OnlineRetailer Nederland Editie 36

Page 1

DECEMBER 2019 / JAARGANG 7 / NUMMER 36

Webwinkel Vakdagen 2020 29 & 30 januari

Betaalplatform voor financiĂŤle instellingen

Met 1 bronbestand

www.online-retailer.nl

de hele wereld bedienen

36

WAT IS JOUW STRATEGIE? Speel in op de laatste ontwikkelingen!


DĂŠ internetkassa voor betalingen in uw webshop.

Bezoek ons op de Webwinkel Vakdagen in Utrecht op stand 322

Interesse in Sisow? Vraag vrijblijvend informatie aan op www.sisow.nl of bel naar: 085 2 734 734DIRECT VRIJSTAANDE PRODUCTFOTOGRAFIE

Voor ieder product heeft Orbitvu een passende oplossing. Kijk op www.orbitvu.nl voor alle oplossingen.

Orbitvu Benelux B.V. Kerkstraat 7 - 4273 CA Hank - Nederland | Tel.: 0031 (0)162-402801 | info@orbitvu.nl | www.orbitvu.nl


SNELLER, BETER, MOOIER? Het is altijd de moeite waard om eens kritisch te kijken hoe de workflow van je productfotografie geregeld is.

VOORDELEN VAN ORBITVU SYSTEMEN: ●

gebruiksvriendelijk packshotsysteem

2D, 360º graden en video opnames voor uw webshop

vrijstaande opname in 3 seconden gemaakt

nabewerking is niet meer nodig

bespaar veel tijd in uw workflow

snel en flexibel over hoge kwaliteit content beschikken

Bezoek onze stand op 29 & 30 Januari 2020 Jaarbeurs Utrecht

Benieuwd wat een Orbitvu systeem voor uw bedrijf kan betekenen? Overtuig uzelf door een bezoek aan onze showroom voor een live demo.


YOUR LOGISTICS SOLUTION IS OUR BUSINESS

VERHOOG DE OPSLAGCAPACITEIT EN PRODUCTIVITEIT IN UW MAGAZIJN

PLAATSBESPARING TOT 90%

INVENTARIS JUISTHEID

4 X SNELLER

FOUTLOOS WERKEN

ERGONOMISCH

EENVOUDIGE ADMINISTRATIE

WERKEN

CONTACTEER ONS VOOR EEN OPLOSSING OP MAAT ENGINEERING@VANAS.EU +32 (0)3 568 33 00 SUNNY

“Onze magazijniers zijn nu 6 keer zo productief als voordien. Twee magazijniers picken 3.000 orderlijnen per dag.”

- Bennie Kriekaard IT-manager

H. ESSERS

LASAULEC

“We realiseerden aanzienlijke plaatsbesparing en hoge snelheden. Nu kan een magazijnier tot wel 300 orderlijnen per uur verwerken.”

- Anne Lourens CEO

“500 m² vloeroppervlakte is nu gereduceerd tot 50 m² Dankzij snelle doorlooptijd kunnen bestellingen 1 uur later al uitgestuurd worden.”

- Alexander Stas Operations Manager

ONTDEK ONZE INTRALOGISTIEKE OPLOSSINGEN OP WWW.VANASENGINEERING.EU


VOORWOORD

VOOR VOOR WOORD WOORD DECEMBER 2019

WEBWINKEL VAKDAGEN 2020 280 exposanten, meer dan 250 sprekers en 13.000 verwachte bezoekers, de veertiende editie van de Webwinkel Vakdagen belooft wederom een spektakel te worden boordevol inspirerende sprekers, relevante thema’s en vele exposanten. In deze editie van OnlineRetailer vertelt een groot aantal exposanten waarom jij de beurs niet mag missen. Sinds de eerste editie in 2007 is de Webwinkel Vakdagen uitgegroeid tot dé ontmoetingsplaats voor de thuiswinkelbranche. Op de beursvloer vind je ruim 280 exposanten terug die e-commerce oplossingen bieden binnen diverse thema’s, van e-commerce platformen en logistiek tot betaalsystemen en marketing. In maar liefst elf lezingenzalen zullen voornamelijk vraagstukken uit de dagelijkse praktijk aan bod komen waarbij de bezoeker direct toepasbare tips krijgt. Daarnaast staat er een Keynote programma centraal waar topsprekers visie en lange termijn strategie zullen presenteren. Tijdens de 2020-editie staan elf thema’s centraal. Zowel de verschillende exposanten als de vele sprekers zullen je meer informatie kunnen geven over één (of meer) van deze thema’s. In alfabetische volgorde: B2B ecommerce, content & branding, crossborder, data driven insight & personalisation, logistics & fulfilment, marketing & online advertising, marketing automation & email, payment, platform economy, strategy & growth en tot slot user experience & CRO.

In een moordende markt bewegen die in een moordend tempo verandert, is niet altijd makkelijk. In 2021 is de verwachting dat e-commerce wereldwijd een omzet draait van $4,5 triljoen - dat zijn achttien nullen. Het is er dus alles aangelegen dat e-commerce integraal onderdeel wordt van de bedrijfsvoering. Wanneer jij meer rendement uit jouw online activiteiten wilt halen, ben je op de Webwinkel Vakdagen aan het juiste adres. Met een verwachte 13.000 bezoekers is er bovendien meer dan genoeg gelegenheid om te netwerken met andere webwinkeliers, multichannel retailers en prominenten uit de branche. Aanmelden voor de Webwinkel Vakdagen in Jaarbeurs Utrecht kan gratis via de website van de beursorganisatie. De Webwinkel Vakdagen is een vakbeurs voor professionals, de beurs is dan ook niet toegankelijk voor studenten. De deuren van de beurs zijn geopend op woensdag 29 en donderdag 30 januari van 10:00 tot 17:00 uur. Vanzelfsprekend is het team van OnlineRetailer ook van de partij. Niet in de gelegenheid om naar Utrecht af te reizen? Houd ons YouTube kanaal en onze socials dan nauwlettend in de gaten voor diverse video’s en een aftermovie. Voor nu alvast veel leesplezier gewenst!

Team OnlineRetailer

ONLINE

RETAILER I

7


DECEMBER 201 9 JAARGANG 7 / NUMMER 36

INHOUD

I<

OnlineRetailer

007 Voorwoord 011 Rendement verhogen

COLOFON

door slim assortimentsbeheer

014

Voor elke product

016

Shopware 6 zet in

Unfied commerce voor maximaal succes

018

Unified commerce

Om als retailer aan de steeds hogere verwachtingen van de eindklant te voldoen, is een unified commerce strategie onmisbaar. Aan het woord is Roger Van Beeck van Logitail, preferred Netsuite commerce agency partner in Europa. “De ervaring van de eindklant staat nog steeds voorop, maar alle interne systemen (back- en frontoffice) kunnen gemanaged worden via één geïntegreerd unified platform.”

021

Betaalprovider naar

024

Aanpak online

027

Online foto- en

030

De beste winkel voor

032

Verzendverpakking

035

Achteraf betalen

039

Innovaties

042

PIM, WMS en meer

044

Marketplaces must-have

047

Innovatief WMS

Uitgever Nederland: OnlineRetailer Publishing Irislaan 9a, 5595 EH Leende, Nederland T. +31 (0) 40 737 04 71 F. +31 (0) 40 206 21 58 E. Info@online-retailer.nl W. www.online-retailer.nl Uitgever België: OnlineRetailer Publishing BE Irislaan 9a, 5595 EH Leende, Nederland T. +31 (0) 40 737 02 95 F. +31 (0) 40 206 21 58 E. Info@onlineretailer.be W. www.onlineretailer.be Eindredactie: Roel van Gils Redactie: Maarten van Vliet, Sophie Marks, Frank Gielen, Stefan van der Velden, Mark Nieuwenhuis, Roel van Gils. Redactieadres: Irislaan 9a, 5595 EH Leende, Nederland T. +31 (0) 40 737 02 95 E. redactie@online-retailer.nl Bladmanagement: Tim van Lieshout E. t.vanlieshout@online-retailer.nl Secretariaat: Maddy Rutten E. administratie@online-retailer.nl Abonnementsprijs: € 39,00 per jaar inclusief BTW NL82 RABO 0118 1029 66 t.n.v. OnlineRetailer Publishing o.v.v. magazine OnlineRetailer informatie over abonnementen: T. +31 (0) 40 737 04 71 Adreswijzigingen: Schriftelijk tenmiste drie weken voor verhuizing naar: Postbus 51, 5595 EH Leende, Nederland Opzeggingen: Indien twee maanden voor het verstrijken van de abonnementsperiode geen schriftelijk bericht van opzegging is ontvangen, wordt het abonnement automatisch met een jaar verlengd. Doelgroep: OnlineRetailer wordt verspreid onder professionals werkzaam op het gebied van e-commerce en online business, directeuren en ondernemers in de markt van verkoop op afstand (web winkeliers), fysieke retailers alsmede MKB ondernemers die voornemens zijn online te gaan, merken die het kanaal online inzetten. Vormgeving/art direction: ConceptiQ Visuele Communicatie Ben Hoogmoet T. +31 (0) 40 844 65 56 E. ben@conceptiq.nl W. www.conceptiq.nl Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever en zonder bronvermelding. Hoewel dit blad op zorgvuldige wijze en naar beste weten is samengesteld kunnen uitgever en auteurs op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid van de informatie. Zij aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade van welke aard ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op deze informatie.

8

I

ONLINE

RETAILER

001 / 047

een passende verzendverpakking

B2B E-commerce

Online foto-en videocontent

18

27

Innovaties in betalen De stand van Ingenico ePayments op de Webwinkel Vakdagen staat volledig in het teken van ‘innovaties in betalen’. Ingenico ePayments levert end-to-end betaaloplossingen die bedrijven in staat stellen om te verkopen via alle kanalen: in de winkel, online en via mobiel.

39

voor maximaal succes

een hoger niveau

Marketingtrends 2020

videocontent

Orbitvu heeft bewezen ‘s werelds beste e-commerce productfoto-oplossingen te produceren en bespaart de e-commerce ondernemer behoorlijk wat tijd. De systemen fotograferen geautomatiseerd direct vrijstaand, nabewerking is niet meer nodig. Benieuwd hoe dat werkt?

op nog meer flexibiliteit

kopen en verkopen

als goede binnenkomer nog nooit zo makkelijk in betalen

in 1 oplossing in strategie

voor e-commerce


OnlineRetailer

I< Schaalbaar automatiseringsconcept

Logistiek

Met de overname van Pacoma Systems heeft Vanas Engineering een vijfde waardevolle business unit aan het gamma toegevoegd. Dat maakt het aanbod aan logistieke oplossingen compleet. Naast verschillende automatische en klassieke opslagsystemen en WMS software biedt Vanas Engineering nu dus ook material handling systemen aan.

51

051 / 101 051

Schaalbaar

055

Efficiënter facturen

automatiseringsconcept

059 Betaalplatform voor

financiële instellingen

063

Verpakken volgens

066

Winkel-app tilt fysieke

068

Altijd de

071

Van headless

075

Het spel op marketplaces

078

B2B e-commerce:

081

Wholesale opnieuw

084

Welcome to

089

WMS voor kleine en

094

Met 1 bronbestand

097

Wereldwijd paspoort

Omnichannel

Marketplaces

Winkel-app tilt fysieke winkel naar hoger niveau

Het spel op marketplaces wordt harder gespeeld

E-commerce heeft de verwachtingen en de beleving van het ‘winkelen’ naar een hoger niveau gebracht. Op de winkelvloer is ook behoefte aan vernieuwing. Je kunt niet meer een winkel runnen zoals twintig jaar geleden. Aan het woord is Niels van Golden van Colleqtive.

We kunnen vandaag niet meer om marketplaces heen. Het is een trend die onomkeerbaar is en een fenomeen dat ook steeds verder professionaliseert. Voor retailers en groothandelaars is het zaak om het spel nóg slimmer en nóg beter te spelen op marketplaces. “Je kunt het er niet meer even bij doen; het vraagt om een specialistische aanpak,” zegt Twan Rutten van marketplace specialist Vendiro.

66

75

WMS voor kleine en widdelgrote webshops

Logistiek

GoedGepickt is inmiddels een vertrouwd gezicht op de Webwinkel Vakdagen. Ook dit jaar zet de firma zijn webwinkel magazijnsoftware weer in het zonnetje in Utrecht. Eigenaar Stan Janssen vertelt ons alvast over de nieuwste features en koppelingen die zijn toegevoegd.

89

Betalen en opvolgen

circulaire economie

winkel naar hoger niveau beste prijs naar Endless

wordt harder gespeeld Denk groot, acteer stapsgewijs

uitgevonden smooth

middelgrote webshops de hele wereld bedienen voor je product

101

Webwinkel Vakdagen 2020

ONLINE

RETAILER I

9


B2B bedrijven geloven niet in online marketing

B2C

online marketing resultaat

B2B

online marketing resultaat

Of toch wel? Online marketing voor B2B lijkt steeds meer op online marketing voor B2C. Zo oriÍnteren B2B zich ook eerst online. Daarvan bevindt zo’n 60% zich onder de radar om een weloverwogen beslissing te nemen. Dat is dus geheel zonder de invloed van een sales vertegenwoordiger. Kortom, voor B2B is het nu belangrijk om online vindbaar te zijn. Online marketing is daarvoor onmisbaar. Haal jij al het maximale uit jouw online B2B marketing? Vraag Blauwe Monsters om vrijblijvend een audit van je online marketing strategie te maken.

Online marketing bureau (info@)blauwemonsters.nl | +31 20 893 26 56


VOORRAADBEHEER

TEKSTEN : Frank Gielen BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

RENDEMENT VERHOGEN

DOOR SLIM

ASSORTIMENTS-

BEHEER

Retailers krijgen met steeds meer verkoopkanalen en grote(re) assortimenten te maken. De online omzet groeit jaarlijks met twintig tot dertig procent, maar helaas daarmee ook de voorraad. Dat weet Blokker als geen ander. Rutger Schepers van Blokker en Arjan Levisson van Slimstock vertellen over hoe je als retailer het rendement kunt verhogen door slim assortimentsbeheer.

>> ONLINE

RETAILER I

11


Your business. With care. We believe in people. And we know that behind every debt there is a person. By making it easier for people to do the right thing, and to honor their agreements, we can make a difference in society, and you can rely on getting paid for your products and services.


VOORRAADBEHEER

KENNISPARTNER

”WIJ ZIEN DAT BEDRIJVEN DIE INVESTEREN IN KENNIS OP HET GEBIED VAN VOORRAAD MANAGEMENT TOT BETERE BESLISSINGEN KOMEN EN DAARMEE TOT EEN HOGERE SUPPLY CHAIN PRESTATIE” Goed assortimentsbeheer kan een bepalende factor zijn voor de winst of verlies van een bedrijf. “Grote assortimenten leiden tot veel voorraad, hoge kosten en dat gaat ten koste van de marges,” zegt Arjan Levisson. Slimstock levert software en kennis op het gebied van voorraadbeheer en doet dat wereldwijd voor ruim duizend klanten. Eén van die klanten is retailbedrijf Blokker. “Ons complete omnichannel kanaal, dat wil zeggen de winkels, het distributiecentrum en de webshop, worden aangestuurd door Slim4 van Slimstock,” vertelt Rutger Schepers, supply chain manager bij Blokker.

HYBRIDE OPLOSSING

Om één van de grootste online partijen van Nederland te worden, dacht Blokker Holding jaren geleden er goed aan te doen de online en offline voorraden strikt te scheiden. “Die visie is inmiddels achterhaald,” zegt Rutger Schepers. “Sterker nog, het distributiecentrum dat sec was ingericht voor online fulfilment is intussen gesloten. Het kostte gewoon te veel geld.” Komt nog bij dat de laatste jaren Blokker Holding aardig is ontvlochten. “De nieuwe online strategie richt zich vooral op het verhogen van het rendement en het verlagen van de kosten in plaats van een zo groot mogelijk eigen assortiment aan te boren. Ons eigen assortiment is

drastisch verkleind en onder één dak gebracht. Via onze nieuwe hybride filosofie – winkels, webshop en een marketplace waar andere retailers op kunnen aansluiten – kunnen we toch het assortiment laten groeien zonder rendement te verliezen. We hanteren strikte regels voor het rendement per artikel.”

STUREN OP MARGE

Voorraadoptimalisatie voor webshops draait om data en vergt een slim samenspel van voorraadbeheer en marketing, stelt voorraadexpert Arjan Levisson. “Door marketing te voeden met de juiste voorraaddata uit Slim4, kun je als bedrijf snel inspelen op ontwikkelingen. Denk aan het opzetten van een promotiecampagne voor artikelen met een hoge voorraad of het tijdig stopzetten van promoties als je uit voorraad dreigt te raken. Door snel te reageren kun je in de online wereld veel winst behalen.” Sturen op het rendement van het assortiment is voor retailbedrijven cruciaal. “Met Slim4 kunnen onze klanten perfect sturen op marge. De software rekent uit welke producten in welke hoeveelheden er per verkoopkanaal nodig zijn. Retailers kunnen hiermee op verschillende locaties de juiste voorraad aanhouden en met een optimale beschikbaarheid per kanaal, hun omzet én marges verbeteren.”

Slimstock heeft als partner op het gebied van de supply chain een belangrijke bijdrage geleverd aan de transformatie van Blokker. “We zijn behalve softwareleverancier ook kennispartner, want kennis is cruciaal in zulke projecten. Met voorraad raak je alle processen binnen een retailbedrijf. Je moet op directieniveau strategische keuzes maken en die op de juiste manier vertalen naar operationele beslisregels. Wij zien dat bedrijven die investeren in kennis op het gebied van voorraad management tot betere beslissingen komen en daarmee tot een hogere supply chain prestatie. Via onze Slimstock Academy bieden we een breed scala aan trainingen en opleidingen op het gebied van supply chain management. Hiermee helpen we bedrijven om hun kennisniveau op peil te brengen en meer rendement uit Slim4 te halen.”

KENNISSESSIE ‘BETER ASSORTIMENTSBEHEER’ WEBWINKEL VAKDAGEN

Retailers krijgen met steeds meer verkoopkanalen en grotere assortimenten te maken. De traditionele supply chain bestaat niet meer. In plaats van goederen die via producent, groothandel en retailer naar de consument gaan, zijn supply chains veel meer hybride geworden. Waar leg je binnen een omnichannel retail landschap de voorraad neer voor de beste service? Met een groeiend assortiment, meer verkoopkanalen en meer voorraadpunten, blijkt dit in de praktijk heel lastig aan te sturen voor bedrijven. Tijdens de kennissessie ‘Verhoog uw marges door beter assortimentsbeheer’ op de Webwinkel Vakdagen geven de voorraadexperts Rutger Schepers van Blokker en Arjan Levisson van Slimstock tips voor het managen van grote assortimenten in een omnichannel retailomgeving. Assortimentsbeheer betekent keuzes maken, maar aan welke knoppen moet je draaien om de omzet en de marges te maximaliseren en actief assortimentsbeheer te voeren. Wat zijn de gouden tips? Wat zijn de ervaringen bij Blokker? Wat kunt u hier van leren en toepassen in uw eigen operatie? I <

ONLINE

RETAILER I

13


VERPAKKEN

TEKSTEN : Stefan van der Velden BEELDMATERIAAL: Topa Verpakkingen

Voor elk product bestaat een passende verzendverpakking De verzendverpakking is voor veel retailers van oudsher maar bijzaak. Tegenwoordig is de ontvanger echter kritisch op de verpakking en zegt het iets over jou als webwinkelier. Aan het woord is Martijn Boog van Topa Verpakking. Hij pleit voor meer aandacht rond verpakkingen. “De consument accepteert een te grote doos vol met opvulmateriaal niet langer. Op de Webwinkel Vakdagen nemen we bezoekers mee in de wereld van verpakkingen en laten wij zien dat voor elk product een passende verzendverpakking bestaat.”

Als één van de grootste verpakkingsleveranciers van de Benelux hecht Topa Verpakking veel waarde aan duurzaamheid. “De eerste duurzame stappen zetten, begint met het omarmen van een nauw omsluitende verpakking die tegelijkertijd voldoende bescherming biedt,” schetst Martijn. “Het minimaliseren van verpakkings- en opvulmateriaal is een tendens die zich onverminderd voortzet. Ons advies is dan ook om vooral eens in de spiegel te kijken en na te gaan wat je zelf kan doen om op verpakkings- en opvulmateriaal te besparen. De resultaten zijn vaak verbluffend.”

HETZELFDE RECEPT

Topa Verpakking toont tijdens de Web-

14 I

ONLINE

RETAILER

winkel Vakdagen verschillende artikelen van klanten met daaromheen de verpakking die ze van de verpakkingsspecialist afnemen. Martijn vervolgt: “Voor elk artikel geldt in feite hetzelfde recept: niet te veel loze ruimte, maar een goed omsluitende verpakking die ook nog eens promotioneel goed oogt. Want ook dat laatste wordt meer en meer belangrijk en hoeft per definitie niet de wereld te kosten. Met een bedrukte tape maak je al een statement. We laten bezoekers zien dat er verschillende manieren zijn om een product te beschermen en verpakken. Niet altijd is een doos het aangewezen middel. Een verzendzak kan in veel gevallen prima volstaan met als voordeel dat het pakketje altijd afgeleverd kan worden door de brievenbus, ongeacht

of de ontvanger thuis is of niet. Als verpakkingsspecialist kunnen we alles verpakken, dat dragen we breed uit in Utrecht.”

MILIEUVRIENDELIJKE ALTERNATIEVEN

De retailsector is de afgelopen jaren significant veranderd. “Steeds meer gevestigde namen verdwijnen uit het straatbeeld,” merkt Martijn op. “Uit recent onderzoek blijkt dat de afgelopen tien jaar 11.000 van de 80.000 winkels zijn verdwenen, terwijl het aantal webshops nog steeds elk jaar groeit. De omzet van webshops stijgt jaar na jaar zelfs met dubbele cijfers. Dat betekent dat het aantal pakketverzendingen substantieel toeneemt. Ieder jaar komen er 50 miljoen pakketverzendingen bij. Deze


VERPAKKEN

MARTIJN BOOG

Topa Verpakking

ontwikkeling heeft ook invloed op ons als verpakkingsspecialist. Een bijkomend aspect is dat een verpakking uiteindelijk afval wordt, zo weten wij. Daarom maken wij gebruik van milieuvriendelijkere materialen en onderzoeken wij ook alternatieve mogelijkheden. Een van de laatste ontwikkelingen is bijvoorbeeld een alternatief voor de verzendenvelop met luchtkussenfolie. De folie wordt vervangen door een

papierenluchtkussen en biedt dezelfde bescherming.” Topa Verpakking wordt internationaal erkend voor zijn kennis van en visie op verpakken. “Ons grote assortiment, eigen productie én ons innovatie- en ontwikkelingscentrum, zorgt ervoor dat wij alles in huis hebben om samen met onze klanten processen te optimaliseren. Tijdens een

bezoek aan onze stand op de Webwinkel Vakdagen hopen wij bezoekers te inspireren en na te laten denken over hun verpakkingsoplossingen. De verpakking is geen bijzaak, maar een belangrijk onderdeel waarmee je je als retailer kunt onderscheiden, mits je het op een doordachte manier aanpakt,” zegt Martijn tot besluit. I <

”De verpakking is geen bijzaak, maar een belangrijk onderdeel waarmee je je als retailer kunt onderscheiden, mits je het op een doordachte manier aanpakt” ONLINE

RETAILER I

15


E-COMMERCE

TEKSTEN : Mark Nieuwenhuis BEELDMATERIAAL: Shopware

SHOPWARE 6 ZET IN OP NÓG MEER FLEXIBILITEIT Bedrijven moeten flexibel zijn als ze op de lange termijn relevant willen blijven. Dat wil zeggen, eenvoudig kunnen anticiperen op nieuwe trends, technologieën en veranderingen in de markt, maar bovenal: voldoen aan de veranderende winkelvoorkeuren van klanten. Shopware heeft zich bewezen als een zeer stabiele, betrouwbare en krachtige e-commerce oplossing. De nieuwste release – Shopware 6 –geeft retailers met zijn APIfirst benadering de vrijheid om hun groeipotentieel snel en gemakkelijk te realiseren. Met meer flexibiliteit en minder complexiteit.Wiljo Krechting van Shopware geeft ons alvast een voorproefje van Shopware 6 dat groots wordt gepresenteerd op de Webwinkel Vakdagen. Als het gaat om het selecteren van een ecommerceplatform, is het nemen van de juiste beslissing van cruciaal belang, niet alleen rekening houdend met wat het platform vandaag kan, maar ook rekening hou-

16 I

ONLINE

RETAILER

dend met eventuele evoluties in de toekomst, zegt Krechting. “We hebben daarom Shopware 6 helemaal opnieuw opgebouwd. Met de API-first benadering, is het nieuwe platform ontworpen voor de klantbelevingen van vandaag en de ervaringen die zich in de toekomst kunnen voordoen.” Shopware is een toonaangevend e-commercesysteem en wordt gebruikt door vele toonaangevende Europese merken, retailers en fabrikanten in zowel B2C als B2B. “Vanuit ons hoofdkantoor in Schöppingen, Duitsland, vertrouwen onze 200 medewerkers op een wereldwijd netwerk van 1.200 verkoop-, technologieen oplossingspartners. Een community met honderdduizenden leden geeft klanten toegang tot meer dan 3.500 extensies en gecertificeerde professionele ondersteuning.”

BREDE BASIS

Shopware 6 is dus een complete herschrijving van Shopware. Krechting: “Natuurlijk hebben we het wiel niet opnieuw uitgevonden voor aspecten waar we blij mee waren in Shopware 5; tegelijkertijd wilden we veel onderwerpen verbeteren die we niet in de vorige generatie hebben kunnen implementeren. Bovendien hebben we veel nagedacht over hoe e-commerce er over een paar jaar uit zou kunnen zien, aan welke vereisten we misschien moeten voldoen en welke klantensegmenten we willen bereiken. We kwamen er al snel achter dat het niet om hype-technologieën ging, maar om het creëren van een brede basis waar zowel kleine retailers als zakelijke

verkopers succesvol mee zouden kunnen zijn. En dat is Shopware 6: eenvoudig, flexibel, ultramodern en open source. Bij het creëren van Shopware 6 wilden we onze retailers een duurzame oplossing bieden die de tand des tijds kon doorstaan, dus de nieuwe technologische basis is gebaseerd op standaard technologieën: Symfony voor het standaardraamwerk, Vue.js voor de administratie, Twig voor de sjabloon-engine en Bootstrap als het CSS-framework.”

EÉN GEÏNTEGREERD SYSTEEM

Krechting licht enkele belangrijke features van Shopware 6 toe. “Op basis van onze ervaringen met kleine, middelgrote en grote e-commerceprojecten vroegen we ons af: wat willen eindklanten? Wat hebben retailers en ontwikkelaars nodig om aan de verwachtingen van de klant te voldoen? Het resultaat is dat Shopware 6 consequent de API-first benadering volgt en de nodige flexibiliteit biedt voor de retail; onafhankelijk van plaats, tijd en device. Met behulp van API’s kunnen afzonderlijke componenten, zoals de storefront / administratie, of zelfs oplossingen van derden zoals ERP, PIM of CRM worden gekoppeld binnen één gecentraliseerd en geïntegreerd systeem. Dit betekent dat elke retailer dezelfde mogelijkheid heeft om snel op marktveranderingen te reageren en boeiende klantervaringen te creëren. Het overkoepelende doel: jouw als merk, retailer of fabrikant meer aanwezig maken in het dagelijks leven van mensen en zo nieuw groeipotentieel ontketenen.”


E-COMMERCE

”MET DE API-FIRST BENADERING, IS HET NIEUWE PLATFORM ONTWORPEN VOOR DE KLANTBELEVINGEN VAN VANDAAG EN DE ERVARINGEN DIE ZICH IN DE TOEKOMST KUNNEN VOORDOEN” SHOPPING EXPERIENCES

Voor internationalisering heeft Shopware nieuwe concepten ontwikkeld voor vertalingen, de afhandeling van bruto- en nettoprijzen, evenals prijzen per valuta. Het nieuwe concept Verkoopkanalen biedt een nieuw perspectief op extra kanalen zoals eBay, Amazon, Instagram, enz. Daarnaast is Shopping Experiences een voortzetting van de functie Shopping Worlds van Shopware 5, maar met verbeteringen op het gebied van bruikbaarheid en ontwerpmogelijkheden. “Vrijwel elke inhoudspagina van de online shop kan worden aangepast, en dat geldt voor alle verkoopkanalen,” zegt Krechting. “Voor de retailer verloopt het creëren van Shopping-ervaringen uitermate intuïtief en vereist het geen ontwerpaffiniteit of voorafgaande technische kennis. Datzelfde geldt voor de nieuwe Rule Builder, waarin retailers de vrijheid hebben om Shopware aan hun

eigen bedrijfsmodel aan te passen zonder enige programmeerinspanning. Volgens het ‘configuratie via codering’-principe, kan je eenvoudig ‘dynamische groepen’ creëren (bijvoorbeeld een groep van alle klanten ouder dan 18 jaar), klanten speciale prijzen of een speciale inhoud geven of bestellingen / betalingen / zendingen voor ene groep beperken. Met de nieuwe Rule Builder kan Shopware 6 voldoen aan vereisten waarvoor in het verleden een aangepaste extensie nodig was.” Migratie-assistent Voor welk type retailer is Shopware 6 geschikt? “Eigenlijk elke retailer,” benadrukt Krechting. “En we maken de overstap ook eenvoudig. Of een retailer nu migreert van Shopware 5 of een ander platform, we hebben een Migratie-assistent ontwikkeld die de retailer stap voor stap door het proces van overschakelen naar Shopwa-

re 6 leidt. Dat wil overigens niet zeggen dat we nu stoppen met Shopware 5. Shopware 5 is een zeer stabiele, betrouwbare en krachtige e-commerce oplossing. In de komende vijf jaar bieden we langdurige ondersteuning voor Shopware, die releases en beveiligingsupdates omvat. Naast het reguliere onderhoud en verbeteringen, zullen we blijven reageren op feedback van de community en nieuwe functies in het product opnemen.” Ook benieuwd naar de mogelijkheden? “Ga naar shopware.nl voor meer informatie over hoe onze software uw bedrijf kan laten groeien! We praten graag met u persoonlijk over uw online doelen en projectvereisten. Alvast tot ziens op de Webwinkel Vakdagen.”

Bezoek ons tijdens de Webwinkel Vakdagen op standnummer 213. I <

ONLINE

RETAILER I

17


TEKSTEN : Sophie Marks BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

B2B E-COMMERCE

UNIFIED COMMERCE PLATFORM VOOR

MAXIMAAL CUSTOMER SUCCESS Om als retailer aan de steeds hogere verwachtingen van de eindklant te voldoen, is een unified commerce strategie onmisbaar. Aan het woord is Roger Van Beeck van Logitail, preferred Netsuite commerce agency partner in Europa. “De ervaring van de eindklant staat nog steeds voorop, maar alle interne systemen (backen frontoffice) kunnen gemanaged worden via één geïntegreerd unified platform.” Roger vertelt hoe Logitail ondernemers helpt met het realiseren van de groeistrategie, vooral in B2B.

Het Netsuite unified commerce platform dat Logitail implementeert is een true cloud platform om e-commerce integraal te voorzien, zowel voor B2C als B2B. “Onze focus ligt echter meer en meer op B2B,” zegt Roger. “In deze sector is een veel grotere groei mogelijk dan in B2C, want B2B loopt sterk achter op dat vlak. In 2020 zetten we daar vol op in en dan vooral gefocust op scale-ups en mid-market bedrijven, ondernemingen met over het algemeen nog veel potentieel, zeker met ons unified commerce platform. Geen enkel ander platform is namelijk in staat alle interne systemen integraal te voorzien.”

18 I

ONLINE

RETAILER

MEER PIEKMOMENTEN PER JAAR

Retailers mogen volgens Roger het effect van campagnes die over komen waaien uit Amerika en Azië niet onderschatten. Denk bijvoorbeeld aan Black Friday, Singles Day, Cyber Monday, enz. “Retailers moeten zich realiseren dat er meerdere piekmomenten in het jaar zijn om sales te gaan doen. Veel meer dan vroeger. Bedrijven die op een seamless platform zijn geïntegreerd, zoals Netsuite, moeten zich dan geen zorgen maken of de backoffice de pieken aan in de webshop wel kan volgen. Wij bieden Netsuite aan als Software as a Service en kunnen waar nodig snel bijschakelen. Want onderschat de kracht van bijvoor-

beeld een Black Friday promotie niet, ook in B2B. Een fenomeen dat zeer hard groeit en meer mainstream geraakt. Gemiddeld hebben retailers op Black Friday in 2019 zo’n 40% meer volume gegenereerd dan het jaar ervoor.”

CUSTOMER SUCCESS

Het feit dat de front- en backoffice in Netsuite volledig integraal gekoppeld zijn binnen hetzelfde platform, biedt volgens Roger vele voordelen. “Zo kan je bijvoorbeeld real-time zien wie er in de webshop aan het ‘winkelen’ is, wie een salesorder heeft vervolledigd of wie nog wat extra ‘aandacht’ nodig heeft en ‘na-gemaild’ moet


B2B E-COMMERCE

worden. Netsuite zet sterk in op customer success, de klant staat centraal. Belangrijk voordeel is ook dat het platform halfjaarlijks een update krijgt, waar alle klanten automatisch van profiteren. Iedere nieuwe release betekent ook een uitbreiding in functionaliteiten. Een recente uitbreiding is bijvoorbeeld de mogelijkheid om een gepersonaliseerde catalogus aan te maken binnen het assortiment. Ook worden er steeds meer functionaliteiten in Netsuite toegevoegd in functie van B2B.” Volgens Roger moeten we niet spreken over de toekomst in e-commerce. “De toekomst is hier en nu. Coolblue is voor velen

dé referentie op het vlak van customer success, zowel voor B2C als B2B. Veel retailers willen een vergelijkbare experience kunnen bieden. Wij helpen ze die stappen te maken.” Op de website van Logitail is een demostore ingericht (op aanvraag kan een

demo gegeven worden), waaronder ook een B2B variant. “Op die manier kunnen we potentiële klanten perfect laten zien wat de mogelijkheden zijn van Netsuite,” zegt Roger Van Beeck tot besluit. I <

”Het feit dat de front- en backoffice in Netsuite volledig integraal gekoppeld zijn binnen hetzelfde platform, biedt vele voordelen” ONLINE

RETAILER I

19


Verhoog de omzet van jouw webshop Nu €1,- per order! *Uitgaande van gemiddeld orderbedrag van €50,-

Nutot tot31 31december maart 2020 Nu 2019

€1,- per order*

[

Toetskosten: €0,50 Premie: 1% Totaal: €1,00

Jouw voordelen met AchterafBetalen

[

Hogere conversie Wil je ook de omzet van jouw webshop verhogen? Bied je

Met AchterafBetalen van Focum ben je verzekerd van 100%

klanten dan de mogelijkheid om achteraf te betalen. Dit is

betaalgarantie, het hoogste acceptatiepercentage van de markt

klantvriendelijk, straalt vertrouwen uit en verhoogt je omzet.

en een scherpe prijs!

Meld je aan aan vóór vóór 31 31december maart 2020 bij bij 2019 AchterafBetalen en bespaar! Meer weten? Wil je ook AchterafBetalen in jouw webshop aanbieden? Neem dan contact met ons op via naast staande gegevens

T. 088-7306500

en vraag naar onze scherpe tarieven!

E. info@achterafbetalen.nl

www.achterafbetalen.nl

+


PAYMENT

TEKSTEN : Stefan van der Velden BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

BETAALPROVIDER TECHNISCH EN GRAFISCH NAAR EEN HOGER NIVEAU Sisow blijft voortdurend vernieuwen en verbeteren. De Payment Service Provider (PSP) heeft recent een nieuwe frisse look aangemeten gekregen – dat binnenkort live gaat voor alle Sisow klanten – en heeft ook op technisch vlak vooruitgang geboekt. Dat heeft geleid tot een makkelijker en vooral soepeler aanmeldproces, maar ook tot nieuwe betaalmethoden waaronder SprayPay voor gespreid betalen. Business development manager Robert Theuws vertelt ons er graag meer over.

Sisow is al jaren een vertrouwd gezicht in Nederland & België en intussen een gewaardeerde PSP door vele etailers. “We volgen de ontwikkelingen in de betaalmarkt op de voet, maar zijn ook kritisch naar onszelf. Dat is ook de reden dat ons platform recent een makeover heeft ondergaan,” zegt Robert. “Met de frisse look and feel komt ons platform nog beter tot zijn recht.” De kracht van Sisow is volgens Robert het feit dat etailers gebruik kunnen maken van een omvangrijk assortiment aan betaalmethoden, zonder abonnement waarbij je alleen voor succesvolle transacties betaalt. Niet meer en niet minder.

TECHNISCHE UPDATE

Behalve een grafische update is ook de techniek verder verbeterd. “De aanmeldprocedure is enorm versimpeld en kan voortaan stukken sneller worden doorlopen. Onze klanten willen natuurlijk zo snel

mogelijk betalingen kunnen ontvangen. Alle velden voor de aanmeldprocedure worden door ons voor zover mogelijk al voor ingevuld op basis van eerder contact of een offerte. Voor de etailer is het slechts een kwestie van controleren, waar nodig verder aanvullen en ondertekenen. Theoretisch zou een webwinkelier al binnen tien minuten een account bij ons kunnen aanmaken en implementeren in de webshop. Dan moeten wel alle stelregels kloppen,” benadrukt de business development manager. “Neemt niet weg, dat in veel gevallen een nieuwe klant binnen enkele uren is aangesloten.” Maar daar blijft het niet bij, want Robert verklapt alvast dat de techneuten binnen Sisow bezig zijn om het aanmeldproces met behulp van api’s nóg sneller te laten verlopen. Wordt dus vervolgd.

GESPREIDE BETALING

Een van de meest recente uitbreidingen

>>

binnen het aanbod van Sisow, die binnen enkele maanden live gaat, is SprayPay voor gespreid betalen. “Gespreid betalen neemt een enorme vlucht in de betaalmarkt. Ook consumenten zijn er gevoelig voor,” meent Robert. “De limiet voor gespreid betalen ligt op 3.500 euro en 36 maanden. In de regel zullen de meeste transacties variëren tussen 500 en 1.500 euro. Deze betaalmethode is vooral bedoeld voor mensen die bijvoorbeeld het geld niet direct hebben om een defecte wasmachine te vervangen. Middels SprayPay kunnen ze toch de aankoop doen en het bedrag binnen een jaar of twee jaar (gespreid) terugbetalen.”

NIEUWSTE KLARNA API LIVE

Sisow volgt de betaalmarkt dus op de voet. Robert: “Zo hebben wij recentelijk de nieuwste Klarna API geïnstalleerd om ook hiermee weer volledig up-to-date te zijn. Daarnaast houden we Apple Pay en recur-

ONLINE

RETAILER I

21


INVENTORY OPTIMISATION

VERHOOG UW MARGES DOOR

beter assortimentsbeheer Tijdens de Webwinkel Vakdagen houden de voorraadexperts Rutger Schepers van Blokker en Arjan Levisson van Slimstock dagelijks een kennissessie over het managen van grote assortimenten. Aan welke knoppen moet u draaien om met het juiste assortiment de omzet en de marges te maximaliseren? Wat zijn de ervaringen bij Blokker? Tijdens deze sessie krijgt u gouden tips die u direct in uw eigen praktijk kunt toepassen. Hulp nodig bij uw assortimentsbeheer of het optimaliseren van uw voorraad? Neem dan direct contact met ons op.

FORECASTING

VOORRAADOPTIMALISATIE

PROMOTIE MANAGEMENT

ASSORTIMENT PLANNING

OMNI-CHANNEL OPTIMALISATIE

PRODUCT LEVENSCYCLUS MANAGEMENT

ABC ANALYSE

Bezoek ons op stand 81

29-30 januari 2020 - Jaarbeurs Utrecht

+31 (0)570 63 84 00

slimstock.com

experts in inventory optimisation


PAYMENT

ring payments nauwlettend in de gaten en houden we onze tarieven continu onder de loep. We krijgen dagdagelijks telefoon van consumenten over de bestelling, omdat onze naam – net als de naam van de etailer overigens – wordt getoond op de bankafrekening. Die vragen willen we afvangen met onze live chat door ze snel naar de juiste webshop te leiden, voorzien van factuurnummer en besteldatum. Zie het als een toegevoegde waarde voor onze klanten. Buiten dit is het ook erg handig om snel antwoord te kunnen geven op korte vragen.” Zonder abonnement kunnen etailers gebruikmaken van het omvangrijke betaalassortiment van Sisow. “Onze klanten betalen alleen per succesvolle transactie.” Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met Sisow of bezoek de betaalprovider tijdens de Webwinkel Vakdagen. I <

”DE KRACHT VAN SISOW IS HET FEIT DAT ETAILERS GEBRUIK KUNNEN MAKEN VAN EEN OMVANGRIJK ASSORTIMENT AAN BETAALMETHODEN, ZONDER ABONNEMENT EN ENKEL BETALEN PER SUCCESVOLLE TRANSACTIE”

ONLINE

RETAILER I

23


SEO

TEKSTEN : Robert Hoebe, Blauwe Monsters BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

Concrete aanpak online marketingtrends 2020 2020 is begonnen. In dit artikel lees je welke online marketing trends er dit jaar belangrijk zijn/worden voor jou als marketeer. We nemen je in dit artikel mee in verschillende trends. Het creëren van content marketing, het optimaliseren van deze content en het personaliseren ervan.

Er zijn diverse voorspellingen over de trends en ontwikkelingen die ons te wachten staan in 2020 op het gebied van content en in het verlengde content marketing. Op basis van onze eigen ervaring, de wensen van onze klanten en de visies van andere experts komen de volgende trends naar voren.

TERUGKEREN NAAR DE ESSENTIE VAN CONTENT MARKETING

De afgelopen jaren zijn we massaal content gaan creëren. Die content heeft niet altijd een afgebakend doel gehad. Zo is een groot deel ontstaan puur omdat er content op een website moest staan. Daarnaast heeft de focus in veel gevallen gelegen op zoekmachineoptimalisatie tijdens het proces van de content creatie. Al deze feiten gecombineerd resulteren in een terugkeer naar de essentie van content marketing. Door middel van content kun je namelijk zo veel meer doelen behalen die niet direct iets te maken hebben met SEO. Denk bijvoorbeeld aan lange termijn doelen, brand awareness of engagement met jouw doelgroep.

24 I

ONLINE

RETAILER

Voor goede content marketing in 2020 zul je daarom andere (en meer diverse) doelen moeten stellen. Het vooraf bepalen van KPI’s en het concreet maken van doelen voor de content zal vervolgens leiden tot het inzetten van diverse soorten content. Denk bijvoorbeeld aan content speciaal gecreëerd voor de diverse fasen van de customer journey. Kortom, bij content marketing zal content in al zijn vormen weer centraal komen te staan.

EEN OVERKOEPELENDE MARKETINGSTRATEGIE SPECIAAL VOOR CONTENT

De reikwijdte en de grenzen van content marketing zijn inmiddels zo vloeiend dat distributie steeds meer en meer omvat. Zo komen er nog steeds nieuwe platforms en kanalen bij waar je als bedrijf ook jouw waardevolle content wil verspreiden. Hierdoor zal in 2020 de noodzaak voor een


SEO

MACHINE LEARNING & EXPERIMENTATIE

A/B testing, split-testing en al die andere dingen: we kennen ze goed en gebruiken ze graag. Al zien we alsnog veel partijen die niet voldoende aandacht besteden aan data gedreven experimentatie. Experimentatie is al vele jaren één van de meest prominente werkzaamheden binnen conversie optimalisatie. In 2020 kunnen we hier echter nog verder mee. De technologie is verder gegaan, waardoor we met steeds meer elementen en features - die eerst niet mogelijk waren zonder aanzienlijke hoeveelheden development werk - kunnen testen. Gebruiker-gericht ontwerpen en interactie Het lijkt alsof we het allemaal zijn vergeten, maar landingspagina’s zijn bedoeld om bezoekers te informeren met de kennis die ze nodig hebben en om hen tot actie te laten overgaan. Vaak zien we echter nog sites vol met verwarrende navigatiepaden, producten en diensten die een veelvoud van pagina’s nodig hebben om uitgelegd te worden en formulieren waar je echt niet warm van wordt om ze in te vullen.

concrete, overkoepelende marketingstrategie speciaal voor content aanzienlijk toenemen. Diverse experts kaarten aan dat content interactief en gepersonaliseerd moet zijn aankomend jaar. Om daaraan te voldoen en dat op elk platform en ieder kanaal te realiseren is een goede contentmarketingstrategie essentieel. Hierbij zal ook data driven content zijn meerwaarde aantonen. Door middel van een duidelijke Brand Identity die verweven is in alle content en communicatie onderscheid jij je vervolgens van de concurrent. Het is in 2020 dus niet meer voldoende om simpelweg content te creëren en jouw website te vullen met inhoud. Bezoekers willen én verwachten steeds meer. Om optimaal aan dit verwachtingspatroon te kunnen voldoen, moet je een overkoepelende strategie opstellen voor content waarbij je diverse soorten content en hun beoogde doelen ook meeneemt.

HAPKLARE CONTENT MET DE NADRUK OP VISUELE ASPECTEN

Met alleen content waarmee je jouw kennis en expertise aantoont ga je het niet redden in 2020. Zorg er dit jaar voor dat er ook hapklare content te vinden is op jouw website. Dit is content die makkelijk verteerbaar is. “Kort en krachtig” zijn daarvan de kernpunten. De meest eenvoudige manier om hapklare content te creëren is door middel van visuele aspecten. Een foto zegt immers meer dan 1.000 woorden. Is het mogelijk om in jouw content visuele middelen in te zetten die ook werkelijk bij-

dragen aan de waarde van het stuk? Doe het dan! Dat soort content zal aankomend jaar namelijk het verschil maken.

OPTIMALISEER EN PERSONALISEER JE CONTENT VOOR JE DOELGROEP

Wanneer je aan de slag gaat met deze verschillende vormen van content is het belangrijk dat je de content optimaliseert en personaliseert. Conversie optimalisatie (CRO) is relatief nieuw. Waar SEO en SEA al (bijna) sinds de geboorte van het internet een onderdeel van het marketingbudget zijn, zien we nog altijd dat CRO iets te abstract is voor velen. Volgens diverse onderzoeken onder marketeers en digital innovators, is CRO (en digital analytics!) één van de grootste kansen en belangrijkste investeringsposten van deze tijd.

GEAVANCEERDE SEGMENTATIE & PERSONALISATIE

Personalisatie is gaaf: niet alleen voor jouw merk, maar ook voor je klanten. Meer dan 70% van de consumenten geeft aan baat te hebben bij gepersonaliseerde landingspagina’s en content. Hier kunnen wij als marketeers dan ook alsmaar verder mee. Denk aan de CDP’s die als paddenstoelen uit de grond springen. Door een combinatie van kanalen, data, bezoekersprofielen en krachtige technologieën zijn we in staat om diep te segmenteren en onze klanten gepersonaliseerde klantreizen en webpagina’s te bieden. Dat werpt zo zijn vruchten af. Voor een van onze klanten hebben we hiermee de maandelijkse omzet met 44% kunnen laten groeien.

Bezoekers tot interactie oproepen kan subtiel. Bijvoorbeeld door laagdrempelige micro conversies aan te bieden. Of iets grotere, maar zeer waardevolle acties te laten uitvoeren. Zo deed Eneco dat enige tijd terug, door een bezuinigingscalculator te lanceren. Het resultaat: bijna duizend nieuwe leads in enkele weken tijd. Was het de investering in een nieuwe feature waard? Ik denk het wel.

CRO ALS STANDAARD BEZIGHEID

De mobiele ervaring wordt alsmaar (nog steeds!) belangrijker. Al jaren wordt het credo ‘mobile first’ geroepen, maar nog steeds zien we zo enorm veel websites en -shops waar op mobile de conversie (optimalisatie) achterblijft. Niet alleen wenst de bezoeker een mobiele website die snel laadt en eenvoudige navigatiepaden heeft: ook Google let hier steeds meer op. De zoekmachine waardeert en indexeert mobiele websites nu eenmaal anders dan hun desktop varianten. Google probeert haar algoritme dan ook steeds verder te ontwikkelen richting de gebruikerservaring. Middels CRO kan je hier absoluut op inspelen. Benieuwd hoe je optimaal kan inspelen op bovenstaande trends? Neem contact op met Blauwe Monsters of kom langs op stand 30 (als je aanwezig bent op de Webwinkel Vakdagen) zodat we samen kunnen kijken naar de mogelijkheden voor jouw website/webshop! Niet aanwezig tijdens Webwinkel Vakdagen? Neem dan contact met ons via www.blauwemonsters.nl | info@blauwemonsters.nl I<

ONLINE

RETAILER I

25


GOED OVERKOMEN... KWESTIE VAN VERPAKKEN!

• Volumereducering • Bespaar tijd, geld en verpakkingsmateriaal • Sneller, beter en verantwoord verpakken • Bestel makkelijk 24/7 online Benieuwd wat wij voor uw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend advies op het gebied van verpakkingen in de breedste zin van het woord: T +31 (0) 318 53 17 47

www.ds80.nl


FOTOGRAFIE

TEKSTEN : Sophie Marks BEELDMATERIAAL: Rittz

foto- en videocontent Online

>>

maken was nog nooit zo eenvoudig

Orbitvu heeft bewezen ‘s werelds beste e-commerce productfoto-oplossingen te produceren en bespaart de e-commerce ondernemer behoorlijk wat tijd. De systemen fotograferen geautomatiseerd direct vrijstaand, nabewerking is niet meer nodig. Benieuwd hoe dat werkt? Kom onder meer de vernieuwde AlphaStudio Compact V2 en de AlphaStudio XXL V2 zelf ervaren tijdens de Webwinkel Vakdagen in Utrecht. “Dit zijn onze (tot nu toe) grootste systemen. Ook al hebben we dit jaar de grootste stand ooit op de Webwinkel Vakdagen, de binnenkort te introduceren FashionStudio past er niet in,” zegt Roald Ploegmakers van Orbitvu Benelux.

ONLINE

RETAILER I

27


EUROPA: 44 LANDEN, DUIZENDEN TRADITIES Door Cross border te gaan verkopen heb je een goede mogelijkheid om je te business te laten groeien. Maar met zoveel verschillende talen en tradities zijn er ook grote verschillen in de manier waarop mensen voor hun producten en diensten willen betalen.

En daar moet je rekening mee houden.

Als je erover denkt om cross-border te gaan verkopen, test dan je kennis van locale tradities en betaalvoorkeuren in deze leuke quiz.

www.ingenico.com/payments/quiz

KNOW CROSS-BORDER GROW CROSS-BORDER


FOTOGRAFIE

”Op het moment dat mensen een werkend systeem zien, krijgen ze pas echt een goede indruk van wat ‘direct vrijstaand’ precies inhoudt”

Onderscheidende foto- en videocontent wordt steeds belangrijker. “De mens is nu eenmaal visueel ingesteld,” zegt Ploegmakers terecht. “Des te meer visuele en interactieve content je online biedt, des te beter je de klant aan je weet te binden.” Het maken van mooie en goede productfoto’s kan een kostbare en tijdrovende aangelegenheid zijn, zeker op de traditionele manier. Met de productfoto-oplossingen van Orbitvu is dat verleden tijd. “Het vraagt zeker een bepaalde investering, maar die kan al na enkele jaren worden terugverdiend. Het maken van een kwalitatief goede productfoto is dan slechts een centenkwestie in plaats van euro’s.”

DIRECT VRIJSTAAND

Investeren in een productfoto-oplossing van Orbitvu betekent volgens Ploegmakers dat je je duidelijk kunt onderscheiden van de massa. ”Veel retailers liften vaak mee op content van fabrikanten, leveranciers of zelfs databanken. Het enige onderscheidend vermogen is dan de prijs of het logo van de webshop. Dat moet je niet willen. Op de Webwinkel Vakdagen nemen we bezoekers mee in de wereld van geautomatiseerde e-commerce productfotooplossingen. Op het moment dat mensen een werkend systeem zien, krijgen ze pas echt een goede indruk van wat ‘direct vrijstaand’ precies inhoudt. We tonen diverse kleine en grote(re) systemen, waaronder de Alphashot 360, Alphashot XL en de Micro, alsmede de vernieuwde AlphaStudio Compact V2 en de AlphaStudio XXL V2. Beide oplossingen fotograferen direct vrijstaand door middel van de Alphakanaal technologie, nabewerking is niet meer nodig. De krachtige traploos instelbare en verplaatsbare LED verlichtingspanelen zorgen ervoor dat je snel professionele beelden voor je webshop of andere toepassing kunt maken. Alle Alphastudio modellen beschikken over de bekroonde Orbitvu 360° technologie. De 360˚ presentaties zijn perfect voor online winkels en compatibel met PC, tablet of mobiel apparaat, en direct te gebruiken voor social media.”

COMPACT VERSUS XXL

De Alphastudio Compact is speciaal ontwikkeld om middelgrote producten direct vrijstaand te kunnen fotograferen.

Het systeem kan producten van 120 cm hoog en 100 cm breed fotograferen. De belasting van de draaitafel is maximaal 100 kg. De Alphastudio Compact maakt zowel stilstaande 2D foto’s, bewegende 360º presentaties en filmpjes, direct te uploaden naar YouTube. Producten als sportartikelen, gereedschap, huishoudelijke apparaten, koffers, trolley’s en elektronica laten zich uitstekend fotograferen in de Alphastudio Compact. De AlphaStudio XXL daarentegen is het antwoord op vragen uit de markt naar een groot formaat Alphashot. Deze alles-in-een fotostudio met automatische achtergrondverwijdering kan objecten tot 200 cm hoog en 100 cm breed direct vrijstaand fotograferen. Ook de Alphastudio XXL maakt zowel stilstaande 2D foto’s, bewegende 360º presentaties en filmpjes, direct te uploaden naar YouTube. Producten als kleding op paspoppen, ski’s, grote huishoudelijke apparaten, koffers en elektronica laten zich uitstekend fotograferen in de Alphastudio XXL.” We gaan op de Webwinkel Vakdagen graag het gesprek aan met bezoekers om te bekijken of een productfoto-oplossing überhaupt loont voor hun business, of het past in de workflow en welke besparingen gerealiseerd kunnen worden, zegt Ploegmakers. Hij verklapt tot slot nog dat Orbitvu medio 2020 de FashionStudio lanceert, een innovatieve all-in one fotostudio voor de modesector en nog een maatje groter dan de Alphastudio XXL.

OVER ORBITVU BENELUX

Orbitvu Benelux is leverancier van ‘s werelds beste e-commerce productfoto-oplossingen. De AlphaShot en AlphaStudio systemen fotograferen geautomatiseerd direct vrijstaand, nabewerking is niet meer nodig. De systemen zijn flexibel in te zetten, leveren een constante kwaliteit en de foto’s kunnen direct in uw webshop worden geïmporteerd. Dit bespaart veel tijd en geld. De systemen kunnen vrijstaande 2D beelden, draaiende 360 graden presentaties, 3D productpresentaties en videobestanden maken. De systemen zorgen er ook voor dat de gemiddelde ‘time to market’ verkort wordt, dat de conversie stijgt en dat de retouren dalen. De productfotosystemen van Orbitvu zijn innovatief en eenvoudig in gebruik. Een uitgebreide fotografische kennis is dan ook niet nodig. I<

ONLINE

RETAILER I

29


bol.com

TEKSTEN : Sophie Marks BEELDMATERIAAL: bol.com

DE BESTE WINKEL VOOR KOPEN EN VERKOPEN Data is de nieuwe olie of het nieuwe goud, zo is de algemene opvatting. Je hoort dan ook veel over datagedreven werken en het gebruik van algoritmes. Maar wat houdt dat precies in? Hoe past bol.com deze data toe en wat levert het op voor jou als ondernemer? Een gesprek met Joris Scheepens, director Retail & Data bij bol.com, over data, inzichten en de intensieve samenwerking met ondernemers.

30 I

ONLINE

RETAILER


bol.com

LEREN VAN KLANTEN

Werken met data zit traditioneel verankerd in de retail, begint Scheepens. “Retailers halen immers sinds jaar en dag informatie uit hun kassadata, gegevens die weer gebruikt worden voor de inkoop. Het is ook een vorm van datagebruik. Online stelt echter allemaal nieuwe en aanvullende eisen aan het gebruik van data en de kwaliteit die de klant ervaart, maar de basisingrediënten zijn vaak al aanwezig in retail. Retailers moeten zich niet laten afschrikken door grote verhalen rond big data en AI. Dat zou zonde zijn. Begin klein, bij de eigen business en kijk waar het beter kan. Vaak kun je op basis van klantdata en gemakkelijk beschikbare klantenfeedback al mooie stappen zetten. Ook onze appontwikkelaars lopen door de winkelstraat om nieuwe features te laten zien aan consumenten en de behoeften te peilen. Letterlijk de straat op en feedback uitvragen is heel waardevol! Dat is ook een vorm van data: op basis van feedback leren van klanten. Data hoeft niet ‘big’ te zijn om ervan te leren. Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn.”

ACTIES ONDERNEMEN

Wanneer ben je als retailer succesvol met data bezig? Scheepens: “Als je leert van wat er gebeurt en daarop acties onderneemt om de klant beter te bedienen, de inkoop efficiënter te laten verlopen of schappen beter in te richten, bijvoorbeeld. Het doel is altijd de klant beter te bedienen en het bedrijf efficiënter te laten draaien. Zo is bol.com dagelijks bezig om het koopgedrag van alle 2 miljoen dagelijkse bezoekers van site en app te analyseren. Op basis van deze data, het bereik en de kennis is ons doel om een voor klanten zo relevant mogelijke koopervaring te bieden en het voor ondernemers makkelijker te maken om omzet te genereren.” Hoe past bol.com data toe en wat kun jij er als ondernemer mee? Een aantal voorbeelden.

AANBOD DOORZOEKBAAR MAKEN

Op het platform van bol.com worden 21 miljoen artikelen aangeboden. “Dat aanbod is het equivalent van 2.000 filialen van Ikea en dit grote aanbod moet teruggebracht worden naar één klein scherm wat gemakkelijk doorzocht moet kunnen worden. De grootste uitdaging voor ons is dus het gigantische aanbod doorzoekbaar maken. Op basis van de zoekopdracht van de klant willen we een zo relevant mogelijk resultaat geven. De klant bekijkt slechts de eerste vijf tot acht resultaten. Een enorme opgave waar je eindeloos op door kunt optimaliseren,” stelt Scheepens. “Het is dus ontzettend belangrijk, ook voor verkooppartners, om alle productkenmerken zo nauwkeurig mogelijk in te geven. In combinatie met slimme algoritmes levert dat de resultaten op waar de klant ook daad-

werkelijk naar zoekt. Partners met het beste aanbod (op basis van levertijd, kwaliteit en het nakomen van afspraken) worden bovendien in de spotlights geplaatst via ons koopblok.”

BESTE MATCH

Bol.com is steeds meer het platform voor ondernemers. Binnen nu en twee jaar is meer dan de helft van alle verkochte pakketjes afkomstig van een partner. “We helpen ondernemers zo relevant mogelijk te zijn op ons platform, zodat hun artikelen goed gevonden worden,” legt Scheepens uit. “We laten ze zien wat de conversie is van hun artikelen. Maar ook laten we ze zien hoe hun prijzen, levertijden en kwaliteitsscores zich verhouden ten opzichte van concurrenten. Op basis van die inzichten kunnen ondernemers zelf stappen nemen, bijvoorbeeld door de prijs of levertijd aan te passen, de omschrijving te verduidelijken of betere foto’s toe te voegen. Want als er meerdere aanbieders zijn van hetzelfde artikel, beveelt het algoritme vanuit het belang van de klant de beste match aan, en brengt de andere aanbieders naar de achtergrond. Als een ondernemer dus niet wordt uitgelicht, is het aan hem of haar om hier werk van te maken. Wij geven ze die inzichten.” “Vaak wordt me gevraagd wat algoritmes eigenlijk zijn,” zegt Scheepens. Hij maakt de vergelijking met een kookboek. “Een recept in een kookboek bestaat uit een reeks van instructies. Een algoritme is in feite zo’n combinatie van instructies die in de software als een reeks onder elkaar staan. Op elk punt in de klantreis gebruiken wij zo’n ‘recept’ om de klant het meest relevante aanbod te laten zien.”

WHITESPOTS

Als ondernemer moet je goed nadenken via welke kanalen je je klanten wilt bereiken, adviseert Scheepens. “Een platformkanaal kan een mooie aanvulling zijn op de eigen winkel en webshop. Het is immers niet zo eenvoudig om klanten naar je webshop te halen. Veel verkeer komt via Google. Maar om daar hoog te scoren, zal je fors moeten investeren in SEO en SEA. Door je aan te sluiten op een platformkanaal kun je die investering uitsparen. Wij zorgen immers dat er verkeer komt naar ons platform en investeren daar ook fors in. Geïnteresseerden in jouw artikelen komen dan vanzelf bij jou terecht. Daarnaast helpen we ondernemers ook aan zogenaamde whitespots. Het zijn artikelen waar veel op wordt gezocht, maar die ontbreken in het aanbod. We publiceren periodiek een lijst van deze whitespots op ons partnerplatform waarop retailers kunnen inspringen. Het mes snijdt dan aan twee kanten. Het ontbrekende aanbod wordt over het algemeen snel ingevuld.” Door kennis en kunde met elkaar te delen kan het platform van bol.com de beste koopervaring bieden en de meest relevante winkel zijn voor 10 miljoen klanten die samen tientallen miljoenen keren per maand bol.com bezoeken. “Onze ambitie is om samen met partners de beste winkel te zijn voor kopen en verkopen en daarmee voor partners het nog gemakkelijker te maken om meer omzet te generen,” besluit Scheepens. I<

DE MENS ACHTER ARTIFICIAL INTELLIGENCE (AI)

Wat moet je wel en niet geloven over AI? Het grootste misverstand van AI is volgens Scheepens dat het een vorm van intelligentie is. “Vaak heeft men er een bijna menselijk beeld bij, alsof de machine zelf slim wordt. AI is geen intelligentie maar software, weliswaar slimme software die leert van data. Wat kan deze software zoal? Bijvoorbeeld bepaalde patronen herkennen in foto’s om ze te categoriseren. Met een aanbod van 21 miljoen artikelen is het prettig dat we software kunnen inzetten die op basis van AI en Machine Learning artikelen herkent en categoriseert, zodat we niet zelf alles handmatig hoeven te verwerken. Bijvoorbeeld een toestel met een stekker wordt automatisch gecategoriseerd onder het thema elektronica. De essentie van AI is dat het software is, gemaakt door mensen, die geoptimaliseerd en getraind wordt op data. In de praktijk is het hard werken om het goed te kunnen toepassen, zoals met alle datagedreven initiatieven.”

”WE HELPEN ONDERNEMERS ZO RELEVANT MOGELIJK TE ZIJN OP ONS PLATFORM, ZODAT HUN ARTIKELEN GOED GEVONDEN WORDEN”

ONLINE

RETAILER I

31


VERPAKKEN

TEKSTEN : Sophie Marks BEELDMATERIAAL: Paardekooper

VERZENDVERPAKKING ALS

DE

‘GOEDE BINNENKOMER’ Op zoek naar de ideale verzendverpakking? Bezoek Paardekooper tijdens de Webwinkel Vakdagen en laat je inspireren door de verpakkingsexperts voor een ‘goede binnenkomer’. Paardekooper is een begrip in de wereld van verpakkingen. Het familiebedrijf heeft in de afgelopen honderd jaar (!) de nodige kennis en ervaring opgedaan en dat delen ze graag met de klant.

32 I

ONLINE

RETAILER


VERPAKKEN

Te veel verpakkingsmateriaal is voor veel mensen een bron van ergernis. “Een doos en opvulmateriaal in een doos, rondom dichtgeplakt met tape? Dat is natuurlijk geen goede binnenkomer,” zegt Patrick Zevenbergen van Paardekooper. “Op onze stand geven we bezoekers tips over hoe het wel moet of hoe het beter kan. En dat hoeft echt niet de wereld te kosten. Met simpele ingrepen kun je al de nodige veranderingen aanbrengen. Tijdens de beurs presenteren we bijvoorbeeld verschillende naambedrukte items, zoals brievenbusdoosjes en boekverpakkingen. Met onze speciale online drukservice kun je in een paar simpele stappen je eigen verzendverpakking creëren. Verkrijgbaar in kleine oplages en binnen vijf werkdagen geleverd. Ideaal voor online startups, maar ook voor het communiceren van tijdelijke acties en inhakers.”

PRONKSTUKKEN

Op de Webwinkel Vakdagen presenteert Paardekooper ook een aantal pronkstukken ter inspiratie. “In samenwerking met retailers en verzendbedrijven werken we voortdurend aan de ontwikkeling van nieuwe, slimme en duurzame verpakkingen,” legt Patrick uit. “Een mooi voorbeeld daarvan is de Ecobox die we samen met Omoda hebben ontwikkeld. Het gaat om een re-usable verzendverpakking die eenvoudig in- en uitgevouwen kan worden en waarin precies een schoenendoos past. Klanten van Omoda, die kiezen voor

een milieubewuste verzending, krijgen na betaling van 4,95 euro statiegeld in de checkout, hun schoenen thuis gestuurd in de Ecobox. Vervolgens is het een kwestie van de verpakking in elkaar vouwen, dichtritsen en per (brievenbus)post terugsturen naar Omoda. De Ecobox kan op die manier meer dan vijftig keer gebruikt worden en is met recht een ‘perfect fit’ als het gaat over verpakkingen van de toekomst.”

INSPIREREN

Als verpakkingsspecialist weet Paardekooper als geen ander wat er speelt in de wereld van verpakkingen. Onder de noemer Packnowledgy komen verpakkingen, kennis en technologie samen. Patrick: “We volgen de trends over de hele wereld op de voet en verzorgen desgevraagd op maat gemaakte inspiratiesessies bij bedrijven. Klanten geven aan welke richting ze op willen gaan, waarop wij de huisstijl en de visie op verpakkingen ontwikkelen, al dan niet in eerste instantie via visuals, 3D-animaties en mock-ups. De Ecobox is bijvoorbeeld op deze wijze ontstaan, maar ook partijen als buddha to buddha, ICI Paris, Bijenkorf, Riverdale en Old Amsterdam maken gebruik van onze Packnowledgy. Zo hebben we voor Old Amsterdam bijvoorbeeld een geschenkverpakking met verlichting ontwikkeld en bedenken we voor Bijenkorf en ICI Paris regelmatig unieke inpaktechnieken, waarop we de medewerkers ook trainen via onze eigen academy.”

Wie na een bezoek aan de Webwinkel Vakdagen nog meer behoefte heeft aan inspiratie kan Paardekooper ook bezoeken in één van de acht fysieke Paardekooper Stores. “In onze eigen winkels nemen we de bezoekers mee in de wereld van verpakkingen. We bieden een enorm assortiment aan standaard artikelen, maar geven ook advies over maatwerk verpakkingen. Niet alleen met oog voor een fraaie look, maar ook met de focus op maximaal gebruiksgemak voor de ontvanger, zoals slimme retourfuncties, en oog voor sustainability. Kortom, een verpakking die zorgt voor een goede binnenkomer,” besluit Patrick Zevenbergen. I<

”DE ECOBOX KAN MEER DAN VIJFTIG KEER GEBRUIKT WORDEN EN IS MET RECHT EEN‘PERFECT FIT’ALS HET GAAT OVER VERPAKKINGEN VAN DE TOEKOMST”

ONLINE

RETAILER I

33


Wholesale Marketplace 500 merken 40.000 producten Fair-trade Handmade Meld je nu gratis aan als inkoper op orderchamp.com/retailers of registreer je via de QR-code.


PAYMENT

TEKSTEN : Stefan van der Velden BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

ACHTERAF BETALEN WAS NOG NOOIT ZO MAKKELIJK We hebben een punt bereikt in de samenleving waar het voor mensen steeds moeilijker wordt om een evenwicht te vinden in hun persoonlijke financiële situatie, in het bijzonder als het gaat om online shoppen. De commerciële feestdagen stapelen zich jaarlijks op, onze mailbox wordt voortdurend gevuld met ‘speciale’ aanbiedingen, marketingacties zijn hypergericht en het is gemakkelijker dan ooit voor consumenten om ‘nu te kopen en later te betalen’. Het komt ook steeds vaker voor dat een kredietoptie als eerste wordt vermeld, of als standaard, in de lijst met betalingsopties, waardoor het voor consumenten gemakkelijker wordt om later te betalen. Dit, gecombineerd met de veelheid aan nieuwe soorten betalingsoplossingen, zorgt voor een aanhoudend aantal personen dat in de financiële problemen terecht komt.

ONLINE WINKELEN GROEIT SNEL

Er zijn momenteel 2 miljard online webwinkels actief in de wereld en onderzoek toont aan dat dit jaar naar verwachting ongeveer 2,1 miljard mensen wereldwijd goederen en diensten online zullen kopen. Een van de redenen achter de opkomst van online shoppen is het gemak en vooral de mogelijkheid om ‘nu te kopen, later te betalen’. “Een gemak dat ervoor kan zorgen dat consumenten te veel uitgeven,” zegt Bart Kolman van Alektum Group terecht. Hij doelt daarmee op een recente uitspraak van minister Hoekstra van Financiën. Het aantal mensen dat op rekening koopt en een betalingsachterstand heeft, is volgens de minister veel te hoog. Postorderbedrijven en webwinkels hebben nog een jaar de tijd om zelf orde op zaken te stellen. Anders neemt Hoekstra zelf maatregelen.

NIEMAND HEEFT BAAT BIJ EEN TE HOGE SCHULDENLAST

Veel van de facturen die retailers en vervolgens incassobureaus sturen, zijn na twee jaar nog steeds niet volledig betaald, weet Kolman. “Met andere woorden, waren veel factuur- en kredietaankopen in eerste instantie wel verstandig? Door het voor consumenten gemakkelijker te maken om later te betalen, wordt consumptieve overbesteding als retailer een belangrijke factor om rekening mee te houden. Voor de meeste mensen werken achteraf betaalopties prima, maar voor sommigen is het een te makkelijke manier om geld uit te geven, terwijl ze het niet kunnen veroorloven.”

HET BELANG VAN VERANTWOORD FACTUREREN

Dus, hoe kunnen de e-commercebedrijven en de industrie als geheel meer verant-

>>

woordelijkheid nemen met betrekking tot dit probleem en daarmee het aantal mensen met een overmatige schuldenlast verminderen? Kolman geeft advies: “Als eerste is het belangrijk om andere betalingsopties, zoals directe online overboeking via iDEAL, op een duidelijke manier onder de aandacht te brengen - waardoor het voor consumenten gemakkelijker wordt een weloverwogen beslissing te nemen. Ten tweede, meer grondige kredietcontroles, die meer zekerheid bieden dat de consument het gekochte product kan betalen wanneer de factuur binnenkomt. Data is altijd de basis geweest voor kredietbeslissingen, maar AI maakt het steeds meer mogelijk om nauwkeurige risicobeoordelingen en voorspellingen van het terugbetalingsvermogen te doen. Ten slotte, als de consument ervoor kiest om per factuur of in welke vorm dan ook te betalen, moeten

ONLINE

RETAILER I

35PAYMENT

informatie over de geselecteerde betalingsoptie en de algemene voorwaarden op een duidelijke manier worden vermeld, zodat ze weten waar ze mee instemmen.” Niet te veel, niet te weinig “Het merendeel van de klanten van onze klanten zijn Europese consumenten en online shoppers. Als incassobureau, kunnen wij een verschil maken in dit relatief nieuwe landschap. Daarom zijn wij bij Alektum Group begonnen met een initiatief met de titel ‘Shop Lagom’. Het initiatief is volledig afgestemd op onze kernwaarden - maatschappelijke verantwoordelijkheid en financiële duurzaamheid. ‘Lagom’ betekent in het Zweeds zoiets als: niet teveel, niet te weinig, net genoeg. Wat goed is, is natuurlijk zeer persoonlijk, maar meestal ligt het ergens tussen te veel en te weinig. Meer en meer mensen kopen teveel. Dat wil zeggen, dingen die ze zich misschien niet echt kunnen veroorloven. Daarom hebben we op een speciaal hiervoor gecreëerde website informatie en hulpmiddelen verzameld voor mensen die meer willen weten over hoe je kunt voorkomen dat je in de schulden raakt en er een gezond uitgavepatroon en winkelgewoonte op nahoudt.”

AAN HET EINDE VAN DE DAG

Om het aantal mensen met een schuldenlast te verminderen, is een gezamenlijke inspanning nodig - het is niet alleen de verantwoordelijkheid van de webwinkels, stelt Kolman. “Brancheorganisaties, aanbieders van e-commerce- en betaaloplossingen, evenals incassobureaus, spelen een belangrijke rol in het nieuwe digitale landschap bij het informeren en inspireren van consumenten om persoonlijk financieel evenwicht te vinden en te behouden. Hiermee creëren we goed geïnformeerde consumenten die de risico’s en voordelen van online winkelen kennen. Uiteindelijk zijn schulden voor niemand goed - niet voor de consument, niet voor de retailer en niet voor de samenleving als geheel.” I <

”OM HET AANTAL MENSEN MET EEN SCHULDENLAST TE VERMINDEREN, IS EEN GEZAMENLIJKE INSPANNING NODIG” ONLINE

RETAILER I

37


Zijn uw verkoopprijzen optimaal? Marktanalyse | Repricing | Intelligente verkoopprijzen

Repricing voor een succesvolle webwinkel

De Pricemonitor biedt u een geavanceerde en makkelijk te gebruiken Repricing-tool aan om uw verkoopprijzen automatisch te optimaliseren. Op deze manier houdt u de markt in de gaten en kunt u blijvend de omzet en winst van uw webwinkel verhogen. www.patagona.nl

Concurrentieprijzen van meer dan 50 portalen google | bol.com | ebay | amazon ...

Individuele prijsstrategieĂŤn Gemakkelijk te configureren

Het beste advies Van onze prijs experten

by patagon a Patagona GmbH | Havelstr. 16 | D-64295 Darmstadt | www.patagona.nl


PAYMENT

TEKSTEN : Frank Gielen BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

INNOVATIES IN

BETALEN De stand van Ingenico ePayments op de Webwinkel Vakdagen staat volledig in het teken van ‘innovaties in betalen’. Ingenico ePayments levert end-to-end betaaloplossingen die bedrijven in staat stellen om te verkopen via alle kanalen: in de winkel, online en via mobiel. “Op de beurs tonen we verschillende praktijkvoorbeelden waar bezoekers zich mee kunnen identificeren of die als handvat fungeren om zelf tot creatieve ideeën te komen,” zegt Jeroen Roggeveen, Country Manager NL bij Ingenico ePayments.

>> ONLINE

RETAILER I

39


De toekomst van uw e-commerce fulfilment begint op stand 08BV.17 tijdens de Webwinkel Vakdagen

www.montapacking.nl | info@montapacking.nl


PAYMENT

Innovatie staat in ieder geval centraal op onze stand, stelt Jeroen. “Een van de laatste innovaties die we samen met een partner hebben ontwikkeld is een zeer intelligente chatbot. In combinatie met een groot aanraakscherm kan de bot bijvoorbeeld prima een baliefunctie in een hotel vervullen, waarin de betaalflow volledig is geïntegreerd. Zo kan je via het scherm bijvoorbeeld een kopje koffie bestellen en wordt door de bot automatisch gevraagd of je er iets te eten wij wilt bestellen. Ook additionele diensten die handig zijn voor op de hotelkamer kunnen via het scherm worden afgehandeld en in één moeite worden betaald. Het stimuleert upsell, komt de conversie ten goede en bespaart op personeel. Een dergelijke bot is natuurlijk veel breder inzetbaar, ook in retail, om bijvoorbeeld automatisch te antwoorden via sociale media.”

CROSSBORDER PAYMENTS

Behalve de chatbot deelt Ingenico ePayments op de Webwinkel Vakdagen nog veel meer informatie met bezoekers. “Zo is er speciale aandacht voor crossborder payments,” legt Jeroen uit. “Door ondersteuning van 150 nationale en internationale betaalmethoden helpen wij bedrijven om hun betalingen te beheren, te groeperen en te beveiligen en om fraude bij digitale transacties te voorkomen. We hebben een enorm ‘assortiment’ aan oplossingen die we in de vorm van een quiz

presenteren. Op een interactieve manier worden bezoekers dus ‘gekoppeld’ aan de betaaloplossingen die het beste bij hun bedrijfsvoering past, aangevuld met ondersteunende informatie gaan ze met een goed gevulde rugtas naar huis.” Een goed gevulde rugtas mogen bezoekers letterlijk nemen, want Ingenico ePayments verrast bezoekers aan de stand met leuke giveaways. “Een informele borrel aan het einde van de dag maakt het plaatje compleet.”

DIVIDE EN ACA

Een deel van de stand van Ingenico ePayments is ingericht voor partners Divide en ACA. “De ACA koppelingen met het fashion (e)commerce platform van Divide zorgen voor een vergaande automatisering van de processen die komen kijken bij het runnen van een webshop,” weet Jeroen. “De kassasoftware van ACA is op zijn beurt gekoppeld aan onze terminals en online betaaloplossingen. Transacties in de winkel(s) en in de webshop komen centraal binnen en dat zorgt voor een enorme winst in tijd, kosten én een efficiëntere boekhouding. Ook voor meer generieke informatie over het runnen van een webshop en het integreren van betaalmethoden kunnen bezoekers natuurlijk bij een van onze medewerkers aankloppen. Ons doel is om in een informele setting de juiste informatie aan bestaande en potentiële klanten te geven.”

”OP EEN INTERACTIEVE MANIER WORDEN BEZOEKERS ‘GEKOPPELD’ AAN DE BETAALOPLOSSINGEN DIE HET BESTE BIJ HUN BEDRIJFSVOERING PAST” CORENDON

Ingenico ePayments heeft Martin de Boer, Marketing Directeur bij Corendon Hotels & Resorts, gevraagd om tijdens het seminarprogramma een lezing te geven over de succesvolle samenwerking en de weg die het bedrijf komende tijd gaat inslaan. Na de verkoop van Corendon Touroperator is nu de focus op de uitbreiding van de hotelketen Corendon Hotels & Resorts. Oprichter Atilay Uslu wil groeien van 10.000 bedden naar 30.000 bedden in drie jaar. Als Ingenico ePayments treden we niet alleen op als betaalprovider maar ook als consultant. We denken echt als partner mee om een consistente groei te bewerkstelligen.” I <

ONLINE

RETAILER I

41


E-COMMERCE

TEKSTEN : Maarten van Vliet BEELDMATERIAAL: HaydiGO

PIM, WMS en meer in één oplossing Al vele jaren maakt HaykoYuksel goede sier met zijn bedrijf Fulfilment Software, een Warehouse Management Systeem dat door vele gerenommeerde bedrijven wordt ingezet. Zijn drive om webwinkels, groothandelaren en fulfilment bedrijven verder te ondersteunen heeft geleid tot de ontwikkeling van een unieke softwareoplossing, waarbij Product Informatie Beheer (PIM) gecombineerd wordt met magazijn en real-time voorraadbeheer (WMS). Maak kennis met ‘disruptor’ HaydiGO.

Al vele jaren maakt Hayko Yuksel goede sier met zijn bedrijf Fulfilment Software, een Warehouse Management Systeem dat door vele gerenommeerde bedrijven wordt ingezet. Zijn drive om webwinkels, groothandelaren en fulfilment bedrijven verder te ondersteunen heeft geleid tot de ontwikkeling van een unieke softwareoplossing, waarbij Product Informatie Beheer (PIM) gecombineerd wordt met magazijn en real-time voorraadbeheer (WMS). Maak kennis met ‘disruptor’ HaydiGO.

SCHAALBAAR PLATFORM

HaydiGO is volgens Hayko een echte allesin-een oplossing. “Het is een schaalbaar platform dat een WMS en PIM systeem verenigt, maar ook een Channel Manager en Carrier oplossing bevat, met als klap op de vuurpijl een kassasysteem (POS) om online en offline te verbinden. Het platform is het resultaat van vele jaren ontwikkelen met bloed, zweet en tranen en bedoeld om on-

42 I

ONLINE

RETAILER

dernemers te ontlasten,” zegt Hayko. “Nergens in de wereld vind je een dergelijke oplossing tegen een alleszins betaalbare prijs.” HaydiGO is ontwikkeld in samenwerking met launching partners, zoals ID&T, Doucheconcurrent en Ibizamode.

HEEL GEBRUIKSVRIENDELIJK

Het schaalbare platform automatiseert in feite alle online en logistieke processen in een unieke totaaloplossing. Hayko: “Het is hét pakket voor webwinkels, groothandelaren en fulfilment bedrijven om in één omgeving alles te kunnen beheren, want ons PIM systeem is tevens een Channel Manager om productlijsten te kunnen maken en deze te pushen naar marketplaces, zoals bol.com en beslist.nl, maar ook naar de eigen e-commerce omgeving, zoals Magento, LightSpeed, enz. En dat allemaal real-time. Het platform werkt bovendien heel eenvoudig, maar is onderliggend heel uitgebreid. Zo is het PIM systeem vergelijk-

baar aan Akeneo, maar zelfs een tikje geavanceerder en vele malen gebruiksvriendelijker. Een clean interface is leidend voor het hele platform.”

STATE-OF-THE -ART

HaydiGO is dus een platform waar werkelijk alles in zit wat een webwinkel, groothandelaar of fulfilment partij nodig heeft om succesvol te kunnen ondernemen, resumeert Hayco. “De architectuur is zodanig opgezet dat processen real-time worden uitgevoerd, zowel voor de clicks als de bricks. Het systeem weet raadt met multiple warehouses en multiple locaties. Voorraden in de fysieke locaties maken ook deel uit van de totale voorraad. Met HaydiGO is het ’s nachts synchroniseren van de voorraad, iets wat vandaag de dag eerder regel is dan uitzondering, voorgoed verleden tijd. Het systeem kan zelfs online orders automatisch laten verzenden via meerdere locaties, zoals je warehouse


E-COMMERCE

”ONZE MISSIE IS EEN EENVOUDIGE MAAR ZEER KRACHTIGE EN BETAALBARE OMNICHANNEL OPLOSSING BIEDEN VOOR DE KLEINE EN GROTE E-COMMERCE ONDERNEMER” maar ook je fysieke winkels, zodat je nooit meer met onnodige voorraad zit.” Volgens Hayko is HaydiGO een echte markt disruptor. “Onze oplossing is ontwikkeld in zeven (!) talen en beschikbaar tegen uiterst betaalbare tarieven. Geïnteresseerden kun-

nen een gratis proefaccount laten aanmaken om de kracht van ons platform zelf te ervaren. Alle mogelijke features zijn ook in de trialversie beschikbaar. Wij zijn klaar om met HaydiGO de wereld te veroveren,” zegt Hayco vol enthousiasme. De eerste partijen hebben zich reeds gemeld, waaronder

een grote retailer met 40 miljoen orders per jaar. Een aantal e-commerce bedrijven heeft ook al aangegeven een partnership te willen aangaan en HaydiGO te zullen aanbevelen aan al haar shopklanten. I <

ONLINE

RETAILER I

43


MARKETPLACES

TEKSTEN : Stefan van der Velden BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

MARKETPLACES IN 2020:

EEN MUST-HAVE IN JE STRATEGIE

Marketplaces winnen aan belang. Een derde van alle Nederlandse online shoppers kocht in 2019 via een online marktplaats, dit jaar zal dat alleen maar toenemen. Marktplaatsen zijn bovendien het startpunt voor minimaal de helft van alle online zoektochten. Niet vreemd dat er steeds meer (gespecialiseerde) marktplaatsen bijkomen. Zo heeft Amazon aangekondigd in 2020 naar Nederland te zullen komen en start Alibaba met de bouw van een enorm logistiek centrum aan onze landsgrens.

Marketplaces nemen een steeds dominantere positie in en die verschuiving in e-commerce is niet meer te stoppen, zegt Bart Vintcent van EffectConnect. “Verkopen via marketplaces biedt dan ook veel kansen, want je bereikt een miljoenenpubliek zonder zelf grote investeringen te hoeven doen.” EffectConnect is gespecialiseerd in het realiseren van koppelingen met marketplaces door heel Europa. “Het verwerken van (order)data voor verkopen via marketplaces is een tijdrovende en foutgevoelige bezigheid, tenzij je het automatisch laat verlopen. Zo komen je orders automatisch in je webshop en worden Track&trace codes automatisch teruggekoppeld. Dat betekent extra omzet, zonder extra werk.”

KANSEN BENUTTEN

Het afgelopen jaar heeft EffectConnect het aanbod aan marketplace integraties weer verder uitgebreid. “Steeds meer bekende retailers openen een online marketplace. Via onze koppelingen kunnen andere retailers kansen benutten op platformen waar ze misschien niet direct aan denken. Er komen steeds meer gespecialiseerde platformen bij. Zo is kleertjes.com recent getransformeerd naar een marketplace, zijn we nu bezig met het ontwikkelen van een koppeling voor een partij die ‘overstock’ aanbiedt en koppelen we binnenkort natuurlijk met

44 I

ONLINE

RETAILER

Amazon in Nederland. Zo kun je dus op een eenvoudige manier een groot publiek bereiken en zijn er talloze voorbeelden om meer omzet te realiseren via (gespecialiseerde) marketplaces. Daarbij gaan we samen met de retailer altijd uit van ‘waar ligt de behoefte en waar de kansen’, in plaats van lukraak koppelen en zien waar het schip strandt. We streven naar het bieden van koppelingen die waarde leveren.”

PRIMEUR OP WEBWINKEL VAKDAGEN

EffectConnect is net als vorig jaar ook weer aanwezig op de Webwinkel Vakdagen in Utrecht. “Op onze stand laten we bezoekers de mogelijkheden zien van de marketplace koppelingen en het proces erachter,” zegt Bart. “Daarnaast hebben we een heuse primeur in petto. We gaan namelijk onze nieuwe dienst groots presenteren in Utrecht.” Bart doelt op de tool EffectConnect Feeds. “Een gemiddelde webshop gebruikt vijf tot tien feeds voor allerlei doeleinden. Behalve een feed voor marketplaces zijn er feeds nodig voor onder andere affiliate marketing, display marketing, inspiratie- en shoppingkanalen (Google Shopping, Facebook, Instagram, enz.) en vergelijkingssites. Ook feeds naar leveranciers of voor het opstellen van catalogi zijn vaak benodigd. Met EffectConnect Feeds kunnen retailers op een

uniforme manier data uitwisselen met alle mogelijke partijen.” Ook de feedmanagementtool helpt retailers dus tijd te besparen door processen te automatiseren. “Groot voordeel is dat door deze verre vorm van automatisering fouten worden geminimaliseerd. Een win-win. Benieuwd naar onze nieuwste oplossingen? Bezoek ons op onze stand, naast die van bol.com, op de Webwinkel Vakdagen in Utrecht. Alvast tot ziens.”. I <

”VIA ONZE KOPPELINGEN KUNNEN RETAILERS KANSEN BENUTTEN OP MARKETPLACES WAAR ZE MISSCHIEN NIET DIRECT AAN DENKEN”


MARKETPLACES

ONLINE

RETAILER I

45


Voor iedere order een doos op maat?

Voor elke order een doos op maat. Totaalconcept Box on Demand

Fahrenheitstraat 11 | 6003 DC Weert | 0495-581730 info@moonenpackaging.com | www.moonenpackaging.com


LOGISTIEK

TEKSTEN : Frank Gielen BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

Innovatief Warehouse Management voor E-commerce Een snelle start, makkelijk in gebruik, geen IT-kennis nodig, Microsoft technologie en eenvoudig te koppelen met webshops-platforms, het zijn slechts enkele voordelen van het CORAX WMS, een ontwikkeling van Davanti Warehousing. Het schaalbare WMS is zo flexibel opgebouwd dat het zowel interessant is voor een kleine, voorraadhoudende webshop als voor een warehouse met wel 100.000 geautomatiseerde palletplaatsen.

>> ONLINE

RETAILER I

47


LOGISTIEK

Davanti Group ontwikkelt al meer dan 25 jaar WMS software, onder andere voor de e-commerce markt. “De uitdagingen van deze markt, bijvoorbeeld een korte timeto-market, same day deliveries, tracking en tracing, eenvoudig koppelingen met webshop- en verzendplatforms kunnen allemaal met CORAX getackled worden”, zegt Rik Harmsen van der Vliet van Davanti Warehousing. “Ons WMS is gebaseerd op de vertrouwde en gekende Microsoft Azure technologie en kan dus wereldwijd snel geïmplementeerd worden. Een groot voordeel ten opzichte van een lokaal geïnstalleerde oplossing. CORAX WMS biedt bovendien veel meer flexibiliteit.”

48 I

ONLINE

RETAILER

TEKSTEN : Frank Gielen BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

GEAVANCEERDE TOTAALOPLOSSING CORAX WMS is volgens Harmsen van der Vliet een totaaloplossing die de meest geavanceerde WMS processen aankan. “Dat wil niet zeggen dat een gebruiker vanaf het begin alle features moet afnemen. Integendeel, je kunt klein starten en naarmate je groeit en meer data gaat verzamelen, heel eenvoudig opschalen en functies inschakelen. Het WMS groeit in feite mee met de onderneming, zonder dat er maatwerk nodig is. Het handige is dat CORAX een standaardpakket is; je gebruikt de modules die je nodig hebt. Elke 2 weken is er een update en ben je verzekerd van de nieuwste, meest up-to-

date versie van de software. Zo beheert CORAX WMS bijvoorbeeld alle logistieke processen in het warehouse van Alert Logistiek. Alert legt zich toe op de levering van de ‘last mile’ naar de eindklant en verzorgt daarbij desgewenst added services voor grote retailers. Met de groei van het bedrijf van met name webklanten, wilde Alert haar vleugels uitslaan en heeft daartoe een aanvullend magazijn in Vianen in gebruik genomen. Alert heeft voor ons WMS gekozen vanwege de schaalbaarheid, de prettige gebruikersinterface en de eenvoudige interfacing-opties met andere systemen.”


LOGISTIEK

VIER NIVEAUS Davanti werkt met vier verschillende niveaus voor CORAX WMS, gaande van Easy Start en Next Level tot High Volume en Enterprise. “Afhankelijk van de behoefte, de volwassenheid van een organisatie, de grootte van het magazijn en het aantal actieve gebruikers kunnen we met iedere organisatie aan de slag. Ook de voorraadhoudende webshop kan met ons WMS al de nodige efficiencyslagen maken in het magazijn. Ze hebben vaak wel een scanner, maar het optimaliseren van processen is nog een stap te ver. Met CORAX WMS kan dat wel. De reportingtool bijvoorbeeld laat zien waar ruimte is

voor verbetering. Naarmate organisaties groeien, worden de voordelen steeds groter. Retourbewegingen worden efficiënt gemanaged om ze snel weer in het netwerk beschikbaar te stellen. Complexe zaken brengen we naar kantoor om slimme dingen te doen met de data die op de vloer verzameld worden.” Aangezien CORAX WMS een prettige user interface heeft, is het eenvoudig te leren voor nieuwe gebruikers. CORAX is zowel te gebruiken als Web en als App versie. 90% van de gebruikte hardware in de magazijnen kan gewoon gekoppeld worden met CORAX. “We adviseren meestal om

met Android scanners te werken,” zegt Harmsen. “Vervolgens is het een kwestie van de app installeren, inloggen en aan het werk.” I<

”JE KUNT KLEIN STARTEN EN NAARMATE JE GROEIT EN MEER DATA GAAT VERZAMELEN, HEEL EENVOUDIG OPSCHALEN EN FUNCTIES INSCHAKELEN” ONLINE

RETAILER I

49


29 & 30 JANUARI 2020

JAARBEURS UTRECHT Beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur.

Annemarie Buitelaar CEO Marktplaats.nl MARKTPLAATS

Simon Vreeman Growth Marketing Manager VANMOOF

Jeroen Vinkesteijn Social Media researcher BREDA UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES

Martijn Bovee General Manager AUTO.NL

Martin De Boer Marketing Director CORENDON HOTEL & RESORTS

WWW.WEBWINKELVAKDAGEN.NL


LOGISTIEK

TEKSTEN : Maarten van Vliet BEELDMATERIAAL: Vanas Engineering

Modula liften: Deze realisatie werkt al sinds 2012 en levert 300 orderlijnen per manuur. Daardoor kan de totale installatie tot 4800 orderlijnen per uur verwerken.

SCHAALBAAR AUTOMATISERINGS CONCEPT Met de overname van Pacoma Systems heeft Vanas Engineering een vijfde waardevolle business unit aan het gamma toegevoegd. Dat maakt het aanbod aan logistieke oplossingen compleet. Naast verschillende automatische en klassieke opslagsystemen en WMS software biedt Vanas Engineering nu dus ook material handling systemen aan. “We kunnen bedrijven een schaalbaar automatiseringsconcept aanbieden tegen lage instapkosten,� zegt Managing Director Andy Van Mieghem.

>> ONLINE

RETAILER I

51


Snellere betalingen, betere machtigingen en zekerheid online.

Bluem payment services


LOGISTIEK BUS: Hier staat een combinatie van Modula liften, klassieke opslagrekken en een intern transportsysteem met rollenbanen en een continue lift die de bakken naar een extra verdiep brengen. De combinatie van verschillende producten kan een goede totaaloplossing bieden.

Vanas Engineering is al heel wat jaren gekend als integrator van opslagsystemen. “We onderscheiden daarin vier productgroepen, de klassieke rekken, geautomatiseerde opslag via verticale liften en paternosters, een eigen WMS-software en tot slot de industriële uitgifteautomaten,” legt Van Mieghem uit. “E-commerce legt de lat en de eisen steeds hoger voor automatisatie in een magazijn. Als specialist in conveyor- en uitsorteersystemen hebben we samen met Pacoma Systems al vele gecombineerde projecten gerealiseerd. Na de overname van de specialist in material handling systemen kunnen we nu een totaaloplossing bieden voor de inrichting en automatisatie van het magazijn.”

MATERIAL HANDLING

Voor de bestaande klanten kan Vanas Engineering met de nieuwe material handling business unit een serieuze productiviteitsverhoging realiseren, terwijl ze voor nieuwe klanten een heel schaalbaar automatiseringsconcept kan voorleggen. Van Mieghem geeft een voorbeeld. “Voor wie de eerste stappen naar automatisatie wil maken, kan met ons basisconcept met Modula liften 150 orderlijnen per persoon per uur verwerken. Bij eventuele groei kunnen we makkelijk meeschalen naar hogere snelheden, bijvoorbeeld door aanvulling met onze conveyor en uitsorteersystemen liggen 300 orderlijnen per persoon per uur binnen handbereik. Groot voordeel van ons schaalbare automatiseringsconcept is dat de initiële investering nooit verloren gaat. Bovendien kun je relatief voordelig instappen, terwijl bij veel van onze concurrenten de instap al over een miljoen euro kost vanwege de complexiteit.”

SNELHEID EN BETROUWBAARHEID

De eindconsument heeft steeds hogere verwachting. “Snelheid en betrouwbaarheid is de ‘differentiator’ voor een magazijn, terwijl de ‘cost per click’ laag moet blijven,” meent Van Mieghem. “Met verschillende systemen kunnen we het intern transport in een magazijn optimaliseren. Denk aan rollenbanen om efficiënt dozen, bakken en palletten te verplaatsen. Zo moeten medewerkers minder afstand afleggen en kan er sneller

en efficiënter gewerkt worden. Maar ook in verticaal transport valt er vaak veel efficiency te behalen. Dankzij onze continue liften kan je bijvoorbeeld makkelijk bakken naar een hogere of lagere verdieping brengen. Ook hebben we een mooie oplossing ontwikkeld voor het zogenaamde ‘reversed logistics’, waarbij we retouren op een unieke manier verwerken zodat de goederen snel terug beschikbaar zijn voor verkoop, maar wel op een manier zodat de opslag opnieuw op een compacte manier opgeslagen wordt. Hiervoor hebben we een optimale combinatie gezocht tussen onze software, liften en rollenbaan.”

PLATEAULIFT EN STOREGANIZER

Met de geautomatiseerde en klassieke opslagsystemen helpt Vanas Engineering veel plaats te besparen in een magazijn. Van Mieghem geeft enkele voorbeelden: “Met de verticale plateaulift kan je op een klein grondoppervlak toch heel veel vierkante meters aan materiaal opslaan, vaak kunnen we tot 90% van de huidige magazijnoppervlaktes besparen. De liften werken met het goods-to-man principe. Daarbij worden de producten tot aan de medewerker gebracht. Zo kan er sneller en meer ergonomisch gewerkt worden. Wanneer je de lift combineert met onze WMS software kan je bovendien foutloos en papiervrij werken.” Liever een klassieker opslagsysteem? Ook dan ben je bij Vanas Engineering aan het juiste adres. “Bij traditionele magazijnrekken is er vaak verlies van ruimte omdat er zich heel wat lucht bevindt tussen de producten en het

”E-commerce legt de lat en de eisen steeds hoger voor automatisatie in een magazijn” pallet er boven. Dit kan je makkelijk oplossen met de Storeganizer. Dit innovatief opslagsysteem met verticale verplaatsbare vakken zorgt voor een optimale opslagcapaciteit zowel in de hoogte als in de diepte. De Storeganizer zorgt ervoor dat de gebruikers kleine goederen efficiënt kunnen opslaan in hangende locaties. Zo bespaar je veel ruimte en kan je de kubieke meters in jouw rekken optimaal benutten.” Door de verschillende orderverzamelsystemen op elkaar af te stemmen kunnen we kostenbesparingen realiseren en tegelijk de productiviteit verhogen, resumeert Van Mieghem. De ambitie van Vanas Engineering is dan ook niet gering. “We willen groeien op twee vlakken, zowel in de breedte (in Nederland) als in de diepte met een gespecialiseerd assortiment. Omdat we een compleet assortiment aanbieden – van de klassieke rekken tot aan hooggeautomatiseerde systemen – geven onze experts altijd een objectief advies voor de inrichting en eventuele automatisatie van een magazijn.” I<

ONLINE

RETAILER I

53


Het logistieke en financiële hart van jouw webshop

De tijd die we de afgelopen jaren niet hoefden te verdoen aan eindeloze excelsheets en fouten in facturen zoeken, hebben we ruimschoots kunnen besteden aan sales, marketing en het ontwikkelen van nieuwe biertjes.” Do & Tessel de Heij Gebrouwen door Vrouwen

Waarom kiezen voor software van Exact? + + + +

Koppel je webshop(s) aan je boekhouding en voorraadsysteem Realtime inzicht & controle Vergroot je klanttevredenheid Optimale transparantie tussen jou en je leveranciers

Wil jij in 2020 groeien met jouw webshop? Ontdek meer op exact.nl/ecommerce Bezoek Exact tijdens de Webwinkel Vakdagen op stand 141 en ontdek onze oplossingen


PAYMENT

TEKSTEN : Frank Gielen BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

EfficiĂŤnter facturen laten betalen en opvolgen B2B e-commerce kenmerkt zich door veel terugkerende betalingen in plaats van ad hoc betalingen zoals bij B2C e-commerce. Met het platform van Twikey kunnen B2B organisaties alle relevante betaalmethoden heel efficiĂŤnt inzetten en opvolgen in de eigen administratie. Een gesprek met zaakvoerder Dominique Adriansens over de verschillende mogelijkheden die het platform van Twikey biedt, waaronder het online afsluiten van automatische incasso.

>> ONLINE

RETAILER I

55


PAYMENT

B2B e-commerce groeit snel. “Organisaties zullen zich moeten aanpassen om in de toekomst relevant te blijven,” begint Adriansens. “Dat betekent dat ze ook online vertegenwoordigd moeten zijn en brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Werden in het klassieke model nog vooral facturen uitgestuurd, nu zaken steeds meer online gebeuren, is het belangrijk om over de verschillende kanalen heen een optimale betaalmethodemix op te zetten. Met behulp van onze tools kunnen organisaties betalingsrelaties heel eenvoudig afhandelen.” VERTROUWENSRELATIE Steeds meer B2B organisaties bieden hun

56 I

ONLINE

RETAILER

TEKSTEN : Frank Gielen BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

klanten de mogelijkheid om online een automatische incasso af te sluiten. Adriansens: “Maar liefst 40% van alle betalingen verloopt al op deze manier in B2B. De relatie tussen een klant en zijn leverancier is namelijk een vertrouwensrelatie met telkens terugkerende facturen De laatste paar jaar is het gebruik van automatische incasso in België met meer dan 35% gestegen. Andere betaalmethoden zijn steeds minder populair. Zo worden corporate credit cards bijvoorbeeld minder gebruikt en neemt ook het aantal bankoverschrijvingen af. Logisch, want automatisch incasso brengt de nodige voordelen met zich mee, zeker in B2B met

in verhouding veel terugkerende betalingen. We hebben zelfs klanten die 100% via automatische incasso innen.” Online domiciliëringsmandaten afsluiten Omdat Twikey als enige partij in de Benelux domiciliëringsmandaten (automatische incasso) online kan afsluiten in samenwerking met de banken, hebben ze een goed beeld van de markt. “We zien héél duidelijk bovengenoemde trends,” zegt Adriansens. “Maar e-commerce gaat ook hand in hand met e-invoicing. De factuur wordt minder op papier bezorgd. In deze context is het ook eenvoudig om betaallinks en QR codes toe te voegen


PAYMENT

aan de factuur. In de B2B context zijn die minder effectief omdat middelgrote en grote bedrijven de betalingen laten regelen door hun boekhoudsysteem. Om betalingen te ontvangen van kleinere bedrijven is dit wel goed om dit toe te voegen aan de betalingsmix.” Een andere trend, die perfect via automatische incasso geregeld kan worden, is die van gespreid betalen. “In plaats van één grote ‘factuur’ wordt de betaling opgesplitst in kleinere bedragen. Zie het als een ‘afbetalingsregeling’. Ook ons platform biedt die mogelijkheid om gespreid betalen aan te bieden, waarbij al het ‘pa-

pierwerk’ van A tot Z geregeld is.” E-commerce maakt het veel eenvoudiger om bestellingen te plaatsen, ook in een B2B omgeving. “Aan het einde van de rit moeten de betalingen wel verwerkt worden,” benadrukt Adriansens. “We stellen B2B organisaties met ons platform in staat om enerzijds alle mogelijke betaalmethoden te aanvaarden, in samenwerking met PSP’s en banken. Anderzijds staan we ook in voor de volledige opvolging. Omdat via Twikey alle transacties via één platform verlopen, is het voor de boekhouder eenvoudiger om alle info te gaan reconciliëren ten behoeve van het opvolgings- en

afpuntingsluik in het boekhoudpakket. Dat maakt het werk aanzienlijk efficiënter. Wij proberen de meest voordelige betaalmethoden voor de klant te gaan bepalen zonder extra kopzorgen voor de boekhouder.” I<

”STEEDS MEER B2B ORGANISATIES BIEDEN HUN KLANTEN DE MOGELIJKHEID OM ONLINE EEN AUTOMATISCHE INCASSO AF TE SLUITEN” ONLINE

RETAILER I

57PAYMENT

TEKSTEN : Mark Nieuwenhuis BEELDMATERIAAL: WL Payments

SUPERSNELLE INTEGRATIE VAN EENBETAALPLATFORM

VOOR FINANCIËLE INSTELLINGEN

WL Payments is een spinnoff van Newgen Payments.We spraken met de CEO van WL Payments over de kansen in de markt, ontwikkelingen op het gebied van online betalingen en voordelen die WL Payments biedt aan haar partners. Wij spraken Sunil Jhamb in Pand Noord in Amsterdam. Een creatief en IT bolwerk waar ook bedrijven als Disney+ en Relay 42 gevestigd zijn. WL Payments wordt officieel gelanceerd tijdens de Webwinkel Vakdagen. “Wij hebben in de afgelopen 3 maanden al 4 nieuwe partners mogen verwelkomen. Wij spreken bewust van partners en niet van klanten omdat we in volledige samenwerking de beste oplossing bedenken en implementeren. De belangrijkste feedback die we krijgen is dat de integraties supersnel en professioneel verlopen zijn,” zo vertelt Sunil Jhamb.

consumenten en bedrijven de betaalmogelijkheid bieden die past bij de huidige digitale ontwikkelingen. Dit vraagt van deze organisaties steeds meer op het gebied van regelgeving zoals bijvoorbeeld AVG, 3DS 2.3 en PSD2. Maar ook de technologische uitdagingen worden steeds groter. Uptime, variatie aan betaalmogelijkheden en zaken als fraude en cybersecurity stellen steeds opnieuw hoge eisen aan de IT en commerciële kant van betalen.

HOE ZIET WL PAYMENTS DE ONTWIKKELINGEN IN DE MARKT EN HOE SPELEN JULLIE DAAR OP IN?

OP WELKE MANIER SPEELT WL PAYMENTS IN OP DEZE ONTWIKKELINGEN?

Sunil Jhamb: Steeds meer bedrijven hebben op de een of ander manier te maken met het online afrekenen van transacties. Webwinkels, maar ook factureer-, incasso- en overheid gerelateerde organisaties staan voor betaalvraagstukken. Zij moeten

Sunil Jhamb: Binnen de eisen van de wet en de eisen van de klant stellen wij ons op als een ontzorgende partner. Wij kunnen hun hoop zorgen uit handen nemen door ons volledige cloudbased en modulair opgebouwd betaalplatform te combineren met onze ervaren integratie teams. Door

>>

onze white-label-betaal-oplossingen kunnen klanten in hun eigen look and feel en binnen hun eigen online platformen een state-of-the-art oplossing bieden aan hun gebruikers. Wij zorgen dat hun betaalomgeving nu en in de toekomst voldoet aan de hoogste eisen qua regelgeving en gebruikersgemak.

WAT MERKEN JULLIE PARTNERS EN HUN KLANTEN DAARVAN?

Sunil Jhamb: Onze partners merken dat ten eerste aan de veel lagere kosten, maar nog belangrijker aan een hogere conversie van transacties. Daarnaast hebben ze minder druk op de IT en de regelgeving omdat we dat uit handen nemen. De klanten van de partners merken dat ze voor hun gevoel volledig in de omgeving van onze partners blijven met dezelfde look and feel. Dat stelt gerust. Daarnaast krijgen ze veel meer en betere betaalmogelijkheden. Dat is een van

”HET PLATFORM IS IN EIGEN HUIS ONTWIKKELD EN HEEFT EEN MODERNE EN VOLLEDIG MODULAIRE (DUS FLEXIBELE) STRUCTUUR OM TEGEMOET TE KOMEN AAN DE WENSEN EN EISEN VAN ONZE PARTNERS” ONLINE

RETAILER I

59PAYMENT

de zaken die er voor zorgt dat er sneller en gemakkelijker betaalt wordt. Een hogere conversie dus.

WAT BIEDEN JULLIE NOG MEER AAN OP HET GEBIED VAN VERHOGENDE CONVERSIE?

Sunil Jhamb: Door onze ervaring op het gebied van e-commerce is ons betaalplatform veel meer dan dat. Naast onze grote variatie aan betaaloplossingen zoals Going Dutch (gezamenlijk een online betaling doen), QR payments, Social Media payments en betaallinkjes, bieden we in onze dashboard enorm veel inzicht. Niet alleen maar data, maar ook analyses waar je direct actie op kan ondernemen. Slechts 3% van de bezoekers komen op de betaalpagina terecht. Wij bieden inzicht in de andere 97% en tonen oplossingen hoe je die conversie kan verhogen. AI- en BI-analyses zijn de magische woorden van nu, maar wij bieden ook inzicht en learnings waar partijen mee aan de slag kunnen. We maken het mogelijk voor webwinkeliers om klantensegmenten of specifieke klanten te analyseren met als doel het gedrag te herkennen over verschillende contactpunten. Daarnaast biedt het platform de mogelijkheid om gerichte promotionele acties te ondernemen naar topklanten of juist naar achterblijvers.

VOOR WIE IS WL PAYMENTS EEN INTERESSANTE PARTNER?

Sunil Jhamb: Elk bedrijf of organisatie die aan derden online betaal mogelijkheden biedt zal er goed aan doen om te onderzoeken of ze door moeten gaan met het zelf doen dan wel door te gaan met hun huidige leverancier. Wij zijn dermate innovatief en efficiënt dat ik verwacht dat we voor heel veel bedrijven direct kunnen bijdragen aan wat er elk jaar onder de streep overblijft. Waarbij we tegelijkertijd het risico van de huidige bedrijfsvoering aanmerkelijk verlagen. PSP’s, aquirers, banken maar ook de eerder genoemde categorieën als incasso- & factureerbedrijven kunnen hun klanten op het allerhoogste niveau bedienen. En dit alles volledig in hun eigen huisstijl.

DIT SOORT MIGRATIES EN INTEGRATIES KOSTEN VAST HEEL VEEL GELD EN TIJD?

Sunil Jhamb: Het platform is in eigen huis ontwikkeld en heeft een moderne en volledig modulaire (dus flexibele) structuur om tegemoet te komen aan de wensen en eisen van onze partners. De praktijk wijst het uit. Wij denken in termen van uren en dagen in plaats van weken en maanden voor het aansluiten van partners, acquirers en merchants. Bij een klassiek model duurt de integratie van een acquirer een week of zes, bij WL Payments is het een kwestie van enkele dagen. Het aansluiten van een merchant is slechts een kwestie van een paar minuten. We beschikken namelijk over alle api’s en plug-ins. Onze huidige partners dienen graag als referentie en waren oprecht verbaast hoe snel ze met ons, of ik moet eigenlijk zeggen met hun platform aan de slag konden. I <

SUNIL JHAMB

WL Payments is aanwezig op de WebWinkelvakdagen op 29 & 30 januari op Stand nr. 63. Kom gerust langs!

WL Payments Pand Noord Meeuwenlaan 98/100 1021 JL Amsterdam info@wlpayments.com

CEO van WL Payments

ONLINE

RETAILER I

61


Een GS1 code is als een wereldwijd paspoort voor uw product

GS1 is het enige officiële uitgiftepunt. Gegarandeerd wereldwijde unieke identificatie. Keuze uit codepakketten van 10 tot 100.000 nummers. Gratis ondersteuning en advies. Uw product kan werkelijk overal verkocht worden. Met geregistreerde GS1 barcode is altijd voor iedereen duidelijk welk product bij welke code hoort.

Wilt u meer informatie of direct barcodes bestellen? Ga naar www.gs1.nl

Nederland


VERPAKKEN

TEKSTEN : Mark Nieuwenhuis BEELDMATERIAAL: DS 80

VERPAKKEN VOLGENS DE

CIRCULAIRE

ECONOMIE De circulaire economie. We kunnen er niet meer omheen. Grondstofvoorraden zijn immers eindig en raken op een gegeven moment uitgeput. Reden om te kijken naar een economie waarin reststoffen volledig opnieuw kunnen worden ingezet. DS 80 Verpakkingsmaterialen is bezig met de ontwikkeling van een volledig ‘groene lijn’ verpakkingen die voldoen aan de circulaire economie: van pallet tot doos en van opvulmateriaal tot plakband.

>> ONLINE

RETAILER I

63


Verhoog je conversie met ‘Betaal later’ van Klarna. Betaal later een must

Nederlandse shopper houdt van achteraf betalen

Vrouwen betalen het liefst achteraf

Achteraf betalen bepalend voor keuze webwinkel

25% van online shoppers shopt alleen bij een webwinkel die achteraf betalen aanbiedt.

53% van de shoppers heeft minimaal een keer een aankoop achteraf betaald.

62% van de vrouwen kiest voor achteraf betalen.

69% verkiest een webwinkel met achteraf betalen boven een webwinkel die het niet aanbiedt.

25%

53%

62%

69%

Bron: Emotional shopping index Klarna

10.000 webwinkels zijn al smoooth. Nu jij nog! Voeg Klarna toe aan je check out.

Get smoooth met Klarna in jouw checkout. 020 - 300 10 10

verkoop@klarna.com

klarna.com


VERPAKKEN

DS 80 Verpakkingsmaterialen beschikt over een omvangrijk assortiment met meer dan 350 standaard verpakkingen. “Met passie een verpakking maken, dat is waar we in uitblinken. We willen onze liefde voor verpakken met onze klanten delen,” zegt zaakvoerder Gijs van den Oever. “Door onze klanten aan de voorkant al zo goed mogelijk te informeren over de mogelijkheden, proberen we meer gevoel voor de verpakking te kweken. De verpakking is uiteindelijk wel het enige contactmoment van de consument met de webwinkel. En dat moet niets aan het toeval overlaten.”

GRASKARTON

De consument is zich meer en meer bewust van het feit dat we zuinig moeten zijn op onze planeet, vervolgt Van den Oever. “De verpakkingswereld heeft met name de laatste jaren al flinke stappen gemaakt. Zo worden producten gelukkig steeds minder in te grote verzendverpakkingen verstuurd met een grote hoeveelheid opvulmateriaal. Dat stadium zijn we al gepasseerd. Nu is het belangrijk om ook de volgende stap te kunnen maken door ook het verpakkingsmateriaal te verduurzamen.” DS 80 Verpakkingsmaterialen is daarin al heel ver. “Zo zijn we samen met een partner bezig met de productie van dozen uit graskarton. Door deze dozen op maat te produceren, is er nauwelijks nog opvulmateriaal nodig. Mocht dat wel het geval zijn, gebruiken we opvulmateriaal van gerecycleerd papier. De doos wordt vervolgens gesloten met papieren plakband. Kortom 100% circulair.”

100% RECYCLEERBARE PALLET

DS 80 Verpakkingsmaterialen gaat nóg een stap verder met de 100% recycleerbare pallet. De zogenaamde revopallet ontketent volgens Van den Oever een ware revolutie in de markt. “De pallet bestaat uit 100% gerecycleerd golfkarton, is maar liefst 75% lichter dan een vergelijkbare pallet in hout (belangrijk voor luchtvrachten) en is veel ergonomischer in gebruik. De handling ervan leidt tot minder rugklachten bij medewerkers en een hogere productiviteit. We gebruiken biologisch afbreekbare lijm en de pallet hoeft in tegenstelling tot zijn houten evenknie geen ISPM behandeling te on-

”DS 80 Verpakkingsmaterialen biedt voor het eerst een volledig assortiment aan verpakkingen dat voldoet aan de circulaire economie” dergaan.” Dat laatste is nodig bij houten pallets om te garanderen dat quarantaine organismen zich niet met houten verpakkingen verspreiden. “Daar heb je met onze revopallet geen last van. Door de pallet te stabiliseren met een strapband van oude petflessen is de circulaire verpakking compleet.” DS 80 Verpakkingsmaterialen biedt dus voor het eerst een volledig assortiment

aan verpakkingen dat voldoet aan de circulaire economie. “Een retailer kan via onze nieuwe, gecombineerde website/ webshop voor zijn producten de meest optimale verpakking selecteren of zelf samenstellen én direct bestellen. Dat spaart tijd en geld. Via onze unieke productselector is het zelfs mogelijk om zelf op een relatief eenvoudige manier een maatwerk verpakking samen te stellen,” besluit Van den Oever. I<

ONLINE

RETAILER I

65


OMNICHANNEL

TEKSTEN : Sophie Marks BEELDMATERIAAL: Colleqtive

WINKEL-APP TILT FYSIEKE WINKEL NAAR

HOGER NIVEAU E-commerce heeft de verwachtingen en de beleving van het ‘winkelen’ naar een hoger niveau gebracht. Op de winkelvloer is ook behoefte aan vernieuwing. Je kunt niet meer een winkel runnen zoals twintig jaar geleden. Aan het woord is Niels van Golden van Colleqtive. Volgens hem is er veel meer behoefte aan dynamische informatie op de winkelvloer, zodat de consument die de moeite neemt om de winkel te bezoeken alle informatie en service wordt geboden. De winkel-app van Colleqtive biedt deze, en andere features om de efficiency en servicegraad in de fysieke winkel te verhogen.

66 I

ONLINE

RETAILER

>>


OMNICHANNEL

Niels begint met een voorbeeld. “Wie herkent het niet, je loopt een fysieke winkel binnen op zoek naar een bepaald item -een barbecue bijvoorbeeld- vraagt de winkelbediende om wat meer informatie en de prijzen. Achter de rug van die winkelbediende check je natuurlijk wat diezelfde barbecue kost bij bol.com. Ligt deze op hetzelfde niveau of zelfs iets lager, dan bedank je de winkelbediende vriendelijk en bestel je het item online. Welnu, met onze winkel-app heeft de winkelbediende alle relevante info beschikbaar om in te haken op die belangrijke aspecten, inclusief real-time inzicht op de voorraad. Zo kan hij voorstellen om de barbecue vandaag nog of op een ander moment thuis te laten bezorgen, zodat de consument niet hoeft te zeulen met die barbecue. Met onze winkel-app kan dus een verhoogde servicegraad worden geboden op de winkelvloer.”

VEELZIJDIGE APP

De winkel-app van Colleqtive is een veelzijdige app. “Afhankelijk van de gekozen modules en de aanwezige backendsystemen bij de retailer brengen we de informatie uit de verschillende backendsystemen bij elkaar in één app, gaande van ERP- en PIM-systeem tot WMS- en kassasysteem,” legt Niels uit. “Alle relevante info uit die systemen wordt zichtbaar gemaakt in één app.” De winkel-app is volgens Niels interessant voor zowel de kleine retailer met één winkel als grote formules met wel 150 filialen in het land. Zo is Big Bazar bijvoorbeeld onlangs voor alle 150 filialen overgestapt op de winkel-app van Colleqtive.

Sinds de opening van haar eerste filiaal in Apeldoorn, in 2007, groeit de discounter in rap tempo. Om de processen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, kijkt de retailer continu naar mogelijke optimalisaties. Big Bazar ging daarom op zoek naar een oplossing om het bestelproces sneller, makkelijker en goedkoper te maken. Bij voorkeur middels een cloud-oplossing.

TIJDWINST

De veelzijdigheid van de winkel-app van Colleqtive bleek voor Big Bazar uitermate geschikt om de processen naar een hoger niveau te tillen. “Dankzij de bestelmodule van onze winkel-app boekt Big Bazar een tijdwinst tot wel 80 procent,” weet Niels. Ook is er meer inzicht in en controle op de voorraden. Met de inventarisatie-module en de module voor goederenontvangst verwacht de discounter in de nabije toekomst nog meer efficiencyslagen te realiseren. “Wij werkten voorheen nog met bestelboeken”, vertelt René Brouwer, filiaalmanager bij Big Bazar in Muiden; één van de vier filialen waar de nieuwe applicatie uitvoerig is getest. “Elke drie weken werden die bestelboeken vanuit het hoofdkantoor opgestuurd. Dat is nu gelukkig verleden tijd. Nu lopen we met de reeds aanwezige scanner langs de schappen, scannen de code van de te bestellen artikelen en geven vervolgens het gewenste aantal in. Aan het einde van de dag worden de scanners uitgelezen. De nieuwe bestelmethode bespaart ons echt een hoop tijd. Waar we voorheen 8 tot 10 uur per week kwijt waren aan bestellen, zijn we nu 2 à 2,5 uur per week bezig.”

MEER CONTROLE

Met de winkel-app heeft Big Bazar ook meer controle op het bestelproces. “Nadat de bestellingen zijn gescand en ingelezen, worden ze gecheckt. Bijvoorbeeld op hoge aantallen, of op doublures,” zegt René. “Ook kan de filiaalmanager nu zien of bepaalde artikelen vanuit het hoofdkantoor worden gepusht, of dat reeds eerder geplaatste orders nog onderweg zijn. Dat inzicht ontbrak bij de oude bestelmethode. Doordat we nu meer inzicht hebben, is ook de kwaliteit van ons bestelproces aanzienlijk verbeterd.” Niels vult aan: ‘De informatie is uiteraard niet alleen voor de filiaalmanager direct zichtbaar, maar ook voor regiomanagers of voor ondersteunende functies vanuit de serviceorganisatie. De lijnen zijn vele malen korter, waardoor er veel directer kan worden ingesprongen op veranderende situaties.” Verdere verbeterslagen verwacht Big Bazar te maken met Colleqtive’s module voor de goederenontvangst (en de controle hierop), en met de inventarisatiemodule van Colleqtive. Onze winkel-app draait op bestaande toestellen, maar kan ook op Android- of iOS-toestellen geïnstalleerd worden, zegt Niels. “Het is een kwestie van de app downloaden en verbinding maken met ons systeem. We maken onderscheid in drie verschillende versies basic, advanced en enterprise.” Voor geïnteresseerden is het mogelijk om een gratis proefversie aan te vragen bij Colleqtive. I <

ONLINE

RETAILER I

67


E-COMMERCE

TEKSTEN : Maarten van Vliet BEELDMATERIAAL: Patagona

Altijd de beste prijs Het aantal webshops groeit jaar na jaar. Ook komen er steeds nieuwe verkoopkanalen bij en winnen de marketplaces aan populariteit.Voor een retailer is het daarom cruciaal om altijd de beste prijs voor je producten te hanteren. Maar hoe houd je je prijzen up to date en concurrerend? Patagona helpt retailers een handje met de Pricemonitor en Repricing tool, een oplossing die overigens ook interessante inzichten biedt voor merken en fabrikanten. Een gesprek met Skip Aertssen, Country Manager Nederland.

Van kleine eenmanszaken tot grote multinationals, elke organisatie is gebaat bij de beste prijs voor zijn producten om concurrerend te kunnen zijn, begint Aertssen. “De beste prijs betekent overigens niet per definitie de goedkoopste prijs. De prijsstelling is afhankelijk van vele variabelen, zoals beschikbaarheid, levertijd, reviews, enz. Als je concurrent misschien een lagere prijs hanteert, maar zijn reviews zijn slecht of de levertijd is langer, dan is het niet altijd noodzakelijk om de prijs gelijk te zetten. Voor retailers is het echter onmogelijk om dagelijks de prijzen van de concurrentie te checken. Met onze Pricemonitor en Repricing tool gebeurt dat volledig automatisch.”

op meer dan vijftig prijsvergelijkingssites en marketplaces, zoals Amazon, bol.com, eBay, Google, enz. Op basis van die informatie en de eigen prijsstrategie kunnen retailers hun prijzen optimaliseren. Het aanpassen van de prijzen gebeurt volledig automatisch via onze Repricing tool. Behalve voor B2C is de Pricemonitor ook voor B2B een interessante oplossing. Zo gebruiken fabrikanten en merken de software om een marktoverzicht te verkrijgen. Met andere woorden, wie biedt mijn producten aan voor welke prijs en via welke kanalen? En houden retailers zich aan de gemaakte prijsafspraken?”

VOOR B2C ALS B2B

In principe scant de Pricemonitor één keer per dag de concurrentieprijzen. Aertssen: “Afhankelijk van de prijsstrategie van de retailer kan dat ook meerdere keren per dag of splitsen we het assortiment op, waarbij dagelijks telkens een andere deel

Retailers kunnen hun assortiment of een selectie ervan via een plug-in, API of csvfeed in de Pricemonitor uploaden, vervolgt Aertssen. “De software scant vervolgens hetzelfde aanbod bij concurrenten

68 I

ONLINE

RETAILER

PARAMETERS

wordt gemonitord. Een retailer met een assortiment van 150.000 producten kan bijvoorbeeld dagelijks 30.000 producten laten monitoren, zodanig dat wekelijks het complete aanbod qua prijsstelling up to date is. Ook zijn er organisaties die ervoor kiezen om slechts een deel dagelijks te laten monitoren, bijvoorbeeld alleen de topsellers. Het is maar net waar de focus ligt. Al die parameters zijn in onze Pricemonitor in te stellen. Zo is het zelfs mogelijk om alleen te vergelijken met webshops die hoog scoren in de reviews, om cowboys en prijsstunters uit te sluiten, of een bepaald tijdstip van de dag in te stellen waarop gemonitord wordt.”

PRIJSSTRATEGIEËN

Het instellen van prijsstrategieën in de Pricemonitor lijkt welhaast oneindig. “Voor elk individueel product of voor complete productgroepen is het mogelijk een prijsstrategie in te stellen,” zegt Aertssen. “Wij


E-COMMERCE

”VOOR ELK INDIVIDUEEL PRODUCT OF VOOR COMPLETE PRODUCTGROEPEN IS HET MOGELIJK EEN PRIJSSTRATEGIE IN TE STELLEN” adviseren retailers en denken mee over het bepalen van de optimale prijsstrategie. In combinatie met de Repricing tool weten we mooie resultaten te behalen. Door altijd de beste prijs te hanteren, komen er meer bezoekers naar je webshop en stijgt de conversie. De gemiddelde omzet stijgt met 21% en de winst met 11%, zo hebben

onze klanten intussen bewezen.” Ook benieuwd wat Patagona voor jouw business kan betekenen? Bezoek ze tijdens de Webwinkel Vakdagen op standnummer 197 of start vandaag nog met een gratis testperiode via patagona.nl. I <

SKIP AERTSSEN

Country Manager bij Patagona Nederland

ONLINE

RETAILER I

69


Uw e-commerce

operatie laten groeien?

Maak kennis met CORAX wms · · · · ·

snelle start makkelijk in gebruik alleen internet nodig Microsoft technologie eenvoudig te koppelen

Bezoek ons op de Webwinkel Vakdagen! www.coraxsaaswms.com info@davantigroup.com - 088 34 54 500


E-COMMERCE

TEKSTEN : Frank Gielen BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

VAN ‘HEADLESS’ NAAR ‘ENDLESS’:

EEN TOEKOMSTBESTENDIG E-COMMERCEPLATFORM Er is één belangrijke reden waarom we geloven dat een ‘headless’ platform altijd in overweging moet worden genomen als retailers een platform kiezen: een e-commerce oplossing is nooit compleet. Het is een proces dat eindeloos is. Aan het woord is Lars Høgsted, directeur van Bizzkit, een ‘headless’ e-commerceplatform. Het Deense bedrijf verovert met zijn toekomstbestendig platform steeds meer partijen in Europa en is ook vertegenwoordigd op de Webwinkel Vakdagen in Utrecht.

>>

Bizzkit combineert zowel PIM, DAM als CMS

PRIJSWINNENDE WEBSHOPS

al vele jaren met Bizzkit. “Wanneer we de

dat het tot een compleet e-commerceplat-

De unieke benadering van Bizzkit blijft niet

optimale klantreis ontwerpen, zijn vrijheid

form maakt. “Zie het als een toolkit, een eco-

onopgemerkt buiten Denemarken. “We zijn

en flexibiliteit must-haves. Op het Bizzkit

systeem dat gelooft in een ‘best of breed’

al ruim zeventien jaar actief en hebben een

platform hebben we de mogelijkheid om

aanpak en integreert met de sterkste tech-

bijdrage geleverd in de ontwikkeling van

precies die functies te integreren die nodig

nologieën op de markt,” zegt Lars Høgsted.

vele prijswinnende webshops. Sinds enige

zijn om tegemoet te komen aan de behoef-

“Het is voor een retailer belangrijk om de user

tijd hebben we onze scope verbreed bui-

ten van de klant,” zegt Anja Saabye, Strategic

experience als uitgangspunt te nemen en op

ten de landsgrenzen,” vervolgt Lars Høgsted.

Customer Insights Manager bij Hesehus A/S.

basis daarvan de beste oplossingen te kiezen.

“Ook in Nederland faciliteren we diverse

Vaak gebeurt het omgekeerde en vormen de

klanten in verschillende sectoren, waaron-

SOLIDE BASIS

softwareoplossingen de basis. Dat gaat juist

der Assa Abloy en Zizzi. Dat is ook de reden

Lars Høgsted legt kort de combinatie van

ten koste van de user experience. Met Bizz-

dat we op de Webwinkel Vakdagen acte de

functionaliteiten uit: “De basisarchitectuur

kit kunnen wij een e-commerceoplossing

présence geven. We willen bezoekers aan de

van het Bizzkit platform omvat de drie kern-

voorzien die perfect aansluit bij de customer

beurs de vele voordelen laten zien van het

producten: Product Information Manage-

journey van jouw klanten, zowel voor B2C als

bedrijven van e-commerce via Bizzkit.”

ment System (PIM), Content Management

B2B als een mix daartussen.”

Hesehus A/S, hét Deense webbureau, werkt

System (CMS) en Digital Asset Management

ONLINE

RETAILER I

71E-COMMERCE

(DAM). Dit betekent onder andere dat ze

lyse, enz. Op die manier leggen wij de basis

gezamenlijk zijn ontworpen en ontwikkeld,

voor continu succes.”

wat een schaalbare en naadloze integratie garandeert. Gebruikers ervaren nooit een

Om de eindklant de best mogelijke ervaring

verwarrende contextomschakeling tijdens

te kunnen geven, moet je hem leren begrij-

het navigeren tussen de producten.” Het is

pen, resumeert Lars Høgsted. “Dat kunnen

moeilijk om de beste te zijn in alle compo-

wij met onze oplossing en met dank aan de

nenten, technologieën en services die een

nieuwste technologieën, als geen ander. Ge-

e-commerce oplossing moet bevatten,

baseerd op Bizzkit’s platformproducten en

zegt Lars Høgsted terecht. “Daarom biedt

API-structuur, is het eenvoudig te integreren

Bizzkit een solide basis en een toolkit voor

met de beste oplossingen in de markt. Dat

het bouwen van e-commerce-oplossingen.

maakt het tot een toekomstbestendig e-

Zo werken we samen met geselecteerde

commerceplatform.” I<

leveranciers aan technologieën en services, bijvoorbeeld betalingsoplossingen, levering, personalisatie, automatisering, zoeken, ana-

”HET IS VOOR EEN RETAILER BELANGRIJK OM DE USER EXPERIENCE ALS UITGANGSPUNT TE NEMEN EN OP BASIS DAARVAN DE BESTE OPLOSSINGEN TE KIEZEN” ONLINE

RETAILER I

73MARKETPLACES

TEKSTEN : Frank Gielen BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

HET SPEL OP MARKETPLACES WORDT STEEDS BETER GESPEELD We kunnen vandaag niet meer om marketplaces heen. Het is een trend die onomkeerbaar is en een fenomeen dat ook steeds verder professionaliseert. Voor retailers en groothandelaars is het zaak om het spel nóg slimmer en nóg beter te spelen op marketplaces. “Je kunt het er niet meer even bij doen; het vraagt om een specialistische aanpak,” zegt Twan Rutten van marketplace specialist Vendiro.

>> ONLINE

RETAILER I

75


B2B COMMERCE VOOR GROOTHANDELS MET TOEKOMST

Ben jij voorbereid op de digitale transformatie in B2B? Bouw online aan relaties met klanten, kies technologieĂŤn die bij je ambities passen en STR ATEGI E C REATIE TEC H N IE K M ARKETI NG

combineer on-en offline dienstverlening om maximale waarde te bieden als groothandel. Zet samen met De Nieuwe Zaak de volgende stappen richting de toekomst. Ontdek jouw volgende stap op denieuwezaak.nl/b2b


MARKETPLACES

”De groei van marketplaces gaat sneller dan de groei van e-commerce als geheel en daarmee stijgt het aandeel” Al bijna de helft van alle e-commerce aankopen in Europa wordt gedaan op een marketplace. “De groei van marketplaces gaat sneller dan de groei van e-commerce als geheel en daarmee stijgt het aandeel,” legt Twan uit. “Ook het aantal marketplaces neemt toe. Niet alleen grote generalisten, maar ook gespecialiseerde e-commercepartijen starten een marketplace. Omdat marketplaces anderzijds volwassener worden, wordt het spel steeds beter gespeeld. Het is voor retailers en groothandelaars dus belangrijk om een toppositie te verwerven.”

DIFFERENTIËREN

De grote populariteit van marketplaces betekent dat er meer aanbieders zijn van hetzelfde product. Waar kun je je nog op differentiëren? Twan: “De mate waarop je als verkoper scoort op een marketplace is afhankelijk van drie parameters: de snelheid van levering, het servicelevel ofwel de waardering (klanttevredenheidindicatoren zoals reviews) en tot slot de prijs. Als je hetzelfde servicelevel scoort als je concurrent, maar je kunt sneller leveren, dan zou je met een (iets) hogere prijs toch een voorkeurspositie kunnen veroveren. Kortom, ook op marketplaces draait het niet

alleen om de prijsstelling. Hierdoor zien we dat partijen met een duidelijke focus en ambitie de slag gaan winnen. Zij hebben immers vaak de drie facetten volledig op orde. Nu Amazon heeft aangekondigd naar Nederland te komen, wordt die druk alleen maar groter. Het opent de deur voor internationale spelers.”

HARD TO GET

Vendiro heeft een platform ontwikkeld waarop de retailer of groothandel met zijn bestaande infrastructuur kan koppelen, hetzij een e-commerce platform, hetzij een PIM, ERP of WMS systeem. “Via die koppeling halen wij alle informatie over product- en voorraadstatus binnen op ons platform,” legt Twan uit. “Vervolgens kan de retailer gaan verkopen op één of meerdere van de vijftig marketplaces waarmee wij koppelen. Met ons systeem kan een verkoper een minimale prijs opbouwen, inclusief onder andere de commissie van de marketplace en de BTW. Zo is er een berekende ondergrens om te zorgen dat elke order winstgevend is. Boven die ondergrens gaan wij de verkoopprijs optimaliseren. Essentieel is dat we kijken of je de voorkeurspositie hebt. Zo ja dan verhogen we de prijs om meer marge te

maken. Heb je de voorkeurspositie niet, dan verlagen we om die te veroveren en de omzet te vergroten. Uiteraard alleen als dit boven de minimale prijs ligt. Dat is het spel dat wij spelen en dat steeds belangrijker wordt met een toenemende concurrentie. Dit levert bij veel partijen een verdubbeling van de omzet maar ook een margeverbetering op.” Verkopen op een marketplace moet volgens Twan onderdeel zijn van de strategie van een moderne retailer of groothandel. “Een marketplace is een serieus omzetkanaal. Het vraagt een gespecialiseerde aanpak. Je kunt je niet meer permitteren om het er even bij te doen. Ook voor kleine(re) spelers zijn er zeker nog mogelijkheden om het spel te kunnen winnen, al heb je wel enig volume nodig. Een voorbeeld is het fulfillment wat bol.com, Amazon en Cdiscount uit handen kunnen nemen. Als kleinere partij kan je zo toch een snelle levering aanbieden tegen een scherp tarief. Met de verkoop van drie of vier producten per dag ga je het niet redden. Een bol.com bijvoorbeeld neemt het aantal reviews ook mee in de selectie van de voorkeurspositie. Met een paar reviews per dag kom je er niet.” I<

ONLINE

RETAILER I

77


B2B-E-COMMERCE

TEKSTEN : Stefan van der Velden BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

B2B E-COMMERCE: DENK GROOT,

ACTEER STAPSGEWIJS B2B e-commerce groeit sneller dan ooit. Er is veel potentie, maar het vraagt een serieuze inspanning van een organisatie. Het verschil tussen bedrijven die van deze groei profiteren en de achterblijvers neemt toe. Jurriën Kerstholt, directeur van De Nieuwe Zaak en expert in B2B e-commerce, legt uit op welke manier B2B organisaties maximaal kunnen profiteren van het e-commercesucces. Een evenwichtige groei is daarin cruciaal.

De Nieuwe Zaak is al sinds 2005 actief als digital commerce bureau. “Intussen werken we dagelijks met bijna honderd medewerkers in multidisciplinaire teams aan het succes van onze klanten op het gebied van e-commerce strategie, marketing, data, techniek en branding,” zegt Kerstholt. “Met name de laatste vijf jaar is B2B e-commerce een belangrijke doelgroep die de laatste twee jaar een enorme versnelling heeft doorgemaakt. B2B e-commerce is populair. Het is ook een noodzakelijke stap voor groothandels om te overleven in de nieuwe ‘werkelijkheid’. Wij nemen ze bij de hand om hun organisatie te laten transformeren, want de knop in het volledige bedrijf moet om.”

INVLOEDEN VANUIT B2C

Groothandels hebben altijd wel ‘iets’ met online gehad. Denk bijvoorbeeld aan een online bestelformulier, vervolgt Kerstholt. “Nu is het de hoogste tijd om de volgende stap te maken naar een volwaardige webwinkel in combinatie met een selfservice omgeving. De zakelijke inkoper wordt zelfstandiger en wil ook ‘op het werk’ de snelheid en het gemak van online bestellen ervaren. Hier zien we heel duidelijk invloeden vanuit B2C. De online portal mag dan ook best wat frisser vormgegeven zijn dan enkel het saaie, grijze bestelformulier. Ook het inzetten van krachtige zoekmachines, relevante cross- en upsell mogelijkheden en

78 I

ONLINE

RETAILER

het gebruik op mobiele devices is onmisbaar geworden in B2B e-commerce. De volgende stap kan zijn om je als groothandel aan te sluiten op een marketplace. Bij een zakelijke marketplace geldt hetzelfde als bij een consumenten marketplace: je hebt te maken met een enorme vijver. De potentie is groot, maar wees bedacht op eventuele negatieve aspecten. Je bent noch eigenaar van de klant, noch van de data. Wat je nu ziet gebeuren is dat organisaties zelf een (gespecialiseerde) marketplace starten of zelfs afscheid nemen van marketplaces. Nike is daar een goed voorbeeld van, een merk dat zich dat kan permitteren.”

EEN STERK MERK

Kerstholt maakt een bruggetje naar de rol van digital marketing. “Groothandels die zich op B2B e-commerce storten, zetten vooral in op de onderkant van de marketingfunnel; van een bezoeker een koper maken. Wij helpen groothandels tevens om hoger in de funnel te komen, te werken aan het imago, de naamsbekendheid, kortom, aan een sterk merk. Daarmee krijgt de groothandel al een voorkeurspositie voordat er een aankoop wordt overwogen. Het zijn randvoorwaarden om in de toekomst de marketplace-activiteiten te gaan afbouwen.” “Het daadwerkelijk omarmen van B2B ecommerce vraagt om een agile mindset. Durf fouten te maken, durf zekerheden los

te laten. Denk vanuit de zakelijk inkoper in plaats van te denken in producten of specificaties. Je zal als dozenschuiver op een andere manier relevant moeten worden. Onze methoden om die transitie bij organisaties te maken, zijn eveneens agile ingesteld met als doel dat we zoveel mogelijk afdelingen binnen een organisatie willen ‘besmetten’. Vaak wordt de impact op een organisatie onderschat. De knop moet echt om.”

ZES DIMENSIES

Kerstholt adviseert klassieke groothandels nu echt de stap naar e-commerce te maken. “Het klassieke retaillandschap heeft de laatste jaren enorme ‘klappen’ opgelopen. Datzelfde staat te gebeuren in B2B.” Onder leiding van De Nieuwe Zaak en PostNL is de Next Level B2B e-commerce expertgroep van ShoppingTomorrow op zoek gegaan naar het groeipotentieel voor B2B organisaties. Met 21 experts uit de B2B industrie heeft de groep een aantal adviezen opgesteld. De conclusie luidt dat organisaties moeten inzetten op een evenwichtige groei op zes dimensies om te voorkomen dat ze tussen wal en schip raken. Die zes dimensies zijn achtereenvolgens klantinzicht, organisatie, marketing, technologie branding en data. “In de transitie naar B2B e-commerce stellen we voor organisaties een roadmap op, op basis van deze zes dimensies. We overzien het grote geheel, maar acteren stap voor stap.” I <


B2B-E-COMMERCE

”DURF FOUTEN TE MAKEN, DURF ZEKERHEDEN LOS TE LATEN. DENK VANUIT DE ZAKELIJK INKOPER IN PLAATS VAN TE DENKEN IN PRODUCTEN OF SPECIFICATIES”

ONLINE

RETAILER I

79


MARKTPLAATS

TEKSTEN : Frank Gielen BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

WHOLESALE

OPNIEUW UITGEVONDEN Online marktplaats voor de fysieke retail De traditionele wholesale is inefficiĂŤnt en heeft in de huidige hoedanigheid zijn langste tijd gehad. Aan het woord is Joost Brugmans, CEO van Orderchamp. Orderchamp verbindt zelfstandige retailers en merken met elkaar via een digitale marktplaats om wereldwijd relevant te blijven voor lokale consumenten. Een gesprek met Joost over het unieke concept, de win-win voor zowel retailers als merken en de primeur op de aankomende Webwinkel Vakdagen in Utrecht.

80 I

ONLINE

RETAILER


MARKTPLAATS

”RETAILERS BIEDEN WE DE MOGELIJKHEID OM PRODUCTEN BINNEN ZESTIG DAGEN TE BETALEN. DAT GEEFT ZE VEEL MEER LIQUIDITEIT EN DE MOGELIJKHEID OM PRODUCTEN TE TESTEN” anders dan bij de traditionele wholesale. Ook garanderen we mooie marges op de producten. Kortom, genoeg ingrediënten voor de zelfstandige retailers om te kunnen blijven floreren.”

UITGESTELD BETALEN De opmars van de grote online consumenten marktplaatsen lijkt niet meer te stoppen. “Zelfstandige retailers moeten zich aanpassen om relevant te blijven,” zegt Joost. “Met Orderchamp bieden wij hen die handvatten door ze in contact te brengen met unieke merken. Grote marktplaatsen, zoals bol en Amazon, hebben de afgelopen jaren gebouwd aan een enorm productaanbod. In feite gaat het om één bak producten. Met andere woorden, verre van een mooi gecureerde samenstelling. Wij geloven in de kracht van de fysieke retail en helpen zelfstandige retailers aan een uniek aanbod, producten die niet online op de grote marktplaatsen te verkrijgen zijn. Zo blijft de lokale retail relevant.”

INSPIREREN

Blurring concepten, concept stores, bij het ‘nieuwe retailen’ ligt de focus meer dan ooit op het inspireren van de consument, meent Joost. “Er is echter veel inefficiëntie in het traditionele wholesale model. Denk aan de vele vertegenwoordigers en het bezoeken van, of exposeren op beurzen. Zelfstandige retailers vinden het prachtig om nieuwe bijzondere producten en merken te ontdekken, maar ze zijn best lastig te vinden. Dat geldt andersom ook voor merken die moeite hebben met het vinden van de juiste verkoopkanalen. Met Orderchamp brengen we unieke merken door middel van machine learning in con-

tact met de juiste retailer. Omdat we datagedreven werken, nemen we het buikgevoel weg, en zijn we een waardevolle toevoeging voor beide partijen. Neemt niet weg dat we het persoonlijk contact volledig vervangen. Integendeel. We zijn juist een toevoeging en zorgen ervoor dat we de juiste partijen aan elkaar verbinden met als doel om het verschil te kunnen maken in de lokale community en zelfstandige retailers niet vervagen in de dominantie van consumenten marketplaces.”

OMNICHANNEL

Orderchamp heeft intussen meer dan 600 inspirerende merken aangesloten op het platform, samen goed voor meer dan 50.000 unieke producten. Aan de andere kant maken maar liefst 6.000 retailers al gebruik van de wholesale marketplace. “In de basis zijn we dus al groter dan de grootste retailketen en kunnen we met deze groep het gevecht aan tegen de grootmachten,” zegt Joost. Ondanks de focus op de fysieke retail stimuleert Orderchamp nadrukkelijk het omnichannel retailen. “Het is belangrijk dat de zelfstandig retailer de producten online toont op zijn eigen website, ook om foottraffic in de winkel te genereren. Het is echter niet toegestaan om de producten via Orderchamp te ‘feeden’ naar een consumenten marketplace. Daar wordt streng op gecontroleerd. Het mooie is bovendien dat retailers via Orderchamp producten niet in bulk hoeven in te kopen,

Retailers krijgen via Orderchamp gratis toegang tot een uniek productassortiment en kunnen ook direct afrekenen bij verschillende merken via één checkout. Joost: “Het is niet nodig om overal eigen accounts aan te maken. De meeste merken hanteren een minimum orderbedrag van nog geen 50 euro. Op de Webwinkel Vakdagen presenteren we bovendien het uitgesteld betalen. Retailers bieden we de mogelijkheid om producten binnen zestig dagen te betalen. Dat geeft ze veel meer liquiditeit en de mogelijkheid om producten te testen. Dergelijke condities zijn normaal gesproken voorbehouden aan de hele grote ketens. De merken lopen via Orderchamp overigens geen risico; ze krijgen direct uitbetaald omdat wij de buffer zijn en we vragen alleen een fee over orders die wij bij ze aandragen.” Het concept van Orderchamp slaat aan. “We stomen lekker door,” zegt Joost enthousiast. “Ons platform groeit dagelijks met nieuwe categorieën en features. Ook internationaal slaat het concept aan. Inmiddels is meer dan 35% van de transacties al afkomstig uit het buitenland. Logisch ook, want het biedt bijvoorbeeld Duitse lokale retailers de mogelijkheid om zich te onderscheiden met een uniek aanbod in hun stad of dorp. Een aanbod dat grote ketens of consumenten marktplaatsen niet kunnen bieden. De lokale retail floreert dankzij Orderchamp als nooit tevoren.” I <

ONLINE

RETAILER I

81


PAYMENT

TEKSTEN : Mark Nieuwenhuis BEELDMATERIAAL: Klarna

Achteraf betalen is booming. Uit de eCommerce Payment Monitor van GfK blijkt dat achteraf betaalmethoden relatief de grootste groei laten zien van alle betaalwijzen. Steeds meer consumenten maken gebruik van deze betaaloplossing en verwachten deze service dan ook van (web)winkeliers. Zo betaalt 62 procent van de vrouwen het liefst achteraf. Maar hoe zet je achteraf betalen optimaal in? Een gesprek met Annette Verdouw, manager marketing bij Klarna. De mogelijkheid om achteraf te betalen bestaat al een behoorlijke tijd. Zelfs al vóór het webwinkeltijdperk bestond er wet- en regelgeving over deze betaalmethode. “Belangrijk gegeven voor de consument is dat webshops die achteraf betalen aanbieden zijn gecheckt en daarmee nooit een nepshop zijn,” legt Annette uit. “Dat geeft vertrouwen en een veilig gevoel. Deze webshops mogen dan ook het Thuiswinkel Waarborg keurmerk voeren.”

SMOOOTH BETAALPROCES Bij een achteraf betaalmethode loopt de webwinkelier het minste risico, omdat daar een derde partij, zoals Klarna, het risico op non-betaling overneemt. “Achteraf betalen zorgt zowel bij de consument als bij de webwinkelier voor een smoooth betaalproces,” vervolgt Annette. “De consument krijgt een tijdsperiode om de artikelen thuis in alle rust te bekijken en de webwinkelier krijgt meteen zijn geld. Klarna handelt de betalingen af met de consument, die kan kiezen uit twee varianten: betalen in 14 of in 30 dagen. De kosten die een webwinkelier maakt voor het aanbieden van een achteraf betaaloplossing worden terugverdiend door een verhoging van de conversie en de omzet. Een winwin dus. Over smoooth betalen gesproken, onze nieuwste feature Instant Shopping met Express Checkout tovert elke webpagina of social kanaal om in een snelkassa. Hierdoor kunnen consumenten in een flits betalen waar en wanneer het ze uitkomt.”

CONVERSIEBOOST Het toevoegen van een achteraf betaaloplossing is natuurlijk de eerste stap naar een conversieboost, maar er zijn manieren waarop je nóg meer uit achteraf betalen kan halen, legt Annette uit. “Als iemand twijfelt over het doen van een aankoop, biedt achteraf betalen diegene de zekerheid dat er pas betaald hoeft te worden wanneer hij of zij helemaal tevreden is. De drempel om tot aanschaf over te gaan, wordt hierdoor veel lager. Je vertaalt het fysieke aankoopproces in feite naar online shopping; je betaalt pas als je besloten hebt dat je het wilt houden. Dat is eigenlijk helemaal niet zo gek, als je erover nadenkt. Daarnaast wordt bij achteraf betalen het koop- en betaalproces van elkaar gescheiden, waardoor frictie wordt geminimaliseerd. Zeker wanneer er via een mobiel apparaat wordt geshopt, zijn consumenten sneller geneigd om een bestelling te plaatsen. Ze hoeven geen extra device

82 I

ONLINE

RETAILER

Welcome to smoooth: de ins en outs van achteraf betalen met Klarna


PAYMENT

OVER KLARNA Klarna maakt winkelen smoooth. Met Klarna kunnen consumenten nu kopen en later betalen, zodat ze kunnen shoppen waar ze vandaag van houden. Het aanbod van Klarna aan consumenten en retailers omvat betalingen, social shopping en persoonlijke financiën. Meer dan 190.000 (web)winkels, waaronder H&M, Adidas, IKEA, Expedia Group, Samsung, ASOS, Peloton, Abercrombie & Fitch, Nike en AliExpress bieden Klarna’s innovatieve winkelervaring online en in de winkel aan. Klarna is de meest gewaardeerde fintech in Europa met een waardering van $5,5 miljard en een van de grootste private fintechs wereldwijd. Klarna werd opgericht in 2005, heeft meer dan 2.500 werknemers en is actief in 17 landen.

bij zich te hebben en kunnen de bestelling snel en gemakkelijk afronden. Deze kan vervolgens ook via de app van Klarna worden betaald.”

KLANTBELEVING NA AANKOOP Klarna biedt consumenten ook een bepaalde kopersbescherming. Annette: “In de Klarna app kan de klant alle aankopen terugzien en per aankoop kiezen hoe en wanneer deze betaald wordt. Twee dagen voor de uiterste betaaldatum krijgt de klant een pushberichtje. Gaat er iets mis? Geen probleem. De klant meldt het in de app met een klik op de knop en het wordt tot op de bodem uitgezocht. Voor allerlei soorten vragen zijn onze chatmedewerkers 24/7 bereikbaar in de app. Op deze manier hebben consumenten de volledige controle: ze kunnen met de app betalen en alle aankopen zien (ook nadat je wat hebt besteld). Hoe vaker je de app gebruikt, hoe beter, slimmer en smooother deze wordt. En komt het de consument even niet uit om te betalen, dan kan hij via de app zijn betaling met 10 dagen snoozen (uitstellen), dat is compleet gratis. Heeft hij nog wat meer tijd nog, dan kan hij zijn betaling tot 30 dagen uitstellen en betaalt hij daar een minimale vergoeding voor tussen de 40 cent en 1,90 euro.”

BETAAL LATER VOOR JE FYSIEKE WINKELS Achteraf betalen beperkt zich sinds kort niet meer tot webshops. Onlangs heeft Klarna in navolging op andere markten Betaal later voor fysieke winkels geïntroduceerd in Nederland. (Web)winkeliers kunnen er dus niet meer omheen.

DOWNLOAD DE ACHTERAF BETALEN WHITEPAPER Klarna heeft in samenwerking met Thuiswinkel.org een whitepaper opgesteld waarin dieper wordt ingegaan op alle ins en outs rondom achteraf betalen. Wat is het precies? Wat is de huidige status? Wat is de regelgeving? Wat levert het op? En hoe zetten (web)winkeliers het optimaal in? Via de Kennis hub op klarna.com kun je deze Achteraf betalen encyclopedie gratis downloaden.

ONLINE

RETAILER I

83


Keep in touch

Ontvangs

n Bestellinge

Winkelvoorraad

ten

Leveringen

› Als retailer wilt u grip op de zaak. En daarbij is flinke winst

te behalen op de winkelvloer: in het ondersteunen van uw

medewerkers en via real-time inzicht in de winkelvoorraad. Colleqtive biedt daarom slimme Apps for Retail en portals die u en uw medewerkers daarbij helpen.

ORDER DETAILS

Klant is toevoegd

Golden, Dhr Niels van Koggewagen 38 Producten zijn toegevoegd

10 Product(en)

€ 245,13

Aantal producten Aanbetaling

Reeds betaald

€ 125,00

PIN-betaling Levering is toegevoegd

Krijg ook grip op de zaak. Maak gebruik van de nieuwste ontwikkelingen

20-08-2018

Ochtend

Thuis afleveren

en ontdek wat voor uw winkels werkt. Zo krijgt u inzicht, overzicht en controle over de winkelvoorraad en geeft u de winkelvloer de controle die zij nodig hebben, at the core of your store.

Verkoop order

004358 BON AFDRUKKEN

let’s keep in touch www.colleqtive.com

Improving business at the core of your store


DIGITAL EXPERIENCE PLATFORM

TEKSTEN : Frank Gielen BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

EXPERIENCE DRIVEN COMMERCE IS DE NIEUWE NORM Het Digital Experience Platform™ heeft de industrie, analisten en media-erkenning consequent verdiend vanwege de mogelijkheden en klantbetrokkenheid, zegt Lavric. De 900+ partners van Episerver en 700+ werknemers in kantoren over de hele wereld helpen meer dan 8.000 klanten wereldwijd met het creëren van online succes, het verhogen van de omzet en het vergroten van hun naamsbekendheid. “Specifiek voor retailers helpt het platform de prestaties van de site te verbeteren, klantervaringen te personaliseren (onder andere met machine learning) en content automatisch aan te passen aan elk apparaat. Retailers kunnen ook diepgaand inzicht krijgen in de customer journey dankzij de analysefunctionaliteiten van Episerver. Op die manier is helder welke campagnes, ervaringen en producten het meest effectief zijn.”

>> ONLINE

RETAILER I

85DIGITAL EXPERIENCE PLATFORM

”MAAR LIEFST 8.000 ORGANISATIES VERTROUWEN VANDAAG AL OP HET KLANTGERICHTE PLATFORM VAN EPISERVER” ence’ gewonnen, maar ook klanten zoals Beerwulf, WWF of Netafim weten klanten online te boeien via Episerver.”

FORMULE 1

Het Digital Experience Platform™ heeft de industrie, analisten en media-erkenning consequent verdiend vanwege de mogelijkheden en klantbetrokkenheid, zegt Lavric. De 900+ partners van Episerver en 700+ werknemers in kantoren over de hele wereld helpen meer dan 8.000 klanten wereldwijd met het creëren van online succes, het verhogen van de omzet en het vergroten van hun naamsbekendheid. “Specifiek voor retailers helpt het platform de prestaties van de site te verbeteren, klantervaringen te personaliseren (onder andere met machine learning) en content automatisch aan te passen aan elk apparaat. Retailers kunnen ook diepgaand inzicht krijgen in de customer journey dankzij de analysefunctionaliteiten van Episerver. Op die manier is helder welke campagnes, ervaringen en producten het meest effectief zijn.”

PERSONALISEREN

Met onze oplossing kunnen klanten product- en inhoudsaanbevelingen, zoekresultaten en e-mailcampagnes automatisch personaliseren. Dit verhoogt de betrok-

kenheid van klanten, de gemiddelde bestelwaarde en uiteindelijke de omzet, zegt Lavric. “In het platform worden product-, voorraad- en klantdata verenigd om te komen tot een klantgerichte aanpak, Experience Driven Commerce, zo je wilt. Met dank ook aan partners zoals OrderDynamics en Microsoft. Klanten kunnen bovendien in het ene kanaal ‘browsen’ en in een ander kanaal kopen. Met Episerver kunnen organisaties dus snel wereldwijde e-commerce websites lanceren en beheren, sneller dan onze branchegenoten,” benadrukt Lavric. “Wij zijn een van de weinige leveranciers die constant een hoge score van Gartner en Forrester ontvangen.” Maar liefst 8.000 organisaties vertrouwen vandaag al op het klantgerichte platform van Episerver. “De nieuwe omgeving van Living Spaces en de Pizzahut zijn recente cases die breed zijn uitgemeten in de pers. Natuurlijk zijn er ook tal van cases in de Benelux. Zo heeft onlangs onze Belgische klant Neuhaus (vermaard om zijn pralines) de jaarlijkse webprijs ‘Best Buying Experi-

Episerver verwelkomt klanten en prospects graag op de stand op de Webwinkel Vakdagen. “We vragen bedrijven om hun ideeën te spuien waarom digitale transformatie een belangrijk onderdeel is van hun strategie dit jaar. Natuurlijk is het verbeteren van de klantervaring de drijvende kracht, maar we willen graag de dialoog aangaan over hoe ze dit precies van plan zijn en welke strategie eraan ten grondslag ligt. Dit zal niet onbeloond blijven. De beste pitch van de dag, de persoon die ons in 2 minuten kan vertellen waarom digitale transformatie een noodzaak is, maakt kans op een kaartje voor de Formule 1 in Zandvoort, met twee dagen weekendtoegang tot de paddock en een kans om de coureurs te ontmoeten.”

OOK VOOR B2B E-COMMERCE

Dankzij de recente acquisitie van Insite Software is Episerver bij uitstek geschikt om B2B e-commerce te bedrijven. Lavric: “Door in te spelen op de unieke behoeften van de B2B e-commercemarkt, helpt Insite fabrikanten en distributeurs hun bedrijven te transformeren door middel van op maat gemaakte oplossingen, diepgaande domeinexpertise en een sterke nadruk op klantsucces en samenwerking. Insite staat bekend om zijn volledig geïntegreerde B2B e-commerce platform, productinformatiebeheer (PIM), analyses, mobiele en productcatalogusproducten en ERP integraties - allemaal ontworpen om het niet alleen gemakkelijker te maken voor mensen die B2B organisaties beheren, maar ook mensen die met hen omgaan. Insite klanten profiteren van de wereldwijde aanwezigheid van Episerver en het toonaangevende klantgerichte Digital Experience Platform™, terwijl Episerver klanten profiteren van Insite’s focus op B2B en speciaal gebouwde oplossingen.” I <

ONLINE

RETAILER I

87LOGISTIEK

TEKSTEN : Frank Gielen BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

MAGAZIJNSOFTWARE VOOR KLEINE EN

>>

MIDDELGROTE WEBSHOPS GoedGepickt is inmiddels een vertrouwd gezicht op de Webwinkel Vakdagen. Ook dit jaar zet de firma zijn webwinkel magazijnsoftware weer in het zonnetje in Utrecht. Eigenaar Stan Janssen vertelt ons alvast over de nieuwste features en koppelingen die zijn toegevoegd aan de laagdrempelige een gebruiksvriendelijke magazijnsoftware die sterk barcode gedreven is. De software helpt kleine en middelgrote webshops in het voorkomen van fouten en het automatiseren van magazijnprocessen.

Al doende leert men, is een gezegde dat de

OPTIMAAL OVERZICHT

Stan uit. “Alle voorraadbewegingen worden

essentie van GoedGepickt perfect weergeeft.

GoedGepickt is volgens Stan de ideale oplos-

automatisch opgeslagen. Dat maakt dat

Stan runt samen met zijn compagnon al jaren

sing voor kleine en middelgrote webshops

eventuele fouten eenvoudig zijn op te spo-

twee goedlopende webshops en liep vooral

die groeien en verkopen via meerdere ka-

ren, maar ook dat je op basis van statistieken

bij de magazijnprocessen tegen de nodige ob-

nalen dan alleen de webshop. “Via GoedGe-

misschien je magazijnindeling kunt verbete-

stakels aan. “Door de toenemende voorraden

pickt hebben webwinkeliers altijd optimaal

ren. In combinatie met onze app is het zelfs

en het groeiend aantal orders werd ons maga-

overzicht op de voorraad. De voorraad wordt

mogelijk om GoedGepickt volledig papier-

zijn steeds minder overzichtelijk. Dat kwam de

altijd automatisch bijgewerkt en de bestel-

loos te gebruiken.”

efficiëntie niet bepaald ten goede. Helaas kon-

lingen van alle verkoopkanalen kunnen in

den we in de markt geen geschikte oplossing

één en hetzelfde systeem beheerd worden.

KOPPELINGEN EN API

voor ons ‘probleem’ vinden.” Dat is de reden

De software werkt in de basis met een een-

De afgelopen jaren heeft het team van

dat ze zelf een oplossing zijn gaan ontwikke-

voudige barcodescanner in combinatie met

GoedGepickt gewerkt aan een uitbreiding

len onder de noemer GoedGepickt. “Het uit-

voorraadlocaties die zijn voorzien van een

van het aantal koppelingen. “De software

gangspunt was om onze magazijnprocessen

unieke barcode. Op die manier heeft een

draait volledig in de cloud en communiceert

te verbeteren en te automatiseren en daardoor

webwinkelier dankzij onze software-oplos-

met CCVshop, Magento 1 en 2, WooCom-

vooral ook beter inzichtelijk te maken.”

sing optimaal overzicht op zijn voorraad,” legt

merce, MijnWebwinkel, enz., maar ook met

ONLINE

RETAILER I

89


150 afmetingen kartonnen dozen Alle producten direct uit voorraad Vandaag besteld overmorgen in huis

123kartonnendozen.nl • Geen staffelprijzen, • Geen afnameverplichtingen • Bij ons ontvangt u direct de scherpste tarieven!

T. 0031 (0)70 752 1702

info@123kartonnendozen.nl

www.123kartonnendozen.nl

www.123kartonnendozen.be


LOGISTIEK

marktplaatsen zoals bol.com en Amazon. Daarnaast koppelen we met een groot aantal vervoerders, zodat vanuit GoedGepickt de zendingen al aangemaakt kunnen worden. We denken mee met onze klanten en zijn voortdurend bezig met de ontwikkeling van nieuwe koppelingen. Via onze API kunnen webwinkeliers ook zelf een koppeling maken met GoedGepickt. Omdat de software in

” VIA GOEDGEPICKT HEBBEN WEBWINKELIERS ALTIJD OPTIMAAL OVERZICHT OP DE VOORRAAD”

de cloud draait, hoeven webwinkeliers geen grote investeringen te doen. Met een simpele barcodescanner ben je al goed op weg. De

in vijf standaard pakketten vanaf 200 bestel-

geautomatiseerd zendingen aanmaken bij

software is bovendien naar eigen inzicht in te

lingen per maand tot 10.000 bestellingen

een verzendprovider, geautomatiseerd ver-

stellen. Webwinkeliers kunnen bijvoorbeeld

per maand,” zegt Stan. “Aanmelden gaat heel

zendlabels en pakbonnen afdrukken, en een

automatisch producten laten inkopen waar-

eenvoudig. Binnen twee minuten is er een

uitgebreide voorraadsynchronisatie.”

van de voorraad onder een bepaald niveau

account en kan je aan de slag met koppe-

zit of producten inkopen die op nabestelling

lingen maken. We beperken niet op functio-

Wil jij ook alle taken in je magazijn zoveel mo-

geleverd worden.”

naliteiten tussen de verschillende pakketten.

gelijk automatiseren en de processen efficiënter

Er hoeft niet betaald te worden voor extra

laten verlopen? Start nu direct met GoedGepickt

VIJF PAKKETTEN

opties; iedereen profiteert mee, ongeacht

en vraag een live demo aan via goedgepickt.nl.

GoedGepickt werkt op basis van een abon-

het pakket. De software zit vol met interes-

Of bezoek ons tijdens de Webwinkel Vakdagen

nementsformule. “We maken onderscheid

sante functionaliteiten zoals het snel en

op onze stand. I<

ONLINE

RETAILER I

91


SOFTWARE

TEKSTEN : Stefan van der Velden BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

MET ÉÉN BRONBESTAND DE HELE WERELD BEDIENEN Fysieke retail(ketens) werken vaak nog met verouderde ICT systemen met als gevolg dat online en offline als gescheiden werelden worden behandeld. Dat kan anno 2020 niet meer. Retail-ICT specialist Newway helpt retail(ketens) al meer dan dertig jaar met het stroomlijnen van de ICT-infrastructuur. Vanuit de oplossing BlueRetail kan een retailorganisatie elk kanaal voeden, inclusief de stenen winkel(s), maar ook alle leveranciers.

BlueRetail is volgens algemeen directeur Andries den Uijl van Newway een zeer uitgebreid en functioneel pakket. Blueretail automatiseert alle processen in de winkel en in de keten, waardoor de winkelier meer tijd voor zijn klanten heeft. Dat varieert van inkoopprocessen, verkoopprocessen, de logistiek, product informatie management (PIM), CRM (relatiegegevens, prijsafspraken, kortingstaffels), alle financiële processen, rapportages en business intelligence (via BlueResult) en tot slot alle processen met betrekking tot klantenservice, zoals retouren, klachtafhandeling, etc.

WINDOWS GEBASEERDE SOFTWARE

BlueRetail is niet alleen geschikt voor de zelfstandige winkelier, het verbindt bijvoorbeeld ook ketens met het hoofdkantoor en geeft de verhoudingen tussen de verschillende franchiseorganisaties weer. “Onze automatiseringsoplossingen zijn erop gericht om het leven van de winkelier of organisatie zo aangenaam mogelijk te maken,” verduidelijkt Den Uijl. “Zo komen bestellingen vanuit de winkel automatisch terecht bij het hoofdkantoor en van daaruit weer doorgezet naar de verschillende leveranciers, om maar eens een voorbeeld te geven.” Newway maakt gebruik van beeldschermgeoriënteerde en op Windows gebaseerde retailsoftware waardoor het niet afhankelijk is van een bepaald soort randapparatuur. “Onze klan-

92 I

ONLINE

RETAILER

ten bestaan uit ruim 3.500 retailers uit 40 verschillende branches, waaronder doe-hetzelfzaken, speelgoedwinkel, dierenspeciaalzaken, boekwinkels en parfumeriezaken. We hebben dus ervaring met een breed scala aan klanten. Van eenvoudige kassasysteem tot een complex winkel(keten)bedrijf, alles wordt ondersteund middels onze software.”

CONTINU IN ONTWIKKELING

Data, data en nog eens data. Den Uijl onderkent dat data het nieuwe goud is. “In onze softwareoplossingen wordt ontzettend veel data verzameld. Steeds meer ontwikkelingen zijn dan ook gericht op het persoonlijk kunnen benaderen van de klanten, zodat winkeliers gerichte marketingacties kunnen doen. In de verdere ontwikkeling van onze oplossingen zoeken we ook nadrukkelijk de samenwerking met partners, specialisten op een bepaald gebied. Zo hoeven we het wiel niet telkens opnieuw uit te vinden. We zijn bijvoorbeeld bezig om een loyaltyprogramma op te zetten en er worden stappen gemaakt richting de cloud. We merken dat er heel wat winst valt te behalen voor onze klanten door meer vanuit de cloud te sturen. In de loop van het jaar zullen onze klanten daar de eerste resultaten van gaan zien,” verklapt Den Uijl alvast. Communicatie tussen leveranciers, softwarepakketten, fysieke winkels, webshops, enz. Het feit dat Newway zich verder ontwikkelt naar de cloud maakt de communicatie en

integratie alleen maar efficiënter. “Newway is bij uitstek geschikt om die datastromen in goede banen te leiden,” meent Den Uijl. “Onze BlueCommunication Enterprise Service Bus (BC-esb) is een integratieplatform dat ervoor zorgt dat de juiste data beschikbaar is op het juiste moment op de juiste plaats. Bijvoorbeeld tussen winkels, winkels en de franchisegever en tussen winkels en het hoofdkantoor en leveranciers. Oftewel, dezelfde data kan voor meerdere doeleinden worden gebruikt. Dit zorgt voor vermindering van de complexiteit, en het verhoogt de flexibiliteit. We voorzien een mooie toekomst voor onze BC-esb omdat communicatie en datastromen steeds belangrijker en groter worden.” I <

”ONZE AUTOMATISERINGSOPLOSSINGEN ZIJN EROP GERICHT OM HET LEVEN VAN DE WINKELIER OF ORGANISATIE ZO AANGENAAM MOGELIJK TE MAKEN”


SOFTWARE

ONLINE

RETAILER I

93


Blokker verandert stap voor stap in een moderne omnichannel-retailer. Onderdeel van dit proces is de volledige herinrichting van het distributiecentrum in Geldermalsen, dat met ondersteuning van Groenewout geschikt wordt gemaakt voor de verkoopkanalen. Zowel winkelorders als internetorders doorlopen straks van goederenontvangst tot en met orderpicking hetzelfde proces. Roel Megens (links) en Roland Slegers

Blokker creëert modern omnichannel distributiecentrum Zoals veel retailers heeft Blokker een lastige periode doorgemaakt. Maar Roel

achtergrond hebben”, legt Megens uit. In nauw overleg hebben de partijen -

Megens is ervan overtuigd dat de ommekeer is ingezet. De winkels zijn

samen met een retailadviesbureau - verschillende scenario’s opgesteld, die

opgefrist en gevuld met een assortiment dat aansluit bij de hedendaagse

door Groenewout zijn doorgerekend. Wat is de haalbaarheid van elk scenario?

klant. “We zijn teruggegaan naar de kern van Blokker: de winkels zijn weer ‘vol’

En wat is de impact op kosten en doorlooptijden? Het scenario met volledige

en gezellig. Bovendien realiseren we door de opening van een eigen kantoor in

integratie van alle logistieke activiteiten in Geldermalsen genoot de voorkeur.

het Verre Oosten betere inkoopcondities voor een deel van dat assortiment.”

“We wilden graag alle voorraden op één locatie hebben liggen om maximale

En dat vertaalt zich in goede resultaten. “We zijn ongelooflijk trots dat we in

voorraadbeschikbaarheid en maximale synergie tussen de online en offline

2018 ruim 10% meer bezoekers in onze filialen hebben ontvangen, en bijna 6%

kanalen te creëren. Zo zouden we meer service, kwaliteit en flexibiliteit kunnen

meer omzet hebben gerealiseerd. Deze groei is absoluut groter dan die in de

bieden en de overhead verminderen.”

markt én bij onze concurrenten”, vertelt de site manager van het distributiecentrum (dc) in Geldermalsen.

Verschillen in orderpatroon

Integratie in Geldermalsen was alleen mogelijk als het gedateerde dc Alle logistieke activiteiten, zowel voor de offline als online kanalen, worden

grotendeels opnieuw zou worden ingericht legt Roland Slegers uit, die als interim

namelijk samengevoegd in het omnichannel dc in Geldermalsen. “Door de

manager het dc-project heeft voorbereid en leidt. Blokker en Groenewout hebben

logistieke samenvoeging van de online en offline activiteiten beschikken we

samen een nieuw logistiek concept ontworpen dat geschikt is voor de

straks over een logistieke footprint die is afgestemd op ons winkelbestand én

afhandeling van zowel de winkelorders van meerdere merken, als de

snel kan leveren aan online klanten”, stelt Megens. “Bovendien kunnen we de

internetorders. Een grote uitdaging gezien de grote verschillen in orderpatroon.

Blokker-klant op deze manier meer keuzes bieden, waaronder Click & Collect. Een fijne manier om de klant deelgenoot te maken van de voordelen van een web-kanaal én een landelijk dekkend winkelnetwerk.”

Goede samenwerking

Zowel Megens als Slegers beleven veel voldoening aan het dc-project en zijn te spreken over de samenwerking met Groenewout. “Na de keuze voor een modern,

Verschillende scenario’s

omnichannel dc heeft Groenewout het concept tot in detail uitgewerkt, het

Voor de logistieke dc-aanpassing heeft Blokker de hulp ingeschakeld van

pakket van wensen en eisen opgesteld en de leveranciersselectie begeleid”,

Groenewout. “We zochten een partner die ons kon helpen bij keuzes over de

vertelt Megens. Nog altijd is Groenewout nauw bij Blokkers dc-project betrokken.

inrichting, systemen en technologieën in het omnichannel dc. We kozen voor

Het bureau zorgt dat alle leveranciers en onderaannemers op tijd en volgens

Groenewout omdat zij niet alleen een logistieke, maar ook bouwkundige

specificaties leveren en bewaakt het concept.

Meer informatie?

Voor het volledige interview: www.groenewout.nl/business-cases. Joke Vink | vink@groenewout.com | +31 (0) 76 533 04 40.

WWW.GROENEWOUT.COM


DATA

TEKSTEN : Frank Gielen BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

EEN WERELDWIJD PASPOORT VOOR JE PRODUCT

>>

Complete productinformatie zorgt voor meer verkopen De barcode is sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw niet meer weg te denken uit het retaillandschap. Grondlegger van het gebruik van de barcode in Nederland is GS1, een onafhankelijke not-for-profit organisatie die internationale uniforme standaarden voor de identificatie en het vastleggen en delen van gegevens ontwikkelt. De wereldwijd opererende organisatie gaat nu weer een stap verder met de service ‘Verified by GS1’ waarbij extra productinformatie aan de barcode kan worden vastgelegd.

Meer dan 45 jaar geleden werd de barcode

Dat maakt een uniek paspoort voor een pro-

al vele jaren, maar sinds online commerce

geïntroduceerd in Amerika om het retailproces

duct nóg relevanter.”

zo booming is, is het nóg belangrijker om de identificatie goed te hebben. Uit onder-

te versnellen door producten aan de kassa te

zoek in Amerika blijkt dat 59% van de MKB

nager Customer Relations bij GS1 Nederland.

COMPLETE PRODUCTINFORMATIE

“In 1976 nam Albert Heijn het initiatief om het

Aan de barcode wordt niet getornd. De

het bieden van complete productinforma-

concept naar Nederland te halen. Omdat het

streepjescode blijft nog altijd de weergave

tie (zoals afbeeldingen, productoorsprong

systeem alleen maar werkt als alle leveranciers

van de 13-cijferige (numerieke) code. Door

etc.) in hun online omgeving met het aantal

zich aansluiten, is een not-for-profit organi-

aan de code een minimale set aan product-

verkochte producten. Ze behaalden het af-

satie opgericht om dat te gaan regelen. Zo is

data toe te voegen zou je de online verko-

gelopen jaar een omzetgroei van meer dan

GS1(toen nog EAN genaamd) ontstaan. In eer-

pen volgens Jongsma een enorme boost

25%. Bovendien gaf 57% van deze onderne-

ste instantie was coderen en scannen het doel,

kunnen geven. “Data is vandaag de dag on-

mers aan dat als zij GS1 barcodes op hun

een eerste vorm van identificatie. Maar gedu-

derdeel van een goed product en dat valt

producten gebruiken, dit ervoor zorgt dat

rende de jaren heeft de barcode zich ontwik-

of staat met een unieke identificatie. Dat

hun klanten hun producten gemakkelijker

keld en is ook het retaillandschap veranderd.

laatste doen we voor traditionele retailers

online kunnen vinden.”

kunnen scannen, begint Seppa Jongsma, Ma-

bedrijven een direct verband zien tussen

ONLINE

>>

RETAILER I

95DATA

VERIFIED BY GS1 GS1 is de enige officiële partij om barcodes aan te schaffen. “Je kunt producten van elkaar onderscheiden doordat ieder product een unieke code krijgt,” vervolgt Jongsma. “Zie het als een paspoort voor je product. Het is mogelijk om de ‘code’ te verrijken met zes velden, zoals af-

”VERIFIED BY GS1 STELT RETAILERS IN STAAT OM DE IDENTITEIT VAN DE PRODUCTEN DIE ZE VERKOPEN TE VERIFIËREN”

beeldingen, merknaam, productomschrijving, productclassificatie, enz. Bij voldoende verstrekte informatie krijgen artikelen het predi-

Als marketplace of retailer wil je kunnen aanto-

meert Jongsma. “Wereldwijd zijn er miljoenen

caat compleet. Via ons nieuwe wereldwijde re-

nen wat het verschil is. Met ‘Verified by GS1’ is

GTIN’s door GS1 uitgegeven. De behoefte om

gister ‘Verified by GS1’ kan op basis van de GS1

dat perfect mogelijk. Ook als er iets mis is, weet

te komen tot het register van GS1 is helder: de

barcode deze extra informatie worden opge-

je wie je kan aanspreken.”

unieke artikelnummers spelen een rol in bijna

vraagd door derden.” Jongsma geeft een voor-

alle processen, van voorraadbeheer tot adver-

beeld. “Verkopende partijen, zowel retailers als

Verified by GS1 stelt retailers in staat om de

tenties en van inkoop tot order picking. Ieder-

marktplaatsen, zien vaak door de bomen het

identiteit van de producten die ze verkopen

een heeft baat bij de nieuwe datadienst. We

bos niet meer. Zo zijn er vele aanbieders van

te verifiëren. “Als de informatie in de winkel-

moedigen dan ook zowel retailers als merken

bijvoorbeeld dezelfde producten, denk aan la-

catalogi is gebaseerd op de juiste product-

aan hun producten te verrijken in ons wereld-

ders van mobiele telefoons, elk ook met eigen

informatie leidt dat tot meer omzet, minder

wijde register. Je kunt het immers maar één

prijzen en net iets andere productinformatie.

retouren en minder namaakproducten,” resu-

keer goed doen.” I<

ONLINE

RETAILER I

97


MEER OMZET? TIPS & TRICKS OP

ONLINE-RETAILER.NL


WEBWINKEL VAKDAGEN

TEKSTEN : Roel van Gils BEELDMATERIAAL: OGZ

WEBWINKEL VAKDAGEN

2020

Voor de veertiende keer vindt het grootste e-commerce-event van de Benelux plaats: de WebwinkelVakdagen 2020. Na dertien succesvolle edities en een recordaantal bezoekers van 12.715, volgt op 29 en 30 januari een nieuwe editie boordevol inspirerende sprekers, relevante thema’s en vele exposanten. Hierbij alvast een voorproefje.

ONLINE

RETAILER I

99


WEBWINKEL VAKDAGEN

TEKSTEN : Roel van Gils BEELDMATERIAAL: OGZ

Webwinkel Vakdagen noemt zich met recht dé e-commerce vakbeurs van de Benelux. Dat heeft niet alleen te maken met de omvang, maar zeker ook met de breedte van het aanbod aan exposanten. Ieder jaar dijt de beurs uit, zo ook dit jaar. Nieuwe namen komen uit alle hoeken van de e-commerce supply chain. Van bedrijven die zich puur op de distributie focussen, tot betaalbedrijven en van softwarebedrijven tot serviceproviders: alle facetten van de branche zijn vertegenwoordigd.

LEZINGEN

Sinds 2016 is flink geïnvesteerd in het inhoudelijke programma van de Webwinkel Vakdagen. Dat begon bij het aanstellen van een redactie die de inhoud waarborgt. Salespraatjes van sprekers werden vervangen door sterke en concrete inhoudelijke cases uit de industrie. Dit alles om de bezoeker zoveel mogelijk te inspireren. Daar zijn ook thema’s aan toegevoegd om de bezoeker een zo helder mogelijk beeld te geven van het aanbod. Zo kan je dit jaar lezingen verwachten op het gebied van Cross Border, Logistics & Fullfilment, Data Driven Insight & Personalisation, Platform Economy en Payment. Voor ieder thema zijn bijpassende sprekers gevonden die elk een inspirerend verhaal vertellen. Zo geeft Brownies & Downies bijvoorbeeld een lezing over hoe zij social media inzetten om hun bereik te vergroten en meer klanten te trekken.

KEYNOTES

Ook dit jaar is het Keynote programma van de Webwinkel Vakdagen goed gevuld. Zo verwelkomt de organisatie onder andere Annemarie Buitelaar (CEO Marktplaats.nl), Colette Cloosterman-van Eerd (CCO Jumbo) en Roelant Prins (CCO Adyen). Elk geven ze een buitengewoon interessante lezing over uiteenlopende onderwerpen, waaronder de platformeconomie en het overtreffen van de klantverwachtingen elke dag weer. Dit jaar mocht het publiek ook één slot ‘zelf’ invullen via een keynote stemactie. Er was keuze uit drie potentiële Keynote sprekers, wiens lezingen tijdens de 2019-editie het best bezocht en het best beoordeeld werden. Uit de drie kandidaten werd Jurjen Jongejan, Online Marketing Director bij ISM eCompany, gekozen. Hij verzorgt dus ook dit jaar een keynote.

PLATINUM SPONSOR

Betaalprovider Adyen zal dit jaar voor het eerst als Platinum Sponsor van de Webwinkel Vak-

100 I

ONLINE

RETAILER

WEBWINKEL VAKDAGEN


WEBWINKEL VAKDAGEN

LL THE COMMERCE OU CAN T dagen aanwezig zijn. Met een stand en een Keynote van Roelant Prins zullen zij een belangrijke plek innemen tijdens de beurs. Met klanten als Bijenkorf, Uber, Groupon, Mango, Tony Chocolonely en Booking.com kan je zeggen dat zij de groten der aarde bedienen. Tijdens de Webwinkel Vakdagen zijn zij er voor het mid-market segment. Dit biedt MKB’er de kans om het in-house gebouwde betaalplatform van Adyen te gebruiken. Ervaringsdeskundigen en topbestuurders de-

len hun kennis en ervaring in een uitgebreid programma vol uiteenlopende actuele onderwerpen uit de e-commercebranche. In elf lezingenzalen en één grote keynotezaal worden meer dan 200 inspirerende sessies verzorgd door sprekers uit binnen- en buitenland. Daarnaast staan er maar liefst 280 e-commerceleveranciers klaar om jou te adviseren. Alle informatie die jij nodig hebt om van 2020 een succes te maken op één plek. Alvast tot ziens op de Webwinkel Vakdagen op woensdag 29 en donderdag 30 januari in Jaarbeurs Utrecht. I<

LEADING IN E-COMMERCE

DATUM VEERTIENDE EDITIE

uw kennis door een bezoek te aan meer dan 100 lezingen van ers. Verdeeld over 8 zalen geven

De veertiende editie van de Webwinkel Vakdagen zal plaatsvinden op 29 EN 30 JANUARI 2020, ook weer in de JAARBEURS UTRECHT.

L E K N I W 101N B E E G W DA ONLINE

RETAILER I


Episerver Customer-Centric Digital Experience Platform TM

Experiences that put your customers at the center of everything you do. Content CloudTM

Commerce CloudTM

About Epi:

Episerver empowers digital leaders to easily create standout experiences for customers – everywhere they engage, and always with measurable business results. The Episerver Digital Experience Cloud™ unifies digital content, commerce and marketing in one platform, including omnichannel solutions for smart personalization and intelligent campaigns. Founded in 1994, Episerver has offices in the US, UK, Sweden, Australia, Germany, Denmark, Finland, Norway, Poland, the Netherlands, Spain, South Africa, Singapore, Vietnam and the UAE.

Mission statement:

Episerver empowers businesses to scale through the most customer-centric approach to digital experiences. Its CustomerCentric Digital Experience Platform™ features best-in-class content management, robust commerce, and intuitive data and personalization solutions. The platform has consistently earned industry, analyst and media recognition for its vision, capabilities and customer commitment. Episerver’s 900+ partners and 700+ employees in offices around the globe are proud to help more than 8,000 customers enrich their customer lifetime value, increase revenue and grow their brands.

Episerver for Commerce:

The Episerver Digital Experience Cloud™ unifies digital content, commerce and marketing in one platform, including omnichannel solutions for smart personalization and intelligent campaigns. Episerver empowers digital leaders to easily deliver standout experiences for customers – everywhere they engage.

www.episerver.com Episerver Leidseveer 2, 3511 SB Utrecht Email: salesbenelux@episerver.com


LOGITAIL NETSUITE

LET’S WORK TOGETHER COMMERCE AGENCY PARTNER Why is Logitail the logical choice for NetSuite

SuiteCommerce ?

• Enabler of customer success and business growth. • One of the leading NetSuite Solution Providers in the Benelux. • Part of the Cronos group, the largest e-business partner in Belgium. • First and only Commerce Agency Partner for SuiteCommerce in the Benelux and surrounding countries. • Team of experts in ERP to ensure seamless implementation and integration. • Full-service implementation partner from A to Z, including:

- Strategy/Coaching - Frontend development - Back-office customization - Digital commerce - Digital marketing - Workshops - Ecommerce Optimization

When to contact us? • Is your ERP holding you back? • ERP software, legacy or from one of the major vendors. (Microsoft, SAP, Epicor, Sage,...) is in need of expensive upgrades or maintenance. Think twice. • Time for e-commerce (B2X) has arrived, let’s discuss unified commerce and avoid complexity on integrations. • Scaling has become a challenge.

”We believe that the CAP program challenged us in a manner that brought the best out in us and made us think how we could stand out in the program. Therefore we believe that our photoshoot and design of the webstore is a result of excellent teamwork and ideas”

For NetSuite customers and partners,

enable your customers with unified commerce and SuiteCommerce.

Let’s work together!

www.logitail.com

Address: Veldkant 33A, B-2550 Kontich, Belgium Phone: +32 3 808 25 29


“We hebben online een groter bereik en kunnen daardoor een breder assortiment aanbieden� TRIA Fietsen

De winkel van je assortiment verbreden Meer weten? Ga naar bol.com/zakelijkverkopen voor meer informatie over of neem contact op met onze partnerservice via zakelijkverkopen@bol.com of (030) 310 4996.