__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

BUURTKRANT Zeebrugge NR 3 / JUNI-AUGUSTUS 2021


IN DEZE EDITIE Voorwoord Nieuws uit De Zocjes Nieuws uit Voetbalclub Zeehaven Zeebrugge Nieuws uit VTI Zeebrugge Nieuws uit Tuinhier Nieuws uit de bibliotheek Buurtcentrum d' Oude Stoasie Wist je datjes Afgelopen buurtproject(en) Wij stellen voor ... Dag van de mantelzorger Woordzoeker

Voorwoord Beste buurtbewoner, Net als u kijkt het stadsbestuur uit naar een nieuwe zomer. Eentje waar we hopelijk al heel wat meer kunnen doen dan vorig jaar. Ons vaccinatiecentrum draait alvast op volle toeren om ervoor te zorgen dat elke Bruggeling beschermd kan worden tegen het coronavirus. Heel wat vrijwilligers staan er paraat om uw bezoek aan het centrum vlekkeloos te laten verlopen. Het vaccin is niet verplicht, maar we raden toch ten sterkste aan om u te laten inenten. Zo kunnen de dingen die het leven zo aangenaam maken, weer snel terugkomen. Elkaar van dichtbij zien, knuffelen, een babbeltje slaan…: onze sociale contacten weer ten volle kunnen beleven! Of de lokale horeca steunen door een terrasje te doen, een restaurantbezoek mee te pikken… Ook de cultuur- en evenementensector snakt naar een heropleving van onze samenleving. Het is al veel te lang geleden dat we konden genieten van een muziekoptreden, een theatervoorstelling of andere culturele activiteiten en feestelijke gelegenheden. Kortweg: laten we er alles aan doen om weer gewoon zorgeloos te kunnen genieten van het leven. We wensen u een schitterende zomer toe! Hartelijk,

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

Pablo Annys Voorzitter Mintus

10 Een nieuwe groene plek voor Zeebrugge: Kustpark Knapen

Het team van het buurtcentrum staat voor jullie klaar! BUURTCENTRUM D'OUDE STOASIE

Venetiëstraat 1, 8380 Zeebrugge 050 32 63 40

14 Maak kennis met mantelzorger Agnes en haar echtgenoot Norbert 2

Kimberly Pardo

Hilde Ballegeer

Verantwoordelijke buurtcentrum

Buurtwerker

En medewerkers Sarah, Marina, Kathleen, Gino, Yvette en Patrick


Nieuws uit ... De Zocjes Tijdens de paasvakantie organiseerde kinderwerking de Zocjes een spannende fotozoektocht met opdrachten in Zeebrugge en Lissewege. We werkten hiervoor samen met de handelaars uit de buurt en gezinnen van kinderen uit de Zocjes. Heel wat gezinnen hebben deze zoektocht met veel enthousiasme volbracht. We kregen leuke foto’s ingestuurd. Hierbij willen we iedereen bedanken voor hun medewerking. Op de foto kan je de sfeer opsnuiven van een geslaagde bubbelfoto.

Voetbalclub Zeehaven Zeebrugge Eindelijk was er weer iets te beleven op de voetbalterreinen van Zeehaven Zeebrugge. Hoewel de trainingen voor de spelers konden en hebben plaatsgevonden, ligt het echte voetballeven wat stil. Wat anders dan corona heeft er voor gezorgd dat wedstijden en tornooien niet konden plaatsvinden? Het paaskamp 2021 was dan ook echt wel een activiteit waar de jonge spelertjes van Zeehaven Zeebrugge naar uit keken. Het was wederom een groot succes lieten de trainers weten. Door de coronamaatregelen dienden we het paaskamp 2020 af te gelasten. Gelukkig was dit dit jaar niet het geval en konden we het hele gebeuren – mits wat aanpassingen – laten plaatsvinden. Bubbels van maximum 10 spelers, geen onderling contact tussen de verschillende bubbels, elke bubbel in een eigen zone, ontsmetten van het trainingsmateriaal, …. het zijn maar enkele zaken die dienden te gebeuren om alles op een goede en veilige manier te laten verlopen. Het kunnen plaatsvinden van ons voetbalkamp was in eerste plaats een goede zaak voor de jonge gasten. In een periode waarin zij enorm beperkt worden in hun doen en laten, was het paaskamp opnieuw een stapje naar het normale. Hun hobby ten volle kunnen uitoefenen, omgang met leeftijdgenootjes, het buitenleven… Samen met iedereen die het voetballeven hoog in het vaandel draagt, hopen we dat het komend voetbalseizoen volledig en zonder beperkingen mag opgestart worden. Wie meer informatie wil over voetbalclub Zeehaven Zeebrugge kan bellen naar het nummer 0476 20 69 56.  

VTI Zeebrugge VTI Zeebrugge biedt vanaf september 2 nieuwe havenopleidingen aan. In de praktisch-technische opleiding (BSO) Organisatie & Logistiek halen leerlingen bijvoorbeeld hun certificaat Heftruckchauffeur in ons groot magazijn, leren ze administratief werken met digitale transportprogramma’s, krijgen ze extra talenkennis en leren ze de basis inzake verkoop en magazijnbeheer. In de derde graad kunnen ze doorstromen naar vrachtwagenchauffeur of magazijnbeheer.

De tweede nieuwe richting Bedrijf en Organisatie is een theoretischpraktische opleiding (TSO). Hier maken leerlingen kennis met algemene economie, bedrijfswetenschappen, boekhouden, commerciële aspecten en hr-materie, maar dit telkens vertaald vanuit specifieke haveneconomie. De afgestudeerden van deze opleiding kunnen doorstromen naar een bachelor. Schrijf via de website in voor een digitale info-avond of maak een afspraak voor een persoonlijk gesprek (met of zonder rondleiding). 3


Nieuws uit ... De bibliotheek Strandbib In de strandbib op het strand van Zeebrugge geniet je van goede boeken, leuke strips en ontspannende tijdschriften. Lenen doe je gratis, zelfs als je geen lid bent van de Openbare Bibliotheek Brugge. De strandbib is de hele zomervakantie open, elke dag van 10.30 tot 17.30 uur.

ig Vijft n tinte n groe

Tuinhier Veel verhardingen om en rond de woning worden nooit belopen. Weg met die overbodige verharding en welkom kleurrijke plantvakjes. Je terras of voorgevel ziet er meteen stukken mooier uit !

Gevel- of tegeltuin? Een tegeltuin is een plaats waar je één of meerdere tegels wegneemt om groen te plaatsen. Dat kan op het terras maar evengoed aan de straatkant en dan spreken we over een geveltuin. Een geveltuintje kleurt je huis en isoleert de muur. ’s Zomers zorgt het voor koelte en ’s winters houdt het de warmte binnen. De planten halen fijn stof uit de lucht en de losse grond laat het

regenwater insijpelen. Veel vlinders en andere insecten bezoeken de bloemen. Mits te voldoen aan enkele eenvoudige voorwaarden legt Stad Brugge gratis het plantvak aan. Alle info en het aanvraagformulier vind je onder de rubriek ‘Stad Brugge geveltuin’. Extra informatie, nieuws en inspiratie vind je online onder ‘Natuur en bos’ en ‘Natuur in je buurt’.

Tuinhier helpt je graag bij de aanvraag en aangepaste plantenkeuze. Andere kleine ingrepen … Vaak volstaan enkele stapstenen in plaats van een volledig verhard tuinpad. Tussen de stapstenen kunnen vetplanten of bloeiende bodembedekkers aangeplant worden. Toch liever gras ? Leg de stapstenen gelijk met het maaiveld en rij er gewoon over bij het maaien. Een natuurlijk grasveld is pas een rustpunt in de tuin die bruist van het leven. Bij regenval is het de meest natuurlijke buffer voor opvang van het overtollig water. Géén doods kunstgras maar liever bruisend leven in de tuin ! Een natuurlijke afsluiting zoals een takkenwal of levende haag is veel mooier en aangenamer dan een stenen of betonnen muur rond je tuin. Het wordt ook een nest- en schuilplaats voor vogels en insecten. Het jaar rond ontdek je er iets nieuws. Ga gerust op ontdekkingstocht in je eigen tuin !

4

Twee verharde rijstroken volstaan meestal om tot bij je garage te rijden. Waarom dan je woning ontsieren door een eentonige steenvlakte als inrit ? Dan liever meer ruimte voor groen en natuur. Ik wil een boom ! Liever een extra boom of struik in je voortuin of ergens op het Openbaar Domein ? Dat kan. De voorwaarden en het aanvraagformulier vind je onder de rubriek 'Stad Brugge ik wil een boom'. Volgend plantseizoen komt Stad Brugge gratis jouw keuze aanplanten. Meer info en inspiratie ontdek je bij 'Openbaar Groen' en 'Natuur in je buurt'. Ook Tuinhier helpt je graag bij de aanvraag en met plantadvies.

WAT JE ZELF TUINT IS TOP !

Zomersluiting Bibliotheek J.F. Willems is gesloten van maandag 16 tot en met zaterdag 21 augustus. Op maandag 23 augustus verwelkomen we je graag terug!

Bibliotheek J.F. Willems Marktplein 12, 8380 Zeebrugge 050 79 99 40 zeebrugge.bibliotheek@brugge.be ma & wo: 14u-18u, za: 9u30-12u


Buurtcentrum d’Oude Stoasie Enkele leuke projecten Paasbloemetjes Wij brachten onze vaste bezoekers een Paasbezoekje aan de deur en verrasten hen met een mooi bloemetje. Wat was het aangenaam om nog eens bij te babbelen met onze bezoekers!

Praattafels Praattafels in groep mogen helaas nog niet doorgaan, maar individuele sessies kunnen wel. Wil jij graag jouw Nederlands oefenen en aansluiten bij een Praattafel Nederlands? Contacteer ons dan op het nummer 050 32 63 40.

Genieten van het mooie weer

Marina blikt terug

Al enkele maanden konden er geen activiteiten meer doorgaan in het buurtcentrum. Daarom was het dubbel zo fijn dat we met het mooie weer eens naar buiten konden trekken.

Het Covid-tijdperk is voor iedereen een periode die we het liefst zo snel mogelijk achter ons willen laten. Maar ik heb toch ook heel wat positieve ervaringen meegemaakt. Mijn collega’s en ikzelf gingen regelmatig op huisbezoek of deur-aandeurbezoek. Weliswaar met mondmasker én op veilige afstand. Zo kwamen we terecht in de eigen leefomgeving van de mensen en dat was een zeer aangename ervaring! Meestal hing er wel ergens een foto aan de muur en dan wou ik – benieuwd als ik ben – natuurlijk weten wie dat was. Zo ontstonden er toffe gesprekken, met dikwijls hilarische anekdotes over kinderen, kleinkinderen, huwelijksfeesten en noem maar op. Of er hing een schilderij aan de muur waar er een ganse geschiedenis achter zat. Het dorpsleven van Zeebrugge kwam ook vaak ter sprake en er werden herinneringen opgehaald van onze jeugdjaren. Ook ik kon een aardig mondje meespreken want ikzelf heb een 10-tal jaren in Zeebrugge gewoond. Er hing een gezellige, ongedwongen sfeer onder ons en ikzelf heb met volle teugen van die bezoekjes genoten. Maar in de eerste plaats waren het onze mensen die we een aangenaam gevoel wilden bezorgen. Ik ben er zeker van dat dit gelukt is. We waren soms nog niet buiten of men vroeg al wanneer we terugkwamen. Dus zeker voor herhaling vatbaar zou ik zeggen! Langs deze weg wil ik iedereen bedanken waar we zijn langs geweest. Jullie gastvrijheid en enthousiasme waren voor ons zeer aangenaam en tevens een statement dat we goed bezig zijn. Lieve mensen, hou het veilig en tot ziens!

Zo gingen we vaak wandelen met enkele bezoekers en haalden we de volksspelen boven op een zonnige namiddag.

Afscheid van Carine Sneyaert Carine werkte jarenlang als gastvrouw in het buurtcentrum. Na haar pensioen bleef ze nog aan de slag als vrijwilliger. We zullen haar dan ook enorm missen. Carine overleed op 67-jarige leeftijd op 18/04/2021.

5


Buurtcentrum d’Oude Stoasie Vrijwilligers aan het woord

Omwille van corona kunnen er momenteel geen vrijwilligers komen helpen in het buurtcentrum. Ondanks dat jullie hen nu niet aan het werk kunnen zien bij ons, zetten we hen toch graag eens in de kijker. Maak kennis met onze vrijwilligers.

de en hen als Jullie kenn n e id le es. Zij bingodam se jk li e d n maa steeds de iddagen in m a n o g bin en. e goed ban

Georgette

&

Waarom ben je vrijwilliger geworden in het buurtcentrum?

Wat is de leukste herinnering die je al meegemaakt hebt in het buurtcentrum?

Georgette: Daar kan ik heel kort op antwoorden. Omdat ik heel graag onder de mensen ben.

Georgette: Ik vond de sfeer op de kerstbingo heel gezellig. We hadden onze kerstmuts op, er werd gelachen en gezongen. Dat was een heel mooi moment.

Margueritte: Als kind ben ik opgegroeid op een grote boerderij die mijn ouders als zelfstandigen uitbaatten. Er kwam dus veel volk over de vloer en ik had heel veel sociaal contact. Een praatje, een lach of een traan was er altijd bij. Naderhand ontdekte ik dat ik graag onder de mensen ben, ik heb dat nodig. Dat stemt mij gelukkig. Dus daarom ben ik vrijwilliger geworden.

Waarom is het zo belangrijk dat er een buurtcentrum is? Georgette: Jullie doen heel veel voor de mensen! Je kan ook van alles doen in het buurtcentrum. Je kan er komen eten, spelletjes spelen, kaarten, enz. Je komt er in contact met andere mensen. Margueritte: In het buurtcentrum vertoef je even in een andere sfeer. Je kan er gemakkelijk ontspannen bv. tijdens een activiteit of gewoon door een babbel met een buurtbewoner. Gezelligheid creëer je door samen te komen!

Creëer je als vrijwilliger een band met de bezoekers? Georgette: Ja, zeker weten. Als ik mensen tegenkom, bv. op de markt vragen ze “er is toch wel bingo hé? Je komt toch wel hé?”. Margueritte: Als vrijwilliger word je aangesproken door mensen waarmee je anders niet in contact zou komen. Je breidt dus zeker je kennissenkring uit en als daar mensen tussen zitten waarmee het goed klikt dan smeedt je daar wel een band mee. Er ontstaan zelfs hechte vriendschappen.

6

Margueritte

Margueritte: Er schiet me zo niks speciaals te binnen, want bij iedere bingonamiddag is er wel iets te beleven. Het is nooit saai! Wat mij dikwijls bijblijft zijn de lachsalvo’s na het vertellen van een mopje. De mensen vragen er tegenwoordig ook naar: “Allé Margueritte, ken je nog een kluchtje?”.

Hoe zou je mensen willen overtuigen die de stap niet durven zetten om langs te komen in het buurtcentrum? Georgette: Ik zou veel babbelen met de mensen, tot dat ik ze overtuigd heb om te komen. Margueritte: Ik zou zeggen, spring eens binnen. Er zijn zeker mensen van dezelfde leeftijd aanwezig, met dikwijls dezelfde interesses. Je kan soms nuttige info uitwisselen met elkaar of gewoon genieten van wat er rond je gebeurt. Dat is beter dan thuis te zitten kniezen.

Wat zou je kwijt willen aan mensen die (nog) geen vrijwilligerswerk doen? Georgette: Er zijn nog heel veel vrijwilligers nodig, dus twijfel niet meer. Je voelt je veel jonger als je vrijwilligerswerk doet. Je moet het wel met hart en ziel doen. Als het tegen je zin is, moet je er niet aan beginnen. Margueritte: Ga eens te rade bij jezelf en misschien ontdek je wel een talent dat je kan uitplooien in het buurtcentrum. Je kan er jezelf mee uitleven en anderen ervan laten genieten. Als vrijwilliger geef je, maar je krijgt er ook veel voor terug. En ik kan het weten… Ik zou het niet willen missen!


Wist je datjes

Zeebrugge ziet er sinds kort een pak kleurrijker uit!

Tour Elentrik Enkele jongeren namen de grijze elektriciteitskastjes onder handen en maakten er een kleurrijk kunstobject van. De ontwerpen en ideeën kwamen van de jongeren zelf.

Nieuwe ontmoetingsplek voor ouder(s) en kind(eren) Vanaf september start een nieuwe ontmoetingsplek voor ouder(s) en kind(eren) in het Gemeenschapshuis! Om dit te vieren en omdat we jullie graag leren kennen, organiseert Huis van het Kind Brugge enkele leuke en interessante activiteiten zoals knuffelturnen, EHBO, theater, samen buiten spelen,…

• Wanneer? 21 juni, 5 juli, 19 juli, 2 augustus en 16 augustus. • Waar? in het Gemeenschapshuis of in de buurt! • Voor wie? ouders met jonge kinderen (0 tot 3 jaar) • Meer informatie vanaf juni via www.facebook.com/HuisvanhetKindBrugge

7


Wist je datjes De voedingsdriehoek in de spotlight Maak kennis met de voedingsdriehoek! Wat is gezond en wat niet? Graag willen wij even de aandacht schenken aan de voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven (2017). De voedingsdriehoek helpt jou op weg om gezond te eten. In de nieuwe voedingsdriehoek staat niet letterlijk hoeveel je overal mag van eten. Je ziet wel waar je meer en waar je best minder van eet.

Dé dorstlesser We beginnen bovenaan de voedingsdriehoek met de categorie ‘dranken’, dit is het belangrijkste en vormt de basis! Water is en blijft de enige dorstlesser, maar toch drinken we te weinig water. Probeer elke dag 1,5 liter water te drinken.

Leuk recept

Wat met koffie en thee? Ook koffie en thee passen in deze categorie en mogen gedronken worden. Deze worden niet afgebeeld in de voedingsdriehoek om zo ‘water’ in de spotlight te plaatsen! Frisdranken en sportdranken laat je best links liggen. Deze bevatten te veel calorieën en bevatten geen nuttige voedingsstoffen. Je kunt bijna alles combineren! Water met een smaakje, zoals hiernaast vernoemd, is gezond en je krijgt bovendien geen onnodige suikers of zoetstoffen binnen zoals bij frisdranken. In de winkel kun je ook water met een smaakje kopen. Volgens de wet behoort dit ook bij de categorie ‘frisdrank’, maar wees kritisch en bekijk altijd goed het etiket om te zien of er al dan niet toegevoegde suikers inzitten. Let wel op: probeer kinderen gewoon water te laten drinken zodat ze de smaak ervan leren kennen.

Wil je graag jouw wa ter pimpen ter afwiss eling? Dat kan op een gezo nde manier! Voeg fru it toe aan het water voor een frisse smaak. Vergee t niet om ijsblokjes toe te voeg en! Wij geven jou alv ast enkele leuke combinaties: • Rozemarijn - po mpelmoes • Citroen - munt limoen • Aardbei - citroen – basilicum • Aardbei – limoe n – komkommer • Watermeloen – munt • Aardbei - munt • Sinaasappel - ko mkommer - munt • Blauwe bessen – lavendel • Blauwe bessen - sinaasappel • Groene appel - ka neel • Ananas – kokosw ater • Gember, munt en citroengras • Komkommer - lim oen - blauwe besse n - munt

Een oplossing op maat voor de afvaloverlast in Zeebrugge Niemand ziet graag zwerfvuil of sluikstort rondslingeren in zijn of haar woonomgeving. Een aantal delen van Zeebrugge kampen helaas echter met hardnekkige overlast vanwege afval. De stad Brugge voert daarom een project uit om deze overlast aan te pakken. Het project heeft drie doelstellingen. Ten eerste, in kaart brengen hoe het komt dat bepaalde delen van Zeebrugge hardnekkige afvaloverlast hebben. Een onderzoeker voerde hiervoor al plaatsbezoeken en interviews uit. Ten tweede, ideeën aanreiken om die overlast te verminderen. Hiervoor wordt samengewerkt met een gespecialiseerd bureau. Enkele van deze ideeën worden in de praktijk uitgevoerd. Tot slot worden deze ideeën geëvalueerd op hun effect, en hoe de buurt ze ontvangt. Drie initiatieven worden nog voor de zomerperiode uitgeprobeerd in de strandwijk en de vismijnwijk. Het project wordt gesteund door Mooimakers, een initiatief van de OVAM, Fost Plus en de VVSG. 8

Heb je vragen over dit project? Stuur gerust een mailtje naar openbaardomein.netheid@brugge.be. Restafval kan je deponeren in de ondergrondse containers, ander afval in het recyclagepark (eerste 300kg gratis). Maak hiervoor een afspraak via de website of telefonisch op 050 44 8000.


Wist je datjes

EXC ZEE LUSIEV B E KOR RUGGE TIN G!

Operatie Noordzee 1944-’45 verlengd tot 7 november ‘21 Deze toffe expo voor jong en oud dompelt je onder in de vergeten maar belangrijke Slag om de Schelde. Beleef de euforie van de bevrijding, maak kennis met de Belgen die meestreden en kom te weten wat de vissers zoal vingen tijdens de oorlog. Ontdek wat er met de gezonken schepen gebeurde en vergaap je aan de wrakken van de oorlogsschepen en ander indrukwekkend oorlogstuig.

Nieuwe coördinator buurtcentra John-Nathan Hocepied Op 19 april is het nieuwe diensthoofd aan de slag gegaan bij de buurtcentra, of kortweg de ‘coördinator buurtcentra’. John-Nathan Hocepied werkte voordien ruim 6 jaar als verantwoordelijke van de lokale dienstencentra en buurthuizen van de Stad Oostende en is dus geen onbekende op het terrein. De ambitie is alvast om zijn kennis en ervaring in te zetten om van onze buurtcentra nog betere plaatsen in de Brugse buurten te maken. We wensen hem veel succes met zijn opdracht!

Naast deze tijdelijke expo kan je er ook de vaste collectie van SEAFRONT bezoeken over zee en zeevaart, vis en visserij.

Een leuk 2-uur durend familiebezoek, nu mét exclusieve korting voor alle Zeebruggenaren! Op vertoon van je ID bekom je 2 € korting voor je bezoek aan SEAFRONT.

Meer info via SEAFRONT: www.seafront.be T: 050 55 14 15 In juli/augustus elke dag open van 10 u. – 18 u.

Rolstoelvriendelijke picknicktafels Iedereen moet de kans krijgen om te genieten van het openbaar domein. Daarom plaatste Stad Brugge op drie plaatsen in Zeebrugge rolstoelvriendelijke picknicktafels. De picknicktafels bevinden zich op de Zeedijk, het marktplein en op het pleintje voor buurtcentrum d’Oude Stoasie (Venetiëstraat).

9


Wist je datjes

Een nieuwe groene plek voor Zeebrugge: Ontdek Kustpark Knapen Het heeft een tijd geduurd, maar heel binnenkort wordt de voormalige Kazerne Knapen eigendom van Stad Brugge. En dat is goed nieuws want dit gebied van 8 ha heeft heel wat troeven voor Zeebrugge. Daarom willen we jullie, bewoners van Zeebrugge, snel laten kennismaken met deze nieuwe buurtplek en toekomstig Kustpark. Nu de belangrijke maar tijdrovende sanering van de gronden van Defensie volledig afgerond is, kunnen we eindelijk vooruitkijken. We willen op site Knapen een kustpark realiseren, een groene long en een kwalitatieve verbinding tussen de Strandwijk en de Stationswijk. We willen jullie zo snel mogelijk van deze plek laten genieten. Daarom stellen we nu al 3,3 ha open voor publiek, zo kunnen jullie deze nieuwe ontmoetingsplek nu al bezoeken, gebruiken en beleven.

Denk mee Heb je een plaats nodig om activiteiten te organiseren, de handen uit de mouwen te steken in een buurtuintje, of zie jij het park eerder als een nieuwe ‘chillzone’, speelplein of hondenloopweide?

Wij zijn zeer benieuwd naar jullie wensen en ideeën om deze plek verder uit te bouwen. Deel jouw idee vóór 31 juli 2021 Vul de enquête bij voorkeur online in: www.brugge.be/kustparkknapen 10

Doe je het liever op papier? Je kreeg in de week van 17 mei de parkbrochure met enquête in jouw brievenbus. Stuur de ingevulde enquête op naar Stad Brugge t.a.v. Communicatie, Burg 11, 8000 Brugge. Of dien ze in op een van de volgende locaties: • In de enquêtebox in het Gemeenschapshuis Zeebrugge, Marktplein 12, open: ma en di 8.30 tot 17.00 uur, wo 8.30 tot 20.00 uur, do 8.30 tot 17.00 uur, vr en za 8.30 tot 12.30 uur • In de enquêtebox in het Infokantoor in het Badengebouw, Zeedijk, open: 25/5 tot 30/6: 10.00-13.30 uur en 14.00-18.00 uur • In de brievenbus van Buurtcentrum 'd oude Stoasie, Venetiëstraat 1 Op deze locaties vind je ook extra brochures met enquêteformulier.

Timing Na 31 juli gaat het ontwerpteam aan de slag met jullie feedback. Ondertussen kunnen de bewoners en bezoekers verder gebruik maken en genieten van het gedeelte langsheen de Kustlaan en Veerbootstraat. Het overige deel van de site blijft afgesloten tot er een definitief plan op tafel ligt en het park volledig kan aangelegd worden. Voor eind 2021 stellen we het voorontwerp voor aan de buurt. Afhankelijk van de feedback en het plan worden de verdere stappen en timing bepaald en gecommuniceerd. We streven in elk geval naar een snelle realisatie van dit mooie nieuwe park in Zeebrugge. Zo creëren we samen een nieuwe plek voor Zeebrugge.


Wist je datjes

Nieuwe Sluis Zeebrugge: waar staat het project vandaag? Met het complex project Nieuwe Sluis Zeebrugge zorgt de Vlaamse overheid voor een tweede toegang tot de achterhaven van Zeebrugge. Bovendien wordt er ingezet op een verbeterde mobiliteit en leefbaarheid in de omgeving. Het projectteam werkt vandaag volop aan een reeks onderzoeken om het beste inrichtingsalternatief te bepalen. Dat is de wijze waarop de sluis en de Nx worden gebouwd. In de onderzoeken houdt het projectteam rekening met de meningen van bewoners, bedrijven en andere betrokkenen uit de buurt over de leefbaarheid tijdens en na de bouwwerken. De meest recente participatiemomenten gingen door in februari. De feedback van alle deelnemers staat gebundeld in een verslag dat je kan raadplegen via www.nieuwesluiszeebrugge.be.

Nieuwe infokrant en -zuilen voor de zomer

Gebiedscoördinator Zeebrugge van start

Dat gebeurt via een infokrant en via infozuilen die je in Zeebrugge zal vinden.

In maart startte Karel Masureel als gebiedscoördinator van Zeebrugge. Hij gaat aan de slag voor het project Nieuwe Sluis Zeebrugge, maar ook voor infrastructuurprojecten van het havenbedrijf MBZ en de stad Brugge. Lees hier meer over op pg.12.

Het projectteam plant nog voor de zomer een uitgebreidere stand van zaken te geven over het project.

Op bepaalde momenten zijn er ook leden van het projectteam aanwezig om jouw vragen te beantwoorden bij de zuilen. Meer informatie hierover lees je binnenkort op www.nieuwesluiszeebrugge.be. Ontvang je graag de laatste informatie in je mailbox? Schrijf je dan via deze website in voor de digitale nieuwsbrief van het project.

Blok@Kerk Studenten kunnen tijdens de examenperiode terecht in de Sint Donaaskerk om te studeren.

11


Wij stellen voor Wijkinspecteur Inge Johnen Ik ben Inge Johnen de wijkinspecteur van de Strandwijk en Stationswijk te Zeebrugge.

Bij afwezigheid spreekt u een boodschap in en bel ik u zo snel mogelijk terug.

Gedurende de werkweek ben ik telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag op het gsmnummer 0471 11 72 78 en het vast nummer 050 47 29 57.

Bij dringende gevallen belt u 101 of 112.

Wij stellen voor Gebiedscoördinator Karel Masureel Het Vlaamse Gewest, het havenbestuur van Zeebrugge en de stad Brugge stellen Karel Masureel voor als gebiedscoördinator van Zeebrugge. Hij zal het aanspreekpunt zijn voor verschillende projecten in Zeebrugge die gelinkt zijn aan de leefbaarheid en infrastructuur in het dorp. Vanuit die functie zal hij ook voor het complex project Nieuwe Sluis Zeebrugge een belangrijke rol spelen. De aanstelling van de gebiedscoördinator is een samenwerking tussen het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, de stad Brugge en het havenbedrijf van Zeebrugge. De gebiedscoördinator gaat aan de slag voor projecten van het Vlaamse Gewest, het havenbestuur en de stad. Het gaat om projecten in de havenomgeving, zoals het complex project Nieuwe Sluis Zeebrugge, maar ook op andere plekken in het dorp. Denk aan het ruimtelijk uitvoeringsplan op de oude Vismijnsite, de revitaliseringsstudie van Zeebrugge of het kustpark op de site Knapen. Bij deze projecten zal Karel Masureel alle partijen (overheden, burgers, bedrijven,...) samenbrengen om de noodzakelijke acties inzake leefbaarheid, revitalisering en buffering voor te bereiden.

Als rasechte Bruggeling hoop ik alvast dat de grote infrastructuurprojecten een hefboom kunnen vormen voor een leefbaarder Zeebrugge. Karel Masureel werkte voordien als bureauchef sportinfrastructuur en -beheer voor de stad Brugge. Masureel zal ook aandacht schenken aan de verbinding en veiligheid in het dorp. “Een betere verbinding tussen de vier Zeebrugse wijken is alvast cruciaal en ook de verkeersveiligheid kan verbeteren. En we moeten er ook naar streven dat er nu effectief kwalitatieve projecten gerealiseerd worden in Zeebrugge. Er staat veel in de steigers, daar moeten we nu mee vooruit.”

12

Aanspreekpunt voor Zeebruggenaren Daarnaast fungeert de gebiedscoördinator als aanspreekpunt voor de Zeebruggenaren voor de projecten die in hun gemeente op til zijn. “Een aanspreekpunt in de buurt is essentieel om zo veel mogelijk onzekerheid bij de bewoners weg te nemen. Wie uit de eerste hand informatie wil of zijn of haar bezorgdheden wil uiten, kan daarom bij mij terecht.” Rol binnen nieuwe sluis Zeebrugge Als gebiedscoördinator zorgt Karel Masureel bovendien voor een goede afstemming tussen de verschillende projecten. In dat kader zal hij ook meewerken aan het project Nieuwe Sluis Zeebrugge. “De haven zorgt - rechtstreeks en onrechtstreeks - voor brood op de plank bij meer dan 20.000 mensen. Heel wat gezinnen zijn dus afhankelijk van een draaiende en succesvolle haven. De komst van een nieuwe sluis en de nieuwe weg Nx zijn dan ook essentieel voor de toekomst. Maar minstens even belangrijk is dat de leefbaarheid bij de directe omgeving hierbij gegarandeerd wordt”. De gebiedscoördinator is bereikbaar via 050 475 465 en karel.masureel@brugge.be.


Afgelopen buurtproject Bebloemingsactie Ook dit jaar kregen we opnieuw de mogelijkheid om de huizen in Zeebrugge te bebloemen. De bloemen fleuren niet alleen de straten op, maar brengen ook inwoners met elkaar in contact. De bebloemingsactie was dit jaar een groot succes. Er werden voor Zeebrugge en Zwankendamme maar liefst 7890 bloemetjes besteld. Tuinhier en z’n gemotiveerde vrijwilligers mochten de kuiten insmeren, want zij verdeelden alle bloemetjes aan huis. Bij deze een dikke dank je wel!

Dag van de mantelzorger Mantelzorgers bieden hulp aan personen die door ouderdom, ziekte of een beperking hulpbehoevend zijn. Op 23 juni steken we de mantelzorgers een hart onder de riem. Het is de dag van de stille krachten die dag in dag uit zorgen voor een persoon die hen nauw aan het hart ligt. We brengen mantelzorg dan ook graag onder de aandacht.

Meer info over mantelzorg? Als mantelzorger kan je voor advies en informatie terecht bij een vereniging voor gebruikers en mantelzorgers. Er zijn in Vlaanderen zes erkende verenigingen voor gebruikers en mantelzorgers.

Tel. 016-24 49 49 Gsm : (0470) 29 11 16 onszorgnetwerk@ons.be www.onszorgnetwerk.be

Tel. 02-515 04 42 info@steunpuntmantelzorg.be www.steunpuntmantelzorg.be

Tel.02-246 47 70 Mantelzorgtelefoon: 078 15 50 20 mantelzorg@samana.be www.samana.be

Tel. 02-515 02 63 info@coponcho.be www.coponcho.be

Tel. 02-246 57 72 zorgrecht@okra.be www.okrazorgrecht.be

Tel. 02-542 87 09 lieverthuis@lm.be www.lieverthuislm.be

13


Dag van de mantelzorger Maak kennis met mantelzorger Agnes en haar echtgenoot Norbert.

Het verhaal van Norbert

Het verhaal van Agnes

Hoe komt het dat je vrouw jouw mantelzorger is?

Hoe ben je mantelzorger geworden?

Ik ben al drie keer geopereerd aan mijn rug. Ik ben veel minder mobiel geworden. Ik kan niet meer gaan zonder stok, of toch maar een heel klein eindje. Ik mag niet meer met de auto en de fiets rijden, dat is een grote handicap voor mij.

Ik ben mantelzorger geworden van mijn man Norbert omdat hij geen weg meer kon. Hij heeft vooral problemen met het stappen. Ik verzorgde Norbert al een paar jaar toen iemand me vroeg “waarom word je geen mantelzorger?”. Ik had daar zelfs nog nooit van gehoord. Die persoon heeft het me toen uitgelegd en dan heb ik de nodige stappen ondernomen.

Hoe voelt het voor jou dat je vrouw jouw mantelzorger is? Mijn vrouw is de baas. Als ik het zo zeg, dan zegt zij het anders. Ik kan rap zwijgen. Neen, ik ben heel content. Ze doet alles voor mij. Ik probeer nog mee te helpen waar mogelijk. Ik help bijvoorbeeld al zittend mee met de afwas, dan droog ik af. Ik ga af en toe met de hond wandelen, ik moet veel buiten komen van de dokter. Maar andere taken kan ik niet meer op mij nemen. Het is moeilijk.

Heb je een boodschap voor je vrouw? Neen, niet meteen. “Dat je mij graag ziet”, vult Agnes aan. Norbert lacht. We zijn al 62 jaar getrouwd. We mogen allebei niet klagen.

Welke (zorg)taken neem jij voor je rekening? Ik moet Norbert wassen, zijn kousen aandoen, enz. Daarnaast doe ik ook de boodschappen, ik poets en ik kook. Ik doe dus nog alles zelf. Best dat ik nog met de auto kan rijden.

Hoe groot is de impact hiervan op jouw leven? Tot nu toe gaat het. Ik doe het met plezier. Ik heb wel eens last van mijn rug, maar dan zet ik me eens in de zetel. Ik zou het niet kunnen verdragen dat er hier iemand rondloopt om te kuisen in mijn plaats. In normale omstandigheden, kan ik nog eens naar een vriendin of gaan petanquen, maar nu valt dat allemaal weg. Nu is het dus wat lastiger dan normaal.

Heb je raad voor mensen die in dezelfde situatie zitten? Moest ik nu mensen tegenkomen die in dezelfde situatie zitten, dan zou ik hen aanraden om mantelzorger te worden. Ik wist toen ook niet dat zoiets bestond, dus ik zou er zeker uitleg over geven aan de mensen. Het is belangrijk dat ze dat weten.

14


Dag van de mantelzorger

Getuigenis van Marcel Ik ben Vlaminck Marcel uit Zeebrugge en ik vertel graag even over de tijd dat ik mantelzorger ben geweest van mijn zus Cécile. Het is eigenlijk een beetje vanzelf begonnen. Naarmate mijn zus meer behoeftig is geworden, ben ik haar steeds meer beginnen helpen met het doen van boodschappen, naar de apotheek gaan of gewoon eens binnenspringen om te kijken of alles wel goed ging. Toen mijn zus een alarmbandje heeft gekregen stond mijn nummer als eerste ingesteld dus wanneer zij gevallen was of als er iets aan de hand was, kreeg ik een alarmsignaal waardoor ik onmiddellijk naar haar toe kon snellen. Het was de huisarts die mij wist te vertellen dat ik mij ook officieel kon inschrijven als mantelzorger.

Mantelzorger zijn neemt wel heel wat van je tijd in beslag maar het geeft mij een enorme voldoening.

Anderen helpen is een van de dingen die ik het liefste doe. Ondertussen is mijn zus verhuisd naar een woonzorgcentrum. Daar stelt zij het heel goed en we kunnen haar daar regelmatig bezoeken. Het idee dat zij het daar zo goed heeft, stelt mij gerust en zorgt er voor dat het uit handen geven van de zorg een stukje makkelijker was.

Mantelzorgcafé De Mantelfluisteraar Het Mantelzorgcafé is dé ontmoetingsplaats voor mantelzorgers, jong of oud en van alle mogelijke achtergronden. Iedereen die kort- of langdurig zorgt voor een zorgbehoevende of dit ooit gedaan heeft, is welkom tijdens de Mantelzorgcafés. Want iedere mantelzorger verdient erkenning voor de belangrijke rol die zij spelen binnen onze maatschappij! Als gemeente willen wij mantelzorgers samenbrengen en ondersteunen. Meerdere keren per jaar komt op een vast moment een lokale groep mantelzorgers samen in het Mantelzorgcafé. Daar ontmoeten mantelzorgers elkaar om tips & tricks uit te wisselen, hun verhaal te doen of gewoon even te ontspannen.

Meer info? Buurtcentrum Ter Leyen Kroosmeers 1, 8310 Assebroek 050/326010 15


Woordzoeker Zeebrugge Woordzoeker Zeebrugge Marine

ABC-gebouw

ABC-gebouw Admiraal Keyes Admiraal Keyes Beau Séjour Beau Séjour Cargo Cargo Containerschip Containerschip Cruise Cruise D'Oude Stoasie D'Oude Stoasie Garnaalkruier Garnaalkruier Jachthaven Jachthaven Kust Kusttram Kust Kusttram

Z A L D W O H J L U E G R A A

Y U J A C H T H A V E N A E I

C N X B D R P P I S B I N S L

K E K C F M u T G U F K M C A

O O A G A S I I U H X Y T G Z

Marine Roezemoes Roezemoes Scheepvaart Scheepvaart Stella Maris Stella Maris Vaargeul Vaargeul Visnet Visnet Vismijn Vismijn Visser Visser Visserskruis Westhinder Visserskruis Zeebrugge Westhinder Zeebrugge

D Z M E V E E R S B N E M S I

O B E B L E I G A E M E M K U

U E J O V Z A W G A R N A A L

D M O U I S Q V R U L K Y I S

E D T W S L A I E S R K N P E

S T O A F U N K E I G Y K P E S N E T C Z E A M N E Z U T K L A J I H M E J O U Y C E F B Z Y B E E L W F Y E R O M E Z

Colofon Verantwoordelijke uitgever

Contact

John-Nathan Hocepied Ruddershove 4, 8000 Brugge

Buurtcentrum d’Oude Stoasie

Ontwerp & druk

Hilde.ballegeer@mintus.be – 050 32 63 45 of 0494 46 27 18

Ontwerp: digicreate.be | Druk: Mediatopper 100% gerecycleerd papier

Venetiëstraat 1, 8380 Zeebrugge Kimberly.pardo@mintus.be - 050 32 63 40 Alle 'Buurtkrantedities' kan je vanaf nu op deze website vinden: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

Profile for OCMW Brugge

Buurtkrant Zeebrugge 3 2021  

Buurtkrant Zeebrugge 3 2021  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded