Issuu on Google+

|


| ii

|PORTFOLIO

First edition, December 2011 Copyrights Š Omar Abozekry 2011 Photo credits : Omar Abozekry All rights reserved Printed in Cairo, Egypt This publication is subject to the condition that it shall not, by way of trade or otherwise, be lent, sold, hired out or otherwise circulated without the publisher’s prior consent in any form of binding or cover other than that in which it is published and without a similar condition including this condition being imposed on the subsequent receiver.


|PORTFOLIO

i |

|O. ABOZEKRY

CURRICULUM VITAE

ii

ARCHITECTURE

1

SHOPPING ON A BIKE ATLANTA JULY2011

1

OPERA SQUARE REHABILITATION CAIRO JANUARY2011

5

RESIDENTIAL COMPOUND NEW CAIRO DECEMBER2010

7

NAMAA STUDENT COMPETITION NEW CAIRO APRIL2010 10 COURTHOUSE ASWAN FEBRUARY2010

14

WORKSHOPS

16

PARA-MOIRÉ ALEXANDRIA JULY2011

17

ZERO-ENERGY BUILDING DESIGN CAIRO FEBRUARY2011

19

SOLID URBAN WASTE CAIRO MAY2011

20

GLOBAL HOME PLATTE DESSAU.GERMANY JULY2010

21

OTHER

19


| ii

|PORTFOLIO

|CURRICULUM VITAE

Name

Omar MOUNIR ABOZEKRY AHMED AKL

Nationality

Egyptian

Address

8 Taha El-Dinary street, 7th district, Nasr city, Cairo, Egypt.

Phone

002 0100 40 44 106

E-mail

o_akl_zekry@hotmail.com

Passport no.

152611

EDUCATION 2011 BSC Architectural Engineering (Ain Shams University). CAIRO, EGYPT.

2010 BAUHAUS DESSAU SUMMER SCHOOL.

LANGUAGES ENGLISH Full proficiency. FRENCH Fluently spoken, written. ARABIC MT

EXPERIENCE 2011september,current

Writing articles for “Magaz magazine”, one of Cairo’s most celebrated design magazines.

2011april,current

ARCHICAD, AUTOCAD, REVIT ARCHITECTURE, 3DS MAX, VRAY MAX, ADOBE PHOTOSHOP, GOOGLE SKETCHUP, VRAY SKETCHUP, RHINOCEROS, GRASSHOPPER (RHINO), DESIGN BUILDER, ECOTECT ANALYSIS

TRAVEL Europe: France, Germany, Italy, Spain, Belgium Middle East: Lebanon, Jordan, Syria, Qatar, Sultanate of Oman

Giza, Egypt

Designer, Visualization professional at “Human Nature”office for interior and furniture design.

2011July

Alexandria, Egypt

"Para-moiré >> Parametric moiré for performative facade" workshop

2011July

CAD SKILLS

Cairo, Egypt

Atlanta, GA, USA

Atlanta Beltline Project – Cross cultural program (Ainshams University– Clemson University) SEE THE PROJECT ONLINE

2011May

Cairo, Egypt

Solid Urban waste workshop, Cairo with the Spanish collective“Basurama”

2011February

Cairo, Egypt

(Zero Energy Building Design) workshop

2010September

Cairo, Egypt

Participating with a professional Architect in the “Sednawi Rehabilitation competition”

2010July

Dessau, Germany

Bauhaus Summer School 2010 SEE THE PROJECT VIDEO ONLINE

2010April

New Cairo, Egypt

1st

Winning prize at Namaa architecture design contest for an Office building design.

2009August

Cairo, Egypt

“UNION MEDITERRANENNE DES ARCHITECTES” workshop

2009July, August

Cairo, Egypt

Training at “Art line group” Design office

2008July, August

Doha, Qatar

In situ training at Ashghal schools Doha, Qatar (more than 20 schools been built around Doha)

2007July, August

Doha, Qatar

In situ training at “Al-Reem complex” in Doha, Qatar (13 stories mixed use building including hotel rooms, hotel apartments, spa …)


iii |

ARCHITECTURE


|1

|PORTFOLIO

|ARCHITECTURE

SHOPPING ON A BIKE Client: Atlanta Beltline project under the Cross cultural exchange program (Ainshams - Clemson) . Project type: Commercial Area: 15,000 m2 Location: Atlanta, GA, United States Project Year: 2011 illustrations: Omar Abozekry

The idea tries to achieve the walking urban shopping districts, where you can walk everywhere, get fresh food from the local market, ride bikes and transit instead of closed air-conditioned Malls which is falsely though to be the highest standard for shopping, trying to change the way people think about how they want to live in the future.


|COMMERCIAL

GROUND FLOOR PLAN

|ATLANTA, GA, USA

FIRST FLOOR PLAN

|SHOPPING ON A BIKE

THIRD FLOOR PLAN

The building consists of 4 floors of shopping streets, surrounding a public space for people, outdoor cafĂŠs and a skate park for skaters and bikers

Parking places for bikes are in each floor, so the shopper can leave his bike while he is shopping through the same floor.

The building is designed so that shopping can be done using a bicycle, a person can hire his bicycle from the groundfloor of the building, or can use his own bike to do shopping through the shopping center, the 4 floors shopping streets are surrounding a public space for people, out-

2|


|3

|PORTFOLIO

|ARCHITECTURE

Vertical bicycle parking lots are made in the shop faรงades so that a biker can leave his bike outside the shop while checking the store.


|COMMERCIAL

|ATLANTA, GA, USA

|SHOPPING ON A BIKE

The building is designed so that the users move up and down in the building while shopping. The building is divided into parts forming a closed loop of shops connected by a continous corridor, This main shopping corridor in the middle of the building elevates as those parts of the building elevate. each building part you walk through, elevates you 1 meter. Bikers can move up and down in the building fast, they don’t need to loop the whole building to circulate vertically, they can reach the narrow loop at the main entrance of the building using it to go up and down fast and easy. They can also use a bike elevator which is located at the main entrance.

4|


|5

|PORTFOLIO

|ARCHITECTURE

|CONCEPTUAL DESIGN

OPERA SQUARE conceptual university project

Client: University project Project type: Cultural Goal: Redesigning the linking place between Old islamic cairo city and the Colonial part of cairo. Area: 35,000 m2 Location: Cairo, Egypt Project Year: 2011 illustrations: Omar Abozekry

We were asked to redesign the linking area between the Islamic old city of Cairo and the colonial part built in the 19th century, The area has already encountered lots of urban changes all over the years, more than 100 years ago a magnificent opera house was built in what is called today “opera square�. This opera house was burnt as a result of a massive fire in the 70s, replaced by an ugly garage building to overcome the increasing traffic in this busy part of the Egyptian capital. Now the city has decided to convert the area again to a cultural area, regarding its importance as a linkage area between two different urban tissues in Cairo.

OLD OPERA BUILDING


|CULTURAL

|CAIRO, EGYPT

|OPERA SQUARE

6|

The building is designed to provide the users a special experience, As they start their visit from the “Opera square” when the sloped passage takes them to the underground theater entrance, bookshops and other cultural products as a contemporary vision for the renowned “soor el azbakeya”. The road takes you up again to Attaba square, where you find the museums combined together: 1-Egyptian Post museum already existing in the square. 2-Contemporary arts museum An open theater is designed as an addition to the “National theater” already existing. Also an underground theater accessed by two buildings at the Opera square, and the Post museum plaza. The master plan sought the removal of the “azhar bridge” which is blocking the sun from reaching azhar street making it a dummy place, same happening with attaba square. Replacing the bridge with an entrance and exit for the “azhar tunnel” at the required places. It’s also planned to add the renowned “TIRING building” to the attaba square scene, by converting the buildings separating it from the square into a low-height contemporary arts museum.


|7

|PORTFOLIO

|ARCHITECTURE

RESIDENTIAL COMPOUND

|COMPETITION

Faรงade design

Client: Tabarak holdings. Project type: Faรงades and landscape design for a residential compound in new Cairo. Location: Cairo, Egypt Project Year: 2010 Design team: Omar Abozekry, Ahmed Eid, Shady A.Azeem, Ahmed Minyawy.


|RESIDENTIAL

|CAIRO, EGYPT

The project is in a desert climate east of Cairo, The buildings are projected to huge amount of sun light and heat.

We added these walls as screens to protect the building from direct sunlight

These screens have been bent to decrease the heat gain at different times of the day.

The space between the building and the screen allows cross ventilation to cool down the elevation of the building.

|RESIDENTIAL COMPOUND

We have been asked to design the Faรงades and the landscape for a pre-designed layout of residential blocks, This part of the city has a desert climate which is so hot in summer. Requiring design techniques to overcome the enormous heat gain.

8|


|9

|PORTFOLIO

The buildings were not designed to have a central cooling system, So we designed a system to hide the separate compressor units, also reusing the water they produce in planters outside the windows and terraces.

|ARCHITECTURE

|COMPETITION


NAMAA STUDENT COMPETITION

FIRST PRIZE

10 |


| 11

|PORTFOLIO

|ARCHITECTURE

|FIRST PRIZE

Design: Omar Abozekry Ahmed Eid, Mohamed Hassan, Karim Wahba Client: Namaa real estate Students competition Project type: Office building Goal: Designing an office building ergonomically to reach the maximum comfort standards inside the work space. Area: 35,000 m2 Location: Cairo, Egypt Project Year: 2010 1ST PRIZE WINNER COMPETITION WEBSITE

1ST FLOOR

2ND FLOOR

The building Façades are facing south which causes extra heat gain during working times

3RD FLOOR

Subtraction of form in the southern façade would minimize heat gain.

4TH FLOOR

5TH FLOOR

A Café place has been inserted between the building floors, and a vast relaxation place in the ground floor.

6TH FLOOR

Further subtraction of forms to allow natural ventilation from the North-west to reach the building.


|OFFICE BUILDING

-2 (GARAGE)

-3 GARAGE

Green terraces have been added to capture the breeze.

|CAIRO, EGYPT

GROUND FLOOR

|NAMAA STUDENT COMPETITION

BASEMENT

Beams which define the space and work as a shading device, The screen enclosure creating the green void protects it from southern sun during working hours, and it doesn’t block the street view. The pictures so the effect of the addition of the beams on the space and the shade.

12 |


| 13

|PORTFOLIO

Following the long-lasting Japanese tradition of sliding walls that can retract to turn a living room into a dining room, moving partitions are erected inside the office spaces, the employees themselves install and dismantle short term working positions, with a fingertip control. The building is capable without substantial modification, of accommodating the emerging requirements of organizations.

|ARCHITECTURE

|FIRST PRIZE


|COURTHOUSE

|ASWAN, EGYPT

COURTHOUSE

Design: Omar Abozekry. Client: University Project. Project type: Governmental, Courthouse. Goal: Designing a courthouse for the city of Aswan south of Egypt. Location: Aswan, Egypt Project Year: 2009

|UNIVERSITY PROJECT

UNIVERSITY PROJECT

14 |


| 15

|PORTFOLIO

Fourth Floor

|ARCHITECTURE

First Floor

Ground Floor

Third Floor

Second Floor


16 |

WORKSHOPS


| 17

|PORTFOLIO

|WORKSHOPS

PARA-MOIRÉ Parametric moiré for performative facade

Workshop tutor: Encode studio Goal: Parametric design (designing a shading device based on the light analysis for a room at Encode studio) Programs used: Rhinoceros, Ecotect Analysis, Grasshopper plugin (rhino) Location: Alexandria, Egypt time: july 2011 Team members: Omar Abozekry Akl, Basem Samir, Omar Wanas, Shady A.Azeem The workshop started with a theoretical and functional understanding of graphical algorithm editor and then got into more complex definitions, these definitions was integrated with a performance evaluation (Shadow range-Solar Radiation-Daylight PerformanceVisual Access…). Then concentrated on how to integrate a criterion of design guided by evaluating performances of generating geometrics of architectural forms; we constructed a relation between building performance and building geometry with a relying on some software to achieve the previous objectives:-


|PARA-MOIRÉ

|ALEXANDRIA, EGYPT

|PARAMETRIC DESIGN

18 |

1- Grasshopper as a parametric modeling plug-in for Rhino, is a graphical algorithm editor tightly integrated with Rhino’s 3-D modeling tools, allows the user to construct their own “explicit history tree”. . With little programming experience, users of Grasshopper can define Series steps with a parametric relation. 2-Ecotect for architects is highly visual software to work with environmental performance issues. 3-Geco is an interface which offers a direct link between Rhino/Grasshopper with an automation feature of transforming performances data which consequently enables to combine a generative and performative modeling into one criterion. Finally, a wooden perforated sheet was designed by the participants in groups; this installation was fabricated and fixed in Encode Studio. The best design was fabricated and fixed there. So we learned how to prepare the designs to be fabricated by using laser cutter and how the fabrication process should affect the design process.


| 19

|PORTFOLIO

|WORKSHOPS

ZERO-ENERGY Workshop tutor: Shady Attia Goal: Using Simulation tools for decision making in design. Programs used: Design builder Location: Cairo, Egypt time: february2011 Team members: Omar Abozekry Akl, Mohamed Hassan, Mariam Hamdy, Mohamed Mostafa, Afaf Badran

|ZERO ENERGY BUILDING DESIGN

BUILDING DESIGN

“This design workshop focused on how existing building perfromance simulation tools can contribute to Zero Energy Building design in Egypt, with special focus on the passive and active solar design. The workshop provided us basic knoweldge and concepts for supporting the decsion making and integration of the different tools into the design process of Zero Energy Building Designs, We presented a final design concept for proposed designs that reflected our gained knowledge and experience.�

In this workshop we: 1-Identified the technical requirements for zero-energy building design. 2-Utilized simulation and decision making tools, to validate passive and active design strategies into a project. 3-Designed a case Zero-energy apartment block complying with the Egyptian energy standards.


|CAIRO, EGYPT

|SOLID URBAN WASTE

SOLID URBAN WASTE Workshop tutor: Basurama collective Goal: Redefine the residual surrounding areas of the urban landscape Location: Cairo, Egypt time: May2011 Team members: Omar Abozekry Akl, Mohamed Abolkheir, Ibrahim Saad, Rehab Sobhi. I took part in this three days workshop with students and professionals in the fields of art, architecture, design, urban planning, photography. We tried to redefine the residual surrounding areas of the urban landscape, so that they can be used to generate new and innovative ideas. We searched for different uses of urban places that are part of their everyday life. Particular attention was paid to those terrain vague and non-places that the so-called development produces. The workshop was directed by visiting Spanish collective Basurama. A collective dedicated to both cultural investigation and production, focuses its research on productive processes with their consequent generation of waste residues and looks to creative possibilities to address this contemporary problem. We were not centered in the aesthetic aspects of the city but rather in conceptual and innovative solutions.

20 |


| 21

|PORTFOLIO

|WORKSHOPS

|BAUHAUS SUMMER SCHOOL 2010

GLOBAL HOME PLATTE Bauhaus summer school 2010

Workshop Organizer: Bauhaus Dessau institute. Workshop Tutor: Adam Page (UK) Goal: 30 minutes video production criticizing the effects of the “IBA” Urban Redevelopment program on a Plattenbau estate in Dessau-Süd . Location: Dessau, Germany time: july 2010 Producers: Omar Abozekry Akl, Robert Grabczan, Danny Holland, G. M. Gómez Iglesias, Nicole Keußel, Paul-Hervé Lavessière, Brygida Michon, Adam Page, Shruti Subramanian, Deniz Yílmaz and Silvia Zheleva.

The short film Global Home Platte looks at the effects of the “IBA” Urban Redevelopment program on a Plattenbau estate in DessauSüd. It reflects on conversations with local residents about the themes of demolition, shrinkage, commuting and the role of the Dessaubased Federal Environment Agency (Umweltbundesamt) in the town’s north-south prosperity gap. It combines local people’s ideas with artists’ and architects’ visions.


|BAUHAUS

Platte stands for "Plattenbau" referring to the prefabricated social housing buildings whose use was widespread during the GDR reign for years. They over-exist in eastern cities (Dessau in this case) due to the massive exodus of the inhabitants to western German cities.

In the video project we were very critical about was the misuse of the land. As a few hundred meters away where there’s most of the demolition towards east, there’s a UNESCO biosphere reserve, a magnificent river. Why making a complicated project of social participation with rules limiting ownership when everything is just in hand?

|DESSAU, GERMANY

|GLOBAL HOME PLATTE

IBA 2010 DESSAU : A governmental project in Dessau was particularly demolishing a huge number of the plattenbau buildings which was empty during the past few years. To replace these demolished buildings (prejudged as useless), They searched for different social participation concepts, with parts of the landscapes claimed to the people consisting largely of families of unemployed workers.

22 |


| 23

|PORTFOLIO

Copyrights Š Omar Abozekry 2011 Printed in Cairo, Egypt


Architect Portfolio - Omar ABOZEKRY