Page 1

BUURTKRANT Zeebrugge

NR 4 / SEPTEMBER - NOVEMBER 2021


IN DEZE EDITIE Voorwoord Nieuws uit ... Femma Voetbalclub Zeehaven Zeebrugge Feestcomité Bibliotheek

BC D'Oude Stoasie Heropstart Cursus Ligo Activiteitenprogramma Dienstverlening Burenhelpers Afscheid Kathleen

Wist je datjes

Voorwoord Beste buurtbewoner, We hebben er een zomer opzitten waarin we al heel wat meer konden doen dan vorig jaar. En dat deed goed. Kleine bijeenkomsten, een terrasje meepikken, meer vrienden en familie zien… Het zijn die kleine dingen die toch zo belangrijk zijn en die ons leven kleur geven. Zeebruggenaren laten zich niet kennen en geven niet op. Dat hebben we het afgelopen anderhalve jaar gemerkt. Dank voor uw geduld en uw inzet tijdens deze vreemde tijden. Dankzij een hoge bereidwilligheid van de Bruggeling om zich te laten vaccineren, kunnen we stapsgewijs weer genieten. Ook oprechte dank daarvoor. Elk jaargetijde heeft zijn charmes. De herfst betekent een periode van overgang. Het is een tijd van bontgekleurde bladeren en het weer dat guurder wordt. Maak het gezellig met uw naasten en blijf goed voor elkaar zorgen. Naar goede gewoonte vindt u in de buurtkrant terug wat er leeft in uw dichte omgeving. Neem een kopje koffie of thee erbij en neem het rustig door.

Hartelijk,

Project Wietse Mobiel vaccinatiecentrum Ontmoetingsplek voor ouders Voedingsdriehoek

Voorstelling KABA Jana van Covias

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

Pablo Annys Voorzitter Mintus

Ouderenweek Afgelopen buurtprojecten Toekomstige buurtprojecten Puzzel

Het team van het buurtcentrum staat voor jullie klaar! BUURTCENTRUM D'OUDE STOASIE

Venetiëstraat 1, 8380 Zeebrugge 050 32 63 40

8 Stel jouw gevel ter beschikking aan kunstenaar Wietse!

2

Kimberly Pardo

Hilde Ballegeer

Verantwoordelijke buurtcentrum

Buurtwerker

En medewerkers Sarah, Marina, Gino, Nancy, Yvette en Patrick


Nieuws uit ... Voetbalclub Zeehaven Zeebrugge Wil jij als jonge speler proeven van de voetbalsport en kennis maken met onze vereniging? Kijk dan snel hieronder voor meer info.

FC Zeehaven Zeebrugge VANDAAG Pssssssst!! schot jij ook graag tegen een balletje? Zeker. Als ik een bal zie wil ik voetballen. ZAAAAALIG!!! Waarom sluit je je dan niet aan bijij voetbalclub Zeehaven Zeebrugge?

Femma Wij, Femma Zeebrugge, zijn donderdag 8 juli terug gestart met een wandeling. Aansluitend genoten we van een apéro op de zeedijk. Volgende activiteiten staan reeds op de planning: • Donderdag 9 september: Dance around the world We leren gemakkelijke en leuke dansjes aan uit verschillende landen. Zo leren we bv. een Ierse dans, een Zuid-Amerikaanse dans, enz… • Woensdag 22 september: Happy Stones maken Happy Stones zijn witte stenen die we beschilderen met de bedoeling andere mensen er gelukkig mee te maken. De stenen zullen nadien op verschillende plaatsen in Zeebrugge gelegd worden in de hoop dat die gevonden worden en zo op sociale media verschijnen.

Mmmm. Samen trainen en voetballen, samen p plezier maken. Dat telt voor ons. Iedereen moet kunnen voetballen. Van jong tot oud. Wat je capaciteiten ook zijn.

Waarom niet? Ik sport, leer nieuwe vrienden kennen terwijl ik mijn favoriete sport beoefen. Op p de website site www.zeehavenzeebrugge.be gg be vind je alle info terug. g Of neem contact op met een verantwoordelijke op het nummer 0476/20.69.56 Doe ik. Ik kom zeker kennismaken.

Van harte welkom Typ een bericht

Nieuwe leden gezocht

Feestcomité Het Feestcomité zal ook dit jaar weer kerstbomen aanbieden aan een zeer democratische prijs. • Inschrijven kan van 1 tot 30 november. • Afhalen kan op zaterdag 11 december van 9u tot 12u op de koer van zaal Albatros. • Prijs: 7€ Het bedrag kan vanaf 1 november gestort worden op de rekening van het Feestcomité: BE 20 7755 5895 6356. Meer info vind je terug op de facebookpagina en de website van het Feestcomité. 3


Nieuws uit ... De bibliotheek

Nieuwe reeks tussend'oortjes Nieuwe leeslijsten voor het secundair onderwijs Onze collectievormers stelden gloednieuwe leeslijsten samen voor de drie graden van het secundair onderwijs. Geef je les in Brugge? Dan kun je de leeslijsten gratis bestellen voor jouw klas. Info op brugge.bibliotheek.be/leeslijsten

De Jeugdbibliotheek en de filialen geven in september de aftrap van een nieuw seizoen tussendoortjes, gezellige voorleesmomenten gevolgd door een creatieve activiteit. Hou de website van de bibliotheek in het oog voor alle praktische info. Alle info op brugge.bibliotheek.be/ tussendoortjes. Inschrijven aan de balie van de bibliotheek, telefonisch of via e-mail.

Familievertelling “Stefaan de Pelikaan” van Rein de Vos Stefaan komt uit Australië. Hij is een weespelikaan en hij heeft één lamme vleugel. Bovendien is hij erg eigenzinnig en heeft hij een opmerkelijk gevoel voor humor. Samen brengen Rein en Stefaan een grappig, interactief en muzikaal verhaal over hun avontuur. Een hilarisch muzikaal poppenspelverhaal! • • • •

Wanneer: donderdag 4 november, 14 u. - 14.45 u. Voor wie: Voor kinderen van 3 tot 10 jaar en hun ouders Prijs: Gratis Inschrijven aan de balie van de bibliotheek, telefonisch of via e-mail.

Digitale hulp in de bib De bibliotheek is veel meer dan enkel boeken ontlenen. De bib wil ook een plek zijn waar je je digitale kennis kan verbeteren. Denk maar aan de Digidokters of de Digisessies. Sinds deze zomer kan je in de Brugse bibliotheken bovendien terecht voor ondersteuning bij allerhande COVID-administratie. Ga je naar het buitenland, en weet je niet goed hoe je de nodige documenten moet aanvragen, downloaden of printen? We helpen je graag verder!

Bibliotheek J.F. Willems Marktplein 12, 8380 Zeebrugge 050 79 99 40 zeebrugge.bibliotheek@brugge.be ma & wo: 14u-18u, za: 9u30-12u 4


Buurtcentrum d’Oude Stoasie Heropstart buurtcentrum De start van de zomer betekende ook de (voorzichtige) heropstart van ons buurtcentrum. De maaltijdgebruikers konden terug komen eten en enkele van onze clubs startten terug op.

Onze clubleiders testten de nieuwe volksspelen uit. ub

elcl

d wan De

sgroep s van dan De dame n n o cis k de Sans Sou n en e m o k g teru eindelijk iddagje an een m v n te geno kletsen. 5


Buurtcentrum d’Oude Stoasie

Nieuwe cursus: starten met de smartphone of tablet VANAF DONDERDAG 14 OKTOBER 2021, VAN 08.45U TOT 11.45U

Hoe lang? 10 lessen. Een les duurt 3 uur Waar?

Vrijwilliger aan het woord Maak kennis met onze vrijwilligers. We laten graag vrijwilliger Anita aan het woord. Zij is ‘burenhelper’ voor de stationswijk.

Buurtcentrum d’Oude Stoasie Venetiëstraat 1, 8380 Zeebrugge Inhoud? De tablet en smartphone zijn overal. Veel mensen vinden het moeilijk om mee te zijn. Ben je een absolute beginner? Kom dan naar deze cursus! Voor jezelf, om mee te zijn met (klein)kinderen, voor je werk,… Na de cursus kan je bellen en berichten sturen, je contacten beheren, iets opzoeken, een mail sturen, apps installeren en gebruiken vb. Hoplr, je documenten en foto's online bewaren,... Breng je eigen tablet of smartphone mee. Inschrijven? Bel naar Ligo (vroeger open-school): 050 34 15 15 Of via buurtcentrum d’Oude Stoasie: 050 32 63 40 De meeste cursisten betalen geen inschrijvingsgeld. Maar er zijn een paar uitzonderingen. We bekijken dit samen met jou tijdens dit gesprek.

Activiteitenprogramma Eindelijk! Vanaf september starten er terug meer activiteiten op. Wil je graag weten welke activiteiten er gepland staan? In het centrum en op de facebookpagina van het buurtcentrum vind je maandelijks een overzicht terug.

Diensten Wist je dat je vanaf 60 jaar (tenzij anders vermeld) in het buurtcentrum terecht kan voor volgende zaken: • • • • • • • •

6

Maaltijden in het buurtcentrum of aan huis (vanaf 65 jaar) Wassalon Voetverzorging Boodschappendienst Minder Mobielen Centrale (vervoersdienst, vanaf 18 jaar) Taxibonnen (vanaf 18 jaar) Digitale hulp in het buurtcentrum of aan huis Zitdagen van verschillende maatschappelijk werkers

Waarom is het zo belangrijk dat er een buurtcentrum is? Vooral voor het sociale contact. Mensen komen hier samen om te eten, voor een babbeltje, tal van activiteiten,… Het zou zeker niet weg mogen hoor!

Waarom ben je burenhelper geworden? Omdat mensen helpen in mijn aard ligt. ‘Burenhelper’ worden is heel laagdrempelig. Je hangt niet vast aan strikte afspraken en het is perfect te combineren met mijn eigen sociale leven.

Creëer je als vrijwilliger een band met de bezoekers/buurtbewoners? Ik ben gestart als burenhelper nét voor de eerste lockdown, dus ik moet eerlijk zeggen dat nieuwe mensen ontmoeten en/of aanspreken in deze tijden een pak moeilijker geworden is. Het buurtcentrum is ook een hele tijd gesloten geweest waardoor deze cruciale ontmoetingsplaats wegviel.

Wat is de leukste herinnering die je al meegemaakt hebt in het buurtcentrum? Het is moeilijk om er ééntje te kiezen. Wij hebben er al zo veel leuke momenten beleefd! Ik denk dan aan de kerstfeestjes, thema-namiddagen zoals carnaval, etentjes,…

Hoe zou je mensen willen overtuigen die de stap niet durven zetten om langs te komen in het buurtcentrum? Het buurtcentrum is open voor iedereen. Je bent er steeds welkom voor een babbeltje. Spring bij het passeren eens binnen voor een tas koffie en je zal wel zien, het is er zéér aangenaam.

Wat zou je kwijt willen aan mensen die (nog) geen vrijwilligerswerk doen? Niet twijfelen maar doen. Als je interesse hebt, ga dan zeker eens vrijblijvend langs. Ze gaan je daar met alle plezier de nodige uitleg geven. PS. Meer info over de burenhelpers vind je hiernaast.


Buurtcentrum d’Oude Stoasie Burenhelpers gezocht

Burenhelpers zijn mensen die hét aanspreekpunt zijn in de buurt. Indien buurtbewoners met vragen of problemen zitten, kunnen ze terecht bij (één van) de helper(s) die actief is in hun buurt. Verder hebben de burenhelpers ook een belangrijke signaalfunctie. Als ze iets opmerkelijks opvangen, melden ze dit aan het buurtcentrum. Op deze manier kunnen ze een tussenschakel zijn tussen de buurtbewoners en het buurtcentrum. Wij zijn permanent op zoek naar nieuwe burenhelpers. Voel jij je geroepen? Lees dan zeker verder voor meer info.

Heb jij interesse?

We willen zoveel mogelijk rekening houden met de eigen sterktes en behoeftes van de burenhelpers. Daarom creëerden we verschillende profielen van burenhelpers waaruit je kan kiezen. Je kan kiezen uit één profiel, uit meerdere, of uit allemaal.

De buurtfluisteraar Als buurtfluisteraar ben je de ogen en oren van je buurt. Je gaat actief op pad in de buurt, merkt signalen op en geeft deze (indien nodig) door aan het buurtcentrum. 1. Sociaal meldpunt Als buurtfluisteraar ga je de straat op, sla je een praatje met mensen en heb je oog en oor voor de noden van de inwoners. Je hebt extra aandacht voor ongewone situaties in je buurt. 2. Infrastructureel meldpunt Als buurtfluisteraar registreer je en verwerk je meldingen, klachten en suggesties van inwoners. Dit kan o.a. gaan over technische problemen in de straat of buurt bv. putten in de weg, verkeersonvriendelijke situaties,… Dringende zaken kan je doorgeven via het meldpunt Stad Brugge of aan de gemeenschapswacht.

Neem dan zeker contact op met het buurtcentrum via het nummer 050 32 63 40

De buurtharry Als buurtharry bied je vooral technische of praktische ondersteuning. Dit kan gaan van flyeren tot meehelpen tijdens buurtactiviteiten. Heel gevarieerd dus!

De buurtbuddy Als buurtbuddy breng je af en toe een bezoekje aan buurtbewoners. Je kan goed luisteren en hebt aandacht voor je (directe) omgeving. Je hebt in het bijzonder aandacht voor nieuwe bewoners of mensen die nu misschien door de mazen van het net dreigen te vallen. Je zoekt contact met buren, maar respecteert hun privacy. Het doel is het helpen van mensen, maar we respecteren steeds hun grenzen en eigen wensen.

De buurtadviseur Samen brainstormen we over buurtactiviteiten, acties, projecten of problemen in de buurt. Je hebt voeling met wat leeft in de buurt en geeft ons advies hierover. Je houdt steeds de vinger aan de pols.

De buurtduizendpoot Als buurtduizendpoot heb je vele interesses en ben je bereid om op alle domeinen mee te helpen.

Een nieuwe uitdaging voor Kathleen Lieve lezers, Ik was zo blij om een tijdje terug in het fijne team van d’Oude Stoasie terecht te komen. Onverwachts kreeg ik echter de kans om terug te starten in de wereld van ‘zalfjes en pilletjes’.

In september mogen we een nieuwe gastvrouw verwelkomen in de plaats van Kathleen. We stellen haar graag aan jullie voor in de volgende buurtkrant.

Na lang overwegen, heb ik beslist om terug te starten in de apotheek. Ik kon geen nee zeggen. Vanaf september ga ik dus aan de slag in apotheek Portpharma. Wie weet, zien we elkaar daar terug. Dikke kus, Kathleen 7


Wist je datjes Kunstenaar Wietse Het streetartfestival ‘The Bridges’ in Brugge krijgt in de zomer van 2022 een vervolg. Kunstenaar Wietse is op zoek naar mensen die in de omgeving tussen Zeebrugge en Dudzele een gevel ter beschikking willen stellen. Ook deze keer zet het Brugs stadsbestuur z’n schouders mee onder het initiatief.

We zijn op zoek naar mensen die een eigendom hebben in en rond Brugge waarvan ze graag hun voor- of zijgevel ter beschikking stellen INITIATIEFNEMER WIETSE HINDRYCKX “Ik zoek 10 muren ‘dicht bij’ de kust - bij voorkeur dus tussen Zeebrugge en Dudzele. De afmetingen mogen variëren, maar niets onder de 4 meter hoogte.” Meer details over ‘The Bridges 2' kan Wietse pas geven als hij de 10 muren gevonden heeft.

Help Wie tse en stel jouw gevel ter beschikk ing!

uur of to van de m Stuur een fo m naar aa n je catie en gevel, de lo ail.com. treetart@gm thebridgess

Wietse voorzag ook de gevel van zaal Albatros van een persoonlijke toets. Het thema was vrij snel gekozen en het resultaat is prachtig.

Mobiel vaccinatieteam Het mobiel vaccinatieteam komt langs in Zeebrugge om inwoners te vaccineren. Vaccinatie is de meest efficiënte manier om jezelf en je omgeving te beschermen tegen infectieziekten die ernstige gevolgen kunnen hebben. Alle vaccins uit het basisvaccinatieschema zijn gratis, nl. polio, difterie, tetanus (klem), kinkhoest, mazelen, bof, rubella, hepatitis B en meningokokken.

8

• Wanneer? Maandag 11 oktober van 14u tot 16u • Waar? ‘De Biefkorf’ - Heiststraat 77, 8380 Zeebrugge

• Meer info? Bel naar 050 54 41 08 of 0495 22 10 07. • Opgelet: je kan er geen coronavaccin krijgen.


Wist je datjes Samen spelen ?

v o o r al l e o u d e rs e n k i n d e r en

Nieuw: ontmoetingsplek voor ouders met jonge kindjes • Wanneer? Vanaf 6 september, elke maandagnamiddag van 14u tot 17u • Waar? Gemeenschapshuis, 1e verdieping, Marktplein Zeebrugge • Voor wie? Ouders met jonge kinderen (0 tot 3 jaar)

(0 t ot 3 ja a r )

Meer informatie via:

af 6 van r! mbe e t sep

• • • •

elke maandagnamiddag van 14u tot 17u Wij zijn

Contact

v.u.: Vereniging Spoor, Ruddershove 4, 8000 Brugge

gra kof tis fie e the n e

https://www.facebook.com/HuisvanhetKindBrugge https://www.facebook.com/dendroadzeebrugge Mail: info@huisvanhetkindbrugge.be Tel 050 47 55 15 - Sms/Whatsapp: 0485 69 53 57

op zoek naar vrijwilligers die willen instaan voor een warm onthaal van deze jonge gezinnen.

Bel/sms/Whatsapp *** Meer info vind op55https:/ /www.giveaday.be/nl-be/vrijwilligerswerk/medewerker-spel-en-ontmoetingsruimte/17427 050je47 15 Gemeenschapshuis, 0485 69 telefoonnummers. 53 57 of via bijgenoemde 1e verdieping Marktplein Zeebrugge

Uitwijken Van dinsdag 7 september tot en met zondag 26 september komt Uitwijken naar Zeebrugge. Uitwijken is een cultuurhuis op wielen dat naar de Brugse wijken trekt met een gratis cultuuraanbod. Met zeven oldtimerwagens toeren ze meerdere keren per jaar door Brugge. Drie weken lang staat Uitwijken met hun rode brandweerwagen in de Vismijnstraat, ter hoogte van de Westhinder. De rode brandweerwagen doet vooral dienst als mobiele bureau, van waaruit het Uitwijkenteam werkt en graag kennis maakt met de buurt. Ga dus zeker eens langs.

Wat mag je verwachten? Op het programma staan onder meer een theatervoorstelling, concertjes, workshops en een filmvoorstelling. Zo treden op zaterdag 25 september The Free Amigo’s op. Pieter Embrechts, Lennert Coorevits en Roland Van Campenhout kijken elkaar diep in de ogen en vormen een wervelende superband. Ze verblijden je met hun geniale gitaarspel, een dikke baslijn of een perfect getimede mop. Zo’n unieke avond valt simpelweg niet te missen.

Omwille van de geldende coronamaatregelen is het belangrijk dat je vooraf reserveert voor de verschillende activiteiten. Dit kan bij hen aan de rode brandweerwagen of via de website. Alle activiteiten zijn gratis. Sowieso ben je elke weekdag welkom op Uitwijken, waar het team je graag een gratis kopje koffie thee of glas water aanbiedt. De ideale kans om het Uitwijkenteam en je buren beter te leren kennen.

9


Wij stellen voor De KABA

De KABA is een sociale kruidenier met een basisaanbod voeding en huishoudartikelen. Klanten kunnen gratis of tegen een verminderde prijs bij ons komen winkelen.

Sociale kruidenier De KABA is een deelwerking van vereniging ’t Sas. In Zeebrugge zullen jullie vooral medewerkers Ahmad en Xhevdet, samen met vrijwilligers, aantreffen.

Medewerker Ahmad Medewerker Xhevdet

Voor wie? Je kan bij ons klant worden wanneer je door een sociale dienst werd doorverwezen. Dit wil zeggen dat je over een beperkt leefbudget beschikt, en dus in aanmerking komt voor een winkelpas of een crisispas. Het maandbudget waarmee je als klant kan winkelen, is afhankelijk van jouw gezinssituatie. Een pas is minimum 1 maand en maximum 6 maanden geldig. Daarna is hij verlengbaar via de doorverwijzende dienst.

Waar vind je ons? Wij zijn iedere woensdag in Zeebrugge te vinden, telkens van 10u tot 11u30. • Elke 1ste, 3de en 5de woensdag van de maand voor buurtcentrum d'Oude Stoasie (Venetiëstraat 1). • Elke 2de en 4de woensdag van de maand op de speelplaats naast de Albatros (Ploegstraat 28).

Hoe kan je ons bereiken? • Telefonisch: 050 32 76 75 • Via mail: dekaba@sasbrugge.be

10


Wij stellen voor Jana Dabaut Van Covias Ik ben Jana Dabaut en werk voor Covias als psychosociaal rehabilitatie medewerker. Covias richt zich tot mensen met een psychosociale kwetsbaarheid en hun naaste omgeving. We begeleiden mensen aan huis, we ondersteunen en begeleiden mensen bij arbeidsmatige activiteiten, bv. bij het zoeken naar een leuke vrijwilligersplaats. Daarnaast zetten we actief in op ontmoeten en activiteiten. We bekijken samen wat we kunnen betekenen voor elkaar. Ik help je op weg om je vrije tijd op een leuke manier in te vullen of om je sociale contacten uit te breiden. Ik sta ook altijd klaar voor een gezellige babbel en ben graag een luisterend oor. Het is belangrijk om psychische kwetsbaarheid bespreekbaar te maken. Zit je met vragen of ben je bezorgd om een naaste? Weet dan dat je steeds bij mij terecht kan.

Ik was zeer verheugd te horen dat het thema van de ouderenweek ‘kopzorgen’ is en dat er op deze manier aandacht is voor het psychisch welzijn. Laat dit een aanzet zijn om met elkaar in gesprek te gaan en deel gerust je eigen zorgen. Je zal zien, je bent niet alleen. Je kan mij elke vrijdagnamiddag vinden in het buurtcentrum en tijdens de ochtend kan je mij tegenkomen in één van de Zeebrugse buurten. Spreek mij gerust aan. Ik leer jullie graag kennen! Ik ben bereikbaar via : 0491 15 68 81 jana.dabaut@covias.be www.covias.be

Afgelopen buurtprojecten Speeldok Spel en sport voor kinderen Speeldok was een succes de eerste 2 weken van de vakantie. Gemiddeld kwamen er 50 kinderen per dag uit de buurt spelen. Van maandag 16 augustus tot vrijdag 27 augustus vind je ons in Kustpark Knapen aan de Veerbootstraat. Meer info? Bel 0478 80 60 25

Meer afgelopen buurtprojecten op volgende pagina.

11


Afgelopen buurtprojecten Langste Stoel Ook dit jaar kwamen jullie uit je kot voor de langste stoel. Wij vonden het alleszins een super gezellige avond! Geniet van enkele sfeerbeelden.

Pretsculptuur Op het grasveld in de Venetiëstraat in Zeebrugge waar zich vroeger een schooltje bevond, staan nu “Pretsculpturen”. Deze installaties werden gemaakt door kinderen van onder meer Z-art, Buurtsport en de Zeebrugse Stationswijk, in samenwerking met het Openbaar Kunstkabinet, een mobiel kunstatelier, van Katrijn Vanaelst. Zo is meteen ook een origineel en creatief speelpleintje uit de grond gestampt. Het initiatief komt van het Buurtgericht Netwerk Zeebrugge. Het traject in aanloop naar de pretsculpturen begon eind april. Een aantal kinderen tussen 5 en 14 jaar uit Zeebrugge kwamen een paar keer samen en gingen onder begeleiding van Katrijn aan de slag.

12

Wil je meer weten over de activiteiten van Buurtgericht Netwerk Zeebrugge? Volg dan https:// www.facebook.com/ dendroadzeebrugge


Toekomstig buurtproject MINTUS

Historie Zeevaart zondag 21 november 2021 van 14-17 u (deuren 13.30 u.)

Vooraf inschrijven en info: Buurtcentrum d’Oude Stoasie, Venetiëstraat 1, 050 32 63 40

HISTORIE FERRY-BOATS

dit van de start in 1924 tot heden, aan de hand van uniek foto- en beeldmateriaal, gebracht door Zeebruggenaar Chris Vantorre.

V.U. COLIN BEHEYDT, ALGEMEEN DIRECTEUR STAD EN OCMW BRUGGE, BURG 12, 8000 BRUGGE | ONTWERP: CEL CREATIE - STAD BRUGGE

Gratis | Feestzaal Albatros, Ploegstraat 28, Zeebrugge

Naam en voornaam ...................................................................................................... Adres ............................................................................................................................ Tel ................................................................................................................................. Schrijft in met ……………… personen voor de voordracht van Ferry-Boats op 21 november 2021. Opgelet! Inschrijven kan tot het deelnemersaantal is bereikt! Gelieve deze inschrijvingsstrook binnen te brengen in buurtcentrum d’Oude Stoasie, Venetiëstraat 1.

13


Ouderenweek 15 tot en met 21 november

Kopzorgen verdienen zorg Op latere leeftijd nemen ingrijpende kantelmomenten en verlieservaringen vaak toe. Denk aan het zwarte gat na de pensionering, overbelasting bij langdurige en intensieve mantelzorg, verlies van dierbaren, geconfronteerd worden met je eigen lichamelijke of cognitieve achteruitgang, relatieproblemen, eenzaamheid of levensmoeheid. Maar het kan ook om heel praktische zaken gaan, zoals niet langer kunnen autorijden of fietsen, het huishouden niet meer alleen kunnen beredderen of moeite hebben om gesprekken te volgen.

Hoewel die verlieservaringen klein lijken, kunnen ze net heel confronterend zijn, elke dag opnieuw. Ze hebben een steeds grotere impact op je psychisch welzijn. De Vlaamse Ouderenraad vindt het hoog tijd om psychische problemen bij ouderen bespreekbaar te maken. De noden zijn hoog, de cijfers liegen er niet om en de hulp is op dit moment ontoereikend. Kopzorgen Verdienen Zorg. Meer info over deze campagne vind je op de website: https://kopzorgen.be/

Het verlies van mijn vrouw, viel me heel zwaar. Na al die jaren samen te zijn, ben ik nu plots alleen. Mijn kinderen komen regelmatig op bezoek, maar als ze weg zijn, slaat de eenzaamheid weer toe.

14

Enkele bezoekers van het buurtcentrum wilden graag hun kopzorgen met ons delen. Deze verhalen, signalen en inzichten geven wij daarna door via de website https://kopzorgen.be/. Vanuit deze getuigenissen willen zij uiteindelijk komen tot een set van beleidsvoorstellen. Die voorstellen gaan over de toekomst van de geestelijke gezondheidszorg voor ouderen. Zowel qua preventie als qua zorg en ondersteuning. Ze sporen beleidsmakers aan om niet bij de pakken te blijven zitten en actie te ondernemen.

“Hierboven” werkt het allemaal niet meer zo goed als vroeger. Ik vergeet toch regelmatig iets.

Ik ben onlangs gevallen aan de winkel. Ze stonden met 3 naar me te kijken, maar niemand kwam me helpen. Ik lag daar op de grond en moest zelf maar recht zien te geraken. Als ik thuis kwam bleek dan ook nog eens dat mijn portefeuille gestolen was.


Ik zit niet graag alleen thuis. Ik trek er liefst nog zoveel mogelijk op uit.

Bij het ouder worden horen vele kwaaltjes. Slecht slapen is er daar één van.

Ik ben bang om ziek te worden als ik alleen thuis zit. Niemand zal me vinden als er iets met me gebeurt.

Ik ben slechtziend en ik zal langzaamaan blind worden. Dan zal ik niet meer op mijn tablet kunnen werken en zal ik zeker in een zwart gat vallen.

je steeds meer mensen om je heen. Het is niet altijd gemakkelijk om je familie en vriendenkring steeds kleiner te zien worden.

Bij veel ouderen hoor je dat ze eenzaam zijn of zich afgesloten voelen. Ik ben zéér blij dat ik goed met mijn tablet kan werken. Dit is voor mij een verbinding met de buitenwereld.

Na het verlies van mijn vrouw is de eenzaamheid toch wel beginnen toeslaan.

Ik ben bang om te vallen en om iets te breken, want als dat gebeurt, zal ik waarschijnlijk naar een woonzorgcentrum moeten.

Voor mij was het een grote klap dat ik niet meer met de auto kon rijden. Ik woon wat afgelegen en de dichtstbijzijnde tramhalte is voor mij heel ver stappen.

Naarmate je ouder wordt, verlies

Na mijn mislukte knieoperatie ben ik nog minder mobiel dan voorheen. Het is moeilijk om te accepteren dat je altijd op de hulp van een ander moet rekenen.

Tegenwoordig moet je bijna alles digitaal doen, maar dat lukt mij niet.

De mobiliteit gaat zeer sterk achteruit. Zelfs eens in de zetel ploffen, zorgt voor kopzorgen… Je moet er nog terug uit geraken hé.

Tegenwoordig krijg ik hulp bij het wassen ’s morgens. Het was niet makkelijk om dit kleine stukje eigenwaarde uit handen te geven, maar wanneer de band met de verpleegster sterker wordt, zie je er ook de positieve kanten van in. Zo heb ik elke dag iemand over de vloer. Een klein babbeltje kan al wonderen doen.

Als ik met mijn karretje vol met boodschappen terug naar huis wandel, ben ik kapot van deze fysieke inspanning.

Sinds ik mijn vrouw ben verloren, sta ik overal alleen voor. Fysiek is dit gelukkig nog geen enkel probleem, maar op andere vlakken merk je toch wel het verschil. Op een bepaalde leeftijd begin je al eens wat dingen te vergeten. Daar waar we vroeger elkaars “gaten” konden aanvullen, blijven die nu leeg… Dat is zeer confronterend.

Ik ben zo bang dat ik minder mobiel zal worden en dat het niet meer zal lukken om thuis te blijven wonen. Ik wil nog niet naar een woonzorgcentrum verhuizen, want ik wil mijn vrijheid niet afgeven.

Ik vind het lastig dat mijn “stappen” achteruit gaat. Vroeger was ik een vrije vogel en erg zelfstandig. Nu heb ik altijd hulp nodig wanneer ik het huis uit wil.

15


Code puzzel Kraak de code en los de puzzel op. Elk cijfer gaat gepaard met een letter. Aan jou om uit te zoeken welk cijfer bij welke letter hoort. Om te kunnen starten krijg je van ons alvast 2 letters cadeau.

1

2

3

4

5

6

7

8

Z 9 10 11 12 13 14 15 16 N

12 12 10

8 15 11 6

7

5

12 12 10

N 5

7

2

N 4 12 8 12

2 15 10 7 12 13 N

9

2

12 13

10 9 16

2

9

9

7 12 13

N 3

7 14

14 12

1

7 12 10

Z

N

Colofon Verantwoordelijke uitgever

Contact

John-Nathan Hocepied Ruddershove 4, 8000 Brugge

Buurtcentrum d’Oude Stoasie

Ontwerp & druk

Hilde.ballegeer@mintus.be – 050 32 63 45 of 0494 46 27 18

Ontwerp: digicreate.be | Druk: Mediatopper 100% gerecycleerd papier

Venetiëstraat 1, 8380 Zeebrugge Kimberly.pardo@mintus.be - 050 32 63 40 Alle 'Buurtkrantedities' kan je vanaf nu op deze website vinden: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

Profile for OCMW Brugge

Buurtkrant Zeebrugge sept -nov 2021  

Buurtkrant Zeebrugge sept -nov 2021  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded