Digital studeren bij Odisee

Page 1

ACADEMIEJAAR 2022-2023

Digital BACHELOROPLEIDINGEN ELEKTRONICA-ICT TOEGEPASTE INFORMATICA GRADUAATSOPLEIDINGEN PROGRAMMEREN SYSTEEM- EN NETWERKBEHEER

| AALST | BRUSSEL | DILBEEK | GENT | SCHAARBEEK | SINT-NIKLAAS |


06 BACHELOR ELEKTRONICA-ICT

SPECIALISATIE 08 TELECOMMUNICATIONS ENGINEER 09 INTERNET OF THINGS DEVELOPER 10 NETWORK & SECURITY ENGINEER 11 SOFTWARE & AI DEVELOPER 12 WEB & MOBILE DEVELOPER

22 BACHELOR TOEGEPASTE INFORMATICA

KEUZEPROFIEL 24 BUSINESS & SYSTEM ANALYST 24 SYSTEM ADMINISTRATOR 24 SOFTWARE DEVELOPER 24 WEB DEVELOPER 24 NETWORK SPECIALIST 24 DIGITAL CONSULTANT 24 ARTIFICIAL INTELLIGENCE & DATA ENGINEER

34 GRADUAAT PROGRAMMEREN 34 GRADUAAT SYSTEEM-EN NETWERKBEHEER 2


WELKOM OP DE CO-HOGESCHOOL!

42 44 46 48

ODISEE IN EEN NOTENDOP MAXIMALE SLAAGKANSEN SOS STUDIEKEUZE OPLEIDINGEN BIJ ODISEE

Fijn dat je in onze brochure duikt en je toekomst aanpakt. Je denkt eraan om te komen studeren bij Odisee? Super. Maar misschien ken je ons nog niet zo goed. Of je wilt weten waarom je bij ons moet zijn en niet ergens anders. Geef ons één minuut om je te overtuigen. Odisee is de co-hogeschool, waarbij co staat voor samen. Dat betekent dat we jouw studies samen aanpakken - je staat er niet alleen voor. Bij ons zijn je docenten geen gewone docenten maar coaches. Bij ons zijn je stageplekken niet zomaar bedrijven of instituten maar connecties. Bij ons is je campus niet zomaar een campus maar een plaats waar comfort, ontmoeting, duurzaamheid en innovatie hand in hand gaan. Alle co-woorden gespot in de vorige zinnen? Geen toeval natuurlijk. Die co-aanpak is wat Odisee uniek maakt. Plus: wij bieden campussen aan in zalige steden als Gent en Brussel maar evengoed in rustigere plekken zoals Schaarbeek, Dilbeek, Aalst en Sint-Niklaas. En overal wacht een community op jou die je met open armen zal ontvangen. Eentje die heerlijk divers is, waar je dus helemaal jezelf kunt zijn. En eentje die ferm content is bij Odisee: maar liefst 91% van onze studenten heeft een goede indruk van zijn of haar opleiding, zo bleek uit onze grote O-experience-bevraging van vorig jaar. Maar hoe doen jullie dat in coronatijden, horen we je al denken? Wij passen ons aan en geven zoveel mogelijk fysiek les, als het kan. Maar we gaan evengoed vlotjes digitaal, als het moet of als het zinvol is. Bij ons zit je dus sowieso in good company, wat er ook gebeurt. Zie ik jou in september op een van onze campussen? Ik hoop het van harte!

Ann Verreth

Algemeen Directeur Odisee

3


Kun je je nog een wereld voorstellen zonder smartphone, tablet, computer of smartwatch? Zonder sensoren, slimme toestellen of zelflerende software? Met een simpele druk op een knop of via de aanraking van een touchscreen zetten we oneindig veel digitale processen in de cloud in werking. De vraag naar digital natives is niet meer bij te houden. Klinkt goed?

De toekomst is digitaal Google, Amazon, Netflix en Spotify: het internet bracht ons nieuwe en onmisbare bedrijven die tegen een razendsnel tempo groeien met onze data als grootste factor. Experts breken dagdagelijks hun hoofd om alles sneller, beter, toegankelijker en veiliger te maken. Kiezen voor een opleiding in dit technologische domein maakt je automatisch erg gegeerd op de arbeidsmarkt.

Electronics Engineering samen in vier bachelor- en graduaatsopleidingen. Zo heb jij een ruime keuze uit studieprogramma’s en specialisaties binnen digitale technologie en business. Elk van onze opleidingen kenmerkt zich door een nauwe samenwerking met het werkveld, een doorgedreven coaching en een persoonlijke aanpak bij de opstart van je studietraject.

Professionele experts

Ben jij die digital native en zoek je een brede opleiding? Blader dan snel door naar de bacheloropleiding Toegepaste informatica (in Brussel) of ElektronicaICT (in Gent). Of leer je makkelijker

Met onze Digital-cluster brengt Odisee de belangrijkste domeinen binnen Information Technology (IT) en

4

door te doen en sta je graag van bij de start met je beide voeten in de praktijk? Bekijk dan zeker het graduaat Programmeren of Systeem- en Netwerkbeheer, allebei op onze campus in Brussel.

3, 2, 1, GO! Kies je voor Odisee, dan garanderen we een kwaliteitsvolle opleiding met aandacht voor de nieuwste technologieën en ontwikkelingen. In ruil vragen we van jou een gezonde portie nieuwsgierigheid, een praktische ingesteldheid en vooral veel goesting om erin te vliegen. Klaar voor de start?


AGRO- EN BIOTECHNOLOGIE

Met een digitaal georiënteerde opleiding van Odisee zit je goed! Wij leiden je op tot een professionele expert mét aandacht voor de nieuwste technologieën.

5


ELEKTRONICA-ICT

Ben je gebeten door internet, computers, smartphones en de technologie die erachter zit? Wil je zelf netwerken leggen, apps en websites maken of slimme toestellen ontwerpen voor het Internet of Things? Dan is de opleiding ElektronicaICT zeker iets voor jou. Het beste nieuws: dankzij het vernieuwde curriculum stel je zélf je lessenpakket samen en leg je de accenten die jij wilt.

BACHELOR IN DE

Elektronica-ICT

In de opleiding Elektronica-ICT wissel je theorie en praktijk met elkaar af. We dagen je uit om er het maximale uit te halen aan de hand van verschillende werkvormen zoals projecten, hoorcolleges, gastlessen, zelfstandig opzoekwerk en labosessies. Geleidelijk aan leer je zelfstandig problemen oplossen op een kritische en professionele manier. In het laatste jaar ga je drie maanden op stage en maak je een bachelorproef.

Vijf specialisaties

Keuze te over

Vanaf het eerste jaar kies je één van de twee afstudeerrichtingen. Ben je in de ban van microcontrollers, elektronische sturingen, audio- en videoapparatuur, draadloze communicatie en robotjes, dan kies je voor Elektronica. Ben je meer geïnteresseerd in computers, websites, softwareapplicaties en netwerken, dan is ICT wellicht meer jouw ding.

De algemene modules en de verplichte modules die bij je specialisatie horen vul je aan met keuzemodules. Die kunnen wel of net niet tot je domein behoren. Zo stippel je zelf je traject uit en kun je je kennis verdiepen of juist verbreden, over de grenzen van de afstudeerrichtingen heen. Uiteraard ondersteunen we jou bij de keuze van je lessenpakket.

Modulair

In het eerste semester maak je kennis met de belangrijkste domeinen van Elektronica én ICT: elektronica, netwerk- en systeembeheer, programmeren en web & mobile. Ook volg je een module eigen aan de door jou gekozen afstudeerrichting.

We spreken binnen de opleiding niet van ‘vakken’, maar van ‘modules’. De meeste opleidingsonderdelen lopen namelijk geen volledig semester door, maar zijn geconcentreerd tot blokken van zeven weken. Hierdoor behandel je minder verschillende onderwerpen tegelijk en word je er veel intensiever in ondergedompeld.

Vanaf het tweede semester spits je je verder toe op het domein dat jou het meest aanspreekt, via één van deze vijf specialisaties:

• • • • •

6

Telecommunications Engineer Internet of Things Developer Network & Security Engineer Software & AI Developer Web & Mobile Developer

Geen klassieke examenperiodes Omdat we je niet willen opzadelen met examenstress op het einde van elk semester, werken we in de opleiding met permanente evaluatie. Evaluatieopdrachten voer je uit tijdens de lessen. We zien evaluaties dus niet als momentopnames, maar integreren ze in de modules.


SECUNDAIR ONDERWIJS

CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Elektronica-ICT is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent

Onze opleiding werkt met permanente evaluatie doorheen het jaar, in plaats van grote examens. Dat vind ik veel beter, omdat je sneller gerichte feedback krijgt. Bovendien word je zo gemotiveerd om elke dag te studeren waardoor je dingen beter onthoudt. En je hebt geen examenstress!

☐ In mijn vriendengroep ben ik de persoon die de problemen oplost. ☐ Koop ik een nieuw toestel, dan ben ik meer geïnteresseerd in de werking dan in de prijs. ☐ Ik ben in de ban van microcontrollers, elektronische sturingen, multimedia en gewone of draadloze communicatienetwerken. ☐ In mijn toekomstige job wil ik elektronische apparaten, systemen en installaties ontwerpen, realiseren en onderhouden. ☐ Ik wil alles te weten komen over de nieuwste technologische evoluties binnen de analoge en digitale elektronica. ☐ Mijn passie voor computers kent geen grenzen, maar ik wil vooral weten welke technologie achter die intelligente machine zit. ☐ Ik kan niet wachten om de wondere wereld van programmeren en computer-, netwerk- en webtechnologie te ontdekken. ☐ Ik wil op de hoogte blijven van de nieuwste snufjes binnen het domein van de communicatietechnologie. ☐ In een praktijkgerichte opleiding wil ik het beste van mezelf geven.

Kun je je vinden in minstens twee van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over de bachelor Elektronica-ICT vind je op odisee.be/ELOICT

Atal Abdul Khalil

Student ICT, specialisatie Web & Mobile Developer

7


ELEKTRONICA-ICT SPECIALISATIES

Tablets, smartphones en computers zijn alomtegenwoordig. Met een simpele druk op een knop of het touchscreen zet je een heel proces in werking. Voor buitenstaanders lijkt dat vanzelfsprekend, maar insiders – zoals jij binnenkort – weten wel beter. Want elektronische toestellen doorgronden, bedenken, ontwerpen, optimaliseren en onderhouden, dat is de kern van de afstudeerrichting Elektronica. Daarbinnen kun je concreet kiezen voor de specialisatie Telecommunications Engineer of Internet of Things Developer.

SPECIALISATIE

Telecommunications Engineer

Kies je voor de specialisatie Telecommunications Engineer, dan heeft weldra geen enkel communicatienetwerk nog geheimen voor jou. Je doorgrondt de wereld van de analoge elektronica. En vergis je niet: elektronica komt niet alleen uit China. Integendeel, in Vlaanderen zijn er heel wat belangrijke bedrijven die aan ontwikkeling én productie doen. De afwisseling tussen hardware en software in de modules zorgt ervoor dat je na afstuderen op vele plaatsen gegeerd bent. Werk jij mee aan het draadloze netwerk van morgen?

Wat leer je?

En daarna?

• Je leert alle industrieel relevante netwerken kennen, van het analoge FM-netwerk tot digitale gsm-netwerken. • Je voert metingen uit met gesofisticeerde apparatuur en maakt gebruik van krachtige softwaretools. • Zowel kleine consumerelektronica zoals smartphones als grote telecominfrastructuur voor Digital Video Broadcasting behoort tot je werkterrein.

Oud-student Timo vertelt: “Ik werk als test engineer bij een van de grote telecomproviders in ons land. We zorgen voor de introductie van 5G en ontwikkelen daarvoor de apparatuur en protocollen die binnenkort uitgerold worden op de Belgische markt. Zo kunnen onze klanten binnenkort supersnel draadloos surfen.”

Ik had geen eerdere ervaring met ICT. Daardoor vond ik onze inleidende vakken in het eerste jaar zo boeiend: ik vind het spannend om nieuwe dingen te leren. In het laatste jaar komt alle leerstof dan weer samen, zodat je je kennis kunt bundelen tot één geheel. Ook dat is supertof. Jirka Verleysen

Studente Elektronica - Telecommunications Engineer 8


SPECIALISATIE

Internet of Things Developer

Als toekomstige Internet of Things (IoT) Developer combineer je twee boeiende werelden: Elektronica en ICT. Je integreert sensoren en microcontrollers zoals Arduino met netwerktechnologieën en zelfgeschreven software. Je maakt bijvoorbeeld zelfsturende robots, smart homes en eHealth-toepassingen. Je specialiteit helpt hierbij om de digitale elektronica te integreren met moderne ICT-toepassingen. Bouw jij mee aan een slimme wereld?

Wat leer je?

En daarna?

• Je ontdekt verschillende technieken om data te versturen tussen sensoren en processorsystemen, al dan niet draadloos. • Je verdiept je in embedded Linux voor IoT. • Je brengt geavanceerde toepassingen tot stand zoals timers, interrupts, seriële communicatie en bluetooth. • Binnen de kortste keren weet je alles over de eerste drie lagen van het OSI-model.

Oud-student Ruben vertelt: “Als IoTdeveloper ontwerp ik technologie om sporters te ondersteunen. Tijdens hun inspanning worden zij gemonitord met verschillende sensoren. De data wordt in real time geanalyseerd en gevisualiseerd op een online dashboard, zodat de coach meteen ziet wie bijvoorbeeld overtraind is. De kennis die ik opdeed over sensoren en programmeren gaf me de ideale basis voor deze uitdagende job.”

Mijn specialisatie is zo veelzijdig en toch wat onbekend. Onterecht want het biedt zoveel kansen op de arbeidsmarkt. Met ons diploma kunnen we o.a. audio- of videoapparatuur ontwerpen en herstellen, FPGA’s programmeren en ons verdiepen in het Internet of Things. Ik zou later graag onderzoek doen en overweeg een job in de ruimtevaartindustrie. Alles is nog mogelijk. Lukas

Student Elektronica - IOT Developer

9


ELEKTRONICA-ICT SPECIALISATIES

Kies je voor de afstudeerrichting ICT, dan verdiep je je in alle aspecten van het brede IT-gebied: van programmeren, webtechnologie en computerhardware tot besturingssystemen, systeembeheer en netwerktechnologie. Je krijgt een grondige opleiding in objectgeoriënteerd programmeren en leert stap voor stap websites bouwen, clientserver- en multi-tierapplicaties ontwikkelen, dynamische scripts schrijven en al die gegevens koppelen aan databanken. Kies jij als specialisatie voor Network & Security Engineer, Software & AI Developer of Web & Mobile Developer?

SPECIALISATIE

Network & Security Engineer

Wil je server- en netwerkinfrastructuur leren opzetten? Wil je weten hoe die systemen volledig gevirtualiseerd en geautomatiseerd kunnen worden, rekening houdend met veelvoorkomende beveiligingsrisico’s? Of wil je kennismaken met de onuitputtelijke mogelijkheden van cloudtechnologie? Als toekomstig network, security en cloud engineer ga je de uitdagingen van die technologische trends aan. Je gaat aan de slag in ons eigen datacenter om zelf servers in te bouwen en leert werken met de grote aanbieders van cloudoplossingen zoals Amazon AWS en Google Cloud.

We dagen je uit om het maximale uit je opleiding te halen aan de hand van verschillende werkvormen zoals projecten, hoorcolleges, gastlessen, zelfstandig opzoekwerk en labosessies. Geleidelijk aan leer je zelfstandig problemen oplossen op een kritische en professionele manier. Peter Demeester

Opleidingshoofd Elektronica-ICT Technologiecampus Gent peter.demeester@odisee.be 10

Wat leer je? • Je leert Microsoft en Linux-besturingssystemen configureren, beheren en beveiligen. • Ook zet je infrastructuren op waarbij je de principes van een client-servermodel implementeert, met technieken als DNS, DHCP, Active Directory ... • Je slaat aan het automatiseren met behulp van scripts, in o.a. PowerShell, Bash en Python en intelligentere technieken als Ansible en Terraform. • Zowat alle IT-systemen communiceren met elkaar over een netwerk. Onze vaste partners als Cisco en Palo Alto laten ons die complexe netwer-

ken van switches, routers en firewalls in realistische scenario’s opzetten. • Je virtualiseert servers en netwerken met VMware en Hyper-V en gaat aan de slag met containertechnologie zoals Docker en Kubernetes om software en servers vlot te deployen.

En daarna? Oud-studente Emilie vertelt: “Als network engineer in een Zweeds datacenter zet ik dagelijks de servers van een bekend sociaal netwerk op punt. Ik zorg er mee voor dat elke like veilig wordt opgeslagen en verwerkt.”

Bij Odisee kun je het certificaat van certified ethical hacker behalen. Met dat certificaat op zak mag je zwakheden in systemen zoeken.


SPECIALISATIE

Software & AI Developer

Ben je nieuwsgierig naar hoe goede software ontwikkeld wordt? Als toekomstige Software & AI Developer leer je veilige en intelligente softwareapplicaties ontwikkelen in onder meer Java, Python en C#. Naast het ontwikkelen van aan gebruikersnoden aangepaste software leer je ook hoe je met behulp van AI slimme softwareapplicaties maakt. Na je opleiding hebben buzzwoorden zoals deep learning en scrum geen geheimen meer voor jou. Daarbij leer je toekomstgericht denken, want wat als de noden veranderen en de software moet worden uitgebreid? Ook besteden we aandacht aan goede communicatie: hoe zorg je ervoor dat je het product aflevert dat de gebruiker wenst, in plaats van wat jij denkt dat hij of zij nodig heeft?

Wat leer je? • Je start met het programmeren van eenvoudige stand-alone toepassingen in Java. • Die worden steeds complexer, tot je volwaardige, object-georiënteerde client-servertoepassingen kunt afleveren in Java en C# met het servergedeelte in de cloud. • Je leert hierbij gebruikmaken van databanken, frameworks en softwarepatronen die je applicatie beter uitbreidbaar en veiliger maken.

• Je maakt kennis met data science, AI en machine learning algoritmes, waarmee je grote hoeveelheden data kunt analyseren en waarin je patronen leert ontdekken. • Op het einde van het traject leer je aan de hand van een agile softwareontwikkelmethode (Scrum) om in team te werken aan een complexe realisatie voor een externe klant.

En daarna? Oud-student Pieter-Jan vertelt: “Als .NET developer bij een van de grootste IT-bedrijven van Vlaanderen werk ik als consultant aan internationale businessapplicaties. We werken volgens de Scrum-methode, met sprints van twee weken. Daarbij kom ik geregeld in contact met klanten.”

Ik vind het de max dat we veel vrijheid krijgen bij onze projecten. Omdat we zelf mogen kiezen waarrond we werken ben ik er altijd graag mee bezig. Abasin Abdul Khalil

Student ICT - Web & Mobile Developer

11


ELEKTRONICA-ICT SPECIALISATIES

SPECIALISATIE

Web & Mobile Developer

Wil je weten hoe je een webshop of een platform als Facebook of Netflix bouwt? Welkom in de specialisatie Web & Mobile Developer! We maken van jou een expert in HTML, CSS, JavaScript, PHP, NodeJS, .NET Core, schotelen jou web frameworks voor zoals Laravel, .NET, VueJS, React of Angular en laten je beveiligde mobiele applicaties maken voor iOS en Android.

Wat leer je? • Vanaf les één bouw je een eigen website in HTML/CSS, die je meteen online zet. Je bouwt ook direct een webshop met een content management systeem. • Je maakt een interactieve webapplicatie met JavaScript waarbij je de gegevens van de app leert opslaan in een databank. • Je verdiept je in PHP: wat gebeurt er als je een contactformulier wil verzenden, hoe bewaar je wat een gebruiker koopt in een webshop … • Al die zaken leer je combineren in een allesomvattend project met frameworks.

• Ook maak je kennis met verschillende soorten mobiele applicaties. Je leert een gegronde keuze maken in de technologie die je best gebruikt en bouwt apps die communiceren met een webserver of zelfs met sensoren. • Als kers op de taart heb je de optie om je kennis te verbreden met keuzevakken die bijvoorbeeld UI/UX design of WebVR behandelen.

En daarna? Oud-studente Hanne vertelt: “Ik werk als full-stack developer bij een financiële instelling, waar de mainframeapplicatie wordt overgezet naar een webplatform met een mobiele app. Mijn kennis van systeembeheer komt van pas om van de hardware over te schakelen naar een serverplatform.”

Door de vele keuzemogelijkheden in het nieuwe curriculum kun je bijna alleen die vakken kiezen die je zelf leuk vindt. Web & Mobile Front-end is tot nu toe mijn favoriet opleidingsonderdeel. Daarin mag je zelf een webapplicatie maken. Je begint van nul en realiseert iets moois dat echt werkt. Ruben Poppe

Student ICT - Web & Mobile Developer

12


Op de volgende pagina’s vind je het studieprogramma van de bachelor Elektronica-ICT, met een overzicht van de verplichte modules per specialisatie. Daarnaast kun je vanaf het tweede jaar elk semester 12 studiepunten vrij invullen. Je kiest dus zelf of je bepaalde modules volgt uit een andere specialisatie of je verdiept in een reeks keuzemodules. Via de website delta.ikdoeict.be kun je jouw volledig studietraject simuleren.

13


STUDIEPROGRAMMA

Elektronica-ICT

TECHNOLOGIECAMPUS GENT

Jaar 1 Semester 1

Algemene modules

Aangevuld met modules uit je specialisatie

Of

Of

14

Semester 2

Opleidingsonderdeel

SP

Opleidingsonderdeel

SP

Programming fundamentals

6

Programming fundamentals

6

Object orientation & database concepts

12

Web & mobile introduction

6

Web & mobile introduction

6

Hackaton

6

Infrastructure fundamentals

6

Infrastructure fundamentals

6

Elektronische netwerken

6

Elektronische netwerken

6

Elektronische realisatietechnieken

6

Digitale technieken

6

Elektronische componenten en schakelingen

6

Digitale technieken

6

Elektronische componenten en schakelingen

6

Network infrastructure 1

6

Server infrastructure: Windows

6

Telecommunication Engineer (Elektronica)

IoT Developer (Elektronica)

Elektronische realisatietechnieken

6

Network & Security Engineer (ICT)

Problem solving for ICT

6

Of

Software & AI Developer (ICT)

Problem solving for ICT

6

Keuzemodules*

12

Of

Web & Mobile Developer (ICT)

Problem solving for ICT

6

Web & mobile front-end

12


Keuzemodules*

Je kiest zelf of je modules volgt uit een andere specialisatie, of je verdiept in een reeks keuzemodules: • Algemeen: Entrepreneurial skills (3 SP), Communication professionnelle (3 SP), Professional communication (3 SP), Persoonlijk ontwikkelingsplan (6 SP), Mobility light (3 SP), Mobility full (6 SP), Unlimited learning (6 SP), Academische mobiliteit (6 SP) • Uit de specialisatie Telecommunication engineer: Hoogfrequentietechniek (6 SP) • Uit de specialisatie IoT-developer: Digitaal systeemontwerp (6 SP) • Uit de specialisatie Web & mobile developer: Web topics basic (6 SP), Web topics advanced (6 SP), UI/UX design (6 SP), Web programming on servers and devices (6 SP)

Jaar 2

Jaar 3

Semester 3

Semester 4

Semester 5

Semester 6

Opleidingsonderdeel

SP

Opleidingsonderdeel

SP

Opleidingsonderdeel

SP

Opleidingsonderdeel

SP

Professionele communicatie

3

Project & wetenschappelijk rapporteren

6

Keuzemodules*

9

Keuzemodules*

9

Ethiek

3

Keuzemodules*

12

Stage

18

Keuzemodules*

12

Bachelorproef

6

Analoge systemen

6

Signaalverwerking

6

Industriële toepassingen

6

Filters

6

Telecommunicatie

6

Geavanceerd printontwerp

6

Analoge systemen

6

Signaalverwerking

6

Industriële toepassingen

6

IoT-microcontrollers

6

IoT-datacommunicatie

6

Geavanceerd printontwerp

6

Server infrastructure: Linux

6

Data security

6

Datacenter infrastructure

6

Network infratructure 2

6

Infrastructure as code

6

Cloud infrastructure

6

Algorithms & data structures

6

C# programming techniques

6

Applied programming

6

C# OO programmering

6

Data science

6

Web & mobile server-side

12

Web & mobile full-stack

12

Totaal

30

Videotechniek

6

IoT-embedded Linux

6

Agile team project

6

Agile team project

6

Totaal

AI

6

Mobile application development

12

30

Agile team project

6

15


ELEKTRONICA-ICT

Handen uit de mouwen EN MET DE VOETEN IN DE PRAKTIJK

Bij Odisee leer je al doende. Van labo’s tot stages, bedrijfsbezoeken en workshops, we doen er alles aan om van jou een steengoede elektronica- of ICT-specialist te maken.

Weg met de kloof

Interessante partners

Bij Odisee ben je geen nummer. De afstand tussen onze studenten en docenten is heel klein. Heb je nog vragen bij de leerstof? Na de les maakt je docent graag tijd voor je vrij. Zit je met iets anders? Dan kun je op eender welk moment terecht bij onze studie(traject)begeleiders.

Omdat we je de best mogelijke opleiding willen bieden, werken we samen met verschillende partners uit het studie- en werkveld.

Up-to-date Net als de ELO-ICT-wereld is onze opleiding voortdurend in verandering. Bij Odisee zijn we mee met de laatste ontwikkelingen, software en technologieën. En ook in de labo’s vind je alleen het recentste materiaal.

Puike prestatie van onze studenten #elektronicaict. Eerste plaats op de Sumorobotwedstrijd! #ingoodcompany

16

Dankzij ons eigen datacenter gaan Odisee-studenten heel concreet aan de slag tijdens de labo’s. #technologie #handson

Op bezoek Zowel in de afstudeerrichting ICT als Elektronica staan er heel wat bedrijfsbezoeken en gastcolleges op het programma. Onze ICT’ers nemen een kijkje bij de VRT, waar ze kennismaken met de ICT van de openbare omroep. De studenten Elektronica brengen minstens een keer per jaar een bezoek aan een internationale elektronicabeurs.

Voor de afstudeerrichting ICT gaat het om internationale samenwerkingen met de hogescholen en universiteiten van o.a. Porto (Portugal), Graz (Oostenrijk), Paderborn en Siegen (Duitsland), Kreta (Griekenland), Glasgow (Verenigd Koninkrijk), het Geo Institution van Italië en de European Association of Coordinators. Daar kun je stage lopen of je bachelorproef maken. We hebben ook een nauwe band met CISCO, Palo Alto, Microsoft, het ministerie van Defensie en andere onderwijsinstellingen van de KU Leuven en de Luca School of Arts. Voor de afstudeerrichting Elektronica werken we samen met componentleveranciers RS-components en Farnell. Als student Elektronica kun je bij die bedrijven aan industriële voorwaarden elektronicacomponenten kopen die je niet in gewone elektronicazaken vindt. Ook bij Eurocircuits kun je tegen voordelige prijzen gespecialiseerde printplaten laten maken voor je projecten.


ELEKTRONICA-ICT

17 leerlingen van de Handelsschool Sint-Joris testen op #technologiecampusgent een workshop rond #cybersecurity. #elektronicaict #odisee

Studenten #elektronicaict kregen bij @TheseDaysAgency een gastles over codeoptimalisering. #odisee #aldoendeleren

Ondernemend? Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ — kortweg #ESKI — waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

17


ELEKTRONICA-ICT

IN THE PICTURE

Het leven zoals het is

Technologiecampus Gent Kies je voor de bacheloropleiding Elektronica-ICT bij Odisee, dan volg je net als 3500 andere studenten les op de Technologiecampus in Gent, een gezellige campus midden in het groen. Je studeert aan de rand van de stad, op wandel- en fietsafstand van het centrum. De Technologiecampus is makkelijk bereikbaar: trams en bussen stoppen voor de campus en er is gratis parking.

Fun at ##technologieict campusgent #elektronica

Vanaf het eerste jaar dompelen we je onder in de praktijk. Maar liefst twee derde van je uurrooster bestaat uit praktijkvakken. Handen uit de mouwen dus! Studenten ge tuigen over hun bu itenl ervaring. #ter andse ug #technologie komdag campus

Campus met een uitzicht.

VOLG ODISEE OP FACEBOOK VOOR MEER SFEERBEELDEN 18

Jaarplanning In het eerste jaar krijg je per vak een project voor de kiezen – we proberen de deadlines op elkaar af te stemmen – en neem je deel aan verplichte labo’s. In het derde jaar is het dan tijd voor je stage. Die kun je via een Erasmusuitwisseling in het buitenland afleggen. Je kunt ook kiezen voor B-AIM, een tussenvorm waarbij je af en toe een week naar het buitenland gaat en de rest van je werk in Gent doet.


NA JE DIPLOMA Emilie, oud-studente ICT - Network & Security Engineer en tegenwoordig aan de slag bij Facebook in Zweden, is niet weg te slaan uit de nationale media. Ze staat met grote artikels in De Standaard, Het Laatste Nieuws en De Morgen én mocht voor vrtnws.be uitleggen wat haar job in het datacenter van Facebook inhoudt.

VERDER STUDEREN Je diploma Elektronica-ICT behaald? Proficiat! Via een schakelprogramma van zestig studiepunten stroom je door naar verschillende universitaire opleidingen zoals een master in de Industriële wetenschappen – elektronica-ICT, master in de Industriële wetenschappen – informatica of een master in de Toegepaste informatica. En daarvoor hoef je niet eens van campus te veranderen. Op de Technologiecampus in Gent kun je zowel het schakelprogramma als de master in de Industriële wetenschappen volgen. Handig!

Afstudeerrichting ICT

Het is een cliché, maar we hebben echt nood aan meer vrouwen in de technologiesector. We organiseren hier workshops voor meisjes, zodat ze op jonge leeftijd al in aanraking komen met de sector. Emilie

Facebook

IN WELKE JOB KOM JE TERECHT? Met een bachelordiploma ElektronicaICT op zak ben je erg gegeerd op de arbeidsmarkt. De meeste van onze studenten hebben dan ook al een contract beet nog voor ze afgestudeerd zijn.

Op de pagina’s 8-12 met uitleg over de verschillende specialisaties lees je telkens in welke soort job je later terecht kunt. Welke specialisatie je ook kiest, de kansen liggen voor het grijpen want er is een enorm tekort aan ICT’ers!

25% van de ICT-studenten studeert verder. Om die stap te verkleinen, riepen we de module Academische mobiliteit in het leven. Concreet houdt dat in dat je nog tijdens je bacheloropleiding een vak van de KU Leuven in Gent kunt volgen. Zo leer je enerzijds je potentiële vervolgopleiding al kennen en krijg je anderzijds een vrijstelling voor dat vak als je daadwerkelijk aan die vervolgopleiding begint.

Afstudeerrichting Elektronica Maar liefst 75% van onze studenten Elektronica studeert verder voor een masterdiploma. Van alle technische opleidingen ligt het slaagpercentage van die groep studenten het hoogst (ca. 70%).

Wist je dat 98% van de afgestudeerden na 1 jaar aan het werk is? 19


ELEKTRONICA-ICT

HULP OP MAAT

IN THE PICTURE

36 nieuwe servers voor het labowerk van onze studenten. Praktijkervaring met de paplepel meegeven :-) @eloictodisee

Persoonlijke begeleiding

Aan Odisee ben je geen nummer. Uit een bevraging bij onze eerstejaarsstudenten blijkt dat de kloof tussen student en docent heel klein is. Zit je met een specifiek probleem, dan kun je altijd bij het docententeam terecht. Een persoonlijke aanpak vinden we bij Odisee heel belangrijk. Heb je in het middelbaar maar drie à vier uur wiskunde per week gehad, dan kun je voor de start van het academiejaar een instapcursus volgen. Tijdens het jaar voorzien we ook extra begeleidingsmomenten in je uurrooster. Uiter-

aard kun je ook altijd extra uitleg vragen aan de docenten, zowel voor, tijdens als na de colleges. Wil je om een bepaalde reden een flexibel traject volgen, dan stelt de trajectbegeleider samen met jou een individueel uurrooster op waarin je de kans krijgt om alle vakken te volgen. Ongeveer de helft van onze studenten volgt een flexibel traject, de andere helft volgt het normale modeltraject.

GA 100% VOOR JE TALENT! Spelen met robots: studenten #elektronicaict van #odisee programmeren de loopbeweging van een robot met twee paar poten. “We assembleren zelf onze robot, waarbij elk paar poten door een servomotor werd aangestuurd. Als kers op de taart monteren we een infrarode afstandssensor en schrijven we een bijbehorende code zodat de robot, bij het naderen van een obstakel, zijn traject aanpast. Dit is fun!”

Nu nog in het labolokaal, deze avond op je scherm. #saferinternetday #avs

20

Bij Odisee leggen we de focus graag op talent. We halen het onderste uit de kan om je talenten te ondersteunen en verder te ontwikkelen.

ding, waarin praktische vaardigheden (twee derde) meer gewicht in de schaal leggen dan theoretische kennis (een derde).

Bij de opleiding Elektronica-ICT draait alles rond een autonomieversterkende leeromgeving. We beschikken op de campus over verschillende projectruimtes en stimuleren je om die zo vaak mogelijk te gebruiken. Bij Odisee omschrijven we de opleiding Elektronica-ICT het liefst als een projectgerichte oplei-

Binnen de afstudeerrichting ICT heb je de keuze uit drie trajecten. Een gegronde keuze maak je het best op basis van je talenten. Via het vak Persoonlijk ontwikkelingsplan, kun je zelf voorstellen waarin je je dat semester wil verdiepen. Je formuleert zelf je doelstellingen en hoe je die denkt te kunnen bereiken.

VOLG ODISEE EN ELOICTODISEE OP INSTAGRAM EN FACEBOOK VOOR MEER SFEERBEELDEN


De opleiding Elektronica-ICT in één oogopslag

441

STUDENTEN (97,1% man - 2,9% vrouw) (toestand 1 februari 2021)

CAMPUS IN

Gent

In de opleiding wordt gedifferentieerd: er worden voldoende praktijkvoorbeelden gegeven en alle studenten worden uitgedaagd.” bron: alumnibevraging 2020)

98%

AAN HET WERK BINNEN ÉÉN JAAR NA AFSTUDEREN (bron: VDAB-rapport schoolverlaters 2020)

WAT VINDEN STUDENTEN? gemakkelijk aanspreekbare docenten

10/10

gevarieerd aanbod aan werkvormen

9,6/10

kansen om internationale leerervaringen op te doen

9,6/10

digitale leeromgeving die mijn leren ondersteunt

9,6/10

duidelijke leerdoelen

8,9/10

voldoende praktijkgericht

8,9/10

voldoende aandacht voor maatschappelijke uitdagingen

8,9/10

betrokken begeleiding, aangepast aan mijn noden

8,9/10

praktijkervaring krijgt vorm in overleg tussen studenten, docenten en werkveld

8,9/10

voldoende aandacht voor het aanleren van onderzoeksvaardigheden

8,4/10

(bron: studentenbevraging 2021) 21


TOEGEPASTE INFORMATICA

Ben je leergierig en heb je een gezonde interesse in nieuwe tools en technologieën? Heb je zin om mee te bouwen aan de digitale toekomst van Vlaanderen en daarbuiten? Wil je het fijne weten van computers, netwerken, web, software en security? Dan voel jij je ongetwijfeld thuis in de opleiding Toegepaste informatica. Ontdek er jouw talenten en groei uit tot een échte IT-specialist.

BACHELOR IN DE

Toegepaste Informatica IT is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Via smartphones, laptops en wereldwijde netwerken communiceren we dagelijks met de snelheid van een vingerknip. In de opleiding Toegepaste Informatica leer je omgaan met die snel veranderende digitale informatie en word je sterk in het communiceren met bedrijven en organisaties.

Focus op praktijk Bij ons maak je oefeningen gebaseerd op reële contexten die je technisch stevig laten nadenken. Theorie krijg je niet in aula’s maar enkel ter ondersteuning, rechtstreeks in labo’s of online. Daarnaast verwerf je ook bedrijfskundige competenties en word je klaargestoomd om zelfstandig te functioneren in een bruisende businesswereld.

Stap voor stap naar de werkwereld Tijdens praktijkgerichte projecten leer je plannen maken en in team werken. Naarmate de opleiding vordert, krijg je steeds meer kansen om werkveldervaring op te doen. In de tweede opleidingsfase doe je dat door een groepswerk gelinkt aan een bedrijfsopdracht, later in de opleiding door een semester stage in het binnen- of buitenland.

Continu up-to-date Samen met het werkveld bouwen we elk jaar aan ons uniek curriculum dat je de kans geeft zelf te kiezen welk IT-profiel het sterkst bij jou aansluit en je daarin te verdiepen. 22

Permanente evaluatie Om jouw studielast te kunnen spreiden en omdat we geloven in dagdagelijkse opvolging werken we met permanente evaluatie. Evaluatieopdrachten voer je uit tijdens de lessen. Zo zijn evaluaties geen momentopnames, maar integreren we ze in de modules.

Interactief onderwijs Hybride onderwijs is het nieuwe normaal. Wij geloven in een goed uitgewerkte mix van online en ‘on campus’ onderwijs. Op campus is dat in klasgroepen en ligt de focus op activerende werkvormen die je helpen de leerinhoud te verwerken, toe te passen en in te oefenen! Inhoud en opdrachten die online gegeven kunnen worden, brengen we in een zo reëel mogelijke context door te connecteren via ons online platform, met de webcams aan en de headsets op. Als eerstejaarsstudent breng je dus nog steeds meer dan de helft van jouw tijd door - in real life - op onze campus, no worries!

Alle nodige skills We doen er alles aan om je op te leiden tot een polyvalente, open en proactieve informaticus. Aan het einde van de rit bezit je de bagage om modern informaticaproject te realiseren en de nodige bedrijfskundige- en communicatievaardigheden om te kunnen samenwerken met opdrachtgevers, klanten en andere IT-professionals.


CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Toegepaste Informatica is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent ☐ Ik ben geïnteresseerd in digitale communicatie en informatie. ☐ Voor innovatieve ICT-toepassingen die de wereld kunnen verbeteren, mogen ze mij inschakelen. ☐ Ik sta niet toe te kijken aan de zijlijn maar ben ondernemend en steek de handen uit de mouwen. ☐ Problemen? Die zijn er om op te lossen. Dat anderen hun taken daardoor beter kunnen uitvoeren, is mooi meegenomen. ☐ Ik ben niet bang van een uitdaging en toon veel inzet.

Kun je je vinden in een aantal van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Oorspronkelijk wou ik later vooral apps en websites gaan ontwikkelen. Intussen weet ik dat ik veel meer richtingen uit kan na mijn opleiding. Nu wil ik digital consultant worden: een professional die advies geeft aan klanten over hun digitale projecten en ze erna ook uitvoert.

Meer info over de bachelor Toegepaste Informatica vind je op odisee.be/TI

Aïcha Mokhtar

Studente Toegepaste Informatica

23


TOEGEPASTE INFORMATICA

Keuzetrajecten in de kijker

Het programma van de opleiding Toegepaste Informatica is opgebouwd rond zeven beroepsprofielen waaruit je er drie kiest na het eerste jaar. Het zijn de fundamenten van je toekomstige professionele carrière.

Stel jouw studie-shake samen

Uit deze zeven keuzeprofielen kies jij er drie:

Aan de hand van meerdere keuzetrajecten, toegespitst op Europese beroepsprofielen, leg je je eigen accenten in de opleiding. Een stevige basis in het eerste jaar samen met meerdere coachingsgesprekken helpt je bij het kiezen van 3 profielen waarvoor je volledig wil gaan! Duidelijk kiezen bezorgt je nog steeds een brede waaier aan jobmogelijkheden.

Business & system analyst

Network specialist

Als business-analist begeleid je de klant om op een gestructureerde manier tot het juiste inzicht te komen van de noden. Als je goede vragen kunt stellen en goed kunt luisteren naar de antwoorden, word je een prima analist!

Als network specialist werk je in team aan de planning, beveiliging en troubleshooting van een digitaal netwerk voor video, voice, web, mail, sociale media, data en bedrijfsapplicaties.

System administrator

Als digital consultant probeer je de meerwaarde van digitale technologieën in te schatten, innovatieve businessmodellen te bedenken en die toe te passen in één of meer domeinen. Je overtuigt en/of helpt anderen om die technologieën toe te passen. Daarbij ben je continu op zoek naar nieuwe IT-trends.

Je gebruikt verschillende besturingssystemen om een netwerk te organiseren en te beveiligen. Je vertaalt de visie en het beleid van een organisatie vertalen naar een efficiënte structuur die zowel technisch als praktisch door jou geconfigureerd wordt. Je volgt de dagelijkse werking van computer- en cloudsystemen op.

Software developer Je ontwerpt, test en documenteert applicaties die gebruikers in staat stellen hun werk vlotter en sneller uit te voeren. Een grondige kennis van programmeren stelt je in staat om in een waaier van programmeertalen applicaties te ontwikkelen.

Web developer Je vindt het een uitdaging om moderne, performante mobiele apps, webtoepassingen en websites te ontwikkelen die de verwachtingen van de klant overtreffen. Je zoekt voor ieder project naar creatieve oplossingen op maat van je klant.

24

Digital consultant

Artificial intelligence & data engineer Als AI-expert speel je in op technologische ontwikkelingen en vertaal je bedrijfsuitdagingen via krachtige frameworks voor machine learning en deep learning naar een slimme software-oplossing. Daarnaast zul je vanuit een rol als data engineer groeiende datastromen diepgaand bekijken, verwerken en er patronen in herkennen. Gebruik makend van onder meer cloudtoepassingen maak je voorspellingen en bedenk je creatieve oplossingen om een antwoord te bieden op de steeds luider klinkende vraag uit het werkveld en de maatschappij.


JOUW OPLEIDING, JOUW LAPTOP, JOUW TOEKOMST Voor je IT-opleiding beschik je uiteraard over je eigen laptop. Zoek je naar een robuuste en snelle laptop die voldoende performant is? Neem een kijkje op

odisee.academicshop.be: • 3 jaar servicegarantie binnen de 24 uur • Vervangtoestel inbegrepen • Prijs/kwaliteit het beste aanbod • Technici die je bijstaan - op kot, op school en bij je thuis

JOUW STUDIEMATERIAAL, DAT VIND JE ONLINE Interactief en digitaal studiemateriaal is een grote meerwaarde. Wij kiezen er bewust voor om dat gratis aan te bieden via het online platform voor studenten. Geen hele reeks dure boeken, maar enkel wat je écht nodig hebt. Benieuwd? Neem een kijkje op

Een van de doorslaggevende factoren om voor Toegepaste Informatica te kiezen, was dat de richting zeer praktijkgericht is. Je leert al doende, zeg maar, met allerlei opdrachten en projecten. Het grote voordeel hiervan is dat alle leerstof actief in je geheugen blijft zitten. Stef

bachelor.ikdoeinformatica.be.

De opleiding Toegepaste Informatica focust op het vormen van een breed inzetbare IT’er door hands-on opdrachten uit de praktijk. Kevin Picalausa

Opleidingshoofd Toegepaste Informatica Campus Brussel kevin.picalausa@odisee.be 25


STUDIEPROGRAMMA

Toegepaste Informatica Jaar 1 Semester 1 Opleidingsonderdeel Enable & manage Business processes Soft & communication skills English Français Nederlands Plan Programming concepts Database design Data retrieval

Jaar 2 SP

3 4

3 3 3

Build Application development fundamentals 4 Basic web development 3

Run Introduction to networking Windows essentials

3 3

Semester 2 Opleidingsonderdeel Enable & manage Project management Soft & communication skills English Français Nederlands

SP

3 4

Run Routing, switching & wireless Linux essentials

SP

Enable & manage Business applications Data analytics Soft & communication skills

3 4 3

Je volgt 3 keuzetrajecten

Plan Software engineering fundamentals 3

Build Database development OO Application development Dynamic web development

Semester 3 Opleidingsonderdeel

4 4 3

3 3

BUSINESS & SYSTEM ANALYST Business analysis

5

WEB DEVELOPER Web & Mobile

5

SOFTWARE DEVELOPER Advanced application development

5

SYSTEM ADMINISTRATOR Linux & Windows server

5

NETWORK SPECIALIST Enterprise networking, security and automation DIGITAL CONSULTANT Innovation Entrepreneurial skils 4 IT

5 3 3

ARTIFICIAL INTELLIGENCE & DATA ENGINEER Data science 5 Integrate Basic professional development Workfield

2

Totaal

31

Integrate Professional development Integration project

2

Totaal

29

Integrate Professional development Workfield Integration project Totaal

Vanaf het eerste semester van het tweede jaar kies je drie profielen uit de zeven keuzetrajecten. * Studenten die instromen uit de graduaatsopleidingen #informatica nemen een traineeship van 14 studiepunten op in het zesde semester. ** Door dit vak krijg je de kans om een externe workshop of cursus, die aansluit bij je gekozen beroepsprofiel, op te nemen in je geïndividualiseerd opleidingsprogramma.

26

2 3 30


R

Vier kwartalen Je academiejaar wordt opgedeeld in vier gelijke delen van acht weken. In elk kwartaal heb je telkens zeven praktijkweken en één week (de laatste) die we voorzien voor onder andere feedback, projectwerking en remediëring. Praktijkmomenten gebeuren altijd in tijdsblokken van 4 uur met voldoende ruimte voor besprekingen en pauze.

Met de voeten in de praktijk Persoonlijke begeleiding CAMPUS BRUSSEL

Jaar 3 Semester 4 Opleidingsonderdeel

SP

Enable & manage Usability & interaction design Data & application integration Soft & communication skills

3 4 3

Semester 5 Opleidingsonderdeel

SP

Enable & manage Service management ICT & legal issues

3 3

Design & develop with frameworks

5

Software testing

6

Advanced web & mobile

5

Smart apps

6

Business application development

5

Advanced programming concept

6

Datacenter & cloud

5

Devops

6

Cybersecurity operations

5

Secure and programmable networks

6

Content management

4

Digital marketing Sales & customer interaction

3 3

Big data

5

Machine learning

6

Integrate Thesis preparation

3

Integrate Professional development International week Integration project Totaal

2 3 30

Totaal

27

Semester 6 Opleidingsonderdeel

SP

Enable & manage Business ethics

3

Exchange & optional courses ICT partner training ** ICT partner training Advanced

3 6

Integrate Bachelor thesis

6

Traineeship (in Flanders, in/outside Europe or an Erasmus study)*

24

Totaal

33

Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat.

27


TOEGEPASTE INFORMATICA

Handen uit de mouwen EN MET DE VOETEN IN DE PRAKTIJK

Bij Odisee leer je al doende. Van een skillslab tot stages, bedrijfsbezoeken en workshops, we doen er alles aan om van jou een steengoede IT-professional te maken.

No-nonsense IT

Met de voeten in de praktijk

Alles wat je in de opleiding meekrijgt, is nodig om uit te groeien tot een professional: veel praktijk, teamwerk en haalbare uitdagingen.

Vanaf het eerste jaar sta je met beide voeten in het werkveld. Alle opdrachten die je uitvoert, zijn gebaseerd op realistische situaties. Er zijn bedrijfsbezoeken, gastsprekers en projecten. Uit dat aanbod kun je kiezen waaraan je deelneemt. Per semester krijg je zo dertig uur zelfgekozen praktijk.

Bedrijfsexperten als docent Wist je dat heel wat van onze docenten die les geven aan derdejaarsstudenten maar 25% van hun tijd in het onderwijs staan? Ze zijn dus experts in hun domein en geven les vanuit hun specialisatie. Je cursussen zijn ook altijd upto-date, want er wordt nauw samengewerkt met internationale bedrijven.

Van student tot ondernemer Heel wat oud-studenten schopten het tot ondernemer. Ze zijn nu verantwoordelijk voor een webshop, ontwikkelen mobiele beveiligingsoplossingen, werken voor klanten een digitaal businessmodel uit of helpen hen met het optimaliseren van hun online imago.

Druk aan het brainstormen tijdens de IoE Challenge & Hackathon. #problemsolving 28

Studenten #toegepasteinformatica ontdekken de wondere wereld van virtual reality. Met dank aan gastdocent Jonathan van Beneden, oud-student en nu .NET-developer bij Inetum-Realdolmen!#campusbrussel

Hackatons We organiseren geregeld hackatons voor onze studenten. Vergis je niet: we zetten niet aan tot criminele hackopdrachten. Wat we wel doen: we gaan drie dagen actief aan de slag rond een project/probleem (bv. smart shopping center). Je krijgt vooraf de nodige training om een project tot een goed einde te brengen. Zodra de hackaton start, krijg je de opdracht/briefing. In team ga je brainstormen over hoe je het probleem wilt oplossen. Je wordt hierbij goed gecoacht. Aan het einde presenteer je in team je idee voor een jury. De winnaar krijgt een prijs. Ook bedrijven komen kijken naar de hackatons. Het is een vorm van scouting door gerenommeerde jury’s.

Partners Door haar ligging in de bedrijvige hoofdstad is Campus Brussel een ideale uitvalsbasis. We werken samen met heel wat partners uit het werkveld. Niet-IT-bedrijven waarmee we o.a. in contact staan zijn AB InBev, CIBG, Jan De Nul maar ook Inetum-Realdolmen, Accenture, Cronos, EY, Deloitte. ProSoccerData, B-Sprouts en Abstractive zijn start-ups waarmee we goede banden hebben.

Buitenland lonkt In het tweede jaar doe je buitenlandse ervaring op in de vorm van een project. We werken samen met 3 buitenlandse scholen (in Italië, Malta en Oostenrijk). Zo werkten studenten rond een project over banktransacties en het veilig digitaal versturen van overschrijvingen tussen twee partijen.


TOEGEPASTE INFORMATICA

Onze studenten namen deel aan het project Care Full Technology.

Ondernemend?

Twee van de zes studententeams #toegepasteinformatica kapen de hoofdprijs weg in hun categorie op het Hack The Future evenement. #loveit #goodjob

Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ — kortweg #ESKI — waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

29


TOEGEPASTE INFORMATICA

IN THE PICTURE Campus Brussel Kies je voor Brussel als studentenstad, dan ga je voor een spannende mix tussen bedrijvigheid en ontspanning. En qua bedrijven zit het in onze hoofdstad wel snor. Campus Brussel is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Op en rond de campus zijn er heel wat plaatsen waar je een broodje of snack kunt vinden. Voor een grotere honger kun je in studentenrestaurant De Mineen terecht.

Het leven zoals het is Je hebt ongeveer twintig uur les per week en één dag per week is lesvrij. Die dag word je verondersteld om je lessen voor te bereiden en samen aan projecten te werken. Af en toe wordt een lesblok ingeruild voor een workshop of een gastlezing uit de bedrijfswereld.

Een week in de opleiding Toegepaste Informatica kan er als volgt uitzien: Maandag

Dinsdag

Database design (campus)

Soft skills: Nederlands (campus)

Introduction to networking (campus)

Programming concepts (campus)

11u 12u 13u 14u 15u 16u 17u

eren sen verbroed Odisee-men chter #nicolas er #w ei w de op nformatica #toegepastei l oo #c e se #odi

The secret of ch an focus all of your ge is to energy, not on fighting the old building the ne , but on w. #CampusBruss #Odisee el #ASR #Algemenestu dentenraad

VOLG ODISEE OP FACEBOOK VOOR MEER SFEERBEELDEN 30

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

Basic web development (online)

Application development (online)

10u


NA JE DIPLOMA De Odisee-alumni die de opleiding Toegepaste Informatica volgden, werden dankzij een heleboel praktijklessen opgeleid tot professionals met een stevige portie knowhow en ervaring. De vraag naar informatici is en blijft groot dus tewerkstelling is zo goed als gegarandeerd.

IN WELKE JOB KOM JE TERECHT? Je wordt de schakel tussen business en IT. Je kunt verder doorgroeien tot projectleider, consultant of expert in je gekozen beroepsprofielen. Je analyseert de behoeften, maakt een ontwerp, ontwikkelt toepassingen, beheert de gegevens en regelt het netwerkverkeer.

Kortom: je bent mee verantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van het informaticabeleid van je bedrijf. Onze afgestudeerden vind je bij IT-bedrijven, mediabedrijven, financiële instellingen en in de wereld van e-commerce.

VERDER STUDEREN Onze bacheloropleiding bereidt je ook goed voor op het behalen van een master. Je kunt bijvoorbeeld verder studeren voor: • Master in de Handelswetenschappen optie Business Information Management • Postgraduaat Information Systems Management • Postgraduaat IT-organisatie en -management Van onze bachelorstudenten studeert bijna 10% verder voor een master. Dat kan zelfs op dezelfde campus in Brussel waar de KU Leuven masteropleidingen aanbiedt.

Erasmus Mundus: zo kan het ook! Tijdens mijn opleiding ging ik op Erasmus-uitwisseling naar Salzburg. Dat smaakte echt naar meer en nadat ik afstudeerde, stelde ik me dan ook kandidaat voor Erasmus Mundus. Dat is een opleiding van twee jaar die door een consortium van universiteiten georganiseerd wordt. Elk semester studeer je in één van die universiteiten, wat in de praktijk betekent dat je om de 6 maanden van land verandert. Ik begin nu aan een masteropleiding in Hydroinformatics and Smart Water Management. Eerste stop:

de Duitse Brandenburg University of Technology. Afhankelijk van mijn specialisatie en stageplek volgen daarna de universiteiten van Newcastle of Nice, Catalonië en Warschau. Niet slecht, hé? Ik kijk er enorm naar uit! Johan Oreel Oud-student Toegepaste Informatica

Wist je dat 97% van de afgestudeerden na één jaar aan het werk is? 31


TOEGEPASTE INFORMATICA

HULP OP MAAT

IN THE PICTURE

Persoonlijke begeleiding

Coachen is co

Aan de slag in het #informaticaskillslab. #teamwork #cases #problemsolving

Tijdens je opleiding heb je nauw contact met je docenten. Ze zijn je coach en werken heel persoonlijk met je samen. Als je werkt aan een project in ons aantrekkelijk digitaal leercentrum, geven ze je graag feedback en antwoorden op al je vragen. Op het einde van elk kwartaal krijg je ook feedback. Je kunt bij je docenten langsgaan om je resultaten te bespreken. En zit

je in de eerste fase? Dan voorzien we ook regelmatige gesprekken, één op één, met de klascoaches.

Jouw eigen leerpad Meerdere trajectbegeleiders staan klaar om samen op zoek te gaan naar jouw menu van vakken dat haalbaar en persoonlijk is. Jouw leertijd heb je dus zelf in handen!

GA 100% VOOR JE TALENT!

#internationaal gastcollege door een docent van het Malta College of Arts Science and Technology.

Onze studenten namen deel aan een internationale projectweek rond #epayments in Salzburg. #topervaring

VOLG ODISEE OP INSTAGRAM EN FACEBOOK VOOR MEER SFEERBEELDEN. 32

Ontdek en kies

In team

Van bij het begin van de opleiding kom je in contact met bedrijven, gastdocenten, experts, internationale partners en oud-studenten. Dat geeft je de mogelijkheid om de verschillende domeinen van IT te ontdekken. In het tweede jaar kun je dan kiezen om te specialiseren in de drie keuzeprofielen die het meest aansluiten bij jouw talent en passie.

Je werkt vaak in team, waarbij iedereen een taak opneemt volgens zijn eigen talenten en interesses. Ook in je job als IT’er zul je verschillende rollen kunnen opnemen. Aan het einde van de opleiding weet je wat jouw talenten en sterktes zijn. Ook het team van gemotiveerde docenten staat altijd voor je klaar om samen met jou uit te zoeken waar je talenten liggen.

Twijfel je tussen een bachelor of graduaat? Een graduaat situeert zich tussen het secundair onderwijs en de bacheloropleiding. Via onze graduaatsopleiding Informatica (Programmeren of Systeem- en netwerkbeheer) betreed je sneller de arbeidsmarkt met een diploma waarmee je zelfstandig in een team kunt functioneren binnen een specifiek domein.


De opleiding Toegepaste Informatica in één oogopslag

267

STUDENTEN (90,6% man - 9,4% vrouw) (toestand 1 februari 2021)

CAMPUS IN

Brussel

Eens ik op mijn stage kwam, zag ik in dat de theoretische vakken echt bruikbaar zijn en ik dus goed voorbereid werd.”

97,0%

AAN HET WERK BINNEN ÉÉN JAAR NA AFSTUDEREN (bron: VDAB-rapport schoolverlaters 2020)

WAT VINDEN STUDENTEN? gevarieerd aanbod aan werkvormen

9,7/10

voldoende theoretisch onderbouwd

9,4/10

goed studiemateriaal

9,4/10

evaluatievormen die me toelaten om te tonen wat ik kan

9,4/10

voldoende praktijkgericht

8,5/10

voldoende aandacht voor maatschappelijke uitdagingen

8,5/10

voldoende aandacht voor het aanleren van onderzoeksvaardigheden

8,5/10

kansen om voeling te krijgen met de beroepspraktijk

8,5/10

betrokken begeleiding, aangepast aan mijn noden

8,5/10

duidelijke leerdoelen

8,2/10

(bron: alumnibevraging 2020)

(bron: studentenbevraging 2021)

33


PROGRAMMEREN | SYSTEEM- EN NETWERKBEHEER

GRADUATEN IN DE INFORMATICA

Programmeren of Systeem- en netwerkbeheer

CAMPUS AALST (avond)

CAMPUS BRUSSEL (dag en avond)

Binnen het domein informatica biedt Odisee ook twee graduaatsopleidingen aan. Die situeren zich tussen het secundair onderwijs en de bachelor. Beide opleidingen zijn toegespitst op onze snel veranderende – digitale – maatschappij en helpen je vlot de arbeidsmarkt te betreden. Je kiest voor een diploma waarmee je zelfstandig in een team kunt functioneren binnen een specifiek IT-domein: Programmeren of Systeem- en Netwerkbeheer. Onze opleidingen zijn toekomstgericht en ontwikkeld in samenwerking met het werkveld. Centraal binnen een graduaat is het leren meedraaien in een reële bedrijfscontext: werkplekleren. Je kunt dit traject tijdens de dag of ’s avonds volgen vanuit onze vaste uitvalsbasis, Campus Brussel, of ’s avonds in Campus Aalst.

Voltijds, hands-on tijdens de dag

Multicampus

Dit is de korte en flexibele opleiding voor ‘doeners’. We schotelen je een weekplanning op maat voor die bestaat uit twee dagen theorie en praktijk, een derde dag blended learning in ons open leercentrum en de resterende tijd met beide voeten in de praktijk. Al na twee jaar ben je dus klaar voor je droomjob.

Onze hybride aanpak van lesgeven laat toe dat je jouw praktijkmomenten op onze cozy campus in Aalst of onze centraal gelegen uitvalsbasis in Brussel kunt volgen. Dezelfde klasgroep, dezelfde straffe docent, maar toegespitst op wat het best haalbaar is voor jouw persoonlijke situatie.

Blended onderwijs in de avond In een wereld vol verandering willen we graag een lerende levensloopbaan. Er zullen immers bepaalde jobs in de toekomst verdwijnen, maar ook nieuwe en vaak betere erbij komen. Levenslang leren is dus een manier om de houdbaarheidsdatum van jouw competenties te verlengen. De graduaten Informatica investeren in die gedachtegang door een blended avondtraject van beide afstudeertrajecten aan te bieden. Wat kwaliteitsvol online lukt, doen we virtueel én helemaal interactief. Contactrijke labo’s blijven natuurlijk wel op onze campus plaatshebben. Het avondtraject is flexibel en duurt in studietijd drie jaar. Nadien helpen we je via het werkplekleren (het vierde jaar) met een overstap naar de arbeidsmarkt.

34

Je job leren op de werkvloer Van bij de start laten we je kennismaken met hands-on werken én verplaatsen we ons geleidelijk aan meer en meer naar de werkvloer. Hierdoor maak je al snel kennis met de reële werkcontext. De kers op de taart is een uitdagend project in het bedrijf van jouw keuze. Hier draai je zes maanden mee als échte werknemer voor en achter de schermen.

Coachende aanpak Je zult minder op de schoolbanken zitten, dat is duidelijk. Maar ook de aanpak op de campus is to the point, met kleinere hoeveelheden leerstof en échte vakexperten als coach tijdens je modules. Loop je toch nog verloren? Dan pikt onze opleidingscoach dat signaal op en stippelt samen met jou een individueel traject uit. Zo ben je in geen tijd weer bijgebeend.


CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Deze graduaten in de informatica zijn zeker iets voor jou, als je je hierin herkent:

Ik werk als projectleidster in een technische omgeving. Om een beter inzicht te krijgen in het werk van mijn team wou ik een bijkomend technisch diploma behalen. Tegelijk ben ik sterk geboeid door logica. Dus lag deze opleiding voor de hand. Door te programmeren leer je analytisch en probleemoplossend denken. Katherina Kallis

☐ Ik wil weten hoe die leuke app, het internet of de cloud in elkaar zit. ☐ Ik heb interesse in de toekomst van onze digitale samenleving. ☐ Ik bijt me graag vast in een uitdagend probleem. ☐ Ik ben eerder een doener dan een analytische denker.

Kun je je hierin vinden? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over deze graduaten vind je op odisee.be/opleidingen/ programmeren-systeemen-netwerkbeheer

Studente Programmeren

35


PROGRAMMEREN | SYSTEEM- EN NETWERKBEHEER

Interactief onderwijs

Kies voor je eigen sterkte

Hybride onderwijs is het nieuwe normaal. Wij geloven in een goed uitgewerkte mix van online en on campus onderwijs. Op campus is dat in klasgroepen en ligt onze focus op activerende werkvormen die je helpen de leerinhoud te verwerken, toe te passen en in te oefenen. Inhoud en opdrachten die kwalitatiever gegeven kunnen worden in online onderwijs brengen we in een zo reëel mogelijke context door te connecteren via ons online platform, met onze webcams aan en headsets op.

De opleiding werkt in modules, wat het geheel behapbaar maakt. Het eerste semester legt een stevige basis in de werking van informatiesystemen, aangevuld met een introductie van programmeerconcepten en netwerkfundamenten. Vanaf het tweede semester leg je eigen accenten in je beroepsprofiel, door te kiezen voor één van de twee opleidingen. Met Programmeren groei je uit tot een expert in het ontwerpen, bouwen en testen van mobiele- en softwaretoepassingen. Met Systeem- en netwerkbeheer groei je uit tot een expert in het uitbouwen en testen van betrouwbare, stabiele en schaalbare netwerken.

Maak het verschil op de arbeidsmarkt Certificaten doen het goed op ieder cv en vooral binnen de IT-branche. Binnen je opleiding vinden we het behalen van kwaliteitsvolle certificaten belangrijk. Een certificaat staat niet alleen voor jouw kennis en expertise, maar vertaalt zich vaak ook in een extra troef voor jouw toekomstige carrière. We begeleiden je naar het behalen van o.a. CompTIA A+, Certified Network Associate, Cybersecurity expert …

36

Evalueren om te leren Geen examenperiode of herexamens in het zomerverlof! Wij geloven in het permanent evalueren en coachend bijsturen van jouw leerproces. Weten waarom iets niet of net wel werkt en het meteen kunnen bijsturen wanneer nodig. En ben je toch niet geslaagd voor een module? Dan heb je al na een trimester de kans om bij te spijkeren en aan te tonen dat je de kennis wél in de vingers hebt.


JOUW OPLEIDING, JOUW LAPTOP, JOUW TOEKOMST Voor je IT-opleiding beschik je uiteraard over je eigen laptop. Zoek je naar een robuuste en snelle laptop die voldoende performant is? Neem een kijkje op

odisee.academicshop.be:

De graduaatsopleidingen focussen op directe inzetbaarheid door het ontwikkelen van toepassingsgerichte skills. Kevin Picalausa

Opleidingshoofd Graduaat Programmeren | Systeem- en netwerkbeheer Campus Brussel kevin.picalausa@odisee.be

• 3 jaar servicegarantie binnen de 24 uur • Vervangtoestel inbegrepen • Prijs/kwaliteit het beste aanbod • Technici die je bijstaan - op kot, op school en bij je thuis

JOUW STUDIEMATERIAAL, DAT VIND JE ONLINE Interactief en digitaal studiemateriaal is een grote meerwaarde. Wij kiezen er bewust voor om dat gratis aan te bieden via het online platform voor studenten. Geen hele reeks dure boeken, maar enkel wat je écht nodig hebt. Benieuwd? Neem een kijkje op

graduaat.ikdoeinformatica.be

37


PROGRAMMEREN | SYSTEEM- EN NETWERKBEHEER

GRADUATEN IN

Programmeren of Systeem- en netwerkbeheer

CAMPUS AALST (avond)

Dagtraject - Jaar 1 Avondtraject - Jaar 1 Modules Enable & manage Professioneel leren en werken

6

Plan

Modules Enable & manage IT-organisatie & teamcommunicatie

Avondtraject - Jaar 3 SP

4

Modules

SP

PROGRAMMEREN Build User experience

6

Web & mobile development

8

Application development

10

Plan 6

Bouwstenen van informatiesystemen

Build Introductie in programmeren

6

Basic web development

6

Database essentials

Internet & netwerkfundamenten

6

§

VANAF HIER START JE PRAKTIJKERVARING

4

Je kiest 1 studietraject PROGRAMMEREN Build Programmeertechnieken & ontwerpen Programmeertechnieken & testen

Run

38

Dagtraject - Jaar 2 Avondtraject - Jaar 2

SP

CAMPUS BRUSSEL (dag en avond)

8

8

Of SYSTEEM- & NETWERKBEHEER Run System services & user configuration

8

Network services & operations

8

Of SYSTEEM- & NETWERKBEHEER Run Cybersecurity operations

6

Network design & implementation

8

WAN & cloud services

10

Integrate

Integrate

Projectwerk: Kick-off (avond)

3

Werkplekleren A: IT-context (dag) OF Levenslang leren (avond)

6

Werkplekleren B: IT-project (dag) OF Projectwerk B: IT-project (avond)

6

Totaal

30

Totaal

30

Totaal

30

Integrate


Open leercentrum

Coachend en gepersonaliseerd

Praktijkervaring staat centraal

Modulaire aanpak Je academiejaar wordt opgedeeld in vier gelijke delen van acht weken. Geen vakken maar modules die acht weken duren. Zo kun je je met volle focus onderdompelen in inhoud én praktijk.

Een week in de dagopleiding

Avondtraject - Gespreid traject Modules

SP

Enable & manage Portfolio

Maandag

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

Open leercentrum

Praktijkleren

Praktijkleren

9u

6

10u 11u 12u

Integrate Starten als professional

Dinsdag

Les Les Les

13u

24

14u

Hands-on

15u 16u 17u

Hands-on

Coaching

18u

Een week in avondopleiding Maandag

Dinsdag

Zelfstandig online leren

Les, labo en coaching

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

18u 19u 20u 21u

Totaal

30

Open leercentrum

Les, labo en coaching

Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat.

39


PROGRAMMEREN | SYSTEEM- EN NETWERKBEHEER

Jobmogelijkheden Na je opleiding heb je veel praktijkervaring opgedaan. Laat je creativiteit de vrije loop als programmeur of netwerk-kenner bij een digitaal bureau, op de IT-dienst van een bedrijf, kmo of non-profitorganisatie. Je bent direct inzetbaar en kunt vanuit een ondersteunende rol klanten professioneel te woord staan en adviseren.

Schakelen naar bachelor Met een graduaatsdiploma op zak kun je verder doorstromen naar een bacheloropleiding. Via een vrijstellingspakket kan dat zelfs binnen onze eigen opleidingscluster Digital! Onze Campus Brussel biedt namelijk een schakelprogramma van 90 studiepunten: zo wandel je buiten met een bachelordiploma in de Toegepaste informatica. Je zult er vooral je opgedane kennis verbreden en verdiepen. We stomen je klaar om sturend én in team te kunnen functioneren binnen maar liefst drie verschillende IT-domeinen. Het aanvullend traject focust daarbij vooral op business, programmeren, security en netwerken.

40

Tijdens ons hands-on graduaat in Programmeren of Systeem- en netwerkbeheer ontdek je jouw talenten en technische skills. Groei samen met ons uit tot een échte problem solver. De vraag naar IT’ers is groot en dus is een job gegarandeerd. Door praktijkleren op de werkplek stomen we je klaar voor bedrijven die op zoek zijn naar flexibele teamspelers. Met dit diploma op zak ben je dus direct inzetbaar.


De opleiding Programmeren of Systeemen netwerkbeheer in één oogopslag

76

STUDENTEN SYSTEEMEN NETWERKBEHEER 92,1% man - 7,9% vrouw) (toestand 1 februari 2021)

CAMPUSSEN IN

Aalst Brussel

De kennis die de student tijdens het werkplekleren aanbrengt is soms zelfs beter dan de mijne. Hij draait vlot mee in grote projecten rond het automatiseren en digitaliseren van processen.” (bron: Fiche werkplekleren werkveld)

82

STUDENTEN PROGRAMMEREN (85,4% man - 14,6% vrouw) (toestand 1 februari 2021)

WAT VINDEN STUDENTEN? goed studiemateriaal

10/10

digitale leeromgeving die mijn leren ondersteunt

10/10

goed opgebouwd programma

9,6/10

voldoende theoretisch onderbouwd

9,6/10

voldoende aandacht voor het aanleren van onderzoeksvaardigheden

9,6/10

kansen om voeling te krijgen met de beroepspraktijk

9,6/10

gemakkelijk aanspreekbare docenten

9,6/10

betrokken begeleiding, aangepast aan mijn noden

9,6/10

praktijkervaring krijgt vorm in overleg tussen studenten, docenten en werkveld

9,6/10

studenten hebben een stem in de verdere ontwikkeling/ verbetering van het onderwijs

9,6/10

(bron: studentenbevraging 2021) 41


ODISEE IN EEN NOTENDOP

Oilsjt ajoin, bier me schoim! Onze Technologiecampus in Gent heeft verschillende state-of-the-artlaboratoria, uitgerust met hightechapparatuur. En er is zelfs een brouwerij!

Op Campus Aalst kun je de grote sportzaal naar hartenlust (en gratis) gebruiken en her en der kun je tafelvoetbal en tafeltennis spelen.

TECHNOLOGIECAMPUS GENT

CAMPUS AALST

Nie neute, nie pleuje!

Sluit je zeker aan bij een van de vele studentenverenigingen. Hun aanbod is zeer gevarieerd en ze barsten van de initiatieven. Doen!

Odisee in een notendop 6

CAMPUSSEN

42

11.023 25 STUDENTEN

BACHELOROPLEIDINGEN

8

GRADUAATSOPLEIDINGEN


‘t Es in de sacoche!

Onze campus in Sint-Niklaas ligt vlak naast het ziekenhuis. Perfect voor alle studenten Verpleeg- en Vroedkunde die op zoek zijn naar een stage. CAMPUS BRUSSEL

CAMPUS SINT-NIKLAAS CAMPUS BRUSSEL-TERRANOVA

CAMPUS DILBEEK

CAMPUS SCHAARBEEK

Ier is altit leven in de broarij!

AALST Campus Aalst

Kwalestraat 154 9320 Aalst T. 053-72 71 70 info.aalst@odisee.be

GENT Technologiecampus Gent Gebr. De Smetstraat 1 9000 Gent T. 09-265 86 10 info.gent@odisee.be

Campus Schaarbeek ligt in een mooie, groene en rustige omgeving op wandelafstand van het station van Schaarbeek.

BRUSSEL Campus Brussel Warmoesberg 26 1000 Brussel T. 02-210 12 11 info@odisee.be

SCHAARBEEK Campus Schaarbeek

Huart Hamoirlaan 136 1030 Brussel T. 02-240 68 40 info.schaarbeek@odisee.be

De gebouwen van Campus Brussel liggen op loopafstand van het Centraal Station, Muntpunt, BOZAR en natuurlijk van de grootste winkelstraat in het land!

Campus Dilbeek ligt vlak naast het station van Dilbeek en beschikt over een eigen bibliotheek én een uitgebreide sportinfrastructuur.

DILBEEK Campus Brussel-Terranova Blekerijstraat 23-29 1000 Brussel T. 02-608 14 44 info@odisee.be

Campus Dilbeek

Stationsstraat 301 1700 Dilbeek T. 02-466 51 51 onthaal.dilbeek@odisee.be

SINT-NIKLAAS Campus Sint-Niklaas

Hospitaalstraat 23 9100 Sint-Niklaas T. 03-776 43 48 info.sint-niklaas@odisee.be

43


MAXIMALE SLAAGKANSEN

Ga internationaal!

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partnerhogescholen en universiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Een paar keer per jaar verzorgen buitenlandse gastdocenten seminaries en gastcolleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Ook handig voor later, want een internationale stage is een belangrijke troef op je cv.

PRAAG

Maximale slaagkansen Kleine groepen, aanspreekbare docenten

Bij alle opleidingen maken we gebruik van actieve werkvormen. Zo kun je de leerstof vlot verwerken en vaardigheden oefenen, met onmiddellijke feedback. Interactie en kleine lesgroepen zijn ons stokpaardje. Die aanpak brengt studenten en docenten dicht bij elkaar. Bovendien kun je ook buiten de lessen bij de docenten terecht.

Jij geeft het tempo aan Odisee doet er alles aan om je studie zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. We besteden de grootste zorg aan de samenstelling van je uurrooster. Zo verlies je nauwelijks uren en hou je voldoende tijd over voor oefeningen, opdrachten en studeermomenten. In alle opleidingen wordt rekening gehouden met relevante (werk)ervaring (EVC – eerder verworven competenties) of vroegere opleidingen (EVK – eerder verworven kwalificaties).

44

Flexibel studeren

Odisee gaat voor flexibel hoger onderwijs. Je kunt kiezen voor traditionele studiejaren via de modeltrajecten, maar je kunt ook een flexibel traject volgen dat beter bij je situatie aansluit. Je bepaalt daarbij in grote mate zelf hoeveel vakken je jaarlijks aflegt en dus hoe snel je je opleiding voltooit. Voor alle vakken waarvoor je slaagt, krijg je een creditbewijs. Vakken waarvoor je niet slaagt, kun je het volgende jaar weer opnemen en combineren met vakken uit een volgende fase van het modeltraject.

Maximale studiebegeleiding In elke opleiding kunnen studenten gebruikmaken van studiebegeleiding in de vorm van monitoraten, gedifferentieerde trajecten, begeleide oefeningen, supervisie, stagebegeleiding, studiebegeleidingsplannen… Via verschillende begeleidingsformules bieden we je de mogelijkheid om extra te oefenen en langer stil te staan bij

de stof. We organiseren regelmatig studievorderingsgesprekken waarin we bekijken hoe je studie verloopt. Bij Odisee kun je op eender welk moment rekenen op persoonlijke begeleiding.

Hulp bij problemen Bij algemene problemen weten de studenten- en trajectbegeleiders raad. Alles is bespreekbaar met hen: je studiekeuze, studiemethode en -planning, examenstress of faalangst, een heroriëntering, studeren in moeilijke omstandigheden... Je vindt bij hen een luisterend oor. Daarna verwijzen ze je door naar de juiste diensten. Naast individuele begeleiding zijn er ook groepssessies over uitstelgedrag, faalangst en andere obstakels.


Praktische vragen

AMSTERDAM

SALZBURG

We trokken naar Amsterdam voor een Linux-kennismakingsdag bij Leaseweb. Een mooi voorbeeld van leren in de praktijk!

We namen deel aan een internationale projectweek rond e-payments in Salzburg. Het was werkelijk een topervaring!

(Toegepaste Informatica)

(Toegepaste Informatica)

Meer dan studeren alleen

Je inschrijvingsgeld hangt onder andere af van het aantal studiepunten waarvoor je je inschrijft. Een modeltraject van 60 studiepunten zonder beurs bedroeg 961,90 euro in 20212022. Is dat voor jou financieel niet vanzelfsprekend, neem dan contact op met STUVO, de dienst Studentenvoorzieningen. Met concrete hulp en advies helpen de medewerkers van STUVO je om studeren ook voor jou betaalbaar te maken. Ook op praktische vragen zoeken ze samen met jou een antwoord. Meer weten over betaalbaar wonen, eten, sporten, openbaar vervoer, cultuur, studentenjobs of individuele begeleiding? Voor een goed gesprek klop je aan bij STUVO! Of neem een kijkje op odisee.be/studerenodisee.

STUVO +

De dienst Studentenvoorzieningen, kortweg STUVO, zorgt ervoor dat je bij Odisee de tijd van je leven hebt. Jij staat centraal in hun dienstverlening.

Studeren, wat kost dat? Studeren kost geld en is daarom niet voor iedereen vanzelfsprekend. STUVO berekent of je in aanmerking komt voor een studietoelage van de Vlaamse overheid. En misschien kun je daarop wel een voorschot krijgen. Kom ook zeker langs als je je studiegeld gespreid wilt betalen, vragen hebt over de kinderbijslag of je studie wilt combineren met een studentenjob.

Je staat er niet alleen voor

Op kot of pendelen?

Onze studentenbegeleiders hebben veel expertise rond functiebeperkingen, maar ook studieproblemen pakken ze samen met jou aan. Je kunt je inschrijven voor sessies of trainingen over de juiste studieaanpak en de beste manier om met stress, uitstelgedrag of faalangst om te gaan. Een individueel gesprek hoort uiteraard ook tot de mogelijkheden.

Wie op zoek is naar een kot, kan bij STUVO terecht voor informatie over het kotleven in de stad. Ze begeleiden je ook graag bij je zoektocht. Eerst een jaartje pendelen? STUVO kiest voor duurzame mobiliteit en promoot het openbaar vervoer. Vraag zeker naar het voordeligste reistarief!

45


SOS studiekeuze VIN D J E OPL EID ING IN 6 STA PP EN

Infodag 1 12 maart Infomoment

Vraag een brochure aan!

SEPTEMBER

SID-in

januari 2022 februari 2022

voor jou en je ouders

OKTOBER

Vraag een studieadviesgesprek!

NOVEMBER

DECEMBER

JANUARI

FEBRUARI

Infodag 2 23 april Openlesdagen

maart 2022

MAART

APRIL

In februari kun je samen met je klas deelnemen aan interessante workshops. www.odisee.be/samenwerking-met-scholen

Vanaf nu kun je inschrijven! STAP 1: ik vraag een brochure aan

STAP 2: ik win studieadvies in

STAP 3: ik neem deel aan het infomoment

STAP 4: ik bezoek een SID-in

Wil je meer weten over een van onze opleidingen? Vraag dan de brochure aan. We sturen ze graag naar je op.

Ook voor een goed gesprek over je studiekeuze kun je bij ons terecht. Samen zoeken we uit wat jouw talenten en interesses zijn, en welke opleidingen daarbij het best aansluiten.

In november kom je alles te weten over de structuur van het hoger onderwijs en krijg je een heleboel tips over hoe je je studiekeuze het beste kunt aanpakken. Ook je ouders zijn van harte welkom op dit digitaal infomoment.

In januari en februari worden studie-informatiedagen (of SID-ins) georganiseerd in de vijf Vlaamse provincies. Omwille van de coronamaatregelen vinden de SID-ins van 2022 digitaal plaats. Je kunt er kennis maken met alle studiemogelijkheden na het secundair onderwijs en vindt er ook een stand van Odisee.

www.odisee.be/brochures

studieadvies@odisee.be

46


LET’S GO

Infodag 4 3 september

Infodag 3 25 juni

STAP 7: IK SCHRIJF ME IN Ligt je studiekeuze vast? Super! Inschrijven doe je volledig online. MEI

JUNI

JULI

AUGUSTUS

SEPTEMBER

Vanaf de eerste infodag kun je online inschrijven. Je kunt dat thuis doen, gewoon vanuit je zetel.

Start

academiejaar

STAP 5: ik kom naar een infodag of doe een campusbezoek

STAP 6: ik volg een les mee

Van maart tot september zijn er infodagen of campusbezoeken. Dat is de ideale gelegenheid om informatie te krijgen uit de eerste hand: je kunt studenten en docenten aan de tand voelen en je kunt het studiemateriaal en de labo’s bekijken. www.odisee.be/infodag www.odisee.be/campusbezoek

In maart kun je echte lessen en labo’s meevolgen. Zo krijg je een voorsmaakje van wat je volgend jaar te wachten staat. Snel aanmelden is de boodschap, want de zitjes zijn beperkt. www.odisee.be/openlesdag

Bekijk de studiekeuzevideo en kom alles te weten over het maken van de juiste studiekeuze, de structuur van het hoger onderwijs, en zoveel meer. Je vindt de video via odisee.be/studiekeuzevideo of deze QR-code:

1 2 3 4

Ga naar odisee.be/inschrijven. Zet de vereiste documenten klaar op je toestel. Start je online inschrijving: - Maak een account aan. - Kies je opleiding. - Vul je gegevens in. - Laad je documenten op.

Ingeschreven! Je ontvangt je attesten voor openbaar vervoer, je accountgegevens en andere nuttige info in je mailbox.

Hulp nodig tijdens je inschrijving? Lisa, onze virtuele baliemedewerker, helpt. Je vindt haar op odisee.be/inschrijven en Messenger. Of vraag Lisa om te spreken met een échte medewerker. 47


OPLEIDINGEN BIJ ODISEE

Opleidingen bij Odisee AALST

BRUSSEL

BRUSSEL TERRANOVA

DILBEEK

GENT

SCHAARBEEK

CAMPUSSEN BUSINESS Bachelor in het Bedrijfsmanagement afstudeerrichting Accountancy-Fiscaliteit afstudeerrichting Financiën en Verzekeringen afstudeerrichting Supply Chain Management (vroeger: Logistiek Management) afstudeerrichting Marketing Bachelor of Business Management - ENG Bachelor in het Facility Management Bachelor in Organisatie en Management (vroeger: Office Management) afstudeerrichting Business & Languages afstudeerrichting Health Care Management Bachelor in het Vastgoed Graduaat in de Accounting Administration Graduaat in Marketing- en communicatiesupport afstudeerrichting Marketingsupport afstudeerrichting Communicatiesupport Graduaat in Sales Support* DIGITAL Bachelor in de Elektronica-ICT afstudeerrichting Elektronica afstudeerrichting ICT Bachelor in de Toegepaste Informatica Graduaat in het Programmeren Graduaat in het Systeem- en netwerkbeheer EDUCATION Educatieve bachelor in het Kleuteronderwijs Educatieve bachelor in het Lager Onderwijs Educatieve bachelor in het Secundair Onderwijs ENVIRONMENT Bachelor in de Agro- en biotechnologie afstudeerrichting Dierenzorg afstudeerrichting Groenmanagement afstudeerrichting Landbouw afstudeerrichting Voedingstechnologie Bachelor in de Chemie afstudeerrichting Biochemie afstudeerrichting Chemie afstudeerrichting Milieutechnologie Bachelor in de Energietechnologie

* We informeren je alvast over deze nieuwe opleiding, onder voorbehoud van goedkeuring door de Vlaamse regering. 48

A

B

SINT-NIKLAAS BT

D

G

S

SN


CAMPUSSEN

A

B

BT

D

G

S

SN

HEALTH Bachelor in de Agro- en biotechnologie afstudeerrichting Dierenzorg Bachelor in de Biomedische Laboratoriumtechnologie afstudeerrichting Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie afstudeerrichting Medische Laboratoriumtechnologie Bachelor in de Ergotherapie Bachelor in de Medische Beeldvorming en Radiotherapie Bachelor in Organisatie en Management (vroeger: Office Management) afstudeerrichting Health Care Management Bachelor in de Oogzorg Bachelor in de Verpleegkunde Bachelor in de Voedings- en dieetkunde Bachelor in de Vroedkunde Graduaat in de Verpleegkunde ((HBO5) bij partnerscholen SOCIAL Bachelor in de Gezinswetenschappen Bachelor in de Orthopedagogie Bachelor in het Sociaal Werk afstudeerrichting Maatschappelijk Werk afstudeerrichting Sociaal-Cultureel Werk afstudeerrichting Personeelswerk Graduaat in het Maatschappelijk Werk TECH Bachelor in de Biomedische Laboratoriumtechnologie afstudeerrichting Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie afstudeerrichting Medische Laboratoriumtechnologie Bachelor in de Bouw Bachelor in de Chemie afstudeerrichting Biochemie afstudeerrichting Chemie afstudeerrichting Milieutechnologie Bachelor in de Elektromechanica afstudeerrichting Elektromechanica afstudeerrichting Klimatisering Bachelor in de Elektronica-ICT afstudeerrichting Elektronica afstudeerrichting ICT Bachelor in Energietechnologie Bachelor in het Facility Management Bachelor in de Medische Beeldvorming en Radiotherapie Bachelor in de Ontwerp- en productietechnologie Bachelor in de Toegepaste Informatica Bachelor in het Vastgoed Graduaat in de Elektromechanische Systemen afstudeerrichting Meet- en regeltechnieken afstudeerrichting Onderhoudstechnieken Graduaat in het Programmeren Graduaat in het Systeem- en netwerkbeheer Graduaat in de Werforganisatie 49


NOTITIES

50


51


KOM NAAR ONZE INFODAGEN 2022 Zaterdag Zaterdag Zaterdag Zaterdag

12/03/2022 23/04/2022 25/06/2022 03/09/2022

Onze co-campussen vind je in Aalst, Brussel, Dilbeek, Gent, Schaarbeek, Sint-Niklaas

circlefacebook facebook.com/odiseehogeschool circletwitterbird @odiseehogesch circleinstagram @odisee youtube.com/odiseehogeschool odisee.be

V.U. Ann Verreth, Warmoesberg 26, 1000 Brussel © 01/2022

Meer info: odisee.be/infodag