Page 1


COLOFON Ondernemers Wijzer is een maandelijkse uitgave van: EH Interim Solutions, Events & Publishing. T: 06-23609648 E: ondernemerswijzer@hotmail.com

Redactie, lay-out en opmaak: Esther Hoskens Aan dit nummer werkten mee:  Sander Vrugt van Keulen  Erik Gilden  Muriel van den Hazenkamp  Paul Mulder  Jan Kerkhofs  John van de Rijdt  Esther Hoskens

Cover en logo: Studio YDID www.studio-ydid.nl

Distributie: Het online magazine Ondernemers Wijzer wordt gepubliceerd op Issuu, Facebook en wordt verspreid via LinkedIn en onder ca. 800 mailadressen.

Advertenties: Esther Hoskens ondernemerswijzer@hotmail.com

Voor wie? De doelgroepen van Ondernemers Wijzer zijn (startende) zelfstandig ondernemers, directieleden, managers en leidinggevenden in het MKB.

Onze doelstelling Doelstelling van het uitbrengen van dit magazine is het delen van de praktijkervaringen van andere ondernemers en tips en adviezen te geven. En natuurlijk hopen wij dat we een inspiratiebron kunnen zijn voor u en uw medewerkers. Ons panel van columnisten schrijft en informeert u met interessante en leerzame columns vanuit hun specifieke vakgebied en deelt zijn/haar kennis en ervaringen. Wilt u meer weten over een bepaald onderwerp, neem dan gerust contact op met een van onze columnisten. Zij staan u graag te woord en ongetwijfeld dat zij u op enigerlei wijze van dienst kunnen zijn. Onmisbaar in het magazine blijft de ‘Ondernemer van de Maand’. Waarom kiest hij/zij er voor om een eigen bedrijf te starten? Wat is zijn/haar drive? Kortom; wie is de persoon achter dit bedrijf?

Stel je vraag/vragen

Door te adverteren komt u in contact met de doelgroep. En dat is wat u nodig heeft om uw organisatie tot een succes te maken. Adverteren in de Ondernemers Wijzer kan ervoor zorgen dat u sneller die gewenste vertrouwensband opbouwt met uw doelgroep. Adverteren in Ondernemers Wijzer kan al vanaf € 47,50 * Voor meer informatie e/o prijzen stuurt u een e-mail naar: ondernemerswijzer@hotmail.nl * Vraag naar de voorwaarden

Heb je vragen over ondernemen of over het starten van de onderneming? Stuur je vraag (vragen) per mail naar: ondernemerswijzer@hotmail.com of plaats je vraag op onze FB pagina.

© Copyright

Volg ons via:

Alle columns en artikelen zijn op persoonlijke titel en blijven dus eigendom van de auteur m.b.v. publicatierecht.

Ongetwijfeld zijn er vele andere ondernemers met dezelfde vraag. Je vraag wordt of persoonlijk beantwoordt door een van onze columnisten of via een column in het magazine.


REDACTIONEEL

TWEE WERELDEN Vormen, kleuren, contouren; beeldspraak waarvan menigeen geen idee heeft waarover men het heeft of wat de achterliggende gedachte of motivatie is om voor bepaalde materialen te kiezen om iets duidelijk te maken. Emoties en gevoelens die uit hun verband gerukt worden om op een bijzondere en out-of-the-box aandacht vragen of juist een stelling innemen. Maar in de herfst, uitgerekend in deze kleurrijke maand, verstaan creatieven/designers/ ontwerpers en hun bezoekers elkaar. Prachtige (lichtgevende) beelden leiden ons langs de vele inspiratiebronnen, geven een kijkje in het brein van de kunstenaar en laat de bezoekers genieten en verbazen over de onbeperkte mogelijkheden van staal, stof, verf, licht, etc. Tot 13 oktober is het genieten van kleurrijke ontwerpen tijdens de Lichtjesroute, vanaf 19 oktober t/m 27 oktober doet de creatieve industrie ons weer verbazen tijdens de Dutch Design Week en bij overVIEWover (zie pag.38) in de Lichttoren en ter afsluiting het prachtige evenement GLOW. De creatieven staan te popelen om hun verhaal te mogen vertellen, terwijl de bezoekers alle tijd krijgen om hun vragen te stellen en zich vervolgens kunnen verwonderen en verbazen. September, oktober en november brengen kleur, verlichting en sfeer in de typerende kleiner wordende wereld van herfst en winter. Geniet met volle teugen van deze unieke evenementen en laat kunst en cultuur niet verdwijnen uit onze samenleving. Uw belangstelling en aanwezigheid draagt bij aan het herstel van deze bijzondere economie.

Esther Hoskens Uitgever & redactie

ok to ber 2 0 1 3 nr . 40 / 4e jaar gan g

3


INHOUD ONDERNEMER VAN DE MAAND: PEGGY SMITH Peggy weet mensen te raken. Ze maakt emoties bespreekbaar en begeleid in het loslaten en verwerken ervan. De verhalen in haar boek, de coaching én de voor-lezingen, zijn middelen om dit via het gesproken en geschreven woord te doen. Yoga is voor haar een manier om dit zónder woorden te doen. Peggy weet je in haar boek ‘Ik ben beroemd’ op een speelse en subtiele manier te raken. Beroemd zijn gaat volgens haar dan ook niet over het zijn van een bekende Nederlander, maar over beroemd zijn in je eigen wereld. En dat is voor ieder van ons weggelegd. Haar motto: ‘Alles is emotie’.

PAGINA

6

Lees haar interview op pagina 6

Auteursrecht op achterbankgesprekken Endstra? Column door Muriel van den Hazenkamp

PAGINA

18

PAGINA

14

Werknemers: het kapitaal van uw onderneming! Onderzoeken wijzen uit dat maar 25% van de werknemers zich zodanig gewaardeerd voelen door hun werkgever. Column door John van de Rijdt over betrokkenheid, transparantie, vertrouwen, teamgeest en humaniteit.

I N H OU DSOP GA V E

o kto ber 2013 nr . 40 / 4e jaar gan g

4


INHOUD

Minicursus: balans lezen voor dummies

PAGINA

22

Deel II; de winst-en-verliesrekening. Column door Erik Gilden.

D. is namelijk behalve een zĂŠĂŠr gezegend en aimabel mens ook nog eens een voortreffelijk edelsmid met een grote liefde voor zijn vak.

PAGINA

31

Column door Paul Mulder.

Bedrijf Persoon Product Een zelfstandig ondernemer in de dienstverlening heeft een uitzonderlijk product: zichzelf. Column door Sander Vrugt van Keulen.

PAGINA

33

Waar blijven ze? Het gaat niet goed met de Nederlandse economie. Investeringen stagneren. Waar blijven de protestzangers met aansprekende liederen?

PAGINA

36

Column door Jan Kerkhofs

I N H OU DSOP GA V E

o kto ber 2013 nr . 40 / 4e jaar gan g

5


Foto: Ed Mol Fotografie


INTERVIEW PEGGY SMITH: ONDERNEMER VAN DE MAAND Een warme, hartstochtelijke vrouw wie op een speelse manier emoties verwoordt in haar boek ‘Ik ben beroemd’ en haar blog ‘100 dagen yoga’. Een openhartig interview met Peggy Smith; schrijfster, spreker en coach: expert in emoties. Haar motto: ‘Alles is emotie’. Peggy weet mensen te raken. Ze maakt emoties bespreekbaar en begeleid in het loslaten en verwerken ervan. De verhalen in haar boek, de coaching én de voor-lezingen, zijn middelen om dit via het gesproken en geschreven woord te doen. Yoga is voor haar een manier om dit zónder woorden te doen. Peggy weet je in haar boek ‘Ik ben beroemd’ op een speelse en subtiele manier te raken. Beroemd zijn gaat volgens haar dan ook niet over het zijn van een bekende Nederlander, maar over beroemd zijn in je eigen wereld. En dat is voor ieder van ons weggelegd.

Ze kijkt me aan. En daarmee leg ik hier mijn eigen grootste levensles op tafel, lacht en legt het boek neer. Elk verhaal bevat een

wijsheid een inzicht, een les. En het is voor mij bijzonder te ervaren hoe ik anderen kan inspireren met de lessen die ik zelf aan het leren ben. Uiteindelijk blijken alle lessen universeel. We leren ze alleen in een andere situatie of omgeving. Geen tijd om dikke boeken over zelfbewustzijn te lezen? Dan is dit een boek voor jou!

Wilde je altijd al schrijver worden? Ik ben van oorsprong coach. Ik heb ooit wel eens het idee gehad om iets te schrijven, maar bleef altijd een beetje steken in het ‘wat’. Een paar jaar geleden was blijkbaar de tijd rijp. Ik ben gaan schrijven. Mensen vragen me wel eens: Max en Maartje, hoe kóm je erop? En dan moet ik ze teleurstellen. Ik heb het nooit bedacht. Het is geen briljant brein geweest dat dit concept heeft verzonnen. Het was er ineens. Het heeft mij gevonden.

Lees verder op de volgende pagina

Ik zal trots zijn als ik later Na hindernissen en ook horden Tegen jou zal kunnen zeggen Kijk ik ben mezelf geworden…….. (uit: ‘Ik ben beroemd, GROOT’)

ok to ber 2 0 1 3 nr . 40 / 4e jaar gan g

7


INTERVIEW PEGGY SMITH: ONDERNEMER VAN DE MAAND

Waarom de titel ‘Ik ben beroemd’? Het boek is vernoemd naar het verhaal ‘Beroemd’. In dit verhaal legt Max aan Maartje uit hoe ook zij beroemd kan zijn. Ik ben van mening dat iedereen koning kan zijn van zijn of haar wereld. De kunst is jezelf te zijn, je talent te vinden en vervolgens op te staan om het aan anderen te laten zien.

Waarom Max en Maartje? Alles in het boek heeft een reden. De rijmvorm, de kleur, de manier van opmaak, de tekeningen (gemaakt door Karol Rodrigues http://karolrodrigues.com), zelfs de inhoudsopgave. Zo ook de namen Max en Maartje. Het zijn niet zomaar twee namen. Er zit een diepere betekenis achter de namen, zoals er ook achter elk verhaal een diepere boodschap zit. Max en Maartje zijn een jongen en een meisje. Een tweeling, letterlijk en figuurlijk. Ze weerspiegelen het mannelijke en het vrouwelijke in jou en mij. Samen zijn ze één, zoals yin en yang. De verhalen laten je zien dat iedereen een Max en een Maartje in zich heeft. De ene keer herken je jezelf in de een, de andere keer in de ander.

Voor wie is je boek bedoeld? Haha, ik wist dat die vraag zou komen. En ik zal je heel eerlijk zeggen dat ik daar zoals veel beginnend schrijvers mijn eerste valkuil in gestapt ben. Mijn boek is voor iedereen. Tenminste, dat wil ik graag. Maar de werkelijkheid ligt net even anders. Ze lacht.

Foto: Ed Mol Fotografie

Laten we het zo zeggen. Mijn boek is bijzonder geschikt voor ouders en leerkrachten van kinderen in het basis onderwijs, máár… En nu komt de grote grijns op mijn gezicht… Maar, mijn voor-lezingen zijn voor iedereen!

Dus je leest óók voor aan volwassenen? Ja. Ik lees juíst voor aan volwassenen. In die zin, ik verwerk het voorlezen in een groter Lees verder op de volgende pagina

ok to ber 2 0 1 3 nr . 40 / 4e jaar gan g

8


INTERVIEW PEGGY SMITH: ONDERNEMER VAN DE MAAND

verhaal. Ik bied een ander perspectief rond hetzelfde thema. Het helpt mensen voelen in aanvulling op weten en begrijpen. Iedere organisatie krijgt te maken met bewustwordings-, veranderings-, en vernieuwingsprocessen. Het helder maken van deze processen en de emoties die daarin een rol spelen, daar ligt mijn talent. Alles is emotie. Wij mensen worden gestuurd door emoties in álles wat we doen. Krijg je grip op de emoties die binnen je organisatie spelen, dan krijg je grip op het proces dat je wilt faciliteren. Max en Maartje helpen daarbij.

Waarom is de impact van het voorlezen zo groot? Voorlezen geeft een veilig, koesterend gevoel. Het gevoel dat maakt dat mensen

onderuit zakken, ontspannen en muurtjes laten zakken. Daar speel ik op in. Wat een eenvoudig klein verhaaltje lijkt, komt binnen. Harten openen, mensen krijgen inzichten en groeien.

Wat is voor jou succes? Succes zit voor mij in de kleine dingen. Een lerares die me via twitter laat weten dat ze het verhaaltje ‘Klein’ op het prikbord in de lerarenkamer heeft gehangen. Een manager die laat weten dat hij zijn vergadering is begonnen met voorlezen van het verhaal ‘Lief’. Tranen van het lachen onder een groep bridgedames die zichzelf herkennen in het verhaal ‘Bezoek’.

Lees verder op de volgende pagina

Illustraties in het boek zijn gemaakt door Karol Rodrigues

ok to ber 2 0 1 3 nr . 40 / 4e jaar gan g

9


INTERVIEW PEGGY SMITH: ONDERNEMER VAN DE MAAND Iemand die sinds het lezen van het verhaal ‘Straks’, is gestopt met het gebruiken van dit woord. Een juffrouw die het verhaal “Spel’ gaat gebruikt bij thematijd. Een stille traan in de ogen van een directeur nadat ik het verhaal ‘Beloofd’ voor heb gelezen. Een luisteraar die me komt bedanken voor de inzichten. Een emotionele mail van een moeder die haar zoon herkent in het verhaal ‘Vriend’, dat gaat over een jongetje die kanker heeft. Een coach die het het verhaal ‘Anders’ voorleest op een bijeenkomst voor coaches. Een zaal met 70 mensen waarin je tijdens het voorlezen van ‘Beroemd’ een speld kunt horen vallen… Ik heb honderden van deze kleine successen. Dáár word ik blij van.

Je zegt op termijn? Hoe ziet je toekomst er uit? Ik ben bezig met een idee dat mijn drie talenten onder één noemer samen brengt. Hoe dat precies vorm gaat krijgen zal de toekomst leren. Voor nu is dat niet zo belangrijk. Ik geniet van het proces.

Zou je nog iets tegen de lezer willen zeggen? Mag ik alles zeggen? Ze kijkt me vragend aan. Dan lees ik graag een stukje uit een van mijn verhaaltjes voor…

Je hoeft niet zo je best te doen Al ben je groot of klein Het is dus al genoeg Als je gewoon jezelf kunt zijn.

Maar je doet meer. Hoe past je coaching en de yoga in dit plaatje? Ja, mijn drie-eenheid. Als coach help ik mensen via het gesproken woord hoe je emoties kunt gebruiken om je lichaam te helpen herstellen van gezondheidsklachten. De verhalen over Max en Maartje inspireren via het geschreven woord. Ze maken emoties los, geven een ander perspectief en helpen daarmee loslaten en verwerken. Afgelopen zomer voelde ik dat er iets niet ‘af’ was. In de Yoga heb ik nu een manier gevonden om, in een nog ruimer verband, emoties los te laten en te verwerken zónder woorden en zónder verhaal. En zo is mijn drie -eenheid compleet. Een bijzondere combinatie die ik op termijn graag met anderen wil gaan delen.

(uit: ‘Ik ben beroemd, LIEF’)

Het boek ‘Ik ben beroemd’ van Peggy Smith is in Eindhoven verkrijgbaar bij Solaris, en te bestellen op www.peggysmith.nl

Wil je je medewerkers een inspirerende boodschap meegeven rond kerst en oud en nieuw? Nodig Peggy uit voor een kerst- of nieuwjaars-voorlezing. Het boek als cadeau? Kerstpakket aanbieding: 25 % bij een bestelling vanaf 5 boeken. Wil je het boek mét een persoonlijke boodschap in de zak van Sinterklaas stoppen of onder de kerstboom leggen? Ook dat kan. Stuur een mailtje naar welkom@peggysmith.nl

ok to ber 2 0 1 3 nr . 40 / 4e jaar gan g

10


Foto: Ed Mol Fotografie

Peggy Smith Schrijfster, spreker/voorlezer/verhalenverteller, coach


Advertentie


Advertentie


AUTEURSRECHT op achterbankgesprekken

ENDSTRA ?

ok to ber 2 0 1 3 nr . 40 / 4e jaar gan g

14


Als sinds 2006 houdt de op 17 mei 2004 in Amsterdam op straat doodgeschoten Willem Endstra de gemoederen in de “auteursrechtwereld” bezig. Althans zijn erven, want zij voeren sinds die tijd een procedure tegen de uitgever van het boek “De Endstra-tapes”. Door het arrest van het Gerechtshof Den Haag van 16 juli 2013 lijkt er nu eindelijk een einde te zijn gekomen aan deze procedure.

WAT GEBEURDE ER? Zoals waarschijnlijk bekend heeft de heer Endstra in de periode van 20 maart 2003 tot 28 januari 2004 in het geheim een vijftiental gesprekken gevoerd met ambtenaren van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE): de achterbankgesprekken . De CIE heeft die gesprekken opgenomen en in verschillende transcripties uitgewerkt. Op 2 mei 2006 bracht de uitgever Nieuw Amsterdam het boek “De Endstra-tapes” op de markt waarin een aantal van die transcripties zijn opgenomen. De erven van de heer Endstra stelden dat de uitgever door de publicatie van het boek “De Endstra-tapes” inbreuk maakten op de aan hen toekomende auteursrechten op de achterbankgesprekken.

PROCEDURES De voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam honoreerde in kort geding in 2006 (zie hierover ook de blog “Verschil tussen kort geding en bodemprocedure”) het verweer van de uitgever dat op de achterbankgesprekken geen auteursrecht rust. Het gerechtshof in Amsterdam bekrachtigde in 2007 dit vonnis. Daartegen hebben de erven Endstra een cassatieberoep ingesteld bij de Hoge Raad. De Hoge Raad bevestigde in die uitspraak dat het vereist is dat een werk in de zin van de auteurswet een eigen oorspronkelijk karakter heeft en het persoonlijk stempel van de maker draagt. Dit betekent volgens de Hoge Raad dat er “sprake moet zijn van een vorm die het resultaat is van de scheppende menselijke arbeid en dus van creatieve keuzes (…) Lees verder op de volgende pagina

ok to ber 2 0 1 3 nr . 40 / 4e jaar gan g

15


Daarbuiten valt in elk geval al hetgeen een vorm heeft die zo banaal of triviaal is, dat daarachter geen creatieve arbeid van welke aard ook valt aan te wijzen ”. De Hoge Raad oordeelde daarbij nog dat niet als eis mag worden gesteld dat de maker bewust een merk heeft willen scheppen en bewust creatieve keuzes heeft gemaakt. Omdat het gerechtshof in Amsterdam dat volgens de Hoge Raad onjuist had geïnterpreteerd, werd de zaak terugverwezen naar het gerechtshof Den Haag.

achterbankgesprekken een voortbrengsel is dat zijn persoonlijk stempel draagt. Het hof komt tot de conclusie dat dat niet zo is. Belangrijk voor die overweging is dat de ranscripties “net als bijvoorbeeld telefoontaps” nauwelijks leesbaar zouden zijn, althans het hof oordeelt “dat het vrijwel niet mogelijk is om er de aandacht bij te houden”. Geen auteursrechtelijk beschermde werken dus en het boek “De Endstra-tapes” maakt dus geen inbreuk.

SPOEDEISEND BELANG Omdat het in deze procedure nog steeds een kort geding betrof moest het gerechtshof Den Haag zich eerst uitlaten over het vereiste spoedeisende belang. De uitgever stelde zich op het standpunt dat het spoedeisend belang zou ontbreken, omdat de erven Endstra na het arrest van de Hoge Raad van 30 mei 2008 “meer dan vier jaar hebben gewacht met het (…) (inhoudelijk) voortzetten van de zaak bij dit hof”. Onder verwijzing naar eerdere jurisprudentie oordeelde het gerechtshof dat indien in een procedure wordt gevorderd een einde te maken aan een stelselmatige inbreuk op een subjectief recht, het voor de hand ligt dat aan het vereiste van spoedeisend belang is voldaan. “De “enkele omstandigheid” dat de eisende partij geruime tijd heeft stilgezeten doet daaraan niet af”.

PERSOONLIJK STEMPEL

TIP De standaarddefinitie van een auteursrechtelijk beschermd werk is ook in deze procedure weer bevestigd: om voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking te komen moet het werk een eigen oorspronkelijk karakter bezitten en het persoonlijk stempel van de maker dragen. De aanvulling die deze procedure heeft gebracht is dat als eis niet mag worden gesteld dat de maker bewust een merk heeft willen scheppen en bewust creatieve keuzes heeft gemaakt. Ook onbewust kan er sprake zijn van een werk dat voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking komt. In dit geval was dat echter niet aan de orde. Heeft u vragen over auteursrecht neem dan gerust eens contact op.

Inhoudelijk moest het gerechtshof Den Haag oordelen of de bijdrage van Endstra aan de

ok to ber 2 0 1 3 nr . 40 / 4e jaar gan g

Column door Muriel van den Hazenkamp

16


Muriel van den Hazenkamp is advocaat en merkengemachtigde. Zij heeft zich binnen algemeen contracten- en verbintenissenrecht voor ondernemers gespecialiseerd in Intellectueel Eigendom. Denk aan auteursrecht, handelsnaamrecht, merkrecht en dergelijke. Muriel is aangesloten bij AV Advocatuur in Eindhoven, 'uw partner in recht'. Dat is ook precies wat u van uw advocaat en het kantoor mag verwachten. Samen gaan wij voor het maximale resultaat, via persoonlijk en laagdrempelig contact. Omdat AV Advocatuur naast de gebruikelijke manier op basis van uurtarief ook werkt via een unieke formule, de AV Rechtsbundels, kan AV Advocatuur haar diensten voordelig aanbieden. Geen hoge tarieven, maar hoge kwaliteit tegen een lage investering. Zo hoort het!

ok to ber 2 0 1 3 nr . 40 / 4e jaar gan g

AV Advocatuur Beukenlaan 137 5616 VD EINDHOVEN 040—8480169 06—53891267 www.avadvocatuur.com muriel@avadvocatuur.com

17


WERKNEMERS: HET KAPITAAL VAN UW ONDERNEMING! Veel werkgevers ‘vergeten’ dat de werknemers het kapitaal van de onderneming zijn. Onderzoeken wijzen uit dat maar 25% van de werknemers zich zodanig gewaardeerd voelen door hun werkgever, dat ze niet eens overwegen om te solliciteren naar een job buiten ‘hun’ bedrijf!

BETROKKENHEID Wanneer aan deze 25% van de werknemers gevraagd wordt, wat hen bij ‘hun’ bedrijf houdt, geven deze mensen aan:  

Dat ze het belangrijk vinden dat er naar hen geluisterd wordt: op basis van gelijkwaardigheid als mens. Dat ze het belangrijk vinden dat ze gerespecteerd/gewaardeerd worden als werknemer.

Werknemers kunnen goede ideeën hebben, gebruik deze ook, dit is ook een blijk van waardering. Positieve én negatieve feedback geven zijn een vorm van respect, zolang je niet persoonlijk wordt. Er moet uitgezocht worden hoe de organisatie hierop in moet gaan spelen, en hoe zo’n transitieproces begeleid kan worden. TRANSPARANTIE Werknemers willen graat weten wat de visie en richting is die hun bedrijf heeft. Op deze manier kunnen de werknemers het beste bepalen wat hun eigen inbreng kan zijn, bij het succesvoller maken van de onderneming waar ze in dienst zijn.

Lees verder op de volgende pagina

ok to ber 2 0 1 3 nr . 40 / 4e jaar gan g

19


Als werkgever zul je dagelijks de betrokkenheid van de werknemers voelen, en zij zullen dit ook uitdragen. Het is belangrijk te zorgen, dat de werknemers nooit hoeven te raden naar de bedoelingen van hun bedrijf, zij weten altijd of er zaken spelen, die ook voor hen van belang zijn.

VERTROUWEN Wanneer de ideeën van het bedrijf aansluiten bij de denkwereld van de werknemers, creëer je vertrouwen. Vertrouwen in het bedrijf en de visie die het bedrijf heeft. Als je daarbij ook nog de medewerkers de kans geeft zich te ontwikkelen waa rdoor zij zich nog meer gewaardeerd voelen, zullen de medewerkers trots op hun bedrijf en op hun eigen inbreng zijn.

TEAM-GEEST Als je jouw medewerkers blijft vertellen dat het belangrijk is wat zij ‘als team’ met elkaar doen, zullen zij meer plezier met elkaar hebben en elkaar op blijven zoeken. Organiseer team-activiteiten, waardoor de verbondenheid nog meer gestimuleerd wordt. Dit kan in de vorm van sport zijn, maar ook activiteiten om competenties verder door te ontwikkelen. Medewerkers vinden erkenning, stimuleren van persoonlijke groei en verantwoordelijkheid mogen dragen belangrijker, dan salariëring.

HUMANITEIT De conclusie is dus dat het geven van feedback, respect, transparantie, vertrouwen, en erkenning belangrijker zijn dan de managementsystemen en salariëring. Als je als werkgever wilt weten hoe het met jouw medewerkers gesteld is, kun je een medewerkers tevredenheids onderzoek opstarten. Zo kun je te weten komen wat voor bedrijfscultuur er in jouw bedrijf heerst, en laat je jouw medewerkers weten dat jij hun inbreng en welbevinden belangrijk vindt. Je medewerkers krijgen meer plezier in hun werk, voelen zich meer betrokken bij hun bedrijf en zullen hun talenten willen (blijven) ontwikkelen omdat hun werkgever hen vertrouwen geeft. Jij als werkgever zult hiervoor door je werknemers beloond worden. Zij voelen dat je ze ziet als het kapitaal van de ondermening! Column door John van de Rijdt

ok to ber 2 0 1 3 nr . 40 / 4e jaar gan g

20


Efficiënte bedrijfsvoering kan alleen met een duidelijke (duurzame) strategie Rightway Marketing & Organisatie Advies maakt organisaties succesvoller met financiële vooruitgang als uiteindelijk doel. Dit doet Rightway door het strategische beleid én de synergie binnen de organisatie te verbeteren. Hierbij speelt het motiveren van de medewerkers een belangrijke rol. John van de Rijdt, eigenaar van Rightway: “Wij adviseren organisaties en voeren onze adviezen indien nodig ook zelf uit. Hierdoor houden onze klanten uiteindelijk meer geld over.”

Plataan 44 5091RR Oost-West-Middelbeers Telefoon 06-51101462 Info@rightwaymarketing.nl www.rightwaymarketing.nl

ok to ber 2 0 1 3 nr . 40 / 4e jaar gan g

21


BALANS LEZEN voor beginners deel II

D

Column door Erik Gilden

e winst-en-verliesrekening

Vorige maand heb ik u meegenomen in de basisbegrippen van de Balans. Deze maand is de winst-en-verliesrekening aan de beurt. Voor veel ondernemers is dit een belangrijk overzicht. Niet alleen geeft de winst-en-verliesrekening inzicht in het resultaat over een periode; de winst-en-verliesrekening geldt ook als basis voor de berekening van de fiscale winst. Aan bod komt de opbouw van de winst-en-verliesrekening, de verschillende soorten kosten en de verschillen tussen kosten/uitgaven en opbrengsten/ontvangsten. De winst-en-verliesrekening Voor de winst-en-verliesrekening bestaan aanmerkelijk minder voorschriften dan voor de balans. Deze rekening is qua uitkomst het verschil tussen twee opvolgende balansmomenten. Het laat dan ook het resultaat zien (winst of verlies) welke tussen deze twee balansmomenten is gerealiseerd. De winst- en verliesrekening herbergt verschillende componenten in zich, zoals: 

uitgaven, toe te rekenen aan het boekjaar;



afschrijvingen toe te rekenen aan het boekjaar op basis van investeringen die in het verleden zijn gedaan;



toekomstige uitgaven die nu al voorzien zijn en alvast worden toegerekend aan het huidige boekjaar.

Een voorbeeld van een winst-en-verliesrekening treft u op de volgende pagina aan, maar zoals gezegd is de vorm redelijk vrij.

Lees verder op de volgende pagina

ok to ber 2 0 1 3 nr . 40 / 4e jaar gan g

23


CURSUS BALANS LEZEN DEEL II

Start B.V, verlies- en winstrekening 2012

Omzet

500.000

Inkoopwaarde van de omzet

200.000 -----------

Bruto winst

300.000

Kosten Lonen en salarissen

100.000

Afschrijvingen

5.000

Huisvestingskosten

5.000

Huren/pachten

12.000

Inventaris- en machinekosten

3.000

Kosten vervoermiddelen

8.000

Verkoopkosten

7.000

Overige personeelskosten

2.000

Algemene kosten

8.000 -----------150.000 -----------

Bedrijfsresultaat Rentelasten en soortgelijke kosten

150.000 20.000 -----------

Resultaat

130.000 ======

ok to ber 2 0 1 3 nr . 40 / 4e jaar gan g

24


CURSUS BALANS LEZEN DEEL II Het verschil tussen Kosten en Uitgaven en het verschil tussen Opbrengsten en Ontvangsten De winst-en-verliesrekening is een overzicht van de kosten en opbrengsten. Dit is niet per se gelijk aan uitgaven, respectievelijk ontvangsten. Een voorbeeld van kosten die geen uitgaven zijn betreffen de afschrijvingen en toekomstige uitgaven die toe zijn te rekenen aan het boekjaar. Deze gaan nu namelijk nog niet gepaard met echte geldstromen (cashflow). Maar je mag je wel alvast wat armer of rijker rekenen. Dat is bijvoorbeeld zo bij de jaarafrekening van energiebedrijven, die pas volgend jaar in de brievenbus valt. Ook hier ben je aan het matchen: doordat je elektriciteitskosten hebt gemaakt heb je omzet kunnen genereren. Alleen als je met beiden rekening houdt weet je of je winstgevend draait of niet.

Zakelijke kosten Voor het bepalen van uw fiscale winst kunt u alle kosten die u maakt voor de zakelijke belangen van uw onderneming aftrekken: de zakelijke kosten. Zakelijke kosten zijn dus de kosten die binnen redelijke grenzen nodig zijn voor de uitoefening van uw onderneming en de kosten die rechtstreeks op uw onderneming betrekking hebben. De “redelijke grenzen” houdt in dat de Belastingdienst de zakelijkheid van uw kosten inhoudelijk kan toetsen als in de ogen van de Belastingdienst sprake is van een scheve verhouding tussen de hoogte van uw kosten en de zakelijke belangen van uw onderneming. Een voorbeeld hiervan is het aanschaffen van een dure sportauto op naam van de zaak.

Aftrekbare kosten Zakelijke kosten kunt u geheel aftrekken van de winst. Sommige kosten hebben zowel een zakelijk als een privé-karakter. Bij deze kosten geniet u zelf, of een ander privépersoon, voordeel. Van deze kosten is alleen het zakelijk deel aftrekbaar. Als het persoonlijke karakter van die kosten overheerst, dan zijn die kosten in het geheel niet aftrekbaar. Voorbeelden van gemengde kosten waarvan alleen het zakelijke deel aftrekbaar is van de winst: 

Telefoonkosten

Auto van de zaak

Huur- en onderhoudskosten van een pand dat bestaat uit een zakelijk en een privé-gedeelte;

Voorbeelden van gemengde kosten die niet aftrekbaar zijn van de winst:

Het behalen van een diploma waarvan u buiten de onderneming profiteert (rijbewijs)

Kosten in verband met uw gezondheid

Lees verder op de volgende pagina

ok to ber 2 0 1 3 nr . 40 / 4e jaar gan g

25


CURSUS BALANS LEZEN DEEL II

Bij twijfel over de aftrekbaarheid van kosten is het altijd goed om uw adviseur te raadplegen. Naast de aftrek van kosten van de winst hebben ondernemers aanvullende faciliteiten. Een aantal hiervan gelden voor alle ondernemers en een aantal gelden alleen voor ondernemers die een minimaal aantal uren per jaar aan hun zaak besteden. Denk hierbij aan de ondernemersaftrek, investeringsaftrek, startersaftrek, MKB-winstvrijstelling et cetera. In een latere column zal ik uitgebreid stilstaan bij deze faciliteiten.

Erik Gilden werkt bij ABAB in Veldhoven als Manager Accountancy. In die rol is hij eindverantwoordelijk voor het MKB- en Klantenteam. Hij is accountant en sparringpartner voor ondernemers. Zijn focus ligt op het enthousiast en klantgericht bijstaan van de ondernemer! Specialismen: Accountancy, Overnames, Management

Kosten gemaakt vóór de feitelijke start van de onderneming Voor starters is het goed om te weten dat gemaakte kosten in de aanloopfase ook aftrekbaar zijn van de winst. Denk hierbij aan kosten voor marktverkenning en kosten voor het inwinnen van adviezen. Zodra u bij de Belastingdienst als ondernemer staat aangemerkt kunt u onder bepaalde voorwaarden zelfs de omzetbelasting van deze kosten alsnog terughalen.

Volgende maand Tot zover het onderdeel winst-enverliesrekening. Wederom hoop ik dat u een stukje wijzer bent geworden en uw basiskennis verder op peil heeft kunnen brengen. Volgende maand zal ik tijdens het laatste deel van dit drieluik stilstaan bij kengetallen en ratio’s.

ok to ber 2 0 1 3 nr . 40 / 4e jaar gan g

De Run 6360 5504 DM VELDHOVEN 040 - 2942694 06 - 53516887 www.abab.nl erik.gilden@abab.nl

26


Advertentie


D. In de tijd dat D. nog hier om de hoek woonde, ging ik tussen de bedrijven door regelmatig even bij hem langs om koffie te drinken. Niet alleen omdat hij altijd prima koffie schenkt, maar vooral ook om hem te zien werken. D. is namelijk behalve een zéér gezegend en aimabel mens ook nog eens een voortreffelijk edelsmid met een grote liefde voor zijn vak. Ik heb iets met echte ambachtslieden. Altijd al gehad ook. Het is een levenslange fascinatie voor mensen die niet alleen hun gereedschap, maar ook het materiaal waarmee ze werken volstrekt beheersen. Zo herinner ik me de visboer die vroeger bij ons thuis aan de deur kwam. De man heette Toet en was, zoals zijn naam al doet vermoeden, een rasechte Scheveninger. Hij kwam aan de deur in een oranje-bruine Opel met open aanhanger. Niks geen koeling, handschoentjes of hygiëneregels, hij vervoerde zijn koopwaar in dezelfde plastic kratten als waarin ze van de visafslag kwam, slechts afgedekt met ijs of een velletje vetvrij papier. Als mijn moeder kabeljauwfilet bij hem had besteld, kwam er een joekel van een kabeljauw uit de aanhanger tevoorschijn. Een houten snijplank op de hoek van de aanhanger en een scherp mes waren wat zijn vaardige handen verder nodig hadden. Een van de middelbare scholen waarop ik heb gezeten had nog een timmerman in

dienst van het oude stempel. Hij had een eigen werkplaats achter de school, en als ik maar even kon zat ik bij hem om naar hem te luisteren en te kijken hij een eenvoudig stuk hout zijn wil op kon leggen. Zonder duimstok, want zijn timmermansoog zat er nooit ver naast. D. past in datzelfde rijtje. Welke klus ik hem in de afgelopen jaren ook heb gebracht, van kapot horlogebandje tot een tere gouden ketting die in de knoop zat, altijd kwam het prima voor elkaar. Helaas dwong wijkvernieuwing D. met zijn jonge gezinnetje zijn achteraf gelegen werkplaats in te ruilen voor een nieuwe stek in –of all placesHelmond, maar ook op zijn nieuwe stek heeft hij zijn persoonlijkheid weer gestalte weten te geven in een winkel en werkplaats waar het goed toeven is en waar een klant zich altijd welkom en gewaardeerd zal voelen. Tijdens de koffie zaten we een beetje te bomen over de crisis en hoe veel ondernemers het moeilijk hebben. D. moest tot zijn eigen en zichtbare verrassingbekennen dat het hem op zijn nieuwe stek eigenlijk voor de wind ging, en vroeg mij waaraan dat toch kon liggen. Het antwoord op die vraag was niet moeilijk te geven: “Omdat jij niet alleen je vak tot in de puntjes beheerst, het bovendien ook nog geweldig aansprekend kunt overbrengen, maar vooral omdat een klant zich bij jou ook echt koning voelt!” Lees verder op de volgende pagina

ok to ber 2 0 1 3 nr . 40 / 4e jaar gan g

30


Alsof ik het erom gedaan had, kwam er op dat moment een dame binnen met in haar hand een duur horloge. Ze begon te vertellen dat ze het voor haar man op de kop had kunnen tikken vanuit een faillissementsverkoop, maar noch in haar woonplaats Breda, noch in Eindhoven of Helmond iemand kon vinden die het voor haar wilde graveren. “Nee dat doen wij niet,” kreeg ze overal te horen, “U hebt het immers niet hier gekocht!” D. schonk haar een kop koffie en verdween zijn werkplaats in. Na een klein kwartiertje stond de dame weer buiten; een paar schamele euro’s armer maar mét haar gewenste inscriptie op het horloge. “Daarom…” zei ik toen D. de deur weer achter zijn klant op slot deed “heb jij in deze tijden wel succes!”

We zijn niet zozeer anders, De rest is alleen hetzelfde! pmtekst.nl pmmultitalent.nl bewegingakad.nl opencoffeegaatnaardebeurs.nl Twitter: @PMTekst | @AutistInRes | @OCgndB

Column door Paul Mulder

ok to ber 2 0 1 3 nr . 40 / 4e jaar gan g

31


Column door Sander Vrugt van Keulen

E

en zelfstandig ondernemer in de dienstverlening heeft een uitzonderlijk product: zichzelf. Dat is makkelijk en moeilijk tegelijk. Je bent ‘persoon’, ‘product’ en ‘bedrijf’ tegelijk. De drie onderdelen gaan naadloos in elkaar over, er is bijna geen onderscheid. Wanneer ben je in welke rol? Hoe kijkt bijvoorbeeld een opdrachtgever naar jou? Welke verhouding in bedrijf, persoon en product ‘moet’ je hebben?

Bedrijf Persoon Product traditioneel bedrijf Een traditioneel bedrijf bestaat uit mensen (de baas/eigenaar en werknemers) die een product maken en leveren. Ondanks één geheel, zijn de drie delen persoon, product en bedrijf duidelijk gescheiden. Ze treden separaat op vanuit hun eigen belangen.

De verbondenheid tussen baas en bedrijf en baas en product is anders dan de verbondenheid van de werknemers met product en bedrijf. De mate van invloed tussen onderdelen lijkt bepalend voor de mate van betrokkenheid en daarmee de mate van samenwerken.

de zelfstandig ondernemer Bij een zelfstandig ondernemer in de dienstverlening zijn persoon, bedrijf en product onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je bent sterk persoonlijk betrokken (het is jouw bedrijf), maar eventuele kritiek hoeft niet persoonlijk te zijn.

Lees verder op de volgende pagina

ok to ber 2 0 1 3 nr . 40 / 4e jaar gan g

33


maak je rol duidelijk! Als de drie-eenheid persoon, bedrijf, product jou als zelfstandige niet duidelijk is, dan zal dat ook nimmer in je optreden naar buiten helder en eenduidig zijn. Maak dus vooraf duidelijk aan je (potentiële) klant in welke rol je interactie hebt. En doe dat telkens opnieuw. In een verkoopgesprek gaat het uiteraard om jou, maar nog meer om je bedrijf en je product of dienst. In een andere situatie zul je je wellicht persoonlijker opstellen.

tips

Als deze rollen zo in elkaar overlopen, kun je dus door anderen worden gezien als persoon, bedrijf of product. De kunst is om per situatie duidelijk te maken of je uit hoofde van jezelf, je bedrijf of product contact hebt.

geen traditionele situatie meer Een traditioneel bedrijf met werknemers en een fysiek product heeft persoon, product en bedrijf dus goed gescheiden. Het is een vertrouwde situatie. Maar met de komst van steeds meer ZZP-ers merk je dat deze vertrouwde situatie kan botsen met de situatie van de zelfstandig ondernemer. Veel opdrachtgevers kijken immers nog naar een zelfstandig ondernemer vanuit hun eigen rol van werkgever of medewerker in de traditionele vorm. Wat is hun perceptie van jouw optreden als kleine zelfstandige? Zien ze jou als product, bedrijf of persoon? Zien ze jou als ‘Manus van alles’, te groot risico, flexibel, te kleine partij, betrokken of puur als product? Tijd voor duidelijkheid!

Een potentiële opdrachtgever kan niet anders dan respect voor jou hebben als je duidelijk maakt hoe jouw bedrijfsvoering in elkaar zit. Doe er je voordeel mee en krijg meer gedaan dan je in eerste instantie voor mogelijk hield! Maak in het contact duidelijk dat je door zowel het product als de persoon als het bedrijf meer risico loopt/neemt dan een traditioneel bedrijf en dat je daardoor een andere bedrijfsvoering voert dan een traditioneel bedrijf. Dit is geen zwakte, dit is lef! Doordat je als persoon nauw betrokken bent bij het bedrijf en het product, zal het contact persoonlijker zijn. Bovendien zul je er mogelijk eerder alles aan doen om de opdracht zo goed mogelijk te doen slagen. Verschuilen achter processen, collega’s etc. is niet mogelijk. Vaak is er een grotere mate van flexibiliteit waar de klant van profiteert. Logge bedrijven werken over het algemeen met vaste procedures, producten en dergelijke.

Lees verder op de volgende pagina

ok to ber 2 0 1 3 nr . 40 / 4e jaar gan g

34


Als zelfstandig ondernemer kun je meer ‘custom made’ producten en diensten leveren. Daarbij komt dat je niet per se afhankelijk bent van vaste leveranciers, waardoor een scherpere prijs, hogere kwaliteit en/of een betere samenwerking mogelijk is. Kortom: doe er je voordeel mee dat je geen traditioneel bedrijf bent/hebt! Kun je meer ondersteuning gebruiken om als zelfstandig ondernemer duidelijker met je rollen om te gaan? Maak dan een afspraak voor een coachingsgesprek. Ik help je graag! bezoekadres: Klokgebouw 225 Eindhoven (zie ook de routebeschrijving) postadres: Grote Berg 46F 5611 KL Eindhoven telefoonnr: 040-2813128 info@ct2.nl | www.ct2.nl www.CoachSander.nl www.CoachSanderdoet.nl www.coachingsstudiodeRuimte.nl @CoachSander

Sander Vrugt van Keulen is trainer, coach met als kernwoorden: proces, verbinding en communicatie. Als ondernemer is hij altijd op zoek naar vernieuwing en verbetering in zijn vakgebied, maar ook daarbuiten. Participatie en Samenwerken zijn de centrale thema's in alles wat hij doet. Immers, Sanders motto is: "Zonder delen geen vermenigvuldigen.”

ok to ber 2 0 1 3 nr . 40 / 4e jaar gan g

35


De troonrede was niet vrolijk. De discussies bij Pauw en Witteman, de Wereld draait door, Eenvandaag, NOS op 3 enz. liegen er niet om. Het gaat niet goed met de Nederlandse economie. BelgiĂŤ en Duitsland doen het beter. De werkeloosheid is gigantisch en het einde is nog niet in zicht. Investeringen stagneren. Er wordt wel 4,5 miljard geĂŻnvesteerd in een JSF. Er is veel kritiek op het kabinet. Het vertrouwen in het kabinet Rutte is tot een dieptepunt gedaald. En dan denk ik:

WAAR BLIJVEN ZE? Ik bedoel de protestzangers met aansprekende liederen die iedereen begrijpt. Neem bijvoorbeeld Bob Dylan, misschien wel de eerste echte protestzanger. Hij is zeer succesvol en wereldberoemd geworden. Zijn eerste succesnummer was "The times they are a-changing"uit 1964. Het gaat over het verlangen naar een betere wereld. Het zou zo maar opnieuw uitgebracht kunnen worden. Tijdens het popfestival Woodstock in augustus 1969 werden door diverse artiesten protestliederen gezongen. "Freedom" van Richie Havens en "Feel-Like-I'm-Fixing-To-Die-Rag van Country Joe and the Fish werden wereldhits en zijn tot op de dag van vandaag bekend. Ik mag natuurlijk John Lennon niet vergeten met "Give Peace a Change" en "Imagine". Dit zijn wereldhits met een boodschap die nu nog in hitlijsten voorkomen. In Nederland kregen de protestsongs in de jaren 60 ook bekendheid. Boudewijn de Groot schreef in 1966 "Welterusten, meneer de President". Dit ging over de oorlog in Vietnam. Dit inspireerde o.a. Armand en Robert Long. "Ben ik te min" en "Een van hen ben ik" van Armand staan gegrift in onze Nederlandse muziekgeschiedenis en de ouderen hebben zeker nog wel de LP "Vroeger of Later" van Robert Long ergens onder het stof liggen.

Lees verder op de volgende pagina

ok to ber 2 0 1 3 nr . 40 / 4e jaar gan g

36


Nu hoor ik als protest meestal Rappers die in een spraakwaterval hun ongenoegen over de maatschappij uiten. Helaas blijft dit niet hangen en is er geen effect. Ik zou het wel aardig vinden als Armand toch nog eens een protestsong op de markt zou brengen in zijn bekende stijl. Misschien is er nu de tijd voor. Naast protestzangers werd in 1965 door o.a. Roel van Duijn en Rob Stolk de Provo's opgericht. Provo is een afkorting van provoceren en deze beweging kreeg veel medestanders. Een zeer bekende actie tegen de milieuvervuiling in de stad was het witte fietsenplan. De protestzangers zie ik niet direct in de pen schieten. Maar dan, Hans Biesheuvel, tot voor kort voorzitter van MKB-Nederland. Hij heeft als bestuurder van MKB -Nederland dicht bij het politieke vuur gezeten en in juni nog behoorlijke kritiek geuit naar de regering. Vroegtijdig is hij gestopt met zijn functie als bestuurder van MKB-Nederland. Hij ging zich bezinnen op iets nieuws. Dat nieuws is er nu. Hij heeft de organisatie ONL opgericht. Een organisatie voor en door ondernemers. Ondernemers bepalen de koers en ONL moet het kompas worden dat Nederland de weg wijst. Eigenlijk een soort Provobeweging voor ondernemers. Is Hans Biesheuvel dan toch de nieuwe Roel van Duijn, maar dan voor ondernemend Nederland?

Ocar Wilde omschreef het als volgt:

Jan Kerkhofs Advies– en Organisatiebureau Uw bedrijf, mijn zorg! Jan Kerkhofs Advies en Organisatiebureau ondersteunt en begeleidt ondernemers uit het MKB bij het opstellen van ondernemersplannen en financieringsaanvragen. Heeft ervaring in het geven van presentaties, workshops, lezingen, voorzitten van vergaderingen & discussiegroepen en begeleiden van managementteams. Contact: Akkerwinde 79

Ontevredenheid is de eerste stap naar vooruitgang van een mens of volk.

5527 KL HAPERT 0497—385036 06—48316291 info@jankerkhofs.nl www.jankerkhofs.nl

Column door Jan Kerkhofs

@JPMKerkhofs

ok to ber 2 0 1 3 nr . 40 / 4e jaar gan g

37


Expositie in de top van De Lichttoren: overVIEWover Tijdens de Dutch Design Week (19 t/m 27 oktober) organiseren zes creatieve ondernemers het evenement overVIEWover. In het topje van de Lichttoren geeft overVIEWover een beeld van het werk van de zes en tegelijk een bijzondere view over Eindhoven. Verwacht een uiteenlopende en levendige expositie van design in al zijn vormen: sieraaddesign tot meubelontwerp en van lekker eten tot kleur- en lichtbeleving, in het hart van de stad.

overVIEWover is een samenwerkingsverband tussen zes verschillende ontwerpdisciplines door ondernemers die elkaar kennen via social media. Deelnemers zijn Babs Heijnen & Mo Rademakers (KleurInKleurinterieur&architectuur), Marlou Hoefsloot (Marlou Hoefsloot sieraden), Jacky van der Starre (Starlicious Food), Wim Geurts (Geurts Houtatelier) en Yvette Dijkhuizen (Studio YDID).

Lees verder op de volgende pagina

ok to ber 2 0 1 3 nr . 40 / 4e jaar gan g

39


Daarnaast levert een aantal bijzondere gasten een extra bijdrage aan overVIEWover, zoals fotograaf Ruud Balk, schrijfster Peggy Smith, ColourProfiler Allison Standish, stadsdichter Merel Morre en Marco van Beers (onlangs genomineerd als Young Talent van 2013 door Fontanel). De toegang is gratis (met uitzondering van de Foodevents). Locatie: Lichttoren 338 Eindhoven. In het torentje van De Lichttoren. Bereikbaar via de achterkant van het gebouw, tegenover de parkeergarage is de ingang. Eenmaal binnen ga je met de lift naar de 6e etage. Foodevents: Brunch 20/10 11.30-13.30 uur en open coffee 24/10 9.00-11.00 uur per inschrijving meer info via www.overviewover.nl Voor meer info en de diverse activiteiten: www.overviewover.nl (v.a 26 september)

ok to ber 2 0 1 3 nr . 40 / 4e jaar gan g

40


ok to ber 2 0 1 3 nr . 40 / 4e jaar gan g

41


IN NOVEMBER ONDERNEMER VAN DE MAAND: VERHAGEN INTERNET & MARKETING Ans en Bart zijn de twee creatieve breinen achter dit bijzondere bedrijf. Zeer (maatschappelijk) betrokken en aandacht voor de mens in het bijzonder. Warme en hartstochtelijke ondernemers wie oog en oor hebben voor details. Meer weten? Neem een kijkje op hun site en lees volgende maand het interview www.verhageninternet.nl Heb je vragen aan Ans en Bart? Wat zou je graag van hun willen weten? Stuur deze dan v贸贸r 15 oktober naar: ondernemerswijzer@hotmail.com En wie weet beantwoorden zij jouw vragen in het interview.

Nr 40 ow oktober 2013  

Een warme, hartstochtelijke vrouw wie op een speelse manier emoties verwoordt in haar boek ‘Ik ben beroemd’ en haar blog ‘100 dagen yoga’. E...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you