Issuu on Google+


THE MOUNTAIN BIG

partner-in-Charge: Bjarke Ingels project Leader: Finn NŒrkjÕr project Architect: Jakob Lange collaborators:JDS, Moe & BrŒdsgaard, Freddy Madsen, SLA

completion date: 08/2008 area: 33000 m2 apartments: 80 location: Copenhagen, Denmark photos©BIG, Jakob Boserup, Jans Lindhe, Ulrik Jantzen

www.big.dk

THE MOUNTAIN IS THE SECOND GENERATION OF THE VM HOUSES (FEATURED IN VERTICAL SOCIAL HOUSES BOOK BY MONSA), SAME CLIENT, SAME SIZE AND SAME STREET. THE PROGRAM, HOWEVER, IS 2/3 PARKING AND 1/3 LIVING.

THE MOUNTAIN ES LA SEGUNDA GENERACIŁN DE LAS VM HOUSES (APARECIDAS EN EL LIBRO VERTICAL SOCIAL HOUSES, EDITADO POR MONSA), MISMO CLIENTE, MISMO TAMAÑO Y MISMA CALLE. EL PROGRAMA ES, SIN EMBARGO, 2/3 DE APARCAMIENTO Y 1/3 DE VIVIENDAS.

How do you combine the splendours of the suburban backyard with the social intensity of urban density? What if the parking area became the base upon which to place terraced housing (like a concrete hillside covered by a thin layer of housing), cascading from the 11th floor to the street edge? Rather than doing two separate buildings next to each other, the parking and the housing block, BIG decided to merge the two functions into a symbiotic relationship. The parking area needs to be connected to the street, and the homes require sunlight, fresh air and views, thus all apartments have roof gardens facing the sun, amazing views and parking on the 10th floor. The Mountain appears as a suburban neighbourhood of garden homes flowing over a 10-storey building - suburban living with urban density. The roof gardens consist of a terrace and a garden with plants changing character according to the changing seasons. The building has a huge watering system, which maintains the roof gardens. The only thing that separates the apartment and the garden is a glass façade with sliding doors to provide light and fresh air.

œCómo combinar el esplendor de los jardines suburbanos con la intensidad social de la densidad urbana? œQué pasaría si el área de estacionamiento se convirtiera en la base sobre la cual colocar viviendas aterrazadas (como una ladera de hormigón cubierta por una fina capa de viviendas), en cascada desde el piso 11 hasta el mismo borde de la calle? En vez de diseñar dos edificios separados uno junto al otro, el área de estacionamiento y el bloque de viviendas, BIG decidió fusionar las dos funciones en una relación simbiótica. La zona de aparcamiento debe estar conectada con la calle, y las viviendas requieren la luz del sol, aire fresco y vistas, así todos los apartamentos disponen de una cubierta vegetal frente al sol, increíbles vistas y estacionamiento en el piso décimo La montaña aparece como un barrio suburbano de casas con jardín que fluye sobre un edificio de 10 plantas: vida suburbana con densidad urbana. Los jardines de la cubierta consisten en una terraza y un jardín con plantas que cambian de apariencia y características de acuerdo con los cambios de estación. El edificio dispone de un gran sistema de riego que mantiene los jardines de la azotea. Lo único que separa el apartamento y el jardín es una fachada de cristal con puertas correderas para proporcionar luz natural y aire fresco.


Site map plan. Plano de situaci贸n.


Diagram. Diagrama.

North elevation. Alzado norte.

THE MOUNTAIN


Ground floor plan.

Third floor plan.

Planta baja.

Planta tercera.

Cross section. Secci贸n transversal.

Section. Secci贸n.

THE MOUNTAIN


Fifth floor plan.

Fourth floor plan.

Planta quinta.

Planta cuarta.

THE MOUNTAIN


Site map plan. Plano de localizaci贸n.

29 LOGEMENTS COLLECTIFS


Section A. Secci贸n A.

Sections. Secciones.

29 LOGEMENTS COLLECTIFS


-2 floor plan.

-1 floor plan.

Planta -2.

Planta -1.

29 LOGEMENTS COLLECTIFS


Green features: - Performance Énergétique Label BBC. - Primary energy consumption: 47 - 65 KWhep/m²/year. - CO2 emissions respect: 8,92 - 10 year-m²SHON-kgeqCO2. - The building is connected to the district-heating network. - All of the apartments have double or triple orientation. - Passive solar design. - Natural day lighting.

Características de sostenibilidad: - Rendimiento Energético Etiqueta BBC. - Consumo de energía primaria: 47 - 65 KWhep/m²/año. - Respeto de emisiones de CO2: 8,92 - 10 año-m²SHONkgeqCO2 - El edificio está conectado a la red de calefacción del distrito. - Todos los apartamentos tienen doble o triple orientación. - Diseño solar pasivo. - Luz natural directa.

+5 floor plan.

+6 floor plan.

Planta +5.

Planta +6.

29 LOGEMENTS COLLECTIFS


KIRAL APARTMENTS ARQUITECTURA EN MOVIMIENTO WORKSHOP

builder: Espacio Vectorial www.arqmov.com

completion date: 09/2011 area: 2000 m2 apartments: 17 location: Mexico City, DF, Mexico photos©Rafael Gamo

ARQUITECTURA EN MOVIMIENTO WORKSHOP IS A STUDIO CONSISTING OF YOUNG ARCHITECTS WHO HAVE GRADUATED FROM DIFFERENT UNIVERSITIES OF MEXICO, USA AND SPAIN, FOUNDED IN 1996.

ARQUITECTURA EN MOVIMIENTO WORKSHOP ES UN TALLER FORMADO POR JŁVENES ARQUITECTOS EGRESADOS DE DIFERENTES UNIVERSIDADES DE MÉXICO, USA Y ESPAÑA, Y FUNDADO EN 1996.

Chirality is the geometric property of a rigid object of being non-superposable on its mirror image (such an object has no symmetry elements of the second kind), so Kiral is the name that identifies and transmits personality to the residential building designed by ARQMOV Workshop. It is located in Colonia Juárez, Mexico City, a few blocks away from the traditional Reforma Boulevard, a cultural and touristic corridor in the most important and populated city of Mexico. Kinetics and Op Art inspired the project, transmitting an optic illusion of movement that requires and captures an active attention from the viewer. Mexican society experiences a continuous and uncontrolled motion; therefore the building responds to this phenomenon and reflects the reverberation of the city. By the geometric interplay of forms, a dynamic course is achieved, focusing on the main façade as a significant backdrop for the viewer. The horizontal and vertical lines of the balconies create a perfectly modulated grid. This grid is then perceived in a three-dimensional plane where overlapping spherical shapes are once subtracted, then extruded, resulting in a façade that moves.

Quiralidad es la propiedad geométrica de un objeto rígido para no superponerse en su imagen reflejada (un objeto de este tipo no tiene simetría con elementos de segundo nivel), así que Kiral es el nombre que identifica y transmite personalidad al edificio residencial diseñado por Arquitectura en Movimiento Workshop, se encuentra ubicado en la colonia Juárez a unas cuadras del Paseo de la Reforma, que, sin duda, es un corredor cultural, turístico y de movilidad de mas tradición dentro de la ciudad de México la mas grande e importante del país. El proyecto propone un concepto inspirado en las corrientes artísticas de la Cinética y el Op Art, basadas en transmitir un efecto o ilusión óptica de movimiento que exige al espectador una actitud activa. La sociedad mexicana de hoy experimenta un continuo y desenfrenado movimiento, por ende los edificios deben de responder a dicho fenómeno y reflejar de este modo la dinámica de la ciudad. A través de la interacción geométrica de la formas, se logra un curso dinámico, centrándose en la fachada principal como telón de fondo significativo para el espectador. Las líneas horizontales y verticales de los balcones crean una cuadrícula perfectamente modulada. Esta cuadrícula se percibe, a continuación, en un plano tridimensional donde, una vez restadas las formas esféricas superpuestas, se extrae, resultando en una fachada que parece moverse.


KIRAL APARTMENTS


Section 1. Secci贸n 1.


Section 2. Sección 2.

It moves depending from which angle the observer approaches the building; it moves responding to a play of light and shadows throughout the day; it moves, as the city itself is moving. The 17 apartments are arranged around a common courtyard, which allows natural light and cross-ventilation. A gym, a roof garden complement a thorough design based on the logical principle of organization. There are one and twostorey apartments with balconies that give the building a sense of community and harmonious coexistence. Every apartment benefits from a private indoor and outdoor space, sharing main services, and maintaining privacy at the same time.

KIRAL APARTMENTS

Se mueve dependiendo del ángulo del observador respecto del edificio; se mueve en respuesta a un juego de luces y sombras durante todo el día; se mueve al igual que lo hace la ciudad misma. El programa contempla 17 apartamentos distribuidos en torno a un patio común que permite la iluminación y ventilación natural, un gimnasio y un jardín en la cubierta. Los apartamentos están basados en un principio lógico de organización: existen apartamentos de una y dos plantas, y en ellos el orden de los balcones da su carácter único al edificio. Cada apartamento se beneficia de un espacio interior y exterior privado, compartiendo servicios pero respetando siempre los espacios propios.


Main plan floor. Planta general.

Access plan. Planta de acceso.

KIRAL APARTMENTS


Basement plan floor. Planta s贸tano.

First floor plan. Planta primera.

KIRAL APARTMENTS


ENERGY AND ECOLOGY. New Apartments