Ondernemen in Limburg

Page 1

MAGAZINE VO O R J A A R 2 0 2 2

BINNEN KIJKEN

Het eerste Hilton hotel van Limburg ligt in Sittard

27 PAGINA’S SPECIAL

ONDERNEMEN OP EN ROND MAASTRIC HT AAC HEN AIRPORT

beuken’essers Dé partner voor ondernemers

Ondernemen in Limburg is het grootste magazine voor de Limburgse ondernemer. Verschijnt vier keer per jaar als bijlage bij De Limburger.


Murals Fuse 38050

Het behalen van Cradle to Cradle Certified® Gold, een mijlpaal in Mosa’s reis. mosa.com/duurzaamheid


VOORWOORD

E 03

Een strook asfalt naar de rest van de wereld

Een bekende uitspraak in de luchtvaart is ‘a mile of road will take you a mile, but a mile of runway will take your anywhere’. Vrij vertaald, een paar kilometer asfalt leidt tot niks, maar een paar kilometer startbaan brengt je naar de hele wereld. Dat maakt waarom een regio met een eigen vliegveld een aantrekkelijke regio is. In Limburg hebben we een eigen luchthaven, Maastricht Aachen Airport. Elke dag vertrekken en landen er vliegtuigen uit de hele wereld. In het zomerseizoen vakantievluchten naar bestemmingen binnen Europa en het hele jaar rond vrachtvluchten. Vanaf april wordt ook weer een rechtstreekse verbinding met Londen in ere hersteld.

Onlangs koos Flexport voor de Beekse luchthaven vanwege de ligging in het hart van Europa. Vanuit Hong Kong en Vietnam worden goederen naar Limburg gebracht die in Noord-Limburg naar distributiecentra gaan en zo hun weg naar de klant vinden. Het zorgt voor een keten aan werkgelegenheid in onze regio.

IN DIT NUMMER

4

Werkgelegenheid bij de luchtvaartmaatschappijen, de transporteurs over de weg, de douane, de afhandeling, de logistieke centra in Noord-Limburg tot aan banen bij de (web) winkel. De directeur van de luchthaven vindt dat we als Limburgers best wat trotser mogen zijn op Maastricht Aachen Airport. Een luchthaven die kan bestaan als er een goede balans is tussen economie en leefbaarheid. Intussen staat de luchtvaartwereld niet stil. Het kan zo maar zijn dat over een paar jaar elektrische vliegtuigen aan de laadpaal staan op de luchthaven. Verduurzamen heeft topprioriteit bij de luchthaven en in de luchtvaartwereld. De toekomst is dichterbij dan je denkt, verwacht Maastricht Aachen Airport. In deze voorjaarseditie van Ondernemen in Limburg kijken we naar de economische bedrijvigheid op en rond Maastricht Aachen Airport. Een special van bijna 30 pagina’s over ondernemingen die kozen voor de strategische ligging van de luchthaven en de mogelijkheden om optimaal te profiteren van de aanwezigheid van ‘a mile of runway’.

Binnenkijken: HILTON in Sittard

8

CEO Sigrid Helbig: ‘OOK BAKKER PROFITEERT VAN CAMPUS’

15 Het totaalpakket van HABENU-VAN DE KREEKE

12

VOLTA SOLAR: verantwoord investeren in zonne-energie

16

SHIFTLIMBURG: nieuw platform voor duurzaam ondernemen

22

SPECIAL MAASTRICHT AACHEN AIRPORT


04

HILTON

in Sittard

Op 15 december 2021 opende het Hilton-hotel in Sittard de deuren. “Het eerste Hilton in Nederland buiten de Randstad”, zegt directeur-eigenaar Martin Hendricks. Om er meteen aan toe te voegen: “Iedereen verklaarde me voor gek.” Maar Hendricks mag dan wel een ‘Zittesje sjnaak’ zijn, ondernemer is hij ook. TEKST Jules Coenegracht BEELD Johan Latupeirissa

“Een groot internationaal merk, zeker. Maar wie door de gangen dwaalt, krijgt de sfeer van wat eens een middelbare school was er gratis bij”

ONDERNEMEN in Limburg


05

Martin Hendricks

“Ja, redelijk lastig.” De vraag was of het geen lastige tijd is om een hotel te openen. Maar Hendricks (37) lijkt er niet bovenmatig onder te lijden, zijn antwoord klinkt redelijk goedgemutst. “Kijk, zo’n opening doe je niet even. We zijn een half jaar bezig geweest met de voorbereiding, op een gegeven moment bereik je een point of no return.” En er is nog iets. Het Hilton is gevestigd in een van de bekendste gebouwen van Sittard, het voormalig Bisschoppelijk College Sint Jozef. Daar aan de Parklaan nummer 4 gingen duizenden Sittardenaren en mensen uit de omgeving naar de middelbare school. De verbouwing van zo’n gemeentelijk monument vraagt tijd, aandacht en zorgvuldigheid. Hendricks: “Van de aanschaf door ­Mulleners Vastgoed en de renovatie tot de opening heeft het drie jaar geduurd.”

De muren van de nieuwe vergaderruimtes

Tijdens de verbouwing kwam ook de historie van het gebouw hier en daar aan de oppervlakte. “Allerlei zaken die vroeger op een middelbare school ‘verboden’ waren. Denk aan pakjes shag en boekjes in de categorie ‘volwassenen entertainment’. Die vonden we boven de systeem­ plafondplaten. Verstopt voor de docenten natuurlijk.” De geschiedenis van het gebouw is gekoesterd: wie zijn hypermoderne kamer verlaat, proeft op de trappen en in de gangen van het hotel de historie van het gebouw. In de voormalige fietsenkelder zijn twee boardrooms gemaakt waar zakelijke klanten kunnen vergaderen. Op de muren is de graffiti van de middelbare scholieren bewaard. Van hartjes met pijltjes tot en met de pakkende tekst: ‘Eric is een ezel.’ Hendricks: “We hebben gemerkt dat het hotel ontzettend leeft in de stad, heel veel mensen hebben hier op school gezeten. Iedereen is welkom in ons hotel, ook voor een gewoon kopje koffie. Maar het werd zo druk, vooral in de weekends, dat we het niet meer aankonden. Toen hebben we maar iemand aangesteld om op zaterdag en zondag rondleidingen te geven.”

veel mensen Martin Hendricks voor gek verklaarden. Een Hilton in Sittard? Hendricks: “We richten ons op de zakelijke markt, maar Hilton krijgt dagelijks wel honderd aanvragen voor hotelprojecten. Simpel gezegd worden alle nieuwe projecten door Hilton beoordeeld. Al snel komt er dan een ‘ja’ of ‘nee’ terug. Samen met ons als franchisepartner wordt dan een volledig plan opgesteld. Welke kamerprijs, welke bezettingsgraad, al dat soort zaken wordt met een heel team van Hilton beoordeeld.Alle benchmarks van Hilton lieten groene vinkjes zien. Hun naam is waardevol, ze plakken echt niet overal Hilton op. We hebben een groot achterland en afspraken met veel grote en kleine bedrijven. De naam Hilton straalt kwaliteit uit. Dat is iets wat deze bedrijven natuurljik voor hun gasten willen. Ik heb zelf onderschat hoeveel die naam brengt.” Daar komt bij dat Sittard-Geleen een gemeente is met 100.000 inwoners, met maar 400 hotelkamers binnen de gemeentegrenzen. “Ik ben dan wel een Zittesje sjnaak, maar ik doe dit niet om te hobbyen. Dit is zeer goed getest, zeer goed berekend. Er is hier in alle opzichten groeipotentieel en daar springen wij op in. We zijn ervan overtuigd dat we een heel goede zet gedaan hebben door zo’n groot internationaal merk naar Sittard te brengen.” Een groot internationaal merk, zeker. Maar wie door de gangen van Doubletree by Hilton in Sittard dwaalt, krijgt de sfeer van wat eens een middelbare school was er gratis bij.

Zakelijke markt

Maar om een hotel als Doubletree by Hilton Sittard zoals de officiële naam luidt - te exploiteren, is meer nodig. En zo komen we op de reden waarom

Meer informatie? www.hilton.com

ONDERNEMEN in Limburg


Neem je hobby mee naar je werk.

06

Bij Sevagram krijg je de ruimte om te doen waar je hart ligt. Zo verslindt communicatieadviseur Maud niet alleen thuis stapels boeken, maar leest ze soms ook voor aan bewoners. Wil jij ook meer plezier uit je werkdag halen? Solliciteer vandaag nog!

Rob Meulenveld en James Leliveld


COLUMN BEELD Hugo Thomassen

D 07

Roger Holtus

Hybride tijden

De afgelopen jaren heeft de acceptatie van digitale mogelijkheden een enorme vlucht genomen. Soms begint willen namelijk met moeten. En we moesten de afgelopen tijd. Teams, Zoom, Facetime, voor vrijwel iedereen was het een stoomcursus. Thuiswerken werd gangbaar en is op veel plekken ‘here to stay’. Werk waarvoor de plek wordt bepaald door de activiteit. Soms is thuiswerken handig, soms onderweg en soms op locatie.

Voor shoppen geldt hetzelfde. Er rijden inmiddels misschien wel meer bezorgbusjes dan personenauto’s door de woonwijken. Ik ben heel benieuwd hoe de binnensteden en de wijkwinkels zich ontwikkelen na de lockdown. Ik vermoed dat de beleving van het fysieke shoppen nog beter gaat worden waardoor ‘supporting your locals’ vanzelfsprekend wordt. Samenwerken en elkaar iets gunnen in de binnensteden tussen winkels en horeca is dan wel een voorwaarde. Ook sollicitaties vinden steeds vaker op verschillende manieren plaats, sollicitanten kiezen daarbij de route van hun voorkeur. Oriënteren gebeurt al in ruim 90% van de gevallen online. Niet zelden worden de eerste gesprekken via een videocall gevoerd en is een persoonlijke ontmoeting de finishing touch. Zo varieert de reis van de kandidaat tussen online en fysiek. Bij Wiertz Company volgen we die trend uiteraard ook. Achter onze hoofdingang wiertz.com staat virtuele assistent Mister Watson 24/7 klaar om te helpen bij vragen van de breedste soort. Advies en ondersteuning bij oplossingen op het gebied van flexwerk, payroll-vraagstukken, juridisch advies, werving & selectie of internationale vraagstukken is voorhanden. Via chat, mail, videocalls of fysieke ontmoetingen. Geheel naar de hybride tijden van nu. En dat alles bovendien bij elkaar gebracht via smartphoneapp Wiertz Direct.

Die overal zichtbare samensmelting van de online- en offlinewereld tot één geheel is de uitdagende opdracht waar we als maatschappij voor staan. Gebruikmakend van de mogelijkheden die de technologie ons biedt in combinatie met het enorme aanpassingsvermogen dat we ondanks alle uitdagingen hebben getoond. Waarschijnlijk is dat het zo vaak benoemde nieuwe normaal. Een periode waarin we de beleving weer terugkrijgen. Van horeca, theaters, concerten en shopbelevingen tot warme ontmoetingen met vrienden, familie en collega’s. En waarin we dat alles combineren met het gemak dat de technologie ons brengt. Niet of-of, maar en-en. Hybride tijden.

ONDERNEMEN in Limburg


08

CEO Sigrid Helbig:

‘OOK BAKKER PROFITEERT VAN CAMPUS’

Sigrid Helbig is sinds 1 februari de nieuwe CEO van Brightlands Campus Greenport Venlo en CampusVastgoed Greenport Venlo. De geboren Duitse is daarmee verantwoordelijk voor de doorontwikkeling van de campus voor gezonde voeding op het voormalige Floriade-terrein, die nu ruim zeventig bedrijven en instellingen omvat. TEKST John Huijs BEELD Bram Becks

Op het bureau van de kersverse CEO staat een leeg bakje waarin haar lunch van die dag zat: een flinke portie salade. “Ik zorg ervoor dat ik voldoende verse groenten en fruit eet, maar ik ben geen gezondheidsfreak. Ik hou ook van een glaasje wijn op zijn tijd en vind een stukje vlees zo nu en dan ook best lekker.” In haar functie als CEO van de Brightlands campus in Venlo is het volgens Sigrid Helbig niet nodig om persoonlijk een schoolvoorbeeld te zijn van een gezonde levensstijl. “Het gaat natuurlijk niet om mij. Ik ben aangenomen om mensen, bedrijven en instellingen met elkaar te verbinden en ervoor te zorgen dat Venlo de place to be wordt op het gebied van gezonde en veilige voeding, future farming en de biocirculaire economie. De campus heeft al uitstekende kennisinstellingen, onderzoekers en innovatieve bedrijven, maar we weten onszelf soms nog niet zo goed te verkopen. Dit kan en moet beter.”

Urgentie

De urgentie om de ontwikkeling van de campus naar een hoger niveau te tillen, is volgens Helbig groot. Want: “Arbeidsmarkt, arbeidsmarkt, arbeidsmarkt. Alle sectoren schreeuwen om arbeidskrachten. Gelet op de vergrijzing zal de krapte op de arbeidsmarkt alleen maar verder toenemen. ONDERNEMEN in Limburg

Dat kun je alleen oplossen door slimmer te gaan werken, zodat je met minder mensen meer kunt doen.” Tegen die achtergrond heeft Helbig hoge verwachtingen van Artificial Intelligence, Internet of Things, Big Data en hybride werken, die op het punt staan om organisaties drastisch te veranderen. In dat verband zoekt de CEO nadrukkelijk ook de samenwerking met de andere Brightlands campussen in Limburg. “Of het nu gaat om agrofood, gezondheid, chemie, datawetenschappen of digitalisering, deze thema’s om slimmer te gaan werken zijn voor alle campussen interessant. Die moet je daarom met elkaar oppakken.” Voorlopig is de nieuwe CEO druk met het verkennen van het werkveld. “Ik ben nu vooral bezig met luisteren, nieuwe mensen ontmoeten, kansen en verbindingen zoeken en dan plannen maken en de koers bepalen. Het is mijn ervaring dat ik met dat proces in totaal negen maanden zoet ben. Dan moet het kindje geboren worden en moet duidelijk zijn hoe we de gewenste schaalsprong gaan maken om onze bijdrage aan innovaties op het gebied van de voedsel- en energietransitie te vergroten.”

Levendige community

Helbig is de opvolger van Ruud van Heugten, die de afgelopen vijf jaar verantwoordelijk

Sigrid Helbig


was voor Campus Vastgoed en van Saskia Goetgeluk, die ruim vijf jaar aan het roer stond van de campus. Onder haar leiding is de jonge campus uitgegroeid tot een levendige community met ruim 70 bedrijven, 700 banen en 1200 studenten. In haar nieuwe rol moet Helbig ervoor zorgen dat de campus in Venlo in 2030 is uitgegroeid tot een volwassen campus en dan winstgevend is. Helbig was sinds 2016 directeur van The Economic Board in de regio NijmegenArnhem-Wageningen. Binnen dit verband werken overheid, bedrijfsleven en onderwijs samen om de economische groei van de regio te bevorderen met als speerpunten voeding, gezondheid en energie. In Noord-Limburg is zij geen onbekende. Ze werkte een periode in Venlo voor het

voormalige expeditiebedrijf Frans Maas en woonde toen in Blerick. “Nu woon ik in Venray, maar als mensen in het buitenland aan me vragen of ik in de buurt van Amsterdam woon, zeg ik ja. Want laten we eerlijk zijn, in Nederland zijn de afstanden zo klein dat we hier eigenlijk allemaal in de buurt van Amsterdam wonen. De campus in Venlo heeft het bijkomend voordeel dat die ook nog eens aan de grens ligt. Die centrale ligging in de Euregio biedt extra kansen. Die kunnen we nog beter benutten.”

Schone taak

Sigrid Helbig kan zich voorstellen dat de bakker op de hoek in Venlo misschien geen idee heeft van het bestaan van de campus, en als hij dat wel heeft zich afvraagt wat hij aan deze campus heeft. „In eerste instantie zou ik zeggen: niks. Maar in tweede

09

instantie zeg ik: heel veel. Want als je als regio geen talent aan je weet te binden, trekken jonge mensen weg en daar heb jij als bakker op de hoek echt last van. Daar komt bij dat innovatieve bedrijven niet alleen werk bieden aan academisch geschoolden, maar bijvoorbeeld ook praktisch geschoolde cateraars, schilders, onderhoudsmonteurs en schoonmakers nodig hebben. Al die werknemers gaan hier ook naar het theater en die komen allemaal ook wel eens bij de bakker op de hoek. Ik wil maar zeggen: de hele regio profiteert van de campus, niet alleen de bedrijven die direct deel uitmaken van het ecosysteem. Ik denk dat daar nog een schone taak voor ons ligt om die boodschap over te brengen op het grote publiek.”

“Ik woon in Venray, maar als mensen in het buitenland me vragen of ik in de buurt van Amsterdam woon, zeg ik ja”

ONDERNEMEN in Limburg


Van kleine zakelijke vergaderingen tot grote internationale evenementen. Wij overtreffen jouw verwachtingen O NDERNEMEN in Limburg service. met onze vijf-sterren

Scan de QR code en boek jouw vergaderarrangement nu!


011

De Vergaderburcht: toegankelijk vergaderen op het allerhoogste niveau

Op letterlijk het allerhoogste niveau van Landgoed Kasteel Limbricht vindt u ‘de Vergaderburcht’, een gebouw met een rijke historie dat werd omgeturnd tot vergaderaccommodatie. “Van buiten ziet u nog altijd de vertrouwde, eeuwenoude hoofdburcht en dat zal ook niet veranderen, maar van binnen heeft het gebouw een metamorfose ondergaan. Weg van ‘de waan van alledag’, in een inspirerende omgeving, van alle technische faciliteiten voorzien, midden in een groen wandelgebied en omringd door diverse horecafaciliteiten voldoet dit gebouw aan alle vereisten voor een succesvolle vergadering, teamdag of event”, aldus uitbater Igor Stel. Het team van Kasteel Limbricht staat voor u klaar vertelt u graag meer. www.kasteel-limbricht.nl

Ondernemers (ontbijt)seminar GRENSARBEID EN HOME OFFICE IN DE GRENSREGIO

MEET & GREET in Limburg Op zoek naar een bijzondere locatie voor vergadering, brainstorm, presentatie of ander event? Hier vind je de meest inspirerende locaties van Limburg.

Welkom bij

de Ronald Mcdonald Business Breakfast Club

Het faciliteren van informele ontmoetingen én het financieel ondersteunen van de twee Limburgse Ronald McDonald Huizen. Met deze gedachte is de Ronald McDonald Business Breakfast Club (BBC) ontstaan. Elke eerste en derde donderdag van de maand komen de leden van de BBC bij elkaar om te genieten van een ontbijt.

Het ontbijt biedt een prachtige gelegenheid om ondernemers uit jouw omgeving te ontmoeten of beter te leren kennen. Tijdens de bijeenkomsten staat een bijzonder thema centraal. Laat je inspireren door de verhalen uit de Ronald McDonald Huizen én de gesprekken aan tafel. Als lid maak je de keuze voor één of twee ontbijten per maand. De twee huizen, gesteund door de BBC, zijn het Ronald McDonald Huis in Maastricht en de Kindervallei in Valkenburg. In Maastricht logeren ouders, broertjes en zusjes van

15 maart 2022 van 8 tot 10 uur In onze grensregio’s zijn er vele ondernemers die werknemers in dienst hebben die in het buurland wonen of die personeel uit het buurland in dienst willen nemen. Waar uw werknemer sociaal verzekerd is en waar loonbelasting en pensioenpremie moet worden afgedragen maakt een groot verschil. Ook home-office vereist in deze aandacht. Organisatie: KvK Euregio Maas-Rijn , Grensinfopunt Aachen/Eurode , SGA Aachen , EASI/Eures Locatie: Van de Valk Hotel Heerlen of online Deelname is gratis, maar aanmelding is verplicht. Mail naar: karin.sterk@aachen.ihk.de

kinderen die zijn opgenomen in het Maastricht UMC+. Zo zijn ze dicht bij hun zieke kind voor een kus, knuffel of verhaaltje voor het slapen. Bij de Kindervallei genieten gezinnen met een zorgintensief kind onbezorgd van hun vakantie. Beide huizen ontvangen geen subsidie en zijn volledig afhankelijk van donateurs, sponsors en vrijwilligers. Voor meer informatie neem dan contact op met ria@riajoosten.nl of bekijk de website www.bbclimburg.nl. We zien je graag, want aan tafel gebeurt het! NDERNEMEN in Limburg Ria JoostenO van Dijck


012

Het totaalpakket van HABENU-

VAN DE KREEKE

Van vastgoedonderhoud en rioolrenovatie tot integrale bouwkundige en infrastructurele oplossingen. Habenu-van de Kreeke is met recht van alle markten thuis. Dat is goed nieuws voor de klant én het milieu. “Samen innovatieve en duurzame producten ontwikkelen, dan zijn we op ons sterkst”, aldus Bas van de Kreeke. TEKST Jeffrey Steijns BEELD Wendy Boon

Het was eigenlijk onvermijdelijk. Zeventig jaar geleden begon de grootvader van Bas het bedrijf Van de Kreeke, vijftien jaar nadat de opa van Ron Habets ook een familiebedrijf oprichtte. De twee opa’s waren beste vrienden. Hun zoons, de vaders van Bas en Ron, waren dat ook. Bas en Ron kenden elkaar dan ook goed, maar sloegen ieder hun eigen weg in, totdat ze elkaar vanaf 2013 steeds vaker in het werkveld tegenkwamen. Van het een kwam het ander: het bouwbedrijf Van de Kreeke werd in 2015 ingebracht in het bouwbedrijf Habets. De nieuwe naam: Habenu-van 2 de Kreeke. De familiebedrijven van de grootvaders waren voortaan één organisatie met één directie, één MT en vier takken van sport: wegenbouw en speciale technieken (beide nog enkel onderdeel van Van de Kreeke), bouw en vastgoedservice. Mede-eigenaar Bas van de Kreeke is er zelf niet meer werkzaam. Tenminste, niet fulltime. Eén dag per week betreedt hij als bestuurder op projectbasis het kantoor in Nuth. Hij bepaalt mede de strategie en begeleidt strategische oefeningen, maar houdt zich vooral bezig met het verbeteren van processen — bijvoorbeeld op het gebied van innovatie. “Kwalitatieve omgeving staat in onze missie centraal”, vertelt Van de

Kreeke. “We zijn ons altijd bewust van wat wij doen en hoe wij kunnen bijdragen aan een duurzame omgeving. We hebben weliswaar geen R&D-team, maar weten waar onze mensen verstand van hebben, luisteren naar elkaar, gaan met zijn drieën of vieren op een natuurlijke en pragmatische manier brainstormen en komen zo tot nieuwe, innovatieve en duurzame producten.”

Duurzaamheid

Eén van die innovaties is een infiltratiekolk die voorkomt dat de bodem onder een verhard oppervlak (wegen, trottoirs) uitdroogt. “Regenwater dat normaliter naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie stroomt, is al schoon, dus je hoeft het helemaal niet te laten zuiveren”, legt Van de Kreeke uit. “Met onze kolk sturen we iedere vijftig meter schoon water rechtstreeks zes tot acht meter diep de grond in zodat deze niet meer verdroogt en schade aan het oppervlak tijdig kan worden voorkomen.” De meeste innovaties binnen de tak speciale technieken hebben met CO2 of water te maken en dus met duurzaamheid. “Kijk maar naar onze rioolrenovatie”, zegt Van de Kreeke. “Is er een lekkende rioolbuis en dus sprake van waterverspilling, dan kunnen wij dit probleem van binnenuit oplossen. Dat doen wij via een zogeheten

“Meer CO -reductie én een tevreden klant, dat zou toch geweldig zijn!”

ONDERNEMEN in Limburg

koustechniek: we smeren een matje in met hars en wikkelen het over een ballon met wielen die we met een koord naar de plaats van het lek kunnen rollen. Die ballon pompen we vervolgens op, waardoor het matje aan de buis wordt vastgeduwd en het lek wordt bedekt. Binnen twee uur is de rioolbuis weer waterdicht én versterkt. De buis kan weer vijftig jaar mee, terwijl er ook nog eens maatschappelijke problemen worden voorkomen doordat we de rioolbuis niet in bijvoorbeeld een drukke winkelstraat hoeven op te graven.”

Kunstmatige intelligentie

De fusie in 2015 was voor beide familiebedrijven de perfecte stap. Van de Kreeke was al gedigitaliseerd, terwijl Habets het cliënteel had. Samen met de opdrachtgevers is het fusiebedrijf het werkproces gaan automatiseren. “Stapels papier werden gedigitaliseerd, terwijl we aan de hand van verzamelde data waardevolle trends ontdekten, zoals de gemiddelde onderhoudskosten per huis per jaar. Sindsdien kunnen wij tegen onze klanten zeggen: geef ons een vast bedrag per jaar en dan kunnen wij alles voor jou in orde brengen.” De digitalisering is bij Habenu-van de Kreeke zeven jaar later nog lang niet ten einde. “We zien volop kansen om met data


013

nóg een stap verder te gaan — vooral in de vastgoedservice en op het gebied van kunstmatige intelligentie”, vertelt Van de Kreeke. “Als je namelijk goed analyseert, ontdek je dat er bepaalde zaken in huis zijn die binnen drie maanden na het bezoek van een monteur stukgaan. Weet de monteur dankzij een lerend algoritme dat er binnenkort een raam of kraan sneuvelt, dan kan hij dit probleem al op voorhand aanpakken. Zo hopen wij in de toekomst een extra bezoek van de monteur te voorkomen, gereden kilometers te besparen en dus een duurzame bijdrage te leveren aan het klimaat. Meer CO2-reductie én een tevreden klant, dat zou toch ideaal zijn!” De mogelijkheid om allerlei soorten werkzaamheden tegelijkertijd op te pakken, dát is volgens Van de Kreeke de grootste kracht van zijn organisatie. “De weg, het gebouw, het onderhoud, rioolontstopping, rioolinnovatie — wij bieden een totaalpakket aan. Alles wat je als bedrijf nodig hebt, wij kunnen er voor zorgen. Er zijn ook steeds meer bedrijven die ons bellen en zeggen: dit is ons lijstje, werk maar af. En zo willen we het ook graag.”

Meer informatie? www.habenu-vandekreeke.com

Bas van de Kreeke


014

Mosa heeft het predicaat ‘Cradle to Cradle Certified Gold’ behaald voor zijn keramische tegelproducten. De vloer- en wandtegels van het Maastrichtse bedrijf hebben nu wereldwijd een Gold versie 3.1-certificering volgens de product­ standaard van het Cradle to Cradle Products Innovation Institute.

Jarenlange duurzaamheidsinspanningen Mosa beloond

TEKST & BEELD Mosa

Het Cradle to Cradle Products Innovation Institute hanteert een wetenschappelijk onderbouwde standaard voor het vervaardigen van duurzame producten. Die circulaire, duurzame producten zijn hard nodig in de bouwsector die tekent voor een groot deel van het wereldwijde grondstofverbruik. “Het behalen van Cradle to Cradle Certified Gold is een belangrijke mijlpaal die aantoont hoe belangrijk het is om de grenzen van duurzaamheid voor onze producten, processen en industrie te blijven verleggen”, aldus Frank Spikker, CEO van Mosa. “Dit is het resultaat van jarenlange investeringen, innovatie en inspanningen van iedereen in onze organisatie én onze keten. Duurzaamheid en welzijn staan hoger dan ooit op onze agenda. We zijn trots op deze prestatie en willen graag nog ambitieuzere doelen bereiken in ons Cradle to Cradletraject.”

die het bedrijf al lang koestert in de praktijk te brengen. De standaard helpt Mosa bij de overgang naar een circulair bedrijfsmodel, door ambitieuze doelen te formuleren en producten en processen verder te verduurzamen.

“Mosa’s toewijding is een krachtig voorbeeld van hoe bedrijven onze productstandaarden kunnen gebruiken om hun duurzaamheidsinspanningen succesvol te vertalen naar de praktijk”, besluit dr. Christina Raab, voorzitter en CEO van het Cradle to Cradle Products Innovation Institute.

Om de Cradle to Cradle-certificering te verkrijgen, moesten Mosa’s producten

“Het doel van de certificering is om materialen en producten te maken voor een kringloopeconomie”

Mosa spant zich al jarenlang in om gezonde leefomgevingen te creëren die een positieve impact op mens en milieu hebben. Het behalen van Cradle to Cradle Certified Gold is een fraaie beloning voor die inspanningen. Al meer dan tien jaar werkt het bedrijf volgens de Cradle to Cradle-principes. Daarmee was Mosa wereldwijd de eerste producent van keramische tegels met een certificering voor zijn producten. Cradle to Cradle Certified biedt Mosa vooral een kader om de duurzaamheidswaarden

voldoen aan strenge eisen op het gebied van onder andere grondstofgebruik, -hergebruik, hernieuwbare energie, CO2-reductie en sociale gelijkheid. Op basis van de prestaties op deze en andere gebieden, krijgt een bedrijf een bepaalde certificering, variërend van Bronze tot Platinum. Het doel van de certificering is om materialen en producten te maken voor een kringloopeconomie, die de gezondheid en het welzijn van mens en milieu bevordert.

LEED Gold gecertificeerd project: Gate Avenue Mall – DIFC Dubai – United Arab Emirates Architect: RMJM Dubai Producten: Terra Planks (203 V, 204 V, 225 V, 226 V, 227 V & 229 V) in diverse afmetingen.


VOLTA SOLAR:

015

Verantwoord investeren in zonne-energie

“Meedenken en ontzorgen staan voorop bij Volta Solar”

Door de hoge energieprijzen zijn zonne­ panelen populairder dan ooit. De markt groeit explosief en daarmee het aantal aanbieders. Als ondernemer of particulier zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Je wilt graag verduurzamen. Maar hoe doe je dat op een verantwoorde manier? TEKST Monique Breemen BEELD Eline Dabekaussen

“Wat voor de één een goede oplossing is, hoeft dat voor de ander niet te zijn”, vertelt Gislain Houtvast. Hij is accountmanager bij Volta Solar, dat onderdeel uitmaakt van Volta Limburg. Hij kent de markt op zijn duimpje. “Verduurzamen is maatwerk”, is zijn stellige overtuiging. “Daarom beginnen wij altijd met een persoonlijk gesprek, inventariseren we wensen en bekijken we de situatie en mogelijkheden. Op basis daarvan brengen we vrijblijvend advies uit. We houden daarbij rekening met wet- en regelgeving en subsidiemogelijkheden. Die volgen we op de voet.” Sales manager Rob Vervoort knikt instemmend. “Het gaat om een investering voor de lange termijn”, zegt hij. “Die moet verantwoord zijn. Als dochteronderneming van Essent/EON kunnen wij groot inkopen. En daardoor eisen stellen aan kwaliteit én tegen een scherpe prijs leveren. Elk individueel zonnepaneel dat bij ons de deur uit gaat, is in de fabriek door een

externe partij Gislain Houtvast en Rob Vervoort gecontroleerd. Ook investeren we permanent in Volta Solar werkt zowel voor particulieren kennisontwikkeling om onze klanten optimaal als voor ondernemers. Voor grote en kleine te kunnen adviseren en begeleiden. Niet bedrijven. “Dat versterkt elkaar”, legt Rob alleen bij de aanschaf en installatie, ook bij Vervoort uit. “Grootverbruik vereist meer het onderhoud. We monitoren de systemen kennis en kunde. Daar kunnen kleinere bevan onze klanten zorgvuldig en komen bij drijven en particulieren van profiteren. Groot storingen meteen in actie. Zo is de continuïteit voordeel voor onze klanten is bovendien gewaarborgd.” dat ze bij Volta Limburg niet alleen terecht kunnen voor zonne-energie, maar ook voor Tot 1 oktober 2022 kunnen bedrijven die duurzaam verwarmen en koelen. Het gemak minder dan 50.000 kWh elektriciteit en van duurzaamheid onder één dak dus. Bij 25.000 m3 gas per jaar verstoken nog een partij die écht werk maakt van de noodgebruik maken van de Subsidieregeling zakelijke energietransitie.” Verduurzaming MKB. “Daarmee kunnen ze bij ons terecht voor een energieadvies op maat”, vertelt Gislain. “We brengen dan Meer informatie? sales.mkb@voltasolar.nl de huidige status van het pand in kaart, de 088 – 023 74 80 mogelijke energiebesparingsmaatregelen én de impact die dat heeft op het verbruik en op de kosten.” ONDERNEMEN in Limburg


016

ShiftLimburg. Zo heet het nieuwe platform voor ondernemers, kennisinstellingen en netwerkpartners op het vlak van duurzaam en innovatief ondernemen. Een initiatief van de provincie Limburg en LIOF, bedoeld om het tempo op te voeren van de noodzakelijke transities in circulariteit, energie, gezondheid en digitalisering. Rode draad is het delen van kennis en elkaar inspireren, digitaal en offline. TEKST Jos Cortenraad BEELD Jean-Pierre Geusens

SHIFTLIMBURG

nieuw platform voor duurzaam ondernemen Rob Wammes (LIOF): samen werken aan morgen De grondstoffen worden schaars, het klimaat warmt op, de voedselproductie voor de snel groeiende wereldbevolking is in gevaar, net als onze gezondheid. Het besef is inmiddels wel ingedaald: de koers moet verlegd worden naar een circulaire economie op basis van duurzame energie, gedreven door technologie en digitalisering. Maar hoe haak je als ondernemer aan bij de herinrichting van de maatschappij? Hoe kun jij óók het roer omgooien? Hoe betaal je dat? Vragen die verlammend kunnen werken. “Precies”, zegt Rob Wammes, “en daarom hebben we shiftLimburg in het leven geroepen. Om te stimuleren en te versnellen, om iedereen aan te moedigen ideeën en plannen door te zetten. Een platform in eerste instantie voor ondernemers. Een interactieve community waar ze ervaringen en praktijkverhalen uitwisselen en inspiratie vinden. Een platform ook met kennisinstellingen en organisaties die kennis en ondersteuning leveren en daadwerkelijk helpen bij het uitvoeren van ideeën en plannen en het concreet doorvoeren van innovaties.”

van shiftLimburg. “Maar het is juist de bedoeling om regionaal partijen bij elkaar te brengen. De onderlinge communicatie is makkelijker, ook omdat er vaak dezelfde vraagstukken spelen. Elke regio heeft immers specifieke uitdagingen en kansen, specifieke knowhow. Dat geldt ook voor Limburg. In eerste instantie willen we daarom die regionale partijen meer met elkaar verbinden. Hoe kleiner de afstand, hoe minder drempels. Het is nu eenmaal makkelijker als een ondernemer uit pakweg Sittard in de keuken kan kijken bij een collega in Venlo.”

Regionaal platform

Raakvlakken Limburg

Waarom een Limburgs platform? Er zijn al zoveel initiatieven op het vlak van duurzaamheid en circulariteit. “Dat klopt”, zegt Rob Wammes, namens LIOF projectleider ONDERNEMEN in Limburg

Rob Wammes

“ShiftLimburg kiest voor vier speerpunten: energie, gezondheid, circulariteit en digitalisering”

ShiftLimburg haakt aan bij de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en kiest voor vier speerpunten: energie, gezondheid, circulariteit en digita-

lisering. “Daarin vinden we de meeste raakvlakken met de Limburgse economie”, legt Rob Wammes uit. “Limburg is onder andere sterk in agrofood, logistieke dienstverlening, life sciences & health, chemie en industrie. Sectoren die natuurlijk ook weer afhankelijk zijn van automatisering, robotisering en digitalisering. We verwelkomen dus een heel breed scala aan bedrijven en organisaties op ons platform.”


017 Ellen Huls

Ellen Huls (LLTB): kennis delen en uitdagingen te overbruggen. ShiftLimburg kan daarbij als belangrijke tool dienen.”

Veel kennis

ShiftLimburg werd officieel gelanceerd op 19 januari door LIOF in opdracht van de provincie Limburg met een grote rol voor de Limburgse Land- en Tuinbouw Bond (LLTB). “Wij hebben met Kiempunt Limburg eerder een platform voor de agrofood in Limburg opgezet”, zegt Ellen Huls, werkzaam als Specialist Regio’s en Public Affairs bij de LLTB. “Dat platform werkte positief. De agrarische sector schuwt de maatschappelijke opgaven niet en steekt een hand uit naar streekholders – zoals we onze partners in de regio in ons nieuwe koersdocument Kompas 2030 noemen – om samen te innoveren

Ellen Huls maakt met de LLTB graag de stap naar shiftLimburg. “Ik zie meerwaarde in de kruisbestuiving tussen sectoren. De agrarische wereld is actief bezig met bijvoorbeeld digitalisering, robotisering en het sluiten van kringlopen. Duurzame en energiezuinige stallen en kassen zijn van levensbelang. Net als efficiënte logistiek. Onze leden hebben veel kennis die ze graag delen. Andersom is het soms lastig om bijvoorbeeld financiering te vinden voor innovaties. We verwachten in het nieuwe platform op dat gebied bruikbare informatie.”

Van belang is dat partijen dit samen doen en de ondernemer centraal staat. De ondernemer moet op shiftLimburg die ‘one stop shop’ vinden waarin hij of zij geïnspireerd raakt en nieuwe inzichten kan opdoen, maar tegelijkertijd ook geholpen wordt om deze ideeën door te vertalen in concrete acties.

Op locatie

Door corona stonden de fysieke bijeenkomsten van Kiempunt Limburg twee jaar op een laag pitje. “Heel jammer”, aldus Ellen Huls. “Je kunt niet alles digitaal doen. Niks mooier dan in de keuken kijken bij collega’s, dan zie je hoe iets echt werkt. Ik verheug me op de bijeenkomsten op locatie met shiftLimburg.”

“Ik zie meerwaarde in de kruisbestuiving tussen sectoren”

shiftLimburg ShiftLimburg is een one-stop-shop voor kennis, innovatie, samenwerking en transformatie. Partners vormen de basis van het platform en leveren kennis en ondersteuning. Alle ondernemers die ‘iets’ willen met de maatschappelijke transities zijn welkom als lid, deelname is kosteloos. “We bouwen aan een uitgebreide database met artikelen en informatie”, aldus Rob Wammes. “Bijdragen van onze leden en ervaringsverhalen zijn uiteraard welkom.

Om de onderlinge samenwerking te stimuleren kunnen leden met elkaar contact opnemen of gezamenlijk vraagstukken oplossen in de ‘Samenwerken’-module, welke later deze maand gelanceerd zal worden. Verder gaan we evenementen organiseren en bedrijfsbezoeken op touw zetten, op basis van wensen van de leden.” Partners en leden kunnen zich aanmelden via de website www.shiftlimburg.nl

ONDERNEMEN in Limburg


018 018

WIN DE SLAG

om IT’ers

Door de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt vinden IT-organisaties niet alleen steeds moeilijker geschikte kandidaten, maar hebben ze ook meer moeite om de huidige medewerkers binnen boord te houden. Zij kiezen er daarom voor om zich hierin te laten ondersteunen door een gespecialiseerd recruitmentbureau als Zendkracht. Onze oplossing: Employer Branding. TEKST & BEELD Zendkracht

De mening over een potentiële werkgever wordt door kandidaten al gevormd vóór het kennismakingsgesprek. Ook hebben ze in de aantrekkingsfase vaak een beperkte kennis over de organisatie of functie. Vandaar dat het bedrijfsimago volgens onze Employer Branding-specialist Tim Huijts een belangrijke rol speelt in het al dan niet solliciteren naar een baan. “Het aantal sollicitanten dat positief reageert op een door ons aangeboden vacature hangt sterk af van het Employer Brand van onze klant. Voor de klanten die meer investeren in het versterken van het werkgeversmerk, ontvangen we meer positieve reacties.”

ONDERNEMEN in Limburg

Michel Gerelings

“Voor klanten met een goede Employer Branding-strategie vinden we vaker en sneller de perfecte kandidaat”

Sneller de juiste kandidaat vinden

Naast de kwantiteit van kandidaten, wordt ook de kwaliteit beïnvloed. Onze recruiter Michel Gerelings, gespecialiseerd in het werven van hoogopgeleide IT-professionals, merkt dit steeds vaker. “Voor klanten met een goede Employer Branding-strategie, vinden we vaker en sneller de perfecte kandidaat. Verder matchen de competenties van de professionals sterk met de functievereisten uit de vacature. Daarbovenop merken we dat de gevonden kandidaten langer binnen boord blijven in bedrijven met een aantrekkelijk werkgeversimago.”

Samenwerking opzoeken met specialist

Het is dan ook niet vreemd dat IT-bedrijven hun focus verleggen naar Employer Branding en juist de expertise inschakelen van een externe specialist als Zendkracht in de zoektocht naar nieuw talent. Etesian IT Consulting is hier een goed voorbeeld van. De Kerkraadse onderneming heeft ambitieuze groeiplannen en werkt samen met Zendkracht aan het Employer Brand. “We willen groeien naar 125 professionals”, geeft algemeen directeur

Lars Schmitz aan. “We investeren onder andere in een werken-bij site die ingaat op onze bedrijfscultuur en de medewerkers in de spotlight zet. Daarmee willen we nieuw talent aantrekken en onze huidige professionals binnenboord houden.”

Verbinding leggen

Hoewel werving en selectie onmisbaar is om hoogopgeleide IT-professionals binnen te halen, is de combinatie met Employer Branding een gouden succesformule. “Aangezien het over binding en betrokkenheid gaat, is dit niet iets wat je even doet op een blauwe maandag”, stelt Michel. “Het moet staan als een huis en kloppen met wie jij bent als werkgever. Denk daarom na over wat je wilt bieden als organisatie, hoe jouw merkambassadeur eruitziet en hoe je die goed kunt faciliteren. Dan win je de slag om de IT’ers.” Meer informatie? www.zendkracht.nl | +31 85 112 43 53


WERK MOET ALTIJD KUNNEN DOORGAAN Het is de droom van iedere organisatie: werknemers die overal en altijd de juiste middelen hebben om hun werk goed te kunnen doen, online én offline. Dat kan. Stap zorgeloos over naar web-applicaties en bespaar kosten.

019

De coronacrisis heeft het belang van werken met webapplicaties bewezen. De overstap naar een webgebaseerde oplossing is voor ieder bedrijf een belangrijke stap met het oog op de toekomst. Maar hoe brengt u nou bestaande applicaties naar zo’n cloud over? En hoe zorgt u ervoor dat uw gegevens bewaard en uw manier van werken intact blijft? Xillion vindt voor uw bedrijf de best passende oplossing en houdt rekening met de vraag waar u met uw organisatie naartoe wil. Wij bouwen een volledig nieuwe webapplicatie of integreren de bestaande systemen en/of programma’s die u wil blijven gebruiken in clouddiensten. Wilt u de webapplicaties niet enkel in de webbrowser gebruiken, dan kunt u deze ook installeren op uw apparaten, zoals de Macof Windowswerkplek, op smartphones of tablets van uw medewerkers. Wij bieden een hybride oplossing waarbij een webapplicatie zich volledig aanpast aan het scherm van de gebruiker én zonder internetverbinding te gebruiken is, zodat iedereen binnen uw organisatie waar en wanneer dan ook zijn of haar werk kan doen.

TEKST Xillion BEELD Johan Latupeirissa

Roy Lieben, Chris Weermann en Stijn Vanroye

Veilig en up-to-date

Wat is een webapplicatie eigenlijk? Het is de opvolger van traditionele software, die op een lokale server stond en die alleen op de werkvloer of in het bedrijf zelf te gebruiken was. Bij een webapplicatie staan programma’s, (software) en data van een bedrijf in de cloud.

Webapplicaties maken het mogelijk dat medewerkers op afstand van het werk (vaak thuis dus!) kunnen werken. Dat maakt bedrijven veel flexibeler en weerbaarder. Medewerkers hebben met hun laptop, tablet of smartphone altijd toegang hebben tot belangrijke programma’s en gegevens.

“Een datalek kan kostbaar zijn. Imagoschade, boetes van de Autoriteit Persoonsgegevens”

Daarmee is onze rol als externe ICTpartner nog niet uitgespeeld. Xillion voert namelijk ook periodiek onderhoud aan uw webapplicatie uit, zodat deze up-to-date blijft en problemen met de techniek of mogelijke lekken in de beveiliging tijdig kunnen worden voorkomen. Een datalek kan immers kostbaar zijn, zowel in de vorm van imagoschade als in de boetes vanuit Autoriteit Persoonsgegevens in het kader van de AVG. Wilt u een nieuwe webapplicatie laten bouwen of zorgeloos uw applicaties overbrengen naar de cloud? Vraag hier een vrijblijvend advies aan.

Meer informatie? www.xillion.nl

ONDERNEMEN in Limburg


020

“Het gaat hier echt om preventie, om integrale dienstverlening waarbij welzijn heel belangrijk is”

Om ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen

SEVAGRAM START COMMUNITY CARE CONCEPT IN ZUID-LIMBURG

ONDERNEMEN in Limburg


021

Zorgorganisatie Sevagram start in Heerlen, Valkenburg en Maastricht met een proef die ervoor moet zorgen dat ouderen in Zuid-Limburg minder snel opgenomen worden in zorgcentra. Bij het zogeheten Community Care Concept staan de integratie van welzijn, wonen en zorg centraal. En de integratie van formele en informele zorg. TEKST Peter Eberson BEELD Johannes Timmermans

Pim Steerneman, bestuursvoorzitter bij Sevagram, schetst de uitdagingen die in Zuid-Limburg op de ouderenzorg afkomen. “Het aantal ouderen met complexe hulpvragen neemt de komende jaren fors toe en dat leidt tot een stijgende vraag naar zorg in het algemeen en verpleeghuizen in het bijzonder. Er zijn weliswaar nieuwe initiatieven voor ouderenzorg, maar die richten zich steeds vaker op het hogere segment. Sevagram blijft zich richten op de grootste groep: het lage en middensegment kwetsbare ouderen”, vertelt Steerneman. Op verzoek van het zorgkantoor CZ zijn alle grote ouderenzorgorganisaties in de regio Zuid-Limburg in deze context bezig met een aanscherping van hun strategie voor de komende vijf jaar. Volgens Steerneman dreigt er een zorgkloof te ontstaan, omdat er meer zorg nodig is, maar er minder zorgcapaciteit en personeel is. “We breiden daarom als Sevagram de komende jaren onze intramurale capaciteit uit met 91 plaatsen. Maar alleen meer bedden is niet de oplossing. Daarom starten we met drie proeftuinen in onze regio’s onder de vlag van ons zorgconcept Planetree. Sevagram wil met die proeftuinen onderzoeken of het te ontwikkelen Community Care Concept een oplossing kan zijn om mensen langer zelfstandig thuis te laten wonen”, aldus de bestuursvoorzitter.

Pim Steerneman

Steerneman: “Samen met alle betrokken stakeholders, ketenpartners, mantelzorgers en familie willen we ervoor zorgen dat kwetsbare ouderen in de regio’s Heerlen, Valkenburg en Maastricht langer thuis kunnen blijven wonen en dus minder snel naar een zorgcentrum hoeven te verhuizen”. Door samen met familie, vrijwilligers of mantelzorgers én met andere collega-zorgorganisaties in de regio mensen actief bij de oudere en zijn zorgvraag te betrekken. Dit zorgt voor betere gezondheidsresultaten. Het algehele welzijn en de kwaliteit van leven nemen toe. En mensen verhuizen – zo is de aanname-

later en als het echt niet anders kan naar het verpleeghuis. “De proeftuinen starten nog dit jaar en hebben een looptijd van drie jaar. Het uiteindelijke doel is dus dat mensen langer thuis blijven wonen, dat er minder eenzaamheid is. We streven naar een vertraging van een termijn van 8 tot 12 maanden. Dat betekent dat we daarmee de intramurale zorg al een stuk ontlasten”, zegt Steerneman. Niet alleen, maar samen in partnerschap is het uitgangspunt. Dus ook samen met familie en mantelzorgers. Het gaat hier echt om preventie, om integrale dienstverlening waarbij welzijn heel belangrijk is. Het gaat over echte domein overstijgende samenwerking, over ketensamenwerking. Het gaat ook over het voorkomen van zwaardere en duurdere (ouderen)zorg. Pim Steerneman: “We hebben gekeken naar een proef in het Brabantse Dongen, waar positieve resultaten worden geboekt en verhuizing naar een verpleeghuis inderdaad met gemiddeld acht maanden kan worden uitgesteld. Het Community Care Concept dat wij voor ogen hebben wordt opgezet met ketenpartners, familie, mantelzorgers en stakeholders. En op maat, want iedere regio heeft zijn eigen focus. We doen het samen met de Universiteit Maastricht, omdat we ook de resultaten willen objectiveren en beschrijven zodat we het concept dat we doorontwikkelen in de drie regio’s, indien succesvol, kunnen delen. Sevagram neemt graag de rol van regisseur in dit traject. Wij zijn ervan overtuigd dat de experimenten zorgen voor een duurzame en betaalbare ouderenzorg”, besluit Steerneman.

Meer informatie? www.sevagram.nl

ONDERNEMEN in Limburg


022 022

SPECIAL

SPECIAL

MAASTRICHT AACHEN AIRPORT


023

MAASTRICHT AACHEN AIRPORT Al meer dan 75 jaar zorgt Maastricht Aachen Airport voor bedrijvigheid en werkgelegenheid in de regio. De Limburgse luchthaven is na Schiphol de enige luchthaven waar sprake is van van zowel vracht- als passagiersvluchten. Op en rondom de luchthaven zijn vele tientallen bedrijven gevestigd. Wie zijn de ondernemers gevestigd bij Maastricht Aachen Airport? Wat doen ze en waarom zijn ze bij de luchthaven gevestigd? Een speciale bijlage over de economische bedrijvigheid rondom Maastricht Aachen Airport.

27 pagina’s over ondernemen bij Maastricht Aachen Airport

SPECIAL

MAASTRICHT AACHEN AIRPORT


024

JOS ROEVEN, DIRECTEUR VAN MAASTRICHT AACHEN AIRPORT:

“Limburgers mogen best wat TROTSER zijn op onze luchthaven” Als je er over nadenkt is het best gek. Jos Roeven is de eerste directeur van Maastricht Aachen Airport met roots in de luchtvaartwereld. Zijn voorgangers kwamen vooral uit de provinciale politiek. Zo niet Jos Roeven. Hij werkte bij luchtvaartbedrijven in Zwitserland en op Schiphol voordat hij vijf jaar geleden aantrad als directeur van de Limburgse luchthaven, die eigendom is van de provincie Limburg. TEKST Peter Eberson BEELD Wendy Boon

SPECIAL

MAASTRICHT AACHEN AIRPORT

Over wat hij destijds aantrof is Roeven duidelijk: “Het was een redelijk desolate toestand. Er was jaren niet meer geïnvesteerd in de luchthaven, de verf was van de muren af, er lag op sommige plekken een dikke laag stof en de gebouwen zagen er nog uit zoals een kwart eeuw geleden. De luchthaven leidde een kwakkelend bestaan”, vertelt de directeur. Aan hem de opdracht om met de juiste focus de luchthaven verder te ontwikkelen. En dat lukt. Luchtvracht groeit en schrijft zwarte cijfers en wie nu langs de luchthaven over de A2 rijdt ziet een compleet vernieuwde passagiersterminal, een nieuw hotel en heel wat nieuwe bedrijven in de onmiddellijke nabijheid. De luchthaven pal aan de


025

“Binnen tien tot vijftien jaar vliegen we voor een deel elektrisch”

belangrijkste verkeersaders is in trek bij bedrijven. Niet alleen bij bedrijven die direct afhankelijk zijn van de luchthaven, maar ook bij dienstverleners en logistieke bedrijven die profiteren van de uitstraling van de luchthaven. “Ik kom zelf uit Zaandam en de mensen in het westen kijken toch altijd met jaloezie naar regio’s die een eigen vliegveld hebben zoals Eindhoven, Groningen en Maastricht. Een vliegveld betekent dynamiek, betekent verbonden zijn met de rest van de wereld, het betekent werkgelegenheid. En hoewel er in Limburg altijd discussie is over de luchthaven heeft Maastricht Aachen Airport toekomst. We zullen nooit een grote en drukke luchthaven worden, maar we zijn wel een luchthaven met veel tevreden klanten die vaak al decennia hier zijn gevestigd of zaken doen met ons. Ik denk dat mensen uit de regio niet altijd een goed beeld hebben van wat er op en langs de start- en landingsbaan gebeurt. Een bedrijf als MAAS, tientallen jaren geleden op Beek begonnen, is wereldwijd marktleider op het gebied van het spuiten van vliegtuigen. Meer dan 40 procent van alle toestellen van Airbus ter wereld worden door MAAS onder handen genomen. Dat doen ze inmiddels vanuit fabrieken in Polen en de Verenigde Staten, maar Maastricht is de belangrijkste basis. Een andere grote speler is SAMCO dat vliegtuigen onderhoudt. Dit bedrijf heeft onlangs het contract met Swiss Air voor vijf jaar verlengd”, zegt Roeven. De Limburgse luchthaven is de enige naast Schiphol die alle disciplines in huis heeft:

vrachtverkeer, passagiersvluchten en general aviation, de kleinere toestellen en lesvluchten die de luchthaven gebruiken. De directeur is trots op de positieve cijfers van de laatste jaren. “We zijn voor onze inkomsten voor 70% afhankelijk van vracht. Bloemen uit Kenia, mondkapjes uit China, auto-onderdelen voor VDL Nedcar of medische apparatuur, dat gaat allemaal via de Limburgse luchthaven. Door de coronapandemie steeg het aantal vrachtvluchten fors. De coronacrisis liet ook zien dat

“We zullen nooit een grote en drukke luchthaven worden” vertrouwen op het containertransport over zee niet altijd het beste is. De problemen op de containermarkt spelen de luchthaven in de kaart. Een paar jaar geleden hebben we zelf een grote vrachtloods gebouwd die volledig in gebruik is. Andere partijen hebben eveneens plannen om loodsen te bouwen. Er is een enorme vraag”, aldus Roeven. Een vraag die alleen ingevuld kan worden als de luchthaven blijft bestaan. De directeur kan zich niet voorstellen dat de politiek anders beslist, zeker niet omdat hij een mooie toekomst ziet voor elektrisch vliegen. “Alle vliegtuigbouwers zijn momenteel bezig

met de ontwikkeling van vliegtuigen die elektrisch worden aangedreven. Had je me dat vijf jaar geleden gezegd, dan had ik het niet geloofd, maar het gebeurt echt. Vergelijk het met de auto-industrie die nu ook en masse overstapt op elektrisch rijden. Binnen tien tot vijftien jaar zijn er elektrische vliegtuigen die tussen de 6 en 40 passagiers kunnen vervoeren. Dit gaat voor een compleet nieuwe vorm van mobiliteit zorgen en daarin kan Maastricht Aachen Airport een grote rol spelen. Op dit moment zijn alle pogingen in het verleden om een lijndienst op te zetten naar bijvoorbeeld Amsterdam en Londen mislukt, omdat de regio te klein is om twee keer per dag een Boeing te vullen. Met de nieuwe elektrische toestellen lukt het wel om met volle bezetting, twee keer per dag te vliegen. Beek kan een hub worden voor elektrische toestellen. Van hieruit vliegen naar Groningen, Eindhoven, Duitsland, Frankrijk. Sneller, schoner en goedkoper dan de trein. Het past ook bij de ambitie van duurzaamheid, het reduceren van CO2-uitstoot. Bijna 80 jaar na de ingebruikname van de luchthaven zijn er grote kansen, licht aan het einde van de tunnel om van Maastricht Aachen Airport een moderne luchthaven te maken. Die kansen moeten we grijpen”, vindt Roeven.

SPECIAL

MAASTRICHT AACHEN AIRPORT


026

Wethouder Ralph Diederen:

‘ONZE LUCHTHAVEN HEEFT MOEDIGE POLITIEK NODIG’ Hoewel de naam anders doet vermoeden, ligt de Limburgse luchthaven Maastricht Aachen Airport al meer dan 75 jaar op grondgebied van de gemeente Beek. Wethouder Ralph Diederen van die gemeente streeft naar welzijn en welvaart in relatie tot de luchthaven. “Het moet hand in hand gaan.” TEKST Peter Eberson BEELD Wendy Boon

Ralph Diederen (CDA, Financiën, Bedrijven­ terreinen) is sinds vier jaar wethouder in Beek en hoopt na de verkiezingen van 16 maart nog eens vier jaar verder te mogen in die functie. “De luchthaven speelt al ruim 75 jaar een rol van betekenis voor de gemeente Beek”, zegt hij. “Als je kijkt naar onze gemeente zie je dat we een heel hoog voorzieningenniveau hebben dat je misschien niet zou verwachten bij een plaats met bijna 16.000 inwoners. Een winkelhart met nog veel speciaalzaken, twee treinstations en het grootste overdekte winkelcentrum van Limburg. Aan de ene kant van de gemeente is er de industrie van Chemelot aan de andere kant de natuur van het plateau bij Schimmert en daar tussenin hebben we de bedrijvigheid van de luchthaven die ervoor gezorgd heeft dat Beek zich economisch sterk kon ontwikkelen de afgelopen decennia.” Volgens de wethouder past bij het dossier van de luchthaven een moedige politiek. “De discussie wordt nu platgeslagen tot onenigheid over cijfers. We moeten niet als een boekhouder te werk gaan, maar moedige politiek bedrijven. Visionair te werk gaan. Leefbaarheid voor de inwoners en tegelijkertijd een economisch krachtige gemeente die kan profiteren van de luchthaven. Dat biedt kansen voor onze gemeente. Ik ben ervan overtuigd dat Beek economisch niet zo sterk was zonder de luchthaven en de bedrijvigheid er omheen.

SPECIAL

MAASTRICHT AACHEN AIRPORT

Bijna alle bedrijfskavels op Aviation Valley zijn vergeven. Bedrijven vestigen zich hier graag omdat de bereikbaarheid door een knooppunt van de autowegen A2 en A76 en de aanwezigheid van het vliegveld pluspunten zijn.” De wethouder weet dat nog veel meer bedrijven graag willen investeren, maar de discussie over de toekomst van de luchthaven zorgt wel voor onzekerheid. “Bedrijven zijn huiverig om te investeren als niet duidelijk is wat de toekomst van de luchthaven is. Dat is niet goed voor de economie, maar ook niet voor de omgeving, want investeringen in de kwaliteit van de omgeving blijven zo ook uit.” Ralph Diederen ziet vooral kansen. “Er zijn nu plannen om zonneweides aan te leggen om aan de duurzaamheidseisen te voldoen. Dan kan beter gekozen worden voor velden op het luchtvaartterrein dan dat we ze in de natuur naast het vliegveld gaan aanleggen. Ook is de luchthaven bezig om in de toekomst elektrische vliegtuigen van de luchthaven gebruik te laten maken. Maar we moeten verder durven denken. Wanneer je nu de CO2 van je vliegticket compenseert, worden daarvoor vooral bomen in het buitenland geplant. Het zou natuurlijk fijn zijn als die bomen ook in onze omgeving komen. Voor de toekomst hebben de gemeente Beek, de luchthaven en de inwoners er alle belang bij dat de welvaart die de luchthaven brengt ook wordt geïnvesteerd in de leefbaarheid in Beek. Daarbij past een luchthaven die rekening houdt met alle belangen, zeker die van de omwonenden”, besluit de wethouder.

Fonds voor schade aan daken De luchthaven, provincie Limburg en de gemeente Beek hebben een fonds opgericht om dakpannen van woningen onder de aanvliegroute van de luchthaven preventief vast te zetten. Op kosten van het fonds worden de pannen stevig vastgelegd om onveilige situaties te voorkomen. In totaal is 400.000 euro uitgetrokken. De nu voorgenomen maatregelen worden uitgevoerd in enkele gebieden ten noorden van de luchthaven waar bij 97 huizen het risico op beschadiging omlaag gebracht wordt. De luchthaven MAA zal met de betreffende bewoners contact opnemen over de uitvoering.


027

“Een luchthaven die rekening houdt met alle belangen, zeker die van de omwonenden”

Ralph Diederen

SPECIAL

MAASTRICHT AACHEN AIRPORT


028

Bijna driekwart van Limburgers ziet MEERWAARDE van luchthaven In opdracht van Nieuwsblad Transport deed onderzoeksbureau Toponderzoek een provinciaal onderzoek hoe Limburgers over Maastricht Aachen Airport (hierna MAA) denken, nu en voor in de toekomst. Hieruit blijkt dat een meerderheid van de Limburgers (71%) MAA van grote meerwaarde, meerwaarde of enige meerwaarde vindt voor Limburg. TEKST Peter Eberson Bron: Onderzoeksrapport Raadpleging Maastricht Aachen Airport, november 2021 in opdracht van Nieuwsblad Transport door Top Onderzoek.

SPECIAL

MAASTRICHT AACHEN AIRPORT


029

79% van de Limburgers die in MAA een meerwaarde ziet voor zichzelf, noemt als reden de werkgelegenheid die het vliegveld oplevert. Ook maakt het vliegveld het aantrekkelijker voor bedrijven om zich te vestigen (70%). ‘Het vliegveld voegt waarde toe aan de economie (67%) en het vliegveld is een logistiek knooppunt’(66%). Ook bereikbaarheid van het vliegveld wordt vaak genoemd als reden (75%). Gevolgd door ‘het is een fijn vliegveld om vandaan te vliegen’ (64%) en ‘ik ben er trots op dat Limburg een vliegveld heeft’ (55%). Het vliegveld zorgt voor banen 79% Het vliegveld maakt het aantrekkelijker voor bedrijven om zich te vestigen 70% Het vliegveld voegt waarde toe aan de economie 67% Het vliegveld is een logistiek knooppunt 66% Andere reden 12% Weet niet 1% Als het gaat om de toekomst van de Limburgse luchthaven heeft de meerderheid van de Limburgers (61%) de voorkeur voor groeien (31%) of gelijk blijven (30%) van MAA. Ruim één op de vijf Limburgers (21%) ziet MAA het liefst verdwijnen. Bij het groeiscenario worden de toegevoegde waarde voor de Limburgse logistieke sector (37%) en de economie (32%) relatief vaak als belangrijkste reden genoemd om voor dit scenario te kiezen. De toenemende werkgelegenheid wordt door de meerderheid (65%) genoemd in de persoonlijke top-3, maar wordt relatief weinig als belangrijkste reden genoemd. Jongeren noemen relatief vaak de mogelijke groei aan (vakantie)bestemmingen (15% versus middelbaren en ouderen beide 5%).

Het onderzoeksbureau vroeg de mening van meer dan 5.000 Limburgers en maakte bij het onderzoek gebruik van 31 Limburgse burgerpanels. Elke inwoner van Limburg kan zich aanmelden voor het burgerpanel in zijn of haar gemeente.

Mensen die het vliegveld niet of nauwelijks van waarde vinden voor Limburg noemen voornamelijk de vervuiling van het klimaat/ milieu (79%), de geluidsoverlast voor omwonenden (79%) en de gezondheidseffecten voor omwonenden (70%) als redenen. De mate waarin Limburgers wel of niet trots zijn op het feit dat de provincie een eigen vliegveld heeft loopt sterk uiteen. 45% van de Limburgers geeft aan er trots op te zijn (zeer mee eens + mee eens). Daar staat tegenover dat 28% van de respondenten niet trots is op het eigen vliegveld (zeer mee oneens + mee oneens). Een kwart van de Limburgers antwoordt neutraal (25%) of weet het niet (2%). Verschillen tussen Zuid-Limburg en héél Limburg zijn minimaal. Desondanks lijken Zuid-Limburgers iets trotser te zijn op het feit dat Limburg een eigen vliegveld heeft. Van hen geeft 50% aan (zeer) trots te zijn.

SPECIAL

MAASTRICHT AACHEN AIRPORT


030

“Als gelukregisseur streven wij naar het geluk van onze klanten”

SPECIAL

MAASTRICHT AACHEN AIRPORT

Yuri Frissen, Noud Beckers, Tim Thomas en Richard Wintjens


031

Het team van

BEUKEN’ESSERS

is dé partner voor de ondernemer Al meer dan 100 jaar helpt beuken’essers Limburgse ondernemers met verzekeringen, pensioenen, hypotheken en financieringen. Op het kantoor van beuken’essers, gevestigd op Aviaton Valley (Maastricht-Airport), noemen ze zich de “gelukregisseurs”. Zij helpen ondernemers gelukkig te zijn in het ondernemen. TEKST Peter Eberson BEELD Jeremy van Bedijk

Directeur Noud Beckers en zijn team nemen het werk uit handen waar de ondernemer niet elke dag mee bezig wil zijn. “Een ondernemer moet ondernemen en niet wakker liggen van randzaken zoals het pensioen voor zijn personeel en hemzelf, de financiering bij een bank en de vraag of hij of zij wel goed is verzekerd. Voor die zaken heeft de ondernemer beuken’essers. Wat ons anders maakt dan andere kantoren of banken is dat we nog echt met mensen om tafel gaan zitten en dit kan echt voor dezelfde prijs. Letterlijk bij de ondernemer aan tafel in zijn vertrouwde omgeving waar wij naar hem luisteren. Er hoeft geen directe aanleiding te zijn, maar wij vinden het belangrijk om regelmatig met de ondernemer te praten”, zegt Noud. Op deze manier zijn we beter geïnformeerd en dat verdien je later in de klantrelatie terug. Immers, continuïteit is ons vak en daarom zijn we primair niet transactiegericht. Collega Yuri Frissen vult aan: “Door de toegenomen digitalisering ontbreekt het persoonlijke contact bij banken en verzekeringskantoren. Het is toch gek dat je voor bijvoorbeeld een hypotheek of financiering bij een bank vooraf al vertrouwelijke gegevens digitaal moet doorsturen, zonder dat je ooit een mens persoonlijk hebt ontmoet. Dat vinden wij bij beuken’essers raar. Wij bouwen een persoonlijke relatie met de klant op, die vaak tientallen jaren teruggaat. Een klant die hier voor een eerste financiering komt bij de start van zijn bedrijf zien we later terug voor een hypotheek, pensioenregeling, verzekering of bedrijfsoverdracht. Natuurlijk, daar waar mogelijk digitaliseren wij om het voor de klant gemakkelijk te maken, maar het persoonlijk contact is wat ons drijft”, aldus Yuri.

Betrokken Ambitieus Duidelijk Bij beuken’essers werken ze met de BAD-kernwaarden. Betrokken. Ambiteus. Duidelijk. Noud Beckers: “Met deze kernwaarden als onze drijfveer maken wij financiële zaken overzichtelijk en compleet met oog voor gezin, werk en onderneming. Dit doen wij voor ondernemers onder de naam beuken’essers. Voor particuliere klanten en medewerkers van bedrijven gebruiken wij de naam b’e Financieel Fit. Wij hebben als team het doel om door te gaan waar anderen stoppen, de spin zijn in het financiële web voor onze relaties. Daar waar nodig schakelen wij andere specialisten in om het financieel geluk van onze relaties te kunnen realiseren en vooral te regisseren.” De term ontzorgen valt. Noud Beckers realiseert zich dat het gevaar bestaat dat het een loze kreet is die iedereen bezigt. “Maar als je ontzorgen echt serieus neemt, dan zul je zien dat klanten tevreden zijn”, zegt hij. Als ondernemer weet Beckers hoe belangrijk het is dat je je kunt verplaatsen in de ondernemer. Bij ons beginnen we niet met het product, dus een hypotheek of financiering, maar vragen we naar de behoefte van de ondernemer. We merken in de adviesgesprekken die we voeren met ondernemers dat het beter werkt om niet meteen over producten te beginnen. We stellen persoonlijke vragen aan de klant: ‘waar word je nu echt gelukkig van? Wat is je droom voor de toekomst? Welke wensen heb je? Waar wil je met je bedrijf naar toe?’ Als je dit soort vragen stelt, kom je er al snel achter wat er werkelijk speelt bij een ondernemer. Soms kom je aan het einde

van het gesprek tot een oplossing die heel anders is dan waar de klant aanvankelijk voor aanklopte”, vertelt Yuri. Door het vertrouwen dat klanten in beuken’essers hebben kon het bedrijf uitgroeien tot een kantoor met bijna 30 specialisten. Beuken’essers transformeerde van een traditioneel verzekeringskantoor naar een advieskantoor. Yuri Frissen: “Daarom noemen we ons gelukregisseurs. En als gelukregisseurs van onze relaties streven we naar het geluk van onze klanten.” Pas als een ondernemer zich 100 procent kan focussen op dat waar hij goed in is, is hij gelukkig. Het helpt dan dat hij weet dat al het overige goed geregeld is bij beuken’essers.

Meer informatie? www.beuken-essers.nl

SPECIAL

MAASTRICHT AACHEN AIRPORT


032

VISTA COLLEGE GEEFT ARBEIDSMARKT VLEUGELS

Niet wachten, maar meteen de lesstof in de hangar toepassen. De opleiding Luchtvaarttechniek (VISTA college) bevat namelijk veel theorie, maar bijna net zoveel praktijk. Een succesformule, zo blijkt. “De meeste studenten hebben al een baan nog voordat zij hun diploma hebben behaald.” TEKST Jeffrey Steijns BEELD Wendy Boon

Het is even zoeken tussen de expediteurs en de vliegtuigonderhoudsbedrijven, maar eenmaal in het hart van Maastricht Airport ben je er: het Aviation Competence Centre, oftewel de opleiding Luchtvaarttechniek van VISTA college. Het schoolgebouw oogt klein, maar schijn bedriegt. Eenmaal binnen tref je namelijk een rijkgevulde hangar. Een 3.500

En willen studenten méér, dan kloppen we bij onze buren aan.” De buren zijn de nabijgelegen onderhoudsbedrijven, waar de opleiding nauw mee samenwerkt. “Daarom zitten wij ook hier bij elkaar in de Aviation Valley: wij stomen gekwalificeerde arbeidskrachten klaar die bijvoorbeeld bij hen aan de slag kunnen terwijl zij de studenten af en toe het échte werk laten zien. En hebben zij onderdelen die niet meer ‘luchtwaardig’ zijn, dan geven wij die in onze hangar een tweede leven als lesmateriaal.”

“Dat is onze grootste aantrekkingskracht: het onmiddellijke perspectief op een mooie carrière” kilogram zware vliegtuigmotor, een 26 meter brede vleugel, een cockpit, een landingsgestel — allerlei onderdelen waar studenten vaak nog in dezelfde week dat ze er de theorie over leren aan mogen sleutelen. “Allemaal simulatie”, vertelt opleidingsmanager Giel Delbressine, “maar heel leerzaam materiaal om mee te werken.

SPECIAL

MAASTRICHT AACHEN AIRPORT

Perspectief

Studenten kunnen kiezen uit twee opleidings­ vormen: de bol-opleiding op niveau 3 of 4 (vijf dagen in de week school en twee keer een halfjaar een lokale of internationale stage) en de bbl-opleiding (vier dagen werk en één dag school).

De laatste variant is bijvoorbeeld voor degenen die al in de luchtvaart werken, maar nog een mbo-diploma niveau 4 of specifieke certificering tekortkomen. Welke vorm studenten ook kiezen, de focus zal voor een groot deel liggen op techniek, veiligheid én discipline. “Wij leren onze studenten sterk in hun schoenen te staan”, vertelt Delbressine. “Staat er straks een hele rits toeristen en een crew te popelen om het vliegtuig naar Mallorca te pakken, dan moet jij wel tegen de piloot durven zeggen dat hij absoluut niet mag opstijgen als jij inschat dat er iets aan het vliegtuig mankeert.” Juist die geleerde discipline maakt dat de studenten enorm gewild zijn. “De meesten hebben zelfs al een baan voordat zij hun diploma hebben behaald — in de luchtvaart, maar bijvoorbeeld ook in de procesindustrie. Dat is ook onze grootste aantrekkingskracht: niet alleen de mix tussen theorie en praktijk of de korte lijntjes binnen de opleiding, maar het onmiddellijke perspectief op een mooie carrière.”

Meer informatie? www.vistacollege.nl


COLUMN

L 033

BEELD John Peters

Sjra Puts

MAA tomorrow

Leonardo da Vinci was niet alleen kunstenaar, maar ook uitvinder en visionair. In die tijd werden zijn ideeën wellicht verguisd, als absurdistisch terzijde gelegd. Hij bouwde ze niet, maar hij tekende ze. Een specifiek iets waar hij zich voor interesseerde, was vliegen. Hij ontwierp mechanische vleugels, een parachute, een helikopter en zelfs een deltavlieger. Met de wetenschap van nu begrijpen we niet dat een mens, deze ‘homo universalis’ (1452-1519), dát toentertijd kon bedenken.

Maar laten we eens naar onze eigen luchtvaart kijken, in onze regio. Maastricht Aachen Airport staat om de zoveel keer wel op de agenda en onlangs was er zelfs sprake van dat ze onze regionale way out naar het buitenland beter konden inpakken en opruimen. Voor mij is dat een duikvlucht en het getuigt niet van veel creativiteit. ‘What if’ en ‘how else’ zijn de tovervragen in het land van creatieve denkers die steeds weer moeten prikkelen en aanzetten tot verdergaan waar het doorsnee rapport ophoudt. Rond de TEFAF zijn we in één keer het hipste vliegveld van de buurt en de stroom aan privé-jets geeft je het gevoel van Saint Tropez aan de Maas.

Wat kunnen we daarmee? Hoe kunnen we een gekruld mondhoekje toveren onder die grote Gucci-zonnebrillen? Hoe kunnen we de man in die grote limousine op het tussenruitje naar zijn chauffeur laten tikken en hem met een: ‘Stop the car’ laten uitstappen om zich te vergapen aan wat wij te bieden hebben?

Vliegt u even met me mee door droomland MAA?

Die eigenaar van dat privévliegtuig had natuurlijk al lang op een app kunnen zien dat er ruimte was voor een onderhoudsbeurt op MAA. In de aanpalende airoshop kun je de laatste snufjes bekijken en natuurlijk aanschaffen. De lokale vliegtuigdealer heeft de nieuwste modellen en occasions keurig op een rij staan en in een doorlopende VIP area worden de geïnteresseerden lekker gemaakt voor hospitality Limburgian way. Anya Niewierra krijgt het er druk mee. Vanzelfsprekend zijn er ook ‘spoedjes’. Die baas die plotseling weg moet voor ‘urgent’ business. MAA heeft daar altijd een instant take-off baan voor gereed staan waar je binnen een kwartier kunt vertrekken. Het kost wat, maar dan heb je ook wat. En als we het dan over MAA ‘tomorrow’ hebben dan kan het niet anders dan dat de nieuwste ICT gekoppeld is aan het vliegveld, maar ook aan de bezoeker. Als ik tegenwoordig een garage binnenrijd, wordt meteen mijn kenteken gescand. Op mijn app begint dan de parkeertijd te lopen. De ICT-systemen van MAA tomorrow weten al exact wie er komt, wat de (persoonlijke) wensen van dieet tot en met hospitality zijn en wat er nodig is om het verblijf veilig, aangenaam, nuttig, maar vooral onvergetelijk te laten verlopen. Hoe kan MAA de gasten optimaal ontzorgen? Wij weten al dat Limburg onvergetelijk is. Nu de rest nog!

ONDERNEMEN in Limburg SPECIAL MAASTRICHT AACHEN AIRPORT


034

034

GR8 HOTEL MAASTRICHT AIRPORT On the move? Dan ontvangen wij je graag in ons spiksplinternieuwe hotel gelegen aan de A2 naast Maastricht Aachen Airport. Het hotel is optimaal bereikbaar en biedt een fijn verblijf aan gasten die zakelijk reizen, onderweg zijn of een weekendje weg willen. TEKST & BEELD Gr8 Hotel

Bij ons mag je ‘Gr8 Service’ verwachten. Zo bieden we comfortabele 3-sterren faciliteiten met modern ingerichte kamers. Onze standaard kamer is voorzien van de nieuwste trends, een flatscreen-tv en een badkamer met fijne douche. Ben jij een echte vliegtuigspotter? Kies dan voor een kamer met uitzicht op de landingsbaan van Maastricht

SPECIAL

MAASTRICHT AACHEN AIRPORT

Aachen Airport. Voor wat extra luxe kun je kiezen voor onze Gr8 Suite. Parkeren tijdens een overnachting is gratis voor maximaal één auto. Op de dag van aankomst gaat het gratis parkeren in vanaf 12:00 uur en is geldig tot en met 11:30 uur op de dag van vertrek. Daarnaast is een heerlijk vers ontbijt bij het naastgelegen La Place restaurant inbegrepen als je bij ons boekt én dat alles voor een zeer goede prijs!

voor de mooie omgeving en het Limburgse heuvellandschap? Er bevinden zich meerdere wandelroutes in de omgeving. Maar ook de mooiste fiets- en autoroutes van Zuid-Limburg komen zo goed als langs het hotel. Deze routes brengen je bij authentieke steden en dorpen zoals Valkenburg en Epen.

“It’s Gr8 to stay with us!”

Ons hotel is centraal gelegen in Zuid-Limburg en bevindt zich op een toplocatie. Op 30 meter loopafstand sta je al in de vertrekhal van Maastricht Aachen Airport. Dus vlieg je vanaf Maastricht Aachen Airport? Dan ben je bij ons aan het goede adres! Met de auto sta je in slechts 15 minuten in het centrum van Maastricht. Kom je toch liever

Later dit jaar zal Gran Casino een nieuwe vestiging openen in ons hotel. Het casino zal voor iedereen boven de 18 jaar toegankelijk zijn. Zo kun je ook als niet-hotelgast een gokje komen wagen.

Kom je binnenkort bij ons langs? Dan zorgen wij voor een ‘Gr8 Stay’. Tot ziens bij Gr8 Hotel Maastricht Airport!

Meer informatie? www.gr8hotels.nl of volg ons op social media.


035

Dennis Schenkel, Ferry van Meggelen en Sander Ickenroth

Thinking Ahead – Moving Forward LOGISTIEKE DIENSTVERLENER HELLMANN VESTIGT ZICH OP MAA

De discussie rond het voortbestaan van Maastricht Aachen Airport woedt volop, maar dat weerhoudt Hellmann Worldwide Logistics niet om zich te vestigen op de luchthaven. De logistieke dienstverlener opende in oktober een kantoor en verwacht de komende jaren door te groeien. “Dit is voor ons een ideale uitvalsbasis”, zegt managing director Ferry van Meggelen.

‘Regionale klanten beter bedienen’ Hellmann is een van oorsprong Duits familiebedrijf met inmiddels bijna 300 vestigingen wereldwijd en meer dan 13.000 medewerkers. Gespecialiseerd in het organiseren van zee- en luchtvracht en de combinatie daarvan. TEKST Jos Cortenraad BEELD Wendy Boon

Naast Nederlandse kantoren in Rotterdam en Amsterdam staat nu ook een vlaggetje op de landkaart bij Maastricht Aachen Airport. “Deze luchthaven heeft zich de laatste jaren sterk ontwikkeld op het gebied van luchtvracht”, legt Ferry van Meggelen de keuze uit. “Maatschappijen als Emirates, Qatar en Turkish Airlines zijn hier vaste klant en dat is voor ons heel interessant. Zij vliegen op grote hubs en ontsluiten zo de hele wereld. Voor een toenemend aantal klanten in deze regio regelen wij het vervoer van goederen naar alle delen van de wereld. Veelal via luchthavens als Schiphol, Frankfurt, Brussel en Luik. Nu hier in Maastricht steeds meer lijnvluchten en charters beschikbaar zijn, en door de goede infrastructuur met land en water, is het efficiënter om daarmee te werken. Voor ons en voor onze klanten in de regio.”

ven van deze regio. “Misschien wel”, zegt Sander Ickenroth, veertien jaar werkzaam voor verschillende logistieke bedrijven op MAA en bij Hellmann verantwoordelijk voor inkomende goederen. “Maar ik weet uit ervaring dat regionale bedrijven graag zaken doen met regionale partijen. Wij kennen de transporteurs in de regio, we spreken de taal. Persoonlijk contact is een pré. Daarnaast is MAA gespecialiseerd in het afhandelen van bijvoorbeeld medische spullen, hightech en bederfelijke goederen. Hoe dichter de opdrachtgevers in de buurt zitten, des te beter het is.”

“De lijntjes zijn heel kort. Dat vind je niet bij een grote luchthaven”

Regionaal

Hellmann had natuurlijk ook in Luik een kantoor kunnen openen, dé luchtvrachtha-

Korte lijnen

En er is de snelheid en efficiëntie, vult Dennis Schenkel aan, verantwoordelijk voor de uitgaande goederen die via Hellmann worden geboekt. “Een toestel is hier heel snel in- en uitgeladen. Voor controles en overdrachten lopen we gewoon even naar de terminal, hier honderd meter verderop. De lijntjes zijn heel kort. Dat vind je niet bij een grote

luchthaven. Daar is het achter aansluiten en wachten.”

Covid

“We zoeken uit hoe een zending het snelst en goedkoopst van A naar B kan”, legt Sander Ickenroth uit. “De klant kan via een app de zending live volgen en allerlei zaken checken. Temperatuur bijvoorbeeld van de container, tijd van aankomst, enzovoort. MAA is bijvoorbeeld een hub waar veel covid-gerelateerde spullen aankomen en vervolgens naar afnemers vervoerd worden. Vaccins, tests, mondkapjes, handschoentjes, enzovoort. Alleen gecertificeerde bedrijven mogen die verwerken. MAA heeft die certificering, wij ook. Het systeem is volledig gedigitaliseerd en voor de klant ook een instrument om trends te zien en de internationale afzet te monitoren.”

Meer informatie? www.hellmann.com

SPECIAL

MAASTRICHT AACHEN AIRPORT


036


SPEE: meer 037

037

dan alleen procederen

Of het nu gaat om een zakelijk geschil of een persoonlijke kwestie: een dreigend conflict laat niemand onverschillig. Daarom geldt: hoe sneller een oplossing wordt bereikt, hoe beter. Dat merkt ook Monique Spee van SPEE advocaten & mediation: “In plaats van langlopende juridische procedures kiezen partijen steeds vaker voor mediation.” TEKST Meyke Houben BEELD Wendy Boon

Behalve in het centrum van Maastricht heeft SPEE advocaten & mediation ook een kantoor op Maastricht Aachen Airport. Symbolisch gezien de ideale vestigingsplek, want als ondernemer denkt en werkt oprichter Monique Spee met haar team letterlijk en figuurlijk grensoverschrijdend. “Sinds 2012 ben ik behalve advocaat ook gecertificeerd mediator. In die hoedanigheid breng ik partijen die een conflict hebben met elkaar in dialoog. Van particulieren tot (internationale) ondernemingen, waarbij communicatie in de Engelse of Duitse taal geen enkel probleem is. Vaak leidt mediation tot een oplossing, zonder dat een juridische procedure noodzakelijk is.” Niet altijd gaat mediation om een puur juridische kwestie. Soms vormen verstoorde interpersoonlijke relaties het onderliggend probleem. Monique: “Daarbij spelen bijvoorbeeld cultuurverschillen of gebrekkige communicatie een rol. Zo hebben we een mediationtraject gehad met een Nederlandse manager die in conflict was gekomen met de CEO van zijn bedrijf, een van oorsprong Aziatische onderneming met een vestiging in Nederland. De manager was gewend om vrij direct te communiceren, maar de CEO voelde zich daardoor in zijn eer aangetast en verwachtte meer respect van zijn medewerker. Samen zijn we gaan kijken waar het in de communicatie was misgegaan. Door dat

“Mediation leidt vaak tot een oplossing, zonder dat een juridische procedure noodzakelijk is”

Monique Spee

probleem te adresseren, kregen beide partijen meer begrip voor elkaar. Zo hebben we door middel van mediation de angel uit het conflict gehaald en is het tot een oplossing gekomen.” Graag wil Monique de indruk wegnemen dat mediation ‘soft’ zou zijn en bijvoorbeeld alleen geschikt voor familierechtelijke kwesties. “We mediaten veel zakelijke geschillen, bijvoorbeeld in het kader van een arbeidsrelatie, verstoorde verhoudingen tussen aandeelhouders of mede-eigenaren van een onderneming, waarbij we natuurlijk altijd toetsen of de bereikte oplossing ook juridisch houdbaar is. Als je naar de rechter stapt, kan een procedure heel lang duren. Dat leidt niet alleen tot onzekerheid, maar is ook slecht voor de onderneming. Bij mediation houd je de doorlooptijd in eigen hand. Dat je samen

onder professionele begeleiding van een mediator in gesprek gaat, werkt bovendien vaak de-escalerend.“ Bij elke nieuwe case kijken Monique en haar team waar de cliënt het meest bij is gebaat. “We zoeken altijd naar de beste oplossing. Soms is dat mediation, maar het kan ook ‘advocatuurlijke’ advisering zijn. Ons handelsmerk daarbij is dat we proactief met de cliënt meekijken en naar praktische oplossingen zoeken. Maar waar nodig wordt de gang naar de rechtbank uiteraard niet geschuwd.”

Meer informatie? www.spee-advocaten.nl

SPECIAL

MAASTRICHT AACHEN AIRPORT


Maastricht Upper Area Control Centre:

50 JAAR PASSIE EN INNOVATIE

CYCLOON HOLLAND

verzorgt vliegtuigonderhoud én vliegopleidingen

Een halve eeuw geleden, op 29 februari 1972, startte EUROCONTROL Maastricht Upper Area Control Centre (MUAC) haar operaties op Maastricht Aachen Airport. TEKST & BEELD Eurocontrol

MUAC is een luchtverkeersleidingscentrum dat verantwoordelijk is voor de veiligheid van vluchten boven de 7,5 km boven België, Nederland, Luxemburg en Noordwest-Duitsland. Dit is een groot grensoverschrijdend gebied, wat betekent dat MUAC 17% van het Europese luchtverkeer afhandelt, zo’n 1,9 miljoen vluchten per jaar (pre-covid-cijfer), inclusief militair verkeer in het Nederlandse en Duitse verantwoordelijkheidsgebied. Met 750 medewerkers uit 32 verschillende landen is het een echte internationale organisatie. De helft van het personeel bestaat uit luchtverkeersleiders die ervoor zorgen dat vliegtuigen altijd op veilige afstand van elkaar blijven. De andere helft zijn hooggekwalificeerde ingenieurs en experts die haar activiteiten ondersteunen. MUAC is er vast van overtuigd dat het hebben van medewerkers met verschillende achtergronden de sleutel tot succes is. Het gepassioneerde personeelsbestand brengt een betere, snellere en innovatievere aanpak met zich mee. Daarom is het geen verrassing dat MUAC gedurende de vijf decennia van zijn geschiedenis algemeen wordt beschouwd als een pionier op het gebied van nieuwe systemen en technologieën in de luchtvaartindustrie. Vandaag viert MUAC 50 jaar succesvolle operaties en kijkt uit naar de volgende halve eeuw.

Meer informatie? www.eurocontrol.int/muac of www.instagram.com/maastricht_atc/

SPECIAL

MAASTRICHT AACHEN AIRPORT

Als je vliegtuigen onderhoudt en een vliegschool runt, kun je natuurlijk niet zonder vliegveld. Maar waarom koos Cycloon Holland voor Maastricht Aachen Airport? TEKST Monique Breemen BEELD Wendy Boon

Het antwoord op die vraag is voor bedrijfsleider Roel Waucomont zo klaar als een klontje. “Maastricht Aachen Airport ligt heel centraal en is van ’s morgen vroeg tot ’s avonds laat open. Daardoor zijn we goed bereikbaar en ontzettend flexibel. Dat stellen onze klanten enorm op prijs.” Piloot en vliegtuigmonteur worden was voor Roel een jongensdroom. Een droom die in vervulling ging. En ook al is hij inmiddels bedrijf­sleider, hij werkt nog steeds als monteur en is met regelmaat in de lucht te vinden. Cycloon Holland onderhoudt en repareert kleine privévliegtuigen en ondersteunt bij de aan- en verkoop. Daarnaast herbergt het bedrijf een erkende vliegschool. Je mag Cycloon Holland dus gerust allround noemen. “We kennen elk type vliegtuig van binnen en van buiten”, vertelt Roel. “De mensen die hier werken zijn gedreven en besmet met het lucht­­­vaartvirus. Kwaliteit, veiligheid en goed overleg met onze klanten staan voor ons voorop. Het gaat bij vliegtuigonderhoud of vliegtuigaanschaf altijd om grotere bedragen. Daar moet je zorgvuldig over afstemmen. Klanten moeten precies weten wat ze kunnen verwachten. Dus daar investeren we bewust in. Want een tevreden klant is net zo mooi als een perfecte landing.”

Meer informatie? www.cycloonholland.nl


WELKE MENSEN GAAN HET WERK DOEN?

039

Limbourg & Partners, gespecialiseerd in werving, selectie en bemiddeling van hbo- en wo-professionals, is bijna 25 jaar gevestigd bij de luchthaven. “Het is een prima locatie, uitstekend bereikbaar, vlak bij de A2. Makkelijk uit te leggen ook, want er is niemand die het vliegveld niet kan vinden.” TEKST Lieke Rijkx BEELD Wendy Boon

Een ander voordeel van de locatie is dat een groot aantal leveranciers van Limbourg & Partners zich er ook bevindt. Directeur Harry Kikken: “Onze jurist, onze accountant, het bedrijf dat onze IT-infrastructuur onder de loep nam, onze systeembeheerder en de dealer van een deel van onze bedrijfswagens.” Zo vast als de locatie van het hoofdkantoor, zo beweeglijk is de huidige arbeidsmarkt. Waar een advertentie vroeger nagenoeg voldoende was, moeten de consultants nu veel meer werk doen ‘aan de voorkant’ van

het recruitmentproces om de juiste mensen aan te trekken, want de krapte is groot. Directeur Jacco Kempen: “We zetten onder andere slimme software tools in en zijn veel actiever op social media. In het verleden gebeurde het wel eens dat 180 mensen op een directeursfunctie reageerden. Dat kunnen we ons nu niet meer voorstellen.”

managers) is groot. Zowel in de private als de publieke sector speelt vergrijzing daarbij een belangrijke rol. Vooral de benadering van kandidaten en de wijze van werving zijn veranderd. Kempen: “HR-afdelingen keken vooral naar binnen, nu treden ze meer naar buiten. Met employer branding en employee journeys presenteren ze zich als aantrekkelijke werkgever en gastvrije organisatie waar de klant centraal staat. Maar voor wie zijn de parkeerplaatsen het dichtst bij de ingang?

Van diploma naar vaardigheid

Een belangrijke trend voor het werven van professionals is de verschuiving van diploma’s naar competenties. Kikken: “Het zaligmakende karakter van een diploma is er wel af. Wie de juiste vaardigheden heeft, kan zich bij de werkgever verder specialiseren. Daarom blijft het wel moeilijk om kandidaten te vinden voor technische functies. Daar blijven bepaalde techniekgerelateerde diploma’s noodzakelijk.” Wat ook anders is dan in de beginjaren is het soort functies om in te vullen. Functies die eerder nog niet bestonden. Kempen: “Deze regio investeert in het binnenhalen van innovatieve bedrijven, bijvoorbeeld op Brightlands, maar welke mensen gaan dat werk doen? Daar komt bij dat we terugkomen van het jarenlange outsourcen. Nu grondstoffen duurder en onderdelen schaarser worden, willen we veel dingen weer zelf doen. Maar daar zijn wel mensen voor nodig. Er wordt hard gewerkt aan het laten aansluiten van opleidingen op werk, maar het blijft onvoldoende. Welke beroepen zijn er over tien jaar?”

“Limbourg & Partners biedt startbanen en landingsbanen”

Parkeerplaats

De vraag in de regio naar personeel (kwartiermakers, controllers, engineers, HR-

Limbourg & Partners werft daarom steeds vaker internationaal. Kikken: “Maar het wordt ons niet makkelijk gemaakt. We zijn zogenaamd één Europa, maar probeer maar eens een Duitser aan het werk te krijgen in Nederland. Laat staan iemand van buiten de Europese Unie. Juridisch en fiscaal blijft er volop werk aan de winkel. Gelukkig zijn wij optimistisch ingesteld. We trachten met alle ontwikkelingen mee te bewegen om de beste match te maken voor onze klanten, zowel organisatie als kandidaat vanuit ons kantoor in Maastricht Airport alsook Doetinchem en Dusseldorf. Meer informatie? www.limbourg.eu

SPECIAL

MAASTRICHT AACHEN AIRPORT


040

Directeur Rob van de Wiel:

‘MECC MAASTRICHT heeft vliegveld in de regio nodig’

MECC Maastricht investeerde de afgelopen twee jaar, samen met provincie Limburg en de stad Maastricht, 50 miljoen euro in het vernieuwen van het congrescentrum. Een verbouwing die vooral is gedaan om internationale congresbezoekers naar Maastricht te trekken. De aanwezigheid van Maastricht Aachen Airport is cruciaal, zegt directeur Rob van de Wiel van het MECC TEKST Peter Eberson BEELD Wendy Boon

Een officiële opening van het vernieuwde MECC is na twee keer uitstellen als gevolg van de coronacrisis van de baan, maar dat neemt niet weg dat het grootste Limburgse beurs- en congrescentrum klaar is voor de toekomst. Dit jaar is in juni eindelijk weer de internationale kunstbeurs TEFAF. Die beurs vindt plaats terwijl tegelijkertijd in een ander deel van het MECC tenminste twee maanden de spektakelmusical Dagboek van een Herdershond draait. “Door de gedane investeringen kunnen we nu meer producties tegelijkertijd hosten”, vertelt Rob van de Wiel. “Dat kon al heel goed in ons hallencomplex maar nu ook in het vernieuwde congresgebouw. Om je een indruk te geven: een congres met 5000 bezoekers is voor het nieuwe MECC geen probleem. De stad Maastricht en de provincie Limburg, hebben fors geïnvesteerd om dit mogelijk te maken. We merken in de congreswereld dat er weer veel belangstelling is om elkaar fysiek te ontmoeten. De verwachting is dat we dit jaar

SPECIAL

MAASTRICHT AACHEN AIRPORT

weer de nodige internationale congressen naar de stad kunnen halen. Voor ons is er daarom een afhankelijkheid van de Limburgse luchthaven. En belangrijker nog is een lijnverbinding met een ander internationaal vliegveld. Met beursorganisatoren maken we contractuele afspraken over bereikbaarheid en daarbij telt de aanwezigheid van een vliegveld in de regio zwaar. Een regio die geen vliegveld heeft, blijft economisch achter. Vanaf april is er weer een directe verbinding tussen Maastricht en Londen. Dat is goed nieuws voor de regio. Als je je als Europese stad in het hart van Europa wilt profileren moeten mensen in het buitenland kunnen zien dat de naam van je stad is verbonden aan een luchthaven”, aldus Van de Wiel. De MECC-directeur wijst op het economisch belang van de luchthaven voor de regio. “Het is een interessante vestigingsplaats voor bedrijven. Voor oondernemingen die de luchthaven gebruiken om goederen te


041

vervoeren, maar ook voor bedrijven die zich er vestigen vanwege de ligging. Ik hoop dat in de toekomst Schiphol een rol kan gaan spelen bij de Limburgse luchthaven. Schiphol is druk en zoekt ruimte. Maastricht Aachen Airport kan daarbij helpen en heeft nu al een prominente nationale positie met zowel passagiersvluchten als vrachtvluchten. Een unieke combinatie die we moeten koesteren. Er gaat een enorme economische spin-off uit van de luchthaven. Niet alleen het MECC profiteert van MAA tijdens de TEFAF. Ook de stad en de regio hebben er baat bij. Maastricht is een zeer internationale stad. Kijk naar de universiteit waar een groot gedeelte van de studenten uit het buitenland komt. Daarnaast zijn grote internationale bedrijven gevestigd in de regio zoals SABIC, Medtronic en bijvoorbeeld Eurocontrol.”

Het MECC heeft er veel vertrouwen in om met de stad en regio de internationale ambitie gezamenlijk verder vorm te geven en daarom was het essentieel om een kwalitatieve impuls aan het gebouw te geven “Behalve het congresgedeelte hebben we ook een nieuwe bar, genaamd Bar Bistro Saam. Een prachtig en goed bereikbaar restaurant met heel veel respect voor het regionale product bij de internationale bezoeker. Door de ligging op de Brightlands Maastricht Health Campus hopen we op die plek ook een ontmoetingsplek te creëren voor medewerkers van de campus. Maar ook locals zijn uiteraard welkoom.

de Jaarbeurs Utrecht. En we zijn nu zelfs genomineerd voor beste Internationale beurslocatie. Criteria zijn onder meer de voorzieningen, maar vooral ook bereikbaarheid. Met zo’n nominatie zetten we Limburg weer internationaal op de kaart. We moeten niet terugkijken, maar bouwen aan een internationale toekomst”, besluit directeur Rob van de Wiel.

Meer informatie? www.mecc.nl

Recent werd het MECC verkozen tot beste congreslocatie van Nederland. “We eindigden nog voor Ahoy Rotterdam en

‘De luchthaven zorgt voor een enorme economische spin-off’

Rob van de Wiel


042

Collins Aerospace Maastricht:

WERELDWIJD

expertisecentrum propelleronderhoud Dat we weer meer gaan vliegen, is goed nieuws voor Collins Aerospace. Het bedrijf op Maastricht Aachen Airport is namelijk wereldwijd hét expertisecentrum voor propelleronderhoud. TEKST Meyke Houben BEELD Collins Aerospace Maastricht

Precies veertig jaar geleden vestigde Collins Aerospace Maastricht zich op Maastricht Aachen Airport. Voor het bedrijf, dat onderdeel is van het wereldwijde Raytheon Technologies-concern, een prima uitvalsbasis. De vestiging zit dicht bij collegaaerospacebedrijven, met een uitstekende centrale ligging ten opzichte van de grote vliegvelden in de Benelux. “Wij repareren vliegtuigonderdelen voor militaire- en burgerluchtvaartmaatschappijen. We leveren rechtstreeks aan de operators van de vliegtuigen of doen expert reparaties voor andere onderhoudsbedrijven”, vertelt general manager Armand Frenken. “Onze specialiteit is het herstellen van propellers en propelleronderdelen. Verder repareren wij verlichtingssystemen, elektronica-onderdelen, airmanagementsystemen en fuel control systems. We hechten aan kwaliteit en een hoog serviceniveau. Om te voorkomen dat een vliegtuig te lang aan de grond staat, moeten we een gerepareerd onderdeel zo snel mogelijk terug kunnen sturen. Daarvoor hebben we ook een support team, dat 24/7 bereikbaar is om in noodgevallen reserve-onderdelen te leveren.”

WIJ ZIJN MAA! Opgericht in 1945 als steunvliegveld voor de geallieerden is Maastricht Aachen Airport vandaag de dag de enige regionale luchthaven in Nederland waar we passagiers én vracht vervoeren. De strategische ligging in het hart van de Euregio en onze oorsprong als steunvliegveld, vormen de kern van ons bestaan: een compacte, overzichtelijke luchthaven voor onze provincie, voor Nederland én voor de Euregio. Naast passagiers én vracht kent de luchthaven een maintenanceboulevard voor vliegtuigen en helikopters en een opleidingscentrum voor luchtvaarttechniek en luchtvaart­dienstverlening. Een volledig en divers plaatje, waarbij elke dag anders is. Dat zorgt voor werk met een verhaal. Werk waar onze collega’s trots op zijn. Ze stellen zich graag aan je voor:

“First class service zit in ons DNA”

Collins Aerospace denkt de komende jaren verder te groeien. “Onze 114 medewerkers zijn gemiddeld 18 jaar bij ons in dienst”, zegt Frenken. “Dat is een goed teken, maar we zijn ook op zoek naar vers bloed. Gelukkig hebben we intensief contact met de studenten vliegtuigtechniek van het Vista College.” Door covid is het aantal reparaties bij Collins Aerospace gedaald van 9000 naar 7000 units per jaar. Maar nu durft Frenken weer vooruit te kijken: “Er is licht aan het eind van de tunnel.”

Meer informatie? ww.collinsaerospace.com

Rob Scholtes,

On Scene Commander Luchthavenbrandweer: “Ik werk nu bijna 21 jaar op de luchthaven. Ik ben in 2001 begonnen als afhandelings­medewerker. Ik deed de netten om de vliegtuigplaten met vracht, ik sorteerde vracht uit en laadde deze in en uit de vliegtuigen. Naderhand bouwde ik ook de vliegtuigplaten op. Je moet dan rekening houden met het gewicht van de vracht en dat deze in het vliegtuig past op de toegewezen positie. In die tijd was de brandweer voor velen een neventaak, naast de reguliere werkzaamheden. Dat wilde ik ook! Nadat ik de benodigde opleidingen had afgerond kwam ik fulltime terecht bij de brandweer. Nu als On Scene Commander. De afwisseling maakt dit echt mijn werk. Mijn MAA.”


043

Danielle Bons,

Medewerker Security “Ik heb altijd in de luchtvaart gewerkt. Na mijn opleiding Luchtvaartdienstverlening (nu Vista) ben ik in 2010 via Schiphol en Heathrow op MAA geland. Van groot en onpersoonlijk naar kleinschalig en knus. Eerst als grondstewardess B, toen grondstewardess A en nu ik toe ben aan wat meer structuur als medewerker security bij het Passenbureau. Ontzettend afwisselend én verantwoordelijk werk want ik zorg onder andere voor de toetsing en screening van luchthavenpashouders. Deels administratief, maar met klantcontact. Mijn collega’s en ik werken hier omdat we van de luchtvaart houden. En van MAA. We proberen hier met hart en ziel iets moois neer te zetten en iets positiefs te doen. Dit is mijn werk. Dit is mijn MAA.”

Erwin Keulders, Shiftleader Ramp

“Nadat ik door omstandigheden stopte met mijn eigen dakdekkersbedrijf, bleef de vacature voor afhandelingsmedewerker bij MAA de revue passeren. Ik had er nooit over gedacht bij een luchthaven te werken, maar iets triggerde mij. Sinds 1,5 jaar werk ik nu hier en ben ik van afhandelingsmedewerker doorgegroeid naar shiftleader. Ik stuur een team aan dat zorgt voor het goed, snel én veilig laden en lossen van vliegtuigen. Ik had nooit gedacht dat dit werk zo gevarieerd was! Elke dag is hier anders. En elke vlucht is anders. Ik moet dan ook voortdurend in het moment besluiten nemen en naar de situatie handelen. Dat maakt mijn werk ontzettend uitdagend. Dit is mijn werk. Mijn MAA.”

Kevin van Loo,

Airport Authority Officer: “Sinds 2017 werk ik op MAA. Ik zag dat de luchthaven zich steeds verder ontwikkelde en wilde daar onderdeel van zijn. Ik heb één jaar bij de afhandeling gewerkt en toen met succes intern gesolliciteerd bij de afdeling Airport Authority. Mijn collega’s en ik zorgen voor de veiligheid op de luchthaven en houden hiervoor toezicht op het totale proces. Door middel van gesprekken en soms ook handhaving proberen we calamiteiten te voorkomen en een veilige omgeving te waarborgen. Zowel bij vliegtuigen als bij persoonlijke ongevallen. Ik zet me 100% in voor MAA omdat ik weet hoe we met z’n allen de schouders eronder zetten om het tot een succes te maken. Ik heb mijn droombaan gevonden. Dit is mijn werk, dit is mijn MAA.”

Wil jij ook werk met een verhaal? We zoeken voor

verschillende afdelingen versterking. Kijk op www.maa.nl/vacatures.

SPECIAL

MAASTRICHT AACHEN AIRPORT


MAATWERK VOOR UW MAGAZIJN

• • • •

VALKENBURG A/D GEUL

|

T +31 43 609 91 70

|

HEFTRUCKS MAGAZIJNTRUCKS MAGAZIJNINRICHTING SCHROB EN VEEGMACHINES

WWW.MITSUBISHIFORKLIFT.NL


EQUANS

koploper in energietransitie

045

“Betrouwbaarheid, betaalbaarheid en duurzaamheid gaan hand in hand”

‘Welke duurzame impact wil jij maken?’ Dit is de eerste vraag die je je als organisatie moet stellen, aldus Ruud Vleugels, directeur Energy & Utility Partners bij EQUANS. De doelstellingen uit het Klimaatakkoord zijn een gezamen­ lijke verantwoordelijkheid, waarin ieder bedrijf en individu het verschil kan maken. Elke dag werken we bij EQUANS aan het realiseren van duurzame oplossingen bij onze klanten, waarmee we ons allemaal een stapje dichter bij de wereld van morgen brengen. Ruud Vleugels TEKST & BEELD EQUANS

Roadmap naar verduurzaming

Veel organisaties hebben duurzame ambities, maar weten niet altijd welke route ze moeten volgen om die ambitie waar te kunnen maken. Welke stappen zet je richting energiebesparing of een lagere CO2-uitstoot? Ruud Vleugels: “Voor ons is een duurzame transitie veel meer dan een alleen technische uitdaging. Het is een maatschappelijk vraagstuk. We beginnen daarom bij de vraag: ‘Wat is je langetermijnvisie en welke impact wil je maken?’ Dat is ons uitgangspunt. Vervolgens gaan we stapsgewijs een route bepalen die past bij de organisatie, je eigen roadmap. Door het huidige energieverbruik en de opwekking te analyseren schetsen we passende scenario’s en mogelijkheden. Na de analyse maken we afspraken. Dat is altijd maatwerk. Bijzonder is dat we daarna niet alleen de implementatie en realisatie van de gekozen maatregelen op ons nemen, maar ook zorgen dat

alles blijft werken zoals besproken. En indien nodig kunnen we daarbij ook een slimme financiële constructie aanbieden. Onze klanten krijgen de garantie op leveringszekerheid én op besparing.”

Duurzaamheid en betaalbaarheid hand in hand EQUANS helpt als technische partner bedrijven in diverse sectoren actief verduurzamen. En dat onze aanpak effectief is blijkt wel uit de langdurige samenwerking met klanten zoals Envida, Holland Casino, Sibelco en het Zuyderland ziekenhuis in Sittard. Zuyderland kan rekenen op technische expertise voor het beheer en onderhoud, optimalisatie van het energieverbruik en een duurzame utility levering middels een exploitatiecontract. Het gespecialiseerde team van EQUANS garandeert beschikbaarheid van levering van utilities zoals stroom en water. Garanties op betrouwbaarheid,

betaalbaarheid en duurzaamheid gaan hand in hand.

Vandaag, morgen en in de toekomst

Vanuit EQUANS willen we voorop lopen in de energietransitie. EQUANS, voorheen ENGIE Services, biedt integrale oplossingen en diensten, passend bij de behoeftes van klanten. Dit alles doen wij dankzij onze 5.500 specialisten die ook vanuit onze vestiging bij Maastricht Aachen-Airport iedere dag weer klaarstaan om klanten te helpen met innovatieve en duurzame technische oplossingen. Vandaag, morgen en in de toekomst.

Meer informatie? www.equans.nl

SPECIAL

MAASTRICHT AACHEN AIRPORT


046

Ceriel Roland en Mischa Walraven nieuwe eigenaren

Nieuwe directie KREUZE kiest voor stabiele groei Wisseling van de wacht bij een van de bekendste communicatiebedrijven van Zuid-Nederland. Sinds 1 januari vormen de 37-jarige Mischa Walraven en de 35-jarige Ceriel Roland de nieuwe directie van Kreuze. De kersverse eigenaren willen met behoud van het DNA van Kreuze én het familiegevoel, het bedrijf stabiel laten groeien. TEKST Peter Eberson BEELD Jean-Pierre Geusens

De twee nieuwe directeuren, die allebei al jaren bij Kreuze werken, nemen het stokje over van Noël Luijten als eigenaar en Lou Dolmans, die de afgelopen vijf jaar directeur was. “Het was mijn opdracht om voor de toekomst te zoeken naar opvolgers om Kreuze ook de komende 25 jaar te laten groeien”, zegt Dolmans. “Ik weet zeker dat we met Mischa en Ceriel de juiste personen gevonden hebben om Kreuze te leiden.” Dolmans blijft op de achtergrond nog zijdelings betrokken als ambassadeur. Binnen het directieteam is Mischa Walraven algemeen directeur en Ceriel Roland technisch directeur.

Medewerkers werken deels thuis en deels op kantoor. Dat zal in de toekomst zo blijven, maar zorgt wel voor risico’s, omdat gegevens in verkeerde handen kunnen komen. Cybersecurity speelt een belangrijke rol. Je wil als bedrijf niet dat je gehackt wordt omdat iemand thuis een onbeveiligd wifi-netwerk heeft of ransom software op zijn laptop krijgt. Wij helpen bedrijven met een totaaloplossing voor (mobiele) communicatie en beveiligd werken. Security-awareness wordt steeds belangrijker. Kreuze zorgt ervoor dat het personeel het belang snapt van veilig werken. Als je uitlegt wat de gevolgen zijn als je niet regelmatig je wachtwoord wijzigt, dan zijn mensen zich meer bewust van de risico’s”, zegt Walraven.

“In het begin van de pandemie was het grappig als er een hond in beeld kwam”

Het Limburgse telecombedrijf, gevestigd op Maastricht Aachen Airport, biedt communicatie-oplossingen aan voor kleine en grote bedrijven. Complete ontzorging van de klant staat daarbij voorop. Ceriel: “We zitten in een snelle en continu veranderende markt. Digitale ontwikkelingen zorgen voor nieuwe manieren van communiceren. Corona heeft daar nog een schepje bovenop gedaan. Ineens moesten we allemaal thuis kunnen werken en communiceren met het bedrijf en collega’s. Dat heeft voor een versnelling gezorgd in werken op afstand.” Mischa Walraven vult aan: “Sinds corona is er sprake van een hybride-model.

SPECIAL

MAASTRICHT AACHEN AIRPORT

Volgens Ceriel Roland gaan techno­ logische ontwikkelingen vaak zo snel dat menig medewerker van een bedrijf dit niet kan volgen en afhaakt. “Wij vinden het belangrijk om vooral naar de gebruiker te kijken. Die moet met nieuwe systemen werken en moet dus ook goed opgeleid worden. Maar we gaan nog verder. Zo kijken we ook naar Teams-etiquette. Hoe moet je je in een digitale meeting gedragen? In het begin van de pandemie

Mischa Walraven, Ceriel Roland en Lou Dolmans


047

vonden we het grappig als er een hond in beeld kwam of kinderen op de achtergrond zaten, maar inmiddels is Teams of Zoom een serieus onderdeel van het werk en wil je als bedrijf ook een professionele uitstraling in Teams. Daar geven we trainingen in.” Bij Kreuze werken rond de 35 professionals. De nieuwe directie heeft de ambitie om op een gezonde manier te groeien, net als de afgelopen twee decennia. Mischa: “We hebben onze visie voor de komende jaren vastgelegd. Een grote rol is daarin weggelegd voor onze bestaande klanten. We willen de binding met hen vergroten, willen toe naar een nog grotere klanttevredenheid. Kijken hoe we onze klanten nog beter kunnen helpen in een dynamische communicatiewereld.

We kiezen voor een stabiele groei, met oog voor het DNA van Kreuze. We zijn een zelfstandige onderneming, ontstaan als familiebedrijf. Onze medewerkers zijn erg betrokken. Dat gevoel van samen voor de klant is sterk en is ook de kracht van Kreuze. Waardevol in contact is ons motto en zo moet de klant dat ook blijven ervaren”, aldus de algemeen directeur.

Meer informatie? www.kreuze.nl

SPECIAL

MAASTRICHT AACHEN AIRPORT


048

048

LEXQUIRE TAX & LAW:

SPECIAL MAASTRICHT AACHEN AIRPORT

EEN BEWEZEN WAARDE

Juridische vraagstukken worden steeds complexer. Particulieren laten zich niet meer leiden door grenzen terwijl de grensoverschrijdende handel toeneemt. Er is duidelijk behoefte aan gespecialiseerd internationaal advies. LexQuire Tax & Law heeft als kantoor alle diensten onder een dak verenigd en een grensoverschrijdende groei ingezet. TEKST LexQuire BEELD Ilse Reumkens

Grensoverschrijdend

Eind 2020 opende LexQuire een nieuwe hoofdvestiging op het kantorenpark van Maastricht Aachen Airport. Inmiddels werkt het bedrijf nauw samen met haar Belgische, Franse en Duitse collega’s om aan de internationale klantvraag te voldoen. Met vestigingen in Heerlen, Düsseldorf, Parijs, Brussel en Maastricht-Airport is LexQuire uitgegroeid tot een serieuze juridische dienstverlener in het grensoverschrijdende verkeer. En als de zaak dat vraagt, wordt er samengewerkt met advocaten- en notariskantoren uit het internationale netwerk.

One-stop-shop

In de Randstad is het al jaren heel gewoon om alle expertises op juridisch, fiscaal en notarieel vlak te bundelen. In Limburg is LexQuire de eerste. Het team bestaat uit (kandidaat-) notarissen, advocaten, Rechtsanwälte en belastingadviseurs. De professionals kennen elkaar, voelen en vullen elkaar goed aan en werken als dat nodig is nauw met elkaar samen. Met deze one-stop-shop benadering en grensoverschrijdende blik is LexQuire in staat een passend antwoord op complexe (internationale) vraagstukken te leveren.

SPECIAL

MAASTRICHT AACHEN AIRPORT

Betrokkenheid

LexQuire adviseert particulieren en (middel) grote MKB-ondernemingen die voornamelijk gevestigd zijn op Nederlands-Duits grondgebied en zich richten op buitenlandse handel. Afhankelijk van de aard en complexiteit van de situatie wordt een multidisciplinair team samengesteld om het beoogde resultaat te waarborgen. Bovendien dragen de adviseurs graag pro-actief bij aan de ontwikkeling van commerciële kansen en strategieën. De specialisten bezitten juridische expertise aan weerszijden van de grens. Ook praktisch en zakelijk bewustzijn, kennis van de lokale markt èn echte betrokkenheid ontbeert hen niet.

Als geen ander weten de professionals van LexQuire daarmee bestaande cultuurverschillen te overbruggen.

Bewezen waarde

De markt vraagt steeds meer naar internationaal georiënteerde juridische specialisten. Door hierop in te spelen en door de bundeling van de verschillende deskundigen onder één noemer zijn de juridische dienstverleners van LexQuire Tax & Law een bewezen waarde.

Meer informatie? www.lexquire.nl


COLUMN BEELD Arnaud Nilwik

V 0 04 49 9

Patrick Vroomen en Rob Meesen

Besturen is beslissen in onzekerheid

Vliegen en technologie zijn sinds mensenheugenis sterk met elkaar verbonden. Het verhaal over de uitvinder Daedalus en zijn zoon Icarus uit de Griekse mythologie ging al over de pogingen van de mens om net als vogels het luchtruim te beheersen. De wijsheid van deze mythe leerde ons rekening te houden met de risico’s van menselijke overmoed en de natuurlijke grenzen van de technologie te respecteren. De allereerste keer dat de mens met behulp van technologie vloog (en het kon navertellen) was op 17 december 1903. Het toestel van de gebroeders Wright bleef twaalf seconden in de lucht en legde een afstand van 36,6 meter af. De eerste commerciële vlucht van de KLM werd op 17 mei 1920 uitgevoerd vanuit Londen naar Amsterdam. Op 26 april 1957 werd de N.V. Luchthaven Zuid-Limburg opgericht voor het ontwikkelen en exploiteren van het in 1953 officieel aangewezen burgerluchtvaartterrein. In 2022 is het mogelijk om vanaf MAA betaalbaar te vliegen naar dertien bestemmingen binnen Europa.

De combinatie van falende technologie en verkeerde keuzes van piloten is net als bij de mislukte vlucht van Icarus in de oudheid vaak de klassieke reden van rampen. En dat patroon zien we ook bij ICT-projecten van de overheid. De afgelopen tijd lijkt het wel dat ICT in plaats van de oplossing het probleem is. Zo kan de Nederlandse regering de in het regeerakkoord afgesproken verlaging van het btw-tarief op groente en fruit voorlopig niet doorvoeren vanwege de gammele ict-systemen van de Belastingdienst die in geen enkel opzicht de naadloze performance halen van de streaming- en platformdiensten van de 21ste eeuw. Ook de nieuwe omgevingswet werd kortgeleden weer uitgesteld vanwege de complexe ICT-infrastructuur. Er is weinig wendbaarheid voorhanden ondanks de agile aanpak van de ICT-leveranciers. En zo vervliegen de huidige ambitieuze plannen door de besluiten die bestuurders zonder visie in het verleden namen over een toekomstbestendige infrastructuur.

Change. Before you have to.

De bestuurders in Limburg staan momenteel voor een historisch besluit over de materiële infrastructuur van de toekomst. De toekomst van MAA, de (Eu)regionale economie en de werkgelegenheid staan op het spel. MAA behoort met Schiphol tot de enige twee vrachtluchthavens van Nederland. MAA sluiten is ook een risico voor de BV Nederland aangezien Schiphol niet mag uitbreiden. Als we MAA sluiten of knevelen ter bescherming van het milieu en leefklimaat, dan moeten we om dezelfde redenen ook de A2 en de Maas afsluiten. Voor de besluitvorming over de toekomst van MAA is technologie gelukkig geen faalfactor, maar liggen de risico’s volledig op het menselijke vlak. Besturen is beslissen in onzekerheid, maar één ding staat vast: voor een goed overzicht van de situatie moet je het perspectief van een vogel innemen.

ONDERNEMEN in Limburg SPECIAL MAASTRICHT AACHEN AIRPORT


James Leliveld en Erik Stroink

050

INSTAPKLAAR

NETWERKEN

DOORPAKKERS!

Mr. James Leliveld (Leliveld Advocaten) ontmoet, mede door zijn werk als advocaat, vaak markante Limburgse ondernemers, die van aanpakken weten en zich staande houden in het soms roerige ondernemersleven. Echte doorpakkers. Leliveld is advocaat op het gebied van ondernemingsrecht en heeft dus regelmatig te maken met bedrijfsjuridische vraagstukken, zoals bijvoorbeeld contractenrecht, overnames, startups, aandeelhouderskwesties en herstructureringen. In deze serie ontmoet hij ondernemers uit zijn netwerk. Dit keer: ondernemer Erik Stroink.

ONDERNEMEN in Limburg


Geboren en getogen in Leiden voelt hij zich, meer dan twintig jaar geleden geland in Maastricht, méér dan thuis in Limburg. Import-Maastrichtenaar Erik Stroink heeft hier tegenwoordig zelfs twee bedrijven: kunstgalerie Artichoque Art en netwerkorganisatie Business Link Builders, die bedrijven aan elkaar linkt en flexibele werk- en vergaderruimtes biedt in hartje Maastricht.

051

TEKST Dymphy Swakhoven BEELD Els Hendriks

Hij is altijd met twintig dingen tegelijk bezig. Naast z’n bedrijven, die hij samen met compagnon Carla Leliveld runt, zet hij zich actief in als studentenbegeleider bij een HBO om de nieuwe generatie een stukje ondernemerschap mee te geven. Erik Stroink is scherp van geest, rap van tong, maar bovenal bevlogen ondernemer. In 2006 voltooide hij zijn studie International Business aan Maastricht University en pakte en passant nog even een propedeuse Frans mee. Na z’n studie begon hij bij een startup-hotelbeddenleverancier die binnen no time marktleider van Nederland werd. Daarna stapte hij over naar congrescentrum MECC Maastricht, waar hij bijna tien jaar als beursmanager horecavakbeurzen werkte. In het bedrijfsleven deed hij de netwerkskills op die een belangrijke pijler werden van zijn huidige ondernemerschap. “Netwerken is van levensbelang voor ondernemers, dat weten we allemaal”, aldus Stroink. “Je netwerk biedt zakelijke kansen, zorgt voor zichtbaarheid van je bedrijf en is een bron van kennis en informatie. Toch hebben veel ondernemers een weerstand tegen netwerken. Het ligt me niet, zeggen ze dan. Maar het is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen. Of – als je er écht geen zin in hebt – iets dat je kunt overlaten aan professionals, zoals Business Link Builders (BLB).”

“Je netwerk is een bron van kennis en informatie”

hebben wij al gedaan. BLB-leden brengen we actief in contact met businesspartners, investeerders en experts die mogelijk interessant zijn voor ze. Een instapklaar netwerk, waar ze op een laagdrempelige, persoonlijke manier worden geïntroduceerd. Ideaal voor starters en nieuwkomers op de Limburgse markt, maar bijvoorbeeld ook voor bestaande ondernemingen die de Euregionale markt willen verkennen.”

De noodzakelijke disciplines voor succesvol grensoverschrijdend ondernemen heeft BLB ondergebracht in één Euregionale desk. Die ondersteunt Nederlandse, Duitse en Belgische ondernemers bij de uitdagingen die ze tegenkomen bij het zaken doen over de grens. Stroink: “Denk aan wet- en regelgeving, cultuurverschillen, gebrek aan kennis van de buitenlandse markt. Alles waar je als ondernemer tegenaan loopt als je grensoverschrijdende ambities hebt. Aan de desk zijn alle relevante expertises verbonden: financieel, juridisch, import-export, belastingwetgeving, subsidies. We kunnen héél snel schakelen.”

“De natuurlijke joie de vivre van deze streek is één van de vele redenen waarom ik me hier zo thuis voel”

Het concept is niet nieuw, wel een uitkomst. Zeker als je, zoals heel wat ondernemers, eigenlijk geen zin hebt in die obligate bijeenkomsten, ontbijtsessies en borrels. Als lid van BLB hoef je zelf niet meer aan de slag om opdrachten, contacten en informatie te vergaren. Er ligt al een netwerk voor je klaar.

Instapklaar

“Als member stap je in een bestaand netwerk van regionale organisaties, branches en bedrijven. Je hoeft niets op te bouwen, dat

Erik Stroink

Pied à terre

Toch is dat nog maar part of the deal. Naast de interessante links en de specialistische ondersteuning die BLB-ondernemers krijgen uit het netwerk hebben ze ook nog eens de beschikking over een ‘eigen’ pand. In het historische stadspand waar BLB gevestigd is, mogen members gebruik maken van 120m² flexibele werk- en vergaderruimtes. “Als BLB-lid mag je deze ruimtes onbeperkt gebruiken. Om er zelf te werken of om

bijvoorbeeld af te spreken met je leads of klanten of met andere members”, vertelt Stroink. “Een meeting­point hartje stad. Heel centraal, op een letterlijke steenworp van het Vrijthof en zeer representatief, want het zijn mooie ruimtes en je zit letterlijk tussen de kunst, want ook kunstgalerie Artichoque Art (Stroink’s andere bedrijf, red.) is hier gevestigd. Sommige leden gebruiken het als dagelijks kantoor, andere als pied à terre vanuit de Randstad of als vaste afspraaklocatie voor hun Maastrichtse relaties.”

Evenementenlocatie

Het sfeervolle pand, met z’n verschillende binnenruimtes en een stadspatio, leent zich perfect voor vergaderingen, trainingen en workshops. Ook informelere bijeenkomsten, zoals borrels, wijnproeverijen of private dining zijn mogelijk. Op veler verzoek is de locatie sinds kort te boeken voor dit soort evenementen, vertelt Stroink. “Leden én niet-leden kunnen onze ruimtes huren voor zakelijke events van vier tot circa honderd gasten. Gastronomisch zit je bij ons goed: we werken samen met de beste chefs en cateraars uit de regio, in alle prijsklassen. Alles is in principe mogelijk op culinair gebied.” Komt z’n oude werkveld, de hospitality, toch weer even om de hoek kijken. “Culinair genieten is natuurlijk onderdeel van het Limburgse leven, óók bij het zakendoen. En dat is prima: wie hard werkt, mag ook genieten. De natuurlijke joie de vivre van deze streek is één van de vele redenen waarom ik me hier zo thuis voel.”

Meer informatie? www.businesslinkbuilders.nl www.artichoque.nl

ONDERNEMEN in Limburg


Uitbreiding met nieuwe partners

052

5-JARIG LUSTRUM NETWERK VITAAL LIMBURG O.A. SPORTSINN, VISTA, SEVAGRAM EN LIOF SLUITEN AAN

Dat men niet meer om Vitaal werkgeverschap heen kan, zeker in deze tijd, dat moge duidelijk zijn. Netwerk Vitaal Limburg (NVL) is alweer 5 jaar geleden opgericht met als doel gelukkige en energieke medewerkers te hebben en te behouden in Limburg. Eind januari kwamen de partners van het netwerk bij elkaar bij Thermae 2000 om met elkaar te praten over vitaliteit op de werkvloer en de plannen voor 2022 met elkaar te delen. TEKST Netwerk Vitaal Limburg BEELD Johan Latupeirissa

Het netwerk staat bekend om zijn uitgebreide vitale customer journey, waarin vitaal werkgeverschap duidelijk wordt aangeduid als een som der delen en een continu proces. “Juist in deze tijd, waar we te maken hebben met leefstijluitdagingen, waarin Limburg vergrijst en de nieuwe generatie andere eisen stelt aan werkgevers en maatschappelijke discussies rondom goed werkgeverschap relevanter worden, is het gesprek voeren rondom vitaal werkgeverschap zo belangrijk”, stelt Pauline Verhoef, voorzitter van NVL.

NVL breidt uit

Het netwerk breidt uit, recentelijk sloten ook Sportsinn, Vista, Sevagram en LIOF aan. Roel Paulus, HR-directeur Sevagram: “Wij zijn bij Sevagram als grote werkgever ontzettend bezig met een vitaal beleid voor onze 2800 medewerkers. Dit zit echt verweven in onze overkoepelende HR strategie. Veel van de zaken die wij oppakken, zijn echter ook prima mogelijk voor kleine bedrijven. Reden voor ons ONDERNEMEN in Limburg

om aan te sluiten bij Netwerk Vitaal Limburg is dat wij gezond en vitaal werkgeverschap supporten. Enerzijds willen wij ons als werkgever zo profileren en anderzijds hopen wij hiermee andere bedrijven te stimuleren er ook mee aan de slag te gaan.

Vitaalste Bedrijf van Limburg

Netwerk Vitaal Limburg heeft als missie dat Limburg de vitaalste werkvloer van Nederland wordt en zal in 2022 diverse activiteiten organiseren ter bevordering hiervan. Los van het jaarevent dat donderdag 22 september 2022 op de agenda staat, organiseren zij de ‘Kijkjes in de keuken’ waarin partners van het netwerk bij elkaar over de vloer komen en letterlijk een kijkje krijgen in de keuken van het vitaliteitsbeleid. Samen met LWV zijn er vitale werkgroepen en zal NVL tevens een bijdrage leveren aan het sportevent van LWV. Tot slot ook een nieuw item, namelijk de Award voor het Vitaalste Bedrijf van Limburg, dat NVL samen met Ondernemen in Limburg zal gaan organiseren.

Heb jij als werkgever vitaliteit ook hoog op de agenda staan en wil je meer weten over een vitale werkvloer? Neem dan een kijkje op www.vitaal-limburg.nl.


Hoe krijg je weer

053

GRIP OP JE ZAAK? Voor veel ondernemers is het een lastige economische tijd. Ze worstelen met het succesvol houden van hun business. Daarom hebben Ondernemersklankbord, KVK, MKB-Nederland en VNO-NCW de handen ineengeslagen om ondernemers te helpen. Heb jij advies nodig om weer grip op je zaak te krijgen? Lees hier wat zij voor je kunnen betekenen. TEKST & BEELD Ondernemersklankbord

Ondernemersklankbord - zes maanden persoonlijke coaching in Limburg

Ondernemers die behoefte hebben aan verdere ondersteuning kunnen bij Stichting Ondernemersklankbord team Limburg terecht voor een klankbordtraject. Limburgse OKB-adviseur Will Terpstra: “Wij ontmoeten ondernemers die getroffen zijn door de coronapandemie en/of watersnood en ondernemers die weliswaar minder zwaar getroffen zijn maar die wel zien hoe kwetsbaar hun bedrijf kan zijn als er zich omstandigheden voordoen waarop ze niet gerekend hebben. We worden overspoeld met vragen die betrekking hebben op digitaal gebied, marketing en communicatie. Het klantcontact via eigen website of webshop wordt als een belangrijke oplossing gezien voor omstandigheden waarbij fysiek contact minder of onmogelijk is. Een inhaalslag op dit terrein gaat de komende tijd een belangrijke rol spelen bij ons advieswerk!”

Ondernemen is soms minder leuk. De coronacrisis en de watersnood hebben voor veel Limburgse ondernemers schulden en stress met zich meegebracht en het tij keren is soms niet eenvoudig. Gelukkig staan ondernemers er niet alleen voor. Overweeg je een ander verdienmodel? Denk je na over stoppen? Ben je benieuwd waar jouw kansen liggen? Wat je vraag ook is, experts staan voor je klaar om je te begeleiden. Ondernemers die hulp willen, kunnen als eerste stap bellen met het KVK Adviesteam via 0800 21 17. Zij kijken wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie en helpen je op weg als je behoefte hebt aan verdere ondersteuning.

Toekomstcheck

MKB-Nederland heeft speciaal voor ondernemers een online tool gelanceerd, de Toekomstcheck. Met de Toekomstcheck blik je gemakkelijk vooruit om inzicht te krijgen in je (financiële) liquiditeit nu, de komende 12 maanden en in verschillende scenario’s.

Tijdens het klankbordtraject (6 maanden) krijg je als ondernemer begeleiding van een persoonlijk adviseur uit jouw regio, iemand met kennis van zaken én ondernemerservaring. Je kunt vrijuit van gedachten wisselen en jouw ideeën spiegelen. De adviseur is jouw klankbord en geeft onpartijdig advies. Wil jij ook gecoacht worden, grijp nu je kans, want vanwege de coronacrisis bieden zij dit traject in 2022 gratis aan. Kun jij een luisterend oor, deskundig advies en/of hulp gebruiken bij een volgende stap? Stichting Ondernemersklankbord en het KVK Adviesteam staan voor je klaar.

Meer informatie? www.ondernemersklankbord.nl KVK Adviesteam, tel. 0800 21 17

Scan:

ONDERNEMEN in Limburg


054

NIEUW bij Ondernemen in Limburg: VIDEO PRODUCTIES VOOR ZAKELIJK LIMBURG Video wordt steeds meer de standaard. Niet alleen is video één van de meest favoriete communicatiemiddelen, video maakt het ook mogelijk om een verhaal te vertellen aan jouw doelgroep. Een professionele video laten produceren is daarentegen kostbaar en vergt een goede voorbereiding. Het kan echter makkelijker én voordeliger! Ondernemen in Limburg, het grootste magazine voor ondernemers in Limburg, presenteert een tweetal video-oplossingen voor zakelijk Limburg tegen een scherpe prijs.

Limburgse ondernemers aan tafel

Groot bereik

Onder leiding van een professionele host heb jij de mogelijkheid om aan te sluiten bij een tafelgesprek met drie andere gasten. Tijdens deze video-opname van circa 20 minuten wordt gesproken over allerlei actualiteiten die spelen in Limburg. Een perfect podium om jouw bedrijf te profileren.

Zodra de video is geproduceerd, zorgen wij dat jouw video profiteert van een enorm bereik. De video wordt gepubliceerd in de nieuwsbrief van WijLimburg en is te zien op de sectie economie van De Limburger. Uiteraard krijg jij van ons ook de video, zodat je deze kunt verspreiden op jouw eigen kanalen én kunt delen met jouw (potentiële) klant.

Bedrijfsportret

Profiteer van de volgende voordelen:

Naast het tafelgesprek maken we een bedrijfsportret volledig in jouw huisstijl. Dit is een gepersonaliseerde video van circa 10 minuten onder leiding van een professionele host.

• Profileer jouw onderneming voor zakelijk Limburg • Ideaal voor employer branding • Scherp tarief • Volledig gepersonaliseerd

In de video gaan we samen in dialoog over vooraf besproken onder­werpen die voor jouw onderneming belangrijk zijn. Zowel ondernemers aan tafel als het bedrijfsportret worden opgenomen in Studio Radium in Maastricht. Door het werken met vaste draaidagen werken we zo efficiënt mogelijk en houden we de tarieven laag.

Benieuwd naar de mogelijkheden en tarieven? Voor meer informatie of passend advies kun je contact opnemen met Stèphanie van Heuven via stephanie.vanheuven@mediahuislimburg.nl.


Donderdag 7 april, Van der Valk Venlo

Venlo in Business “Ondernemers zijn enorm toe aan netwerken én live exposure voor hun bedrijf” ROBERT HOELEN

055

De regio Venlo is een nieuw beursconcept rijker. Ondernemersevent Venlo in Business strijkt op donderdag 7 april neer in het compleet vernieuwde hotel-restaurant Van der Valk in Venlo. Het nieuwe eendaagse event voor MKBondernemers is enthousiast ontvangen; de beursvloer is tot op de laatste plek gevuld. Tijd voor een vooruitblik met organisator Robert Hoelen van Omzetters. TEKST & BEELD Venlo in Business

Facts & Figures Venlo in Business Donderdag 7 april Van der Valk Venlo Vanaf 16:00 uur geopend voor bezoekers Bezoeken is kosteloos, alle info en registeren als bezoeker via venlo-in-business.nl

Ruim twee jaar geleden startte Robert Hoelen, die in het verleden onder andere 6 jaar werkzaam was bij de Evenementenhal Venray, zijn onderneming. “Met Omzetters focus ik me op regionale B2B-beursconcepten en branche specifieke events. Venlo in Business draait om ontmoeten en groeien als ondernemer. Vorig jaar lanceerden we met succes Venray Big Business en we zijn blij dat het concept ook in Venlo goed aanslaat. Ondernemers zijn enorm toe aan netwerken én live exposure voor hun bedrijf.”

Beursvloer

Centraal staat de beursvloer tijdens Venlo in Business. “De variatie is groot”, vertelt Hoelen. “Van dienstverleners tot bouwgerelateerde ondernemingen en van senior ondernemers tot start-ups. Doordat we werken met een standaardisatie in

standbouw presenteert iedereen zich op eenzelfde wijze en draait het dus echt om je verhaal als ondernemer. Voordat het event opent voor bezoekers hebben de deelnemende exposanten al enkele programmaonderdelen achter de rug. Zo ontstaat een bomvolle eventdag met vele relevante contacten.”

Lezingen en Netwerkcafé

Venlo in Business opent op 7 april om 16:00 uur voor bezoekers. Op meerdere plekken kan de bezoeker zich in het gloednieuwe Van der Valk laten inspireren. Er is niet alleen een beursvloer, maar verspreid over twee ruimtes zijn er ook presentaties. “In het auditorium zijn onder andere lezingen van onze premium partners maatwerk HRM en NLG Buitenkansen (voormalig Noord-Limburgs Groen) bij te wonen. Bij de sessie van maatwerk HRM worden

gasten uitgedaagd, geprikkeld en bevraagd rondom het thema bedrijfs-DNA en bij NLG Buitenkansen staat succesvol sociaal ondernemen centraal. De gemeente Venlo host een sessie rondom duurzaam ondernemen. In de café-bar situeren we het ‘Netwerkcafé’ waar bezoekers deel kunnen nemen aan Meet&Match tafelgesprekken en zo interessante verbindingen met elkaar kunnen leggen.”

Eindshow en netwerkborrel

Nadat de beursvloer sluit om 21:00 uur is er nog een eindshow voor exposanten en bezoekers. “Dit wordt een interessante act, die we nog even geheim houden”, zo geeft Hoelen aan. “Blijf vooral onze website en socials in de gaten houden. Na de eindshow volgt een afsluitende netwerkborrel.” ONDERNEMEN in Limburg


056

Een rups leren

vliegen

Rob Meesen is misschien wel een van de meest belezen ondernemers in Limburg. De mede-eigenaar van TopChange leest jaarlijks tussen de 250 en 300 boeken. Hij heeft een wekelijkse boekenrubriek voor ondernemers bij Mediahuis Limburg. TEKST Rob Meesen

De jury van het managementboek van het jaar 2022 heeft een longlist van 48 boeken samengesteld waaruit de winnaar gekozen gaat worden. Traditioneel zitten er weer veel boeken bij die gaan over strategie, leiderschap, cultuur, verandering en samenwerken. Er zijn ook drie boeken genomineerd die over de mogelijkheden van transformerende technologie gaan namelijk Dit is kunstmatige intelligentie (Simon Koolstra & Belle de Veer), Mensen worden robots, robots worden mensen (Mike van Rijswijk) en Uit het transformatiemoeras (Menno Lanting). Van deze drie kanshebbers heeft het boek van Menno Lanting mijn voorkeur. Volgens McKinsey is de digitale transformatie van onze fysieke wereld tijdens de pandemie met zeven jaar versneld. Wat we een digitale transformatie noemen is volgens Lanting echter vaak eigenlijk een verkapte digitale reparatie of hoogstens een digitale optimalisatie. Een hoognodige inhaalrace omdat organisaties veel te laat geanticipeerd hebben op de overgang van het analoge naar het digitale tijdperk. Digitale optimalisatie en digitale transformatie zijn twee heel verschillende

ONDERNEMEN in Limburg

dingen. En die vragen ook elk om een heel andere aanpak en leidden ook nog eens tot uiteenlopende uitkomsten. In dat kader gebruikt Lanting de metafoor van de snellere rups (optimalisatie) of de vlinder (transformatie). Lanting is een veelgevraagd spreker. Hij geeft 200 lezingen en workshops per jaar en meer dan 250.000 mensen lazen zijn eerdere boeken waaronder Connect! Dat uitgeroepen werd tot managementboek van het jaar 2011. De succesauteur levert volgens eigen zeggen in zijn laatste boek geen allesomvattende aanpak, maar bespreekt de vijf faalfactoren voor digitale transformatie. Deze keuze is verfrissend in een managementboekenwereld waarin de ene succesformule na de andere het levenslicht ziet. De sleutel om uit het moeras te blijven is niet het investeren in nieuwe technologieën, maar vooral in de vraag hoe snel de organisatie die kan adopteren en implementeren. Een lerende organisatie zorgt voor een strategie, context, structuur en cultuur die mensen in de organisatie in staat stelt om pijlsnel te leren, terwijl ze tegelijkertijd bestaande aannames tegen het

licht houdt en er indien nodig afscheid van neemt. Geen creatie zonder vernietiging. Het boek bevat maar liefst 415 noten voor verdere verdieping. Er wordt gebruik gemaakt van krachtige visualisaties die de complexiteit vereenvoudigen. Het boek heeft met tal van citaten de stijl van Lantings eerdere werk. Oneliners ontspruiten immers aan diepe inzichten. Maar er is ook ruimte voor reflectie. Lanting betoogt dat wanneer een organisatie slaagt in de digitale transformatie, dat niet per se een ‘betere’ organisatie oplevert, laat staan een betere wereld. Dat is volgens hem ook niet het doel van welke transformatie dan ook. Het is eerder een noodzakelijke aanpassing aan een nieuwe werkelijkheid, waarbij die ‘nieuwe werkelijkheid’ minimaal net zoveel kansen en uitdagingen biedt als de ‘oude’. Je kunt een rups leren vliegen.


TEAM

057

ONDERNEMEN in Limburg

Peter Eberson

Peter Keijser

Hoofdredacteur +31 (0)6 55 93 29 18 peter.eberson@mediahuislimburg.nl

Media-adviseur Noorden Midden-Limburg +31 (0)6 13 66 52 52 peter.keijser@mediahuislimburg.nl

Stèphanie van Heuven van Staereling

Media-adviseur Zuid-Limburg +31 (0)6 57 08 68 64 stephanie.vanheuven@mediahuislimburg.nl

Maurice Schoenmaeckers Media-adviseur België +32 (0) 473710 779 maurice@demacom.eu

De volgende Ondernemen in Limburg bijlage verschijnt op dinsdag 7 juni 2022 met als thema’s:

Els Spronk

Coördinator +31 (0)6 53 42 33 01 els.spronk@mediahuislimburg.nl

Made in Limburg, Familiebedrijven en Logistiek/transport ONDERNEMEN in Limburg


058

COLOFON Ondernemen in Limburg verschijnt vier keer per jaar. Oplage van 100.000 exemplaren, jaargang 2, nummer 3, uitgave 8 maart 2022. Bladmanager Peter Eberson +31 (0)6 55 93 29 18 peter.eberson@mediahuislimburg.nl Sales Nederland Peter Keijser Media-adviseur Midden- en Noord-Limburg +31 (0)6 13 66 52 52 Stèphanie van Heuven van Staereling Media-adviseur Zuid-Limburg +31 (0)6 57 08 68 64 Sales België Maurice Schoenmaeckers +32 (0)473 710 779

overal, altijd én voor iedereen, ook op jouw werkplek!

Coördinator redactie & advertenties Els Spronk Vormgeving Gitta Orbons Online marketeer Kyle Kemp Coverbeeld Jeremy van Bedijk, studio HIRUNDO Redactie Monique Breemen, Jules Coenegracht, Jos Cortenraad, Peter Eberson, Meyke Houben, Lieke Rijkx, Jeffrey Steijns, Dymphy Swakhoven John Huijs. Columnisten Sjra Puts, Roger Holthus, Rob Meesen, Patrick Vroomen. Fotografie Jeremy van Bedijk, Bram Becks, Wendy Boon, Eline Dabekaussen, Getty Images, Jean-Pierre Geusens, Els Hendriks, Johan Latupeirissa, John Peters, Arnaud Nilwik, Ilse Reumkens, Shutterstock, Hugo Thomassen, Johannes Timmermans.

limcaf

Druk Printing Partners I Paal Beringen Uitgever Mediahuis Limburg Mercator 3 I 6135 KW Sittard +31 (0)46 411 71 80 Dit is een commerciële bijlage bij De Limburger. Deze bijlage valt niet onder de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Limburger. Auteursrecht Op de inhoud van deze bijlage rust auteursrecht. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van de uitgever. Volgende editie Het volgende nummer verschijnt op dinsdag 7 juni.

ONDERNEMEN in Limburg

vantienen Landweer 2a Zeeland

vantienen.nl

limcaf

Nijverheidsweg 25 Stein

limcaf.nl


059

Goed nieuws voor ondernemers in Limburg!

“Glasvezelinternet zorgt voor een stabiele verbinding binnen ons bedrijf!” Ivon van Bussel - Hospitalitylocatie Glundr Of het nou gaat om streamen, up- en downloaden, online vergaderen of het versturen van grote bestanden… een stabiele internetverbinding is gewoonweg onmisbaar binnen elk bedrijf. Daarom bieden wij de ondernemers van Limburg graag de zekerheid van stabiel en supersnel glasvezelinternet. Ondernemers op verschillende Limburgse bedrijventerreinen kunnen zich nu of zeer binnenkort al aanmelden voor glasvezel. Kijk op gavoorglasvezel.nl/zakelijk om te zien of jouw bedrijventerrein ertussen staat! De zekerheid van een goede zakelijke verbinding ook in Limburg!

gavoorglasvezel.nl/zakelijk

ONDERNEMEN in Limburg


060

zonne-energie warmtepompen energieneutraal

U heeft

Energielabel

C

in 2023 verplicht

nog maar 9 maanden

Per 1 januari 2023 moeten kantoorgebouwen in Nederland groter dan 100 m2 minimaal energielabel C hebben. Deze wetgeving geldt waarschijnlijk ook voor uw bedrijfspand. Zonnepanelen zijn één van de populairste, snelste en minst ingrijpende manieren om uw organisatie te verduurzamen. De laatste jaren zijn zonnepanelen sterk in prijs gedaald en dankzij allerlei subsidies en fiscale voordelen verdient u uw investering nóg sneller terug! Bent u tijdig klaar voor 2023? Waarom zonnepanelen?

Waarom New Energy Systems?

Verbeteren het energielabel

SCIOS Scope 12-keuring van uw hele zonnestroomsysteem mogelijk

Zijn altijd een slimme investering

Van advies tot uitvoering en services; alle disciplines in eigen huis

Dragen bij aan een beter milieu

VCA**-gecertificeerd en in het bezit van het Zonnekeur-keurmerk

maak je eigen energie met

Klanten geven ons een: ONDERNEMEN in Limburg

9,6

De Steeg 15 | 6333 AT Schimmert | 045 404 0604 www.newenergysystems.nl | info@newenergysystems.nl


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.