behouden. Vaak werken zij met talloze systemen die de business onnodig complex maken. Via Lightspeed kunnen retai-

lers dus omnichannel opereren. Ook kunnen zij data van alle verschillende kanalen op dit platform analyseren en daarop direct acteren.” Ruud Stelder vult aan: “De laatste pakweg acht jaar is e-commerce ontzettend hard gegroeid. De concurrentie is moordend. Het is moeilijk om aan klanten te komen. Je zal dus als retailer omnichannel moeten opereren om toekomstbestendig te zijn. Lightspeed vormt daarin het hart van de bedrijfsvoering van de retailer met één systeem voor online, offline kassasysteem, loyalty programma’s en meer. We bieden alle ingrediënten om een retailer succesvol te maken.”


OMNICHANNEL

KAPITAALINJECTIE

Met een zogenaamde serie D-financieringsronde heeft Lightspeed onlangs 166 miljoen Amerikaanse dollar opgehaald. De ronde werd geleid door Caisse de dépôt

et placement du Québec (la Caisse), dat zelf 126 miljoen Amerikaanse dollar investeerde. Totaal is er dus 292 dollar extra beschikbaar. Wat kunnen de klanten daarvan verwachten? Dax Dasilva: “Deze extra ka-

pitaalinjectie zal bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de volledig geïntegreerde omnichannel retailoplossingen en mobiele restaurantoplossingen. In de retail- en restaurantsector moeten bedrijven immers

ONLINE

RETAILER I

11

>>


Eenvoudig te integreren met: MAGENTO 1 & 2, LIGHTSPEED EN WOOCOMMERCE

Verkoop meer met onze APP ONLY marketplace.

powered by MultiSafepay

EXTRA VERKOOPKANAAL - BEHOUD JE BRANDING - NO CURE, NO PAY - GEEN UITBETAAL DELAY


OMNICHANNEL

”DIE GLOBALE STRATEGIE HEEFT ONS GEEN WINDEIEREN GELEGD” voortdurend geoptimaliseerde en unieke klantenervaringen bieden om succes te boeken. We luisteren naar en praten met onze klanten om nieuwe ontwikkelingen te doen waar de markt behoefte aan heeft. Dat doen we in ronde tafel sessies, maar door het organiseren van evenementen zoals Lightspeed Connect waar we klanten inspireren, in contact brengen met gelijkgezinden, met ons als Lightspeed, maar ook met onze partners. Ook zal de kapitaalinjectie ingezet worden om de wereldwijde expansie mogelijk te maken als reactie op de sterke marktvraag naar cloud gebaseerde POS- en handelsoplossingen.”

UNIEKE PROPOSITIE

Het feit dat Lightspeed op twee continenten actief is, geeft het bedrijf een unieke

propositie. “We werken met onze teams zeer nauw samen en ontwikkelen producten die wereldwijd inzetbaar zijn,” benadrukt Dax Dasilva. “Zo is het e-commerce product een Amsterdamse ontwikkeling en is de restaurantoplossing ontwikkeld in Gent. Die globale strategie heeft ons geen windeieren gelegd. Sinds 2015 zijn we verdubbeld in aantal klanten die vertrouwen op onze oplossing. Waarom? We lossen een groot probleem op in de sector door online en offline samen te brengen. Klanten van Lightspeed realiseren tijdens het eerste jaar dat ze het platform gebruiken een gemiddeld een omzetstijging van 20 procent.” Ruud Stelder vult aan: Het ‘onboarden’ van nieuwe klanten gaat ook heel eenvoudig. Zo hebben we ook flink geïnvesteerd in onze ‘onboard teams’ die klanten op weg helpen met ons

platform waarbij het migratieproces zoveel mogelijk automatisch verloopt.” Volgens Dax Dasilva is nu het moment om jezelf te onderscheiden als retailer. “Onze tools maken het mogelijk om nieuwe markten te veroveren en omnichannel te gaan retailen. Om zo een constante groei te realiseren zonder er zelf als retailer exponentieel meer energie in te steken.” Ruud Stelder: “Er zit veel potentie in ons platform en de markt is enorm. We staan wat dat betreft pas aan het begin van een nieuw tijdperk; the future is now.” I <

ONLINE

RETAILER I

13


REFLEX WMS Een flexibel standaard warehouse management systeem dat uw logistieke e-commerce operaties volledig optimaliseert. Ondersteunt vele e-commerce concepten

Eenvoudig in gebruik

Snel aanpasbaar aan veranderende omgevingen

Configureerbaar en flexibel uit te breiden

Zeer complete functionaliteiten

Wilt u ook de mogelijkheden van Reflex WMS voor uw organisatie in kaart brengen? Neem contact met ons op: reflex@hardis-group.com www.reflex-logistics.com


MARKETING

TEKSTEN : Stefan van der Velden BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

EEN GOED VOORNEMEN VOOR 2018: EEN MARKETINGCAMPAGNE IN VIJFTIEN MINUTEN PER DAG Retailers komen hun dag wel door; taken als fulfilment, klantenondersteuning, websiteonderhoud en accounting vullen iedere dag. Het is dan ook niet gek dat marketingactiviteiten er soms bij in kunnen schieten, vooral als er geen marketingteam is dat zich de hele dag bezighoudt met campagnes optimaliseren of nieuwe reclamekanalen testen. Maar ook zรณnder dedicated marketingteam kun je met maar vijftien minuten per dag zelf ook heel veel realiseren. En investeren in marketing is belangrijk: consumenten moeten de webshop natuurlijk wel weten te vinden. Dus, in deze tijd van het jaar waarin we met volle moed aan de slag gaan met onze goede voornemens, is dit voornemen een perfecte om mee te starten: Iedere dag 15 minuten besteden aan marketing. Volgens Tim Heinen van Trusted Shops is dat haalbaar, een heel jaar lang. Daarom geeft hij tips om jou als retailer op weg te helpen in 2018.

>> ONLINE

RETAILER I

15


Personaliseer je webshop

EN VERKOOP TOT 50% MEER!

Website personalisatie - Real-time gepersonaliseerde online winkelervaring - Verhoging van de conversie tot wel 50% - Verhoging van de gemiddelde orderwaarde -

E-mail personalisatie - Gepersonaliseerde productaanbevelingen in de nieuwsbrief - Real-time geautomatiseerde trigger based e-mailcampagnes - Loyalere klanten met e-mailpersonalisatie -

No-Cure-No-Pay

www.retailrocket.net


MARKETING

1. VERZAMEL IDEEËN

Voordat je effectief reclame kunt maken voor je online shop, moeten eerst in kaart worden gebracht hoe dit het beste gerealiseerd kan worden. Wat past het beste bij de shop? Is dat adverteren via Facebook of Instagram? Content marketing? Social selling? Of juist email-marketing? Begin met het nadenken over hoe de marketingmethoden slim ingezet kunnen worden. Nieuwe marketingtechnieken lijken misschien ingewikkeld, maar laat dat je niet tegenhouden. Beginnen bij het begin is het antwoord. Zet de vijftien marketing-minuten eens in om te kijken naar starter-video’s, lees tijdens de lunch een e-book of luister op weg naar de zaak naar podcasts over de marketingmethode die je in wil zetten. Door vijftien minuten per dag te investeren in onderzoek naar een onderwerp als Facebook Ads, SEO of Content Marketing, word je snel een expert. Heb je een keer tijd over? Bezoek dan een inspirerend event dat draait om e-commerce marketing. Zo zijn de Webwinkel Vakdagen in januari bijvoorbeeld een mooi evenement om je te inspireren en je campagne te kick-starten.

2. BLIJF TESTEN

Wanneer je goed ingelezen en geïnformeerd bent over de marketingtechniek naar keuze, is het tijd om te gaan testen. Of het nu over het publiceren van een eerste blogpost gaat, de eerste reclame via Facebook, het eerste contact met social influencers of de eerste Instagram-post, de eerste keer is altijd de grootste drempel. Stuur verschillende soorten posts, gebruik andere instellingen en analyseer de resultaten grondig; welke content slaat aan en welke doelgroep bereik ik? Iedere dag een paar minuten analyseren en bijwerken levert op den duur zeer bruikbare informatie op.

3. HEB GEDULD

Het is natuurlijk spannend wanneer de eerste blogpost online staat en de kans dat deze maar twee keer gelezen wordt bestaat. Ook zal de eerste Facebookadvertentie niet meteen rendement opleveren en wordt die leuke Instagrampost misschien wel gebruikt als servicetool door een klagende klant. Kortom: het zal niet vlekkeloos verlopen, de start van een campagne. Maar dat is geen reden om ermee te stoppen. Leer van deze momenten: bekijk de analyses iedere dag kritisch en met wat geduld zal snel duidelijk worden wat werkt en wat niet.

4. STEL DOELEN EN BELOON

Stel marketingdoelen om helder voor ogen te houden waar je iedere dag naartoe werkt. 10.000 nieuwe e-mailadressen, een conversieratio van 20% of een tienvoudige ROI zijn ambitieuze doelen en mogen er zeker zijn, maar het is verstandig om te beginnen met wat kleinere, tussentijdse doelen. Deze zijn binnen korte termijn te realiseren en werken daardoor des te motiverender. Start bijvoorbeeld met 100 nieuwe e-mailadressen, dan 200, etc. en ga voor eerst een positieve ROI, daarna een verdubbeling, enzovoorts. Dit is haalbaar, visualiseert de groei in de campagne én geeft dus ook meer voldoening. Vergeet ook niet om tussentijds behaalde doelen te vieren; haal tijdens de lunch een luxe kop koffie of sluit de dag af met een verwenmaaltijd. Dit motiveert natuurlijk nog meer om de volgende dag opnieuw die vijftien minuten in te zetten voor marketing.

5. GEEF NIET OP

tes en een dag overslaan leidt meestal tot twee, of drie dagen, totdat het gat te groot en de drempel te hoog wordt. Laat dit niet gebeuren. Zet door totdat je ook daadwerkelijk rendement haalt uit je marketingactiviteiten en wie weet is er ruimte voor uitbreiding. Je hebt op dit punt drie opties: 1. Je kunt er in je eentje volledig voor gaan door meer budget in de lopende marketingcampagne steken, doorgaan met de optimalisatie en zo de omzet verhogen; 2. Je kunt het stuur uit handen geven en een ander zoeken die de campagne verder ontwikkelt; 3. Het blijft zoals het is. Je onderhoudt de marketingcampagnes op basis van een minimale tijdsinvestering. Voor welke optie je ook kiest, het ontdekken van nieuwe dingen zal altijd een factor zijn die bepalend is of de webshop ook over tien of twintig jaar nog floreert. Daarom is het in deze tijd waarin e-commerce leidend is ook belangrijk om de marketingactiviteiten daarop in te richten. Het kost tenslotte maar vijftien minuten per dag. I<

”Bekijk de analyses iedere dag kritisch en met wat geduld zal snel duidelijk worden wat werkt en wat niet”

Loopt de campagne inmiddels lekker door? Zet de stijgende lijn dan voort. Het is makkelijk om terug te vallen in oude gewoon-

ONLINE

RETAILER I

17


LOGISTIEK

TEKSTEN : Mark Nieuwenhuis BEELDMATERIAAL: bpost / OnlineRetailer

DynaGroup bouwt door op pijlers bezorgen, ontzorgen en verzorgen “Sinds een jaar maakt Dynagroup deel uit van bpost, de Belgische postale operator. Het is een complementaire en strategische match”, zegt Dick Wammes, CEO van de DynaGroup. Met Christoph Roubben, Head of Strategic Initiatives, belicht hij de overname door bpost. “We genereren daarmee niet alleen logistieke kennis maar kunnen ook DynaGroup’s groei-platform nog sneller uitbouwen.” Volgens hen nemen additionele diensten zoals het bezorgen van een paspoort of medicijnen een enorme vlucht in de logistieke markt.

18 I

ONLINE

RETAILER


LOGISTIEK

De overname is, volgens Wammes, een pilot voor andere groeisegmenten. Aanpalend kunnen we het eigen productportfolio uitbreiden en versterken. “bpost onderschrijft de volledige ambities van de DynaGroup. Met de slagkracht van het Belgische bedrijf kunnen wij onze groei-ambities als innovatieve logistieke dienstverlener niet alleen in de BeNeLux, maar ook daarbuiten nog beter realiseren. We versterken elkaars diensten wat uitmondt in een sterk logistiek aanbod voor onze klanten. Bij DynaGroup zullen we de komende jaren vanuit onze innovatie en IT-kracht, het succes van onze gezamenlijke after sales- en e-commerceklanten door middel van de smartest supply chain ondersteunen.”

CULTUURVERSCHIL

Sinds 2004 is DynaGroup actief in België. Oorspronkelijk met de reparatietak Dynafix, dat vrijwel alle merken telefoons, tablets, laptops en Nespresso koffiezetapparaten onder handen neemt. “Door onze lange staat van dienst daar, zien we België evenals Nederland als een thuismarkt.” Wat betreft cultuurverschil ziet Wammes geen obstakels. “We hebben Limburgers in onze gelederen en die worden in Nederland al als Belg gezien.”

AANVULLEN

De handen ineenslaan, betekent ook dat voor klanten de platformen van beide bedrijven aan elkaar worden gekoppeld. Dat resulteert in een breder en verfijnder pakket aan diensten. Daar waar bpost zich vooral richt op de standaard pakjes, gaat Dynalogic een stap verder met het bezorgen van grote en fragiele goederen zoals bijvoorbeeld wasmachines, wasdrogers en koelkasten en die gebruiksklaar worden gemaakt op iedere gewenste locatie in huis. Het is slechts één voorbeeld van waar beide bedrijven gespecialiseerd in zijn en waar ze elkaar aanvullen als het gaat over het productportfolio.

op elkaar lijken.” Maar er valt volgens beide heren nog veel terrein te ontginnen. “We zien volop kansen voor segmenten zoals voeding en pharmacie.” Wammes typeert nieuwe ontwikkelingen als ‘omnichanneldienstverlening’. De dienstverlening van DynaGroup reikt verder dan het sec afleveren van een pakje aan de deur. “Wanneer we een medicijn afleveren, verwijderen we de verpakking en zetten we het voor de klant in de koelkast. Bij het afleveren van een droger gaat de verpakking er af, installeren we het apparaat en nemen de verpakking en het ‘oude’ apparaat mee terug. Een tv hangen we aan de muur. In onze dienstverlening staan bezorgen, ontzorgen en verzorgen centraal.” Wammes en Roubben zijn ervan doordrongen dat er nog drempels overwonnen moeten worden voordat het leveren van specifieke, persoonlijke diensten als vanzelfsprekend wordt ervaren door de klant. Roubben weet dat het vraagt om heldere communicatie en vertrouwen van de klant. Zeker als het gaat over security maar dat de markt die omslag maakt daarvan zijn ze bij de DynaGroup overtuigd.

DYNAGROUP

DynaGroup omvat de business units Dynafix, Dynalogic, Dynasure en Dynalinq. Zo’n 1.500 medewerkers werken aan een unieke klantbeleving voor eindgebruikers, slimme supply chain processen met benchmark prijs/kwaliteit verhoudingen, en daarmee ondersteunen ze de groei en het succes van DynaGroup’s opdrachtgevers. DynaGroup beschikt over zeven vestigingen in de BeNeLux, ieder gespecialiseerd in een specifieke regio en/of discipline in de supply chain. bpost, de Belgische postale operator, is gespecialiseerd in het leveren van uw online bestellingen en retourpakjes. bpost biedt verschillende leveringsmethodes aan: thuis of op het werk, in een afhaalpunt, in een pakjesautomaat of in uw eigen fysieke winkelpunten.

”Daar waar bpost zich vooral richt op de standaard pakjes, gaat Dynalogic een stap verder met het bezorgen van grote en fragiele goederen”

TOEKOMST

Roubben heeft de afgelopen drie/vier jaren op e-commerce-gebied in België een enorme sprong voorwaarts gezien. “Aanvankelijk was de groei van die markt kleiner dan in Nederland, maar inmiddels vindt er een inhaal- en professionaliseringsslag plaats. Ook in aanpak gaan beide markten steeds meer

DICK WAMMES

CEO van de DynaGroup

CHRISTOPH ROUBBEN

Head of Strategic Initiatives van de DynaGroup

ONLINE

RETAILER I

19


Uw administratie altijd up-to-date? U heeft een mooi assortiment en uw website is goed voor elkaar. De bestellingen stromen binnen. Reeleezee zorgt ervoor dat de boekhoudkundige processen achter de schermen ook goed werken. Van bestelling tot voorraadmutatie.

Ook oďŹ&#x201E;ine verkopen? Koppel met online kassasysteem Cashr en u heeft uw verkopen geautomatiseerd. De omzet in uw winkels is altijd realtime inzichtelijk.

Meer informatie? Kijk op www.Reeleezee.nl/OnlineRetailer Bel 0346 - 258085 | op werkdagen tussen 09:00 en 21:00 uur


PAYMENT

TEKSTEN : Sophie Marks BEELDMATERIAAL: Paypal

EXCELLEREN IN BETALEN E-commerce maakt wereldwijd een enorme groei door. Als globale betaalmethode laat PayPal diezelfde trends zien, zowel internationaal als lokaal. In Nederland telt het online betaalsysteem bijna 2 miljoen gebruikers. Alleen al de laatste twee jaar zijn er 400.000 gebruikers bijgekomen. Een spectaculaire groei die volgens Jan-Willem Roest, directeur Benelux en Ierland, is gestoeld op een aantal belangrijke drivers.

>> ONLINE

RETAILER I

21


Zo verviervoudigde de omzet van Unimark Ze kunnen het eigenlijk nog niet helemaal geloven, maar het is echt zo: sinds kantoorvakhandel Unimark Office BV een deel van het assortiment ook via bol.com aanbiedt, is de omzet van het bedrijf verviervoudigd. En dat terwijl verkoper Mike Fiere (24) per toeval op internet voorbij zag komen dat je als bedrijf kunt verkopen bij bol.com. “We verkochten al een klein deel van ons assortiment online regionaal. Eind 2015 besloten we om enkele artikelen te gaan verkopen via bol.com”. In het begin ging het snel. “We begonnen met de verkoop van krijtmarkers, een vrij uniek artikel dat door weinig andere webshops werd aangeboden. Rond de feestdagen verkoopt de krijtmarker geweldig. Kinderen vinden het super om een rijmpje voor de Sint op het raam te schrijven.” Na de feestdagen zakte de verkoop wat in. “Eerst lieten we het een beetje varen. Maar dankzij tips van de partnerservice en online hulp kreeg onze verkoop uiteindelijk weer een flinke boost”, zegt Mike.

Een nieuw verkooprecord

Mike is de jongste verkoper van het bedrijf, en werkt er inmiddels alweer 6 jaar. “Ik begon op mijn 18de als magazijnmedewerker. De eigenaren van Unimark zagen potentie in mij. Ik volgde interne en externe opleidingen en kon flink doorgroeien in het bedrijf.” Mike is onder andere verantwoordelijk voor de verkoop via bol.com. En met succes. “Vorig jaar lag ons dagrecord op 324 verkochte artikelen. Dit jaar staat ons record op 742, en dat is alleen nog maar vanuit ons eigen magazijn. Wij maken ook gebruik van Logistiek via bol.com, wat betekent dat bol.com alles regelt van bestelling tot inpakken, verzending en retour. Via bol.com werden er die dag nog eens 840 artikelen verkocht.” “Ons nieuwe dagrecord ligt daarmee op 1582, bijna 5 keer zoveel. Ongelooflijk!”

Lekker vertrouwd bestellen bij bol.com

En de maand is nog niet eens voorbij. Welke artikelen worden rondom de feestdagen het meest verkocht bij Unimark? “De krijtmarker doet het nog steeds geweldig. En ook kalligrafiepennen, zilveren en gouden stiften, tekenblokken en aquarelpotloden: het is allemaal niet aan te slepen”, lacht Mike. En dat aanslepen gaat gestaag door. Waar Unimark die verviervoudigde omzet aan te danken heeft? “Aan de stijging van onze vindbaarheid en uitbreiding van de afzetmarkt, mede dankzij onze samenwerking met bol.com”, zegt Mike. “En aan het feit dat de economie weer aantrekt. Als iemand in Groningen nieuwe pennen wil voor z’n bedrijf, gaat ‘ie niet meer 20 minuten fietsen om de bestelling zelf op te halen. Lekker vertrouwd bestellen bij bol.com en de volgende dag in huis, super toch!”

Mike Fiere, verkoper Unimark Office BV (midden)


PAYMENT

”Eén element in de customer journey is heel belangrijk en dat is seamless betalen”

De globalisering van e-commerce maakt dat consumenten zich niet laten beperken tot één markt, begint Jan-Willem. “Ze kopen tegenwoordig net zo makkelijk bij een grote webshop in China als in hun eigen land. In een sterk groeiende markt zien ook grote partijen hoe relevant PayPal is om veilig, snel, mobiel en crossborder te kunnen betalen. Het jaar 2017 gaat dan ook de geschiedenisboeken in als het jaar van de strategische partnerships met onder andere Apple, Skype, Visa, Mastercard en Facebook in 2016. Ook deze partijen realiseren zich dat één element in de customer journey heel belangrijk is en dat is seamless betalen. Dat weet ook ruim 80% van de top 200 e-commerce bedrijven in Nederland en België. Ook zij accepteren allemaal PayPal.”

EINDE VAN DE CHECKOUT

Het einde van de checkout komt langzaam dichterbij, meent Jan-Willem. “Momenteel is het nog vaak zo dat als consument een product wil kopen in een webshop hem zoveel vragen worden gesteld die absoluut niet bijdragen aan de conversie. Je zou het kopen juist makkelijker moeten maken. PayPal kan net als bij Uber een seamless experience aanbieden. One touch betalingen zijn beschikbaar wanneer Express Checkout geintegreerd is. De login wordt dan overgeslagen. En met Express Checkout wordt het bekende shipping adres van de consument gebruikt en hoeft dus niet meer ingevoerd te worden. Het wordt bovendien geaccentueerd door mobile, vult Joachim Goyvaerts, Head of

SMB and Partners, Benelux en Ierland, aan. “De Benelux is misschien geen frontrunner op het gebied van kopen op mobiel, maar zit wel op volle snelheid. Het doet het model van de webshop checkout procedure teniet. Als betaalmethode moet je dus ook mee zijn. In twee jaar tijd heeft meer dan 60 miljoen van onze gebruikers de One Touch optie geactiveerd.”

CONTEXTUAL COMMERCE

2018 staat volgens Jan-Willem ook in het teken van contextual commerce. “De ecommerce markt raakt steeds meer gefragmenteerd. Global brands zullen zich ook rechtstreeks gaan manifesteren op met name platformen waar de consument zich de hele dag bevindt, zoals Facebook, Pinterest, Instagram en Skype. Je zal als verkopende partij daar moeten zijn, waar consumenten met elkaar praten. PayPal maakt het mogelijk om ook daar de transactie op een veilige manier te laten plaatsvinden via een ‘buy now’ button. We zijn inmiddels al live op global marketplaces, zoals AliExpress en Wish.com.” Amazon daarentegen houdt er een eigen filosofie op na, wil de markt op zijn manier ‘disrupten’. Dat is ook een belangrijk thema voor de Webwinkel Vakdagen; hoe blijf je onderscheidend ten opzichte van bedrijven als Amazon?

INSTANT VERTROUWEN

Voor veel nichespelers is er volgens JanWillem nog volop marktpotentieel. “Er is ook maar één manier om onderscheidend te zijn en dat is PayPal aanbieden,” zegt hij stellig. “Wij hebben de kennis en het klan-

JAN-WILLEM ROEST

is General Manager Benelux & Ireland

JOACHIM GOYVAERTS

is Head of SMB Benelux & Ireland

tenbereik in huis om ook over de landsgrenzen succesvol te zijn en consumenten in staat te stellen om veilig en makkelijk te kunnen betalen.” Joachim: “PayPal is een heel open platform en faciliteert niet alleen betalingen maar ook instant vertrouwen. We willen excelleren in betalen voor alles wat digitaal is of digitaliseert tot zelfs B2B.” Jan-Willem: “B2B is inderdaad een snelle groeier digitaal. Er gebeurt veel. Sinds enige tijd is het nu mogelijk om via een link een PayPal Invoice te sturen. Zo ben je niet meer gebonden aan een plek en is het heel eenvoudig om geld over te maken als iemand een dienst verleent. In Europa zijn bankoverschrijvingen nog altijd niet instant. PayPal is dat wel.” Voor webwinkels is het volgens Joachim extreem eenvoudig om met PayPal te starten. “In slechts een paar minuten staat je account volledig online en ben je up and running. Vervolgens ben je in staat om op een veilige manier, met Verkopers Bescherming, succesvol zaken te doen, bij voorkeur globaal.” I <

ONLINE

RETAILER I

23


DOMEINNAAM

TEKSTEN : Frank Gielen BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

WAT IS EEN GOEDE DOMEINNAAM VOOR MIJN WEBSITE OF WEBSHOP? Als je een domeinnaam hoort, moet je hem tien minuten later foutloos kunnen opschrijven. Dat lijkt makkelijk, maar is zeker geen sinecure. Michiel Henneke van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) geeft een aantal tips voor het kiezen van een geschikte naam. Daarnaast vertelt hij over de rechten en plichten die je hebt als eigenaar van een domeinnaam, de mogelijkheden om je domeinnaam te verkopen en over de unieke domeinnaambewakingsservice. Want steeds meer MKB’ers zijn tegenwoordig doelwit van internetcriminelen. SIDN beheert sinds 1996 de domeinnamen voor het .nl domein en maakt zich sterk voor een veilig internet. Ondernemen op internet begint met het kiezen van een goede domeinnaam. “En het loont om daar goed over na te denken,” weet Henneke. “Een domeinnaam moet in de eerste plaats makkelijk te onthouden zijn. Met andere woorden, als je de naam hoort moet je hem tien minuten later foutloos kunnen opschrijven. Dat lijkt makkelijk, maar wordt moeilijker als je ook ambities hebt over de grens. Trivago en Zalando zijn wat dat betreft goed gekozen namen: deze spel je niet

24 I

ONLINE

RETAILER

alleen in Nederland, maar in alle mogelijke Europese landen in één keer goed.”

GENERIEK OF MERK

De keuze die iedere ondernemer moet maken is of hij kiest voor een generieke domeinnaam met een herkenbaar trefwoord, zoals goedkopelaptops.nl of dat hij zijn eigen merk wil ‘branden’, zoals mikeselectronicsforyou.com, vervolgt Henneke. “Een generieke naam verwijst niet naar een merk, en is dus niet beschermd, maar is wel herkenbaar. Je maakt direct duidelijk wat er te koop is. Het ‘branden’ van je eigen merk daarentegen biedt mogelijkheden om ook andere producten vanuit dezelfde naam te gaan aanbieden. Zalando is een ‘brand’. Uit de naam maak je niet op dat Zalando kleding verkoopt. Daar is marketing voor nodig. Voordeel is wel dat anderen niet zo maar kleding onder vergelijkbare namen mogen verkopen. Houd hier bij het kiezen van een domeinnaam rekening mee. Controleer vervolgens ook of de extensie die je kiest, past bij je doelgroep en de regio waar je zaken doet. Is je business primair in Nederland gevestigd, dan is een .nl extensie meer vertrouwd. Schoenen.nl werkt bijvoorbeeld beter dan schoenen.tv. Als je internationale ambities hebt, dan is .com nog altijd de beste keuze; het geeft je domein een internationale uitstraling.”

ZET DE DOMEINNAAM OP JOUW NAAM

Als eigenaar van een domeinnaam heb je

het recht om altijd van aanbieder te wisselen, los van het contract met leveranciers voor andere diensten. Henneke: “Zorg er dus altijd voor dat de domeinnaam op jouw naam staat. Vraag desnoods een bevestiging van de webshopbouwer. Zo voorkom je dat ze bij mogelijke geschillen je domeinnaam gijzelen met alle gevolgen van dien. Het hoort ook niet dat jouw domeinnaam op naam van een webshopbouwer is geregistreerd. Sterker nog, het mag zelfs niet. Tenzij je daar toestemming voor hebt gegeven. Het tweede recht dat je als eigenaar hebt, is om je domeinnaam te verkopen. Dat is vooral interessant voor generieke, niet-merkgebonden domeinnamen. Het is toegestaan om een domeinnaam tegen een geldbedrag over te dragen. Controleer ook hier weer dat de tenaamstelling goed is geregeld en dat je bevoegd bent om de domeinnaam over te dragen. Heb je voornemens je domeinnaam te verkopen? Dan kun je hiervoor meerdere makelaars benaderen om te kijken wat ze voor jou kunnen betekenen qua prijssetting. Verwacht overigens geen miljoenenbedragen. De gemiddelde koopwaarde van een domeinnaam in Nederland ligt tussen de 500 en 1.000 euro.”

GEEF INTERNETCRIMINELEN GEEN KANS

Het loont om bij diverse platformen en makelaars te snuffelen naar een interessante en herkenbare domeinnaam. Volgens Henneke vergeten mensen vaak dat je de domeinnaam mag houden. Ook als het bovenlig-


DOMEINNAAM

gende contract van registratie eindigt. “Op moment dat je stopt met je online activiteiten, bestaat er geen enkele verplichting om je domeinnaam op te zeggen. Ons advies is dan ook om de domeinnaam niet te snel op te heffen. Wellicht dient er zich in de toekomst een koper aan. Een andere reden om niet direct te stoppen, is om internetcriminelen niet de gelegenheid te geven jouw naam te misbruiken door zich online als jou voor te doen. Houd je domeinnaam dus altijd een tijd vast, ook als je stopt.”

MONITOR JOUW DOMEINNAAM

Ook als je nog actief bent op je domeinnaam zijn er maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat cybercriminelen aan de slag gaan met jouw domeinnaam. Henneke: “Internetcriminelen gebruiken graag namen die lijken op bestaande bedrijfsnamen. Het komt regelmatig voor dat er op die manier fake webshops in de lucht komen waar ze jouw producten met hoge kortingen ‘verkopen’ om vervolgens de creditcardgegevens van jouw klanten afhandig maken. Om te voorkomen dat dit jou overkomt, kun je bij ons domeinnaambewakingsservice (DBS) afnemen. Je krijgt dan een melding als iemand een domeinnaam registreert die sterk lijkt op jouw domeinnaam en kunt dan op tijd actie ondernemen.”

MKB STEEDS VAKER SLACHTOFFER

Tot voor kort had de gemiddelde ondernemer geen last van dit soort criminele activiteiten, weet Henneke. “Sinds de banken en grote bedrijven zich steeds beter hebben weten te wapenen tegen deze fraudeurs, verplaatsen internetcriminelen hun activiteiten naar het MKB segment. Via de ‘notice and takedown’ procedure kun je actie ondernemen om deze fake webshops van het internet laten verwijderen, nog voordat je er schade van ondervindt. Op deze en vele andere manieren maken we ons sterk voor een veilig internet,” besluit Henneke. I <

ONLINE

RETAILER I

25


WEBSHOP LOGISTIEK

TEKSTEN : Mark Nieuwenhuis BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

Distributiebesturing webshops: van push naar pull Roland Slegers van DeliveryMatch doet regelmatig onderzoek naar het functioneren van e-commerce en logistiek. In zijn meest recente ‘Webshoplogistiek Onderzoek’ probeert hij antwoord te vinden op de vraag ‘Wat is de impact op de warehouse- en transportkosten van Nederlandse webshops als de distributiebesturing wordt getransformeerd van een push- naar pullbesturing?’

26 I

ONLINE

RETAILER


WEBSHOP LOGISTIEK

Bij een pushbesturing hebben consumenten geen invloed op het logistieke proces, maar bij een pullbesturing kan dat door de aangeboden flexibiliteit wel. Door keuzes in de check-out te geven op het gebied van afleversnelheid, afleverlocatie, afleverdag en aflevertijdvak kan de consument in staat worden gesteld om binnen bepaalde kaders aan het roer van het distributieproces te staan. Om de hoofdvraag van het onderzoek te beantwoorden, zijn data verzameld door een marktonderzoek uit te voeren onder 1.058 consumenten, een benchmark te doen bij 105 webshops en 10 diepteinterviews af te nemen bij webshops, efulfilmentpartijen en distributeurs.

AFLEVERSNELHEID

Uit de benchmark is gebleken dat de cutoff-tijd, het uiterlijke bestelmoment opdat het product de volgende (werk)dag thuis wordt afgeleverd, steeds verder wordt opgerekt. Bovendien is duidelijk geworden dat een stijgend aantal webshops binnen 24 uur levert. In 2013 was dat nog 50% in 2017 al 66%. Zowel dezelfde als de volgende dag afleveren, legt een enorme druk op de warehouseoperatie. Deze bevindingen staan in schril contrast met de voorkeuren van consumenten. Slechts 8% van de consumenten heeft aangegeven het product altijd dezelfde of de volgende dag te willen ontvangen. Hieruit volgt dat consumenten best bereid zijn om een paar dagen op hun bestelling te wachten, zolang maar zelf een aflevermoment kan worden gekozen. De bereidheid om te wachten kan een zeer gunstig effect hebben op de orderverwerking. De orders hoeven namelijk niet meer voor een bepaalde tijd weg, waardoor ze gelijkmatiger kunnen worden verspreid gedurende een dag of tussen dagen.

AFLEVERLOCATIE

Alle onderzochte webshops bieden thuisbezorging. Daarnaast kan geconcludeerd worden dat de afhaalopties van webshops fors zijn toegenomen. Dat gaat op voor zowel het aantal webshops dat eigen afhaalpunten biedt (67%), waaronder eigen fysieke winkels, als voor het aantal shops dat afhaalpunten van landelijke afhaalpuntenorganisaties als optie geeft (57%). Bij een toenemend aantal is het mogelijk om zowel af te halen via eigen afhaalpunten als afhaalpunten van landelijke afhaalpuntenor-

ganisaties (38%). Het overgrote deel (63%) van de consumenten heeft aangegeven het pakketje bij voorkeur op hun thuisadres te willen ontvangen. Daarnaast is gebleken dat 17% de voorkeur geeft aan afhaalpunten. Webshops zijn dus goed op weg om, naast thuisbezorging, ook diverse goede mogelijkheden te creëren voor het afhalen van pakketjes.

tijdinformatie toont op productniveau. De webshops sluiten hierbij steeds beter aan op wat de consumenten willen. 91% van de consumenten vindt het namelijk (zeer) belangrijk om van tevoren te weten wanneer het pakketje wordt bezorgd. Bovendien wordt het door 92% (zeer) belangrijk geacht om tijdens het aankopen te kunnen zien of een product op voorraad is.

AFLEVERDAG

BEZORGKOSTEN

AFLEVERTIJDVAK

BESPARINGSPOTENTIEEL PUSH NAAR PULL

Uit de benchmark is geconstateerd dat 50% van de webshops afleverdagkeuze biedt. In 2013 was dit nog slechts 18%. Wel is bij 66% van de webwinkels next-day-afleveren nog steeds de standaard. Bij 46% wordt zaterdaglevering aangeboden. Uit de diepteinterviews kwam naar voren dat het bieden van afleverdagkeuze nauwelijks impact zal hebben op de beheersing van warehouseen distributieprocessen. De order wordt namelijk pas in het proces vrijgegeven als het daadwerkelijk verzonden moet worden. Het is aangetoond dat 81% van de consumenten het (zeer) belangrijk vindt om een afleverdag (en eventueel een tijdvak) te kunnen kiezen in de check-out. Het is daarnaast gebleken dat het merendeel (62%) graag de mogelijkheid zou hebben om de zaterdag als afleverdag te kiezen. Zondagen maandaglevering worden minder belangrijk bevonden, maar kunnen zeker wel handig zijn als aanvullende service. Het is duidelijk geworden dat slechts 10% van de webshops een 2-uurstijdvak biedt en 32% een avondtijdvak in de check-out toont. Dat is nog niet veel als gekeken wordt naar het aantal consumenten (81%) dat graag een afleverdag én tijdvak zou willen kiezen. Daarnaast is gebleken dat de meeste consumenten, 35%, de voorkeur geven aan een tijdvak van maximaal 2 uur. Bovendien is bemerkt dat het merendeel (67%) het (zeer) belangrijk vindt dat het pakketje ’s avonds kan worden bezorgd. Slechts 25% is bereid om voor aflevertijdvakken bij te betalen, maar dat biedt zeker mogelijkheden om vraagsturing toe te passen.

AFLEVERINFORMATIE

Het is gebleken dat 87% van de webshops algemene informatie geeft over track-andtrace en 52% zowel voorraad- als lever-

Ook zijn de bezorgkosten van webshops in kaart gebracht. Het is gebleken dat het drempelbedrag, het aankoopbedrag waarboven bezorging gratis is, steeds lager wordt. Daarnaast is duidelijk geworden dat het merendeel van webshops, 32% een tarief voor pakketpost hanteert in de range €3,00-€3,99. De kosten voor afhalen zijn aanzienlijk gedaald in vergelijking met eerdere jaren. Als gekeken wordt naar de kosten voor dag-/tijdvakleveringen, dan kan geconcludeerd worden dat er een behoorlijke gap bestaat tussen webshop en consument. Slechts 25% wil extra betalen voor aflevertijdvakken. Daarentegen vragen webshops bedragen tussen €4,00€5,00 voor services als same-day-delivery en avond- en zondaglevering. Wellicht dat dergelijke afleverservices momenteel nog worden gezien als premium afleverservices, omdat het nog maar mondjesmaat wordt aangeboden.

Het is gebleken dat 42% van de webshops kan worden omschreven als push en 58% als pull. Hierbij is aangenomen dat een webshop pull is als er op enigerlei wijze afleverkeuze wordt aangeboden met betrekking tot thuisbezorging. Er is een duidelijke trend zichtbaar over de afgelopen jaren dat webshops meer keuzes zijn gaan aanbieden met betrekking tot afleveren. Als de distributiebesturing van webshops wordt getransformeerd naar een besturing waarin next-daylevering niet meer de standaard is, dan levert dat op drie vlakken besparingen op. In de eerste plaats wordt er bespaard op de bezorgkosten doordat een hoger percentage pakketjes kan worden afgeleverd tijdens het eerste bezorgmoment (trefkans). Een pakketbezorger hoeft minder tijd te besteden aan vervolgacties, omdat de klant in

ONLINE

RETAILER I

27


GEGARANDEERD MEER CONVERSIE UIT UW WEBSITE HALEN? Om de juiste plek voor uw zoekwoord in de zoekmachine te bepalen, kijkt Google onder andere naar het aantal bronnen dat relevante zaken over uw website schijft. Blauwe Monsters heeft toegang tot het grootste netwerk van relevante blogs in de Benelux!

Blauwe Monsters heeft toegang tot bloggers die relevante zaken publiceren over uw product.

Hiermee creĂŤert u organische stijging in de zoekmachine, waardoor u meer gaat verkopen.

Hoger in Google

Deze worden geplaatst op websites die autoriteit hebben.

Meer bezoekers

Meer conversie

Wilt u ook beter gevonden worden? En garantie op stijging? 1 2

3

Bekijk de website of neem contact met ons op om erachter te komen wat Blauwe Monsters voor u kunt betekenen.

Blauwe Monsters | Jadelaan 25 | 2132 XX Hoofddorp | 020 893 2656 | info@blauwemonsters.nl | www.blauwemonsters.nl


WEBSHOP LOGISTIEK

”EEN PAKKETBEZORGER HOEFT MINDER TIJD TE BESTEDEN AAN VERVOLGACTIES, OMDAT DE KLANT IN DE CHECK-OUT DE BEZORGING NAAR ZIJN/HAAR WENSEN KAN AFSTEMMEN”

de check-out de bezorging naar zijn/haar wensen kan afstemmen. Dit leidt tot een besparing van €0,21 per pakketje. In de tweede plaats wordt er bespaard op warehousekosten. Orders die ’s avonds binnenkomen, hoeven niet meer dezelfde avond verwerkt te worden. Dit zorgt voor een gemiddelde besparing in toeslagkosten van €0,57. In de derde plaats is gebleken dat consumenten sneller geneigd zijn tot het doen van (herhaal)aankopen. Dit zorgt voor een gemiddelde verwachte omzetstijging van 4,45%. Op basis van de onderzoeksresultaten geeft Roland Slegers tot slot nog enkele concrete tips over hoe daadwerkelijk kan worden getransformeerd naar een pullbesturing van het distributieproces.

1. Probeer zoveel mogelijk te laten zien met welke vervoerder wordt samengewerkt.

leveren of alternatieve afleveradressen (die eventueel in klantaccount zijn opgeslagen).

2. Onderzoek goed of een late cut-off-tijd en een snelle levertijd wel aansluit bij de wensen van de doelgroep.

7. Probeer 2-uurs tijdvakken aan te bieden en zorg dat avondlevering een optie is.

3. Richt een standaardproces in voor orders die niet dezelfde of de volgende dag verzonden moeten worden én een exceptieproces voor orders waarbij dat wél noodzakelijk is. 4. Toon voorraad- en levertijdinformatie op productniveau en geef duidelijk aan hoe consumenten hun product online kunnen volgen. 5. Als meerdere afleveropties worden aangeboden, probeer dan te differentiëren in de kosten die daarvoor worden gevraagd. 6. Geef in de check-out de mogelijkheid om het pakketje bij de buren af te laten

8. Probeer zoveel mogelijk opties te geven voor de consument om het pakket af te halen en te retourneren. 9. Geef de consument op z’n minst de mogelijkheid om een alternatieve afleverdag te kiezen. 10. Zorg er wel voor dat de opties welke getoond worden 100% betrouwbaar zijn. Dit betekent dat deze opties real-time op basis van productkenmerken en parameters over de gehele keten berekend moeten worden. Als je namelijk iets beloofd dien je het ook waar te maken, en dan kom je er niet met enkel een statisch kalendertje voor een keuze afleverdag in de checkout. I <

ONLINE

RETAILER I

29


LOGISTIEK

TEKSTEN : Mark Nieuwenhuis BEELDMATERIAAL: DHL

Altijd ’in control’

met

My DHL Parcel Met My DHL Parcel kunnen klanten van DHL Parcel hun zendingen versturen, beheren en volgen. Daarnaast beschikt deze online shipping tool over een geïntegreerd retourproces. Een zeer gebruiksvriendelijke tool die recent is bekroond met twee prestigieuze Europese internetprijzen, de Lovie Awards. Jan de Groot van DHL Parcel praat ons bij over de unieke tool die klanten altijd ‘in control’ stelt en over de ontwikkelingen voor 2018.

My DHL Parcel is een Nederlandse ontwikkeling. “Dat we met de verzendapplicatie recent twee Lovie Awards in de wacht hebben gesleept maakt het extra bijzonder,” zegt de trotse marketing technology manager Jan de Groot van DHL. De Lovie Awards worden ook wel de Oscars van het Europese web genoemd en worden uitgereikt door de International Academy of Digital Arts and Sciences (IADAS). De Groot: “We hebben een award gekregen in de categorie beste webapplicatie en een in de categorie beste navigatiestructuur. Een prachtige erkenning en bekroning op ons werk dat hiermee overigens niet ophoudt.

30 I

ONLINE

RETAILER

We blijven voortdurend nieuwe functionaliteiten toevoegen.”

 Met My DHL Parcel maken we het de klant zo makkelijk mogelijk om een pakje van A naar B te versturen, vervolgt De Groot. “Hij kiest ‘gewoon’ de dienst die het beste past op dat moment en voor die bestemming. My DHL Parcel vormt in feite de portal naar onze organisatie waarin alle mogelijke bezorg- en retouropties beschikbaar zijn. Bij de ontwikkeling staat gebruiksgemak voorop. We streven naar de beste gebruikerservaring voor onze klanten. En dat blijkt goed uit te pakken. We hebben immers een Lo-

vie Award gewonnen in de categorie navigatiestructuur. Uniek is ook de zoekfunctie die op alle velden door de gehele applicatie kan zoeken. Het dashboard stelt klanten in staat om rapportages te bekijken, maar ook via een widget om in één oogopslag alle uitzonderingen te zien, om maar eens een voorbeeld te noemen. Daarop kan men dan direct anticiperen.” 


MET ÉÉN GEZICHT NAAR BUITEN

My DHL Parcel is geschikt voor gebruik via desktop, tablet en mobiele telefoon. “De tool is straks gebaseerd op nieuwe technologie, een progressive webapp, die een


LOGISTIEK

”WE STREVEN NAAR DE BESTE GEBRUIKERSERVARING VOOR ONZE KLANTEN” native app overbodig maakt,” stelt De Groot. “Op elk device is alle informatie in te zien. Met andere woorden, in één omgeving kan alles worden geregeld. Om de beste gebruikservaring te kunnen handhaven, kunnen klanten ook gebruik maken van de feedback button in de tool. Bovendien kan de consument vanaf het eerste kwartaal van 2018 met de progressive webapp in één omgeving zowel de internationale expreszendingen van DHL Express als alle

pakketzendingen van DHL Parcel regelen.”

PLUG-INS


Daarnaast zijn we heel druk met het ontwikkelen van nieuwe plug-ins, zegt De Groot. “Zo zijn de plug-ins voor WooCommerce en Magento 2 gelanceerd. Ook de plug-ins voor andere platformen blijven we continu verbeteren om zoveel mogelijkheden te ontsluiten in de check-out, ook als het gaat om internationale services zoals alle zendin-

gen binnen Europa. Tot slot, en zeker niet de minste ontwikkeling, is onze API gateway, waarbij slechts één integratie nodig is om alle diensten en microservices van DHL te ontsluiten. Die microservices blijven ook voortdurend in ontwikkeling. Denk aan een auto-complete functie en adresvalidatie om foutkansen tot een minimum te beperken. Zo blijven we voortdurend ontwikkelingen doorvoeren om de klant (en consument) volledig ‘in control’ te laten zijn.” I <

ONLINE

RETAILER I

31


OMNICHANNEL

TEKSTEN : Aurora C. V. Oetomo BEELDMATERIAAL: Bedshop de Duif

Bedshop de Duif:

een droomvlucht naar omnichannel Wanneer je op zoek bent naar hoogwaardig linnengoed, dan ben je bij Bedshop de Duif aan het juiste adres. De allergrootste linnenwinkel van Nederland biedt alles voor een heerlijke (nacht)rust. Van dekbedovertrekken, hoeslakens, kussens en dekbedden, maar ook luxe badjassen, handdoeken, keukensets, comfortabele home wear en hoogwaardige bedden en matrassen. De specialisten op locatie hebben jarenlange ervaring. En ook online kunnen mensen terecht voor linnen à la Duif.

GOED, GEZOND EN LEKKER SLAPEN

Sinds 1905 opent Bedshop de Duif haar deuren voor iedereen die zoekt naar topkwaliteit bed- en badlinnen. In 1938 viel de bedshop in handen van de familie Wesselink. Sindsdien is het familiebedrijf van zoon tot zoon doorgezet. Het eerste pand bevond zich in Zutphen en maakte door de jaren heen meerdere verbouwingen mee. Als we even doorspoelen naar de 21e eeuw zien we dat het bedrijf nu ook een eigen webshop en een tweede locatie in Enschede heeft. Daarnaast is de speciaalzaak inmiddels overgenomen door de derde generatie Wesselink: Tristan Wesselink.

32 I

ONLINE

RETAILER

“Het was eigenlijk niet voor de hand liggend,” vertelt Tristan. “Ik wist namelijk niet of ik dat precies wilde, een fysieke winkel overnemen. Zeker niet rond de tijd van de crisis.” De tijd van zijn overname was begin 2012, toen de fysieke handel in Nederland er nog grimmig uit zag. Toch besloot hij het bedrijf onder zich te nemen. Zijn reden? “Ik merkte dat bij onze genre – beddengoed en badlinnen – klanten graag eerst willen voelen en zien.” In de webshop kan dat uiteraard niet. Belangrijke aspecten van het textiel, zoals, kleur en design, maar ook zachtheid en stevigheid, kunnen afwijken van de verwachtingen. Het hebben van een fysieke winkel was daarom de beste zet.

SAMENSMELTING TUSSEN ONLINE EN FYSIEK

De twee fysieke vestigingen vallen onder Tristan, maar ook de webshop moet beheerd worden. Op dit moment zijn er twee websites van Bedshop de Duif, waarvan één een pilot website is die op Lightspeed eCommerce draait. Tristan: “Wij begonnen in 2010 met een webshop: bedshop.nl. Daarnaast hebben wij de pilot website. Hiermee willen wij begin 2018 bedshop.nl overzetten naar het Lightspeed platform.” Tristan heeft al eerdere ervaringen met Lightspeed – hij maakt namelijk al gebruik van Lightspeed Retail. Door Retail met eCom-


OMNICHANNEL

”Klanten krijgen online een mooi beeld van het aanbod voordat ze naar de winkel gaan” merce samen te voegen, probeert hij naar omnichannel te werken. Met omnichannel kan hij alle online en offline aspecten van zijn onderneming eenvoudig managen, waaronder ook de voorraad. “Klanten krijgen online een mooi beeld van het aanbod voordat ze naar de winkel gaan,” zegt Tristan. “Je kunt zien bij welk filiaal je een bepaald product kan afhalen. Dit triggert mensen ook weer om de fysieke winkel te bezoeken.”

HARMONISCH GEHEEL

Traditionele verkoop en technologie vloeien samen tot een harmonisch geheel. En bij Bedshop de Duif vinden ze de combinatie van webshop en fysieke winkels goed passen bij de ondernemerswereld van nu. Tristan zat daarom al langer te kijken naar een omnichannel kassasysteem, maar besloot uiteindelijk voor Lightspeed te gaan. Dat kwam voornamelijk door de branche-gerelateerde functies: “Andere kassasystemen hadden ook wel omnichannel, maar Lightspeed heeft bepaalde functionaliteiten die goed zijn voor verschillende branches. Voor de fashion-branche bijvoorbeeld, is de matrix-functie erg bruikbaar.” Met deze functie kun je snel en eenvoudig productvariaties toevoegen om jouw voorraad georganiseerd te houden. Denk hierbij aan meerdere kleuren, maten en andere kenmerken.

TRISTAN WESSELINCK

SERVICE MET EEN (ZICHTBARE) GLIMLACH

Voor Tristan is het erg belangrijk om een goede connectie tussen zijn online platform en offline winkels te hebben. “Het is prettig om een webwinkel te hebben, maar je mist menselijk contact,” vertelt Tristan. “De behoeftes van mensen aanhoren, weten wat er speelt en wat voor vragen er zijn – dat verdwijnt bij online shoppen. In de winkel kan dat allemaal nog.” Samen met het Lightspeed Supportteam maakt Tristan de komende periode de overstap naar omnichannel. “De webshop is al opgeleverd, nu moeten we enkel nog aan de slag met diverse functionaliteiten,” vertelt Tristan, “Maar Lightspeed heeft mij tot op heden erg goed geholpen.” En die gratis support zal uiteraard doorgaan, helemaal tot de allerlaatste stap. I <

ONLINE

RETAILER I

33


www.keyboost.nl

KEY BOOST

SEO OPTIMIZER PAGE


PAYMENT

TEKSTEN : Maarten van Vliet BEELDMATERIAAL: MultiSafepay

QWINDO: SMART SHOPPING Veel webwinkeliers kiezen ervoor om hun producten, behalve in hun eigen webshop, ook aan te bieden via online marktplaatsen, zoals Bol.com en Amazon. Het doel om meer te verkopen wordt echter niet per definitie gehaald op deze manier, er wordt juist verkeer weggekaapt bij de eigen webshop. Bovendien betalen retailers een forse fee die kan oplopen tot wel 30%. Dat stelt Max Verduyn, COO van MultiSafepay. De Payment Service Provider (PSP) komt met een mobiele marktplaats app die wĂŠl interessant is voor retailers: meer verkopen zonder te concurreren met de eigen verkoopkanalen en dat tegen lagere kosten. Maak kennis met Qwindo.

>> ONLINE

RETAILER I

35


MEER OMZET? EuroCIS: Unique in the whole world of retail. Allencompassing. Dynamic. Future-focused. Retail technology as the basis for success.

TIPS & TRICKS OP

ONLINE-RETAILER.NL

EuroCIS: Future lab and ideas stage. With highly specialised developers and solution providers. EuroCIS: The No.1 destination in Europe for everyone who sees their future in retail.

EuroShop

Trade Fairs

The Leading Trade Fair for Retail Technology Düsseldorf, Germany · www.eurocis.com

BOOST YOUR BUSINESS: Registration and tickets: www.eurocis.com/2130 Or contact us via phone or email: 070-350 1100 | info@fairwise.nl

Sponsor:

www.ehi.org


PAYMENT

”MEER VERKOPEN MINDER KOSTEN” MOBILE ONLY MARKTPLAATS

Qwindo werd begin 2017 als concept op de Webwinkel Vakdagen geïntroduceerd, volgens Verduyn met louter positieve reacties. “De grote marktplaatsen vormen namelijk een directe bedreiging voor het MKB en MKB-plus. Met Qwindo bieden we deze webwinkeliers een extra verkoopkanaal met als unieke eigenschap dat het niet concurreert met de webwinkel zelf. Het gaat namelijk om een ‘mobile only’ shop-in-shop applicatie.” Na een uitvoerige testperiode in 2017 met feedback van vele retailers, gaat Qwindo begin 2018 live. MultiSafepay grijpt wederom de Webwinkel Vakdagen aan om de mobiele shopping app groots te lanceren.

GEEN CONCURRENT MEER VAN JE EIGEN WEBSHOP

Aan de reguliere marktplaatsen kleven volgens Verduyn nogal wat nadelen voor webwinkeliers. “In de SEO ranking concureer je met je eigen producten. Als je gele pennen verkoopt en deze ook aanbiedt via een marktplaats, dan zal dit verkoopkanaal in veel gevallen boven jouw eigen webshop eindigen in de zoekresultaten. Bovendien komt het regelmatig voor dat de marktplaats zelf óók opeens gele pennen gaat verkopen, iets waar moeilijk tegen op te boksen is. Qwindo is een mobile-only marktplaats en komt niet naar boven in de organische zoekresultaten, ook niet als je

zoekt op je smartphone. Zo concurreer je dus niet met je eigen webshop.” Dankzij een handige plug-in zet de webwinkelier in één workflow zijn producten in Qwindo. Momenteel faciliteert de app vier categorieën: ‘home and living’, ‘health and beauty’, ‘fashion’ en ‘non-perishable beverage’. Volgens Verduyn zal Qwindo steeds verder worden uitgebreid met meerdere categorieën.

CASHBACK

Qwindo hanteert een unieke fee. “We vragen 12% commissie aan de webwinkelier, fors lager dan de reguliere marktplaatsen,” benadrukt Verduyn. “Van die 12% gaat maar liefst 10% naar de consument, een percentage dat normaliter aan een marketingbudget opgaat. Op het moment dat de consument bijvoorbeeld in onze app een tv koopt van 500 euro, krijgt hij 50 euro cashback op zijn balans bijgeschreven in de app. Die 50 euro kan weer bij een andere retailer in onze app besteed worden, bijvoorbeeld aan kleding.. Ook van deze besteding schrijven we weer 10%, dus 5 euro, bij op zijn balans. Met andere woorden: de balans gaat nooit op. Ter introductie geven we iedere consument bovendien 5 euro op zijn balans cadeau, een vrij uniek concept voor een online marktplaats. De productprijzen die in Qwindo worden getoond zijn identiek aan die in de webshop. Zo haal je de consument over

om via Qwindo te bestellen, zij profiteren er immers ook van.”

BETALEN MET ÉÉN KLIK

De core business van MultiSafepay is het verwerken van transacties via tientallen betaalmethoden. “Wij hebben een sterke Europese focus,” zegt Verduyn. “Maar we bieden op elke markt ook lokale betaalmethoden aan, zoals Dotpay in Polen, Sofort en Giropay in Duitsland, Bancontact en KBC in België en ga zo maar door. Elke webwinkelier met internationale ambities is bij ons aan het goede adres als het gaat om uitgebreide of juist hele specifieke betaalopties. Vanzelfsprekend verloopt het betalen in Qwindo ook uitermate vlekkeloos, zelfs met een ‘one click’. Omdat consumenten reeds zijn ingelogd tijdens het shoppen in de app, is het een kwestie van op OK drukken om de betaling af te ronden.” Sinds de aankondiging van Qwindo in 2017 hebben al veel webwinkeliers enthousiast gereageerd, aldus Verduyn. “We hebben op dit moment plug-ins beschikbaar voor Lightspeed, Magento en WooCommerce. Dat betekent dat er alleen al in onze klantendatabase ruim 15.000 potentiële webwinkels zijn die Qwindo als verlengstuk kunnen inzetten voor hun online business.” I <

ONLINE

RETAILER I

37


bol.com

TEKSTEN : Sophie Marks BEELDMATERIAAL: bol.com

NIEUWE TRENDS EN TECHNOLOGIEËN

De Webwinkel Vakdagen komen er weer aan! Op 24 en 25 januari is het zover. In de aanloop naar deze dagen spraken wij met Guido van der Ven, Director Zakelijk bij bol.com, over innovaties en ontwikkelingen in het Nederlandse en Belgische e-commerce landschap en de voordelen van verkopen via bol.com. “Consumenten kopen bij ’s werelds beste (online) winkels en hun verwachtingen worden steeds hoger,” zegt Guido van der Ven, Director Zakelijk bij bol.com. Hij doelt onder meer op het groeiende aanbod artikelen, de transparantie van online prijzen en de toenemende controle die klanten willen over het moment van ontvangst en plaats van hun online bestellingen: drie belangrijke ontwikkelingen in het Nederlandse en Belgische e-commerce land-

38 I

ONLINE

RETAILER

schap. Ook bij bol.com ligt de aandacht op de klant en het helpen van de klant bij het maken van een keuze uit het grote assortiment en tegelijkertijd een totaalervaring bieden tot en met service na de levering. Want een online winkelplatform als bol.com is in staat om in te spelen op nieuwe trends en technologieën. “Innovaties houden wij nauwlettend in de gaten!,” zegt Van der Ven.

Het Nederlandse en Belgische e-commerce landschap is altijd in ontwikkeling. De innovaties en trends in Artificial Intelligence spelen daar ook een belangrijke rol in, maar zijn voor velen nog een ver van de bed show: “Een koelkast die zelf melk bestelt of een auto die volledig zelf rijdt: dat is de toekomst,” vertelt Van der Ven. Nu is bol.com niet bezig met het ontwikkelen van zo’n koelkast of auto, maar wel met de onderliggende technologieën. Zo investeert bol.com in ‘machine learning’, een technologie waarbij computers menselijke taken zelf leren en overnemen. Van der Ven: “Ook investeren wij in ‘voice search’, want klanten praten sneller dan ze typen. Daarom geven ze liever opdrachten met hun stem dan alles te moeten typen. Zoeken bij bol.com kan op je Android telefoon al met een spraakopdracht.”

ONTWIKKELINGEN WAAR JE NIET OMHEEN KUNT

Internet maakt transparant, consumenten vergaren enorm veel kennis voordat ze ko-


bol.com

INNOVATIEVE SAMENWERKING BIJ bol.com pen. “Ze weten bij het binnenlopen van een winkel precies de prijs, het merk en de kwaliteitseisen van het artikel dat ze zoeken. Wist je dat 94 procent van de online bezoekers een prijsvergelijking doen voordat ze een aankoop afronden? Hier kun je als ondernemer niet meer omheen. Zorg dus voor een aantrekkelijke prijs.” Ook de smartphone speelt een steeds grotere rol bij aankopen. Bij bol.com is mobiel nu al het grootste device en omvat meer dan de helft van alle bezoeken aan de website. Webwinkels moeten dus volledig ingesteld zijn op mobiele bestellingen, iets waar bol.com ook flink op inzet. “Mobiele klanten zijn binnen dertig seconden afgeleid door bijvoorbeeld een WhatsApp‘je of e-mail. Ons doel is dus om klanten in minder dan dertig seconden van oriëntatie tot bestellen te brengen.” In de toekomst blijven winkelstraten ook nog gewoon bestaan, verwacht Van der Ven. Zeker wanneer het artikelen betreft die een klant graag wil uitproberen. “De verkenning vindt online plaats, maar de klant is ook bereid om de winkel in te gaan. Dit vraagt wel van de verkoper in de winkel dat hij goed op de hoogte is van zijn assortiment en persoonlijk advies kan geven. Anders haakt een klant snel af en gaat hij misschien toch voor de online winkels.”

VOORDELEN VAN VERKOPEN VIA BOL.COM

Via bol.com worden momenteel 16 miljoen artikelen verkocht. “Ondernemers die artikelen willen verkopen via bol.com kunnen gewoon zelf online een verkoopaccount aanmaken”, legt Van der Ven uit. De inmiddels meer dan 19 duizend ondernemers die ervoor kiezen om hun assortiment aan te bieden via bol. com, kunnen via het online winkelplatform profiteren van een aantal fijne voordelen. En voor klanten van bol.com is het fijn dat ze op 1plek het beste aanbod van retailend Nederland en België kunnen vinden. “We hebben 8 miljoen klanten en 1,5 miljoen bezoekers per dag. Ondernemers die via ons verkopen, krijgen dus ineens enorm bereik. Ook kunnen zij natuurlijk inhaken en ‘meeliften’ op de constante innovaties die wij doorvoeren, denk bijvoorbeeld aan de ontwikkelingen rondom kopen via smartphone en online marketing.” Daarnaast kun je bepaalde onderdelen volledig uitbesteden aan bol.com. “Als ondernemer kun je gebruikmaken van Logistiek via bol.com. Dan nemen wij naast het bestelproces en de klantenservice ook het fulfilment- en bezorgproces voor je uit handen. We hebben een zeer efficiënte logistiek, waardoor we een snelle levering kunnen garanderen zoals vandaag besteld, vanmiddag in huis en bezorging in de avond en op zondag,” zegt Van der Ven.

SAMENWERKEN VOOR OPTIMALE SERVICE

Tijdens de Webwinkel Vakdagen zal bol.com focussen op de samenwerking met huidige en nieuwe ondernemers. “Het kan snel gaan als je gaat verkopen via bol.com. We verwachten van onze ondernemers dan ook dat ze daarom snel kunnen reageren op klantorders,” zegt Van der Ven. Ook interesse in verkopen via bol.com? Tijdens de Webwinkel Vakdagen op 24 en 25 januari kun je in gesprek met de adviseurs van bol.com. Zij kunnen jou persoonlijk adviseren over de mogelijkheden voor jouw onderneming. Meer weten over de trends in het Nederlandse en Vlaamse e-commerce landschap? Mis dan de lezing van Huub Vermeulen (Algemeen Directeur van bol.com) tijdens de Webwinkel Vakdagen niet! Tijdens deze lezing zal hij onder meer zijn visie op het e-commerce landschap van Nederland en België delen. I <

”RETAILERS KUNNEN MEER UIT HUN BEDRIJF HALEN MET BOL.COM” ONLINE

RETAILER I

39


VERTALEN

TEKSTEN : Frank Gielen BEELDMATERIAAL: Textwerk

TIPS VOOR HET VERTALEN VAN JE WEBSHOP Steeds meer Nederlandse webshops gaan naar het buitenland. En terecht. De Duitse e-commercemarkt bloeit en de Britse consument shopt wereldwijd het meeste online.Tijd om ook jouw webshop te vertalen dus! Bij Textwerk zijn wij expert op het gebied van ecommerce vertalingen en wij weten dus precies waar je op moet letten. Jordi Heres van Textwerk legt uit hoe je de kosten zo laag mogelijk houdt, waar je op moet letten en hoe je van start gaat met het vertalen van je webshop. DE KOSTEN

Het vertalen van een webshop is een investering die zichzelf moet terugverdienen. Hoeveel het precies gaat kosten en wat het oplevert hangt onder andere af van de kwaliteit van de vertaling en wat je hiervoor betaalt.

HERHALINGEN

Niemand houdt van dubbel werk. Vertalers ook niet, maar toch gebeurt het te vaak dat vertalers extra tijd kwijt zijn aan het keer op keer opnieuw vertalen van dubbele teksten van een webshop. Behalve meer tijd kost dit natuurlijk ook meer geld. Door het gebruik van slimme software die herhaling herkent,

40 I

ONLINE

RETAILER

zorgt een vertaalbureau ervoor dat een vertaler efficiĂŤnter werkt waardoor de kosten beperkt kunnen worden.

SNELHEID

De snelheid waarmee vertaald moet worden heeft ook invloed op de prijs. Textwerk hanteert bijvoorbeeld een korting voor ruimere deadlines. Zo hebben wij meer flexibiliteit bij het inplannen van vertalers en besparen onze klanten op de vertaalkosten van de shop.

EEN GOEDE VERTALER IS EIGENLIJK GOEDKOPER

Een vertaler die veel moet opzoeken, twijfelt of onzeker is vertaald een stuk langzamer. Daarom werken wij alleen met native speakers die gespecialiseerd zijn in een specifiek vakgebied. Daardoor begrijpen ze de markt en de doelgroep en hoeven ze minder op te zoeken. Het is voor een vertaalbureau dus belangrijk om een groot netwerk van vertalers te hebben om zo altijd de juist vertaler voor jouw webshop te kunnen selecteren.

KWALITEIT: DE CONVERSIE EN ORGANISCHE RANKINGS

Of je nou veel of weinig betaalt voor de vertaling, het gaat uiteindelijk om de conversies. De teksten die niet passen bij je doelgroep of teksten met veel fouten komen de conversie niet ten goede. Het is dus aan te raden om eerst een gratis proefvertaling te laten doen voor je met een bureau in zee gaat, om zo te testen of zij voldoen aan jouw eisen.

Bij Textwerk werken wij met in-house vertalers waarvan we precies weten wat we aan ze hebben. Zij hebben veel ervaring met SEO en conversie en zijn specialist op het gebied van e-commerce. Zo zorg je dat de SEO van je buitenlandse webshop meteen goed is en je dus ook makkelijk gevonden kan worden door je nieuwe klanten.

WAT KUN JE ZELF DOEN VOOR EEN GOED RESULTAAT?

Zorg dat je de vertaler of een projectmanager zelf hebt gesproken. Niet alleen per mail maar bij voorkeur ook echt even offline. Op die manier geef je de vertaler een goed beeld van de mensen achter de webshop, de producten en de doelgroep en weet hij


VERTALEN

”BEN JIJ ER KLAAR VOOR OM EEN INTERNATIONALE WEBSHOP TE BEGINNEN?” beter wat er van hem wordt verwacht. Daarnaast is een goede briefing ook belangrijk. Zorg dat je alle content exporteert die bij elkaar hoort. Vergeet bijvoorbeeld ook niet de ‘meta title’ en ‘meta description’. De resultaten zullen beter zijn als de vertaler dit tegelijk met de bijbehorende content vertaalt in plaats van achteraf. Controleer hoe lang een tekst mag zijn in je CMS en of het nog wel in je design past. Vertalingen zijn vaak langer (of korter) dan de originele tekst, maar niet elk CMS of de-

sign heeft ruimte voor langere teksten. Vaak zitten de originele teksten al tegen de karakterlimiet aan en moet hier dus rekening mee gehouden worden bij de vertaling. Check dit goed van tevoren en geef eventuele limieten door aan de vertaler.

LEES VERDER IN HET E-BOOK

Ben jij er klaar voor om een internationale webshop te beginnen? Textwerk heeft een gids samengesteld waarin acht e-commerce experts van onder andere Expand Online en Lightspeed ervaringen, prakti-

sche tips en veelvoorkomende valkuilen delen. Bezoek textwerk.nl/gids om dit ebook gratis te downloaden. Hierin vind je nog meer tips en tricks voor het vertalen van jouw webshop. Twijfel je nog of wil je meer informatie? Wij sparren graag met je tijdens de Webwinkel Vakdagen 2018 op 24 en 25 januari in de Jaarbeurs Utrecht. Je vindt ons op standnummer 357, naast de lezingzaal ‘Customer Experience’. I <

ONLINE

RETAILER I

41


Het keurmerk met kopersbescherming Met de vertrouwensoplossing van Trusted Shops worden bezoekers stamgasten.  Elke bestelling tot â&#x201A;Ź 2.500 verzekerd: Meer zekerheid zorgt voor hogere conversie.  Shop- en productbeoordelingen: Geverifieerde content voor meer bezoekers (SEO/SEA).  Internationaal in meer dan 10 landen: Lokale e-commerce kennis en juridische keuring voor elke markt.

Kom langs bij stand 149

Uitstekend 4.74/5.00 Betrouwbare webshop

WEBWINKEL VAKDAGEN

Spreek met onze experts voor advies: +31 20 709 1235 trustedshops.nl


VERPAKKINGSBEURS EMPACK & PACKAGING INNOVATIONS

TEKSTEN : Maarten van Vliet BEELDMATERIAAL: Easyfairs

10, 11 & 12 APRIL 2018 VERPAKKINGSBEURS EMPACK & PACKAGING INNOVATIONS JAARBEURS IN UTRECHT

Empack 2018: een blik op de toekomst

De verpakkingsbeurs Empack brengt in 2018 vier thema’s extra onder de aandacht bij verpakkingsexperts: Recycling, Materialen, Food & health safety en Agile productie. Deze onderwerpen staan centraal tijdens de zestiende editie van Empack, die voor het tweede jaar op rij plaatsvindt in Jaarbeurs Utrecht. Empack is in Nederland uitgegroeid tot het belangrijkste contactmoment voor de verpakkingsindustrie waar gemiddeld 375 exposanten en 10.000 verpakkingsexperts samenkomen.

Organisator Easyfairs wil aan de hand van deze vier thema’s bezoekers een blik op de toekomst geven van verpakkingstechnologie. Om dit te realiseren komen Recycling, Materialen, Food & health safety en Agile productie extra onder de aandacht door een aantal (nieuwe) initiatieven, zoals een Recycle Straat, een Recycling Route en een interactieve paneldiscussie in samenwerking met Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV). Er is ook een miniconferentie van PEFC (het keurmerk voor duurzaam bosbeheer) over duurzame materialen en green business. “De ontwikkelingen in de verpakkingsindustrie staan niet stil en volgen elkaar in rap tempo op. Dat daagt ons als organisatie ook uit om de meest belangrijke aspecten uit de verpakkingsindustrie te behandelen. Verder willen we een efficiënt platform bieden om zaken te doen en om de laatste innovaties en trends te presenteren. Door deze vier thema’s extra te belichten in 2018 verwachten we antwoord te geven op actuele vraagstukken uit de markt,” zegt Michelle van Helvoirt namens Empack.

REDUCE, RE-USE EN RECYCLE

Een Nederlander opent dagelijks gemiddeld zeven verpakkingen. Dat zorgt voor afval: 20% van ons afval bestaat uit verpakkingen. Toch kunnen verpakkingen ook goed zijn voor het milieu. Van Helvoirt: “Nu vragen mensen zich af: hoe zit dat eigenlijk? Om daar antwoord op te geven richten we een Recycle Straat in, zetten we een

ONLINE

RETAILER I

43

>>


iDEAL QR

Bancontact QR

carefree conversion


VERPAKKINGSBEURS EMPACK & PACKAGING INNOVATIONS

10, 11 & 12 APRIL 2018 VERPAKKINGSBEURS EMPACK & PACKAGING INNOVATIONS JAARBEURS IN UTRECHT

Recycling Route uit en organiseren we een paneldiscussie op beursdag drie. Vanuit verschillende perspectieven worden tijdens die discussie stellingen behandeld op Recyclegebied. Een ontwerper, inzamelaar, recycler en een verpakker kijken in deze discussie naar de best mogelijke oplossingen om een circulaire bijdrage te leveren aan het verpakkingsproces.”

VMT FOOD SAFETY INNOVATIE ROUTE

Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat hun voedsel en de verpakkingen daarvan 100% voedselveilig zijn. Voedselcontactmaterialen, verpakkingen en verpakkingsprocessen inclusief inspectie moeten voldoen aan alle wettelijke en soms bovenwettelijke voedselveiligheidseisen. Foodproducenten zijn hiervoor mede afhankelijk van hun leveranciers. Empack geeft in samenwerking met vakblad VMT inzicht in de laatste stand van zaken en innovaties op dit gebied met de VMT Food Safety Innovatie Route.

MATERIALENPLEIN EN MINI-CONFERENTIE

Op beursdag twee verzorgt onder andere het keurmerk voor duurzaam bosbeheer – PEFC – een miniconferentie over ‘Green washing of Green business’. De conferentie wordt aangeboden met als doel om experts te helpen bij het maken van de juiste keuze, omdat zij elke dag te maken krijgen met de afweging welk materiaal het beste past bij het te verpakken product. Daarnaast lanceert Empack een Materialenplein waar verpakkingsexperts kennis kunnen maken met milieuvriendelijkere alternatieven. Op dit plein presenteren verschillende bedrijven zichzelf die expert zijn op dit gebied.

”AAN DE HAND VAN VIER THEMA’S WORDT BEZOEKERS EEN BLIK OP DE TOEKOMST GEGEVEN VAN VERPAKKINGSTECHNOLOGIE”

Empack 2018 is op 10, 11 en 12 april te bezoeken in Jaarbeurs Utrecht. De beurs vindt gelijktijdig plaats met Packaging Innovations, het marketing & design event voor verpakkingen en display. I<

ONLINE

RETAILER I

45


E-FULFILMENT

TEKSTEN : Stefan van der Velden BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

E-fulfilment moet ontzorgen Het versturen van een pakket is niet alleen een logistieke afhandeling, maar ook een vorm van klantcommunicatie. Het is vaak het enige contactmoment met de webshop en moet dus absoluut goed verzorgd zijn. Dat zegt Gaston Franquinet van Webshop Service Nederland (WSSN). Volgens hem resulteert het uitbesteden van de logistiek in extra omzet voor de webshop, mede doordat webwinkels hierdoor betere servicelevels kunnen bieden. Met dank ook aan het unieke warehousemanagementsysteem dat WSSN zelf heeft ontwikkeld. Het vereenvoudigt bovendien het retourproces aanzienlijk. Daar willen we natuurlijk meer van weten.

Door gebruik te maken van e-fulfilment legt de webwinkelier zijn producten elders op voorraad. “Dat is misschien in eerste instantie even wennen, maar de webwinkelier blijft natuurlijk eigenaar van zijn producten,” stelt Franquinet. “Groot voordeel is dat men zich niet meer hoeft te bekommeren om de gehele logistieke afhandeling en zich kan richten op zijn corebusiness en meer tijd kan besteden aan marketing en inkoop. Bestellingen die tot 22.30 uur in de webwinkels gedaan worden, worden diezelfde avond (ook op zondag) nog aangeboden bij de verschillende verzendpartijen in Nederland.”

OMZETSTIJGING

Volgens Franquinet kan het uitbesteden

46 I

ONLINE

RETAILER

van de logistiek al interessant zijn vanaf zo’n 250 orders per maand, uiteraard afhankelijk van de prijssetting van de producten. “Deze aantallen zou een webwinkelier inderdaad ook prima zelf kunnen behappen, maar het probleem is natuurlijk dat je orders niet kunt voorspellen. Je kunt deze werkzaamheden dus ook niet inplannen. Soms zijn het misschien enkele orders per dag, soms vele tientallen. En de ontvanger verwacht deze de volgende dag al in huis. Als dit professioneel geregeld is komen klanten vaker terug voor een herhaalaankoop. Bovendien heeft onderzoek onder onze klanten uitgewezen dat ‘s avonds versturen een omzetstijging tot maar liefst 20% tot gevolg heeft. Waarom het wiel opnieuw uitvinden als er

partijen zijn die het vaak ook nog goedkoper kunnen doen? Doordat wij grote aantallen pakketten aanbieden bij diverse vervoerders kunnen onze klanten gebruik maken van ons volumevoordeel. Ook de inkoop van verpakkingsmaterialen en de huur van de opslagruimte is door het volume goedkoper.”

EIGEN WMS

In 2008 is WSSN begonnen met de implementatie van een zelf ontwikkeld warehousemanagementsysteem (WMS) dat door de jaren heen voortdurend is geëvolueerd. “We zijn van oudsher gespecialiseerd in het verwerken van fashionproducten,” zegt Franquinet. “Kleding vraagt een efficiënte logistieke aanpak, met


E-FULFILMENT

name omdat je te maken hebt met in verhouding een hoog percentage retouren. Bovendien zal je één kledingstuk vaak in meerdere maten en kleuren op voorraad moeten leggen. Kortom, een complexe afhandeling, zeker als er retouren aan te pas komen. Tenzij je het goed en doordacht aanpakt. Dankzij ons WMS kunnen we veel efficiënter en compacter met de voorraadlocaties omgaan in ons magazijn. Een product dat retour komt, hoeft niet terug naar de voorraadlocatie van waar het vandaan komt. Dat maakt het ‘picken en packen’ stukken efficiënter, er zijn geen lege voorraadlocaties en heeft als bijkomend voordeel dat een product dat retour komt ook als eerste weer uitgeleverd wordt.”

KLANTENSERVICE

Een retour is voor ons een normale beweging en vraagt dus geen extra aandacht, resumeert Franquinet. “En wat voor kleding geldt, geldt natuurlijk ook voor alle andere typen producten. Zo verzorgen we de afhandeling van een zeer gevarieerd aanbod aan producten, van kleine producten zoals make-up en fashion tot grote artikelen zoals verfspuiten en barbecues. Daarnaast kunnen we webwinkels ook ondersteunen met klantenservice en IT-zaken. Doordat we zicht hebben op alle logistieke processen van onze klanten nemen we in sommige gevallen zelfs de complete binnendienst over. Voor 2018 ligt de focus op het verlaten van de cutofftijden en het uitbreiden van onze

crossborderactiviteiten, mede omdat wij afgelopen jaar in Duitsland een nieuwe vestiging zijn gestart. Dagelijks rijden wij met eigen transport naar Duitsland om alle Duitse orders tegen een zeer scherp tarief aan te bieden in het Duitse verzendnetwerk. Zo bieden we ook de Duitse klanten een 24-uurslevering.” I <

“Dankzij ons eigenWMS kunnen we veel efficiënter en compacter met de voorraadlocaties omgaan in ons warehouse” ONLINE

RETAILER I

47


Een promotionele verpakking, maar wel eentje die bescherming biedt!

Uw webwinkel biedt een beleving. Dezelfde ervaring

Uiterlijk is belangrijk, maar een verpakking moet ook

wilt u ook wanneer uw klant zijn bestelling ontvangt

stevig zijn. Uw producten verdienen maximale be-

en de verpakking opent. Kiest u voor een gekleurde ver-

scherming. Slimme kleefstrips en scheurperforaties

pakking, of verrast u door de binnen- en buitenkant

versnellen en vergemakkelijken het proces voor u en

te bedrukken?

uw klant.

Topa Verpakking, een partner die je verder helpt in e-commerce! 0252 - 245 200 info@topa.nl

topa.nl


OMNICHANNEL

TEKSTEN : Stefan van der Velden BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

BETAALBARE GEAUTOMATISEERDE OMNICHANNEL OPLOSSING Vendit is groot geworden met de ontwikkeling van Point of Sale oplossingen voor de fysieke winkel die ze in ruim 40 verschillende branches kunnen inzetten. “We hebben heel snel het belang van e-commerce ingezien en omarmd met passende oplossingen,” zegt Ruud Vissers, CTO van Vendit. “Tegenwoordig bouwen we complete SEO geoptimaliseerde en volledig geautomatiseerde webshops al dan niet volledig geïntegreerd met een POS oplossing.” Vissers laat zien wat de mogelijkheden zijn en licht deze toe aan de hand van concrete voorbeelden.

>> ONLINE

RETAILER I

49


10, 11 & 12 APRIL 2018 JAARBEURS UTRECHT

K E NL

K. O C Z PA

E EM . B W WW

A

TH

E

TE MA

â&#x20AC;&#x2122;S MA FO

C RE

L YC

IN

OD

SA

FE

A RI

LE

LE GI

PR

O

C DU

N

TY

G

VOLG ONS Empack

@EmpackNL

TIE


OMNICHANNEL

BETAALBAAR

Ons doel is het voor iedere retailer toegankelijk maken om een volledig geautomatiseerde webshop te starten, stelt Vissers. “Bij veel webshop platforms moet je rekenen op een initiële investering van zo’n 15 tot 25.000 euro voor alleen al het bouwen van de webshop. De kosten voor een integratie met het ERP of Point of Sale systeem zijn daar nog niets eens in meegenomen. Dit soort investeringen zijn voor een doorsnee winkel gewoonweg niet haalbaar. Voor vergelijkbare functionaliteiten kun je vanaf slechts 99 euro per maand bij Vendit terecht. Waarom is die online aanwezigheid zo belangrijk? Ruim 70% van de consumenten oriënteert zich eerst online voor de aanschaf van een product. Van die 70% gaat ruim de helft kijken of ze het product bij een lokale ondernemer kunnen vinden. Veel consumenten komen via de webshop naar de fysieke winkel.”

VERREGAANDE INTEGRATIES

Vendit heeft voor 2018 onder meer de focus liggen op het nog verder optimaliseren van de integratie tussen de webshop en het afrekensysteem in de winkel, vertelt Vissers. “Voorraden en prijzen worden uiteraard al lang real-time bijgewerkt, maar we zien een trend in de markt op gebied van het aanbieden dienstverlening en het ontzorgen van consumenten. Vendit is daarom volop bezig met de ontwikkeling van allerlei nieuwe technieken zoals verregaande koppelingen met vervoerders. Consumenten kunnen aangeven op welk moment ze hun pakje willen laten bezorgen. Niet

iedereen wil/kan zijn pakje namelijk de volgende dag al ontvangen. Ook kunnen consumenten er voor kiezen om een product thuis te laten installeren. Op die manier kan je met de webshop een vergelijkbare service bieden als in de fysieke winkel. Die integratie zal steeds verder gaan zoals het online plannen van een afspraak voor bijvoorbeeld een onderhoudsbeurt aan de fiets of het laten repareren van een wasmachine.” Volgens Vissers anticipeert Vendit ook op ontwikkelingen op het gebied van nieuwe betaalmethoden. “We hebben hoge verwachtingen van Payconiq. Payconiq heeft een app gecreëerd, die geschikt is voor omnichannel betalingen: in winkels, online en onderling tussen vrienden. Gebruikers genieten van snelle en eenvoudige betalingen via hun smartphone, terwijl winkeliers kortere afrekentijden aan de kassa ervaren. Een interessante ontwikkeling die op velerlei manieren ingezet kan worden.”

REPORTING TOOLS

Daarnaast zal voor de monitoring tools in onze software een steeds voornamere rol weggelegd zijn, meent Vissers. De software zal steeds verder uitgebreid worden met forecasting tools en met relatief kleine zaken die grote impact kunnen hebben. In de reporting tools kan steeds specifieker worden ingezoomd op de verkopen per regio, per provincie, de gemiddelde bestedingen, et cetera. Ook kun je zien wat de verkopen vorig jaar rond diezelfde periode hebben gedaan, inclusief eventuele verklaringen.

Op basis daarvan kun je de business steeds beter gaan sturen.” 


OMNICHANNEL

Kortom, online en offline zullen in 2018 verder samensmelten. “Vendit is zich daar volledig van bewust en zal daardoor haar klanten nog beter mee van dienst zijn. Een cadeaubon online en offline inwisselen is met onze software nu al de normaalste zaak van de wereld, maar blijkt voor veel partijen nog altijd een uitdaging. Ook loyaliteitsprogramma’s moeten over alle kanalen identiek zijn. En zorg in het fysieke winkelpunt altijd voor een koppeling met de webshop om eventueel niet voorradige producten alsnog te kunnen bestellen. Het is zelfs al mogelijk om de toegevoegde waarde van een online aanwezigheid op het offline winkelpunt te meten. Diverse winkelbedrijven doen dat bijvoorbeeld met Google beacons, waarmee online traffic met offline traffic gematcht kan worden. Deze techniek zal binnen afzienbare tijd steeds toegankelijker worden.” I<

”Online en offline zullen in 2018 verder samensmelten” ONLINE

RETAILER I

51


VERPAKKEN

TEKSTEN : Stefan van der Velden BEELDMATERIAAL: Topa

Verpakkingen: bescherming voor het product; promotie voor de organisatie Webwinkeliers doen er alles aan om de klantbeleving te verhogen. Van oudsher biedt een verzendverpakking bescherming. Maar tegenwoordig wordt de klantbeleving een steeds belangrijker element. Een mooie bedrukte doos zorgt voor herkenbaarheid bij de ontvanger en is veel leuker om te ontvangen dan een bruine kartonnen doos. Maar Topa Verpakking biedt nog veel meer.

In het kader van het personaliseren van verpakkingen kan Topa zowel verpakkingen als tape van een unieke bedrukking voorzien. “Het Topa Institute ontwikkelt elke soort verpakking van klein tot groot, en voor elk doeleinde,” zegt Martijn Boog namens Topa Verpakking. “Aan de beleving wordt steeds meer waarde gehecht. Gekleurde verpakkingen en bedrukking aan de binnen- of buitenkant, het maakt het pakket feestelijk om te ontvangen. Veel aandacht gaat ook uit naar het functionele aspect, zodat producten goed en beschermd op de bestemming aankomen.”

KLANTVRIENDELIJKE VERPAKKINGEN

Het gebruiksvriendelijker maken van verpak-

52 I

ONLINE

RETAILER

kingen is een andere trend, weet Boog. “Vaak past een product prima door een brievenbus, maar als gevolg van een te grote verzendverpakking pas het niet meer. Wij attenderen webwinkeliers daarom ook op brievenbusverpakkingen voor zendingen door de brievenbus. Het zorgt niet alleen voor een succesvolle aflevering, maar deze verpakkingen zijn ook eenvoudig te openen en kunnen zelfs gebruikt worden voor het retourneren van een product. Onder klantvriendelijke verpakkingen verstaan we ook onze speedboxen, snel, in één beweging op te zetten dozen, met een plakstrip om snel te sluiten, en een perforatiestrip zodat de ontvanger gemakkelijk kan openen, is hier een mooi voorbeeld van.”

INNOVATIEF MAATWERK

Topa Verpakking heeft een compleet assortiment van verpakkingen, voor alle mogelijke verpakkingsvragen. Boog: “Daarnaast ontwikkelen en testen wij vindingrijk maatwerk voor bijzondere producten en doeleinden. Hierbij werken onze experts nauw samen met opdrachtgevers. Vaak zijn dat intensieve trajecten, waarin een kritische blik en vindingrijkheid minstens zo belangrijk zijn als kennis van betrouwbare verpakkingen. Zo werken wij al sinds 1922 met succes aan uitdagingen op het gebied van verpakken. Met ervaren, betrokken medewerkers die snel schakelen en snappen wanneer zij net die stap extra moeten zetten. Want Topa gaat verder dan verpakkingen.”


VERPAKKEN

worden pallets consistenter gewikkeld dat resulteert in een betere palletstabiliteit.”

TOPA INSTITUTE

Het Topa Institute geeft ons de juiste ondersteuning doordat we verpakkingen kunnen testen in de transportsituatie. Hoe komen producten aan nadat ze hun transportroute hebben afgelegd? Deze testresultaten worden in een rapport weergegeven en geven met duidelijke cijfers weer of een verandering is opgewassen tegen de bestaande of nieuwe transportsituaties.”

HET VERSCHIL MAKEN

DOORDACHT VERPAKT

Verpakken is ondernemen, weten wij uit ervaring, vervolgt Boog. “Onze klanten moeten erop kunnen vertrouwen dat hun producten tijdens het transport optimaal worden beschermd, onder alle omstandigheden. Dat is cruciaal voor hun continuïteit en winstgevendheid. Een verpakking moet bovendien tegen de goede prijs worden ingekocht en zo duurzaam mogelijk zijn. Daarom zetten wij ons in voor gedegen en verantwoord verpakken, vanuit een helicopterview over de gehele logistieke keten. Voor kennisontwikkeling en innovaties, inclusief uitvoerige simulatietests. Voor procesoptimalisatie, kostenbesparing en milieuwinst. Dit komt allemaal samen in de zekerheid waar Topa Verpakking voor

staat; het is onze belofte aan al onze klanten. Topa Verpakking. Doordacht verpakt.”

GEGARANDEERD BESPARINGSPOTENTIEEL

Op de Webwinkel Vakdagen 2018 toont Topa de eindeloze mogelijkheden in verpakkingen. Omdat ook steeds meer B2B partijen de beurs bezoeken, neemt de verpakkingsspecialist ook de unieke rekfolie met gegarandeerd besparingspotentieel mee naar de beurs. “Met de door Topa Verpakking ontwikkelde Fiber Wrapper bespaart een klant 30 tot 50% aan wikkelfolie,” stelt Boog. “De folie heeft fibers waardoor het steviger is en niet scheurt. Met Fiberfilm gaat het wikkelproces sneller, is er veel meer ergonomie voor de gebruiker,

Onze kracht is dat wij ons onderscheiden in deskundigheid en het verschil maken met onze aanpak, meent Boog. “In onze aanpak bekijken we de gehele logistieke keten bij onze klanten. We komen met verbetervoorstellen en alternatieven. Wij gaan gewoon samen met de klant in zijn magazijn aan de slag. Zo staan we klanten bij in hun gehele levenscyclus en groeien met hen mee. In het verpakkingsproces bieden we bovendien integratiemogelijkheden (bijvoorbeeld bij het opvullen van dozen met beschermingsmateriaal) wat handling scheelt, en dus kosten bespaart. Op die manier dragen ook wij ons steentje bij om de klantbeleving bij onze klanten te verhogen.” I <

”We staan klanten bij in hun gehele levenscyclus en groeien met hen mee” ONLINE

RETAILER I

53


FOCUM brengt AchterafBetalen naar de winkelvloer met

SmartPurchase

SMARTPURCHASE

54 I

ONLINE

RETAILER


SMARTPURCHASE, hét omni-channel

transactieplatform voor uw winkel

Eerst zien en proberen, dan betalen. De Nederlandse consument betaalt bij webwinkels het liefst nadat hij het artikel heeft ontvangen en beoordeeld. In de gewone winkel is achteraf ruilen vrijwel altijd mogelijk, maar als winkelier AchterafBetalen aanbieden, dat is nieuw. Focum ontwikkelde hiervoor SmartPurchase, een transactieplatform speciaal voor retailers. Dit platform is veel meer dan alleen betalen, het is een nieuwe manier van klantenbinding. Gekoppeld aan uw eigen klantenkaart. Onlangs introduceerde Focum het platform bij een toonaangevende internationale retailer. Klusbedrijven met een klantenkaart schaffen eenvoudig producten in de winkel aan, die achteraf in rekening worden gebracht. Door de bestaande klantenkaart service uit te breiden met SmartPurchase biedt deze retailer klanten de mogelijkheid om zich online aan te melden, uitgesteld betalen per factuur, inzicht in bestedingen, online limietbeheer en meer inzicht, controle en statistieken voor de retailer zelf. ACCEPTATIETOETS Aan elk account is een unieke bestedingslimiet gekoppeld. Wanneer uw klanten kiezen voor SmartPurchase, voeren wij automatisch een online check uit. Daarbij controleren wij realtime de klantgegevens en maken wij een inschatting van het te verwachten betaalgedrag. FACTURERING Indien gewenst neemt SmartPurchase het gehele proces van het opstellen van facturen en herinneringen uit handen. Na aankoop van het artikel ontvangt de klant per e-mail de factuur. Vervolgens logt de klant in en betaalt de facturen, eenvoudig via iDEAL. Facturen blijven online te raadplegen, hierdoor hoeft uw klant nooit meer naar kassabonnen te zoeken. MEER KLANTEN, MEER OMZET Voor de klant is AchterafBetalen een stuk klantvriendelijker dan direct in de winkel betalen. U straalt vertrouwen uit naar uw klanten en het werkt drempelverlagend. Met SmartPurchase zet u de klant veel meer aan het stuur en zet u dus automatisch in op klantenbinding. Het platform is tevens in staat om retouren te verwerken. Daarmee hoeft u dus geen geld meer in de winkel terug te geven. Kortom, met SmartPurchase combineert u de betaling van de aankoop in de winkel via dezelfde faciliteiten

(het account dat aan de pas is verbonden) met online bestedingen van uw klanten en dit zal een positief effect hebben op uw omzet. DATAMANAGEMENT Met SmartPurchase verkrijgt u dagelijks veel nieuwe waardevolle klantdata. Wanneer een klant achteraf betaalt, laat hij meer gegevens achter dan bij een PIN-betaling. Dit levert bruikbare gegevens op voor marketingdoeleinden zoals mailings en nieuwsbrieven. BETAALGARANTIE Voor iedere geaccepteerde order kunnen wij indien gewenst 100% betaling garanderen als de klant niet betaalt. Wij nemen hiermee het risico op non-betaling geheel van u over en betalen het volledige bedrag aan u uit wanneer de consument dat niet doet. SMARTCOLLECT Betalen consumenten onverhoopt toch niet? Dan proberen wij de vordering alsnog te innen met onze dienst SmartCollect. Onze incassospecialisten laten de vorderingen het optimale behandeltraject doorlopen bij de best geschikte incassopartners.

Dit alles doen wij in de huisstijl van uw shop, waardoor de factuur door klanten herkend wordt als correspondentie van uw webwinkel. Daarnaast kan de stijl en toon van communiceren aangepast worden aan uw wensen. Focum biedt ook de mogelijkheid een pas te leveren in de look-and-feel van uw bedrijf. Uitbreiding naar meerdere betaalmethoden naast iDEAL is tevens mogelijk. Focum is één van de marktleiders op het gebied van dataen risicomanagement en biedt verschillende oplossingen op het gebied van marketing, klantbeheer, risico-overname en credit management. Met intelligente en innovatieve oplossingen helpt Focum bedrijven het maximale rendement uit hun klantrelatie te halen. Focum werkt voor SmartPurchase samen met Worldline en Colours.

t e

088 730 65 00 info@focum.nl

www.focum.nl


TEKSTEN : Mark Nieuwenhuis BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

FOTOGRAFIE

Wij ruilen alle packshot-systemen in!

INRUILEN JA GRAAG U ontvangt bij ons hoge ‘INRUIL-KORTING’ INRUILEN JA

GRAAG

INRUILEN JA GRAAG

INRUILEN JA

GRAAG

INRUILEN JA GRAAG

Orbitvu Benelux gaat grootser uitpakken dan ooit opINRde Webwinkel UILEN JA GRAAG Vakdagen 2018. Op 24 en 25 jaINRUILEN JA GRAAG INRUILEN JA GRAAG nuari demonstreert de leverancier INRUILEN JA INRUILEN JA GRAAG GRAAG van ‘s werelds beste e-commerce productfoto-oplossingen een aantal modellen op de altijd stand, waaronder Wat voor systeem u ook heeft, wij geven de hagelnieuwe AlphaStudio Comeen hoge inruilkorting bij aankoop van een: pact. Daarnaast hanteert Orbitvu de eerste maanden van 2018 een unieke inruilactie. Een gesprek met Roald Ploegmakers van Orbitvu Benelux.

ALPHASHOT Alles wat je nodig hebt voor perfecte productfoto’s. Een productfoto waarvan de achtergrond automatisch wordt verwijderd door de Alphakanaal technologie, de opname is dus: DIRECT VRIJSTAAND ZONDER NABEWERKING.

ALPHASHOT is er in diverse uitvoeringen:

Groots uitpakken! ALPHASHOT Micro

ALPHASHOT 360

ALPHASHOT XL

ALPHATABLE

ALPHASTUDIO

Orbitvu Benelux B.V.

Kerkstraat 7 - 4273 CA Hank - Nederland | Tel.: 0031 (0)162-402801 | info@rittz.nl | www.orbitvu.nl

56 I

ONLINE

RETAILER


FOTOGRAFIE

Op de Webwinkel Vakdagen 2018 heeft Orbitvu Benelux een grotere stand weten te bemachtigen. “We merken dat er behoefte is aan kwalitatieve productfoto-oplossingen en willen bezoekers op de beurs diverse modellen laten zien,” zegt Ploegmakers. “Zo nemen we onder andere de nieuwe AlphaStudio Compact mee. Ook dit nieuwe apparaat maakt direct vrijstaande productfoto’s die rechtstreeks geïmporteerd kunnen worden in webshops. Net als alle andere Alphashot en Alphastudio modellen is nabewerking overbodig.”

ALPHASTUDIO COMPACT

De AlphaStudio Compact is speciaal ontwikkeld om middelgrote producten direct vrijstaand te kunnen fotograferen. De machine heeft de unieke automatische achtergrondverwijdering en fotografeert direct vrijstaand. Het systeem kan producten van 120 centimeter hoog en 100 centimeter breed fotograferen. De belasting van de draaitafel is maximaal 100 kilogram. Ploegmakers: “De Compact maakt zowel stilstaande 2D foto’s, bewegende 360º presentaties als Youtube filmpjes, die direct zijn te gebruiken voor social media. Producten als sportartikelen, gereedschap, huishoudelijke apparaten, koffers, trolleys en elektronica laten zich uitstekend fotograferen in de Compact.” Het vrijstaand fotograferen gebeurt door middel van de Alphakanaal technologie, “Daarmee is nabewerking niet meer nodig,” stelt Ploegmakers. “De krachtige traploos in te stellen en verplaatsbare LED verlichtingspanelen zorgen er voor dat je snel professionele beelden voor je webshop of een andere toepassing kunt maken. Het systeem wordt geleverd inclusief Alphashot Editor software. Deze stuurt zowel de studio als de camera aan en werkt probleemloos op Windows of Mac.”

INRUILACTIE

Orbitvu Benelux grijpt de Webwinkel Vakdagen 2018 ook gelijk aan om de unieke inruilactie in de spotlights te zetten. “Omdat wij ervan overtuigd zijn dat Orbitvu de beste geautomatiseerde productfoto-oplossing ter wereld is, gaan wij alle soorten productfotosystemen inruilen, ongeacht merk of model,” zegt Ploegmakers. “Dit betekent dat ook modellen van bijvoorbeeld de merken

Packshotcreator, Mode360, Fotocube en Scancube ingeruild kunnen worden. Ook opnametafels en fototentjes zijn van harte welkom om ingeruild te worden. Wij geven tot wel 2.000 euro retour, afhankelijk van wat er wordt aangeboden ter inruil. Kortom, systemen die nu ergens in magazijnen stof staan te vangen of systemen die al vijf jaar oud zijn en vervangen moeten worden, zijn dus nu weer geld waard. De unieke inruilactie maakt het interessanter dan ooit tevoren om juist nu over te stappen naar een productfoto-oplossing van Orbitvu. Uiteraard kunnen bestaande Orbitvu klanten ook hun gebruikte systemen inruilen.” Orbitvu Benelux is tijdens de Webwinkel Vakdagen te vinden op stand nummer 287. “Op woensdag 24 januari om 14:00 uur houden we een lezing over het belang van productfoto’s en hoe je ze kan verbeteren,” zegt Ploegmakers tot besluit.

OVER ORBITVU BENELUX

Orbitvu Benelux is leverancier van ‘s werelds beste e-commerce productfoto-oplossingen. De AlphaShot en AlphaStudio systemen fotograferen geautomatiseerd direct vrijstaand, nabewerking is niet meer nodig. De systemen zijn flexibel in te zetten, leveren een constante kwaliteit en de foto’s kunnen direct in uw webshop worden geïmporteerd. Dit bespaart veel tijd en geld. De systemen kunnen vrijstaande 2D beelden, draaiende 360 graden presentaties, 3D productpresentaties en videobestanden maken. De systemen zorgen er ook voor dat de gemiddelde ‘time to market’ verkort wordt, dat de conversie stijgt en dat de retouren dalen. De productfotosystemen van Orbitvu zijn innovatief en eenvoudig in gebruik. Een uitgebreide fotografische kennis is niet nodig. I <

“HET VRIJSTAAND FOTOGRAFEREN GEBEURT DOOR MIDDEL VAN DE ALPHAKANAAL TECHNOLOGIE, DAARMEE IS NABEWERKING NIET MEER NODIG” ONLINE

RETAILER I

57


VERPAKKEN

TEKSTEN : Stefan van der Velden BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

EFFICIÃ&#x2039;NT VERPAKKEN GAAT VERDER DAN ALLEEN EEN SLIMME VERPAKKING Pakketten verzenden en tegelijk besparen op voorraadkosten, CO2 uitstoot en tijd. Het is een uitdaging waar menig webwinkelier mee worstelt. Toch distribueren ketenregisseur Moonen Packaging en internationaal marktleider DHL vanuit deze visie al jarenlang pakketten naar internationale klanten. Gert Tabor (Moonen Packaging) en Wout Woldringh (DHL) geven tips over hoe je met de verpakkingsoplossing Box on Demand en de logistieke trends kosten en tijd kunt reduceren.

>> ONLINE

RETAILER I

59


Een eerlijk antwoord

Heeft u uw warehouse op orde?

dag 30 uit en gr pro a ber tis en

Gelukkig introduceren wij Clougistic. De plug en play Warehouse Management Software voor Magento*. Met Clougistic koppelt u verschillende Magento omgevingen en bedrijven (groothandel, webshop, winkel, POS) aan ĂŠĂŠn Clougistic omgeving en beheert u alle logistieke processen eenvoudig. Ontdek clougistic op clougistic.com | voor live demo: info@clougistic.com *100% Magento integratie: alle Magento functionaliteiten en opties worden ondersteund

Get everything in place


VERPAKKEN

”We bieden nu ook webwinkeliers en fulfilmentbedrijven de gelegenheid om

GERT TABOR

binnen de eigen muren een doos op maat te produceren”

Key Account Manager van Moonen Packaging

“Onze visie, waarin we duurzaamheid centraal stellen, is erop gericht om in de toekomst steeds minder m2 karton te verkopen,” begint Key Account Manager Gert Tabor van Moonen Packaging. “Dat klinkt misschien raar als verpakkingsspecialist, maar het is in essentie wel waar ons concept Box on Demand om draait; het produceren van een nauw omsluitende verpakking voor elke order. Als we de trends in de logistieke wereld bekijken, wordt het volume van een verpakking steeds belangrijker.” Dat kan Wout Woldringh Manager Marketing Intelligence & Product Management bij DHL Parcel bij DHL als geen ander beamen: “Minder lucht vervoeren is efficiënter en ook beter uit oogpunt voor het milieu.”

TOTAALCONCEPT

Omdat webwinkeliers doorgaans over een zeer gevarieerd aanbod beschikken, ook qua formaat van de producten, is het lastig (en kostbaar) om voor elk product een passende doos op voorraad te leggen. Gert Tabor: “We bieden nu ook webwinkeliers en fulfilmentbedrijven de gelegenheid om binnen de eigen muren een doos op maat te produceren, ook voor gecombineerde orders met meerdere producten in één doos. Het unieke van ons totaalconcept is dat de verpakkingen gerealiseerd worden op basis van de producten die verpakt dienen te worden. Software geeft aan de machine data, waarna suggesties voor passende omdozen en manieren van verpakken worden getoond. Deze oplossing spaart flink wat magazijnruimte wat voorheen was voorbehouden aan de opslag van dozen.”

VOLLEDIG EMISSIEVRIJ

De Box on Demand oplossing bespaart niet alleen op volume maar reduceert ook de kans op schade aan producten die veelal ontstaat door een te grote doos met onvoldoende opvulmateriaal. De verpakking is slechts één aspect van een duurzaam verzendproces. Ook de aflevering zal duurzaam moeten gebeuren. “Transport is een heel belangrijk element voor zowel de verzender als de ontvanger,” zegt Wout Woldringh. “Heel veel bedrijven kunnen inmiddels een pakket van A naar B vervoeren, maar diezelfde route volledig duurzaam afleggen is een vak apart en gaat over ontzettend veel aspecten. Zo zal je feitelijk een 100% score moeten halen bij de eerste afleverpoging, zal de last mile duurzaam moeten verlopen, maar ook de distributie daarvoor; vanaf de verzender naar het (energie-efficiënte) sorteercentrum, et cetera. Ook als het internationale zendingen betreffen. DHL heeft daarin een ambitie uitgesproken om tegen 2050 volledig emissievrij te opereren.” Dat is me nogal een ambitie, weet ook Ewout Blauw van DHL. “De last mile willen we in 2025 voor 70% emissievrij verzorgen.”

KEUZES

Door de constante groei die e-commerce doormaakt spelen er de nodige misvattingen, meent Ewout Blauw. “Er wordt vaak gesteld dat de wegen zullen dichtslibben als gevolg van de vele busjes die de wijk of stad dagelijks in moeten om alle pakjes af te leveren. Bedenk echter dat het vervoer van goederen nog geen 5% is van alle ver-

keer op de weg. We moeten het dus wel in het juiste perspectief plaatsen. De meeste bestelbusjes staan op naam van horecabedrijven en de aannemerij in de breedste zin van het woord. Desondanks nemen wij als DHL toch onze verantwoordelijkheid om dat transport zo milieuvriendelijk te verzorgen.” Wout Woldringh vult aan: “En dat doen we niet alleen met elektrische bestelauto’s, die we in onze eigen fabriek bouwen, maar ook met fietsachtige oplossingen. Daarnaast zetten we sterk in op een uitbreiding van het aantal servicepunten waar mensen pakjes kunnen ophalen of retourneren en in een uitbreiding van lockerautomaten. Kortom, we bieden de ontvanger zoveel mogelijk opties om een succesvolle eerste (en duurzame) aflevering mogelijk te maken.” De samenwerking tussen Moonen Packaging en DHL biedt dus de mogelijkheid voor een webwinkelier om voor een duurzame oplossing te kiezen. De machine die de Box on Demand produceert, is bovendien in staat om de buitenzijde van de doos van een (personaliseerde) boodschap te voorzien. Op de Webwinkel Vakdagen zal Moonen Packaging het nieuwe concept Box on Demand aan het grote publiek presenteren. Ook zal Gert samen met Wout een presentatie verzorgen over hoe je met de logistieke trends en de verpakkingsoplossing Box on Demand kosten en tijd kunt reduceren. I<

ONLINE

RETAILER I

61


WEB DEVELOPMENT

TEKSTEN : Frank Gielen BEELDMATERIAAL: SHOXL

B2Bén B2C platform ineen Op één platform gelijktijdig zowel B2B als B2C klanten bedienen, dát is waar Shoxl mee uitpakt tijdens de Webwinkel Vakdagen. Veel webshopsystemen zijn van oudsher gericht op het model van B2C. B2B is daardoor wat achter geraakt. Als het aan Shoxl ligt, wordt die achterstand snel en efficiënt ingelopen. De eerste resultaten daarin zijn al geboekt. Een gesprek met directeur Roland Vonk en marketingmanager Marlieke van Velthoven. B2B bedrijven zijn volgens Roland aarzelend om B2C klanten te ontvangen, maar zien wel de meerwaarde ervan in. “Vaak voldoet een B2B platform niet aan de hoge eisen die een consument verwacht. Anderzijds is de zakelijke professional buiten kantoortijden ook gewoon een consument en koopt bij Bol.com, Zalando of Coolblue. Hij verwacht diezelfde faciliteiten en service ook steeds meer van een B2B platform. Met ons platform kunnen we beide doelgroepen gelijktijdig bedienen, rekening houdend met hun eigen wensen en eisen, maar wel op een moderne manier met aandacht voor gebruikersvriendelijkheid en UX design.”

62 I

ONLINE

RETAILER

MARKT RECHTSTREEKS BENADEREN

De B2B sector waar Shoxl zich op richt kent eigenlijk twee typen klanten: fabrikanten en groothandels. “En mengvormen, zoals de producerende groothandel,” vult Roland aan. “Wat we zien, is dat fabrikanten in toenemende mate over het distributiekanaal heen stappen en de markt rechtstreeks gaan benaderen. Dat moet wel heel voorzichtig gebeuren, want ligt immers gevoelig. Als het goed gebeurt, is het een prima manier om extra reclame te maken voor het merk, zonder de klant toe te eigenen. Dat vraagt echter een heel specifieke aanpak. Voor Tricorp, leverancier van moderne werkkleding, hebben

we een dergelijk platform neergezet. Een aanpak die heel succesvol uitpakt en zowel B2B als B2C klanten bedient.”

NIEUWE GROEIFASE

Tricorp neemt de online verkoop van haar producten zeer serieus. “Dat is niet zo gek, want 80% van de bestellingen loopt inmiddels via de webshop,” zegt Marlieke. “Om een nieuw groeifase in te gaan, werd een nieuw webshopplatform ontwikkeld op de nieuwe versie van de Shoxl technologie. Doel is om de verkoop bij dealers te stimuleren en passanten, vaak in de vorm van consumenten, ook de gelegenheid te geven om een offerteaanvraag te doen en een product in de winkelmand te plaatsen. Aanvragen worden niet door Tricorp zelf afgehandeld, maar via een dealerlocator naar de dichtstbijzijnde dealer geleid die in dit marketing programma participeert. De nieuwe Tricorp webshop is dus beschikbaar voor beide doelgroepen. Zonder inlog wordt automatisch de eindgebruikers versie getoond met prijzen inclusief btw, betaalopties, et cetera. B2B klanten komen via de inlog in hun eigen B2B omgeving met prijzen exclusief btw,


WEB DEVELOPMENT

de eigen prijzen, mogelijkheden om snel te bestellen op basis van artikelnummers, afrekenen op factuurbasis binnen kredietlimieten, enzovoorts.”

Steenkist dus optimaal bediend, maar kan de stroom van consumenten die de webshop weten te vinden ook benut worden.”

Het werken met een inlog voor klanten is voor meer B2B bedrijven een goede oplossing om ook consumenten te kunnen bereiken. Marlieke geeft een voorbeeld: “Zo heeft technische groothandel A.J. Steenkist-Rooijmans B.V. een webshop waar zowel de eigen B2B klanten een bestelling kunnen doen, alsook consumenten. Klanten kunnen met hun inloggegevens producten bestellen met hun eigen klantspecifieke prijzen. Niet-ingelogde klanten zien de bruto prijzen met de BTW erbij vermeld. Zij kunnen orders plaatsen zonder dat er ingelogd hoeft te worden. Op deze manier worden de klanten van

Tricorp maakt gebruik van verschillende systemen om tot een ideaal e-commerce platform te komen, stelt Roland. “Voor het productenbeheer wordt gebruik gemaakt van EZ-base, een centrale database met gestandaardiseerde productinformatie voor o.a. de technische groothandel. Shoxl shops kennen een standaard koppeling met dit PIM systeem. Alle offertes en orders worden afgehandeld in Microsoft Dynamics AX. Klantinformatie, prijzen en voorraden worden door de shop opgehaald uit AX. Algemene informatie, veelgestelde vragen en nieuws wordt onderhouden in Shoxl. Ons platform biedt

HOGE MATE VAN FLEXIBILITEIT

een hoge mate van flexibiliteit. Qua vormgeving maken we duidelijk onderscheid met onze concurrentie. Met behulp van het Bootstrap framework, onze volledige vrije templates, en eventueel wat HTML kennis is alles mogelijk. Iedere klant heeft zijn eigen implementatie draaien in de cloud of op een eigen server. De coreshop - de kernfunctionaliteiten - zijn geïsoleerd van de klantspecifieke aanpassingen. Dat maakt dat we een nieuwe release snel en efficiënt kunnen uitrollen.” I <

”Vaak voldoet een B2B platform niet aan de hoge eisen die een consument verwacht” ONLINE

RETAILER I

63


PAYMENT

TEKSTEN : Stefan van der Velden BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

INSPELEN OP (BETAAL)GEMAK, INZICHT EN SERVICE Sisow is al enkele jaren succesvol aanwezig op de Nederlandse en Belgische markt en houdt er een geheel eigen visie op na als het gaat om het faciliteren van transacties via verschillende betaalmethoden voor webwinkeliers. Voor de Webwinkel Vakdagen in Utrecht heeft de Payment Service Provider een aantal primeurs in petto die ze nu alvast met ons delen.

>> ONLINE

RETAILER I

65


GOED OVERKOMEN... KWESTIE VAN VERPAKKEN!

• Sneller, beter en verantwoord verpakken • Duidelijke visie op verpakken met ons 4-BOXEN principe • Webshop vol met verpakkingsmateriaal, bestel makkelijk 24/7 online Benieuwd wat wij voor uw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend advies op het gebied van verpakkingen in de breedste zin van het woord: T +31 (0) 318 53 17 47

www.ds80.nl


PAYMENT

Voor Nederlandse webwinkeliers die ook de Belgische markt willen veroveren, bieden we nagenoeg het meest uitgebreide assortiment aan betaalmethoden, begint Marey Timmermans (CFO/COO van Sisow). “Recent hebben we Belfius aan ons assortiment toegevoegd, evenals Afterpay (een achteraf betalen oplossing) en de verwachting is dat we begin 2018 ook KBC/CBCBetaalknop kunnen aanbieden van een van de grootste banken van België. We willen ons in 2018 nóg sterker positioneren in België en dé partner zijn voor webwinkeliers op het gebied van betalingen. Daarom zijn we voornemens om in de loop van 2018 met een Franstalig site komen. Met het brede aanbod én onze persoonlijke aanpak gaat dat zeker lukken,” verwacht Marey.

NIEUWE PORTAL

“Recentelijk hebben we een nieuwe portal gelanceerd die webwinkeliers veel meer detailinformatie geeft over hun business en dus meer inzichten geeft hoe de business ervoor staat. De nieuwe portal maakt het bovendien eenvoudiger om zaken aan te passen en prognoses te doen voor de korte en langere termijn.”

SERVICE

Sisow onderscheidt zich volgens Ruud Bakens (CEO van Sisow) door een uitstekende service. “Iedere webwinkelier kan bij ons rekenen op dezelfde service en persoonlijke aandacht, ongeacht de grootte en het aantal transacties.” Ruud raadt potentiële klanten aan de vernieuwde website van Sisow te bezoeken. “De mogelijkheden en

tarieven van alle betaalopties worden op de verschillende pagina’s uitgebreid toegelicht. Over tarieven gesproken, we hebben een prijswijziging doorgevoerd voor iDEAL. Wat we vooral willen benadrukken is dat we graag een prijs op maat maken, dus nodigen we webwinkeliers uit om contact met ons op te nemen zodat we een passend aanbod kunnen doen.”

EVEN VOORSTELLEN

Bezoekers van de Webwinkel Vakdagen kunnen op de stand van Sisow kennis maken met een nieuw gezicht: Robert Theuws, Business Development Manager. Robert heeft de afgelopen tien jaar zelfstandig een aantal webshops gerund en heeft ervoor gekozen om Sisow te komen versterken op het terrein van sales en marketing. “Service wordt bij Sisow met een hoofdletter geschreven. Een aspect dat ik als webwinkelier zeer waardeer en ook graag andere webwinkeliers deelgenoot van wil maken. In Q4 en in 2018 zal er een klant- en partneronderzoek worden gedaan om op deze manier nog beter inzicht te krijgen in wat er leeft in de markt en nog beter in te kunnen spelen op de wensen van de klant. Als een van de grootste CPSP’ers worden we in Nederland betrokken bij ontwikkelingen binnen de branche en aan de hand daarvan kunnen we zeggen dat wij een zeer ruim aanbod van betaaldiensten hebben, de veiligheid van het betaalverkeer voldoet aan de hoogste eisen die ook toezichthouders daaraan stellen en dit alles met een uitstekende klantenservice. Wat

mij betreft gaan onze noviteiten van 2018 deze positie alleen nog maar versterken.”

2018

Alvast vooruitblikkend naar 2018 heeft Sisow een groot aantal noviteiten in petto. “Zo gaan we onze website ook in de Engelse taal aanbieden en zijn we ook voornemens deze in het Frans te vertalen. Dit in verband met onze Europese licentie en het internationale karakter van onze merchants. Deze vertaling van de site is dan ook een logische stap,” menen Ruud en Marey. “Daarnaast volgen we de ontwikkelingen rondom recurring payments/ subscriptiemodellen op de voet en voegen we nog een aantal betaalmethoden toe aan ons pakket om het compleet te maken. Onder andere de KBC/CBC-Betaalknop, Capayble en American Express staan op de planning voor het eerste half jaar in 2018. Kortom, we zorgen ervoor dat we onze preferred positie blijven behouden. Nu en in de toekomst.” I <

”In 2018 komt Sisow met: nieuwe betaalmethoden, een nieuwe portal, meertalige website……”

ONLINE

RETAILER I

67


PIM

Meer weten? Ga naar shoxl.com/onlinedemo

www.shoxl.com | info@shoxl.com | +31 40 2136666


CUSTOMER JOURNEY

TEKSTEN : Stefan van der Velden BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

De webshop naar een hoger niveau tillen Wie dacht dat 1850 alleen de klantenservice uit handen kan nemen van een webwinkelier heeft het mis. De dienstverlener heeft zich een hele nieuwe propositie aangemeten en lanceert op de Webwinkel Vakdagen 2018 het nieuwe dienstenpakket. Het doel is om de webwinkelier volledig te ontzorgen als het gaat om het optimaliseren van de customer journey van A tot Z. En dat via slechts ĂŠĂŠn aanspreekpunt. Daarmee wordt de webshop uiteindelijk naar een hoger niveau getild. Een gesprek met Hanne de Haan van 1850.

>> ONLINE

RETAILER I

69


DistriSort Sorteeroplossingen EINE L K & TE O R G R RS VOO E L T I K A I T H EN E GESC S R E L I RETA

Foto: fashion distributiecentrum retail + E-Commerce in Utrecht

E-commerce sorteeroplossingen Eén oplossing voor: E-commerce, retouren, inkomende en uitgaande goederen en cross-docking. Toepasbaar in retail én E-commerce. Hoge volume artikelen zoals: kleding, schoenen, juwelen, medicijnen, speelgoed, food en meer... DistriSort Projects B.V. | De Boomgaard 2 | 1243 HV ‘s-Graveland | The Netherlands | www.distrisort.com


CUSTOMER JOURNEY

”Omdat onze oorsprong ligt in customer care bevinden wij ons al in veel gevallen in de kern van een webshop”

De customer journey moet van de eerste stap tot het laatste punt kloppen en hetzelfde zijn, begint Hanne de Haan. “We hebben echter gemerkt dat veel webwinkeliers worstelen met het vormgeven en optimaliseren van de customer journey. Ze hebben vanzelfsprekend veel verstand van de producten die ze verkopen, maar het succes van een webshop valt of staat ook met de ‘randzaken’ die moeten kloppen, zoals de betaalmogelijkheden, de orderverwerking, de klantenservice, et cetera. Die ‘randzaken’ zijn tijdrovende bezigheden en leidt de webwinkelier af van waar hij echt goed in is: ondernemen. Wij willen ondernemers weer laten ondernemen en zorgen dat zij kunnen focussen op groei.”

de Haan: “We merken dat webwinkeliers behoefte hebben aan een partij die hen goed kent en kan begeleiden. Omdat onze oorsprong ligt in customer care bevinden wij ons al in veel gevallen in de kern van een webshop. Daarbij hebben wij koppelingen met diverse backoffices van webshops waardoor wij het bestelproces kunnen monitoren. We hebben de laatste jaren dus heel veel kennis opgedaan en weten wat er speelt. Die kennis gaan we nu verder uitbreiden en delen met webwinkeliers, om uiteindelijk de webshop naar een hoger niveau te brengen. Ze hoeven zich niet druk te maken over zaken zoals customer care of fulfilment, die wél zeer belangrijk zijn in het succes van een webshop.”

KENNIS VERBREDEN

EÉN AANSPREEKPUNT

Met de nieuwe propositie kan 1850 alle ondersteunende diensten uit handen nemen van de webwinkelier, zodat hij of zij zich kan focussen op de corebusiness. Hanne

We werken vanuit de filosofie dat wij van toegevoegde waarde zijn in alle touchpoints gedurende een customer journey, vervolgt Hanne de Haan. “De klantenser-

vice is daar een belangrijk onderdeel in, maar zeker niet het enige. Ook is het van belang dat consumenten bijvoorbeeld snel, gemakkelijk en veilig kunnen betalen en dat de webshop technisch helemaal in orde is. Of wat te denken van de privacy wetgeving en zaken omtrent security? Op al die gebieden kunnen wij de webwinkelier ontzorgen. Groot voordeel voor de webwinkelier is dat hij of zij slechts één aanspreekpunt heeft. Er is maar één partij die de regie neemt en dat zijn wij.” Op de Webwinkel Vakdagen 2018 wordt de nieuwe propositie van 1850 officieel gepresenteerd. “We zullen dan ook andere diensten, naast customer care bekend maken. Webwinkeliers zullen merken, dat juist door het uitbesteden van de ondersteunende diensten aan een partij die daarin excelleert, uiteindelijk bijdraagt aan een betere customer journey en leidt tot een hogere conversie.” I<

ONLINE

RETAILER I

71


E-COMMERCE

TEKSTEN : Mark Nieuwenhuis BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

Trending in Realtime Personalisatie Webshops investeren doorgaans veel geld in het verkrijgen traffic, terwijl de aandacht eigenlijk veel meer zou moeten uitgaan naar het creĂŤren van relevantie. Dat zegt E-commerce expert Truong Ly van Retail Rocket. Hij geeft een aantal tips & tricks om de marketing naar de volgende level te brengen, waaronder het versturen van gepersonaliseerde (trigger) e-mails.

72 I

ONLINE

RETAILER


E-COMMERCE

Retail Rocket helpt webshops met het personaliseren van content in de vorm van productaanbevelingen. “Elke unieke bezoeker krijgt een unieke webshop voorgeschoteld op basis van relevantie,” zegt Truong Ly. “De getoonde producten worden automatisch real-time aangepast aan de hand van het persoonlijk gedrag van de bezoeker. We voorspellen door middel van 20+ algoritmes waar de behoefte van de bezoeker naar uit gaat om zo direct relevantie te creëren. Dat doen we niet alleen online via de website of webshop, maar ook via e-mail en omnichannel oplossingen. En dit resulteert in een veel hogere conversie online, een hogere gemiddelde orderwaarde, direct meer omzet en meer terugkerende klanten (loyaliteit).”

UNIEKE PERSONALISATIE TECHNOLOGIEËN

Retail Rocket heeft een eigen tooling ontwikkeld om die beoogde relevantie te creëren. Truong: “Zodra er online een actie plaatsvindt, grijpen wij alle mogelijkheden aan om op basis van verschillende events de content te gaan personaliseren. Al na de eerste handeling gaan we segmenteren om vervolgens aan de hand van de route die wordt afgelegd steeds specifiekere gepersonaliseerde productaanbevelingen te doen. Alle algoritmen schrijven we zelf; we hebben eigen dataanalisten in huis. Voor de webwinkelier gebeurt de implementatie van ons platform heel eenvoudig. Wij nemen vrijwel alle zorg en al het werk uit handen, alleen het plaatsen van een aantal JavaScript codes + DIV containers doet de webwinkelier zelf. De rest, zoals de volledige lay out coding ten behoeve van de website en de e-mails doen wij, uiteraard alles in nauw overleg met de webwinkelier. Via een overzichtelijk dashboard houdt de webwinkelier bovendien real-time zicht op de ontwikkelingen. En zo weten we aan de hand van personalisatie technologieën de marketing naar het volgende level te brengen.”

GEPERSONALISEERDE TRIGGER E-MAILS EN NIEUWSBRIEF

Truong Ly verbaast zich over het feit dat webwinkeliers massaal producten pushen via nieuwsbrieven zonder ook maar enig idee te hebben of de ontvanger überhaupt

wel geïnteresseerd is in die producten. “In 95% is een nieuwsbrief voor iedere ontvanger identiek en minimaal gesegmenteerd en kan daardoor irrelevant zijn. Dat is onbegrijpelijk,” vindt Truong Ly. “De nieuwsbrief, maar ook de webshop moet de interesse wekken van de potentiële klant. Persoonlijke aanbevelingen laten zien, is een extra stimulans; de bezoeker herkent zichzelf daarin. Kortom, je zal alle mogelijke manieren moeten aanwenden om relevant te zijn. In een fysieke winkel kan een medewerker een klant adviseren en de weg wijzen naar het juiste product. In een webshop kan dat ook door middel van real-time personalisatie en trigger e-mail scenario’s. Op die manier kan een webshop nagenoeg dezelfde service verlenen als een medewerker in een fysieke winkel om uiteindelijk zo snel mogelijk tot een conversie te komen waarbij de User Experience voorop staat. Een unieke tool van Retail Rocket op basis van complexe algoritmen is daarbij de onzichtbare assistent.”

NO CURE NO PAY

Van al het ingekochte traffic verlaat over het algemeen 95% onverrichter zaken de webshop. “Dat wil je eigenlijk niet laten gebeuren, zeker niet omdat je daar ontzettend veel voor hebt betaald,” stelt Truong Ly terecht. “Mocht een bezoeker zonder te converteren de webshop verlaten, dan kunnen we een trigger e-mail inzetten door middel van bijvoorbeeld abandoned browse (Webwindowshoppers). De consument wordt dan getriggerd om alsnog tot aankoop over te gaan. Datzelfde principe hanteren we met een nieuwsbrief waarbij we uitsluitend relevante producten voorschotelen. Daarmee voorkomen we dat iemand die bijvoorbeeld reeds een iPhone 8 heeft gekocht de weken daarop wordt gespamd met advertenties van die telefoon. Dat voorkomt onnodige irritatie. Met onze dienstverlening zorgen we voor een minimale omzetverhoging van 10 tot 50%. We hanteren daarbij een No Cure No Pay aanpak. Op moment dat er verkopen worden gegenereerd op productaanbevelingen die wij doen, zal een bepaald percentage worden afgedragen. De webwinkelier heeft zo geen enkel risico. Deze aanpak houdt ons scherp; we zullen continu optimalisaties blijven doen.”

GRATIS EXIT-INTENT OPT-IN FORMULIER

Retail Rocket biedt u een GRATIS slimme exit-intent opt-in formulier dat wordt getoond wanneer een bezoeker de website dreigt te verlaten. “We hebben dit formulier ontworpen in samenspraak met diverse ecommerce partijen, het is dus handig voor zowel de bezoeker als voor u. Maak tot wel 10% van uw anonieme bezoekers een abonnee, terwijl u ze voorziet van doordachte en persoonlijke service.”

OVER RETAIL ROCKET

Bij Retail Rocket helpen wij webshops te personaliseren en nemen hun marketing naar het volgende level. Real-time wordt de website aangepast naar de interesse van iedere bezoeker en dit leidt uiteindelijk tot een verhoging van de conversie, gemiddelde orderwaarde en klantbehoud. Meer dan duizend bedrijven over de hele wereld maken gebruik van het Retail Rocket personalisatieplatform. Naast de toonaangevende technologie, is de No Cure No Pay aanpak nog een reden om voor Retail Rocket te kiezen. De prijs voor gebruik van het platform wordt berekend op basis van de stijging van de verkopen; geen enkel risico dus. Maak direct een vrijblijvende afspraak voor een demo, zodat je direct inzicht krijgt op de mogelijkheden voor jouw groeikansen door middel van Realtime Personalisatie voor je webshop en e-mail. Kijk voor meer informatie op www.RetailRocket.net. I <

”VAN AL HET INGEKOCHTE TRAFFIC VERLAAT OVER HET ALGEMEEN

95% ONVERRICHTER ZAKEN DE WEBSHOP” ONLINE

RETAILER I

73


Domeinnaambewakingsservice Domeinnaambewakingsservice

Bij ons is je merk Bij altĂ­jd veilig altĂ­jd Alsjejeeen eengoed goedlopende lopendewebshop webshophebt, hebt, moet moet je je er er niet niet aan Als aan denken denken dat datje jeopdrachten opdrachtenmisloopt mislooptdoordat doordat je klanten naar een valse website worden gelokt waarvan de domeinnaam net even anders je klanten naar een valse website worden gelokt waarvan de domeinnaam net even andersis. is.JeJelijdt lijdt nietalleen alleenomzetverlies, omzetverlies,maar maarhet hetbrengt brengt ook ook nog nog eens eens schade niet schade toe toe aan aande debetrouwbaarheid betrouwbaarheidvan vanjejemerk. merk. Omdat dattetevoorkomen voorkomenhebben hebbenwe weeen een monitoringservice monitoringservice ontwikkeld Om ontwikkeldwaarmee waarmeejejeeen eenseintje seintjekrijgt krijgt zodra iemand een domeinnaam registreert die sterk lijkt op je eigen merknaam. Met de zodra iemand een domeinnaam registreert die sterk lijkt op je eigen merknaam. Met dedomeinnaamdomeinnaambewakingsservice(DBS) (DBS)kun kunje jemeerdere meerdere zoektermen zoektermen en bewakingsservice en merknamen merknamentegelijk tegelijkmonitoren. monitoren.En Enjejeblijft blijft 24x7 op de hoogte via e-mailalerts. 24x7 op de hoogte via e-mailalerts. Wiljejemeer meerweten wetenover overonline onlinemerkbescherming merkbescherming of of een Wil een veilige veilige webshop? webshop?Of Ofheb hebjejeeen eenandere anderevraag vraag over je domeinnaam? Kom dan op 24 of 25 januari naar onze stand nr.90 tijdens de Webwinkel over je domeinnaam? Kom dan op 24 of 25 januari naar onze stand nr.90 tijdens de WebwinkelVakdagen. Vakdagen. kijkvoor voormeer meerinfo infoover overDBS DBSop op OfOfkijk

www.sidn.nl/dbs www.sidn.nl/dbs


VERPAKKEN

TEKSTEN : Sophie Marks BEELDMATERIAAL: DS 80

OPVALLEN MET EEN DOOS IN KLEUR Waarom je producten nog versturen in een saaie bruine doos als het ook in een mooie bedrukte doos kan? Het verhoogt immers de herkenbaarheid van je bedrijf en is daarmee een extra visitekaartje. Dat zegt Gijs van den Oever van DS 80 Verpakkingsmaterialen die een unieke constructie heeft bedacht om een bedrukte of gekleurde doos ook in kleinere aantallen te kunnen leveren. Verfwinkel.nl ging je al voor.

>> ONLINE

RETAILER I

75


VERPAKKEN

De doos is vaak het eerste en enige fysieke contact van de webwinkel met de ontvanger, zegt Van den Oever. “Het is dan natuurlijk zaak om direct een goede eerste indruk te maken. Dat kan bijvoorbeeld door de doos een luxere en meer persoonlijke uitstraling te geven met een bedrukking in één of meer kleuren tot zelfs fullcolour. Het versterkt de presentatiewaarde en creëert een ‘wow effect’ bij de ontvanger. Het geeft de ontvanger het gevoel dat het pakje met zorg is samengesteld. Ook Verfwinkel. nl, een partij die zich dagelijks bezighoudt met kleur, ziet de toegevoegde in van een bedrukte doos en verstuurt zijn producten tegenwoordig in een uiterst opvallende doos. Met als resultaat vele positieve reacties van klanten. Want zeg nou zelf, het ontvangen van zo’n bedrukte doos is net wat leuker dan een saaie bruine doos.”

INSPELEN OP THEMA’S

Van den Oever ziet grofweg twee stromen ontstaan in e-commerce. “Partijen die kiezen voor een rechttoe rechtaan doos, die vooral niks mag kosten én partijen die kiezen voor een kwalitatieve uitstraling en de ontvanger willen verrassen. Als DS 80 spelen we in op die laatste, groeiende groep. We hebben alle technieken in huis om de kartonnen doos volledig op smaak van een webwinkel of bedrijf aan te passen. Dat gaat van flexo, offset tot zelfs een

volledig digitale bedrukking, waar geen clichékosten meer aan te pas komen en je ook veel makkelijker kan inspelen op bepaalde thema’s zoals Sinterklaas, Vaderdag of Moederdag. Het maakt bovendien voor ons geen verschil of we de doos aan de buiten- of binnenzijde (of een combinatie) bedrukken. In bepaalde gevallen is het wenselijk de doos juist zo discreet mogelijk te houden. Zo verzorgen we voor een partij die sieraden verkoopt alleen een bedrukte binnenzijde. Ook kunnen we plastic zakken, tapes en wikkelfolies voorzien van een bedrukking, geschikt voor bijvoorbeeld B2B zendingen.”

UNIEKE CONSTRUCTIE

Omdat het bedrukken van dozen prijstechnisch vaak pas interessant wordt vanaf 2.500 tot 3.000 m2 aan karton, heeft DS 80 Verpakkingsmaterialen een unieke constructie bedacht. Van den Oever: “Wij produceren voor onze klanten deze aantallen, maar kunnen ze vervolgens desgevraagd in kleinere volumes gaan uitleveren. Wij zetten de bedrukte dozen dan op voorraad in ons magazijn en financieren ze zelfs voor. De rekening wordt pas verstuurd als we een levering uitsturen. Zo bieden we ook kleine(re) partijen de gelegenheid om hun producten in bedrukte dozen te gaan versturen. We werken tevens met machines die on demand altijd de ideale

doosmaat produceert en zijn hiervan ook exclusief dealer voor Nederland. Zelfs met deze machine is het mogelijk om iedere maatwerkdoos van een gepersonaliseerde boodschap te voorzien.” DS 80 Verpakkingsmaterialen is volgens Van den Oever een bedrijf waar veel muziek in zit. “2018 grijpen we aan om gestaag verder te groeien. Zo wordt ons team in januari versterkt met twee nieuwe accountmanagers en blijven we voortdurend in gesprek met onze klanten om optimalisaties te behalen bij hun verpakkingsprocessen. En natuurlijk om onderscheidend te zijn en blijven van de concurrentie. Dat begint bij een bedrukte doos in kleur.” I<

”Val op tussen alle verpakkingen, laat je dozen en verpakkingsmaterialen bedrukken en wees onderscheidend van de rest” ONLINE

RETAILER I

77


PAYMENT

TEKSTEN : Roel van Gils BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

Betalen via QR code 78 I

ONLINE

RETAILER


PAYMENT

Aankopen doen via internet is de laatste jaren explosief gegroeid en het aantal online verkopen blijft stijgen. Het aanbieden van de juiste betaalmethode op je webshop is van groot belang, aangezien het de conversie van je webshop flink kan beïnvloeden. CardGate biedt alle betaalmethoden die je nationaal en internationaal nodig hebt en ondersteunt ook betalen via QR code voor onder meer iDEAL QR in Nederland en Bancontact QR voor de Belgische markt.

Misschien bent u al wel eens een iDEAL QR code tegengekomen. Betalen met iDEAL kan tegenwoordig namelijk ook met een QR code. Deze QR code vindt u terug op facturen, kassabonnen, schermen (TV, laptop, winkelzuil, etc.), (abri)posters en bijvoorbeeld op uw televisie. Voor het scannen van de QR codes is een speciale app ontwikkeld. Met de iDEAL app kunnen iDEAL QR codes veilig worden gescand om een iDEAL betaling te doen. Gemakkelijk, veilig en vertrouwd, zoals u dat gewend bent van iDEAL. In een later stadium kan de bank APP dit zelf en rechtstreeks afhandelen. Op dit moment ondersteunt alleen de mobiele app van de Knab bank deze methode.

taling tot stand te brengen. Een webshop kan bijvoorbeeld een iDEAL QR code onderaan een factuur afdrukken. De klant hoeft dan geen betaalgegevens meer over te tikken in internetbankieren maar kan makkelijk en foutloos betalen door de QR code met de camera van zijn mobiele telefoon te scannen. Om iDEAL QR codes te scannen, kunnen consumenten nu nog de gratis iDEAL QR app gebruiken. Die staat in de Apple App Store en de Google Play Store. De banken hebben aangekondigd dat ze het scannen van iDEAL QR codes spoedig aan hun eigen mobiele apps zullen toevoegen. Een betaling met een iDEAL QR code zal daardoor nog vlotter en makkelijker verlopen. Bovendien zal de toevoeging aan de bankapps het vertrouwen van consumenten in iDEAL QR verder verhogen. Behalve betalen met de bekende QR code is het bij Bancontact ook mogelijk om direct af te rekenen via de Bancontact App.

WAAROM KIEZEN VOOR CARDGATE?

iDEAL QR is een Nederlandse standaard voor internetbetalingen. Met iDEAL QR betalen Nederlandse consumenten hun aankopen op internet via een QR code via hun eigen online bankomgeving. iDEAL is in Nederland de meest gebruikte online betaalmethode. Betalingen met iDEAL QR zijn 100% gegarandeerd en kunnen niet eenzijdig worden teruggedraaid.

• Aansluiting binnen 30 minuten geregeld, geen externe contracten nodig • Lage transactiekosten, alleen bij een geslaagde transactie! • Geen abonnements-, opstart- of bancaire kosten. • Alle veelvoorkomende (inter)nationale betaaloplossingen. • Snel en gratis toevoegen van meerdere websites. • Eenvoudig betaalmogelijkheden toevoegen. • Uitbetalen wanneer je dit wenst. • Persoonlijk contact en advies. • Integratie maatwerkoplossing mogelijk. • Uitgebreide statistieken en rapportages. • Hoogwaardige technische kennis en 24/7 ondersteuning. • One-page-checkout en one-stepcheckout.

Met iDEAL QR kan de klant met zijn smartphone of tablet een gedrukte QR code scannen om een veilige mobiele iDEAL be-

CardGate is altijd op zoek naar innovatieve webshop ontwikkelaars om mee samen te werken.

ONLINE

RETAILER I

79


LOGISTIEK

TEKSTEN : Maarten van Vliet BEELDMATERIAAL: Clougistic

Zwitsers zakmes voor uw

logistieke processen Optimale efficiëntie verkrijgen in een magazijn is geen evidentie. Veel retailers weten inmiddels wel hoe ze hun producten digitaal aan de man kunnen brengen en ook de boekhouding wordt steeds vaker gekoppeld aan de webshop. Het derde en missende knooppunt is nu ook beschikbaar: Clougistic. Het is een volledig schaalbaar en cloud based warehousemanagementsysteem dat de volledige logistiek papierloos en uiterst efficiënt aanstuurt. En ook nog zeer betaalbaar, zonder dure hardware te hoeven aanschaffen. Gert-Jan Flapper en Mark de Jong van Clougistic typeren het systeem als een Zwitsers zakmes voor de logistiek.

BEHOEFTE

Vanuit zowel B2B als B2C bestaat de behoefte om orders digitaal te laten inlezen in een warehousemanagementsysteem om de logistiek zo efficiënt mogelijk in te richten en orders zo snel en efficiënt mogelijk bij de ontvanger te krijgen. Pakketten zoals Exact of SAP kunnen dat inderdaad ook verzorgen, maar zijn volgens Gert-Jan ontstaan vanuit een financiële invalshoek in plaats vanuit een optimale efficiëntie in het magazijn in relatie tot e-commerce. “De data zit immers in een boekhoudomgeving in plaats van een handelsomgeving. Een goed boekhoudpakket houdt zich bijvoorbeeld niet bezig met het ervoor zorgen dat de voorraden op de juiste locatie in het magazijn liggen, kan geen correcties doen op voorraden en ook geen logistieke flows terugkoppelen en terug laten zien in de verkoopomgeving. Het is slechts eenrichtingsverkeer. Met Clougistic zijn wij in dat gat gesprongen. Het is een

80 I

ONLINE

RETAILER

betaalbare en cloud based warehousemanagementsysteem die volledig samensmelt met het Magento platform en bijvoorbeeld ook voorraden vanuit de winkel mee kan laten lopen in de logistieke omgeving. Zie het als een logistieke oplossing die je combineert met e-commerce software Magento en financiële boekhoudsoftware die samen in de cloud je hele bedrijfsproces beheert.”

GEEN DURE HARDWARE

Waarom Magento? Omdat het wereldwijd dé oplossing is voor elk type bedrijf, zegt Gert-Jan. “Het is niet alleen geschikt voor retail, maar ook groothandels en productiebedrijven kunnen er bijvoorbeeld prima mee uit de voeten. Onze integratie met Magento gaat enorm ver waarbij we tot in detail kunnen ‘knopen’ en zaken heel veel eenvoudiger en papierloos kunnen laten verlopen. Papierloos klinkt heel mooi, maar is technisch heel complex, zeker als het geschikt moet zijn voor alle typen bedrijven.

Die technische complexiteit hebben wij volledig opgelost. Het enige wat er moet gebeuren in een magazijn is de aanleg van Wifi punten om draadloos picken mogelijk te maken. Onze applicatie is geschikt om op elk device te kunnen draaien. Je hebt geen app nodig en geen specifieke hardware. De applicatie is in de browser gebouwd. Of je nu werkt met een tablet van de Aldi of een iPad Pro, het is om het even. Ook iedere barcodescanner die Bluetooth ondersteunt, is geschikt om mee te picken. We stellen dus geen hoge eisen aan apparatuur. Dat maakt deze oplossing toegankelijk voor elk type bedrijf.”

ALTIJD LOKAAL

Clougistic is zoals gezegd cloud based en ontwikkeld op het Amazon Webserverplatform (AWS). Gert-Jan: “Dat heeft als voordeel dat je overal ter wereld lokaal wordt gehost. Of je nu een magazijn hebt in Maleisië en/ of in Nederland, onze applicatie draait altijd


LOGISTIEK

lokaal. De software maakt het bovendien mogelijk om producten van verschillende aard op dezelfde locatie te kunnen opslaan. Dat geeft ontzettend veel efficiency in een magazijn. Iedere locatie kan tot de nok toe gevuld worden. Ook kan gebruik worden gemaakt van verschillende forecast policy’s en kan men switchen van de ene naar de andere policy, zaken die tot voor kort voorbehouden waren aan hele dure softwarepakketten. De verregaande integratie met Magento zorgt er ook voor dat je geen tussenpersonen hoeft in te schakelen om het verzend- en retourproces te regelen. Iedere vervoerder die een extensie heeft met Magento, kunnen we in Clougistic aanroepen waarbij automatisch de verzendetiketten worden aangemaakt. Klanten die voor Groot-Brittannië bijvoorbeeld gebruik willen maken van Royal Mail hoeven slechts de Magento extensie te installeren.” De software van Clougistic is reeds door di-

verse internationale partijen getest en is nu voor iedereen beschikbaar. “We krijgen aanvragen vanuit de hele wereld,” zegt Gert-Jan enthousiast. “Clougistic is dé oplossing voor iedereen die een warehouse heeft, al dan niet in combinatie met één of meerdere fysieke winkels én een Magento webshop. Gezien de prijssetting is het al interessant vanaf klein-MKB.” I <

”ONZE INTEGRATIE MET MAGENTO GAAT ENORM VER WAARBIJ WE TOT IN DETAIL KUNNEN ‘KNOPEN’ EN ZAKEN HEEL VEEL EENVOUDIGER EN PAPIERLOOS KUNNEN LATEN VERLOPEN” ONLINE

RETAILER I

81


SEO

TEKSTEN : Maarten van Vliet BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

Creëer zoveel mogelijk organisch verkeer in Google Om ervoor te zorgen dat je hoog eindigt in de zoekresultaten van Google is het van belang dat er zoveel mogelijk relevantie informatie online over jouw website of webshop is te vinden. Blauwe Monsters is heer en meester in het creëren van gratis organisch verkeer en begint langzaam maar zeker een autoriteit op het gebied van SEO te worden. Daar willen we natuurlijk meer van weten.

”VERKOOP JE OVERHEMDEN DAN IS HET VEEL INTERESSANTER OM TE TARGETTEN OP OVERHEMD KOPEN OF OVERHEMD BESTELLEN IN PLAATS VAN ALLEEN OP HET WOORD OVERHEMD”

82 I

ONLINE

RETAILER


SEO

Als Blauwe Monsters zijn we het afgelopen jaar flink gegroeid op het onderdeel SEO, begint oprichter en mede-eigenaar Dennis Stokman. “Binnen het SEO domein werken we inmiddels voor meer dan 100 klanten en zijn we een unieke samenwerking aangegaan met een ander groot online bureau. Dagelijks zetten we tien domeinen met waardevolle informatie online, veelal op basis van bestaande domeinen die om die reden ook veel waarde hebben voor Google. Op deze domeinen plaatsen wij kwalitatieve blogs en vanaf die blogs geven wij onze klanten zogenaamde ‘in content links’.”

BLOGGERSLIJST.NL

Het creëren van zoveel mogelijk organisch verkeer in Google is volgens Stokman een combinatie van een uitgekiende content strategie met de genoemde domeinen waar veel relevante informatie over een product of merk is te vinden. “Dat is ook de reden dat we sinds enige tijd het bedrijf Bloggerslijst.nl hebben ingelijfd. Via dit platform zijn we in staat om nog meer bloggers met e-commerce managers te verbinden door gebruik te maken van influence marketing. We maken met e-commerce partijen specifieke afspraken over de gewenste

traffic. Traffic dat bij voorkeur binnenkomt op zoekwoorden die in het verleden ook tot conversie hebben geleid. Verkoop je overhemden dan is het veel interessanter om te targetten op overhemd kopen of overhemd bestellen in plaats van alleen op het woord overhemd. Aan die bezoekers heb je conversie-technisch meer. Ze zijn eerder geneigd om tot conversie over te gaan. Ze hebben immers een bewust doel.”

INFLUENCEMARKETING

Het mooie van onze werkwijze is dat klanten op basis van bijvoorbeeld data uit Google Adwords specifiek kunnen aangeven welke zoekwoorden ze willen laten stijgen in de zoekmachineresultaten, vult Jules van Dongen van Blauwe Monsters aan. “Influencemarketing wordt daarin steeds belangrijker. Door onze overname van Bloggerslijst zijn we nog beter in staat om kwalitatieve blogs te leveren en daarmee kwalitatieve traffic naar je webshop te genereren.” Stokman: “Om dat überhaupt te kunnen doen, is het wel van belang dat de webshop ook staat als een huis. Zo niet, dan zullen er eerst optimalisatie slagen worden doorgevoerd. Vervolgens schromen we niet om de prestaties van de concurrentie te analyseren.

Alle aspecten worden uitvoerig doorlopen en waar nodig bijgestuurd. Daarna gaan we beginnen met zoveel mogelijk relevante bloggers laten schrijven over de webshop, dat we uiteraard monitoren en wederom bijsturen. Een webwinkelier verdient ons dus altijd terug; we sturen alles namelijk op basis van KPI’s.” Omdat Google steeds meer waarde hecht aan relevante, is het steeds belangrijker dat de verwijzende link ook waarde heeft en gezien wordt als een autoriteit, stelt Stokman. “Wij onderscheiden ons door alleen content vanaf domeinen met autoriteit te versturen. Google wordt steeds slimmer, dus daarom blijven wij focussen op 100% kwalitatieve links. Dat wordt ook door andere bureaus opgemerkt. Zo geven we bijvoorbeeld al masterclasses bij bedrijven, maar ook bij bloggers en zorgen dat ze ondersteund worden om die hoge kwaliteit te leveren. In het eerste kwartaal van 2018 lanceren we bovendien een uniek platform dat adverteerder en bloggers met elkaar verbindt en optimale communicatie tussen beide partijen garandeert.” I <

ONLINE

RETAILER I

83


SOFTWARE

TEKSTEN : Maarten van Vliet BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

HET UNIEKE VERHAAL VAN IMPS&ELFS:

>>

INSPIRATION CAN COME FROM ANYWHERE Wie de flagshipstore van IMPS&ELFS in Amsterdam betreedt, wordt begroet met de volgende boodschap: “Fashion is a reflection of what’s going on in the world. It’s our version of now: Inspiration can come from anywhere. A vintage dress or an old toy, an artist or a colour. Next to IMPS&ELFS we search for products and brands that inspire us.” De retailer in duurzame baby- en kinderkleding laat zich inspireren door de omgeving, van de afzonderlijke filialen tot de webwinkel, om een persoonlijke, creatieve wisselwerking met klanten tot stand te brengen. Dit is het verhaal van een merk dat zijn omgeving in de productontwikkeling integreert om deze in het heden te verankeren.

ONLINE

RETAILER I

85


WSSN, MEER DAN E-FULFILMENT

VOORAADBEHEER

ORDER VERWERKING

VERZENDING

EXPERTISE DESK

RETOURSTROOM

10.000 m2

Snel en efficiënt Late cut-off tijden

Diverse verzendpartijen Internationaal

1e en 2e lijns klantenservice Commerciele binnendienst Productfotografie

Snelle verwerking Refurbishment

Real Time WMS

WSSN breidt uit! Nieuwe vestiging: Duitsland


SOFTWARE

”Hoe kunnen de individuele merken zich van de grote platforms onderscheiden?” De IMPS&ELFS-webwinkel is door Shopware-partner Sition en het bedrijf zelf ingericht. In de winkel wordt duurzame baby- en kinderkleding verkocht waar de ontwerpers diep over hebben nagedacht. CEO Fons Cohen heeft sinds de oprichting van het bedrijf meer dan 20 jaar geleden consequent veel waarde gehecht aan het imago van het bedrijf. Iets wat ook tot uiting komt in de 15-jarige samenwerking met de bekende Duitse fotograaf Achim Lippoth. Elke collectie gaat vergezeld van unieke productfoto’s.

DE JUISTE TECHNOLOGIE ALS GARANTIE VOOR SUCCES

IMPS&ELFS zocht naar een schaalbare, betaalbare oplossing, die zonder grote aanpassingen kon worden uitgevoerd. Ze wilden ook het wiel niet opnieuw uitvinden. Wat ze dus voor ogen hadden, was een oplossing die al geavanceerde functies bood om hun bedrijfsprocessen te ondersteunen met voldoende flexibiliteit om het merk creatief online op de kaart te zetten. Michel Doens, CEO van Sition, meldt dat hij Fons Cohen vanaf het begin van Shopware kon overtuigen. “Velen voelen zich in eerste instantie aangetrokken tot Magento, maar na vergelijking met Shopware overtuigen de bruikbaarheid en functionaliteit van Shopware.”

KOPPELINGEN

Sition heeft voor later productonderhoud een verbinding met Exact Online opgezet. Nadat Exact Online door Noppies is overgenomen, is deze vervangen door een ACA XPRT-connector (een op Microsoft Dynamics gebaseerde ERP voor de modeindustrie). Dat systeem biedt integratie met het Point-of-Sale-systeem, zodat bestellingen uit de webwinkel en detailhandelszaken rechtstreeks naar het centrale magazijn van IMPS&ELFS gaan. Van hieruit worden deze naar alle leveranciers en filialen in alle 20 landen verzonden. Alleen al in Duitsland distribueert IMPS&ELFS zijn producten naar meer dan 180 groothandelaren. IMPS&ELFS is een Nederlands merk met honderden verkooppunten in heel Europa. Daarom spelen de subwinkels een belangrijke rol in het winkelsysteem. Op het moment dat de Nederlandse hoofdwinkel live ging, omvatte deze al twee subwinkels in de Duitse en Engelse

taal met elk 2.000 producten en 120 categorieën. Verdere webwinkels zitten al in de planning.

GEBRUIKSVRIENDELIJKE SHOPPINGERVARING

Sition heeft daarnaast veranderingen in het front-end doorgevoerd om de shoppingervaring nog verder te verbeteren. Zo is het betaalproces geoptimaliseerd, is een continu beschikbare menukop ontwikkeld en zijn er veranderingen in de productdisplay doorgevoerd. Elke productkleur wordt nu als afzonderlijk artikel in de catalogus vermeld, maar kan op de winkelpagina als variant worden geselecteerd. De zoekmachine kan zo elke kleur als aparte productlink identificeren zodat klanten op de site van een gebruiksvriendelijke shoppingervaring kunnen profiteren.

SHOPPINGWERELDEN

Volgens Fons zijn er twee manieren om online geld te verdienen: “Aan de ene kant heb je de grote online platforms en aan de andere kant de individuele merken. Hoe kunnen de individuele merken zich van de grote platforms onderscheiden? Door hun eigen unieke verhaal te vertellen.” De onmiskenbare individualiteit van IMPS&ELFS komt in de webwinkel naar voren door de slimme implementatie van Shopware-shoppingwerelden. Dankzij de uitstekende flexibiliteit van Shopware kon Sition bovendien de afzonderlijke elementen aan de wensen van IMPS&ELFS aanpassen. Voor een creatieve onderneming zoals IMPS&ELFS zijn de shoppingwerelden de perfecte manier om hun merk online in het juiste licht te zetten: Het uploaden van video’s en animaties gaat even snel als het bewerken van tekst en foto’s, gewoon direct vanuit het back-end en zonder invoer van code.

STORYTELLING EN DIGITAL PUBLISHING

Sition heeft als onderdeel van de frontend-ontwikkeling een gebruiker gedefinieerde sjabloon voor optimale ondersteuning van Storytelling en Digital Publishing gemaakt. Het doel dat men hierbij voor ogen had, was het volledige project, inclusief het zelfstandig onderhoud van de website, aan IMPS&ELFS over te dragen. IMPS&ELFS plant viermaal per jaar de op-

zet van geheel nieuwe shoppingwerelden voor elke nieuwe collectie. Dankzij het gebruiksgemak en de flexibiliteit van Shopware kan deze omvangrijke taak gemakkelijk worden uitgevoerd. De shoppingwerelden maken het mogelijk video’s, animaties en tekst op te nemen zodat IMPS&ELFS zijn eigen verhaal kan vertellen om zich van zijn concurrenten te onderscheiden. Klanten worden zo aangemoedigd op ontdekkingstocht te gaan in de wereld van IMPS&ELFS, producten en interessante inhoud naar boven te halen én terug te gaan naar de winkel.

OVER SHOPWARE

Shopware is sectoronafhankelijke opensourcesoftware die zowel in het B2C- als het B2B-segment flexibel kan worden ingezet. Onze oplossing is bedoeld voor kleine en middelgrote ondernemingen, maar wordt ook door grote merken gebruikt. Daarom hebben we vier verschillende versies: Community Edition (gratis), Professional Edition (vanaf € 1.295 eenmalig), Professional Plus (vanaf € 5.995 eenmalig) en de Enterprise Edition (vanaf € 29.995 eenmalig). De Enterprise Edition is bijzonder flexibel en ontworpen voor veeleisende scenario’s die om goede prestaties vragen. De talrijke uitbreidingen voor Shopware Enterprise, zogenaamde Enterprise-accelerators, maken het mogelijk zeer individuele projecten met Shopware te realiseren. Dankzij het uitstekende aanpassingsvermogen van Shopware kent het systeem vrijwel geen grenzen. De laatste maanden is er vooral in de Enterprise- en B2B-sector veel gebeurd. Met de release van de B2Bsuite (Enterprise Accelerator) hebben we een gedegen basis voor een B2B-winkel gelegd. Een van de klanten die al via Shopware een B2B-winkel exploiteert, is Keune Haircosmetics (shop.keune.nl). Ook in de toekomst zullen we ons sterk blijven richten op Enterprise en internationalisering. We zullen specifiek de bestaande accelerators verder uitbouwen en nieuwe uitbreidingen maken. Daarnaast investeren we al in toekomstige technologieën, zoals 3D-beelden in de winkel en kunstmatige intelligentie. Naast Keune Haircosmetics vertrouwen ook klanten als Lóreal, Euronics, IMPS&ELFS en Borussia Dortmund op Shopware. De nadruk ligt hierbij steeds anders. Met de vormgeving van de B2C-winkel wil Borussia Dortmund op de emoties inspelen, wat met de Shopware-shoppingwerelden zeer gemakkelijk te verwezenlijken is. Borussia Dortmund heeft bovendien een Shopware B2B-winkel. Imps&Elfs maakt vooral gebruik van de in Shopware geïntegreerde storytelling om het verhaal achter hun merk in beeld te brengen. I <

ONLINE

RETAILER I

87


SOFTWARE

TEKSTEN : Maarten van Vliet BEELDMATERIAAL: Snelstart

MAAK JIJ WEL WINST MET JE WEBSHOP? SnelStart maakt voor ruim zestigduizend ondernemers, voornamelijk in het MKB, boekhouden gemakkelijk. Ivo Huizinga en Jakob Jan Brouwer geven inzicht in de aanpak van de firma en weten dat menig ondernemer boekhouden niet leuk vindt.

88 I

ONLINE

RETAILER


SOFTWARE

SnelStart richt zich op kleine ondernemers in het algemeen. Factureren en boekhouden en vakkundige persoonlijke begeleiding door boekhouders en accountants, het is allemaal mogelijk online. “Gemak staat voorop en de branche is van ondergeschikt belang”, benadrukt Huizinga. Ook de voorkeuren weet Brouwer: “De een factureert en laat het overige werk over aan de boekhouder, een ander gaat wat verder en zet zijn totale omzet door in SnelStart.” Huizinga geeft aan dat de mogelijkheden uitgebreid zijn. “In- en verkoop en de daaraan gekoppelde financiële zaken inzichtelijk maken, dat staat centraal.”

JE WEBSHOP IS GEEN BOEKHOUDING

Ook voor webshops biedt SnelStart oplossingen in combinatie met partners als Webwinkelfacturen, S for Software, Snelkoppeling.eu en meer. Hiermee kunnen koppelingen met populaire systemen (zoals Lightspeed, CCV Shop, Magento, WooCommerce) eenvoudig worden gerealiseerd. Hiermee krijgt de webshophouder meer inzicht in verhouding tussen omzet en kosten. Het koppelen van omzetgegeven is eenvoudig. Brouwer: “Openstaande posten bij een webshop, worden snel gesignaleerd zodat er meteen actie kan worden ondernomen.” De automatische koppeling met de banken wordt door Huizinga expliciet onderstreept. “Betalingen verlopen sneller en zijn direct zichtbaar. Bovendien gaan die meteen de boekhouding in zodat de ondernemer 24/7 een beeld heeft van zijn of haar actuele financiële status. Over veiligheid en privacy hoeft de klant zich geen zorgen te maken.”

SNELSTART ALS BACKOFFICE

Voor de grotere webshopeigenaren kan SnelStart fungeren als complete backoffice. Het complete orderproces inclusief voorraadbeheer zijn eveneens mogelijk met SnelStart. Ook pakbonnen kunnen met SnelStart worden genereerd. Brouwer: “Dankzij onze partners zijn er tevens integraties mogelijk met vervoerders zoals PostNL en DHL.”

ONLINE SAMENWERKEN

Brouwer vestigt de aandacht op het hybride model, het online platform dat niet alleen leidt naar gemakkelijk en overzichtelijk werken maar ook betrouwbaar

”SnelStart is Microsoft Country Partner of the Year 2017”

is. SnelStart zorgt dat de ondernemer op eenvoudige en efficiënte manier zijn administratie en andere zaken kan verwerken en afhandelen. “We zien het als een uitdaging om met de klant mee te denken. Zijn er vragen, dan kan de accountant altijd even meekijken want ook dat vinden we vanzelfsprekend”, zegt Huizinga.

AWARD

Bescheidenheid is een goede karaktereigenschap maar SnelStart mag met recht trots zijn. Het bedrijf is Microsoft Country Partner of the Year Award 2017 in Nederland. Uit ruim 8.000 Nederlandse partners en achttien genomineerden werd SnelStart gekozen tot winnaar van deze prestigieuze award. Het bedrijf wordt door Microsoft gekarakteriseerd als een innovatief bedrijf. Huizinga geeft aan dat SnelStart als softwarebedrijf van het eiland Texel succesvol samenwerkt met één van de grootste bedrijven ter wereld. “Wij zijn een volwaardige gesprekspartner. De keuze voor het cloud platform Azure van Microsoft een aantal jaren geleden heeft ervoor gezorgd dat wij als bedrijf hebben kunnen doorgroeien. Inmiddels werken 40.000 van onze klanten met hun administratie in de cloud van Microsoft.”

MEER DAN 35 JAAR ERVARING

Het familiebedrijf SnelStart bestaat ruim 35 jaar en heeft in die periode een enorme expertise opgebouwd. De directie is in handen van een nieuwe generatie die alle ontwikkelingen op het gebied van administratie en techniek nauwlettend in de gaten houdt en waar mogelijk implementeert. Meedenken en door ontwikkelen is het team van SnelStart eigen. Ook in de toekomst. Hierdoor blijft SnelStart voldoen aan de wensen en behoeften van ondernemers. Vaak draait het daarbij om verfijningen, die het gebruiksgemak voor de ondernemer enorm vergroten.

PROFITEER NU

Voor elke klant is één online administratie altijd gratis. SnelStart kunt u een maand lang kosteloos proberen. Hiermee krijgt u direct inzicht in alle stromen binnen uw online bedrijf. Het succes van uw webwinkel bestaat uit meer dan alleen een hoge omzet. I <

ONLINE

RETAILER I

89


LOGISTIEK

TEKSTEN : Maarten van Vliet BEELDMATERIAAL: Distrisort

Automatisch

sorteren

Als systemintegrator op het gebied van material handling systemen is Distrisort gespecialiseerd in het realiseren van sorteeroplossingen. De sorteermachines van Eurosort vormen daarbij het hart van het totale concept. Philippe Sanders van Distrisort neemt ons mee in de wereld van sorteeroplossingen, geeft een indicatie vanaf welke aantallen een sorteeroplossing interessant kan zijn en gunt ons een kijkje in de keuken bij enkele partijen die reeds geautomatiseerd sorteren.

Het Nederlandse Eurosort bouwt sinds 2001 sorteermachines die deels via Distrisort op de markt worden gebracht. “Via Distrisort richten ons met name op de kleinere projecten, veelal eindgebruikers in retail,” zegt Philippe Sanders. “Zo hebben we in Nederland sorteeroplossingen gerealiseerd voor klanten als Intertoys, Wefashion, Sacha Shoes, maar ook bij Bol. com en PostNL. In alle projecten staat de sorteermachine van Eurosort aan de basis. De betrouwbaarheid, de doorlopende innovaties aan deze sorteermachines, het lage en eenvoudig (zelf uit te voeren) onderhoud geven het sorteerconcept een lean karakter.”

TOTAALCONCEPT

Dat mechanisatie een toepassing heeft voor e-commerce, daar hoeven we niemand meer van te overtuigen, meent Philippe Sanders. “Als systemintegrator maken wij van een sorteeroplossing een

90 I

ONLINE

RETAILER

compleet concept. Denk aan het sorteren van meerdere orders in één uitgang, aan- en afvoerbanden, het bijvoegen van de picklijst en dichtsealen van de doos. Zelfs een verzenddoos kan afhankelijk van het volume volledig op maat worden gemaakt. Ook nemen we bijvoorbeeld een mezzaninevloer vloer mee in de plannen, mocht het proces extra vloeroppervlakte vragen. We verzorgen dus het complete concept, de bouw, de implementatie en het trainings- en opleveringproces. Daarnaast bouwt onze softwareafdeling op basis van modules en klantspecificatie het softwarepakket. Het mooie van onze sorteerconcepten is dus dat onze oplossingen standalone zijn in te passen in een warehouse als ook volledig zijn te integreren in grote logistieke projecten.”

OMNICHANNEL SORTEREN

Vanaf welke aantallen is geautomatiseerd sorteren nu eigenlijk interessant? Philip-

pe Sanders: “Als je zo’n 2 miljoen producten uit diverse flows aanraakt in je warehouse, dan kan een sorteermachine al interessant zijn. Zeker voor e-commerce, waar doorgaans ook retouren een grote rol spelen. De sorteermachine kan immers voor meerdere flows worden ingezet, zoals winkelbelevering, e-commerce orders, retouren, inkomende goederen en cross docking. In het pickgebied worden de orders in batches verzameld waarna de artikelen via de sorteermachine razendsnel worden teruggebracht naar individuele orders. De sorteermachine die we bij een kledingbedrijf (150 winkels) in Utrecht hebben draaien, kan zelfs ‘omnichannel sorteren’. Tot 17.00 uur worden met de machine alle winkelorders gesorteerd. Vervolgens wordt de machine makkelijk omgesteld waarbij de bak ten behoeve van de winkelorders wordt verruild voor


LOGISTIEK

een werktafel om de e-commerce orders te verpakken. En zo zijn er tal van concepten mogelijk. Bij een grote sportartikelen retailer met 600 winkels in Europa en een grote e-commerce operatie in Groot-Brittannië hebben we het afgelopen jaar een eerste machine geplaatst voor het sorteren van de e-commerce orders. Inmiddels is machine twee, drie én vier onderweg.” Eurosort en Distrisort zijn 100% Nederlandse bedrijven. “Alle oplossingen zijn ‘made in Holland’,” benadrukt Sanders. “Op de Webwinkel Vakdagen 2018 tonen we een vrij eenvoudige sorteermachine. De machine geeft bezoekers wel een goede indruk van de mogelijkheden, ook al is het slechts één concept. Iedere oplossing vraagt namelijk een maatwerk aanpak. We gaan telkens een intensief traject aan met de klant om tot de meest efficiënte (sorteer)oplossing of totaalconcept te komen.” I <

”DAT MECHANISATIE EEN TOEPASSING HEEFT VOOR E-COMMERCE, DAAR HOEVEN WE NIEMAND MEER VAN TE OVERTUIGEN”

ONLINE

RETAILER I

91


LOGISTIEK

TEKSTEN : Frank Gielen BEELDMATERIAAL: Esseko

Logistiek mag geen belemmering zijn om te groeien Veel retailers en e-tailers lopen bij het uitrollen van hun groeistrategie tegen belemmeringen aan bij hun fulfilmentpartner. Dat is jammer, want dat zet een rem op de groei van uw bedrijf. Logistiek zou geen belemmering mogen zijn om uw bedrijf commercieel te laten groeien. Je bent eigenlijk op zoek naar een fulfilment partner die daar goed invulling aan kan geven; proactief meedenkt mee met haar klanten, de ontwikkelingen in de markt volgt en passende oplossingen biedt voor iedere unieke klant. Esseko biedt deze toegevoegde waarde voor haar klanten, ook wanneer die naast het B2B kanaal ook B2C gaan leveren (en andersom), of internationaal willen groeien. In alle gevallen zorgt Esseko ervoor dat de logistiek daarop wordt ingericht. Zo helpt Esseko uw bedrijf groeien én groeit Esseko met u mee.

MAATWERK VOOR ALLE BRANCHES

Het specialisme van Esseko in het verwerken van hoogwaardige producten heeft ervoor gezorgd dat niet alleen klanten uit de sectoren IT, telecommunicatie en consumentenelektronica hun logistiek bij Esseko hebben uitbesteed. Ook diverse klanten uit bijvoorbeeld de sectoren Health en Lifestyle hebben ervoor gekozen om hun waardevolle producten bij Esseko onder te brengen. Ongeacht de branche waarin een retailer of e-tailer opereert: Esseko vormt het verlengstuk van de merkpresentatie van haar klanten. Daarin is maatwerk uiteraard heel belangrijk, van handling- en verpakkings- tot verzendoplossingen.

92 I

ONLINE

RETAILER

AL 25 JAAR FULFILMENTSPECIALIST

Met een achtergrond als distributeur van Apple hardware en aanverwante accessoires, heeft Esseko al 25 jaar ervaring in het verzorgen van de logistiek voor hoogwaardige producten. Van goederenontvangst en de meest efficiënte indeling van het magazijn tot ordercontrole en verzending: iedere handeling wordt door het systeem aangestuurd. Dit alles zorgt ervoor dat Esseko optimale controle heeft over de voorraad van haar klanten en dat diezelfde klanten kunnen rekenen op een logistieke leverbetrouwbaarheid van maar liefst 99,9%! Daarnaast zijn de medewerkers van Esseko uitermate goed getraind om met hoogwaardige producten te kunnen werken en is het magazijn verregaand beveiligd.

ONDERDEEL VAN ALSO

Sinds de zomer van 2017 maakt Esseko onderdeel uit van ALSO. ALSO Nederland B.V. is gespecialiseerd in computerdistributie voor de Nederlandse consumer electronics- en retailmarkt en is onderdeel van de ALSO Holding AG met vestigingen in vijftien Europese landen. Met een omzet van 8 miljard is ALSO de nummer 3 IT, Telecommunicatie en Consumentenelektronica distributeur in Europa. Naast de sterke positie als distributeur van IT-, telecom- en consumentenelektronicaproducten, biedt ALSO eveneens verschillende diensten, zoals financiële- en cloudservices waar de logistieke dienstverlening van Esseko perfect bij aansluit. Hierdoor kunnen de klanten van Esseko gebruik maken van een compleet pakket


LOGISTIEK

aan logistieke en aanverwante supplychain services.

OMNICHANNEL LOGISTIEK

Naast optimale controle en een zeer hoge leverbetrouwbaarheid, zorgen orderkoppelingen en automatisering ook voor flexibiliteit en schaalbaarheid. Deze flexibiliteit en schaalbaarheid maken Esseko een zeer geschikte partner voor uw omnichannel logistiek. Esseko schakelt gemakkelijk tussen B2B- en B2C-leveringen. Of er één of meerdere producten naar de klant van een webwinkel moeten worden gestuurd, of volle pallets om een fysieke winkel te bevoorraden: Esseko biedt de snelheid en schaalbaarheid die noodzakelijk is voor omnichannel logistiek

STATE-OF-THE-ART WAREHOUSE

Het bewijs dat deze aanpak de markt aanspreekt wordt duidelijk door de bouw van het splinternieuwe, state-of-theart warehouse, centraal gelegen op de nieuwe logistieke hotspot langs de A27 bij Nieuwegein. De bouw is in volle gang en naar verwachting betrekt Esseko in het tweede kwartaal van 2018 het nieuwe pand. Met een magazijnoppervlakte van 13.000 m2 wordt de logistieke ruimte ruim verdrievoudigd ten opzichte van het huidige magazijn! Ook in het nieuwe warehouse zal uiteraard gewerkt worden met logistieke systemen die de kwaliteit en betrouwbaarheid op het huidige hoge niveau houden. Orderstromen worden gekoppeld en het logistieke proces is verregaand geautomatiseerd. En natuurlijk heeft de klant altijd inzicht in de status

van zijn orders. Zo kunt u als retailer of e-tailer uw logistiek onbezorgd uitbesteden, want u houdt grip op uw proces. Kortom: Esseko beseft zich dat iedere klant uniek is en zorgt continu voor een persoonlijke, maar ook flexibele benadering, afgestemd op diverse logistieke wensen. Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen over, of interesse in de mogelijkheden van Esseko? Neem dan vrijblijvend contact op via 030 755 900 of info@esseko.com I <

”Met een magazijnoppervlakte van 13.000 m2 wordt de logistieke ruimte ruim verdrievoudigd” ONLINE

RETAILER I

93


VERPAKKINGEN VOOR VOOR DE VERPAKKINGEN DE RETAIL RETAIL

Distributiebakken: Distributiebakken: Opvouwbaar, stapelbaar, Opvouwbaar, stapelbaar, nestbaar nestbaar

Verpakken zonder Verpakken zonder wikkelfolie wikkelfolie

Distributiebakken geschikt Distributiebakken geschikt voor automatisch automatisch magazijn voor magazijn

Magazijn Magazijnen en orderpicken orderpicken

Bedrijven te weinig effect Bedrijven staanstaan vaakvaak te weinig stil stil bij bij hethet effect datverpakking een verpakking op logistieke de logistieke keten kan dat een op de keten kan hebben. hebben.

Meer informatie informatie vindt onze website Meer vindtu uop op onze website

Logistiek levert uitgebreidassorassorEngelsEngels Logistiek levert eeneen uitgebreid standaard verpakkingsmiddelen ĂŠnĂŠn timenttiment standaard verpakkingsmiddelen maatwerk oplossingen. maatwerk oplossingen.

Nieuwsgierig geworden? Nieuwsgierig geworden?

Duurzame producten logistieke processen Duurzame producten die die logistieke processen optimaliseren en milieuvriendelijk optimaliseren en milieuvriendelijk zijn:zijn: is sinds jaardag en dag de missie van Engels. het is het sinds jaar en de missie van Engels.

www.engelslogistiek.nl/retail www.engelslogistiek.nl/retail

Bezoek ons Bezoek ons tijdens tijdensde deWebwinkel Webwinkel Vakdagen op 2018. Vakdagen op24 24en en2525januari januari 2018. Standnummer 262 Standnummer 262

Engels Logistiek Engels Logistiek BV BV Industrieterrein Kapelbeemd Industrieterrein Kapelbeemd Boven Boven ZijdeZijde 9 9 NL-5626 EB EINDHOVEN NL-5626 EB EINDHOVEN

Nieuwsgierig geworden? Nieuwsgierig geworden?

+31 (0)40 26222 29 222 Tel.: Tel.: +31 (0)40 26 29 +31 (0)40 26200 29 200 Fax: Fax: +31 (0)40 26 29 E-mail: contact@engels.eu E-mail: contact@engels.eu www.engelslogistiek.nl www.engelslogistiek.nl

Standnummer 262 Standnummer 262

Bezoek ons ons op Bezoek opde de Webwinkel Vakdagen Webwinkel Vakdagen op 24 24 en 25 op 25 januari januari2018. 2018.


E-COMMERCE

TEKSTEN : Mark Nieuwenhuis BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

INKOOPVOORDEEL OP TEXTIEL De afgelopen jaren heeft vooral de mode- en retailsector zwaar te lijden gehad onder de enorme opmars van de grote ketens. Concurreren op prijs is bijna niet meer mogelijk voor de kleinere spelers. Tenzij ze de krachten weten te bundelen. Splexs International Trade is in dat â&#x20AC;&#x2DC;gatâ&#x20AC;&#x2122; gesprongen en verbindt retailers met textielleveranciers in Turkije om samen inkoopvoordeel te behalen en toch te kunnen concurreren met de grote winkelketens, zowel op prijs als met unieke producten.

>> ONLINE

RETAILER I

95


Chat, Email, Facebook Messenger, Telefonie & Web Selfservice Realiseer 30% meer Sales met Pro-Active chat Handel e-mailberichten 25% sneller af Unieke Cloud Based Multi Channel Contact Center oplossing

088 - 548 3200 | www.livecom.nl | sales@livecom.com


E-COMMERCE

Splexs staat voor Split Export System en is een ontwikkeling van Danny Casimir van Splexs International Trade. “We maken de Turkse textielwereld bereikbaar voor Nederlandse en Belgische (online) boetiekshops,” zegt Casimir. “De Turkse textielindustrie is gigantisch, maar je moet er wel de weg weten. Ons doel is juist de kleinere spelers te laten profiteren van deze enorme industrie en via ons platform gezamenlijk inkoopvoordeel te laten behalen. Wij plaatsen dan de gezamenlijke order bij de producent en splitsen vervolgens de kosten over de verschillende partijen. Een win-winsituatie voor zowel de producent als de retailer.”

ALLES MET EEN DRAADJE

Het platform is sinds januari 2018 online. “Vanzelfsprekend hebben we een uitvoerige testperiode doorlopen met zowel Turkse leveranciers als Nederlandse partijen,” stelt Casimir. “Ons platform heeft de focus textielbreed. Dat wil zeggen, alles wat een draadje heeft kun je op Splexs vinden. Zo hebben we inmiddels al een lead met een hotel en verzorgen we het complete pakket aan textiel, van de handdoeken en lakens tot de kleding. Ook kleine en middelgrote hotels, hostels, restaurants kunnen op die manier profiteren van in-

koopvoordeel. En natuurlijk de ongekende mogelijkheden die Turkije biedt als textielland. Ook als het gaat om unieke stoffen en nieuwe materialen van kleine leveranciers die uitermate interessant kunnen zijn voor ateliers en high end fashion. Op de Webwinkel Vakdagen 2018 gaan we Splexs aan het publiek presenteren.” Danny Casimir geeft tijdens hét e-commerce event van Nederland tevens een presentatie over globalisering en de rol van Turkije in de mondiale textielbranche.”

TURKSE ROOTS

Behalve in Nederland heeft Splexs ook een kantoor in Turkije. Casimir: “We zijn dus lokaal aanwezig en bezoeken regelmatig de producenten. Daarnaast zijn we natuurlijk voortdurend op zoek naar nieuwe partners en kwalitatieve leveranciers. We geven workshops om te laten zien hoe ons platform werkt en hebben laatst nog een lezing verzorgd in Istanbul tijdens een groot congres met honderden textielfabrikanten om de bekendheid van ons platform te promoten. Wat ook helpt is dat mijn zakenpartner in Turkije voorzitter is van de Kamer van Koophandel Turkije-Nederland. Kortom, we maken het mogelijk om veilig en zonder angst via ons platform bij een Turkse textielfabrikant te bestellen. Via ons

aftersales kanaal nemen we alle zorg uit handen en zijn we de beoogde partner voor een retailer om zich ook in deze roerige tijden te kunnen onderscheiden.” “We hebben gekozen om met textiel te beginnen, maar het platform biedt natuurlijk volop mogelijkheden voor andere producten en categorieën. De focus ligt momenteel uitsluitend op textiel en daar gaan we in 2018 vol op inzetten. Behalve op de Webwinkel Vakdagen 2018 staan we ook op de Modefabriek in Amsterdam op 21 en 22 januari. Hier vertegenwoordigen we een aantal Turkse fabrikanten met hele mooie dames- en herenkleding. Splexs is dus ook een digitaal agentschap,” zegt Danny Casimir tot besluit. I<

”We maken het mogelijk om veilig en zonder angst via ons platform bij een Turkse textielfabrikant te bestellen en gezamenlijk inkoopvoordeel te behalen” ONLINE

RETAILER I

97


LOGISTIEK

TEKSTEN : Maarten van Vliet BEELDMATERIAAL: Engels Logistiek

Engels Logistiek actief in een wereld waarin transportmiddelen regeren Opvouwbaar, stapelbaar en nestbaar. Het zijn drie termen die Jos van Bergen van Engels Logistiek tijdens het gesprek met regelmaat in de mond neemt. Hij schetst daarmee de mogelijkheden van duurzame verpakkingsmiddelen voor logistieke doeleinden, opslag en transport. Tijdens de Webwinkel Vakdagen 2018 laat het Eindhovense bedrijf vele toepassingen van het assortiment tot leven komen.

“Op de Webwinkel Vakdagen 2018 vestigen we vooral de aandacht op kunststofbakken voor logistiek, opslag en transport. We leveren op die gebieden maatwerk. Formaat, vorm, kleur, we spelen in op de wensen van onze klant. Als producent hebben we de flexibiliteit om samen met de klant oplossingen te bedenken die er nog niet zijn. We bieden ook een standaardprogramma.” Jos van Bergen verwijst daarmee naar de 400 pagina’s dikke catalogus met een keur aan oplossingen voor logistiek en afvalinzameling.

OPTIMALISEREN

Engels Logistiek levert met het duurzame assortiment kunststof verpakkingen een essentiële bijdrage aan het optimaliseren van logistieke processen. Nieuwe producten ontwikkelen of bestaande aanpassen? Het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Een voorbeeld is een verzendeenheid die oorspronkelijk is ontwikkeld voor de

98 I

ONLINE

RETAILER

Britse post als alternatief voor rolcontainers. “Ten opzichte van rolcontainers is die verzendeenheid ruimtebesparend, licht van gewicht en eenvoudig te manoeuvreren zonder heftruck of pompwagen. Daarnaast is geen wikkelfolie nodig, dus tijdbesparend en minder afval.” Jos van Bergen spreekt over ‘het Clever lid’ en dat is toepasbaar op alle pallets en verkrijgbaar met verschillende bevestigingshaken. Vanzelfsprekend palletafhankelijk. De spanbanden zijn ingebouwd in het verzenddeksel en te vergrendelen en ontgrendelen met een hendel. Daarnaast kan het deksel verzegeld worden voor beveiliging van de goederen. “Een toepassing die zich dagelijks bewijst in de retail. Ook hiervoor geldt ruimtebesparend, minder handling en dus lagere kosten.”

BRANCHES

Over branches die worden bediend, is Jos van Bergen helder. “Welke niet? Onze

producten zie je overal. Zowel de food, farmacie, industrie, automotive, handel en warehousing doen hun voordeel met onze toepassingen. Maar ook op kantoren, denk aan een afvalbakje onder het bureau, bewijzen ze hun diensten.” Jos van Bergen is er van doordrongen dat prijsstelling belangrijk is in een wereld waarin alles draait om marges. Door duurzame en efficiënte middelen in te zetten helpt Engels Logistiek ondernemers bij het realiseren van doelen. Met als voorbeeld orderpicken: “Minder foutkansen, veiliger en meer ergonomisch. Aspecten die direct bijdragen aan resultaat en werkbeleving.”

GEWAARDEERD

In een wereld waarin alles draait om snelheid en gemak is Engels Logistiek al vele decennia een gewaardeerde partner van veel ondernemers. Jan Engels startte met zijn bedrijf in Tilburg. De textielindustrie was toen zijn grootste afnemer. Nu is het


LOGISTIEK

bedrijf gevestigd in Eindhoven waar zoon Joost, ingegeven door marktontwikkelingen, een vervolg geeft aan een dienstverlening die zich niet alleen richt op Nederland maar ook ver daarbuiten. Engels helpt bedrijven bij het efficiënt inrichten van transport- en logistieke processen, alsmede producten en diensten voor de inzameling van afval. I <

”ONZE PRODUCTEN ZIE JE OVERAL. ZOWEL DE FOOD, FARMACIE, INDUSTRIE, AUTOMOTIVE, HANDEL EN WAREHOUSING DOEN HUN VOORDEEL MET ONZE TOEPASSINGEN” ONLINE

RETAILER I

99


We are aiming to provide a platform where small and medium enterprises can introduce themselves in the global market without worrying about ďŹ nancial and operational resources in the foreign market. SPLEXS means Split Export System. The simplest way for small and medium-sized companies to buy their goods now from the wholesaler.


SOFTWARE

TEKSTEN : Frank Gielen BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

GOED KLANTCONTACT VRAAGT MEER DAN GOEDE SOFTWARE Hoe zorg je dat functionaliteit de doelstelling behaalt? Patrick van Eijl van Livecom stelt niet alleen de vraag maar geeft er ook het antwoord op. “Iedere situatie van een organisatie is uniek, dus de communicatiekanalen moeten worden ingericht en ingezet op een wijze die specifiek op de klant situatie is afgestemd.”

>> ONLINE

RETAILER I

101


E-Commerce Customer Care

Sneller, Voordeliger, Wereldwijd - 15 Landen, 3 Tijdzones - Native Lokale Agents - Schaalbaar Chat | E-mail | Telefoon | Webcare

website: www.salesupply.com mail: info@salesupply.com


SOFTWARE

Tijdens de Webwinkel Vakdagen 2018 zal die vraag wel vaker voorbijkomen, denkt Patrick van Eijl. Het antwoord is helder: “Als klant van Livecom krijg je een Customer Succes Manager toegewezen. Die stelt de wensen van het bedrijf of de organisatie centraal en denkt proactief mee.” Maar ook ‘Wat wil je met je bedrijf uitstralen?’, ‘Wat zijn je doelstellingen?’ en ‘Hoe wil je met je klanten omgaan?’ “Vragen die in een gesprek met onze klanten aan de orde komen en met veel kennis van zaken door onze professionals worden beantwoord.” Het is het bewijs dat een goed klantencontact meer vraagt dan sec goede software.

IMPLEMENTATIE

De Customer Service Manager van Livecom zorgt gedurende de implementatie dat de eindgebruikers en beheerders na afronding volledig zelfstandig Livecom 6G kunnen beheersen. Optioneel verzorgt Livecom trainingen of workshops voor het optimaliseren van het gebruik van Livecom 6G oplossing(en). “Nee, we willen niet worden geafficheerd als een software leverancier. In onze dienstverlening staat begeleiding dus persoonlijk contact centraal. Vanuit ons callcenter zijn we optimaal bereikbaar en kunnen waar mogelijk a la minuut anticiperen op wensen en vragen van de gebruiker. Bovendien kunnen we bij een bedrijf of organisatie fysiek aansluiten. De aanwezige expertise in ons team maakt ook dan het verschil. We gaan dan ook naar de klanten toe.”

EEN AANSPREEKPUNT

Bedrijven en organisaties krijgen als aanspreekpunt vaste contactpersonen toegewezen. “Het zorgt voor tijdwinst als wensen moeten worden gerealiseerd of als er andere vragen zijn. Hij of zij kan immers snel schakelen en vrijwel direct adequaat reageren.” Volgens Patrick van Eijl is dat ook nodig omdat de software een klantspecifieke inrichting kan krijgen. “Alles is er op gericht om de klant te ontzorgen en een bijdrage te leveren aan het behalen van de door de klant gestelde doelstellingen.”

MISSIE

Livecom werd opgericht in 2003 met als missie om bedrijven beter, efficiënter en commercieel succesvoller met klanten te laten communiceren. Patrick van Eijl: “We waren de eerste aanbieder van zakelijke chat in Nederland, een fenomeen dat toen nog nauwelijks bekendheid genoot. Inmiddels is chat uitgegroeid tot een volwaardig klantcontactkanaal en wordt Livecom Chat al jaren ingezet door gerenommeerde bedrijven uit allerlei sectoren.”

COMMUNICATIE

Patrick van Eijl geeft aan dat niet het communicatiekanaal centraal staat in de communicatie met de klant, maar de boodschap en de behoefte van hem of haar. “Livecom Chat werd al snel onderdeel van de geïntegreerde klantcontact oplossing Livecom 6G: één omgeving voor alle klantcontacten. Zo kunnen alle kanalen als Chat, Facebook Messenger, e-mail, telefoon en

Web Selfservice elkaar versterken en krijgt de manager een totaaloverzicht van alle klantcommunicatie en de effectiviteit en efficiency van je klantenservice-medewerkers.” Het implementeren van een nieuw klantcontactsysteem is, volgens Patrick van Eijl, een belangrijke eerste stap, maar het blijven optimaliseren van het klantcontact is de volgende. Om alles uit Livecom 6G te halen en volledig naar wens in te richten, adviseren wij onze klanten om ook gebruik te maken van de Livecom diensten. Ons team van experts begeleidt organisaties van implementatie tot optimalisatie. Onze jarenlange ervaring in verschillende sectoren stelt ons echter ook in staat om relevante ‘best practices’ met je te delen.” Livecom zal zich in de komende jaren enorm blijven ontwikkelen voor wat betreft mogelijkheden en functionaliteiten. Met Livecom verzeker je steeds van de nieuwste versie, gebruiksmogelijkheden en professionele ondersteuning. I<

”We waren de eerste aanbieder van zakelijke chat in Nederland, een fenomeen dat toen nog nauwelijks bekendheid genoot” ONLINE

RETAILER I

103


Snel een e-commerce vertaling die wel converteert?

Gratis proefvertaling? textwerk.nl/grow code: ONLINE RETAILER Webwinkel Vakdagen Stand plaats 357

Textwerk heeft in-house vertalers gespecialiseerd in internationale e-commerce. • Gratis vertaling van dubbele content of herhaling • Scherpe vertaaltarieven door eigen vertaalsoftware • Ervaren e-commerce vertalers • Gratis correctierondes • Flexibele API www.textwerk.nl


SEO

TEKSTEN : Sophie Marks BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

TOP POSITIE IN DE ZOEK RESULTATEN

EEN

Een goede SEO-aanpak verloopt in twee stappen. Allereerst zorgen voor relevante content en vervolgens deze content via externe steun een hogere waardering geven. Dat zegt Gregory Liénard van @iPower. Hij geeft tips over hoe je met jouw webshop op een bepaald keyword of bepaalde zoekopdracht een toppositie in de zoekresultaten kunt bereiken, helemaal bovenaan in Google.

>> ONLINE

RETAILER I

105


Webwinkel logistiek met DeliveryMatch:

Van Online Barrière & Cost Center naar Sales Engine & Cost Saver Wat vindt de consument o.a. belangrijk? • Van te voren weten wanneer het pakket geleverd zal worden, betrouwbaarheid; • Het kunnen kiezen van een aflevermoment en locatie, flexibiliteit; • Zo laag mogelijke kosten.

Vier Winden 1 5085 NM Esbeek T. +31 62 26 13 613 E. info@deliverymatch.nl

Wat doet DeliveryMatch o.a.? • Het controleert wanneer de artikelen verzonden kunnen worden; • Het berekent real-time op basis van de actuele ordergegevens de verzendtarieven die betaald moeten worden aan de vervoerder en hetgeen aan de consument doorbelast moet worden; • Het berekent welke aflevermomenten en -locaties mogelijk zijn; • Het laat de consument kiezen uit de mogelijke aflevermomenten en -locaties; • Het neemt de regie op het logistieke proces, daarmee wordt het betrouwbaar; • Het verzorgt de aanmelding bij vervoerders, het verzendlabel, de track & tracé informatie en het bewijs van levering.

Biedt jouw klanten de smooothes (mobiele) checkout.

www.deliverymatch.nl

Lees meer over de smoooth betaalmethoden van Klarna op pagina’s 115 - 117

Je had mijn aandacht bij smoooth 020 - 30 30 100

T. 070 752 1702

verkoop@klarna.com

info@123kartonnendozen.nl

www.klarna.com/zakelijk

www.123kartonnendozen.nl

www.123kartonnendozen.be


SEO

”Probeer Keyboost gratis uit. Gratis test per domeinnaam, voor één keyword. Meer info: www.keyboost.nl”

”Probeer SEO Page Optimizer uit: één gratis analyse per dag. Meer info: www.seopageoptimizer.nl”

WELKE KEYWORDS ZIJN BELANGRIJK VOOR JE WEBSHOP?

De eerste stap is het bepalen van goede, relevante keywords voor de webshop, zegt Gregory. “Hoeveel mensen tikken het keyword in Google in? Het heeft geen zin om een keyword te nemen dat niemand gebruikt bij zoekopdrachten. Van de andere kant heeft het ook weinig zin om te algemene keywords te gebruiken.” Een voorbeeld: “Als je een bloemenwinkel hebt in Groningen heeft het geen zin om met ‘bloemen’ bovenaan te staan. De kans is klein dat iemand die, ergens in Nederland, zoekt op ‘bloemen’ zich ook nog eens in de buurt bevindt om effectief klant te worden. Vaak is het interessanter om een plaatsnaam mee te nemen in het keyword, in dit geval ‘bloemen Groningen’. Net zoals het vaak interessanter is om zoekwoorden met een koopintentie te gebruiken, zoals ‘crosstrainer kopen’. Hierop wordt minder gezocht dan op alleen ‘crosstrainer’, maar de kans dat die bezoekers mogelijke klanten worden is vele malen groter.”

ZOEKMACHINEOPTIMALISATIE DANKZIJ SEO PAGE OPTIMIZER

Als de belangrijke keywords eenmaal bepaald zijn, moet er voor ieder keyword een geoptimaliseerde pagina geschreven worden. “Google bepaalt de ranking van een website voor een keyword aan de hand

van twee belangrijke elementen: inhoud en waarde van de website,” weet Gregory. “De inhoud is het belangrijkste: als het keyword niet eens in de pagina voorkomt, dan zal die webpagina ook nooit een goede ranking krijgen voor dat keyword. Om zo’n geoptimaliseerde pagina te schrijven, gebruiken we een zelf ontwikkeld analyseprogramma, SEO Page Optimizer, dat bepaalt hoeveel keer het keyword moet voorkomen in de verschillende onderdelen van de pagina, welke gerelateerde woorden gebruikt kunnen worden en hoeveel keer ze in de pagina moeten voorkomen. Aan de hand hiervan kunnen we een pagina schrijven die aan de normen van Google voldoet.”

Vergeet in geen geval krachtige calls-to-action te gebruiken om mensen aan te sporen net dat te doen wat je wilt dat ze doen.”

CONVERSIE

Met Keyboost krijgt een website een serieuze duw in de rug, meent Gregory. “De inspanning van Keyboost komt erop neer dat we afwisselende contentlinks zetten op geselecteerde, gerelateerde en door Google hooggewaardeerde websites. Dit heeft tot gevolg dat de waarde van jouw website stijgt in ogen van Google. Je website wordt hoger gewaardeerd dan die van je concurrenten en je krijgt een betere positie voor je keyword. Want bijbenen met je concurrenten is één ding. Hen inhalen en kwalitatieve leads én klanten binnenkrijgen, dát is het gezamenlijke doel van onze klanten en van ons.” I<

Die pagina moet niet alleen geoptimaliseerd worden voor Google, zegt Gregory. “Wanneer deze pagina een toppositie haalt, komen er ook bezoekers op terecht. Die moeten zoveel mogelijk geleid worden naar het doel van de webshop: zoveel mogelijk bezoekers converteren naar klanten. Dat kan zijn door iets aan te kopen op de webshop, maar ook een offerte aan te vragen, contact op te nemen, zich in te schrijven voor de nieuwsbrief, enz. Zet de belangrijkste informatie bovenaan, zodat menselijke bezoekers die zeker meekrijgen, ook al nemen ze niet de hele pagina door.

SPRING OVER JE CONCURRENTEN DANKZIJ KEYBOOST

Als de inhoud van de website conform de normen is van Google voor dat bepaalde keyword, dan kijkt Google vervolgens naar de waarde van deze website, zegt Gregory. “Die wordt bepaald door links naar jouw website op andere, liefst door Google hooggewaardeerde, gerelateerde websites. Elke link geeft een waarde door aan jouw website. Hoeveel te hoger de website gewaardeerd wordt, hoeveel te hoger de waarde die doorgegeven wordt.”

ONLINE

RETAILER I

107


SOFTWARE

TEKSTEN : Roel van Gils BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

Webshop en administratie in ĂŠĂŠn:

de ideale oplossing

108 I

ONLINE

RETAILER

Een retailer wil natuurlijk zo veel mogelijk tijd besteden aan zijn corebusiness: het verkopen van producten. Maar na de verkoop van een product (in de webshop), volgt er een lijst aan administratieve handelingen. Deze handelingen kosten de retailer veel tijd. MUIS Software biedt de helpende hand en heeft haar software zo ingericht dat de retailer zo min mogelijk tijd kwijt is aan administratieve zaken. Automatisering speelt daarbij een centrale rol. Silvester Poetoehena van MUIS Software legt uit hoe iMUIS Online de gehele administratie automatiseert.


SOFTWARE

VAN WEBSHOPBESTELLING NAAR ADMINISTRATIE

De ‘onlife’ consument wil op het moment dat het hem uitkomt een bestelling kunnen plaatsen. “Het is voor een retailer van belang dat die bestelling gelijk verwerkt wordt in de administratie,” zegt Poetoehena. “Allereerst moet er een factuur worden gemaakt en worden verstuurd naar de klant. De factuurboeking moet vervolgens in de administratie terecht komen. Daarna volgt de betaling. Als de klant het product met iDEAL afrekent, moet de openstaande post worden afgeboekt in de administratie. Met iMUIS Online kunnen we deze administratieve handelingen volledig geautomatiseerd laten verlopen. Onze software koppelt namelijk met de meest gebruikte webshops, waaronder Magento, Lightspeed, MijnWebwinkel en WooCommerce. De koppeling verzorgt de administratieve afwikkeling en werkt de voorraad automatisch bij, waardoor er geen handmatige handelingen meer aan te pas komen.”

VERSCHILLENDE BETAALMETHODEN

iMUIS Online houdt volgens Poetoehena rekening met alle mogelijke betaalmethoden die een webwinkelier kan aanbieden. “Consumenten willen de keuze hebben of zij het product direct via iDEAL betalen of dat zij achteraf betalen. Deze methoden worden door onze software ondersteund. Als de consument via iDEAL betaalt, wordt hij vanuit de betaalomgeving doorgeleid naar zijn eigen internetbankieromgeving voor het uitvoeren van de betaling. De administratie krijgt een seintje van de betaling, waarna de openstaande automatisch wordt afgeboekt. Dit scheelt de retailer niet alleen tijd, maar het is ook een stuk minder foutgevoelig.”

CLICKS AND BRICKS

“Winkelen is emotie,” vervolgt Poetoehena. “Een consument wil een product voelen, zien of proeven. Dit draagt bij aan de beleving van het product. Daarom bouwen retailers hun online succes steeds vaker uit met een fysieke winkel. Of natuurlijk andersom. Dat noemen we clicks and bricks. Ook hier speelt iMUIS Online op in. We hebben namelijk een directe koppeling met verschillende kassasystemen voor in de winkel, waaronder UnTill, Tonit en MyKassa. Op die

manier draagt onze software ook bij aan de hele beleving die een retailer overbrengt, waarbij hij de consument zowel online als offline bedient.”

DE GEHELE ADMINISTRATIE AUTOMATISEREN

Natuurlijk bestaat de administratie uit meer dan alleen een online of fysieke winkel. “Retailers kunnen facturen van leveranciers doorsturen naar iMUIS Online. Onze software herkent 100% van de facturen en verwerkt deze facturen tot een boekingsvoorstel. Ook dat hoeft dus niet meer handmatig. Daarnaast verzorgt de software automatisch een overzicht van de btw-aangifte met een directe verbinding naar de Belastingdienst. Het is een kwestie van controleren en met één klik doorsturen. Zeker niet onbelangrijk is dat de retailer altijd en overal inzage heeft in zijn cijfers én dat hij de accountant toegang kan geven tot zijn administratie.”

MAAK JE SMARTPHONE ONDERDEEL VAN JE BUSINESS

OVER MUIS SOFTWARE

‘Ondernemers moeten ondernemen en zo min mogelijk tijd besteden aan administratieve zaken’. Met dat in het achterhoofd werd MUIS Software in 1984 opgericht. iMUIS Online is volgens verkoopadviseur Silvester Poetoehena hét online platform voor ondernemers en accountants. “Het versterkt de samenwerking tussen beiden. Alle administratieve zaken zijn vanuit één centraal punt te verzorgen. Van online boekhouding tot en met de jaarrapportage. Met iMUIS Online is het mogelijk om het gehele administratieproces te automatiseren en op elk moment een volledig bijgewerkte administratie op te vragen. Zo heeft de retailer in ieder geval geen zorgen meer over zijn administratie.”

FACTS

Oprichtingsdatum: 1 december 1984 Aantal medewerkers: 20 Aantal klanten: Meer dan 15.000 Aantal administraties: Meer dan 100.000 Aantal MUIS Apps (koppelingen): Meer dan 100

Poetoehena is overtuigd van de kracht van de smartphone als onderdeel van de bedrijfsvoering. “Vrijwel iedereen heeft een smartphone op zak. Waarom zou de retailer daar geen optimaal gebruik van maken? De MUIS LIVE App geeft op ieder moment inzage in de financiële situatie. Maar de app kan ook voor andere zaken gebruikt worden. De retailer kan bijvoorbeeld na het tanken een foto maken van de benzinebon, waarna de onkostendeclaratie automatisch wordt verwerkt in de administratie. Bonnetjes raken dus niet meer kwijt en de stand van de boekhouding is altijd actueel.”

”DE MUIS LIVE APP GEEFT OP IEDER MOMENT INZAGE IN DE FINANCIËLE SITUATIE”

SILVESTER POETOEHENA

is ruim 12 jaar verkoopadviseur bij MUIS Software

Meer informatie: muis.nl/wwv

ONLINE

RETAILER I

109


Weet u waarom 16% van de e-shoppers is, nog voor al in hij zijn krijgt? zijn

Ontdek hoe u e-shoppers weer maakt op: bpost.be/dekrachtvankeuze


TEKSTEN : Sophie Marks BEELDMATERIAAL: Salesupply / OnlineRetailer

FULFILMENT

Global fulfilment en customer care Etailers die succesvol willen blijven doorgroeien zullen ook hun kansen buiten de landsgrenzen moeten verkennen en benutten. En mogelijk zelfs buiten hun eigen continent. Salesupply biedt etailers de mogelijkheid met een internationale netwerk voor retailers, producenten en merken om snel, schaalbaar en kostenefficiĂŤnt te groeien, wereldwijd. En wel door de combinatie te maken tussen global e-fulfilment met customer care. Hans Siebum van Salesupply vertelt ons meer over deze gedeelde visie.â&#x20AC;¨

>>

>> ONLINE

RETAILER I

111


FULFILMENT

112 I

ONLINE

RETAILER

TEKSTEN : Sophie Marks BEELDMATERIAAL: Salesupply / OnlineRetailer


FULFILMENT

”Door customer care én e-fulfilment te bundelen laat het systeem van Salesupply het toe om snel en eenvoudig je business te kunnen uitbreiden, wereldwijd” Customer care en e-fulfilment worden vaak als in één adem genoemd, meent Siebum. “De techniek is echter meestal de vertragende factor, omdat er een koppeling gemaakt moet worden met óf het klantenservicesysteem óf het e-fulfilmentsysteem. Wij hebben die koppelingen beschikbaar voor de grote platformen én de grote vervoerders en beschikken bovendien over wereldwijde fulfilmentcentra en customer care diensten in vijftien landen over drie continenten. Daarmee bieden we antwoord op twee belangrijke thema’s. Ten eerste hoe krijg je pakjes voor een normale prijs aan de andere kant van de wereld en ten tweede hoe ben ik er zeker van dat ook de telefoon wordt opgenomen door een native speaker of een mail wordt beantwoord op vragen uit die lokale markt?”

UNIEKE OPLOSSING

De unieke oplossing van Salesupply maakt het voor een etailer mogelijk om snel, schaalbaar en kostenvriendelijk te groeien in Europa, Verenigde Staten en Azie. Binnen Europa verzenden is in veel gevallen erg prijzig en het kan lang duren, wat je positie ten opzichte van je lokale concurrenten niet ten goede komt. Siebum: “Zo zijn we bijvoorbeeld onlangs voor een grote dj gestart met global fulfilment én cus-

tomer care van merchandising producten. Als een etailer de stap wil maken, zijn we binnen een paar weken live op drie continenten. Voor het koppelen aan ons fulfilment platform bieden wij interfaces met Shopify, Magento 1 en 2, Demandware, Woocommerce, Lightspeed en Prestashop. Ben je actief op een ander platform, dan is het mogelijk om als alternatief van een CSV up- en downloadservice gebruik te maken.” Het fufilment platform maakt het mogelijk plug & play wereldwijd lokaal goederen op te slaan en te verzenden. Momenteel heeft Salesupply magazijnen in Nederland, Duitsland, Italië, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, maar ook in de USA en in China. Later dit jaar worden ook andere Europese landen aangesloten. Het is volgens Siebum een echter ‘low risk’ oplossing voor dynamische distributie. “Ook met lage volumes kun je als partij prima aanhaken om vervolgens controle en inzicht te bewaren via één platform. Met daarbij de mogelijkheid voor native klantenservice in vijftien verschillende talen.”

CUSTOMER CARE

Het Salesupply Contactcenter is een flexibele oplossing voor iedere webwinkel om

over alle kanalen een kwalitatieve relatie met klanten te onderhouden via de mail, telefoon, chat en sociale media. Siebum: “We maken het verschil doordat onze agents gespecialiseerd zijn in e-commerce. We werken bovendien met native mensen in vijftien Europese landen, Rusland, de Verenigde Staten, Brazilië en China. Door het slimme, zelflerende systeem waarin wij werken, kunnen wij al binnen een maand 90% van al het klantcontact verzorgen. Alle vraagstukken die we tegenkomen, slaan we namelijk op in een eigen wiki. Onze klanten hebben bovendien 24/7 inzicht in onze prestaties en de kwesties die spelen in het klantcontact. Al het klantcontact splitsen wij in verschillende categorieën. Op basis hiervan rapporteren en adviseren wij de etailers over verbeterpunten. Zo zorgen we er samen voor dat de webshop elke dag slimmer wordt en het klantencontact wordt gereduceerd.” Door customer care én e-fulfilment te bundelen laat het systeem van Salesupply het toe om snel en eenvoudig je business te kunnen uitbreiden, wereldwijd. Benieuwd naar jouw kansen? Onze consultants gaan graag het gesprek aan om de kansen voor internationalisering te bespreken. I <

ONLINE

RETAILER I

113


Koppel je webshop aan je boekhouding

Veilig in de cloud

Werk samen met je accountant

Online boekhoudsoftware Online boekhouden voor iedere ondernemer

muis.nl/wwv


Klarna maakt online betalen 100% smoooth.

Annette Verdouw is sinds medio 2016 marketingmanager BeNeFra van Klarna, de snelst groeiende aanbieder van betaaloplossingen in Europa. Inmiddels is de organisatie actief in achttien landen, waarbij voortdurend wordt gekeken naar mogelijkheden tot expansie.

Smoooth payments. Verdouw: “Klarna biedt de eindconsument en de webwinkelier smoooth payments. Wij hebben een checkout omgeving voor webshops gecreëerd - ook te integreren in bestaande betaalpagina’s - waar je kunt betalen op de manier die het beste bij jou past. Direct betalen of achteraf betalen, het kan allebei. Onze Pay now oplossing boden wij voorheen aan onder het Sofort-label. Eigenlijk is het de internationale variant van de online bankoverschrijving. Het grote verschil met een systeem als iDEAL is het internationale karakter van onze dienst. Erg handig voor Nederlanders die over de grens willen shoppen.” Achteraf betalen met Klarna biedt de consument vooral een combinatie van snelheid en veiligheid. “Ook bij onbekende webshops kun je met Klarna altijd een gegarandeerd veilige aankoop doen, omdat je pas hoeft te betalen na ontvangst van het product. Je ziet bovendien dat Nederlanders steeds vaker van hun woonkamer een paskamer maken. Bestelde items kunnen worden teruggestuurd als je dat wilt, zonder eerst te betalen. De webwinkelier wordt door ons vast betaald, dus die loopt geen financieel risico. Op deze manier maken we het online shoppen zowel voor de koper als de verkoper aanzienlijk makkelijker en dat zie je duidelijk terug in de conversie.” ONLINE

RETAILER I

115


Klarna App. Klarna ontwikkelde voor de online shopper een - inmiddels zeer populaire - app. Hiermee kan een factuur met één klik worden betaald. Maar de app biedt veel meer. Zo kunnen betalingen ook worden uitgesteld en retourzendingen gemanaged. “Ook de Klarna App is een goed voorbeeld van ons streven naar een echte smoooth shopervaring”, zegt Verdouw. Hoe beter de gebruikservaring tijdens de hele shopping experience is, hoe meer de webwinkelier hiervan profiteert. “

1. De klant vult zijn gegevens éénmalig in. Bij bestaande klanten worden deze gegevens automatisch ingevuld.

116 I

ONLINE

RETAILER

2. De klant kiest de betaalmethode waarmee hij wil betalen. 3. De klant plaatst zijn bestelling.


Gepersonaliseerde content.

Trends.

Er is een duidelijke groei te zien op het gebied van mobile

Gevraagd naar een aantal trends in 2018 noemt Verdouw onder meer

commerce, terwijl e-commerce ligt daalt. Onze producten zijn

het online kopen van boodschappen. Dat gaat volgens haar écht

nadrukkelijk ontwikkeld op basis van m-commerce. Wij willen

doorbreken. “Picnic is een groot succes, maar ook onze klant Directly

dat het voor de consument steeds makkelijker wordt om op

From, waar je nicheproducten kunt kopen, timmert aan de weg.”

elk moment en met elk device aankopen te doen.”

Een andere trend die zij signaleert is een toename van het cross border shoppen naar luxeartikelen. “Je ziet een sterke groei van

De enorme hoeveelheid data die Klarna tot haar beschikking

partijen als ASOS en Next, die bij Nederlandse shoppers steeds

heeft - onder meer op basis van de ervaring van de zestig miljoen

populairder aan het worden zijn.” De marketingmanager voorziet ook

gebruikers van haar producten - levert nuttige inzichten op.

dat webshops zich steeds vaker zullen ontwikkelen tot een online

Zo maakt Klarna gebruik van een cookie netwerk waarmee, bij

markplaats. “De moderne webshop is meer dan een online catalogus

akkoord van de consument, gegevens kunnen worden opgeslagen.

en wordt nog meer een plek waar producten van verschillende

“Daardoor kunnen wij bij een online aankoop bepaalde velden

aanbieders samenkomen.” Zelf lanceert Klarna in 2018 een eigen

prefillen. Dat scheelt de consument elke keer een flinke hoeveelheid

chatbot. Verdouw: “Onze chatbot beantwoordt vragen, wijst je de

tijd en moeite en dat gemak zien webwinkels terug in hun conversie

weg naar een product of neemt je bestelling op. Op dit moment zijn

en daarmee omzet.”

chatbots nog niet erg geavanceerd, maar de nieuwere typen kunnen spraak herkennen en leren van menselijke interactie. Voor ons weer

Klarna’s checkout-pagina is dynamisch. Zo komt de volgorde waarin

een manier om steeds betere service te bieden.”

betaalmethoden worden aangeboden tot stand op basis van eerder gekozen betaalmethoden. Webshop DAKA, een van Klarna’s klanten, zag een conversieverhoging op mobiel van maar liefst 29% na de implementatie van Klarna Checkout. Verdouw legt uit dat het aanbieden van gepersonaliseerde online content 42% beter scoort dan niet-gepersonaliseerde content. “Wij hebben om die reden een sterke focus op de gebruikerservaring, verzamelen data van individuele klanten en vragen voortdurend om feedback. Wij willen écht weten wat klanten beweegt om hen vervolgens nog beter van dienst te kunnen zijn. Daar hebben webwinkeliers veel baat bij.”

Nieuwe wet- en regelgeving. Klarna ontving in juni een banklicentie. “Als fintech-company willen wij de traditionele wereld van bankieren en betalen echt op z’n kop gaan zetten. Wat ons betreft staat de consument daarbij in alle gevallen centraal.” Momenteel is er een - politieke - discussie gaande over PSD2, de nieuwe Europese betaalrichtlijn die door lidstaten in januari geïmplementeerd moet gaan worden. Verdouw geeft aan niet op de inhoud van de richtlijn in te willen gaan, maar benadrukt wel dat Klarna veel mogelijkheden ziet om de positie, keuzes en het gemak van consumenten verder te vergroten. “Meer in het algemeen zijn wij voorstander van wet- en regelgeving die ervoor zorgt dat consumenten beter bediend en beschermd worden. Dát moet het

Download de DAKA case study van onze website en lees hoe de smoooth betaalopties van Klarna hebben bijgedragen aan een significante conversie stijging.

uitgangspunt zijn. Zo verwelkomen wij de algemene verordening gegevensbescherming (AVG), Europese regelgeving die in 2018 geïmplementeerd moet zijn en die onder meer moet gaan zorgen voor een betere bescherming van consumenten.”

www.klarna.com/nl/zakelijk/referenties


VERPAKKEN

TEKSTEN : Frank Gielen BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

’123’ levert ook in kleine aantallen maatwerk Dagelijks gaan er duizenden pakketjes door ons land of daarbuiten. Centraal daarbij staat ‘veilig verzenden’. Jan Willem Koole van 123kartonnendozen.nl en 123verzendzakken.nl weet wat dat impliceert: kwaliteit en maatwerk leveren ook als het gaat over kleine aantallen. “Eindelijk kunnen ook afnemers van wat kleinere aantallen zonder staffels bestellen.” Als leverancier van verpakkingsmaterialen weet Jan Willem waaraan veel kleine bedrijven of organisaties behoefte hebben. “Doelgericht een pakket versturen of een mailing verzenden. Het vraagt vaak niet om duizenden dozen of zakken. We anticiperen op die ondernemers door ook kleine hoeveelheden verpakkingsmateriaal tegen een scherpe prijs aan te bieden. Prijzen die ook grotere afnemers te beurt vallen.”

118 I

ONLINE

RETAILER

(KLEDING)VERZENDZAKKEN

Dat de wereld van verpakkingsmaterialen sterk in beweging is, onderschrijft Jan Willem. Hij speelt daar op in door steeds nieuwe producten en diensten aan zijn bedrijfsvoering toe te voegen. De vraag naar luxere kartonnen dozen met full color opdruk wordt beantwoord. Hetzelfde geldt voor (kleding)verzendzakken. Ook die behoren sinds kort, onder de naam 123verzendzakken.nl, tot het assortiment van Jan Willem. “Met of zonder bedrukking en tegen een marktconforme prijs-

stelling.” Hij ervaart dat de wereld van verpakkingen aan aardig wat veranderingen onderhevig is. Vooral snelheid is een issue. “Snelheid van handling draagt voor de gebruiker bij aan de snelheid waarmee de bestelling op weg gaat naar een geadresseerde. Door de verzendzakken te voorzien van een plakstrip is de verzender onder meer verlost van secundair tapen.”

TRANSPARANT

Jan Willem erkent dat verpakkingsmateriaal voor een ondernemer een ‘kostenpost’ is. “We proberen die laag te houden. Ook transparantie over prijsstelling vinden we van essentieel belang. Daarom communiceren we onze prijzen op onze website.” Hij snapt niet dat iedereen ingewikkeld doet over die kant van het zaken doen. “Door op die manier te werken, zijn we


VERPAKKEN

verlost van offertes die heen en weer gaan en daardoor tijdrovend zijn in een wereld waarin snelheid domineert. Weten waar aan en waar af en direct bestellen betekent tijdwinst.” 123kartonnendozen. nl en 123verzendzakken.nl kan daardoor de onbedrukte bestelling vrijwel direct leveren. Bedrukt en dus wat klant specifieker vraagt vanzelfsprekend wat meer doorlooptijd.

PERSONALISEREN

Op de vraag of Jan Willem nog ‘moves’ verwacht in zijn branche, is hij helder: “Mensen ontwikkelen zich, hebben wisselende wensen en daarop moet je inspelen. Stap voor stap breiden we onze dienstverlening uit met personaliseren als belangrijkste doel. Bovendien blijven we slimme oplossingen aandragen waar-

mee onze afnemers hun voordeel kunnen doen. Een scherp prijsbeleid in combinatie met kleine aantallen is daarvan een goed voorbeeld.” 123 kartonnendozen.nl en 123 verzendzakken.nl richten zich met (industriële) verpakkings-

materialen op uiteenlopende sectoren, van de technische tot de kledingbranche. Behalve dozen en zakken in alle formaten en dikten maken ook tape (al dan niet bedrukt) en vulmateriaal deel uit van de dienstverlening. I <

”Snelheid van handling draagt voor de gebruiker bij aan de snelheid waarmee de bestelling op weg gaat naar een geadresseerde” ONLINE

RETAILER I

119


LEGAL

TEKSTEN : Sophie Marks BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

EUROPEES PARLEMENT NEEMT MAATREGELEN TEGEN ONLINE FRAUDE Het Europees Parlement keurde in de loop van november een nieuwe Verordening goed die fraude door online shops dient tegen te gaan en de coรถrdinatie tussen de verschillende nationale overheden dient te versterken in de jacht op (online) fraudeurs.

120 I

ONLINE

RETAILER

>>


LEGAL

ACHTERGROND

Uit onderzoek van Europa blijkt dat in 2014, 37% van de online winkels en booking websites voor reizen, entertainment, kledij, elektronische goederen en consumentenkredieten inbreuken begingen op Europese consumentenbeschermingswetgeving. Als gevolg van dit onderzoek, maakte de Commissie in 2015 van het vergroten van het consumentenvertrouwen door middel van snelle en consistente handhaving van consumentenwetgeving, één van haar prioriteiten. De bedoeling was om één en ander te realiseren door een wijziging van Verordening 2006/2004 die reeds een kader creëerde voor de samenwerking tussen nationale overheden op vlak van consumentenbescherming.

WAT STAAT IN DE NIEUWE VERORDENING?

Aangezien consumentenbescherming, ondanks de vele Europese regels toch nog steeds erg verschillend is van lidstaat tot lidstaat ontstaan er vandaag vaak achterpoortjes voor malafide personen en ondernemingen. Deze ondernemingen maken handig gebruik van deze versnippering en gaan vaak grensoverschrijdend te werk waardoor een uniforme aanpak tegen fraude vandaag niet mogelijk bleek te zijn. De bedoeling van de Verordening is in elk geval om deze achterpoortjes te dichten door het aanduiden van één of meerdere autoriteit(en) per lidstaat en te voorzien in een gestructureerde samenwerking tussen

deze verschillende nationale entiteiten. Eén en ander zou moeten leiden tot een snellere, flexibele en consequente samenwerking tussen lidstaten inzake het afdwingen van consumentenbescherming en het consequent optreden tegen fraudeurs die consumentenwetgeving niet naleven.

HANDHAVINGS- EN ONDERZOEKSMAATREGELEN

De nationale autoriteiten beschikken over een aantal onderzoeks-en handhavingsmaatregelen. Zij kunnen hiertoe zelf initiatief nemen of werken in opdracht van de autoriteit van een andere lidstaat, indien een onderneming gevestigd op haar grondgebied grensoverschrijdend te werk gaat. Zo voorziet de Verordening bijvoorbeeld in de mogelijkheid voor de autoriteit van een lidstaat om aan de hand van ‘mystery shopping’ informatie te vergaren over bepaalde handelspraktijken van een onderneming, de bevoegdheid om onderzoek ter plaatse te verrichten en daarbij alle kantoren, terreinen of vervoersmiddelen te betreden waarvan de handelaar die wordt onderzocht gebruikmaakt, de bevoegdheid om zich alle relevante documenten en informatie te doen overmaken die verband houden met de inbreuk,… Op vlak van handhavingsmaatregelen voorziet de Verordening bijvoorbeeld in de bevoegdheid voor de nationale autoriteit om aan hosting providers de opdracht te geven de toegang tot een bepaald online portaal te deactiveren, de bevoegdheid om aan

de registar de opdracht te geven om een domeinnaam te schrappen en zelfs de bevoegdheid om administratieve geldboetes en dwangsommen op te leggen voor wat betreft inbreuken op consumentenwetgeving. Dit laatste is evenwel enkel mogelijk wanneer de handelaar een besluit of een bevel van de autoriteit niet naleeft of wanneer de handelaar een toezegging heeft gedaan die deze niet nakomt.

INWERKINGTREDING

De wettekst is goedgekeurd door het Europees Parlement maar moet nu nog formeel worden goedgekeurd door de Raad van de Europese Unie. Het is nog niet duidelijk wanneer dit precies zal zijn. In elk geval zal de Verordening 24 maanden na haar datum van inwerkintreding van toepassing zijn. Binnen die tijd dienen de verschillende lidstaten dan ook één of meerdere nationale autoriteit(en) aan te duiden die inzake bevoegd zal zijn. Voor België zou dit bijvoorbeeld FOD Economie kunnen zijn, voor Nederland de Autoriteit Consument & Markt. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bart Van den Brande, advocaat bij Sirius Legal in Antwerpen, Mechelen en Brussel I<

”Doel is om achterpoortjes te dichten door het aanduiden van één of meerdere autoriteit(en)” ONLINE

RETAILER I

121


SAMEN STAAN WE STERK

â&#x20AC;&#x153;Zodat ik mij kan focussen op de toekomst van FietsUniekâ&#x20AC;? - Edwin de Jong

Klantenservice is zoveel meer dan alleen bereikbaar zijn. Geef je klanten de beste customer experience in jouw webshop, dat zie je terug in je resultaten. Met 1850 Webshop Support geven wij jouw klanten die ervaring. Via telefoon, chat, e-mail en social media zijn wij op ieder punt van de customer journey aanwezig zodat wij samen de beste customer experience kunnen bieden. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Bezoek onze stand (240) op de Webwinkel Vakdagen of bel 088 1850 100.


Met Sisow weet ik waar ik Met Sisow weetben. ik waar ik aan toe aan toe ben. MetBezoek Sisow weet iktijdens waar ik Een complete internetkassa ons aanbedrijf toeinternetkassa ben. Een voorcomplete mijn voor een devoor webwinkel vakdagen mijn voor een scherp all bedrijf inclusive tarief. Een complete internetkassa scherp tarief. 24 all eninclusive 25 Januari voor mijn bedrijf voor een op standnummer 79 scherp all inclusive tarief.

Dé partner voor betalingen in uw webshop Dé partner voor betalingen in uw webshop Dé partner voor betalingen in uw webshop

> > >

Interesse in Sisow? Vraag vrijblijvend informatie aan op www.sisow.nl Interesse in Sisow? of bel informatie naar: 085 2aan 734 Vraag vrijblijvend op734 www.sisow.nl of bel naar: 085 2 734 734 Interesse in Sisow? Vraag vrijblijvend informatie aan op www.sisow.nl of bel naar: 085 2 734 734

< < <

op


Omnichannel Omnichannel

Eén kassasysteem voor winkel en webshopvoor Eén kassasysteem winkel en webshop

Starten met Lightspeed?

• Track online en offline verkoop

Ontvang 10% korting Starten met Lightspeed? op je eerste jaar!korting * Ontvang 10%

• • • • ••

op je eerste jaar!*

Centraal voorraadbeheer Track online en offline verkoop Real-time statistieken Centraal voorraadbeheer 24/7 tech statistieken support Real-time

• 24/7 tech support

Bezoek ons op stand: 235 020 820 23 91 Bezoek ons op stand: 235 lightspeedhq.nl/omnichannel 020 820 23 91 lightspeedhq.nl/omnichannel * Deze actie is alleen geldig bij aankoop op de Webwinkel Vakdagen 2018. Vraag de voorwaarden na op onze stand.

* Deze actie is alleen geldig bij aankoop op de Webwinkel Vakdagen 2018.

Profile for Online Retailer Publishing

OnlineRetailer editie 24 Nederland  

De informatiebron voor internet-ondernemers

OnlineRetailer editie 24 Nederland  

De informatiebron voor internet-ondernemers

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded