Tech studeren bij Odisee

Page 1

ACADEMIEJAAR 2022-2023

Tech BACHELOROPLEIDINGEN BIOMEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE BOUW CHEMIE ELEKTROMECHANICA ELEKTRONICA-ICT ENERGIETECHNOLOGIE FACILITY MANAGEMENT MEDISCHE BEELDVORMING EN RADIOTHERAPIE ONTWERP- EN PRODUCTIETECHNOLOGIE TOEGEPASTE INFORMATICA VASTGOED

GRADUAATSOPLEIDINGEN ELEKTROMECHANISCHE SYSTEMEN PROGRAMMEREN SYSTEEM- EN NETWERKBEHEER WERFORGANISATIE

| AALST | BRUSSEL | DILBEEK | GENT | SCHAARBEEK | SINT-NIKLAAS |


06 BACHELOR BIOMEDISCHE

LABORATORIUMTECHNOLOGIE AFSTUDEERRICHTING 08 FARMACEUTISCHE EN BIOLOGISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE 10 MEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE

18 BACHELOR BOUW 28 GRADUAAT WERFORGANISATIE 32 BACHELOR CHEMIE

AFSTUDEERRICHTING 34 BIOCHEMIE 36 CHEMIE 38 MILIEUTECHNOLOGIE

46 BACHELOR ELEKTROMECHANICA

AFSTUDEERRICHTING 48 ELEKTROMECHANICA 50 KLIMATISERING

58 GRADUAAT ELEKTROMECHANISCHE SYSTEMEN 64 BACHELOR ELEKTRONICA-ICT 66 67 68 69 70

SPECIALISATIE TELECOMMUNICATIONS ENGINEER INTERNET OF THINGS DEVELOPER NETWORK & SECURITY ENGINEER SOFTWARE & AI DEVELOPER WEB & MOBILE DEVELOPER

80 BACHELOR ENERGIETECHNOLOGIE 90 BACHELOR FACILITY MANAGEMENT 2


100 110 120

BACHELOR MEDISCHE BEELDVORMING EN RADIOTHERAPIE BACHELOR ONTWERP- EN PRODUCTIETECHNOLOGIE BACHELOR TOEGEPASTE INFORMATICA 122 122 122 122 122 122 122

132 132 140 150 152 154 156

KEUZEPROFIEL BUSINESS & SYSTEM ANALYST SYSTEM ADMINISTRATOR SOFTWARE DEVELOPER WEB DEVELOPER NETWORK SPECIALIST DIGITAL CONSULTANT ARTIFICIAL INTELLIGENCE & DATA ENGINEER

GRADUAAT PROGRAMMEREN GRADUAAT SYSTEEM-EN NETWERKBEHEER BACHELOR VASTGOED ODISEE IN EEN NOTENDOP MAXIMALE SLAAGKANSEN SOS STUDIEKEUZE OPLEIDINGEN BIJ ODISEE

WELKOM OP DE CO-HOGESCHOOL! Fijn dat je in onze brochure duikt en je toekomst aanpakt. Je denkt eraan om te komen studeren bij Odisee? Super. Maar misschien ken je ons nog niet zo goed. Of je wilt weten waarom je bij ons moet zijn en niet ergens anders. Geef ons één minuut om je te overtuigen. Odisee is de co-hogeschool, waarbij co staat voor samen. Dat betekent dat we jouw studies samen aanpakken - je staat er niet alleen voor. Bij ons zijn je docenten geen gewone docenten maar coaches. Bij ons zijn je stageplekken niet zomaar bedrijven of instituten maar connecties. Bij ons is je campus niet zomaar een campus maar een plaats waar comfort, ontmoeting, duurzaamheid en innovatie hand in hand gaan. Alle co-woorden gespot in de vorige zinnen? Geen toeval natuurlijk. Die co-aanpak is wat Odisee uniek maakt. Plus: wij bieden campussen aan in zalige steden als Gent en Brussel maar evengoed in rustigere plekken zoals Schaarbeek, Dilbeek, Aalst en Sint-Niklaas. En overal wacht een community op jou die je met open armen zal ontvangen. Eentje die heerlijk divers is, waar je dus helemaal jezelf kunt zijn. En eentje die ferm content is bij Odisee: maar liefst 91% van onze studenten heeft een goede indruk van zijn of haar opleiding, zo bleek uit onze grote O-experience-bevraging van vorig jaar. Maar hoe doen jullie dat in coronatijden, horen we je al denken? Wij passen ons aan en geven zoveel mogelijk fysiek les, als het kan. Maar we gaan evengoed vlotjes digitaal, als het moet of als het zinvol is. Bij ons zit je dus sowieso in good company, wat er ook gebeurt. Zie ik jou in september op een van onze campussen? Ik hoop het van harte!

Ann Verreth

Algemeen Directeur Odisee

3


Kun je je nog een wereld voorstellen zonder gsm, tablet, computer, de hoogtechnologische apparatuur in een ziekenhuis of de koelinstallaties in grootwarenhuizen? Nee toch. Technologie is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Geen wonder dat er een gigantische vraag is naar pas afgestudeerden met een technologisch diploma. Iets voor jou misschien?

Technologie is overal Ben jij gefascineerd door de wondere wereld van de chemie? Vraag je je af hoe je bier kunt brouwen? Hoe je het vetgehalte in voeding kunt bepalen? Hoe we (energie)technologie kunnen inzetten voor een beter milieu? Of hoe dat nieuwste technologische snufje in elkaar zit? Dan zijn we bij Odisee op zoek naar jou.

3, 2, 1, GO! Technologie maakt de wereld beter, veiliger, sneller. Een opleiding in een technologische richting is dan ook een opleiding die onze maatschappij nodig heeft en die met andere woorden gegeerd is op de arbeidsmarkt.

Kies je voor Odisee, dan garanderen we je een kwaliteitsvolle opleiding met aandacht voor de nieuwste technologieën en ontwikkelingen. In ruil vragen we van jou een gezonde portie nieuwsgierigheid, een praktische ingesteldheid en vooral veel goesting om erin te vliegen. Klaar voor de start?

Ondernemend? Er stroomt ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ - kortweg #ESKI - waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

4


AGRO- EN BIOTECHNOLOGIE

De labo’s bij Odisee zijn supergoed uitgerust. Ik kreeg een wow-gevoel bij de eerste proeven die ik zelf uitvoerde en een heel nieuwe wereld ging open. De sfeer binnen Odisee zit ook goed: alles voelt vertrouwd aan en de docenten zijn heel sympathiek. Yoshi

Oud-student Chemie

5


BIOMEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE

Ben je geïnteresseerd in wetenschappen, technologie, chemie en biologie? Wil je je verdiepen in laboratoriumwerk, microscopie en onderzoek? En heb je zin om je steentje bij te dragen tot de ontwikkeling van diagnosetechnieken en therapieën? Dan is de opleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie iets voor jou!

BACHELOR IN DE

Biomedische Laboratoriumtechnologie Biomedische Laboratoriumtechnologie is een praktijkgerichte opleiding met een theoretische onderbouw. Een combinatie die de opleiding veelzijdig en afwisselend maakt. In het eerste jaar volg je gemeenschappelijke vakken voor de twee afstudeerrichtingen en bouw je een brede algemene wetenschappelijke basis op met Chemie, Microbiologie, Biomoleculen en Cel- en weefselleer. De focus ligt altijd op labo-onderzoek. Van bij de start proef je van verschillende labo’s zodat je in de loop van het jaar een gefundeerde keuze kunt maken tussen de twee afstudeerrichtingen: Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie of Medische Laboratoriumtechnologie. Ondertussen ontwikkel je je onderzoeksvaardigheden en werk je aan je persoonlijke ontwikkeling. Vanaf het tweede jaar volg je meer gespecialiseerde vakken en oefen je in integratielabo’s. In het derde jaar ben je een volledig semester op stage, eventueel in het buitenland. Met een bachelorproef sluit je je opleiding af.

6

Duwtje in de rug Kreeg je minder dan drie uur wiskunde of een beperkt pakket chemie in het middelbaar, dan kun je bij ons een instapcursus Wiskunde, Chemie of Bio-organische chemie volgen. Heb je weinig of geen labo-ervaring, dan kun je de instapcursus Labovaardigheden volgen. Kun je nog wat extra oefeningen gebruiken? Via het monitoraat kun je tijdens het academiejaar (gratis) ondersteunende lessen volgen met extra uitleg voor Toegepaste fysica, Wiskunde, Chemie, Biomoleculen en Fysiologie.

Alles voor de beste opleiding Moderne infrastructuur is een absolute must voor de opleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie. En die is zeker aanwezig op de Technologiecampus in Gent. De campus is uitgerust met nieuwe laboratoria waar je met maximaal twintig studenten samenwerkt. Kleine groepen dus, want bij Odisee ben je geen nummer. De afstand tussen onze studenten en docenten is heel klein, dat blijkt uit de bevraging van de eerstejaarsstudenten over hun opleiding. Zit je met een specifiek probleem, dan helpt het docententeam je graag verder.


SECUNDAIR ONDERWIJS

CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Bachelor in de Biomedische Laboratoriumtechnologie is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent: ☐ Voor wetenschappen mogen ze me altijd wakker maken. ☐ Ik bekijk het leven het liefst door een microscoop. ☐ Ik werk nauwkeurig, ben betrouwbaar en praktisch ingesteld. ☐ In een labo voel ik me als een vis in het water. ☐ De oorzaken van ziektes bij mensen, planten en dieren boeien me.

Ik doe stage als biomedisch laborant in Helsinki, waar ik ook mijn researchproject doe in het labo biotechnologie. Hoewel ik hier nog elke dag bijleer, kan ik toch al ongeveer over alles meepraten en voel ik me ook echt ‘aan het werk’. Ik ben klaar om te gaan solliciteren. Freya Vynck

Kun je je vinden in een aantal van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over deze bachelor vind je op odisee.be/BLT

Studente Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie

7


BIOMEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE AFSTUDEERRICHTING FARMACEUTISCHE EN BIOLOGISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE

Heb je interesse in biotechnologisch of farmaceutisch onderzoek? Ben je nauwkeurig en praktisch ingesteld? En lijkt werken in een onderzoekslaboratorium of in de farmaceutische sector je wel wat? Dan kies je voor de afstudeerrichting Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie.

AFSTUDEERRICHTING

Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie

Wat studeer je? Het eerste jaar van je opleiding is gemeenschappelijk voor de twee afstudeerrichtingen. Daarna specialiseer je je. Stap voor stap krijg je de theorie onder de knie en ontwikkel je je praktische vaardigheden binnen het domein van de Gentechnologie, Microen moleculaire biologie, Immunologie, Geneesmiddelenleer en tarificatie, Toxicologie, Galenica en Fysiologie.

Je werkt ook aan je communicatieve vaardigheden en verwerkt gegevens uit de vakliteratuur.

Stagemogelijkheden Je sluit je opleiding af met een stage van zeventien weken in een laboratorium van een farmaceutisch of biotechnologisch bedrijf, een instelling of een universiteit. Een stage in het buitenland behoort ook tot de mogelijkheden.

Vakken in de kijker Een nieuwe opleiding betekent een heleboel nieuwe vakken. Hieronder ontdek je de belangrijkste vakken die aan bod komen in de opleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie.

Biomoleculen In dit opleidingsonderdeel kom je alles te weten over de indeling, structuur en functie van de voornaamste cellulaire bouwstenen (koolhydraten, proteïnen, lipiden en nucleïnezuren) en biochemische processen. Fysiologie Bij Fysiologie bestudeer je de werking van álle orgaanstelsels (hou je vast): huid-, beender-, spier-, zenuw-, bloed-, lymfe-, ademhalings-, spijsverterings-, urinair, hormoon- en voortplantingsstelsel. Labo Onmisbaar bij Biomedische Laboratoriumtechnologie, want maar liefst een derde van de opleiding bestaat uit labo’s.

Ik deed een vakantiejob in een laboratorium en daar kreeg ik de smaak te pakken. Ik koos voor Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie en breng dus heel wat uren door in de labo’s. Het maakt de opleiding zo praktijkgericht. Dat praktische werk is heel boeiend, want dan mag ik zelf nadenken en dingen uitvoeren. Een aangename afwisseling met de theorielessen! Lynn Thomas Studente Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie 8


Labo’s zijn onmisbaar in de opleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie. Je bent er maar liefst een derde van je totale lestijd mee bezig. Alleen zo leer je de kneepjes van het vak. Jos Parmentier In de eerste opleidingsfase start je met basislabo’s zoals Microbiologie en Chemische analyse. Vervolgens schakelen we een tandje hoger en houden we ons bezig met beroepsgerichte laboactiviteiten zoals Cel- en weefselleer, Immunologie en hematologie en Biomedische en farmaceutische analyse. Wetenschappelijke vorming Een vak waarin statistiek, taalvaardigheden en wetenschappelijk rapporteren aan bod komen. Eerst bepaal je een zoekstrategie, dan verzamel je wetenschappelijke bronnen, op basis daarvan schrijf je een paper en die vat je samen in een poster. Een hele uitdaging die je voorbereidt op je bachelorproef! Persoonlijke en professionele ontwikkeling Talentontwikkeling is één van onze belangrijkste pijlers. In dit opleidingsonderdeel leer je jezelf kennen en breng je je persoonlijke en professionele leerproces in kaart. Aan de hand van verschillende activiteiten maak je kennis met de professionele omgeving van een biomedisch laboratoriumtechnoloog. De ideale manier om je talenten nog verder te ontwikkelen. Labo biotechnologie In het Labo Biotechnologie oefen je verschillende technieken uit de DNAtechnologie bij kloneringsexperimenten, om daarna DNA binnen een bacterie te brengen. Ook eiwittechnologie komt aan bod. Je krijgt een introductie over weefselcultuur en in bio-informatica leer je biologische databanken gebruiken. Labo farmaceutische analyse In het labo Farmaceutische analyse maak je kennis met het bereiden van farmaceutische preparaten en met de verschillende analysetechnieken die te maken hebben met de kwalificatie, kwantificatie en kwaliteitscontrole van farmaceutische bereidingen.

Opleidingshoofd Biomedische Laboratoriumtechnologie Technologiecampus Gent | jos.parmentier@odisee.be STUDIEPROGRAMMA FARMACEUTISCHE EN BIOLOGISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE

TECHNOLOGIECAMPUS GENT

OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN

JAAR 1

JAAR 2

JAAR 3

Chemie Biomoleculen Fysiologie Microbiologie Toegepaste fysica Toegepaste wiskunde Labo cel- en weefselleer Labo chemische analyse Labo biomedische en farmaceutische analyse Labo microbiologie Labo immunologie en hematologie Persoonlijke en professionele ontwikkeling en internationale aspecten Statistiek en onderzoeksvaardigheden Biotechnologie Instrumentele technologie Modelorganismen Farmacologische zorg en farmacognosie Labo biotechnologie Labo galenica Bio-ethiek Integratielabo Toegepaste farmacologie Toxicologie en farmacokinetiek Keuzevak: - Parasitologie en virologie - Proefdierkunde - Pathologie - EHBO - Entrepreneurial skills - Skills for the future - Basisprincipes verkoop - Vak uit een andere opleiding van Odisee

8 9 8 3 3 3 3 4 6 3 3

8 4 6

4

3

3

3

4

5 7 5 3 4 5 4 3 3

Stage Bachelorproef AANTAL STUDIEPUNTEN PER JAAR

4

6

4 3 3 3

21 9 60

60

60

Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat. 9


BIOMEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE AFSTUDEERRICHTING MEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE

Ben je klaar voor je eerste stappen in de medische wereld? Wil je stalen van bloed, weefsel, urine en andere lichaamsvochten onderzoeken? En kijk je ernaar uit om ziekten op te sporen die het gevolg zijn van een infectie, een intoxicatie, een genetische afwijking of een storing in het metabolisme? Dan kies je voor de afstudeerrichting Medische Laboratoriumtechnologie.

AFSTUDEERRICHTING

Medische Laboratoriumtechnologie

Wat studeer je? Het eerste jaar van je opleiding is gemeenschappelijk voor de twee afstudeerrichtingen. Daarna specialiseer je je. Je wordt een laboratoriumtechnoloog met theoretische kennis en praktische vaardigheden in hematologie, medische microbiologie, klinische chemie en moleculaire diagnostiek. Je ontwikkelt ook je communicatieve vaardigheden en verwerkt gegevens uit de vakliteratuur.

Stagemogelijkheden Je sluit je opleiding af met een stage

van zeventien weken in een ziekenhuis of medisch privélaboratorium. Je werkt daar op de afdelingen klinische chemie, hematologie, microbiologie, medische genetica en pathologische anatomie. Daarover schrijf je ook je bachelorproef. Een stage in het buitenland behoort ook tot de mogelijkheden.

Vakken in de kijker Biomoleculen In dit opleidingsonderdeel kom je alles te weten over de indeling, structuur en functie van de voornaamste cellulaire bouwstenen (koolhydraten, proteïnen, lipiden en nucleïnezuren) en biochemische processen.

Fysiologie Bij Fysiologie bestudeer je de werking van álle orgaanstelsels (hou je vast): huid-, beender-, spier-, zenuw-, bloed-, lymfe-, ademhalings-, spijsverterings-, urinair, hormoon- en voortplantingsstelsel. Labo Onmisbaar bij Biomedische Laboratoriumtechnologie, want maar liefst een derde van de opleiding bestaat uit labo’s. In de eerste opleidingsfase starten we met basislabo’s zoals Microbiologie en Chemische analyse. Vervolgens schakelen we een tandje hoger en houden we ons bezig met beroepsgerichte laboactiviteiten zoals Cel- en weefselleer, Immunologie en hematologie en Biomedische en farmaceutische analyse.

Ik heb gekozen voor Medische Laboratoriumtechnologie omdat de opleiding een unieke combinatie brengt. Enerzijds is er het medische aspect, waarbij je meehelpt aan de diagnosevorming van patiënten. Anderzijds doe je praktisch labowerk. De labo’s van Odisee zijn heel goed uitgerust: een aangename omgeving om nieuwe dingen te leren. Zoë Vanhoenacker Studente Medische Laboratoriumtechnologie 10


TECHNOLOGIECAMPUS GENT

STUDIEPROGRAMMA MEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE

Persoonlijke en professionele ontwikkeling Talentontwikkeling is één van onze belangrijkste pijlers. In dit opleidingsonderdeel leer je jezelf kennen en breng je je persoonlijke en professionele leerproces in kaart. Aan de hand van verschillende activiteiten maak je kennis met de professionele omgeving van een biomedisch laboratoriumtechnoloog. De ideale manier om je talenten nog verder te ontwikkelen. Hematologie Hematologie is de wetenschap die zich bezighoudt met de fysiologie en pathologie van het bloed en de bloedvormende organen. Je bestudeert het normale en abnormale bloedbeeld en je verkent laboratoriumtechnieken voor onderzoek van bloed. Je gaat dieper in op bloedgroepen en stolling. Je krijgt les van gastdocenten die gespecialiseerd zijn in hematologie. Klinische chemie Binnen dit vakgebied neem je urinestalen en sera onder de loep. Je analyseert specifieke componenten via microscopische en chemische onderzoeksmethodes en je probeert op die manier verschillende ziektes zoals diabetes, nieren leveraandoeningen te achterhalen. Labo immunologie In het labo immunologie spoor je in het bloed antistoffen op die gericht zijn tegen allerlei ziekteverwekkers zoals reuma, toxoplasmose, klierkoorts ...

OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN

JAAR 1

JAAR 2

JAAR 3

Chemie Biomoleculen Fysiologie Microbiologie Toegepaste fysica Toegepaste wiskunde Labo cel- en weefselleer Labo chemische analyse Labo biomedische en farmaceutische analyse Labo (medische) microbiologie Labo immunologie en hematologie Persoonlijke en professionele ontwikkeling en internationale aspecten Statistiek en onderzoeksvaardigheden Hematologie Klinische chemie Kwaliteitszorg Moleculaire diagnostiek Pathologie Labo klinische analyse Labo moleculaire diagnostiek Labo pathologische anatomie Beroepsreglementering en ethiek Klinische chemie en hematologie Medische microbiologie en immunologie Parasitologie en virologie Labo klinische analyse en hematologie Integratielabo Keuzevak - Biotechnologie - Modelorganismen - Toxicologie en farmacokinetiek - EHBO - Entrepreneurial skills - Skills for the future - Basisprincipes verkoop - Vak uit een andere opleiding van Odisee Stage Bachelorproef

8 9 8 3 3 3 3 4 6 3 3

8 9

3

3

3

3

4

5 3 6 3 4 3 6 3 3 4

AANTAL STUDIEPUNTEN PER JAAR

60

3 3 3 6 6 3

23 7 60

60

Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat. 11


BIOMEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE

Handen uit de mouwen EN MET DE VOETEN IN DE PRAKTIJK

Bij Odisee leer je al doende. Van een skillslab tot stages, bedrijfsbezoeken en workshops, we doen er alles aan om van jou een steengoede biomedische laboratoriumtechnoloog te maken.

Labo’s à volonté Alle lessen vinden plaats op de Technologiecampus in Gent. Dat betekent: op eender welk moment een perfect uitgerust laboratorium ter beschikking. En aan labo’s geen gebrek bij Biomedische Laboratoriumtechnologie. Tijdens integratielabo’s combineer je zelfs labo’s uit andere vakken, zodat je je nog beter kunt voorbereiden op je stages. De begeleide werkcolleges zijn er dan weer om je te verdiepen in de leerstof. In kleinere groepen maak je oefeningen terwijl je intensief begeleid wordt. Heb je een vraag, dan lost de docent die ter plekke op.

je samen een case uitwerkt binnen de digitale zorginnovatie.

Een kijkje in het werkveld In het eerste jaar bezoek je verschillende labo’s en in het tweede jaar heb je een kijkstage. Tijdens die kijkstage loop je één of twee volledige dagen mee met een derdejaarsstudent op de stageplaats. Docent #biomedischelaboratoriumtechnologie Brecht Gryson toont leerlingen van OLV College Zottegem hoe ze medicijnen kunnen identificeren. “Door het smeltpunt te bepalen, kunnen we verschillende soorten pijnstillers van elkaar onderscheiden”, klinkt het. #odisee

zoekt bedrijven en medische, farmaceutische en biotechnologische labo’s. En we verwelkomen regelmatig gastsprekers uit het werkveld op onze campus.

Koppen bij elkaar

Studenten in actie tijdens de labo’s.

Met één been in het werkveld Al tijdens je opleiding proef je van alle toekomstmogelijkheden die Biomedische Laboratoriumtechnologie biedt. Je be-

12

Als je kiest voor Medische Laboratoriumtechnologie, dan neem je deel aan het IPO-project. Dat houdt in dat je een hele dag samenwerkt met andere disciplines zoals Verpleegkunde en Ergotherapie. Tijdens dat IPO-project stel je een gezamenlijk zorgplan op voor een patiënt. Een goede oefening voor later, wanneer je op de werkvloer met veel zorgverleners samenwerkt. Of je kiest voor een innovatieproject waarbij

Aan jou de keuze Bij Odisee sta jij aan het roer. Daarom bieden we je verschillende keuzevakken aan. Wil je later als vertegenwoordiger aan de slag, dan kies je in het derde jaar de Inleiding in de basisprincipes van de verkoop. Op Campus Sint-Niklaas kun je Proefdierkunde volgen. Slaag je voor dat vak, dan krijg je een certificaat dat je toelaat om later met proefdieren te werken.

Studenten aan het woord Vanaf de zijlijn toekijken hoe beslissingen genomen worden? Vergeet het maar! Onze studenten bepalen mee de koers van Odisee. Ze zijn zowel in de Algemene Studentenraad als in het kernteam (waarin o.a. het opleidingshoofd en docenten zetelen) vertegenwoordigd.


BIOMEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE

Partners Omdat we je de best mogelijke opleiding willen bieden, werken we samen met verschillende partners uit het studie- en werkveld. Internationaal gaat het om samenwerkingen met hogescholen en universiteiten van onder andere Finland, Zweden, Denemarken, Spanje, Frankrijk, Portugal, Italië, Ierland, de Verenigde Staten en Canada. Daar kun je stage lopen of je bachelorproef maken. We hebben ook een nauwe band met de beroepsvereniging voor laboratoriumtechnologen (BVLT), het ILVO, ziekenhuizen in Oost- en West-Vlaanderen, privélabo’s, Technologiepark Zwijnaarde en verschillende onderwijsinstellingen.

De lesweken zitten erop, nu nog de laatste labo’s. Groetjes van de eerstejaarsstudenten uit hun laatste labo Farmaceutische analyse!

Ondernemend? Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ — kortweg #ESKI — waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

Evelien doet een buitenlandse stage in het Dublin Institute of Technology. Ze stelt haar project voor op de posterbeurs.

13


BIOMEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE

IN THE PICTURE

Het leven zoals het is

Technologiecampus Gent Kies je voor de bacheloropleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie bij Odisee, dan volg je les op de Technologiecampus in Gent, een gezellige campus midden in het groen. Je studeert aan de rand van de stad, op wandel- en fietsafstand van het centrum. De Technologiecampus is makkelijk bereikbaar: trams en bussen stoppen voor de campus en er is gratis parking.

op Wat een drukte mpusgent #technologieca ee dis #o g da #info

Heb jij o n gezien ze nieuwe ban aa k zon is e n gebouw L&M en al r ? PS: te g al... nu enkel ji De eb jn huisvad ruiken als go og! ed e #handle r ;) #stuvoplus e gen withcare #cadea t utje

ow. Tomorr atschool #BLT y #firstda #odisee

VOLG ODISEE OP INSTAGRAM EN FACEBOOK VOOR MEER SFEERBEELDEN 14

Hoe ziet een week van een student uit je opleiding eruit? Per week heb je gemiddeld 24 uur les. We proberen de lessen zo goed mogelijk te groeperen, zodat pendelstudenten niet onnodig veel moeten reizen. In je lesrooster staan dus weinig of geen springuren. Twee halve dagen per week heb je ‘vrij’. Die tijd kun je gebruiken om opdrachten te maken, verslagen te schrijven, samen te komen voor groepswerken of te studeren. In het eerste jaar heb je anderhalve dag labo per week. Vanaf het tweede jaar bouwen we de labo-uren op tot ongeveer de helft van je totale aantal lesuren. Gespreid over de hele opleiding loop je 600 uur stage, waaronder een volledig semester stage in het derde jaar. Aan het einde van de opleiding schrijf je je bachelorproef. Daarna ben je volledig klaar om het werkveld in te duiken.


NA JE DIPLOMA Onze afgestudeerde studenten van de opleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie hebben een uitstekende reputatie in het werkveld. Dankzij onze goede samenwerking met verschillende laboratoria zijn onze studenten overal erg gegeerd. Velen hebben zelfs al een job voor ze afgestudeerd zijn.

IN WELKE JOB KOM JE TERECHT? Afstudeerrichting Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie (FBT) De meerderheid van deze afgestudeerden belandt in onderzoekslabo’s aan een universiteit, in de industrie of aan een onderzoeksinstelling. Een klein aantal afgestudeerde Farmaceutische en biologische laboratoriumtechnologen wordt vertegenwoordiger van medische apparatuur of komt in het onderwijs terecht. Je kunt ook een bijkomende apotheekstage doen. Na die stage krijg je de erkenning ‘Farmaceutisch-technisch assistent’. Meer info over de bijkomende stage vind je bij Dienst Odisee Advanced Education.

Afstudeerrichting Medische Laboratoriumtechnologie (MLT) Medisch laboratoriumtechnoloog is een erkend beroep. Dat betekent dat je alleen met dit diploma in een klinisch of medisch labo mag werken. Als MLT’er mag je ook bloed prikken. Naast de dagelijkse laboanalyses kom je dus ook regelmatig in contact met patiënten. Meestal ga je aan de slag in een ziekenhuis, een privélabo of aan een universiteit. Ook in de medische sector word je hartelijk ontvangen, bijvoorbeeld als technisch-commercieel vertegenwoordiger van apparatuur of producten.

VERDER STUDEREN • Banaba Medische Laboratoriumtechnologie na Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie of omgekeerd (1 jaar) • Postgraduaat Marketing en Business Development • Verkorte educatieve bachelor • Schakelprogramma naar de master in de Industriële Wetenschappen (biochemie, chemie of biowetenschappen), Biomedische Wetenschappen, Biochemie-biotechnologie. • Studieduurverkorting voor Farmaceutische Wetenschappen

Wist je dat 97,8% van de afgestudeerden na 1 jaar aan het werk is?

15


BIOMEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE

HULP OP MAAT

IN THE PICTURE

Deze voormiddag strijkt onze filmcrew neer bij #biomedischelaboratoriumtechnologie. En actie! #odisee #technologiecampusgent

Persoonlijke begeleiding

Heb je geen chemische, wiskundige (minder dan 3 uur) of labo-achtergrond vanuit het middelbaar, dan kun je vóór de start van het academiejaar een instapcursus volgen. In de loop van het eerste jaar krijg je een leermotivatietest (LEMO) en een taaltest voorgeschoteld. Scoor je nog niet voldoende op bepaalde onderdelen, dan kun je taalateliers volgen om je taalvaardigheden aan te scherpen. Na de herfstvakantie leg je voor drie vakken proefexamens af. Die tellen voor 10% mee en geven je een goed zicht op je studieaanpak.

Hoe kleiner hoe beter Niet alleen bij de labo’s, ook bij de meeste theorievakken verwerk je de leerstof in kleine groepen. Begeleiding door je P&P-coach gebeurt zowel in (kleine) groepen als individueel. Heb je nog vragen over vrijstellingen, deelevaluaties of je examens, dan kun je bij een van de vier trajectbegeleiders of (in het eerste jaar) bij de eerstejaarscoördinatoren terecht. We krijgen ook jaarlijks bezoek van STUVO om de studieplanning te bespreken. Zo zie je maar, we doen er alles aan om je een aangename studententijd te laten beleven. Zowel op als naast de schoolbanken.

GA 100% VOOR JE TALENT! Tweelingzusjes Daisy en Evy zijn afgestudeerd! #biomedischelaboratoriumtechnologie #odisee Foto: Jobat.be

Positief nieuws uit de farmaceutische en chemi chemische sector: de nood aan jong talent blijft groot.

VOLG ODISEE OP INSTAGRAM EN FACEBOOK VOOR MEER SFEERBEELDEN 16

Bij Odisee leggen we de focus graag op talent. We halen het onderste uit de kan om je talenten te ondersteunen en verder te ontwikkelen. We zetten in op je persoonlijke & professionele ontwikkeling (P&P). Een P&P-coach begeleidt je in je persoonlijke talentontwikkeling. Je werkt onder andere rond teamspirit, empathie en conflicthantering. Daarnaast doe je ook aan maatschappelijke dienstverlening. Je wordt bijvoorbeeld ingeschakeld om wetenschapslessen te geven in de multiculturele lagere Rabotschool in Gent. Tijdens de sollicitatietrainingen krijg je een fictieve sollicitatie voorgeschoteld. Die probeer je zo goed mogelijk te voltooien. Vervolgens krijg je feedback waarmee je aan de slag gaat voor de volgende training.

Talentenbadge En we gaan nog verder in de ontwikkeling van je talenten. Op een talentenfoto breng je je talenten in beeld en een groeimeter geeft aan in welke mate je talenten evolueren. Je zoekt symposia en bijscholingen in je specifieke interessegebied. Zo specialiseer je je stap voor stap in de Biomedische Laboratoriumtechnologie. Het eindresultaat is een persoonlijke talentenbadge, naast je resultaten en diploma’s. Je talentenbadge zorgt ervoor dat je sterker in je schoenen staat tijdens toekomstige sollicitatieprocedures.


De opleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie in één oogopslag

409

STUDENTEN (28,9% man - 71,1% vrouw) (toestand 1 februari 2021)

CAMPUS IN

Gent

De labo’s bieden veel mogelijkheden om initiatief te tonen en verantwoordelijkheid op te nemen. Je mag zelf op onderzoek gaan en op die manier jezelf verder ontwikkelen.” (bron: VARiOSO Studenten)

97,8%

AAN HET WERK BINNEN ÉÉN JAAR NA AFSTUDEREN (bron: VDAB-rapport schoolverlaters 2020)

WAT VINDEN STUDENTEN? voldoende praktijkgericht

9,7/10

studenten hebben een stem in de verdere ontwikkeling/verbetering van het onderwijs

9,6/10

voldoende aandacht voor het aanleren van onderzoeksvaardigheden

9,5/10

praktijkervaring krijgt vorm in overleg tussen studenten, docenten en werkveld

9,4/10

goed opgebouwd programma

9,3/10

voldoende aandacht voor maatschappelijke uitdagingen

9,3/10

kansen om internationale leerervaringen op te doen

9,3/10

betrokken begeleiding, aangepast aan mijn noden

9,3/10

evaluatievormen die me toelaten om te tonen wat ik kan

9,1/10

boeiende opdrachten

8,5/10

(bron: studentenbevraging 2021)

17


BOUW

Is het jouw grote droom om een gebouw, weg, brug of ander bouwproject mee vorm te geven? Hou je van organiseren? Ben je niet bang om verantwoordelijkheid op te nemen? Dan ben jij een echte student Bouw in spe.

BACHELOR IN DE

Bouw

In de bacheloropleiding Bouw verwerf je een grondig technologisch inzicht in gebouwen, wegen en ‘kunstwerken’ (bruggen, tunnels en sluizen). Je bestudeert o.a. de materialen, de funderingen en de constructiemethoden, en leert onderbouwde beslissingen nemen. Daarnaast verdiep je je in de innovatieve wereld van hedendaags, duurzaam, ecologisch en veilig bouwen, en ga je aan de slag met bouwtechnische en organisatorische ICT-toepassingen. Kostprijsberekening, werkorganisatie en planning staan ook op je programma: een bijkomende troef op de arbeidsmarkt.

waarom van constructies en uitvoeringstechnieken. Die aanpak zorgt voor een open en aangename omgang met elkaar en met je docenten. In het laatste jaar vormen je stage en je bachelorproef het hoogtepunt van je opleiding. Je volgt dan een reële werf op en bereidt de uitvoering (inclusief de plannen), het budget en de planning voor. Net alsof je zelf als aannemer aan de slag gaat. Als je wilt, kun je je opleiding ook in het buitenland afronden met een internationale stage of studieperiode.

Als een echte aannemer

De stap van het secundair naar het hoger onderwijs zet je niet in een-twee-drie. Daarom kun je bij Odisee van bij de start op intensieve begeleiding rekenen: onze docenten en trajectbegeleiders helpen je wanneer je even het noorden kwijt bent. Voor de start van het academiejaar kun je introductiecursussen volgen. Zo kun je goed voorbereid aan je opleiding beginnen.

Vanaf het eerste jaar vullen theorie en praktijk elkaar aan. In een team van studenten werk je aan praktijkgerichte cases, zoek je informatie op en leer je die op een correcte manier te interpreteren. Overleg en discussie scherpen niet alleen je teamvaardigheden aan, maar leren je ook grondiger nadenken over het hoe en

18

We helpen je op weg

Hoogste schavotje De opleiding Bouw van Odisee in Aalst is door een onafhankelijke commissie uitgeroepen als de beste van Vlaanderen. Die erkenning haalden we binnen dankzij onze jarenlange ervaring met praktijkgerichte werkvormen, studie- en studentenbegeleiding en de ontwikkeling van geïntegreerd leermateriaal. Via keuzemogelijkheden in het curriculum en in de leeractiviteiten maken we expliciet ruimte om je talenten in te zetten en verder te ontwikkelen. Met die talentgerichte aanpak in het achterhoofd kiezen studenten van overal in Vlaanderen voor onze opleiding.


SECUNDAIR ONDERWIJS

CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Bachelor in de Bouw is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent ☐ Ik heb een bijzondere fascinatie voor gebouwen, wegen en bruggen. ☐ Aan technologie geef ik graag een creatieve draai. ☐ Ik steek graag de handen uit de mouwen, zowel in team als zelfstandig. ☐ Een job als projectleider, werfleider, calculator of zelfstandige zegt me wel wat. ☐ Ik kom uit het aso of tso en ben op zoek naar een opleiding vol praktijk.

Vanaf de eerste dag voelde ik me thuis bij Odisee. Ik ontmoette op de campus nieuwe vrienden voor het leven. Ik had meteen zin om erin te vliegen, in een opleiding die ik volledig zelf gekozen had. En dankzij de onthaaldagen nam mijn eerste jaar echt een kickstart. Pieter

Kun je je vinden in een aantal van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over de bachelor Bouw vind je op odisee.be/bouw

Student Bouw

19


BOUW

Vakken in de kijker

Het programma van de opleiding Bouw is niet opgebouwd rond vakken, maar rond een aantal basisblokken of leerlijnen. Dat zijn de fundamenten waarop we de leerstof ‘bouwen’.

Basis

Uitvoering

Onder de noemer Basiswetenschappen maak je o.m. kennis met bouwmaterialen en met eenvoudige stabiliteitsvraagstukken. Het basisvaardighedenblok omvat een opfrissing van rekentechnieken, MS Excel en tekenateliers. Hier leer je werken met tekenpakketten zoals AutoCAD, maar krijg je ook manuele tekenvaardigheden onder de knie. Op een werf heb je namelijk niet altijd een pc ter beschikking. In het eerste jaar hou je een logboek bij waarin je alles schetst wat je op de werf ziet. Door zelf te tekenen leer je beter kijken, stel je wat je ziet meer in vraag en ga je op zoek naar het hoe en waarom: je scherpt je technische vaardigheden aan. Bij elke lijn die op je blad verschijnt, denk je verder na over de latere uitvoering ervan.

De focus van onze opleiding ligt op de centrale leerlijn van de uitvoering. We besteden dus de meeste aandacht aan de uitvoering van bouwwerken. Daarbij vertrekken we natuurlijk vanuit een bepaald ontwerp, maar dat ontwerp vormt niet de kern van de leerstof.

Bouwtechnieken Daarnaast zijn er de leerlijnen Bouwtechnieken. Deze omvatten verschillende technische leeractiviteiten, zowel rond de sector ‘gebouwen’ als rond ‘infrastructuur’ (wegenwerken en civiele constructies zoals bruggen of kademuren).

Beheer van bouwwerven Ten slotte krijg je ook de leerlijn Bouwprojectbeheer voorgeschoteld. Hier bekijk je bouwen als een economische activiteit en leer je o.a. een kostprijs berekenen, de realisatietijd begroten of een planning opstellen. Als toekomstig leidinggevende maak je ook kennis met de maatschappelijke en de sociaalrechterlijke context van bouwen.

Professioneel en persoonlijk groeipad In het professioneel groeipad worden dwarsverbanden gelegd tussen de verschillende leerlijnen. Zo heeft uitvoeringstechniek ook een ander kostenplaatje, een andere organisatie en een andere uitvoeringstermijn tot gevolg. De leerlijnen rond uitvoering, beheer en de bouwtechniek zijn voortdurend in onderlinge wisselwerking. En je persoonlijk groeipad is gericht op talentontwikkeling, ondernemerschap en eigen keuzes. Vanaf 2021 wordt je keuzepakket sterk uitgebreid, tot in totaal 42 studiepunten. Je kunt daarbij kiezen uit 4 afstudeertrajecten: wordt het een bachelorproef met stage, gericht op een uitvoeringsstudie of op een praktijkgericht onderzoek, of een internationale stage, of een internationale studie met stage in binnen- of buitenland? Jij beslist!

Toen ik naar de infodag kwam, was ik direct verkocht. De opleiding is een goede mix van theorie en praktijk. Elke les die ik hier krijg, ga ik later kunnen gebruiken. En het feit dat er veel studenten van buiten Oost-Vlaanderen in Aalst Bouw studeren, bewijst voor mij de topkwaliteit van de opleiding. Kevin Student Bouw

20


CAMPUS AALST

STUDIEPROGRAMMA BOUW OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN COMPETENTIEONTWIKKELENDE LEERACTIVITEITEN BASISWETENSCHAPPEN EN -VAARDIGHEDEN Rekentechnieken (wiskunde en MS Excel) Tekenatelier (basisvaardigheden, tekensoftware, constructietekenen) Bouwmaterialen (inclusief betontechnologie) Stabiliteit van bouwwerken (sterkteleer) BOUWTECHNIEKEN Geotechniek Stabiliteit van bouwwerken (bouwknopen, betonbouw en staalbouw) Bouwtechnieken gebouwen (constructieleer en tekenen) Bouwtechnieken infrastructuur (wegenbouw, burgerlijke bouwkunde en tekenen) UITVOERING VAN BOUWWERKEN Uitvoeringspraktijk (labo- en praktijkoefeningen) Energie en comfort (bouwfysica, akoestiek, installatietechnieken, HVAC) Uitvoering van bouwwerken (topografie, werforganisatie en geotechnieken) BEHEER VAN BOUWWERKEN Bouwprojectbeheer (bouwadministratie, calculatie en planning)

JAAR 1

JAAR 2

6 8 6 6

7 6

7

3

3

3

Opleidingshoofd Bouw Campus Aalst jos.vandewielle@odisee.be

7 4

4

3

3

8

4

4

4 4

5

3 15

3

3

KIes uit: • een bachelorproef met stage, gericht op een uitvoeringsstudie OF op een praktijkgericht onderzoek • of een internationale stage • of een internationale studie met stage Vul aan met keuzevakken zoals renovatietechnieken, ICT/BIM, houtskeletbouw, bruggenbouw, werfopvolging, EPB, betonschade, bouwcultuur, zelfstandig ondernemen …

Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat.

We besteden heel veel aandacht aan de uitvoering van bouwwerken. We vertrekken van een ontwerp en zoeken uit hoe we dat het best kunnen realiseren op het terrein. Jos Van De Wielle

5

Bouwbedrijf en maatschappij (economie, bedrijfsorganisatie en recht) LEERACTIVITEITEN MET EEN TALENTONTWIKKELENDE AANPAK ONTWIKKELING PROFESSIONELE IDENTITEIT Portfolio professionele identiteit 3 Geïntegreerd project 5 AFSTUDEERKEUZETRAJECTEN MET STAGE Keuzepakket Communicatievaardigheden (Engels, Frans, andere taal naar keuze)

AANTAL STUDIEPUNTEN PER JAAR

JAAR 3

39

60

60

60

Werken en studeren? De opleiding Bouw kun je ook in afstandsonderwijs volgen. Ideaal als je werken en studeren wilt combineren. Meer info vind je op odisee.be/bouwopafstand.

Bijzondere trajecten Ben je in september aan een andere opleiding begonnen maar wil je graag overschakelen naar de opleiding Bouw? Geen probleem. Instappers (of overstappers) kunnen bij Odisee een aangepast programma volgen dat start vanaf februari. Voor studenten die werken en studeren willen combineren, stippelen we persoonlijke studietrajecten uit. En wie al credits of een diploma behaalde in een andere opleiding, kan in samenspraak met onze studietrajectbegeleider een verkort traject samenstellen.

21


BOUW

Handen uit de mouwen EN MET DE VOETEN IN DE PRAKTIJK

Bij Odisee leer je al doende. Van uitstappen tot stages, bedrijfsbezoeken en workshops, we doen er alles aan om van jou een steengoede bouwspecialist te maken.

Au sérieux Op drie jaar tijd evolueer je niet alleen als student, maar ook als mens. Je groeit uit van een groentje tot een persoon op wie mensen kunnen rekenen. Bij Odisee nemen we je serieus van in het begin. Je hebt de touwtjes zelf in handen. We geloven in je talenten en bieden je de kans om te groeien door verantwoordelijkheid op te nemen. Een coach volgt discreet je voortgang en staat je, indien nodig, bij in de vorming van jouw professionele identiteit.

We nemen er o.a. de dakconstructies onder de loep. Daarnaast staan bezoeken aan fabrikanten van bouwmaterialen en -materieel en aan diverse bouwprojecten in uitvoering op het programma.

Op naar Duitsland

Eindpresentatie van Geïntegreerd project over kostprijsberekening bij tweedejaars #bouw #odisee — en de docenten zagen dat het goed was...

Boeiende partners

In praktijk We verbinden theorie en praktijk zodra het kan. In de praktijkruimte scherp je je vaardigheden aan en creëer je onderdelen van constructies. Vanaf het tweede jaar ga je aan de slag met volledige ontwerpdossiers. Nieuwe technologieën komen stap voor stap aan bod in je opleiding. Bij Odisee springen we niet op elke hype, maar we sturen wel bij of

lopen vooruit als het gaat om structurele veranderingen in de bouwsector.

Innovatie & inspiratie Hoewel de bouw een conservatief imago heeft, is de sector voortdurend in beweging. Daarom zetten we je aan om zelf op zoek te gaan naar innoverende trends. Die breng je in kaart, of je vindt er gewoon zelf een uit. Kun je nog wat inspiratie gebruiken? Die vind je ongetwijfeld op de innovatiebeurs, georganiseerd door de derdejaars.

Spring eens binnen

Studenten #bouw #odisee aan het werk in de praktijkruimte. 22

Voor de tweedejaars is de Baumabeurs in München het hoogtepunt van het jaar. Op die gigantische beurs kun je bouwmachines bewonderen uit alle domeinen van de bouw.

Tijdens je opleiding staan er heel wat bedrijfsbezoeken op de planning. Zo nemen we een kijkje in het opleidingscentrum van de VDAB, waar enkele Odisee-docenten meewerken aan de leerinhouden.

Ga voor een onvergetelijke ‘internationale’ stage in Spanje (Valencia), Denemarken, Finland of Mons (Wallonië). Of doe ervaring op bij een grote internationale aannemer zoals De Nijs, De Nul, Heijmans of Willy Naessens. Hallo aantrekkelijk cv! Daarnaast hebben we ook een nauwe band met de Confederatie Bouw. Odisee zet vormingen op touw voor de Confederatie, die op haar beurt adviseert bij de uitbouw van het opleidingsprogramma.


BOUW

Ondernemend? Op bezoek bij Franki Construct, project: snelweg A11 Brugge-Westkapelle #bouw #odisee

De tweedejaars #bouw #odisee gaan meermaals op stap. Met veel dank aan Antwerpse Bouwwerken, Artes, Cordeel, Sibomat en Van Laere voor de prachtige werfbezoeken.

Er stroomt ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ — kortweg #ESKI — waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

23


BOUW

IN THE PICTURE

Het leven zoals het is

Campus Aalst Aalst is een kleinduimpje onder de studentensteden. Toch telt de stad verschillende studentenclubs en is er een ruim aanbod aan koten. Voor veel studenten is Odisee in Aalst de hogeschool vlak bij huis. Op de campus zelf valt regelmatig wat te beleven. Ook als je houdt van muziek, theater, film of stand-upcomedy – zeg maar cultuur in al haar vormen – dan zit je hier goed.

De studenten #bouw van #odisee halen hun tekenskills boven in het programma AutoCAD.

et ond h p onze o aag v Vand fé plaats iatief a Ideec s, een init t is een u camp oeikas. Da voor r ie van B lorganisat geren die e n n) koep ten en jo (wille n stude ond Aalst er weten? r e n in e nemen. M op r onde een kijkje e Neem roeikas.b www.b

Feest

je bo

uwen

!

VOLG ODISEE OP FACEBOOK VOOR MEER SFEERBEELDEN 24

Hoe ziet een week van een student uit je opleiding eruit? Studenten Bouw hebben een goed gevuld lessenrooster. In het eerste jaar heb je wekelijks een of twee halve dagen vrij. In het tweede jaar heb je elke dag les. In onze opleiding kiezen we voor diverse werkvormen: colleges, toepassingen en oefeningen bij theorielessen, labo’s, praktijkoefeningen, opmetingen, projectwerken en tekenzittingen. Voor ieder wat wils dus! Gedurende je volledige eerste jaar doe je een kijkstage waarin je de leerstof aan de praktijk koppelt. Je volgt een gebouw op van bouwput tot definitieve realisatie.De voortgang hou je nauwgezet bij in een verslag, dat op het examen ‘Gebouwen’ mee besproken wordt. Naast de kijkstage krijg je in het eerste semester een behoorlijk pakket praktijkoefeningen voorgeschoteld. In het tweede semester werk je aan een geïntegreerd project. Je zet je eerste stappen in projectwerk, maakt kennis met authentieke contexten en bereidt opstellingen voor. Tussendoor blijf je oefenen om je vaardigheden aan te scherpen: eerst met een dakconstructie, vervolgens met een vloerconstructie.


NA JE DIPLOMA De Vlaamse bouwwereld ontvangt je met open armen in allerhande functies die verband houden met de uitvoering van bouwwerken: bij aannemers, in de toelevering, in de ontwerpwereld en bij de bouwheren. De bouwsector kent nog altijd heel wat knelpuntberoepen. Daarom ben je als bachelor in de Bouw heel gegeerd op de arbeidsmarkt.

IN WELKE JOB KOM JE TERECHT? • Bij aannemingsbedrijven: als werfleider, werkvoorbereider, calculator of planner. • In de toeleveringssector bij bedrijven die bouwmaterialen of machines leveren of produceren zoals bijvoorbeeld de prefabindustrie. • Bij bouwheren en beheerders van een patrimonium bouwwerken, zowel in de sector gebouwen (ziekenhuizen, scholen, woonzorgcentra...) als in de sector infrastructuur (overheid, spoorwegen, havenbesturen...): als technisch beheerder of als onderhouds- of renovatiecoördinator.

• In de ontwerpwereld: als tekenaar of opvolger van bouwprojecten. • Als bedrijfsleider van je eigen bouwbedrijf. • Bij de technische diensten van overheden (gemeentelijk, provinciaal, gewestelijk en federaal).

VERDER STUDEREN Ook na je bacheloropleiding Bouw bij Odisee liggen de wegen voor je open. Via een schakelprogramma van zestig studiepunten kun je een universitair diploma behalen. 25% van onze studenten studeert verder voor een masterdiploma Industrieel Ingenieur - Bouw. Als je daarvoor kiest, dan maak je je profiel nog aantrekkelijker op de arbeidsmarkt: dankzij je bachelor- én masterdiploma kun je zowel meedraaien aan de ontwerpkant als aan de uitvoeringskant. Wees er maar zeker van dat zulke professionals overal werk vinden in de bouwsector. Ook specialisaties in Landmeten en Vastgoed zijn mogelijk.

Wist je dat 99% van de afgestudeerden na 1 jaar aan het werk is?

25


BOUW

HULP OP MAAT

IN THE PICTURE

Eindverdediging #spannend #bachelorproef #odisee #bouwaalst #eenverhaaldatjijschrijft

Persoonlijke begeleiding

Rond de herfstvakantie leg je de LEMOtest (leermotivatietest) af. Scoor je niet zo goed op die test, dan nodigen we je uit voor een gesprek en stellen we samen een plan van aanpak op. Daarbij houden we rekening met je specifieke talenten en werkpunten. Heb je nog vragen, dan kun je altijd bij je docent of studie(traject)begeleider terecht. De opleiding Bouw mag dan wel een grote opleiding zijn, de afstand tussen docent en student houden we bewust heel klein. Voor Wiskunde, Rekentechnieken en AutoCAD geven we extra sessies voor studenten die moeilijkheden hebben om de leerstof bij te houden. Tegelijk proberen we ook tijdens de les voor een bepaalde differentiatie te zorgen: studenten met relevante voorkennis

Teambuilding tweedejaars #bouw #odisee aan de gang. LEGO is fun!

Onze tweedejaars op driedaagse in Parijs. Les Parisiens zullen het geweten hebben ;-) — bij Chez Julien.

VOLG ODISEE OP INSTAGRAM EN FACEBOOK VOOR MEER SFEERBEELDEN 26

bieden we andere uitdagingen dan studenten voor wie de leerinhoud helemaal nieuw is. Voor de meeste vakken zijn extra oefeningen en oefenmateriaal ter beschikking. Aan het einde van het eerste semester voorzien we voor elke student een portfoliogesprek. Tijdens dat gesprek bespreek je je portfolio, waarin je via opdrachten over je eigen studievoortgang reflecteert. Vervolgens kijken we zowel naar je inhoudelijke als je persoonlijke evolutie. Voel je je goed in de opleiding? Dan moedigen we je aan om vol te houden en je talenten nog meer te ontwikkelen. Wringt er iets? Dan zoeken we samen zo snel mogelijk naar een oplossing om je studiesituatie te verbeteren.

GA 100% VOOR JE TALENT! In de opleiding Bouw gaan we voluit voor een talentaanpak. Samen met jou gaan we op zoek naar je talenten en bouwen we stap voor stap je professionele identiteit uit. Dat doen we bijvoorbeeld tijdens de projectwerken. Binnen de opdracht kies je zelf de rol die aansluit bij je talenten en interesses. Je krijgt dus de ruimte om de opdracht op jouw manier te kleuren en verschillende sectoren te leren kennen. Ga jij voor een uitvoeringsgerichte rol of ligt de taak van een calculator je meer? Aan jou om te ontdekken.

Hoe verder in je opleiding, hoe meer vrije keuzes. Aan de hand van een pallet aan keuzevakken en de keuze van het onderwerp van je bachelorproef leer je niet alleen jezelf kennen, maar ook in groep werken en jezelf ontwikkelen in een professionele omgeving. Stap voor stap kom je te weten binnen welk domein je later actief aan de slag wilt.


De opleiding Bouw in één oogopslag

280

STUDENTEN (89,6% man - 10,4% vrouw) (toestand 1 februari 2021)

CAMPUS IN

Aalst

De studenten van Odisee hebben sterke bouwtechnische vaardigheden en groeien vaak succesvol door in het bedrijf als werfleider.” (bron: VARiOSO Werkveld)

99%

AAN HET WERK BINNEN ÉÉN JAAR NA AFSTUDEREN (bron: VDAB-rapport schoolverlaters 2020)

WAT VINDEN STUDENTEN? boeiende opdrachten

9,4/10

digitale leeromgeving die mijn leren ondersteunt

9,4/10

duidelijke leerdoelen

9,2/10

voldoende theoretisch onderbouwd

9,2/10

correcte studiebelasting

8,9/10

kansen om internationale leerervaringen op te doen

8,9/10

kansen om voeling te krijgen met de beroepspraktijk

8,9/10

praktijkervaring krijgt vorm in overleg tussen studenten, docenten en werkveld

8,9/10

voldoende aandacht voor het aanleren van onderzoeksvaardigheden

8,6/10

gevarieerd aanbod aan werkvormen

8,6/10

(bron: studentenbevraging 2021) 27


WERFORGANISATIE

GRADUAAT IN DE

Werforganisatie Heb je interesse in de uitvoering van gebouwen, wegen, waterwerken, spoorwegen of bruggen? Wil je alles weten over bouwmaterialen en bouwtechnieken? Ben je praktisch ingesteld? Dan is het graduaat in de Werforganisatie beslist iets voor jou! Een graduaatsopleiding maakt deel uit van het hoger onderwijs en heeft een heel eigen profiel. De opleiding is erg praktijkgericht en slaat de brug tussen het secundair onderwijs en een bacheloropleiding.

Leren op de werkvloer

Na je opleiding

Tijdens je opleiding ligt de klemtoon op het werkplekleren: al doende leren op de werkplek, op de werf dus. Werkplekleren is een beetje te vergelijken met stage, maar dan nog intenser: je past niet alleen toe wat je in de lessen leerde, maar draait vanaf dag één ook echt mee op de werf. Dankzij dit duaal leren merk je al snel of het beroep je ligt en ben je meteen klaar om het beroep ook uit te oefenen wanneer je je graduaatsdiploma in handen hebt.

Na je opleiding heb je tonnen praktijkervaring. Je kunt binnen een gegeven opdracht vlot aan de slag met planningen, teamgenoten en verdeling van taken en middelen. Je hebt oog voor veiligheid en een vlotte gang van zaken op een werf. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als assistent-werfleider bij een aannemingsbedrijf. Je bent direct inzetbaar op de arbeidsmarkt, want die is erg op zoek naar mensen met jouw profiel.

Twee afstudeerrichtingen Binnen de graduaatsopleiding in de Werforganisatie kun je kiezen tussen twee afstudeerrichtingen. Woningbouw Deze afstudeerrichting richt zich op wie later graag in de sector ‘gebouwen’ wil terechtkomen. Wegenbouw Deze afstudeerrichting kies je als je alles te weten wilt komen over de sector ‘infrastructuur’.

28

Verder studeren Misschien heeft deze opleiding je zin en vertrouwen gegeven om een meer leidinggevende functie te vervullen op de werf. Dan kun je verder studeren en bijvoorbeeld in twee jaar tijd (of na een traject van 90 studiepunten) je bachelordiploma Bouw behalen.

CAMPUS AALST


CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Werforganisatie is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent:

Bij het graduaat Werforganisatie moet je geen vijf dagen per week gedurende acht uren op de schoolbanken zitten. Je komt twee dagen per week naar de campus en doet drie dagen stage op je werkplek. Een ideale combinatie voor iemand zoals ik, die niet enkel de theorie wil zien, maar zelf graag uitprobeert of iets ook werkt. Jeroen Wauters Student Werforganisatie

☐ Ik wil later aan de slag op een werf. ☐ Ik ben graag uitvoerend bezig. Al doende leer ik het best! ☐ Ik kan aan de slag met gegeven opdrachten. ☐ Ik heb oog voor veiligheid en kwaliteit, want dat is belangrijk. ☐ Ik organiseer graag en hou van realistische planningen en oplossingen. ☐ Software schrikt mij niet af.

Kun je je vinden in enkele van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over dit graduaat vind je op odisee.be/werforganisatie.

29


WERFORGANISATIE

CAMPUS AALST STUDIEPROGRAMMA WERFORGANISATIE OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN

Je programma De graduaatsopleiding in de Werforganisatie omvat 120 studiepunten, gespreid over twee opleidingsjaren. Je volgt les in dagonderwijs bij Odisee op Campus Aalst.

Jaar 1

Jaar 2

GEMEENSCHAPPELIJK GEDEELTE Introductie in de werforganisatie Verkenning werkveld Communiceren met plannen Opmeten en uitzetten Veiligheid op de werf Kwaliteit op de werf Werkvoorbereiding Werfadministratie Communiceren op de werf Plannen, aansturen en opvolgen Aansturen van een team Graduaatproef of internationaal traject Afstudeerriching Woningbouw Uivoeringstechnieken gebouwen Afstudeerrichting Wegenbouw Uivoeringstechnieken infrastructuur

15

20

15

20

AANTAL STUDIEPUNTEN per jaar

60

60

Semester 1

Semester 2

10 10 5 5 5 5 5 5 5 5 10 15

Semester 3

Semester 4

Onderdompeling in de uitvoeringsfasen van een werk Modules rond veiligheid, kwaliteit, planning, aansturing, plantekeningen Verkennen van woningwerven & wegenwerven

Meedraaien op een woningwerf of wegenwerf

Via kijk- en uitvoeringsopdrachten verwerf je vaardigheden en inzichten op de werf die je in de opleiding in kleine groepjes met medestudenten verder verwerkt. Je wordt gecoacht in je persoonlijk leerplan.

30

3 dagen

op school

1 dag

2 dagen

op de bouwwerf

4 dagen


De opleiding Werforganisatie in één oogopslag

41

STUDENTEN (92,7% man - 7,3% vrouw) (toestand 1 februari 2021)

CAMPUS IN

Aalst

De eerste ervaringen met werkplekleren waren positief en overtroffen onze verwachtingen. Door de intensiviteit van het werkplekleren leer je als bedrijf de studenten heel goed kennen en omgekeerd.” (bron: VARiOSO Werkveld (bedrijf Artes))

WAT VINDEN STUDENTEN? correcte studiebelasting

10/10

voldoende aandacht voor maatschappelijke uitdagingen

10/10

gevarieerd aanbod aan werkvormen

10/10

kansen om voeling te krijgen met de beroepspraktijk

10/10

voldoende praktijkgericht

9,1/10

boeiende opdrachten

9,1/10

kansen om internationale leerervaringen op te doen

9,1/10

gemakkelijk aanspreekbare docenten

9,1/10

studenten hebben een stem in de verdere ontwikkeling/ verbetering van het onderwijs

9,1/10

evaluatievormen die me toelaten om te tonen wat ik kan

8,2/10

(bron: studentenbevraging 2021)

31


CHEMIE

Je bent geïnteresseerd in chemie, milieu, biochemie of voeding? Een praktisch-wetenschappelijke opleiding, daar heb je wel zin in? Dan is een opleiding Chemie iets voor jou.

BACHELOR IN DE

Chemie

Ga je voor Chemie, dan heb je de keuze tussen drie afstudeerrichtingen: biochemie, chemie en milieutechnologie. Bovendien is je toekomst verzekerd: met een bachelordiploma Chemie op zak vind je gegarandeerd snel werk in een goed betalende sector.

Praktijk én theorie De opleiding Chemie is een praktijkgerichte opleiding met een theoretische onderbouw. Die combinatie maakt de opleiding zo veelzijdig en afwisselend. In het eerste jaar bouw je met vakken als Chemie, Fysica, Biologie, Microbiologie, Wiskunde en Statistiek een brede algemene wetenschappelijke basis op die voor de drie afstudeerrichtingen gelijk is. De volgende stap: een afstudeerrichting kiezen zodat je je kunt specialiseren dankzij specifieke praktijktoepassingen. In het laatste semester van het derde jaar loop je stage in een bedrijf of onderzoeksinstelling.

32

Stage in het werkveld

Iedereen aan boord

De stageperiode (een volledig semester) aan het einde van je opleiding is de kers op de taart. Bij de keuze voor je stageplaats laten we je niet aan je lot over: we houden rekening met je voorkeur en het soort werk dat je wilt doen zoals milieuanalyses met ultramoderne apparatuur, DNA-onderzoek van microorganismen in voeding of een stage in een productie- of controlelabo van een chemisch bedrijf. Tijdens je stage word je begeleid door een docent van de hogeschool. En je kunt natuurlijk ook voor een buitenlandse stage kiezen. De onderzoeksresultaten die je tijdens je stage bekomt vormen de basis voor het schrijven van je bachelorproef. De presentatie en verdediging van je bachelorproef vormen het eindpunt van je opleiding.

Interesse in wetenschappen en techniek is een pluspunt. Als je in het secundair onderwijs een richting wetenschappen in het aso of tso gevolgd hebt met Chemie als apart vak, dan ben je voldoende voorbereid. Als je minder dan vier uur Wiskunde hebt gehad of als je Chemie niet als apart vak had, raden we je onze instapcursussen Wiskunde en Chemie aan. In het begin moet je waarschijnlijk wat harder studeren. Motivatie en een gezonde dosis interesse in de chemische wereld zorgen voor jouw boeiende start.


CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Bachelor in de Chemie is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent

De bachelor Chemie bereidt je goed voor op het latere werkleven. De vakken binnen de opleiding vormen namelijk een geheel, waardoor je heel wat wetenschappelijke inzichten ontwikkelt die je vervolgens leert toepassen in de praktijk. Naast de vakgerichte lessen en practica ga je bovendien op stage. Zo leer je zelf dingen te regelen en goed te communiceren.

☐ Voor een dag vol wetenschappen mogen ze me altijd wakker maken. ☐ Ik wil weten hoe chemische processen in elkaar zitten en sta te popelen om die kennis toe te passen in verschillende domeinen. ☐ Werken in een labo is mijn ding. ☐ Ik wil meehelpen bij de bestrijding van milieuverontreiniging. ☐ Ik heb oog voor veiligheid en milieu. ☐ Verantwoordelijkheidszin, orde en precisie zijn me niet vreemd.

Kun je je vinden in een aantal van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over de bachelor Chemie vind je op odisee.be/chemie

Niels Verhoosel Student Chemie

33


CHEMIE AFSTUDEERRICHTING BIOCHEMIE

Ben je geïnteresseerd in de chemische samenstelling en de productieprocessen van voedingsmiddelen en werken in een biotechnologisch bedrijf, dan kies je voor de afstudeerrichting Biochemie. Je leert er alles over de kwaliteit van levensmiddelen en de toepassingen van biochemie in de veelbelovende tak van de industriële biotechnologie.

AFSTUDEERRICHTING

Biochemie

Wat studeer je? Het eerste jaar van de opleiding Chemie is gemeenschappelijk voor de drie afstudeerrichtingen. In het tweede jaar kies je voor de afstudeerrichting Biochemie. Je leert alles over de (bio) chemische processen van voeding in vakken zoals Microbiologie, Voedselpathogenen, Mouterij/brouwerij, Conserverings- en levensmiddelentechnologie en zuivel. De opleidingsonderdelen

Biochemie en Biotechnologie geven je de technische en wetenschappelijke basis die je zult kunnen inzetten bij de nieuwe uitdagingen van de industriële biotechnologie. En dankzij de talrijke labosessies ontwikkel je je praktische vaardigheden steeds verder.

Stagemogelijkheden

onderzoekslaboratorium dat biotechnologisch onderzoekswerk verricht, vaak binnen een universiteit. Besteed voldoende aandacht aan een doordachte keuze, wie weet kun je na je opleiding wel op je stageplaats aan de slag. In het laatste semester van je opleiding kun je ook kiezen voor een stage in het buitenland.

Je loopt stage in een voedingsmiddelenbedrijf, een brouwerij of een

Tijdens de opleiding breng je heel wat tijd door in het labo. Je voert er zelfstandig proeven uit, alleen of samen met je medestudenten. Zo doe je heel wat relevante ervaring op. Tijdens die praktijklessen zijn de klasgroepen bovendien vrij klein, waardoor er altijd ruimte is voor individuele begeleiding en vragen. Elien Balliu Studente Biochemie

Meer info over de bachelor Biochemie vind je op odisee.be/chemie

34


Tijdens de infodag merkte ik dat Technologiecampus Gent heel wat apparatuur ter beschikking heeft die je niet vindt op andere hogescholen. Dat gaf de doorslag om Chemie bij Odisee te studeren. Eva De Baets Studente Biochemie

TECHNOLOGIECAMPUS GENT

STUDIEPROGRAMMA BIOCHEMIE OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN

JAAR 1

Algemene chemie Analytische chemie Biologie Fysica Labo analytische chemie Labo chemie - veiligheid Labo fysica Labo microbiologie Labo organische chemie Organische chemie Wiskunde Statistiek - Kwaliteitszorg Biochemie Biotechnologie (incl. labo) Labo biochemie Enzymologie (incl. labo) Fermentaties - Voedselpathogenen Mouterij - brouwerij (incl. labo) Instrumentele analysen Communicatievaardigheden Talent- en werkveldverkenning Conserveringstechnologie - zuivel Labo voedingswarenanalysen Levensmiddelentechnologie Milieuzorg Onderzoeksvaardigheden (inclusief labo) Stage en bachelorproef

12 6 7 6 3 4 3 3 3 6 4 3

AANTAL STUDIEPUNTEN PER JAAR

60

JAAR 2

JAAR 3

Biochemie – Biotechnologie

3 3 7

3

3

5 4 7 3 3 3 3 7 3 3 3

60

Vakken in de kijker

3

In het vak Biochemie ontrafel je de relatie tussen de biologische functie en de chemische structuur van suikers, eiwitten, lipiden en nucleïnezuren. Je gaat ook dieper in op de stofwisselingsprocessen in levende materie. Biotechnologie bouwt verder op de basisvakken genetica, celleer en microbiologie. In de theorie en het labo komen o.a. moleculaire biologie, immunologische biotechnologie en DNA-technologie aan bod. Je kijkt ook naar de toepassingen van biotechnologie zoals biobrandstoffen, bioplastics en transgene organismen.

Voedingsgerichte vakken 3 4 3 6 4 3 4 27 60

Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat.

Bij Levensmiddelentechnologie en Zuivel bestudeer je de productie van verschillende voedingsmiddelen. Technieken om microbieel bederf te voorkomen en om veilig met voeding om te gaan, behandel je in het vak Conserveringstechnologie. In de laboratoria voer je chemische en microbiologische voedingsanalysen uit. Bij de vakken Mouterij en Brouwerij focus je je op alles wat met fermentatietechnologie te maken heeft. En je zet je kennis om in de praktijk in de brouwerij van onze hogeschool.

35


CHEMIE AFSTUDEERRICHTING CHEMIE

Ben je geïnteresseerd in de zuivere chemie, dan kies je voor de afstudeerrichting Chemie. Je ontdekt hoe chemische processen werken in de industrie en verdiept je in de technologie die erachter steekt.

AFSTUDEERRICHTING

Chemie

Chemie in de puurste vorm Het eerste jaar van de opleiding Chemie is gemeenschappelijk voor de drie afstudeerrichtingen. In het tweede jaar kies je voor de afstudeerrichting Chemie. Je wordt ondergedompeld in de wereld van de chemie: opleidingsonderdelen als Industriële, Organische, Analytische en Instrumentele chemie staan op je programma. Je ontwikkelt je communicatieve vaardigheden en leert

gegevens uit vakliteratuur verwerken en verzamelen. In het derde jaar word je een volleerd chemicus met vakken als Instrumentele analysen, Organische spectrometrie, Polymeerchemie, Milieuzorg en Procestechnologie. En dankzij de talrijke labosessies ontwikkel je je praktische vaardigheden steeds verder.

Veelzijdige stage In het derde jaar ga je vanaf februari

op externe stage. Die kan doorgaan in een laboratorium van de chemische nijverheid of van een universitaire onderzoeksgroep. Ook een processtage in de industrie behoort tot de mogelijkheden. Besteed voldoende aandacht aan een doordachte keuze, wie weet kun je na je opleiding wel op je stageplaats aan de slag. In het laatste semester van je opleiding kun je ook kiezen voor een stage in het buitenland.

In het middelbaar volgde ik Biotechnische wetenschappen. De praktijkuren vond ik het leukst, dus de keuze voor Chemie was snel gemaakt. Dat de campus en de labogroepen bij Odisee zo kleinschalig zijn, waardoor je niet anoniem verdwijnt in de massa, gaf de doorslag. Levi Casier

Student Chemie

Meer info over de bachelor Chemie vind je op odisee.be/chemie

36


In het derde jaar word je een volleerd chemicus met vakken als Instrumentele analysen, Organische spectrometrie, Polymeerchemie, Milieuzorg en Procestechnologie. Patrick Demeyere Opleidingshoofd Chemie Technologiecampus - Gent patrick.demeyere@odisee.be

TECHNOLOGIECAMPUS GENT

STUDIEPROGRAMMA CHEMIE OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN

JAAR 1

Algemene chemie Analytische chemie Biologie Fysica Labo analytische chemie Labo chemie - veiligheid Labo fysica Labo microbiologie Labo organische chemie Organische chemie Wiskunde Statistiek - Kwaliteitszorg Biochemie Fysicochemie (incl. labo) Instumentele analysen Industriële chemie Microbiologie Communicatievaardigheden Talent- en werkveldverkenning Polymeerchemie en kunststoffentechnologie Labo industriële analysen Labo industriële chemie Milieuzorg Onderzoeksvaardigheden (inclusief labo) Stage en bachelorproef

12 6 7 6 3 4 3 3 3 6 4 3

AANTAL STUDIEPUNTEN PER JAAR

60

JAAR 2

JAAR 3

3 3 7

3 6 5 4 3 5 3 9 3 3 3

60

3

4

Vakken in de kijker Organische chemie Maak je klaar voor een uitdagend vak, waarin je verschillende functionele groepen behandelt en inzicht krijgt in complexe organische syntheses. In het labo link je de theorie aan de praktijk en krijg je verschillende synthesemethodes en opzuiveringstechnieken onder de knie. Je bereidt industriële producten zoals kleurstoffen en polymeren, onderzoekt hun eigenschappen en legt de structuur van onbekende verbindingen bloot aan de hand van spectra. In het derde jaar zoom je in op kunststoffentechnologie.

Industriële chemie 4 5 6 4 3 4 27 60

In deze vakken maak je kennis met de verschillende takken van de chemische industrie. Je ontdekt alles over chemische technologie en de productie van chemische producten. Bij procestechnologie leer je productieprocessen opvolgen, regelen en sturen. Altijd met veel aandacht voor procesveiligheid. Tijdens een dagstage zet je al je theoretische kennis om in de praktijk.

Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat. 37


CHEMIE AFSTUDEERRICHTING MILIEUTECHNOLOGIE

Wil je later meewerken aan een duurzame toekomst? Wil je aan de slag in een sector die focust op innovatieve energiebronnen, duurzame materialen, leefbaar wonen en zorg voor onze omgeving en het klimaat? Kies dan voor de afstudeerrichting Milieutechnologie. Je leert er ook alles over het opsporen en meten van milieuverontreiniging en uiteraard over de technologie om ons leefmilieu te optimaliseren.

AFSTUDEERRICHTING

Milieutechnologie

Specifieke milieuvakken Het eerste jaar van de opleiding Chemie is gemeenschappelijk voor de drie afstudeerrichtingen. In het tweede jaar kies je voor de afstudeerrichting Milieutechnologie. Onder andere Ecologie, Ecotoxicologie, Milieubiotechnologie, water-, bodem- en luchtverontreiniging staan op het programma. Je wordt ingewijd in de beginselen van de milieuwetgeving. Aan het einde van je

opleiding krijg je naast je bachelordiploma ook het attest Milieucoördinator B. En dankzij de talrijke labosessies ontwikkel je je praktische vaardigheden steeds verder.

Stage als opstapje naar een job In het derde jaar loop je vanaf februari stage in een industrieel of universitair laboratorium, een afvalverwerkings-

bedrijf, een bodemsaneringsbedrijf of een milieuadviesbureau. Je voert milieuanalytische en ecotoxicologische experimenten uit: je analyseert de restproducten van de economische bedrijvigheid, bepaalt de vuilvracht en zoekt naar oplossingen voor de beheersing en inperking ervan. Een stage in het buitenland behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Ik wil later een job uitoefenen waarmee ik een verschil maak, bijvoorbeeld op vlak van het milieu. Het wordt hoog tijd dat we dat probleem aanpakken! Daarom koos ik voor de opleiding Chemie: dan kan ik aan de slag als onderzoeker of als leerkracht om het bewustzijn hierrond te vergroten. Noëmi Rogiers

Studente Milieutechnologie

Meer info over de bachelor Milieutechnologie vind je op odisee.be/chemie

38


TECHNOLOGIECAMPUS GENT

Studente Milieutechnologie Liese voert bemonsteringen uit tijdens haar stage bij de Vlaamse Milieumaatschappij in Gent.

STUDIEPROGRAMMA MILIEUTECHNOLOGIE OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN

JAAR 1

Algemene chemie Analytische chemie Biologie Fysica - Geluid Labo analytische chemie Labo chemie - veiligheid Labo fysica Labo microbiologie Labo organische chemie Organische chemie Wiskunde Statistiek - Kwaliteitszorg Biologisch milieuonderzoek (incl. labo) Fysicochemie (incl. labo) Ecologie - milieubeheer Ecotoxicologie Instrumentele analysen Microbiologie Communicatievaardigheden Talent- en werkveldverkenning Milieutechnologie (bodem-lucht-water) Afval- en materialenbeheer / Energiebeheer Labo milieuanalysen Milieubiotechnologie Milieuwetgeving Bedrijfsinterne milieuzorg Onderzoeksvaardigheden (inclusief labo) Stage en bachelorproef

12 6 7 6 3 4 3 3 3 6 4 3

AANTAL STUDIEPUNTEN PER JAAR

60

JAAR 2

JAAR 3

3

Vakken in de kijker

5 7

Milieutechnologie 3

3

5 4 3 4 4 3 3 3 3 3 4

3

4 4 3 6 3

3 3 4 27 60

60

De vakken Bodem-Lucht-Water draaien rond de verontreinigingen in ons leefmilieu en de technologie die gebruikt wordt om een bodem te saneren of lucht en water zuiver te maken. Bij Milieubiotechnologie bestudeer je de toepassing van biochemische processen in de milieusector en bij Afval- en materialenbeheer/Energiebeheer komen afvalpreventie, afvalrecyclage, duurzaam materialenbeheer en energie-efficiëntie aan bod.

Attest Milieucoördinator B Studeer je af in Milieutechnologie, dan krijg je automatisch het getuigschrift Milieucoördinator B. Daarmee kun je aan de slag als milieuambtenaar, in milieuadviesbureaus en als milieucoördinator in de industrie. Na je studies kun je via een vervolgopleiding het attest Milieucoördinator A behalen.

Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat. 39


CHEMIE

Handen uit de mouwen EN MET DE VOETEN IN DE PRAKTIJK

Bij Odisee leer je al doende. Van uitstappen tot stages, bedrijfsbezoeken en workshops, we doen er alles aan om van jou een steengoede chemicus te maken.

Praktijk op één Geen theorie zonder praktijk, daarom hechten we er in je opleiding veel belang aan. In de perfect uitgeruste labo’s van Technologiecampus Gent train je je praktische vaardigheden als een echte expert. Maar je duikt ook letterlijk het werkveld in tijdens bedrijfsbezoeken en stages.

Geen nummer Bij Odisee is er geen sprake van een kloof tussen docent en student. Je krijgt les van een hecht team docenten in een kleine klasgroep. Die docenten hebben aandacht voor elk individu en passen met veel plezier de inhoud van het college aan de groepen aan.

Topper van formaat! Studenten krijgen een exclusieve rondleiding achter de schermen van Arcelor-Mittal in Zelzate. #chemie #topbedrijven

Stages à volonté In je derde jaar ga je een heel semester op stage. Bij de keuze van je stageplaats houden we rekening met je voorkeur én je talenten.

Partners

Er mag al eens gelachen worden. Hilariteit troef op een excursie voor het vak Biologisch milieu-onderzoek. #milieutechnologie #dekust

40

Fier als een gieter en terecht. Tijdens hun buitenlandse stage in het Spaanse Bilbao mogen studenten Cédric en Tom hun resultaten presenteren op een internationaal congres. #goedestress #internationalisering

Omdat we je de best mogelijke opleiding willen bieden, werken we samen met verschillende partners uit het werkveld. Dat gaat van structurele samenwerkingen via vaste stageplaatsen in chemiebedrijven tot internationale samenwerkingen, o.a. in Polen (Opole) en Portugal (Porto) in het kader van een onderzoeksproject. Daarnaast hebben we een nauwe band met de onderzoekslabo’s van UGent, KULAK en KU Leuven, en het ILVO (Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek).

Ondernemend? Er stroomt ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ — kortweg #ESKI — waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.


CHEMIE

Studenten van de afstudeerrichting Biochemie bezoeken brouwerij Huyghe in Melle.

De laatstejaars van de afstudeerrichting Chemie brengen een bezoek aan het kunststoffencentrum in Oostakker.

41


CHEMIE

IN THE PICTURE Technologiecampus Gent Kies je voor de bacheloropleiding Chemie bij Odisee, dan studeer je aan de Technologiecampus in Gent. Die moderne, open en groene campus is uitgerust met nieuwe ruime laboratoria waar je de theorie onmiddellijk toepast in de oefeningen. We houden de theoriegroepen bewust zo klein mogelijk, maximaal dertig à veertig studenten. Bij labo-oefeningen zijn de groepen nog een pak kleiner zodat je nog beter begeleid wordt.

Het leven zoals het is

Springuren vermijden we door de lesuren aaneensluitend te plannen. Dat maakt het leven van onze pendelstudenten een pak gemakkelijker. De lesvrije halve dagen kun je gebruiken om te studeren of om met je medestudenten af te spreken voor groepswerken.

Jaarplanning Na de herfstvakantie neem je deel aan je eerste examens, spannend. Die deelexamens tellen voor 10% mee bij je totaal. In januari is het tijd voor je eerste échte examens. Daarna volgt een lesvrije week. Aan het einde van het tweede semester sluit je je eerste jaar af met de juni-examens.

t College Leerlingen van he in #eeklo rn oo n-D .-te L.-V O.uwproces bro t he n kke tde on pusgent. cam gie olo chn #te op zoek aan de be een en ng bre Ze onze campus proefbrouwerij op ses uit. aly ran bie ren voe en ee dis #o ie em #ch

Ook op de de twee terrassen van d van geb e verdieping ouw L & M vind je deze nie Lentege uwe banken. voel!

VOLG ODISEE OP FACEBOOK VOOR MEER SFEERBEELDEN 42

De verhouding theorie-praktijk neemt toe naarmate de opleiding vordert. In het eerste jaar gaat het om twee derde theorie en oefeningen en een derde labopraktijk. In het tweede jaar is de verhouding fifty-fifty en in het derde jaar heb je maar liefst 75% praktijk. De stageperiode duurt dan een volledig semester. Je kunt er ook voor kiezen om je stage in het buitenland te doen, net als ongeveer 20% van onze studenten.

Van in het middelbaar was ik al erg geïnteresseerd in chemie. Mijn toenmalige vakleerkracht raadde me aan om eens bij Odisee te informeren. Omdat de openlesdag en de infodag zo goed meevielen, schreef ik mij in. Aanvankelijk met het plan om later zelf docent chemie te worden maar intussen raakte ik ook heel gefascineerd door alles wat met brouwen te maken heeft. Dus die richting kan ik ook nog uit! Nick Leniere

Student Biochemie


NA JE DIPLOMA Ben je op zoek naar een opleiding met een brede wetenschappelijke basis én specialisatie op maat? Dan is Chemie iets voor jou. Vraag maar aan onze alumni: met een professionele bachelor in de Chemie heb je een gegeerd diploma op zak.

IN WELKE JOB KOM JE TERECHT? Afstudeerrichting Biochemie Als biochemicus werk je vooral in de sector van de levensmiddelentechnologie, zoals de zuivel-, de vlees- en de drankenindustrie. Je stuurt er de processen en analyseert en controleert zowel de grondstoffen als de halffabrikaten en de eindproducten. Volgende jobs kun je uitoefenen: • Laborant voor analyse- en controlewerk in laboratoria voor voedings- en gistingsbedrijven • Onderzoeksmedewerker in biochemie en biotechnologie • Verantwoordelijke voor diverse productiestadia in brouwerij en mouterij • Technisch-commercieel afgevaardigde in levensmiddelenbedrijven en toeleveringsfirma’s

Afstudeerrichting Chemie Met zo’n gegeerd diploma als Chemie vind je gegarandeerd snel een job. Bijvoorbeeld als onderzoeksmedewerker of labotechnicus in de petrochemische sector, de staalnijverheid, de kunststoffensector of de meststoffenproductie. Je stuurt er de diverse processen en voert analyses uit met behulp van de meest gesofisticeerde apparatuur. Ook een job als technischcommercieel afgevaardigde bij leveranciers van analyse-apparatuur of als lesgever behoort tot de mogelijkheden.

Afstudeerrichting Milieutechnologie Met dit diploma kun je aan de slag als laborant bij de milieuafdeling van bedrijven, milieuanalyselaboratoria en waterzuiveringsstations. Daarnaast is er ook een plaatsje voor jou bij intercommunales als milieuambtenaar of als milieucoördinator. Denk bijvoorbeeld aan de volgende mogelijkheden: • Laborant in laboratoria van productiebedrijven (analyse van grondstoffen) om de kwaliteit van het leefmilieu te bevorderen • Deskundige en/of technoloog in een waterzuiveringsstation of bij een bedrijf voor drinkwaterproductie of afvalrecyclage • Milieuspecialist met controlerende en adviserende taken bij overheidsdiensten • Gemeentelijk ambtenaar • Milieucoördinator in een bedrijf

CHEMIE Tijdens mijn stage besefte ik dat ik in de onderzoekswereld wilde blijven, omdat daar veel variatie in zit. Yoshi

R&D-afdeling Ajinomoto-Omnichem Wetteren

BIOCHEMIE In de brouwzaal voer ik het volledige brouwproces uit, net zoals ik in de opleiding geleerd heb. Robin

Brouwerij De Brabandere

VERDER STUDEREN Ongeveer de helft van onze bachelorstudenten Chemie breit er nog een extra opleiding aan. Na een schakelprogramma van zestig studiepunten kun je onder meer starten aan een master in de Industriële wetenschappen (bio)chemie (industrieel ingenieur), een master in het Milieu- en preventiemanagement of een master in de Milieuwetenschappen.

MILIEUTECHNOLOGIE Probeer tijdens je opleiding al iets te doen met wat je later wilt gaan doen. Ga eens kijken bij bedrijven en zoek je eigen weg in de labowereld. Floris

Wist je dat 95,5% van de afgestudeerden na 1 jaar aan het werk is?

Laboratorium ECCA

MEER INFO OVER CHEMIE VIND JE OP ODISEE.BE/CHEMIE 43


CHEMIE

HULP OP MAAT

Persoonlijke begeleiding

IN THE PICTURE

Zelf een biertje brouwen, hoe cool is dat? Handig, een eigen brouwinstallatie op #technologiecampusgent

Aan Odisee ben je geen nummer. Uit een bevraging bij onze eerstejaarsstudenten blijkt dat de kloof tussen studenten en docenten miniem is. Zit je met een specifiek probleem, dan staat het docententeam voor je klaar. Een persoonlijke aanpak vinden we bij Odisee heel belangrijk. Labo’s en oefeningen doen we daarom altijd in een kleine groep. En kun je nog wat extra hulp gebruiken bij bepaalde vakken (zoals Fysica en Wiskunde), dan kun je bij het monitoraat terecht.

Na elke examenperiode krijg je een individueel gesprek met de eerstejaars coördinator. Ook na de deelexamens (een soort van testexamens) in november kun je met de coördinator eventuele moeilijkheden of resultaten uit de LEMO-test (leermotivatie) bespreken. Kan de eerstejaarscoördinator je problemen niet oplossen, dan verwijst hij je door naar de gespecialiseerde studiebegeleiding bij STUVO.

GA 100% VOOR JE TALENT!

Muy oficial! Glunderende gezichten bij onze uitwisselingsstudenten na de presentatie en verdediging van hun bachelorproef in Girona. #gowiththeflow

Student Kevin en Spaanse Erasmus-student Oriol bestuderen samen de polyfenolextractie uit appels. #bachelorproef

VOLG ODISEE OP INSTAGRAM EN FACEBOOK VOOR MEER SFEERBEELDEN 44

Bij Odisee zetten we stevig in op je talent. In het eerste jaar leg je een online talententest af. Zo krijg je meteen een eerste overzicht van en inzicht in je talenten. Vervolgens ontdek je je eigen talenten via de LEMO-test. In het tweede en derde jaar beoordeel je de talenten van je medestudenten en zij die van

jou. Aan het einde van je opleiding zijn je talenten volledig in kaart gebracht en weet je perfect op welke manier je je sterktes kunt inzetten tijdens sollicitaties of in je toekomstige job.

Het leukste aan de opleiding Chemie is dat je direct zelf labo’s mag uitvoeren. De werkcolleges zijn ook interessant, omdat je daar veel oefeningen maakt waardoor je de leerstof onder de knie krijgt. En de lessen Industriële chemie springen eruit, waarin je leert hoe grote industriële machines in elkaar zitten en hoe je er grote hoeveelheden chemicaliën mee kunt maken. Boeiend! Niels Lauwers Student Chemie


De opleiding Chemie in één oogopslag

337

STUDENTEN (73,0% man - 27,0% vrouw) (toestand 1 februari 2021)

CAMPUS IN

Gent

De hele opleiding zit goed in elkaar. Een laagdrempelige aanpak door docenten draagt bij tot de sfeer.” bron: alumnibevraging 2020)

95,5%

AAN HET WERK BINNEN ÉÉN JAAR NA AFSTUDEREN

(bron: VDAB-rapport schoolverlaters 2020)

WAT VINDEN STUDENTEN? voldoende praktijkgericht

9,8/10

kansen om internationale leerervaringen op te doen

9,8/10

voldoende theoretisch onderbouwd

9,6/10

goed studiemateriaal

9,5/10

gevarieerd aanbod aan werkvormen

9,5/10

digitale leeromgeving die mijn leren ondersteunt

9,5/10

praktijkervaring krijgt vorm in overleg tussen studenten, docenten en werkveld

9,5/10

voldoende aandacht voor het aanleren van onderzoeksvaardigheden

9,3/10

gemakkelijk aanspreekbare docenten

9,3/10

betrokken begeleiding, aangepast aan mijn noden

9,3/10

(bron: studentenbevraging 2021)

45


ELEKTROMECHANICA

Ben je in de ban van de werking en de opbouw van machines? Kun je niet wachten om zelf toestellen te ontwerpen of te optimaliseren, door eraan te sleutelen of in hun programmeercode te duiken? Wil je alles te weten komen over duurzaam energieverbruik? Dan ben je bij de opleiding Elektromechanica aan het juiste adres. Technische bagage is geen must. Goesting om later een ongelofelijk boeiende carrière uit te bouwen in een werkzekere wereld wel.

BACHELOR IN DE

Elektromechanica

De bachelor Elektromechanica is een polyvalente, praktijkgerichte opleiding die je handen én je hersenen aan het werk zet. Enerzijds leer je elektromechanische problemen te analyseren. Op basis van je bevindingen ga je machines ontwerpen of herdenken, rekening houdend met het kostenplaatje en de planning. Anderzijds sla je effectief aan het sleutelen, monteren en programmeren om je ideeën tot leven te wekken. Dat doe je in nauwe samenwerking met echte bedrijven. Om een heuse expert te worden in je vak ontdek je in het eerste jaar de basisprincipes van Mechanica, Elektriciteit, Elektronica, Automatisering en Energietechnologie. Allemaal nieuw voor jou? Maak je geen zorgen: als je geen technische voorkennis hebt, kun je via onze vakantiecursussen en een aangepast traject je kennis snel bijspijkeren. Vanaf het tweede jaar kies je een afstudeerrichting: Elektromechanica of Klimatisering.

Elektromechanica ...

Duaal leren

Bij Elektromechanica leer je stap voor stap de werking, opbouw en sturing van machines te doorgronden. Via projectwerk, stages en je bachelorproef specialiseer je je in het ontwerp, onderhoud of de optimalisatie van machines

Tijdens de labo’s ga je aan de slag met mechanische en elektrotechnische praktijkoefeningen. Je past de theorie toe in de praktijk. Vanaf het eerste jaar word je uitgedaagd om met je projectgroep een oplossing te vinden voor echte problemen uit de industrie. Hiervoor werk je nauw samen met industriële bedrijven: de perfecte eerste kennismaking met je toekomstig werkdomein. Ook in het tweede en het derde jaar duik je het werkveld in via verschillende projecten, via keuzevakken in de bedrijven en natuurlijk via je bachelorproef en stage van een volledig semester.

... of Klimatisering? Wil je je verdiepen in verwarming, koeling en airconditioning, dan ga je voor de afstudeerrichting Klimatisering. Een specialisatie in energie behoort ook tot de opties. Via keuzevakken word jij specialist in duurzame energie en rationeel energieverbruik.

Werken en studeren? De opleiding Elektromechanica kun je ook in afstandsonderwijs volgen. Ideaal als je werken en studeren wilt combineren. Meer info vind je op odisee.be/emopafstand.

46


CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Bachelor in de Elektromechanica is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent

Ik koos eerst voor de opleiding Industrieel ingenieur, maar vond dat niet zo interessant omdat het niet praktisch genoeg was. Toen ik overschakelde naar de bachelor Elektromechanica voelde ik mij direct thuis en kon ik me echt uitleven in de praktijkgerichte vakken. Het leukste is dat je zelf mag kiezen welke projecten je uitwerkt. Zo heb ik o.a. een kluis met RFID-slot, een geautomatiseerde miniatuurpoort en een XY-tafel ontworpen en gecreëerd. Mijn eindwerk in het derde jaar werd een laadpaal voor elektrische voertuigen.

☐ Ik ben een doener, werk graag hands-on en haal meer voldoening uit praktijk dan uit theorie. ☐ Ik wil de werking en opbouw van machines doorgronden (afstudeerrichting Elektromechanica). ☐ Ik ben geboeid door de wondere wereld van energie, verwarming, koeling en airconditioning (afstudeerrichting Klimatisering). ☐ Ik denk technologisch. Problemen oplossen is mijn ding. ☐ Ik wil later een job waarin ik niet de hele dag aan een bureau zit.

Kun je je vinden in een aantal van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over de bachelor Elektromechanica vind je op odisee.be/EM

Obinna Eke Student Elektromechanica

47


ELEKTROMECHANICA AFSTUDEERRICHTING ELEKTROMECHANICA

Ben je geboeid door alle aspecten van Elektromechanica, dan kies je voor de afstudeerrichting Elektromechanica. Zo hou je je toekomstmogelijkheden heel breed en kun je doorheen je carrière proeven van diverse sectoren en jobs. Nieuwe installaties ontwerpen? Productie- of onderhoudsverantwoordelijke worden? Advies verlenen als technologisch consultant? Werken in de voedingsindustrie, distributie- en transportbedrijven of in de landbouw? Het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

AFSTUDEERRICHTING

48

Elektromechanica

Wat leer je?

Accent op je talent

In de afstudeerrichting Elektromechanica leer je de werking van uiteenlopende soorten machines van A tot Z kennen. De vakken bouwen verder op de brede basis Mechanica, Ontwerp, Elektriciteit, Elektronica en Automatiseringstechnieken uit het algemene eerste jaar. Materialen, machineonderdelen, elektrische motoren, programmeerbare sturingen en de werking van machines zoals pompen, koel- en verwarmingstoestellen, ventilatoren en verbrandingsmotoren komen aan bod. Ook sterkteberekeningen, veiligheid en goede installatiepraktijk staan op het programma.

De klemtoon ligt niet op theorie, maar op het oplossen van praktische problemen. Je steekt dus vanaf het eerste jaar je handen uit de mouwen tijdens labo’s en praktijkopdrachten. Hierdoor ontdek je gaandeweg welke terreinen van de technologie jou het meest interesseren. Ben je graag bezig met de ruwere, mechanische kant van de zaak? Of ligt automatisering en elektrotechniek je meer? In samenspraak met je docenten bepaal je zelf welke accenten je wilt leggen, zodat je jouw opdrachten erop kunt afstemmen. In het derde jaar kun je bovendien kiezen uit verschillende

keuzevakken, van leren ondernemen tot een vierde taal of een masterclass in een bedrijf.

Klaar voor de toekomst Technologieën evolueren razendsnel. Daarom leggen we ook de klemtoon op leren leren. Zo blijf je later makkelijk op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Om je nog beter voor te bereiden op het leven als technisch professional wacht je in het derde jaar een bachelorproef en stage van een volledig semester, in een bedrijf naar keuze. Zo sta je al met één been in het werkveld nog voor je afstudeert. Is je honger naar kennis dan nog niet gestild? Via een schakelprogramma kun je de master Industrieel ingenieur behalen.


Vakken in de kijker voor beide afstudeerrichtingen De vakken in het eerste jaar Elektromechanica zijn voor beide afstudeerrichtingen gemeenschappelijk. Daarna kies je je focus: Elektromechanica of Klimatisering. Sowieso staat praktijk tijdens de drie opleidingsjaren centraal.

Elektrotechnieken Een leerlijn waarin je alles leert over elektriciteit en elektrische toepassingen, elektronica en elektronische toepassingen, elektrisch ontwerp en het uittekenen van elektrische schema’s. Je krijgt ook verschillende tekenprogramma’s onder de knie en oefent de leerstof in de labo’s.

Mechanische technieken Basisvakken zoals Mechanica en Statica ontbreken uiteraard niet in onze opleiding. Op het programma: Mechanische vormgeving en Mechanisch ontwerp, het labo Vormgevingstechnieken en het labo Materiaalkunde.

Basiswetenschappen Vakken als Wiskunde en Fysica geven we ter ondersteuning van andere vakken. Verwacht dus geen allesomvattende cursussen, maar wel toegespitste info die je nodig hebt om de leerstof van andere opleidingsonderdelen te verwerken.

Projectwerk Communicatie is geen vak op zich, maar tijdens projecten leer je aan de hand van een technisch onderwerp communiceren als een expert. Tijdens terugkommomenten krijg je feedback op je rapport of je poster en krijg je tips hoe je je werk kunt presenteren. Van bij de start zoeken we ook naar realistische opdrachten, geïnspireerd op je latere job in de industrie.

CAMPUS AALST

STUDIEPROGRAMMA ELEKTROMECHANICA OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN Elektrotechnieken Elektriciteit en elektrisch ontwerpen Elektronica DC-machines, AC-machines, vermogencontrole, elektrotechnische toepassingen Mechanische technieken Statica, materiaalkunde Mechanisch ontwerpen, vormgevingstechnieken Sterkteleer, machineonderdelen Productietechnieken: lassen, CNC, CAE Automatisering Inleiding tot automatisering, programmeren Aandrijvingen, datacommunicatie Robotica, elektriciteitsdistributie PLC Meet- en regeltechniek Energietechnologie Inleiding tot energietechnologie en HVAC Toegepaste mechanica en energietechnologie Geïntegreerde vorming en projectwerk Projecten (i.s.m. bedrijfswereld), industriële toepassing, technische uitrusting Elektromechanische systemen Stage en beroepsomgeving Bachelorproef en stage Algemene vorming Basiswetenschappen: wiskunde, fysica, kinetica Informatica: Access, CAD Talen: Engels, Frans Keuzevakken: Vierde taal, entrepreneurship, masterclasses in de bedrijfswereld… AANTAL STUDIEPUNTEN PER JAAR

JAAR 1

JAAR 2

JAAR 3

10 6 10 9 7

6 8 5

6 4

8 6 3 4 5 5 3 6

3

5 5 4 30

9 3 4 6 60

60

60

Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat.

Ontdek het studieprogramma van de afstudeerrichting Klimatisering op p 51.

Meer info over de bachelor Elektromechanica vind je op odisee.be/EM

49


ELEKTROMECHANICA AFSTUDEERRICHTING KLIMATISERING

Kies je voor de afstudeerrichting Klimatisering dan word je een expert in verwarming, koeling en airconditioning. Die regelen de temperatuur en de vochtigheid in leefruimtes (zoals woningen en kantoren) of opslagplaatsen (van o.a. vlees, groenten en bloemen). Maar ook bij bijzondere toepassingen worden ze ingezet, denk maar aan computerzalen, bierkoelers en droogvriesinstallaties. De opleiding blijft echter breed genoeg om ook in andere domeinen aan de slag te kunnen.

AFSTUDEERRICHTING

Klimatisering

Wat leer je?

Job van de toekomst

Specialisatie via keuzevakken

In de afstudeerrichting Klimatisering focus je op de werking, de opbouw en het ontwerp van een klimaatinstallatie. Je leert ook energiestromen in kaart brengen, het rendement van installaties beoordelen en beslissingen nemen over energiebesparende investeringen. Je start het eerste jaar samen met de studenten van de afstudeerrichting Elektromechanica en je bestudeert de basisbeginselen van Mechanica, Ontwerp, Elektriciteit, Elektronica en Automatiseringstechnieken.

In het eerste jaar krijg je een brede vorming. Je past de theorie toe in de praktijk tijdens hands-on sessies. Via projecten, labo’s en een werkveldstage krijg je vanaf het tweede jaar inzicht in de technologie met het oog op je toekomstige job in de wereld van HVAC (Heating, ventilation en airconditioning). In het derde jaar komen energieaudits en hernieuwbare energie aan bod. Voor je bachelorproef ga je aan de slag in een bedrijf.

Na de brede basis is het tijd voor de technologie: Koeltechnieken, Verwarmingstechnieken, Pompen, Ventilatie, Luchtbehandeling, Warmtekrachtkoppelingen, Technische uitrusting van gebouwen, Hernieuwbare energiebronnen, Klimaatregelingen en en Gebouwbeheerssystemen. In het laatste jaar bieden we heel wat keuzevakken aan. Je kunt leren ondernemen of een extra cursus wiskunde volgen in voorbereiding van het schakelprogramma Industrieel ingenieur. Je kunt ook kiezen voor keuzevakken die je credits bezorgen in het postgraduaat Energiecoördinator. Meer info vind je op energiecoordinator.be.

Tijdens je opleiding besteed je ook aandacht aan de ontwikkeling van je professionele identiteit. Wat kun je goed, wat doe je graag? In welke situatie rendeer jij best? Op de kick-off in de eerste week van het academiejaar komen bedrijven toelichten waarom het belangrijk is dat je zicht hebt op je talenten. Annemie Vermeyen

Opleidingshoofd Elektromechanica Campus Aalst annemie.vermeyen@odisee.be

50

Meer info over de bachelor Klimatisering vind je op odisee.be/klimatisering


Via keuzevakken kun je je specialiseren in duurzame energie en rationeel energieverbruik CAMPUS AALST

STUDIEPROGRAMMA KLIMATISERING OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN

De klasgroep in Elektromechanica is niet groot. Je medestudenten worden na een tijdje dus echt vrienden, zeker na de driedaagse teambuilding in het eerste jaar. Je leert bovendien je docenten steeds beter kennen, en zij jou. Naarmate de groep hechter wordt, wordt studeren steeds plezanter. Stijn Henuset

Student Elektromechanica (Klimatisering)

Meer info over de inhoud van een aantal belangrijke vakken uit je studieprogramma vind je op pagina 49.

Elektrotechnieken Elektriciteit en elektrisch ontwerpen Elektronica DC-machines, AC-machines, vermogencontrole, elektrotechnische toepassingen Mechanische technieken Statica, materiaalkunde Mechanisch ontwerpen, vormgevingstechnieken Sterkteleer, machineonderdelen Automatisering Inleiding tot automatisering, programmeren Aandrijvingen, datacommunicatie PLC Meet- en regeltechniek, gebouwbeheerssystemen Elektromechanische systemen Energietechnologie Inleiding tot energietechnologie en HVAC Energietechnologie Klimatisatie Ontwerp van installaties (CAD, Revit) Klimatisatie, project koeltechniek, thermisch comfort van gebouwen, HVAC toepassingen, luchtbehandeling Verwarmingstechnieken Geïntegreerde vorming en projectwerk Projecten (i.s.m. bedrijfswereld), industriële toepassing, technische uitrusting Stage en beroepsomgeving, werkveldstage Bachelorproef en stage Algemene vorming Basiswetenschappen: wiskunde, fysica, kinetica Talen: Engels, Frans Keuzevakken: Vierde taal, entrepreneurship, masterclasses in de bedrijfswereld… AANTAL STUDIEPUNTEN PER JAAR

JAAR 1

JAAR 2

JAAR 3

10 6 10 9 7 4 8 6 4 3 3

5

5 3 5

6

9

9

3

4

5 7 30

9 4 6 60

60

60

Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat. 51


ELEKTROMECHANICA

Handen uit de mouwen EN MET DE VOETEN IN DE PRAKTIJK

Bij Odisee leer je al doende. Van projecten tot stages, bedrijfsbezoeken en workshops, we doen er alles aan om van jou een steengoede polyvalente specialist te maken.

Hallo, het werkveld hier!

Eropuit

Vanaf het eerste jaar kom je in contact met het werkveld. Per jaar doe je minstens drie bedrijfsbezoeken. Voor je project in het eerste jaar werk je aan een opdracht uit de industrie. Mensen uit de bedrijfswereld komen het resultaat bekijken. In het tweede jaar ga je op zoek naar een bedrijf waar je een machine bestudeert en de veiligheidsvoorschriften bekijkt. In het derde jaar vertrek je bij de start van het tweede semester naar een bedrijf voor je bachelorproef en stage. Lessen hoef je dan niet meer te volgen. In het tweede jaar doe je ook al een werkveldstage. Op die manier leer jij je toekomstige werkplek kennen en leert je toekomstige werkgever jou kennen. Werk gegarandeerd!

In het eerste jaar gaan we op een meerdaagse teambuilding zodat je je medestudenten snel leert kennen. In het derde jaar maak je een studiereis in Europa, waarin bedrijfsbezoeken aan de wereldtop inzake automotive, elektro of HVAC aan bod komen.

Derde dag van de studiereis naar München. Architect-tour in het Olympiapark. Een hoogstandje in engineering en krachtberekening. #odisee #elektromechanica

52

Studenten #elektromechanica vervaardigen drie cafétafels van elk 300 kilo. Ze vertrokken van een grote kerselaar en bouwden een ijzeren structuur onder de boomstammen die verankerd kan worden in de grond. De horeca-uitbater die de opdracht gaf, is alleszins zeer tevreden over de drie ‘kunstwerken’. #vormgevingstechnieken #labolassen #ingoodcompany

Studenten aan het roer Onze studenten kijken niet vanaf de zijlijn toe, maar bouwen echt mee aan de opleiding. De studentenraad is daar het beste voorbeeld van. De raad zorgt voor input in het curriculum en organiseert het hele jaar door activiteiten voor onze studenten.

Al doende leren Bij Odisee steek je de handen uit de mouwen. Dat doe je vooral tijdens onze hands-on labo’s. Het blijft dus zeker niet enkel bij demonstraties, je gaat echt zelf aan de slag. Heb je een niet-technische vooropleiding, dan schaaf je je basic skills in no time bij tijdens een vakantiecursus Mechanische technieken of Elektrotechnieken. Tijdens het projectwerk in het eerste semester ga je op jouw maat aan de slag. Studenten die wat extra training nodig hebben voor technische vaardigheden volgen een ander traject dan studenten met een technische achtergrond.

Virtual Reality in de lessen Robotica van #elektromechanica. Je staat tussen de robotten.


ELEKTROMECHANICA

Bijna aan de finish

Partners

Je afstudeerproject bestaat uit een bachelorproef en een stage tijdens het laatste semester van je opleiding. Je bent een heel semester aan de slag in een bedrijf, waar je begeleid wordt door een bedrijfsmentor en een coach van Odisee. De stageplaats mag/moet je zelf kiezen, maar we laten je niet aan je lot over: in je zoektocht naar de perfecte stageplaats kun je altijd op onze hulp rekenen.

Ga bijvoorbeeld voor een onvergetelijke buitenlandse stage in Australië, Noorwegen, Marokko of Bosnië. Of doe ervaring op bij een technologisch bedrijf uit de ruime omgeving, keuze genoeg. Hallo aantrekkelijk cv!

Ondernemend? Er stroomt ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ — kortweg #ESKI — waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. We hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

53


ELEKTROMECHANICA

IN THE PICTURE Campus Aalst Campus Aalst is uitgerust met moderne lokalen. Voor projecten en praktijksessies kun je terecht in goed ingerichte labo’s. Rondom het gebouw liggen vierhonderd parkeerplaatsen, een grote overdekte fietsenstalling en een overdekte stalplaats voor motorfietsen. De campus ligt vlak bij de afrit van de autosnelweg en is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. De grote sportzaal kun je naar hartenlust (en gratis) gebruiken en her en der kun je op de campus tafelvoetbal en tafeltennis spelen. Het draadloos internet is op de hele campus gratis ter beschikking. Ontspannen doe je in het salon aan de ingang van onze hogeschool.

Het leven zoals het is In de opleiding Elektromechanica ben je minstens een halve dag per week lesvrij. In het eerste jaar proberen we de theorie zoveel mogelijk in de voormiddag te plannen. De namiddag reserveren we voor de labo’s. We kiezen bewust voor verschillende werkvormen in de opleiding. Je lesuren bestaan dus niet alleen uit hoorcolleges in grotere groep, maar ook uit labo’s, computersessies, projectwerk en oefeningenlessen.

Jaarplanning Voor de start van het academiejaar staan er al een vakantiecursus Wiskunde, een vakantiecursus Mechanische technieken en/of Elektrotechnieken en een introductiedag op het programma. Zeker als je een niet-technische vooropleiding hebt, zullen die je goed op weg helpen in de wereld van mechanica en elektrotechniek. In de loop van het eerste semester gaan we op meerdaagse. Na de deelexamens in november neem je deel aan coachingsgesprekken. Die gaan niet alleen over je examenresultaten, maar ook over je algemene gevoel bij de opleiding. Voor de kerstvakantie organiseren we een ludieke kerstactiviteit. In januari vinden de examens plaats. Daarna word je beloond met een lesvrije week. In het tweede semester staan er opnieuw enkele coachingsgesprekken en een project op de planning. We eindigen het academiejaar met een drankje en wat hapjes, bereid op onze zelfgemaakte barbecues.

hanica: #elektromec Tussenstand 2 en nt ce do studenten 4 Campus ki ck #ingoodcom -off #odisee pany

VOLG ODISEE OP FACEBOOK VOOR MEER SFEERBEELDEN 54

ars rsteja an ee bijna af. v t c je ica is e pro Eerst romechan aat! t lt k u s le e e r # p het Fier o


NA JE DIPLOMA Als bachelor in de Elektromechanica ben je de schakel tussen de ingenieur en de uitvoerder. Je bent de spilfiguur in verschillende processen: van ontwerp tot planning en uitvoering, en zowel in de test- als optimalisatiefase. Na je opleiding ben je een echte probleemoplosser. De vaardigheden die je in je opleiding onder de knie kreeg, komen ongetwijfeld dagelijks van pas in je toekomstige job.

IN WELKE JOB KOM JE TERECHT? Afstudeerrichting Elektromechanica

Afstudeerrichting Klimatisering

Technische profielen zijn heel gegeerd op de arbeidsmarkt. Voor jou betekent dat: werk gegarandeerd. Gemiddeld staan er acht vacatures per afstuderende student open.

Koos je voor de afstudeerrichting Klimatisering, dan kom je terecht in de wereld van de HVAC (Heating, Ventilation en Air Conditioning). Ook in die sector is werk gegarandeerd. Per afstuderende student zijn er gemiddeld twintig openstaande vacatures.

Waar werk je? De meeste van onze afgestudeerden vinden werk in de industrie: sommigen in studiebureaus, anderen in de productie als teamleader, werkverdeler of als verantwoordelijke voor de installatie en het onderhoud van productiemiddelen zoals automaten en robots. Ook in administratieve diensten en in de (na)verkoop is er een grote vraag naar hooggeschoolden met een ruime technische bagage. Daarnaast kun je met je diploma ook terecht in het technisch onderwijs. Ambitieus ingesteld? Dan kun je zelfs je eigen zaak starten.

Wist je dat 98,2% van de afgestudeerden na 1 jaar aan het werk is?

VERDER STUDEREN Met een bachelordiploma Elektromechanica of Klimatisering kun je na een schakelprogramma het diploma van master in de Industriële Wetenschappen–elektromechanica behalen. Zo heb je een bijkomend universitair diploma van de KU Leuven op zak. Je kunt het schakelprogramma en de master volgen op de Technologiecampus in Gent. Ook een banaba Energietechnologie is mogelijk.

Hoe ziet je job eruit? In de voorbereidingsfase hou je je bezig met offertes, het ontwerp en de berekening van installaties, de planning van de werken, de bestelling en de levering van de materialen. Bij de installatie let je erop dat alles correct uitgevoerd wordt, van afstelling tot kwaliteitscontrole. Onderhoud omvat naast herstellingen ook periodieke onderhoudsbeurten en instellingswijzigingen van het beheerssysteem. Als klimatiseringstechnicien kun je terecht bij bedrijven die klimatiseringsinstallaties verkopen en/of installeren, of als onderhoudsverantwoordelijke bij het bedrijf of de openbare dienst die de klimatiseringsinstallatie gebruikt.

55


ELEKTROMECHANICA

HULP OP MAAT

IN THE PICTURE

Eerstejaars #elektromechanica op tweedaagse in De Gavers. Tijd voor teambuilding, fietstocht en een quiz! #youwillneverwalkalone

Persoonlijke begeleiding

Nog voor het schooljaar begint, zetten we al in op instroombegeleiding. Tijdens de openlesdagen werk je mee met onze studenten in het labo. Zo leer je het hart van de opleiding kennen. Heb je niet voldoende wiskunde gehad in je vooropleiding, dan is de vakantiecursus Wiskunde iets voor jou. Twijfel je aan je technische capaciteiten, dan kun je de vakantiecursus Mechanische technieken volgen waarin je kennismaakt met frezen en draaien. In de vakantiecursus Elektrotechieken leer je werken met een multimeter en maak je eenvoudige schakelingen. Daarnaast organiseren we in de eerste weken een onthaaltraject: zo vind je heel snel je weg in de opleiding en voel je je helemaal thuis. Bij Odisee ben je geen nummer. Tijdens het academiejaar krijg je labo’s in kleine groepen. De drempel student-docent is heel klein. Na de les maken onze docenten graag tijd vrij om een antwoord te geven op je vragen.

In november neem je deel aan de deelexamens. De resultaten van die examens tellen voor een beperkt percentage mee voor je totale eindresultaat. Gingen de examens goed, dan hoef je je geen zorgen te maken. Vielen je punten wat tegen, dan is er zeker nog geen reden tot paniek.

Coaching Je staat er natuurlijk niet alleen voor. Bij Odisee begeleiden we je zo goed als we kunnen. Wekelijks wordt in het lessenrooster en halve dag voorzien waarop docenten beschikbaar zijn voor extra uitleg. Stel hen al je vragen online of kom naar de campus. Onze labo’s staan open zodat je daar ook samen kunt studeren. Daarnaast krijg je ook een coach toegewezen die je studietraject van dichtbij opvolgt. Heb je nog vragen over de indeling en flexibiliteit van je opleiding, dan kun je op elk moment terecht bij de trajectbegeleider.

GA 100% VOOR JE TALENT! Dag van de Wetenschap. #elektromechanica doet mee!

De voorbereiding van de infodag is volop bezig. Morgen stellen we onze projecten voor. Zal alles werken? #stress #odisee #elektromechanica

VOLG ODISEE OP INSTAGRAM EN FACEBOOK VOOR MEER SFEERBEELDEN 56

In de opleiding Elektromechanica gaan we voluit voor een talentaanpak. Samen met jou gaan we op zoek naar je talenten en bouwen we stap voor stap je professionele identiteit op. Doorheen de opleiding ontdek je via coaching welke professionele rol je het best ligt: probleemanalyse, optimalisatie, ontwerp, montage of veiligheid. Tegelijkertijd breng je je talenten in kaart. Je leert je sterktes kennen, maar komt ook te weten in welke domeinen je nog een tandje kunt bijsteken. Het talentverhaal start met een kick-off waar bedrijven het belang van zelfkennis komen toelichten.

Kort daarna vertrek je als eerstejaars op driedaagse. Je leert je talenten kennen en versterken en je maakt kennis met de verschillende rollen zoals leider, creatieveling of denker. In het tweede jaar krijg je meer zicht op je professionele identiteit door een bezoek aan de derdejaars in het bedrijf waar ze hun bachelorproef uitwerken. Op die manier leer je je latere werkwereld kennen en kun je ontdekken waar jij het liefst zou werken. In het derde jaar krijg je een sollicitatietraining. Je documenteert alles in een portfolio dat je later kunt gebruiken bij het opstellen van je motivatiebrief voor je eerste job.


De opleiding Elektromechanica in één oogopslag

159

STUDENTEN (97,5% man - 2,5% vrouw) (toestand 1 februari 2021)

CAMPUS IN

Aalst

98,2%

AAN HET WERK BINNEN ÉÉN JAAR NA AFSTUDEREN (bron: VDAB-rapport schoolverlaters 2020)

WAT VINDEN STUDENTEN? duidelijke leerdoelen

8,8/10

voldoende praktijkgericht

8,8/10

goed studiemateriaal

8,8/10

gevarieerd aanbod aan werkvormen

8,8/10

gemakkelijk aanspreekbare docenten

8,8/10

praktijkervaring krijgt vorm in overleg tussen studenten, docenten en werkveld

8,8/10

studenten hebben een stem in de verdere ontwikkeling/verbetering van het onderwijs

8,8/10

voldoende aandacht voor maatschappelijke uitdagingen

8,3/10

kansen om internationale leerervaringen op te doen

8,3/10

kansen om voeling te krijgen met de beroepspraktijk

8,3/10

(bron: studentenbevraging 2021) 57


ELEKTROMECHANISCHE SYSTEMEN

CAMPUS AALST TECHNOLOGIECAMPUS GENT

GRADUAAT IN DE

Elektromechanische Systemen Wil je later aan de slag als onderhoudstechnicus of als meet- en regeltechnicus? En leer je het beste al doende in de praktijk? Dan is het graduaat in de Elektromechanische Systemen beslist iets voor jou! In die opleiding verwerf je alle vaardigheden en inzichten die je nodig hebt om een machinepark te onderhouden door herstellingen uit te voeren of automatiseringen bij te sturen.

Een graduaat maakt deel uit van het hoger onderwijs en heeft een heel eigen profiel. De pakketten leerstof zijn beknopter en sterk gefocust op de praktijk. Bovendien speelt werkplekleren een enorme rol binnen de opleiding. Dat betekent dat je niet altijd op de schoolbanken zit, maar ook op de werkvloer heel wat kennis, vaardigheden en attitudes aanleert. De wisselwerking tussen praktijk en theorie geeft je een brede basis en stoomt je snel klaar voor de arbeidsmarkt. Op die manier slaat een graduaat de brug tussen het secundair onderwijs en een bacheloropleiding.

Duur van de opleiding De graduaatsopleiding in de Elektromechanische Systemen bestaat uit 120 studiepunten, gespreid over twee opleidingsjaren. Je volgt les in dagonderwijs.

Twee afstudeerrichtingen, twee campussen Vanaf het eerste jaar kies je om je te specialiseren in een van de twee afstudeerrichtingen: Meet- en regeltechnieken of Onderhoudstechnieken. Ga je voor Meet- en regeltechnieken, dan volg je gedurende de volledige opleiding les op Campus Aalst. Verdiep je je in Onderhoudstechnieken, dan vinden al je lessen plaats op Technologiecampus Gent.

Leren op de werkvloer Welke afstudeerrichting je ook kiest, al doende leren staat centraal. Vanaf het tweede semester ga je namelijk werkplekleren. Dat is een beetje te vergelijken met stage, maar dan nog intenser: je past niet alleen toe wat je in de lessen leerde, maar draait ook echt mee op de werkvloer. Dankzij dit duaal leren merk je al snel of het beroep je ligt en ben je meteen klaar om de job uit te oefenen wanneer je

58

je graduaatsdiploma in handen hebt. Werkgevers zullen staan drummen om je te kunnen aanwerven! Zeker omdat je zo ook heel wat professionele skills leert, zoals werken in team, probleemoplossend denken en goed communiceren. Samen met Odisee ga je op zoek naar een bedrijf waar je kunt werkplekleren. Werkplekken waar onze studenten terechtkomen, gaan van effectieve onderhoudsfirma’s over kmo’s, multinationals in verscheidene industriële takken (metaalverwerkende industrie, automotive, voedingsindustrie, chemische industrie, machinebouw…) tot grotere retailers en overheidsinstanties (spoorwegen…). Sowieso krijg je de kans om van verschillende werkomgevingen te proeven: in het eerste jaar vier weken lang, in het tweede jaar twee keer twaalf weken lang. Het werkplekleren wordt zo ingepland dat je steeds meer dagen doorbrengt op de werkplek naarmate de opleiding vordert. Uiteraard sta je er tijdens het werkplekleren niet alleen voor. Vanaf dag één word je goed begeleid door een firmamentor, bij wie je terechtkunt met al je vragen. Vanuit de hogeschool staat je begeleider steeds tot je beschikking bij eventuele vragen of problemen.


CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Elektromechanische Systemen is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent:

Ik vind techniek heel fascinerend en ben altijd nieuwsgierig naar hoe dingen werken. Daarom koos ik voor het graduaat Elektromechanische Systemen. Het is heel leuk dat we in de opleiding veel kennis opdoen door middel van labo’s en werkplekleren. Omdat je zo makkelijk links legt tussen de leerstof en de praktijk, blijf je erg gemotiveerd. Seppe Van Holsbeeck

Student Elektromechanische Systemen (Meet- en regeltechnieken)

☐ Ik ben graag uitvoerend bezig. ☐ Al doende leer ik het best! ☐ Ik vind het boeiend om machines te (de)monteren, om fouten te zoeken en recht te zetten. ☐ Werken met gereedschap en schema’s boeit mij. ☐ Ik wil weten hoe bepaalde technologie werkt, wat de achterliggende principes zijn. ☐ Vaktechnische applicaties (CAD, PLC) schrikken mij niet af.

Kun je je vinden in enkele van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over dit graduaat vind je op odisee.be/elektromechanischesystemen.

59


ELEKTROMECHANISCHE SYSTEMEN

Twee afstudeerrichtingen

Je kiest vanaf het eerste jaar een specialisatie: Meet- en regeltechnieken op Campus Aalst, of Onderhoudstechnieken op Technologiecampus Gent.

Meet- en regeltechnieken

Onderhoudstechnieken

De afstudeerrichting Meet- en regeltechnieken op Campus Aalst gaat dieper in op de automatisering van industriële installaties. Je maakt kennis met geavanceerde technologieën om sensoren in te stellen en te voorzien van parameters. Zo leer je geautomatiseerde processen regelen door gebruik te maken van PLC’s en frequentieregelaars.

In deze afstudeerrichting in Gent ga je de volledige opbouw van een industriële installatie dieper doorgronden. Hierdoor ben je in staat om een brede waaier aan technische problemen preventief aan te pakken, op te lossen of verbeteringen te realiseren.

Je toekomstige job? Die zal zich situeren in een industriële omgeving, waar je automatisatiestoringen oplost in elektromechanische processen en meedenkt over verbeteringsvoorstellen om de machines in optimale conditie te houden en toekomstige problemen te vermijden. Bereid je ook voor om continu bij te leren en bij te blijven met de nieuwste technologieën in je bedrijf. Boeiend!

60

Je toekomstige job zal zich eveneens situeren in een industriële omgeving. In tegenstelling tot de toekomstige meet- en regeltechniekers die zich focussen op automatisaties zul jij als onderhoudstechnieker vooral redding bieden in geval van mechanische en hydraulische storingen. Extra opleidingen op de werkvloer om mee te blijven met de nieuwste technologieën zullen ook op je pad komen.


Permanente evaluatie Alle vakken worden gegeven in kleine groepen, zodat er veel interactie is en je makkelijk vragen kunt stellen. Bovendien zijn er geen examenperiodes. Er zijn dus geen grote proefwerken op het einde van de rit, wel permanente evaluatie in de loop van het semester. Hierdoor moet je slechts kleine hoeveelheden leerstof verwerken, met focus op de praktijk.

Wat na het graduaat? Als je je opleiding afrondt, behaal je een diploma hoger onderwijs: dat van gegradueerde. Daarmee kun je meteen aan de slag als geschoold technicus in de industriële sector van jouw keuze. Maar na een graduaat kun je natuurlijk ook verder studeren. Je kunt bijvoorbeeld in een verkort traject een bachelordiploma in de Elektromechanica of in de Ontwerp-en productietechnologie behalen.

Als student met dyslexie moet ik misschien iets harder werken dan mijn klasgenoten, maar ik ben reuzefier op het traject dat ik al heb afgelegd binnen Elektromechanische systemen. Eerlijk gezegd had ik nooit durven dromen dat ik zou staan waar ik vandaag sta, en mijn ouders ook niet. Elke ochtend als ik de campus binnenkom, ben ik trots dat ik dit doe. Jarne De Baere

Student Elektromechanische systemen (Onderhoudstechnieken)

61


ELEKTROMECHANISCHE SYSTEMEN

Vakken in de kijker In beide afstudeerrichtingen Elektriciteit, mechanica, rekentechnieken Je maakt kennis met de basisprincipes van respectievelijk elektriciteit, mechanica en rekentechnieken. De theorie link je meteen aan de praktijk met allerlei oefeningen. Heb je geen technische vooropleiding? Geen nood! Wij zorgen voor de nodige begeleiding, zodat je mits wat extra inspanning goed meekunt.

Veiligheid, milieu en kwaliteit In dit vak leer je veilig, kwaliteitsvol en duurzaam handelen en kun je je VOL VCA-attest behalen.

In Meet- en regeltechnieken Automatiseringstechnologie Een goede kennis van automatiseringstechnologie is een must voor de moderne technicus. Omdat de Programmable Logic Controller (PLC) het hart vormt van zowat elke installatie, zoomen we hier in het vak Automatiseringstechnologie op in. Concreet leer je PLC’s met sensoren aansluiten aan de hand van projecten met heel uiteenlopende technologieën op elektrisch en pneumatisch vlak.

In Onderhoudstechnieken Onderhoud Je krijgt de basisbegrippen en -technieken rond industrieel onderhoud mee. Je leert planmatig, analytisch en volgens de specifieke veiligheidsvoorschriften werken, zodat je een stevige houvast hebt in vaak unieke situaties. Concreet leer je machineonderdelen herkennen, onderhouden en indien nodig vervangen. Je gaat metingen uitvoeren, schema’s lezen, fouten zoeken en aanpassingen maken. 62

TECHNOLOGIECAMPUS GENT & AALST

STUDIEPROGRAMMA ELEKTROMECHANISCHE SYSTEMEN OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN GEMEENSCHAPPELIJK GEDEELTE Rekentechnieken Elektriciteit Elektrische machines Pneumatica Mechanica Tekenen Veiligheid, milieu en kwaliteit Onderhoud (basis) Hydraulica Keuzevakken uit Odisee-aanbod of opleidingen in het werkveld Afstudeerriching Meet- en regeltechnieken (Aalst) Automatiseringstechnologie Procestechnologie Koeltechniek Werkplekleren en project Regeltechniek HMI en SCADA-systemen Afstudeerrichting Onderhoudstechnieken (Gent) Machineonderdelen Vormgeving Lassen Werkplekleren en project Onderhoud Geometrische meettechniek AANTAL STUDIEPUNTEN per jaar

Jaar 1

Jaar 2

6 6 6 4 3 4 3 4 5 9 8 3 3 10

4 6 4 10

60

36 7 3

36 7 3 60

Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat.


De opleiding Elektromechanische Systemen in één oogopslag

120

STUDENTEN (toestand 1 februari 2021)

CAMPUSSEN

Aalst Gent

33

STUDENTEN AALST (100,0% man)

87

STUDENTEN GENT (97,7% man - 2,3% vrouw)

WAT VINDEN STUDENTEN? gevarieerd aanbod aan werkvormen

10/10

kansen om voeling te krijgen met de beroepspraktijk

9,6/10

gemakkelijk aanspreekbare docenten

9,6/10

praktijkervaring krijgt vorm in overleg tussen studenten, docenten en werkveld

9,6/10

studenten hebben een stem in de verdere ontwikkeling/verbetering van het onderwijs

9,6/10

duidelijke leerdoelen

9,1/10

correcte studiebelasting

9,1/10

goed studiemateriaal

9,1/10

boeiende opdrachten

9,1/10

voldoende praktijkgericht

8,7/10

(bron: studentenbevraging 2021) 63


ELEKTRONICA-ICT

Ben je gebeten door internet, computers, smartphones en de technologie die erachter zit? Wil je zelf netwerken leggen, apps en websites maken of slimme toestellen ontwerpen voor het Internet of Things? Dan is de opleiding ElektronicaICT zeker iets voor jou. Het beste nieuws: dankzij het vernieuwde curriculum stel je zélf je lessenpakket samen en leg je de accenten die jij wilt.

BACHELOR IN DE

Elektronica-ICT

In de opleiding Elektronica-ICT wissel je theorie en praktijk met elkaar af. We dagen je uit om er het maximale uit te halen aan de hand van verschillende werkvormen zoals projecten, hoorcolleges, gastlessen, zelfstandig opzoekwerk en labosessies. Geleidelijk aan leer je zelfstandig problemen oplossen op een kritische en professionele manier. In het laatste jaar ga je drie maanden op stage en maak je een bachelorproef.

Vijf specialisaties

Keuze te over

Vanaf het eerste jaar kies je één van de twee afstudeerrichtingen. Ben je in de ban van microcontrollers, elektronische sturingen, audio- en videoapparatuur, draadloze communicatie en robotjes, dan kies je voor Elektronica. Ben je meer geïnteresseerd in computers, websites, softwareapplicaties en netwerken, dan is ICT wellicht meer jouw ding.

De algemene modules en de verplichte modules die bij je specialisatie horen vul je aan met keuzemodules. Die kunnen wel of net niet tot je domein behoren. Zo stippel je zelf je traject uit en kun je je kennis verdiepen of juist verbreden, over de grenzen van de afstudeerrichtingen heen. Uiteraard ondersteunen we jou bij de keuze van je lessenpakket.

Modulair

In het eerste semester maak je kennis met de belangrijkste domeinen van Elektronica én ICT: elektronica, netwerk- en systeembeheer, programmeren en web & mobile. Ook volg je een module eigen aan de door jou gekozen afstudeerrichting.

We spreken binnen de opleiding niet van ‘vakken’, maar van ‘modules’. De meeste opleidingsonderdelen lopen namelijk geen volledig semester door, maar zijn geconcentreerd tot blokken van zeven weken. Hierdoor behandel je minder verschillende onderwerpen tegelijk en word je er veel intensiever in ondergedompeld.

Vanaf het tweede semester spits je je verder toe op het domein dat jou het meest aanspreekt, via één van deze vijf specialisaties:

• • • • •

64

Telecommunications Engineer Internet of Things Developer Network & Security Engineer Software & AI Developer Web & Mobile Developer

Geen klassieke examenperiodes Omdat we je niet willen opzadelen met examenstress op het einde van elk semester, werken we in de opleiding met permanente evaluatie. Evaluatieopdrachten voer je uit tijdens de lessen. We zien evaluaties dus niet als momentopnames, maar integreren ze in de modules.


SECUNDAIR ONDERWIJS

CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Elektronica-ICT is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent

Onze opleiding werkt met permanente evaluatie doorheen het jaar, in plaats van grote examens. Dat vind ik veel beter, omdat je sneller gerichte feedback krijgt. Bovendien word je zo gemotiveerd om elke dag te studeren waardoor je dingen beter onthoudt. En je hebt geen examenstress!

☐ In mijn vriendengroep ben ik de persoon die de problemen oplost. ☐ Koop ik een nieuw toestel, dan ben ik meer geïnteresseerd in de werking dan in de prijs. ☐ Ik ben in de ban van microcontrollers, elektronische sturingen, multimedia en gewone of draadloze communicatienetwerken. ☐ In mijn toekomstige job wil ik elektronische apparaten, systemen en installaties ontwerpen, realiseren en onderhouden. ☐ Ik wil alles te weten komen over de nieuwste technologische evoluties binnen de analoge en digitale elektronica. ☐ Mijn passie voor computers kent geen grenzen, maar ik wil vooral weten welke technologie achter die intelligente machine zit. ☐ Ik kan niet wachten om de wondere wereld van programmeren en computer-, netwerk- en webtechnologie te ontdekken. ☐ Ik wil op de hoogte blijven van de nieuwste snufjes binnen het domein van de communicatietechnologie. ☐ In een praktijkgerichte opleiding wil ik het beste van mezelf geven.

Herken je jezelf in minstens twee van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over de bachelor Elektronica-ICT vind je op odisee.be/ELOICT

Atal Abdul Khalil

Student ICT, specialisatie Web & Mobile Developer

65


ELEKTRONICA-ICT SPECIALISATIES

Tablets, smartphones en computers zijn alomtegenwoordig. Met een simpele druk op een knop of het touchscreen zet je een heel proces in werking. Voor buitenstaanders lijkt dat vanzelfsprekend, maar insiders – zoals jij binnenkort – weten wel beter. Want elektronische toestellen doorgronden, bedenken, ontwerpen, optimaliseren en onderhouden, dat is de kern van de afstudeerrichting Elektronica. Daarbinnen kun je concreet kiezen voor de specialisatie Telecommunications Engineer of Internet of Things Developer.

SPECIALISATIE

Telecommunications Engineer

Kies je voor de specialisatie Telecommunications Engineer, dan heeft weldra geen enkel communicatienetwerk nog geheimen voor jou. Je doorgrondt de wereld van de analoge elektronica. En vergis je niet: elektronica komt niet alleen uit China. Integendeel, in Vlaanderen zijn er heel wat belangrijke bedrijven die aan ontwikkeling én productie doen. De afwisseling tussen hardware en software in de modules zorgt ervoor dat je na afstuderen op vele plaatsen gegeerd bent. Werk jij mee aan het draadloze netwerk van morgen?

Wat leer je?

En daarna?

• Je leert alle industrieel relevante netwerken kennen, van het analoge FM-netwerk tot digitale gsm-netwerken. • Je voert metingen uit met gesofisticeerde apparatuur en maakt gebruik van krachtige softwaretools. • Zowel kleine consumerelektronica zoals smartphones als grote telecominfrastructuur voor Digital Video Broadcasting behoort tot je werkterrein.

Oud-student Timo vertelt: “Ik werk als test engineer bij een van de grote telecomproviders in ons land. We zorgen voor de introductie van 5G en ontwikkelen daarvoor de apparatuur en protocollen die binnenkort uitgerold worden op de Belgische markt. Zo kunnen onze klanten binnenkort supersnel draadloos surfen.”

Ik had geen eerdere ervaring met ICT. Daardoor vond ik onze inleidende vakken in het eerste jaar zo boeiend: ik vind het spannend om nieuwe dingen te leren. In het laatste jaar komt alle leerstof dan weer samen, zodat je je kennis kunt bundelen tot één geheel. Ook dat is supertof. Jirka Verleysen

Studente Elektronica - Telecommunications Engineer 66


SPECIALISATIE

Internet of Things Developer

Als toekomstige Internet of Things (IoT) Developer combineer je twee boeiende werelden: Elektronica en ICT. Je integreert sensoren en microcontrollers zoals Arduino met netwerktechnologieën en zelfgeschreven software. Je maakt bijvoorbeeld zelfsturende robots, smart homes en eHealth-toepassingen. Je specialiteit helpt hierbij om de digitale elektronica te integreren met moderne ICT-toepassingen. Bouw jij mee aan een slimme wereld?

Wat leer je?

En daarna?

• Je ontdekt verschillende technieken om data te versturen tussen sensoren en processorsystemen, al dan niet draadloos. • Je verdiept je in embedded Linux voor IoT. • Je brengt geavanceerde toepassingen tot stand zoals timers, interrupts, seriële communicatie en bluetooth. • Binnen de kortste keren weet je alles over de eerste drie lagen van het OSI-model.

Oud-student Ruben vertelt: “Als IoTdeveloper ontwerp ik technologie om sporters te ondersteunen. Tijdens hun inspanning worden zij gemonitord met verschillende sensoren. De data wordt in real time geanalyseerd en gevisualiseerd op een online dashboard, zodat de coach meteen ziet wie bijvoorbeeld overtraind is. De kennis die ik opdeed over sensoren en programmeren gaf me de ideale basis voor deze uitdagende job.”

Mijn specialisatie is zo veelzijdig en toch wat onbekend. Onterecht want het biedt zoveel kansen op de arbeidsmarkt. Met ons diploma kunnen we o.a. audio- of videoapparatuur ontwerpen en herstellen, FPGA’s programmeren en ons verdiepen in het Internet of Things. Ik zou later graag onderzoek doen en overweeg een job in de ruimtevaartindustrie. Alles is nog mogelijk. Lukas

Student Elektronica - IOT Developer

67


ELEKTRONICA-ICT SPECIALISATIES

Kies je voor de afstudeerrichting ICT, dan verdiep je je in alle aspecten van het brede IT-gebied: van programmeren, webtechnologie en computerhardware tot besturingssystemen, systeembeheer en netwerktechnologie. Je krijgt een grondige opleiding in objectgeoriënteerd programmeren en leert stap voor stap websites bouwen, clientserver- en multi-tierapplicaties ontwikkelen, dynamische scripts schrijven en al die gegevens koppelen aan databanken. Kies jij als specialisatie voor Network & Security Engineer, Software & AI Developer of Web & Mobile Developer?

SPECIALISATIE

Network & Security Engineer

Wil je server- en netwerkinfrastructuur leren opzetten? Wil je weten hoe die systemen volledig gevirtualiseerd en geautomatiseerd kunnen worden, rekening houdend met veelvoorkomende beveiligingsrisico’s? Of wil je kennismaken met de onuitputtelijke mogelijkheden van cloudtechnologie? Als toekomstig network, security en cloud engineer ga je de uitdagingen van die technologische trends aan. Je gaat aan de slag in ons eigen datacenter om zelf servers in te bouwen en leert werken met de grote aanbieders van cloudoplossingen zoals Amazon AWS en Google Cloud.

We dagen je uit om het maximale uit je opleiding te halen aan de hand van verschillende werkvormen zoals projecten, hoorcolleges, gastlessen, zelfstandig opzoekwerk en labosessies. Geleidelijk aan leer je zelfstandig problemen oplossen op een kritische en professionele manier. Peter Demeester

Opleidingshoofd Elektronica-ICT Technologiecampus Gent peter.demeester@odisee.be 68

Wat leer je? • Je leert Microsoft en Linux-besturingssystemen configureren, beheren en beveiligen. • Ook zet je infrastructuren op waarbij je de principes van een client-servermodel implementeert, met technieken als DNS, DHCP, Active Directory ... • Je slaat aan het automatiseren met behulp van scripts, in o.a. PowerShell, Bash en Python en intelligentere technieken als Ansible en Terraform. • Zowat alle IT-systemen communiceren met elkaar over een netwerk. Onze vaste partners als Cisco en Palo Alto laten ons die complexe netwer-

ken van switches, routers en firewalls in realistische scenario’s opzetten. • Je virtualiseert servers en netwerken met VMware en Hyper-V en gaat aan de slag met containertechnologie zoals Docker en Kubernetes om software en servers vlot te deployen.

En daarna? Oud-studente Emilie vertelt: “Als network engineer in een Zweeds datacenter zet ik dagelijks de servers van een bekend sociaal netwerk op punt. Ik zorg er mee voor dat elke like veilig wordt opgeslagen en verwerkt.”

Bij Odisee kun je het certificaat van certified ethical hacker behalen. Met dat certificaat op zak mag je zwakheden in systemen zoeken.


SPECIALISATIE

Software & AI Developer

Ben je nieuwsgierig naar hoe goede software ontwikkeld wordt? Als toekomstige Software & AI Developer leer je veilige en intelligente softwareapplicaties ontwikkelen in onder meer Java, Python en C#. Naast het ontwikkelen van aan gebruikersnoden aangepaste software leer je ook hoe je met behulp van AI slimme softwareapplicaties maakt. Na je opleiding hebben buzzwoorden zoals deep learning en scrum geen geheimen meer voor jou. Daarbij leer je toekomstgericht denken, want wat als de noden veranderen en de software moet worden uitgebreid? Ook besteden we aandacht aan goede communicatie: hoe zorg je ervoor dat je het product aflevert dat de gebruiker wenst, in plaats van wat jij denkt dat hij of zij nodig heeft?

Wat leer je? • Je start met het programmeren van eenvoudige stand-alone toepassingen in Java. • Die worden steeds complexer, tot je volwaardige, object-georiënteerde client-servertoepassingen kunt afleveren in Java en C# met het servergedeelte in de cloud. • Je leert hierbij gebruikmaken van databanken, frameworks en softwarepatronen die je applicatie beter uitbreidbaar en veiliger maken.

• Je maakt kennis met data science, AI en machine learning algoritmes, waarmee je grote hoeveelheden data kunt analyseren en waarin je patronen leert ontdekken. • Op het einde van het traject leer je aan de hand van een agile softwareontwikkelmethode (Scrum) om in team te werken aan een complexe realisatie voor een externe klant.

En daarna? Oud-student Pieter-Jan vertelt: “Als .NET developer bij een van de grootste IT-bedrijven van Vlaanderen werk ik als consultant aan internationale businessapplicaties. We werken volgens de Scrum-methode, met sprints van twee weken. Daarbij kom ik geregeld in contact met klanten.”

Ik vind het de max dat we veel vrijheid krijgen bij onze projecten. Omdat we zelf mogen kiezen waarrond we werken ben ik er altijd graag mee bezig. Abasin Abdul Khalil

Student ICT - Web & Mobile Developer

69


ELEKTRONICA-ICT SPECIALISATIES

SPECIALISATIE

Web & Mobile Developer

Wil je weten hoe je een webshop of een platform als Facebook of Netflix bouwt? Welkom in de specialisatie Web & Mobile Developer! We maken van jou een expert in HTML, CSS, JavaScript, PHP, NodeJS, .NET Core, schotelen jou web frameworks voor zoals Laravel, .NET, VueJS, React of Angular en laten je beveiligde mobiele applicaties maken voor iOS en Android.

Wat leer je? • Vanaf les één bouw je een eigen website in HTML/CSS, die je meteen online zet. Je bouwt ook direct een webshop met een content management systeem. • Je maakt een interactieve webapp met JavaScript waarbij je de gegevens van de app leert opslaan in een databank. • Je verdiept je in PHP: wat gebeurt er als je een contactformulier wil verzenden, hoe bewaar je wat een gebruiker koopt in een webshop … • Al die zaken leer je combineren in een allesomvattend project met frameworks.

• Ook maak je kennis met verschillende soorten mobiele applicaties. Je leert een gegronde keuze maken in de technologie die je best gebruikt en bouwt apps die communiceren met een webserver of zelfs met sensoren. • Als kers op de taart heb je de optie om je kennis te verbreden met keuzevakken die bijvoorbeeld UI/UX design of WebVR behandelen.

En daarna? Oud-studente Hanne vertelt: “Ik werk als full-stack developer bij een financiële instelling, waar de mainframeapplicatie wordt overgezet naar een webplatform met een mobiele app. Mijn kennis van systeembeheer komt van pas om van de hardware over te schakelen naar een serverplatform.”

Door de vele keuzemogelijkheden in het nieuwe curriculum kun je bijna alleen die vakken kiezen die je zelf leuk vindt. Web & Mobile Front-end is tot nu toe mijn favoriet opleidingsonderdeel. Daarin mag je zelf een webapplicatie maken. Je begint van nul en realiseert iets moois dat echt werkt. Ruben Poppe

Student ICT - Web & Mobile Developer

70


Op de volgende pagina’s vind je het studieprogramma van de bachelor Elektronica-ICT, met een overzicht van de verplichte modules per specialisatie. Daarnaast kun je vanaf het tweede jaar elk semester 12 studiepunten vrij invullen. Je kiest dus zelf of je bepaalde modules volgt uit een andere specialisatie of je verdiept in een reeks keuzemodules. Via de website delta.ikdoeict.be kun je jouw volledig studietraject simuleren.

71


STUDIEPROGRAMMA

Elektronica-ICT

TECHNOLOGIECAMPUS GENT

Jaar 1 Semester 1

Algemene modules

Aangevuld met modules uit je specialisatie

Of

Of

72

Semester 2

Opleidingsonderdeel

SP

Opleidingsonderdeel

SP

Programming fundamentals

6

Programming fundamentals

6

Object orientation & database concepts

12

Web & mobile introduction

6

Web & mobile introduction

6

Hackaton

6

Infrastructure fundamentals

6

Infrastructure fundamentals

6

Elektronische netwerken

6

Elektronische netwerken

6

Elektronische realisatietechnieken

6

Digitale technieken

6

Elektronische componenten en schakelingen

6

Digitale technieken

6

Elektronische componenten en schakelingen

6

Network infrastructure 1

6

Server infrastructure: Windows

6

Telecommunication Engineer (Elektronica)

IoT Developer (Elektronica)

Elektronische realisatietechnieken

6

Network & Security Engineer (ICT)

Problem solving for ICT

6

Of

Software & AI Developer (ICT)

Problem solving for ICT

6

Keuzemodules*

12

Of

Web & Mobile Developer (ICT)

Problem solving for ICT

6

Web & mobile front-end

12


Keuzemodules*

Je kiest zelf of je modules volgt uit een andere specialisatie, of je verdiept in een reeks keuzemodules: • Algemeen: Entrepreneurial skills (3 SP), Communication professionnelle (3 SP), Professional communication (3 SP), Persoonlijk ontwikkelingsplan (6 SP), Mobility light (3 SP), Mobility full (6 SP), Unlimited learning (6 SP), Academische mobiliteit (6 SP) • Uit de specialisatie Telecommunication engineer: Hoogfrequentietechniek (6 SP) • Uit de specialisatie IoT-developer: Digitaal systeemontwerp (6 SP) • Uit de specialisatie Web & mobile developer: Web topics basic (6 SP), Web topics advanced (6 SP), UI/UX design (6 SP), Web programming on servers and devices (6 SP)

Jaar 2

Jaar 3

Semester 3

Semester 4

Semester 5

Semester 6

Opleidingsonderdeel

SP

Opleidingsonderdeel

SP

Opleidingsonderdeel

SP

Opleidingsonderdeel

SP

Professionele communicatie

3

Project & wetenschappelijk rapporteren

6

Keuzemodules*

9

Keuzemodules*

9

Ethiek

3

Keuzemodules*

12

Stage

18

Keuzemodules*

12

Bachelorproef

6

Analoge systemen

6

Signaalverwerking

6

Industriële toepassingen

6

Filters

6

Telecommunicatie

6

Geavanceerd printontwerp

6

Analoge systemen

6

Signaalverwerking

6

Industriële toepassingen

6

IoT-microcontrollers

6

IoT-datacommunicatie

6

Geavanceerd printontwerp

6

Server infrastructure: Linux

6

Data security

6

Datacenter infrastructure

6

Network infratructure 2

6

Infrastructure as code

6

Cloud infrastructure

6

Algorithms & data structures

6

C# programming techniques

6

Applied programming

6

C# OO programmering

6

Data science

6

Web & mobile server-side

12

Web & mobile full-stack

12

Totaal

30

Videotechniek

6

IoT-embedded Linux

6

Agile team project

6

Agile team project

6

Totaal

AI

6

Mobile application development

12

30

Agile team project

6

73


ELEKTRONICA-ICT

Handen uit de mouwen EN MET DE VOETEN IN DE PRAKTIJK

Bij Odisee leer je al doende. Van labo’s tot stages, bedrijfsbezoeken en workshops, we doen er alles aan om van jou een steengoede elektronica- of ICT-specialist te maken.

Weg met de kloof

Interessante partners

Bij Odisee ben je geen nummer. De afstand tussen onze studenten en docenten is heel klein. Heb je nog vragen bij de leerstof? Na de les maakt je docent graag tijd voor je vrij. Zit je met iets anders? Dan kun je op eender welk moment terecht bij onze studie(traject)begeleiders.

Omdat we je de best mogelijke opleiding willen bieden, werken we samen met verschillende partners uit het studie- en werkveld.

Up-to-date Net als de ELO-ICT-wereld is onze opleiding voortdurend in verandering. Bij Odisee zijn we mee met de laatste ontwikkelingen, software en technologieën. En ook in de labo’s vind je alleen het recentste materiaal.

Puike prestatie van onze studenten #elektronicaict. Eerste plaats op de Sumorobotwedstrijd! #ingoodcompany

74

Dankzij ons eigen datacenter gaan Odisee-studenten heel concreet aan de slag tijdens de labo’s. #technologie #handson

Op bezoek Zowel in de afstudeerrichting ICT als Elektronica staan er heel wat bedrijfsbezoeken en gastcolleges op het programma. Onze ICT’ers nemen een kijkje bij de VRT, waar ze kennismaken met de ICT van de openbare omroep. De studenten Elektronica brengen minstens een keer per jaar een bezoek aan een internationale elektronicabeurs.

Voor de afstudeerrichting ICT gaat het om internationale samenwerkingen met de hogescholen en universiteiten van o.a. Porto (Portugal), Graz (Oostenrijk), Paderborn en Siegen (Duitsland), Kreta (Griekenland), Glasgow (Verenigd Koninkrijk), het Geo Institution van Italië en de European Association of Coordinators. Daar kun je stage lopen of je bachelorproef maken. We hebben ook een nauwe band met CISCO, Palo Alto, Microsoft, het ministerie van Defensie en andere onderwijsinstellingen van de KU Leuven en de Luca School of Arts. Voor de afstudeerrichting Elektronica werken we samen met componentleveranciers RS-components en Farnell. Als student Elektronica kun je bij die bedrijven aan industriële voorwaarden elektronicacomponenten kopen die je niet in gewone elektronicazaken vindt. Ook bij Eurocircuits kun je tegen voordelige prijzen gespecialiseerde printplaten laten maken voor je projecten.


ELEKTRONICA-ICT

17 leerlingen van de Handelsschool Sint-Joris testen op #technologiecampusgent een workshop rond #cybersecurity. #elektronicaict #odisee

Studenten #elektronicaict kregen bij @TheseDaysAgency een gastles over codeoptimalisering. #odisee #aldoendeleren

Ondernemend? Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ — kortweg #ESKI — waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

75


ELEKTRONICA-ICT

IN THE PICTURE

Het leven zoals het is

Technologiecampus Gent Kies je voor de bacheloropleiding Elektronica-ICT bij Odisee, dan volg je net als 3500 andere studenten les op de Technologiecampus in Gent, een gezellige campus midden in het groen. Je studeert aan de rand van de stad, op wandel- en fietsafstand van het centrum. De Technologiecampus is makkelijk bereikbaar: trams en bussen stoppen voor de campus en er is gratis parking.

Fun at ##technologieict campusgent #elektronica

Vanaf het eerste jaar dompelen we je onder in de praktijk. Maar liefst twee derde van je uurrooster bestaat uit praktijkvakken. Handen uit de mouwen dus! Studenten ge tuigen over hun bu itenl ervaring. #ter andse ug #technologie komdag campus

Campus met een uitzicht.

VOLG ODISEE OP FACEBOOK VOOR MEER SFEERBEELDEN 76

Jaarplanning In het eerste jaar krijg je per vak een project voor de kiezen – we proberen de deadlines op elkaar af te stemmen – en neem je deel aan verplichte labo’s. In het derde jaar is het dan tijd voor je stage. Die kun je via een Erasmusuitwisseling in het buitenland afleggen. Je kunt ook kiezen voor B-AIM, een tussenvorm waarbij je af en toe een week naar het buitenland gaat en de rest van je werk in Gent doet.


NA JE DIPLOMA Emilie, oud-studente ICT - Network & Security Engineer en tegenwoordig aan de slag bij Facebook in Zweden, is niet weg te slaan uit de nationale media. Ze staat met grote artikels in De Standaard, Het Laatste Nieuws en De Morgen én mocht voor vrtnws.be uitleggen wat haar job in het datacenter van Facebook inhoudt.

VERDER STUDEREN Je diploma Elektronica-ICT behaald? Proficiat! Via een schakelprogramma van zestig studiepunten stroom je door naar verschillende universitaire opleidingen zoals een master in de Industriële wetenschappen – elektronica-ICT, master in de Industriële wetenschappen – informatica of een master in de Toegepaste informatica. En daarvoor hoef je niet eens van campus te veranderen. Op de Technologiecampus in Gent kun je zowel het schakelprogramma als de master in de Industriële wetenschappen volgen. Handig!

Afstudeerrichting ICT

Het is een cliché, maar we hebben echt nood aan meer vrouwen in de technologiesector. We organiseren hier workshops voor meisjes, zodat ze op jonge leeftijd al in aanraking komen met de sector. Emilie

Facebook

IN WELKE JOB KOM JE TERECHT? Met een bachelordiploma ElektronicaICT op zak ben je erg gegeerd op de arbeidsmarkt. De meeste van onze studenten hebben dan ook al een contract beet nog voor ze afgestudeerd zijn.

Op de pagina’s 8-12 met uitleg over de verschillende specialisaties lees je telkens in welke soort job je later terecht kunt. Welke specialisatie je ook kiest, de kansen liggen voor het grijpen want er is een enorm tekort aan ICT’ers!

25% van de ICT-studenten studeert verder. Om die stap te verkleinen, riepen we de module Academische mobiliteit in het leven. Concreet houdt dat in dat je nog tijdens je bacheloropleiding een vak van de KU Leuven in Gent kunt volgen. Zo leer je enerzijds je potentiële vervolgopleiding al kennen en krijg je anderzijds een vrijstelling voor dat vak als je daadwerkelijk aan die vervolgopleiding begint.

Afstudeerrichting Elektronica Maar liefst 75% van onze studenten Elektronica studeert verder voor een masterdiploma. Van alle technische opleidingen ligt het slaagpercentage van die groep studenten het hoogst (ca. 70%).

Wist je dat 98% van de afgestudeerden na 1 jaar aan het werk is? 77


ELEKTRONICA-ICT

HULP OP MAAT

IN THE PICTURE

36 nieuwe servers voor het labowerk van onze studenten. Praktijkervaring met de paplepel meegeven :-) @eloictodisee

Persoonlijke begeleiding

Aan Odisee ben je geen nummer. Uit een bevraging bij onze eerstejaarsstudenten blijkt dat de kloof tussen student en docent heel klein is. Zit je met een specifiek probleem, dan kun je altijd bij het docententeam terecht. Een persoonlijke aanpak vinden we bij Odisee heel belangrijk. Heb je in het middelbaar maar drie à vier uur wiskunde per week gehad, dan kun je voor de start van het academiejaar een instapcursus volgen. Tijdens het jaar voorzien we ook extra begeleidingsmomenten in je uurrooster. Uiter-

aard kun je ook altijd extra uitleg vragen aan de docenten, zowel voor, tijdens als na de colleges. Wil je om een bepaalde reden een flexibel traject volgen, dan stelt de trajectbegeleider samen met jou een individueel uurrooster op waarin je de kans krijgt om alle vakken te volgen. Ongeveer de helft van onze studenten volgt een flexibel traject, de andere helft volgt het normale modeltraject.

GA 100% VOOR JE TALENT! Spelen met robots: studenten #elektronicaict van #odisee programmeren de loopbeweging van een robot met twee paar poten. “We assembleren zelf onze robot, waarbij elk paar poten door een servomotor werd aangestuurd. Als kers op de taart monteren we een infrarode afstandssensor en schrijven we een bijbehorende code zodat de robot, bij het naderen van een obstakel, zijn traject aanpast. Dit is fun!”

Nu nog in het labolokaal, deze avond op je scherm. #saferinternetday #avs

78

Bij Odisee leggen we de focus graag op talent. We halen het onderste uit de kan om je talenten te ondersteunen en verder te ontwikkelen.

ding, waarin praktische vaardigheden (twee derde) meer gewicht in de schaal leggen dan theoretische kennis (een derde).

Bij de opleiding Elektronica-ICT draait alles rond een autonomieversterkende leeromgeving. We beschikken op de campus over verschillende projectruimtes en stimuleren je om die zo vaak mogelijk te gebruiken. Bij Odisee omschrijven we de opleiding Elektronica-ICT het liefst als een projectgerichte oplei-

Binnen de afstudeerrichting ICT heb je de keuze uit drie trajecten. Een gegronde keuze maak je het best op basis van je talenten. Via het vak Persoonlijk ontwikkelingsplan, kun je zelf voorstellen waarin je je dat semester wil verdiepen. Je formuleert zelf je doelstellingen en hoe je die denkt te kunnen bereiken.

VOLG ODISEE EN ELOICTODISEE OP INSTAGRAM EN FACEBOOK VOOR MEER SFEERBEELDEN


De opleiding Elektronica-ICT in één oogopslag

441

STUDENTEN (97,1% man - 2,9% vrouw) (toestand 1 februari 2021)

CAMPUS IN

Gent

In de opleiding wordt gedifferentieerd: er worden voldoende praktijkvoorbeelden gegeven en alle studenten worden uitgedaagd.” bron: alumnibevraging 2020)

98%

AAN HET WERK BINNEN ÉÉN JAAR NA AFSTUDEREN (bron: VDAB-rapport schoolverlaters 2020)

WAT VINDEN STUDENTEN? gemakkelijk aanspreekbare docenten

10/10

gevarieerd aanbod aan werkvormen

9,6/10

kansen om internationale leerervaringen op te doen

9,6/10

digitale leeromgeving die mijn leren ondersteunt

9,6/10

duidelijke leerdoelen

8,9/10

voldoende praktijkgericht

8,9/10

voldoende aandacht voor maatschappelijke uitdagingen

8,9/10

betrokken begeleiding, aangepast aan mijn noden

8,9/10

praktijkervaring krijgt vorm in overleg tussen studenten, docenten en werkveld

8,9/10

voldoende aandacht voor het aanleren van onderzoeksvaardigheden

8,4/10

(bron: studentenbevraging 2021) 79


ENERGIETECHNOLOGIE

Ben je gefascineerd door Slimme Gebouwen, Industrie 4.0 en Energie? Geloof je in een toekomst met hernieuwbare energie? Ben je graag mee met de laatste automatiseringstrends, zodat je geen enkele kans mist om productieprocessen te optimaliseren? Wil je weten hoe windturbines, PV-installaties en warmtepompen in elkaar zitten? Dan kies je ongetwijfeld voor de praktijkgerichte opleiding Energietechnologie.

BACHELOR IN DE

Energietechnologie

Energietechnologie is een erg praktische opleiding waarbij je oplossingsgericht en projectmatig werkt. We leiden je op tot een professional die breed inzetbaar is. Bij projecten werk je binnen jouw interessegebied. Hierbij kun je in onze labo’s technologische hoogstandjes uitproberen en je eigen prototype bouwen. Je werkt in kleine teams onder begeleiding van jouw personal coach! Je legt voortdurend linken met het bedrijfsleven en je werkt talentgericht. Je krijgt de kans om op kijkstage te gaan en je leert op de werkplek.

Aan jou de keuze Vanaf het tweede jaar kun je instappen in de keuze- of verdiepingstrajecten. Hierbij heb je de keuze uit ’Hernieuwbare Energie’, ‘Slimme Gebouwen en IoT’ of ‘Industrie 4.0’. Je verwerft competenties over en voor duurzaam-

80

heid, je werkt interdisciplinair en je engagement wordt sterk gestimuleerd. Je wordt een echte ‘problem solver’ in diverse domeinen. Precies daarom zijn onze afgestudeerden zo gegeerd op de arbeidsmarkt. Om jou een stevige rugzak vol kennis, persoonlijke troeven en kansen mee te geven voor je latere professionele carrière, zetten we tijdens je opleiding maximaal in op duurzame ontwikkeling van Mens en Technologie.

Op jouw maat Om aan de opleiding Energietechnologie te mogen beginnen, hoef je geen specifieke technische vooropleiding gevolgd te hebben in het secundair onderwijs. Wel vragen we een grenzeloze interesse in techniek en energie met daarnaast ook een ruime portie nieuwsgierigheid en doorzetting. Heb je minder dan vier uur wiskunde gehad in het secundair? Dan volg je best

de instapcursus wiskunde voor de start van het academiejaar. Ook tijdens het jaar zorgen we voor extra begeleiding wiskunde. Heb je minder technische vaardigheden verworven, dan kun je die in het open lab bijspijkeren en dat op je eigen tempo.

Met oog voor jouw talent Onze dagelijkse werking staat volledig in het teken van flexibele leertrajecten en talentontwikkeling. Bij ons ben je geen nummer. Je wordt gecoacht en bijgestuurd waar nodig. Kennis en talent zijn dé perfecte match voor een beloftevolle toekomst. Daarom moedigen we je niet alleen aan om kennis te vergaren maar ook om je persoonlijke talenten op te sporen en te ontwikkelen, tijdens én na je opleiding. Zo word je een echte durver die voortdurend grenzen verlegt.


SECUNDAIR ONDERWIJS

CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Energietechnologie is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent: ☐ Ik bijt me graag vast in projecten en beschik over een grote dosis doorzettingsvermogen. ☐ Organiseren, coördineren en plannen zijn mijn ding. ☐ Ik ben energiebewust en wil mijn technische skills verder ontwikkelen. ☐ Problemen los ik het liefst creatief op, maar ik durf ook mijn verantwoordelijkheid te nemen. ☐ Ik wil van mijn passie mijn beroep maken en een high-end technicus worden.

We hebben veel labo’s bij de vakken. Ik gok dat de verdeling ongeveer fiftyfifty theorie en praktijk is. De docenten kiezen bij de labo’s voor een toegepaste en persoonlijke aanpak.

Kun je je vinden in een aantal van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over de bachelor Energietechnologie vind je op odisee.be/ENT

Jelly

Studente Energietechnologie

81


ENERGIETECHNOLOGIE

Vakken in de kijker Tijdens je eerste jaar verwerf je een uitgebreide basiskennis. Die technische kennis vul je aan met ondersteunende vakken zoals Netwerken en Informatietechnologie, Projectmanagement en Toegepaste wetenschappen. Je leert energie opwekken, energie-installaties, domoticasystemen en PLC’s programmeren, geavanceerde regelsystemen ontwikkelen, industriële communicatie op poten zetten en je krijgt intelligente gebouwentechniek onder de knie.

In de opleiding Energietechnologie vormt Odisee dé energietechnologen van de toekomst. Onze experten en onderwijsdeskundigen zorgen ervoor dat je binnen onze drie grote specialiteiten Energie, Slimme Gebouwen en Industrie 4.0 jezelf maximaal kunt ontplooien met bijzonder veel aandacht voor duurzame ontwikkeling van Mens en Technologie.

We scherpen je soft skills aan met Professionele communicatie, Bedrijfsmanagement en Beroepsethiek. Stap voor stap word je een professionele ‘energietechnoloog’, klaar om de wereld te veroveren.

Naarmate je studietraject vordert, komt alles samen. Je werkt in een team aan maatschappelijk belangrijke projecten en gaat dertien weken op stage in een bedrijf naar keuze. Kiezen voor een buitenlandse stage kan ook.

Starten in februari Je kunt de opleiding Energietechnologie zowel in september als in februari starten. Bij Odisee werken we namelijk met een semestersysteem: het eerste start in september, het tweede in februari. Onze studietrajectbegeleider bespreekt met jou de mogelijkheden.

Ik merkte tijdens de open dag dat de hogeschool alles in huis heeft om studenten optimaal te begeleiden. De docenten leidden ons vol passie doorheen de nieuwste technologieën. Er is zelfs een domoticahuis voor studenten met de recentste domoticasoftware. Lieven

Student Energietechnologie

82


TECHNOLOGIECAMPUS GENT

STUDIEPROGRAMMA ENERGIETECHNOLOGIE OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN ENERGIE Hernieuwbare energie en energieproductie Elektrische machines Thermodynamica en energietoepassingen Smart grids en e-mobility Vermogenselektronica Aandrijvingen en energieomvormers INDUSTRIE 4.0 PLC basis / Complexe instructies / Bijzondere toepassingen

JAAR 1

JAAR 3

5 6 4 4 4 8 3

Analoge regeltechniek - Fundamenten Analoge regelaars en enkelvoudige regelkringen Procesinstrumentatie en regelkringen EPLAN Industriële laagspanningsinstallaties SLIMME GEBOUWEN & IoT Domotica 5 Lichttechnologie 3 Slimme huisinstallaties 5 CAD 2D - dossier huisinstallaties 3 Warmtetechniek - HVAC 3 Gebouwenbeheer en Internet of Things KEUZETRAJECTEN Project*, Projectmanagement en Rapportering Project* en Communicatie Stage* Bachelorproef* *Studenten kiezen zelf in welk domein ze zich willen verdiepen: Energie, Industrie 4.0 of Slimme Gebouwen & IoT KEUZEVAKKEN Geavanceerde regelsystemen en -strategieën Industriële communicatie Enterpreneural skills EHBO-training Bedrijfsmanagement Filosofie - Ethiek - School of Life ALGEMENE VORMING EN VAARDIGHEDEN Toegepaste wiskunde 6 Informatietechnologie / Computernetwerken / 6 Arduino Programming in C Communicatie CAD 2D basis 3 WETENSCHAPPELIJKE BASISVORMING Elektrische netwerken 11 Elektronische schakelingen 4 Toegepaste wetenschappen 4 AANTAL STUDIEPUNTEN PER JAAR

JAAR 2

60

4

3

3 4 3 3 3

In de bacheloropleiding Energietechnologie bouwen we aan jouw sterke praktische ervaring en degelijke theoretische kennis binnen de pijlers Energie, Industrie 4.0 en Slimme gebouwen & IoT. Dat overgieten we met een sausje van softskills, managementtechnieken en out-of-the-boxdenken. Zo ben jij niet enkel voorbereid voor de jobs van vandaag maar ook voor die van morgen! Bram Rotthier

Opleidingshoofd Energietechnologie Technologiecampus Gent bram.rotthier@odisee.be 7 8 9 11 9

3 3 3

3 4 3 3 3 3

3 4

3 60

60

Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat. 83


ENERGIETECHNOLOGIE

Handen uit de mouwen EN MET DE VOETEN IN DE PRAKTIJK

Bij Odisee leer je al doende. Van labo’s tot stages, kijkstages, projecten, bedrijfsbezoeken en workshops, we doen er alles aan om van jou een steengoede energietechnoloog te maken. van o.a. Finland, Spanje, Nederland, Griekenland, Duitsland en Jordanië. Omdat energietechnologie voor de hele samenleving wereldwijd belangrijk is, lopen er vaak projecten in het kader van ontwikkelingssamenwerking. Zo bouwden studenten een windmolen in Nigeria met bijhorende instructies voor de lokale bevolking. Andere studenten hadden dan weer een uitwisselingsproject met Jiro VE Madagaskar.

100% voor je talent In de bacheloropleiding Energietechnologie halen we het absolute maximum uit onze studenten. We stimuleren je om out of the box te denken, te experimenteren en je grenzen te verleggen. Zo word je je als ‘young potential’ bewust van je talenten, competenties en ambities, en evolueer je tot een (zelf) kritische, zelfbewuste en multidisciplinaire problem solver die heel gegeerd is op de (internationale) arbeidsmarkt.

Vinger aan de pols In een opleiding als Energietechnologie is een trendgerichte aanpak onmisbaar. Bij Odisee houden we de vinger aan de pols van wat er allemaal gebeurt in de snel veranderende energiesector. Dat doen we op nationaal maar evengoed op internationaal vlak. Die nieuwigheden passen we toe tijdens projecten. En we gaan ook ter plaatse de technologische sfeer opsnuiven tijdens bedrijfsbezoeken.

Balak en Jacob in de ban van hun #erasmuservaring in #madagaskar #jirove Eerste indruk #wauw en cultuurschok! #energietechnologie #odisee

Extraatjes Tijdens je opleiding kun je verschillende certificaten behalen: KNX Certified Course, het Crestron Configurations & Essentials Certificate, het Siemens Certified Automation Technician certificate en zelfs een EHBO-brevet. Bovendien heb je omwille van diverse samenwerkingsverbanden een streepje voor bij de uitbouw van je toekomstige carrière.

Maatschappelijk verankerd De opleiding Energietechnologie zit sterk verankerd in het bedrijfsleven via (kijk)stages, (onderzoeks)projecten en gastcolleges. Daarvoor werken we nauw samen met gerenommeerde bedrijven uit de energiewereld. We sporen je ook altijd aan om zelf contacten te leggen met externe partners uit het bedrijfsleven, steden en gemeenten of scholen en universiteiten. Onze expertise binnen het domein van de energietechnologie

Partners Omdat we je de best mogelijke opleiding willen bieden, werken we samen met verschillende partners uit het studie- en werkveld. Internationaal gaat het om samenwerkingen met de hogescholen en universiteiten

Vandaag 50 leerlingen ‘in the house’ die proeven van de opleiding #energietechnologie #odisee #workshops 84

Een gezamenlijke realisatie van onze studenten #energietechnologie en #ontwerpenproductietechnologie. Trots! #odisee


ENERGIETECHNOLOGIE

blijft groeien dankzij de professionaliseringstrajecten die wij jaarlijks uitstippelen. Vanuit die expertise organiseren we jaarlijks ook workshopdays, bezoekdagen voor secundaire scholen en openlesdagen.

Studenten Energietechnologie ontwierpen een mobiel, off-grid systeem waarop ze elektrische toestellen en laptops kunnen aansluiten. Via een tablet wordt de opbrengst van het zonnepaneel in real-time gemonitord, wat toelaat om de optimale hoek van het paneel in te stellen. Overschot van energie wordt gebufferd in een batterij. #duurzaam #energie #futureproof #goodpractice

Bij Energietechnologie behaal je ook het officiële KNX-certificaat in het labo Slimme gebouwen & IoT. Dat is een erkend gecertificeerd KNX-lab met docent Joachim Goeminne als KNX-instructor. Studenten Dieter en Jelly vertellen: “Dit labo is een ideale leerschool voor ons. We leren hier programmeren in verschillende omgevingen: een studentenkot, een mobilhome, een zorgwoning: het kan allemaal!”

Ondernemend? Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ — kortweg #ESKI — waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

85


ENERGIETECHNOLOGIE

IN THE PICTURE

Het leven zoals het is

Technologiecampus Gent

Doorsneeweek

Kies je voor de bacheloropleiding Energietechnologie bij Odisee, dan volg je les op de Technologiecampus in Gent, een gezellige campus midden in het groen. Je studeert aan de rand van de stad, op wandel- en fietsafstand van het centrum. De Technologiecampus is makkelijk bereikbaar: trams en bussen stoppen voor de campus en er is gratis parking.

Gemiddeld heb je zo’n 20 tot 25 uur les per week. De lesvrije momenten zijn er om te studeren en te werken aan opdrachten en projecten. Je kunt ook afspreken om samen met medestudenten aan groepswerken te sleutelen of je kunt de tijd gebruiken voor coaching (al dan niet op afstand). Zo leer je een eigen planning maken en zelfstandig werken, een competentie die je ook later nog goed van pas zal komen. Een lesweek bestaat uit: • 5 hoorcolleges van maximaal anderhalf uur • 5 tot 10 uur projectwerk in groep • 4 practica, verdeeld over 3 uur • voorbereidingswerk met je laboteam (meestal in duo)

Jaarplanning Voor de start van het academiejaar kun je de instapcursus Wiskunde volgen. Ook tijdens het jaar is er extra begeleiding voor dat vak.

pusgent hebben Op #technologiecam energie voorziet. f in we een klas die zel ergietechnologie! Een straf staaltje #en ny pa com #odisee #ingood

Van bij de start krijg je jouw persoonlijk uurrooster digitaal voorgeschoteld. Dat kun je in real time bijhouden, zodat je nooit een hoorcollege of practicum mist. We verwelkomen je met een onthaaltraject. Zo leer je de campus, de docenten en ook jouw medestudenten kennen. Op die manier vind je in geen tijd jouw weg in het studentenleerplatform (Toledo) en naar de belangrijkste faciliteiten. Studenten uit het tweede of derde jaar ondersteunen jou via een buddy-project. Vanaf de start van je opleiding kom je in contact met de industrie en werk je aan miniprojecten, binnen Slimme Huisinstallaties, Domotica en een opdracht rond Lichttechnologie (relighting met Dialux). Teamwork staat hierin altijd centraal.

Voormalig m inister van En Tommelein ergie Bart huld #energietech igt nieuwe labo’s nologie in. #o #innovatie #t di echnologieca see mpusgent

VOLG ENERGIETECHNOLOGIE ODISEE OP FACEBOOK VOOR MEER SFEERBEELDEN 86

Vanaf het eerste jaar bereiden we je voor op stages, op je bachelorproef en op je latere beroepsleven. Dat doen we voornamelijk aan de hand van de projecten waaruit je zelf een keuze kan maken volgens jouw interesse. De onderzoeksvaardigheden en de kneepjes van projectmanagement vervolledigen jouw technologische kennis in het energiedomein en we zorgen ervoor dat je die succesvol kunt etaleren. Zo heb je na drie jaar voldoende onder de knie om aan de slag te gaan in een functie die bij jouw talenten en interesses past.


NA JE DIPLOMA Energie-efficiëntie en duurzaam ondernemen behoren tot Europa’s grootste uitdagingen. Aan het einde van de rit heb je met Energietechnologie dan ook een gewild diploma in handen met 100% jobzekerheid. Dankzij je praktijkgerichte opleiding ben je snel inzetbaar op de arbeidsmarkt. In grote bedrijven voer je gespecialiseerde taken uit en in kleinere dynamische ondernemingen krijg je kansen om door te groeien. De certificaten die je tijdens je opleiding behaalt, zijn een extra troef.

IN WELKE JOB KOM JE TERECHT? Allround energietechnoloog Je bent een gegeerde professional in de wereld van energie, domotica, verlichting en automatisatie. Als energieexpert werk je autonoom of in team. Je kunt aan de slag als projectleider, consultant, ontwerper, productontwikkelaar, PLC-programmeur, onderhoudsverantwoordelijke of energieambtenaar.

Een greep uit je jobmogelijkheden: • In de energiesector als raadgever of operator • In de wereld van verlichting als lichtexpert • In elektrische installatiebedrijven, als technisch tekenaar of werfleider • In de bouwsector als werfleider of zelfstandig ondernemer met een focus op algemene elektriciteit, robotica, gebouwenbeheer, lichttechnologie, HVAC, hernieuwbare energie, beveiliging of toegangscontrole • In de zorgsector als technisch consultant of domotica-integrator • In de wereld van gebouwbeheerssystemen of automatisatie • In de bouw als site manager • Op een studiebureau als salesmanager of technical consultant • In het onderwijs

VERDER STUDEREN Heb je een diploma Energietechnologie op zak? Dan kun je na een schakelprogramma een universitair diploma behalen van master in de Industriële wetenschappen Energie. Het schakelprogramma kun je volgen op de Technologiecampus in Gent.

Ook mogelijk: • Bachelor ICT of Bedrijfsmanagement • Postgraduaat Energie, Aircoenergiedeskundige, Energiecoördinator, Energiedeskundige type A, EPB-verslaggever, Koeltechniek, Rescert-warmtepompen, CV-technicus, Warmtepomptechnicus, Verlichtingstechnologie • Postgraduate Management & Business development • Studienamiddag: vraaggestuurde ventilatie in tertiaire gebouwen • Tweedaagse DIALux evo

Wist je dat al onze gediplomeerden bijna onmiddellijk na het afstuderen aan het werk zijn, of nog een andere studie starten? 87


ENERGIETECHNOLOGIE

HULP OP MAAT

Persoonlijke begeleiding

IN THE PICTURE

Gemotiveerde studenten bij #energietechnologie #odisee #fun #succes #timemanagement

Samen punten ingeven! #dubbelcheck #domotica #energietechnologie #odisee #talentmindset

Succesvolle infodag #odisee #bachelor #energietechnologie!

VOLG ODISEE OP INSTAGRAM EN FACEBOOK VOOR MEER SFEERBEELDEN 88

Bij de opleiding Energietechnologie sta jij op nummer één. Als student kun je in elke situatie rekenen op topbegeleiding. Heb je minder dan vier uur wiskunde gehad in het secundair onderwijs? Dan kun je je inschrijven voor de instapcursus Wiskunde voor de start van het academiejaar. Ook tijdens het jaar zorgen we voor extra wetenschappelijke of technische ondersteuning en geven we taalcursussen en workshops rond faalangst.

Valt je vakkenpakket je te zwaar, dan bespreek je samen met je trajectbegeleider hoe je de opleiding wat lichter kunt maken. De trajectbegeleider doet er alles aan om je slaagkansen te optimaliseren. Daarnaast werken we ook nauw samen met STUVO. Wees er maar zeker van dat we samen een traject kunnen opstellen dat perfect bij jouw noden en wensen past.

GA 100% VOOR JE TALENT! Kennis én talent vormen de perfecte match voor een succesvolle toekomst. Bij Energietechnologie zorgen we ervoor dat je met een persoonlijk talentenprofiel naar buiten wandelt. We creëren een leercontext waarin je je bewust wordt van je eigen persoonlijkheid, talenten en ambities. We focussen vooral op sterktes en opportuniteiten, niet op beperkingen. Na je opleiding heb je zo een concreet uitstroomportfolio op zak. Waarom dat belangrijk is? Omdat jij dan weet waar je het verschil kunt maken. Leuk meegenomen is dat werkgevers zelfbewuste werknemers met voldoende social skills verkiezen boven deze met enkel technisch talent.

Fase 2 – Talent in actie tijdens de ontwikkelingsfase

Fase 1 – Op talentenjacht tijdens de instroomfase

In het laatste jaar ben je klaar om je talenten uit te testen tijdens de praktische realisatie van je project en je praktijkstage. Je talentenportfolio is intussen aangepast en aangegroeid met je eigen ervaring. Het is de perfecte basis voor je cv en motivatiebrief, die je kunt sturen naar de stageplaats van je keuze. Na deze stage rond je je opleiding af met een bachelorproef, waarin je verworven kennis en competenties gebundeld zijn.

In het eerste jaar integreren we verschillende talentgerichte oefeningen in praktische labo-opdrachten. Zo word je je bewust van jouw persoonlijkheid en competenties. Via de LEMO-test brengen we je motivatie in kaart. We reiken vooral tools aan waarmee je zelf op zoek gaat naar je talenten en interesses. Uiteraard ondersteunen we jou in deze zoektocht.

Dit jaar starten we met een talententest: een vragenlijst die je zelf invult en ook laat invullen door iemand die jou goed kent. We organiseren een teamdag met een Belbin-specialist die jou inwijdt in de verschillende teamrollen. Na diverse workshops en opdrachten ben je in staat om mee te draaien in een team, waarmee je een technisch probleem aanpakt. We leren jou hoe je kunt pitchen, hoe je een planning en zelfreflectierapport kunt opstellen. Je start ook met het opstellen van jouw talentenportfolio.

Fase 3 – Talenten valideren in de roll-out fase


De opleiding Energietechnologie in één oogopslag

221

STUDENTEN (98,2% man - 1,8% vrouw) (toestand 1 februari 2021)

CAMPUS IN

Gent

Er zijn veel labo’s die steeds aan de theorie gelinkt worden.” bron: alumnibevraging 2020)

94,1%

AAN HET WERK BINNEN ÉÉN JAAR NA AFSTUDEREN (bron: VDAB-rapport schoolverlaters 2020)

WAT VINDEN STUDENTEN? studenten hebben een stem in de verdere ontwikkeling/verbetering van het onderwijs

10/10

voldoende praktijkgericht

9,7/10

voldoende theoretisch onderbouwd

9,5/10

voldoende aandacht voor maatschappelijke uitdagingen

9,5/10

gevarieerd aanbod aan werkvormen

9,5/10

goed studiemateriaal

9,2/10

boeiende opdrachten

9,2/10

kansen om internationale leerervaringen op te doen

9,2/10

gemakkelijk aanspreekbare docenten

9,2/10

praktijkervaring krijgt vorm in overleg tussen studenten, docenten en werkveld

8,9/10

(bron: studentenbevraging 2021) 89


FACILITY MANAGEMENT

Ben jij een rasechte organisator, die ervan houdt om alles tot in de puntjes te regelen? Misschien is een carrière als facility manager iets voor jou. Facility managers werken onder andere voor grote bedrijven, winkelketens, vakantieparken en culturele evenementen, om ervoor te zorgen dat alles op rolletjes blijft lopen. Ze onderhandelen met honderden-een partijen, nemen strategische beslissingen en lossen problemen op een doordachte, duurzame manier op. Zin om die rol op jou te nemen? Dan is deze opleiding je op het lijf geschreven.

BACHELOR IN HET

Facility Management Facility managers coördineren alle ondersteunende diensten in grote organisaties. In een wereld waarin werknemers en klanten alsmaar meer comfort verwachten, de focus op duurzaamheid groeit en kosten dienen beperkt te worden, zijn zij onmisbaar.

Werkomgevingen managen Enerzijds ben je als facility manager verantwoordelijk voor alle diensten aan gebouwen waarin een werkactiviteit plaatsvindt. Je regelt bouw- en verbouwingswerken, onderhandelt over verlichting, verluchting en verwarming, zoekt de beste beveiligingspartner, zorgt dat het omliggend groen onderhouden wordt… Daarbij hou je steeds het ecologische aspect in het achterhoofd. Anderzijds regel je de diensten die bijdragen aan het comfort en welzijn van de mensen in je gebouw. Zo sluit je onder meer contracten met leveranciers van ergonomisch bureaumateriaal, denk je mee over mobiliteit en kies je de meest verantwoorde catering. Ook organisatie van evenementen maakt vaak deel uit van je gevarieerd takenpakket.

90

Enkel bij Odisee

Unieke opleiding De opleiding Facility Management is uniek in Vlaanderen. Je kunt ze enkel volgen bij Odisee in Gent. Als co-hogeschool zetten wij sterk in op co-creatie. Dat wil zeggen dat je jouw opleiding mee vormgeeft. Wij zorgen ervoor dat je een brede basiskennis verwerft van ruimte en infrastructuur, mensen en organisatie. Ook bieden wij je de nodige tools op vlak van ICT, management en communicatie om expert te worden in je vak. Via projecten, toegepast onderzoek, keuzevakken, stages en een bachelorproef bepaal jij vervolgens in welk domein jij je specialiseert.


CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Facility Management is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent

De brede waaier aan managementvakken spreekt mij erg aan. In Proces- en projectmanagement en in Humanresourcesmanagement leer je als toekomstige leidinggevende hoe je je medewerkers best begeleidt en motiveert. In Workplace management leer je dan weer werken met grondplannen en mogen we een aangename kantooromgeving uittekenen en inrichten. Creativiteit troef!

☐ Ik wil werken aan een aangename, gezonde en duurzame werkomgeving voor iedereen. ☐ Ik word getriggerd door uitdagingen van de toekomst zoals smart buildings, Internet of Things, klimaatverandering... ☐ Ik heb een positieve mindset: ik denk in oplossingen, niet in problemen. ☐ Ik ben een organisator in hart en nieren. ☐ Ik zoek een gevarieerde job met veel persoonlijk contact.

Kun je je vinden in een aantal van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de FM-community!

Meer info over Facility Management vind je op odisee.be/FM

Lilit Ghazaryan Studente Facility Management

91


FACILITY MANAGEMENT

Vakken in de kijker

Omdat je als facility manager van alle markten thuis moet zijn, wacht jou een gevarieerd opleidingsprogramma met veel aandacht voor theorie en praktijk.

Duurzaam huisvesten

Management

Vastgoed, Energietechnologie, Milieuen afvalmanagement... In deze vakken komen alle aspecten van huisvesting aan bod. Om gebouwen te kunnen inrichten, onderhouden en goede contracten af te sluiten met leveranciers moet je immers de juiste bagage hebben. Je maakt ook kennis met technologieën van de toekomst zoals smart buildings en Internet of Things.

Om je organisatie naar een hoger niveau te tillen heb je goede managementskills nodig. Vakken als MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen), Financieel Management, Recht en Projectmanagement leren jou processen in kaart te brengen, investeringsanalyses te maken en doordachte beslissingen te nemen.

Hospitality

Een facility manager is een denker en doener met teamspirit. Want alleen kom je niet ver. Vaardigheden zoals presenteren, rapporteren, vergaderen, feedback geven helpen je om al je boodschappen overtuigend over te brengen en coachend leiding te geven.

Dankzij vakken als Catering management, Event management, Mobiliteit, Preventie, Bedrijfseerstehulp en Ergonomie ontdek je hoe je dienstverlening optimaliseert. Mensen zijn tenslotte de drijvende kracht achter elk bedrijf.

Communicatie

Stages en projecten Om je te laten kennismaken en netwerken met het werkveld, laten we verschillende gastsprekers aan het woord. Daarnaast werk je aan projecten, ga je op bedrijfsbezoeken en krijg je reële cases voorgeschoteld. Ten slotte duik je in de praktijk dankzij twee leerrijke stages.

Ik wil later geen standaard job waarbij je van 9 tot 5 achter een bureau zit. Daarom koos ik deze opleiding: het werk van een facility manager is zeer afwisselend, met veel sociaal contact. Omdat je tijdens de lessen vaak in aanraking komt met het werkveld via sprekers, bedrijfsbezoeken en stages weet je bovendien heel goed waar je later terechtkomt en blijf je gemotiveerd. Gilles Vanagtmael Student Facility Management 92


* Opgelet: vanaf academiejaar 22-23 wijzigt het curriculum. Zodra alle details bekend zijn, vind je de meest recente versie op odisee.be/fm.

TECHNOLOGIECAMPUS GENT

STUDIEPROGRAMMA* FACILITY MANAGEMENT OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN

Op de markt van Facility Management woedt een echte ‘war for talent’. Onze professionele bacheloropleiding van drie jaar garandeert een brede vorming mét jobgarantie! Tilly Baute Opleidingshoofd Facility Management Technologiecampus Gent tilly.baute@odisee.be

Afstandsonderwijs De opleiding Facility Management kun je ook in afstandsonderwijs volgen. Je geniet dan van een maximum aan flexibiliteit. Ideaal als je je studie met een job en je gezin wilt combineren. Meer info: www.odisee.be/fmopafstand

Unieke opleiding Facility Management is een unieke opleiding, je kunt ze aan geen enkele andere Vlaamse hogeschool volgen. Het overwegen waard, want na je studies heb je een uitzonderlijk diploma in handen.

DUURZAAM HUISVESTEN Vastgoed Vastgoedrecht Energietechnologie Workplace management Milieu- en afvalmanagement Preventiebeleid ICT & facility management HOSPITALITY Catering management Event management Housekeeping Bedrijfseerstehulp en ergonomie Toegepaste wetenschappen: chemie en biologie MANAGEMENT Bedrijfsorganisatie Bedrijfsstrategie en entrepreneurship Proces- en projectmanagement Facility management Economie Financieel management Marktonderzoek en analyse Humanresourcesmanagement Recht Sociaal en economisch recht Menswetenschappen Ethiek Bedrijfsethiek COMMUNICATIE Professioneel Nederlands Communication professionnelle Presentatietechnieken Business communication KEUZEVAK Opleidingsonderdeel gedoceerd in andere opleiding van Odisee Computer Aided Design (CAD) Project diensten STAGES EN PROJECTEN Toegepast onderzoek en project Verkenning werkveld Stage Bachelorproef AANTAL STUDIEPUNTEN PER JAAR

JAAR 1

JAAR 2

5

4

4 3

4

JAAR 3

3

4 3

4

4

3 5 3

6

3 3

3 4 3 3 3 3 4 3

4 4

3

4 3

3 3 3 3 3 3 3 3

3 3

3

6 6 22 8 60

60

60

Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat. 93


FACILITY MANAGEMENT

Handen uit de mouwen EN MET DE VOETEN IN DE PRAKTIJK

Leren doe je niet alleen op de campus. Vanaf het eerste jaar staan verschillende bedrijfsbezoeken op het programma. Ook ga je op buitenlandse studiereis om je interculturele en communicatieve competenties bij te schaven. Dankzij projecten en stages perfectioneer je je managementvaardigheden en groei je uit tot een echte teamspeler. Te gast Verschillende docenten in de opleiding hebben jarenlange ervaring in het werkveld. Daarnaast komen gastsprekers in verschillende vakken vertellen over hun ervaringen op de werkvloer. Sommige van hen zijn oud-studenten. Ook ga je zelf op pad. Je krijgt een kijkje achter de facilityschermen bij o.a. Vooruit en North Sea Port. Je bezoekt de toonaangevende FM-beurs in Utrecht, het facilitair platform van AZ Nikolaas, de health care en horecabeurs. In je derde jaar ga je zelfs op driedaagse naar Amsterdam.

Opleidingshoofd Tilly Baute met enthousiaste laatstejaars op het nieuwjaarscongres van beroepsvereniging IFMA waar tweejaarlijks trendrapport uit de sector werd voorgesteld. #ingoodcompany

Met twee voeten in het werkveld In het tweede jaar van je opleiding staat een stage van negen weken op het programma. In het derde en laatste jaar loop je een specialisatiestage van 70 werkdagen. Daarvoor kun je kiezen uit

94

zoals Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland… Maar ook in de rest van de wereld hebben we goede connecties, zodat een internationale stage zeker tot de mogelijkheden behoort.

Tijdens de driedaagse naar Amsterdam is er ook ruimte voor ontspanning #koningvoetbal

heel uiteenlopende stageplaatsen zoals Technopolis, DPG Media (Medialaan) Daikin Europe, Centerparcs, voetbalclub RSC Anderlecht of Stad Gent. Het is een optie om je bachelorproef aan je stage te koppelen. Zo onderzochten oud-studenten de mogelijkheden om voedselafval van Gentse scholen te verminderen, ze hielpen bedrijven over te schakelen naar duurzame fietsverplaatsingen, optimaliseerden vergaderlokalen om zittend gedrag te verminderen... De uitdagingen zijn eindeloos!

Inspirerende worktrip in samenwerking met de opleiding #facilitymanagement van de Hogeschool Rotterdam!

Naar het buitenland Omdat we je de best mogelijke opleiding willen bieden, werken we bij Odisee samen met verschillende partners uit binnen- en buitenland. Zo kun je je laatste jaar in het Engels volgen aan de Duitse Fachhochschule van Mainz. En we stimuleren stages in het buitenland,

Kobie Steyaert finished her last year at the German Hochschule Mainz. “This extraordinary experience made me meet new friends from all over the world with unique cultures, different lifestyles. I discovered a lot about myself and came back home with a suitcase full of beautiful memories.”


FACILITY MANAGEMENT

Als facility manager kun je heel makkelijk switchen qua jobinhoud, omdat je in elk bedrijf terecht kunt. Groot of klein, in de verschillende facilitaire domeinen, er staat steeds een nieuwe uitdaging voor je klaar waarbij je zelf je verantwoordelijkheden kunt bepalen. Jessica Jaume Studente Facility Management

Samen met drie andere studenten organiseerde ik voor het vak Event management het alumni-event ‘25 jaar FM’. Op basis van een planning, draaiboek en begroting zorgden we onder andere voor catering, onthaal, inkleding en goodie bags. Het resultaat was een spectaculair en stijlvol netwerkevenement met meer dan 250 aanwezigen! We hebben hier veel uit geleerd én er vooral veel voldoening uit gehaald! Tyana Neerman Oud-studente Facility Management

95


FACILITY MANAGEMENT

IN THE PICTURE Technologiecampus Gent De Technologiecampus is een gezellige campus met veel groen en een bijzondere aandacht voor milieuzorg, geconcretiseerd via de deelname aan het Milieucharter. Je studeert aan de rand van de stad, op wandel- en fietsafstand van het centrum. De Technologiecampus is gemakkelijk bereikbaar: de trams en bussen stoppen voor de campus en je kunt er gratis parkeren. Je hebt hier het gezelschap van 3500 medestudenten.

Het leven zoals het is Gemiddeld heb je 25 contacturen per week. Zo een contactmoment kan een les zijn (online of op de campus), een labo, een excursie of een overleg met een docent (FM-atelier). In het lesrooster vullen we de campusdagen zo kwalitatief mogelijk in en proberen we het aantal springuren te beperken. Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

8u15

On campus les

9u45

11u15

On campus les

FM-atelier

On campus les

FM-project

Online les live

On campus les

Online les live

12u45

13u30

15u

16u30

Online les opname

Online les opname

On campus les

18u00

Eindelijk zon! @overleginopenlucht #facilitymanagement #technologiecampusgent

JAARPLANNING EERSTE JAAR In het eerste jaar volg je lessen en labo’s en worden er twee projecten gepland, één per semester. Via tussentijdse evaluatie- en feedbackmomenten word je goed begeleid naar de examens in januari en juni. Het uitzicht vanuit ons teamlokaal #facilitymanagement

Studenten lanceerden een online FM studie-cafe en verwelkomen voor het eerst opnieuw studenten on campus! #fmcafe #fmcommunity 96

VOLG ODISEE EN FACILITY MANAGEMENT OP FACEBOOK EN INSTAGRAM VOOR MEER SFEERBEELDEN


NA JE DIPLOMA Na de opleiding Facility Management ben je als young professional klaar voor het echte werk. Door je brede kennis van je vakgebied vorm je een uitstekende partner voor de directie van je bedrijf, leveranciers en je team van facility-medewerkers.

IN WELKE JOB KOM JE TERECHT? In vrijwel elke (middel)grote organisatie is er werk voor een facility manager. Je kunt dus terecht in veel verschillende branches. Ook bij de overheid, in de evenementenbranche en in productieomgevingen zijn er heel wat mogelijkheden. Als facility manager kun je de volgende rollen opnemen:

Facility contractmanager Veel bedrijven besteden taken als technisch onderhoud, ramenwas, groenbeheer, security en catering uit aan externe partners. Als facility contractmanager analyseer je de behoe¢en van je bedrijf, verken je de markt en onderhandel je met verschillende dienstverleners. Vervolgens begeleid je de selectieprocedure, sluit je de nodige contracten af en sta je in voor de opvolging en kwaliteit van de uitgevoerde werken.

Facility coördinator Andere organisaties laten ondersteunende werken deels intern uitvoeren door hun eigen gespecialiseerd personeel en deels door externe onder-

aannemers. In dat geval treed je op als facility coördinator. Je neemt een coachende en leidinggevende rol op en zorgt dat alle taken gebeuren volgens de vooropgestelde planning, timing, kwaliteit en budget. Ook kun je aan de slag bij een facility provider, die uiteenlopende diensten aanbiedt voor andere bedrijven. Ook dan ben je als facility coördinator verantwoordelijk voor de kwalitatieve uitvoering ervan.

Facility consultant Daarnaast kunnen bedrijven met facilitaire vraagstukken de hulp inroepen van een gespecialiseerd adviesbureau of dienstenleverancier. Zij staan dan in contact met een facility consultant. Als consultant help je jouw klant om tot een duurzame oplossing te komen voor zijn probleem. Een gevarieerde job, waarbij je bijvoorbeeld advies geeft over een nieuw concept voor de kantoorinrichting, meedenkt over investering in duurzame energiebronnen of assisteert bij de implementatie van een softwaresysteem voor facilitair beheer (FMIS).

Bedrijven zetten meer dan ooit in op sociaal contact, veiligheid en productiviteit op de werkplek. De expertise van facility managers en nieuwe technologie helpen hen daarbij.

VERDER STUDEREN Na je bachelor Facility Management kun je er ook voor kiezen om verder te studeren. Zo kun je nog een master behalen. Je volgt dan een opleiding van twee jaar: het eerste jaar een schakelprogramma, het tweede jaar de masteropleiding zelf. Denk bijvoorbeeld aan: • master in Organisatie en management • master in Bedrijfskunde • master in Communicatiewetenschappen • de Franstalige master Facility Management aan de Haute Ecole de la Province in Luik Naast masteropleidingen kun je ook een andere bacheloropleiding volgen. Voor de professionele bacheloropleiding Vastgoed heb je alvast een aantal vrijstellingen op zak. Of wil je graag een masteropleiding volgen in het buitenland? Dan zijn dit de mogelijkheden: • In Frankrijk: master Services généraux - Facility Management in Marne-La-Vallée (Université Paris-Est). • In Nederland: master of Facility Management in Deventer/Utrecht/Maastricht (ZUYD Hogeschool), in samenwerking met de University of Greenwich in Londen. • In Nederland: master in Facility Management in Den Haag (De Haagse Hogeschool).

De Tijd (30 maart 2021) 97


FACILITY MANAGEMENT

HULP OP MAAT

IN THE PICTURE

Tijdens een speeddate wisselen studenten #facilitymanagement stage-ervaringen uit. #odisee #technologiecampusgent

Trots op onze oud-studente Julie Braecke: ze wint de FM Award Thesis of the Year van de Belgische vakvereniging belfa!#facilityawards #belfa

Dikke proficiat aan de nieuwe lichting FM’ers! Veel succes in jullie verdere carrière! #facilitymanagement #odisee #technologiecampus #afgestudeerd #proclamatie

VOLG ODISEE FACILITY MANAGEMENT OP INSTAGRAM EN FACEBOOK VOOR MEER SFEERBEELDEN 98

Persoonlijke begeleiding

Een trajectbegeleider informeert, ondersteunt en adviseert je i.v.m. de samenstelling van jouw studieprogramma. Daarbij proberen we altijd rekening te houden met mogelijke nevenactiviteiten. Zo wordt je tijd efficiënt ingevuld en vergroot je je slaagkans. Wil jij je extra voorbereiden op de start van je opleiding? Schrijf je in voor een van onze instapcursussen om bepaalde leerstof op te frissen of specifieke vaardigheden bij te schaven. Je vindt hier meer info over op de website.

Loopt studeren voor jou niet van een leien dakje? Dan kun je gebruik maken van onze studiefaciliteiten. Studenten met een functiebeperking kunnen na overleg kiezen voor een aangepaste examenvorm. Maak snel een afspraak met de studiebegeleider om te kijken welke extra mogelijkheden we jou kunnen bieden om het studeren wat gemakkelijker te maken.

GA 100% VOOR JE TALENT! Door de vele contacten met het werkveld en je persoonlijke reflectie daarop vind jij je eigen weg in de facilitaire wereld. Voor een optimaal resultaat tijdens de projecten verdelen we de taken op basis van de Belbinrollen. Dat betekent dat we voluit voor een taakverdeling gaan die gebaseerd is op de individuele sterktes van elke student. Op die manier stellen we verschillende complementaire groepen samen waarin de talenten van de studenten evenwichtig verdeeld zijn. In het derde jaar proberen we de perfecte specialisatiestage voor

jou te vinden. We stellen je o.a. de volgende vragen: Wat doe je graag? Wat zijn jouw sterktes? Naar welk soort organisatie gaat je voorkeur? Kies je voor een zelfstandige stage of heb je liever nog wat persoonlijke begeleiding? Bij de effectieve bepaling van je stageplaats houden we zoveel mogelijk rekening met je voorkeuren. Ten slotte organiseren we een workshop sollicitatietraining die ervoor zorgt dat je vanuit je eigen sterktes op zoek kunt gaan naar een job die bij jouw ambities en persoonlijkheid past.


De opleiding Facility Management in één oogopslag

CAMPUS IN

Gent

150

STUDENTEN (54,0% man - 46,0% vrouw) (toestand 1 februari 2021)

100%

AAN HET WERK BINNEN ÉÉN JAAR NA AFSTUDEREN (bron: VDAB-rapport schoolverlaters 2020)

WAT VINDEN STUDENTEN? Facility management is een zeer breed vakgebied. Daarom is het erg belangrijk dat de opleiding FM de studenten breed vormt, zowel naar kennis als vaardigheden. Een goede FM’er is een zakmes: veel tools zodat je elk probleem kan aanpakken. Als je alleen een hamer hebt, is elk probleem een spijker.”

voldoende theoretisch onderbouwd

10/10

voldoende praktijkgericht

9,7/10

kansen om voeling te krijgen met de beroepspraktijk

9,7/10

gemakkelijk aanspreekbare docenten

9,7/10

duidelijke leerdoelen

9,4/10

duidelijke afspraken over evaluatie

9,4/10

gevarieerd aanbod aan werkvormen

9,1/10

kansen om internationale leerervaringen op te doen

9,1/10

betrokken begeleiding, aangepast aan mijn noden

9,1/10

(Wouter Ommeslag, directeur Facilicom Solutions)

digitale leeromgeving die mijn leren ondersteunt

9,1/10

(bron: studentenbevraging 2021)

99


MEDISCHE BEELDVORMING EN RADIOTHERAPIE

Hou je van splinternieuwe technologie maar werk je minstens even graag met mensen? Ben je op zoek naar een unieke opleiding? Dan is Medische Beeldvorming en Radiotherapie iets voor jou!

BACHELOR IN DE

Medische Beeldvorming en Radiotherapie Bij Medische Beeldvorming en Radiotherapie maakt een technoloog medische beeldvorming (TMB’er) medische beelden van een patiënt. Op basis van die beelden stelt de arts een diagnose. De wereld van de medische beeldvorming kende de laatste dertig jaar (en nog steeds) een grote technologische evolutie. En ook onze opleiding Medische Beeldvorming en Radiotherapie staat niet stil. Maar geen paniek: we helpen je stap voor stap op weg.

Veelzijdig specialist Een medisch beeldvormer (TMB’er) is een allround specialist. In het eerste en tweede jaar van je opleiding krijg je de verschillende deelgebieden onder de knie. Je wordt ondergedompeld in de theorie en praktijk van projectieradiologie, computertomografie, magnetische resonantie, nucleaire beeldvorming, echografie, mammografie en radiotherapie. Naast de techniek leer je ook een aantal zorghandelingen. Die heb je nodig om een onderzoek of radiotherapeutische behandeling succesvol te laten verlopen.

100

Oefenen, oefenen, oefenen In onze goed uitgeruste skillslabs oefen je onder leiding van je vakdocenten. Zo bereiden we je voor op je stages, waar je met echte situaties aan de slag gaat. De patiënt moet dan altijd op de eerste plaats komen. Dankzij rollenspelen en projecten leer je respectvol omgaan met patiënten. Doorheen je hele opleiding blijf je vaardigheden oefenen die je eerder aangeleerd kreeg. Zo beschik je aan het einde van je opleiding over een brede basis om veilig en verantwoord in het werkveld te duiken. Bovendien kun je zelfstandig nieuwe toepassingen leren gebruiken.

Technisch ondersteund mensenwerk Je patiënten staan steeds centraal. Als TMB’er geef je een deskundig antwoord op hun vele vragen: Is het gevaarlijk? Doet het pijn? Duurt het lang? Waarom moet ik dit doen? Wanneer heb ik het resultaat? Wat moet ik meebrengen? Moet ik nuchter zijn? Je werk blijft dus mensenwerk, maar wel technisch ondersteund mensenwerk. TMB’ers hebben met andere woorden een gevarieerd en dynamisch beroep met veel verantwoordelijkheden.

Enkel bij Odisee


CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Bachelor in de Medische Beeldvorming en Radiotherapie is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent ☐ Ik val letterlijk op het innerlijke van een mens. ☐ Bij de nieuwste technologische ontwikkelingen op medisch vlak wil ik op de eerste rij staan.

Medische beeldvorming is een combinatie van zorg en omgaan met mensen, met een tikkeltje technologie erbij. Die mix is erg interessant. In de praktijklessen komt de theorie echt tot leven. Na mijn opleiding wil ik met mijn verworven kennis graag aan de slag als medische beeldvormer bij Defensie of op een dienst radiologie in een gewoon ziekenhuis.

☐ Mensen geruststellen is een van mijn vele talenten. ☐ Ik vertaal medische procedures in mensentaal. ☐ Een beetje verantwoordelijkheidsgevoel is me niet vreemd.

Kun je je vinden in een aantal van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over Medische Beeldvorming en Radiotherapie vind je op odisee.be/MB

Celestine Leenknegt Oud-studente Medische Beeldvorming en Radiotherapie

101


MEDISCHE BEELDVORMING EN RADIOTHERAPIE

Vakken in de kijker

Medische Beeldvorming en Radiotherapie is opgebouwd rond vijf modaliteiten. Die vormen de ruggengraat van de opleiding: MRI, Projectieradiografie, Nucleaire beeldvorming, Computertomografie en Radiotherapie. Die vijf modaliteiten brengen we samen in alle vakken van de opleiding.

Anatomie

Klinische fundamenten

De basis van medische beeldvorming is (radio)anatomie. Als technoloog vormt het menselijke lichaam je gps. Die anatomische kennis pas je toe in al je onderzoekstechnieken.

Dit vak draait rond technische zorgverstrekkingen zoals inspuitingen geven, bloeddruk meten, wondverzorging en een infuus steken. Handelingen die nodig zijn bij de voorbereiding, opvolging of afsluiting van een onderzoek.

Fysiologie Als medisch beeldvormer werk je met contraststoffen die al dan niet radioactief zijn. Contraststoffen maken het gemakkelijker om tumoren of obstructies in bloedvaten op te sporen. Aan jou om te weten hoe die stoffen in onze organen opgenomen worden.

Straling Natuurlijk is het belangrijk dat je veilig met straling leert omgaan. Je behaalt het (verplichte) attest Straling. Voor je in het derde jaar op stage gaat, moet je die kennis al goed beheersen. Bij gammastralen moet je bijvoorbeeld weten hoe je veilig werkt voor jezelf, de patiënt en de omgeving. Of hoe je de hoeveelheid straling zo laag mogelijk houdt.

Technologie In dit vak ontdek je hoe je beelden van de innerlijke mens kunt maken met behulp van röntgenstralen, magnetische velden en geluidsgolven. Je leert verschillende parameters instellen en op die manier een zo goed mogelijk beeld maken, waarop de radioloog zijn diagnose kan baseren.

Onderzoeks- en behandelmethodieken In deze vakken krijg je de theoretische basis en oefen je de vaardigheden van de verschillende modaliteiten die je als technoloog mag uitvoeren. Van de klassieke projectieradiologie (RX), Computertomografie (CT), Magnetische resonantie (MR), Nucleaire beeldvorming (NB), Radiotherapie tot Echocardiografie. Je leert de procedures die je moet toepassen, rekening houdend met de specifieke situatie van elke patiënt.

102


CAMPUS BRUSSELTERRANOVA

Uniek in Vlaanderen De bacheloropleiding Medische Beeldvorming en Radiotherapie kun je in Vlaanderen enkel bij Odisee volgen. Na je studies heb je dus een uitzonderlijk en uiterst gewild diploma in handen, met gegarandeerde werkzekerheid.

Ik ben van nature technisch aangelegd. Deze opleiding is een mooie middenweg tussen de technische bagage die je meekrijgt en het sociale contact met de patiënten. Dries Possé Oud-student Medische Beeldvorming en Radiotherapie

STUDIEPROGRAMMA MEDISCHE BEELDVORMING EN RADIOTHERAPIE OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN PROFESSIONELE ONTWIKKELING Psychologie en communicatie Filosofie, ethiek en RZL Gezondheidszorgorganisatie KLINISCH EN WETENSCHAPPELIJK REDENEREN Klinisch redeneren Wetenschappelijk redeneren / Afstudeerproject BEROEPSSPECIFIEKE WETENSCHAPPEN Technologie Straling Medische informatica KLINISCHE DESKUNDIGHEID Humane biologie Klinische fundamenten / gevorderde technische handelingen Farmacologie Radioanatomie, Radiopathologie, Projectieradiologie, CT, MRI, Nucleaire beeldvorming, Radiotherapie, Echocardiografie WERKVELDERVARING Oriënteringsstage Stage en talentontwikkeling (elk 6 weken) KEUZEVAKKEN KKwaliteitsborging of Ondernemen of Keuze stage of ... TOTAAL AANTAL STUDIEPUNTEN PER JAAR

JAAR 1

JAAR 2

JAAR 3

3

3 4

2 2

4

3 3

8 4

5 7

14

3 7 5

4

3

21

3

10

10+10+10

3 24

2

3 60

60

60

Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat.

Psychologie en communicatie Zowel in je opleiding als in je job staat de patiënt centraal. Daarom moet een technoloog communicatief zijn en altijd rekening houden met de mens achter de problematiek.

De basis van medische beeldvorming is (radio-) anatomie. Het menselijke lichaam is je gps. Die anatomische kennis pas je toe in al je onderzoekstechnieken. Anne Devesse

Opleidingshoofd Medische Beeldvorming en Radiotherapie Campus Brussel-Terranova anne.devesse@odisee.be 103


MEDISCHE BEELDVORMING EN RADIOTHERAPIE

Handen uit de mouwen EN MET DE VOETEN IN DE PRAKTIJK

Bij Odisee leer je al doende. Van een skillslab tot stages, bedrijfsbezoeken en workshops, we doen er alles aan om van jou een steengoede medische beeldvormer te maken.

Up-to-date skillslabs

Grensoverschrijdend leren

Bij Odisee volgen we elke ontwikkeling op het vlak van medische beeldvorming op de voet. We beschikken over vier projectieradiografietoestellen, een hot lab, een tweekops gammacamera, een CT-scanner, vijf echotoestellen, alle software voor MRI en radiotherapie. In een gecontroleerde en veilige omgeving leer je stap voor stap de kneepjes van het vak. We werken ook nauw samen met de bedrijven die de gespecialiseerde toestellen maken en onderhouden.

Af en toe gaan we gluren bij de buren. Bereid je alvast voor op verschillende opleidingsoverschrijdende projecten binnen het studiegebied gezondheidszorg.

One of a kind Medische Beeldvorming en Radiotherapie is een unieke opleiding: je kunt ze in Vlaanderen enkel bij Odisee volgen.

Trek eropuit Alles wat we op Campus Brussel-Terranova niet kunnen aanbieden, compenseren we via bedrijfs- en ziekenhuisbezoeken.

Elk jaar trekt een deel van onze studenten naar Wenen. Ze bezoeken er het Europese Radiologiecongres en een technische tentoonstelling.

Je krijgt in een universitair ziekenhuis de kans om met MRI te oefenen. In je laatste jaar kun je ook kiezen voor een keuzestage. Dit kan een bedrijfsstage zijn of stage lopen op een heel specifieke dienst in het ziekenhuis, jij mag je voorkeuren opgeven. En de laatste trends in medische beeldvorming? Die ontdek je op het indrukwekkende Europese congres voor Radiologen in Wenen: voor veel studenten het hoogtepunt van hun opleiding.

• 1e jaar: getuigenissen van mensen met een beperking. • 2e jaar: diversiteitsproject waarin je leert omgaan met ‘anders zijn’ en de kick-off van je buitenlandse stage. • 3e jaar: interprofessioneel opleidingsproject. Samen met enkele studenten Gezondheidszorg, Health Care Management en Sociaal-agogisch Werk behandel je een casus. Je vertrekt vanuit je eigen opleiding, maar ontdekt al snel dat de verschillende standpunten in elkaar vloeien. Met dit project scherp je je interdisciplinaire vaardigheden aan. En geloof ons, die zul je later zeker kunnen inzetten.

Kennis binnen en buiten de muren

Tweedejaarsstudenten Medische Beeldvorming en Radiotherapie op TACO-dagen (TAlent en COmmunicatie) waar sociale binding en samenwerking centraal staan. 104

We hechten veel belang aan praktische kennis. Daarom staan veel van onze docenten nog met één been in het werkveld of houden ze de vinger aan de pols in één van de universitaire centra. Zo leer je niet alleen over de praktijk, maar snuif je de praktijk ook regelmatig letterlijk op.

De studenten #medischebeeldvormingenradiotherapie leren röntgenopnamen maken van de botten in het menselijk lichaam. Omdat te veel röntgenstraling schadelijk is, is het belangrijk om met een zo laag mogelijke dosis een goed beoordeelbaar beeld te produceren. En dat is nu net waar onze medische beeldvormers in spe een kei in worden! #skillslab #campusbrusselterranova


MEDISCHE BEELDVORMING EN RADIOTHERAPIE

Studente Tessa Vanderspikken laat ons meekijken tijdens haar stage in het ziekenhuis.

Jobs at Brussels Samen met Erasmushogeschool Brussel en Huis voor Gezondheid organiseren we de infomarkt ‘Jobs at Brussels’ over jobs binnen de gezondheidszorg. Je leert er hoe je je het best voorbereidt op de arbeidsmarkt, krijgt er tips en tricks over solliciteren en ontdekt er Brussel als ‘gezondheidsstad’.

De wereld aan je voeten Ga internationaal en volg een buitenlandse stage. Odisee werkt samen met alle Europese scholen die Medische Beeldvorming en Radiotherapie als bachelor of master aanbieden. Veel van onze studenten kiezen voor Portugal, Ierland of Malta, maar ook buiten Europa liggen alle wegen voor je open. Wat dacht je van een stage in Zuid-Afrika of Canada? Doen!

Partners Omdat we je de best mogelijke opleiding willen bieden, werken we samen met veel verschillende partners uit het werkveld. Niet alleen met bedrijven die de nieuwste apparatuur en software op de markt brengen, maar ook met alle universitaire en regionale ziekenhuizen in Vlaanderen en zelfs met het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) rond stralingsveiligheid. In Nederland sloten we een samenwerking af met drie hogescholen: Fontys Eindhoven, Hanzehogeschool Groningen en Inholland-Haarlem.

Ondernemend? Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ — kortweg #ESKI — waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

105


MEDISCHE BEELDVORMING EN RADIOTHERAPIE

IN THE PICTURE Campus Brussel-Terranova Kies je voor Medische Beeldvorming en Radiotherapie aan Odisee, dan studeer en oefen je op de unieke Campus Brussel-Terranova, vlak bij de Nieuwstraat. Hier bevindt zich een uniek skillslab met verschillende praktijk- en oefenlokalen waarin je alle technieken uit de medische en nucleaire beeldvorming en radiotherapie kunt uittesten op ultramoderne (simulatie)toestellen. In het skillslab train je alle vaardigheden die een technoloog medische beeldvorming moet beheersen.

Het leven zoals het is

Hoe ziet een week van een student uit je opleiding eruit? Het eerste jaar

Tweede en derde jaar

In het eerste semester ligt de focus op een algemene voorbereiding met een brede basis. De theorie wordt gedeeltelijk aangevuld met praktijksessies. Je hebt ongeveer 20 à 24 uur les per week.

In het tweede en derde jaar leer je verder de modaliteiten te beheersen waarvoor je als technoloog bevoegd bent. Niet alleen in de skillslabs van campus Brussel-Terranova, maar ook tijdens je praktijkstages in regionale en universitaire ziekenhuizen. De stageweken zijn te vergelijken met een 38-uren week van een fulltime technoloog.

ga je aan de slag met de specifieke modaliteiten die je als technoloog moet beheersen. Per week heb je ongeveer 24 à 26 uur les.

Sterk in de praktijk

uit Brusselse 60 jonge kinderen chten mo n jke wi hts ac aand ie nemen. zelf een radiograf selterranova rus sb pu am #c Op n r begeleiding va maakten ze onde is met de wereld nn ke rs ge illi jw vri ekomstatelier van de zorg. #to vormingeneld be he isc ed #m ie rap he iot rad

Studen t Brusse van Campus l-T herken erranova? Da je n werkkle vast deze dij.

106

ffiekoeken Heerlijke ko ten en ud st de voor ing en Beeldvorm Medische e op de Dag pi ra he ot Radi ologie. van de Radi

In de skillslabs oefen je alle vaardigheden die je als technoloog nodig hebt. Je kunt er experimenteren en je mag fouten maken zonder dat die gevolgen hebben. Om zeker te zijn dat Medische Beeldvorming en Radiotherapie echt iets voor jou is, maak je al in je eerste opleidingsjaar kennis met het beroep. Je loopt een week lang mee in een ziekenhuis en je maakt er kennis met de verschillende deelgebieden. Vanaf het tweede jaar ga je zelf aan de slag met echte patiënten

VOLG ODISEE MBRT OP FACEBOOK VOOR MEER SFEERBEELDEN

onder begeleiding van een ziekenhuismedewerker en een stagebegeleider van Odisee. Het derde jaar staat bijna uitsluitend in het teken van stages. Elke stageperiode duurt meerdere weken, zodat je zeker voldoende kansen krijgt. Om kennis te maken met de diversiteit van werksettings doe je in minstens drie verschillende ziekenhuizen ervaring op. In het derde jaar kun je ook kiezen voor een stage in het buitenland en een bijkomende stage van drie weken in een bedrijf of op een specifieke dienst naar keuze.


NA JE DIPLOMA Medische beeldvormers hebben een gevarieerd en dynamisch beroep met veel verantwoordelijkheden. Je werk blijft mensenwerk, maar wel technisch ondersteund mensenwerk. Je bent de rechterhand van de artsradioloog en de arts-nuclearist. Een flink deel van de onderzoeken onder hun leiding voer je zelfstandig uit en je assisteert hen bij complexere onderzoeken en interventietechnieken.

IN WELKE JOB KOM JE TERECHT? • Met je bachelordiploma Medische Beeldvorming en Radiotherapie kun je aan de slag in ziekenhuizen, op de diensten radiologie, nucleaire geneeskunde, radiotherapie, echocardiografie en hartcatheterisatie. • Als je klinische ervaring hebt, kun je ook terecht in het onderwijs of in de bedrijfswereld, bijvoorbeeld als medisch vertegenwoordiger. • Ook bedrijven die materiaal voor medische beeldvorming maken en

verkopen, kijken voortdurend uit naar medische beeldvormers met professionele ervaring. • Met voldoende ambitie en inzet kun je het zelfs tot hoofdtechnoloog of onderzoeksverantwoordelijke schoppen. • De vraag naar technologen is heel groot. Werkzekerheid gegarandeerd dus. De meeste studenten Medische Beeldvorming en Radiotherapie hebben al een job vóór ze afstuderen.

VERDER STUDEREN Met je bachelordiploma in de Medische Beeldvorming en Radiotherapie heb je alle troeven in handen voor een geslaagde carrière. Maar je kunt ook verder studeren. Zo kun je kiezen voor een master in de Industriële Wetenschappen nucleaire technologie, een master in het Management en Beleid van de Gezondheidszorg of een master in de (Forensische) Criminologie. En je kunt bij Odisee ook heel wat vervolgopleidingen en navormingen volgen. Zo is de interactieve en praktijkgerichte navorming ‘Blind positioneren in de klassieke radiologie’ een perfecte aanvulling voor wie werkt in een afdeling radiologie.

Wist je dat 96,2% van de afgestudeerden na 1 jaar aan het werk is? 107


MEDISCHE BEELDVORMING EN RADIOTHERAPIE

HULP OP MAAT

Persoonlijke begeleiding

IN THE PICTURE

De eerstejaars #medischebeeldvormingenradiotherapie leren bestralingsmaskers maken. Zo’n masker wordt gebruikt bij radiotherapie, om het bestralingsgebied op af te tekenen en om het hoofd van de patiënt bij elke bestralingsbeurt in dezelfde positie te houden. #aldoendeleren #trustyourskills

Wat doen studenten Medische Beeldvorming en Radiotherapie als ze een rozijnenkoek krijgen? #3D

Onze trajectbegeleiding staat open voor alle Odisee-studenten. Weet je niet goed hoe je het studeren moet aanpakken? Is het studieprogramma te hoog gegrepen? Valt de combinatie werk–studie je zwaar? Samen doen we er alles aan om een geschikte oplossing voor jouw persoonlijke situatie te vinden. Vanaf het eerste jaar krijg je een talentcoach toegewezen, die je studieproces op de voet volgt. Maar je krijgt natuurlijk ook de kans om zelfstandig je vaardigheden te oefenen in de skillslabs, buiten

VOLG ODISEE OP INSTAGRAM EN FACEBOOK VOOR MEER SFEERBEELDEN 108

Nog niet 100% zeker of Medische Beeldvorming en Radiotherapie je ding is? Geen probleem! Begin november organiseren we een oriënteringsstage in onze skillslabs. Zo maak je al vroeg kennis met je toekomstige werkomgeving. Blijkt de opleiding niets voor jou, dan heb je nog tot 30 november om je uit te schrijven en krijg je je leerkrediet volledig terug.

GA 100% VOOR JE TALENT! In de opleiding Medische Beeldvorming en Radiotherapie leggen we de nadruk op je talenten én je communicatieve vaardigheden. Dat doen we als volgt: • In het eerste jaar leer je naar jezelf kijken en ontdek je je sterke en minder sterke kanten. • In het tweede jaar neem je je talent verder onder de loep en neem je deel aan de tweedaagse TACO

Om het veilig te houden, schrijf tijdig in!

Part of the job: steriel leren werken.

de lessen. En Odisee-docenten zijn heel toegankelijk: heb je nog wat uitleg nodig, dan bieden ze je met plezier een extra monitoraat aan.

In de opleiding ga je snel van start met ioniserende straling. We leren je in het eerste semester hoe je daar veilig mee omgaat, niet alleen theoretisch maar ook in de praktijk. Je gaat dus bijna onmiddellijk aan de slag met verschillende toestellen in onze skillslabs om te ontdekken hoe verschillende parameters een effect

(TAlent en COmmunicatie). Daarbij ontwikkel je je talenten aan de hand van coachingsessies. • In het derde jaar zet je je talenten in tijdens je stage en de uitwerking van je bachelorproef. • Op het einde van je opleiding krijg je een talentkaart, een officieel document dat ongetwijfeld van pas komt bij toekomstige sollicitaties.

hebben op de beeldkwaliteit. Omdat je effectief met straling werkt, ben je wettelijk verplicht om een personendosismeter op te spelden telkens wanneer je in de skillslabs werkt. Die personendosismeter kun je enkel via een erkende instelling bekomen en daar zorgen wij als opleiding voor. Alleen moet je die dosismeter voor 1 oktober bij de opleiding besteld hebben. Daarom is tijdig inschrijven de boodschap.


De opleiding Medische Beeldvorming en Radiotherapie in één oogopslag

206

STUDENTEN (36,9% man - 63,1% vrouw) (toestand 1 februari 2021)

CAMPUS IN

Brussel

Hoewel ik de docenten bijna nog nooit fysiek ontmoet heb, voelt het toch aan alsof we elkaar kennen en ik niet zomaar een nummertje ben. Dat is wel echt fijn.” (bron: studentenbevraging 2021)

96,2%

AAN HET WERK BINNEN ÉÉN JAAR NA AFSTUDEREN (bron: studentenbevraging 2021)

WAT VINDEN STUDENTEN? kansen om voeling te krijgen met de beroepspraktijk

9,3/10

skillslabs die voldoen aan de praktijknoden

9,1/10

specifieke ICT-voorzieningen ondersteunen het praktijkonderwijs

9,1/10

voldoende praktijkgericht

8,9/10

kansen om internationale leerervaringen op te doen

8,9/10

voldoende aandacht voor maatschappelijke uitdagingen

8,6/10

gemakkelijk aanspreekbare docenten

8,6/10

gevarieerd aanbod aan werkvormen

8,4/10

voldoende theoretisch onderbouwd

8,2/10

praktijkervaring krijgt vorm in overleg tussen studenten, docenten en werkveld

8,2/10

(bron: studentenbevraging 2021)

109


ONTWERP- EN PRODUCTIETECHNOLOGIE

Ben je benieuwd hoe dingen in elkaar zitten? Ben je geboeid door techniek en tuk op nieuwe technologieën? Is creativiteit jouw middle name en werk je graag nieuwe ideeën uit? Dan is Ontwerp- en productietechnologie de ideale opleiding voor jou!

BACHELOR IN DE

Ontwerp- en productietechnologie

In de opleiding Ontwerp- en productietechnologie maak je een ontwerp van A tot Z: van de eerste tekeningen op de pc tot de uiteindelijke praktische vormgeving. Het accent ligt op het ontwerp en de mechanische vormgeving, aangevuld met heel wat ondersteunende technologische vakken. Na je opleiding staan tal van bedrijven te popelen om je creatieve ideeën, kennis en vaardigheden voor hun activiteiten in te schakelen.

Duik in de praktijk De theorie die je verwerft, zet je in bij toepassingen op industrieel niveau in hightech labo’s. Je krijgt een brede algemene basis met vakken zoals Wiskunde, Informatietechnologie en Communicatieve vorming. Daarnaast krijg je een grondige portie techniek, waarbij je vooral aandacht besteedt aan het ontwerp en de mechanische vormgeving. Bedrijfservaring doe je op tijdens je stage van vier maanden in het derde jaar.

Krachtlijnen Een goed ontwerp vloeit voort uit een grondige kennis van verschillende vakgebieden.

110

• Welke productietechnologie gebruik je het best om je ontwerp uit te werken? • Hoe vat je een creatief idee in 3Dmodellen, tekeningen en schema’s? • Kan je ontwerp de nodige (geautomatiseerde) bewegingen realiseren? • Hoe werk je een efficiënte automatisering uit? • Hoe kies je de best passende materialen en componenten? • Welke productietechnieken kun je inzetten om je ontwerp te (laten) bouwen? • Hoe kun je de geproduceerde elementen correct nameten? • Hoe kun je de gebruikte materialen testen op hun kwaliteit? • Is je idee economisch haalbaar?

Ook voor jou! Je hoeft geen specifieke technische vooropleiding gevolgd te hebben in het secundair onderwijs. Een passie voor techniek en een gezonde portie nieuwsgierigheid zijn de voornaamste instapvoorwaarden. Heb je minder dan vier uur Wiskunde gehad in het secundair onderwijs, dan organiseren we voor jou een instapcursus Wiskunde. Maar ook met een niet-technische vooropleiding ben je welkom: voor de technologische vakken starten we immers vanaf nul en we voorzien een gedifferentieerd lessenpakket.

Techniek for the win Je wordt ondergedompeld in een hele reeks technische vakken: Mechanica, Toegepaste mechanica, Materialenleer, Meettechniek en Automatisering. Via onderwijsactiviteiten als Ontwerpen en Productietechnologie leggen we de focus op het ontwerp en de mechanische vormgeving. Het programmeren van CNC-machines en een grondige CADopleiding (AutoCAD – 2D en SolidWorks – 3D) komen van bij het begin van je opleiding aan bod. Je sluit je opleiding af met een stage van vier maanden in een bedrijf. De keuze van het vakgebied van je stage, de omgeving (bedrijf/hogeschool/universiteit) en of je ze uitvoert in het binnen- of het buitenland, ligt volledig in jouw handen.


CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Ontwerp- en productietechnologie is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent

Ik haal graag dingen uit elkaar en steek die dan weer in elkaar. Dat klinkt misschien banaal, maar de kennis die ik daarbij opdoe, komt echt van pas. Ik ontdek hoe alles in elkaar zit of wat de gemakkelijkste manier is om twee onderdelen aan elkaar vast te maken.

☐ Ik heb een brede interesse in techniek en wil voortdurend weten hoe iets in elkaar zit. ☐ In mijn vriendengroep – ik ben een echte teamplayer – los ik de problemen op. ☐ Ik ben vindingrijk en creatief met mijn hoofd en handen. ☐ In mijn toekomstige job wil ik zelf toestellen/machines bedenken en zien functioneren. ☐ Ik heb een hands-on mentaliteit, werk doelgericht en nauwkeurig.

Kun je je vinden in een aantal van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over de bachelor Ontwerp- en productietechnologie vind je op odisee.be/OPT

Vicky

Studente Ontwerp- en productietechnologie

111


ONTWERP- EN PRODUCTIETECHNOLOGIE

Vakken in de kijker

Als je start met een nieuwe opleiding, krijg je een heleboel nieuwe vakken voorgeschoteld. Hier ontdek je de belangrijkste leerlijnen van de opleiding Ontwerp- en productietechnologie.

Ontwerpen

Materialenkennis

Toegepaste mechanica

Binnen de verschillende fasen van deze leerlijn ontwikkel je nieuwe concepten onderbouwd door je technische kennis uit de andere leerlijnen. Je werkt die verder uit tot een realiseerbaar en functioneel ontwerp.

Een goede materialenkennis is voor een bachelor in de Ontwerp- en productietechnologie van cruciaal belang. Welke materialen zijn er? Welke kunststoffen gebruik je in welke situatie? Hoe werk je met staal? Al die vragen komen aan bod in deze leerlijn.

In dit vak leer je de verschillende mechanische componenten kennen zoals pompen, ventilatoren, verwarmingsinstallaties... In de marge van het Ontwerp- en productietechnologieverhaal zijn die componenten van groot belang.

Vormgeving Na het ontwerp volgt de vormgeving: je bouwt je concept effectief uit. Op basis van je eigen tekeningen maak je verschillende werkstukken.

Automatisering Een belangrijk deel van de opleiding Ontwerp- en productietechnologie draait rond het ontwerpen van machines. En wie machines zegt, zegt automatisering.

Ik heb echt heel veel steun gekregen van mijn docenten, het opleidingshoofd en Odisee zelf. Ik ben hen heel dankbaar. Met sport is geen geld te verdienen. Je hebt nu eenmaal een goed diploma nodig. Dennis

Oud-student en nu onderzoeker Ontwerp- en productietechnologie en olympisch finalist

112


TECHNOLOGIECAMPUS GENT

STUDIEPROGRAMMA ONTWERP- EN PRODUCTIETECHNOLOGIE OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN Ontwerpen 1: CAD 2D Ontwerpen 2: CAD 3D Ontwerpen 3: basis machinebouw Ontwerpen 4: ontwerp, simulatie en 3D-printing in machinebouw Vormgeving: verspanen, lassen en plaatbewerking

JAAR 1

Automatisering 1-2: elektriciteit en pneumatica Automatisering 3-4: elektrische machines en hydraulica Automatisering 5: regeltechnische besturing Geometrische meettechniek: precisiemetingen en 3D-scannen in machinebouw Kwaliteitskunde en statistiek Gedifferentieerde vorming: begeleidingstraject 1e jaar Office voor OPT: digitale vaardigheden Wiskunde Communicatieve vorming: professionele communicatie in Nederlands, Engels en Frans Ethiek Stage Bachelorproef AANTAL STUDIEPUNTEN PER JAAR

JAAR 3

3 4 3 8 8

Projecten 1: ontwerpen Projecten 2: productievoorbereiding Projecten 3: realisatie Projecten 4: geïntegreerd industrieel project Maakweek: creatieve ontwerp- en maakopdracht Statica Kinetica: theorie en toepassing van mechanismen Materialenleer: eigenschappen en beproeving van metalen, kunststoffen en composieten Sterkteleer: berekenen van staalconstructies en onderdelen Toegepaste mechanica: pompen, motoren en warmte.

JAAR 2

5 6

16

3 3 5 6

Starten in februari Je kunt de opleiding Ontwerp- en productietechnologie zowel in september als in februari starten. Odisee werkt namelijk met een semestersysteem: het eerste start in september, het tweede in februari. Start je in februari, dan kun je ook, mits voldoende vrijstellingen en de nodige zelfstudie, binnen de drie jaar afstuderen. De studietrajectbegeleider bespreekt met jou je mogelijkheden.

4 6

3

5

7

9

8

4

4

4 3

Stijn De Norre

3

Studietrajectbegeleider Technologiecampus Gent stijn.denorre@odisee.be

3 6

60

Creatief denken, durven doen en kennis van zaken, dat is waar we onze studenten toe aanzetten.

4

4

4

3 16 10

60

60

Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat.

113


ONTWERP- EN PRODUCTIETECHNOLOGIE

Handen uit de mouwen EN MET DE VOETEN IN DE PRAKTIJK

Bij Odisee leer je al doende. Van labo’s tot stages, bedrijfsbezoeken en workshops, we doen er alles aan om van jou een steengoede ontwerp- en productietechnoloog te maken. Momenteel bouwen we een samenwerking met VDAB uit. Afgestudeerden van de opleiding Ontwerp- en productietechnologie zijn namelijk heel gegeerd op de arbeidsmarkt, omdat het nog steeds een knelpuntberoep is. Haast alle laatstejaars die er niet voor kiezen om verder te studeren, hebben dan ook al een job nog voor ze hun diploma ontvangen.

State of the art De labo’s bij Odisee zijn heel modern. En we kopen regelmatig nieuwe machines aan, die natuurlijk voorzien zijn van de nieuwste technologieën.

Win-win In samenwerking met de bedrijfswereld organiseren we regelmatig projecten. In opdracht van bedrijven realiseren we bijvoorbeeld ontwerpen van A tot Z. De financiële middelen die daaruit voortkomen, investeren we meteen weer in onze labo’s.

Uitdagende ontwerpopdracht voor de eerstejaars #opt: mik een tennisbal 5 meter ver en 1 meter hoog in het doel... via een zelfontworpen mechanisme. De resultaten mochten er zijn! #odisee #maakweek #ingoodcompany

Auf Deutsch

Partners

Een van de hoogtepunten van het derde jaar is een studiereis van een week naar Duitsland. Daar brengen we een bezoek aan hoog aangeschreven bedrijven van topniveau. Voor de wereldtop van bewerkings- en productiemachines moet je gewoon in Duitsland zijn.

Omdat we je de best mogelijke opleiding willen bieden, werken we samen met verschillende partners uit het studie- en werkveld. Internationaal gaat het om samenwerkingen met de hogescholen en universiteiten van o.a. Aalen (Duitsland), Lyon (Frankrijk), Split (Kroatië) en VIA (Denemarken). Daar kun je stage lopen of je bachelorproef maken. Voor interessante stageplaatsen kunnen we daarnaast jaarlijks een beroep doen op Arcadis, Sweco, Stendess, Victor Buyck in Eeklo, Meyland in Adegem, Jan De Nul in Aalst, ABC Motoren (scheepsmotoren), Arcelor Mittal en het bijbehorende onderzoekscentrum OCAS.

Studenten #ontwerpenproductietechnologie van #odisee op bezoek bij topbedrijven in Baden-Württemberg. 114

Een stage in het buitenland kan naast een persoonlijke levenservaring en een meerwaarde bij je studie ook een springplank voor je toekomstig werkleven zijn. #opt #windmachinesmaken #yakima #vs


ONTWERP- EN PRODUCTIETECHNOLOGIE

Onze derdejaars #ontwerpenproductietechnologie maken in het labo Vormgeving een eigen telegeleide helikopter. Om de verschillende onderdelen samen te bouwen, gebruiken ze draai- en freesmachines, een waterjetsnijder en 3D-printer. Straf!

Ondernemend? Er stroomt ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ — kortweg #ESKI — waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

115


ONTWERP- EN PRODUCTIETECHNOLOGIE

Het leven zoals het is

IN THE PICTURE Technologiecampus Gent Technologie is de passie die door de campus van Odisee in Gent stroomt, en die passie willen we graag met je delen. Daarom heeft Odisee op haar Technologiecampus sterk geïnvesteerd in modern ingerichte laboratoria en infrastructuur. De labo’s van de opleiding Ontwerp- en productietechnologie hebben een uitgebreid hightech machinepark. En we blijven regelmatig nieuwe machines aankopen.

Per week heb je gemiddeld 24 uur les. We proberen twee halve dagen per week vrij te houden, die je kunt gebruiken om samen te komen voor groepswerken, opdrachten te maken of te studeren. De opleiding Ontwerp- en productietechnologie focust voor een groot deel op praktijk. In het eerste jaar bestaat 30% van je contacturen uit labo, in het tweede jaar gaat dit naar 50% en in het derde jaar terug naar 40%. In het tweede semester van het derde jaar doorloop je immers ook je stage van 15 weken.

Jaarplanning In het eerste jaar organiseren wij twee deelexamens in november, om je vertrouwd te maken met het niveau dat verwacht wordt in het hoger onderwijs. De andere examens van het eerste semester leg je af in januari. Voor het tweede semester valt er één deelexamen na het paasverlof en de overige examens plannen we in juni. Zowel in het eerste als in het tweede semester heb je twaalf weken les. In het derde jaar heb je een uitgebreide stageperiode van vijftien weken. Je stageplaats (bedrijf in het binnen- of buitenland) en de inhoud van je stage bepaal je zelf.

tezon Wat als de prille len boven zo heerlijk schijnt pusgent? Dan #technologiecam les toch verplaatsen we de n! #odisee gewoon naar buite ctietechnologie #ontwerpenprodu #technologie

Campus met

Creatieve re alisatie met #ontwerpenp w roductietechaterjet. nologie

VOLG ODISEE OP FACEBOOK VOOR MEER SFEERBEELDEN 116

een uitzicht

.


NA JE DIPLOMA Met een diploma Ontwerp- en productietechnologie op zak vind je gegarandeerd snel werk. Afgestudeerde studenten Ontwerp- en productietechnologie zijn namelijk heel gegeerd op de arbeidsmarkt, omdat het een knelpuntberoep is. Haast al onze studenten hebben zelfs al een job nog voor ze afgestudeerd zijn. Meer dan de helft van de afstuderenden gaat aan het werk bij het bedrijf waar ze stage liepen.

IN WELKE JOB KOM JE TERECHT? Bedrijven uit verschillende sectoren hebben nood aan bachelors Ontwerpen productietechnologie: de staal- en machinebouw, de auto-industrie, de kunststofverwerkende industrie, de chemische industrie, noem maar op. Het ontwerp, de installatie, het programmeren, testen, regelen en corrigeren van machines en geautomatiseerde processen behoren tot jouw domein. Ook een job als tekenaar of ontwerper, als werkplaatsverantwoordelijke, verantwoordelijke kwaliteit of veiligheid in een commerciële of technische dienst ligt binnen handbereik. Je kunt ook als leraar in het technisch onderwijs aan de slag. Kortom: jobmogelijkheden genoeg!

Als ontwerp- en productietechnoloog staan volgende jobs op je lijstje: • • • •

engineering ontwerp onderhoud van machines aankoop/verkoop van technische goederen • research & development (bijvoorbeeld in de staalsector) • werkvoorbereiding • advies en opleiding

Ik geef advies en verkoop technische producten. In mijn job kan ik de technische achtergrond uit de opleiding goed gebruiken: bij het advies over melkkoeling komt thermodynamica van pas en bij een melkrobot gaat het dikwijls over automatisering. Frederick

Commercieel afgevaardigde bij Fullwood-Packo

VERDER STUDEREN Afgestudeerd als bachelor in de Ontwerp- en productietechnologie? Proficiat! De verderstudeermogelijkheden zijn eindeloos. Na een schakelprogramma van zestig studiepunten kun je het diploma van master in de Industriële Wetenschappen – elektromechanica behalen. Je kunt het schakelprogramma en de master volgen op de Technologiecampus in Gent. Daarnaast kun je ook verschillende andere opleidingen volgen zoals Industrieel Productontwerp, Lasingenieur en Lascoördinator.

Wist je dat 96,4% van de afgestudeerden na 1 jaar aan het werk is? 117


ONTWERP- EN PRODUCTIETECHNOLOGIE

HULP OP MAAT

IN THE PICTURE

Louis van #ontwerpenproductietechnologie begint morgen aan zijn rally voor het goeie doel. Go go! #odisee

Persoonlijke begeleiding

In het begin van het eerste jaar kun je rekenen op persoonlijke begeleiding, die we voornamelijk op je vooropleiding afstemmen. Is je basiskennis Wiskunde van het secundair nog niet uitgebreid genoeg, dan kun je je inschrijven voor onze instapcursus Wiskunde. In het eerste jaar maken we een differentiatie in functie van de vooropleiding. We maken met andere woorden een onderscheid tussen studenten met een technische en een niet-technische vooropleiding. Kom je uit het tso, dan zul je meer wiskundige begeleiding krijgen. Kom je uit het aso, dan krijg je meer technologische ondersteuning.

#ontwerpenproductietechno#ontwerpenproductietechno logie pakt uit met een hightech snijtoestel: de WaterJet. #odisee

Als student stel je je Individueel Studieprogramma (ISP) samen. Je kiest hoeveel studiepunten je inzet en hoe je die verdeelt over de verschillende jaren. We doen ons best om dat keuzeproces zo goed mogelijk te ondersteunen op basis van je talenten, de uurroosters en je beschikbare tijd. Als bijvoorbeeld blijkt dat je rooster te zwaar is, dan kunnen we altijd aanpassingen doen en eventueel je ISP veranderen. In het eerste jaar schotelt de eerstejaarscoördinator je een leermotivatietest (LEMO) voor. Vervolgens evalueert hij de testresultaten en geeft hij je persoonlijk advies waarmee je meteen aan de slag kunt. In de loop van het jaar volgt hij je resultaten op. De eerste deelexamens zijn er al in november. Na die examens nodigen we je uit voor een gesprek om eventuele problemen te bekijken en bij te sturen.

GA 100% VOOR JE TALENT!

Een 8e plaats: knap gereden, Alicia! #ontwerpenproductietechnologie #odisee #gavere #girlpower

VOLG ODISEE OP INSTAGRAM EN FACEBOOK VOOR MEER SFEERBEELDEN 118

In de opleiding Ontwerp- en productietechnologie gaan we voluit voor een talentaanpak. Samen met jou gaan we op zoek naar je talenten en bouwen we stap voor stap je professionele identiteit op. We zijn sterk bezig met een autonomieversterkende leeromgeving waarin we

het initiatief bij de studenten leggen. Concreet betekent dat dat je zelf voorstellen doet tijdens labo’s, ideeën aanlevert voor projecten en onderwerpen aanbrengt. Een recent geslaagd voorbeeld daarvan is onze helikopter (zie pagina 115).


De opleiding Ontwerp- en productietechnologie in één oogopslag

180

STUDENTEN (95,6% man - 4,4% vrouw) (toestand 1 februari 2021)

CAMPUS IN

Gent

De passie voor het vak is bij veel docenten groot. Dat maakte de lessen zeer aangenaam.” (bron: alumnibevraging 2020)

96,4%

AAN HET WERK BINNEN ÉÉN JAAR NA AFSTUDEREN (bron: VDAB-rapport schoolverlaters 2020)

WAT VINDEN STUDENTEN? boeiende opdrachten

9,7/10

gevarieerd aanbod aan werkvormen

9,7/10

praktijkervaring krijgt vorm in overleg tussen studenten, docenten en werkveld

9,7/10

goed opgebouwd programma

9,5/10

voldoende praktijkgericht

9,5/10

voldoende theoretisch onderbouwd

9,5/10

goed studiemateriaal

9,2/10

kansen om voeling te krijgen met de beroepspraktijk

9,2/10

gemakkelijk aanspreekbare docenten

9,0/10

kansen om internationale leerervaringen op te doen

9,0/10

(bron: studentenbevraging 2021)

119


TOEGEPASTE INFORMATICA

Ben je leergierig en heb je een gezonde interesse in nieuwe tools en technologieën? Heb je zin om mee te bouwen aan de digitale toekomst van Vlaanderen en daarbuiten? Wil je het fijne weten van computers, netwerken, web, software en security? Dan voel jij je ongetwijfeld thuis in de opleiding Toegepaste informatica. Ontdek er jouw talenten en groei uit tot een échte IT-specialist.

BACHELOR IN DE

Toegepaste Informatica IT is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Via smartphones, laptops en wereldwijde netwerken communiceren we dagelijks met de snelheid van een vingerknip. In de opleiding Toegepaste Informatica leer je omgaan met die snel veranderende digitale informatie en word je sterk in het communiceren met bedrijven en organisaties.

Focus op praktijk Bij ons maak je oefeningen gebaseerd op reële contexten die je technisch stevig laten nadenken. Theorie krijg je niet in aula’s maar enkel ter ondersteuning, rechtstreeks in labo’s of online. Daarnaast verwerf je ook bedrijfskundige competenties en word je klaargestoomd om zelfstandig te functioneren in een bruisende businesswereld.

Stap voor stap naar de werkwereld Tijdens praktijkgerichte projecten leer je plannen maken en in team werken. Naarmate de opleiding vordert, krijg je steeds meer kansen om werkveldervaring op te doen. In de tweede opleidingsfase doe je dat door een groepswerk gelinkt aan een bedrijfsopdracht, later in de opleiding door een semester stage in het binnen- of buitenland.

Continu up-to-date Samen met het werkveld bouwen we elk jaar aan ons uniek curriculum dat je de kans geeft zelf te kiezen welk IT-profiel het sterkst bij jou aansluit en je daarin te verdiepen. 120

Permanente evaluatie Om jouw studielast te kunnen spreiden en omdat we geloven in dagdagelijkse opvolging werken we met permanente evaluatie. Evaluatieopdrachten voer je uit tijdens de lessen. Zo zijn evaluaties geen momentopnames, maar integreren we ze in de modules.

Interactief onderwijs Hybride onderwijs is het nieuwe normaal. Wij geloven in een goed uitgewerkte mix van online en ‘on campus’ onderwijs. Op campus is dat in klasgroepen en ligt de focus op activerende werkvormen die je helpen de leerinhoud te verwerken, toe te passen en in te oefenen! Inhoud en opdrachten die online gegeven kunnen worden, brengen we in een zo reëel mogelijke context door te connecteren via ons online platform, met de webcams aan en de headsets op. Als eerstejaarsstudent breng je dus nog steeds meer dan de helft van jouw tijd door - in real life - op onze campus, no worries!

Alle nodige skills We doen er alles aan om je op te leiden tot een polyvalente, open en proactieve informaticus. Aan het einde van de rit bezit je de bagage om modern informaticaproject te realiseren en de nodige bedrijfskundige- en communicatievaardigheden om te kunnen samenwerken met opdrachtgevers, klanten en andere IT-professionals.


CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Toegepaste Informatica is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent ☐ Ik ben geïnteresseerd in digitale communicatie en informatie. ☐ Voor innovatieve ICT-toepassingen die de wereld kunnen verbeteren, mogen ze mij inschakelen. ☐ Ik sta niet toe te kijken aan de zijlijn maar ben ondernemend en steek de handen uit de mouwen. ☐ Problemen? Die zijn er om op te lossen. Dat anderen hun taken daardoor beter kunnen uitvoeren, is mooi meegenomen. ☐ Ik ben niet bang van een uitdaging en toon veel inzet.

Kun je je vinden in een aantal van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Oorspronkelijk wou ik later vooral apps en websites gaan ontwikkelen. Intussen weet ik dat ik veel meer richtingen uit kan na mijn opleiding. Nu wil ik digital consultant worden: een professional die advies geeft aan klanten over hun digitale projecten en ze erna ook uitvoert.

Meer info over de bachelor Toegepaste Informatica vind je op odisee.be/TI

Aïcha Mokhtar

Studente Toegepaste Informatica

121


TOEGEPASTE INFORMATICA

Keuzetrajecten in de kijker

Het programma van de opleiding Toegepaste Informatica is opgebouwd rond zeven beroepsprofielen waaruit je er drie kiest na het eerste jaar. Het zijn de fundamenten van je toekomstige professionele carrière.

Stel jouw studie-shake samen

Uit deze zeven keuzeprofielen kies jij er drie:

Aan de hand van meerdere keuzetrajecten, toegespitst op Europese beroepsprofielen, leg je je eigen accenten in de opleiding. Een stevige basis in het eerste jaar samen met meerdere coachingsgesprekken helpt je bij het kiezen van 3 profielen waarvoor je volledig wil gaan! Duidelijk kiezen bezorgt je nog steeds een brede waaier aan jobmogelijkheden.

Business & system analyst

Network specialist

Als business-analist begeleid je de klant om op een gestructureerde manier tot het juiste inzicht te komen van de noden. Als je goede vragen kunt stellen en goed kunt luisteren naar de antwoorden, word je een prima analist!

Als network specialist werk je in team aan de planning, beveiliging en troubleshooting van een digitaal netwerk voor video, voice, web, mail, sociale media, data en bedrijfsapplicaties.

System administrator

Als digital consultant probeer je de meerwaarde van digitale technologieën in te schatten, innovatieve businessmodellen te bedenken en die toe te passen in één of meer domeinen. Je overtuigt en/of helpt anderen om die technologieën toe te passen. Daarbij ben je continu op zoek naar nieuwe IT-trends.

Je gebruikt verschillende besturingssystemen om een netwerk te organiseren en te beveiligen. Je vertaalt de visie en het beleid van een organisatie vertalen naar een efficiënte structuur die zowel technisch als praktisch door jou geconfigureerd wordt. Je volgt de dagelijkse werking van computer- en cloudsystemen op.

Software developer Je ontwerpt, test en documenteert applicaties die gebruikers in staat stellen hun werk vlotter en sneller uit te voeren. Een grondige kennis van programmeren stelt je in staat om in een waaier van programmeertalen applicaties te ontwikkelen.

Web developer Je vindt het een uitdaging om moderne, performante mobiele apps, webtoepassingen en websites te ontwikkelen die de verwachtingen van de klant overtreffen. Je zoekt voor ieder project naar creatieve oplossingen op maat van je klant.

122

Digital consultant

Artificial intelligence & data engineer Als AI-expert speel je in op technologische ontwikkelingen en vertaal je bedrijfsuitdagingen via krachtige frameworks voor machine learning en deep learning naar een slimme software-oplossing. Daarnaast zul je vanuit een rol als data engineer groeiende datastromen diepgaand bekijken, verwerken en er patronen in herkennen. Gebruik makend van onder meer cloudtoepassingen maak je voorspellingen en bedenk je creatieve oplossingen om een antwoord te bieden op de steeds luider klinkende vraag uit het werkveld en de maatschappij.


JOUW OPLEIDING, JOUW LAPTOP, JOUW TOEKOMST Voor je IT-opleiding beschik je uiteraard over je eigen laptop. Zoek je naar een robuuste en snelle laptop die voldoende performant is? Neem een kijkje op

odisee.academicshop.be: • 3 jaar servicegarantie binnen de 24 uur • Vervangtoestel inbegrepen • Prijs/kwaliteit het beste aanbod • Technici die je bijstaan - op kot, op school en bij je thuis

JOUW STUDIEMATERIAAL, DAT VIND JE ONLINE Interactief en digitaal studiemateriaal is een grote meerwaarde. Wij kiezen er bewust voor om dat gratis aan te bieden via het online platform voor studenten. Geen hele reeks dure boeken, maar enkel wat je écht nodig hebt. Benieuwd? Neem een kijkje op

Een van de doorslaggevende factoren om voor Toegepaste Informatica te kiezen, was dat de richting zeer praktijkgericht is. Je leert al doende, zeg maar, met allerlei opdrachten en projecten. Het grote voordeel hiervan is dat alle leerstof actief in je geheugen blijft zitten. Stef

bachelor.ikdoeinformatica.be.

De opleiding Toegepaste Informatica focust op het vormen van een breed inzetbare IT’er door hands-on opdrachten uit de praktijk. Kevin Picalausa

Opleidingshoofd Toegepaste Informatica Campus Brussel kevin.picalausa@odisee.be 123


STUDIEPROGRAMMA

Toegepaste Informatica Jaar 1 Semester 1 Opleidingsonderdeel Enable & manage Business processes Soft & communication skills English Français Nederlands Plan Programming concepts Database design Data retrieval

Jaar 2 SP

3 4

3 3 3

Build Application development fundamentals 4 Basic web development 3

Run Introduction to networking Windows essentials

3 3

Semester 2 Opleidingsonderdeel Enable & manage Project management Soft & communication skills English Français Nederlands

SP

3 4

Run Routing, switching & wireless Linux essentials

SP

Enable & manage Business applications Data analytics Soft & communication skills

3 4 3

Je volgt 3 keuzetrajecten

Plan Software engineering fundamentals 3

Build Database development OO Application development Dynamic web development

Semester 3 Opleidingsonderdeel

4 4 3

3 3

BUSINESS & SYSTEM ANALYST Business analysis

5

WEB DEVELOPER Web & Mobile

5

SOFTWARE DEVELOPER Advanced application development

5

SYSTEM ADMINISTRATOR Linux & Windows server

5

NETWORK SPECIALIST Enterprise networking, security and automation DIGITAL CONSULTANT Innovation Entrepreneurial skils 4 IT

5 3 3

ARTIFICIAL INTELLIGENCE & DATA ENGINEER Data science 5 Integrate Basic professional development Workfield

2

Totaal

31

Integrate Professional development Integration project

2

Totaal

29

Integrate Professional development Workfield Integration project Totaal

Vanaf het eerste semester van het tweede jaar kies je drie profielen uit de zeven keuzetrajecten. * Studenten die instromen uit de graduaatsopleidingen #informatica nemen een traineeship van 14 studiepunten op in het zesde semester. ** Door dit vak krijg je de kans om een externe workshop of cursus, die aansluit bij je gekozen beroepsprofiel, op te nemen in je geïndividualiseerd opleidingsprogramma.

124

2 3 30


R

Vier kwartalen Je academiejaar wordt opgedeeld in vier gelijke delen van acht weken. In elk kwartaal heb je telkens zeven praktijkweken en één week (de laatste) die we voorzien voor onder andere feedback, projectwerking en remediëring. Praktijkmomenten gebeuren altijd in tijdsblokken van 4 uur met voldoende ruimte voor besprekingen en pauze.

Met de voeten in de praktijk Persoonlijke begeleiding CAMPUS BRUSSEL

Jaar 3 Semester 4 Opleidingsonderdeel

SP

Enable & manage Usability & interaction design Data & application integration Soft & communication skills

3 4 3

Semester 5 Opleidingsonderdeel

SP

Enable & manage Service management ICT & legal issues

3 3

Design & develop with frameworks

5

Software testing

6

Advanced web & mobile

5

Smart apps

6

Business application development

5

Advanced programming concept

6

Datacenter & cloud

5

Devops

6

Cybersecurity operations

5

Secure and programmable networks

6

Content management

4

Digital marketing Sales & customer interaction

3 3

Big data

5

Machine learning

6

Integrate Thesis preparation

3

Integrate Professional development International week Integration project Totaal

2 3 30

Totaal

27

Semester 6 Opleidingsonderdeel

SP

Enable & manage Business ethics

3

Exchange & optional courses ICT partner training ** ICT partner training Advanced

3 6

Integrate Bachelor thesis

6

Traineeship (in Flanders, in/outside Europe or an Erasmus study)*

24

Totaal

33

Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat.

125


TOEGEPASTE INFORMATICA

Handen uit de mouwen EN MET DE VOETEN IN DE PRAKTIJK

Bij Odisee leer je al doende. Van een skillslab tot stages, bedrijfsbezoeken en workshops, we doen er alles aan om van jou een steengoede IT-professional te maken.

No-nonsense IT

Met de voeten in de praktijk

Alles wat je in de opleiding meekrijgt, is nodig om uit te groeien tot een professional: veel praktijk, teamwerk en haalbare uitdagingen.

Vanaf het eerste jaar sta je met beide voeten in het werkveld. Alle opdrachten die je uitvoert, zijn gebaseerd op realistische situaties. Er zijn bedrijfsbezoeken, gastsprekers en projecten. Uit dat aanbod kun je kiezen waaraan je deelneemt. Per semester krijg je zo dertig uur zelfgekozen praktijk.

Bedrijfsexperten als docent Wist je dat heel wat van onze docenten die les geven aan derdejaarsstudenten maar 25% van hun tijd in het onderwijs staan? Ze zijn dus experts in hun domein en geven les vanuit hun specialisatie. Je cursussen zijn ook altijd upto-date, want er wordt nauw samengewerkt met internationale bedrijven.

Van student tot ondernemer Heel wat oud-studenten schopten het tot ondernemer. Ze zijn nu verantwoordelijk voor een webshop, ontwikkelen mobiele beveiligingsoplossingen, werken voor klanten een digitaal businessmodel uit of helpen hen met het optimaliseren van hun online imago.

Druk aan het brainstormen tijdens de IoE Challenge & Hackathon. #problemsolving 126

Studenten #toegepasteinformatica ontdekken de wondere wereld van virtual reality. Met dank aan gastdocent Jonathan van Beneden, oud-student en nu .NET-developer bij Inetum-Realdolmen!#campusbrussel

Hackatons We organiseren geregeld hackatons voor onze studenten. Vergis je niet: we zetten niet aan tot criminele hackopdrachten. Wat we wel doen: we gaan drie dagen actief aan de slag rond een project/probleem (bv. smart shopping center). Je krijgt vooraf de nodige training om een project tot een goed einde te brengen. Zodra de hackaton start, krijg je de opdracht/briefing. In team ga je brainstormen over hoe je het probleem wilt oplossen. Je wordt hierbij goed gecoacht. Aan het einde presenteer je in team je idee voor een jury. De winnaar krijgt een prijs. Ook bedrijven komen kijken naar de hackatons. Het is een vorm van scouting door gerenommeerde jury’s.

Partners Door haar ligging in de bedrijvige hoofdstad is Campus Brussel een ideale uitvalsbasis. We werken samen met heel wat partners uit het werkveld. Niet-IT-bedrijven waarmee we o.a. in contact staan zijn AB InBev, CIBG, Jan De Nul maar ook Inetum-Realdolmen, Accenture, Cronos, EY, Deloitte. ProSoccerData, B-Sprouts en Abstractive zijn start-ups waarmee we goede banden hebben.

Buitenland lonkt In het tweede jaar doe je buitenlandse ervaring op in de vorm van een project. We werken samen met 3 buitenlandse scholen (in Italië, Malta en Oostenrijk). Zo werkten studenten rond een project over banktransacties en het veilig digitaal versturen van overschrijvingen tussen twee partijen.


TOEGEPASTE INFORMATICA

Onze studenten namen deel aan het project Care Full Technology.

Ondernemend?

Twee van de zes studententeams #toegepasteinformatica kapen de hoofdprijs weg in hun categorie op het Hack The Future evenement. #loveit #goodjob

Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ — kortweg #ESKI — waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

127


TOEGEPASTE INFORMATICA

IN THE PICTURE Campus Brussel Kies je voor Brussel als studentenstad, dan ga je voor een spannende mix tussen bedrijvigheid en ontspanning. En qua bedrijven zit het in onze hoofdstad wel snor. Campus Brussel is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Op en rond de campus zijn er heel wat plaatsen waar je een broodje of snack kunt vinden. Voor een grotere honger kun je in studentenrestaurant De Mineen terecht.

Het leven zoals het is Je hebt ongeveer twintig uur les per week en één dag per week is lesvrij. Die dag word je verondersteld om je lessen voor te bereiden en samen aan projecten te werken. Af en toe wordt een lesblok ingeruild voor een workshop of een gastlezing uit de bedrijfswereld.

Een week in de opleiding Toegepaste Informatica kan er als volgt uitzien: Maandag

Dinsdag

Database design (campus)

Soft skills: Nederlands (campus)

Introduction to networking (campus)

Programming concepts (campus)

11u 12u 13u 14u 15u 16u 17u

eren sen verbroed Odisee-men chter #nicolas er #w ei w de op nformatica #toegepastei l oo #c e se #odi

The secret of ch an focus all of your ge is to energy, not on fighting the old building the ne , but on w. #CampusBruss #Odisee el #ASR #Algemenestu dentenraad

VOLG ODISEE OP FACEBOOK VOOR MEER SFEERBEELDEN 128

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

Basic web development (online)

Application development (online)

10u


NA JE DIPLOMA De Odisee-alumni die de opleiding Toegepaste Informatica volgden, werden dankzij een heleboel praktijklessen opgeleid tot professionals met een stevige portie knowhow en ervaring. De vraag naar informatici is en blijft groot dus tewerkstelling is zo goed als gegarandeerd.

IN WELKE JOB KOM JE TERECHT? Je wordt de schakel tussen business en IT. Je kunt verder doorgroeien tot projectleider, consultant of expert in je gekozen beroepsprofielen. Je analyseert de behoeften, maakt een ontwerp, ontwikkelt toepassingen, beheert de gegevens en regelt het netwerkverkeer.

Kortom: je bent mee verantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van het informaticabeleid van je bedrijf. Onze afgestudeerden vind je bij IT-bedrijven, mediabedrijven, financiële instellingen en in de wereld van e-commerce.

VERDER STUDEREN Onze bacheloropleiding bereidt je ook goed voor op het behalen van een master. Je kunt bijvoorbeeld verder studeren voor: • Master in de Handelswetenschappen optie Business Information Management • Postgraduaat Information Systems Management • Postgraduaat IT-organisatie en -management Van onze bachelorstudenten studeert bijna 10% verder voor een master. Dat kan zelfs op dezelfde campus in Brussel waar de KU Leuven masteropleidingen aanbiedt.

Erasmus Mundus: zo kan het ook! Tijdens mijn opleiding ging ik op Erasmus-uitwisseling naar Salzburg. Dat smaakte echt naar meer en nadat ik afstudeerde, stelde ik me dan ook kandidaat voor Erasmus Mundus. Dat is een opleiding van twee jaar die door een consortium van universiteiten georganiseerd wordt. Elk semester studeer je in één van die universiteiten, wat in de praktijk betekent dat je om de 6 maanden van land verandert. Ik begin nu aan een masteropleiding in Hydroinformatics and Smart Water Management. Eerste stop:

de Duitse Brandenburg University of Technology. Afhankelijk van mijn specialisatie en stageplek volgen daarna de universiteiten van Newcastle of Nice, Catalonië en Warschau. Niet slecht, hé? Ik kijk er enorm naar uit! Johan Oreel Oud-student Toegepaste Informatica

Wist je dat 97% van de afgestudeerden na één jaar aan het werk is? 129


TOEGEPASTE INFORMATICA

HULP OP MAAT

IN THE PICTURE

Persoonlijke begeleiding

Coachen is co

Aan de slag in het #informaticaskillslab. #teamwork #cases #problemsolving

Tijdens je opleiding heb je nauw contact met je docenten. Ze zijn je coach en werken heel persoonlijk met je samen. Als je werkt aan een project in ons aantrekkelijk digitaal leercentrum, geven ze je graag feedback en antwoorden op al je vragen. Op het einde van elk kwartaal krijg je ook feedback. Je kunt bij je docenten langsgaan om je resultaten te bespreken. En zit

je in de eerste fase? Dan voorzien we ook regelmatige gesprekken, één op één, met de klascoaches.

Jouw eigen leerpad Meerdere trajectbegeleiders staan klaar om samen op zoek te gaan naar jouw menu van vakken dat haalbaar en persoonlijk is. Jouw leertijd heb je dus zelf in handen!

GA 100% VOOR JE TALENT!

#internationaal gastcollege door een docent van het Malta College of Arts Science and Technology.

Onze studenten namen deel aan een internationale projectweek rond #epayments in Salzburg. #topervaring

VOLG ODISEE OP INSTAGRAM EN FACEBOOK VOOR MEER SFEERBEELDEN. 130

Ontdek en kies

In team

Van bij het begin van de opleiding kom je in contact met bedrijven, gastdocenten, experts, internationale partners en oud-studenten. Dat geeft je de mogelijkheid om de verschillende domeinen van IT te ontdekken. In het tweede jaar kun je dan kiezen om te specialiseren in de drie keuzeprofielen die het meest aansluiten bij jouw talent en passie.

Je werkt vaak in team, waarbij iedereen een taak opneemt volgens zijn eigen talenten en interesses. Ook in je job als IT’er zul je verschillende rollen kunnen opnemen. Aan het einde van de opleiding weet je wat jouw talenten en sterktes zijn. Ook het team van gemotiveerde docenten staat altijd voor je klaar om samen met jou uit te zoeken waar je talenten liggen.

Twijfel je tussen een bachelor of graduaat? Een graduaat situeert zich tussen het secundair onderwijs en de bacheloropleiding. Via onze graduaatsopleiding Informatica (Programmeren of Systeem- en netwerkbeheer) betreed je sneller de arbeidsmarkt met een diploma waarmee je zelfstandig in een team kunt functioneren binnen een specifiek domein.


De opleiding Toegepaste Informatica in één oogopslag

267

STUDENTEN (90,6% man - 9,4% vrouw) (toestand 1 februari 2021)

CAMPUS IN

Brussel

Eens ik op mijn stage kwam, zag ik in dat de theoretische vakken echt bruikbaar zijn en ik dus goed voorbereid werd.”

97,0%

AAN HET WERK BINNEN ÉÉN JAAR NA AFSTUDEREN (bron: VDAB-rapport schoolverlaters 2020)

WAT VINDEN STUDENTEN? gevarieerd aanbod aan werkvormen

9,7/10

voldoende theoretisch onderbouwd

9,4/10

goed studiemateriaal

9,4/10

evaluatievormen die me toelaten om te tonen wat ik kan

9,4/10

voldoende praktijkgericht

8,5/10

voldoende aandacht voor maatschappelijke uitdagingen

8,5/10

voldoende aandacht voor het aanleren van onderzoeksvaardigheden

8,5/10

kansen om voeling te krijgen met de beroepspraktijk

8,5/10

betrokken begeleiding, aangepast aan mijn noden

8,5/10

duidelijke leerdoelen

8,2/10

(bron: alumnibevraging 2020)

(bron: studentenbevraging 2021)

131


PROGRAMMEREN | SYSTEEM- EN NETWERKBEHEER

GRADUATEN IN DE INFORMATICA

Programmeren of Systeem- en netwerkbeheer

CAMPUS AALST (avond)

CAMPUS BRUSSEL (dag en avond)

Binnen het domein informatica biedt Odisee ook twee graduaatsopleidingen aan. Die situeren zich tussen het secundair onderwijs en de bachelor. Beide opleidingen zijn toegespitst op onze snel veranderende – digitale – maatschappij en helpen je vlot de arbeidsmarkt te betreden. Je kiest voor een diploma waarmee je zelfstandig in een team kunt functioneren binnen een specifiek IT-domein: Programmeren of Systeem- en Netwerkbeheer. Onze opleidingen zijn toekomstgericht en ontwikkeld in samenwerking met het werkveld. Centraal binnen een graduaat is het leren meedraaien in een reële bedrijfscontext: werkplekleren. Je kunt dit traject tijdens de dag of ’s avonds volgen vanuit onze vaste uitvalsbasis, Campus Brussel, of ’s avonds in Campus Aalst.

Voltijds, hands-on tijdens de dag

Multicampus

Dit is de korte en flexibele opleiding voor ‘doeners’. We schotelen je een weekplanning op maat voor die bestaat uit twee dagen theorie en praktijk, een derde dag blended learning in ons open leercentrum en de resterende tijd met beide voeten in de praktijk. Al na twee jaar ben je dus klaar voor je droomjob.

Onze hybride aanpak van lesgeven laat toe dat je jouw praktijkmomenten op onze cozy campus in Aalst of onze centraal gelegen uitvalsbasis in Brussel kunt volgen. Dezelfde klasgroep, dezelfde straffe docent, maar toegespitst op wat het best haalbaar is voor jouw persoonlijke situatie.

Blended onderwijs in de avond In een wereld vol verandering willen we graag een lerende levensloopbaan. Er zullen immers bepaalde jobs in de toekomst verdwijnen, maar ook nieuwe en vaak betere erbij komen. Levenslang leren is dus een manier om de houdbaarheidsdatum van jouw competenties te verlengen. De graduaten Informatica investeren in die gedachtegang door een blended avondtraject van beide afstudeertrajecten aan te bieden. Wat kwaliteitsvol online lukt, doen we virtueel én helemaal interactief. Contactrijke labo’s blijven natuurlijk wel op onze campus plaatshebben. Het avondtraject is flexibel en duurt in studietijd drie jaar. Nadien helpen we je via het werkplekleren (het vierde jaar) met een overstap naar de arbeidsmarkt.

132

Je job leren op de werkvloer Van bij de start laten we je kennismaken met hands-on werken én verplaatsen we ons geleidelijk aan meer en meer naar de werkvloer. Hierdoor maak je al snel kennis met de reële werkcontext. De kers op de taart is een uitdagend project in het bedrijf van jouw keuze. Hier draai je zes maanden mee als échte werknemer voor en achter de schermen.

Coachende aanpak Je zult minder op de schoolbanken zitten, dat is duidelijk. Maar ook de aanpak op de campus is to the point, met kleinere hoeveelheden leerstof en échte vakexperten als coach tijdens je modules. Loop je toch nog verloren? Dan pikt onze opleidingscoach dat signaal op en stippelt samen met jou een individueel traject uit. Zo ben je in geen tijd weer bijgebeend.


CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Deze graduaten in de informatica zijn zeker iets voor jou, als je je hierin herkent:

Ik werk als projectleidster in een technische omgeving. Om een beter inzicht te krijgen in het werk van mijn team wou ik een bijkomend technisch diploma behalen. Tegelijk ben ik sterk geboeid door logica. Dus lag deze opleiding voor de hand. Door te programmeren leer je analytisch en probleemoplossend denken. Katherina Kallis

☐ Ik wil weten hoe die leuke app, het internet of de cloud in elkaar zit. ☐ Ik heb interesse in de toekomst van onze digitale samenleving. ☐ Ik bijt me graag vast in een uitdagend probleem. ☐ Ik ben eerder een doener dan een analytische denker.

Kun je je hierin vinden? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over deze graduaten vind je op odisee.be/opleidingen/ programmeren-systeemen-netwerkbeheer

Studente Programmeren

133


PROGRAMMEREN | SYSTEEM- EN NETWERKBEHEER

Interactief onderwijs

Kies voor je eigen sterkte

Hybride onderwijs is het nieuwe normaal. Wij geloven in een goed uitgewerkte mix van online en on campus onderwijs. Op campus is dat in klasgroepen en ligt onze focus op activerende werkvormen die je helpen de leerinhoud te verwerken, toe te passen en in te oefenen. Inhoud en opdrachten die kwalitatiever gegeven kunnen worden in online onderwijs brengen we in een zo reëel mogelijke context door te connecteren via ons online platform, met onze webcams aan en headsets op.

De opleiding werkt in modules, wat het geheel behapbaar maakt. Het eerste semester legt een stevige basis in de werking van informatiesystemen, aangevuld met een introductie van programmeerconcepten en netwerkfundamenten. Vanaf het tweede semester leg je eigen accenten in je beroepsprofiel, door te kiezen voor één van de twee opleidingen. Met Programmeren groei je uit tot een expert in het ontwerpen, bouwen en testen van mobiele- en softwaretoepassingen. Met Systeem- en netwerkbeheer groei je uit tot een expert in het uitbouwen en testen van betrouwbare, stabiele en schaalbare netwerken.

Maak het verschil op de arbeidsmarkt Certificaten doen het goed op ieder cv en vooral binnen de IT-branche. Binnen je opleiding vinden we het behalen van kwaliteitsvolle certificaten belangrijk. Een certificaat staat niet alleen voor jouw kennis en expertise, maar vertaalt zich vaak ook in een extra troef voor jouw toekomstige carrière. We begeleiden je naar het behalen van o.a. CompTIA A+, Certified Network Associate, Cybersecurity expert …

134

Evalueren om te leren Geen examenperiode of herexamens in het zomerverlof! Wij geloven in het permanent evalueren en coachend bijsturen van jouw leerproces. Weten waarom iets niet of net wel werkt en het meteen kunnen bijsturen wanneer nodig. En ben je toch niet geslaagd voor een module? Dan heb je al na een trimester de kans om bij te spijkeren en aan te tonen dat je de kennis wél in de vingers hebt.


JOUW OPLEIDING, JOUW LAPTOP, JOUW TOEKOMST Voor je IT-opleiding beschik je uiteraard over je eigen laptop. Zoek je naar een robuuste en snelle laptop die voldoende performant is? Neem een kijkje op

odisee.academicshop.be:

De graduaatsopleidingen focussen op directe inzetbaarheid door het ontwikkelen van toepassingsgerichte skills. Kevin Picalausa

Opleidingshoofd Graduaat Programmeren | Systeem- en netwerkbeheer Campus Brussel kevin.picalausa@odisee.be

• 3 jaar servicegarantie binnen de 24 uur • Vervangtoestel inbegrepen • Prijs/kwaliteit het beste aanbod • Technici die je bijstaan - op kot, op school en bij je thuis

JOUW STUDIEMATERIAAL, DAT VIND JE ONLINE Interactief en digitaal studiemateriaal is een grote meerwaarde. Wij kiezen er bewust voor om dat gratis aan te bieden via het online platform voor studenten. Geen hele reeks dure boeken, maar enkel wat je écht nodig hebt. Benieuwd? Neem een kijkje op

graduaat.ikdoeinformatica.be

135


PROGRAMMEREN | SYSTEEM- EN NETWERKBEHEER

GRADUATEN IN

Programmeren of Systeem- en netwerkbeheer

CAMPUS AALST (avond)

Dagtraject - Jaar 1 Avondtraject - Jaar 1 Modules Enable & manage Professioneel leren en werken

6

Plan

Modules Enable & manage IT-organisatie & teamcommunicatie

Avondtraject - Jaar 3 SP

4

Modules

SP

PROGRAMMEREN Build User experience

6

Web & mobile development

8

Application development

10

Plan 6

Bouwstenen van informatiesystemen

Build Introductie in programmeren

6

Basic web development

6

Database essentials

Internet & netwerkfundamenten

6

§

VANAF HIER START JE PRAKTIJKERVARING

4

Je kiest 1 studietraject PROGRAMMEREN Build Programmeertechnieken & ontwerpen Programmeertechnieken & testen

Run

136

Dagtraject - Jaar 2 Avondtraject - Jaar 2

SP

CAMPUS BRUSSEL (dag en avond)

8

8

Of SYSTEEM- & NETWERKBEHEER Run System services & user configuration

8

Network services & operations

8

Of SYSTEEM- & NETWERKBEHEER Run Cybersecurity operations

6

Network design & implementation

8

WAN & cloud services

10

Integrate

Integrate

Projectwerk: Kick-off (avond)

3

Werkplekleren A: IT-context (dag) OF Levenslang leren (avond)

6

Werkplekleren B: IT-project (dag) OF Projectwerk B: IT-project (avond)

6

Totaal

30

Totaal

30

Totaal

30

Integrate


Open leercentrum

Coachend en gepersonaliseerd

Praktijkervaring staat centraal

Modulaire aanpak Je academiejaar wordt opgedeeld in vier gelijke delen van acht weken. Geen vakken maar modules die acht weken duren. Zo kun je je met volle focus onderdompelen in inhoud én praktijk.

Een week in de dagopleiding

Avondtraject - Gespreid traject Modules

SP

Enable & manage Portfolio

Maandag

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

Open leercentrum

Praktijkleren

Praktijkleren

9u

6

10u 11u 12u

Integrate Starten als professional

Dinsdag

Les Les Les

13u

24

14u

Hands-on

15u 16u 17u

Hands-on

Coaching

18u

Een week in avondopleiding Maandag

20u 21u

Totaal

30

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

Online les

18u 19u

Dinsdag

Zelfstandig online leren

Les, labo en coaching

Open leercentrum

Les, labo en coaching

Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat.

137


PROGRAMMEREN | SYSTEEM- EN NETWERKBEHEER

Jobmogelijkheden Na je opleiding heb je veel praktijkervaring opgedaan. Laat je creativiteit de vrije loop als programmeur of netwerk-kenner bij een digitaal bureau, op de IT-dienst van een bedrijf, kmo of non-profitorganisatie. Je bent direct inzetbaar en kunt vanuit een ondersteunende rol klanten professioneel te woord staan en adviseren.

Schakelen naar bachelor Met een graduaatsdiploma op zak kun je verder doorstromen naar een bacheloropleiding. Via een vrijstellingspakket kan dat zelfs binnen onze eigen opleidingscluster Digital! Onze Campus Brussel biedt namelijk een schakelprogramma van 90 studiepunten: zo wandel je buiten met een bachelordiploma in de Toegepaste informatica. Je zult er vooral je opgedane kennis verbreden en verdiepen. We stomen je klaar om sturend én in team te kunnen functioneren binnen maar liefst drie verschillende IT-domeinen. Het aanvullend traject focust daarbij vooral op business, programmeren, security en netwerken.

138

Tijdens ons hands-on graduaat in Programmeren of Systeem- en netwerkbeheer ontdek je jouw talenten en technische skills. Groei samen met ons uit tot een échte problem solver. De vraag naar IT’ers is groot en dus is een job gegarandeerd. Door praktijkleren op de werkplek stomen we je klaar voor bedrijven die op zoek zijn naar flexibele teamspelers. Met dit diploma op zak ben je dus direct inzetbaar.


De opleiding Programmeren of Systeemen netwerkbeheer in één oogopslag

76

STUDENTEN SYSTEEMEN NETWERKBEHEER 92,1% man - 7,9% vrouw) (toestand 1 februari 2021)

CAMPUSSEN IN

Aalst Brussel

De kennis die de student tijdens het werkplekleren aanbrengt is soms zelfs beter dan de mijne. Hij draait vlot mee in grote projecten rond het automatiseren en digitaliseren van processen.” (bron: Fiche werkplekleren werkveld)

82

STUDENTEN PROGRAMMEREN (85,4% man - 14,6% vrouw) (toestand 1 februari 2021)

WAT VINDEN STUDENTEN? goed studiemateriaal

10/10

digitale leeromgeving die mijn leren ondersteunt

10/10

goed opgebouwd programma

9,6/10

voldoende theoretisch onderbouwd

9,6/10

voldoende aandacht voor het aanleren van onderzoeksvaardigheden

9,6/10

kansen om voeling te krijgen met de beroepspraktijk

9,6/10

gemakkelijk aanspreekbare docenten

9,6/10

betrokken begeleiding, aangepast aan mijn noden

9,6/10

praktijkervaring krijgt vorm in overleg tussen studenten, docenten en werkveld

9,6/10

studenten hebben een stem in de verdere ontwikkeling/ verbetering van het onderwijs

9,6/10

(bron: studentenbevraging 2021) 139


VASTGOED

Heb jij oog voor architectuur en bouwtechnieken? Draag je rechtvaardigheid hoog in het vaandel? En is er bij jou geen gebrek aan communicatieskills? Als je ook nog eens wilt weten hoe de economie in elkaar zit, ben je ongetwijfeld een geboren vastgoedprofessional.

BACHELOR IN HET

Vastgoed

De opleiding Vastgoed combineert de bouw- en architectuurwereld met managementvaardigheden. Je wordt vastgoedbemiddelaar, syndicus, vastgoedpromotor of vastgoedexpert. Aan jou de keuze. Je kunt ook werken bij de overheid of bij grote ondernemingen die actief zijn in de vastgoedsector zoals banken, verzekerings- en sociale huisvestingsmaatschappijen.

Voeten in het werkveld Praktijk is de rode draad doorheen je opleiding. Je werkt in team aan praktijkopdrachten en via projecten heb je veel contact met vastgoedkantoren en projectontwikkelaars. Je krijgt les van docenten met veel praktijkervaring en je lessen zijn doorspekt met brandend actuele voorbeelden. Naast gastlessen en getuigenissen van vastgoedprofessionals staan er ook heel wat boeiende bedrijfsbezoeken op het programma.

140

With a little help Heb je weinig wetenschappen gehad in het secundair onderwijs? Geen paniek, er is geen voorkennis vereist om de opleiding tot een goed einde te brengen. Om je op weg te helpen, bieden we een instapcursus Wiskunde aan waarin je de elementaire rekenregels onder de knie krijgt.

Meer dan een goed rapport Onze vastgoedstudenten zijn afkomstig uit heel Vlaanderen en hebben een stevige portie ondernemingszin. Recht en economie spreken hen aan en ze kunnen een sterke analyse maken van de vastgoedmarkt. Onze opleiding heeft bijgevolg een uitstekende reputatie in het werkveld. Bovendien kregen we een heel positieve beoordeling van de experts in het kader van een kwaliteitsaudit. Daarnaast heeft de opleiding Vastgoed internationale connecties. Het opleidingsprogramma is zelfs gecertificeerd door CEPI (Conseil Européen des Professions Immobilières). Zie jij een internationale uitwisseling of stage wel zitten? Ook dat behoort tot de mogelijkheden.


CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Vastgoed is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent ☐ Ik heb interesse in de bouw- en vastgoedwereld. ☐ Ik gebruik liever mijn smartphone en tablet dan een tekenpen. ☐ Ik heb een flinke dosis commerciële feeling. ☐ Recht en Economie spreken mij aan. ☐ Ik heb een stevige portie ondernemingszin.

Toen ik mijn eigen woning kocht en bevriend raakte met de makelaar, werd het overduidelijk dat ik verder wou in de vastgoedwereld. Tijdens mijn opleiding kreeg ik al twee jobaanbiedingen binnen! Intussen combineer ik mijn studie dus met werk in een vastgoedkantoor.

Kun je je vinden in een aantal van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over de bachelor in het Vastgoed vind je op odisee.be/VG

Shauny Van den Bossche Studente Vastgoed

141


VASTGOED

Vakken in de kijker Vier pijlers De opleiding Vastgoed is gebaseerd op vier pijlers. Onder deze pijlers vind je verschillende vakken of pakketten.

Bouwtechnische vorming Je werkt aan je bouwtechnische kennis op vlak van bouwfysica en materialen-, constructie- en structuurleer (toegepast). Bovendien krijg je de kans om deel te nemen aan het centraal examen voor EPC-deskundige Type 1 van het Vlaams Energieagentschap. Je bent dan volledig klaargestoomd om als EPC-deskundige aan de slag te gaan.

Juridisch-economische vorming Onmisbaar. In de praktijk ga je namelijk praktisch en correct moeten omspringen met burgerlijk en fiscaal recht en

Als je start met een nieuwe opleiding, krijg je een heleboel nieuwe vakken voorgeschoteld. Hieronder ontdek je de belangrijkste vakken die aan bod komen in de opleiding Vastgoed.

huur-, bouw- en omgevingsrecht. Het financieel-economische domein komt aan bod in vakken als Boekhouden, Vastgoedeconomie, Vastgoedrekenen, Vastgoedfinanciering en Investeringsanalyse. Je krijgt ook Financiële wiskunde. Geen pure wiskunde, maar specifiek toegepast op vastgoed.

Algemene vorming We richten ons in de opleiding Vastgoed vooral op soft skills: Communicatie (Nederlands, Engels en Frans), Informaticavaardigheden, Marketinginzicht, Digitale visualisatietechnieken en Onderhandelingstechnieken.

Beroepspraktijk Onder dit pakket komen vier beroepsoriëntaties aan bod: vastgoedbemiddelaar, -beheerder, -promotor en -expert. We laten verschillende

gastdocenten uit het werkveld aan het woord. Daarnaast werk je al vanaf het eerste jaar in groep aan projecten. Ieder semester krijg je reële cases voorgeschoteld uit de vastgoedpraktijk. Ook de vakken Plaatsbeschrijving, Projectontwikkeling en Expertisetechnieken behoren tot het pakket. Ten slotte zijn er twee stages: een stage als vastgoedbeheerder (syndicus of rentmeester) in het tweede jaar en een stage bemiddeling, projectontwikkeling of nog iets anders dat aansluit bij jouw interesses (zoals bij een bank of een notariskantoor) in het derde jaar. Beide stages duren zes weken. Dankzij de twee stages maak je kennis met de verschillende aspecten en beroepsoriëntaties van de vastgoedsector. Een goede hulp bij je toekomstige beroepskeuze!

Als vastgoedmakelaar moet je van alle markten thuis zijn. Daarom is deze opleiding erg veelzijdig. Het economische aspect komt aan bod, maar ook het sociale en het technische. Persoonlijk ben ik erg gefascineerd door het vak Bouwcultuur, omdat ik een passie heb voor architectuur, interieur en kunst. Claire Fezzoli

Studente Vastgoed 142


STUDIEPROGRAMMA VASTGOED OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN

JAAR 1

JAAR 2

JAAR 3

ALGEMENE VORMING Communicatie- en presentatietechnieken Communicatie: Frans en Engels ICT: visualisatietechnieken Deontologie BOUWTECHNISCHE VORMING Bouwfysica Materialenleer Constructie van gebouwen Afwerking van gebouwen Bouwcultuur Technische uitrusting JURIDISCHE-ECONOMISCHE VORMING Gerechtelijk recht, burgerlijk recht, fiscaal recht en omgevingsrecht

Huurwetgeving, bouwrecht en fiscaal recht Vennootschapsrecht en economisch recht, sociaal recht, juridische casussen en contracten Boekhouden, financiële wiskunde, vastgoedeconomie Vastgoedfinanciering, vastgoedrekenen en investeringsanalyse, marketing en verkoopspsychologie, verkoop- en onderhandelingstechnieken BEROEPSPRAKTIJK Vastgoedbeheer Vastgoedpromotie Zelfstandig ondernemen Projectwerk - vastgoedverkenning Projectwerk - onderzoeksvaardigheden Projectwerk - vastgoedbemiddeling Projectwerk - vastgoedbeheer Projectwerk - vastgoedpromotie Stage vastgoedbeheer Stage vastgoedbemiddeling of -promotie Expertisetechnieken: topografie, schattingen Meet- en expertisetechnieken: schattingen, plaatsbeschrijving Meet- en expertisetechnieken: verzekeringen, schattingen, schadebehandeling, energieprestatiecertificering Bachelorproef KEUZEVAK Kies uit: Aalst Challenge Project • Duits • Spaans • Consumentengedrag • Digitale marketing • Statistiek voor marktonderzoek • Ecologie, economie en maatschappij • Renovatietechnieken • Digitaal tekenen • Basisprincipes verkoop • Uitvoering van bouwwerken AANTAL STUDIEPUNTEN PER JAAR

3

CAMPUS AALST

3 3 2 3 3 10 3 3

6

3

3

13

Een goede juridischeconomische vorming vinden we erg waardevol. Het is namelijk vanuit die kennis dat je iedere case correct kunt behandelen. In de opleiding Vastgoed zetten we niet alleen in op kennis, maar ook op het handelen in de praktijk. Laetitia Gremonprez

9 9

Opleidingshoofd Vastgoed Campus Aalst laetitia.gremonprez@odisee.be

9 13

4 3

5 3

3 3 5 4 8 7 7 4 4 7 12

Hoger afstandsonderwijs 3

60

60

60

Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat.

Je kunt je diploma van bachelor in het Vastgoed ook behalen via afstandsonderwijs. Ideaal als je werken en studeren wilt combineren. Meer info vind je op odisee.be/vgopafstand

143


VASTGOED

Handen uit de mouwen EN MET DE VOETEN IN DE PRAKTIJK

Bij Odisee leer je al doende. Van uitstappen tot stages, bedrijfsbezoeken en workshops, we doen er alles aan om van jou een steengoede vastgoedprofessional te maken.

Volledige vorming

Partners

Een brede en meer technische vorming onderscheidt Odisee van andere vastgoedopleidingen. Bij ons word je klaargestoomd voor een carrière in de vastgoedsector. Afgestudeerden van onze opleiding Vastgoed hebben een vlekkeloze reputatie in het werkveld.

Omdat we je de best mogelijke opleiding willen bieden, werken we samen met verschillende partners uit het werkveld, zoals het BIV en het CIB. We werken ook nauw samen met vastgoedmakelaars, vastgoedkantoren en beroepsfederaties. Daardoor kunnen we jou interessante stageplaatsen aanbieden. Voor bepaalde projecten kom je ook als student in contact met mensen die actief zijn in de vastgoedsector. Vaak zijn het oud-studenten van onze opleiding die carrière gemaakt hebben binnen de sector of die een eigen zaak gestart zijn en hun ervaringen en inzichten met jou willen delen

Zelfstandige worden Als je zelfstandig vastgoedmakelaar-bemiddelaar of vastgoedmakelaar-syndicus/rentmeester wilt worden, moet je na het afstuderen een jaar stage lopen bij het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV). Odisee-studenten behalen hier zeer hoge slaagcijfers.

Knelpuntberoep Wist je dat syndicus (beheer van gebouwen) een knelpuntberoep is? De sector kan jong en gemotiveerd volk gebruiken. Werkzekerheid gegarandeerd met andere woorden.

Kennismaken met #landmeten. En vooral ook genieten van de zon! #odisee #vastgoed 144

Workshops en netwerken op het #vastgoedcongres #CIB in het casino van Oostende. Maar ook genieten van wat zeelucht en een walking dinner! Zoals elk jaar waren onze laatstejaars van de partij. #vastgoed #odisee

Bouwen op vertrouwen We werken met gastdocenten en gastsprekers met veel praktijkervaring. Ook bedrijfs- en werfbezoeken en vastgoedbeurzen en -congressen staan op je programma.

Vastgoed in verre oorden Heb je er altijd van gedroomd om een semester in het buitenland te studeren of er een stage te volgen? Tijdens de opleiding Vastgoed kun je stage lopen in landen zoals bijvoorbeeld Curaçao en Australië. Liever dichterbij? Dan behoort ook een stageperiode binnen Europa tot de mogelijkheden.

De eerstejaars #vastgoed #odisee brachten een bezoek aan twee grote projecten rond stadsontwikkeling: de Ghelamco-arena en het Sint-Pieters-project in Gent.


VASTGOED

Op internationaal vlak zijn we lid van het CEPI (European Council of Real Estate Professions). Dat is een internationale vereniging zonder winstoogmerk (ivzw) met een zetel in Brussel. Het is de belangrijkste Europese beroepsorganisatie van vastgoedbemiddelaars en vastgoedbeheerders (meer dan 200.000!) en groepeert een dertigtal nationale verenigingen (waaronder het BIV) in de landen van de Europese Unie en de EVA. Ten slotte zijn ook Westminster in London en Fontys hogeschool in Eindhoven (Nederland) vaste partners. Binnenkort komen daar nog een aantal vaste partnerinstellingen bij.

Ondernemend? Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ — kortweg #ESKI — waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

145


VASTGOED

IN THE PICTURE

Het leven zoals het is

Campus Aalst Campus Aalst is uitgerust met moderne lokalen en ligt in een mooi groen gebied met vierhonderd parkeerplaatsen rondom het gebouw. We hebben ook een grote overdekte fietsenstalling en een overdekte stalplaats voor motorfietsen. De grote sportzaal kun je naar hartenlust (en gratis) gebruiken en her en der kun je op de campus tafelvoetbal en tafeltennis spelen. Het draadloos internet is op de hele campus gratis ter beschikking. Ontspannen doe je in het salon aan de ingang van onze hogeschool.

De vier pijlers komen iedere week aan bod. Je lesweek ziet er telkens een beetje anders uit, met zowel theorie als praktijk. Ook voorzien we iedere week tijd in het uurrooster om aan projecten te werken. Op dat moment zijn de docenten beschikbaar voor feedback. Op regelmatige tijdstippen plannen we een uitstap naar het werkveld, bijvoorbeeld naar een vastgoedkantoor, Batibouw, Bisbeurs, Vastgoedcongres of het Salon van de Mede-eigendom. Regelmatig komt er een gastspreker naar de hogeschool om te vertellen over zijn passie en ervaring.

Jaarplanning In het eerste jaar gaan we op tweedaagse. Dat heeft niet direct iets met vastgoed te maken, maar des te meer met teambuilding. We merken namelijk dat een goede sfeer binnen de klasgroep positieve effecten heeft op de studieresultaten en studievoortgang van onze studenten.

dan kan het Begin eraan. Alleen ijk worden. onmogelijke mogel mens! Succes met de exa

Er lopen verschillende projecten tijdens de opleiding. Een eerste project gaat over vastgoedverkenning: wat is de vastgoedwereld? Hoe zit die in elkaar? Een tweede project gaat vooral over onderzoeksvaardigheden ter voorbereiding op de bachelorproef. De volgende projecten gaan over de beroepsoriëntaties: bemiddeling, beheer en projectontwikkeling. Uiteindelijk zoek je je weg binnen de verschillende beroepsoriëntaties.

Vandaag vond he t Ideecafé plaats op onze campus , een initiatief va n Broeikas. Dat is een koepelorga nisatie voor studenten en jongeren die in de regio Aalst (wille n) ondernemen. Meer weten? www.bro eikas.be

VOLG ODISEE OP FACEBOOK VOOR MEER SFEERBEELDEN 146

campus am op onze Q-music kw er de ov n ie ge draa een reporta naar e we deden di n ve ie at initi Rode Neuzen n va ng di ei aanl Dag :-).


NA JE DIPLOMA Onze opleiding kent heel wat waardering in het werkveld en bij de beroepsfederaties. Na jouw studie is er dan ook een waaier aan jobs met veel variatie. Onze opleiding richt zich als enige in Vlaanderen op vier beroepsoriëntaties: de vastgoedbemiddelaar, de vastgoedbeheerder, de vastgoedexpert en de vastgoedpromotor.

IN WELKE JOB KOM JE TERECHT? Vastgoedmakelaarbemiddelaar

Vastgoedpromotor/ projectontwikkelaar

De titel van vastgoedmakelaar is beschermd. Het diploma van bachelor in het Vastgoed geeft je uiteraard toegang tot dit beroep mits je de BIV-stage succesvol volbrengt. De BIV-stage is enkel vereist als je als zelfstandig vastgoedmakelaar-bemiddelaar aan de slag wilt. Je bent de professionele bemiddelaar tussen koper en verkoper (of huurder en verhuurder) van een grond, huis, appartement, kantoorgebouw… Meer info over de BIV-stage vind je op www.biv.be.

Je werkt als professioneel initiatiefnemer van vastgoedprojecten. Je brengt de middelen samen om gronden en/ of gebouwen te verwerven en (bouw) projecten te realiseren. Je houdt je bezig met het juridische, financiële, bouwtechnische en de infrastructuur van een verkaveling, woonzorgcentrum, appartementsgebouw, enz.

Vastgoedmakelaarbeheerder Als syndicus sta je in voor het technisch en administratief beheer van gebouwen in opdracht van (mede-)eigenaars. Als rentmeester ben je zakelijk beheerder van andermans patrimonium en zorg je voor de inning van pacht- of huurgelden. Wil je als zelfstandig vastgoedmakelaar-beheerder aan de slag? Dan moet je eerst de BIV-stage succesvol volbrengen. Meer info vind je op www.biv.be.

Vastgoedexpert Als vastgoedexpert voer je deskundige onderzoeken uit. Zo sta je in voor de opmaak van plaatsbeschrijvingen, schattingsverslagen, waardebepalingen, de begroting en regeling van schadegevallen en de opmaak van energieprestatiecertificaten.

Andere functies

VERDER STUDEREN Zin om verder te studeren? Dan kun je in verschillende Europese landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Finland het diploma van Master in Real Estate Management behalen.

Onze afgestudeerden komen in alle beroepen van de vastgoedsector terecht. Sommigen vinden een job bij sociale verhuurkantoren, woondiensten van de gemeenten, notariaten of banken.

Wist je dat 99,2% van de afgestudeerden na 1 jaar aan het werk is?

De opleiding Vastgoed focust op meerdere beroepsdomeinen: beheer, promotie en makelaardij. Dat zorgt ervoor dat je een brede kennis opbouwt en later uit een ruim aanbod aan jobmogelijkheden kunt kiezen. Jente Gees

Studente Vastgoed 147


VASTGOED

HULP OP MAAT

IN THE PICTURE

Persoonlijke begeleiding

We vinden het belangrijk dat je als student dicht bij je docenten kunt staan. Odisee-docenten zijn vlot aanspreekbaar. Bovendien werk je in kleine groepen waardoor de band student-docent optimaal is.

Persoonlijke trajectbegeleider Anabel Van Durpe, studente #vastgoed #odisee wint de Real Estate Award ‘Vastgoedstudent van het jaar’ dankzij een sterk eindwerk. Proficiat Anabel!

Je krijgt een vaste trajectbegeleider die je opvolgt gedurende je hele opleiding. Ieder jaar stellen we je programma samen voor het volgende jaar, vertellen we je op welke vrijstellingen je mogelijk aanspraak kunt maken, welke vakkencombinaties geschikt zijn en wat de beste opties voor jou zijn.

In gesprek Als we in de loop van het jaar merken dat het niet goed gaat, bespreken we samen met jou hoe we je kunnen helpen om eventueel te heroriënteren. Na iedere examenperiode bekijken we ook wie het goed of minder goed heeft gedaan. We contacteren je dan persoonlijk. Gaat het goed, dan krijg je een complimentje. Gaat het wat minder, dan nodigen we je uit voor een persoonlijk gesprek en bekijken we hoe we je studievoortgang kunnen bevorderen op basis van studie-efficiëntie.

Jij voorop We starten met een persoonlijkheidstest in het eerste jaar. Op basis van die test stellen we de groepen samen en wijzen we je een gepaste coach toe. Van in het begin houden we rekening met wie jij bent en wat het best bij jou past.

Eerste kennismaking met onze nieuwe studenten! Het aantal inschrijvingen is bijna verdubbeld. Ons enthousiasme incluis! :-)

Studenten uit het derde jaar #vastgoed stellen op creatieve wijze een deelmarkt van de vastgoedsector voor: kantoren, retail, hotels en industriële panden.

VOLG ODISEE OP INSTAGRAM EN FACEBOOK VOOR MEER SFEERBEELDEN 148

GA 100% VOOR JE TALENT! Bij Odisee maken we werk van talentontwikkeling. Door je inzicht te geven in je professionele identiteit proberen we je intrinsieke motivatie te verhogen. We starten dit jaar met een persoonlijke coach per student en een talentenportfolio. Doorheen de drie opleidingsjaren krijg je inzicht in je professionele identiteit: wie ben ik, in welke context functioneer ik goed, hoe

zien anderen me, welk soort job past bij me en waar krijg ik energie van? Op die manier begeleiden we je naar een job die bij je past (klein kantoor, groot kantoor, bemiddeling, beheer, bediende of zelfstandige, residentieel of professioneel vastgoed...) zodat je jezelf, je talenten en je groeipunten tijdens de opleiding volledig in kaart kunt brengen.


De opleiding Vastgoed in één oogopslag

228

STUDENTEN (59,2% man - 40,8% vrouw) (toestand 1 februari 2021)

CAMPUS IN

Aalst

De opleiding heeft een gevarieerd aanbod aan opleidingsonderdelen.”

99,2%

AAN HET WERK BINNEN ÉÉN JAAR NA AFSTUDEREN (bron: VDAB-rapport schoolverlaters 2020)

WAT VINDEN STUDENTEN? voldoende theoretisch onderbouwd

10/10

voldoende aandacht voor het aanleren van onderzoeksvaardigheden

9,7/10

gevarieerd aanbod aan werkvormen

9,7/10

digitale leeromgeving die mijn leren ondersteunt

9,7/10

duidelijke leerdoelen

9,4/10

duidelijke afspraken over evaluatie

9,2/10

voldoende praktijkgericht

8,9/10

gemakkelijk aanspreekbare docenten

8,9/10

praktijkervaring krijgt vorm in overleg tussen studenten, docenten en werkveld

8,9/10

studenten hebben een stem in de verdere ontwikkeling/verbetering van het onderwijs

8,9/10

(bron: alumnibevraging 2020)

(bron: studentenbevraging 2021)

149


ODISEE IN EEN NOTENDOP

Oilsjt ajoin, bier me schoim! Onze Technologiecampus in Gent heeft verschillende state-of-the-artlaboratoria, uitgerust met hightechapparatuur. En er is zelfs een brouwerij!

Op Campus Aalst kun je de grote sportzaal naar hartenlust (en gratis) gebruiken en her en der kun je tafelvoetbal en tafeltennis spelen.

TECHNOLOGIECAMPUS GENT

CAMPUS AALST

Nie neute, nie pleuje!

Sluit je zeker aan bij een van de vele studentenverenigingen. Hun aanbod is zeer gevarieerd en ze barsten van de initiatieven. Doen!

Odisee in een notendop 6

CAMPUSSEN

150

11.023 25 STUDENTEN

BACHELOROPLEIDINGEN

8

GRADUAATSOPLEIDINGEN


‘t Es in de sacoche!

Onze campus in Sint-Niklaas ligt vlak naast het ziekenhuis. Perfect voor alle studenten Verpleeg- en Vroedkunde die op zoek zijn naar een stage. CAMPUS BRUSSEL

CAMPUS SINT-NIKLAAS CAMPUS BRUSSEL-TERRANOVA

CAMPUS DILBEEK

CAMPUS SCHAARBEEK

Ier is altit leven in de broarij!

AALST Campus Aalst

Kwalestraat 154 9320 Aalst T. 053-72 71 70 info.aalst@odisee.be

GENT Technologiecampus Gent Gebr. De Smetstraat 1 9000 Gent T. 09-265 86 10 info.gent@odisee.be

Campus Schaarbeek ligt in een mooie, groene en rustige omgeving op wandelafstand van het station van Schaarbeek.

BRUSSEL Campus Brussel Warmoesberg 26 1000 Brussel T. 02-210 12 11 info@odisee.be

SCHAARBEEK Campus Schaarbeek

Huart Hamoirlaan 136 1030 Brussel T. 02-240 68 40 info.schaarbeek@odisee.be

De gebouwen van Campus Brussel liggen op loopafstand van het Centraal Station, Muntpunt, BOZAR en natuurlijk van de grootste winkelstraat in het land!

Campus Dilbeek ligt vlak naast het station van Dilbeek en beschikt over een eigen bibliotheek én een uitgebreide sportinfrastructuur.

DILBEEK Campus Brussel-Terranova Blekerijstraat 23-29 1000 Brussel T. 02-608 14 44 info@odisee.be

Campus Dilbeek

Stationsstraat 301 1700 Dilbeek T. 02-466 51 51 onthaal.dilbeek@odisee.be

SINT-NIKLAAS Campus Sint-Niklaas

Hospitaalstraat 23 9100 Sint-Niklaas T. 03-776 43 48 info.sint-niklaas@odisee.be

151


MAXIMALE SLAAGKANSEN

Ga internationaal!

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partnerhogescholen en universiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Een paar keer per jaar verzorgen buitenlandse gastdocenten seminaries en gastcolleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Ook handig voor later, want een internationale stage is een belangrijke troef op je cv.

GHANA Krystel studeert #chemie en doet stage in Ghana. “Ik werk hier voor het milieubedrijf HS+E Consulting Ghana Limited. Ik maak milieurapporten en audits voor multinationals en ik voer onderzoek uit naar de recyclage van afval.” Krystel

Maximale slaagkansen Kleine groepen, aanspreekbare docenten

Bij alle opleidingen maken we gebruik van actieve werkvormen. Zo kun je de leerstof vlot verwerken en vaardigheden oefenen, met onmiddellijke feedback. Interactie en kleine lesgroepen zijn ons stokpaardje. Die aanpak brengt studenten en docenten dicht bij elkaar. Bovendien kun je ook buiten de lessen bij de docenten terecht.

Jij geeft het tempo aan Odisee doet er alles aan om je studie zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. We besteden de grootste zorg aan de samenstelling van je uurrooster. Zo verlies je nauwelijks uren en hou je voldoende tijd over voor oefeningen, opdrachten en studeermomenten. In alle opleidingen wordt rekening gehouden met relevante (werk)ervaring (EVC – eerder verworven competenties) of vroegere opleidingen (EVK – eerder verworven kwalificaties).

152

Flexibel studeren

Odisee gaat voor flexibel hoger onderwijs. Je kunt kiezen voor traditionele studiejaren via de modeltrajecten, maar je kunt ook een flexibel traject volgen dat beter bij je situatie aansluit. Je bepaalt daarbij in grote mate zelf hoeveel vakken je jaarlijks aflegt en dus hoe snel je je opleiding voltooit. Voor alle vakken waarvoor je slaagt, krijg je een creditbewijs. Vakken waarvoor je niet slaagt, kun je het volgende jaar weer opnemen en combineren met vakken uit een volgende fase van het modeltraject.

Maximale studiebegeleiding In elke opleiding kunnen studenten gebruikmaken van studiebegeleiding in de vorm van monitoraten, gedifferentieerde trajecten, begeleide oefeningen, supervisie, stagebegeleiding, studiebegeleidingsplannen… Via verschillende begeleidingsformules bieden we je de mogelijkheid om extra te oefenen en langer stil te staan bij

de stof. We organiseren regelmatig studievorderingsgesprekken waarin we bekijken hoe je studie verloopt. Bij Odisee kun je op eender welk moment rekenen op persoonlijke begeleiding.

Hulp bij problemen Bij algemene problemen weten de studenten- en trajectbegeleiders raad. Alles is bespreekbaar met hen: je studiekeuze, studiemethode en -planning, examenstress of faalangst, een heroriëntering, studeren in moeilijke omstandigheden... Je vindt bij hen een luisterend oor. Daarna verwijzen ze je door naar de juiste diensten. Naast individuele begeleiding zijn er ook groepssessies over uitstelgedrag, faalangst en andere obstakels.


MAPUTO

LONDEN De studenten van het tweede jaar #vastgoed gingen op studiebezoek naar de University of Westminster. Ze kregen er o.a. les over de Londense kantorenmarkt en bezochten Covent Garden.

Lieven studeert #bouw en loopt stage in Maputo in Mozambique. “Ik werk als site manager mee aan de Greater Maputo Water Supply Expansion: we leggen een leiding van 93 kilometer om de hoofdstad betere toegang te geven tot drinkwater. Prachtig!” Lieven

Meer dan studeren alleen

Praktische vragen Je inschrijvingsgeld hangt onder andere af van het aantal studiepunten waarvoor je je inschrijft. Een modeltraject van 60 studiepunten zonder beurs bedroeg 961,90 euro in 20212022. Is dat voor jou financieel niet vanzelfsprekend, neem dan contact op met STUVO, de dienst Studentenvoorzieningen. Met concrete hulp en advies helpen de medewerkers van STUVO je om studeren ook voor jou betaalbaar te maken. Ook op praktische vragen zoeken ze samen met jou een antwoord. Meer weten over betaalbaar wonen, eten, sporten, openbaar vervoer, cultuur, studentenjobs of individuele begeleiding? Voor een goed gesprek klop je aan bij STUVO! Of neem een kijkje op odisee.be/studerenodisee.

STUVO

De dienst Studentenvoorzieningen, kortweg STUVO, zorgt ervoor dat je bij Odisee de tijd van je leven hebt. Jij staat centraal in hun dienstverlening.

Studeren, wat kost dat? Studeren kost geld en is daarom niet voor iedereen vanzelfsprekend. STUVO berekent of je in aanmerking komt voor een studietoelage van de Vlaamse overheid. En misschien kun je daarop wel een voorschot krijgen. Kom ook zeker langs als je je studiegeld gespreid wilt betalen, vragen hebt over de kinderbijslag of je studie wilt combineren met een studentenjob.

Je staat er niet alleen voor

Op kot of pendelen?

Onze studentenbegeleiders hebben veel expertise rond functiebeperkingen, maar ook studieproblemen pakken ze samen met jou aan. Je kunt je inschrijven voor sessies of trainingen over de juiste studieaanpak en de beste manier om met stress, uitstelgedrag of faalangst om te gaan. Een individueel gesprek hoort uiteraard ook tot de mogelijkheden.

Wie op zoek is naar een kot, kan bij STUVO terecht voor informatie over het kotleven in de stad. Ze begeleiden je ook graag bij je zoektocht. Eerst een jaartje pendelen? STUVO kiest voor duurzame mobiliteit en promoot het openbaar vervoer. Vraag zeker naar het voordeligste reistarief!

153


SOS studiekeuze VIN D J E OPL EID ING IN 6 STA PP EN

Infodag 1 12 maart Infomoment

Vraag een brochure aan!

SEPTEMBER

SID-in

januari 2022 februari 2022

voor jou en je ouders

OKTOBER

Vraag een studieadviesgesprek!

NOVEMBER

DECEMBER

JANUARI

FEBRUARI

Infodag 2 23 april Openlesdagen

maart 2022

MAART

APRIL

In februari kun je samen met je klas deelnemen aan interessante workshops. www.odisee.be/samenwerking-met-scholen

Vanaf nu kun je inschrijven! STAP 1: ik vraag een brochure aan

STAP 2: ik win studieadvies in

STAP 3: ik neem deel aan het infomoment

STAP 4: ik bezoek een SID-in

Wil je meer weten over een van onze opleidingen? Vraag dan de brochure aan. We sturen ze graag naar je op.

Ook voor een goed gesprek over je studiekeuze kun je bij ons terecht. Samen zoeken we uit wat jouw talenten en interesses zijn, en welke opleidingen daarbij het best aansluiten.

In november kom je alles te weten over de structuur van het hoger onderwijs en krijg je een heleboel tips over hoe je je studiekeuze het beste kunt aanpakken. Ook je ouders zijn van harte welkom op dit digitaal infomoment.

In januari en februari worden studie-informatiedagen (of SID-ins) georganiseerd in de vijf Vlaamse provincies. Omwille van de coronamaatregelen vinden de SID-ins van 2022 digitaal plaats. Je kunt er kennis maken met alle studiemogelijkheden na het secundair onderwijs en vindt er ook een stand van Odisee.

www.odisee.be/brochures

studieadvies@odisee.be

154


LET’S GO

Infodag 4 3 september

Infodag 3 25 juni

STAP 7: IK SCHRIJF ME IN Ligt je studiekeuze vast? Super! Inschrijven doe je volledig online. MEI

JUNI

JULI

AUGUSTUS

SEPTEMBER

Vanaf de eerste infodag kun je online inschrijven. Je kunt dat thuis doen, gewoon vanuit je zetel.

Start

academiejaar

STAP 5: ik kom naar een infodag of doe een campusbezoek

STAP 6: ik volg een les mee

Van maart tot september zijn er infodagen of campusbezoeken. Dat is de ideale gelegenheid om informatie te krijgen uit de eerste hand: je kunt studenten en docenten aan de tand voelen en je kunt het studiemateriaal en de labo’s bekijken. www.odisee.be/infodag www.odisee.be/campusbezoek

In maart kun je echte lessen en labo’s meevolgen. Zo krijg je een voorsmaakje van wat je volgend jaar te wachten staat. Snel aanmelden is de boodschap, want de zitjes zijn beperkt. www.odisee.be/openlesdag

Bekijk de studiekeuzevideo en kom alles te weten over het maken van de juiste studiekeuze, de structuur van het hoger onderwijs, en zoveel meer. Je vindt de video via odisee.be/studiekeuzevideo of deze QR-code:

1 2 3 4

Ga naar odisee.be/inschrijven. Zet de vereiste documenten klaar op je toestel. Start je online inschrijving: - Maak een account aan. - Kies je opleiding. - Vul je gegevens in. - Laad je documenten op.

Ingeschreven! Je ontvangt je attesten voor openbaar vervoer, je accountgegevens en andere nuttige info in je mailbox.

Hulp nodig tijdens je inschrijving? Lisa, onze virtuele baliemedewerker, helpt. Je vindt haar op odisee.be/inschrijven en Messenger. Of vraag Lisa om te spreken met een échte medewerker. 155


OPLEIDINGEN BIJ ODISEE

Opleidingen bij Odisee AALST

BRUSSEL

BRUSSEL TERRANOVA

DILBEEK

GENT

SCHAARBEEK

CAMPUSSEN BUSINESS Bachelor in het Bedrijfsmanagement afstudeerrichting Accountancy-Fiscaliteit afstudeerrichting Financiën en Verzekeringen afstudeerrichting Supply Chain Management (vroeger: Logistiek Management) afstudeerrichting Marketing Bachelor of Business Management - ENG Bachelor in het Facility Management Bachelor in Organisatie en Management (vroeger: Office Management) afstudeerrichting Business & Languages afstudeerrichting Health Care Management Bachelor in het Vastgoed Graduaat in de Accounting Administration Graduaat in Marketing- en communicatiesupport afstudeerrichting Marketingsupport afstudeerrichting Communicatiesupport Graduaat in Sales Support* DIGITAL Bachelor in de Elektronica-ICT afstudeerrichting Elektronica afstudeerrichting ICT Bachelor in de Toegepaste Informatica Graduaat in het Programmeren Graduaat in het Systeem- en netwerkbeheer EDUCATION Educatieve bachelor in het Kleuteronderwijs Educatieve bachelor in het Lager Onderwijs Educatieve bachelor in het Secundair Onderwijs ENVIRONMENT Bachelor in de Agro- en biotechnologie afstudeerrichting Dierenzorg afstudeerrichting Groenmanagement afstudeerrichting Landbouw afstudeerrichting Voedingstechnologie Bachelor in de Chemie afstudeerrichting Biochemie afstudeerrichting Chemie afstudeerrichting Milieutechnologie Bachelor in de Energietechnologie

* We informeren je alvast over deze nieuwe opleiding, onder voorbehoud van goedkeuring door de Vlaamse regering. 156

A

B

SINT-NIKLAAS BT

D

G

S

SN


CAMPUSSEN

A

B

BT

D

G

S

SN

HEALTH Bachelor in de Agro- en biotechnologie afstudeerrichting Dierenzorg Bachelor in de Biomedische Laboratoriumtechnologie afstudeerrichting Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie afstudeerrichting Medische Laboratoriumtechnologie Bachelor in de Ergotherapie Bachelor in de Medische Beeldvorming en Radiotherapie Bachelor in Organisatie en Management (vroeger: Office Management) afstudeerrichting Health Care Management Bachelor in de Oogzorg Bachelor in de Verpleegkunde Bachelor in de Voedings- en dieetkunde Bachelor in de Vroedkunde Graduaat in de Verpleegkunde ((HBO5) bij partnerscholen SOCIAL Bachelor in de Gezinswetenschappen Bachelor in de Orthopedagogie Bachelor in het Sociaal Werk afstudeerrichting Maatschappelijk Werk afstudeerrichting Sociaal-Cultureel Werk afstudeerrichting Personeelswerk Graduaat in het Maatschappelijk Werk TECH Bachelor in de Biomedische Laboratoriumtechnologie afstudeerrichting Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie afstudeerrichting Medische Laboratoriumtechnologie Bachelor in de Bouw Bachelor in de Chemie afstudeerrichting Biochemie afstudeerrichting Chemie afstudeerrichting Milieutechnologie Bachelor in de Elektromechanica afstudeerrichting Elektromechanica afstudeerrichting Klimatisering Bachelor in de Elektronica-ICT afstudeerrichting Elektronica afstudeerrichting ICT Bachelor in Energietechnologie Bachelor in het Facility Management Bachelor in de Medische Beeldvorming en Radiotherapie Bachelor in de Ontwerp- en productietechnologie Bachelor in de Toegepaste Informatica Bachelor in het Vastgoed Graduaat in de Elektromechanische Systemen afstudeerrichting Meet- en regeltechnieken afstudeerrichting Onderhoudstechnieken Graduaat in het Programmeren Graduaat in het Systeem- en netwerkbeheer Graduaat in de Werforganisatie 157


KOM NAAR ONZE INFODAGEN 2022 Zaterdag Zaterdag Zaterdag Zaterdag

12/03/2022 23/04/2022 25/06/2022 03/09/2022

Onze co-campussen vind je in Aalst, Brussel, Dilbeek, Gent, Schaarbeek, Sint-Niklaas

circlefacebook facebook.com/odiseehogeschool circletwitterbird @odiseehogesch circleinstagram @odisee youtube.com/odiseehogeschool odisee.be

V.U. Ann Verreth, Warmoesberg 26, 1000 Brussel © 01/2022

Meer info: odisee.be/infodag