Education studeren bij Odisee

Page 1

ACADEMIEJAAR 2022-2023

Education EDUCATIEVE BACHELOROPLEIDINGEN KLEUTERONDERWIJS LAGER ONDERWIJS SECUNDAIR ONDERWIJS

| AALST | BRUSSEL | DILBEEK | GENT | SCHAARBEEK | SINT-NIKLAAS |


BACHELOR 06 EDUCATIEVE KLEUTERONDERWIJS BACHELOR 16 EDUCATIEVE LAGER ONDERWIJS EDUCATIEVE BACHELOR 26 SECUNDAIR ONDERWIJS 31 520PROFIELEN ONDERWIJSVAKKEN

2


WELKOM OP DE CO-HOGESCHOOL!

46 48 50 52

ODISEE IN EEN NOTENDOP MAXIMALE SLAAGKANSEN SOS STUDIEKEUZE OPLEIDINGEN BIJ ODISEE

Fijn dat je in onze brochure duikt en je toekomst aanpakt. Je denkt eraan om te komen studeren bij Odisee? Super. Maar misschien ken je ons nog niet zo goed. Of je wilt weten waarom je bij ons moet zijn en niet ergens anders. Geef ons één minuut om je te overtuigen.

Odisee is de co-hogeschool, waarbij co staat voor samen. Dat betekent dat we jouw studies samen aanpakken - je staat er niet alleen voor. Bij ons zijn je docenten geen gewone docenten maar coaches. Bij ons zijn je stageplekken niet zomaar bedrijven of instituten maar connecties. Bij ons is je campus niet zomaar een campus maar een plaats waar comfort, ontmoeting, duurzaamheid en innovatie hand in hand gaan. Alle co-woorden gespot in de vorige zinnen? Geen toeval natuurlijk. Die co-aanpak is wat Odisee uniek maakt. Plus: wij bieden campussen aan in zalige steden als Gent en Brussel maar evengoed in rustigere plekken zoals Schaarbeek, Dilbeek, Aalst en Sint-Niklaas. En overal wacht een community op jou die je met open armen zal ontvangen. Eentje die heerlijk divers is, waar je dus helemaal jezelf kunt zijn. En eentje die ferm content is bij Odisee: maar liefst 91% van onze studenten heeft een goede indruk van zijn of haar opleiding, zo bleek uit onze grote O-experience-bevraging van vorig jaar. Maar hoe doen jullie dat in coronatijden, horen we je al denken? Wij passen ons aan en geven zoveel mogelijk fysiek les, als het kan. Maar we gaan evengoed vlotjes digitaal, als het moet of als het zinvol is. Bij ons zit je dus sowieso in good company, wat er ook gebeurt. Zie ik jou in september op een van onze campussen? Ik hoop het van harte!

Ann Verreth

Algemeen directeur Odisee

3


Heb je een bijzondere passie voor kinderen, adolescenten en/of volwassenen en wil je hen begeleiden in hun ontwikkeling? Dan ben jij ongetwijfeld een leraar in spe. Bij Odisee focussen we het liefst op je talenten en doen we er alles aan om die zo goed mogelijk te ondersteunen. Specifiek voor de lerarenopleiding staan daarbij vijf pijlers centraal.

WORD EEN

Leraar bij Odisee

Persoonlijk meesterschap

Maatschappelijk engagement

Een goede leraar is iemand met passie

We bereiden je voor op het onderwijs en de samenleving van de toekomst. Doorheen je opleiding ontwikkel je belangrijke sociale vaardigheden voor het onderwijs van morgen: communiceren, werken in team, leiderschap opnemen, onderhandelen en omgaan met sociale en culturele verscheidenheid. Dat betekent dat we ook buiten de schoolmuren op expeditie gaan.

voor zijn vak, iemand die inspireert en de leefwereld van zijn leerlingen perfect aanvoelt. Doorheen je opleiding verbreden en verdiepen we de kennis die je als leraar nodig hebt. Een sterke leraar durft zichzelf en zijn omgeving ook in vraag te stellen. Daarom leren we jou om goede keuzes te maken. Samen gaan we voortdurend op zoek naar wat kinderen en jongeren nodig hebben om te leren.

Leren (aan)leren Samen leren staat bij ons centraal. Je leert van je medestudenten, je docenten, je begeleiders in het werkveld... Dat betekent dat we je heel veel laten ervaren. We dagen je uit om aan de slag te gaan met verschillende werkvormen en doelgroepen. Theorie en praktijk gaan in je opleiding hand in hand. Je rondt je opleiding af met een langere stageperiode waarin je proeft wat het betekent om een volwaardige leraar te zijn en hoe je met andere leraren samenwerkt.

4

Diversiteit en creativiteit Word jij een leraar met een open blik op de wereld? Doorheen je opleiding worden je creativiteit en je nieuwsgierigheid geprikkeld en leer je de diversiteit in je klas te gebruiken. Door te vertrekken van de ervaringen van de kinderen, leren ze over elkaar, over de wereld en over zichzelf. Als student krijg je de kans om ook letterlijk je grenzen te verleggen. Zin om stage te lopen in het buitenland of deel te nemen aan een internationaal uitwisselingsproject? Dat kan! Maar ook wie niet naar het buitenland gaat, krijgt voldoende kansen om een internationale bril op te zetten.

Een vraag? Je hebt een vraag over de opleiding? Mail gerust de opleidingshoofden van de verschillende campussen en opleidingen. Je vindt hun e-mailadres bij de respectieve opleidingspagina’s in deze brochure.

Onderzoekend leren Een onderzoekende en leergierige leraar is een sterk rolmodel voor de leerlingen. Van zo’n leraar leren kinderen omgaan met problemen, kennis opzoeken, oplossingen bedenken, evalueren en bijsturen. Je neemt hen mee op onderzoek in een wereld die snel verandert. Ook dat leer je in je opleiding.


AGRO- EN BIOTECHNOLOGIE

Het doet deugd als je het enthousiasme ziet in je klas en je merkt dat je leerlingen écht iets bijleerden. Het gevoel dat je voor hen veel betekent, is waarom ik dit doe.

5


KLEUTERONDERWIJS

Wil je graag jonge kinderen begeleiden in hun ontdekking van de wereld? Heb je creatieve vingers en hou je ervan om te zien hoe ze bijleren? Vind je het fascinerend om te ontdekken hoe je kinderen kunt ondersteunen in hun ontwikkeling? Schrijf je dan als de bliksem in voor de opleiding leraar Kleuteronderwijs.

EDUCATIEVE BACHELOR

Kleuteronderwijs Kinderen maken tussen tweeënhalf en zes jaar een enorme ontwikkeling door. Ze ontdekken zichzelf, de anderen en de wereld. Ze leggen de fundamenten voor hun toekomst. Als kleuteronderwijzer(es) krijg je de kans hen te ondersteunen tijdens die boeiende ontdekkingstocht. Je krijgt een praktijkgerichte opleiding met veel afwisseling én met de nodige theoretische achtergrond. Daarbij kun je rekenen op een intensieve en persoonlijke begeleiding. Zo groei je langzaam uit tot een leraar die perfect weet hoe hij/zij in de klas moet reageren.

Persoonlijke begeleiding Tijdens je driejarige opleiding leer je een activiteitenaanbod creëren dat aansluit bij de leefwereld van kleuters en tegelijkertijd ook hun wereld verruimt. Dat vraagt van jou een sterk inlevingsvermogen, vertrouwen in de mogelijkheden van jonge kinderen, expressiviteit en creativiteit. Een hele uitdaging dus, maar we begeleiden je persoonlijk bij dat proces.

6

De kracht van klank, beeld en beweging Je ontdekt tijdens je opleiding hoe je jonge kinderen zo goed mogelijk ondersteunt en hen helpt in hun ontwikkeling. Zo leer je bijvoorbeeld de taal en de muzische ontwikkeling van kleuters te stimuleren. Je krijgt ook vakken die je helpen om verantwoord pedagogisch te handelen. Naarmate je opleiding vordert, heb je steeds minder les en steeds meer praktijk. Na een eerste verkenning van de dagelijkse realiteit in een kleuterklas, groei je stilaan naar je eerste lesopdrachten toe. Natuurlijk word je daarbij geholpen.

Extra activiteiten Tijdens je opleiding zijn er heel wat extra activiteiten: een creastage, een confrontatietocht, een poppenspelmodule, een studiereis… Buitenlandse onderwijsvormen nog wat grondiger verkennen kan tijdens een Erasmusverblijf in een Europese partnerhogeschool tijdens het derde jaar van je opleiding. Sommige studenten kiezen zelfs voor een stage in een ontwikkelingsland: beslist een verrijkende ervaring.


SECUNDAIR ONDERWIJS

CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Kleuteronderwijs is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent

In het middelbaar studeerde ik Voeding-verzorging. Omdat ik altijd al een groot hart heb gehad voor kinderen, koos ik in het zevende jaar voor de specialisatie kinderzorg. Werken als kinderverzorgster is fantastisch, maar ik wou méér. Ik wou vooraan de klas staan, met mijn eigen groepje kleuters. Ik wou creatieve activiteiten organiseren. En dus volg ik nu de bacheloropleiding Kleuteronderwijs heel graag.

☐ Het liefst spendeer ik mijn hele dag tussen jonge kinderen. ☐ Ik heb een open en creatieve geest, ben speels en muzisch. ☐ Ik kijk ernaar uit om kinderen te ondersteunen in hun ontwikkeling. ☐ Er zit een uitstekende communicator en organisator in mij verscholen. ☐ Leren van anderen vind ik top, projecten met medestudenten uitwerken ook.

Kun je je vinden in een aantal van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over de bachelor Kleuteronderwijs vind je op odisee.be/KO

Anissa Bouckerroucha Studente Kleuteronderwijs

7


KLEUTERONDERWIJS

Vakken in de kijker

Als je start met een nieuwe opleiding, krijg je een heleboel nieuwe vakken voorgeschoteld. Hieronder ontdek je enkele belangrijke vakken die aan bod komen in de opleiding Kleuteronderwijs.

Onderwijskunde kleuteronderwijs

Communicatieve en agogische vaardigheden

Hoe ziet een dag (week) in de kleuterklas eruit en hoe pak je die aan? Wat houdt spelend leren in en wat doe je juist als leraar? We vertrekken vanuit de theorie, maar passen die zo snel mogelijk toe door naar een kleuterklas te trekken of kleuters op onze hogeschool uit te nodigen.

Lezen, luisteren, spreken en schrijven zijn de vaardigheden waar het in dit vak om gaat. Om alle vaardigheden onder de knie te krijgen, passen we verschillende werkvormen toe zoals rollenspelen, debat, observatieopdrachten en film.

Muzische opvoeding

Kleuters ontdekken de wereld met hun zintuigen, maar tegelijk leren ze in en rond de school logisch nadenken. In de lessen WO-wiskunde triggeren we je om hetzelfde te doen, want enkel zo kun je tijdens je stage op een deskundige wijze het leerproces van de kleine ontdekkingsreizigers begeleiden.

Geloof het of niet, muzisch zijn zit in ieder van ons, ook in jou. Bij muzische opvoeding leer je verschillende vaardigheden om met de muzische talen muziek, beeld, drama en dans in de hogeschool en tijdens de stages aan de slag te gaan. We zingen, dansen en dompelen je onder in een muzisch bad tijdens een creastage, we bezoeken voorstellingen en gaan naar musea. Muzische opvoeding is geen verlaten eiland, maar vormt een rode draad doorheen onze opleiding, zowel binnen als buiten de schoolmuren.

WO-wiskunde

Praktijk Stage lopen is je beroep van later proeven. Dat doe je vanaf week twee met observaties, nabesprekingen, try-outs met kleuters en een stage. We bereiden je mee voor en we blikken nadien samen met jou terug.

Ik wou graag een beroep waarin ik creatief kan zijn. Ik hou van zingen, tekenen, beeldend werken... Kleuteronderwijs is dus echt iets voor mij. Al omvat de job van kleuteronderwijzer natuurlijk meer dan jonge kinderen entertainen. Je draagt ook bij aan hun ontwikkeling. Daar word je stapsgewijs voor klaargestoomd. Yoeran Sarens

Student Kleuteronderwijs

8


STUDIEPROGRAMMA KLEUTERONDERWIJS

Bij ons leer je hoe je kleuters tot ontwikkeling kunt brengen, hoe je hen vanuit hun nieuwsgierigheid en activiteit laat leren, op elk domein van hun persoonlijkheid.

We vertrekken vanuit de theorie, maar passen die zo snel mogelijk toe door naar een kleuterklas te trekken of kleuters op onze hogeschool uit te nodigen.

Steven Vanmol

Els Mertens

Opleidingshoofd Kleuter- en Lager Onderwijs - Campus Aalst steven.vanmol@odisee.be

Opleidingshoofd Kleuter- en Lager Onderwijs - Campus Brussel els.mertens@odisee.be

CAMPUS BRUSSEL & AALST

STUDIEPROGRAMMA KLEUTERONDERWIJS

Geloof het of niet Ben je niet katholiek? Dan kun je vragen naar een traject op maat dat je eigenheid respecteert én je kansen geeft in alle onderwijsnetten.

OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN ALGEMENE LERARENCOMPETENTIES Psychopedagogiek Communicatieve en agogische vaardigheden Identiteit in diversiteit Praktijkonderzoek

JAAR 1 BRUSSEL AALST 3 3 3 3 3 3 3 3

SPECIFIEKE LERARENCOMPETENTIES Onderwijskunde kleuteronderwijs Wiskundige en wereldoriënterende ontwikkeling Godsdienstige ontwikkeling Taalkundige ontwikkeling Motorische ontwikkeling Muzische ontwikkeling en grondhouding PRAKTIJK Stage

BRUSSEL 8 7 3 6 6 9

AALST 12 6 3 3 3 12

9

9

60

60

AANTAL STUDIEPUNTEN PER JAAR

Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat.

Kleuteronderwijs in afstandsonderwijs

Deeltijds traject Kleuteronderwijs

De educatieve bachelor Kleuteronderwijs kun je ook via afstandsonderwijs

Het deeltijds traject Kleuteronderwijs in Brussel biedt je de kans om het eerste opleidingsjaar van de bacheloropleiding over twee jaren te spreiden. De voordelen hiervan: méér tijd om theoretische achtergrondinformatie te verwerken, méér tijd om bepaalde vaardigheden onder de knie te krijgen (muziek, taal, didactische vaardigheden, studiemethodes), méér tijd om stages voor te bereiden en méér

behalen (enkel op Campus Aalst). Zo kun je werk, gezin en studie combineren en een (extra) volwaardig diploma hoger onderwijs behalen. Afstandsonderwijs of niet, we volgen je op, in het bijzonder voor stage. Ook jij hebt recht op persoonlijke begeleiding. Meer info: www. odisee.be/koopafstand. Of stuur een mail naar evelien.wijnant@odisee.be.

individuele begeleiding via overlegmomenten, studeergroepen, extra coaching en taalbegeleiding. De lessen volg je samen met de studenten van het gewone, reguliere traject. Na twee jaar sluit je aan bij het reguliere traject van de opleiding Kleuteronderwijs. Studeer je met succes af, dan krijg je hetzelfde diploma als de studenten die van bij het begin het reguliere traject volgden.

9


KLEUTERONDERWIJS

Handen uit de mouwen EN MET DE VOETEN IN DE PRAKTIJK

Bij Odisee leer je al doende. Van excursies tot stages, schoolbezoeken en workshops, we doen er alles aan om van jou een steengoede kleuteronderwijzer(es) te maken.

Diversiteit? Ja graag!

Innoveren kun je leren

Studeren in de stad biedt je heel wat kansen om te leren in en over diversiteit. Diversiteit is in al haar facetten aanwezig op en rond de campus, maar ook op de stageplaatsen waar je terechtkomt. Bovendien bieden we je maximale kansen om je talenten te ontwikkelen aan de hand van taalondersteuning en opvolging in leergroepen. We stimuleren dialoog, verdraagzaamheid, openheid en leren van elkaar. Stuk voor stuk vaardigheden die je kennismaking met verschillende scholen en kinderen uit diverse sociaaleconomische milieus ten goede komen.

Ook je docenten leren voortdurend bij. Ze gaan publiek door te schrijven op de veelgelezen blog ‘Kleutergewijs’ en doen onderzoek naar vernieuwende klaspraktijken. Je opleiding loopt in de kijker met projecten die de zelfsturing van kleuters versterken, hun taalontwikkeling stimuleren en hun STEM-vaardigheden doen ontluiken. Bovendien kun je voor je bachelorproef of een keuzestage schouder aan schouder met je docenten aan die projecten werken. Studeer je vervolgens af met zo’n project, dan word je meteen een pionier in de praktijk. Of je kunt ook net zo goed kiezen voor de begeleiding en verbetering van snoezelsessies of natuurleerpaden voor kleuters die op bezoek komen op de campus. We geven je maar één raad: wat je ook kiest, ga ervoor.

1BaKO speelt erop los, op de buitenspeeldag in Brussel. Van tableau vivant en schilderen op muziek tot kringspelletjes en dansen in het park! #buitenspeeldag #talent

Op ontdekking in BOZAR. Van Pol Bury tot grafische partituur.

Crea-doen, crea-denken, crea-durven Een sprekende pop, een voorwerp dat tot leven komt, liedjes zingen, je stem grappig gebruiken, ritmes nabootsen, dansen, versjes opzeggen… Daarmee kun je kleuters meteen boeien. In je opleiding maak je kennis met allerlei muzische elementen en tijdens je stages ga je er zelf mee aan de slag. Zo ontwikkel je als het ware een ‘muzische grondhouding’: het wordt voor jou vanzelfsprekend om muzische elementen in je activiteiten te integreren. Je zult zien dat kleuters ervan genieten.

SnoezelFroezel ontvangt heel wat enthousiaste kleuters in hun nieuwe Snoezeldorp in Aalst.

10


FACEBOOK KLEUTERONDERWIJS BRUSSEL

FACEBOOK KLEUTERONDERWIJS AALST

We teach as we preach Docenten en studenten zijn voortdurend op stap en leren al spelend van elkaar. Denk daarbij aan uitstapjes naar musea, excursies, toneelvoorstellingen, bibliotheekbezoeken en een dagje uit bij verschillende organisaties.

Hallo! Dit is ‘Kaatje Klank’: een leuke methode om kleuters voor te bereiden op lezen.

11


KLEUTERONDERWIJS

IN THE PICTURE

Het leven zoals het is

Campus Brussel

Hoe ziet de planning van een student uit je opleiding eruit?

Volg je Kleuteronderwijs op Campus Brussel, dan word je ondergedompeld in de rijke diversiteit van onze hoofdstad. Daarnaast stimuleren we je om je meest creatieve ik naar boven te halen.

Campus Aalst Kies je voor Kleuteronderwijs op Campus Aalst, dan studeer je vlak bij de stad, maar toch in een rustige, groene omgeving. In het natuureducatief centrum steek je extra veel op over natuur- en omgevingseducatie. En ook ons snoezeldorp is een echte blikvanger.

Weekplanning Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

Onderwijskunde

Leergroep/ praktijkdag

Muzische opvoeding

Psychopedagogiek

Bewegingsopvoeding

Wereldoriëntatiewiskunde

Voorbereiding stage/praktijkdag

Muzische opvoeding

Communicatie en agogische vaardigheden

Onderwijskunde

Identiteit in diversiteit

Nederlands

Jaarplanning September Onthaaldagen Eerste kennismaking kleuterklas

Februari

Oktober

November

December

Lessen afgewisseld met praktijk en leergroepen Praktijk: observatie, participatie, voorbereiding stage onder leiding van docenten, actieve stage Creastage (meerdaagse)

Maart

April

Lessen afgewisseld met praktijk en leergroepen Praktijk: observatie, participatie, voorbereiding stage onder leiding van docenten, actieve stage Creastage (meerdaagse)

ten de studen Wat als… an met ga ag sl aan de materiaal? recuperatie ltaten su re ve #creatie

Onze derdejaars vertelden sprookje s in Muntpunt, voor groot en klein! #o disee #magic

VOLG ODISEE OP FACEBOOK VOOR MEER SFEERBEELDEN 12

Mei

Januari Examenperiode

Juni Examenperiode

De docenten van de opleiding kennen je niet alleen bij je voornaam, als student mag jij hen ook met hun voornaam aanspreken. Ze staan bovendien altijd klaar om te helpen. Als je het even moeilijk hebt of wil praten over een probleem, kun je steeds bij hen terecht. Laura Cauchie kleuters Honderden op onze st waren te ga ns de de campus tij eldagen. Onze m Kleuterboe zorgden hen s be eerstejaar elijke dag. et een onverg

Studente Kleuteronderwijs


NA JE DIPLOMA Kleuteronderwijzer(es) is een erg boeiend beroep. Ook jij denkt wellicht nog wel eens terug aan je meester of juf uit de kleuterklas. Je keek op naar die mensen. Onbewust speelden zij een belangrijke rol in je ontwikkeling en maakten zij van jou wie je nu bent. Bij Odisee kun jij ook zo’n juf of meester worden.

IN WELKE JOB KOM JE TERECHT?

HOE ZIET JE BEROEP ERUIT?

Uiteraard vormt een job als kleuteronderwijzer(es) het eerste perspectief. Je hebt dan je eigen kleuterklasje in het vrij, gemeentelijk of gemeenschapsonderwijs. Je kunt ook aan de slag als zorgleraar om kleuters die extra aandacht kunnen gebruiken op een individuele manier te begeleiden. Of je kiest ervoor om leraar Lichamelijke opvoeding te worden.

Na je opleiding bij Odisee ben je in staat om kleuters te helpen bij hun eerste stappen in de grote wereld. Je laat hen kennismaken met allerlei materialen, kunstvormen, taal en getallen. Stap voor stap bouw je mee aan de vorming van hun persoonlijkheid, via interactie met hun omgeving, de ervaring met nieuwe dingen en communicatie met anderen. Zo verwerven ze belangrijke basishoudingen en -vaardigheden. Je hebt een groot inlevingsvermogen en gelooft rotsvast in de mogelijkheden van jonge kinderen. Daarnaast koester je liefde voor elk kind dat je wordt toevertrouwd. In de klas zorg je voor een grote variatie aan speelse activiteiten en geniet je met volle teugen van de spontane reacties van de kleuters.

Sommige afgestudeerden vinden werk in de eerste graad van het lager onderwijs. Nog anderen kiezen uiteindelijk voor een job buiten het onderwijs, bijvoorbeeld in de culturele sector of in de jeugd- en gehandicaptenzorg. We hebben ook een paar oud-studenten die nu aan de slag zijn in een kinderdagverblijf en een kinderbibliotheek.

VERDER STUDEREN Steeds meer studenten studeren verder. Vanuit de educatieve bachelor in het Kleuteronderwijs heb je o.a. de keuze uit: • Educatieve bachelor in het Lager Onderwijs via een verkort traject • Banaba Zorgverbreding en Remediërend Leren • Banaba Buitengewoon Onderwijs • Master Pedagogische Wetenschappen

LEVENSLANG LEREN Als leraar leer je een leven lang. Neem een kijkje op odisee.be/ae en ontdek de postgraduaten, kort- en langlopende opleidingen, studiedagen, seminaries... op maat van leraars. Of misschien is de banaba Schoolontwikkeling wel iets voor jou na je bacheloropleiding?

Wist je dat 96,5% van de afgestudeerden na 1 jaar aan het werk is?

13


KLEUTERONDERWIJS

HULP OP MAAT

IN THE PICTURE

Persoonlijke begeleiding

Weg met de kloof docent-student

Op studiereis naar Rotterdam. De tweedejaars bezochten er methodescholen en Hogeschool Rotterdam. Ze verkenden de stad en lieten zich verrassen door het educatieve aanbod. #inactie #internationaal

Odisee-docenten zijn heel aanspreekbaar en hebben een goede band met hun studenten. Ze spelen kort op de bal als er problemen zijn en verwijzen je onmiddellijk door naar de begeleidingsdiensten zoals STUVO wanneer je wat extra hulp kunt gebruiken. In welke situatie dan ook, onze docenten zijn er voor je.

ervaringen uit te wisselen onder leiding van je vertrouwde praktijkbegeleider. Je staat stil bij praktijksituaties die je geraakt hebben, praktijkproblemen waar je geen antwoord op weet, positieve feedback van de kleuterjuf in je stageklas of de ‘Wanneer kom je terug?’ van je kleuters bij het einde van je stage. Zo’n groeigroep motiveert je om zowel je talenten als werkpunten te bespreken en aan te pakken.

Examens

Persoonlijk traject

Na elke examenperiode nodigen we je uit voor een bespreking van je examens. Op die afspraak zijn alle docenten aanwezig en kun je in een persoonlijk gesprek je resultaten bespreken.

Wil je je opleiding afstemmen op je persoonlijke situatie? Dan volg je een flexibel traject. Contacteer onze trajectbegeleiders als je zo’n persoonlijk programma overweegt. Voor Campus Brussel mail je naar els.mertens@ odisee.be. Voor Campus Aalst mail je naar ellen.danckaert@odisee.be.

Groeien in groeigroepen Een zalige startdag van Boekenbende aan Huis. Benieuwd naar jullie voorleesverhalen bij de Brusselse gezinnen :-) Op een inspirerende ervaring!

Na een stageperiode kom je met je vaste groep van studenten samen om

GA 100% VOOR JE TALENT!

Vandaag in het ABC-huis. De tweedejaars aan de slag met hun zelfportret in een workshop hout. :-) #creatief #abc #diversiteit #natuur

VOLG ODISEE OP INSTAGRAM EN FACEBOOK VOOR MEER SFEERBEELDEN 14

Jouw talent telt! Dus willen we ervoor zorgen dat je je eigen talenten en die van je medestudenten kunt (h)erkennen. Je leert om elkaar waarderende feedback te geven en hoe je daarmee moet omgaan. Vanuit je eigen talenten ga je aan de slag met de talenten van kleuters.

Daarnaast werk je toe naar een talentenportfolio waarmee je de brug kunt slaan naar sollicitatieprocedures en verdere professionalisering in het werkveld.


De opleiding Kleuteronderwijs in één oogopslag

387

STUDENTEN (toestand 1 febr. 2021)

CAMPUS IN

Aalst Brussel

278

STUDENTEN AALST (5,4% man - 94,6% vrouw)

109

STUDENTEN BRUSSEL (3,7% man - 96,3% vrouw)

96,5%

AAN HET WERK BINNEN ÉÉN JAAR NA AFSTUDEREN (bron: VDAB-rapport schoolverlaters 2020)

WAT VINDEN STUDENTEN? goed studiemateriaal

9,9/10

kansen om voeling te krijgen met de beroepspraktijk

9,7/10

duidelijke leerdoelen

9,5/10

De docenten die zelf uit het werkveld komen zijn heel waardevol voor de opleiding en als stagebegleider.”

voldoende theoretisch onderbouwd

9,2/10

gevarieerd aanbod aan werkvormen

9,2/10

voldoende aandacht voor maatschappelijke uitdagingen

9,1/10

voldoende aandacht voor het aanleren van onderzoeksvaardigheden

9,1/10

(bron: alumnibevraging 2020)

evaluatievormen die me toelaten om te tonen wat ik kan

9,0/10

praktijkervaring krijgt vorm in overleg tussen studenten, docenten en werkveld

9,0/10

gemakkelijk aanspreekbare docenten

8,4/10

(bron: studentenbevraging 2021)

15


LAGER ONDERWIJS

Ben je verzot op kinderen en luister je graag naar de gekste verhalen? Hou je zowel van talen en wiskunde als van muziek? En kun je het goed uitleggen en je inleven in de leefwereld van kinderen? Dan ben je een geboren leraar Lager Onderwijs.

EDUCATIEVE BACHELOR

Lager Onderwijs Nieuwsgierigheid en openheid zijn de sleutelwoorden tijdens je driejarige opleiding tot leraar Lager Onderwijs aan Odisee. Als onderwijzer(es) heb je oog en oor voor alle kinderen en geef je elk kind de ontwikkelingskansen waar het recht op heeft.

aan heel wat activiteiten: de crea- of muzostage, vertelnamiddagen, excursies, tentoonstellingen, theaterbezoeken… We nemen je mee naar buiten, op ontdekking, en je krijgt ook zicht op je eigen talenten.

Al doende leren

Naarmate je opleiding vordert, heb je steeds meer stage. Je begint met observaties. Daarna maak je begeleide didactische oefeningen, gevolgd door een participatie- of introductiestage met de eerste opdrachten. Pas daarna zet je je eerste stappen in het echte lesgeven. Gaandeweg gaat de klemtoon meer liggen op de omgang met een klasgroep en functioneer je steeds zelfstandiger. Je maakt ook actief kennis met verschillende schoolculturen en leert samenwerken in een team: een hele uitdaging. Je ontdekt ook andere onderwijsvormen zoals een methodeschool, buitengewoon onderwijs of openluchtklassen. Wil je graag onderwijssystemen in het buitenland verkennen, dan kun je een stage lopen in Europa of ver daarbuiten. Sommige studenten kiezen zelfs voor een stage in een ontwikkelingsland. In ieder opzicht de moeite waard! Na je opleiding ben je een onderwijzer(es) met een open blik op de wereld. Je kunt terecht in het onderwijs, maar even goed daarbuiten.

Eerst verken je uitgebreid de ontwikkelings- en leergebieden die in een lagere school centraal staan. Je krijgt al doende de kans om je achtergrond van talen, wiskunde, wereldoriëntatie, godsdienst en muzische vorming aan te scherpen. Je verkent verschillende werkvormen en je vraagt je af welke leermiddelen je in bepaalde situaties kunt inzetten. Ook ontdek je meerdere manieren om leerlingen op maat te benaderen en te evalueren. Je lessen wisselen af met praktijkstages onder leiding van gepassioneerde en ervaren docenten van de opleiding en mentoren uit de basisscholen. Nieuwe ervaringen beperken zich absoluut niet tot je klaslokaal, je leert ook samenwerken met collega’s, omgaan met ouders en contacten leggen met begeleidingsdiensten. Klaar om erin te vliegen?

Fantasie en creativiteit Het vraagt een flinke dosis fantasie en creativiteit om kinderen te kunnen blijven boeien, motiveren en uitdagen. Enthousiasme, openstaan voor wat er in de wereld gebeurt en zelf voortdurend willen bijleren, zijn stuk voor stuk belangrijke eigenschappen van een onderwijzer(es). Daarom neem je tijdens je opleiding deel

16

Je eerste stappen in de klas


SECUNDAIR ONDERWIJS

CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Lager Onderwijs is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent

Leren lesgeven is echt interessant. Je maakt kennis met allerlei methodes, manieren van aanpak en ideeën die je kunt gebruiken als je voor de klas staat. Ook leer je reflecteren. Daardoor ben je goed voorbereid om als echte juf of meester aan de slag te gaan.

☐ Ik werk graag samen met anderen en sta nieuwsgierig in de wereld. ☐ Ik vind het uitdagend om een groep kinderen te begeleiden. ☐ Kinderen iets bijleren en hun talenten zien groeien vind ik ongelooflijk interessant. ☐ Ik hou ervan om iets uit te leggen of het samen met anderen te ontdekken. ☐ In mijn job wil ik actief bijdragen aan de opvoeding en ontwikkeling van kinderen.

Kun je je vinden in een aantal van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over de bachelor Lager Onderwijs vind je op odisee.be/LO

Célien Verbaere Studente Lager Onderwijs

17


LAGER ONDERWIJS

Vakken in de kijker GEEN DIDACTIEK ZONDER LEERINHOUD Natuurlijk verwachten we dat je aan het eind van de opleiding de leerinhouden kent. Die leerinhouden herhalen we meermaals doorheen de opleiding, maar we koppelen er ook meteen de didactiek aan. Daarin leer je hoe je de leerinhouden overbrengt aan de kinderen. Zo krijg je inzicht in de manier waarop kinderen leren. Je leert ook wat je moet doen als het leren niet zo vlot gaat. Dan kun je een stapje terugzetten of een andere didactiek toepassen. Bij Wiskunde bijvoorbeeld fris je dus niet alleen op hoe je volumes berekent, maar leer je ook meteen hoe je ruimtelijk inzicht bij kinderen stimuleert en hoe je foutieve denkwijzen opspoort en verhelpt. Interessant, niet?

Als je start met een nieuwe opleiding, krijg je een heleboel nieuwe vakken voorgeschoteld. Hieronder ontdek je enkele belangrijke vakken die aan bod komen in de opleiding Lager Onderwijs.

Onderwijskunde

Eerste leerjaar

Dit onderdeel geeft je meer inzicht in hoe je je lessen grondig kunt voorbereiden, hoe je breed kunt evalueren en hoe je verschillende werkvormen in je les kunt hanteren.

In je derde jaar verdiep je je in de ontwikkeling en het leren van jonge kinderen. Je leert alles over de didactiek van aanvankelijk lezen en rekenen, van muzisch werken en van wereldoriëntatie voor zesjarigen, met telkens de nadruk op een speelse en fantasierijke aanpak.

Communicatieve en agogische vaardigheden In deze vakken oefen je communicatieve vaardigheden die je als leraar nodig hebt. Je pakt het heel praktisch aan: je gaat voorlezen, je praat met ouders, zet vergaderingen op... Je leert ook begrijpen hoe een groep functioneert en je ontdekt hoe je leerlingen stimuleert tot samenleven en samen leren.

Praktijkonderzoek Praktijkonderzoek bereidt je niet alleen voor op je bachelorproef, maar laat je ook je eerste stappen zetten in onderwijsonderzoek en geeft je tips om je eigen aanpak te onderzoeken en te verbeteren.

Identiteit en diversiteit In dit opleidingsonderdeel maak je kennis met de identiteitsontwikkeling van jongeren en hoe je die als leraar kunt stimuleren in een wereld die superdivers geworden is. Je leert jongeren gezond kritisch nadenken over de wereld waarin ze leven en respectvol met elkaar omgaan.

Leerinhouden herhalen we meermaals doorheen de opleiding, maar we koppelen er ook meteen de didactiek aan. Daarin focussen we op de manier waarop je de leerinhouden overbrengt aan de kinderen. Steven Vanmol

Opleidingshoofd Kleuter- en Lager Onderwijs Campus Aalst steven.vanmol@odisee.be 18


STUDIEPROGRAMMA LAGER ONDERWIJS

Praktijkonderzoek bereidt je niet alleen voor op je bachelorproef. Het laat je ook je eerste stappen zetten in onderwijsonderzoek en geeft je tips om je eigen aanpak te onderzoeken en te verbeteren. Geert Van Buynder

CAMPUS BRUSSEL, SINT-NIKLAAS & AALST

Opleidingshoofd Lager Onderwijs, Campus Sint-Niklaas geert.vanbuynder@odisee.be STUDIEPROGRAMMA LAGER ONDERWIJS OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN

Je leert kwaliteitsvol onderwijs creëren door breder te kijken naar de wereld en door in élk kind de mogelijkheden tot groei te ontdekken en te benutten. In kleine leergroepen dagen we je uit om jouw visie op leraar zijn te ontwikkelen en we begeleiden je om die visie in vele oefenkansen te realiseren. Els Mertens

Opleidingshoofd Kleuter- en Lager Onderwijs - Campus Brussel els.mertens@odisee.be

JAAR 1

JAAR 2

JAAR 3 B SN A

ALGEMENE LERARENCOMPETENTIES Psychopedagogiek 3 3 3 Communicatieve en agogische vaardigheden 3 3 3 Praktijkonderzoek en bachelorproef 3 3 6 Identiteit in diversiteit 3 3 3 SPECIFIEKE LERARENCOMPETENTIES Onderwijskunde of didactiek en e-learning 6 6 Nederlands 6 6 Wiskunde en STEM 6 6 Wereldoriëntatie 6 6 Muzische opvoeding 6 6 Bewegingsopvoeding 3 Frans 3 3 Godsdienst 3 3 Het jonge kind/eerste leerjaar 8 3 Zorg 5 6 Schoolproject in de stad 8 Muzische school 3 Explorerende school 3 Schoolbeleid 3 Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van3een Keuzevak vak in het eindresultaat. PRAKTIJK Stage 9 12 24 AANTAL STUDIEPUNTEN PER JAAR

Verkort traject

Afstandsonderwijs

Heb je al een bachelordiploma Kleuter- of Secundair Onderwijs op zak? Dan kun je via een verkort traject in twee jaar tijd of na het behalen van zestig studiepunten een bijkomend bachelordiploma Lager Onderwijs halen. Meer info: www.odisee.be/loverkort.

De bacheloropleiding Lager Onderwijs wordt op Campus Aalst en op Campus Sint-Niklaas ook onder de vorm van afstandsonderwijs aangeboden. Zo kun je werk, gezin en studie combineren en een (extra) volwaardig diploma hoger onderwijs behalen. Bij Odisee kun je altijd rekenen op een persoon-

60

60

60 60 60

lijke begeleiding op maat. Meer info: www.odisee.be/loopafstand. Of stuur een mail naar katrien.vangerwen@odisee.be (Aalst) of sarah.helon@odisee.be (Sint-Niklaas).

19


LAGER ONDERWIJS

Handen uit de mouwen EN MET DE VOETEN IN DE PRAKTIJK

Bij Odisee leer je al doende. Van excursies tot stages, schoolbezoeken en workshops, we doen er alles aan om van jou een steengoede leraar te maken.

Leren van en met elkaar

Beleef de wereld

Leren doe je beter samen. In het onderwijs van de toekomst werken leraren daarom in teams. Bij Odisee wachten we niet op later, maar integreren we die technieken nu al in onze opleiding. Niet alleen demonstreren de docenten regelmatig hoe co-teaching werkt, je staat ook vanaf de eerste stage met medestudenten (en met je stagementor) voor de klas. Zo wordt oefenen veiliger, maar krijg je ook veel voorbeelden te zien. Je kunt samen iets uitproberen, elkaar ondersteunen en feedback geven. Een andere student vraagt je bijvoorbeeld om eens te demonstreren hoe je dat hoekenwerk organiseert en jij kunt bij die student terecht om te kijken welke leerinhouden hij in het project ‘onder de grond’ formuleert. Win-win!

Diepgaand leren doe je door ervaringen op te doen en vervolgens over die ervaringen te praten met docenten en medestudenten. Dat zit in onze opleidingen ingebakken. Vanaf oktober sta je met enkele medestudenten in de klaspraktijk. We begeleiden je in kleine leergroepen om deze stage voor te bereiden en in de lessen krijg je de nodige bagage. Alle docenten van Odisee zijn betrokken bij de stagebegeleiding. Daardoor kunnen ze de lessen goed bij je praktijkopdrachten laten aansluiten. Ook buiten de stage zijn er veel initiatieven waarin je de wereld ‘beleeft’. Je gaat op excursie of creastage, zoals je dat later ook met je leerlingen zult doen.

Op studiereis naar Parijs. Een boeiende en leerrijke ervaring! #internationaal #BALOinactie

20

Onze tweedejaars werden kunstenaar voor een dag in het Museum voor Schone Kunsten in Gent. Ze bekeken hoe ze kunst kunnen beschouwen met kinderen en hoe ze zo leuke opdrachten kunnen ontwikkelen voor de muzolessen.

Maatschappelijk engagement Leraren zijn belangrijk voor onze samenleving. Ze openen de wereld voor een kind en brengen elk kind zo ver mogelijk in zijn ontwikkeling. Dat is belangrijk voor alle kinderen, maar zeker voor hen die in kansarmoede opgroeien of voor wie leren niet vanzelfsprekend is. Theorie probeer je zo vaak mogelijk te koppelen aan je eigen ervaringen. En hoe doe je die beter op dan tijdens een maatschappelijke stage? Daarin doe je bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding, organiseer je activiteiten voor vluchtelingen of probeer je voorleesmaterialen uit in een sociale organisatie. Stuk voor stuk onvergetelijke belevenissen.

Fietsvaardigheidstraining in de garage van de campus. Zo kunnen ze binnenkort kinderen leren om zich veiliger in het verkeer te bewegen. #odisee #safetyfirst


FACEBOOK LAGER ONDERWIJS AALST

FACEBOOK LAGER ONDERWIJS BRUSSEL

FACEBOOK LAGER ONDERWIJS SINT-NIKLAAS

De studenten gingen aan de slag met kansarme kinderen bij Cultureghem. Een stage die hun blik verruimt!

Het onderwijs breed verkennen Je loopt stage in verschillende scholen en in verschillende leerjaren. Daarnaast ga je aan de slag in methodescholen en scholen voor buitengewoon onderwijs. En je doet natuurlijk ook praktijkervaring op in sociale organisaties buiten de school. Zo krijg je een brede kijk op het begrip ‘school’. Omdat we je de best mogelijke opleiding willen bieden, werken we bij Odisee samen met verschillende partners uit het studie- en werkveld. Het gaat dan om onderwijsbetrokken organisaties zoals pedagogische begeleidingsdiensten, de onderwijsinspectie,

educatieve diensten van musea, organisaties voor ontwikkelingseducatie of natuur- en milieueducatie en culturele organisaties.

Ondernemend? Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ — kortweg #ESKI — waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

Aan de slag in de Odifiks-club. Samen onderzoeken, ontdekken, begrijpen, ontwerpen en uitvinden. #STEM 21


LAGER ONDERWIJS

ALLES OVER STAG E

IN THE PICTURE

Het leven zoals het is

Campus Brussel

Hoe ziet de planning van een student uit je opleiding eruit?

Brussel is een levendige stad en onze campus ligt pal in het centrum. We trekken regelmatig naar musea en we werken samen met culturele en sociale organisaties. De inspiratie die je hier opdoet neem je mee naar je stage in of buiten Brussel. Op onze campus maak je deel uit van een levendige groep in een bruisende studentenomgeving.

Campus Aalst Kies je voor Lager Onderwijs op Campus Aalst, dan studeer je vlak bij de stad, maar toch in een rustige, groene omgeving. Dankzij die specifieke ligging kun je voluit voor natuur- en milieueducatie gaan.

Campus Sint-Niklaas Valt je oog op de opleiding Lager Onderwijs op Campus Sint-Niklaas, dan kom je terecht in een omgeving waar een moderne infrastructuur en een warme, familiale sfeer centraal staat. Samen met 1300 medestudenten geniet je er elke dag opnieuw van je zalige studententijd.

WEEKPLANNING

JAARPLANNING

Maandag

September

Blok 1: Blok 2: Blok 3: Blok 4:

Onthaaldagen Feedback instaptoetsen

WO WO Nederlands Frans

Dinsdag VM: Leergroep/praktijkdag NM: Voorbereiding stage

Woensdag Blok 1: Muzische vorming Blok 2: Muzische vorming Blok 3: Communicatie en agogische vaardigheden Blok 4: Communicatie en agogische vaardigheden

Donderdag Blok 1: Wiskunde Blok 2: Wiskunde Blok 3: Identiteit in diversiteit

Oktober, november, december Lessen afgewisseld met praktijk en leergroepen Praktijk: ‘start to teach’ onder leiding van docenten

Januari Examenperiode

Februari, maart, april, mei Lessen afgewisseld met praktijk en leergroepen Praktijk: van één dag naar één week stage lopen, gecoacht door je docenten

Juni Examenperiode

Vrijdag Blok 1: Bewegingsopvoeding Blok 2: Godsdienst

Campus kick-o ff #odisee #campusaalst

VOLG ODISEE OP FACEBOOK VOOR MEER SFEERBEELDEN 22

he voorstelling Wat een fantastisc aars vandaag in hebben onze derdej r 250 kinderen! voo Zinnema gebracht es over Brussel! Heel knappe creati

Studenten #lageron derwijs van #odisee #camp ussintniklaas zorgden voor de an imatie en leidden alles in go ede tijdens 800 Krijtvoss banen en op de Grote Markt in Sin t-Niklaas.


NA JE DIPLOMA Onderwijzer(es) is een heel veelzijdig beroep. Je leert kinderen lezen, oefent verschillende vaardigheden met hen in en zorgt ervoor dat ze na zes jaar perfect voorbereid naar het secundair onderwijs kunnen overschakelen. Het is de taak van onze alumni om kinderen te begeleiden in hun ontdekkingstocht van de wereld en zichzelf. En dat doen ze stuk voor stuk met veel enthousiasme.

IN WELKE JOB KOM JE TERECHT?

VERDER STUDEREN

Waarschijnlijk ga je aan de slag als leraar Lager Onderwijs met doorgroeimogelijkheden op basis van je ervaring en eventuele bijkomende opleidingen zoals zorgcoördinator, beleidsondersteuner, directeur basisschool, pedagogische begeleiding, inspectie of navorming. Een klein deel van onze studenten komt in andere branches terecht. Ze kiezen dan bijvoorbeeld voor een job in het sociaal-cultureel werk of in de administratie.

Steeds meer studenten studeren verder. Vanuit de Educatieve bachelor in het Lager Onderwijs heb je o.a. de keuze uit: • Educatieve bachelor Kleuteronderwijs of Secundair Onderwijs • Banaba Schoolontwikkeling • Banaba Zorgverbreding en Remediërend Leren • Banaba Buitengewoon Onderwijs • Master Pedagogische Wetenschappen of Educatieve Studies • Master Psychologie • Diploma Hoger Opvoedkundige Studiën

LEVENSLANG LEREN

Ik koos voor Lager onderwijs omdat ik de kinderen echt iets wil bijbrengen. Ik heb het dan niet enkel over het cognitieve aspect, maar vooral ook over het emotioneel-affectieve. Ik hoop dat ik elk kind in mijn klas zal kunnen laten ontplooien en laten openbloeien tot een prachtig, bewust en kritisch individu. Stijn

Als je kiest voor Lager Onderwijs, moet je dat doen omdat je er echt voor wilt gaan. Je moet niet alleen kindgericht zijn, maar ook creatief, goed georganiseerd, flexibel en enthousiast. Je begeleidt leerlingen in hun leerproces en komt elke dag voor fijne verrassingen te staan. Marisa

Als leraar leer je een leven lang. Neem een kijkje op odisee.be/ae en ontdek de postgraduaten, kort- en langlopende opleidingen, studiedagen, seminaries... op maat van leraars.

Wist je dat 97,8% van de afgestudeerden na 1 jaar aan het werk is?

Meer info over de bachelor Lager Onderwijs vind je op odisee.be/LO

Omdat ik niet gelukkig was als inputbediende volgde ik loopbaanbegeleiding. Daaruit bleek dat leerkracht lager onderwijs mijn ding was, tegen mijn wildste verwachtingen in. Ik ging ervoor en vind het geweldig. De lessen zijn zo praktisch dat je soms simpelweg vergeet dat je op school zit. Bovendien bereidt die praktijkgerichte aanpak je goed voor op een job als leerkracht. Joren 23


LAGER ONDERWIJS

HULP OP MAAT

IN THE PICTURE

Allerlaatste stage voor onze derdejaars. Anke en Gabriëlle maakten samen met de kinderen een insectenhotel. #genieten

Persoonlijke begeleiding

Jij staat centraal

Examens

Bij Odisee sta jij centraal. We focussen ons dus niet op een groep studenten, maar op jou als persoon. Resultaten nemen we dus ook persoonlijk onder de loep. Die gebruiken we om je bij te werken waar nodig maar ook om je al een stap verder te brengen bij goede resultaten. We triggeren je om het beste uit jezelf te halen.

Je examenresultaten volgen we individueel op zodat we samen jouw traject perfect op je noden en wensen kunnen afstemmen. En daarbij betrekken we het volledige docententeam. Een vertrouwensband vinden we nu eenmaal heel belangrijk.

Weg met de kloof docent-student We kiezen bewust niet voor één grote opleiding op één campus maar voor drie (quasi dezelfde) opleidingen over drie campussen. Docenten kennen je. Je kunt bij hen terecht met je vragen en zij spreken ze je op je sterktes aan, want ze weten dat je in een muziekband speelt of cursussen geeft bij het Rode Kruis.

Een extra monitoraat muziek, een extra oefenkans. Maar vooral ook werken aan de durf om te zingen voor een groep kinderen.

Gezellig vertoeven in de Westhoek! De geschiedenis ontdekken van wat we nooit mogen vergeten.

VOLG ODISEE OP INSTAGRAM EN FACEBOOK VOOR MEER SFEERBEELDEN 24

Persoonlijk traject Wil je je opleiding afstemmen op je persoonlijke situatie met een flexibel traject? Mail gerust onze trajectbegeleiders als je zo’n persoonlijk programma overweegt: Campus Brussel - ria.desadeleer@odisee.be, Campus Aalst - erwin.declercq@odisee.be, Campus Sint-Niklaas - sarah.helon@ odisee.be

GA 100% VOOR JE TALENT! Leren doe je het best als je er zélf verantwoordelijk voor bent. Daarom krijg je doorheen je opleiding prikkels om je eigen talenten te ontdekken en te doen groeien. Het is jouw opleiding, en wij ondersteunen je in het zoeken naar je eigen leraarstijl. Je maakt keuzes in opleidingsonderdelen, in stageplaatsen en in de wijze waarop je opdrachten en projecten invult. Elke student is verschillend dus diversiteit is voor ons de norm. We stimuleren iedereen op een andere manier om zoveel mogelijk te groeien in hun leerproces. Vanaf de start leg je een portfolio aan dat je aanvult met stage-ervaringen en belevenissen uit

projecten en reacties van kinderen, docenten en van medestudenten. Aan het einde van je opleiding heb je een heel arsenaal aan beelden en getuigenissen verzameld, die bij een sollicitatie meteen tonen wie jij als leraar bent geworden. De directies van onze stagescholen vinden je portfolio een grote meerwaarde. Je stelt je portfolio dus zelf samen, wij zorgen voor begeleiding. Doorheen je opleiding bespreken we je groei met het hele team. Zo krijg je vaak en veel feedback en kunnen we je talenten versterken en je gericht ondersteunen waar nodig. Kortom: je schrijft je eigen opleidingsverhaal en wordt een leraar met een eigen visie vanuit je talenten.


De opleiding Lager Onderwijs in één oogopslag

851

STUDENTEN (toestand 1 febr. 2021)

200

STUDENTEN BRUSSEL (18,0% man - 82,0% vrouw)

250

STUDENTEN SINT-NIKLAAS (16,4% man - 83,6% vrouw)

401

STUDENTEN AALST (16,7% man - 83,3% vrouw)

WAT VINDEN STUDENTEN?

97,8%

AAN HET WERK BINNEN ÉÉN JAAR NA AFSTUDEREN (bron: VDAB-rapport schoolverlaters 2020)

CAMPUSSEN IN

Aalst Brussel Sint-Niklaas

Er is een goed evenwicht tussen theorie en praktijk, met veel stagemogelijkheden om in te groeien.”

voldoende theoretisch onderbouwd

9,5/10

kansen om voeling te krijgen met de beroepspraktijk

9,5/10

digitale leeromgeving die mijn leren ondersteunt

9,3/10

duidelijke leerdoelen

9,2/10

goed studiemateriaal

9,2/10

voldoende aandacht voor maatschappelijke uitdagingen

9,1/10

gemakkelijk aanspreekbare docenten

9,1/10

kansen om internationale leerervaringen op te doen

9,0/10

voldoende aandacht voor het aanleren van onderzoeksvaardigheden

8,7/10

praktijkervaring krijgt vorm in overleg tussen studenten, docenten en werkveld

8,6/10

(bron: alumnibevraging 2020) (bron: studentenbevraging 2021)

25


SECUNDAIR ONDERWIJS

Kun jij je perfect verplaatsen in de leefwereld van jongvolwassenen? Wil je hen stimuleren in hun ontwikkeling en hen ondersteunen in hun groei naar volwassenheid? Heb jij het in je om hen te boeien en de passie voor je vak over te brengen? Schrijf je dan in voor de opleiding Secundair Onderwijs en ontdek welke leraar er in jou schuilt.

EDUCATIEVE BACHELOR

Secundair Onderwijs Om leerlingen iets mee te geven, moet je over een dynamische persoonlijkheid en inzicht in hun leefwereld en ontwikkeling beschikken. Daarom krijg je elk jaar een aantal vakoverstijgende opleidingsonderdelen, met voorbeelden en opdrachten die helemaal afgestemd zijn op je toekomstige leerlingen. Daarnaast is er het specifieke programmagedeelte waarin je je toelegt op de twee onderwijsvakken die je later wilt geven.

Kies je duo Als student Secundair Onderwijs concentreer je je op de twee onderwijsvakken die je later wilt geven. In principe kun je alle vakken combineren. De enige beperking is de praktische haalbaarheid van je combinatie. Op de volgende pagina’s vind je alle mogelijkheden. Je kunt dus kiezen wat je persoonlijk het meest interesseert, maar houdt best ook de toekomstperspectieven van een bepaalde combinatie op de arbeidsmarkt in je achterhoofd. Voor meer uitleg kun je terecht bij onze studietrajectbegeleiders.

26

Stage vanaf het eerste jaar Naarmate je opleiding vordert, heb je steeds minder les en steeds meer stage. Om je vlot te laten wennen aan de schoolomgeving, bouwen we het stagetraject geleidelijk op. Je begint met observaties en begeleide didactische oefeningen. Pas daarna zet je je eerste stappen in het echte lesgeven. Gaandeweg krijg je meer verantwoordelijkheden en gaat de klemtoon meer liggen op de specifieke onderwijsvakken die je koos. Je maakt ook actief kennis met verschillende schoolculturen en onderwijsvormen. Een hele uitdaging!


CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Secundair Onderwijs is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent

Omdat ik uit een familie van leraars kom, zag ik hoe zij met passie spreken en voldoening halen uit de vooruitgang van hun leerlingen. Dat wou ik ook doen: jongeren helpen in hun ontwikkeling en mee de basis leggen voor hun verdere leven. Ideaal ga ik als leerkracht aan de slag met een mooie mix van aardrijkskunde, geschiedenis en techniek.

☐ Ik wil jongeren stimuleren in hun ontwikkeling en hen ondersteunen in hun groei naar volwassenheid. ☐ In het middelbaar had ik één of meerdere lievelingsvakken. Nu wil ik me vol passie daarin specialiseren. ☐ Ik hebt een creatieve, open geest en vind het leuk om projecten uit te werken. ☐ Diversiteit zie ik niet als een beperking, maar als een meerwaarde. ☐ Ik hou van praktijkgerichte lessen en direct contact met het werkveld.

Kun je je vinden in een aantal van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over de bachelor Secundair Onderwijs vind je op odisee.be/SO

Janik Horckmans

Student Secundair Onderwijs

27


SECUNDAIR ONDERWIJS

Vakken in de kijker Onderwijsvakken Je kiest in de eerste plaats voor twee onderwijsvakken. Wat elk vak precies inhoudt, lees je verder in deze brochure.

Als je start met een nieuwe opleiding, krijg je een heleboel nieuwe vakken voorgeschoteld. Hier ontdek je enkele belangrijke vakken die aan bod komen in de opleiding Secundair Onderwijs.

Communicatieve en agogische vaardigheden Bij dit vak werk je aan je eigen (mondelinge en schriftelijke) taalvaardigheid, maar ook aan je sociale vaardigheden.

Psychopedagogiek

Identiteit in diversiteit

Dit vak zoomt in op de psychologische processen die aan de basis liggen van leren en opvoeden. We nemen de doelgroep onder de loep vanuit een ontwikkelingspsychologisch standpunt. We kijken naar wat diversiteit is en hoe je ermee kunt omgaan in het onderwijs. We besteden aandacht aan zorgleerlingen en plaatsen onderwijs in een Europees perspectief.

Eerst leer je jezelf beter kennen, daarna leer je jezelf te zien ten opzichte van anderen en de maatschappij.

Praktijkonderzoek In dit vak komen de competenties aan bod die je helpen om reflecterend en onderzoekend in de praktijk te staan. Zo ben je klaar om drempels, innovaties en uitdagingen die tijdens je onderwijscarrière op je pad komen, in elke situatie de baas te kunnen.

Ik probeer zo creatief mogelijk uit de hoek te komen. En ook voor mijn hobby vraag ik feedback van docenten en medestudenten. Die gebruik ik om mijn projecten te finetunen. Ik voel me erg goed bij Odisee. Robbe De Block

Student Secundair Onderwijs

28


STUDIEPROGRAMMA SECUNDAIR ONDERWIJS

Vanaf het eerste jaar heb je stage. Zo weet je meteen of lesgeven iets voor jou is. Bart De Nul

Opleidingshoofd Secundair Onderwijs Campus Brussel en Campus Dilbeek bart.denul@odisee.be

CAMPUS BRUSSEL, SINT-NIKLAAS & DILBEEK

STUDIEPROGRAMMA EDUCATIEVE BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS

OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN

Kies voor twee onderwijsvakken waarvoor jij een passie hebt. Maar denk ook aan de mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Stijn Buysschaert

Opleidinghoofd Secundair Onderwijs Campus Sint-Niklaas stijn.buysschaert@odisee.be

JAAR 1

JAAR 2

JAAR 3

3

3

3

3

3

3

3 3

3 3

3

LEERGEBIEDEN Psychopedagogiek Communicatieve en agogische vaardigheden Identiteit in diversiteit Praktijkonderzoek Bachelorproef

Onderwijsvakken* Onderwijskunde secundair onderwijs** Vakgericht taalonderwijs E-learning Onderwijsproject in specifieke doelgroep Zorg in het onderwijs Leerlabo PRAKTIJK Stage AANTAL STUDIEPUNTEN PER JAAR

6 Brussel Dilbeek

SintNiklaas

Brussel Dilbeek

SintNiklaas

Brussel Dilbeek

SintNiklaas

32 7

30 3 3 3

24 6

24

18 3

18

3 3 6 3 6

9 60

12 60

24*** 60

Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat. *

Op Campus Dilbeek volg je Lichamelijke opvoeding in combinatie met Bewegingsrecreatie of een ander algemeen vak (zie combinatiemogelijkheden). ** Op Campus Dilbeek volg je Geïntegreerde onderwijskunde. *** Inclusief Stage grootstedelijke context (6 SP) en Stage over de grenzen (3 SP).

Eén extra onderwijsvak

Verkorte educatieve bachelor

Je hebt de mogelijkheid om op één jaar je onderwijs-

Beschik je al over een diploma hoger onderwijs? Dan kun je een verkorte Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs volgen, in één jaar (Brussel) of over een lange periode gespreid (Aalst en Brussel). In Aalst kun je deze opleiding ook volgen via afstandsonderwijs. Voor meer informatie kun je terecht bij katrijn.dherdt@odisee.be (Campus Aalst) en hilde.vanderhaegen2@odisee.be (Campus Brussel).

bevoegdheid uit te breiden met één onderwijsvak.

Afstandsonderwijs De opleiding Educatieve bachelor in het Secundair Onderwijs kun je op Campus Sint-Niklaas ook in afstandsonderwijs volgen. Ideaal voor wie werk, gezin en studie wil combineren en een (extra) volwaardig diploma hoger onderwijs wil behalen. Kies je voor de opleiding in afstandsonderwijs, dan krijg je persoonlijke begeleiding en een traject op maat. Meer info: www.odisee.be/ soopafstand. Of mail naar stijn.buysschaert@odisee.be.

Extra diploma Kleuter- of Lager Onderwijs Met een bachelordiploma Secundair Onderwijs op zak heb je toegang tot de verkorte trajecten van Kleuteronderwijs en Lager Onderwijs.

29


SECUNDAIR ONDERWIJS

Kies je duo Als student Secundair Onderwijs concentreer je je op de twee onderwijsvakken die je later wilt geven. In principe kun je alle vakken combineren. De enige beperking is de praktische haalbaarheid van je combinatie. Op de volgende pagina’s vind je alle mogelijkheden. Je kunt dus kiezen wat je persoonlijk het meest interesseert, maar houdt best ook de toekomstperspectieven van een bepaalde combinatie op de arbeidsmarkt in je achterhoofd. Een vak of vakkencombinatie wordt aangeboden als er zich voldoende studenten voor inschrijven. Dat bekijken wij elk academiejaar opnieuw. Voor meer uitleg kun je terecht bij onze studietrajectbegeleiders.

30

Je vindt alle info over de bachelor Secundair Onderwijs op odisee.be/SO. En via de onderstaande QR-code zie je welke onderwijsvakken je kunt combineren in Campus Brussel, Dilbeek en Sint-Niklaas.


5 profielen, 20 onderwijsvakken

STEM

MAATSCHAPPIJ

TAAL

Aardrijkskunde, Biologie, Chemie, Fysica, Informatica, Techniek en Wiskunde

Economie, Geschiedenis, Godsdienst, Islam en Project algemene vakken (PAV)

Engels, Frans, Nederlands en NT2 (Nederlands als niet-thuistaal)

ARTISTIEKE VORMING

BEWEGING EN SPORT

Plastische opvoeding (PO) en Project kunstvakken (PKV)

Bewegingsrecreatie en Lichamelijke opvoeding

31


SECUNDAIR ONDERWIJS

STEM AARDRIJKSKUNDE Je profiel In je vrije tijd vind je het fijn om landschappen te observeren. Daarnaast heb je een passie voor het verleden en de actualiteit: aardbevingen, wervelstormen, de opwarming van de aarde, sluitingen van bedrijven, honger, etnische wantoestanden, verkeers- en milieuproblemen, globalisering en de EU, het interesseert je allemaal.

Je opleiding Stap voor stap word je een inhoudelijk expert en groeit je kennis over thema’s rond fysische en sociaal-economische aardrijkskunde. Tijdens excursies oefen je geografische terreintechnieken zoals werken met kaart en kompas, jezelf oriënteren, gesteenten herkennen, landschappen typeren en schetsen en reliëfdoorsneden maken. CAMPUS BRUSSEL & SINTNIKLAAS

32


BIOLOGIE Je profiel

CAMPUS BRUSSEL & SINTNIKLAAS

CHEMIE Je profiel

CAMPUS SINTNIKLAAS

Je hebt een ruime wetenschappelijke interesse, met een voorliefde voor biologie. Je bent gefascineerd door de verscheidenheid van het leven op aarde en wilt meer inzicht krijgen in de bouw en samenhang van organismen. In de natuur voel je je opperbest, maar ook het lab is je biotoop.

Je hebt een ruime wetenschappelijke interesse, met een voorliefde voor chemie. Na je studies in het middelbaar wil je nog meer inzicht verwerven in de eigenschappen van de stoffen in en rondom ons en de wetten die hun gedrag bepalen. Je bent enthousiast, nieuwsgierig en kritisch ingesteld.

Je opleiding

Je opleiding

Aan de hand van didactisch materiaal bestudeer je de bouw van organismen en de processen die leven mogelijk maken. Op die manier krijg je een eenvoudig en systematisch overzicht van de levende natuur en bouw je een goede kennis op van alle aspecten van de biologie, van biochemie tot ecologie en van bacteriën tot dieren. Tijdens tal van excursies verwerf je inzicht in de samenhang tussen de organismen en hun omgeving.

Beginnen doen we bij het begin: de observatie en beschrijving van de eigenschappen van stoffen in je onmiddellijke omgeving en de natuur. Vervolgens bestudeer je hoe je elementen kunt ordenen, hoe en waarom ze verbindingen met elkaar aangaan en wat de gevolgen zijn. Je krijgt inzicht in de gevaren en toepassingen van stoffen en chemische reacties en leert daar op een verantwoorde en milieuvriendelijke manier mee omgaan.

INFORMATICA

TECHNIEK

Je profiel

CAMPUS SINTNIKLAAS

Je profiel

CAMPUS SINTNIKLAAS

Voor jou mag het wat meer zijn dan Facebook en online gamen. Je wilt zelf elementaire programma’s leren schrijven, websites maken en die koppelen aan databanken. En het belangrijkste van allemaal: je wilt die kennis doorgeven aan jongeren. Daarnaast zie je het volledig zitten om een computerpark te beheren of collega’s op te leiden. Want ook dat wordt part of the job.

Je hebt een ruime technische interesse, wilt begrijpen hoe toestellen in elkaar zitten en dat inzicht aan anderen doorgeven. Daarnaast ben je handig en zou je het liefst de hele dag dingen ontwerpen en maken. Je kunt nauwkeurig werken en beseft het belang van een veilige werkomgeving.

Je opleiding

Energie, transport, constructies, biotechniek, informatietechnologie en communicatietechnologie zijn de verschillende domeinen waarover je kennis verwerft. Je leert praktisch en projectmatig werken, bedenkt zelf projecten en activiteiten rond je vak, en werkt die uit voor je toekomstige leerlingen. Tot slot onderzoek je welke impact techniek op het leven van nu en de toekomst heeft.

Bij Odisee leiden we je op tot een allround leraar informatica. Dat betekent: een brede vakkennis en een gezonde dosis probleemoplossend vermogen. Gaandeweg verdiep je je in de Office-toepassingen, programmeren, webdesign, hardware en multimedia. Daarnaast bereiden we je ook voor op de taak van ICT-coördinator.

Je opleiding

FYSICA Je profiel

CAMPUS SINTNIKLAAS

Je hebt een ruime wetenschappelijke interesse, met een voorliefde voor fysica. De grote wetten van de natuur wil je van dichtbij leren kennen. Van nature ben je een onderzoeker en een probleemoplossend type. Je biotoop is het labo, experimenten uitvoeren is je ding. Je bent handig en beseft het belang van veilig werken.

Je opleiding Tijdens interactieve theorielessen doorlopen we alle gebieden van de fysica. Tijdens talrijke labosessies gebruik je experimenten en simulaties om je eigen inzichten te verscherpen. Je leert veilig te werken volgens de wetenschappelijke methode. Wiskunde zet je in als een efficiente wetenschapstaal.

WISKUNDE Je profiel

CAMPUS BRUSSEL & SINTNIKLAAS

Je wilt jongeren met en zonder wiskundige aanleg laten ervaren dat wiskunde ook een creatief vak kan zijn dat veel meer inhoudt dan cijfers en formules. Problemen aanpakken en oplossingen zoeken is je dada. Daarnaast kijk je ernaar uit om te weten te komen hoe wiskunde al duizenden jaren een rol speelt in onze cultuur en hoe het ons denken beïnvloedt.

Je opleiding De opleiding bevat enerzijds een vakinhoudelijk luik, waarin je je verdiept in onderwerpen zoals logica, getallenleer, algebra, meetkunde en dataverwerking (statistiek). Anderzijds is er een vakdidactisch luik, waarin je vertrouwd raakt met de beginsituatie van leerlingen en de leerlijn van wiskundevorming doorheen het secundair onderwijs.

33


SECUNDAIR ONDERWIJS

Maatschappij ECONOMIE

GESCHIEDENIS

Je profiel

Je opleiding

Je profiel

Je bent geboeid door het onderwijs én de bedrijfswereld. Je weet graag wat er in de wereld gebeurt, in het bijzonder op economisch vlak. Je droomt van een job waarin je je dagelijks met socio-economische thema’s kunt bezighouden. En je wilt natuurlijk jongeren begeleiden in hun economische (basis)vorming.

Kies je voor het onderwijsvak economie, dan ga je voor een stevig pakket algemene economie aangevuld met boekhouden en bedrijfseconomie. Via werkcolleges en groeps- en projectwerk zorgen we voor een dynamische en stimulerende leeromgeving. Je leert ook hoe je jongeren vanuit actuele onderwerpen inzicht kunt bijbrengen in het economische leven.

Als kritisch denker en doener heb je een brede, onbevooroordeelde kijk op heden en verleden, op hedendaagse en historische culturen en samenlevingsvormen. Je bent geïnteresseerd in geschiedenis, cultuur, literatuur en actualiteit. Daarnaast lees je graag en ben je taalvaardig.

CAMPUS BRUSSEL & SINTNIKLAAS

Je opleiding Je wordt een inhoudelijk en communicatief expert die alle aspecten van de menselijke geschiedenis beheerst en weet over te brengen naar leerlingen. Daarbij richt je je eerder op het blootleggen en verklaren van verbanden, evoluties en structuren dan op historische details en losse feitenkennis. Je evolueert tot een enthousiaste leraar die op een creatieve manier het verleden tot leven brengt. CAMPUS BRUSSEL & SINTNIKLAAS

34


GODSDIENST

ISLAM

Je profiel

Je profiel

Je bent open, kritisch en betrokken bij de mens en de wereld en durft verder te denken dan de waan van de dag. De verhalen uit de joods-christelijke traditie dagen je uit en je houdt van nadenken over existentiële vragen. Levensbeschouwing, actualiteit, geschiedenis en literatuur zijn jouw interessevelden.

Ben je geboeid door het onderwijs én wil je je verdiepen in Islam? Wil je jongeren op weg zetten in hun ontwikkeling en hen mee begeleiden in hun identiteitsbeleving naar jongvolwassene? Wil je je kennis van de Islam overbrengen? Dan is het onderwijsvak Islam misschien wel iets voor jou! Er is een duidelijk stijgende vraag vanuit het secundair onderwijs naar islamleraren.

Je opleiding Interreligieuze en levensbeschouwelijke dialoog zijn de stokpaardjes van de opleiding. Daarnaast besteden we veel aandacht aan de studie van de Bijbel zodat je vertrouwd raakt met de typische aard van de Bijbelverhalen, de taal en de bijbehorende symbolen. Correct leren interpreteren vormt daarbij de sleutel. Die aanpak stelt je in staat om op een open en professionele manier oude verhalen hedendaags te laten spreken. CAMPUS BRUSSEL & SINTNIKLAAS

PROJECT ALGEMENE VAKKEN Je profiel Je wilt jongeren begeleiden naar een brede kijk op de wereld en hen inspireren met je uitgebreide kennis. Tijdens je lessen breng je actuele thema’s ter sprake, zoals de vluchtelingenproblematiek, de opwarming van de aarde, gezondheidszorg of multiculturaliteit. Hokjesdenken is niet aan jou besteed en je vindt dat onderwijs relevant, fris en actueel moet zijn.

Je opleiding

Je opleiding

Tijdens deze grondige opleiding van het vak islam zal je niet alleen je kennis verruimen en verdiepen, je wordt ook opgeleid als leraar Islam met de nodige vakdidactische kennis. Je zal de theorie onmiddellijk kunnen aftoetsen aan de praktijk tijdens je stages. Op je programma staan o.a. de geschiedenis van de islam, de islamitische jurisprudentie (Fiqh) en praktijk Arabisch en recitatiekunde (Tadjwîd).

Je motiveert jongeren uit het beroepssecundair onderwijs via praktische opdrachten. Levensechte contexten, bruikbare leerinhouden en actieve vaardigheden staan centraal. Projecten organiseren, actualiteit integreren, een stevige portie algemene kennis uitbouwen, experimenteren met nieuwe werkvormen, functionele taal en rekenvaardigheid, het komt allemaal aan bod tijdens jouw lessen!

CAMPUS BRUSSEL

CAMPUS BRUSSEL & SINTNIKLAAS

35


SECUNDAIR ONDERWIJS

Artistieke vorming PLASTISCHE OPVOEDING

PROJECT KUNSTVAKKEN

Je profiel

Je profiel

Je opleiding

Een creatieve duizendpoot, zo kunnen we je het best omschrijven. Je wilt kunst creëren, maar bovenal ook je passie voor kunst delen met anderen. Kortom, je kijkt ernaar uit om jong en minder jong te begeleiden in hun creatief proces.

Ben je gepassioneerd door kunst en cultuur en wil je die passie graag delen? Dan is het onderwijsvak Project kunstvakken (PKV) iets voor jou. Met een open blik op de wereld organiseer je vakoverstijgende projecten en begeleid je creatieve leerprocessen in scholen, musea, theaters, steden en andere inspirerende leeromgevingen.

Kies je voor Project kunstvakken, dan word je niet alleen voorbereid op het onderwijs, maar ook op een job in het kunsteducatieve werkveld. Je leert en ervaart hoe je met educatieve werkvormen jong en oud kunt betrekken bij kunst en cultuur. Dans, theater, beeldende kunst, muziek, poëzie, film, fotografie, kortom elke vorm van artistieke expressie komt aan bod.

Je opleiding Je tekent graag en bent bereid om tijd uit te trekken voor creatieve technieken die je niet meteen in de vingers hebt. Op je programma: waarnemingstekenen, schilderen, vorm en kleur zinvol ordenen, werken met licht, schaduw en perspectief, nieuwe media zoals digitale fotografie en grafisch ontwerpen in Photoshop.

CAMPUS BRUSSEL

36

CAMPUS BRUSSEL


Beweging en sport BEWEGINGSRECREATIE

LICHAMELIJKE OPVOEDING

Je profiel

Je profiel

Je bent geboeid door sport en beweging, maar kunt ook zelf je mannetje staan op sportief vlak. Je sport heel graag en wilt anderen helpen om sport op dezelfde leuke manier te beleven. Daarnaast wil je mensen begeleiden bij hun sport- en bewegingssessies en heb je interesse in de organisatie van evenementen.

Jij hebt een roeping: kleuters, kinderen uit de lagere school en tieners aanzetten tot levenslang sporten, op een verantwoorde en gezonde wijze. Je bent uiteraard geboeid door sport en beweging, maar bent ook zelf sportief en hebt interesse in verschillende sporten en bewegingsvormen.

Je opleiding

Je opleiding

Tijdens de theorie- en praktijklessen maak je kennis met diverse recreatiesporten. In de loop van je opleiding krijg je langzaamaan de kans om je te specialiseren. Kies je voor wedstrijdsport en fitness of ga je voor natuur- en recreatiesporten?

Tijdens de praktijklessen – het leeuwendeel van je programma – schiet je zelf in actie en beoefen je individuele en interactieve sporten en verdiep je je in de basis van LO. Tijdens de theoretische lessen bestudeer je verschillende sporten en krijg je o.a. bewegingswetenschappen en trainingsleer.

CAMPUS DILBEEK & SINTNIKLAAS

CAMPUS DILBEEK & SINTNIKLAAS

37


SECUNDAIR ONDERWIJS

Taal ENGELS

FRANS

Je profiel

Je profiel

Engels fascineert je. Niet alleen de taal, maar ook de hele cultuur van de Engelstalige wereld. Die liefde voor de Angelsaksische taal, literatuur, film en muziek, wil je overbrengen op jongeren. Je drukt je graag in het Engels uit en wilt de taal tot in de puntjes beheersen.

Tieners enthousiast maken voor de Franse taal, cultuur en literatuur, daarvan wil jij je job maken. Je bent mateloos geboeid door alles wat bij de Franse taal hoort en bent ook taalvaardig: je spreekt het Frans met veel enthousiasme, maar schrijft ook correcte Franse zinnen en teksten. Je omarmt de uitdagingen van een meertalige context.

Je opleiding Stap voor stap werk je aan je eigen kennis van de Engelse taal en cultuur. Je verdiept je in de Britse en Amerikaanse samenleving, leest hedendaagse Engelstalige fictie en maakt kennis met de klassiekers. Ook sta je stil bij de vakdidactiek: hoe leer je anderen de taal aan? Werkcolleges, zoekopdrachten met presentaties en groeps- en projectwerk zorgen voor een stimulerende leeromgeving. CAMPUS BRUSSEL & SINTNIKLAAS

Je opleiding Stap voor stap schaaf je je kennis van de Franse taal, literatuur en cultuur bij. Variatie in werkvormen is onze grootste troef: van hoorcolleges tot ICT-opdrachten, taaltaken, ateliers, een talenportfolio en excursies in samenwerking met het werkveld. Af en toe verlaten we de campus en ontdekken we in Brussel, Liège of Mons hoe divers de Franstalige cultuur is en hoe we die met passie naar leerlingen kunnen overbrengen. Vanaf academiejaar 2021-2022 heb je de mogelijkheid om je derde jaar gedeeltelijk op een Franstalige hogeschool in Brussel te volgen. Zo maak jij kans op bidiplomering en heb je nog meer troeven op de arbeidsmarkt! CAMPUS BRUSSEL & SINTNIKLAAS

38


NEDERLANDS Je profiel Je wilt graag lesgeven aan jonge mensen. Je houdt van taal – en dan in het bijzonder van het Nederlands – in al haar aspecten. Die passie voor taal wil je overbrengen op anderen. Je houdt van lezen en kunt verhalen en gedichten waarderen. Wie jou goed kent, omschrijft je als een creatief persoon die graag op de hoogte blijft van de actualiteit.

Je opleiding Je leert het vak Nederlands onderwijzen. Dat betekent uiteraard dat je eerst je taalkennis en taalvaardigheid bijspijkert. Daarnaast oefen je niet alleen je mondelinge en schriftelijke vaardigheden, maar til je ook je literaire competenties naar een hoger niveau. Buiten de schooluren neem je deel aan auteurslezingen, toneelvoorstellingen en poëzievoordrachten.

NEDERLANDS ALS NIET-THUISTAAL (NT2) (IN AFSTANDSONDERWIJS) Je profiel

Je opleiding

Je bent geïnteresseerd in de multiculturele samenleving en je hebt een passie voor taal. Je wil graag mensen met een anderstalige achtergrond Nederlands bijbrengen. Je kan omschreven worden als iemand met een open blik, met een brede kijk op de maatschappij. Diversiteit en inclusie zijn voor jou geen holle begrippen.

Je leert het vak Nederlands als niet-thuistaal onderwijzen. Daarom zorgen we er eerst voor dat je kennis en taalvaardigheid van het Nederlands goed zitten. Met een stevige theoretische basis oefen je mondelinge en schriftelijke vaardigheden. Daarenboven verwerf je inzicht in de didactiek eigen aan NT2. Je krijgt de tools aangereikt om op een creatieve manier te leren lesgeven aan de boeiende doelgroep van anderstalige nieuwkomers.

CAMPUS SINTNIKLAAS

CAMPUS BRUSSEL & SINTNIKLAAS

39


SECUNDAIR ONDERWIJS

Handen uit de mouwen EN MET DE VOETEN IN DE PRAKTIJK

Bij Odisee leer je al doende. Van stages tot schoolbezoeken en workshops, we doen er alles aan om van jou een steengoede leraar te maken.

Authentiek onderwijs Voor alle vakken proberen we de realiteit zo dicht mogelijk te benaderen: voor Biologie en Aardrijkskunde heb je regelmatig veldwerk en voor Geschiedenis bezoek je erfgoed, tentoonstellingen en musea. Wie Project algemene vakken (PAV) volgt, maakt uitgebreid kennis met het beroepsonderwijs. Bij Plastische opvoeding en Informatica verdiep je je dan weer in multimedia en grafische computerprogramma’s.

De studenten Economie, Geschiedenis en PAV gingen in het Vlaams Parlement aan de slag met het educatief pakket ‘De kracht van je stem’.

Kom die klas uit Leren doe je niet enkel tussen vier klasmuren. Studenten verlaten dan ook met de regelmaat van de klok de lesgebouwen voor een bedrijfsstage, een bezoek aan het natuurhistorisch museum of het Vlaams Parlement, een vakkenstage plastische opvoeding in Berlijn, een meerdaagse studiereis naar de Provence, een skistage, een trektocht, een stage in het bredere werkveld of projecten in samenwerking met scholen. Aan de slag in de Odifiksclub! Waar wetenschap, technologie en wiskunde centraal staan.

40

Elkaar leren kennen tijdens de introductiestage in Dworp.

Eropuit Als student Secundair Onderwijs krijg je de kans om deel te nemen aan het internationaal uitwisselingsproject Erasmus. Doen!

De eerstejaars #secundaironderwijs #techniek gingen op bezoek bij Anglo Belgian Corporation NV, een firma die heel grote dieselmotoren maakt voor de scheepsbouw. #odisee


FACEBOOK SECUNDAIR ONDERWIJS BRUSSEL EN DILBEEK

FACEBOOK SECUNDAIR ONDERWIJS SINT-NIKLAAS

Maar liefst 500 kleuters krijgen we vandaag over de vloer op #campusdilbeek voor een dag rollebollen samen met onze eerstejaars #lerarenopleiding #lo. Want bewegen is plezant!

Ondernemend? Aan de slag Voor de eerstejaars organiseren we in oktober een expressielab, waar je drie dagen lang aan je communicatieve en expressieve vaardigheden werkt. In diezelfde periode starten de didactische practica: vier keer doe je onder begeleiding van twee docenten je eerste ervaringen op in het secundair onderwijs. Na de herfstvakantie loop je een eerste keer stage, al beperkt die stage zich tot de observatie van een ervaren mentor. In februari volgt een tweede observatiestage en geef je ook daadwerkelijk les. In april doe je dat nog eens over. Je vindt meer info op stage.odisee.be/onderwijs.

Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ — kortweg #ESKI — waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

41


SECUNDAIR ONDERWIJS

ALLES OVER STAG E

IN THE PICTURE

Het leven zoals het is

Campus Brussel

Hoe ziet een week van een student uit je opleiding eruit?

Kies je voor Secundair Onderwijs op Campus Brussel, dan word je ondergedompeld in de rijke diversiteit van onze hoofdstad. Het ideale vervoermiddel om de campus te bereiken is de trein. Vanuit Leuven sta je in 25 minuten in Brussel-Centraal. Vanuit Antwerpen en Gent spoor je 35 minuten, vanuit Brugge 1 uur en vanuit Hasselt doe je er 1 uur en 15 minuten over.

Campus Dilbeek Campus Dilbeek ligt net buiten de Brusselse grootstad. Het is een sportcampus met vier sporthallen en een eigen fitnesscentrum, allemaal in een groene omgeving. Vlakbij vind je een atletiekpiste, een zwembad en een voetbalveld. De campus ligt vlak naast het station van Dilbeek en is dus makkelijk te bereiken.

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Onderwijsvak 1

Onderwijsvak 1

Donderdag

Vrijdag

9u

Praktijkonderzoek 10u

11u

Onderwijskunde

Identiteit in diversisteit

12u

13u

14u

Communicatie en agogische vaardigheden

15u

Onderwijsvak 2 16u

Gemiddeld heb je zo’n 20 uur les per week, telkens in blokken van 4 uur, verdeeld tussen hoorcolleges en werkcolleges. Soms onderbreken we de lesweken voor stageweken of excursies. Eén ding staat vast: in de opleiding Secundair onderwijs zul je je geen seconde vervelen.

Campus Sint-Niklaas Valt je oog op de opleiding Secundair Onderwijs op Campus Sint-Niklaas, dan kom je terecht in een omgeving waar een moderne infrastructuur en een warme, familiale sfeer centraal staat. Samen met 1300 medestudenten geniet je er elke dag opnieuw van je zalige studententijd. De campus is vlot te bereiken met het openbaar vervoer. Reken tien minuten wandeltijd vanaf de Grote Markt en vijftien minuten vanaf het station.

VOLG SECUNDAIR ONDERWIJS ODISEE OP FACEBOOK VOOR MEER SFEERBEELDEN 42

Het is TOP tijdens de vakkenstage Aardrijkskunde en Biologie in Noord-Frankrijk.

Plastische Onze studenten Project opvoeding en rtoeven kunstvakken ve en een bb in Madrid. Ze he tistieke l ar programma vo opdrachten.

Onze stu d #orthop enten ed #secund agogie en air #licham onderwijs eli organise jkeopvoeding erd sportkam en een geweld ig p voor m een bep ensen m erking. et


NA JE DIPLOMA Jongeren begeleiden in hun persoonlijkheidsgroei en zoektocht naar volwassenheid, én hen inspirerend onderwijzen in je favoriete vakgebied: de opdracht van een leraar vereist een volledige inzet, maar geeft ook heel veel voldoening.

IN WELKE JOB KOM JE TERECHT?

VERDER STUDEREN

Met je bachelordiploma kun je natuurlijk aan de slag in het secundair onderwijs. Je hebt lesbevoegdheid voor de eerste en tweede graad van het secundair, voor de derde en vierde graad van het beroepsonderwijs, in het buitengewoon onderwijs, het deeltijds onderwijs en het volwassenenonderwijs. Als afgestudeerde van de Lerarenopleiding kun je terecht in het vrij, het gemeentelijk en het gemeenschapsonderwijs. Heb je godsdienst in je basiscluster, dan kun je met je diploma bovendien een mandaat krijgen van het vicariaat om katholieke godsdienst te onderwijzen. Daarnaast kun je in het onderwijs aan de slag als administratief ondersteunend personeel. De competenties die je bij ons verwerft, maken je tot een vlot inzetbare werkkracht.

Met je bachelordiploma Secundair Onderwijs op zak kun je eenvoudig lesbevoegdheid voor een extra onderwijsvak verwerven via een verkort studietraject. Je kunt er ook voor kiezen om via een deeltijds traject het diploma van leraar Lager Onderwijs te behalen. Streef je een academische carrière na, dan kun je na je bacheloropleiding voor een masterdiploma gaan. Via een schakelprogramma start je een masteropleiding aan de universiteit, bijvoorbeeld de master in de Educatieve Studies. Ook een postgraduaat (o.a. Leraar Nederlands voor anderstaligen), al dan niet bij Odisee, behoren tot de mogelijkheden.

En verder Maar ook buiten het onderwijs liggen de kansen voor het grijpen. In de socioculturele sector en in de bedrijfswereld kun je je kandidaat stellen voor diverse leidinggevende, organisatorische, informatieverstrekkende en vormende functies. Bedrijven en organisaties waarderen beslist je degelijke vakopleiding, je gestructureerd en flexibel denken en vooral je vlotte omgang met mensen.

Wist je dat 95,2% van de afgestudeerden na 1 jaar aan het werk is?

Informatie op een interessante en motiverende manier brengen is iets waar ik enorm veel energie uit haal. Laura Roelandt

LEVENSLANG LEREN Als leraar leer je een leven lang. Neem een kijkje op odisee.be/ae en ontdek de postgraduaten, kort- en langlopende opleidingen, studiedagen, seminaries... op maat van leraars. Of misschien is de banaba Schoolontwikkeling wel iets voor jou na je bachelordiploma?

Meer info over de bachelor Secundair Onderwijs vind je op odisee.be/SO

De docenten van Odisee staan heel dicht bij hun studenten. Dat gaf me zelfvertrouwen. Lotte Gommers

Ik hoop dat ik leerlingen kan inspireren en stimuleren om ergens te komen in de wetenschappen. Nicholas Auwaerts 43


SECUNDAIR ONDERWIJS

HULP OP MAAT

IN THE PICTURE

Persoonlijke begeleiding

Weg met de kloof docent-student

Frans studeren in onze Lerarenopleiding Secundair Onderwijs, daar horen ook excursies bij. Onze eerste- en derdejaars gingen naar Luik. De tweedejaars gingen op stap in Brussel. Een leuke samenwerking van #campusbrussel en #campussintniklaas!

Studenten van het tweede jaar Bewegingsrecreatie zijn op watersportstage. Zalig weertje!

Bij Odisee werken we zoveel mogelijk in kleine groepen. Die aanpak zorgt ervoor dat de relatie tussen studenten onderling heel hecht is, maar ook dat er geen kloof is tussen onze docenten en studenten. We bouwen vertrouwensbanden op die een persoonlijke begeleiding garanderen.

Leraar worden doe je niet alleen Merken we bij een bepaalde student een werkpunt op, dan spreken we die student daar direct en persoonlijk over aan. Niet vanuit een destructieve visie, maar met de bedoeling om aan de hand van opbouwende kritiek te evolueren tot een goede leraar. Samen met de docent neem je de problemen onder de loep en probeer je ze zo

efficiënt mogelijk op te lossen. Op het gebied van inhoudelijke en didactische vaardigheden, ligt die verantwoordelijkheid bij de vakdocenten. Voor taal- of communicatieve vaardigheden is het aan de pedagogen en taaldocenten om de studenten op hun werkpunten te wijzen.

Persoonlijk traject Wil je je opleiding afstemmen op je persoonlijke situatie? Dan volg je een flexibel traject. Contacteer onze trajectbegeleiders als je zo’n persoonlijk programma overweegt. • Voor Campus Brussel mail je naar ellen.moens@odisee.be. • Voor Campus Dilbeek mail je naar ann.demarsin@odisee.be of bart.denul@odisee.be. • Voor Campus Sint-Niklaas mail je naar peter.vandereedt@odisee.be.

GA 100% VOOR JE TALENT!

Studenten van het eerste jaar #SecundairOnderwijs #wetenschappen gaven deze morgen een proefles aan medestudenten. De laatste stap voor ze binnen enkele weken voor een echte klas zullen staan! #odisee

Doorheen de opleiding zoeken en ontwikkelen we jouw talenten, vooral tijdens stages, didactische practica, studiereizen en leerlabo’s. Beetje bij beetje ontdek je je talenten als leraar. Vind je het fijn om leerlingen rond je te hebben? Kun je hen iets bijleren? Ben je een voortrekker, een persoon vol engagement of enthousiasme of heb je een buitengewone passie voor een

VOLG ODISEE OP INSTAGRAM EN FACEBOOK VOOR MEER SFEERBEELDEN 44

bepaald vak? Je komt het allemaal te weten in ons talententraject. Aan het einde van je opleiding proberen we je talenten samen te brengen in een persoonlijke talentfoto. Je studeert af met een duidelijke visie: ’Dit ben ik, deze specifieke leraar met zijn/haar talenten!’


De opleiding Secundair Onderwijs in één oogopslag

831

STUDENTEN (toestand 1 febr. 2021)

85

STUDENTEN AALST (20,0% man 80,0% vrouw)

192

STUDENTEN BRUSSEL (41,7% man 58,3% vrouw)

163

STUDENTEN DILBEEK (84,0% man 16,0% vrouw)

391

STUDENTEN SINT-NIKLAAS (43,2% man 56,8% vrouw)

WAT VINDEN STUDENTEN? kansen om voeling te krijgen met de beroepspraktijk

9,6/10

AAN HET WERK BINNEN ÉÉN JAAR NA AFSTUDEREN

voldoende theoretisch onderbouwd

9,2/10

(bron: VDAB-rapport schoolverlaters 2020)

goed studiemateriaal

9,2/10

gemakkelijk aanspreekbare docenten

9,2/10

duidelijke leerdoelen

9,1/10

voldoende praktijkgericht

9,0/10

voldoende aandacht voor maatschappelijke uitdagingen

8,8/10

praktijkervaring krijgt vorm in overleg tussen studenten, docenten en werkveld

8,8/10

digitale leeromgeving die mijn leren ondersteunt

8,7/10

gevarieerd aanbod aan werkvormen

8,5/10

95,2%

CAMPUSSEN IN

Aalst Brussel Dilbeek Sint-Niklaas

Door het nauw contact met de lectoren is er een heel persoonlijk aspect aan de opleiding.” (bron: alumnibevraging 2020)

(bron: studentenbevraging 2021)

45


ODISEE IN EEN NOTENDOP

Oilsjt ajoin, bier me schoim! Onze Technologiecampus in Gent heeft verschillende state-of-the-artlaboratoria, uitgerust met hightechapparatuur. En er is zelfs een brouwerij!

Op Campus Aalst kun je de grote sportzaal naar hartenlust (en gratis) gebruiken en her en der kun je tafelvoetbal en tafeltennis spelen.

TECHNOLOGIECAMPUS GENT

CAMPUS AALST

Nie neute, nie pleuje!

Sluit je zeker aan bij een van de vele studentenverenigingen. Hun aanbod is zeer gevarieerd en ze barsten van de initiatieven. Doen!

Odisee in een notendop 6

CAMPUSSEN

46

11.023 25 STUDENTEN

BACHELOROPLEIDINGEN

8

GRADUAATSOPLEIDINGEN


‘t Es in de sacoche!

Onze campus in Sint-Niklaas ligt vlak naast het ziekenhuis. Perfect voor alle studenten Verpleeg- en Vroedkunde die op zoek zijn naar een stage. CAMPUS BRUSSEL

CAMPUS SINT-NIKLAAS CAMPUS BRUSSEL-TERRANOVA

CAMPUS DILBEEK

CAMPUS SCHAARBEEK

Ier is altit leven in de broarij!

AALST Campus Aalst

Kwalestraat 154 9320 Aalst T. 053-72 71 70 info.aalst@odisee.be

GENT Technologiecampus Gent Gebr. De Smetstraat 1 9000 Gent T. 09-265 86 10 info.gent@odisee.be

Campus Schaarbeek ligt in een mooie, groene en rustige omgeving op wandelafstand van het station van Schaarbeek.

BRUSSEL Campus Brussel Warmoesberg 26 1000 Brussel T. 02-210 12 11 info@odisee.be

SCHAARBEEK Campus Schaarbeek

Huart Hamoirlaan 136 1030 Brussel T. 02-240 68 40 info.schaarbeek@odisee.be

De gebouwen van Campus Brussel liggen op loopafstand van het Centraal Station, Muntpunt, BOZAR en natuurlijk van de grootste winkelstraat in het land!

Campus Dilbeek ligt vlak naast het station van Dilbeek en beschikt over een eigen bibliotheek én een uitgebreide sportinfrastructuur.

DILBEEK Campus Brussel-Terranova Blekerijstraat 23-29 1000 Brussel T. 02-608 14 44 info@odisee.be

Campus Dilbeek

Stationsstraat 301 1700 Dilbeek T. 02-466 51 51 onthaal.dilbeek@odisee.be

SINT-NIKLAAS Campus Sint-Niklaas

Hospitaalstraat 23 9100 Sint-Niklaas T. 03-776 43 48 info.sint-niklaas@odisee.be

47


MAXIMALE SLAAGKANSEN

Ga internationaal! Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partnerhogescholen en universiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Een paar keer per jaar verzorgen buitenlandse gastdocenten seminaries en gastcolleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Ook handig voor later, want een internationale stage is een belangrijke troef op je cv.

SENEGAL In de opleiding krijg je de kans om op buitenlandse stage kan gaan. Zeker doen! Ik trok naar Senegal en dat was de beste ervaring ooit. Daan (Kleuteronderwijs)

Maximale slaagkansen Kleine groepen, aanspreekbare docenten

Bij alle opleidingen maken we gebruik van actieve werkvormen. Zo kun je de leerstof vlot verwerken en vaardigheden oefenen, met onmiddellijke feedback. Interactie en kleine lesgroepen zijn ons stokpaardje. Die aanpak brengt studenten en docenten dicht bij elkaar. Bovendien kun je ook buiten de lessen bij de docenten terecht.

Jij geeft het tempo aan Odisee doet er alles aan om je studie zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. We besteden de grootste zorg aan de samenstelling van je uurrooster. Zo verlies je nauwelijks uren en hou je voldoende tijd over voor oefeningen, opdrachten en studeermomenten. In alle opleidingen wordt rekening gehouden met relevante (werk)ervaring (EVC – eerder verworven competenties) of vroegere opleidingen (EVK – eerder verworven kwalificaties).

48

Flexibel studeren

Odisee gaat voor flexibel hoger onderwijs. Je kunt kiezen voor traditionele studiejaren via de modeltrajecten, maar je kunt ook een flexibel traject volgen dat beter bij je situatie aansluit. Je bepaalt daarbij in grote mate zelf hoeveel vakken je jaarlijks aflegt en dus hoe snel je je opleiding voltooit. Voor alle vakken waarvoor je slaagt, krijg je een creditbewijs. Vakken waarvoor je niet slaagt, kun je het volgende jaar weer opnemen en combineren met vakken uit een volgende fase van het modeltraject.

Maximale studiebegeleiding In elke opleiding kunnen studenten gebruikmaken van studiebegeleiding in de vorm van monitoraten, gedifferentieerde trajecten, begeleide oefeningen, supervisie, stagebegeleiding, studiebegeleidingsplannen… Via verschillende begeleidingsformules bieden we je de mogelijkheid om extra te oefenen en langer stil te staan bij

de stof. We organiseren regelmatig studievorderingsgesprekken waarin we bekijken hoe je studie verloopt. Bij Odisee kun je op eender welk moment rekenen op persoonlijke begeleiding.

Hulp bij problemen Bij algemene problemen weten de studenten- en trajectbegeleiders raad. Alles is bespreekbaar met hen: je studiekeuze, studiemethode en -planning, examenstress of faalangst, een heroriëntering, studeren in moeilijke omstandigheden... Je vindt bij hen een luisterend oor. Daarna verwijzen ze je door naar de juiste diensten. Naast individuele begeleiding zijn er ook groepssessies over uitstelgedrag, faalangst en andere obstakels.


Praktische vragen VIETNAM Ik trok naar Vietnam om er sportlessen te geven in verschillende lokale scholen. Gianni (Secundair Onderwijs)

DENEMARKEN Ik ging 4,5 maand naar Kopenhagen voor een buitenlandse uitwisseling. Zo kon ik proeven van het hoog aangeschreven Deense leersysteem, wat mij een ruimere blik gaf op het onderwijs. Janik (Secundair Onderwijs)

Meer dan studeren alleen

Je inschrijvingsgeld hangt onder andere af van het aantal studiepunten waarvoor je je inschrijft. Een modeltraject van 60 studiepunten zonder beurs bedroeg 961,90 euro in 20212022. Is dat voor jou financieel niet vanzelfsprekend, neem dan contact op met STUVO, de dienst Studentenvoorzieningen. Met concrete hulp en advies helpen de medewerkers van STUVO je om studeren ook voor jou betaalbaar te maken. Ook op praktische vragen zoeken ze samen met jou een antwoord. Meer weten over betaalbaar wonen, eten, sporten, openbaar vervoer, cultuur, studentenjobs of individuele begeleiding? Voor een goed gesprek klop je aan bij STUVO! Of neem een kijkje op odisee.be/studerenodisee.

STUVO

De dienst Studentenvoorzieningen, kortweg STUVO, zorgt ervoor dat je bij Odisee de tijd van je leven hebt. Jij staat centraal in hun dienstverlening.

Studeren, wat kost dat? Studeren kost geld en is daarom niet voor iedereen vanzelfsprekend. STUVO berekent of je in aanmerking komt voor een studietoelage van de Vlaamse overheid. En misschien kun je daarop wel een voorschot krijgen. Kom ook zeker langs als je je studiegeld gespreid wilt betalen, vragen hebt over de kinderbijslag of je studie wilt combineren met een studentenjob.

Je staat er niet alleen voor

Op kot of pendelen?

Onze studentenbegeleiders hebben veel expertise rond functiebeperkingen, maar ook studieproblemen pakken ze samen met jou aan. Je kunt je inschrijven voor sessies of trainingen over de juiste studieaanpak en de beste manier om met stress, uitstelgedrag of faalangst om te gaan. Een individueel gesprek hoort uiteraard ook tot de mogelijkheden.

Wie op zoek is naar een kot, kan bij STUVO terecht voor informatie over het kotleven in de stad. Ze begeleiden je ook graag bij je zoektocht. Eerst een jaartje pendelen? STUVO kiest voor duurzame mobiliteit en promoot het openbaar vervoer. Vraag zeker naar het voordeligste reistarief!

49


SOS studiekeuze VIN D J E OPL EID ING IN 6 STA PP EN

Infodag 1 12 maart Infomoment

Vraag een brochure aan!

SEPTEMBER

SID-in

januari 2022 februari 2022

voor jou en je ouders

OKTOBER

Vraag een studieadviesgesprek!

NOVEMBER

DECEMBER

JANUARI

FEBRUARI

Infodag 2 23 april Openlesdagen

maart 2022

MAART

APRIL

In februari kun je samen met je klas deelnemen aan interessante workshops. www.odisee.be/samenwerking-met-scholen

Vanaf nu kun je inschrijven! STAP 1: ik vraag een brochure aan

STAP 2: ik win studieadvies in

STAP 3: ik neem deel aan het infomoment

STAP 4: ik bezoek een SID-in

Wil je meer weten over een van onze opleidingen? Vraag dan de brochure aan. We sturen ze graag naar je op.

Ook voor een goed gesprek over je studiekeuze kun je bij ons terecht. Samen zoeken we uit wat jouw talenten en interesses zijn, en welke opleidingen daarbij het best aansluiten.

In november kom je alles te weten over de structuur van het hoger onderwijs en krijg je een heleboel tips over hoe je je studiekeuze het beste kunt aanpakken. Ook je ouders zijn van harte welkom op dit digitaal infomoment.

In januari en februari worden studie-informatiedagen (of SID-ins) georganiseerd in de vijf Vlaamse provincies. Omwille van de coronamaatregelen vinden de SID-ins van 2022 digitaal plaats. Je kunt er kennis maken met alle studiemogelijkheden na het secundair onderwijs en vindt er ook een stand van Odisee.

www.odisee.be/brochures

studieadvies@odisee.be

50


LET’S GO

Infodag 4 3 september

Infodag 3 25 juni

STAP 7: IK SCHRIJF ME IN Ligt je studiekeuze vast? Super! Inschrijven doe je volledig online. MEI

JUNI

JULI

AUGUSTUS

SEPTEMBER

Vanaf de eerste infodag kun je online inschrijven. Je kunt dat thuis doen, gewoon vanuit je zetel.

Start

academiejaar

STAP 5: ik kom naar een infodag of doe een campusbezoek

STAP 6: ik volg een les mee

Van maart tot september zijn er infodagen of campusbezoeken. Dat is de ideale gelegenheid om informatie te krijgen uit de eerste hand: je kunt studenten en docenten aan de tand voelen en je kunt het studiemateriaal en de labo’s bekijken. www.odisee.be/infodag www.odisee.be/campusbezoek

In maart kun je echte lessen en labo’s meevolgen. Zo krijg je een voorsmaakje van wat je volgend jaar te wachten staat. Snel aanmelden is de boodschap, want de zitjes zijn beperkt. www.odisee.be/openlesdag

Bekijk de studiekeuzevideo en kom alles te weten over het maken van de juiste studiekeuze, de structuur van het hoger onderwijs, en zoveel meer. Je vindt de video via odisee.be/studiekeuzevideo of deze QR-code:

1 2 3 4

Ga naar odisee.be/inschrijven. Zet de vereiste documenten klaar op je toestel. Start je online inschrijving: - Maak een account aan. - Kies je opleiding. - Vul je gegevens in. - Laad je documenten op.

Ingeschreven! Je ontvangt je attesten voor openbaar vervoer, je accountgegevens en andere nuttige info in je mailbox.

Hulp nodig tijdens je inschrijving? Lisa, onze virtuele baliemedewerker, helpt. Je vindt haar op odisee.be/inschrijven en Messenger. Of vraag Lisa om te spreken met een échte medewerker. 51


OPLEIDINGEN BIJ ODISEE

Opleidingen bij Odisee AALST

BRUSSEL

BRUSSEL TERRANOVA

DILBEEK

GENT

SCHAARBEEK

CAMPUSSEN BUSINESS Bachelor in het Bedrijfsmanagement afstudeerrichting Accountancy-Fiscaliteit afstudeerrichting Financiën en Verzekeringen afstudeerrichting Supply Chain Management (vroeger: Logistiek Management) afstudeerrichting Marketing Bachelor of Business Management - ENG Bachelor in het Facility Management Bachelor in Organisatie en Management (vroeger: Office Management) afstudeerrichting Business & Languages afstudeerrichting Health Care Management Bachelor in het Vastgoed Graduaat in de Accounting Administration Graduaat in Marketing- en communicatiesupport afstudeerrichting Marketingsupport afstudeerrichting Communicatiesupport Graduaat in Sales Support* DIGITAL Bachelor in de Elektronica-ICT afstudeerrichting Elektronica afstudeerrichting ICT Bachelor in de Toegepaste Informatica Graduaat in het Programmeren Graduaat in het Systeem- en netwerkbeheer EDUCATION Educatieve bachelor in het Kleuteronderwijs Educatieve bachelor in het Lager Onderwijs Educatieve bachelor in het Secundair Onderwijs ENVIRONMENT Bachelor in de Agro- en biotechnologie afstudeerrichting Dierenzorg afstudeerrichting Groenmanagement afstudeerrichting Landbouw afstudeerrichting Voedingstechnologie Bachelor in de Chemie afstudeerrichting Biochemie afstudeerrichting Chemie afstudeerrichting Milieutechnologie Bachelor in de Energietechnologie

* We informeren je alvast over deze nieuwe opleiding, onder voorbehoud van goedkeuring door de Vlaamse regering. 52

A

B

SINT-NIKLAAS BT

D

G

S

SN


CAMPUSSEN

A

B

BT

D

G

S

SN

HEALTH Bachelor in de Agro- en biotechnologie afstudeerrichting Dierenzorg Bachelor in de Biomedische Laboratoriumtechnologie afstudeerrichting Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie afstudeerrichting Medische Laboratoriumtechnologie Bachelor in de Ergotherapie Bachelor in de Medische Beeldvorming en Radiotherapie Bachelor in Organisatie en Management (vroeger: Office Management) afstudeerrichting Health Care Management Bachelor in de Oogzorg Bachelor in de Verpleegkunde Bachelor in de Voedings- en dieetkunde Bachelor in de Vroedkunde Graduaat in de Verpleegkunde ((HBO5) bij partnerscholen SOCIAL Bachelor in de Gezinswetenschappen Bachelor in de Orthopedagogie Bachelor in het Sociaal Werk afstudeerrichting Maatschappelijk Werk afstudeerrichting Sociaal-Cultureel Werk afstudeerrichting Personeelswerk Graduaat in het Maatschappelijk Werk TECH Bachelor in de Biomedische Laboratoriumtechnologie afstudeerrichting Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie afstudeerrichting Medische Laboratoriumtechnologie Bachelor in de Bouw Bachelor in de Chemie afstudeerrichting Biochemie afstudeerrichting Chemie afstudeerrichting Milieutechnologie Bachelor in de Elektromechanica afstudeerrichting Elektromechanica afstudeerrichting Klimatisering Bachelor in de Elektronica-ICT afstudeerrichting Elektronica afstudeerrichting ICT Bachelor in Energietechnologie Bachelor in het Facility Management Bachelor in de Medische Beeldvorming en Radiotherapie Bachelor in de Ontwerp- en productietechnologie Bachelor in de Toegepaste Informatica Bachelor in het Vastgoed Graduaat in de Elektromechanische Systemen afstudeerrichting Meet- en regeltechnieken afstudeerrichting Onderhoudstechnieken Graduaat in het Programmeren Graduaat in het Systeem- en netwerkbeheer Graduaat in de Werforganisatie 53


NOTITIES

54


55


KOM NAAR ONZE INFODAGEN 2022 Zaterdag Zaterdag Zaterdag Zaterdag

12/03/2022 23/04/2022 25/06/2022 03/09/2022

Onze co-campussen vind je in Aalst, Brussel, Dilbeek, Gent, Schaarbeek, Sint-Niklaas

circlefacebook facebook.com/odiseehogeschool circletwitterbird @odiseehogesch circleinstagram @odisee youtube.com/odiseehogeschool odisee.be

V.U. Ann Verreth, Warmoesberg 26, 1000 Brussel © 01/2022

Meer info: odisee.be/infodag