Page 1

content in je buurt

INTERVIEW MET

Joost Ramaut voorzitter feestcomité Kristus Koning

SEPTEMBER - NOVEMBER 2021 | BRUGGE BUURTCENTRA MINTUS

Joost, hoe lang bestaat het feestcomite Kristus Koning en hoe lang ben je reeds voorzitter? “Brugge was in 2002 de ‘culturele hoofdstad van Europa’ en lanceerde toen ook het project ‘Wijk Up’. Enkele buren speelden hierop in en richtten de werkgroep ‘Kristus Koning Leeft’ op om buurtactiviteiten te organiseren. ‘Kristus Koning Leeft’ plande wijkwandelingen en een jaarlijks buurtfeest en werd door het stadsbestuur erkend als feestcomité.” “In 2006 nam het feestcomité een nieuwe start met de verspreiding van een eerste Kristus Koning Krant en de organisatie van een buurtzwemdag. Toen werd ik ook voorzitter van het feestcomité. Het jaarlijkse buurtfeest in het Visartpark werd verdergezet en het feestcomité speelde in op het aanbod van de Brugse buurtcheques.” “Vanaf toen werd uiteenlopende kleine en grote activiteiten georganiseerd zoals een bezoek aan een concert of tentoonstelling, een tweedehandsmarkt, een buurtkwis, The Voice of Kristus Koning, de Kristus Koning Schlagerparade, een tweedehandsmarkt en het Bal Populair. Van 2016 tot en met 2018 organiseerde het feestcomité tijdens de zomervakantie ook de Visart Pop Up Bar in het Visartpark.”

Met hoeveel vrijwilligers zijn jullie en wat zijn de voornaamste activiteiten?

“De Kristus Koning Krant is, naast onze Facebook-pagina, een belangrijk kanaal om buren te informeren en te betrekken. We verspreiden jaarlijks 2 edities met buurtnieuws en de aankondiging van geplande activiteiten.”

Hebben jullie andere dingen geïntegreerd sedert het befaamde Corona-virus? “In het voorbije jaar werden verschillende coronaproof-initiatieven genomen. Zo ontvingen alle buurtbewoners een kaartje met een warme boodschap. Het feestcomité promootte ook de actie ‘Verlicht je buurt’. Buren van de Karel de Stoutelaan en Leopold I-laan hingen lichtjes aan de gevel.”

“Begin 2021 werden posters verspreid met een seizoensgerelateerd gedicht over de lente en de winter, als teken van ‘poëziviteit’. Het feestcomité nam dit jaar voor het eerst deel aan de Bloemenactie van de stad Brugge en verdeelde ruim 3000 bloemen in de wijk.”

“In de voorbije jaren organiseerden we onder meer een Driekoningentocht voor het goede doel, kookavonden in de Koepel, Picknick in het Park, Dans & Tapas festival en het Bal Populair. Sommige activiteiten worden jaarlijks georganiseerd, maar we proberen ook geregeld nieuwe éénmalige initiatieven uit.”

Wat staat er nog op de planning en wat is het ideaalbeeld waar jullie naartoe willen werken met het feestcomité? “Momenteel plannen we een derde editie van het Burenboek. Na een editie in 2008 en 2014 worden opnieuw buren geportretteerd. Dit burenboek wordt in het najaar gepresenteerd en verdeeld aan de geïnteresseerde buren. We hopen in het voorjaar 2022 opnieuw een buurtkwis te kunnen organiseren.” “We hopen in de toekomst om het enthousiasme en de motivatie van de vrijwilligers te kunnen behouden en buren te blijven stimuleren om zelf initiatieven te nemen met hun directe buren of in hun straat. De respons op ‘De Langste Stoel’ toonde alleszins dat dat goed zit.”

Hoe zien jullie de samenwerking met het buurtcentrum ’t Werftje in de toekomst? “Wij vinden een goed nabuurschap natuurlijk belangrijk, dat is evident. ‘t Werftje en het buurtwerk Stubbekwartier zijn onze dichtste en meest nabije buren. We blijven graag op de hoogte van de werking en bekijken waar er mogelijkheden zitten om waar mogelijk af te stemmen of samen te werken.”

Colofon John-Nathan Hocepied, Ruddershove 4, 8000 Brugge Ontwerp: digicreate.be | Druk: Mediatopper

Werfstraat 88, 8000 Brugge (Christus Koning) Lijn 4 / 5 / 7 / 9 / 15 / 17 / 25 / 53 / 88 / 90 Halte Nicolas Gombertstraat Om de vijf minuten. LDC 't Werftje Ashley Vanhoorde T 050 32 60 50 GSM 0470 63 38 60 E ashley.vanhoorde@mintus.be

“In plaats van de jaarlijkse Driekoningentocht werden totebags verkocht voor het goede doel. Nieuwe inwoners in de buurt ontvangen een welkomstpakket met informatie, waardebonnen en cadeaus van lokale handelaars. Het feestcomité deed ook een oproep naar buurtambassadeurs die als aanspreekpunt en motivator willen fungeren in hun straat.”

“De kerngroep bestaat uit een 15-tal vrijwilligers die meedenken en meewerken. Voor activiteiten wordt een beroep gedaan om een ruimere groep van 30 à 40 buurtbewoners voor de opbouw of afbraak bij activiteiten, de bar of de verkoop van drankbonnetjes of de begeleiding van activiteiten.”

Verantwoordelijke uitgever:

BUURTCENTRUM 'T WERFTJE

Papier: 100% gerecycleerd papier

Beste buurtbewoner, Het zomerreces zit erop, we zijn klaar voor een bruisend najaar. Ook al moeten we nog steeds rekening houden met de coronamaatregelen, de werking van onze dienstencentra gebeurt stilaan weer op kruissnelheid. Met plezier stellen we jou dan ook een nieuwe editie van ‘Content in je buurt’ voor. Naar goede gewoonte hebben we een overzichtskalender van geplande activiteiten in elkaar gebokst. We bezorgen je graag wat ‘couleur locale’ uit je buurt en vertellen je waar onze centrumverantwoordelijken en het team achter de Mintus Buurtcentra zoal mee bezig zijn. De voorbije maanden hebben we zon én behoorlijk wat regen gezien, maar bovenal veel energie getankt en uiteraard ‘het’ vaccin laten zetten. Zelfs al ligt de pandemie nog niet achter ons, die prik blijft de beste keuze om het voor onszelf en voor anderen veilig en gezond te houden. We hopen dat jij je ook hebt laten vaccineren!

Beste Bruggeling We hebben er een zomer opzitten waarin we al heel wat meer konden doen dan vorig jaar. En dat deed goed. Kleine bijeenkomsten, een terrasje meepikken, meer vrienden en familie zien… Het zijn die kleine dingen die toch zo belangrijk zijn en die ons leven kleur geven. Bruggelingen laten zich niet kennen en geven niet op. Dat hebben we het afgelopen anderhalve jaar gemerkt. Dank voor uw geduld en uw inzet tijdens deze vreemde tijden. Dankzij een hoge bereidwilligheid van de Bruggeling om zich te laten vaccineren, kunnen we stapsgewijs weer genieten. Ook oprechte dank daarvoor. Elk jaargetijde heeft zijn charmes. De herfst betekent een periode van overgang. Het is een tijd van bontgekleurde bladeren en het weer dat guurder wordt. Maak het gezellig met uw naasten en blijf goed voor elkaar zorgen. Naar goede gewoonte vindt u in ‘Content in je Buurt’ terug wat er leeft in uw dichte omgeving. Neem een kopje koffie of thee erbij en neem het rustig door.

Snuister in aanloop naar de herfst gerust door ons kersvers aanbod, vink aan wat jou interesseert. Voor de meest recente updates kun je steeds terecht op www. dienstencentra-brugge.be Wanneer er wijzigingen in het programma opduiken, lees je het daar als eerste. Een warme groet, een vuistje… en tot binnenkort? Hartelijk, Je centrumverantwoordelijke Ashely Vanhoorde

3-wijzenwandeling Stubbekwartier

Hartelijk

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

Pablo Annys Voorzitter Mintus

Lees meer

Alle ‘Content in je buurt’-edities kan je hier terugvinden: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

www.dienstencentra-brugge.be |

Lokale Dienstencentra Brugge | Schrijf in op de digitale nieuwsbrief dienstencentra@mintus.be


Activiteiten

Rechten in de kijker

In ’t Werftje bieden we een brede waaier aan activiteiten. Sportactiviteiten zoals step-aerobic, yoga, badminton en wandelvoetbal. Maar je kan er ook je Frans en/ of Italiaans bijschaven. Of wat dacht je van het kaartspel bridge of carambole biljart? En dit is nog maar een stukje van wat je allemaal bij ons kunt doen.

Beste inwoner

We zijn ook actief op Hoplr, Facebook en Instagram. Via deze kanalen zullen we ook promotie maken voor diverse activiteiten.

... je tijdens weekdagen ’s middags terecht kan in ’t Werftje voor een warme maaltijd?

Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn rechten uitput, zetten we graag enkele sociale rechten in de kijker. Bekijk of je in aanmerking komt én dien jouw aanvraag zo snel mogelijk in of maak een afspraak bij de verantwoordelijke dienst.

Interesse? Kom dan zeker eens langs en we leggen je met plezier uit hoe alles in zijn werk gaat.

Team GBO Brugge

Warme groeten

Dus wil je op de hoogte blijven van de activiteiten, like onze pagina. https://www.facebook.com/ ldctwerftje Zelf een suggestie voor een activiteit? Ideeën zijn altijd welkom!

Heb je interesse? Stuur een mailtje naar ashley.vanhoorde@mintus.be, bel 050 32 60 50 of kom gewoon eens langs.

Vanaf september gaan we terug van start met de maandelijkse 80-plus namiddagen. De naam zegt het zelf: elke inwoner uit de buurt van 80 jaar of ouder zal hiervoor worden uitgenodigd. In september starten we met een kennismakingsbingo met leuke prijzen. In oktober houden we een dia reportage van een culturele reis door India: van Mumbay tot Bangalore. De activiteit van november wordt bepaald aan de hand van een rondvraag bij de deelnemers van september en oktober. We starten telkens om 14 u. en voorzien tijdens de pauze taart en koffie. De perfecte ontmoetingsnamiddag voor alle 80-plussers!

Tijdens de maanden mei en juni kon je deelnemen aan de raadselwandeling. We ontvingen meerdere antwoordformulieren. Dit is de top 3: 1. Florian Goetghebeur & Tim Van Moortel 2. Sonia Gérard Familie De Cock – Vandenhende 3. Sofie Molkens & Lienert Deprez De winnaars worden persoonlijk gecontacteerd om hun prijs te komen ophalen in ’t Werftje. Alvast bedankt voor de deelname! En voor wie niet heeft gewonnen, misschien tot op de 3-wijzen wandeling?

De minimale aardgaslevering

’t Scharnier biedt aan maatschappelijk kwetsbare gezinnen met kinderen in het basisonderwijs en/of de eerste graad secundair onderwijs studieondersteuning aan huis aan. Dit zowel voor gezinnen die in Brugge als in Blankenberge wonen. Deze ondersteuning gebeurt door studenten uit verschillende sociale richtingen (bv. Lerarenopleiding, sociaal werk,…) en is volledig gratis.

De winter is in aantocht en de dagen worden korter, kouder en natter. Inwoners die gebruik maken van een actieve budgetmeter aardgas of elektrisch verwarmen via een actieve budgetmeter elektriciteit, kunnen in de winterperiode (vanaf 1 november tot en met 31 maart) een minimale levering aardgas/elektriciteit aanvragen bij het Energieloket. Zo krijg je in de winter een extraatje die je helpt om de budgetmeter waarop je verwarmt op te laden.

Wens je hieromtrent meer informatie? Contacteer dan ’t Scharnier.

Wens je meer informatie? Of wil je deze tegemoetkoming aanvragen? Neem dan contact op met het Energieloket.

’t Scharnier

Energieloket

• • • •

Raadselwandeling Tachtig is prachtig

Studieondersteuning ’t Scharnier

3-wijzenwandeling Stubbekwartier WOENSDAG 29 SEPTEMBER OM 13.30 U.

Naar het gelijknamige spelprogramma ‘De 3 wijzen’ ontwikkelden we een wandeling waarbij je op verschillende plaatsen vragen moet beantwoorden. Bij deze vragen krijg je dan telkens keuze uit 3 antwoorden. Aan jou om het juiste antwoord te kiezen! Is het te slecht weer op woensdag 29 september, dan verplaatsen we de wandeling naar donderdag 30 september. Deelnameprijs: 2 euro

De Joert Weidestraat 81, 8310 Brugge T 050 32 60 81 info@hetscharnier.be

• • • •

Huis van de Bruggeling Frank Van Ackerpromenade 2, 8000 Brugge T 050 47 55 13 energieloket@ocmw-brugge.be

Gratis huisvuilzakken

Tegemoetkoming medische kosten OCMW

Stad Brugge geeft jaarlijks gratis huisvuilzakken aan bepaalde personen om financiële en/of medische redenen. Deze gratis huisvuilzakken kunnen verkregen worden aan het onthaal van het Huis van de Bruggeling of in de deelgemeentehuizen.

In sommige gevallen kun je een tegemoetkoming krijgen in dokters- en apotheekkosten (op voorschrift), ambulancevervoer, kinesitherapie of ambulante therapie. Dit geldt als je een leefloon, gelijkwaardige bijstand of een ander inkomen ontvangt dat maximaal € 200 boven het tarief van het leefloon ligt.

Om recht te krijgen op deze huisvuilzakken moet je minstens de jaarlijkse factuur van de milieubelasting van stad Brugge betaald hebben en ook medische en/of financiële redenen kunnen aantonen. Wil je weten of je in aanmerking komt? Of wens je meer informatie? Contacteer dan de medewerkers van het Huis van de Bruggeling.

Huis van de Bruggeling • Frank Van Ackerpromenade 2 (Stationsplein), 8000 Brugge • T 050 44 8000 • info@brugge.be

Wens je meer informatie of wil je graag een aanvraag indienen voor deze tegemoetkoming? Contacteer de dienst ‘Eerste onthaal’ van het OCMW Brugge.

Eerste onthaal OCMW Brugge • Hoogstraat 9, 8000 Brugge • T 050 32 77 70 • eerste.onthaal@ocmw-brugge.be

Profile for OCMW Brugge

Content 't Werftje 3/2021  

Content 't Werftje 3/2021  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded