Page 1


COLOFON Ondernemers Wijzer is een maandelijkse uitgave van: EH Interim Solutions, Events & Publishing. T: 06-23609648 E: ondernemerswijzer@hotmail.com

Redactie, lay-out en opmaak: Esther Hoskens Aan dit nummer werkten mee:  Sander Vrugt van Keulen  Erik Gilden  Muriel van den Hazenkamp  Paul Mulder  Jan Kerkhofs  John van de Rijdt

Cover en logo: Studio YDID www.studio-ydid.nl

Distributie: Het online magazine Ondernemers Wijzer wordt gepubliceerd op Issuu, Facebook en wordt verspreid via LinkedIn en onder ca. 800 mailadressen.

Advertenties: Esther Hoskens ondernemerswijzer@hotmail.com Door te adverteren komt u in contact met de doelgroep. En dat is wat u nodig heeft om uw organisatie tot een succes te maken. Adverteren in de Ondernemers Wijzer kan ervoor zorgen dat u sneller die gewenste vertrouwensband opbouwt met uw doelgroep. Adverteren in Ondernemers Wijzer kan al vanaf € 47,50 * Voor meer informatie e/o prijzen stuurt u een e-mail naar: ondernemerswijzer@hotmail.nl * Vraag naar de voorwaarden

Voor wie? De doelgroepen van Ondernemers Wijzer zijn (startende) zelfstandig ondernemers, directieleden, managers en leidinggevenden in het MKB.

Onze doelstelling Doelstelling van het uitbrengen van dit magazine is het delen van de praktijkervaringen van andere ondernemers en tips en adviezen te geven. En natuurlijk hopen wij dat we een inspiratiebron kunnen zijn voor u en uw medewerkers. Ons panel van columnisten schrijft en informeert u met interessante en leerzame columns vanuit hun specifieke vakgebied en deelt zijn/haar kennis en ervaringen. Wilt u meer weten over een bepaald onderwerp, neem dan gerust contact op met een van onze columnisten. Zij staan u graag te woord en ongetwijfeld dat zij u op enigerlei wijze van dienst kunnen zijn. Onmisbaar in het magazine blijft de ‘Ondernemer van de Maand’. Waarom kiest hij/zij er voor om een eigen bedrijf te starten? Wat is zijn/haar drive? Kortom; wie is de persoon achter dit bedrijf?

Stel je vraag/vragen Heb je vragen over ondernemen of over het starten van de onderneming? Stuur je vraag (vragen) per mail naar: ondernemerswijzer@hotmail.com of plaats je vraag op onze FB pagina. Ongetwijfeld zijn er vele andere ondernemers met dezelfde vraag. Je vraag wordt of persoonlijk beantwoordt door een van onze columnisten of via een column in het magazine.

© Copyright Alle columns en artikelen zijn op persoonlijke titel en blijven dus eigendom van de auteur m.b.v. publicatierecht.

Volg ons via:


REDACTIONEEL

Als er geen kansen aankloppen, maak dan een deur Het kan iedereen zomaar overkomen. Met mij is het in ieder geval zo gegaan. Van de ene op de andere dag gebeurde het, zomaar uit het niets. Wakker worden met het idee dat ik een hartaanval kreeg. Ongelooflijke pijn in borst en linkerarm. Vanaf dat moment (nov. 2010) ben ik fysiek aanzienlijk beperkt. Alledaagse werkzaamheden waar je normaliter niet bij stil staat, kan ik niet meer. Artsen stonden voor een raadsel. Uiteindelijk ging men er vanuit dat er sprake was van een gescheurde borstspier. Zeer waarschijnlijk is dat inmiddels genezen maar houd ik er een zenuw- en spiertrauma aan over. En dan krijg je de mededeling dat je doorverwezen wordt naar de afdeling Revalidatie om er mee te leren leven. Na ruim 3 jaar had ik me daar al enigszins op voorbereid. Eerst doorloop je de fase van leren accepteren (ook niet makkelijk) en dan kom je op het punt dat je eens heel goed gaat nadenken over de toekomst. Ik ben nu niet bepaald het type dat bij de pakken gaat neer zitten en me overlever aan deze pech. Want een ding waar ik absoluut niet tegen kan is afhankelijkheid. Het antwoord was snel gevonden en inmiddels druk bezig om het vorm te gaan geven. Een onderneming waar ik mijn passies kan inzetten. Ik zie en hoor de behoeften onder mijn doelgroep. Waarom zou ik mijn passie, kennis en kunde niet inzetten om deze vraag in te vullen? OkĂŠ, ik heb dan niet alle kennis en kunde in huis en juist daarom zoek ik partners die eveneens geloven in het plan. Ik laat me graag informeren, scholen om het einddoel te kunnen bereiken. Aan inzet geen gebrek. Ik ga altijd uit van het principe dat een glas halfvol is. Maar waarom zoveel twijfelachtige reacties van derden? Waarom willen anderen mijn pad uitstippelen? Waarom heeft de mens de neiging om alles naar zijn hand te zetten? In de afgelopen jaren heb ik geleerd dat je als ondernemer kan slagen als je a) realiteitszin hebt, b) zelfreflectie en c) geloof en vertrouwen in jezelf! Dromen mag, maar wees realistisch. Laat je droom geen einddoel worden want zo glansrijk is het in werkelijkheid niet. Luister, leer, analyseer en evalueer. Stel je plan bij en zorg ervoor dat je de identiteit van jouw bedrijf behoudt. Ik geloof in mij! Esther Hoskens Uitgever & redactie

Fe b ru ar i 2 0 1 4 n r . 44 / 4e jaar gan g

3


INHOUD PAGINA

6

ONDERNEMERS VAN DE MAAND: ELLEN SCHOUMACHER Ellen helpt jou en je organisatie op weg met nuchter advies én de praktische uitvoering. Met haar aanstekelijke enthousiasme en expertise helpt zij jou dingen voor elkaar te krijgen en je zichtbaarheid te vergroten. Ellen is een vonkjesverspreider pur sang; een authentieke netwerker én heeft een flinke portie communicatiekracht! Hoe? Door echt in contact te zijn, vanuit betrokkenheid en werkelijke interesse. Met liefde voor verbinden, online èn offline .

PAGINA

14

Dames ski-jack maakt inbreuk op model– en auteursrechten Een model wordt als nieuw beschouwd indien er geen identiek model voor het publiek beschikbaar is gesteld, waarbij onder identiek wordt verstaan “indien de kenmerken ervan slechts in onbelangrijke details verschillen”. Column door Muriel van den Hazenkamp

PAGINA

18

Verbeter je bedrijf / deel I Het zou beter kunnen gaan met je bedrijf, toch? Want dat kan altijd. Het hoeft niet eens slecht te gaan om als ondernemer te vinden dat het beter kan. Dát is namelijk de essentie van de échte ondernemer; die wil ondernemen. Column door Sander Vrugt van Keulen.

Fe b ru ar i 2 0 1 4 n r . 44 / 4e jaar gan g

4


INHOUD Lef!

PAGINA

Dagelijks komen we voor keuzes te staan. Kies je voor de makkelijkste weg dan heb je in ieder geval het idee om voor zekerheid te gaan. Maar betekent voor de makkelijkste weg gaan dat je geen lef hebt? Dat zeker niet, maar het wordt vaak niet als lef gezien of ervaren. Een verhaal uit de praktijk maakt duidelijk dat lef ontstaat uit situaties, mijn verhaal.

22

Column door Jan Kerkhofs

Bezwaar WOZ 2014 loont vaker Jaarlijks valt er bij alle inwoners van een gemeente een aanslag onroerendezaakbelasting (OZB) op de mat. Deze belasting wordt geheven van woningeigenaren. Naast woningen worden ook bedrijfspanden belast.

PAGINA

26

Column door Erik Gilden.

It’s my way or the highway Vrijwel iedereen zal het gezegde ‘It’s my way or the Highway’ wel kennen. Vaak gebruikt in een nogal negatieve connotatie in de zin van ‘Moeders wil is wet!’, al is de vrouw die zulks uitspreekt zeker niet altijd moeder maar slechts een weinig onzeker. Maar daar waar het in relaties helemaal niet zo verkeerd is om (af en toe) wat water bij de wijn te doen, als ondernemer hoeft dat echt niet altijd!

PAGINA

30

Column door Paul Mulder.

Wegens privéomstandigheden ontbreekt in deze uitgave de column van John van der Rijdt.

Fe b ru ar i 2 0 1 4 n r . 44 / 4e jaar gan g

5


ONDERNEMER VAN DE MAAND: ELLEN SCHOUMACHER Ik

Eindhoven

Foto: Ruud Balk

Fe b ru ar i 2 0 1 4 n r . 44 / 4e jaar gan g

6


ONDERNEMER VAN DE MAAND: ELLEN SCHOUMACHER Ik

Eindhoven

EEN KWETSBARE ONDERNEMER VERTELT ZELF Toen ik nog voor de baas werkte...

Van januari 1990 tot juni 2009 heb ik bij een groot bedrijf in interieur textiel gewerkt (Kobefab International BV). Dat is een lange periode waarin ik verschillende functies heb bekleed. Van productmanager en webcontent-manager tot trainer; met als rode draad veel Marketing- Salescommunicatie en PR werkzaamheden. Alles werd in eigen beheer, geïnitieerd, ontwikkeld en uitgevoerd, waardoor een duidelijke bedrijfssignatuur werd neer gezet. Als communicatie adviseur was ik verantwoordelijk voor de communicatie van het moederbedrijf en de vestigingen in het buitenland. In mijn rol als trainer heb ik formats voor workshops bedacht en uitgevoerd; met name overdracht van technische materialenkennis en interactieve workshops over woontrends en woonbeleving. Doelgroepen hierbij waren eigen medewerkers, winkeliers, verkoopteams van woninginrichters, projectinrichters, medewerkers van architectenburo’s etc. Naast mijn loopbaan voor deze werkgever, was ik al in 2005 parttime gestart met mijn eigen bedrijf. Daarvoor reisde ik door het hele land om lezingen en workshops te geven voor particulieren en het bedrijfsleven. Wat dichter bij huis werkte ik aan communicatieklussen. (klanten waren o.a. Ahrend, UWV Amsterdam, ABHB Wageningen, Extream Knegsel, Do Time Amsterdam, Nedich Eindhoven, Strak clinic Helmond, Thermen Geldrop).

Lees verder op de volgende pagina

ELLEN IS: Kandidaat PvdA Eindhoven #GR2014 | lid campagneteam – communicatie & social media | CreatiefDenker PR Communicatie @5Dconcepts | Liefde voor online én offline verbinden | crowdsourcing | Social Media | Herriemaker Net(Anders)Werken Parktheater | Nr. 1 FritsTOP50 Publieksprijs 2012 | Organisatie SMC040 | fan Roze Zaterdag2014 | fan Eindhoven in Dialoog | Gespreksbegeleider | geen fan van Armoede | Ervaringsdeskundige | buurvrouw Bloemenbuurt-Zuid | adviseur & vrijwillige coördinator YourDrive040 | Sociaal Kapitaal | fan van de Liefde | Stadsverkenner uitgestelde koffie Eindhoven | Foodie040 | Vrouwke uit Lampegat | Bestuurslid CV D’Haone | adoptie vrouwtje van Tibetaantje Enzoo | #codeRoze hartje Morris

Fe b ru ar i 2 0 1 4 n r . 44 / 4e jaar gan g

7


ONDERNEMER VAN DE MAAND: ELLEN SCHOUMACHER Ik

Eindhoven

Een nieuw begin Ongeveer vier jaar geleden nam ik na 20 jr afscheid bij mijn werkgever om zelf te ondernemen. Risicovol? Ik werkte al gedeeltelijk voor mezelf en wilde mijn activiteiten serieus uitbreiden en 100% voor mijn eigen bedrijf 5Dconcepts gaan. Trainingen voor de interieurbranche, communicatie en conceptontwikkeling. Het was 2009, de crisis was nog niet in zicht. Ik had een goed netwerk in de branche waar ik werkzaam was en met een goed businessplan in de zak ging ik hoopvol mijn nieuwe toekomst tegemoet.

Waarom het anders liep Helaas verliep dat wat anders dan ik zelf had bedacht. Ik had nog wat last van een verwaarloosde burn-out en ik wilde tot op de bodem eens onderzoeken, waarom mij dat voor de zoveelste keer in mijn leven kon gebeuren. Uiteindelijk na een gedegen onderzoek, kreeg ik een adhd diagnose. Aangezien ik nog in mijn sabbatical maanden zat die eigenlijk bedoeld waren voor een mooie reis, ging ik vol in een behandeltraject. Het ondernemen werd nog even uitgesteld. Het was een leerzaam proces, drie stappen vooruit en vaak twee achteruit. Ik heb opnieuw leren omgaan met mijn ‘nieuwe ik’. Zo'n proces met jezelf doet wel iets met je, met je zelfvertrouwen vooral. Ook op professioneel gebied. Daarom ga ik steeds uitdagingen aan, om mijzelf opnieuw te leren kennen, mijn grenzen in werk te verkennen. Dat ging soms goed, maar soms ook niet. Het pad terug omhoog kende ook dieptepunten, te ambitieus, te streng voor mijzelf moest ik soms een stap terug doen. Het maakt je kwetsbaar en is confronterend, maar nog steeds leer ik over mijzelf. Nu vier jaar later doe ik wat ik leuk vind met een nieuw bewustzijn over mijn valkuilen èn talenten. Lees verder op de volgende pagina

TAGS

carnaval

activiteit Dieet ED Gastblog Ehv Dichtbij artikel eten Fotookus Gedachten Geen

gezondheid

categorie Hond in de media inspiratie Interieur lampegat liefde participatie pick-

picoftheday

nick postaday projectHuis reisdagboek GR08 reisdagboek Thailand04 samen eten stoer twitter Uncategorized vrienden vrijwilligers Werk

Fe b ru ar i 2 0 1 4 n r . 44 / 4e jaar gan g

8


ONDERNEMER VAN DE MAAND: ELLEN SCHOUMACHER Ik

Eindhoven

Veel energie Bij adhd denken veel mensen aan de negatieve kant, maar het geeft ook veel extra talent. Als generalist, alleskunner en multitalent kun je bergen verzetten! Ik ben geen pleiter voor adhd, er zijn veel mensen zoals ik, maar het maakt mij wel tot wie ik ben, met alles wat er bij hoort. Wie het nog niet wist, weet nu waar mijn tomeloze energie en creativiteit vandaan komt. Energie die ik graag besteed aan zinvolle en nuttige zaken. De afgelopen jaren heb ik mij als vrijwilliger ingezet voor allerlei projecten in en rondom Eindhoven. Dat geeft veel voldoening als je samen met anderen iets neerzet! Dat ik daar een talent voor bezit blijkt uit het feit dat ik in 2012 de Frits publieksprijs mocht ontvangen als 'meest invloedrijke vrouw'.

5D Concepts

Ik heb mijn rol als professional weer opgepakt. Mijn bedrijf 5D concepts weer nieuw leven ingeblazen, maar met meer kennis en een nog groter lokaal netwerk. Mijn specialisme is communicatie en nieuwe pr. Communiceren met community's, verbindingen maken tussen mensen en groepen. Dat kan een bedrijf zijn, een product of een goed doel. Daarbij maak ik handig gebruik van social media en ècht contact. Als Creatief denker ben ik op vele manieren inzetbaar. EÊn van mijn specialiteiten is crowdsourcing. Wat heel goed past in deze tijd is het organiseren zonder middelen. Het 'crowdsourcen' van een evenement, het opstarten van een bedrijf of het runnen van een buurthuiskamer. Iets wat ik als aanjager letterlijk gedaan heb. Lees verder op de volgende pagina

OVER MIJ Een echte Eindhovense! Geboren in 1965 als jongste van zes, opgegroeid in Woensel, maar groot geworden in Stratum! Ik heb een passie voor Eindhoven en de mensen die er wonen. Vonkjes verspreiden, beweging en ontroering brengen. Samen fikkie stoken daar ga ik voor! Mijn Profielen Mijn CV op Scribd (bijgewerkt op 23 juli 2012) Op Facebook, Instagram en Linkedin.

Fe b ru ar i 2 0 1 4 n r . 44 / 4e jaar gan g

9


ONDERNEMER VAN DE MAAND: ELLEN SCHOUMACHER Ik

Eindhoven

Het KoffieHuis aan het Vredesplein in Oud-Woensel kreeg van buurtbewoners alle middelen geleverd voor het interieur, de activiteiten en alle koffie die er gedronken werd. Wie een ruimte wilde huren kon in natura betalen. Een prachtig proces om te mogen begeleiden, omdat alle gebruikers van de buurthuiskamer ècht betrokken waren. Voor vrouwennetwerk de BlondeTafel gaf ik een lezing over hoe crowdsourcing toe te passen in business cases. Bij de Social Media Club Veghel/Oss gaf ik samen met Sander Vrugt van Keulen een duopresentatie over dit onderwerp en een workshop; waarbij alle aanwezigen op 1 avond het voor elkaar kregen samen een 'gecrowdsourced' dorpsfestival te organiseren. Recent was ik als adviseur en creatief denker betrokken bij de conceptontwikkeling van een nieuw jongerenproject in het sociale domein. Communicatie verliep via social media en persoonlijk contact. Een nieuwe vorm van hulpverlening die ze ook wel 'blended' noemen, deze vorm is nu op komst en in de huidige hulpverlening wordt gezocht hoe 'blended' te implementeren bij bestaande projecten. Trendsetter in digitaal hulpverlenen Humanitas heeft samen met mij de pilot 'Yourdrive040' opgezet waarbij 20 jongeren werden gekoppeld aan ondernemers. Inmiddels is dit project succesvol afgerond en gaan we het format verder ontwikkelen om bij voldoende interesse het beschikbaar te maken voor andere steden. Mensen inspireren en motiveren is een van mijn sterke punten. Netwerken gaat vanzelf als je in volle aandacht bent met je contacten. Weten wat er werkelijk speelt, wie wat nodig heeft en waar ze het kunnen halen. Ik heb al veel mensen mogen verbinden aan elkaar.

Lees verder op de volgende pagina

Uitgestelde Koffie; écht iets voor Eindhoven! Wat uitgestelde koffie is? Een mooi idee, overgewaaid vanuit Italië via vele Westerse landen. Een idee dat zó simpel is dat je je afvraagt waarom er niet eerder mensen op zijn gekomen… Er zijn veel mensen, ook in Eindhoven, die het gewoonweg niet meer kunnen veroorloven om in een restaurant of café een kop koffie te drinken. Omdat ze een uitkering hebben of gewoon helemaal geen geld hebben. Het antwoord is: ‘Uitgestelde Koffie’! Degene die het wel kan betalen en iets voor een ander over heeft, bestelt in een café niet alleen een koffie voor zichzelf, maar ook een ‘Uitgestelde Koffie’. Iemand betaalt dus twee koffie en gebruikt er maar één. De horecaondernemer noteert de “Uitgestelde Koffie”. De persoon die het niet kan betalen kan vragen of er nog een uitgestelde koffie is… Zo simpel is het.… Lees verder »

Fe b ru ar i 2 0 1 4 n r . 44 / 4e jaar gan g

10


ONDERNEMER VAN DE MAAND: ELLEN SCHOUMACHER Ik

Eindhoven

Mijn klanten Ik ben pas weer begonnen met mijn onderneming en mijn orderportefeuille, daar mag nog best wat bij. Ik ben beschikbaar voor korte klussen of langdurige klussen zoals projectondersteuning. Inrichten van of hulp bij social media en workshops daarover. Recente opdrachtgevers: Humanitas Eindhoven, Parktheater, Gemeente Eindhoven, World=U, Stadsbakkerij Broodt.

Mijn thuisbasis

Als zelfstandige professional (zp'er) is het toch fijn om collega's te hebben. Daarom ga ik vaak naar flexwerkplekken. Bij de lunch of tussendoor ontmoet ik daar inspirerende ondernemers met allemaal andere expertises. Altijd handig als je ergens mee zit, dan kun je elkaar om hulp vragen. Er zijn in Eindhoven verschillende mooie flexwerkplekken. Ik zelf kies voor 'net(anders)werken' dat in het Parktheater zit. Het Parktheater ligt in een prachtige omgeving aan het Stadswandelpark, goed uitgerust met mooie gratis werkplekken en heerlijke koffie. De community die daar komt is heel divers en iedereen werkt heel geconcentreerd. Het is daardoor best rustig, maar tijdens de lunch is het er toch heel gezellig. Ik ontvang daar ook vaak relaties, het is een representatieve werkomgeving. Natuurlijk kun je ook een ruimte huren voor een besloten sessie met klanten of je team. Ik kom er graag met mijn laptop! (en het is bij mij om de hoek, dat is ook mooi meegenomen).

Lees verder op de volgende pagina

Fe b ru ar i 2 0 1 4 n r . 44 / 4e jaar gan g

11


ONDERNEMER VAN DE MAAND: ELLEN SCHOUMACHER Ik

Eindhoven

En nu? Vanuit kwetsbaarheid naar kracht voor de stad Je zou kunnen stellen dat ik een vrouw van de stad ben, die leeft, die midden tussen de mensen en ondernemers staat. En nu in 2014 sta ik op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen, op de vierde plek van de PvdA. Wat ik te bieden heb? Door mijn persoonlijke levenswandel en de mensen die ik daarin ontmoet heb, weet ik uit ervaring hoe het leven kan zijn als je pech hebt of onvermogen voelt. Ik ga proberen zo dicht mogelijk bij mijzelf te blijven om met open vizier, een frisse blik en onderbuikgevoel het raadswerk te doen. Mijn talent en netwerk mag ik nu inzetten voor de stad. Een eervolle uitdaging die goed te combineren is met maatschappelijk betrokken ondernemerschap!

Competenties • inspirerende motivato tor • creatief denker • goede vertaler van boodschap naar toehoorder / doelgroep • betrokken • autodidact • hoog associatief vermogen • authentieke persoonlijkheid • goede netwerker en connector • empathisch vermogen Awards 2009 Ridder – Federatie Eindhovens Carnaval 2010 Dialoog Award – Eindhoven in Dialoog 2012 Publieksprijs Frits Top50 Nr1.

Fe b ru ar i 2 0 1 4 n r . 44 / 4e jaar gan g

12


ONDERNEMER VAN DE MAAND: ELLEN SCHOUMACHER Ik

Eindhoven

Contact Ellen helpt jou en je organisatie op weg met nuchter advies én de praktische uitvoering. Met haar aanstekelijke enthousiasme en expertise helpt zij jou dingen voor elkaar te krijgen en je zichtbaarheid te vergroten. Ellen is een vonkjesverspreider pur sang; een authentieke netwerker én heeft een flinke portie communicatiekracht! Hoe? Door echt in contact te zijn, vanuit betrokkenheid en werkelijke interesse. Met liefde voor verbinden, online èn offline.

Contact Ellen Schoumacher 06-38918048 @5Dconcepts

@elluhzelluf

Fe b ru ar i 2 0 1 4 n r . 44 / 4e jaar gan g

ellen@5Dconcepts.com

13


Column Muriel van den Hazenkamp

DAMES SKI-JACK MAAKT INBREUK OP

MODEL– EN AUTEURSRECHTEN O’Neill, een bekend merk voor o.a. sportkleding en accessoires, was van mening dat het “ICEPEAKJENNY JACKET” van L-Fashion Group uit de herfst-/wintercollectie 2013 inbreuk maakt op aan haar toekomende model- en auteurs-rechten met betrekking tot het zogenoemde Coral Jacket uit haar herfst/wintercollectie van 2011. Omdat L-Fashion niet voldeed aan de sommatie van O’Neill om de verhandeling van de Jenny Jacket te staken, diende O’Neill een verzoekschrift in om bij een zogenoemde ‘ex parte voorziening’ een verbod voor de Jenny Jacket te verkrijgen. De voorzieningenrechter oordeelde in die procedure dat l-Fashion inderdaad inbreuk maakt op het aan O’Neill toekomende niet-ingeschreven Gemeenschapsmodelrecht en het auteursrecht op de Coral Jacket. De zogenoemde ‘ex parte voorziening’ en het niet-ingeschreven Gemeenschapsmodelrecht zal ik hierna toelichten.

Fe b ru ar i 2 0 1 4 n r . 44 / 4e jaar gan g

14


Ex parte. Op grond van Europese regelgeving is sinds 2007 in de Nederlandse wet de – voor Nederland geheel – nieuwe mogelijkheid opgenomen om een verbod bij (dreigende) inbreuk op rechten van intellectuele eigendom te verkrijgen zonder dat de vermeende inbreukmaker wordt gehoord. Een zogenoemde ‘ex parte voorziening’. Op grond van het nieuwe artikel 1019 e van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering is de voorzieningenrechter in spoedeisende zaken namelijk bevoegd “een onmiddellijke voorziening bij voorraad te geven op een bij verzoekschrift gedaan verzoek om tegen de vermeende inbreukmaker een bevel uit te vaardigen teneinde een dreigende inbreuk op het recht van intellectuele eigendom van de houder te voorkomen, zonder de vermeende inbreukmaker op te roepen”. Dit geldt met name indien uitstel “onherstelbare schade voor de houder van het recht van intellectuele eigendom zou veroorzaken”. Bij (dreigende) inbreuk op rechten van intellectuele eigendom wordt al snel aan deze vereisten voldaan, maar in de praktijk is gebleken dat Nederlandse rechters een dergelijk bevel alleen uitvaardigen als inbreuk zeer aannemelijk is. Indien een vermeende inbreukmaker met een dergelijk bevel wordt geconfronteerd, kan deze op zijn beurt de voorzieningenrechter die het bevel heeft gegeven verzoeken in kort geding de kwestie te herzien, waardoor er dus alsnog een “normale” zitting in kort geding zal plaatsvinden waarbij beide partijen hun standpunten kunnen bepleiten. L-Fashion stelde die actie ook in, waarop ik hieronder nog zal terugkomen.

Een model wordt als nieuw beschouwd indien er geen identiek model voor het publiek beschikbaar is gesteld, waarbij onder identiek wordt verstaan “indien de kenmerken ervan slechts in onbelangrijke details verschillen”.

Niet-ingeschreven Gemeenschapsmodelrecht. Naast ingeschreven (Gemeenschaps)modelrechten waarvoor dus uitdrukkelijk een registratie bij de officiële instantie noodzakelijk is, hetgeen ok bij merken het geval is - bestaat er op grond van Europese regelgeving dus ook een zogenoemd niet -ingeschreven Gemeenschapsmodelrecht. Handig, omdat daarvoor dus geen enkele actie hoeft te worden ondernomen en bij eventuele inbreuk kan worden bekeken of het niet-ingeschreven Gemeenschapsmodelrecht kan worden ingeroepen. Hierbij is van belang dat een model de verschijningsvorm van een voortbrengsel of een deel ervan betreft “die wordt afgeleid uit de kenmerken van met name de lijnen, de omtrek, de kleuren, de vorm, de textuur en /of de materialen van het voortbrengsel zelf en/of de versieringen ervan ” en dat een voortbrengsel een “op industriële of ambachtelijke wijze vervaardigd voorwerp” betreft. Een model, zowel ingeschreven als niet-ingeschreven, wordt als Gemeenschapsmodel beschermd “voor zover het nieuw is en een eigen karakter heeft”. Een model wordt als nieuw beschouwd indien er geen identiek model voor het publiek beschikbaar is gesteld, waarbij onder identiek wordt verstaan “indien de kenmerken ervan slechts in onbelangrijke details verschillen”. Een model heeft daarnaast een eigen karakter indien de algemene indruk die dat model bij de

Lees verder op de volgende pagina

Fe b ru ar i 2 0 1 4 n r . 44 / 4e jaar gan g

15


geïnformeerde gebruiker wekt, verschilt van de algemene indruk die bij de gebruiker wordt gewekt door eerdere modellen. Een niet-ingeschreven Gemeenschapsmodel wordt gedurende drie jaar – met ingang van de datum waarop het model voor het eerst binnen de gemeenschap voor het publiek beschikbaar is gesteld – beschermd, maar alleen als het inbreukmakende model voortvloeit uit het namaken van het beschermde model. “Het aangevochten gebruik wordt niet beschouwd als voortvloeiende uit het maken van het beschermde model indien dit gebruik voortvloeit uit onafhankelijk scheppend werk door een ontwerper van wie redelijkerwijs mag worden aangenomen dat hij het door de rechthebbende openbaar gemaakte model niet kende”. De voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag oordeelde “ex parte” dat aan al deze vereisten en voorwaarden was voldaan. Daarnaast maakt de Jenny Jacket ook inbreuk op de auteursrechten van O’Neill, waarvoor ik verwijs naar mijn eerdere blogs “Auteursrecht definitie” en “Auteursrecht ontstaan” en andere blogs met voorbeelden.

zich te onthouden van het doen van mededelingen dat L-Fashion (mogelijk) inbreuk zou maken op aan haar toekomende rechten. L-Fashion stelde zich daarbij allereerst op het standpunt dat O’Neill geen niet-ingeschreven Gemeenschapsmodelrecht zou toekomen, omdat de Coral Jacket de vereiste nieuwheid en het eigen karakter zou ontberen. L-Fashion verwees daarvoor naar haar Tornado Jacket uit in ieder geval de wintercollectie van 2005/2006. Ook zou “colorblocking” grootschalig in het modebeeld voorkomen en zou de Coral Jacket eigen karakter en/of oorspronkelijkheid missen, waardoor er derhalve ook geen sprake zou zijn van auteursrechtelijke bescherming. Als er al wel sprake zou zijn van niet-ingeschreven Gemeenschapsmodelrechten en/of auteursrechten dan zou L-Fashion daarop geen inbreuk maken.

Tenslotte overweegt de voorzieningenrechter dat de overeenkomsten zodanig gedetailleerd zijn “dat vooralsnog moet worden aangenomen dat het model is nagemaakt”

Alsnog kort geding.

Met betrekking tot het niet-ingeschreven Gemeenschapsmodelrecht oordeelde de voorzieningenrechter ook nadat L-Fashion wel haar standpunten heeft kunnen bepleiten dat er sprake is van een geldig niet-ingeschreven Gemeenschapsmodelrecht omdat de aangehaalde Tornado Jacket een aantal verschillen van de Coral Jacket vertoont die niet zijn “aan te merken als onbelangrijke details maar leiden (…) tot een andere algemene indruk bij de geïnformeerde gebruiker”. Verder oordeelt de voorzieningenrechter dat de Jenny Jacket teveel gelijkenis vertoont met de Zoals ik hierboven al aanhaalde vorderde L-Fashion in kort geding om de bij ex parte beschikking gegeven bevelen met onmiddellijke ingang te laten opheffen en O’Neill te bevelen

Lees verder op de volgende pagina

Coral Jacket: eventuele verschillen zijn “in het licht

Fe b ru ar i 2 0 1 4 n r . 44 / 4e jaar gan g

16


van de vele gedetailleerde overeenkomsten evenwel te gering om bij de geïnformeerde gebruiker een andere algemene indruk te wekken dan de Coral Jacket”. Tenslotte overweegt de voorzieningenrechter dat de overeenkomsten zodanig gedetailleerd zijn “dat vooralsnog moet worden aangenomen dat het model is nagemaakt” en het gevoerde verweer van L-Fashion op dit punt ook wordt afgewezen. L-Fashion maakt dus inbreuk op aan O’Neill toekomende niet-ingeschreven Gemeenschapsmodelrechten.

Ook verbod op grond van auteursrecht. Omdat het niet-ingeschreven Gemeenschapsmodel van O’Neill nog slechts geldig zou zijn tot 6 februari 2014, wordt het stakingsbevel op grond van inbreuk op dit recht – terecht – beperkt tot deze datum. Dit helpt L-Fashion uiteindelijk niet, omdat de voorzieningenrechter van mening is dat de Coral Jacket ook een auteursrechtelijk beschermd werk is en de Jenny Jacket daarop inbreuk maakt. Omdat het auteursrecht blijft bestaan tot 70 jaar na het overlijden van de maker hoeft dit stakingsbevel dus niet te worden beperkt.

AV Advocatuur Beukenlaan 137 5616 VD EINDHOVEN 040—8480169 06—53891267 www.avadvocatuur.com muriel@avadvocatuur.com @MurielHazenkamp

Tip. Hoewel Nederlandse rechters nog steeds wat terughoudend lijken om te gaan met ex parte verboden, is het uiteraard wel handig om hiermee in ieder geval bekend te zijn en te weten dat bij een dergelijk ex parte verbod alsnog, maar snel, actie zal kunnen/moeten worden ondernomen. Daarnaast bewijst deze procedure maar weer eens dat ook zonder registratie nog steeds kan worden opgetreden tegen inbreuk. Heeft u vragen over auteursrechten, modelrechten (wel of niet-ingeschreven) en het aanvragen van of het verweren tegen ex parte verboden, neem dan gerust eens contact op.

Fe b ru ar i 2 0 1 4 n r . 44 / 4e jaar gan g

AV Advocatuur biedt naast de gebruikelijke manier op basis van uurtarief ook werkt, een unieke formule, de AV Rechtsbundels, en kan AV Advocatuur haar diensten voordelig aanbieden. Geen hoge tarieven, maar hoge kwaliteit tegen een lage investering. Zo hoort het!

17


Column CoachSander Vrugt van Keulen

VERBETER JE BEDRIJF Deel I hoe je je gedachten en ideeën kunt laten groeien tot volwaardige plannen Het zou beter kunnen gaan met je bedrijf, toch? Want dat kan altijd. Het hoeft niet eens slecht te gaan om als ondernemer te vinden dat het beter kan. Dát is namelijk de essentie van de échte ondernemer; die wil ondernemen. Een ondernemer is altijd op zoek naar vernieuwing of verbetering van zijn product, dienstverlening of presentatie. Elke reactie van een klant (of een ‘conculega’) is eigenlijk al de aanleiding om de radertjes in je hoofd in werking te stellen. Je ziet een nieuwe kans, een andere invalshoek, een betere manier. In het begin zijn het flarden van gedachten en ideeën. En vaak zijn die ook weer snel verdrongen door al die andere zaken die je nog moet of wilt doen in je bedrijf. Dus, hoe kun je die gedachten en ideeën nu makkelijk laten groeien tot volwaardige plannen? En dan ook nog plannen die je gaat uitvoeren… Lees verder op de volgende pagina

Fe b ru ar i 2 0 1 4 n r . 44 / 4e jaar gan g

18


Er is namelijk een risico in de huidige economie dat we alleen maar bezig zijn met het verwerven van omzet en inkomen, zonder dat we nadenken over waar het met ons bedrijf heen moet in de toekomst. En in het bedrijfsleven geldt nog altijd “stilstand is achteruitgang"; als jij het niet doet of ontwikkelt, dan doet je concurrent het wel. En dan loop je per definitie al meteen achter. Zonde toch? Daarom deze eenvoudige tips!

tip 1 neem actie: noteer en bewaar Zorg dat je een aantal plaatsen hebt waar je makkelijk en snel aantekeningen kunt maken. Een whiteboard achter je bureau, een papieren tafelkleed, digitale middelen als Evernote, jezelf mailen of je ideeën inspreken op je telefoon. Noteer je aantekeningen in korte steekwoorden (waarvan je weet dat je er later een compleet plaatje van kunt maken). Waarom? Omdat je anders wat je bedenkt of je opvalt snel weer vergeten kunt zijn. Onze hersenen houden heel snel een schoonmaak; wat geen impact heeft gemaakt of waarbij niet wordt stilgestaan zal snel weer worden opgeruimd; oftewel: je vergeet het.

tip 2 creëer gelegenheid: reflecteer Ben je bij een bijzondere klant geweest? Of heb je met een inspirerende ‘conculega’ gesproken? Dan is het prettig om direct na die ontmoeting even stil te staan bij wat er is gebeurd en gezegd. Houd daar met het inplannen van afspraken rekening mee. Dus niet meteen in de auto op weg naar de volgende afspraak, maar even de tijd vrijmaken om je gedachten de vrije loop te laten. Noteer wat je opviel, wat bijzonder was, wat je raakte of inspireerde. Gun jezelf de tijd om daar even wild en vrij je gedachten over te laten gaan. Waarom? Direct na zo’n ontmoeting zijn alle gedachten nog ‘vers' en zijn je hersenen alle nieuwe informatie nog aan het verwerken; de ideale gelegenheid om nieuwe combinaties en gedachten te maken. Bovendien ga je die gedachten al meteen verankeren.

Lees verder op de volgende pagina

Fe b ru ar i 2 0 1 4 n r . 44 / 4e jaar gan g

19


tip 3 plan de toekomst: werk uit Plan vaste momenten in je agenda - minimaal één keer per week - waarop je je notities en reflecties nog een keer doorneemt en er naar kijkt met de gedachten: ‘wat kan ik er nu mee, wat kan ik er straks mee?’ Ga er ook echt voor zitten, neem er ruim de tijd voor. Maak een werkbaar overzicht. Waarom? Je bent vrij van andere verplichtingen waardoor je hoofd letterlijk ruimte krijgt om te ‘freewheelen', om verbindingen te maken van wat je de afgelopen dagen of weken gedaan hebt en tegengekomen bent. Je creëert de gelegenheid om te groeien en te bloeien, ideeën komen samen en vormen een nieuw plan!

Als je deze drie tips consequent en regelmatig uitvoert, zul je merken dat je op allerlei onbewaakte momenten verder gaat nadenken over je plannen en ideeën. Als je autorijdt of onder de douche staat. Er zijn dan geen gedachten meer van “dit moet ik nog doen” en “dat moet ik niet vergeten”. Nee, je gaat juist verder doordenken en nadenken hoe je zaken kunt uitvoeren en verbeteren. Met deze tips ben je je ‘conculega’ per definitie een stap voor. Een volgende keer kom ik met andere tips om je product, dienst of manier van presenteren te verbeteren.

bezoekadres: Klokgebouw 225 Eindhoven (zie ook de routebeschrijving) postadres: Grote Berg 46F 5611 KL Eindhoven telefoonnr: 040-2813128 info@ct2.nl | www.ct2.nl www.CoachSander.nl www.CoachSanderdoet.nl www.coachingsstudiodeRuimte.nl @CoachSander

Wil je een keer je ideeën en plannen voorleggen aan iemand? Maak dan gerust een afspraak met mij.

Fe b ru ar i 2 0 1 4 n r . 44 / 4e jaar gan g

20


ADVERTENTIE


LEF !

Column door Jan Kerkhofs

Dagelijks komen we voor keuzes te staan. Kies je voor de makkelijkste weg dan heb je in ieder geval het idee om voor zekerheid te gaan. Maar betekent voor de makkelijkste weg gaan dat je geen lef hebt? Dat zeker niet, maar het wordt vaak niet als lef gezien of ervaren. Een verhaal uit de praktijk maakt duidelijk dat lef ontstaat uit situaties, mijn verhaal. In de jaren 70 wilde ik het bedrijf van mijn vader overnemen. Echter de economie zat in de jaren 70 in een dip en mijn ouders adviseerden me om een opleiding te volgen die meer zekerheid zou bieden. Er werd voor een administratieve opleiding gekozen en na mijn studie kreeg ik een goede baan bij een financiĂŤle instelling. Ik stichtte een gezin en het geluk lachte ons toe. Een andere werkgever is wel eens overwogen, maar dan laat je de zekerheid los. Het gezin en een goed inkomen bij een zeer goede werkgever mocht niet in gevaar komen. Zo werd gedacht. Na een aantal jaren wilde ik, inmiddels dertiger, toch eens kijken of ondernemerschap iets voor me was. Mijn echtgenote had hier de nodige twijfels over, maar uiteindelijk werd toch overwogen om de mogelijkheden te onderzoeken. Op dat moment wordt een stuk zekerheid los gelaten en misschien wel een gedurfde stap genomen. Tijdens het proces om zelfstandig te worden, werd ik getroffen door een chronische ziekte. Ondernemerschap en een chronische ziekte is geen goede combinatie, zodat het ondernemerschap over boord werd gezet. Door promotie had ik een goede functie, met een goed salaris, bij de financiĂŤle instelling. En als de ziekte zich zou doorzetten waren er goede regelingen. Zekerheid en geen lef. Die ziekte heeft mij en mijn gezin meer gebracht dan dat het gekost heeft. Er werd niet te ver in de toekomst gekeken, maar geleefd naar de mogelijkheden van het moment. De toekomst was onzeker en hoe zal de ziekte zich ontwikkelen. Dat was een keerpunt in ons leven. Niet bij de pakken neer gaan zitten en ondervinden dat nog heel veel mogelijk is. Als je nadenkt over wat je nog zou willen doen, komen ook uitdagingen naar voren. Die uitdagingen werden uitgesproken. En op het moment dat je iets de wereld in brengt, wordt de kans dat het concreet wordt steeds groter. Veel mensen zeggen wel dat ze iets willen of willen doen, maar hebben niet het lef om de stap te zetten. Zoals ik in een vorig column als eens omschreven heb, heb ik wel eens het lef gehad om op de motor naar de Dolomieten te rijden met mijn zoon om er een ijsje te gaan eten. Lef of uitdaging? Vul zelf maar in. Er was wel de nodige onzekerheid. Mijn zoon had pas enkele maanden zijn motorrijbewijs en ik kamp met mijn ziekte. Onlangs heb ik vanaf 3 km hoogte een parachutesprong gemaakt met een vrije val van 25 seconden. Is dat lef? Veel personen in mijn omgeving zeggen daar het lef niet voor te hebben. Ik zag het als een uitdaging. Ik heb in de loop der jaren geleerd dat het leven vallen en opstaan is, dat de toekomst altijd onzeker is, dat zekerheid in het verleden ligt. Je hoeft geen lef te hebben om een stap te zetten in toekomst, als er een verlangen is die stap te zetten. Lees verder op de volgende pagina

Fe b ru ar i 2 0 1 4 n r . 44 / 4e jaar gan g

23


Zo riep ik al jaren dat ik nog een andere baan wil zodra ik 55 jaar was. De financiële wereld veranderde door de kredietcrisis en ik vond het werk niet meer leuk. Ik was 54 jaar en de drang om nog eens iets anders te gaan doen werd steeds sterker. Twintig jaar geleden wilde ik als ondernemer carrière maken, maar toen koos ik voor zekerheid. Ik heb de stap gezet en afscheid genomen van een goed inkomen en mijn bedrijf gestart. ‘Jij durft’, hoorde ik in mijn omgeving. Dat klopt, maar deze beslissing om een toekomst in de financiële wereld op te geven is ook weer een keuze die gemaakt moest worden. Ik voelde me niet gelukkig bij mijn werkgever en die maakte de keuze makkelijker. Het opstarten van een onderneming in een crisistijd, vraagt het nodige geduld en inzet. Dit heeft me gebracht wat ik altijd wilde, de laatste 10 jaar voor mijn pensionering nog eens iets anders gaan doen. Ik doe nu dingen die ik leuk vind en probeer er een inkomen uit te genereren. Dit lukt aardig en er is een andere wereld voor me open gegaan. LEF! Ik ben met zekerheid begonnen en de laatste jaren heb ik het lef om steeds meer uitdagingen aan te gaan. Of mag je zeggen dat ik het lef had om vroeger voor zekerheid te kiezen.

Lef is: het vertrouwen hebben dat je de juiste keuze maakt.

Jan Kerkhofs Advies– en Organisatiebureau Uw bedrijf, mijn zorg! Jan Kerkhofs Advies en Organisatiebureau ondersteunt en begeleidt ondernemers uit het MKB bij het opstellen van ondernemersplannen en financieringsaanvragen. Heeft ervaring in het geven van presentaties, workshops, lezingen, voorzitten van vergaderingen & discussiegroepen en begeleiden van managementteams. Contact: Akkerwinde 79 5527 KL HAPERT 0497—385036 06—48316291 info@jankerkhofs.nl www.jankerkhofs.nl @JPMKerkhofs

Fe b ru ar i 2 0 1 4 n r . 44 / 4e jaar gan g

24


Onze doelstelling Doelstelling van het uitbrengen van dit magazine is het delen van de praktijkervaringen van andere ondernemers en tips en adviezen te geven. En natuurlijk hopen wij dat we een inspiratiebron kunnen zijn voor u en uw medewerkers. Ons panel van columnisten schrijft en informeert u met interessante en leerzame columns vanuit hun specifieke vakgebied en deelt zijn/haar kennis en ervaringen. Wilt u meer weten over een bepaald onderwerp, neem dan gerust contact op met een van onze columnisten. Zij staan u graag te woord en ongetwijfeld dat zij u op enigerlei wijze van dienst kunnen zijn. Onmisbaar in het magazine blijft de ‘Ondernemer van de Maand’. Waarom kiest hij/zij er voor om een eigen bedrijf te starten? Wat is zijn/haar drive? Kortom; wie is de persoon achter dit bedrijf? Stel je vraag/vragen Heb je vragen over ondernemen of over het starten van de onderneming? Stuur je vraag (vragen) per mail naar: ondernemerswijzer@hotmail.com of plaats je vraag op onze FB pagina. Ongetwijfeld zijn er vele andere ondernemers met dezelfde vraag. Je vraag wordt of persoonlijk beantwoordt door een van onze columnisten of via een column in het magazine.

Uw mening is belangrijk! Wij vragen slecht enkele minuutjes van uw tijd om ons te helpen door het invullen van de korte enquête om onze kwaliteit te waarborgen en of te verbeteren. Namens het team van Ondernemers Wijzer bij voorbaat hartelijk dank voor uw medewerking.

https://www.surveymonkey.com/s/FMRJ8RQ

Wilt u graag het PDF bestand rechtstreeks ontvangen? Dat kan. Stuur een mailtje met uw naam en mailadres naar: ondernemerswijzer@hotmail.com


Erik Gilden werkt bij ABAB in Veldhoven als Manager Accountancy.

De Run 6360 5504 DM VELDHOVEN 040 - 2942694 www.abab.nl

In die rol is hij eindverantwoordelijk voor het MKB- en Klantenteam. Hij is accountant en sparringpartner voor ondernemers. Zijn focus ligt op het enthousiast en klantgericht bijstaan van de ondernemer! Specialismen: Accountancy, Overnames, Management 06-53516887 erik.gilden@abab.nl


BEZWAAR WOZ 2014 LOONT VAKER Column door Erik Gilden Jaarlijks valt er bij alle inwoners van een gemeente een aanslag onroerendezaakbelasting (OZB) op de mat. Deze belasting wordt geheven van woningeigenaren. Naast woningen worden ook bedrijfspanden belast. De Waardering Onroerende Zaken (WOZ)-waarde wordt jaarlijks door de gemeente vastgesteld. Meestal geschiedt dit volgens een algemene formule, die de gemeente hanteert bij vergelijkbare objecten. Het is de bedoeling dat de WOZ-waarde zover mogelijk de werkelijke economische waarde benadert. Gevolgen waardering De WOZ-waarde heeft meer gevolgen dan alleen de hoogte van de OZB-aanslag. Zeker voor bedrijven is het van belang om een juiste WOZ-waarde van de gebouwen te hebben. Er mag fiscaal over gebouwen slechts afgeschreven worden tot de bodemwaarde. Deze bodemwaarde wordt vastgesteld op basis van de WOZ-waarde. Een te hoge WOZ-waarde kan resulteren in het niet mogen afschrijven over gebouwen. Een ander nadeel van een te hoge WOZ-waarde zit in het eigenwoningforfait en de waardering in box 3. Bij een hoge WOZ-waarde ontstaat er een hoger eigenwoningforfait en kan er per saldo fiscaal minder in aftrek worden gebracht op het inkomen. In box 3 wordt er een vermogensrendementsheffing geheven over de waarde van de woning. Hoe lager deze is, hoe lager de heffing in deze box. De WOZ-waarde kan flink wat gevolgen hebben voor de jaarlijkse belastingheffing. Eigenaren van onroerende zaken kunnen wel bezwaar maken tegen de vastgestelde WOZ-waarde. Argumenten voor een lagere waarde Mogelijkheden zijn er genoeg om een lagere waarde van de onroerende zaak te beargumenteren. Hierbij kan aan alles worden gedacht. De staat van onderhoud van het pand, leegstand in de wijk, tekort aan parkeerplaatsen, persoonlijke verplichtingen, vochtoverlast, asbest, aanpassingen in verband met een rolstoel, bodemverontreiniging, ligging op de perceelgrens, enzovoort. Van belang is het feit dat vastgesteld moet worden of er nadelen zijn in en om de onroerende zaak die de waarde drukken bij een eventuele verkoop. Het voorbeeld van de aanpassingen in verband met een rolstoel kan worden gebruikt, omdat er kosten gemaakt moeten worden die niet waardeverhogend werken. Tevens moet een eventuele koper weer kosten maken om het onroerende goed weer in de oude staat te herstellen. Deze uitgaven geven een drukkend effect op de waarde. Dit voorbeeld kan naar veel meer uitgaven worden doorgetrokken. Lees verder op de volgende pagina

Fe b ru ar i 2 0 1 4 n r . 44 / 4e jaar gan g

27


Als er uitgaven gedaan worden aan een pand die een eventuele koper weer moet herstellen en geen waardeverhogend effect hebben, kan dit een grond zijn om het bezwaar in te dienen. Een belangrijk argument is nog de garage. Een garage mag niet als woonruimte worden gewaardeerd. Ook als het een inpandige garage betreft die als woonruimte gebruikt zou kunnen worden, geeft dit geen grond om deze tegen een hogere waardering mee te nemen. Zoals in de vele rechtszaken te zien is, zijn er legio mogelijkheden om een lagere WOZ-waarde te realiseren. Van overvliegende vliegtuigen tot verkeerslampen, van een school tot een plek van afvalverwerking, van te veel schaduw tot jongeren. Alles wat van invloed is op de omgeving of op het pand zelf kan als argument worden gebruikt. Bedrijfspanden Naast de hiervoor genoemde argumenten zijn er bij bedrijfspanden nog een paar aandachtspunten. Door de economische crisis daalt de waarde van bedrijfs- en kantoorpanden. Daarnaast baseren gemeenten de WOZ-waarde van bedrijfspanden vaak op de (fictieve) jaarhuur per m² en een vermenigvuldigingsfactor. In de praktijk blijkt dat gemeenten bij de waardebepaling niet altijd uitgaan van de juiste uitgangspunten. Hierdoor komt het voor dat magazijnruimte als duurdere kantoorruimte wordt gewaardeerd. Wij adviseren u de op het taxatieverslag opgenomen feiten goed te controleren. Tot slot attenderen we u op de mogelijkheid om gemaakte kosten voor een bezwaarschrift te verhalen op de gemeente. Dit geldt echter alleen voor de kosten van een adviseur. Bezwaar? Ziet u reden om bezwaar te maken, dan helpen wij u daarbij graag. Houd er rekening mee dat de taxatiedatum 1 januari 2013 is. Bent u het niet eens met de hoogte van de taxatie, dan heeft u zes weken om bezwaar te maken. De kans van slagen van dit bezwaarschrift is volledig afhankelijk van de motivering. De belastingadviseurs van ABAB Accountants en Adviseurs kunnen u helpen zoeken naar waardedrukkende factoren en bij het objectiveren van de taxatie. Ook als u van mening bent zelf succesvol een bezwaarschrift op te kunnen stellen, dan helpen wij u graag. Wij hebben een standaardbezwaarschrift dat u onderstaand gratis kunt downloaden. Het is in elk geval een goed begin als u zelf aan de slag wilt. Mocht het niet lukken, dan staan onze specialisten voor u klaar. Neem gerust contact op met Erik Gilden (erik.gilden@abab.nl of 06-53516887)

Download  Standaard bezwaarschrift WOZ  Bezwaar tegen de WOZ-waarde

Fe b ru ar i 2 0 1 4 n r . 44 / 4e jaar gan g

28


Advertentie


IT’S MY WAY OR THE HIGHWAY

Vrijwel iedereen zal het gezegde ‘It’s my way or the Highway’ wel kennen. Vaak gebruikt in een nogal negatieve connotatie in de zin van ‘Moeders wil is wet!’, al is de vrouw die zulks uitspreekt zeker niet altijd moeder maar slechts een weinig onzeker. Maar daar waar het in relaties helemaal niet zo verkeerd is om (af en toe) wat water bij de wijn te doen, als ondernemer hoeft dat echt niet altijd! Het viel me laatst opeens op bij een aantal starters dat ik momenteel coach. Ieder had zo zijn eigen businessplan geschreven en was naar de KvK geweest. Tot zover ging alles goed. Dan begint de grote ‘jacht’ op klanten en komt ook het gevraagde en ongevraagde advies. En niet zelden gaat dat advies over specialiseren. Je schijnt als ondernemer namelijk te moeten specialiseren.

Column door Paul Mulder

Nu heb ik daar nog nooit het nut van ingezien, en iedereen die mij een beetje kent weet dat ik bovenal ondernemer ben. Dat wil zeggen dat ik kijk en luister naar wat er om mij heen gebeurt om daar, indien dat tot mijn mogelijkheden behoort, een passend antwoord op te bedenken. En dat kan zowel een product als een dienst zijn wat mij betreft. Maar daar schijnt het dan lastig te worden. ‘Want,’ zo hoor ik dan, ‘hoe laat je klanten dan weten waarvoor ze je kunnen bellen?’ Mijn antwoord daarop is vrij simpel. Ik heb namelijk volledig vertrouwen in mijn klanten. Bovendien spendeer ik tijd om elke klant een beetje beter te leren kennen, en tijdens zo’n gesprek leren ze ook iets over mij. Voor mijn huidige klanten is het dan ook niet ongewoon ondergetekende de ene dag tegen te komen met mijn ‘journalisten-pet’ op, mij de volgende dag mij in de taxi voorbij te zien scheuren, en de dag

Lees verder op de volgende pagina

Fe b ru ar i 2 0 1 4 n r . 44 / 4e jaar gan g

30


erna op het podium te zien terwijl ik een avond aan elkaar praat. Bovendien geef ik altijd mee dat men bij twijfel (of ik iets wel of niet kan of kan regelen) ALTIJD moet bellen! Als ik iets toevallig dan eens niet kan of weet, is er in mijn netwerk altijd wel iemand te vinden die het dan probleemloos kan oppakken. Isse simpel! Toen mijn coachee mij dus vroeg om met hem mee te denken waarin hij zou ‘moeten specialiseren’, was mijn eerste vraag dan ook of hij dat zelf òòk wilde, dat specialiseren. En dat bleek dus niet zo te zijn. Mijn ‘Dan doe je het niet!’ leverde opgetrokken wenkbrauwen op, maar dat ging al snel over. Als je als ondernemer zelf nog kunt bijhouden wat je doet en waar je mee bezig bent is het goed. Je moet wellicht op den duur je inschrijving KVK updaten en eens informeren of je nog aan alle geldende regels voldoet, maar in de meeste gevallen is er weinig aan de hand. Tenzij je een hele radicale ommezwaai gaat maken natuurlijk, maar dan blijft het zo dat je best verschillende activiteiten kunt combineren wat mij betreft. Het probleem zit hem namelijk doorgaans niet bij de ondernemer, maar bij de klant. Die snapt vaak niet dat je goed bedrijfsadvies kunt geven, terwijl je daarnaast ook nog een goede tekst weet te produceren. Je hoeft tenslotte je klant niet alles te vertellen, en zeker niet aan het begin van de (zakelijke) relatie! De raad die ik mijn coachee dus meegaf was de volgende: “Vertel je opdrachtgever alleen waar hij of zij naar vraagt, met misschien een klein beetje meer. Hou ondertussen je ogen en oren goed open voor andere zaken waar je misschien een antwoord op hebt. Daar kun je dan in een later stadium altijd nog op terugkomen.” Nee, specialiseren hoeft niet zozeer van mij. Als je zelf maar snapt wat je aan het doen bent en de juiste regeltjes volgt. Dat een collega-ondernemer, je klant of je tante vraagtekens zet bij de verschillende dingen die je doet is helemaal ok. Wie weet zit er een kern van waarheid in hun opmerkingen, maar wie weet zegt het alleen maar iets over hun begripsvermogen..

We zijn niet zozeer anders, De rest is alleen hetzelfde! pmtekst.nl pmmultitalent.nl bewegingakad.nl opencoffeegaatnaardebeurs.nl Twitter: @PMTekst | @AutistInRes | @OCgndB


Advertentie

Advertentie


Advertentie


IN MAART ONDERNEMER VAN DE MAAND: INEKE HURKMANS Founder van Jump Movement waar inmiddels meer dan 22.700 deelnemers bereikt zijn. Expert in zelforganiserende processen, veel ervaring met Open Space Technology, World Cafe en andere vormen van large scale interventions. Bevlogen spreker. www.jumpmovement.com Stuur je vragen aan Ineke v贸贸r 15 februari naar: ondernemerswijzer@hotmail.com En wie weet beantwoordt zij jouw vragen in het interview.

Nr 44 ow februari 2014  

In heel Eindhoven is ze wereldberoemd. Wat een veelzijdige dame! Ellen Schoumacher (5D concepts) is deze maand 'Ondernemer van de maand'. Ee...

Nr 44 ow februari 2014  

In heel Eindhoven is ze wereldberoemd. Wat een veelzijdige dame! Ellen Schoumacher (5D concepts) is deze maand 'Ondernemer van de maand'. Ee...

Advertisement